Dobry den vazeni. Rad bych zjistil jak dosahnout prirozenou prirodni cestou zvyseni hladiny testosteronu. Ktere potraviny doporucujete, kterym je lepsi se vyhnout? A jaky nastolit zivotni styl aby byl testosteron stale na vysi? Jake nastolik stravovaci a treninkove postupy? Diky za vsechny odpovedi.
Zvyšovanie testosterónu :
1. INTERMITTENT FASTING (prerušované hladovanie na dennej báze)
2. Posilňovanie (nie vytrvalostného charakteru)
3. Masáž semenníkov (ideálne každý deň, tak 3 minúty)
4. Nízkosacharidová strava s dostatkom živočíšnych tukov (netvrdím, že ketóza) a bielkovín
5. Kvalitný spánok
Za mňa asi toľko.
To co chcete je přeci logicky blbost, jak by mohl být testosteron stále na výši když tělo přirozeně stárne a hormony logicky slábnou. Tento proces je přirozený a nejde nijak zastavit, pouze lze trochu stav podržet do vyššího věku, nebo prostě potřebné hormony dodávat, což je zde klasifikováno jako dopink, ale pokud jich objektivně máte málo, myslím ve výsledcích testů, je třeba je dodat a nazýval bych to anti-anging. Člen JednorazovyNICK vám radí dobře a z bylin asi nejlepší je směs vymyšlená v bývalém SSSR nazvaná Retobolin a pochopitelně fungují samostatně i jednotlivé složky.
To ste ne docela prekvapil pane jardo. Znameta to ze vy, velky priznivce prirodnich postupu, nejste proti externimu dodavani hormonu? Napriklad injekce nejake formy testosteronu, jako to delaji treba kulturisti?
To jste mě zase vložil do úst něco co jsem vůbec neřekl asi tak to dělají novináři proto s nikým z této branže nekomunikuji a navíc je to samozřejmě blbost. Jde o samce v ideální formě tedy jsem jasně psal že tam jde o dopink, něco jiného je chudák který sotva leze a zvedne si testosteron do normální hladiny tam s tím samozřejmě souhlasím a problém s tím nemám. U mladého zdravého chlapa je to pochopitelně hra s ohněm dá se tím toho docela dost podělat.
Jasne a dekuji. Naprosto chapu. Ale prece jen: byla by neco cim by clovek tvorbu hormonu podporil, zlepsil? Dodal nejake latky ktere podporuji jejich tvorbu? ![]()
To jsem již psal, byliny se používají celá staletí a funguje to tedy proč ne byliny a pak taurin, ale musíte si dávku trochu naladit na své potřeby.
Soused se ztrácí před očima, hodí se k nastartování anabolických procesů - nabrání svalové hmoty brazilský, indický, sibiřský či severský ženšen (za předpokladu bezvadného trávení a tvorby HCl) nebo je u pracujících důchodců nutné dodávat DHEA, hořčík a syrovátkový protein?
Akorát u DHEAS bych nechodil do velkých dávek a nebral to ani dlouhodobě, bohatě postačí 4 mg denně a tím se nedá nic moc podělat.
Zvyšovanie testosterónu :
1. INTERMITTENT FASTING (prerušované hladovanie na dennej báze)
2. Posilňovanie (nie vytrvalostného charakteru)
3. Masáž semenníkov (ideálne každý deň, tak 3 minúty)
4. Nízkosacharidová strava s dostatkom živočíšnych tukov (netvrdím, že ketóza) a bielkovín
5. Kvalitný spánok
Za mňa asi toľko.
Kromě masáže semnníkov bych všechny tyhle body doporučil také.
Lukopren : automasaz semennikov odporucaju taoisti, tantrici.... Preco si "proti" ? Skusil si ?
V životě jsem o téhle masáži neslyšel, proto k ní nemám důvěru. Myslím, že kdyby něco takového fungovalo, už bych na to někde musel narazit.
Dobrý deň pane Jardo,
chcel by som sa Vás opýtať na hladinu testosterón.
Bol som na preventívnej kontrole u urológa a všetky hodnoty boli OK, akurát testosterón bola hodnota 8,130 ug/l.
referenčné hodnoty sú 2.210 - 7,160 - teda mierne zvýšenie.
Je to v poriadku? Alebo nie?
Ďakujem
Ďakujem
Pokud nemáte problémy s prostatou nemělo by to představovat zásadní problém.
Je mnohem lepší mít hladinu testosteronu trochu vyšší, než nízkou.
Zdravim, leta me trápí nízký testosteron a asi 2-3x zvýšený prolaktin. Jsem čtyřicátník, cítím se dlouhodobě blbě, nepřišel jsem na nic, co by mi pomohlo. Kdysi na endokrinol. mi řekla " to je funkční, neřeste to tady máte Euthyrox a Dostinex" Tenkrát jsem asi rok bral, doslova ohýbal železo a furt otravoval manželku.. Prostě tygr. Nyní nic moc, opustil jsem syntetické léky a léta se cítím špatně..
Clověk má i trochu obavy něco zkoušet, kdosi mi řekl o aromatizaci, to už bych asi nedal...Pořád se s tím dá ještě žít, ale zdravě se necítím..
Chlap bez testosteronu je celkově bez šťávy, prostě má vybité baterky tedy to bych určitě řešil. Ono ani tak nejde přímo o ten sex i když to také není špatné mít chuť, ale problém je v tom že bez testosteronu se rozbíhají v těle muže záněty a s tím není radno si zahrávat. Z naprosto bezpečných věcí můžete vyzkoušet dávat taurin klidně cca 4 - 15 g denně, ale začínejte s nižší dávkou a pomalu zvedat. Další výborný suplement na zvednutí hladiny testosteronu je DHEAS s tím že dlouhodobě je naprosto bezpečná dávka 4 mg. Tuto dávku lze brát v cyklech 25 dní dáváte a 5 dní nedáváte prakticky neomezeně protože jde o dávku kterou produkuje zdravý jedinec a tedy se tím nelze nijak předávkovat. Vhodné by bylo nechat si udělat z krve jak základní testosteron tak volný testosteron a pokud bude ten volný nebo oba nízko tak asi oceníte i přímou dodávku testosteronu který by vám měl napsat lékař ideálně androlog. Každopádně vyžadujte tento Undestor 40mg cps.mol.60 od firmy MERCK, je sice drahý, ale jako jediný neničí
super rady, o tom DHEAS jsem nevěděl. UNDESTOR je docela běžný pro starší muže, dají se pořídit i silnější látky jako je třeba SUSTANON, což běžně využívají v přípravě kulturisti, kdy se berou dvě injekce týdně, plus ještě orální anabolika. jenže zde je problém v tom, že tyhle látky jsou toxické. a taky se jedná o doping. jenže o tom sport bohužel je. moje osobní zkušenost je to, že jakýkoliv problém se spánkem nebo únavou ovlivní hormony, a to má na tělo daleko větší negativní vliv, než třeba špatná strava. nebo takhle: kdo má vysokou hladinu testosteronu, ten je hodně v pohodě, bez únavy, bez depresí.
To sice máte pravdu nicméně brát větší dávky testosteronu se může snadno vymstít a podepsat hlavně na stavu jater.
jistě že ano. kulturisti to znají, díky dopingu mají jaterní testy pomalu na umření. zvětšené srdce - protože po tom rostou všechny svaly -aritmie, vysoký krevní tlak, zvětšenou prostatu, akné, gynekomastii....je toho hodně. já chtěl jen říct, že přirozeně vysoká hladina testosteronu je lék v podstatě na všechno. vitalita, sexuální život, deprese, výkonnost ve sportu i v práci, dobrá nálada, lepší spánek, lepší regenerce. mimochodem, jde se dá nejlépe koupit DHEAS, a dá se i ten UNDESTOR sehnat mimo předpis? díky.
Tak určitě se zde vše co jsem psal koupit dá i když je to zakázané, musíte trochu prohledat internet, zdroje se poměrně rychle mění. Nakonec proč by zde nešlo koupit toto relativně bezpečné zboží když zde v pohodě koupíte ve středu hlavního města třeba perníček, marjánku, koksík a jiné lahodnosti.
to máte pravdu. akorát ten pernícek míchaný s omítkou, jedlou sodou a bůhvíčím bych si odpustil
jinak se dá koupit kde co. takže ten undestor je bezpečný? a užívá se i orálně, nebo jde jeno injekce?
