Dobrý den,
mám asi zcela opačný problém než většina lidí. Potřebuju nějakým způsobem (pokud možno zdravým pro tělo) nabrat hmotu. Cvičím ale narust svalové hmoty oproti přatelum z fitcentra kteří do sebe vali plno masa vajec a protejnu deně žádný.
Je mi 23 let měřím 189cm a vážím 73 kg. Chtěl bych aby se má vaha vyšplhala tak na 80kg. Můžete mi prosim poradit jak přizpusobit
rozumně jídelníček, nobo poslat link, pokud se tady už to téma probíralo (nikde jsem ho nenaše).
Děkuju za odpověď
mám asi zcela opačný problém než většina lidí. Potřebuju nějakým způsobem (pokud možno zdravým pro tělo) nabrat hmotu. Cvičím ale narust svalové hmoty oproti přatelum z fitcentra kteří do sebe vali plno masa vajec a protejnu deně žádný.
Je mi 23 let měřím 189cm a vážím 73 kg. Chtěl bych aby se má vaha vyšplhala tak na 80kg. Můžete mi prosim poradit jak přizpusobit
rozumně jídelníček, nobo poslat link, pokud se tady už to téma probíralo (nikde jsem ho nenaše).
Děkuju za odpověď
Sice se tu toto téma již několikrát probíralo a vždy jsem těm lidem radil nepřekonávat tělo násilím o což se zjevně snažíte i vy. Většina z nich to stejně ignorovala a násilím do sebe ládovali různé potraviny na zvýšení svalové hmoty a váhy. Pokud si stíhám vzpomínat, tak vždy to dopadlo blbě a nakonec je tělo donutilo k rozumnému počínání. Zářným příkladem je člen NOWOCAYN, který vyzkoušel vše možné a pořád se ještě snaží. Můj názor je jednoznačný, velice rozumná strava se schopností zajistit tělu dostatek živin a zajišťující kvalitní defekaci. Vhodným prostředkem pro zajištění energetické hodnoty zdravé stravy je sirná patlanice o které je zde celé vlákno, tak to prostudujte a vyzkoušejte. Svaly a váha není o množství a energetické hodnotě jídel, ale o dokonalém spalování a využití relativně malého množství stravy.
Dobrá, díky za rady, pročtu si to.
A jak říkáte znasilňovat tělo nebudu. Vyhublý jsem 20 let tak budu i klidne tech dalších ![]()
přibírání je především o správném tréningu. Pokud cvičíte správně, tělo si samo nadiktuje zvýšený přísun kalorií - budete mít tzv. vlčí hlad a přiberete jako nic.
Internet se jen hemzi ruznymi zarucenymi recepty jak pribrat,jak shodit a nektere navody jsou skutecne perly,to zavani poskozovanim zdravi(nevim jestli na to existuje nejaky paragraf
) ).Upozornuju: jen pro silne natury
http://new.biomag.sk/show_article.php?id=95
Každý to dělá jak umí a kdo to dělá blbě, tak po delší době čumí.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Měla jsem problémy ohledně rodičů, kteří mě neustále stresovali kvůli jídlu. Nyní jsem se osamostatnila a rozhoduji o jídle sama. Je to neuvěřitelná úleva,velmi mi to psychicky pomohlo:) Mám však problémy s váhou ! Při své výšce 158 vážím 36 kg ! Vážím tolik už asi rok, někdy přiberu, ale max 1-2 kg. Jídlu se nevyhýbám, jím když mám hlad, vše pečlivě koušu, nemám žádné psychické ani fyzické problémy. Hlad mívám 2krat denně, rychle mi však vymizí, když se jenom trochu najím. Nemám problémy s únavou, ale přes zimu s udržením tepla. Jím syrovou stravu, někdy si dám i syrové maso (kvůli rodičům). Jím hodně nesladkého ovoce (rajčata, okurky), bio ovoce, hlavně jablka, avokádo, tamarind, mango, hrozny aj. Mám jídlo ráda, svoje tělo taky, ale bojím se, abych si neubližovala. Studuji náročnou vysokou školu a tak bych nerada onemocněla. Nemocná jsem nebyla už asi rok, nemám ani rýmu. V podstatě problémy nemám žádné, spíše se děsím své neuvěřitelně nízké váhy. Nesportuji, ale každý den chodím alespoň 3 km, chodím takéna jógu, deprese nemám. Je to vůbec možné existovat při tak nízké váze??? Jak mám přibrat? Prosím o radu, nechtěla bych litovat v budoucnu svého rozhodnutí, chci být zdravá a mít děti. Btw. menstruaci nemám, ale to asi ani není při mé váze možné. Poslední dotaz, když jdu s rodiči na oběd, nevím co si dát. Mohl byste mi doporučit co nejlepší(nejmenší zlo) jídlo v restauracích? Vetšinou jsem si dala rybu, nebo mořské plody, posledně jsem však po smažených krevetách měla takové křeče, že jsem si myslela, že je to můj poslední den
Mohl byste mi poradit prosím? Opravdu bych s nima ráda zašla, ale nikdy nevím jak se moje tělo po takové době s vařeným vyrovná a co nadělá co nejméně škody. Děkuji mockrát !!!!!
Osobně bych se zaměřil na kvasinky, plísně a parazity. Na kvasinky je zde popsán plivací test, na plísně v krvi je dobrá diagnostika na mikroskopu s temným polem a na parazity funguje trojčátko, tedy Lugol, nebo ořešáková tinktura, pelyněk a hřebíček. Dost je toho zde již rozebíráno, tak to prohledejte, případně se znovu ozvěte.
Řeším podobný problém, mám při výšce 172cm 58kg. Hodně jsem zhubl po značném omezení masa a mléčných výrobků a také praktikování různých druhů očist. Momentálně se to snažím řešit konzumací většího množství kefíru z houby, sírné patlanice a příležitostným tučnějším masem.
Co se týče restaurací, tak tam je to opravdu často oříšek, obzvláště při běžném menu ala 10 druhů kuřecího a vepřového a ve "zdravé" bezmasé sekci pět druhů smažených sýrů. Osobně to v případě nutnosti řeším rizotem nebo těstovinami bez sýra, které naštěstí mají téměř všude. Navíc pro účely nabrání trochy tuků se návštěva dobré restaurace může hodit - kachní prsa, hovězí steak, carpacio či jiný druh trochu tučného masa bez přílohy pouze se zeleninou nemůže při občasné konzumaci škodit a dostanete do sebe trochu potřebných tuků.
Rodiče uklidníte, trochu naberete a nebudete v restauraci vypadat jako exot
I když Jarda bude mít asi výhrady k tomu hovězímu ...
Co se týče restaurací, tak tam je to opravdu často oříšek, obzvláště při běžném menu ala 10 druhů kuřecího a vepřového a ve "zdravé" bezmasé sekci pět druhů smažených sýrů. Osobně to v případě nutnosti řeším rizotem nebo těstovinami bez sýra, které naštěstí mají téměř všude. Navíc pro účely nabrání trochy tuků se návštěva dobré restaurace může hodit - kachní prsa, hovězí steak, carpacio či jiný druh trochu tučného masa bez přílohy pouze se zeleninou nemůže při občasné konzumaci škodit a dostanete do sebe trochu potřebných tuků.
Ja som celé roky mal pri 173cm 60kg, potom som rozbehol pôsty podľa Pavlovho kalendára, medzi nimi šport aby som nabral hmotu na 40-ku a pekne som vybehol na 68kg a a vyzeral výborne. Ale nie som "zdravovýživovec" stravoval som sa normálne a s množstvom bielkovín.
Já proti masu nic nemám, to je otázka spíše filozofická, než otázka stravy, ale obecně se dá tvrdit, že si tím člověk zdraví dost poškozuje i při občasné konzumaci o filozofických rozměrech nemluvě. Nabrat váhu určitě není problém i bez masa, jako vzor může sloužit čuník krmený šrotem a bramborami, který pokud vím je také teoretický všežravec a divoké prase v přírodě maso určitě jí, ale na této bezmasé stravě domácí čuník přibírá jako prase.
Dobrý den, pomalu se prokousávám Vašimi stránkami, vždycky jsem si myslela, jak zdravě žiji, teď zjišťuji, jakými bludy nám krmí mozky. Začala jsem klystýrovou kůrou (letité problémy s pletí - mizí), přešla prakticky jen na syrorovu stravu, ovozel, semínka, ořechy, vařené pouze jáhly a pohanka, pečené brambory, piji vodu s himálájskou solí a magneziem. Nemám odšťavnovač, takže nepiji pravidelně šťávy (pokud jsem u přítele, který mě vlastně na Vaše stránky přivedl, tak ano). Každé pondělí piji jen vodu. Ponechala jsem si jeden hřích - a to je káva. Ráda bych si vyřešila problémy s velmi bolestivou menstruací (cysty na vaječnících), nález HPV na čípku. Mám, ale v současné době problém - váha mi jde pořád dolů. Měřím 165 cm a vážím 48 kilo (věk 37). Nemám zdaleka nastudováno všechno, jak říkám, prokousávám se postupně a jsem začátečník.
To kafe zase takový problém není, problém na kávě je cukr a mléko. Na tom vašem jídelníčku jsem nikde nečetl o tuku a to je celkem stěžejní zdroj energie, čili pokud ve vaší stravě opravdu není, tak se tomu hubnutí nedivím. Jinak se asi zabývejte problematikou kvasinek a nastudujte si o nich vše, co je zde popsáno, předpokládám, že se za vaším problémem skrývá a určitě je vhodné v tomto duchu upravit stravu i životní styl. Udělejte si testy na stav kvasinek-plivací test, stav kyseliny chlorovodíkové v žaludku-krkací test a stav štítné žlázy-teplotní test. Dle jejich výsledků budete mít jasněji co vlastně řešíte a začněte na tom pracovat.
