Ahoj všem, bohužel stále nacházím rozporuplné informace o tom, zda je B12 z rostlinné stravy využitelný. Pořád kulminuji mezi nejedením a velmi malém jedení masa, momentálně tak 2x za měsíc rybu, sýr 1x měsíčně a občas máslo a vejce, jinak tak 99% vegan strava s min. 50% raw stravy. Z krevních testů mám nedostatek B12. V dostatečné míře jím rostlinné zdroje B12 a zřejmě to nefunguje ![]()
Ktere rostlinne zdroje jis? A mas nejake zdravotni problemy? Nebo jen tak z nudy chodis na krevni testy v dobre vire, ze doktori, prestoze neumeji temer nic vylecit, vedi presne kolik mas mit v tele ktereho vitaminu a mineralu?
Ptam se ja, nechapu, pro mi davas otazky
Proc z nudy? Mam zdravotni problemy a tak hledam pricinu, to je snad logicke, ne?
K lekari rozhodne nechodim a o lekarich vim sve, vim i dost o alternativni medicine. Nedostatek mi nasli i na premereni na pristroji u alternativniho lekare, bohuzel jsem nazev zapomnela. Mam bohatou stravu, jim biopotraviny, zadne nekvalitni jidlo, stravuji se dost zdrave. Rada bych, aby se debata drzela tematu B12. Dekuji za pochopeni.
Projdi si toto: http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/
Tam, hádám, najdeš vše, co tě zajímá.
Diky Ondro, mrknu ![]()
Psala jsi ze "V dostatečné míře jím rostlinné zdroje B12 a zřejmě to nefunguje
", tak me zajimaly detaily. Mozna bych ti pak poradil co bys jeste mohla zkusit nebo bych se dozvedel, ze to co si myslim ze by melo fungovat nefunguje.... tak sorry
Jde o to, kdyby to bylo napsany normalne jako dotaz, co tedy vlastne jim. Tvuj prispevek vyznel jako ze ja jsem blb a ty jsi nejchytrejsi. Jim bezne rostlinne zdroje, ktere jsou doporucovany, urcite je kazdy zna. Nejim zadne doplnky stravy z lekarny, jestli myslis toto. Vzhledem k dostupnym informacim a vyjadreni veganske spolecnosti (ci jak se to jmenuje) pochybuji o tom, ze ty rostlinne zdroje funguji. Jak jim, jsem popsala. Mam uplne jiny zdravotni problem, ktery nesouvisi se stravovanim. Tak se prislo i na to, ze mam nizkou hladinu B12. Cetla jsem prispevek http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/ a z toho vyplyva, ze to asi tak bude. Na druhou stranu je na svete nekolik milionu ci spise vice veganu a zjevne nedostatkem netrpi. Tezko rici, cemu verit.
Nazoru je spousta, nicmene nejzajimavejsi je jak to funguje v praxi. Za zajimave povazuju dva zdroje, nutricni kvasnice a Spirulinu, vim samozrejme o clancich proti. Nicmene beres nejake nutricni kvasnice a Spirulinu??? A jeste myslim pisou o nejakych mikroorganizmech na spatne umytych prirodnich potravinach, tech mam urcite hodne:-), ale nechce se mi to hledat.
> Mam uplne jiny zdravotni problem, ktery nesouvisi se stravovanim.
Takze zadny zdravotni problem ktery by mohl souviset s nedostatkem B12 nemas?
A co takhle homocystein, ten máte v normě, nebo vysoký. Pokud vysoký, máte špatnou skladbu bakterií ve střeva a pak se béčka netvoří a musejí se dodávat. Dávky jsou pochopitelně někde jinde, než jsou ty doporučené, třeba B12 se bere 1500 mcg denně.
Dnes jsem si dal skoro půl kila jater, tam je B12 na měsíc.
Jenže to takhle nejde. Sníst množství na měsíc. Tělo to nevezme a neuloží. Jen je osmahnu a jím jako čevabčiči s bramborama hořčicí a cibulí.
Jinak,
Dekuji vsem.
Jarda: homocystein mam v norme, proto to az tak neresim
Tak spis resim, zda to cele o B12 nejsou bachorky nebo ze kazde telo je jine.
Kachne: maso nejim, jen velmi obcasne ryby a vnitrnosti bych nikdy nejedla, specialne jatra. Vzdyt je to skladiste odpadu, fuj!
Pv: ano, mam problem s kycli, nerovnovahu, udajne jeden delsi bocni adjuktor na protilehle strane panve od kycle dolu. Pry i nejake zanetlive lozisko v trisle, byla jsem opakovane na Global Diagnostics a jeste na jednom vysetreni, nazev nevim. Dnes budu zkouset telove svice na postizene misto. Pri zatizeni me strasne boli hamstringy a stehuje se mi to ruzne v trisle dopredu a dozadu. Spirulinu jim snad na kila
Kvasnice jist nechci, protoze se pestuji zpravidla na GMO psenici a psenici i GMO odmitam jist. Mozny je, ze ho mam dostatek, jen jsou spatne normy. Cetla jsem, ze i masozravci maji nekdy nizkou hladinu B12. Jenze informaci je mraky a casto jsou protichudne. V tomhle pripade nejsem schopna dat na intuici, proste to nejak nefunguje.
Kachne: maso nejim, jen velmi obcasne ryby a vnitrnosti bych nikdy nejedla, specialne jatra. Vzdyt je to skladiste odpadu, fuj!
A že se tam ta spouta odpadu vejde, divím se že člověk nemá
Jarda: homocystein mam v norme, proto to az tak neresim Kachne: maso nejim, jen velmi obcasne ryby a vnitrnosti bych nikdy nejedla, specialne jatra. Vzdyt je to skladiste odpadu, fuj! Pv: ano, mam problem s kycli, nerovnovahu, udajne jeden delsi bocni adjuktor na protilehle strane panve od kycle dolu. Pry i nejake zanetlive lozisko v trisle, byla jsem opakovane na Global Diagnostics a jeste na jednom vysetreni, nazev nevim. Dnes budu zkouset telove svice na postizene misto. Pri zatizeni me strasne boli hamstringy a stehuje se mi to ruzne v trisle dopredu a dozadu. Spirulinu jim snad na kila
To co píšete může souviset s dysfunkcí chodidel, špatným držením těla , nějaké svalové dysbalance atd. Zkuste nějakého dobrého fyzioterapeuta, ať se vám na to podívá. Svalová dysbalance může klidně způsobit i ten zánět a podobné věci.
Presne. Nejsme popelnice, proto neumime zpracovat odpady. Pokud se nekdo stravuje podobnym zpusobem, tezko radit
Diky, pracuji na tom. RTG odhalil nestejne dlouhe koncetiny, to uz je ted OK, pomohla opet Dornova metoda. Jenze ty svaly se zrejme kvuli tomu jednostrannemu zatizeni na jedne strane zkratily a na druhe vytahly. Tak ted cvicim jogu na kycle a pak chodim i na nejaky dechovy cviceni kvuli zpevneni panve podle Dr.Smíška, jenze to je na dlouhe lokty. Taky mam na te strane stare zraneni kolene, coz to zrejme take ovlivnuje.
SM metoda je opravdu dobrá. Rok jsem ji cvičil a moc mi pomohla. Hlavně ty cviky s lanem. Ve spojeni s dornovkou je to asi to nejúčinější. Po roce, když se posílilo postulární svalstvo, jsem přešel na dynamickou chůzi a tou se až do současnosti udržuji v bezvadné formě Dik, delam, co mohu. Ten muj stav se vynoril necekane, jsem velmi sportovne aktivni. Snad to pomuze Jarda: homocystein mam v norme, proto to az tak neresim Kachne: maso nejim, jen velmi obcasne ryby a vnitrnosti bych nikdy nejedla, specialne jatra. Vzdyt je to skladiste odpadu, fuj! Pv: ano, mam problem s kycli, nerovnovahu, udajne jeden delsi bocni adjuktor na protilehle strane panve od kycle dolu. Pry i nejake zanetlive lozisko v trisle, byla jsem opakovane na Global Diagnostics a jeste na jednom vysetreni, nazev nevim. Dnes budu zkouset telove svice na postizene misto. Pri zatizeni me strasne boli hamstringy a stehuje se mi to ruzne v trisle dopredu a dozadu. Spirulinu jim snad na kila
Tak se podívejte na lidi, kteří ho mají objektivně málo a dojde vám, zda jde o báchorky, nebo ne. Jinak u žen má být homocystein do hodnoty 6, čili se nenechte zblbnout referenčním rozpětím mnohých laborek. Mam deficit B12 (zistene z krvi -hodnota 123 ak som si dobre zapamatala, jednoducho dost pod normou). Lekarka mi navrhla injekcie, vraj sa to rychlejsie zrovna. Ake su klady a zapory takehoto rychleho dopovania oproti tabletam? Vyssie som citala, ze fungujuce zmysluplne davky v tabletach su omnoho vacsie ako je to bezne udavane (cize kupena 100mcg je mi asi nanic). Mam sa teda dat na injekcie? Nie su nejake neziaduce ucinky? Respektive prevazuju tu klady mozne zapory? dakujem vopred za reakcie
Pokud vám to pojišťovna proplatí, tak jděte do těch injekcí, riziko tam skoro není a ještě to máte zdarma. V případě že neproplatí, tak jednoznačně tablety, prodávají se 500 mcg v tabletě a dá se jich v případě potřeby brát i více za den, běžně se dávají 3 kusy denně. Zuzanya, jak jste dopadla? Injekce nebo tablety? Konalo se nějaké zlepšení? Za mě určitě injekce, pokud máte hladinu b12 nízko, obzvláště pokud máte nějaké symptomy. Tam nehrozí riziko, že se vám nevstřebá, což se u někoho může stát, pokud užívá b12 přes trávicí soustavu. A myslím, že se za ně v ČR doplácí pár desítek korun. Doplňuji B12 injekcemi a jsem spokojená. Naposledy stálo 10 ampulí po 1000 jednotkách 30Kč. "Mé B12 dilema od Christiny Pirello" Rok 1998 měl u nás doma přezdívku... Rok z pekla. Každý člověk takové roky má... Jsou to takové ty roky, kdy doslova počítáte dny do konce... Ani makrobiotický životní styl vám nezaručí imunitu proti takovým rokům. Můžeme si myslet, že zaručí, že žít celý život v souladu s přírodou nám zázračně zajistí odolnost proti onemocněním a jiným přírodním katastrofám. Dobře, možná ne každý si to myslí, ale já jsem si to myslela. Myslela jsem si, že fakt, že jsem měla ... a přežila rakovinu díky makrobiotice (v mém případě zkouška ohněm), mi zajistí, že zbytkem života budu hladce proplouvat. Psal se duben. Pracovala jsem asi tak milion hodin týdně, jestli je vůbec možné pracovat tak moc. Privátně jsem vařila, vyučovala jsem jak soukromé, tak i veřejné kurzy a pomáhala manželovi Robertovi, který řídil naše podnikání. Byla to také první sezóna, kdy jsem měla pořad o vaření v národní veřejné televizi a já si zvykala na tuto životní změnu. Oba jsme si uvědomovali, že se práce stává naším životem a že musíme udělat nějaké změny, více se otáčet. Ale milovali jsme naší práci a líbilo se nám pracovat společně, takže jsme vlastně nikdy nemuseli nic radikálně měnit. "Zachraňovali jsme svět", jedním jídlem za druhým. Zrovna jsem měla přednášku o léčivých potravinách (jaká ironie...) a cítila jsem se nezvykle podrážděná. Když jsme přijeli z přednášky domů, pokoušel se mi můj manžel (který se zrovna léčil se zlomeninou chodidla) pomoci s taškami. Pamatuji si, že jsem mu říkala, že více překáží, než pomáhá a ať se raději odbelhá pryč. Byla jsem zaskočená svou vlastní úsečností. Myslela jsem, že jsem jen unavená. V nemocnici se mě každý ptal, co ta moje "bolest hlavy". Odpovídala jsem jim, že jsem měla krvácení do mozku, ale oni se vždy jen usmáli a říkali, že se musí udělat nějaká vyšetření, aby se vše objasnilo. Jak jsem tak ležela na jednotce intenzivní péče na neuro traumatologii, začala jsem plakat. Ta bolest byla nesnesitelná, ale to nebyl ten hlavní důvod pro slzy. I přes uklidňování doktorů jsem věděla, že mám vážný problém. Robert u mě seděl každou noc, držel mě za ruku a povídal si se mnou. Věděli jsme, že jsme zase na křižovatce. Opět jsme byli nuceni ke změně... tím jsme si byli jistí. A to i přes to, že jsme ještě neznali závažnost mého stavu.
Den na to si s námi přišel promluvit primář neurochirurgie. Když seděl na posteli, vzal mi ruku a říkal, "Mám dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je velmi dobrá a ta špatná je, ehm, hodně špatná, ale zase ne příšerná. Kterou chcete slyšet první?" Z otázek, na které jsem odpověděla, věděl, že nekouřím, nepiji kávu ani alkohol, nejím maso, nekonzumuji mléčné výrobky; že můj jídelníček je velmi zdravý a pravidelně cvičím. Z mých výsledků také viděl, že ve věku 42 let nemam žádný náznak usazenin v žilách nebo tepnách, žádný náznak ucpání (oboje charakteristické pro toto onemocnění). A potom mě překvapil. Protože jsem neodpovídala "modelu" pro toto onemocnění, chtěli mi udělat nějaká další vyšetření. Lékař byl toho názoru, že musí existovat nějaký zásadní předpoklad, který způsobil, že výduť praskla (patrně to bylo genetické a mám ještě tři další v této oblasti). Také byl zmatený tím, že se prasklá výduť uzavřela;žilní stěna se doslova zapečetila a ta bolest, kterou jsem trpěla, byla krev, která tlačila na nervy. Říkal, že zřídkakdy, jestli vůbec někdy něco takového viděl. Po několika dnech krevních a jiných testů za mnou Dr. Zagar přišel a znovu si sedl na postel. Měl odpovědi a tak byl velmi šťastný. Vysvětlil, že jsem vážně anemická a že má krev má vážný nedostatek vitamínu B-12 a to způsobilo, že se moje hladina homocysteinu zvýšila natolik, že zapříčinila toto prasknutí. Byla jsem šokována. Stravovala jsem se makrobioticky 15 let. Robert a já jsme vařili většinu jídel doma, používali ty nejkvalitnější suroviny, jaké jsme mohli najít. Slyšela jsem...a věřila...že jsem dostávala dostatečné množství této nezbytné živiny konzumací fermentovaných potravin, které jsem jedla denně. Jak jsem se jen mýlila. K makrobiotice jsem se dostala přes vědu a biologii. Na začátku mých studií celostní medicíny jsem byla kvůli svému vědeckému cítění skeptická, neochotná věřit tomu, že co nás učili, je založeno jednoduše na "energii". To se pomalu měnilo a já se naučila spojit dva styly myšlení a vytvořila si tak vlastní porozumění. Takové, které mi bude dobrým sluhou. Začala jsem sbírat informace vitamínu B-12, jeho zdroje a význam pro naše zdraví. Věděla jsem, že je to výzva. Že jako vegan jsem musela hledat jiné zdroje, protože jsem nebyla ochotná jíst maso. V mé makrobiotické praxi jsem se také vyhýbala doplňkům a věřila jsem, že ze stravy dostanu všechny živiny, které potřebuji.