Bezpečný je v normální dávce tedy do horní hranice laboratorního rozpětí a pokud vím jde o orální formu.
Já myslel že tyhle věci mají vedlejší účinky vždycky. Typicky: člověk bere externí testosteron, a v tom okamžiku tělo přestane vyrábět vlastní. Po vysazení chvíly trvá, než se vlastní produkce obnoví. Při dlouhodobém užívání se obnovit také nemusí a člověk je pak závislý na jeho dodávání.
Vždy závisí na dávce a zda je opravdu potřeba, pokud dodáte pouze to co tělu chybí maximálně do horní hranice laboratorního limitu nevidím důvod proč by měl nastat problém.
jak jste mluvil o těch zánětech - funguje to i naopak? bez testosteronu startují záněty. ale co když mám velký zápřah - cvičím, nebo těžce fyzicky pracuju - ve svalech vznikají mikrotraumata, a veškerý volný tst je využitý na regeneraci, přičemž už nestíhá svoje ostatní funkce? může to tak být? a jiank tedy ten undestor - muž vyprodukuje 5 až 10 mg testosteronu denně. když bych tedy dodával tohle množství orálně, tak je to v pořádku?
Osobně bych to bez testů nebral, ale třeba pokud to nebude trvale nebude ani problém. Jinak deficit startuje ty záněty tedy určitě je dobré mít hladinu srovnanou. Pokud jde o zátěž to jsem již několikrát komentoval a mělo by to podle mě stačit napsat jednou že je to blbost.
však to už sem vzal na vědomí, že je to blbost. nicméně co třeba co lidi co tvrdě manuálně pracují. ti asi musí... mě šlo jen o to, zda tělo takto funguje: mikroskopické poškození svalů rovná se zánět, což tedy snižuje hladinu TST? jen o to info mi jde
mě totiž zajímá, jak to v těle funguje ![]()
Lidi co tvrdě manuálně pracují dnes v tomto státě asi nenajdete a každý může včas přestat není feudalizmus. Pochopitelně když něco přetěžuji tak zánět bude během chvilky.
To by se ten testosteron dal docela dobře použít k léčbě zánětu. Při větší fyzické zátěži, místo stravenek kůra undestoru ![]()
Ve vašem případě je evidentně pomalu zbytečné vysvětlovat že větší zátěž člověk nemá podstupovat. Jinak to pochopitelně funguje na jakékoliv záněty tedy tam využití určitě v úvahu připadá a zvláště pokud má daný jedinec nízké hodnoty z testů pomůže si tak opravdu hodně.
kolik by měla být ta normální hodnota tst? na krevních testech , ráno a nalačno, mi vyšlo 17
Pokud jde o volný testosteron tak na mladého nabušeného chlapa je to z mého pohledu celkem bída, já nám v 61 letech S testosteron 24,6 a volný testosteron 49,1 tedy jsem s S testosteronem pomalu na horní hranici a volný má rozpětí do 74 tedy taky na můj věk asi celkem v pohodě. Těch vašich 17 se sice v obou případech do referenčních mezí vejde, tedy dle lékařů jste v pohodě, ale mladý chlap by měl být v poslední třetině hodnot prostě na vrcholu hlavně u volného testosteronu. Pochopitelně se bavíme o konkrétním rozpětí konkrétní laboratoře tedy pokud vaše laborka používá jiné hodnoty a jiné rozpětí může to být matoucí.
Tak to je asi něco špatně. Asi zkusím nějaký čas necvičit a dát tomu klid. Co to udělá, zda stoupne. A taky mě napadá, hrají v tom roli i kalorie? Že by to třeba snižoval i jejich deficit?
Tak určitě je dobré správně jíst i když zrovna hladiny testosteronu stravou zase tak zásadně neovlivníte, prostě nepřetěžovat.
To je potom docela smutné, že všude píšou, že fyzicke cvičení a konkrétně krátké intenzivní výkony, jako je zvedání těžkých vah, hladinu TST zvedají.
Tak pokud adrenální systém stíhá tak to tak funguje ovšem když už nestíhá je to podle mě zavádějící informace.
Nejsem sice chlap a nemůžu si to ověřit v praxi, ale párkrát jsem četla, že někteří vzpěrači a kulturisté i podchlazují varlata studou vodu, aby tím zvýšili přirozenou produkci testosteronu. Existují na tohle téma i nějaké studie, které funkčnost této metody potvrzují.
Z hlediska (ne)produkce testosteronu problémem může být deficit bóru a případně taky deficit selenu.
Díky Jardo za radu, ještě zkusím na zvýšení zapracovat. Taurin jste mi kdysi radil, zdá se mi, že mi po něm bylo blbě. Ještě to ale určitě zkusím. Pokud byl v suchu a temnu, je asi po 5 letech k užívání? Mám ho asi půl kila...
Tak blbě z něho být může hlavně než se na něj člověk zvykne a je dobré stoupat po malých dávkách. Jako surovina se nijak rychle nekazí a pokud je dobře uskladněn neměl by být v nepořádku.
kde se dá objednat ten undestor od firmy merck? nikde to nemůžu najít.
Tak pokud vím dalo se to koupit zde http://steroidy-steroids.com/23-testost ... noate.html , ale já trh nesleduji toto mě zase tolik nezajímá.
a vedlejší účinky tedy nemá? rád bych ho vyzkoušel, v nějakém terapeutickém dávkování. sem docela zvědavý, co by to udělalo skvalitou života, regenerací, psychikou. a kolik zvýší kvalitu života. ale rozhodně to nechci za každou cenu .-)
Tak pokud tím pouze zvednete hladinu do normálu není důvod proč by měl vznikat problém. Pochopitelně když toho budete do sebe sypat nad normál své mouchy také má i když proti jiným formám je opravdu bezpečný a hlavně také hodně drahý, což je automatickou brzdou proti braní vysokých dávek.
Mně drahý zas tolik nepřijde. Na netu 60 kapslí 650 kč. Ale je fakt že moc silný asi nebude, ptal sem se na forech o kulturistice a tam ho ani neznají. Tam se jedou silnější preparáty
a koukal sem že se také prodáva pod názvem "nebido", pokud je to ono.
Tak kulturisté sypou ve velkém tedy se tomu ani nedivím, ale jak pak vypadají jejich
špatně, stejně jako srdce, cévy a také naprosté potlačení tvorby vlastního testosteronu. a to je cesta, kterou rozhodně jít nechci, i když doping v terapeutických dávkách rozhodně vyzkouším.
Pokud se budete pohybovat v laboratorních hodnotách zdravého člověka nevidím důvod k obavám.
tak pokud vím, neb pokud je to správně uváděno, tak běžná produkce tst u zdravého muže je okolo 5 až 10 mg testosteronu denně. takže počítám, že ty dávky testosteronu by tomuto rozmezí měli odpovídat..
To jsem nikdy takto nezkoumal já myslím že jedna tabletka toho přípravku by měla patrně stačit na lehké zvednutí do normálu. Tělo tak jako tak něco produkuje tedy když se mu trochu pomůže bude stíhat.
Jedna tableta by měla obsahovat 40 mg tst. To mi přijde až dost. Docela nechápu to doporučení dávat první dny 3 denně.
To nevím kde jste to doporučení sebral, ale ode mě ho určitě nemáte. Já si myslím že jedna je až dost a protože pokud vím je v praxi v zásadě nedělitelná jiná možnost skoro není. Maximálně můžete brát ob den, nebo ob dva dny, ale nedovedu odhadnout jak na to bude tělo reagovat.
To není rada od vás pane Jardo, to se omlouvàm pokud to tak vyznělo, ale z příbalového letáku co sem o té látce našel na netu
taky mi přijde, že by stačila jedna tableta za dva dny. Bohatě.
Trochu bych se obával, že i při minimálních dávkách může dojít k úplnému zastavení tvorby vlastního testosteronu. Chapi co tesťák suplementují s tím mívají problém téměř vždy, bez ohledu na výši dávkování. Po vysazení je pak obrovský probém nastartovat zase vlastní tvorbu testosteronu.
To je asi pravda ale po čase se obnoví. Při minimálních dávkách by to neměl být problém. Kulturisti pak dávají tzv. PCT fázi. Při té zas berou látky, které pomohou s obnovou vlastní produkce.
