Chcem sa opytat doplnujuce informacie k tomuto kupelu. Ako casto sa moze robit, aby nedoslo k nejakemu predavkovaniu.
A dalej, ten objem zmesi sa teda mysli cista sol, teda nie roztok? Cize 30ml cistej epsomskej soli (krystalikov), rovnako himalajskej a sody?
Toto vlastně není očista, ale remineralizační koupel, která vám dodá hlavně hořčík, síru, draslík a mnoho dalších látek. Praktikovat se dá podle potřeby, já mám vyzkoušeno dvakrát týdně, ale určitě to může být i častěji, pokud se budete cítit příjemně. Předávkovat se to nedá, tělo si to pak již nevezme. Myšlena je skutečně sůl a dávkuje se tak jak píšete.
Jarda, dostal som dokument, v ktorom bolo ako uzivat Himalajsku sol na rozne druhy ocisty, a ku kupelu v soli tam bolo toto:
Soľný kúpeľ
Z hľadiska efektu čistenia organizmu sa 30 minútový soľný kúpeľ rovná 3 dňovej hladovke. Na kúpeľ musí byť minimálne 1% soľný roztok. Pri bežnej veľkosti vane 80-100 litrov je nutné použiť aspoň 1kg soli. Čím väčšia koncentrácia roztoku tým väčší detoxikačný účinok. Soľ nasypte do vane a napustite menšie množstvo horúcej vody aby sa soľ rozpustila. Potom doplňte vaňu vodou. Teplota vody by mala byť presne 37°C aby sa telo nemuselo vyrovnávať s teplotnými rozdielmi. Nepoužívajte žiadnu penu do kúpeľa, mydlo, šampón, .... ani žiadne iné prostriedky. Relaxujte vo vode min. 20 minút. Po kúpeli sa nesprchujte, nechajte soľ pôsobiť na tele naďalej. Telo osušte jemným prikladaním osušky nie šúchaním a oddýchnite si ďalších 30 minút. Pri soľnom kúpeli sa vďaka soli koža nevysuší pretože vo vrchnej časti kože zadrží vodu. Tým koža získa vlastnú ochrannú nepoškodenú vrstvu. Soľný kúpeľ môžete hoci kedy a hoci koľko krát absolvovať. Zo soľného kúpeľa telo absorbuje najviac potrebných minerálov pri splne mesiaca a najviac škodlivých látok sa vylúči pri nove mesiaca.
1kg soli vs 90 ml? Nieco mi asi unika, ale ten rozdiel v koncentracii je priam astronomicky.
Soľný kúpeľ
Z hľadiska efektu čistenia organizmu sa 30 minútový soľný kúpeľ rovná 3 dňovej hladovke. Na kúpeľ musí byť minimálne 1% soľný roztok. Pri bežnej veľkosti vane 80-100 litrov je nutné použiť aspoň 1kg soli. Čím väčšia koncentrácia roztoku tým väčší detoxikačný účinok. Soľ nasypte do vane a napustite menšie množstvo horúcej vody aby sa soľ rozpustila. Potom doplňte vaňu vodou. Teplota vody by mala byť presne 37°C aby sa telo nemuselo vyrovnávať s teplotnými rozdielmi. Nepoužívajte žiadnu penu do kúpeľa, mydlo, šampón, .... ani žiadne iné prostriedky. Relaxujte vo vode min. 20 minút. Po kúpeli sa nesprchujte, nechajte soľ pôsobiť na tele naďalej. Telo osušte jemným prikladaním osušky nie šúchaním a oddýchnite si ďalších 30 minút. Pri soľnom kúpeli sa vďaka soli koža nevysuší pretože vo vrchnej časti kože zadrží vodu. Tým koža získa vlastnú ochrannú nepoškodenú vrstvu. Soľný kúpeľ môžete hoci kedy a hoci koľko krát absolvovať. Zo soľného kúpeľa telo absorbuje najviac potrebných minerálov pri splne mesiaca a najviac škodlivých látok sa vylúči pri nove mesiaca.
1kg soli vs 90 ml? Nieco mi asi unika, ale ten rozdiel v koncentracii je priam astronomicky.
To je jednoduché vysvětlení, já se bavím o remineralizaci, čili chci docílit, aby tělo tekutinu nasávalo a v tomto článku se řeší detoxikace, čili je třeba, aby tělo tekutiny vypuzovalo. Všechno v těle běhá na principu osmotické reakce a logicky se v přesoleném roztoku tělo chová jako při šankaprakšaláně a vylučuje toxiny, přičemž na závěr si něco málo i vezme, jak dokáže obrátit osmózu.
Dobrý den pane Zajíčku,
pomohly by tyto mineralizační koupele na uvolnění ztuhlých svalů? Mohu himalajskou sůl (nemám ji) nahradit chloridem hořečnatým? Už týden dle Vašeho návodu chlorid hořečnatý konzumujeme. Manžel má takové bolesti zad, ramene a ruky (jen asi hodinu něco natíral), že chce sáhnout po prášcích uvolňující svaly. 1x týdně chodí k masérovi, 2x týdně se protahuje a cvičí, mažeme koňskou mastí, přikládáme polštář s mořskou solí... celkem bezvýsledně. Něco popracuje a někdy ani to ne a pravá půlka zad (je zbytněná) se stále ozývá. Máte nějaký nápad jak mu pomoci?
