Jablečný ocet

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/jablecny-ocet/
Beladona — stř čen 23, 2010 9:35 am

Jablečný ocet je prý velmi dobrý na čištění organismu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe ho jíst?

Jarda — stř čen 23, 2010 9:57 am
Beladona píše:
Jablečný ocet je prý velmi dobrý na čištění organismu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe ho jíst?

Ano, upravuje kyselost a nejlepší je přidat ho do vody a vypít, nebo z něho dělat zálivku na saláty. Je ovšem potřeba mít kvalitní jablečný ocet s mateční kulturou, který je takový jako zkažený a plave v něm kal. Právě ty vyumělkované superčisté octy jsou špatné a organizmu spíše škodí.

Sybilla — stř čen 23, 2010 8:39 pm

Tento je celkom slušný a nie je ani moc drahý:

Beladona — stř čec 14, 2010 8:26 am
Sybilla píše:
qup — ned led 09, 2011 10:47 am

Chystám se na svou vlastní výrobu jablečného octu s "matkou", hledal jsem po netu různé návody na výrobu, ale všude do toho cpou nějaké přídavky (sušeného droždí, cukr atd.) proto bych se chtěl poradit jestli si ho někdo vyrábí jak na to? Myslím, že to nebude nic těžkého odštavním jablka štávu naliju do demižonu a nechám měsíc vykvasit. Možná bych mohl dát i to pyré, které vznikne při odštavnění (angel 5500) spolu se štávou do demižonu? Děkuju za jakoukoliv dobrou radu.

Sikora — ned led 09, 2011 11:53 am

Může někdo poradit kde se dá koupit kvalitní jablečný ocet?

Jarda — ned led 09, 2011 7:12 pm
Sikora píše:
Může někdo poradit kde se dá koupit kvalitní jablečný ocet?

Koupit se sice dá, ale docela špatně a draho, čili je jednodušší si ho vyrobit.

CITrus — pon úno 07, 2011 10:20 pm
Jarda píše:
Koupit se sice dá, ale docela špatně a draho, čili je jednodušší si ho vyrobit.

Dobrý den pane Zajíčku, už nějakou dobu si pročítám Vaše stránky a upřímně za ně děkuji, jsou vekým zdrojem informací a inspirace.
Ale proč píšu, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli jste někdy zkoušel kupovat jablečný ocet od KANDu? Já si jej poslední dobou kupuji, po ránu míchám do vody, myju s ním vlasy. Chutná docela dobře, jsou v něm trochu znát takové maličké cucky... Pravděpodobně přírodního charakteru :) Máte s tímto octem zkušenost? Jednou jsem si koupil bzenecký ocet, ale ten se nedal ani na mytí vlasů...
Předem díky za odpověď.

Jarda — úte úno 08, 2011 10:39 am
CITrus píše:
Dobrý den pane Zajíčku, už nějakou dobu si pročítám Vaše stránky a upřímně za ně děkuji, jsou vekým zdrojem informací a inspirace.
Ale proč píšu, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli jste někdy zkoušel kupovat jablečný ocet od KANDu? Já si jej poslední dobou kupuji, po ránu míchám do vody, myju s ním vlasy. Chutná docela dobře, jsou v něm trochu znát takové maličké cucky... Pravděpodobně přírodního charakteru :) Máte s tímto octem zkušenost? Jednou jsem si koupil bzenecký ocet, ale ten se nedal ani na mytí vlasů...
Předem díky za odpověď.

Uvedený ocet neznám a zkušenosti nemám, dejte sem prolink a já se na to podívám.

CITrus — úte úno 08, 2011 2:27 pm

Tady je link na jablečný ocet kand. Prodává se nějak kolem 35 kč za půlitr a snad 55Kč za 1l, ale ten je docela těžko k sehnání (našel jsem jej pouze v tescu)
http://www.kand.cz/products/ocet-jablecny-0-5l/

A když už tady píšu, tak se ještě zeptám na takovou věc. Pokud bych si dělal jablečný ocet doma, stačí na to řekněme nejlevnější jablka z trhu? Je lepší použít jablka sladká? Zřejmě je třeba jablka dobře opláchnout od postřiku - jde to vůbec nějak dostatečně zvládnout?

Jarda — úte úno 08, 2011 6:40 pm
CITrus píše:
Tady je link na jablečný ocet kand. Prodává se nějak kolem 35 kč za půlitr a snad 55Kč za 1l, ale ten je docela těžko k sehnání (našel jsem jej pouze v tescu)
http://www.kand.cz/products/ocet-jablecny-0-5l/

A když už tady píšu, tak se ještě zeptám na takovou věc. Pokud bych si dělal jablečný ocet doma, stačí na to řekněme nejlevnější jablka z trhu? Je lepší použít jablka sladká? Zřejmě je třeba jablka dobře opláchnout od postřiku - jde to vůbec nějak dostatečně zvládnout?

No, bohužel nic jsem tam nevyčetl, je to na informace dosti skoupé, ale podívejte se na skleničku, zda je filtrovaný a obsahuje nějaká vylepšující éčka. Pokud ano, pak moc ideální není, vhodný je opravdu přírodní a ten většinou je dokonce kalný, prostě vypadá jako zkažený. Návodů na výrobu jablečného octa je na netu dostatek, ale nic tam nepřidávejte, prostě nastrouhat jablka a nechat kvasit, což určitě také najdete. Důkladně jablka omýt určitě musíte, ale žádné další zkoumání není nutné, dokonce se tam strouhají celá včetně jádřinců.

Sisinka — sob úno 12, 2011 5:24 pm

No jo . . .člověk je tvor pohodlný a já taky nejsem žádná vyjímka :wink: ,takže jsem se taky pídila po kvalitním jablečném octu . . .Ceny byly nízké i vysoké,ale nic co bych mohla považovat za kvalitní jablečný ocet,takže jsem si nakonec minulý týden od kamaráda vyptala 4L flašku,koupila 1kg jablek,nastrouhala i s jádřinci,přidala něco přes 3l vody,zadělala platýnkem,omotala gumičkou a každý den zatím ráno a večer promíchávám . . .než bude hotov,tak si ještě nějaký týden počkám,ale už teď mám radost a 100% jistotu,že tam nejsou žádné konzervační látky apod. Vřele doporučuji,je to opravdu lehká a nenáročná výroba jablečného octu . . .Jardo,díky za Vaše jednoduché a účinné rady.

Jarda — ned úno 13, 2011 9:56 am
Sisinka píše:
No jo . . .člověk je tvor pohodlný a já taky nejsem žádná vyjímka :wink: ,takže jsem se taky pídila po kvalitním jablečném octu . . .Ceny byly nízké i vysoké,ale nic co bych mohla považovat za kvalitní jablečný ocet,takže jsem si nakonec minulý týden od kamaráda vyptala 4L flašku,koupila 1kg jablek,nastrouhala i s jádřinci,přidala něco přes 3l vody,zadělala platýnkem,omotala gumičkou a každý den zatím ráno a večer promíchávám . . .než bude hotov,tak si ještě nějaký týden počkám,ale už teď mám radost a 100% jistotu,že tam nejsou žádné konzervační látky apod. Vřele doporučuji,je to opravdu lehká a nenáročná výroba jablečného octu . . .Jardo,díky za Vaše jednoduché a účinné rady.

To máte pravdu, většina lidí se mylně domnívá, že nejednodušší je vše koupit, ale mnohem levněji a zdravěji vyjde si to vyrobit. Pokud by se k tomu zavedl i prodej přebytků těchto kvalitních domácích produktů, tak by možná ty vyděračské řetězce, plné chemického šmejdu, ukončily svojí činnost a nám by se ulevilo jak finančně, tak hlavně zdravotně.

zdenin — ned úno 13, 2011 4:44 pm
Jarda píše:
To máte pravdu, většina lidí se mylně domnívá, že nejednodušší je vše koupit, ale mnohem levněji a zdravěji vyjde si to vyrobit. Pokud by se k tomu zavedl i prodej přebytků těchto kvalitních domácích produktů, tak by možná ty vyděračské řetězce, plné chemického šmejdu, ukončily svojí činnost a nám by se ulevilo jak finančně, tak hlavně zdravotně.

Koupil jsem si jabl.ocet a bylo mi řečeno -po otevření co nejdříve spotřebovat jiank se zakalí.No dobře,ale co když si ocet udělám doma je tam taky od kdy do kdy spotřebovat?

Jarda — pon úno 14, 2011 4:17 pm
zdenin píše:
Koupil jsem si jabl.ocet a bylo mi řečeno -po otevření co nejdříve spotřebovat jiank se zakalí.No dobře,ale co když si ocet udělám doma je tam taky od kdy do kdy spotřebovat?

To nezkoumejte, vydrží prakticky nekonečně a pokud se zakalí, tak to ničemu nevadí, nebo v nejhorším si ho přefiltrujete přes papírový filtr na překapávanou kávu.

Sisinka — pát bře 04, 2011 10:17 pm
Jarda píše:
Ano, upravuje kyselost a nejlepší je přidat ho do vody a vypít, nebo z něho dělat zálivku na saláty. Je ovšem potřeba mít kvalitní jablečný ocet s mateční kulturou, který je takový jako zkažený a plave v něm kal. Právě ty vyumělkované superčisté octy jsou špatné a organizmu spíše škodí.

Za pár dní budu mít hotový svůj domácí jablečný ocet a chtěla jsem se zeptat na jeho "užívání" s vodou,nejlépe na lačno po ránu . . .kolik jabl. octu na 2,5 dcl vlažné vody?? 2 lžíce? nebo víc? Děkuji za radu.

Jarda — pát bře 04, 2011 10:27 pm
Sisinka píše:
Za pár dní budu mít hotový svůj domácí jablečný ocet a chtěla jsem se zeptat na jeho "užívání" s vodou,nejlépe na lačno po ránu . . .kolik jabl. octu na 2,5 dcl vlažné vody?? 2 lžíce? nebo víc? Děkuji za radu.

Tam není třeba trhat rekordy, začněte klidně s jednou lžičkou a většinou bohatě stačí jedna lžíce. Nápoj je i tak dost kyselý a větší dávky sice určitě nevadí, ale na užívání nejsou moc příjemné.

zuzis — ned bře 13, 2011 12:40 pm

Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Jarda — pon bře 14, 2011 9:07 am
zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.

zuzis — pon bře 14, 2011 1:32 pm
Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.

Takže to je dobře nebo špatně? Vždyť kvasinky nemají rádi jablečný ocet, tak proč by na něm žily?

Jarda — pon bře 14, 2011 9:04 pm
zuzis píše:
Takže to je dobře nebo špatně? Vždyť kvasinky nemají rádi jablečný ocet, tak proč by na něm žily?

To používáte docela zvláštní argumentaci, jablečný ocet vzniká nezpochybnitelně kvašením a jak jinak, než za pomoci kvasinek. Jiná věc je hotový produkt, kdy vlivem výsledné kyselosti octa kvasinky sami sebe zlikvidují a pak už funguje tak, jak popisujete. Není to tedy ani dobře, ani špatně, je to prostě normální kvašení.

Don Alejo — čtv bře 17, 2011 4:15 pm

Moje zkušenosti s jablečným octem:

Jablečný ocet považuji za jednu z nejlepších věcí, kterou jsem objevil při mém pátraní po zlepšení zdraví a zdravé životosprávě.