Taky by mě zajímalo, zda je pravda, že konzumace tuků jako je olivový olej vede ke zvýšení hladiny tst. Protože nevím... víc tuků znamená víc kalorií. 1g tuku je 9 kcal. Když to budu přehánět tak snadno přiberu tukivou tkáň. A víc tuku - víc aromatázy. Víc aromatázy - míň tst. Míň tst - záněty a všechno špatně. Ale to už jen teoretizuji.
Tak to nevím, ale jím ho dost a testosteron mám na svůj věk celkem v pohodě. Navíc přibrat z tuku to je spíše teorie, daleko nejvíce nahodí špek rychlé sacharidy s tukem, ale samotný tuk se tak nechová.
Dobře, ale v tuku jsou kalorie. Pokud se dostanu do kalorickeho nadbytku, což jde s velkou konzumací tuku snadno, tak zákonitě musím přibrat. Což nechci.
Na druhou stranu je třeba prozkoumat, jak tuk ovlivňuje štítnou žlázu a zvyšuje spalování (oxidaci), zvyšování produkce tepla v reakci na chlad (termogenezi) a klidový metabolický výdej (BMR).
To je přeci jedno. V kalorickém deficitu nabírat rozhodně nebudeš. A při nadbytku kalorií rozhodně nezhubneš.
Vyjma hypofunkce a hyperfunkce štítné žlázy, která takto oběma směry ovlivňuje bazální metabolismus a tělesnou teplotu.
A tu poznam jak?? Takže při hypo nebo hyperfunkci štítnice v deficitu hubnout nebudu?? ![]()
Jsou tady jedinci, kteří tvrdí, že nemohou přibrat a na druhé straně se nachází hormonálně dané ukládání tuku. Bazální teplotu indikující hypo nebo hyperfunkci štítné žlázy jednoduše změříte. Bazální metabolismus takového jedince poznáte vážením, internetová kalkulačka tyto individuální odchylky bohužel nevypočte.
The acute effect of olive oil on postprandial thermogenesis and substrate oxidation in postmenopausal women
https://www.researchgate.net/publication/237484087_The_acute_effect_of_olive_oil_on_postprandial_thermogenesis_and_substrate_oxidation_in_postmenopausal_women
Může regeneraci pomoct látka IBUTAMOREN MK677?? Nahodou sem to objevil na netu a melo by se jednat o produkt ktery zvysuje produkci rustoveho hormonu.
Na to nedovedu odpovědět tu látku neznám, ale pokud už chcete jít cestou růstového hormonu není lepší dávat peptidy.
klidně bych to vyzkoušel. nevím ale jaké, ani kde koupit, ani jak aplikovat. to bych asi potřeboval poradit, nechci do sebe něco cpát aniž bych věděl co to dělá. vy s tím máte zkušenosti?
Já osobně jenom s BPC 157, https://particlepeptides.com/sk/content/9-bpc-157, ale konkrétně o této firmě je toho na netu docela dost.
rád bych něco orálního, nikdy sem si nic nepíchal a nevím jak na to. co z peptidů stimuluje produkci rustoveho hormonu? resp. co byste mi doporuččil na regeneraci? díky.
S váma je to opravdu složité, proč nečtete to co vám píšu, již jsem vám to v předchozím příspěvku napsal. BPC 157 je jediný který se dá brát orálně.
Nechal sem si vysetrit hormony. Testosteron 22. To jde... estrogen kortizol a prolaktin v norme. Nicmene me trochu zklamala sestricka ktera vubec netusila ze existuje i volny testosteron. Takze ten testovany nemam.
Posilování a sportování bylo třeba zakázat, testosteron zvyšuje buněčnou imunitu a propaganda by pak neměla k dispozici žádné nakažené sportovce. Začal se také ukazovat vliv vysílačů na propuknutí nemoci, přičemž probíhá testování 5G s osazením stávajících základnových stanic anténami technologie Massive MIMO. Super rychlý bezdrátový internet a nový radiový elektroměr s dálkovým odpočtem si teď pustí do baráku pouze šílenec.
Nošení roušek stejně jako dlouhodobý pobyt v nevětrané místnosti zvyšuje vdechování vodní páry a oxidu uhličitého, tělu se nedostává kyslíku a klesá produkce antimikrobiálního oxidu dusnatého, což zvyšuje riziko vlastní nákazy. Chráníte tedy své okolí před poprskáním, ale sami jste v kontaktu s lidmi během epidemie zranitelnější.
Water vapour and carbon dioxide decrease nitric oxide readings
https://erj.ersjournals.com/content/10/9/2120
Testosterone Suppression with Luteinizing Hormone-Releasing Hormone (LHRH) Agonists in Patients Receiving Radiotherapy for Prostate Cancer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29337395
https://aeronet.cz/news/svetove-uznavany-epidemiolog-tvrdi-ze-se-musime-nakazit-covid-19-vsichni-abychom-ziskali-imunitu-lide-se-pry-budou-rozdelovat-na-3-skupiny-vylecene-nemocne-a-dosud-nenakazene-navrhuje-desivou/
Tak to jste zjistil že jste nic nezjistil, právě volný testosteron je tělem využívaný a bez tohoto údaje víte tedy zase celkem prd.
Nošení roušek stejně jako dlouhodobý pobyt v nevětrané místnosti zvyšuje vdechování vodní páry a oxidu uhličitého, tělu se nedostává kyslíku a klesá produkce antimikrobiálního oxidu dusnatého, což zvyšuje riziko nákazy. Chráníte tedy své okolí před poprskáním, ale sami jste v kontaktu s lidmi během epidemie zranitelnější.
Water vapour and carbon dioxide decrease nitric oxide readings
https://erj.ersjournals.com/content/10/9/2120
Testosterone Suppression with Luteinizing Hormone-Releasing Hormone (LHRH) Agonists in Patients Receiving Radiotherapy for Prostate Cancer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29337395
https://aeronet.cz/news/svetove-uznavany-epidemiolog-tvrdi-ze-se-musime-nakazit-covid-19-vsichni-abychom-ziskali-imunitu-lide-se-pry-budou-rozdelovat-na-3-skupiny-vylecene-nemocne-a-dosud-nenakazene-navrhuje-desivou/
Šílené nápady některých "odborníků" mě opravdu hodně překvapují, je vidět že svět bohužel většinou řídí naprostí šílenci proto se už ani není čemu divit když jde stále a čím dál rychleji do hajzlu.
Pokud odepíšeme několik generací lidí v produktivním věku a zároveň rituálně, zákazem volného pohybu a školního vzdělávání dospívajících a dětí, obětujeme budoucnost národa, tak můžeme zachránit všechny nemocné a staré. Nebýt omezení pohybu a zákazu vycestování, tak by se nic moc nedělo, příchozí z ciziny jde do karantény, vaří se na donášku a výuka může probíhat na dálku, ale spěje to k uzavření výrob a hladomoru. Raději dříve než později se bude muset dojít ke kompromisu, jestli je to vůbec v nastolené totalitní společnosti ještě možné. Ledaže by miliardáři, co vytunelovali Československo nakoupili alespoň deset tisíc plicních ventilátorů.
