Askorbat sodny

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/askorbat-sodny/
party222 — ned dub 29, 2012 6:07 pm

dobry den,chci poradit s uzivanim askorbatu sodneho.kolik ho denne musu uzit?kamarat mi radil takhle-3male lzicky kyseliny askorbove a jedna mala lzicka sody bikarbony zarobit do 0,5 l vody.mam chronicky zanet mocovych cest.uzivala jsem to mesic.na plet to uzasne pomohlo,vyhladilo vrasky,ustoupila mi kozni infekce,co jsem dostala po zakroku laserem kuli odstranovani velikych poru.jenze-taky u toho jsem mela menstruaci velice silnou a moc kratkou.dale mi vrzali klouby a boleli-od palce na noze,kolena,zapesti a lokty.ale je pravda,ze jsem hodne hubena,jestli kosti nebyly podvizivene prave a proto to vrze,nebo kuli ledvinam.po vysazeni to ustoupilo.taky na rukou se mi udelalo hodne zilek,ale zase po skonceni uzivani zmizeli,,,je to vyborna vec,moc rada bych to uzivala.umyte mi poradit jak a jak predejit odvapneni kosti,jak to popripade zpravne namichat?dekuji.vidim,ze i pres neprijemne jine vedlejsi ucinky to telo hezky zregenerovalo....jeno potrebuju poradit jak to uzivat,prave kuli ledvinam...popripade co si ktomu dokoupit.jestli ty bolesti svedsi spis o regeneraci,nebo je to varovni signal..protoze ted uz nevrzu,zlepsilo se mi hodne veci....jeste otazka jestli je ktomu vhodne uzivat vitamin E dekuji

Jarda — ned dub 29, 2012 10:18 pm
party222 píše:
dobry den,chci poradit s uzivanim askorbatu sodneho.kolik ho denne musu uzit?kamarat mi radil takhle-3male lzicky kyseliny askorbove a jedna mala lzicka sody bikarbony zarobit do 0,5 l vody.mam chronicky zanet mocovych cest.uzivala jsem to mesic.na plet to uzasne pomohlo,vyhladilo vrasky,ustoupila mi kozni infekce,co jsem dostala po zakroku laserem kuli odstranovani velikych poru.jenze-taky u toho jsem mela menstruaci velice silnou a moc kratkou.dale mi vrzali klouby a boleli-od palce na noze,kolena,zapesti a lokty.ale je pravda,ze jsem hodne hubena,jestli kosti nebyly podvizivene prave a proto to vrze,nebo kuli ledvinam.po vysazeni to ustoupilo.taky na rukou se mi udelalo hodne zilek,ale zase po skonceni uzivani zmizeli,,,je to vyborna vec,moc rada bych to uzivala.umyte mi poradit jak a jak predejit odvapneni kosti,jak to popripade zpravne namichat?dekuji.vidim,ze i pres neprijemne jine vedlejsi ucinky to telo hezky zregenerovalo....jeno potrebuju poradit jak to uzivat,prave kuli ledvinam...popripade co si ktomu dokoupit.jestli ty bolesti svedsi spis o regeneraci,nebo je to varovni signal..protoze ted uz nevrzu,zlepsilo se mi hodne veci....jeste otazka jestli je ktomu vhodne uzivat vitamin E dekuji

Jediné omezení je průjem, nic jiného zkoumat prakticky nemusíte, ale pokud chcete mít jistotu, tak se dá dělat více druhů askorbátu, třeba vápenatý, nebo draselný a při jejich střídání již nehrozí vůbec nic. Obecně si u toho sledujte pH moče a dají se míchat různé varianty askorbátu sodného, neutrální, tedy céčko se sodou 2:1, zásaditá 1:1 a kyselá 3:1, což si mícháte vy a to si myslím není pro váš případ ideální, šel bych do té zásadité varianty. Vitamín E doplňuje velice vhodně působení céčka, ale pozor na dlouhodobé velké dávky, zde to již není sranda, tím si na rozdíl od céčka můžete i uškodit, čili opatrně a určitě dělat přestávky.

dushan74 — pon čec 09, 2012 11:29 am

Dobrý deň. Pracoval som v sódovkárni kde sa používa -antioxidant,kyselina ascorbova- E300.
Bolo to balené v práškovéj forme, 25kg krabicách.

Je to ten istý vitamín c ktorý kupujeme v lekární ? Ak áno, ako ho môžeme užívať celá rodina či už v ramci prevencie
a hlavne keď dôjde ku viróze či chrípke?
Ďakujem.

SupermanXXX — pon čec 09, 2012 3:32 pm

pozor pri vetsich davkach askorbatu se spotrebovavaji vitaminy napr vitamin B a dalsi latky ktere je vhodne taky suplovat. jinak pozor na potravinarskou sodu ktera obsahuje hlinik. doporucuji precist knihu ktera se da na netu stahnout a jmenuje se vitamin c megaskorpska lecba nebo tak nejak...

dushan74 — pon čec 09, 2012 10:17 pm
SupermanXXX píše:
pozor pri vetsich davkach askorbatu se spotrebovavaji vitaminy napr vitamin B a dalsi latky ktere je vhodne taky suplovat. jinak pozor na potravinarskou sodu ktera obsahuje hlinik. doporucuji precist knihu ktera se da na netu stahnout a jmenuje se vitamin c megaskorpska lecba nebo tak nejak...

E330 je potravinarsky produkt a pouziva sa na vyrobu limonady a zeby obsahoval hlinik ? je tam jasne napisane vitamin C. tak neviem, mohol by k tomu vyjadrit svoje poznatky p. Jarda ? dakujem.

SupermanXXX — úte čec 10, 2012 7:54 am

no praveze jsem se docetl ze i potravinarska soda obsahuje hlinik proti hrudkovani a neni tp oznaceno na obalu. rada zni kupovar sodu ve farmaceuticke kvalite a ne potravinarske. ptal jsem se u nas v lekarne a pry mi ji namichaji ale chteji asi 100kc za sto gramu....

Jarda — pon čec 16, 2012 12:28 pm
dushan74 píše:
Dobrý deň. Pracoval som v sódovkárni kde sa používa -antioxidant,kyselina ascorbova- E300.
Bolo to balené v práškovéj forme, 25kg krabicách.

Je to ten istý vitamín c ktorý kupujeme v lekární ? Ak áno, ako ho môžeme užívať celá rodina či už v ramci prevencie
a hlavne keď dôjde ku viróze či chrípke?
Ďakujem.

Ano, je to vitamín C a o jeho aplikaci je zde tolik napsáno, že nechtějte abych se opakoval, stačí číst.

Jarda — pon čec 16, 2012 12:31 pm
SupermanXXX píše:
no praveze jsem se docetl ze i potravinarska soda obsahuje hlinik proti hrudkovani a neni tp oznaceno na obalu. rada zni kupovar sodu ve farmaceuticke kvalite a ne potravinarske. ptal jsem se u nas v lekarne a pry mi ji namichaji ale chteji asi 100kc za sto gramu....

To je docela drsná cena, já ji posílám za cenu mnohem lepší.

bombay — stř srp 29, 2012 10:17 am

Je možné piť AS orálne bez strachu, že mi vysoké koncentrácie môžu poškodiť ústnu sliznicu resp. zubnú sklovinu?
A čo len čistá kyselina askrobová a jej zmiešanie zo zeleninovou resp. ovocnou štavou - nemusím sa bát negatívnych účinkov kyseliny na sliznicu resp. zuby?

Jarda — pon zář 03, 2012 9:59 pm
bombay píše:
Je možné piť AS orálne bez strachu, že mi vysoké koncentrácie môžu poškodiť ústnu sliznicu resp. zubnú sklovinu?
A čo len čistá kyselina askrobová a jej zmiešanie zo zeleninovou resp. ovocnou štavou - nemusím sa bát negatívnych účinkov kyseliny na sliznicu resp. zuby?

Tak v podobě askorbátu se ničeho bát nemusíte, askorbát ve většině forem vůbec není kyselý, nicméně u té čisté kyseliny askorbové to už určitá rizika má, zde dost záleží s čím ji mícháte a v jakém poměru.

chost — pon říj 01, 2012 4:32 pm

Dobrý deň,
chcem sa spýtať:

1. Je vhodná kombinácia askorbátu sodného s msm (4g kyseliny askorbovej, 4g sody po zreagovaní pridám 4g msm - a to celé zmiešané v cca 500 ml. až 1 l ovocnej alebo zeleninovej šťave - ráno na lačno)?
2. Askorbát obsahuje rovnaké množstvo vit. C ako kyselina askorobová, ktorú na jeho výrobu použijem, len s tým rozdielom, že askorbát je zásadový?

Ďakujem za odpoveď

Jarda — stř říj 03, 2012 9:54 pm
chost píše:
Dobrý deň,
chcem sa spýtať:

1. Je vhodná kombinácia askorbátu sodného s msm (4g kyseliny askorbovej, 4g sody po zreagovaní pridám 4g msm - a to celé zmiešané v cca 500 ml. až 1 l ovocnej alebo zeleninovej šťave - ráno na lačno)?
2. Askorbát obsahuje rovnaké množstvo vit. C ako kyselina askorobová, ktorú na jeho výrobu použijem, len s tým rozdielom, že askorbát je zásadový?

Ďakujem za odpoveď

1)Ano, pokud nebudete mít průjem, tak vyhovuje.
2)Ano.

SupermanXXX — čtv říj 04, 2012 2:34 pm

jed přidávám moje pátraní ohledně sody, jak jsem psal měla by být ve farma kvalitě kvůli hliníku, v lékarně mi prodali sodu firmy VITAR s tím že má farma kvalitu, na obalu to ale nebylo (i když kdysi to tam bývalo) a tak jsem vznesl na vitar dotaz.

ODPOVEĎ:
dle certifikátu dodávané suroviny se jedná o sodu, která nemá deklarovanou farma kvalitu.

Obsah hliníku jsme však u dodavatele prověřovali. Hliník je přítomen ve stopovém množství menším než 0,3 mg v 1 kg. Znamená to tedy, že 100 g (balení Soda –prášek) by obsahovalo méně než 0,03 mg hliníku, což je stopové množství. Hliník do výrobku v žádném případě nepřidáváme.

Jardo je toto množství pro člověka který spotřebuje třeba 0,03g hliniku tydně OK?

Jarda — ned říj 21, 2012 9:18 am
SupermanXXX píše:
jed přidávám moje pátraní ohledně sody, jak jsem psal měla by být ve farma kvalitě kvůli hliníku, v lékarně mi prodali sodu firmy VITAR s tím že má farma kvalitu, na obalu to ale nebylo (i když kdysi to tam bývalo) a tak jsem vznesl na vitar dotaz.

ODPOVEĎ:
dle certifikátu dodávané suroviny se jedná o sodu, která nemá deklarovanou farma kvalitu.