Užívám/užíval jsem: 1polévkovou lžíci (cca 5ml) 1x denně až 2PL (cca10ml) 3x denně. Dávám si to do 2 deci vlažné až teplé vody. (Používám ten ocet z DM. Do jídla to nedávám, ta chuť není dobrá, do jídla třeba dávat normální přírodní vínný ocet.)

- Při první kúře jsem si všiml, že jsem ztratil pocit hladu a jím v určenou dobu spíš ze zvyku než z hladu. Tedy rozpustná vláknina - pektin zafungovala a navodila mi pocity sytosti. (O tento efekt jsem ale vůbec neusiloval). Je ale potřebná vyšší dávka, ne jenom 1-2 kávové lžička 1x denně (jak se doporučuje na všelijakých módních webech) - to sotva bude fungovat.

- Přestali mně pobolívat zuby - toto byl nejvýraznější efekt octa.

- Cítím se subjektivně trochu svěžeji, více fit (nebo spíš míň špatně?) Necítím tolik pobolívání v krku a nosních dutinách.

- Mám pocit že to zmírnilo projevy pylové alergie a náznaků astmatu a vůbec příznivě to působí na dýchací soustavu (k tomu mi taky ale dopomohlo vyndání streptokokových krčních mandlí).

- Odkyselení těla - byť nemám moc vhodnou stravu ale mám zásaditý moč (podle barvy papírku tak kolem pH7), taky to téměř "na počkání" zlepšuje kvalitu a chuť moči pro jeho použití na urinoterapii.

Dále mám důvěru v účinky jako čišténí krve a cév, zlepšování dechu (odstraňuje zápach z úst), detoxikaci, optimalizaci mikroflóry trávicího traktu, ničení některých parazitů a patogenů například kvasinek, zlepšení pleti a lupů (to se mi nesplnilo - problém mé pleti je asi hlubší), obsah vitaminů a minerálů....atd.

Domnívám se že je to dobrý prostředek a prevence proti kardiovaskulárním problémům (včetně mrtvic a infarktů) proti příliš husté a nečisté krvi, snad i vysokému tlaku (?)

Jenom se trochu obávám aby to nemělo negativní vliv na mou chronicky podrážděnou slinivku. Mám pocit že nemá ale občas mě přepadnou určité pochybnosti.

Jarda — čtv bře 17, 2011 10:04 pm
Don Alejo píše:
Moje zkušenosti s jablečným octem:

Jablečný ocet považuji za jednu z nejlepších věcí, kterou jsem objevil při mém pátraní po zlepšení zdraví a zdravé životosprávě.

Užívám/užíval jsem: 1polévkovou lžíci (cca 5ml) 1x denně až 2PL (cca10ml) 3x denně. Dávám si to do 2 deci vlažné až teplé vody. (Používám ten ocet z DM. Do jídla to nedávám, ta chuť není dobrá, do jídla třeba dávat normální přírodní vínný ocet.)

- Při první kúře jsem si všiml, že jsem ztratil pocit hladu a jím v určenou dobu spíš ze zvyku než z hladu. Tedy rozpustná vláknina - pektin zafungovala a navodila mi pocity sytosti. (O tento efekt jsem ale vůbec neusiloval). Je ale potřebná vyšší dávka, ne jenom 1-2 kávové lžička 1x denně (jak se doporučuje na všelijakých módních webech) - to sotva bude fungovat.

- Přestali mně pobolívat zuby - toto byl nejvýraznější efekt octa.

- Cítím se subjektivně trochu svěžeji, více fit (nebo spíš míň špatně?) Necítím tolik pobolívání v krku a nosních dutinách.

- Mám pocit že to zmírnilo projevy pylové alergie a náznaků astmatu a vůbec příznivě to působí na dýchací soustavu (k tomu mi taky ale dopomohlo vyndání streptokokových krčních mandlí).

- Odkyselení těla - byť nemám moc vhodnou stravu ale mám zásaditý moč (podle barvy papírku tak kolem pH7), taky to téměř "na počkání" zlepšuje kvalitu a chuť moči pro jeho použití na urinoterapii.

Dále mám důvěru v účinky jako čišténí krve a cév, zlepšování dechu (odstraňuje zápach z úst), detoxikaci, optimalizaci mikroflóry trávicího traktu, ničení některých parazitů a patogenů například kvasinek, zlepšení pleti a lupů (to se mi nesplnilo - problém mé pleti je asi hlubší), obsah vitaminů a minerálů....atd.

Domnívám se že je to dobrý prostředek a prevence proti kardiovaskulárním problémům (včetně mrtvic a infarktů) proti příliš husté a nečisté krvi, snad i vysokému tlaku (?)

Jenom se trochu obávám aby to nemělo negativní vliv na mou chronicky podrážděnou slinivku. Mám pocit že nemá ale občas mě přepadnou určité pochybnosti.

Veškeré zmíněné výhody jablečného octa opravdu fungují a o slinivku bych se sice staral, ale zase tak moc nebál, ta vyloženě visí na funkci jater a každé podráždění jater znamená omezení činnosti sleziny a slinivky. Játra přímo milují jemné přírodní kyselé chutě a potřebují tedy kyselé a hořké, čili jablečný ocet plně vyhovuje.

Sisinka — ned dub 03, 2011 9:18 am

Jablečný ocet doma vyrobený se opravdu nerovná těm co se prodává v obchodech (je vidět jak konzervace,pasterizace udělá z produktu mrtvý produkt) . . .toť moje zkušenost.Zatím beru 2PL na 2 dcl vlažné vody na lačno a nestačím se divit,jaký je to úžasný čistič po ránu :).

Jarda — pon dub 04, 2011 10:25 am
Sisinka píše:
Jablečný ocet doma vyrobený se opravdu nerovná těm co se prodává v obchodech (je vidět jak konzervace,pasterizace udělá z produktu mrtvý produkt) . . .toť moje zkušenost.Zatím beru 2PL na 2 dcl vlažné vody na lačno a nestačím se divit,jaký je to úžasný čistič po ránu :).

Kvalitní jablečný ocet je opravdový zázrak a funguje celá staletí.

RaDu — stř čec 06, 2011 2:58 pm
Jarda píše:
Nevím, co tam hledáte za složitosti, je na to potřeba pouze voda a jablka, nic jiného. Návod máte zde, http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5329 a víc není potřeba vymýšlet.

Pustil jsem se do výroby jablečného octa podle návodu:

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Měl bych dotaz na ty co už s výrobou mají zkušenosti kam dávají ocet po kvašení a přecezení na 3 týdny do chladu - jestli je vhodná lednice.

Jarda — stř čec 06, 2011 7:22 pm
RaDu píše:
Pustil jsem se do výroby jablečného octa podle návodu:

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Měl bych dotaz na ty co už s výrobou mají zkušenosti kam dávají ocet po kvašení a přecezení na 3 týdny do chladu - jestli je vhodná lednice.

Hotový ocet se dá skladovat v normální teplotě, lednice není nutná.

RaDu — stř čec 06, 2011 7:35 pm
Jarda píše:
Hotový ocet se dá skladovat v normální teplotě, lednice není nutná.

...nejde mě o skladování hotového octu,ale toho po 10 dnech kdy jablka přestanou kvasit a jak návod uvádí můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto vlijeme zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu.Z návodu není patrné kdy je ocet jako produkt již hotový a vhodný k použití jestli po 10 dnech kvašení nebo až po třech týdnech uložený v chladu.

Jarda — stř čec 06, 2011 8:21 pm
RaDu píše:
...nejde mě o skladování hotového octu,ale toho po 10 dnech kdy jablka přestanou kvasit a jak návod uvádí můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto vlijeme zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu.Z návodu není patrné kdy je ocet jako produkt již hotový a vhodný k použití jestli po 10 dnech kvašení nebo až po třech týdnech uložený v chladu.

Po těch třech týdnech v chladu, protože on musí dozrát a oddělí se kal, pak jde již o hotový produkt, ale patrně by se nic nestalo ani po těch deseti dnech.

Jasmina — pát čec 15, 2011 6:54 am

Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet :) přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa :cry: . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem 8)

Jarda — pát čec 15, 2011 9:00 am
Jasmina píše:
Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet :) přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa :cry: . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem 8)

Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.

Magda — pon čec 18, 2011 1:20 pm

zuzis píše:

Jarda píše:

Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda

Jarda — úte čec 19, 2011 8:48 am
Magda píše:
zuzis píše:

Jarda píše:

Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda

Kal ničemu nevadí, ten je právě součástí a při stáčení je dobré pouze produkt přelít, přes sítko na čaj a odstranit takové ty chuchvalce, které vypadají velice nevábně, nicméně používat se určitě dají, ale není to nutné.

KosmasJ — úte čec 26, 2011 3:38 pm

Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...:-)

Jarda — stř čec 27, 2011 9:01 am
KosmasJ píše:
Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...:-)

Ten vinný ocet jako dobrý nápad nevidím, ale výroba vlastního jablečného octa v dubovém soudku je výborný nápad, to bude velice kvalitní produkt.

KosmasJ — stř čec 27, 2011 6:03 pm

A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...:-)

Jarda — stř čec 27, 2011 9:28 pm
KosmasJ píše:
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...:-)

Vinný ocet, na rozdíl od kvalitního jablečného octa, tělo neodkyseluje a z tohoto důvodu ho vidím jako nevhodný. Sám jsem ho v soudku nikdy dělat nezkoušel, ale postup se patrně nebude nijak lišit od výroby v lahvích, akorát dřevo bude přirozený proces zrání octa slušně podporovat.

Milan — pát zář 02, 2011 4:49 pm
Jarda píše:
Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.

Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.

Jarda — sob zář 03, 2011 9:53 pm
Milan píše:
Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.

Tak zde vám neporadím, receptů je mnoho a pokud ho neuvádíte celý, tak těžko radit. Dle mého názoru by jste tam měl dodržet čas uvedený v receptu a nic nevymýšlet.

ronje — pát zář 23, 2011 9:20 am

Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?

Jarda — sob zář 24, 2011 10:03 am
ronje píše:
Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?

V tom nevidím problém, klidně to dělat můžete.

ovekyska — sob zář 24, 2011 12:34 pm

a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam

Jarda — sob zář 24, 2011 9:17 pm
ovekyska píše:
a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam

Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.

ovekyska — sob zář 24, 2011 10:47 pm
Jarda píše:
Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.

ano, prave kvasenia sa bojim, ale u ovocnej stavy, co zeleninova, ak by tam nebola mrkva? do salatu sa predsa bezne dava ocot...?

Jarda — ned zář 25, 2011 8:24 am
ovekyska píše:
ano, prave kvasenia sa bojim, ale u ovocnej stavy, co zeleninova, ak by tam nebola mrkva? do salatu sa predsa bezne dava ocot...?

Tak je pravda, že kvalitní jablečný ocet kvasinky spíše likviduje, nicméně opravdu si to budete muset vyzkoušet, jednoznačná odpověď na to není.

ronje — ned zář 25, 2011 3:50 pm
Jarda píše:
V tom nevidím problém, klidně to dělat můžete.

Děkuji za odpověď. Ještě mě napadlo, můžu do této kombinace přidat i čerstvou šťávu z citrónu? (pokud je to tu někde již napsáno a já to přehlédla, omlouvám se).

Jarda — pon zář 26, 2011 8:48 am
ronje píše:
Děkuji za odpověď. Ještě mě napadlo, můžu do této kombinace přidat i čerstvou šťávu z citrónu? (pokud je to tu někde již napsáno a já to přehlédla, omlouvám se).

Tak v tom určitě problém nebude, citrón se dá dávat naprosto do všeho.

