Kuchynska sul

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/kuchynska-sul/
gorol — stř dub 03, 2013 5:37 pm

da se necim nahradit kuchynska sul pri vareni ?

nemyslim ji vynechat ale proste nektere jidla bez soli stoji za prd, ale pokud by ji slo necim co by melo podobnou chut nahradit tak proc ne ?

Elkimek — stř dub 03, 2013 6:39 pm

Himalájskou solí například...

Vševěd — stř dub 03, 2013 8:25 pm

a co se změní nahrazením kuchyňské soli solí himalájskou?

Elkimek — stř dub 03, 2013 8:32 pm

no ta himalájská má od NaCl lepší složní minerálů, takže bude imho prospěšnější? Navíc má lepší chuť

Vševěd — stř dub 03, 2013 9:46 pm

podle mně mu jde o to, aby "netáhnul vodu"
dá se to řešit draselnou solí
pokud by chtěl nahradit něčím kuchyňskou sůl, tak by himalájská sůl nebyla náhrada, ale spíš alternativa...
nezdravá /svým způsobem nezdravá/ bude tak jako tak.

Elkimek — čtv dub 04, 2013 12:12 pm
Vševěd píše:
pokud by chtěl nahradit něčím kuchyňskou sůl, tak by himalájská sůl nebyla náhrada, ale spíš alternativa...

Jarda píše:
Je na rozdíl od běžné soli velice prospěšná a obsahuje řadu nezbytných látek.
Zde je prehled zastoupeni jednotlivých látek v himalajske soli:

http://www.biodistributors.com.au/ProdInfFiles/hcs.php
Certificate of the Analysis of Himalayan Crystal Mineral Rock Salt
From the book,Water& Salt, The Essence of Life by Dr. Barbara Hendel MD and Peter Ferreira:

Element Order Num. Results Analysis Type
Hydrogen H 1 0.30g/kg DIN
Lithium Li 3 0.40g/kg AAS
Beryllium Be 4 <0.01ppm AAS
Boron B 5 <0.001ppm FSK
Carbon C 6 <0.001ppm FSK
Nitrogen N 7 0.024ppm ICG
Oxygen O 8 1.20g/kg DIN
Flouride F- 9 <0.1g/kg Potentiometer
Sodium Na+ 11 382.61g/kg FSM
Magnesium Mg 12 0.16g/kg AAS
Aluminum Al 13 0.661ppm AAS
Silicon Si 14 <0.1g/kg AAS
Phosphorus P 15 <0.10ppm ICG
Sulfur S 16 12.4g/kg TXRF
Chloride Cl- 17 590.93g/kg gravimetrie
Potassium K+ 19 3.5g/kg FSM
Calcium Ca 20 4.05g/kg Titration
Scandium Sc 21 <0.0001ppm FSK
Titanium Ti 22 <0.001ppm FSK
Vanadium V 23 0.06ppm AAS
Chromium Cr 24 0.05ppm AAS
Manganese Mn 25 0.27ppm AAS
Iron Fe 26 38.9ppm AAS
Cobalt Co 27 0.60ppm AAS
Nickel Ni 28 0.13ppm AAS
Copper Cu 29 0.56ppm AAS
Zinc Zn 30 2.38ppm AAS
Gallium Ga 31 <0.001ppm FSK
Germanium Ge 32 <0.001ppm FSK
Arsenic As 33 <0.01ppm AAS
Selenium Se 34 0.05ppm AAS
Bromine Br 35 2.1ppm TXRF
Rubidium Rb 37 0.04ppm AAS
Strontium Sr 38 0.014g/kg AAS
Ytterbium Y 39 <0.001ppm FSK
Zirconium Zr 40 <0.001ppm FSK
Niobium Nb 41 <0.001ppm FSK
Molybdenum Mo 42 0.01ppm AAS
Technetium Tc 43 unstable artificial isotope - not included
Ruthenium Ru 44 <0.001ppm FSK
Rhodium Rh 45 <0.001ppm FSK
Palladium Pd 46 <0.001ppm FSK
Silver Ag 47 0.031ppm AAS
Cadmium Cd 48 <0.01ppm AAS
Indium In 49 <0.001ppm FSK
Tin Sn 50 <0.01ppm AAS
Antimony Sb 51 <0.01ppm AAS
Tellurium Te 52 <0.001ppm FSK
Iodine I 53 <0.1g/kg potentiometrie
Cesium Cs 55 <0.001ppm FSK
Barium Ba 56 1.96ppm AAS/TXR
Lanthan La 57 <0.001ppm FSK
Cerium Ce 58 <0.001ppm FSK
Praseodynium Pr 59 <0.001ppm FSK
Neodymium Nd 60 <0.001ppm FSK
Promethium Pm 61 unstable artificial isotope - not included
Samarium Sm 62 <0.001ppm FSK
Europium Eu 63 <3.0ppm TXRF
Gadolinium Gd 64 <0.001ppm FSK
Terbium Tb 65 <0.001ppm FSK
Dysprosium Dy 66 <4.0ppm TXRF
Holmium Ho 67 <0.001ppm FSK
Erbium Er 68 <0.001ppm FSK
Thulium Tm 69 <0.001ppm FSK
Ytterbium Yb 70 <0.001ppm FSK
Lutetium Lu 71 <0.001ppm FSK
Hafnium Hf 72 <0.001ppm FSK
Tantalum Ta 73 1.1ppm TXRF
Wolfram W 74 <0.001ppm FSK
Rhenium Re 75 <2.5ppm TXRF
Osmium Os 76 <0.001ppm FSK
Iridium Ir 77 <2.0ppm TXRF
Platinum Pt 78 0.47ppm TXRF
Gold Au 79 <1.0ppm TXRF
Mercury Hg 80 <0.03ppm AAS
Thallium Ti 81 0.06ppm AAS
Lead Pb 82 0.10ppm AAS
Bismuth Bi 83 <0.10ppm AAS
Polonium Po 84 <0.001ppm FSK
Astat At 85 <0.001ppm FSK
Francium Fr 87 <1.0ppm TXRF
Radium Ra 88 <0.001ppm FSK
Actinium Ac 89 <0.001ppm FSK
Thorium Th 90 <0.001ppm FSK
Protactinium Pa 91 <0.001ppm FSK
Uranium U 92 <0.001ppm FSK
Neptunium Np 93 <0.001ppm FSK
Plutonium Pu 94 <0.001ppm FSK

