Dobrý den,
kde kupujete přepuštěné máslo ghí? Našel jsem ho pouze v pár internetových obchodech, a to velmi drahé, cca od 450Kč za kilo.
Když si ho vyrobím sám doma z másla ze supermarketu, tak mě to vyjde tak maximálně na 200Kč za kilo, spíš míň. Děláte si ho někdo doma?
Tak preco si ho nevyrobis? ![]()
Keby si ho ty vyrabal, a iba samotne maslo ta vyjde za 200 korun, tak za kolko by si ho predaval?
Nejsem si jistý, jak moc dobře to z běžného másla jde, tak se ptám, jestli s tím někdo nemá zkušenosti.
Kdybych ho vyráběl ve velkém, tak určitě ne z másla ze supermarketu a to samotné máslo by mě určitě v takovém případě nevyšlo na 200Kč, ale mnohem méně.
To je pravda, ale nie kazdy sa dostane k maslu za velkoobchodne ceny...
V restike kde som robil sa vyrabalo, bol som aj v kuchyni, nieje to zlozite, len trochu otravne na cas, preto sa to nikomu nechce robit. Treba to maslo zohriat a cakat, az sa navrchu zrazaju bielkoviny, a tie lyzickou opatrne odoberat. Postupne ostane len cisty tuk. Kilo sa tam predavalo za 13 euro, takze ta cena 450KC je fakt trochu nadnesena, a niekto si chce pekne zarobit.
Ja osobne som to este nerobil, iba videl, a raz som to chcel vyskusat, ale zatial som sa do toho nemal.
Ghi ma este jednu velmi dobru vlastnost, neskutocne dobre vytahuje teplo z popaleniny, ak je nanesene do par sekund po popaleni, ucinky su neskutocne... sam som bol neraz svetkom, ako sa tam kuchari obarili/popalili na oleji, a vzdy bol poruke maly kelimok s ghi, a fungovalo to az neuveritelne dobre.
Tak jak píše člen Xion, ta cena je sice trochu vyšší, ale opravdu není problém si ho doma vyrobit a pak nejde o nic cenově nedostupného, přičemž ty unikátní vlastnosti určitě za to stojí.
Vyrábím si ghí už delší dobu z 5 kostek másla v hluboké pánvi.Trvá mi to tak 40 minut a chutná báječně.Nedělám si iluze v kvalitě másel ze supermarketů takže kupuju to nejlevnější co mají-mylím že bude stejné jako to nejdražší.Ovšem pokud bych se dostal k čestvě utlučenému máslu od kravceloročně se pasoucích na krásné horské louce,to už by bylo něco jiného.Akorát bych z něho pak asi nedělal ghí-to by byla škoda ničit vařením vitamíny a jiné látky.
Nad tímto jsem právě tet uvažovala, kupuji máslo za 48kg 250g pocházející z farmy z SK, kvalita a chut výborná, jen nevím, jestli ho předěláním na Ghí prakticky neznehodnotím ![]()
Taky kupuju to nejlevnější. Cokoliv jinýho myslím nemá cenu kupovat (vč. bio apod.), protože mléčnej tuk je jen jeden a všechno ostatní vyhazuju. Na způsobu výroby másla a chuti s konzistencí vůbec nezáleží. Důležitej je jen obsah tuku. A pokud v tuku zůstanou nějaký sajrajty, tak by je ghí mělo podle dostupnejch informací na sebe navázat a pomoct s jejich vyloučením.
Narazil sem na zmínky o tom, že z pěny se daj dělat výborný placky či co, ale konzumaci mléčný bílkoviny bych nikomu nedoporučoval. Ta v kefíru je pro mne akceptovatelným maximem.
robila som ghí z lacného aj domáceho masla, výsledok rovnaký. akurát uvažujem nad prospešnosťou takto prepaleneho tuku, schvalne píšem prepaleneho, lebo to pri výrobe ak samozrejme buble, ajkeď sa snažím na najmenšom ohni. rastlinné tuky sú tepelne upravené škodlivé, mliečny nie je? vyrazne prepalenie epa dá pri výrobe samozrejme poznať. raz sa mi to stalo.
no a tu penu som väčšinou zjedla len tak samotnu, chuti výborne
A informování se o škodlivosti mléčnejch a jinejch živočišnejch tuků taky není k zahození. Při jednom pokusu se u myší množstvím mléčný bílkoviny ve stravě inicioval vznik nádorů a v závislosti na jejím množství pak šlo nádory zvětšovat, zmenšovat a dokonce i vyléčit.
Tak mléčná bílkovina je opravdu dobrý startér takových procesů a je dobré ji mít vždy minimálně zpracovanou od laktíků.
A informování se o škodlivosti mléčnejch a jinejch živočišnejch tuků taky není k zahození. Při jednom pokusu se u myší množstvím mléčný bílkoviny ve stravě inicioval vznik nádorů a v závislosti na jejím množství pak šlo nádory zvětšovat, zmenšovat a dokonce i vyléčit.
Mliečna bielkovina je pre človeka škodlivá, to je pravda. Ale srvátková už nie.... ![]()
Kvalitná masť a slanina, Ghí, nie sú o nič menej zdravé, než olivový olej (ktorý musí prechádzať tepelnou úpravou - pri 100 stupňoch celzia, teda varením v nejakej potrave, kaši.... aby bol pre telo ľahko stráviteľný a narobil menej škody než úžitku...) či kokosový olej, alebo olej z rýb. Totiž každý z týchto tukov sa od seba odlišuje... ale všetky tieto sú prospešné pre človeka. A aké je to chutné... ![]()
Ghí : Nesúhlasím s tým, že je jedno aké maslo použijeme..... Nedáva to logiku..... Tu nejde len o "mazivo"... čím kvalitnejšie maslo, tým viac viac vitamínov a menej svinstva..... Určite sa líši nejaké najlacnejšie 100% maslo (lebo náhradky samozrejme nepočítame...) od napr. masla Tesco Tradičné, ktoré je ručne balené, a chutí a vonia úplne inak (ťažko povedať, či lepšie...ale nejde tu o to...
), než "maslové kocky"...
Ten, kto si chce urobiť Ghí z kila masla za dajme tomu 4-5€, ten nech nepočíta s tým, že bude tak kvalitné, ako z kvalitnejšieho masla, napr. už spomenutého. A o domácom ani nehovorím.... to je najlepšie... ![]()
Dnes si robím prvý krát Ghí... Použil som 3 Tesco Tradičné (príjemné - mali akciu, a doba trvanlivosti bola super) + 1 veľké Liptovské (dúfam, že nerobím reklamu...), spolu 1kg (vznikne okolo 800g Ghí, že ?).
TAK ČI TAK, GHÍ SA VYPLATÍ ROBIŤ, AKÉKOĽVEK KLASICKÉ MASLO (takže nie nejaké s 3/4 obsahom masla a podobne...) JE DOBRÉ TAKTO UPRAVIŤ - DO PODOBY GHÍ.
Nebuďte leniví a skúste.
Len samozrejme.... netreba veriť ani tým zázračným účinkom (lebo podľa nich rieši všetko od A po Z, a toho už teda bolo...
)... Treba to proste konzumovať namiesto klasického masla, a keď sa zdravotne niečo zlepší, tak nastane príjemné prekvapenie pre toho, kto si dal tú námahu... ![]()
Ono složení másel s 82 a víc procenty tuku je prakticky stejný. Myslím, že se opravdu liší jen způsobem výroby a nenapadá mě, jak by se během ní z mléka mohly ty vitamíny a minerály ztratit. Tím nechci říct, že to není možný, ale přijde mi to nepravděpodobný. Výrobní postupy se nemůžou nějak diametrálně lišit, pokud má ze suroviny vzniknout vždy ten samej výrobek.
Pokud je rozdíl v obsahu vitamínů a minerálů v ghí z různě kvalitních másel, tak vyvstává otázka, jak velkej ten rozdíl je a jestli má cenu kupovat kvalitnější máslo kvůli tomuhle rozdílu, když já přijímám spoustu vitamínů a minerálů z jinejch zdrojů. Kvalitní másla sou totiž o dost dražší než ta levná z akcí v Tescu (taky je tam kupuju).
A poslední problém: Jak poznat co je kvalitní máslo? Cena často bývá zavádějící (v dTestu vyhrálo jedno z nejlevnějších másel) a chuť másla nijak nevypovídá o jeho složení. Bez rozboru v laborce jde o střílení naslepo. V případě rozdílů v obsahu látek je jedinou domácí a bio máslo, a to je tak drahý, že se ho na extrakci čistýho tuku nevyplatí kupovat, pokud konzumentovi nejde primárně o podporu lokálního trhu apod.
Některá másla, hlavně ze zahraničí, byla zmražená a mohou být hodně stará, je to dost poznat na chuti. Většinou pokud je původ ČR, tak je OK. Bez problému jsou třeba Milkin (Halíř) a z Intersparu S-Budget. Pak samozřejmě další, ale dražší česká - Tatra, Madeta, Kunín, Olma atd.
Je to minimálně chuťově dost velký rozdíl oproti máslům z Německa (Pragolaktos), o Polsku nebo Belgii ani nemluvím...
Osobně mám nejraději Farmářské od Tatry, má min. 85% mléčného tuku a tak se z toho ghí i líp dělá.
A opravdu není máslo jako máslo:
"Čerstvé máslo" - na obalu musí být slovo "čerstvé" a toto máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby, teplota skladování je max 8 °C
"Stolní máslo" - už není označeno jako čerstvé a doba skladování je mnohem delší. Lze skladovat při chladírenských teplotách (do 6 °C) asi tři měsíce nebo při mrazírenských teplotách (- 18 °C) více než rok.
"Máslo" - také není označeno jako čerstvé a doba skladování je cca 35 - 55 dní od data výroby. Na obale je vyznačeno datum min.trvanlivosti při dodržení skladovacích podmínek.
Čerstvé je samozřejmě nejlepší, ale těžko se shání...
A opravdu není máslo jako máslo:
"Čerstvé máslo" - na obalu musí být slovo "čerstvé" a toto máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od výroby, teplota skladování je max 8 °C
"Stolní máslo" - už není označeno jako čerstvé a doba skladování je mnohem delší. Lze skladovat při chladírenských teplotách (do 6 °C) asi tři měsíce nebo při mrazírenských teplotách (- 18 °C) více než rok.
"Máslo" - také není označeno jako čerstvé a doba skladování je cca 35 - 55 dní od data výroby. Na obale je vyznačeno datum min.trvanlivosti při dodržení skladovacích podmínek.
Čerstvé je samozřejmě nejlepší, ale těžko se shání...
Nerozlišuješ kvalitu másla a kvalitu ghí z něj vyrobenýho. Mléčnýmu tuku se při zmražení nic nestane. Utrpí maximálně chuť a konzistence (pro přípravu ghí nepodstatný). Někdo povolanější možná doplní, jestli zmražení nějak ovlivní vstřebatelnost vitamínů a minerálů. Faktem zůstává, že kvalita ghí nebude vyšší než u ghí z českýho másla. Bude stejná nebo nižší, takže nekupovat. (Mívaj taky min. 82 % tuku?)
O rozdílech mezi čerstvým, stolním a máslem vím, ale po dlouhém a důkladném googlení sem nenašel nic, co by nasvědčovalo tomu, že by z nich byla kvalitativně odlišná ghí. Jde o ničím nepodloženej dojem a dokud nezjistím, že je nějaký máslo vhodnější na výrobu než jiný, tak budu považovat koupi dražších másel za vyhazování peněz.
Nepřepuštěný máslo nekonzumuju, takže problémy se sháněním másla mě netrápí. Jediným podstatným údajem pro mne je poměr cena / obsah tuku. Jestli má někdo informace o kterých nevím, tak sem s nimi.
Ještě mě napadlo, jak dlouho asi zůstává ghí v žaludku?
Pokud je rozdíl v obsahu vitamínů a minerálů v ghí z různě kvalitních másel, tak vyvstává otázka, jak velkej ten rozdíl je a jestli má cenu kupovat kvalitnější máslo kvůli tomuhle rozdílu, když já přijímám spoustu vitamínů a minerálů z jinejch zdrojů. Kvalitní másla sou totiž o dost dražší než ta levná z akcí v Tescu (taky je tam kupuju).
A poslední problém: Jak poznat co je kvalitní máslo? Cena často bývá zavádějící (v dTestu vyhrálo jedno z nejlevnějších másel) a chuť másla nijak nevypovídá o jeho složení. Bez rozboru v laborce jde o střílení naslepo. V případě rozdílů v obsahu látek je jedinou domácí a bio máslo, a to je tak drahý, že se ho na extrakci čistýho tuku nevyplatí kupovat, pokud konzumentovi nejde primárně o podporu lokálního trhu apod.
Ono napríklad to "Tesco Organics" (ja som myslel Tesco tradičné, to je to v tom papierovom "vedierku")... chutí na míle vzdialene od domáceho masla.... "Tesco tradičné" maslo sa domácemu približuje. Obe však prešli pasterizáciou, a "Tesco Organics", aj keď bude "čistejšie", podľa mňa môže byť výrobným postupom viac znehodnotené... A je celkom možné, že tiež je mrazené - na rozdiel od "Tesco tradičné", ktoré rozhodne nemrazia + je vyrobené aspoň ako-tak tradične, a to minimálne z dôvodu, že zmäkne oveľa rýchlejšie v izbovej teplote, než "Tesco Organics"... Ak by som to zobral trochu pritiahnuté za vlasy, tak "Tesco tradičné" mi pripomína čerstvo vytlačenú šťavu z hypermarketovej mrkvy (aj keď je pasterizované, ale ako vravím, pritiahnuté za vlasy...), a "Tesco Organics" mi pripomína bio šťavu, ale pasterizovanú - zbavenú enzýmov (šťavy sa pijú hlavne pre enzýmy...).
