Dobrý den,
měl by jste nějakou nechirurgickou radu pro karpální tunel?
Zde velice záleží, o jaký konkrétně jde problém a v některých případech, je chirurgická léčba velice mylná. Například nyní řeším pacienta s ALS, kterému při selhávání hybnosti horních končetin, chtěli provádět operaci karpálního tunelu. Naštěstí to jiný doktor, včas poznal a nenechal ho úplně zmrzačit. I z výše uvedeného je jasné, že je třeba velice důkladně zkoumat příčinu problému a ne hned operovat, jak je v naší zemi zvykem. Nyní vyjmenuji některé příčiny vzniku onemocnění a každá musí mít odlišný způsob léčby:
Nemoc z povolání, kde nejvíce rizikové jsou profese, kde je nutné déletrvající napětí šlach ruky, práce s prsty ve špetce, či sevřením pěsti, časté rotace v zápěstí, práce s vibračními nástroji např. řidiči, hudebníci, ruční utahování šroubů, natírání, stříhání, práce na počítači, nošení velké zátěže na dlani - číšníci, háčkování, pletení, dříve ruční dojení.
Nemoci pojivové tkáně - revmatoidní artritida, sarkoidóza, zánět procházejících šlach.
Metabolické a endokrinní poruchy - cukrovka, akromegalie, amyloidóza, poruchy štítné žlázy.
Těhotenství.
Infekce - septická artritida, borelióza, tuberkulóza.
Nádory této oblasti – lipom, hemangiom, gangliom, metastázy.
Hematom.
Další příčiny - poštípání hmyzem, uštknutí hadem.
Výčet není kompletní a i tak budete muset svoji otázku zásadním způsobem upřesnit, aby bylo možno se bavit, o konkrétním postupu. Nicméně, obecně se dá bez potíží aplikovat stejný postup, jako při léčbě jakéhokoliv jiného zánětu, kde bych se bavil hlavně o srovnání deficitu omega 3 mastné kyseliny a strava by měla zahrnovat, velké množství protizánětlivých potravin, případně i čajů. Aplikovat obklady z kostivalu lékařského a použít se dá s úspěchem i obklad pomocí svařené čtvrtinové uriny, kterou je třeba po svaření ještě aktivovat, zmrazením a rozmrazením, teprve poté aplikovat na postiženou oblast, jako obklad.
Děkuji za odpověď, upřesňuji. Bolest a trnutí rukou je způsobeno nadměrnou pracovní zátěží. Jaké ovoce a zelenina případně doplňky jsou nejvhodnější a působí protizánětlivě? Přihlédněme k tomu, že manžel už se tak moc nesnaží jíst pouze syrové.
Budou tyto prostředky účinné, pokud budou ruce stále namáhány? Nebo to chce alespoň po dobu léčení trochu klidu.
Také bych se chtěla zeptat k tvarohu při receptu na srovnání omega 3 mastné kyseliny. Tady nevadí, že mléčný produkt působí hlenotvorně? Předpokládám, že z kostivalu lékařského se používá nastrouhaný kořen.
Samozřejmě je lepší, pokud po dobu akutní fáze zánětlivého procesu, je namáhání rukou minimální, ale dle mého názoru, nějaké ležení v posteli, také zrovna ideální není. Běžnou činnost bych asi doporučil, ale vyvarovat se jednostranně zatěžujících úkonů a mimořádné námahy.
Strava, to je jiná kapitola, zde je potřeba si uvědomit, že zánět může vzniknout a rozvíjet se, pouze v překyseleném organizmu. Pokud má manžel trvalou acidózu, tak se zánětu nikdy nezbaví a i po zaléčení se, po námaze dané oblasti, objeví znovu. Je nezbytní udržet pH moči, trvale na hodnotách 7 a více. Pro jednoduchý test, si lze zakoupit v lékárně proužky Tri Phan, za cca 130,-Kč a na horním políčku, po cca 1 minutě od namočení do vlastní čerstvé moči, musí svítit zelená, ideálně až lehce do modra. Pokud bude barva oranžová, tak má překyselení a zánět jede vesele dál. Také je vhodná, pravidelná očista střeva klystýrem vlastní močí, což rovná kyselost neuvěřitelně rychle a intenzivně likviduje záněty všude v těle.