Zde je, co jsem zjistila...Od této chvíle to bude trochu "vědecké". Vitamín B12 je členem skupiny vitamínů B komplex. Obsahuje kobalt, který je také znám pod názvem kobalamin. Je produkován výhradně bakteriemi a nachází se primárně v mase, vejcích a mléčných výrobcích. Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, správné fungování nervového systému, růst a vývoj u dětí. Nejběžnější forma nedostatku se dostaví spíše, když tělo přestane účinně vstřebávat B12 ze střeva, než že by šlo o nedostatek v potravě. Vstřebávání vitamínu B12 vyžaduje, aby parietální buňky žaludeční sliznice vyměšovaly glykoprotein, známý jako tzv. vnitřní faktor. Komplex vitamínu B12 a vnitřního faktoru je poté za přítomnosti vápníku vstřebán v ileu (část tenkého střeva). Někteří lidé nejsou schopní vnitřní faktor vytvářet a je jim vitamín B12 dodáván injekcemi. Jediné spolehlivé přirozené zdroje vitamínu B12 jsou maso, mléčné výrobky a vejce. Rozsáhlý průzkum týkající se možných rostlinných zdrojů vitamínu B12 předpokládal, že možným zdrojem vitamínu B12 mohou být fermentované sójové výrobky a mořské rostliny a řasy. Avšak analýza fermentovaných sójových výrobků, zahrnující tempeh, miso, shoyu a tamari nenašla nijak velké množství B12. Bakterie, které se nachází v tlustém střevě, jsou schopny vitamín B12 syntetizovat. V minulosti převládal ten názor, že vitamín B12, který je vytvářen těmito střevními bakteriemi může být vstřebán a člověkem využit. Pravda ale je, že bakterie vytvářejí vitamín B12 v dolní části střeva a proto se nevstřebá. A co vegani? Je doporučováno, aby jídelníček veganů obsahoval potraviny obohacené o vitamín B12, což jsou kvasnicové extrakty, sójová mléka, rostlinné a slunečnicové margaríny (bez hydrogenovaných nebo trans tuků) a různé obohacené snídaňové cereálie. Neexistují žádné rostlinné zdroje využitelného vitamínu B12 pro ty, kteří se rozhodli nejíst maso. Já jsem zvolila sublinguální vitamíny (rozpuštění tablety pod jazykem). To považuji za lepší řešení než nějaké obohacené zabalené potraviny. Je důležité tento vitamín doplňovat, ať už si vybereme jakýkoliv způsob jak toho docílit. No, podľa posledných informácií, ktoré sa ku mne dostali, tak vitamín B-12 poskytujú čerstvé rastlinné zdroje, ktoré neprejdú čistiacim procesom, teda napr. ovocie priamo odtrhnuté zo stromu, kríka, alebo v prírode skonzumovaný list, alebo bylina. Obsahuje vraj malé, okom nepostrehnuteľné živočíšchy, alebo ich larvy, či vajíčka, ktoré práve ako zdroj B-12 slúžia. To by aj trochu vysvetľovalo skutočnosť, že niektoí vegani a vitariáni majú tohto vitamínu dostatok, ale iný nie. Možno je to skutočne tak, že prílišná hygiena je skôr na závadu, ako na osoh. Ak je to tak, potom tu automaticky vyvstáva otázka, čo je väčšie zlo, či nedostatok vit. B-12, alebo riziko kontaminácie parazitmi. Podľa všetkého sa s parazitmi bojuje ľahšie, než z nedostatkom B-12, pokiaľ vylúčime bežné živočíšne produkty. Máte s takýmto príjmom tohto vitamínu nieko bližšie skúsenosti z praxe?
Ta informace není zcela správně, B12 tvoří bakterie ve střevě a pokud je tam máte, nemáte problém. Ovšem mnoho lidí je dnes ve střevě nemá a pak problém vzniká. Bakterie pocházejí z hlíny, tedy dá se jíst v malém množství hlína, ovšem na můj vkus nic moc, je dost křupavá a ničí zuby, nebo se vyskytují na neomyté kořenové zelenině. Třeba sníst čerstvě vytrženou mrkev, pěstovanou na kvalitní půdě, vám jich dodá slušné množství i když dnes se nelze spoléhat skoro na nic a je určitě vhodné stav pravidelně testovat, stačí hlídat hladinu hodnoty homocysteinu. Prednedávnom som si dala urobiť krvný rozbor. B12 mi vyšlo mimoriadne nízke. Referenčné hodnoty stanovené laboratóriom boli 133.-675. pmol/l. Mne vyšla hodnota 47.03 pmol/l. Mám akné, v puberte som prekonala depresiu. Som 50% vegánka a 50% vitariánka. Vegánkou som sa stala pred tromi rokmi a vitariánkou pred dvoma. Mnoho malých problémov sa zmenou môjho životného štýlu úplne vytratilo, ale tie, ktoré som vymenovala vyššie stále ostávajú. Na internetovom e-shope stránky vitavibe.eu som našla B12 v tekutej forme. http://www.vitalvibe.eu/cs/vitaminy-a-mineraly/117-vitamin-b12-59-ml.html Čo si o ňom myslíte? Zdá sa mi sympatickejší ako bežne dostupný vitamín B12, ale môžem sa mýliť. Vopred ďakujem za odpovede. Veľmi by mi pomohlo, keby sa aspoň niekto vyjadril k tomu, čo som napísala vyššie. Pravda o vitaminu B12
Tezko radit, kdyz to clovek sam na sobe nevyzkousel. Ďakujem za reakciu miram. Ten B12, ktorý máš vyzerá zaujímavo. Stránku poznám a čítala som ju. Nuž, nezostáva mi nič iné ako ten B12, ktorý som si vyhliadla, kúpiť a vyskúšať. Ak bude účinný, podelím sa s vami o moju skúsenosť.
Na můj vkus je to dost drahé, ale jinak tam problém patrně nebude. Nicméně oba výše zmíněné problémy by patrně řešil spíše vitamín B5. Doporučili byste při zjištěném množství B12 z krve 140 jeho doplňování? Je to na spodní hranici referenčního rozpětí, ale říkám si, jestli to s B12 není podobně, jako u některých jiných hodnot z krve, že hodnota při spodní hranici už je prostě málo? Jsem tři roky skoro vegetarián, jen občas ryby. Je vyhovující třeba Nature´s Bounty B12 500mcg (http://www.pilulka.cz/nature-s-bounty-vitamin-b12-tbl-100x500mcg?x=g&gclid=CIiP5I67ysMCFQXItAod53IA8Q)? Díky
Nedostatek "béčka" (nespecifikuji různé vitamíny řady B) uvidíte sám na sobě snadno. Budou se vám hůře hojit rány, nebudou vám mizet záněty, budete mít beďary, vady kůže, nehtů, vlasů (což je vše kůže), budete unavený. To vše jako důsledek metabolismu, který nefachá tak, jak vy potřebujete. Každý člověk v určité situaci má ale tu spotřebu "béčka" jinou. Nějaké naměřené hodnoty nejsou až tak směroplatné. Pro vás to bude únosně málo, pro druhého až dost, pro třetího katastrofálně málo nebo hodně přesmoc. Béčko si snadno doplníte pojídáním droždí či obilného kvasu (je ze zmíněného k disposici neobyčejně mnoho dobrých vařených jídel) či B-komplexem. Výsledky jsou vidět velmi rychle. Béčko ale dosti ubývá díky stresu (tedy blbým přemýšlením) či usilovnou metabolisací ethylalkoholu (to asi nebude váš případ).
Pokud jste vegetrián, tak bych viděl jako rozumné ho dodávat, uvedené pilulky vyhovují. Vhodné je držet se na středu rozpětí, nebo v horní polovině.
U tohoto vitamínu může vznikat i jiný problém. U lidí s genetickou poruchou MTHFR se vám podáváním běžné formy tohoto vitamínu nemusí povést srovnat stav nikdy, protože tělo s ním neumí pracovat. Pokud tedy po delší době podávání budete mít stále málo, dejte si změřit homocystein a pokud bude vysoký, pak již bych asi nechal udělat test na tu uvedenou genetickou poruchu i když ten je dost drahý, cca 2500,-Kč.
Po dlhšom hľadaní som našla tento vit. B12 http://www.baylee.sk/vitaminy-mineraly-doplnky-vyzivy/jarrow-formulas-methyl-b-12-vitamin-b12-metylkobalamin-1000mcg-1/, dúfam, že bude dostačujúci. Vôbec však netuším ako dlho ho brať ani v akých dávkach. Netušila som, že existuje takáto porucha, ale určite si to dám zistiť, ak sa mi nepodarí vit. B12 zvýšiť na prijateľnú úroveň. Už premýšľam, že by som začala predsa len jesť aspoň 100% nepasterizovanú ovčiu bryndzu, ktorá obsahuje veľmi veľa prospešných baktérií, aj keď žiadne mliečne výrobky som nejedla už posledného dva a pol roka..
To je zbytečné brát methylovanou formu, když nevíte zda tu poruchu genu máte. Prostě si dejte napíchat v injekcích B12 a uvidíte. Z hlediska peněz to vyjde asi nejlevněji, dokonce to můžete vynárokovat u pojišťovny a mít to zadarmo. Teprve pokud by se to nezvedlo, tak se ozvěte a vysvětlím vám jak na to.
Já tento B12 také beru a jsem s ním moc spokojená (hlavně jsem hledala něco přírodního bez plnidel). Měla jsem také akutní nedostatek (hodnotu okolo 80) a tato B12 mi pomohla, teď už jsem v normě, ale beru ho stále, protože jsem veganka. Jinak zajímavý a hezky popsaný článek o B12 mají přímo na webu, zde: http://bit.ly/nejvice-diskutovany-b12
Je dobry ale treba si preratat cenu za 1 euro Ked si zoberes tento https://www.iherb.com/pr/Jarrow-Formula ... nges/69333 Za 10 euro dostanes 100000 mcg vitaminu B12. Ale este k tomu aj 400mcg Quatrefolicu kazdy den. Teda za 1 euro dostanes 10000 mcg vitaminu B12, a k tomu denne zakladnu davku Quatrefolic. U doplnkov treba pozerat aj na cenu, za usetrene peniaze mozes kupit dalsie veci. No B12 a B9 jsou určitě fajn, ale zrovna tento produkt obsahuje i B6 (sice ve formě p5p, ale i tak...) a ta mi úplně dobrá nepřijde. Já jí osobně nikdy samotnou nezkoušel, ale měl jsem jí vždy v doplňcích buď B1+B6+B12 nebo B6+B9+B12 a asi po dvou/třech dnech užívání mě chytly takové stavy malátnosti a až skoro panika, že jsem to musel vysadit. B9 a B12 bych z toho nepodezdříval, musela to dělat ta B6. Navíc u B6 jsem našel, že toxicita je už u poměrně nízkých dávek. Nebylo by lepší brát B9+B12 (pokud se bavíme o efektu na homocystein) a B6 dávat pouze 1x za pár dnů v nějaké rozumné míře? Navíc u B6 jsem našel, že toxicita je už u poměrně nízkých dávek. Nebylo by lepší brát B9+B12 (pokud se bavíme o efektu na homocystein) a B6 dávat pouze 1x za pár dnů v nějaké rozumné míře?
Ak Ti 1,5mg B6 v aktivovanej forme robi problemy, tak nemozes brat potom ziaden b-komplex, kde je vzdy minimalne v tejto davke. V lepsich je ale vacsinou od 10 do 50mg. B6 sa prave zvykne uzivat vo vacsom mnozstve pri strese. Vacsine ludi to nerobi problemy, inak by nemohol byt b-komplexe casto vo vacsom mnozstve. Skus si na skusku 1 kupit, ci Ti to bude robit aj tento, co som uviedol. Megaloblastová anémie Navíc u B6 jsem našel, že toxicita je už u poměrně nízkých dávek. Nebylo by lepší brát B9+B12 (pokud se bavíme o efektu na homocystein) a B6 dávat pouze 1x za pár dnů v nějaké rozumné míře?
Podivne stavy muze vyvolat b9 i b12, zejmena ta b9 je schopna dohnat lidi k sebevrazde. Jde o problem s methylaci a methylacnim cyklem. B6 je OK v davkach desitek mg za den, forma p5p je lepsi, nez Hcl forma, zde je ho navic malo. B6 je OK v davkach desitek mg za den, forma p5p je lepsi, nez Hcl forma, zde je ho navic malo.
https://www.jillcarnahan.com/2018/06/25 ... r-anxiety/ V pripade, ze mas over-methylation, oplati sa znizit zdroje potravy, ktore vedu pri metabolizme k zvyseniu hladiny methylovych skupin. Suplementaciu by som neorezaval, ani methyl-folat. Prave naopak v tom clanku sa spomina, ze folat moze pomoct aj pri over-methylation. Navyse, tie mnzostva z B9 a B12 su minimalne, kedze prave tieto dva vitaminy skupiny B sa doplnaju v najmensich mnozstvach (folat 400-800 mcg, co je menej nez 1mg, a B12 ide od 500mcg do 5000 mcg, co je 0,5 az 5 mg - co je nic oproti ostatnych Bckam, ktore sa doplnaju od 10mg do 100mg) V pripade over-methylacie by som teda urcite neurezal folat, ktory je najvzacnejsi a najtazsie ziskatelny z potravy, ale teda ubral na strave, ktora vedie k zvyseniu methylovych skupin. A B12ku by som zamenil na hydroxycobalamin, alebo adenosylcobalamin, no male mnozstvo (do 500mcg) moze ostat aj methylcobalamin. Má někdo zkušenosti s Lipozomálním vitaminem B12? Je sice v porovnání s tabletama 10x dražší, ale zajímá mě eventuelní účinnost/zkušenosti.
Na tento dotaz nedovedu zareagovat, zkušenosti nemám, ale dost podstatné bude i o jakou formu se jedná a zda je vaše tělo schopno provádět methylaci ze základních forem tedy zde asi bude i hodně záležet na stavu organizmu jak se bude ten který vitamín v konkrétní formě chovat.
Myslím, že lipozomální B12 je bez účinku, stejně jako jako všechny ostatní tablety s tímto vitamínem. Jediná možnost, jak aplikovat B12 je injekční forma. Samozřejmě kromě živočišné strany. Zdravím, dá se prosím nějak zjistit jestli methyluji příliš moc a nebo příliš málo, případně jestli methyluji tak akorát? Jedným z ukazateľov je polymorfizmus MTHFR : dve najčastejšie mutácie 677 CT a 1298 CC (homozygot, heterozygot). Myslím si, že tento gén je iba jedna z mnohých príčin pomalej alebo rýchlej metylácie - ale to je moja dojmológia (intuícia). Okrem toho člen pefi intenzívne písal o symptómoch, ktoré by mohli indikovať, či ste slow alebo fast methylator. A celkom to sedelo aj na mňa.
Obávám se že nějak podomácku se to zjistit přesně nedá, ale stav přemethylování zjistíte podle toho že většinou naskočí úzkosti a panika. Dobrý deň, rozhodol som sa dať si vyšetriť krv, velmi ma zaujíma methylacia, preto sa chcem spýtať aké su najlepšie testy z krvi ktoré indikujú či mam methylaciu OK, prípadne under alebo over methylator. Histamín z krvi ktorý som tu videl sa bohužial spraviť nedá, nikde som to nenašiel že by sa to testovalo, buď to ma iný nazov toto vyšetrenie alebo sa proste nerobí. B12 + B12 aktívny a folát si spraviť môžem, zaroven aj homocysteín, no tunak pri HCY som videl literaturu ktoré tvrdí že nízky homocysteín je ukazatel undermethylatora a inde zase (doteraz som si myslel že to tak je) vysoký HCY je marker pre undermerhylatora... mimo iné si dávam vyšetrit Med a ceruloplasmín spolu s testami na železo. Nejaké dalšie typy ?? ďakujem pekne. Pre tých čo sa vyznajú v methylacii v minulosti som si viedol denníček, zinok zdá sa že trošku zlepšoval psychiku aspon čo som vyčítal z poznámok, bohužial neviem ako som na tom s medou a ceruloplasminom tak nesuplementujem. Viem že je to asi irelevantné ale mám 10 rokov problémy s močením (tažko sa mi začína močit ako keby zužena močova trubica alebo zväšena prostata a musim dost tlačit) a len 2x v živote sa mi podarilo tento stav dostať do normálu kde som mohol normálne bez čakania vymočiť. 1x po 21 dnovom pôste, a druhý krát nedávno ked som si dával denne methylkobalamin 1,5mg zlepšilo sa to razom , ako keby nejaky opuch ktorý zmizol a doteraz je to stále kus lepšie ako to bývalo... len mám naopak pocit že cítim aj tlak na hrudi a na srdci po B12.... može to niečo signalizovať ? vdaka za každe info.
