Prekopiroval jsem nekolik odpovedi pana Jardy co se tyka prospesnych koreni, co jsem nasel na foru po vyuziti funce Hledat "Koření"....:
(PS: pokud jsem neco prehledl nebo v budoucnu to pribude, tak komu se chce prospet i ostatnim-muze do tohoto vlakna prekopirovat(nezmenene) prispevky o koreni a dochucovadlech....-sem by mohly patrit ruzne dresinky,
marinady, zvlastni cizokrajne smesi koreni(malo znama je treba asafoetida-"Certovo lejno"...), a dalsi veci co prospejou chuti a zdravi(nebo spis obracene ).
pan Jarda pise:
Spory plísní jsou prakticky všudypřítomné a nedá se jim vyhnout, lepší je udržovat pravidelnou očistou střevní trakt a pojídat preventivně fungicidní rostliny, například:
česnek
cibule
zázvor
čili papriky
koření kurkuma
karabinec
lichorerisnice
Levandule
Proti Candidoze je výborné oregano.
Na povzbuzeni tvorby HCL chilli, zazvor, paprika a dalsi(jak dulezita je HCL v tele viz toto vlakno!:
viewtopic.php?f=5&t=790
Potraviny s obsahem tzv. fytoestrogenů rostlinných hormonů, které se chovají podobně jako estrogeny organizmem produkované: koření anýz a fenykl pomáhají tělu překonat úbytek estrogenů.
Z čajů kontryhel, dobromysl(oregano) , meduňka, máta peprná, kopřiva, anýz a fenykl. Z potravin brambory, zelené fazolky, jablka, mrkev, třešně, česnek, datle, lněná semínka.
Proti plynatosti - přírodní karminativa, používat můžete k přípravě nápojů fenykl, anýz a kmín, také se dají uvedená koření použít do jídel.
Zázvor:
Zázvoru se dá sníst také celkem dost, já(říká pan Jarda) ho strouhám třeba do ovocné snídaně, nebo normálně do zeleninových salátů. Výborný je pro zahřátí a také proti parazitům čaj z kávové lžičky kurkumy a kávové lžičky strouhaného zázvoru. Vše přelít 0,25 l horké vody a nechat vyluhovat 15-20 minut. Můžete přisladit medem a vypít, zvláště v zimních měsících výborně zahřeje, kam se hrabe čaj s rumem a dá se pít stále, nemá žádná omezení.
Zajímalo by mne jak používáte následující koření:
karabinec evropský(nebo virginský) nať.(nebrat při těhotenství)
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn0493.htm
http://kottas.beril.cz/karabinec-evropsky-nat-rez.html
Dále jak s levandulí, kurkumou,
Melete kvůli čerstvosti cejlonský skořicovník(kůru), fenykl, anýz a kmín ?(pokud se nevaří, tak účinek mletého jistě bude lepší...).
U Anyzu lze dostat Anyz obecny a Anýz hvězdnatý(nevím který je lepší).
Při vaření fazolí(a luštěnin obecně), se doporučuje kvůli stravitelnosti přidávat při vaření saturejku nebo oregano, tymián apod.
Dále jak s levandulí, kurkumou,
Melete kvůli čerstvosti cejlonský skořicovník(kůru), fenykl, anýz a kmín ?(pokud se nevaří, tak účinek mletého jistě bude lepší...).
U Anyzu lze dostat Anyz obecny a Anýz hvězdnatý(nevím který je lepší).
Při vaření fazolí(a luštěnin obecně), se doporučuje kvůli stravitelnosti přidávat při vaření saturejku nebo oregano, tymián apod.
Karabinec a levanduli běžně nepoužívám, kurkumu naprosto pravidelně denně do zeleninových salátů. Skořice je určitě lepší umletá, stejně tak fenykl, anýz a kmín. U anýzu bych to nezkoumal, dají se používat oba. Do fazolí při vaření nedávám nic, ale pak již kořením nešetřím.
Používáte Pepř a Muškátový oříšek nebo květ ? Jak se díváte na směs KARI, která Pepř a Muškátový oříšek obsahuje...?
Pepř vůbec, ten je nevhodný na žaludek a muškátový oříšek také ne, ale prostě mě nechutná, jinak asi žádná negativa nemá. Kari využívám naprosto výjimečně, pouze v případě, že mě zrovna dojede kurkuma.
Mam za to ze nejhorsi je pepr cerny, ale ten cerveny nebo zeleny ci bily, ma pry byt "zdravejsi"......(v malem mnozstvi).
Je jeste nejake jine koreni ktere by jste pro zachovani zdravi moc nedoporucoval?
Tusim ze jsem kdysi nekde cetl ze treba libeček by se mel jen ve velmi malem mnozstvi.... Je jeste nejake jine koreni ktere by jste pro zachovani zdravi moc nedoporucoval? Tusim ze jsem kdysi nekde cetl ze treba libeček by se mel jen ve velmi malem mnozstvi.... Přírodní antioxidanty potravinářsky významných komodit: koření rozmarýna - diterpeny (karnosová kyselina, karnosol aj.), estery fenolových kyselin,(rosmarinová kyselina) šalvěj - diterpeny (karnosová kyselina, karnosol aj.) tymián - jednoduché fenoly (thymol, karvakrol) a jejich Sumery (diterpeny) kurkuma - kurkuminoidy (diarylheptanoid a jejich nižší homology) zázvor - gingeroly, shogaoly, zingeron, kurkuminoidy K dobrému trávení: 2) 3) 4) 5) ANÝZ 6) BADYÁN 7) BAZALKA 8.) BOBKOVÝ LIST 9) ČERNÁ SŮL 10) ESTRAGON 11) HOŘČIČNÉ SEMENO(bílé, černé) 12) CHILLI(a obecně všechny pálivé papriky) 13) JALOVEC 14) KMÍN 15) KORIANDR 16) LIBEČEK 17) MAJORÁNKA 18.) MUŠKÁTOVÝ KVĚT, OŘECH 19) NOVÉ KOŘENÍ 20) OREGANO(dobromysl) 21) PETRŽEL NAŤ 22) PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO 23) ROZMARÝN 24) SATUREJKA 25) SKOŘICE(KŮRA) 26) ŠAFRÁN 27) ŠALVĚJ 28.) TYMIÁN 29) ZÁZVOR Jinak pekne povidani o ucincich a pouziti vetsiny ostatnich koreni je napr.zde: PS:Pokud znate dalsi koreni ktere pomaha vyrazneji k podpore traveni, funkci strev a podpore vlastni tvorby HCL, tak piste at se podelime o vedomosti!
Na podporu vlastnej tvorby HCL som ešte našla : saturejku a pelyněk/palinu - s tou však opatrne, predávkovanie môže spôsobiť problémy.
Tak s pelyňkem velmi opatrně, obsahuje tujon, což je nervový jed a mnoho pijáků absintu po něm slušně zblblo. Předávkování tujonem se projevuje jako třes, koliky, křečové záškuby, halucinace, epileptické záchvaty i poruchy intelektu. Tujon je silný nervový jed C10H16 a nachází se mimo pelyňku pravého například v túji, jalovci, šalvěji lékařské a vratiči obecném.
Obcas jsem nekde cetl ze jalovec-plod je mozno brat 1-2 bobule a dukladne rozkousat...mam dojem ze take stimuluje traveni a jeste ma dalsi lecebne ucinky...ale asi jako pelynek neuzivat moc casto...a s mletym jalovcem hodne opatrne-mlety ma vetsi ucinek(dava se treba do tzv."zabijackoveho koreni"). Šalvěj je zajimava bylina, ale pouziva se V MALEM MNOZSTVI nejen na caje ale i OBCAS jako koreni: ZLATA ZASADA: vseho moc skodi...i toho dobreho, natoz toho potencilane jedovateho ve vetsich davkach...(na druhou stranu i jed je v malych davkach lecebnych, a to by melo platit i pro tato koreni). (PS: pokud jsem neco prehledl nebo v budoucnu to pribude, tak komu se chce prospet i ostatnim-muze do tohoto vlakna prekopirovat(nezmenene) prispevky o koreni a dochucovadlech....-sem by mohly patrit ruzne dresinky, pan Jarda pise: Proti Candidoze je výborné oregano. Na povzbuzeni tvorby HCL chilli, zazvor, paprika a dalsi(jak dulezita je HCL v tele viz toto vlakno!: A jaké množství koření se používá? Třeba do salátů, kolik pane Zajíček dáváte koření (kurkumy)? Ať máme představu. Dají se veškerá koření používat syrové do syrové stravy? (možná je tento dotaz opět infikován z návyku vařené stravy
Ano lze, je to jedna z možností, ale například u lidí s nízkým tlakem nemusí být ideální.
Kurkuma se dává tak, aby obarvila jídlo stejně, jako mají indické pokrmy, odhadem tak půl lžičky na jídlo a ostatní koření třeba bazalku klidně celou lžičku i více. U papriky podle pálivosti a snášenlivosti, ale také se dá dávkovat po lžičkách. pan Jarda pise: Predpokladam ze jde o MLETY fenykl, anyz a kmin...Ten fenykl doufam se neda moc predavkovat...osvedcilo se nam davat do zeleninovych stav do 0,5L cca 1c.lz mleteho fenyklu...a vyborne!!(jeste pridavame casto trosicku skorice mleta kura nebo kvet... Kolik tak asi by bylo vhodne toho mleteho anyzu a kminu na 0,5L stavy? Predpokladam ze jde o MLETY fenykl, anyz a kmin...Ten fenykl doufam se neda moc predavkovat...osvedcilo se nam davat do zeleninovych stav do 0,5L cca 1c.lz mleteho fenyklu...a vyborne!!(jeste pridavame casto trosicku skorice mleta kura nebo kvet... Kolik tak asi by bylo vhodne toho mleteho anyzu a kminu na 0,5L stavy?
To je prakticky stejné a nejvhodnější je tyto druhy střídat. Co by se dalo použít a je to vůbec vhodné k ovoci? Vím o skořici, ale hodí se posypat skořicí třeba angrešt, rybíz či maliny?
Klidně ano a také zázvor tomu dodá takovou zvláštní chuť. Zajimal by mne Vas nazor na castost pouziti nebo tipy na pouziti techto koreni: Zvazuju pouzivat NAMLETA tato koreni... PS: Nektera koreni plneji rozvinou svoje aroma(a nejspis i ucinky..!) - az po zahřátí....jak by to šlo řešit pokud zrovna clovek nevari fazole....jsou nejaka varena jidla kam pridavate nejake koreni? Slo by pokud zrovna nevarim zalít trochu koření horkou vodou nebo jen na malinké části ohřátého oleje(olivoveho ci repkoveho panenskeho...)? Zvazuju pouzivat NAMLETA tato koreni... PS: Nektera koreni plneji rozvinou svoje aroma(a nejspis i ucinky..!) - az po zahřátí....jak by to šlo řešit pokud zrovna clovek nevari fazole....jsou nejaka varena jidla kam pridavate nejake koreni? Slo by pokud zrovna nevarim zalít trochu koření horkou vodou nebo jen na malinké části ohřátého oleje(olivoveho ci repkoveho panenskeho...)?
Já sice pravidelně do každého jídla nějaké koření dávám, ale zrovna tyto druhy nijak vyzkoušené nemám, čili k nim vám toho moc neřeknu. Jedině snad občas kmín, který patří mezi výborná karminativa a slušně omezí nadýmání. Naprostá většina koření se dá užívat i jako čaje, ale zda vám to bude chutnat, to je otázka. Také olejové výtažky různých koření jsou výborné, ale sám si nic takového běžně nedělám, spíše nárazově z nějakých léčebných důvodů. Jak se správně chovat ke koření? Myslím, jak ho správně uchovávat a je zde problém - asi ne takový, že by něco žluklo nebo tak, takže to vydrží víc jak semena...
Koření má většinou velice dlouhou životnost a pokud je správně ošetřeno proti přístupu vzduchu, tak s jeho uskladněním není problém. Bohatě k tomuto účelu stačí nějaké skleničky se šroubovacím víčkem, kterých je všude celkem dostatek. Dotaz: Odpověď pana Jardy:
Skořice neobsahuje ani tak vitamíny, jako kumarin, což je sice výborná látka, ale všeho moc škodí. Kumariny jsou aromatické sloučeniny, které v rostlinách fungují jako ochranné látky proti hmyzu. Doporučuje se tedy používat spíše cejlonskou skořici místo skořice cassia, protože ta první má podstatně nižší obsah kumarinu. Kumarin ve větších dávkách může u člověka způsobit krvácení, bolesti hlavy, spavost a závrati a také je mu připisován halucinační a erotizující účinek. Používá se v medicíně jako základ pro výrobu antikoagulantů, například Warfarinu. Co vám tedy chybí to netuším, ale se skořicí rozhodně nepřehánět.
Tak že by potom mám trochu řidší stolici? Vždy když si dám ovocný salát, třeba švestky, broskve, jablko, borůvky, nektarinky, a do toho česnek se skořicí, tak mne to pak nafukuje a mám stolici řidší. A nebo je to tím, že se přejím. Vždycky si udělám velkou hromadu, protože se na to těším a pak se přejím a nadávám si
Je to také možné, ale v tomto případě vidím spíše problém v té kombinaci a v množství. Já bych se při těchto potížích snažil o maximální jednoduchost a rozumné množství. Třeba švestky rozhodně ideální nejsou a také ta zvláštní kombinace asi bude dost kvasit. Prubněte třeba jenom jablko a borůvky, trochou skořice, nastrouhejte tam kousek zázvoru a přidejte polévkovou lžíci tekutého kokosového oleje. Má nějaký účinek sušený zázvor nebo jen čerstvý? Ten sušený je takový primitivní na použití, sypu si ho do kefíru spolu se skořicí. Může toto koření vyvážit to, že si dám do kefíru trochu medu?
Pri konzumácii ovocia by sa nemalo miešať viacej druhov a keď tak iba veľmi podobnej konzistencie. Čiže bobulové s bobulovým, kôstkové s kôstkovým a pod.. Hovorí sa, a mne to funguje, že jablká iba samostatné. Takisto aj melón iba samotný s ničím iným. Keď sa nedodržia zásady správneho jedenia ovocia (na nete je toho popísaného fúra) bude nafukovať. Ja sa tiež presne ako ty teším, ako si ráno dám do trumpety a keď to preženiem s porciou, problém je na svete. Vždy. Keď si dám s mierou a vhodne pokombinované problém nie je.
Čerstvé je vždy lepšie u čohokoľvek, ale zázvor má účinky aj ako sušený..
No to bude asi můj problém. Protože ted mi nejvíce zraje hodně ovoce a je mi to líto vyhodit. Mám už takhle dva mrazáky narvaný. Takže abych toho snědla nejvíce, tak to dost míchám. Prosím Tě mohla by si mi dát tip, na jakých stránkách je popsané jak správně ho míchat a s čím se dá konkrétně jíst? Jinak meloun jím každý den ted v létě když je levný. A vždy samotný. Ten mi problém nedělá. Spíš ta snídaně a to ten ovocný salát se skořicí.
Koření na med vliv patrně nemá a nechápu, proč do kefíru dáváte med. Cukry skoro vždy způsobují kvašení a je vhodné je používat minimálně a pokud vůbec, tak samostatně. Doporučená doplňková fungicidní dieta http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... GILEN-50ml V zájmu maximální účinnosti léčebné kúry se dlouhodobě vyhněte všem silně kyselinotvorným potravinám a umělým přídavným látkám. Zejména se jedná o tzv. pět bílých jedů: Bílý cukr, mléko a mléčné výrobky, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku a loupanou rýži, kopanou sůl. Dále omezte živočišné tuky, vajíčka, alkohol, nikotin, přísun umělých barviv, dochucovačů (kečup, hořčice, majonéza, tatarka, ocet) a konzervantů (glutaman sodný, kyselina benzoová, citronová). http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... GILEN-50ml V zájmu maximální účinnosti léčebné kúry se dlouhodobě vyhněte všem silně kyselinotvorným potravinám a umělým přídavným látkám. Zejména se jedná o tzv. pět bílých jedů: Bílý cukr, mléko a mléčné výrobky, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku a loupanou rýži, kopanou sůl. Dále omezte živočišné tuky, vajíčka, alkohol, nikotin, přísun umělých barviv, dochucovačů (kečup, hořčice, majonéza, tatarka, ocet) a konzervantů (glutaman sodný, kyselina benzoová, citronová).
