Bílkoviny a sacharidy – dělená strava
Dělená strava představuje základní stupeň přechodu ke skutečně zdravé stravě. Je jakousi přípravnou fází pro dosud zdravé jedince, kteří z různých důvodů nejsou schopni, nebo ochotni se vzdát konzumace masa a udělat razantní změnu ve svém stravování. Přechod na dělenou stravu nicméně i při konzumaci relativně nezdravých potravin, většinou velice pozitivně ovlivní trávení i defekaci a může tak vylepšit i řadu onemocnění, hlavně poruch funkce tlustého střeva. Rozhodně ale nepočítejte s možností, že Vás dělená strava před onemocněním ochrání a vážné choroby určitě nezastaví. Předpokládám, že řada z Vás má s tímto stravovacím systémem nějaké zkušenosti a není důvod si je nechávat pro sebe. Umožněte ostatním poučit se z Vašich případných chyb a poznatků.
S akou zeleninou je možné kombinovat pečeného pstruha v rúre, príp vareného?
Čítal som, že vraj sa ku tomu hodí listová zelenina a nehodí sa vraj mrkva. Ako to mám chápat?
Ved mrkva obshuje vlákninu a je to zelenina tak prečo nie? Akú zeleninu mám teda ku tomu jest?
Rovno sa spýtam, aj na hydinu. Ku tomu má íst aká zelenina? Viem, že týmto poruším zásady vita stravy, ale občas to musí byt. Doteras, som myslel, že ku bielkovine(maso), možem použit vsetky druhy surovej zeleniny. Za objasnenie dakujem.
S Vámi nemá žádný význam se zabývat, docela by mě zajímalo, který magor Vám zase co nakukal. Kromě nezvladatelné závislosti, neexistuje jediný důvod, proč by člověk měl jíst upravené hnijící bílkovinné hmoty a bílé jedy. Všech pět bílých jedů tělu škodí, ať si o ně tělo říká jak chce, masa sice nejsou bílý jed a můžete jíst libovolná množství, ale pouze do 4 hodin od zabití zvířete a jenom v syrovém stavu, jinak jde o produkt velice škodlivý a jednoznačně narušující trávicí proces. Nebezpečných, je zde vícero faktorů a rozumný člověk, se konzumace masa, touto formou, dobrovolně vzdá. Neexistuje totiž žádný logický důvod, ke konzumaci hnijící bílkovinné hmoty, navíc zpravidla upravené tak, aby poškodila tělo co nejvíce, což zrovna Vámi uváděné pečení, přímo ukázkově představuje. To, co stále vymýšlíte, je cesta do pekla a pokud se tou cestou chcete vydat, není mým cílem, Vám ani bránit, ani pomáhat. Předpokládám, že jste svéprávný a máte občanský průkaz, je tedy čistě na Vás, jak se rozhodnete. Sám žádné upravené staré maso nejím, více jak čtvrt století a tudíž ani neznám a nezkoumám, za jakých podmínek a s jakou zeleninou, se dá případně jíst. Konzumaci tepelně upraveného, starého, hnijícího masa, odmítám z čistě logických důvodů a poradit Vám v tomto případě nedokážu. To Vám již musí poradit ten, kdo Vám poradil, že musíte jíst maso touto formou. Pokud Vám poradit nedokáže, tak jsou jeho rady k ničemu a já osobně bych se jimi neřídil, vždy ke konkrétní radě, požaduji adekvátní zdůvodnění, proč bych se měl danou radou řídit a přijímám ji teprve poté, když to zdůvodnění vyhodnotím jako logické. K této radě žádné logické zdůvodnění neexistuje a kromě vitamínu B12, který se dá přijmout jinými cestami, není v takovémto mase nic, co by člověk potřeboval a nemohl to získat z rostlin, nebo ořechů a semínek. Vše je v ostatních potravinách bohatě zastoupeno a při správném použití, nemůže mít člověk nedostatek čehokoliv potřebného, jediné co skutečně chybí, jsou ty závislost vyvolávající chutě a zdraví škodlivé úpravy.
Ja, osobne ho vobec nepotrebujem, ale bol som u lekára a ten mi kázal aby som ho konzumoval. Doteraz mi vobec nechýbalo a tiež si myslím, že vajcia, hoci aj varené mi toho poskytnú viac. Z tých obilovín som zaradil uz aj spaldu, pohanku zatial iba vo forme bio cestovin, pretože sa mi ju nikde nepodarilo zohnat(zelenú), tak skúšam dalej. Vraj z masa naberiem svalovú hmotu. Tú ale potrebujem riesit, pretoze moja váha je už alarmujúca.
Tak ať Vám i řekne, jak ho jíst, je to jeho doporučení, dle mého názoru, je to debil a víc se k tomu nemám, co vyjadřovat. Vařená vejce, jsou stejně škodlivá, jako maso, není v tom žádný rozdíl. Cokoliv z obilovin, na co sáhne potravinářský průmysl, je z mého pohledu na navrácení zdraví, nepřijatelné, pokud chcete tyto potraviny jíst, tak pšenici jednoznačně pouze klíčenou a ještě velice opatrně a ostatní obiloviny máčené. Nechápu, proč by nešla koupit pohanka. Zavolejte si na toto číslo 311712402 a chtějte paní Rusovou. Jedná se o velkoobchod Country Life, který možná distribuuje i na Slovensku, ta paní je velice příjemná a tuto pohanku tam samozřejmě vedou, mimo další široký sortiment, čili Vám může říci, kde ji u Vás prodávají, případně, kdo Vám ji může poslat. Z masa naberete akorát další zdravotní komplikace a pokud jich nemáte dost, tak směle do toho. Svalovou hmotu naberete, jako trvale přiotrávený, velice těžko, organizmus se soustředí na holé přežití a na svalovou hmotu se Vám vyprdne, tu k přežití na nic nepotřebuje, protože na rozdíl od vašeho zabedněného uvažování, jasně vidí že celý systém vlivem toxémie selhává a potřebuje čistit, zatím co Vy mu trvale dodáváte jedy, aby to proboha vyčistit nemohl. Pokud se mu to povede, tak hmotu naberete překvapivě rychle a navíc nebudete trvale na šrot, ale plný energie a ta se nezíská z masa, ale z cukrů. Mimochodem již jste zapracoval na té omega 3 mastné kyselině, nebo to byl další můj ztracený čas? V mase, jak předpokládám dobře víte, je hlavní zdroj omega 6 mastné kyseliny, která je příčinou většiny zdravotních komplikací a to Vám zřejmě potvrdí i ten Váš špičkový doktor.
Čo sa týka toho doktora, tak som na pochybách. Obilniny, ktoré možem máčat to sú ktoré? Myslím, že sa to nedá so všetkými.
Aj celozrnné obilniny sú také škodlivé? Viem, že obsahujú lepok, ale ten má problém strávit iba človek s celiakiou nie. Okrem toho mobsahujú vela vlákniny, ktorá posobí proti zácpe a čistí črevo, alebo? Okrem toho, ked konzumujem vela ovocia na ranjky tak tam je tej lahko rozpustnej vlákniny, ktorá tiež vymetá črevá dost nie? Pohankové celozrnné cestoviny by lepok obsahovat nemali,doporučujú to aj celiakiom spolu s prosom a kukuricou. Na internente som narazil na toto http://www.prirodnivyziva.cz/obiloviny_ ... e_sily.htm
Možete sa ku tomu vyjadrt?
2. Tými cukrami ste mysleli polysacharidy? Ovocné cukry sú fajn, ale celý den byt len na ovocí a stavách, ved ztoho sa nedá existovat. Už som to skúsil a výsledok bol v globále mizerný. Síce som bol spočiatku plný energie, ale trvalo to skutočne krátko. Za objasnenie dakujem
Na pochybách být nemusíte, je to blbost. Máčet po dobu 6 - 12 hodin, lze jakoukoliv obilovinu, ale ne všechny se potom dají dobře konzumovat, nejlepší je pohanka, oves a pšenice, vše ostatní jde hůř a jáhly se nerozmočí. jsou stále velice tvrdé.
S trávením lepku, má problém každý člověk, akorát že ne tak velký, jako lidé s celiakií. Vláknina obilí, je velice hrubá a značně dráždí střevní sliznice, mnohem lepší jsou měkké vlákniny, které střevní stěny také čistí lépe a šetrněji. Pohankové těstoviny lepek samozřejmě obsahují, akorát je ho málo, ale o lepek u tohoto případu nejde. Jedná se o upravený a tím pádem mrtvý produkt, tím se nikdo uzdravit nemůže, jenom živé přináší život.
Co chcete za vyjádření, to že většina lidí na planetě, se stravuje pomocí kyselinotvorného obilí, ještě nijak nedokazuje, že to tak je správně. Ne vždy je správné dělat to, co dělají všichni ostatní, to pak budete mít také stejné zdravotní problémy, jako ostatní a o tom se již v tom článku tak halasně nehovoří, musíte číst také občas i mezi řádky, ne jen ten viditelný text. Také si uvědomte, že autorka praktikuje makrobiotiku, což je jeden z nejsložitějších stravovacích systémů vůbec a spousta makrobiotiků, se u mě léčí z mnoha zdravotních problémů, vyvolaných právě tímto způsobem stravování, který není špatný, ale málo kdo ho opravdu pochopí.
Cukrů, je celá škála a tělo jede na všechny, není možné ho narvat jenom sacharózou, nebo fruktózou, ale musí dostat celý sortiment. Trochu to nastudujte a snažte se pochopit i to, co jsem Vám již psal, že tuk velice brání vstřebávání cukrů do buněk a to je opravdu nebezpečné. To zda se takto žít dá, nebo nedá, s Vámi dál probírat nemá smysl, já tak žiji 26 let a moje vitalita, je z mnoha pohledů neuvěřitelná, mohu se směle měřit s lidmi, pomalu o generaci mladšími. Na rozdíl od toho, co si namlouváte, jste to vlastně nikdy nezkusil a pokud do vyhledavače napíšete vitariánství, nebo fruktariánství, tak zjistíte, že mnoho lidí tak žije, akorát se stále nesnaží ojebat sami sebe, jako to každý den děláte Vy. Nejde se plácat zprava do leva, to si více škodíte, než pokud budete jíst poctivé potraviny z restaurace, tam alespoň víte do čeho jdete, to co děláte Vy, tam nikdo není schopen prognózovat, co to vlastně ve finále s tělem provede.
Uvedomujem si, že je tá vláknina hrubšia, to je pochopitelné, pretože je nerospustná, nenabobtná ako tá z jablk napr. Ale pri súčasnej rannej konzumácii ovocia sa dá dospiet ku kompromisu, ako eliminovat lepok aby, sa správne natrávil+ vela zeleniny(co je dalšia vláknina). Aké sú konkrétne problémy pri konzumácii obilnín? To je individuálne, nie to čo jednému sposobuje problém druhému vobec nemusí. Ked sa to správne natrávi, tak by v tom nemal byt. Nemyslím si, že ide o nejaký skrytý PR článok. Je tam toho rozobraného viac. Aj vitariánstvo.
Čo sa týka tých tukov, tak ich jem minimum. A ked tak vo forme "extra panenského bio olivového oleja", prípadne formou semien. Robievam tie klystýry. Ale s konzumovaním tej vlákniny som to zrejme v poslednej dobe prehnal(plná misa šalátu+2 velké mrkvy, týka sa to vsak iba velmi krátkej doby). Mam po tej vlaknitej strave nafúknu té brucho. Čo ma ale vascmi nafukuje je zemiakovo/mrkvová stava, obzvlást ked je zemiakovej viac a zapíjam tie laktobacily.
Ja osobne tie vajcia, konzumujem iba kvoli tomu aby mi nechýbali látky obsiahnuté iba v živočíšnych produktoch a to,že budú posobit kyselinotvorne mi neprekáža, kedže je to iba občaskombinované s velkým množstvom zeleniny+stavy. Moju acidobazickú rovnováhu tieto občasné úlety snád nenarušia.
Komu není rady, tomu není pomoci, já Vám říkám, že to škodlivé je a Vy mi píšete, že ne zas tak moc, tak to prostě jezte a sledujte zda Vám blbě je, nebo není, já stále dokola kraviny řešit nemíním, jenom mě to zdržuje a nikam to stejně nevede. Neznám kompromis mezi zdravím a nemocí, něco jako trochu nemocný, je taková hovadina, že ji fakt nemá smysl dále řešit.
Nafouknutý jste proto, že se stravujete jako úplný ignorant, i to boží hovado, pozná kdy má dost a tělo člověka není popelnice, což se Vám prostě vysvětlit nedá, ani za 10 let. Já jím jenom vláknitou stravu a nijak nafouknutý nejsem, prostě toho jím tolik, kolik snesu. Již několikrát jsem Vám doporučil dostat do organizmu omega 3 mastnou kyselinu, udělal jste pro to něco?
Vejce speciálně tepelně upravená, jsou silně hlenotvorná a kyselinotvorná, navíc plná hnilobných bakterií, pokud jsou starší než 2 - 3 dny. Jediné, co Vám může teoreticky chybět z živočišných potravin, je B12 a ten se dá jíst v tabletkách obsahujících kyanokobalamin, za cca 1 – 2,- Kč denně, vše ostatní se dá získat jinak. Dokonce i B12 lze dostat méně běžnou stravou z mořských řas a pangaminu, řas, například vloček Nori, stačí kávová lžička denně a pangaminu, tak 12 tablet, rozdělených na 2 - 3 várky. Škodlivost živočišných potravin, není jen v kyselinotvornosti a Vám to navíc nijak nepřekáží, jak tvrdíte, tak to tak dělejte, mě nakonec blbě není.
Zjest 2-3 vajcia prip. aj menej, to snád nie je taký preslap. _zažil som si mamplylobaktera a bol som na tom skutočne značne zle. Preto aj ked vylisujem ten cesnak tak, ja to radšej risknem a budem ho jest na tvrdo. Obávam sa tej salmonely.
To s tými semenami som skúsil ale bez oleja, pretože je mimoriadne nestály, a ked som videl ako je to predávané a skladované tak ma to odradilo. Bude sa to musiet zaobíst iba s rozomletými semenami.
2. Ten ovos a pšenicu stačí iba namočit alebo sa to ešte nejako upravuje. A čo iné obilniny ako raž, žito atd ?
Člověk s fungující imunitou, z čerstvých vajíček nic nechytne, já je piji čtvrt století a z hlediska matematické pravděpodobnosti, pokud by to bylo možné, jsem měl být již dávno nemocný a zatím nic. Česnek spolehlivě hubí jakékoliv bakterie a pokud je Vám česnek málo, tak to zapíjejte koloidním stříbrem, nic silnějšího neexistuje.
To nefunguje, navíc lněných semen se zase nedá jíst žádné veliké množství, lignany mohou způsobovat tak velké zředění krve, že začnete krvácet. Něco pro to udělejte, já například beru tento olej přímo od dovozce, absolutně čerstvý a do doby, než mi ho přivezou, skladovaný v mrazáku. Jak vidíte, tak pokud člověk chce, tak to určitě jde. Načtěte si tento článek. http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2006082102
Oves stačí namočit a pak z něho udělat kaši, ale to jsem Vám již psal, nebo ho jíst tak jak je s nějakým ovocem. Pšenice je tvrdší a také jsem Vám to již psal, tak si to najděte. Ostatní obiloviny moc chutné nejsou, tak to vyzkoušejte, podotýkám, že rozumná dávka obilovin je velice malá, ale to tu již také je někde napsáno.
Na čo všetko možem natriet penu vyrobenú z avokáda(iba rozmixujem avokádo)? Niekedy som to dával na celozrnné pečivo alebo kukuričný chlieb so 100% zrna. Teraz to jem iba tak v šaláte. Možem to na niečo natriet(okrem šalátového listu)
Ďakujem
Já si dělám takové rychlé jednohubky, nakrájím bramboru na plátky, tak 3 - 5 mm silné a rozložím je na talíř. Na každý dám trochu pasty z avokáda s česnekem, pak ozdobím kouskem rajčete a třeba polovinou vlašského ořechu, nebo mandlí. Ještě lepší, je přidat ostrou papriku, to pak má opravdu grády a pěkně to zahřeje.
To znie chutne(najma tá paprika). Vyskúšam.
Vrátim sa este ku tým obilninám. Čítal som, že je ich doležité dobre natrávit v ústach, ku tomu slúži enzym ptyalin a potom s lepkom nie je žiadny problém. Takto sa dá konzumovat vraj vsetko cez celozrnné pečivo po cestoviny. Problém má len malé percento ludí(celiakia), ev ludia čo nejadia ale "hlcú". Musí sa to proste dobre aspon 35 krát požut. To máčanie obilovín je dobrá vec, ale pri cestovinách to je nemožné. Ja tie kaše jem radšej samostatne. Najprv, zeleniu, potom tú kašu, a nakoniec este trochu zeleniny(jem to počas odštavovania, kvoli laktobacilom aby som to zapil hned po jedle). Doležité je aj nejest v strese, kvoli tomu že bráni tráviaci proces vraj. Vcera som sa napríklad dost ponáhlal pri večeri a ráno som v stolici videl nestrávené zvyšky šalátu. Bolo tam vidiet zretelne kusy tej zeleniny. Domnievam sa teda správne, ked to pripisujem tomu stresu a zhonu?
Mimochodo ten klystýr už viem nahodit na prvý "šup". Mám na to taký trik. Nemusel som ani hadičku upravit.
Ďakujem
Obilniny, jsou vždy škodlivé a stále dokola Vám doporučuji, je nejíst, tak proč mi stále vysvětlujete, jak se dají jíst. Není jakýkoliv způsob úpravy obilovin, který je pro tělo člověka vhodný a nic na tom nezmění, ani sáhodlouhé žvýkání. Za jakýchkoliv okolností, mimo velice malé množství v naklíčeném stavu, vždy reagují v těle kyselinotvorně a zahleňují trávicí trakt. Co se týká jídla ve stresu, tak to je jednoznačné a na mých stránkách doporučuji, při stresu pouze pít.
Sú škodlivé, lebo posobia kyselinotvorne. Ale v kombinácii s vysokým množstvom zelininovej vlákniny+ovocie na ranajky(dalšia velmi hodnotná vláknina)+ pri konzumácii celých zrn to črevo zároven vymetie a prečistí+ked ten lepok človek dobre strávi, tak by to nemal byt problém. Navyše sa to črevo čistí klystýrmi(urina, byliny, teplá voda). Diamond, tvrdí tiež je to všetko o správnom kombinovaní. Sám však tvrdí, že maso a mlieko človek nepotrebuje. A to si myslím aj ja. Mlieko je azda najhoršie.
Trávenie a stres skutočne nejdú ku sebe. Nabudúce si dám pozor.
Niektorí zastávajú názor, že po obede by mal človek "siestovat". Lahnút si, trochu pospat.
Myslíte, že to napomože tráveniu? Celkom ma to zaujalo, pretože ja osobne sa idem po obede preist.
Ďakujem
K těm obilovinám se již nemíním vracet, pokud Vám je někdo jiný doporučil, třeba Diamond, tak jistě napsal vše potřebné a když Vám to tak vyhovuje, tak to tak dělejte, já zastávám jiný názor a ve své argumentaci se zlomit nenechám, je za tím mnoho let osobních zkušeností.
Polehávat po jídle není třeba, správné jídlo energii dává a ne bere, myslíte si, že náš dávný předek mohl někde po jídle polehávat, na to určitě zařízení nejsme a je to náhražkový systém, ke strávení nevhodné stravy, čili jiným slovem, vyhánění čerta ďáblem. Stejně to po nějaké době, organizmus vzdá a něco se rozhasí, myslím si, že naopak pohyb je velice vhodný, ten právě měl po jídle náš předek a máme to tudíž napsáno v genetické informaci.
Ani ja sa ku nim nemienim vracat. Mienim ich jest tak ako ste to doporučili. Namočené atd...Len som chcel povedat,že úplne bez nich existovat nemožem.
K tým problémom ktorých ste sa zbavili, možte byt konkrétny?. Ja osobne, ked som ich jedol vo velkých množstvách a este ku tomu v rafinovanom stave.
Mne osobne je ten pohyb predsa prirodzenejší.
Ďakujem
Existovat bez nich může každý, kdo chce.
Totálně sežraný žaludek a dvanácterník s krvácením horem i spodem.
ˇUplne asi nie. Polysacharidy sa ale nachádzajú práve v tých obilovinách. Z jednoduchých cukrov z ovcia sa čerpat dá ale stavat skoro iba z nich, na mne nefunguje. Najlepšie je konzumovat proso, pohanku, kukuricu. Tieto si dávam a verím, že ked to budem jest v rozumnom množstve, tak to na škodu byt nemože.
