Narazil som na rôzne informácie ohľadom nutričných hodnôt konkrétnych potravín, a vôbec s tým nie som spokojný...
Uvediem veľké rozdiely.... : Mandle 9-25 % bielkovín ( to je fakt sila.... )
Kokos 6-9 % bielkovín
Vlašské orechy 7-15g bielkovín
Lieskové orechy 7-19 % bielkovín
............ čo to má znamenať ? Čo stránka, to iná hodnota ( alebo kopíring, teda opísané z inej stránky )...
Ako som si všimol, najväčšie nezhody panujú v orieškoch.... zvláštne... vie niekto k tomu niečo povedať ? Poprosím, nepísať nič na štýl, že ..."je jedno koľko to má bielkovín, bielkoviny sú aj tak svinstvo, tak to nerieš"... Ďakujem pekne ![]()
Edit : Najväčšia sranda je toto :
Orechy vlašské 100g .....bielkoviny 6,8g / cukry 7g / tuky 29g... takže 57 percent tvorí čo ? Voda ? ( nejaký ten gram tam budú tvoriť minerály, to je mi jasné... )
voda + vlaknina, asi.
Pokiaľ môžem súdiť, tak najpresnejšie to majú spočítané na rôznych stránkach športovcov, najviac kulturisti, tí to majú úplne sofistikované. Databázy na tieto hodnoty sú najviac na odborných stránkach amerických a britských inštitúcií. Skús sa obrátiť na AKV (Ambulanciu klinickej výživy v Bratislave) ak im namejluješ, oni určite odpovedia a majú prístup na tie databázy. Viem že majú.
Moc to řešíš, vždycky je nějaké rozmezí, jsou to přírodní produkty a ne umělě vyrobené věci, kde se použije přesný soubor prvků. Například takové jablko na jižní a jablko na severní straně stejného stromu budou mít různý obsah cukrů. A tak je to se vším.