Staroindický výraz pro lékařství, ájurvéda, doslova znamená „znalost (pro dosažení) vysokého věku“.
Její hlavní tajemství tkví v poznání, že není vše dobré pro každého
a že o tom, co je pro člověka zdravé a prospěšné, rozhoduje jeho individuální tělesná konstituce.
bratia Slovaci by povedali: Základom je starobylé indické učenie, ktoré chápe človeka ako jeden celok tela, duše a duchovného vnímania, ktorý úzko súvisí s vesmírom a tvorí jeho nedeliteľnú súčasť.
Ájurvéda patří k nejpropracovanějším léčebným systémům na světě, a proto neudivuje, že zejména na západní polokouli dnes patří mezi nejrychleji se uplatňující systémy alternativní medicíny.
Zasvěcení vědí, že ájurvéda je o hodně více než jen klasická indická medicína. Je to celý životní styl, který se nezabývá nemocí, až když zaklepe na dveře, ale podporuje harmonii těla i ducha ještě než první varovné signály nastanou...
krátké vysvětlení vztahu mezi Ajurvédou a Jógou (s titulky) : okopíroval jsem některé příspěvky z jiných vláken:
To nepochybně, ale je potřeba si uvědomit, že i na ní má dnešní způsob našeho života a stravování zásadní vliv, ona prostě s takovou chemizací stravy a životního prostředí také nepočítá. otázka z jiného vlákna: odpověď pan Jarda: Navíc ani to nelze slepě dodržovat, protože jsou i další kritéria, která poměrně pružně tuto základní typologii mění dle momentální situace a stavu pacienta a čistý vyhraněný typ je opravdu vzácnost, většinou se nějak prolínají. Vyžaduje to tedy celkem slušné znalosti právě od pacienta a vždy by měl pochopit o co vlastně jde. Nepoužívaš zime viac korenín alebo chrenu cesnaku prip. cibule na zahriate organizmu? Zopar skratenych poznatkov z Ajurvedy. Podla ajurvedy v obdobi od 0-25 rokov dominuje sliz, od 25-60 rokov ohen, od 60 vietor. Ak je napriklad clovek sliz ma problemy najma v detstve, ak je niekto vietor tak ma problemy po 60ke a pod. Vseobecne ajurveda v zime odporuca kazdemu natierat min. raz do tyzdna telo olivovym alebo sezamovym olejom. Skusil som to a je to fajn zohrievajuci pocit. Odporucam najma ludom, ktory maju pocit zimy. Marcel
Ano, určitě je to vhodné. Ajurvéda je nezpochybnitelně vysoce kultivované učení a pokud se jím člověk v našich podmínkách dokáže řídit, určitě se dá doporučit. Možná i to bude kořením. Obecně se mluví, že syrová strava je hůře stravitelná a tak je asi vhodné používat vhodné koření. Dají se obecně všechna koření použít do syrové stravy?
Obilí je obrovský problém a člověka jen ničí, jedná se o náhražku přirozené stravy a aplikovatelnou pouze v případě nouze. Koření je jednoznačně vhodné a hlavně takové, které stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Pak trávíte i hřebíky a nemáte se syrovou stravou potíže.
Čo si myslíte o metabolickom type - t.j. že človek je jeden zo štyroch metabolických typov a podľa toho by sa mal stravovať?
viac info napr. na http://www.metabolicketypy.com
Indický medicínský systém Ajurvéda je asi nejdokonalejší který znám a nemám proti němu výhrady. Je ovšem dost obtížné nějak rozumně stanovit právě ten typ, který vám přísluší, to by dle mého názoru měl udělat opravdu zkušený odborník a těch se u nás opravdu vyskytuje velice málo.
Ajurvéda vychadza z toho ze takisto ako nie je jedno co kedy v ramci dna co ješ.
Tazsie jedlo odporucaju od 7 do 9 rano alebo od 13 do 15 a potom uz iba lahke veci.
Zlozenie jedla odporucaju podla zivotnej prakrti cloveka a to
Vata (vietor) - potrebuju varenu stravu. Vacsia orientacia jedal na zohrievacie potraviny.
Pitta (ohen) - nepotrebuju varenu stravu pretoze traviaci ohen je silny. Vacsia orientacia jedal na chladive potraviny.
Kapha (sliz) - potrebuju varenu stravu + orientacia na potraviny nezahlienujuce.
Cielom jedalnicka je mat vyrovnanu prakrti. Vtedy dosiahneme zdravie.
Osobne by som Ajurvedu doporucil prestudovat vsetkym zaujimajucim sa o zdravie. Je to x tis. rokov stara veda a zaklady polozili duchovne vysoko vyspeli jedinci.
Ayurvédská charakteristika jednotlivých čaker: André Van Lysebeth ...ze staroindické lékařské tradice vychází André van Lysebeth ve své knize "Omládněte s jógou za 2x7 dní". Na jejích stránkách vysvětluje, že proces stárnutí lze zpomalit, a poskytuje praktický návod, jak toho s využitím starověkých technik dosáhnout. Jedná se o odbornější publikaci, která z pohledu medicíny a jógy vysvětluje, co dělají potraviny s vaším tělem a jakým způsobem jednotlivé orgány reagují na danou potravinu. Celou knihou se nese příběh tlustého střeva. Když je zanesené, dochází ke špatnému vylučování a vstřebávání jednotlivých živin. Česká republika je zemí s nejčastějším výskytem rakoviny tlustého střeva, konečníku. V knize se dozvíte, jak tlusté střevo čistit, jaké potraviny přijímat, abyste neměli tlusté střevo zaneřáděné a zanesené. Pohled na srdce, ledviny,
Hodně publikuje o ajurvédě MUDr. David Frej a Dr. Hlôžka se zkušenostmi z našeho zeměpisného pásma a místních podmínek... Jinak viděl jsem na netu pěkný film: Z odbornějšího hlediska např.: Jógová terapie - Kuvalayananda Swami, Vinekar S. L. Jóga očima lékařů -Mudr. Jiří Votava -anatomie jógy Dr.Nešpor: Že to jak pan Jarda píše, není s tou ajurvédou až tak jednoduchý, jak by se leckdy mohlo zdát... : Pokyny ajurvédských poradců - obecné versus individuální pokyny Následující neberme dogmaticky, ale pouze jako orientační vodítko, pro vysledování vlastním pozorováním, jaké potraviny v našem indiv.případě nám sedí v té dané situaci ve které jsme (mění se s věkem, roč.obdobím, denní dobou, stresy, nemocemi ap.). PS: OBECNÉ POKYNY: Přednost mají potraviny sezónní, místní a sattvické 3 základní mentální konstituce - vlastnosti (guny) jsou Sattva, Radžas a Tama 6 základních druhů chuti v ajurvédě je: sladká, kyselá, slaná. ostrá, hořká, bylinná (svíravá) Pro Váta typ je obzvláště vhodná chuť sladká, kyselá a hořká: Pro snížení dominantní Váty upřednostňujte (Pavol Hlôška) : - Teplé jídlo středně těžkého složení. Potraviny vyrovnávající Vítr – Vátu (Pavol Hlôška) - Níže uvedené potraviny jsou vhodné pro lidi typu Vítr, štíhlé a podvyživené lidi nebo lidi těžce pracující a aktivní sportovce. ------- Pavol Hloška radí všem dóšickým typům, jak vybírat vhodnou stravu: 1. Vyberte si stravu, která vyrovnává váš převažující regulátor. Pokud jste typ Sliz, budete obecně dodržovat výběr potravin pro Sliz. Pokud jste typ Sliz – Žluč, budete vybírat potravu pro Sliz a podle potřeby (například v horkém počasí, nebo když zjistíte známky zhoršení Žluči), se můžete odchýlit k Žluči. Pokud si nejste jisti, který regulátor u vás převažuje, sledujte, kterým potravinám dáváte přirozeně přednost, které vám dávají pocit zdraví a rovnováhy. Ve své ájurvédské praxi se setkávám často s otázkou typu: „A můžu jíst čokoládu (nebo maso, cukr apod.)? Po vyšetření odpovídám: „Můžete." „To jsem rád (ráda), že jste mi nezakázal čokoládu. Já ji totiž miluji. Někde jsem četla (nebo slyšela), že je škodlivá. Jenže já ji miluji." Mentální poznatky nám někdy ztěžují život. Odříkáme si zážitek z lahůdek jen proto, že někdo zveřejnil informaci pro průměrného člověka o škodlivosti této lahůdky a neuvedl, kdo je průměrný člověk, pro koho toto omezení platí a za jakých podmínek. A další lidé dále kopírují tuto informaci bez ověření její opravdovosti. Při jedné společenské příležitosti jsem tyto zákonitosti individuality a výběru potravin regulátory vysvětloval přítomným. Byl mezi nimi i pan J., kterého jsem odhadl na výraznou převahu Žluči a vzpomněl jsem i čokoládu. „Opravdu je to s tou čokoládou tak?" zeptal se překvapeně, ovlivněn výše uvedenými mentálními poznatky a výčitkami. „Moje manželka je totiž cukrářka. Když jí pomáhám, mám někdy takovou velikou chuť na čokoládu, že vypiji celý hrnek rozpuštěné čokoládové polevy. Nikdy jsem z toho neměl žádné problémy. Naopak. Mně se po hrníčku čokolády tak uleví, cítím ohromné uvolnění. A já jsem si myslel, že čokoláda je škodlivá. Už nebudu trpět pocity provinění," ukončil radostně své vyprávění pan J. U tohoto příběhu si také všimněte výběru podle podobnosti. Stejné nebo podobné se přitahuje a ovlivňuje i jejich profesní nebo zájmové zaměření. Žluč potřebuje sladké potraviny, tak ženu typu Žluč zaměřuje k cukrářské profesi. Manžel jí v tom pomáhá. A velmi rád, vždyť má kladný vztah ke sladkostem. Ne každý může přehánět své potřeby. Kdo má více převažujícího regulátoru, potřebuje více odpovídajícího paliva. Kdo má méně převažujícího regulátoru, potřebuje méně specifického paliva a více různorodého paliva. Je to vždy individuální a vaše regulátory vám to řeknou přes vaše čisté chuťové buňky. Zkuste si i vy vzpomenout na své přirozené sklony a touhy. Teď je máte možná zastíněné mentálními, teoreticky naučenými poznatky. Vraťte se do dětství a vzpomeňte si. 2. Pokud vám ájurvédský poradce řekl, abyste si vyrovnali určitý regulátor, dodržte jeho doporučení. 3. Přizpůsobte svou stravu ročnímu období. Změny ročního období vyžadují určité změny ve vaší základní výživě. Pokud si nejste jisti, jak na vás působí změny ročních období, navštivte ájurvédského poradce. Pečujte o sebe alespoň tak, jako o své auto, nábytek, zahrádku, psa nebo sporák. --------------- Máte někdo k tomuto vlastní dlouhodobější zkušenost ?? Prakrti = vrozená konstituce, kterou vám určí ayurvédský poradce je po celý život neměnná. Ale vnější a vnitřní vlivy nás od našeho rovnovážného stavu neustále vychylují, naším úkolem je tedy svým chováním tuto rovnováhu neustále udržovat. Dóšické typy se opravdu řešit nemusí, každý člověk je jiný vesmír a nedá se to do takovéto míry zobecňovat. Tyto rady jsou dobré dokud se nenaučíme sami pozorovat. Rozhodně je důležitější neustálá sebereflexe a její pomocí si člověk vypracuje sám žebříček preferovaných sportů, činností, potravin, které ho v danou chvíli přivedou k harmonii a nebo naopak daný stav zhorší. Co se jídelníčku týče tak v tom je hlavním cílem mít neustále silný trávicí oheň (agni). Toho docílíme hlavně tím že objem žaludku neplníme z více jak 1/3 potravou a 1/3 tekutinou (1/3 se nechává prázdná) - pokud hodláme sníst koncentrovanější potravinu tak by nemělo být větší množství, jak 1/4 žaludku. A nejíme dříve dokud plně neskončil trávicí proces předešlého jídla cca 4-5hodin. Preferovat by se měli potraviny sattvické, sezonní a hlavně lokální (ovoce, zelenina, ořechy, obiloviny, čerstvé mléko a sýr). Strava by měla být převážně tepelně upravená, zde ale záleží na osobním vikriti (momentální stav), které je ovlivněné dóšickým typem, sezónou, počasím, momentálním duševním rozpoložení a dle toho vybírat potravu, nebo ji zcela v daný okamžik vynechat - s cílem získat, případně se udržet v rovnováze. Dle mého názoru je českými odborníky opomíjeno to, že se musí strava měnit podle toho jaké probíhají změny v našem bezprostřední okolí abychom sním mohli být v harmonii. Dóšické typy se opravdu řešit nemusí, každý člověk je jiný vesmír a nedá se to do takovéto míry zobecňovat. Tyto rady jsou dobré dokud se nenaučíme sami pozorovat. Rozhodně je důležitější neustálá sebereflexe a její pomocí si člověk vypracuje sám žebříček preferovaných sportů, činností, potravin, které ho v danou chvíli přivedou k harmonii a nebo naopak daný stav zhorší. Co se jídelníčku týče tak v tom je hlavním cílem mít neustále silný trávicí oheň (agni). Toho docílíme hlavně tím že objem žaludku neplníme z více jak 1/3 potravou a 1/3 tekutinou (1/3 se nechává prázdná) - pokud hodláme sníst koncentrovanější potravinu tak by nemělo být větší množství, jak 1/4 žaludku. A nejíme dříve dokud plně neskončil trávicí proces předešlého jídla cca 4-5hodin. Preferovat by se měli potraviny sattvické, sezonní a hlavně lokální (ovoce, zelenina, ořechy, obiloviny, čerstvé mléko a sýr). Strava by měla být převážně tepelně upravená, zde ale záleží na osobním vikriti (momentální stav), které je ovlivněné dóšickým typem, sezónou, počasím, momentálním duševním rozpoložení a dle toho vybírat potravu, nebo ji zcela v daný okamžik vynechat - s cílem získat, případně se udržet v rovnováze. Dle mého názoru je českými odborníky opomíjeno to, že se musí strava měnit podle toho jaké probíhají změny v našem bezprostřední okolí abychom sním mohli být v harmonii.
Díky za tvůj první a velmi praktický příspěvek Pokud bys měl více zkušeností praktického rázu ohledně kompenzace silně narušeného Váta typu, přivítám (jistě nejen já) tvé další postřehy ! Typ Váta - typické poruchy a možnosti nápravy Následující je z knihy A.Trokes, D.Grunert: Jóga pro zdraví - cílená léčba pomocí jógy a ajurvédy: Těžké poruchy u Váty: Typické příčiny Rovnováha díky cvičení ásan a dech.cvikům Rovnováha díky pohybu a sportu Ajurvédské doplňky stravy + úpravy životního stylu, jídelníčku (viz pro Váta - o 2 příspěvky výše), hlavně neponocovat, včas spát, snaha o pravidelný denní režim (skvělý je na toto Leo Babauta co se týká odbourávání zlozvyků a nastolování prospěšných návyků a každodenních rituálů - zenhabits.cz ), Bylo by dobré pokud by jsi mi napsal přesně projevy z kterých se domníváš, že máš zvýšený vzdušný (váta) princip ve svém organismu. Většinou bývají projevy suchá kůže, špatný a přerušovaný spánek, divoké sny, špatné soustřední, bolest spodní části zad a špatné vyprazdňování nebo problémy s tlustým střevem. Energie váty vysouší organizmus a urychluje průchod energie tělem. Je třeba proto tělo "promazat" a uklidnit mysl. Doporučuji vyřadit prozatím z jídelníčku suché potraviny a alkohol ty stav jenom zhoršují. A začít konzumovat větší množství oleje, například přepuštěné máslo - ghee, nebo sezamový olej ten je pro váta potíže zvlášť vhodný. Sezamový olej je možné aplikovat i na tělo, pokožka a svaly potřebují také promazat Pro uklidnění mysli poslouží ranní a večerní meditace (alespoň 10minut) nebo činnost při které se pročistí mysl,dobrý je také leh na zádech (Savasana), pro příznivce jógových asán doporučuji ty, které uzemňují (pozice stromu, pluhu, dítěte, hrdiny). Jinak dále mohu doporučit chůzi na boso nebo leh v čerstvé hlíně - to asi nejlépe uzemňuje. Dále je potřeba naučit se ovládat dech -
Já nejsem čistá Váta (ale tak ze 70% jo), ale co se týká mé dlouholeté stresové práce a studia při zaměstnání, tak mě to dost ničí... Následující čerpám z té knihy Jóga pro zdraví (A.Trokes, D.Grunert) : ...stojí tam, že syndrom vyhoření a dlouhodobá přepracovanost, je znakem těžkého narušení dóši Váta...a že tedy musím zeslabovat Vátu (nedokázal jsem se zklidnit, teď co cvičim tzv. "vnitřní" sporty, tak je to o dost lepší...) Fakt je, že jsem za tu dobu co aplikuju poznatky Pana Jardy a ty své co tady různě popisuju, už leccos zlepšil, ale zatím nemohu moc změnit své životní okolnosti, spíše postoj k nim a aktivně stresy kompenzovat vhodným pohybem, relaxem a přírodou... Za tipy na stravu díky, ghí zařazuju teď pár týdnů a fakt mi to dělá dobře..., alkohol asi omezím, i když sklenka vína je občas po rušném dni dobrá navečer pro dobré spaní...(ale od doby co dělám dýchání čchi kung a postoj Wu Ji, tak spím velmi dobře a nic si nenesu za starosti sebou před ulehnutím). Navíc od doby co dělám taiči, čchi kung a jógu, tak mi tam ten alkohol začíná vadit i když je to malé množství... Suchá kůže až moc, ...typická pro Váta je u mně také neustálá aktivita, snadné nadchnutí se pro něco, lidé typu Váta mají citlivý nerv.systém a snadno reagují na stres..., dále u mne typické pro Vátu chybějící stabilita a klid, nedobré trávení (následek stresů), a nedobrá látková výměna. Dost se zlepšilo po pravidelném užívání zázvoru a díky nejpálivější paprice jolokia ....a hlavně díky JEZENÍ V KLIDU BEZ DĚLÁNÍ JAKÉKOLI DALŠÍ ČINNOSTI PŘI TOM... Jídlo: je pro Váta velmi důležité k tělesné i duševní stabilitě! S tím dechem: souhlas, že podstatnější než nádech je VÝDECH... ono stačí "jeden vědomý výdech a nádech" za den a dělá to s psychikou divy... PS: přeju ti abys dobře dopad u těch důležitých zkoušek PS: odpovídej až budeš v pohodě za pár dní..., - očisty... (dělám) 2) SESTAVA K POSÍLENÍ STABILITY, VNITŘNÍ SÍLY A VÝDRŽE: - DECHOVÁ CVIČENÍ A MEDITACE: ----------------- Je to zajímavé, kde se kupuje tahle citovana kniha Jóga pro zdraví (A.Trokes, D.Grunert/, narazil jsem jen na slovenskou verzi. Díky Pavel
Ačkoli název knihy je trochu moc obecný, jde o VELMI PĚKNĚ udělaný přehled některých postupů AJURVÉDY A JÓGY na konkrétní dóšické typy i na konkrétní nemoce ( AJURVÉDSKÉ A JÓGOVÉ TECHNIKY, včetně dechových !!, jsou vždy popsané s ohledem na varianty a účinky pro jednotlivé dóši Váta, Kapha, Pitta.... Českou verzi lze sehnat PŘÍMO U VYDAVATELE, dokonce je teď v akci o 150kč levnější... Nevím, možná to někomu bude k něčemu (ale odborníka to nenahradí...) Komplet 4 DVD Ájurvédská medicína - Zdraví a dlouhověkost obsahuje 12h záznamu, český jazyk bez titulků: obsahuje: Základy harmonické stravy komplet 4 DVD Já nejsem čistá Váta (ale tak ze 70% jo), ale co se týká mé dlouholeté stresové práce a studia při zaměstnání, tak mě to dost ničí... Následující čerpám z té knihy Jóga pro zdraví (A.Trokes, D.Grunert) : ...stojí tam, že syndrom vyhoření a dlouhodobá přepracovanost, je znakem těžkého narušení dóši Váta...a že tedy musím zeslabovat Vátu (nedokázal jsem se zklidnit, teď co cvičim tzv. "vnitřní" sporty, tak je to o dost lepší...) Fakt je, že jsem za tu dobu co aplikuju poznatky Pana Jardy a ty své co tady různě popisuju, už leccos zlepšil, ale zatím nemohu moc změnit své životní okolnosti, spíše postoj k nim a aktivně stresy kompenzovat vhodným pohybem, relaxem a přírodou... Za tipy na stravu díky, ghí zařazuju teď pár týdnů a fakt mi to dělá dobře..., alkohol asi omezím, i když sklenka vína je občas po rušném dni dobrá navečer pro dobré spaní...(ale od doby co dělám dýchání čchi kung a postoj Wu Ji, tak spím velmi dobře a nic si nenesu za starosti sebou před ulehnutím). Navíc od doby co dělám taiči, čchi kung a jógu, tak mi tam ten alkohol začíná vadit i když je to malé množství... Suchá kůže až moc, ...typická pro Váta je u mně také neustálá aktivita, snadné nadchnutí se pro něco, lidé typu Váta mají citlivý nerv.systém a snadno reagují na stres..., dále u mne typické pro Vátu chybějící stabilita a klid, nedobré trávení (následek stresů), a nedobrá látková výměna. Dost se zlepšilo po pravidelném užívání zázvoru a díky nejpálivější paprice jolokia ....a hlavně díky JEZENÍ V KLIDU BEZ DĚLÁNÍ JAKÉKOLI DALŠÍ ČINNOSTI PŘI TOM... Jídlo: je pro Váta velmi důležité k tělesné i duševní stabilitě! S tím dechem: souhlas, že podstatnější než nádech je VÝDECH... ono stačí "jeden vědomý výdech a nádech" za den a dělá to s psychikou divy... PS: přeju ti abys dobře dopad u těch důležitých zkoušek
