ČÍNSKA ŠTÚDIA (pravda o Čínskej Štúdii)

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/cinska-studia-pravda-o-cinskej-studii/
NOWOCAYN_2 — pát dub 12, 2013 9:29 pm

ČÍNSKA ŠTÚDIA JE PODVOD......

http://www.paleo-center.com/pravda-o-cinskej-studii

Vyberám nejaké body...

Rakovina
Medzi potravinami živočíšneho pôvodu a akýmkoľvek druhom rakoviny nie je žiadna štatisticky významná korelácia, resp. existuje len mierne negatívna korelácia (t.j. čím viac živočíšnych potravín, tým nižšia pravdepodobnosť rakoviny).
Bielkoviny rastlinného pôvodu (t.j. obilie, strukoviny) majú s výskytom rakoviny trojnásobne vyššiu koreláciu ako bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso).
Cukor, uhľohydráty a alkohol majú s úmrtnosťou na rakovinu približne sedemkrát vyššiu koreláciu ako živočíšne bielkoviny.
Jedinou výnimkou spomedzi rastlinných bielkovín a uhľohydrátov je biela ryža, ktorá má s výskytom rakoviny negatívnu koreláciu.
Celková spotreba tuku má s výskytom rakoviny negatívnu koreláciu.
Zelenina znižuje pravdedpodobnosť výskytu rakoviny.
Green vegetables were statistically associated with reduced cancer mortality.
Srdcovo-cievne ochorenia
Srdcovo-cievne ochorenia a infarkt majú s konzumáciou rastlinných bielkovín silnú pozitívnu koreláciu. Živočíšne bielkoviny majú negatívnu alebo nulovú koreláciu.
Medzi konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov a srdcovo-cievnymi ochoreniami nebola identifikovaná štatisticky významná súvislosť. Dáta naznačujú, že mäso má v prípade infarktu a srdcovo-cievnych ochorení skôr ochrannú funkciu.
Medzi konzumáciou živočíšnych potravín a hladinou krvného cholesterolu nie je významná súvislosť.
Pšenica má veľmi silnú koreláciu s vysokou hladinou inzulínu a triglyceridov, ako aj srcovo-cievnymi ochoreniami, infarktom a hypertenziou. Táto korelácia bola pravdepodobne najvyššia zo všetkých sledovaných potravín.
Aj v prípade srdcovo-cievnych ochorení má ryža ako jediná rastlinná bielkovina negatívnu koreláciu.
Medzi spotrebou tuku, resp. nasýtených mastných kyselín a srdcovo-cievnymi ochoreniami nebola potvrdená žiadna súvislosť.
Celková úmrtnosť a chorobnosť
Živočíšne bielkoviny nekorelujú s celkovou chorobnosťou, dokonca ani v tých čínskych krajoch, ktoré majú najvyššiu spotrebu mäsa. Celková spotreba živočíšnych bielkovín má s úmrtnosťou veľmi silnú negatívnu koreláciu.
Spotreba vajec má negatívnu koreláciu s úmrtnosťou.
Sójová omáčka (nie však ostatné sójové produkty) má tiež negatívnu koreláciu s úmrtnosťou
Najvyššia chorobnosť a úmrtnosť bola identifikovaná vo "vegeteriánskych" krajoch (t.j. krajoch s najnižšou spotrebou mäsa a najvyššou spotrebou rastlinných bielkovín)

Odporúčania vyplývajúce zo skutočných zistení Čínskej štúdie

Čínska štúdia bola zrealizovaná ako epidemiologická štúdia - to znamená, že neobsahuje kontrolné premenné a preto nie je možné z vyzbieraných dát jednoznačne identifikovať príčiny a následky (korelácia poukazuje na súvislosti, nie následnosti). V každom prípade, ak by sme predpokladali, že identifikované korelácie sa dajú zároveň považovať za príčinné súvislosti, sformulovali by sme nasledujúce odporúčania:
Jedzte čo najviac zeleniny.
Hlavným zdrojom kalórií by mali byť bielkoviny a tuky živočíšneho pôvodu.
Vyhýbajte sa bielkovinám rastlinného pôvodu - predovšetkým obilninám.
Vyhýbajte sa všetkým druhom uhľohydrátov - cukru, škrobu, alkoholu.

Tieto odporúčania sú v podstate identické s princípmi paleo stravovania.

poznámky NOWOCAYN_2 : "negatívna korelácia" znamená, že potravina daný zdravotný problém NESPôSOBUJE
"pozitívna korelácia" znamená, že potravina daný zdravotný problém SPôSOBUJE (v menšom či väčšom význame)

korelácia : korelácia = vzájomný vzťah medzi dvoma predmetmi, javmi al. pojmami, súvzťažnosť

NOWOCAYN_2 — pát dub 12, 2013 9:40 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Vyhýbajte sa všetkým druhom uhľohydrátov - cukru, škrobu, alkoholu.

Zelenina obsahuje škroby.... Nakoľko ju silno odporúčajú, tak mysleli ich zvýšený prísun, a to hlavne vo forme obilnín a strukovín, tie totiž NEODPORÚĆAJÚ.

Inak, alkohol...je v malom množstve LIEK. Kto neverí, jeho problém. Do takých 2cl 40% alkoholu denne.... je to úplná POHODIČKA...... A ľudia čo žijú dlho....často ako recept na to majú (okrem iného) "pol deci slivovice"..... Mne stačí polka štamprlíka...
Ale späť k čínskej štúdii.... :wink:

stejski — ned dub 14, 2013 11:42 am

Nikdo neví kde je přesně pravda, ale Campbell udělal určitě kus práce, sám pochází z farmy a na živočišné potravě vyrostl.
Ke každé teorii je ihned na světě antiteorie, viz. rak Jobse, McDougall tvrdí, že mu veganství prodloužilo život a že to má z radioaktivních kovů
jak montoval počítače a kdosi jinej, jméno si nepamatuju tvrdí zas že mu to způsobila frukoza z ovoce.Pan Jarda tady často tvrdí, že se máme ohlížet
po stravě předků.Moje bába má 90 let, pocházela z bohaté rodiny, praděda byl zvěrolékař, ale maso jedli jen jednou týdně.
Není lepší se držet umírněnosti a nehledat extrémy, typu žádný maso nebo žádny obiloviny?Druhá stránka je, že při počtu
obyvatel na planetě není možné aby se všichni živili masem jek vyspělé země.Nowocayne neplatí tě masný priemysel za lobby?Přiznej se, uleví se ti. :lol:

catcher — ned dub 14, 2013 12:03 pm

stejski : tu svoji vlastní pravdu si musí najít každý sám, odvíjí se to především od vlastní zkušenosti, rozsahu znalostí a subjektivního vnímání daného tématu.

Tady je tiskovka ke 3.vydání českého překladu za účasti MUDr.Bukovského a Jardy Duška :
http://www.youtube.com/watch?v=YEzZUuBmOOU

Za sebe mohu uvést, že mi Čínská studie dává smysl, sice jako krevní skupina 0+ nejsem absolutní vegetarián, ale maso jím tak jednou týdně, a to ne půl prasete na posezení ale tak 50g většinou bílého masa, s mohutnou zeleninovou přílohou, a bez sacharidů.
Z těch předchozích příspěvků Nowocayna mám dojem, že se dotyčný předávkoval hořčíkem, jinými slovy, že se posral...
Jeho militantní názory k tomuto tématu a i v jiných vláknech jsou pro mě většinou totálně mimo mísu, asi bych to viděl stejně jako Vševěd - řídit se přesným opakem toho, co tady hlásá :lol:

stejski — ned dub 14, 2013 12:31 pm
catcher píše:
stejski : tu svoji vlastní pravdu si musí najít každý sám, odvíjí se to především od vlastní zkušenosti, rozsahu znalostí a subjektivního vnímání daného tématu.

http://www.youtube.com/watch?v=YEzZUuBmOOU

Za sebe mohu uvést, že mi Čínská studie dává smysl, sice jako krevní skupina 0+ nejsem absolutní vegetarián, ale maso jím tak jednou týdně, a to ne půl prasete na posezení ale tak 50g většinou bílého masa, s mohutnou zeleninovou přílohou.
Z těch předchozích příspěvků Nowocayna mám dojem, že se dotyčný mohutně předávkoval hořčíkem, jinými slovy, že se posral... Jeho militantní názory k tomuto tématu a i v jiných vláknech jsou pro mě většinou totálně mimo mísu, asi bych to viděl stejně jako Vševěd -
řídit se přesným opakem toho, co tady hlásá :lol:

Souhlasím.Jenom mě mrzí, že Čínská studie je fakt zajímavá knížka, která si zaslouží na fóru vlastní téma a jak
na sviňu ju tady založí troll. :lol:

Kachně — ned dub 14, 2013 1:04 pm
NOWOCAYN_2 píše:
ČÍNSKA ŠTÚDIA JE PODVOD......

Já věděl že tě budou chtít vegetariáni upálit :D
Ale nehádej se s nima, ať si jedí co chtěj.

stejski — ned dub 14, 2013 1:30 pm

Nebylo by lepší nazvat téma "Můj názor na Čínskou studii" než pravda o Čínské studii?
Jen Bůh ví co je pravda.Co tak založit téma "Pravda o radách na Zdraví-AZ"? :lol:

smajliss — ned dub 14, 2013 1:31 pm

Ale mě se nelíbí ta paušalizace na obou stranách.

"ok, cukr není zdraví, takže budu jenom maso maso maso"
"ok, jíst hodně živočišných potravin není zdravé, takže budu vegan"
- obojí je blbost, protože z těch tvrzení takové závěry nevyplývají, ale lidi je stejně dělají

ono totiž vybrat si zlatou střední cestu je úplně nejtěžší .. potom se totiž na člověka hrnou názory z těch 2 extrémů a hlodají jeho střízlivé myšlení

stejski — ned dub 14, 2013 1:39 pm

Přesně tak, strava našich předků jak říká Jarda, 300 let zpátky.

catcher — ned dub 14, 2013 3:01 pm
stejski píše:
Jenom mě mrzí, že Čínská studie je fakt zajímavá knížka, která si zaslouží na fóru vlastní téma a jak
na sviňu ju tady založí troll. :lol:

To nemusí být zrovna na škodu... kontroverzně napsaná poznámka může podnítit (a nezřídka se tak děje) zájem o dané téma a v lepším případě i zevrubnou analýzu a zaujetí vlastního stanoviska.
Někomu ovšem (např. Kachně) plně dostačuje vlastní intuice, přece nebudou číst tak tlustou bichli a případně pak podrobovat revizi své skálopevné přesvědčení o této věci.
A to ještě autor Čínské studie zcela pominul jedno hledisko (pro některé v celé věci nejdůležitější) - duchovní aspekt produkce masa v naší "moderní" společnosti. Docela by mě zajímalo, kolik propagátorů masité stravy by bylo schopno jít po stopě svého masa - od seznámení se s "nutnými úpravami" produktu při distribuci (mechanické, popř. chemické "čištění" plísní po dlouhodobém skladování, "obohacování" masa injektáží vody apod.), přes "zpracování" na jatkách (někdo pohled na průběh porážky nerozchodí ani po dlouhé době), a zpět proti proudu času - otřesné podmínky při přepravě na jatka, "chov" většinou v neuvěřitelných prostorách, masivní medikace zejména antibiotiky, aby se "produkt" pokud možno dožil aspoň porážky a tak dále...
Každý si zatěžujeme vlastní karmu způsobem, který považujeme pro sebe za udržitelný...
Akorát ten svět kolem nás už očividně udržitelný není. Čím to asi bude ?

Kachně — ned dub 14, 2013 3:08 pm
catcher píše:
To nemusí být zrovna na škodu... kontroverzně napsaná poznámka může podnítit (a nezřídka se tak děje) zájem o dané téma a v lepším případě i zevrubnou analýzu a zaujetí vlastního stanoviska.
Někomu ovšem (např. Kachně) plně dostačuje vlastní intuice, přece nebudou číst tak tlustou bichli a případně pak podrobovat revizi své skálopevné přesvědčení o této věci.
A to ještě autor Čínské studie zcela pominul jedno hledisko (pro některé v celé věci nejdůležitější) - duchovní aspekt produkce masa v naší "moderní" společnosti. Docela by mě zajímalo, kolik propagátorů masité stravy by bylo schopno jít po stopě svého masa - od seznámení se s "nutnými úpravami" produktu při distribuci (mechanické, popř. chemické "čištění" plísní po dlouhodobém skladování, "obohacování" masa injektáží vody apod.), přes "zpracování" na jatkách (někdo pohled na průběh porážky nerozchodí ani po dlouhé době), a zpět proti proudu času - otřesné podmínky při přepravě na jatka, "chov" většinou v neuvěřitelných prostorách, masivní medikace zejména antibiotiky, aby se "produkt" pokud možno dožil aspoň porážky a tak dále...
Každý si zatěžujeme vlastní karmu způsobem, který považujeme pro sebe za udržitelný...
Akorát ten svět kolem nás už očividně udržitelný není. Čím to asi bude ?

- Knížka je propagace a nesouhlas je taky propagace, to je úplně jedno. Nezaujatý by bylo jen si sehnat ta data a udělat si svojí studii.
- O mase diskutovat s vegetariánem nemá význam. Jen že při paleo nemusí být vyšší spotřeba masa než při normální stravě.
- Svět udržitelný není kvůli tomu že se lidi neuvěřitelně přemnožili. Chtělo by to zredukovat jejich počet pod miliardu a zase by to nějakou dobu vydrželo.

catcher — ned dub 14, 2013 5:44 pm

Následující je už spíš na jiné vlákno, nebo ještě spíš i na jiné stránky. Nicméně v krátkosti :

Kachně píše:
Knížka je propagace a nesouhlas je taky propagace, to je úplně jedno. Nezaujatý by bylo jen si sehnat ta data a udělat si svojí studii.

Dosti zjednodušeno, ne ? Tys tu knížku ani neprolistoval, ale protože se nekryje s tvým paradigmatem, tak jsi z principu proti. Zarážející je, že autor vyrůstal na farmě s živočišnou produkcí. Proč si teda sral do vlastního hnízda ? Jen kvůli vydavatelským tantiémám ? Podle mě mu něco docvaklo...

Kachně píše:
O mase diskutovat s vegetariánem nemá význam.

Já jsem v předchozím příspěvku psal, že vegetarián nejsem. Holistický přístup neuznávám, ale nejsem mimoň, který si do hlavy natlačí všechno, na co přijde. Maso beru z farmy, kde se s ním mám možnost setkat, dokud ještě běhá, a mám možnost vidět, čím se živí, a jestli nežije v extrémním stresu a nevyhovujících podmínkách. Vše z toho se promítá do jeho kvality. Než vzít flaksu z "průmyslových" jatek raději si dám "všední" oběd i v tu neděli (pohanka, ječné kroupy, basmati, brambory, batáty, obilné placky, žitný chleba + "zelená" zelenina na všechny způsoby).

Kachně píše:
Svět udržitelný není kvůli tomu že se lidi neuvěřitelně přemnožili. Chtělo by to zredukovat jejich počet pod miliardu a zase by to nějakou dobu vydrželo.

To je asi na hodně dlouhou debatu. Současná rychlost růstu populace už je do budoucna asi opravdu ohrožením stability lidského společenství, nicméně udržení těch stávajících sedmi miliard je ještě řešitelné - mimo jiné i redukcí současné světové spotřeby masa na 10% stávající úrovně, čímž by obrovsky poklesla spotřeba rostlinných produktů pro účely živočišné výroby. Jinými slovy-kdyby lidi žrali především to co roste, vše by asi bylo jinak.
S tou redukcí populace, jak uvádíš, by se dalo souhlasit, ale vidím to na rozdíl od tebe v jiném gardu. Kdybych měl parafrázovat Orwellovu Farmu zvířat - stačilo by zabít prasata, psi by se umravnili sami a ovce by měly klid. A těch prasat nejsou miliardy, víš sám, že je jich významně míň.

Kachně — ned dub 14, 2013 6:50 pm

Proč bych měl kupovat knížku o který jinde píšou že jsou tam lži ? Tys tu studii proti knížce četl ? A kde vyrůstal je jedno, já se léta cpu zmrzlinou, vypil jsem hektolitry coca coly light, snědl tuny salámů a bílého pečiva a netvrdím že je to zdravý. Zeleninu jsem nejedl skoro vůbec, jedině trochu cibule k tomu salámu a ovoce taky skoro žádný a netvrdím že je to zdravý.
No přestože mám pár desítek kilo nadváhy, tak jsem celkem zdravej, mám jen nepatrně zvýšený tlak, tak 135/85 nebo míň :D
Když čtu ty spousty chorob co tu všichni píšou......
Takže podle mý studie je nejzdravější přes den nic nejíst a večer sníst aspoň vaničku zmrzliny, píto hodně limonády s aspartamem, atd.....
A důvod proč teď začínám s paleo je samozřejmě to že bych měl zhubnout tak ideálně 60 kilo.

Pohanku a kroupy si klidně jez, já si dám radši vepřový, máme to hezky rozdělený.

