Čaje a maceráty
Čaje patří do významné skupiny tekutin, které lidé pravidelně pijí v pevné víře, že jde o nápoje velice prospěšné, ale opak je pravdou. Trvalé pití čajů ať černých, zelených, ovocných či bylinných je nevhodné a dokonce zdraví škodlivé. Hlavně tělu škodí převařená horká voda, zbavená krystalické mřížky a radiovitality, která nám odebírá energii. Pitím čaje z převařené vody také přijímáme velké množství anorganických minerálů, které mají značnou schopnost sedimentovat v organizmu a zanášet tkáně a orgány solnými úsadami. Většinu čajů lze považovat za návykovou drogu, která vyvolává závislost. Mnohem vhodnějším pitím jsou maceráty. Hlavně ovocné maceráty jsou vhodné k pravidelnému pití a nemají žádné škodlivé účinky. Bylinné maceráty nikdy nepoužívejte samoúčelně, pouze pro chuť, ale vždy jen po dobu léčby.
Dobrý den, Velmi zajímavé. Taky jsem myslel, že zelené čaje jsou zdravé a vyloženě prospěšné. No, dneska už jako vitarián žádné vařené čaje nepiji, louhuji si šípkový skoro za studena (louhuji přes noc ve vlažné vodě). Ja tú vodu z RO niekedy trochu ráno prihrejem, ked ju dávam na prázdny žalúdok.
Destilovaná voda, vyrobená klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace), zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, ale pokud ji znovu zmrazíte a rozmrazíte, získáte vodu se všemi pozitivními vlastnostmi. Nedá se to ovšem provádět v plastové lahvi, protože tato voda se velice rychle a ochotně kontaminuje, je třeba použít nějaký nerezový pekáček, nebo ideálně nerezovou formu na srnčí hřbet, která se v mrazáku neroztrhne. Dle mého názoru je to docela drahé z hlediska nákladů na energii a zbytečně komplikované.
Pokud osmotickou vodu ohříváte na teplotu kolem 40°C , tak se nic neděje, ale rozhodně se vyvarujte ohřívání v mikrovlnce, nejvhodnější je elektrický sporák a nerezový hrnek, nebo varné sklo. Máte nějaký recept, jak ještě jinak zpracovat šípky, než na čaj, aby z nich nevymizely vitamíny? Taky macerovat?
Tak tady vás bohužel zklamu, šípky běžně nijak nevyužívám a mnoho zkušeností s nimi nemám. Můj názor je, že nejvhodnější by bylo je usušit, těsně před přípravou rozdrtit v hmoždíři, nebo na prášek rozbít v mixéru a potom dlouhodobější macerací z nich dostat to, co potřebuji. Dobry den, procitala jsem Vase odpovedi a rikal jste, ze nedoporucujete piti caju. Chtela jsem se zeptat, proc. procitala jsem Vase odpovedi a rikal jste, ze nedoporucujete piti caju. Chtela jsem se zeptat, proc.
Prostudujte tuto stránku a snad to bude jasnější http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_05.php ,jinak kopřivový čaj zahušťuje krev a pít ho jen tak z cvičných důvodů je nesmysl. Běžné ovocné čaje jsou nabušené chémií a o jejich zdravém působení na organizmus se dá s úspěchem pochybovat. Dobrý den,
Nehledejte za tím nějaký zázrak, obecně se dá tvrdit, že popíjení běžných čajů je přibližně stejně škodlivé jako popíjení alkoholu a pokud si uděláte pořádný magorák, tak se budete i motat, což je běžné v čajchárnách některých východních zemí. Tento červený čaj je trochu jiné kategorie a z tohoto pohledu je celkem bezpečný, nicméně pokud si přečtete tento článek, http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_05.php, tak vám bude jasné, že problém není ani tak v tom z čeho čaj děláte, jako v samotné převařené vodě. Pokud tedy budete tento čaj používat, je vhodné ho připravit koncentrovaný a po zchladnutí pod 50 °C do něho nasypat větší množství kostek ledu. Tající led opraví strukturální krystalickou mřížku tekutiny a s tou pak dokáže organizmus snadno pracovat, přičemž se zbytečně energeticky nevyčerpává. Toto platí i pro čaje ovocné a bylinné, které doporučuji pít také zásadně jako ledový čaj. Dobrý den! Dovolte mi, abych se zde ve zkratce vyjádřil k Vašemu článku na tomto serveru o hydrataci organizmu, článek 5. - "čaje a maceráty". Mám obavu, že tento článek je velmi zavádějící, když se snaží jednotvárně tvrdit, že pití čaje je "velice neprospěšné", v pozdějších diskuzích toto přirovnáváte, co se škodlivosti týče, dokonce k pití alkoholu!! Promiňte mi, ale toto považuji spíše až za opovážlivost matoucí člověka, který se v této problematice pokouší mít jasno. Myslím, že kupř. tradiční příprava zeleného čaje je naprosto v pořádku, kdy nejenže čaj nezaléváme horkou vodou (v mnoha případech pouze při telotě 65 - 70°C), ale vodu samotnou nepřevařujeme! Nejenže nám tak voda zůstane i nadále vitální, ale zůstane nám v ní i kyslík, jenž je potřebný k rozvinutí čajových lístků. Zelený čaj se při tradiční přípravě nikdy nesladí. Tradičním postupem se také při prvotním spaření čajových lístků můžeme zbavit většiny kofeinu (koneckonců, v porovnání třeba s šálkem kávy je ho tam všehovšudy 1/3, což rozhodně není množství, které by mohlo způsobit i při pravidelném užívání osteoporózu), jemuž se kromě jeho pozivitních stimulačních účinků vytýká zvýšení metabolismu vápníku, který je však v samotném čaji přítomen, to již však nikdo nezmínil. Neutralizovat účinky kofeinu můžeme rovněž i tím, že si počkáme na vylouhování množství tříslovin (děje se tak asi od 3. minuty louhování), trochu však na úkor hořčí chuti čaje - někomu ale může vyhovovat. Nehledě na to - občasné lehké "nakopnutí" kofeinem nemusí být vůbec na škodu. A v dnešní přebujelé době hovořit a čaji jako o návykové droze, to mi přijde spíše komické. Dobrá, snad pokud jste člověk, který nesní ani vajíčko, protože je od slepice, pak Vám doporučuji možnou závislost na této droze zvážit. A jako u všeho dobrého, tak samozřejmě i u čajů platí pravidlo se všeho s mírou, a tak nepředpokládám, že hodláte do sebe celé dny v rámci pitného režimu nalévat pouze čaj. Ovšem pokud se budeme držet jeho konzumace třeba do 1L denně a zbytek tekutin doplníme nejlépe vodou, třeba i z kohoutku, pak nevidím v popíjení obzvláště zelených čajů nejmenší problém - ba naopak! Věřte, že při pravidelné konzumaci smažené tučné stravy s vysokým obsahem cukru a soli Vás nezachrání nic, kromě změny jídelníčku, ale zelený čaj Vám zcela jistě může býti dobrým sluhou i pomocníkem právě při přechodu na zdravější způsob života.
V minulosti se zde objevila diskuze o zásaditosti piva, načež zde pak pan administrátor cosi odpověděl, nicméně správně poznamenal, že v pivní problematice rozhodně není expert. No a já mám prostě ten pocit, že zde autor (místy i dobrého) článku psal i o čajích, aniž by byl čajovým expertem, a právě proto informace v odstavci o čajích z článku ohledně hydratace organizmu nepovažuji za příliš relevantní a z tohoto důvodu vznikla tato má reakce.
Budu velmi rád za jakoukoliv reakci autora i ostatních a přeji hezký den! Jaroslav T. Dovolte mi, abych se zde ve zkratce vyjádřil k Vašemu článku na tomto serveru o hydrataci organizmu, článek 5. - "čaje a maceráty". Mám obavu, že tento článek je velmi zavádějící, když se snaží jednotvárně tvrdit, že pití čaje je "velice neprospěšné", v pozdějších diskuzích toto přirovnáváte, co se škodlivosti týče, dokonce k pití alkoholu!! Promiňte mi, ale toto považuji spíše až za opovážlivost matoucí člověka, který se v této problematice pokouší mít jasno. Myslím, že kupř. tradiční příprava zeleného čaje je naprosto v pořádku, kdy nejenže čaj nezaléváme horkou vodou (v mnoha případech pouze při telotě 65 - 70°C), ale vodu samotnou nepřevařujeme! Nejenže nám tak voda zůstane i nadále vitální, ale zůstane nám v ní i kyslík, jenž je potřebný k rozvinutí čajových lístků. Zelený čaj se při tradiční přípravě nikdy nesladí. Tradičním postupem se také při prvotním spaření čajových lístků můžeme zbavit většiny kofeinu (koneckonců, v porovnání třeba s šálkem kávy je ho tam všehovšudy 1/3, což rozhodně není množství, které by mohlo způsobit i při pravidelném užívání osteoporózu), jemuž se kromě jeho pozivitních stimulačních účinků vytýká zvýšení metabolismu vápníku, který je však v samotném čaji přítomen, to již však nikdo nezmínil. Neutralizovat účinky kofeinu můžeme rovněž i tím, že si počkáme na vylouhování množství tříslovin (děje se tak asi od 3. minuty louhování), trochu však na úkor hořčí chuti čaje - někomu ale může vyhovovat. Nehledě na to - občasné lehké "nakopnutí" kofeinem nemusí být vůbec na škodu. A v dnešní přebujelé době hovořit a čaji jako o návykové droze, to mi přijde spíše komické. Dobrá, snad pokud jste člověk, který nesní ani vajíčko, protože je od slepice, pak Vám doporučuji možnou závislost na této droze zvážit. A jako u všeho dobrého, tak samozřejmě i u čajů platí pravidlo se všeho s mírou, a tak nepředpokládám, že hodláte do sebe celé dny v rámci pitného režimu nalévat pouze čaj. Ovšem pokud se budeme držet jeho konzumace třeba do 1L denně a zbytek tekutin doplníme nejlépe vodou, třeba i z kohoutku, pak nevidím v popíjení obzvláště zelených čajů nejmenší problém - ba naopak! Věřte, že při pravidelné konzumaci smažené tučné stravy s vysokým obsahem cukru a soli Vás nezachrání nic, kromě změny jídelníčku, ale zelený čaj Vám zcela jistě může býti dobrým sluhou i pomocníkem právě při přechodu na zdravější způsob života.
