Dobrý den pane Zajíčku, zítra se chystám na krevní testy, které bych měla mít s sebou k vám. Můj obvoďák to pojal velmi dobře a snad nebude ani doplatek, uvidíme. Mám dotaz ohledně homocysteinu. Říkal jste, že tento test stojí 1400-1600 Kč. ve výčtu laborky za něj chtějí 485 Kč. tak teď nevím, zda to bude ono. Ty vybrané laborky to ovšem dělají i s posouzením stavu a doporučením ..., což vy si uděláte sám. Myslíte, že to bude ten správný test? U těch "vybraných" píšou doporučení - 4 hod. před odběrem nejíst ani nepít. Neměla bych tedy ráno ani pít vodu?
Dále mám dotaz k testu na jód. Ten Lugolův roztok zabarví kůži jen velmi slabě. Je to tak? Oproti jódové tinktuře je to velký rozdíl, tak si nejsem jista, zda v lékarně "babičce na průjem namíchali" správné složení. Děkuji pěkně za odpověď. Zdraví Alena
To jste mě špatně pochopila, nebo si to špatně poznamenala, říkal jsem že homocystein stojí 350-500,-Kč ve slušné laborce a v neslušné i 1300,-Kč. To vyšší číslo, tedy 1600-1800,-Kč, platí pro 25-hydroxyvitamín D3. Test to bude určitě správný jiný homocystein se nedělá. Pokud bude pít vodu v tom nevidím problém, ale ne něco s cukrem. Slabá barva lugolu, no nevím, tak se zeptejte, zda je to dle českého lékopisu, nebo dle nich jednoprocentní.
Dobrý den,
děkuji. To víte informací bylo hodně
. Pěkný den. Alena
Dobrý den,
budeme se dnes snažit se s vámi dnes spojit, abychom probrali kolik čeho brát a co nakoupit u Swansonu, co u vás... Chtěla bych vás požádat o posouzení B komplegu : http://www.lekarna.cz/rosen-b-komplex-forte-drg-25/,
zda by případně splňoval,asi ve více tabletách, požadavky na béčka.
Děkuji moc.
zdraví
Alena a Jiří
Děkuji moc.
zdraví
Alena a Jiří
To je nesmysl kupovat, tím maximálně můžete suplementovat ideálně zdravého člověka, pro srovnání čehokoliv to nemá význam, podívejte se co je psáno jako obsah a musí vám být jasné, že takového výrobku by musel člověk jíst několik škatulek denně.
Zajímavé (a dlouhé) video o Homocysteinu, odkaz převzat z vitarian.cz:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/235823-duse-k-o-biochemickem-zdravi-a-nove-medicine/
Sám mám Homocystein překročen na 18,6 umol/l, tak jsem zvědav, jak s tím vitamíny naordinované Jardou zatočí.
Sám mám Homocystein překročen na 18,6 umol/l, tak jsem zvědav, jak s tím vitamíny naordinované Jardou zatočí.
Většinou soubor vitamínů skupiny B v daných dávkách sníží za 60 dní hodnotu na polovinu.
http://www.cestyksobe.cz/karel-erben-bi ... -ad2760/Změna životního stylu
Od roku 1950 došlo za 36 let k vzrůstu úmrtnosti na srdečně cévní onemocnění nárůstu o 72 %. To značí roční přírůstek o 2 %.
Podle současných poznatků je zvýšená hladina homocysteinu podmíněna jak geneticky, tak hormonálně nebo toxickými vlivy. Ovšem nejzásadnější vliv na tuto skutečnost mají nutriční chyby spojené se stravovacími návyky, jež jsou založeny na konzumaci průmyslově vyráběných potravin a zvýšeném přijmu živočišných bílkovin.
Potěšujícím faktem je, že zvýšenou hladinu homocysteinu můžeme normalizovat. Především je nutné organismu dodat látky, které hrají důležitouroli v metabolismu homocysteinu. Jedná se především o kyselinu listovou a vitaminu B6 a B12.
Kyselina listová je obsažena v tmavě zelených listech zeleniny, v mrkvi, kvasnicích, játrech, žloutku, meruňkách, avokádu, dýních, fazolích a celozrnných obilovinách.
Vitamin B6 v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, otrubách, játrech, rybách, sójových bobech, neloupené rýži, vejcích, ořechách, ovesných vločkách, melase, zelí, kapustě, pohance a listové zelenině.
Vitamín B12 se vyskytuje v játrech, hovězím, vepřovém a rybím mase, vejcích, mléku, mléčných produktech.
Mě se nelíbí, že on vidí vysoký homocystein za každou civilizační chorobou, což podle mě není pravda .. to by si potom totiž stačilo vzít pár vitamínů a všichni by byli zdraví .. ale takhle jednoduše to nefunguje ![]()
Byla jsem zvědavá, co mudr. Karel Erben doporučuje na snížení homocysteinu a tak jsem k němu napsala dotaz, co by doporučil dítěti 4,5 roku. Krevní testy ukázaly hladinu něco málo přes 8. Bylo mi odpovězeno, že u tak malého dítěte je hladina přes 8 nepravděpodobně vysoká a že to vypadá na chybu laboratoře. Co si o tom myslíte?
Pro děti doporučuje tento výrobek
http://www.missiva.cz/produkty/doplnky- ... nek-stravy
Máte s tím někdo zkušenost.
Zajímavé video s MUDr. Karlem Erbenem.
http://www.cestyksobe.cz/karel-erben-bi ... vi-ad2760/
Pokud tomu rozumím dobře, tak většina zdravotních potíží se dá odstranit snížením homocysteinu.
Pokud homocystein poškodil i buňky v těle, dají se přírodní cestou obnovit.
Např. kvalitní šťávou z aloe vera
No, nechci vám brát iluze, ale u naprosté většiny lidí, kteří mě z nějakým zdravotním problémem kontaktují je vysoký homocystein. Někdy jde srovnat poměrně snadno, někdy to trvá docela dlouho, ale srovnat se dá skoro vždy.
S uvedeným výrobkem zkušenosti nemám, ale ta hodnota se mě zdá také dost mimo, to je dobré číslo na dospělého staršího chlapa.
http://www.cestyksobe.cz/karel-erben-bi ... vi-ad2760/
Pokud tomu rozumím dobře, tak většina zdravotních potíží se dá odstranit snížením homocysteinu.
Pokud homocystein poškodil i buňky v těle, dají se přírodní cestou obnovit.
Např. kvalitní šťávou z aloe vera
Tak asi ne většina, ale určitě to srovnání funguje na mnoho zdravotních problémů. Buňky se přirozeně obnovují, ale musí být z čeho, třeba mnoha lidem chybí kolagen, jiným některé aminokyseliny, vitamíny, enzymy a pak to jde těžko.
Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s přípravekem
VITATONIC
Cena pro zákazníky: 468,- Kč,
100 g výrobku obsahuje:
Energetická hodnota 773 kJ = 181 kcal
Bílkoviny 1,46 g
Sacharidy 44,73 g
Tuky 0,03 g
vitamin B2 20,00 mg
vitamin B6 21,00 mg
vitamin B12 500 μg
kyselina listová 5200 μg
Znáte někdo nějakou levnější variantu??? Děkuji
Zkušenost nemám, ale fungovat by to mohlo i když některé dávky jsou docela nízké, ovšem pokud se natáhne doba užívání, tak proč ne. Patrně levnější bude nakoupit si samostatné vitamíny v USA, tam je vše okolo pilulí poměrně levné, nebo rozhodně levnější než zde. Uvažujte, že pomalu polovina té ceny je za cukr, což je dost drahý cukr.
Mám takový dotaz snižovala jsem hodnotu homocysteinu podle Jardy. dostala jsem se až na 7 z 11.
Nyní jsem dva měsíce jen na udržování B-100 a homocystein mám už zase 9.
Může mi někdo poradit co s tím. Děkuji
Vitamín B12 může předepsat obvodní lékař v injekcích. Dvě balení, tj 10 ampulí vitaminu B12 po 1000 μg vyjde něco přes 100Kč. Aplikace injekce do svalu není problém, obejde se tím nízká vstřebatelnost vitaminu B12 trávicím traktem. Přebytek si ogranismus uschová na pozdější využití, nevyloučí ho.
Zvýšený homocystein můžete držet trvale dole buď obnovením funkce tvorby HCl v žaludku, nebo pomocí potravin s vysokým obsahem TMG a což je nejednodušší trvalou udržovací dávkou suplementů podle tabulky, kterou jsem vám poslal. Dává se tak třetina dávky a to doživotně, nebo do obnovení tvorby HCl.
Hezký den,
potřebovala bych snížit hladinu homocysteinu alespoň o polovinu.Má někdo osvědčený recept na kombinaci vitamínů?
Četla jsem o VITATONICU,myslíte,že by mohl učinkovat.Dále mám doma Kyselinu listovou-super.Pokud budu užívat 2 tablety denně je to dostatečné?Děkuji moc za rady.
Vitatonic je fakt za hubičku když uvážím kolik toho v tom je:))Dala jste moc stručné info,jak silnou máte listovou doma a v jaké formě,kolik máte homocystein,co Vám k tomu řekli lidé co Vám to změřili,jaký myslíte že je důvod že ho máte zvýšený?
Mám doma toto:NATURVITA Kyselina listová super 60 tablet
Takže ten Vitatonic je dobrý?Ještě mám doma B komplex z DM,taky vypadá celkem dobře.
Homocystein mám 20 a co mi řekli?Že je to prakticky jedno,jaká je hladina...
Omlouvám se to byl vtip-vitatonic je strašně předražený.Ta listová co máte je dobrá za ty peníze ale je to jen b komplex.Ještě navíc pokud máte genetickou vadu tak budete mít problémy s homocysteinem celý život a budete si muset vybírat doplńky protože ty běžné nevstřebáte a některé Vám můžou i uškodit.
Co Vás to vyšetřovalo za odborníky?Oni jako přímo popřeli že vysoký homocystein nemá souvislost s kardiovaskulárním onemocněním,mrtvicí,některými rakovinami, potraty?
Tak dobře vám odpovídá člen Pavel Veselý, není to vždy stejné, ale začal bych následující sestavou a pokud se za 60 dní hladina nesníží cca o polovinu je vysoce pravděpodobné, že jde o genetickou poruchu. Tu pak musíte primárně zjistit vyšetřením a následně řešit, což je trochu složitější.
Položka.............................. Denní dávka léčebná 60 dní
Vitamín B6...........................100 mg
Vitamín B9 Kyselina listová........5000 mcg
Vitamín B12.........................1500 mcg
Vitamín B2.......................... 50 mg
Zinek.................................50 mg
Hořčík................................400 mg minimálně
Lecitin................................10 g
Dobrý den,
pokud tomu dobře rozumím pane Zajíček, tak vitamín B100 lze užívat jako udržovací dávku zdravé hladiny homocysteinu? Myslím, že jste zmiňoval, že vitamíny skupiny B, není vhodné užívat dohromady jako komplex, ale zvlášť. Je tomu tedy u vitamínu B100 např. od swansonu jinak?.