Je to pořád o stravě a stresech, čili nepočítejte, že budete normálně jíst a zapíjet to zázračným a dost drahým přípravkem, přičemž bude vše OK, to rozhodně nefunguje. Od Grešíka i přímo z Ceylonu(drahá, s jejich písmem na krabičce...) - je tato SríLanská skořice velmi měkká (vcelku), takže se dá i v ruce snadno jako papír polámat do mixeru...Navíc má několikrát (3x a vic) šroubovici kůry...A hlavně je jak bambus s viditelnýmu vystouplými přechody tam, kde z širší části přechází na tenčí...a je MATNÁ KŮRA SVĚTLE ORANŽOVO-HNĚDÁ... Pak jsem koupil z e-shopu "Čajový dům"(LuciVita) skořici vcelku kde píšou přímo na obalu že původ: Srí Lanka(=Ceylon)....ale byla TA KŮRA LESKLEJŠÍ TMAVĚJŠÍ A TVRDÁ tak, že jí v ruce nešlo téměř zlomit...a nebyla ta kůra tolikrát zavinutá šroubovice...(jen1-2x)...tak nevím zda je to podvrh a jde o čínskou skořici, nebo je to čínský druh který možná není tak náročný na pěstování a vysadili ho možná i na Srí Lance(??), nebo zda je to opravdu ceylonská a je jen "jiná".... Internet říká že: Cinnamomum zeylanicum pochází z ostrova Srí Lanka (dříve nazývaný Ceylon), jihovýchodní Indie. Je také přirozená v jihozápadní Indii a pohoří Tenasserim v Burmě. Bylo provedeno několik pokusů přesadit skořicicové stromy do ostatních částí tropického světa, ale byly naturalizovány pouze na Seychelách. Senzorické vlastnosti : Lze nějak jinak bezpečně poznat ceylonskou skořici(Cinnamomum zeylanicum) od čínské(Cin- Pak jsem koupil z e-shopu "Čajový dům"(LuciVita) skořici vcelku kde píšou přímo na obalu že původ: Srí Lanka(=Ceylon)....ale byla TA KŮRA LESKLEJŠÍ TMAVĚJŠÍ A TVRDÁ tak, že jí v ruce nešlo téměř zlomit...a nebyla ta kůra tolikrát zavinutá šroubovice...(jen1-2x)...tak nevím zda je to podvrh a jde o čínskou skořici, nebo je to čínský druh který možná není tak náročný na pěstování a vysadili ho možná i na Srí Lance(??), nebo zda je to opravdu ceylonská a je jen "jiná".... Internet říká že: Cinnamomum zeylanicum pochází z ostrova Srí Lanka (dříve nazývaný Ceylon), jihovýchodní Indie. Je také přirozená v jihozápadní Indii a pohoří Tenasserim v Burmě. Bylo provedeno několik pokusů přesadit skořicicové stromy do ostatních částí tropického světa, ale byly naturalizovány pouze na Seychelách. Senzorické vlastnosti : Lze nějak jinak bezpečně poznat ceylonskou skořici(Cinnamomum zeylanicum) od čínské(Cin-
Obávám se, že to laik rozlišit nedokáže, sám jsem tuto problematiku sice nikdy detailně nezkoumal, ale obě odrůdy jsem kupoval a žádný visuelní rozdíl, podle něhož by šlo obě skořice jednoznačně rozlišit, jsem nenašel. Ono totiž dost záleží na stáří sloupnuté kůry a šířce sloupnutého proužku, čili se to může zásadně lišit i z jednoho stromu. Zde asi nebude jiné řešení, než se spolehnout na poctivost daného prodejce. Prahu teď moc nenavštěvuju ale několik vyhlášených kořenářství tam určitě je...U Salvatora, nedaleko Karlova mostu to bylo, Adresa: Náprstkova 2..: Nebo v Praze obchůdek "ZDE JSOU LVI" (Praha,Prokopská 5) Ještě si necháváme občas posílat z "koření od Antonína" z Plzně. Jinak Grešík přes e-shopy dodává několik (poměrně málo) druhů koření...
Ta od Grešíka má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť.... Chuť by přeci měla být víceméně podobná, ne? Tady je diametrálně odlišná...že by mělo takový vliv stáří stromu...asi by to chtělo se pozeptat vyučených kuchařů nebo gurmánů ze záliby.... Chuť by přeci měla být víceméně podobná, ne? Tady je diametrálně odlišná...že by mělo takový vliv stáří stromu...asi by to chtělo se pozeptat vyučených kuchařů nebo gurmánů ze záliby....
Na toto již odborník opravdu nejsem a nerad bych zde vypouštěl nějaké nepodložené dohady, nicméně se domnívám, že se i chuť může strom od stromu docela silně lišit. Velmi doporučuji toto koření: Objevila jsem ho náhodou když jsem sháněla něco hrubšího do mlýnku na koření a od té doby ho dávám snad do každého slaného jídla. Obsahuje česnek, chilli a petržel. Objevila jsem ho náhodou když jsem sháněla něco hrubšího do mlýnku na koření a od té doby ho dávám snad do každého slaného jídla. Obsahuje pepř, chilli a petržel.
Tak zrovna pepř není žádný ideál a dost poškozuje žaludeční sliznice. Omlouvám se, moje demence, přepsala jsem se, nevím, na co jsem myslela - obsahuje česnek, chilli a petržel. Pepř ne.
Tak v tom případě jde o ideální prostředek a není na něm co vytýkat. Jak je s trvanlivostí koření? Má například rok stará nasušená bazalka pořád svoje pozitivní účinky?
To značně záleží na způsobu skladování a ne na konkrétním čase, pokud bude ideálně suchá a hermeticky uzavřená, tak má životnost obrovskou a rok není žádná doba. Skořice a kumarin(nové přehodnocování rizik) Odlišný pohled na odborné studie - Kritický pohled na extrapolaci rizik způsobených určitými čistými chemickými látkami na rizika z komplexních matric s obsahem těchto látek (koření, byliny aj.). Velmi zajímavé!!, týká se i sezam.semínka, jahod atd): Odlišný pohled na odborné studie - Kritický pohled na extrapolaci rizik způsobených určitými čistými chemickými látkami na rizika z komplexních matric s obsahem těchto látek (koření, byliny aj.). Velmi zajímavé!!, týká se i sezam.semínka, jahod atd): Neměl jste někdo problém s nespavostí po chilli? Ke všem svým protikandidovým bojovníkům jsem přidala pálivou papriku (zatím jen obyč, od Vitany) a zjišťuju, že se po tom nedá usnout. Užila jsem včera 2-3 zarovnané lžičky v průběhu dne (fakt není moc pálivá) a do půl třetí do rána si musela číst, stále jsem byla plná energie (zato teď mám pocit, že se asi brzy rozpadnu na atomy
Ono se to porovná, tělo má najednou víc možností, protože se nemusí v komatickém spánku soustředit na bojování s kvasinkou. Nicméně můžete to vyzkoušet brát v průběhu dne a večer už ne a mělo by to fungovat.
A čo toto?
Wasabi obecně velmi dobře likviduje různé breberky a zlepšuje trávení, čili klidně je možné ho používat, ovšem každému chutnat nemusí, je opravdu vhodné na eliminování chutě syrové rybiny, kde se jedná o téměř nepostradatelnou ingredienci, jako třeba na sushi, nebo sashimi. Všechny tyhle věci by se daly kapslovat. Otázkou je - jak velké kapsle a kolik denně? citala som prispevky, vela zujimaveho som sa dozvedela ( veru,clovek sa uci cely zivot)
Tak většina se opravdu kapslovat dá, ale není to nutné a co jde spolknout bez toho, to bych já osobně do kapslí necpal.
Nechci vám to nadšení pro pepř vyvracet, ale sám ho nepoužívám a docela dobře vím proč. Právě ta kombinace, co stojí na každém stole v jakékoliv restauraci, tedy pepř a sůl, se nám stará o poničené trávení a já ho raději mám v pořádku. Može sa človek nejako predávkovat koprom?
Asi jak kdo, třeba já určitě, protože kopr nemohu ani vidět a i naprosto minimální množství mě okamžitě zkazí chuť. Jinak jsem ale nikdy nezaznamenal, že by byl nějako vyloženě škodlivý, čili asi ne, ale jistě to nevím.
Takto som ho celý život vnímal aj ja, nemohol som ho ani cítit a teraz ho milujem. Kotányi píše v pdf na netu (Fany info speciál 1/2006) : ZÁKLADNÍ PŘEHLED LÁTEK Alkaloidy Fytoncidy Glykosidy Hořčiny Pryskyřice Sacharidy Saponiny Silice Mnozí současní kuchaři dnes koření svá jídla jen proto, aby mu dali osobitou chuť a vůni. Dříve se ale každému druhu koření přikládaly určité léčivé a mnohdy i magické účinky. Chemické rozbory opravdu odhalily řadu látek, které mají vliv na lidský organismus. Mezi takové patří například alkaloidy, barviva, glykosidy, hořčiny, silice, tuky, vitamíny a také minerální prvky (draslík, jód, síra, sodík a vápník). Jejich výběr včetně základních účinků najdete v přehledu. Z něho je patrné, že nejvíce látek obsahuje yzop, který se v naší kuchyni používá jen výjimečně. DESÍTKA NEJČASTĚJI Také by rozhodně neškodil návrat bylinek do naší gastronomie. Prolistujeme-li zažloutlé stránky kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, zjistíme, že naši předci zelené koření využívali velmi často a se značnou fantazií. Zatímco v Čechách a na Moravě se v kuchyni používají bylinky ke kořenění opravdu výjimečně, okolní státy a zvláště pak tolik vzhlížená francouzská gastronomie je na čerstvých natích a listech takřka závislá. Pověstná „bouquet garni – kytička“ svázaná ze zelené petrželky, čerstvého (!) bobkového listu a větvičky tymiánu dokáže pouhým dušením „mijoter“ (na co nejmenším plameni) připravit z hovězího lahodný pokrm. CUMIN ČERNUCHA Pepř cayenský Pepř růžový Pepř sečuánský PEPŘ RŮŽOVÝ PEPŘ SEČUÁNSKÝ PÍSKAVICE PUŠKVOREC SUMAH Makrobiotiku nedoporučuje pan Jarda pro naše podmínky (kdo měl či má candidózu si dokáže částečně představit podobnou a někdy i smrtelnou aspergilózu mnoha makrobiotiků...). Nicméně některé koření používané na trávení makrobiotikou, může být inspirací: Na povzbuzení trávení: - zázvor Určitě existuje mnoho jiného koření, které pokud vybudí dostatek slin, tak přispívají k dobrému trávení.... Nicméně některé koření používané na trávení makrobiotikou, může být inspirací: Na povzbuzení trávení: - zázvor Určitě existuje mnoho jiného koření, které pokud vybudí dostatek slin, tak přispívají k dobrému trávení.... To je zajímavé. Takže když se občas nemůžu nadechnout, nebo spíš jakoby dodechnout až na dno, mohlo by to být způsobeno kandidou? Objevuje se mi to vlnách a pak třeba zas pár měsíců vůbec.
Tak může se jednat i o tento problém, nicméně většinou jde o zanesená střeva za čímž ovšem také většinou stojí kandida.
co je to v kari,co je tak vonave, ta proste typicka kari vona -chut - farba?
To netuším, co zrovna vám na kari chutná, ale velice podobnou chuť má i samotná kurkuma, která je jednou z hlavních složek kari koření. Tu já používám prakticky stále a je velice dobrá z mnoha pohledů.
Kari je vlastne masálá. Nzov kari neprislúcha zmesi chutného korenia, ale pokrmu pripomínajúceho ragú. Spoločným znakom je obsah korenia masálá. A práve túto vzácnu prímes Európania poznajú ako legendárne kari. Samotné zloženie je v rôznych častiach Indie variabilné, najčastejšie v ňom ale nechýbajú komponenty ako kurkuma, paprika, čili, kardamom, koriander, zázvor, kumín, muškát, škorica a mnoho ďalších. A práve kurkuma je prímesou nielen s najvýraznejšími blahodárnymi účinkami na zdravie človeka ale robí práve tú typickú vôňu. Indická medicína využíva kurkumu aj pri liečbe chorôb zápalového charakteru, kožných ochorení, rán i podráždeniach pokožky sprevádzaných svrbením, ako i pri žalúdočných potiažach, plynatosti, zápchach. Teda kari je názov pre jedlo a masálá je názov pre korenie. Ak si kúpiš kurkumu v indickom obchodíku zistíš obrovský rozdiel medzi ním a tým napr. z Tesca. Výbornú masálu kúpiš u Indov už namiešanú, v Bratislave ich nájdeš v budove Domu odborov. Listy kari (curry leaves) sú listy kríka kari (murraya koenigy), čerstvé zohnať je u nás problém, pridávajú sa do niektorých zmesí masálá sušené a preto ti tak dobre vonia. konecne som si vyrobila horcicu, asi som to prehnala s nmozstvom, ale snad cosi v chladnicke vydrzi.
To máte zajímavé chutě. VŠETKO O ČIERNOM KORENÍ (PEPER) Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie. Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka? Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Prečo práve obyčajné čierne korenie? Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov. Čo je to piperín? Piperín je štipľavá zložka nachádzajúca sa v plodoch rastlinnej čeľade Pieprovitých - Piperaceae, kam patrí aj známe a často používané Čierne korenie – Piper nigrum. Má dlhú históriu použitia siahajúcu do Ajurvédskej medicíny ako posiľňujúci a liečebný prostriedok. Piperín Piperín má schopnosť zvyšovať biologické využitie mnohých látok viacerými spôsobmi: * znižuje enzymatickú aktivitu črevnej sliznice, čím umožňuje prienik viacerých látok v zachovanej, aktívnej forme Výsledkom pôsobenia viacerých účinkov piperínu je celkové zosilnenie pôsobenia a zlepšenie biologického využitia niektorých látok v porovnaní s podávaním rovnakého množstva samostatne. Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.
Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu. Piperín – prírodné digestívum Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva. Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie? Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: Koľko piperínu obsahuje čierne korenie? Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%. Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka? Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov. Piperín a silendafil Účinná látka Viagry – silendafil je metabolizovaná hlavne enzýmom CYP3A4 nachádzajúcim sa v črevnej sliznici a v pečeni. Následkom metabolizmu dochádza k rozkladu silendafilu na neúčinnú látku už v priebehu vstrebávania a do obehu sa dostáva v nezmenenej účinnej forme približne 40%. Uvedené množstvo sa následne rozkladá s polčasom 4 hodiny. Znamená to že v krvnom obehu koluje po užití 100 mg tablety po 4 hodinách približne 20 mg účinnej látky. Odhaduje sa že piperín zvyšuje účinok silendafilu faktorom 2,5. V praxi to môže znamenať približné 2-násobné zvýšenie účinku alebo možné zníženie dávky na polovicu pri zachovaní rovnakého účinku. Zostáva len veriť, že vlády jednotlivých krajín sveta nezakážu použitie čierneho korenia pre nemožnosť podieľať sa na ziskoch s predaja tohto daru prírody.
Piperín z čierneho korenia inhibuje - tlmí účinok pečeňového enzýmu cytochróm-CYP3A4, z tohto dôvodu by sa mali ľudia užívajúci lieky odbúravané uvedeným enzýmom vyhýbať súčasnej konzumácii vačšieho množstva čierneho korenia. Súčasná konzumácia môže spôsobiť spomalenie odbúravania, a nadmerné zvýšenie účinnosti konkrétneho lieku a v krajnom prípade zapríčiniť prejavy predávkovania.