V minulosti se zde objevila diskuze o zásaditosti piva, načež zde pak pan administrátor cosi odpověděl, nicméně správně poznamenal, že v pivní problematice rozhodně není expert. No a já mám prostě ten pocit, že zde autor (místy i dobrého) článku psal i o čajích, aniž by byl čajovým expertem, a právě proto informace v odstavci o čajích z článku ohledně hydratace organizmu nepovažuji za příliš relevantní a z tohoto důvodu vznikla tato má reakce.
Budu velmi rád za jakoukoliv reakci autora i ostatních a přeji hezký den! Jaroslav T.
Máte pravdu, nejsem na čaje expert a ani se na takového nepasuji. Sám piji čaje pouze ve stavu obnovené strukturální mřížky a jednoznačně pouze z léčebných důvodů k čemuž mnoho příležitostí naštěstí nemám. Tak, jak popisujete přípravu čaje vy, to možná žádný problém představovat nebude, ale na rovinu vám řeknu, že jste první člověk o kterém vím, že si takto čaj připravuje. Spíše znám velmi dobře za ty roky lenost lidí dělat cokoliv přesně a ještě k tomu složitě, což vámi uvedená varianta přípravy nepochybně znamená. Lidé prostě na čaj nalijí vařící vodu, pak jdou někam klábosit, nakonec škodlivý výluh ještě pořádně osladí a vypijí, tedy se obávám, že zde nic zdravého nehrozí. Navíc tady nikde netvrdím, že jsem neomylný a vyloženě upozorňuji, že se jedná o moje, nebo převzaté názory. Ano čtete správně názory, nikoliv fakta, nebo dokonce nevyvratitelná fakta. I k tomu pivu se jednalo o názor a toho vypiji určitě mnohem více než čaje, nebo dokonce kávy, kterou jsem pil za svůj život celkem dvakrát a to vždy na schůzích ROH za minulého režimu. Nikomu nic zakazovat nehodlám, každý má své zdraví ve svých rukou, ale nadále si dovolím tvrdit, že běžná konzumace čajů je škodlivá. Uznávám, že velká spousta lidí (i já se k nim dříve řadil) si doma na běžné bázi připravuje (a teď bych použil Vaše slova) jakýsi "škodlivý výluh" v domnění, že se jedná o kvalitní nápoj, avšak ve skutečnosti se v podstatě jedná o nedobře připravenou a nekvalitní, mnohdy i přestárlou a zcela zvětralou, pytlíkovou náhražku čaje. Tato substance však mnohdy nemá nic společného s opravdovým čajem a proto bych ji tak snad ani nenazýval. S pozdravem, S pozdravem,
Děkuji za uznání mé piplavé práce, to se nestává zase tak často a od oponenta to je poprvé, což potěší dvakrát. Pokud se týká mého zmírnění striktního tvrzení o škodlivosti čajů, tak je otázkou, zda se oba bavíme o téže věci. Já čaje neodsuzuji ani tak pro kvalitu, či konkrétní druh čaje, proti tomu toho zase tak moc nemám a proti zelenému čaji již vůbec ne, ale pro aplikaci destrukturalizované vody, která se není schopna vázat do buněk a velice snižuje energetiku těla, což považuji za zásadně špatné. Je otázkou, kolik lidí by bylo ochotno čaj uvařit, pak zmrazit a zase rozmrazit, čímž by se strukturální mřížka obnovila a energeticky by tento čaj člověku neškodil. Také je diskutabilní jak by tento čaj chutnal těm fajnšmekrům, kteří ho opravdu dělají poctivě a vychutnávají si právě ty jemné detaily, které by takto asi přišly vniveč. Já kupodivu dost často nemocným určité čaje doporučuji, ale nejde o běžné druhy, ani o standardní způsob přípravy a ty považuji za jednoznačně prospěšné. jardo, nějak se nedokážu vyrovnat s informaci, že přelití bylinek horkou vodou je neúčinné. Já si neosobuju právo na kandidaturu baba bylinářka, ale v mém životě už mi párkrát bylinky /myslím klasicky uvařený čaj/pomohly. Můžete říci "víra TVÁ TĚ UZDRAVILA". Ale někdy frungovaly i proti mé vůli a z neznalosti. Jeden naprosto evidentní případ z poslední doby. Při Breusově dietě se pije šalvějový čaj. No tak jsem ho pila a asi po 2 týdnech jsem celá překvapená zjistila, že se přestávám potit. Protože mám nadváhu a jsem v letech, tak to pocení u mě nastavá poměrně rychle a upřímně ho nesnáším. Takže pro mě pozitivní zjištění a ještě jsem z toho /já blbka/ měla radost. Až po ukončení diety jsem náhodou zjistila, že šalvěj má mimo jiné i tyhle účinky. Jéžiši, co mám dělat, když některé byliny se musí dokonce vařit. I lapacho. Co s tím?
Já nikde netvrdím, že používání normálně vyrobených čajů je neúčinné, ale tvrdím, že to organizmus energeticky vyčerpává, pokud použijete převařenou-destrukturalizovanou vodu. Jak to řešit zde také píšu a není to takový problém, čaj se dá zmrazit, pak se rozmrazí a použije, případně se vyrobí koncentrovanější čaj, nechá trochu zchladnout, tak na 50-60 °C a potom se v něm rozpustí větší množství kostek ledu, čímž se krystalická mřížka celkem snadno obnoví. Takže příklad, jestliže chci 1/2 l čaje, uvařím 2dcl a 3 dcl dodám v kostkách ledu. Je to O.K. nebo je třeba rozdíl ještě zvětšit?
To ani nemusí být tak velký poměr, bohatě stačí stejným dílem, nebo dokonce může být ledu i méně, velice to záleží na teplotě vody do které ten led házíte a výsledný produkt by měl mít zhruba pokojovou teplotu. Zkouším dělat maceráty. Připravuju si bylinkový proti kandidě od Popova. 12 hodin se mi zdálo málo, bylo to slabé. Teď si ho připravím večer a piju druhý den odpoledne, když přijdu z práce. Má tahle procedura nějaké limity, aby se to nelouhovalo zase příliš dlouho? Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný. Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný.
Domnívám se, že ne, ale zase příliš dlouhá doba by teoreticky mohla namnožit ve výluhu nějaké breberky. U čaje proti kvasinkám je to asi blbost, ale u jiných čajů se mě to zase tak nepravděpodobné nezdá. Ta doba bude asi bez problémů do 24 hodin, ale delší doba se mě již moc bezpečná nezdá. Měl bych ještě dotaz k této problematice: 1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou 2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody? 3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že? 1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou 2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody? 3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že?
1.52 °C Pane Jardo, vy mě utrápíte - jídlo studený a málo vydatný, voda ledová - jak mam přežít zimu?
Tak to řešte jako naši předci, většina roku na této syrové stravě a na zimu přiložit trochu jitrnic ze zabijaček a vydatnější jídlo sice plné kyselin, ale s dostatkem energie a kvanta kysaného zelí se syrovou kořenovou zeleninou a saláty pickles. Také v tomto období jedli husy, kachny a jinou pernatou zvířenu, ryby a mnoho dalších jídel, které v létě nejedli ani náhodou, protože to nemělo žádnou logiku. Tam jim bohatě stačilo vypít domácí černé pivo s rozklepnutým žloutkem ze syrového vejce, kus chleba se sádlem a cibulí a celý den tvrdě makat. Není to sice ideál, ale tělo se nesmí znásilňovat v žádném směru, trochu si nastudujte jin a jang z čehož pochopíte, že v zimním období se dá docela dost přiložit a záleží na každém jednotlivci jak se k tomu postaví. Většinou stačí zařadit třeba jáhly, které jsou silně jang a funguje to i bez těch jitrnic, ale každému dle jeho gusta. Dobrý deň, ak pijem čaj a zamrazím a rozmrazím alebo tam pridám zopár kociek ľadu tak bude už kryštalická mriežka obnovená. Dá sa to isté urobiť aj s polievkou, že tam pridám zopár kociek ľadu a mriežka sa obnoví? Inak už to sem nepatrí ale môjmu kamarátovi hrozne smrdí z úst a ja mu chcem pomôcť a ako tak pozerám na stránky tak som sa dozvedel, že teplé jedlá spôsobujú natiahnutie žalúdku a a tam už sa už netrávi ale hnije alebo kysne a z toho ten zápach. On miluje polievky samozrejme teplé tak ma napadlo či to nieje z tých polievok. Ak sa poruší kryštalická mriežka vody tak potom tá voda v tele sedimentuje? Nezvykol si na tú prevarenú vodu už náš organizmus za niekoľko rokov?
