Aminokyseliny

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/aminokyseliny/
Igi — pát úno 23, 2018 7:24 pm

Dle testu mi chybí všechny neurotransmittery, tak bych chtěl brát glutamín, tryptofan, fenylalanin, tyrosin a GABA. Jak je ideálně rozprostřít během dne? Díky.

Jarda — sob úno 24, 2018 4:01 pm
Igi píše:
Dle testu mi chybí všechny neurotransmittery, tak bych chtěl brát glutamín, tryptofan, fenylalanin, tyrosin a GABA. Jak je ideálně rozprostřít během dne? Díky.

L-tryptofan 500-1500 mg odpol., večer do 22:00
(Večerní dávky jsou třeba, je-li problémem usínání či narušovaný spánek)
L-tyrosin 500-2000 mg ráno, dopoledne, odpoledne do 15:00
GABA 100-500 mg 1-3x denně ve stresových obdobích
DL-fenylalanin 500-1500 mg ráno, dopoledne, odpoledne do 15:00
L-glutamin 500-1500 mg ráno, dopoledne, odpoledne

krasnagadgetka — stř dub 18, 2018 10:51 pm
Jarda píše:
Igi píše:

Kde jste prosím Vás koupil gabu? Podle testu mi také chybí všechny neurotransmittery. Jak Vám to všechno pomohlo, hlavně ta gaba by mě zajímala? Musíte se jistě cítit také hrozně jako já, jak to všechno zvládáte, hlavně v práci a mezi lidmi.
Děkuji.

Lukopren — čtv dub 19, 2018 6:48 am
Igi píše:

Žádné spolehlivé testy na nedostatek neurotransmiterů neexistují.

Jarda — čtv dub 19, 2018 9:25 am
Lukopren píše:
Žádné spolehlivé testy na nedostatek neurotransmiterů neexistují.

To máte sice pravdu že jde o testy orientační, což ovšem vůbec neznamená že je v tom zásadní problém, spoustě lidem hodně pomůže dodat tyto relativně neškodné látky a ulevit tak svým problémům. Je to stále určitě lepší než když na každý psychický problém dostanou klienti MUDrců univerzální AD na vychytávání serotoninu a přitom by mnoha z nich daleko více vyhovovalo jíst třeba sardinky jako bohatý zdroj typtofanu, z něhož serotonin vzniká. Pokud to nepomůže tak se člověk po rybičkách maximálně pokadí, což ovšem může také léčit u lidí se zácpou a jiné vedlejší účinky tam nejsou.

Igi — sob kvě 05, 2018 7:20 pm
krasnagadgetka píše:
Kde jste prosím Vás koupil gabu? Podle testu mi také chybí všechny neurotransmittery. Jak Vám to všechno pomohlo, hlavně ta gaba by mě zajímala? Musíte se jistě cítit také hrozně jako já, jak to všechno zvládáte, hlavně v práci a mezi lidmi.
Děkuji.

Koupil jsem na iherbu. No upřímně řečeno jsem ten test vyplnil trošku víc kriticky a bral to za celý život jestli dané stavy někdy v životě byly. Posledních pár let je to mnohem lepší a to jsem nic z toho nebral. Zkoušel jsem tu GABU na spaní, ale nějak moc neúčinkovala ani na zklidnění ne, nejlépe na mě působí z uvedených tyrosin. Stejně si myslím, že základ je v psychice a toto jsou jen takové dočasné pomůcky.

Igi — sob kvě 05, 2018 7:21 pm
Jarda píše:

Děkuji, ale spíše to myslím tak, co se může s čím kombinovat. Jestli něco z toho na prázdný žaludek či s jídlem(a jakého typu).

Jarda — sob kvě 05, 2018 8:41 pm
Igi píše:
Děkuji, ale spíše to myslím tak, co se může s čím kombinovat. Jestli něco z toho na prázdný žaludek či s jídlem(a jakého typu).

To jsou aminokyseliny, což je v podstatě totéž jako by jste se mě ptal kdy si můžete dát vejce, nebo maso, prostě dle chuti. Asi nejvyšší využitelnost bude pochopitelně nalačno s trochou vody, ale pokud vám to nebude sedět klidně s jídlem, nebo po něm.

Menma21 — pon pro 10, 2018 5:54 pm

Zdravím, tiež mam psychické problémy, chcel by som sa spýtať kde ste si dali robiť testy na hladinu neurotransmiterov ?

Dá sa to nejak odpozorovať aj s príznakov? Mávam depresie, občasne pocity úzkosti, depresie bývajú niekedy dosť silné s myšlienkami na samovraždu, dosť silne únavy.

Energiu nemám skoro vôbec, nevládzem chodiť do práce ani nič tak som momentálne doma, ale neviem kto by mi mohol dať PN keďže nemám oficiálne diagnózu, jedine ísť k psychiatrovi s depkami a užívať tie ich lieky čo fakt 2x nechcem.. Mam byt "zodpovedný" a isť k psychiatrom a pristúpiť na ich liečbu ? Aj keď ja osobne tomu moc neverím a skôr sa budem točiť len v nejakom blúdnom kruhu ?

Jarda — pon pro 10, 2018 6:07 pm
Menma21 píše:
Zdravím, tiež mam psychické problémy, chcel by som sa spýtať kde ste si dali robiť testy na hladinu neurotransmiterov ?

Dá sa to nejak odpozorovať aj s príznakov? Mávam depresie, občasne pocity úzkosti, depresie bývajú niekedy dosť silné s myšlienkami na samovraždu, dosť silne únavy.

Energiu nemám skoro vôbec, nevládzem chodiť do práce ani nič tak som momentálne doma, ale neviem kto by mi mohol dať PN keďže nemám oficiálne diagnózu, jedine ísť k psychiatrovi s depkami a užívať tie ich lieky čo fakt 2x nechcem.. Mam byt "zodpovedný" a isť k psychiatrom a pristúpiť na ich liečbu ? Aj keď ja osobne tomu moc neverím a skôr sa budem točiť len v nejakom blúdnom kruhu ?

V neurotransmiterech vám medicína moc asi nepomůže, test si udělejte zde https://www.juliarosscures.com/mood-type-questionnaire/ a podle toho jak vám to vyjde tak se ozvěte a já vám řeknu co se jak rovná. Jinak z medikace od lékařů můžete vyzkoušet Valdoxan pokud vám ho někdo předepíše, ovšem ze zkušeností vím že mají velký problém s tím když jim někdo řekne co chce napsat.

pefi — úte pro 11, 2018 12:30 am
Jarda píše:
V neurotransmiterech vám medicína moc asi nepomůže, test si udělejte zde https://www.juliarosscures.com/mood-type-questionnaire/ a podle toho jak vám to vyjde tak se ozvěte a já vám řeknu co se jak rovná.

Pokud vám vyjde, že bodově jste poměrně blízko jejich hranic, tak to hoďte za hlavu. Psychicky jsem na tom relativně slušně, byť by to mohlo být lepší, ale i tak mi vyšlo, že mám deficit serotoninu, endorfinu i GABA/cortisolu. Takže bych výsledky tohoto testu bral poněkud s rezervou.

Navíc psychické problémy způsobuje nejen nízká hladina, ale také vysoká hladina a pravděpodobně dost podstatné jsou vzájemné poměry jednotlivých neurotransmiterů v mozku, takže pokud test rozeznává jako problém pouze stav "nízká hladina", tak to nebude zcela správně.

Navíc funguje-li hematoencefalická bariéra, tak by se třeba GABA z krve neměla do mozku dostat, proto se GABA dá použít spíš na otestování, zda je tato bariera propustná, nebo nepropustná.

Menma21 píše:

Deficit neurotransmiterů je důsledek a lepší je jít blíž ke kořenům problému. Něco jsem popisoval zde:
viewtopic.php?p=88916#p88916

Začal bych testy z krve - dá se udělat B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin, diferenciální krevní obraz, jaterní testy, případně homocystein. Podle výsledků se pak dá pátrat dál.

U většiny hodnot byste měl být poblíž středu normálního intervalu (25% až 75%), u jaterních testů byste měl mít hodnoty spíš na spodním okraji normálu.
Diferenciální krevní obraz:
Zvýšené basofily jsou obvyklé při nedostatečné methylaci,
Nízké basofily jsou obvyklé při příliš výkonné methylaci,
Nízké neutrofily jsou typické pro deficit dostupné mědi.

Navíc prakticky všichni, kdo mají psychické problémy, jsou deficitní na zinek a B6.

Ze své zkušenosti musím dodat, že na stav mé psychiky má zásadní vliv stav střev (trávení/vylučování), takže řešit to dodáváním neurotransmiterů znamená potlačovat příznaky, nikoliv uzdravovat tělo. Ne náhodou tady pan Jarda radí že je potřeba dát si dohromady v první řadě defekaci. Z počátku mi to přišlo zvláštní, ale čím víc vnímám své tělo, tím víc pravdy v tom nacházím.

pefi — úte pro 11, 2018 10:52 am
Menma21 píše:
Mam byt "zodpovedný" a isť k psychiatrom a pristúpiť na ich liečbu ? Aj keď ja osobne tomu moc neverím a skôr sa budem točiť len v nejakom blúdnom kruhu ?

Psychické problémy mají biochemickou podstatu - psychiatr Walsh z ktve a moči (stovky tisíc vzorků od několika tisíc pacientů) roztřídil pacienty do pěti skupin podle příčiny. A každá skupina potřebuje jiný způsob léčby. Klasická psychiatrie všechny pacienty zkouší házet do jednoho pytle a pak nasazuje léky stylem pokus omyl dle příznaků a zkušeností psychiatra. Navíc psychiatři neléčí příčinu, ale tlumí příznaky, takže jako každý lékař jsou užiteční při akutních stavech, ale ale s chronickými problémy si neví rady.

Umíte-li anglicky, zkuste si přečíst toto, to vám ukáže světlo na konci tunelu: https://restorativemedicine.org/digest/ ... -biotypes/

Jarda — úte pro 11, 2018 1:05 pm
pefi píše:
Psychické problémy mají biochemickou podstatu - psychiatr Walsh z ktve a moči (stovky tisíc vzorků od několika tisíc pacientů) roztřídil pacienty do pěti skupin podle příčiny. A každá skupina potřebuje jiný způsob léčby. Klasická psychiatrie všechny pacienty zkouší házet do jednoho pytle a pak nasazuje léky stylem pokus omyl dle příznaků a zkušeností psychiatra. Navíc psychiatři neléčí příčinu, ale tlumí příznaky, takže jako každý lékař jsou užiteční při akutních stavech, ale ale s chronickými problémy si neví rady.

Umíte-li anglicky, zkuste si přečíst toto, to vám ukáže světlo na konci tunelu: https://restorativemedicine.org/digest/ ... -biotypes/

V předchozím příspěvku jste zmínil že jste se podivoval proč stále tlačím na správnou defekaci a on ten důvod je právě v tom že jakákoliv chyby v této oblasti automaticky přetěžují další detoxikační orgány a vyvolává se vnitřní stres, což pochopitelně končí u depresí a jiných psycho stavů a dalších jako by onemocnění, ale v naprosté většině případů je možné odstranit potíže upravením defekace. Když s klienty hovořím tak jim kladu takovou záludnou otázku, "Znáte automechanika který umí vyladit motor u auta s bramborou ve výfuku." a kupodivu nikdo takového automechanika nezná. Já zrovna tak neznám lékaře který dovede uzdravit člověka s "bramborou ve výfuku" a tristní na tom je že se na stav výfuku ani lékaři dnes neptají, tak daleko do došlo.

Menma21 — úte pro 11, 2018 9:51 pm

Dobrý deň, ďakujem za odkazy a rady, Skúsim si spraviť ten test na hladinu neurotransmiterov a dám vedieť.

Citace:
Deficit neurotransmiterů je důsledek a lepší je jít blíž ke kořenům problému. Něco jsem popisoval zde:

Tak to som ani netušil, tak potom to nemá zmysel ani riešiť ?

Testy sa dajú spraviť od doktorov ? Myslím na toto -

Citace:
B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin, diferenciální krevní obraz, jaterní testy, případně homocystein. Podle výsledků se pak dá pátrat dál

Podla vlasovej analýzy mi chýba B12 podla pomeru minerálov, ďalej kremik,sodik a selen.

Sodik som do určitej miery už zrovnal, nedávno som mal veľkú potrebu všetko soliť, soľ používam iba himalájsku a sú to také "kamienky" ktoré si pomliem + je tam aj nejake korenie, nemyslím si že by to nejak malo škodiť, každopádne pocit na slané sa vyrazne znížil.

Plánujem Kupit B komplex a možno aj osobitne B12 a užívať to. Myslíte že to bude stačiť kedže sa jedná zjavne o deficit ?

Citace:
u jaterních testů byste měl mít hodnoty spíš na spodním okraji normálu.

Viem že asi to nič neznamená ale skúšal som milion rôznych očíst pečene a žlčníku a moc sa to nepoholo, neviem či to súvisí práve s pečenou ale často ma palia líca a pálenie líc väčšinou sa ešte zväčší ked napríklad si dám alkohol, okrem tohoto som si všimol že som strašne moc podráždený, nervózny až agresívny čo som až do takejto miery nebol a rozhodne byť nechcem - môže to súvisieť aj s tou pečenou? Viem že keď som jedával vajcia a syry tak sa ten pocit agresie a podráždenia zväčšil nerozumiem tomu, preto vajcia nejedávam aj keď chutia mi. Dá sa nejakým spôsobom niečo s tým robiť ? Celkovo s pečenou? Robil som si dlohdobo kávove klystíry a nejak som nezaznamenal zmenu, mal som pár očíst aj poľa Jardy, tam to bolo kúsok lepšie. Okrem toho ostropestrec som užíval dlohodobo a nič, neviem akým spôsobom si mam dať dokopy tu pečeň, už mam pocit že čím viac sa snažím ju čistiť tým horšie si len robím.