Většina populace je duální prakriti - zde bych upozornil, že všechny doši tři má zastoupeny v konstituci každý, prakriti znamená to jaké převažují od narození a ty je třeba vyrovnávat vzhledem k počasí ročnímu období atd. pokud jsme v relativní harmonii. Poznatky pana Jardy jsou obdivuhodné ve mnohém se s sním shoduji. Věřím, že jeho systém funguje. Ale nemusí to tak být u každého. U ghí pozor z jaké pochází smetany(másla) jedná se o velice koncentrovanou potravinu a aby měla "zázračné" účinky, které jsou jí přikládány tak by mělo být vyrobeno z domácího nejlépe stloukaného másla, následně pomalým vařením zbaveno veškerých usazenin. Takže rozhodně nevyrábět z másla ze supermarketu. Tady jen doplním koření hraje v Ayurvédě důležitou roli, každý pokrm by se měl připravovat s určitým kořením, pár základních napíšu: Rýži vynechat - není to potravina, kterou by jedli naši předci a hlavně se jedná o mrtvou hmotu, lepší naklíčit oves, špaldu, žito, ječmen (já nechávám 24-32hodin)... rozmixovat na kaši a krátce povařit (3minutky) a poté nechat dojít. Naopak u promazávání, teplá sprchá pomůže k otevření pórů a vstřebání živin z oleje do hloubky. Takže namazat se nechat na pokožce 15-20 min a pak smívat vodou a přitom to vtírat do pokožky. A uvidíš jak budeš mít celý den hebkou pleť. Víc večer teď jdu na vlak Mléčné výrobky - pepř, kardamon, bazalka Obiloviny - kmín, koriandr, fenykl, anýz, pískavice Luštěniny - kurkuma, saturejka, hing, česnek ...Koření celkově tak lžička na jídlo. jaké používat víš. Pro vátu zvláště vhodný je "hing" - čertovo lejno, které odvádí přebytečnou Vátu z organismu. 3) A na zeleninová jídla se připravuje "čóns" na ghí/olivovém oleji se osmahne například kurkuma, zázvor, římský kmín, hořčičné semínko, fenykl, pískavice.... až se začne uvolňovat příjemné aroma tak odstavíme a pak promícháme se zeleninou. Na ghí se to připravuje z důvodu aby došlo k uvolnění látek, které se vážou na tuky. 4) Rýži vynechat - není to potravina, kterou by jedli naši předci a hlavně se jedná o mrtvou hmotu, lepší naklíčit oves, špaldu, žito, ječmen (já nechávám 24-32hodin)... rozmixovat na kaši a krátce povařit (3minutky) a poté nechat dojít. 5) Sehnat mléčné výrobky je dnes opravdu problém, já kdybych neměl zdroj na nepasterizované kozí, kravské mléko a ovčí sýry tak bych je vynechal. A pokud nějaké tak opravdu v menší míře. Jinak vátě prospívá po jídle pít "Lassí" - domácí jogurt s vodou 1:1 a kořením. 6) Syrové je pro vátu naprosto nevhodné. Nemá dostatečně silný trávicí oheň, aby neupravenou potravu zpracoval. Tady bych doporučil k snídaní čerstvé ovoce, to je ok a před obědem a večeří šťavit zeleninu. Zbytek bych krátce tepelně upravoval - chce to najít moment kdy je potrava dostatečně měkká, ale ještě neztratila energický náboj = leskne se. 7) Ořechy a semena máčená jsou ok. Ořechové mléko ještě prospěšnější
Gratuluju Jógine, pokud jsi tu obhajobu udělal (jedno s jakými známkami), a pokud snad náhodou ne...tak máš jistě další pokus... K tvým zkušenostem a poskytnutým znalostem: ad 1) zdroj nepaster.mléka mám, ale stloukat si máslo asi nebudu...(ps: co děláš s tou sebranou pěnou z ghí, vyhazuješ nebo nějak využiješ??), myslím že na to blanšírování a velmi krátké osmahnutí to ghí vyrobené ze supermarketu bude pořád lepší než většina olejů co lidi používají...(olivový olej s trochou ghí by měl být být rozumným řešením...i když kompromisy to jsou krysy...- přesto zlatá střední cesta buddhovo je dobrým "alibi" pro líné nebo zaneprázdněné našince...). Nebudou asi ty "zázračné účinky", ale snad ani neuškodí... K tvým zkušenostem a poskytnutým znalostem: ad 1) zdroj nepaster.mléka mám, ale stloukat si máslo asi nebudu...(ps: co děláš s tou sebranou pěnou z ghí, vyhazuješ nebo nějak využiješ??), myslím že na to blanšírování a velmi krátké osmahnutí to ghí vyrobené ze supermarketu bude pořád lepší než většina olejů co lidi používají...(olivový olej s trochou ghí by měl být být rozumným řešením...i když kompromisy to jsou krysy...- přesto zlatá střední cesta buddhovo je dobrým "alibi" pro líné nebo zaneprázdněné našince...). Nebudou asi ty "zázračné účinky", ale snad ani neuškodí... ad 2) Koření uvedená, už nějaký čas používám, jen ne v té kombinaci jak uvádíš, tak to ještě dotáhnu do konce a vysleduju co mi to dělá...
Děkuji za příspěvek. Souhlasím, že určení konstituce je velice problematické, nepřispává tomu ani fakt, že v České republice je velice málo odborníků zaměřených na tuto problematiku, a hlavně ji nedokáží správně přizpůsobit našim podmínkám. Opět souhlasím, že pokud se problém zobecní tak je neřešitelný touto velice důmyslnou cestou. Ayurveda předpokládá, že jedinec vezme své zdraví a život do svých rukou, bohužel nejsme k tomuto jako společnost vedeni a většina populace jen čeká na zázračnou pilulku, která za ně vše vyléčí a poté budou moci pokračovat ve svém způsobu života. Já věřím, že změny které teď ve světě probíhají nás donutí zamyslet se nad dosavadním způsobem života a udělat krok zpátky. Naši předci všechny tyto principy a rytmy přírody, které jsou součástí tohoto učení, znali a řídili se dle nich v každodenním životě. Naši předci všechny tyto principy a rytmy přírody, které jsou součástí tohoto učení, znali a řídili se dle nich v každodenním životě.
Zajímalo by mne, jaké kdo má zkušenosti nebo poskytne kontakty na odborníky co ajurvédu opravdu dobře ovládají s přihlédnutím k místním českým (resp.evropským) podmínkám... Předpokládám, že takový člověk to dělá již řadu let, nejlépe má na to přímo ajurvédskou školu. Zajímavá zkušenost Češky z ajurvédských lázních u našich zahr.sousedů : Zajímalo by mne, jaké kdo má zkušenosti nebo poskytne kontakty na odborníky co ajurvédu opravdu dobře ovládají s přihlédnutím k místním českým (resp.evropským) podmínkám... Předpokládám, že takový člověk to dělá již řadu let, nejlépe má na to přímo ajurvédskou školu. Zajímavá zkušenost Češky z ajurvédských lázních u našich zahr.sousedů : Doporučil bych http://www.drmartina.cz/ 1) V podmínkách dnešní společnosti je samozřejmě nesmyslné tlouct si vlastní máslo. Ale určitě se najdou lidé, kteří se tomu stále věnují. Zkus pohledat farmáře a zemědělce ve svém okolí, případně se to dá zjistit přes http://www.kez.cz/ http://abcert.cz/ http://www.biokont.cz/ a od nich kupovat máslo klidně po kilech, ghí vydrží v pokojových podmínkách rok. Pěna se dá běžně využít jako máslo. V téhle oblasti bych kompromisy nehledal protože se jedná o opravdu velice koncentrovanou potravinu, zamysli si kolik muselo být použito mléka, aby se vyrobila smetana ze které máslo a z toho teprve ghí… množství škodlivin pak tomu odpovídá. 2) K tomu bych dodal není potřeba dávat všechny na jednou. Výborná je také: Pro vátu dobrý také "adžvain" – celerová semínka 3) koření bys měl dávat ve formě prášku, pokud vlastníš hmoždíř tak drtit. 4) Rýže není rozhodně nejmenší zlo. Chápu, že neobsahuje lepek tak je považována za zdravou potravinu. Pro nás v republice je opravdu nevhodná a hlavně jí nejde vdechnout život. Pokud si naklíčíš kvalitní obilí tak se v něm shromáždí obrovské množství prány(životní energie) ze které pak vyroste rostlinka! A ty tuto energii můžeš poté přijmout. Tady tě odkážu opět na zemědělce ve tvém okolí kde koupí kilo špaldy klidně za 20 korun a v obchodě ji prodávají za 69 korun. Co se týče plísní a další škodlivosti modifikovaných obilovin, tak tomu také lze předejít tím, že kupuješ lokálně a vždy čerstvé. 5) Jogurtovač nemám, vyrábím tak že koupím kvalitní jogurt ve zdravé výživě, ohřeji nepaster. mléko tak na 50 stupňů a pak přidám lžíci (případně víc podle množství mléka) jogurtu z obchodu a pořádně promíchám. Poté přeliji do skleniček a dám pod peřinu kde mám dvě pet láhve s vroucí vodou. Nechám cca 8 hodin prostě dokud není jogurt dostatečně kyselý a tuhý. 6) Pokud se budeš držet sezónního ovoce tak nemůžeš téměř udělat chybu. Příroda dává to co tělo potřebuje.. Syrové hrušky a jablka nejsou moc vhodné, ale dá se to obejít tím, že jablka případně hrušky povaříme s hřebíčkem, na takový kompot a to je pro vátu hotové tonikum. A jak už jsem psal dřív není vhodné sušené ovoce. To lze opět obejít tím, že se namočí přes noc a ráno povaří. U zeleniny bych byl opatrný se zelím, kapustou, květákem, bramborem. Ředkvičky, kedluben příležitostně. Brokolice pokud je dobře okořeněná tak taky harmonizuje. Rajčata bez slupky a semínek, jinak nebrat. Doporučil bych ti jednu věc vytisknout si seznam potravin (zeleniny) a zkoušet na sobě jak se cítíš a zapisovat si to. Pokud ti to udělá špatně počkat týden zkusit znova, pokud stále tak počkat měsíc a zas zkusit. A tímhle si vytvoříš v hlavě seznam a budeš vybírat zcela automaticky bez přemýšlení. 7) Goji není superpotravina je to jen reklama, pokud bys ho jedl čerstvé v Himalájích kde přirozeně roste tak je blahodárné tak asi jako naše borůvky. Ale to co se prodává v supermarketech tak je pěstováno na plantážích v Číně v mrtvé půdě a dá se to účinkem srovnat s rozinkami – tohle není můj poznatek mám to od známého co se věnuje mnoho let TCM a fytoterapii. Masáž je velice individuální, každý preferuje něco jiného, ale doporučuji začít končetinami a poté postupovat směrem k srdci, masírovat po směru růstu ochlupení. Dík za poznatky a ještě jednou poplácání po rameni - doufám že se nějak odměníš za vykonanou obhajobu, a obhájíš si i v životě co bude potřeba Vemu to od konce: 7) to o goji a mrtvé půdě...- je to zase asi o množství..., nic nepřehánět, dobrá rada jak píšeš k suchým ovocím - nejen namočit, ale i krátce přejít varem, nebo kdo pije čaje, kdysi jsem si to dával i do čajů... 6) co považuješ za dobré koření k brokolici?? Opatrnost u nadýmavých zelenin u Váty je na místě, to jo..., JAK SE KOUKÁŠ u Váty NA RYCHLOKVAŠENOU PICKLES ? ...a kyselé zelí...., S těma bramborama, co považuješ za optimální úpravu u Váty, a jak často brambory (baj voko) - cca 1x týdně? (nepotřebuju pravidla, jen mne zajímá víc názorů z různých stran, a tvůj samozřejmě... 5) OK, vypadá to zajímavě, narozdíl od másla to nebude s tím jogurtem a Lassí tak pracné (vzpomínám jak mi v Jugošce kdysi strašně chutnal jejich kefírový nápoj, takový sem pak už nikdy nepil...) 4) ta pohanka v létě se nedoporučuje, a holt si ji přes zimu dám jen vyjímečně....ale za jáhly sem rád, ghí je asi kouzelník na vícero věcí 3) drtím... 2) šalvěj na léto skvělá...omezuje pocení...!, s muškát.oříškem opatrně... 1) díky za odkaz na farmáře Zaujalo mne seznam dodavatelů kontrolovaného ekol.zemědělství: ...ale nikde jsem tam neviděl ekologicky kontrolovanou špaldu, dvouzrnku či červenou (pšenici)...že by pod 01.11.49 - Ostatní obiloviny ?? Ono celé to bláznění okolo "Bio" v české kotlině ještě asi dlouho bude téměř o ničem...bláznivě by se dalo přehánět, že leda kdyby někdo dekotaminoval půdu...a začal pěstovat na polích co léta ležela ladem...??? Dík za poznatky a ještě jednou poplácání po rameni - doufám že se nějak odměníš za vykonanou obhajobu, a obhájíš si i v životě co bude potřeba Vemu to od konce: 7) to o goji a mrtvé půdě...- je to zase asi o množství..., nic nepřehánět, dobrá rada jak píšeš k suchým ovocím - nejen namočit, ale i krátce přejít varem, nebo kdo pije čaje, kdysi jsem si to dával i do čajů... 6) co považuješ za dobré koření k brokolici?? Opatrnost u nadýmavých zelenin u Váty je na místě, to jo..., JAK SE KOUKÁŠ u Váty NA RYCHLOKVAŠENOU PICKLES ? ...a kyselé zelí...., S těma bramborama, co považuješ za optimální úpravu u Váty, a jak často brambory (baj voko) - cca 1x týdně? (nepotřebuju pravidla, jen mne zajímá víc názorů z různých stran, a tvůj samozřejmě... 5) OK, vypadá to zajímavě, narozdíl od másla to nebude s tím jogurtem a Lassí tak pracné (vzpomínám jak mi v Jugošce kdysi strašně chutnal jejich kefírový nápoj, takový sem pak už nikdy nepil...) 4) ta pohanka v létě se nedoporučuje, a holt si ji přes zimu dám jen vyjímečně....ale za jáhly sem rád, ghí je asi kouzelník na vícero věcí 3) drtím... 2) šalvěj na léto skvělá...omezuje pocení...!, s muškát.oříškem opatrně... 1) díky za odkaz na farmáře Zaujalo mne seznam dodavatelů kontrolovaného ekol.zemědělství: ...ale nikde jsem tam neviděl ekologicky kontrolovanou špaldu, dvouzrnku či červenou (pšenici)...že by pod 01.11.49 - Ostatní obiloviny ?? Ono celé to bláznění okolo "Bio" v české kotlině ještě asi dlouho bude téměř o ničem...bláznivě by se dalo přehánět, že leda kdyby někdo dekotaminoval půdu...a začal pěstovat na polích co léta ležela ladem...??? Moje odměna spočívá v tom, ze nelpím na výsledcích svých činů. To je dle mého názoru trvalá cesta ke štěstí.
8 ) Sezamový olej je tepelně stabilní, pokud koupíš panenský tak je ale škoda ho přehřívat takže až na hotové. 7) Já nejsem fanda superpotravin, připadá mi to jako nesmysl. Superpotravina je pak i jablko, pampeliška, kopřiva….a hlavně za zlomek ceny nebo zadarmo.
6) K brokolici určitě zázvor, kurkuma, římský kmín, hořč. semínko a koriandr. Pickles zvyšuje dost pittu takže opatrně abys nepřestřelil teď v létě z jedné rovnováhy do druhé. Ayurvéda nedoporučuje fermentované a kvašené potraviny, ale v našich podnebních podmínkách přes zimu klidně můžeš, jen opatrně s množstvím. 5) Lassí jde dělat i z kefíru, jen kefír trošku víc zvyšuje pittu. Ale taky mohu doporučit. Pro tebe bych do lassí volil koření jako špetka kardamonu, kmínu a sušeného zázvoru. 4) Ghí je opravdu zázračná věc. Vědecky to zatím prokázáno není, ale každý si může vyzkoušet sám, že harmonizuje. Červenou a dvouzrnku pěstují na Moravě tam se bohužel nedostanu, takže pokud kupuji tak od firmy countrylife a bionebio, které to od nich přebalují. Jinak: http://www.statektilia.cz/index.php/plodiny http://biovavrinec.cz/. K tý půdě ti řeknu z vlastní zkušenosti, že pokud dáš volný prostor matce přírodě tak během dvou let je v půdě zase život, jako byl dřív. Sám si pěstuji zeleninu a ovoce na zahradě a začínal jsem také na zcela mrtvé půdě. Samozřejmě, že tam budou zbytky pesticidů, herbicidů, ale jen ve stopovém množství. Pokud si necháš dovážet plodiny z ciziny tak sice neznečistíš své tělo do takové míry ale znečistíš celou zemi. Takže tak i tak se to proti tobě obrátí.
2) U koření jsem si vzpomněl, že povařit 5minut stroužek česneku v mléku je také tonikum pro vátu. 1) S tím bio nesouhlasím, samozřejmě že se najdou lidé co to dělají pro peníze a neodvádí práci, jak by měli a pak to je o ničem. Ale to „bio“ je klasický způsob obdělávání půdy a péče o zvěř, jen je třeba to odlišit od ostatních potravin. Tak se vymyslelo označení bio. 8 ) Sezamový olej je tepelně stabilní, pokud koupíš panenský tak je ale škoda ho přehřívat takže až na hotové. 7) Já nejsem fanda superpotravin, připadá mi to jako nesmysl. Superpotravina je pak i jablko, pampeliška, kopřiva….a hlavně za zlomek ceny nebo zadarmo. 6) K brokolici určitě zázvor, kurkuma, římský kmín, hořč. semínko a koriandr. Pickles zvyšuje dost pittu takže opatrně abys nepřestřelil teď v létě z jedné rovnováhy do druhé. Ayurvéda nedoporučuje fermentované a kvašené potraviny, ale v našich podnebních podmínkách přes zimu klidně můžeš, jen opatrně s množstvím. 5) Lassí jde dělat i z kefíru, jen kefír trošku víc zvyšuje pittu. Ale taky mohu doporučit. Pro tebe bych do lassí volil koření jako špetka kardamonu, kmínu a sušeného zázvoru. 4) Ghí je opravdu zázračná věc. Vědecky to zatím prokázáno není, ale každý si může vyzkoušet sám, že harmonizuje. Červenou a dvouzrnku pěstují na Moravě tam se bohužel nedostanu, takže pokud kupuji tak od firmy countrylife a bionebio, které to od nich přebalují. Jinak: http://www.statektilia.cz/index.php/plodiny http://biovavrinec.cz/. K tý půdě ti řeknu z vlastní zkušenosti, že pokud dáš volný prostor matce přírodě tak během dvou let je v půdě zase život, jako byl dřív. Sám si pěstuji zeleninu a ovoce na zahradě a začínal jsem také na zcela mrtvé půdě. Samozřejmě, že tam budou zbytky pesticidů, herbicidů, ale jen ve stopovém množství. Pokud si necháš dovážet plodiny z ciziny tak sice neznečistíš své tělo do takové míry ale znečistíš celou zemi. Takže tak i tak se to proti tobě obrátí. 2) U koření jsem si vzpomněl, že povařit 5minut stroužek česneku v mléku je také tonikum pro vátu. 1) Ano najdeš to pod 01.11.49 - Ostatní obiloviny S tím bio nesouhlasím, samozřejmě že se najdou lidé co to dělají pro peníze a neodvádí práci, jak by měli a pak to je o ničem. Ale to „bio“ je klasický způsob obdělávání půdy a péče o zvěř, jen je třeba to odlišit od ostatních potravin. Tak se vymyslelo označení bio. Tak opět si mne potěšil (i když na tom nelpíš, tak už to že sem přispíváš, si myslím obohatí nejen mne... - hlavně ten česnek 5min.povařený v mléce mne zaujal, jako tonikum pro Vátu (kromě toho sezam.oleje) PS: ...ta ajurv.poradce drmartina.cz mne taky zaujala, kdyby snad někdo měl vlastní zkušenost, písněte sem... Tak opět si mne potěšil (i když na tom nelpíš, tak už to že sem přispíváš, si myslím obohatí nejen mne... - hlavně ten česnek 5min.povařený v mléce mne zaujal, jako tonikum pro Vátu (kromě toho sezam.oleje) PS: ...ta ajurv.poradce drmartina.cz mne taky zaujala, kdyby snad někdo měl vlastní zkušenost, písněte sem...