Co funguje u vody, to nefunguje u polévky a jiných řídkých jídel, nemůžete obnovovat krystalickou mřížku v nějakém roztoku, jde to pouze u vody. Zápach z úst je většinou od špatného žaludku a ten je špatný z polévek, nicméně na to je dobrá očista žaludku a ne zmrazování polévek, ty by jíst prostě neměl. Ta voda nesedimentuje, sedimentují minerály a voda se nedostane do buněk, což velice škodí a tělo značně strádá. To není o zvyku, prostě ji geneticky neumíme, náš dávný předek se k převařené vodě dostat nemohl a za několik století geny nepředěláte, na to je potřeba delší doba. Dobrý den pane Jardo, chtěl bych se Vás zeptat na to, jestli lze pro maceráty používat jak čerstvé, tak i sušené ovoce a zajímal by mě tip na nějaký lahodný macerát - jaké suroviny používáte? Děkuji moc chtěl bych se Vás zeptat na to, jestli lze pro maceráty používat jak čerstvé, tak i sušené ovoce a zajímal by mě tip na nějaký lahodný macerát - jaké suroviny používáte? Děkuji moc
No čerstvé asi moc ne, to vám chutě špatně pouští, ale šlo by patrně něco vyluhovat i z drtě z odšťavovače, ale nezkoušel jsem to. Jinak se hodí klidně jakékoliv sušené ovce, klidně i křížaly, nebo i sušené slupky z jablek. Já to moc nedělám, prostě jsem názoru, že čaje k životu nepotřebuji a tedy ani macerované, na pití je nejlepší čistá voda. Rád by som si urobil čaj z brečtanu vraj je to dobré na vylučovanie hlienu a tak by som to skúsil. Akú dávku tých listov mám zvoliť na 0,5 litra čaju aby som sa nepredávkoval a nemalo to trvalé následky?
Já osobně s ním zkušenosti nemám a vzhledem k jeho slušné jedovatosti bych doporučoval maximální opatrnost. p. Jarda Chcem sa Vas opytat aky mate nazor na denne pitie tychto cajov ako rooibos, lapacho a zeleny caj. Vsetky tieto caje su vraj velmi dobre: 1. rooibos ma vela mineralov a vitaminov vraj a je dobry na travenie a vseobecne chutny cajik chcem vediet Vas nazor ci je mozne pit tieto caje aj za nejakym ucelom teda za tym ucelom ako som popisal na co sa pouzivaju alebo ci tieto caje su slabe a bezcenne a nie teda su vhodne na dlhodobejsie pitie. Pripadne ci vobec odporucate pit caje za nejakym ucelom. vdaka Chcem sa Vas opytat aky mate nazor na denne pitie tychto cajov ako rooibos, lapacho a zeleny caj. Vsetky tieto caje su vraj velmi dobre: 1. rooibos ma vela mineralov a vitaminov vraj a je dobry na travenie a vseobecne chutny cajik chcem vediet Vas nazor ci je mozne pit tieto caje aj za nejakym ucelom teda za tym ucelom ako som popisal na co sa pouzivaju alebo ci tieto caje su slabe a bezcenne a nie teda su vhodne na dlhodobejsie pitie. Pripadne ci vobec odporucate pit caje za nejakym ucelom. vdaka
Příležitostně ano, ale na pravidelné denní pití není vhodný ani jeden a osobně já bych uznal asi pouze to Lapaco a to jenom z léčebných důvodů. p. Jarda vdaka za odpoved, lapacho je vhodnejsie aj na dlodobe uzivanie podla Vas? Predpokladam ze stejne jeho pozitivne ucinky sa neprejavia za dva tri dni. vdaka za odpoved, lapacho je vhodnejsie aj na dlodobe uzivanie podla Vas? Predpokladam ze stejne jeho pozitivne ucinky sa neprejavia za dva tri dni.
Dá se pít i delší dobu, ale denně určitě ne, má také své mouchy a na dlouhodobé denní užívání vhodné není. Zdravím pana Jardu i všechny ostatní, jeden pán mi řekl že je jeden velice dobrý z bylinek dělaný nápoj čínský jméno Phyto chi. Našla jsem to na netu a vypadá to dobře. můžete k tomu něco napsat? Pane Jardo přesunte to prosím Vás kde by to mělo být magdalena
Tak kromě ceny určitě dobrý, ale osobní zkušenosti s ním nemám, nicméně se domnívám, že podobných výsledků lze dosáhnout i pomocí mnohem levnějších bylinných postupů. Zdravím a děkuji pane Jardo jak za přesunutí tak za odpověď - to je hrůza chodím na forum dost dlouho a ještě se tu nevyznám.
Tak ten bertrám určitě a mnohé další, ale to stejně není cesta k úspěchu u stavu těla, který jednoznačně plyne ze zahleněného střeva. Měla by tedy přehodnotit své priority ohledně času, protože jak bude mít raka plic, tak bude mít už času dost, ovšem je otázkou zda jí bude co platný.
Na plľúca a priedušky pohľadaj tu: Zdravím jak pana Jardu tak i Sybillu a děkuji za odpověď. Zkusím něco najít - ten bertram jsem již objednala
To je dobrý zdroj informací. Dobrý den, je to už přibližně rok co jsem kvůli chuti a zdr. problémům vynechal normální cukr a nahradil ho hnědým cukrem kandys který je, dá se říci "kostkový" či spíše neforemné kusy. Z normálního cukru mě skoro pokaždé pálila žáha a bylo mi z něj celkově těžko, hnědý je v tomto lepší. Zajímalo by mě je i tento cukr stejně školdivý jako ten normální nebo to byl a je placebo efekt? Jak jsou škodlivé/zdravé černé, zelené a ovocné čaje? Nemám na mysli to co člověk běžně koupí v supermarketu, ale skutečný sypaný čaj. Černý mi pomáhá s rozumem a pamětí, navíc úspěšně nahradil kávu. Zelený mi zase trochu pomohl s močením a zažíváním, pokud jsem to pochopil správně tak mám zůženou močovou trubici. Teď si užívám nejspíš se zánětem močového měchýře který úspěšně léčím urologickým čajem který za 2 dny částečně vyřešil to co nezvládly antibiotika za 14 dní(alespoň jsem zjistil že jsem dost alergický na penicilin). Taky už moc nevěřím na "zázračné bílé pláště", sanitka si mě dvezla se silnou bolestí(měl jsem chuť lozit po zdi) na pravé straně v podbříšku s podezřením na slepé střevo. Na sono vše v pořádku, vzali mi slepé střevo kterému nic nebylo a bolesti sami odezněly. Samozřejmě neví co mi bylo. Bolest se vrací 1-2 krát za měsíc, řeším to prasáckým způsobem kdy se "zdroguji" tak že si rozpustím 2 prášky ibuprofen 400 ve vodě, účinek se dostaví během 5 minut. S touto bolestí jsem byl v nemocnici 3 krát, pokaždé nic nezjistily a potřetí vzali alespoň ten slepák. Ještě menší dotaz, jaký máte názor na antidepresiva? Vím že je to velice široké spektrum "léků"(legálních drog). Mám aspergerův syndrom, maniodeprese a sociální fobii. Na vše bych měl polykat veselé pilule ale nemohu. Jediný efekt který na mě mají je že snižují IQ snad na 70 bodů a mozek si to uvědomuje, velice nepříjemný stav srovnatelný s rybou v akváriu. Mám štěstí že jsem si neprošel léčebnou kde bych se proti práškům těžko bránil a taky že to zvládám i bez prášků když nic jiného nezbývá. Teď si "užívám" důchodu a mám hrůzu z toho že kvůli posudkovému lékaři budu muset v budoucnu do té léčebny jít. Díky za vaši odpověď a také díky za tyto stránky, jsem rád že budu moci pomoci sobě a nejbližším. S pozdravem Fox. P.S. Pokud jsem ve špatné sekci prosím o přesunutí, nenapadlo mě kam dotaz hodit. Ani název se mi nepovedl, ale co už. Odpovědi už tu jsou zapsané, pročtěte si... Jak jsou škodlivé/zdravé černé, zelené a ovocné čaje? Nemám na mysli to co člověk běžně koupí v supermarketu, ale skutečný sypaný čaj. Černý mi pomáhá s rozumem a pamětí, navíc úspěšně nahradil kávu. Zelený mi zase trochu pomohl s močením a zažíváním, pokud jsem to pochopil správně tak mám zůženou močovou trubici. Teď si užívám nejspíš se zánětem močového měchýře který úspěšně léčím urologickým čajem který za 2 dny částečně vyřešil to co nezvládly antibiotika za 14 dní(alespoň jsem zjistil že jsem dost alergický na penicilin). Taky už moc nevěřím na "zázračné bílé pláště", sanitka si mě dvezla se silnou bolestí(měl jsem chuť lozit po zdi) na pravé straně v podbříšku s podezřením na slepé střevo. Na sono vše v pořádku, vzali mi slepé střevo kterému nic nebylo a bolesti sami odezněly. Samozřejmě neví co mi bylo. Bolest se vrací 1-2 krát za měsíc, řeším to prasáckým způsobem kdy se "zdroguji" tak že si rozpustím 2 prášky ibuprofen 400 ve vodě, účinek se dostaví během 5 minut. S touto bolestí jsem byl v nemocnici 3 krát, pokaždé nic nezjistily a potřetí vzali alespoň ten slepák. Ještě menší dotaz, jaký máte názor na antidepresiva? Vím že je to velice široké spektrum "léků"(legálních drog). Mám aspergerův syndrom, maniodeprese a sociální fobii. Na vše bych měl polykat veselé pilule ale nemohu. Jediný efekt který na mě mají je že snižují IQ snad na 70 bodů a mozek si to uvědomuje, velice nepříjemný stav srovnatelný s rybou v akváriu. Mám štěstí že jsem si neprošel léčebnou kde bych se proti práškům těžko bránil a taky že to zvládám i bez prášků když nic jiného nezbývá. Teď si "užívám" důchodu a mám hrůzu z toho že kvůli posudkovému lékaři budu muset v budoucnu do té léčebny jít. Díky za vaši odpověď a také díky za tyto stránky, jsem rád že budu moci pomoci sobě a nejbližším. S pozdravem Fox. P.S. Pokud jsem ve špatné sekci prosím o přesunutí, nenapadlo mě kam dotaz hodit. Ani název se mi nepovedl, ale co už.