Citace:
Ze své zkušenosti musím dodat, že na stav mé psychiky má zásadní vliv stav střev (trávení/vylučování)
Citace:
Ne náhodou tady pan Jarda radí že je potřeba dát si dohromady v první řadě defekaci. Z počátku mi to přišlo zvláštní, ale čím víc vnímám své tělo, tím víc pravdy v tom nacházím.

Presne toto je môj problém, ja mávam veľmi často (už sa jedna skôr o bežný stav) velké zápchy a kvôli tomu robím klystír tak 1-3x do týždňa inakšie tlačím a nič nejde, Občas je ta stolica mastná a musím použiť kefu na očistenie záchodu, čo viem že tiež není dobre, ako to mám riešiť ?? Toto u mna je už dlhšiu dobu.

Citace:
Klasická psychiatrie všechny pacienty zkouší házet do jednoho pytle a pak nasazuje léky stylem pokus omyl dle příznaků a zkušeností psychiatra. Navíc psychiatři neléčí příčinu, ale tlumí příznaky

Presne tohoto sa bojím aby som sa ešte viac tam nedoriadil ako teraz, len ma mrzí že nemám narok ani na posratu PN kedže pokial nepristupim na liečbu tak nemam nič a my už vieme ako u nich vypadá liečba... to je z kaluže do blata.. nemam poriadne peniaze platit si zdravotku ale do roboty chodiť nevládzem.. ja sa čudujem že ešte mam silu dať sa do poriadku pretože často sa pýtam kvôli čomu vlastne bojujem, v realnom živote som stejnak sám, bez priatelov a dalšie veci..

Anglicky čo to viem, takže skúsim to pozrieť ďakujem.

Jarda chcem sa spýtať už keď píšem tu, tie lanové semiačka čo predávate na vašom e-shope je aká odroda? Viem že niektoré odrody sú s veľa omega 6 a do teraz, hoci v dobrej viere, som kupoval v obchode klasicke lanové semiačka no zrejme to boli práve tie, takže aj keď som si robil sirnúpatlanicu tak som si vlastne nepomáhal.

ďakujem.

pefi — stř pro 12, 2018 12:05 am
Menma21 píše:
Testy sa dajú spraviť od doktorov ? Myslím na toto -
B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin, diferenciální krevní obraz, jaterní testy, případně homocystein. Podle výsledků se pak dá pátrat dál
Podla vlasovej analýzy mi chýba B12 podla pomeru minerálov, ďalej kremik,sodik a selen.

Ano, jde o klasické testy, které dělají doktoři, ale háček je v tom, že se nesmíte uchlácholit konstatováním, že výsledek je v normě. Výsledek musí ležet nejen "v normě", ale také musí ležet ideálně někde poblíž optima, tedy zjednodušeně nesmí být blízko ani dolní ani horní hranice normálního intervalu.
Nadbytek nějakého vitamínu je také problém - například to může znamenat, že vitamínu je v zásobě dost, ale tělo ho nedokáže využít.

Pokud byste si laboratorní testy platil sám, tak pro začátek pomůže nechat udělat z krve (séra): B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin.

Pokud máte výsledky vlasovky, tak se podívejte zda výsledky náhodou nenaznačují tzv. "hidden copper toxicity":
----
Signs of hidden copper – a high calcium level and a low potassium level. Other hidden copper indicators are a low hair zinc, mercury toxicity, or a low sodium/potassium ratio.
----
Pokud vám chybí selen, tak vám nebude dobře fungovat štítná žláza. Selen je v brazilských ořeších.

Jak si ve vlasovce stojíte s poměry Ca/Mg, Ca/K, Na/Mg, Zn/Cu ?
Jak jste na tom s bórem ?

Menma21 píše:
lánujem Kupit B komplex a možno aj osobitne B12 a užívať to. Myslíte že to bude stačiť kedže sa jedná zjavne o deficit ?

To je častá chyba. B-komplex naopak může být u psychických poruch součást problému.
Když se podíváte na odkazy, které jsem dával, tak se dočtete, že zatímco některým lidem některá b-čka pomáhají, tak jiným naopak škodí. Konkrétně folát může u některých lidí zvyšovat sklony k sebevraždě. Takže je dobré:
1) stanovit B12 a folát z krve, abyste viděl na čem jste a podle toho zkusit odhadnout jaký biotyp jste nebo naopak nejste. Minimálně týden, lépe 14 dní před odběrem krve se vyhýbejte multivitamínům, které obsahují B-vitamíny, abyste nezkreslil výsledky.

2) Vyzkoušet jak reagujete na jednotlivé B-vitamíny a také na různé formy těchto vitamínů
Pomáhat, nebo naopak škodit mohou zejména: folát, B12, B3. Stav krve napoví, ale nakonec je potřeba zkusit jednotlivé vitamíny a počítat s tím, že vám dodání vitamínu může vyvolat depresi nebo záchvat paniky a dodání folátu může vyvolat myšlenky na sebevraždu.

Ikdyž by krev ukázala, že jste deficitní na folát, tak je potřeba zkusit poměrně opatrně (v malém množství) obě dostupné formy folátu (kyselina listová a methylfolát), jestli na nějakou nebudete reagovat lépe/hůře, než na jinou. Zcela bezpečná forma je konzumace většího množství zelené zeleniny, ale nemusí to stačit.

Například některým biotypům vitamín B3 redukuje záchvat paniky (a dá se použít jako rychlá první pomoc), ale jinému biotypu naopak B3 může záchvat paniky vyvolat.
Dále pak podle toho jak vám fungují

Jarda — stř pro 12, 2018 8:56 am
Menma21 píše:
...Jarda chcem sa spýtať už keď píšem tu, tie lanové semiačka čo predávate na vašom e-shope je aká odroda? Viem že niektoré odrody sú s veľa omega 6 a do teraz, hoci v dobrej viere, som kupoval v obchode klasicke lanové semiačka no zrejme to boli práve tie, takže aj keď som si robil sirnúpatlanicu tak som si vlastne nepomáhal.

ďakujem.

Odrůdu bohužel nevím, ale ani nepředpokládám že by šlo o nějakou speciální odrůdu s vysokým podílem omega 3 mastných kyselin, takový druh semen snadno podléhá zkáze a je naprosto nevhodný pro tepelnou úpravu. Ono to je totiž vzhledem k aplikovanému množství celkem jedno protože omega 3 mastné kyseliny tam máte v použitém oleji a u něho právě musíte mít garantovaný vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. U semínek to již tak nutné není ty slouží jako zdroj lignanů a poměr omega mastných kyselin vzhledem k dávce není zase tak zásadní.

Menma21 — stř pro 19, 2018 9:28 pm

pefi - U mňa je teraz trochu problém že neplatím zdravotku a som dobrovoľne nezamestnaný, plánujem ísť na úrad práce a doplatiť to čo dlžím za zdravotku ale do tej doby asi k doktorom nemôžem, a čo mám skúsenosti tak vždy som sa musel doprosovať aby mi vôbec niečo dali spraviť, no proste príšerne skúsenosti, ja už mam niekedy aj strach tam chodiť aby so mňa zase nespravili debila že niečo od ních vôbec chcem... idealne ma pošlú na psychiatriu na ktorú sa už po tých rokoch v podstate aj hodím no.. chcem tým povedať že Testy budú najskôr asi až vo februáry.. tak sa chcem spýtať čo sa dá zatiaľ robiť ? Bol by som rád aspoň zmenil stravovanie ale tak ja už fakt neviem čo mám jest, čo je vhodné, čo neškodí, atď... stolicu mám veľké zápchy.. (skúsim ten horčík či to aspoň kúsok nepomôže) Robím si klystíry ale to je proste len riešenie dôsledku, aj keď klystíry mi fakt nevadia.

Citace:
Pokud máte výsledky vlasovky, tak se podívejte zda výsledky náhodou nenaznačují tzv. "hidden copper toxicity":.... Jak si ve vlasovce stojíte s poměry Ca/Mg, Ca/K, Na/Mg, Zn/Cu ?
Jak jste na tom s bórem ?

Dané hodnoty som myslím už tu dával, dokonca ste mi vy na ne odpovedal, no ja som vtedy mal obdobie kde som mal fakt zlé depresie, nechuť vôbec niečo robiť.. no v skratke na slučku... skopírujem to som nech nemusíte hľadať.

Namerané hodnoty z vlasov:

Ca + 438 %
Na - 48 %
K + 378 %
P + 79 %
Zn - 3
Mg + 216 %
Fe + 15 %
Cu - 10 %
Ni - 42 %
Mn - 55 %
Se - 86 %
Cr - 45 %
Mo - 44 %
Co - 32 %
Ag - 98 %
Si - 66 %
S + 3 %
I - 24 %
Sn - 73 %
B + 38 %

Ca/P + 117 %
Na/K - 89 %
Ca/K - 6 %
Zn/Cu + 79 %
Na/Mg -62 %
Ca/Mg + 180 %
Fe/Cu + 94 %
Ca/Na + 401 %
Cu/Mo - 20 %
Fe/Co + 31 %
Ca/Sr +2 %
Ca/Fe +229 %
K/Li + 162 %
K/Co + 601 %
Ca/Si +1471 %
I/Se + 443 %

Ak by niečo chýbalo je možné že som to omylom vynechal keď som to tu prvý krát písal takže môžem to skúsiť dohladať ak bude treba. Výsledky sú z Augusta (Srpna) 2018

Citace:
2) Vyzkoušet jak reagujete na jednotlivé B-vitamíny a také na různé formy těchto vitamínů
Pomáhat, nebo naopak škodit mohou zejména: folát, B12, B3.

Mám doma osobitne Niacin B3 a ten na 100 % viem že reagujem nejak velmi zvláštne, neviem či je to dobrá reakcia alebo zlá, no 2x som si to dál a mal som zimomriavky po celom tele, alebo akési mravenčenie, pocit chladu, a únavy.. no fakt sila..

Citace:
Ikdyž by krev ukázala, že jste deficitní na folát, tak je potřeba zkusit poměrně opatrně (v malém množství) obě dostupné formy folátu (kyselina listová a methylfolát), jestli na nějakou nebudete reagovat lépe/hůře, než na jinou. Zcela bezpečná forma je konzumace většího množství zelené zeleniny, ale nemusí to stačit.

Takže môžem skúsiť ako reagujem na Folat B9 pomocou listovej zeleniny ? Aké su príznaky toho že reagujem na to zle ? Alebo to myslíte ako formou doplnania toho vitamínu ?

Citace:
Jednorazovy_Nick — čtv pro 20, 2018 11:13 am

Menma21 : Bol som mozno 3-4 roky v ketoze.... Treba vtedy akurat pit viac vody...
Mozes to skusit, ci ti to nepomoze s problemami ktore mas.
Akurat doplnat vlakninu.... 30g vareneho ovsa denne, lyzicka pektinu uvarena 10 minut v 3dcl vody (a vypit)... To by malo stacit...
Ale ako pises...nevonia a nechuti ti mäso... Tak to bude problem... Skodia ti syry, nie mäso. Nezabudaj, syry neutralizuju zaludocnu kyselinu...pre vysoky obsah vapniku. Ak mas k tomu navyse pasterizovane syry a od krav (typujem ze jes kravske) ktore sa nepasu na luke, tak...jes KONCENTROVANY BIELY JED.

pefi — čtv pro 20, 2018 1:14 pm

menma: Zkuste si tedy znovu pečíst, co jsem vám tehdy napsal. Ve vašich výsledncích jsou nějaké náznaky možné disbalance Zn/Cu, konkrétně:
Na/K - 89 %
Ca/Mg + 180 %
Ca/všechno ostatní

Bohužel tato disbalance se špatně pozná z vlasů a špatně pozná z krve, takže není jiné cesty než zkusit ještě tu krev. Vzhledem ke stresu, který spotřebovává zinek, tomu, že nejste vášnivý masožravec, tak nadbytkem zinku netrpíte. Kde je deficit zinku, tam je nadbytek mědi. Nízký molybden může také ukazovat sníženou schopnost těla zbavit se mědi.

Blbý je, že ostatní zdroje zinku (jiné než červené maso), obsahují příliš mnoho mědi. Bez zinku se vám netvoří žaludeční šťávy, takže pak nejste schopen trávit to maso a ono vám nechutná.

Zkuste si v lékárně pořídit zinek a zkusit jak vám po něm bude - zkuiste ho s jídlem (cca 10 - 20 mg) a pokud nebudete mít nepříjemné pocity, tak pak ho zkuste nalačno. Pokud se vám po zinku nalačno udělá nevolno, tak je to jedna z dalších indícií deficitu zinku (já si myslím, že tělo dostane zinek a vyplaví do oběhu přebytečnou měď, protože některým lidem je prý takto nevolno i po dodání mědi).

Každopádně mi po zinku občas nevolno bylo (křeče v žaludku) a přešlo to, když jsem vydržel a zinek do sebe cca měsíxc (s drobnými přestávkami) ládoval napřed s jídlem v dávkách kolem 30-50 mg/den a pak klidně i nalačno.

Jakmile začnete dodávat zinek, tak by vám to mělo pomoci srovnat i Na/K.

Citace:
Mám doma osobitne Niacin B3 a ten na 100 % viem že reagujem nejak velmi zvláštne, neviem či je to dobrá reakcia alebo zlá, no 2x som si to dál a mal som zimomriavky po celom tele, alebo akési mravenčenie, pocit chladu, a únavy.. no fakt sila..