Zdravím, půsty mi nesvědčí, ale pokud to dobře chápu, tak by mi je mohla solná koupel nahradit.
Je to správně ? Mohu ozkoušet ? Díky.
Himalájská sůl je běžně dostupný produkt a má to skoro každá prodejna racionální výživy, případně se dá koupit na iternetu. Koupele jsou vhodné, ale do těch patří spíše epsomská sůl a jedlá soda. Ten chlorid hořečnatý je lepší vnitřně, případně ho aplikovat jako mazání. Na to je vhodné si udělat 2,5% roztok chloridu hořečnatého a mazat tím velkou plochu kůže, čímž se vstřebá také veliké množství hořčíku. U velkých deficitů se stav rovná 2-3 měsíce. Vhodný by mohl být také kostival lékařský, konkrétně sušený kořen z lékárny, namočit ve vlažné vodě, potom i s tou vodou rozmixovat a kašičku aplikovat jako obklad na problémové partie.
Koupelemi se nic zkazit nedá a pokud vám chybí hořčík, což dnes chybí skoro každému, tak se hned budete cítit lépe. Navíc to vytáhne z těla spoustu kyselých odpadů a to rozhodně není na závadu.
Zdravím, tak to jste mi potěšil. Večer prubnu. Díky.
Manžel má z krevních testů zvýšenou kyselinu močovou v krvi. Mohou s tím křeče a ztuhlé svaly souviset? Jakého jídla se vyvarovat a naopak, co začít konzumovat na odstranění. Zítra si dělá očistu jater. Děkuji
Jednoznačně to souvisí, jde o přebytek kyselin a nedostatek hořčíku. Můžete vyzkoušet i monodietu, třeba několik dní na melounech a melonových šťávách, to kyselost rychle stáhne a dost se mu uleví. Podobně fungují i okurky, ale meloun čistí i ledviny, která má také určitě zaneřáděné. Vynechat pět bílých jedů, ale nejlepší je ta monodieta.
epsomskou sůl mám objednanou. jak přijde naložím se také a budu vyhánět neduhy přijde mi to příjemnější než hladovka ![]()
Zdravím, tedy ta koupel je lahoda. Měla jsem po ní pocit jak by ze mne spadl kámen. Budu to praktivat častěji. ![]()
Ktory si robila, ten z 30ml epsomskej a himalajskej soli?
Jo jo. Stejným dílem epsomskou sůl, himalájsou sůl a sodu. A že jsem byla unavená, přidala jsem pár lupínků z eukalyptu. Postavilo mi to na nohy. Bylo to vážně osvěžující a příjemné. I se tak krásně provonělo, že jsem tam hnedle usnula. ![]()
Pri teplom kúpely by sa mali tým teplom rozťahovať cievy a mal by sa aj znižovať krvný tlak a nakoľko ty máš s tlakom problémy, ako teda zvládaš teplú kúpeľ. Dáš si pred tým kafíčko?
Mne sa raz za mladi stalo, že po dlhšom pobyte v teplej vode som sa asi prudšie postavil, zatočila sa mi hlava a odpadol. Prebral som sa až na zemi a nohami vo vani.
No jéje. To jste mi tedy Colombo. Já to chtěla utajit a houbec.
Měla jsem z toho strach. Vysrkla jsem si kafíčko. Vodu jsem si ohřála jen na 33 stupňů. Na vanu jsem postavila flašku s ledovou vodou a solí, ochucenou mátou. Nastevřela jsem si okénko, že je akorát nad vanou a pak hurá do lázně a děj se vůle bóží. A už jsem popíjela.
Dalo se to, strach ze mne spadl, přišlo uvolnění a takové blaho. Pak po čtvrt hodince jsem měla pocit usínání, tak jsem vypustila vanu a ležela než to odteče a pila vodu. Jak mi začala být zima, pomalu jsem vylézala / postupně - nechtěla jsem se sebou švíknout na dlaždice / a drkotala zubama. Zabalila jsem se do županu a šla si dřepnout. Určitě to zkusím znova. Měla jsem pocit osvěžení a takový zvláštní pocit, jak by ze mne spadl kýbl špíny. ![]()
přišla mi sůl. Večer se naložím do lázně. jen by mi zajímalo, zda to nemůže být nějak škodlivé. Nemůže mi být špatně ?? Japa to snáší ostatní, co jsou na tom s tlakem v normě ?