To s tím slepákem nebylo rozumné, on tam není jen tak pro legraci jak tvrdí bílé pláště, ale má zcela jasný význam, nicméně to už asi nevymyslíte, reklamovat se to nedá. Pokud se týká čaje a cukru, tak neexistuje zdravá varianta, prostě na oboje zapomeňte a máte po starostech. Na pití je voda a pokud možno super čistá. Veškeré popsané potíže podle všeho plynou z nedostatku kyseliny chlorovodíkové v žaludku a přemnožené kvasinky, čili si obě témata nastudujte a uvidíte jak si alespoň část těch svých potíží vyřešit, případně je možná odstraníte úplně, ale to se dopředu odhadnout nedá. Antidepresiva nic neřeší, pouze překrývají problémy vzniklé z jedů, které vypouští kandida, ale za určitých okolností může velké zklidnění omezit kandidu a naopak omezením kandidy docílíte stavu pohody. Ok, díky moc. Měl jsem více číst než hned psát, to je moje prchlivá povaha se kterou už dlouho bojuji. Cukry se budu snažit výrazně omezit a nakonec vynechat úplně. Stejně tak s čajem, alespoň ze začátku zkusím dlouhodobější louhování za teploty 50-60 stupňů. Zmražený čaj mi přijde jako výborné řešení. Stejně tak ve stravování mám trochu velké mezery, ale to je na hodně dlouhou debatu při které bych se nedozvěděl nic nového než to co už zde bylo řečeno. K těm antidepresivům, já na ně nereagoval normálně. Účinek byl okamžitý(cca za dva dny proti 3 týdnům) s tím že jsem se cítil jako po silném analgetiku v nemocnici plus bez možnosti normálního racionálního uvažování(v léčebnách se těmto pacientům říká zelenina). Deprese zůstaly i po měsíčním užívání prášků, déle jsem je nevydržel brát. Doktor na mě zkoušel několik antidepresiv se stejným výsledkem. Vždy když jsem ukončil "léčbu" tak se běhom dvou dnů dostavila obrovská úleva když se vracel rozum. K těm antidepresivům, já na ně nereagoval normálně. Účinek byl okamžitý(cca za dva dny proti 3 týdnům) s tím že jsem se cítil jako po silném analgetiku v nemocnici plus bez možnosti normálního racionálního uvažování(v léčebnách se těmto pacientům říká zelenina). Deprese zůstaly i po měsíčním užívání prášků, déle jsem je nevydržel brát. Doktor na mě zkoušel několik antidepresiv se stejným výsledkem. Vždy když jsem ukončil "léčbu" tak se běhom dvou dnů dostavila obrovská úleva když se vracel rozum.
U těch antidepresiv není divu, prostě vás otrávila kvasinka a on do toho otráveného těla valí další jedy, myslíte, že to může fungovat, já myslím, že ne a pokud vůbec, tak dlouhodobě určitě ne, prostě se tělo musí vyčistit a pak bude fungovat vše. Čaj Lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu Lapacho, jehož domovinou jsou lesy v Bolívii, Brazílii, Peru, Argentině a Paraguaji. I u nás je posledních letech velmi ceněn pro následující léčebné účinky: Odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy. Příprava: Podle toho co sem zjistil je černej čaj kyselinotvornej a zelenej neutrální. Co bílý čaje? Samozřejmě s obnovenou krystalickou mřížkou a pité s mírou. Koupil sem si fungicidní lapacho, který chci pít přemražený do konce protikvasinkový diety. Teď piju převážně přemraženej vývar z fungicidního zázvoru s rooibosem. Dělám to dobře? Odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy. Příprava:
Lapacho je výborné o tom není pochyb a lze ho pouze doporučit. Koupil sem si fungicidní lapacho, který chci pít přemražený do konce protikvasinkový diety. Teď piju převážně přemraženej vývar z fungicidního zázvoru s rooibosem. Dělám to dobře?
Pokud obsahuje čaj teiny, není dle mého názoru vhodný a ta uvedená kombinace mě špatná nepřipadá.
Biely čaj sa vyrába z mladých lístkov a tzv. tipsov (vrchné nerozvinuté chlpaté lístky), ktoré sa zbierajú na skorú jar. Nerolujú sa, hneď sa nechajú zvädnúť a po dlhšej dobe zvädnutia sa ich pretriasaním dosiahne slabá fermentácia, ktorá sa urýchlene pozastaví parením alebo sušením bez prudkého zahrievania. Biely čaj sa pripravuje pri nižších teplotách a nezavinuje sa. Biely sa nazýva vďaka už spomínaným striebristo bielym chĺpkom nachádzajúcich sa na neotvorenom púčiku čajovníka, ktorý sa používa na výrobu najkvalitnejších odrôd (Silver Needle –Strieborná ihla).
Uvádí se, že bílé čaje mají velmi málo tříslovin a teinu.
Já jsem ho nikdy nezkoušel, čili jednoznačnou odpověď na to nemám, ale poznáte přeci jestli močíte po jeho vypití výrazně více, než po vypití vody a pak je nevhodný. p Jarda Chcem sa opytat ako je to so zelenym cajom kedze odobera telu vapnik, ci je vhodne ho uzivat ako extrakt so zeleneho caju v tabletach ktore sa daju zakupit v doplnkoch vyzivy alebo v lekarnach. Vieme, ze tajomstvo zeleného čaju spočíva v skutočnosti, že je bohatý na katechínové polyfenoly, hlavne epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG je silný antioxidant: okrem inhibície rastu rakovinových buniek takéto bunky aj zabíja, a to bez poškodenia zdravého tkaniva, je mozne ze v tabletach s vysokym obsahom EGCG bude takto uzivany extrakt lepsou volbou ako pitie horuceho caju? Ma vobec zeleny caj zmysel na zlepsenie vitality, energie, zlepsenie prekrvenia, zlepsenie travenia? Alebo je to nejaky moderny fenomen a oblb na ludi? Chcem sa opytat ako je to so zelenym cajom kedze odobera telu vapnik, ci je vhodne ho uzivat ako extrakt so zeleneho caju v tabletach ktore sa daju zakupit v doplnkoch vyzivy alebo v lekarnach. Vieme, ze tajomstvo zeleného čaju spočíva v skutočnosti, že je bohatý na katechínové polyfenoly, hlavne epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG je silný antioxidant: okrem inhibície rastu rakovinových buniek takéto bunky aj zabíja, a to bez poškodenia zdravého tkaniva, je mozne ze v tabletach s vysokym obsahom EGCG bude takto uzivany extrakt lepsou volbou ako pitie horuceho caju? Ma vobec zeleny caj zmysel na zlepsenie vitality, energie, zlepsenie prekrvenia, zlepsenie travenia? Alebo je to nejaky moderny fenomen a oblb na ludi?
Tak oblbovák to není, nicméně také se nedá čekat nějaký zázrak, což si mnoho lidí myslí. Osobně čaje zrovna nemusím, ale ten extrakt by možná byl použitelný, na to nedovedu odpovědět, zde zkušenost nemám. Odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy. http://www.celostnimedicina.cz/kocici-d ... s-claw.htmČajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla, stimuluje tvorbu bílých krvinek, zejména T lymfocytů a tím zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu. Upravuje vysoký krevní tlak, omezuje vznik trombózy a může pomoci při snížení rizika tvorby krevních sraženin. Snižuje tlukot srdce a hladinu cholesterolu v krvi. Omezuje riziko vzniku Crohnovy nemoci, různých zánětů, infarktu, artróz, revmatizmu, astmatu, žaludečních vředů, alergií a kandidóz. Podporuje činnost hormonálního systému, detoxikuje organizmus a snižuje některé negativní projevy u nemocných infikovaných virem HIV, onkologickým onemocnění, leukémií a hemeroidů. Uncaria tomentosa je taktéž hojně využívána Indiány kmene Cashibo v Peru jako přírodní antikoncepce.