Tolex — čtv zář 29, 2011 12:01 am

Hezký den pane Jardo.
Mám na vás dotaz ohledně jablečného octa. Cca dva týdny ho užívám pro úpravu trávení a očistu střev - 1polévková lžíce ráno ředěná vodou a před hlavními jídly 1-2 kávové lžičky octa ředěné vodou. Jak dlouho mohu takto užívat jablečný ocet bez nebezpečí? V diskuzích jsem narazil na to, že si někteří konzumací jablečného octa spíše ublížili (údajně dojde při delším užívání k poleptání trávící soustavy). Děkuji za odpověď.

Jarda — čtv zář 29, 2011 9:46 pm
Tolex píše:
Hezký den pane Jardo.
Mám na vás dotaz ohledně jablečného octa. Cca dva týdny ho užívám pro úpravu trávení a očistu střev - 1polévková lžíce ráno ředěná vodou a před hlavními jídly 1-2 kávové lžičky octa ředěné vodou. Jak dlouho mohu takto užívat jablečný ocet bez nebezpečí? V diskuzích jsem narazil na to, že si někteří konzumací jablečného octa spíše ublížili (údajně dojde při delším užívání k poleptání trávící soustavy). Děkuji za odpověď.

Tak s poleptáním traktu jsem se v souvislosti s jablečným octem zatím nesetkal, to by ho asi dotyčný musel vyloženě pít jako vodu a dlouhodobě se nemá brát nic, vždy je nutné na nějakou dobu vysadit a to platí i zde, nicméně to bych viděl spíše v řádu měsíců.

Eyw — sob pro 24, 2011 10:25 am

Různě na internetu jsem četla, že se vlasy mohou přelívat zředěným j. octem.
Máte někdo zkušenost s působením jablečného octa na pleť a vlasy? Zda je to vůbec vhodné, případně v jakém poměru zředit... nejčastěji jsem našla 3:1 - voda:ocet - ale to mi přijde docela hodně octa.

Díky.

Jarda — sob pro 24, 2011 12:48 pm
Eyw píše:
Různě na internetu jsem četla, že se vlasy mohou přelívat zředěným j. octem.
Máte někdo zkušenost s působením jablečného octa na pleť a vlasy? Zda je to vůbec vhodné, případně v jakém poměru zředit... nejčastěji jsem našla 3:1 - voda:ocet - ale to mi přijde docela hodně octa.

Díky.

Dost záleží na citlivosti pleti a je to tedy značně individuální. Rozhodně začínejte s nižší koncentrací a pomalu stoupejte dle snášenlivosti, nicméně jablečný ocet je zpravidla dobře snášen a problémy opravdu běžně nevyvolává.

lucianahk — pon led 02, 2012 4:52 pm

Dobrý den,
chtěla bych vyzkoušet jablečný ocet, protože jsem se dočetla o jeho blahodárných účincích. Jenom si ještě nejsem jistá, jak je to s užíváním. Pro mě asi nejvhodnější by byla varianta konzumace jedné až dvou lžic rozpuštěných v malé sklenici vody před snídaní. Nesníží účinnost, kdybych se nasnídala hned po tom co to vypiju, nebo musím třeba půl hodiny počkat?

Díky za odpověď.

Jarda — pon led 02, 2012 10:04 pm
lucianahk píše:
Dobrý den,
chtěla bych vyzkoušet jablečný ocet, protože jsem se dočetla o jeho blahodárných účincích. Jenom si ještě nejsem jistá, jak je to s užíváním. Pro mě asi nejvhodnější by byla varianta konzumace jedné až dvou lžic rozpuštěných v malé sklenici vody před snídaní. Nesníží účinnost, kdybych se nasnídala hned po tom co to vypiju, nebo musím třeba půl hodiny počkat?

Díky za odpověď.

To musíte vyzkoušet, jak to na vás bude působit, nicméně ten odstup je vždy vhodný.

Tomass — pon zář 03, 2012 12:51 pm

Dobrý den, je vhodné kombinovat před hl. jídlem jablečný ocet (lžička ve sklenici vody) a chlorellu či spirulinu? Všechno se to má brát před jídlem.

Jindra — pon zář 03, 2012 2:30 pm
lucianahk píše:
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet jablečný ocet, protože jsem se dočetla o jeho blahodárných účincích

dosud jsem ještě nečetl, nenašel nějakou studii, která by dala odpověď na ocet, zda teda ano či ne. Já vím, o blahodárných účincích jableč octa jsem četl, ale zas třeba N. Walker háže všechen ocet do jednoho pytle s tím, že ocet ztěžuje trávení a naleptává sliznice trávicího traktu...

P.S. aha, tak jsem nenapsal nic chytrého a omlouvám se. Pro připomenutí jsem si teď znovu otevřel Walkerovy knížky a v té o šťávách se věnuje na straně 40 i octům, přičemž jablečný ocet je dle něj naopak opravdu přínosný a velmi užitečný. Naopak octy, které jsou tvořeny kyselinou octovou, dle něj skutečně leptají sliznici a jsou zárukou budoucích vředů.

Zde Walkerova knížka o šťávách a strana 40 se věnuje octům.
Znovu se omlouvám, ale napravil jsem to, doufám.

Jarda — sob zář 08, 2012 7:52 am
Tomass píše:
Dobrý den, je vhodné kombinovat před hl. jídlem jablečný ocet (lžička ve sklenici vody) a chlorellu či spirulinu? Všechno se to má brát před jídlem.

Záleží před jakým jídlem, ale většinou ano, ocet nabudí trávení a jídlo pak strávíte lépe.

Tomass — ned zář 09, 2012 9:31 pm

Pochopil jem správně, že jablečný ocet má význam užívat hlavně před hůře stravitelným nebo nevhodně poskládaným jídlem? Bohužel se zatím občas takovému jídlu nevyhnu (např. rýže+tempeh).

Vševěd — stř zář 12, 2012 9:13 am
Tomass píše:
Pochopil jem správně, že jablečný ocet má význam užívat hlavně před hůře stravitelným nebo nevhodně poskládaným jídlem? Bohužel se zatím občas takovému jídlu nevyhnu (např. rýže+tempeh).

ne, je to naprostý nesmysl. Jablečný ocet zneutralizuje žaludeční šťávy a budete mít problémy s trávením, když po něm sníte těžké jídlo. Osobně vyzkoušeno.

Nso ci — čtv zář 20, 2012 3:10 pm

Máme veľmi tvrdú vodu. Už po jedinom zovretí v hrnci je jeho celý obvod pokrytý bielym vodným kameňom, či čo to je. Bolo by riešením aspoň pri výrobe jablčného octu použiť destilovanú vodu alebo je to zbytočné?

Jarda — úte zář 25, 2012 8:16 pm
Tomass píše:

Tak to, ne člen Vševěd vám odpovídá správně, ten se užívá spíše jako zálivka do salátů, ale na špatně stravitelné jídlo zásadně nepít nic jiného než kyselinu chlorovodíkovou.

Jindra — úte říj 09, 2012 12:35 pm

.
Sice se klaním spíše k tomu, že jablečný ocet ano, brát jej, je prospěšný,
ale teď jsem tadyhle četl, že nejen vinný, ale i jablečný ocet přeci jen okyseluje krve a tkáně, což je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní,
takže kdož řeší problémy s namnoženou candidou, jablečný ocet asi nebrat (resp. jen malé množství, dvě tři lžičky, viz odkazovaný článek)

uvedený článek je anglicky, tak si klikněte tady pro jeho strojový překlad, je to tam bod číslo 14
.
.

pv33 — úte říj 09, 2012 1:41 pm
Jindra píše:
.
Sice se klaním spíše k tomu, že jablečný ocet ano, brát jej, je prospěšný,
ale teď jsem tadyhle četl, že nejen vinný, ale i jablečný ocet přeci jen okyseluje krve a tkáně, což je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní,
takže kdož řeší problémy s namnoženou candidou, jablečný ocet asi nebrat (resp. jen malé množství, dvě tři lžičky, viz odkazovaný článek)

uvedený článek je anglicky, tak si klikněte tady pro jeho strojový překlad, je to tam bod číslo 14
.
.

Jindro, rekni mi cokoliv co povazujes za zdrave a ja ti najdu clanek, ktery to pomlouva :( A pak to budes moct s pomoci toho clanku s cistym svedomim pomlouvat i ty. :lol: To co jis nema jen jednu vlastnost, kyselost nebo zasaditost, vetsinou je to trochu slozitejsi, ale to je asi jedno :( .

Jindra — úte říj 09, 2012 4:15 pm
pv33 píše:
Jindro, rekni mi cokoliv co povazujes za zdrave a ja ti najdu clanek, ktery to pomlouva :( A pak to budes moct s pomoci toho clanku s cistym svedomim pomlouvat i ty. :lol: To co jis nema jen jednu vlastnost, kyselost nebo zasaditost, vetsinou je to trochu slozitejsi, ale to je asi jedno

ne ne, to není jedno, naopak Pavle máš stopro pravdu, jasně že je to složitější a jídlo, které třeba je obvykle zásadité, lze chybnou kombinací či chybnou přípravou či prostým přecpáním se apod. lehce "překlopit" na okyselující,
ok, dal jsi správnou připomínku </p

pv33 — úte říj 09, 2012 8:29 pm
Jindra píše:
ne ne, to není jedno, naopak Pavle máš stopro pravdu, jasně že je to složitější a jídlo, které třeba je obvykle zásadité, lze chybnou kombinací či chybnou přípravou či prostým přecpáním se apod. lehce "překlopit" na okyselující,
ok, dal jsi správnou připomínku </div
pecador — čtv říj 11, 2012 8:57 am

Nemůže být pochyb, že v "přiměřeném" množství prospívá. Podstatné je však, aby šlo o ocet pravý jablečný, nikoli o nějakou pančovanou náhražku, která má v názvu slovo jablečný, avšak s jablky toho příliš společného nemá. Běžně používaný ocet nese název "vinný". Ten se rovněž nedělá z uvedené suroviny ale je to obarvená kyselina octová, která se nejčastěji vyrábí z lihu překapávaného přes bukové piliny. A nedal bych ruku do ohně, že se někde jako surovina doposud může používat i formalín.
Pokud chcete mít jistotu, tak nyní je čas sklizně jablek, kterých jsou všude spousty, např. kolem cest a jinak přijdou nazmar. Když je nasbíráte, nadrtíte a naložíte do nádoby, pak budete mít jistotu, že ocet z nich cenné látky bude obsahovat, nebude mít vysokou koncentraci, kterou zde také někdo zmiňoval, zkrátka že to bude "pravý jablečný".

Milan — čtv říj 11, 2012 9:20 am
pecador píše:
Nemůže být pochyb, že v "přiměřeném" množství prospívá. Podstatné je však, aby šlo o ocet pravý jablečný, nikoli o nějakou pančovanou náhražku, která má v názvu slovo jablečný, avšak s jablky toho příliš společného nemá. Běžně používaný ocet nese název "vinný". Ten se rovněž nedělá z uvedené suroviny ale je to obarvená kyselina octová, která se nejčastěji vyrábí z lihu překapávaného přes bukové piliny. A nedal bych ruku do ohně, že se někde jako surovina doposud může používat i formalín.
Pokud chcete mít jistotu, tak nyní je čas sklizně jablek, kterých jsou všude spousty, např. kolem cest a jinak přijdou nazmar. Když je nasbíráte, nadrtíte a naložíte do nádoby, pak budete mít jistotu, že ocet z nich cenné látky bude obsahovat, nebude mít vysokou koncentraci, kterou zde také někdo zmiňoval, zkrátka že to bude "pravý jablečný".