Děkuji
pokud tomu dobře rozumím pane Zajíček, tak vitamín B100 lze užívat jako udržovací dávku zdravé hladiny homocysteinu? Myslím, že jste zmiňoval, že vitamíny skupiny B, není vhodné užívat dohromady jako komplex, ale zvlášť. Je tomu tedy u vitamínu B100 např. od swansonu jinak?.
Děkuji
To jste pochopil evidentně špatně, konkrétně kyseliny listové tam zrovna moc není a ta je hlavní součástí přípravků na snížení homocysteinu. Jinak se dá asi užívat tak polovina až jedna tobolka tohoto vitamínu denně i dlouhodobě, ale jde o opravdu silné béčko.
Děkuji
Záludnosť B100 je v tom, že sa v ňom v dávke 100mg vyskytuje aj niacín a ten dosť výrazne zvyšuje úrovne homocysteinu. Skúste si to pregúgliť - budete prekvapený, ja som bola tiež, nechápala som totiž prečo mi je (brala som B100 od Now) zo dňa na deň horšie. Bohužiaľ, B complex bez niacínu sa nedá zohnať.
S kyselinou listovou pozor
http://www.paleolit.sk/je-cas-bit-na-po ... nterakcie/
http://www.paleolit.sk/?s=folat
U B-12 si zaobstarajte aktivnu formu vitaminu B a doplnajte ju pod jazyk.
Swanson ma este jednu velmi dobru formu, hydroxycobalamin, ten sa prave pouziva na doplnanie B12 injekciami. Ide vsak tiez o neaktivnu formu, ktoru si telo musi premenit na aktivne (moze tam zlyhavat ta premena, ktora ide cez 4 stupne, a kazdy stupen nieco potrebuje, enzymi, a tak, u niektorych ludi kvoli genetickej poruche nieco chyba, a nemoze sa to premenit... ale neviem, nakolko to byva caste, mozno ide len o ojedinely jav).
Celkovo sa mi u tychto vitaminoch nepaci komplexnost, vznikaju tam rozne neziaduce ucinky, a casta je aj nevedomost, ako to cele funguje. B-100 nedoporucujem, ani B-50. B-25 je tak maximum, co brat.
Takisto je vyhodnejsie brat tie vitaminy 2x za den. Alebo s postupnym uvolnovanim.
Takisto je vhodnejsie brat ko-enzymove formy. Hlavne u kyseliny listovej. Je tam riziko, ze ked sa berie ta synteticka kyselina listova, ze telo to nevie premienat na aktivnu formu, a vznikaju tam neziaduce ucinky (samozrejme homocystein sa kvoli tomu nehne)... vtedy treba pouzit folat - aktivnu formu.
Ta obava z predavkovania niacinom je opodstatnena. Vela ludom to sposobuje aj zaludocne tazkosti. Prave preto je najlepsi b-komplex okolo davky 25, respektive, ze je to nastavene individualne na kazdy b-vitamin. B-12 najlepsie, keby tam ani nebol, lebo lepsie je doplnat ho pod jazyk.
A co sa tyka B6- tam by som radsej bral mensie davky, ale aktivnej formy 5-P-5
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute ... -Caps/1642
Takisto dobry B-komplex by mal maj aj cholin a insitol aj PABA.
Dobrý den Jardo,
mám dotaz ohledně braní vitamínů. Byla jsem na krvi zjistit si homocystein a tam mi řekli, že mám brát vitamíny B před jídlem, což Vy doporučujete po jídle a naopak hořčík a zinek po jídle, což Vy doporučujete ráno na lačno. Poněvadž se mi osvědčily Vaše rady, spíš bych sázela na Vás
, na druhou stranu tamní doktoři mi přijdou docela solidní, fakt teď nevím, jak to mám tedy brát. Taky mi bylo řečeno, že vitamíny B ničí v těle vitamín C, takže se nemají brát najednou, ale B ráno a večer a C v poledne.
Předem děkuji za odpověď,
Jana
Tip na aktivnu kyselinu listovu
http://www.iherb.com/product-reviews/So ... 13961/?p=1
mám dotaz ohledně braní vitamínů. Byla jsem na krvi zjistit si homocystein a tam mi řekli, že mám brát vitamíny B před jídlem, což Vy doporučujete po jídle a naopak hořčík a zinek po jídle, což Vy doporučujete ráno na lačno. Poněvadž se mi osvědčily Vaše rady, spíš bych sázela na Vás
, na druhou stranu tamní doktoři mi přijdou docela solidní, fakt teď nevím, jak to mám tedy brát. Taky mi bylo řečeno, že vitamíny B ničí v těle vitamín C, takže se nemají brát najednou, ale B ráno a večer a C v poledne.
Předem děkuji za odpověď,
Jana
No ono dost záleží na formě té látky, například hořčík, může být oxid, chlorid, citrát, malát, taurát, glycinát a já nevím jaký ještě a každý funguje jinak, tedy je klidně možné, že moje rady se nekryjí s jejich, protože každý doporučujeme něco jiného. Podobně to platí pro vitamín C, těch taky více forem a chovají se odlišně. Čistě teoreticky by to mělo být naprosto jedno, protože v jídle je přijímáte najednou s jídlem, tedy ani před, ani po. Pokud chcete zavolejte a upřesníme vše co je třeba.
Položka.............................. Denní dávka léčebná 60 dní
Vitamín B6...........................100 mg
Vitamín B9 Kyselina listová........5000 mcg
Vitamín B12.........................1500 mcg
Vitamín B2.......................... 50 mg
Zinek.................................50 mg
Hořčík................................400 mg minimálně
Lecitin................................10 g
Dobrý den, chci snížit hladinu homocysteinu, měl jsem jí vysokou a pochybuji, že se to zlepšilo (crohn ve špatném stavu).
Chci použít toto Vaše doporučení. Psal jste, že nejlepší je nakoupit vitamíny přímo v Americe, máte tip na konkrétní eshop, kde bych vše sehnal pohromadě? V obchodech ČR mám dojem, že vše je smíchané dohromady, tudíž se dávkování stává složitější...
Píšete zde např vitamín B6 100 mg denně...to znamená, že bych měl každý den spolykat toto jedno balení? http://www.puritan.com/puritans-pride-b ... ?scid=6831 . Výrobků je velmi mnoho a Vy jistě máte zkušenosti s těmi, které za něco stojí, prosím vás tedy o radu, nerad bych nakoupil něco, co nebude funkční. K této sestavěí si ještě přidám gel aloe vera, který mi hodně lidí doporučovalo. Moc Vám děkuji ![]()
Po doporučení eshopu zde hodím odkazy na konkrétní produkty, abych se ujistil, že kupuji správně.
Jen tak přemýšlím, jestli by nestačilo na srovnání homocysteinu brát denně 2-3 lžíce pivovarských kvasnic pro koně a 3 listy kapusty ![]()
Chci použít toto Vaše doporučení. Psal jste, že nejlepší je nakoupit vitamíny přímo v Americe, máte tip na konkrétní eshop, kde bych vše sehnal pohromadě? V obchodech ČR mám dojem, že vše je smíchané dohromady, tudíž se dávkování stává složitější...
Píšete zde např vitamín B6 100 mg denně...to znamená, že bych měl každý den spolykat toto jedno balení? http://www.puritan.com/puritans-pride-b ... ?scid=6831 . Výrobků je velmi mnoho a Vy jistě máte zkušenosti s těmi, které za něco stojí, prosím vás tedy o radu, nerad bych nakoupil něco, co nebude funkční. K této sestavěí si ještě přidám gel aloe vera, který mi hodně lidí doporučovalo. Moc Vám děkuji ![]()
Po doporučení eshopu zde hodím odkazy na konkrétní produkty, abych se ujistil, že kupuji správně.
To jste to nějak pomotal, tu tabletu by jste si vzal pochopitelně pouze jednu, optimálně rozdělenou do třech dílčích dávek za den. Jinak rozepisovat se zde co a jak kde koupit, to je na knihu a tolik času nemám. Klidně mě zavolejte a vysvětlím vše potřebné. Nechápu proč každý do sebe musí lít tu aloe, já na ní nevidím nic pozitivního pokud neberu v potaz provizi prodejce.
Tak možná i stačilo, nakonec za našich předků homocystein také nikdo nerovnal pomocí pilulek, ale zase na druhou stranu jídlo se ještě dalo jíst, mělo v sobě důležité nutrienty a stresu asi také nebylo tolik, tedy třeba to dnes již postaru nepůjde, nebo možná blbě.
Nevím, zda-li již to zde bylo: http://www.prvopodstata.com/2016/01/02/5778/ každopádně opakování matka moudrosti ![]()
Rozhovor moderátorky Drtinové s doktorem - primářem Erbenem
Tak jistě, jak se do zdraví namontuje i kšeft, většinou z toho nekouká nic dobrého.
Tento pořad je celkem cíleně mazán z většiny serverů, asi to bude mít nějaký důvod, nebo že by náhoda?
Zdravím, nedávno jsem zahlédl na tomto foru příspěvek, že Vit B3 zvyšuje hladinu Homocysteinu. Ted už tento příspěvek nemohu dohledat. Mohli byste se k tomu prosím vyjádřit?
Já beru sadu béček na snížení homocysteinu -B9,B6,B12 a rovnou si k tomu přihazuju i B3, dělám chybu?
děkuji
Zdravím ![]()
Tak jsem bral po dobu 3. měsíců vytamíny dle MUDr. Karla Erbena, viz. tabulka.
měl jsem HCI 11,7. Před týdnem jsem byl znovu na testu a výsledek 11,9 . . .
Myslíte že když jsem bral v té době i 4 týdny antibiotika a další 4 týdny nějaká chemoterapeutika na zánět prostaty tak to ovlivnilo výsledky ??? Rovněž jsem někde četl o kyselině listové že podporuje zánět. Je to možné? Po měsíci užívání vitamínů a kyseliny listové se mi rozjel. Dávka zinku v tabulce se mi zdá jako nedostatečná!