Neviem si pomôcť, ale to "Tesco Organics"... zaujímalo by ma, čím chovajú tie kravy... Veď to maslo chutí ako Rajo a podobne - a to sú síce kvalitnejšie maslá než nejaké "šunty", ale... od Bio majú ďaleko...
V každom prípade 1,29 (niekedy aj 1,35) € za výsledných 100g ghí... nedám... Hoci by to bolo v Bio kvalite...
Bio kvalita by mohla zabezpečiť viac prirodzených vitamínov... Ale... JA NEVIEM, prečo "Tesco Organics" robí zo svojho masla taký "cukrík"... Zaujímal by ma postup, akým to maslo robili... že chutí tak "čistene a arómy zbavene", ako ostatné maslá, ale predsa len trošku špecificky inak - no úplne inak, než domáce maslo...
Nemám dojem, že by dlžka jeho trávenia bola odlišná od trávenia bežného masla... ... A to Ghí mi stále príde trochu ako sci-fi (zajtra prvý krát ochutnám...)... ale to že mi tak príde už rozoberať nebudem... Ešte tak záverom... Všetko je pritiahnuté za vlasy... Aj jeho desiatky účinkov, až vyznieva, že je zázračné... Na druhej strane aj taký Rybí tuk rozhodne nie je na škodu (vysokočistený), ale.... človek veľmi tie účinky "nezachytí", pokiaľ si nelieči napríklad zničené zuby, kosti, a podobne... V každom prípade - aj Ghí, aj rybí tuk, aj olivový, kokosový olej... sa predávajú lepšie, keď sa im pripíšu desiatky pozitívnych vlastností (ktoré možno aj existujú, ale pokope len v dokonale čistom organizme... - a to si teda overí jeden z milióna...
)...namiesto piatych, šiestich... reálne badateľných...
Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Niter_kibbeh
Přidávaj se do něj i fungicidní přísady. Toho by se dalo využít při protikvasinkový dietě. Právě sem vytvořil českej záznam na Wikipedii (překlad z angličtiny a katalánštiny):
V Somalilandu je známé jako subag Soomaali a je ve velké míře vyráběno a používáno při vaření v domácnostech a ke konzervování masa kočovníků. Přísady se trochu liší. Somálci do másla přidávají česnek, kardamom a hřebíček.
Ale to se pořád bavíme o kvalitě másla před přepuštěním, ne o kvalitě přepuštěnýho másla, viz moje reakce na ravina. Dokážeš potvrdit nebo vyvrátit něco z toho na co se tam ptám?
Dojmy... Jak člověk může poznat, že už je potrava strávená? Podle mne se to poznat nedá, ale jestli jo, tak by to bylo super.
U nejlíp stravitelnýho tuku vůbec by se dalo rychlejší strávení předpokládat.
Říká ti něco ájurvéda? V Indii pomocí ghí ájurvédští doktoři léčí lidi. Já těm popisovanej účinkům věřím a dávaj mi smysl.
Ghí se stejně vždycky připravovalo hlavně z praktických důvodů - dýl vydrží, není potřeba lednička. Moc nevěřím, že by mělo nějak zásadně lepší účinky, než máslo. Tam je těch jiných součástí kromě tuku fakt strašně málo. Stačí, když si dáš sklenici kefíru, a máš tolik "milk solids" jako v několika kilech másla
To rozhodně ne, v závislosti např. na stravě krávy se mění i složení mastných kyselin. Mléčný tuk není jen nějaká molekula tuku - jsou tam různé mastné kyseliny, vitamíny atd. a taky škodliviny, i když určitě podstatně méně, než v tuku z masa.
To je hodně zajímavá informace. Odkud ji máš?
Takže doporučuješ domácí nebo bio máslo? Na to teď sice nemám peníze, ale je dobrý to vědět.
EDIT: Tak už sem si to našel: http://www.cestr.cz/clanky-slozeni-mlec ... yznam.html
Jo, mám to myslím přímo z agronavigatoru, tohle je převzatý článek. Nevím co si myslet o "bio" z obchodu, já bych vsadil třeba na domácí z nějaké malé mlékárny na trzích, ale fakt je to většinou předražené a jistotu kvality dneska nemáš asi nikdy, pokud je třeba neznáš osobně. A bylo by mi líto z toho dělat ghí ![]()
Nech si změřit hladinu cholesterolu. V době, kdy jsem ve velkém konzumoval mascarpone /takřka samý mléčný tuk/ mi to pěkně vyskočilo...
Občas se vzhledem o Ghí tvrdí, že nezvyšuje cholesterol. To je samozřejmě velká lež, je to prostě máslo, nasycený tuk... a jako takový cholesterol zvyšuje.
Složení a vlastnosti másla se od toho přepuštěnýho v mnoha ohledech podstatně liší. Nemůžeš srovnávat koncentrovaný mlíko (sýr, ve tvém případě s jen 45 % tuku a bílkovinami / sacharidy po 5 %) se všemi jeho negativními vlastnostmi s čistým tukem. Cholesterol se váže na proteiny, takže předpokládám, že v ghí se nevyskytuje nebo je v něm obsažen v podstatně menším množství.
Tolik namátkově z webu. Prej účinky ghí potvrdila pozorování i výzkum. Dohledám studie a dám vědět.
Tolik namátkově z webu. Prej účinky ghí potvrdila pozorování i výzkum. Dohledám studie a dám vědět.
jak je možné udělat z nasyceného mastné kyseliny nenasycenou tím, že ji na chvilku zahřeju? to přece nedává žádný smysl...
ale samozřejmě, když na to dohledáš studie, budu ráno snídat ty svoje smaženice ze šesti /omega vajec - nenasycené mastné kyseliny/ na ghii místo irského slaného másla
a nebudu mít výčitky:-)
Nijak. Ta citace je zavádějící. Jsou tam nasycený i nenasycený mastný kyseliny.
Studie nepotvrdila složení (který vychází z poměru tuků v másle), ale účinky, jak sem psal. Právě ty ověřený účinky mě zajímaj.
http://www.pjbs.org/pjnonline/fin66.pdf
tady je studie srovnávající olivový olej s Ghí... došlo ke zhoršení, olivový olej snížil cholesterol, Ghí ho zvýšilo...
...Tak to je zvláštne.... Ja denne zjem 400-450g tuku, a nikdy som nemal menší cholesterol, ako teraz.... (zároveň som znížil sacharidy, lebo tí, čo jedia veľa sacharidov, tí by pri mojej porcii tukov mali cholesterol zvýšený na 100%... lebo palivá sa nesmú miešať v podobnom množstve...). Tak ako ho môže zvýšiť Ghí pri rovnakom dávkovaní v porovnaní s olivovým ?
Ja môžem olivový olej.... zvysoka...ehmm....
. Používam ho zásadne na očistu pečene. Inak chutí dosť oničom v porovnaní s Ghí s... vlastne aj s inými olejmi (akurát lepšie ako sójový a sézamový - ale to je vec vkusu). "Oliváč" mne chutí najmenej, a rozhodne je horšie vstrebateľný a využiteľný pre organizmus ako Ghí. Olivový olej je poväčšinou (svojimi účinkami) len reklamný ťah (lebo sa ľahko a asi aj lacno vyrába)... a ako Jarda vravel, k nám sa len ťažko dostane skutočne panenský olivový olej z prvého lisovania za studena. Možno tak tie, čo sú v kvalite "bio".
Selský rozum hovorí, že olivy rastú len na špecifických miestach planéty, a mlieko je v podstate VŠADE. Výroba olivového oleja je podstatne náročnejšia, než výroba Ghí (čo sa týka podmienok bežných ľudí - vyrobiť maslo a z neho Ghí by vedel hocikto, kto má kravu a pár korún na kúpu napr dreveného príslušenstva + má sporák, a Olivový olej lisovaním... To je už trochu ťažšie... vyrobiť...že ?).
A keby sa ľudia v celej Indii a v iných krajinách, kde hojne využívajú Ghí rozhodli že ho radšej nahradia olivovým olejom, tak by z toho bol obrovský biznis.... Totiž ľudia v tých oblastiach ak majú kravy, tak majú Ghí zadarmo (teda - nemusia za Ghí nikomu platiť, ale musia si ho vyrobiť). A olivový olej si len tak ľahko nevyrobia... to teda nie...
...takže by ho potom "museli" (ak by sa preň rozhodli) kupovať.
Záverom ... toľko všeliakých "vedeckých výskumov" bolo, že ak by človek všetky zohľadnil, tak by mu vyšlo asi toto : "...Keby som o žiadnych výskumoch nevedel, bolo by mi to tak isto "platné", ako teraz...".
A prečo výskum porovnával olivový olej s Ghí ? Lebo slanina je (neprávom) zaznávaná aspoň v dnešnej dobe takmer každým výživovým smerom (ktorý odporúča na konzumáciu najmä sacharidy - a s ich veľkkým množstvom sa slanina "bije"...), tak použil druhý (alebo predsa len prvý ? Ťažko povedať...) najvýznamnejší zdroj živočíšneho tuku, ktorý je vo svete ospevovaný, a ním je Ghí....
Výskum mal za hlavnú úlohu zosadiť "z trónu" oveľa chutnejšie (a aj o niečo lacnejšie - ak je vyrobené doma) a celou indiou a zbytkom sveta (časti, ktoré o ňom vedia a majú skúsenosti s ním) Ghí, a tak dosadiť "na trón" olivový olej, ktorý chutí dobre asi len s ryžou... a aj to v malom množstve...
Až uvidím výsledky rozboru krve s patřičně nízkými hodnotami, uvěřím...
Ahoj Nowokain,znám tvoji dietu,vím jak funguje a vím proč funguje a schvaluju ti ji,ale chci tě POŽÁDAT o jednu věc-nedoporučuj ji PROSÍM lidem,kteří ji nebudou dodržovat celoživotně a budou se ji snažit střídat s Grahamovou dietou nebo sacharidovou stravou.Mohou si tím způsobit vážné zdravotní komplikace vedoucí v konečném důsledku ke smrti!!!
Měl tě na to upozornit pan Jarda,ale dělá teď na něčem velmi přínosném a časově náročném takže toto asi nezachytil.
Pavel, to mi nenapadlo upozorniť na to... O.k., už o tom ani nebudem písať, jedine vo vlákne tomu určenom, a dám si do "podpisu", čo si mi teraz "zdelil"
Vzhledem k tomu, že jsi moji připomínku ignoroval, je mi jasné, že jsi žádné krevní zkoušky neabsolvoval a tvrzení "mám cholesterol v pořádku" je kompletně vylhané.
už proto bys neměl někomu doporučovat vysokotukou dietu z nasycených tuků...
Vševěd : Nemysli si, že máš takú moc mi diktovať, čo ti mám preukázať a kedy.... ![]()
Státisíce ľudí sa takto stravuje na našej planéte, nájdi si ich, možno sa im bude páčiť tvoja hra na "policajta", a pošlú ti preskenovaný dôkaz (nemám skener, a nebudem sa s tým zapodievať).
Možno to tu raz postnem, ale rozhodne nie tak, že mi niekto akoby "nedá možnosť" neposlať sken rozboru cholesterolu, inak si ma hneď označí nálepkou "Má vysoký cholesterol"....
.
Už len názov tvojho nicku mi je tak nesympatický, že... ![]()
A už dosť, do tohto vlákna si už nepíšme naše osobné rozhovory mimo tému. A SZ mi radšej ani nepíš, nemám záujem s tebou komunikovať.
nemáš mi co nascanovat, tvrdíš "mám super cholesterol" ale to si jenom myslíš, nikdy ti ho netestovali, normální člověk by napsal
"mám cholesterol 5,4" znal by svoji referenční hodnotu, ty víš kulový
nic mi nescanuj, žer si slaninu na másle, lízej vysloužilé koberce a buď v míru ![]()
se sympatiemi k této osobě jsme na tom stejně, už na jeho příspěvky taky nereaguji, příspěvky by byly prakticky jen o něm a jeho " moudrech ", zkrátka jen plevelení bez přínosu. Chvíli jsem uvažovala, o co mu vlastně jde, je sem nastrčený jako prudič? Má fakt tak super zkušenosti s klasickým stylem života ( radil třeba umejvat vlasy nizoralem, ale z mých přátel nikomu nizoral nikdy nepomohl ), vpodstatě nechápu, proč se vecpal na toto forum, ani neví, co je to vita strava - jak se kdesi svěřil. Chce pořád nějaké důkazy, ale nikdy s nimi nebude spokojený a nevlezou mu do hlavy. Takže jeho příspěvky už ani nečtu a nejsem sama, jak jsem se dověděla ![]()
Na toto fórum jsem se vecpal proto, abych vyvracel nesmysly, které tady píšou lidi jako jste Vy. Třeba o tom, že se aminokyseliny zničí vařením a vznikne tak hmota bez kalorické hodnoty.
Tak si běžte radši nastudovat nějaké základní informace, uděláte líp, než když budete sbírat koaliční partnery:-)
Vseved je taky jen clovek a dela spoustu chyb, stejne jako kazdy z nas. Nekde sem cetl ze clovek ktery nedela chyby je bud mrtvy nebo spi. Nemluvi se tam ani o tom ze je buh, takze mozna ze i buh neni neomylny.