Česnek je celkově výborný jako lék pro tělo obsahuje 5 ze 6 chutí, je přírodní antibiotikum a celkově čistí tělo. Dobrý je také pokud ho lehce zpěníš na ghí, syrový je těžce stravitelný. Ale až se dáš do pořádku a budeš chtít pokračovat v duchovní cestě tak bych doporučil od něj opustit stejně tak i od cibule. Stimuluje totiž tužby a zahřívá tělo, což je pro uklidnění mysli nežádoucí. Ty si maximalista Brokolici zkus taky v menším množství zpočátku a pozoruj co s tebou dělá. Někdo ji zvládá bez problému, někoho nadýmá = zvyšuje vátu. Lněný olej je v pořádku ale jen malé množství, cca 1 lžička na jídlo. Při nadměrné konzumaci ředí krev což je nežádoucí. Jako alternativu bych viděl český konopný olej zastudena lisovaný. Chtěl jsem ti říct, aby ses neupínal tak na stravu, je to jen jeden z pilířů zdraví. Správnou dietou napravíš jen škody, které jsi napáchal špatným stravováním. Jak čtu tvé příspěvky, tak cestu hledáš, je mi sympatické, že je podobná té mojí. Ale doporučím ti jednu věc: pokud se rozhodneš, že zkusíš přijmout nějakou filozofii, systém tak ho musíš brát se vším všudy a nehledat jinde. Zde pravidlo od všeho trochu neplatí. Každá cesta kterou zvolíš je ta správná, ale musíš si vybrat a jít... Ty si maximalista Brokolici zkus taky v menším množství zpočátku a pozoruj co s tebou dělá. Někdo ji zvládá bez problému, někoho nadýmá = zvyšuje vátu. Lněný olej je v pořádku ale jen malé množství, cca 1 lžička na jídlo. Při nadměrné konzumaci ředí krev což je nežádoucí. Jako alternativu bych viděl český konopný olej zastudena lisovaný. Chtěl jsem ti říct, aby ses neupínal tak na stravu, je to jen jeden z pilířů zdraví. Správnou dietou napravíš jen škody, které jsi napáchal špatným stravováním. Jak čtu tvé příspěvky, tak cestu hledáš, je mi sympatické, že je podobná té mojí. Ale doporučím ti jednu věc: pokud se rozhodneš, že zkusíš přijmout nějakou filozofii, systém tak ho musíš brát se vším všudy a nehledat jinde. Zde pravidlo od všeho trochu neplatí. Každá cesta kterou zvolíš je ta správná, ale musíš si vybrat a jít...
Proto ten česnek a cibuli v Indii často nahrazují nejspíš tím čertovým lejnem... PS: když uvaříš jakékoli zrno, tak je taky "mrtvé", tak proč považuješ uvařené zrno za lepší než rýži ?? (že by v rýži nic nebylo, to teda nevim, - brokolice je v pohodě...žádné nadýmání - ten kefír mám jako hlavní jídlo (cca 2x týdně), ale máš pravdu že litr je moc, sám to cítím, ale ještě pořád málo dám na to co mému tělu prospívá..., - co se týká stravy na tu se neupínám, právě naopak, jsem možná moc flink...( a proto sem možná si před lety zruinoval zdraví, když jsem jedl pořád musli tyčinky ve vlaku do školy při zaměstnání a neměl pravidelné pořádné jídlo... - jak se díváš na dóšické čaje, a pokud nějaké piješ, poděl se o to jaké (stačí výrobce nebo odkaz) - CO SNÍDANĚ??? "...Po dobré noci se ráno probouzím čilý a křepký jako trávicí Ve snídani Polinal je nejdůležitější spojení PS: Ten banán a ovoce do toho se mi teda nezdá....to už asi lepší kombinace je sirná patlanice dle osvědčeného návodu Dr.Budwig... Koukám, že k Dr.Martině Ziskové nebude jednoduché se dostat...: Vysvětlení současného uzavření ájurvédské poradny Proč jsem dočasně zavřela poradnu pro individuální konzultace? Již více než rok jsem konfrontována s vážnou nemocí Celý proces je pro mě mimořádně konfrontující a přináší potřebu Objevuje se stále více ájurvédských terapeutů či jiných přístupů, Jelikož se nedá přesně určit, jak se bude zdravotní situace vyvíjet, předpokládám, že nejméně do léta bude poradna zcela nebo převážně uzavřena. Práci s novými zájemci plánuji nejdříve na podzim. Lysebeth: Dlouho jsem se zabýval starověkou indickou medicínou, Následující body vedou k vytváření ámadóš: Naši předci všechny tyto principy a rytmy přírody, které jsou součástí tohoto učení, znali a řídili se dle nich v každodenním životě.
Naši předci naštěstí nebyli moulové, jako to vidíme zde na každém kroku, ani stádo ovčanů, kteří se dají několikrát ročně ostříhat dohola, prostě hodnotil se zdravý selský rozum a ten nyní postrádám u naprosté většiny lidí. Také převzetí zodpovědnosti se zde nechává na někom druhém a není divu, že to nefunguje. youtube 1h video z kursu ajurvédy: Škola ájurvédy - MUDr.Martina Zisková - Výživa - Ahára Jak píše Jógin a jak jsem citoval P.Hloška, je dobré dávat přednost hlavně potravinám sezónním , regionálním a sattvickým. SATTVICKÉ POTRAVINY - sattvické je např.: ghí, čerstvé bylinky, ořechy, mandle a sezam, ovoce a ovocné šťávy, zeleniny, (nekvašené!!) mléko, rýže, špalda , sladká chuť všeobecně...(tak to leda vskutku zdraví...kandidóza jistě není účelem... - pokud některá potravina neodpovídá vaší chuti nebo stavu (kandidóza ap.), tak ji vynechte a používejte ostatní které vám "sednou" (to lze vypozorovat nejlépe monodietou...viz popsáno již dříve). Co se týká některých "sporných" potravin, tak http://www.joga-ajurveda.sk/content/18- ... tlive-typy uvádí: ----------- Kdo provozuje jógovou praxi plněji, klade důraz nejen na sattvickou, ale i na pránickou stravu (dle D.Frawley) : Jóga klade důraz na sattvickou pránu, tedy potravu rostoucí vysoko nad zemí (např. ovoce a ořechy, zatímco potravu rostoucí na zemi omezuje (např.rajčata, jahody ap.)...ale i sattvické zeleniny a rostlinných kořenů je dostatek na výběr. NUTNÁ JE SNAHA O NEUSTÁLÉ NASTOLOVÁNÍ ROVNOVÁHY VŠECH 3 DÓŠ... (typ Váta potřebuje více kořenové zeleniny a čerstvých bylin, než ostatní typy, a zaměřovat se zvláště na potraviny pro apánu). Málo se hovoří o tom, že u osob typu Váta je zapotřebí dle ajurvédy zvláštních protikompenzací v případě půstů nebo cvičením pranajámy, neboť ...nutno zařadit více potravin snižujících Vátu, a potravin využívajících snadno a plně životní sílu ódžas (viz předch.příspěvek). Má k tomu někdo nějaký poznatek? ...např. o tom nakolik brát (resp.lépe nebrat!!) určení své konstituce druhými vážně, tam píše: Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá Jedině tehdy pro nás mají totiž cenu, když pro nás znamenají něco konkrétního, co nám dává v životě smysl. Ještě lépe řečeno, naše konstituce pro nás má pouze takovou cenu, do jaké míry se ztotožňujeme a chápeme její působení v našem životě. Když někomu řeknu, že jedna z jeho dominantních doš je kapha a zeptám se ho, co to pro něj znamená, nejčastěji mi odpoví, že je pomalý. On se ale za pomalého nepovažuje, a objektivními měřítky se tak ani neprojevuje. Naopak, zvládne toho neuvěřitelně mnoho. Co nedělá rád je konfrontace se svými nepříjemnými pocity. Raději žije v iluzi harmonie za každou cenu, chová se ve zralém věku jako malé dítě, které se těší na všechno a věří, že všechno je krásné a zajímavé...ano, tady bychom vystopovali fungování kaphy. K čemu ale to, když se s ní člověk vědomě neidentifikuje? Jaký z toho vyvodit závěr? Ještě jeden náhled na rovnovážné žití: Odpovědi jsou na více příspěvků, mám teď hektické období tak nebudu stíhat hned reagovat. Ano správná dedukce, čertovo lejno nahrazuje chutí česnek. Sattvické jsou potraviny hlavně čerstvé, lehce stravitelné a neupravené. Jedí se proto aby se tělo stravou nezatěžovalo dlouhým trávením a mělo dostatek energie na ostatní činnosti a také aby se stravou nedráždili smysly. Pokud tě zajímá skloubení aspektů Jógy a Ájurvédy tak si přečti knihu od Davida Frawleyho „Jóga a Ájurvéda“. K té rýži ti to zkusím naposled vysvětlit. Obilné zrno při klíčení stejně tak jako ořechy rozkládá fytáty, čímž se snižuje škodlivost. Dále se přeměňuje nutriční hodnota a vzniká z toho dá se říct zelenina. Přečti si zde na stránkách „energetika potravin“ to přibližně odpovídá poznatkům o koncentraci prány v jídle. Mrtvá hmota z toho po třech minutách varu rozhodně nevzniká (samozřejmě k úbytku dojde, ale minimálnímu) jen se naruší buněčná struktura a je to lépe stravitelné. V severní Indii se opravdu jedla po tisíciletí rýže basmati. Ale neloupaná a pěstovaná v malém množství v podhůří Himalájí. Veškeré národy žijící v Himalájích jedí jen ječmen. V jižní Indii se pěstovala převážně pšenice. V Evropě bohužel nemáš šanci sehnat kvalitní rýži. Vozí se k nám nižší kvalita, protože my kvalitní rýži nepoznáme. Ale vidím, že se rýže nechceš vzdát, tak si kupuj rýži basmati celozrnnou. Máčej přes noc a druhý den povař a pak přidej lžičku ghí.
O duchovnu si na internetu nedovolím psát. Jen k těm knihám napíšu, že vybírám jak píšeš „vnitřní moudrostí“. Ale za přečtení rozhodně stojí Bible, Korán, Bhagavadgíta, Upanišády a Jogasůtry. Dóšické čaje nepiji, sbírám si vlastní bylinky ve svém okolí. A užívám dle momentální potřeby organismu. Pokud nemáš hlad tak nejez, to je jednoduché. Poslouchej své tělo a neřiď se v tomto rozumem. Já v létě většinou nesnídám a pokud ano tak jen čerstvé ovoce. Kurz ani seminář jsem zatím neabsolvoval. Ale mám v plánu jít studovat na kliniku v jižní Indii Ayurvédu a Jógu. Takže momentálně čerpám z vlastního praktikování. Unce praxe je mnohem víc jak tuna teorie. K tomu co mi to přineslo, a jak jsem se k tomu dostal se na veřejném fóru vyjadřovat nedovolím. Půst bych zařadil, až když snížíš zvýšenou Vátu. Pak bych doporučoval začít s frekvenci 24-32hodin ve dnech Ekadaši. to Jógin: Nepospíchám, až budeš za nějaký čas v klidu tak napiš i co se týká dotazu na dýchání, v tom svém vlákně: viewtopic.php?f=6&t=2151&p=41191#p41191 Ten sýr panír jsem slyšel ale nikdy nejedl, tady sem našel recept...: Panír (tvarohový sýr) Domácí tvaroh z jednoho litru mléka - knihu Davida Frawleyho „Jóga a Ájurvéda“ mám, a už jsem z ní tady i leccos čerpal a dal do různých vláken...(např. vlákno "Seberozvoj..." (o čakrách z hlediska ajurvédy), do vlákna jsem taky něco psal "Chůze, cviky, bolesti páteře a kloubů, jóga...". Cvičit lze samozřejmě jakékoli ásany, spíš než jaké pozice, je důležitější JAKÝM ZPŮSOBEM se cvičí... D.Frawley v knize píše: Váty musí cvičit ásany tak, aby snižovaly svou Vátu, což znamená:
ze sedových pozic je pro zklidnění pro Váty obzvláště vhodná SIDDHÁSANA (tzv.dokonalá poloha) a VADŽRÁSANA (poloha diamantu) Dokonalá poloha (siddhasana, Perfect pose) je dobrá na delší sezení pro meditace, i dechová cvičení Diamantová poloha (vajrasana, Thunderbolt Pose) je dobrá spíš na kratší 5-10min.sezení (pro dechová cvičení, zklidnění ap.), K tomu půstu K tomu dýchání ti pošlu soupis koncem dalšího týdne. Teď to opravdu nestíhám za týden mě čekají státnice. Panýr mě moc chutná, nejlepší je hned čerstvý po scezení syrovátky, tady je také recept http://vegetariansky.blog.cz/1202/panyr ... ndicky-syr, doporučuji vyhledat na youtube video ilustraci K tomu pohybu a asánám, potřebuješ do těla dostat zemský prvek kaphu. Takže pomalé pohyby, nebo statické polohy, které vyžadují koncentraci na tady a teď jsou nejlepší. Co mám ozkoušené na sobě tak nejvíc uzemňuje leh na zemi a chůze případně cvičení na boso v přírodě. (To je vůbec problém moderní populace, že jsme ztratili kontakt se zemí). K těm půstům. Moje prakriti je váta-pitta, takže na podzim a v zimě dělám půst v těch dnech Ekadaši a velice dobře ho snáším, bez pocitu zimy a oslabení trávicího ohně. Na jaře a v létě se pouštím do delších půstu. Nedoporučuji dva dny potom jíst živočišné potraviny nebo ořechy, než se trávicí oheň zas rozhoří. Co se týče očist. Džala netí prováděj každý den po probuzení před cvičením pránájámy. Šankhaprakšálana alespoň dvakrát do roka ve dnech rovnodennosti. Případně při změně ročních období. Vamana-dhauti je vhodné spíš pro kaphu, ale pokud se přejíš nebo cítíš těžko v žaludku tak provádět. Jinak preventivně pro posílení jater, ale to musíš začít zvracet žluč, aby to mělo pořádný účinek. Projímadla se používají při zvýšené pittě. A klyzma je pro váta obtíže, ale nepřehánět frekvenci. Dobré je také výživové a změkčující klyzma. V severní Indii se opravdu jedla po tisíciletí rýže basmati. Ale neloupaná a pěstovaná v malém množství v podhůří Himalájí. Veškeré národy žijící v Himalájích jedí jen ječmen. V jižní Indii se pěstovala převážně pšenice. V Evropě bohužel nemáš šanci sehnat kvalitní rýži. Vozí se k nám nižší kvalita, protože my kvalitní rýži nepoznáme. Ale vidím, že se rýže nechceš vzdát, tak si kupuj rýži basmati celozrnnou. Máčej přes noc a druhý den povař a pak přidej lžičku ghí.
Vzhledem k typu (váta) a tazateli může být tvá odpověď odpovídající tak, jak uvádíš. Ano odpověď byla směřována pro člověka u kterého se reguluje princip Váta. Je samozřejmé že lidé s problémy nebo konstitucí principu pitta nebo kapha by dostali jiné doporučení. Nejde o to jestli jsem s rýží kamarád nebo ne, ale snažím se chápat v souvislostech a nepapouškuji poučky, které mi někdo řekne na přednášce nebo si přečtu v knize. Je třeba žít dle přírodních zákonu v tom se snad shodneme. Já se snažím zároveň fungovat harmonicky se svým okolím a vesmírem. Podal sem svůj příspěvek muflonovi tak jak jsem nejlépe v daný okamžik dovedl. A nemám potřebu prosazovat svůj názor, jako jediný správný. Pokud máš jiné doporučení tak máš volný prostor, rád se přiučím. Každá cesta nás nakonec dovede k pravdě.
Co se týká rýže, je to pouze polovina pravdy, co píšeš. Je pravdou, že část opravdu jde přes půl zeměkoule, ale ne všechna. Rýže se s velkým úspěchem pěstuje i v Evropě, ne tak daleko od nás -Itálie – více než polovina evropské produkce; východní pobřeží Španělska; Portugalsko; jih Francie; Řecko; Bulharsko i Rumunsko, a není špatná. Moje rodina z Jihu pochází a jedla ji celkem běžně a prospívá slušně (několik soběstačných členů do 100). Ano rýže se pěstuje i v Evropě, ale majorita na našem trhu pochází bohužel z Asie. Netvrdím, že na rýži nelze prospívat, je to bezesporu hodnotná potravina. Permakultura je mi velmi blízká, sám si dle těchto principů pěstuji starém české odrůdy, ale i plodiny a byliny pocházející z Indie..takže vím moc dobře, že to lze. Mimochodem v Čechách existovala před pár staletími také odrůda "rýže" bohužel si nemohu teď vzpomenout na jméno. Člen muflon se mě ptal na můj názor na danou problematiku, to jestli ho přijme za svůj neovlivním ani nechci. Začal jsem zde přispívat, protože jsem cítil z jeho příspěvků, že potřebuje "po-šťouchnout" a nebyly v tom žádné úmysly prosazování světomíru a všude prostupující harmonie, jak se ti asi mé příspěvky mohou jevit. Permakultura je mi velmi blízká, sám si dle těchto principů pěstuji starém české odrůdy, ale i plodiny a byliny pocházející z Indie..takže vím moc dobře, že to lze. Mimochodem v Čechách existovala před pár staletími také odrůda "rýže" bohužel si nemohu teď vzpomenout na jméno. Člen muflon se mě ptal na můj názor na danou problematiku, to jestli ho přijme za svůj neovlivním ani nechci. Začal jsem zde přispívat, protože jsem cítil z jeho příspěvků, že potřebuje "po-šťouchnout" a nebyly v tom žádné úmysly prosazování světomíru a všude prostupující harmonie, jak se ti asi mé příspěvky mohou jevit. Líbí se mi tvoje pokora. U mužů se s ní tolik nesetkávám, to jsou víc citelné různé nuance superega. Uvidíme, zda se máme potkat.... Líbí se mi tvoje pokora. U mužů se s ní tolik nesetkávám, to jsou víc citelné různé nuance superega. Uvidíme, zda se máme potkat.... Bohužel dnešní společnost je silně zaměřena na věci vnější a k tomu je zapotřebí mužská energie, u některých dochází k úplné absenci ženského aspektu duše a proto navenek působí poněkud zaslepeně. Netýká se to jen mužů, ale i ženy se z tohoto důvodu vzdalují od přirozenosti. Ahoj! Dr.Zisková píše některé zajímavé články na svém webu: Např. píše: (část) ...Já po letech práce s lidmi, kteří často přicházejí na konzultaci právě za tím účelem, aby zjistili svoji typologii, shledávám tento přístup jako méně a méně nápomocný. Připadá mi Jedině tehdy pro nás mají totiž cenu, když pro nás znamenají něco konkrétního, co nám dává v životě smysl. Ještě lépe řečeno, naše konstituce pro nás má pouze takovou cenu, do jaké míry se ztotožňujeme a chápeme její působení v našem životě. Když někomu řeknu, že jedna z jeho dominantních doš je kapha a zeptám se ho, co to pro něj znamená, nejčastěji mi odpoví, že je pomalý. On se ale za pomalého nepovažuje, a objektivními měřítky se tak ani neprojevuje. Naopak, zvládne toho neuvěřitelně mnoho. Co nedělá rád je konfrontace se svými nepříjemnými pocity. Raději žije v iluzi harmonie za každou cenu, chová se ve zralém věku jako malé dítě, které se těší na všechno a věří, že všechno je krásné a zajímavé...ano, tady bychom vystopovali fungování kaphy. K čemu ale to, když se s ní člověk vědomě neidentifikuje? Jaký z toho vyvodit závěr? Většina z vás, co si přečetla tuto informaci, nejspíš v tomto bodě říká: „Dobře, to je zajímavé a možná na tom i něco je, ale co mám dělat? Jak mám k této informaci přistoupit?“ Moje doporučení je: berte informace, rady a předpisy ostatních jako jejich názor a náhled a vždy se ptejte sami sebe, jak to odpovídá vašemu pochopení, vašemu náhledu. Jinými slovy, jak se s nabídnutým náhledem ztotožňujete? Jedině míra vašeho pochopení bude totiž určovat, jak se jednotlivé životní principy budou projevovat ve vašem životě a jak, a to je ještě důležitější, je budete vědomě používat v každém aspektu vašeho života. Pamatujte přitom na to, že máme tendenci definovat žádoucí a pozitivní přes nežádoucí a nerovnovážné. To dobré bereme jako nepřítomnost toho špatného, přitom to jsou dvě zcela rozdílné věci. Zdraví není absence nemoci, nýbrž stav celistvého rovnovážného žití, který se týká daleko víc mysli, smyslů a našeho energetického stavu než jen fyzického těla. Každý z nás je originál, který se nevyskytuje nikde jinde na této Ještě jeden náhled na rovnovážné žití: žijeme-li v každém okamžiku to, kdo jsme neboli přistupujeme-li ke každému okamžiku z naší přirozenosti, žijeme v rovnováze. To je vědomé žití v souladu s konstitucí, to je prakrti, jež tvoří stále znovu to, co nám bylo dáno jako předpoklad. Jedině taková vědomá volba je naplněním předpokladu a cíle ájurvédy, a to vědomém žití, jež je založeno na rovnováze a rovnováhu vytváří. Stále tak opakuje samo sebe a při každém aktu tvoření objevuje nový aspekt sama sebe. V tomto směru jsme stejní jako vesmír. Dokud tato touha potrvá, potrá i život a naše existence. Nezapomínejme na to, až budeme objevovat pro sebe vlastní konstituci a co znamená. Je to daleko víc, než zda máme jíst tu či onu potravinu, či zda jsme pomalí nebo rychlí, nebo máme velké či malé oči.