T A B U L K A:
P.č. Přípravek Obsah tableta ráno poledne večer poznámka
1. Kyselina listová – Folic-Pharma Nord 400 Mikrog. 1tbl. 1 1 20 min. před jídlem
2. B6 Pyridoxin 20 Miligr. 1tbl. 1 1 20 min. před jídlem
3. B12 500 Mikrog. 1tbl. 1 - 20 min. před jídlem
4. B2 Ryboflavin 10 Miligr. 1tbl. 1 1 20 min. po jídle
5. Zinek 15 Miligr. - - 1tbl. Po jídle
6. Magnesii lactiti 0,5 (Medicamenta) 0,5 1tbl. 1 1 Po jídle
7. Lecithin 1200 Mikrog. 1200 Mikrog. 1kaps. - - Během jídla
Kys. listová, B6, B12 se berou 20 minut před jídlem a B2 až po jídle protože jinak by se umenšovala účinnost, kdyby se sešla s kys. listovou v žaludku.
Prima večer přeje benda
jeste trochu premyslim o te kyseline listove a ingrediecich v tech tobolkach..
hlavne se mrknete na ty ingredience od pharma Nord-folic co doporucuje Erben..
To me hlava nebere fakt!!!
Jak tohle obejit to je taky vec-)
Dejme tomu,ze chci najit kyselinu listovou aby mela co nejmene prisad..
Kdyz si vemu Swanson Folic acid 800mcg tak tam je toto: Other ingredients: Rice flour, gelatin, calcium palmitate... tot vse..
dobra-mouka z rejze bude asi modifikovana ale oproti pharma nord to zni lip-)
Pak zas ale na Pharma Nord pisou ze jejich bioaktivní Folic obsahuje folacin který se v zažívacím traktu velmi dobře vstřebává.
Myslej tim folacinem vlastne folat?Metafolin??5-Methyltetrahydrofolic Acid?Nebo co je to folacin??Na palici fakt..
Kdyby ano tak to zas nesplnuje Swanson folic acid 800mcg a pokud tedy budem chtit tu stejnou formu kys.listove jako je ve pharma nord ale od swansonu tak by to byl Swanson folate (5-Methyltetrahydrofolic Acid)
No a ted mame dalsi problematiku a to folid acid vs folate
Co vim od Jardy tak folat nebo takto premeneny becko by se melo brat pouze v pripade,ze vase telo neumi premenit klasický becka a mate genetickou poruchu.V tomto pripade si musite vzit treba misto Thiaminu Benfotiamin.To same plati tedy asi i u kyseliny listovy.
Jestli to tak je tak nerozumim proc doporucuje Erben vlastne aktivovanou formu kyseliny listovy kdyz nevi jestli umi vase telo normalni kyselinu listovou premenit..
Omlouvam se vam,jestli to pisu blbe ale mam v tom chaos-)
Rozhodne Erbena si vazim..
Kdyz si vemu ze nektery lidi maj homocystejn fakt nad rámec a kyseliny listovy musi snist opravdu hodne a dlouhodobe tak ty ingredience u pharma nord jsou fakt nevhodne a zase se zamorujete jinak-)A to mate jen jeden druh vitaminu na snizeni homocysteinu.Vemte si dalsi ingredience v B6 a B12..
Jardo kdyby vy jste mel zvolit mezi folic acid od Swansonu nebo od Pharma Nord tak do ceho by jste sel?
Já beru sadu béček na snížení homocysteinu -B9,B6,B12 a rovnou si k tomu přihazuju i B3, dělám chybu?
děkuji
To asi ano, B3 skutečně dost zvedá jeho hladinu i když hodně záleží na dávkování, třeba 50 mg denně asi nebude tolik vadit.
Kys. listová, B6, B12 se berou 20 minut před jídlem a B2 až po jídle protože jinak by se umenšovala účinnost, kdyby se sešla s kys. listovou v žaludku.
Prima večer přeje benda
Tak na každého normální béčka nezabírají, pokud by jste měl genetickou poruchu MTHFR musí se dodávat speciální doplňky, ale to nejde dělat bez jistoty, že ten problém máte. Jinak zinek zase likviduje měď, tedy u větších dávek musíte vědět jak jste na tom s mědí a folát se opravdu v některých studiích dává do souvislosti se zánětem i když je otázkou, zda by totéž dělal, pokud by se souběžně bral kolagen, nebo glycin.
hlavne se mrknete na ty ingredience od pharma Nord-folic co doporucuje Erben..
To me hlava nebere fakt!!!
Jak tohle obejit to je taky vec-)
Dejme tomu,ze chci najit kyselinu listovou aby mela co nejmene prisad..
Kdyz si vemu Swanson Folic acid 800mcg tak tam je toto: Other ingredients: Rice flour, gelatin, calcium palmitate... tot vse..
dobra-mouka z rejze bude asi modifikovana ale oproti pharma nord to zni lip-)
Pak zas ale na Pharma Nord pisou ze jejich bioaktivní Folic obsahuje folacin který se v zažívacím traktu velmi dobře vstřebává.
Myslej tim folacinem vlastne folat?Metafolin??5-Methyltetrahydrofolic Acid?Nebo co je to folacin??Na palici fakt..
Kdyby ano tak to zas nesplnuje Swanson folic acid 800mcg a pokud tedy budem chtit tu stejnou formu kys.listove jako je ve pharma nord ale od swansonu tak by to byl Swanson folate (5-Methyltetrahydrofolic Acid)
No a ted mame dalsi problematiku a to folid acid vs folate
Co vim od Jardy tak folat nebo takto premeneny becko by se melo brat pouze v pripade,ze vase telo neumi premenit klasický becka a mate genetickou poruchu.V tomto pripade si musite vzit treba misto Thiaminu Benfotiamin.To same plati tedy asi i u kyseliny listovy.
Jestli to tak je tak nerozumim proc doporucuje Erben vlastne aktivovanou formu kyseliny listovy kdyz nevi jestli umi vase telo normalni kyselinu listovou premenit..
Omlouvam se vam,jestli to pisu blbe ale mam v tom chaos-)
Rozhodne Erbena si vazim..
Kdyz si vemu ze nektery lidi maj homocystejn fakt nad rámec a kyseliny listovy musi snist opravdu hodne a dlouhodobe tak ty ingredience u pharma nord jsou fakt nevhodne a zase se zamorujete jinak-)A to mate jen jeden druh vitaminu na snizeni homocysteinu.Vemte si dalsi ingredience v B6 a B12..
Jardo kdyby vy jste mel zvolit mezi folic acid od Swansonu nebo od Pharma Nord tak do ceho by jste sel?
Na to nedovedu odpovědět s jistotou, ale vzhledem k tomu že Dr. Erben dříve doporučoval běžného folátu cca 5000 mcg a nyní tohoto pouze 400 mcg, patrně tím řeší možné předávkování methylfolátem, nicméně to by mu stejně nemuselo u některých lidí vycházet, ten se v těle kumuluje a pak nahodí úzkosti. Druhá možnost je že prostě došel k závěru, že tak vysoké dávky není potřeba ordinovat a stejně nevíme na čem jsme.
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tímto výrobkem na snižování homocysteinu? http://eshop.farmax.cz/bumet-tbl-30/
Poměrně slabé a drahé, tedy třeba jako udržovací dávka a to ještě pouze u lidí kteří jedí maso, té B12 je tam opravdu málo a také B6 nic moc. Obvyklé dávkování je mnohem vyšší i u udržovací dávky, vitamín B6 20mg, vitamín B9 Kyselina listová 400mg, vitamín B12 500mg. Léčebné dávky jsou zpravidla ještě mnohem vyšší a to v násobcích, dle naměřeného stavu.
Vyhodene peniaze. Kyselinu listovu neber, ta je dokonca v mnoho pripadoch nebezpecna.
Precitaj si tento clanok:
http://www.paleolit.sk/je-cas-bit-na-po ... nterakcie/
Co sa tyka B12, na znizenie homocysteinu musis brat methylcobalamin:
http://freshbeetle.com/methylcobalamin- ... cobalamin/
Poslouchal jsem přednášku, kde zaznělo, že vegetariáni mívají nízký homocystein, máto s tímhle někdo zkušenosti?
Tak docital som sa, ze cyanocobalamin, bezna synteticka forma vitaminu B12, ktora sa pouziva v doplnkoch, situaciu s homocysteinom este zhorsuje:
http://www.naturalnews.com/032766_cyano ... _B-12.html
Je tam spomenute, ze telo ho musi v peceni premenit na methylcobalamin, a na ten potrebuje molekulu z methyl-group, ktoru telo pouziva na eliminovanie homocysteinu.
Cize jednoznacne treba doplnat methylcobalamin, nie cyanocobalamin.
Dobre by bolo doplnat aj adenosylcobalamin, co je druha aktivna forma vitaminu B12, ktoru telo pouziva.
Funguje to tak bezne, ze z hydroxycobalaminu, ktory sa bezne v prirode vyskytuje a produkuju ho aj bakterie v creve, vyrobi bud methylcobalamin alebo adenosylcobalamin. Otazne je, ci aj na tuto premenu netreba methyl-group molekulu. Proste naistejsie, bohuzial najdrahsie, bude doplnat methylcobalamin aj adenosylcobalamin.
Co sa tyka B12, na znizenie homocysteinu musis brat methylcobalamin:
http://freshbeetle.com/methylcobalamin- ... cobalamin/
Ahoj Xione , je tenhle multimineral-multivitamin v pohodě ?Myslim tím kvalitu. http://www.onefit.cz/reflex-nutrition-nexgen-60-kapsli. díky Pavel
Ahoj, otazky davaj radsej do temy "vitaminy". Toto ,co sa pytas sa netyka homocysteinu.
Co Ti budem hovorit, otazka, ktoru sa pytas nieje dobre postavena. Ano, obsahuje niektore dobre formy, ale tak malo, ze je to ekvivalentne tomu, ako keby si nic nebral. Takto sa oblbuje zakaznik.
Priklad... predstav si, ze chces natankovat auto... dojdes na pumpu a pytas sa, ci maju kvalitny benzin. Povedzme ze maju, zaplatis si plnu nadrz, ale daju ti ho len par kvapiek. Je to ekvivalentne tomu, akoby si vyhodil peniaze. Ak chces vobec jazdit, lepsie natankovat menej kvalitny benzin, a plnu nadrz, nech mozes aspon vobec jazdit. Samozrejme, nieje to dobry priklad, ide o to, ze platis zbytocne vela za malo muziky. Napriklad, vitaminu K2 tam ma 5mcg v 2 tabletach... no a denna davka je 90-120. Toho b12 je tam zalostne malo. Chcelo by to aspon 300mcg.
Takisto, tie mnozstva su na 2 tabletky, cize na 30 dni davok, a platis v podstate 12 eur.
Porovnaj to s Two-Per-Day, od Life extension, kde ti staci 1 tableta, a uz v nej mas toho celkovo viac. No a za 15 eur to mas na 120 dni. Cize asi 3,5x lacnejsie, a navyse, lepsie formy a lepsie davky. Teda davky, ktore uz aj na nieco su ,aby som bol presny.