To znie hrozne, ale pochybujem, že to mali na svedomí iba obilniny. Skor by som povedal vzájomným posobením a prekombinovaním(alkohol, pečivo, maso, sladkosti). Také enormné prekyselenie by asi "zožralo" každého. Ale musím povedat, že okolo mna sa pohybuje množstvo ludí ktorí kombinujú úplne stupídne a žiadne z týchto problémov nemajú a to už sú v nejakom veku. Jednoducho sa riadia podla zásady, že telo má íst do hrobu zhumpolvané. Často mi vravia, že kým tučný schudne chudý skape. Vyznieva to síce hrubo,ale v mojom prípade to je momentálne pravda. Uvidím čo sparvia tie Omega 3 mastné kyseliny. Ja som už zase schudol a momentálne mám 61 kíl pri 185cm a aj sa tak cítim. Mizerne, bez energie, napriek klystýrom a vita strave. Spolieham sa už len na tie "omegy", čo ste mi poradili.
Blbě je Vám jenom kvůli kyselinotvorné stravě, ale pokud bez ní nemůžete žít, tak alespoň víte, proč ty potíže máte. Nesmyslné pokusy se svým tělem, budete konat tak dlouho, dokud se opravdu totálně neodrovnáte, ale to já Vám vysvětlit zřejmě nedokážu.
Vobec sme sa nepochopili. Ku tejto váhe som sa dopracoval vita stravou a pitím stiav. Preto teraz skúšam zaradit v rozumnej miere tie obillniny a ten lanový olej+semená. Uvidím čo z oho vznikne.
Len by ma zaujímalo prečo tí ludia okolo mna nie sú už dávno mŕtvy. Ja sa takto strvovat nemienim, ale je to na zamyslenie.
Pokud si dobře vzpomínám, tak jste mi na samém začátku psal, že máte tuším 65 kg, ale tu váhu jste mi řekl pokaždé jinou, takže vůbec netuším, jaká byla váha reálná. Já jsem Vám psal, že váha zpočátku trochu poklesne a následně se stabilizuje. To by samozřejmě proběhlo, pokud by jste stále něco nevymýšlel a dodržoval nějaké logické zásady. Pokud patláte vše do všeho, tak to takto probíhat nemůže a je jenom otázkou času, kdy se dostaví opravdu vážné zdravotní potíže.
U nemocného člověka, jediné rozumné množství konzumovaných obilovin, je nulové. Co se týká olejnatých semen, tak ty je třeba, co nejlépe zpracovat a používat jich také velmi malé množství, nejlépe formou ořechového mléka. Totéž se týká klíčených luštěnin a zde je rozumné množství, tak 2 - 3 polévkové lžíce.
Pokud se nad tím chcete zamýšlet, tak vždy porovnávejte veškeré faktory, například těžce pracující člověk, například ve stavebnictví, který se hodně pohybuje a stresem tudíž netrpí, asi spálí mnohem horší stravu, než úředník, trvale zalezlý v kanceláři u počítače, zcela bez pohybu a navíc vystavený permanentnímu stresu. Možná i toto je důvod, proč Vy jste na relativně přijatelné stravě nemocný a ti lidé o kterých se bavíte i na podstatně horší stravě, nijak výrazně nestrádají.
Tie obiloviny jem doslova pár dní. Tá váha bola este o niečo vyššia. Odkedy som prešiel na vitariánstvo stále klesá, až sa dostala na hodnotu, ktorú som Vám napísal. Mýlil som sa v tom, kolko meriam, totoiž som vyšší ako som myslel. Tie semená som jedol 100g denne a to po dobu cca 2 týždne +/-par dní.
Čo sa týka tých ludí, tak vačšina z nich už nie je ekonomicky aktívna. Sú medz nimi ludia ktorí pracovali manuálne, rovnako ako aj "sedavo". Ja im tvrdím, že to čo jedia je nezdravé a ucpáva cievy atd. Oni sa nad tým len usmejú a s chutou konzumujú dalej. Spolieham už iba na tie vzácne tuky.
Uvedená dávka 100 g, je dost i na zdravého člověka, já doporučuji zdravým lidem 0,5 - 0,75 kg za týden a v případě těžkých nemocí, stačí 10 - 15 ks mandlí denně, víc není potřeba, jen syrové ovoce a zelenina.
Ty omega 3 mastné kyseliny, ovlivňují velké množství procesů v těle a jejich permanentní nedostatek, kterým trpí naprostá většina součastné populace, přináší mnoho zbytečných zdravotních problémů.
100gx= 700g=0,7KG/týžden.
Vtedy som to este "hrýzol" a nemixoval a jdeol som na to zeleninový šalát. Neskor som to na zakl Vašeho doporučenia mixoval a zapíjal štavou, samozrejme v menšom množstve. Na začiatku som ked som to nemixoval, tak som sa spoliehal že ked to poriadne prežujem až na kašu, cca60 aj viac krát tak to bude dobre strávitelné. Navyše ste mi napísali, že to možem miešat so zeleninou aj ovocím. Teraz mi ostávajú už len ten lanový olej a semená.
...například těžce pracující člověk, například ve stavebnictví, který se hodně pohybuje a stresem tudíž netrpí, asi spálí mnohem horší stravu, než úředník, trvale zalezlý v kanceláři u počítače, zcela bez pohybu .... ti lidé o kterých se bavíte i na podstatně horší stravě, nijak výrazně nestrádají.
Lidé, kteří vše stráví, je mnoho a mrtví být nemohou, protože jsou v soustavném pohybu, zřejmě naopak toho, že toho pohybu se vám nedostává. Proto vymýšlíte různé stravovací hovadiny. Dopřejte si knedlo, vepřo, zélo, zapijte pivem a bude vám hej. Energie budete mít tolik, že nebudete vědět, jak si ji zbavit. Nemoc má právě začátek v lenosti. Pouze pohyb každého nutí konzumovat vše, aby doplnil energii, kterou ze sebe vydal. Chcete li si pročistit střeva, stačí si dát 1 x týdně, vydatnou česnečku. Veškerá kyselá strava se dá snadno neutralizovat pitím zásadité – živé - vody. Toho je k nalezení na stránkách bezpočet, stačí zadat – alkaline water-( je to ovšem anglicky).
Ani jeden z Vámi popisovaných postupů, jsem Vám nedoporučil i mixování jsem uvedl jako náhradní řešení, které je nedokonalé, hned na začátku jsem Vám doporučil dvouhřídelový odšťavňovač a vyrábět si ořechové mléko, nejlépe do mrkvové šťávy. Ani ten lněný olej není samospasitelný a nedá se také užívat v nějakých velkých dávkách, jinak výrazně snižuje tlak a ředí krev. U semen záleží, co to je za semena a co se s nimi řeší, většina jich obsahuje cca 50% oleje a v naprosté většině případů toho špatného, s omega 6 mastnými kyselinami.
Dobrý den. Posledních pár dní jím jen ovoce (banány, kiwi, sušené banány, sušená jablka). Dnes ráno (první ranní moč) jsem si udělala test na proužku Hepta Phan a vyšly mi pozitivně ketony 5/52 a bílkovina 1/100. (Ještě chci dodat, pokud to má nějaký význam, že jsem těsně před menstruací). Mohl byste mi objasnit, co to znamená? Díky za odpověd.
Jíst jen něco, ať je to cokoliv, je hrozný nesmysl a jde to dělat po poměrně krátkou dobu, jinak se rozhodíte a bude vám zle. Všem doporučuji si kupovat proužky co nejjednodušší, aby zbytečně stále neřešili blbosti a jediné, co je opravdu pro vaše zdraví podstatné, je pH. Pokud to nemáte správně, tak se samozřejmě rozhází i ostatní měřené hodnoty, protože tělo musí dělat některé věci prostě jinak. Podle mě to neznamená nic, čím by bylo vhodné se zabývat, jezte tak, ať máte v pořádku pH a ostatní se srovná tam, kde to má být. Co jste naměřila si přečtěte v příbalovém letáku, nebudu jej zde opisovat, protože je to stejně k ničemu.
Mat : asi si veľmi rýchlo prešiel na "vita" stravu... neradím ti ( ja osobne ) byť 100 percentný vitarián. V zime buď menej, v lete buď viacej. A tropické ovocie jedz jedine v lete, v zime uprednostňuj skôr sušené ( bio, a bude sušené do 43 stupňov - poväčšinou ). Pohánku, pšeno ( nie proso ), kukuricu... to ponechaj. Sám zistíš, koľko percentné zastúpenie surového a vareného ti prospieva. A nezabúdaj - čím viac surového ješ, tým sa musíš viac hýbať. Lebo surové je JIN, a tak potrebuješ pohyb JANG. A chôdza rozhodne NESTAČÍ. Musíš denne niekoľko krát zvýšiť svoj pulz. Ale nie napríklad po 5 minút... To je málo. Jeden psychoterapeut ( môj najobľúbenejší ) mi povedal na otázku, či jesť surové ( ovocie, zeleninu, oriešky, klíčky ), alebo varené ( k tomu aj obiliniy a strukoviny ). Povedal : Marek, keď chceš väčšinu dňa sedieť a málo sa hýbať ( chôdza do obchodu a do roboty sa nepočíta za pohyb ), tak jedz varené ( napr. makrobiotika - no nie striktná )...ak ale chceš žiť zdravšie, tak jedz viac surového ako vareného. Ale vtedy sa budeš musieť viac hýbať, denne si zabehať aj dva krát...
Takže takto, Mat. Neviem aký spôsob života vedieš, ale keď sedavý, tak surová strava ti v studenom ročnom období viac uškodí ako prospeje - to je zákon. Energie sa totiž musia vyvažovať. Ja vsádzam na istotu : varené + surové + priimeraný pohyb, aby som to dobre vyvážil. Všetko je o "pokusoch", až potom zistíš.
A ako hovoríš - niektorí jedia hocičo a majú dostatok energie. Ale netreba zabúdať, že prípadná "hyperaktivita" je stav silného prekyslenia. Môže to trvať roky a nič človek nepozoruje. Ale keď zrazu "sud s vodou" pretečie, už je často neskoro... Takže - "energia" nevhodnou stravou ( chlieb, mliečne výrobky, mäso atď....) je extrémne vybičovaná z organizmu, a pýta si svoju daň. Takže ti neostáva Mat nič iné, len.... SKÚŠAŤ čo, ako a kedy je pre teba vhodné. Nezabúdaj - v lete budú pre teba vhodné úplne iné veci ako v zime. A ročné obdobia "medzi tým" budú takým mixom...
V tomto vám musím dát víceméně za pravdu, je to opravdu logické a může to fungovat, ale stejně to neřeší balanci tělního pH. Čistě teoreticky by se v určitém poměru dala pít kyselina a rovnat to zapíjením louhem, pokud dokážete i na tomto extrému udržet správné pH, budete si v klidu žít a nic vám nebude chybět. Člověk za tím nesmí hledat žádné složitosti, akorát musí uhlídat to pH a tomu bohužel mnoho lidí nevěří. Proto vymýšlejí různé složité stravovací směry a postupy jin a jang, případně jiné život komplikující způsoby, jak docílit toho samého a to je správné pH. Není tedy podstatné jakou stravu jíte, zda vařenou, či syrovou, ale jde o to pH. Nejvhodnější je cca 85% stravy syrové a zbytek podle chuti, ale i na zcela syrové stravě to není problém udržet, jenom si to musíte pravidelně sledovat.
Na co všechno si dát majzla, co si tělo samo nevytváří, aby nechybělo? Například brát B12 v tabletách nebo ze syrových vajec, Omega-3 přijímat v SP nebo řepkovém oleji, esenciální aminokyseliny z pangaminu nebo goji...dále vitamíny z min. 1 litru ovo/zel šťáv denně, minerály z rozmanité stravy nebo tablet...?
Na to se paušálně odpovědět nedá, pro někoho bude vhodnější to, pro jiného ono. Také asi netušíte co vám chybí a musel by jste si nechat udělat minimálně krevní testy, ale ty jsou značně nepřesné, nebo vlasovou analýzu a ta vám je již schopna poskytnout solidní odpověď na to, co vám chybí a podle toho se pak zařídit.
Dobrý den,
navážu na můj včerejší příspěvek, pouze v lepší sekci fóra. Předem se omlouvám za délku příspěvku. Jak jsem psala včera, po 4 hodinách čtení článků na Vašem webu jsem šla v 7 dokoupit suroviny, které mi v jídelníčku ve srovnáním s tím Vaším chyběly a jistě chyběly i mému tělu-strouhaný kokos, všechny druhy oříšků, kiwi. Po večeři jsem se opět začetla do zbytku článků a s hrůzou jsem zjistila, že jsou 3 hodiny v noci. Po ulehnutí jsem ale nedokázala přestat přemýšlet o nových informacích a napadaly mě miliony otázek. Závěrem o Vašich stránkách-jste velikým přínosem pro společnost. Kdo o tom jen pochybuje nebo to rovnou odsuzuje je omezený, hloupý a jak byste řekl Vy=>nepřipraven.
Jím více méně zdravě, syrovou, jak já říkám živou stravu, pitný režim 4 litry minimálně, zeleninu, ovoce, šťávy, ale v úvodu je spojení "více méně" oprávněně. Jím i kuřecí maso, sojové maso a ryby a piji ráda zelený čaj, který jsem zjistila, že je naprosto k ničemu a tělu spíše škodí, tudíž má přesně opačný účinek, než se všude říká a píše. Takže "děkuji" blbá mass media!!!!!! A zřejmě mi i nějaké další potraviny chybí. Minulý týden jsem byla na celkovém vyšetření všeho, co se V nebo NA těle nachází. Výsledek je naprosto zdravá, jenže jen z lékařského hlediska. Mám občas syndrom studených nohou, občas je tělo viditelně zavodněné což řeším přírodním preparátem Non salt (hořčík a draslík), který problém do 3 dnů vyřeší, protože vysloveně cítím, jak kyselina močová vylézá z kloubů a dere se ven. Jsem náladová, naprosto bez příčiny naštvaná. V životě mi vůbec nic nescháví, vše běží podle plánu jak má, ale nedokážu se přestat na svět mračit a být šťastná. Tělo je sice z lékařského hlediska zdravé, nicméně jednoznčně tedy není zdravé z hlediska vnitřního a rozhodně nebude čisté. Takže mým cílem je podstoupit celkou očistu, doplnit suroviny, které tělu chybí, vynechat maso, omezit čaje a nastolit přirozený režim, aby tělo bylo zdravé ze všech hledisek co existují, aby se mi zlepšila nálada a zmizely výše zmíněné problémy. Jako problém to vůbec nevidím, nebude se jednat o veliké životní změny, ale mám na tento proces několik dotazů:
1) jaký je Váš názor na sojové maso? S masem nemá nic společného, příjde mi výživné, ale jedná se o vařený porkm. Lze ho jíst jako oběd nebo večeři?
2) jsem rozhodnuta podstoupit očistu jater, střeva i žaludku, ale nejsem si jistá intervalem mezi vzájemnými očistami, ani pořadím. V úvodu o očistě žaludku píšete logickou, ale důležitou informaci "Nemá valný význam si očistit střeva a nechat zamořený žaludek", to chápu, ale nejsem si jistá vztahu s očistou jater-co dříve.
3) jaký je Váš názor na ovocné šťávy kupované? Chápu, že jistě ne moc dobrý, ale odšťavňovač mohu používat jen o víkendech a nalisovat si čerstvou šťávu na týden dopředu by bylo kontraproduktivní. Koukala jsem na šťavy v obchodech a jediné, které by mohly přicházet v úvahu jsou šťávy SunGold (pro kaufland) ve skleněných lahvích, kde je složení např. voda, jablečná šťáva, přírodně identické aroma. Je lepší pít tuto šťávu, než pít vodu nebo je to k ničemu, či hůř a je to tělu nebezpečné? Nabídku mají hezkou-mrkev, mrkev a jablko, banán, jablko atd.
Pro zatím je to asi všechno. Moc děkuji za Váš čas, předem i za odpověď a přeji trpělivost ke čtení.
Pro zatím je to asi všechno. Moc děkuji za Váš čas, předem i za odpověď a přeji trpělivost ke čtení.
Neberte moje názory jako jediné platné, určitě jsem omylný jako každý jiný člověk a vždy doporučuji, aby každý používal hlavně svoji hlavu. Na vaše otázky, sojové maso, jako cokoliv jiného ze soji, vidím jako velice nebezpečný produkt a sám ze soji nepoužívám naprosto nic. Logický postup uvedených očist je vždy ve směru zamořování přijatou potravou, tedy jako první žaludek a klidně již za dva dni střeva a cca za týden se dají dělat poprvé játra. Kupované šťávy jsou vždy škodlivé, extrémně kyselinotvorné a rozhodně je nedoporučuji konzumovat, to je lepší voda z kohoutku, ta má alespoň vhodné pH.
Nedokážu sice odhadnout jakou mírou se na tom u tebe podílí ženské elementy jako jsou hormony atd.
ale taky jsem býval neustále v takovém rozpoložení a to celkem dlouhodobě. Pořád jsem měl tendenci vyrypovat, kritizovat a sledovat převážně negativně laděné věci. Od momentu, kdy jsem rapidně omezil maso na naprosté minimum (max. ryby 1x za čas nebo maso symbolicky na nějaké "společensky kulturní" žranici apod.) tak se dostavily úplně opačné pocity a neuvěřitelné zklidnění. Někde jsem četl, že zvířata (stejně jako člověk) před násilnou smrtí vylučují do krve spoustu stresových hormonů a jiných negativních jedů, které se ani vařením nedají odstranit a přecházejí pak do těla konzumenta. Zní to legračně, ale možná na tom něco bude ![]()
Nezní to legračně a je to smutná pravda, lidé konzumací masa velice ztrácejí přirozenou lidskost a schopnost normálně se rozhodovat.
Tiež som niekde čítal, ale neviem či je to pravda, že tieto negatívne veci, čo zviera vylučuje tesne pred zabitím, tak sa dajú elimininovať zmrazením takéhoto mäsa. Osobne neviem čo je na tom pravdy, lebo keď si dobre spomínam, tak taká čerstvo zabíta kačka, hneď upečená, to bola asi najlepšia mäsová dobrota čo som kedy jedol.
Maso se dá jíst pouze do 4 hodin od zabití zvířete, jinak již podléhá rozkladu a pochybuji, že zmrazením se jeho stav nějak výrazně zlepší.
Co se týče toho množství ořechů a semen. Jedná se o celkové rozumné množství za den? Tím míněno, že když si dám do jednoho jídla 10-15 mandlí, tak už bych za celý den neměl jíst žádné semeno ani ořech?
To jste špatně četl, rozumná dávka je cca 5-10 dkg ořechů za den a to 15 mandlí určitě neváží.
No dobře, špatně jsem to napsal... Myslel jsem tím, zda dávka 50-100g je optimální množství semen a ořechů dohromady?
Ano s tímto množstvím není celkem žádný problém, Akorát by vadilo stálé pojídání vlašských ořechů v tomto objemu, ty jsou jednak silně kyselinotvorné a dále způsobují bolesti hlavy.
Nejsem vůbec zastánce masožroutství, ale napadlo mě, jak je to se "zdravou divočinou"? Zajíc, bažant se nechává nějaký čas pověšený, aby byl pak lepší k jídlu. Kvalita masa tím ale asi moc nestoupne...?
Divočina je obecně nejkyselinotvornější maso vůbec a po takovéto gurmánské úpravě odležením jde navíc o špičkový zdroj breberek, které způsobují například dnu, což byla v minulosti výsada bohatých a nyní ji už může mít i chudák. Tomu říkám pokrok a pokud budeme takto pokračovat dále, tak asi ani nebudeme učit děti chodit a děti rovnou vyfasují vozíky. Dnes například žije ve volné přírodě tolik nutrií, které chovatelé pro nízkou ziskovost chovu již raději pouštějí do volné přírody, že bych si ji raději dal místo divočiny. Jedná se o mimořádně zdravé maso, velice kvalitní a například tady u nás se ji povede běžně najít přejetou na silnici, čili je jich opravdu hodně a bude jich stále víc, protože snesou opravdu tvrdé podmínky, možná dokonce lépe než naše normální divoká zvířata.
Takže to de facto znamená, že se ve stravě za den objeví 50-100g semen a ořechů, které se stále obměňují. To činí odhadem 25-70g tuku. Zbytek se dožene sirnou patlanicí cca 100g či rostliným olejem třeba s podmálím - cca 100g. Rostlinný oleje střídat - nejlépa lněný, konopný, popřípadě olivový... Tuky jsou vyřešeny a v podstatě i s ním aminokyseliny, bílkoviny, mastné kyseliny a vše co se kolem toho týče. Je to tak? Pak stačí už jen zelenina na uhlovodany a energii, která mimo to ještě obsahuje nějakou bílkovinu a trochu naklíčených luštěnin. Co se týče ovoce, možná, že je vhodné ráno kvůli čištění organismu, ale asi vyloženě nutné nebude. A když tak nejlépe sezónní.
