Četl jsem články o deficitu draslíku. Pak jsem zjistil, že pro nějaké diety se míchá chlorid sodný s chloridem draselným v poměru 1:1..... no vida ![]()
Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.
Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám... ![]()
Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?
Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.
Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám... ![]()
Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?
Toto mě taky zajímá. Údajně to má sice hořkou chut,ale po smíchání s NaCl to není tak poznatelné. A kde jste ho sehnal? Já se snažil přes internet, ale všude po mě chtějí IČ,DIČ a jiný nesmysly...
...koupil jsem ho ve VERKONu v Praze, ale jsou i jiní prodejci chemikálií ve větších městech.
Asi je to řešení i když hodně za vlasy přitažené, je to takové vytloukání klínu klínem. Běžný chlorid sodný-kuchyňská sůl, je jed jako prase, normální člověk ho pozře pouze z důvodu společenské nutnosti, párkrát za rok a jinak se mu obloukem vyhne. Ta kombinace sice eliminuje škodlivé účinky sodíku, který vykompenzujete draslíkem, ale pro tělo to žádný význam nemá. Všude tady radím, pokud chcete solit, tak himálajskou solí, která je naopak velice prospěšná a obsahuje 84 prvků, což si tělo celkem vychutnává. Mimo jiné je zde i riziko předávkování draslíkem a to rozhodně není sranda, na to se dá i snadno zemřít a je potřeba s tím pracovat značně opatrně. Draslíku musí mít tělo tak akorát a škodí jak málo, tak moc, což vyžaduje slušné znalosti, nebo možnost pravidelného měření hladiny draslíku. Velké množství draslíku mají třeba fazole a osobně jsem s tím konal pokusy, při kterých jsem se málem předávkoval i pomocí fazolí, natož přímo chloridem draselným, kde to půjde mnohem snadněji.
Děkuju za odpověď. Himálajskou sůl mám na stole, na přisolování. Žena ji nepoužívá, tak jsem do vaření musel připravit něco méně nápadného a méně jedovatého. ![]()
Možná bude bezpečnější poměr 2x chlorid sodný + 1x chlorid draselný....
Předpokládám, že himálajská sůl obsahuje přes 90% chloridu sodného, takže asi taky opatrně.....
Aha, cize, ked ma nepriatel rad presoleny fazulovy privarok, staci mu vymenit chlorid sodny za chlorid draselny, a je od neho nadobro pokoj? ![]()
Himálajská sůl neobsahuje, žádný chlorid sodný, to jste zcela mimo, je to naprosto unikátní soubor přírodních, lehko vstřebatelných, minerálů a pokud není hrubě předávkována, tak nijak neškodí, ale naopak je vysoce prospěšná. Dá se využívat v jakékoliv kuchyňské aplikaci místo chloridu sodného, akorát je potřeba počítat s tím, že projev slanosti má delší prodlevu a ta slanost jaksi dojde, čili raději zpočátku méně, než jste zvyklý a bude to akorát. Toho chloridu draselného se zase tak bát nemusíte, protože nyní máte sodíku v těle hrubý nadbytek a teprve po jeho vyloučení je potřeba být s draslíkem více opatrný.
Ano, při správném dávkování zemře na srdeční selhání a to by se dost blbě dokazovalo, kdo to zavinil.
Jardo,
po přečtení článku http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221 jsem nabyla dojmu, že bych měla sníst v nejbližším týdnu alespoň kilo chloridu draselného
Vy tady ale nabádáte k opatrnosti. Měl byste pro nás nějakou radu, jak s draslíkem pracovat?
- nechat to být, neřešit a jen se stravovat převážně raw a vyvarovat se NaCl?
- dát si nějakou draslíkovou kůru, ale jen dočasně, třeba po dobu X dní pít Y ml vody s rozpuštěnými W gramy KCl, ale poté už ho vůbec neužívat?
- mít KCl doma a vypít sklenici příležitostně, když víme, že jsme snědli něco soleného....?
- nechat to být, neřešit a jen se stravovat převážně raw a vyvarovat se NaCl?
- dát si nějakou draslíkovou kůru, ale jen dočasně, třeba po dobu X dní pít Y ml vody s rozpuštěnými W gramy KCl, ale poté už ho vůbec neužívat?
- mít KCl doma a vypít sklenici příležitostně, když víme, že jsme snědli něco soleného....?
