Kokosový ořech (Raw kokos kusový)

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/kokosovy-orech-raw-kokos-kusovy/
Mattarello — úte lis 08, 2016 2:35 pm

Hezký den,
nikde jsem zde nenarazil na zkušenosti s nákupem kokosového ořechu a dalších podrobností a informací.

1] Nákup
U kterého prodejce/dodavatele nakupujete (máte zkušenosti a můžete doporučit)?

Na CZ trhu lze zakoupit kokosový ořech v e-shopech s potravinami za cenu kolem 20 Kč za kus. Jedinou informaci, kterou zde prodejci uvádějí je země původu a hmotnost. Jaká je kvalita těchto ořechů? Má smysl uvažovat o nákupu právě zde?
-

ash — úte lis 08, 2016 4:45 pm

jedine co resim pri nakupu orechu je aby nebyl nikde na povrchu plesnivy a zatresu s nim abych slysel ze v nem zblunka a neni vyschly.. coz je pri nakupu pres eshop pomerne problem.
jsou v kvalite orechu nejake dulezite rozdily?

Mattarello — čtv lis 10, 2016 1:15 pm

Na zkoušku jsem provedl první objednávku.

#1 - datum doručení 10.11.2016
Počet kusů: 20+
Cena: 19,90 Kč za ks
E-shop:
https://www.kolonial.cz/banany-exoticke ... ech-kusovy
Dodavatel: http://www.abasto.cz/
Původ: Pobřeží Slonoviny
Informace poskytnuté od dodavatele: Nákup na holandském trhu na konci října. Dodavatel odhaduje jejich sklizeň v průběhu letních měsíců. Přesnější termín nebyl sdělen.

Poznámky:
- Váha kokosů se pohybuje od 400g do 500g.
- Velikost a tvar: Kokosové ořechy jsou velikostně spíše menší velikosti. Tvarově se liší - některé mají tvar šišky a jiné zase koule.
- Obsah tekutiny uvnitř - protřepáním: ano, všechny kusy

Poznámky 2:
- Zatím jsem nalezl celkem 3 kusy (kulatý tvar), které šly poměrně jednoduše otevírat naťuknutím kladivem. Jejich barva se nijak zásadně neodlišovala, byly trochu tmavě hnědé.

Když jsem měl možnost porovnat tyto 3 kusy s jinými kusy (barva světle hnědá, nelze jednoduše otevírat, skořápku měly hodně pevnou), tak se tyto 3 kusy vyznačovaly horší chutí. Jejich chuť nebyla sladká. Tyto 3 kusy byly starší, což šlo poznat jak chuťově, tak i pomocí skořápky, kterou měly tenčí *.

Příloha:
Popis souboru: Tvrdá skořápka vs tenká/křehká skořápka *.
skorapky.jpg
skorapky.jpg [ 78.89 KiB | Zobrazeno 33199 krát ]

Ostatní kokosy jsou barvy spíše světlé hnědé a nelze je jednoduše otevřít naťuknutím kladivem.

Příloha:
Popis souboru: Porovnání velikostí a zbarvení.
porovnani-kokosu.jpg
porovnani-kokosu.jpg [ 392.88 KiB | Zobrazeno 33199 krát ]
Příloha:
Popis souboru: Porovnání zbarvení.
porovnani-kokosu2.jpg
porovnani-kokosu2.jpg [ 413.03 KiB | Zobrazeno 33199 krát ]
Jarda — ned lis 13, 2016 7:23 pm
Mattarello píše:
Na zkoušku jsem provedl první objednávku.

#1 - datum doručení 10.11.2016
Počet kusů: 20+
E-shop: https://www.kolonial.cz/banany-exoticke ... ech-kusovy
Dodavatel: http://www.abasto.cz/
Původ: Pobřeží Slonoviny
Informace poskytnuté od dodavatele: Nákup na holandském trhu na konci října. Dodavatel odhaduje jejich sklizeň v průběhu letních měsíců. Přesnější termín nebyl sdělen.

Poznámky:
- Váha kokosů se pohybuje od 400g do 500g.
- Velikost a tvar: Kokosové ořechy jsou velikostně spíše menší velikosti. Tvarově se liší - některé mají tvar šišky a jiné zase koule.

Poznámky 2:
- Zatím jsem nalezl celkem 3 kusy (kulatý tvar), které šly poměrně jednoduše otevírat naťuknutím kladivem. Jejich barva se nijak zásadně neodlišovala, byly trochu tmavě hnědé.

Když jsem mel možnost porovnat tyto 3 kusy s jinými kusy (barva světle hnědě, nelze jednoduše otevírat, skořápku měl hodně pevnou), tak se tyto 3 kusy vyznačovaly horší chutí. Jejich chuť nebyla sladká. Tyto 3 kusy byly starší, což šlo poznat jak chuťově, tak i pomoci skořápky, kterou měly tenčí.

Ostatní kokosy jsou barvy spise světlé hnědé a nelze jednoduše otevřít naťuknutím kladivem.

Pokud jde o kvalitu dodávaných kokosových ořechů, ta se může značně lišit druh od druhu a také podle stáří, tedy těžko radit pokud produkt před nákupem nevidíte. Asi bych se za daných okolností soustředil pouze na cenu, kupoval jsem je i za 10,-Kč/kus a dobré. Každopádně rozbíjení kladivem není nic moc, to máte zadělanou celou kuchyň, nebo i půl baráku pokud se tvrdý ořech po větším úderu rozletí. Ideální je špičkou tvrdého nože prodloubat jeden z těch tří bodů na vrchlíku, nechat vytéci mléko a pak ho přeseknout mačetou, kterou ale nemá většina lidí jako vybavení kuchyně, nebo rozříznout ve svěráku pilkou. Já jsem si je zde řezal na pásové pile, ale tu asi bude mít doma ještě méně lidí než mačetu. Pokud ořech přeříznete na dvě poloviny, velice dobře se krátkým tvrdým nožem dají z těch skořápkových misek vyloupávat naříznuté výseče dužiny, jde to poměrně rychle.