Taky jsem zjistil, že když člověk sní 1-2PL rozeml.lněných semen a třeba ještě ČL ostropetř.kašičky a málo pije, že má zácpu a nevykadí se... Ta vláknina chce sakra hodně vody...
Taky jsem zjistil, že když člověk sní 1-2PL rozeml.lněných semen a třeba ještě ČL ostropetř.kašičky a málo pije, že má zácpu a nevykadí se... Ta vláknina chce sakra hodně vody...
Je to tak, jak píšete a každá vláknina chce kvantum vody, jinak jednoznačně vyvolá spíše potíže a zácpu.
Presne tak, dokonca tá ovocná(jablká) je tak účinná, že jej vobec mnoho netreba.
Nefunguje to sposobom dám tam miesto 3 jablk 30 ved je to zdravé atd.
Výsledok je opačný.
Jak si z hlediska dělené stravy stojí luštěniny. Jíst samostatně nebo jen s neutrálními potravinami jako je zelenina nebo možno kombinovat i se sacharidami - třeba s bramborami?
Děkuji
Děkuji
Na tuto otazku velmi dobre zodpovie tato stranka http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm. Dole je tabulka, kde prejdenim myskou po tabulke urci ci ide o vhodnu kombinaciu potravin.
Děkuji
Ono je to otázka jaké luštěniny, protože i veškeré luštěniny se nechovají naprosto stejně vzhledem k různému složení. Já je zrovna moc nejím a pokud vůbec, tak třeba klíčené a v malém množství vždy se zeleninou, což bych jako jediné vhodné řešení viděl i u vařených luštěnin. V každém případě je krajně nevhodné je míchat s čímkoliv, nebo jich jíst hodně, protože i jako samotné mají velice diskutabilní stravitelnost.
Ta tabulka je opravdu dobrá a vysvětlí toho celkem dost.
S dělenkou koketuji . . .za 8 měsíců jsem shodila 16 kg. Můj jídelníček vypadá asi takhle:
v 5.30 ovesná kaše (instantní zalitá horkou vodou)
v 8.30 zelenin. salát + krajíc žit. chleba
v 11.30 kuřecí maso + zelenin. salát
v 14.30 zelenin. salát + krajíc žit. chleba
v 18 hod. rybu + zelenin.salát
Denně 3 l kohoutkové vody . . .
Možná by bylo dobré ráno vyměnit ovesné vločky za 0,5l čerstvé pomerančové šťávy.Kuř. maso,ryby a žit. chleba není žádná sláva,ale cítím se lepší než po řízku a brambor. salátu . . .
Zelenin. salát dělám z paprik,okurek,rajčat,čín. zelí,ledového salátu + oliv. olej. Není to žádná sláva,ale s 1200-1500,- na měsíc toho moc nevykouzlím
.
Chystám se na domácí výrobu jabl. octu,který chci zařadit ráno s vlažnou vodou,začít s klystýry s urinou a očišťováním orgánů (ledviny,játra . . .).
Mám dobře našlápnuto nebo to stojí za starou belu???
v 5.30 ovesná kaše (instantní zalitá horkou vodou)
v 8.30 zelenin. salát + krajíc žit. chleba
v 11.30 kuřecí maso + zelenin. salát
v 14.30 zelenin. salát + krajíc žit. chleba
v 18 hod. rybu + zelenin.salát
Denně 3 l kohoutkové vody . . .
Možná by bylo dobré ráno vyměnit ovesné vločky za 0,5l čerstvé pomerančové šťávy.Kuř. maso,ryby a žit. chleba není žádná sláva,ale cítím se lepší než po řízku a brambor. salátu . . .
Zelenin. salát dělám z paprik,okurek,rajčat,čín. zelí,ledového salátu + oliv. olej. Není to žádná sláva,ale s 1200-1500,- na měsíc toho moc nevykouzlím
.
Chystám se na domácí výrobu jabl. octu,který chci zařadit ráno s vlažnou vodou,začít s klystýry s urinou a očišťováním orgánů (ledviny,játra . . .).
Mám dobře našlápnuto nebo to stojí za starou belu???
Tak ideální to určitě není, ale zase těch 16 kilo svědčí o celkem slušné detoxikaci organizmu, čili já bych to viděl dobré i když vždy je co zlepšovat. Taková jednoduchá změna i když podstatná se týká toho chleba, což považuji za vrchol zla. Dal bych si místo něho pohanku, kukuřičné placky, nebo jáhly a zase to bude lepší.
Kukuřičné placky z kukuřičné hladké mouky nebo ze steril. kukuřice? Na netu jsou nějaké receptíky,ale nevím co by bylo vhodnější . . .
Tak to první je určitě vhodnější, nejedná se konzervovanou potravinu a chce to přidávat syrovou zeleninu, nebo k těm plackám můžete použít kvašený salát pickles.
Dobrý den panezajíčku ,mohu se zeptat jaký máte nazor nasyrové ovesné vločky ,jenom namočené na hodinku ve vodě?? Sanžím se být na ovocné azeleninové stravě ammám pořád hrozný hlad a jsem unavený,děkuji
To jsem zde již určitě psal, že jde o velice problematickou potravinu, která je vysoce hlenotvorná, zanáší tedy střeva a vyloženě krmí kvasinky. Navíc obsahují žluklý tuk a ten má velice nepříznivý vliv na játra, což dle mého názoru rozumný člověk jíst prostě nebude. To si raději dejte vařené jáhly, nebo pohanku a budete na tom lépe.
Co se týče bezpečných kombinací potravin, mám nejasnosti ohledně tří potravin: avokáda, oliv a semínek.
1. Semínka (dýně, slunečnice, sezam): domnívám se, že se dají bezpečně kombinovat se vším: se zeleninou - tedy do salátů. k ovoci, nebo se sacharaidy - třeba do kaší. Jediná problematická potravina bude maso, které se stejně těžko kombinuje s čímkoli.
2. avokádo - je to v podstatě ovoce, ale poměrně tučné s obsahem bílkovin. Počítám tedy že by mělo být v pohodě do salátu, ale zřejmě ne s dalším ovocem. Tady mně napadá vyjímka a to jsou rajčata, které patří mezi kyselé ovoce a to by se snad mohly s avokádem snést. Uvažuji správně?
3. Olivy - někde jsem je viděl zařazené do ovoce, někde do tuků. Předpokládám, že do salátů v pořádku, co ale třeba do kaší, k bramborám apod?
Děkuji
Ještě na jednu věc, které nerozumím, jasem narazil. Cituji:
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody. Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby.
Překvapil mne ten okurek, znamenalo by to že nepatří do zel. salátu, zřejmě ani ne k ovoci (min. chuťově ne). Co si o tom Jardo myslíte?
Citováno z http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
1. Semínka (dýně, slunečnice, sezam): domnívám se, že se dají bezpečně kombinovat se vším: se zeleninou - tedy do salátů. k ovoci, nebo se sacharaidy - třeba do kaší. Jediná problematická potravina bude maso, které se stejně těžko kombinuje s čímkoli.
2. avokádo - je to v podstatě ovoce, ale poměrně tučné s obsahem bílkovin. Počítám tedy že by mělo být v pohodě do salátu, ale zřejmě ne s dalším ovocem. Tady mně napadá vyjímka a to jsou rajčata, které patří mezi kyselé ovoce a to by se snad mohly s avokádem snést. Uvažuji správně?
3. Olivy - někde jsem je viděl zařazené do ovoce, někde do tuků. Předpokládám, že do salátů v pořádku, co ale třeba do kaší, k bramborám apod?
Děkuji
Pokud již jdete takto do detailu, tak to stejně bude pouze můj názor a jak to opravdu bude fungovat ve vašem těle si musíte stejně odzkoušet.
1)Semínka se většinou dají kombinovat do všeho, ale u někoho je nutné je jíst odděleně a třeba pouze zapít čerstvou šťávou.
2)Avokádo se dle mého názoru dá míchat do čehokoliv a většinou s tím není problém.
3)Zde jednoznačně odpovědět nedovedu, olivy nejím, mě prostě nechutnají, ale do salátů určitě a domnívám se, že ani k ostatním jídlům by neměl být problém.
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody. Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby.
Překvapil mne ten okurek, znamenalo by to že nepatří do zel. salátu, zřejmě ani ne k ovoci (min. chuťově ne). Co si o tom Jardo myslíte?
Citováno z http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
Tak okurky se mě zdají bez problémů, ale ty zbylé dvě potraviny bych do toho určitě nemíchal.
Zdravim Vas Jarda, chcela by som sa opytat na jednu kombinaciu jedla, o ktorej som sa na http://www.delena-strava.cz/ docitala, ze je podla zasad delenej stravy vhodna. No mne sa to nejako nezda, ide o nasucho pecene zemiaky v trube s kefirom a maslom(
) ci rastlinnym olejom.
Manzel mi tvrdil, ze to dokopy nejde a neviem comu, co sa popise na nete, mozem doverovat. Manzel kedysi delil stravu, schudol obdivuhodne kila a velmi mu to zdravotne prospelo, no delil stravu, skor by som povedala, podla zasad stravovania, ktore odporucate Vy.
Ako je to teda s touto kombinaciou?
Je to velky prehresok, dat si taketo jedlo obcas pri kandide?
Dakujem.
Je to velky prehresok, dat si taketo jedlo obcas pri kandide?
Dakujem.
Tak ideál to určitě není, ale zase tak velký problém také ne, čili pokud tuto stravu nebudete jíst denně, tak nevidím problém, ovšem kefír musí být kvalitní, domácí, aby udržel kandidu na uzdě.
kefir domaci mam a kazdy den to jest dufam nebudem ![]()
dufam pisem preto, lebo v minulost som byvala schopna jest cely tyzden tu istu veceru, pokial mi to dane jedlo velmi chutilo ![]()
no a ako je to stou delenou stravou, je to naozaj podla tych pravidiel v poriadku?
mam pocit, ze co sa pise na roznych strankach na nete o delenej strave, pisu sa tam odlisne veci. takze to nejako nedokazem posudit co je dobre a co nie.
Tak názory se určitě různí, ale základ zůstává prakticky stejný, čili oddělit maximálně pečlivě bílkoviny a sacharidy, což v konečném důsledku je stejně nemožné, protože většina potravin již tuto kombinaci přímo obsahuje.
dobri den ....velmi ma zauima odpoved na moju otazky taze
1. ako je to z produktami, dajme tomu prirodneho pvovodu..ktore obsahuju aj sacharidy aj bielkoviny...ako ich travi ? lebo strava co obsahuje iba bielkoviny alebo iba sacharidy je asi velmi ojedinela ....
2....myslel som si ze vsetky cukri su kiselinotvorne a zelenia,bilinky atd su zasadotvorne ... proco v niektorich pokrmocho odporucate miesat sacharidy zo zasadotvornou potravinou.....napriklad pri zelenom napoji uvadzate ze ked do toho date banan je s toho nutri drink .....
alebo som tu videl na fore kombinaciu konopnich semien , ovocia -popripade medu ...a tiez ste to povazovali za dobru stravu ...ako to teda prosim vas je ?
...urcite v tom mam chaos a prosim o navednie na pravu mieru
vopred vdaka ![]()
alebo som tu videl na fore kombinaciu konopnich semien , ovocia -popripade medu ...a tiez ste to povazovali za dobru stravu ...ako to teda prosim vas je ?
...urcite v tom mam chaos a prosim o navednie na pravu mieru
vopred vdaka ![]()
1)Špatně, to si každý, kdo se nacpe fazolema může vyzkoušet.
2)Tak já to nedoporučuji, tam je uvedeno, že to je vhodné pro zlepšení chuťových vlastností, jinak já to piji pouze samotné.
I ta uvedená kombinace je pro mnoho lidí docela slušně stravitelná a logicky na ní není nic zásadně špatného, nicméně naprosto správná není, hlavně lidé s kvasinkou by ji určitě neměli zkoušet.
inak povedane nic neni idealne a je len na nas sa k idealnemu co najviac priblizit ![]()
Asi tak, neexistuje jediné správné řešení, vždy je jich několik.
Přeji všem... ,báječný den!
Pane Jaroslave,včera jsem se bavil s kamarádem a zjistil,že mám stejný problém jako jeho kámoš
.
Přestal jsem jíst maso cca před dvěma lety a upravil jsem celkově jídelníčk.Snažím se spíš o konzumaci syrových potravin.Za tuto dobu jsem zhubl z 97 x193 na 84kg.Periodicky provádím očisty formou půstů,hladovek,Šankhaprakšalány,cvičím od mládí. CÍTÍM SE SKVĚLE!!!
No a k problému.Začal jsem si všímat,že tělo mi nedokáže přijímat tuky ze SEMEN. (Tento problém má i ten dotyčný,který je na tom podobně tělesně a časem jako já s rozdílem,že nedokáže přijmout jakýkoliv tuk.)
Na večeři si dám př.zel.salát s pol.lžící mletým sezamem,lnem,trochou slunečnice,tykve.Někdy během dne obědvám těstoviny s mákem(,jako sladidlo med či ovoc.cukr,maku si dám požehnaně.). NO A PAK JE VŽDY NÁSLEDNÁ STOLICE PRŮJMOVÁ.
Když do jídelníčku použiji oliv.olej či máslo,není problém.
Je možny,že olejnatých semen použiji mnoho? Dříve jsem takový problém neměl.
Děkuji moc za odpověď. Robert
konkretne k maku, mak moze prehanat.
Děkuji moc za odpověď. Robert
Tam asi nebude problém v těch semínkách a tuku, ale v sacharidech, které k tomu přidáváte, tedy obilí a med, to nakrmí kvasinku a je průjem. Lze to snadno vyzkoušet, prostě snězte jenom jeden druh samotných semínek, nebo ořechů a pokud průjem nebude, máte jasno.
zaujimave delenie potravin, takuto tabulku som nenasla na ziadnom webe, zaoberajucom sa delenou stravou, myslim, ze sa to do tejto temy hodi, su tam veci, o ktorych som sa dopocula 1.x
(zdroj: http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm )
Potravu zhlediska trávení dělíme na bílkoviny, škroby a cukry
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny, dužninu kokosu, maso, vejce, mléčné výrobky.
Mezi škroby řadíme : banány, arašídy, dýně(kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny, mrkev, tuřín, červená řepa, rutabaga.
Mezi neškroby řadíme : ovoce, alfa alfa klíčky, chřest, bambusové výhonky, nať červené řepy, brokolice, zelí, nať celeru, růžičková kapusta, pažitka, pampeliškové listí, čekanka, česnek, zelené fazolky, kapusta, pórek, salát, nať hořčice, okra, cibule, petržel, ředkvičky, rebarbora, špenát, šalotka, fazolové lusky, tuřín, řeřicha, nať tuřínu, petržel a jiné listové a naťové zeleniny
Mezi tuky řadíme : avokádo, olivy, durian, kokosový ořech a oleje.
Mezi sladké ovoce řadíme : datle, sladké víno, sladké hrušky, sušené ovoce.
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve, sladké ryngle, tomelo.
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky.
Hlavní pravidla :
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým... Avokádo je bohaté na tuky a nejlépe je ho kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
3) Jez bílkoviny se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
4) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
5) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
6) Sladké ovoce jez jen s dalším sladkým nebo polosladkým ovocem. Kyselina z kyselého ovoce by zpomalila trávení cukernatých látek, což by vedlo ke kvasu.
7) Polosladké ovoce jez jen buď s kyselým nebo jen ze sladkým nebo zase s polosladkým, ale nikdy ne ze sladkým a kyselým současně.
8 ) Melouny pouze samostatně. Jsou nejrychleji stravitelné a skombinované s čímkoliv vyvolají okamžitě kvas.
9) Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby. Kyselina totiž okamžitě přeruší trávení škrobu. Zničí ptyalin ze slin který je ke trávení škrobu nezbytně nutný. Takže kdo si nakypřuje obilné kaše jablky, tomu to leží pak v žaludku jako olovo a ačkoliv si libuje jak je syt... napáchá na sobě mnohem více škody než kdyby si dal maso... a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku. Ale obchod s mysli jenom kvete.
Hlavní zásady kombinování potravy
Kyselé ovoce :
- a bílkoviny: Špatná kombinace. Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy. Jestliže jste nemocní, vyhněte se kyselému ovoci obzvlášť, kromě citrónů a limetek pro jejich schopnosti detoxikační.
- a škroby: Špatná kombinace. Kyselina okamžitě neutralizuje trávící enzymy a následkem je, že potrava v žaludku zahnívá.
Sladké ovoce :
a bílkoviny & a škroby & a kyselé ovoce : Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut. Okamžitě vzniká kvas jestliže dojde narušení jeho trávení jinými potravinami. Cukr a škrob je navíc kombinace ještě dalších potíží. Cukr v ústech na sebe váže sliny, a tím vysává ptyalin tolik nutný ke strávení škrobu. Jestliže je škrob ochuzen o ptyalin cukrem, medem, melasou nebo sladkým a sušeným ovocem... výsledkem je lihový kvas. Kvas je nevyhnutelný jestliže se cukry zdrží v žaludku vlivem škrobu, bílkovin a nebo kyselého ovoce. Cukr navíc ještě snižuje schopnost vylučování žaludečních šťáv.
Bílkoviny :
a škrob: Špatná kombinace. Bílkoviny potřebují kyselé šťávy a škroby zásadité... výsledkem je hniloba bílkovin a kvas škrobů.
a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
a jiné bílkoviny: Špatná kombinace. A je jedno jestli se blíkoviny liší původem složením nebo koncentrací. Kyselost žaludečních šťáv pro jednotlivé druhy bílkovin není stejná vzniká tak těžce stravitelná hmota která zahnívá.
Škrob :
a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo :
Ačkoliv neobsahuje mnoho bílkovin ve srovnání s ořechy, přesto jich obsahuje víc než mléko a navíc bílkoviny avokáda jsou vysoké biologické hodnoty. Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, protože to ještě zlepší jejich vstřebávání. Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Kyselé ovoce se může kombinovat s nakyslým ovocem. Tato kombinace je nejlepší když je většina ovoce kyselá. Nikdy nekombibujte kyselé ovoce se sladkým. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
Nakyslé ovoce lze kombinovat se sladkým ovocem... zejména když chceme dosladit pro lepší chuť. Pro lidi s oslabeným trávením jsou banány však nejlepší jako samostatné jídlo. Ostatní je mohou zkombinovat s datlemi nebo rozinkami, sladkým hroznovým vínem a jiným sladkým ovocem a listovou a naťovou zeleninou. Sladké a sušené ovoce by se mělo používat zřídka, protože cukr je vněm koncentrovanější a snadno může dojít ke kvasu když se neodhadne kyselost ostatních plodů v kombinaci. Proto je vhodnější toto ovoce vždy kombinovat jen s listovou a naťovou zeleninou.
Kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou. Tyto kombinace ještě dokonce zlepší trávení ovoce.
Listová zelenina se velmi dobře hodí ke všem jídlům a měla by tvořit většinu vašeho jídelníčku. Během týdne jezte rozmanité druhy zeleniny jak je to jen možné. Zelenina především bez obsahu škrobu zanechá žaludek beze změny, pokud ovšem nepoužijete nějakou olejnatou zálivku která celé trávení zkomplikuje.
Melouny nekombinujte s ničím. Mnoho lidí se o této kombinaci a sakutními přiznaky přesvědčilo na vlastní kůži. Meloun je tak ssnadno a rychle stravitelný, že cokoliv se sním zkombinuje znamená zahájení kvasu.
Obiloviny a luštěniny je nejlépe jíst naklíčené. Klíčením přejdou do stavu živé zeleniny a jsou obohaceny kyslíkem. Staly se tedy potravou předtrávenou. Jiné semena lze klíčit také.
Vodu by jste měli pít zásaditou po celý den. Žádné bublinky. Nedovolte aby vznikla žízeň... nepřehánějte to abyste se neodvodnili. Nepijte velké množství najednou. Lepší je mít neustálý příjem vody což zlepšuje detoxikaci. Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy. Voda je potrava v nejlepší jakosti jaká může být.
mala by som otazku k topinamburom, su vhodne (varene) ako priloha k bielkovinam? podla obsahu skrobu ai nie, ale predsa sa pytam. pripadne surove??
ja jem surove, ale pre dieta musim uvarit.
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny, dužninu kokosu, maso, vejce, mléčné výrobky.
Mezi škroby řadíme : banány, arašídy, dýně(kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny, mrkev, tuřín, červená řepa, rutabaga.