Normálně to nepředstavuje žádný problém, ale každý holt horkou vodu nesnáší stejně, je to sice dost únavné, ale zase se po koupeli dobře spí.
večer se naložím . už se na to těším jen abych neusnula tvrdě a slyšela děti jak se probudí ![]()
Predpokladam, ze remineralizacny kupel je aj idealny pri sportovej zatazi. Kedy je lepsie dat kupel, pred cvicenim, alebo po? Napadlo ma, ze ci by nebola vyhoda kupela pred, ze telo by sa nasiaklo mineralmi, a potom pri telesnom cviceni by sa vdaka velkej cirkulacii krvi perfektne rozniesli po tele.
jejda. Zkusit můžete. Já zvládla už dvě koupele, ale jsem pak zralá leda do pelechu. Na cvičení se leda kouknout. ![]()
To se obávám, že nepůjde, koupel je značně únavná a dobře se po ní spí, ale cvičení to asi ne.
Mohl byste o detoxikační koupeli v soli napsat víc?
Průběh jak byl popsán, kg kuchyňské soli nebo víc do horké vany, na 20 min lehnout a pak bez sprchy vylézt?
Vyplatí se to vzhledem k možnému vstřebání soli do těla apod? ...
Tak toto jsem já snad nikdy nikomu nedoporučoval a ani se nedomnívám, že je to dobré. Pokud použijete běžnou kuchyňskou sůl, tak takto nasajete velké množství sodíku a to je ten poslední prvek, který by člověk potřeboval. Já osobně jsem zde doporučoval třeba koupele s hořčíkem, nebo v časopise i koupele s draslíkem, ale běžnou sůl určitě ne.
Jasně. Ta detoxikační koupel popisovaná na předchozí straně byla tedy s epsomskou solí?
Netuším, co je tam nejasné, když v prvním příspěvku to je naprosto jasně napsáno, co se tam míchá a jak se to používá.
Jasně. To byla reakce na Xionův recept. A on tam měl nahoře ještě poznámku o himálájské soli. Moje chyba.
Jinak pro jistotu je to tak že různé dávkování himálájské soli nebo i např při směsi na remineralizaci (eps, hima, jedl s) dochází k různým reakcím?
Při množství 90 ml remineralizační efekt, při množství kg a větší na vanu detoxikace?
A nahradit himálájskou sůl např kg jedlé sody nebo něčím jiným zřejmě hloupost co?
to Pavelka : ja som za mix himalájskej soli a sody. Na kúpeľ používam 200g himalájskej soli ( polka balíka ) a 3 x 100g téglik sody bikarbony.
Ked ( nefunguju mäkčene... ) si urobíš kúpeľ z kila himalájskej soli a určitého ( bližšie nešpecifikujem ) množstva sody, bude efekt väčší... Ale čo chceš dať 100 Kč či viac za suroviny (bez vody) na kúpeľ ? Dá sa aj tak... Ale možno je rozdiel medzi 200g a 1kg ( v kúpeli ) menší než si myslíme....
To není Xionův recept, ten jsem sem dal já a plně vyhovuje, jak dodávkou minerálů, tak cenově. Velikostí dávky se účinky samozřejmě změní, ale já bych zde závodění nedoporučoval. Právě přehánění dožene lidi k nějakým potížím. Běžná sůl je dosti nebezpečná z pohledu obsahu sodíku a ve velkých dávkách mi to moc rozumné nepřipadá.
Na ty draslíkové koupele použít jen KCL ? V jakém množství na vanu, a kolikrát týdně....?
Děkuji
Samotný tak 30-50 g na vanu a také se dá kombinovat s jedlou sodou na zvýšení zásaditosti koupele.
Jeden člen rodiny odmítá zelený nápoj a draslíku má určitě málo protože zeleninu jí jen vařenou a to ještě málo....jednou týdně vypije trochu čerstvé ovocné šťávy a solí jídlo "Mary"(z Kauflandu), kde se KCL v těle vyrovná s větším množstvím sodíku z NaCl...takže toho draslíku pro tělo moc nezbyde...
Nerad bych aby se předávkoval draslíkem pokud by se mu zalíbily ty draslíkové koupele....2x týdně 30-50g KCL na vanu je OK ?
Děkuji
Nerad bych aby se předávkoval draslíkem pokud by se mu zalíbily ty draslíkové koupele....2x týdně 30-50g KCL na vanu je OK ?
Děkuji
Předávkovat se koupelemi je dost obtížné, jde o pouhou osmotickou reakci těla, kde se kyselé tělo nasává zásaditou látkou z koupele a do ní naopak vypouští kyseliny, pokud tedy není co vyrovnávat, tak se prostě koupete a nic se nevyrovnává, alespoň takto to vidím já.
Petr2 uvedl velmi zajímavý a přínosný návod na Koupel s KCL a rašelinou(humát draselný). Jelikož to není klasická koupel se solí, a má určitá specifika a bude na ní více dotazů...bylo pro ní založeno samostatné vlákno zde: Stejně jako jiné minerály rozpustné ve vodě, by měl jít bílý jíl(kaolin) přidat do koupele, a vstřebávat křemík přes pokožku... Když se dá pár polévkových lžic do vany, tak to co nevstřebá pokožka, odteče při vypouštění vany...možná ještě předtím přes plátýnko hrubší případné něčistoty odstranit aby to neucpalo vanu. Ale typ kolloid je nejjemnější varianta, tak si myslím že ucpání vany by hrozit nemělo...Těch pár lžic na tak velké množství vody ve vaně...