Moc děkuji za odpoveď. Testy hned vyzkouším. Na těch tucích něco bude, napravím to, citím se sice dobře, ale nižší váhu nepotřebuji.
Přítel je dál, má už za sebou i první očistu jater, sirná patlanice je pravidelnou součástí jídelničku, stejně jako kefír. Pořidili jsme si kozy, ať máme mléko. Já zatím pokulhávám, ale musím si prostě na všechno přijít sama, nerada jsem někam tlačena. Akorát s tím kefírem mám problém, nedělá mi dobře už jen pohled na něj a zatím nejsem schopna ho polknout. Při klystýrech proto užívám protibotika z lékárny - APO lactobacilus, ať si ve střevech neudělám víc škody jak užitku. Zkoušela jsem patlanici, v ní mi těch pár lžiček kefiru nevadí. Myslím, že spostupně půjde všechno, chce to čas.
Pokud vám, z nějakého důvodu kefír nejede, tak ho můžete vyzkoušet přidat do klystýru a aplikovat spodem, což z hlediska chuti je naprosto jedno a funguje výborně.
Stravujem sa zdravo už asi rok. Začal som to od 15 rokov lebo cítil som, že svoj celý životný štýl musím jednoducho zmeniť. Celých 15 rokov som bol chudý. Mal som 167 cm a váhu 52kg čo sa mi zdalo dosť málo a pritom som aj dosť jedol hoci nezdravú stravu. Potom som to zmenil a prišli jednodňové pôsty, šanka, klystíri- tie mi dosť pomohli s hnisajúcimi vyrážkami dokonca ich vyriešili. Zmizla mi alergia na slnko pri ktorej som bol každoročne osypaný. Zahlienenie z každodennej konzumácie mlieka pominulo vďaka klystírom a chrenovej kašičke. Probiotiká dodávam každý deň či už vo forme tabliet, pickles, kefír alebo kyslá kapusta. Po tomto všetkom som schudol z 52 na 47kg hoci som vyrástol o 2 cm. Mám 16 rokov cítim sa dobre ale nejak ta váha ma znepokojuje. Rodina mi vraví, že nech sa normálne najem toho čo i oni. V strave mi tuk nechýba lebo mak, sezam občas slnečnica a ľan v mojom jedálničku nechýba. Do šalátov pridávam olivový olej extra virgin. Konzumujem na 90% surovú stravu. Kvasinky som riešil dlhší čas a z časti sa aj podarilo hoci test je stále pozitívny. Pohyb mám denne chodím asi 3km alebo sa prejdem na bicykli, žiaden stres. Neviem čím by to mohlo byť no mám tušenie, že nedostatkom HCl. Skúšal som to ráno so sodou a ani za 10 min žiadne grgnutie. V podávaní nebude problém lebo som si ju bezpečne rozriedil a dávkovanie 10 kvapiek. Ph každý deň víde nad hodnotu 7 vďaka mojej strave a občas aj šťavám. Teplotu pod jazykom som si nemeral takže možno je to aj v štítnej žľaze no každý deň beriem 5g morských hras Nori. Asi jediný problém bude v tej kyseline. Ak by to bolo kvasinkami alebo nedaj bože nedostatkom jodu tak by som si mohol zakúpiť tento produkt http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Granulated-Kelp-16-oz-453-g/30946?at=0?
Spomínali ste, že jod jednak vyrieši deficit a aj z časti kvasinky. Použil by som ten kelp plus za jedlom 10 kvapiek HCl mohol by sa tej problém urovnať?
Já ti neporadím jak zdravě přibrat, ale řešil jsem jednu dobu to samé. Doma mi všichni říkali, že jsem hubený (pro ně znamená hubený = nezdravý, málo síly, že mi něco chybí atd..). Vyřešil jsem to sportováním (posilovna, squash, kolo). Nyní jsem sice stále štíhlý, ale už mám na sobě nějakou svalovou hmotu, takže nevypadám jako "z osvětimi" jak jsem často slýchaval.
Vše, co píšete, je správně, ale vlastní tvorba HCl stagnuje z nějakého důvodu a pokud jim není stres, tak to je nedostatek minerálů, konkrétně většinou draslíku, což se dá celkem levně zjistit vyšetřením z krve. Vyzkoušejte přidat do stravy potraviny podporující tvorbu HCl a dodejte více tuků při součastném omezení sacharidů, to dobře eliminuje kvasinky a zlepší trávení. Jinak dodávat HCl je v takovémto případě správně a také je třeba si překontrolovat ten jód, nejlépe lugolovou skvrnou na vnitřní straně předloktí. Pokud zmizí rychleji než za 8 hodin, máte deficit potvrzený a je třeba jód dodávat i když paradoxně nedostatek jódu by měl znamenat vyšší váhu a obráceně.
Co má na přibírání/shazování stěžejní vliv? Kromě jidla samotného půjde asi o to nekrmit kvasinky namísto sebe? Stav HCl? Cukry v krvi?
Mám totiž pocit stálého hladu a skoro každé 2h něco jím, ale že bych se cítil najezený to teda ani ne ![]()
Tak váha má být stabilní, ne přibírat a pak zase hubnout. Člověk většinou tloustne, nebo hubne z vysokého zamoření plísní, nebo kvasinkou a po jejím odstranění je váha stabilní. Vliv mají samozřejmě veškeré uvedené věci, ale základ je odplísnění organizmu, prostě neživit nájemníky. Stálý hlad je normální na sacharidech, na tucích to nebývá problém, tak vyzkoušejte změnu.
Mě se váha ustálila, ale vůbec bych se nezlobil kdyby byla o pár kg vyšší, abych se zaobalil ve ksichtu a zmizely mi propadlé líce. Tím odplísněním je myšlená candida nebo ještě něco jiného? Z tuků valím sirnou patlaninu, luštěniny, občas kokosák, avokádo nebo vajíčka, ale moc vyloženě tučných a přitom zdravých jídel jsem nenašel...
Myslím, že jste vybral to hlavní z čeho se dá zdravě přibrat - stěžejní je podle mne ta patlanina, je to kalorická bomba s bezvadnými účinky. Snad bych ještě přidal ořechy a tofu plus občas kozí nebo ovčí sýr.
No mě to tofu přijde celkem sajrajt ikdyž jsem to jednu dobu používal jako "mentální" náhradu smažáku což bývalo mé No.1 oblíbené jídlo. S těmi sýry nevím, jsou vhodné ikdyž budou domácí? Nebude to zahleňovat atd.? Ke kozímu domácímu bych se dostat mohl, ale s čím se to zkombinovat kromě nějaké (eventuelně jaké?) zeleniny netuším...
Sranda je, že jsem si dal jáhly+datle+skořici+zázvor+poctivé 3 PL kokosáku a zasytilo mě to...na hodinu asi
Už zase bych něco sežral...
No tak pokud si koupíte nějaké uzené nebo ochucované tofu, obalíte jej a ještě osmažíte tak to bude slušný sajrajt, přírodní tofu se salátem je však dle mého názoru potraviny vhodná. Jarda s tofu také nebude souhlasit, na druhé straně všechny kapacity, které já znám tofu řadí vysoko, včetne Younga a Tepperweina.
Sýry ovčí nebo kozí dávám jen do salátů nebo samotné,
Tak dávejte více tuků, třeba rybí, lněný, konopný, olivový a další. Plísní je velké množství druhů, ale většinou jde o kandidu. Tučný a velice zdravý je třeba tvrdý kozí, nebo ovčí sýr, to je jak dort.
Kvalitní tvrdý sýr problémy nevyvolává a je zásadotvorný, na rozdíl od měkkých sýrů, nebo tvarohů.
o aky konkretne sa jedna? co parmezan, ten je velmi tvrdy, je ok?
Sýry ovčí nebo kozí dávám jen do salátů nebo samotné,
To nebudu, ono totiž není tofu jako tofu a ten sajrajt, co se jako tofu prodává v místních podmínkách bych opravdu nejedl, něco jiného je vysoce kvalitní produkt místního hospodaření Japonců, ale to zde asi nekoupíte.
To je jedno, čím tvrdší a mastnější, tím lepší, ono to pak bude také cenově dost vysoko.
Měl jsem za to, že sehnat nesířený, nesolený a éček prostý sýr, který bude jedlý je dilema. Pokud vyhovuje domácí kozí a i případně jiné, tak asi navštívím místní specializovanou prodejnu sýrů. Snad tam nějaké "natural" tvrdé sýry mají. Na denní konzumaci to ale stejně asi vhodné moc nebude...
Tak dobrý sýr se určitě koupit dá v tom není problém, jedině ta cena, ale kvalita je vždy drahá. Pokud se týká denní konzumace, tak ani v tom nebude zásadní problém, jsou národy, které prakticky nic jiného nejedí a funguje to dobře. Ono tam jde o poměr vápníku a fosforu, což je jiné u tvrdého a měkkého sýra.
No třeba kravský mě kvůli obsahu vápníku vůbec neláká, vápna mám nadbytek. Pokud ale není sýřený tak by ho tam ani v kravském moc být nemělo, ale těžko hádat. Zkusím nějaké tvrdé ovčí/kozí...
Tak vy možná máte vápníku hodně, ale naprostá většina lidí ho má dost málo a fosforu nadbytek. Ten vápník bude vysoký v každém kvalitním tvrdém sýru a pokud tedy o vápník nestojíte, čili potřebujete zvýšit fosfor, tak to zaberou měkké sýry, nebo tvaroh, tam je poměr jiný.
