Brambory

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/brambory/
Veronika — sob pro 05, 2009 6:59 pm

Dobry den,
v procitani jedne z Vasich odpovedi jsem narazila na to, jak pisete, ze jite brambory SYROVE.
Syrove brambory jsou prece jedovate. Opravdu je NIJAK neupravujete?
Jen je oskrabete a jite?
Dekuji, Veronika

Jarda — sob pro 05, 2009 7:57 pm
Veronika píše:
Dobry den,
v procitani jedne z Vasich odpovedi jsem narazila na to, jak pisete, ze jite brambory SYROVE.
Jen je oskrabete a jite?
Dekuji, Veronika

Pokud by byly syrové brambory jedovaté, tak jsem již minimálně 26 let mrtvý. Čerstvá šťáva, nebo rozmixovaná kašička ze syrových brambor, je jeden z nejlepších a zdravotně neškodných odstraňovačů pyrózy, která vzniká z našeho nesmyslného přežírání a chemicko-potravinářských produktů. Opravdu je nijak neupravuji, nebo abych nelhal omyji je vodou a sním, všimněte si, že o škrábání se nezmiňuji. Bohužel se jednotlivé druhy brambor chuťově velice liší a je potřeba počítat s tím, že ne veškeré jsou chutné. Nejlépe chutnají brambory pěstované na kravském hnoji a chemicky nehnojené půdě, ty mají zhruba chuť lískových oříšků.

Xion — pon pro 07, 2009 11:28 am

3.4. Zemiaky
Na tie vôbec nesmieme zabúdať. Predtým sa hovorilo, že zemiaky sú potravou chudobných, ktorí si nemôžu kúpiť nič lepšie. Zemiaky pestované biologicky správne majú v surovom stave jemnú chuť, pripomínajúcu orechy. Nie sú ale tak chuťovo výrazné a môžu dlhšiu dobu vzbudzovať odpor. Surové zemiaky sú pomerne chudobné na bielkoviny, avšak ich bielkoviny sú veľmi hodnotné, takže sa môžeme uspokojiť s ich menším množstvom. Tým sa líšia zemiaky od mnohých iných potravín, napr. obilnín, ktoré vyžadujú kompenzáciu najlepšie vo forme čerstvého surového mlieka.
Zemiaky sú pomerne bohaté na vitamíny, predovšetkým B a C, ktorých máme väčšinou nedostatok. Surové majú 3 x toľko B-vitamínu a 2-3 x viac vitamínu C ako banán, a to okrem vitamínu A, ktorý sa v banáne vôbec nenachádza. Ešte dôležitejší je však v zemiakoch prebytok zásaditých minerálnych látok, ktoré sú mimoriadne dôležité pre náš metabolizmus.
Bolo by však prehnané tvrdiť, že sa možno dlhšiu dobu živiť výhradne zemiakmi. Nie sú celkom ideálnou potravou. Museli by sa k nim jesť napr. kokosové orechy. Zemiaky neobsahujú totiž tuky. Tuky si však vytvoríme v organizme z uhľohydrátov práve tak, ako kravy vytvárajú mliečny tuk z trávy.

Zemiaky majú ale aj nedostatočný obsah vápnika, ktorý nám musia dodať iné potraviny, napr. kvalitné surové mlieko. Pre svoj nízky obsah musí byť doplňovaný aj vitamín A, aby vitamín C mohol byť plne využitý. Na to poslúži dobre napr. kel a špenát.
O dobrom účinku zemiakov na dnu píše napr. Dr. Hindhe: „Mnohí chorí trpiaci dnou, či už ide o klasickú dnu (podagru), suchú lánku alebo obyčajnú kĺbovú reumu (Arthritis deformans) vyskúšali zemiakovú kúru nie zriedka s pozoruhodným výsledkom. Dokonca aj cukrovka sa úspešne lieči zemiakovou a ovocnou diétou. Nesmieme zabúdať ani na to, že surové zemiaky jedené so šupkou chránia zuby pre kazom.”
Švédsky lekár Thorsen vyšetril asi 22 000 osôb. Zdravé zuby našiel len u 30 osôb. Ukázalo sa, že všetkých týchto 30 ľudí jedno denne surové zemiaky a mali odpor k cukru a sladkostiam. Dr. Thorsen hovorí: „Zdá sa teda, že zdravotný stav zubov závisí úplne od toho, či je potrava podobná tej, aké sa jedia pred kultúrnym štádiom, t. j. aby bola prevažne rastlinná a bez cukru.” Priaznivý účinok zemiakov na zuby je daný podľa výskumov tým, že priamo pod šupkou sú zlúčeniny fluóru, ktoré sú dôležitou zložkou zubnej skloviny. Neraz sa preto hovorí o pridávaní fluóru do pitnej vody. Ale i tu platí, čo u ostatného - čo je prirodzené, je správne a výhodnejšie. Ak zjeme denne 1 stredne veľký surový zemiak, nebudú sa nám kaziť zuby.
Ako veľkú výživnú hodnotu má zelenina, pochopíme vtedy, keď si uvedomíme, že vojaci utekajúci domov v 1. svetovej vojne sa živili celé mesiace len surovými zemiakmi a repou nazbieranou na poli. Nielen že sa vládali vyrovnať so všetkými útrapami i úzkosťou, ktoré pociťovali ako zbehovia, ale dokonca si napravili i svoje žalúdky, zničené konzervami.
Zdroje:
Dr. Nolfi Kristine1994: Liečenie surovou stravou, Eko - konzult Bratislava, 127 strán -
časopis EVA, 10/2002, str. 105 -

Veronika — pon pro 07, 2009 4:02 pm

Dobry den Jardo,

jiz chapu, ze varit brambory je zvrhlost, dokonce je budu pojidat neloupane:)
Diky moc.
Prosim Vas, jak byste se dival na to, kdybych si ty brambory cas od casu opekla v troube na plechy ( nakrajene na kolecka)? Je to moc nezdrave?
Dekuji.
Veronika

Jarda — pon pro 07, 2009 4:39 pm
Veronika píše:
Dobry den Jardo,

jiz chapu, ze varit brambory je zvrhlost, dokonce je budu pojidat neloupane:)
Diky moc.
Prosim Vas, jak byste se dival na to, kdybych si ty brambory cas od casu opekla v troube na plechy ( nakrajene na kolecka)? Je to moc nezdrave?
Dekuji.
Veronika

Na sucho pečené brambory nejsou zase tak špatné, ale jak přidáte olej, tak již jde o potravinu velice nezdravou extrémně zatěžující orgány. Vždy ovšem musíte počítat s tím, že organické minerály se změní na anorganické a například syrová brambora udrží zdravé zuby, což již u tepelně upravené neplatí.