Mattarello — pát lis 18, 2016 4:08 pm
Jarda píše:
Pokud jde o kvalitu dodávaných kokosových ořechů, ta se může značně lišit druh od druhu a také podle stáří, tedy těžko radit pokud produkt před nákupem nevidíte. Asi bych se za daných okolností soustředil pouze na cenu, kupoval jsem je i za 10,-Kč/kus a dobré. Každopádně rozbíjení kladivem není nic moc, to máte zadělanou celou kuchyň, nebo i půl baráku pokud se tvrdý ořech po větším úderu rozletí. Ideální je špičkou tvrdého nože prodloubat jeden z těch tří bodů na vrchlíku, nechat vytéci mléko a pak ho přeseknout mačetou, kterou ale nemá většina lidí jako vybavení kuchyně, nebo rozříznout ve svěráku pilkou. Já jsem si je zde řezal na pásové pile, ale tu asi bude mít doma ještě méně lidí než mačetu. Pokud ořech přeříznete na dvě poloviny, velice dobře se krátkým tvrdým nožem dají z těch skořápkových misek vyloupávat naříznuté výseče dužiny, jde to poměrně rychle.

Kokosový ořech za cenu 10,-Kč/kus aktuálně nelze zakoupit. Nicméně lze dohledat, že takto levné kokosy vždy prodávají ve slevě hypermarkety a supermarkety v období prosince. Důvodem takové nízké ceny může být několik. Ať už by šlo o "výprodej" starých/závadných kusů, moc lákově to nezní. Maximálně nízká cena, ale ta také bude vykompenzována kvalitou, jak to už u těchto hypermarketů bývá.

Po naříznutí menší rovné délky kokosové ořechu pilkou lze už poměrně jednoduše kladívkem rozťuknout zbývající část kokosu, která většinou už povolí. Jde to celkově rychle, zatím bez nějakého vážnějšího problému. V případě otevírání většího množství kokosů, by se nabízela vrtačka s pilovým kotoučem. Pak by už nebyl problém dostat kokos do ideálního stavu neporušeného vajíčka se slupkou.

Uvnitř kokosů nebývá nikdy mléko, ale pouze voda. Voda má sladkou chuť.

Co mě ale zklamalo je chuť bílé dužiny, kterou jsem očekával kokosově sladkou, zatím je to kombinace mírně sladké kokosové chuti, kde jsem vždy ale zaznamenal i mírně netypickou mýdlovou (zkaženou) chuť. A to u všech zatím zkonzumovaných kusů (u některých více a u některých méně). Bílou dužinu vždy rozkrojím na několik malých kousků. Vždy lze najít kousek, který má mírně zkaženou mýdlovou chuť.

Allena — úte lis 29, 2016 9:52 pm

Dobrý den,

tady je odkaz na tip, jak snadno, rychle a bez použití síly otevřít kokosový ořech.
Můžu potvrdit, že to opravdu takto funguje :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KilhrrwFJh4

Mattarello — úte pro 20, 2016 9:37 pm

Druhá objednávka potvrdila špatnou kvalitu kokosových ořechů, která se nacházela u první objednávky a celkovou situaci na českém trhu.
Na první pohled dodány spíše malé kusy, pár kusů bylo většího rozměru. Znovu se opakuje shnilá/plesnivá chuť, alespoň u kusů, které lze konzumovat. Celkem 15 kusů bylo po otevření kvůli plísním ihned k vyhození.

#2 - datum doručení 21.11.2016
Počet kusů: 24
Cena: 16,90 Kč za ks
E-shop: https://www.kosik.cz/produkt/24596-koko ... h-cca-400g
Dodavatel: http://www.ceroz.cz/
Původ: Pobřeží Slonoviny, Kostarika (V době nákupu udávána Kostarika)

Informace poskytnuté od dodavatele: "Vaše kokosy pocházejí z Pobřezí Slonoviny a vzhledem k místním
zvyklostem a obvyklému pracovnímu tempu jsou s v naprosté většině
ponechány spadnout. Nemůžeme mluvit o kokosových plantážích ale o
drobných pěstitelích někdy i o jednotlivých palmách . Bohužel nikde se
neeviduje datum slizně (spadnutí ořechu na zem). Odrůda existuje jediná
a to je Cocos Nucifera.

Ořechy jsou následně ručně očištěny a napytlovány po 50ti nebo 40ti
kusech a lodí dopraveny do Evropy. Cesta trvá cca 3 týdny. Zde si je
převezme – v našem případě – francouzský nebo holandský překupník."

Poznámky:
- Váha kokosů se pohybuje kolem 400g.
- Velikost a tvar: Dodány spíše menší kousky

- 15 shnilých/zkažených/plesnivých a závadných/nekonzumovatelných kokosových ořechů
- U zbylých kusů kokosových ořechů (9 kusů) jsem si všiml měkčí dužiny a v některých případech nalezl mírnou plesnivou/kyselou chuť.

Přílohy:
3.jpg
3.jpg [ 44.04 KiB | Zobrazeno 32812 krát ]
2.jpg
2.jpg [ 46.46 KiB | Zobrazeno 32812 krát ]
1.jpg
1.jpg [ 42.29 KiB | Zobrazeno 32812 krát ]
Mattarello — úte pro 20, 2016 10:08 pm

Zatím není na českém trhu prodejce, který by nabízel kvalitní dovozené kokosové ořechy vyznačující se opravdovou čerstvou chutí a vůní čerstvého kokosu.

Všichni prodejci zatím udávají pouze zemi původu a tím končí. Další důležité informace chybí. A pak to tak i vypadá.

Dokud se situace výrazně nezlepší, nemá žádnou cenu o nákupu na českém trhu uvažovat, snad jen kdyby neměl sloužit kokosový ořech ke konzumaci...