To jen tak na zamysleni, abychom se pri te nasi pozemske ceste zbytecne nenervovali z veci kttere stejne nejdou zmenit ani jinak spasit. ![]()
Samozřejmě, že se můžu mýlit, když mně na to někdo upozorní, nemám sebemenší problém s tím uznat, že nemám pravdu, nebuduju si kolem sebe žádnou auru,
není nic trapnějšího, než neumět prohrávat... Ty víš Petře sám, že mi vždycky můžeš napsat svoji verzi, ale dávám přednost faktům před "třeba je to paradigma,
to nemůžeme vědět, a co když to tak není, třeba je to podplacené" a další tvoje oblíbené verze, kterými zpochybňuješ všechno v dosahu, aniž bys o tom něco věděl...
Hlavni je ze mne to bavi, a pokud s tim mas problem tak je mi lito, i takove ma podoby demogracie, svobodne vysloveni nazoru mam dojem ze patri k demokracii. To snad chapes i ty.
Nemám s tím žádný problém, krom toho jsi to ty co neustále chodí a dokola kritizuje moje příspěvky, zdá se tedy, že máš problém ty se mnou...
Pro mě osobně je ghí nejlépe stravitelný tuk, nikdy mi v žaludku dlouho neleží.
Dobre, priznávam, nerobil som si cholesterolové testy...
Urobím si ich ale - no povedz mi, ty "VŠEVĚD" (nakoľko som si také testy nikdy nerobil)... môžem si ich niekde urobiť bez toho, aby som sa dopredu objednával, a ešte použil ako "medzník" moju spretú doktorku, s tou najhoršou čakárňou na svete (sú tam samí dôchodcovia, minimálne 65 ročný, je tam smrad a vadí im, keď sa otvorí okienko, vraj im "ťahá na chrbát"... preto čakám ako idiot vonku...
...).
Urobím si ich už len pre pokoj vlastnej duše....
Ja nevidím dôvod, aby Kwasniewski a Lutz klamali v tom, že na vysokotukovej strave s nízkym podielom sacharidov sa upravuje cholesterol na super hodnoty... PREČO BY TO ROBILI ? Kwasnieski už takmer 50 rokov propaguje svoj stravovací režim (s menšími úpravami - pridal viac sacharidov, teda nejakých 80-100g/deň...)... Keby bolo tvrdenie "cholesterol sa na tejto strave znižuje" lož, tak... BY TO ASI NETVRDIL 50 ROKOV, nie je predsa IDIOT... To je totiž vec, ktorú si môže každý, kto sa dá na vysokotukovú stravu s nízkym obsahom sacharidov, OVERIŤ, stačí, ak si urobí test cholesterolu...
A z toho dôvodu som písal, že mám super hodnoty cholesterolu (keďže na tej strave sa cholesterol znižuje, a navyše si robím rôzne detoxikácie a športujem).
UROBÍM SI TEDA TEN TEST PRE SEBA (NIE PRE TEBA), ALE ZMIENIM SA TU O TOM. No v inom vlákne, vo vlákne, kde sa rozoberá spomínaný druh výživy...
Mimochodom, ŽIJEŠ V OMYLE, keď si myslíš, že nasýtené tuky SAMÉ O SEBE zvyšujú cholesterol.... Proste aj ty si uveril WHO.... ![]()
RASTLINNÉ TUKY sú vždy horšie než živočíšne, to WHO vie, a preto to zatĺka (myslíš, že majú záujem o zdravie obyvateľstva ? Kdeže...), a odporúča namiesto živočíšnych tukov tuky rastlinné... Ten, kto počúva ich rady, bude konzumovať rastlinné tuky. ALE SÚ NECHUTNÉ (až na drahý kokosový, ktorý ale tiež nie je chutný vo vysokých dávkach...)... tak AUTOMATICKY ľudia počúvajúci BLUDY WHO znížia spotrebu tukov, a pri súčasnej VYSOKOSACHARIDOVEJ STRAVE a súčasnom znížení tukov na malé množstvo (lebo rastlinné sú nechutné) sa im upraví cholesterol... A TAK SÚ ĽUDIA KLAMANÝ, ŽE TO JE VĎAKA TOMU, ŽE NEPOUŽÍVAJÚ ŽIVOČÍŠNE TUKY...
CHOLESTEROL VZNIKÁ VINOU S-A-CH-A-R-I-D-O-V, ak sa ich vysoké množstvo mieša s vysokým množstvom tuku. Ak sa ale vysoké množstvo tukov NEMIEŠA sa vysokým množstvom sacharidov (150/200 a viac gramov sacharidov s 200 a viac gramami tuku), tak SA CHOLESTEROL NEVYTVÁRA.
Preto tu stále píšem o tom, že ak niekto chce fungovať na tukoch bez toho, aby sa mu zvýšil cholesterol, musí obmedziť sacharidy na 80-100g/deň...
Mimochodom, ŽIJEŠ V OMYLE, keď si myslíš, že nasýtené tuky SAMÉ O SEBE zvyšujú cholesterol.... Proste aj ty si uveril WHO.... ![]()
RASTLINNÉ TUKY sú vždy horšie než živočíšne, to WHO vie, a preto to zatĺka (myslíš, že majú záujem o zdravie obyvateľstva ? Kdeže...), a odporúča namiesto živočíšnych tukov tuky rastlinné... Ten, kto počúva ich rady, bude konzumovať rastlinné tuky. ALE SÚ NECHUTNÉ (až na drahý kokosový, ktorý ale tiež nie je chutný vo vysokých dávkach...)... tak AUTOMATICKY ľudia počúvajúci BLUDY WHO znížia spotrebu tukov, a pri súčasnej VYSOKOSACHARIDOVEJ STRAVE a súčasnom znížení tukov na malé množstvo (lebo rastlinné sú nechutné) sa im upraví cholesterol... A TAK SÚ ĽUDIA KLAMANÝ, ŽE TO JE VĎAKA TOMU, ŽE NEPOUŽÍVAJÚ ŽIVOČÍŠNE TUKY...
CHOLESTEROL VZNIKÁ VINOU S-A-CH-A-R-I-D-O-V, ak sa ich vysoké množstvo mieša s vysokým množstvom tuku. Ak sa ale vysoké množstvo tukov NEMIEŠA sa vysokým množstvom sacharidov (150/200 a viac gramov sacharidov s 200 a viac gramami tuku), tak SA CHOLESTEROL NEVYTVÁRA.
Preto tu stále píšem o tom, že ak niekto chce fungovať na tukoch bez toho, aby sa mu zvýšil cholesterol, musí obmedziť sacharidy na 80-100g/deň...
Testy na cholesterol si můžeš udělat i jako samoplátce, v nějaké laboratoři ve svém okolí. Vadí mi, že píšeš, že jsi nikdy neměl lepší cholesterol a doporučuješ Kwasnievského dietu bez toho, že bys
věděl, jestli je to opravdu tak. I já jsem věřil tomu, že při ketogenních dietách nedochází ke zvyšování cholesterolu, ale nemusí to být tak úplně pravda. Aspoň v mojem případě nebyla, cholesterol 12 (povolená hodnota je 6). Samozřejmě jsem četl Velkou cholesterolovou lež a podle ní se ničeho bát nemusím. Plus pro mně je, že nemám vysoký krevní tlak a nejsem obézní. Ale že bych si vsadil na to, že se mi nic nemůže stát, to určitě ne, proto jím hodně omega vajec a piju olej z vlašských ořechů a mandlí, jím hodně oříškových másel.
Udělej si testy na cholesterol, uvidíš, na čem jsi. Doporučuju i poměr HDL/LDL
jen taková myšlenka: jsem osobně vždycky skeptický k něčemu, co vypadá jako příjemná cesta, která má lepší výsledky než ta strastiplná.
že budu žrát slaninu a bůček a cholesterol mi půjde dolů? SUPER! ale obávám se, že to je moc krásné, než aby to tak fungovalo. že se můžu
cpát banánama od rána do večera a vyléčí se mi candida? nádhera! miluju banány, nebude žádný problém jíst je každý den!
Tento tuk doporučuje ajurvéda tisíce let, tak na tom něco asi bude.
Přidávaj se do něj i fungicidní přísady. Toho by se dalo využít při protikvasinkový dietě. Právě sem vytvořil českej záznam na Wikipedii (překlad z angličtiny a katalánštiny):
V Somalilandu je známé jako subag Soomaali a je ve velké míře vyráběno a používáno při vaření v domácnostech a ke konzervování masa kočovníků. Přísady se trochu liší. Somálci do másla přidávají česnek, kardamom a hřebíček.
Právě sem si udělal niter kibbeh z:
1,25 kg másla (5 × 250 g),
30 g drceného kmínu,
15 g mleté skořice,
18 g celého hřebíčku (primitivní ruční mlýnek ho odmítá namlít),
12 g mletého muškátového oříšku,
min. 30 g pálivé mleté papriky,
20 g kari směsi (kurkuma, koriandr, sůl, pískavice, granulovaný česnek, pálivá paprika, kmín, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor),
10 g oregána,
15 g provensálského koření (tymián, saturejka, rozmarýn, bazalka, majoránka, šalvěj, bobkový list),
(prostě až na 100g balení papriky celé sáčky)
1 hlavičky a tří stroužků nakrájeného čerstvého česneku,
a cca stejného množství nakrájeného zázvoru.
S pomocí chňapky a igelitového sáčku sem vyždímal plátýnko, přes který sem máslo propasíroval.
Niter kibbeh je tmavě červený (na okrajích skleněný nádoby u hladiny prosvítá žlutá), nádherně voní po koření a má velmi výraznou lahodnou chuť s lehkým pálivým dojezdem. (Mámu ale ochutnávka na špičku jazyka podle reakcí málem zabila
To asi bude tím, že nemůže česnek, křen, pálivou papriku, chilli apod. Asi ji k ochutnávce zlákala nádherná vůně linoucí se z kuchyně.)
Příště zkusím přidat nastrouhanej křen, trochu bobkovýho listu a nakrájený chilli papričky z vietnamský tržnice. Pálivé já tuze rád
Kapsaicin se rozpouští v tucích. Když to přeženu, tak budu mít spoustu chilli mastičky ![]()
Včera jsem dělala své první Ghí ![]()
Koupila jsem v kauflandu ve slevě německé máslo 250g, dala ho do titanového rendlíku, který nepřipaluje a zhruba 40 minut jsem nechávala probublávat, sbírala pěnu a až se dole udělaly hnědozlatavé hrudky, máslo jsem přecedila do skleničky přes plátýnko.
Výsledkem je zlatavá tuhá hmota s abnormálně výraznou vůní, velmi silné chuti a nikoliv hladké, ale lehce jakoby krupičnaté konzistence, která se na jazyku ihned rozpouští.
Je to tak správně?
Je to tak správně. Část je tekutý a na dně jsou drobné kuličky podobný krupici. Předpokládám, že to tekutý budou nenasycený mastný kyseliny a kuličky budou z těch nasycenejch. Mimochodem, v mém niter kibbeh jsou menší a rychlejc se rozpouští než když sem přepuštěný máslo bez koření dělal z toho samýho nejlevnějšího českýho másla z Tesca.
1,25 kg másla (5 × 250 g),
30 g drceného kmínu,
15 g mleté skořice,
18 g celého hřebíčku (primitivní ruční mlýnek ho odmítá namlít),
12 g mletého muškátového oříšku,
min. 30 g pálivé mleté papriky,
20 g kari směsi (kurkuma, koriandr, sůl, pískavice, granulovaný česnek, pálivá paprika, kmín, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor),
10 g oregána,
15 g provensálského koření (tymián, saturejka, rozmarýn, bazalka, majoránka, šalvěj, bobkový list),
(prostě až na 100g balení papriky celé sáčky)
1 hlavičky a tří stroužků nakrájeného čerstvého česneku,
a cca stejného množství nakrájeného zázvoru.
S pomocí chňapky a igelitového sáčku sem vyždímal plátýnko, přes který sem máslo propasíroval.
Niter kibbeh je tmavě červený (na okrajích skleněný nádoby u hladiny prosvítá žlutá), nádherně voní po koření a má velmi výraznou lahodnou chuť s lehkým pálivým dojezdem. (Mámu ale ochutnávka na špičku jazyka podle reakcí málem zabila
To asi bude tím, že nemůže česnek, křen, pálivou papriku, chilli apod. Asi ji k ochutnávce zlákala nádherná vůně linoucí se z kuchyně.)
Příště zkusím přidat nastrouhanej křen, trochu bobkovýho listu a nakrájený chilli papričky z vietnamský tržnice. Pálivé já tuze rád
Kapsaicin se rozpouští v tucích. Když to přeženu, tak budu mít spoustu chilli mastičky ![]()
Zní to lákavě a matce se nedivím, slabší nátury takové špecie těžko snášejí, ale mě se sbíhají sliny.
pokuď někdo dělá poprvé a neví jestli už je máslo hotové, stačí do něho namočit proužek papíru a zapálit.Pokuď bude prskat- v másle je ještě voda
Podělím se o mou novou vychytávku, jedlou chilli mast.
Chilli mast se vyrábí tak, že se rozehřeje vazelína (nebo jinej tuk), zamíchá se do něj mletý nebo najemno nasekanný chilli, nechá se odstát do druhýho dne, znovu se rozehřeje a přecedí se do kelímků.