Sluníčko — ned bře 14, 2010 9:44 pm
Jarda píše:
Pokud by byly syrové brambory jedovaté, tak jsem již minimálně 26 let mrtvý. Čerstvá šťáva, nebo rozmixovaná kašička ze syrových brambor, je jeden z nejlepších a zdravotně neškodných odstraňovačů pyrózy, která vzniká z našeho nesmyslného přežírání a chemicko-potravinářských produktů. Opravdu je nijak neupravuji, nebo abych nelhal omyji je vodou a sním, všimněte si, že o škrábání se nezmiňuji. Bohužel se jednotlivé druhy brambor chuťově velice liší a je potřeba počítat s tím, že ne veškeré jsou chutné. Nejlépe chutnají brambory pěstované na kravském hnoji a chemicky nehnojené půdě, ty mají zhruba chuť lískových oříšků.

Dobrý večer Jardo,
opakovaně jsem zkoušela čerstvou zeleninovou šťávu z brambor v kombinaci např. s mrkví, řepou, celerem a vždy se mě z této šťávy udělalo vyloženě nevolno - bolesti břicha, pocit na zvracení. Netušíte v čem může být problém? Vzhledem k jejich "hodnotě" bych je chtěla požívat v čerstvé podobě.
Děkuji za radu.

Jarda — ned bře 14, 2010 10:38 pm
Sluníčko píše:
Dobrý večer Jardo,
opakovaně jsem zkoušela čerstvou zeleninovou šťávu z brambor v kombinaci např. s mrkví, řepou, celerem a vždy se mě z této šťávy udělalo vyloženě nevolno - bolesti břicha, pocit na zvracení. Netušíte v čem může být problém? Vzhledem k jejich "hodnotě" bych je chtěla požívat v čerstvé podobě.
Děkuji za radu.

Hodně záleží na dávce, ale jak syrová brambora, tak červená řepa jsou velice silné čističe organizmu a spouštějí detoxikační reakce, pokud jsou aplikovány ve velké dávce. U zaneseného člověka třeba 1 dcl červené řepy již normálně vyvolá velice silné potíže. Vyzkoušejte pozvolna malé množství a ono to půjde.

Xion — pon bře 15, 2010 2:24 am
Sluníčko píše:
Dobrý večer Jardo,
Děkuji za radu.

Sranda, ja som akurat dnes popijal tzv. Bruessovu stavu, mrkva-cvikla-zeler-cierna redkev-zemiak, vacsinou to robim bez zemiaku, a sice mi nedoslo nevolno, ale bolo mi tazsie, nez obvykle, bez zemiakovej kombinacie.

Host — pon bře 15, 2010 8:40 am
Veronika píše:
Dobry den,
Jen je oskrabete a jite? Dekuji, Veronika

Riziko je jen u zelených nedozrátých respektive klíčících brambor, kde je hladina solaninu zvýšená. Pro mě byly syrové brambory taky oříšek, ale postupně jsem je v páře vařil čímdál kratší dobu. Teď je už měsíce valím syrové a když si dám někdy (třeba na oslavách atd.) vařenou, tak mi to přijde jako bláto bez chuti. Opravdu je to jen v hlavě. Doma nade mnou kroutí hlavou jak je můžu pojídat nevařené, ale já zase nechápu proč je devastovat vařením :-)

Veverka — pon bře 15, 2010 11:28 am

Jak na syrové brambory bych také ráda radu. Mě se to nedaří ani u šťávy ani u chroupání. Zvládnu je pokud si je nechám v páře aspoň 5 minut. U ostatní zeleniny tyto problémy nemám. A naši psíci je mají jak lahůdku. Co jdu do sklípka už čekají na dobrotu. :D

Jarda — pon bře 15, 2010 12:36 pm
Veverka píše:
Jak na syrové brambory bych také ráda radu. Mě se to nedaří ani u šťávy ani u chroupání. Zvládnu je pokud si je nechám v páře aspoň 5 minut. U ostatní zeleniny tyto problémy nemám. A naši psíci je mají jak lahůdku. Co jdu do sklípka už čekají na dobrotu. :D

Nakrájet na 3-4 mm silné plátky, na to dát pomazánku z avokáda a česneku, do ní zapíchnout vlašský ořech, nebo jiný ořech a pro gurmány kousek olomouckého tvarůžku. Možná se vám to s těmito jednohubkami povede vyřešit.

Veverka — pon bře 15, 2010 12:41 pm
Jarda píše:
Nakrájet na 3-4 mm silné plátky, na to dát pomazánku z avokáda a česneku, do ní zapíchnout vlašský ořech, nebo jiný ořech a pro gurmány kousek olomouckého tvarůžku. Možná se vám to s těmito jednohubkami povede vyřešit.

Děkuji, zkusím.

ettelea — pon bře 15, 2010 12:50 pm

a jak jsou na tom s kyselostí olomoucké tvarůžky? myslela jsem že je to sýr - tedy zahleňující

Jarda — pon bře 15, 2010 3:43 pm
ettelea píše:
a jak jsou na tom s kyselostí olomoucké tvarůžky? myslela jsem že je to sýr - tedy zahleňující

To je zajímavé, jak sem napíšu cokoliv, co není zcela kách, tak se to lidem hnedle líbí, také pro každého je slovo kousek jiný kousek, čili upřesním. To duté kolečko nakrájím jako dort na výseče cca 3-5 mm silné na silnějším konci, tedy opravdu kousek a je tam pouze pro chuť. Olomoucké tvarůžky jsou vlastně tvaroh, ne sýr a jde o celkem zdravou potravinu sice zahleňující, ale jinak až na tu slanost neškodnou. Je to světový unikát a nemáme se v tomto případě za co stydět.