Mezi neškroby řadíme : ovoce, alfa alfa klíčky, chřest, bambusové výhonky, nať červené řepy, brokolice, zelí, nať celeru, růžičková kapusta, pažitka, pampeliškové listí, čekanka, česnek, zelené fazolky, kapusta, pórek, salát, nať hořčice, okra, cibule, petržel, ředkvičky, rebarbora, špenát, šalotka, fazolové lusky, tuřín, řeřicha, nať tuřínu, petržel a jiné listové a naťové zeleniny
Mezi tuky řadíme : avokádo, olivy, durian, kokosový ořech a oleje.
Mezi sladké ovoce řadíme : datle, sladké víno, sladké hrušky, sušené ovoce.
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve, sladké ryngle, tomelo.
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky.
Hlavní pravidla :
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým... Avokádo je bohaté na tuky a nejlépe je ho kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
3) Jez bílkoviny se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
4) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
5) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
6) Sladké ovoce jez jen s dalším sladkým nebo polosladkým ovocem. Kyselina z kyselého ovoce by zpomalila trávení cukernatých látek, což by vedlo ke kvasu.
7) Polosladké ovoce jez jen buď s kyselým nebo jen ze sladkým nebo zase s polosladkým, ale nikdy ne ze sladkým a kyselým současně.
8 ) Melouny pouze samostatně. Jsou nejrychleji stravitelné a skombinované s čímkoliv vyvolají okamžitě kvas.
9) Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby. Kyselina totiž okamžitě přeruší trávení škrobu. Zničí ptyalin ze slin který je ke trávení škrobu nezbytně nutný. Takže kdo si nakypřuje obilné kaše jablky, tomu to leží pak v žaludku jako olovo a ačkoliv si libuje jak je syt... napáchá na sobě mnohem více škody než kdyby si dal maso... a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku. Ale obchod s mysli jenom kvete.
Hlavní zásady kombinování potravy
Kyselé ovoce :
- a bílkoviny: Špatná kombinace. Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy. Jestliže jste nemocní, vyhněte se kyselému ovoci obzvlášť, kromě citrónů a limetek pro jejich schopnosti detoxikační.
- a škroby: Špatná kombinace. Kyselina okamžitě neutralizuje trávící enzymy a následkem je, že potrava v žaludku zahnívá.
Sladké ovoce :
a bílkoviny & a škroby & a kyselé ovoce : Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut. Okamžitě vzniká kvas jestliže dojde narušení jeho trávení jinými potravinami. Cukr a škrob je navíc kombinace ještě dalších potíží. Cukr v ústech na sebe váže sliny, a tím vysává ptyalin tolik nutný ke strávení škrobu. Jestliže je škrob ochuzen o ptyalin cukrem, medem, melasou nebo sladkým a sušeným ovocem... výsledkem je lihový kvas. Kvas je nevyhnutelný jestliže se cukry zdrží v žaludku vlivem škrobu, bílkovin a nebo kyselého ovoce. Cukr navíc ještě snižuje schopnost vylučování žaludečních šťáv.
Bílkoviny :
a škrob: Špatná kombinace. Bílkoviny potřebují kyselé šťávy a škroby zásadité... výsledkem je hniloba bílkovin a kvas škrobů.
a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
a jiné bílkoviny: Špatná kombinace. A je jedno jestli se blíkoviny liší původem složením nebo koncentrací. Kyselost žaludečních šťáv pro jednotlivé druhy bílkovin není stejná vzniká tak těžce stravitelná hmota která zahnívá.
Škrob :
a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo :
Ačkoliv neobsahuje mnoho bílkovin ve srovnání s ořechy, přesto jich obsahuje víc než mléko a navíc bílkoviny avokáda jsou vysoké biologické hodnoty. Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, protože to ještě zlepší jejich vstřebávání. Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Kyselé ovoce se může kombinovat s nakyslým ovocem. Tato kombinace je nejlepší když je většina ovoce kyselá. Nikdy nekombibujte kyselé ovoce se sladkým. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
Nakyslé ovoce lze kombinovat se sladkým ovocem... zejména když chceme dosladit pro lepší chuť. Pro lidi s oslabeným trávením jsou banány však nejlepší jako samostatné jídlo. Ostatní je mohou zkombinovat s datlemi nebo rozinkami, sladkým hroznovým vínem a jiným sladkým ovocem a listovou a naťovou zeleninou. Sladké a sušené ovoce by se mělo používat zřídka, protože cukr je vněm koncentrovanější a snadno může dojít ke kvasu když se neodhadne kyselost ostatních plodů v kombinaci. Proto je vhodnější toto ovoce vždy kombinovat jen s listovou a naťovou zeleninou.
Kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou. Tyto kombinace ještě dokonce zlepší trávení ovoce.
Listová zelenina se velmi dobře hodí ke všem jídlům a měla by tvořit většinu vašeho jídelníčku. Během týdne jezte rozmanité druhy zeleniny jak je to jen možné. Zelenina především bez obsahu škrobu zanechá žaludek beze změny, pokud ovšem nepoužijete nějakou olejnatou zálivku která celé trávení zkomplikuje.
Melouny nekombinujte s ničím. Mnoho lidí se o této kombinaci a sakutními přiznaky přesvědčilo na vlastní kůži. Meloun je tak ssnadno a rychle stravitelný, že cokoliv se sním zkombinuje znamená zahájení kvasu.
Obiloviny a luštěniny je nejlépe jíst naklíčené. Klíčením přejdou do stavu živé zeleniny a jsou obohaceny kyslíkem. Staly se tedy potravou předtrávenou. Jiné semena lze klíčit také.
Vodu by jste měli pít zásaditou po celý den. Žádné bublinky. Nedovolte aby vznikla žízeň... nepřehánějte to abyste se neodvodnili. Nepijte velké množství najednou. Lepší je mít neustálý příjem vody což zlepšuje detoxikaci. Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy. Voda je potrava v nejlepší jakosti jaká může být.
Již jsem to také viděl, ale to rozdělení vůbec nekalkuluje se sacharidy a kvasinkou, čili u mnoha lidí to fungovat bude a u lidí s kvasinkou patrně stejně bude problém i když to striktně dodrží.
Můj názor je, že by to patrně nemělo vadit i když vyzkoušené to nemám, obsahují totiž velice specifické škroby, které většinou problémy nevyvolávají. Syrové jsou naprosto bezproblémové a dají se považovat za chutnou zeleninu s příchutí oříšků.
Zdravím pane Jardo. Projížděl jsem fórum a narazil jsem např. na to ,že doporučujete si dávat sirnou patlaninu (bílkovina a tuk) do ovocné snídaně (sacharid) a nebo, že se dává med (sacharid) přímo do té patlanice. Ale to je přece proti základnímu pravidlu té dělené stravy. Nebo jsou snad nějaké vyjímky? Předem děkuji za objasnění
Tak to je otázka, takto uvedenou dietu doporučuje přímo autorka, ovšem nemohu tvrdit, že bych se s ní vždy ztotožňoval. Na některé věci mám jiný názor a nakonec i u každého to stejně reaguje různě.
Z hlediska dělené stravy je tvaroh jako mléčný výrobek s ovocem dokonce doporučená kombinace, Kompliace mlže dělat olej, nicméně já sním i třičtvrtě kila této směsi s extra tučným tvarohem a stravitelnost je skvělá.
Samozřejmě lepší je pokud jí člověk jí samotnou, například jen s kořením nebo stévií a kakaem.
Samozřejmě lepší je pokud jí člověk jí samotnou, například jen s kořením nebo stévií a kakaem.
To je opravdu dost velká dávka a neuvádíte kolik do toho objemu dáváte lněného oleje a lněného semínka. V uvedeném objemu jsem sirnou patlanici nikdy nezkoušel a jde tedy o zajímavou zkušenost, což by mohlo zajímat více lidí.
Co tady toto kombinování potravin z knihy od Morseho? http://www.2i.cz/ac920d27f4
Dávám zpravidla půl kila 40 procentního tvarohu a o něco málo více než 100ml oleje a cca 4 lžíce semínek.
Doplňuji kakaem, kokosem, sladíkem nebo mákem, obas k tomu sním papaju.Cekově vznikne zhruba třičtvrtě kila směsi.
Pocitově mi to dělá velmi dobře. Cítím se dobře najezený a a pocit hladu se objevuje poté až kolem 13 hod (snídám kolem sedmé). Pokud posnídám zeleninu mám hlad už kolem desáté.
Nutno říci, že lidé se kterými tohle snídávám sní max. polovinu tohoto množství, někomu z toho bývá šoufl. Ospbně si myslím, že vzhledem k mé váze (54kg na 173 cm) tělo vděčně přijímá toto množství kalorií. Ještě se mi nestalo, že bych byl z patlenice přesycený.
Zajímavé je, že patlanice na sladko se sladíkem sním o třetinu více než na slano s kořením
Doplňuji kakaem, kokosem, sladíkem nebo mákem, obas k tomu sním papaju.Cekově vznikne zhruba třičtvrtě kila směsi.
Pocitově mi to dělá velmi dobře. Cítím se dobře najezený a a pocit hladu se objevuje poté až kolem 13 hod (snídám kolem sedmé). Pokud posnídám zeleninu mám hlad už kolem desáté.
Nutno říci, že lidé se kterými tohle snídávám sní max. polovinu tohoto množství, někomu z toho bývá šoufl. Ospbně si myslím, že vzhledem k mé váze (54kg na 173 cm) tělo vděčně přijímá toto množství kalorií. Ještě se mi nestalo, že bych byl z patlenice přesycený.
Zajímavé je, že patlanice na sladko se sladíkem sním o třetinu více než na slano s kořením
Tak to máte nějakých 7500 kJ na snídani, strávit se to dá v pohodě to vím z vlastních popůstových přežíraček, kdy jsem měl Vaši váhu na svých 177 cm. Jako ideální bych to asi moc neviděl, je tam na jednu dávku hodně bílkovin, hlavně kaseinu. Pořád lepší než co jsem dělal já, kdy jsem stejné množství kalorií jedl v pekárnách, cukrárnách a fastfoodech, a taky jsem s tím neměl žádné trávicí ani jiné problémy...
kj jsou v pohodě, o ty nemám obavy, problém může být s větším množstvím bílkovin živočišného původu najednou, to máte pravdu.
Zatím tuto směs takto užívám na srovnání váhy a v rámci protikvasinkové diety. Jakmile bude kvasinka pryč (snad jednou bude:)), chci se vrátit ke stravě bez mléka a masa. Klasickou verzi patlanice v takovém případě nahrazuji verzí s červenou čočkou, která nahradí tvaroh a tam už tento problém téměř odpadá.
Tak on to má dobře vymyšlené pro podmínky, kde ten systém používá, ale u každého stejně nemusí fungovat.
To je opravdu dřevorubecká dávka, nicméně až na dost velký obsah bílkovin, jak správně píše člen ravima, nevidím problém.
Narazil jsem na následující nejasnost, kterou by mi někdo znalý mohl vysvětlit. Jde o kombinaci bílkoviny a škroby. Všude se uvádí, že škroby vyžadují zásadité trávící šťávy. Kde se ale berou??? Všude jsem se dočetl, že žaludek vyrábí HCL a trávící enzym pepsin, ale nikde ani zmínka o alkalických šťávách. Pokud je mi někdo schopen vysvětlit, jak funguje trávení škrobů, budu moc rád. S tím souvisí i další problém, pití HCL, pokud ji žaludek dostatečně produkuje. Pokud jím tedy škroby, mám i tam používat HCL? No, a ještě mě napadá, jak žaludek přijde na to, co do něj přijde a jak to má trávit? Pokud máte nějaké informace nebo odkazy, sem s nimi. Docela mne to začalo zajímat ![]()
To jste asi chyběl v základní škole, protože pokud si vzpomínám, tak tam nás kantor učil, že škroby štěpí ptyalin, který je součástí slin a ty jsou silně zásadité, většinou mají při jídle pH kolem hodnoty 8 pH a je tedy třeba stravu důkladně žvýkat a dobře proslinit, což lidé nedělají. Žaludek za takových okolností kyselinu chlorovodíkovou patrně neprodukuje a tím je to snad vyjasněno, nicméně směs už znamená problém, protože pak žaludek kyselinu vytvoří, ta zneutralizuje ty zásady a škroby kvasí.
Dík za to vysvětlení. Takže, pokud to takto funguje, bych neměl pít HCL po požití škrobovitých potravin?? Nikde jsem totiž v diskuzích o HCL nenašel zmínku o tom, po jakých jídlech ji používat. Vždy jen před a nebo po jídle.
To sice asi ano, ale to by jste musel ty obilné potraviny žvýkat opravdu usilovně, jinak tam má ta HCl stejně svoje opodstatnění.
Jardo to co píšete se mi moc nezdá. Nebude spíše rozdíl v tom, v které části trávicího traktu se potrava tráví?
Tedy bílkoviny převážně v žaludku kde je kyselé prostředí a škroby trochu pozdeji v tenkém střevě kde je spíše zásadité?
Tedy bílkoviny převážně v žaludku kde je kyselé prostředí a škroby trochu pozdeji v tenkém střevě kde je spíše zásadité?
To ano, ale tím se na nutnosti žvýkání nic nemění prostě celé špatně rozžvýkané zrno může částečně rozložit pouze chlorovodice a to ještě dost blbě, jinak ve střevě již bude spíše fermentovat a kvasit.
O tom píše i pan Howell ve své knížce Enzymová výživa. Ve slinách jsou enzymy, které tráví škroby. A trávení probíhá už v puse a ty enzymy, které jsou v puse, tak jsou aktivní i v žaludku, takže žvýkat a slinit ![]()
Konopný protein s obsahem všech aminokyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků, omega 3,6,9 a vlákniny.
Výhodou je vysoká vstřebatelnost aminokyselin, skvělá chuť, nezpůsobuje nadýmání a je absolutně přírodní bez jakýchkoliv vedlejších balastních látek.
Klíčové vlastnosti:
» Vysoký obsah přírodních bílkovin – 47%
» Obsahuje všech 20 aminokyselin
» Obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin
» Přirozený zdroj Omega 3, 6 a 9 nenasycených
mastných kyselin
» 1 dávka obsahuje více než 30% denní dávky Omega 3
» Obsahuje vlákninu
» Pouze 15% sacharidů
» Neobsahuje lepek, laktózu, sóju, hexan, není geneticky modifikováno
» Bez obsahu herbicidů, pesticidů, konzervantů a jiných uměle přidaných látek
» 100% rostlinný zdroj bílkovin a Omega 3, 6 a 9:
jak je to se sacharidovým obědem (pohanka nebo luštěniny) cca 4 hodiny po snědění sirné patlaniny ? může to působit problémy, když se tuky tráví dost dlouho ? nebo je v tomto případě lepší model: ráno sacharidy, oběd sacharidy a patlanice tak 3 - 4 hod. po obědě navečer či ten den zcela vynechat ?
U většiny lidí by takový postup vadit neměl, ale možná, že lepší postup představuje ta druhá varianta.
Když tvaroh s ovocem tak i kefír třeba s banánem?
S čím vším se dá kombinovat česnek? Nebo jaký máte případně zkušenosti s dalšími fungicidními potravinami a kořením?
Česnek se vším, já bych ho mohl mít i v bábovce. U koření je to jiné, tam spíše zelenina, nebo živočišné potraviny.
Díky za radu. S ovocem je dobrá skořice a podle výzkumů snižuje hladinu cukru v krvi. Jiný vhodný koření, který se hodí ke sladkýmu, mě zrovna nenapadá.
Máte s tímto proteinem někdo zkušenost? Pokud ano, jaká je optimální dávka na den (je-li jej možno vůbec užívat denně)?
Nedovedu posoudit, nicméně obecně se dává bílkovin cca 1 g bílkovin na kilo váhy a den pokud půjde o jediný zdroj bílkovin.
Zajímalo by mě, jak je to z pohledu kombinování potravin s chlorellou, spirulinou a pangaminem. Chlorella a spirulina jsou mimořádně bohaté na proteiny. Pivovarské kvasnice jsou koncentrovaným zdrojem úplných bílkovin. Alespoň to jsem se dočetl. Chlorella a spirulina se má brát 15 min. před jídlem. Pangamin po jídle. Není z hlediska dělené stravy nevhodné tyto doplňky brát před a po sacharidovém jídle, to znamená ovocným či zeleninovým salátem?
To asi je, ale vše poznáte celkem snadno, pokud po jídle krkáte a prdíte, tak kvasíte, což je špatně a pak bych něco takového určitě neprovozoval.
Jím ovoce dle ročního období a ted ,už začínají bejt jen jablíčka a hrusky.
Přechazim i na stravu zimní a tak mě ranná odstavněný nápoj nestačí
Začal jsem rano odštavnovat jablko spolu s mandlovim a seminkovím mlekem.
Cítím se po něm syty plny energie ,trávení v pořádku žádny problem
Ale dle dělené stravy se nemají ořechy kombinovat s ovocem
Dle Haye jsou ořechy zase neutrálni potravina.
Vy sám v jídelníčku ukázkovém je doporučujete s ovocem na snídani.
A vubec nevím jak se do této kategorie bere ořechovosemínkové mléké.
Jak to vidíte tuto kombinaci vy?Jablko s orechovoseminkovím mlékem.
žádná reakce?:)
i by mě take zajimalo kdy dávat pangamin take se mě zdá ,že po sacharidovém jidle je to blbost a po ovoci.
jaka by byla kombinace s kefirem?máslem?
pripadne nalačno hodinu pred jidlem by se ,už mohl stravit?
Cítím se po něm syty plny energie ,trávení v pořádku žádny problem
Ale dle dělené stravy se nemají ořechy kombinovat s ovocem
Dle Haye jsou ořechy zase neutrálni potravina.
Vy sám v jídelníčku ukázkovém je doporučujete s ovocem na snídani.
A vubec nevím jak se do této kategorie bere ořechovosemínkové mléké.
Jak to vidíte tuto kombinaci vy?Jablko s orechovoseminkovím mlékem.
Tak pokud to člověka nenadýmá a je schopen tu kombinaci správně strávit, nevidím v tom problém, nicméně u mnoha lidí to tak fungovat nemusí.
Mnohé zdroje doporučují oddělovat bílkoviny od sacharidů. Jiné zase uvádí, že by naopak bílkoviny měly být jezeny společně se sacharidy, protože se mimo jiné vzájemně doplňují co se týče aminokyselin. Dále bílkoviny umožňují pozvolnější uvolňování energie ze sacharidů, což v podstatě odpovídá teorii, že se vzájemné trávení S a B zpomalí díky tomu, že obojí vyžaduje jiné prostředí. Je tedy pro organismus až takový problém, když při takové kombinaci u někoho nedochází třeba k nadýmání? Je z pohledu dělení špatná i kombinace kefíru třeba s pohankou nebo kustovnicí?
Pokud si dám sacharidové jídlo ze samotné rýže, brambor, pohanky nebo luštěnin či samotné ovoce, obvykle mi to příliš energie pro běžné denní fungování nepřinese. Když ale třeba celý den nejím, jen popíjím čaje, tak se vyjma ochlazení organismu cítím dobře až do večera, i když zase musím jít dřív spát. Je možné, že můj organismus líp jede na uložené tuky než na přijaté sacharidy, byť s nízkým GI?
Pokud si dám sacharidové jídlo ze samotné rýže, brambor, pohanky nebo luštěnin či samotné ovoce, obvykle mi to příliš energie pro běžné denní fungování nepřinese. Když ale třeba celý den nejím, jen popíjím čaje, tak se vyjma ochlazení organismu cítím dobře až do večera, i když zase musím jít dřív spát. Je možné, že můj organismus líp jede na uložené tuky než na přijaté sacharidy, byť s nízkým GI?
Já zkouším kombinace dle ajurvedy například luštenin+obilovina+koření a sedí mě to perfeltně ,žádné nadymání.
To samé ořechovosemínkové mléko s odštavněnym jednodruhovím ovocem.(zde si kombinaci nejsem jisty ,ale nedělá mě žadný problém a dodá mě mnoho ener.a i zasytí ,že do oběda pak nemám hlad)navíc ořechy jsou i prezentovany jako neutrálni potravina někde zase jako bilkovina
(ted v zimě)
U dělené stravy hlavně dodržuji ovoce -zelenina ne (odstup aspon 3 hodiny)jím vždy jen jeden druh ovoce
Ml.vyrobky a vejce-sacharidy ne (krom másla,smetany)
Myslim si ,že nebezpečí je hlavně v kombinaci ovoce-zelenina a poté v kombinaci Masa a ziv.bilkoviny (vejce,mlec.vyrobky) s cimkoliv jinym než se zeleninou.
Jak píše správně člen HARMON3K jde o individuální snášenlivost, čili pokud vám to komplikace nevyvolává, nehledejte v tom problém, ale pokud ano, jednoznačně oddělit. Nemá cenu řešit jaká kombinace je špatná, to bude opravdu u každého jiné.
Mezi škroby řadíme : banány, arašídy, dýně(kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny (kromě soji), mrkev, tuřín, červená řepa, rutabaga.