Svět ovládají vyspělé země a už dávno nejde o jídlo, to už je podružný. Už jsou tu války o ropu a jiné zdroje, taky na spoustě míst je problém voda.
A je kravina počítat celkovej počet lidí na zemi. V česku(a evropě) se uživíme i masem, obešli bychom se i bez dováženýho jižního ovoce.

catcher — ned dub 14, 2013 8:18 pm
Kachně píše:
Proč bych měl kupovat knížku o který jinde píšou že jsou tam lži ? Tys tu studii proti knížce četl ?

Studie "proti" knížce žádná není, to se jen někomu (Cui bono ?) nelíbí výsledky samotné Čínské studie, tak prostě zakalí vodu, jak se to obvykle dělá...
Vyser se na to, zrovna my dva to nevyřešíme, a ani jeden druhého nemáme šanci přesvědčit o svém názoru na věc. Skutečnost stejně jednou vyplave na hladinu jako olejová skvrna, a pak už ji těžko někdo zakryje.
Podle toho co píšeš, máš zajímavý (i když zhlediska většinové populace docela obvyklý) jídelníček :D Tvůj pytel už se ti zdá plný (není divu, s tím materiálem, co do něj valíš), tak odsypeš 60kg...
To máš dobrý, já kdybych tolik odsypal, tak už bych tady nebyl (mám 68kg), možná by zbyl skelet do školního kabinetu.
Každý jsme jiný a "tak je to spravne, tak to ma byt" jak by řekl poručík Hamáček z Černých baronů. Jak by to tady vypadalo, kdyby byli všici stejní, ne ? :lol: V příštím životě budeš třeba baletka někde v Šanghaji, tam ti dají misku rýže a jeden bambusový výhonek na den. A jak to je s tou Čínskou studií zjistíš in natura ...

Kachně — ned dub 14, 2013 8:52 pm

V příštím životě budu třeba bejkem a ty kapustou.

catcher — ned dub 14, 2013 9:03 pm

Jenom abych nebyl řezníkem, to bys měl blbý :D

stejski — ned dub 14, 2013 10:10 pm
catcher píše:
Studie "proti" knížce žádná není, to se jen někomu (Cui bono ?) nelíbí výsledky samotné Čínské studie, tak prostě zakalí vodu, jak se to obvykle dělá...
Vyser se na to, zrovna my dva to nevyřešíme, a ani jeden druhého nemáme šanci přesvědčit o svém názoru na věc. Skutečnost stejně jednou vyplave na hladinu jako olejová skvrna, a pak už ji těžko někdo zakryje.
Podle toho co píšeš, máš zajímavý (i když zhlediska většinové populace docela obvyklý) jídelníček :D Tvůj pytel už se ti zdá plný (není divu, s tím materiálem, co do něj valíš), tak odsypeš 60kg...
To máš dobrý, já kdybych tolik odsypal, tak už bych tady nebyl (mám 68kg), možná by zbyl skelet do školního kabinetu.
Každý jsme jiný a "tak je to spravne, tak to ma byt" jak by řekl poručík Hamáček z Černých baronů. Jak by to tady vypadalo, kdyby byli všici stejní, ne ? :lol: V příštím životě budeš třeba baletka někde v Šanghaji, tam ti dají misku rýže a jeden bambusový výhonek na den. A jak to je s tou Čínskou studií zjistíš in natura ...

Studie proti Čínské studii žádná není, ale nedivil bych se kdyby nějaká vznikla.Kdo Čínskou studii četl, tak ví, že Campbell sám z těch výsledků neměl radost, ale musel se s tím smířit.Taky popisuje, jak bylo těžké výsledky zveřejnit, jak má v USA masný a mlékárenský průmysl vědce pěkně pod kontrolou.Já sám taky nejsem vegetarián, ale myslím, že tam trochu pravdy bude.Když chce někdo žrát jak pračlověk, tak prosím, ale proč hanit tak zajímavou knihu, kterou ani nečetl jenom proto, že ho teď chytlo paleo a takhle kniha mu hodně vadí, ale za rok to bude třeba jinak...

NOWOCAYN_2 — ned dub 14, 2013 11:14 pm
Kachně píše:
Já věděl že tě budou chtít vegetariáni upálit :D
Ale nehádej se s nima, ať si jedí co chtěj.

:wink: .... vidíš, a kde je ich tá "mierumilovnosť a pochopenie", ktorú im vraj dáva nekonzumovanie mäsa, a "jemná zelenina", ktorá im vraj zlepšuje komunikačné vzťahy..... Obyčajná teória... :)

NOWOCAYN_2 — ned dub 14, 2013 11:17 pm
smajliss píše:
Ale mě se nelíbí ta paušalizace na obou stranách.

"ok, cukr není zdraví, takže budu jenom maso maso maso"
"ok, jíst hodně živočišných potravin není zdravé, takže budu vegan"
- obojí je blbost, protože z těch tvrzení takové závěry nevyplývají, ale lidi je stejně dělají

ono totiž vybrat si zlatou střední cestu je úplně nejtěžší .. potom se totiž na člověka hrnou názory z těch 2 extrémů a hlodají jeho střízlivé myšlení

Jem mäso, vajíčka, ghí, masť, a kopu zeleniny (či šťavy z nej + trochu jej vlákniny), trošičku ovocia (hlavne Goji, alebo 1 jablko denne + 30goji...alebo trochu ananásovej šťavy)..... Vajíčok jem asi v rovnakom množstve, ako mäso...... Prečo potom "jenom maso maso maso"... ? ... To som nepísal....

NOWOCAYN_2 — ned dub 14, 2013 11:23 pm
stejski píše:
Když chce někdo žrát jak pračlověk, tak prosím, ale proč hanit tak zajímavou knihu, kterou ani nečetl jenom proto, že ho teď chytlo paleo a takhle kniha mu hodně vadí, ale za rok to bude třeba jinak...

PREČO :? :? :? ..... Lebo tá kniha popiera SKUTOČNOSŤ.............. Prírodné národy stravujúce sa čo najväčším množstvom mäsa a živočíšnych produktov (krv, mlieko - nie kravské, vajíčka, živočíšne tuky) sú NAJZDRAVŠIE, NAJSILNEJŠIE, majú najlepšie ZUBY, KOSTI, dožívajú sa NAJDLHŠIEHO VEKU, a sú NAJODOLNEJŠIE.......

Čo viac k tomu dodať ??? Už asi NIČ. Len niekto si musí dať klapky dole z očí, prsty vytiahnuť z uší, a POCHOPÍ TO TIEŽ.......... Ale darmo - odhodiť "vieru" (hoci v blud) je pre niekoho veľmi ťažké..... a ja to nie som, ja totiž v blud neverím.

Môžem si vybrať z troch možností :

1. jesť veľa živočíšnych produktov - mäso, vajíčka, bryndza, ryba... (veľa bielkovín, veľa živočíšneho tuku, a ako doplnok oliv, kokos. olej), a málo sacharidových potravín (resp. hoci aj veľa , ale nízkosacharidových, alebo stredne nízkosacharidových a malé množstvo ovocia), bez obilnín a strukovín, aby mi úroveň sacharidov ostala pod 50g

2. jesť málo živočíšnych potravín, málo tuku (živočíšneho, rastlinného), a jesť také BLUDY NECHUTNÉ (jedol som ich dva roky...nikdy viac), akými sú krúpy, pohánka, pšeno, ryža (to je najlepšie "zlo"), špalda (fuj, tá "guma", jedz jedno jedlo 30 minút, a ani si ho nevychutnávaj - nie je čo...), hrach, šošovica, fazuľa, mungo (to sa ešte dalo...), adzuki.... a k tomu trochu zeleniny a ovocia...

3. jesť ovocie a zeleninu (hlavne, alebo výlučne surové) a šťavy z nich, orechy a oleje k tomu + nejaký ten kefír, AK človek nie je vegánovitarián...

(4.).............. A keď mi niekto chce povedať, že existuje aj 4. možnosť............. a to jesť "stredne zŕn" a "stredne živočíšnych potravín", (čiže stredne sacharidov a stredne tukov), tak bude miešať "dve palivá" takmer v rovnakom množstve, čo je pre telo NEVHODNÉ, a je to zlé na trávenie (jedzte mäso so zemiakmi či škrobmi v obilovinách - bude vás táto kombinácia prekysľovať.... Jedzte škroby s množstvom tuku - bude vám blbo tráviť...).....

Či chcete mať jedno jedlo ryžu s troškou masla, druhé mäso so zeleninou.... a s obmenami to striedať ?? .... Zlý nápad.... skúste, uvidíte..... Tak, ako neexistuje zviera, ktoré mieša sacharidy s tukmi (jedno z toho má vždy len V MALOM množstve, a druhé VO VEĽKOM, či naopak...), tak by to nemal robiť ani človek.....
Človeku ale môže tráviť lepšie.... lebo VARÍ, a narúša tak väzbu potravín, čo je fajn, a na trávenie nespotrebuje kopu energie...

Čo si vyberáte VY ??? Ja to, čo sa skonzumuje za pár minút, má to najviac výživných látok (AJ ČO SA TÝKA VSTREBANIA, NIE LEN PAPIEROVÝCH HODNôT), a čo najlepšie CHUTÍ, a dá sa to pripraviť na rôzne spôsoby + NETREBA TOHO objemovo veľké množstvá.
Áno, je to nízkosacharidová strava s vysokým množstvom tukov, stredným množstvom bielkovín - a všetko živočíšneho pôvodu (bielkoviny, tuky) + zelenina a ovocie.
ĎAKUJEM ZVIERATÁM ZA TÚTO MOŽNOSŤ............. A ešte viacej "Matke prírode"..... A vlastne........ nebudem to s ďakovaním preháňať........ žijem ? Žijem.... Funguje telo najlepšie na živočíšne potraviny ? ÁNO......... Tak ďakujem raz, a nebudem ospravedlňovať svoje činy, ktoré sú odpoveďou na ZÁKONY PRÍRODY........ a tým pádom odpoveďou na POTREBY ĽUDSKÉHO ORGANIZMU............ :wink: .......a tie nezmení žiadne presvedčenie, a rozumný človek nedovolí, aby sa do toho miešala nejaká "morálka", ktorá je vlastne odnožou nejakého náboženstva (či skôr náboMUŽstva)........ ..tie sú nemenné...

Vševěd — pon dub 15, 2013 8:01 am

Maso chutná dobře, to se mu nedá upřít. Ale to chutná i čokoláda a řekl bych, že taková studentská pečeť ještě daleko líp.
Jednou bych se chtěl vzdát masa úplně, protože mi na něm spousta věcí vadí. Jedna z nich je cena toho kvalitního, nekupuju
moc sračky ze supermarketů, letos jsem si koupil celé prase v bio kvalitě, pro hovězí si jezdím na farmu Horizont /doporučuju/
a kuřecí jím spíš občas, taky bio. Rozdíl je naprosto podstatný a ať mi nikdo neříká že ne, už chuť napoví. Je to taky sebeobrana
proti tomu, co se děje třeba v Polsku a nedělám si iluze o tom, že i jinde.
Ale to jsem odbočil. Pravděpodobně bych dokázal zabít zvíře puškou na 300-500 metrů. Ale ubít ho třeba klackem nebo sekyrou
na to už bych psychicky neměl ani náhodou. Bylo by mi ho líto. Možná, kdybych umíral hlady, byl bych donucen to udělat, pak ano.
Ale i tak by to pro mně nebylo nic příjemného. Není to ve mně. Už to mi napovídá, že asi nejsem ten pravý žrout masa. Krom toho,
uspokojivé aminokyselinové spektrum se dá dosáhnout i pouhou konzumací mléka a vajec a při tom nemusím nikomu ubližovat.
Jestli maso způsobuje rakovinu nebo ne nemůžu posoudit, jestli jo, dobře nám tak.
Každopádně, Nowocayne, tvoje srovnávání se s přírodními národy je jako tvrdit, že když závodní auto potřebuje benzín s oktanovým
čislem 130 tak je naprosto v pořádku lít ho do škodovky...

stejski — pon dub 15, 2013 8:16 pm

Ještě doplním pro ty co tu knížku nečetli, že tam nešlo jenom o pokusy na krysách, ale hlavně o srovnání výskytu různých druhů rakoviny u etnika se stejnou genetickou výbavou (Číňané).
V USA se výskyt různých druhů rakoviny od státu ke státu téměř neměnil, ale v Číně to byly několikanásobné rozdíly, podle toho jak se v dané provincii stravovali.V té studii jde o to srovnat vliv stravy u geneticky homogenního etnika, ne o to srovnat stravu Eskymáka s členem Society for Krishna Cosciousness. :)

NOWOCAYN_2 — úte dub 16, 2013 3:42 pm
Vševěd píše:
Ale to jsem odbočil. Pravděpodobně bych dokázal zabít zvíře puškou na 300-500 metrů. Ale ubít ho třeba klackem nebo sekyrou
na to už bych psychicky neměl ani náhodou. Bylo by mi ho líto. Možná, kdybych umíral hlady, byl bych donucen to udělat, pak ano.
Ale i tak by to pro mně nebylo nic příjemného. Není to ve mně. Už to mi napovídá, že asi nejsem ten pravý žrout masa.

Teraz ti vegetariáni zatlieskajú.......... Ale ja sa len budem smiať..............ODKIAĽ CHCEŠ NABRAŤ LOVECKÝ PUD (zblízka voči zvieraťu), KEĎ SI HO NEMAL AKO NADOBUDNÚŤ ??? ... Odizoluj pár generáciu malých levíčat, nech sa množia.... Možno už tá prvá generácia, keď bude dostávať mäso už naporcované, a nebude vidieť, ako sa zvieratá pre mäso zabíjajú, tak nebudú vedieť loviť..... Na druhej strane je niečo iné loviť pre leva, a pre človeka... Človek totiž až príliš rozmýšľa, často na škodu - napríklad je zmanipulovaný tým, že zabíjať zviera pre potravu je ohavný čin.... Potom ohavné činy pácha každý mäsožravec na planéte.... ČO JE SAMOZREJME VEĽKÝ BLUD.... Zviera sa má samozrejme zabíjať RÝCHLO, do pár sekúnd, najlepšie do takých dvoch sekúnd.... A prečo ho predsa len zabiť ??? LEBO MLIEKO A VAJCIA SÚ MÁLO...... Prejesť sa vajec je oveľa jednoduchšie, ako sa prejesť mäsa........ Tuky prijímať len z mlieka a masla ? ... Nič moc..... Okrem toho vajíčka a mlieko obsahujú LEN NÍZKOPURÍNOVÉ BIELKOVINY............. Človek pottrebuje aj VYSOKOPURÍNOVÉ...... Tie sú ako v niektorých rybách a morských "príšerách", tak v hovädzom, bravčovom a inom "červenom" mäse, a vo vnútornostiach zvierat (k nim sa raz chcem dostať, chcem ale najlepšie bio....).

Mimochodom, vševěd.... také VÝVARY....... to ti nič nehovorí ??? ..... KOLAGÉN (perfektný pre kĺby, kožu, vlasy, nechty...), opakujem KOLAGÉN................. ... Vieš aký je dôležitý ? A jeho rastlinné náhražky nech si strčia..... niekam..... Tie obsahujú kopu ANTINUTRIENTOV, želatína a vývary ale ŽIADNE, a sú LEPŠIE VSTREBATEĽNÉ pre človeka.

NOWOCAYN_2 — úte dub 16, 2013 3:46 pm
stejski píše:
Ještě doplním pro ty co tu knížku nečetli, že tam nešlo jenom o pokusy na krysách, ale hlavně o srovnání výskytu různých druhů rakoviny u etnika se stejnou genetickou výbavou (Číňané).
V USA se výskyt různých druhů rakoviny od státu ke státu téměř neměnil, ale v Číně to byly několikanásobné rozdíly, podle toho jak se v dané provincii stravovali.V té studii jde o to srovnat vliv stravy u geneticky homogenního etnika, ne o to srovnat stravu Eskymáka s členem Society for Krishna Cosciousness. :)

K tomu len toľko......... EXISTUJÚ STOVKY ŠTÚDIÍ, ktoré sa popierajú........ žiadne "genetické preddispozície" ma nezaujímajú......... Boh vie, čo je na nich pravdy....... Môže to byť ROVNAKÝ BLUD, ako sa hovorí, že "ten človek je tyran, lebo má na to genetickú preddispozíciu... Už sa s tým nedá nič robiť, pomôžu mu len lieky, alebo väzenie, blázninec s vysokou ostrahou".... Pritom to tak VôBEC NIE JE... Samozreme, pre človeka, ktorý odbieha od jedného výživového smeru k druhému každých pár mesiacov či každý rok, pre neho to bude..... nepríjemné.... Lebo organizmus má chaos.