Ahoj, Váta-pitta má společnou chuť sladkou, která harmonizuje obě dóši. Přirozenou formu sladké chuti najdeš v sattvické stravě, takže pokud konzumuješ především ovoce, zeleninu, obilniny, mléko, ořechy a semena neuděláš chybu pokud jíš v umírněném množství. Všeho moc škodí a nadměrná konzumace sladkého se chová tamasticky a zvyšuje kaphu. U duální prakriti typu váta-pitta bys měl na jaře a v létě snižovat pittu a vyhledávat spíše potraviny ochlazující (nemyslím tím studené), na podzim a v zimě snižovat vátu, potraviny těžší a zahřívající. Co se týče životního stylu, tak to chápeš správně. Pokud máš práci, při které hodně komunikuješ, cestuješ a si rozlítaný, tak ve volném čase bys měl dělat pravý opak. Tedy meditace, relaxace, poslech hudby, četba, kresba... Pokud ti rozlítanost vyhovuje tak v rozumných mezích, nic nepřehánět. Mentální oheň spaluje veškeré vjemy, které přijímáme. Ale pokud budeme neustále přikládat tak nám oheň vyhasne. Jak určit osobní konstituci Existují knihy a časopisy, které nabízejí různě vypracované dotazníky a kvizy na určení osobní konstituce. Otázky jsou zaměřeny na strukturu těla, vzhled, tendence chování a funkce těla. Jaké je překvapení, když později při osobní konsultaci s ayurvédským lékařem, konstituce jím určená pomocí pulsové diagnostiky nesouhlasí s původně obdrženou dle časopisu nebo knihy. Jak je to možné, že kniha a lékař se neshodují ve výsledku? Čemu potom máme věřit? Je nutné si vysvětlit, že dotazníky jakéhokoliv rázu mají tendenci podávat zkreslené výsledky. To je proto, že například namísto odpovědi o tom, jak věci fungují za normálních okolností, dotyčný obvykle odpoví jak věci fungují momentálně. Momentální nerovnováha je potom zaznamenána jako stálá tendence či rovnováha. Není proto divu, že výsledky obdržené na papíře a pomocí živé pulsové diagnostiky se často liší. Někdy dokonce zcela zásadně. Navíc pulsová diagnostika dokáže určit nejenom fyzickou, ale i mentální konstituci. Právě mentální konstituce je ta, která může „zabarvit“ projevy fyzické konstituce a tím i zkreslit dojem, který o sobě máme. Pulsová diagnostika je objektivní nástroj, který v rukou zkušeného lékaře podá přesnou informaci o konstituci člověka. Někdy je i lékař překvapen, neboť „čtení“ z pulsu zdánlivě neodpovídá tomu, koho a co vidí před sebou. Vzpomínám si na dvě ženy, jež nedávno navětívily moji ordinaci. Puls určil kapha konstituci, pro níž je charakteristické větší tělo s vyvinutou svalovinou, a přitom přede mnou byly dvě osoby naopak velmi subtilního vzrůstu. Obě ženy vyhledaly mou pomoc nejen kvůli fyzickým obtížím alec hlavně proto, že si nebyly jisté jak dál v jejich doposud nenaplněném životě. V takovém případě je nutné zjistit, kde je zdroj této disproporce a snažit se ji vyrovnat. Jedině důkladná znalost vlastní konstituce a život v souladu s ní nám umožní dokonale naplnit potenciál našeho života. ------------- Další publikační činností jsou články, které opublikovala jak v laických, tak i profesionálních publikacích v USA, Nizozemí, Čechách a dalších státech. Dělí se v nich zejména o klinické zkušenosti načerpané s ajurvédou. Dále je jednou z recenzistek pro nakladatelství New Age books v Nové Dilliji v Indii, která se specializuje na védskou literaturu, včetně ayurvédy. PS: Dr. Martina Zisková píše na svém webu mnoho odborných a přesto čtivých článků (dost blbě se ale hledá když něco konkrétního potřebujete zjistit... Pro srovnání...(u diet je potřeba většinou jak píše Jógin nekombinovat páté přes deváté... U cvičení to vidím poněkud jinak:.....třeba u ZY qigongu můžete třeba cvičit tai ji, nebo cokoli jiného, co Vám prospívá. Qigong je poměrně dost statický a tak se můžete věnovat současně třeba tanci, nebo bojovým uměním. U ZY qigong je jeden princip, který říká, že není žádná věčná metoda ani žádný věčný učitel. Vše se mění a také každý z nás je jiný. ZY Qigong nabízí určitou cestu a pomáhá jít po této cestě. Pokud víte, že se Vám na Vaší cestě hodí nějaký cvik "odjinud", a víte, že Vám pomáhá (a proč), nebo pokud třeba chcete ostatním pomáhat s pomocí i jiných metod, dobře... Mistr říká, že je třeba používat moudrost. Moudrý člověk může kombinovat různé školy a cviky, (protože ví co a proč dělá), hloupý vytvoří pouze zmatek a může si i ublížit.
Pravá ajurvéda, která vychází z učení starých několik tisíc let, je pro naší společnost přespříliš asketická. Pro udržení vysoké hladiny odžás je skoro vyloučen sex, je nezbytné se řídit dle lunárních a vesmírných cyklů, je nezbytná duševní čistota a hlavně vnitřní disciplína. Takže souhlasím, že podle tohoto učení se může plně řídit (žít) jedině člověk, který provádí uměleckou nebo duševní činnost, případně je jiným způsobem odtržen od většinové společnosti. Nic méně některé její poznatky je možné aplikovat do běžného života, k lepšímu pochopení sebe sama a svého okolí. K těm kombinacím různých cvičení, určitě na běžné úrovni neuškodí aplikovat více poznatků a škol. Ale pokud se chceš stát opravdovým mistrem v čemkoliv, tak musíš dle mého názoru zvolit určitý směr (školu) a tomu se věnovat po celý život. KOLIK DOKTORŮ MÁ DOBRÉ AJURVÉDSKÉ VZDĚLÁNÍ...? z webu drmartina.cz: Přestože ayurvédské umění bylo po staletích tradičně předáváno z lékaře na studenta, dnes je studováno na lékařských fakultách ve světě ve stejné podobě jako je studium moderní medicíny. Studium ayurvédské medicíny vyžaduje nejméně 4 roky na universitách v Indii. V současné době neexistuje adekvátní systém studia v západním světě. V USA a západní Evropě lze získat základní znalosti během obvykle jedno, či dvouročního studia. Profesionální aplikace takto nabytých znalostí je možná pro ty, kteří mají základní medicínské znalosti z jiných oborů, nejčastěji moderní medicíny. Bylo by zajímavé, kdyby se česká medicína, tak pokroková v minulosti ve svém klinickém umění, otevřela možnosti studiu, či aplikaci tohoto systému, nejlépe v kombinaci s moderní medicínou. Mohla by se tak stát současným průkopníkem a přispět k posílení zdraví celého národa. Nabídnutí kursů pro studenty lékařských fakult by bylo vhodným začátkem. Studium Ayurvédy je stejně náročné, jako je studium moderní medicíny. Je organizováno do osmi specializovaných disciplín, paralelně k moderní medicíně. Specializace zahrnují interní medicínu, chirurgii, pediatrii, geriatrii, gynekologii a porodnictví, ušní-nosní-krční, soudní medicínu, a psychologii. Možná čtenáře překvapí, že tato struktura je stará několik tisíc let. Stejně tak je Ayurvéda jako věda natolik pokroková, že některé její techniky, se používají dodnes. To platí například pro některé techniky v plastické chirurgii, obnovení průchodnosti bambusovou tyčkou u neprůchodnosti horní části zažívacího traktu, objevu organizace embrya do 23 párů chromosomů, jež dal základ moderní genetice a další nesčetné objevy. Ayurvéda je také v současnosti předmětem rozsáhlých výzkumných studií. Existuje mnoho léčivých bylin, jež jsou zkoumány farmaceutickými společnostmi se záměrem vyvinout je v chemické léky. Národní ústav zdraví v USA, instituce adekvátní Akademii Věd v Čechách, ročně věnuje desítky milionů dolarů na výzkum léčebných přístupů ayurvédy ke chronickým onemocněním, jako je například vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, cukrovka, různé druhy alergických onemocnění, kloubní potíže a léčby nádorových onemocnění nevyjímaje. Přestože moderní výzkum je složitý a velmi nákladný, současná věda začíná pomalu potvrzovat léčebnou hodnotu bylin či terapeutických přístupů, jež byly ze zkušenosti, či mnohdy intuitivně, užívány po velmi dlouhou dobu ve východní části světa. K těm kombinacím různých cvičení, určitě na běžné úrovni neuškodí aplikovat více poznatků a škol. Ale pokud se chceš stát opravdovým mistrem v čemkoliv, tak musíš dle mého názoru zvolit určitý směr (školu) a tomu se věnovat po celý život.
Mistrem se nejspíš většina lidí ani netouží stát, zůstaňme realisty a využijme to co je dobré z každého systému... (příklad: trochu spíš dávám za pravdu tobě Jógine, že je "jednodušší" a efektivnější dělat jednu věc pořádněji než 10 věcí "kočkopes" nedokonale... Nejvíc se mi "líbí" systémy, které jsou "kompatibilní" s většinou ostatních..., a staví prostě na OBECNĚ PLATNÝCH zásadách fungování lid.těla, přírody a vesmíru... Nic není černobílé, ale máš pravdu že jeden lidský život je krátký na nějaká přílišná experimentování...a držet se osvědčených systémů může být jak oporou, tak ale na druhé straně pro někoho i určitou brzdou (nebo ne?...vyjádřete ostatní svůj názor z webu drmartina.cz: Přestože ayurvédské umění bylo po staletích tradičně předáváno z lékaře na studenta, dnes je studováno na lékařských fakultách ve světě ve stejné podobě jako je studium moderní medicíny. Studium ayurvédské medicíny vyžaduje nejméně 4 roky na universitách v Indii. V současné době neexistuje adekvátní systém studia v západním světě. V USA a západní Evropě lze získat základní znalosti během obvykle jedno, či dvouročního studia. Profesionální aplikace takto nabytých znalostí je možná pro ty, kteří mají základní medicínské znalosti z jiných oborů, nejčastěji moderní medicíny. Bylo by zajímavé, kdyby se česká medicína, tak pokroková v minulosti ve svém klinickém umění, otevřela možnosti studiu, či aplikaci tohoto systému, nejlépe v kombinaci s moderní medicínou. Mohla by se tak stát současným průkopníkem a přispět k posílení zdraví celého národa. Nabídnutí kursů pro studenty lékařských fakult by bylo vhodným začátkem. Studium Ayurvédy je stejně náročné, jako je studium moderní medicíny. Je organizováno do osmi specializovaných disciplín, paralelně k moderní medicíně. Specializace zahrnují interní medicínu, chirurgii, pediatrii, geriatrii, gynekologii a porodnictví, ušní-nosní-krční, soudní medicínu, a psychologii. Možná čtenáře překvapí, že tato struktura je stará několik tisíc let. Stejně tak je Ayurvéda jako věda natolik pokroková, že některé její techniky, se používají dodnes. To platí například pro některé techniky v plastické chirurgii, obnovení průchodnosti bambusovou tyčkou u neprůchodnosti horní části zažívacího traktu, objevu organizace embrya do 23 párů chromosomů, jež dal základ moderní genetice a další nesčetné objevy. Ayurvéda je také v současnosti předmětem rozsáhlých výzkumných studií. Existuje mnoho léčivých bylin, jež jsou zkoumány farmaceutickými společnostmi se záměrem vyvinout je v chemické léky. Národní ústav zdraví v USA, instituce adekvátní Akademii Věd v Čechách, ročně věnuje desítky milionů dolarů na výzkum léčebných přístupů ayurvédy ke chronickým onemocněním, jako je například vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, cukrovka, různé druhy alergických onemocnění, kloubní potíže a léčby nádorových onemocnění nevyjímaje. Přestože moderní výzkum je složitý a velmi nákladný, současná věda začíná pomalu potvrzovat léčebnou hodnotu bylin či terapeutických přístupů, jež byly ze zkušenosti, či mnohdy intuitivně, užívány po velmi dlouhou dobu ve východní části světa.
Obávám se, že odborníků kovaných v dané problematice zde je tak málo, že je skoro nemožné se s nějakým potkat a i ti jsou slabým odvarem moudrostí východních mistrů. Výpisky z knihy od Dr. Heinrich Wallnöfer: Ájurvéda. Elixír dlouhého života LÉKAŘI A KNĚŽÍ Cech lékařů, kdekoliv se s ním setkáváme, měl původně těsný vztah ke kněžství, od něhož se postupně odděloval a vydával se na zřetelnější, „vědeckou“ cestu.
POSTUP BUDOUCÍHO ČIKITSAKY (LÉČITELE) Nejstarší pokyny pro lékaře a jejich žáky jsou pregnantní a naprosto praktické. Pro nás, kteří jsme se dopracovali základních lidských práv, je nezvyklý poslední požadavek: „Nebudeš léčit: lovce z povolání, ptáčníka, zatvrzelého hříšníka ani toho, kdo byl v životě ponížen (vyvržen z kasty).“ Zákaz léčit ptáčníky a lovce lze nejspíš vysvětlit postojem ke zvířatům daným náboženským přesvědčením: hinduistům není dovoleno zvířata zabíjet.
BEZNADĚJNÉ PŘÍPADY SE PŘEDÁVALY KNĚŽÍM Mnoho mrtvých mohlo – a to navíc v pověrčivé době – zhoršit lékařovu pověst. Vzpomeňme si při té příležitosti na zvyk, dodržovaný dlouhou dobu v Číně, nutící lékaře, aby za každého mrtvého zavěsil na dveře své ordinace lampion.
PROTI ŠARLATÁNŮM A ŠPATNÝM LÉKAŘŮM Povolení provozovat praxi udílené králem mělo především omezovat šarlatánství. Ve védské době si museli lékaři sami vyhledávat pacienty, ale později byl zaveden pořádek velmi podobný našemu a pacienty si odchytávali už jen šarlatáni a jarmareční mastičkáři. OSOBNÍ LÉKAŘI A POLNÍ RANHOJIČI V Rgvédě najdeme také krátké poznámky o životě lékařů ve védské době. Museli vyjít na ulici a podobně jako naši jarmareční mastičkáři uhodit do bubnů reklamy. A leckterý musel své umění vychvalovat hodně hlasitě, aby sehnal dostatek pacientů. Dočetli jsme se, že „lékař hledá nemocné“. CO SE OPEROVALO ? V ájurvédě se chirurgie jeví jen jako pomoc v tísni, nouzové opatření v případě, kdy se nedá postupovat jinak, což bylo tehdy jistě ještě oprávněnější než dnes. Staré přísloví praví: Chirurgie je mrzačení, a ne léčení. Měla by se používat jen tehdy, kdy životní síla nestačí na to, aby sama způsobila uzdravení. Jen pak je chirurg oprávněn sáhnout po noži. LÉČBA ZLOMENIN BEZ SÁDRY
Při ošetření zlomenin je dodnes velký rozdíl mezi západní a moderní ájurvédskou medicínou: v ájurvédě neexistuje sádra a téměř žádné skutečně znehybňující obvazy. Bandáže, které se pravidelně mění po pár dnech, pokud se vůbec používají, slouží totiž převážně k tomu, aby na zlomené končetině přidržovaly léčivé byliny.
DUŠEVNÍ CHOROBY Doporučovala se také – dosti drastická – šoková terapie, která připomíná metody, o nichž se s děsem referuje z našich starých blázinců. Dnes víme, že byly sice kruté, ale ne zcela nesmyslné. Ještě poměrně humánní metodou bylo takzvané „léčení vyschlou studnou“. Nemocný byl jednoduše hozen do studny bez vody a musel tam určitou dobu hladovět.
AMBRÓZIE VĚČNÉHO ŽIVOTA Božský nápoj sóma, který byl současně sám uctíván jako božstvo, je omamná šťáva, jež dává bohům nesmrtelnost, básníkům inspiraci, nemocným zdraví. Tento posvátný nápoj se lisuje z různých rostlin, přičemž se musí dodržet zcela přesně stanovené obřady, během kterých sóma protéká filtrem z ovčí vlny. Dnes již nelze zjistit, z čeho se sóma lisovala původně. Tato rostlina měla zjevně podobnou pověst jako v Číně ženšen (Panax ginseng). Dnes se domníváme, že by mohlo jít o některý druh sarkostemy (Sarcostemma viminale).[1] Sarkostema (sanskrtsky agnipušpa,[2] sóma) smíchaná s ječmenem a přepuštěným máslem se nechala zkvasit na víno (nebo spíš pivo – pozn. překl.), které pili (a pijí) kněží při jídle. Je prý totožná se zoroastrovskou hómou.[3] Uvažuje se také o některém druhu chvojníku (Ephedra)[4] nebo o reveni (Rheum palmatum)[5] (případně o muchomůrce červené[6] – pozn. překl.). Každopádně jsou ale sómě věnovány téměř všechny hymny deváté knihy Rgvédy. Sarcostemma viminale je ve větším množství jedovatá. K tomu se může vztahovat jedno místo u Sušruty[7], kde stojí, že by si pacient poté, co po zvláštních rituálech požil (ze zlaté nádoby) trochu vylisované šťávy, měl dobře vymýt a vypláchnout ústa. Dále pak u Sušruty čteme, že se strávení sómy projevuje zvracením. Potom má pacient dostat tišící přípravky. Je tedy možné, že v tomto případě je sóma se sarkostemou alespoň příbuzná. Na druhé straně však sóma u mnoha autorů vůbec nepůsobí nepříjemně, vyvolává stav příjemného omámení, jak se sluší na božský nápoj. Dalo by se ovšem také říct, že nápoj, který chutná bohům, je pro lidi příliš silný.