To je počátek tzv. Niacin Flush, je to normální - jakmile tělo dostane víc niacinu, než dokáže spotřebovat, tak dojde k vasodilataci a do tkání se dostane víc krve, než obvykle, což dostane do oběhu víc bordelu a to je součást té únavy. Taky tělo přestane triptofan používat na produkci niacinu, který potřebuje např. na boj se záněty, a může v klidu z triptofanu produkovat serotonin a to je ten příjemný pocit a schopnost usnout. Stačí se u toho nevylekat a je to docela příjemné.

Pokud ta reakce, kterou popisujete byla relativně lehká, tak dávka niacinu překročila potřebu těla jen o trochu. Když by ta dávka byla větší, tak byste byl celý (od hlavy až k patě) rudý jako rak cca 10 až 40 minut, měl byste pocit, že vám celé tělo hoří atd. Pokdu to bylo jen lehké svědění pravenčení a ne na celém těle, tak jste potřebu niacinu překročil jen o kousek. Každopádně prý je to zcela bezpečné, pouze se člověk nesmí vyděsit a musí se zabalit do deky, aby neprochladnul, protože překrvení periferií, byť je člověku vedro, znamená únik tepla do okolí.

Pokdu vám niacin vyvolá toto přervení a nedojde k nástupu záchvatu paniky, tak nemáte problém s nedostatečnou methylací. Pokud na vás přijde panická ataka a niacin nezabere na její potlačení, tak asi nemáte problém ani s příliš výkonnou methylací, protože nuiacin zpomaluj methylaci.

Taky je otázka jak velká dávka to byla - já mám k dispozici jen 500 mg balení niacinu, což je pro zcela zdravého docela koňská (ale bezpečná) dávka, protože flush by měla vyvolat už dávka kolem 100 mg a mi ho někdy nevyvolá ani ta pětistovka (to když tělo někde bojuje se zánětem).

Podstatné ale je, jak se po niacinu cítíte psychicky - hůř, líp, nebo stejně ?

Citace:
Takže môžem skúsiť ako reagujem na Folat B9 pomocou listovej zeleniny ? Aké su príznaky toho že reagujem na to zle ? Alebo to myslíte ako formou doplnania toho vitamínu ?

Pomocí listoivé zeleniny sice doplníte folát, ale asi moc toho nepoznáte. Ovšem folát v tabletce by s vámi zahýbat mohl (kyseklina listová nebo methylfolát) opět ovlivňuje methylaci - kdybyste měl problém deficitem folátu, tak po folátu bude psychicky lépe. Pokud vám bude hůře tak můžete trpět nedostatečně výkonnou methylací (anglicky undermethylation). Tady je potřeba uvědomovat si, že se mnou v tu chvíli cloumá dodaný folát (kyselina listiová z tabletky) a ne realita, protože dodání folátu může zvýšit agresi a nebo vyvolat sebevražedné nálady. To ej právě problém s nejrůznějšími B-komplexy - některým lidem mophou škodit. Pokud na folát nebudete reagovat nijak, tak opět příčina vašich problémů nebude ve folátu a methylaci, ale spíš v zinku a mědi a případně deficitu vitamínu B12.
Umíte-li anglicky, popsáno je to zde:
https://www.biobalance.org.au/_download ... eiffer.pdf

1) Pokud máte nedostatečně výkonnou methylaci, pomůže vám dodávat: Vitamin C, vitamin B6, B6 jako P5P, Zinek, Methionine, SAMe, Vápník, Hořčík
2) Pokud máte nadměrně výkonou methylaci, pomůže vám dodávat: Vitamin C, vitamin B6, B6 jako P5P, Zinek, B3, Folát, vitamin B12, vitamin E (v krvi budete mít nízký folát a nízkou hodnotu B12 a zvyšený )
Pokud na folát ani B3 psychika nereaguje ani pozitivně, ani negativně a B3 nefunguje jako první pomoc při záchvatu paniky, tak další příčinou psychických potíží může být:
3) deficit B6 a zinku: Pomáhá dodávat: Vitamin C, vitamin B6 a P5P, Zinek
4) přebytek mědi (deficit zinku), pomáhá podpořit

Menma21 — sob pro 29, 2018 9:10 pm

Jednorazovy_Nick
Ahoj ďakujem za informáciu, a pomohlo ti to ? Mal si nejaké problémy ktoré si vďaka tomu vyriešil alebo si hľadal len nejakú zmenu k lepšiemu ?

Uvažoval som nad tým no fakt niesom zrovna mäsový typ človeka.. nejak moc to nevyžadujem.. občas mi idú na chuť ryby, ale celkovo z mäsa mi občas ide na chuť jedine slanina.. teraz máme domácu slaninu a sú sviatky tak dokonca aj ja si doprajem, ale chuťovo mi tá "mŕtva" chuť na jazyku moc "nevonia" ale ako hovorím niekedy mam chuť tak si dám ale ja mam nejaký prirodzený "vegetarianizmus" v sebe .. povahovo a aj chuťovo to nejak nepreferujem ale potom neviem čo by som mal jesť, ale energiu mi to dodať vie. A keď si napríklad pozriem toto video - https://www.mojevideo.sk/video/2eaa6/ce ... uropy.html (dúfam že to tu môže byť )
a začnem zase pochybovať že čo vôbec jesť.. človek by potreboval tak 2500 eur mesačne a mať nejakú vysokú školu zdravého stravovania lebo inak časom prídu problémy.. v mojom prípade si dali teda na čas keďže mám 22...

Ohľadom syrov máš asi pravdu.. moc mi to nerobí ani dobre na žlčník.. asi ich fakt prestanem jesť.. a áno kravské.. aké mäso a olej si jedol vo väčšine ? Môžu byť napríklad len ryby ? a okrem toho zelenina a kokosový a olivový olej ? Dá sa to ? Nepocitoval si hlad keď si sa tak stravoval ?

pefi

Citace:
menma: Zkuste si tedy znovu pečíst, co jsem vám tehdy napsal. Ve vašich výsledncích jsou nějaké náznaky možné disbalance Zn/Cu, konkrétně:

Vám podle vlasovky ze všeho nejvíc:
1. chybí křemík (viz Ca/Si)
2. chybí vitamín B12 (K/Co)
3. chybí selen (I/Se)
4. chybí sodík

toto ste tam napísal, a ešte toto :

Citace:
Vaše tělo by asi ocenilo kvalitní maso, kvalitní tuky (také nějaký ten rybí tuk), kefír nebo jogurt, méně sladkého ovoce a místo něho zelenou zeleninu ... Bezlepkové pečivo by asi bylo o kus lepší, než celozrnné a bez pečiva to také jde. Co těstoviny, ty jíte ?

Chápem, kvlitné mäso je kus problém, neviem kde zohnať kvalitné a určite nebude lacné .. kvalitne tuky.. no dávam si kokosový olej 1-2 lyžice denne a celkom dobre mi vie padnúť.. okrem toho chcem ešte objednať rybý olej, pečivo chcem tiež zmeniť, ale jediné čo ma napadá je pohánka a ďalej neviem. Chcel by som sa vyhnúť pečivu čo najviac no nemám tušenie čím to nahradiť aby to bolo zdravé a neškodilo to.. a hlavne aby som potom nehladoval a nemal nedostatok energie ktorej už aj tak mám malo a viem isto že takto sa žiť nedá.

Citace:
Blbý je, že ostatní zdroje zinku (jiné než červené maso), obsahují příliš mnoho mědi. Bez zinku se vám netvoří žaludeční šťávy, takže pak nejste schopen trávit to maso a ono vám nechutná.

Čoskoro mi príde zinok takže môžem skúsiť si všimnúť či sa nezlepší trávenie a chuť na mäso, ale toto mi úprimne moc nevadí že nemam chuť na mäso skôr som rád (som divný no ) Ten pokus so zinkom skúsim a dám vedieť či mi bude nevolno či nie.

Citace:
To je počátek tzv. Niacin Flush, je to normální

(odpíšem na celú tému odhladom B3 nech nezväčšujem správu citáciami oddelím ich odstavcami ako vy.

Jednalo sa o 500 mg niacin takže bolo to zrejme asi veľa a fakt som nevedel že je to bežné.. ja sa bojím to brať už aj do ruk ... Takže ak som pochopil správne tak niacin v prípade že niesu v tele zápaly môže pomôcť so spánkom a depresiami a ak človek nemá niacin flush tak sa dá predpokladať že má zápal v tele ? ( po dávke 500 mg)

Citace:
Když by ta dávka byla větší, tak byste byl celý (od hlavy až k patě) rudý jako rak cca 10 až 40 minut, měl byste pocit, že vám celé tělo hoří atd.

No presne toto som mal.. mna popadla únava (až pocit na spanie) a bola mi dokonca až zima.. sice som horel a mal mravce po celkom tele ale bola mi zaroven zima a jedine čo som zmoholje že som sa schoval pod perinu a po 30-40 minutach ležania som zaspal.. myslím si že išlo o väčšie prekročenie limitu.

No pocit úzkosti som nemal, aj keď tej methylacií moc nerozumiem takže neviem vám odpovedať

Po niacine som sa psychicky cítil viac menej rovnako, ak teda vylúčim tie "divne" stavy ten niacin flush.. tak som sa nijak extra zle necítil .. maximalne som bol trošku v šoku že čo sa to somnou deje či som niečo nedoje...

Tu methylaciu som pozrel, moc tomu nerozumiem po pravde som nevedel že niečo také existuje potrebujem asi viac času na to ale chápem čo mi chcete povedať, je doležite zistiť či mam nedostatotčnu alebo až moc silnu methylaciu a podla toho užívat B3 a B6 ak na všetko reagujem viac menej neutralne tak methylacia je pravdepodobne okej a problém bude skôr inde ako píšete, na B3 som reagoval mimo Niacin flush neutralne takže ešte by som mal zistiť ako som na tom s Folatom ? Pozrel som si aj tu anglicku stránku, niečo sa na mna hodí s under a niečo aj s over methylation aspon tie charasteristiky osobnosti, čo je divne :D ale budem uprimný moc som tomu čas nevenoval niektorým pojmom trošku tažšie rozumiem, angličtinu viem viac menej kvoli tomu že som hrával často hry v angličtine, v škole som na nu kašlal čo celkom aj ľutujem a moja výslovnosť sa od toho aj celkom pekne odvíja

Takže zatiaľ si robím len kúry na pečeň, už som mal tretiu, zmenu moc nevidím čo je škoda :( ešte skúsim tie tresčie

Menma21 píše:
Chápem, kvlitné mäso je kus problém, neviem kde zohnať kvalitné a určite nebude lacné ..
kvalitne tuky..

Úplně laciné není, ale dá se to. Například než za 170 Kč/kg vepřovou krkovici z Tesca, to radši za stejnou cenu může člověk zkusit mleté vepřové maso z přeštíka: https://www.svetbedynek.cz/product/vepr ... icke-0-5kg

Co se týče toho tuku, tak třeba sádlo z přeštíka chutná výborně, na první pokus zde. Levné to není, ale zase v 1 kg sádla je hromada energie:
https://www.rohlik.cz/1303115-trms-syro ... z-prestika

Výhodou vepřového z Přeštíka je, že toto plemeno prasete nejde krmit odpadky, takže pak slušně krmené prase pak i slušně chutná.

Sádlo se dá přidat třeba k zelí ( já si tuhle dělal červené zelí se sádlem a jablky), podle potřeby energie dáte sádla víc, nebo míň. Když je sádlo kvalitní, tak je i chutné.

Ale já nejsem žádný kuchař, k vaření mě dohání až hlad a pak sním skoro cokoliv, takže v tomto moc neporadím, byť se postupně zlepšuji.

Citace:
Jednalo sa o 500 mg niacin takže bolo to zrejme asi veľa a fakt som nevedel že je to bežné.. ja sa bojím to brať už aj do ruk ... Takže ak som pochopil správne tak niacin v prípade že niesu v tele zápaly môže pomôcť so spánkom a depresiami a ak človek nemá niacin flush tak sa dá predpokladať že má zápal v tele ? ( po dávke 500 mg)

Ano, je to běžné. To kdy a proč nastává a nenastává flush má několik růlzných vysvětlení a bůh ví, které je správné. Každopádně 50 mg by ještě flush vyvolat nemělo a naopak 100 mg by ho už vyvolat mělo. Mi 500 mg flush nevyvolá, když na mě leze migréna nebo když se mi zhorší chronická rýma.

Citace:
No pocit úzkosti som nemal, aj keď tej methylacií moc nerozumiem takže neviem vám odpovedať
Po niacine som sa psychicky cítil viac menej rovnako, ak teda vylúčim tie "divne" stavy ten niacin flush.. tak som sa nijak extra zle necítil .. maximalne som bol trošku v šoku že čo sa to somnou deje či som niečo nedoje...

V tom případě, pokud na vás půjde panická ataka (pokud se vám dějí), tak můžet zkusit použít niacin jako první pomoc a uvidíte, jestli zabere. Ale chtělo by to menší dávku, takže zkuste po vzoru narkomanů z TV vysypat obsah 500 mg tablety na talířek, rozdělit na čtvrtiny nebo i osminy a jednu čtvrtinu (osminu) zkonzumovat. Může to pomoci zahnrat ataku a případný flush bude také mnohem slabší.

Citace:
som reagoval mimo Niacin flush neutralne takže ešte by som mal zistiť ako som na tom s Folatom ?

Ano, ale pozor, folát může jak pomoci, tak taky depresi či agresi prohloubit, může vyvolat tendenci k sebevraždám. Proto je tak nešťastný ten b-komplex a proto je lepší vyzkoušet jednotlivé B-vitamíny odděleně.