Vyjímka : arašídy a fazole, jsou i bílkovina i škrob a tedy nestravitelné.
Škola Slepého Osla si z principu dělené stravy odvodila, že potraviny obsahující zároveň bílkovinu i škrob jsou nestravitelné.
http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
Mezi škroby řadíme : banány, arašídy, dýně(kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny (kromě soji), mrkev, tuřín, červená řepa, rutabaga.
Vyjímka : arašídy a fazole, jsou i bílkovina i škrob a tedy nestravitelné.
Škola Slepého Osla si z principu dělené stravy odvodila, že potraviny obsahující zároveň bílkovinu i škrob jsou nestravitelné.
http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
Vždy bude záležet na trávení jedince, někdo schroupá i hřebíky a stráví je bez problémů.
Zajímala by mě jedna věc. Ve všech děleních jsou některé druhy ovoce zařazeny do sekce bílkovin. Proč tomu tak je, když i v těchto druzích ovoce výrazně převažují sacharidy na bílkovinami? Děkuji
Vážení,
z Vašich zkušeností rada pro občasného rybožrouta...
Je lepší zbaštit na posezení pstruha se zeleninovým salátem, nebo přidat trochu pstruha do rizota se zeleninou ve stylu asijské kuchyně?
Další dotaz pak zní: Lépe zbaštit celý salát před rybou, nebo část před a zbytek k rybě?
Díky za cenné a odůvodněné rady.
S přáním pěkného dne M.
Maso je vždy nejlepší se zeleninou nebo čerstvými lístky čehokoliv.
Tak to vám bude muset odpovědět někdo z těch stránek, nepíšete o jaké druhy jde.
z Vašich zkušeností rada pro občasného rybožrouta...
Je lepší zbaštit na posezení pstruha se zeleninovým salátem, nebo přidat trochu pstruha do rizota se zeleninou ve stylu asijské kuchyně?
Další dotaz pak zní: Lépe zbaštit celý salát před rybou, nebo část před a zbytek k rybě?
Díky za cenné a odůvodněné rady.
S přáním pěkného dne M.
Ta rýže nic moc, jakékoliv obiloviny dělají vždy problémy, aniž si je třeba člověk uvědomuje. Maso se zeleninou ničemu nevadí v tom není problém, pokud vás netrápí zabíjení zvířat. Jak tu kombinaci budete jíst, je již celkem jedno a na pořadí tolik nezáleží, osobně bych to jedl naráz.
Zdravím Vás,
celkem mě zajímá, zdali se luštěniny opravdu řadí mezi S (kromě sóji) a jestli je tedy možné je kombinovat s jinými S (bramborem, rýží, dalšími obilninami). Řadí se mezi S (škroby) také pseudoobiloviny (pohanka, jáhly).
A co kombinace mléko a brambory (např. tradičně podmáslí / kefír plus brambory pečené na česneku nebo vařené ve slupce)?
Pokud se B ani S nemají kombinovat s kyselým, jak je na tom přidávání octa (byt jablečného) do potravy - patří sem nebo jen samostatně (třeba lžíce jabl. octa před jídlem)? A co syrové kysané zelí jako příloha k jídlu (třeba klasika brambory plus kys. zelí) nebo i kys. zelí k masu?
Pokud se škroby nemají míchat s cukry, znamená to, že ani do kaše (jáhlové, pohankové, kroupové atd.) nepatří med, melasa, rozinky či datle?
Mléčné výrobky se někdy řadí mezi B, někdy jako samostatná skupina, jak to tedy je - konzumovat ml. výrobky (tedy kvalitní domácí) výhradně zvlášť anebo lze i mixovat s ovocem (tvaroh, kefír či jogurt plus merunky / banány...)?? Někde se totiž uvádí ovoce plus mléko jako velmi vhodná kombinace.
Zvl. Jardovi: doporučujete se striktně řídit dělenou stravou a v zásadě oddělovat zejm. B a S? Pokud si dáte občas maso, konzumujete jej výhradně jen se zeleninou? Mám z těch různých názorů a tabulek vhodnosti / nevhodnosti kombinací trochu zmatek, ovšem naproti tomu např. TCM naopak vidí v kombinaci B a S velmi efektivní souhru prospěšných látek (samozřejmě na konkrétní kombinaci Yin či Yang). Kombinovat "svévolně" či nikoliv? Doporučujete spojit dělenou stravu se stravováním se dle krevních skupin?
Rajčata (kyselé ovoce) čistě jen samostatně?
děkuji moc!
celkem mě zajímá, zdali se luštěniny opravdu řadí mezi S (kromě sóji) a jestli je tedy možné je kombinovat s jinými S (bramborem, rýží, dalšími obilninami). Řadí se mezi S (škroby) také pseudoobiloviny (pohanka, jáhly).
A co kombinace mléko a brambory (např. tradičně podmáslí / kefír plus brambory pečené na česneku nebo vařené ve slupce)?
Pokud se B ani S nemají kombinovat s kyselým, jak je na tom přidávání octa (byt jablečného) do potravy - patří sem nebo jen samostatně (třeba lžíce jabl. octa před jídlem)? A co syrové kysané zelí jako příloha k jídlu (třeba klasika brambory plus kys. zelí) nebo i kys. zelí k masu?
Pokud se škroby nemají míchat s cukry, znamená to, že ani do kaše (jáhlové, pohankové, kroupové atd.) nepatří med, melasa, rozinky či datle?
Mléčné výrobky se někdy řadí mezi B, někdy jako samostatná skupina, jak to tedy je - konzumovat ml. výrobky (tedy kvalitní domácí) výhradně zvlášť anebo lze i mixovat s ovocem (tvaroh, kefír či jogurt plus merunky / banány...)?? Někde se totiž uvádí ovoce plus mléko jako velmi vhodná kombinace.
Zvl. Jardovi: doporučujete se striktně řídit dělenou stravou a v zásadě oddělovat zejm. B a S? Pokud si dáte občas maso, konzumujete jej výhradně jen se zeleninou? Mám z těch různých názorů a tabulek vhodnosti / nevhodnosti kombinací trochu zmatek, ovšem naproti tomu např. TCM naopak vidí v kombinaci B a S velmi efektivní souhru prospěšných látek (samozřejmě na konkrétní kombinaci Yin či Yang). Kombinovat "svévolně" či nikoliv? Doporučujete spojit dělenou stravu se stravováním se dle krevních skupin?
Rajčata (kyselé ovoce) čistě jen samostatně?
děkuji moc!
Mnohé vám napoví písnička, "Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den" a pokud se podíváte na ajurvédu a její ideální potravinu khičrí, tak bude jasno. Mléko je většinou větší problém, dost zahleňuje. Jídla ověřená po několik generací nezkoumejte, ta fungují lépe než co jiného. Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout. Mléko má individuální snášenlivost, nebo nesnášenlivost, proto co autor to názor, vždy je třeba vyzkoušet a poslouchat svoje tělo. Krevní skupiny to mají podobné, nenajdete dva stejné názory, tedy zase vysledovat a dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu, nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře. Rajčata mají mnoho předností a pokud je člověk dobře snáší, tak třeba rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo.
Dobrý den,
děkuji!!
A co, prosím, tedy ty pseudoobiloviny (pohanka, jáhly) = také Sacharidy / škroby?
Jinak, jak nejvhodněji užívat jabl. ocet? Vyčetl jsem přímo na lahvi, že 2 ČL jabl. octa smíchat s vodou a 2 ČL medu a denně před jídlem vypít. Nevím, zda ten med tam zcela sedí (kyselé + cukr = kvašení??) a zda se příjmem kyselého před jídlem nenaruší trávení přijímaného jídla (kyselina obecně vyruší produkci ptyalinu a nesnáší se ani s kyselým prostředím vhodným pro bílkoviny).
Ještě k masu - Vy osobně, Jardo, doporučujete jen k zelenině či je možno i se Sacharid. přílohou??
Co se týče "tradičních" pokrmů, je "jen" problém vystopovat opravdu originální původ toho kterého jídla. Třeba klasické knedlo-vep-zelo totiž s tradicí nemá nic moc společného, ale třeba hrachová kaše nebo pohankové pokrmy už asi ano. Přemýšlel bych nad ovocnými knedlíky s tvarohem / mákem, cukrem a máslem, jáhlovníkem či pohankou zapečenou se švestkami, makovou či jablečnou buchtou - štrůdlem apod.??
Děkuji opět!
děkuji moc!
Mnohé vám napoví písnička, "Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den" a pokud se podíváte na ajurvédu a její ideální potravinu khičrí, tak bude jasno. Mléko je většinou větší problém, dost zahleňuje. Jídla ověřená po několik generací nezkoumejte, ta fungují lépe než co jiného. Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout. Mléko má individuální snášenlivost, nebo nesnášenlivost, proto co autor to názor, vždy je třeba vyzkoušet a poslouchat svoje tělo. Krevní skupiny to mají podobné, nenajdete dva stejné názory, tedy zase vysledovat a dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu, nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře. Rajčata mají mnoho předností a pokud je člověk dobře snáší, tak třeba rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo.
Dobrý den, Jardo!
Ještě bych rád doplnil otázku k oněm rajčatům. Dle dělené stravy spadají tyto plody do skupiny "kyselé ovoce", a proto není údajně vhodné kombinovat rajské jablíčko s jinými skupinami, a zřejmě ani se zeleninou. Píšete, že "rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo", ovšem dle teorie DS a také dle Vás ("Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout.") by se nemělo ovoce kombinovat se Sacharidy (S). Můžete mi to, prosím, nějak osvětlit? Velice bych přivítal i reakce a komentáře ostatních zkušených uživatelů a také dlouhodobých praktikantů DS. Jak tedy nejlépe a nejšetrněji pro zažívání konzumovat rajské jablka??
U nás se v létě často dělá z rajčat salát (s cibulkou, octem a trochou cukru - asi ne ideální kombinace, ale moc chutná, popř. naslano s pepřem a solí) anebo se tradičně pojídají s chlebem a máslem, popř. i zeleninou. Ale to je asi dle teorie DS vše špatně, že??
Jardo, ještě bych Vás s dovolením poprosil o komentář k tomuto dotazu:
Píšete: "dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu, nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře", nicméně na první str. tohoto tématu uvádíte: "Dělená strava představuje základní stupeň přechodu ke skutečně zdravé stravě. Je jakousi přípravnou fází pro dosud zdravé jedince, kteří z různých důvodů nejsou schopni, nebo ochotni se vzdát konzumace masa a udělat razantní změnu ve svém stravování. Přechod na dělenou stravu nicméně i při konzumaci relativně nezdravých potravin, většinou velice pozitivně ovlivní trávení i defekaci a může tak vylepšit i řadu onemocnění, hlavně poruch funkce tlustého střeva. Rozhodně ale nepočítejte s možností, že Vás dělená strava před onemocněním ochrání a vážné choroby určitě nezastaví."
Vidím v tom trochu rozpor - DS tedy pro zdravé jedince zbytečná, ale je zároven fází pro dosud zdravé jedince.
Mohu požádat o vysvětlení (nejde o kritiku, ale o snahu pochopit podstatu věci)?
Děkuji!
Ještě dotaz do fora - stale mi na mysli vyvstava otazka, zdali je trofologie čili DS "praktická" a opodstatněná. Z historie až dodnes mne nenapadá snad žádný národ (snad kromě jistých "prim. kmenů" v pralesích), který by se takto dlouhodobě stravoval, a navíc, léčebné systémy mnoha zemí, i ty tradiční, vycházejí naopak z kombinací potravin za účelem dosažení lepšího efektu ozdravení (tj. působení různých složek dohromady vyvolá žádanou reakci vedoucí k ozdravení nebo dokonce i lepšímu strávení). Dle spousty světových kuchyní se jednotl. potraviny vzájemně doplňují (a jejich efekt se zesiluje), a to i ty, jež dle teorie DS patří do jiných skupin (dokonce někdy i B a S dohromady). Rád bych uvítal názory ostatních! Velice děkuji!
A co, prosím, tedy ty pseudoobiloviny (pohanka, jáhly) = také Sacharidy / škroby?
Jinak, jak nejvhodněji užívat jabl. ocet? Vyčetl jsem přímo na lahvi, že 2 ČL jabl. octa smíchat s vodou a 2 ČL medu a denně před jídlem vypít. Nevím, zda ten med tam zcela sedí (kyselé + cukr = kvašení??) a zda se příjmem kyselého před jídlem nenaruší trávení přijímaného jídla (kyselina obecně vyruší produkci ptyalinu a nesnáší se ani s kyselým prostředím vhodným pro bílkoviny).
Ještě k masu - Vy osobně, Jardo, doporučujete jen k zelenině či je možno i se Sacharid. přílohou??
Co se týče "tradičních" pokrmů, je "jen" problém vystopovat opravdu originální původ toho kterého jídla. Třeba klasické knedlo-vep-zelo totiž s tradicí nemá nic moc společného, ale třeba hrachová kaše nebo pohankové pokrmy už asi ano. Přemýšlel bych nad ovocnými knedlíky s tvarohem / mákem, cukrem a máslem, jáhlovníkem či pohankou zapečenou se švestkami, makovou či jablečnou buchtou - štrůdlem apod.??
Děkuji opět!
Obávám se, že v tom hledáte větší problém, než tam ve skutečnosti je. Člověk vždy musí sledovat jak dané jídlo tráví a pokud blbě, je třeba zjistit proč, nebo ho prostě bez zkoumání z jídelníčku vyřadit. Jablečný ocet není nějaká moderní vymyšlenost, jde o lety prověřený produkt a nedá se na něm najít mnoho negativních vlastností, což platí i pro rozumnou konzumaci medu. Maso se obecně dost dlouho tráví a sacharidy celý proces ještě komplikují, tedy zase platí, že dle schopnosti trávení, což je dosti individuální. Tradice nejde brát v potaz plošně, ale spíše krajově, každá oblast měla svá specifika a k nim bych i dnes přihlížel.
Ještě bych rád doplnil otázku k oněm rajčatům. Dle dělené stravy spadají tyto plody do skupiny "kyselé ovoce", a proto není údajně vhodné kombinovat rajské jablíčko s jinými skupinami, a zřejmě ani se zeleninou. Píšete, že "rýže, máslo, rajčata je výborné jednoduché a snadno stravitelné jídlo", ovšem dle teorie DS a také dle Vás ("Přidání ovoce do obilí dělá opravdu dost problémů, tedy raději se těmto kombinacím vyhnout.") by se nemělo ovoce kombinovat se Sacharidy (S). Můžete mi to, prosím, nějak osvětlit? Velice bych přivítal i reakce a komentáře ostatních zkušených uživatelů a také dlouhodobých praktikantů DS. Jak tedy nejlépe a nejšetrněji pro zažívání konzumovat rajské jablka??
U nás se v létě často dělá z rajčat salát (s cibulkou, octem a trochou cukru - asi ne ideální kombinace, ale moc chutná, popř. naslano s pepřem a solí) anebo se tradičně pojídají s chlebem a máslem, popř. i zeleninou. Ale to je asi dle teorie DS vše špatně, že??
Jardo, ještě bych Vás s dovolením poprosil o komentář k tomuto dotazu:
Píšete: "dělená strava je v případě nemocí dobrá, dost odlehčí organizmu, nicméně pro zdravého člověka zbytečná, ten by měl trávit i kombinace dobře", nicméně na první str. tohoto tématu uvádíte: "Dělená strava představuje základní stupeň přechodu ke skutečně zdravé stravě. Je jakousi přípravnou fází pro dosud zdravé jedince, kteří z různých důvodů nejsou schopni, nebo ochotni se vzdát konzumace masa a udělat razantní změnu ve svém stravování. Přechod na dělenou stravu nicméně i při konzumaci relativně nezdravých potravin, většinou velice pozitivně ovlivní trávení i defekaci a může tak vylepšit i řadu onemocnění, hlavně poruch funkce tlustého střeva. Rozhodně ale nepočítejte s možností, že Vás dělená strava před onemocněním ochrání a vážné choroby určitě nezastaví."
Vidím v tom trochu rozpor - DS tedy pro zdravé jedince zbytečná, ale je zároven fází pro dosud zdravé jedince.
Mohu požádat o vysvětlení (nejde o kritiku, ale o snahu pochopit podstatu věci)?
Děkuji!
Ještě dotaz do fora - stale mi na mysli vyvstava otazka, zdali je trofologie čili DS "praktická" a opodstatněná. Z historie až dodnes mne nenapadá snad žádný národ (snad kromě jistých "prim. kmenů" v pralesích), který by se takto dlouhodobě stravoval, a navíc, léčebné systémy mnoha zemí, i ty tradiční, vycházejí naopak z kombinací potravin za účelem dosažení lepšího efektu ozdravení (tj. působení různých složek dohromady vyvolá žádanou reakci vedoucí k ozdravení nebo dokonce i lepšímu strávení). Dle spousty světových kuchyní se jednotl. potraviny vzájemně doplňují (a jejich efekt se zesiluje), a to i ty, jež dle teorie DS patří do jiných skupin (dokonce někdy i B a S dohromady). Rád bych uvítal názory ostatních! Velice děkuji!
A není jednodušší, než to stále dokola zkoumat a složitě rozebírat, si takové jídlo vyzkoušet a zjistit, jak to tedy vlastně je přímo u mě. Každé tělo reaguje trochu jinak a nemocné o hodně jinak, proto tolik rozporuplných názorů na tu kterou danou potravinu. Hledat rozpor v tom, že dělená strava odlehčí trávení, nebo zda naprosto zdravý člověk nic dělit nemusí, to je již opravdu mimo, taková věc je přeci jasná a není na ní co zkoumat. Ovšem i zdravý člověk stravu dělit může a odlehčí tak svému trávení pochopitelně také.
Ahojte řeším momentálně jídlo. Delší dobu ráno startuji ovocem nebo šťávou pak poledne zelenina, večer zelenina. Nemám moc nápaditost a tak jsem začal laborovat.
1. salát z kysaného zelí - plus česnek, porek, cibule, jablečný ocet, podlití vodou a zakapáním citronem + do toho dvě vajička na tvrdo po velikonocích /byly dobré/.K tomu celozrné pečivo dva drobné krajíce. Moc chutné. Solené je bohužel zelí.
Výsledek-vyšší tlak, šum v uchu, spánek běžně 6hodin-nyní 8-9hodin. Těžko říci jestli delší doba spánku naznačí že tělo něco zabíjí (např. breberky) nebo to není ku prospěchu tělu.
2. tzatziki- obecně se mi jeví omáčka tzaziki jako ideální jídlo. tedy řecký yogurt nebo zakysaná smetana+okurka+česnek+olivový ojel+oregano+citron. K tomu opět nelibé celozrný rohlík.
Řecká kuchyně myslím je skvělá, řekové se dožívají nejdéle. hodně odpočívají. Mám tuto mentalitu rád. myslím že bude jejich kuchyně osvědčená a zdravá.
Pište prosím své jednoduché nápady. Díky.
Omlouvám se tento článek asi patří do kuchařky např. Potraviny jako jedy i léky zde ve foru?
Jardo, vy tvrdíte, že kombinace trávicích šťáv pro bílkovin a pro sacharidy se zneutralizuje a nestráví se ani jedno. Například Malachov však ve svých knihách píše, že se přednostně tráví bílkoviny a sacharidy, které se po prvotním zpracování v ústech dále zpracují v tenkém střevu, "čekají" a leží v žaludku. Co vy na to?
Doplním a pozměním svůj dotaz z předchozího příspěvku. V posledních dnech jsem docela četl a hledal informace o tom, jak to přesněji s tím trávením je a dovolím si tvrdit, že ano, bílkoviny a sacharidy má smysl oddělovat, ale ne kvůli tomu, o čem Jardo píšete zde na webu.
Faktem je, že prvotní trávení sacharidů ve slinách probíhá v zásaditém prostředí. Stejně tak je pravdou, že žaludek má prostředí kyselé. Pravdou je ovšem i to, že sacharidy se netráví v žaludku, nýbrž v tenkém střevě. V žaludku naopak probíhá trávení bílkovin, kdy je pomocí kyselých šťáv uvolňován pepsin, který se stará o rozklad bílkovin na aminokyseliny (resp. peptony).
Zde vidím problém v tvrzení o neutralizaci, protože v žaludku se žádné zásadité šťávy nevylučují, ty dorazí pouze v podobě amyláz ze slin a poté, co jsou tyto amylázy "zneškodněny", již se žádné další nevytváří. Žaludek se tedy věnuje trávení bílkovin a sacharidy "čekají". V tom je podle mne ta pravá potíž kombinování bílkovin a sacharidů.
Pokračujme však ještě dále v procesu trávení. Na konci žaludku je tzv. pylorus neboli vrátník, jehož úkolem je po částech propouštět natráveninu ze žaludku do tenkého střeva. V tenkém střevě se pak dále rozkládají jak bílkoviny, tak sacharidy. Podstatné je, že zde již panuje zásadité prostředí, které vyhovuje jak trávení bílkovin, tak trávení sacharidů.