Na tom že budeme mít pár týdnů dovolenou, nebo děti prázdniny v bytě, nebo na zahrádce nevidím moc problém. Omezit cesty přes uzavřené hranice také není složité. Kamióny nemusí jezdit ven prostě se udělá na hraniční čáře vyasfaltovaná plocha kam náš tahač dotáhne návěs odpojí ho, nacouvá k němu třeba německý řidič a jede dál aniž by došlo ke kontaktu osob to lze řešit telefonem z klimatizované kabiny a ten náš tahač si zase zapřáhne ten německý návěs a jede s ním domů. Tím se prakticky znemožní přenos infektů a přeprava může fungovat naprosto stejně jako dosud. Totéž a mnohem více platí pro vlaky kdy například Čína vyšle vlak který táhne čínská lokomotiva na hranicích přepřáhne za třeba indickou lokomotivu, pak za pakystánskou a tak dále až k nám a opět je vše bezkontaktní tedy bez rizika nákazy. Na dovolenou pojedeme na Mácháč, nebo Lipno prostě poznáme svou vlast a budeme celkem normálně žít. Větší problém je opravdu v tom jídle tam je nutné radikálně a hlavně ihned odbourat nesmyslné EU kvóty a pěstovat a produkovat zde zase vše jako za komančů. Jaký na to bude mít EU názor bych neřešil ještě to ti dementi od nás rádi koupí když to u nich nebude k dostání což vidím jako skoro jisté. Další řešení je mít bez ohledu na názor EU nadstandardní vztahy s Ruskem kde bude asi po těch nesmyslných sankcích potravin dostatek a pokud se jim řeporyjec veřejně omluví možná přimhouří oko nad debilitou některých našich veřejných představitelů. Před chvilkou se ke mě dostala zajímavá zpráva že zase zde máme kvóty trochu jinak a mnohem nebezpečněji. EU už vymyslela že se státy podělí solidárně o nemocné, většinou předpokládám půjde o muslimskou verbež a chtějí to cpát do našich nemocnic. Mě už to šiška nebere kam ti idioti na ty výborné nápady chodí, co nám je do nich, pomohl nám někdy některý z těch nyní zamršených západních vyspělých států kde to nyní řádí jak černá ruka kvůli jejich blbosti. Jediné v čem nám od revoluce pomáhají je od peněz o jiné pomoci jsem za ta léta demokratické svobody neslyšel ani slovo, jsme pro ně póvl a nevidím důvod proč by tento názor neměl platit recipročně.
Jeste ny me zajimal jeden takovy detail : muzu mit zaroven vysokou hladinu kortizolu, ale normalni hladinu testosteronu, nebo se tyto dva stavy vylucuji? Tj. Pokazde kdyz mam vysoky kortizol budu mit nizsi tst? Diky
To už po mě chcete jasnovidecký výkon a to zatím neovládám, teprve se na jasnovidecký kurz chystám. Teoreticky když vezmu že kortizol se produkuje na úkor ostatních hormonů by to mělo fungovat jak píšete nicméně těch předstupňů je povícero a vzhledem k tomu že příroda se snaží u muže zajistit plodnost za každou cenu nemuselo by to představovat problém pokud si může tělo vyrobit kortizol z jiného předstupně, ale to je hádání z křišťálové koule. Jediná možnost jak to zjistit je stav změřit jak vám již bylo mnohokrát vysvětleno, ale to je jak mluvit do dubu.
hodně se zde mluví o DHEAS, počítám, že je stejný doplněk co se prodává pod názvem DHEA - kde ho koupit a jak jej užívat?? co se od něj dá očekávat? díky.
Podle několika studií nelze DHEA dodávat v doplňcích, nemá to prý žádný účinek.
Tak koupit lze jak u nás i když jde o zakázané zboží stejně ho docela dost e-schopů prodává a legálně třeba v Polsku. Většinou srovnání hladin DHEAS trochu zvedá testosteron a celkově zklidňuje.
Zajímavé a jak se tedy dá vysvětlit že po užívání stoupne hladina DHEAS v séru a dokonce s tím pracují antidopingové kontroly.
Dávam do pozornosti youtube kanál chiropraktika Eric Berg-a. Je síce fanúšik ketózy, ale má veľmi zaujímavé a hlavne krátke videá o jednotlivých vitamínoch, mineráloch a mainstream medicínou propagovaných bludov. Priložené video je o testosterone. Uvažoval som o suplementácii testosteronu (injekcie Nebido ap), ale niekoľko mojich obľúbených dr. zdôraznilo, že najprv je nutné fixnúť Štítnu žľazu, inak sú to vyhodené peniaze (mám miernu hypothyreózu). Samozrejme to neplatí o mužoch, ktorí májú brutálne nízku hladinu testosteronu - napr. hraničná, keďže norma je dnes stanovená na nezdravej populácii, t.j. vykastrovaných estrogénnych mužoch s viscerálnym tukom.
Berg je dobrý zdrej informací a pokud jde o testosteron ten určitě nedodávat od oka vždy je potřeba pracovat s ním na základě náměru laboratorních hodnot.
zajímavé, opravdu. takže dost tuků (mimochodem jakých a z čeho? ) plus zinek, arginin, a jsem v pohodě? viscerání tuk asi není dobře, co, to zní až děsivě. na ten předpokládám zabere asi dieta, omezení kalorií. a taky se prý doporučuje vitamín D plus K, ale zda to má efekt, to nevím.
no oukej. ale stejně, on ten testosteron doplnit synteticky sice jde, ale za tím poklesem musí něco stát: únava, špatná strava, spánek....něco. nějaká příčina. a určitě by bylo lepší odstranit tu příčinu a těžit z jeho naturální optimalizace, než ho hned sázet injekcemi do těla, byť podle laborky. jenže otázka zní kde tu příčinu hledat, to asi může trvat léta.
Samozrejme, veď čo je lepšie - polievať záhradu s deravou krhlou alebo odstrániť príčinu strácajúcej sa vody v krhle? Silný faktor je určite genetika. Lenže z toho, čo som si o testosterone prečítal, tak naši dedovia mali v priemere vyšší testosteron. Inak vysoký testosteron muža "zabíja", preto sa dožívame nižšieho priemerného veku ako ženy. Jednou z funkcií je ochota muža vstupovať do rizikových situácií a nutkanie (drive), aby prekonával prekážky a stúpal na pomyslenom rebríku kompetencie (u zvierat dominancie). Ak je muž chorý, zranený, alebo traumatizovaný, tak mu testosteron klesne a on sa týmto činnostiam vyhýba, aby neboli fatálne (má menšiu šancu na úspech, keďže je chorý, zranený). Kvôli presne rovnakej príčine sa testosteron zníži, ak je muž šikanovaný, týraný alebo žije s dominantnou partnerkou. Ďalšou príčinou je vysoký estrogen - konzumujete sóju, natierate si krémiky na ksicht? Alebo znížená funkcia štítnej žlazy, zlé stravovanie, nízky cholesterol. Urolog, ktorý mi robil vyšetrenie hladiny v krvi, mi na rovinu povedal, že cit. "on by si testosteron nenechal pichať".
Tam bych jeho názorem nesouhlasil protože chlap bez testosteronu je vlastně ženská tedy jeho život stojí za prd a srovnání testosteronu na normální přirozenou hladinu mu zase nahodí baterky a hlavně ho nijak neohrožuje. Bavíme se pochopitelně o normální hladině ne něco takového co dělají dopující sportovci.
Pane Jardo a vy to vidíte jak, co stojí za poklesem nebo absencí tst u mladého muže? Strava, obezita, stress? Má cenu třeba protizanětlivá strava, o které se tvrdí že na to má vliv? Dostatek kcal, hodně tuků ve stravě?
Někdy je údajně stav daný geneticky, ale to není můj názor toto tvrdí medicína, já bych příčinu spíše viděl ve velkém vyčerpání mladých mužů a řekl bych že je likviduje hlavně stres, špatná strava a málo spánku. Obezita většinou není příčina nemocí, jde naopak o důsledek nutriční podvýživy.
Tak obezita je spíš důsledek přebytku kalorií, řekl bych.
No to je právě všeobecně rozšířený blud a pravdou je že štítná žláza pokud je v pořádku dokáže tělo spálit naprosto neuvěřitelné množství kalorií aniž by to pohnulo s váhou. Osobně jsem bez jakékoliv tělesné aktivity zkoušel jíst 3500-4500 kalorií denně tedy zhruba dvojnásobek toho co bych jíst reálně měl a to poměrně delší dobu a nepřibral jsem ani deko.
A co jste jedl??? Resp jake bylo složení vaší stravy? Z jakých potravin tedy člověk přibere tukovou tkaň?
Tvrdí se že se tloustne ze sacharidů tak jsem zkoušel jíst 450-750 g sacharidů denně většinou rýže, brambory, pohanka k tomu oliváč, zeleninu, vývary a sem tam trochu masa většinou sardinky. Veškerý efekt byl že jsem topil jako kamna, ale nenabral jsem nic, tedy prostě se zrychlila štítná a spálila ten nadbytek kalorií na teplo. Netvrdím že tak musí fungovat každý, ale pravděpodobně se metabolizmus u různých lidí nebude zase tolik lišit.
No těch kalorií ste tedy jel opravdu hodně. Nicméně po čem bych tedy přibral tuk? Zajimavé také je, že každý přibere jinak: někdo tvrdý pupek pouze vpředu, někdo vrstvy tuků vyměklé, ležící přes sebe, narostou mu cecky.... nevím čím to je.