LÉČIVÉ BYLINY A KOUZELNÁ JÍDLA Staroindické léčivé rostliny – materia medica – jsou nevyčerpatelným zdrojem. Všechny rostliny měly podle starých názorů léčivé síly a zřejmě byly také všechny dosažitelné byliny vyzkoušeny. (dr.H.Wallnofer) S Ajurvédou jsem se na vlastní kůži začal kamarádit až letos na jaře. Pomocí testů jsem si určil typ a pak jsem si to nechal zkontrolovat pulsní diagnostikou. Vyšlo v zásadě totéž. Ve skladbě svého jídelníčku jsem neudělal nějaké zásadnější změny, nestravoval jsem se jako "barbar" ani před tím, jsem jsem přidal koření, začal více mastit (to vyžaduje můj typ), takřka vyloučil studené nápoje a chlazené potraviny ohřívám na rozumnou teplotu. Udělal jsem však jinou zásadní změnu. Klíčovou otázkou nebylo u mne co, ale kdy?. Takže pokud pečivo, tak ráno a rozhodně ne večer. Pokud ovoce či kompot, tak hodinu před jídlem a nikdy ne po jídle. Pokud zeleninový salát, tak v poledne a rozhodně ne večer, jak bývalo u mne zvykem. Jím jen třikrát denně, piji nejpozději hodinu před jídlem a pak až hodinu po jídle neb Ajurvéda říká, že si neuváženým pitím člověk zbytečně "hasí trávící oheň". Za uplynulého čtvrt roku se nestal v mém životě žádný zázrak. Jen maličkosti, méně mi lupe v kloubech (což jsem považoval v 57 letech za normální), zlepšila se mi chuť k jídlu, jím více, ale neztloustl jsem, jsem méně často unavený, méně často otrávený, zvýšila se mi chuť vymýšlet či něco tvořit, změnila se mi kvalita potu (téměř mi nesmrdí ponožky), moč připomíná osolenou zeleninovou polévku, ...... Velmi sympatické na Ajurvédě je tvrzení, že abychom dosáhli dobrých výsledků, stačí její doporučení dodržovat asi tak na 60 - 70 procent. Dodržovat je na 100 procent jednak principielně nejde a každý pokus se v tomto přiblížit k této metě se bere jako fanatismus. Pro "porovnání" (v rámci "objektivity")... Příspěvky od muflona k ajurvédě jsou občas zavádějící, a to nikoliv kvůli němu samotnému(virtuálně působí jako sympoš-hledač), ale protože se jedná o výňatky bez hlubších souvislostí a působí to všelijak. U vypisovaných, citovaných doporučení (výjimkou je joga a jiná cvičení, asi je to jeho srdeční záležitost
Ano, záměrně leckdy ukazuju "obě strany mince"... PS: Dokument Ajurvéda- Umění bytí, jsem před jistou dobou viděl, a pak jsem jej zahlédl i ke stažení někde na netu.... a máš pravdu že informace které jsem citoval (Dr. Heinrich Wallnöfer: Ájurvéda. Elixír dlouhého života), byly leckdy "zavádějící"..., jakož i některé mé jiné příspěvky, aspoň než někdo začne něco používat, zapojí (doufejme) nejdřív taky svůj mozek... Videa na youtube k ajurvédě: (české titulky se zapnou kliknutím vpravo dole na kostičku CC. : oporučuji ajurvedské koření od dr.Freje pro všechny doší jmenem Pačák
Zkoušel jste někdo osobně doktorku Ziskovou, doporučenou výše? Ve skladbě svého jídelníčku jsem neudělal nějaké zásadnější změny, nestravoval jsem se jako "barbar" ani před tím, jsem jsem přidal koření, začal více mastit (to vyžaduje můj typ), takřka vyloučil studené nápoje a chlazené potraviny ohřívám na rozumnou teplotu. Udělal jsem však jinou zásadní změnu. Klíčovou otázkou nebylo u mne co, ale kdy?. Takže pokud pečivo, tak ráno a rozhodně ne večer. Pokud ovoce či kompot, tak hodinu před jídlem a nikdy ne po jídle. Pokud zeleninový salát, tak v poledne a rozhodně ne večer, jak bývalo u mne zvykem. Jím jen třikrát denně, piji nejpozději hodinu před jídlem a pak až hodinu po jídle neb Ajurvéda říká, že si neuváženým pitím člověk zbytečně "hasí trávící oheň". Za uplynulého čtvrt roku se nestal v mém životě žádný zázrak. Jen maličkosti, méně mi lupe v kloubech (což jsem považoval v 57 letech za normální), zlepšila se mi chuť k jídlu, jím více, ale neztloustl jsem, jsem méně často unavený, méně často otrávený, zvýšila se mi chuť vymýšlet či něco tvořit, změnila se mi kvalita potu (téměř mi nesmrdí ponožky), moč připomíná osolenou zeleninovou polévku, ...... Velmi sympatické na Ajurvédě je tvrzení, že abychom dosáhli dobrých výsledků, stačí její doporučení dodržovat asi tak na 60 - 70 procent. Dodržovat je na 100 procent jednak principielně nejde a každý pokus se v tomto přiblížit k této metě se bere jako fanatismus.
Ono vše co dělá člověk s rozumem je většinou ku prospěchu a zde platí totéž, prostě nejde opisovat od druhých, ale musím přemýšlet sám, pak to funguje. Pro vátu dobrý také adžvain – celerová semínka 3) koření bys měl dávat ve formě prášku, pokud vlastníš hmoždíř tak drtit. 4) Rýže není rozhodně nejmenší zlo. Chápu, že neobsahuje lepek tak je považována za zdravou potravinu. Pro nás v republice je opravdu nevhodná a hlavně ji nejde vdechnout život. Pokud si naklíčíš kvalitní obilí tak se v něm shromáždí obrovské množství prány(životní energie) ze které pak vyroste rostlinka! A ty tuto energii můžeš poté přijmout. (nejlépe špalda, nebo staré odrůdy jako je dvouzrnka ) Pohanka je pro Váty opravdu nevhodná, hlavně ta která se běžně prodává není ani česká a hlavně je nedozrálá. Jáhly jsou pro Váty ok pokud se při vaření přidá lžička tuku (ghí) to samé platí pro ječmen nebo ječné kroupy. Oves je také vhodný je těžký a zahřívá a to váta potřebuje. 5) Jogurtovač nemám, vyrábím tak že koupím kvalitní jogurt ve zdravé výživě, ohřeji nepaster. mléko tak na 50 stupňů a přidám lžíci (případně víc podle množství mléka) jogurtu z obchodu a pořádně promíchám. Poté přeliji do skleniček a dám pod peřinu kde mám dvě pet láhve s vroucí vodou. Nechám cca 8 hodin prostě dokud není jogurt dostatečně kyselý a tuhý. 6) Pokud se budeš držet sezónního ovoce tak nemůžeš téměř udělat chybu. Příroda dává to co tělo potřebuje.. Syrové hrušky a jablka nejsou moc vhodné, ale dá se to obejít tím, že jablka případně hrušky povaříme s hřebíčkem, na takový kompot a to je pro vátu hotové tonikum. A jak už jsem psal dřív není vhodné sušené ovoce. To lze opět obejít tím, že se namočí přes noc a ráno povaří. U zeleniny bych byl opatrný se zelím, kapustou, květákem, bramborem. Ředkvičky, kedluben příležitostně. Brokolice pokud je dobře okořeněná tak taky harmonizuje. Rajčata bez slupky a semínek, jinak nebrat. Doporučil bych ti jednu věc vytisknout si seznam potravin (zeleniny) a zkoušet na sobě jak se cítíš a zapisovat si to. Pokud ti to udělá špatně počkat týden zkusit znova, pokud stále tak počkat měsíc a zas zkusit. A tímhle si vytvoříš v hlavě seznam a budeš vybírat zcela automaticky bez přemýšlení. 7) Goji není superpotravina je to jen reklama, pokud bys ho jedl čerstvé v Himalájích kde přirozeně roste tak je blahodárné tak asi jako naše borůvky. Ale to co se prodává v supermarketech tak je pěstováno na plantážích v Číně v mrtvé půdě a dá se to účinkem srovnat s rozinkami – tohle není můj poznatek mám to od známého co se věnuje mnoho let TCM a fytoterapii.
Čerstvý, bílý yogurt a lassi jsou podle Ayurvédy jedinými fermentovanými sattvickými pokrmy, a proto i doporučovány k pravidelné konzumaci coby základní zdroje zdraví prospěšných bakterií. Nejvodnější jsou díky své kyselé chuti pro vyrovnání energie Vata typů, ale s použitím správného koření a teploty jej mohou všechny ayurvédské typy. Pro uklidnění Pitta typu se například doporučuje přídavek sladkého ovoce anebo růžové vody. Pro Kapha a Vatta typy spíše přídavek špetky soli a zázvoru. Ayurvéda doporučuje podávat lassi před anebo v průběhu jídel a vždy nejlépa ta čerstvě připravená. Přídavkem špetky kurkumy ke slanému lassi připravíme terapeutický nápoj vhodný ke konzumaci i při zánětu střev anebo žaludku. Slané lassi je vhodné ke každému jídlu, a ta sladká spíše jako samostatné svačiny. Přídavkem koření jako např. skořice, kardamonu, hřebíčku, muškárového květu anebo vanilky vždy energeticky vyrovnáváme chladivost nápoje. Příklady receptů: http://www.jogamagazin.cz/ayurvedsky-jo ... -sami.html Pro vátu dobrý také adžvain – celerová semínka 3) koření bys měl dávat ve formě prášku, pokud vlastníš hmoždíř tak drtit. 4) Rýže není rozhodně nejmenší zlo. Chápu, že neobsahuje lepek tak je považována za zdravou potravinu. Pro nás v republice je opravdu nevhodná a hlavně ji nejde vdechnout život. Pokud si naklíčíš kvalitní obilí tak se v něm shromáždí obrovské množství prány(životní energie) ze které pak vyroste rostlinka! A ty tuto energii můžeš poté přijmout. (nejlépe špalda, nebo staré odrůdy jako je dvouzrnka ) Pohanka je pro Váty opravdu nevhodná, hlavně ta která se běžně prodává není ani česká a hlavně je nedozrálá. Jáhly jsou pro Váty ok pokud se při vaření přidá lžička tuku (ghí) to samé platí pro ječmen nebo ječné kroupy. Oves je také vhodný je těžký a zahřívá a to váta potřebuje. 5) Jogurtovač nemám, vyrábím tak že koupím kvalitní jogurt ve zdravé výživě, ohřeji nepaster. mléko tak na 50 stupňů a přidám lžíci (případně víc podle množství mléka) jogurtu z obchodu a pořádně promíchám. Poté přeliji do skleniček a dám pod peřinu kde mám dvě pet láhve s vroucí vodou. Nechám cca 8 hodin prostě dokud není jogurt dostatečně kyselý a tuhý. 6) Pokud se budeš držet sezónního ovoce tak nemůžeš téměř udělat chybu. Příroda dává to co tělo potřebuje.. Syrové hrušky a jablka nejsou moc vhodné, ale dá se to obejít tím, že jablka případně hrušky povaříme s hřebíčkem, na takový kompot a to je pro vátu hotové tonikum. A jak už jsem psal dřív není vhodné sušené ovoce. To lze opět obejít tím, že se namočí přes noc a ráno povaří. U zeleniny bych byl opatrný se zelím, kapustou, květákem, bramborem. Ředkvičky, kedluben příležitostně. Brokolice pokud je dobře okořeněná tak taky harmonizuje. Rajčata bez slupky a semínek, jinak nebrat. Doporučil bych ti jednu věc vytisknout si seznam potravin (zeleniny) a zkoušet na sobě jak se cítíš a zapisovat si to. Pokud ti to udělá špatně počkat týden zkusit znova, pokud stále tak počkat měsíc a zas zkusit. A tímhle si vytvoříš v hlavě seznam a budeš vybírat zcela automaticky bez přemýšlení. 7) Goji není superpotravina je to jen reklama, pokud bys ho jedl čerstvé v Himalájích kde přirozeně roste tak je blahodárné tak asi jako naše borůvky. Ale to co se prodává v supermarketech tak je pěstováno na plantážích v Číně v mrtvé půdě a dá se to účinkem srovnat s rozinkami – tohle není můj poznatek mám to od známého co se věnuje mnoho let TCM a fytoterapii.
Jogurtům jsem se zatím spíše vyhýbal...ale může se to změnit... : Čerstvý, bílý yogurt a lassi jsou podle Ayurvédy jedinými fermentovanými sattvickými pokrmy, a proto i doporučovány k pravidelné konzumaci coby základní zdroje zdraví prospěšných bakterií. Ayurvéda doporučuje podávat lassi před anebo v průběhu jídel a vždy nejlépa ta čerstvě připravená. Přídavkem špetky kurkumy ke slanému lassi připravíme terapeutický nápoj vhodný ke konzumaci i při zánětu střev anebo žaludku. Slané lassi je vhodné ke každému jídlu, a ta sladká spíše jako samostatné svačiny. Přídavkem koření jako např. skořice, kardamonu, hřebíčku, muškátového květu anebo vanilky vždy energeticky vyrovnáváme chladivost nápoje. Příklady receptů: http://www.jogamagazin.cz/ayurvedsky-jo ... -sami.html Má někdo zkušenosti s Jaroslavem Mikšíkem a jeho konzultacemi v Brně? Napadlo mě, proč je vlastně pohanka pro Vátu nevhodná? Obsahuje něco jiného než rýže, quinoa atd? Nebo Vátu ochlazuje?
Hodně se dozvíte o tom jak co funguje, z knihy dr.Ziskové: Výživa (je to samozřejmě čistě o ajurvédě ve výživě).
Jest poněkud podivno se ptáti, co píše literatura. Jak chcete jísti či dokonce žíti, když necítíte, co Vám dělá dobře? Mi Váta neochlazuje. Jsa do ní zabalen, teplo jest. I bez čtení, že mi má být teplo.
Kterou knihu máte prosím přesně na mysli? Měl byste prosím nějaký odkaz?
Ano, o ajurvédě toho moc nevím, ale vzhledem k dlouhodobým, komplikovaným zdravotním obtížím mi byla přes lymfatickou masáž doporučena zrovna Dr. Zisková. Užívám tedy i cca 2 roky bylinné čaje na recept, ale ajurvéda mi pomáhá hodně (takovým jiným způsobem - doteď jsem neměla ideální stravu, životosprávu apod.). Zatím jsem u ní měla 1 konzultaci a jdu na kontrolu v prosinci, ale zatím mi všechno od ní dává smysl a hlavně to pomáhá, jenom to není snadné, musela jsem upravit celý svůj denní režim, přidat masáže olejem, změnit trochu stravování apod.
Takto bych problém nechápal, skoro nikdo není vyhraněná Váta, vždy má něco z ostatních dóš a pak na to musíte jít vyloženě citem. Jiná snášenlivost bude v létě a jiná v krutém zimním období, vše je kombinacích a citu. Mně by zajímala ta bylinka ašvaganda, protože o ni se teď poměrně dost mluví, může pomoct se spánkem a celkově na to uklidnění? nebo klidně ty jiné ajurvédské bylinky ale ašvaganda by na tohle měla být nejlepší ne? Jak je nejlepší ji užívat/brát?
Rozhodně ne každý má s ní jenom dobré zkušenosti tedy je potřeba si ji opatrně vyzkoušet protože reakce jsou dost individuální, Dávkování ašvagandy se může lišit v závislosti na formě, ve které ji užíváte, a na vašich individuálních potřebách. Zde jsou obecná doporučení a nemusí platit pro každého:
Je pravda, že ašvaganda nemusí sednout každému, ale na mě měla účinky dost dobré. Pomohla tak od každého trochu. Uvolnění, méně stresu a to se váže i zlepšení spánku. V kombinaci s nějakou aktivitou a lepší životosprávou si myslím že funguje fakt dobře. Já brala přesně 2 tobolky od Ašva které mají přesně těch 500 mg a účinkovalo to dobře. Ty tobolky jsou za mě nejlepší a nejsnazší na užívání.
(stř kvě 16, 2012 9:41 am )
kniha Omládněte jógou za 2 krát 7 dní.
(Dr. Hlôžka má na netu i nějaké přednášky o ajurvédě)
Ajurveda - umeni byti CZ (CT2)
( -publikace vznikla z popudu indického Ministerstva zdravotnictví.
Větší část textu pracuje se základními pojmy biologických disciplín a je založena na praktických zkušenostech autorů.
Cílem jógové terapie je dosažení pozitivních změn metabolických procesů a vypracování způsobů pro udržení resp. znovunastolení tělesné i duševní harmonie.)
- Dr. Jiří Votava je vynikající ortoped, který jako první v ČR se začal zabývat dnes již známé anatomii jógy.
Tento obor nám cvičícím má umožnit lépe pochopit co se děje s pohybovým aparátem v průběhu hodin jógy a jak si
pomoci od bolesti, či naopak - na co si dát pozor.
- několik odborných a populárně naučných knih, má zdarma na svém webu ke stažení
Též některé položky jsou hodně individuální - dle toho zda člověk jí maso, jak se dívá na mléčné, horké, sladké, tučné apod. ![]()
- cílem je nastolení a udržování rovnováhy (nerovnováha je tu coby dup...dóši a vlastnosti-guny, mají tendenci samy sebe stále posilovat...!)
- Dospělost je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa
- Ráno 6 až 10 hod. (snídaně – období Slizu) – je nízká trávící síla, jídlo má být malé a lehké. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkony pro všechny typy lidí.
- Poledne 10 až 14 hod. (oběd – období Žluči) – je velká trávící síla, jídlo má být vydatné a oběd hlavním jídlem dne. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.
- Večer 14 až 18 hod. (večeře – období Větru) – je proměnlivá a středně veliká trávící síla, jídlo má byt středně veliké. Svačiny jsou vhodné jen při tělesně namáhavé činnosti a pokud je přestávka mezi jídly větší jak 5 hodin. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty, spíše mentální aktivitu než tělesnou. Lidé typu Vítr se mají věnovat odpočinku nebo mentální aktivitě. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč
- Jaro (únor až květen) je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.
- Léto (červen až září) je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.
- Podzim a zima (říjen až leden) je období Větru, vhodná je antivětrová výživa. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty. Lidé typu Vítr se chrání před průvanem a nachlazením.
(sattvické je např.: ghí, čerstvé bylinky, med, ořechy, mandle, ovoce, zeleniny, mléko, rýže, špalda )
- mezi sattvické, tj.ovlivňující rovnováhu našeho vědomí, se řadí např.: potraviny čerstvé, šťavnaté, sladké, energeticky bohaté a výživné
- k potravinám Radžas (určuje činnost, proměnu a chování, zvláště u typu Váta a také Pitta) se počítají potraviny: slané, příliš ostré, příliš tučné, s vysokým obsahem tuku nebo alkoholu
- mezi potraviny typu Tama (vliv na klid a stabilitu, hlavně u typu Kapha) řadíme: suché, konzervované, staré, převařené, energeticky chudé, příliš tučné, s vysokým obsahem špatných tuků, s vysokým procentem alkoholu
- mezi sladké se řadí např. mléko, luštěniny, obiloviny (vč.rýže), ořechy, tuky, sladké ovoce, kořenová zelenina, maso
- kyselé je např. kysané mléčné, sýry, kiwi, citrusy, nakládaná zelenina (pickles nejlépe), ocet
- mezi hořké se dá počítat: listová zelenina, saláty, čekanka, smetanka lékařská (do salátů skvělá), léčivé byliny, koření, kakao
- není vhodné příliš ostře kořeněné nebo množství bylin a hořkých chutí
(pro ostatní typy dóši, viz např.: http://www.behej.com/clanek/310-ajurved ... -na-miru-3)
- Více másla (hlavně ghí) a přidávaných tuků.
- Slanou, kyselou a sladkou chuť.
- Utišující a upokojující potraviny. V tabulce inteligenčních vlastností potravin (v knihách Pavol Hlôška: Ájurvéda česky a Ájurvéda duše a těla) jsou označeny V- Ž- S+.
- Mléko a mléčné výrobky: všechny mléčné výrobky jsou vhodné.
- Sladidla: všechna sladidla jsou v mírném množství vhodná, zejména teplé nápoje.
- Oleje: všechny oleje a tuky (rostlinné a živočišné) jsou vhodné.