A ja sa pýtam..... prečo je MAKRO(idio)TIKA proti koreninám, a uznáva len morské riasy, miso, sójovú omáčku a soľ (z dochucovadieľ) ? Lieky v koreničkách: Asafoetida (Čertovo lejno) z angl.wiki Zajímavé je ,že ve většině knih a podobně je napsáno kořeněná jidla škodí,ale ja si myslím pokud používáme koření(koření z bylinek) uváženě je to jen přínosné.
to se týká ale hlavně jednostranného používání nějakého koření v nadbytku (pepře, bobk.listu, nového koření, jalovce, mušk.ořechu apod.)...každý extrém škodí....méně je někdy více... Většina lidí moc koření nezná a používá jen pár směsí, často s glutamáty...a vystačí si s vegetou nebo tekutými dochucovadly a bujony... V pestré škále koření je v přirozené formě spousta stop.prvků které jsou dnes jinde v potravě vzácné...a jiných éterických prchavých látek a fytolátek (zvláště u ČERSTVÉHO a dobře uzavřeného koření ...z koření doporučuju si prostudovat zvláště účinky a použití např.: ...navíc VHODNĚ ZVOLENÉ koření (a množství...) k dané potravině, může změnit potřebný výsledný efekt pro tělo... (viz heslo Ajurvéda vyhledat pomocí funkce Hledat na tomto fóru) viz také nabídka a popis účinků a užívání od pana Jardy: Koření bohužel spousta lidí nepoužívá tak jak by měla (viz muflon), ale jen kvůli dochucování jídel. Často takovejch, který sou jinak nepoživatelný. Kdo by si jinak dal třeba maso nebo obilí? Člověk by neměl jíst nic, co mu nechutná už v surovém stavu, pokud už je závislej na vařený stravě a ochucovadlech. Většina zmíněnejch koření se dává do kari, ve kterém bych se vyhnul jen pepři.
Já myslím, že na závadu určitě nejsou naopak u mnoha lidí mohou omezit kvasný a hnilobný proces ve střevě, což je ze zdravotního hlediska velkým přínosem.
Taky mě to zaráží zde dávám odkaz http://www.celostnimedicina.cz/vanoce-p ... z2FD4FXFBo kde je napsáno "A především je nutné vynechat kořeněnou stravu, takové přísady, jakými jsou pepř, chilli či feferonky. Tyto přísady trávicímu ústrojí škodí, ale vynechávat je úplně nemusíme. " Může mi to někdo vysvětlit chili užívám hodně, taky česnek, cibuli atd......
V tom článku je spousta nesmyslů a nevidím důvod se nechat tím plašit. Pokud vám po uvedených potravinách nic není, tak vám po nich ani nic nebude, ale nacpat se pětkrát denně, to vám trávení zmrví s naprostou jistotou. pan Jarda pepř nedoporučuje, ale ajurvéda jej v malém množství u některých typů dóši doporučuje... Navíc mne zaujalo: Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie. Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka? Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov. Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum: Piperín – prírodné digestívum: Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany: Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev: Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie? Koľko piperínu obsahuje čierne korenie? Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka? Navíc mne zaujalo: Piperín mení kurkumín na vysoko účinný liek Piperín môže zmeniť bezvýznamne zdravotne pôsobiacu látku, korenie kurkumu na vysoko účinný liek. Typickým príkladom je 20-násobné zvýšenie biologickej účinnosti kurkumínu - prírodného bojovníka proti zápalom, infekciám a rakovine.
Čierne korenie zvyšuje vstrebávanie niektorých živín až o 2000 % (ale místo pepře lépe nejspíš HCL... Všeobecne znižujúca sa kvalita potravín zvyšuje potrebu používania rozmanitých vitamínov a výživových doplnkov nahradzujúcich chýbajúce zložky potravy. Pri zníženej kvalite potravy nadobúda veľký význam otázka lepšieho využitia jednotlivých zložiek potravy, ktoré sa nachádzajú v potrave v menšom zastúpení. V mnohých prípadoch prakticky nie je možné konzumovať tak veľké množstvá prirodzenej potravy, ktoré dokážu zabezpečiť dostatok chýbajúcich živín. Do úvahy prichádza zlepšenie využitia pri danej kvalite. Množstvo prijatej potravy zabezpečujúce rovnaký príjem živín môže byť znížené ak zlepšíme jej výživovú kvalitu napríklad pomocou pridávania prirodzených funkčných potravín zlepšujúcich vstrebávanie a biologické využitie. Jedným z prirodzených doplnkov potravy používaných bežne v kuchyni je čierne korenie. Na jednej strane je prísadou do jedál všetkých gurmánov a na strane druhej je často rôznymi diétami zaraďované medzi nevhodné potraviny, ktorým sa treba vyhýbať. Ako v skutočnosti pôsobí čierne korenie? Je to len pochúťka gurmánov a riziko možného podráždenia žalúdka? Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu príjmanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. (Pozn: TAKTO JEDNODUCHÉ TO ASI NEBUDE, viďte pane Jardo - on je velký rozdíl v tom když jí člověk PŘEVÁŽNĚ vařenou starvu, nebo má aspoň 51% podíl syrové...., a tím pádem má i jiné trávení než zti co trávení řeší pepřem.... Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov. Piperín v kombinácii s kurkumínom – prírodné antidepresívum: Piperín – prírodné digestívum: Piperín poskytuje zvýšenie antioxidačnej ochrany: Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev: Pri ktorých látkach piperín podporuje vstrebávanie a zlepšuje biologické využitie? Koľko piperínu obsahuje čierne korenie? Aká je obvyklá primeraná dávka piperínu pre človeka?
Tak v některých situacích a případech asi vhodný být může, ale zase jenom pro některé lidi, čili z tohoto důvodu ho moc nedoporučuji.
V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře....
U problémů s žaludkem jednoznačně, tam je schopen páchat velké škody. Jardo chutna mi oregano-)rozemlel jsem si ho na mouku v kavomlinku a hazim do jidla.. Syrové maso je většinou lahodné a velmi dobře stravitelné, obilí asi moc nejíme, ale semínka kdečeho ano ...
Tam bych problém neviděl, sám jsem bral 5 g dvakrát denně po dobu několika měsíců a problém s tím nebyl žádný. Ahojte.
U koření si jistý moc nejsem, ale logika mě říká že na ně se nic asi nestříká. Koření má přirozenou sílu bránit se škůdcům kvůli kterým se rostliny většinou postřikují, ale možná tam může být rozdíl v půdě a podmínkách pěstování to nevím tím jsem se nikdy nezabýval.
Takže bude asi jedno, či na očistu kĺbov (a iných vecí) použijem bobkový list obyčajný z obchodu, alebo BIO za niekoľkonásobok ceny ?
U očisty konané jednou za čas určitě, tam rozdíl není vůbec podstatný.
Mělo by se to vyplatit pokud je normální koření stříkané, což nevím, jestli je. Rostliny, které nejsou stříkané, se musí samy bránit proti škůdcům - no a ty obranné látky jsou většinou také účinnými látkami, kvůli kterým je jíme. Takže čím víc se musí rostlina bránit proti hmyzu, plísním a tak, tím je její účiněk větší. V Americe se nebio koření běžně dost výrazně znehodnocuje, aby se zvýšila jeho trvanlivost, ale v Evropě jsou předpisy o dost přísnější. Já střídám bio i nebio koření, podle toho, kolik ho zrovna kupuji. Pane Jardo prosím Vás,
Galgán oddenek je dodáván ve větších kusech pro lepší zachování účinných látek. Je dobré ho rozdrtit v tříštivém kávomlýnku a přesít cedníčkem, pak se již používá stejně jako každé jiné sypké koření. Z hlediska použití se spíše bude muset řídit chutí, tedy ho dávat do jídel kde vám bude chutnat, ale obecně vzato umožňuje zlepšit trávení veškerých jídel ovšem do některých se z důvodu pálivé chuti nehodí. Tuky nutné nejsou, funguje třeba dobře například i v červeném víně. U problémů s žaludkem jednoznačně, tam je schopen páchat velké škody.
Prosim, mohli by ste toto rozviest trochu detailnejsie. Ide o to, ze cierne korenie ma vdaka piperinu obrovsky prinos, mnoho latok sa vstrebava ucinnejsie. Odkial mate poznatky o jeho skodlivosti (v rozumnych davkach), na zaludok? Zaujimali by ma hlavne nejake studie alebo nieco, coho sa da chytit. Nie, ze jedna pani povedala, ze to skodi. Ja cierne korenie pouzivam pravidelne, vo forme caju vyluhu, kedy ho tam pridavam, aby sa vyluhoval piperin a tym zapijam jedlo. Pisete, ze to moze napachat velke skody. Takze musi to byt nieco dolezite. Odkial mate poznatky o jeho skodlivosti (v rozumnych davkach), na zaludok? Zaujimali by ma hlavne nejake studie alebo nieco, coho sa da chytit. Nie, ze jedna pani povedala, ze to skodi. Ja cierne korenie pouzivam pravidelne, vo forme caju vyluhu, kedy ho tam pridavam, aby sa vyluhoval piperin a tym zapijam jedlo. Pisete, ze to moze napachat velke skody. Takze musi to byt nieco dolezite.
Tak zdravému člověku asi škodit nijak nebude i když jde o dávku. Přeci jen velice silně stimuluje tvorbu šťáv a to nemusí vyhovovat každému. Pokud jde o lidi se žaludečními problémy, tak to je již jiná, třeba u vředů je schopen je rozdráždit opravdu velice efektivně a totéž se může týkat i jiných problémů jako zánětů a dalších komplikací. Pochopitelně pokud máte vyzkoušeno že vám problém nedělá tak nevidím důvod se ho vzdávat, je celkově opravdu prospěšný z mnoha pohledů. Vie mi niekto vypocitat, kolko g. obycajnej skorice mozem denne dlhodobo, tak, aby som neprekrocil maximalnu davku kuraminu?
Bukovský trepol v rádiu (inak nie som jeho fanúšik - skôr ho neznášam), že vraj zarovnaná čajová lyžička denne je maximum, ak sa bavíme o dlhodobejšom či dlhodobom hľadisku.... Ale kto vie, čo je pravda Samotnou skořici za mě nebrat, patří na jablka do štrůdlu, vzhledem k jeho vysokému obsahu tam může nahradit cukr.
Cejlonské berou cukrovkáři až 3 g denně, ovšem normální skořice je daleko problematičtější z pohledu kumarinu, té bych asi nedával ani třetinu té dávky.
No vsak to, ze chcelo by to poznat presnu pravdu. Ide o toxicku latku a tak by to bolo najlepsie stanovit maximalnu davku, u ktorej este urcite nehrozia zdravotne problemy. Ja zatial tak nejak podla vlastneho odhadu davam pol cajovej lyzicky denne. Ale tak ma napadlo, ci uz i to nieje privela, respektive ci by sa nedalo ist aj vyssie. Jarda - dakujem za odpoved, cejlonskej viem ze sa da vela, aj 10 gramov denne by sa dalo, kedze obsahuje 20-60x menej kuraminu, nez obycajna. Bohuzial, pri cene 100 euro za kilo, sa jej neda brat vela, ide to prilis do penazi. Jarda - dakujem za odpoved, cejlonskej viem ze sa da vela, aj 10 gramov denne by sa dalo, kedze obsahuje 20-60x menej kuraminu, nez obycajna. Bohuzial, pri cene 100 euro za kilo, sa jej neda brat vela, ide to prilis do penazi.
Tak jistě je drahá, ale to zase je potřeba posuzovat podle ceny zdraví, která je nevyčíslitelná a než si ničit
No vsak to, ze chcelo by to poznat presnu pravdu. Ide o toxicku latku a tak by to bolo najlepsie stanovit maximalnu davku, u ktorej este urcite nehrozia zdravotne problemy. Ja zatial tak nejak podla vlastneho odhadu davam pol cajovej lyzicky denne. Ale tak ma napadlo, ci uz i to nieje privela, respektive ci by sa nedalo ist aj vyssie. Jarda - dakujem za odpoved, cejlonskej viem ze sa da vela, aj 10 gramov denne by sa dalo, kedze obsahuje 20-60x menej kuraminu, nez obycajna. Bohuzial, pri cene 100 euro za kilo, sa jej neda brat vela, ide to prilis do penazi.
Teraz mi napadlo, že Bukovský asi nemyslel cejlónsku, ale obyčajnú... Bukovsky urcite myslel obycajnu, cejlonska sa zhana tazko a je predrazena, skoro vsetci pouzivaju obycajnu. Cize, ked sa neupresni aka, mysli sa ta obycajna, cejlonska sa vzdy oznaci tym nazvom cejlonska. Pre Jardu - co sa tyka ceny, vyzera, ze to nieje az tak astronomicke, ale netreba zabudat, ze sa nebere len jedna vec. Uzivanie cejlonskej skorice vo vacsom mnozstve, ktore sa da oznacit za liecebne, stoji tak 15-30 euro za mesiac. To nieje peniaz? K tomu enzymi, 20 euro za mesiac, probiotika, dalsich 10 euro za mesiac, vitaminy, a rozne doplnky, plus aj ovocie ide do penazi, hlavne take ako papaja, avokada, kokosovy olej... 100 euro tam, a 100 euro tam, nie kazdy zaraba 1000 eur alebo viac, a moze si dovolit len tak zaradit dalsiu vec za 30 eur mesacne, ked uz beztak plati napriklad 50 alebo 100 eur mesacne za zdravu stravu. Zo 100 na 130 euro, len ked sa prida cejlonska skorica, nepozeral by som na to tym sposobom, akoze to nieje nic, lebo to ide na zdravie. Ja chcem napriklad este brat aj serapeptazu, co je dalsich 20 eur za mesiac. To uz je 150. Potom by som chcel este kurkumin brat, konzym Q10, keby sa dalo. A kopec dalsich veci by som si nasiel, ako aktivovane B-cka. 30 euro hore-dole... to nieje pre kazdeho. Neviem preco sa ma za to, ze kazdy zaraba cez 1000 eur, alebo co. Cejlonska skorica je predrazena, a pre vacsinu ludi nedostupna, nikto nema 30 euro mesacne navyse len tak, na blbu skoricu, len nejaky bohac. Jasne ze kazdy potom chce pouzivat obycajnu, ktora je 5x lacnejsia. Aha, zabudol som, ze este by som rad bral olej z ciernej rasce, co stoji tiez dalsich 20 eur za mesiac, a uz si to nemozem dovolit, lebo uz beztak davam na doplnky a zdravie maximum, co mozem. A este by som chcel aj GLA, ALA... keby som mal neobmedzene financie, tak by som si nasiel aj veci za 300 eur Pre Jardu - co sa tyka ceny, vyzera, ze to nieje az tak astronomicke, ale netreba zabudat, ze sa nebere len jedna vec. Uzivanie cejlonskej skorice vo vacsom mnozstve, ktore sa da oznacit za liecebne, stoji tak 15-30 euro za mesiac. To nieje peniaz? K tomu enzymi, 20 euro za mesiac, probiotika, dalsich 10 euro za mesiac, vitaminy, a rozne doplnky, plus aj ovocie ide do penazi, hlavne take ako papaja, avokada, kokosovy olej... 100 euro tam, a 100 euro tam, nie kazdy zaraba 1000 eur alebo viac, a moze si dovolit len tak zaradit dalsiu vec za 30 eur mesacne, ked uz beztak plati napriklad 50 alebo 100 eur mesacne za zdravu stravu. Zo 100 na 130 euro, len ked sa prida cejlonska skorica, nepozeral by som na to tym sposobom, akoze to nieje nic, lebo to ide na zdravie. Ja chcem napriklad este brat aj serapeptazu, co je dalsich 20 eur za mesiac. To uz je 150. Potom by som chcel este kurkumin brat, konzym Q10, keby sa dalo. A kopec dalsich veci by som si nasiel, ako aktivovane B-cka. 30 euro hore-dole... to nieje pre kazdeho. Neviem preco sa ma za to, ze kazdy zaraba cez 1000 eur, alebo co. Cejlonska skorica je predrazena, a pre vacsinu ludi nedostupna, nikto nema 30 euro mesacne navyse len tak, na blbu skoricu, len nejaky bohac. Jasne ze kazdy potom chce pouzivat obycajnu, ktora je 5x lacnejsia.