Vrátím se tedy k předpokládané podstatě problému. Sníme-li samostatný sacharid, začne se trávit v ústech, v žaludku se jeho trávení následně pozastaví, poměrně rychle se však po kouscích přesouvá do tenkého střeva, kde proces trávení opět pokračuje. Protože však 100% sacharid téměř neexistuje (nepočítáme-li cukr), vždy musíme zohlednit i trávení bílkovin. Jídlo s pomerně malým obsahem bílkovin (tedy typicky sacharidové jídlo) by nemělo být až takový problém, bílkovin je málo a zřejmě se rozloží poměrně rychle, tato směs tedy může brzy pokračovat dále.
Když však sníme dohromady "velkou" bílkovinu a "velký" sacharid, už je to horší. Tím, že se obě složky v jídle smíchají, se nedají moc dobře posílat do střeva zvlášť a sacharidy tedy musejí čekat na natrávení většího množství bílkovin. To pak zřejmě vede ke kvasným procesů, jejichž taje a zákonnitosti jsem ještě neobjevil a nejspíše by vydaly na samostatnou kapitolu.
Tento text jsem sepsal jednak pro vlastní vyjasnění a také proto, že ten původní text v kapitole o dělené stravě podle mne není pravdivý. Respektive doporučení k dělené stravě ano, nemohu však dobře souhlasit s důvodem proč, proto jsem jej chtěl lépe popsat zde.
Řešením problémové kombinace sacharidů a bílkovin se mi zdá nejen jejich naprosté oddělení (byť určitou porci bílkovin, jak jsem již napsal, přijmeme vždy), teoreticky by mohlo pomoci i sníst nejprve přílohu a následně teprve bílkovinu. Podle papírových předpokladů by to mohlo fungovat a dalo by se to využít například v restauraci či kdekoliv, kde není zrovna snadné/možné striktní oddělení obou složek.
Okrajově se zamyslím i nad tuky - ty se tráví především v tenkém střevě, aby se však organismus jejich trávením nepřetížil, posílá je tam ze žaludku postupně po malých částech. Zdá se mi tedy vhodné jich v kombinaci se sacharidy jíst co nejméně, jinak se sacharidy opět zbytečně zdrží v žaludku.
Uvítám jakékoliv doplnění či vyvrácení mého pohledu. Po dlouhém bádání jsem však snad konečně dospěl k poznání, se kterým se mohu ztotožnit, protože, jak jsem již psal, Jardovo původní vysvětlení mi pořád nějak nepasovalo.
Po několika dalších hodinách čtení se zase vracím s aktualizací dříve napsaného. ![]()
Zdá se, že jsem se zmýlil v tvrzení o sacharidech: "v žaludku se jeho trávení následně pozastaví, poměrně rychle se však po kouscích přesouvá do tenkého střeva". Podle všeho to zase taková rychlovka není (s výjimkou ovoce, i když i tam jsem našel materiály, které tvrdí, že v žaludku leží poměrně dlouho). Sacharidové jídlo, které dorazí do žaludku, nepokračuje ihned dále do tenkého střeva, nýbrž se dále tráví pomocí amylázy ze slin. Ta může fungovat díky tomu, že se nevylučuje HCL (ta by se vylučovala v případě snězené bílkoviny). Takže to vypadá, že i sacharidové jídlo si v tom žaludku nějakou dobu poleží. Podstatné je, že se celou tu dobu správně tráví.
Když se znovu podívám na ten problém s kombinací sacharid + bílkovina, tam to tedy asi bude tak, že se vyloučí HCL, amyláza přeruší svou činnost a tráví se pouze bílkoviny (možná dojde i k nějakému oslabení trávicích šťáv vlivem neutralizace kyseliny a zásady a ani bílkoviny se nestráví pořádně). Tím pádem do tenkého střeva dorazí napůl nestrávená hmota, takže místo aby se začaly využívat potřebné živiny, tak se musí ještě dále pokračovat v trávení, které mělo proběhnout v žaludku. Jenže díky tomu, že to probíhá se zpožděním, tak už ta hmota začíná podléhat kvašení a z toho plynou příslušné problémy jako uvolňování toxinů, krmení špatných bakterií, zvýšená propustnost střev atd. Případně je také možné, že na nestrávené sacharidy se už v žaludku vrhnou bakterie, které je začnou rozkládat.
Důvod, proč nevadí potraviny typu čočka apod., které obsahují bílkoviny i sacharidy, by měl být ten, že tělo dokáže tuto přirozenou kombinaci rozpoznat a proto nechá nejprve dokončit trávení sacharidů a až následně vyplaví HCL, která se postará o zpracování bílkovin. Díky tomu dorazí do střeva správně natrávená hmota, kterou je možno již podrobit finální fázi zpracování.
Jen se snažím nějakým vlastním způsobem přijít na to, proč je tato kombinace zavádná. ![]()
V otázce dělené stravy netřeba vůbec nějaké analýzy a mudrování. Prostě si to zkuste. Zjistíte-li, že je vám velmi dobře, lehko, vesele, svěže, že se vám vrací ideální váha a že se vám značně rozšířilo spektrum chutí, které poznáte a užijete si je, co chcete víc?
Pak vám bude fuk, proč a jak to funguje a jak se to jmenuje ...
Já už dělenou stravu nějakou dobu praktikuju, o to nejde. Spíš mám jen občas takové přemýšlivé chvíle a navíc si někdy, když mě přepadne slabost, potřebuju nějak vysvětlit, že to, co dělám, má opravdu smysl. Sem tam narazím na různé odpůrce dělené stravy a hodí se mi mít trochu jasno v tom, co a jak funguje, abych případně mohl předložit a rozumně oddůvodnit můj postoj. ![]()
1. salát z kysaného zelí - plus česnek, porek, cibule, jablečný ocet, podlití vodou a zakapáním citronem + do toho dvě vajička na tvrdo po velikonocích /byly dobré/.K tomu celozrné pečivo dva drobné krajíce. Moc chutné. Solené je bohužel zelí.
Výsledek-vyšší tlak, šum v uchu, spánek běžně 6hodin-nyní 8-9hodin. Těžko říci jestli delší doba spánku naznačí že tělo něco zabíjí (např. breberky) nebo to není ku prospěchu tělu.
2. tzatziki- obecně se mi jeví omáčka tzaziki jako ideální jídlo. tedy řecký yogurt nebo zakysaná smetana+okurka+česnek+olivový ojel+oregano+citron. K tomu opět nelibé celozrný rohlík.
Řecká kuchyně myslím je skvělá, řekové se dožívají nejdéle. hodně odpočívají. Mám tuto mentalitu rád. myslím že bude jejich kuchyně osvědčená a zdravá.
Pište prosím své jednoduché nápady. Díky.
Omlouvám se tento článek asi patří do kuchařky např. Potraviny jako jedy i léky zde ve foru?
No nevím, je to sice rychlé chutné, ale ani místní to předpokládám nejedí denně a jedí i jiná jídla. Podle mě by jste si měl spočítat třeba na cronometer.com co vlastně přijímáte v přebytku a co se hrubě nedostává a uvidíte v čem je problém. Pokud vám stejné deficity a přebytky vyjdou po několik dní, dá se tvrdit, že jde o trvalý problém, který je potřeba řešit vyvážením stravy.
To je sice různá formulace stavu, ovšem vede ke stejnému výsledku a tím je špatné trávení, tedy zde se nelišíme. I jeho tvrzení je, že se bude trávit pouze jedno a druhé značně omezeně, protože žaludek není schopen držet naráz zásadité a kyselé prostředí.
Zdá se, že jsem se zmýlil v tvrzení o sacharidech: "v žaludku se jeho trávení následně pozastaví, poměrně rychle se však po kouscích přesouvá do tenkého střeva". Podle všeho to zase taková rychlovka není (s výjimkou ovoce, i když i tam jsem našel materiály, které tvrdí, že v žaludku leží poměrně dlouho). Sacharidové jídlo, které dorazí do žaludku, nepokračuje ihned dále do tenkého střeva, nýbrž se dále tráví pomocí amylázy ze slin. Ta může fungovat díky tomu, že se nevylučuje HCL (ta by se vylučovala v případě snězené bílkoviny). Takže to vypadá, že i sacharidové jídlo si v tom žaludku nějakou dobu poleží. Podstatné je, že se celou tu dobu správně tráví.
Když se znovu podívám na ten problém s kombinací sacharid + bílkovina, tam to tedy asi bude tak, že se vyloučí HCL, amyláza přeruší svou činnost a tráví se pouze bílkoviny (možná dojde i k nějakému oslabení trávicích šťáv vlivem neutralizace kyseliny a zásady a ani bílkoviny se nestráví pořádně). Tím pádem do tenkého střeva dorazí napůl nestrávená hmota, takže místo aby se začaly využívat potřebné živiny, tak se musí ještě dále pokračovat v trávení, které mělo proběhnout v žaludku. Jenže díky tomu, že to probíhá se zpožděním, tak už ta hmota začíná podléhat kvašení a z toho plynou příslušné problémy jako uvolňování toxinů, krmení špatných bakterií, zvýšená propustnost střev atd. Případně je také možné, že na nestrávené sacharidy se už v žaludku vrhnou bakterie, které je začnou rozkládat.
Důvod, proč nevadí potraviny typu čočka apod., které obsahují bílkoviny i sacharidy, by měl být ten, že tělo dokáže tuto přirozenou kombinaci rozpoznat a proto nechá nejprve dokončit trávení sacharidů a až následně vyplaví HCL, která se postará o zpracování bílkovin. Díky tomu dorazí do střeva správně natrávená hmota, kterou je možno již podrobit finální fázi zpracování.
Jen se snažím nějakým vlastním způsobem přijít na to, proč je tato kombinace zavádná. ![]()
Tak, že by se nějak ideálně trávila třeba čočka, nebo jiné luštěniny, jsem nikde nezaznamenal, vždy se jednalo o problematickou potravinu se kterou má nějaké problémy většina lidí. Prostě tam funguje to samé jako když si dáte kachnu s medem, sice je dobrá, ale tráví se blbě. Hodně záleží na stavu trávicího systému a psychickém rozpoložení. V naprostém klidu člověk může polykat i hřebíky a většinou není problém, naopak při nervech nestráví skoro nic, nemá čím. Paradoxně vysoká fyzická zátěž funguje i obráceně, třeba lidé kteří problematicky tráví složité sacharidy při velké fyzické zátěži kupodivu tráví tyto potraviny mnohem lépe než v klidu.
Luštěniny jsou velmi, velmi chutné, ale obecně jsou téměř nestravitelné. Rostliny obsahují inhibitory trávení, je to ostatně logické. Já miluji luštěniny jakéhokoliv druhu a přežral bych se jich. Ale co s tím má slinivka, střevní mikroflora a imunitní systém dělat? Všeho rozumně. Když už, tak s ničím nekombinovat (mimo zeleniny). Nejhorší je samozřejmě soja, ta je v podstatě nestravitelná. Nejlepší je asi cizrna, ta má ale dost výraznou chuť, velmi dobrou, ale přejí se. Dobrá je čočka (je jí ale mnoho druhů), hrách také (ale také jak kdy a jak který). Fazole už budete trávit hůře. Jde o extrémní potraviny, velmi hutné, syté, chuťově velmi zajímavé, ale zatěžující. Chemických rozborů netřeba, stačí vařit a jíst a mít nějaký cit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je správné denní množství sacharidů, tuků a bílkovin a v jakém musí být poměru.
Otázka je úplně mimo mísu.
Máte nějaký temperament (jako bytost v těle sídlící), nějaké genetické disposice (s DNA mnoho nenaděláte, neznáte své předky miliony let nazpět), nějaký vklad z období výchovy a vaší loajality k procesu (rodina a škola).
To vše se nějak projevuje a má to přesah, který nezlividujete lusknutím prstů ... a zároveň to nemůžete zjistit nějakým měřením a výjezdem z tiskárny a papírem s čísly.
Přesný poměr se nedozvíte ve smyslu "vědět" v běžném slova smyslu.
Jakmile najedete na dělenou stravu (při značném omezení množství přijímané potravy) a postupně tak značně zvýšíte citlivost a osobní schopnost vnímání toho či onoho, nebudete tuto otázku již klást.
Ucítíte to, co je správné.
Já se jen chtěla zeptat, jeké údaje by měly vycházet na cronometru. Jestli má byt v poměru 50 % sacharidů, 30 % tuků a 20 % proteinů nebo má být vyšší procento tuků, jelikož sacharidy jsou špatné na candidu.
Snažil jsem se vám naznačit, že každé tělo (a člověk a jeho temperament v něm bydlící) je jiné. To, co se hodí pro vás, se vůbec nehodí pro někoho jiného ... a naopak.
Jak správně píše člen martina72, otázka zcela mimo mísu, přeci takové které vám vyhovuje, které dobře trávíte a po jakém se dobře cítíte. U každého je to jiné a odvíjí se to od zátěže fyzické i psychické.
Ta kalkulačka není o tom aby vám řekla kolik čeho máte jíst, ale aby jste mohla pochopit co děláte blbě, protože se tam dá zjistit jak vám je na různých poměrech různých látek ve stravě a tím vám umožní si vybrat optimální variantu pro vás.
To je sice různá formulace stavu, ovšem vede ke stejnému výsledku a tím je špatné trávení, tedy zde se nelišíme. I jeho tvrzení je, že se bude trávit pouze jedno a druhé značně omezeně, protože žaludek není schopen držet naráz zásadité a kyselé prostředí.
A jak je to prosím u dělené stravy, když si chci dát ráno šťávu, kterou namíchám ze zeleniny a z ovoce? Např. jsem si na internetu našla tuto kombinaci: Kombinace karotkové, celerové šťávy, červené řepy, grep, pomeranč, syrové špenátové šťávy. Mohu si ráno po probuzení dát zeleninovou šťávu, nebo ta se hodí spíše večer? Kolik druhů zeleniny můžu kombinovat a který s kterými?
Moc děkuji.
míchejte jak je libo co Vám chutná dle níže uvedených skupin
Na tohle se nemusíte vůbec ptát jestli rozumíte rozdělení skupin v dělené stravě ![]()
•
•
•
kombinovat můžete skupinu 1 a 3 ...a nebo 2 a 3 ![]()
ať se daří ![]()
•
•
kombinovat můžete skupinu 1 a 3 ...a nebo 2 a 3 ![]()
ať se daří ![]()
Moc děkuji. A nevíte, kam patří batáty?
Máte nějaký zvláštní důvod pro to, abyste si kupovala či jedla batáty? Vím, jsou běžně na trhu, ostatně, včera jsem měl také perverzní touhu si nějaké zakoupit a zpracovat. Ale to neznamená, že jsou nějak zdravé, zajímavé, důležité, atd. Berte to jako podnět ku zamyšlení nad tématem s názvem "jak uvažuji o jídle, které jím nebo se chystám jíst". Proč se ptáte na batáty?
(P.S. a takto uvažujte o všem - anebo o ničem. Odpověď je ve vás, nikoliv na foru)
O batátech jsem se dočetla, že jsou hodně zdravé, tak proto jsem se na ně ptala a ráda bych je zařadila do mého jídelníčku. O zdravé stravě si čtu již více jak rok a stále z toho nejsem moudrá.
Díky za reakci, ale je mi k ničemu.
Pokud jste o batátech četla že jsou "hodně zdravé", tak jste buď četla nepozorně nebo jste četla blbosti od .... řekněme .... nedůvěryhodných pisálků. Batátů si snězte, kolik chcete, ovšem nějakého kdovíjakého zdraví se nedočkáte. Vaše zdraví nestojí na batátech. I kdyby vůbec žádné batáty nikdy a nikde nerostly či nebyly ke koupi, byly byste zdravá jako řípa. Apropo, jíte řípu? Je hoooodně fajn .... A to myslím upřímně a zcela vážně. Já proti batátům vůbec nic nemám, ale jíst je denně a běžně a dokonce si o nich myslet kdovíjaké věci mi přijde blbost. Neberte to osobně, ale zájem o batáty v zemi, která oplývá nepřeberným množstvím neskutečně svěžích, chutných a velmi prospěšných a zdravých darů přírpdy, se mi jeví přinejmenším podivné.
Děkuji za reakci. Je pravda, že na internetu je mnoho špatných informací, o tom už jsem se několikrát přesvědčila. Batáty nechci jíst denně, ale tak třeba 1x za 14 dní. Řepu mám moc ráda, často si z ní dělám v odšťavňovači šťávu. Jde o to, že něco jíst musim a ikdyž jsem se zde dočetla, že mám jíst spíše zdravé tuky než sacharidy, tak nějaké sacharidy jíst musím, tak hledám, které do jídelníčku zařadit. Když jím málo sacharidů, tak mi je špatně. Dá se říci, že jsem vyrostla na pečivu a na buchtách, tak nevím, jestli je to individuální, nebo že to moje tělo je na sacharidy zvyklé, nevím, musím vychytat, co mi dělá dobře a co nee..A ještě jsem se dočetla, že sacharidy jsou v jídelníčku důležité kvůli serotoninu...
Dobrý den, asi před 2 roky jsem přešla na dělenou stravu. Žádné změny na sobě nepozoruji, ale připadá mi logické nemíchat potraviny které se tráví hodinu, s těmi, které trávím tři hodiny. Nedávno jsem ve vlákně Med narazila na odpověď pana Zajíčka: "Jakákoliv potravina s vyšším obsahem sacharidů se dá brzdit bílkovinou nebo tukem, příp. obojím." Tím chápu jíst sacharidy společně s bílkovinou a snížít glykemický index. Co je to tedy správně, prosím o Vaše názory.
Ještě prosím o nějaké typy na bílkovinná jídla. Začala jsem stravu počítat na cronometru a nemůžu se na doporučovaných 20 % bílkovin vyšplhat. Všechna jídla, překvapivě i zelenina, mají hodně sacharidů. Děkuji moc.
Já si myslím, že jíst hodně sacharidů je zlozvyk. Věřím, že je vám špatně, ale považuji to spíše za psychosomatickou záležitost nežli za opravdovou potíž s čistě fysickou podstatou. Serotonin si vyrobíte i postojem ku světu, na to nějaké sacharidy vůbec nepotřebujete. Jinak - nízká hladina serotoninu vás čeká, následující půlrok, bude tma. Hleďte tedy myslet na hezké věci a mít se dobře, ne se jen cpát sacharidy.
Správne je nejesť väčšie množstvo sacharidov v jednom jedle bez dostatočného množstva bielkovín alebo bez tuku. Aby prudko nestúpol inzulín...
V každom prípade jesť veľa sacharidov (akýchkoľvek) je nevhodné vždy a pre každého. Hlavne z dlhodobého hľadiska.
Bielkovinové jedlá : akékoľvek mäso, akékoľvek ryby, kvalitné vajíčka, nepasterizovaná 100% ovčia bryndza, nejaké tvrdé syry (odporúčam len nepasterizované, ale syry vo všeobecnosti nejak neodporúčam s výnimkou mäkkého syru s názvom bryndza) kefír/domáci jogurt.... Veľa toho nevymyslíš... A ak sa náhodou brániš živočíšnym potravinám, tak choď do kelu...
Ono je jídlo dost jednoduchá věc - když chcu maso (tělo si o něj říká), dám si pořádný flák masa a kopec zeleniny, něco dušené, něco syrové. Maso rozhodně nezničit, nesmažit, neudit, nekořenit kravinami. Nejíst k tomu sacharidy. Když chce tělo sacharidy, ukroj si dva tlusté velké krajíce toho nejlepšího kvasového chleba z malé regionální pekárny a k tomu se nalemtej půllitrem kefíru, jogurtu s bylinkami, nebo si je tlustě namaž dobrou bryndzou. Pokud nechceš chleba, upeč si pár brambor ve slupce a použij je stejně. Na tomhle se nedá zahynout a budeš zdravej jako řípa a váha by měla jít dolů na normál. Hlavně se nepřejídat, nejíst moc často, a nematlat věci dohromady. A nikdy nejíst "víc chodů". Buď dobrou polévku nebo flák masa. Ne oboje. A nezapíjet jídlo hektolitry tekutin. A úplně vynechat "pochutiny". Pochutnej si na dobrých přirozených věcech, ne na složitostech. A občas na jídlo úplně zapomenout.
Kvalitní chléb obsahuje bílkoviny též.