...mám na mysli levnější variantu kaolinu typu "kolloid" co je k dostání v kaolince...Možné mikrobiální nečistoty by nevadily tak jako u vnitřního užití.
Když se dá pár polévkových lžic do vany, tak to co nevstřebá pokožka, odteče při vypouštění vany...možná ještě předtím přes plátýnko hrubší případné něčistoty odstranit aby to neucpalo vanu. Ale typ kolloid je nejjemnější varianta, tak si myslím že ucpání vany by hrozit nemělo...Těch pár lžic na tak velké množství vody ve vaně...
To by určitě šlo v tom není problém, ani logicky, ani technicky, ale je to zbytečné blbnutí. Jednodušší si bude udělat zábal a pak se prostě osprchovat, což mě připadá mnohem jednodušší. Normálně si to namíchejte jako řídkou kašičku, pak se tím namažte a zabalte se do vlhkého prostěradla a igelitu. Celý proces funguje jako v sauně, prostě si pokožka nasaje minerály a vypustí kyseliny, které pak osprchováním odplavíte.
http://zdraviemms.mypage.cz/thema/chlorela-v-prasku
Doktor Zalmanov objavil formulu dvoch živicových zmesí, ktoré zefektívňujú účinok hydroterapie. Živicové kúpele využívajú silu prírodných komponentov a horúcej vody. Obidve varianty zalmanovových kúpelí, alebo ako ich výstižne nazývajú " kapilaroterapie" majú schopnosť stimulovať krvnú cirkuláciu a obnovovať nedostatočnú látkovú výmenu, čím normalizujú prácu celého organizmu.
Ich používanie zosilňuje oxidáciu - procesy horenia tukov a odpadových látok, pomáha vylučovať metabolity, toxické látky, stimuluje procesy sebaregulácie organizmu, zlepšuje imunitu a omladzuje. Kúpele sú efektívnym nástrojom autoregulácie organizmu a profylaktikou predčasného starnutia. Popritom zlepšujú celkové sebacítenie človeka.
Zmeny priesvitu kapilárnych ciev sprevádzajú všetky fyziologické procesy, ktoré sa odohrávajú v organizme. Stupeň priepustnosti kapilárnych membrán zohráva vážnu úlohu v rozvoji zápalov, opuchov a takisto pri sekrécii a rezorpcii látok. A.S.Zalmanov
Kúpel sa uskutočňuje v horúcej vode / za určitých podmienok až 41 - 42 stupňov/. Zvýšenie teploty krvi a celého tela vyvoláva aktiváciu metabolizmu. Exogénne teplo dodávané povrchom celého tela je takisto dôležitým liečebným faktorom kúpelí zalmanova.
Je to zvýšenie teploty líšiace sa od teploty pri horúčkovitých stavoch. Toto teplo neprináša negatívne reakcie organizmu. Výživa buniek a tkanív, ich dýchanie a vylučovanie odpadových látok sú primo závislé od kapilárnej cirkulácie krvi a cirkulácie mimobunkových tekutín. Spomalenie alebo blokovanie tejto cirkulácie sa prejavuje predčasným starnutím organizmu. Ochorenia a zhoršený zdravotný stav vyvolávajú zmeny funkcií buniek, tkanív, orgánov a celého organizmu. Nastáva "auto intoxikácia" - splodinami látkovej výmeny samotného organizmu. Doktor Zalmanov považoval syndróm chronickej únavy za problém zúženia kapilárnej siete. Každý druh únavy je sprevádzaním zmenou zloženia telesných tekutín, krvi, lymfy, moča, humorálnymi zmenymi.
Vynikajúcim nástrojom pri riešení problémy únavy je popri špeciálnej diéte práve aj kúpeľ v živicovej zmesi doktora Zalmanova, ktorá eliminuje zo svalstva toxíny vyvolávajúce únavu.
V oddychujúcom svale je rozšírených len 20 % krvných kapilár.
V pracujúcom svale sú rozšírené všetky, alebo ich väčšia časť. Nebýva ani jedného ochorenia bez predchádzajúcej únavy. A.S.ZALMANOV
Centrálnou myšlienkou terapie veľkého ruského lekára naturopata Zalmanova je objavenie liečebného efektu terpentínovej živice. Jeho metóda pomohla tisíckam pacientov zbaviť sa často už chronických problémov so zdravím. Receptúra sa po prvýkrát objavila v prvej polovici 20 . storočia. Túto oficiálne uznalo ministerstvo zdravotníctva Francúzska ešte v 50. rokoch minulého storočia, kde sa kúpele podľa doktora Zalmanova používali v nemocniciach a na klinikách. Idea " žltého " a "bieleho " kúpeľa" prežila kritické výpady oficiálnej medicíny až do dnešného dňa. V poslednom čase sa živicové kúpele začali s úspechom používať v súkromných klinikách sanatóriách , centrách naturopatie.