Mimochodom, počul som o tom, že Campbel robil pokus na krysách, a používal KAZEÍN Z KRAVSKÉHO MLIEKA - to je tá NAJPODRADNEJŠIA ŽIVOĆÍŚNA BIELKOVINA pre človeka........ ... A z toho vyvodil závery, že živočíšne bielkoviny sú rakovinotvorné... :D :D :D

stejski — úte dub 16, 2013 7:51 pm
NOWOCAYN_2 píše:
K tomu len toľko......... EXISTUJÚ STOVKY ŠTÚDIÍ, ktoré sa popierajú........ žiadne "genetické preddispozície" ma nezaujímajú......... Boh vie, čo je na nich pravdy....... Môže to byť ROVNAKÝ BLUD, ako sa hovorí, že "ten človek je tyran, lebo má na to genetickú preddispozíciu... Už sa s tým nedá nič robiť, pomôžu mu len lieky, alebo väzenie, blázninec s vysokou ostrahou".... Pritom to tak VôBEC NIE JE... Samozreme, pre človeka, ktorý odbieha od jedného výživového smeru k druhému každých pár mesiacov či každý rok, pre neho to bude..... nepríjemné.... Lebo organizmus má chaos.

Mimochodom, počul som o tom, že Campbel robil pokus na krysách, a používal KAZEÍN Z KRAVSKÉHO MLIEKA - to je tá NAJPODRADNEJŠIA ŽIVOĆÍŚNA BIELKOVINA pre človeka........ ... A z toho vyvodil závery, že živočíšne bielkoviny sú rakovinotvorné... :D :D :D

Hele uzavřu to asi takhle: nevím jestli má Campbell pravdu nebo tvoje paleo.Každopádně mě zajímá strava mých předků.Moje bába má 90 a maso jedla celej život ale velmi s mírou, tak jednou týdně, sacharidy ve velkým.Kromě úrazů nemarodila.Jinou osobní možnost informací o stravě předků nemám.Čínská studie mě do toho celkem zapadá, ale třeba nejde o bílkoviny, ale o špatnou kombinaci bílkovin a sacharidů.Jo a nepleť si genetické predispozice a geneticky homogenní populaci.A tu Čínskou studii si určitě přečti, když chceš o ní diskutovat.Jo a tohle vlákno přejmenuj Čínská studie, jak mě vadí v mém paradigmatu :)

sakul — úte dub 16, 2013 9:36 pm

Čínská studie dává smysl mnoha ohledech, obvzáště etický a ekologický kontext takového stravování. Mnoha lidem vegetariánství či veganství prospěje nebo může zachránit život

Strava s vyšším podílem bílkovin i těch živočišných dává v mnoha ohledech smysl. Některým lidem (pokud je postavena na organické živočišné produkci a produktech připravených racionálním způsobem), prospěje nebo může zachránit život.

Diskuze co je správně bude podle mého současného náhledu smysluplná asi jako pře, zdali je fialová pro lidi lepší než žlutá barva.

Některé typy lidí jsou přirozeně nastaveni na lehkou, syrovou rostlinnou stravu. Poskládají si snadno všechno bílkoviny i z rostlinných zdrojů, jejich váha nepřiměřeně neklesá ani nestoupá. Cítí se dobře na zelenině a ovoci, které jim zrychluje metabolismus a nevadí jim jejich často ochlazující účinek. Jsou to často lidé s krevní skupinou A.
Dočasně může prospět i lidem, kterým systémově neprospívá - při očistách, detoxu, při pobytu jižních krajinách nebo tlouštíkovi se 150 kily, který nutně potřebuje pročistit.

Jsou lidé jako já, kteří omezeně fungují na čistě rostlinné stravě. Jsou svojí podstatou uzpůsobení na výižvnou stravu plnou bílkovin a tuků a to i přiměřeně živočišných. Potřebují pravidelnou a teplou stravu. Na tom na čem by jiní prospívali oni chřadnou. Často je to krevní skupina 0, které často syrová strava zpomaluje metabolismus a silně je ochlazuje.

Jsou lidé kteří potřebují pestrý mix všeho a adaptují se vcelku na cokoli.

Moje testování různých výživových stylů a jejich studium mě přivedlo k přesvědčení, že jsme každý naprosto unikátní a potřebujeme svůj vlastní přístup. Naše potřeby se mění také podle životní situace, ročního období, podnebí kde právě existujeme a momentálním psychickém rozpoložení.
Vyzkoušel jsem si, že šroubování dobře myšlených názorů na moji specifickou potřebu může značně uškodit. Může být fajn seznámit se se studiemi a poslechnout názory expertů, vždy bych je ale porovnal a prozkoumal s:

- mojí vlastní citlivostí a intuicí - co mé tělo chce dlouhodobě a co právě v tuto chvíli. Potřebuji se čistit nebo nabírat energii a vyživovat tělo? Ne co svědčí Campbellovi nebo Nowocaynovi, ale co prospívá mě?
- metabolickým typem - jaký jsem metabolický typ, potřebuji zrychlit metbolismus, prohřát se nebo naopak
- krevní skupina - obvzláště v oblasti příjmu bílkovin je užitečné se podívat, co svědčí mé krevní skupině
- jaký zdravotní problém řeším a jaká je jeho historie
- jaká je kvalita potravin, za jakých podmínek byly vyrobeny a v jakém rozpoložení a s jakým přístupem je přijímám

Jsou i další ohledy, tohle jsou však ty hlavní otázky, které bych si položil a hledal na ně odpověď. Klíčová je ta první, pokud je člověk dobře spojen se svým tělem, nepotřebuje další rady a doporučení.

sakul — úte dub 16, 2013 9:42 pm

Ještě bych dodal, co podle mě nesvědčí asi nikomu.
Strava plná jednoduchých cukrů a vysoce procesovaných jídel s přídavkem slušného množství konzervantů a zlepšovadel chuti, připravených ze surovin chudých na klíčové látky a plných pesticidů, hormonů či antibiotik - snězená ve spěchu, stresu či nedejbože u večerních zpráv. Tedy to co si většina lidí dnes servíruje.

I když možná se najde někdo, komu to dělá tak dobře na duši, že to převáží fyzikální zákony.

Kachně — úte dub 16, 2013 9:51 pm

Podle mě je fuk co člověk jí, pokud jí střídmě a není kvůli stravě tlustej. A k tomu se trochu hejbe. A taky pomůže vyhýbat se doktorům, třeba o leukémii se tvrdí že vůbec neexistuje a že se umírá jen na léčbu leukémie.
A nejvíc je to daný geneticky, ale člověk neví jestli má ty geny z otcovy nebo matčiny strany. Každopádně pokud některý z rodičů zemřel na nějakou nemoc dřív než tak v 60ti, tak by si asi měl dávat velkej pozor jestli tu nemoc nezdědil.

stejski — úte dub 16, 2013 9:58 pm
Kachně píše:
Podle mě je fuk co člověk jí, pokud jí střídmě a není kvůli stravě tlustej. A k tomu se trochu hejbe. A taky pomůže vyhýbat se doktorům, třeba o leukémii se tvrdí že vůbec neexistuje a že se umírá jen na léčbu leukémie.
A nejvíc je to daný geneticky, ale člověk neví jestli má ty geny z otcovy nebo matčiny strany. Každopádně pokud některý z rodičů zemřel na nějakou nemoc dřív než tak v 60ti, tak by si asi měl dávat velkej pozor jestli tu nemoc nezdědil.

Bacha tvůj sparig partner píše: "žiadne "genetické preddispozície" ma nezaujímajú" , ať se spolu nedostanete do křížku, to by nám tak všem ještě scházelo. :lol:

Kachně — úte dub 16, 2013 10:30 pm

Možná ho nezajímaj, ale genetika určuje z větší části kolika se člověk dožije a dědí se i náchylnost k nemocem. Samozřejmě když někdo hulí 2 krabičky denně nebo bere kortikoidy, tak se nemůže divit že dostane rakovinu, ale pokud se chová rozumně a rodiče a prarodiče jí neměli, tak je jen malá pravděpodobnost že jí dostane.

stejski — úte dub 16, 2013 10:39 pm

Tak říkají to hlavně doktoři, když si neví rady, že je dědičné, pan Jarda tvrdí, že se dědí jen blbé návyky.Kde je pravda, kdo ví.....,ale to už odbočujeme od téma

Kachně — úte dub 16, 2013 11:47 pm
stejski píše:
Tak říkají to hlavně doktoři, když si neví rady, že je dědičné, pan Jarda tvrdí, že se dědí jen blbé návyky.Kde je pravda, kdo ví.....,ale to už odbočujeme od téma

To je nesmysl, i doktoři už uznali že se dědí dokonce i obezita. Dědí se imunitní systém a tím náchylnost k různým nemocem a citlivost na různý hormony a podobně. A u té obezity by to mohlo souviset s inzulínem, leptinem, ghrelinem a spoustou dalších hormonů který ještě neobjevili.
Ale to je jedno, člověk si stejně musí dávat pozor i když je nepravděpodobný že něco dostane. A nakonec i když se snaží žít zdravě, tak stejně třeba něco dostane....
Já se o stravu zajímám jen kvůli obezitě, jinak bych na ní kašlal....

stejski — stř dub 17, 2013 12:20 am
Kachně píše:
To je nesmysl, i doktoři už uznali že se dědí dokonce i obezita. Dědí se imunitní systém a tím náchylnost k různým nemocem a citlivost na různý hormony a podobně. A u té obezity by to mohlo souviset s inzulínem, leptinem, ghrelinem a spoustou dalších hormonů který ještě neobjevili.
Ale to je jedno, člověk si stejně musí dávat pozor i když je nepravděpodobný že něco dostane. A nakonec i když se snaží žít zdravě, tak stejně třeba něco dostane....
Já se o stravu zajímám jen kvůli obezitě, jinak bych na ní kašlal....

Už to chápu, ty chceš jenom zhubnout, ale nechceš se vzdát jídla, respektive masa a ještě když ta paleo dieta je vlastně to nejlepší co kdy člověk vymyslel, no vlastně proč ne.Ale k tématu, mě maso taky chutná, ale celý život cítím intuitivně, že to není pro mě to nejlepší.Určitě bych ale bral Čínskou studii s respektem, je tam spoustu zajímavých informací, každý si pak může udělat vlastní úsudek.No a po přečtení ji můžete s Nowocaynem 2 demostrativně spálit, ať se ty lži nedostanou do rukou dětem. :lol: :lol: :lol:

Vševěd — stř dub 17, 2013 8:40 am

Kachně, pokud nemáš problém s držením půstu, pak bych ti doporučil vyzkoušet nějakou formu přerušovaného hladovění.
Urči si třeba, že budeš denně 4 hodiny jíst a 20 hodin hladovět. V těch 4 hodinách se klidně můžeš nacpat k prasknutí.
I když by to samozřejmě mělo být z komplexních zdrojů sacharidů jako hnědá rýže, nebo ovesné vločky. A k tomu bílé
maso, určitě ne vepřové. Prostě "racionální" výživa. K tomu nějaká zelenina a třeba i jedno jablko nebo grep.
Rozhodně bych se vysral na nějaké Paleo, protože při dietě musíš prostě mít hlad, pokud bys jenom jedl to, "co se smí"
dopracoval by ses k tomu, že bys sice jedl "co se smí" ale snědl bys toho tolik, že bys zase přibíral...

NOWOCAYN_2 — stř dub 17, 2013 4:05 pm
Vševěd píše:
I když by to samozřejmě mělo být z komplexních zdrojů sacharidů jako hnědá rýže, nebo ovesné vločky. A k tomu bílé
maso, určitě ne vepřové. Prostě "racionální" výživa. K tomu nějaká zelenina a třeba i jedno jablko nebo grep.
Rozhodně bych se vysral na nějaké Paleo, protože při dietě musíš prostě mít hlad, pokud bys jenom jedl to, "co se smí"
dopracoval by ses k tomu, že bys sice jedl "co se smí" ale snědl bys toho tolik, že bys zase přibíral...

1., hnedá ryža nie je lepšia ako biela........ JE TO VYVRÁTENÝ OMYL............. Pozri na číňanov, japoncov, uprednostňujú ryžu BIELU, vedia prečo...
2. čo sa týka PALEO, tak abslútne neplatí, že "....ale snědl bys toho tolik, že bys zase přibíral.."..... len musí dávať málo tukov (lebo je obézny), to je všetko.... len tu má dať pozor.
3. prečo biele mäso ?? ..... Ďalšia fáma.... Pre človeka je určite lepšie hovädzie než kuracie... a hovädzie je "červené"...

Kachně — stř dub 17, 2013 5:13 pm
Vševěd píše:
Kachně, pokud nemáš problém s držením půstu, pak bych ti doporučil vyzkoušet nějakou formu přerušovaného hladovění.
Urči si třeba, že budeš denně 4 hodiny jíst a 20 hodin hladovět. V těch 4 hodinách se klidně můžeš nacpat k prasknutí.

Myslím že za 30 minut toho sním víc než ty za 3 dny, to by nefungovalo :D
Vločky fuj, kuřecí je nacpaný hormonama, to je spíš iracionální výživa.
Při paleo hlad není, ale je chuť na sladký a člověku chybí ten slastnej pocit se pořádně nacpat a schrupnout si u televize :D

Vševěd — stř dub 17, 2013 5:23 pm
NOWOCAYN_2 píše:
1., hnedá ryža nie je lepšia ako biela........ JE TO VYVRÁTENÝ OMYL............. Pozri na číňanov, japoncov, uprednostňujú ryžu BIELU, vedia prečo...
2. čo sa týka PALEO, tak abslútne neplatí, že "....ale snědl bys toho tolik, že bys zase přibíral.."..... len musí dávať málo tukov (lebo je obézny), to je všetko.... len tu má dať pozor.
3. prečo biele mäso ?? ..... Ďalšia fáma.... Pre človeka je určite lepšie hovädzie než kuracie... a hovädzie je "červené"...

poslouchej, něco ti vysvětlím. To, že děláš maséra není náhoda. Nemáš hlavu na přemýšlení. Máš ruce a těma se živíš. OK, každý máme v životě na něco.
V tvojem případě to určitě není na to, abys mudroval. Slyšel jsem tvoji tříakordovou symfonii, můžu sem dát odkaz. Je to opus na úrovni dítěte prvního stupně
základní školy. Každý se nenarodí s hlavou Einsteina. Ale horší je, když si takový člověk myslí, že tu hlavu má tak chytrou. V tom případě se zesměšňuje každým
svým výrokem.
Zkusím ti vysvětlit ještě jednu věc: to že japonci uprednostňujú ryžu bielu, neznamená vůbec nic. Američani upřednostňujou hamburgry. Znamená to něco?
A tady jen tak pro zamyšlení:
http://www.medop.cz/medop/ostatni/podpo ... ik-diabetu
ovšem pochybuju, že bys to přečetl, pochopil a udělal si z toho nějaký závěr :roll:

Vševěd — stř dub 17, 2013 5:27 pm
Kachně píše:
Myslím že za 30 minut toho sním víc než ty za 3 dny, to by nefungovalo :D
Vločky fuj, kuřecí je nacpaný hormonama, to je spíš iracionální výživa.
Při paleo hlad není, ale je chuť na sladký a člověku chybí ten slastnej pocit se pořádně nacpat a schrupnout si u televize :D

Bílé maso je i maso rybí. Jinak hormony u nás povoleny ve veterinární výrobě nejsou, užívají se když tak antibiotika a nedělej si iluze o tom,
že se to děje jenom v drůbežárnách. Jak jsem psal, já si kupuju maso v bio kvalitě...
Přesvědčovat tě nebudu, kdo chce hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
P.S. Asi by ses divil, kolik toho sním. Přece jen aktivní tělesnou hmotu mám nepochybně větší než ty. A sádlo moc velké kalorické nároky nemá :wink:

NOWOCAYN_2 — stř dub 17, 2013 8:02 pm
Vševěd píše:

poslouchej, něco ti vysvětlím. To, že děláš maséra není náhoda. Nemáš hlavu na přemýšlení. Máš ruce a těma se živíš. OK, každý máme v životě na něco.
V tvojem případě to určitě není na to, abys mudroval. Slyšel jsem tvoji tříakordovou symfonii, můžu sem dát odkaz. Je to opus na úrovni dítěte prvního stupně
základní školy. Každý se nenarodí s hlavou Einsteina. Ale horší je, když si takový člověk myslí, že tu hlavu má tak chytrou. V tom případě se zesměšňuje každým
svým výrokem.
Zkusím ti vysvětlit ještě jednu věc: to že japonci uprednostňujú ryžu bielu, neznamená vůbec nic. Američani upřednostňujou hamburgry. Znamená to něco?
A tady jen tak pro zamyšlení:
http://www.medop.cz/medop/ostatni/podpo ... ik-diabetu
ovšem pochybuju, že bys to přečetl, pochopil a udělal si z toho nějaký závěr :roll:

Si veľmi nepríjemný človek....... Mimochodom, od toho prvého pokusu som urobil niečo, na to že vôbec nepoznám noty podstatne lepšie, (http://www.youtube.com/watch?v=mjGbGFsex0Y), a nezabudni tomu dať MÍNUSKO, budeš prvý, a pekne sa v tom vyži, ty vieš zložiť určite h*vno, tak neviem o čo ti ide... :wink: ....... Ty sa živíš DRÍSTAMI, výživovými plánmi, ktoré by som ja mohol robiť ĽAVOU ZADNOU, bez problému, veď to funguje 9-tim z 10tich výživových poradcov...... Hoci len DOČASNE, a z dlhodobého hľadiska je to NA H*VNO, to je tretia vec (niekto chudne zdravo na tukoch, niekto na ryžových dehydratovaných chlebíčkoch...). Prečo ich ale nerobím ? LEBO NECHCEM, navyše, musel by som popri tom ponúkať aj nejaké doplnky výživy (lebo by som mal certifikát pod záštitou nejakého "srajdu" sacharidovo - bielkovinového), a to mi je proti srsti. Ja svoju dušu proste nezapredám.