To by ukazovalo na undermethylátora: Ten cholin do toho úplně nesedí, protože ten by měl být pro undermethylátora být spíš prospěšný. V podstatě by to chtělo udělat z krve co nejvíc B vitamínů, zinek, meď, ceruloplasmin a homocystein a pak by se asi vidělo trochu víc. Zvýšený homocystein může mít jak undermethylátor tak overmethylator, HCY je především příznak, že něco kolem methylačního cyklu závislého na B6/B9/B12 nefunguje jak by mělo. Ideální je před odběrem, krve nebrat doplňky s B vitamíny (třeba B6 má "poločas rozpadu" cca dva týdny, takže ideálně aspoň 14 dní nebrat nic s B6). zdravím, vdaka za odpoveď, meď,zinok,železný panel, homocystein to všetko si dam vyšetriť len stále neviem či má zmysel testovat tie B12 a folát, kedže aj tak to planujem asi suplementovať, može to niečo indikovať z testov čo zo suplementácie následne nevyčítam? Je to celkom drahý test 25 eur za vitamín B12 + aktívny a folát. B6 tam bohužial nerobia. Tak sa pýtam či to má zmysel či neni lepšie za tie peniaze kupit rovno suplement a overiť to v praxi. Je to vlastne spolahlivý test? Čital som niekde že to neni moc ani spolahlivé a skôr by sa mala testovat kyselina methylmalonová (ktorú ale tiež nerobia ) Vdaka za odpoveď, čoskoro tu prídam výsledky testov. Jestli ti nevadí chodit na krev navícekrát, tak se dá postupovat ppostupně. Pokud bude v pořádku homocystein a nebudou náznaky anemie, tak vše kolem B6, B9, B12 nejspíš bude fungovat správně. Jako napotvoru nejde jen o deficity, ale i o případné nadbytky. Lidem, kterým nefunguje dobře metabolismus kolem vitamínu B, se i bez suplementace objeví nadbytky B vitamínů. V mém okolí se lidem s problémy v metabolsimu B vitamínů objevily: Proto mi přijde lepší spíš než suplementace naslepo investovat do rozboru krve. Suplementovat nějak stabilně a ve větším množství B vitamíny naslepo není úplně nejlepší nápad a nakonec za ty doplňky dáš víc peněz, než za rozbor krve, každopádně HCY by stálo za to a když nebude v pořádku, tak se pak dá pátrat dál. Zdravím, vdaka za odpoveď, dnes som bol dať otestovat krv, výsledky budu za pár dni, ešte zvažujem či tam zavolam nech spravia aj B12 + aktívny a folát (b6 nerobia) Otázka je, može prebytok nejak škodiť alebo skôr len poukazovať na niečo ine čo v tele nefunguje?? Mám podozrenie na to že mi suplementácia B complexu (aktívne formy) pomohla so zapchou ale niesom si istý a momentálne to nesuplementujem takže nemožem potvrdiť. S močením mi pomohla B12 aktívna forma neviem čo je vo veci... poslednú dobu riešim mimo toto aj vysoký tlak v hlave... (po odmerani tlaku 120 na 80) ale v hlave mam proste vysoký tlak, teplota 36,9 ale pocitovo horuca hlava aj krk, bolesti hlavy sa vedia do toho objavit a takisto aj bolest krku... pomáhaju mi studené obklady nerozumiem tomu, zvyčajne to je po jedle... može ist o nejaky elektrolyt?? Sodik dávam dost často tým to není, horčik som skúsil jednorázovo 30 gramov epsomskej soli a na druhý den aj tak vysoký tlak v hlave, vapnik netuším s draslíkom, dal som si odtestovat aj tieto mineráli v séru lenže neviem či to má výpovednú hodnotu, neviem či nedostatok draslíka ma takéto príznaky, no posledne dni som jedol aj zemiaky čo maju dost draslika a nič sa nezlepšilo. Netuším o čo by mohlo íst. Dobrý deň, príkladám zatiaľ dokončené testy, meď,zinok a homocysteín a aj diaminooxidáza (čo je enzým na štiepenie histamínu ) budu neskôr. už pred 2 rokmi som mal nízku meď aj ceruloplasmín, teraz sa to zase potvrdzuje, nerozumiem prečo. železo vypadá byť dost dobré alebo sa mýlim ? Mimo iné ma velmi znepokojujú biele krvinky, takmer všetky mám nízko, dokonca aj tie bazofily, može to niečo znamenať ? Keď som pred 4 rokmi chcel darovať krv tak mi ju nevzali presne z tohoto dôvodu, nízke biele krvinky. Ide o chronickú bakteriu/vírus ?? Hepatitída? Ale to by som mal pečenové enzýmy rozhodené moje sú v norme či? Ešte tam mám 24 hodín vzorku krvi čiže môžem ich požiadať a dodatočne testy. Dhea-S (indikátor efektivity nadobličiek) je síce zdánlivo v norme no vraj sa to velmi líši podla veku a da sa dokonca určit predčastné stárnutie, v mojom prípade muž medzi 20-29 by som mal mat hladiny od 7,58 do 17,xx takže možem predpokladať oslabene nadobličky? Dal som si hned spravit testosteron čo je tiež indikátor, chcel by som aj kortizol zo slín no test je celkom drahý 4x9 € + 4x skumavka cca 2 eura.. neviem či má ten test pre mna vypovednú hodnotu, aj keby mam oslabenu funkciu tak bud mi daju kortikosteroidy alebo nič... takže v podstate by som tým nič nedokázal len potvrdil pravdepodobne to čo je zrejme... strava na nadobličky mi je jasná no trávenie znemožnuje brat nadobličky ako uplnu prioritu a musim popri tom riešit aj žaludok ktorý mi robí problémy. ďakujem za akúkoľvek radu ohladom testov. AK niekto vie dobre interpretovať železo tak to uvítam. Relativně málo bazofilů je typické pro overmethylátora. Nechal bych pro jistotu dodělat folát. Ten bilirubín může být nejen hepatitida ale třeba i mononukleoza, prý je obvyklé když je zvýšený bilirubín, tak že je i snížený počet bílých krvinek, takže to může souviset. Bilirubín ukazuje na nespokojená
K tomu co vám poradil, myslím velice dobře, člen pefi bych vyzkoušel snížení železa, což má na nervy a záněty zásadní vliv, ideálně feritin na cca 50 a saturace transferinu ideálně kolem 20. Dále bych u toho močení vyzkoušel brusinky, nebo lichořeřišnici, případně pokud vám to nebude dělat zle i MSM, což by pomohlo pokud by tam šlo o bakteriální problém a dotestování béček má někdy opravdu zajímavé výsledky. Například před cca půl rokem jsem dával dohromady paní s neuro problémy které moderní medicína nebyla schopna potíže vyřešit za dlouhé tři roky ani trochu. Po delším laborování se zjistilo že jde o vysoký B6 a již po měsíci tvrdé diety s radikálním omezením B6 i ve stravě došlo k rapidnímu zlepšení tedy je to dost o tom najít ten zdroj problému. Každopádně bych podpořil
Zdravím, ďakujem za odpovede. Tie bazofily mám možno znižené pretože mam všetko ohľadom bielych krviniek nízke? Môže to byť tým? Každopádne som ich požiadal ešte o kyselinu listovú nech vyšetria potom doplním, uvidíme. Ohľadom bilirubínu ako ďalej postupovať ? Mám ísť na infekčné alebo nejak tak? Ja som si to dával robiť hlavne pre podozrenie na wilsonovu chorobu, kde vysoký bilirubín, nízka meď a nizky ceruloplasmín su dobré indikátory, meď ešte nemám. Ak bude nízka meď tak bude dobre spraviť meď v zbieranom moči? A ak bude vysoký tak pravdepodobne ide o wilsona? To s tým tlakom, môže to súvisieť s horčíkom?? Posledne dni som ho mal velmi vysoký aspoň pocitovo v hlave. včera a prevčerom som si dal pivo a ten tlak sa trochu zlepšil, nemám tušenie prečo, včera to bolo fakt dobre zlepšenie, dnes je to už menej. Môže takéto zmeny spôsobovať aj horčík?? Prípadne vápnik?? Ďakujem. To od yura je zaujímavé, uvidím podla výsledkov dalších ako sa zariadím , je možné že budem mat podobný problem. Ďakujem za rady K tomu Wilsonovi v AJ zde: https://www.nbt.nhs.uk/sites/default/fi ... isease.pdf S těmi bazofily samozřejmě můžeš mít pravdu, ale i procentuálně jsi spíš níže než výše. mimochodem, díky nízkým bazofilům možná můžeš mít trochu zvýšenou srážlivost krve.
Zvýšenou B6 neznámého původu má moje známá (nízký folát, zvýšené HCY, jinak vše v pořádku). Já to zatím odhaduji na to, že B6 produkuje střevní mikoflora a kvůli nedostatku folátu její tělo neumí B6 využít a tak se hromadí. Zdravím, vdaka za odpoveď, no tie bazofily zrejme su nižšie než priemer čiže asi by som mal skôr počítať že je to tým. Každopádne mi prišli dalšie výsledky takže prikladám prílohu. v červenom ramčeku su nové výsledky. Homocysteín vysoký, Kyselina listová takmer pod hranicou. Meď,Zinok budú pravdepodobne až v pondelok. Akurát vidím že ste písali že vaša známa ma zvýšenu B6 a ma rovnaké výsledky pravdepodobne ako ja vysoký HCY a nízko folát, bohužial B6 som si tam odtestovat nemohol nemaju to v ponuke. Akým spôsobom sa to dá odtestovať ?? Pokial viem je to asi jediný vitamín B ktorý može byt toxický pri vysokých dávkach?? Ten HCY neviem na čo poukazuje s folátom, under methylator? Dnes som si dal horčík a mam pocit že mi zhoršil psychický stav, nejaky som senzitívnejší po nom... môže aj toto na niečo poukazovať?? Dal som si citrát aj laktát cca 3-4 gramy dokopy. HCY ukazuje, že nefunguje něco kolem cyklu, který využívá B12 a folát (a B6). Jestli za zvýšeným HCY stojí folát nebo B12 se dá zjistit současným stanovenám folátu, B12 a kyseliny MMA. Zvýšené HCY je pouze jasný signál, že něco kolem B6 nebo B12 nebo folátu není v pořádku. Nízký folát je typický pro overmethylátora, vy jste na spodní hranici, rozumná hladina je tak někde kolem 30. (B6 umí v ČR např Spadia, pokud ale netrpíte příznaky typickými pro předávkování B6, tak bych se tím netrápil). Zvýšená HCY může být jak deficit folátu, tak deficit B12 nebo přebytek B12, který tělo neumí využít a tak se hromadí. Ideální by bylo dotestovat tu B12. Overmethylátora Walsh pojmenovává jako low-folate depression, tedy deprese kvůli deficitu folátu. Typický je (potenciálně skrytý) deficit zinku a díky tomu lze čekat hromadění mědi v játrech. Takže teď se neví, jestli vám chybí jen folát, nebo i aktivní forma B12. Vzhledem k dostatku železa, pokud jíte maso a nemáte problémy s lepkem, by vám B12 chybět nemusel. Zkuste zvednout příjem folátu, zkuste hořčík ve formě glycinátu (glycinát stabilizuje a trochu brzdí methylaci, niacin ji brzdí opravdu hodně) a zkuste zapátrat ohledně té mědi. Pokud nemáte peníze na krevní testy, ale máte k dispozici methyl B12, tak aspoň vyzkoušejte, zda na methylB12 reagujete nějak jinak než na běžnou B12 (cyanocobalamin). Pozor na to, že na různé formy folátu můžete reagovat hodně různě. Pokdu jsem se v tom správně zorientoval, tak folát může s psychikou cvičit hodně nepříjemně - zejména pokud tělu chybí ještě něco dalšího. Takže to chce doplňovat ho opatrně a najit takovou formu folátu, která bude škodit co nejméně. Časem zkuste současně otestovat HCY, folát a také B12 a uvidíte kam se to posune. Ďakujem pekne za odpoveď, robiť dalšie testy už bohužiaľ nejde, vzorku tam maju len 48 hodin. Zároveň MMA tam ani nerobia inak by som si to zaškrtol ako prvú vec. To zvýšene HCY mam už dosť dlho, ak je to typické pre overmethylatora tak ako to zistiť ? Niacin spomaluje methylaciu čiže ked si ho dam povedzme 500mg a nebudem mat depku/uzkosť tak je to dobrý ukazatel? V minulosti som to skúsil a mal som naopak miernu depku alebo uzkosť či jak to nazvať, v skratke zhoršenie psychického stavu. Otázka znie či ten psychický stav je dobrý ukazovatel a či vlastne je vždy pritomný ak ma niekto napr. undermethylaciu a da si to tak môže sa stať že nenastane depresie aj ak je deficitný ? "Zvýšená HCY může být jak deficit folátu, tak deficit B12 nebo přebytek B12, který tělo neumí využít a tak se hromadí. Ideální by bylo dotestovat tu B12. " - Prebytok B12 sa ale myslí v jeho nemethylovej forme ?? Alebo teda prebytok aj methylovej formy ?? Tú meď som sám zvedavý, očakávam nízky výsledok pretože aj minule tomu tak bolo. Na druhej strane zinok mi rozhodne nerobí problém, naopak som mal niekedy pocit že zlepšuje depresie. Určite toto preskúmam viac, ako aj dalšie testy na meď podla výsledku z krvi. No k tomu B12, pred 2-3 týždnami som to suplementoval denne asi 4-5 dni a zlepšilo sa mi močenie (aktívna forma 1,5mg ) psychicky myslim že žiadna zmena, len mám pocit že nejak viac cítim srdce a aj hlavu od doby čo som suplementoval B12, pred B12 som skusil na 2 dni folát 0,8mg a predtým pyridoxín hcl 100mg, až sa bojím že sa niečo može stať, v hlave neustále citim cievky a mierne "bolesti" dokonca pozorujem že som akýsi spomalený.... možu tie vitamíny B niečo takéto spôsobiť ? Ešte predtým som si dal 3g trimethylglycínu, zhoršenie psychicky som tiež nejak nepozoroval no vnímal som ako keby na hrudníku rôzne miesta podobne ako ked bolest srdca ale dokonca to bolo aj na pravej strane hrudnika, možno nad tým vela premýšlam ale je to zaujimavé... všade som čítal že Bčka su realtívne bezpečné, toxické dávky zaznamené snad len pri B3 a B6, ešte mi napadá či to nemôže nejak zhoršiť vylučovanie homocysteinu ktorý može nejak škodiť, aj keď to je dosť divné, dodaním methylových skupín a vitamínov B by sa mala hladina znižit (vysoké hladiny su spojene s kardiovaskulárnymi problámami) CHcel by som niečo na zriedenie krvi z tohoto dôvodu, nechcem riskovať, už zvažujem aj pôst. Čo je taká rýchla pomoc ?? Ďakujem.