Tak dobře je nekombinovat, nicméně to naprostá většina lidí nezvládá a pak je tedy vhodné rychlé sacharidy brzdit aby se zbytečně nehýbala hladina krevního cukru, což je po obilí s cukrem docela mazec. Jak vidíte počítáním na nutriční kalkulačce se člověku teprve otevřou oči a s údivem zjistí co dělá celé roky blbě. Jinak není nezbytně nutné držet striktně těch 20%, ale je to vhodné, nicméně bílkoviny mohou kolísat od 1 do 1,5-2 g na kilo váhy a den. Docílit tento stav lze pomocí proteinů, například dodávat kolagen, tam je to čistá bílkovina, tedy gram proteinu naskočí jako gram bílkovin. Pochopitelně nejideálnější jsou vajíčka, jsou chutná, snadno se používají a mají komplexní spektrum aminokyselin.
Tak jistě, mnoho našich předků nic jiného nejedlo, ale kvalitní chléb je dnes nedostupná potravina.
Bielkovinové jedlá : akékoľvek mäso, akékoľvek ryby, kvalitné vajíčka, nepasterizovaná 100% ovčia bryndza, nejaké tvrdé syry (odporúčam len nepasterizované, ale syry vo všeobecnosti nejak neodporúčam s výnimkou mäkkého syru s názvom bryndza) kefír/domáci jogurt.... Veľa toho nevymyslíš... A ak sa náhodou brániš živočíšnym potravinám, tak choď do kelu...
Takže když si dám k večeři komplexní sacharidy bez bílkovin se zeleninou např. luštěniny se zeleninou, rýži natural se zeleninou, brambory se zeleninou, tak je to špatně? Jsem z toho blázen.
Moc děkuji.
Prosím Vás poraďte, jak zadávat do nutriční kalkulačky např. glycin. Děkuji.
Ty brambory mají být syrové? Děkuji.
Ten si musíte jako položku vytvořit a dělá se to pod tlačítkem FOODS a dále CREATE NEW FOOD. Následně musíte dát do položky Glycin 1g a uložit. Pod tím tlačítkem CREATE NEW FOOD vám po správném provedení vznikne nová položka a ta se vám již zobrazí modře v normální nabídce. Takto si lze vytvořit jakoukoliv potravinu, nebo doplněk, dokonce i minerálky.
Tady je myšleno syrové, ale ne každému to musí vyhovovat. Můžete vyzkoušet stejný postu, ale se zapečenou bramborou.
Když tady tak pročítám toto forum, jsem z toho docela zmaten. Pane Jardo pečlivě pročítám Vaše názory, a dozvídám se, že obilniny nejíst, chléb nejíst, těstoviny nejíst, brambory taky moc ne, tak vlastně nevím, co vlastně jíst. Dosud jsem z těchto věcí čerpal většinu energie, a i tak jsem byl rád, že jsem udržel váhu. Nemám sedavé zaměstnání a hubenej jsem dost, nerad bych ztratil dalších 10 kilo, protože pro mě nabrat nějaké kilo je otázka několika let (pokud se samozřejmě nebudu cpát špekem a dorty, což nedělám). Když jsem si tak pokusně střelil jídelníček z ovoce, zeleniny a semen, jak doporučujete, a hodil do cronometer, a vzhledem k tomu, že jím zpravidle 3 jídla denně, protože v práci mám jak je obvyklé jen jednu pauzu, tak tím nepokryji ani svůj bazální metabolismus. Tak bych Vás poprosil o radu, jak z toho ven. Určitě je tady na podobné téma řeč, ale nemohu to najít, jen se všude dočítám, že lidi takto se živící váží při mé výšce 190 cm okolo 60 kilo a celkem dokážu pochopit proč.
1ramon : energiu čerpaj z tukov....... Maslo, masť, loj, kokosový tuk, slanina, olivový olej.
Denne prijmi okolo 100-120g sacharidov, zbytok tuky (teda zbytok...skôr HLAVNE tuky...toľko, koľko potrebuješ na energiu).
Bielkovín aspoň 1g/kg telesnej hmotnosti.
Tuku toľko, koľko potrebuš na energiu - ja cvičím, denne zjem (keďže znova jem 2 jedlá miesto jedného za deň) nejakých 300g tukov. Tebe bude stačiť možno 200g. Eskimáci zjedia ešte menej tukov než 200g denne, ale...zjedia nejakých 250-300g bielkovín... Lepšia cesta je zjesť viac tuku než bielkovín. Oni ale tuk používajú HLAVNE na svietenie do lámp a na vykurovanie iglu...
Hovädzie mäso, bravčové (ale to musí byť marinované 24 hodín v chladničke v octe), divina.
Kvalitné vajíčka.
Kefír.
Kvasený ovos (potom varený), klíčená a kvasená ryža, klíčená a kvasená pohánka. V jednom jedle s kefírom a dobre dozretým banánom, hoci 2ks.
Kvasená zelenina (alebo šťava z nej)...
Návod som ti napísal o príspevok dozadu ![]()
Už nemusíš hľadať spôsoby, už si našiel.
No to je dobrej názor, jenže co se týče bílkovin v jiným vlákně pan Jarda maso nedoporučuje, divočinu už vůbec ne, že je prý nejhorší, vajíčka jen domácí a ne více než 2 dny stará, to neseženu, takže asi zbývají jen luštěniny, kterýma se moc nacpat nedá, kefír(ale asi z nepasterizovaného mléka, krávu nemám a kozu už vůbec), a to už vůbec nemluvím o tom, že i kdybych tyto věci nějak sehnal, tak za to utratím celou výplatu. No a u těch živočišných tuků a sacharidů si taky nejsem jistej úplně stejným způsobem, obilí snad jen naklíčené? Fakt jsem v kelu z toho a nedokážu se zorientovat.
Skus to co ti odporucam. SKUS. BUDE TOLI NAJLEPSIE ZA CELY ZIVOT.
Skus a presvedcis sa.
STTP - máš toho zrejme veľa naštudovaného, aj osobnú skúsenosť - ale nemôže každému sedieť jeden stravovací model. Ani v živočíšnej ríši nie sú len masožravce.
Mimochodom prečo bravčové marinovať? Hovadzie ani divinu netreba?Zaujíma ma to, lebo najradšej mám bravčové.
Precitaj si druhu vetu svojho prispevku a daj si facku
Tož nastup k nám (mám 14 dní nové zaměstnání). Myslím si, že si budu muset dávat bacha, protože u nás přiberu jak nic.
Ve tři čtvrtě na pět vstávačka, půl litru čaje. Od půl šesté do šesti sraz v práci, čaje, kafe, dle chuti každého soudruha, od šesti se maká, v půl deváté půl hodiny pauza. Žerou se chleby, housky, rohlíky, každý dle libosti, dost chlapů misku s pomazánkou či půl metru točeňáku, já tvaroh, hodně másla. Pak makačka. V půl dvanácté přivážejí obědy (za 35,-). Kýbl polévky, osm knedlíků, svíčková, atd. Během práce si ukusuj a pij, co chceš. Odřekl jsem obědy, protože by ze mne byl vepř. ![]()
Hele rady typu žer sračky a přibereš jsou k nezaplacení. Na to bych sám nepřišel.
Bravcove bez marinovania v octe ci srvatke po jeho konzumacii (akakolvek tepelna uprava, surove uz duplom) zvysuje v tele nejaky negativny proces (na urcitu dobu), nejake hodnoty niecoho, vypadlo mi co to je, a teraz nie som doma... Robi to len bravcove, mozno aj diviacie (nie som si isty).
STTP, já ti prostě nevěřím. Považuji podobné hlody za fantasmagorie, drby, věci z doslechu, tvrzení typu "přání je otcem myšlenky", duchaření. Osobně si myslím, že vepř, doma rok krmený, a pak "košer" zabitý a zpracovaný (pro neznalce - z vepře se spotřebuje vše, doslova a do písmenky vše, je poživatelný celý, je superjídlo a supervýživa. Žádné marinování či jiné sofistikované úpravy tady na vsi nikdo z prasečím masem neprovádí, jí se to prostě tak, jak se to dělalo tisíce let. Je to velmi, velmi, zdravé. Jen k tomu, proboha, nejezte knedlíky.
STTP - ďakujem za info o bravčovom. Skúsim marinovať v jablčnom octe vlastnej výroby. Zaujímavé je aj v kyslej kapuste a potom uvariť segedín - no škoda uvariť kyslú kapustu.
Pravdou ale je ako píše Ctihodný, že o takej tradícii u našich predkov sa nevie.
Ctinehodný si moze mysliet co chce, realita je realita. Tak sa proste sprava v ludskom tele bravcove mäso... Ako sa pise v odkaze, bez tej upravy marinovanim, bravcove mäso (nie vsak mast ani slanina) zvgsuje riziko rakoviny. A po takom marinovani bude navyse chutnejsie a stravitelnejsie... Pravdou je, ze mne bravcove travi najhorsi zo vsetkych druhov mäsa ake som jedol.... Teda, travilo... Lebo uz (asi po roku co som ho nemal) zacinam bravcove marinovat...
Prosím o radu, jak často mohu jíst vejce a luštěniny?
Moc děkuji.
Správne je nejesť väčšie množstvo sacharidov v jednom jedle bez dostatočného množstva bielkovín alebo bez tuku. Aby prudko nestúpol inzulín...
V každom prípade jesť veľa sacharidov (akýchkoľvek) je nevhodné vždy a pre každého. Hlavne z dlhodobého hľadiska.
Ráno by měl být glykemický index snídaně vyšší? Pokud ano, tak kolik? Dočetla jsem se to na internetu a docela mi to dává smysl, přeci ráno potřebuji trochu nakopnout. To samé, když půjdu např. do posilovny, tak bych si taky měla dát nějako potravinu s vysokým glykemickým indexem např. ovoce?
Moc děkuji za odpovědi.
Proboha, proč by měla mít snídaně vysoký glykemický index? Jaképak "nakoplo"? Jak to uvažujete? Máte být v pohodě, nic nepřehánět. Naopak, ono vůbec neškodí, když máte půlku dopoledne hlad. A cvičit máte také spíš polohladová než polosytá.
krasnagadgetka : Da sa kvalitne cvicit aj nalacno, skus ci ti to vyhovuje.
Ak jes 2 jedla denne, odporucil by som prve jest rano, druhe okolo obeda (jest az ked po prvom jedle vyhladnes). To okolo obeda by malo byt vydatnejsie nez ranajky.
Ak jes 3 a viac jedal denne, tak ranajky by mali byt najvydatnejsie (v tom pripade trening ale NAJSKOR o 3 hodiny, ak nechces ist cvicit nalacno pred ranajkami...), ostatne jedla/jedlo menej vydatne, vecera "najlahsia".
Smejem sa z nazorov, ze ked jeme 1-2 jedla denne, tak by sme (v prvom pripade) mali jest vecer, a v druhom pripade na obed a vecer. Cim dlhsi cas od posledneho jedla dna k spanku, tym sa clovek lepsie vyspi. Ten, kto nevie ist spat bez toho aby sa aspon 3 hodiny pred spanim najedol, ten ma poruchu...
Najlepsie sa predsa spi s uz stravenym poslednym jedlom dna... Najlepsie a najkvalitnejsie. Ale taky banan ci jablko...to za zasycujuce jedlo nepocitam... To si mozes dat aj 2 hodiny pred spanim, rychlo to stravi, nenarusi spanok... Ale...NACO "zobat"... Naco jest mini porcie... Zbytocne tym clovek skracuje "casove okno" ked telo neprijima jedlo, a tym sa pripravuje o benefity dennej lacnovky... Ta by mala trvat aspon 16 hodin.
Tak nehledejte univerzální a jednoznačně doporučitelné stravovací postupy pro všechny, takové neexistují a snažte se pochopit jaká jste dóša, jak se vaše tělo chová, kolik energie vůbec potřebuje a jaké živiny se mu dle výpočtů předchozí stravy hrubě nedostávají. Pokud jste do této doby složité sacharidy jedl a stejně v tom byl problém, pak je otázkou zda to je dobře i když mohl jste je jíst i blbě, což dělá dnes většina lidí. Pokud se jich nechcete vzdát vyzkoušejte je jíst dobře, třeba jedno z takových univerzálně doporučitelných jídel je třeba Khičrí, nebo Kičadí. Jde o jednoduché velice dobře stravitelné a protizánětlivě působící jídlo, které na netu najdete v mnoha variantách. Doporučuji vyzkoušet ty nejednodušší varianty a uvidíte. Jinak to pochopitelně jde i bez toho, je to pouze otázka co upřednostníte a pak již není problém jídelníček vyladit, klidně mě zavolejte a můžeme to probrat.
No dohromady by se to nemělo míchat vůbec a samostatně podle chuti.
Tak pokud chcete mít časem cukrovku je to dobrý postup, jinak je to pochopitelně blbost, není žádný rozumný důvod k tomu provokovat hladiny inzulínu a přetěžovat orgány. Ideální je naopak pravidelná dodávka nízkoglykemických jídel, která nevyvolávají ani vzestup inzulínu, ani vzestup kortizolu, což by zase nastávalo po jídle bez sacharidů.
Prosím vás, kam zařadit tyto potraviny? Názory se na internetu hodně liší nebo jsem je tam vůbec nenašla. Děkuji.
vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar
vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar
U poloviny věcí bych se odvážil říci:
" Proč se tím vůbec zabývat a proč to jíst?"
Děkuji za přínosnou odpověď.
Pokud se zabýváme "dělením stravy" (ve smyslu zvýšeného zájmu o vlastní tělo a pohodový fysický život, ve smyslu zájmu o jednoduchost, účelnost a minimalismus ve stravování se), pak je má jemná ironie na místě. Neberte to zle.
Snad se již známe natolik, abyste věděla, že jsem zastáncem zcela minimálního příjmu potravy (jak to jen jde) a pokud se něco jí, tak základní suroviny, míchané v minimální míře.
Složité pokrmy vařit a jíst jen s absolutní jistotou, že to tělo chce a zvládne, v ten den, v tu hodinu. Dát na pocity, ne na výmysly a teorie a plánování dle vyčteností.
Ctihodnymuz, si ten najlepsi TEORETIK na svete...
Kto moze mat absolutnu istotu v tom, aka potravina v akej uprave a v akom mnozstve je pre neho tou najlepsou volbou v presne urcity cas urciteho dna, v urcitom psychickom stave, atd ?.... Takmer uplne NIKTO. A ten kto udajne ano, aky ka na to dokaz? Taky ako maju dlhorocni vegani vyzerajuci horsie ako ich "vsejedacski" kolegovia ktori su ich rovesnici? Sebaklam je vlastny len cloveku. P9znam par 50tnikov veganov, ktori velmi dbaju o svoje zdravie (posty, otuzovanie, sportovanie, aj meditacia), ale nevyzeraju ani o rok mladsie nez bezny muz v ich veku. No ti vegani dristaju, ze maju 100% istotu ze je pre nich najvyzivnejsia veganskas strava a ze vdaka nej pomalsie starnu.... Zaujimalo by ma ako by sa zatvaril vegan ktory ma dvojca ktore nevidel 30 rokov, a to dvojca (napr. muz, muzi dvojicky) by tiez sportoval, daval si kratkodobe hladovky, atd, ale k tomu aj kostno-kozne vyvary, kefir, mäso, vajicka, maslo, ryby.... Garantujem, ze ten na hlavne zivocisnei strave by vyzeral mladsie = starol by pomalsie. Ale ten vegan by si nasiel nejaku vyhovorku, napr. by povedal, ze jeho brat ma leps8e vyrieseny byt, nema tam ziadnu geopatogennu zonu, alebo starne pomalsie lebo si lepsie rozumie so svojou partnerkou nez on....
Trochu som odbocil, ale to len preto aby som napisal ze malokto netrpi sebaklamom.... Cize spoliehat sa stopercentne na pocity, ktore su u 99% ludi ovladane egom??... To uz mozem verit ciganke ktora chodi po bedniach, ze mi vyvesti buducnost...
Neberu to zle, ale už si to tu čtu asi dva roky a buď jsem uplne blbá nebo prostě není úplně lehké se v tom zorientovat, tak se mi nedivte, že na takovéto odpovědi nemám náladu. Jestli mi chcete pomoci, tak mi radši napište, jaké potraviny z těch, co jsem uvedla, byste do jídelníčku nezařazoval a proč a nebo do jaké skupiny je mám zařadit.
Děkuji.
Podle koho kombinujete potraviny? Koukala jsem na kombinování potravin podle Dr. Sheltona. Jsou níže uvedené informace prosím vás správně? Není mi vůbec jasné, s čím mohu tedy kombinovat např. červenou řepu, mrkev. Někdy si je dělám v odšťavňovači a ještě si do toho přidám třeba okurku a nebo jindy jablko a celer. ![]()
Moc děkuji.
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny,dužninu kokosu
Mezi škroby řadíme dýně, dužnina kokosu, , artyčoky mrkev, červená řepa
Neutrální řadíme : zelené fazolky, fazolové lusky, tuřín, olivy
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve,
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody (napr. rajčata, okurky a dýně) nekonzumovat se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým...
3) Avokádo nejlépe kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
4) Bílkoviny kombinovat se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
5) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
6) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
7 ) Melouny pouze samostatně.
Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
9) Mléku se vyhni a pokud už tak jen samostatně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby – např. obilné kaše s jablky a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku.
11) Kyselé ovoce a bílkoviny- Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy
12) Sladké ovoce : a škroby - Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut.
13) Bílkoviny a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
14) Bílkoviny a jiné bílkoviny: Špatná kombinace.
15) Škrob a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
16) Škrob a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo : Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Vyhněte se příliš zralému ovoci, to je rovněž jedna z příčin zažívacích potíží.
Vodu - Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy.
Tabulka kombinování potravin podle Dr. Sheltona
B Š T MV-S MV-K Z-NŠ-V Z-S O-K O-P O-S-S M
B -- -- -- -- -- + + -* -- -- --
Š -- + + -- -- + + -- ++ - --
T -- + + ++ ++ + + + + + --
MV-S -- -- + + + - - ++ ++ -- --
MV-K -- -- + + + - - ++ ++ ++ --
Z-Č-V + + + - - + + - ++ - --
O-P -- -- + ++ ++ - - + + + ++
O-K -- -- + ++ ++ ++ ++ + + - ++
O-S-S - - + - ++ - - - + + ++
M -- -- -- -- -- -- -- -- ++ ++ +
Vysvětlivky:
B = Bílkovina
Š = Škrob
T = Tuk
MV-S = Mléčné výrobky sladké
MV-K = Mléčné výrobky kysané
Z-Č+V = Zelenina čerstvá + vařená
Z-NŠ+V = Zelenina neškrobová + vařená
Z-Č = Zelenina čerstvá
O-P = Ovoce polosladké
O-K = Ovoce kyselé
O-S+S = Ovoce sladké + sušené
++ = Skvělá kombinace
-- = Špatná kombinace
+ = Dobrá kombinace
- = Snesitelná kombinace
* Kyselé ovoce jde skvěle s ořechy.
Nieje to tak, mohlo by to dopadnut aj tak, ze ten nevegan dvojnik, by uz zapasil s rakovinou a isiel by dole. Zavisi to aj od inych veci ako od stravy, strava je len urcita cast, ktora vplyva na zdravie, viac ale zavazia duchovne, dusevne a emocne zalezitosti, a koniec koncou aj psychika, ale programy ti tam nahraju, a ktorym uveris. Strava to len ovplyvnuje. Urcite ale veganska strava ovplyvni vsetko k lepsiemu, myslim v duchovnom svete. Maso je smrt pre duchovny svet. Moze sa ale stat aj take, ako v pripade Steve jobsa, ze rakovinu nakoniec dostane vegan, (aj na vitarianskom fore zomrela jedna vitarianka, na rakovinu, teda v skutocnosti rakovinu dostala az po prechode na vitariansku stravu), nezavisi to len cisto od stravy. Napriklad, pricinou chorob je aj dusevna necistota, napriklad sexualny hriech a perverzia... moze to byt tak, a neraz to tak byva, ze jeden masojed, je krestan katolik, zije rodinne a zdarvo, kym vegan sa da na alternativne veci, a vo vsetkom vidi utok a nevedomost, a takisto, zije nemravne sexualne, pacha sexualne uchylky, smilni (prave u hippies-alternativcov a neraz prave z tohto alternativneho hippie smeru vyplynie veganstvo to casto vidno, ze su sexualne nemravni, potetovani, popiercingovani, cize tu alternativnu duchovnu cestu si vysvetlili po svojom...Osho je napriklad typicky priklad falosnej duchovnej cesty, kedy ludia neraz upadnu na sexualne nemravnosti... proste ta free iluzia ze mozu vsetko)... kym ten krestan ma len jednu zenu cely zivot, a s manzelkou sex nema, teda je sexualne uplne cisty a mravny. V tomto pripade je jasne, ze ten vegan ochorie ovela skor, ale je to kvoli inym veciam.
Nezkoušeli jste přidat do podmáslí sušenou syrovátku nebo syrovátkový protein, aby se trávilo jednoznačně jako sacharid nebo bílkovina? Dá se tzatziki z okurky a řeckého jogurtu nahradit jedno hlavní jídlo?