Já sem nakrájel papričky, hodil je do rozpuštěnýho másla (2 kostky) a dál sem postupoval jako při výrobě normálního ghí. Výsledek poslouží jako pokrm i jako mast. Akorát je u „masti“ potřeba počítat s tím, že je tekutá.
Po vychladnutí odpadu ho můžete sníst. Není už tak pálivej a pěkně křupe.
Co kdo děláte se zbytkem sebraných "nečistot" z přepuštěného másla ? ![]()
(příbuzní nedodržují zásady zdravé stravy, a smaží ostošest, tak zvažuju jim to dát na smažení... )
------------
jinde na netu čtu:
- ghí je vhodné k uchování na delší dobu než normální máslo a dochází u ghí ke zvýšení jeho teplotní odolnosti
- Jeho umírněné množství údajně povzbuzuje trávení více než ostatní oleje. Je schopno také podpořit imunitní systém (Ojas v Ayurveda). Je také velmi chutný a bez vedlejších účinků prostého (neupraveného) másla. Pokud odstraníme z másla vlhkost nemusíme je ani skladovat v lednici.
- lépe skladovat v lednici. Pokud se rozhodnete jinak, nevadí, i tak máslo vydrží roky. Na Východě se říká, že čím je ghí starší, tím je léčivější.
- máslo takto zbavené mléčné látky nežlukne. Vydrží měsíce i když jej nedáme do lednice. Jde o tuk oříškové vůně, který se při vysokých teplotách nepřepaluje. Je tudíž vhodný nejen na smažení, ale lahodné jsou z něho i polévky, omáčky a sladké pečivo. Dodá jídlu krásnou vůni a jemnost. Ghí je elixír na dlouhověkost. Regeneruje organismus, chrání nervové tkáně, podporuje imunitu, čistí naše energetické kanály, posiluje mozek, a odstraňuje z těla jedy.
- Kršna doporučuje zbylou pěnu a kousky čehosi uschovat a použít do polévek či buchet. (v Kršnově vegetariánské kuchařce od Adirádžy dásy (The Bhaktivedanta Book Trust).
- té sebrané pěně a čemusi se říká šmolc, podle jiných se tomu "blátu" z přepuštěného másla se říkalo (nářečně v Čechách, nikoliv podle Wiki) rantaš
http://en.wikipedia.org/wiki/Schmaltz
- Ghee je v originále výrobek z buvolího mléka a pravověrný Ind by se ofrňoval nad naším máslem - na ghee totiž berou máslo, které bylo vyrobeno ne naši cestou přes smetanu, ale přes dahi jogurt - v postupu zahřívají na 90 st. pro vypaření vody, ale nakonec ještě přikouří na 120 st. pro karamelizaci a změnu chuti….
- se dřív přepuštěnému máslu říkalo máslo, čerstvému pak „putra“. Dnes mu prý profesionální kuchaři říkají klarifikované máslo. Přepuštěné máslo je jasný český název, dříve se mu také říkávalo „šmolc“ (nebo „šmalc“) a pochází to z německého „Butterschmalz“, což si lze koupit v každém německém supermarketu – velkou kulatou vaničku
- hodně záleží na kvalitě vstupního másla (v zahraničí bývá o dost méně syrovátky, než si dovolí prodávat u nás
, dle některých je u nás výtěžnost: z 500g hnusu mám 307g lahody....
- Používá se ke zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitamíny potravin. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár (může se použít na ošetření popálenin kůže). Je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo
- Jednodušší výrobní postup – máslo rozpustit, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné zbytky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody. Postup je z praxe farmářky, co zpracovává den co den celou dávku nadojeného mléka od jedné domácí kravičky.
- Ještě jedna metoda na přepouštění másla – bez filtrace hadříkem (kdo neumí anglicky, pochopí z fotek):
http://www.cookingforengineers.com/arti ... -Butter-II
Možno dál modifikovat rozpuštěním másla rovnou v pytlíku ve vodní lázni – odpadne umaštěný kastrol a bryndání másla při přelévání
(i když ne každý by asi viděl igelit jako ideální, kde je možnost přenosu chem.látek při tepelném zacházení...)
Konzumovat koncentrovanou mléčnou bílkovinu musí bejt strašně zdravý
A smažit na trochu mastný bílkovině je totální pitomost. Já pěnu vyhazuju.
...tak smažení je nejspíš blbost, ono je to hodně tekuté...a tuku tam tudíž nebude kdovíkolik
Ale Kršna by to jak píšu, nevyhodil, doporučuje zbylou pěnu a kousky čehosi uschovat a použít do polévek či buchet...Ale souhlasím že to nebude zrovna kdovíjak prospěšné, přesto jsou lidé co to považují za lahůdku...(voní to příjemně)
...dříve prý babičky dětem mazaly ty zbytky ("cmour") na chleba nebo se na něm ohřívaly placky.
...je to dle komentářů na netu prý výtečný na maštění šišek, knedlíků, kaše a jiné laskominky (tak až si někdo bude chtít vesele "zahřešit", má jeden tip
, neb dle pana Jardy je párkrát ročně potřeba u některých lidí aby se buď přežraly, nebo si dalo něco dost nezdravého na co mají chuť (aby je ta chuť zase na nějaký čas přešla, a tělo psychicky nemělo pocit že je ošizováno...mimo jiné jak víme časem se při přechodu na zdravou stravu, chutě postupně mění... ![]()
Babičky ani Kršna určitě nevěděli o tom jak je mléčná bílkovina škodlivá. Třeba by ji pak nedoporučovali. Věřím ale, že je to dobrota. Na tuhle informaci nenarážím poprvé. Já jen vím, že bych to nikdy nejed ani bych to nikomu nedoporučil stejně jako třeba konzumaci mléka.
Ani ve forme domaciho kefiru, i kdy z mleka z automatu? (v Praze se opravdu blbe shani jine).
Jarda ho doporucuje a co ja vim nic proti nemu nema.
Jinak Mild Solids myslite co (zminuje se to na zacatku), bohuzel nemam zatim dost znalost, tak se radsi zeptam, doufam, ze neplytvam Vas cas.
Dnes jsem resil po skypu s Jardou muj stav a kefir ok, tuky z kachny, kruty, kralik, skopove ok.
Jaky na to mate nazor, resim kandidozu, a hledam vhodne zdroje tuku a bilkovin (sacharidu ne, tech znam hafo, otazka je ktere muzou byt prospesne).
Sacharidak Jarda taky pri rohovoru zminil a podle toho co tu pisete je to to nejhorsi (jestli sem to dobre pochopil = mlecna bilkovina, aspon podle krabice).
Diky
Domácí kefír bych doporučil (jedinej mléčnej produkt, kterej konzumuju), ale ani u kefíru a dalších prospěšnejch potravin bych to s množstvím nepřeháněl.
Dobrá rada, ono vše co je jednoduché, je zpravidla dobré.
prosim o radu, aka ma byt spravna konzistencia ghi po stuhnuti? mala som totizto 2 rozne, jedna - ghi sa dalo v pohode roztierat, no a dalsia - pri roztierani sa rozpadava, ma hrudkovitu konzistenciu.
oba ghi som robila rovnakym sposobom a aj vysledok sa zdal rovnaky. to hrudkovite som vsak robila z masla pilos z lidla. niekto tu uz pisal, ze je to strasny smejd a potvrdzujem, odpad z ghi bol hnusne kysly.
oba ghi som robila rovnakym sposobom a aj vysledok sa zdal rovnaky. to hrudkovite som vsak robila z masla pilos z lidla. niekto tu uz pisal, ze je to strasny smejd a potvrdzujem, odpad z ghi bol hnusne kysly.
Já dělám máslo z nejlevnějšího másla v Tescu. Část je tekutá, část hrudkovitá. Malinký kuličky v tekutině. Tipnul bych si, že tekuté jsou nenasycené mastné kyseliny a hrudky jsou nasycené. Jde jen o tuk, takže na tom z čeho byl vyrobenej nezáleží, pokud není máslo z mléka krav, který byly krmený trávou. Ty maj v mléce víc nenasycenejch mastnejch kyselin. To by podle mýho předpokladu mělo být víc tekutý. Díky oddělení složek o roztírání nemůže být u mého ghí řeč.
------------
jinde na netu čtu:
- ghí je vhodné k uchování na delší dobu než normální máslo a dochází u ghí ke zvýšení jeho teplotní odolnosti
- Jeho umírněné množství údajně povzbuzuje trávení více než ostatní oleje. Je schopno také podpořit imunitní systém (Ojas v Ayurveda). Je také velmi chutný a bez vedlejších účinků prostého (neupraveného) másla. Pokud odstraníme z másla vlhkost nemusíme je ani skladovat v lednici.
- lépe skladovat v lednici. Pokud se rozhodnete jinak, nevadí, i tak máslo vydrží roky. Na Východě se říká, že čím je ghí starší, tím je léčivější.
- máslo takto zbavené mléčné látky nežlukne. Vydrží měsíce i když jej nedáme do lednice. Jde o tuk oříškové vůně, který se při vysokých teplotách nepřepaluje. Je tudíž vhodný nejen na smažení, ale lahodné jsou z něho i polévky, omáčky a sladké pečivo. Dodá jídlu krásnou vůni a jemnost. Ghí je elixír na dlouhověkost. Regeneruje organismus, chrání nervové tkáně, podporuje imunitu, čistí naše energetické kanály, posiluje mozek, a odstraňuje z těla jedy.
- Kršna doporučuje zbylou pěnu a kousky čehosi uschovat a použít do polévek či buchet. (v Kršnově vegetariánské kuchařce od Adirádžy dásy (The Bhaktivedanta Book Trust).
- té sebrané pěně a čemusi se říká šmolc, podle jiných se tomu "blátu" z přepuštěného másla se říkalo (nářečně v Čechách, nikoliv podle Wiki) rantaš
http://en.wikipedia.org/wiki/Schmaltz
- Ghee je v originále výrobek z buvolího mléka a pravověrný Ind by se ofrňoval nad naším máslem - na ghee totiž berou máslo, které bylo vyrobeno ne naši cestou přes smetanu, ale přes dahi jogurt - v postupu zahřívají na 90 st. pro vypaření vody, ale nakonec ještě přikouří na 120 st. pro karamelizaci a změnu chuti….
- se dřív přepuštěnému máslu říkalo máslo, čerstvému pak „putra“. Dnes mu prý profesionální kuchaři říkají klarifikované máslo. Přepuštěné máslo je jasný český název, dříve se mu také říkávalo „šmolc“ (nebo „šmalc“) a pochází to z německého „Butterschmalz“, což si lze koupit v každém německém supermarketu – velkou kulatou vaničku
- hodně záleží na kvalitě vstupního másla (v zahraničí bývá o dost méně syrovátky, než si dovolí prodávat u nás
, dle některých je u nás výtěžnost: z 500g hnusu mám 307g lahody....
- Používá se ke zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitamíny potravin. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár (může se použít na ošetření popálenin kůže). Je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo
- Jednodušší výrobní postup – máslo rozpustit, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné zbytky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody. Postup je z praxe farmářky, co zpracovává den co den celou dávku nadojeného mléka od jedné domácí kravičky.
- Ještě jedna metoda na přepouštění másla – bez filtrace hadříkem (kdo neumí anglicky, pochopí z fotek):
http://www.cookingforengineers.com/arti ... -Butter-II
Možno dál modifikovat rozpuštěním másla rovnou v pytlíku ve vodní lázni – odpadne umaštěný kastrol a bryndání másla při přelévání
(i když ne každý by asi viděl igelit jako ideální, kde je možnost přenosu chem.látek při tepelném zacházení...)
Zajímavé poznatky, ty se mohou lidem hodit, ne každý má dobré nápady. Pokud jde o tu bílkovinu, je otázkou, jak je zdravá, ale pokud jíte sýry, tak jde vlastně o skoro stejný produkt, jako třeba smažený sýr.
to znamena, ze sa tvoje ghi neda vobec roztierat? skusal si to na chleba? ![]()
no bez srandy, ja ho detom na chlieb natieram, preto to riesim, ak by som ho jedla len ja, tak ako zvyknem, cize bud rozpustim a do salatu, alebo naberem lyzicou a ukusujem k salatu, ten rozddiel si nevsimnem, je to poznat len pri tom natierani.
pri oboch maslach, pred nalievanim do flase, boli oba rovnake, cize cisty zlatisty tuk, + nejake svinstvo na dne.
Nezkoušel (nejím nic na co by se dalo ghí rozetřít), ale není to jednolitá hmota. Maximálně by šlo máslo na chleba rozlejt. Když tam bude převaha mazlavejch kuliček, který se držej u dna, tak bude na chlebu držet. Jen se obávám, že tekutá složka bude chlebem protékat. To bude jako bys na chleba nalila trochu oleje.
Tvoje ghí mívá tuhou konzistenci, když píšeš o roztírání, rozpouštění, nabírání lžičkou a ukusování? Z jakého másla ho děláš?
ach no jasne! ja ho mam v chladnicke ![]()
pokial je vsak chvilu vonku a a ma moznost na vrchu sa malicko roztopit, je take, ako pises.