Citace:
Pozrel som si aj tu anglicku stránku, niečo sa na mna hodí s under a niečo aj s over methylation aspon tie charasteristiky osobnosti, čo je divne :D ale budem uprimný moc som tomu čas nevenoval

Pak taky můžete patřit do kategorie "Pyrrolurie - zinek/B6" nebo "Toxicita mědi" .
Zkuste si projít vlákno, kde jsem to popisoval. Začíná to tady:

Zdravím, Tak som tu asi po 20 dnoch aj viac, chcel som odpisovať aj skôr ale proste není energia a často ani chuť riešiť problémy ktore v podstate riešim už dlho..

Prišlo mi to Bečko aj Zinok, Reakcia viac menej žiadná, po vit B mám strašne žltý moč, skoro ako nejaky žltý olej, je to normálne? Inakšie necítim sa horšie/lepšie ked to užívam, . Včera som si dal prvý krát jod a selen, selén je 200 mcg a jod som si dal taký prášok kde 3 gramy su vraj 970 % denna dávka, reakcia nejaká divna.. mal som pocit že mi to trochu ide na srdce :D take jemne pichnutia v tej oblasti, dnes som to ešte nemal tak neviem povedať. Okrem toho občas dávam vitamin C (tak 2-3x do týždna) a Druhý den užívam horčík.. zatial takto.

Kupil som si tú tresčiu pečeň a chutí mi to je to dobré, celkovo som začal jest viacej mäso, v poslednej dobe jem skoro iba to, psychika/depresie sa trochu zlepšili ale unava je stále rovnaka a čo je horšie mozgová hmla sa zhoršila... posledné dni som jak keby mi niekto pravidelne každých 10 minut šlahne lopatou po hlave a ja som omamený a mam problém fungovať ako človek, kratkodobá a dlhodobá pamät je neexistujúca.. schopnost mysliet uplne znížena schopnost sústrediť sa tiež.. musim sa napriklad velmi sustredit aby som vedel čo robím, pokial si sam vhlave nepoviem čo robím tak v podstate ani neviem čo robim .. tažko sa to opisuje no v skratke je to tak zničujúce a uplne to znemožnuje normalny život.. ja už nemam sebavedomie vdaka tomu lebo sa bojim niečo robit ..kedže sa neda sustrediť poriadne.. + ked som začal jedávať viac mäsa a vajec tak sa moje agresie zase zväčšili.. niekedy proste ma nahnevá uplne nepodstatná vec.. a vytočí do neprítomnosti a dokonca aj ten hnev odznieva dlhšie.. hrozne niečo.... fakt mam niekedy chuť to skončit všetko.. aj ked nechcem.. ale ja som ako vezen vo vlasnom tele je mi v nom zle len trpím nie len fyzicky ale aj psychicky a dokonca aj mentálne... ako keby hlúpnem..

Uvažujem nad ketogenov dietou, ktoru tu spomínal jednorázovy nick, a budem jest len vajcia,mäso, občas zeleninu a kokosovy a olivový olej a občas maslo, myslíte že má cenu niečo také skúsiť ?? ja som zúfalý človek neviem čo dalej .. počas dna neviem fungovať ako ludska bytosť.. ani sa tak správať.. keby sa my ludia riadime zákonmi prírody tak už tu asi dávno niesom.. nechcem si tou ketto dietou ešte viac uškodiť ale musím niečo robiť.. mám to skúsiť ? Nemožem si nejak uškodiť ? Pitný režím by som dodržoval a snažil by som sa byt v ketoze čo najviac + by som užíval tie vitaminy čo užívam a aj tu vlákninu a probiotika.

Jarda — stř led 23, 2019 9:20 am
Menma21 píše:
Zdravím, Tak som tu asi po 20 dnoch aj viac, chcel som odpisovať aj skôr ale proste není energia a často ani chuť riešiť problémy ktore v podstate riešim už dlho..

Prišlo mi to Bečko aj Zinok, Reakcia viac menej žiadná, po vit B mám strašne žltý moč, skoro ako nejaky žltý olej, je to normálne? Inakšie necítim sa horšie/lepšie ked to užívam, . Včera som si dal prvý krát jod a selen, selén je 200 mcg a jod som si dal taký prášok kde 3 gramy su vraj 970 % denna dávka, reakcia nejaká divna.. mal som pocit že mi to trochu ide na srdce :D take jemne pichnutia v tej oblasti, dnes som to ešte nemal tak neviem povedať. Okrem toho občas dávam vitamin C (tak 2-3x do týždna) a Druhý den užívam horčík.. zatial takto.

Kupil som si tú tresčiu pečeň a chutí mi to je to dobré, celkovo som začal jest viacej mäso, v poslednej dobe jem skoro iba to, psychika/depresie sa trochu zlepšili ale unava je stále rovnaka a čo je horšie mozgová hmla sa zhoršila... posledné dni som jak keby mi niekto pravidelne každých 10 minut šlahne lopatou po hlave a ja som omamený a mam problém fungovať ako človek, kratkodobá a dlhodobá pamät je neexistujúca.. schopnost mysliet uplne znížena schopnost sústrediť sa tiež.. musim sa napriklad velmi sustredit aby som vedel čo robím, pokial si sam vhlave nepoviem čo robím tak v podstate ani neviem čo robim .. tažko sa to opisuje no v skratke je to tak zničujúce a uplne to znemožnuje normalny život.. ja už nemam sebavedomie vdaka tomu lebo sa bojim niečo robit ..kedže sa neda sustrediť poriadne.. + ked som začal jedávať viac mäsa a vajec tak sa moje agresie zase zväčšili.. niekedy proste ma nahnevá uplne nepodstatná vec.. a vytočí do neprítomnosti a dokonca aj ten hnev odznieva dlhšie.. hrozne niečo.... fakt mam niekedy chuť to skončit všetko.. aj ked nechcem.. ale ja som ako vezen vo vlasnom tele je mi v nom zle len trpím nie len fyzicky ale aj psychicky a dokonca aj mentálne... ako keby hlúpnem..

Uvažujem nad ketogenov dietou, ktoru tu spomínal jednorázovy nick, a budem jest len vajcia,mäso, občas zeleninu a kokosovy a olivový olej a občas maslo, myslíte že má cenu niečo také skúsiť ?? ja som zúfalý človek neviem čo dalej .. počas dna neviem fungovať ako ludska bytosť.. ani sa tak správať.. keby sa my ludia riadime zákonmi prírody tak už tu asi dávno niesom.. nechcem si tou ketto dietou ešte viac uškodiť ale musím niečo robiť.. mám to skúsiť ? Nemožem si nejak uškodiť ? Pitný režím by som dodržoval a snažil by som sa byt v ketoze čo najviac + by som užíval tie vitaminy čo užívam a aj tu vlákninu a probiotika.

Krátkodobě praktikovaná ketodieta vám nemá co pokazit, nějaké komplikace naskakují sice hned po nasazení, ale to je spíše důsledek vymírání kvasinek a dalších šmejdů nicméně i tito šmejdi se postupně dovedou naučit žít na ketonech a pak už není co jim nabídnout. Já jako rozumnější vidím provádět nějaké cyklické diety kde si cyklus zvolíte tak aby tělo fungovalo a šmejdům dáte minimum.

pefi — stř led 23, 2019 10:14 am
Menma21 píše:
Prišlo mi to Bečko aj Zinok, Reakcia viac menej žiadná, po vit B mám strašne žltý moč, skoro ako nejaky žltý olej, je to normálne?

Ano, je to úplně normální - dělá to tuším že vitamín B2. Ten B-komplex berte radši jen několikrát týdně, ne každý den. Zinek ideálně odděleně od jídla, klidně spolu s vitamínem C a hořčíkem.

Menma21 píše:
Včera som si dal prvý krát jod a selen, selén je 200 mcg a jod som si dal taký prášok kde 3 gramy su vraj 970 % denna dávka, reakcia nejaká divna.. mal som pocit že mi to trochu ide na srdce :D take jemne pichnutia v tej oblasti, dnes som to ešte nemal tak neviem povedať. Okrem toho občas dávam vitamin C (tak 2-3x do týždna) a Druhý den užívam horčík.. zatial takto.

970procent bude cca 1 mg jódu, to je sice oficiálně hodně, ale fakticky to je docela rozumná a přitom bezpečná dávka. Jen k tomu poctivě berte ten selen.
Píchnutí a divné pocity může být jen to, že tělo zamakalo a imunitní systém zaútočil na nějaké ložisko.

Menma21 píše:
Kupil som si tú tresčiu pečeň a chutí mi to je to dobré, celkovo som začal jest viacej mäso, v poslednej dobe jem skoro iba to, psychika/depresie sa trochu zlepšili ale unava je stále rovnaka a čo je horšie mozgová hmla sa zhoršila...

Tresčí

Dobre ďakujem za rady, tak to Bečko budem užívať asi tak 2-3x do týždna, zinok mam užívať každý deň? Selen a Jod budem užívať každý den teda, horčík som si dal a som velmi prekvapený že asi len po par gramoch som mal 2 dnove hnačky čo som v minulosti mohol dat o dosť viac a nič.. je sice pravda že v priebehu mesiaca som mal 3x očistu pečene a užíval som epomsku sol. takže s horčikom mam teraz kus pauzu.

Tak ten jod mam užívať ten 1 gram alebo aj viac ?

No zápchy mávam furt nie len po mäse, mam pocit že je probém v tukoch... je možné že ich mám málo v strave a s tým súvisí aj mozgová hmla ? Aj ked je pravda že po väčšiej dávke kokosoveho oleja ma začne boliet nad bruchom a citim sa kusok zle.. väčšinou po 2 lžičkach kopcovitých už viem že je to veľa trochu ma to znervoznuje. Vody pijem pomerne dosť, tam si nemyslím že je problém, ale dosť často si robím klystíry čiže moc dlho mi to v črevách nehnísa aj tak, sice je to len vypomoc od dôsledku ale lepšie ako nič.

Chcel by som začať s ketogennov dietov, proste bez pečiva, len mäso,vajcia,tuky a nejaku zeleninu, v skratke by som chcel vedieť či mozgová hmla, unavy boleti uší .. problémy s močním nemôžu mať súvis práve v sacharidoch/cukroch.. dokonca ma ta dieta uspech pri liečbe epilepsie a iných psychických problémoch čo by nemuselo byť na škodu.. tuky len kokos a olivový olej a okrem toho živočíšne tuky, mäso by som jedával také aké by bolo po ruke a vajcia, čo si o tom myslíte ? Podla mna to za skúšku stojí, časom ak by to bolo fakt dobré nahradiť menej kvalitne potraviny kvalitnými a mäso vo väčšine prípadov nahradiť rybami to by mi snad aj vyhovovalo... občas nejake sacharidové dni kde by som si skôr doprial vela zeleniny prípade ovocia a zase sa vratil do ketózy, má s týmto nejaké skúsenosti ?

V podstate ide o niečo podobné ako maš ty Pefi - myslím že ty maš paleo kde maš možnosť jesť aj sacharidy ale len nižšie množstvo a nie také ako pšenicu, keby ja sa dám na paleo a viem že možem určite typy sacharidov tak by sa to po chvilke stalo moje prímárne jedlo a mäso a tuky ako sekundárne v skraatke lepšie mi bude asi ked viem žeto nemôžem, v ketóze vraj ludia nepocitujú taký hlad čo ani nemusí byť potom tak tažké dodržovať. Spýtam sa aj tu ale ešte si to dohladám aj inde, či treba doplnovať (vitamíny či minerály ) nejak extra pri takej strave ? jednorázový nick písal o varených ovsených vločkach len sa bojím či by ma to nevyhodilo z tej ketózy pri väčšiom množstve sacharidov.

Ďakujem za rady

pefi — pon led 28, 2019 12:06 pm

Každý den má smysl užívat pouze to, v čem je člověk prokazatelně deficitní. Já se držím toho, že radši nic nekonzumuji úplně každý den, pokud neřeším nějaký konkrétné akutní problém. Takže i ten jod jsem užíval tak 5x týdně.

Menma21 píše:
Tak ten jod mam užívať ten 1 gram alebo aj viac ?

Nemám tušení jaký zdroj jódu máte. Dlouhodobě bezpečná dávka jódu je kolem 1 miligramu/den, přičemž na likvodaci deficitu se dá příjmat podstatně víc, ale musí se ta dávka zvyšovat postupně za současného doplňování selenu, zinku a vitamínu A.

Ovšem jeden gram jódu je celkem šílená dávka. Asi máte na mysli jeden gram nějakého prášku ve kterém je jód, nikoliv jeden gram jódu.
Mimochodem, levný zdroj jódu je lugolův roztok.

Jakmile se člověk zbaví závislosti na pečivu, tak stojí za to zkusit naslouchat na co by tělo asi tak mělo chuť.
Mozková mlha jsou podle mě toxiny v oběhu, jedním ze zdrojů je to co bydlí a žije ve střevech. Trochu mi na mlhu pomohl termentýn.

Menma21 — ned úno 03, 2019 10:20 pm

Tak som skúsil ketogennu dietu a po 6 dnoch som musel prestať, posledný deň som pil už len čistú vodu pretože mi nič nešlo na chuť.. v ketoze som podla prúžkov bol dokonca som nepocitoval už ani hlad ale okrem toho neustála unava a svalová slabosť.. v noci sa mi nedalo ani spať a bolela ma často hlava, viem že to mohli stále byť tie prvotne priznaky ale nepestrosť stravy mi vadila.. na treti den ma už pri pomyslení na syr, tvaroh takmer napínalo.. no v skratke nič mi nešlo na chuť, zistil som aj že môj pankreas alebo nejaký tráviaci orgán nedokáže zniesť tuky alebo nie väčšie množstvo.. par lyžičiek kokosoveho oleja a už mi je zle.. dost ma bolelo miesto nad pupkom po stlačení a nejak "pulzovalo" odtial vychádzala ta divná bolesť a nechuť jesť.. dokonca mi z toho aj bilo silnejšie srdce.. mam podozrenie na nejaky zápal alebo čo.. čo si myslite vy?