Geniálna myšlienka doktora Zalmanova napriek neuznaniu oficiálnou medicínou, prežila do dnešných dní. V budúcnosti ešte pomôže ďalším tisíckam ľudí za cestou ku zlepšeniu ich zdravia a sebacítenia.
Zúženie a rozšírenie kapilár zohráva kľúčovú úlohu vo všetkých patologických procesoch: traumách, alergiách, zápaloch, toxických procesoch, infekciách, pri šokoch a takisto trofických narušeniach. Množstvo otvorených kapilár hrá kľúčovú úlohu v každom chorobnom procese organizmu. A.S.Zalmanov
Najpodstatnejšia nie je ani samotná kúpeľ, ale STAV človeka po kúpeli. Ten hrá rozhodujúcu úlohu v celom psycho fyziologickom nastavení. Preto je veľmi dôležitá fáza oddychu. V tejto etape sa na základe cievnej reakcie v tkanivách uvoľňujú, alebo upevňujú medzibunkové spojenia. Tento stav si vychutnávajte, " kúpte " sa v ňom, hľadajte potešenie z pocitov pochádzajúcich z vlastného organizmu. Neprerušujte túto etapu fyzickým alebo intelektuálnym tlakom na seba. Doprajte si svojmu telu čas na vnútornú reorganizáciu. Za to sa vám odvďačí zvýšeným tonusom, práceschopnosťou a vitalitou, ktorú získate pravidelným používaním tejto jedinečnej metódy. Zalmanovove kúpele sa takto môžu stať súčasťou spôsobu života človeka.
-----------------
INDIKÁCIE A KONTRAINDIKÁCIE ZALMANOVOVÝCH KÚPELÍ:
žltá živicová zmes -25eur
Biela živicová zmes-25eur
(i bez koupelí možno dělat masáž břicha) :
....veľmi pomáha vlastnoručná masáž brucha.
Znamená to raz za deň si celou silou vymasírovať všetky oblasti brucha a uvoľniť najmä tuhšie miesta. Zlepší sa tým krvný obeh, takže aj oblasti zanesené nezužitkovateľnými splodinami sa prekrvia zásaditou krvou a vyčistia. Touto masážou sa, samozrejme, vyprázdnia preplnené “sklady kyselín”. Preto treba užiť aj zásaditý doplnok výživy, aby bol k dispozícii dostatok zásad na neutralizáciu všetkých uvoľnených kyselín.
Doporučuje se také během koupele nohou nebo celého těla, masírovat směrem k lymfat.uzlinám, postupně nohy,ruce a celé tělo....k lepšímu vylučování kyselin z těla.
Doktor Zalmanov objavil formulu dvoch živicových zmesí, ktoré zefektívňujú účinok hydroterapie. Živicové kúpele využívajú silu prírodných komponentov a horúcej vody. Obidve varianty zalmanovových kúpelí, alebo ako ich výstižne nazývajú " kapilaroterapie" majú schopnosť stimulovať krvnú cirkuláciu a obnovovať nedostatočnú látkovú výmenu, čím normalizujú prácu celého organizmu.
Ich používanie zosilňuje oxidáciu - procesy horenia tukov a odpadových látok, pomáha vylučovať metabolity, toxické látky, stimuluje procesy sebaregulácie organizmu, zlepšuje imunitu a omladzuje. Kúpele sú efektívnym nástrojom autoregulácie organizmu a profylaktikou predčasného starnutia. Popritom zlepšujú celkové sebacítenie človeka.
Zmeny priesvitu kapilárnych ciev sprevádzajú všetky fyziologické procesy, ktoré sa odohrávajú v organizme. Stupeň priepustnosti kapilárnych membrán zohráva vážnu úlohu v rozvoji zápalov, opuchov a takisto pri sekrécii a rezorpcii látok. A.S.Zalmanov
Kúpel sa uskutočňuje v horúcej vode / za určitých podmienok až 41 - 42 stupňov/. Zvýšenie teploty krvi a celého tela vyvoláva aktiváciu metabolizmu. Exogénne teplo dodávané povrchom celého tela je takisto dôležitým liečebným faktorom kúpelí zalmanova.
Je to zvýšenie teploty líšiace sa od teploty pri horúčkovitých stavoch. Toto teplo neprináša negatívne reakcie organizmu. Výživa buniek a tkanív, ich dýchanie a vylučovanie odpadových látok sú primo závislé od kapilárnej cirkulácie krvi a cirkulácie mimobunkových tekutín. Spomalenie alebo blokovanie tejto cirkulácie sa prejavuje predčasným starnutím organizmu. Ochorenia a zhoršený zdravotný stav vyvolávajú zmeny funkcií buniek, tkanív, orgánov a celého organizmu. Nastáva "auto intoxikácia" - splodinami látkovej výmeny samotného organizmu. Doktor Zalmanov považoval syndróm chronickej únavy za problém zúženia kapilárnej siete. Každý druh únavy je sprevádzaním zmenou zloženia telesných tekutín, krvi, lymfy, moča, humorálnymi zmenymi.