Podle vlasové analýzy jsem měl vápno +90% a fosfor +3% ale ty běžné konzumní měkké sýry budou asi pěkná šlichta, navíc plné soli. Jedině snad nějaké měkké, vysokotučné ale ryze přírodní? Až doposud jsem běžně používané sýry uplně vyřadil, zvlášť ty měkké tavené a u tvrdých jsem tam taky očekával dost bílého jedu - soli. Ohledně měkkých vs. tvrdých sýrů jsem našel toto: "Za optimální poměr pro růst kostní tkáně se považuje Ca:P = 1,3:1 (při špatné absorpci vápníku 2:1). V tvrdých sýrech je poměr v rozsahu 1,3 až 1,6:1 což je velice příznivé, zatímco v tavených sýrech je poměr velmi nepříznivý 0,4 až 0,7:1."
Také řeším jak trochu přibrat, nicméně tvrdé sýry pro mě nebudou ... podle VA vápník plus 190 procent (myslím, že je to rekord:)). Budou z tohoto pohledu kozí nebo ovčí sýry vhodnější?
Teda vy nám nějak měníte názory. Předchozí rok jsem tu stále četla, že vápníku mají lidé spíše nadbytek....
no ja som sa na toto tiez chcela opytat.... ![]()
napriklad pravy ovci ostiepok som jedla pred tyzdnom, milujem ho!!! ale davam si obcas. posobi ako tvrdy syr, lenze je udeny.
EDIT aha tak pardon!!! ja som doteraz myslela, ze je udeny, chuti totiz tak!!
aha, tak este raz
moze byt aj udeny:
http://www.euroinfo.gov.sk/euroagendy/a ... k-67d.html
Tak vidíte, že vám nelžu a co se týká těch měkkých sýrů, tam patří i brynza, což zase taková šlichta není. Dalším antagonistou vápníku je hořčík, čili se můžete snažit i zde.
To bych ani netvrdil, jde o to proti čemu to srovnáváte, vždy jsem ho zde srovnával s hořčíkem a řešil tedy poměr vápníku a hořčíku. V tomto případě mají vetšinou lidé nadbytek vápníku a nedostatek hořčíku a nyní se to zde porovnává s fosforem, tedy látkou, která je jinak zastoupena v běžné stravě a tam se to tedy chová jinak. I to je důvod proč lidem radím udělat si vlasovou analýzu.
Já myslím, že by to vyhovovat mohlo, ale určitě by se někde mělo dát dohledat, jak si v nich ten poměr vápníku vůči fosforu stojí. Nicméně vhodnější budou spíše ty tvarohovité varianty sýrů a patrně i olomoucké tvarůžky.
Dneska jsem zkusil sýry ze special prodejny, kde jsem koupil převážně zahraniční ovčí/kozí (do mléčných se mi nechce) což je chuťově super, ale cena odpovídá kvalitě
Každopádně kvalitní sýry pozvolna zase zařadím, hlavně domácí kozí, s tím, že si je dám samotné tak ±30 minut od ostatních jídel. Předpokládám, že se to stejně s ničím kombinovat asi nedá...
Tak kombinace se syrovou, nebo i tepelně upravenou zeleninou není problém. Cena je sice dost vysoká, ale kvalita je vždy drahá.
Co zelenina, sýr a ořechy dohromady?
Dobrý deň,
tiež mám pár dotazov ohľadom váhy a syrov. Približne od 1.6 som na vita strave, aspon sa snažím, niekedy si dám ryžu alebo opekané zemiaky. Mal som problém s candidou a ešte aj asi mám. Už som to s vami rozoberal cez skype a poradili sme mi tukovú stravu. To bolo skoro dva mesiace dozadu, odvtedy si robím s priateľkou skoro denne grepový mix s avokádom, lanovými a dynovými semienkami, makom atď. Chcel som sa opýtať či je možné tento mix jesť denne. Tak isto mám susedu ktorá má farmu s ovcami a kozami, predáva mi kozí tvaroh a z toho si robím patlanicu, podla toho čo ste tu písali možem jesť teda aj "klasické" tvrdé syry nielen patlanicu? Lebo sa s priateľkou nevieme dohodnúť aké ano a aké nie, kedže sa jedná o živočísny produkt. Trápi ma ale ešte jedna vec už som sa dostal s BMI indexom na 18,4 pri mojej výške 195cm. Neviem čo s tým pomaly to stále klesá. Od budúceho týždňa budem mať zase patlanicu, je ale možné jesť patlanicu a grepový mix každý deň, u patlanici moc nepochybujem ale u toho mixu som si neni istý, kvoli maku atď. Poradte prosím ako je to s tými syrmi, grepovým mixom a čo s tou váhou, ďakujem.
Tak, většina literatury běžně nedoporučuje kombinovat v jednom jídle více zdrojů bílkovin, ale já mohu říci, že mě to problém nedělá, nicméně to nemusí fungovat u každého.
tiež mám pár dotazov ohľadom váhy a syrov. Približne od 1.6 som na vita strave, aspon sa snažím, niekedy si dám ryžu alebo opekané zemiaky. Mal som problém s candidou a ešte aj asi mám. Už som to s vami rozoberal cez skype a poradili sme mi tukovú stravu. To bolo skoro dva mesiace dozadu, odvtedy si robím s priateľkou skoro denne grepový mix s avokádom, lanovými a dynovými semienkami, makom atď. Chcel som sa opýtať či je možné tento mix jesť denne. Tak isto mám susedu ktorá má farmu s ovcami a kozami, predáva mi kozí tvaroh a z toho si robím patlanicu, podla toho čo ste tu písali možem jesť teda aj "klasické" tvrdé syry nielen patlanicu? Lebo sa s priateľkou nevieme dohodnúť aké ano a aké nie, kedže sa jedná o živočísny produkt. Trápi ma ale ešte jedna vec už som sa dostal s BMI indexom na 18,4 pri mojej výške 195cm. Neviem čo s tým pomaly to stále klesá. Od budúceho týždňa budem mať zase patlanicu, je ale možné jesť patlanicu a grepový mix každý deň, u patlanici moc nepochybujem ale u toho mixu som si neni istý, kvoli maku atď. Poradte prosím ako je to s tými syrmi, grepovým mixom a čo s tou váhou, ďakujem.
Tak základ je nekvasit a nepřehánět přísun bílkovin. Většina lidí koná oboje a to se dá i na vita stravě. Minimálně zpočátku je tedy vhodné si dávky bílkovin poměrně přesně spočítat, nebo si měřit pH stolice a pokud bude silně zásaditá, nad 8 pH, tak bílkoviny ubrat. Obecně je vhodné dodávat cca 1 g bílkoviny na kilo váhy a den a trojnásobek tohoto váhového množství v tuku. Za těchto podmínek je prakticky nemožné hubnout, to je tolik energie, že se to spálit nedá. Podle mě neškodí nic z vámi uvedených jídel a tvrdé kvalitní sýry také ne. U měkkých sýrů bych už tak optimistický nebyl, tam je přebytek fosforu a ten rabuje z těla vápník.
Tak kombinace se syrovou, nebo i tepelně upravenou zeleninou není problém. Cena je sice dost vysoká, ale kvalita je vždy drahá.
V tomto případě se můj pohled na rajče jakožto ovoce mění a začínám ho považovat za zeleninu
S kvalitním sýrem je domácí rajče samožerné...
Ja mohu nabidnout pouze vlastni zkusenost.
Jakmile jsem presel na syrovou stravu, doplnenou maximalne o orechy, kefir a trochu medu, tak jsem take postupne ztracel veskery tuk z tela a vaha mi padala. Zdaleka jsem toho nesnedl tolik, kolik tady treba popisuje Jarda. Vaha klesala tak dlouho, dokud jsem mel na tele nejake zasoby tuku. Pokud ale mam zkusenosti ze sportu, tak telo likviduje svalovou hmotu az jako posledni. Z druhe strany se nemusite bat, ze umrete. Na jednu socialistickou housku jem na kole ujel 11 km. Ve chvili, kdy jsem pridal intenzivni trenink na kole, na veslarskem trenazeru, rychlou chuzi na par kilometru, pripadne jeste v metru vybiham vsechny eskalatory, ktere cestou potkam a obcas ryji zahony, tak zas i po tom malu co telu dodavam, jde vaha pomalu nahoru. Pokud budete dodavat telu tuky, taky si je zase telo maximalne ulozi, ale to asi neni to, ceho chcete dosahnout. U Vas si myslim, ze jak to popisujete je to stejne, z tela jste postupne odboural tuk, ale na zvyseni vahy by to chtelo vytvorit nejakou svalovou hmotu. Podle mne samotnou stravou zadnou svalovou hmotu navic neziskate, telo si udrzi pouze tolik svaloviny, kolik ji potrebujete ke sve cinnosti, nema duvod zadnou dalsi navic pridavat. Na kulturistiku to sice neni, sila ve svalech se ale dosahnout da, staci se podivat treba na silnicni cyklisty. Vypadaji jako susinky, ale v pohode ujedou za den 250 km.
Ja kdyz jsem zacal, tak jsem mel BMI=23,6, pak jsem spadnul na nejakych 19,4 a ted uz jsem zase na 20,3. Za necely rok jsem pridal i bez syru asi 3,5 kg svaloviny, ale zato kvalitni. Jde to pomalu, ale jde to. ![]()
Jarda tady nekde psal, ze udela 120 kliku, tak to ja zatim zdaleka nedokazu, to mam jeste poradne co dohanet. ![]()
Zase Jarda je o 9 let mladsi nez ja. ![]()
Mě ani tak nejde o to se zase oplácat nebo extrémně nabírat jako v dobách, kdy jsem v posilce valil 3x/týden. Za dobu co jsem na vita stravě jsem sletěl o 10kg, zbavil se kopy problémů, jsem stále vyrýsovaný a s figurou spokojený. Do mučírny zajdu 1x/týden kondičně protože objemy stejně nenaberu ikdybych chtěl. Jediné co mě sere je propadlý kxicht a vaky pod očima protože tuk šel dolů samozřejmě všude. Je to víceméně věc kosmetická, ale přesto bych si rád vystouplé kosti něčím/nějak zdravě "zaobalil" ![]()
Tak samožerné to pochopitelně je, ale ovoce bude stále ovce i když v tomto případě v tom nevidím problém.