Na téma jablečný ocet doplňuji, že jsou na netu různé informace, že je kyselinotvorný jako ostatní octy, někde uvádějí že jako jediný z octů je pravý jablečný ocet zásaditý. Vyrábím si ho doma a užívám denně ráno na lačno 2 pol. lžíce do 2 dcl. vody. Dělá mi velmi dobře. Věřím že je určitě zásaditý. Nemám momentálně možnost to zkusit, ale kdo může, ať změří PH pravého, doma správně vyrobeného jablečného octa a písne to sem, ať nejsou zbytečné mýlky a zavádějící informace. Milan.

Jarda — pát říj 12, 2012 9:38 pm
pv33 píše:
Jeste pro zajimavost, i kdyz netvrdim, ze cokoliv je na webu je pravda:

.....Raw ACV is the only vinegar that is alkaline-forming to the body. All other vinegars (white, balsamic, red wine, etc) are acid-forming. For a health balanced pH, raw apple cider vinegar is one of the best things to add to your diet.....

Takze cesky neco jako prirodni nebo surovy jablecny ocet alkalizuje telo (prestoze ma pH nekde mezi 4-5). Ostatni octy okyseluji. Pro vyvazene pH je jablecny ocet jedna z nejlepsich veci co lze pridat ke strave... To je obdobne jako s citrony, ktere jsou kysele, ale vysledne pusobeni je zasadite. A i kdyby to okyselovalo jako ze ne, ma to velke mnozstvi pozitivnich ucinku na zdravi. Takze povazuju za chybu pouziti omezovat. Jsou stranky kde temer jakoukoliv nemoc leceji nebo se aspon pokouseji lecit jablecnym octem a v mnoha pripadech to zabira.

Máte pravdu, dříve ho dokonce na válečné výpravy vozila i vojska jako naprosto univerzální léčebný prostředek, kterým opravdu je.

Jarda — pát říj 12, 2012 9:43 pm
Milan píše:
Na téma jablečný ocet doplňuji, že jsou na netu různé informace, že je kyselinotvorný jako ostatní octy, někde uvádějí že jako jediný z octů je pravý jablečný ocet zásaditý. Vyrábím si ho doma a užívám denně ráno na lačno 2 pol. lžíce do 2 dcl. vody. Dělá mi velmi dobře. Věřím že je určitě zásaditý. Nemám momentálně možnost to zkusit, ale kdo může, ať změří PH pravého, doma správně vyrobeného jablečného octa a písne to sem, ať nejsou zbytečné mýlky a zavádějící informace. Milan.

Měřit to nemusíte, pH octa bude kyselé, což ovšem nic neznamená, je prostě zásadotvorný, stejně jako třeba okurky, které obsahují kyselinu křemičitou, nebo grepy se svojí kyselinou salicylovou.

P.e.t.r.a. — pon čec 22, 2013 9:46 pm

Dobrý den,

nezná někdo kvalitu tohoto octa? http://www.bioobchod.cz/jablecny-ocet-b ... e/d-78768/ Předem děkuji za případné odezvy.

Smajdalf — ned lis 24, 2013 12:03 pm
Jarda píše:
Tak je pravda, že kvalitní jablečný ocet kvasinky spíše likviduje, nicméně opravdu si to budete muset vyzkoušet, jednoznačná odpověď na to není.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně jablečného octa a candidy. Je vhodný nebo není? Přeci jen od doby citovaného příspěvku uběhly už 2 roky,
tak mě zajímá jestli se neobjevily nové informace na toto téma.

Např. zde je článek o tom, jak se přírodním způsobem zbavit candidy (se kterou se teď také potýkám):
http://foodmatters.tv/articles-1/how-to-overcome-candida-naturally

Vůbec celý tento článek je zajímavý (ale uvědomuju si, že patří spíše pod téma "kandidóza a chlamidióza"). Konkrétně jablečnému octu se věnuje až 3. kapitola - Kill off Candida overgrowth:

"Raw apple cider vinegar - Raw apple cider vinegar and Candida do not get along. Take a tablespoon of apple cider vinegar and mix it with a glass of water and drink before every meal.
The apple cider vinegar helps to fight off the intestinal yeast overgrowth by actually killing the yeast, creating a die off reaction. Raw unfiltered apple cider vinegar creates an unfriendly
environment for the yeast, while helping create a good environment for friendly gut flora.
"

Někde jinde (http://candida.inetcz.com/pokec.php?vlakno=2953) jsem zase četl, že jablečný ocet je prospěšný při candidě i z jiného důvodu,
a to proto, že cituji: "Jablečný ocet řečeno velice nepřesně neutralizuje negativní efekt kyseliny vinné ..."

A právě kyselina vinná je produktem kvasinek (candidy), jestli se nepletu.

Chci se tedy zeptat, co si o tom celém myslíte (jabl. ocet versus candida)?

Děkuji a přeji hezký den.

Jarda — ned lis 24, 2013 1:45 pm
Smajdalf píše:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně jablečného octa a candidy. Je vhodný nebo není? Přeci jen od doby citovaného příspěvku uběhly už 2 roky,
tak mě zajímá jestli se neobjevily nové informace na toto téma.

Např. zde je článek o tom, jak se přírodním způsobem zbavit candidy (se kterou se teď také potýkám):
http://foodmatters.tv/articles-1/how-to-overcome-candida-naturally

Vůbec celý tento článek je zajímavý (ale uvědomuju si, že patří spíše pod téma "kandidóza a chlamidióza"). Konkrétně jablečnému octu se věnuje až 3. kapitola - Kill off Candida overgrowth:

"Raw apple cider vinegar - Raw apple cider vinegar and Candida do not get along. Take a tablespoon of apple cider vinegar and mix it with a glass of water and drink before every meal.
The apple cider vinegar helps to fight off the intestinal yeast overgrowth by actually killing the yeast, creating a die off reaction. Raw unfiltered apple cider vinegar creates an unfriendly
environment for the yeast, while helping create a good environment for friendly gut flora.
"

Někde jinde (http://candida.inetcz.com/pokec.php?vlakno=2953) jsem zase četl, že jablečný ocet je prospěšný při candidě i z jiného důvodu,
a to proto, že cituji: "Jablečný ocet řečeno velice nepřesně neutralizuje negativní efekt kyseliny vinné ..."

A právě kyselina vinná je produktem kvasinek (candidy), jestli se nepletu.

Chci se tedy zeptat, co si o tom celém myslíte (jabl. ocet versus candida)?

Děkuji a přeji hezký den.

Zajímavý článek a pokud vezmu v potaz staleté dobré zkušenosti s jablečným octem, určitě vidím jako dobré ho užívat i když v některých případech paradoxně může působit negativně, ale jde spíše o výjimečné případy.

Smajdalf — ned pro 15, 2013 11:22 am

Dobrý den, právě dodělávám 3 flašky jablečného octa (domácího, koncentrovaného z čistě jablečné šťávy, žádná voda).
Letos se urodilo hodně zimních jablek, tak jsme dali něco na moštování, nakonec z toho bylo asi 15 x 1,5l flašek moštu :)
Všechno se to zamozřejmě nestihlo vypít, a tak jsem pár flašek uzmul na ocet.
Už ho mám skoro hotový, na dně se usadil kal, ocet zesklovatěl.
A právě na ten kal se chci zeptat:
Mám ho slít nebo před každým použitím protřepat a pít zakalený?
Co to vlastně je ten kal, nejsou to ty mrtvé kvasinky, které se sami zničily?

Děkuji

P.S.: Ještě předtím jsem dělal jednu flašku na zkoušku a u té se mi ten kal nakonec "ztratil"
(nejspíš se rozplynul do celého objemu) a ocet zůstal rezavě hnědý, zakalený, vůbec nebyl zesklovatělý.
Nevím čím by to mohlo být. Každopádně byl vynikající :wink:

Jinak všem tady na fóru přeji šťastné a veselé :P

Jarda — ned úno 09, 2014 12:07 am
Smajdalf píše:
Dobrý den, právě dodělávám 3 flašky jablečného octa (domácího, koncentrovaného z čistě jablečné šťávy, žádná voda).
Letos se urodilo hodně zimních jablek, tak jsme dali něco na moštování, nakonec z toho bylo asi 15 x 1,5l flašek moštu :)
Všechno se to zamozřejmě nestihlo vypít, a tak jsem pár flašek uzmul na ocet.
Už ho mám skoro hotový, na dně se usadil kal, ocet zesklovatěl.
A právě na ten kal se chci zeptat:
Mám ho slít nebo před každým použitím protřepat a pít zakalený?
Co to vlastně je ten kal, nejsou to ty mrtvé kvasinky, které se sami zničily?

Děkuji

P.S.: Ještě předtím jsem dělal jednu flašku na zkoušku a u té se mi ten kal nakonec "ztratil"
(nejspíš se rozplynul do celého objemu) a ocet zůstal rezavě hnědý, zakalený, vůbec nebyl zesklovatělý.
Nevím čím by to mohlo být. Každopádně byl vynikající :wink:

Jinak všem tady na fóru přeji šťastné a veselé :P

Tam jde opravdu o mrtvé kvasinky a nijak bych je neodstraňoval, ty nechte na dně a slijte si vždy pouze trochu k přímé spotřebě.

Moravak — čtv bře 20, 2014 5:36 pm

Dobrý den,

mám dotaz ohledně ranního užívání jabl. octa a urinoterapie. Dosud jsem užíval ranní urinu (5 doušků) a po cca půl hodině pil vodu s citrónem. Tu jsem teď nahradil vodou s lžící jabl. octa. Není to nějak v rozporu s účinky jednoho či druhého, takto to užívat krátce po sobě? Pokud urina okyseluje vnitřní prostředí a ocet jej naopak alkalizuje? Co byste doporučil, pokud bych chtěl užívat obé během dne?

Díky a pěkný den

M.

Jarda — sob dub 26, 2014 5:36 pm
Moravak píše:
Dobrý den,

mám dotaz ohledně ranního užívání jabl. octa a urinoterapie. Dosud jsem užíval ranní urinu (5 doušků) a po cca půl hodině pil vodu s citrónem. Tu jsem teď nahradil vodou s lžící jabl. octa. Není to nějak v rozporu s účinky jednoho či druhého, takto to užívat krátce po sobě? Pokud urina okyseluje vnitřní prostředí a ocet jej naopak alkalizuje? Co byste doporučil, pokud bych chtěl užívat obé během dne?

Díky a pěkný den

M.

Podle mě v tom není problém, ten odstup by měl stačit.

Smajdalf — ned dub 27, 2014 4:44 pm

Zdravím všechny, jeden kolega z fóra mi psal kvůli návodu na výrobu
jablečného octa, a i když je jich na netu celá spousta, tak jsem se
rozhodl napsat svůj vlastní + postřehy z vlastní zkušenosti.
Kolegovi se návod nakonec líbil, až tak, že mi navrhnul ať ho dám sem na fórum.
Takže tady je. Třeba se to někomu bude hodit.