Toto je ta zla vec, ako zakerne klamu tito predajcovia a reklamuju si to, ako keby predavali nieco dobre.
Ten multivitamin by som bral, keby stal takych 100kc, nie 300kc. Ak iny nemas, tak ber tento, ale hovorim ti, ze preplacas asi 3 nasobne. Ved z iherbu sa da objednavat ako nic, tak preco si nekupit two-per-day? Najlepsie by bolo, keby zacali vsetci kupovat len tento, hoci uz teraz byva vypredany, ostatni vyrobcovia by sa museli spametat, a zvysit kvalitu a davky.
PS. Probiotika v multivitamine su dalsi trik... je to absolutn nanic. Multivitamin musis brat po jedle, ale probiotika sa musia brat nalacno. A 100 milionov CFU je absolutne nic. POtrebujes aspon par miliard CFU, cize tak 50x viac. Dobre probiotika maju ale aspon 10 miliard CFU, niektore aj 30... cize to je uz 300x viac. Navyse, do 2 hodin v zaludku su probiotika mrtve, maloktory kmen vie prezit viac ako 2 hodiny v zaludku. Drtiva vacsina zdochne do pol hodiny. Neprezije z nich nic, ani 0,1%. V testoch sa to oznacuje, ako non-detectable... teda ze nevedia najst ani 1 zivu kulturu pri zbeznom hladani.
Cize... absolutne len reklamny tah. Je to presne ako s tymi par kvapkami benzinu... zaplatis 12 eur a oni ti daju par kvapiek benzinu... sice super kvalitneho, ale auto ti aj tak nepojde.
To bych si tvrdit nedovolil, oni nemají ve stravě vitamín B12 a bez něj to nefunguje, tedy vegetarián by ho musel určitě dodávat. Navíc jde pouze o vegetariána, který nemá poruchu genu MTHFR, ale pokud ji mít bude, tak to stravou stejně moc neovlivní.
Je tam spomenute, ze telo ho musi v peceni premenit na methylcobalamin, a na ten potrebuje molekulu z methyl-group, ktoru telo pouziva na eliminovanie homocysteinu.
Cize jednoznacne treba doplnat methylcobalamin, nie cyanocobalamin.
Dobre by bolo doplnat aj adenosylcobalamin, co je druha aktivna forma vitaminu B12, ktoru telo pouziva.
Funguje to tak bezne, ze z hydroxycobalaminu, ktory sa bezne v prirode vyskytuje a produkuju ho aj bakterie v creve, vyrobi bud methylcobalamin alebo adenosylcobalamin. Otazne je, ci aj na tuto premenu netreba methyl-group molekulu. Proste naistejsie, bohuzial najdrahsie, bude doplnat methylcobalamin aj adenosylcobalamin.
Tak jistě, ideální stav je prostě si ten vitamín normálně vyrábět ve střevě pomocí vlastních bakterií, ale jde o bakterie z hlíny a tu dnes v našich podmínkách nejí skoro nikdo. Každý vše vyblejská v saponátu, aby nedejbože nějaká bakterie nepřežila a pak se divíme.
Dobrý den pane Zajíčku,
trpím zažívacími problémy již od roku 2010, kdy se objevily příznaky tlaku v břiše a říhání. Tehdy jsem prošel fibroskopií, sonem břicha, kolonoskopií, rozborem krve. Nikde nic objektivního nezjištěno. Závěr syndrom dráždivého tračníku. Loni na podzim se tyto problémy zhoršily. Objevila se silná bolest pod hrdní kostí - vyšetření fibroskopie až do duodena (D2) - zjištěn reflux jícnu, ostatní nález normální. Dostal jsem Controloc (rabeprazolum) - na protonovou pumpu. Bolest u hrudní kosti ustoupila, nicméně se dosti zhoršil tlak v celé oblasti břicha, v nadbřišku, kde mám často tupou bolest, přetrvávají. Velmi často říhám (zvlaštní i po vypití vody). Hlad ale mám a celkem i chuť k jídlu. K tomu únava, malátnost, vyčerpanost, slabost jako když z člověka vysají energii. Do půl a ž hoďky po jídle se mi chce strašně spát. I přes celkem relativní spánek se budím unavený. Řekl bych, že se ty potíže těmi prášky zhoršily, ale po vysazení (po 3 měsících) ke zlepšení, kromě té bolesti na konci pod hrudní kostí, nedošlo. Mohla mi ta látka rabeprazolum ovlivnit/poškodt něco jiného? Podstoupil jsem vyšetření krve, sono a CT břicha - nález normální. Čeká mě ještě kolonoskopie.
Protože vidím, že nelze nic objektivního najít přes mé velké obtíže, nechal jsem si vyšetřit homocystein. Naměřená hodnota je 15,1 (je mi 37 let). V poradně CCH mi řekli, že můj zdravotní stav a popsané problémy ukazují na počáteční stav autoimunitního onemocnění.
Předepsali mi toto: 1.skupina
kys. listová (folic, pharma nord) - 1600mcg/den
B6 - 80mg/den
B12 - 1500mcg/den
B2 - 40mg/den
Zinek - 15mg/den
Magnesii Lactici 0.5
Lecithin 1200
Dále 2.skupina: aloe vera freedom, colostrum impact a direct, probiotic 12, reishi, probalance (minerály pro udržování acidobazické rovnováhy) a pokud budu chtít, tak mind master, vše od LR
Vše na 2 měsíce. Na konci tohoto období znovu na krev.
Chtěl bych znát váš názor na celou věc. Může mi toto všechno pomoci od mých problémů a to ne jenom dočasně jako antibiotika a po dobrání to do týdne je zpět? Pravda, že mi bylo řečeno, že v nějaké míře to budu muset užívat již doživotně. Co se týče té druhé skupiny od fy LR, co z toho je nezbytně nutné pro doplnění/podporu první skup., tak aby to fungovalo? Probiotika, minerály? Případněte můžete doporučit?Je to přímo šíleně drahé od té fy LR. To co by bylo vhodné, lze to nahradit něčím finančně dostupnějším od jiného výrobce? U první skupiny mi bylo řečeno, že si mám koupit od daného výrobce akorát kys. listovou a hořčík, ostatní je prý jedno. Vídím, že tady na foru se rozebírají různé formy - lepší/horší, popravdě řečeno se v tom nevyznám, tak budu rád za každou radu.
Předem děkuji.
Jindra
Dovod, preco sa methylfolatu berie len 400-800mcg, je ten, ze ma cca 4-5x vyssiu bioavabilitu, ako synteticka kyselina listova. Tuto informaciu som kdesi cital, ale neviem to znovu najst. Nepoznacil som si to. Cize 1mg methylfolatu nahradi 5mg kyseliny listovej. Musi to byt oznacene ako 5-MTHF, Quatrefolic, co je 4-ta generacia folatu.
http://www.quatrefolic.com/generationsFolate.php
Chemicke oznacenie je (6S)-5-methyltetrahydrofolate glucosamine salt.
Niekomu ale moze byt aj tych 800mcg vela, vtedy staci brat 400mcg. Viac ako 1g methylfolatu je podla mna zbytocne a prilis riskantne uzivat.
Dalsiu informaciu, ktoru son nasiel, kedze niektorym ludom methylfolat sposobuje neziaduce ucinky, je, ze niekedy pomoze prestat brat methylcobalamin, a nahradit ho hydroxycobalaminom. (mozno bude fungovat aj adenosylcobalamin). Niekedy pomoze aj niacin.
http://dramyneuzil.com/methylfolate-makes-me-crazy/
http://www.drsinatra.com/the-ideal-homo ... ac-health/
For a high homocysteine level, I suggest taking the following:
800 mcg of folic acid,
40 mg of vitamin B6
200 mcg of vitamin B12 daily
If this doesn’t work (because of the genetic defect), you can consider switching to a methyl folate supplement, such as metafolin, the most highly bioavailable form of folic acid (not to be confused with the diabetes medication Metformin). I normally recommend 800 mcg daily.
If metafolin doesn’t normalize your homocysteine level, you can add oral B12 in the form of methylcobalamin (2–5 mg daily).
trpím zažívacími problémy již od roku 2010, kdy se objevily příznaky tlaku v břiše a říhání. Tehdy jsem prošel fibroskopií, sonem břicha, kolonoskopií, rozborem krve. Nikde nic objektivního nezjištěno. Závěr syndrom dráždivého tračníku. Loni na podzim se tyto problémy zhoršily. Objevila se silná bolest pod hrdní kostí - vyšetření fibroskopie až do duodena (D2) - zjištěn reflux jícnu, ostatní nález normální. Dostal jsem Controloc (rabeprazolum) - na protonovou pumpu. Bolest u hrudní kosti ustoupila, nicméně se dosti zhoršil tlak v celé oblasti břicha, v nadbřišku, kde mám často tupou bolest, přetrvávají. Velmi často říhám (zvlaštní i po vypití vody). Hlad ale mám a celkem i chuť k jídlu. K tomu únava, malátnost, vyčerpanost, slabost jako když z člověka vysají energii. Do půl a ž hoďky po jídle se mi chce strašně spát. I přes celkem relativní spánek se budím unavený. Řekl bych, že se ty potíže těmi prášky zhoršily, ale po vysazení (po 3 měsících) ke zlepšení, kromě té bolesti na konci pod hrudní kostí, nedošlo. Mohla mi ta látka rabeprazolum ovlivnit/poškodt něco jiného? Podstoupil jsem vyšetření krve, sono a CT břicha - nález normální. Čeká mě ještě kolonoskopie.
Protože vidím, že nelze nic objektivního najít přes mé velké obtíže, nechal jsem si vyšetřit homocystein. Naměřená hodnota je 15,1 (je mi 37 let). V poradně CCH mi řekli, že můj zdravotní stav a popsané problémy ukazují na počáteční stav autoimunitního onemocnění.
Předepsali mi toto: 1.skupina
kys. listová (folic, pharma nord) - 1600mcg/den
B6 - 80mg/den
B12 - 1500mcg/den
B2 - 40mg/den
Zinek - 15mg/den
Magnesii Lactici 0.5
Lecithin 1200
Dále 2.skupina: aloe vera freedom, colostrum impact a direct, probiotic 12, reishi, probalance (minerály pro udržování acidobazické rovnováhy) a pokud budu chtít, tak mind master, vše od LR
Vše na 2 měsíce. Na konci tohoto období znovu na krev.