ettelea — pon bře 15, 2010 4:24 pm

ale já to nemyslela ve zlém, ani jako chytání za slovo!! V rámci mé kompletní stravování, kterou teď podstupuju se snažím nabírat o potravinách co nejvíce informací, je to pro mě nové, tak mi to nemějte za zlé, jsem prostě zvědavá

Xion — pon bře 15, 2010 5:20 pm
Jarda píše:
To je zajímavé, jak sem napíšu cokoliv, co není zcela kách, tak se to lidem hnedle líbí, také pro každého je slovo kousek jiný kousek, čili upřesním. To duté kolečko nakrájím jako dort na výseče cca 3-5 mm silné na silnějším konci, tedy opravdu kousek a je tam pouze pro chuť. Olomoucké tvarůžky jsou vlastně tvaroh, ne sýr a jde o celkem zdravou potravinu sice zahleňující, ale jinak až na tu slanost neškodnou. Je to světový unikát a nemáme se v tomto případě za co stydět.

Mozno by to nebolo zle s platkom kozieho syra. Urcite lepsia kombinacia ako chlieb + syr. :-) Diky za tip.

Jarda — pon bře 15, 2010 5:52 pm
ettelea píše:
ale já to nemyslela ve zlém, ani jako chytání za slovo!! V rámci mé kompletní stravování, kterou teď podstupuju se snažím nabírat o potravinách co nejvíce informací, je to pro mě nové, tak mi to nemějte za zlé, jsem prostě zvědavá

Já vám to za zlé nemám, jen mě vždy pobaví, jak se hned lidé ptají na to nezdravé a to zdravé berou jako že není. Vemte si kolik lidí například jedlo syrovou bramboru, nebo třeba avokádo s česnekem a na to se neptají a tvarůžky jedl skoro každý a to je zajímá. Vlastně nejsou nezdravá jídla, ani zdravá jídla, každé jídlo vytváří nějaké přebytky, nebo deficity a pokud se budete stravovat jednostranně, tak vás to nakonec dostane a onemocníte. Pokud to nepochopíte jako varování, tak nakonec zemřete, ale ne na tu nemoc, ani na to jídlo, ale na absenci zdravého rozumu.

Veverka — úte bře 23, 2010 7:07 am

Já tady ,,smradlavé sýry" nemusím vůbec :( , ale stvořila jsem to a rodina to zblajzla. :) Já byla ráda, že to nenesu pipkám, ale přeci jen jsem se nedokopala k tomu to zbaštit taky.

haddock — stř bře 24, 2010 4:54 pm
Jarda píše:
Na sucho pečené brambory nejsou zase tak špatné, ale jak přidáte olej, tak již jde o potravinu velice nezdravou extrémně zatěžující orgány. Vždy ovšem musíte počítat s tím, že organické minerály se změní na anorganické a například syrová brambora udrží zdravé zuby, což již u tepelně upravené neplatí.

proc se pecene brambory s olejem stavaji tak velkou zatezi pro vnitrni organy?

Jarda — stř bře 24, 2010 7:54 pm
haddock píše:
proc se pecene brambory s olejem stavaji tak velkou zatezi pro vnitrni organy?

Jde o to jak to myslíte, pokud jde o brambory na sucho opečené a na talíři omaštěné kvalitním olejem, tak se nic neděje, ale pokud se jedná o brambory na tuku pečené, či přímo fritované, tak jde o velice nezdravou potravinu, která dobře likviduje játra a další orgány. Jde hlavně o typ tuku a teplotu při které se používá a ani jedno není v pořádku ze zdravotního hladiska.

Xion — čtv bře 25, 2010 12:15 am
Jarda píše:
Jde o to jak to myslíte, pokud jde o brambory na sucho opečené a na talíři omaštěné kvalitním olejem, tak se nic neděje, ale pokud se jedná o brambory na tuku pečené, či přímo fritované, tak jde o velice nezdravou potravinu, která dobře likviduje játra a další orgány. Jde hlavně o typ tuku a teplotu při které se používá a ani jedno není v pořádku ze zdravotního hladiska.

Tu sa asi myslia najma dnes tak oblubene hranolky a cipsy. Ach, co som sa ich najedol, az ma strasie, ked si spomeniem na tie mastne presolene lupienky, ako som vedel zjest aj cely sacik, to teda telo dostavalo zabrat.

Veverka — čtv bře 25, 2010 7:09 am

Dnes pro nás celkem fujtajbl, že ?? Ale paráda je, že se takto stravuje spousty dětí. Místo aby jim mamky daly svačinu a stálo je to chvilenku práce dají dětem peníze a ty si kupují takovéto svačiny. Ideál jsou koblihy a brambůrky a některé děti to nosí každý den. :(

Jarda — čtv bře 25, 2010 9:33 am
Veverka píše:
Dnes pro nás celkem fujtajbl, že ?? Ale paráda je, že se takto stravuje spousty dětí. Místo aby jim mamky daly svačinu a stálo je to chvilenku práce dají dětem peníze a ty si kupují takovéto svačiny. Ideál jsou koblihy a brambůrky a některé děti to nosí každý den. :(

Také podle toho vypadá stav dnešní mládeže a není výjimkou, že mě navštěvují mladí lidé, kteří mají zdravotní problémy padesátiletých a po pár letech bude určitě daleko hůře.

Xion — čtv bře 25, 2010 9:44 am
Veverka píše:

Ono, oni ani nemusia, deti si ich kupia sami za vreckove. :-) I ja som to tak robil ked som bol mensi.

Kometa — stř čen 09, 2010 11:06 am

Kvůli hydrokolonu mi bylo nařízeno 2 dny předem jíst kašovitá, lehce stravitelná jídla.

Řeším to především ovocnými pyré (to bych zrovna asi neměla), zeleninovými šťávami, kefírem a banány. Ale je to dost monotonní a mám po tom brzy hlad. Chtěla bych se proto zeptat, jak si zdravotně stojí bramborová kaše - brambory i se slupkou na malé kousky pokrájené, uvařené v trošce vody a i s vodou rozmixované na kaši a ochucené kořením a avokádem. Děkuji

Jarda — stř čen 09, 2010 7:45 pm
Kometa píše:
Kvůli hydrokolonu mi bylo nařízeno 2 dny předem jíst kašovitá, lehce stravitelná jídla.