To je vždy o dosaženém pH a pokud máte pH v pořádku, tak je prakticky nemožné, že budete mít nedostatek draslíku, protože ho je v každé kytce habaděj. Kytkou je myšleno králičí jídlo, které zde doporučuji, tedy syrová převážně rostlinná strava. Doporučení z tohoto článku se týkají hlavně lidí překyselených konzumujících plastické žrádlo z obchodní sítě. Udělejte si pro pochopení malý pokus. Uvařte si obyčejné fazole, třeba s paprikou na mexický způsob a jezte je v průběhu dne. Večer zjistíte, že vaše pH je extrémně vysoké možná budete mít i 8 pH a to vám zajistil draslík, jehož jsou fazole v našich podmínkách nejbohatším zdrojem. Vysoká dávka draslíku vás může i zabít a experimentovat s práškovým chloridem draselným doporučuji tedy pouze lidem kteří jsou v acidóze, ale u vegetariána to může být nebezpečné, tam je deficit draslíku velice nepravděpodobný, je totiž prakticky ve všem co jíte.
Děkuji, to jsem ráda, že nemusím nic kupovat
Jím převážně syrovou stravu a občasné vařeniny volím téměř vždy jednoduché, zásadotvorné a podle zásad dělené stravy, takže snad to s draslíkem nebude tak horké.
Skor sodiku mozes mat malo,ked nesolis, preto obcas stavni zeler, alebo si ho nastruhaj do salatu, ako to uz aj tak robis.
Dobrý den, nevíte někdo, kde na internetu dobře koupit Himalájskou sůl, třeba ve větším balení?
Nakupuji ji zde u tohoto specializovaného dovozce, připadá mi to optimální. V nabídce je sůl koupelová i jídelní a další sortiment. Mají i e-shop.
To vede skoro každá prodejna racionální výživy, tak proč toho kupovat kvanta, válka snad zatím nebude.
Mezitím jsem došel ke stejnému závěru ![]()
Dobry den pane Jardo,
muzete prosim vysvetlit Vase tvrzeni o obsah chloridu sodneho v Himalajske soli? V tomto vlakne tvrdite, ze tato sul chlorid sodny neobsahuje. Dekuji za reakci. Chapu, ze se clovek muze mylit. Proto jsem se dotazal, abych si to (a ostatni co procitaji Vase stranky) v hlave potvrdil. Muzete odhadnout, na jake mnozstvi Himalajske soli by melo pripadnout chloridu draselneho, aby NaCl v tele nasledne neskodilo? Kolik priblizneho mnozstvi KCl na jednu lzicku Himalajske soli? A v pripade, ze si delam koupel v pomeru 30g siranu horecnateho, 30g Himalajske soli, 30 jedle soli - neni mnozstvi takoveho NaCl pro telo skodlive? Ci si telo jeho hladinu zevne hlida? Dekuji. Muzete odhadnout, na jake mnozstvi Himalajske soli by melo pripadnout chloridu draselneho, aby NaCl v tele nasledne neskodilo? Kolik priblizneho mnozstvi KCl na jednu lzicku Himalajske soli? A v pripade, ze si delam koupel v pomeru 30g siranu horecnateho, 30g Himalajske soli, 30 jedle soli - neni mnozstvi takoveho NaCl pro telo skodlive? Ci si telo jeho hladinu zevne hlida? Dekuji.
To jsem napsal v předchozím příspěvku, míchá se sodíková sůl 6 dílů s draslíkovou 4 díly. U té koupele si tělo s roztokem vymění pouze to, co potřebuje a zbytek nechá stát. V tomto ohledu je aplikace čehokoliv pomocí koupelí daleko nejbezpečnější postup. Dotazal jsem se, jelikoz jsem myslel, ze pro Himalajskou sul by mohl byt jiny pomer nez pro bezne uzivanou kuchynskou. Muzete odhadnout, na jake mnozstvi Himalajske soli by melo pripadnout chloridu draselneho, aby NaCl v tele nasledne neskodilo? Kolik priblizneho mnozstvi KCl na jednu lzicku Himalajske soli? A v pripade, ze si delam koupel v pomeru 30g siranu horecnateho, 30g Himalajske soli, 30 jedle soli - neni mnozstvi takoveho NaCl pro telo skodlive? Ci si telo jeho hladinu zevne hlida? Dekuji.
Co tak přidat do této koupele DMSO-dimethylsulfoxid tak jak se třeba doporučuje do koupele s MMS a dnes jsem se dočetl v časopise Nová Regena,že se může přidat i do aktivovaného MMS pro vnitřní užívání.
Tak to já osobně jako moc dobrý nápad nevidím, tím si můžete do těla natáhnout nějaký sajrajt a já osobně bych to nezkoušel. Dělal jsem si koupele v MMS,také v him.soli,sodě a vše proběhlo bez nějakých komplikací. A jak se ta lahvicka s mineraly jmenuje?