NOWOCAYN_2 — čtv dub 04, 2013 1:11 pm
Vševěd píše:

Až na to, že soľ v skutočnosti nie je nezdravá - minimálne pre konzumenta nasýtených tukov, živočíšnych bielkovín a nízkeho množstva sacharidov.

Vševěd — čtv dub 04, 2013 7:19 pm

včera jsem napsal tohle

Citace:
ad dvě - při nízkosacharidových dietách se v těle produkuje aldosteron, který sůl vylučuje, to je celé kouzlo. kdyby to tak nebylo, platilo by stejné pravidlo jako pro vysokosacharidovou
dietu - a sice, že sůl zadržuje vodu v těle a čím víc jí je, tím víc je zadržené vody. což určitě neprospívá tělu.

a ty dneska vyrukuješ s tímhle :roll:

NOWOCAYN_2 — sob dub 06, 2013 8:49 pm

Kwasniewski z nevedomosti neodporúčal soliť (pri nízkosacharidovej vysokotukovej strave).................... Ešte dobre, že som ho nepovažoval za môjho "mentora", hoci som ho často krát citoval........

Kachně — ned dub 07, 2013 1:55 am
gorol píše:
da se necim nahradit kuchynska sul pri vareni ?

- Vařit se solí není umění, vařit bez soli, to je umění
- Bez soli to nejde
:)

Kachně — ned dub 07, 2013 11:59 am
Vševěd píše:
včera jsem napsal tohle

Citace:
ad dvě - při nízkosacharidových dietách se v těle produkuje aldosteron, který sůl vylučuje, to je celé kouzlo. kdyby to tak nebylo, platilo by stejné pravidlo jako pro vysokosacharidovou
dietu - a sice, že sůl zadržuje vodu v těle a čím víc jí je, tím víc je zadržené vody. což určitě neprospívá tělu.

a ty dneska vyrukuješ s tímhle :roll:

Koukám že tady se nedá ničemu věřit, je to přesně naopak.
Podnětem pro zvýšené vylučování aldosteronu je aktivace RAAS a zvýšená koncentrace draslíku v krvi. Působením aldosteronu v ledvinách se v těle zadržuje sodík, v důsledku toho i voda, naopak stoupá vylučování draslíku močí.