Řeším to především ovocnými pyré (to bych zrovna asi neměla), zeleninovými šťávami, kefírem a banány. Ale je to dost monotonní a mám po tom brzy hlad. Chtěla bych se proto zeptat, jak si zdravotně stojí bramborová kaše - brambory i se slupkou na malé kousky pokrájené, uvařené v trošce vody a i s vodou rozmixované na kaši a ochucené kořením a avokádem. Děkuji

Netuším proč vás nutí do kašovité stravy, asi se bojí, aby jim nějaký vláknitý materiál neucpal tu rektální trubičku, ale na samotný výplach je vhodnější právě hrubá strava, která se snadno vodou naředí a odejde. Bramborová kaše bez mléka asi problém nepředstavuje, ale ovoce a zelenina půjde vypláchnout snadněji.

sakul — čtv lis 18, 2010 8:09 pm

Mým oblíbeným jídlem jsou pečené plátky brambor ve slupce s česnekem a oliv. olejem. Mělo by jít také o zdravá jídlo, jelikož brambory jsou zásadotvorné, česnek fungicidní a oliv. olej je mimo jiné dobrým zdrojem éčka. Jak je to ale se slupkou od brambor? Doporučuje se brambory loupat kvůli jedovatému solaninu. Ten je prý také v syrových bramborách.

Je tohle nebezpečí reálné? Jaké mají brambory pečené a syrové kladné vlastnosti?

Jarda — čtv lis 18, 2010 10:38 pm
sakul píše:
Mým oblíbeným jídlem jsou pečené plátky brambor ve slupce s česnekem a oliv. olejem. Mělo by jít také o zdravá jídlo, jelikož brambory jsou zásadotvorné, česnek fungicidní a oliv. olej je mimo jiné dobrým zdrojem éčka. Jak je to ale se slupkou od brambor? Doporučuje se brambory loupat kvůli jedovatému solaninu. Ten je prý také v syrových bramborách.

Je tohle nebezpečí reálné? Jaké mají brambory pečené a syrové kladné vlastnosti?

Tak brambora je sice vysoce zásaditá, ale zase moc bych jich jako ideální jídlo neviděl. Slupky nijak nevadí, tam je právě mnoho důležitých látek a pečené ve slupce je občas jím také, se sirnou patlanicí a česnekem, nebo kefírovým tvarohem a cibulí, případně je dobrá varianta s kokosovým tukem a kyselé zelí. Solanin je v nějakém potenciálně škodlivém množství pouze v zelených bramborách a ty asi nejíte, jinak bych se jím nezabýval a již jsem to zde o něm psal. Jejich kladná vlastnost je kvantum draslíku, což vyloženě léčí srdeční potíže, ovšem musí být pouze samotné s bůčkem, nebo ovarem už to tak dobře nefunguje.
Samostatnou kapitolou je syrová bramborová šťáva a nic lepšího na poničený žaludek asi ani není.

Martina46 — pát lis 19, 2010 10:23 pm
Jarda píše:

dnes sme vyskusali.
hoci okrem avokada a cesnaku tam bola este trocha struhanej mrkvy a malo pomix. sezam semien. plus kusok tvaruzku, paradicka! pochutnal si aj manzel.
velka vdaka za tip!

Jarda — pát lis 19, 2010 10:35 pm
Martina46 píše:
dnes sme vyskusali.
hoci okrem avokada a cesnaku tam bola este trocha struhanej mrkvy a malo pomix. sezam semien. plus kusok tvaruzku, paradicka! pochutnal si aj manzel.
velka vdaka za tip!

Ona síla je vždy právě v jednoduchosti a platí to i pro kombinace potravin. Dnešní přeplácané potraviny vlastní chutě skoro postrádají, čili je nutné do nich narvat chemikálie a vyladit je, ovšem za jakou cenu.

Martina46 — úte lis 23, 2010 10:02 pm
Jarda píše:
Ona síla je vždy právě v jednoduchosti a platí to i pro kombinace potravin. Dnešní přeplácané potraviny vlastní chutě skoro postrádají, čili je nutné do nich narvat chemikálie a vyladit je, ovšem za jakou cenu.

dnes som vylepsila recept o platok cvikle, bolo to super. snad kombinacia dobra....

Jarda — úte lis 23, 2010 10:29 pm
Martina46 píše:
dnes som vylepsila recept o platok cvikle, bolo to super. snad kombinacia dobra....

Určitě to tak vyhovuje, ta červená řepa tam určitě ničemu vadit nemůže.

sakul — pon dub 18, 2011 10:15 pm

Jardo vidíte problém v tom, konzumovat brambory řekněme obden ať již vařené v páře, pečené na sucho nebo šťávu z nich na doplnění draslíku?

Pokud ano, jaké úskalí to může mít?

Děkuji

Jarda — úte dub 19, 2011 8:49 am
sakul píše:
Jardo vidíte problém v tom, konzumovat brambory řekněme obden ať již vařené v páře, pečené na sucho nebo šťávu z nich na doplnění draslíku?

Pokud ano, jaké úskalí to může mít?

Děkuji

U syrových bych problémy nehledal, ale ty tepelně upravené mohou množit kvasinky a oslabovat ledviny, jinak od nich asi nic nebezpečného čekat nelze.