Tak samožerné to pochopitelně je, ale ovoce bude stále ovce i když v tomto případě v tom nevidím problém.
Co se týče ovoce a mléčných výrobků, bývají v kombinacích řazeny v kategorii velmi vhodné. Tedy jogurt s ovocem je ok, stejně tak kefír.
Ovšem rajče je specifická plodina a nemá se ráda vcelku s ničím. Já je jím v salátu s něčím zeleným - polníček, salát, baby špenát a oříšky.
V kombinaci se sýrem by však myslím také nemusel být až takový problém.
Pred dvomi rokami som začal rozmýšlať nad svojou stravou. Dal
som sa na vitariansko/vegetariansku cestu. Mám 28 rokov, 185cm. Na začiatku som vážil 78kg. Behom asi 4
mesiacov som schudol na 70kg. Takto to vydržalo až do nedávnej doby. Bez
nejakej zmeny jedálnička mi hmotnost klesla na 67kg. To už je hodne málo. Navyše mám aj nižší tlak, niekedy mám malátnejšie dni, ale nieje to také hrozné. Jednoducho už neviem čo mám jesť aby som pribral, zjem toho celkom dosť, všemožná zelenina (v lete aj divoká), ovocie, orechy, semená, olivový olej, bryndza, strukoviny, občas ryža a zemiaky, ovčí syr... Ešte čo sa týka fyzickej aktvity, tak teraz to trochu flákam, ale
prevažuje cyklistika a plávanie, cez zimu aj otužovanie (aj z toho dôvodu by sa mi zišlo pár kilo navyše).
Vopred ďakujem za rady!
cau Majo
tak to ako pribat by som rad vedel aj ja ale hlavne ako zdravo pribrat. Pribrat nie je samo o sebe problem ja som kedysi par rokov dozadu cvicil vo fitku klasika vies poobede aleb ovecer akzdy druhy treti den som si zamakal a hlavne viac jedol, nepeberal som jedol som co prislo a vtedy som priberal lenze nezdravo. Nemal som nadvahu proste som bol mierne namakany ako sa vravi ale samozrejme o nejakom zdravom stravovani zrejme nemohla byt rec. Cize prirat sa zdravo asi neda s tym sa zmier, pribrat sa da ale musis zaradit d jedalnicka vela sacharidov a tukov a tie nie su az take zdrave ako vyzeraju na tanieri. Maso je takisto skor pre cloveka odpad ako potrava cize riesim tu istu dilemu ako ty. Ja pri vyske 177cm mam okolo 67 kil tiez ale kedze som nizsi a kedysi som cvicil mam nejake tie zasoby hmoty na sebe este ale do kedy neviem. Nerad by som mal 50 kil ale takymto tempom je to realne voho sa bojim. Pan Jarda ti ale vysvetli ze pribrat je nezmysel ze clovek by to nemal dopustit ale ze musi chudnut a sustavne sa detoxikovat. O tom to cele je, neustale cistenie hladovka klystiri az kym sa nedotentujes. Ja osobne som sa citil ovela lepsie ked som mal o tych nejakych 8 kil viac a aj farbu som aml inu, teraz som bledy sucha pokozka, nechapem co robim zle. Ved som chudy jak chrt tak by som mal byt zdravy aj na pleti aj inde nie? Pocitovo stavy malatnosti zahmlievania pred ocami a podobne stavy mavam bezne a pritom pred detoxikaciou som och nikdy nemal. Takze tak, detoxom k trvalej invalidite
Mě by to taky zajímalo, v podstatě i když jsem se dřív přejídal "klasickou" stravou, tak jsem měl tak normální hmotnost. Pak jsem zkoušel nějak 14dní čistě vita stravu a zhubl jsem téměř 10kg, takže teď se snažím o kompromis mezi vita stravou a normální a z té normální se aspoň snažím vyhýbat 5 bílým jedům. Ale zajímalo by mě proč mám pořád problémy s tu váhou a pak ještě s únavou, čistil jsem se už dost, spousty drobných problémů odeznělo, ale tyto přetrvávají.
Celý problém chápete jinak, než to skutečně je, člověk nemusí mít ani opravdu minimální dávky stravy a bude mít váhu stabilní, pokud bude tělesně i duševně zdráv, čili něco děláte špatně. Z toho, co píšete, mě vychází patrně rozhozená psychika a nedostatek některých stavebních látek. Osobně bych viděl rozumné zařadit do stravy větší dávky kefíru, nebo doma dělaného jogurtu, což podpoří zažívání a dodal bych omega 3 mastné kyseliny, nutné pro lepší spalování. Jinak vaše BMI stále ukazuje normální váhu a je tedy otázkou, zda po zvýšení dávek jídla tělo bude ochotno váhu zvedat, také to může působit obráceně.
p jarda
ked sme uz pri tom udrziavani vahy a lepsom traveni potravy a spominate kefir, ma podla Vas toto kefirove mlieko zmysel kupovat: ?
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-589AB29C-DF2B9B11/lidl_sk/hs.xsl/4182_20033.htm
teraz je aj v dobrej cene a na flasi je napisane ze obsahuje probioticku kulturu comu sice verit mozem ale nemusim, len som chcel vediet ci to nemoze byt vcelku dobra nahrada za skutocny kefir ktory nemam
ked sme uz pri tom udrziavani vahy a lepsom traveni potravy a spominate kefir, ma podla Vas toto kefirove mlieko zmysel kupovat: ?
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-589AB29C-DF2B9B11/lidl_sk/hs.xsl/4182_20033.htm
teraz je aj v dobrej cene a na flasi je napisane ze obsahuje probioticku kulturu comu sice verit mozem ale nemusim, len som chcel vediet ci to nemoze byt vcelku dobra nahrada za skutocny kefir ktory nemam
Obávám se, že nízkotučný produkt je vždy špatný a také silně pochybuji, že to bude fungovat, proč si třeba neděláte domácí jogurt, ten funguje skvěle.
Zdravím. V tomto tématu se lehce naťukl pojem vlčí hlad. Co přesně prosím ten vlčí hlad vyvolává? Sám ho totiž teď na sobě pociťuji prakticky každý den. Sním toho poměrně hodně ale po půl hodině bych nejraději jedl dál a také to občas dělám
3-4 hodinové odstupy mezi jídly jsou pro mne pěkně dlouhá doba. Dá se těm hladům nějak předcházet? A pokud mám ten vlčí hlad, co mám dělat? Jíst dále a nebo nejíst a čekat na další jídlo ty 3-4 hodiny?
Pokud nepracujete jako dřevorubec, nebo kopáč, což by byl předpoklad objektivního hladu, tak většinou si o žrádlo říkají kvasinky a mnoho lidí jim rádo vyhoví. Základ je se překonat a šmejdy nekrmit, to je jediná cesta z tohoto problému. Jako dobré opatření je vynechání sacharidů a zařazení správného množství tuku do stravy, což intervaly prodlouží a kvasinky zlikviduje a pak hlad zmizí.
ako vsak rozoznam skutocny hlad od "falosneho"? nie som sice hladna za polhodinu po jedle, ale trebars niekedy vaham, ci po 3 hodinach od zjedeneho jedla uz to, co citim, je hlad, alebo nejake chutenstvo, naozaj to neviem rozlisit.
tak isto zravost, dnes som na ranajky zjedla 6 bananov posypanych asi 5 lyzicami mixnuteho sezamu (viem, zle zle), no nenasytilo ma to uspokojivo, musela som dat este 7. banan, uz samotny, potom uz pocit ok, mam vsak dojem, ze som bola v skutocnosti najedena uz ovela skor, ale neviem, ako to rozoznat. nehltala som, jedla som pomaly a dobre prezuvala. manzel mal dost po 2 bananoch so sezamom....
Skutečný hlad snad ani člověk dostat nemůže, ten se projeví až po velice dlouhé době a v naprosté většině případů jíme pouze proto, že je správná doba, nebo příležitost, což je zcela špatně. Uvedená porce je opravdu zcela mimo reál a pak není divu, že člověk funguje nějak divně. Já to sám nerozeznám, kdy mám opravdu hlad a kdy pouze chuť, nicméně většinou jím dvakrát denně a docela rozumné dávky.
Mihlo se tu tofu, chtěla jsem se zeptat, jestli jej nejde vykouzlit nějak doma...?
Určitě ano, ale je to hrozné matlání, nicméně pokud by si ho člověk dělal více, nevidím v tom problém a návody na netu určitě budou.
Tak mě na základě dosavadních zkušeností poslední dobou trápí otázka: je na dělené stravě vůbec možné přibrat?
Nějakou dobu jsem držela nízkosacharidovou dietu. Bohužel, i když jsem přidávala tuky, ať už v patlanici, oleje v zelenině nebo semínka, tak mi váha šla dolů a začala jsem být čím dál unavenější. Samozřejmě mi odešly i svaly, takže o nějaké síle nemůže být vůbec řeč, někdy se doslova ploužím jak důchodce. Bohužel to dospělo až k těžké anemii. Po celou dobu jsem přitom dodávala jak vitamíny sk. B, C, tak hořčík, měď, zinek, teď i železo. Pak jsem dietu ukončila, hlavně kvůli té anemii a nedostatku energie. Už skoro měsíc snídám buď samotné ovoce - obvykle jablka, nebo syrové brambory, obojí ve větším množství, abych měla dostatečný přísun kalorií. K obědu máčená pohanka (200 gramů v suchém stavu) a zelenina, tak abych se vešla zhruba do 600 gramů porce. Ale i tak je mi těžko a po jídle mi snad dvě hodiny buší srdce. Když na porci uberu, aby trávení nemělo tolik práce, tak samozřejmě hubnu o to víc. K večeři mívám litr plnotučného kefíru a lžíci rybího oleje.