Jindra — stř pro 21, 2016 2:39 pm
ash píše:
jedine co resim pri nakupu orechu je aby nebyl nikde na povrchu plesnivy a zatresu s nim abych slysel ze v nem zblunka a neni vyschly

nakupuji úúúplně stejně :-)
bohužel tak třetinu pak vyhodím, protože je kokos uvnitř plesnivý
když chci mít jistotu (a takhle to dělám vůbec nejčastěji), koupím kokos strouhaný a namočím jej
naprostá špička kvalitou i chutí je samozřejmě bio raw, takže když si chci udělat fakt radost, nakupuju dle mne to nejlepší zde

ash — stř pro 21, 2016 7:19 pm
Mattarello píše:
Zatím není na českém trhu prodejce, který by nabízel kvalitní dovozené kokosové ořechy vyznačující se opravdovou čerstvou chutí a vůní čerstvého kokosu.

Všichni prodejci zatím udávají pouze zemi původu a tím končí. Další důležité informace chybí. A pak to tak i vypadá.

Dokud se situace výrazně nezlepší, nemá žádnou cenu o nákupu na českém trhu uvažovat, snad jen kdyby neměl sloužit kokosový ořech ke konzumaci...

aktualne kupuji kokosy z lidlu. beru, jak jsem psal, ty tezke co zblunkaji. a zatim vsechny chutne, bez plisne se spoustu skvele stavy... :-)

SemTamTuPrídem — stř pro 21, 2016 9:15 pm
ash píše:
aktualne kupuji kokosy z lidlu. beru, jak jsem psal, ty tezke co zblunkaji. a zatim vsechny chutne, bez plisne se spoustu skvele stavy... :-)

Keď kokos váži tých 500g, z čoho značnú časť (väčšinu) tvorí dužina a vonkajší obal, tak...ako môže mať kopu šťavy ? ... :o Či 2dcl šťavy je pre teba kopa ? Asi chytám za slovíčka, ale...

ash — stř pro 21, 2016 9:28 pm
SemTamTuPrídem píše:
Keď kokos váži tých 500g, z čoho značnú časť (väčšinu) tvorí dužina a vonkajší obal, tak...ako môže mať kopu šťavy ? ... :o Či 2dcl šťavy je pre teba kopa ? Asi chytám za slovíčka, ale...

pry lepsi lzicka medu nez kybl hoven.. ta stava mi chutna jeste vic nez med a v tom kokosu je tech lzicek stavy spousta. :)
je to podobny jako s mnozstvim a kvalitou prispevku. :wink:

SemTamTuPrídem — stř pro 21, 2016 10:05 pm
ash píše:
pry lepsi lzicka medu nez kybl hoven.. ta stava mi chutna jeste vic nez med a v tom kokosu je tech lzicek stavy spousta. :)
je to podobny jako s mnozstvim a kvalitou prispevku. :wink:

Myslíš, že koľko výživy má v sebe tá šťava ? ak tretinu z toho čo rovnaký diel nepasterizovaného mlieka od kráv pasúcich sa na lúke (o kefíre ani nehovorím...), tak veľa.... Ja konzumujem z kokosu len panenský kokosový olej. A viac než med mi chutí 81% čokoláda, tiež z Lidlu. Ale každý to má inak... Len neviem, koľko z toho stráviš z tej dužiny... Tuk z toho stráviš, ale či sa dostaneš aj k minerálom, to je už iná reč...
Kokosová voda (raz som mal) chutí podobne ako voda z namočených lúpaných slnečnicových semienok, do ktorej ešte pridáš trochu cukru.... Schválne si to skús... :D
A tú dužinu aspoň fermentuješ ?

ash — čtv pro 22, 2016 10:44 pm
SemTamTuPrídem píše:
Myslíš, že koľko výživy má v sebe tá šťava ? ak tretinu z toho čo rovnaký diel nepasterizovaného mlieka od kráv pasúcich sa na lúke (o kefíre ani nehovorím...), tak veľa.... Ja konzumujem z kokosu len panenský kokosový olej. A viac než med mi chutí 81% čokoláda, tiež z Lidlu. Ale každý to má inak... Len neviem, koľko z toho stráviš z tej dužiny... Tuk z toho stráviš, ale či sa dostaneš aj k minerálom, to je už iná reč...
Kokosová voda (raz som mal) chutí podobne ako voda z namočených lúpaných slnečnicových semienok, do ktorej ešte pridáš trochu cukru.... Schválne si to skús... :D
A tú dužinu aspoň fermentuješ ?

ne.

SemTamTuPrídem — pát pro 23, 2016 3:14 pm

Tak to potom vstrebes z toho asi tolko zivin, ako z rohliku... Akurat bez lepku. Radsej 3 kocky horkej kvalitnej cokolady :-) Nie RAW...

ash — pát pro 23, 2016 3:22 pm
SemTamTuPrídem píše:
Tak to potom vstrebes z toho asi tolko zivin, ako z rohliku... Akurat bez lepku. Radsej 3 kocky horkej kvalitnej cokolady :-) Nie RAW...

proc myslis? jak jsi na to prisel?

SemTamTuPrídem — pát pro 23, 2016 7:30 pm
ash píše:
proc myslis? jak jsi na to prisel?