Host — pát dub 22, 2011 6:37 pm

Klasické kupované brambory, ikdyž vypadají napohled skvostně mi nejedou. Mají sice nádech po oříšcích, ale trpkou až hořkou pachuť. Vysledoval jsem, že pachuť je hlavně ve slupce a nedivil bych se, kdyby to bylo vlivem nějakého sračkoidního chemického balastu. Jediné co jsem zatím našel jako poživatelnou značku jsou červené "salátové". Tam je to úplně bez problémů a jinak než surové je nejím...
Musím říct, že brambory jsou nádherný příklad změny myšlení. Kdyby mi někdo 3 roky zpátky řekl, že je budu požírat syrové, tak mu poklepu na čelo. Teď naopak kroutím hlavou když vidím, jak je pořád někdo frituje v domění, že si líp pochutná :lol:

Jarda — pát dub 22, 2011 9:43 pm
Host píše:
Klasické kupované brambory, ikdyž vypadají napohled skvostně mi nejedou. Mají sice nádech po oříšcích, ale trpkou až hořkou pachuť. Vysledoval jsem, že pachuť je hlavně ve slupce a nedivil bych se, kdyby to bylo vlivem nějakého sračkoidního chemického balastu. Jediné co jsem zatím našel jako poživatelnou značku jsou červené "salátové". Tam je to úplně bez problémů a jinak než surové je nejím...
Musím říct, že brambory jsou nádherný příklad změny myšlení. Kdyby mi někdo 3 roky zpátky řekl, že je budu požírat syrové, tak mu poklepu na čelo. Teď naopak kroutím hlavou když vidím, jak je pořád někdo frituje v domění, že si líp pochutná :lol:

Brambora se vlivem chemických hnojiv chuťově velice mění a ten rozdíl je opravdu markantní. Také mohu potvrdit, že kvalitní přirozeně pěstovaná brambora je opravdová pochoutka a není důvod ji tepelně upravovat.

slunce — úte dub 26, 2011 4:56 pm

Já jako díte jsem brala mamince naškrábané syrové brambory osolila a maminka říkala , když mi to chutná tak at si vezmu -a ted jen občas jsem to jedla ale určitě začnu víc a ted když jsou nové ve slupce to určitě budé dobré chutě se určitě nemění dík za rady

Jarda — úte dub 26, 2011 10:11 pm
slunce píše:
Já jako díte jsem brala mamince naškrábané syrové brambory osolila a maminka říkala , když mi to chutná tak at si vezmu -a ted jen občas jsem to jedla ale určitě začnu víc a ted když jsou nové ve slupce to určitě budé dobré chutě se určitě nemění dík za rady

No uvidíte, brambory z vašeho mládí to určitě nebudou.

Mat11 — pát zář 02, 2011 11:31 pm

Ako je najvhodnejšie skladovat vačšie množstvo zemiakov(pestovaných bez akýchkoľvek chem. aditív), aby sa zachovalo to podstatné v nich? Možu byt uskladnené volne napr v montážnej jame(ktorá sa nevyužíva) alebo iný sposob?
Ďakujem

Jarda — sob zář 03, 2011 10:00 pm
Mat11 píše:
Ako je najvhodnejšie skladovat vačšie množstvo zemiakov(pestovaných bez akýchkoľvek chem. aditív), aby sa zachovalo to podstatné v nich? Možu byt uskladnené volne napr v montážnej jame(ktorá sa nevyužíva) alebo iný sposob?
Ďakujem

Pokud je v té montážní jámě nějaký zbytek oleje, tak to asi nebude dobré, dle mého názoru brambory mají zůstat v hlíně, čili vhodné je krechtování.

Mat11 — ned zář 04, 2011 11:15 pm
Jarda píše:
Pokud je v té montážní jámě nějaký zbytek oleje, tak to asi nebude dobré, dle mého názoru brambory mají zůstat v hlíně, čili vhodné je krechtování.

Nie nie je tam žiaden olej.

Zprvu som nevedel, čo je to krechtovanie, tak som to vyhladal a zistil som, že je to vlastne taká pivnička v zemi.
V tejto súvislosti ma napadlo, že by sa to dalo možno suplovat tak, že by sa do tej montážnej jamy povrážali stĺpiky, omotali sa nejakou hrubou sietovinou a priestor medzi stenou a sietovinou by sa vysypal hlinou a na podlahu by sa dala tiež hlina, ktorá by sa následne udupala a vznikol by tak ekvivalent ku krechtovacej pivničke.
Bola by táto úvaha použitelná v praxi alebo je to zbytočné a stačí ponechat montážnu jamu takú aká je a uskladnit ich tam?
Ďakujem

Jarda — úte zář 06, 2011 9:48 am
Mat11 píše:
Nie nie je tam žiaden olej.

Zprvu som nevedel, čo je to krechtovanie, tak som to vyhladal a zistil som, že je to vlastne taká pivnička v zemi.
V tejto súvislosti ma napadlo, že by sa to dalo možno suplovat tak, že by sa do tej montážnej jamy povrážali stĺpiky, omotali sa nejakou hrubou sietovinou a priestor medzi stenou a sietovinou by sa vysypal hlinou a na podlahu by sa dala tiež hlina, ktorá by sa následne udupala a vznikol by tak ekvivalent ku krechtovacej pivničke.
Bola by táto úvaha použitelná v praxi alebo je to zbytočné a stačí ponechat montážnu jamu takú aká je a uskladnit ich tam?
Ďakujem

Nedovedu posoudit jaké tam máte izolace proti vlhkosti, ty budou na závadu, protože krechtování je založeno právě na přirozené vlhkosti prostředí.

Mat11 — pát zář 09, 2011 1:22 am
Jarda píše:
Nedovedu posoudit jaké tam máte izolace proti vlhkosti, ty budou na závadu, protože krechtování je založeno právě na přirozené vlhkosti prostředí.

No, tak odizolované to je, v tomto prípade bohužial(.
Ak som to teda správne pochopil, je optimálne vytvorit tú krechtovaciu pivničku na dvore a uskladnit ich tam?
Predpokladám, že takýmto sposobom je možné uskladnit všetkú zeleninu(korenovú) a ovocie(jablká,hrušky)?
Ďakujem

Jarda — pát zář 09, 2011 8:06 am
Mat11 píše:
No, tak odizolované to je, v tomto prípade bohužial(.
Ak som to teda správne pochopil, je optimálne vytvorit tú krechtovaciu pivničku na dvore a uskladnit ich tam?
Predpokladám, že takýmto sposobom je možné uskladnit všetkú zeleninu(korenovú) a ovocie(jablká,hrušky)?
Ďakujem

Pochopil jste to správně, v dobře udělaném sklípku, nebo krechtu vydrží potraviny, až do příští sklizně, prakticky beze změny.

RaDu — úte zář 27, 2011 4:22 pm

Jsou brambory pečené v troubě na sucho hlenotvorné.Jak moc škodí k nim jíst máslo.