A k tomu odkazu na tú ryžu (biela vs. celozrná).............. Kde ty máš mozog, Vševěd......... KTO HOVORÍ O JEDENÍ RYŽE BEZ TUKU ??? akonáhle si ju dáš aspoň s 30g masla, jej glykemický index (teda glykemický index jedla zvaného "ryža s maslom") sa OKAMŹITE MENÍ k podstate NIŽŠEJ HODNOTE, a vitamíny a minerály sú takto DOSTUPNÉ, na rozdiel do fytátmi preplnenej hnedej ryže...(najviac vitamínov a minerálov je v ryži PARBOILED, ktorá je lúpaná zvláštnym spôsobom, termicko-tlakovým).
Takže ako vidíš, na nič si ma zase "nenachytal".... Alebo dobre, ako chceš, poopravím to........ Japonci a čínania uprednostňujú BIELU RYŽU S TUKOM (napr. maslo) PRED HNEDOU RYŽOU S TUKOM............ LEBO VEDIA, ŽE TAKTO JU LEPŠIE ZÚŽITKUJÚ.....
No rýchlo, nájdi zase niečo, pokús sa ma "dostať na lopatky"..... silou mocou je to tvoj sen, ale nejde ti to.

Vševěd — čtv dub 18, 2013 7:45 am

Takže rohlík z bílé mouky namazaný máslem je výživnější než rohlík z celozrnné mouky. To dává smysl. :lol:

catcher — čtv dub 18, 2013 9:06 am

Začíná mi to tady připadat (a to ve stupňujícím se počtu vláken) jako "Nowocayn radí a informuje" nebo "Zdraví A-Z podle M. Gáborčíka". Ale možná se jedná o přirozený vývoj s cílem posílení informační imunity účastníků fóra ve vztahu k někdy značně svérázným názorům zmíněného člena.

NOWOCAYN_2 — čtv dub 18, 2013 9:58 am
catcher píše:
Začíná mi to tady připadat (a to ve stupňujícím se počtu vláken) jako "Nowocayn radí a informuje" nebo "Zdraví A-Z podle M. Gáborčíka". Ale možná se jedná o přirozený vývoj s cílem posílení informační imunity účastníků fóra ve vztahu k někdy značně svérázným názorům zmíněného člena.

Ďalší primit*v, ktorý má za potrebu zverejňovať moje osobné informácie ? No len, napíš svoje meno s priezviskom....
Moje názory sú "značně svérázné" možno tak v tejto komunite, a nie niekde na fóre o "paleo" (žiaľ, u nás je zatiaľ takých fór veľmi málo, ak vôbec nejaké....).
Tvoje názory, a názory väčšiny prispievajúcich na stránke zdravi-az.cz sú zas "značně svérázné" v komunite bežných ľudí, ktorý nepasujú ovocie, zeleninu a orechy za "kráľov potravín". Našťastie.
Ale o.k., píš si čo chceš, len bez tej priblblej "provokačnosti" (zverejňovanie môjho priezviska - nechápem načo je to dobré...), ak je to možén... o.k. ?
Rád by som reagoval na Vševěda, ale s ním je to začarovaný kruh... nemá to zmysel...NEMÁ. A ja v tom nechcem pokračovať, takže, nereagujem.

Kachně — čtv dub 18, 2013 8:47 pm

Holt se nesmíš prát za pravdu, ale máš je nechat ať si dělaj co chtěj a radit jen tomu kdo chce. Já si o vševědovi myslím taky že je dement, ale nepíšu to tu :D
A jen ať je hodně vegetariánů, až bude hladomor, tak budeme jíst je.

Vševěd — čtv dub 18, 2013 9:04 pm

Kachně, ani mně neudivuje, že jste si s Markem padli do noty :wink:
A omlouvám se, že jsem si dělal legraci z tvojí nadváhy. To ode mně nebylo hezké.

Jarda — čtv dub 25, 2013 10:52 pm
Vševěd píše:
Maso chutná dobře, to se mu nedá upřít. Ale to chutná i čokoláda a řekl bych, že taková studentská pečeť ještě daleko líp.
Jednou bych se chtěl vzdát masa úplně, protože mi na něm spousta věcí vadí. Jedna z nich je cena toho kvalitního, nekupuju
moc sračky ze supermarketů, letos jsem si koupil celé prase v bio kvalitě, pro hovězí si jezdím na farmu Horizont /doporučuju/
a kuřecí jím spíš občas, taky bio. Rozdíl je naprosto podstatný a ať mi nikdo neříká že ne, už chuť napoví. Je to taky sebeobrana
proti tomu, co se děje třeba v Polsku a nedělám si iluze o tom, že i jinde.
Ale i tak by to pro mně nebylo nic příjemného. Není to ve mně. Už to mi napovídá, že asi nejsem ten pravý žrout masa. Krom toho,
uspokojivé aminokyselinové spektrum se dá dosáhnout i pouhou konzumací mléka a vajec a při tom nemusím nikomu ubližovat.
Jestli maso způsobuje rakovinu nebo ne nemůžu posoudit, jestli jo, dobře nám tak.
Každopádně, Nowocayne, tvoje srovnávání se s přírodními národy je jako tvrdit, že když závodní auto potřebuje benzín s oktanovým
čislem 130 tak je naprosto v pořádku lít ho do škodovky...

Prakticky potvrzujete moje závěry, že opravdový masožravec nemůže mít skrupule se zabitím čehokoliv a těch je opravdu velice málo.

Tymi — sob dub 27, 2013 3:33 pm

Takových lidí bude opravdu málo, ale to jenom proto, že nás tak vychovala společnost. To říkám jako bývalý vegetarián, který se zhoršujícím se zdravotním stavem opět začal s masem. Sice pouze s rybím, ale přece. Zrovna rybu bych zabít dokázal, ale savce, to asi ne.

Kachně — sob dub 27, 2013 6:07 pm

To souvisí jen s výchovou ve společnosti, s filmama o Bambim a podobně.

Vševěd — sob dub 27, 2013 6:43 pm
Tymi píše:
Takových lidí bude opravdu málo, ale to jenom proto, že nás tak vychovala společnost. To říkám jako bývalý vegetarián, který se zhoršujícím se zdravotním stavem opět začal s masem. Sice pouze s rybím, ale přece. Zrovna rybu bych zabít dokázal, ale savce, to asi ne.

Zdravotní stav se zhoršoval s tím, že jsi nejedl maso? A mléko a vejce ano?

Tymi — ned dub 28, 2013 11:56 am

Nekonzumoval jsem taky mléko.

Nevím, čím se zhoršoval, pravděpodobně vitamíny rozpustné v tucích. Což by se sice dalo vyřešit například rybím olejem, ale když už olej, tak proč ne maso? Vajec jsem jedl poměrně dost, z domácího chovu, a zřejmě to nestačilo.

Utlumené libido, suchá pokožka, častý hlad, záchvatovité přejídání a taky trávící obtíže související s přemírou vlákniny a antinutričních látek ve stravě. Teď je to všechno pryč.

Vševěd — ned dub 28, 2013 12:06 pm

vegetarián si kvůli spoustě věcí musí dávat daleko větší pozor na skladbu jídelníčku. kombinovat různé zdroje bílkovin atd.
asi to nebude moc lehké, no snad to jednou vyzkouším:-)
když jsem to zkoušel naposled, a chtěl jsem nasytit svoji obvyklou potřebu bílkovin, byl jsem celý den nafouklý jako balón.
pravda, bylo to za mojich "kulturistických" časů:-) dneska by mi asi stačilo míň.

Jarda — pon dub 29, 2013 12:37 pm
Tymi píše:

To není problém konzumace masa, ale konkrétních aminokyselin a ty se dají do těla dostat i jinak, třeba v čistém stavu a přesně nadávkované. S tím má bohužel problém hodně vitariánů, protože bílkoviny ve stravě nepočítají.

PetrJ — pon čen 24, 2013 8:39 pm

Jako výborný zdroj současných vědeckých poznatků o vlivu stravy na zdraví člověka mi přijdou krátká videa Michaela Gregera z jeho domovských stránek: http://nutritionfacts.org/. Jak sám říká, každý rok přečte každé číslo každého anglicky psaného časopisu o výživě: takže my nemusíme :).

Výběrově:

Denní konzumace cholesterolu obsaženém v jednom jediném vajíčku má na dobu života (žen - byla to studie zdravotních sester) stejný dopad jako vykouření 25-ti tisíc cigaret (5 cigaret denně po dobu 15-ti let). Z hlediska arteriosklerózy jsou na tom ti, kteří jedí tři a více vajíček týdně velmi podobně jako silní kuřáci... http://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/.

Hlavní příčinou rakovin je strava, v prvé řadě maso (včetně ryb): http://nutritionfacts.org/video/hot-dogs-leukemia/.

IGF-1 a rakovina: http://nutritionfacts.org/video/igf-1-as-one-stop-cancer-shop/.

Veganská strava je proti rakovině jednoznačně nejúčinnější: http://nutritionfacts.org/video/how-plant-based-to-lower-igf-1/.

Také přidávám odkaz na článek o předsudcích vztahujících se k rostlinným bílkovinám, autorem je Jeff Novick: http://www.jeffnovick.com/RD/Newsletter/Entries/2012/3/28_The_Myth_Of_Complimenting_Proteins.html.
John McDougall píše o stejném zde: http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/apr/protein.htm.

A nakonec odpověď autora Čínské studie na některé vznesené námitky: http://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbell-slaps-down-critic-denise-minger.html.

martina72 — pon čen 24, 2013 8:53 pm
Tymi píše:

My doma jsme rybáři a ryb jsme pozabíjeli a snědli mnoho. Nechápu, jaký je rozdíl mezi zabíjením ryb a třeba psů. Já zabil mnoho zvířat. Psa bych klidně snědl, akorát na něj teď vůbec nemám chuť. Jen mi nejni jasný rozdíl mezi rybou a psem, kozou, slepicí, prasetem, hadem, sarančetem.
Já vegetarián v podstatě jsem, jen nechápu problém nedostatku masa. Maso mám rád, ale nijak ho k životu nepotřebuji a tak ho málo jím. Většinou mi nechutná. Na co ho potřebuješ ty?

PetrJ — pon čen 24, 2013 9:00 pm

A přidávám ještě odkaz na podrobný výklad J. McDougalla o paleo dietě: http://www.drmcdougall.com/misc/2012nl/jun/paleo2.htm.

Vševěd — čtv čen 27, 2013 8:38 am

demagogie

NOWOCAYN_2 — pát čen 28, 2013 2:26 pm
Jarda píše:
To není problém konzumace masa, ale konkrétních aminokyselin a ty se dají do těla dostat i jinak, třeba v čistém stavu a přesně nadávkované. S tím má bohužel problém hodně vitariánů, protože bílkoviny ve stravě nepočítají.

Pán Jarda, keď už je dodávanie umelo vytvorených aminokyselín presne nadávkovaných PRIRODZENÉ, tak mi povedzte, čo je neprirodzené na varení potravín........ :? .... :roll:

NOWOCAYN_2 — pát čen 28, 2013 2:29 pm
PetrJ píše:
Jako výborný zdroj současných vědeckých poznatků o vlivu stravy na zdraví člověka mi přijdou krátká videa Michaela Gregera z jeho domovských stránek: http://nutritionfacts.org/. Jak sám říká, každý rok přečte každé číslo každého anglicky psaného časopisu o výživě: takže my nemusíme :).

Výběrově:

Denní konzumace cholesterolu obsaženém v jednom jediném vajíčku má na dobu života (žen - byla to studie zdravotních sester) stejný dopad jako vykouření 25-ti tisíc cigaret (5 cigaret denně po dobu 15-ti let). Z hlediska arteriosklerózy jsou na tom ti, kteří jedí tři a více vajíček týdně velmi podobně jako silní kuřáci... http://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/.

Hlavní příčinou rakovin je strava, v prvé řadě maso (včetně ryb): http://nutritionfacts.org/video/hot-dogs-leukemia/.

IGF-1 a rakovina: http://nutritionfacts.org/video/igf-1-as-one-stop-cancer-shop/.

Veganská strava je proti rakovině jednoznačně nejúčinnější: http://nutritionfacts.org/video/how-plant-based-to-lower-igf-1/.

Také přidávám odkaz na článek o předsudcích vztahujících se k rostlinným bílkovinám, autorem je Jeff Novick: http://www.jeffnovick.com/RD/Newsletter/Entries/2012/3/28_The_Myth_Of_Complimenting_Proteins.html.
John McDougall píše o stejném zde: http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/apr/protein.htm.

A nakonec odpověď autora Čínské studie na některé vznesené námitky: http://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbell-slaps-down-critic-denise-minger.html.

Máš vykastrovaný mozog, PetrJ :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
Čo jedli naši prastarí rodičia, ktorí sa dožili 90 rokov a niektorí aj viac :? :? :? :? :? :? :?
Vajíčka, slanina, maslo a mäso u nich bola BEŽNÁ STRAVA..... Ak nepočítame tých najchudobenjších....
Tvoj emocinálna viera riadne "pokulháva".... keď veríš takým hlúpostiam..... To už snáď ani nie je možné... A nezabudni mi hneď doložiť, že naši prastarí rodičia tak dlho žili preto, lebo nepoznali toľko stres ako my dnes.... A ver tej bájke.... :wink:

NOWOCAYN_2 — pát čen 28, 2013 2:33 pm
PetrJ píše:
A přidávám ještě odkaz na podrobný výklad J. McDougalla o paleo dietě: http://www.drmcdougall.com/misc/2012nl/jun/paleo2.htm.

Voluntarizmus nikoho nezaujíma............... Voluntarizmus je zbieranie dôkazov (a robenie všetko pre to), aby ako víťazné riešenie (napr.v stravovaní) vyšlo to riešenie, ktoré ako víťazné CHCEME............ Pozri si všemožné knihy o výžive - paleo, makrobiotika, vitariánstvo, vegetariánstvo, vegánstvo, atď, atp.................. VŠETKY MAJÚ "NESKONALÉ DôKAZY" O TOM, ŽE SÚ TIE NAJLEPŠIE, A OSTATNÉ TIE NAJHORŠIE........... Ja na rozdiel od teba mám funkčné uvažovanie, a tak mi stačí sa pozrieť, čo konzumuje prírodný človek, ktorý NAŠŤASTIE nepestuje obilniny a strukoviny (napr. kočovníci) plné fytátov a iných antinutrientov.............. Konzumuje tuky, bielkoviny, a až POTOM sú to sacharidy........... A tie tuky sú živočíšne.......... Tak sa s tým už zmier..... :)

NOWOCAYN_2 — pát čen 28, 2013 2:46 pm
PetrJ píše:

Bez dostatku bielkovín NEVYTVORÍŠ svalnaté telo................. Akurát tak vychudnuté (hoci šľachovité) s objemom bidepsu do 34cm (čo je nič...), alebo "naliate" vodou, alebo zaliate trochou, či väčším množstvom tuku.........
Chcel by som ťa vidieť..... Tvoju tvár, jej výraz, tvoje telo, tvoje pohyby, tvoju "mužnosť" (nemyslím penis).... Ja odkedy som na paleo, a súčasne na ketóze (do takých 20-25g sacharidov -čiže som v nutričnej ketóze - prijímam už asi 3 mesiac, alebo 4 ? Neviem, nezapísal som si začiatok), som akýsi INÝ............ Nenechám sa utláčať, som priamy, odvážnejší, som viac mužom "činu", ako kedykoľvek predtým.... Ženám sa to samozrejme PÁČI, a robím to s gráciou - lebo to robím prirodzene. Len tak príkladom : Sú zavreté okienka v buse a je tam kopu ľudí, alebo hoci len desiati ? Pootváram ich, keď tí ostatní si vypli "pud sebapohodlia" - nezáleží im že je tam horúco či dusno - a pootváram ich.... Neviem otvoriť okno ? Skúšam to, kým sa mi to nepodarí (v minulosti by som to vzdal po pár sekundách).... V autobuse bol VEEEEĽKÝ sršeň.... asi 5 metrov odo mňa... ľudí asi toľko, že nikto nestál, len sedeli na sedadlách.... Sediace ženy sa ho očividne báli... Postavil som sa, prišiel som tam, zabil sršňa, a vreckovkou ho vyhodil z autobusu. S gráciou, bez hanby, bez slova. Potom som si znova sadol tvárou proti jazde, pár metrov od tých žien (delila nás "harmonika" autobusu).... Mali na tvári príjemný výraz, pozerali na mňa...a jemne sa usmievali, jedna so záujmom o moju osobu v jej očiach.... ..... Alebo - vystúpil som z autobusu.... a idem si tam kde mám namierené... o pár sekúnd počujem : "Pani, zabudli ste si tašku na kolieskach !!...." .... Pani už bola v buse, bol som od toho všetkého pár metrov....bus by sa zavrel o pár sekúnd.... Priskočil som k tej taške "sediacej" pri sedadle na zastávke, schytil ju, a podal ju nejakej slečne vo dverách busu, ktorá ju potom podala tej panej (čo som už ale nevidel, lebo hneď sa zavreli dvere autobusu, len tak-tak som to stihol. ... Potom som už len videl, ako sa na mňa dve-tri ženy z autobusu usmievali......lebo som bol MUŽ ČINU. A mohol by som pokračovať... A takto sa javím odvtedy, odkedy som zmenil stravu. Netvrdím, že je to jediná vec, ktorá zo mňa takého muža urobila. Ale je na tom kopu zásluch aj čo sa týka stravy - lebo táto strava TAKTO FUNGUJE. Lepšie riešim komunikačné situácie... som viac v kľude - ALE nenechám zo seba robiť panáka, a svoj názor vyjadrím, kľudne ostrý názor, ale kľudným spôsobom.
Pozri na číňanov, ktorí "konzumujú čínsku štúdiu".... Sú to ovce, hoci usmievavé, chýba im ten prvok, ktorý človek má mať - nenechať zo sebou manipolovať.............. Buď takou ovcou aj ty keď chceš..... a buď vykorisťovaný, buď "ovečka, čo si takmer všetko nechá".... Ja o to záujem nemám..... :wink:

PetrJ — pát čen 28, 2013 5:52 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Pozri si všemožné knihy o výžive - paleo, makrobiotika, vitariánstvo, vegetariánstvo, vegánstvo, atď, atp.................. VŠETKY MAJÚ "NESKONALÉ DôKAZY" O TOM, ŽE SÚ TIE NAJLEPŠIE, A OSTATNÉ TIE NAJHORŠIE...........