Aha, to mě nenapadlo
Skladování v ledničce mi přijde zbytečný. Radši mám máslo v jedný velký nádobě venku. Vlastně ani nevím do čeho bych ho rozlil, aby se vešlo do ledničky, kterou nevyužívám sám. Stačí, že tam tak jednou týdně narvu spoustu sklenic s pickles. Navíc mi tu nádherně voní pro spoustu lidí nejspíš vražedný ghí udělaný se spoustou čerstvě namletýho chilli, česneku a zázvoru
Pokud nekoho nebavi stat nad plotenkou a zbirat penu, tady je zpusob jak to delam ja. Máslo nechám pomalinku rozpouštět na nejmenší plamen(klidně i hodinu), tak aby nezačalo bublat!. Bilkovina po rozpuštění zůstane krásně usazena na dně. Stačí opatrně slit. Takové máslo už v sobě moc vody nemá, ale ja ho ještě nechávám 15-30 min zahřívat na nejmenší teplotu, při které se z másla vypařuje voda(to je teplota při které začne bilkovina probublat, kdyby se to dělalo normálně). Sice to trvá trochu déle, ale nemusíme u toho stát a nemusíme se bát že se nam bilkovina připálí).
Takto bych to viděl jako ideální postup, člověk si nesmí život komplikovat.
Není teda vhodné ghí ještě potom přecedit, abych oddělil tyto 2 sloučeniny ? Nebo tělo potřebuje obě kyseliny ?
Ne, to by ti pak toho tuku moc nezbylo.
skopirovane z inej diskusie viewtopic.php?p=41004#p41004
Ona to určitě bude hodnotná potravina i když bude ghí z levnýho másla ze supermarketu, akorát nebude mít ta "zázračný" účinky. A když už člověk nakupuje v supermarketu, tak je myslím naprosto jedno co kupuje a poohlídnul bych se klidně po tom nejlevnějším. Tuky z kupovanýho másla se asi prakticky lišit nebudou. Rozdíl bude znát tak u másla od krávy krmený trávou. Ta má mimo jiné příznivější poměr tuků v mléku.
Mléčný tuk bude těžko někdy hodnotná potravina.
Přes léto se všechny krávy krmí zeleným, v zimním období nikoli. Levná nebo akční másla v supermarketech jsou většinou másla stará, která několik roků byla zamražená. Pokud tedy máslo ze supermarketu, tak nejlepší je v létě a čerstvé.
To bych netvrdil, jede na něj půl světa a to dlouhodobě, čili zase tolik škody asi páchat nebude.
Neco malo o masle a test unas prodavanych masel.
http://www.uloz.to/xm34UnW/2011-12-maslo-pdf
Dobrý den,
Od léčitele Pavlici mam naordinovanou bezlepkovou a bezmléčnou dietu. A potrebuju poradit kdyz si koupene maslo dam do hrnce a začnu ohřivat (zacne pěnit) jestli stačí pak pres sito (nekolikrat) přecedit ten tuk, ta pěna se hezky chytá do síta. Myslíte, že pak je to máslo aspoň z velké části zbaveno laktózy a kaseinu? Díky
Gluten free casein free diet? GFCF diet?
Jste autista? Nač vám ji doporučil?
ještě spolu s masazi prostaty na vlasky přeci
a co se divite dle rad pana jardy a jeho jidelnicku lepek nedoporucuje
a krome sirne patlaniny ani kasein a laktozu
ale mohl jste mi taky odpovedet na tu otazku ...
Od léčitele Pavlici mam naordinovanou bezlepkovou a bezmléčnou dietu. A potrebuju poradit kdyz si koupene maslo dam do hrnce a začnu ohřivat (zacne pěnit) jestli stačí pak pres sito (nekolikrat) přecedit ten tuk, ta pěna se hezky chytá do síta. Myslíte, že pak je to máslo aspoň z velké části zbaveno laktózy a kaseinu? Díky
Proč se nechceš držet běžnýho postupu? Vždyť je to otázka pár desítek minut a ghí třeba z pěti kostek másla ti vydrží dost dlouho.
Když odstraníš pěnu, tak zjistíš, že se na povrchu začne objevovat další. Navíc je v másle dost vody, která musí probublat pryč. Taky ti zůstanou nějaký usazeniny u dna.
Vševěda si nevšímej. Lepek a kasein sou sajrajty. V těle nedělaj nic dobrýho a líp bez nich bude komukoliv, ať už ho něco trápí nebo ne. Já obilniny a výrobky z nich z jídelníčku vynechal a konzumuju jen ghí a domácí kefír.
Když odstraníš pěnu, tak zjistíš, že se na povrchu začne objevovat další. Navíc je v másle dost vody, která musí probublat pryč. Taky ti zůstanou nějaký usazeniny u dna.
Vševěda si nevšímej. Lepek a kasein sou sajrajty. V těle nedělaj nic dobrýho a líp bez nich bude komukoliv, ať už ho něco trápí nebo ne. Já obilniny a výrobky z nich z jídelníčku vynechal a konzumuju jen ghí a domácí kefír.
A kefíru kasein asi není, co
![]()
Nevím, jestli na mám vůbec reagovat na to, že mi vkládáš do úst něco co sem nenapsal. To má být provokace? Řekněme, že pozitiva kefíru u mě převažují nad obsahem kaseinu a taky kefír nekonzumuju po litrech a je to jeho jedinej zdroj. Podle počtu smajlíků ve tvých příspěvcích očividně nejsi v psychický pohodě. Negativní emoce škodí zdraví. Snad na to někdy přijdeš.
Prosím tě napiš mi kde jsem ti vložil do úst něco co jsi nenapsal. Moc tě prosím. Napiš mi to.
Tys napsal "kasein je sajrajt" a "V těle nedělaj nic dobrýho a líp bez nich bude komukoliv, ať už ho něco trápí nebo ne" a o pár slov dál "piju kefír". Což mi přijde v přímém rozporu.
Kážeš vodu a piješ víno? Teda vlastně kefír?
Mimochodem prvotní útok vzešel od tebe - "Vševěda si nevšímej". Proč by si mně neměl všímat?
Jak vám správně píše člen Xeelee, je vhodné odstranit i vodu a to bez delšího prohřívání není možné. Bez dokonalého odstranění vody a kaseinu vám může ghí i zplesnivět, což je škoda.
Obsah omega-3 mastných kyselin v různých bio a nebio máslech
http://www.greenpeace.de/fileadmin/gpd/ ... omega3.pdf
http://www.indiacurry.com/dairy/storingghee.htm
Hydrolytické žluknutí
Hydrolytická žluknutí je způsobeno vlhkostí v ghí. Při výrobě, musí být všechna vlhkost odpařena. Vlhkost může stále vstupovat náhodně mokrou lžičkou, nebo prostřednictvím kondenzace. Voda oddělí řetězce mastných kyselin od glycerolu, což vede k hydrolytickému žluknutí. Vlhkost má rovněž za následek autooxidaci.
Mikrobiální žluknutí
Mikrobiální žluknutí je způsobeno mikroorganismy. Pokud není mléčná sušina nahnědlá a zcela odstraněna, může dojít k mikrobiálnímu žluknutí.
Pro dlouhodobé skladování použijte z barevného skla s kvalitním uzávěrem. Jde použít láhve od vína a dokoupit uzávěry na Internetu. Nakloňte láhev tak, aby byla zátka potažena ghí. Pak ve sklepě vydrží i desítky let.
Ghí maslo obsahuje oxysteroly
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768237
http://atlases.muni.cz/atlases/stud/atl ... sdren.html
http://www.iphpbb.com/foren-archiv/3/17 ... 59-21.html
[výtah týkající se ghí a vlivu oxidů cholesterolu na zdraví] Proč jsou oxidy cholesterolu tak důležité ve výživě člověka? Jsou efektivně absorbovány do krevního řečiště. Studie ukázaly, že se esterifikovaného oxidy cholesterolu snadno spojují s albuminem. Většina sterolů, včetně cholesterolu a jeho oxidů, je vyloučena z těla žlučí, i když to není jasné, jestli oxidy cholesterolu sdílejí stejné cesty syntézy žluči jako cholesterol. Mnoho oxidů cholesterolu vykazuje aterogenní vlastnosti a schopnost modulovat metabolizmus cholesterolu. Ve zkrmovacích studiích, kde byly oxidy cholesterolu podávány ve vysokých dávkách, byly oxidy cholesterolu účinnější než čistý cholesterol při vzniku aortálního endoteliálního poškození včetně arteriosclerosis. LDL peroxid vodíku vyvolat proteolýzu vláken aorty. 7β-hydroxycholesterolu byl nejsilnějším prediktorem rychlého průběhu karotické aterosklerózy u lidí. Značné množství oxidů cholesterolu v ghí (12,3 % z celkového obsahu cholesterolu) by vysvětlovalo vysoké riziko arteriosklerózy pozorované v indických imigrantů v USA a ve Velké Británii, protože je to potravina konzumovaná imigranty ve významném množství. Není pochyb o tom, že oxidy cholesterolu mají negativní vliv na lidský metabolismus. Van de Bovenkamp s použitím duplicitní stravy vypočítal, že průměrně se stravující holanďan v průměru zkonzumuje 1 mg 7-β-hydroxycholesterol a 0,5 mg cholesterolu-α-epoxidu za den. Není možné říci, zda je tato úroveň příjmu přijatelná nebo ne, ale většina autorů naznačuje, že celková úroveň příjmu oxidů cholesterolu by měla být snížena. Je jasné, že snížení celkového cholesterolu bude mít významný vliv na výši oxidů cholesterolu v potravinách. Jiným přístupem je začlenil antioxidantů.
Strojový překlad diskuze
Bohužel je stále poměrně málo o klinických studiích, a je otázkou, zda je možné přenést negativní studie na zvířatech na člověka a zda dávky, které mohou být nalezeny v různých potravinách, jsou dostatečně vysoké, aby vyvíjet škodlivé účinky.
Škodlivé účinky oxidovaného cholesterolu nemusí nutně probíhat na zvýšení LDL. Jak Anthony Colpo již bylo uvedeno v článku, je již není na absolutní úrovni LDL, ale pouze v oxidované LDL. Ten nemusí nutně korelovat s bývalým.
Zachytil z potravin oxidovaného cholesterolu může způsobit hormonální poruchy procesy poškození.
Zde je výňatek z knihy Ulrike Gonders "tuk":
Citace:
Potravinářský průmysl nám poskytuje nejen s nežádoucími trans-mastných kyselin, ale také s pochybnou cholesterolu Abkommlingen: Takzvané Oxycholesterine vznikají v průmyslové výrobě vejce, sušené mléko, nebo strouhaným parmazánem Sprühfetten. Na cholesterol-obsahovat jídla přicházejí do styku se vzduchem, je součástí cholesterolu v umgewandelt.166 Oxycholesterine
? Zatímco normální "cholesterol je neškodný, oxidovaná cholesterol rozpustí jak u zvířat, a v lidských buňkách právě z těchto změn jsou pro aterosklerózy a infarktu myokardu odpovědné: změníte buněčné membrány, inhibuje tvorbu EICOS podpořit slepení v rozporu s krevní destičky a snížení LDL částic. verdädern vám rozdělení cholesterolu v těle, podporují tvorbu plaků a hromadí se v? špatného "LDL frakce. Můžete jít beze změny z potravy do krevního oběhu, a tím ve všech Körperzellen.151 0,155 - 158 Na základě tohoto dlouhého seznamu přestupků, zdá se, že jsme konečně našli Oxycholesterinen? Viníky ", pokud jde o aterosklerózy.
Nicméně, je tělo tvoří v játrech a nadledvinek i Oxycholesterine. S jejich pomocí se reguluje i hladinu cholesterolu: Pokud je to nutné, inhibují tvorbu cholesterolu a podporovat jeho Ausscheidung.159 Oxycholesterine dosahovat až do jádra, kde je důležité geny řídí tuků a cholesterolu metabolismus a off konnen.13 162 0.160- cholesterolu sám se zdá být pouze rezervní látka v lidském těle, skutečné účinné složky všech Oxycholesterine.166
Vysvětleme si, jak tento rozpor? Je to jen zdánlivý rozpor, protože na rozdíl od cílené a řízené uvolňování některých Oxycholesterine v těle vyskytují při zpracování potravin s přístupem k oxidačních leteckých výrobků v nekontrolované množství a neznámého složení. Mezi nimi, a pak ty toxické látky, které interferují s metabolismem lipidů a aterosklerózy fördern.166 pudink mix, mikrovlnné menu, majonézou, těstoviny, zmrzlina nebo jiných hotových výrobků namísto čerstvých vajec se dnes často obsahují vejce prášek. Je to jednodušší a levnější zpracování. V Oxycholesterin obsah byl někdy větší, než ty, které vedl Biotest na aterosklerotické změny, zejména v případě, že byly uloženy waren.166 velké tak čtyřnásobně Oxycholesterin obsah cookies, které byly zapečené s vejcem práškem, do jednoho Kdo Monat.163 urna tak pro strach vzdal srdce auks chléb a máslo místo margarínu,? čistě bylinné "soubory cookie. matice nugát smetana nebo? vyvážený" jíst hotová jídla, má spoustu pochybných trans-mastných kyselin a srdce poškození Oxycholesterine. Takže to může být riskantní držet výživovými doporučeními.
Dále tam je odkaz na http://www.thincs.org/discuss.JanFeb03.htm. Doporučuju si stránku projít aspoň s Google Translatorem. Mmj. se tam dozvíte, že Indové žádný problémy s oxidy cholesterolu neměli, dokud neemigrovali a nezačali se stravovat západním jídlem. Stoupl u nich počet infarktů po nahrazení ghí "zdravějšími" margaríny a rafinovanými rostlinnými oleji.