Chtěl bych znát váš názor na celou věc. Může mi toto všechno pomoci od mých problémů a to ne jenom dočasně jako antibiotika a po dobrání to do týdne je zpět? Pravda, že mi bylo řečeno, že v nějaké míře to budu muset užívat již doživotně. Co se týče té druhé skupiny od fy LR, co z toho je nezbytně nutné pro doplnění/podporu první skup., tak aby to fungovalo? Probiotika, minerály? Případněte můžete doporučit?Je to přímo šíleně drahé od té fy LR. To co by bylo vhodné, lze to nahradit něčím finančně dostupnějším od jiného výrobce? U první skupiny mi bylo řečeno, že si mám koupit od daného výrobce akorát kys. listovou a hořčík, ostatní je prý jedno. Vídím, že tady na foru se rozebírají různé formy - lepší/horší, popravdě řečeno se v tom nevyznám, tak budu rád za každou radu.
Předem děkuji.
Jindra
Zda tím odstraníte veškeré zmíněné problémy to nevím, spíše se domnívám že asi ne, ale pokud jde o hladinu homocysteinu s tím by ta 1. skupina hnout měla. Pokud jde o 2. skupinu, to vidím jako vyhazování peněz, to s homocysteinem ani s tím co zmiňujete podle mě nehne a vyhodíte mnoho peněz zbytečně.
Co poviete na tuto kombinaciu
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best ... Caps/38067
http://www.iherb.com/Solgar-Vitamin-B6- ... lets/48607
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Quic ... lets/55222
http://www.iherb.com/Solgar-Vitamin-B2- ... lets/13514
http://www.iherb.com/Life-Extension-Mag ... Caps/47676
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best ... Caps/38067
http://www.iherb.com/Solgar-Vitamin-B6- ... lets/48607
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Quic ... lets/55222
http://www.iherb.com/Solgar-Vitamin-B2- ... lets/13514
http://www.iherb.com/Life-Extension-Mag ... Caps/47676
Tak proč ne, ale většinu těchto přípravků zde koupíte asi levněji a fungují také. Ono to ani není o nějaké kombinaci, ale o tom co opravdu je příčinou toho že máte nějaké hodnoty zvýšené. Třeba u poruchy MTHFR, vám to fungovat nebude.
Dobry den, dnes mi ukazaly vysledky krve homocystein 28,04.
Dlouhodobeji jsem mel hypofunkci stitne zlazy, nyni diky temto strankam celkem v norme. Leta se mi nedaří snizit prolaktin, mám ho stale kolem 40. Ale nejvyse jsem ho mel kolem 85, takze pokracuji bez léků. Myslim ze se nejak váže s testosteronem, ten mam kolem 11. Tedy nic moc, strava snad v norme, Vitamix, Angel, kazdy den trochu skrobu, bez masa, klystyry atd. Uz nevim co dal, ted docela nahodou napsan pri odberech homocystejn a takove cislo. Doporuceno Two per day. Urcite si to koupim, ale co prosim jeste zkouset dál? Doplnuji chlorid hořecnaty..
Necitim se v porovnani s dřívějšími léty až tak spatne, ale zdravy také ne. Před léty jsem byl nekolik mesicu na syntet. lecich a malem jsem ohybal kolejnice. Prolaktin byl pod 17, tedy v norme a testost.snad kolem 20. To byl život...Docela po tech pocitech toužím, ale chci vydržet. Svepomoci jsem si pomohl s boreliozou i dalsimi vecmi (tedy s pomoci Jardy.)Prijde mi to poctivejsi, nez se huntovat zase jinak..
Mate jeste nejakou radu?
Tam je více možných příčin a je dobré řešit tu pravou. U hodně lidí se ta hladina upraví pouze dodáváním sestavy vitamínů která zde byla mnohokrát uvedena, ale funguje i dodávání HCl, snižuje je ho kolagen, glycin, acetylcystein a mnoho dalších postupů, ale může jít i o genetickou mutaci MTHFR a to pak vyžaduje speciální doplňky.
Stačí si nechat udělat laboratorní test na homocystein a v případě, že je vysoký, začít užívat sestavu vitamínů, nebo je potřeba nechat si otestovat i jednotlivé vitamíny v laboratoři?
Dobry den. Po mesici jsem byl na kontrolni odber a Homocystein 10,7. Beru kombinace dr Erbena. Byl jsem na jeho detaš. pracovisti pobliz meho bydliste. Mam velikou radost, asi mi chybely vitaminy, a to jsem si myslel ze vedu tak zdravy zivot.
Mam vsak hypofunkci stitne zlazy a velmi vysoky prolaktin. S tim asi vitaminy nic neudelaji. Uzivam guar.kasicku, snazim se topit jak to jde..ale mozna vim pořád malo. I vařene žampiony jak mi radil Jarda...Uvitam každou radu. Nechci se vratit k umelym lekum.. Dekuji
By si sa divil, ako by ti kvalitné hovädzie mäso či divina pomohli.... Alebo domáce kuracie, v kefíre 3 či viac dní marinované bravčové..... Zas jeden, ktorý naletel, že mäso škodí zdraviu. Akurát tak kuracie napichané antibiotikami...
Popravde bez masa jsem byl mnoho let a to vylozene z etickych duvodu. Ted nekolik mesicu minimalne jedenkrat tydne maso jím. Ale presne jak pises, velice si hlidam zdroj. Mame svoje slepice, takze v prumeru 7 vajec týdne snim. Prave ted jsme koupili domaci hovezi.. Ale asi se to nestane uplne samozrejmosti, ze se budu cpát masem. ..mozná si ale zvyknu, pokud by mi to melo pomoci.
Je lepší udělat ještě B12 a folát protože mnohdy stačí brát pouze něco.
Pokud štítná nereaguje na doplňky může být na vině nízký progesteron, tedy otestovat hormony a případné rozhození porovnat.
By si sa divil, ako by ti kvalitné hovädzie mäso či divina pomohli.... Alebo domáce kuracie, v kefíre 3 či viac dní marinované bravčové..... Zas jeden, ktorý naletel, že mäso škodí zdraviu. Akurát tak kuracie napichané antibiotikami...
Minimalne bravcove je absolutny humus, to by som nejedol, ako prve by som to vylucil este aj ako masozrut. Maso je humus vzdy... ked kupujes bio maso, zase maju tie zvierata parazity. Sice ich zabijes tepelnou upravou, ale predstava, ze jes upecene vajicka parazitov a hnusne cervy, to asi nebude to prave orechove. Kludne sa pozri, co jes:
https://www.youtube.com/watch?v=9MxI2bMwFNE
dobru chut...
XION, si uplne zmagoreny. Vyslovene ti PRAJEM z celeho srdca sa ocitnut v divocine (napr. Yukon, na mesiac), aby si tam bol s nejakym partakom, a bol by som k vam stedry - nechal by som vam rozne zbrane na lov. Ciata priroda... Tri krat hadaj co by si tam jedol... Len mäso, nic ine by nebolo na vyber... A to prakticky v kazdej oblasti mimo tropov. Ty mimo realitu zijuci clovek...
Prosím vás, nevíte někdo, kde si v Praze nechat udělat homocystein aby byla jistota rychlého zpracování a kvalitních výsledků? Děkuji
Edit: tak si i odpovím, kdyby to někdo taky potřeboval - Aesculab na Budějovické má laboratoř ve stejné budově jako odběrové místo a výsledky mi zaslali online už za 4 hodiny po odběru, takže to nikde dlouho neleželo.
Minulý rok som tiež riešil Hcy. Zistili mi hodnotu 18,9 - podľa doktora je to cit. "klinicky nevýznamné". V prvom rade musím poznamenať, že niektoré hodnoty markérov (testosterón, homocysteín, štítna žľaza, diabetes mellitus ap.) sú stanovené na "nezdravej" populácii, čiže podľa mainstream dr. je jednooký človek úplne (ale že úplne) zdravý - medzi slepými
. A potom to konštatovanie, že nič sa nedeje, aj keď som mimo normu - čo by malo znamenať, že to treba riešiť - úplná katastrofa.
Následne som si dal spraviť genetický test na polymorfizmus mtfhr a zistili mi mutáciu C667T, homozygot (= kópia od oboch rodičov, aby som to nemal na koho zvaliť
). A mohol som sa čudovať, prečo mi acidum folicum (kys. listová) a cyanocobalamin (b12), ktoré mi naordinovala iná dr., nefunguje. Takže takto dnes funguje mainstream medicína...
Následne som si dal spraviť genetický test na polymorfizmus mtfhr a zistili mi mutáciu C667T, homozygot (= kópia od oboch rodičov, aby som to nemal na koho zvaliť
). A mohol som sa čudovať, prečo mi acidum folicum (kys. listová) a cyanocobalamin (b12), ktoré mi naordinovala iná dr., nefunguje. Takže takto dnes funguje mainstream medicína...
No a to můžete být rád že patříte mezi alternativní a konspirativní teoretiky kteří naslouchají šamanům jinak by jste byl v pohodě v problému a nevěděl kudy z toho ven.
Rozumiem vám, Jarda, len je podľa mňa smutné, že ak chce byť človek dnes zdravý (mám na myslí, že sa tak cíti), tak sa nesmie 100% spoliehať na ZDRAVOtníctvo.
HCy okrem trojky B6, B12 a folátov redukuje aj betain (červená repa), ktorý vzniká z cholínu (vajcia, lecitín). To by vysvetľovalo, prečo sa neviem dožrať vaječného žĺtka a konzumácia cvikly s mäsom má blahodárne účinky (to bude zrejme znížením pH v žalúdku). S extraktom lecitínu nemam žiadne skúsenosti. Má niekto klinické skúsenosti, že lecitín (aká dávka) výrazne redukuje Hcy? Čítal som tu, že sa užíva až 10 g denne, dôvod?
HCy okrem trojky B6, B12 a folátov redukuje aj betain (červená repa), ktorý vzniká z cholínu (vajcia, lecitín). To by vysvetľovalo, prečo sa neviem dožrať vaječného žĺtka a konzumácia cvikly s mäsom má blahodárne účinky (to bude zrejme znížením pH v žalúdku). S extraktom lecitínu nemam žiadne skúsenosti. Má niekto klinické skúsenosti, že lecitín (aká dávka) výrazne redukuje Hcy? Čítal som tu, že sa užíva až 10 g denne, dôvod?
Tak lecitin měl ve svých radách na snížení homocysteinu i Dr. Erben který byl zde hlavním propagátorem řešení vysokého homocysteinu. Lecitin funguje jako velice dobrý zdroj cholinu a řeší nejenom homocystein, ale i spoustu dalších problémů. Například vím od jednoho klienta že urputnou lupenku kterou měl celý život vyřešil asi za čtvrt roku vysokým dávkováním lecitinu.