Z potravin to rovnají nejrychleji ty nejvíce zásadotvorné, jako celer, mrkev, špenát, brokolice a doporučuji dost česneku i cibulové zeleniny.
Uvedl jsem zde, celkem tři postupy na uvedenou směs a další dva tvaroh neobsahují, nicméně pokud použijete kozí a ideálně, přímo doma vyrobený, z čerstvého mléka, tak bych v tom zase tak velký problém nehledal, nebo použijte některý z ostatních postupů.
Z kostivalu nyní, je výhodnější použít, na kašičku rozdrcené listy, takhle z jara v kořenu skoro nic není, vše jde do listů, kořen je lepší až na podzim.
Dobrý den,
přihlásila jsem se na masérský kurz a trochu mě pobolívá zápěstí, slyšela jsem, že když to člověk přežene, může dostat zánět karpálního tunelu. V práci celé dny píši na počítači, takže těm rukám taky nedám odpočinout.
Je něco (nějaké vitamíny nebo cvičení), co by mi pomohlo?
Děkuji
zdravím
Jana
Je něco (nějaké vitamíny nebo cvičení), co by mi pomohlo?
Děkuji
zdravím
Jana
V počátečním stádiu by to mělo spravit relativně jednoduché opatření, stačí urinový obklad a jeden den klidu. Horší potíže vyřeší obklady z kostivalu, které jsem zde již popisoval, tak to prostudujte.
Zdravím, my tu měli před léty 24 koz a ručně jsem jich dojila denně 10 - 15 podle jak bylo třeba. Na ruce to byl ukrutný nápor. Věčně mi bolely a tak jsem je pomalu nechala dožít a dnes jsem rozhodnutá, že přes dvě na dojení nejdu, abych zvládala vše a s rukama zdravýma.
Ale co mi pomáhalo : Doma dělaná mastička / kachní a husí sádlo - dá se použít i prasečí / z divizny, heřmánku a kostivalu. Byly to dost silné koncentrace bylin a tím jsem si ty ruce namazala, že pomalu nebyla vidět kůže. Zhruba po půl hodině se to dost vstřebalo a pak jsem si je omotala plenami namočenými v kozim mlíce, zabalila jak priznic a šla s tím spát. Ráno pohodička. Ruce jak nové a nebolavé. Večer už to zas pravda nebyla. ![]()
Děkuji za informace!
Čistě náhodou, neprodáváte kozí mléko?????
Jana
Čistě náhodou, neprodáváte kozí mléko?????
Jana
Zdravím, bohužel né. Dojím teď jen jednu kozenku a to je jen tak tak pro naše potřeby.
Druhá má kůzlata a to musím počkat. Já už díky své nezbednosti nechci mít moc práce na ruce. Za chvíli začnou venkovní práce a to budou ty dvě kozy až až. Ale zas bude třeba mlíko pro zvířata. Kdyby náhodou nějaké přebytky, tak Vám dám vědět, nebo kdyby měli navíc jinde.
Promiňte.
ok, děkuji.
privitam akekolvek rady, mama ma tento problem, je to vsak velmi zlozite, lebo cely zivot chodi s dvoma barlami, cize velmi pretazene ruky. ako jej pomoct, ulavit?
Nerikam, ze to je reseni pro tvoji mamu, ale kamoska se zbavila karpalu pustem, 21 dni. A karpaly uz se ji nevratily, mozna proto, ze presla z dost velke casti na syrovou stravu.
V te dobe jsem o tom trochu cetl. Dost doporucovali
Mne 100% zabralo nasledovne: V 1/2 l francovky Lesana tyzden za obcasneho premiesania vyluhujte 20 ks acylpirinu a 5 ks podrveneych listov Aloe vera. Potom podla potreby, ale hlavne pred spanim potierajte ruky.
Pavel, vdaka, post mame odporucit nemozem, nezvladla by, ale doplnky pohladam. samozrejme, strava je problem, ako pohybujuca sa o barlach (momentalne uz velmi tazko), ma malo pohybu, malo zeleniny, toto by som dokazala ovplyvni, ak by byvala so mnou.
dakujem, vyskusame,
aloe susene? neda sa pouzit stava?