Návod je docela jednoduchý:
Ve stručnosti:
1. zmoštovat/ odšťavnit jablka
2. slít šťávu do lahví
3. nechat kvasit - cca 10 dnů
4. vznikne "jablečné víno"
5. přecedit
6. nechat kvasit - cca 3 týdny
7. vznikne ocet
8. hotovo (ne docela - ocet dokváší a zraje ještě
klidně další měsíc, ale po těch 3 týdnech se dá na 100% konzumovat)

A teď trochu podrobněji:
1. Zmoštovat/odšťavnit jablka (celá - jádřinec + dužina + slupka),
my jsme je dali do moštárny, takže to bylo o to jednodušší. Pokud
to ustojí odšťavňovač, můžete si to udělat sám.
2. Získanou šťávu/mošt nalít do skleněných lahví (já jsem poprvé
docela nešťastně použil PET lahve, což ze zdravotního hlediska
není úplně košer :roll: ).
3. Lahve (ideální jsou se šroubovacím uzávěrem, rozhodně ne
korkovou zátku - při kvašení musí mít unikající plyn kudy ven)
dát do tmy (kvůli zachování vitamínů - hlavně C), chlad
není třeba (spíš naopak, zpomaluje kvašení).
4. Teď už jen čekat, 2x denně kontrolovat (tzn. odzátkovat,
nechat plyn uniknout, protřepat a zase zazátkovat), zátku nikdy
nedotahovat (jinak se můžete připravit na malování), mošt začne
kvasit a zhruba po 10 dnech z něho budete mít "jablečné víno"
(tzn. veškerý (nebo spíše téměř veškerý) cukr z moštu zkvasil na alkohol),
stačí přičichnout a ten alkohol ucítíte.
Upozornění: Opatrně při otevírání během kontrol, bude hodně pěnit,
a když říkám hodně, tak myslím hodně (něco jako hrnečku, vař!).
5. Po těch 10ti dnech je dobré tohle "jablečné víno" přecedit, protože na dně
se Vám začne usazovat kal (já jsem ho tam nechal, slívám až úplně na závěr,
kal ničemu nevadí, jsou to mrtvá "tělíčka" kvasinek z kvasného procesu + nějaký
další bordel jako zbytky dužiny z jablek apod.).
6. Teď přichází druhá fáze kvašení, kdy se alkohol začne za pomoci
bakterií octového kvašení měnit na ocet, tahle fáze je nejdelší, v podstatě
nikdy nekončí, ale její největší část se odehraje zhruba během 3 týdnů
a to nejdůležitější - pouze za přístupu vzduchu, takže zátku nedotahovat,
nechat hodně navolno.
7. Po těch 3 týdnech sám poznáte, že už je skoro hotovo, ocet získá sklovatou
barvu a průzračnost, charakteristický octový zápach, přestane se tvořit pěna,
naopak je možné, že se na hladině začně tvořit škraloup (to jsou opět kvasinky),
proto je v tuhle chvíli na místě konečně ocet přecedit.
8. No a je hotovo, žádná věda, ocet bude ještě dlouho dozrávat (klidně i několik měsíců),
ale to konzumaci nebrání.
Varování: Pokud (jako já) budete dělat ocet čistý (čistě z jablečné šťávy), rozhodně jej
nekonzumujte takto koncentrovaný !!! Můžete si takto poleptat sliznici trávicího traktu, přece
jen je to kyselina (naše babičky ho používaly/používají na čištění sporáků, takže sílu má).
Já osobně si ho ředím vodou v poměru zhruba 15:1. A i tak, je ta chuť pořád dost kyselá!

Sakra, ani jsem nečekal, že toho nakecám tolik :oops:

Doufám, že je to srozumitelné a bez chyb a nesmyslů :)

Jarda — pon dub 28, 2014 8:24 am
Smajdalf píše:
Zdravím všechny, jeden kolega z fóra mi psal kvůli návodu na výrobu
jablečného octa, a i když je jich na netu celá spousta, tak jsem se
rozhodl napsat svůj vlastní + postřehy z vlastní zkušenosti.
Kolegovi se návod nakonec líbil, až tak, že mi navrhnul ať ho dám sem na fórum.
Takže tady je. Třeba se to někomu bude hodit.

Návod je docela jednoduchý:
Ve stručnosti:
1. zmoštovat/ odšťavnit jablka
2. slít šťávu do lahví
3. nechat kvasit - cca 10 dnů
4. vznikne "jablečné víno"
5. přecedit
6. nechat kvasit - cca 3 týdny
7. vznikne ocet
8. hotovo (ne docela - ocet dokváší a zraje ještě
klidně další měsíc, ale po těch 3 týdnech se dá na 100% konzumovat)

A teď trochu podrobněji:
1. Zmoštovat/odšťavnit jablka (celá - jádřinec + dužina + slupka),
my jsme je dali do moštárny, takže to bylo o to jednodušší. Pokud
to ustojí odšťavňovač, můžete si to udělat sám.
2. Získanou šťávu/mošt nalít do skleněných lahví (já jsem poprvé
docela nešťastně použil PET lahve, což ze zdravotního hlediska
není úplně košer :roll: ).
3. Lahve (ideální jsou se šroubovacím uzávěrem, rozhodně ne
korkovou zátku - při kvašení musí mít unikající plyn kudy ven)
dát do tmy (kvůli zachování vitamínů - hlavně C), chlad
není třeba (spíš naopak, zpomaluje kvašení).
4. Teď už jen čekat, 2x denně kontrolovat (tzn. odzátkovat,
nechat plyn uniknout, protřepat a zase zazátkovat), zátku nikdy
nedotahovat (jinak se můžete připravit na malování), mošt začne
kvasit a zhruba po 10 dnech z něho budete mít "jablečné víno"
(tzn. veškerý (nebo spíše téměř veškerý) cukr z moštu zkvasil na alkohol),
stačí přičichnout a ten alkohol ucítíte.
Upozornění: Opatrně při otevírání během kontrol, bude hodně pěnit,
a když říkám hodně, tak myslím hodně (něco jako hrnečku, vař!).
5. Po těch 10ti dnech je dobré tohle "jablečné víno" přecedit, protože na dně
se Vám začne usazovat kal (já jsem ho tam nechal, slívám až úplně na závěr,
kal ničemu nevadí, jsou to mrtvá "tělíčka" kvasinek z kvasného procesu + nějaký
další bordel jako zbytky dužiny z jablek apod.).
6. Teď přichází druhá fáze kvašení, kdy se alkohol začne za pomoci
bakterií octového kvašení měnit na ocet, tahle fáze je nejdelší, v podstatě
nikdy nekončí, ale její největší část se odehraje zhruba během 3 týdnů
a to nejdůležitější - pouze za přístupu vzduchu, takže zátku nedotahovat,
nechat hodně navolno.
7. Po těch 3 týdnech sám poznáte, že už je skoro hotovo, ocet získá sklovatou
barvu a průzračnost, charakteristický octový zápach, přestane se tvořit pěna,
naopak je možné, že se na hladině začně tvořit škraloup (to jsou opět kvasinky),
proto je v tuhle chvíli na místě konečně ocet přecedit.
8. No a je hotovo, žádná věda, ocet bude ještě dlouho dozrávat (klidně i několik měsíců),
ale to konzumaci nebrání.
Varování: Pokud (jako já) budete dělat ocet čistý (čistě z jablečné šťávy), rozhodně jej
nekonzumujte takto koncentrovaný !!! Můžete si takto poleptat sliznici trávicího traktu, přece
jen je to kyselina (naše babičky ho používaly/používají na čištění sporáků, takže sílu má).
Já osobně si ho ředím vodou v poměru zhruba 15:1. A i tak, je ta chuť pořád dost kyselá!

Sakra, ani jsem nečekal, že toho nakecám tolik :oops:

Doufám, že je to srozumitelné a bez chyb a nesmyslů :)

Já myslím, že výborné, podle takto podrobného návodu by ho musela dobře vyrobit i dvojka kutilských specialistů z večerníčků Pat a Mat.

Th. — pon čec 28, 2014 4:26 pm

Dobrý den,

zajímalo by mne, zdali je vhodné užívat jabl. ocet ihned před jídlem nebo cca 30 min. před jídlem (s vodou). Nemám jasno v tom, zdali ocet nenaruší produkci kyselin žaludku a tedy i následné trávení...

Užívání - vyčetl jsem na etiketě, že 2 ČL jabl. octa + 2 ČL medu + voda. Jardo, nemůže ten med s octem (cukr + kyselina) nějak kolidovat?

Děkuji!

Smajdalf — úte čec 29, 2014 8:28 am
Th. píše:
Dobrý den,

zajímalo by mne, zdali je vhodné užívat jabl. ocet ihned před jídlem nebo cca 30 min. před jídlem (s vodou). Nemám jasno v tom, zdali ocet nenaruší produkci kyselin žaludku a tedy i následné trávení...

Užívání - vyčetl jsem na etiketě, že 2 ČL jabl. octa + 2 ČL medu + voda. Jardo, nemůže ten med s octem (cukr + kyselina) nějak kolidovat?

Děkuji!

No, já třeba si dávám jablečný ocet hned ráno na lačno, pak půl hodinky pauzu a pak teprve jdu na snídani.
Oni tu půlhodinku mezičasu doporučují u více přípravků, třeba u laktobacilů. Ale tady podle mě jde spíš o to,
aby se stihla vstřebat ta voda, kterou si to ředíš. Ta by mohla dělat problémy při trávení spíš než ocet.
Aspoň si to myslím. Naopak ocet by měl tvorbu žaludečních kyselin podporovat, podobně jako citrónová šťáva.

S tím medem, nevím. Ale jestli to takhle píšou přímo na etiketě, tak bych se toho nebál. Podle mě by tahle kombinace
měla být v pohodě. Horší by byla směska cukr + kvasinky </p

Th. — úte čec 29, 2014 8:20 pm
Citace:
No, já třeba si dávám jablečný ocet hned ráno na lačno, pak půl hodinky pauzu a pak teprve jdu na snídani.
Oni tu půlhodinku mezičasu doporučují u více přípravků, třeba u laktobacilů. Ale tady podle mě jde spíš o to,
aby se stihla vstřebat ta voda, kterou si to ředíš. Ta by mohla dělat problémy při trávení spíš než ocet.
Aspoň si to myslím. Naopak ocet by měl tvorbu žaludečních kyselin podporovat, podobně jako citrónová šťáva.

S tím medem, nevím. Ale jestli to takhle píšou přímo na etiketě, tak bych se toho nebál. Podle mě by tahle kombinace
měla být v pohodě. Horší by byla směska cukr + kvasinky </div

Jarda — pon zář 01, 2014 12:48 pm
Th. píše:
Dobrý den,

Děkuji!

Tak ocet s trochou vody nevadí určitě a ten med asi jak u koho, ale v rozumném množství patrně také nebude problém. Nevím kde jste vzal info, že jablečný ocet blokuje tvorbu HCl, to je blbost, vždy se používal naopak na podporu její tvorby.

bluu — ned zář 07, 2014 9:12 pm

Dobry den, vyrobil jsem si jablecny ocet podle odkazu na prvni strance. Cekal jsem ze bude chutnat hodne kysele, ale kysela chut je celkem zanedbatelna oproti klasickemu octu. Je to tak spravne?
Mohu ocet pit neredeny?
Dekuji Petr

Jarda — ned zář 07, 2014 9:36 pm
bluu píše:
Dobry den, vyrobil jsem si jablecny ocet podle odkazu na prvni strance. Cekal jsem ze bude chutnat hodne kysele, ale kysela chut je celkem zanedbatelna oproti klasickemu octu. Je to tak spravne?
Mohu ocet pit neredeny?
Dekuji Petr

To je divné je sice trochu méně kyselý než běžný ocet, ale také je kyselý poměrně dost.

bluu — pon zář 08, 2014 8:14 am
Jarda píše:
To je divné je sice trochu méně kyselý než běžný ocet, ale také je kyselý poměrně dost.