NOWOCAYN_2 — ned dub 07, 2013 12:10 pm
Kachně píše:
Koukám že tady se nedá ničemu věřit, je to přesně naopak.
Podnětem pro zvýšené vylučování aldosteronu je aktivace RAAS a zvýšená koncentrace draslíku v krvi. Působením aldosteronu v ledvinách se v těle zadržuje sodík, v důsledku toho i voda, naopak stoupá vylučování draslíku močí.

Takže mal pravdu Kwasniewski, a na paleo-diet.com píšu voloviny ??? ... ...či ? Aha, zase dva názory, a úplne protichodné... Zas, ako vždy, sa človek musí spoliehať na skúsenosti... Nechám teda svoju dávku soli na približne 2 štipkách soli na jedno jedlo... Nikdy som sa "nenalieval" vodou, takže pohoda...

Kachně — ned dub 07, 2013 12:45 pm

Stačí si vygooglit "aldosteron sůl"
Ale jestli zvyšuje produkci nedostatek sacharidů jsem se nedočetl, jen jednoznačně vyšší produkce aldosteronu zadržuje sůl a vylučuje draslík.

A každopádně sodík a draslík má být v určitém poměru, takže kdo se hodně cpe draslíkem, může se cpát i solí. Ale draslíkem se cpou snad jen vegetariáni.

ravima — ned dub 07, 2013 11:31 pm
Kachně píše:
...jen jednoznačně vyšší produkce aldosteronu zadržuje sůl a vylučuje draslík.

To je pravda, takže tady máme další vševědí blud, ale to už mě ani nepřekvapuje.

Kachně píše:
A každopádně sodík a draslík má být v určitém poměru, takže kdo se hodně cpe draslíkem, může se cpát i solí. Ale draslíkem se cpou snad jen vegetariáni.

Ve vegetariánské stravě toho není nijak výrazně víc, snad jen s výjimkou fruitariánů (811). Ale hlavně draslíku má být v potravě aspoň 2x víc než sodíku, jde o ten poměr, a toho se nedá ani omylem dosáhnout pokud člověk jí věci solené běžnou solí bez ohledu na vegetariánství atp. Pak už jenom zbývá to vyvážit pomocí KCl.

Vševěd — pon dub 08, 2013 8:23 am

Při nízkosacharidových dietách dochází k diuretickému efektu a jestli za to nemůže aldosteron, je možné, že jsem se spletl.
Každopádně sůl je v deficitu.
Ravimo, posluž si...

ravima — pon dub 08, 2013 11:14 pm

K diuretickému efektu (s vylučováním všech elektrolytů) často dochází při různých dietách (nemusí to být zrovna nízkosacharidová), a trvá to jen prvních pár dní. Na začátku diety se tělo zbaví sodíku (např. kvůli nízké hladině inzulinu) a až v reakci na to se začne vytvářet víc aldosteronu, aby si tělo udrželo zbývající sodík. Když se pak nacpeš solí, tak samozřejmě tělo v reakci na to zase přestane vytvářet aldosteron, a sodík se začne zase ledvinama vylučovat. Takže z krátkodobého hlediska si zdravé ledviny nějak poradí s celkem jakýmkoliv stavem, ale mnohem přirozenější je pro ledviny vylučovat draslík a reabsorbovat sodík, tedy s aldosteronem.

gorol — úte dub 09, 2013 7:08 am

no tak hlavne ze sem se dozvedel cim muzu nahradit kuchynskou sul no :D

pv33 — úte dub 09, 2013 7:44 am
gorol píše:

Muzes ji nahradit himalajkou nebo nejakou NERAFINOVANOU (to tam musi byt napsany) morskou soli, pak by mela byt seda a vlhnout. Muzes hodit do google napriklad

Mořská sůl středomořská nerafinovaná

nebo

sul Danival

Normalni morska sul kde chybi kouzelne slovicko nerafinovana je jen NaCl s pridavkem nejake slouceniny hliniku, dobry nejen na Alzheimera, a asi jeste neceho, aby byla krasne bila a krasne se sypala, a jodu a nekdy i jedovatyho fluoru. Ten hlinik tam nepisou, myslim, fluor a jod ano.