Tak že je předražená to je těžko tvrdit. Pokud je něco omezené regionálně na malou pěstební plochu a nedá se to získat jinde tak pochopitelně cena odpovídá poptávce.
Ono to počítat takto je ošidné, musíte si uvědomit že naprostou většinu těch věcí berete právě proto že nejste v klidu a pohodě. Vlastně jsou dvě možnosti a to je rozdíl mezi našim a třeba východním způsobem života. Zde se člověk dře a přetěžuje, stresuje se proto aby vydělal hromadu peněz za které si pak kupuje zdraví, nebo tam nedělá člověk skoro, nic žije z milodarů a psychicky je v pohodě, čímž nevyčerpává životně důležité nutrienty a stačí mu opravdu málo k udržení zdraví.
To zijeme asi na roznych planetach, ja vidim coraz viac ludi dret, a zarobia tak 500 alebo 600 eur. (niektori ani to) A z toho si tazko mozu dovolit kupovat vychytavky ako cejlonsku skoricu vo vacsom mnozstve, alebo rozhadzovat 100 alebo 200 eur na doplnky. Podaktorym dokonca neostali trvalky, a uzernicky zamestnavatelia to zneuzivaju, a davaju iba dohody... tychto ludi pribuda. Samozrejme ti bohatsi chodia so vztycenou hlavou, a nechcu to vidiet, ale dlho uz nie... potom bude kral ten co bol chudobny.
To máte pochopitelně pravdu že tak dlouho boháč do chudáka kope až se chudák nasere a nakope prdel bohatému o to důkladněji. Tak to vždy v dějinách bylo a asi to vzhledem k asociální povaze člověka nikdy nebude jinak. Je pravdou že nyní jsme ve zlomovém pásmu dějin a střední vrstva společnosti je již prakticky vyhubena, což bylo vždy před spuštěním občanských nepokojů a velkých změn.
Vidíš, tak v tom sa líšime... Ja aj keby som mal miliardu Eur, tak by som 300€ mesačne za doplnky výživy proste NEDAL. 100€ by som ale dal. No viac už nie. Nikdy. Inak, koreniny sú u mňa na dennom poriadku, bylinkové čaje nepijem, som skôr na koreniny... (him. soľ, štvorfarebené korenie, kurkuma, sladká mletá paprika, bobkový list, zázvor, zmesy korenín (bez prídavku chémie)...)...Avšak za ne dám mesačne asi 6€... čo nie je veľa.
No akože nič v zlom, ale... nowocayn, ty musis proste s kazdym nesuhlasit. To je tvoj zivotny styl, byt odporca. Nebudem to cele citat, nemam tolko casu. Pises strasne dlhe eseje, v ktorych, z vacsinou co pises, nesuhlasim, takze som precital len prve 2 vety. Nehovorim o 100 + 30 eur. Hovorim, o 100 + 30, + 30, +30, +30....
1. koho zaujíma, že väčšinu ľudí bude problém presvedčiť na 20-30€ za suplementovanie, ale za alkohol dajú mesačne aj 60€ ??? A čo sa detí týka - dobre by som si s partnerkou, dieťaťom/detmi žil, keby som slušne zarábal. FAKT SLUŠNE. Píšeš o sebectve... Ale neuvedomuješ si jedno, že napr. prírodné národy (spoločenstvá žijúce v prírode, PRIRODZENE žijúce, takže hlavne lovia) si myslíš, že pracujú s cestou do práce spolu takých 9,5hod denne ??? ZOBUĎ SA... Omnoho menej... Áno, nemajú luxus aký máme my (počítač, TV, chladnička, atď...), lenže oni ani nevedia že to existuje, a tak to nepotrebujú... No a oni si môžu dovoliť mať deti, navyše tie deti sa hýbu po komúne hore-dole, patria celému "kmeňu" dá sa povedať... Čo je na tom sebecké, že sa nechcem "zodrať" ? Pre boha, ja vidím svojich susedov čo majú deti... Nikto z nich nemá športovú postavu, a o naozaj zdravej strave či detoxe nemôže byť ani reči... A keby toto všetko popri deťoch chceli títo muži a ženy praktizovať/vykonávať, dostatočne, dlhodobo, fakt by si museli aspoň 6 dní v týždni nalinajkovať od rána do večera, a presne sa toho všetkého držať... Jednoraz: Ty nebudes mat deti v prvom rade preto, ze svojim fanatizmom odplasis kazdu zenu. Si sebecky a tym to hasne. Nemas ani ponatia o tom, aku radost a potesenie ti prinesiu deti. Psychicky ta to tak vzpruzi, ze sa na to nechyta ziadny tvoj detox, ktorym depresiu nezazenies. Ale to u teba nie je nic nove, vyberas si len to, co sa ti paci. Si sebecky a tym to hasne. Nemas ani ponatia o tom, aku radost a potesenie ti prinesiu deti. Psychicky ta to tak vzpruzi, ze sa na to nechyta ziadny tvoj detox, ktorym depresiu nezazenies. Ale to u teba nie je nic nove, vyberas si len to, co sa ti paci.
A ty si vyberáš to, čo sa ti nepáči ? Ehmm... Myslené samozrejme "fakty" o prírodných kultúrach, vyberáš si len to, čo pasuje tebe do tvojich teórií a zvyšok ignoruješ. Ale to som si všimol už dávnejšie v tvojich príspevkoch, málokedy argumentuješ, skôr si útočný (z toho moja poznámka o fanatizme). Táto téme je ale o inom, nebudem spamovať. Táto téme je ale o inom, nebudem spamovať.
Robíš do puntíku presne to isté, z čoho ma obviňuješ. Dokonca ja sám menej spĺňam tvoj opis toho čo robím, než skutočnosť, že to robíš TY. Nechaj si laskavo svoje invektiva a posudky o tom, ci som malomestiak alebo nie. Nevies o mne absolutne nic a ja ti tu rozhodne nenadavam ako ty ostatnym. Navyse vobec si nepochopil, o com som pisal, ale to ma asi ani neprekvapuje. Riesis nezmysly o tom, ze chlapi, co maju deti stracaju svaly. Ze zeny po porode maju skazenu postavu. Ze sa musis o niekoho starat a nie si to len ty. Ze ludia chodia do zamestnania a snazia sa zabezpecit sa financne. Co je to za prizemnost, prosim ta? Je to len a len tvoja predstava, pretoze aj na tomto fore su ludia, ktori maju slusnu pracu, rodinu a zaroven sa staraju o svoje zdravie. Kludne reaguj, ak chces, ale ja diskusiu s tebou ukoncujem, nema to totiz ziadny zmysel. nowocayn- slovaci ktori su chudobni nedavaju 60 eur na alkohol. Chudobni kupuju lacne chlasty, okrem toho, nie kazdy slovak je alkoholik, to zdaleka nie. Ked uz tak, skor davaju na cigarety, fajcenie taha z vacsiny ludi viac penazi. Toto ale nieje rozpocet, je to zavislost, neda sa z toho dostat len tak, ze im povies. Musis kalkulovat s tym, co im ostava po zaplateni uctov, zivobytia a zavislosti, z ktorych sa nevedia dostat. Iba to mozu dat na svoje zdravie, viac nie. Viem to, kolko fajciarov by chcelo prestat a cele roky nedokazu. A kupuju si aj doplnky a zdrave veci, len preto, ze sa nevedia zbavit cigariet, nemusi to znamenat, ze nic si nemozu kupit na zdravie. S tou skoricou si to vobec nepochopil, ja som sa ohradil na to, ze kazdy radi cejlonsku, a tu obycajnu akoze ani nemas zvazovat... proste ako by to bola samozrejmost, co nieje. Na to som sa ohradil, ze to nieje dobry sposob rozmyslania, lebo cejlonska je prilis draha. Na otazku a zistovania, kolko mozem obycajnej skorice, aby som neprekrocil tu davku, mi niekto odpovie, ze ber cejlonsku, akoby to bola samozrejmost. To ma poburilo, ze to co je za radu? Ked sa pytam na obycajnu, asi chcem vediet obycajnu. Nie kazdy ma na cejlonsku. Preto ma zmysel vediet, kolko sa da uzivat obycajnej, a nie na vsetko radit cejlonsku, ktoru som minule v obchode videl za 100 eur na kg, to je 2x viac nez klinceky, ktore patria k tym najdrahsim korenim. S tou skoricou si to vobec nepochopil, ja som sa ohradil na to, ze kazdy radi cejlonsku, a tu obycajnu akoze ani nemas zvazovat... proste ako by to bola samozrejmost, co nieje. Na to som sa ohradil, ze to nieje dobry sposob rozmyslania, lebo cejlonska je prilis draha. Na otazku a zistovania, kolko mozem obycajnej skorice, aby som neprekrocil tu davku, mi niekto odpovie, ze ber cejlonsku, akoby to bola samozrejmost. To ma poburilo, ze to co je za radu? Ked sa pytam na obycajnu, asi chcem vediet obycajnu. Nie kazdy ma na cejlonsku. Preto ma zmysel vediet, kolko sa da uzivat obycajnej, a nie na vsetko radit cejlonsku, ktoru som minule v obchode videl za 100 eur na kg, to je 2x viac nez klinceky, ktore patria k tym najdrahsim korenim.
Tak kupovat cejlonskou skořici v běžné obchodní síti je opravdu ekonomicky neúnosné, ale já ji mám na e-schopu za hodně slušnou cenu 660,-Kč/ kg a prodává se opravdu dost. Za podobnou cenu ji asi nikde u vás nekoupíte a ona se i celkem blbě shání, prodává ji jenom pár velkoobchodů v celé Evropě. Dakujem Jarda za informaciu. No za taku cenu som ju veru nikde nevidel, to sa samozrejme oplati. Problem je ale to Postovne z ceskej republiky. To ma tak stve, to rozbitie ceskoslovenska... Ale spat k teme, este som sa chcel opytat na toto: 1- sladke drievko 2- cierna rasca (niekedy oznacovane aj ako cibulove semienko). Ale spat k teme, este som sa chcel opytat na toto: 1- sladke drievko 2- cierna rasca (niekedy oznacovane aj ako cibulove semienko).
Nepředpokládám že by se lékořice mohla nějak pokazit pokud byla dobře skladovaná. U toho černého kmínu neumím odpovědět, ale obecně koření se tepelnou úpravou rozvine do plné síly, což je možná cílem, ale fungovat by to předpokládám mělo tak jako tak. Dalsia otazka, ake je podla Vas bezpecne mnozstvo mleteho muskatoveho orieska (korenia), za den? (popripade jednorazovo v 1 jedle?). Informacie na internete sa dost lisia.
Tak to vám neporadím s tím zkušenost nemám, nikdy jsem ho cíleně nepoužíval. Pane Jardo, mám od Vás kurkumín i piperin, obě látky jsem smíchal a nechal v té plastové lahvi, jak to v ní přišlo, předpokládám, že to tak může být už smíchané a skladované?
ja ten prasek rozmicham v prepustenem masle nebo kokosovem tuku a pak pojidam pohodlne lzickou...
Tak určitě ano v tom skladování není problém a tepelná úprava je nutná u kurkumy, ale u kurkuminu již nutná není, ale určitě je vhodné navázání na tučné jídlo, nebo vmíchání do oleje pro lepší využití. Každopádně nevadí ani vaření tedy spíše podle potřeby.
Podla mna najlepsie bude urobit si kurkumovu pastu, kde sa nachadza kurkuma vo velkom mnozstve, ktora si uz presla tepelnou upravou a pouziva sa tam olivovy olej, a primiesat ten kurkumin do toho.
To máte pravdu, každému tvrdím že lépe vždy funguje celá rostlina než nějaké výtažky a pokud tam bude zastoupeno oboje tak ještě lépe. Chtěl bych se zeptat jak je to s využitelností živin z čerstvé kurkumy? Začal jsem si jí mixovat se zázvorem a pít, ale došlo mi, že to nejspíš nebude tak slavné s využitelností jelikož prášková kurkuma je tuším tepelně upravovaná? Jak by bylo tedy nejlepší připravovat čerstvou kurkumu? Ajurvéda používá turmeric golden milk a paste. Začal jsem si jí mixovat se zázvorem a pít, ale došlo mi, že to nejspíš nebude tak slavné s využitelností jelikož prášková kurkuma je tuším tepelně upravovaná? Jak by bylo tedy nejlepší připravovat čerstvou kurkumu?
Tak asi nejednodušší je tepelná úprava v tuku jak vám píše člen Alopat, nebo by šlo macerací v lihu také docílit solidních výsledků a můžete pak i zdravě chlastat. Dekuji za odpoved Jardo a Alopato. Zkusim vase rady.
A uplne nespravne.
A rozvest byste to nemohl? Takhle je vase reakce temer zbytecna.
Uz som to pisal niekolko krat, ze piperine ma slabu rozpustnost vo vode, takze cierne korenie treba vyvarit najprv, este pred kurkumov, vo vode, a aj tak sa ho tam vela nevyluci, kedze to ma byt pasta a ma to byt huste, nemozes tam dat vela vody. Dobry den Jarda, nasiel som 10 rokov stare sladke drievko, objednane od vas z roku 2009/2010.
Takto "archívní" materiál jsem zatím nikdy nezkoušel, ale i když účinky budou určitě slabší podle mě makat bude, něco jiného je prášek který slábne celkem rychle a něco jiného kusy kořene tam účinná látka tak snadno nedegraduje. Med se zachoval i v egyptských pyramidách a to už o antimikrobiálním účinku něco vypovídá. Pro skladování je klíčové zajistit, aby nenatahoval vzdušnou vlhkost.
Není to ani tak antimikrobiální účinek jako spíše konzervační účinek vlivem cukru. Například kandované ovoce je také konzervováno cukrem.
Ono je třeba porovnávat nejen sladivost, která je u květových medů srovnatelná, ale i chuť a zdravotní dopad, který je oproti rafinovanému cukru jednoznačně příznivý. Najděte mi jiné sladidlo, které lidem prodlužuje život potlačováním šmejdů (např. toxoplazmy), příznivým vlivem na střevní mikroflóru a zvyšování imunity (odsunutím patogenních a výživou prospěšných kmenů) a v mnoha studiích popisovaným antimikrobiálním účinkem (od redukce plísní a tvorby nežádoucího biofilmu až po kandidu a zlatý stafylokok atd.). Samozřejmě se musí jednat o surový med přímo od včelaře. Nakonec i ten konzervační účinek sacharózy se hodí. Effect of honey in improving the gut microbial balance Alopat je tuším včelár, tak chcem poprosiť o názor. Poměr 1:100 (pepř/pečené maso, piperine/curcumin) se mi líbí. A nejde jenom o zvýšené vstřebávání z trávicího traktu a plazmatickou koncentraci v krvi, ale i o schopnost dostat se s jeho pomocí do buněk a tkání. Vlivu na glukuronidaci (odbourávání toxinů) se využívá i při dávkování léků. https://mediately.co/cz/drugs/Tbgw95EFQ3UidyhUSLJPavCHGgl/plexxo-100mg-tableta#dosing Je černý pepř zdravý? Zde je Co říká věda. Ve své stravě pravidelně používám koření, existuje mnoho studií, které prokazují jejich pozitivní účinek na tělo. Okrem chilli, ktoré má blahodárne účinky na môje tráviace orgány (na začiatku samozrejme nie, to je peklo - ale postupne si telo zvykne) nepoužívam žiadne bežné koreniny. Hlavne z čierneho korenia ma bolel žalúdok. Od mamy som dostal škoricu (tá je dobrá tuším na nadľadvinky), klinčeky (hřebíčky - užívam 2-4 denne), fenikel (sa tuším dáva deťom na lepšie "odvzdušňovanie"), kmín a muškátový orech - ktorým som sa zrejme priotrávil (klistír obidvomi smermi, zrejme som prehnal hmožstvo). Mám chuť to všetko vyhodiť - predtým sa ale opýtam, či muškátový orech má nejaký liečivý benefit (aký?) alebo je to len prášok na ochutenie jedla a koláčov? Mám chuť to všetko vyhodiť - predtým sa ale opýtam, či muškátový orech má nejaký liečivý benefit (aký?) alebo je to len prášok na ochutenie jedla a koláčov?