Hormony a štítná.
A štítná, tedy spalování, se dá tedy zrychlit jakým stravovacím postupem?
Hodně sacharidů, doplnit křemík, bór, selen a jód a případně ji ještě zvednout třeba kafem nebo jinou stimulací. Musíte se dostat na stav kdy máte stále teplé ruce a nohy a studené uši.
Tuk rozhodne dobrovoľne nepriberajte, ten vám predsa znižuje testosteron. Keď už, tak svalovú hmotu.
Genetika... Ženy v afrike priberajú tuk do spodných partií, aby horná časť tela odvádzala prebytočné teplo a ženy Inuitov majú tuk rovnomerne rozložený po tele, aby ich izoloval. Cecky u mužov = vysoký estrogen. Fúzy u žien = vysoký testosteron.
Je možné, abych byl po ashwagandě agresivní? Nějak jsem vysledoval, že po dlouhodobějším braní jsem agresivní až nepříčetný. Mohlo by to být z toho nebo je v tom ěnco jiného a tohle je blbost? Díky
Ano, nejsi sám kdo pozoruje podobný výsledek
Ashwagandha can do a lot of damage to folks with abnormal methylation issues and copper toxicity.
Zdroj: https://eatfor.life/ashwagandha-dangero ... rcussions/
Něco málo se dá vyvodit i z diskuse pod článkem - jsou tam zmínky o negativních dopadech u lidí, kteří mají v nepořádku měď (toxicita mědi), methylaci (pravděpodobně overmethylátoři, ale zcela jasné to není) a štítnou žlázu (hypotyroidní).
Ashwagandha can do a lot of damage to folks with abnormal methylation issues and copper toxicity.
Zdroj: https://eatfor.life/ashwagandha-dangero ... rcussions/
Něco málo se dá vyvodit i z diskuse pod článkem - jsou tam zmínky o negativních dopadech u lidí, kteří mají v nepořádku měď (toxicita mědi), methylaci (pravděpodobně overmethylátoři, ale zcela jasné to není) a štítnou žlázu (hypotyroidní).
Díky, zajímavé. takže je možné, že to neboostuje testosteron, ale že to funguje přes měď a methylaci. Selenu a Jodu bych měl mít dost, dobré aktovní mědi taky a nějakým měděným nádobím a podobně se vyhýbám, tak nevím z čeho by to mohlo být. Díky ale za tip, mrknu na to
Mal som silné podozrenie, že vláknina nie je panacea pre všetkých, pretože som nikdy nebol schopný konzumovať odporúčané množstvo vlákniny bez neg. účinkov. To ale neznamená, že vláknina je jed a mnohým môže pomáhať.
How Much FIBER Do You Need Each Day? (Dr. Ken Berry)
https://www.youtube.com/watch?v=LGbpOtg9TQI
Effects of dietary fat and fiber on plasma and urine androgens and estrogens in men: a controlled feeding study.
Dorgan JF, et al.
Abstract
We conducted a controlled feeding study to evaluate the effects of fat and fiber consumption on plasma and urine sex hormones in men. The study had a crossover design and included 43 healthy men aged 19-56 y. Men were initially randomly assigned to either a low-fat, high-fiber or high-fat, low-fiber diet for 10 wk and after a 2-wk washout period crossed over to the other diet. The energy content of diets was varied to maintain constant body weight but averaged approximately 13.3 MJ (3170 kcal)/d on both diets. The low-fat diet provided 18.8% of energy from fat with a ratio of polyunsaturated to saturated fat (P:S) of 1.3, whereas the high-fat diet provided 41.0% of energy from fat with a P:S of 0.6. Total dietary fiber consumption from the low- and high-fat diets averaged 4.6 and 2.0 g.MJ-1.d-1, respectively.
Mean plasma concentrations of total and sex-hormone-binding-globulin (SHBG)-bound testosterone were 13% and 15% higher, respectively, on the high-fat, low-fiber diet and the difference from the low-fat, high-fiber diet was significant for the SHBG-bound fraction (P = 0.04). Men's daily urinary excretion of testosterone also was 13% higher with the high-fat, low-fiber diet than with the low-fat, high-fiber diet (P = 0.01). Conversely, their urinary excretion of estradiol and estrone and their 2-hydroxy metabolites were 12-28% lower with the high-fat, low-fiber diet (P < or = 0.01). Results of this study suggest that diet may alter endogenous sex hormone metabolism in men.
https://academic.oup.com/ajcn/article/64/6/850/4655243
chci se zeptat, pokud bych chtěl doplňovat hormony, tak jak postupovat. pan Jarda tady někde říkal, že doplňovat koncové hormony jako je např testosteron není moc bezpečné - pokud se to dělá špatně - co teda koupit? mám v tom bordel. progesteron, či pregnenolon? nebo DHEA? Jaký je v tom rozdíl? díky..
Kupte si tuto knížku https://www.megaknihy.cz/romany-beletri ... MzTWpFeQ== a důkladně si ji prostudujte pak budete mít předpokládám jasno. Hrát si s hormony bez pochopení problematiky je jako dráždit hada bosou nohou tedy nedoporučuji.
Problém s TRT je v tom, že suplementovaný testosterón môže aromatizovať na estrogén - čo sa aj často deje a následne to muži "lepia" ďalším suplementom - inhibitor aromatózy. Dávky sa ťažko odhadujú, takže môže zase nastať situácia, že máte deficit estrogénu (čo tiež nie je výhra). A to sa zase nejako lepí a tak dookola.
Celková suplementácia hormónov je problematická v tom, že mnohé sú pulzujúce, čo má samozrejme podstatný a nezanedbateľný význam a vy zrazu do tela pichnete vysokú dávku hormónu. Veľa ľudí má problém s nedostatkom cholesterolu (lebo ten je samozrejme "škodlivy" alebo konzumujú nesprávnu stravu). Ďalší majú problém s inzulínom, veľa tuku (estrogénová dominancia). Ja by som do toho nešiel a to mám testosterón len 14 nmol/l. Podľa mňa treba riešiť príčinu - schudnúť v bruchu, menej stresu, správne stravovanie (minimalizovať PUFA, menej sachrov), stabilizovať hodnoty glukózy. A samozrejme kvalitný sex + podpora partnerky a pocit, že ste jej "Muž" a nie ňouma a bačkora, ktorým podvedome opovrhuje alebo ho komanduje ako v Teorii tygra
= vám zvyši testosterón.
Tento Dr. má rozumný prístup - TRT áno, v niektorých prípadoch, ale opatrne.
https://www.youtube.com/watch?v=qY6m7aR5w0s
to je dobrá poznámka: méně stresu. to podle mě udělá nejvíc. dokonce jsem ochotný přiznat, že příliš mnoho silového cvičení je na škodu, ačkoliv jsem léta četl články typu: "silový trénink zvyšuje hladinu testosteronu". řekl bych, že je to zcela naopak, člověk se rychle dostane do stavu nejdřív kortizolové dominance a poté do vyhoření. odpočinek bude základ, řekl bych. ale stejně mě manipulace s hormony zajímá a vyzkouším ji. Strava dle mě nemá vliv, tam jsem zkoušel snad vše a rozdíl byl minimální.
Je dobré že jste konečně pochopil to co jsem vám zde psal již dávno a stravu také nepodceňujte i tam je minimálně cesta k vyvážení kortizolu a dokonce i k částečné stabilizaci testosteronu.
Tak jasné, nějaký vliv asi vyvázená strava ma. Ja to myslel tsk, že pokud sem 3x až 4x týdně rozbitý ze silového cvičení, tak mohu jíst jak chci kvalitně a stejně se nebudu cítit nic moc. Musím najít nějakou hranici: nepřetěžovat se, cvičit s lehčí intenzitou a třba jen 1x týdně. Ale až po delším odpočinku.
Za mě necvičit vůbec, spíše si najít čilou přítulkyni a skotačit v posteli.
Tak jasné, ale vy jste přece taky někde psal že jste cvičil - tuším že to bylo 120 kliků, ráno. Jen už nevím, kde jste to zmiňoval.
To máte pravdu, ale to jsem dělal jako mladej a blbej a ještě jde o něco jiného než silové cvičení, tam šlo o rychlé kliky protože jsem dělal karate. Podstatou je spíše rychlost než nabírání svalů ty jsem nehonil nikdy.
