Alkoholová tinktura mix

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/alkoholova-tinktura-mix/
Jantar — sob čec 20, 2013 12:29 am

existují tinktury jako například česneková voda, tinktura z medvědího česneku, tinktura z hlívy ustřičné apod tak mě napadá co kdyby se do jednoho lihu dalo všechno dohromady. Třeba česnek, medvědí česnek, hlíva, šípky, Chilli, zázvor, hřebíček a třeba i slupka z ořechu vlašského.
Vznikly by z toho extra kvalitní kapky? Nebo by se to vzájemně pobilo a nic kloudnýho by z toho nebylo?

slobodan — úte čec 23, 2013 5:56 pm

Urcite by tp chutilo tak, ze by se to na 99.9% nedalo vypit. Bed ro uvahy, ze kdyz to mas zlozene z jen 1-2 veci tak to jeste nejak chuti.
A fakt nevim, jestli by se vzajemne ucinnost ruznych soucasti teto mixtury nevylucovala.

milda — čtv čec 25, 2013 10:37 pm
Jantar píše:
existují tinktury jako například česneková voda, tinktura z medvědího česneku, tinktura z hlívy ustřičné apod tak mě napadá co kdyby se do jednoho lihu dalo všechno dohromady. Třeba česnek, medvědí česnek, hlíva, šípky, Chilli, zázvor, hřebíček a třeba i slupka z ořechu vlašského.
Vznikly by z toho extra kvalitní kapky? Nebo by se to vzájemně pobilo a nic kloudnýho by z toho nebylo?

Vzniknul by z toho guláš, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. :wink: :lol:

Ale daly by se smíchat některé složky do jedné tinktury třeba na žaludek, jiná směs by mohla být zas třeba na spánek a jiná na

Jarda — ned zář 01, 2013 7:53 pm
Jantar píše:

Pokud to bude složené z věcí, které můžete zkombinovat i v jídle, tak v tom problém asi nebude, otázkou je výsledná chuť a celkové působení.

Tolar — pát říj 11, 2013 8:44 pm

Mate nekdo zkusenosti z vyrobou cesnekove tinktury?Vetsinou se bere v dosti tinkturach mnozstvi 1:5 ale u cesneku premyslim-)Jsou i nazory ze se musi louhovat jen ve 40 procentech alkoholu.Kdyz je viceprocentni tak se pry vylouhujou latky ktere jsou nezadouci pro telo..No-nevim-)Jak dlouho louhovat?Co kdyby jsme si ji na zimu vsichni udelali-)Jestli mate zkusenosti jak to nejlepe ukuchtit budu rad..vsechny zdravim Tolar

johnns — úte lis 19, 2013 11:40 am

To Tolar - tady je návod na česnekovou vodku:

Jarda — ned lis 24, 2013 4:24 pm
johnns píše:
johnns — pon bře 24, 2014 3:32 pm

Zkoušel jsem macerováním kromě česnekové vodky vyrobit i zázvorovou a anýzovou vodku. Dopadlo to dobře. (zázvor jsem strouhal, anýz rozmixoval)

Napadlo mě, jestli by to šlo urychlit tak, že bych např. zázvor odšťavil na Huromu a šťávu prostě smíchal s vodkou. Otázka je, jaké látky se do vodky dostanou cca za 14 dní z nastrouhaného zázvoru a jaké z čerstvě vylisované šťávy.

Zkušenosti? :)

Jarda — pát kvě 02, 2014 9:34 pm
johnns píše:
Zkoušel jsem macerováním kromě česnekové vodky vyrobit i zázvorovou a anýzovou vodku. Dopadlo to dobře. (zázvor jsem strouhal, anýz rozmixoval)

Napadlo mě, jestli by to šlo urychlit tak, že bych např. zázvor odšťavil na Huromu a šťávu prostě smíchal s vodkou. Otázka je, jaké látky se do vodky dostanou cca za 14 dní z nastrouhaného zázvoru a jaké z čerstvě vylisované šťávy.

Zkušenosti? :)

Produkt bude podle všeho dost podobný a možná ještě lepší by bylo vymacerovat rozmixovaný zázvor a po pár dnech prohnat tu směs odšťavňovačem, pak máte jak jistotu, že tam bude vše i rychlost výroby.

Igi — čtv čec 25, 2019 3:54 pm

Rád bych využil sklizený česnek ze zahrádky(není ho nějak extra moc ale i tak ho většinou nestihneme všechen sníst a pár paliček musíme vyhodit protože už jsou shnilé). Dostal jsem nedávno na narozeniny chilli vodku, tak si říkám, že bych mohl udělat nějakou česnekovou tinkturu. Předpokládám, že chilli a česnek je dobrá kombinace, ne? Našel jsem různé recepty, někde se česnek vaří, jinde ne. Máte nějaký osvědčený recept? Hodilo by se do té tinktury přidat ještě něco dalšího?
Děkuji.