Už nějak nevím, co kde přidat, abych jídlo vždy dobře strávila a přitom nejedla nesmyslné porce. Tuk do sacharidů je hloupost, přidávat jej tedy do kefíru? Nebudu zase překyselená? Nebo jíst víckrát denně? Jenže co? Či přidávat do pohanky nebo kefíru semínka? Taky mě napadlo dělat si místo pohanky k obědu zeleninový salát s hodně tukem, ale tohle už mám vlastně za sebou a stejně jsem hubla, tak už opravdu nevím.
Budu ráda za jakoukoliv radu, případně i uvedení konkrétního nabíracího jídelníčku, který někomu z vás zafungoval.
Jsem ve stádiu, kdy podobné věci řeším z pohledu deficitu minerálů atd. Vypadá to, že za vším stojí stav kyseliny chlorovodíkové v žaludku, kterou jsem částečně podcenil, respektive řešil jen krátkodobě. Při nedostatku HCl si toho tělo asi moc neveme ani z těch nezdravých, natož vita potravin. Tak nějak mi z toho vychází, že na plastickém žrádle si produkci HCl většinou spolehlivě zlikviduju. Náhlým přechodem na vita stravu většina lidí radikálně zhubne právě proto, že ze začátku nejsou schopni zdravou stravu maximálně využít, alespoň do doby, než se vlastní produkce HCl zvedne/obnoví/zafunguje dodávka zvenčí (tablety/roztok). Ale možná se pletu, je to jen taková "pracovní teorie". Každopádně vyzkoušej krkací test na stav HCl v žaludku a třeba tě to nasměruje...
K tomuto mam jen par postrehu. Jak pise Host, HCL je pro traveni zcela podstatna. Pokud docasne chybi, je treba ji dodavat. Dale neni dobre ZCELA zaplnit zaludek, protoze ten pak neni schopen efektivne travit potravu (potazmo neco z ni prevest na vahu). Podle Ajurvedy se ma jist tak, aby byl zaludek zaplnen max. ze 2/3. Zbyvajici 1/3 je potreba nechat prazdnou pro efektivni traveni. Pokud se najite tak, ze Vam busi srdce, neni to dobre. Dale neni az tak dulezite, jestli toho snite hodne, ale daleko zulezitejsi je JAK POTRAVU ROZZVYKATE A PROMISITE SE SLINAMI. Nekde jsem se tu docetl, ze je sousto vhodne zvykat 30x az 50x v ustech nez ho polknete. Vzal jsem si to za sve, zvykam 50x az 70x (dokud ze sousta neni v ustech uplna kase). Timto potravu natravite jiz v ustech a zuzitkovani potravy je pak mnohem lepsi. Na zacatku to bude trochu divne, pocitat zvykani, zakratko si na to ale zvyknete a nebudete to uz ani vnimat. Je to kazdopadne dulezite. Je potreba jist pomalu a klidne. Zamerit se pouze na jidlo, nic u jidla neresit a nad nicim u jidla nepremyslet. Pouze na to jak chutna a jak po nem priberete. Na zaver je vhodne si po vetsich jidlech (obedu a veceri) cca na 30 minut lehnout na levy bok (ale nespat!) a umoznit tak jidle zustat v zaludku o neco dele, opet za cilem lepsiho natraveni.
Mam s tim osobni zkusenost - pri proticandidove diete jsem zacal dramaticky hubnout a pri sve vysce 186cm jsem spadl na 63,8kg. Metoda popsana vyse mi vyrazne pomohla zacit postupne opet pribirat. Ale pozor, je potreba, aby jidelnicek byl z pohledu DDD bilkovin, tuku, mineralu atd. skutecne vyrovnany. Ja jsem stale jeste na zelenine, syrech a vajickach (bez ovoce, obilovin a lustenin) a pribiram postupne kazdy den. Energie sice nemam na narocne sporty ale na standardni denni fungovani je to OK a deficit v podobe nejakych unav pres tuto nizkosacharidovou dietu rozhodne nepocituji.
Takze drzim palce ![]()
Děkuji za oba příspěvky. HCl jsem zapomněla zmínit (jakož i jód), tu dodávám, i když jen po jídle, po ovocném vůbec ne. Zatím krátkodobě, tak snad budou nějaké výsledky.
Porce bych sama ráda menší, aby se žaludek moc netrápil, jenže se bojím dalšího úbytku váhy.
S pomalým a pořádným žvýkáním i prosliněním mám své zkušenosti, vždyť jenom to pohankové jídlo cumlám skoro hodinu ![]()
Nějakou dobu jsem držela nízkosacharidovou dietu. Bohužel, i když jsem přidávala tuky, ať už v patlanici, oleje v zelenině nebo semínka, tak mi váha šla dolů a začala jsem být čím dál unavenější. Samozřejmě mi odešly i svaly, takže o nějaké síle nemůže být vůbec řeč, někdy se doslova ploužím jak důchodce. Bohužel to dospělo až k těžké anemii. Po celou dobu jsem přitom dodávala jak vitamíny sk. B, C, tak hořčík, měď, zinek, teď i železo. Pak jsem dietu ukončila, hlavně kvůli té anemii a nedostatku energie. Už skoro měsíc snídám buď samotné ovoce - obvykle jablka, nebo syrové brambory, obojí ve větším množství, abych měla dostatečný přísun kalorií. K obědu máčená pohanka (200 gramů v suchém stavu) a zelenina, tak abych se vešla zhruba do 600 gramů porce. Ale i tak je mi těžko a po jídle mi snad dvě hodiny buší srdce. Když na porci uberu, aby trávení nemělo tolik práce, tak samozřejmě hubnu o to víc. K večeři mívám litr plnotučného kefíru a lžíci rybího oleje.
Už nějak nevím, co kde přidat, abych jídlo vždy dobře strávila a přitom nejedla nesmyslné porce. Tuk do sacharidů je hloupost, přidávat jej tedy do kefíru? Nebudu zase překyselená? Nebo jíst víckrát denně? Jenže co? Či přidávat do pohanky nebo kefíru semínka? Taky mě napadlo dělat si místo pohanky k obědu zeleninový salát s hodně tukem, ale tohle už mám vlastně za sebou a stejně jsem hubla, tak už opravdu nevím.
Budu ráda za jakoukoliv radu, případně i uvedení konkrétního nabíracího jídelníčku, který někomu z vás zafungoval.
Odpovědi které jste dostala jsou správné a je nesmyslné více jíst za cenu, že to ve mě hnije a kvasí, tím se jenom ještě více likvidujete. Musíte si srovnat stav HCl v žaludku a tím maximalizovat využití stravy, přičemž to lze udělat více způsoby a vše je zde již popsáno, stačí si to dohledat. Sice uvádíte, že ji dodáváte, ovšem ono jde o to kolik, prostě dejte tolik, aby to fungovalo a nemusíte s ní zase moc šetřit.
Také jsem hodně hubla po změně jídelníčku. Hlavně po postupném vylučování pečiva, sladkostí a nakonec i všech obilovin. Moc jsem si toho (na rozdíl od ostatních ve svém okolí) nevšímala a dělala jsem očisty (další úbytek váhy) klystýry, šanku, jaterku, trojčátko atd. Zhubla jsem na 50kg (výška 172cm)
a pak se to pomalu začalo upravovat (samo). Dneska jím většinou dvě jídla denně, základem je lehce podušená zelenina s kvalitním olejem nebo saláty, kefír s lněným olejem a rozmixovaná lněná semínka, občas ryba nebo patlanina z tvarohu a před jídlem zeleninové šťávy (hlavně z okurky, celeru řapíku, přidávám něco z louky v zimě jsem dávala zelený ječmen), ořechy a semínky. Váha se mi sama upravila na 55 kg, energie je dostatek. Chce to trpělivost a klid, také důvěru v metody, které mnohým pomohly a hledat, zkoumat, učit se od sebe i druhých.
Děkuji za odpovědi. Na syrovou stravu už bych měla být navyklá, vařené nejím bezmála rok. Vlastně celou tu dobu šla váha posupně dolů, zhoršilo se to při nízkosacharidové stravě, teď, po změně jídelníčku (což je asi pět týdnů) se to ale ne a ne zlepšit. Nevím, jestlli je za tím ta anemie nebo fakt, že si tělo zase zvyká na nový způsob příjmu energie. Snažím se vytrvat a počkat, co to provede za delší dobu - třeba na využití energie z pohanky si prý člověk často přivyká až půl roku - ale zase bych nerada přicházela o další kilogramy, už takhle je můj stav tristní.
Říkám si, jestli znovu nezařadit patlanici, ale zase netuším, jestli ty tuky tělo zvládne strávit do druhého dne, kdy jím pohanku a nerada bych, aby to dělalo další neplechy.
Ještě bych měla dotaz na pana Zajíčka, je vhodné užívat HCl i 20 minut před sacharidovým jídlem a případně se železem? A hořčík již 20 minut po takovémto (případně bílkovinovém) jídle?
Říkám si, jestli znovu nezařadit patlanici, ale zase netuším, jestli ty tuky tělo zvládne strávit do druhého dne, kdy jím pohanku a nerada bych, aby to dělalo další neplechy.
Ještě bych měla dotaz na pana Zajíčka, je vhodné užívat HCl i 20 minut před sacharidovým jídlem a případně se železem? A hořčík již 20 minut po takovémto (případně bílkovinovém) jídle?
a z čeho byste chtěla přibrat? když skoro nic nejíte?
Umím si představit, co byste doporučil, a to nemyslím zle, každému vyhovuje něco jiného, Vy jste si to své našel, já zatím pátrám. Živočišným tukům i potravinám se skoro celoživotně vyhýbám, vždycky mi působily víc problémů než užitku. Ořechy a semena taky netrávím ideálně, spíš jsem po nich byla ještě unavenější. Tak zkouším sacharidy, dřív jsem z nich dost vyžila, jenže abych z nich fungovala i teď, na to mi zřejmě nestačí, i když jich denně sním myslím celkem dost.