Taky cholesterol a jeho oxidy nepovažuju za to největší zlo. Navíc se ve článku píše, že oxidů cholesterolu je hodně ve snad ve všech potravinách obsahujících cholesterol a cholesterol oxiduje při skladování, přístupu světla, tepla, UV záření, kyslíku a vysokého pH. Pokud konzumujete minimum cholesterolu, tak bych jeho oxidy vůbec neřešil. Navíc ghí se určitě nebude konzumovat v moc velkých dávkách. Pokud člověk konzumuje nevhodnou stravu s velkým množstvím (z části zoxidovanýho) cholesterolu, tak by ghí konzumovat neměl. To samý platí pro lidi konzumující málo nenasycenejch mastnejch kyselin, protože většina tůků v ghí je nasycená. Já jinej zdroj cholesterolu ve stravě snad ani nemám. Asi měsíc nebo dva před půstem mi chcípla tibetská houba a byl sem od tý doby bez kefíru.
Tady je skvělý studie od stejného AJCN otázce týkající se omega-3 ve stáří a ischemické choroby srdeční [zejména fatální typu ]. Všechny 3 formy omega-3 se ukázal jako ochranný [RR, fatální 0,3 DHA + EPA p = 0,01; RR 0,48 ALA 18:3; p = 0,04 A je zajímavé, linolová, snižování hladiny cholesterolu omega-6, zvýšila RR na 2,4; p = 0,03].
Autoři, RN Lemaitre et al, stejně jako my, také se odkazovat na Yam / Berry Izraelský paradox: high n-6 polyunsaturate s nízkými nasycených mastných kyselin pozitivně spojené s vysokou CHD +, a oni se odkazují na první Singha omega-3 obohacení studie.
Tabulka 2 ukazuje jasně, že linolenová 18:3 neukládá dobře; Cunnane ukázal, že> 90% dostane rychle metabolizován a jen malá část je jinak využívána jako krmivo pro eikosanoidů a cholesterolu. Linolová byla přítomna v plazmě v 125x linolenové n-3, které poukazuje na nutnost pravidelně konzumovat alfa-linolenové [to nejlepší ntiarrhythmic v mém - není všeobecně souhlasil - interpretace]. Tabulka 2 také ukazuje, že DHA / EPA se dostat zachována i v plazmě.
Pochybuji, jejich poslední odstavec, že vysoké DHA / EPA by spotřebitelé konzumovat obecně méně linolová, není pravděpodobné, že v USA-vyskytnout příliš mnoho.
HDL cholesterol, často odkazoval se na jako "dobrého" cholesterolu, bylo prokázáno, že vliv člověka na riziko vzniku srdečních onemocnění. "HDL cholesterol je nezávislým prediktorem něčí rizika," řekl Quertermous. "Pokud máte vysokou hladinu HDL cholesterolu vaše šance na získání onemocnění srdce, je velmi nízká." Vědci vědí, že hladiny HDL cholesterolu jsou upraveny v části členy lipázy genové rodiny. Před třemi lety, Quertermous "tým a laboratoř na východním pobřeží současně objevil nejnovější člen této rodiny, a zjistil, že jeho protein byl vyjádřen v různých tkáních. Následné studie ukázaly, že nová gen - endoteliální lipázy gen (LIPG) - hrál roli v metabolismu lipidů.
"Bylo to pozoruhodné, ne-li dramatický, konstatovala, že tento gen, který jsme našli v cévních stěnách se objevily regulovat hladinu HDL cholesterolu," řekl Quertermous. Quertermous "tým snažil zkoumat gen je přesná role v regulaci HDL cholesterolu v krvi tím, že zkoumá genetické modely se změněnými úrovněmi endoteliální lipázy (EL) výrazu. Práce s myší modely, vědci zvýšily EL výraz v jedné skupině vložením kopií lidského genu a snížila EL výraz tím, že dorazí na LIPG gen v jiné skupině.
Quertermous uvádí, že nálezy byly ohromující: Změna genů prokázala jasný a výrazný inverzní vztah mezi hladiny HDL cholesterolu a EL výraz. Úrovně HDL cholesterolu klesly o 19 procent v první skupině a vzrostly o 57 procent ve skupině, jejíž gen byl vyrazen. "Když jsme exprimována lidský gen v myši, se HDL cholesterolu klesla," řekl Quertermous. "Naopak, když jsme vyřadili gen u myší, hladiny byly mnohem vyšší." Quertermous řekl, že jeho tým postrádá nahlédnutí do mechanismu, podle kterého EL má vliv na hladinu HDL cholesterolu, a že to je něco, co jeho tým bude zkoumat. Skupina bude rovněž další modely studijních myš, a skupina lidských
pacientů, aby zjistili, zda změny hladin HDL cholesterolu přímo korelují s onemocněním srdce. "Má hypotéza - a silné podezření - je, že pokud jste knock-out gen, je snížena vaše šance na onemocnění rozvoje," řekl Quertermous.
Quertermous řekl větší pochopení tohoto genu role HDL cholesterolu formace a metabolismus pomůže výzkumným regulovat tento rizikový faktor. "To se stává jedním z nejatraktivnějších cílů k dispozici pro rozvoj farmaceutických látek modulovat hladinu HDL cholesterolu," řekl.
Jako obvykle, dobrá věda vede k více otázek než odpovědí. Je zřejmé, že oxidovaný cholesterol je leukocyty ulpívat na stěnách aorty, arteriol a postcapillary žilky a to dodržování lze předcházet tím, vit C. Ale je to začátek aterosklerózy? A pokud je to, proč jsou chráněné venes, ale ne tepny? A záleží na tom, k jídlu oxidovaný cholesterol? Nejsou oxized cholesterolu a dalších oxidační činidla postaráno během jejich průchodu kapilárami střeva a
Hydrolytické žluknutí
Hydrolytická žluknutí je způsobeno vlhkostí v ghí. Při výrobě, musí být všechna vlhkost odpařena. Vlhkost může stále vstupovat náhodně mokrou lžičkou, nebo prostřednictvím kondenzace. Voda oddělí řetězce mastných kyselin od glycerolu, což vede k hydrolytickému žluknutí. Vlhkost má rovněž za následek autooxidaci.
Mikrobiální žluknutí
Mikrobiální žluknutí je způsobeno mikroorganismy. Pokud není mléčná sušina nahnědlá a zcela odstraněna, může dojít k mikrobiálnímu žluknutí.
Pro dlouhodobé skladování použijte z barevného skla s kvalitním uzávěrem. Jde použít láhve od vína a dokoupit uzávěry na Internetu. Nakloňte láhev tak, aby byla zátka potažena ghí. Pak ve sklepě vydrží i desítky let.
Ghí maslo obsahuje oxysteroly
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768237
http://atlases.muni.cz/atlases/stud/atl ... sdren.html
http://www.iphpbb.com/foren-archiv/3/17 ... 59-21.html
[výtah týkající se ghí a vlivu oxidů cholesterolu na zdraví] Proč jsou oxidy cholesterolu tak důležité ve výživě člověka? Jsou efektivně absorbovány do krevního řečiště. Studie ukázaly, že se esterifikovaného oxidy cholesterolu snadno spojují s albuminem. Většina sterolů, včetně cholesterolu a jeho oxidů, je vyloučena z těla žlučí, i když to není jasné, jestli oxidy cholesterolu sdílejí stejné cesty syntézy žluči jako cholesterol. Mnoho oxidů cholesterolu vykazuje aterogenní vlastnosti a schopnost modulovat metabolizmus cholesterolu. Ve zkrmovacích studiích, kde byly oxidy cholesterolu podávány ve vysokých dávkách, byly oxidy cholesterolu účinnější než čistý cholesterol při vzniku aortálního endoteliálního poškození včetně arteriosclerosis. LDL peroxid vodíku vyvolat proteolýzu vláken aorty. 7β-hydroxycholesterolu byl nejsilnějším prediktorem rychlého průběhu karotické aterosklerózy u lidí. Značné množství oxidů cholesterolu v ghí (12,3 % z celkového obsahu cholesterolu) by vysvětlovalo vysoké riziko arteriosklerózy pozorované v indických imigrantů v USA a ve Velké Británii, protože je to potravina konzumovaná imigranty ve významném množství. Není pochyb o tom, že oxidy cholesterolu mají negativní vliv na lidský metabolismus. Van de Bovenkamp s použitím duplicitní stravy vypočítal, že průměrně se stravující holanďan v průměru zkonzumuje 1 mg 7-β-hydroxycholesterol a 0,5 mg cholesterolu-α-epoxidu za den. Není možné říci, zda je tato úroveň příjmu přijatelná nebo ne, ale většina autorů naznačuje, že celková úroveň příjmu oxidů cholesterolu by měla být snížena. Je jasné, že snížení celkového cholesterolu bude mít významný vliv na výši oxidů cholesterolu v potravinách. Jiným přístupem je začlenil antioxidantů.
Strojový překlad diskuze
Bohužel je stále poměrně málo o klinických studiích, a je otázkou, zda je možné přenést negativní studie na zvířatech na člověka a zda dávky, které mohou být nalezeny v různých potravinách, jsou dostatečně vysoké, aby vyvíjet škodlivé účinky.
Škodlivé účinky oxidovaného cholesterolu nemusí nutně probíhat na zvýšení LDL. Jak Anthony Colpo již bylo uvedeno v článku, je již není na absolutní úrovni LDL, ale pouze v oxidované LDL. Ten nemusí nutně korelovat s bývalým.
Zachytil z potravin oxidovaného cholesterolu může způsobit hormonální poruchy procesy poškození.
Zde je výňatek z knihy Ulrike Gonders "tuk":
Citace:
Potravinářský průmysl nám poskytuje nejen s nežádoucími trans-mastných kyselin, ale také s pochybnou cholesterolu Abkommlingen: Takzvané Oxycholesterine vznikají v průmyslové výrobě vejce, sušené mléko, nebo strouhaným parmazánem Sprühfetten. Na cholesterol-obsahovat jídla přicházejí do styku se vzduchem, je součástí cholesterolu v umgewandelt.166 Oxycholesterine
? Zatímco normální "cholesterol je neškodný, oxidovaná cholesterol rozpustí jak u zvířat, a v lidských buňkách právě z těchto změn jsou pro aterosklerózy a infarktu myokardu odpovědné: změníte buněčné membrány, inhibuje tvorbu EICOS podpořit slepení v rozporu s krevní destičky a snížení LDL částic. verdädern vám rozdělení cholesterolu v těle, podporují tvorbu plaků a hromadí se v? špatného "LDL frakce. Můžete jít beze změny z potravy do krevního oběhu, a tím ve všech Körperzellen.151 0,155 - 158 Na základě tohoto dlouhého seznamu přestupků, zdá se, že jsme konečně našli Oxycholesterinen? Viníky ", pokud jde o aterosklerózy.
Nicméně, je tělo tvoří v játrech a nadledvinek i Oxycholesterine. S jejich pomocí se reguluje i hladinu cholesterolu: Pokud je to nutné, inhibují tvorbu cholesterolu a podporovat jeho Ausscheidung.159 Oxycholesterine dosahovat až do jádra, kde je důležité geny řídí tuků a cholesterolu metabolismus a off konnen.13 162 0.160- cholesterolu sám se zdá být pouze rezervní látka v lidském těle, skutečné účinné složky všech Oxycholesterine.166
Vysvětleme si, jak tento rozpor? Je to jen zdánlivý rozpor, protože na rozdíl od cílené a řízené uvolňování některých Oxycholesterine v těle vyskytují při zpracování potravin s přístupem k oxidačních leteckých výrobků v nekontrolované množství a neznámého složení. Mezi nimi, a pak ty toxické látky, které interferují s metabolismem lipidů a aterosklerózy fördern.166 pudink mix, mikrovlnné menu, majonézou, těstoviny, zmrzlina nebo jiných hotových výrobků namísto čerstvých vajec se dnes často obsahují vejce prášek. Je to jednodušší a levnější zpracování. V Oxycholesterin obsah byl někdy větší, než ty, které vedl Biotest na aterosklerotické změny, zejména v případě, že byly uloženy waren.166 velké tak čtyřnásobně Oxycholesterin obsah cookies, které byly zapečené s vejcem práškem, do jednoho Kdo Monat.163 urna tak pro strach vzdal srdce auks chléb a máslo místo margarínu,? čistě bylinné "soubory cookie. matice nugát smetana nebo? vyvážený" jíst hotová jídla, má spoustu pochybných trans-mastných kyselin a srdce poškození Oxycholesterine. Takže to může být riskantní držet výživovými doporučeními.
Dále tam je odkaz na http://www.thincs.org/discuss.JanFeb03.htm. Doporučuju si stránku projít aspoň s Google Translatorem. Mmj. se tam dozvíte, že Indové žádný problémy s oxidy cholesterolu neměli, dokud neemigrovali a nezačali se stravovat západním jídlem. Stoupl u nich počet infarktů po nahrazení ghí "zdravějšími" margaríny a rafinovanými rostlinnými oleji.