Syndromem karpálního tunelu na obou rukou jsem trpěl několik let a pomohla mi až operace z odstupem jednoho měsíce na levé a následně na pravé ruce. Od oprerace je to přesně jeden rok, rána se rychle hojila a v současné době jsem bez obtíží.
Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetětí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny. O způsobu operace a všech podrobnostech se dozvíte na specializovaných pracovištích neurochyrurgie, já jsem operaci podstoupil v nemocnici v Č. Budějovicích.
Kdysi jsem s jednou paní také řešila diagnosu karpální tunel:
http://mareklutonsky.blog.zive.cz/2009/ ... e-vyhnuli/
Jinak co vím, tak na karpál je velmi dobrá magnetoterapie, možná v kombinaci s biolampou, co jsem si tak pročítala o biolampě, tak také nutí buňky k regeneraci, tak je to možná s magnetkou srovnatelné, osobně vám nejsem schopna potvrdit účinnost, nemám s tím osobní zkušenosti. Všeobecně bych pojala léčbu jako při zánětu, pomoci od bolesti by mohlo ledování.
Zde také nějaké psaní o účinnosti biolampy, jak na karpát, tak i na tenisový loket - což by mi přišlo docela srovnatelné.
Jo, tak se to dá rozkliknout a přímo je tu návod na karpál:
http://www.svetelna-terapie.eu/cs/syndr ... iho-tunelu
další povídání:
http://www.biolampazepter.cz/clanek/77- ... iho-tunelu
Ještě jsem někde narazila na způsob, jak zkusit, zda jde skutečně o karpální tunel:
neuložila jsem si to, takže to bylo asi tak, že se zatáhne za prostředníček a pokud se objeví bolest směr k lokti, tak je to jasný karpál. Jestli to najdu, ještě to doložím.
Aloe cerstve. Cize stava.
http://mareklutonsky.blog.zive.cz/2009/ ... e-vyhnuli/
Jinak co vím, tak na karpál je velmi dobrá magnetoterapie, možná v kombinaci s biolampou, co jsem si tak pročítala o biolampě, tak také nutí buňky k regeneraci, tak je to možná s magnetkou srovnatelné, osobně vám nejsem schopna potvrdit účinnost, nemám s tím osobní zkušenosti. Všeobecně bych pojala léčbu jako při zánětu, pomoci od bolesti by mohlo ledování.
Zde také nějaké psaní o účinnosti biolampy, jak na karpát, tak i na tenisový loket - což by mi přišlo docela srovnatelné.
Jo, tak se to dá rozkliknout a přímo je tu návod na karpál:
http://www.svetelna-terapie.eu/cs/syndr ... iho-tunelu
další povídání:
http://www.biolampazepter.cz/clanek/77- ... iho-tunelu
Ještě jsem někde narazila na způsob, jak zkusit, zda jde skutečně o karpální tunel:
neuložila jsem si to, takže to bylo asi tak, že se zatáhne za prostředníček a pokud se objeví bolest směr k lokti, tak je to jasný karpál. Jestli to najdu, ještě to doložím.
biolampu mama mala, už však nie, ale magnetoterapiu má možnosť, už som jej o tom povedala, ďakujem.
Ještě bych chtěl doplnit můj předešlý příspěvěk. Jak již jsem psal, trpěl jsem syndromem karpálu několik let a vyzkoušel jsem opychy, ortézu a nakonec jsem se rozhodl jednoznačně pro operaci a nelituji toho. Operace je otázkou několika minut, kdy operatér přetne vaz, který tlačí na nerv v dlani. Okamžitě ještě týž den se mi ulevilo a rána, která je maximálně 5 cm se mi rychle hojila. Nelze samozřejmě dělat obě ruce najednou, ale já jsem si nechal odoperova obě ruce v rozmezí asi jednoho měsíce. Po 10 dnech mi odstranili stehy a potom už jsem si ránu opečovával mastičkou a jemnou masáží, aby mi nezůsatla jizva, místo operace dnes není vůbec vidět. Opravdu i podle pana primáře MUDr. Vladimíra Chlouby, který mi vše před operací vysvětlil, je operace jediným způsobem, jak se potíží trvale zbavit. Po třech měsících jsem ruce plně zatěžoval a neměl jsem žádné problémy.