Jarda — stř zář 28, 2011 8:19 am
RaDu píše:
Jsou brambory pečené v troubě na sucho hlenotvorné.Jak moc škodí k nim jíst máslo.

Pro lidi s kandidou, vhodné určitě nejsou, ale jinak v nich nevidím problém. Jen si uvědomte jak výborná je kombinace pečený brambor, čerstvý tvaroh a kousek másla. Pokud přidáte třeba pažitku, libeček, nebo petrželku, tak to nemá chybu a jednou za čas naprosto bez výhrad. Mimochodem na této stravě zde žilo množství lidí pomalu celý život a celkem nic jim nechybělo i když zase je potřeba dodat, že šlo o jiné brambory, jiný tvaroh a jiné máslo.

Host — čtv zář 29, 2011 10:17 am

Naprostý souhlas. Zhruba 1x týdně si brambory na sucho upeču ve skleněné míse. Na talíři pokropím řepkovým olejem a rozmačkaným česnekem, posypu cíbím/bylinkami, osolím HS a popíjím k tomu hustý kefír z TH. Oni ti předkové věděli co je dobré...

ovekyska — čtv zář 29, 2011 12:09 pm

mne je velmi luto , ze taketo jedlo proste nemozem, hoci pecene zemiaky milujem, kombinacia zemiaky tuk a kefir ma tak zduje + este pekna zapcha, ze sa im radsej budem vyhybat.
mozno tam vadi ten kefir, pretoze obcas mame pecene zemiaky s cviklou alebo hokkaido a to mi tak blbo nebyva. kazdopadne, candida - zemiaky a tuk nic moc.

Jarda — čtv zář 29, 2011 9:48 pm
Host píše:
Naprostý souhlas. Zhruba 1x týdně si brambory na sucho upeču ve skleněné míse. Na talíři pokropím řepkovým olejem a rozmačkaným česnekem, posypu cíbím/bylinkami, osolím HS a popíjím k tomu hustý kefír z TH. Oni ti předkové věděli co je dobré...

Tak určitě to nejde srovnat s umělohmotnou pizzou, ale zase to člověk snadněji přežije.

Jarda — čtv zář 29, 2011 9:49 pm
ovekyska píše:
mne je velmi luto , ze taketo jedlo proste nemozem, hoci pecene zemiaky milujem, kombinacia zemiaky tuk a kefir ma tak zduje + este pekna zapcha, ze sa im radsej budem vyhybat.
mozno tam vadi ten kefir, pretoze obcas mame pecene zemiaky s cviklou alebo hokkaido a to mi tak blbo nebyva. kazdopadne, candida - zemiaky a tuk nic moc.

Tak to máte pravdu, kandidě brambory vyloženě chutnají.

Nickname — pát bře 14, 2014 2:19 pm

Zdravím pane Jardo,

mohl by jste se prosím vyjádřit stručně a výstižně k tomuto článku? Jíte totiž syrové brambory a tak by mě to zajímalo jak to vnímáte. Děkuji za Váš čas.

http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

martina72 — pát bře 14, 2014 5:07 pm

Dotaz je na Jardu, ale snad se mohou vyjádřit i jiní.
Celý článek je kravina a je s podivem, že někteří lidé to píší, jiní zase se tím zabývají, snad ze setrvačnosti, totiž, co je psáno to je dáno a říkali to v telce a psali to v novinách.
V éře internetu je potřebí fotrovat to nezměrné množství informací a podnětů v tom smyslu, že je potřebí mnohem více přemýšlet. Což ani tak nebolí, ale žere to čas, možná i energii.
Brambory jsou jednak lácí a objemem a dostupností zachráncem chudých (a na chvíli chudým, který má třeba i hlad, se může stát každý), jednak jsou velmi chutné na milion způsobů (tedy i mlsek).
A za další - skoro každý nemocný člověk, s lecčíms, vám řekne, že brambory v nějaké jemné úpravě byly jeho prvním nebo prvním dlohodobě snášeným jídlem v situaci velmi špatného a poškozeného metabolismu a trávení.
Co chcete víc?

Nickname — pon bře 17, 2014 7:10 pm

díky Martino za odpověd.
Je pravda že informací je hodně, tak potom čemu věřit že! Takže se zeptám zde kde už se najdou lidé se zkušenostma. Párkrát jsem je syrové snědl a žiju :mrgreen: sice nechutnaly po oříšcích, nebyly totiž od Lojzy :)
ještě jednou díky :wink:

Kachně — pon bře 17, 2014 7:46 pm

Jo, to jsou ti vtipálci, co se zabejvaj solaninem v bramborách a přitom maj všude fazole. Po bramborách se ještě nikdo neotrávil, ale po fazolích už spousty lidí, jedu totiž obsahujou mnohem víc.

pecador — stř bře 19, 2014 3:46 am

Téměř pro všechny potraviny všeobecně platí, že tepelná úprava je připravuje o řadu cenných látek a naopak teplem že v nich vznikají některé nebezpečné látky, např. cykl. arom. uhlovodíky (benzpyren a pod.) Říká se "Bůh nám dal plody země a ďábel kuchaře".

pv33 — stř bře 19, 2014 9:20 am
pecador píše:
Téměř pro všechny potraviny všeobecně platí, že tepelná úprava je připravuje o řadu cenných látek a naopak teplem že v nich vznikají některé nebezpečné látky, např. cykl. arom. uhlovodíky (benzpyren a pod.) Říká se "Bůh nám dal plody země a ďábel kuchaře".