Obsah hliníku jsme však u dodavatele prověřovali. Hliník je přítomen ve stopovém množství menším než 0,3 mg v 1 kg. Znamená to tedy, že 100 g (balení Soda –prášek) by obsahovalo méně než 0,03 mg hliníku, což je stopové množství. Hliník do výrobku v žádném případě nepřidáváme.

Jardo je toto množství pro člověka který spotřebuje třeba 0,03g hliniku tydně OK?

Tak hliník je všude, čili nějaké množství ho i tak přijímáte, třeba stravou, nicméně uvedené množství by vadit nemělo, ale čím méně tím lépe.

muflon — pon říj 22, 2012 10:45 am
Jarda píše:
... se dá dělat více druhů askorbátu, třeba vápenatý, nebo draselný a při jejich střídání již nehrozí vůbec nic. Obecně si u toho sledujte pH moče a dají se míchat různé varianty askorbátu sodného, neutrální, tedy céčko se sodou 2:1, zásaditá 1:1 a kyselá 3:1, což si mícháte vy a to si myslím není pro váš případ ideální, šel bych do té zásadité varianty. Vitamín E doplňuje velice vhodně působení céčka, ale pozor na dlouhodobé velké dávky, zde to již není sranda, tím si na rozdíl od céčka můžete i uškodit, čili opatrně a určitě dělat přestávky.

Jak se dá dělat draselný a vápenatý askorbát, lze to z vit.C a chloridu draselného taky 1:1 (pro zásaditý výstup) ?
A s čím smíchat vit.C pro získání askorbátu vápenatého (nejsem chemik)... :|

PS: neuvažujete pane Jardo zařadit do své nabídky minerálů, přidat také některé askorbáty ? Děkuji.

muflon — čtv říj 25, 2012 10:42 am
muflon píše:
Jak se dá dělat draselný a vápenatý askorbát, lze to z vit.C a chloridu draselného taky 1:1 (pro zásaditý výstup) ?

PS: neuvažujete pane Jardo zařadit do své nabídky minerálů, přidat k prodeji také některé askorbáty ? Děkuji.

Tak jse našel z receptů Prima nápadů, kde pan Jarda píše:

Existuje přitom více druhů askorbátu. Nejméně vhodný, ovšem nejsnáze dostupný je askorbát sodný. Naproti tomu pro většinu lidí bývá nejvhodnější askorbát vápenatý, protože nám zpravidla chybí dostatek vápníku. Osoby s vysokým tlakem by zase měli dát přednost askorbátu draselnému, což je vitamin C s hydrouhličitanem draselným, který pomůže odbourat například otoky a únavu. U všech askorbátů přitom platí, co už bylo zmíněno výše – že je potřeba doplnit je o bioflavonidy kvůli prodloužení účinku. Lze přitom jednotlivé druhy střídat, nesmějí se ale míchat!
http://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi ... minu-c.htm

Takže koukám askorbát nevznikne s chloridem minerálu, ale s jeho hydrouhličitanem...
- v jakým poměru se míchá vit.C s hydrouhličitanem draselným, nebo vápenatým, aby to dalo zásaditý účinek v těle ?

jani — úte lis 06, 2012 12:04 am

Ředí, prosím, askorbát sodný nějak výrazně krev? Děkuji předem za odpověd´.

Jarda — stř lis 21, 2012 2:03 pm
muflon píše:

PS: neuvažujete pane Jardo zařadit do své nabídky minerálů, přidat také některé askorbáty ? Děkuji.

To není složité, jako mícháte hydrogenuhličitan sodný, tedy jedlou sodu s céčkem pro získání askorbátu sodného, tak musíte smíchat hydrogenuhličitan draselný, nebo vápenatý s céčkem pro získání požadované sloučeniny, nicméně obě suroviny se již shánějí docela obtížně a ani neuvažuji o jejich dodávání, jde o dost málo obrátkové zboží.

Jarda — stř lis 21, 2012 2:05 pm
jani píše:
Ředí, prosím, askorbát sodný nějak výrazně krev? Děkuji předem za odpověd´.

Céčko ji ředí, ale sodík vlastně zahušťuje, čili účinky se patrně dost vyrovnávají, nikdy jsem to detailně nezkoumal, ale určitě ji ředí askorbát draselný a to dost.

kalinka — čtv bře 14, 2013 9:42 pm

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné smíchat kys.askorbovou se sodou v poměru 1:2?Jaké by to mělo účinky kromě toho, že by to bylo velmi zásadité? Jak jsem zde vyčetla, tak v poměru 1:1 nebo 2:1 je to v pohodě a dokonce zdravé, tím že se škodlivé účinky sody ztrácejí. Jak by to však bylo v poměru, jaký jsem zmínila a popř. lze to užívat dlouhodobě?

Jarda — stř bře 20, 2013 11:04 pm
kalinka píše:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné smíchat kys.askorbovou se sodou v poměru 1:2?Jaké by to mělo účinky kromě toho, že by to bylo velmi zásadité? Jak jsem zde vyčetla, tak v poměru 1:1 nebo 2:1 je to v pohodě a dokonce zdravé, tím že se škodlivé účinky sody ztrácejí. Jak by to však bylo v poměru, jaký jsem zmínila a popř. lze to užívat dlouhodobě?

Tak asi v tom nebude velký problém, ale zřejmě vám to vyžene pH moc vysoko k čemuž není rozumný důvod, tím hodně trpí ledviny.

kalinka — čtv bře 21, 2013 1:39 pm

Děkuji moc za odpověď, já jsem to spíše chtěla řešit proto, jelikož se mi poslední dobou nedaří udržet Ph přes den aspoń jednou nad 7. I když se snažím živou stravou..Spíše jsme se bála,aby každodenní užívání sody (i když už to není soda, ale kationty?) nějak neškodilo žaludku.

Jarda — ned dub 21, 2013 1:01 pm
kalinka píše:
Děkuji moc za odpověď, já jsem to spíše chtěla řešit proto, jelikož se mi poslední dobou nedaří udržet Ph přes den aspoń jednou nad 7. I když se snažím živou stravou..Spíše jsme se bála,aby každodenní užívání sody (i když už to není soda, ale kationty?) nějak neškodilo žaludku.

Toho bych se zase tolik nebál, organizmus má docela solidní regulační možnosti, pokud nejde o megadávky.

Jantar — čtv čec 18, 2013 12:04 am

ale například ten askorbát vápenatý tak tam není vitamin C vázaný na flavoidy ne? Takže užívaní samostatně je nesmysl. Má se to tedy přidávat do ovocných a zeleninových šťáv?

prokera — pon čec 22, 2013 9:26 am

Mám dotaz - na cesty jsem si smíchala céčko a sodu, ale přímo V PRÁŠKU - abych ušetřila místo. Směs zřejmě i v pevném stavu zreagovala, zežloutla a když ji rozpustím ve vodě, tak v ní kyselost vůbec necítím - spíš jen lehce sodu. Má zkrátka jinou chuť, než askorbát vyrobený standardním postupem. Chci se zeptat, zda má taková směs stejný účinek jako askorbát, popř. zda není škodlivá (ale to nepředpokládám). Děkuji za odpovědi všem:).

Jarda — pon srp 05, 2013 9:47 am
Jantar píše:
ale například ten askorbát vápenatý tak tam není vitamin C vázaný na flavoidy ne? Takže užívaní samostatně je nesmysl. Má se to tedy přidávat do ovocných a zeleninových šťáv?

Ale není, je to stejné jako když používáte čistý vitamín C prostě se v organizmu udrží kratší dobu, to je jediná výhoda té vazby. Jinak přidáním do šťáv rozhodně nic nepokazíte, ale nutné to není.

Jarda — pon srp 05, 2013 9:49 am
prokera píše:
Mám dotaz - na cesty jsem si smíchala céčko a sodu, ale přímo V PRÁŠKU - abych ušetřila místo. Směs zřejmě i v pevném stavu zreagovala, zežloutla a když ji rozpustím ve vodě, tak v ní kyselost vůbec necítím - spíš jen lehce sodu. Má zkrátka jinou chuť, než askorbát vyrobený standardním postupem. Chci se zeptat, zda má taková směs stejný účinek jako askorbát, popř. zda není škodlivá (ale to nepředpokládám). Děkuji za odpovědi všem:).

Také se mě to kdysi povedlo a z hlediska užívání v tom není problém, ovšem ono to většinou i ztvrdne a blbě se s tím pracuje, tak jsem zbytek nakonec vyhodil.

prokera — úte srp 06, 2013 6:55 am
Jarda píše:
Také se mě to kdysi povedlo a z hlediska užívání v tom není problém, ovšem ono to většinou i ztvrdne a blbě se s tím pracuje, tak jsem zbytek nakonec vyhodil.

Děkuji za odpověď pane Jardo:), já to zkusím využívat.

Jindra — pát srp 09, 2013 11:57 pm
prokera píše:

stejně jak Jarda soudím, že to vadit nebude. stejné složení totiž i měl nápoj v prášku, který jsem jako malý běžně před čtyřiceti lety kupoval, možná znáte, byla to Šuměnka, lidově "šumák", to bylo chutné a asi tedy i zdravější pití 🙂

JendaC — sob srp 10, 2013 1:31 am
prokera píše:

Tak jak tomu rozumím já, pokud je to pro tělo potřebné, je to neškodné a tělo to zpracuje a má z toho užitek, ať je to cokoliv. Pokud to tělo nepotřebuje, je to pro tělo odpad a tělo to musí vyloučit, čili škodlivé, ať je to cokoliv.

Žlutý askorbát sodný je ve skutečnosti dehydroaskorbát sodný, čili již oxidovaný vitamín C + sodík. Proto bych jej bral pouze v případě, kdy by mi přímo hrozil skorbut (kurděje) a neměl jsem přístup k askorbátu. Ledviny dokážou zpracovat dehydroaskorbát na askorbát zpět, ale již jen částečně a dělají to pouze při nedostatku askorbátu a s výdajem energie.

Za předpokladu, že sytíte tělo askorbátem, je dehydroaskorbát nepotřebný, tudíž odpad a škodlivý.
Za předpokladu, že nesytíte tělo askorbátem, je dehydroaskorbát potřebný, tudíž prospěšný.

ladik — ned srp 11, 2013 5:55 pm

Dobrýden p.Jardo podle Receptáře jsem vyrábšl askorbát draselný ale po třetí dávce 6 g se mi objevil silný atopický ekzém a ekzém citlivý na sluneční záření,až jsem byl nucen vyhledat kožního lékaře. Chtěl jsem brát vitamin C proti alergii. Co mohlo být příčinou? Děkuji za odpověd

Jarda — pon zář 16, 2013 10:13 am
ladik píše:
Dobrýden p.Jardo podle Receptáře jsem vyrábšl askorbát draselný ale po třetí dávce 6 g se mi objevil silný atopický ekzém a ekzém citlivý na sluneční záření,až jsem byl nucen vyhledat kožního lékaře. Chtěl jsem brát vitamin C proti alergii. Co mohlo být příčinou? Děkuji za odpověd

Vitamín C ve větších dávkách silně detoxikuje tělo a pokud jsou normální odpadní cesty nefunkční, nebo málo funkční, tělo musí vytvořit náhradní odpadní kanály pro odchod toxinů a většinou kvůli ploše volí pokožku. Zpravidla je tedy příčinou problému špatně fungující střevo a je potřeba řešit problém zde, pravidelnou očistou střeva.

lesněnka — pon lis 04, 2013 10:45 am

Mám jeden dotaz na užívání vit. C, resp. askorbátu. Lze užívat namíchaný ask.sodný+MSM rozpuštěný ve vodě během dne, i když to není vždy na lačno? Nebo je to problém při vstřebávání.Děkuji za případné reakce.