Vševěd — úte dub 09, 2013 8:28 am
ravima píše:
K diuretickému efektu (s vylučováním všech elektrolytů) často dochází při různých dietách (nemusí to být zrovna nízkosacharidová), a trvá to jen prvních pár dní. Na začátku diety se tělo zbaví sodíku (např. kvůli nízké hladině inzulinu) a až v reakci na to se začne vytvářet víc aldosteronu, aby si tělo udrželo zbývající sodík. Když se pak nacpeš solí, tak samozřejmě tělo v reakci na to zase přestane vytvářet aldosteron, a sodík se začne zase ledvinama vylučovat. Takže z krátkodobého hlediska si zdravé ledviny nějak poradí s celkem jakýmkoliv stavem, ale mnohem přirozenější je pro ledviny vylučovat draslík a reabsorbovat sodík, tedy s aldosteronem.

No, vono je to trošku jinak. Glykogen zadržuje vodu v těle a když člověk drží nízkosacharidovou dietu a spotřebovává glykogen, z těla odchází i voda. Pokud člověk drží bílkoviny vysoko, tvoří se glykogen
z nich /glukogeneze/ a nějaká voda se v těle drží i tak. Ale pokud člověk drží ketogenní dietu, kdy jsou i bílkoviny nízko, nebo dokonce hladovku, kdy už v těle není vůbec nic:-) potom tu vodu nemá co držet a s ní odchází elektrolyty, i zmiňovaný sodík.
Aldosteron se produkuje, jak jsem se dočetl, především při vysoké hladině inzulínu, což koliduje s mojí zkušeností, že když nacukruju a solím do toho tak oteču jak meloun.

Citace:
Aldosterone is a critical hormone in regulating electrolyte balance, total blood volume and blood pressure. The action of aldosterone is to cause sodium retention and potassium excretion, with the net effect being an increased blood volume. Hyperinsulinism causes increased blood volume as aldosterone production is increased in lock-step with insulin production.

Takže nejblíž pravdě byl asi Ruda, kterému se ještě omluvím na druhém fóru.

Kachně — úte dub 09, 2013 12:10 pm
Vševěd píše:
Aldosteron se produkuje, jak jsem se dočetl, především při vysoké hladině inzulínu, což koliduje s mojí zkušeností, že když nacukruju a solím do toho tak oteču jak meloun.

Ta zkušenost to spíš potvrzuje. A pokud tedy držím ketogenní dietu, nejím cukr, aldosteron naopak klesne na minimum a já můžu jíst víc soli a míň draslíku.
A hořčík taky nějak souvisí s cukrem, při větší konzumaci cukru se doporučuje zvýšit hořčík. Takže v ketóze ho asi není taky tolik potřeba - doporučená dávka by se dala dosáhnout jen magnézií.

Vševěd — úte dub 09, 2013 12:27 pm

sorry, upsal jsem se, samozřejmě, potvrzuje. Ano, v nízkosacharidové dietě odchází sodík a můžeš solit jak chceš. Byl jsem na testech někdy před pár
lety při takové dietě a řekli mi, že mám víc solit! a já solil po hrstech... při nízkosacharidové dietě můžeš solit jak chceš, zavodněný nebudeš.

NOWOCAYN_2 — úte dub 09, 2013 12:32 pm
Kachně píše:
Ta zkušenost to spíš potvrzuje. A pokud tedy držím ketogenní dietu, nejím cukr, aldosteron naopak klesne na minimum a já můžu jíst víc soli a míň draslíku.
A hořčík taky nějak souvisí s cukrem, při větší konzumaci cukru se doporučuje zvýšit hořčík. Takže v ketóze ho asi není taky tolik potřeba - doporučená dávka by se dala dosáhnout jen magnézií.

Na túto tému sa vyjadril aj Kwasniewski, citujem :
"....Ke spalování cukru (glukózy) je treba horcík.
Organizmus nemocného spaluje vetší množství
cukru a k tomu potrebuje vetší množství horcíku.
Hladina horcíku u techto nemocných (Buergerova choroba, pozn. NOWOCAYN_2) je 3× vyšší
než u zdravých lidí. U všech „pastvištních“ nemocí
je patrná hypermagneziemie, tzn. zvýšená hladina
horcíku ve tkáních i krevním séru.
Organizmus prijímá z potravy tolik minerálu a
takové, které potrebuje, jestli je spotreba horcíku
vysoká, znamená to, že organizmus spaluje hodne
sacharidu v hexosovém cyklu, typickém pro býložravce
a otroky, pri kterém syntéza (výroba) cholesterolu
je 300× menší než pri premene glukózy
v pentózovém cyklu...."

ravima — stř dub 10, 2013 1:13 am
Vševěd píše:
No, vono je to trošku jinak.