Každopádne ku ketto diete s vrátit kvoli tej bolesti a neschopnosti mojho tela spracovávať väčšie množstvo tukov nemôžem aj keby chcem, a to som si fakt myslel že by som sa mohol pomocou toho vyzdravieť.

Zaujímalo by ma jak si dat do poriadku pankreas alebo celkovo zápal v žaludku?? Chcem zmeniť stravu aj kvoli mozgovej hmle čiže vylúčiť najviac také potraviny čo by to mohli spôsobovať.. na keto diete som si všimol že ked som zjedol syr tak sa mi vratila mozgova hmla (predtým som bol den aj dačo na velmi slabej mozgovej hmle) takže syr by som chcel vynechať, takmer všetko okrem masla, tak isto by som prešiel na bezlepkové sacharidy a skúsil dodržovať nízku glykemickú zataž nech mi nekolísa krvný cukor, zemiaky, ryžu moc nemusím, pečivo mam rád ale vzdám sa ho.. ale neviem čo by som jedol za obilniny, v tej tresčiej pečeni je vraj veľa omega 3 nemohlo by to pomôcť na zápal aj ked je to olej? V nejakých rozumných dávkach ? Mám pocit že kvoli z časti aj kvôli neschopnosti mojho tela využivať tuky môžem mať mozgovú hmlu, tak isto možno aj ten lepok... pšenicu jedávam furt .. zeleninu a ovocie by som si v strave nehal, samozrejme ovocia menej, ma cenu skúsiť niečo takéto? nechcem další neuspech chcem aspon nejaký z problémov vyriešit a začať fungovať tak trochu ako človek, musím uznať že ako som začal jest viacej mäsa atď.. tak mam menej depresie a podobné nalady ale rozhodne to není vyriešené.. občas to na mna príde ... Aby som to zdrhnul, tak zdravé tuky, (kokosový,olivový,maslo doplnovať omega 3 a zraoven dodržoval ten pomer omega 3 a 6 ) čo najmenej škodlivé obilniny najlepšie bezlepkové (nemožem ich vyhodiť zo stravy kvoli tomu že čisto na tukoch a bielkovinách nevydržím) a nejake bielkoviny, asi ryby a mäso. Vynechal by som omega 6 tuky (mimo dennej dávke pre dodržanie pomeru 1:1 omega 3a 6 ) samozrejme žiadne smažene veci atd.. cukor a tieto veci ako sladke vody.. to je u mna samozrejmost už par rokov.. takže tam žiadna zmena. Má to cenu ? či je tam niečo zle ?

Na paleo strave jedávaš aké obilniny ? Uvažoval som že by som skúsil niečo podobné.

ash — pon úno 04, 2019 10:56 pm
Menma21 píše:
Tak som skúsil ketogennu dietu a po 6 dnoch som musel prestať, posledný deň som pil už len čistú vodu pretože mi nič nešlo na chuť.. v ketoze som podla prúžkov bol dokonca som nepocitoval už ani hlad ale okrem toho neustála unava a svalová slabosť.. v noci sa mi nedalo ani spať a bolela ma často hlava, viem že to mohli stále byť tie prvotne priznaky ale nepestrosť stravy mi vadila.. na treti den ma už pri pomyslení na syr, tvaroh takmer napínalo.. no v skratke nič mi nešlo na chuť, zistil som aj že môj pankreas alebo nejaký tráviaci orgán nedokáže zniesť tuky alebo nie väčšie množstvo.. par lyžičiek kokosoveho oleja a už mi je zle.. dost ma bolelo miesto nad pupkom po stlačení a nejak "pulzovalo" odtial vychádzala ta divná bolesť a nechuť jesť.. dokonca mi z toho aj bilo silnejšie srdce.. mam podozrenie na nejaky zápal alebo čo.. čo si myslite vy?

Každopádne ku ketto diete s vrátit kvoli tej bolesti a neschopnosti mojho tela spracovávať väčšie množstvo tukov nemôžem aj keby chcem, a to som si fakt myslel že by som sa mohol pomocou toho vyzdravieť.

Zaujímalo by ma jak si dat do poriadku pankreas alebo celkovo zápal v žaludku?? Chcem zmeniť stravu aj kvoli mozgovej hmle čiže vylúčiť najviac také potraviny čo by to mohli spôsobovať.. na keto diete som si všimol že ked som zjedol syr tak sa mi vratila mozgova hmla (predtým som bol den aj dačo na velmi slabej mozgovej hmle) takže syr by som chcel vynechať, takmer všetko okrem masla, tak isto by som prešiel na bezlepkové sacharidy a skúsil dodržovať nízku glykemickú zataž nech mi nekolísa krvný cukor, zemiaky, ryžu moc nemusím, pečivo mam rád ale vzdám sa ho.. ale neviem čo by som jedol za obilniny, v tej tresčiej pečeni je vraj veľa omega 3 nemohlo by to pomôcť na zápal aj ked je to olej? V nejakých rozumných dávkach ? Mám pocit že kvoli z časti aj kvôli neschopnosti mojho tela využivať tuky môžem mať mozgovú hmlu, tak isto možno aj ten lepok... pšenicu jedávam furt .. zeleninu a ovocie by som si v strave nehal, samozrejme ovocia menej, ma cenu skúsiť niečo takéto? nechcem další neuspech chcem aspon nejaký z problémov vyriešit a začať fungovať tak trochu ako človek, musím uznať že ako som začal jest viacej mäsa atď.. tak mam menej depresie a podobné nalady ale rozhodne to není vyriešené.. občas to na mna príde ... Aby som to zdrhnul, tak zdravé tuky, (kokosový,olivový,maslo doplnovať omega 3 a zraoven dodržoval ten pomer omega 3 a 6 ) čo najmenej škodlivé obilniny najlepšie bezlepkové (nemožem ich vyhodiť zo stravy kvoli tomu že čisto na tukoch a bielkovinách nevydržím) a nejake bielkoviny, asi ryby a mäso. Vynechal by som omega 6 tuky (mimo dennej dávke pre dodržanie pomeru 1:1 omega 3a 6 ) samozrejme žiadne smažene veci atd.. cukor a tieto veci ako sladke vody.. to je u mna samozrejmost už par rokov.. takže tam žiadna zmena. Má to cenu ? či je tam niečo zle ?

Na paleo strave jedávaš aké obilniny ? Uvažoval som že by som skúsil niečo podobné.

zkuste jist dobroty. asi v duchu https://www.uzdravtesejidlem.cz/category/recepty/
zkuste pust at se telo muze cistit.
zkuste ocisty vsechny ktere jdou. nejak bych vas tipoval na potrebu jaterni ale zacit asi lepe sankou.

pefi — úte úno 05, 2019 2:30 pm
Menma21 píše:

V podstatě když už pokud obilniny, tak ideálně bezlepkové a snažím konzumovat je v omezeném množství, to znamená snažím jim vyhýbat nebo je omezit.
Takže si dám řízek v trojobalu, ale nedám si kynuté knedlíky. A pokdu zhřešíám, tak se to snažím kompenzovat zelenou zeleninou dřív, než si toho tělo všimne a vrátí mi to v podobě migrény.
Z toho co jsi napsal, mi to taky přišlo jako že ti možná

Menma21 — stř úno 13, 2019 8:04 pm

ďakujem vam za rady

Chcel by som sa spýtať aké možné problémy s pečenou ? Robil som si dlhu dobu kávove klystíry, očistu pečene, jedol semiačka pestrecu (požuť dlhšiu dobu) Olej z pestreca, výtažok sylimarin anič proste.. :/

Chcem aj ja začat niečo ako paleo stravovanie ale len do doby než prejdem na Keto stravovanie, asi som spravil chybu že som tak skočil z klasickeho stravovania na sacharidoch čisto na vysokotučnú stravu a k tomu ak mam problém s pankreasom a tukmi tak musím ist na to pomalšie. (čo je škoda)

Mám v pláne dodržovať (zatial) tak trochu glykemický index a hlavne nálož, čo môže spôsobovať problémy so zápalmi ( kniha tomaš kašpar ) a zaroven asi bezlepkové.

Inak čo strukoviny ? Tie jedávaš normálne? Mne chutia velmi.. hlavne fazula

Fermentácia obilnín je dobrý nápad, ešte som to nerobil, chutí to potom dobre? Ako mam napríklad fermentovať pohánku apod.

Jarda — čtv úno 14, 2019 9:09 am
Menma21 píše:
ďakujem vam za rady

Chcel by som sa spýtať aké možné problémy s pečenou ? Robil som si dlhu dobu kávove klystíry, očistu pečene, jedol semiačka pestrecu (požuť dlhšiu dobu) Olej z pestreca, výtažok sylimarin anič proste.. :/

Vzhledem k tomu že dotaz není adresován přímo mě, odpovím pouze na jednu část dotazu týkající se jater. Vše uvedené předčí podle tradiční čínské medicíny houba nesmrtelnosti-lesklokorka, tedy ji můžete vyzkoušet. Je potřeba používat pravidelně dlouhodobý (1-2 hodiny, nebo ještě déle) vývar z 5 g lesklokorky, tu mám na e-schopu, která zajistí kvalitní práci jater, eliminuje i některé chyby imunitního systému, cukrovku a další problémy, ne nadarmo se jí říká houba nesmrtelnosti. Něco si o ní přečtěte je to docela inspirativní čtení.

pefi — čtv úno 14, 2019 12:16 pm
Menma21 píše:
ďakujem vam za rady
...
Inak čo strukoviny ? Tie jedávaš normálne? Mne chutia velmi.. hlavne fazula

Já jím co mi pod ruku přijde, takže občas čočku nebo fazole také. Pouze se snažím vyhýbat bílým jedům (cukr, pšeničná mouka) a snažím se hledat co se mi to vlastně pokouší mé tělo naznačit. Momentálně se názorově posouvám k prozření, že dokud nevyhubím nezvané hosty, tak se moc dál neposunu, ovšem nezvaní hosté se špatně hubí, když člověk netuší o jaké šmejdy se vlastně jedná (a kde jsou zalezlí). Anglickojazyčné zdroje rozeznávají zajímavou skupinku šmejdů zvanou "Liver flukes" a momentálně se moje myšlenky ubírají tímto neveselým směrem a přemýšlím jak a nebo kde provést aspoň trochu důvěryhodnou diagnostiku.

krasnagadgetka — pát kvě 03, 2019 12:38 am
Jarda píše:
Krátkodobě praktikovaná ketodieta vám nemá co pokazit, nějaké komplikace naskakují sice hned po nasazení, ale to je spíše důsledek vymírání kvasinek a dalších šmejdů nicméně i tito šmejdi se postupně dovedou naučit žít na ketonech a pak už není co jim nabídnout. Já jako rozumnější vidím provádět nějaké cyklické diety kde si cyklus zvolíte tak aby tělo fungovalo a šmejdům dáte minimum.

Co myslíte pane Jardo cyklickými dietami? Hledala jsem na internetu, ale našla jsem právě pouze cyklické ketodiety.
Děkuji.

Jarda — pát kvě 03, 2019 3:44 pm
krasnagadgetka píše:
Co myslíte pane Jardo cyklickými dietami? Hledala jsem na internetu, ale našla jsem právě pouze cyklické ketodiety.
Děkuji.

I tak to jde nazvat ale běžně se užívá pro tento druh diet označení CBL. Prostě se třeba do 17 hodin sacharidy není a pak se jí jenom sacharidy případně se aplikuje jiný postup která dotyčnému vyhovuje.

krasnagadgetka — ned zář 01, 2019 10:47 pm

Jak je to prosím s užíváním aminokyselin?

Našla jsem tyto dva zákony:

Rubnerov zákon: telo využije aminokyseliny jen do množství nejméně zastoupené (limitní) esenciální aminokyseliny. Pokud přijememe např. velké množství bílkovin, v kterých chybí klidně jen jedna esenciální aminokyselina, tělo nezužitkuje ani ty ostatní!
Wolfow zákon: příjem velkého množství jedné aminokyseliny narušuje metabolizmus ostatních aminokyslein a zesilňuje efekt limitní aminokyseliny (té, která je nejméně zastoupená).

Pochybuji, že lidi si dávají stravu do cronometru, aby věděli, jak na to jsem s aminokyselinami, spíše mi přijde, že hodně lidí do sebe cpe třeba dvě nebo tři aminokyseliny ve větším množství podle jejich účinků, ale podle těch zákonů by to stejně nemělo cenu. Třeba pokud zde při depresích doporučujete tryptofan ve větších dávkách, pokud člověk jinak nejí moc bílkovin, tak by stejně větší množství tryptofanu nemělo cenu a musel by dodávat všechny aminokyseliny?

Má cenu dodávat neesenciální aminokyseliny? Pokud tomu dobře rozumím, tak pokud máme ve stravě všechny esenciální a jejich dostatek, tak tělo si neesenciální samo vyrobí?

Děkuji.

Jarda — pon zář 02, 2019 7:18 am
krasnagadgetka píše:
Jak je to prosím s užíváním aminokyselin?

Našla jsem tyto dva zákony:

Rubnerov zákon: telo využije aminokyseliny jen do množství nejméně zastoupené (limitní) esenciální aminokyseliny. Pokud přijememe např. velké množství bílkovin, v kterých chybí klidně jen jedna esenciální aminokyselina, tělo nezužitkuje ani ty ostatní!
Wolfow zákon: příjem velkého množství jedné aminokyseliny narušuje metabolizmus ostatních aminokyslein a zesilňuje efekt limitní aminokyseliny (té, která je nejméně zastoupená).