Je to tak jak pises, ale brambory jsou podle nekterych guru na leceni trochu vyjimkou. Ti tvrdeji, ze varenim z nich dostanes ve vstrebatelne forme to, co v syrove ne, viz napriklad dr Vickers, ktery ma kliniku na lecbu podle Gersona. Rovnez tvrdi, na rozdil od zde zminovaneho clanku http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/, ze brambory organizmus neprekyseluji, ale pusobi zasadite. A velkou hodnotu u brambor vidi v drasliku. Stejne jako Airola, Christopher a Schulze, kteri ale na draslik pouzivaji pouze vyvar z brambor nebo z bramborovych slupek a ne cele brambory. Jinak jeste k pouziti brambor, ma je i jako povolenou soucast sve protirakovinove diety dr Budwigova. Takze tim, co napsala nejaka Helena ve zminenem clanku bych se moc nezabyval :) .

fox — stř bře 19, 2014 3:15 pm
pv33 píše:
... na rozdil od zde zminovaneho clanku http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/, ze brambory organizmus neprekyseluji, ale pusobi zasadite. A velkou hodnotu u brambor vidi v drasliku. Stejne jako Airola, Christopher a Schulze, kteri ale na draslik pouzivaji pouze vyvar z brambor nebo z bramborovych slupek a ne cele brambory. Jinak jeste k pouziti brambor, ma je i jako povolenou soucast sve protirakovinove diety dr Budwigova.

uvedené vlastnosti se týkají syrových nebo i tepelně upravených brambor ? díky

Kachně — stř bře 19, 2014 9:30 pm
pecador píše:

Tak to nám dal ďábel asi Babicu.
A nevím kolik je v česku pánbíčkářů, ale moc ne. I když na tomhle fóru jich bude možná hodně.

pv33 — čtv bře 20, 2014 10:59 am
fox píše:
uvedené vlastnosti se týkají syrových nebo i tepelně upravených brambor ? díky

V protokolech vyse uvedenych autoru jde vzdy o tepelnou upravu. Pouze v protirakovinovych navodech Breusse a patera Ferdy se pouziva stava ze syrovych brambor. Ale lehce jsem prolitnul sve zdroje a nenasel jsem cerne na bilem primo u brambor, ze pusobi zasadite, i kdyz jsem to nekde cetl. Jen jsem nasel, ze pusobi zasadite vyvar z brambor nebo v pripade dr Schulze presneji vyvar ze slupek z brambor, ale tam je i cesnek, cibule a dalsi soucasti.
Nejvic brambory vyuziva Gersonova lecba, jak samotne varene ve slupce nebo pecene (nikdy ne smazene na oleji), tak jako soucast Hippokratovy polevky. Doporucuji brambory jak na obed, tak k veceri.

fox — čtv bře 20, 2014 12:37 pm

pv33 děkuji, to jsou dobré zprávy . .

pecador — ned bře 23, 2014 5:08 am
Kachně píše:
Tak to nám dal ďábel asi Babicu.
A nevím kolik je v česku pánbíčkářů, ale moc ne. I když na tomhle fóru jich bude možná hodně.

Apage Satanás! Odstup satane, řeč je tu o bramborách!

NOWOCAYN_2 — stř dub 02, 2014 8:52 pm
pecador píše:

Nestačím sa diviť takým veciam.......... :D :D :D
Tak o.k., potom chodievaj všade pešo, bosý (Boh nám nedal topánky, ani autá, a skrotenie koňa je "proti prírode" asi rovnako ako varenie...), doma nekúr, nezakladaj oheň v lese keď je ti zima, nepoužívaj paplón, vankúš, ale pekne sa zakry listím či vetvami a hlavu polož na mach, alebo si urob "vankúš" z hliny.......... Nepoužívaj hrnček, ale len dlane.........NEODŠŤAVUJ ZELENINU A OVOCIE, Boh nám nedal odsťavovač..........Zuby si umývaj konárikmi a do zadku si nestrkaj hadičku, Boh nám nedak zariadenie na klystír.......
Čo ty na to, pán "logický" ? .... :D :wink:

Kachně — stř dub 02, 2014 11:22 pm

To já chci v létě zkusit chodit bosej, prej to zlepší plochý nohy. A Frodo Pytlík tak došel až do Mordoru :D

NOWOCAYN_2 — stř dub 02, 2014 11:24 pm
Kachně píše:
To já chci v létě zkusit chodit bosej, prej to zlepší plochý nohy. A Frodo Pytlík tak došel až do Mordoru :D

Ja bosý chodím už dva týždne (po lúke a lese).... ale o žiadny brambor som zatiaľ nezakopol. Našťastie. Tú potravinu som nejedol už roky. Hovorí sa : "Hloupý sedlák - velké brambory" .... :)

pecador — čtv dub 03, 2014 12:58 am
NOWOCAYN_2 píše:
Nestačím sa diviť takým veciam.......... :D :D :D
Tak o.k., potom chodievaj všade pešo, bosý (Boh nám nedal topánky, ani autá, a skrotenie koňa je "proti prírode" asi rovnako ako varenie...), doma nekúr, nezakladaj oheň v lese keď je ti zima, nepoužívaj paplón, vankúš, ale pekne sa zakry listím či vetvami a hlavu polož na mach, alebo si urob "vankúš" z hliny.......... Nepoužívaj hrnček, ale len dlane.........NEODŠŤAVUJ ZELENINU A OVOCIE, Boh nám nedal odsťavovač..........Zuby si umývaj konárikmi a do zadku si nestrkaj hadičku, Boh nám nedak zariadenie na klystír.......
Čo ty na to, pán "logický" ? .... :D :wink:

Když někdo nechápe přísloví, pak jsou tu opět slova moudřejších „Bůh dal lidem mozek ale někteří se ho nenaučili používat.“

Kachně — čtv dub 03, 2014 10:47 am

Kdyby bůh chtěl abychom létali, tak by nestvořil španělskou letovou kontrolu.

OndraN — čtv dub 03, 2014 2:17 pm

Abych se vrátil k tématu. Ten článek má v něčem pravdu a jinde zase ne. Solanin v bramborech je, to je OK. Solanin je požerový jed, který ničí sliznice žaludku a střev. Nejedná se o jed kumulativní, takže se nikde v těle nhromadí. Smrtelná dávka je veliká. Asi tak veliká, že bychom museli jednorázově sníst asi 2-3metráky normálních brambor a nebo 20-50kg naklíčených brambor (i s klíčky), aby nás to zabilo. Solanin je termoodolný jed, takže se vařením jeho objem nesnižuje. Ale, některé koření, má schopnost na sebe solanin vázat a toho se dost využívá (přídavek kmínu).
Někdo tady psal, že se vařením vytvářejí aromatické uhlovodíky. To je nesmysl. Tepelná úprava do 100st. C je v žádném případě nevytváří. Vznikají až při teplotách nad 120st. C, takže jen u smažených a pečených brambor, pečiva a jiných vysokoteplotně upravovaných škrobovin. Nejznámější a nejjedovatější je akrylamid.
Ideální úprava brambor je vaření v páře ve slupce (zachová nejvíce minerálů a vitamínů). Pokud už začínají klíčit, vaříme oloupané ve vodě s lžičkou kmínu. Nejlepši je vhodit brambory do vařící vody, méně se vyluhují.