To mě překvapujete, že i vy máte sportovní zákkad v bojovém umění a cvičení s vlastní váhou ![]()
Tak ne vše co jsem v životě dělal veřejně publikuji a že jsem toho dělal opravdu dost a mnohdy s obrovským rizikem o tom netřeba pochybovat. Nakonec rozsah mých znalostí a zkušeností se nedá získat povalečským způsobem života a ignorováním faktů. Pro mě není cizí jakákoliv činnost, já se práce neštítím a na rozdíl od většiny lidí kteří stále brečí vidím zdroje peněz kudy chodím a stačí jenom sbírat. Prostě stačí si trénovat cit pro realitu a nebýt líný se ohnout a vydržet více než ostatní. Za mlada jsem například běžně bivakoval na vandrech i v zimním období venku i při nízkých teplotách a také ne každý dá noc ve spacáku a celtě pod širákem v mínus 25 stupních, což byl můj osobní rekord. Dnes bych to pochopitelně již nedal, prostě každý člověk stárne jako kdokoliv jiný a musí si ten fakt připustit a jít jenom tam odkud je ještě návratu zpět.
Dobře pane Jardo, co mám tedy doplňovat pro optimalizaci hormonů? DHEA, progesteron? Pregnenolon? Co je bezpečnější a efektivnější? S tím, že základ bude klid, omezení stresu, tak nějak počítám.
Já jsem vám postup již radil, načíst, otestovat a teprve poté doplnit co chybí. Jinak obecně platí čím nižší stupeň konverze tím méně rizika tedy nejméně rizika znamená dodávat primární hormon pregnenolon, uprostřed je DHEAS a progesteron a největší riziko je dodávání koncových hormonů jako je testosteron, kortizol a ženské hormony to většinou končí průserem zvláště pokud se stav nekontroluje laboratorně.
To, že silové cvičenie brutálne spomaluje degeneráciu mozgu, už ani nie je hypotéza, ale vedecky a empiricky potvrdená axioma. Samozrejme sa nájdu indivídiá typu Churchill, ktorý na otázku, čo kvalitné robil, že sa dožil tak vysokého veku plný energie, odpovedal "no sport"
. A je to tak správne - každý je iný. Na druhej strane, myslím, že my smrteľníci by sme mali dôverovať výsledkom výskumu (viď moja prvá veta) a silové cvičenie zaradiť do života. Možno je problém s príliš vysokou váhou (máte príliš veľké oči, ako sa hovorí a očakávate rýchly progres), skúste znížiť intenzitu a ak nie, tak cvičte kratšie a menej, napr. 5x / dva týždne (I. po št ne II. st so). Treba si uvedomiť, že aj pasívne sedenie v saune je stres, ktorý vám vyplaví kortizol. Má ale pozitívne benefity na zdravie a psychickú kondíciu človeka. Detto platí o silovom cvičení.
Ano tak jistě, silový trénink má spoustu benefitů pro zdraví. I lepší složení těla (víc svalů, míň tuku) je důležité. Akorát se to asi nesmí přehánět protože cvičení je stress, který zatěžuje hormonální hladinu. Nějakým způsobem se pak už netvoří testosteron. Což sice úplně nechápu jak to funguje, nicméně něco na tom bude.
Mimochodem, četl sem tu knihu "přírodní hormonální léčba". Je kvalitní, ale o pregnenolonu v ní není ani řádek. Pořád jen dhea, progesteron.
Tak vysvětleno tam o něm opravdu nic není, ale na straně 25 kde je graf konverze hormonů je uveden hned na začátku tedy je z toho jasné že právě tam je minimální rizikovost suplementace protože si z něho tělo dovede vyrobit vše zbývající. Dají se brát i docela hovadské dávky, testoval se dlouhodobě až na dávkách 1800 mg denně což rozhodně zkoušet nedoporučuji, ale evidentně tím nevznikal žádný zásadní problém. Osobně bych dal dávku 5-7 mg což je dávka kterou si normálně tvoří zdravý člověk a uvidíte co se bude dít. Důvodem proč se tam o něm nepíše je že je problém monitorovat jeho hladinu v organizmu a autorka má ráda vše podloženo testováním.
Na internetu se prodává pregnenolone od firmy swanson, v jedné tabletě je údajně 50 mg. A doporučují brát jednu denně.
Tak jsou i silnější, ale i slabší přípravky nicméně na to dávkování co jsem vám psal je potřeba si koupit pregnenolon ve formě tobolkovaného prášku klidně i v 50 mg verzi, obsah vysypat a naředit třeba glukopurem a brát jenom tolik kolik odpovídá normální hladině zdravého člověka. Jedna tobolka vám pak dá třeba na 10 dní tedy jde o vyloženě levný postup. Léčebně lze jít na dávku 1 mg na rok věku tedy uvedený přípravek by mohl brát člověk cca 50 let starý i když i tam je otázkou zda je tak vysoké dávkování nutné. Vysoká dávky, zvláště rychle nasazené tedy bez pomalého nájezdu, mohou vyvolat arytmie, nebo lehké zdravotní komplikace které po vysazení poměrně rychle odezní, ale proč něco takového zkoušet.
A může člověk od suplementace pregnenolonu čekat, že se bude cítit líp, že jeho účinek zkrátka pozná? Zkoušel sem lecos, sám za sebe můžu říct že třeba tribulus je naprosto o ničem (ano vím, je to něco jiného, než hormon).
Tak jeho hladina chvilku stoupá a pak to určitě poznáte na celkovém zklidnění a vyrovnanosti.
Neznám nikoho, komu by tribulus zvedl testosteron. A to ho zkoušelo hodně mých kamarádů. Ani já sám jsem nezaznamenal žádný efekt. Mně osobně testosteron nejvíc zvednulo otužování, stačí denně studená sprcha na 5 minut a je to opravdu znát.
Chtěl jsem se zeptat na regeneraci tkání a svalů v lidském těle u muže. Po cvičení mám mnohem delší prodlevy v hojení svalů, ale i třeba podrážděných střev (leaky gut), než co jsem se dočetl na internetu. Bolesti svalů po cvičení mám klidně víc, jak týden, i když ten daný sval pak nijak nezatěžuji.
Spánek i stravu mám dobrou, bez dráždivých potravin, éček a podobně. Jediné negativum u mě je, že špatně snáším stres, i když dělám meditace, cvičení, jsem co nejvíc na slunci, chodím spát brzo a podobně. Mohla by za toto třeba i nízká hladina testosteronu? Už nevím, co s tím.
Spánek i stravu mám dobrou, bez dráždivých potravin, éček a podobně. Jediné negativum u mě je, že špatně snáším stres, i když dělám meditace, cvičení, jsem co nejvíc na slunci, chodím spát brzo a podobně. Mohla by za toto třeba i nízká hladina testosteronu? Už nevím, co s tím.
Ja viem čo s tým...... Derivačný kúpeľ každý deň 20 minút, uzemňovanie každý deň ČO NAJVIAC HODÍN..... Pravdepodobne si plný zápalov, UZEMŇOVANIE TELA zápaly HASÍ. Derivačný kúpeľ dáva hormóny DO ROVNOVÁHY.
Za daných okolností bych to zátěžové cvičení asi vynechal a věnoval se o to více nezátěžovému pohybu. Patrně špatně odbouráváte kyselinu mléčnou na což je právě vhodné prokrvení tkání nezátěžovým pohybem nebo pak se dá snížit hladina kyseliny mléčné používáním výživových doplňků jako je kreatin, L-carnitin, či tribulus terrestris.
mě by taky zajímalo, jak dlouho může regenerace svalu trvat. a nejen svalu, ale i hormonálního systému a CNS. cvičím dejme tomu záda, shybuju na hrazdě s přidaným závažím na opasku, 5 sérií po nějakých á až 10 shybech, do selhání. pak jedu ještě přítahy v předklonu s činkou. to je jen příklad. ta regenerace asi bude individuální, ale přijde mi, že čím déle člověk cvičí a čím větší váhy zvedá, tím mín by měl cvičit protože regenerace se prodlužuje - tělo je zatíženo více než u začátečníků. jistě taky závisí na hladině TST. proto taky silové sporty na závodní úrovni nedělá nikdo bez dopingu - protože by a) neregeneroval a b) nemohl se rovnat s nadopovanou většinou.