Kokosová dužina obsahuje kyselinu fytovú, ktorá sa viaže na vápnik, železo, zinok... Čiže veľa z toho nevstrebeš.... Radšej by som používal len panenský kokosový tuk. Ten bude "RAW" (hoci bez enzýmov), bez kyseliny fytovej, nemusíš ho fermentovať... Kokosovú dreň by si mal fermentovať. Napr. pomocou kefíru, či už mliečneho, alebo vodného.

ash — pon pro 26, 2016 9:31 pm
SemTamTuPrídem píše:
Kokosová dužina obsahuje kyselinu fytovú, ktorá sa viaže na vápnik, železo, zinok... Čiže veľa z toho nevstrebeš.... Radšej by som používal len panenský kokosový tuk. Ten bude "RAW" (hoci bez enzýmov), bez kyseliny fytovej, nemusíš ho fermentovať... Kokosovú dreň by si mal fermentovať. Napr. pomocou kefíru, či už mliečneho, alebo vodného.

zajimave. nejaky zdroj ze ktereho cerpas tu informaci o obsahu kyseliny fytove v kokosove duzine?
ja dohledal napriklad na nize uvedenem odkazu, kde je uvedeno ze fytaty temer neobsahuje.
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm

Alopat — úte pro 27, 2016 9:58 pm

Však se inositol (myo-inositol) coby prekurzor kyseliny fytové a jeho ester s kyselinou fosforečnou inositolhexakisfosfát IP-6, tvořící spolu s minerály a kovy přirozeně nasycenou kyselinou fytovou - vápenato-hořečnaté soli nazývané fytáty, používá jako potravinový doplněk při léčbě rakoviny - inhibuje růst rakovinných buněk a posiluje imunitní systém.

Dále se zkoumá vliv na potlačení kost bourajících buněk osteoklastů při osteoporóze, zabránění vzniku hydroxylových radikálů a ledvinových kamenů, snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu a mrtvice a příznivé ovlivnění hladiny cholesterolu a triglyceridů. Asi proto se nadnárodní firmy právě snaží nasadit mutantní odrůdy, které kyselinu fytovou neprodukují, aby napříště lidé neměli žádný užitek z konzumace celozrného pečiva.

SemTamTuPrídem — stř pro 28, 2016 1:20 am

Alopat, uveril si riadnej sr*cke.... Ako ked sa tvrdilo, ze pred srdecnymi chorobami chrania nenasytene oleje a margarin.... :lol:
Myslis, ze prirodne narody preco fermentovali/fermentuju obilniny, strukoviny, a jedla z nich (kase, chlieb...)???.... Tu kyselinu fytovu prirovnaj k domestosu.... Tiez ked si ho nalejes do zadnice, tak ti precisti hrube crevo, ze stara urina sa moze schovat.... Ale to neznamena, ze ti neznici zdravie... Co je to za "ochrana pred rakovinou", ktora ubera mineraly z tela ???.... Aj vytrhnutie zuba ta vylieci pred bolestami....ale nebudes mat zub....aj ked sa dal zachranit a zregenerovat....
Zacni kloktat hnisave mandle 8% octom....spolahlivo zabije vsetky bakterie....to nic, ze ti rozlepta sklovinu zubov....
Toneste dnes sa ludia liecia z rakoviny nejakymi preparatmi???... Hlupaci.... 99% z nich ani hladovku nenasadi.... Keby hlupaci vedeli, ze bez edlajsich ucinkov inhibuje rast rakovinnych buniek KETOGENNA STRAVA, ktora im dod kopu v tukoch ropustnych vitaminov a mineralov (ktore sa nespotrebuju na travenie prebytku nutricne chudobnych sacharidov)....
A to nevravim o pôste..... Ale hlupaci budu radsej zrat bludy ktore ich nedostanu do ketozy, a krmit sa kyselinou fytovou, nech im rednu kosti, nech su chudokrvni, a nech si oslabia zuby.... Farmaceuticky priemysel to "dobre" vymyslel...

SemTamTuPrídem — stř pro 28, 2016 1:24 am
ash píše:
zajimave. nejaky zdroj ze ktereho cerpas tu informaci o obsahu kyseliny fytove v kokosove duzine?
ja dohledal napriklad na nize uvedenem odkazu, kde je uvedeno ze fytaty temer neobsahuje.
http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm

Videl som odkazy, kde sa preberala kyselina fytova v kokosovej duzine. Netvrdim ale, ze je jej tam vela. Kokos vsak je chudobny nutricny zdroj vitaminov, mineralov, bielkovin (6%...a aj to neplnobodnotnych), takze aj to malo fytatov je tam na skodu... Jedine co kvitujem je panensky kokosovy tuk.... Ten si davam, nejakych 30g denne.

Alopat — stř pro 28, 2016 5:40 am

SemTamTuPrídem, proč máš takový strach z trávení sacharidů a kyseliny fytové, když si přidáváš do jídla krmné enzymy? Jsi snad evolučně zaostalý - od malička chudokrevný, neprospívající a na vojnu podměrečný?

Inositol je klíčovou látkou v metabolismu mikroorganismů, rostlin a živočichů. Z toho mi vyplývá, že tělo v určitém rozsahu umí štěpit i syntetizovat kyselinu fytovou. Božínku, co teď budeš jíst, když je kyselina fytová vázána i na bílkoviny v mase?

Kde máš důkazy, že rostlinné fytáty vytahují z těla minerály, když se dosud tvrdí, že jsou pro člověka nestravitelné a nebude jejich předpokládaný efekt na omezení vstřebávání železa a vápníku při nadměrné konzumaci masa, vajec a mléčných výrobků spíše přínosem?

P.S.: Ketogenní dieta při léčbě rakoviny nemusí v dlouhodobém horizontu fungovat, neboť bílkoviny jsou základním stavebním prvkem nádoru a samotné tuky každý nesnese.

ash — stř pro 28, 2016 4:48 pm
SemTamTuPrídem píše:
Videl som odkazy, kde sa preberala kyselina fytova v kokosovej duzine. Netvrdim ale, ze je jej tam vela. Kokos vsak je chudobny nutricny zdroj vitaminov, mineralov, bielkovin (6%...a aj to neplnobodnotnych), takze aj to malo fytatov je tam na skodu... Jedine co kvitujem je panensky kokosovy tuk.... Ten si davam, nejakych 30g denne.

no ja videl i zlate prasatko, ted je to par dnu... ve 100g cerstve kokosove duziny mas podle cronometru 50% medi na den, 30% zeleza na den, 65% manganu na den, 18% selenu na den atd.. i tech tvych 30g tuku tam presne vychazi. a to vse prirodne zabalene a chutne. prijde mi to jako dobra volba.