K tej B12, ono ja som snad posledné roky nesuplementoval žiadnu inú formu B12 ako methyl formu, takže vážne neviem ako reagujem na iné formy, dokonca ani nemám doma žiadnú inu formu ako methyl. Po methyle som psychicky nezaznamenal nič ale fyzicky mi to pomohlo po par dnoch z 10 ročným problémom s močením (teda aspon myslím že to bolo tým) Ten folát doplním, problém je ak som undermethylator a zaroven mam nízko folát, tak je potrebné ho doplniť, no môže spôsobovať depky? Rozumiem tomu správne? Pretože ak je over methylator - low folate tak potom under by mal byt problem, ale zaroven na druhej strane folát pomáha aktivovať naktívnu formu B12 na aktívnu a tým padom by mal zlepšovať methylaciu? Trochu sa mi to bije, ale ak je tento predpoklad správny, že pomáha pri undermethylatorovy tak pri overmethylatorovy je nízky preto, lebo taký človek ma tendenciu minúť všetok folát na methylačný cyklus a tým padom je "over" methylovaný.. ufff celá táto problematika je pekne komplikovaná Mám v pláne kúpiť B2, je potrebné kupovať aktívnu formu riboflavin 5phosphate alebo stačí nejaky normálny ktorý sa dá kupit aj v lekárni ? Posledná otázka, aké aminokyseliny je vhodne skúsiť na test methylačneho cyklu?? doma mam cholin, taurin, glutamín, 3methylglycín, uvažujem methionin alebo tryptofan, ma to zmysel? Často mávam po jedle depky (skôr vylučne po jedle) A na aminokyseliny zväčša reagujem depkou, glutamín, taurín a aj cholin mi to spôsobili len už sa mi to stalo aj po jedle kde neboli vôbec aminokyseliny... jedine čo viem je že je to vždy horšie po jedle, na pôste sa cítim ako poloboh psychicky... dokonca si nepamatám takú dobru psychiku ani ked som bol zdravý. Každopádne ďakujem velmi pekne za rady a pomoc. MMA má smysl hlavně pokud se zdá býti B12 i folát v normě a součnasně má člověk příznaky deficitu B12. Normálně stačí při zvýšením HCY udělat folát a B12 a většinou se ukáže, že minimálně jedno z toho chybí. Může se stát, je je problém složitější a pak má smysl dělat i MMA, protože MMA je lepší indikátor problému s B12, než HCY. Zvýšené HCY není typické pouze pro overmethylátora. Zvýšené HCY je typické pro to, že methylace nefunguje správně - člověk může být jako overmethylátor, tak undermethylátor, nebo i něco jiného (třeba deficit B6). Deprese může mít jak overmethylátor, tak undermethylátor. Overmethylátor by se měl cítít lépe po dodání správného množství niacinu (jenomže to správné množství se blbě odhaduje). Háček je v tom, že asi je možné se z overmethylátora přehoupnout do undermethylátora, ale taky v tom, že dodání niacinu může způsobit vyčerpání zásob něčeho dalšího - já k niacinu proto beru malý B-komplex (b-komplex kde jsou všechna b-čka v malém množství). Takže niacin zcela spolehlivá indikace není, je to jen jedna z indicií. Kromě niacinu, pokud po něm není lépe, lze zkusit i běžnější nikotinamid. Někomu víc sedne jedna forma, někomu zase jiná. Jak bude overmethylátor reagovat na různé formy B12 nebo folátu se předem nedá jednoznačně říct. Pokud má overmethylátor málo celkové B12, stojí za to zkusit i zcela obyčejnou B12, protože tělo by ji mělo být schopno zmethylovat, ale ani methyl-B12 nebo Hydroxo-B12 nebo adenosyl-B12 by nejspíš neměly činit potíže. S foltátem a jeho možnými formami je to složitější a z textů na tohle téma nejsem moc chytrý, takže já bych doporučil: 1) doplnit v první řadě B12 tak, aby celková B12 byla zaručeně nad 300 pmol/l (ideálně kolem 400 pmol/l, avšak ne víc než cca 650 pmol/l), jíst často potraviny bohaté na folát. 2) Zvednout příjem zinku a pokud možno držet stav, že budeš mít zinek v horní polovině normálního intervalu. Ani zinek ani B12 bych do sebe nepral víc, než 5 dní v jednom týdnu, aby mělo tělo dva dny v týdnu pokoj. 3) Po dvou týdnech doplňování B12 a zinku zkust k B12 přidávat i různé formy folátu a zjistit po které formě se cítíš nejlépe. Z toho co jsem četl, tak je možné být deficitní na folát a mít po dodání folátu depky, ale to by mohlo souviset se současným deficitem B12, B6 nebo zinku. Proto doporučuji doplnit napřed B12 a až pak experimentovat s folátem. Pokud nevíš jak jsi na tom s B6, tak občas (jednou nebo dvakrát týdně), přihodit i B6 v nějakém umírněném množství. Pokud se po B6 necítíš lépe, nemá smysl do sebe rvát velká kvanta B6. ----- Proto některé laboratoře nabízí nejen běžné určení celkové B12 (všechny formy), ale i určení množství aktivní formy B12 (holotranscobalamin).
pretože ak je over methylator - low folate tak potom under by mal byt problem, ale zaroven na druhej strane folát pomáha aktivovať naktívnu formu B12 na aktívnu a tým padom by mal zlepšovať methylaciu? Trochu sa mi to bije, ale ak je tento predpoklad správny, že pomáha pri undermethylatorovy tak pri overmethylatorovy je nízky preto, lebo taký človek ma tendenciu minúť všetok folát na methylačný cyklus a tým padom je "over" methylovaný.. ufff celá táto problematika je pekne komplikovaná Jo je to zmatené. Myslím, si že rozdělení jenom na "over" a "under" je přílišné zjenodušení, protože ten "over" i "under" se nejspíš budou dál dělit podle toho co přesně za problém je někde na začátku a podle toho se taky liší reakce na různé formy vitamínů. Co se týče B2, tak si myslíám, že obyčejný riboflavin bde O.K. Víc fakt nevím. Na aminokyseliny já odpovědět nedokážu. čítam že Nízke neutrofily a biele krvinky možu byt príznakom deficitu medi, otázka je či je možnosť že mam málo medi ktorú telo vie využit ale mám medi zároveň veľa?? https://my.clevelandclinic.org/health/d ... eutropenia Ešte k bilirubínu, ma zmysel ísť za obvodnou s požiadavkou na dalšie vyšetrenia pečene? Enzýmy su v norme to predpokladám že použije ako argument proti mne, preto by som chcel nejake testy na hepatitidu len neviem či existuje priamo vyšetreine ktoré to diagnostikuje. otázka je či je možnosť že mam málo medi ktorú telo vie využit ale mám medi zároveň veľa?? Ano, to je prý celkem obvyklý problém. Jedna měď je dvojmocná, druhá trojmocná. Ten bilirubín by s trochou štěstí měla být ochotná řešit.
Tak projevovalo se to dle doktorů jako derealizace i když ty jejich diagnózy v případě že naprosto netuší o co vlastně jde jsou těžký šamanizmus připomínající hádání z křišťálové koule. Mám dokonce klientku s jiným problémem kterou mělo v rukách 11 lékařů a získala tak 11 diagnóz jednu exotičtější než druhou a nakonec to nebyla ani jedna a šlo o naprosto jiný problém. V tomto případě o kterém se bavíme jsem sice správně problém nejdříve odhadoval na poruchu methylace nicméně testy na homocystein, B12 a B9 měla v pohodě tedy to mě trochu zmátlo a zkoumal jsem další věci ze kterých je také možno mít psychické problémy. Vše bylo v pohodě a teprve po nějaké době mě napadlo že methylace je i o B6 a protože brala na zklidnění nervů vitamíny skupiny B ve formě B komplexu v docela vysokém dávkování tak jsem jí řekl ať je vysadí a že uvidíme. Prakticky okamžitě tedy v řádu několika dnů, myslím tak deset až čtrnáct dní, mě volala že je to lepší tak si došla na vyšetření B6 a náměr již po částečném snížení byl skoro 290 a norma je tuším 20-70 tedy hrubě mimo. Na to konto si dohledala na netu dietu s minimalizací vitamínu B6 tu nasadila a ještě si dle mého doporučení příjem kontrolovala i vyplňováním nutriční kalkulačky cronometer.com. Musela ovšem informace hledat na Facebooku kde je skupina která řeší právě toxicitu B6 a protože já sociální sítě bytostně nemusím ani nevím co tam našla, já se tam přihlásit nemohu. Po tomto radikálním snížení příjmu B6 se stav velice rychle zlepšoval a po cca dvou měsících se laboratorní výsledek dostal na 75 tedy těsně nad horní hranici rozpětí. Zcela bez problémů sice ještě není, ale to zlepšení je zásadní, ale někde tam načetla že odstranit B6 i z depozitů v tkáni může trvat klidně rok tedy je v klidu a pomalu to sundává jenom tou dietou přičemž na moji radu současně nasadila opatření na úpravu střevního mikrobiomu. Toto vyšetření jsem jí doporučil udělat u firmy https://www.mybioma.com/de/ u které vím že mají ve výsledku informaci kolik vitamínů produkuje mikrobiom klienta a i zde měla mikrobiom rozhozený tak že docházelo k vysoké produkci B6 přímo v těle tedy součástí diety je i množení oslabených kmenů aby došlo k vyvážení mikrobiomu a eliminaci zbytečně vysoké tvorby těchto vitamínů. Mikrobiom je také jeden ze zásadních klíčů k dosažení srovnaného stavu stejně tak jako zlepšení funkce jater jak jsem doporučil členovi Menma21, mnohdy může stačit upravit i jenom to a problém se citelně zlepší. Ďakujem Vám obom za super rady, Jardo, súhlasím s vami s tou pečeňou, to je veľký fakt, ja mávam zápchy a občas keď sa mi podarí nejak rozbehnuť žlčník/pečeň tak sa cítim fakt lepšie, bohužiaľ mám pocit že to nejak suvisí aj s tými vitamínmi B a podobne. Chce to pátrať dalej... Teraz je to 3 deň čo si dávam B complex / horčík a mám fakt depky, je to velmi komplikované toto celé, Je tam snaď všetko... musím to vysadiť ale pre info napíšem čo tam je. Tiamin - 60mg (tiamine HCL) Dokonca okrem depresii/uzkosti mám pocit že mi to fakt ide na srdce a cievy alebo mozog, normálne cítim žilky v hlave a srdce jak keby bolo unavené alebo ako to nazvať normálne sa bojím o seba, neviete niekto aké vitamíny/minerály môže vytlačovať bčko z tela (hocijake) lebo tu končí sranda, celý den si nejak chytám žilky na hlave a masírujem si to, hlavne na lavej strane hlavy, srdce tiež občas ma také chvílky ako keby nevládze až sa chytím za srdce.. vôbec netuším o čo ide, myslim že to začalo ako som začal suplementovať tie Bčka ale prechádzalo tomu vysoký tlak v hlave lenže to neviem čo spôsobuje, zvyčajne ten tlak v hlave bol po jedle, jeden deň som mal vysoký ten tlak a pivo mi pomohlo a na druhý den som sa cítil po nom aj lepšie... tlak bol fajn na chvilku... sodík mám v strave dosť, draslík no neviem občas si dam zemiaky alebo často jem aj ryžu tam by malo byt drasliku celkom ok či? Horčík suplementujem posledné dni a mám pocit že sa po nom cítim psychicky horšie. Vapnik netuším či môže spôsobovať niečo takéto.. ine minerály neviem ako suvisia s tlakom , o tej medi asi môže ale toto fakt mi príde ako akútny stav najme ta hlava a srdce. Ten tlak je už dlhšie, býva to obvykle po jedlách ako keby mi niečo chýbalo v strave alebo bolo prebytok alebo sa jednalo o niečo čo ten tlak zvyšuje... Myslel som si že to môže byt histamínom, no aj ked som jedol len ryžu a kuracie prsia tak aj tak sa mi často objavil vysoký tlak, nechápem prečo mi toto telo robí, rád by som mu pomohol len ja vôbec neviem čo robiť. Budem rád za každú radu. Už zvažujem že pojdem na pôst nech sa telo nejak da samé dokopy. Ten B-komplex vůbec není dobrý nápad, protože je těm těch B vitamínů B1, B2, B3, B5, B6 cca 5x až 10x víc, než člověk normálně potřebuje. Ve vyšších dávkách má smysl brát jednotlivé konkrétní B vitamíny podle potřeby. Když už člověk chce nějaký b-komplex, tak by měl být nějaký slabý a pokdu možno ho nebrat každý den v týdnu. Zrovna na příkladu B6 je vidět, že kobercové bombardování těla B-vitamíny není nejrozumnější.