Jarda — sob pro 21, 2013 9:45 pm
lesněnka píše:
Mám jeden dotaz na užívání vit. C, resp. askorbátu. Lze užívat namíchaný ask.sodný+MSM rozpuštěný ve vodě během dne, i když to není vždy na lačno? Nebo je to problém při vstřebávání.Děkuji za případné reakce.

Pokud to nebude ihned po jídle, tak by v tom problém být patrně neměl.

Martin z KE — pon dub 21, 2014 7:49 am

Zdravim,
Ako je to s pouzitim Kalinatu na vyropbu askorbatu draselneho ? Je to draselna bikarbona , pouzivana pri vyrobe vina: http://www.agrokomp.sk/obchod/kalinat-134g/
Reakciou by mal vzniknut draselny askorbat. Lakmusovym papierikom zistim kedy je vysledok mierne alkalicky, tak 7,5.
Dalsia vec co ma zaujima, bol tu dotaz na ekzem pri uzivani vitaminu C. Vit. C uzivam vo forme cistej L-askorbovej kyseliny, a mam pocit, ze odkedy to uzivam, dostal som ekzem aj ja. Skutocne ide len o prejav detoxikacie ? Nezhorsi sa to ?
Od askorbatu draselneho si slubujem zvysenie celkovej PH a tym padom aj odstranenie moznych pricin ekzemu - prekyslenie (nejake plesne v traveni a podobne bludy) . Taktiez znizenie krvneho tlaku. Koli tomu neuzivam sodny askorbat. Co si o tom myslite ? Hlavne ten exem ma trapi, co s nim spravit.
Dakujem.

Jarda — ned kvě 11, 2014 8:35 pm
Martin z KE píše:
Zdravim,
Ako je to s pouzitim Kalinatu na vyropbu askorbatu draselneho ? Je to draselna bikarbona , pouzivana pri vyrobe vina: http://www.agrokomp.sk/obchod/kalinat-134g/
Reakciou by mal vzniknut draselny askorbat. Lakmusovym papierikom zistim kedy je vysledok mierne alkalicky, tak 7,5.
Dalsia vec co ma zaujima, bol tu dotaz na ekzem pri uzivani vitaminu C. Vit. C uzivam vo forme cistej L-askorbovej kyseliny, a mam pocit, ze odkedy to uzivam, dostal som ekzem aj ja. Skutocne ide len o prejav detoxikacie ? Nezhorsi sa to ?
Od askorbatu draselneho si slubujem zvysenie celkovej PH a tym padom aj odstranenie moznych pricin ekzemu - prekyslenie (nejake plesne v traveni a podobne bludy) . Taktiez znizenie krvneho tlaku. Koli tomu neuzivam sodny askorbat. Co si o tom myslite ? Hlavne ten exem ma trapi, co s nim spravit.
Dakujem.

Pokud jde o reakci, tak bude vše v pořádku, ale pozor na předávkování draslíkem, to by nic bezpečného nebylo. Ekzém je většinou ze špatné funkce střeva a s dodáváním céčka mnoho společného nemá, maximálně se může zrychlit čištění a pokud je nefunkční střevo, jde bordel ven pokožkou, nebo do plic, tedy zahleňování a potíže v horní části těla. Tlak sice draslík snižuje dobře, ale mnohdy spíše zabere hořčík, který utlumí křeč cév.

michal3133 — čtv zář 25, 2014 7:01 pm

Chcel by som sa opýtať kde sa dá zohnať hydrogénuhličitan vápenatý, respektíve či sa dá použiť ako náhrada krmmné vápno pre zvieratá čo je vlastne mletý vápenec.CaCO3 min. 93%, MgCO max. 3%, Ca min. 38%. Deklarované akostné znaky : CaCO3 + MgCO3 min. 95 % MgCO3 max: 5 % Ca min. 38 % Ďakujem za odpoveď.

NOWOCAYN_2 — čtv říj 02, 2014 4:01 pm

Pri užívaní práškového vitamínu C so sódou bikarbónou (Vit C 3 : sóda 1) 3:1, ma začala po pár dňoch páliť žáha..... Čí to je ?....

Floater — pát říj 03, 2014 4:13 pm

tim, ze pomer ma byt spis 2:1

NOWOCAYN_2 — pát říj 03, 2014 10:55 pm
Floater píše:
tim, ze pomer ma byt spis 2:1

To ale nevysvetľuje, prečo ma to BEZ SÓDY NEPÁLI.....Takže 2:1 (VIT C. : SÓDA) je pre mňa ešte horšie... :D....

Pavel Veselý — sob říj 04, 2014 9:50 am

Možná ti soda neutralizuje HCL a kvuli tomu tě pak pálí žáha-pokud teda myslíš že ti to dělá ta soda.

NOWOCAYN_2 — sob říj 04, 2014 3:06 pm
Pavel Veselý píše:
Možná ti soda neutralizuje HCL a kvuli tomu tě pak pálí žáha-pokud teda myslíš že ti to dělá ta soda.

Áno, toto si myslím aj ja. Po čistej kyseline askorbovej ma totiž žáha nepáli. Ale je to čudné, lebo keď už 1g sódy bikarbóny, a to ešte v spojení s 3g kyseliny askorbovej má za príčinu to že mi sóda neutralizuje HCL, tak je jasné, že tu nie len že vitamín C (kyselina askorbová) pracuje oddelene od sódy, čo je každému jasné, ale aj sóda bikarbóna pracuje oddelene od vitamínu C, a to tak, že aj keď výsledné pH tohto roztoku bude o dosť menšie než keby som pil len sódu s vodou, AJ TAK mi to neutralizuje HCL. Mne osobne. Hrôzna.... :D ...
Takže to mám brať ako istotu, že mám nedostatok HCL, teda som, aspoň čo sa žalúdku týka, "PODKYSLENÝ", je tak ?

Pavel Veselý — ned říj 05, 2014 6:44 am

A krkací test nebo test tabletami HCL sis dělal?

NOWOCAYN_2 — ned říj 05, 2014 9:49 am
Pavel Veselý píše:
A krkací test nebo test tabletami HCL sis dělal?

Áno, v minulosti. Mám málo žalúdočnej kyseliny. Takže už viem prečo mám tak rád štiplavé jedlá (ktoré si tak často nedopriavam, možno len 3 krát týžýdenne)...lebo mi pomáhajú s produkciou HCL. Rovnako aj soľ (himalájska). O.k., problém sme vyriešili - prebytok kyseliny nemám rozhodne, mám jej nedostatok. :)

miram — ned říj 05, 2014 10:06 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Áno, v minulosti. Mám málo žalúdočnej kyseliny. Takže už viem prečo mám tak rád štiplavé jedlá (ktoré si tak často nedopriavam, možno len 3 krát týžýdenne)...lebo mi pomáhajú s produkciou HCL. Rovnako aj soľ (himalájska). O.k., problém sme vyriešili - prebytok kyseliny nemám rozhodne, mám jej nedostatok. :)

To chce jen upravit jidelnicek Nowocayn a doplnit Betaine HCL ...budes zase ok.

NOWOCAYN_2 — pon říj 06, 2014 11:00 pm
miram píše:
miram — úte říj 07, 2014 8:16 am

Nowocayn, napsala jsem jedinou vetu a to v dobrem umyslu, ale ty me ihned odstrelis. No co na to rict? ...radeji uz snad ani nic.

NOWOCAYN_2 — úte říj 07, 2014 9:40 am
miram píše:
Nowocayn, napsala jsem jedinou vetu a to v dobrem umyslu, ale ty me ihned odstrelis. No co na to rict? ...radeji uz snad ani nic.

Ja viem že v dobrom úmysle, ale už hneď s istotou v tom, že za to môžu živočíšne bielkoviny a tuky, čo je samozrejme nezmysel. Maj sa, proste si "nesadneme", to nevadí, ahoj.

Pavel Veselý — stř říj 08, 2014 6:41 am

Samozřejmě že na to nemá vliv jen strava!Když na to chceš jít takhle komplexně tak by mě zajímalo jestli víš v jakém stavu máš štítnou žlázu-byl bys ochotný nechat si udělat testy a dát to sem?Štítná žláza má výrazný vliv na tvorbu HCL.Pak na to mohou mít vliv některé minerály a samozřejmě ta psychika,s obojím lze něco dělat.

NOWOCAYN_2 — čtv říj 09, 2014 2:57 pm
Pavel Veselý píše:
Samozřejmě že na to nemá vliv jen strava!Když na to chceš jít takhle komplexně tak by mě zajímalo jestli víš v jakém stavu máš štítnou žlázu-byl bys ochotný nechat si udělat testy a dát to sem?Štítná žláza má výrazný vliv na tvorbu HCL.Pak na to mohou mít vliv některé minerály a samozřejmě ta psychika,s obojím lze něco dělat.

Kde sa dajú urobiť ? U klasickej doktorky ? Nebol som u nej veľmi dlho, vybral som si zlú - čakárnička je plná dôchodcov, a ten puch tam.... Ale kým sa dá čakať vonku, kým ešte nie je zima, tak....tak by som do toho šiel... Mám teda zájsť ku mojej bežnej doktorke ? Inú ani nemám... a ani neviem ako sa jej hovorí - obvodná ? či ako....

Pavel Veselý — pát říj 10, 2014 6:49 am

Nevím jestli ti je doktorka nechá udělat,musel bys to na ní nahrát že máš depresi nebo že se cítíš zpomalený.U nás v čr si můžeš zajít do laboratoře a nechat si je udělat jako samoplátce.Chtěj TSH,T4 a T3 volný a T3 celkový.

jiddu — pát říj 10, 2014 9:52 am
NOWOCAYN_2 píše:
Kde sa dajú urobiť ? U klasickej doktorky ? Nebol som u nej veľmi dlho, vybral som si zlú - čakárnička je plná dôchodcov, a ten puch tam.... Ale kým sa dá čakať vonku, kým ešte nie je zima, tak....tak by som do toho šiel... Mám teda zájsť ku mojej bežnej doktorke ? Inú ani nemám... a ani neviem ako sa jej hovorí - obvodná ? či ako....

no ja by som si to dal urobit ako samoplatca cez nejaku laborku... ak pojdes za tym k doktorke, tak za prve budes musiet mat sakra dobre dovody, aby ti dala tieto hormony vysetrit...a za druhe je velka pravdepodobnost, ze by ti dala vysetrit len TSH a T4... na T3 by sa pravdepodobne vykaslala...

jiddu — pát říj 10, 2014 9:55 am
Pavel Veselý píše:

pavle, niekde v fore spominas, ze existuju nejake diskusne fora o mineralnej analyze vlasov...spominas aj ze taka skupina existuje na facebooku...mohol by si dat nejake odkazy? jedine co som nasiel je sekcia na curezone...