Boranam — stř pro 28, 2016 5:36 pm
Mattarello píše:

Přesně tak, kvalita kokosových ořechů na českém trhu je naprosto nevyhovující a zjistil jsem, že nemá vůbec smysl ořechy kupovat, protože tři ze čtyř jsou zkažené a plesnivé. Třeba někdy v budoucnu se situace na trhu zlepší, ale zatím kupuji pouze kvalitní kokosový tuk.

SemTamTuPrídem — stř pro 28, 2016 5:39 pm
Alopat píše:
SemTamTuPrídem, proč máš takový strach z trávení sacharidů a kyseliny fytové, když si přidáváš do jídla krmné enzymy? Jsi snad evolučně zaostalý - od malička chudokrevný, neprospívající a na vojnu podměrečný?

Inositol je klíčovou látkou v metabolismu mikroorganismů, rostlin a živočichů. Z toho mi vyplývá, že tělo v určitém rozsahu umí štěpit i syntetizovat kyselinu fytovou. Božínku, co teď budeš jíst, když je kyselina fytová vázána i na bílkoviny v mase?

Kde máš důkazy, že rostlinné fytáty vytahují z těla minerály, když se dosud tvrdí, že jsou pro člověka nestravitelné a nebude jejich předpokládaný efekt na omezení vstřebávání železa a vápníku při nadměrné konzumaci masa, vajec a mléčných výrobků spíše přínosem?

P.S.: Ketogenní dieta při léčbě rakoviny nemusí v dlouhodobém horizontu fungovat, neboť bílkoviny jsou základním stavebním prvkem nádoru a samotné tuky každý nesnese.

Nie som evolučne zaostalý, ale nie som ani "tuhý koreň". Moji rodičia nemajú nič moč konštitúciu, a bol som živený asi do 17. roku života nezdravou stravou... (cornflakes s pasterizovaným mliekom, ovsenná kaša, veľa chleba, lekvároše, pomerne málo mäsa...).

Kyselina fytová v mäse ? Ehmm...to máš odkiaľ ? ...

Dôkazy sú MINIMÁLNE v tom, že kyselinu fytovú odstraňovali z obilnín a strukovín (a stále odstraňujú) prírodné kmene, a plno ľudí v dnešnej dobe (žijúcich v civilizácií, takže aj kopa slovákov a čechov) to tak robí...

Práveže železo robí neplechu len vtedy, keď je viazané na kyselinu fytovú.... Vtedy sa dostáva do krvi v zlej forme a človek môže byť "preželezovaný" či ako to napísať. To pri strave chudobnej na sacharidy NEHROZÍ. Potom by eskimáci boli zatoxikovaný železom a mali rakoviny (teraz nemám na mysli tých novodobých čo ju majú zo zhoršenia jedálnička - pšenica, atď...) od výmyslu sveta, lebo nekonzumujú ani prd kyseliny fytovej...

Ketogénna diéta je SUPER, ak človek nežere od rána do večera.... Ale napr. v max. 8 hodinovom "okne" na jedlo. Vtedy bielkoviny nebudú živiť rakovinné bunky. Tak či tak - rakovinné bunky pri prechode na ketózu UMEIRAJÚ, lebo sa na rozdiel od zdravých buniek nedokážu prispôsobiť novému "palivu", ktorým dovtedy bola glukóza... Takže...ŽIADEN STRACH.
Navyše pri ketogénnej "diéte" mi stačí jesť 1x denne, takže moje telo má KOPUUU času každý deň požierať v mojom tele to, čo tam nemá čo hľadať...

SemTamTuPrídem — stř pro 28, 2016 5:43 pm
ash píše:
no ja videl i zlate prasatko, ted je to par dnu... ve 100g cerstve kokosove duziny mas podle cronometru 50% medi na den, 30% zeleza na den, 65% manganu na den, 18% selenu na den atd.. i tech tvych 30g tuku tam presne vychazi. a to vse prirodne zabalene a chutne. prijde mi to jako dobra volba.

Ty si myslíš, že železo, meď a ostatné minerály v kokose sú rovnako dobre stráviteľné, ako zo živočíšnych zdrojov ?? ... Omyl. To už rovno napíš, že vápnik z maku chráni kosti a zuby... :D
Radšej 30g kokosového tuku, ako celý kokosový orech, ktorým si zbytočne zaplním polku brucha, a neostane miesto na kvalitnejšie a energeticky bohatšie potraviny... Ten kokos je dobrý možno tak pre tých, ktorí jedia 4x denne. Ja jem 1x, preto oddeľujem zrno od pliev. Nič proti kvalitnému kokosu, ale... netreba ho zbytočne preceňovať.

Alopat — stř pro 28, 2016 7:51 pm

SemTamTuPrídem, tvrdí to Anna Strunecká a Jiří Patočka v publikaci Kyselina fytová a naše zdraví. Cituji: "Vzhledem k vysoké schopnosti chelatace s Mg2+ se patrně udržuje v živočišných buňkách koncentrace volného a rozpustného IP6 v rozmezí 10-60 mM (Irvine, 2005). Předpokládá se, že část IP6 je v buňkách vázána na proteiny."
http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=56

Konzumace živočišných bílkovin bohužel spouští uvolňování rakovinu podporujícího inzulinu podobného růstového hormonu IGF-1. To je jeden z důvodů, nebyla-li odstraněna příčina, proč léčitelé hlásí, že se onemocnění při konzumaci masa rádo vrací. Rostlinné bílkoviny se takto nechovají. http://nutritionfacts.org/video/protein-intake-and-igf-1-production/

SemTamTuPrídem — stř pro 28, 2016 8:59 pm

Su to bajky.... Najlepsie zdravie maju prirodne narody s co najvacsim podielom zivocisnych potravin. Toto je fakt, nemozes to nijak popriet, ostatne veci su somariny, pricom jedna z nich sa hlasa (nastastie stale menej...) uz asi 70 rokov.... Tyka sa smiesneho obvinovania zivocisnych tukov zo zvyseneho cholesterolu, a odporucania nahradit zivocisne tuky odpadom akym su repkovy, sojovy, kukuricny, slnecnicovy a ine podobne oleje.... Proste veris klamstvam. V ketoze rakovinne bunky nemaju sancu.... Ti eskimaci co dostali rakovinu, ti v ketoze NEBOLI. Dostali ju ti, ktori presli na sacharidy ako zdroj energie.