Tiamin - 60mg (tiamine HCL) - to je dost, ale nemusel o by to vadit Diky za odpoveď pefi, je to tak ako hovoríš tež mi to došlo že ten B1 a B2 su extremne vysoké dávky, spravil som chybu, dnes už druhý den nič nedávam, psychika je určite lepšie na tom, tie problémy v hlave nejak furt pocitujem ale príde mi to aspoň trochu miernejšie. Teraz si dam týždeň pauzu od týchto veci a začnem s B12 alebo B9 mam 1,5mg čistej formy methylcobalaminu a 0,4mg methyl folátu tiež ako samostatný vitamín. Ja som ten B komplex chcel odtestovať lebo som mal pocit že mi zlepšuje zápchu ale nepotvrdilo sa to moc. Uvažujem ako začať s tou B6, mam aj samostatnú 100mg ale len pyridoxín, chcem to aj so zinkom skúsiť na tu pyrolovu chorobu alebo ako sa to nazýva, príde mi že sa dá najlahšie vyselektovať z tých biotypov, no tých 100mg mi príde veľa dal by som si najradšej tak 5mg lenže to sa mi nepodarí rozdelit tu tabletku na cca 20 časti jedine rozomliet no. ešte k predošlej odpovedi, "Co se týče B2, tak si myslíám, že obyčejný riboflavin bde O.K." - Dobre v poriadku, plánoval som kupit si 100mg ale radšej kupim nejaku 2mg verziu, menej je niekedy viac. Mimo ine som videl že vraj B1 je antagonista B2 a dokonca aj B12 takže je možné že som si vyplavil B12 "MMA má smysl hlavně pokud se zdá býti B12 i folát v normě a součnasně má člověk příznaky deficitu B12." - Ono klasické príznaky deficitu ako mravenčenie v rukach a podobne fakt nemám, ale na druhej strane mi to velmi pomohlo s močením, a nemyslím si že je to zásluha methylových skupín pretože som si dával aj trimethylglycín 3 gramy čo je cca 300 násobok viac a ak rátam že trimethylglycín ma 3 methylove skupiny čo može darovať tak je to ako 900 násobok dávky B12 v methyl forme. Psychiku som moc necítil aspon nie nejak výrazne čo ak by som bol overmethylator tak by som určite poznal alebo? "Overmethylátor by se měl cítít lépe po dodání správného množství niacinu (jenomže to správné množství se blbě odhaduje)" - je to fakt dávno čo som testoval dávku 500mg a cítil som sa po nom psychicky horšie ale či sa da automaticky predpokladať undermethylačný stav tak to netuším. Skôr by som už asi nerobil unáhlená závery lebo sa ešte doriadim viac ako som bol "Ani zinek ani B12 bych do sebe nepral víc, než 5 dní v jednom týdnu, aby mělo tělo dva dny v týdnu pokoj" asi suhlasím, dokonca vraj zinok tak trochu zamedzuje alebo sútaži o vstrebanie so železom. "Po dvou týdnech doplňování B12 a zinku zkust k B12 přidávat i různé formy folátu a zjistit po které formě se cítíš nejlépe. Z toho co jsem četl, tak je možné být deficitní na folát a mít po dodání folátu depky, ale to by mohlo souviset se současným deficitem B12, B6 nebo zinku. Proto doporučuji doplnit napřed B12 a až pak experimentovat s folátem." Dobre ďakujem, myslím že takto začnem teda. !Undermethylátor se může po folátu, který není "methyl", cítit opravdu hodně mizerně" to je dost zaujímavé, kedže folát sa doplnuje v tak zanedbatelných množstvách oproti napr. niacínu ktorí ide radovo v 10 až 100 nasobok vyšších dávkach. TO je tak efektívny alebo čo je za tým? Pretože normalne logika hovorí že by to nemalo robiť až taký rozdiel vzhladom k množstvu, len ma to zaujíma ale určite vám verím. ďakujem ešte raz za pomoc, inakšie našiel som jedno video , je to anglicky ale to predpokladám nebude robiť problém - https://youtu.be/9dB7SwbnGbY?t=580 Osobne si myslim že stojí za pozretie celé ale je tam nastavený čas na to čo je asi najzaujimavejšie a to že B2 dokáže nejak obísť chybné gény (polymorfizmus) hlavne MTHFR a pri suplementáci čisto B2 dokázali znížit hladinu homocysteinu bez toho aby suplementovali folát alebo b12, je to dosť zaujimavé, ten doktor hovorí že tieto geneticke "mutácie" by sme nemali považovať ako za niečo abnormálne ale skôr normálne pretože sa to vyskytuje u tak velkej časti populacie. Dáva to celkom zmysel. Tak dnes večer som si dal B12 methyl 1,5mg a po nom psychicky viac menej ok ale uplne som sa cítil zmetený, neschopny sústrediť, mam pocit že sa mi zvýšil aj tep... ale bol som dezorientovaný ... no divný pocit.. čim to môže byť ?? Může to být i tím, že methyl-cobaslamin dodá i "methyl", kterého máš jako overmethylátor nadbytek, takže by pro tebe byla lepší jiná forma (hydroxocobalamin nebo nejběžnější cyanocobalamin). Ideální by samozřejmě bylo vědět jak si stojíš s množstvím B12 v oběhu. Pokud totiž náhodou máš deficit B12 a najednou tělu B12 dodáš, tak nějaký dosud pozastavený nebo zpomalený biochemický řetězec začne naplno pracovat a to taky může dělat divné stavy. Výhodou methyl B12 je, že s tím tělo určitě umí pracovat. Nevýhodou je, že tělo overmethylátora dostane velmi malé množství "methyl" skupin, což už tak výkonnou methylacíi trochu podpoří. Taky můžeš zkusit rozmíchat 500 mg niacinu v jogurtu a jogurtu sníst pouze část, čímž do sebe dostaneš mnohem menší množství niacinu a ten by přebytečné methyl skupiny měl spotřebovat - takže bys mohl zkusit methyl-B12 konzumoval spolu s niacinem v podobě lžičky jogurtu. Další co můžeš zkusit je nebrat methyl B12 večer, ale ráno, protože methyl B12 může dodávat energii, ale večer se potřebuješ spíš zklidnit. Zdravím, tak asi som prišiel na niečo dosť zaujímavé a to že velmi pravdepodobne všetky tie problémy s hlavou a srdcom asi spôsobil žalúdok, ide o to že mám fakt pocit že sa mi suplementácia Bčiek extrémne zvýšila kyselinu v žaludku (ja som ju mal dlhodobo fakt uplne na minime) a zaroven mám aj zápal žalúdku, už v minulosti som pozoroval spojitosť medzi kyselinou v žaludku (prípadne potravinami ktoré pôsobia kyslo na žaludok) a následnej mozgovej hmle ktoru mi to spôsobovalo. Tento krát sa zrejme ta kyselina zvyšila tak extrémne že mi to spôsobovalo dezorientaciu, nemožem sa sustredit na nič a podobne.. a zároven som cítíl aj hlavu a srdce. Viem je to asi dívné ale mne to dáva zmysel ale aj tak sa spýtam, je to možné že by mi vitamíny B takto zvyšili produkciu kyseliny ?? Je to fakt sila, dokonca mam pocit že depresie alebo uzkosti mi spôsobuje práve ten žalúdok čo je divné.... nechápem čo robiť, nemožem suplementovat Bčka ktoré mi pomáhajú (aspon väčšina alebo teda minimalne B12) lebo si zničím oslabený žalúdok ktorý sa nevie dať dokopy :/ užíval som aj antacidá ale to nema fakt moc efekt, pretože akonáhle nemám vobec HCL v žaludku tak mam následne problém aj so žlčou ktorá spôsobuje len další zápal.... celé divné celé zle mam pocit... Tak konečne prišla meď aj zinok a zaroven aj test na histamín. Meď vypadá byť celkom hraničná, pred 2 rokmi som ju mal nižšie na 9.31 teraz je na 12.xx čo je asi zlepšenie, no nechápem ten nízky ceruloplasmín, na druhej strane zinok je docela slušne na tom čo som prekvapený kedže ho nesuplementujem ani nič... popravde si myslím že sa môže furt jednať o toxicitu medi len je to tažšie asi dokázať. Neviem čo robiť či proste suplementovať zinok a o par mesiacov zajst na kontrolné testy alebo čo, nedáva mi to zmysel že by som mal mať málo medi. Stravu som mal vždy bohatu alebo dostatočnu na meď, ako písal aj yuro, meď je skoro všade a ak sa človek aj snaží mať meď nízko tak zistí že je to celkom tažké, zatiaľ čo zinok je fakt nedostačujúci v strave. Objednal som aj chrom už , molybden neviem zohnať len tak z lekárne, selén mám aj zinok, asi začnem keď sa trošku žaludok da dokopy pomaly suplementovať zinkom , selenom , chromom a budem sa snažit meď držať nízko v strave.. dáva mi to viac zmysel. Ta diaminooxidáza je hraničná, no stejnak mi to príde velmi málo, neviem síce kolko mávaju zdravý ludia ale proste mi to príde málo ,samozrejme sa musím vyhýbat histamínu... Meď vypadá byť celkom hraničná, pred 2 rokmi som ju mal nižšie na 9.31 teraz je na 12.xx čo je asi zlepšenie, no nechápem ten nízky ceruloplasmín, na druhej strane zinok je docela slušne na tom čo som prekvapený kedže ho nesuplementujem ani nič... popravde si myslím že sa môže furt jednať o toxicitu medi len je to tažšie asi dokázať. Neviem čo robiť či proste suplementovať zinok a o par mesiacov zajst na kontrolné testy alebo čo, nedáva mi to zmysel že by som mal mať málo medi. Stravu som mal vždy bohatu alebo dostatočnu na meď, ako písal aj yuro, meď je skoro všade a ak sa človek aj snaží mať meď nízko tak zistí že je to celkom tažké, zatiaľ čo zinok je fakt nedostačujúci v strave. Objednal som aj chrom už , molybden neviem zohnať len tak z lekárne, selén mám aj zinok, asi začnem keď sa trošku žaludok da dokopy pomaly suplementovať zinkom , selenom , chromom a budem sa snažit meď držať nízko v strave.. dáva mi to viac zmysel. Ta diaminooxidáza je hraničná, no stejnak mi to príde velmi málo, neviem síce kolko mávaju zdravý ludia ale proste mi to príde málo ,samozrejme sa musím vyhýbat histamínu...
Tak pokud to vezmu výpočtem volné mědi pak máte volnou měď 4,75 a dobrá je od 0 do 1,6 tedy jste hrubě mimo reference z čehož bych odhadoval stav jako otravu mědí. Snižovat ve vašem případě měď je nesmysl tedy musíte zvednout ceruloplazmin. Základ je srovnaný hořčík, retinol vitamíny B2 a B7 a pár dalších položek tedy to je vhodné si nastudovat a také pochopit že ve stresu se ceruloplazmin zvednout prakticky nedá, čili základem je psychický, fyzický a fyziologický klid, prostě se musíte hodit do parasympatiku. Pak je dobré vzít v potaz že ceruloplazmin produkují
Dal byste sem prosím vzorec na výpočet volné mědi vč použitých jednotek na vstupu a výstupu? Internet je sice plný vzorců v anglosasských jednotkách, ale převody mezi ugramy a umoly nejsou úplně triviální. Internet je sice plný vzorců v anglosasských jednotkách, ale převody mezi ugramy a umoly nejsou úplně triviální.
Tak mají to opravdu dost zmatečné, ono vůbec není jednoduché se v tom chaosu vyznat a rozhodně něco takového nelze považovat za zrovna exaktní postupy. V místních laborkách se celkem běžně pracuje s koeficientem 47,2 kterým se vynásobí hodnota ceruloplazminu a výsledek se odečte od hladiny mědi. Tedy v tomto případě 12,3 - (0,16*47,2) = 4,748. Netvrdím že to je jediný možný postup, nakonec i v interpretaci výsledků se laborka od laborky liší a mnohdy docela dost, stejně jako udávané hodnoty referenčních rozpětí které lítají jako veverka v bubnu. I z tohoto důvodu já doporučuji klientům nechat se dělat vyšetření vždy u stejné laboratoře a pak ty výsledky porovnávat což je asi nejpřesnější. ďakujem pekne za odpovede, dnes som bol s výsledkami za obvodnou... po 15 minutovom rozhovore ma nakoniec poslala na hematologiu na ktoru mam čakať až do marca... do tej doby ma može aj šlak trafiť... zase mesiac čakať na nejaké výsledky čo nemaju pre mna až tak vypovednú hodnotu... asi 5x som jej zdôraznoval pečeň... hovoril že ma bolieva žlčník (prípadne pečeň) že mávam zápchy, žltú stolicu, žlčový reflux... povedala že mimo bilirubínu mam ostatne pečenové testy OK... čiže mám smolu. Histamín som jej povedal že mam hraničný a nič ohľadom medi, ten horčík suplementujem dokonca mam pocit že mi robí psychicky horšie... fakt tomu nerozumiem... popravde mi to príde že ho ani nechcem suplementovať. Skôr mam problem so sodíkom, ten mi ide na chuť stále ale potom mi treba aj zvyšovať draslík. S retinolom by som ja problem mať nemal, ja si doprajem mäso prípadne aj pečienky, priznám že som to nejaku dobu nejedol ale bývala doba ked som ich jedol dosť, naopak si myslím že skôr vit. D bude u mna deficitný. Tie Bčka sa bojím suplementovať, som asi jediný človek na planéte ale zároveň mi robia vitaminy B dobre a aj zle... napríklad B12 mi zlepšuje (velmi výrazne) problem s močením... ale na druhej strane je velmi velmi tažka na môj žaludok a cítim po nej vyšší tep, viac ma bolí žaludok, cítim sa zmetený a je mi tažko od žalúdku... ale proste robí mi dobre... Včera som si napr. dal 10 mg B1 a 10mg B2 a takisto, bolo mi tažšie na žalúdok, cítil som aj v hlave "bolesti" alebo skôr nejaké neprijemné "tiky" ako keby cievky a musel som si masírovať hlavu... zvláštne že len na lavej strane hlavy... dal som si relatívne bezpečnu dávku a aj tak sa mi deju tieto veci.... netuším či to nejak suvisí s kyselinou v žaludku, lebo na antacidách v novembri som suplementoval B komplex každý druhý deň asi 2 týždne a necítil som sa zle... Ostatné vitamíny B som zatial neskúsil od incidentu s B komplexom... chcem skúsit ešte B9 a B6, zatial mam pocit že B12 robí najviac problémov aj najviac pomáha.. paradoxne psychicky niesom nejak zle na tom ako ked som suplementoval ten B komplex... to bolo šialené celkom, take depresivne nálady som dlho nemal. Som uplne nahnevaný lebo konečne prídem na niečo čo funguje a proste ako naschval mi to robí problémy ktoré su dosť rizikové.. tie "tiky" cievok v hlave alebo ako to popísat su vážne neprijemné. Neviem ako sa pohnuť dalej ked nemožem suplementovat a doktorka ma moje problémy viac menej na háku. Za jak dlouho pokonzumaci těch B vitamínů se projeví zhoršený žaludek? Já jen jestli to je od žaludku, nebo spíš od střev? Toho B12 si zkuste sehnat menší dávku. Pokud máte methyl-B12, ty jsou často určené pro rozpuštění v puse, takže to lze zkusit cumlat postupně - prostě jakoliv dosáhnotu toho, aby naráz přijatá dávka byla menší. Stejně tak B1 a B2 - proč neskusit mnohem menší množství? Dá se použít i něco takovéhoto: Jsou to kapky, takže není problém si za den vzít třeba jenom 1 až 5 kapek, namísto "doporučených" 25 kapek, takže do sebe dostanete velmi umírněné množství různých B vitamínů a třeba najdete takové množství, po kterém se budete cítit lépe, případně můžete začít od jedné kapky za den a pomalu s denní dávkou stoupat. Tohle by mohlo být ještě lepší: Liposomální forma, částečně se vstřebává pod jazykem, takže by se dal obejít problematický žaludek. Zdravím a vďaka za odpoveď. Po B12 prakticky do 10 minut cítim zmatenosť, neschopnosť sústrediť sa, tažobu od žalúdku, zvýšený srdečný tep, je to velmi divné ešte v decembri som si dal asi 4 dni po sebe 1,5mg methyl B12 a prakticky nič zvláštne som nevnímal, naopak sa mi behom pár dni upravilo močenie na nejakú dobu, samozrejme keď som prestal brat B12 tak sa pomaly močenie zase zhoršilo do tej hladiny v ktorej to je celé roky... (cca 10 rokov) Logicky by sa dalo predpokladať že B12 mi nejak pomáha s tým močením a celé tie roky som ju mal velmi nízko, lenže pozeral som v karte a behom tých 10 rokov mi bol vyšetrovaný vitamín B12 viac krát a vždy bol v strede referenčneho rozashu od 450-550 cca... Takže fakt netuším prečo mi pomáha B12 keď je vlastne cele roky v norme, ak aj není tak proste keď v norme bola močenie už bolo zhoršené a B12 bola v dobrom rozsahu. Celkom