No, není to jinak...
Glykogen jde pryč, málo inzulinu -> málo aldosteronu -> sodík jde pryč. Akorát že aldosteron není závislý jen na inzulinu (to je jen jeden případ, jak píšeš ty - když pomáhá vstřebávat do těla cukry+sůl+vodu). V našem případě (nízkosacharidovka) se aldosteron produkuje jako reakce na nízkou hladinu sodíku v těle, jak jsem psal.

Vševěd píše:
...při nízkosacharidové dietě můžeš solit jak chceš, zavodněný nebudeš.

To je sice pravda, ale jak už jsem taky psal, z dlouhodobého hlediska tím akorát dáváš zbytečně zabrat ledvinám.

Vševěd — stř dub 10, 2013 6:05 am
ravima píše:
No, není to jinak...
Glykogen jde pryč, málo inzulinu -> málo aldosteronu -> sodík jde pryč. Akorát že aldosteron není závislý jen na inzulinu (to je jen jeden případ, jak píšeš ty - když pomáhá vstřebávat do těla cukry+sůl+vodu). V našem případě (nízkosacharidovka) se aldosteron produkuje jako reakce na nízkou hladinu sodíku v těle, jak jsem psal.

To je sice pravda, ale jak už jsem taky psal, z dlouhodobého hlediska tím akorát dáváš zbytečně zabrat ledvinám.

v předchozím příspěvku jsi psal, že u každé diety jde voda pryč, teď je to zase závislé na glykogenu? A proč by se aldosteron produkoval jako reakce na nízkou hladinu sodíku v těle, když solím
ještě víc, než obvykle?
Ravimo, ty jsi velký teoretik, já ty diety mám na sobě vyzkoušené osobně a vím, co to s organismem dělá a jak reaguje...

ravima — stř dub 10, 2013 5:04 pm
Vševěd píše:
v předchozím příspěvku jsi psal, že u každé diety jde voda pryč, teď je to zase závislé na glykogenu? A proč by se aldosteron produkoval jako reakce na nízkou hladinu sodíku v těle, když solím ještě víc, než obvykle?
Ravimo, ty jsi velký teoretik, já ty diety mám na sobě vyzkoušené osobně a vím, co to s organismem dělá a jak reaguje...

Nepsal jsem, že je to u každé diety, nepsal jsem ani že když solíš hodně, zvýší se aldosteron, ale právě naopak. V teorii, o které mluvíš, máš neustále zmatek. Vím že to máš vyzkoušené, to já samozřejmě taky.

Kachně — stř dub 10, 2013 6:03 pm
ravima píše:
Nepsal jsem, že je to u každé diety, nepsal jsem ani že když solíš hodně, zvýší se aldosteron, ale právě naopak. V teorii, o které mluvíš, máš neustále zmatek. Vím že to máš vyzkoušené, to já samozřejmě taky.

Tak aspoň víme že si sodík tělo samo reguluje a nevadí trochu větší příjem. Oni se nám vědci snaží nakukat že tělo je hloupá nádoba, ale ono to tak není.

ravima — stř dub 10, 2013 10:32 pm
Kachně píše:
Tak aspoň víme že si sodík tělo samo reguluje a nevadí trochu větší příjem. Oni se nám vědci snaží nakukat že tělo je hloupá nádoba, ale ono to tak není.

Tělo si umí regulovat všechno důležité, ale většinou je to za cenu něčeho méně důležitého a to může z dlouhodobého hlediska vadit.
Nevím odkud bereš ten dojem z vědců, já jsem se s něčím takovým nesetkal. Nikdo kdo ví aspoň trochu něco o těle, si nemůže myslet, že je to něco jako "hloupá nádoba"...