Pochybuji, že lidi si dávají stravu do cronometru, aby věděli, jak na to jsem s aminokyselinami, spíše mi přijde, že hodně lidí do sebe cpe třeba dvě nebo tři aminokyseliny ve větším množství podle jejich účinků, ale podle těch zákonů by to stejně nemělo cenu. Třeba pokud zde při depresích doporučujete tryptofan ve větších dávkách, pokud člověk jinak nejí moc bílkovin, tak by stejně větší množství tryptofanu nemělo cenu a musel by dodávat všechny aminokyseliny?

Má cenu dodávat neesenciální aminokyseliny? Pokud tomu dobře rozumím, tak pokud máme ve stravě všechny esenciální a jejich dostatek, tak tělo si neesenciální samo vyrobí?

Děkuji.

Tělo si neesenciální aminokyseliny opravdu může vyrobit ovšem pouze za předpokladu že dokonale funguje trávení tedy plná tvorba sekretů jednotlivých orgánů, ovšem pokud je toto narušeno nemusí mít buď z čeho vyrábět a nebo to již nezvládá vyrábět a pak má zásadní význam ty čisté aminokyseliny dodávat. Jinak se vše chová ve stejné logice jako vitamíny skupiny B tedy vždy je potřeba nějaký udržitelný poměr aby šlo vše, nebo většinu využít jinak opravdu předávkovávání konkrétní jednou aminokyselinou nemá valný význam.

Menma21 — ned bře 15, 2020 11:37 pm

Zdravím, riešila sa tu aj methylacia a psychické problémy, preto by som napisal svoj dotaz tu, prípade to možete presunut.

Planujem si kúpiť B6 (p5p) aj pyridoxin, folat - methylfolate, B12, lugol , selen , do toho mam doma vitamín C (stačí aj ako kyselina askorbova? ) a Zinok.

Chcem odtestovat B3 a B9 ako reagujem (na b3 by som povedal že kladne) často nemam ani niacin flush. - Je možné že na B3 reagujem dobre a na B9 budem reagovat zle ?

B12 chcem len ako podporu k B6 a Zinku k tej methylacií, a Selen a Jod na štítnu žlazu s tým že selen začnem skôr suplementovat, mam aj väčši deficit podla vlaskovky.

Chcem sa opýtat či treba ešte niečo ohladom methylacie ? Testy nemám, pýtal som sa a sukromnú laborku unas nema nik.. fakt neviem kde si spravit apson tie zakladne testy aby som nemusel chodit za obvodnov.. da sa zaplatit si za testy aj pri obvodnej?

Uvažujem nad taurinom vraj je dobrý na pečeň ? Má to cenu ? Na nadobličky čakám na Adrenal glands..
Meram teplotu pod jazykom už par dni zatial sa to pohybuje od 36,6-po 36,2 - skáče to dosť čo vraj znamená nedostatočnu funkciu nadobličiek a nizke teploty zase štitnej žlazy.. uvidím čo sa bude dat robit s tými testami ale zrejme je tam proste hypofunckia tých žliaz, da sa ešte nejak si pomôcť ? Pride mi že nejak tažko mi trávi, mam nejak slabú pečeň alebo čo.. pijem horke čaje a chancu piedru.. neviem ale prečo mam nejak zhoršene travenie, na ketogénke by som sa mal čistit , zbavit chronických zápalov a nič.. recenzie ohladom ketogénky su super a mne sa to telo nejak nechce dat dokopy sere ma to. Vdaka za pomoc pripadnu.

Menma21 — stř lis 25, 2020 12:40 am

Zdravím, chcel by som sa opýtať, prečo keď konzumujem vajcia tak sa cítim prekyslený?? Celkovo mam s týmito zasadami a kyselinami v tele obrovský problém...

Ked som sa snažil jesť len vajcia ako formu bielkovín či aminokyselín (nejesť mäso ktoré mi tažšie trávi) tak ma po par dnoch začali boliet kosti a citil som kyslosť v ustach... toto isté sa da povedať aj napr. ked užívam HCL - začnu ma bolieť kosti proste... Telo nebude tvoriť vlastnu kyselinu ak ju proste nema čím neutralizovať... možno preto proste telo vypína trávenie.. otázka je ako to napraviť...?? Fakt neviem lebo ak telo nema aj elektrolyty (Na+ HCO3- a podobne) tak tažko bude moc neutralizovat veci pripadne dobre trávit.. voda s citronom paradoxne robí podobný efekt s tými kostami.. ale vo väčšiej dávke... to isté ked skúsim jablkový ocot namiesto HCL na podporu trávenia... proste kosti to schytajú a bolia ma, praskajú .. v moči naopak necítim pach "močoviny" ale skor čírej tekutiny.. dakedy skor ma aromu podla toho čo som jedol alebo pil... par krat som ju aj ochutnal a absolutne nebol kyslí a vobec nebol slaný ... (viem že sol a aldosteron/nadobličky spolu fungujú.. ) ale nerozumiem celkovému obrazu... nemožem poriadne trávit potom .. alebo jesť hoci aj zdravé potraviny.. prosím nejakú radu ..

ešte sa spýtam ked už som tu, suplementujem horčík (laktát) 2-4x denne, často sa cítim ako keby mi znižoval teplotu (celkovo horčík nie len táto forma ) - môže tomu tak byť ??? A druha vec... nech horčík suplementujem kolko sa dá... po jedle sa mi furt objavujú krče.. najme trapezy a krk, ktorý ma potom bolí , napriklad dnes večer som si dal 3x žltko (bielka nejem kvoli tej kyseline...) vývar a zemiak a teraz mi celkom pekne stuhol chrbát a boli ma... ako keby svalové "napatie"

+ zápchy.. mam neuveritelne zápchy a to suplementujem horčík, snažím sa pit dostatok vody proste ked mi ide na chuť.. väčšinou 1,5 litra denne (mam len 70kg) čiže viac mi ani moc netreba.. + je zima čiže nechcem sa ochladzovat moc tekutinami.. ale tým to není to by som dávno odpozoroval... vypradzujem sa už len čisto klystírmi inak by to snad ani nešlo.. čo môže spôsobovať že absolutne nejde stolica von? Schválne som 4 dni nerobil klystír že či volanie prirody sa neozve ale vôbec.. ani náznak pri klystíre je stolica tvrdá proste suchá a tvrdá... nejaké nápady? Horčík užívam fakt poctivo 5+ gramov denne , stravu mam prevažne vývar, zemiaky, vajcia, varena zelenina, (kel,petržlen,mrkva,cibula,cesnak,zeler atd..) surovu zeleninu ani ovoce nejem kvoli tráveniu oslabenemu)

budem vdačný za aký kolvek podnet alebo radu.

Alopat — stř lis 25, 2020 3:03 am
Menma21 píše:
Zdravím, chcel by som sa opýtať, prečo keď konzumujem vajcia tak sa cítim prekyslený?? Celkovo mam s týmito zasadami a kyselinami v tele obrovský problém...

Ked som sa snažil jesť len vajcia ako formu bielkovín či aminokyselín (nejesť mäso ktoré mi tažšie trávi) tak ma po par dnoch začali boliet kosti a citil som kyslosť v ustach... toto isté sa da povedať aj napr. ked užívam HCL - začnu ma bolieť kosti proste... Telo nebude tvoriť vlastnu kyselinu ak ju proste nema čím neutralizovať... možno preto proste telo vypína trávenie.. otázka je ako to napraviť...?? Fakt neviem lebo ak telo nema aj elektrolyty (Na+ HCO3- a podobne) tak tažko bude moc neutralizovat veci pripadne dobre trávit.. voda s citronom paradoxne robí podobný efekt s tými kostami.. ale vo väčšiej dávke... to isté ked skúsim jablkový ocot namiesto HCL na podporu trávenia... proste kosti to schytajú a bolia ma, praskajú .. v moči naopak necítim pach "močoviny" ale skor čírej tekutiny.. dakedy skor ma aromu podla toho čo som jedol alebo pil... par krat som ju aj ochutnal a absolutne nebol kyslí a vobec nebol slaný ... (viem že sol a aldosteron/nadobličky spolu fungujú.. ) ale nerozumiem celkovému obrazu... nemožem poriadne trávit potom .. alebo jesť hoci aj zdravé potraviny.. prosím nejakú radu ..

ešte sa spýtam ked už som tu, suplementujem horčík (laktát) 2-4x denne, často sa cítim ako keby mi znižoval teplotu (celkovo horčík nie len táto forma ) - môže tomu tak byť ??? A druha vec... nech horčík suplementujem kolko sa dá... po jedle sa mi furt objavujú krče.. najme trapezy a krk, ktorý ma potom bolí , napriklad dnes večer som si dal 3x žltko (bielka nejem kvoli tej kyseline...) vývar a zemiak a teraz mi celkom pekne stuhol chrbát a boli ma... ako keby svalové "napatie"

+ zápchy.. mam neuveritelne zápchy a to suplementujem horčík, snažím sa pit dostatok vody proste ked mi ide na chuť.. väčšinou 1,5 litra denne (mam len 70kg) čiže viac mi ani moc netreba.. + je zima čiže nechcem sa ochladzovat moc tekutinami.. ale tým to není to by som dávno odpozoroval... vypradzujem sa už len čisto klystírmi inak by to snad ani nešlo.. čo môže spôsobovať že absolutne nejde stolica von? Schválne som 4 dni nerobil klystír že či volanie prirody sa neozve ale vôbec.. ani náznak pri klystíre je stolica tvrdá proste suchá a tvrdá... nejaké nápady? Horčík užívam fakt poctivo 5+ gramov denne , stravu mam prevažne vývar, zemiaky, vajcia, varena zelenina, (kel,petržlen,mrkva,cibula,cesnak,zeler atd..) surovu zeleninu ani ovoce nejem kvoli tráveniu oslabenemu)

Jaký berete multiminerál a kdy jste si naposledy dělal test na jód?

Důsledky dysthyroidismu na zažívací trakt a vnitřnosti
Consequences of dysthyroidism on the digestive tract and viscera
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699000/

Menma21 — stř lis 25, 2020 5:22 pm

test na jod myslite tu škvrnu natrieť na ruku a sledovať kedy zmizne ? tak polroka dozadu a vydržala 18+ hodin možno aj viac, multiminerál neužívam žiadny, užívam momentálne len zinok a horčík a čochvilka pridám aj meď , postupujem postupne aby som videl na čo mam aku odozvu, suplementoval som aj jod aj selen, bor, mangán, kremík, ale momentálne len horčík a zinok, (par týždnov) , nejak mi to nejde do hlavy, telo sa nevie asi nejak uvolnit alebo zrelaxovať či navodit peristaltiku čreva , pocitujem aj take sekundárne priznaky nervozity.. napriklad sa hrám s prstami a podobne ale pritom sa citim kludný nepocitujem strach ani nič podobne... viac horčíku už dávat nemožem nevidím v tom zmysel, pri citrate naopak som si dal par gramov horčiku a už som mal hnačky ale nechcem ani hnačky.. skôr prirodzene vyprázdnovanie docieliť... naštartovat trávanie a nejak vyrovat kyseliny a zasady

Mojzo — stř lis 25, 2020 6:05 pm
Menma21 píše:
test na jod myslite tu škvrnu natrieť na ruku a sledovať kedy zmizne ? tak polroka dozadu a vydržala 18+ hodin možno aj viac, multiminerál neužívam žiadny, užívam momentálne len zinok a horčík a čochvilka pridám aj meď , postupujem postupne aby som videl na čo mam aku odozvu, suplementoval som aj jod aj selen, bor, mangán, kremík, ale momentálne len horčík a zinok, (par týždnov) , nejak mi to nejde do hlavy, telo sa nevie asi nejak uvolnit alebo zrelaxovať či navodit peristaltiku čreva , pocitujem aj take sekundárne priznaky nervozity.. napriklad sa hrám s prstami a podobne ale pritom sa citim kludný nepocitujem strach ani nič podobne... viac horčíku už dávat nemožem nevidím v tom zmysel, pri citrate naopak som si dal par gramov horčiku a už som mal hnačky ale nechcem ani hnačky.. skôr prirodzene vyprázdnovanie docieliť... naštartovat trávanie a nejak vyrovat kyseliny a zasady

Já měl to samé. Extrémní zácpy i při přísunu hořčíku (citrát + malát + bisglycinát), cítil jsem se hrozně. Bolesti hlavy, nervozita (i když jsem myslel, že jsem v klidu, i když jsem cvičil denně + dělal jogu, dechová cvičení a meditace). Nepomáhalo mi na to ani velké dávky B1 nebo B5, leda B3 cca 300-500mg, ale to mě úplně vyplo a šel jsem si lehnout (nezkoušejte tak velkou dávku B3 jestli to chcete zkusit). Myslel jsem, že musim jíst víc vlákniny, víc pít a víc cvičit, ale neni to vůbec pravda. Ta zácpa je hlavně z přemíry vlákniny a pomalé štítné žlázy (na to je ten jod - řasy + lugol+žloutky) a selenu (žloutky + maso).