nechápem mechanizmus ktorým ten vitamín pomáha, snažil som sa aj nájsť na internete o tomto niečo, bohužial márne... všade same članky a tom ake je to užasné a že je to hlavne v živočíšnej strave... nič užitočné. Napadá mi len to že možno má telo problem s konverziou vitamínu B12 do aktívnej formy a preto som mal v krvi hladinu síce v poriadku ale aktívnej formy som mal deficit je to možné?? Zrejme ide o genetiku potom... ak je to tak tak nízka B12 skôr spôsobuje problém s konverziou homocysteinu a syntéze bielkovín ako v methylačnom cykle (myslím over/under methylator) Z nízkej aktívnej B12 sa neda vyčítat funckia methylacie ? Ešte dodám k otázke, určite je to žalúdok, čreva prakticky necítim, proste ma boli žaludok, je mi tažko po tom vitamíne aj keď pomáha... B1 a B2 mi robia problém hlavne na tie divné pocity v hlave a necítil som sa teda prijemne keď sa to zhoršilo. Skúsim proste suplementovat menej alebo vobec. Toto bude trošku viac osobné, ale vzhladom k methylacii možno relevantné, walsh píše o under methylatorovy ako high libido, toto na mna sedí velmi presne... napriek únávam čo mávam mam až nepochopitelne dobré libido, čo väčšina depresívnych ludí alebo s psychickými problémami ma naopak... až mi to vadí popravde.... čo chcem povedať že, či toto môže súvisieť s histamínom?? Neni to pravidlo, ale často sa mi stane že po histaminovom jedle sa moje libido (alebo skôr tužba ) zvýši fakt úplne.. som celý taký napatý,mam vyšší tlak.. neviem to dobre popísať... dnes som si dal banány a okamžite som cítil zvýšenie... až neprirodzené mi to príde... čítam že vraj nízky serotonín toto môže spôsobovať... (čo sedí na undermethylatora rovnako ako vysoké libido) ale zase na druhej strane čítam že banány maju tryptofan ktorý sa konverzuje na serotonín... fakt neviem čo robiť, som totálne rozhodený a neviem pochopiť tieto biochemické procesy a ich odozvu na jedlo/ vitamíny atď.... Mimo iné dnes je druhý den čo si dávam 0,8 mg Methyl Folátu , zatial nepozorujem depresie,(ani neni nejak tažký na žaludok čo je fajn) viem že zlepšuje methylaciu ale zároven zhoršuje/znižuje hladinu neurotransmiterov v tele.. takže pre undermethylatora asi nič moc... neviem prečo ale keď som si dával B complex som mal fakt silné depky a myslel som že to bolo vdaka folátu, ktorý tam bol v 0,4 mg dávke... B1 a B2 mi tie depky asi nespôsobuje, respektivne ani neviem či walsh alebo hocikto iný píše že by to bolo nejake bežné. Bolo tam ešte 50mg niacinu vo forme niacinamidu aj niacinu... v minulosti som si dával 500 mg a buď som mal velmi mierne zhoršenie psychiky alebo vôbec žiadne.. (500 mg vo forme niacinu ) Je niacinamid nejaka učinnejšia narozdiel od niacinu? ak to nebude ani niacinom ostáva fakt len B1 B2 alebo B6 ale to mi pride dost zvláštne.. Ten B complex vypadá dosť rozumne , dakujem za odporučanie. Tú B1 a B2 idem dat na štvrtiny a budem si davat tak 2,5 mg raz za par dní. "vitamín B12 viac krát a vždy bol v strede referenčneho rozashu od 450-550 cca" Pak je skutečně otázka, zda u vás správně funguje konverze na aktivní formy vitamínu B12, což lze poznat např z hladiny HCY a MMA - pokud je i toto v normě, tak v B12 problém není. Undermethylátor může mít normální nebo i příliš vysokou hodnotu B12 a současně mít příznaky deficitu B12 právě kvůli nedostupnosti aktivní formy. Dá se vyšetřit i aktivní forma B12, ale kyselina MMA je prý lepší indikátor dostupnosti B12. Tělu denně stačí pár mikrogramů B12, ale zásoby v játrech se doplňují několik měsíců. Jsou nízké například pokud jste absolvoval narkózu. Niacinamid a niacin jsou sice hodně podobné, ale vstupují do biochemického cyklu každý někde o kus jinde a ve výsledku se jejich účinek může opravdu hodně lišit. Methylfolát by undermethylátorovi měl ze všech folátů škodit asi nejméně. Pokud v b-kompelxu nebyl methylfolát, ale nějaká jiná forma B9, tak s vámi mohla cloumat ona. Každý folát spotřebovává methyl-skupiny, ale methylfolát méně, než jiné formy. Dobrý deň, trochu update informácii ale stále by som povedal že som nespravil za 3 mesiace žiadny pokrok naopak som celý z tohoto viac zmätený. V prvom rade, bol som na hematologii a zistili mi velmi nízke hladiny vitamínu D, samozrejme som si objednal 10 000 IU a aj doktorka mi dala recept na nejaky liek a povedala že potrebujem 50 tisic jednotiek za týžden do seba dať a aj cez leto. Tunak nastáva zase klasický paradox môjho tela, nemožem suplementovať vitamín D lebo ma začnu po nom extrémne bolieť kosti, hlavne sánka a stehenne kosti a bedrá nedá sa to ani vydržať. Takže bohužial, napriek tomu že viem že mam deficit nespravím s tým nič. Dalšia vec je - zistili mi autoimunitné ochorenie - názov nepoznám ale moje telo útočí na biele krvinky a preto ich mám tak málo v krvných výsledkoch, mam chodit len na pozorovanie každého pol roka , neviem či existuje nejaká liečba. Myšlienka že by mi mali transplantovat kostnu dreň a podobne mi neni prijemná a neznie mi to ako liečba. Jedine čo viem vdaka tomuto vyvodiť je že moje črevo asi nebude v najlepšiom stave kedže črevo a autoimunita uzko súvisia. Pokusy s vitamínmi B skupiny.... toto je čistá šaškáreň.... raz reagujem na daný vitamín dobre inokedy zle... raz mi na niečo pomáha a inokedy nie... nedokážem z tohoto logicky nič vyvodiť. Príklad - B12 v Januári som tu písal ako mi to parádne pomáha na problém s močením ktorý mam už 10 rokov. Tak teraz si dávam niekolko týždnov B12 a nič. Vôbec nepomáha, tá ista forma, to isté množstvo. Další paradox ohľadom B12 - V januári mi tento vitamín velmi robil zle na žalúdok, dnes je to jeden z mála B vitamínov ktorý moje telo ako tak toleruje a nerobí mi až také problémy.... (preto som schopny ho teraz suplementovať) Dalšie vitamíny - Niacin. Skúsil som obe formy. Niacín aj Niacínamid. Z oboch viem vyvodiť asi to že oba mi nerobia vôbec dobre a jeden robí viac zle ako druhý. Oba ma vedia poriadne psychicky "odpáliť" Normálne ako keby som emočne vyhorel jak keby som prišiel o všetok dopamín, serotonin atd... niesom proste schopný radovať sa len cítim aku si depresiu ale niesom schopny ani vyroniť slzu. Ako stroj. Najlepšie je proste napísat že mi to "odpáli" obvody a som na nejakých par hodín mimo. Niacín v tomto vypadá byt ako ten lepší. Pretože množstvo pri ktorom sa cítim psychicky horšie je väčšie a zároveň mi pride lahši na žaludok. Niacinamid... to je teda niečo... už pri desiatkach miligramoch ma odpálilo, na druhý den po cca 50 miligramoch bolesti žaludka a zase sa mi objavili tie moje debilne divné problémy v hlave, je to ako keby v cievach pri spánku na lavej strane. Na lavej strane čela nejaká žilka ... na dotyk velmi citlíva a boľavá.. mam tendenciu si to začať masírovať a na dotyk je aj spánok celý aký si boľavý, na vrchu hlavy je jedno miesto kde ked si trošku zatlačím tak je to ako keby modrina a boli to (zase na lavej strane hlavy na vrchu cca v strede ) V zadu na zátylku zase na lavej strane, tak isto aká si žilka ktorú si prote musím nejak masírovať... až sa bojím mrtvice... Keby to spôsoboval len niacín tak som v poriadku. Bohužial to spôsobuje asi väčšina vitamínov B a netuším od čoho to ide. Dalšie vitamíny čo som skúsil - B6 cca od 20 do 60mg za deň , maximalne par dni po sebe, pozorovanie - navracaju sa mi bolesti krku, objavujú sa vyrážky na hlave ktoré svrbia, mam pocit že pečen a žlčník funguju horšie, bolesti žaludka, mam pocit že mi lepšie trávi potravu. Na druhý den sa začali objavovat tie problémy s hlavou.... takže som vysadil B6. Zlepšilo mi to trochu zápchu a pamatam si sny po nej. Psychicky by som povedal že som sa možno citil kusok lepšie. Nič extra vyrazné. Rád by som pokračoval v suplementovaní a pozoroval dlhodobejši učinok bohužial bojím sa vedlajších efektov hlavne hlavy že skončím zle... eštd dodám že po tomto vitamíne som velmi unavený hlavne na další deň mávam menej energie a nevládzem... možno to potvrdzuje tu teoriu o zničenom žalúdku kyselinou - telo je unavené kvoli poškodeniu. B2 - na začiatku som tento vitamín mal velmi rád, zdalo sa že mi pomáha takmer na všetko, mal som väčšiu chut na jedlo, prestával ma bolievať krk (suvis so žlčou v žaludku) lepšie fungoval žlčník aj pečen- zvykne ma bolievat pečen nad ránom ked spím a hlavne keď ležím na bruchu, po tomto vitamíne bola bolest miernejšia a pri väčšiom množstve takmer nulová. Zlepšili sa zápchy, zlepšilo sa trávenie, psychicky som sa občas cítil fakt dobre, teda nehovorím že perfektne ale aspon som sa občas z chutí zasmial aj keď som v ten istý den bol tak isto aj smutný a aj trochu v depkách ale bolo to lepšie. Problém je že mi spôsobuje tie problémy v hlave ej ked nie take vyrazné ako B3 alebo B6... další problem je že ako som pokračoval a dával si väčšie dávky aby som sa cítil lepšie tak som mal pocit že učínok sa vytráca... začal ma zase bolievat krk, trávenie sa zhoršilo, objavovali sa zápchy a podobne... Ked som si dával väčšie množstvo tak ma aj viac hnevali aj tie problémy v hlave a zaroven som nejaky viac podráždený po tomto vitamíne... Myslím si že tento vitamín je pre moje telo užitočný keby nerobil problémy s hlavou tak ho berem asi furt ... ale vesmír asi nechce aby som sa cítil lepšie bral som od 10mg do 100 za deň. B1 - Len hypoteticky mam teoriu že zlepšuje bolesti v žaludku, a že trochu pomáha so spaním, po tomto vitamíne som dost unavený a takisto spôsobuje tie debilne problémy s hlavou po ktorých mam pocit že idem mat mrtvicu. Možno trošku zlepšuje trávenie. bral som od 2,5 mg do 50 za deň B7 - s týmto vitamínom mam velmi divné skusenosti, užíval som 1000ug a po par dnoch silne bolesti hrudniku v oblasti srdca. Nič čo by tento vitamín nejak zlepšoval som nezaznamenal naopak mam pocit že to nejak divne ovplyvnilo moju sexualitu na krátku dobu... fakt velmi divné... človek si začne klásť otázky že či máme vobec nad niečim kontrolu alebo je všetko len chemia v tele a čím lepšia = tým lepšie na tom sme mentálne, psychicky, sexualne atd... v skratke máme slobodnu vôlu?? Všetko to je ako si podriadene biologickým imperatívom, napríklad potreba sexu... máme to v sebe zabudované aby druh prežil.. je to jeden zo základných prejavov, ale nemáme nad tým kontrolu, proste na to musime mysliet a eventualne sme mame na to chuť... čo keby to nechcem? Nemožem to len tak vypnúť ako vypínač od elektriky, mojemu telu je jedno čo si myslím o tomto, proste plni to k čomu je naprogramované... zvláštne ... No proste tento vitamín spolu s B3 je u mna na zozname NIE B9 - dal som si asi 2mg len 1x na test čo to urobí, v ten den sa prejavili moje intolerancie na jedla a ako keby sa moja tolerancia na tieto látky velmi zhoršila. Hned ma začala boliet hlava a podobne. V noci som vôbec nemohol spať. Čistá insomnia. Na druhej strane možno mi to trochu pomohlo s mozgovou hmlou. Nemam potrebu to suplementovať aj ked sa u mna nachádza hladina kyseliny listovej skor pri spodnej hranici. Toto su moje skusenosti za 3 mesiace. Dal som si spraviť genetické testy na rôzne mutácie ako MTHFR a podobne... keď to bude ozvem sa zase. V máji plánujem znova ist spravit homocystein, som zvedavý či po suplementovani B12 a B2 aspon trochu klesol ak nie tak zrejme mi proste treba B6 aj napriek tomu že mi robí zle. Dam si odtestovat aj aktívny B12 z krvi, existuje aj nejaky test na vitamín B6 alebo ine vitamíny??? Tam kde sa chodím testovat bohužial maju v ponuke len B9 a B12 (celkový aj aktívny) Celkový mi vyšiel od hematologičky v podstate idealne... Aktívny nerobila. methyl malonovu kyselinu tam tiež v ponuke nemajú čo je škoda. Pripadám si ako mimožemštan... moje telo neplní základne funkcie a som mladý človek. Som uplne frustrovaný a vôbec nerozumiem prečo sa mi to deje. Mám problémy s močením od 16 rokov, podobné problémom so zväčšenou prostatou. Od 19 rokov mávam zápchy, posledne 2 roky uplne silné , niekedy pomôže len klystír inak ani 4+ dni sa nemožem vyprázdniť a ak áno tak sedím na záchode polhodinu a dobre že mi nejdu prasknut cievky. Dalšia základna funkcia - trávenie. Totálne mizerné, absolutne mi nič nedokáže telo stráviť, každé jedlo mi sedí v žalúdku hodiny, a to neužívam ani antacidá ani nič podobné, nedokážem si vychutnať jedlo. Keď vidím iných ludí jak do seba natlačia 2 velké jedla a potom to zapíju velkým množstvom vody a za 2-3 hodiny su zase hladný tak im uplne zo srdca závidím... ja keď si dám väčšie jedlo tak si možem ist rovno lahnuť spať pretože budem pravdepodobne dosť unavený... ak sa napijem tak 3-5 hodin po jedle tak rozhodím cele trávenie , začnu ma boliet uši, žaludok je plný vody a nič sa nedeje len to tam stojí... po 8 hodinách začnem byt možno zase kusok hladný... predstava že zjem väčšie množstvo mäsa a strávim to je ako sci fi... nemožné... Jediný spôsob ako do seba dostanem nejake bielkoviny sú vajcia a to nehovorím o problémom s pečenou a žlčníkom ktorý není schopny tráviť tuky... A to mám len 25 rokov... dalšie problémy.... depresie, melancholie, agresie a podráždenosť (hlavne po tučnom jedle) problémy so spaním, pomale hojenie rán (velmi pomale dokonca mi ostáva červená škvrna mesiace po zahojení ) Ked mám nejakú väčšiu fyzicku aktivitu (čo je malokedy lebo som chronicky unavený) tak ani nemam svalovicu lebo proste telo nedokáže regenerovat poriadne... namiesto toho mam bolest svalov ale inu ako modrina alebo čo a až za 2-3 dni sa objavi možno svalovica... Fakt nechápem prečo ako mladý človek moje telo je tak rozhodené a neschopné plniť základne funkcie. Ja nedokážem mysliet za to telo, to by mala byt prirodzena inteligencia tela ale moje telo zjavne nedokáže robit tieto veci... proste tomu nerozumiem, som mladý a žijem v bolesti, psychickej, fyzickej... moje mentálne zdravie je na dne (komu by po rokoch týchto problémoch neharabalo ? ) Môj socialny život je nulový, tieto problémy ma pripravili o najlepšiu čast života, a pripravuju už ma aj o dospelosť, niesom schopny plniť si svoje životné ciele a len vidím ako ostatní su na míle predomnou v každej životnej oblasti... napriek všetkej snahe čo som spravil pre to zdravie som na tom totálne nanič. TO len take zhrnutie mojho života... dakedy už aj ta samovražda znie ako riešenie. Uvítam každý nápad, teoriu ohladom problémov s hlavou, prípadne možno aký test si dat spraviť alebo niečo podobné.. Hocičo čo môže aspon trošku pomôcť. Neviem čo viac pre seba mám robiť. Neviem sa pohnúť a mrzí ma že vidím svoje telo v takom stave a mrzí ma že sa kvoli tomu tak cítim. Spravil by som preň všetko bohužial neviem čo je ta správna vec ktorá mi konečne pomôže. ďakujem za každu pomoc. Skrze