Pavel Veselý — pát říj 10, 2014 10:56 am

Ano to je ono,curezone.Na facebooku to bohužel předělali na uzavřenou skupinu do které tě pustí jen na doporučení zdravotního poradce.

Jarda — sob říj 25, 2014 9:43 pm
michal3133 píše:
Chcel by som sa opýtať kde sa dá zohnať hydrogénuhličitan vápenatý, respektíve či sa dá použiť ako náhrada krmmné vápno pre zvieratá čo je vlastne mletý vápenec.CaCO3 min. 93%, MgCO max. 3%, Ca min. 38%. Deklarované akostné znaky : CaCO3 + MgCO3 min. 95 % MgCO3 max: 5 % Ca min. 38 % Ďakujem za odpoveď.

Tak pokud to může sežrat kráva, nebo kůň, patrně vám takový produkt nebude dělat větší potíže, maximálně při bakteriální kontaminaci dostanete řídký problém. Kde to sehnat netuším, ale v prodejnách chemikálií by s tím neměl být problém.

Jarda — sob říj 25, 2014 9:44 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Pri užívaní práškového vitamínu C so sódou bikarbónou (Vit C 3 : sóda 1) 3:1, ma začala po pár dňoch páliť žáha..... Čí to je ?....

Máte podle všeho málo HCl v žaludku a soda vyrabuje ten zbytek a pak se nezavírá horní svěrač žaludku.

NOWOCAYN_2 — ned říj 26, 2014 12:08 am
Jarda píše:
Máte podle všeho málo HCl v žaludku a soda vyrabuje ten zbytek a pak se nezavírá horní svěrač žaludku.

Ďakujem pekne za odpoveď, pán Jarda. :) Bude to u mňa duševného rázu (vysoká nenaplnenosť v živote), tak sa s tým musím "poprat"... :)

champion — pát říj 31, 2014 2:23 pm

Nadměrné dávky askorbátu nepoužívejte. To se poškodíte. Askorbát vytváří Fe2+ a ten působí ve Fentonově reakci vznik hydroxylových radikálů z peroxidu Osvědčená je kombinace ascorbyl palmitát s dalšími antioxidanty, např. , kurkumin, carnosic acid, pterostilben, fisetin, a další. Látky jako askorbát a tokoferol jsou potřebné, nezbytné, nenahraditelné, avšak větším dávkováním se antioxidační účinek nezvyšuje. K tomu slouží právě synergické antioxidanty, které zachytávají i ostatní formy radikálů, nejen hydroxylové a udržují tak askorbovou kyselinu v redukovaném stavu. Tj. snižují podíl dehydroaskorbové kyseliny.

Jurgen — sob lis 29, 2014 10:00 am

Trochu mimo téma. Jaká je metodika přípravy askorbátu hořečnatého?
MgCl? kolik? Nějaké škodlivé účinky? Třeba sem tu u sodné varianty viděl zmínku, že někomu srazila HCl v žaludku. Tak jestli máte nějaké zkušenosti, nápady, na co si dát pozor.

ivana p. — stř pro 10, 2014 10:00 pm

Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, ci zasadity askorbat sodny 1:1 je pomer v gramoch alebo objem, alebo majú soda aj Cecko rovnakú hmotnosť, takze je to to isté? Ešte by ma zaujimalo, koľko Cecka prejde do mlieka, keďže plne kojim. Ďakujem.

martina72 — čtv pro 11, 2014 10:15 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Jarda píše:

Ďakujem pekne za odpoveď, pán Jarda. :) Bude to u mňa duševného rázu (vysoká nenaplnenosť v živote), tak sa s tým musím "poprat"... :)

Jarda má svým způsobem pravdu, kyseliny žaludku prostě aktivují (nebo mají aktivovat) svěrač.
Na druhou stranu, mnozí lidí s trvalým poškozením onoho svěrače žádné pálení žáhy nemají.
Ono to je ještě trošku jinak.
Užívání práškového C se sodou je bláznovství.
Proč normálně nejíte a nepijete?

Jarda — stř pro 24, 2014 12:58 pm
Jurgen píše:
Trochu mimo téma. Jaká je metodika přípravy askorbátu hořečnatého?
MgCl? kolik? Nějaké škodlivé účinky? Třeba sem tu u sodné varianty viděl zmínku, že někomu srazila HCl v žaludku. Tak jestli máte nějaké zkušenosti, nápady, na co si dát pozor.

Na to potřebujete hydrogenuhličitan hořečnatý a ten se zde skoro nedá sehnat, tedy nevím, ale jinak ho stejně smícháte s céčkem jako céčko se sodou. Předávkovávání odkyselovačem pochopitelně sníží kyselost v žaludku i v těle.

Jarda — stř pro 24, 2014 1:04 pm
ivana p. píše:
Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, ci zasadity askorbat sodny 1:1 je pomer v gramoch alebo objem, alebo majú soda aj Cecko rovnakú hmotnosť, takze je to to isté? Ešte by ma zaujimalo, koľko Cecka prejde do mlieka, keďže plne kojim. Ďakujem.

Většinou to lidé dávkují objemově, tedy třeba lžičku a lžičku, ale jinak by nevadilo ani složky odvážit, půjde o zhruba stejný objem a nepatrný rozdíl zde není podstatný. Pokud je dost vitamínu C v těle přechází pochopitelně i do mléka, ale předpokládám, že tam bude stav celkem stabilní, příroda zde zařadila dost slušně fungující regulaci. Někde zde stav dávkování vysokých dávek céčka v těhotenství a po porodu popisovala členka Sarka, tak pohledejte.

Nickname — ned pro 28, 2014 4:06 pm

:arrow: ivana p.
askorbát sodný by měl být v poměru 2:1 - céčko:soda
doporučují to všichni co takhle léčí, jinak špatně vyšumí...ale když Vám to tak vyhovuje :wink:

Citace:
Pokiaľ ide o získanie sodného askorbátu pre ústne použitie pomocou reakcie sodného bikarbonátu a kyseliny askorbovej, hmotnostne ide síce možno o pomer 1:2, ale objemovo (prášok sódy oproti prášku kyseliny askorbovej) to odhadom môže vyzerať skôr na pomer 1:3. Keďže nadbytok sódy by mohol byť pri vyšších dávkach škodlivý, výsledný roztok pre ústne použitie by mal mať miernu prevahu kyseliny askorbovej, čiže mal by byť ešte kyslý, nie sódovo slano-horký; vhodnejší sa preto môže ukázať optický pomer 1:4. Chuťové preferencie sú individuálne, niekomu viac vyhovuje kyslejší výsledok (prevaha kyseliny askorbovej), niekomu neutrálny.
antibush1 — úte bře 10, 2015 11:22 am

Zdravím všechny a měl bych otázku:
používám Céčko ve formě askorbátu sodného. Chci používat i askorbát vápenatý a draselný. Koupil jsem tedy hydrogenuhličitan draselný, ale neměli hydrogenuhličitan vápenatý, tak jsem koupil UHLIČITAN VÁPENATÝ. Po smíchání UHLIČITANU VÁPENATÉHO s kyselinou askorbovou ta směs je taková jakoby nerozpuštěná.
Tak se ptám: je rozdíl - uhličitan a hydrogenuhličitan?
Udělal jsem tu směs špatně?

Jarda — ned kvě 03, 2015 1:08 pm
antibush1 píše:
Zdravím všechny a měl bych otázku:
používám Céčko ve formě askorbátu sodného. Chci používat i askorbát vápenatý a draselný. Koupil jsem tedy hydrogenuhličitan draselný, ale neměli hydrogenuhličitan vápenatý, tak jsem koupil UHLIČITAN VÁPENATÝ. Po smíchání UHLIČITANU VÁPENATÉHO s kyselinou askorbovou ta směs je taková jakoby nerozpuštěná.
Tak se ptám: je rozdíl - uhličitan a hydrogenuhličitan?
Udělal jsem tu směs špatně?

Tak rozdíl je to zásadní, to vám fungovat určitě nebude z chemického hlediska jde o naprosto jinou látku.

romaneta — pát srp 12, 2016 1:26 pm

dobry den pane zajicku, poridila jsem si l-askorbat vapenaty a hydrogenuhlicitan draselny a chtela bych vedet, jake je bezpecne davkovani? moc dekuju za odpoved

Jarda — ned srp 28, 2016 12:40 pm
romaneta píše:
dobry den pane zajicku, poridila jsem si l-askorbat vapenaty a hydrogenuhlicitan draselny a chtela bych vedet, jake je bezpecne davkovani? moc dekuju za odpoved

To je otázka, vždy bude záležet na deficitech v těle a vzhledem k tomu že naprostá většina lidí má vysoký vápník a mnohdy i vysoký draslík, dost těžko mohu plácnout nějaké číslo když o vás nic nevím. Pak se dá mluvit pouze o toxickém dávkování, což je u vápníku nepodstatné, tím se skoro otrávit nemůžete i když svá rizika má pochopitelně také, ale u draslíku je to jiná liga, tím se předávkovat pochopitelně dá a může to mít i fatální důsledky. Obecně bych viděl rozumné nepřekračovat dávku 4 g denně, což by mělo být relativně bezpečné skoro pro každého, ale například člověk s poruchou ledvin to snášet nemusí, prostě toto již není sranda a je třeba dost přesně si postupy a rizika nastudovat.

romaneta — úte srp 30, 2016 10:42 am
Jarda píše:
To je otázka, vždy bude záležet na deficitech v těle a vzhledem k tomu že naprostá většina lidí má vysoký vápník a mnohdy i vysoký draslík, dost těžko mohu plácnout nějaké číslo když o vás nic nevím. Pak se dá mluvit pouze o toxickém dávkování, což je u vápníku nepodstatné, tím se skoro otrávit nemůžete i když svá rizika má pochopitelně také, ale u draslíku je to jiná liga, tím se předávkovat pochopitelně dá a může to mít i fatální důsledky. Obecně bych viděl rozumné nepřekračovat dávku 4 g denně, což by mělo být relativně bezpečné skoro pro každého, ale například člověk s poruchou ledvin to snášet nemusí, prostě toto již není sranda a je třeba dost přesně si postupy a rizika nastudovat.

aha, ja myslela, ze vetsina lidi ma vysoky sodik. delavam si askorbat sodny, tak jsem ho chtela stridat s temi druhymi. proc tedy doporucujete michat himalajskou sul s KCl?