- Obiloviny vhodné: rýže bílá i hnědá, pšenice, oves pouze jako kaše, ne suché vločky
- Obiloviny nevhodné: ječmen, ječné vločky, kroupy, kukuřice, pohanka, proso – jáhly, žito, klíčky, suchý oves (vločky)
- Ovoce vhodné: pomeranče, banány, hrozny, třešně, broskve, melouny, citron, švestky, ananas, mango, papája, avokádo, jahody, maliny, nektarinky, angrešt, borůvky, meruňky, kokos, mandarinky, kompotované ovoce
- Ovoce nevhodné: jablka, hrušky, granátové jablko, sušené ovoce jakékoliv, nezralé ovoce jakékoliv
- Zelenina vhodná: červená řepa, okurky, mrkev, chřest, ředkvičky, tepelně upravená: cibule, česnek a pór
- Zelenina nevhodná: nadýmavá, tj. zelí, růžičková kapusta, kapusta; ostatní zelenina, jako je hrách, brokolice, květák, brambory, celer, cukína (cuketa), zelená listová zelenina je vhodná pouze tepelně upravená a používaná s máslem nebo olejem, případně vhodným zahřívacím kořením.
- Ořechy a semena vhodné: všechna jsou vhodná v malém množství, jsou to například: mandle, buráky, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pistácie, paraořechy, mák, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicová a dýňová semínka
- Luštěniny vhodné: cizrna (římský hrách), tou-fu, zelená sója – mungo, růžová (červená) čočka
- Luštěniny nevhodné: všechny ostatní, například čočka hnědá, zelená i černá, fazole, sójové boby, hrách, naklíčené mungo, jakékoliv klíčky a další
- Maso a ryby vhodné: kuře, krůta, ryby sladkovodní i mořské, vejce, s určitou umírněností i vepřové, hovězí, skopové, telecí
- Maso nevhodné: králík, uzené
- Koření vhodné: kardamom, kmín, zázvor, skořice, sůl, hřebíček, muškát, hořčičné semínko, malé množství pepře
- vejce ano, maso spíše z pohybujících se živočichů, než ustájených...
- dbát na dostatek tekutin
- vhodné ásany pro Váta: zaměřené na sílu, vytrvalost a stabilitu, s cílem dokonalého dlouhotrvajícího uvolnění a regenerace
(vhodná jsou klidná a stabilní cvičení, dlouhá výdrž v jedné pozici a dlouhou dobu se opakující stále stejná série cviků )
- dechová cvičení: prohřívající, podporující látkovou výměnu a rovnováhu, ochlazující a agni (trávící oheň) zjemňující dech.cviky např. měsíční dech, dech Šítalí, všechna dech.cvičení ke dýchání plnou kapacitou a s celkovým uvolněním (dokud se toto nepodaří dosáhnout, tak se přetěžuje nerv.soustava a typ Váta není schopen se uvolnit...
)
seriál 4 článků o ajurvédě dle Pavola Hlošky (postaveno na místních klimat.podmínkách) :
Ajurvéda: trochu jiný pohled na zdraví (1.) : http://www.behej.com/clanek/296-ajurved ... a-zdravi-1
Ajurvéda: poznejte lépe své já (2.) : http://www.behej.com/clanek/301-ajurved ... e-sve-ja-2
Ajurvéda: sestavte si jídelníček na míru (3.) : http://www.behej.com/clanek/310-ajurved ... -na-miru-3
Ajurvéda: ovládněte čas ve svůj prospěch (4.) : http://www.behej.com/clanek/311-ajurved ... prospech-4
Vše výše uvedené beru jen jako orientační, neznamená to že se těchto potravin člověk nesmí ani dotknout (za určitých podmínek (stresy, vyčerpanost, nemoci ap.), naopak tyto potraviny může "potřebovat" ke zvýšení své Váty...![]()
(mně připadá rozumnější asi příliš dóšické typy neřešit, a spíše se zaměřit na redukci stresů, dechové techniky, pestrou a střídmou stravu
a na vhodný pohyb pro Váta (což je chůze a turistika, jóga, plavání, jízda na kole), apod. ![]()
Ajurvédská zásada že se máme učit víc naslouchat tělu je ale platná, a myslím že reagovat občas na chutě těla (nikoli zkreslené umělé zlozvykové či umělé "pachutě", ale přirozené potřeby a chutě organismu, tak to tělu prospěje...)
pokud už řešit rapidní omezení něčeho v jídelníčku, tak jak pan Jarda radí - na základě individuálního vysledování dle reakcí našeho vlastníha těla na
určité konkrétní potraviny (vliv na pH, stravitelnost, těžkost v žaludku apod.), což se ale opět může měnit vlivem ročních období, nemoci, stresů apod.![]()
(viz následující příspěvek...)
- podváha, zjevný váhový úbytek, silná zácpa a nadýmání, ledvinové a močové kameny, bolesti hlavy, deprese, strach, bolesti zad, nedostatečné břišní a zádové svalstvo, bolesti ramen, ztuhlost ramen, artróza, proměnlivé bolesti kloubů, osteoporóza, ekzémy, suchý ekzém a neurodermatitida, dlouhotrvající suchý kašel, bronchiální astma, alergické svědění při psych.problémech, šum a pískání v uších, vysoký tlak s bledou pletí při stresech a normální váze, poruchy menstruace - ustávání před menopauzou, křeč.bolesti v prvních dnech menstruace, PMS-bolest hlavy a deprese a strach s nervozitou, při menopauze- strnulost šíje a bolest ramen a kloubů s nespavostí a nervozitou a strachem a depkami, hysterie, návaly úzkosti, neschopnost usnout, časté noční probouzení, Těžký stres - bušení srdce a neklid s nervozitou a poklesem výkonnosti, vyhoření a psychosomatické symptomy, nezájem o sex a problémy při pohlavním styku.
- stres, přetížení, nevhodná strava, nedostatek vitamínů a stop.prvků, nedostatek pohybu, nevhodný druh pohybu, nevhodné ásany, nedostatek regenerace, uvolnění a klidu
- klidné a posilující druhy cvičení, pomalu prováděný Pozdrav slunci
,
vyrovnávající a uklidňující typy dýchání, po ásanách (nebo po Pozdravu slunci) je
nutná 15-30 minutová závěrečná relaxace (nejlépe v šávásaně - poloze mrtvoly v leže). ![]()
- chůze, chůze s holemi, horská turistika a veslování, cvičení na sílu a stabilitu S NÍZKOU ZÁTĚŽÍ, pro dosažení vytrvalosti a rovnováhy
- Ašwagandha, Brahmi, Šatavari, Chyavanprash (Amla - Mus)
teplé koupele, vyhýbat se stresujícím faktorům a konfrontacím,
zaměřit se "preventivně" na očisty: ledvin, žlučníku, posilování imunity, relaxační a antistresové techniky
youtube videa s ásanami a cvičením vhodným pro typ Váta:
. Nejsem moc velký fanda indických bylinek, ale doporučil bych čaj z lékořice, brahmi, hřebíčku nebo heřmánek.
normální nádech pomalý výdech uklidňuje mysl, pro zkušenější nádí šódhana pránájáma.
Skvělé je pro typ Váta přívod suchého tepla zvnějšku (třeba infrasauna), vlhký chlad nutné kompenzovat vhodným oblečením nebo se mu vyhýbat...
(ostatní potíže u Váty co uvádíš, nemám...)
- hodně tekutin, a hlavně lehce stravitelná výživná jídla, Váta upřednostňuje sacharidy (jím dost rejže, a to různé druhy, včetně tříbarevné nebo divoké...), dále kyselé a slané, nepřehánět to s kořením (já sem často extrémista...). Mléčné Vátě prospívá (ale občas mám sirnou patlanici, nebo domácí kefír z tibetské houby, kupovaným mléčným věcem se spíše vyhýbám...). Pokud mi něco nejede jako syrové, tak to blanšíruju... (syrové zrovna moc doporučované není, ale podle mne jde spíš o MNOŽSTVÍ, nesníst toho syrového moc, ale nevyhýbat se mu...). Hodně mi dělá dobře ořechové mléko dělané na pomalu točivém šroubu odšťavňovače. Dost jím předem namočené nabobtnalé goji, omezil jsem datle které mám sice rád, páč veškeré suché ovoce není pro Váta vhodné...
, ale lepší je každou hodinu... (nebo se jen zastavit a udělat mikropřestávku jak radí Dr.Nešpor lidem z "vyhořelých" pečovatelských profesí..., nebo Anselm Grun velmi doporučuje mít zažitý RYTMUS DNE..., včetně vědomě naplánovaných malých pauz pro sebe...). A to je ten zakopaný pes...![]()
To promázávání kůže vím, ale furt mám pocit že pak bude vše mastné, včetně oblečení, tak nevím... a po hodině to osprchovat asi je vyhazování oleje oknem...(i když možná i ta hodinka by leccos v těle "promazala"...
nebo leda snad doma v nějakým starým triku s dlouhým rukávem a teplákama...hrůza ![]()
ta kniha co z ní cituju, uvádí
k syndromu přetížení (nedokážu zvolnit...ale snad se to trochu už lepší) nebo
u syndromu vyhoření toto:
- eliminace stresu...(to je novinka že ![]()
- práce, os.život a odpočinek v dokonalé rovnováze (no comment..., odpočívat neumím)
- časti lidé typu Váta v takovém případě potřebují hospitalizaci... (Dr.Hnízdil a taky další někteří jeho spolupracovníci, mne vytáhli doufám hrobníkovi z lopaty...)
- ajurvédské masáže Abhjanga, Mardana, Thalodal, Široabhjanga, Širodara (v životě jsem neslyšel, a v okolí nedostupné...)
(komplet 4DVD ajurvédská masáž krok za krokem, jsem viděl tady: http://www.prozdravi.cz/ajurvedska-masa ... 4-dvd.html)
- nejvhodnější olej k masáži je Mahanarajana Thailam
- Doplňky Ašvagandha, Bala (neznám), Brahmi, Šatavari (zejména u žen), Chyavanprash / Amla - Mus
- VHODNÉ ÁSANY:
1) REGEN. A UVOLŇ. SESTAVA: Uvolnění vleže na břiše, jóga mudra cvik, Ryba s oporou, Stoj na ramenou s oporou, Roznožení vleže, Apanásana, Kočka, Pes hlavou dolu, Krokodýl statický, Želva, závěrečný sed pro dech.cvičení nebo meditace
(vše je v knize popsáno podrobněji)
(začít cvičit jakmile cítíme první výsledky regenerace cvičením 1.sestavy. Nutné začít pomalu v rytmu dýchání, časem přidávat počet opakování)
Pozdrav slunci (POMALU cvičený
), Hora, Strom, Šivův taneční postoj (nohy dozadu), Bohatýr nebo Lukostřelec, Energická poloha (stoj, ruce spojené nad hlavou, kolena pokrčená a rovná páteř s podsazenou pánví), Kundalini cvičení - jakékoli dle výběru, Kobra, Prkno a boční vzpor, Loď (jemně cvičená), Želva
(vybrat si jen to co komu bude nejvíc vyhovovat, postupně zvyšovat počet opakování a výdrž)
Střídavé dýchání, Lehké kapalabáthi, Lehké ohnivé dýchání, dech UJJAYI, Brahmárí (= dýchání s bzučením čmeláka
), Měsíční dýchání, Vzestupné vedení energie, Vizualizace vnitřní osy, Vizualizace vnitřního slunce, Srdeční meditace.
(jinak typické vhodné ásany pro typ Váta obecně, i zdravého..., jsou tady:
![]()
.
(Skutečně, taky jsem to kupodivu neobjevil jinde, ani na heureka...)
:
http://www.prozdravi.cz/ajurvedska-medi ... 4-dvd.html
(Dr. David Frej přeložil DVD z indického originálu.)
- kořeny, původ a historie ájurvédské medicíny,
- tři životní principy zvané dóši,
- metabolické typy lidí,
- tkáně, agní (trávící oheň),
- toxiny - základ nemocí,
- imunitní systém a látka odžas,
- denní a roční režim v životě.
-----
Komplet 4 DVD Ájurvédská masáž krok za krokem
http://www.prozdravi.cz/ajurvedska-masa ... 4-dvd.html
(komplet 4 DVD - 5 hodin záznamu (český jazyk, bez titulků)
ukázka masáže celého těla,
teorie masáže,
masáž zad,
masáž zad - bederní a křížová část,
masáž ramen, šíje akrku,
masáž krku a obličeje.
------
STRAVOVÁNÍ podle ájurvédské a čínské medicíny:
(Propojení principů východní medicíny, západní a středomořské stravy vytváří harmonický soulad zdravého života.
Dr. David Frej přeložil DVD z indického originálu.)
http://www.prozdravi.cz/zaklady-harmoni ... 4-dvd.html
Skvělé je pro typ Váta přívod suchého tepla zvnějšku (třeba infrasauna), vlhký chlad nutné kompenzovat vhodným oblečením nebo se mu vyhýbat...
(ostatní potíže u Váty co uvádíš, nemám...)
- hodně tekutin, a hlavně lehce stravitelná výživná jídla, Váta upřednostňuje sacharidy (jím dost rejže, a to různé druhy, včetně tříbarevné nebo divoké...), dále kyselé a slané, nepřehánět to s kořením (já sem často extrémista...). Mléčné Vátě prospívá (ale občas mám sirnou patlanici, nebo domácí kefír z tibetské houby, kupovaným mléčným věcem se spíše vyhýbám...). Pokud mi něco nejede jako syrové, tak to blanšíruju... (syrové zrovna moc doporučované není, ale podle mne jde spíš o MNOŽSTVÍ, nesníst toho syrového moc, ale nevyhýbat se mu...). Hodně mi dělá dobře ořechové mléko dělané na pomalu točivém šroubu odšťavňovače. Dost jím předem namočené nabobtnalé goji, omezil jsem datle které mám sice rád, páč veškeré suché ovoce není pro Váta vhodné...
, ale lepší je každou hodinu... (nebo se jen zastavit a udělat mikropřestávku jak radí Dr.Nešpor lidem z "vyhořelých" pečovatelských profesí..., nebo Anselm Grun velmi doporučuje mít zažitý RYTMUS DNE..., včetně vědomě naplánovaných malých pauz pro sebe...). A to je ten zakopaný pes...![]()
To promázávání kůže vím, ale furt mám pocit že pak bude vše mastné, včetně oblečení, tak nevím... a po hodině to osprchovat asi je vyhazování oleje oknem...(i když možná i ta hodinka by leccos v těle "promazala"...
nebo leda snad doma v nějakým starým triku s dlouhým rukávem a teplákama...hrůza ![]()
V tomhle případě se domnívám že jde o stav vikriti - momentální nerovnováhy - svým chováním se zvýšila určitá energie v těle (tady váta) pokud tento stav přetrvává vede to k nemoci. Nemoc je varování těla, že se nechováme dle přírodních zákonů, tady taková první výstraha.
V tomto stavu by měl člověk zpozornět a snažit se to napravit! Takže tvým momentálním úkolem bude srovnat Vátu což si pochopil dobře, po té se teprve odkryje prakriti tvůj přirozený stav.
Alkohol neobsahuje žádné látky potřebné pro organizmus, které by nešli získat jiným způsobem. Sklenka vína u Váty by se dala s těžkým jídlem například se sýrem - jelikož rozmíchává trávicí oheň, ale nejpozději v 16:00 jinak alkohol silně narušuje spánek. To samé káva a čaje s teinem. Alkohol nepiju, ale když si příležitostně dám skleničku jednou za rok tak se cítím jako kdybych dostal pěstí
takže to opravdu moc prospěšné nebude.
Mléčné výrobky - pepř, kardamon, bazalka
Obiloviny - kmín, koriandr, fenykl, anýz, pískavice
Luštěniny - kurkuma, saturejka, hing, česnek
A na zeleninová jídla se připravuje "čóns" na ghí/olivovém oleji se osmahne například kurkuma, zázvor, římský kmín, hořčičné semínko, fenykl, pískavice.... až se začne uvolňovat příjemné aroma tak odstavíme a pak promícháme se zeleninou. Na ghí se to připravuje z důvodu aby došlo k uvolnění látek, které se vážou na tuky.
Jíst v klidu, pořádně žvýkat a věnovat tomu plnou pozornost je samozřejmostí.
Koření celkově tak lžička na jídlo. jaké používat jsem napsal víš. Pro vátu zvláště vhodný hing - čertovo lejno, které odvádí přebytečnou Vátu z organismu.
Sehnat mléčné výrobky je dnes opravdu problém, já kdybych neměl zdroj na nepasterizované kozí, kravské mléko a ovčí sýry tak bych je vynechal. A pokud nějaké tak opravdu v menší míře. Jinak vátě prospívá po jídle pít lassí - domácí jogurt s vodou 1:1 a kořením.
Syrové je pro vátu naprosto nevhodné. Nemá dostatečně silný trávicí oheň, aby neupravenou potravu zpracoval. Tady bych doporučil k snídaní čerstvé ovoce, to je ok a před obědem a večeří šťavit zeleninu. Zbytek bych krátce tepelně upravoval - chce to najít moment kdy je potrava dostatečně měkká, ale ještě neztratila energický náboj = leskne se.
Ořechy a semena máčená jsou ok. Ořechové mléko ještě prospěšnější ![]()
Goji ani datle nebrat, doporučuji upřednostňovat české a sezóní ovoce. Teď jahody za chvíli rybíz, angrešt, třešně, maliny, boruvky...![]()
1) U ghí pozor z jaké pochází smetany(másla) jedná se o velice koncentrovanou potravinu a aby měla "zázračné" účinky, které jsou jí přikládány tak by mělo být vyrobeno z domácího nejlépe stloukaného másla... Takže rozhodně nevyrábět z másla ze supermarketu.
...
2) koření hraje v Ayurvédě důležitou roli, každý pokrm by se měl připravovat s určitým kořením, pár základních napíšu:
Jíst v klidu, pořádně žvýkat a věnovat tomu plnou pozornost je samozřejmostí.![]()
Goji ani datle nebrat, doporučuji upřednostňovat české a sezóní ovoce. Teď jahody za chvíli rybíz, angrešt, třešně, maliny, boruvky...
...teplá sprchá pomůže k otevření pórů a vstřebání živin z oleje do hloubky. Takže namazat se nechat na pokožce 15-20 min a pak smýt vodou a přitom to vtírat do pokožky. A uvidíš jak budeš mít celý den hebkou pleť.
![]()
(ps: čertovo lejno kdo jej nezná, tak je nutné hodně opatrně, jen velmi malé množství a nechat zpěnit na oleji, nikdy ne rovnou jídla..., jmenuje se taky asafoetida:
Nějaké kontakty jsem našel tady:
http://www.ajurveda.cz/kontakty.htm
(pokud máte os.zkušenost, podělte se
![]()
(také tvrdí, že v Čechách je problematické najít opravdového odborníka...
)
http://www.managerkapodnikatelka.cz/cla ... ept-67-148
Nějaké kontakty jsem našel tady:
http://www.ajurveda.cz/kontakty.htm
(pokud máte os.zkušenost, podělte se
![]()
(také tvrdí, že v Čechách je problematické najít opravdového odborníka...
)
http://www.managerkapodnikatelka.cz/cla ... ept-67-148
osobní zkušenost nemám, ale viděl jsem jí v dokumentu o józe, četl její práci a působí velice fundovaně.
skořice - na ovoce a sladké
muškátový oříšek, šafrán, hřebíček - do sladkých mléčných výrobků
bobkový list, šalvěj - na sýry
kardamon - do kávy a čaje
kajenský pepř,křen - na syrové
Pohanka je pro Váty opravdu nevhodná, hlavně ta která se běžně prodává není ani česká a hlavně je nedozrálá. Jáhly jsou pro Váty ok pokud se při vaření přidá lžička tuku (ghí) to samé platí pro ječmen nebo ječné kroupy. Oves je také vhodný je těžký a zahřívá a to váta potřebuje. Pšenici kupovat špaldu, červenou nebo dvouzrnku = obilky staré několik tisíc let.
Já používám český slunečnicový olej – jelikož jako student mám hluboko do kapsy. Ale pro tebe bych viděl vhodný určitě ten sezamový. To je lék pro Vátu, jak vnitřně tak zevně. (Každá z dóš má potravinu, která ji harmonizuje.. pro vátu to je sezamový olej, pro pittu ghí, pro kaphu med). Olivový olej lze taky použít, pokud ti to finance dovolí tak bych si připlatil a koupil kvalitní za studena lisovaný. Pokožka je největší orgán těla a vstřebává živiny tak jako kdybys je jedl, takže nedávej na své tělo nic co bys nepozřel.![]()
8 ) takže sezamový olej u Váty používat asi také do potravin...řekl bych že nejlépe panenský, a přidávat do jídla už hotového...?