plynnou signální molekulu H2S se opět dostáváme k methylaci, stravě a mikrobiomu. Za zdroje síry lze považovat česnek, MSM, NAC a thiosíran (reaguje s halogeny). Síra spolu s křemíkem, hořčíkem, draslíkem a halogeny patří mezi často opomíjené klíčové prvky. The Hydrogen Sulfide-Vitamin B12-Folic Acid Axis: An Intriguing Issue in Chronic Kidney Disease. A Comment on Toohey JI: “Possible Involvement of Hydrosulfide in B12-Dependent Methyl Group Transfer”. Molecules 2017, 22, 582, pii: E582 Prosím Vás, ten železný panel je všechno tohle? Je nutné udělat všechny tyhle testy pro zjištění jak je to s tím železem v organismu? Doktor mě zabije železo v séru V prvom rade, bol som na hematologii a zistili mi velmi nízke hladiny vitamínu D, samozrejme som si objednal 10 000 IU a aj doktorka mi dala recept na nejaky liek a povedala že potrebujem 50 tisic jednotiek za týžden do seba dať a aj cez leto. Tunak nastáva zase klasický paradox môjho tela, nemožem suplementovať vitamín D lebo ma začnu po nom extrémne bolieť kosti, hlavne sánka a stehenne kosti a bedrá nedá sa to ani vydržať. Takže bohužial, napriek tomu že viem že mam deficit nespravím s tým nič. Dalšia vec je - zistili mi autoimunitné ochorenie - názov nepoznám ale moje telo útočí na biele krvinky a preto ich mám tak málo v krvných výsledkoch, mam chodit len na pozorovanie každého pol roka , neviem či existuje nejaká liečba. Myšlienka že by mi mali transplantovat kostnu dreň a podobne mi neni prijemná a neznie mi to ako liečba. Jedine čo viem vdaka tomuto vyvodiť je že moje črevo asi nebude v najlepšiom stave kedže črevo a autoimunita uzko súvisia. Pokusy s vitamínmi B skupiny.... toto je čistá šaškáreň.... raz reagujem na daný vitamín dobre inokedy zle... raz mi na niečo pomáha a inokedy nie... nedokážem z tohoto logicky nič vyvodiť. Príklad - B12 v Januári som tu písal ako mi to parádne pomáha na problém s močením ktorý mam už 10 rokov. Tak teraz si dávam niekolko týždnov B12 a nič. Vôbec nepomáha, tá ista forma, to isté množstvo. Další paradox ohľadom B12 - V januári mi tento vitamín velmi robil zle na žalúdok, dnes je to jeden z mála B vitamínov ktorý moje telo ako tak toleruje a nerobí mi až také problémy.... (preto som schopny ho teraz suplementovať) Dalšie vitamíny - Niacin. Skúsil som obe formy. Niacín aj Niacínamid. Z oboch viem vyvodiť asi to že oba mi nerobia vôbec dobre a jeden robí viac zle ako druhý. Oba ma vedia poriadne psychicky "odpáliť" Normálne ako keby som emočne vyhorel jak keby som prišiel o všetok dopamín, serotonin atd... niesom proste schopný radovať sa len cítim aku si depresiu ale niesom schopny ani vyroniť slzu. Ako stroj. Najlepšie je proste napísat že mi to "odpáli" obvody a som na nejakých par hodín mimo. Niacín v tomto vypadá byt ako ten lepší. Pretože množstvo pri ktorom sa cítim psychicky horšie je väčšie a zároveň mi pride lahši na žaludok. Niacinamid... to je teda niečo... už pri desiatkach miligramoch ma odpálilo, na druhý den po cca 50 miligramoch bolesti žaludka a zase sa mi objavili tie moje debilne divné problémy v hlave, je to ako keby v cievach pri spánku na lavej strane. Na lavej strane čela nejaká žilka ... na dotyk velmi citlíva a boľavá.. mam tendenciu si to začať masírovať a na dotyk je aj spánok celý aký si boľavý, na vrchu hlavy je jedno miesto kde ked si trošku zatlačím tak je to ako keby modrina a boli to (zase na lavej strane hlavy na vrchu cca v strede ) V zadu na zátylku zase na lavej strane, tak isto aká si žilka ktorú si prote musím nejak masírovať... až sa bojím mrtvice... Keby to spôsoboval len niacín tak som v poriadku. Bohužial to spôsobuje asi väčšina vitamínov B a netuším od čoho to ide. Dalšie vitamíny čo som skúsil - B6 cca od 20 do 60mg za deň , maximalne par dni po sebe, pozorovanie - navracaju sa mi bolesti krku, objavujú sa vyrážky na hlave ktoré svrbia, mam pocit že pečen a žlčník funguju horšie, bolesti žaludka, mam pocit že mi lepšie trávi potravu. Na druhý den sa začali objavovat tie problémy s hlavou.... takže som vysadil B6. Zlepšilo mi to trochu zápchu a pamatam si sny po nej. Psychicky by som povedal že som sa možno citil kusok lepšie. Nič extra vyrazné. Rád by som pokračoval v suplementovaní a pozoroval dlhodobejši učinok bohužial bojím sa vedlajších efektov hlavne hlavy že skončím zle... eštd dodám že po tomto vitamíne som velmi unavený hlavne na další deň mávam menej energie a nevládzem... možno to potvrdzuje tu teoriu o zničenom žalúdku kyselinou - telo je unavené kvoli poškodeniu. B2 - na začiatku som tento vitamín mal velmi rád, zdalo sa že mi pomáha takmer na všetko, mal som väčšiu chut na jedlo, prestával ma bolievať krk (suvis so žlčou v žaludku) lepšie fungoval žlčník aj pečen- zvykne ma bolievat pečen nad ránom ked spím a hlavne keď ležím na bruchu, po tomto vitamíne bola bolest miernejšia a pri väčšiom množstve takmer nulová. Zlepšili sa zápchy, zlepšilo sa trávenie, psychicky som sa občas cítil fakt dobre, teda nehovorím že perfektne ale aspon som sa občas z chutí zasmial aj keď som v ten istý den bol tak isto aj smutný a aj trochu v depkách ale bolo to lepšie. Problém je že mi spôsobuje tie problémy v hlave ej ked nie take vyrazné ako B3 alebo B6... další problem je že ako som pokračoval a dával si väčšie dávky aby som sa cítil lepšie tak som mal pocit že učínok sa vytráca... začal ma zase bolievat krk, trávenie sa zhoršilo, objavovali sa zápchy a podobne... Ked som si dával väčšie množstvo tak ma aj viac hnevali aj tie problémy v hlave a zaroven som nejaky viac podráždený po tomto vitamíne... Myslím si že tento vitamín je pre moje telo užitočný keby nerobil problémy s hlavou tak ho berem asi furt ... ale vesmír asi nechce aby som sa cítil lepšie bral som od 10mg do 100 za deň. B1 - Len hypoteticky mam teoriu že zlepšuje bolesti v žaludku, a že trochu pomáha so spaním, po tomto vitamíne som dost unavený a takisto spôsobuje tie debilne problémy s hlavou po ktorých mam pocit že idem mat mrtvicu. Možno trošku zlepšuje trávenie. bral som od 2,5 mg do 50 za deň B7 - s týmto vitamínom mam velmi divné skusenosti, užíval som 1000ug a po par dnoch silne bolesti hrudniku v oblasti srdca. Nič čo by tento vitamín nejak zlepšoval som nezaznamenal naopak mam pocit že to nejak divne ovplyvnilo moju sexualitu na krátku dobu... fakt velmi divné... človek si začne klásť otázky že či máme vobec nad niečim kontrolu alebo je všetko len chemia v tele a čím lepšia = tým lepšie na tom sme mentálne, psychicky, sexualne atd... v skratke máme slobodnu vôlu?? Všetko to je ako si podriadene biologickým imperatívom, napríklad potreba sexu... máme to v sebe zabudované aby druh prežil.. je to jeden zo základných prejavov, ale nemáme nad tým kontrolu, proste na to musime mysliet a eventualne sme mame na to chuť... čo keby to nechcem? Nemožem to len tak vypnúť ako vypínač od elektriky, mojemu telu je jedno čo si myslím o tomto, proste plni to k čomu je naprogramované... zvláštne ... No proste tento vitamín spolu s B3 je u mna na zozname NIE B9 - dal som si asi 2mg len 1x na test čo to urobí, v ten den sa prejavili moje intolerancie na jedla a ako keby sa moja tolerancia na tieto látky velmi zhoršila. Hned ma začala boliet hlava a podobne. V noci som vôbec nemohol spať. Čistá insomnia. Na druhej strane možno mi to trochu pomohlo s mozgovou hmlou. Nemam potrebu to suplementovať aj ked sa u mna nachádza hladina kyseliny listovej skor pri spodnej hranici. Toto su moje skusenosti za 3 mesiace. Dal som si spraviť genetické testy na rôzne mutácie ako MTHFR a podobne... keď to bude ozvem sa zase. V máji plánujem znova ist spravit homocystein, som zvedavý či po suplementovani B12 a B2 aspon trochu klesol ak nie tak zrejme mi proste treba B6 aj napriek tomu že mi robí zle. Dam si odtestovat aj aktívny B12 z krvi, existuje aj nejaky test na vitamín B6 alebo ine vitamíny??? Tam kde sa chodím testovat bohužial maju v ponuke len B9 a B12 (celkový aj aktívny) Celkový mi vyšiel od hematologičky v podstate idealne... Aktívny nerobila. methyl malonovu kyselinu tam tiež v ponuke nemajú čo je škoda. Pripadám si ako mimožemštan... moje telo neplní základne funkcie a som mladý človek. Som uplne frustrovaný a vôbec nerozumiem prečo sa mi to deje. Mám problémy s močením od 16 rokov, podobné problémom so zväčšenou prostatou. Od 19 rokov mávam zápchy, posledne 2 roky uplne silné , niekedy pomôže len klystír inak ani 4+ dni sa nemožem vyprázdniť a ak áno tak sedím na záchode polhodinu a dobre že mi nejdu prasknut cievky. Dalšia základna funkcia - trávenie. Totálne mizerné, absolutne mi nič nedokáže telo stráviť, každé jedlo mi sedí v žalúdku hodiny, a to neužívam ani antacidá ani nič podobné, nedokážem si vychutnať jedlo. Keď vidím iných ludí jak do seba natlačia 2 velké jedla a potom to zapíju velkým množstvom vody a za 2-3 hodiny su zase hladný tak im uplne zo srdca závidím... ja keď si dám väčšie jedlo tak si možem ist rovno lahnuť spať pretože budem pravdepodobne dosť unavený... ak sa napijem tak 3-5 hodin po jedle tak rozhodím cele trávenie , začnu ma boliet uši, žaludok je plný vody a nič sa nedeje len to tam stojí... po 8 hodinách začnem byt možno zase kusok hladný... predstava že zjem väčšie množstvo mäsa a strávim to je ako sci fi... nemožné... Jediný spôsob ako do seba dostanem nejake bielkoviny sú vajcia a to nehovorím o problémom s pečenou a žlčníkom ktorý není schopny tráviť tuky... A to mám len 25 rokov... dalšie problémy.... depresie, melancholie, agresie a podráždenosť (hlavne po tučnom jedle) problémy so spaním, pomale hojenie rán (velmi pomale dokonca mi ostáva červená škvrna mesiace po zahojení ) Ked mám nejakú väčšiu fyzicku aktivitu (čo je malokedy lebo som chronicky unavený) tak ani nemam svalovicu lebo proste telo nedokáže regenerovat poriadne... namiesto toho mam bolest svalov ale inu ako modrina alebo čo a až za 2-3 dni sa objavi možno svalovica... Fakt nechápem prečo ako mladý človek moje telo je tak rozhodené a neschopné plniť základne funkcie. Ja nedokážem mysliet za to telo, to by mala byt prirodzena inteligencia tela ale moje telo zjavne nedokáže robit tieto veci... proste tomu nerozumiem, som mladý a žijem v bolesti, psychickej, fyzickej... moje mentálne zdravie je na dne (komu by po rokoch týchto problémoch neharabalo ? ) Môj socialny život je nulový, tieto problémy ma pripravili o najlepšiu čast života, a pripravuju už ma aj o dospelosť, niesom schopny plniť si svoje životné ciele a len vidím ako ostatní su na míle predomnou v každej životnej oblasti... napriek všetkej snahe čo som spravil pre to zdravie som na tom totálne nanič. TO len take zhrnutie mojho života... dakedy už aj ta samovražda znie ako riešenie. Uvítam každý nápad, teoriu ohladom problémov s hlavou, prípadne možno aký test si dat spraviť alebo niečo podobné.. Hocičo čo môže aspon trošku pomôcť. Neviem čo viac pre seba mám robiť. Neviem sa pohnúť a mrzí ma že vidím svoje telo v takom stave a mrzí ma že sa kvoli tomu tak cítim. Spravil by som preň všetko bohužial neviem čo je ta správna vec ktorá mi konečne pomôže. ďakujem za každu pomoc.
Je až s podivem co všechno máte za sebou, ale já jak to čtu bych vyzkoušel intoleranční testy protože existuje mnoho zdravých potravin které dovedou z dlouhodobého pohledu generovat v těle zánět a pak nasazení některých vitamínů sice ten zánět tlumí, ale může nahodit herx reakce různého ražení a mnohdy velice nepříjemné. Methylace je velice zajimave tema, udajne az 70 procent populace ma gen, ktery ji neumoznuje soravne provadet. Da secto pry vytestovat tim, ze snim chrest a pokud me pak bude zapachat moc, tak je to jasne. Otazka je, co svtim??? Pocitam ze stravou tomu nepomuzu, takze jake doplnky a kolik? Diky
To se mýlíte stravou se methylace určitě ovlivnit dá. Zlepšuje ji třeba glycin, lecitin, některé vitamíny, byliny na podporu tvorby HCl a další.
Kvasnice jist nechci, protoze se pestuji zpravidla na GMO psenici a psenici i GMO odmitam jist. Mozny je, ze ho mam dostatek, jen jsou spatne normy. Cetla jsem, ze i masozravci maji nekdy nizkou hladinu B12. Jenze informaci je mraky a casto jsou protichudne. V tomhle pripade nejsem schopna dat na intuici, proste to nejak nefunguje.![]()
![]()
![]()
Kvasnice jist nechci, protoze se pestuji zpravidla na GMO psenici a psenici i GMO odmitam jist. Mozny je, ze ho mam dostatek, jen jsou spatne normy. Cetla jsem, ze i masozravci maji nekdy nizkou hladinu B12. Jenze informaci je mraky a casto jsou protichudne. V tomhle pripade nejsem schopna dat na intuici, proste to nejak nefunguje.
Když jsem uklízela poslední hrnec do spodní skříňky a zvedla jsem se, zasáhla mě ta největší a nejintenzivnější bolest, jakou jsem kdy zažila. Bylo to jako by mi někdo zavrtal cepín do lebky, právě tam, kde se skrývá to cenné měkké místo. Zavolala jsem na Roberta, který když slyšel tu ryzí paniku v mém hlase, byl u mě v cuku letu. Řekla jsem mu, aby zavolal 9-1-1, protože mám krvácení do mozku. Nemám ani ponětí, jak jsem mohla tak jistě vědět, co se děje, ale věděla jsem. V ten moment jsem ztratila kontrolu nad svým tělem a zkolabovala.
Ta nejhorší bolest hlavy, co jsem kdy zažila, mě stále obtěžovala, takže jsem mu dala volnou ruku. To, co mi řekl, mě šokovalo. Donutilo mě to znovu se zamyslet nad mým jídelníčkem a životním stylem. Vysvětlil mi, že jsem měla aneurysma mozkových tepen a že 85% lidí, kteří utrpí toto krvácení, nepřežije (Hádám, že to byla ta dobrá zpráva).
Řekl mi, že mé žilní stěny a tepny jsou tak tenké jako rýžový papír, opět kvůli tomuto nedostatku a bez řádné suplementace budu mít vysoké riziko, že se tento případ bude opakovat. Ale jen s malou pravděpodobností šťastného konce. Také mi vysvětlil, že testy ukázaly, že můj jídelníček je příliš chudý na tuky, což způsobuje další nedostatky (ale o tom v jiném článku). Řekl, že musím změnit svůj výběr jídla, protože neodpovídá mé úrovni aktivit. Zároveň mi ale řekl, že způsob, jakým jsem se rozhodla žít a jíst mi pravděpodobně zachránil život.
To, co jsem zjistila, jsem dobře využila při znovuzískání a udržení mého neurologického zdraví. Takže už nejsem chodící "časovaná bomba", která čeká na to, kdy nastane další prasknutí. Toto je pouze můj příběh, není to kritika víry a způsobů, které ostatní lidé praktikují. Je to věc, která si zaslouží vážnou diskuzi. Tak to i vysvětlujeme lidem, kteří užívají jídlo jako lék.
Dlouhodobý nedostatek vitamínu B12 může vést k chudokrevnosti, neuropatii, degeneraci nervů a nevratnému poškození nervové soustavy, což může vyústit v mrtvici a krvácení do mozku.