Nedovedu posoudit, to bych musel vědět, co v tom je obsažené, jinak jde o čiré jasnovidectví a to zrovna moc neovládám.
Ma zmysel primiešať Draslík aj do himalajskej soli?
Ano, to je prakticky stejná sůl, akorát má širší spektrum obsažených prvků. Možná blbá otázka,ale je nějaký rozdíl mez himalájskou solí a mořskou solí co koupim třeba v globusu?
Určitě, mořská sůl je čištěná a upravovaná, což máte na obalu napsáno a tím pádem méně vhodná.
Dá se koupit mořská sůl nerafinovaná i tato je tedy upravovaná?
Koupit se dá pochopitelně ledasco, ovšem to já nemohu předpokládat, pokud to v dotazu neuvedete. Naprostá většina mořské soli, která se běžně prodává, je upravovaná a tento produkt je tedy výjimkou. Tato sůl pochopitelně vyhovuje a bude s himálajskou solí patrně plně srovnatelná.
Když už jsme u těch solí, dovolím si upoutat pozornost ještě k jedné soli - tzv. ČERNÉ LÁVOVÉ, jelikož mám ráda vajíčka a tato sůl voní i chutná silně po vejcích, mohu ji podobně založeným labužníkům doporučit. Cena je trošku vyšší, ale tato sůl se nehodí k běžnému solení, tedy vydrží poměrně dost dlouho a já ji sehnala přes 50 kč.
Vím o ní, ale sám jsem ji ještě nezkoušel, nicméně mám dost pozitivních ohlasů od mých klientů, kteří ji používají, čili asi ji lze doporučit. Srdečně zdravím, a musím Vaše stránky jen chválit. Dnes od rána u nich sedím. A jelikož asi každý má nějaký problém, tak se připojuji. Chtěla bych poprosit za svého manžela: 62 let, již několik let užívá léky na cukrovku, ale ne inzulín, cukr jen lehce zvýšený, srdce, vysoký tlak, cholesterol. Jeho výrazným současným problémem je ale vysoký draslík. Já jsem laik, ale prošla jsem vedlejší účinky všech léků, které užívá a u léku Ramicard je výslovně napsáno, že by se měl ohlídat draslík.
Jak jste zde načetla, většina lidí má problém spíše opačný, ale ten váš se dá řešit na několika rovinách, čili jednoznačnou odpověď nečekejte. Jedna možnost je málo sodíku a rozhozené elektrolyty, což spraví himálajská sůl, další možnost jsou špatné ledviny a to již solí spíše zhoršíte, tedy solení musí předcházet laboratorní test na sodík. Teprve jako poslední možnost je přebytek draslíku ve stravě, ten jinak totiž plně funkční ledviny celkem v pohodě odstraní a problém není, čili řešil bych asi hlavně stav ledvin.
Nemám s ní žádné zkušenosti, ale byl bych opatrný. Dá se vygooglit i toto: "Tato sůl pochází z podhůří Himalájí, její stáří je více než 250 mil. let a čistota s obsahem soli NaCl je jedna z nejvyšších na světě – 98% NaCl." " .... běžně dostupné produkty, které sice jmenují himálajská sůl, ale při bližším zkoumání se jedná většinou o kamennou sůl z polských dolů." "Tato sůl pochází z podhůří Himalájí, její stáří je více než 250 mil. let a čistota s obsahem soli NaCl je jedna z nejvyšších na světě – 98% NaCl." " .... běžně dostupné produkty, které sice jmenují himálajská sůl, ale při bližším zkoumání se jedná většinou o kamennou sůl z polských dolů."
Máte pravdu, mám tam chybu, to jsem asi měl zatmění, jinak vše je otázkou poctivosti prodejce a ta je dnes opravdu nízká.
Himálajská sůl obsahuje 97% NaCl, je to vlastně "sušená" mořská voda. Analýza je např. zde: http://www.centrumkrmiv.cz/product/hima ... -3-kg-501/ , ale myslím, že polská nebo himálajská sůl je prašť jako uhoď. V době jejich vzniku byla mořská voda na celé planetě stejně čistá.
To máte pravdu, nebude tam velký rozdíl, maximálně trochu horší hygiena při zpracování. Poruchy vnitřního prostředí
Zajímavé informace které minimálně nutí k zamyšlení nad delší dobu nezpochybnitelným názorem o fungování lyzinu v organizmu.