Je to bezpochyby skvělá záležitost, svými účinky srovnatelná například s lapachem. Chuťově však nemusí každému sedět. Dobrý deň!
To co popisujes je vsechno velmi zdrave, aspon zazvor, cesnek, med a asi i zeleny caj. At uz ti to pomuze na tvuj zdravotni problem nebo ne, urcite ti to neublizi a muze to pomoct i na jine problemy nebo jako prevence jinych problemu. Takze bych ti doporucoval aspon mesic to vyzkouset a sama nejlip poznas, jestli to pomaha. A muzes nam pak dat vedet zda to opravdu pomohlo.
Tak určitě vám uvedené věci neuškodí, ale asi ani zásadně nepomohou, problém většinou stojí a padá na hladině vitamínu D3, což má nízko skoro každý a konzumaci kolagenu a omega 3 mastných kyselin. Velice vhodné je také srovnat pH, to je schopné kyselost v postižených oblastech zredukovat a tím odezní i bolesti. Včera jsem si poprvé udělal ještě večer čaj z tymiánu, kurkumy, hřebíčku, heřmánku, bobkového listu a ostropestřece. Celou noc až do bílého rána jsem nemohl usnout. Mohla to způsobit jedna z těch bylin? a preco to pijes na vecer? myslim ze z takej kombinacie na noc by asi nikto nespal... Bylinama to asi stejně není, protože jsem čilý jak rybka i přes den. To by ani kafe nedokázalo. Je to spíš důsledek víkendové očisty lymfatických cest. Sice jsem to šidil, protože jsem citrusové šťávy proložil polívkou, chlebem, jabkama a hromadou pomerančů, ale i tak to očividně zabralo. Kdysi mi známá doporučila nějaký čaj s bylinek, který na spánek zabíral, ale teď si vůbec nevzpomenu, co všechno v tom bylo. Ty správné bylinky určitě zabírají. tak podla mna on tu zmes nepije na to aby podporil spanok... ci sa mylim? to zlozenie mi pride skor take ocistne... na spanok by som namiesala ine byliny -medovka, lubovnik, lebandula, chmel a pod...
No, po tomto by asi spal málokdo, minimálně bobkáč je vyhlášená kytka na mužskou slabost, čili její požití člověka pěkně nastartuje.
Dobrý den, omlouvám se že reaguji na již poněkud starší příspěvky, ale potřebuji si v tom udělat trochu jasno. Jinak jsem tu nový a vaše stránky se mi líbí. Našel jsem v nich hodně dobrých věcí, které jsem si po svém změnil. Děkuji vám za inspiraci. Děkuji za odpověď. Jinak jsem tu nový a vaše stránky se mi líbí. Našel jsem v nich hodně dobrých věcí, které jsem si po svém změnil. Děkuji vám za inspiraci. Děkuji za odpověď.
Jak dávný předek by to měl přesně být, toť otázka, ale používání ohně určitě nekoreluje s vařením. Zpočátku by se dalo uvažovat patrně pouze o pečení, ale nebyl hrnec, což je docela problém, vodu v dlaních nad ohněm ohřívat moc nejde. Vaření vody je mnohem mladší proces, tam patrně bude možné nějakou nulu škrtnout, ale přesné datum neznám. Odšťavňovač je jiná věc, zde se cíleně uvolní živiny z ovoce, nebo zeleniny a odstraníte vlákninu, což je dnes pomalu nutné vzhledem ke kontaminaci vlákniny a nedostatku živin obsažených v těch surovinách. Odšťavnění živiny koncentruje a nemusíte přijímat tolik vlákniny, ona také není pouze zdravá a má svoje mouchy. dobrý den, zaujal mě váš článek a chtěla bych se zeptat...
Tak proč ne, já tam nevidím nic špatného. A treba takoveto sackove ovocne caje - https://www.decodoma.cz/Cerny-caj-Jahody-a-kiwi.html . Je to z te druhe stranky mince mene neprospesne jako treba kvalitni zelene/cerne caje? Moc mi tento caj chutna a kupuji a piju ho ve velkkem.
Nevím co tam je myšleno tím výrazem aromatizovaný, není tam nic uvedeno a člověk si pod tím může představit ledasco. Každopádně jednou za čas se tím nic pokazit nedá.
Všude právě píší, že se ráno na lačný žaludek nemá pít nic studeného, že to není dobré pro žaludek.
Ono vše má svá pro a proti, ale jak to píšete tak to opravdu radí, nicméně i obrácený postup má své nesporné výhody. Moje přítelkyně začala pít pravidelně zelený čaj a objevila se u ní poprvé v životě candida. Dočetla se na netu, že zelený čaj bokuje vstřebávání kyseliny listové a železa a že ho nemají pít těhotné ženy. A taky že blokuje některé trávicí enzymy a tím zhoršuje střevní mikrofloru a proto přítelkyně zelený čaj pít přestala a candida zmizela. Myslím, že tyhle vedlejší účinky zeleného čaje si málo lidí uvědomuje.
Neřekl bych že jde o nějak neznámý fakt že teiny blokují přístup k mnoha živinám a dokonce to zde občas doporučuji při vysokých hladinách železa aplikovat tak že těsně po jídle se vypije trochu kafe, nebo čaje a železo se prostě nevstřebá. Dá se tím poměrně efektivně snižovat vysoká hladina železa v těle. Kandida nemusí být přímo vyvolaná tím čajem teiny a kofeiny navíc narušují přirozenou regulaci některých hormonů a tím se může snížit obranný potenciál těla vůči různým šmejdům. Mimo čaje má tento efekt třeba zmíněné kafe, nebo guarana, případně kakao a veškeré výrobky z něho.
A je pravda, že třísloviny překyselují organismus? Četl jsem, že třísloviny ze zeleného čaje (pokud je dlouho a silně louhovaný) rozvracejí acidobazickou rovnováhu. Je to prý dost běžný nežádoucí účinek zeleného čaje. Dúfam, že kakao v dávke 7g denne (cca napríklad 10g 70% čokolády) nepredstavuje u dospelého zdravého jedina problémm..... Zato v prípade 50-100g vysokopercentnej (70% a viac) čokolády denne by som sa nedivil... Ale 10g čokolády u dospelého muža s perfektnou stravou snáď tento účinok nemá...
Dobre vedieť... Ja som pár týždňov pil zelený čaj (vždy úplne mimo jedla, X hodín od jedla), a po pár dňoch som zacítil, že mi nerobí dobre...na žalúdok, alebo na pankreas...neviem to pocitovo zistiť...
I na tom, je kus pravdy, nicméně zase tak nepřekonatelný problém bych v tom nehledal. V tradičních oblastech pěstování čaje existují i dnes čajchárny a tam se extra silným čajem místní přímo opíjejí a že by to na nich zanechávalo nějaké větší škody na zdraví se moc nezdá. Například ve staré části Taškentu jsou také ještě původní čajchárny. Je v nich čisto a koberce, které pokrývají prostor pro hosty, by byly ozdobou každého moderního bytu. Pití čaje je v Uzbekistánu stále obřadem a čaj se tu pije pochopitelně silný, neslazený a připravený ze zeleného čaje. Místní si to pochvalují, ale cizinec to musí zkoušet opatrně ne každému to sedne, prostě jiný kraj jiný mrav. Len pre zaujímavosť si dovolím poznámku. Čaj síce je nesladený, ale na stole majú v miskách "vastočnyje sladosti" - tak nám to preložil ruský sprievodca. Sú to drobné kúsky cukroviniek, niečo ako turecký med, karamel, tie si dajú do úst a cez to popíjajú čaj. Aspon tak som to videla pred rokmi v Samarkande. A návševa typickej čajchany je pre našinca ozaj veľmi pekný zážitok.
Tak určitě mají všude rádi sladké, to je celosvětový problém a regionálně si to vždy vyřeší po svém, dokonce i původní indiáni mimo sbírání medu měli rádi určité sladké byliny, člověk je všude stejný. Jinak je určitě dobré si uvědomit že každý národ má svá specifika a to co je dobré někde nemusí nutně být dobré jinde, svoji roli hrají i podnební podmínky a na ně jsou nastaveny místní zvyklosti. Osobně mám zážitek s návštěvou mongolské rodiny kde jsem byl pozván na tradiční mongolské hody a musím říci že to bylo silné kafe a hodně těžko jsem to rozdýchával. Vše plavalo v tuku a našinec to dá opravdu těžko, nicméně je třeba si uvědomit že ta strava je nastavena na místní podmínky a tam není problém že v zimním období klesají noční teploty až k minus 60 stupňům tedy je potřeba přikládat do kotle aby člověk nezmrznul. Dovolím si také poznámku - jest možno sladké věci nejíst vůbec. A to proto, že na ně nikdy nemáte chuť. Kdykoliv si dám koláč (kvalitní, špičkový, doma dělaný - na řemeslném trhu, kde to je děláno noc před tím z toho nejlepšího, poznám, že je dobrý, chutná mi. Ale nikdy mne nenapadne si dát ještě jeden.