Tchýně byla na operaci karpálu a má bolesti stejně pořád, jenže věří mudrcům, možná stejně jako Jandol. Tyto stránky a rady nejsou až tak o mudrcech a asi tu nikoho nenadchne věta, že :
... podle pana primáře MUDr. Vladimíra Chlouby je operace jediným způsobem, jak se potíží trvale zbavit.
Většina z nás si je jistá, že léčit lze s úspěchem i bez skalpelu a farmaceutických pilulí ![]()
Naprosty souhlas s Jani. Kdyby byl pan primar seriozni, tak by po pravde rikl, ze ON nedokaze karpaly bez operace vylecit. A ne, ze to nelze.
Operace karpálního tunelu je zhovadilost! Operace nejen nevyřeší příčinu, ale navíc nevratně zmrzačí ruku, protože se při ní přeříznou potřebné vazy!!! Ruka s přeťatými vazy je pak slabší a není možné ji zatěžovat jako ruku zdravou. Kolegyni v práci jsem na karpál doporučil týden hladovku, a protože ona měla z operace hrůzu, poslechla mě. Po týdnu byl úplně zdravá, syndrom zmizel.
Tak to je stejna zkusenost jak jsem vyse psal ja. Moje znama delala 21 pust kvuli tlaku a pak si nejak uvedomila, ze ji prestaly bolet ruce s karpalama, mela uz planovanou operaci, tak ji zrusila. A dodnes OK. Ale nejak nevedela po kolika dnech hladovky se toho zbavila, protoze resila tlak a ani ji nenapadlo, ze zmizeji karpaly.
Pokud by stacil tyden, tak je opravdu i operace karpalu naprosto nesmysla. Stejne jako vetsina operaci mimo urazu.
Nastudujte si Godzilu, je to jednoduché a u tohoto problému celkem funkční.
Pokud by stacil tyden, tak je opravdu i operace karpalu naprosto nesmysla. Stejne jako vetsina operaci mimo urazu.
Souhlas, pokud nejde u následek úrazu, je operace v naprosté většině případů hovadina.
Zdravim, mal som velke problemy s rukami, obvodna lekarka tvrdila ze ide o karpalny tunel. Praca za PC, krce, bolesti v rukach... Koli inym problemom som sa liecil metodou CDS a behom mesiaca zmizli aj bolesti v rukach. S CDS som pokracoval dalej a postupne sa stratili exemy a mnohe ine problemy, napriklad syndrom tenisoveho lakta. Teraz idem skusat CDS2, kde sa pouziva lepsi aktivator ako pri CDS. Uzivanim CDS sa postupne z tela vyplavi podkozny tuk, nahromadene toxiny a tym sa vycisti aj priestor karpalneho tunela.
Tak to je boží bombice......půst vyléčí i karpály!!!!!
Doporučuji, abyste si stoupli v půl třetí před Škodovku, až budou vycházet servané ženské od pásu a tuto skvělou radu prodávejte za těžký prachy, těm ženským, co v noci nemohou ani bolestí spát, rukou protéká doslova horká láva a pak zase mrazení......Budou vám pak ručičky líbat, jak jste jim krásně poradil.
Dobre ste mi urobil, pobavilo mě to po ránu.
Zajímavá informace, že CDS funguje na mnoho problémů to vím, ale v tomto spojení by mě to nenapadlo.
Dobrý den pane Jardo, mému příteli brní obě ruce a nohy již několik let. Zjistili mu vyšetřením EMG karpální tunel na levé a pravé ruce již v pokročilém stadiu tak, že mu doporučili operaci.Dočetla jsem se, že operace trvá tak 30min ambulantně, že to nebolí. Přítel pracuje jako mechanik lokomotiv a vlaků. Má obavy, aby operace dobře dopadla a mohl tuto práci dále vykonávat.Neschopnost může být od 1měs - 3měs. Co kdyby nastaly nějaké komplikace? Jak po operaci probíhá případná rehabilitace, či nějaké cvičení, nebo vodoléčba? Co kdyby na operaci nešel, co se může stát, nebo jestli ještě může situaci napravit jinak?děkuji Alena
Podle mého názoru je operace karpálního tunelu mrzačení. Mnoho lidí je na tom po operaci hůř, než před ní. Přitom existují přirozené metody léčby tohoto problému.