Obvykle žádné důkazy nemají... právě naopak mnoho různých diet doslova ignoruje poznatky z oblasti výživy za posledních mnoho desítek let (některé předsudky, např. o proteinech, přetrvávají ještě déle). Prokazatelně tak zvyšují riziko mnoha chorob, příp. vedou ke zhoršení jejich průběhu. Nicméně vitariánství, vegetariánství a především veganství mají, pokud se jedná o pestrou, vyváženou stravu, plnou podporu současné vědy.

Velmi zajímavý rozbor "diet wars" je zde, včetně přiblížení některých přírodních národů a chorob, které se u nich - v závislosti na stravě - vyskytují (5-tý odkaz):

http://healthylongevity.blogspot.cz/2012/08/forks-over-knives-and-healthy-longevity.html
http://healthylongevity.blogspot.cz/2012/08/forks-over-knives-and-healthy-longevity_17.html
http://healthylongevity.blogspot.cz/2012/10/diet-blood-cholesterol-blood-pressure.html
http://healthylongevity.blogspot.cz/2012/10/diet-blood-cholesterol-blood-pressure_28.html
http://www.drmcdougall.com/misc/2013nl/feb/travis.htm
http://www.drmcdougall.com/misc/2013nl/may/travis.htm

Ale je toho samozřejmě mnohem víc...

A na závěr pár drobnějších zajímavostí:

A vegan bodybuilding experiment: http://www.youtube.com/watch?v=yKX-gNv0AwU
Brendan Brazier o tom, jak se stal lepším atletem: http://www.youtube.com/watch?v=Jqpjap8rewo
Úspěšnost Gerson Therapy u rakoviny slinivky: http://nutritionfacts.org/video/gerson-therapy-vs-chemotherapy/

NOWOCAYN_2 — pát čen 28, 2013 7:55 pm

PetrJ : dávaš nám tu odkaz na bodybuildera, ktorý svoje svaly rozhodne nemá len z proteínu (a to ešte k tomu nejakého rýžového či hrachového... :D ) .... Určite tam bude nejaká menšia "kúrička".... Pózoval síce nešikovne (vôbec nezaťal latissimy), kľúčne kosti trochu úzke (to len tak, že tomu rozumiem...), ale tie ruky jasne hovoria, že nie je čistý, a skrátka - berie menšie množstvo steroidov. Vševěd, ak chceš, vyjadri sa. Naturálni kulturisti majú čo robiť, aby také ruky dosiahli aj s rôznymi NEVEGÁNSKYMI doplnkami na zvyšovanie rastu svalov, a to nemyslím len proteín a aminokyseliny, navyše na báze chémie (nevravím, že to sú steroidy)... Stačí mu pozrieť na jeho ľavú ruku (trochu väčšiu než pravú, dotyčný bude isto ľavák) v tom videu, na ktoré si tu dal odkaz ( http://www.youtube.com/watch?v=yKX-gNv0AwU ), a jasne vidno, že toto nie je NATURÁL....ruku má možno 43 cm, a to sú už steroidy, keďže nie je obalený tukom. Naturálne dosiahneš biceps v dobrej forme tak do 41cm. Takže, milý PetrJ, keď si túto realitu pripustíš, tak taká menšia rana pod pás pre teba, ale s tým sa ešte stretneš, kamarát, lebo žiaden prírodný národ NEPOHŔDA živočíšnymi potravinami, práveže všetci ich chcú čo NAJVIAC, intuitívne vedia prečo....Tak im povedz, že sú zvrátení, a nech si prečítajú čínsku štúdiu... :D ...

PetrJ — sob čen 29, 2013 7:50 am

Maso a jeho vztah ke dvěma nejčastějším příčinám úmrtí v západních zemích:

http://www.heartattackproof.com/resolving_cade.htm
http://www.youtube.com/watch?v=dYxpgwFip2M

Mě osobně zajímají ověřené výsledky. Např. Dean Ornish a jeho pacienti s ischemickou chorobou srdeční: rozdělení náhodně do dvou skupin, jedna z nich se řídila programem D. Ornishe (nízkotučná vegetariánská strava se cvičením a technikami proti stresu), druhá standardními doporučeními lékaře (tzv. racionální strava plus léky). Výsledky jednoznačné...

Nebo Caldwell Esselstyn: "The proof is in the results. The patients in Dr. Esselstyn’s initial study came to him with advanced coronary artery disease. Despite the aggressive treatment they received, among them bypasses and angioplasties, 5 of the original group were told by their cardiologists they had less than a year to live. Within months on Dr. Esselstyn’s program, their cholesterol levels, angina symptoms, and blood flow improved dramatically. Twelve years later 17 compliant patients had no further cardiac events. Adherent patients survived beyond twenty years free of symptoms."

"The 17 patients in the study had 49 cardiac events in the years leading up to the study, and had undergone aggressive treatment procedures. Several had multiple bypass operations. After beginning the eating plan, there were no more cardiac events in the group within a 12-year period."

Diety s vysokým obsahem živočišných produktů, tj. s vysokým obsahem tuku, bílkovin, cholesterolu a různých chemikálií (viz např. http://nutritionfacts.org/video/paleolithic-lessons/ nebo přednášky stejného autora o rakovině), by šance na přežití těchto pacientů výrazně snížily. Nebo přesněji, byly by příčinou jejich předčasné smrti.

Co se týče bílkovin, na těch rostlinných vyrůstají např. sloni, hroši, nosorožci. Kulturisti jsou vedle nich párátka :)

Je sice fakt, že žádná větší populace není čistě veganská. Nicméně vzhledem k současné vysoké kontaminaci živočišných produktů chemikáliemi (včetně ryb), jejich dopadu na zdraví a důsledkům jejich produkce na životní prostředí mi přijde jejich co největší omezení v jídelníčku jako to nejrozumnější...

NOWOCAYN_2 — sob čen 29, 2013 8:17 am

PetrJ : chemikálií sa zbavíš očistami, mimo inéhéo aj očisty zvanej "DERIVAČNÁ KÚPEĽ". Je s prepáčením k*k*tina nejesť mäso a živočíšne výrobky kvôli tomu, že v nich môžu byť chemikálie, NAVYŠE V OBILNINÁCH ICH NIE JE O NIČ MENEJ, tak neviem čo za bludy tu píšeš, PetrJ...
ZASE VERÍŠ KLAMSTVÁM, ale o.k., klamstvá na nás číhajú na každom kroku... A nie každý je voči nim odolný.
A neporovnávaj človeka so slonom, preboha........ Mimochodom, slony trpia artrózou....... :wink:

PetrJ — sob čen 29, 2013 9:24 am
NOWOCAYN_2 píše:
Je s prepáčením k*k*tina nejesť mäso a živočíšne výrobky kvôli tomu, že v nich môžu byť chemikálie, NAVYŠE V OBILNINÁCH ICH NIE JE O NIČ MENEJ

Mateřské mléko maminek, které konzumují maso, obsahuje (alespoň v USA) 65-krát překročené limity toxických látek, včetně těch nejsilnějších známých karcinogenů. A zanesení těla veganů je prokazatelně řádově nižší než u "masožravců": opět viz přednášky Michaela Gergera. A samozřejmě nejde jen o chemikálie... Těch důvodů je celá řada: ostatně většina z nich je v textech, na které jsem uváděl odkazy.

Mimochodem vystavovat tělo karcinogenům, které dokážou poškozením DNA způsobit vznik rakovinového bujení (což je proces, který může být otázkou minut), a snažit se pak následky odstranit očistami, mi přijde jako hodně "diskutabilní" metoda udržování zdraví...

Co se týče lží, mýtů a dezinterpretací, tak je jich v této oblasti, kde se točí ohromné peníze, samozřejmě mnoho. Bohužel přestože vědecký výzkum řadu z nich spolehlivě vyvrátil, ničím nepodložená, pouze na osobní víře postavená tvrzení mají stále navrch. A ze statistik nejčastějších příčin úmrtí je zřejmé, že na to doplácejí miliony lidí: viz https://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ.

NOWOCAYN_2 — sob čen 29, 2013 12:03 pm

PetrJ : TY MI VôBEC NEROZUMIEŠ............ Tí blbci vedci porovnávajú vegánky so ženami, ktoré konzumujú fast food, a mäso (ak sa tomu tak vôbec dá hovoriť...) vyrpážané na sójovom a slnečicovom oleji X krát prepaľovanom + rôzne "zmesky" pomleté z obchodov, najlacnejšie + rôzne lacné mäsové výrobky.
Ja píšem o KVALITNOM MäSE. Varenoom, alebo vyprážanom na ghí, alebo na kokosovom oleji či masti, alebo pečenom.
Celá čínska štúdia je oj*eb......Keby použili HOVäDZIU BIELKOVINU, položilo by to celý výskum na lopatky.... :wink: ...... Pri zisťovaní či je živočíšna bielkovina pre človeka rakovinotvorná (zisťovali na potkanoch), použili ako živočíšnu bielkovinu KAZEÍN Z KRAVSKÉHO MLIEKA (čiže ani ne srvátku, čo oveľa menej škodlivá) - TÚ NAJHORŠIU BIELKOVINU zo živočíšneho sveta pre človeka.
Len si ďalej uctievaj svoje vegánske "náboženstvo" ... a buď slepý.... a ver bludu, lebo ti to proste tak VYHOVUJE.tý

Len aj naďalej ver bludom.... Ja som si tým, čím si ty teraz prechádzaš, prešiel... Sám som bol vegán 2 roky. Hrozné to roky....

PetrJ — sob čen 29, 2013 1:00 pm
NOWOCAYN_2 píše:
PetrJ : TY MI VôBEC NEROZUMIEŠ.....

Už to tak asi bude :)

Škodlivost masa se týká jakéhokoliv (i když maso nedomestifikovaných zvířat je na tom o trošku lépe: http://nutritionfacts.org/video/modern-meat-not-ahead-of-the-game/), výrazný vzestup nemocí spojených s jeho větší spotřebou nastal dávno před tím, než začalo ve velkém používání pesticidů a jiných "dochucovačů" našich pokrmů.

Co se týče hovězího, tak Čínskou studii by rozhodně na lopatky nepoložilo. Např. profesor Willett tvrdí:

"Důkazů o škodlivosti masa je tolik, že musí stačit každému skeptikovi k tomu, aby uznal, že jedení masa, zvlášť tzv. tmavého, je pro člověka nebezpečné. Velmi důkazů dnes poskytují už nejen laboratorní testy a výzkumy, ale výsledky velkých epidemiologických studií. Tyto studie sledují zdravotní stav, úmrtnost a stravovací návyky a další faktory způsobu života na velkých mnohatisícových skupinách obyvatel. Odtud pochází naše dnešní informace o tom, že vepřové a hovězí maso a výrobky z nich podporují vznik rakovin (tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty), aterosklerózy, infarktu myokardu a mnohých jiných onemocnění. Maso obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin, cholesterolu, kalorií, neobsahuje vlákninu..."

Samozřejmě že je někdo vegan, ještě neznamená, že jí zdravě... Např. oleje: http://www.youtube.com/watch?v=b_o4YBQPKtQ.

Podle mého např. doktor Greger, Campbell, Esselstyn, Ornish nebo McDougall odvádějí velmi poctivou práci a jejich střízlivou, vědeckou argumentaci, podloženou fakty, považuji za vzorovou: je to pravý opak "víry". Podobný dojem měl i např. Bill Clinton, který jim po důkladném studiu svěřil do rukou své zdraví (http://www.youtube.com/watch?v=p4hbV4RgzI8).

NOWOCAYN_2 — sob čen 29, 2013 5:46 pm

Ty si nepochopil, že čím menej potravín s cholesterolom ješ, tým viac si ho (cholesterol) musí vytvárať tvoje telo - a to je vždy tá HORŚIA VOĽBA ???? .... Proste si naletel bludom, nech sa páči, s tebou som už dohovoril, asi tvoj názor vylieči len čas - lebo tvoj názor nepramení z tvojho "vkusu", ale z tvojej nevedomosti, a to je veľký rozdiel, lebo do vkusu by som ti "nešprtal".

PetrJ — sob čen 29, 2013 7:13 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Ty si nepochopil, že čím menej potravín s cholesterolom ješ, tým viac si ho (cholesterol) musí vytvárať tvoje telo - a to je vždy tá HORŚIA VOĽBA ???? .... Proste si naletel bludom, nech sa páči, s tebou som už dohovoril, asi tvoj názor vylieči len čas - lebo tvoj názor nepramení z tvojho "vkusu", ale z tvojej nevedomosti, a to je veľký rozdiel, lebo do vkusu by som ti "nešprtal".

V zájmu vlastního zdraví stojím samozřejmě o co nejnižší hodnotu cholesterolu (optimálně pod 150 mg/dl), nestojím o zanícené tkáně, poškozování povrchu tepen a snížení průtoku krve. I tady je vědecký výzkum jednoznačný - tedy pokud se nejedná o "upravované" studie sponzorované producenty masa, mléka, vajec. Srdeční choroby, jejichž příčina je dobře známá, jsou v západních zemích zabijákem číslo jedna a vyšší hladina cholesterolu patří k nejrizikovějším faktorům. Bohužel nepříliš dobrou vizitkou lékařů je to, že infarkt utrpí skoro 75% z těch, kteří mají cholesterol v doporučeném rozmezí, a skoro polovina těch, kteří jej mají - údajně - "optimální" (!).

přeji pěkný den

Petr

NOWOCAYN_2 — ned čen 30, 2013 1:32 pm
PetrJ píše:
V zájmu vlastního zdraví stojím samozřejmě o co nejnižší hodnotu cholesterolu (optimálně pod 150 mg/dl), nestojím o zanícené tkáně, poškozování povrchu tepen a snížení průtoku krve. I tady je vědecký výzkum jednoznačný - tedy pokud se nejedná o "upravované" studie sponzorované producenty masa, mléka, vajec. Srdeční choroby, jejichž příčina je dobře známá, jsou v západních zemích zabijákem číslo jedna a vyšší hladina cholesterolu patří k nejrizikovějším faktorům. Bohužel nepříliš dobrou vizitkou lékařů je to, že infarkt utrpí skoro 75% z těch, kteří mají cholesterol v doporučeném rozmezí, a skoro polovina těch, kteří jej mají - údajně - "optimální" (!).

přeji pěkný den

Petr

Asi si nečítal o najväčšom podvode všetkých čias, že ??? Keď sa ZÁMERNE ZAĆALO KLAMAŤ, že masť, slanina, maslo spôsobujú vysoký cholesterol, a treba ich nahradiť rastlinnými olejmi, a nízkotučnými potravinami................... LENŽTE PRÁVE TIETO NEŽIVOĆÍŚNE A NÍZKOTUČNÉ VECI NIČIA SRDCE A CIEVY, ty ovečka.... :D
Tuky VYŹIVUJÚ cievy......... Nízkotučné potraviny ich NIČIA................... Ako som vravel, ja som si už prešiel tvojou cestou, som ďalej než ty, tiež som veril tomu, čomu aj ty. Tiež som bol NAIVNÝ, a veril systému..............