Pořád se jedná pouze o testy ve zkumavce a v této souvislosti bych poukázal na taktéž odlišné chování samotných huminových a fulvových kyselin, kde stejně jako u Antabusu a Vitamínu C bude léčebný efekt záležet na metaloproteinech a tvorbě alkalických sloučenin kovů. To pak je jiná káva a rozdíl mezi propadákem a zdarem, až tak je to jednoduché. viewtopic.php?p=97490#p97490 Alopat- NaCL obsahuje len 38g sodika na 100g, kym KCL 55g draslika za 100g KCL.
Avsak v tomto vklakne
Takto mi to staci. Dekuji. Pochopil jsem.
Ale dostal jsem od dcery lahvičku s detoxikační lázní s minerály z Mrtvého moře.V návodě je psáno dej 3 uzávěry z lahvičky do vany a min.20 minut nechej působit.Ale již po 10ti min.jsem se začal neuvěřitelně potit a byl jsem za těch 20 minut hrozně horký,bylo mi jěště hodinu po koupeli zle od žaludku,točila se mi hlava a byl jsem rád že jsem sám vylezl z vany.Takovou reakci jsem nečekal.A to jsem si dal poloviční dávku!
Uvidím co se mnou udělá další lázeň.
Myslíte p.Jardo že je to taková síla?
Ale dostal jsem od dcery lahvičku s detoxikační lázní s minerály z Mrtvého moře.V návodě je psáno dej 3 uzávěry z lahvičky do vany a min.20 minut nechej působit.Ale již po 10ti min.jsem se začal neuvěřitelně potit a byl jsem za těch 20 minut hrozně horký,bylo mi jěště hodinu po koupeli zle od žaludku,točila se mi hlava a byl jsem rád že jsem sám vylezl z vany.Takovou reakci jsem nečekal.A to jsem si dal poloviční dávku!
Uvidím co se mnou udělá další lázeň.
Myslíte p.Jardo že je to taková síla?
http://www.bio-natural.cz/sortiment78-k ... rafinovana
http://www.bio-natural.cz/sortiment78-k ... rafinovana
http://www.medunka.cz/eshop/potraviny-k ... avova-250g
http://www.medunka.cz/eshop/potraviny-k ... avova-250g
Má draslík 5,5 někdy i vyšší, ale lékařka tvrdí, že to není žádným lékem, a že musí držet dietu, kterou mu letmo četla z internetu.
Žádné potravinové doplňky kromě hořčíku neužívá, pouze jedl poměrně dost zeleniny, brambor (má dost draslíku). Nevím vlastně co mu mám vařit, v podstatě by měl být draslík všude, co pochází ze země, ale ze země pochází všechno. Málo draslíku má snad jen rýže, sýr a borůvky. Zdá se mi, že dietou to asi nikam moc nepovede.
Taky jsem zahlídla u Vás, že údajně sráží draslík kuchyňská sůl. Ale ta se mi moc vhodná nezdá.
Prosím o radu. Děkuji
Má draslík 5,5 někdy i vyšší, ale lékařka tvrdí, že to není žádným lékem, a že musí držet dietu, kterou mu letmo četla z internetu.
Žádné potravinové doplňky kromě hořčíku neužívá, pouze jedl poměrně dost zeleniny, brambor (má dost draslíku). Nevím vlastně co mu mám vařit, v podstatě by měl být draslík všude, co pochází ze země, ale ze země pochází všechno. Málo draslíku má snad jen rýže, sýr a borůvky. Zdá se mi, že dietou to asi nikam moc nepovede.
Taky jsem zahlídla u Vás, že údajně sráží draslík kuchyňská sůl. Ale ta se mi moc vhodná nezdá.
Prosím o radu. Děkuji
http://patf-biokyb.lf1.cuni.cz/wiki/_media/vyuka/11_poruchy_vnitrniho_prostredi.pdf
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/natura/specialni-vyziva/natura-salka
https://www.benu.cz/salka-500g
Influence of L-lysine amino acid on the HIV-1 RNA replication in vitro
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2040206614566582
The role of lysine methylation in regulating the motility of Toxoplasma gondii
https://grantome.com/grant/NIH/R01-AI098686-05
https://www.kupredudominulosti.cz/kuchar-jiri-3d-paracelsus-doporucoval-dat-si-jednou-za-ctrnact-dni-vetsi-mnozstvi-alkoholu/
Preto mozno ten pomer 3:2. Ale i tak by bolo dobre najst presny dovod preco, lebo nakoniec moze ist o rovnovahu molekul, nie celkovu hmotnost zlucenin. Molekula sodika vazi inak nez molekula draslika, a ked ide o mnozstvo molekul, ktore maju byt v rovnovahe, v tom pripade treba mat draslika takmer o 50% v tele viac nez sodika, vzhladom na hmotnost.