Vševěd — čtv dub 11, 2013 6:20 am
ravima píše:

Odvodnění souvisí s nízkosacharidovýma dietama /včetně půstu/. Např. u propagovaných nízkotučných diet k žádnému diuretickému efektu nedochází. Když tak mně pouč, u kterých diet ještě
dochází k odvodnění a nemá to vztah ke glykogenu.
Ad vyzkoušené - není mi moc jasné, jak vegetarián, či vegan či vitarián nebo co vlastně jsi, který sní jednou za den hrst pohanky a trochu mandlí /tvoje vlastní slova/ může vyzkoušet ketogenní
dietu. Tvoje slova o půstu, při kterém se hubnou jenom tuky a svalová hmota zůstává zachována snad ani nemusím zmiňovat.

Kachně — čtv dub 11, 2013 2:04 pm
Vševěd píše:
Odvodnění souvisí s nízkosacharidovýma dietama /včetně půstu/. Např. u propagovaných nízkotučných diet k žádnému diuretickému efektu nedochází. Když tak mně pouč, u kterých diet ještě
dochází k odvodnění a nemá to vztah ke glykogenu.
Ad vyzkoušené - není mi moc jasné, jak vegetarián, či vegan či vitarián nebo co vlastně jsi, který sní jednou za den hrst pohanky a trochu mandlí /tvoje vlastní slova/ může vyzkoušet ketogenní
dietu. Tvoje slova o půstu, při kterém se hubnou jenom tuky a svalová hmota zůstává zachována snad ani nemusím zmiňovat.

K odvodnění dochází při všech dietách. Možná ne u vysokosacharidových diet, ale takovou hloupou dietu by nikdo nedržel. Pokud je dieta do nějakých 200g cukru denně, tak určitě. Možná se tělo odvodňuje už kvůli nízkému příjmu kalorií nebo menšímu příjmu soli.
Říká se že při dietách se ztrácejí svaly, ale to myslím že je mýtus, prostě tělo ztrácí vodu a množství svalů se počítá podle množství vody.

Možná by nedošlo k odvodnění pokud by člověk držel dietu která by mu pokryla 100% běžného denního výdeje (takže by vlastně žádnou nedržel) a hubnul tím že by hodně sportoval.

Kachně — čtv dub 11, 2013 2:09 pm
ravima píše:
Tělo si umí regulovat všechno důležité, ale většinou je to za cenu něčeho méně důležitého a to může z dlouhodobého hlediska vadit.
Nevím odkud bereš ten dojem z vědců, já jsem se s něčím takovým nesetkal. Nikdo kdo ví aspoň trochu něco o těle, si nemůže myslet, že je to něco jako "hloupá nádoba"...

No tak spíš výživoví poradci a různý články v časopisech. Jak se radí to a ono a přitom tělo si samo řekne co chce.
A vlastně i vědci, jak vždycky na něco přijdou a pak se ukáže opak. Třeba sranda s cholesterolem.
Nejdřív se přišlo že cholesterol je špatnej a nemají se jíst potraviny které ho obsahujou.
Pak se přišlo na to že je dobrý a špatný cholesterol.
Pak se přišlo že si tělo samo produkuje kolik cholesterolu chce a příjem z potravy má minimální vliv, kdo ho má zvýšenej je většinou dáno geneticky.
A nakonec to vypadá že množství špatnýho cholesterolu nemá žádnou souvislost se srdečním onemocněním :)

Vševěd — čtv dub 11, 2013 3:24 pm
Kachně píše:
K odvodnění dochází při všech dietách. Možná ne u vysokosacharidových diet, ale takovou hloupou dietu by nikdo nedržel. Pokud je dieta do nějakých 200g cukru denně, tak určitě. Možná se tělo odvodňuje už kvůli nízkému příjmu kalorií nebo menšímu příjmu soli.
Říká se že při dietách se ztrácejí svaly, ale to myslím že je mýtus, prostě tělo ztrácí vodu a množství svalů se počítá podle množství vody.

Možná by nedošlo k odvodnění pokud by člověk držel dietu která by mu pokryla 100% běžného denního výdeje (takže by vlastně žádnou nedržel) a hubnul tím že by hodně sportoval.

No Kachně ty seš expert :lol: Naopak, neexistuje dieta, při které by se svaly neztrácely. Pokud myslíme dietou kaloricky deficitní stravu. Vysokosacharidová dieta je hloupá? Potom je většina
vegetariánů, veganů, vitariánů, makrobiotiků a bůhvíčeho ještě pěkně pitomá.