Tak pokud člověk vysadí spraví to rychle a pokud prostě nevysadí a domnívá se že to nějak půjde pak patrně nikdy. Ne nadarmo platí úsloví, "Vrcholovým sportem k trvalé invaliditě".
Je to pravda, že nadměrná tvorba kortizolu blokuje testosteron na buněcné úrovni, nebo nějak brání jeho využití?
Myslím, že kortizol neblokuje využití testosteronu na buněčné úrovni, ale kortizol přímo brání tvorbě testosteronu, tedy výrazně snižuje jeho hladinu.
Zdravím. Neznáte něco ověřeného, co by mi zvýšilo hladinu testosteronu? např. tady https://www.vitamen.cz/testosteron/ píší o tribulusu a pískavici řecké seno. Myslíte, že tyhle bylinky mohou pomoct? Stresem netrpím, spím podle mě kvalitně a dostatečně. Nekouřím ani nepiju alkohol tak nevím co by mi mohlo pomoct, ale zdravý životní styl dodržuji. Rád bych vyzkoušel nějaké řešení, které vám fungovalo. Předem děkuji
Tak ty byliny do určité míry fungují, nicméně zázraky nečekejte, někomu zafungují vysoké dávky taurinu, jinému Retibolin, případně DHEA, ale pokud je propad zásadní většinou je potřeba testosteron přímo dodávat.
Jasné, pane Jardo, ale ten propad musí být něčím způsoben, ne? Pokud se nejedná o staršího člověka, tak se ta hladina tst dá nějak poladit, nebo ne?
Tak u každého také ne protože i mladý člověk může být hormonálně rozházený docela dost. Navíc těch faktorů které stav ovlivňují je tolik že najít ten správný také není jednoduché, ale většinou je to stres a přetížení.
Pane Jardo, chci si nechat vytestovat hormony jako samoplátce. Jaké polozky tam mam zaškrtnout? Předpokládám že testosteron, kortizol, estrogen, progesteron, prolaktin? Co dál? Díky
Jako z krve nebo ze slin? Každé to vyšetření měří něco jiného.
ok
každý chce hladinu testosteronu zvyšovat ,ale když má člověk vysokou a už mu z toho celkem hrane. Elektivní poruchy ,poruchy spánku.
Jak ho snížit?
hodnota 35.5. referencni 8.33-30.20
A teď babo rád
To není vysoký testosteron. Před 10 lety byste byl v normě a před 70 lety byste byl pod nornou. Ty hodnoty co uvádíte vám zřejmě ty příznaky způsobovat nebudou.
To bude asi pravda ,on když si to člověk uvědomí kdo vlastně ty referenční hodnoty stanovuje ,tak je to zase jenom člověk a člověk nic dobrého ještě nevymyslel.
jenom samý nesmysly a starosti.
Poruchy spánku může spíše vyvolávat jak vysoká tak nízká hladina kortizolu, pokud jde vůbec o hormonální problém.
To bude asi pravda protože jsem hroznej stresor a ze všeho jsem vystrašený.
Kluku nešťastný, vôbec vám to nezávidím. S touto optikou sa nežije ľahko.. 40-60 % vašich problémov má pôvod vo vašom neg. psychickom nastavení.
teď jste na to kápnul ![]()
Ale nešťastný si nepřipadám to je v pohodě.
to bude málo hořčíku:)
Nechte si někde udělat vyšetření hořčík v erytrocytech to vám řekne jak na tom doopravdy s hořčíkem jste.
Aj to je možné.. Podľa typológie Big5 môžete mať charakteristiku neurotizmus - čiže prežívate viac neg. emócií, ako by bolo vhodné (mám to podobne). Vedci vedú medzi sebou vojnu, či sú vlastnosti človeka/psychické problémy vrodené alebo získané (spoločnosť, strava, prostredie) - osobne si myslím a nie len ja, že sa jedná o kombináciu oboch. Z toho vyplýva, že zmena životosprávy rozhodne pomôže, avšak nie vo všetkých prípadoch. Nechcem tu robiť propagandu liekom - uvedomujem si, že na webe, ktorý sa venuje alternatívnemu prístupu, je to ako kráčať so zástavou Ruskej Federácie medzi nacistami v Azovstale
, ale nedá mi to. Niekedy na podobné symptómy (neg. vnímanie sveta) stačí psychoterapia, ktorá odhalí tajomstvá vašej duše - pokiaľ ste tomu samozrejme otvorený a ochotný znášať prípadnú bolesť, ktorá pravda prináša; inokedy pomôžu jednoduché triky typu trénovanie vďačnosti*, defenestrácia televízie, nepozeranie správ, nesledovanie vojny na UA ako detektívku** ap; a občas pomôžu antidepresíva. Ten názov je veľmi nešťastný, pretože pomáhajú aj s únavou; starí ľudia sú po 2-3 týždňoch "vyliečení" zo stareckej demencie (maskovaný nedostatok serotonínu); pomáha aj na úzkosť (strach), obsesívne myšlienky.
S AD mám sám skúsenosti - zobem SNRI (čiže nie SSRI ale kombo serotoním-noradrenalín). A môj život sa zmenil na nepoznanie. Nič z toho, čo koluje na internete, nie je pravda. AD nespôsobujú samovraždy - korelácia spočíva v tom, že človek, ktorého život je na prd, sa po nich začne lepšie cítiť a tak je schopný plánovať ukončenie života (ktorý chcel ukončiť dávno pred ich užívaním - len nemal na to silu, energiu ap). Dnešné AD nemajú žiadne neg. prejavy (slovom 0 problémov
), len treba trafiť tie správne (u mňa venlafaxín). A samozrejme to neplánujem zobať večne - postupne skúšam rôzne módy stravovania atď. atď. atď...
* každý deň si v duchu premyslite 3-4 veci, ktoré boli skvelé a niečo vám priniesli. Ja som na začiatku mal pocit, že je to trápne; že nič ten deň neviem nájsť; že to aj tak nepomôže - a verte mi, po čase (fake it till you make it) som sa to naučil. Dnes prídem za mamou, ktorá má psa a už len to, že chce po mne, aby som ho hladil, mi dodá oxytocín
, ale vnímam to ako skvelý zážitok a ďak., že sa nemusím tlačiť niekde v zákope a čakať na priamy zásah šrapnelu.
** na to existuje hafo štúdií, ktoré naznačujú, že človek sa horšie dostáva po neg. správe do normálu ako z pozitívnej správy. Je to pravdepodobne evolučná záležitosť, keďže neg. správa môže byť osudová až smrteľná, avšak bez pozitívnych bude síce človek strádať, ale prežije.. Poznám ľudí, ktorým pomohlo, keď prestali sledovať rôzne relácie, ktoré non-stop (a teda neprimerane) prinášajú zlé správy a namiesto toho sa začali vŕtať v hline (záhrada, stromy)..
Inak na zníženie testosterónu je skvelá šikana alebo ponižovanie alebo pocity menejcennosti. Nájdite si nejakú Xantipu á la Teorie tigra a garantujem vám, že váš testosterón klesne na úroveň eunucha
. To nie je vtip, ale krutá realita. Btw. na vašom mieste by som do toho nešiel
a ďakoval by som Bohu, že ho mám v norme (a hľadal príčinu problémov inde)..
To se dela normalne z krve
Ano z krve, ale nejde o zrovna frekventované vyšetření a pokud vím tak v ČR ho dělají snad jen dvě laboratoře. Dobrá zpráva je že jedna z nich je Spadia a ta má odběrovny po celé republice a jinak fakultní nemocnice v Hradci kam musíte dojet.
Na zvýšení testosteronu je více odzkoušených různorodých přípravků. Část se řadí mezi antiestrogeny, část mezi látky
blokující SHBG (globulin vazající pohlavní hormony). Jsou to DIM, astragalus, maca, Nicotinamide Riboside,
Dopamine Advantage, ergothionein, prvky boron, lithium, a mnohé další. Vyplatí se léčit průjmovitá onemocnění,
např. SyDraČ tím se také zvýší testosteron. Tak je vyzkoušejte. Ať vám to prospěje.
Pregnenolon je dlouho známá látka odvozená od cholesterolu. V 50. létech se přidávala do pleťových krémů proti vráskám.