Jarda — ned zář 25, 2016 5:55 pm
romaneta píše:
aha, ja myslela, ze vetsina lidi ma vysoky sodik. delavam si askorbat sodny, tak jsem ho chtela stridat s temi druhymi. proc tedy doporucujete michat himalajskou sul s KCl?

Většina sice ano, ale všichni ne a těm pak vysoké dávky draslíku mohou vážně škodit. To je i důvodem proč vždy dávat i protiprvek a míchat himalájskou sůl s KCl, ono to ve stravě ani jinak není, vždy jsou tam oba.

stevo69 — pon pro 26, 2016 1:54 pm

Zdravím Jardo, chcem sa spýtať či môžem miešať askorbat vápenatý s hydrogenuhličitanom draselným a akom pomere.
dakujem

jahrb — ned led 22, 2017 8:46 pm

1. Když se blížil důchodový věk chtěli jsme pro sebe udělat něco více. Ženě vyhovovalo po ránu pití šťávy z citrusových plodů. Citron byl moc kyselý, vyhrál grep. Abychom nepili konzervanty a aromata kupovali jsme plody a lisovali je. Po několika měsících mi kardiolog tyto šťávy zakázal (měl jsem 3 stenty). Žena pokračovala dokud ji nezjistili osteoporózu. Dodatečně jsem zjistil, že grepy jsou k nám dovážené nezralé (barva je upravena následně, chemicky), proto šťáva v žaludku působí kysele a tělo si bere k neutralizaci vápník z kostí.
2. Jsem v kontaktu s lidmi (masér) potřebuji se chránit před onemocněním. Následně jsem začal používat vysoké dávky vit. C s rajčaty nebo jako liposomy. Ne pravidelně, ale hlavně v zimě a na jaře. Nemocnost klesla, ale objevila se dna, bolesti kloubů, ucpávání cév (mám již za 6 let pět stentů) a zhoršila se cukrovka - od loňského léta píchám inzulín. V literatuře jsem našel, že příčinou je používaný chemicky vyráběný vit. C.
3. Nyní jsem v knize M. Tombaka „Vyléčit nevyléčitelné“ zjistil, že doporučuje pít neředěnou šťávu z (mnoha) cirónů a požívat i kůru.
Z mých zkušeností vyplývá, že umělý vit. C je pro více méně zdravé lidi jako převence nachlazení. Mám prosbu, jaké zkušenosti s vit. C máte vy a čím se zbavit chemie nejen na citrusových plodech. Konzumace ovoce i některé zeleniny je se slupkou hodnotnější.

Jarda — ned led 29, 2017 7:53 pm
stevo69 píše:
Zdravím Jardo, chcem sa spýtať či môžem miešať askorbat vápenatý s hydrogenuhličitanom draselným a akom pomere.
dakujem

Tak na to odpovědět nedovedu, to jsem nikdy nezkoušel a ani netuším zda a jak by případná reakce vůbec proběhla.

Jarda — ned led 29, 2017 8:06 pm
jahrb píše:
1. Když se blížil důchodový věk chtěli jsme pro sebe udělat něco více. Ženě vyhovovalo po ránu pití šťávy z citrusových plodů. Citron byl moc kyselý, vyhrál grep. Abychom nepili konzervanty a aromata kupovali jsme plody a lisovali je. Po několika měsících mi kardiolog tyto šťávy zakázal (měl jsem 3 stenty). Žena pokračovala dokud ji nezjistili osteoporózu. Dodatečně jsem zjistil, že grepy jsou k nám dovážené nezralé (barva je upravena následně, chemicky), proto šťáva v žaludku působí kysele a tělo si bere k neutralizaci vápník z kostí.
2. Jsem v kontaktu s lidmi (masér) potřebuji se chránit před onemocněním. Následně jsem začal používat vysoké dávky vit. C s rajčaty nebo jako liposomy. Ne pravidelně, ale hlavně v zimě a na jaře. Nemocnost klesla, ale objevila se dna, bolesti kloubů, ucpávání cév (mám již za 6 let pět stentů) a zhoršila se cukrovka - od loňského léta píchám inzulín. V literatuře jsem našel, že příčinou je používaný chemicky vyráběný vit. C.
3. Nyní jsem v knize M. Tombaka „Vyléčit nevyléčitelné“ zjistil, že doporučuje pít neředěnou šťávu z (mnoha) cirónů a požívat i kůru.
Z mých zkušeností vyplývá, že umělý vit. C je pro více méně zdravé lidi jako převence nachlazení. Mám prosbu, jaké zkušenosti s vit. C máte vy a čím se zbavit chemie nejen na citrusových plodech. Konzumace ovoce i některé zeleniny je se slupkou hodnotnější.

To bych viděl jinak a i když umělé céčko má své nezpochybnitelné mouchy neviděl bych v něm zase tolik negativ. Pokud jde o aplikaci větších množství citrusů které jsou sem dováženy vyloženě nezralé a nemají tedy céčko skoro žádné v tom zase tolik výhod nevidím, to vám více poslouží místní šípky, nebo rakytník a z cizích věcí třešeň acerola a camu camu. Odstranit voskování a postřiky lze do určité míry teplou vodou a kartáčkem, ale zcela se toho zbavit je prakticky nemožné. Jinak ty vaše problémy bych asi viděl z jiného úhlu, prostudujte si tuto knížku a uvidíte zda to je jak si myslím.

Alopat — úte led 31, 2017 2:45 pm
jahrb píše:

1. Přesně toho jsem se obával, že něco podobného způsobuje každodenní konzumace citrusových plodů s obsahem kyseliny citronové, i přes jejich nesporný (zřetelně viditelný) přínos na omlazení. http://www.petrlukes.cz/?p=46

2. A není to náhodou tak, že bílé krvinky nadopované Vitamínem C likvidují breberky ve Vašem těle, lokálně vzniká zánět a uhynulé patogeny ucpávají cévy? Nemáte nějaký odkaz, který by potvrzoval Vaši domněnku, že nadužívání syntetického Vitamínu C zvyšuje inzulínovou rezistenci? Neměl jste díky supletementaci céčka při preventivních prohlídkách v krvi nadměrný obsah železa, které stimuluje patogeny stojící za Vámi zmiňovanými chorobami anebo si myslíte, že je vše, což se mi ale zdá příliš jednoduché způsobeno pouhým přebytkem a vysrážením kyselin? Bylo by totiž dobré objasnit, co je na tom z biochemického hlediska špatně. V nedávné době se zjistilo, že diabetes 2. typu, kde je obvykle ztučnělá slinivka, lze zvrátit kalorickou restrikcí v rámci nízkosacharidové diety. Ostatní cukrovky jsou s velkou pravděpodobností parazitálního původu, stačí si loknout v rybníce nebo mít kontaminovaný zdroj pitné vody. Nepracujete pod zářivkama, nesladíte fruktózou, popř. nekonzumujete margaríny a rostlinné oleje?
http://www.alternative-medicine-doctors.net/The_role_of_iron_in_cancer_and_infections.htm

3. Jednou jsem odšťavoval pomeranče i s dužinou, ošetřenou kůru jsem stáhl škrabkou. Na mrkev jsem takové ty zdrsněné žínky, ať už umělé nebo z přírodního vlákna, ještě nepoužil, i když by to také asi šlo, pokud by člověk nechtěl přijít o léčivé látky koncentrované ve slupce. Je to problém, když dojde domácí bioprodukce a u té kupované člověk neví, čím to bylo ošetřeno a v čem vypráno.

http://www.internetwks.com/owen/gaa.html
https://thebloodsugardiet.com/the-bsd-options/
http://www.naturalhealth365.com/insulin-resistance-blood-glucose-1939.html

jitka01 — pát úno 17, 2017 9:47 pm

Prosím o radu, který askorbát vitamínu C je pro mě vhodnější - sodný nebo vápenatý?
Vzhledem k přechodovému věku a možnému nedostatku vápníku - osteoporóza - bych volila raději askorbat vápenatý.
U askorbátu sodného mám strach z vázání vody v těle - otoky nohou.
Je možné vyrobit askorbát vápenatý smícháním vit. C s Vitaplastinem a v jakém poměru?
Vitaplastin:
http://www.bioveta.cz/pripravky/veterin ... rasek.html

Alopat — ned úno 19, 2017 2:45 pm

Máte pravdu, navyšovat příjem vápníku a sodíku u žen v přechodovém věku a dále 50+ je sebepoškozování, neboť právě při této hormonální nerovnováze způsobené estrogenní dominancí na úkor progesteronu, což je i skutečná příčina řídnutí kostí a deformací páteře (vedle nesprávného poměru vápníku a fosforu odchylujícího se od poměru 2:1, nedostatku Vitamínu D a hořčíku a naopak přebytku kyseliny citronové v potravě, parazitálních nákaz atd.), dochází ke kalcifikaci měkkých tkání a otokům. Řešením je výroba askorbátu z kyseliny L-askorbové neutralizované hydrogenuhličitanem draselným. Zaměřte se na články o estriolu podobných účincích některých fytoestrogenů - isoflavonů, lignanů a inhibitorech aromatázy v potravinách. V létě připadá v úvahu zelený nápoj z červeného jetelu a v zimě lněné semínko (sirná patlanina, vysoký obsah lignanů je v nefiltrovaném lněném oleji), celoročně klíčené fermentované zrno (žitný kváskový chléb ze šrotu a sladu, ječné kroupy, ideálně bio oves nahý a pohanka s domácím kefírem). Členové fóra by se mohli podělit o své zkušenosti se sójovým a mandlovým mlékem. http://menostop.sweb.cz/

https://www.celostnimedicina.cz/stravovani-zen-po-ctyricitce.htm
https://www.celostnimedicina.cz/estrogenova-dominance.htm
http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/04/je-epidemie-estrogenove-dominance_17.html
http://www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-ve-vyzive-predstavuji-uzitek-nebo-riziko_1.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-selektivni-modulatory-receptoru-estrogenu.aspx
https://www.dtest.cz/clanek-362/funkcni-potraviny-obiloviny-12-kapitola/jak-jsme-testovali
http://www.lifeextension.com/magazine/2008/8/estriol-its-weakness-is-its-strength/page-01

jitka01 — ned úno 19, 2017 6:53 pm

Díky za radu - nemůže mi ale draslík v askorbátu snížit již tak nízký tlak?
Děkuji za odkazy - na jaře začnu s jetelem - hned za domem máme louku kde roste a je v biokvalitě :D

AnnaS — pon úno 20, 2017 2:14 am

Jen dotaz. Jsem těhotná, užívám vit.C jako askorbát sodný z důvodů vleklé choroby ucha (v zásadě jsem se takto vyhnula několika atb, za což jsem nesmírně vděčná). Do této doby jsem měla celkem strach užívat megadávky C, vždy to jen lechtám, protože jsem netušila, jaký vliv to může mít na těhotenství. Až tady jsem si přečetla, že se něco takového dokonce doporučuje?? No, musím studovat.