Neznám nikoho osobně, kdo měl operován karpální tunel na rukou, ale co čtu na internetu, tak lidi co prodělali tento zákrok, tak jsou spokojeni. Jak se tedy operaci vyhnout a co s tím dál? Jaká rehabilitace?
Stačí trochu hledat na internetu. Zde jeden návod http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=3&id=7867
nebo se to tu již řeší http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=5&t=315&hilit=karp%C3%A1ln%C3%AD+tunel
No nevím, já bych do toho nerejpal, většinou stačí elektroléčba, třeba Godzila, na tu vám mohu poslat návod a trochu upravit stravu na protizánětlivě působící a mělo by to stačit.
Kdysi uz byla znama pripravena jit na operaci karpalu. Pak dala z jineho duvodu pust 21 dni a problemy s karpaly zmizely. Tedy mimo pustu pak jeste presla vice mene na syrovou stravu. je to odhadem 10 let. Bohuzel medicina preferuje co nejdrazsi reseni problemu, ktere navic vetsinou resenim neni, takze vytvari dalsi problemy a dalsi penize za jejich lecbu. To, ze ma pritel uvedene problemy znamena, ze nevede zdravy zivot a zdrave se nestravuje. Takze predpokladam ze ma nebo bude mit dalsi potize. Operece nemusi byt reseni, tyto operace se casto opakuji a stava se i ze je to po operaci horsi. Zmenou stravy a ocistama a zmenou zivotniho stylu lze resit temer jakykoliv zdravotni problem, ale s vyjimkou problemu vzniklych zakroky doktoru, co ti uriznou uz vetsinou nedoroste a co omylem preriznou uz se rovnez tezko spravi. Takze moje rada je zahrabat na internetu a najit prirodni reseni. kdyz jsem se tim kdysi zabyval, tak velice doporucovali ananasy protoze obsahuji bromelain. A urcite by pomohlo nasadit ocisty a zmenit stravu smerem k syrove strave a ten pust. Kdyz to neudela, tak stejne mohou prijit dalsi problemy a horsi. Jinak to, jak dlouho operace trva a jak moc to boli je nezajimave v porovnani s tim, jestli operace opravdu pomuze a jestli naopak neuskodi. Zkus si treba prolitnout tuto diskuzi: http://www.mojestarosti.cz/poradna/zdra ... eraci.html. Tedy je i rada lidi, kteri po operaci problemy nemaji, ale nikdo seriozni nezaruci, ze problemy nemohou nastat. Takze aspon ja, nez bych sel do operace, urcite bych nejdriv zkusil prirodni lecbu stravou a ocistama.
S přítelem nebydlím a vím, že nic moc se stravuje. Problémy s brněním končetin měl i v době, když jsem ho neznala.Nyní mě řekl, že mu na rtg páteře zjistili zúžený páteřní kanál. Domnívám se tedy, že z těchto důvodů má brnění rukou a o karpály se nejedná. Byl totiž na konzultaci v Hradci Králové a tam mu řekli, že problémy na rukou které má jsou netypické pro karpály,ale že operace přesto bude. Já mu ji vyvracím, aby se ještě pokusil si vše promyslet a snažit se třeba 1/2 roku o jinou stravu než dosud a zjistit tak že došlo ke zlepšení. Co ale může dělat s tím zúženým páteřním kanálem? no asi nic, jedině operace ne?
Lidí, co podstoupili operaci karpálního tunelu je mnoho, ale někteří z nich zůstali po operaci trvale ochrnutí, tady je o tom diskuze: http://www.zpovednice.cz/detail.php?statusik=779861
Podle mě by měl hlavně hodně přemýšlet a mnohem méně konat a to vždy jen tak, aby se byl schopen vracet, což po operaci a ještě třeba blbě provedené určitě možné není. Pokud mu ta páteř nyní funguje, tak bych do toho nerejpal.
Pane Jardo, nemyslela jsem operaci páteře, možná to z té věty tak vyznělo,omlouvám se, do toho by přítel ani nešel. S tím zúženým páteřním kanálem nic neudělá,řekli mu, že jsou to degenerativní změny,ale pokud je problém z té páteře, jak zabrání brnění rukou? Někdy je má až modré. Díky za odpověď.