Pregnenolon je prekurzor, stavební kámen DHEA a progesteronu. Používají ho dámy, které mají estrogenovou domininanci.
Podáváním pregnenolonu si zvýší tvorbu progesteronu a uvedou tak estradiol a progesteron do rovnováhy.
Pregnenolon má také účinky na CNS, zlepšuje paměť a brání progresi Alzheimerovy demence, Parkinsonovy choroby
a podobně. U mužú působí příznivě na sexuální výkony.
ahoj, věděli jste, že hladina testosteronu a kvalita spermií spolu velmi souvisí?
Z tohoto článku jsem se hodně naučil https://medium.com/@doktorpro/ako-zlep%C5%A1i%C5%A5-kvalitu-spermi%C3%AD-c361f9577acb má dokonce informace o tom, jak zlepšit kvalitu spermií.
Asi pro mnoho mladých mužů poučné nicméně to nejpodstatnější tam není a jde o info že nejlépe muž funguje pokud si nepřehřívá varlata, tedy nenosit nic co je přitahuje k tělu nebo v případě potřeby i cíleně chladit. Je ostatně poměrně známým faktem že děti mužů v profesích hutníků, sklářů nebo pekařů mají dost často podobu kominíků.
Ano, chlazení varlat studenou vodou praktikovali před rozšířením steroidů často siloví sportovci, hlavně vzpěrači, aby si zvýšili hladinu testosteronu. Samozřejmě dnes, když jsou silové sporty založeny na steroidech, už to pro sportovce nemá smysl, ale pro obyčejného chlapa to stále význam má.
Zdravím. Kdysi mi zjistili prolaktin 88µg (nemohli jsme počít-androlog-ct mozku - nádor nebyl-endokrinolog - Euthyrox a Dostinex - hodnoty upraveny - 2 zdravé děti, dnes už téměř náctileté ![]()
Tenkrát jsem chtěl zkusit bez léků, endokrin. mě v podstatě vykopl, dlouhodobě jsem držel na cca 30µg. Dlouhodobě péče o střevo, úprava jídelníčku, životosprávy.
Nyní bude (bude mi brzy 50) prolaktin 46µg...A to je hodně špatné., má být 4 - 15. Testosteron mám 18, nmol/l
Má tu někdo ještě s prolaktinem problém? Rád bych ještě zabojoval, pro Dostinex se mi nějak zatím nechce..Necítím se úplně zle ale zdravě také ne..
Díky
Kabergolin je moc dobrý lék a je pravda, že vyvolává nepříjemný pocit. Mám dobrou zprávu. Ten nepříjemný pocit je možno zmenšit inhibitorem MAO-B, např. selegilinem nebo volně prodejným Dopamin Advantage. Ten brání rozkladu dopaminu, při kterém vznikají ROS (volné radikály). Výsledkem je, že zvýší množství dopaminu v mozku a zpomalí se stárnutí a zánět. A zároveň můžete snížit dávkování léku Dostinex, protože v kombinaci s inhibitorem MAO-B je jeho účinek zesílen.
Tenkrát jsem chtěl zkusit bez léků, endokrin. mě v podstatě vykopl, dlouhodobě jsem držel na cca 30µg. Dlouhodobě péče o střevo, úprava jídelníčku, životosprávy.
Nyní bude (bude mi brzy 50) prolaktin 46µg...A to je hodně špatné., má být 4 - 15. Testosteron mám 18, nmol/l
Má tu někdo ještě s prolaktinem problém? Rád bych ještě zabojoval, pro Dostinex se mi nějak zatím nechce..Necítím se úplně zle ale zdravě také ne..
Díky
Máte štěstí, že působením tohoto analogu růstového hormonu a spolu s ním vaskulárního endotelového růstového faktoru u vás ještě nedošlo ke vzniku adenomu na žlázách s vnitřní sekrecí. Vše nasvědčuje tomu, že prolaktin a parathormon je u jinak zdravých lidí náhradní řešení lidského těla, jak aktivací vitamínu D3 zvýšit vstřebávání minerálů důležitých pro správný chod štítné žlázy a příštítných tělísek. Co se týče estrogenové dominance, tak na její prohlubování mají vedle stárnutí (dekompenzace pregnenolonem) vliv také výživové nedostatky (např. špatný poměr mědi k zinku, nedostatek prvků pro tvorbu signálních molekul H2S a NO včetně kofaktorů enzymů a donorů vodíku pro folát / biopterin), nedodržování cirkadiánních rytmů naší endosymbiotické mitochondrie a absence uzemňování buněčných organel. Pro začátek si nechte změřit hladinu vitamínu D3 (doplňuje se dohromady A/D3/K2) a hořčík v erytrocytech, začněte užívat kloubní výživu s MSM, kvalitní multivitamín a v rámci léčebné kůry pít Vincentku s vitamínem C dle skutečné potřeby.
Testosterone, Estradiol, DHEA and Cortisol in relation to Anxiety and Depression scores in Adolescents
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8992006/
https://stacks.cdc.gov/view/cdc/116105
Nutrient Correlation Wheel on Estrogen
https://www.spectracell.com/blog/posts/bid-87780-nutrient-correlation-wheel-on-estrogen
| Přílohy: |
Popis souboru: https://www.spectracell.com/blog/posts/bid-87780-nutrient-correlation-wheel-on-estrogen![]() Nutrient Correlation Wheel on Estrogen.jpg [ 234.89 KiB | Zobrazeno 16095 krát ] |
Aneb kam nechodí slunce, tam chodí lékař. To, co navrhujete, bych akceptoval pouze u lidí s adenomem nereagujícím na zpětnou vazbu. Kdybyste neodmítal Vitamín D a nepohrdal donory vodíku, tak byste měl dopaminu dost.
Co jsou to donory vodíku? Možná to znám pod jiným jménem.
V tomto případě jsem coby donory vodíku nemyslel alkoholy, ale organické kyseliny, díky kterým vznikají životně důležité signální molekuly sirovodík a oxid dusnatý (bez nich se zdraví hroutí kaskádovitě jak domino) a ruku v ruce s tím příslušné tělesné antioxidanty. Bez takto darovaného vodíku a síry nebude mít oxidací co rozkládat ani Skulačev (enzymaticky s produkcí energie, neenzymaticky počáteční autooxidací a přímým kyslíkem bez pokračování elektronového transportního řetězce).
Testosterone, Estradiol, DHEA and Cortisol in relation to Anxiety and Depression scores in Adolescents
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8992006/
https://stacks.cdc.gov/view/cdc/116105
Nutrient Correlation Wheel on Estrogen
https://www.spectracell.com/blog/posts/bid-87780-nutrient-correlation-wheel-on-estrogen
Alopate děkuji. Sice rozumím jen slovům jako: máte štěstí, působením, růstový atp. Pokud můžete napsat pár vět pro neznalého,budu vděčný. Delší čas sleduji zhoršení zraku. To mě vadí asi nejvíce, na únavě to nespatřuji, ani nějak zvlášť na libidu...
Přečetl jsem knihu Přírodní hormonální léčba. zdá se mi, že progesteronem člověk nic nemůže pokazit, i když apelují, aby si vždy člověk udělal test ze slin.
Co si myslíte o doplnování přír. progesteronu drmkem? Musím se pozajímat o ty testy ze slin.. Děkuji za doporučení D, C, Vincentka
Dostinex (kabergolin) a Eutyrox (levotyroxin, T4) jsou bezpečné léky. Rakovinu vyvolává
jejich vynechání. Kabergolin je stimulátor dopaminu, který zvyšuje tvorbu růstového
hormonu a dalších gonadotropních hormonů, a snižuje prolaktin. Co by za to dali stárnoucí
pacienti, kdyby dostávali kabergolin zdarma a mohli si oživit tvorbu hyxpofyzárních hormonů?! .
A zároveň si zpevnit vůli a zlepšit náladu.
U nás se prodává podobný přípravek Dopamin Advantage jako doplněk.
Myslím, že drmek se používá na potíže klimaktéria a funguje tak, že vytesňuje steroidní hormony
ze SHBG (sexual hormon binding globulin), a tak těch hormonů více koluje v krvi a méně se vyloučí ledvinami.
Kdybyste chtěl doplňovat progesteron, tak na to je výhodné používat jeho prekurzor (stavební kámen) pregnenolon.