Taky cholesterol a jeho oxidy nepovažuju za to největší zlo. Navíc se ve článku píše, že oxidů cholesterolu je hodně ve snad ve všech potravinách obsahujících cholesterol a cholesterol oxiduje při skladování, přístupu světla, tepla, UV záření, kyslíku a vysokého pH. Pokud konzumujete minimum cholesterolu, tak bych jeho oxidy vůbec neřešil. Navíc ghí se určitě nebude konzumovat v moc velkých dávkách. Pokud člověk konzumuje nevhodnou stravu s velkým množstvím (z části zoxidovanýho) cholesterolu, tak by ghí konzumovat neměl. To samý platí pro lidi konzumující málo nenasycenejch mastnejch kyselin, protože většina tůků v ghí je nasycená. Já jinej zdroj cholesterolu ve stravě snad ani nemám. Asi měsíc nebo dva před půstem mi chcípla tibetská houba a byl sem od tý doby bez kefíru.
Tady je skvělý studie od stejného AJCN otázce týkající se omega-3 ve stáří a ischemické choroby srdeční [zejména fatální typu ]. Všechny 3 formy omega-3 se ukázal jako ochranný [RR, fatální 0,3 DHA + EPA p = 0,01; RR 0,48 ALA 18:3; p = 0,04 A je zajímavé, linolová, snižování hladiny cholesterolu omega-6, zvýšila RR na 2,4; p = 0,03].
Autoři, RN Lemaitre et al, stejně jako my, také se odkazovat na Yam / Berry Izraelský paradox: high n-6 polyunsaturate s nízkými nasycených mastných kyselin pozitivně spojené s vysokou CHD +, a oni se odkazují na první Singha omega-3 obohacení studie.
Tabulka 2 ukazuje jasně, že linolenová 18:3 neukládá dobře; Cunnane ukázal, že> 90% dostane rychle metabolizován a jen malá část je jinak využívána jako krmivo pro eikosanoidů a cholesterolu. Linolová byla přítomna v plazmě v 125x linolenové n-3, které poukazuje na nutnost pravidelně konzumovat alfa-linolenové [to nejlepší ntiarrhythmic v mém - není všeobecně souhlasil - interpretace]. Tabulka 2 také ukazuje, že DHA / EPA se dostat zachována i v plazmě.
Pochybuji, jejich poslední odstavec, že vysoké DHA / EPA by spotřebitelé konzumovat obecně méně linolová, není pravděpodobné, že v USA-vyskytnout příliš mnoho.
HDL cholesterol, často odkazoval se na jako "dobrého" cholesterolu, bylo prokázáno, že vliv člověka na riziko vzniku srdečních onemocnění. "HDL cholesterol je nezávislým prediktorem něčí rizika," řekl Quertermous. "Pokud máte vysokou hladinu HDL cholesterolu vaše šance na získání onemocnění srdce, je velmi nízká." Vědci vědí, že hladiny HDL cholesterolu jsou upraveny v části členy lipázy genové rodiny. Před třemi lety, Quertermous "tým a laboratoř na východním pobřeží současně objevil nejnovější člen této rodiny, a zjistil, že jeho protein byl vyjádřen v různých tkáních. Následné studie ukázaly, že nová gen - endoteliální lipázy gen (LIPG) - hrál roli v metabolismu lipidů.
"Bylo to pozoruhodné, ne-li dramatický, konstatovala, že tento gen, který jsme našli v cévních stěnách se objevily regulovat hladinu HDL cholesterolu," řekl Quertermous. Quertermous "tým snažil zkoumat gen je přesná role v regulaci HDL cholesterolu v krvi tím, že zkoumá genetické modely se změněnými úrovněmi endoteliální lipázy (EL) výrazu. Práce s myší modely, vědci zvýšily EL výraz v jedné skupině vložením kopií lidského genu a snížila EL výraz tím, že dorazí na LIPG gen v jiné skupině.
Quertermous uvádí, že nálezy byly ohromující: Změna genů prokázala jasný a výrazný inverzní vztah mezi hladiny HDL cholesterolu a EL výraz. Úrovně HDL cholesterolu klesly o 19 procent v první skupině a vzrostly o 57 procent ve skupině, jejíž gen byl vyrazen. "Když jsme exprimována lidský gen v myši, se HDL cholesterolu klesla," řekl Quertermous. "Naopak, když jsme vyřadili gen u myší, hladiny byly mnohem vyšší." Quertermous řekl, že jeho tým postrádá nahlédnutí do mechanismu, podle kterého EL má vliv na hladinu HDL cholesterolu, a že to je něco, co jeho tým bude zkoumat. Skupina bude rovněž další modely studijních myš, a skupina lidských
pacientů, aby zjistili, zda změny hladin HDL cholesterolu přímo korelují s onemocněním srdce. "Má hypotéza - a silné podezření - je, že pokud jste knock-out gen, je snížena vaše šance na onemocnění rozvoje," řekl Quertermous.
Quertermous řekl větší pochopení tohoto genu role HDL cholesterolu formace a metabolismus pomůže výzkumným regulovat tento rizikový faktor. "To se stává jedním z nejatraktivnějších cílů k dispozici pro rozvoj farmaceutických látek modulovat hladinu HDL cholesterolu," řekl.
Jako obvykle, dobrá věda vede k více otázek než odpovědí. Je zřejmé, že oxidovaný cholesterol je leukocyty ulpívat na stěnách aorty, arteriol a postcapillary žilky a to dodržování lze předcházet tím, vit C. Ale je to začátek aterosklerózy? A pokud je to, proč jsou chráněné venes, ale ne tepny? A záleží na tom, k jídlu oxidovaný cholesterol? Nejsou oxized cholesterolu a dalších oxidační činidla postaráno během jejich průchodu kapilárami střeva a
Jak tedy děláte Ghí? Na internetu je spousta návodů, včetně Indických slečen vařících ghí na pánvičce a kropících máslo vodou (což mi přišlo zvláštní, když právě vodu chci z másla dostat). Nemám doma žádný měnší hrnec se silným dnem a nehcci to přepálit. Nejspíš zkusím zajímavý trik, do jednoho hrnce dám vodu a do něj další hrnec s máslem, čímž se dosáhne pomalého vaření a lépe regulovatelných teplot.
Taky mě zajímá délka výroby. Někde se dočtu, že 4 kostky másla (předpokládám celé, tedy 1 kg) se dělají 30 minut, někde doporučují vařit 6-8 hodin. Druhá varianta zní celkem pekelně, ale asi to bude kvalitnější. Jaké jsou vaše zkušenosti? ![]()
Taky mě zajímá délka výroby. Někde se dočtu, že 4 kostky másla (předpokládám celé, tedy 1 kg) se dělají 30 minut, někde doporučují vařit 6-8 hodin. Druhá varianta zní celkem pekelně, ale asi to bude kvalitnější. Jaké jsou vaše zkušenosti? ![]()
Já už si teda ghí nedělám (nahradil sem ho máslem volně se pasoucích krav, dospěl sem k názoru, že je zdravější), ale poradím. Pánvička postačí. Ja používal varný sklo. Dělal sem si ghí ze 4 kostek másla. Vzhledem k tomu, že rozpuštěný máslo má o dost víc jak 100 stupňů, tak nemá smysl používat nádoby s dvojitým dnem apod. Dokud máslem probublává voda, tak je to OK. Jak přestane, tak máslo odstav, protože by se brzy připálilo. Prostě máslo rozpusť a pak ztlum plamen. S tou pomalou variantou nemám zkušenosti a ani sem na žádnej takovej návod nenarazil. Mohl bys sem hodit odkaz? Ď
A přitom si Ghí každej tak strašně chválí, jakej je to elixír života a základ Ajurvédy. Tak jsem myslel, že bude lepší používat ghí místo Olivového oleje. Kde seženeš máslo od volně se pasoucích krav? A na co si ho namažeš?
Já to vařil 2 a půl hodiny, vzal jsem hrnec, napustil vodou, na něj přiložil menší a do něj 2 másla (pokusního půlkilča). Celou dobu jsem držel oheň hodně mírný, aby voda jenom trošku bublala. Hnedka ze začátku se na rozpuštěném másle udělala silná struska pěny, tu jsem opatrně odebral lžící (nemám kovové sítko) a pak už jen pomalu z másla bublaly jakési bublinky - snad bílkoviny - a ty jsem občas seškrábnul. Poté jsem přecedil přes kapesník, přesto mám na spodku sklenice jakousí bílou vrstvu, počítám syrovátka
. Ghí krásně máslově voní, už jsem zkoušel do salátu, ňamka ![]()
Ty odkazy, tedy :
Dle Ajurvédské české stránky, 30 minut - pro příště nejschůdnější řešení:
http://www.ajurveda-brno.cz/ucebnice-ajurvedy/zaklady-stravovani-a-pripravy-potravy/jednoduche-recepty/ghi
Dle Vaříme pro děti, tady doporučují v závěru vařit 6-8 hodin:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165
Dle českých kulínářů, podle kterých jsem prvně vařil. Zde je také zmíňka o 2 hodinkách a nápad s dvěma hrnci:
http://www.ceskykulinar.cz/slovnik/prepustene-maslo
Já už v několika případech dospěl k závěru, že konkrétní věci z ajurvédy nejsou v naší části světa nejvhodnější a že vychází hlavně z lokálních podmínek, ve kterých se tahle propracovaná nauka velmi dlouho vyvíjela. K použití místo olivového oleje bych jen doplnil otázku na co chceš ghí používat místo oleje.
Máslo se dá sehnat na farmářských trzích nebo v bio obchodech. Na nic si ho nemažu.
Díky za odkazy.
Máslo se dá sehnat na farmářských trzích nebo v bio obchodech. Na nic si ho nemažu.
Díky za odkazy.
Zajímavé. K tomu názoru jsi dospěl díky té 7-stránkové diskuzi zde, ohledně kvality másla? Ghí chci použít při anti-candida dietě, jako dobrý tuk pro energii. Olivový olej je problém, protože se ho bojím koupit v supermarketech. Kvalita je pochybná a cena vysoká, proto jsem zatím žádný nepořídil ![]()
Právě díky mnoha stránkám chválících ghí jsem myslel, že to bude to pravé
Na nic ho nemažu, pouze přidávám jako olej do salátů. Bohužel, rychle tuhne, a dělá spíš takovou máslovitou strusku okolo zeleniny ![]()
Dospěl sem k závěru, že ghí je vhodný především tam, kde je problém se skladováním potravin (třeba v Indii nebo u prababiček, který neměly ledničku). Když si přečteš, jak by se mělo ghí vyrábět, skladovat a jaký látky při jeho výrobě a skladování vznikaj... V diskuzi o máslu sem došel spíš k závěru, že má smysl konzumovat kvalitní máslo, než k tomu že nemám konzumovat ghí. Pořád si ale myslím, že ghí v některých případech uplatnění najde a rozhodně bych ho nezatracoval. Při běžný konzumaci mi ale přijde přepouštění másla minimálně zbytečný. Znehodnotí se, správný skladování je poněkud náročnější, samotná výroba zabere dost času a spálí se během toho dost energie.
Máslo i ghí sou velmi koncentrovaný potraviny a nejsem si jistej, jestli je ghí z obyčejnýho másla lepší než oleje z obchoďáku. A při výrobě ghí z kvalitního farmářskýho nebo bio másla se pak tepelnou úpravou ničí prospěšný látky, kterých je víc než v běžném másle.
V závěru lze tedy říci, že ghí je vhodné například při speciálních dietách - protikvasinkových - či při stravě neumožňující požívat máslo. Kvalitní bio máslo má v sobě dost živin, které by jinak byli zničeny
Osobně jsem se ještě o vliv másla na člověka nezajímal, ale tak to chápu. Teď to alespoň někdo, zde na ghí topicu, shrnul. Díky ti za rady Xeelee.
PS: Ještě vyzkouším tvůj recept na vražedně pálivé ghí, neboť pálivé já moc rád ![]()
PS: Ještě vyzkouším tvůj recept na vražedně pálivé ghí, neboť pálivé já moc rád ![]()
Zde bych se přiklonil k názoru člena Xeelee a to konzumovat kvalitní čerstvé máslo pasoucích se krav. Toto máslo obsahuje opravdu mnoho pro člověka prospěšných látek a některé dokonce takové, že se v jiné potravině prakticky nevyskytují.
@abbysum
To koukám, že vaříš ghí přes dvě hodiny.Proč? To se pak nedivím, že spousta lidí z toho vyvodí, že se jedná o neefektivní a náročnou činnost. Jako nejnáročnější z dané procedury spíš vidím korekci teploty, hlavně zpočátku, kdy je o trochu vyšší a na konci mytí velmi mastného hrnce, ev.sítka.
Udělání cca kilovky (medaři jí tak říkají) ghí mi stačí 3 kostky másla (nejradši mám Madetu a vždy si počkám na akci, naposledy Tesco 26,90 za kostku) a "vaření" v jednom hrnci (žádné dvě vrstvy) mi trvá tak 30-40 min, určitě ne víc. Pěnu sbírám hlavně na počátku, u dna ke konci bývá přilepená bílkovina a výsledná tekutina je průzračná jako slunečnicový (řepkový)? olej. Že je to hotové poznám i malým trikem (odkoukáno z youtube)-do oleje kápnu kapku vody a když zabublá, tak je opravdu hotovo.