Okurka v jogurtu v nezanedbatelném množství (plus česnek, pepř a olivový olej included) je plnohodnotné hlavní jídlo.
V čem je problém? Hlavní jídlo je totiž cokoliv. Nejsou jídla hlavní a jídla "vedlejší".
Za hlavní chod momentálně považuji jídlo, kde je tak 20 gramů sacharidů na 50 gramů bílkovin, což právě splňuje vysokobílkovinný jogurt, který jsem právě objevil - brambory s masem začínají být nudné. Toho tuku při redukční dietě také moc nepotřebuji, ale čajová lžička oleje z tresčích jater u večeře a másla ke snídani mi jenom prospěje a pomůže roztopit kotel. V poledne mi stačí nějaké to ovoce a sklenice mléka, ráno jím 2 plátky pumpernickelu po 18 gramech sacharidů a dojídám k tomu loňské kysané zelí.
Jsou lidé jako já a bude to patrně většina bělochů, kterým mléko a mléčné produkty jednoznačně pomáhají v boji s Helicobacterem Pylori a možná i candidou a prvoky skrze obalení sliznic mléčným tukem a prebiotickou výživou střev - kysané zelí a celozrnná strava s dostatkem vlákniny, i když také pomáhá, se v dlouhodobém horizontu ukázala býti nedostatečnou.
Dalo by se říci, že jsem v pasti - na celých, prasklých a nasekaných zrnech černého chleba pumpernickelu se patogenní bakterie v žaludku dle mnou nabyté zkušenosti sice nemůže přiživit, ale po neodblokovaných lektinech bolí kostra a klouby - napařování a pečení evidentně neproběhlo tradičním způsobem výroby, přítomnost pekařského droždí vždy svědčí o zkrácení doby přípravy potřebné k odblokování antinutričních látek.
A co Vy, považujete za hlavní jídlo dne oběd nebo večeři - hotové jídlo v závodce nebo vydatnou minutku, když rychlá snídaně a svačina to vzhledem k množství asi nebude?
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001120871289
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001020021534
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415&p=82612&hilit=kasein&sid=25b11210d7e4369f1efbf5b3d13ffc2a&sid=a267cf59cdf255f3d21db270b650f361#p82612
vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar
Co přesně tím myslíte, kam tyto potraviny zařadit?
Alopat: Prekvapuje ma, ze tak nabity znalostami si kupujes jogurt v Tescu.... ![]()
Ved si ho rob sam v jogurtovaci z nepasterizovaneho mlieka, alebo este lepsie - robievaj si kefir... A ked chces sacharidy v co najmensom mnozstve (ale nie na nule), tak do kefiru rozmixuj napr. trochu kokosoveho oleja + maliny, alebo ine nizkosacharidove no nie kysle ovocie (kefir je totiz kysly)... Ak moze byt sacharidov viac, tak banany. A k tomu bio skoricu, bio prazene kakao... Stipku himalajskej soli...
Ja mam dnes na ranajky 7dcl nepaaterizovaneho kefiru, v nom rozmixovanych 150g malin, 35g kokosoveho oleja, mokka lyzicku skorice a asi 7g kakaa... Maslo mam kazdy den cca 210g, nepasterizovane. No kefir mi nejak viac chuti s kokosovym olejom nez s maslom. A uplne najviac kombinacia kefir + banany + kokosovy olej + skorica/pernikove korenie + kakao/karobovy prasok. A 1-2 stipky himalajskej soli k tomu. Vsetko pekne zmixovane nejakych 12-14 hodin dopredu, a sfermentovane (kefir tak sekundarne) v izbovej teplote tych 12-14 hodin. Ak to chces hustejsie, tak ten "mix" fermentuj v chladnicke, nejakych 24 hodin. Ja si to vsak aj tak vzdy zohrejem vo vodnom kupeli, lebo jedlo o objeme nejakych 850-1100ml (podla toho ci bobulovite ovocie, alebo 3 banany), studene z chladnicky, nie je vhodne pre moju konstituciu. Preto to oteplim na vlazne, a skorica ci pernikove korenie tomu dodaju teplotvorne vlastnosti do urcitej miery... Mozno aj kakao ci karob. Oba prazene.
S těmi kupovanými jogurty nevím, někdo tvrdí, že jsou s hybridní zmrazenou kulturou jež ztratila reprodukční schopnost, ale v těchto se bakterie doopravdy množily: "Většina jogurtů povinnost splnila a dva vzorky, Milko a Hollandia, dokonce obsahovaly v poslední den spotřeby přes miliardu živých kultur, tedy o dva řády více." Strava bez mléka může být docela hazardování se životem, vzhledem k tomu, že je v něm dobře vstřebatelný jód a z jodidované soli se vstřebá pouhých 10%.
Problém nebude v mléce, to od nynějška považuji za posvátné, ale ve vyváženém poměru vápníku k hořčíku (v kostech 2:1, ovšem v srdci, krvi a mozku přesně opačný 1:2), stejně tak nedostatku Vitamínů A, D a K2 a zahleňující kombinaci kysaných mléčných výrobků s obilovinami. A dokonce půjdu tak daleko, že budu pití syrového mléka a syrovátky doporučovat nemocným a zrající měkké sýry a fermentované tvrdé sýry na dlouhověkost. Při doplňování mega dávky B-komlexu stačí pro běžnou konzumaci i šetrně pasterované, pokud jej nechcete nechat sednout či dále zpracovávat kysáním.
https://www.akcniceny.cz/spotrebitelsky-test/test-dnes-bile-jogurty/
Děkuji za tento příspěvěk. A který jogurt z těchto dvou je zdravější co se týká složeníí?
U toho Milko je: Složení: mléko, smetana, jogurtová kultura s Bifidobacterium BB-12, vápník: 111 mg/100 g, bílkoviny: 8,2 %, tuk: 5,8 %, tukuprostá sušina: 13,3 %, živé jogurtové bakterie: 1,2 mld.
U Holandie: Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus, vápník: 126 mg/100 g, bílkoviny: 3,8 %, tuk: 3,9 % tukuprostá sušina: 8,8 %, živé jog. bakterie: 1,5 mld
Děkuji.
Zdravější bude takový, který je vyroben z čerstvého mléka a smetany a nebyla z něj odebrána syrovátka, avšak kulturistům a dietářům může vyhovovat úplně jiný poměr tuků a bílkovin. I když také jak pro koho, kasein a smetana ničí Helicobacter Pylori, syrovátka posiluje imunitu a ničí candidu a raka. Ale jak navádí Semtamtupridem, je třeba se posunout dál a jezdit si pro mléko do kravína.
https://www.dtest.cz/clanek-5767/jak-vybrat-recky-jogurt
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=82612&sid=06ced5c66c2373a4589043b498244dab&sid=cac55837cae6bff92fa4e8c488601787#p82612
https://www.dtest.cz/clanek-5767/jak-vybrat-recky-jogurt
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=82612&sid=cac55837cae6bff92fa4e8c488601787#p82612
Alopat, dakujeme Ti za informacie o reckom jogurte, mnohe som sa dozvedel. Nikdy som nevedel, aky je rozdiel medzi greckym jogurtom, a jogurtom greckeho typu. Teraz uz viem.
Ja tiez obcas kupujem z tesca. Vyrabat doma sa mi vzdy nechce. Niekedy ide energia inym smerom.
Len jedna poznamka. V tom teste vyhral Grecky jogurt Milko, ale ten vysokotucny, s 5% tuku.
Predavaju ale aj taky, co ma 0% tuku. Za ziadnych okolnosti sa podla mna neoplati konzumovat nizkotucne mliecne vyrobky, a ten prvy link, co si sem hodil z tesca, je prave na ten 0% tuku.
Tak dufam, ze kupujes ten tucny, teda on je tak stredne tucny... ja som zvykol grecke jogurty kupovat vzdy vo vysokotucnej verzii, teda aspon 8% tuku.
Myslím v dělené stravě? Abych věděla, s čím je kombinovat a s čím ne.
Děkuji.
To jsem pochopila, ale jaké máte k dispozii kategorie? Nebo jedete podle kategorií, jak jste je vypsala v kombinování potravin podle Dr. Sheltona, které jste tady zmiňovala?
Mohla bych se zeptat, proč volíte zrovna dělenou stravu? Pokud máte zdravotní problémy, pravděpodobně to stejně bude vyžadovat nějakou drastičtější dietu. Pokud si vyberete nějakou populární, tak mají lidé dobře zmapované co se může, co se nemůže, jaká jsou rizika atd., a celkem bez problémů to vyhledáte na internetu, obzvlášť pokud umíte anglicky.
Mohla bych se zeptat, proč volíte zrovna dělenou stravu? Pokud máte zdravotní problémy, pravděpodobně to stejně bude vyžadovat nějakou drastičtější dietu. Pokud si vyberete nějakou populární, tak mají lidé dobře zmapované co se může, co se nemůže, jaká jsou rizika atd., a celkem bez problémů to vyhledáte na internetu, obzvlášť pokud umíte anglicky.
Bílkoviny, sacharidy, neutrální, by mi asi stačilo....chěla bych držel scd dietu a sestavit si recepty podle delené stravy. Mám psychické problémy, tak doufám, že nebudu muset jít do gaps, ta mi přijde dost složitá.
Dále mám candidu, tak nevím, jestli ta psychika je špatná kvůli ní.....
Bílkoviny, sacharidy, neutrální, by mi asi stačilo....chěla bych držel scd dietu a sestavit si recepty podle delené stravy. Mám psychické problémy, tak doufám, že nebudu muset jít do gaps, ta mi přijde dost složitá.
Dále mám candidu, tak nevím, jestli ta psychika je špatná kvůli ní.....
Z toho se zblázníte, SCD je složitá sama o sobě, proč si to komplikovat něčím navíc, když nevíte, jestli to je potřeba? Až pokud Vám nebude fungovat SCD, tak můžete zkusit přidat něco dalšího (jako třeba navíc ještě dělenou stravu).
Mě ta scd složitá nepřijde, jen se vynechají některé potraviny. Nebo se pletu? Ta gaps mi přijde o hodně složitější.
No nevím, já jsem na GAPS a SCD je něco hodně podobného, také má úvodní fáze, kdy se vynechá skoro všechno, také má doporučené potraviny, které se jí co nejčastěji, taky si vyrábíte vlastní jogurty, a tak. Rozhodně to není tak, že by GAPS byla nějak dramaticky složitější, než SCD. Kolik toho zatím víte o SCD?
Mimochodem, pokud chcete držet SCD, tak následující položky z Vašeho seznamu vůbec nebudete moci jíst, takže není důvod je řešit:
agar
raw kakao
psylium
neloupaná rýže
Máte pravdu, děkuji. A nevíte jak je to u těch ostatních?
Moc děkuji za ochotu...
Pojďme se na to podívat z širšího hlediska. Na internetu je spousta výživových kalkulaček. Ty Vám sdělí obsah bílkovin, tuků a cukrů v daném jídle. Co Vám brání je použít a vyhledat si jednotlivé potraviny?
Aha, to mě nenapadlo. Takže potravinu vždy zařadím podle toho, čeho obsahuje nejvíce? Např. mléko bude obsahovat nejvíce bílkovin, takže ho dám do bílkovin? Ale jak poznám, že je potravina neutrální? Prosím Vás, ještě se chci zeptat, jestli jíte třeba sušené meruňky a brusinky, tak s čím je kombinujete? Nebo kvůli kvašení raději nekombinovat?
Moc děkuji.
vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar
Zařadit podle čeho?
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny,dužninu kokosu
Mezi škroby řadíme dýně, dužnina kokosu, , artyčoky mrkev, červená řepa
Neutrální řadíme : zelené fazolky, fazolové lusky, tuřín, olivy
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve,
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody (napr. rajčata, okurky a dýně) nekonzumovat se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým...
3) Avokádo nejlépe kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
4) Bílkoviny kombinovat se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
5) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
6) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
7 ) Melouny pouze samostatně.
Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
9) Mléku se vyhni a pokud už tak jen samostatně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby – např. obilné kaše s jablky a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku.
11) Kyselé ovoce a bílkoviny- Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy
12) Sladké ovoce : a škroby - Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut.
13) Bílkoviny a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
14) Bílkoviny a jiné bílkoviny: Špatná kombinace.
15) Škrob a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
16) Škrob a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo : Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Vyhněte se příliš zralému ovoci, to je rovněž jedna z příčin zažívacích potíží.
Vodu - Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy.
Tabulka kombinování potravin podle Dr. Sheltona
B Š T MV-S MV-K Z-NŠ-V Z-S O-K O-P O-S-S M
B -- -- -- -- -- + + -* -- -- --
Š -- + + -- -- + + -- ++ - --
T -- + + ++ ++ + + + + + --
MV-S -- -- + + + - - ++ ++ -- --
MV-K -- -- + + + - - ++ ++ ++ --
Z-Č-V + + + - - + + - ++ - --
O-P -- -- + ++ ++ - - + + + ++
O-K -- -- + ++ ++ ++ ++ + + - ++
O-S-S - - + - ++ - - - + + ++
M -- -- -- -- -- -- -- -- ++ ++ +
Vysvětlivky:
B = Bílkovina
Š = Škrob
T = Tuk
MV-S = Mléčné výrobky sladké
MV-K = Mléčné výrobky kysané
Z-Č+V = Zelenina čerstvá + vařená
Z-NŠ+V = Zelenina neškrobová + vařená
Z-Č = Zelenina čerstvá
O-P = Ovoce polosladké
O-K = Ovoce kyselé
O-S+S = Ovoce sladké + sušené
++ = Skvělá kombinace
-- = Špatná kombinace
+ = Dobrá kombinace
- = Snesitelná kombinace
* Kyselé ovoce jde skvěle s ořechy.
Klidně mě zavolejte a zodpovím, psát se s tím nemám čas to bych vám musel napsat knihu a určitě ji již někdo napsal a to bych ji psal zbytečně, tedy spíše budete muset používat vlastní mozek.
Kombinaci podmáslí a syrovátky jsem nikdy nezkoušel, tedy nevím a tzatziki bych hlavně v letních měsících viděl jako dobré jídlo.
U toho Milko je: Složení: mléko, smetana, jogurtová kultura s Bifidobacterium BB-12, vápník: 111 mg/100 g, bílkoviny: 8,2 %, tuk: 5,8 %, tukuprostá sušina: 13,3 %, živé jogurtové bakterie: 1,2 mld.
U Holandie: Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus, vápník: 126 mg/100 g, bílkoviny: 3,8 %, tuk: 3,9 % tukuprostá sušina: 8,8 %, živé jog. bakterie: 1,5 mld
Děkuji.
Ani jeden, udělejte si kvalitní jogurt doma sama a ten kvalitní bude.
Kandida je vždy důsledek ne příčina, tedy pokud máte příznaky adrenální únavy tak zde naprosto zbytečně řešíte stále dokola samé hovadiny a uniká vám podstata problému. To není primárně o jídle, ale o hormonech a pokud se budeme bavit o jídle tak nejlépe rovná hypoglykemické stavy právě kombinace 2 g sacharidů na 1 g tuku a 1 g bílkovin a ne nějaká dělená strava, nebo diskutabilní dieta. Musíte paradoxně docílit maximálně pomalého trávení aby vám nelítal krevní cukr jak veverka v bubnu.
Zařadit v dělené stravě. Děkuji.
vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar
Dievca zlate, ked nevies ktore z tychto potravin su sacharidove, bielkovinove a tukove (pripadne mix dvoch mozosti z toho), tak si pekne nastuduj MAKRONUTRIENTY. Riesis (formou otazok) veci do detailov v niektorych vlaknach, ale neovladas tie uplne najzakladnejsie zaklady...
Mimochodom.... U zeleneho caju, jablcneho octa, cesnaku a psylia (atd) riesis do akej skupiny potravin vramci delenej stravy patria ??? To si potom ani nedaj xylitolovu zuvacku po bielkovinno-tukovom jedle, lebo tych 500mg xylitolu (sacharid) znici principy delenej stravy.... ![]()
Cesnaku zjes kolko, ze ta zaujima ci u neho prevladaju bielkoviny, tuky alebo sacharidy ? A co myslis...ked je jablcny ocot z jablk...a je kyslo-trpky bez naznaku inej chute.... Budu v nom tuky ? Bielkoviny ? Sacharidy ? Alebo prakticky (v mozno 10ml ktore si rozriedis v 3dcl vody) NIC ???
Este sa spytaj kam v delenej strave patri sol, cierne korenie a bobkovy list...
Chodim tu uz 7 rokov, ale toto som tu este nezazil...
Len sa pekne vzdelavaj... Staci ti nastudovat na nete nutricne hodnoty potravin, A BUDES V OBRAZE. Cez google to najdes do 10 sekund...
Stejně jak ty vaše dotazy nechápe člen SemTamTuPrídem, tak je nechápu mnohdy ani já. Jde většinou o tak velké odtržení od reality že to pochopit vůbec nejde. To že existují nějaké seznamy ve kterých kdosi rozdělil potraviny dle nějakých skupin přeci ještě vůbec neznamená že ty potraviny tak fungují v reálu, v kombinacích dle vašich představ a navíc u každého. To je také důvodem proč je v tom tak nejasno, protože každý autor má jiné zkušenosti a tím pádem i jiný seznam a dělení. Jinak je to celé blbost, protože pokud si otevřete nutriční kalkulačku cronometer.com a zadáte si tam kteroukoliv z uvedených položek zjistíte že v naprosté většině případů vždy obsahuje všechny tři složky tedy jak tuky tak bílkoviny a pochopitelně i sacharidy, tedy jaká dělená strava. Kdysi tuto stravu držela moje sestra proto aby zhubla, což jí nefungovalo a já jsem si z ní utahoval že tu stravu drží tak že si jídlo rozdělí na dvě velké hromady a pak je obě sežere což je vlastně také dělená strava, ale trochu jinak. Podle mě by si měl člověk prostě vypozorovat co jak tráví a ne se držet zuby nehty demagogicky nějakých seznamů.
Podle mě by si měl člověk prostě vypozorovat co jak tráví a ne se držet zuby nehty demagogicky nějakých seznamů.
Toto by se mělo do kamene tesat, přestože jde o trivialitu, bohužel často opomíjenou. Odvážím se to rozvinouti tím směrem, že jest na každém, aby si jakýmkoliv procesem (půsty, naprostá změna stravy, vysazení určitých potravin na nějaký čas, atd.) zjemnil chutě a zvýšil citlivost vůči sobě samému. Nejde jen o fysikálno, je potřebí si i z makovice vymést různá klišé, stravovací zlozvyky, názory .... a také ty všemožné tabulky. Pak v podstatě nelze udělat dietní chybu, tělo si samo řekne.
S tím nelze než souhlasit, nedovedu si představit že by v tom takovou vědu viděl některý z našich dávných předků i když trochu nás omlouvá to že jíme většinou umělou hmotu a ne původní potraviny.
Asi to sem nepatri... Ja len, ze cele roky som po zjedeni cibule (kludne dlho dusenej) grgal, zvykla ma z toho aj palit zaha, takze som ju prestal jest.... Vcera a dnes som si vsak dusenu cibulu (celu, ale malu rozmerovo) dal, lebo mi ta chut uz VELMI chybala... A zrazu...ani vcera, ani dnes...ziadnengdganie po cibuli, ziadne slabe palenie zahy...
Co sa mohlo stat, ake zmeny nastali, to netusim. Len viem, ze ma to dost potesilo...a budem si ju davat do jedla kazdy druhy den (zas aby som neprehanal).
Ma to niekto z cibulou rovnako - ze zrazu po dlhych rokoch ju moze konzumovat bez toho, aby z nej grgal ako divy ? ...
Ono hodně záleží na stavu jater a žlučníku, což se relativně rychle může změnit, ale pokud je člověk v pohodě, jsou
Takže konzumovat ořechy s ovocem je nevhodné. Mně osobně semínka/ořechy s ovocem chutnají, ale na trávení mi to dobře nedělá. A teď si vemte, že 90% různých musli a nebo jiných “zdravých” pochoutek nebo raw koláčů v obchodech a kavárnách je takto koncipováno.
Dobrá pomůcka, na první pohled tam zásadní problém nevidím. Každopádně nemusí vyhovovat všem a za všech okolností, například tvrdě zatížený sportovec může jíst prakticky cokoliv s čímkoliv a stráví vše bez problémů a naopak člověk bez pohybu sedící celé dny u kompu bude mít problém asi i když tu stravu upraví dle této tabulky.
Ono mnoho produktů potravinářského průmyslu nemá ani za mák logiky a lidem mnohdy spíše výrazně škodí než prospívají. Musíte vzít v potaz že tyto produkty vznikají hlavně kvůli generování zisku ne za účelem generování nějakého dobrého zdraví konzumentů.