Tak se stala asi nekde chyba. Kysele moc nechutna, bezproblemu bych ho pil neredeny. Jen ma zvlastni pachut. Nikdy jsem ho nechutnal tak nemam srovnani. Zkusim tedy udelat dalsi varku ze sladkych jablek. Tenhle byl z kyselych. Diky

Haiky — úte zář 09, 2014 9:48 am

Dobrý den,
kupuji tento jablečný ocet 750ML - BURKHARDT
Někde jsem vyčetla,že je nepasterovaný,nevíte někdo zda je to opravdu pravda?
Popřípadě jakou značku jabl. octa kupujete vy?

Přílohy:
imagew.php_12.jpg
imagew.php_12.jpg [ 6.58 KiB | Zobrazeno 28332 krát ]
miram — úte zář 09, 2014 3:59 pm
Haiky píše:
Dobrý den,
kupuji tento jablečný ocet 750ML - BURKHARDT
Někde jsem vyčetla,že je nepasterovaný,nevíte někdo zda je to opravdu pravda?
Popřípadě jakou značku jabl. octa kupujete vy?

Pokud to tam neni napsano, ze je nefiltrovany (nepasterizovany), tak asi pasterizovany je a to je spatne.
Ja kupuju tento, ale nevim jestli je k mani i v CR.

Příloha:
58711.jpg
58711.jpg [ 297 KiB | Zobrazeno 28316 krát ]
Haiky — úte zář 09, 2014 5:54 pm
miram píše:
Pokud to tam neni napsano, ze je nefiltrovany (nepasterizovany), tak asi pasterizovany je a to je spatne.
Ja kupuju tento, ale nevim jestli je k mani i v CR.

Přesně takovýto jsem kupovala,když jsem žila v USA :) bohužel v čr k mání není. Chutově mi ten Burkhardt (co kupuji já) a "raw apple cider vinegar" z USA přijde velmi podobný,proto jsem se s ním spokojila. Na několika internetových zdrojích jsem našla, že je nepasterizovaný,ale na obale to výslovně nepíšou.... asi to pro své dobro přestanu řešit a až dodělám flašku,tak pro porovnání vyzkouším jinou značku.

Sybilla — čtv zář 11, 2014 1:22 pm
Haiky píše:
Přesně takovýto jsem kupovala,když jsem žila v USA :) bohužel v čr k mání není. Chutově mi ten Burkhardt (co kupuji já) a "raw apple cider vinegar" z USA přijde velmi podobný,proto jsem se s ním spokojila. Na několika internetových zdrojích jsem našla, že je nepasterizovaný,ale na obale to výslovně nepíšou.... asi to pro své dobro přestanu řešit a až dodělám flašku,tak pro porovnání vyzkouším jinou značku.

Kúp si ten, čo predávajú v DM drogérie. Je nepasterizovaný aj s matičnou kultúrou.

Jarda — ned říj 12, 2014 3:59 pm
bluu píše:
Tak se stala asi nekde chyba. Kysele moc nechutna, bezproblemu bych ho pil neredeny. Jen ma zvlastni pachut. Nikdy jsem ho nechutnal tak nemam srovnani. Zkusim tedy udelat dalsi varku ze sladkych jablek. Tenhle byl z kyselych. Diky

Tam asi bude nějaký problém, protože dobrý ocet by se samotný a neředěný pít asi nedal.

D. Valentová — úte říj 14, 2014 4:43 pm
bluu píše:

Zřejmě se nejedná o jablečný ocet, ale o jablečný mošt. :D

gorol — ned lis 23, 2014 8:16 pm

mam dotaz , delal sem jablecny ocet podle receptu z prvni strany, 10 dnu kvasil , pak precedit a do chladu na tri tydny akorat ted po tech trech tydnech, musi se ho opet precedit nebo je mozne ho pouzivat takovy zakaleny i s tim "bordelem" co tam plave ? uz sem si dal par lzic ve vode a chutove to je ocet a toho kalu tak neni nijak extra moc abych to nevypil , jde mi o to abych treba dalsim precezenim nevylil to nejhodnotnejsi co v tom octu je

Jarda — ned lis 23, 2014 11:13 pm
gorol píše:
mam dotaz , delal sem jablecny ocet podle receptu z prvni strany, 10 dnu kvasil , pak precedit a do chladu na tri tydny akorat ted po tech trech tydnech, musi se ho opet precedit nebo je mozne ho pouzivat takovy zakaleny i s tim "bordelem" co tam plave ? uz sem si dal par lzic ve vode a chutove to je ocet a toho kalu tak neni nijak extra moc abych to nevypil , jde mi o to abych treba dalsim precezenim nevylil to nejhodnotnejsi co v tom octu je

No právě ten kal je to co tam má zásadní význam a určitě se ho bát nemusíte. Vypadá sice odpudivě, ale nijak neškodí, spíše naopak.

Foxx — sob bře 11, 2017 9:31 am

Ahoj,

má někdo zkušenosti s tímto octem z DM? díky za reakce

Přílohy:
IMG_3499.JPG
IMG_3499.JPG [ 684.73 KiB | Zobrazeno 30356 krát ]
IMG_3497.JPG
IMG_3497.JPG [ 503.78 KiB | Zobrazeno 30356 krát ]
Xion — ned bře 12, 2017 4:43 pm
Foxx píše:
Ahoj,

Ja mam s tym starym Alnatura z DMky, ale DM vyhlasila, ze Alnaturu nahradi kvalitativne adekvatnymi vyrobkami pod znackom DMBio...s tym z Alnatury som bol spokojny, za tu cenu bol vyborny. Tipujem, ze tento bude tiez dobry, no kupim ho najblizsie az sa mi minie ten stary.

looudus — pát bře 17, 2017 12:26 pm
Foxx píše:
Ahoj,

Ahoj, bio jablecne octy z DM jsou to nejlepsi piti co muzes koupit. Take si delam domaci ocet na udrzbu domacnosti a tela. </p

scooors — úte led 30, 2018 5:10 pm

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť akú odrodu jablk použiť pri výrobe domáceho jablčného octa ? nechcem ten kupovaný filtrovaný a možno aj pasterizovaný z obchodu...

Robili ste si niekedy samy jablčný ocot ? prípadne nemáte nejaké dobré rady ktorú odrodu jablk ? či môžem použiť aj tie z obchodu / trhu ... alebo si budem musieť počkať zase na sezónu.

Ďakujem

Peter

Mirabelka — úte led 30, 2018 6:24 pm

Dotazu rozumím tak, že chcete teď vyrábět jablečný ocet. Domnívám se, že prakticky jakákoliv jablka, které v tuto dobu koupíte, jsou vlastně "mrtvá".....jablka se stříkají, někde ozařují, voskují, aby nevysychala.....atd.
Ocet si můžete vyrobit v létě - když jsou tzv. letní průsvitná jablka, nebo si včas vyhlídnout nějaký opuštěný sad, zahradu, domluvit se s nějakým obyvatelem na vsi......Nejlepší jsou jablka s červíkem, protože ta nejsou stříkaná....a dozrálá přirozeně na stromě.

Xion — stř led 31, 2018 3:59 am

Zatial kup ten z DMky, je celkom dobry.

Jarda — sob úno 17, 2018 2:48 pm
scooors píše:
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť akú odrodu jablk použiť pri výrobe domáceho jablčného octa ? nechcem ten kupovaný filtrovaný a možno aj pasterizovaný z obchodu...

Robili ste si niekedy samy jablčný ocot ? prípadne nemáte nejaké dobré rady ktorú odrodu jablk ? či môžem použiť aj tie z obchodu / trhu ... alebo si budem musieť počkať zase na sezónu.

Ďakujem

Peter

Návodů je na netu dost, ale v tomto období bych to neřešil, ten musíte vyrábět z čerstvých, ideálně nestříkaných, zralých jablek z domácí produkce.

JednorazovyNICK — sob srp 11, 2018 2:37 pm

Ahojte.
Na pitný režim mi najviac vyhovuje táto zmes : voda, nepasterizovaný jablčný/vínny ocot, vitamín C v prášku (denne dokopy do 1,5g), a himalájska soľ.
Teraz v lete, keď vypijem kľudne tých 3L vody, použijem aj 50ml nepaterizovaného jablčného octu denne. Už niekoľko mesiacov. Od jesene do jari je to nejakých 30ml jablčného octu denne, vtedy sa mi kyslasté pitie až tak veľmi nežiada, a vypijem o čosi menej vody. Vyslovene mi chutí piť jemne nakyslastý nápoj, do ktorého pridám trošku C-čka a himalájsku soľ (cca 2 štipky soli na 3dcl vody)...
Môže mi toto množstvo octovej kyseliny odvápňovať kosti, alebo sa nemusím obávať ? Zatiaľ som si nič negatívne nevšimol ... Denne konzumujem vývar z hovädzích kostí a bravčových koží, v ktorom je dosť minerálov (varené 48 hodín)...
Ide o to, že cítim, ako ma takýto "jemne kyslasto-trpký" nápoj lepšie hydratuje, než obyčajná čistá voda... A aj lepšie mi sadne na žalúdok... Dobre mi naň sadne aj čistá odstatá voda, avšak spomenutý nápoj mi sadne lepšie...
Netreba sa ničoho obávať, či ? ...
Ďakujem za odpoveď/odpovede... :)

Jarda — sob srp 11, 2018 3:54 pm
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Na pitný režim mi najviac vyhovuje táto zmes : voda, nepasterizovaný jablčný/vínny ocot, vitamín C v prášku (denne dokopy do 1,5g), a himalájska soľ.
Teraz v lete, keď vypijem kľudne tých 3L vody, použijem aj 50ml nepaterizovaného jablčného octu denne. Už niekoľko mesiacov. Od jesene do jari je to nejakých 30ml jablčného octu denne, vtedy sa mi kyslasté pitie až tak veľmi nežiada, a vypijem o čosi menej vody. Vyslovene mi chutí piť jemne nakyslastý nápoj, do ktorého pridám trošku C-čka a himalájsku soľ (cca 2 štipky soli na 3dcl vody)...
Môže mi toto množstvo octovej kyseliny odvápňovať kosti, alebo sa nemusím obávať ? Zatiaľ som si nič negatívne nevšimol ... Denne konzumujem vývar z hovädzích kostí a bravčových koží, v ktorom je dosť minerálov (varené 48 hodín)...
Ide o to, že cítim, ako ma takýto "jemne kyslasto-trpký" nápoj lepšie hydratuje, než obyčajná čistá voda... A aj lepšie mi sadne na žalúdok... Dobre mi naň sadne aj čistá odstatá voda, avšak spomenutý nápoj mi sadne lepšie...

S jistotou to sice nevím, ale jablečný ocet je považovaný za vysoce bezpečný tedy předpokládám že v tom problém nebude.

Ates — sob srp 18, 2018 10:02 am
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.

Já bych ten ocet neužíval denně, ale pro jistotu třeba jen třikrát týdně. Všeho moc škodí a nedá se stoprocentně říct, jestli pravidlený přísun kyselin z octu může dlouhodobě škodit, či nikoliv. Minimálně zubní sklovině to dělat dobře nebude.