Jarda — čtv čec 25, 2019 6:03 pm
Igi píše:
Rád bych využil sklizený česnek ze zahrádky(není ho nějak extra moc ale i tak ho většinou nestihneme všechen sníst a pár paliček musíme vyhodit protože už jsou shnilé). Dostal jsem nedávno na narozeniny chilli vodku, tak si říkám, že bych mohl udělat nějakou česnekovou tinkturu. Předpokládám, že chilli a česnek je dobrá kombinace, ne? Našel jsem různé recepty, někde se česnek vaří, jinde ne. Máte nějaký osvědčený recept? Hodilo by se do té tinktury přidat ještě něco dalšího?
Děkuji.

Tuto zkušenost nemám, vždy jsem česnek nakládal do oleje, ale myslím že bude v pohodě i tak jak popisujete.

neti — pon bře 29, 2021 11:43 pm

Tinktúra je super vec, len mám problém s tým alkoholom (som nejaký piatok abstinent). Je možné vyrobiť tinkturu aj bez alkoholu (napr. je sezóna medvedieho cesnaku) - a ak áno, v čom to lúhovať? Obyčajný ocot?

Jarda — úte bře 30, 2021 10:45 pm
neti píše:
Tinktúra je super vec, len mám problém s tým alkoholom (som nejaký piatok abstinent). Je možné vyrobiť tinkturu aj bez alkoholu (napr. je sezóna medvedieho cesnaku) - a ak áno, v čom to lúhovať? Obyčajný ocot?

Tak ocet nevím takové návody se moc nepožívají, ale lze dělat výluh v DMSO.

vladdo — stř čen 08, 2022 12:00 pm

Zdravim,
chcem sa opytat, ci su extrakty, tinktury a oleje vhodne na priamu kozumaciu ako doplnok, alebo ci su dobre aj na inhalaciu.
Eukalyptovy olej, mata, borovica, citron, zazvor atd.....Proste ako zistim ci je to len cisto prirodne- nerafinovane. V zlozeni vacsinou pisu ze pridavok je olivovy olej.
Ci najlepsie vyrobit si to sam? :D
Vdaka

Jarda — pát čen 10, 2022 4:24 pm
vladdo píše:
Zdravim,
chcem sa opytat, ci su extrakty, tinktury a oleje vhodne na priamu kozumaciu ako doplnok, alebo ci su dobre aj na inhalaciu.
Eukalyptovy olej, mata, borovica, citron, zazvor atd.....Proste ako zistim ci je to len cisto prirodne- nerafinovane. V zlozeni vacsinou pisu ze pridavok je olivovy olej.
Ci najlepsie vyrobit si to sam? :D
Vdaka

Na to se musíte zeptat výrobce jaký postup používá, ale velká většina těch extraktů se dá bez potíží brát orálně i inhalovat. Každopádně jde o extrémní koncentráty tedy při tom užívání a inhalaci postupovat maximálně opatrně lze se tím silně podráždit sliznice což není nic příjemného.

Vibola — úte zář 27, 2022 1:39 pm

Zdravim vsechny!
Dala jsem se na tinktury pred par mesici a tak se muzu podelit o ziskane informace a zkusenosti.
Delam (nejenom pro sebe) alkoholove tinktury. Kdo ma s alkoholem problem, da se nakapat do tepleho caje. Alkohol vyprcha a dobroty zustanou.
Mam zakladni tinkturu:
Kurkuma
Zazvor
Pepr
Skorice
Hrebicek
Vyguglujte si ucinky jednotlivych rostlin, pokryva to skoro vsechno.
Navic na lepsi funkci mozku louhuju
Reishi
Cordyceps
Astragalus
Tyhle tri louhuju kazdy zvlast, zakladni tinkturu dohromady. Pouzivam 76% alkohol (ruskou samohonku, silnou, jemnou a naprosto cistou). Kdyz nakladam susene, nekdy redim trochou vody, jinak ne. Pokud se zadari, nechavam 6 tydnu, muze byt i dyl. Ale casto tinkturu potrebuju driv, i tak je velmi ucinna. Kazdy den protrepu.
Davkuju tak pul kavove lzicky, ale je lepsi zacit s par kapkami.
Mam nalozenou spoustu bylinek a hub, nekdy je namicham podle potreby dotycneho, je to nekonecny uceni se. :)
Tak vam drzim palce a pustte se do toho!