Muškátový oříšek a květ jsou extrémně silné drogy s velkým halucinogenním efektem a předávkování může skončit i fatálně tedy zde vidím experimentování jako docela mimo. V běžných dávkách jsou naopak mimořádně léčivé a řeší opravdu širokou škálu zdravotních problémů. Zde je poměrně slušný výpis benefitů https://scialert.net/fulltext/?doi=ajft.2017.271.284
O skorici jste se jiz jinde vyjadril, ze ta obycejna cinska, obsahuje moc skodliveho kumarinu...zatimco cejlonska skorice (Sri Lanka), ho ma mnohem mene a je proto velmi prospesna....
O opatrnosti u hrebicku se vyjadrujete dostatecne ve vlakne o antiparazitickych kurach:
O skorici jste se jiz jinde vyjadril, ze ta obycejna cinska, obsahuje moc skodliveho kumarinu...zatimco cejlonska skorice (Sri Lanka), ho ma mnohem mene a je proto velmi prospesna....
O opatrnosti u hrebicku se vyjadrujete dostatecne ve vlakne o antiparazitickych kurach:
1)
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... e-kvet-50g
že SKOŘICE-KVĚT(Cinnamonum cassia Flos), se používá jako bylina v lidovem lecitelstvi K PODPORE TRAVENI A ODSTRANENI ZAPACHU Z UST A MA vysoké PROTIPRUJMOVE UCINKY, je SILNĚ DESINFEKČNÍ.
Pro studenou kychyni nutno ještě více podrtit nebo nechat máčet pár hodin spolu napr.s jahlami....
MAHÁ koření(=směs mletého kmínu, koriandru a horčičného semena):
http://www.vegetarian.cz/potraviny/koreni/maha.html
-k základnímu nachucení zeleninových, obilných a luštěninových jídel a jídel z bílkovin(ovšem čím méně bilkovin tim lepe-bavime-li se o strave nemocneho cloveka...)
Indické koření ASA FOETIDA(čertovo lejno,ločidlo)
http://www.koreni-samuel.cz/jednodruhov ... etida.html
http://www.food-info.net/cz/products/spices/asafoet.htm
Používá se ve velmi malém množství. Pomáhá při trávicích potížích a nadýmání. Stimuluje mozkovou činnost a působí též jako afrodisiakum.
Výborně odstraňuje nestrávené zbytky stravy ze střeva(píše D.Chopra v knize Perfektní zažívání).
V indické kuchyni je asafoetida alternativou nebo substitutem česneku a cibule ; je skoro vždy používána v zeleninových pokrmech.
Použití se trošku liší pro formu v prášku a pro čistou pryskyřici:
a)Pryskyřice je silně vonící a musí být používána s opatrností; proto je naprosto nezbytné pryskyřici krátce osmaži na horkém oleji. To má dva důvody: První je, že pryskyřice se rozloží v horkém oleji a je pak lépe rozptýlena v potravě, a druhý, vysoká teplota mění chuť na příjemnější dojem. Množství velikosti hrášku je považováno za velké množství, dostatečné k ochucení velké pánve jídla.
b)Prášek z asafoetidy je na druhé straně méně intenzivní a může být přidávána bez smažení, ačkoliv poté se aroma rozvine méně hluboce. Na závěr, prášková asafoetida ztrácí po několika letech své aroma, ale pryskyřice se zdá být věčná.
- silná cibulová a česneková vůně
- účinný lék proti plynatosti
- Používá se také do karí a pikantních jídel ze západní a severní Indie. Přidává se k různým zeleninovým, luštěninovým a pikantním jídlům.
GALGÁN-KOŘEN
-pouzivala ho take abatyše Hildegarda:
http://klasternizahrada.blog.cz/0712/galgan-obecny
"Zánět žaludku uvolňuje galgán i větry ve střevech uzavřené.Pomáhá trávící síle a léčí svírání v břiše i zápach z úst,jenž překračuje míru.Zmnožuje milostnou sílu a zahřívá ledviny...Abatyše Hildegarda doporučuje galgán proti "špatným šťavám" ve vnitřnostech a proti hlenu v krku."
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... tion#anch1
Roste v Indii, kde jest oblíbeným kořením. Náleží k lékům dráždícím a povzbuzujícím, zejména při špatném zažívání. Též tinktura se upravuje z něho. Ve víně vařen sílí žaludek, podporuje trávení a způsobuje chuť k jídlu. Víno to pije se ráno a večer.
Užití dnes-podobné jako u zázvoru a puškvorce..Uvolňuje křeče,povzbuzuje trávení.
Lidové užití-dnes galgán upadá v zapomnění,bývá používán jen jako koření,je ještě ostřejší nežli zázvor.Znají ho dobře naši asijští spoluobčané.Je součástí likérů.
Kontraindikace-neužívat při žaludečních vředech
Podporuje trávení a tvorbu žluči,omezuje plynatost a rozvoj škodlivých bakteriích,působí proti křečím a katarům střev.
-k červené řepě, k ovoci (jablka, hrušky), do červeného zelí, do čínských pokrmů, k žampiónům
Podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt
-do sladkých pokrmů
Podporuje vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu,působí proti nadýmání,zlepšuje činnost ledvin, zklidňuje nervy i kašel.podporuje vylučování škodlivých látek z organismu,zlepšuje potíže při chemoterapii
-koření na zeleninu, omáček ve spojení s česnekem a olivovým olejem. Hodí se do vaječných jídel, majonéz, do salátů, fazolí aj.
Podporuje trávení a chuť k jídlu. Čaj z bobkového listu napomáhá odstraňování odpadních látek z těla, pomáhá při diabetu a revmatismu.
Používá se k zelenině, houbám... Je výrazný a proto se ho používá v menších dávkách. Vaříme ho jen krátce, jinak hořkne, mletý z toho důvodu přidáváme až do hotového pokrmu.
Sůl s velkým obsahem minerálů. Používá se do slaných nápojů, luštěnin, čatný a jiných pikantních přípravků.
Podporuje trávení zejména těžkých, tučných jídel.
Má vůni,poněkud připomínající anýz, a lehce nasládlou a natrpklou chuť. Působí preventivně proti rakovině a proti kornatění cév, na snížení krevního tlaku. Má tonizující vliv, zabraňuje nevolnostem, podporuje chuť k jídlu a zažívání, je močopudný.
-do majonéz, salátů, k chřestu, fazolkám, cuketám a jiné zelenině. Připravuje se z něho hořčice, je chutný k okurkám.
Pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi,podporuje činnost srdce a odstraňuje únavu. Působí preventivně proti zhoubným nádorům. Stimuluje činnost žlučníku,podporuje trávení a prokrvení zažívacího traktu.
Používají se různá celá semena,jemně mletá nebo drcená semena,hotové pasty...do různých zeleninových(k zelí a květáku, artyčokům, póru) a luštěninových jídel. Hořčice se používá do salátových zálivek a majonézy, kde pomáhá emulgovat vaječný žloutek a olej.
Chilli podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a krevní oběh. Pomáhá i při bolestech hlavy, prospívá žaludečnímu a střevnímu traktu, u zdravých lidí dokonce chrání před žaludečními vředy. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náledu. Ostrá paprika chrání také před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi, působí proti obezitě.
Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání.
Využívají se do pokrmů mastných a nadýmavých, v Německu se jimi koření zelí. Před přípravou se mohou podrtit, lépe se uvolní jejich vůně.
Kmín podporuje zažívání, brání plynatosti a uklidňuje střeva, také pomáhá při bronchitidě.
Užívá se ke kořenění brambor, a pokrmů z nich, přidává se do zelí, kapusty, používá se i při kysání zelí, vaječných pokrmů, tvarohu.
Koriandr omezuje růst bakterií, povzbudivě působí na činnost žaludku i střev, omezuje nadýmání a údajně podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu.
- v kuchyni se užívá celý nebo mletý, má jemnou nasládlou chuť s lehce pomerančovou vůní, do sladkých i slaných pokrmů, do zelí, zeleninových pokrmů, čokolády aj.
Podporuje trávení, uvolňuje křeče střev, působí proti nadýmání, stimuluje srdeční činnost a vylučování moči, používá se také při nachlazení a bolestech v krku. Libeček je vhodné koření pro diety omezující sůl.
- k houbám, bramborám, k rýži.
Majoránka blahodárně působí na trávení, podporuje torbu žluči, zklidňuje střeva, působí asepticky a močopudně, proti plynatosti a průjmům. Má uklidňující účinek na nervovou soustavu, pomáhá proti nespavosti, mírně snižuje krevní tlak a rozšiřuje cévy. Pomáhá i proti katarům průdušek a kinetózám ( nevolnosti z cestování).
-vhodná je v kombinaci s česnekem, kmínem, tymiánem
-používá se k hrachu, luštěninám, bramborám
V lidském organismu podporuje v malém množství trávení, působí proti nadýmání a průjmům. Doporučuje se při oslabení nervů, revmatismu, pro zvýšení chuti k jídlu. Pro karminativní((proti nadýmání) a spazmolytické (protikřečové) účinky užívá při bolestech a napětí břicha, nadýmání, průjmu a dyzenterii, obtížích s trávením v tenkém střevě, při nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky.
Má i narkotické a halucinogenní účinky, ktere se ale v kuchyňských dávkách (špetka - lžička na 4 porce) vůbec neprojevují.
http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rmyf.html
- toxicita se projevuje v dávkách nad 5g ( zhruba 2g váží celý oříšek). Doporučuje se proto používat v průměru asi 1/4 až 1/2 lžičky do pokrmu pro 4 osoby, zpravidla stačí i méně. V menších kuchyňských dávkách podporuje zdraví.
Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, bramborám
Podporuje zažívání, brání nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
- do tíže stravitelných pokrmů, k houbám, zelenině apod. lze jím kořenit i špenát a mangold, hruškový a reveňový kompot, sladké pokrmy
Podporuje chuť k jídlu a trávení, působí proti průjmům, dezinfikuje a uklidňuje střevní trakt, má žlučopudné a protizánětové účinky.
Hodí se do tučnějších jídel, do rajčatových pokrmů, do náplní zeleniny, do vaječných pokrmů, k fazolím aj.
Petržel působí proti křehkosti cév, je močopudná a ve velkých dávkách poněkud překrvuje pánevní orgány. Proto by těhotné ženy neměly užívat více než 1-2 lžíce petrželky na porci. Jinak podporuje trávení, mírně snižuje krevní tlak a má antiseptické účinky.
-K bramborám, rýži, majonéz, salátů apod.
Pískavice pomáhá diabetikům, kladně ovlivňuje celkovou látkovou výměnu, poněkud snižuje krevní tlak a příznivě působí na trávení. Semena pískavice mají vysoký obsah bílkovin a minerálních látek
Je nezbytnou součástí směsí koření karí, balkánské čubrici a mnoha dalších. Chutí připomíná celer a libeček. Přidává se do zeleniny, brambor a čočky.
Uklidňuje nervy, působí proti bolestem hlavy a stresu. Má vliv na klidný spánek. Uklidňuje i zažívací trakt, podporuje krevní oběh a trávení, působí proti bakteriím, zvyšuje tvorbu žluči i moči. Odstraňuje nadýmání.
Používáme ji v nižších dávkách (1čl na 4 porce), do tučnějších a těžších pokrmů, do zeleniny (rajčata, lilky, cukety), brambory
Působí asepticky, zlepšuje trávení a činnost žaludku, odstraňuje křeče střev a plynatost. Působí mírně močopudně, podporuje činnost slinivky.
Saturejka má ostrou chuť, ale přesto je vhodná do diet náhradou za pepř. Dává se také do luštěnin, okurek, brambor a hrachu, do hub, majonéz, k fazolkám, do salátů
Skořice je léčivá, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a nevolnosti. Stimuluje nervy. Indičtí lékaři ji považují za účinnou v prevenci rakoviny za afrodiziakum, pomáhá také při nachlazení.
- sladké i slané pokrmy, zvláště jablečných a ořechových, svařeného vína
Dnes je to nejdražší koření vůbec. Šafrán specificky trvale voní, má aromatickou, nahořklou chuť. Vysoké dávky jsou škodlivé!!. Nejlepší je šafrán celý, mletý se často falšuje.
Má léčivé účinky, uklidňuje, podporuje vylučování žluči a trávení
-do sladkého, zeleniny a rýže
Se doporučuje na vyplachování úst a ke kloktání, dále při menopauze, povzbuzující prostředek pro trávení.
Je to koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.
Šalvěj se používá jako náhražka rozmarýnu do salátů, obsahujících vejce, zelí, s rýží
Má výrazný vliv na zažívací ústrojí – aseptický, proti průjmům, proti zánětům a křečím střev a nadýmání. Odstraňuje pachy (zuby)
-k zelenině, do luštěninových pokrmů
Má léčivé účinky při zažívacích potížích a nevolnostech při cestování, v těhotenství, po chemoterapii, operacích, příznivě působí na bolest hlavy. Zlepšuje krevní oběh. Má značné aseptické vlastnosti, které využíváme při při střevních chřipkách a při nachlazení. Podporuje střevní peristaltiku a odstraňuje nadýmání. V Indii se užívá ke zlepšení paměti.
Využívá se ve sladké i slané kuchyni . Pro 4 porce používáme až 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru, nebo 1 čl mletého. Ke špenátu, salátům
http://vladahadrava.xf.cz/pochutiny.html![]()
![]()
=koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.
marinady, zvlastni cizokrajne smesi koreni(malo znama je treba asafoetida-"Certovo lejno"...), a dalsi veci co prospejou chuti a zdravi(nebo spis obracene
).
Spory plísní jsou prakticky všudypřítomné a nedá se jim vyhnout, lepší je udržovat pravidelnou očistou střevní trakt a pojídat preventivně fungicidní rostliny, například:
česnek
cibule
zázvor
čili papriky
koření kurkuma
karabinec
lichorerisnice
Levandule
)
)
Proti plynatosti - přírodní karminativa, používat můžete k přípravě nápojů fenykl, anýz a kmín, také se dají uvedená koření použít do jídel.
Piskavice,Semena Horcice(existuje bile(zlute) i cerne semeno), Kmin černý-černucha(do lustenin,jogurtu,i na sladke...), Římský kmín....
Pani v prodejne mi rikala ze smes Rimsky kmin+Koriandr(mlete), prej pouziva temer do vseho....
Piskavice,Semena Horcice(existuje bile(zlute) i cerne semeno), Kmin černý-černucha(do lustenin,jogurtu,i na sladke...), Římský kmín....
Pani v prodejne mi rikala ze smes Rimsky kmin+Koriandr(mlete), prej pouziva temer do vseho....
Obecně se mluví, že syrová strava je hůře stravitelná a tak je asi vhodné používat vhodné koření. Dají se obecně všechna koření použít do syrové stravy?
Koření je jednoznačně vhodné a hlavně takové, které stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Pak trávíte i hřebíky a nemáte se syrovou stravou potíže.
...Já používám hlavně papriku, kurkumu, bazalku a občas oregano a majoránku, do ovoce dávám skořici a zázvor.