Potvrdilo sa (mi) to, čo som predpokladal - že to s tým hCy predsa len je trochu komplexnejšie ako zjednodušenie na gén MTHFR a suplementáciu vitamínami B6, B12 a folátmi (B9). Ak som priloženú schému pochopil správne plus komentár dr. Ben Lynch, tak ľudia so spomalenou aktivitou (fialová farba) príslušných enzýmov majú zvýšenú aktivitu (oranžová farba) enzýmu BHMT, pomocou ktorého sa metyluje hCy (potrebný cofactor je betaín), teda hCy sa konvertuje na metionín. Takže buď musia užívať vysoké dávky hore uvedených vitamínov alebo suplementujú ideálne betaín, resp. cholín, ktorého derivát je betaín. Alebo konzumujú potraviny s vysokým podielom cholínu (vaječné žĺtka, pečeň), betaínu (červená repa). Z priloženej schémy vyplýva, že aj konverzia cholínu na betaín nemusí byť optimálna a aktivita príslušných génov môže byť nízka.
| Přílohy: |
![]() methylation.png [ 289.71 KiB | Zobrazeno 19289 krát ] |
Právě proto selhává klasická symptomatická medicína protože vůbec neřeší proč daný problém nastal a léčí ho na základě symptomů pouhého důsledku.
Je to ako s dílermi drog - tí sa predsa tiež nesnažia "vyliečiť" narkomanov, ale závislosť v nich radostne podporujú, lebo nevyliečení narkomani sú doživotný zdroj financií. Iba 1 lekár mi odporúčil betaín na hCy (slovom jeden
) a pre zaujímavosť je kolegami a mainstream médiami považovaný za konšpirátora, pretože má pripomienky ku Covid folklóru a upozorňuje na negatíva očkovania
.
Z toho bych jednoznačně usoudil že se jedná o slušného a inteligentního lékaře který nestudoval primárně kvůli prachům a postavení, ale má své řemeslo opravdu rád. Ne všechno se totiž dá vyjádřit v hodnotě peněz, mnohdy radost z toho že pomohu bližnímu může hřát více jak peníze které mě dotyčný je ochoten dát. Značné procento lékařů bohužel zneužívá tento efekt důvěry a uznání k vlastnímu a často ne zrovna malému obohacení, tedy čest těm slušným.
Uvedenou mutaci má velké množství lidí a nijak ji neřeší což netvrdím že je dobře protože riziko z toho určitě vzniká. Vhodné je sledovat si methylaci tedy upravit si stav libovolnou suplementací tak aby jste měl pokud možno parametry homocysteinu srovnané. Lze to ovlivnit pomocí některých vitamínů skupiny B konkrétně B6,9 a 12, hořčíkem, zinkem, lecitinem, glycinem, mědí a pochopitelně srovnáním tvorby HCl.
Aj ja mám mutáciu 667 c-t. HCy mám mierne zvýšený, podľa dr. je samozrejme všetko v poriadku. Vyskúšal som toho veľa, nič nepomohlo. Po konzumácií vaječného žĺtka (cholín) sa cítim lepšie, tak predpokladám, že lecitín by mohla byť odpoveď na tento problém. Tiež mi robí dobre šťava z červenej repy (betaín), ale keďže tiež obsahuje zbytočný cukor a po odšťavení vyhodíte väčšinu obsahu (vláknina) a je s tým zbytočná práca a neporiadok, tak teraz fermentujem a robím kyselú cviklu (pH je nízke kvôli kyselinám, tak prospieva tráveniu). Veľmi mi pomáha pitie kombuchy - to ale nesúvisí s metyláciou.. Fanatici typu dr. Erben nechápu/nevedia, že metylácia má dve cesty (viď. obr. v tomto vlákne) - vit. B6/B12/foláty alebo cholín/betaín. Erben propaguje iba prvý spôsob..
To máte pravdu medicína se vždy drží toho co jde snadno vyrobit a dobře prodat a nemusí to být nejlepší řešení hlavně že to generuje dobrý zisk. Dříve doktor poradil pít pepsinku, napsal recept, lékárník namíchal roztok za pár korun a vše docela slušně fungovalo, ale zisk to negenerovalo tedy již to nikdo nedělá.
Dostatečný příjem vitamínu B2 (jen 1,6mg/den ve studií) dokáže zvýšit aktivitu MTHFR na normální úroveň u homozygotů genu C677T a výrazně snížit homocystein v krvi (až 40% pro jedince s nízkým B2 v krvi). Neplatí pro heterozygoty a zřejmě i pro kombinaci C677T+A1298C.
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.105.580332
Aplikací B2 u homozygotů snížen krevní tlak až o 9,4 mmHG. Zajímavé je, že u zkoumaných homozygotů bylo 50% případů, kde léčba léky snižující tlak selhala.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652302703X
Naměřen výrazný deficit B6 v krvi homozygotů v porovnání s nezmutovaným genem 677 CC.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300908420300742
Homocystein je za mě šedá eminence podílející se na mnoha civilizačních nemocí. Když není spouštěč, má aspoň synergický efekt.
Pro nás mutanty „TT-čkaře“ je to důležitá informace a návod jak se pravděpodobně vyhnout smutnému osudu našich předků na té „správné“ rodinné větvi.
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.105.580332
Aplikací B2 u homozygotů snížen krevní tlak až o 9,4 mmHG. Zajímavé je, že u zkoumaných homozygotů bylo 50% případů, kde léčba léky snižující tlak selhala.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652302703X
Naměřen výrazný deficit B6 v krvi homozygotů v porovnání s nezmutovaným genem 677 CC.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300908420300742
Homocystein je za mě šedá eminence podílející se na mnoha civilizačních nemocí. Když není spouštěč, má aspoň synergický efekt.
Pro nás mutanty „TT-čkaře“ je to důležitá informace a návod jak se pravděpodobně vyhnout smutnému osudu našich předků na té „správné“ rodinné větvi.
Máte ve všem plnou pravdu nicméně zde by se měla ujmout iniciativy a osvěty medicína kterou právě takového informace moc nezajímají protože v zásadě negenerují zisk. Nakonec velký propagátor řešení homocysteinu MUDr Karel Erben nebyl mediálně nijak vysoko hodnocen a dnes o jeho práci prakticky nikde není zmínka.
Moc zajímavé schéma, až nyní pro mne aktuální..... při zvětšení se mi ale rozmaže do nečitelnosti
((
Nemá někdo větší ? Díky.
Mi se to schéma normálně načítá a přečíst lze vše. Možná si obrázek jako soubor a pracovat přímo s uloženým obrázkem.
Jinak při zvýšeném HCY nedoporučuji sypat do sebe vitamíny B6, B9, B12 naslepo v podobě silného B-komplexu a pokud už B-komplex, tak takový, kde jsou B vitamíny v aktivních formách.
Lepší je nechat si změřit hladiny B6, B9, B12 a dostat všechny tyto do cca poloviny normálního rozsahu nebo mírně nad polovinu normálního rozsahu.
Pozor, i B vitamíny se lze předávkovast, zejména B6 je v tomto potenciálně velmi problematický vitamín, takže pokud někdo potřebuje sypat do sebe dlouhodobě B6 ve větším mnnožství, tak je určitě dobré:
- používat aktivní formu (PLP), nikoliv Pyridoxin HCl, protože laboratoř měří přímo PLP a není jisté, že se nezkonvertovaný Pyridoxin HCl nemůže hromadit. Je dokonce hypotéza že toxicitu z nadbytku B6 nezpůsobuje PLP, ale Pyridoxin.
- jednou do roka zkusit nechat změřit hladinu B6 (laboratoř stanovuje přímo PLP) a hlídat si, aby se člověk dlouhodobě nedržel vysoko nad horní hranicí normálního rozsahu.
- hodně pít, protože B-vitamíny sice jsou rozpustné ve vodě a tělo je dokáže vyplavit, ale to platí pouze pouze za předpokladu, že má člověk nadbytek tekutin.
Aktivní forma B9 není kyselina listová, ale folát. Kyselina listová je syntetická forma, které může být kontraproduktivní.
Aktivní forma B12 není cyanocobalamin, ale methylcobalamin.
Možno sú nejaké výnimky, ale v princípe sa B vitamínami nemôžete predávkovať - prebytok jednoduchp vypotíte alebo vyčúrate. Problem suplementácie B-čiek spočíva v tom, že niektoré sú komplementárne (tak ako napr. Zinok s Meďou alebo Sodík s Draslíkom). To znamená, že vyšší príjem jedného B vitamínu môže vymlátiť iný B vitamín, čím sa dostanete do deficitu, čo nechtiac ovplyvní ďalší okruh chemických reakcií.
A potom je tu ešte jeden problém, napr. s tiamínom: nakrátko sa zdravotný stav zlepší, ale po čase sa stav vráti do normálu. Nešťastník si to vyhodnotí tak, že "aha, treba toho viac", stav sa zase trochu zlepší, ale potom sa zhorší. Toto sa opakuje, až sa človek cíti natoľko zle, že suplementácia príslušného B vitamínu nefunguje vôbec a človek teda usúdi, že je to placebo alebo blbosť. Príčina je v tom, že mnohé reakcie (Krebsov cyklus ap) produkujú "odpadné" molekuly a pri suplementácii sa pochopiteľne vyprodukuje odpadných molekúl viac a telo ich nevie konvertovať na netoxické molekuly a vylúčiť.
Ano, tohle se často traduje, ale kolik výjimek je potřeba, aby se přišlo na to, že to pravidlo prakticky vůbec neplatí?
Pro začátek, tohle je celkem výživný zdroj o B6:
https://understandingb6toxicity.com/
A B6 není samo, co není zdaleka tak neškodné jak se tvrdí, ale je asi nejhorší. Obzvláště výživný je pak i ten postup detoxifikace.
B1: vliv na nervové dráhy a štítnou žlázu
B3: játra, psychické problémy, hladina cukru
B5: otoky
B9: ledviny, maskování deficitu B12
B12: akné, zajímavý vztah mezi vysokou hladinou a zvýšeným rizikem některých rakovin.
Navíc většina B vitamínů má různé chemické formy a každá forma funguje trochu jinak, jenomže studie tohle většinou pořádně nerozlišují a pak se ideálně formou metastudií dělají obecné závěry, které s realitou nemají mnoho společného.
Sorry, ale toto už zaváňa postmodernou, napr. chcem v rámci boja o moc a kontrolu vyvrátiť 6000 rokov empiricky overené pravidlo (stereotyp), preto vytrvalo a intenzívne poukazujem na rôzne výnimky, až sa tie výnimky stanú pravidlom ("žena má fúzy, bradu a penis a teda je OK, ak muž (ktorý na papieri u notára prehlási, že je žena) súťaží v ženských disciplínach").