Vibola — úte zář 27, 2022 1:46 pm

Jo, a podle definic je tinktura vyhradne z alkoholu. Da se louhovat i v octu ci glycerinu, ale nemam s tim zkusenosti. Co jsem se docetla, nejdelsi zivotnost ma alkohol, i nekolik let.
Ja bych dodala jak kde :)

Jarda — sob říj 01, 2022 4:18 pm
Vibola píše:
Zdravim vsechny!
Dala jsem se na tinktury pred par mesici a tak se muzu podelit o ziskane informace a zkusenosti.
Delam (nejenom pro sebe) alkoholove tinktury. Kdo ma s alkoholem problem, da se nakapat do tepleho caje. Alkohol vyprcha a dobroty zustanou.
Mam zakladni tinkturu:
Kurkuma
Zazvor
Pepr
Skorice
Hrebicek
Vyguglujte si ucinky jednotlivych rostlin, pokryva to skoro vsechno.
Navic na lepsi funkci mozku louhuju
Reishi
Cordyceps
Astragalus
Tyhle tri louhuju kazdy zvlast, zakladni tinkturu dohromady. Pouzivam 76% alkohol (ruskou samohonku, silnou, jemnou a naprosto cistou). Kdyz nakladam susene, nekdy redim trochou vody, jinak ne. Pokud se zadari, nechavam 6 tydnu, muze byt i dyl. Ale casto tinkturu potrebuju driv, i tak je velmi ucinna. Kazdy den protrepu.
Davkuju tak pul kavove lzicky, ale je lepsi zacit s par kapkami.
Mam nalozenou spoustu bylinek a hub, nekdy je namicham podle potreby dotycneho, je to nekonecny uceni se. :)
Tak vam drzim palce a pustte se do toho!

Máte dobré že máte zdroj toho lihu, většinou nadšení lidí pro výrobu tinktur skončí právě na státní buzeraci kolem lihu.

Vibola — ned říj 09, 2022 4:02 pm

Ono asi vsechno dobry musi byt pro lidi nedostupny. Tak kaze Velky Parazit.

Jarda — pon říj 10, 2022 9:47 am
Vibola píše:
Ono asi vsechno dobry musi byt pro lidi nedostupny. Tak kaze Velky Parazit.

S tím bych souhlasil a z pohledu státní správy buzerace není nikdy dost.

Vibola — úte pro 13, 2022 9:21 am

Jeste se chci podelit o moji nejoblibenejsi tinkturu, nazvala jsem ji Univerzalni hojic (Universal Healer):
Kurkuma (pouzivam cerstvy turmeric)
Zazvor
Skorice
Hrebicek
Pepr
Vsechno nahrubo nasekane zaliju alkoholem a aspon 6 tydnu louhuju, kazdy den protrepu. Zaber to ma siroky , zkratka Universalni hojic :)

Jarda — úte pro 13, 2022 3:36 pm
Vibola píše:
Jeste se chci podelit o moji nejoblibenejsi tinkturu, nazvala jsem ji Univerzalni hojic (Universal Healer):
Kurkuma (pouzivam cerstvy turmeric)
Zazvor
Skorice
Hrebicek
Pepr
Vsechno nahrubo nasekane zaliju alkoholem a aspon 6 tydnu louhuju, kazdy den protrepu. Zaber to ma siroky , zkratka Universalni hojic :)

Tak tam je prakticky vše protizánětlivé tedy by měla fungovat na mnoho problémů. Dáváte složky stejným váhovým poměrem nebo jinak.

Vibola — stř pro 14, 2022 5:56 am

Odhadem:
3 dily kurkumy
3 dily zazvoru
2 dily skorice
1 dil hrebicku
1 dil pepre
Ale je to opravdu hruby odhad.
Beru 3 - 4x denne asi pul lzicky, to bude tak 20-30 kapek. Chutna to skvele a funguje to! :)

neti — sob pro 17, 2022 2:20 pm

Niektorí lúhujú bylinky vo vodke nahriadím 6 hodín na 85oC - neviem posúdiť, či to zlepší lúhovací proces (dostane do alkoholu viac látok) alebo len zrýchli proces:

Vibola — sob úno 11, 2023 1:54 am
neti píše:

Tak co jsem dohledala, je to reseni kdyz clovek neco potrebuje hned a nemuze cekat tydny. Ale i renomovane bylinkarky to pouzivaji jako nouzove reseni.
Naopak existuje dvojita extrakce, kde po alkoholove maceraci se bylinky - predevsim houby - daji jeste povarit a pak se ten zredukovany vyvar smicha s tinkturou. Na tenhle postup je dobre zacit se silnym alkoholem.