Alopat — pát pro 30, 2016 12:46 am

SemTamTuPrídem, právě jsi plivl do ksichtu léčitelům jako Rudolf Breuss a páter Ferda ze Sušice, jejich bezbílkovinné dietě podobné hladovce a strkáš hlavu do písku před vědeckým potvrzením jejich tvrzení.

Jsi na řadě s vysvětlením, proč se lidem na ketogenní dietě bez kalorické restrikce onemocnění vrací. Zapomínáš na skutečnost, že hladinu glukózy a insulinu v krvi můžeš snížit pouze na určitou úroveň (ideálně úroveň hladovění), tělo si ji v potřebném rozsahu dokáže vyrobit na úkor svalů, i když žádné sacharidy jíst nebudeš. Co však lze snížit na nulu je přísun živočišných bílkovin. Maso je fajn v případě nabírání svalové hmoty, chrání ji i během hubnutí, ale u raka bych ho vyřadil.

SemTamTuPrídem — sob pro 31, 2016 12:20 am
Alopat píše:
SemTamTuPrídem, právě jsi plivl do ksichtu léčitelům jako Rudolf Breuss a páter Ferda ze Sušice, jejich bezbílkovinné dietě podobné hladovce a strkáš hlavu do písku před vědeckým potvrzením jejich tvrzení.

Jsi na řadě s vysvětlením, proč se lidem na ketogenní dietě bez kalorické restrikce onemocnění vrací. Zapomínáš na skutečnost, že hladinu glukózy a insulinu v krvi můžeš snížit pouze na určitou úroveň (ideálně úroveň hladovění), tělo si ji v potřebném rozsahu dokáže vyrobit na úkor svalů, i když žádné sacharidy jíst nebudeš. Co však lze snížit na nulu je přísun živočišných bílkovin. Maso je fajn v případě nabírání svalové hmoty, chrání ji i během hubnutí, ale u raka bych ho vyřadil.

Ako vieš, že sa ľuďom na ketogénnej diéte bez kalorickej restrikcie choroby vracajú ??? Ja by som dnes neveril ničomu...... Keď vedecké štúdie ohľadom jednej a tej istej veci sa môžu v závislosti od vedeckých týmov až DIAMETRÁLNE líšiť... A hlavne - niekto môže mať veľký záujem na tom, aby sa ketogénna diéta neuchytila v dostatočne veľkom objeme...
Ty nevieš čo sa dá použiť miesto kalorickej restrikcie, aby to malo účinok ako kalorická restrikcia (na určité samoliečenie organizmu), no bez kalorickej restrikcie ? Tak ja ti to napíšem........
JE TO JEDENIE JEDNÉHO JEDLA DŇA, resp. jesť v jednohodinovom okne........JEDLO S VYSOKÝM OBSAHOM TUKOV, STREDNÝM OBSAHOM BIELKOVÍN A NÍZKYCH OBSAHOM SACHARIDOV...
Jasné, že keď si človek s rakovinou bude dávať 3 jedlá denne dajme tomu o 2000-2500kcal (spolu tri jedlá), prvé zje ráno o 7:00, druhé večer o 19:00, tak sa organizmus nebude mať kedy prepnúť na určitý stupeň autolýzy, pretože nech človek zje akékoľvek výživné jedlo (keď jeme, mali by sme jesť len také jedlá), trvá 8-12 hodín nie kým sa strávi, ale kým sa VSTREBE (trávenie trvá kratšie)... AŽ PO VSTREBANÍ sa začne organizmus zaoberať vnútornou samodetoxikáciou formou (hlavne) autolýzy prebytku, a začnú sa prečisťovať bunky.
Ak sa dlhodobejšie konzumuje len jedno, ALE VYSOKOVÝŽIVNÉ JEDLO (aby nedošlo k podvýžive) DENNE, kľudne o energetickej hodnote 2000-3000kcal, tak má človek každý deň čas 11-15 hodín (keďže vstrebávanie jedla trvá 8-12 hodín) na to, aby jeho telo začalo BLAHODÁRNE katabolizovať (autolýza), a tým katabolizovať aj rakovinné bunky (ničiť ich, postupne, pomaly, ale postupne).
Ak chce človek rýchlejšie odstránenie nepotrebných buniek, útvarov, atď, JE TU HLADOVKA.
Dôležité však je, že PRI HLADOVKE rovnako ako pri JEDNOM VYSOKOVÝŽIVNOM, VYSOKOKALORICKOM (nízkosacharidovom zároveň) JEDLE DENNE sa organizmus NEDOSTANE do podvýživy, nebudú mu chýbať dôležité veci na jeho fungovanie a detox.
Lenže pri konzumovaní nízkej kalorickej hodnoty (400kcal v 100g sacharidov z možno 1L šťavy), BEZ vitamínov rozpustných v tukoch (bez tukov sa vitamín A, D, E NEVSTREBE), BEZ bielkovín (neslúžia len na svalovú hmotu !), telo sa začína PODVYŽIVOVAŤ, dochádza K PODVÝŽIVE.
Treba su uvedomiť, že cesta je V DVOCH EXTRÉMOCH, lebo extrém je PRIRODZENÝ.... Všade na svete sa striedajú EXTRÉMY.... Je sucho, zrazu prší.... Je bezvetrie, zrazu veterno.... Deň strieda noc a naopak......Spánok strieda aktivita...... NIKDY NIE SME "POLOAKTÍVNY V POLOSPÁNKU". Preto by sme nemali NIKDY jesť minimum kalórií z hľadiska X týždňov či mesiacov, lebo to len UŠKODÍ.
Buď jesť kalórií veľa (IDEÁLNE V JEDNOM JEDLE DENNE), alebo nejesť NIČ (v hladovke).