Vševěd — ned čen 30, 2013 6:25 pm
PetrJ píše:

přeji pěkný den

Petr

Existují studie, které dokazují, že větší riziko k infarktu mají lidé s nízkou hladinou cholesterolu. Jsi stejně zaslepený, jako Nowocayn, jenomže každý svým způsobem.
Netroufám si říkat, co je správně a co ne. Řekl bych, že to neví skoro nikdo. Vegetariáni mají snížené hladiny testosteronu, nižší fyzickou výkonnost, nedostatek vápníku,
vitamínu B12. Prostě každý přístup má něco do sebe, a všichni fašisti fanaticky vyznávající ten svůj jsou na hlavu:-)

PetrJ — ned čen 30, 2013 9:23 pm
Vševěd píše:
Existují studie, které dokazují, že větší riziko k infarktu mají lidé s nízkou hladinou cholesterolu. Jsi stejně zaslepený, jako Nowocayn, jenomže každý svým způsobem.
Netroufám si říkat, co je správně a co ne. Řekl bych, že to neví skoro nikdo. Vegetariáni mají snížené hladiny testosteronu, nižší fyzickou výkonnost, nedostatek vápníku,
vitamínu B12. Prostě každý přístup má něco do sebe, a všichni fašisti fanaticky vyznávající ten svůj jsou na hlavu:-)

Co se týče cholesterolu, tak Campbell v Čínské studii uvádí, že tři přední lékaři a vědci zkoumající srdeční chorobu (Castelli, Roberts, Esselstyn) "během své dlouhé kariéry nezažili úmrtí na srdeční chorobu u pacienta s krevním cholesterolem pod 150 mg/dl."
Nižší testosteron? Jak uvádí Dr. Greger: "Vegan men tended to have significantly higher testosterone levels than both vegetarians and meateaters", navíc s nižším rizikem rakoviny... (http://nutritionfacts.org/video/how-plant-based-to-lower-igf-1/).
Co se týče vápníku, doporučuji tuto přednášku: http://www.youtube.com/watch?v=TJvrlwnEqbs&list=PL43F2F78699F08A49, McDougall vyvrací řadu nesmyslů a popisuje praktiky mlékárenského průmyslu, kterými klamou veřejnost (příp. lékaře).
Nižší fyzická výkonnost je další předsudek (pro zajímavost např. https://www.youtube.com/watch?v=36sGTTZfleM). A vitamín B12? Bohužel je to smutný fakt, že velká část veganů není schopna si jednou za pár dní vzít tabletku...

Schopnost rostlinné stravy zpomalit, zastavit nebo dokonce zvrátit průběh některých chronických nemocí je dnes už spolehlivě prokázána, stejně jako to, jak k nim přispívají živočišné produkty. Nic ve zlém, ale obávám se, že pacientům by názor "každý přístup má něco do sebe" nepřinesl nic dobrého...

ravima — ned čen 30, 2013 10:12 pm

McDougall je největší demagog ze všech lidí, kteří píšou o výživě, horší než běžní lékaři. Třeba při čtení jeho článku o paleo dietě jsem nevěřil svým očím v podstatě u každé věty :-)

btw správná low-carb strava ve skutečnosti snižuje cholesterol, tuky atp. v krvi. Nejhorší jsou cukry a smažené věci na rostlinných tucích a další zánětlivé potraviny, které ničí cévy a pak si tělo samo vyrobí cholesterolu kolik potřebuje na svou ochranu, ikdyž ho ve veganské stravě můžeš mít přesně 0. Naopak potraviny jako vejce nebo máslo známé svým obsahem cholesterolu ho ve skutečnosti obsahují směšné množství (oproti tomu kolik si ho tělo samo vyrábí) a na jeho obsah v těle nemají vůbec žádný vliv, pokud se samozřejmě nekonzumují společně s cukrama.

Vševěd — pon čec 01, 2013 7:47 am

Asi tak. Tady jenom k té hladině testosteronu u vegetariánů a veganů
http://www.charlespoliquin.com/Articles ... ction.aspx
Netvrdím, že je něco úplně špatné nebo úplně dobré, všude se dá najít něco pozitivního a něco vysloveně negativního.
Ale nejhorší jsou fanatici jako jsi ty PetřeJ, nebo Nowocayn.

Noel — pon čec 01, 2013 7:49 am
ravima píše:
McDougall je největší demagog ze všech lidí, kteří píšou o výživě, horší než běžní lékaři. Třeba při čtení jeho článku o paleo dietě jsem nevěřil svým očím v podstatě u každé věty :-)

btw správná low-carb strava ve skutečnosti snižuje cholesterol, tuky atp. v krvi. Nejhorší jsou cukry a smažené věci na rostlinných tucích a další zánětlivé potraviny, které ničí cévy a pak si tělo samo vyrobí cholesterolu kolik potřebuje na svou ochranu, ikdyž ho ve veganské stravě můžeš mít přesně 0. Naopak potraviny jako vejce nebo máslo známé svým obsahem cholesterolu ho ve skutečnosti obsahují směšné množství (oproti tomu kolik si ho tělo samo vyrábí) a na jeho obsah v těle nemají vůbec žádný vliv, pokud se samozřejmě nekonzumují společně s cukrama.

Asi to bude trochu hloupá otázka ... :D Těma cukrama myslíš sacharidy obecně nebo jen rychlé cukry?

PetrJ — pon čec 01, 2013 7:53 am
ravima píše:
správná low-carb strava ve skutečnosti snižuje cholesterol, tuky atp. v krvi. Nejhorší jsou cukry a smažené věci na rostlinných tucích a další zánětlivé potraviny, které ničí cévy a pak si tělo samo vyrobí cholesterolu kolik potřebuje na svou ochranu, ikdyž ho ve veganské stravě můžeš mít přesně 0. Naopak potraviny jako vejce nebo máslo známé svým obsahem cholesterolu ho ve skutečnosti obsahují směšné množství (oproti tomu kolik si ho tělo samo vyrábí) a na jeho obsah v těle nemají vůbec žádný vliv, pokud se samozřejmě nekonzumují společně s cukrama.

Bohužel opět jen ničím nepodložená, dost "bizardní" a těžko obhajitelná tvrzení... McDougall (a ostatní) jsou mi sympatičtí tím, že jsou to představitelé "science-based medicine". Na rozdíl od demagogů "neservírují" pravdy, ale mají důkladné znalosti a své názory podkládají solidní argumentací a v praxi ověřovanými vědeckými výsledky.

Např.: To determine the true impact of the Atkins Diet on blood cholesterol, a comparison must be made with a truly low-fat (10% or less), no-cholesterol diet. Two studies of people following very low-cholesterol diets suggest what will be found: When subjects following a low-cholesterol diet (97 mg/day) were fed one egg a day (an additional 321 mg of cholesterol) their “bad” LDL-cholesterol increased by 12%. By comparison, the egg industry has funded numerous studies to “prove” eating eggs does not raise cholesterol – they accomplish this by feeding eggs to subjects whose intestines are already fully saturated with cholesterol from their regular diet – so they are able to absorb little more.

A group of Tarahumara Indians from Northern Mexico was switched from their traditional diet of corn, beans, squash and other vegetables (2700 calories, 16% fat and trace cholesterol) to an American diet (4100 calories, 44% fat, and 1020 mg cholesterol) for five weeks.66 These changes were seen in their blood:

Total cholesterol increased 31% (121 to 159 mg/dl)

LDL-cholesterol increased by 39% (72 to 100 mg/dl)

HDL-cholesterol increased by 31% (32 to 42 mg/dl)

Triglycerides increased by 18% (91 to 108 mg/dl)

Celý text je zde: http://www.atkinsexposed.org/atkins/103/John_McDougall,_M.D..htm

Tady je zase pěkně vysvětleno, jak zastánci paleo diety dospívají ke svým "odlišným" závěrům: https://www.youtube.com/user/PrimitiveNutrition.

Na úplný závěr bych už jen přidal odkaz na souhrn informací podporujících rostlinnou stravu, nazvaný "The Evidence for a Whole Foods, Starch-Based Diet with the Addition of Vegetables and Fruits" (když už si někdo dal tu práci): https://www.facebook.com/notes/konstantinos-palierakis/the-evidence-for-a-whole-foods-starch-based-diet-with-the-addition-of-vegetables/190985637722547.

PetrJ — pon čec 01, 2013 8:25 am
Vševěd píše:
Asi tak. Tady jenom k té hladině testosteronu u vegetariánů a veganů
http://www.charlespoliquin.com/Articles ... ction.aspx
Netvrdím, že je něco úplně špatné nebo úplně dobré, všude se dá najít něco pozitivního a něco vysloveně negativního.
Ale nejhorší jsou fanatici jako jsi ty PetřeJ, nebo Nowocayn.

Díky za odkaz, konečně něco zajímavého.

"Eat meat to support healthy levels of testosterone, the primary hormone for male health and muscle building. Testosterone is directly linked to health status in men and low levels lead to a host of problems, including decreased insulin sensitivity and diabetes risk, kidney disease, fat gain and muscle loss, anemia, and overall poor health. Additionally, low testosterone has been shown to lead to feelings of greater aggression, lower mood, and depression in men."

Nicméně doporučuji k zamyšlení: jak je tedy možné, že problémy s cukrovkou, nemoci ledvin, "fat gain", větší agresivita, horší nálada, deprese a tolik rozšířené choroby blahobytu obecně jsou spojené především s živočišnými produkty? A že tyto nemoci a obtíže - prokazatelně - s velmi vysokou úspěšností léčí veganská strava?
Řekl bych, že Campbell by zde hovořil o vědeckém redukcionismu...

Vševěd — pon čec 01, 2013 8:37 am
PetrJ píše:
Nicméně doporučuji k zamyšlení: jak je tedy možné, že problémy s cukrovkou, nemoci ledvin, "fat gain", větší agresivita, horší nálada, deprese a tolik rozšířené choroby blahobytu obecně jsou spojené především s živočišnými produkty? A že tyto nemoci a obtíže - prokazatelně - s velmi vysokou úspěšností léčí veganská strava?

Ukaž mi někoho, komu prokazatelně vyléčila veganská strava cukrovku.

PetrJ — pon čec 01, 2013 10:32 am

Pokud jde o cukrovku druhého typu (ale i u pacientů s prvním typem lze po změně stravy výrazně snížit dávky inzulinu, a tím i rizika budoucích zdravotních obtíží), tak McDougall uvádí studie staré téměř sto let:

"Multiple studies dating as far back as the 1920s have shown the benefits of a high-carbohydrate, low-fat diet in the treatment of type-2 diabetes.23 For example, studies from the University of Kentucky Medical School reported as many as two-thirds of diabetics were able to discontinue insulin and almost all stopped oral agents.24 A recent thorough review of the use of a vegetarian diet in the treatment of type-2 diabetes was published in the September 2003 issue of the American Journal of Clinical Nutrition. In this review article Dr. David Jenkins reported on research showing improvements in blood sugars in diabetics with 39% stopping insulin and 71% stopping diabetic pills after three weeks of therapy.25 Relief of diabetic neuropathy pains, reduced lipids (cholesterol and triglycerides), and weight loss have also been reported with a low-fat, pure-vegetarian diet. Another recent research paper has reported similar findings with a low-fat vegetarian diet.26 Many of these people with type-2 diabetes are cured of their disease within three weeks, and most will be cured of their diabetes over time as they adhere to a low-fat, high carbohydrate diet, exercise, and lose all of their excess body fat."

Celý text je zde: http://www.nealhendrickson.com/mcdougall/040200pudiabetes.htm.

Grant na léčbu cukrovky měl, co vím, např. Neal Barnard (mimochodem výsledky byly vynikající, dostal pak peníze na zopakování studie s větším počtem pacientů). O tom, proč veganská strava při cukrovce "funguje" mluví např. zde (http://www.youtube.com/watch?v=ktQzM2IA-qU).

Jinak co jsem se díval, množství testosteronu u veganů a vegetariánů je podle dostupných studií větší (viz http://www.drmcdougall.com/forums/viewtopic.php?f=1&t=29857).
Zajímavý výklad je i zde: http://www.peaktestosterone.com/Testosterone_Vegetarian.aspx.

Ale tohle je už ode mě skutečně vše: kdo má zájem, může si projít texty, na které jsem dával odkaz a posoudit sám, co dává smysl a je podložené a co je naopak to, čemu McDougall říká "faith-based medicine".

Buďte zdrávi :)

Petr

Vševěd — pon čec 01, 2013 2:06 pm

A co když ti řeknu, že Atkinsonova dieta založená na konzumaci živočišných proteinů a tuků je pro léčbu diabetes daleko účinnější. Je to důkaz toho,
že je zdravá a prospěšná pro všechny?

ravima — pon čec 01, 2013 3:02 pm

Už jen to, že si pro svou kritiku McDougall vybírá zrovna Atkinsovu, tedy dietu kterou většina dnešních low-carberů vůbec neuznává, je hned první demagogie. Ikdyž hlavně proto, že Atkinsovu dietu si každý vysvětluje podle sebe, lidi ji znají většinou z časopisů, kde je často dost překroucená. Je třeba číst originální knihy.
Na všechno reagovat nebudu, to bych tu seděl celé dny, snad jen k tomuto, protože je to až extrémní ukázka toho, jakým způsobem tito demagogové argumentují:
"A group of Tarahumara Indians from Northern Mexico was switched from their traditional diet of corn, beans, squash and other vegetables (2700 calories, 16% fat and trace cholesterol) to an American diet (4100 calories, 44% fat, and 1020 mg cholesterol) for five weeks.66"
Je opravdu neuvěřitelně směšné tvrdit, že jejich zvýšený cholesterol byl způsobený zrovna živočišnou stravou nebo dokonce zvýšeným obsahem cholesterolu ve stravě, když jim zvýšili kalorie o 50%, zároveň zvýšili množství cukru, smažených rostlinných olejů atd. atd...

NOWOCAYN_2 — pon čec 01, 2013 7:51 pm
Vševěd píše:

A zase ten "tvoj" je nevyznávať nič........... Ak si si nevšimol, ja nevyznávam ani Kwasniewskeho, ani Paleo (presne do detailov), ani nič iné - akurát konzumujem sacharidov max. do 30g denne (väčšinou 15-20g), kopu tukov (živočíšnych + kokosový) a stredne bielkovín.... Čo ti na tom príde "fanatické" ??? Keby som jedol sacharidov nad 50g (50- XXXg), nebol by som "sacharidový fanatik" ??? Či to mám podľa teba striedať a totálne tak vniesť do organizmu CHAOS ? ... Vtedy budeš spokojný ? Ten, kto nemá nejaký svoj systém (ktorý MôŽE meniť, ak sa mu neosvedčí, alebo pre iný dôvod), tomu nerozumiem.... To je asi tak, akoby ti zavolala frajerka, že :
"Vševěd, poď, som dole pod bránou aj s autom, rozhodla som sa, že ideme do Rakúska do hôr, zajtra je síce utorok, ale my nerešpektujeme žiaden systém, nevadí, že sme zamestnaní a nemáme dovolenku...... Nemáme systém, doma som našla burizony, zobrala som dve kilá, budeme si z nich robiť "burizonovú polievku" - budeme NEZÁVISLÍ....... Neviem ešte ako budeme spať, zobrala som len tak "poslepiačky" stan, neviem, či je to ten veľký, či je to ten malý, veď nejde o žiaden systém, nejde o výber..... A neviem ešte ani, že kde presne pôjdeme a ako dlho tam budeme, a či náhodou sa k nám ešte niekto cudzí či necudzí nepripojí..... Pohodka ? =) Dúfam, že to berieš ako ja, že máš rád NESYSTÉM, a že si myslíš tiež ako ja, že sa dá aj v tomto svete takto žiť, ako môžu žiť prírodní ľudia žijúci na lazoch, alebo inde - a to len v prípade, že nemusia kŕmiť svoje zvieratá a starať sa o záhradu, prípadne strážiť svoj majetok - veď to by bol už systém...."

Vševěd, ty potom nie si o nič "lepší", než google, keď nám ani nechceš dať svoj názor, len nám chceš povedať, že kto si čo myslí o správnej výžive (výskumy, atď), ale svoj postoj k tomu ani poriadne nevyjadríš... ZRAZU.... doteraz to tak nebolo... čo sa stalo ? :D

Vieš, Vševěd, zabudol si na jednu vec. .... Tu nejde o názory, a že "každý má svoju pravdu"... V tomto prípade to NEPLATÍ........ lebo tu ide o PRÍRODNÉ ZÁKONY, a tam je to jasné - buď ÁNO, alebo NIE, buď to FUNGUJE, alebo NIE (nejaký stravovací smer).... Odpoveď by na to dalo ĽUDSKÉ TELO......... a TO BY NEBOL NÁZOR, ALE FAKT.

ravima — pon čec 01, 2013 8:17 pm
NOWOCAYN_2 píše:
...akurát konzumujem sacharidov max. do 30g denne (väčšinou 15-20g), kopu tukov (živočíšnych + kokosový) a stredne bielkovín.... Čo ti na tom príde "fanatické" ???...