Pořád s tím laboruju, ale zácpy jsem odstranil tím, že jsem přestal jíst tolik sacharidů, například pohanka mě strašně ucpávala, tu nemůžu skoro vůbec jíst (myslel jsem si, že je zdravá, tak jsem jí jedl, ale bylo to s tim ještě horší). To samé jáhly, batáty. Nejezte žádnou syrovou zeleninu ve větším množství a zeleninu typu mrkev, celer, brokolice, řepa, petržel vždy uvařit. Syrové jím jen listové saláty a třeba ředkve, trochu papriky, rajčata a okurky, ale v malém množství.
- začal jsem jíst nepasterované máslo (https://www.kosik.cz/produkt/delmart-le ... DQQAvD_BwE) - 1x 250 kostka týdně, nezahřívat, jíst syrové (já sním i 2 týdně, ale začínal jsem pomalu).
- SYROVÉ křepelčí žloutky nebo žloutky z bio vajec z ČR farem. cca 10 syrových žloutků týdně, nic velkého.
- vit D3 2x 5000 IU denně (jednou na snídani a pak na oběd), K2 MK7 (100mcg) + K2 MK4 (100mcg).
- Kvůli dalším živinám jako je vit. A a měď tam můžete poslat krůtí nebo hovězí

Menma21 píše:

Poměrně dobře vám radí člen Mojzo s tím že pokud cítíte překyselení je ideální cca 1,5 hodiny po jídle vypít v troše vody 1-2 g jedlé sody. To jednak zcela vyprázdní žaludek a sníží nároky na práci jater a slinivky a silně nabudí tvorbu HCl při dalším jídle. Laktát je obecně dobře snášen, ale jde o formu hořčíku která nemusí sednout každému. Další věc je že hořčík je protiváha sodíku a pokud tedy máte křeče i po velkých dávkách hořčíku je potřeba dodat sodík který je druhým prvkem který křeše při deficitu může vyvolávat. Odvažte si dvacet gramů soli a snězte ji v průběhu dne a uvidíte jak na to budete reagovat. Tu zácpu opravdu může vyřešit radikální snížení vlákniny ve stravě, vyzkoušejte si to spočítat na nutriční kalkulačce cronometer.com a pokuste se dostat někde ke 20 g vlákniny za den a uvidíte.

Menma21 — stř lis 25, 2020 11:43 pm

Zdravím, ďakujem za odpovede

Ohladom tej stravy, super odporučania, sam som sa stravoval podobne, hlavne čo sa týka tých sacharidov tak som bol rok na ketogenickej strave, a momentálne držim sacharidy viac menej do tých 100 (max 150g) denne, hlavne formou zemiakov, pečivo nejem, a v podstate nič ostatné okrem toho.

Mojzo ty podporuješ trávenie pomocou HCL/ enzýmov ? Ja bohužial nedokážem tráviť až tak efektívne, mäso mi robí problem aj kuracie, na ostatok si ani netrúfam, aj ked pečienky si občas dám. To isté aj tuky, už dlhšiu dobu idem len maslo,kokosový, olivový, občas si spravím doma orechové maslo (hlavne z vlašských orechov) Ale ani tie tuky mi nejak extra netrávi, cítim žlčník potom. V skratke nemôžem do seba dávať hocičo a to ani napriek tomu že je to zdravé, pretože čo z toho ked to z tela víde zase von a maločo si vezme, ja sa skôr zameriavam na čo najlepšie vstrebávanie alebo najlahšie stravitelne potraviny, preto tie vývary, vajíčka.. (hlavne ako forma tuku ) a zemiaky na pare, či varena zelenina... aj to maslo orechové robím tak že orechy si napriklad namočím na 2 dni do vody a potom ich vysuším.. touto logikou sa momentálne riadim, ale napriek tomu že jem v podstate nezávadné veci tak sa deje čo sa deje.. Vlákninu spominate a Vy aj Pán Jarda, dal som si dnes do cronometru dnešnu stravu a zatial mi to vychádza tak na 15-20 gramov vlákniny, a posledné 2 mesiace sa ani inak nestravujem, proste vývar, zemiak (sacharidy músím mať pretože mam oslabene aj nadobličky a tam treba mat stabilnu hladinu cukru v krvi počas dna) a nejaké bielkoviny, buď maso kuracie alebo vajcia, alebo dakedy bez bielkovín, vo vývare je len varena zelenina klasicky čo do neho ide to je moja strava. Vlákniny tam fakt moc není, maximalne tipujem do 30g som mal za toto obdobie ale priemerovo sa určite držím +- 20g na den. Vitamíny som skúšal, aj to B3 dokonca aj 1 gram, to čo popisujete je zrejme niacin flush - sčervenanie, mravenčenie a "prehriatie" tela a je to normalny efekt.

Tá štítna žlaza, hmm mám robene testy a sú v norme všetky, jod som doplnoval nedávno aj so selenom a žiadne zlepšenie, musím prist na príčinu lebo takto stagnujem a to mi vadí.. je toho vela.. akúrat čitam knihu o čreve a dašlích veciach a problémy možu byt aj s histamínom alebo premnožením bakterii v tenkom čreve - anglicky skartka SIBO, často spominaju aj low - FODMAP stravu... alebo pripadne intolerancie či alergeny čo v mojom prípade nevylučujem, na hlave sa mi robia svrbivé vyrážky a vobec neviem z čoho... strašne silno svrbia..

Ak Vám trávi bez problémov tak to ste na tom parádne, mne sa to hýbe pomaly v tele, dakedy mam záhu, stojí mi tam to jedlo, a dalšie veci, a HCL suplementovat nemožem. Cukor, sladkosti atď.. to už je u mna samozrejmosť na to už v podstate ani nemam chuť, radšej mi ide na chut kvalitný tuk alebo bielkoviny ale to je jedna vec a trávenie druhá .. každopádne fakt dakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, určite si z toho niečo vezmem :)

Skúsim ten Bikarbonát Sodný pán Jarda, Môže horčík zvyšovať tlak ?? Mám dakedy pocit že ten horčík laktát mi ho zvyšil, a naopak sol mi vobec tlak nezvyšuje skôr sa mi dakedy spontanne zvýši silno tlak z nizkeho/normálneho na zvyšený až vysoký.. cítím to v hlave až. ďakujem Vám za odpovede.

Jarda — čtv lis 26, 2020 11:45 am
Menma21 píše:
...
Skúsim ten Bikarbonát Sodný pán Jarda, Môže horčík zvyšovať tlak ?? Mám dakedy pocit že ten horčík laktát mi ho zvyšil, a naopak sol mi vobec tlak nezvyšuje skôr sa mi dakedy spontanne zvýši silno tlak z nizkeho/normálneho na zvyšený až vysoký.. cítím to v hlave až. ďakujem Vám za odpovede.

Hořčík tlak nezvyšuje, ale může ve své podstatě snížit sodík na což může tělo reagovat i zvýšením tlaku protože bez sodíku nemohou dobře makat nadledvinky a mohou místo kortizolu napumpovat do těla adrenalin a pak nic moc.

neti — sob led 02, 2021 1:27 am

Užívam tyrosín, ale pri väčšej dávke (1-1,5 mg) mám alergickú reakciu (kýchanie, smrkanie, potenie). Má niekto podobnú skúsenosť?

Jarda — sob led 02, 2021 10:18 am
neti píše:
Užívam tyrosín, ale pri väčšej dávke (1-1,5 mg) mám alergickú reakciu (kýchanie, smrkanie, potenie). Má niekto podobnú skúsenosť?

Tyrosin se bere normálně v dávkách zhruba tisíckrát vyšších tedy nedovedu odpovědět proč se vám to děje při tak malé dávce.

neti — sob led 02, 2021 9:23 pm

Mea culpa, preklep... Mal som na mysli 1-1,5 g. Podobnú reakciu mám so surovou cibuľou (nádcha, kýchanie, zvýšené potenie), čo má zrejme súvis s histamínom. A je to bežná reakcia u ľudí. Ale nikde som nenašiel informáciu, že by niekto mal "nežiadúce" účinky pri užívaní tyrosínu.

Jarda — ned led 03, 2021 10:13 am
neti píše:
Mea culpa, preklep... Mal som na mysli 1-1,5 g. Podobnú reakciu mám so surovou cibuľou (nádcha, kýchanie, zvýšené potenie), čo má zrejme súvis s histamínom. A je to bežná reakcia u ľudí. Ale nikde som nenašiel informáciu, že by niekto mal "nežiadúce" účinky pri užívaní tyrosínu.

Ok, to je ale normální dávka která obecně problémy nevyvolává, spíše bych si tedy dovolil tvrdit že jde o detoxikační reakci na zvýšení výkonu štítné žlázy a mělo by to po nějaké době odeznít.

Menma21 — ned úno 14, 2021 2:42 am

Zdravím, rád by som sa spýtal, prečo po aminokyselinach sa cítim uzkostne, pocitujem zhoršenie psychiky, depresívne uzkostné stavy ktoré travajú niekolko hodín a najhoršie su asi hodinu po užití aminokyselín. Jedna sa o Esencialne mastne kyseliny (všetky ) Ide o čistú formu, neni potrebne pre telo dalej tráviť to, lebo už je to rozložene na nejmenšie jednotky. Plánoval som to užívat na ulahčenie trávenia, opravu poškodených tkaniv... kedže trávenie nemam zrovna najlepšie tak som myslel že to bude fajn. O čo sa môže jednať ? (je to ako ked som užíval l-glutamín vo väčšiom množstve, podobne psychické stavy len trochu v miernejšiej forme pri kus väčšiej dávke) Som na takom polovičnom pôste kde som par dni nič nejedol ,a následne som si dnes dal tie Ese.AA a dopadlo to takto.

Jarda — ned úno 14, 2021 10:34 am
Menma21 píše:
Zdravím, rád by som sa spýtal, prečo po aminokyselinach sa cítim uzkostne, pocitujem zhoršenie psychiky, depresívne uzkostné stavy ktoré travajú niekolko hodín a najhoršie su asi hodinu po užití aminokyselín. Jedna sa o Esencialne mastne kyseliny (všetky ) Ide o čistú formu, neni potrebne pre telo dalej tráviť to, lebo už je to rozložene na nejmenšie jednotky. Plánoval som to užívat na ulahčenie trávenia, opravu poškodených tkaniv... kedže trávenie nemam zrovna najlepšie tak som myslel že to bude fajn. O čo sa môže jednať ? (je to ako ked som užíval l-glutamín vo väčšiom množstve, podobne psychické stavy len trochu v miernejšiej forme pri kus väčšiej dávke) Som na takom polovičnom pôste kde som par dni nič nejedol ,a následne som si dnes dal tie Ese.AA a dopadlo to takto.

Tak záleží jaké aminokyseliny, některé fungují jako silné methylační prostředky například glycin a pokud se methylace přežene je panika celkem jistá.

Menma21 — pon úno 15, 2021 2:48 am

ide o zmes všetkých esencialnych aminokyselín , po ktorých to nastalo

Jarda — pon úno 15, 2021 10:31 am
Menma21 píše:
ide o zmes všetkých esencialnych aminokyselín , po ktorých to nastalo

Tak pokud jsou tam v nějakém zastoupení ty které zvyšují methylaci asi by jste měl vyzkoušet nějaké jiné složení kde ty methylátory nebudou.

Menma21 — úte úno 16, 2021 2:13 am

Neviem ktoré konkrétne zvyšuju methylaciu, vobec nemam tuto problematiku naštudovanú. O methylacii viem že je to vlastne poskytnutie methylovej skupiny nejakemu substrátu. Ja mam slabu methylaciu , znamená to že je možné že keď mam slabu methylaciu tak mi toto môže spôsobiť depresiu? uzkostné stavy?

Konkrétne zastupenie Esencialnych aminokyselín na 5g - L-leucín 1300mg*, L-lyzín hydrochlorid 750mg*, L-izoleucín 650mg*, L-valín 650mg*, L-fenylalanín 600mg*, L-treonín 500mg*, L-histidín hydrochlorid 200mg*, L-metionín 175mg*, L-tryptofán 75mg*.

Ako si môžem pomôcť aby som mal normálnu methylaciu? Aby mi suplementácia EAA (a iných aminokyselín) nespôsobovala uzkosti, depresie, a dalšie veci.. ďakujem

Jarda — úte úno 16, 2021 9:59 am
Menma21 píše:
Neviem ktoré konkrétne zvyšuju methylaciu, vobec nemam tuto problematiku naštudovanú. O methylacii viem že je to vlastne poskytnutie methylovej skupiny nejakemu substrátu. Ja mam slabu methylaciu , znamená to že je možné že keď mam slabu methylaciu tak mi toto môže spôsobiť depresiu? uzkostné stavy?

Konkrétne zastupenie Esencialnych aminokyselín na 5g - L-leucín 1300mg*, L-lyzín hydrochlorid 750mg*, L-izoleucín 650mg*, L-valín 650mg*, L-fenylalanín 600mg*, L-treonín 500mg*, L-histidín hydrochlorid 200mg*, L-metionín 175mg*, L-tryptofán 75mg*.

Ako si môžem pomôcť aby som mal normálnu methylaciu? Aby mi suplementácia EAA (a iných aminokyselín) nespôsobovala uzkosti, depresie, a dalšie veci.. ďakujem

Z těch uvedených aminokyselin alespoň pokud vím se methylace neúčastní žádná tedy je otázkou proč se vám to po nich děje. Navíc jde o relativně berné dávky pokud tedy berete těch 5 g jak píšete a problém by vznikat neměl. Pokud by jste bral více tak lyzin je silné antivirotikum tedy může něco vymlátit a ta panika je pak herx reakce. Vždy je lepší mít samostatné složky a vyzkoušet si na co vlastně reaguji blbě takto v té směsi to poznáte těžko. Methylaci zásadně upravuje dostatek HCl a srovnání hladin ceruloplazminu a mědi.

Alopat — úte čen 01, 2021 2:15 pm

Krádeže aminokyselin breberkami a nedostatek prebiotik, zvláště fruktooligosacharidů, rezistentního škrobu a rozpustné vlákniny, se zdají být zásadní faktory pro narušení psychiky (osa střevo - mozek skrze bloudivý nerv), zhoršení trávení a vznik rakoviny.