Kachně — čtv dub 11, 2013 4:19 pm
Vševěd píše:
No Kachně ty seš expert :lol: Naopak, neexistuje dieta, při které by se svaly neztrácely. Pokud myslíme dietou kaloricky deficitní stravu. Vysokosacharidová dieta je hloupá? Potom je většina

No že jsou vegani, atd... pitomí, to nechám na nich...... :D
Ale myslel jsem dietu na hubnutí, ne dietu jako stravu. A vysoký cukr v krvi, vysoký inzulín prostě zabraňuje hubnutí, proto ti žádnej rozumnej výživovej poradce nesestaví dietu kde bys bral třeba 400g sacharidů denně.
A jistě, při dietě se mohou ztrácet i svaly, ale jak to poznáš ? Podle objemů ne, ty se zmenší úbytkem glykogenu a vody, podle síly taky ne, sníží se že jíš míň kalorií. A nějaký bodystat směří množství vody v těle a podle tabulky dosadí kolik máš svalů, což je taky špatně. Zkus se hodně cpát cukrem a hodně solit, otečeš a bodystat ti ukáže že máš o pár kilo svalů víc.

To je jako vzpěrači vs. kulturisti. Kulturisti maj objem svalů mnohem větší, ale zvednou třeba stejně. Protože maj ve svalech mnohem víc glykogenu a vody, trénujou na objem. Svaly se skládají asi z 2/3 z vody.

Vševěd — čtv dub 11, 2013 5:52 pm
Kachně píše:
No že jsou vegani, atd... pitomí, to nechám na nich...... :D
Ale myslel jsem dietu na hubnutí, ne dietu jako stravu. A vysoký cukr v krvi, vysoký inzulín prostě zabraňuje hubnutí, proto ti žádnej rozumnej výživovej poradce nesestaví dietu kde bys bral třeba 400g sacharidů denně.
A jistě, při dietě se mohou ztrácet i svaly, ale jak to poznáš ? Podle objemů ne, ty se zmenší úbytkem glykogenu a vody, podle síly taky ne, sníží se že jíš míň kalorií. A nějaký bodystat směří množství vody v těle a podle tabulky dosadí kolik máš svalů, což je taky špatně. Zkus se hodně cpát cukrem a hodně solit, otečeš a bodystat ti ukáže že máš o pár kilo svalů víc.

To je jako vzpěrači vs. kulturisti. Kulturisti maj objem svalů mnohem větší, ale zvednou třeba stejně. Protože maj ve svalech mnohem víc glykogenu a vody, trénujou na objem. Svaly se skládají asi z 2/3 z vody.

Samé perly. Vysokosacharidová dieta funguje stejně jako každá jiná, jen se mně osobně hůř držela. Pokud jsi v kalorickém deficitu tak hubneš. Mně osobně a spoustě lidem víc vyhovují
nízkosacharidové diety, ale zase znám lidi, co bez sacharidů vůbec nefungujou a prostě je potřebujou.
Svalové objemy a síla samozřejmě v dietě ubývají. Podle síly se totiž pozná, "kolik máš svalů". Když na počátku diety jsi schopen třeba vytlačit na bench 150 kg tak si buď jistý, že na
konci to bude aspoň o deset kilo míň. A to dokonce i s chemickou podporou.
A kulturisti vs vzpěrači - oni trénujou úplně jinak a úplně jiný sport, to je jako srovnávat běh na lyžích s během přes překážky...

ravima — čtv dub 11, 2013 7:16 pm
Vševěd píše:
Když tak mně pouč, u kterých diet ještě dochází k odvodnění a nemá to vztah ke glykogenu.

Psal jsem že u různých diet k tomu dochází a pak že to je třeba kvůli glykogenu. Pokud chceš příklad bez glykogenu, tak možná fruitariánská 811, kdy se jí klidně 4000 kcal denně v cukrech, takže glykogen asi moc neubývá, ale k odvodnění dojde velkému poměru K/Na, což vytlačí z těla mimobuněčnou tekutinu.

Vševěd píše:
Ad vyzkoušené - není mi moc jasné, jak vegetarián, či vegan či vitarián nebo co vlastně jsi, který sní jednou za den hrst pohanky a trochu mandlí...