A mám pocit, že tak trochu slovíčkaríte a inou formou píšete to, čo píšem ja (čo je super, aspoň to majú čitatelia z rôznych uhlov pohľadu).. Čo si predstavujete pod slovom "toxicita" a "predávkovanie"? Nie je to náhodou to isté ako to, čo píšem ja(?), citujem "vyšší príjem jedného B vitamínu môže vymlátiť iný B vitamín, čím sa dostanete do deficitu, čo nechtiac ovplyvní NEGATÍVNE ďalší okruh chemických reakcií". Doplnil som slovo "negatívne", pretože som predpokladal, že každému je jasné, že deficit čohokoľvek (peňazí, jedla, empatie) má negatívny vplyv na človeka. Áno, B6-tka je presne ten vitamín, ktorý je viazaný na iné vitamíny B. Mám na mysli, že zvýšením B6-tky posilníte nejaký kruh chemický reakcií (viď. na obrázku, na ktorý sa pýtala tá pani máte samé kruhy, že) - čo je super, pretože to pozitívne ovplyvní nejakú oblasť zdravia alebo psychiky. Ale je to zároveň prúser, pretože tento kruh chem. reakcií spotrebuje iné vitamíny B alebo stopové prvky a tie potom chybajú inde, čo zase negatívne ovplyvní zdravie a psychiku. Takže v tomto prípade môžem otvorene prehlásiť, že vyšší príjem vitamínu B6 je pre tohto konkrétneho pacienta v týchto konkrétnych podmienkách (strava, životný štýl etc) toxický a že sa ním predávkoval (čiže výsledkom vyššieho príjmu je horší stav).
Je to len slovíčkarenie a podľa mňa ešte stále nepoznáme všetky súvislosti (čo konkrétne má v skutočnosti vplyv na nejaké fenomény). Nikto z nás nemá mini kameru, aby videl, čo sa naozaj deje v bunkách a na úrovni celého organizmu. Detto vaše tvrdenie, že "většina B vitamínů má různé chemické formy a každá forma funguje trochu jinak". Nemôže to byť náhodou spôsobené aj tým (skúste pripustiť túto možnosť), že (a píšem to vo vlákne "Sauna", citujem) "holt niektoré formy čohokoľvek organizmus vstrebá lepšie, iné horšie" a okrem toho píšem to isté, čo mi píšete vy, že "napr. benfotiamín (keďže je rozpustný v tuku) prechádza cez membránu bez potreby receptorov." aka "funguje trochu jinak".
Pozrite si ešte raz ten obrázok, ktorý som pred rokmi postoval. Na to, aby B3, B6, B12 pomohla konvertovať homocystenín, musí hCY absolvovať dlhú trasu, pričom na každom rohu je nejaká nástraha v podobe polymorfizmu (holt každý máme iné gény, že). Práve preto rôzne formy vitamínov majú rôznu účinosť, pretože v niektorých prípadoch (špecifický pacient v špecifických podmienkách) akoby "preskočil" kus cesty. Samozrejme to nie je jediný mechanizmus, píšem opakovane, že je to určite komplexnejšie.
Ale aj tak som skeptický k liečbe hCY pomocou vit. B3, B6, 12 - práve pre tú komplexnosť a vysokú pravdepodobnosť, že niekde môže byť problém a problémy sú často spojené nádoby. Telo má preto k dispozícii náhradnú cestu a to pomocou betaínu resp. cholínu (ale aj s týmto môže byť problém v podobe polymorfizmu), viď obrázok.
https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.php?f=4&t=1021&start=135
S týmto vôbec nesúhlasím a je to IMO nebezpečné odporúčanie. Pretože, ak je pre niekoho optimum stred normy (medián), neznamená, že je to optimum pre ostatných - každý sme individuálny, že.. (tak radi lajkujeme na sockách). Pre iného človeka to môže mať toxický efekt. Presne takto uvažujú keto fanatici: im ketóza prospieva, preto extrapolujú svoju skúsenosť na celok a tvrdia, že ketóza je liečivá - čo aj krátkodobo alebo pre malú skupinu je. A potom, ak sa štatisticky hlavne ženy sťažujú, že vyslovene trpia - tak odporúčanie ketofanatikov je, že treba vydržať (cyankáli vás pomaly zabíja, tak treba suplovať ďalší rok). Absurdné že..
Uvediem príklad, aby vyznela absurdita tohto odporúčania: na papier si vypíšete všetky možné kvality, ktoré má 7 miliard ľudí, napr. logické myslenie, pohybové zdatnosti, dobrý v sexe, umelecký talent (ale aj ten rozložíte na jednotlivé oblasti). Vaše odporúčanie je de facto snaha byť priemer vo všetkých týchto kvalitách - čo nielenže je technický nemožné (nadľudský výkon), ale niektoré kvality dokonca stoja na opačných koncoch spektra a sú navzájom v rozpore. Ak chcem byť priemerný v manipulácii druhých, tak nemôžem byť priemerný v empatii. Ak chcem byť priemerný v matematike, tak nemôžem byť priemerný v krasokorčulovaní alebo ako herec. Pretože niekto má talent na logické myslienie a je úplné drevo čo sa týka pohybu a naopak.
Skôr si myslím, že by mal každý človek hľadať svoje optimum, ktoré môže byť pre druhého toxické až životu nebezpečné - či už v živote, ale aj v zdraví, suplementácii ap. A nájsť svoje optimum (ideál) je ťažké, priznávam.. Možno vám suplementácia formou, ktorú odporúčate zafungovala (heuréka!) - práve preto, že vaše optimum je v strede normy alebo tesne nad ňou. Lenže každý nie je ako vy, na to bacha..
Asi se bohužel neshodneme.
To, jestli se B vitamíny lze nebo nelze předávkovat, je v podstatě binární problém - Ano/Ne.
A já tvrdím, že tvrzení, že to nelze, je velmi nebezpečná polopravda. Pro vás je to možná slovíčkaření, pro tisíce lidí obrovský zdravotní problém.
V USA věří, že se B vitamíny nedá předávkovat a proto o jejich levné formy obohacují kdejaký pokrm - typicky třeba snídaňové cereálie a kdejaké "zdravé" nápoje. A i toto málo může být pro některé lidi až moc.
V případě B6 dojde zřejmě k tomu, že se kapacita pro uložení B6 ve svalech zaplní a od toho okamžiku se B6 začne navazovat na nervový subsystém a ten postupně přestává fungovat. Vypadá to, že pokud někdo v tomto stavu zůstane delší dobu, tak poškození nervů může být trvalé. Navíc když máte svaly zasaturované vitamínem B6 a máte vysokou hladinu v krvi, tak vůbec není jednoduché se ho zbavit, protože on je sice rozpustný ve vodě, ale aby šel z těla ven, tak nesmí být navázaný ve svalech a navíc musí být přijem tekutin dostatečný na to, aby šel močí pryč. Pít běžné cca 2 litry tekutin za den nestačí - vysoká hladina B6 prý neklesá, dokud příjem tekutin není spíš kolem 3 litrů/den. Ale dostatečně pít samo o sobě nestačí, ještě je ho potřeba dostat ze svalů zpět do oběhu, jenomže jak je v oběhu, tak než se vyloučí močí tak škodí nervům.
V případě předávkováním B3 se naruší methylační cyklus a dojde k narušení rovnováhy neurotransmitterů, což vyústí např. v akutní záchvat paniky.
...
Kde je optimum je sice těžce individuální, ale vitamíny v oběhu fungují jako zásobní látka a pokud má někdo zásoby malé, tak tělo začne spoustu biochemických cyklů tlumit, aby potenciálně nedostatkovou látkou pro kriticky důležité procesy zbytečně neplýtvalo. Takže optimální hladina se pozná jedině tak, že navazující biochemické cykly nejsou velikostí zásoby omezené a mohou se v případě potřeby rozjet na maximum.
Někoho, u koho bude funkční optimum z hlediska zásoby vitamínů ležet pod polovinou normálního rozsahu, budete hledat hodně těžko. Už proto jakým způsobem jsou stanovována ona minima - pokud není důkaz klinického projevu deficitu, tak se hodnota prohlásí za dostatečnou. Neexistence důkazu bohužel není důkazem neexistence a subklinické projevy funkčního deficitu se zcela běžně ignorují.
Dokud člověk nemá hladinu dostatečnou tak nemáte nejmenší tušení zda není subklinicky deficitní. Pouze ve speciálních případech moderní medecína omezuje příjem konkrétních vitamínů ve snaze léčit, ale pokud to není v souvislosti s řešením akutního stavu, tak je to vyhánění čerta ďáblem. Ono je to mnohdy dokonce vyhánění čerta ďáblem s cílem zjednodušít lékařům práci na úkor dlouhodobého zdraví pacienta - což je O.K. u akutních stavů, ale průšvih u chronických stavů.
Skôr si nerozumieme a zrejme narážame na opačný vrodený temperament. Mám tendenciu vnímať rôzne fenomény skôr v spektre (kontinuum), vy evidentne skáčete v extrémnych polohách (nikto vs. všetci; žiaden vs. všetky). Sám to priznávate ("je to birnární problém"). A nie je to kritika, naopak vám závidím, pretože máte jednoduchší život (rozhodovanie etc).
Mám pre vás smutnú správu: svet a teda všetko v ňom nie je binárny. Áno, existujú samozrejme niektoré výnimky (buď ste tehotný alebo nie ste - nedá sa byť tehotný len v stredu), ale väčšinou sa jedná o kontinuum. Hovorí sa síce "zlatá stredná cesta", ale v skutočnosti na nižšej úrovni sa myslia 2 veci: že 1) extrémy bývajú nebezpečné (všimnite si, že zámerne nepíšem, že 100 % sú.. lebo v niektorých prípadoch to nemusí byť pravda) a že 2) primeranosť (optimum) je niekde medzi týmito extrémami, postupne sa hľadá a že to nie je jednoduchý proces.
Príklad: otrava jedovatými hríbami môže mať rôzne negatívne dôsledky, napr. len skončíte hlavou v záchodovej mise (priotrávite sa), alebo v nemocnici s výplachom žalúdka alebo vás sanitka odvezie a budú vás zachraňovať alebo v extrémnom prípade sa nedožijete rána.
Samozrejme môžete namietať, že vo všetkých prípadoch jednoducho platí, že sa človek predávkoval (resp. otrávil). A teda že je to stále binárny problém. Lenže na tomto princípe fungujú vakcíny t.j. malé množstvo jedu človeka nezabije a naopak mu pomôže posilniť imunitný systém (vytvoriť protilátky). Možno aplikujete binárne videnie sveta, resp. neschopnosť vnímať svet optikou kontinua (a znova, nie je to kritika) tvrdením, že všetky vakcíny sú jed. Tu si všimnite dvojitý efekt binárneho videnia sveta (liek vs. jed + všetky vs. žiadna - nič medzi týmito extrémnymi polohami neexistuje).