Tak přemýšlím, co mi asi chybí, když mi tak chutná![]()
http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/zazvor
![]()
(ALE NA OBRÁZKU OD GREŠÍKA Z KATALOGU, VYPADÁ ta co je z e-shopu LuciVita- JAKO ČÍNSKÁ(popis Grešíka k obrázku)!!-TAKY JEN 1X ZATOČENÁ KŮRA!!
... ceylonská má mnohem jemnější chuť než běžně používaná skořice čínská. Kůra je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni, odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.
... skořice čínská má ostré a štiplavé aroma, ale skořice ceylonská je sladká a hladivá.. V porovnání s čínskym druhem, má ceylonská skořice jemnější vůni.
Silně aromatická, sladká, příjemná, hřejivá, ale taky silně hořká(neboť se po určité době vaření stane mírně hořký...)
namomum cassia)?
Myslím totiž že asi nejspíš záleží na ZPŮSOBU SUŠENÍ A BALENÍ PRUHŮ KŮRY...PROTO TEN ROZDÍL V POČTU ZAVINUTÍ(???)
- tady totiž píšou:
Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají charakteristické tvary - dvojtrubky.(TAKŽE MŮŽE BÝT CEJLONSKÁ I JEN MÁLO ZAVINUTÁ TAKŽE NENÍ NA PRVNÍ POHLED ODLIŠITELNÁ OD ČÍNSKÉ???, a co ty velké rozdíly v tvrdosti a barvě kůry....som z toho volajaký zmetěný
)
http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/bylin ... .6867.html
--------------
diskusní fórum Kde nakoupit koření? :
(ALE NA OBRÁZKU OD GREŠÍKA Z KATALOGU, VYPADÁ ta co je z e-shopu LuciVita- JAKO ČÍNSKÁ(popis Grešíka k obrázku)!!-TAKY JEN 1X ZATOČENÁ KŮRA!!
... ceylonská má mnohem jemnější chuť než běžně používaná skořice čínská. Kůra je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni, odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.
... skořice čínská má ostré a štiplavé aroma, ale skořice ceylonská je sladká a hladivá.. V porovnání s čínskym druhem, má ceylonská skořice jemnější vůni.
Silně aromatická, sladká, příjemná, hřejivá, ale taky silně hořká(neboť se po určité době vaření stane mírně hořký...)
namomum cassia)?
Myslím totiž že asi nejspíš záleží na ZPŮSOBU SUŠENÍ A BALENÍ PRUHŮ KŮRY...PROTO TEN ROZDÍL V POČTU ZAVINUTÍ(???)
- tady totiž píšou:
Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají charakteristické tvary - dvojtrubky.(TAKŽE MŮŽE BÝT CEJLONSKÁ I JEN MÁLO ZAVINUTÁ TAKŽE NENÍ NA PRVNÍ POHLED ODLIŠITELNÁ OD ČÍNSKÉ???, a co ty velké rozdíly v tvrdosti a barvě kůry....som z toho volajaký zmetěný
)
http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/bylin ... .6867.html
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/kore ... 51613.html
Ta od LuciVita má velmi výraznou zpočátku intenzivně sladkou, po chvilce ale až štiplavou chuť...!![]()
Ta od LuciVita má velmi výraznou zpočátku intenzivně sladkou, po chvilce ale až štiplavou chuť...!
![]()

více viz zde:
více viz zde:
)
)
Vraj to je celkom husté.
Má to podobné účinky ako napr Habanero?
Vraj to je celkom husté.
Má to podobné účinky ako napr Habanero?
Proti kandidě asi bude nejlepší to vypít ve vodě, aby to účinkovalo už v ústech a v krku, ale některé dny na pálivé prostě člověk nemá chuť.
donedavna som ani ja cierny peper pri vareni nepouzivala, ze je skodlivy, ale zmenila som nazor
kurkum , cierny peper , zazvor - su silna trojka medzi koreninami
cierny peper zvysuje vyuzitie kurkuminu niekolko nasobne
http://www.pureinsideout.com/turmeric-curcuma.html
aj tu sa o tom pise
Proti kandidě asi bude nejlepší to vypít ve vodě, aby to účinkovalo už v ústech a v krku, ale některé dny na pálivé prostě člověk nemá chuť.
donedavna som ani ja cierny peper pri vareni nepouzivala, ze je skodlivy, ale zmenila som nazor
kurkum , cierny peper , zazvor - su silna trojka medzi koreninami
cierny peper zvysuje vyuzitie kurkuminu niekolko nasobne
http://www.pureinsideout.com/turmeric-curcuma.html
aj tu sa o tom pise
Ja ho milujem, dokáže ho zjet obrovské množstvo, ked nemám čerstvý, tak dám mrazenýk ked nie tren tak sušený.
Pýtam sa to v duchu hesla "všetkého vela škodí". Táto bylina je proste úžasná.
Ďakujem
Ja ho milujem, dokáže ho zjet obrovské množstvo, ked nemám čerstvý, tak dám mrazenýk ked nie tren tak sušený.
Pýtam sa to v duchu hesla "všetkého vela škodí". Táto bylina je proste úžasná.
Ďakujem
Zvláštne ako sa človeku menia chute.
Tak dúfam, že sa to nevypomstí.
Ďakujem
OBSAŽENÝCH V KOŘENÍ :
dusíkaté sloučeniny silně
působící na fyziologii člověka – jedy i účinné léky
Koření: paprika, pepř,
pískavice
Další výskyt: čaj, kakao, káva, mák
proti choroboplodným
zárodkům (bakterie, plísně, viry) a střevním parazitům
Koření: cibule, hořčice,
jalovec, křen, koriandr,
rozmarýn, tymián
nahořklá chuť
Koření: česnek, hořčice,
jalovec, pískavice, šafrán, routa, yzop
chuť k jídlu
Koření: estragon, majoránka, zázvor
Organické kyseliny
• citrónová, jablečná, vinná,
octová, šťavelová a další
• lehce nakyslá chuť
• mírně projímavé
Koření: jalovec, sumah
• zplodiny látkové výměny
v rostlinách
Koření: asant, kurkuma,
libeček, yzop
Koření: fenykl, kurkuma, pepř, skořice, zázvor, yzop
• dráždivost sliznice zažívacího
traktu, močopudné, mírně
projímavé
• ve větším množství jedovaté
Koření: tymián
• těkavé olejovité tekutiny s intenzivní vůní (též éterické oleje)
• mnoho různých skupin
s nejrůznějšími účinky – na nervový systém, na podporu trávení (chuť k jídlu), překrvení
Vůbec se dá říci, že v České republice se v kuchyních používá málo široká škála koření. Naši kuchaři se trochu bojí experimentovat a kořenit jídla neznámými chutěmi. Tvrzení, že to čeští a moravští strávníci nevyžadují, je poněkud alibistické.
Světová gastronomie naopak bez skrupulí sahá po koření do jednotlivých národních kuchyní. Odtud si vytahuje nejen pro zbytek světa neznámé druhy, ale hlavně se nebojí namixovat na první pohled extrémní kombinace. Nezajímavý také není ani statistický přehled druhů koření, která se ve světě nejčastěji používají, a jež uvádí tabulka deseti nejpoužívanějších koření. Z našeho pohledu je zajímavé místo druhé a třetí, na kterých trůní kurkuma a zázvor. Zvláště třetí zázvor býval u nás ještě zhruba před sto lety dost oblíbený.
POUŽÍVANÝCH KOŘENÍ VE SVĚTĚ
1. Pálivá paprika
2. Kurkuma
3. Zázvor
4. Pepř
5. Kmín
6. Koriandr
7. Hřebíček
8. Sladká paprika
9. Vanilka
10. Muškátový květ a oříšek
Více se (asi z pohodlnosti) používá koření sušené. Firmy, které se jeho prodejem zabývají, ho nabízejí ve třech základních provedení – celé, drcené a mleté. V kvalitních restauracích se nachází převážně koření celé, které se těsně před použitím buď rozdrtí (například v hmoždíři) nebo umele na speciálních mlýncích určených jen pro koření. Není snad ani třeba dodávat, že je pak výsledný pokrm chutnější a voňavější.
Samostatnou kapitolou by mohly být směsi koření. Ty lze rozdělit na obecně uznávané (například kari či zaziki) nebo na takzvané firemní například Grilovací koření česnekové Vitana. Každý zkušenější kuchař ale ví, že pod jedním označením od dvou různých společností se skrývají dvě naprosto rozdílné směsi. Pokud je nutností docílit opakované chuti téhož pokrmu v průběhu času, je nutné si buď míchat směsi osobně nebo používat kořenicí směs od téhož výrobce.
Zvláštní skupinou jsou pak dochucovadla. Tady dochází ke zmatení pojmů a každý tento výraz používá pro jinou skupinu výrobků. Dvojici dochucovacích prostředků (worchesterová omáčka a polévkové koření) doplňuje široká škála omáček a past. Základem všech těchto ochucovadel musí být fakt, že jsou přidávána do hotového jídla a už neprocházejí žádnou tepelnou úpravou.
Prvenství k hrůze všech labužníků drží tekutý hnědavý mok známý jako „maggi“ (neboli polévkové koření) těsně následovaný kečupem. Daleko za tímto tandemem jsou nejrůznější omáčky, dresinky a dipy.
(Cuminum cyminum – bílý křížový kmín, římský kmín, mateřský kmín)
Má odlišnou, výraznou chuť i vůni než náš kmín. Jeho vůně i chuť je silně aromatická, ostrá, hořká a pronikavá. Pro svou výraznou chuť i aróma se používají menší dávky - celého nebo mletého. Je součástí kari koření a dalších směsí. Je to koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře, dále USA, Mexika, Brazílie, Argentiny - tedy střední Ameriky, také Asie, Afriky i Austrálie. V řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů. V Africe se dává do pokrmů tadžin a kuskus. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou a kardamomem. Působí při žaludečních a střevních problémech, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žluči.
(Nigella sativa – kmín černý, nigela, semena černé cibule, královský kmín)
Má příjemnou mírně ostrou chuť, která je něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha má široké použití hlavně v Indii a na Středním Východě. Používá se
k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin apod. Je součástí směsí koření kari a různých druhů masa. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.
Není pepřem, ale chilli papričkou. Viz Chilli.
Pepř růžový není pravým pepřem.
Opět není pravým příbuzným pepře.
(Schinus terebinthifolius)
Jako růžový pepř jsou známé téměř zralé bobule stromu Schinust. z Jižní Ameriky, ačkoliv pravým pepřem ve skutečnosti nejsou. Mají slabě pryskyřičnou chuť, nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně jako dekorace pro zajímavý kontrast ve směsi se zeleným, černým a bílým pepřem. Růžový pepř je třeba přidávat s mírou, protože ve větším množství může být toxický.
(Zanthoxylum piperitum – fagara, čínský pepř, japonský pepř)
Je to jedno z nejstarších čínských koření, velmi vážené a uctívané, používané jako oběť bohům. Tento „pepř“ ale vůbec není botanicky příbuzný se známým pepřem černým. Jsou to červenohnědé plody, sušené tobolky vyššího keře podobného akátu, nazývaného žlutodřev peprný, rostoucího v jihovýchodní Asii. Říká se mu také japonský nebo čínský pepř, nebo fagara. Plody žlutodřevu, tedy sečuánského pepře, obsahují silici palčivé chuti a jsou aromatické. Sečuánský pepř je značně ostré, až chuť otupující, aromatické koření. Pro zvýšení aroma se doporučuje tobolky celé nebo drcené opražit. Ke kořenění je lepší používat jen malé dávky.
Jako celý nebo drcený je vhodný při přípravě japonských nebo čínských pokrmů, zvláště drůbeže (kachna, kuře apod.). V Číně si mletým opraženým sečuánským pepřem koření zelený čaj. Před použitím se doporučuje vyřadit všechna uvolněná černá semínka, která jsou velmi hořká.
(Trigonella foenum-graecum
– řecké seno, senenka)
Má hořkou a natrpklou chuť a je silně aromatická. Jako koření se používají zralá, sušená semena. Jedná se o bobulovitou rostlinu podobnou jeteli. Celá rostlina typicky kořenitě páchne. Nejvíce se pěstuje v Etiopii, Indii, Číně, Americe, Egyptě a Súdánu.
Slouží jako léčivo, jako výživný prostředek i jako koření. Pískavice bývá součástí mnoha směsí koření jako je indické kari. V Bulharsku je známá jako směs čubrica (saturejka, pískavice, pražená kukuřičná mouka, sůl, pálivé papričky, vše umleté a smíchané). Používá se také k aromatizaci sýrů. Zabraňuje nadýmání, snižuje horečku a pomáhá při bušení srdce a chrapotu.
(Acorus calamus)
Puškvorec je silně aromatický, hořký a kořenité chuti. Do Evropy byl zavlečen z jižní Číny v 16. století a nyní roste planě v bažinách a v rybnících. Jako koření se používá dužnatý oddenek. Puškvorec obsahuje velice aromatické silice, které podporují trávení a působí proti nadýmání. Proto je často používán v lidovém léčitelstvím. Puškvorec se přidává do likérů hořkých i sladkých, například do ořechovic. Užívá se jako přísada do zubních past, žvýkaček nebo parfémů.
(Rhus coriaria – Škumpa koželužská, sumaq)
Je to prášek překrásné temně červené barvy a kyselé chuti. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, která je doma kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. V originálních receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik) nebo do jídla (čachochbili). Kdysi se snad sumah používal u východních národů místo soli.
- kurkuma
- galgán (ten užívá hodně sv.Hildegarda do jídel...)
- kardamon
- asant ( assa smrdutá) (= asafoetida, Čertovo lejno...., ale nutné tepelně aspoň krátce smažit což není pro mnohé zdravě se stravující přijatelné...., a nutno dávat jen velmi malé množství-na špičku nože...)
- koriandr
- česnek
- kayenský pepř
- kurkuma
- galgán (ten užívá hodně sv.Hildegarda do jídel...)
- kardamon
- asant ( assa smrdutá) (= asafoetida, Čertovo lejno...., ale nutné tepelně aspoň krátce smažit což není pro mnohé zdravě se stravující přijatelné...., a nutno dávat jen velmi malé množství-na špičku nože...)
- koriandr
- česnek
- kayenský pepř
dnes som si ho dala do ovocneho salatu a zaujimave.
rada by som sa vsak vyhla kari, lebo to zlozenie sa mi nejako nepozdava, ale chut som si oblubila, takze nejaku "zdravu" napodobneninu...?
dakujem.
rada by som sa vsak vyhla kari, lebo to zlozenie sa mi nejako nepozdava, ale chut som si oblubila, takze nejaku "zdravu" napodobneninu...?
dakujem.
dakujem.![]()
zmixovala som namocene zlte semiacka horcice, s vodou, jablcnym octom, solou, par kvapiek stevie, 2 klinceky a malicko bazalky. vysledok bol prekvapivy a hlavne ostry ![]()
tesim sa na nu!
tak ci tak by ma zaujimalo, ci niekto z vas nepozna tajomne zlozenie klasickej horcice z obchodu (velmi mi vonia a chuti), ide mi o bylinkovu zmes v nej pouzitu, co som patrala po nete, nic sa mi nepodarilo najst, v jednom videu bola spominana cervena paprika a kurkuma, viac neviem....
editujem prispevok.
dnes som horcicu ochutnala a po por hodinach v chladnicke zacina naberat tu super chut, co som chcela, takze skusenost, nechat proste odstat.
mimochodom, trosku uletene, ale dala som si na ranajky banan potrety horcicou a posypany kakaaom, bolo to skvele!
zmixovala som namocene zlte semiacka horcice, s vodou, jablcnym octom, solou, par kvapiek stevie, 2 klinceky a malicko bazalky. vysledok bol prekvapivy a hlavne ostry ![]()
tesim sa na nu!
tak ci tak by ma zaujimalo, ci niekto z vas nepozna tajomne zlozenie klasickej horcice z obchodu (velmi mi vonia a chuti), ide mi o bylinkovu zmes v nej pouzitu, co som patrala po nete, nic sa mi nepodarilo najst, v jednom videu bola spominana cervena paprika a kurkuma, viac neviem....
editujem prispevok.
dnes som horcicu ochutnala a po por hodinach v chladnicke zacina naberat tu super chut, co som chcela, takze skusenost, nechat proste odstat.
mimochodom, trosku uletene, ale dala som si na ranajky banan potrety horcicou a posypany kakaaom, bolo to skvele!
