SemTamTuPrídem píše:
A vieš o tom, že takto vypiješ aj riadne množstvo fytátov a inhibítoru tripsínu ? ... Moje varenie (a tým pádom znehodnotenie enzýmov v konopných semenách, ktorých v 100g sušených semien nebude tak veľa - o nič viac ako v 100g masla, ktoré by som surové potom do uvarených konopných semien pridal) ich znehodnotí podstatne menej, a by som povedal, že ich skôr sprístupní, varené ich človek zje viac, nevarené strašne chrúmu, bavíme sa o nelúpaných...
Len škoda, že sa dlho klíčia...pamätám, že nejakých 4-5 dní... Šošovicu mám plne naklíčenú za 3dni (dobu namáčania - 12 hodín - nepočítam)...
Fytáty nejsou pouze špatné, mají i svá pozitiva, například blokují vstřebávání železa ze stravy, především živočišné, což je váš případ a co dělá v těle zbytečné železo si snadno dohledáte. Jinak konopné semeno se dříve hojně využívalo v léčbě tuberkulózy u dětí a řekl bych že super výsledky.