)![]()
Je jisté že starodávné nepřešlechtěné obilniny, mají prostě svou sílu, když i římské vojsko
bylo schopno z nich nejen přežít ale mít hojnost síly...,
Zemědělce v okolí nemáme, jsme průmyslová zóna, pokud máš nějaký odkaz na web zemědělce který prodává tu špaldu, červenou a dvouzrnku, tak to sem prosím písni...(PS: zajímal by mne názor pana Jardy na takovéto "čerstvé" a lokální obiloviny místních zemědělců...je jasné že půda u nás ještě dlouho nebude schopna vyprodukovat to, co v zemích, kde se tak intenzivně neničil půdní fond a kde se střídali plodiny...málokdo nechá jako starověcí izraelité nějaký čas půdu ladem, aby se vzpamatovala a měla moc předávat dost síly tomu co na ní pak bude opět pěstováno ![]()
(možná by bylo lépe brát ze zahraničí, kde se péči o půdu věnovali někteří farmáři po mnoho let lépe než u nás...ještě dlouho potrvá než se naše česká půda vzpamatuje z šoků socialismu...nebo se mýlím???)
http://www.kez.cz/vyhledavani/bioprodukty
- vlašské ořechy, syrové kravské mléko, česnek, olejnatá semena ap.
(pokud máš přímo nějaký tvůj osvědčený web na zemědělce (nebo přes SZ mi pošli nějaký kontakt), nebo odkaz klidně sem dej, pokud si někdo najde jiného zemědělce má tu možnost, "reklama" se tady tolik neřeší...). Já stejně kupuju převážně přes e-shopy, nebo napíšu farmáři přes mail pokud nemá e-shop, aby mi poslal něco co nabízí (třeba český česnek tady mají nechutně předražený...)...![]()
8 ) takže sezamový olej u Váty používat asi také do potravin...řekl bych že nejlépe panenský, a přidávat do jídla už hotového...?
)![]()
Je jisté že starodávné nepřešlechtěné obilniny, mají prostě svou sílu, když i římské vojsko
bylo schopno z nich nejen přežít ale mít hojnost síly...,
Zemědělce v okolí nemáme, jsme průmyslová zóna, pokud máš nějaký odkaz na web zemědělce který prodává tu špaldu, červenou a dvouzrnku, tak to sem prosím písni...(PS: zajímal by mne názor pana Jardy na takovéto "čerstvé" a lokální obiloviny místních zemědělců...je jasné že půda u nás ještě dlouho nebude schopna vyprodukovat to, co v zemích, kde se tak intenzivně neničil půdní fond a kde se střídali plodiny...málokdo nechá jako starověcí izraelité nějaký čas půdu ladem, aby se vzpamatovala a měla moc předávat dost síly tomu co na ní pak bude opět pěstováno ![]()
(možná by bylo lépe brát ze zahraničí, kde se péči o půdu věnovali někteří farmáři po mnoho let lépe než u nás...ještě dlouho potrvá než se naše česká půda vzpamatuje z šoků socialismu...nebo se mýlím???)
http://www.kez.cz/vyhledavani/bioprodukty
- vlašské ořechy, syrové kravské mléko, česnek, olejnatá semena ap.
(pokud máš přímo nějaký tvůj osvědčený web na zemědělce (nebo přes SZ mi pošli nějaký kontakt), nebo odkaz klidně sem dej, pokud si někdo najde jiného zemědělce má tu možnost, "reklama" se tady tolik neřeší...). Já stejně kupuju převážně přes e-shopy, nebo napíšu farmáři přes mail pokud nemá e-shop, aby mi poslal něco co nabízí (třeba český česnek tady mají nechutně předražený...)...
Brambory maximálně 1x týdně pokud jsou nové tak se dá 2x do týdne. Uvařit ve slupce a podávat s ghí. Při vaření ve slupce mají nejnižší GI.
Ano najdeš to pod 01.11.49 - Ostatní obiloviny
Půda v Čechách na tom není zas tak špatně, jak si myslíš. Jinde ve světě je to mnohem horší.
Brambory maximálně 1x týdně pokud jsou nové tak se dá 2x do týdne. Uvařit ve slupce a podávat s ghí. Při vaření ve slupce mají nejnižší GI.
Půda v Čechách na tom není zas tak špatně, jak si myslíš. Jinde ve světě je to mnohem horší.
)
- ten kefír, když přeženu a vypiju koncentrovaný litr, tak mne nadýmá, ale pokud je to cca půl litru tak OK,
napadlo mne tedy podobně jako to Lassí, zkusit ten kefír co dělám z tibetských zrn, naředit trochu vodou...a to koření co píšeš zkusím,
jen mám trochu obavu aby se mikroflóra v kefíru a pak v těle nějak nezdecimovala po tom koření ![]()
- já často dělám zeleninu buď blanšírovanou nebo krátce na páře, jak jsi psal, musí se lesknout...(třeba ta brokolice z páry má o dost
lepší chuť oproti blanšírované, nebo pokud ji snad někdo "vyvařuje" (což považuju za barbarství...) ![]()
- JAK SE DÍVÁŠ NA LNĚNÝ panenský OLEJ pro Váta ?? (případně jaký jiný zdroj omega-3 mastných kyselin bys viděl jako vhodný??
)
koukám, že vydala také knihu včetně o jídle z pohledu ajurvédy, a píše že se dost liší od těch co jsou na českém trhu... :
http://www.drmartina.cz/obchod.html
)
- ten kefír, když přeženu a vypiju koncentrovaný litr, tak mne nadýmá, ale pokud je to cca půl litru tak OK,
napadlo mne tedy podobně jako to Lassí, zkusit ten kefír co dělám z tibetských zrn, naředit trochu vodou...a to koření co píšeš zkusím,
jen mám trochu obavu aby se mikroflóra v kefíru a pak v těle nějak nezdecimovala po tom koření ![]()
- já často dělám zeleninu buď blanšírovanou nebo krátce na páře, jak jsi psal, musí se lesknout...(třeba ta brokolice z páry má o dost
lepší chuť oproti blanšírované, nebo pokud ji snad někdo "vyvařuje" (což považuju za barbarství...) ![]()
- JAK SE DÍVÁŠ NA LNĚNÝ panenský OLEJ pro Váta ?? (případně jaký jiný zdroj omega-3 mastných kyselin bys viděl jako vhodný??
)
koukám, že vydala také knihu včetně o jídle z pohledu ajurvédy, a píše že se dost liší od těch co jsou na českém trhu... :
http://www.drmartina.cz/obchod.html
litr kefíru to položí i člověka se silným trávením. Mléčné výrobky bys neměl se svým slabším trávením konzumovat ve větším množství, jak 250 ml případně 100g u sýru v jednom jídle. Zkus si po jídle dát 125ml kefíru a 125ml vody s kořením a uvidíš, že ti to prospěje. Nic se nedecimuje koření pomáhá akorát při trávení, například kardamon u mléčných výrobků pomáhá proti zahlenění.
litr kefíru to položí i člověka se silným trávením. Mléčné výrobky bys neměl se svým slabším trávením konzumovat ve větším množství, jak 250 ml případně 100g u sýru v jednom jídle. Zkus si po jídle dát 125ml kefíru a 125ml vody s kořením a uvidíš, že ti to prospěje. Nic se nedecimuje koření pomáhá akorát při trávení, například kardamon u mléčných výrobků pomáhá proti zahlenění.
Potraviny sattvické mají vskutku přednost:
- sattvické je např.: ghí, čerstvé bylinky, med, ořechy, mandle, ovoce, zeleniny, mléko, rýže, špalda ,
... máš něco na doplnění co ještě je sattvické pro uklidnění mysli ??
když na něm dokážou mniši i praktikanti bojových umění i prostý vesnický lid v Asii dobře prospívat...leda jak říkáš, že to není regionální, to jo,
jedině tak bych souhlasil že přednost má vše místní...
to se člověk nenaučí ze dne na den naslouchat svému tělu a brát jeho potřeby v potaz... ![]()
), teď se řídím spíš tím co mi přijde na instinktivní chuť než abych se řídil nějakými pravidly... ![]()
Duchovně by mne zajímalo jak si začal a kde jseš na cestě kterou sis zvolil (pokud máš nějaké knihy které tě nejvíc ovlivnili, nebo zda spoléháš hlavně na "vnitřní moudrost" v každém člověku....pokud něco málo jseš ochoten, tak piš do vlákna "Seberozvoj, spiritualita..."
(to je můj velký malér...vůbec dopoledne nemám chuť a jím až okolo 11h, našel jsem od Lysebetha z Yoga revue 1984 tento názor na snídani:
trubice. To bude okamžik pro snídani, pro pravou snídani a ne pro
nějakou „maličkou“. Dobrému stavu trávicí trubice dopřeji dobré
jídlo. Ano, páni Angličané, máte pravdu: Ať žije breakfast!
Alespoň pokud se týče dobrého základu. Nedáme si jako oni
hamandeggs, ale snídani P O L I N A L .
Z čeho se skládá tato snídaně? Jak si ji připravíme? V misce
rozmixujeme nebo rozšleháme 100-150 g tučného tvarohu,
jednu č.lž. lněného či více jiného polynenasyceného oleje
a šťávu z půlky citronu. Potom přidáme dvě až tři polévkové lžíce
lněného semínka. Podle ročního období přidáme rozmačkané ovoce nebo velmi
zralý banán a kávovou lžičku včelího pylu /?/. Nepovinně můžeme
přidat mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky nebo naklíčená
slunečnicová semena. Potřebujeme-li hodně doplnit energii,
přidáváme po nějakou dobu syrový žloutek, ale musí být velmi
čerstvý. Vše zamícháme."
polynenasyceného oleje s tvarohem. Toto spojení totiž vytváří
takzvaný dýchací ferment či enzym, který je velice důležitý k
dýchání našich buněk. Bez dýchacího fermentu nemohou lipidy,
které tvoří součást pohraniční membrány buněk, přijímat kyslík či
pránu. Buňky jsou považovány za mrtvé, jakmile jsou elektricky
nečinné, jakmile se už pránicky nevyměňují. Když buněčná membrána
ztrácí lipidy, buňka umírá, ledaže si nachází způsob, jak se
obejít bez kyslíku a prány, ledaže se proměňuje v rakovinovou
buňku, která dovede žít bez kyslíku.
http://sebekriseni.cz/?page_id=778![]()
01/04/2012
v nejbližší rodině. Situace se vyvíjela nejprve k lepšímu, nyní
bohužel k horšímu, potenciálně nejhoršímu. Domácí péče vyžaduje můj čas a
energii, nicméně to samo o sobě není jediný důvod zavření poradny.
soustředit se - kromě lidské a lékařské péče - i sama na sebe. Nejsem
v dané situaci schopna fungovat jako terapeut pro ostatní a zároveň
procházet terapeutických procesem pro sebe. Protože můj život a práce jsou velmi
úzce spojeny, daná životní situace se silně promítá do každého aspektu mého
života. Pokud funguji jako terapeut, musím přerušit, alespoň na určitou dobu,
svůj vlastní proces. To v této silné životní situaci nepovažuji pro sebe za
zdravé, ani žádoucí. Ve skutečnosti toho nejsem schopna.
které nabízejí efektivní pomoc všem, kdo ji hledají. S postupujícímčasem
jsem stále více a více zastáncem toho, že člověk se musí naučit pomáhat si sám.
Proto již několik let hledám vhodné formy kolektivní práce, ježpovažuji za
efektivnější. Také si jsem jistá, že až se k individuální práci vrátím,
bude o to efektivnější, o kolik mě stávající situace obohatí o pochopení, o čem
život je a co je v něm důležité.
ájurvédou - doslova vědou o stáří, ale bez konkrétního a
praktického využití. Původ ájurvíédy se ztrácí v temnotách času.
Podle všech předpokladů existovala již ve starověku ve skvělé
civilizaci Mohendžo - Dara a Harappy. Ale pozdější klasické
dokumenty se nedochovaly, až na rukopis od Bhély, který je
neúplný a děl Čaraky a Sušruty, jejichž původní text se ztratil.
Ajurvédská medicína se snažila jít proti proudu příčin nemocí,
aby se dostala až k jejich zdroji.Poté se zabývala zbavením
skutečné příčiny k vykořenění nemoci. A tak jak ájurvéda
sledovala stopy nemocí, nevyhnutelně zjistila, že společný zdroj
všech nemocí je ve střevech a že jejich příčinou jsou ámadóši,
vnitřní jedy, které ve střevech vznikají nedostatečně strávenou
potravou. Slovo ámadóša doslova znamená „neuvařená či nezralá
potrava“. Jestliže podle ájurvédy je tělesný oheň, kájágni,
utlumený, nebude pozřená potrava, i když dobře „uvařená“ úplně
strávena. Výsledné podprodukty takového nedokonalého trávení
budou vytvářet toxíny. Ty nakonec vniknou do celého těla a
způsobí nemoc či alespoň oslabí vnitřní terén, jenž potom bude
ohniskem bakteriálních a virových infekcí. Z toho plyne, že i
nejlepší potrava špatně strávená se proměňuje v ámadóši a
způsobuje nemoce. To vysvětluje dočasné zdraví lidí, kteří jedí
bezvadnou potravu.
a – živení se těžkou a nestravitelnou potravou
b – pozření neslučitelné potravy
c – nenasytnost
d – jíme pokrmy, které neradi a ke kterým cítíme averzi
e – potrava vytvářející nadýmání a která nafukuje břicho
f – příliš syrové zeleniny
g – potrava dráždící žaludek a střeva
h – požívání potravy příliš studené
i – konzumování zkažené a solené potravy, která vzbuzuje žízeň
j – z potravy smažené a vysušené
k – z potravy, která byla dlouho namočená ve vodě
l - z intenzívních emočních stresů, jako je zármutek, hněv,
dělání si starostí, chronická úzkost, nenávist atd.
m – nepravidelnost v jídle
Tolik ájurvéda.
(sattvické = čisté..., podporující klid a štěstí (emoční vyrovnanost) mysli,
jsou to potraviny velmi účinně se měnící na životní sílu "ódžas" )
),
dále také mungo, kokosový ořech, pomeranče, med...
pro typ Váta:
-všetky prírodné sladidlá sú v miernom množstve vhodné. Napr. trstinový cukor, med, javorový sirup, slad stevia. Nevhodný je biely rafinovaný cukor a umelé sladidlá.
- kravské a kozie mlieko a syry, jogurt. Nevhodné pre ľudí typu váta sú tvrdý syr, zmrzlina a mrazený jogurt. Mliečne výrobky je však potrebné konzumovať s mierou. ![]()
---------
Oproti tomu stojí potraviny, které se těžko přeměňují na životní sílu (dle P.Hloška) :
- maso, drůbež a ryby, přemaštěné a těžké potraviny, vejce a sýry, zpracované potraviny (kompoty..., naložená zelenina, zmrazené potraviny,
přesolená potrava, přejídání, znečištěná voda nebo vzduch, alkohol a cigarety, houby, cibule, česnek a buráky...
Aby člověk nezabředl do pravidel a extrémů, nutno podotknout, že ajurvédská medicína netrvá striktně na sattvické stravě, ale spíše se zaměřuje na zdravotní aspekty a účinky té které potraviny na daného člověka v jeho momentálních životních okolnostech, ve kterých se právě nalézá...
Optimální je tedy v ajurvédě taková strava, která kombinuje sattvickou stravu s potravinami vhodnými pro kompenzaci daného převládajícího dóšického typu, který se u daného člověka projevuje a vzhledem k jeho hlavnímu dóšickému typu.
- podle různých vlivů na 5 typů tělních prán (prána vája, apána, samána, vjána a udána)----
1. potrava pozitivně ovlivňující prána váju: syrová strava a čerstvé byliny
2. pozitivně ovlivňující apánu: kořenová zelenina, batáty, brambory, houby, ženšen, šatávarí
3. pozitivně ovlivňující samánu: celozrnné obiloviny, rýže, mléčné potraviny, med
4. pozitivně ovlivňující vjánu: dýně, melouny, rajčata, jahody, fazole...obvykle se konzumuje spolu s obilovinami
5. pozitivně ovlivňující udánu: strava rostoucí na stromech - ořechy a ovoce
Jógová strava se zaměřuje povětšinou na potravu působící na udánu (ořechy a ovoce) a na samánu (obiloviny, mléko)...přesto je potřeba pestrosti
a nutné je zajistit potravu pro VŠECH pět druhů prán a také musí v nějakém vhodném poměru k typu dóši, být zastoupeno VŠECH 6 základních chutí (u Váty tedy nejen ty pro ní prospěšné - kyselá, sladká a slaná, ale také občas i ty zbývající - hořká, ostrá a svíravá chuť)
------------------
PS: doplní někdo ještě další k důležité kategorii SATTVICKÝCH potravin, nebo jejich účel a vztah k ostatním dóšám a pránické stravě? ![]()
jak pranájáma tak i půsty dosti zvyšují Vátu....což u lidí typu Váta je nutné cíleně kompenzovat...
----------------
Na vysoké úrovni jsou články mezinárodně uznávané Dr.Ziskové:
http://www.drmartina.cz/1/post/2012/03/ ... ituci.html
Tyto úvahy uvádím záměrně. Chci tím ukázat, že nejenom náhled na konstituci, ale pochopení toho, co je váta, pitta a kapha není jednoznačné. Principy a jejich fungování jsou jednoznačné, naše pochopení, intepretace a převedení do praxe již zdaleka ne. Viděla jsem na Akademii Ájurvédských Studijí v Amsterdamu jednu studentku, která za dobu studia 5ti let posbírala 10 různých konstitucí od 10ti věhlasných ájurvédských lékařů.
Že by se všichni mýlili, nebo 9 z nich nebylo fundovaných a jen jeden měl pravdu? Tato zkušenost ji přivedla ke správnému závěru, a to že se nebude zabývat tím, jakou nálepku či označení má, ale bude si všímat toho, jak fungují jednotlivé principy v jejím životě. Já po letech práce s lidmi, kteří často přicházejí na konzultaci právě za tím účelem, aby zjistili svoji typologii, shledávám tento přístup jako méně a méně nápomocný. Připadá mi
důležitější to, JAK SE S DANÝMI PRINCIPY ZTOTOŽŇUJEME.
Většina z vás, co si přečetla tuto informaci, nejspíš v tomto bodě říká: „Dobře, to je zajímavé a možná na tom i něco je, ale co mám dělat? Jak mám k této informaci přistoupit?“ Moje doporučení je: berte informace, rady a předpisy ostatních jako jejich názor a náhled a vždy se ptejte sami sebe, jak to odpovídá vašemu pochopení, vašemu náhledu. Jinými slovy, jak se s nabídnutým náhledem ztotožňujete? Jedině míra vašeho pochopení bude totiž určovat, jak se jednotlivé životní principy budou projevovat ve vašem životě a jak, a to je ještě důležitější, je budete vědomě používat v každém aspektu vašeho života. Pamatujte přitom na to, že máme tendenci definovat žádoucí a pozitivní přes nežádoucí a nerovnovážné. To dobré bereme jako nepřítomnost toho špatného, přitom to jsou dvě zcela rozdílné věci. Zdraví není absence nemoci, nýbrž stav celistvého rovnovážného žití, který se týká daleko víc mysli, smyslů a našeho energetického stavu než jen fyzického těla. Každý z nás je originál, který se nevyskytuje nikde jinde na této
planetě přesněv té podobě, v jaké jsme. Tudíž nikdo jiný než my sami nebude vědět, ani mít šanci se přiblížit k úplnému pochopení toho, kdo jsme a jak fungujeme. Prakrti je daná v momentě zplození, může být ovlivněna již během těhotenství, a proto za základní konstituci, kterou bereme jako startovní čáru, považujeme prakrti druhou a to porodní. Ani ta ale nemusí mít podmínky pro ideální naplnění, a tak člověk může žít dlouhodobě jako někdo jiný, řečeno konstitučně. Cesta k rovnováze je potom považována za cestu domů, zpět k naší přirozenosti, tak jak je vyjádřena právě konstitucí.
žijeme-li v každém okamžiku to, kdo jsme neboli přistupujeme-li ke každému okamžiku z naší přirozenosti, žijeme v rovnováze. To je vědomé žití v souladu s konstitucí, to je prakrti, jež tvoří stále znovu to, co nám bylo dáno jako předpoklad. Jedině taková vědomá volba je naplněním předpokladu a cíle ájurvédy, a to vědomém žití, jež je založeno na rovnováze a rovnováhu vytváří. Stále tak opakuje samo sebe a při každém aktu tvoření objevuje nový aspekt sama sebe. V tomto směru jsme stejní jako vesmír. Dokud tato touha potrvá, potrvá i život a naše existence. Nezapomínejme na to, až budeme postupně objevovat pro sebe vlastní konstituci a co znamená. Je to daleko víc, než zda máme jíst tu či onu potravinu, či zda jsme pomalí nebo rychlí, nebo máme velké či malé oči.