Na chleba jsem to taky zkoušela, je to příliš koncentrované a nehodí se, i když sníst se to dá. Ovšem na osmahnutí (např.zeleniny do polévky) i smažení čehohokoliv je ghí nepřekonatelné ve výsledné chuti, navíc se takřka nepřipálí, i sádlo může závidět, oleje ani nemají šanci. Nechápu řeči o skladování, není to o nic náročnější než kompot, ba naopak, ani po půl roce skladování ve špajzce vám nesplesniví, i když většinou tak dlouho vám ani nevydrží. Kilovku má zhruba měsíc a půl, pak musím jít dělat nové ghí. ![]()
Např. tady, i zde říkají, že to trvá cca 30-40 minut, po 3:00 minutě je trik s vodou:
http://www.youtube.com/watch?v=6Pker6csSAg
Tuším, že na toto jsem si odpověděl už prvním dotazem. Protože jsem to chtěl vyzkoušet a zjistit, co je vyhovující. Protže je mnoho zdrojů informací na internetu, které se v době vaření dost liší. Samozřejmně se přikláním k tomu, jak to děláš ty, Xeelee a spoustu dalších, tedy 30 - 40 minut ![]()
Právě ten trik s kápnutím vody mi přišel zajímavý, ale říkal jsem si... když chci z másla dostat všechnu vodu, proč ji tam kapat? Teď mi došlo, že to je dobrá pomůcka, protože voda se hned odpaří.
Ohledně dvojitého hrnce, je to dobrá věc, právě na hlídání počáteční teploty. Je to mnohem snažší pro začátečníka ![]()
Taky ghí využívám jen na smažení. Dával jsem ho do salátů, ale je příliš aromatické a rychle se zdrcne, což nechutná nejlíp. Děkuji za nápady,jakmile ghí dojde (nesmažím skoro vůbec), udělám to dle tvého postupu ![]()
Např. tady, i zde říkají, že to trvá cca 30-40 minut, po 3:00 minutě je trik s vodou:
http://www.youtube.com/watch?v=6Pker6csSAg
Dobrá finta s tou vodou.
Je tu prosím někdo, kdo si doma vyrábí Ghí tuk? Dnes jsem dělala ze 3 másel. Vše probíhalo ukázkově, ale nakonec cca po 2 hod. jsem udělala zásadní chybu, kterou samozřejmě příště neudělám. Až už byl jen krásný zlatavý tuk, tak jsem oheň zvýšila, abych se přesvědčila, že už se nebudou dělat žádné bublinky a tuk se mi přepálil. Můžu takový tuk používat třeba na pečení a smažení nebo je to už znehodnocené? Na přímou konzumaci budu muset udělat další Ghí ![]()
já bych to raději nejedl .. to ghí se musí celou dobu dělat na úplně minimální teplotu .. zoxidovaný cholesterol není nic zdravého
Dnes jsem dělala Ghí opět ze tří másel a ponaučená ze včerejška, výsledek výborný, tak snad ještě vydrží a nechytne nějakou plíseň. Jinak přes sítko bych to cedila do skonání světa, tak jsem dnes cedila přes dvě sítka a silonky (silonové ťapky na dámské nohy
a super!
Silonové ťapky nosil i náš pan regenschori. Takže žádné dámské!!!!!!!!!!!!!
Přepálené tuky zrovna zdravé nejsou, ale pokud na pečení, tak tam bych to zase tak neřešil.
Na videu je vysvětlen rozdíl mezi pravým ghee dle Ajurvédy a přepuštěným máslem:
http://www.youtube.com/watch?v=uJHqaQgVz0o
ŠKODA, že sa nedá dať zákvas rovno do toho GHÍ, keď je už urobená tým bežným "európskym" postupom............ Lebo môžem zvysoka **** na to, aby som si zohnal 15 litrov kravského mlieka (surového), aby som z toho urobil "1 a pol hrnčeka Ghí".... ...... S tým mliekom už nič, prevarené mlieko nie je dobre stráviteľné, to prevarenie neuškodí len mliečnemu tuku, ale mlieku ako takému ÁNO....... Takže by som na tom brutálne prerobil...... A riadne sa s tým "piplal".......
Takže sa pýtam... Kto z vás, čo čítate tento príspevok a pozreli ste si videjko, sa dáte do výroby takého tradičného Ghí ? ..... Nájde sa aspoň jeden ?? Možno ten, kto má doma kravu, a mlieko má "v podstate" zadarmo...... Ale koľko je nás tu takých ?
![]()
Keď teraz tak uvažujem..... keď budem mať domáce maslo, tak to bude "vykvasené" maslo, že ? .... A Ghí z neho sa potom ľahko vyrobí....
Ono vše co je kvalitní je opravdu pracné.
V čom je Ghee akože také super ??? Napr. ja by som rozhodne svoje nepasterizované maslo nenahradil žiadnym ghee, ani keby som mal možnosť mať každý týždeň ghee z iného kraja, a s inými koreninami........ Denne zjem okolo 300g tuku, a jem ho z asi 90-100% (ako kedy) v surovom stave. Kebyže mám každý deň syntetizovať vo svojom tele enzýmy (nejaký druh lipázy) na strávenie 300g tuku len preto, že to ghee je varené (a teda úplne zbavené enzýmov), tak nevidím dôvod ho uprednostniť pred surovým maslom od kráv pasúcich sa na lúkach, ktoré je plné enzýmov. Kedysy som robil tú chybu, že som jedol tuk len tepelne upravený - Z NEVEDOMOSTI. Áno, enzýmové tabletky môžu do značnej miery ušetriť telu výrobu tráviacich enzýmov napr. na trávenie tukov, ale už to nebude ono....... Tráviace enzýmy (rastlinného pôvodu) v tabletkách užívam denne...... Pre istotu. Prečo nie, stojí ma to 15€ s poštovným na 45 dní..... Je to veľa ? Nie.
Tak super, tak bych to asi neformuloval. Ono se hlavně nekazí, což je v zemích původu zásadní problém a není problematické ani pro alergiky, což zase není váš případ, tedy proč to řešit. Jinak mě také více chutná máslo.
Ghee je podla mnohych z Indie najlepsie tuk, uz len preto, ze oni tam uctievaju kravu ako posvatne zviera. Dovod, preco je lepsie nez maslo je, ze tam maju hlavne tepelnu kuchynu, takze ide im o najlepsi tuk na pripravu jedla. Vyhrava to Ghee... totiz ide o to, ze sa s nim jednak lepsie pracuje, uskladnuje, a takisto, ma vyssiu tepelnu odolnost. V masle sa ti spaluju tie bielkoviny, a zle sa s tym smazi, aj koreniny, pri vyssich teplotach. Dost mi to prave vadi na masle, ghee je lepsie.
Pre studenu kuchynu, samozrejme nepasterizvoane je vzdy zdravsie a z tohto pohladu je ghee nepredmetne... samozrejme tie chvalospevy o ghee su pri pouziti pre teplu kuchynu. Nepasterizovane maslo jest surove je samozrejme zdravsie, ako ghee... a mas pravdu aj v tom, ked ho jes vacsie mnozstva, prave vtedy je to najlepsie nepasterizovane.
Dobrý den,
prosím o rady:
1) Je jedno z jakého másla ghí budu dělat? Nebo si mám koupit bio nebo kvalitní máslo z obchodu? Nebo je to zbytečné?
2) Je vhodné při alergii na laktózu?
3) Na co ghí užívat? Na smažení, dušení, do polévek, na co ho ještě užíváte?
4) Na co užíváte Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)?
5)Je správný tento postup?
Máslo rozpustit pomalu v hrnci, aby se nepřipálilo, přitom sbírat pěnu, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné hrudky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit opět na plameni, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody, Máslo přecedit do skleničky přes plátýnko.
6) Z čeho to plátýnko používáte?
Moc děkuji.
1) Je jedno z jakého másla ghí budu dělat? Nebo si mám koupit bio nebo kvalitní máslo z obchodu? Nebo je to zbytečné?
2) Je vhodné při alergii na laktózu?
3) Na co ghí užívat? Na smažení, dušení, do polévek, na co ho ještě užíváte?
4) Na co užíváte Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)?
5)Je správný tento postup?
Máslo rozpustit pomalu v hrnci, aby se nepřipálilo, přitom sbírat pěnu, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné hrudky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit opět na plameni, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody, Máslo přecedit do skleničky přes plátýnko.
6) Z čeho to plátýnko používáte?
Moc děkuji.
Myslim si, ze zavazi aj kvalita masla, no nepasterzivane by som nepouzival. Ghi sa pouziva na teplu kuchynu aj tak, ide skor o to, aby tam neboli zbytky po antibiotikach hormonoch atd, samozrejme bio maslo je lepsia volba, popripade z krav bezne sa pasucich, proste kvalitne maslo, je lepsie rozhodne. U nas pouzivam napriklad Orava Milk, ktore viem zohnat za 6,6 euro za kilo, co je na maslo dobra cena. Takisto liptov viem zohnat za 6,5 ero za kilo, bezne stoji aj 10-11... liptov patri tiez medzi lepsie masla. Zalezi, ako si pri peniazoch, lebo bio masla stoja vzdy cez 10 euro/za kilo, je otazne ci sa oplati platit takmer 2x viac...
ten postup mas spravny. platenko dostat take mliekarenske na syry, tvaroh, atd... moze byt hociake jemne, aby to zachytili usadeniny. alergia na laktozu samozrejme zavisi, aka silna, su alergie ked ani stopy niecoho nemozu byt, tak vtedy nie, lebo stopy tam budu... ale vacsinou ide u alergie aj o mnozstvo, ktore ju vyvola a ghi bude obsahovat len stopove mnozstva laktozy. Takze si myslim, ze vacsina alergikov ghi bude moct. Treba vyskusat.
to ostatne sa neviem vyjadrit.
Bio máslo by se vyplatilo, pokud bude deklarováno množství Omega-3, CLA, Vitamínu A, D a K2 (Activator X a Wulzenův protizánětlivý factor), aby byla jistota, že se jedná o kravičky pasené na louce a přes zimu správně krmené. Při běžném zkrmování kukuřičné řezanky (siláže) a obilí setého po kukuřici je takřka jistota aflatoxinů v mléce stejně jako u pangasia.
Citace:
Jak poznáme při koupi například máslo s obsahem K2?
Takové máslo je žluté. Čím žlutější, tím lépe. Žlutá barva znamená, že zvíře jedlo zelenou trávu. Karoten z této stravy způsobí žlutou barvu tuku. Veškerá dnešní velkoprodukce však staví na dokrmování zvířat náhražkami, žluté máslo tedy v běžných obchodech (a často ani u farmářů) neseženete.
http://www.najimseazhubnu.cz/s-mudr-elekovou-o-dulezitych-vitaminech-a-doplncich-stravy/
Citace:
Takové máslo je žluté. Čím žlutější, tím lépe. Žlutá barva znamená, že zvíře jedlo zelenou trávu. Karoten z této stravy způsobí žlutou barvu tuku. Veškerá dnešní velkoprodukce však staví na dokrmování zvířat náhražkami, žluté máslo tedy v běžných obchodech (a často ani u farmářů) neseženete.
http://www.najimseazhubnu.cz/s-mudr-elekovou-o-dulezitych-vitaminech-a-doplncich-stravy/
S tym maslom ale pozor, lebo aj pokazene stare maslo zltne... ale to bude uz aj zle chutit a zapachat, takze treba vlastne hladat chutne a zlte maslo.
Plnohodnotné potraviny se v obchodní síti nevyskytují, musel bych začít s pečením celozrnného žitného kváskového chleba a vrátit se k domácímu chovu - podmínka je totiž slunce, které velkochov dost možná suplementuje umělým déčkem v krmné směsi a rovněž krmení travou, anebo cestovat a odebírat u sedláka ze dvora, kde je jistota volného chovu na pastvě. Sázím proto na speciality - tresčí
Polske maslo z Lidlu je pekne zlte.... A pokazene nie je ... Taka rada teda za vela nestoji...
... Mimochodom, v masle moze byt tak pol gramu laktozy... Ghi je na hovno z tohto hladiska (laktoza), lebo klasicke maslo jej ma totalne minimum, a nema sancu uskodit...
Aj Liptov byva zlte, niekedy viac, niekedy menej. Ale napriklad Rajo je vzdy blede, asi najbledsie z tych komercnych. Talianske masla su tiez vzdy biele, lebo ich robia inym sposobom. Videl som aj lacne maslo z kauflandu, tiez bolo zlte. A dal by som aj krk za to, ze bolo nejak riedene rastlinnymi tukmi lebo sa s nim zle robilo, pri rozpusteni malo taku inu konzistenciu. To maslo Rajo, ked bolo starsie, tiez zltlo. Tou farbou by som sa zas tak neriadil.
Máte to marné, betakaroteny jsou známkou krmení travou a máslo při dlouhodobém skladování bledne - dříve to bylo dobře vidět na krájeném stolním másle vyjmutém ze strategických zásob, které je po rozmrazení takzvaně přešlehané. Dneska tam mohou dát přírodně identické aroma a chuť je přetažená jako u margarínu s máslovou příchutí, o jak staré máslo zjistí pouze mikroologický rozbor a peroxidové číslo.
Citace:
Tak jistě, kvalitní "normální" potraviny je opravdu obtížné sehnat i z toho důvodu, že hovada z nadnárodních komisí vymýšlejí všechno možné aby se docílilo nekonečné životnosti těch prodávaných pseudopotravin, což docilují naprosto úchylným mechanizmem šlechtění, hnojení, postřiků a následných úprav ve zpracovatelských postupech a normální jídlo lidem zakazují jako nebezpečné. Osobně zastávám názor že člověk by měl cíleně kupovat potraviny s co nejnižší životností tedy ty do kterých se pokud možno nic nepřidává, nebo to daná potravina prostě neumožňuje. Jako příklad uvedu veliký rozdíl v mase kuřete a králíka. První lze chemizovat téměř neomezeně zcela bez obav a u králíka je to téměř nemožné, naštěstí.