V tom prípade mám ďalší priklad: cvičenie, sauna - aj v týchto prípadoch sa istým spôsobom niečoho "predávkujete" (kortizol etc), pretože obidve činnosti sú pre život stres a ak to preženiete, tak môžete zomrieť. A áno, nájdu sa ľudia, ktorí považujú cvičenie (posilovanie) za zdraviu škodlivé. Preto sa hovorí (a je to empiricky potvrdené), že závisí na veľkosti dávky, či je niečo jed alebo liek.
Tiež si všimnete, že vaše binárne videnie sveta aplikujete aj na samotné vitamíny B. Zdá sa, že na hlbšej úrovni ste presvedčený (implicitne to píšete v komentoch hore), že všetkými vitamínmi B sa môžete predávkovať štýlom (všetky vs. žiaden - nič medzi tým neexistuje; žiadna zmienka o kontexte). A aby vám to vyšlo (přání je otcem myšlenky), tak argumentujete ad absurdum, že "áno, síce nie sú dôkazy vo všetkých prípadoch, ale koľko krát v histórii ľudstva sa ukázalo, že pravidlo neplatilo". Týmto môžem jednoducho vyvrátiť každé empiricky overené pravidlo, dokonca aj axiomu, že smrť je súčasťou života.
V princípe sa môžete predávkovať všetkým, aj vodou, na ktorej je život doslova postavený. Viete o tom, že aj voda má smrtiacú dávku? Preto vaše odporúčania typu "treba piť 2 litre vody denne" považujem za vyslovene nebezpečné. Pretože (a budem sa opakovať), primeranosť sa hľadá postupne a závisí od mnohých faktorov. Je rozdiel, či konzumujete prevažne sacharidovú stravu (potom musíte piť viac, pretože glukóza sa viaže na vodu a soliť menej), ale napr. v opačnom extréme ketóze to vôbec neplatí. Človek má piť, keď cíti smäd (na to bol tento pocit evolučne vyvinutý). Samozrejme to nie je úplné pravidlo (starí ľudia by mali svoj pocit smädu testovať s realitou t.j. okay, 2 dni som necítil smäd, tak asi nefunguje tak ako má).
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619
Detto "zajímavý vztah mezi vysokou hladinou a zvýšeným rizikem některých rakovin" - aký typ B12? Syntetický cyanocobalamin? .. ktorý sa hromadí, pretože ho mnohí ľudia nevedia metabolizovať? To isté platí aj o betakaroténe. A potom tieto nepochopenia vedú až ku stratkám (a niekedy manipuláciam vegánov), že vitamín A (Retinol) je toxický a môžete sa ním predávkovať (na tomto fóre je o tom celé vlákno). Neviem si predstaviť, koľko pečene by som musel skonzumovať, aby som sa predávkoval Retinolom - skôr by som sa povracal. Ale áno, technicky sa dá predávkovať betakaroténom, ak budem "žrať" mrkvu ako zajac. A určite aj Retinolom, ak si by som ho suplementoval kvapkami.
...
Nechápte prosím tento koment ako kritiku ani ako oponovanie (mám pravdu a basta). Som rád, že ste doplnil vaše informácie, pretože v princípe je v každej zrnko pravdy - chcem len poukázať, že to nemusí platiť vždy a kriticky záleží od kontextu a genetickej predispozície (polymorfizmy, epigenetika ap). Mám napr. vysoký bilirubín - vás by možno táto hladina zabila, ale u mňa má paradoxne protektívny charakter. Jedná sa o Gillbertov syndróm overený laboratórne a teda s hladinou bilirubínu neurobím nič (aj keď sa postavím na uši a budem mávať plutvami).
Pro začátek, tohle je celkem výživný zdroj o B6:
https://understandingb6toxicity.com/
A B6 není samo, co není zdaleka tak neškodné jak se tvrdí, ale je asi nejhorší. Obzvláště výživný je pak i ten postup detoxifikace.
B1: vliv na nervové dráhy a štítnou žlázu
B3: játra, psychické problémy, hladina cukru
B5: otoky
B9: ledviny, maskování deficitu B12
B12: akné, zajímavý vztah mezi vysokou hladinou a zvýšeným rizikem některých rakovin.
Navíc většina B vitamínů má různé chemické formy a každá forma funguje trochu jinak, jenomže studie tohle většinou pořádně nerozlišují a pak se ideálně formou metastudií dělají obecné závěry, které s realitou nemají mnoho společného.
Zmíněný problém s vysokou hladinou B6 a psychikou jsem řešil u jedné klientky která měla opravdu vleklé a výrazné psychické potíže a medicína s tím nenadělala nic. Po delší době když nic alternativního běžně doporučovaného nezafungovalo mě napadlo zkoumat vitamíny skupiny B a konkrétně B6 měla brutálně přepálený, cca dvacetinásobek horní hranice rozpětí. Nasadila protokol na snížení vitamínu B6 a po třech měsících se dostala na horní hranici rozpětí s tím že většina jejích problémů byla vyřešena. Každopádně mohu potvrdit že snížit B6 není tak snadné jak se běžně tvrdí, trvalo to opravdu skoro půl roku než byla hodnota ve středu referenčních hodnot.
děkuji
To asi ano, B3 skutečně dost zvedá jeho hladinu i když hodně záleží na dávkování, třeba 50 mg denně asi nebude tolik vadit.
Dříve se B3 doporučoval pro podporu štítné žlázy, ale když zvedá (nad 50 mg ) homocystein tak to asi nebude dobrý nápad...
Osobně bych v tom nehledal zase nějaký zásadní problém. Vitamín B3 není přímo zapojen do metabolismu homocysteinu, ale může ovlivnit hladinu jiných látek (např. methylových donorů), které se na tomto procesu podílejí. Vyšší dávky niacinu (B3), zejména ve formě nikotinové kyseliny, mohou snížit hladinu methylových donorů (např. SAMe), což může nepřímo zvýšit homocystein. Dávka 50 mg je relativně nízká a běžně se používá jako doplněk, takže riziko zvýšení homocysteinu je malé, ale u citlivých jedinců nebo při dlouhodobém užívání by stálo za to sledovat hladinu homocysteinu. Navíc u hypotyreózy (snížené funkce štítné žlázy) může být narušena methylace, což vede ke zvýšené hladině homocysteinu a zlepšení funkce štítné žlázy může normalizovat metabolické procesy, a tím nepřímo přispět ke snížení homocysteinu. Tedy je to tak půl na půl zda homocystein poleze nebo ho zlepšení štítné přebije a sníží.
Mojí příbuzné se hromadila v oběhu B6 v důsledku deficitu B9. Sport ani tekutiny samy o sobě nepomáhaly, vitamíny nebrala. Jamile začala suplemetovat cca 2mg/den (převážně methyl-B9 + quatrefolic), tak B6 začala klesat pomalu dolů.
Mi se zase hromadila B9 v krvinkách v důsledku funkčního deficitu B6, po suplementaci B6 mi padá B9 v séru tak moc, že teď hledám jaká kombinace B6 a B9 mi dodá dostatek B6 a současně zabrání propadání B9 do deficitu.
Pokud měla klientka poruchu MTHFR a brala kyselinu listovou, tak jí nezmetebolizovaná kyselina listová potenciálně mohal blokovat schopnost využívat B6.
Pokud měla klientka poruchu MTHFR a brala kyselinu listovou, tak jí nezmetebolizovaná kyselina listová potenciálně mohal blokovat schopnost využívat B6.
No vidíte jak jsou užitečné neomezené demokratické diskuze, mohu potvrdit že toto řešení mě tehdy nenapadlo tedy tu poruchu MTHFR jsem u ní nezkoumal a ani netuším zda to medicína náhodou nedělala. Ona mě tehdy oslovila s psychikou na kterou brala kdeco, ale pokud si dobře pamatuji tak ostatní methylační vitamíny měla v dobrých číslech a v doplňcích je nebrala.
Nejsem si jistý, že naše laboratoře nemetabolizovanou kyselinu listovou vůbec umí.
Ze laboratoře mám potvrzené, že to co uvádí jako "B6" už je aktivní forma (PLP), ale jen laboratoř ví co vše přesně detekují a zahrnují do výsledku pod názvem "kyselina listová". Dobré je, že naše laboratoře mají lidi, kteří ví co dělají a rozumí tomu a nejsou jen "obsluha strojů".
Jinak dobré hodnoty B9 jsou prý až někde kolem 30 nmol/l a u B12 je to někde kolem 450 pmol/l a pokud pak vše funguje jak má, tak HCY<7.
Můj funkční deficit B6 se projevoval v běžných laboratorních testech velmi nenápadně:
HCY= 10,5
ALT = 0,73
AST = 0,36
ALP = 0,90
B9 = 33 nmol/l
B12 = 450 pmol/l
MCV, MCH, MCHC při spodním okraji normy ale stále v ní, takže ve výsledku subklinická anemie nejasné příčiny, protože železem to nebylo.
Takže vše bezpečně "v normě" a pro lékaře zcela zdravý člověk.
Jediné, co bylo zřetelně mimo, byla nahromaděná kyselina listová v erytrocytech: 3200+ (horní mez laboratoř měla na cca 2850 nmol/l).
B6 tehdy Spadia u nás ani nenabízela.
Jinak dobré hodnoty B9 jsou prý až někde kolem 30 nmol/l a u B12 je to někde kolem 450 pmol/l a pokud pak vše funguje jak má, tak HCY<7.
Můj funkční deficit B6 se projevoval v běžných laboratorních testech velmi nenápadně:
HCY= 10,5
ALT = 0,73
AST = 0,36
ALP = 0,90
B9 = 33 nmol/l
B12 = 450 pmol/l
MCV, MCH, MCHC při spodním okraji normy ale stále v ní, takže ve výsledku subklinická anemie nejasné příčiny, protože železem to nebylo.
Takže vše bezpečně "v normě" a pro lékaře zcela zdravý člověk.
Jediné, co bylo zřetelně mimo, byla nahromaděná kyselina listová v erytrocytech: 3200+ (horní mez laboratoř měla na cca 2850 nmol/l).
B6 tehdy Spadia u nás ani nenabízela.
Máte to dobře nastudované a máte plnou pravdu že mnohdy pokud se správně čtou laboratorní výsledky člověka který má zdánlivě všechny položky laboratorně v normě není často zase tak velký problém vyčíst potíže které se v těch položkách přímo nezobrazují a přesto tím výsledkem na ně tělo upozorňuje. Bohužel většina lékařů takto laboratorní výsledky nestuduje, sjedou je pohledem, je to v normě, jste zdravý a že je vám blbě tak si dejte prášek a neotravujte. Já pak při bedlivějším zkoumání stejných výsledků velice často odhalím směr kterým zaměřit další laboratorní kontrolu a klientům je pak divné že totéž neodhalil lékař.