KALORICKÁ REŠTRIKCIA JE PRE TÝCH, KTORÍ CHCÚ JESŤ OD RÁNA DO VEČERA PO TROŠKÁCH (troškách sračiek...keďže tuk má 2 násobne viac kalórií, tak už vidím, ako budú miesto neho jesť sacharidy...). Ak človek konzumuje JEDNO JEDLO DENNE, NEMUSÍ PRIŠKRCOVAŤ KALÓRIE. A na rozdiel od toho čo to robí, nebude podvýživený, a bude dokonca ešte lepšie prečistený, PRETOŽE ZA 8-12 HODÍN sa mu to JEDNO JEDLO DŇA VSTREBE, a bude mať denne 11-15 hodín času na to, aby priebehala v jeho tele autolýza. U priškrtení kalórií, ale jedení od rána do večera, to bude pre organizmus OVEĽA ŤAŽŠIE.
JE TOTÁLNA IDIOTINA A PROTI PRÍRODE JESŤ X KRÁT DENNE JEDLO KTORÉ NEZASÝTI, miesto jedenie LEN JEDNÉHO JEDLA (max. dvoch) V DNI, KTORÉ ZASÝTI........ Minimálne z hľadiska autolýzy, ktorá sa stará o čistotu buniek a o veľmi silnú profilaxiu pred nádormi (rakovina), a inými civilizačnými chorobami.
Organizmus na dlhovekosť potrebuje čo najkratšie okno na jedlo (čo sa vody týka, tam záleží aj od konštitúcie a ročného obdobia), a čo najdlhšie časové okno na nejedenie. A v tom okne na jedlo sa môžete najesť koľko len chcete (čiže veľa), ale nie do bolesti žalúdka, a nie sacharidov na úkor tukov a bielkovín....

LOGIKA :
chôdza = fyzické cvičenie, fyzický pohyb...... V prírode sa zvieratá hýbu neustále, bez toho sa nepohnú z miesta. Preto je najlepšie cvičenia si rozkúskovať na viac "cvičiacich jednotiek" denne.... aspoň dve, ak čas dovolí

jedenie + spanie + nejedenie
Tieto tri veci majú spoločnú jednu VEĽMI DôLEŽITÚ VEC......... Najlepšie je, keď sa dejú RAZ DENNE, NEPRERUŠOVANE.
JEDENIE = ANABOLIZÁCIA (pitie má inú funkciu, preto ho tu nespomínam)
SPANIE = REGENERÁCIA (zároveň katabolizácia)
NEJEDENIE = KATABOLIZÁCIA (zároveň čiastočná regenerácia, samozrejme spánok nenahradí, ako všetci vieme)

Nie je dobré si tieto veci rozkúskovať na X častí počas dňa...
ÁNO, PLATÍ TO AJ O JEDENÍ...... čím menej krát denne človek je, tým lepšie. ALE NECH NEJE MÁLO KALÓRIÍ, V TOM TO CELÉ JE.

Alopat — sob pro 31, 2016 11:13 pm

Ale tady přece vůbec nejde o samotnou kalorickou restrikci, ale že se onkologickým pacientům na 4-ku-1 ketogenní dietě se zvýšením kalorickém příjmu zvedá i množství konzumovaných sacharidů a především bílkovin. Co navrhuješ nebude fungovat a je zhovadilost zatěžovat organismus ještě větším přísunem živočišným bílkovin a prostřednictvím IGF-1 vybízet k růstu a stavění, když nemocní už nyní berou v rámci metabolické léčby enzymy trypsin a chymotrypsin, aby katabolickým procesem odbourali zhoubné bujení. Nebyl jsi to náhodou ty, kdo se tady zaklínal nedostatkem a vyčerpáním trávicích enzymů?

http://www.newsmax.com/Health/Dr-Blaylock/ketogenic-fats-glucose-cancer/2015/06/17/id/651021/
http://nutritionfacts.org/video/protein-intake-and-igf-1-production/

SemTamTuPrídem — ned led 01, 2017 1:17 pm
Alopat píše:
Ale tady přece vůbec nejde o samotnou kalorickou restrikci, ale že se onkologickým pacientům na 4-ku-1 ketogenní dietě se zvýšením kalorickém příjmu zvedá i množství konzumovaných sacharidů a především bílkovin. Co navrhuješ nebude fungovat a je zhovadilost zatěžovat organismus ještě větším přísunem živočišným bílkovin a prostřednictvím IGF-1 vybízet k růstu a stavění, když nemocní už nyní berou v rámci metabolické léčby enzymy trypsin a chymotrypsin, aby katabolickým procesem odbourali zhoubné bujení. Nebyl jsi to náhodou ty, kdo se tady zaklínal nedostatkem a vyčerpáním trávicích enzymů?

http://www.newsmax.com/Health/Dr-Blaylock/ketogenic-fats-glucose-cancer/2015/06/17/id/651021/
http://nutritionfacts.org/video/protein-intake-and-igf-1-production/