Vynikajúcim nástrojom pri riešení problémy únavy je popri špeciálnej diéte práve aj kúpeľ v živicovej zmesi doktora Zalmanova, ktorá eliminuje zo svalstva toxíny vyvolávajúce únavu.
V oddychujúcom svale je rozšírených len 20 % krvných kapilár.
V pracujúcom svale sú rozšírené všetky, alebo ich väčšia časť. Nebýva ani jedného ochorenia bez predchádzajúcej únavy. A.S.ZALMANOV
Centrálnou myšlienkou terapie veľkého ruského lekára naturopata Zalmanova je objavenie liečebného efektu terpentínovej živice. Jeho metóda pomohla tisíckam pacientov zbaviť sa často už chronických problémov so zdravím. Receptúra sa po prvýkrát objavila v prvej polovici 20 . storočia. Túto oficiálne uznalo ministerstvo zdravotníctva Francúzska ešte v 50. rokoch minulého storočia, kde sa kúpele podľa doktora Zalmanova používali v nemocniciach a na klinikách. Idea " žltého " a "bieleho " kúpeľa" prežila kritické výpady oficiálnej medicíny až do dnešného dňa. V poslednom čase sa živicové kúpele začali s úspechom používať v súkromných klinikách sanatóriách , centrách naturopatie.
Geniálna myšlienka doktora Zalmanova napriek neuznaniu oficiálnou medicínou, prežila do dnešných dní. V budúcnosti ešte pomôže ďalším tisíckam ľudí za cestou ku zlepšeniu ich zdravia a sebacítenia.
Zúženie a rozšírenie kapilár zohráva kľúčovú úlohu vo všetkých patologických procesoch: traumách, alergiách, zápaloch, toxických procesoch, infekciách, pri šokoch a takisto trofických narušeniach. Množstvo otvorených kapilár hrá kľúčovú úlohu v každom chorobnom procese organizmu. A.S.Zalmanov
Najpodstatnejšia nie je ani samotná kúpeľ, ale STAV človeka po kúpeli. Ten hrá rozhodujúcu úlohu v celom psycho fyziologickom nastavení. Preto je veľmi dôležitá fáza oddychu. V tejto etape sa na základe cievnej reakcie v tkanivách uvoľňujú, alebo upevňujú medzibunkové spojenia. Tento stav si vychutnávajte, " kúpte " sa v ňom, hľadajte potešenie z pocitov pochádzajúcich z vlastného organizmu. Neprerušujte túto etapu fyzickým alebo intelektuálnym tlakom na seba. Doprajte si svojmu telu čas na vnútornú reorganizáciu. Za to sa vám odvďačí zvýšeným tonusom, práceschopnosťou a vitalitou, ktorú získate pravidelným používaním tejto jedinečnej metódy. Zalmanovove kúpele sa takto môžu stať súčasťou spôsobu života človeka.
-----------------
INDIKÁCIE A KONTRAINDIKÁCIE ZALMANOVOVÝCH KÚPELÍ:
žltá živicová zmes -25eur
Biela živicová zmes-25eur
Obávám se, že máčení v horké vodě bude starší vynález a podívejte se do starého Říma, kam Římané odtáhli, tam jako první stavěli lázně, kde chromajzly otrok ve vaně pařil horkou vodou i mnoho hodin a tak z nich vyhnal veškeré neduhy.
Omlazovací koupel
http://www.dedekkorenar.cz/clanky/detox ... oupel.html
Omlazovací koupel:
Dejte do vany 2 lžíce práškového vitamínu C, v půllitru rozmíchejte 2 plné lžíce KŘEM, přidejte 50-100 ml RAŠ a vylijte do vody ve vaně, kam hodláte odložit své prostárlé, ekzematické, smrduté až plesnivé, ztuhlé, prokřehlé a málo duživé tělo za účelem obnovy sil, zdraví, funkce a mladistvějšího vzhledu. Chvíli se tam počvachtejte, trochu KŘEM si naplácejte i na obličej a posečkejte, až začne zasychat, pak ho smyjte do vody.
1) Natočte do vany teplou vodu dle svých zvyků.
Bez vody by to nešlo. Kdo nemá vanu, může použít sud nejméně 200 l a do něj nalijte asi 100 l teplé vody.
2) Do této vody rozpusťte asi 1 lžíci (asi 15 g) práškového vitamínu C (vit. C100). (Nutno dodržet pořadí rozpouštění jednotlivých položek!)
Vitamín C zabezpečuje kyselé prostředí, ve kterém je křemíkogel stabilní, které odpovídá ideálně pH pokožky, chová se stimulačně pro imunitu v pokožce a tím i nepřímo celkově, omezuje aktivitu patogenních kožních mikroorganizmů a je výborným antioxidantem. Voda s vitamínem C musí být na chuť lehce, ale zřetelně nakyslá!
3) Rozmíchejte 1-2 lžíce křemíkogelu (Enterosgel) v ½-1 l vody zvlášť a vylijte do vany.
Starší osoby s tuhými vráskami a nepružnou pokožkou si mohou dát až 4× více křemíkogelu – nadbytek nijak nevadí, jen peněženka hubne.