* zlepšuje prenos aminokyselín cez črevnú sliznicu
* brzdí aktivitu viacerých pečeňových enzýmov zodpovedných za metabolizmus dôležitých látok, vrátane enzýmov cytochróm -CYP3A4 a glykoproteín
* zabraňuje rozkladu viacerých látok prebiehajúcemu vo vnútri buniek a tým umožňuje predĺženie ich dostupnosti
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.
Piperín je vysoko účinný v boji proti rakovine čriev
kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny
Zdroj: http://drzarkov.com/delano/Articles/pip ... plies.html
Upozornenie pre ľudí užívajúcich lieky
MAKROBIOTIKA je jeden veľký OMYL... navyše nechutný pre jazyk.
http://www.uloz.to/xarnbQu/strava-sk-li ... f#download
(kdo umí angl., lépe original:
Samozřejmě ne na smaženych ,přepálenych pokrmech.
Jaky máte na to vy názor
Jaky máte na to vy názor![]()
![]()
nikoli přes rok starého ![]()
...koření je k zvětšení nejen požitku z jídla ale i užitku z jídla, aby tělo dokázalo lépe některé potraviny vstřebat...např. klasika je SATUREJKA do luštěnin, používání asafoetidy v ajurvédské kuchyni, kmín u vaření brambor k omezení solaninu nebo u nadýmání u zelenin typu kapusta, květák atd...
...nezanedbatelné jsou zvláště fytoncidní a fungicidní (protikvasinkové) účinky některých koření...
skořice ceylonské, kajenský pepř, kurkuma, saturejka, oregano, koriandr, kardamon, římský kmín (cumin), muškát.ořech a květ, zázvor (já raději čerstvý), čertovo lejno, pískavice řecké seno, adžva(j)n, dlouhý pepř (pippali) atd..,
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry
Jaky máte na to vy názor
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx
Zdravotné účinky mnohých látok ako napríklad kurkumínu sa nemôžu naplno prejavovať pre nízku biologickú dostupnosť zapríčinenú rýchlym rozkladom v črevnej sliznici už počas vstrebávania a následne rýchlou premenou pečeňou na neúčinný metabolit – kde prebieha takzvaná glukuronidácia. Dôkazom rýchleho odburávania kurkumínu u ľudí boli veľmi nízke alebo nemerateľné koncentrácie v plazme 1 hodinu po podaní 2g kurkumínu zdravým dobrovoľníkom. Ak bol s kurkumínom súčasne podaný aj piperín v dávke 20mg, plazmatická koncentrácia kurkumínu 1 hodinu po podaní sa zvýšila 20-násobne. Polčas rozkladu a vylučovania kurkumínu (clearance) sa tiež významne predĺžil.
Zdroj: Shoba G.et al.:Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers; Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
)
)
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
V štúdii u ľudí sa zistilo že súčasným podávaním kurkumínu a piperínu sa dosiahlok zvýšenie účinnosti kurkumínu v podpore neurochemickej aktivity mozgu. Kombinácia kurkumínu a piperínu sa ukázala ako účinná prírodná antidepresívna liečba.
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Pôsobenie piperínu aj napriek pálivému pocitu znižuje výskyt žalúdočných ulcerácií (vredov), modifikuje kontrakcie (sťahovanie svaloviny) tráviaceho traktu.
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.
v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... renie.aspx
)
)
Piperín zlepšením biologického využitia kurkumínu zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum. Tiež zvyšuje tvorbu melatonínu a celkovo zlepšuje funkčnosť mozgu.
Piperín povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu, posiľňuje tráviacu kapacitu a významne skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom.
Použitie piperínu z čierneho korenia v klinických pokusoch in-vivo viedlo k zníženiu škodlivej peroxidácie lipidov (tukov), ovplyvneniu bunkového metabolizmu sírnych zlúčenín a posilneniu antioxidačnej ochrany.
V klinickej štúdii sa hodnotili antiproliferatívne účinky (brzdiace nekontrolované delenie buniek) resveratrolu z červeného viniča, cinamaldehydu zo škorice a piperínu z čierneho korenia proti deleniu buniek pri rakovine hrubého čreva. U všetkých troch látok sa dokázali antiproliferatívne účinky. Antiproliferatívny účinok piperínu bolo možné pozorovať po 24 hodinách pôsobenia, k štatisticky významnemu účinku došlo po 48 až 72 hodinách pôsobenia. Na základe výsledkov štúdie sa považujú uvedené látky za ochranné výživové faktory v prevencii rakoviny hrubého čreva.
Piperín zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie uvedených látok z potravy: kurkumín
beta-karotén
koenzým Q-10
vitamín B6 - pyridoxín
organicky viazaný selén
aminokyseliny
Obsah piperínu v čiernom korení býva v rozmedzí 5 až 9%.
Vo svete existujú výživové doplnky s extrahovaným piperínom obsahujúce 5-15 mg piperínu. Na zlepšenie trávenia a vstrebávania živín, prípadne v kombinácii s kurkumínom sa odporúča denná dávka do 15 mg piperínu, zodpovedá to 0,15 až 0,25g suchých plodov čierneho korenia. Piperín sa dobre a rýchlo vstrebáva, účinok zosiľňujúci vstrebávanie nastáva po 15 minútach a trvá približne 1 až 2 hodiny. Vplyv na metabolizmus látok pečeňou môže trvať aj niekoľko hodín v závislosti na type enzýmov.
v jakých případech je pro jakého člověka pepř "prospěšný" nebo není, už je dost individuální...., máte na to nějaký názor?![]()
![]()
nekdy ho i jen tak cucam somotny a kdyz uz to hodne stipe tak to spolknu a drt vyplivnu-)jako se zazvorem..
Chci se zeptat ohledne davkovani,nerad bych to prehanel..jsou jeste 2 gramy za den rozemleteho oregana v pohode?
nekdy ho i jen tak cucam somotny a kdyz uz to hodne stipe tak to spolknu a drt vyplivnu-)jako se zazvorem..
Chci se zeptat ohledne davkovani,nerad bych to prehanel..jsou jeste 2 gramy za den rozemleteho oregana v pohode?
Je veľmi žiaduce, aby koreniny boli v kvalite BIO - teda nepostrekované a hlavne neožarované ?
Pýtam sa preto, lebo korenie nie je až taká "spotrebka", žeby zakúpenie bio korenín bolo až tak finančne náročné.... Bio cejlónska škorica, bio kurkuma, bio sladká červená paprika, bio čierne korenie, bio bobkový list...
Ak bio koreniny majú mať podstatne väčšie účinky ako "nebio" (ktoré sú striekané a hlavne ožarované), šiel by som do toho. Zatiaľ si kupujem bio cejlónsku mletú škoricu (do kefíru), a keď si robím raz ročne kúru s bobkovým listom na očistu kĺbov, tak si kúpim bobkový list v bio kvalite. Oplatí sa teda aj iné koreniny používať v kvalite Bio ?
Ďakujem za vaše názory.
Je veľmi žiaduce, aby koreniny boli v kvalite BIO - teda nepostrekované a hlavne neožarované ?
Pýtam sa preto, lebo korenie nie je až taká "spotrebka", žeby zakúpenie bio korenín bolo až tak finančne náročné.... Bio cejlónska škorica, bio kurkuma, bio sladká červená paprika, bio čierne korenie, bio bobkový list...
Ak bio koreniny majú mať podstatne väčšie účinky ako "nebio" (ktoré sú striekané a hlavne ožarované), šiel by som do toho. Zatiaľ si kupujem bio cejlónsku mletú škoricu (do kefíru), a keď si robím raz ročne kúru s bobkovým listom na očistu kĺbov, tak si kúpim bobkový list v bio kvalite. Oplatí sa teda aj iné koreniny používať v kvalite Bio ?
Ďakujem za vaše názory.![]()
![]()
Ďakujem za vaše názory.
koupila jsem si u Vás galgán. Jsou to docela velké tvrdší kusy, mám je hodit do jídla celé? Nebo se musí rozemlít? Galgán kvůli vitamínům je nutné užívat do jídla, které obsahuje tuky? Nebo obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě? Děkuji.
koupila jsem si u Vás galgán. Jsou to docela velké tvrdší kusy, mám je hodit do jídla celé? Nebo se musí rozemlít? Galgán kvůli vitamínům je nutné užívat do jídla, které obsahuje tuky? Nebo obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě? Děkuji.![]()
![]()
![]()
![]()
Zato by som konzumoval to najlepšie zohnateľné mäso, vnútornosti, maslo, vajíčka, sardinky, pravý kaviár,najlepšiu možnú bryndzu, tie najlepšie kosti a kože na vývar...
Z doplnkov by som ponechal enzýmy a probiotiká, C-čko a melatonín, k tomu by som pridal nejaké minerály ktoré sa už v pôde prakticky nenachádzajú, k tomu nalačno a pred spaním ďalšie enzýmy (na enzýmoterapiu), a .... KONIEC ![]()
Aj keby som mal miliardu Eur. Lenže chápem - ty sa strániš pravidelného jedenia živočíšnych potravín, takže by si všetko to, čoho sa ti nedostane z rastlinnej stravy, dodával formou doplkov... No zamysli sa, či je to normálne...že by si na to potreboval až 300€... Proste by si šiel proti prírode. Napr. mne by žiaden Q10 nebolo treba kupovať, konzumujem pravidlene kvalitné srdce z býka a kvalitné kuracie srdcia... Tam je Q10 v tom najprirodzenejšom stave.
1. Medzi 500-600€ a 1000€ sa zmestí 400-500€... Inak povedané, ten kto nezarába 1000€, no zarába menej, nemsí hneď zarábať 500-600€, ale napríklad 700, 750, 800, 850, 900, 950€.... Viem že o tom vieš, ale nezohľadňuješ to...
2. Chceš mi povedať, že keď niekto zarába menej ako 1000€, tak nemôže dať na stravu 100€ + 30€ za nejaké doplnky ???
a.) Kto dá mesačne na zdravú stravu 50-100€.... nejaká 45-50kg vážiaca žena ? Možno... Tých 100€. 50€ to bude stáť pre 5 ročné dieťa...
b.) Už kebyže zarábaš napr. 700€ v čistom (napríklad v Košiciach), a bývaš s partnerkou, tak môžeš dať na stravu mesačne 200€ + 50-100€ na doplnky (čo by podľa mňa bola strata peňazí, ja by som sa zmestil do tých 210€ strava + doplnky výživy), a aj niečo málo odložíš... veď nájomné platíte spoločne... a predpokladám, že u tých čo sa starajú o zdravie, sa nefajčí... Takže o akých 1000€ a viac píšeš ?
Kebyže máš 1000€ mesačne a bývaš v Košiciach, tak aj kebyže máš aj 2 deti a staráte sa o ne spolu s partnerkou (ktorá tiež do nich dáva peniaze), ostane ti na jedlo niekoľko stovák Eur... Ale zas - NAČO, že... Zbytočne prežraté peniaze... No ale jasné, kebyže má 1000€ mesačne otec dvoch detí (ktorý ale žije spolu so ženou ktorá tiež platí na domácnosť a deti), ale k tomu fajčí, platí leasing auta, hypotéku bytu v centre mesta, tak mu teda veľa neostane...
Lenže každý by mal vedieť čo si môže dovoliť... Sú aj takí idioti, ktorí si narobia 2-3-4 deti, ale pritom majú takmer minimálnu mzdu, a tak doma živoria... A keď si dovolia kúpiť dostatočne kvalitnú stravu, tak potom nemajú ušetrené žiadne peniaze, a keď sa im pokazí práčka, počítač, mobil, tak nevedia čo spraviť, lebo majú vyrátané každé Euro z výplaty, a mesačne sú schopní si odložiť tak 30€, čo im vystačí tak na oblečenie (ponožky, trenky, rifle, topánky, bunda, mikina/sveter)... Alebo budú rok šetriť na základný lacný počítač, pretože ten na rozdiel od práčky nie je nevyhnutný (ak to nie je pracovný nástroj)... Takí ľudia si nikdy nevymenia kuchynskú linku, "storočné" dvere do bytu či dvere do izieb, doškrabanú vaňu, atď - lebo na to sa im peniaze NIKDY nezvýšia...
Preto som názoru, že pokiaľ človek nezarába tak, že po zaplatení všetkého čo je nutné, bez toho, aby trpela kvalita, si nemôže odložiť mesačne 200€, tak nech sa nestane otcom/matkou...
Myslíš, že aký je môj hlavný dôvod toho, že ani v budúcnosti nechcem (a ani nebudem mať) dieťa ?... No ten, že kým nebudem mať prácu kde zarobím aspoň 800€ NA POLOVIČNÝ ÚVAZOK (v Košiciach), tak si proste čas na dieťa nenájdem. Ani čas, ani peniaze. Alebo sa môžem obetovať "rodinke" ako 98-99 mužov zo 100, a rovnako ako oni budem mať buď bachor, alebo žiadne svaly, či úplne zanedbaný detox, prakticky žiaden čas na robenie vývarov, fermentovanej zeleniny, a už vôbec žiadny čas na ...........TICHO. Jeden aby sa z toho zbláznil.... Muži to zvládajú horšie ako ženy (tie sú od prírody viac "obetavé"), myslíš, že prečo je toľko alkoholikov ??? Sú to otcovia, ktorí to proste NEZVLÁDLI. A to drvivá väčšina z nich ani nikdy neriešila zdravý životný štýl...ktorý zaberá hojne času z dňa... ![]()
Čo som ja poznal nejakých vyšportovaných mladých mužov, tak teraz keď už majú pár rokov deti, hneď sú "poloviční", alebo väčší - no zároveň majú menej svalov, a viac tuku než vtedy. Ženy detto... Pred materstvom parádnice, dobré postavy, teraz po pár rokoch čo majú deti...väčšina z nich za tých 5 rokov zostarla o 10 rokov... A keď si už nejaké nájdu čas popri rodičovstve na cvičenie, tak cvičenie je všetko čo spravia... Ak sa dajú aj na zdravú stravu, tak ostanú len NA POVRCHU (takže zabudni na kostno-kožné vývary, fermentované obilniny/strukoviny, a čokoľvek čomu treba venovať dostatok času na prípravu - pokiaľ nie je nedeľný obed...)... A tým to hasne. Do prírody sa dostanú len s deťmi (takže na pravidelnú rezkejšiu chôdzu v prírode môžu aspoň najbližších X rokov od narodenia dieťaťa zabudnúť, lebo dieťa ich nebude stíhať...), všade len s deťmi...pomalá chôdza, nulové kardio... Myslím, že neexistuje človek, ktorý vyslovene plnohodnotne dbal na svoje zdravie rôznymi postupmi, procedúrami, ktorý po príchode svojho dieťaťa/detí na svet z toho nemusel niečo ubrať... Väčšina HOJNE ubrať... Lebo ďalší člen v rodine = nie len menej času na seba, ale aj potreba väčšieho množstva peňazí...
Rodina ako obeta.....TAK TO JE, my nežijeme v komúne, kde sa neviažeš na nikoho.... No a aby to rodič ktorý má rodinu prežil, musí UPUSTIŤ... O to viac si oddýchne pri pive/poháriku, pri telke/knihe (nejaký debilný román)...a to všetko na úkor zdravého životného štýlu... A tí rodičia budú investovať do dieťaťa čo najviac (na úkor ich samých), a to dieťa bude v dospelosti robiť to isté čo jeho rodičia...