NOWOCAYN_2 — čtv dub 03, 2014 7:00 pm
pecador píše:
Když někdo nechápe přísloví, pak jsou tu opět slova moudřejších „Bůh dal lidem mozek ale někteří se ho nenaučili používat.“

No ale ja teraz neviem koho z nás dvoch myslíš, Pecador....... Lebo ak mňa, tak sa veľmi mýliš. Dôvod ? NIE JE KUCHÁR AKO KUCHÁR........ Jeden varí jedlá zo živočíchov a nízkoškrobových zelenín, atď, a druhý varí pudingy, pečie torty, atď..... A TO JE SAKRA ROZDIEL... :wink: .... asi taký ako mať sex na stanici s bezdomovkyňou, a erotiku s tantričkou (to prvé som neskúsil, a pokiaľ viem, ani to druhé, ale to druhé ma ešte čaká, tantričky nerastú na stromoch...)

NOWOCAYN_2 — čtv dub 03, 2014 7:03 pm
OndraN píše:
Abych se vrátil k tématu. Ten článek má v něčem pravdu a jinde zase ne. Solanin v bramborech je, to je OK. Solanin je požerový jed, který ničí sliznice žaludku a střev. Nejedná se o jed kumulativní, takže se nikde v těle nhromadí. Smrtelná dávka je veliká. Asi tak veliká, že bychom museli jednorázově sníst asi 2-3metráky normálních brambor a nebo 20-50kg naklíčených brambor (i s klíčky), aby nás to zabilo. Solanin je termoodolný jed, takže se vařením jeho objem nesnižuje. Ale, některé koření, má schopnost na sebe solanin vázat a toho se dost využívá (přídavek kmínu).
Někdo tady psal, že se vařením vytvářejí aromatické uhlovodíky. To je nesmysl. Tepelná úprava do 100st. C je v žádném případě nevytváří. Vznikají až při teplotách nad 120st. C, takže jen u smažených a pečených brambor, pečiva a jiných vysokoteplotně upravovaných škrobovin. Nejznámější a nejjedovatější je akrylamid.
Ideální úprava brambor je vaření v páře ve slupce (zachová nejvíce minerálů a vitamínů). Pokud už začínají klíčit, vaříme oloupané ve vodě s lžičkou kmínu. Nejlepši je vhodit brambory do vařící vody, méně se vyluhují.

No ale s čím ich chceš variť ??? .......... S mäsom či inou bielkovinnou potravou sa škob v zemiakoch "bije"............... Tak s čím ich chceš variť - so zeleninou ? ...... No fuj.............samý sacharid....... Ja som lesný mužík, ja radšej to, čo človeku ponúka les a lúka - bielkoviny a tuky (alebo ak chceš, tuky a bielkoviny)... Mimochodom, indiáni z tých 200 či koľko druhov zemiakov jedli len DVA DRUHY............ a aj to špeciálne upravovali sušením a pečením (ak dobre pamätám)....asi vedeli prečo...</p

OndraN — pon dub 07, 2014 2:01 pm

Pokud je to možné, tak vařím brambory na páře a ve slupce. Jím je i se slupkou, samotné, nebo s tvarohem, vejci na měko, kefírem. Ani jedna z těch kombinací mi nedělá problém, do dvou hodin je to stávené a tělo je spokojené. Pokud jím brambory samotné, tak mě alkalizují. S trochou bílkovin je reakce neutrální. Tělo si samo řekne co chce, takže když mám chuť na samotné brambory (tělo je lehce překyselené), dám si je jen samotné. Když na brambory (ale i něco jiného) chuť nemám, tak je nejím. Brambory pro mě představují hlavně zimní potravu, v létě na ně mám chuť jen vyjímečně.

Jarda — sob dub 26, 2014 6:51 pm
Nickname píše:
Zdravím pane Jardo,

mohl by jste se prosím vyjádřit stručně a výstižně k tomuto článku? Jíte totiž syrové brambory a tak by mě to zajímalo jak to vnímáte. Děkuji za Váš čas.

http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

Nenechte se vyděsit, na brambory vařené, pečené ani syrové snad nikdy nikdo nezemřel a že se jich zkonzumuje docela dost. Tím nechci říci, že v tepelně upraveném stavu jde o ideální potravinu, hlavně teplé dost cukají s krevním cukrem, což vám potvrdí každý cukrovkář.

Nickname — pát lis 07, 2014 9:09 pm

Máte někdo zkušenosti s Topinambury?
Jak chutnají? dají se i syrové? prý projímají a bolí po nich břicho, jinde zase jiný názor!

dík všem co přispějí :wink:

Jarda — ned lis 23, 2014 6:21 pm
Nickname píše:
Máte někdo zkušenosti s Topinambury?
Jak chutnají? dají se i syrové? prý projímají a bolí po nich břicho, jinde zase jiný názor!

dík všem co přispějí :wink:

Chutnají jako kedluben a příchutí lískových oříšků a celkem se dají jíst i vařené. Jsou výborné pro diabetiky, prakticky se po nich nezvedá krevní cukr.

Janula — pon kvě 29, 2017 8:39 pm

Takze zemiaky jest len surove a v supke? Kolko mozem takych zemiakov zjest naraz? Napr 3 stredne velke? A ak by som si ich na sucho upiekla v trube mozem k nim kusok masla?

Jarda — sob čen 10, 2017 11:49 am
Janula píše:
Takze zemiaky jest len surove a v supke? Kolko mozem takych zemiakov zjest naraz? Napr 3 stredne velke? A ak by som si ich na sucho upiekla v trube mozem k nim kusok masla?

Množství dle chuti a možností vašeho trávení, jinak brambora na loupačku s tvarohem a máslem je velice kvalitní jídlo.