JednorazovyNICK — sob srp 18, 2018 10:21 am

Ates : rychle vypitie 3dcl vody s 2ma stipkami soli a 10ml jablcneho octu nemoze zubom vobec nijak uskodit. Odvapnovanie som myslel z hladiska, ci nahodou octova kyselina (konkretne jablcna nepasterizovana) v urcitom mnou prijimanom mnozstve nemoze odvapnovat nie len zuby (a to NELOKALNOU cestou), ale aj kosti. Istotu v tom mat ale asi nebudem... V kaxdom lripade cista voda ci cisty bylinkovy caj (bez niecoho jemne kysleho) mi "nereze"... A sladke pit nechcem... Staci 10ml orechoveho likeru z Chorvatska denne... :D

Tony210 — úte bře 31, 2020 10:06 am

Zdravím, ja jse delal jablecny ocet, z planych jablek ktere jsem sebral na podzim v hluboke prirode.
Nic jsem nemyl, jen jsem je rozkrajel, prohnal prez Angel, dal do demizonu, jen tu stavu nic jineho.
Za 3 mesice hotovo a tak znamenity ocet jsem nikdy nemel,navic se na povrchu vytvorilo neco co
Vypada uplne stejne jako kombucha, asi nejake spolecenstvi bakterii, kazdopadne to zkusim z toho
Demizonu dostat a pouzit to jako kombuchu.

Jarda — úte bře 31, 2020 3:46 pm
Tony210 píše:
Zdravím, ja jse delal jablecny ocet, z planych jablek ktere jsem sebral na podzim v hluboke prirode.
Nic jsem nemyl, jen jsem je rozkrajel, prohnal prez Angel, dal do demizonu, jen tu stavu nic jineho.
Za 3 mesice hotovo a tak znamenity ocet jsem nikdy nemel,navic se na povrchu vytvorilo neco co
Vypada uplne stejne jako kombucha, asi nejake spolecenstvi bakterii, kazdopadne to zkusim z toho
Demizonu dostat a pouzit to jako kombuchu.

Zajímavá zkušenost.

jurajjuraj — ned kvě 10, 2020 3:22 pm

muze mi nekdo vysvetlit proc po vypiti jablecneho octa nebo tepperweinovy smesi mivam mirne kalnou moc ? po nicem jinem sem si toho nevsiml ( voda, tibetska houba, cokoliv tekute prodejne ve sklepe) , proste jen po tech dvou vecech

Jarda — ned kvě 10, 2020 4:47 pm
jurajjuraj píše:
muze mi nekdo vysvetlit proc po vypiti jablecneho octa nebo tepperweinovy smesi mivam mirne kalnou moc ? po nicem jinem sem si toho nevsiml ( voda, tibetska houba, cokoliv tekute prodejne ve sklepe) , proste jen po tech dvou vecech

Oboje silně zvedá zásaditost tedy je možné že u vás vyšší hladina zásad v moči umožní mírné zhoršení kvality filtrace, přeci jen močové cesty jsou navrženy primárně pro kyselé prostředí.

jurajjuraj — ned kvě 10, 2020 8:12 pm
Jarda píše:
Oboje silně zvedá zásaditost tedy je možné že u vás vyšší hladina zásad v moči umožní mírné zhoršení kvality filtrace, přeci jen močové cesty jsou navrženy primárně pro kyselé prostředí.

tzn. co ? muzu pit dal, nebo vynechat, snizit davky ? diky

Jarda — ned kvě 10, 2020 8:28 pm
jurajjuraj píše:
tzn. co ? muzu pit dal, nebo vynechat, snizit davky ? diky

Tak asi bych ubral, dráždit močové cesty není zrovna rozumné počínání.

jurajjuraj — pon kvě 11, 2020 5:41 am

dobre, da se s tim neco delat aby casem to kaleni zmizlo? jeste doplnim, treba soda mi tohle nedela , diky

Jarda — pon kvě 11, 2020 6:56 am
jurajjuraj píše:
dobre, da se s tim neco delat aby casem to kaleni zmizlo? jeste doplnim, treba soda mi tohle nedela , diky

Tak pokud nezabere to snížení prostě zcela vynechat a neřešit. Nic vás přeci nenutí uvedené suplementy užívat zvláště pokud vidíte že způsobují problém.

janka991 — pon bře 08, 2021 3:24 pm

Na jablečný ocet jsem měl velká očekávání, ale nech to být. Ale to není pro mě 🙁

Jarda — pon bře 08, 2021 8:56 pm
janka991 píše:
Na jablečný ocet jsem měl velká očekávání, ale nech to být. Ale to není pro mě 🙁

Šikovně zakamuflovaná reklama, musím uznat že jde o dobrý nápad.

Matys — sob pro 17, 2022 5:53 pm

Chci se vrátit k tématu jablečného octa, které se tu již dříve řešilo. O blahodárných účincích není pochyb. Jen mám dotaz. Vyráběla jsem domácí jablečný ocet v říjnu. Slupky z jablek, cukr, převařená voda, vše v 5l lahvi od okurek. Dala jsem do kouta za skříň. Zprvu jsem každý den zamíchala (asi týden) a pak na naložený ocet zapomněla. Nyní jsem objevila. Ve sklenici je žlutohnědá tekutina a na povrchu se vytvořil takový bílý škraloup z jablečných slupek a kvasinek. Vypadá to, že škraloup udělal takový špunt, který již žádný vzduch dovnitř nepustí. Mohu škraloup sundat a tekutinu užívat? Je to jablečný ocet? Chutná to kysele, ale i nasládle. Dá se nějak využít i dotyčný škraloup? Je to taková jakoby gumová hmota (houba?). Na kumbuše se myslím tvoří také něco podobného. Díky za radu.

neti — sob pro 17, 2022 8:42 pm

Podľa mňa to len prekvasilo.. Pre fermentovanie platí základné pravidlo - pokiaľ to nie je chlpaté a nesvieti to farbami ako semafór (pleseň) a ak vám to "voní", tak sa to dá skonzumovať. Biely povlak býva tzv. křís (slovenský ekvivalent nepoznám), ktorý tvoria premnožené kvasinky - kto nakladá kapustu, ten s tým pravideľne bojuje, lebo křís je prevít (zase české slovo, heh). A s tou vôňou je to tak trochu chyták (preto uvodzovky), pretože napr. natto nevoní príliš vábne, ale intuitívne nemáte pocit, že to smrdí hnilobou alebo potravinou v rozklade.

krasnagadgetka — pát bře 31, 2023 9:58 am

Prosím Vás, ten jablečný ocet, když je nepasterizovaný, musí se uchovávat v lednici? Jak dlouho mi vydrží po otevření, jestli se nemůže zkazit?
Děkuji

Jarda — pát bře 31, 2023 6:21 pm
krasnagadgetka píše:
Prosím Vás, ten jablečný ocet, když je nepasterizovaný, musí se uchovávat v lednici? Jak dlouho mi vydrží po otevření, jestli se nemůže zkazit?
Děkuji

Stačí v běžné pokojové teplotě a že by nějak rychle podléhal zkáze to bych netvrdil vydrží opravdu dlouho. V zásadě se pouze zakaluje což negativní vliv nemá a pokud není láhev plná viděl bych dobré ho spotřebovat nejdéle za rok i když ani rok nemusí být maximum. Plná láhev vydrží minimálně dva a patrně i více let. Pokud ho navíc dáte do lednice nebo do chladu vydrží ještě déle.

Jindra — pát dub 07, 2023 1:05 pm
krasnagadgetka píše:
Děkuji

Jen chci Jardu naprosto jednoznačně potvrdit, ano ano. Až se to aj může zdát u nepasterovaného podivné, ale jo, je to tak. Což je skvělé

Fajn den přeju

Margareta — úte dub 11, 2023 6:25 pm

Ahojte.
Niekolko tyzdnov (4-7 tyzdnov) som si davala rano nalacno 1 polievkovu lyzicu jablcneho octu do pohara s vodou (cca 2 dcl vlaznej, odstatej vody). Po tychto par tyzdnoch som zacala mat „problemy“ – dost silnu bolest brucha, nafuknute brucho... Prve jedlo som si dala asi 3-4 hodiny po jablcnom octe. Viete mi prosim povedat, ze kde som urobila chybu? Co by som mala zmenit (napr. dat si len cajovu lyzicku jab.octu alebo dat si spolu s jab.octom 1 caj.lyz. medu alebo je potrebne sa hned najest...)?
Rada by som pokracovala v „uzivani“ jablcneho octu. Momentalne som niekolko dni bez jablcneho octu a ta bolest sa zmiernuje. Nie som uplne bez bolesti, ale je to o dost lepsie. Dakujem Vam velmi pekne za Vase rady a odporucania.

neti — úte dub 11, 2023 6:56 pm
krasnagadgetka píše:

Pokaziť sa môže všetko, keďže aj jednobunkové ZOO potrebuje niečo žrať. Pokazené znamená v preklade, že to zoxidovalo (tuky) alebo splesnivelo..

V prípade fermentovaných potravín platia jednoduché pravidlá (viac krát som to tu písal):
1) chlad fermentáciu spomaľuje - preto sa to dáva do chladničky
2) teplo naopak fermentáciu urýchľuje
3) niektoré zvieratká potrebujú na fungovanie vyššiu teplotu, preto sa používajú inkubátory s termostatmi (to ale neplatí pri octe a kyselej kapuste)
4) ak ferment ponecháte vonku, tak ho budú zvieratká žrať, pokiaľ majú čo - čiže sa to nepokazí, ale mení to svoju chuť, napr. kefír je strašne kyselý ~ klesá pH, ale nie je to pokazené..
5) skvelý indikátor pokazenia je čuch - predkovia, ktorí nemali kvalitný čuch zomreli na otravu, takže nepreniesli gény ďalej - čiže ak to vyslovene nesmrdí ako zdochlina (neplatí pre severské fermentované ryby, natto ap) a pokiaľ to nesvieti ako semafór (pleseň), tak je to konzumovateľné..
6) Niektoré fermenty kvasia roky napr. miso..

Takže to ovoňajte a ak vás nenapne, nezdvihne vám to žalúdok, tak to môžete bezpečne jesť

Jarda — úte dub 11, 2023 7:33 pm
Margareta píše:
Ahojte.
Niekolko tyzdnov (4-7 tyzdnov) som si davala rano nalacno 1 polievkovu lyzicu jablcneho octu do pohara s vodou (cca 2 dcl vlaznej, odstatej vody). Po tychto par tyzdnoch som zacala mat „problemy“ – dost silnu bolest brucha, nafuknute brucho... Prve jedlo som si dala asi 3-4 hodiny po jablcnom octe. Viete mi prosim povedat, ze kde som urobila chybu? Co by som mala zmenit (napr. dat si len cajovu lyzicku jab.octu alebo dat si spolu s jab.octom 1 caj.lyz. medu alebo je potrebne sa hned najest...)?
Rada by som pokracovala v „uzivani“ jablcneho octu. Momentalne som niekolko dni bez jablcneho octu a ta bolest sa zmiernuje. Nie som uplne bez bolesti, ale je to o dost lepsie. Dakujem Vam velmi pekne za Vase rady a odporucania.

Tak pokud s ním máte problém je otázkou zda jej vůbec bude moci trvaleji užívat. Jsou konkrétní zdravotní potíže například histamin při kterých vám ocet bude stav spíše zhoršovat tedy asi bych ocet nyní zcela vysadil a počkal až si stav sedne do normálu. Pak bych opatrně vyzkoušel nasadit znovu a pokud i tak potíže naskočí asi bych se na další pokusy vykašlal.