Pravděpodobně trpíš anorexií a jestli nezměníš svůj šílený sebevražedný jídelníček, tak to dlouhodobě nepřežiješ. Hlavně přestaň blbnout se syrovou pohankou!!! Tepelně upravená pohanka je výborná a zdravá věc, ale za syrova obsahuje velmi mnoho kyseliny fytové (stejně jako všechny ostatní pseudoobiloviny a obiloviny). Kyselina fytová ve větším množství lidské tělo likviduje. Dále máš v jídelníčku velmi mnoho fruktózy, která je ve větším množství pro člověka též škodlivá. Zamysli se nad sebou, než bude pozdě.
Anorexie ani náhodou. To spíš orthorexie, když už teda použít lékařskou diagnózu
Kalorií tam má na hubenou ženu možná až moc, zkus si to spočítat. Je tam cca 2000kcal, což je DDD. Mimochodem, Jardův ukázkový jídelníček zde na hlavních stránkách obsahuje mnohem míň kalorií a funguje spolehlivě. Navíc, aja se snaží jíst hodně a snaží se přibrat, což je právě přesný opak anorexie.
Tepelnou úpravou pohanky se ničí spousta důležitých živin, pohanka je na to oproti jiným potravinám ještě citlivější, např. i jen velmi krátkou úpravou se zničí většina rutinu. Kyselina fytová se kromě vaření odbourává také klíčením, a kromě toho její prospěšné/škodlivé účinky jsou dost kontroverzní, studie si vzájemně odporují.
Co se týče fruktózy, tak jedno ranní ovocné jídlo ještě střídané s bramborami je víc než v pohodě. Navíc, všechny studie o škodlivosti fruktózy jsou dělané na konzumaci rafinovaného fruktózového sirupu, což s ovocem nemá nic společného.
Mimochodem, kdybych já chtěl sníst na jednu porci 200g pohanky nebo litr kefíru, tak se nedostanu ani do půlky a bude mi blbě. Zdravého jídla stačí mnohem míň, jen se musí jíst správně.
Váha se pouze zdravým jídelníčkem přibrat prostě nedá. Pokud přibrat jen jídlem, tak jedině vařeným, a hlavně jednoduchými cukry, solí a masem. To jde spolehlivě a rychle.
Jenže váha záleží hlavně na psychice a na sportu. Ohledně cvičení máš ajo podle mě dobrou radu na vitarianu od rudy, zkusil bych to tak.
Můj názor je, že v současné situaci tělo pouze přetěžuješ jídlem i vodou (vypít 4 litry tekutin plus litr kefíru je fakt moc). Půst jsi zkoušela? Ten často pomáhá vrátit váhu do normálu a rychle řeší i zdravotní potíže. Jsou případy, kdy půstovaly i mnohem hubenější ženy než ty, a pak se to srovnalo. Znám lidi, kteří měli po půstu BMI kolem 14, i pod. Ty máš nějakých 17, což je podle mě pro ženu téměř normál, akorát se člověk nesmí srovnávat s tlustými lidmi okolo a být v pohodě...
Ájo, teď mě ještě napadá - jako zdroje tuků používáš jen len, rybí olej a kefír. Pokud to děláš dlouho, budeš mít deficit mastné kyseliny linoleové.
Při vysokosacharidové dietě je potřeba tuku dost málo, ale musí to být hlavně esenciální polynenasycené kyseliny ve správném poměru. Zkus len nebo rybí olej vyměnit třeba za slunečnicová semínka, což kromě kyseliny linoleové doplní taky druhou chybějící látku ve tvém jídelníčku - vitamín E, ale to není už tak podstatné. Místo slunečnicových semínek můžeš použít taky sezamová, dýňová, konopná, mák a vlašské ořechy. Asi to nepomůže přibrat, ale pak tvůj jídelníček alespoň z nutričního hlediska nebude mít žádnou chybu.
Ještě bych část syrových potravin vyměnil za vařené a pak možná i přibereš, a hlavně nezapomeň na tu rudovu radu s cvičením ![]()
Vykašli se na zkušenosti druhých, to u tebe nikdy fungovat nebude. Máš naprosto nevhodně poskládaný jídelníček co se týče skladby i množství potravy. Hlavní problém bych viděl na fyzické úrovni ve slabém trávicím ohni, ale hlavní příčina tvého problému bude na energetické (psychické) úrovni. Doporučil bych ti vyhledat ajurvédského poradce případně jinou alternativní medicínu. Pokud jsi z Prahy mohl bych ti věnovat odpoledne a vysvětlit ti základní principy zdraví.
Děkuji vám oběma.
K té orthorexii zřejmě bohužel nemám daleko..
Taky si myslím, že kalorií přijmu dost, v tom ale zakopaný pes nebude. Na nízkosacharidové stravě jsem toho do sebe dostala ještě více (to se ale zdaleka netýkalo množství jídla) a taky mi to na váze nepřidalo. Těch tekutin je asi celkem dost - slovy jednoho známého, který je urolog, si dotyčný "násoska" prý dokonce může nadměrným pitím i vyplavovat minerály; ale jednak jsem vždycky pila hodně a a navíc sním dost vlákniny, kterou je zapíjet nutno.
Pohanku jím naklíčenou, tak snad zas až tak nestravitelná nebude. Na dříve uvedeném množství jsem už dříve podstatně ubrala, aby ta porce nebyla spíš pro celý fotbalový mančaft
Slunečnicová semínka jsem zrovna začala přidávat, na další druhy se chystám, tak se snad poměry omega-6 a omega-3 vyrovnají.
Půst mě jako řešení už napadl, zatím mám za sebou zkušenost s jednodenními a ty my za dřívější "normální" hmotnosti nečinily vůbec žádný problém, ale u dlouhodobého bych se obávala, abych se už nedostala na hranice svých možností, případně sil.
ógine, koukám, že mi ta intuice lehce funguje více směry, o ajurvédu se už nějakou dobu zajímám, zrovna se snažím se najít někoho, kdo má opravdu znalosti na úrovni, aby by mi spolehlivě pomohl určit dóšu a nasměroval mě na správnou cestu. Za nabídku možnosti setkáním mnohokráte děkuji, moc si jí vážím, případně pošlu SZ.
Já jsem si nenašel to své. Máme to všichni stejně. Svalová hmota se buduje z proteinů, energii musíte získat ze sacharidů nebo tuku. Nelze přibrat ze vzduchu.
Můžete hledat jak chcete, stačí se podívat na postavy vitariánů, makrobiotiků, veganů atd. Nikdo z nich rozhodně netrpí nadváhou, což může být výhoda pro lidi,
kteří tloustnou jenom z pohledu na jídlo. Ovšem pro podvýživené jedince to určitě nebude to pravé ořechové.
Pánbůh nám dal tři makroživiny, proteiny, sacharidy a tuky. Nevidím důvod vynechávat některé z nich.
Ano, HCl je vhodné srovnat vždy, tím se razantně zvýší využitelnost stravy a zlepší stav stolice, přičemž při současné dodávce laktobacilů tělo většinou jede dobře. Hořčík kdykoliv kdy vám nebude způsobovat nechuť, nebo trávicí potíže.
Mimochodem, kdybych já chtěl sníst na jednu porci 200g pohanky nebo litr kefíru, tak se nedostanu ani do půlky a bude mi blbě. Zdravého jídla stačí mnohem míň, jen se musí jíst správně.
Váha se pouze zdravým jídelníčkem přibrat prostě nedá. Pokud přibrat jen jídlem, tak jedině vařeným, a hlavně jednoduchými cukry, solí a masem. To jde spolehlivě a rychle.
Jenže váha záleží hlavně na psychice a na sportu. Ohledně cvičení máš ajo podle mě dobrou radu na vitarianu od rudy, zkusil bych to tak.
Můj názor je, že v současné situaci tělo pouze přetěžuješ jídlem i vodou (vypít 4 litry tekutin plus litr kefíru je fakt moc). Půst jsi zkoušela? Ten často pomáhá vrátit váhu do normálu a rychle řeší i zdravotní potíže. Jsou případy, kdy půstovaly i mnohem hubenější ženy než ty, a pak se to srovnalo. Znám lidi, kteří měli po půstu BMI kolem 14, i pod. Ty máš nějakých 17, což je podle mě pro ženu téměř normál, akorát se člověk nesmí srovnávat s tlustými lidmi okolo a být v pohodě...
Naprostý souhlas, anorexie není o váze, ale o hlavě a pokud je člověk sice hubený, nicméně v pohodě, není třeba za tím hledat problém.
Nepomohly by aje očisty žaludku a následný zlepšení trávení, se kterým má problémy?
Očista určitě pomůže jakákoliv, jen se k vamanadhautí odhodlat ![]()
Co takhle kvalitní med? Snědený ráno třeba 2 hodiny před dalším jídlem, by jakožto monosacharid i ve větším množství nemusel páchat moc škody (nenadráždí-li případné parazity, ale to se stejně musí vyzkoušet).
Ve větším množství bude med páchat dost velké škody, má vysoký glykemický index. Opravdu žádná zdravá kombinace jídla výrazně nepomůže přibrat. Snadné nabírání je vždy založené na konzumaci škodlivin, na které se v těle naváže voda a tuk, takže to způsobí zvýšení váhy.
Především musíš mít dobré trávení, takže řešit hlavně psychiku, pohyb, a zařadit něco vařené, koření, atp.
Ravimo kolik vážíš a měříš? Podařilo se ti někdy to o čem tak zasvěceně píšeš, tj. přibrat? Zvýšit váhu? Pro mně "přibrat" znamená zvýšit aktivní tělesnou hmotu, tj. svaly. Nechci z nikoho dělat kulturistu!