Tohle by bylo celkem v pořádku. Fanatické jsou ale tvé příspěvky, prakticky všechny zde :-)

Vševěd — pon čec 01, 2013 8:42 pm

Co je fanatického? Tvoje přesvědčování, že to co sis někde přečetl je ten jediný správný směr a že všichni ostatní, kdo to tak nedělají, jsou zaslepení a ovce atd.
To, co předvádíš v každém druhém příspěvku. A nejhorší je, že se to s časem vyvíjí a to co bylo před rokem už dneska neplatí. A přitom před rokem by ses bil
do krve za to, že je to pravda...
A PetrJ teď předvedl totéž z opačné strany...

NOWOCAYN_2 — pon čec 01, 2013 9:18 pm
Vševěd píše:
Co je fanatického? Tvoje přesvědčování, že to co sis někde přečetl je ten jediný správný směr a že všichni ostatní, kdo to tak nedělají, jsou zaslepení a ovce atd.
To, co předvádíš v každém druhém příspěvku. A nejhorší je, že se to s časem vyvíjí a to co bylo před rokem už dneska neplatí. A přitom před rokem by ses bil
do krve za to, že je to pravda...
A PetrJ teď předvedl totéž z opačné strany...

Ovce nazývam jedinú skupinu ľudí - vegánov. Pre vitariánov mám iný názov - ľudské opice (tým netvrdím, že majú IQ ako opice, len to, že sa tak stravujú). Ten, kto si berie príliš osobne moje pomenovanie, to je jeho problém.
Ja sa tu len smejem z toho, ako ľudia "papagájujú" už vyvrátené mýty o škodlivosti cholesterolu, o škodlivosti mäsa, o škodlivosti živočíšnych potravín a tukov. Nazývam ich ovce, a ja sám som tá ovca bol. To, že ich nazvem ovce, neznamená, že ich nazývam idiotmi, alebo niečo podobné.
A čo, čo som písal pred rokom, už dnes neplatí (u mňa) ??? ... To, že už nejem 70-80g sacharidov denne ako vtedy, ale 20g ? ... No áno, chcem, aby mi bunky "šľapali" na nutričnej ketóze, nie na glukóze. Energie mám dosť :wink: (ale zas nie som hyperaktívny, to som ani nikdy nebol). Predtým som netvrdil, že keď bunky berú energiu z ketolátok (ak som sa správne vyjadril...popravde, už si to neštudujem, čas venujem iným veciam), tak je zle. Pred rokom som o niečom takom ani NEVEDEL. Lenže na takej nutričnej ketóze musí byť každý kočovný človek - či už na lúkach, alebo v divočine v lesoch (aspoň tam, kde nerastú banány - a to je vo väčšine oblastí sveta). A ja glutén z obilnín proste NEUZNÁVAM, rovnako ani orechy, strukoviny. Príde mi to pre človeka neprirodzené. Zo živočíšnych potravín mi najlepšie trávi MäSO (hovädzie a bravčové, KURACIE NIE, pri ňom môj organizmus protestuje). Potom nasleduje kozí syr (bol som trochu prekvapený), a až potom sú to vajíčka (žiaľ, ale stále mi ich trávi lepšie, než ryžu či hrach). Ovocia jem máličko (trochu ananásovej šťavy mrazenej v kockách na jednoduchšie trávenie bielkovín - pre istotu), pár gramov Goji, a potom zeleninu (zeler, špenát, uhorka, olivy...), aby som mal sacharidy do max. 30g denne (prakticky skôr 15-20g).

NIKTO MA NENAHOVORÍ NA TO, ŽE PRE ČLOVEKA JE PRIRODZENÉ LEN TO, ČO SI VYPESTUJE, VYMLÁTI, A NEVIEM ČO EŠTE - OBILNINY, STRUKOVINY. Vegáni, proste ste sa SEKLI, popremýšľajte o tom.... Sám som bol vegán 2 roky, bol som ovca - veril som klamstvu. Začať pestovať obilniny a strukoviny pre potrebu človeka bol KARDINÁLNY OMYL. Ja ho nepodporujem. Cítim sa super. Možno vám prídem agresívny, niekedy som, ale som pre ľudí oveľa príjemnejší, ako som kedy bol. A čo ma dostáva do agresivity ? Nie - tu na zdravi-az.cz ma do nej nedostáva nikto, možno len takým štýlom píšem. Ale niečo ma dostáva.... keď mi niekto rozkazuje, alebo niečo zakazuje, resp. sa o to snaží - mama (lebo s ňou ešte bývam - šetrím - a ona si myslí, že som submisívny, alebo čo... :D ...a ona vie, že taký NIE SOM). A keď sestra púšťa o polnoci hudbu na hlasitosť (žijeme v byte), ktorá je nevhodná už o 10-tej večer, alebo telefonuje "nešepotom", ale nahlas... o jednej ráno, napriek 100 upozorneniam za posledné roky. Áno, toto som ešte nespracoval, a viem sa vtedy vykričať. Ale aj toto pominie. Inak som kľudný, priebojnejší, než som kedy bol... A hlavne, robím veci, ktorých sa bojím.... a cítim, ako sa tak dostávam na novú úroveň, ako sa oslobodzujem. Skúste tú cestu aj vy, za skúšku nič nedáte.. :)

dzinak — sob čec 06, 2013 8:23 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Teraz ti vegetariáni zatlieskajú.......... Ale ja sa len budem smiať..............ODKIAĽ CHCEŠ NABRAŤ LOVECKÝ PUD (zblízka voči zvieraťu), KEĎ SI HO NEMAL AKO NADOBUDNÚŤ ??? ... Odizoluj pár generáciu malých levíčat, nech sa množia.... Možno už tá prvá generácia, keď bude dostávať mäso už naporcované, a nebude vidieť, ako sa zvieratá pre mäso zabíjajú, tak nebudú vedieť loviť..... Na druhej strane je niečo iné loviť pre leva, a pre človeka... Človek totiž až príliš rozmýšľa, často na škodu - napríklad je zmanipulovaný tým, že zabíjať zviera pre potravu je ohavný čin.... Potom ohavné činy pácha každý mäsožravec na planéte.... ČO JE SAMOZREJME VEĽKÝ BLUD.... Zviera sa má samozrejme zabíjať RÝCHLO, do pár sekúnd, najlepšie do takých dvoch sekúnd.... A prečo ho predsa len zabiť ??? LEBO MLIEKO A VAJCIA SÚ MÁLO...... Prejesť sa vajec je oveľa jednoduchšie, ako sa prejesť mäsa........ Tuky prijímať len z mlieka a masla ? ... Nič moc..... Okrem toho vajíčka a mlieko obsahujú LEN NÍZKOPURÍNOVÉ BIELKOVINY............. Človek pottrebuje aj VYSOKOPURÍNOVÉ...... Tie sú ako v niektorých rybách a morských "príšerách", tak v hovädzom, bravčovom a inom "červenom" mäse, a vo vnútornostiach zvierat (k nim sa raz chcem dostať, chcem ale najlepšie bio....).

Mimochodom, vševěd.... také VÝVARY....... to ti nič nehovorí ??? ..... KOLAGÉN (perfektný pre kĺby, kožu, vlasy, nechty...), opakujem KOLAGÉN................. ... Vieš aký je dôležitý ? A jeho rastlinné náhražky nech si strčia..... niekam..... Tie obsahujú kopu ANTINUTRIENTOV, želatína a vývary ale ŽIADNE, a sú LEPŠIE VSTREBATEĽNÉ pre človeka.

cau,
chcel som sa ta opytat ako je to podla teba a lebo podla toho co si precital s purinmi? Mne pred dvomi rokmi namerali niekolko krat vysoku hodnoty kyseliny mocovej, samozrejme vraj nemam jest meso pit chlast a tak som skusal asi rok kde co a nic nepomohlo. pomohla az sanka podla jardu a nie cukor nie sol a dhsiu domu nie obyloviny asi 3-4 mesiace a hodnoty KM boli v norme.
teda drzal sm sa dlhsi cas ovocia a yeleniny, neskor mi chutila hlavne zelenina a obcas maso,
no neviem ci je tym ale zacal som jest chlieb, sice velmi dobry, kvaskovy a nejak je to opat zle. dnes som po ociste pecene a brutal kolko tych makkych guliciek. no kazdopadne puriny z mäsa a Kyselina mocova
nasiel si o tom nieco alebo vlasna skusenost?
dik

NOWOCAYN_2 — sob čec 06, 2013 10:28 pm
dzinak píše:
cau,
chcel som sa ta opytat ako je to podla teba a lebo podla toho co si precital s purinmi? Mne pred dvomi rokmi namerali niekolko krat vysoku hodnoty kyseliny mocovej, samozrejme vraj nemam jest meso pit chlast a tak som skusal asi rok kde co a nic nepomohlo. pomohla az sanka podla jardu a nie cukor nie sol a dhsiu domu nie obyloviny asi 3-4 mesiace a hodnoty KM boli v norme.
teda drzal sm sa dlhsi cas ovocia a yeleniny, neskor mi chutila hlavne zelenina a obcas maso,
no neviem ci je tym ale zacal som jest chlieb, sice velmi dobry, kvaskovy a nejak je to opat zle. dnes som po ociste pecene a brutal kolko tych makkych guliciek. no kazdopadne puriny z mäsa a Kyselina mocova
nasiel si o tom nieco alebo vlasna skusenost?
dik

Čau, Dzinak.
Neviem ako je to u mňa s kyselinou močovou, a ani po tom nepátram. Čítal som o jednej štúdii, kde vysokoškolskí profesori s najväčším množstvom kyseliny močovej v organizme mali najlepšiu pamäť a najvyššie IQ - resp., čím viac kyseliny močovej, tým vraj lepšie využitý mozog. NEVIEM, ČO JE NA TOM PRAVDY.
Ďalšia vec - hodnoty kyseliny močovej ma NEZAUJÍMAJÚ z hľadiska, že normy na jej meranie NEMUSIA ZODPOVEDAŤ NIČOMU, a ak niečomu, tak buď pravde, alebo klamstvu. ASI TAK, AKO SA ODHALILA FÁMA O CHOLESTEROLE, ktorej žiaľ verí každý vegán, lebo mu hraje do karát (žiaľ/našťastie len teoreticky).
Kyselina močová vzniká pri rozklade purínov, a puríny sú obsiahnuté hlavne v červenom mäse (to je to najlepšie, čo si viem predstaviť na jedenie), a z rastlinných potravín hlavne v šošovici, a hlavne v červenej (díky, neprosím, som v nutričnej ketóze).....
Vzhľadom na to, že nám je podsúvaných "100 názorov v 100 štúdiách" o kadečom, a výsledky štúdií môžu byť ABSOLÚTNE rozdielne medzi sebou, tak mi je to FUK, a riadim sa tým, ako sa cítim. Nebolí ma nič, Som na nízkosacharidovej (predtým asi 80g sacharidov/deň, teraz 20g sacharidov/deň) už 2,5 roka, a nezhoršilo sa mi NIČ (práveže ZLEPŠILO, ale nie závratne, lebo nevliečená duša nedovolí telu úplne sa vyliečiť a byť "absolútne zdravým"), dokonca mám pocit, že zuby sa trošičku zlepšili (pričom zlé neboli ani predtým, ešte sa nestihli pokaziť na vtedajšej nevyhovujúcej strave :D ), a iné benefity, ale na tom môžu mať zásluhu detoxikácie.
Na druhej strane bude určite rozdiel v tom keď niekto konzumuje purínové bielkoviny (to sú "ťažké bielkoviny" .... "ľahké bielkoviny" sú napríklad vo vajíčkach, mlieku...) s TUKMI, a je rozdiel, keď ich niekto konzumuje so SACHARIDMI. A výskumy čo sa robili - pričom "Boh vie", čo je na nich pravdy - sa ROZHODNE robili len v súvislosti s pojedaním napr. červeného mäsa SO SACHARIDMI, a nie s TUKMI, pričom každé mäso lepšie trávi S TUKMI, než so sacharidmi (nízkosacharidová príloha k mäsu typu brokolica či špenát sa nepočíta - to je diétne jedlo, nedodávajúce energiu, v praxi z dlhodobého hľadiska ŠKODLIVÉ). Viac neviem čo k tomu dodať, akurát tak to, že sa netreba S ISTOTOU spoliehať na nejaké štúdie, ale treba hlavne používať svoj rozum, a vybrať si to, čo nám dáva logiku, a keď niečomu nebudeme rozumieť, treba sa pýtať a pýtať, a keď nedostaneš odpoveď, tak na ňu dôjsť sám a veriť radšej SVOJEJ DOMNIENKE (keď nebudú k dispozícii MEGADôKAZY), než domnienke niekoho INÉHO, koho domnienka ti príliš nesedí.
:wink:

dzinak — ned čec 07, 2013 10:55 am
NOWOCAYN_2 píše:
Čau, Dzinak.
Neviem ako je to u mňa s kyselinou močovou, a ani po tom nepátram. Čítal som o jednej štúdii, kde vysokoškolskí profesori s najväčším množstvom kyseliny močovej v organizme mali najlepšiu pamäť a najvyššie IQ - resp., čím viac kyseliny močovej, tým vraj lepšie využitý mozog. NEVIEM, ČO JE NA TOM PRAVDY.
Ďalšia vec - hodnoty kyseliny močovej ma NEZAUJÍMAJÚ z hľadiska, že normy na jej meranie NEMUSIA ZODPOVEDAŤ NIČOMU, a ak niečomu, tak buď pravde, alebo klamstvu. ASI TAK, AKO SA ODHALILA FÁMA O CHOLESTEROLE, ktorej žiaľ verí každý vegán, lebo mu hraje do karát (žiaľ/našťastie len teoreticky).
Kyselina močová vzniká pri rozklade purínov, a puríny sú obsiahnuté hlavne v červenom mäse (to je to najlepšie, čo si viem predstaviť na jedenie), a z rastlinných potravín hlavne v šošovici, a hlavne v červenej (díky, neprosím, som v nutričnej ketóze).....
Vzhľadom na to, že nám je podsúvaných "100 názorov v 100 štúdiách" o kadečom, a výsledky štúdií môžu byť ABSOLÚTNE rozdielne medzi sebou, tak mi je to FUK, a riadim sa tým, ako sa cítim. Nebolí ma nič, Som na nízkosacharidovej (predtým asi 80g sacharidov/deň, teraz 20g sacharidov/deň) už 2,5 roka, a nezhoršilo sa mi NIČ (práveže ZLEPŠILO, ale nie závratne, lebo nevliečená duša nedovolí telu úplne sa vyliečiť a byť "absolútne zdravým"), dokonca mám pocit, že zuby sa trošičku zlepšili (pričom zlé neboli ani predtým, ešte sa nestihli pokaziť na vtedajšej nevyhovujúcej strave :D ), a iné benefity, ale na tom môžu mať zásluhu detoxikácie.
Na druhej strane bude určite rozdiel v tom keď niekto konzumuje purínové bielkoviny (to sú "ťažké bielkoviny" .... "ľahké bielkoviny" sú napríklad vo vajíčkach, mlieku...) s TUKMI, a je rozdiel, keď ich niekto konzumuje so SACHARIDMI. A výskumy čo sa robili - pričom "Boh vie", čo je na nich pravdy - sa ROZHODNE robili len v súvislosti s pojedaním napr. červeného mäsa SO SACHARIDMI, a nie s TUKMI, pričom každé mäso lepšie trávi S TUKMI, než so sacharidmi (nízkosacharidová príloha k mäsu typu brokolica či špenát sa nepočíta - to je diétne jedlo, nedodávajúce energiu, v praxi z dlhodobého hľadiska ŠKODLIVÉ). Viac neviem čo k tomu dodať, akurát tak to, že sa netreba S ISTOTOU spoliehať na nejaké štúdie, ale treba hlavne používať svoj rozum, a vybrať si to, čo nám dáva logiku, a keď niečomu nebudeme rozumieť, treba sa pýtať a pýtať, a keď nedostaneš odpoveď, tak na ňu dôjsť sám a veriť radšej SVOJEJ DOMNIENKE (keď nebudú k dispozícii MEGADôKAZY), než domnienke niekoho INÉHO, koho domnienka ti príliš nesedí.
:wink:

dik,
tu kyselinu mocovu som neriesil, neveďl som o nej dokial som z nicoho nic musel odskackat na jednej nohe 10km , bez padu bol som si zabehat. potom som si povedal ze by som nemal tlacit na pilu tak som pre zmenu viac liezol pricom som si to uzival v pohode, nie narazovo a veňoval som sa tomu aj predtym a zase slacha v ramene tak som siel na rozbor a potom mi zistili vysoke hladiny KM. Pochopil som to tak ze ked je KM vo vysokej koncentracii zacinaju sa tvorit krystaly ktore zadrhavaju v klboch, slachach a mozu sposobovat zapaly vo viac zatazovanych castiach tela.
ale mozno som sa prilis zameral na tuto informaciu. a problem je niekde inde.
co mas ako prve jedlo po sanke alebo po pecenovej cistke pri tejto strave?
niekedy by som fakt najradse ladoval mäso s vinom len si to tak este vediet ulovit aby som nemusel riesit odkial a co? mozno by bola najlepsia divina ale to by som sa v tom musel clovek trochu vyznat
mysliet na to ze potrebujes zabit aby si sa najedol a hned by si jedol menej nie,
rozmyslel by si si ci sa obliekat a hladat chodit, trafit pomodlit sa, podakovat, naporcovat, pritiahnut domov, upiec atd neviem co vsetko by bolo dobre spravit aby to bola harmonia. Je akoby jednoduchsie zaliat vlocky vodou a poliat sirupom a nakrajat jablka. otazne je kolko by bolo za takychto okolnosti menej mäsojedov nie?