Slovensko a Česko majú chybu (okrem iného) v tom, že tje tu ťažké nájsť prácu na polovičný úväzok, a je takmer nemožné nájsť takú prácu na polovičný úväzok, kde by človek zarobil napr. 700€ (v KE), či 1000€ (v BA), bez toho, aby sa jednalo o sk*rvené "IT"... A čas navyše si NEKÚPIŠ, deň má vždy len 24 hodín...
No história sa bude opakovať (história pokolení), dvaja sa zaľúbia, stratia rozum, splodia deti (aj keď na to nemajú dostatok peňazí, ALEBO ČASU), a ... vzniknú noví rodičia, ktorí budú ako 99% ostatných - nešportujúcich, alebo športujúcich minimálne, vôbec neriešiach stravu/alebo minimálne, a 99% z nich budú v stareckom veku zničení, senilní, škaredý, smradľaví - PRETOŽE NEMALI ČAS...tomu predísť..... Lebo im to nedovolil civilizovaný svet... POKIAĽ NEBOLI OCHOTNÍ SI NAPLÁNOVAŤ KAŽDÝ DEŇ NA MINÚTY, A DRŽAŤ SA TOHO STOJ ČO STOJ... čo je asi jediná možnosť, ako popri rodine (keď sme rodičmi) sa o seba dostatočne starať po všetkých stránkach zdravia... A to zvládne jeden z 10 000 ...... Totiž vtedy ostáva na spontánnosť minimum času... Možno tak len v krátkom časovom úseku medzi dvoma činnosťami, ktoré za sebou nasledujú...
Vtedy úplne "dokonale" platí : SPONTÁNNOSŤ/KVÁZI SLOBODA, ALEBO ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL. VYBER SI...
ty si to nepochopil. Hovorim, ze nemozes len tak pridat nieco, co stoji 30 eur mesacne, pretoze uz pravdepodobne, mas pridane ine veci za 30 eur. (myslene NIEKOLKO VECI, KDE KAZDA STOJI 20-30 EUR MESACNE, NIE DOKOPY) Nemozes pridat len tak nejaku za 30 eur, a nezohladnovat, ze je to drahe. O tom som pisal. Ze pre vacsinu ludu to nieje. Nezabudaj dalsiu vec. Mnoho ludi ma este deti. Ja viem, ze tych nechces. Lebo ty zijes len pre seba. Ale, vacsina ludi, inak by sme uz vymreli (nie nefungovalo by to, ani keby bolo 20% takych ako ty, uz by sa spolocnost zrutila, a nemohol by si zit ani tak ako zijes, pre seba). A mnoho ludi ostava samymi s detmi, akoze jedna zena, ostane sama s deckom (v lepsom pripade, v horsom - 2 alebo 3 deti). Ty si vobec uvedomujes, aka je slovenska realita? Zjavne nie. Nemam rad takychto zaslepenych sebcov, a panov podnikovatelov, co nic nevidia, aka je situacia. Nie, 30 eur za JEDEN DOPLNOK, nech by to bola i super zdrava skorica, je VELA, A JE TO PREDRAZENY A NEDOSTUPNY DOPLNOK PRE VACSINU LUDI. PRECO? PRetoze, za 30 eur, toho doriesis, aj 10 inych doplnokv. Nemozes tam zaradit jednu skoricu. PRETO MA ZMYSEL ZISTOVAT, AKO JE TO S OBYCAJNOU CINSKOU SKORICOU, KTORU BUDE VACSINA LUDI POUZIVAT. O tom je moj prispevok. A ja to poznanie rad ziskam, pretoze, na 90% ked budem radit ludom o zdravi s cielom pomoct im, tak urcite im doporucim kolko sa da maximalne brat obycajnej skorice, pretoze vacsina ludi si zial nemoze dovolit zaplatit za doplnky viac ako 50 eur mesacne. A to som uz prehnal. V skutocnosti, vacsinu ludi bude problem presvedcit na 20-30 eur mesacne za suplementovanie a rozne zdrave veci. Nemozes tam bachnut jednu sprostu skoricu a minut im cely rozpocet. Ja viem, ze ty si teraz zijes ako prasa, ale dockaj casu... ako hus klasu. Uvidis, ze to tak dlho nebude. Tento narod, aj kapitalisticku spolocnost, cakaju VELMI zle casy, dalsie desarrocia. Spomenu si na hladajucich v Stalingrade, a veru, tato priucka sa im uz zide, ked vidim, ako plytvaju.
Koho chceš presviedčať ???
2. Kto chce kde bachnúť jednu škoricu a minuť im celý rozpočet ? Kto dáva takú dôležitosť škorici ako ty z nás dvoch,a lebo z nás všetkých tu na fóre ??? A sám vidíš - píšeš vyslovene o chudobných, kde 30€ za škoricu spôsobí, že sa im minie celý rozpočet. TAK ASPOŇ PÍŠEŠ. Tak, príroda je príroda, majú smolu, prežije schopnejší...
3. Žijem si ako prasa ? A mám dočkať času ako hus klasu ? ... Veď ja som viac-menej chudobný
Zarábam toľko, ako si písal ten príklad... Akurát - nemusím živiť dieťa/deti, platiť leasing, cigarety, atď...
Zober si chemtrails nad našou hlavou, znečistené ovzdušie ako také, málo výživné potraviny (aspoň relatívne), stres, elektromagnetické žiarenie, určité "otroctvo" v spoločnosti (týkajúce sa 99% ľudí viac-menej)... A potom si zober, že niekomu stačí byť "priemer", niekto sa chce o zdravie starať viac než priemerne, niekto (takmer) najviac ako sa len dá... To táto spoločnosť nepriamo vnucuje ľuďom ktorý majú deti, nedostatok času na seba. Alebo ak si myslíš, že človeku stačí 30 minút denne času čisto na seba, aby si vylepšoval či zachovával perfektné zdravie, si totálne na omyle... 30 minút nestačí denne ani na cvičenie... Ľudia čo majú deti, sú radi, keď vôbec stíhajú variť základné obyčajné jedlá (bez fermentácie, bez vývarov, atď) a denne 30 minút pocvičiť. Ale tak možno vo Švajčiarsku či Rakúsku, Nemecku, tam môžu mať polovičný úväzok obaja rodičia dvoch detí, a pritom ich uživia, uživia seba, a ešte aj niečo odložia... A vďaka tomu polovičnému úväzku budú mať dostatok času na všetko, na čo by pri plnom úväzku čas nemali... Viac sa venovať svojmu zdraviu, viac sa venovať svojmu partnerovi, koníčkom... Keď sa človek s dieťaťom/deťmi chce pravidelne venovať aj nejakému svojmu koníčku, tak potom mu už neostane čas venovať sa zdraviu...
![]()
Ako si ty predstavuješ svoj život ??? ....
PS : Nemysli si, že nedostatok času by bol jediný dôvod, prečo nechcem dieťa. Tých dôvodov mám oveľa viac. Keby som však žil v komúne, proste tak ako prírodné národy (lenže tak žiť nedokážem - nevyrastal som tak odmalička), nemal by som najmenší problém mať dieťa, dve...
Mimochodom, Xion, cvičíš pravidelne ? Lebo keď nie, tak zbytočne tu riešiš škoricu a doplnky... Načo ti bude dlho žiť, keď nebudeš mať žiadnu svalovinu ? Budeš pokrivený, zhrbený, vyschnutý...
Ja sam mam dieta a nikdy som nebol v lepsej forme - fyzickej ani psychickej. Mam aj svaly, aj rodinu, stiham aj cvicit, aj chodit do prace, aj pomoct zene so starostlivostou o domacnost a dieta. A tiez nie som ziaden bohac, len vidim, co je DOLEZITE. Ty sa ohanas prirodnymi narodmi a komunami a pritom vobec nechapes, ze u nich je absolutne NUTNE a DOLEZITE mat potomkov.
Ja sam mam dieta a nikdy som nebol v lepsej forme - fyzickej ani psychickej. Mam aj svaly, aj rodinu, stiham aj cvicit, aj chodit do prace, aj pomoct zene so starostlivostou o domacnost a dieta. A tiez nie som ziaden bohac, len vidim, co je DOLEZITE. Ty sa ohanas prirodnymi narodmi a komunami a pritom vobec nechapes, ze u nich je absolutne NUTNE a DOLEZITE mat potomkov.
Píšeš : "Ja sam mam dieta a nikdy som nebol v lepsej forme - fyzickej ani psychickej." - takže si si vybral TIEŽ to, čo sa TEBE páči.... Tak o čom točíš ? ![]()
Alebo nevieš zniesť, že každému sa páči niečo iné ?
Áno, pre prírodné národy je nutné mať potomkov, ale ako píšem, oni s tým nemajú najmenší problém, lebo tam život funguje ÚPLNE INAK, úplne inak... tam sa fakt nejdú "roztrhnúť", aby poplatili čo majú, aby sa postarali ako majú, atď... Asi nevidíš ten rozdiel ![]()
Samozrejme nikomu neradím, aby si dieťa nesplodil. RAdím každému, nech sa rozhodne podľa vlastného uváženia. To, že teba napĺňa byť otcom, neznamená, že to naplní každého človeka. Vieš koľkí svetoznámi muži neboli otcami ? ... Či "duchovní guruovia", či vynálezci, či umelci.... Sebci, čo ? ... Možno aj svine to boli, že ? Lebo proste SI DOVOLILI NEMAŤ DETI... ![]()
Melieš dve na tri, napíš na čo si chcel dostať argument... čo som ignoroval ??? ... NIČ. To ty ignoruješ, že niekto proste nechce deti, a nemusí byť preto ani o chlp horší človek ako si ty. Ty malomeštiak obyčajný. ![]()
Ale ty to nevnimas, musel by si pripustit, ze su aj ine zivotne cesty, ako je ta tvoja. Miesto toho radsej utocis na ludi, co s tebou slusne komunikuju a sikanujes tu kazdeho svojimi vylevmi.
Nasiel som asi 5 rokov stare sladke drievko, zabudol som na neho, a je ho plna pixla. Ja som ho jedol len tak, ze som to rozzuval, asi 1/2 cajovej lyzicky za den, a ono sa to tak dobre zuvalo, ako zuvacka, bolo to dobre na zuby. Ked som ho ochutnal, je ale hodne sladke, a viac aromatickejsie, ako bolo. Mal som ho zapamatane, ze ta chut nebola az tak vyrazna. Mohlo sa pokazit? Je v takej sklenenej doze, celych 5 rokov tam bolo uskladnene. Mohlo sa nejako znehodnotit, a je ta davka v poriadku?
Nasiel som navody na nete, ze sa ma najprv oprazit, teda tepelne upravit a rozomliet na prasok. A tento prasok zmiesat s medom, a takto uzivat. Chcem sa opytat, ci je tam ta tepelna uprava nutna, a ci neviete, ci sa moze pouzit len tak (chuti trochu inak ako po oprazeni). Ide o to, ze uz som sa stretol pri niektorych druhoch korenin, respektive proste prirodnych medicin, ze ta tepelna uprava tam kvoli niecomu bola dolezita. Je v pohode, ked sa cierna rasca rozkuse len tak, ako je? Bez medu, bez tepelnej upravy? Bude zdravotny prinos rovnaky?
Nasiel som asi 5 rokov stare sladke drievko, zabudol som na neho, a je ho plna pixla. Ja som ho jedol len tak, ze som to rozzuval, asi 1/2 cajovej lyzicky za den, a ono sa to tak dobre zuvalo, ako zuvacka, bolo to dobre na zuby. Ked som ho ochutnal, je ale hodne sladke, a viac aromatickejsie, ako bolo. Mal som ho zapamatane, ze ta chut nebola az tak vyrazna. Mohlo sa pokazit? Je v takej sklenenej doze, celych 5 rokov tam bolo uskladnene. Mohlo sa nejako znehodnotit, a je ta davka v poriadku?
Nasiel som navody na nete, ze sa ma najprv oprazit, teda tepelne upravit a rozomliet na prasok. A tento prasok zmiesat s medom, a takto uzivat. Chcem sa opytat, ci je tam ta tepelna uprava nutna, a ci neviete, ci sa moze pouzit len tak (chuti trochu inak ako po oprazeni). Ide o to, ze uz som sa stretol pri niektorych druhoch korenin, respektive proste prirodnych medicin, ze ta tepelna uprava tam kvoli niecomu bola dolezita. Je v pohode, ked sa cierna rasca rozkuse len tak, ako je? Bez medu, bez tepelnej upravy? Bude zdravotny prinos rovnaky?
Chtěl bych se zeptat jestli je lepší kurkumín do jídel přidávat až na talíři nebo je lepší ho dávat už na začátku vaření aby se povařil. Děkuji.
Chtěl bych se zeptat jestli je lepší kurkumín do jídel přidávat až na talíři nebo je lepší ho dávat už na začátku vaření aby se povařil. Děkuji.
Myslim si, ze extrakty funguju lepsie, ked su primiesane, do povodnej prirodnej latky, z ktorej boli ziskavane. (rovnako sylimarin extract pouzit do ostropestrecovej kasicky) V kurkume je totiz vela dalsich prospesnych latok, okrem kurkuminu. Lepsie to moze fungovat, ked sa ten kurkumin nachadza pomiesany v kurkume, spolu s tymi dalsimi latkami, ktore casto tvoria synergie.
Myslim si, ze extrakty funguju lepsie, ked su primiesane, do povodnej prirodnej latky, z ktorej boli ziskavane. (rovnako sylimarin extract pouzit do ostropestrecovej kasicky) V kurkume je totiz vela dalsich prospesnych latok, okrem kurkuminu. Lepsie to moze fungovat, ked sa ten kurkumin nachadza pomiesany v kurkume, spolu s tymi dalsimi latkami, ktore casto tvoria synergie.
Nechce sa mi to stale opakovat. Cize to cierne korenie v ich recepte je takmer zbytocne.
Preto je lepsie bud pridat cisty piperine vo forme emulzie, ktory sa da kupit ako doplnok, respektive zhltnut piperinovu tabletku, po kazdom suste golden paste, co je ale dost otravne.
Pisal som im to, ale nereagovali. Zjavne sa citia byt najmudrejsi, pretoze proste fanaticka ajurveda vie vsetko najlepsie. Ani sa neunuvali reagovat. Ale veda to jasne ukazala, ako tazko je piperine extrahovatelny z korenia, teda ze ho treba vyvarit do VELKEHO mnozstva vody... cize zmysel ma len u polievok, tam to funguje super, a u redsich omacok, ktore obsahuju vela vody.
Oni tam to korenie davaju nakonci, a zbytocne vela... myslia si, ze to pomoze, ked ho tam nasypu kvanta, take ze niektori ludia to uz ani nedokazu prehltnut. Ale uplne zbytocne tryznenie.
Postup je teda taky, najprv vyvarit cierne korenie vo vode, tak 5-10 minut, potom pridat kurkumu a zahustit to a nakoniec olej. Ale ako vravim, v tom mnozstve vody sa aj tak neuvolni vela piperinu. Rozpustnost piperinu je 40 mg na 1 liter vody, cize ked chce clovek tu ucinnu davku 5mcg v jednej davke, tak na to potrebuje 125ml vody. Ked si to rozratas, nebudes mat vlastne ani 1mg piperinu v 1 davke golden paste. Stale malo. Lepsie je pridat ten extrakt a rozratat to, aby bolo 5mg na 1 polievkovu lyzicu golden paste.
https://www.iherb.com/pr/source-natural ... ablets/992
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?
https://academic.oup.com/fqs/article/1/2/107/3860141
Additive action of honey and starch against Candida albicans and Aspergillus niger.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18095766
V jednom článku som čítala 10 tipov, ako zistiť, či je med pravý, nepančovaný. Prekvapilo ma, že med by nemal lepiť. Kupujem od viacerých včelárov, ale nelepivý med som ešte nemala.
Is Black Pepper Healthy? Here's What the Science Says
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ABQfwEKRe2sJ:https://time.com/5503520/black-pepper-health-benefits/+&cd=13&hl=cs&ct=clnk&gl=cz