K tomu cos napsal bych dodal přírodní rostlinné oleje, ořechy a semena musí být máčené, mléko čerstvé do 24 hodin po nadojení (poté přijímá kvalitu radžas), sýr panír, tvaroh, jogurt, obiloviny když naklíčíš tak působí sattvicky všechny, z luštěnin patří mezi sattvické mungo a fazole aduki.Sattvické koření je kurkuma, fenykl, koriandr, zázvor, skořice, kmín, máta, bazalka, pískavice.
Paní Budwig přidává do patlanice také ovoce, ořechy, med. Je to důmyslná dieta, ale je ji třeba pochopit komplexně a také se dle ní řídit. Nedoporučuji vybírat z každého systému jen část. Takže tvaroh klidně můžeš, ale lepši s lžičkou medu a kořením (kardamon, skořice, muškátový oříšek, vanilka) – to zlepší stravitelnost a těžkost v žaludku.
Pranájáma vát opravdu zvyšuje, ale ne tak významně to bys ji musel praktikovat 4 hodiny denně. Takže v tomhle ohledu bych nedělal žádná opatření.
-----------------------------
Je vidět že jógu SPOLU s ajurvédou se snažíš chápat opravdu komplexně a jdeš do hloubky..., přeju ať se ti daří a to nejen po zdravotní stránce,
vskutku bez duševních naplněných potřeb je tělo přestože sebezdravější, jenom nenaplněnou dharmou člověka na této planetě...
(tvůj výčet duchovních základních knih lidstva, je pestrý, a mile jsi mne překvapil, máme to dost podobné... )
Hotový tvaroh necháme v plátně a zatížíme tak, aby se přes noc pěkně slisoval. Druhý den slisovaný tvaroh nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji. Přidává se do rajské polévky.
Ta kniha vypadá vskutku dost dobře,
jsou tam např. i nejvhodnější ásany pro typ Váta
-----------
(následující píšu spíš pro ostatní co to tady čtou, ty to nejspíš dobře znáš)
- nespěchat, předtím zklidnit mysl a emoce, před začátkem každé polohy zpomalit a prohloubit dýchání
- cvičením postupně prohřát tělo, rozpohybovat krevní oběh a uvolnit klouby
- nepřepínat se, pokud se necítíme na nějakou ásanu tak ji zatím vynechat, nejít přes bolest
- pocení při cvičení by mělo být, ale mírné
- zvýšený příjem tekutin (kvůli detoxikaci při cvičení)
- Vátám vyhovuje nejvíce nenásilný přístup ke cvikům, pohyby prováděné plavně a s lehkostí
(D.Frawley)
- posilují a zklidňují podbřišek, výrazně zklidňují, uzemňují a ovládají apána váju.
( časem, od středního věku do stáří, má přibývat množství času stráveného ásanami v sedě,
oproti méně času věnovaného pozicím ve stoje...)
http://www.youtube.com/channels?feature=feed-promo
http://www.youtube.com/watch?v=PNyaiTIOxug
(jako jedna z mála lze i po jídle...., jinak všechny ásany nalačno)
(je více variant - sed přímo na patách, nebo lépe mezi patami pokud to dělá potíže, nebo si dát polštářek pod nárty nebo zadek... )
- díky za info..., říkal jsem si jak to skloubit s tou mojí přemrštěnou Vátou
(našel sem, že nejlépe ve dny ekadaši = 11. den po úplňku a po novu.
uživatelka Lei na jiném fóru píše: ...Kdybyste se někdo chtěli postit/nejíst, tak není moc dobré to dělat pravidelně jeden den v týdnu - člověk se pak trefuje do nevhodných částí lunárního cyklu. Obecně je to nejvhodnější, podle lunárního cyklu, ve dny ekadaši - 11. den po úplňku a po novu. Tělo se v tyto dny má sklon přirozeně čistit a detoxikovat, takže člověk ani nemá moc hlad.
Vyčteno u Malachova ( http://www.kosmas.cz/knihy/105743/hladoveni/ ), ale proč to sem píšu - jakožto líný člověk jsem zjistila, že to Hinduisté mají jako oficiální den půstu a tudíž
na to existují kalendáře (bohužel anglicky) pro ty, komu se to nechce propočítávat:
http://hindupad.com (hledat pod ekadasi festivals)![]()
Kromě těch dnů Ekadaši, je vhodný úplněk a nov. Ale to už asi víš ![]()
Není to platforma pro každý typ. Vnitřní náboj je taky diskutabilní, záleží na celé skladbě pokrmu, zpracování (postup,úprava) taktéž není jediná proměnná. U jedné a té samé plodiny mohou být obrovské rozdíly, i když to většina běžných konzumentů stejně nerozpozná.
Uvádím to proto, aby si to čtenář, který se tématu jinak nevěnuje, nevysvětlil bez širších souvislostí (okolností).
Zcela jinak to působí třeba u pitty, kde k celkovému složení pokrmu (syrové) i s basmátí, může ve finále mít větší energetiku, i díky celkovému trávení (agni). Celozrnná rýže (i basmatí) je pro pittu zahřívající a osobně bych v tomto případě ke konzumaci nedoporučila, osobně si myslím, že tomuto typu ani nebude chutnat.
Z tvých příspěvků mám pocit, že nejsi s rýží kamarád, ale pořád nevím na čem to ve skutečnosti zakládáš. Zdroje (praxe, dlouhodobé pobyty v auyr. centrech a praktikující v Evropě) se s tebou rozcházejí.
Argumenty- jen řeč racia, nemusí vždy korespondovat s realitou. Počkám si na praxi, jen podle své optiky to nelze hodnotit.
Auyrvéda je bezvadná v tom, že v zásadě nic nezakazuje, ale zohledňuje okolnosti a dispozice.
Jestli nic jiného, tak by si člověk měl z ní odnést ponaučení v pozorování a vyhodnocení kdy a jak na mě daná potravina (procedura) působí s ohledem na typ a dané zkušenosti aplikovat ke svému prospěchu.
Není to platforma pro každý typ. Vnitřní náboj je taky diskutabilní, záleží na celé skladbě pokrmu, zpracování (postup,úprava) taktéž není jediná proměnná. U jedné a té samé plodiny mohou být obrovské rozdíly, i když to většina běžných konzumentů stejně nerozpozná.
Uvádím to proto, aby si to čtenář, který se tématu jinak nevěnuje, nevysvětlil bez širších souvislostí (okolností).
Zcela jinak to působí třeba u pitty, kde k celkovému složení pokrmu (syrové) i s basmátí, může ve finále mít větší energetiku, i díky celkovému trávení (agni). Celozrnná rýže (i basmatí) je pro pittu zahřívající a osobně bych v tomto případě ke konzumaci nedoporučila, osobně si myslím, že tomuto typu ani nebude chutnat.
Z tvých příspěvků mám pocit, že nejsi s rýží kamarád, ale pořád nevím na čem to ve skutečnosti zakládáš. Zdroje (praxe, dlouhodobé pobyty v auyr. centrech a praktikující v Evropě) se s tebou rozcházejí.
Argumenty- jen řeč racia, nemusí vždy korespondovat s realitou. Počkám si na praxi, jen podle své optiky to nelze hodnotit.
Auyrvéda je bezvadná v tom, že v zásadě nic nezakazuje, ale zohledňuje okolnosti a dispozice.
Jestli nic jiného, tak by si člověk měl z ní odnést ponaučení v pozorování a vyhodnocení kdy a jak na mě daná potravina (procedura) působí s ohledem na typ a dané zkušenosti aplikovat ke svému prospěchu.
A přírodní zákon mi říká: jez to co je ve tvém okolí a co zrovna roste.
Myšlenka harmonie mi říká: pokud budu vozit rýži přes půl zeměkoule, škodím tím planetě a zároveň sobě, i když to je činěno v nevědomosti.
A přírodní zákon mi říká: jez to co je ve tvém okolí a co zrovna roste.
Myšlenka harmonie mi říká: pokud budu vozit rýži přes půl zeměkoule, škodím tím planetě a zároveň sobě, i když to je činěno v nevědomosti.
Druhým hlediskem je mylný dojem, že to u nás neroste. To ovšem neznamená, že to nejde! Pokusy tu byly a snaha je stále díky vietnamské komunitě. Problémem nebylo pěstování, ale úřední šiml, jako je v ČR obvyklé
.
Při troše vůle a širším porozumění lze u nás vypěstovat ledacos, i plodiny, které by člověk neřekl a nemyslím tím ve skleníku.Sepp Holzer by mohl vyprávět.
Ušlechtilé úmysly jsou chválihodné, jen ne každý je toho v dané fázi schopen nebo to tak chce. Horlivost v tomto může zaslepit a způsobit, že podle vlastních měřítek začneme posuzovat a nutit k tomu druhé, a to má s harmonií málo společné.
Co se týká transportu potravin, oblečení, cestování atd. to je věc poznání a svědomí každého jednotlivce a diskuze na dlouhé polemiky.
Ideální stav se těžko dosahuje, zejména pro člověka ve městě, který má velmi mizivou představu o tom, co to skutečná soběstačnost obnáší, protože je spousta věcí samozřejmostí, naservírována a do hlavy nasypány kdejaké pro život nepotřebné pseudopotřeby. Nejde jen o jídlo, přístřeší, odpad,ale i vlastnosti, dovednosti, řemeslnou zručnost, vynalézavost, mnohé druhy inteligencí...., ale to už jsem mimo téma.
Psaný projev má svá omezení, pokec by byl super a přímější a bylo by mi ctí.
Neradím, pokud mě konkrétně o to někdo nepožádá, jinak bych na chatech ve virtualitě strávila mládí a to nechci.
To je i důvod nepřístupu k SZ. Raději si sama určím, kdy a kolik času tomu věnuji.![]()
![]()
![]()
![]()
Osobnímu setkání se nebráním, tvé poznatky jsou pro mne inspirativní a rád si je vyslechnu.
Poprosím tě tedy o email nebo jiný kontakt.
Jsem taky vata-pita,zajímalo by mě čím zatopit pod kotlem vátě abych zároveň nedráždil pitu.Stejně tak by mě zajímalo jestli když potřebuji být hodně v "oblacích" tedy mít rozjetou vatu-dejme tomu v práci nebo při sportu a udělám si to rozjetí stravou(pohanka,syrová strava) zda by to stačilo přes den vykompenzovat krátkýma meditacema nebo odpočinkem nebo to chápu špatně.Když dodržuji stravu pro vátu-pitu tak mi po čase ta uzeměnost a klid trochu vadí,mám docela rád když jsem rozlítanej,ale jak vydím tak by to mohlo vést k vyhoření.Díky!
http://www.drmartina.cz/ob269asniacutek.html
důležitější to, JAK SE S DANÝMI PRINCIPY ZTOTOŽŇUJEME.
planetě přesně v té podobě, v jaké jsme. Tudíž nikdo jiný než my sami nebude vědět, ani mít šanci se přiblížit k úplnému pochopení toho, kdo jsme a jak fungujeme. Prakrti je daná v momentě zplození, může být ovlivněna již během těhotenství, a proto za základní konstituci, kterou bereme jako startovní čáru, považujeme prakrti druhou a to porodní. Ani ta ale nemusí mít podmínky pro ideální naplnění, a tak člověk může žít dlouhodobě jako někdo jiný, řečeno konstitučně. Cesta k rovnováze je potom považována za cestu domů, zpět k naší přirozenosti, tak jak je vyjádřena právě konstitucí.
Jsem taky vata-pita,zajímalo by mě čím zatopit pod kotlem vátě abych zároveň nedráždil pitu.Stejně tak by mě zajímalo jestli když potřebuji být hodně v "oblacích" tedy mít rozjetou vatu-dejme tomu v práci nebo při sportu a udělám si to rozjetí stravou(pohanka,syrová strava) zda by to stačilo přes den vykompenzovat krátkýma meditacema nebo odpočinkem nebo to chápu špatně.Když dodržuji stravu pro vátu-pitu tak mi po čase ta uzeměnost a klid trochu vadí,mám docela rád když jsem rozlítanej,ale jak vydím tak by to mohlo vést k vyhoření.Díky!
(článek od Dr.Ziskové)
...Dr.Zisková svůj čas a energii věnuje (dobrovolně) mezinárodnímu časopisu Light on Ayurveda Journal. Od roku 2004 zde působila jako redaktorka, nyní převzala roli šéfredaktorky.
http://www.loaj.com/
Českou knihu Dr.Ziskové jsem si pořídil, je to dost dobrý, nejen teorie ale dá se dost využít i v praxi...
Vyšlo to minulý rok a již má jen pár výtisků tak kdo chce neváhejte, je otázka kdy bude dělat dotisk nebo druhé vydání (tisklo se to v Indii...česky samozřejmě) ![]()
viz http://www.drmartina.cz/obchod.html (zde, nebo na jejích seminářích, jinde to záměrně neprodává !!)
,
takže asi nejlepší pomůcka je vybírat dle názvu článků, zde
:
![]()
(možná Jógin má jiný náhled??
)
(http://www.drmartina.cz/studium-ayurveacutedy.html)
Nicméně některé její poznatky je možné aplikovat do běžného života, k lepšímu pochopení sebe sama a svého okolí.
![]()
- Jestliže je prospěšné aspoň něco z ajurvédy aplikovat, je velkou otázkou co nakonec ve výsledku pro koho v jeho specifickém případě bude přínosnější...,
zda nedokonalé aplikování ajurvédy (nebo jógy, nebo jakéhokoli jiného systému),
nebo využití "toho nejlepšího" co ten který člověk z různých systémů dokáže využít...??
...hodně to ovlivňuje to, zda člověk kouká jen na zdravotní efekt, nebo zda v nějaké jím zvolené či hledané cestě, vidí nebo hledá nějaký "Vyšší principy"... ![]()
![]()
přesto ale myslím že za určitých okolností jsou tzv.vzájemné "fůze" různých systémů přínosné...(ale hodně záleží jak moc podařené sloučení to je, a jak to pro konkrétního člověka může být přínosné nebo spíš matoucí...
(s tím se lze běžně setkat u cvičebních systémů...dnes existují např.hybridy jako jóga-pilates, rolf-pilates (směs rolfingu a pilates), atd...
v náboženské oblasti je buddhismus vyrostlý a postavený na základech hinduismu, podobně japonský zen, atd... , různá bojová umění s oblibou zařazují do svého systému i prvky z jiných druhů boj.umění, ...psychoterap.směr Bioenergetika dle A.Lowena také integruje vícero směrů (od jógy, přes tibetské Kum Nye, Freudovo a W.Reicha poznatky atd.)![]()
)
(http://www.drmartina.cz/studium-ayurveacutedy.html)
(misantropův blog....
)
Našlo by se toho určitě více, ale zrovna mne nic nenapadá.![]()
uvádím část spisku J.Heřta o alternativní medicíně, který věnoval spolku Sysifos (i pohled z druhé strany je leckdy užitečný, aby člověk příliš neulítával do oblak a viděl i stanovisko "při zemi", když už člověk vidí třeba užitečnost "uzemňování se"... ![]()
) téměř chybí proč, kdy a v jaké souvislosti, některé zavedené "termíny" vnímáme jinak než je jejich význam v aujurvédě (např. karma atd.), a to se pak jeví věci a lidé jinak než jsou.
Jen nevím jak to udělat, nechci tu trávit mnoho času vysvětlováním, byť jen osobních zkušeností, třeba k měření tepů a pozorování mám co říct. No, uvidíme. Z principu jsem minimalizovala příliv informací, zejména svět iluzí, energetického vysávání a zahlcenosti.
Asi pro zatím tedy jen po troškách a příležitostně:
Doporučuji na začátek zkouknout níže uvedený film, je tam dost zajímavého, pro toho, kdo se zajímá. Některé věci pro laika tam nejsou příliš vysvětlující, možná budou působit divně (manžel se během filmu na dost věcí ptal a chtěl vysvětlit), ale je tam i případ duševně nemocného či unikátní metoda, jak poznat vnitřní zranění bez rentgenu, atd.atd.:
Ajurvéda-Umění bytí (cca 1,5H)
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10191742755-ajurveda-umeni-byti/20938254265/ - jen popis
ke ztažení:
http://www.uloz.to/xQGEdM1/ajurveda-umeni-byti-cz-dub-avi
) téměř chybí proč, kdy a v jaké souvislosti, některé zavedené "termíny" vnímáme jinak než je jejich význam v aujurvédě (např. karma atd.), a to se pak jeví věci a lidé jinak než jsou.
Jen nevím jak to udělat, nechci tu trávit mnoho času vysvětlováním, byť jen osobních zkušeností, třeba k měření tepů a pozorování mám co říct. No, uvidíme. Z principu jsem minimalizovala příliv informací, zejména svět iluzí, energetického vysávání a zahlcenosti.
Asi pro zatím tedy jen po troškách a příležitostně:
Doporučuji na začátek zkouknout níže uvedený film, je tam dost zajímavého, pro toho, kdo se zajímá. Některé věci pro laika tam nejsou příliš vysvětlující, možná budou působit divně (manžel se během filmu na dost věcí ptal a chtěl vysvětlit), ale je tam i případ duševně nemocného či unikátní metoda, jak poznat vnitřní zranění bez rentgenu, atd.atd.:
Ajurvéda-Umění bytí (cca 1,5H)
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10191742755-ajurveda-umeni-byti/20938254265/ - jen popis
ke ztažení:
http://www.uloz.to/xQGEdM1/ajurveda-umeni-byti-cz-dub-avi
, máš pravdu že leckdy to může působit po přečtení jednoho příspěvku všelijak, ale předpokládám, že zde je většina pravidelnějších a nikoli náhodných čtenářů..., koho něco opravdu zajímá, přečte si většinou víc než jen jediný příspěvek ![]()
Supr i na cesty sebou
osobní zkušenost nemám, ale viděl jsem jí v dokumentu o józe, četl její práci a působí velice fundovaně.
Našlo by se toho určitě více, ale zrovna mne nic nenapadá.![]()
....
....
- Nejvhodnější jsou díky své kyselé chuti pro vyrovnání energie Vata typů, ale s použitím správného koření a teploty jej mohou všechny ayurvédské typy.
- Pro uklidnění Pitta typu se například doporučuje přídavek: sladkého ovoce anebo růžové vody.
- Pro Kapha a Vatta typy spíše přídavek špetky soli a zázvoru.
(jen nesouhlasim s kombinací jogurt - jahody....je to nevhodná kombinace! , taky ten cukr..., a ten poměr ředění jogurtu vodou by dle jógina byl vhodnější 1:1 ...)
http://www.ajurveda-brno.cz/konzultace-ing-miksik/clanek-3
Pohanku pojídám s chutí a bez obav, mnohdy neodolatelně a ten den přitažen, musím ji míti. Mám to tak od prvního okamžiku, kdy jsem ji jedl poprvé. A tak to má a může býti se vším.
Zmíněna byla i rýže, resp. její nevhodnost pro severní pás či severní typ. Ze zkušenosti mohu vřele doporučit oves. Je velmi chutný. A dále cokoliv naklíčeného, též bylo zmíněno.
Jen pozor, vy čtenáři a tělo necítící badatelé. Ze zkušenosti vám sděluji, že koním oves ve větší míře velmi škodí, způsobuje jim leckdy i nevratné poškození částí schránek tělesných. Neb se nedokáží udržet a sežerou to, co jim hloupý člověk předloží. Nebuďte na sebe tak krutí jako na své koně.![]()
1. Prášek: Doporučuje se užívat 3 až 5 gramů prášku denně. Můžete ho přidat do horkého mléka nebo vody a pít dvakrát denně
2. Kořen: Pokud používáte sušený kořen, zalijte 3 až 5 gramů horkou vodou, nechte 10 minut louhovat a poté přeceďte. Tento nápoj můžete pít dvakrát denně
3. Kapsle: Dávkování kapslí se může lišit podle výrobce, ale běžně se doporučuje užívat 300 až 500 mg dvakrát denně
Osobně bych na spánek spíše vyzkoušel nejdříve melatonin který je celkem dobře k sehnání i když ani on nefunguje jako univerzální léčivo jak ho mnozí špatně chápu. Univerzální je v zásadě pohyb, konkrétně chůze alespoň půl hodiny denně svižné chůze a spíte jako dudek a psychika taky bude srovnaná daleko lépe než při zahnívání u telebedny nebo u kompu.