Čtyři dotazy:
1) Používám poměr 2:1 ve prospěch C, ale objemově. Zde jsem četla několikrát dva protichůdné názory, za prvé, že objemově se jedná o cca totéž a tedy že si dělám neutralizovanou formu askorbátu, ani kyselou ani zásaditou, což bych brala. A potom jsem se znova tady dočetla, že se má používat pro neutralizaci 3:1, protože váhově je to rozdíl??? Jsem zmatená...

2) Já celkem nemám problém s užíváním C, nepociťuji jej negativně. Pouze když jsem zkoušela pít silně kyselou formu askorbátu s čerstvě lisovanými zeleninovými šťávami, po pár dnech jsem začala krvácet z úst - okamžitě jsem začala neutralizovat a v pořádku. Ovšem manžel, pokud užívá askorbát sodný (vždy jen nárazově, když je opravdu nemocný), dostane opravdu veliké nadýmání, které popisuje téměř horší, jak samotnou nemoc. Naposledy byl ochoten pít askorbát pouze silně kyselý...jaký toho může být důvod?

3) V nemoci dávám dceři (necelé tři roky) také C. Stále jsem měla malé výčitky, jestli jí nějak neškodím, i když jsem velmi kvitovala, že prostě léky, apropo atb nepotřebujeme. Až tady jsem se dočetla, že dokonce dávají nově narozeným dětem C do úst...tedy jen potvrzení: nejsou nějaké výjimky pro dětský organismus? Neutralizuji jí to stejně jako sobě.

4) Používám kys. askorbovou z Fichemy, vyjde to o dost levněji, kvalita je deklarovaná potravinářská. Je kvalita OK? Jinde se ceny pohybují mnohem více, tak mě to zaráží...taky teď používám jedlou sodu od fichemy, kvalita zas "jen" potravinářská, nikoliv farmaceutická, ale deklarují, že je bez přidaného hliníku....tak jsem jim uvěřila;)

jitka01 píše:

Dobře vám odpovídá člen Alopat a jenom dodám že za tím spíše hledejte hormonální problém, než pouhý nedostatek nějakého prvku, to je většinou druhotný problém. Osobně aplikaci vápníku zase tak moc nedoporučuji, protože dodávat vápník do již zavápněného organizmu nemusí být vždy ten nejlepší nápad o tom jsem zde již mnohokrát psal.

Jarda — ned bře 26, 2017 9:37 am
jitka01 píše:
Díky za radu - nemůže mi ale draslík v askorbátu snížit již tak nízký tlak?
Děkuji za odkazy - na jaře začnu s jetelem - hned za domem máme louku kde roste a je v biokvalitě :D

Nízký tlak je většinou opět hormonální záležitost, jde o nadledvinky které si tlak normálně regulují a pak je nutné dodávat ne jeden prvek, ale oba, tedy najednou sodík i draslík. Většinou se to dá pořídit stravou i když dnes je těch minerálních látek ve stravě bohužel docela málo.

Jarda — ned bře 26, 2017 9:44 am
AnnaS píše:
Jen dotaz. Jsem těhotná, užívám vit.C jako askorbát sodný z důvodů vleklé choroby ucha (v zásadě jsem se takto vyhnula několika atb, za což jsem nesmírně vděčná). Do této doby jsem měla celkem strach užívat megadávky C, vždy to jen lechtám, protože jsem netušila, jaký vliv to může mít na těhotenství. Až tady jsem si přečetla, že se něco takového dokonce doporučuje?? No, musím studovat.

Čtyři dotazy:
1) Používám poměr 2:1 ve prospěch C, ale objemově. Zde jsem četla několikrát dva protichůdné názory, za prvé, že objemově se jedná o cca totéž a tedy že si dělám neutralizovanou formu askorbátu, ani kyselou ani zásaditou, což bych brala. A potom jsem se znova tady dočetla, že se má používat pro neutralizaci 3:1, protože váhově je to rozdíl??? Jsem zmatená...

2) Já celkem nemám problém s užíváním C, nepociťuji jej negativně. Pouze když jsem zkoušela pít silně kyselou formu askorbátu s čerstvě lisovanými zeleninovými šťávami, po pár dnech jsem začala krvácet z úst - okamžitě jsem začala neutralizovat a v pořádku. Ovšem manžel, pokud užívá askorbát sodný (vždy jen nárazově, když je opravdu nemocný), dostane opravdu veliké nadýmání, které popisuje téměř horší, jak samotnou nemoc. Naposledy byl ochoten pít askorbát pouze silně kyselý...jaký toho může být důvod?

3) V nemoci dávám dceři (necelé tři roky) také C. Stále jsem měla malé výčitky, jestli jí nějak neškodím, i když jsem velmi kvitovala, že prostě léky, apropo atb nepotřebujeme. Až tady jsem se dočetla, že dokonce dávají nově narozeným dětem C do úst...tedy jen potvrzení: nejsou nějaké výjimky pro dětský organismus? Neutralizuji jí to stejně jako sobě.

4) Používám kys. askorbovou z Fichemy, vyjde to o dost levněji, kvalita je deklarovaná potravinářská. Je kvalita OK? Jinde se ceny pohybují mnohem více, tak mě to zaráží...taky teď používám jedlou sodu od fichemy, kvalita zas "jen" potravinářská, nikoliv farmaceutická, ale deklarují, že je bez přidaného hliníku....tak jsem jim uvěřila;)

AnnaS — ned bře 26, 2017 1:20 pm
Jarda píše:
1)Nehledejte v to zase takový problém oboje vyhovuje, stejně si tělo dorovnává případný rozdíl.
2)Podle všeho rozhodí HCl v žaludku a pak se v traktu namnoží šmejdi.
3)Nevidím v tom problém, ale každopádně by u dětí i dospělých šlo zcela bez rizika aplikovat některý významný přírodní zdroj, třeba šípky, nebo camu camu.
4)Na to odpovědět nedovedu, neznám vše co se na trhu prodává a jak slušný a spolehlivý daný prodejce je.

Děkuji za odpověď. k Vaší odpovědi na druhou otázku: Je lépe, aby manžel askorbát neužíval? Pokud používá silně kyselou formu, tak jej nic nenadýmá, krátce to vydrží, "jen" jej z toho bolí zuby...

Dále, ač si askorbát poctivě neutralizuji, poslední dobou při jeho používání pociťuji opravdu bolest zubů...dokonce mi začne krvácet z úst při jejich čištění. Pokud askorbát vysadím, do jednoho dne tyto příznaky zmizí a nic mě nebolí....mám dilema, protože jsem těhotná a tímto způsobem se chci vyhnout atb.

Předem děkuji za odpověď.

Jarda — ned bře 26, 2017 2:29 pm
AnnaS píše:
Děkuji za odpověď. k Vaší odpovědi na druhou otázku: Je lépe, aby manžel askorbát neužíval? Pokud používá silně kyselou formu, tak jej nic nenadýmá, krátce to vydrží, "jen" jej z toho bolí zuby...

Dále, ač si askorbát poctivě neutralizuji, poslední dobou při jeho používání pociťuji opravdu bolest zubů...dokonce mi začne krvácet z úst při jejich čištění. Pokud askorbát vysadím, do jednoho dne tyto příznaky zmizí a nic mě nebolí....mám dilema, protože jsem těhotná a tímto způsobem se chci vyhnout atb.

Předem děkuji za odpověď.

Na sílu bych to rozhodně netlačil, pokud mu dělá problém tak krátkodobě dodat a jinak brát přírodní formy s tím problém není a totéž platí pro vás. Ono to není zase pro každého řešení, umělé céčko rozhazuje hladiny mědi v těle a to nemusí být také zrovna ideální a přírodní to nedělá.

Alopat — sob čen 17, 2017 5:05 pm
jahrb píše:

Je nám ctí, že na diskuzní fórum zdraví-az zavítal známý propagátor vysokodávkového užívání Vitamínu C v inovativní kombinaci s rajčatovou šťávou a svěřil se s dlouhodobými účinky své terapie, z nichž vyplývá, že ani jinak zdraví prospěšný a tělu nezbytný antioxidant nelze považovat za všelék.

jahrb píše:
...

Já jsem dlouhá léta konzumoval syntetický askorbát sodný bez následků. Z počátku jsem bral 6 až 20 g denně dle toho, jak jsem se cítil, moje jednorázová dávka byla 2 gramy (6g = 2gramy 3x denně), když na mě něco lezlo, snesl jsem i dávku 4 gramy (až 4g až 5x za den, nebo cca 2g přibližně každé dvě hodiny).
Časem jsem na velké dávky vitamínu C přestal mít chuť a tak jsem postupně klesl na to, že si dám občas pár gramů. Za mě dobrý. Umím naslouchat svému tělu a když řeklo, že už víc nepotřebuje, tak jsem jeho přání respektoval a tak jsem si neublížil.

Moje partnerka to měla jinak - ta snášela trvale (několik let) extrémní dávky askorbátu sodného, cítila se po něm sice lépe, ale zdravotní stav se jí nezlepšoval, spíše se plíživě zhoršoval. Plíživé zhoršování je nenápadné a nás ani jednoho netrklo, že je něco hodně špatně. Bohužel, dlouhodobá tolerance extrémních dávek vitamínu C znamená, že vitamínem C se akutní problém neřeší, pouze se maskuje nějaký hlubší chronický problém a pokud se nenajde a nevyřeší příčina, tak to nedopadne dobře.

Odpovím proto na něco trochu jiného:

Dlouhodobé vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit metabolismus mědi a to potenciálně oběma směry - podpořit ukládání mědi v těle a vyvolat tak toxicitu mědi, nebo také snížit příjem a vyvolat deficit mědi. Měď je opravdu prevít. Tělo dokonce může mít deficit (tělu dostupné mědi) a nadbytek metabolicky nedostupné mědi současně!
Závisí to zřejmě na tom, kdy vůči jídlu vitamín C konzumujete. Z krve nebo moči se problém s mědí prakticky nepozná, o to je to horší.

Schopnost konzumovat dlouhodobě (měsíce) opravdu vysoké dávky vitamínu C bez vyvolání průjmu, může to indikovat nadbytek mědi v těle. Měď vitamín C ničí, takže možná proto vitamín C dlouhodobě v dávkách hodně nad 10 gramů za den nevyvolává u lidé s nadbytkem mědi průjem a oni jsou tím pádem v klidu, že "tělo ten vitamín spotřebuje", takže ani takové dávky neškodí. Ony dost možná přímo neškodí, pouze maskují narůstající problém v pozadí. Ale to je jen moje hypotéza.