Tak jistě, ovšem lidí kteří ovládají sami sebe a jinak je neovládá prakticky nic je opravdu málo. Ahojte.
Vyskusaj cerstvo vylisovanu hroznovu stavu, ale teraz dostanes len zahranicne nizkokvalitne. To by som na testy moc nepouzival. Najblizsie bohuzial az na jesen budu take male odrody cerveneho hrozna, co sa pouzivaju najma na vino. Tie sa bohate na triesloviny, a rozne farbiva, vsetko to co by mohlo hrozno robit negativne, maju toho najviac. Tak to si vylisuj, a vyskusaj ci ti to robi tiez. Ak ano, potom by sa dalo uvazovat nad tym, ze to robia nejake latky (mozno triesloviny).
Nevím co by vás na tom mělo dráždit, já jím aronie v tomto období cca 50 g denně a nedělá to nic, ale možná jste extra citlivý na taniny ty hodně stahují a mohou tedy dráždit. Zdravim Jarda. Neviete, ci taniny v ciernom caji, kvoli ktorym sa caj kratko luhuje, su vyslovene nejak skodlive, alebo je to len o chuti, ze su prilis horke? Teda, skor znie otazka, ci to niesu antioxidanty, alebo bioflavonoidy so zdravotnymi benefitami, alebo su este aj zdravotne skodlive? Na nete som nasiel iba to, ze kratko sa ma luhovat kvoli tomu, aby sa nevylucilo privela taninov, lebo su nahorkle. Ale nic o tom, ci su nejak skodlive, alebo naopak, ci nemaju prospesne vlastnosti. Ide o to, ze mam sypany caj a nechce sa mi tie listky vyberat, a zistil som, ze ta nahorkla aroma mi nijak nevadi. Na nete som nasiel iba to, ze kratko sa ma luhovat kvoli tomu, aby sa nevylucilo privela taninov, lebo su nahorkle. Ale nic o tom, ci su nejak skodlive, alebo naopak, ci nemaju prospesne vlastnosti. Ide o to, ze mam sypany caj a nechce sa mi tie listky vyberat, a zistil som, ze ta nahorkla aroma mi nijak nevadi.
S tím asi nebude zásadní problém i když kupodivu se o tom nikdo na netu v souvislosti s výživou člověka nijak nezmiňuje nicméně třeba myslivci tento problém podle všeho patrně ovládají i když ne u čaje, ale taniny jsou i v jiných složkách jak lidské tak zvířecí stravy a něco k tomu je třeba zde https://www.myslivost.cz/Casopis-Mysliv ... liveckou-p . Předpokládám že čaj jich obsahuje tak málo že na nějakou významnou toxicitu se dá zapomenout pokud by jste ho nepil mnoho litrů denně a hořké látky jsou naopak spíše prospěšné na trávení tedy i zde je k nějaké nevýhodě určitá výhoda.
A není převařená voda vodou destilovanou? Nějak to nechápu, pardon. [mám na mysli vodu ať už z varné konvice, nebo z vařiče]
To v tom máte opravdu trochu hokej, destilovaná voda je prostě H2O tedy chemicky čistá sterilní voda a převařená voda je sice teoreticky také sterilní nicméně stále jde o minerální roztok. Teplota pro uvolnění účinných látek z různých bylin se liší zcela zásadně a zrovna tak jako islandský lišejník varem nebo spařením zničíte tak třeba vilcacoru čím déle ji vaříte tím lépe to funguje. Musel by jste se tedy ptát na konkrétní bylinu a třeba ten islandský lišejník by snesl bez rizika teplotu tak 40 stupňů. Dobrý den Jardo. Líbí se mi příprava čajů ze studena tzv. macerace, po letech pití čajů vařených a získaných informací na tomto foru (moc se mi líbí ). Piji takto Rozchodnici a chtěla bych i Triphala prašek tuto směs na očistu jsem dosud neznala a velmi mě zaujala našla jsem ji až na shopu zde. Mám na vás dotaz prosím beru ted Golden Yaccu tato Triphala zdá se má obdobný učinek asi tedy jiné učiné látky.Když budu pít Triphalu společně s Yaccou učinky na organismus bubou vyšší nebo naopak se mohou byliny spulu nějak prát? Moc by mě zajímal Váš názor Děkuji
Takovou kombinaci vyzkoušenou nemám, ale předpokládám že kontraproduktivní to nebude spíše se účinky doplní. Jiná věc je následný silný detox, což nemusí každý dobře snášet, záleží na stavu zanesení organizmu.
Stav zanešení asi je značný záněty ( moč.cest gyn. dutin střídavě a špatné trávení i vylučování) v rámci očisty jsem i rapidně změnila jidelníček žádná bílá mouka, cukr,uzeniny a pomaličku se ten stav lepší jen bych to chtěla podpořit ale nepřehnat s těma bylinkama. Ještě bych ráda věděla v jakých dávkách se bere laktát hořčíku prášek ten co je na shopu zde a kolik k němu brát vápniku?
Obávám se že odhadnout se to moc nedá a dokonce vám ta kombinace i několik dní nemusí dělat prakticky nic a pak se to spustí najednou, tedy jediná možnost jak to zjistit je to vyzkoušet a v případě problémů vysadit. Laktát hořčíku se bere stejně jako jiné hořčíky klidně až do stavu průjmu tedy postupné navyšování, ale obecně platí že člověk by měl dodávat cca 10 mg na kilo váhy a den. Pro snadné počítání laktát hořečnatý obsahuje 10,2% tedy 102 mg hořčíku v 1 g. Vápník bych k němu minimálně nějakou dobu nebral vůbec protože vápník vstřebávání hořčíku silně brzdí a naprostá většina lidí má vápníku spíše moc než málo a akorát ho tělo bez hořčíku nedovede využívat a on si pak sedá do měkkých tkání a způsobuje spoustu problémů.
Děkuji jestli to dobře chápu tak při 70kg váhy bych měla mít 700mg hořčíku v dení dávce? To je 7g tedy 7 lžiček? Prášek se pije ve vodě?
Ano, ale nepít najednou to by asi vyvolalo průjem je potřeba dávku rozložit do celého dne. Na lžičky se to odhadnout nedá, netuším jaké lžičky máte, ale pokud si jednou zvážíte kolik na tu vaši lžičku naberete tak se ten prášek lžičkovat dá. Zdravim,
Destilovaná voda určitě vytáhne z bylin víc účinných látek, je to dobrý nápad. Zdravim,
Tak v rozumné míře určitě ano, ale jedná se o poměrně tvrdou vlákninu která nemusí ve velkém množství každému dělat jenom dobře. Ahojte. ...a nestačil som sa diviť... Praslička je SILNO močopudná, materina dúška mierne počopudná... A ja ako idiot pijem aso dva roky denne čaj z kopcpvitej polievkovej lyžice materinej dúšky a dvoch kopcovitých čajových lyžíc prasličky roľnej o objeme pol litra 40 minút pred večerou. Síce po večeri idem spať až o 4 hodiny, som si ISTÝ, že za to močenie vnoci môžu spomínané bylinky... Po večeri a pred spabím močím tak či tak.....tak načo by som sa budil aj každú na ďalšie močenie, keby niekde nebol pes zakopaný? Veď popoludní vypijem len liter tekutín... Dva litre vypijem (počas 4 hodín) pred prvým jedlom, ktoré jem približne o 12. hodine... Bylinkový čaj teda nepiť podvečer, a vyhýbať sa močopudným, hlavne, keď so super stravou, detoxom, športovaním, atď, a ako ektomorf k tomu asi ťažko zadržiavam prebytočnú vodu.... ...a nestačil som sa diviť... Praslička je SILNO močopudná, materina dúška mierne počopudná... A ja ako idiot pijem aso dva roky denne čaj z kopcpvitej polievkovej lyžice materinej dúšky a dvoch kopcovitých čajových lyžíc prasličky roľnej o objeme pol litra 40 minút pred večerou. Síce po večeri idem spať až o 4 hodiny, som si ISTÝ, že za to močenie vnoci môžu spomínané bylinky... Po večeri a pred spabím močím tak či tak.....tak načo by som sa budil aj každú na ďalšie močenie, keby niekde nebol pes zakopaný? Veď popoludní vypijem len liter tekutín... Dva litre vypijem (počas 4 hodín) pred prvým jedlom, ktoré jem približne o 12. hodine... Bylinkový čaj teda nepiť podvečer, a vyhýbať sa močopudným, hlavne, keď so super stravou, detoxom, športovaním, atď, a ako ektomorf k tomu asi ťažko zadržiavam prebytočnú vodu....
Obávám se že bylina která by vůbec nebyla močopudná bude asi celkem výjimečná prakticky takto na první nástřel mě napadá lékořice která naopak vodu zadržuje. Dala by se pravidelně cyklovat s jiným druhem lehce močopudných bylin třeba v intervalu 14 dní tím by zásadní problém patrně vznikat nemusel.
takže že zelené čaje jsou zdravé, je jen pověra?