To takto nevykomunikujeme, raději mě zavolejte a vysvětlíme si co a jak. Každopádně jakékoliv změna čehokoliv je ve velké většině případů vratná, nebo minimálně udržitelná v daném stavu, tedy bez progrese. Pokud mu ruce modrají, tak bych ale asi také zkoumal cévy a jejich stav.
Dobrý den, prosím o radu.
Pro bolesti rukou jsem v roce 2012 absolvovala operace karpálních kanálů a to na obou rukou. Protože bolest neustávala, byla jsem v noru 2013 odeslána na revmatologické vyšetření.
Závěr: vyšetření:Revmatoidní artritida
Typický klinický a RTR obraz
Velmi vysoká aktivita
Na základě tohoto vyšetření jsem byla dne 15. 3. 2013 hospitalizována ve FNHK. Po dobu 5 ti dnů mi byly podávány minipulsy kortikoidů v podobě kapaček a zahájena terapie DMARD (MTX). Od této doby užívám OMEPRAZOL, MEDROL, METHOTREXAT EBEVE, ACIDUM FOLICUM.
V poměrně krátké době jsem přibrala 10 kg na váze. V průběhu léčby mě sice ruce přestaly částečně bolet, ale asi před dvěma měsíci mě začaly bolet ramenní klouby.
|Kromě léků na artritidu užívám denně léky na vysoký krevní tlak PERINDOPRIL ALODIPIN, na tuky LIPANOR a na žíly DETRALEX.
Mohl by jste mě prosím poradit léčbu, která nebude tak devastovat tělo kortikoidy a co změnit, aby tělo dobře pracovalo?
Děkuji.
Já si myslím, že je velká chyba, pokud si někdo nechá operovat karpály. Moje známá je měla taky a místo operace dodržovala bezlepkovou, bezmléčnou a nízkosacharidovou stravu a naprosto se uzdravila. Lidé po operaci mají někdy brutální následky. Myslím, že riziko operace karpálů je dost vysoké a je rozumnější využít přírodní léčbu.
Kytaristi tím trpí docela dosti a operace nebývají nejlepší volba - přecjen chceme ještě hráti.
Závěr: vyšetření:Revmatoidní artritida
Typický klinický a RTR obraz
Velmi vysoká aktivita
Na základě tohoto vyšetření jsem byla dne 15. 3. 2013 hospitalizována ve FNHK. Po dobu 5 ti dnů mi byly podávány minipulsy kortikoidů v podobě kapaček a zahájena terapie DMARD (MTX). Od této doby užívám OMEPRAZOL, MEDROL, METHOTREXAT EBEVE, ACIDUM FOLICUM.
V poměrně krátké době jsem přibrala 10 kg na váze. V průběhu léčby mě sice ruce přestaly částečně bolet, ale asi před dvěma měsíci mě začaly bolet ramenní klouby.
|Kromě léků na artritidu užívám denně léky na vysoký krevní tlak PERINDOPRIL ALODIPIN, na tuky LIPANOR a na žíly DETRALEX.
Mohl by jste mě prosím poradit léčbu, která nebude tak devastovat tělo kortikoidy a co změnit, aby tělo dobře pracovalo?
Děkuji.
Obávám se že jste nastoupila cestu do pekla, to je celé blbost, musíte najít příčinu svého problému, tu odstranit a ne se nechat dorasovat jako laboratorní potkan. Na vašem místě bych si sedl ke kompu a nastudoval si zde očisty, jak na záněty a revmatoidní stavy a začal konečně dělat něco co mě může pomoci. Pokud se vám to nebude chtít vše číst, protože je toho docela dost, klidně mě zavolejte a vysvětlím jak na to.
Dobrý den,
po telefonickém rozhovoru prosím o zaslání odkazu na nutriční kalkulačku.
Moc děkuji
po telefonickém rozhovoru prosím o zaslání odkazu na nutriční kalkulačku.
Moc děkuji
Kalkulačka je zde https://cronometer.com/.
myslíte, že tohle platí i pro endoskopickou operaci? tady o ní píšou, že se nic přetínat nemusí, vše se odoperuje přes malou dirku https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavos ... _1089.html
akorát to samozřejmě neproplatí pojišťovna
![]()