Křemík je v těchto gelech v organické a tělem dobře akceptovatelné formě, čímž dochází ke zvláčnění a zpevnění podkožních vaziv a hydrataci, takže vrásky viditelně mizí a pokožka se stává teplou, pružnou a hebkou.
Černé tečky v Enterosgelu, který je sušen při vyšší teplotě na vyšší podíl účinné složky, jsou rozloženým uhlíkovým zbytkem a nejsou žádnou závadou, toliko znamením vyšší (hraničně maximální) koncentrace.
4) Přidejte 1-2 lžíce Řepíkové směsi REK, která stimuluje regeneraci a obnovu pokožky bylinami a má také antioxidační efekt proti stárnutí a atrofii pokožky. Též při akné, lupénce, ekzému, svědivé pokožce, plísních, pásovém oparu, proleženinách, cukrovkářských prasklinách, revmatizmu, dně apod.
Máte-li křečové žíly, žilky popraskané, keříčkové, ošklivé a nežádoucí nebo lokální poruchy oběhu rukou či nohou, mramorovou studenou pokožku, únavu a bolesti v končetinách, přidejte ještě 2-4 lžíce Jírovcové směsi VXK.
5) Přilijte do vany asi 1 dcl (tedy 100 ml) Rašelinky.
Huminové kyseliny a peloidy Rašelinky šetrným způsobem umožní difúzní vyplavení škodlivin z těla pokožkou do vody a umožní tak detoxikaci, která se projeví na celkovém pocitu svěžesti, sníží zanesení organizmu metabolity a jedy, zažene únavový syndrom a důsledky stresu, zlepší stav pokožky i celkové vzezření.
6) Vložte do vany svoje nahé tělo nebo kolik si ho můžete dovolit odhalit, cachtejte se dle libosti a omlazujte ho koupelí, jako když se normálně ve vaně koupete nejméně 10 minut.
7) Chcete-li zvýraznit efekt v obličeji, doporučuji si nanést na obličej Křemíkogel jako masku a ponechat asi 5-10 minut. Potom ji odmýt vodou z vany, kde bude působit dál v roztoku. (Dle testovaných osob je obličej potom hladký jak dětská prdelka…)
Má-li někdo pocit řídnutí a padání vlasů, doporučuji smíchat asi 2 lžíce Rašelinky s 2 lžícemi Chmelové směsi VK a tímto si chvíli masírovat vlasovou pokožku hlavy. Po vmasírování doporučuji odmýt vodou z vany, kde nalezne směs další uplatnění.
9) Ke konci koupele se omyjte běžnými a oblíbenými prostředky v nezbytné míře přímo vodou z vany a osprchujte čistou vodou, přičemž doporučuji postupně snižovat teplotu sprchy, až kolik snesete, aniž byste se prochladili.
10) Omyjte vanu, protože ji budete za pár dnů zase potřebovat k omlazování, které doporučuji 1-2× týdně.
-----------------------
Co budete potřebovat:
1) Voda pitná asi 150 l
2) Vitamín C práškový 100 g
3) Křemíkogel Enterosgel 270 g
4) Řepíková směs REK 200 ml, Jírovcová směs VXK 200 ml
5) Rašelinka 500 ml
Chmelová směs VK 200 ml
Derivační koupel
Zaujal nás princip a účinky derivační koupele.
(prodlužované osvěžování pohlaví jeho vlhčením studenou vodou velice jemným třením, pomocí kousku látky, například houbou (žínkou). Jde se shora dolů. Délka je přesně určena, záleží na věku, na váze a na cílovém účinku. Zbytek těla má být v suchu a v teple, včetně nohou.)
PODROBNÝ NÁVOD + ODKAZ NA KNIHU:
http://belousov.petr.sweb.cz/dkoupel/de ... koupel.htm
Cituji část:
Délka koupele
U dospělých osob s hmotností méně než 70 kg stačí normálně 10 minut na jednu koupel.
Nad 70 kg 15 minut. V některých případech se doporučuje 20 minut bez ohledu na váhu. Ale s výjimkou případů, kdy jste nemocní nebo příliš přetížení, nepřekračujte 20 minut, jinak bude vylučování škodlivin probíhat příliš bouřlivě.
Kolikrát denně?
Jednou denně je už vynikající a když to vydržíte několik týdnů, nebo i víc, bohatě to stačí.
Dvakrát denně, když se chcete zbavit velké zátěže nebo když spěcháte na výsledek.
Kromě výjimečných případů si koupel nedělejte častěji než dvakrát denně.
Kolikrát týdně, za měsíc, za rok?
Když chcete ubrat nebo přidat na váze, vrátit vlasům přirozenou barvu..., pak každý den, dokud nedosáhnete kýžených výsledků.
Abyste udrželi účinek derivační koupele
Stačí pravidelně třikrát týdně, pokud možno ve stejný den.
Je to dobré a aktivně to pomáhá všem?
Je to dobré a aktivně to pomáhá od narození do smrti kromě osob, které ztratily veškerou svou životní energii, osob mimořádně zeslabených vážnou nemocí, patologickou hubeností, jež jim brání normálně chodit a žít. Pokud vám nedělá potíže chodit, pokud nejste příliš vyhublé, mohou vám derivační koupele jen prospět.