Známá sayonara (
V článku o čajích mne ale zaujala jedna věc: převařená voda je zbavena krystalické mřížky a radiovitality. Takže za prvé mám radost, že jsem před půl rokem pořídil filtr Diona a běžnou vodu z vodovodu filtruji, za druhé mi toto odpovídá na dilema, které pár týdnů řeším - pořídit destilátor či nepořídit? Protože vyrábět doma vodu klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace) zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, takže takhle vodu nevyrábět. Anebo se dá doma takováto destilovaná voda využít ke zdravé výživě?
Asi by bylo na místě v tuto chvíli poptat destilovanou vodu vyráběnou za studena, říká se tomu reverzní osmóza, jestli se nepletu. Ta už nebyla ohřáta nad 50 °C, takže je naopak vhodná?
Prosím o objasnění, zda destilátor do domácnosti pořídit a pokud ano, jaký. Děkuji moc!
Potom už pijem iba ovovcné štavy. Je mi ráno celkom nepríjemné dávat do seba studenú vodu aj ked nebola v chladničke.
Tá voda je len taká vlažná, až mierne teplá, nie horúca. Je to asi blbost čo robím, ale sanžím sa to potom vykompenzovat tými štavami, ktorých je niekolkonásobne viac litrov ako cca 0,5l tej vody ráno. Je to teda chyba alebo nie?
Ďakujem
V článku o čajích mne ale zaujala jedna věc: převařená voda je zbavena krystalické mřížky a radiovitality. Takže za prvé mám radost, že jsem před půl rokem pořídil filtr Diona a běžnou vodu z vodovodu filtruji, za druhé mi toto odpovídá na dilema, které pár týdnů řeším - pořídit destilátor či nepořídit? Protože vyrábět doma vodu klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace) zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, takže takhle vodu nevyrábět. Anebo se dá doma takováto destilovaná voda využít ke zdravé výživě?
Asi by bylo na místě v tuto chvíli poptat destilovanou vodu vyráběnou za studena, říká se tomu reverzní osmóza, jestli se nepletu. Ta už nebyla ohřáta nad 50 °C, takže je naopak vhodná?
Prosím o objasnění, zda destilátor do domácnosti pořídit a pokud ano, jaký. Děkuji moc!
Reverzní osmóza představuje mnohem dokonalejší technologii, za velice rozumné peníze, bez dalších nákladů na energii a získám vodu velice podobnou. Já si vodu na pití dělám pomocí reverzní osmózy a jsem naprosto spokojený, má vynikající chuť a domnívám se, že větší komfort za tak nízké peníze ani chtít nemohu.
Potom už pijem iba ovovcné štavy. Je mi ráno celkom nepríjemné dávat do seba studenú vodu aj ked nebola v chladničke.
Tá voda je len taká vlažná, až mierne teplá, nie horúca. Je to asi blbost čo robím, ale sanžím sa to potom vykompenzovat tými štavami, ktorých je niekolkonásobne viac litrov ako cca 0,5l tej vody ráno. Je to teda chyba alebo nie?
Ďakujem
Mnohem vhodnější, ze zdravotního hlediska, je startovat organizmus tekutinou co nejstudenější. Je třeba si na to nějakou dobu zvykat, ale stojí to za to, je to návrat k našemu přirozenému způsobu života na který jsme geneticky naprogramovaní. Teplá voda se za našich dávných předků v přírodě nevyskytovala, organizmus s ní pracuje jako s drogou a stává se na ní závislý.
Díky
Jana
Díky
Jana
Povazujete za nezdrave pit ca 2litry zeleneho caje denne, pripadne koprivoveho ci ovocneho?
Zeleny caj ma prece pusobit zasadotvorne.
Koprivovy caj ma cistit organismus.
Dekuji moc. S pozdravem Veronika
Povazujete za nezdrave pit ca 2litry zeleneho caje denne, pripadne koprivoveho ci ovocneho?
Zeleny caj ma prece pusobit zasadotvorne.
Koprivovy caj ma cistit organismus.
Dekuji moc. S pozdravem Veronika
chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na pití červeného čaje.
Děkuji
chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na pití červeného čaje.
Děkuji
Ke zmíněnému zanášení orgánů bych podotkl, že zelený čaj pomáhá čistit cévy a tepny a tím umožňuje hladký průtok krve.
Ke zmíněnému zanášení orgánů bych podotkl, že zelený čaj pomáhá čistit cévy a tepny a tím umožňuje hladký průtok krve.
Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek. ![]()
Jarda02
Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek.
Jarda02
2.Ano, není to dle mého názoru vhodné, daleko lepší je dlouhodobá macerace ve studené vodě.
3.Opravdu je potřeba pozvolna najíždět na velice studenou vodu, optimálně s ledovou tříští, ale zpočátku tak maximálně 0,5 dcl na jeden pokus.
2. lapacho je antibakterialny caj podporujuci cinnost vnutornych organov vhodny na posilnenie ich cinnosti
3. zeleny caj ma vela antioxidantov a posobi proti starnutiu buniek a je vhodny aj na chudnutie a detox
2. lapacho je antibakterialny caj podporujuci cinnost vnutornych organov vhodny na posilnenie ich cinnosti
3. zeleny caj ma vela antioxidantov a posobi proti starnutiu buniek a je vhodny aj na chudnutie a detox
Ale podobné bylinky by mne zajímaly - je to snad Bertram od Hildegardy?
Ráda by poradila jedné paní co jí zlobí průdušky už dva měsíce a nemůže se -kašle zbavit.
Pokud budete mít čas a zájem odpovědět moc díky.
Myslím,že očista střev a ostatní nepřichází v úvahu nemá na to čas- bohužel.
Ráda by poradila jedné paní co jí zlobí průdušky už dva měsíce a nemůže se -kašle zbavit.
http://www.pratele-nebe.cz/fytoterapie_ ... seznam.htm
http://www.pratele-nebe.cz/fytoterapie_ ... seznam.htm
http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_00.php
http://www.zdravi-az.cz/Potraviny_jako_ ... eky_00.php
Normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny.
Podporuje trávení a látkovou výměnu.
Usmrcuje některé druhy plísní a bakterií.
Posiluje imunitní systém.
Je nápomocný při astmatu, horečnatých chorobách, zánětu průdušek, a při zánětu žaludku.
Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak).
Má protinádorový účinek.
Zlepšuje prokrvení těla.
Posiluje srdce a krevní oběh.
Působí proti chudokrevnosti.
Má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
Zabraňuje vytváření otoků.
Pomáhá odstraňovat usazeniny z cév.
Podporuje normalizaci hladiny krevního cukru.
Má příznivý vliv na nemoci jako roztroušená skleróza, Parkinzonova choroba a revma.
Uklidňuje podrážděné nervy.
Posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů.
Má kladný vliv na odstranění migrény.
Pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
Působí močopudně.
Pozitivně ovlivňuje spánek.
Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
4 čajové lžičky kůry Lapacha nasypeme do 1 litru vroucí vody, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. K přípravě čaje nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí!
Denní doporučená spotřeba se pohybuje mezi 2-3 šálků 0,2 dl až po dva litry.
K nežádoucím účinkům může vzácně patřit alergické dráždění dýchacích cest nebo dermatitida (kožní zánět). Nejsou žádné vážnější kontraindikace. Relativní kontraindikací mohou být těžší horečnaté stavy a infekční choroby.
Je nápomocný při astmatu, horečnatých chorobách, zánětu průdušek, a při zánětu žaludku.
Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak).
Má protinádorový účinek.
Zlepšuje prokrvení těla.
Má příznivý vliv na nemoci jako roztroušená skleróza, Parkinzonova choroba a revma.
Působí močopudně.
4 čajové lžičky kůry Lapacha nasypeme do 1 litru vroucí vody, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. K přípravě čaje nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí!
Denní doporučená spotřeba se pohybuje mezi 2-3 šálků 0,2 dl až po dva litry.
K nežádoucím účinkům může vzácně patřit alergické dráždění dýchacích cest nebo dermatitida (kožní zánět). Nejsou žádné vážnější kontraindikace. Relativní kontraindikací mohou být těžší horečnaté stavy a infekční choroby.
Zo všetkých čajov obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky. Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely.
Má protinádorový účinek.
Zlepšuje prokrvení těla.
Má příznivý vliv na nemoci jako roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a revma.
Působí močopudně.
Chcela by som sa spýtať na Váš názor. Mám séronegatívnu artritídu a dočítala som sa, že reumatické bolesti značne znižuje surový zázvor, nastrúhaný do zeleného čaju, poprípade zmes zázvor, cesnak a med. Každý deň pijem ráno a večer zelený čaj s nastrúhaným zázvorom a teraz neviem, či robím dobre. Prosím o Váš názor. Ďakujem za odpoveď.
Chcela by som sa spýtať na Váš názor. Mám séronegatívnu artritídu a dočítala som sa, že reumatické bolesti značne znižuje surový zázvor, nastrúhaný do zeleného čaju, poprípade zmes zázvor, cesnak a med. Každý deň pijem ráno a večer zelený čaj s nastrúhaným zázvorom a teraz neviem, či robím dobre. Prosím o Váš názor. Ďakujem za odpoveď.