Mechanismus může být asi takovýto: nedostatek zinku způsobí nadbytek mědi, to způsobuje chemický stres na který tělo opět spotřebováván zinek. Výsledkem je deficit zinku, chromu, manganu, rozhodí se metabolismus draslíku a rovnováha sodík/draslík jde do háje. Začnou se objevovat podivné multisystémové a nespecifické příznaky problémů doslova od hlavy (cokoliv z kategorie neuro/psycho) až k patě (otoky). Prvním postiženým orgánem jsou

pefi píše:
Já jsem dlouhá léta konzumoval syntetický askorbát sodný bez následků. Z počátku jsem bral 6 až 20 g denně dle toho, jak jsem se cítil, moje jednorázová dávka byla 2 gramy (6g = 2gramy 3x denně), když na mě něco lezlo, snesl jsem i dávku 4 gramy (až 4g až 5x za den, nebo cca 2g přibližně každé dvě hodiny).
Časem jsem na velké dávky vitamínu C přestal mít chuť a tak jsem postupně klesl na to, že si dám občas pár gramů. Za mě dobrý. Umím naslouchat svému tělu a když řeklo, že už víc nepotřebuje, tak jsem jeho přání respektoval a tak jsem si neublížil.

Moje partnerka to měla jinak - ta snášela trvale (několik let) extrémní dávky askorbátu sodného, cítila se po něm sice lépe, ale zdravotní stav se jí nezlepšoval, spíše se plíživě zhoršoval. Plíživé zhoršování je nenápadné a nás ani jednoho netrklo, že je něco hodně špatně. Bohužel, dlouhodobá tolerance extrémních dávek vitamínu C znamená, že vitamínem C se akutní problém neřeší, pouze se maskuje nějaký hlubší chronický problém a pokud se nenajde a nevyřeší příčina, tak to nedopadne dobře.

Odpovím proto na něco trochu jiného:

Dlouhodobé vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit metabolismus mědi a to potenciálně oběma směry - podpořit ukládání mědi v těle a vyvolat tak toxicitu mědi, nebo také snížit příjem a vyvolat deficit mědi. Měď je opravdu prevít. Tělo dokonce může mít deficit (tělu dostupné mědi) a nadbytek metabolicky nedostupné mědi současně!
Závisí to zřejmě na tom, kdy vůči jídlu vitamín C konzumujete. Z krve nebo moči se problém s mědí prakticky nepozná, o to je to horší.

Schopnost konzumovat dlouhodobě (měsíce) opravdu vysoké dávky vitamínu C bez vyvolání průjmu, může to indikovat nadbytek mědi v těle. Měď vitamín C ničí, takže možná proto vitamín C dlouhodobě v dávkách hodně nad 10 gramů za den nevyvolává u lidé s nadbytkem mědi průjem a oni jsou tím pádem v klidu, že "tělo ten vitamín spotřebuje", takže ani takové dávky neškodí. Ony dost možná přímo neškodí, pouze maskují narůstající problém v pozadí. Ale to je jen moje hypotéza.

Mechanismus může být asi takovýto: nedostatek zinku způsobí nadbytek mědi, to způsobuje chemický stres na který tělo opět spotřebováván zinek. Výsledkem je deficit zinku, chromu, manganu, rozhodí se metabolismus draslíku a rovnováha sodík/draslík jde do háje. Začnou se objevovat podivné multisystémové a nespecifické příznaky problémů doslova od hlavy (cokoliv z kategorie neuro/psycho) až k patě (otoky). Prvním postiženým orgánem jsou

chorobaSK — ned led 06, 2019 10:18 pm

Dobry večer,

Chcel by som sa spýtať skúsenejších , je normálne ak som v priebehu jedného celého dna tj od rána do večera ... pil askorbat sodny / skoro 15g Cčka(kyselina askorobova ) namiesaná vzdy so sodou bikar. a nedostavil sa prujem respektíve hnačka ?

Nemôže mi to nejak ubližiť ? ten prujem stale neprisiel.

Chcel som zistiť koľko Ccka je pre mna maximálna hranica a ten prújem stále neprichádza a trochu sa obávam či 15g vitamínu C na 55kg človeka nieje moc veľa.

Ďakujem za radu.

Jarda — pon led 07, 2019 10:45 am
chorobaSK píše:
Dobry večer,

Chcel by som sa spýtať skúsenejších , je normálne ak som v priebehu jedného celého dna tj od rána do večera ... pil askorbat sodny / skoro 15g Cčka(kyselina askorobova ) namiesaná vzdy so sodou bikar. a nedostavil sa prujem respektíve hnačka ?

Nemôže mi to nejak ubližiť ? ten prujem stale neprisiel.

Chcel som zistiť koľko Ccka je pre mna maximálna hranica a ten prújem stále neprichádza a trochu sa obávam či 15g vitamínu C na 55kg človeka nieje moc veľa.

Ďakujem za radu.

Tak je to sice dost vysoká dávka, ale znám i případy kdy nezabrala ani dávka ještě vyšší, hodně záleží na tom kolik ho tělo vezme na procesy kde ho potřebuje.

iceberg777 — ned úno 03, 2019 6:32 pm

Mam taku otazku ohladom sodneho askorbatu.
Komercne produkty (aj z USA) maju pomer kys askorbovej a sody cca 9:1
Na chut su dost slane.
preco potom su odporucania miesat kys askorbovu a sodu bikarbonu v pomere 2:1 ?
preco nie tiez 9:1 ?
osobne som si to zamiesal v pomere 10:1 a nie je to take kysle, ze by som mal diskomfort pri piti. Skusal som az 10% roztok takehoto sodneho askorbatu.
Ale je pravda, ze mne nerobi problem ani priamo jest kys askorbovu. Je to ako keby sumienka. Skusal som od 2 roznych vyrobcov, potravinarska a CSL4 kvalita.

Otazka 2:
preco komercne produkty aksorbatu sodneho nešumia vo vode ako moj domaci namiesany v rovnakom pomere?

Jarda — ned úno 03, 2019 7:51 pm
iceberg777 píše:
Na chut su dost slane.
osobne som si to zamiesal v pomere 10:1 a nie je to take kysle, ze by som mal diskomfort pri piti. Skusal som az 10% roztok takehoto sodneho askorbatu.
Ale je pravda, ze mne nerobi problem ani priamo jest kys askorbovu. Je to ako keby sumienka. Skusal som od 2 roznych vyrobcov, potravinarska a CSL4 kvalita.

Otazka 2:
preco komercne produkty aksorbatu sodneho nešumia vo vode ako moj domaci namiesany v rovnakom pomere?

Ten poměr asi mají vyšší hlavně kvůli trvanlivosti výsledného produktu čím více askorbovky tím delší životnost. Pochopitelně také se tím více mění pH v těle než při použití neutrálního poměru. Na druhou otázku nedovedu odpovědět ve vodě by nemělo šumět ani jedno, šumění je důkazem probíhající reakce a ve vodě není s čím nějakou reakci nastartovat.

pefi — pon úno 04, 2019 11:37 am
iceberg777 píše:
Na chut su dost slane.

Otazka 2:

1) Chemicky vychází správně poměr 2:1 a je to poměr kyseliny askorbové a jedné sody, výsledkem je roztok askorbátu sodného, který je prakticky pH neutrální.
No a ten poměr 9:1, který vidíte na balení askorbátru, je hmotnostní poměr askorbátu vůči sodíku, což jsou dvě složky, které dohromady tvoří askorbát sodný.

2) Pokud si koupíte askorbát sodný, tak si kupujete už hotový askorbát sodný a ne směs kyseliny askorbové a sody, takže to ani šumět nemůže - chemická reakce neprobíhá u vás doma, ale proběhla u výrobce.

iceberg777 — pon úno 04, 2019 7:35 pm

Vdaka za odpovede.

Cize doma nie je mozne vyrobit askorbat sodny? Alebo to sumenie je reakcia a zo zmesy sa stava askorbat sodny?

Aj tak nerozumiem tomu hmotnostnemu pomeru. lebo 2:1 a 9:1 je od seba daleko a pouzil som vahu, nie objem.

Jarda — pon úno 04, 2019 10:05 pm
iceberg777 píše:
Vdaka za odpovede.

Cize doma nie je mozne vyrobit askorbat sodny? Alebo to sumenie je reakcia a zo zmesy sa stava askorbat sodny?

Aj tak nerozumiem tomu hmotnostnemu pomeru. lebo 2:1 a 9:1 je od seba daleko a pouzil som vahu, nie objem.

Vy se vyjadřujete značně zmatečně a pak se nedivte že na takové dotazy dostáváte i zavádějící odpovědi. Askorbát bez ohledu zda je doma vyrobený nebo zakoupený pochopitelně nešumí protože na něm nemá co šumět, jde o vyreagovanou sloučeninu která vzniká poměrně bouřlivou reakcí kyseliny askorbové a jedlé sody tedy kyseliny a zásady. Pokud se tedy zeptáte tak jak jste se ptal, "preco komercne produkty aksorbatu sodneho nešumia vo vode ako moj domaci namiesany v rovnakom pomere?" logicky člověk předpokládá že máte již hotový askorbát v obou případech a vy přitom srovnáváte hotový askorbát s jeho výrobou pomocí reakce dvou látek, což by bylo na jasnovidecký výkon. Jinak si ho tou reakcí vlastně vyrábíte tedy evidentně vyrobit doma jde. Pokud jde o hmotnostní poměr jedná se o poměr jakékoliv váhové jednotky tedy třeba dva gramy a jedem gram nebo v druhém případě devět gramů a jeden gram příslušné látky.

iceberg777 — úte úno 05, 2019 1:18 pm

Ano to som pisal nezrozumizetelne.
No na wikipedi som nasiel Sodium ascorbate is produced by dissolving ascorbic acid in water and adding an equivalent amount of sodium bicarbonate in water. After cessation of effervescence, the sodium ascorbate is precipitated by the addition of isopropanol.
Takze v domacom prostredi len preskocim to vyzrazanie isopropanolom ? To len taka uvaha, ktora forma je potom kvalitnejsia, pripadne ktora ma dlhsiu zivotnost. Pretoze sa hovori ze kyselina L-askorbova oxiduje na vzduchu, ale nikde som zatial nenasiel akorychlo tam oxiduje a teda ako dlho vydrzi. Zvacsa ma dobu exspiracie 1 rok, ale tie sodium ascorbate komercne maju tusim ze dlhsiu, no otazne je ako dlho po otvoreni.

Jarda — úte úno 05, 2019 1:33 pm
iceberg777 píše:
Ano to som pisal nezrozumizetelne.
No na wikipedi som nasiel Sodium ascorbate is produced by dissolving ascorbic acid in water and adding an equivalent amount of sodium bicarbonate in water. After cessation of effervescence, the sodium ascorbate is precipitated by the addition of isopropanol.
Takze v domacom prostredi len preskocim to vyzrazanie isopropanolom ? To len taka uvaha, ktora forma je potom kvalitnejsia, pripadne ktora ma dlhsiu zivotnost. Pretoze sa hovori ze kyselina L-askorbova oxiduje na vzduchu, ale nikde som zatial nenasiel akorychlo tam oxiduje a teda ako dlho vydrzi. Zvacsa ma dobu exspiracie 1 rok, ale tie sodium ascorbate komercne maju tusim ze dlhsiu, no otazne je ako dlho po otvoreni.