Na druhou stranu takových těch vitariánských /apod. aby mně někdo nechytal za slovo/ výška mínus sto mínus 30-40 kg mi přijde jako podvýživa...
Ravimo, muzes napsat zdroj svych informaci? Kdyz mrknes treba na wikipedii, http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_linolov%C3%A1 tak tam pisou, ze
A vsude mimo tveho prispevku velmi doporucuji rybi tuk a lneny olej. A lneny olej ma jasne nejlepsi pomer Omega 3 a Omega 6, aspon podle jisty Budwigovy.
vševěd: moje maximální váha byla 73kg/176cm. Právě teď mám 68kg. Já hlavně běhám a cvičím téměř výhradně s vlastní váhou.
pv33: to co píšu je založeno na mých celkových znalostech nejen biochemie. Když budeš číst jakékoliv články, třeba na wikipedii bez odpovídajících širších znalostí, nic z toho nepochopíš, protože to budeš mít vytržené z kontextu. Jako to tady předvádí třeba vševěd, když si někde v reklamním článku na netu přečte nějakou hovadinu, jako třeba že MCT se v těle přímo mění na glukózu, atp., a není schopen to rozpoznat jako blud a přiznat to ![]()
Co se týče konkrétně vztahu lnu a kyseliny linoleové, tak podle wiki je to sice tak pojmenované, ale len zrovna téměř žádnou k. linoleovou neobsahuje, takže je to trochu paradox, ikdyž dnes existují odrůdy s jejím vysokým obsahem, nicméně lněných semínek se za den zrovna moc nesní a obsah kyseliny linoleové je pak téměř zanedbatelný. Ve 20g lnu je asi 1g k. linoleové. Vhodná denní dávka této mastné kyseliny je alespoň desetinásobná. Rybí olej a kefír také téměř žádnou k. linoleovou neobsahují. Neříkám, že tyto zdroje tuků jsou špatné (naopak, jsou velmi dobré), jen je vhodné, minimálně z dlouhodobého hlediska, nezanedbávat nejdůležitější esenciální mastnou kyselinu.
pv33: to co píšu je založeno na mých celkových znalostech nejen biochemie. Když budeš číst jakékoliv články, třeba na wikipedii bez odpovídajících širších znalostí, nic z toho nepochopíš, protože to budeš mít vytržené z kontextu. Jako to tady předvádí třeba vševěd, když si někde v reklamním článku na netu přečte nějakou hovadinu, jako třeba že MCT se v těle přímo mění na glukózu, atp., a není schopen to rozpoznat jako blud a přiznat to ![]()
Co se týče konkrétně vztahu lnu a kyseliny linoleové, tak podle wiki je to sice tak pojmenované, ale len zrovna téměř žádnou k. linoleovou neobsahuje, takže je to trochu paradox, ikdyž dnes existují odrůdy s jejím vysokým obsahem, nicméně lněných semínek se za den zrovna moc nesní a obsah kyseliny linoleové je pak téměř zanedbatelný. Ve 20g lnu je asi 1g k. linoleové. Vhodná denní dávka této mastné kyseliny je alespoň desetinásobná. Rybí olej a kefír také téměř žádnou k. linoleovou neobsahují. Neříkám, že tyto zdroje tuků jsou špatné (naopak, jsou velmi dobré), jen je vhodné, minimálně z dlouhodobého hlediska, nezanedbávat nejdůležitější esenciální mastnou kyselinu.
Ravimo, podle tebe je ve lnu 5% kyseliny linoleove (1g kyseliny ve 20g lnu). pv33: to co píšu je založeno na mých celkových znalostech nejen biochemie. Když budeš číst jakékoliv články, třeba na wikipedii bez odpovídajících širších znalostí, nic z toho nepochopíš, protože to budeš mít vytržené z kontextu. Jako to tady předvádí třeba vševěd, když si někde v reklamním článku na netu přečte nějakou hovadinu, jako třeba že MCT se v těle přímo mění na glukózu, atp., a není schopen to rozpoznat jako blud a přiznat to
Sorry, ale ty jsi somálec. Nechápu, jak můžeš někomu radit v nabírání váhy. Nechápu, proč tady teď vytahuješ ty MCT, a pokud se nemýlím, přiznal jsem, že se mýlím, konečně jako vždy. Nedělá mi to problém,
Podle analyzy kterou zaplatil clen Jenik2011 (neprispel jsem ti, tak aspon dekuji) je v oleji z agro-el.cz 52,46% +- 10%.
Mozna chapu neco spatne, tak mne pripadne oprav. Analyza je na http://uloz.to/xEdBp6M/svupraha-analyza ... 2-2012-pdf a Jenikovo heslo je dole na
![]()
na rozdíl od tebe...
Johne, co myslel Ravima nemuze nikdo tusit, ale napr Budwigova tvrdi, ze ma byt nejaky pomer mezi omega 3 a omega 6, asi 1:3, ted jsem linej to hledat, a ze maji lidi v praxi 1:20, presneji relativne mnohem vic omega 6, takze je dulezite zabyvat se dodavanim omega 3. Z cehoz plyne ze jeho rada, aby Aja prestala brat lneny olej protoze nema temer zadnou kyselinu linoleovou je rekneme divny. Rozhodne by s nim nesouhlasila dr B., podivej se na jeji protrakovinovou dietu, za prve opravdu rakovinu leci a za druhe to je samy len a zadny jiny olej. A lidi to berou dlouhodobe a problemy namaji. Stejne jako asi rada lidi na tomto foru.
A navic Ravima tvrdi "ale len zrovna téměř žádnou k. linoleovou neobsahuje" coz vzhledem ke slovicku zadnou vyvraci tvoji teorii o zamene kyselin
.
Podívej se ještě jednou, na co jsem reagoval. V citovaném tvrdíš, že je dle rozboru SVU v lněném oleji 52,46% +- 10% kys. linoleové. Jedná se ale o rozbor na kys. linolenovou. Tedy zcela odlišnou věc. O správném poměru omega 3 a omega 6 nebo doporučení toho či onoho jsem nemluvil.
Dik Johne, to mi uteklo. Nicmene jsem nasel radu odkazu, kde se tvrdi napriklad
No vidíš a přesně kvůli tomuhle prostě nemůžeš věřit článkům na netu - jsou tam chyby a překlepy. Žádná alfa linoleová kyselina prostě ve lnu není, a není ani nikde jinde, protože neexistuje
. Je to jenom překlep a neznalost, nic víc.
OK, tam mne zblbly podobne terminy. Ale jak jsem se dival, leckde pisou, ze ma lneny olej pres 50% alfa linoleove, pripadne ze je lneny olej obrovskym zdrojem. Jaky je rozdil mezi linoleovou a alfa linoleovou? Neni jen linoleova vyssi kategorie a alfa linoleova jeji soucasti?
Nicmene ja predevsim u kazde metody nebo produktu sleduju co to dela s lidma. A nikde jsem nenasel vic pripadu vyleceni rakoviny a nejen te bez doktoru nez na foru http://health.groups.yahoo.com/group/FlaxSeedOil2 kde podle Budwigove jedou kvanta lnu a mozna az na nejaky olivovy olej nebo jiny v mnohem mensim mnozstvi maji jen ten len, a mnozi z nich uz radu let. A nikdo se tam nezabyva tvyma obavama o kyselinu linoleovou, a nemaji problemy. A Budwigova se tim taky nezabyvala.
Ne, vždyť jsem to psal - všude to píšou špatně. Žádná kyselina alfa linoleová neexistuje. Původně to byl asi jen překlep, jenže ostatní to pak začali od sebe navzájem opisovat a teď je toho plný internet. I na stránkách agro-elu to měli blbě, teprve nedávno to opravili, a to už jsem je na to upozorňoval asi před rokem... Bohužel to není jediné, amatérské články o výživě velmi často obsahují více takových matoucích věcí.
V dietě Buddwigové je dostatek omega-6 narozdíl od toho co jedla Aja. Proto jsem jí doporučil zařadit nějaký její zdroj.
Mimochodem, občas se stane, že i při dietě Buddwigové nastane nedostatek omega-6, viz např. http://www.healingcancernaturally.com/b ... udwig-diet
Ono opravdu neexistuje jediné zdravé jídlo, nebo dieta, vždy se tvoří nějaké přebytky nebo deficity a vnímaví jedinci je celkem rychle dovedou zaznamenat.
tak ja neviem, ale podla mna na rozdiel od chudnutia je pribrat a trvale si udrzat vahu je pre cloveka geneticky chudsieho takmer nemozne...Tiez som bol volakedy kost a koza, 178cm a 58 kg, postupom casu som nejako samovolne pribral asi na 71-72kg, a dalej to nejde a neverim ze dakedy pojde...Ked som volakedy davnejsie posiloval, mal som cca 77-78kg a skutocne takmer idealnu postavu, presne taku aku som cely zivot chcel mat - pekne vypracovanu ale nie prilis, proste ideal. Ale ked som prestal cvicit, okamzite slo zo 5 kg dole...Skusal som to viac krat, dlhe roky to iste - bez cvicenia sli svaly okamzite dole a tuk ja neviem nabrat a asi ani nechcem ![]()
Uz som sa zmieril s tym, ze pokial nemienim cely zivot posilovat 3x tyzdenne, jednoducho nikdy nebudem mat tu svoju vysnivanu idealnu vahu a postavu...V tomto to maju ti "tucni" lahsie, tym staci upravit "len" stravu. Ti chudi musia zial celozivotne cvicit ked uz nie v posilke, aspon s vlastnou vahou, proste makat a viac jest - inak padnu dole...