Pane Jarda, chci se vás zeptat jakého dávného našeho předka máte na mysli? Předpokládám, že vařit člověk mohl, když objevil oheň, což je dle inf. zdrojů z inernetu, minimálně 100 000 let (někde se uvádí až 1,5 mil. let). Co máte tedy na mysli slovním spojením "několik století"? Jak dlouho člověk používá (historicky) odšťavňovač? A na ten také nedáte přece dopustit.
Vláďa
Pane Jarda, chci se vás zeptat jakého dávného našeho předka máte na mysli? Předpokládám, že vařit člověk mohl, když objevil oheň, což je dle inf. zdrojů z inernetu, minimálně 100 000 let (někde se uvádí až 1,5 mil. let). Co máte tedy na mysli slovním spojením "několik století"? Jak dlouho člověk používá (historicky) odšťavňovač? A na ten také nedáte přece dopustit.
Vláďa
ráda si připravuji zelený čaj za studena, tím že si ho dám přes noc do ledničky. Je to dobrý způsob přípravy?
děkuji za odpověď.
ráda si připravuji zelený čaj za studena, tím že si ho dám přes noc do ledničky. Je to dobrý způsob přípravy?
děkuji za odpověď.
Jeho nesporně dobrou vlastností, je vysoký obsah antioxidantů, ale pít ho horký, respektive destrukturalizovaný, má zase svá negativa a v konečném důsledku sice hodně piji, ale jsem stále dehydrovaný. Dobrý postup je, čaj si běžným způsobem připravit, pak zmrazit a pít ho až po rozmrazení, případně ve velice koncentrovaném, malém množství, čajového výluhu, rozpustit několik ledových kostek, nejlépe z destilované, nebo osmotické vody. Takto upravený "ledový čaj", již záporné vlastnosti prakticky nemá, ale takto ho opravdu pije málo kdo. Zamyslete se však nad tím, zda se náš dávný předek, mohl vůbec někdy za svůj život dostat k teplé, či dokonce horké vodě. Dojdete snadno k závěru, že nikoliv, naše genetická informace tedy s pitím takové vody prostě nepočítá a naše tělo si s ní poradit neumí. Je to pro něj opravdu hrubé násilí a orgány tím velice trpí.
Vypití teplé vody na lačný žaludek, Vám ten žaludek spolehlivě po nějaké době zničí. Trávení to spíše narušuje a domnívám se, že jste spíše měla na mysli stav vyvolání defekace, což s trávením nemá mnoho společného. Toto Vám vyvolá i větší množství jakékoliv čerstvé šťávy, nejlepší je jablečná.
Proto ráno piji vlažnou vodu s citronem. Nic studeného mi po ránu ani nějak nejede. TČM také nedoporučuje po ránu nic studeného.
Proto ráno piji vlažnou vodu s citronem. Nic studeného mi po ránu ani nějak nejede. TČM také nedoporučuje po ránu nic studeného.
![]()
Takže som ho prestal piť - nadobro. Aj tak mi nechutil...
Nejde o to, zda to je či není zdravé, jde o celkové nastavení psychiky (které trávení zcela podléhá).
Jde o to, nebýt závislý, na ničem. Nemít zlozvyky. Dokonce ani dobré návyky. Nemít vůbec žádný návyk.
Tak začíná svoboda a pravý život. Přirozenost. Každodenní správnost konání.
Věci si sami říkají o to, zda ano či ne, v čase a místě.
A to, co se stane nyní, nepředstavuje závazek (či kouli u nohy) do budoucna.
Když někdo opakovaně jí sladké a rozvine se u něj zlozvyk, není to chyba sladkého.
Jde o jeho postoje ku světu a ku sobě samému.
Nejde o to, zda to je či není zdravé, jde o celkové nastavení psychiky (které trávení zcela podléhá).
Jde o to, nebýt závislý, na ničem. Nemít zlozvyky. Dokonce ani dobré návyky. Nemít vůbec žádný návyk.
Tak začíná svoboda a pravý život. Přirozenost. Každodenní správnost konání.
Věci si sami říkají o to, zda ano či ne, v čase a místě.
A to, co se stane nyní, nepředstavuje závazek (či kouli u nohy) do budoucna.
Když někdo opakovaně jí sladké a rozvine se u něj zlozvyk, není to chyba sladkého.
Jde o jeho postoje ku světu a ku sobě samému.
Zvykne rano pit teplu vodu s citronom, vitaminom C a dvom stipkami himalajskej soli. Citim ako mi to prospieva...
Dnes som si vsak urobil silny caj z prasmu zo susenuch plodov aronie (rozmixoval som ich), z dvocj mopcovitych lyziciek. Pridal somt trosku vitaminu C a 2 stipky himalajskej soli.... Avsak podrazdilo mi to zaludom.... Akoby ma z toho palila zaha... Budu na vine triesloviny na lacny zaludok ? Aj cervene vino mi to zvykne robit...hlavne nalacno ked som si ho dal zriedene s teplou vodou a vitaminom C....
Mate niekto podobne skusenosti ?
Zvykne rano pit teplu vodu s citronom, vitaminom C a dvom stipkami himalajskej soli. Citim ako mi to prospieva...
Dnes som si vsak urobil silny caj z prasmu zo susenuch plodov aronie (rozmixoval som ich), z dvocj mopcovitych lyziciek. Pridal somt trosku vitaminu C a 2 stipky himalajskej soli.... Avsak podrazdilo mi to zaludom.... Akoby ma z toho palila zaha... Budu na vine triesloviny na lacny zaludok ? Aj cervene vino mi to zvykne robit...hlavne nalacno ked som si ho dal zriedene s teplou vodou a vitaminom C....
Inak osobne mi to pri hrozne nerobi, cervene vino nepijem, a aroniu som mal len raz, kupenu pasterizovanu stavu, ta mi to nerobila. A bola poriadne silna, zvykol som si ju aj riedit vodou.
Jinako pokud dostanu chuť na čaj a nechci čekat na onu maceraci - přecejen teprve přecházim k zdravému způsobu žití, tak jsem netrpělivý (s prominutím), tak je možnost čaj zalít vodou o nižší teplotě, než oněch 100 stupňů, která účinné látky nezničí?
Nebo jakkákoliv voda teplejší, než studená je ničí. To je asi technická otázka, při kolika se ničí a pak při kolika se účinné látky uvolňují, což je asi od rostliny různé.
Jinako pokud dostanu chuť na čaj a nechci čekat na onu maceraci - přecejen teprve přecházim k zdravému způsobu žití, tak jsem netrpělivý (s prominutím), tak je možnost čaj zalít vodou o nižší teplotě, než oněch 100 stupňů, která účinné látky nezničí?
Nebo jakkákoliv voda teplejší, než studená je ničí. To je asi technická otázka, při kolika se ničí a pak při kolika se účinné látky uvolňují, což je asi od rostliny různé.
Chcem sa opytat ci maceracia v destilovanej vode(RO) ma vyhodu v tom ze "vytiahne"viac prospesnych latok za kratsi cas?Cibuz bylinky alebo cele plody ako sipky a pod.
Vdaka
Chcem sa opytat ci maceracia v destilovanej vode(RO) ma vyhodu v tom ze "vytiahne"viac prospesnych latok za kratsi cas?Cibuz bylinky alebo cele plody ako sipky a pod.
Vdaka
chcem sa opytat ci je vhodne vipit/zjest aj vyluhovane listky/kvety?Doteraz som to prelial cez sitko, ale myslim ze zjedenim listu sa este zvysi prisun prospesnych latok...
vdaka
chcem sa opytat ci je vhodne vipit/zjest aj vyluhovane listky/kvety?Doteraz som to prelial cez sitko, ale myslim ze zjedenim listu sa este zvysi prisun prospesnych latok...
vdaka
K založeniu tejto témy ma priviedla zúfalosť. Pre zdravie robím tak veľa ako 0,01% ľudí, ale aj tak sa vnoci zobúdzam močiť, pravidelne. Posledné dva roky, asi raz mesačne sa tak nestane. Zápaly močových ciest ani obličiek nenám, tak mi napadlo to, čo som mal spraviť už dávno.... Napísal som do googlu :
1. Praslička roľná + močopudná
2. Materina dúška + močopudná
Poradíte mi nejaké bylinky, ktoré nie sú močopudné a nehrozí predávkovanie?
Alebo také nemočopudnè, ktoré je treba striedať napr. každý mesiac?
Ďakujem...
K založeniu tejto témy ma priviedla zúfalosť. Pre zdravie robím tak veľa ako 0,01% ľudí, ale aj tak sa vnoci zobúdzam močiť, pravidelne. Posledné dva roky, asi raz mesačne sa tak nestane. Zápaly močových ciest ani obličiek nenám, tak mi napadlo to, čo som mal spraviť už dávno.... Napísal som do googlu :
1. Praslička roľná + močopudná
2. Materina dúška + močopudná
Poradíte mi nejaké bylinky, ktoré nie sú močopudné a nehrozí predávkovanie?
Alebo také nemočopudnè, ktoré je treba striedať napr. každý mesiac?
Ďakujem...