Primární funkcí vitamínu B12 je tvorba červených krvinek a udržování zdravého nervového systému. Je nezbytný pro rychlou syntézu DNA pomocí dělení buněk, stejně tak je zodpovědný za tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Pokud nastane nedostatek vitamínu B12, je narušena syntéza DNA a vytvoří se abnormálně veliké krvinky nazývané megaloblasty. Toto má za následek anémii, jejíž syndromy jsou únava, dušnost, apatie, bledá pokožka a slabá odolností proti infekcímB12 je také důležitý pro zachování zdravého nervového systému. Nervy jsou obaleny izolačním tukovým pouzdrem, které se skládá z komplexní bílkoviny zvané myelin. B12 hraje klíčovou roli v metabolismu mastných kyselin, který je nezbytný k udržení myelinu.
Vitamín B12 může být v malém množství ukládán v těle. Celková zásoba je asi 2-5 mg u dospělých a asi 80% z toho je uloženo v játrech. Vitamín B12 je vylučován žlučí a znovu vstřebáván. Tento jev je známý jako enterohepatická cirkulace. Lidé, kteří jídlem konzumují malé množství vitamínu B12, což zahrnuje vegany a některé vegetariány, mohou získávat více vitamínu B12 z tohoto znovuvstřebávání než z jídla. To je důvod, že může trvat i více než 20 let než se u lidí, v jejichž jídelníčcích se B12 nevyskytuje, onemocnění projeví. Pro srovnání, pokud je nedostatek B12 následkem špatného vstřebávání, trvá pouhé 3 roky nežse nedostatek projeví.
Velké množství vitamínu B12 se objevilo u spiruliny- řasy, která je k dostání jako doplněk ve formě tablet a nori - mořské řasy. Ale nejnovější výzkumy ukazují, že to co je zde přítomno jsou sloučeniny strukturálně totožné s B12, známé jako analogy vitamínu B12, které jsou ale tělem nevyužitelné.
Výzkumníci naopak předpokládají, že domnělé doplňky vitamínu B12 jako spirulina mohou ve skutečnosti zvyšovat riziko nedostatku B12, protože analogy B12 mohou “soupeřit“ s vitamínem B12 a zabraňovat přeměně.
Současné výživové doporučení, alespoň pro tuto chvíli je, že žádné rostlinné zdroje nemohou být považovány za spolehlivý zdroj vitamínu B12.
Dobrými zdroji vitamínu B12 pro vegetariány jsou mléčné výrobky nebo vejce od slepic z volného výběhu. Fermentace při výrobě jogurtu však zničí mnoho vitamínu B12, stejně jako když se mléko převaří. Takže mléčné výrobky si musíte pečlivě vybírat.
Z mé vlastní zkušenosti vám mohu říct, že má standardní makrobiotická praxe mi neposkytla množství vitamínu B12, které mé tělo potřebovalo. S jednoduchou suplementací, zvýšením dobrých tuků... a novým porozuměním, jak vybalancovat práci a odpočinek, jsem znovu objevila úžasný život, který mi tento životní styl slibuje.
http://www.opravdovezdravi.cz/2011/02/p ... aminu-b12/
Ja mam tady tento a je dobry.
Stoji cca 26 eur
Za 26 eur dostanes v podstate 46000 mcg. Teda za euro dostanes 1770 mcg vitaminu B12.
To znamena, ze mas 6x lacnejsi aktivny B12, a este k tomu mas k tomu kyselinu listovu vo forme Quatrefolic.
Nekomu methylace nefunguje a potrebuje methylformy b9 i b12, jinemu methylace jede az moc a dodani dalsiho methyl-cokoliv rothodi psychiku.
Nekomu methylace nefunguje a potrebuje methylformy b9 i b12, jinemu methylace jede az moc a dodani dalsiho methyl-cokoliv rothodi psychiku.
Nechávat si měřit hodnoty a zjišťovat jestli se mi mění hladina homocysteinu atd... odběrem krve se mi nechce (což je pro někoho předpokládám asi nejrychlejší a nejspolehlivější) a nevím jak jinak to zjistit. (řeším to v souvislosti s tím že teď nevím jestli brát kyanokobalamin nebo methylkobalamin a zatím beru methyl, protože mi přijde, že je všeobecně lépe vstřebatelnější). Existují nějaké indikátory nebo nějaké typy jakýchsi testů, jak zjistit jak to je? Díky
Nechávat si měřit hodnoty a zjišťovat jestli se mi mění hladina homocysteinu atd... odběrem krve se mi nechce (což je pro někoho předpokládám asi nejrychlejší a nejspolehlivější) a nevím jak jinak to zjistit. (řeším to v souvislosti s tím že teď nevím jestli brát kyanokobalamin nebo methylkobalamin a zatím beru methyl, protože mi přijde, že je všeobecně lépe vstřebatelnější). Existují nějaké indikátory nebo nějaké typy jakýchsi testů, jak zjistit jak to je? Díky
-po choline som mal depresivnu/uzkostnú náladu , može to niečo poukazovať ???
- rôzne aminokyseliné suplementy (taurin, glutamín, esencialne aminokyseliny - max do 20g) = depresia , pripadne z 99 % prípadov ked mam depresiu / melancholickú náladu tak je to po jedle a do 6 hodin je psychika viac menej neutrálna.
- po vajciach mávam celkom zhoršenu psychiku ale to aj po iných jedlach no mam pocit že po vajciach je to častejšie preto ich jem menej. (cholin?)
- po 1mg folátu (methylfolát) som necítil zhoršenie psychiky
po - 500mg niacinu som cítil zhoršenie psychiky
skúsil som aj trimethylglycín - nejak som cítil tlaky na hrdi aj v oblasti srdca, psychiku to určite nezlepšilo ale ani som nejak nevidel zhoršenie ( dávka bola 3 gramy )
po - 500mg niacinu som cítil zhoršenie psychiky
- niacin vyluxuje methyl skupiny, takže pak methylskupiny chybí
- dodání methyl(folátu) neudělalo nic, takže methyl skupiny nepřebývají
Taky krevní obraz a diferenciální krevní obraz - je to levné as taky to napoví (undermethylátor má vysoké bazofily, overmethylátor je má obvykle nízké).
1) významný nadbytek B12 (spolu s příznaky silné anémie) - podle mě undermethylátor (nyní bere aktivní formu B12, B6, B9 a je mu líp),
2) nadbytek aktivní formy B6 (a deficit B9 a zvýšený homocystein) - podle všeho overmethylátor,
Ani jedna s uvedených osob přitom B vitamíny nedodávala.
Přílohy:

vysetreniekrvi2.png [ 80.94 KiB | Zobrazeno 11926 krát ]

vysetreniekrvi.png [ 140.14 KiB | Zobrazeno 11926 krát ]
Sbíraná moč je jedna z možností. Klasícký Wilson by mohl jít zjistit přes genetiku.
Taky si vyfoť oči a podívej se na:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kayser%E2 ... scher_ring
Vyřešili jste to jen dietou? Co jste vyřadili, co jste zařadili? Jak se to projevovalo?
Přílohy:

vysetreniekrvi3.png [ 146.32 KiB | Zobrazeno 15568 krát ]
Undermethylátor by se měl při dodání niacinu cítit ještě hůře, naopak po dodání methylforem by se měl cítit lépe.
Undermethylátor by se měl cítit lépe po dodání methyl-forem vitamínů.
Undermethylátor se může po folátu, který není "methyl", cítit opravdu hodně mizerně.
Undermethylátor by měl kromě klasické B6 (pyridoxin Hcl) zkusit i aktivní B6 (označovanou P5P nebo PLP).
-----
Přebytek B12 může znamenat, že tělo neumí získaný B12 využít. Když si vezmeš klasickou B12 (cyanocobalamin), tak si tělo z cyanocobalaminu napřed vyrabí methylcobalamin, adenosylcobalamin, holotranscobalamin což jsou různé aktivní formy vitamínu B12 - každou tělo využívá na něco jiného a nejspíš umí konvertovat z jedné formy na druhou. Pokud nefunguje methylace, tak se ti v oběhu hromadí nějaké forma nebo formy cobalaminu protože tělo nedokáže methylovat a využívat aktivní formy nebo konvertovat cyanocobalamin na některou z aktivních forem.
Pokud je deficit všech forem, nemá smysl zjišťovat, zda je i deficit aktoivních forem.
Pokud je celková B12 v normě nebo v přebytku, může mít smysl se podívat jak je na tom aktivní forma B12 (holotranscobalamin by měl být ideálně nad 70 pmol/l).
----
Testy na hepatitidu by dostupné být měly, viz druhá strana žádanky:
https://www.spadia.cz/media/1575/zadank ... -praha.pdf
Vyřešili jste to jen dietou? Co jste vyřadili, co jste zařadili? Jak se to projevovalo?
Riboflavín - 75mg ( riboflavine5phosphate)
Niacin - 50 mg (niacin amid/ niacin)
B6 - 50 mg ( p5p aj pyridoxínHCL)
Folát - 0,4mg (methyl)
Cobalamín - 0,8mg (methyl)
Biotín - 0,6mg
Vitamín C - 40mg (kyselina askorbová) - zrejme uplne zanedbatelné ale je to tam tak píšem
B5 100mg
Riboflavín - 75mg ( riboflavine5phosphate) - to je docela vysoká dávka
Niacin - 50 mg (niacin amid/ niacin) - to je docela rozumné, ale i tak to může mít vliv na psychiku (brzdí methylaci)
B6 - 50 mg ( p5p aj pyridoxínHCL) - to je docela dost, pro někoho je to 20 x víc než je rozumné, jinému to nemusí stačit, forma nemusí každému vyhovovat
Folát - 0,4mg (methyl) - pro člověka s nedostatkem folátu to pro doplnění nestačí
Cobalamín - 0,8mg (methyl) - to je v pohodě
Biotín - 0,6mg - nevím
Vitamín C - 40mg (kyselina askorbová) - zrejme uplne zanedbatelné ale je to tam tak píšem - zanedbatelné
B5 100mg - to je hodně a nemusí to dělat dobrotu
Dodání folátu v methyl formě znamená dodání podstatně většího množství "methyl" skupin než jaké přijmeš v methyl-B12, proto si overmethylátor má dávát pozor pokdu zkusí konzumaci methyl-folátu.
Přílohy:

vysledkykrvi3.png [ 35.36 KiB | Zobrazeno 17560 krát ]
Třeba na příkladu údajů od uživatele Menma21:
serum měď: 12.30 umol/l (norma: 11.0 - 22.0)
serum ceruloplasmin 0.16 g/l (norma: 0.20 - 0.60)
Třeba na příkladu údajů od uživatele Menma21:
serum měď: 12.30 umol/l (norma: 11.0 - 22.0)
serum ceruloplasmin 0.16 g/l (norma: 0.20 - 0.60)
ja jej to nedávam za vinu, to je proste bežný prístup doktorov.... pokial to neni fakt že už na odvoz sanitkou tak sa vyšetrenia robiť nebudú... nech ta aj klepne do tej doby...
V obecné rovině - B vitamíny by vám měla vyrábět vaše střevní mikroflóra.
https://vegmart.cz/tekuty-b-complex-kapky-100-ml
Když to zkombinujete s podporou střevní mikroflóry, tak by to po čase mohlo začít fungovat.
----
https://www.drmax.cz/ekolifenatura-lipo ... plex-150ml
Jejich B12 je prý chuťově vydařená.
Moja teoria je že niektoré vitamíny (asi pravdepodobne B6 a možno B2) mi zlepšuju trávenie ktoré nefunguje roky, následne kyselina poškodí nejak žaludok a potom sa objavujú tieto divne problémy v hlave. Bohužial neviem vysvetlit prepojenie žaludku a hlavy ale už v minulosti som pozoroval vela krát spojenie žaludka a mozgovej hmly, najma ked som suplementoval kyselinu alebo si dal priliš kyslé či slané jedlo tak sa objavila hmla. Bojím sa že dobre trávenie ani nedosiahnem pretože pre dobre trávenie potrebujem vitamíny a aby som si ich mohol dat potrebujem dobrý žaludok ktorý znesie kyselinu. Tuto teoriu potvrdzuje fakt že v novembri ked som suplementoval B complex a užíval popri tom antacida tak tie problémy v hlave nenastali. Ale na druhej strane musím povedať to že ma bolieval dosť silno žaludok hlavne ked som nič nejedol a bolo to ako keby celý orgán bolel, celý lavý bok pod rebrom bola vyžarujúca bolesť nie moc silná ale ani slabá. Bolo to vyrazné ako keby ste si dali niečo pálivé ale pailo vas to v žaludku v tej konkrétnej oblasti. Teoriu trochu vyvracia fakt že B12 mi posledne týždne s tou hlavou aspon pocitovo pomáha aj keď v januári bol ten vitamín tažký na žaludok. Je to samozrejme totálna špekulácia ale čo viac mám... je tažké hladať takéto iformácie na internete v spojitosti žaludka a hlavy. Už som sa pokúšal najst spojenie žaludok a mozgová hmla ale vždy som našiel len anglicky članok ktorý začal hovorit o syndrome priepustneho čreva (leaky gut) a suvisom čreva s mozgovou hmlou. Ale ja dam ruku do ohna za to že u mna je AJ žaludkom ak nie IBA žalúdkom spôsobené. Po 21 dnovom pôste som mozgovu hmlu nemal nikolko mesiacov...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152384/
Aspirin downregulates homocysteine formation in stimulated human peripheral blood mononuclear cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16101822/
Methylation reactions, the redox balance and atherothrombosis: the search for a link with hydrogen sulfide https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25973588/
Homocysteine and psoriasis
https://portlandpress.com/bioscirep/article/39/11/BSR20190867/220983/Homocysteine-and-psoriasis
Hydrogen sulfide toxicity in the gut environment: Meta-analysis of sulfate-reducing and lactic acid bacteria in inflammatory processes
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123220300527
Green tea polyphenolic antioxidants oxidize hydrogen sulfide to thiosulfate and polysulfides: A possible new mechanism underpinning their biological action
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231720309368![]()
vazebná kapacita
transferin
saturace transferinu
ferritin
Moja teoria je že niektoré vitamíny (asi pravdepodobne B6 a možno B2) mi zlepšuju trávenie ktoré nefunguje roky, následne kyselina poškodí nejak žaludok a potom sa objavujú tieto divne problémy v hlave. Bohužial neviem vysvetlit prepojenie žaludku a hlavy ale už v minulosti som pozoroval vela krát spojenie žaludka a mozgovej hmly, najma ked som suplementoval kyselinu alebo si dal priliš kyslé či slané jedlo tak sa objavila hmla. Bojím sa že dobre trávenie ani nedosiahnem pretože pre dobre trávenie potrebujem vitamíny a aby som si ich mohol dat potrebujem dobrý žaludok ktorý znesie kyselinu. Tuto teoriu potvrdzuje fakt že v novembri ked som suplementoval B complex a užíval popri tom antacida tak tie problémy v hlave nenastali. Ale na druhej strane musím povedať to že ma bolieval dosť silno žaludok hlavne ked som nič nejedol a bolo to ako keby celý orgán bolel, celý lavý bok pod rebrom bola vyžarujúca bolesť nie moc silná ale ani slabá. Bolo to vyrazné ako keby ste si dali niečo pálivé ale pailo vas to v žaludku v tej konkrétnej oblasti. Teoriu trochu vyvracia fakt že B12 mi posledne týždne s tou hlavou aspon pocitovo pomáha aj keď v januári bol ten vitamín tažký na žaludok. Je to samozrejme totálna špekulácia ale čo viac mám... je tažké hladať takéto iformácie na internete v spojitosti žaludka a hlavy. Už som sa pokúšal najst spojenie žaludok a mozgová hmla ale vždy som našiel len anglicky članok ktorý začal hovorit o syndrome priepustneho čreva (leaky gut) a suvisom čreva s mozgovou hmlou. Ale ja dam ruku do ohna za to že u mna je AJ žaludkom ak nie IBA žalúdkom spôsobené. Po 21 dnovom pôste som mozgovu hmlu nemal nikolko mesiacov...