Nerozumiem čo je to 4 ku 1.... čo tým myslíš ?
Zvýšením kalorického príjmu sa predsa NEZVYŠUJE množstvo skonzumovaných sacharidov, keď NEBUDEŠ jesť sacharidové jedlá.... Neviem čo to pre pána Jána píšeš.... Ja tu netvrdím, že majú ľudia jesť denne 200g bielkovín, aby sa časť z nich (možno aj tretina či polovica) premenila na glukózu a tak neboli v ketóze... Ja vravím o množstve bielkovín 1g/kg telesnej hmotnosti... Ak sa do toho ešte dodá dostatok tukov, telo nebude mať najmenší záujem premieňať bielkoviny na glukózu. To robí len v extrémnych prípadoch, keď má nedostatok "paliva" (buď nedostatok tukov, alebo nedostatok sacharidov so súčasnou absenciou tukov).
Organizmus sa nijak nezaťažuje príjmom živočíšnych bielkovín............ Neviem z ktorej planéty si ty spadol.... JEDINE BIELKOVINNÁ, resp. TUKOVO-BIELKOVINNÁ STRAVA sa nachádza v prírode všade mimo tropických oblastí. JEDINE Z TUKOV A BIELKOVÍN by prežil človek celoročne v každom podnebnom pásme okrem tropického, pokiaľ by si nepestoval obilniny, strukoviny a zeleninu (čo je v skutočnosti tá horšia cesta, čo už každý rozumný človek vie).
Ja tu píšem o čistení sa PôSTOM, a o zásobení sa živinami ketogénnou stravou živočíšneho pôvodu........ Lenže asi si tomu neporozumel, alebo nejak slabo rozmýšľaš, pretože keď človek vyhladuje nádory (resp. ich rozpustí, endogénne skonzumuje hladovkou), VTEDY má telo vyživiť živinami, aby mal znova svaly, aby mal znova v tukoch rozpustné vitamíny, aby znova "ožil"....
Ty len proste nevieš pochopiť, že správna cesta je : striedanie úplnej hladovky s vysokovýživnou stravou.... AKO INAK BY ĽUDIA ŽIJÚCI V PRÍRODE, NEPESTUJÚCI SACHARIDOVÉ POTRAVINY, MOHLI VYHLADOVAŤ RAKOVINNÉ BUNKY, NÁDORY, (keby už náhodou niekto z nich dostal rakovinu) ABY ZÁROVEŇ TÍ ISTÍ ĽUDIA NEZOMRELI OD HLADU ??? Buď 40 dňovou hladovkou a po nej už nemať nádory, alebo kratšími hladovkami, ktoré by sa striedali s nutrične JEDINÝM DRUHOM JEDLA aké je k dispozícii v lesoch a na lúkach (a pri moriach) všade okrem trópov celoročne, a to je ŽIVOČÍŠNE TUKOVO-BIELKOVINNÉ JEDLO. Či si myslíš, že budú striedať hladovky (hladovka = ten najlepší spôsob ako zničiť rakovinové nádory a rakovinné bunku) s pojedaním orechov, húb a korienkov ? ... NO TO URČITE...
Nakoniec tu zahlodíš (na to čakám), že bez obilnín, strukovín a zeleniny sa človek nevylieči z rakoviny, pričom prvé dve sú málo výživné, a v základnom stave (bez klíčenia a ideálne aj kvasenia) dokonca všeobecne škodlivé (to tvrdí aj pán Jarda), a zelenina je tu možno nejakých 300-400 rokov.... :D :D :D
Obaja sa zhodneme na tom, že rakovinu najlepšie odstráni HLADOVKA, ale to je asi tak všetko, názor na stravu máme úplne iný, a ja som v názore o strave presvedčený o "svojej pravde", pretože ja sa pozerám na prírodu keď rozmýšľam a rozhodujem sa.

Jarda — ned led 08, 2017 5:59 pm
Allena píše:
Dobrý den,

tady je odkaz na tip, jak snadno, rychle a bez použití síly otevřít kokosový ořech.
Můžu potvrdit, že to opravdu takto funguje :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KilhrrwFJh4

Tak to je super vychytávka, to mě nikdy nenapadlo, je vidět že domorodci to mají za ta léta vymáknuté.

Jarda — ned led 08, 2017 6:14 pm
Alopat píše:

Trochu vám to sice od kokosů uteklo, ale máte pravdu že za určitých okolností je živočišná bílkovina problém a správně aplikované fytáty léčí.

Xion — stř čen 21, 2017 7:30 am
SemTamTuPrídem píše:

U kokosu je dosah kyseliny fytovej uplne minimalny.

http://www.thenourishinggourmet.com/201 ... oaked.html
"The mineral-binding effect of the phytates in coconut is essentially nonexistent. It is as if coconut has no phytic acid at all."

Podla tejto tabulky
http://www.thenourishinggourmet.com/201 ... conut.html

Je obsah fytickej kyseliny na 100g 350mg. Kokos je velmi vyzivny. Takze sa oplati jest.

Tu vodu vnutri nemozes porovnavat s mliekom, ked uz tak so srvatkou. Nemusi sa totiz travit, je to nieco ako koloidne mineraly. Proste sa to len vstrebe. Vsetky mineraly a vitaminy co obsahuje, su organickeho povodu, rovno z prirody, navyse kokos je velmi odolny proti skodlivym vplyvom prostredia, takze da sa povedat, ze je to ako BIO.

Ked som zvykol kupovat kokosove orechy, len ojedinele sa mi stavalo, ze bol plesnivy. (bolo to ale v roku 2010). Mozno 1 z 10. Tej vody tam bolo tak 1 - 1,5 dcl, ked orech pekne zblnkotal. Problem bol, ze sa mi s nimi nechcelo piplat, ale keby mi ich niekto doniesol rovno olupane, tak urcite ich konzumujem pravidelne. Takto som tiez ostal iba pri kokosovom tuku. Takych 100-200 gramov duziny denne, plus ta voda, je urcite velky prinos pre zdravie.

Vibola — sob lis 24, 2018 12:44 pm

V JV Asii domorodci konzumuji obvykle zelene kokosy. Vrsek osekaji (haha, sekackem na maso), aby se dostali k vode, ktere je tak 0.75 - 1 litr. Dobrutka je pak lzici vyskrabat mekky a dobroucky zarodek duziny. Je to takova gelovita konzistence. Mimochodem v casech valecnych se takhle voda pouzivala i jako transfuze!
Hnede, zrale kokosy pouzivaji jenom vyrobci oleje. Ti pokrokovi (a "bohati") maji lis na olej zastudena, ale vetsina naroda to stale vyrabi postaru, tzn. vari nasekanou duzinu ve vode, po schladnuti olej svrchu seberou a je to. Na to, ze ve vesnicich nevedi, co je to lednice, klobouk dolu.