Margareta — úte dub 11, 2023 7:36 pm
Jarda píše:
Tak pokud s ním máte problém je otázkou zda jej vůbec bude moci trvaleji užívat. Jsou konkrétní zdravotní potíže například histamin při kterých vám ocet bude stav spíše zhoršovat tedy asi bych ocet nyní zcela vysadil a počkal až si stav sedne do normálu. Pak bych opatrně vyzkoušel nasadit znovu a pokud i tak potíže naskočí asi bych se na další pokusy vykašlal.

Dakujem velmi pekne za odpoved, urobim tak ako pisete.

krasnagadgetka — čtv dub 20, 2023 11:07 am

Zajímalo by mě, jestli jablečný ocet nemůže ničit i dobré bakterie ve střevě. Dále by mě zajímalo, jestli je vhodné ho užívat s elektrolitovým práškem? Dočetla jsem se, že při pití většího množství to může snížit draslík v krvi. Jak je to možné? Ocet přeci obsahuje draslík, tak jak ho může snížit v krvi? Je ocet vhodný užívat při únavě nadledvin, když má vliv na draslík a tím pádem i na sodík?
Děkuji

Jarda — sob dub 22, 2023 2:25 pm
krasnagadgetka píše:
Zajímalo by mě, jestli jablečný ocet nemůže ničit i dobré bakterie ve střevě. Dále by mě zajímalo, jestli je vhodné ho užívat s elektrolitovým práškem? Dočetla jsem se, že při pití většího množství to může snížit draslík v krvi. Jak je to možné? Ocet přeci obsahuje draslík, tak jak ho může snížit v krvi? Je ocet vhodný užívat při únavě nadledvin, když má vliv na draslík a tím pádem i na sodík?
Děkuji

Patrně by jste musela upřesnit které dobré bakterie protože on pojem dobrá bakterie je silně zavádějící. Například obecně vychvalovaná bakterie lactobacillus acidophilus pokud se dostane třeba do srdce tak vás v pohodě zabije a přitom se o ní medicína baví jako o bakterii obecně vysoce bezpečné a jednoznačně prospěšné. Ničí pochopitelně ty bakterie které nejsou z pohledu potřebných životních podmínek v souladu se změnou vnitřního prostředí kterou ten ocet modifikuje. Zase bych musel znát složení toho prášku, ale vůbec nechápu jak by mohl snížit draslík když obsahuje zhruba 2x tolik draslíku jak sodíku a musí logicky draslík spíše zvedat což je pro adrenální únavu mnohdy problém a je potřeba si odzkoušet jak na konkrétního člověka působí a jakou dávku toleruje jeho tělo bez problémů.

krasnagadgetka — úte dub 25, 2023 12:47 pm
Jarda píše:
Patrně by jste musela upřesnit které dobré bakterie protože on pojem dobrá bakterie je silně zavádějící. Například obecně vychvalovaná bakterie lactobacillus acidophilus pokud se dostane třeba do srdce tak vás v pohodě zabije a přitom se o ní medicína baví jako o bakterii obecně vysoce bezpečné a jednoznačně prospěšné. Ničí pochopitelně ty bakterie které nejsou z pohledu potřebných životních podmínek v souladu se změnou vnitřního prostředí kterou ten ocet modifikuje. Zase bych musel znát složení toho prášku, ale vůbec nechápu jak by mohl snížit draslík když obsahuje zhruba 2x tolik draslíku jak sodíku a musí logicky draslík spíše zvedat což je pro adrenální únavu mnohdy problém a je potřeba si odzkoušet jak na konkrétního člověka působí a jakou dávku toleruje jeho tělo bez problémů.

Nadměrná dlouhodobá konzumace jablečného octa může vést ke snížení hladiny draslíku a vyplavování minerálů z kostí, s následným možným vznikem osteoporózy. Při nadměrném příjmu jablečného octa se tělo pravděpodobně snaží nadměrnou kyselost vyrovnávat vyplavováním minerálů, které dokáží pH upravit.

Jarda — úte dub 25, 2023 1:32 pm
krasnagadgetka píše:
Nadměrná dlouhodobá konzumace jablečného octa může vést ke snížení hladiny draslíku a vyplavování minerálů z kostí, s následným možným vznikem osteoporózy. Při nadměrném příjmu jablečného octa se tělo pravděpodobně snaží nadměrnou kyselost vyrovnávat vyplavováním minerálů, které dokáží pH upravit.

Já nějak moc nechápu proč se stále snažíte o nějaké extrémy prostě berte normální lidské množství a vše bude normálně fungovat. Je docela pochopitelné že velký přísun jak kyselin tak zásad může v delším časovém úseku spouštět problém.

playaa — pon pro 04, 2023 3:25 pm

Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

Jarda — úte pro 05, 2023 12:55 pm
playaa píše:
Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

Tak osobní zkušenost s tím nemám, ale asi ano protože patrně vám to nedávají játra tedy v zásadě by mohlo fungovat hořké a kyselé. V případě že jde o víno dobré zkušenosti jsou i s medem ten také dovede poměrně dobře zrychlit odbourávání alkoholu v játrech.

Jindra — pát pro 22, 2023 8:10 pm
playaa píše:

za mne - ano, dá se použít proti rozhození. Však taky raw jablečný ocet je špicová věc
ale: kouknite na to z druhý strany… není to tak trochu boj s vlastním (milovaným) organismem? Tělo vám dá najevo, že vínko/pivko mu nevyhovují, a vy hledáte cesty, jak mu "zavřít hubu" :-) přitom svý tělo bysme měli mít rádi. Jestliže mu to nevyhovuje, nedělejte to, což? Ale ještě spíše bych se podíval na to, co jste konzumoval předtím, čili s čím se tam vínko/pivko smísilo. Mám vás rád = nechci rejpat, ale – máte svý tělo rád? Dáváte mu coby potravu to, co mu vyhovuje a co ho vyživí? Nevidím prostě jako optimum hledat takhle jablečňák "jen" jako záplatu na nějaký problém. Víc se mi líbí ten primární problém skutečně řešit, né "potírat".
Moc fajn den přeju!

Alopat — pát bře 08, 2024 7:38 am
Jarda píše:
KosmasJ píše:
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...

Vinný ocet, na rozdíl od kvalitního jablečného octa, tělo neodkyseluje a z tohoto důvodu ho vidím jako nevhodný. Sám jsem ho v soudku nikdy dělat nezkoušel, ale postup se patrně nebude nijak lišit od výroby v lahvích, akorát dřevo bude přirozený proces zrání octa slušně podporovat.

Je to zjištěno měřením, např. pH moči či cukru a PSA v krvi, aby podle složení těchto ovocných octů šla potvrdit vhodnost jejich použití? Přiznám se, že jsem dosud používal spíše balzamikové octy - tmavý pod Mozzarellu s rajčaty a světlý místo zálivky na ledový salát.

Bioactive components, antibacterial and antiradical properties of home-made apple and grape vinegar
https://www.researchgate.net/publication/351509231_Bioactive_components_antibacterial_and_antiradical_properties_of_home-made_apple_and_grape_vinegar?enrichId=rgreq-75705a4c633c4219e25543e1cde9232d-XXX&enrichSource=Y292ZXJQYWdlOzM1MTUwOTIzMTtBUzoxMTM3MTY2NTIwNDYzMzYwQDE2NDgxMzMwMzQ0NTE%3D&el=1_x_3&_esc=publicationCoverPdf
Major organic acids, phenolic acids and mineral compounds of the vinegars.
https://www.researchgate.net/figure/Major-organic-acids-phenolic-acids-and-mineral-compounds-of-the-vinegars_tbl3_351509231

Jarda — pát bře 08, 2024 10:51 am
Alopat píše:
Je to zjištěno měřením, např. pH moči či cukru a PSA v krvi, aby podle složení těchto ovocných octů šla potvrdit vhodnost jejich použití? Přiznám se, že jsem dosud používal spíše balzamikové octy - tmavý pod Mozzarellu s rajčaty a světlý místo zálivky na ledový salát.

Major organic acids, phenolic acids and mineral compounds of the vinegars.
https://www.researchgate.net/figure/Major-organic-acids-phenolic-acids-and-mineral-compounds-of-the-vinegars_tbl3_351509231

Velice zajímavá tabulka, ty rozdíly jsou opravdu velké.

Ates — čtv bře 21, 2024 12:24 pm
playaa píše:

Pivo a víno jsou plné kvasinek a histaminu, proto ty zažívací problémy.

Alopat — čtv bře 28, 2024 1:41 pm
Jarda píše:
Velice zajímavá tabulka, ty rozdíly jsou opravdu velké.

Ono to obecné tvrzení, že jablečný ocet narozdíl od vinného nepřekyseluje bude nejspíše pocházet z toho, že při domácím kvašení velmi rád nedosahuje takové kyselosti jako vinný ocet - narazil jsem na to tady v diskuzi, pak v obchodě u příjemně aromatické značky Kand (snad .at původ octa)a je to nyní potvrzeno i měřením. Nejsem odborníkem na výrobu octa, takže si netroufnu říct, jestli za to může průmyslová výroba, kvasinky jako u piva, odrůda sladkých / kyselých jablek anebo stádium jejich zralosti, ale projevuje se to chuťově v ostrosti docela znatelně a často. Rozdíly jsou tedy podle mě způsobené hlavně odlišnou kyselostí, protože složení a poměry těchto ovocných octů jsou si velmi podobné (více než 80% kyselina octová jakožto hlavní účinná látka) a dokonce bych řekl, že ty minoritní (pro léčbu rakoviny synergické) organické kyseliny mi imponují více u tmavého balsamika a bílého condimenta. Toho octa kvasného lihového se tolik nespotřebuje nebo kyselina octová musí být nepasterizovaná, aby nám místo rozkladu vody a činnosti mikrobiomu dávala vodík?

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019051753
https://www.dm.cz/dmbio-bio-jablecny-ocet-p4066447207385.html
https://www.rossmann.cz/bio-jablecny-ocet

Jarda — čtv bře 28, 2024 8:49 pm
Alopat píše:
Ono to obecné tvrzení, že jablečný ocet narozdíl od vinného nepřekyseluje bude nejspíše pocházet z toho, že při domácím kvašení velmi rád nedosahuje takové kyselosti jako vinný ocet - narazil jsem na to tady v diskuzi, pak v obchodě u příjemně aromatické značky Kand (snad .at původ octa)a je to nyní potvrzeno i měřením. Nejsem odborníkem na výrobu octa, takže si netroufnu říct, jestli za to může průmyslová výroba, kvasinky jako u piva, odrůda sladkých / kyselých jablek anebo stádium jejich zralosti, ale projevuje se to chuťově v ostrosti docela znatelně a často. Rozdíly jsou tedy podle mě způsobené hlavně odlišnou kyselostí, protože složení a poměry těchto ovocných octů jsou si velmi podobné (více než 80% kyselina octová jakožto hlavní účinná látka) a dokonce bych řekl, že ty minoritní (pro léčbu rakoviny synergické) organické kyseliny mi imponují více u tmavého balsamika a bílého condimenta. Toho octa kvasného lihového se tolik nespotřebuje nebo kyselina octová musí být nepasterizovaná, aby nám místo rozkladu vody a činnosti mikrobiomu dávala vodík?

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019051753
https://www.dm.cz/dmbio-bio-jablecny-ocet-p4066447207385.html
https://www.rossmann.cz/bio-jablecny-ocet

Toto bohužel nedovedu posoudit, tak do hloubky jsem jednotlivé octy nikdy nezkoumal a vlastní zkušenosti mám pouze s nepasterizovaným jablečným octem a to ještě jenom v malých dávkách.