11. Butyrát a metylace.
Citace: "Hypomethylace onkogenů je běžná, což vede k nadměrné expresi těchto genů a souvisejících onkogenních signálních drah. [172]. Hypermethylace tumor supresorových genů může také způsobit rakovinu kvůli snížené negativní regulaci onkogenních signálních drah [173,174]. Modulace stavu methylace onkogenů nebo nádorových supresorů má terapeutický význam [172 175]. Bylo prokázáno, že butyrát zvyšuje methylaci onkogenů a snižuje aktivitu onkogenních signálních drah [176–178]."

AMINO ACID THERAPY FOR ANXIETY
http://www.drdavidgersten.com/ANXIETY.html
Effects of Intestinal Microbial–Elaborated Butyrate on Oncogenic Signaling Pathways
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566851/
DNA methylation in cancer: too much, but also too little
https://www.nature.com/articles/1205651
Střevo je náš druhý mozek, jeho mikroby ovlivňují psychiku
https://reportermagazin.cz/a/pXmDq/strevo-je-nas-druhy-mozek-jeho-mikroby-ovlivnuji-psychiku
Interrelationship of feeding with immunity and parasitic
infection: a review
https://www.researchgate.net/publication/237298537_Interrelationship_of_feeding_with_immunity_and_parasitic_infection_A_review
Renal and Extrarenal Effects of Gum Arabic (Acacia Senegal) - What Can be Learned from Animal Experiments?
https://www.karger.com/Article/Fulltext/350152

Jarda — sob čen 12, 2021 5:46 pm
Alopat píše:
Krádeže aminokyselin breberkami a nedostatek prebiotik, zvláště fruktooligosacharidů, rezistentního škrobu a rozpustné vlákniny, se zdají být zásadní faktory pro narušení psychiky (osa střevo - mozek skrze bloudivý nerv), zhoršení trávení a vznik rakoviny.

11. Butyrát a metylace.
Citace: "Hypomethylace onkogenů je běžná, což vede k nadměrné expresi těchto genů a souvisejících onkogenních signálních drah. [172]. Hypermethylace tumor supresorových genů může také způsobit rakovinu kvůli snížené negativní regulaci onkogenních signálních drah [173,174]. Modulace stavu methylace onkogenů nebo nádorových supresorů má terapeutický význam [172 175]. Bylo prokázáno, že butyrát zvyšuje methylaci onkogenů a snižuje aktivitu onkogenních signálních drah [176–178]."

AMINO ACID THERAPY FOR ANXIETY
http://www.drdavidgersten.com/ANXIETY.html
Effects of Intestinal Microbial–Elaborated Butyrate on Oncogenic Signaling Pathways
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566851/
DNA methylation in cancer: too much, but also too little
https://www.nature.com/articles/1205651
Střevo je náš druhý mozek, jeho mikroby ovlivňují psychiku
https://reportermagazin.cz/a/pXmDq/strevo-je-nas-druhy-mozek-jeho-mikroby-ovlivnuji-psychiku
Interrelationship of feeding with immunity and parasitic
infection: a review
https://www.researchgate.net/publication/237298537_Interrelationship_of_feeding_with_immunity_and_parasitic_infection_A_review
Renal and Extrarenal Effects of Gum Arabic (Acacia Senegal) - What Can be Learned from Animal Experiments?
https://www.karger.com/Article/Fulltext/350152

V mnoha případech mám myslím dostatečně potvrzeno že srovnání mikrobiomu vyladí jak tělo tak hlavu v naprosté většině případů.

Beladona — stř čen 05, 2024 2:30 pm
Jarda píše:
Vše uvedené předčí podle tradiční čínské medicíny houba nesmrtelnosti-lesklokorka, tedy ji můžete vyzkoušet. Je potřeba používat pravidelně dlouhodobý (1-2 hodiny, nebo ještě déle) vývar z 5 g lesklokorky, tu mám na e-schopu, která zajistí kvalitní práci jater, eliminuje i některé chyby imunitního systému, cukrovku a další problémy, ne nadarmo se jí říká houba nesmrtelnosti. Něco si o ní přečtěte je to docela inspirativní čtení.

Mohla by zmírnit nebo zastavit autoimunitní zánět štítné žlázy? A nebo naopak zhoršit? Případně tlumit alergie?

Jarda — pát čen 07, 2024 12:49 pm
Beladona píše:
Mohla by zmírnit nebo zastavit autoimunitní zánět štítné žlázy? A nebo naopak zhoršit? Případně tlumit alergie?

Tak určitě si tím neuškodíte a i když zrovna na štítnou bych asi nasadil jiné prostředky pomoci by mohla. Nicméně spíše bych si v případě štítné srovnal hormony a hladinu volné mědi, tím se zpravidla docílí pozitivních změn velice rychle a dále jsou důležité výživové látky pro štítnou to se zde již mnohokrát probíralo.

Alopat — pát čen 07, 2024 3:34 pm
Jarda píše:
Beladona píše:

Tak určitě si tím neuškodíte a i když zrovna na štítnou bych asi nasadil jiné prostředky pomoci by mohla. Nicméně spíše bych si v případě štítné srovnal hormony a hladinu volné mědi, tím se zpravidla docílí pozitivních změn velice rychle a dále jsou důležité výživové látky pro štítnou to se zde již mnohokrát probíralo.

To je plně v souladu s metylací a transsulfurací - recyklací homocysteinu a regulací tvorby sirovodíku enzymy (CBS, CSE) závislými na poměru Zn/Cu. Vedle křemíku důležitého pro tvorbu ceruloplasminu (umožňuje vstřebávání mědi a železa) přichází pro Beladonu v úvahu si při stimulaci štítné žlázy přednostně pohlídat další kritický minerál - síru (MMS, DHEA-S a jeho prekurzor Pregnenolon, štiplavé brukvovité a amarylkovité druhy zeleniny; z bílkovin methionin a cystein).

Copper Deficiency: Causes and Symptoms
https://www.holisticbiospa.com/blog/copper-deficiency/
The Copper - Ceruloplasmin Connection & its influence on Iron metabolism
https://www.facebook.com/100064447463809/posts/10153714459073701/
COPPER TOXICITY Symptoms and Treatment Strategies
https://www.holistic-back-relief.com/copper-toxicity.html
Estrogenová dominance u žen
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/estrogenova-dominance-u-zen/
Estrogenová dominance u mužů
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/estrogenova-dominance-u-muzu/
Dominance estrogenů, po úpravě progesteronu se zlepší únava, slabost, tloustnutí a spokojenost
https://www.stalemladi.cz/estrogenova-dominance-reseni-unave-slabosti-tloustnuti-i-zlepseni-radosti-ze-zivota/

Beladona — sob čen 08, 2024 7:52 am
Alopat píše:
Jarda píše:

To je plně v souladu s metylací a transsulfurací - recyklací homocysteinu a regulací tvorby sirovodíku enzymy (CBS, CSE) závislými na poměru Zn/Cu. Vedle křemíku důležitého pro tvorbu ceruloplasminu (umožňuje vstřebávání mědi a železa) přichází pro Beladonu v úvahu si při stimulaci štítné žlázy přednostně pohlídat další kritický minerál - síru (MMS, DHEA-S a jeho prekurzor Pregnenolon, štiplavé brukvovité a amarylkovité druhy zeleniny; z bílkovin methionin a cystein).

Děkuji za odpovědi.
Minerály na štítnou žlázu beru kromě mědi. Můžete mně prosím doporučit, jakou dávku mědi užívat? Nebo jí dodávat v potravinách?

Kromě uvedeného autoimunitního zánětu se mně rozběhly další alergie - lepek, plísně, roztoči, zvířecí srst. Hledám, čím uklidnit imunitní systém. U většiny látek působících na imunitu se uvádí, že by naopak mohly působit na její stimulaci. Poradíte prosím něco?
Děkuji.

Podle příznaků a studia TČM si myslím, že mám oslabenou slezinu.

Jarda — sob čen 08, 2024 12:45 pm
Beladona píše:
Děkuji za odpovědi.
Minerály na štítnou žlázu beru kromě mědi. Můžete mně prosím doporučit, jakou dávku mědi užívat? Nebo jí dodávat v potravinách?

Kromě uvedeného autoimunitního zánětu se mně rozběhly další alergie - lepek, plísně, roztoči, zvířecí srst. Hledám, čím uklidnit imunitní systém. U většiny látek působících na imunitu se uvádí, že by naopak mohly působit na její stimulaci. Poradíte prosím něco?
Děkuji.

U té mědi bych za daných okolností byl opatrný, já jsem psal o volné mědi tedy mědi nenavázané na ceruloplazmin ne o mědi jako takové, jejím dodáváním se v případě nízkého ceruloplazminu může stav naopak zhoršovat. Jinak pokud by měď jako taková byla z krevních testů nízká pak se doporučují dávat cca 2 mg mědi denně ideálně formou potravin obsahujících synergicky působící látky hlavně retinol což představují především játra, ale také ne každá protože obsah látek v játrech se značně liší u různých živočichů. Pokud jde o ty zmíněné imunitní komplikace jednoznačně bych se zaměřil na vyladění střevního mikrobiomu se zacílením na bakterie produkující SCFA mastné kyseliny.

Alopat — sob čen 08, 2024 5:43 pm
Jarda píše:
Beladona píše:
Děkuji za odpovědi.

Děkuji.

U té mědi bych za daných okolností byl opatrný, já jsem psal o volné mědi tedy mědi nenavázané na ceruloplazmin ne o mědi jako takové, jejím dodáváním se v případě nízkého ceruloplazminu může stav naopak zhoršovat. Jinak pokud by měď jako taková byla z krevních testů nízká pak se doporučují dávat cca 2 mg mědi denně ideálně formou potravin obsahujících synergicky působící látky hlavně retinol což představují především játra, ale také ne každá protože obsah látek v játrech se značně liší u různých živočichů. Pokud jde o ty zmíněné imunitní komplikace jednoznačně bych se zaměřil na vyladění střevního mikrobiomu se zacílením na bakterie produkující SCFA mastné kyseliny.

Bohatým zdrojem mědi bývají hovězí, husí a kachní játra, naopak u kuřecích a vepřových jater převládá, stejně jako v našem organismu, zinek nad mědí. Přesně opačný poměr je do očí bijící, možná rozhoduje dostupnost mědi, tedy přístup k trávě, kopřivám, žaludům a řasám u volně chovaných živočišných druhů. Velice zvláštní je, že z testovaných evropských piv byl významnějším zdrojem mědi Heineken a plzeňský Gambrinus premium, ale už nikoliv Pilsner Urquell, že by druh použité technologie, surovin a filtrace?

Mikrofiltrace zajišťuje studenou mikrobiologickou stabilizaci piva
https://filtrace.com/clanky-a-odborne-texty/detail/48/mikrofiltrace-zajistuje-studenou-mikrobiologickou-stabilizaci-piva/
Evaluation of copper content in beers obtained from retail in Sweden
https://www.researchgate.net/publication/315844057_Evaluation_of_copper_content_in_beers_obtained_from_retail_in_Sweden

Přílohy:
Cu-concentrations-mg-L-for-the-investigated-beers.png
Cu-concentrations-mg-L-for-the-investigated-beers.png [ 212.01 KiB | Zobrazeno 4669 krát ]
jojoba — sob čen 08, 2024 9:04 pm

Mohlo by obsah mědi v pivu ovlivňovat složení materiálu výrobního zařízení - trubky, kotle.....měď x nerez ?

Jarda — ned čen 09, 2024 8:10 am
jojoba píše:
Mohlo by obsah mědi v pivu ovlivňovat složení materiálu výrobního zařízení - trubky, kotle.....měď x nerez ?

Tak asi ano protože jakákoliv kyselina pochopitelně bude nějaké minimální množství mědi uvolňovat a pivo obsahuje organické kyseliny. Je otázkou jak moc velký problém tím může vznikat spíše se domnívám že ne zrovna zásadní.

Alopat — ned čen 09, 2024 1:42 pm
jojoba píše:

Ano, též. V tuto chvíli nejsem schopen přesně identifikovat, kolik mědi v pivu pochází z technologického zařízení (z tiskových zpráv a fotografií je patrné, že plzeňská velkovýroba přechází na řádově levnější nerezový materiál) a surovin (voda, slad, kvasnice, chmel), ale jako největší zdroj se tváří chmelové šištice - skrze měďnaté postřiky listů a kontaminovanou půdu. Dále rozdíl mezi Gambrinusem (kvasničný kmen W) a Prazdrojem (jediný kmen Pilsner H.) může být ovlivněn odlišným kvasem, neboť kvasnice jak známo velice ochotně natahují měď. Vliv může mít i použitá technologie filtrace.

Význam mědi v pivovarské technologii.
https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-198905-0001_Vyznam_medi_v_pivovarske_technologii.php
Obsah elementární mědi ve chmelu po opakovaných aplikacích měďnatých fungicidů.
https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201111-0003_Obsah_elementarni_medi_ve_chmelu_po_opakovanych_aplikacich_mednatych_fungicidu.php
Gambrinus dodává suroviny minipivovarům
https://www.prazdroj.cz/996-gambrinus-dodava-suroviny-minipivovarum
Pivo z Plzně už jen přes membránovou filtraci, tedy s lepší chuťovou stabilitou
https://www.prazdroj.cz/631-pivo-z-plzne-uz-jen-pres-membranovou-filtraci-tedy-s-lepsi-chutovou-stabilitou
Historie piva Pilsner Urquell
https://cs.drink-drink.ru/istoriya-piva-pilsner-urquell/
https://www.prazdroj.cz/nas-pribeh/historie