NOWOCAYN_2 — ned čec 07, 2013 12:11 pm
dzinak píše:
dik,
tu kyselinu mocovu som neriesil, neveďl som o nej dokial som z nicoho nic musel odskackat na jednej nohe 10km , bez padu bol som si zabehat. potom som si povedal ze by som nemal tlacit na pilu tak som pre zmenu viac liezol pricom som si to uzival v pohode, nie narazovo a veňoval som sa tomu aj predtym a zase slacha v ramene tak som siel na rozbor a potom mi zistili vysoke hladiny KM. Pochopil som to tak ze ked je KM vo vysokej koncentracii zacinaju sa tvorit krystaly ktore zadrhavaju v klboch, slachach a mozu sposobovat zapaly vo viac zatazovanych castiach tela.
ale mozno som sa prilis zameral na tuto informaciu. a problem je niekde inde.
co mas ako prve jedlo po sanke alebo po pecenovej cistke pri tejto strave?
niekedy by som fakt najradse ladoval mäso s vinom len si to tak este vediet ulovit aby som nemusel riesit odkial a co? mozno by bola najlepsia divina ale to by som sa v tom musel clovek trochu vyznat
mysliet na to ze potrebujes zabit aby si sa najedol a hned by si jedol menej nie,
rozmyslel by si si ci sa obliekat a hladat chodit, trafit pomodlit sa, podakovat, naporcovat, pritiahnut domov, upiec atd neviem co vsetko by bolo dobre spravit aby to bola harmonia. Je akoby jednoduchsie zaliat vlocky vodou a poliat sirupom a nakrajat jablka. otazne je kolko by bolo za takychto okolnosti menej mäsojedov nie?

Ja nemám s kĺbami ŽIADNE problémy.
Shanku si už asi dávať nechcem (nevyhovuje mi), ale jedol som po nej hovädzie s maslom a špenátovým pretlakom.
Dnes, po očiste pečene som si dal ako prvé jedlo (práve som dojedol) vajíčka s maslom a špenátovým pretlakom (zhodou okolností znova pretlak, ale rád si ho dávam po očiste, tak to cítim).
Čo sa týka lovenia, tak "prishlusovači čínskej štúdie" môžu vedieť akurát tak PRD o prirodzenosti, lebo my sme prirodzenosť lovenia STRATILI, odkedy hlavne pestujeme potravu plnú sacharidov, a HLAVNE - odkedy si jedlo kupujeme v obchode, už spracované.
Mne príde lovenie totálne PRIRODZENÉ, a hneď by som využil možnosť, keby sa mi naskytla, niečo si uloviť, najlepšie nejakého "divočáka" (divú sviňu), alebo čokoľvek, no určite nie kurča (fuj)....
Inak - vločky sú plné fytátov, ktoré uberajú človeku z organizmu vápnik, zinok, selén, železo.... Zalej to sirupom, bude ti to kvasiť.... Daj k tomu nastrúhané jablko, a to si už rovno daj jablkový závin, rozdiel je len vo vláknine, a tá je potrebná PRE TÝCH, ktorí konzumujú obilniny a výrobky z nich. Tak či tak, najlepšia obilnina je BIELA RYŽA,alebo PARBOILED RYŽA. ja ich aj tak nekonzumujem, pohŕdam ryžou, lebo ju nepovažujem za prirodzenú stravu človeka, a som o tom viac než presvedčený.

dzinak — pon čec 08, 2013 12:12 am
NOWOCAYN_2 píše:
Ja nemám s kĺbami ŽIADNE problémy.
Shanku si už asi dávať nechcem (nevyhovuje mi), ale jedol som po nej hovädzie s maslom a špenátovým pretlakom.
Dnes, po očiste pečene som si dal ako prvé jedlo (práve som dojedol) vajíčka s maslom a špenátovým pretlakom (zhodou okolností znova pretlak, ale rád si ho dávam po očiste, tak to cítim).
Čo sa týka lovenia, tak "prishlusovači čínskej štúdie" môžu vedieť akurát tak PRD o prirodzenosti, lebo my sme prirodzenosť lovenia STRATILI, odkedy hlavne pestujeme potravu plnú sacharidov, a HLAVNE - odkedy si jedlo kupujeme v obchode, už spracované.
Mne príde lovenie totálne PRIRODZENÉ, a hneď by som využil možnosť, keby sa mi naskytla, niečo si uloviť, najlepšie nejakého "divočáka" (divú sviňu), alebo čokoľvek, no určite nie kurča (fuj)....
Inak - vločky sú plné fytátov, ktoré uberajú človeku z organizmu vápnik, zinok, selén, železo.... Zalej to sirupom, bude ti to kvasiť.... Daj k tomu nastrúhané jablko, a to si už rovno daj jablkový závin, rozdiel je len vo vláknine, a tá je potrebná PRE TÝCH, ktorí konzumujú obilniny a výrobky z nich. Tak či tak, najlepšia obilnina je BIELA RYŽA,alebo PARBOILED RYŽA. ja ich aj tak nekonzumujem, pohŕdam ryžou, lebo ju nepovažujem za prirodzenú stravu človeka, a som o tom viac než presvedčený.

uhm,
zaujimave. Inak mal si nejake zdravotne tazkosti, ktore si poriesil touto paleostravou? poznas niekoho kto s poriesil vaznejsie kozne problemy , robis niekedy klystiry? a cim ked mäso by sa podla toho co som cital vlastne ziadne zivocisne bielkoviny nemali pojedat? jedavas aj slahacku? mas nejaky dobru kombinaciu ci len samotnu?
inak kurca nie jedine domacu kuru nejaku pecenu ak nahodou. ale taku divinu hned len neviem ako to sklbit s urinovanim. dnes som mal okrem ranajok asi paleo den mal som chut tak som to citil a zatial brucho spokojne neviem ale ci len hlava mysli alebo naozaj
dik

NOWOCAYN_2 — pon čec 08, 2013 9:51 am
dzinak píše:
uhm,
zaujimave. Inak mal si nejake zdravotne tazkosti, ktore si poriesil touto paleostravou? poznas niekoho kto s poriesil vaznejsie kozne problemy , robis niekedy klystiry? a cim ked mäso by sa podla toho co som cital vlastne ziadne zivocisne bielkoviny nemali pojedat? jedavas aj slahacku? mas nejaky dobru kombinaciu ci len samotnu?
inak kurca nie jedine domacu kuru nejaku pecenu ak nahodou. ale taku divinu hned len neviem ako to sklbit s urinovanim. dnes som mal okrem ranajok asi paleo den mal som chut tak som to citil a zatial brucho spokojne neviem ale ci len hlava mysli alebo naozaj
dik

dzinak, popracuj na tom, ako píšeš. Mojim problémom (vraj) sú zátvorký a bodky (......), a pár ľudí to už nevie čítať. To ako píšeš ty, je problém čítať.
Či si robím klystýri ? Stačí si prečítať môj "podpis", a z toho sa to hneď dozvieš...</p

martina72 — pon čec 08, 2013 10:47 am

Jste se, chlapci, nějak rozhovořili. Ta myšlenka lovu není špatná. Živit se masem, zeleninou a vínem.
Co vám brání? Srnčí jest v kotlině české přemnoženo, divočáci též. Really. Tož si to zkuste.

Kachně — pon čec 08, 2013 8:21 pm

Zelenina je taky přemnožená ? Já si zejtra zase ulovím

NOWOCAYN_2 — pon čec 08, 2013 10:04 pm
martina72 píše:
Jste se, chlapci, nějak rozhovořili. Ta myšlenka lovu není špatná. Živit se masem, zeleninou a vínem.
Co vám brání? Srnčí jest v kotlině české přemnoženo, divočáci též. Really. Tož si to zkuste.

Poviem ti to takto ................. Strava tak či tak NIE JE NAJDôLEŽITEJŠIA VEC pre zdravie............ Rôzne "nešvary" sa dajú "vybiť" detoxikáciami, načo iné by predsa boli, nie ??? .... Myslíš, že očisty pečene, hrubého čreva, atď, atp (kopa druhov očíst) slúži na eliminovanie škodlivých účinkov vzduchu a vody ??? NIE.........
Čo tým chcem povedať ? NECH SI KAŽDÝ VYBERIE, či chce jesť mäso a živočíšne potraviny buď S TUKMI, alebo SO SACHARIDMI........ Živočíšne potraviny sú VYNIKAJÚCI ZDROJ ŽIVÍN, a to sa môže ktokoľvek postaviť na hlavu, tak to je, je to ZÁKON.
Nenanucujem (ani teoreticky) nikomu, aby jedol kopu tukov a máličko sacharidov. To je moja cesta, kto chce, môžu ísť po takej ceste tiež. Kto nie, nech konzumuje sacharidy z ich hlavnej zložky (tej, ktorá ich obsahuje najviac) vo forme ryže, kváskového chleba (ak chce...)...a podobne...
.....Aj keď by som rád napísal, že buďte si kľudne vegetariánmi, vegánmi, vitariánmi, a všetko bude O.K., nedokážem to napísať, lebo tak to proste nie je..........
Naša úloha na tomto svete je naučiť sa milovať (nie naučiť sa byť závislý a ako "dôkaz lásky" sa vedieť pre niekoho obetovať, či zabiť...), skutočne milovať, a naučiť sa zbaviť strachu...............a takto dosiahnuť OSVIETENIE.
Potom je strava už fakt druhoradá, a pokiaľ človek bude jesť aspoň "racio" štýlom (silné obmedzenie sladkostí a pečiva, cestovín...), môže žiť krásny život a dožiť sa staroby v zdraví....
Lenže ja mám už obrovskú averziu na obilniny a strukoviny, v živote ich nechcem jesť a ani nebudem, lebo cítim, že nie sú prirodzené pre človeka, zaberajú kopu miesta v žalúdku, atď, atp, blbo ich trávi spolu s mäsom či vajíčkami, atď.... Takže - ja obilniny a strukoviny nikdy nebudem jesť - už nie.
Ten kto ale chce - nech sa páči.

Zaoberáme sa tu stravou, detoxikáciami - zaoberáme sa tu TELOM. Ale nezaoberáme sa tu dušou......
Je mi jasné, každé fórum slúži na preberanie niečoho konkrétneho, napríklad vo fóre zdravi-az.cz je "duchovno" (nemyslím náboženstvo), psychológia, atď - okrajovou záležitosťou. Lenže ja stále zisťujem, že človek sa môže postaviť aj na hlavu, resp. urobiť ČOKOĽVEK vrámci stravovania a očíst, a rôzych "ozdravných techník" (napr. jogínske asány, atď...), ale keď NEVYLIEČI SVOJU DUŠU, tak nikdy nevylieči svoje telo. NIKDY. Ak, na chvíľku, ale len na chvíľku, a to nie je vyliečenie, to je ošalenie tela, je to falošná nádej pre telo, že už je všetko O.K., ale nie je....

Martina (bože, muž so ženským nickom, to tu ešte asi nebolo :D)... čo nám v tom bráni ? Napr. to, že na zabíjanie zveri dnes človek musí mať povolenie, ktoré stojí dosť veľa peňazí... A keby to robil každý kto chce jesť mäso, tak by tu žiadne srnky a divočáci neboli..... A ten hlupák (nemyslím teba), kto mi tým chce naznačiť, že práve Z TOHTO DôVODU mäso nie je pre človeka vhodné (lebo ho je v prírode tak málo - aspoň v našich končinách), ja mu budem oponovať, že keby človek nezačal pestovať obilniny a strukoviny, a nevytvoril pre ne megapolia, atď, tak SOTVA by ich niekde našiel rásť samotné, lebo by ich aj tak divoko rástlo VEEEEĽMI MÁLO (no veď nájdite niekde na lúke či v lese ako rastie obilie či strukoviny...), dávno by boli spásané bylinožravou zverou a vtákmi, ktorým "obrok" prináleží....
Keby v obchodoch bolo miesto "čerstvého, ale zároveň plesnivého chleba, múky a rožkov, múčnych výrobkov, obilninových výrobkov" kopa kvalitných živočíšnych potravín, a po poliach by nechodili kombajny, ale bola by tam tráva a chodili tam kravy, ošípané, divočáci, prasatá, atď (skleníkový plyn je MÝTUS hrajúci do karát AJ vegetariánom či vegánom, globálne oteplovanie je VYVRÁTENÉ, je to len TRIK, ako z ľudí vyťažiť zákonom peniaze), tak by sa človek nemusel báť nedostatku spomínaných ZDRAVÝCH PRASIAT, DIVOČÁKOV, SŔN, KRÁV........... Lenže my sme tu nastavení na OBILIE, na tú najškodlivejšiu potravinu (po bielom cukre) pre človeka... NIEKOMU TO VYSLOVENE VYHOVUJE, niekomu "tam hore"....vo vládnucej triede....

Kachně — pon čec 08, 2013 10:23 pm

No nevím že by obilí bylo tak škodlivý, určitě se to nedá vůbec srovnat s bílým cukrem.
Teď mám stravu kde jím kolem 150g sacharidů (200-230g většinou celozrnnýho pečiva a trocha zeleniny a šunku a sýr) a vyhovuje mi to. Mám to jako dietu, už jsem pár kilo schodil, uvidím tak po měsíci.
Ale zelenina ve větším množství určitě není nic prospěšnýho, sníst třeba kilo zeleniny denně musí trávicí trakt hrozně zatěžovat.
A občas si místo pečiva dám brambory, zrovna zítra si dám zase 800g brambor(těch můžu víc) a půl kila jater. Na kalorie to vyjde stejně, hubnu minimálně 300g denně.

TomasV — úte čec 09, 2013 11:05 am

Zdravím,
můžeš se napsat jídelníček na pár dní,podle kterého se normálně stravuješ?

Kachně — úte čec 09, 2013 9:19 pm
TomasV píše:
Zdravím,
můžeš se napsat jídelníček na pár dní,podle kterého se normálně stravuješ?

To je dotaz na mě ?
Při dietě jím 200-230g celozrnnýho pečiva(2 kornbagety), 150g dušený šunky, 150g emmentaleru, 250-500g zeleniny jako ředkviček, kedluben, paprik, rajčat.
A někdy místo šunky a sýru 6 vajec, zrovna zítra si je dám. Vše kupuju v lídlu.
Je to jednotvárný kromě zeleniny, ale asi za 10 dní už jsem pár kilo zhubnul.

sirius01 — úte čec 23, 2013 11:33 pm

Kdo tady z Vás jste tu Čínskou studii opravdu četli? A kdo víckrát - jednou to totiž jaksi nestačí k pochopení souvislostí. Taky jsem před časem zaznamenal tu dost silnou oponenturu k práci C. Campbella a zezačátku mě to dost vykolejilo, než jsem přišel na to proč. Je to podobné jako tlak proti MMS a Humblovi. Potravinářská a farmaceutická lobby se všemožně snaží napadat a zvrátit výsledky uvedené v Čínské studii a budou do toho především zatahovat "důvěryhodné" kapacity ze známých univerzit a podobně. Ten tlak je úporný, ale je to fake za obrovské peníze. Podobně jako Mezinárodní červený kříž nechce přiznat, že MMS v Ugandě vyléčilo 154 nemocných malárií se 100% účinkem. To je sprostá genocida, když na malárii ročně zemře milión dětí..... Nevěřte všemu, čtěte, srovnávejte, babrejte se v odkazech a udělejte si vlastní názor. Já si teď čtu Čínskou studii popáté a stále něco nacházím. A ještě něco: korelace nelze považovat za příčinné souvislosti. Tady se ta chybička určitě vloudila.

Jarda — úte srp 06, 2013 3:02 pm
NOWOCAYN_2 píše:
Pán Jarda, keď už je dodávanie umelo vytvorených aminokyselín presne nadávkovaných PRIRODZENÉ, tak mi povedzte, čo je neprirodzené na varení potravín........ :? .... :roll:

Ono to není přirozené, ale nutné k nalezení rovnováhy a tu si musí najít každý, vedou k ní různé cesty.