Já rád se stravou experimentuju, nejsem dlouhodobě žádnej ...ián. Zrovna ta pohanka s mandlema co tady popisuješ je v mém případě nízkosacharidová strava, protože sním určitě do 1g sacharidů na kg váhy </p

Vševěd — čtv dub 11, 2013 7:41 pm
ravima píše:
Psal jsem že u různých diet k tomu dochází a pak že to je třeba kvůli glykogenu. Pokud chceš příklad bez glykogenu, tak možná fruitariánská 811, kdy se jí klidně 4000 kcal denně v cukrech, takže glykogen asi moc neubývá, ale k odvodnění dojde velkému poměru K/Na, což vytlačí z těla mimobuněčnou tekutinu.
Já rád se stravou experimentuju, nejsem dlouhodobě žádnej ...ián. Zrovna ta pohanka s mandlema co tady popisuješ je v mém případě nízkosacharidová strava, protože sním určitě do 1g sacharidů na kg váhy </div
Kachně — čtv dub 11, 2013 8:18 pm

Vševěde, já mám váhu s měřením tuku, vody a svalů a protože držím neúspěšně různý diety(i půsty - nejdýl 9 dní), tak vím že to ukazuje míň svalů třeba i o 3 kila(podle mě kvlůli vodě) a po nacpání se po půstu nebo dietě mi to za několik dnů ukáže stejně tuku i svalů jako před půstem(dietou). Je jedno jestli je to jojo efekt u svalů nebo ztrácíš vodu, ale krátce po ukončení máš zase svaly zpět.
Pokud nejsi kulturista nebo vrcholový sportovec, tam je samozřejmě riziko vše. Ale zase tím překonávaj období stagnace.

Vševěd — čtv dub 11, 2013 8:37 pm
Kachně píše:
Vševěde, já mám váhu s měřením tuku, vody a svalů a protože držím neúspěšně různý diety(i půsty - nejdýl 9 dní), tak vím že to ukazuje míň svalů třeba i o 3 kila(podle mě kvlůli vodě) a po nacpání se po půstu nebo dietě mi to za několik dnů ukáže stejně tuku i svalů jako před půstem(dietou). Je jedno jestli je to jojo efekt u svalů nebo ztrácíš vodu, ale krátce po ukončení máš zase svaly zpět.
Pokud nejsi kulturista nebo vrcholový sportovec, tam je samozřejmě riziko vše. Ale zase tím překonávaj období stagnace.

prosím tě,inbody, což je zařízení, které dokáže rozlišit svaly, tuk a vodu stojí cca 150 tisíc. ty ses měřil na váze za tři litry, která je pro tyto účely přesná asi jako skládací metr na měření tloušťky vlasu.
jestli jsi z většího města, zajdi si a budeš překvapen, jak ta tvoje váha kecá.
jestli chceš zhubnout, doporučuju ketogenní dietu. klidně ti s tím můžu pomoct, jestli máš zájem, napiš mi do mailu, domluvíme se. zhubnout někoho mně baví, je to víceméně moje profese:-)

Jarda — pát dub 12, 2013 7:32 am
gorol píše:

No, tak na závěr sice zajímavé, ale málo věcné diskuze, běžně se dá solit himálajskou solí smíchanou s chloridem draselným v poměru 6:4.

NOWOCAYN_2 — pát dub 12, 2013 9:43 am
Vševěd píše:

Vegetariáni, vegáni, vitariáni, makrobiotici.... NALETELI TOMU (ako drvivá väčšina ľudí), že tuky (a hlavne nasýtené) sú zlé............ a práve to JE PROBLÉM, ktorý majú spoločný...

Vševěd — pát dub 12, 2013 2:41 pm
Jarda píše:
No, tak na závěr sice zajímavé, ale málo věcné diskuze, běžně se dá solit himálajskou solí smíchanou s chloridem draselným v poměru 6:4.

psal jsem hned ze začátku, že je možné používat draselnou sůl (KCl). A ten poměr asi není tak důležitý, čím víc jí tam bude (té himalájské)
tím víc to bude chutnat jako normální sůl...

Jarda — pát dub 12, 2013 9:38 pm
Vševěd píše:
psal jsem hned ze začátku, že je možné používat draselnou sůl (KCl). A ten poměr asi není tak důležitý, čím víc jí tam bude (té himalájské)
tím víc to bude chutnat jako normální sůl...

To je pravda, ale pokud bude člověk používat pouze chlorid draselný, tak za určitých podmínek nemusí jít o zrovna bezpečné konání i když určitě takto používat jde.