Uz som sa zmieril s tym, ze pokial nemienim cely zivot posilovat 3x tyzdenne, jednoducho nikdy nebudem mat tu svoju vysnivanu idealnu vahu a postavu...V tomto to maju ti "tucni" lahsie, tym staci upravit "len" stravu. Ti chudi musia zial celozivotne cvicit ked uz nie v posilke, aspon s vlastnou vahou, proste makat a viac jest - inak padnu dole...
Tak nevím, ideální váha a postava prakticky neexistuje, protože každému se líbí něco jiného, čili ten problém je čistě v hlavě, nikde jinde. Já jsem se kdysi dávno vyžral na skvělou váhu vysoko nad cent a pak se mě podělalo skoro všechno, čili jsem přestal žrát a za cca 90 dnů shodil zhruba 40 kg. Tím se vše opravilo, což je dobré, nicméně od té doby ať se cpu, nebo nejím, mám stále stejně i když já spíš nejím, nicméně váha je stálá, cca 76-78 kg. Na moji výšku 193 cm je to relativně málo, ale funguju, tak co bych na tom zkoumal, lepší mít ideální zdraví, než ideální váhu.
podľa všetkých výskumov je zdravé pribrať maximálne 8 kíl za rok, ideálna váha presne ako vraví Jarda neexistuje
Je len príliš malá alebo príliš veľká, ale presný ideál Vám nikto nepovie ![]()
Vsevede, teda nevim nevim s tim somalcem. Mam 178cm a cca 69 kg a rozhodne si jako somalec nepripadam
Cvicim ted s vlastni vahou a vaha leze pomalu ale jiste nahoru. Neni to jako za starsich casu s cinkama ale jde to..
Dobrý den,
prosím o pomoc a rady při sestavení přibíracího jídelníčku. Zhubla jsem na 33kg při výšce 169cm a nevím ,jak se z toho co nejrychleji dostat a postupně zdravě přibírat. Kolik toho sníst a co? Podotýkám, že mám nyní stažený žaludek a ještě k tomu jsem byla dlouholetým vegetariánem, ačkoli ted už maso postupně zařazuji. Budu vděčná za pomoc. Děkuji Iva
prosím o pomoc a rady při sestavení přibíracího jídelníčku. Zhubla jsem na 33kg při výšce 169cm a nevím ,jak se z toho co nejrychleji dostat a postupně zdravě přibírat. Kolik toho sníst a co? Podotýkám, že mám nyní stažený žaludek a ještě k tomu jsem byla dlouholetým vegetariánem, ačkoli ted už maso postupně zařazuji. Budu vděčná za pomoc. Děkuji Iva
koukni na tyto stránky
Doporučuji každý den vajíčka a hoooodně tučná jídla. Z počátku pomalu, tělo si zvykne a pak už je to pohda.
Ono to ani tak není o objemu a skladbě jídla, ale o rychlosti spalování, tedy o stavu štítné žlázy. Prostě někdo může žrát doslova jako prase, někdy i jako dvě prasata a nepřibere ani deko a jiný si dá polovinu suchého rohlíku a má půl kila přibráno. Nechte si zjistit laboratorně stav štítné žlázy, pro první nástřel stačí hodnota TSH a uvidíte. Pokud bude TSH v pořádku, ideálně do hodnoty 1, tak se můžete začít futrovat skoro čímkoliv, aby vám to dalo dost kalorií a ke zdravé stravě se vrátíte po nějakém čase, až si tělo nějaké to kilo nabere. Paradoxně se spíše nabere ze sacharidů, než z bílkovin, tedy masa, ale potřebnou dávku bílkovin je třeba tělu pochopitelně dodat také, jako stavební materiál pro rekonstrukci tkání.
Zajímal by mě možná trochu opačný problém. Manželka je dle mého hodně hubená na 163cm má nějakých 48-49kilo a to je po dítěti. Neustále sportuje a řeší jak je tlustá tady a tamhle. Trochu se bojím aby to nezacházelo do extrému. Už nevím jak ji to vysvětlit, nemáte nějakou radu?
Vysvětlete jí, že jde o typ postavy - ten je dán spíše geneticky, dědictvím po mámě nebo prabábě, tetě či kýhoďasa po kom. Může se stát, že je žena (například) nahoře křehoučká a přitom má velký až hodně velký zadek (znám takovou). Jiná žena zadek nemá skoro žádný, ale má silná stehna (lýtka již hubená a kotníčky křehké). Některým ženám se dělá pneumatika či břicho, i když jsou jinak souměrné. Některým se ztuční ramena, byť mají útlá zápěstí. S tím vším se máloco dá dělat. Jinak - všechny mé ženy a ženské a děvčata atd. měly cca tuto výšku (163) ... a všechny vážily 49 - 56 kg. To je její kategorie, nechť neblbne a prostě žije.
Ženy bohužel dosti často řeší věci které není potřeba řešit vůbec. V zásadě je na spodní hranici normální váhy, což na mladou ženu vidím jako v pohodě. Patrně by jí mělo stačit vysvětlit, že pod nějakou konkrétní váhu by zbytečně stav řešit neměla a mohl by být klid.
Jardo zaujala mě tvoje teorie o přibírání na váze ,jíst co nejméně jídla ale jíst jídla s vysokou nutruční hodnotou ,aby člověk příbíral na váze je vhodné do sebe dostat více jak 4000 kcal ,byl bych rád kdyby ostatní i jarda napsali třeba top 5 jídel vysokou nutruční hodnotou
Ořechová másla 100 g na Kalorie 613(kcal)
Avokádo 100 g na Kalorie 220 (kcal)
Sirná patlanina 100 g na kalorie ? prosím když tak o doplnění tam si nejsem jistý.
olivy 100 g na kalorie 150 (kcal)
kokosový olej 100 g na kalorie 900 (kcal)
když budu jíst ořechové másla tak jse lehce dostanu na 4000 kcal ale vůbec mi není jasné jardo kolik tech ořechů denně mohu sníst baych si neuškodil a ještě kolik zdravých tuků denně mohu dát nevíce
))děkuji moc
Ořechová másla 100 g na Kalorie 613(kcal)
Avokádo 100 g na Kalorie 220 (kcal)
Sirná patlanina 100 g na kalorie ? prosím když tak o doplnění tam si nejsem jistý.
olivy 100 g na kalorie 150 (kcal)
kokosový olej 100 g na kalorie 900 (kcal)
když budu jíst ořechové másla tak jse lehce dostanu na 4000 kcal ale vůbec mi není jasné jardo kolik tech ořechů denně mohu sníst baych si neuškodil a ještě kolik zdravých tuků denně mohu dát nevíce
))děkuji moc
Obávám se že toto není na dopisování, ale spíše na telefonát, je totiž důležité si upřesnit co všechno daný člověk má za problémy a dle toho stravu nastavit. Další trochu sporný bod je že na stravě s nízkým podílem sacharidů se prakticky přibrat nedá, tedy je otázkou zda i v případě takové denní nálože jakou představuje 4000 kcal člověk přibere. Dále pak je tam evidentní nepochopení výrazu nutriční hodnota a vy tento výraz zaměňujete za výraz kalorická hodnota což zdaleka není totéž. Nutriční hodnota není o kaloriích, ale o obsahu pro tělo důležitých látek a vy naopak chcete dávat do těla hlavně tuk jehož nutriční hodnoty jsou dost nízké i když má vysokou hodnotu kalorickou.
Zkuste ji šetrně upozornit, že tělo nějaké tukové zásoby potřebuje, takže není tlustá, ale naopak zdravá. Jinak pokud sportuje, má energii, cítí se dobře a neomezuje se v jídle, tak je asi vše v pořádku.
děkuji Jardo ,koukal sem že máte i konzultace přes skype přeci jen písemně si to vše zapamatuji obávám se že přes hovor bych polovinu asi zapoměl .
Pokud si v dnešní době nedovedete hovor nahrát tak musíte mít minimálně 80 let pak bych vám to uznal, ale jinak nevidím důvod proč by to nešlo, dnes to dovede naprostá většina mobilů a pochopitelně existují i další možnosti.
Já paradoxně když jím víc tuků (ořechy, kokosák, máslo...), tak ubírám a rýsuju. Pro nabrání jakékoliv hmoty jsou pomalé sacharidy opravdu potřeba, dle mě ideálně jako samostatné jídlo.
Tak jistě, to je přirozený jev, ono to klamavé jezte méně tuků ať nepřibíráte je dost zmatečný pojem. Správně by mělo být řečeno jezte k těm rychlým sacharidům málo tuku ať nepřibíráte, ale to už tam kupodivu nebylo vloženo. Také správně bylo potřeba dát do placu i opačnou logiku jezte hodně tuku a málo sacharidů ať nepřibíráte, ono totiž oboje funguje.
Chtěl jsem se zeptat na kalorie - co vidíte lepší variantu přidání kalorií? Tahini pastu (mletý sezam, loupaný, bez soli) a nebo olivový olej?
Děkuji
Děkuji
Určitě oliváč, sezam je plný omega 6 mastných kyselin.
Děkuji
Nebála bych se přidat i živočišné tuky, jako sádlo a máslo. Já osobně trávím živočišné tuky lépe, než rostlinné.
No ono zase když dáte k pomalým sacharidům živočisné tuky, tak to moc dobroty neudělá, nebo alespoň mně
Ta tahini pasta mi úplně zle nedělá a olivy nebo olivovej olej taky ne, tak proto jsem se ptal na tady ty dvě věci ![]()
Ono to jak vidno chce sledovat i výrobce přes státní kontroly a soukromé dTesty. Nemám důvěru k producentovi olivového oleje, který už jednou podváděl. Za sebe mohu doporučit špek z mangalice, který je chuťově jak domácí a neobsahuje ve složení rychlosůl. Pokud se maďarská prasata i v dnešní době velkochovů drží venku - ryjí v zemi, žerou žaludy a pasou na trávě, tak by jejich tuk mohl být kvalitativně na úrovni bio slepičího, husího či kachního sádla. Králičí