Pokud si doma smícháte ty dvě složky, počkáte až se reakce dokončí a látku spotřebujete nemusíte řešit nic z uvedeného. Jiná věc by byla pokud by jste chtěl askorbát vyrábět na kšeft, což je ovšem asi docela nesmysl protože ho vždy vyrobíte dráž než velkovýrobci. Jinak samotná prášková forma může oxidovat pouze pokud se k ní dostane kyslík, tedy v originálním balení které je neprodyšné, nebo při uchování látky v hermeticky uzavíratelné nádobě tento problém také řešit nemusíte.

pefi — úte úno 05, 2019 2:12 pm
iceberg777 píše:
Vdaka za odpovede.

2:1 je hmotnostní poměr kyseliny askorbové a jedlé sody když vyrábíte askorbát sodný
1:9 je hmotnostní poměr atomů sodíku a atomů tvořící askorbát ve výsledné molekule askorbátu sodného. Znamená to, že když zkonzumujete 10 gramů askorbátu sodného, tak jste do sebe dostal 1 gram sodíku a 9 gramů "vitamínu C".
Jestli použijete hmotnost nebo objem je v domácích podmínkách skoro jedno, takže já si kyselinu se sodou míchám objemově v poměru objemů 2:1.

Goldman — pon úno 11, 2019 12:54 pm
pefi píše:
2:1 je hmotnostní poměr kyseliny askorbové a jedlé sody když vyrábíte askorbát sodný
1:9 je hmotnostní poměr atomů sodíku a atomů tvořící askorbát ve výsledné molekule askorbátu sodného. Znamená to, že když zkonzumujete 10 gramů askorbátu sodného, tak jste do sebe dostal 1 gram sodíku a 9 gramů "vitamínu C".
Jestli použijete hmotnost nebo objem je v domácích podmínkách skoro jedno, takže já si kyselinu se sodou míchám objemově v poměru objemů 2:1.

To se dá přežít bez následků, brát v jednorázových dávkách 9 gramů vitamínu C? Nemůže to zničit třeba ledviny?

pefi — pon úno 11, 2019 1:44 pm

S ledvinami se to traduje, ale podle mých zdrojů je to blud. Kořeny to má ve studii, kde měli nějakou hypotézu, pacienti pili vitamín C, následně v moči hledali něco, co tam nakonec nebylo, a potom ještě jeden den starý vzorek dali na další analýzu a našli tam oxaláty. Jelikož oxaláty mohou způsobovat ledvinové kameny, tak bílé pláště začaly šířit paniku, že vitamín C může způsobovat ledvinové kameny.

Problém je v tom, že ten vzorek moči nechali dlouho stát na vzduchu, kde zoxidoval. Když si namícháte vitamín C a necháte ho stát na stole, tak postupně mění chuť - očividně dochází k nějaké reakci a z původně příjemné chuti se stává chuť nepříjemná. Proto je potřeba vitamín C pít do cca 15 mintu po namíchání.

Problém s megadávkami není s ledvinami, ale v tom, že vitamín C ovlivňuje metabvolismus mědi a ve výsledku si dlouhodobým příjmem megadávek lze vyrobit jak deficit, tak přebytek mědi, může to mít nedobrý vliv na cerulioplasmin. Ale po dobu několika týdnů jsou podle mé osobní zkušenosti vysoké dávky vitamínu C bez problémů - já jsme se řídil chutí a tělo si řeklo kdy chce ještě a kdy už má dost, některé dny jsem se dostal k 20 gramům za den.

ZDENINA — pon úno 11, 2019 5:41 pm
pefi píše:
S ledvinami se to traduje, ale podle mých zdrojů je to blud. Kořeny to má ve studii, kde měli nějakou hypotézu, pacienti pili vitamín C, následně v moči hledali něco, co tam nakonec nebylo, a potom ještě jeden den starý vzorek dali na další analýzu a našli tam oxaláty. Jelikož oxaláty mohou způsobovat ledvinové kameny, tak bílé pláště začaly šířit paniku, že vitamín C může způsobovat ledvinové kameny.

Problém je v tom, že ten vzorek moči nechali dlouho stát na vzduchu, kde zoxidoval. Když si namícháte vitamín C a necháte ho stát na stole, tak postupně mění chuť - očividně dochází k nějaké reakci a z původně příjemné chuti se stává chuť nepříjemná. Proto je potřeba vitamín C pít do cca 15 mintu po namíchání.

Problém s megadávkami není s ledvinami, ale v tom, že vitamín C ovlivňuje metabvolismus mědi a ve výsledku si dlouhodobým příjmem megadávek lze vyrobit jak deficit, tak přebytek mědi, může to mít nedobrý vliv na cerulioplasmin. Ale po dobu několika týdnů jsou podle mé osobní zkušenosti vysoké dávky vitamínu C bez problémů - já jsme se řídil chutí a tělo si řeklo kdy chce ještě a kdy už má dost, některé dny jsem se dostal k 20 gramům za den.

Nevím jestli je to opravdu blud,ale Ferda uvádí problémy se sluchem a to dokonce i u potomků.A sluch souvisí i s činností ledvin.Takže třeba ledviny budou v pohodě,ale můžete být hluchej jako poleno.Ale třeba Pauling měl úplně jiné zkušenosti.Uvědomte si,že tělo si velmi rychle navyká na zvýšenou dávku a chce ji pořád a ještě víc.Proto je lepší zařazovat pauzy.Brala jsem Mg,Ca a béčka v těhotenství,dle Ing.Janči,malýmu se pak kazily dost první zuby,protože organismus byl přivyklý na vyšší dávky.Takže radši opatrně a ne dlouhodobě.

JanV — pát bře 13, 2020 9:46 pm

Nabízí se tedy nejdůležitější otázka - jestliže kyselina askorbová sníží celuloplasmin a způsobí toxicitu mědi, zda stejně negativní účinky má i askorbát vápenatý a hořečnatý..?

Jarda — sob bře 14, 2020 8:23 pm
JanV píše:
Nabízí se tedy nejdůležitější otázka - jestliže kyselina askorbová sníží celuloplasmin a způsobí toxicitu mědi, zda stejně negativní účinky má i askorbát vápenatý a hořečnatý..?

Na to odpověď neznám, ale krátkodobě zvláště v období viróz bych nad tím zase tolik nepřemýšlel a raději nějaké céčko dodával.

JanV — pát bře 20, 2020 8:05 am

Už se mi to podařilo zjistit. Askorbát vápenatý je bohužel kyselina askorbová a přidany vápník. Askorbát hořečnatý - kyselina askorbová s hořčíkem atd.. Pokud se ke kyselině askorbové přidají bioflavonoidy tak stoupne jak využitelnost, vstřebatelnost tamní doba po kterou kys. Ask. Koluje v organismu. Dobu použitelnosti zvyšuje i vytamin e s mixem tokoferolu.
Je však otázka zda toto vše zabrání vlivu kyseliny askorbové na ceruloplasmin. Kyselina by měla být v poměru 2:1 k bioflavonoidum. Další otázka je kolik mg bioflav. je třeba v gramu aceroly nebo jedne mrkví.

Jarda — pát bře 20, 2020 12:19 pm
JanV píše:
Už se mi to podařilo zjistit. Askorbát vápenatý je bohužel kyselina askorbová a přidany vápník. Askorbát hořečnatý - kyselina askorbová s hořčíkem atd.. Pokud se ke kyselině askorbové přidají bioflavonoidy tak stoupne jak využitelnost, vstřebatelnost tamní doba po kterou kys. Ask. Koluje v organismu. Dobu použitelnosti zvyšuje i vytamin e s mixem tokoferolu.
Je však otázka zda toto vše zabrání vlivu kyseliny askorbové na ceruloplasmin. Kyselina by měla být v poměru 2:1 k bioflavonoidum. Další otázka je kolik mg bioflav. je třeba v gramu aceroly nebo jedne mrkví.

To takto pitvat asi nejde, prostě smíchat třeba 150 g rozmixovaného rakytníku s 50 g céčka, prošejkrovat a brát podle potřeby a ceruloplazmin v době epidemie prostě neřešit. Krátkodobě se nic moc podělat nedá a snad se to povede stopnout do letních měsíců.

Alopat — čtv čec 09, 2020 10:27 am
pefi píše:

Zvláštní, jak účinné a bezpečné látky, které se právě kvůli těmto vlastnostem dost často kombinují, ovlivňují právě metaloproteinázy. To jistě není náhoda a doporučil bych se zaměřit ve výzkumu chování breberek jak na vliv chelátorů těchto kovů - extracelulárně (kde nedostatek mědi bude prospívat goaldům) a intracelulárně působících (zvyšující se koncentrace mědi uvnitř buněk zastavuje vývoj eukaryotů), tak inhibitorů odtoku z napadených buněk - P-type ATPázy, efluxní a protonové pumpy.

Subantimicrobial Dose Doxycycline Worsens Chronic Arthritis-Induced Bone Microarchitectural Alterations in a Mouse Model: Role of Matrix Metalloproteinases?
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.00233/full
Copper Transporting P-type ATPases and Human Disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12539960/

Ÿura — ned dub 09, 2023 12:02 pm
JanV píše:

Ja si nemyslim, ze vit C zpusobuje toxicitu medi. Spis je to prave naopak. On tu med v tele celkove snizuje.. Toxicita medi zpusobuje deficit vitaminu C coz je logicke, protoze med je silny oxidant. Takze jak muze prebytek vitaminu C zpusobovat prebytek medi.. ANo jsou nejake studie, kde vit C snizi ceruloplasmin, ale nikde jsem se tam nedocetl jestli se tim zvysi v tele ta forma volne a tedy toxicke medi.. Ceruloplasmin se zveda pri zanetu nebo jakekoliv infekci a pod.. Vit C ho snizil. Ted je otazka jestli to je zadouci reakce a nebo naopak.. Nad timhle laboruju roky. Jestli me priznaky jsou zpusobene nedostatkem biodostupne medi a nebo jestli jsou zpusobene oxidacnim stresem z prebytku volne medi a/nebo deficitem vitaminu C... Tak jako tak vysoke davky vit C na 100% snizuji med v tele a ne zvysuji.. Zatim to delam tak, ze se drzim davky kolem 300-500mg coz je davka realne dosazitelna stravou.. Jak uz se pohybujeme v davkach na gramy nebo dokonce nitrozilne tam uz je ten efekt na med dost znacny. Jestli to je pozitivni nebo negativni zase zalezi pripad od pripadu. Clovek co ma toxicitu medi a hodne oxidacniho stresu z ni. Ten bude z velkych davek vit C benefitovat. Clovek co ma uz tak nedostatek medi si tim spise uskodi.. Kazdopadne v drtive vetsine pripadu je pravdepodobnejsi deficit vit C a prebytek medi u vetsiny lidi. Morley Robbins je v tomhle ve velkem omylu. Jedine v cem s nim souhlasim je, ze plno lidi ma i prebytek zeleza a nedostatek horciku, ale s tou medi je uplne vedle a plno lidi tema radama urcite zabil.. Skoncili s rakovinama, Alzhaimrama a pod..