Jestliže jste naopak u konce svých sil, derivační koupel vyvolá naprostou ochablost, budete se cítit najednou vyčerpaní a hned po první koupeli přestanete.
Jaké rozdíly jsou v porovnání se sedací lázní?
Při sedací lázni si máčíme hýždě ve vodě. Nejde tedy o osvěžování výhradně pohlaví.
* Derivační koupel se snáze realizuje.
* Cílem derivační koupele je osvěžit si jen pohlaví a vyhnout se jakékoli jiné reakci jinde na těle.
Sedací lázeň je určitě dobrá praktika, ale je to jiná praktika s poněkud odlišným efektem. Porovnejte si je sami, tělo samo vám odpoví.
Jaké jsou rozdíly při praktikování derivační koupele?
Jediná potíž, kterou musíte překonat, tkví v tom, že musíte obětovat deset minut denně ve světě, kde stíháme každou minutu. Přitom ochotně věnujeme čas, abychom pomohli jiným, abychom zdvořile vyslechli stížnosti jiných, ale je pro nás obtížné najít si deset minut, a ty by nám přitom tolik prospěly!
Psychologický účinek?
...srazit derivační koupelí malému dítěti během pár minut teplotu (v každém případě je to pohodlnější než studené zábaly, zejména na lodi!) nebo ulevit od bolesti prořezávajících se zubů. A co si myslí o zvířatech, které derivační koupele praktikují desetkrát za den, když jsou nemocná? Je to jen čištění nebo psychologický efekt?
Ale vězte, že i když to uděláte jen se sebezapřením a bez valného přesvědčení, výsledky dosáhnete.
Z následujícího obsahu poznáte, co vše se dá touto jednoduchou metodou řešit:
Ztracené starobylé umění
Příklad poskytnutý Ludwigem Kuhnem
Akné a pupínky na tváři
Astma
Bílé vlasy
Bolesti hlavy
Bolesti v krku
Bradavice na ploskách nohou, výrůstky na kůži
Drogy
Ekzém
Inkontinence moči
Lišej na obličeji
Naléhavé případy
Nespavost
Těhotenství a porod
Váha
Zácpa
Záda a krk: ztuhlost, bolest
Závislost na tabáku, na alkoholu, na kávě
Zuby: bolesti zubů
Miminka a děti
V odkaze je i adresa kde lze knihu sehnat.
Zaujal nás princip a účinky derivační koupele.
(prodlužované osvěžování pohlaví jeho vlhčením studenou vodou velice jemným třením, pomocí kousku látky, například houbou (žínkou). Jde se shora dolů. Délka je přesně určena, záleží na věku, na váze a na cílovém účinku. Zbytek těla má být v suchu a v teple, včetně nohou.)
PODROBNÝ NÁVOD + ODKAZ NA KNIHU:
http://belousov.petr.sweb.cz/dkoupel/de ... koupel.htm
Cituji část:
Délka koupele
U dospělých osob s hmotností méně než 70 kg stačí normálně 10 minut na jednu koupel.
Nad 70 kg 15 minut. V některých případech se doporučuje 20 minut bez ohledu na váhu. Ale s výjimkou případů, kdy jste nemocní nebo příliš přetížení, nepřekračujte 20 minut, jinak bude vylučování škodlivin probíhat příliš bouřlivě.
Kolikrát denně?
Jednou denně je už vynikající a když to vydržíte několik týdnů, nebo i víc, bohatě to stačí.
Dvakrát denně, když se chcete zbavit velké zátěže nebo když spěcháte na výsledek.
Kromě výjimečných případů si koupel nedělejte častěji než dvakrát denně.
Kolikrát týdně, za měsíc, za rok?
Když chcete ubrat nebo přidat na váze, vrátit vlasům přirozenou barvu..., pak každý den, dokud nedosáhnete kýžených výsledků.
Abyste udrželi účinek derivační koupele
Stačí pravidelně třikrát týdně, pokud možno ve stejný den.
Je to dobré a aktivně to pomáhá všem?
Je to dobré a aktivně to pomáhá od narození do smrti kromě osob, které ztratily veškerou svou životní energii, osob mimořádně zeslabených vážnou nemocí, patologickou hubeností, jež jim brání normálně chodit a žít. Pokud vám nedělá potíže chodit, pokud nejste příliš vyhublé, mohou vám derivační koupele jen prospět.
Jestliže jste naopak u konce svých sil, derivační koupel vyvolá naprostou ochablost, budete se cítit najednou vyčerpaní a hned po první koupeli přestanete.
Jaké rozdíly jsou v porovnání se sedací lázní?
Při sedací lázni si máčíme hýždě ve vodě. Nejde tedy o osvěžování výhradně pohlaví.
* Derivační koupel se snáze realizuje.
* Cílem derivační koupele je osvěžit si jen pohlaví a vyhnout se jakékoli jiné reakci jinde na těle.
Sedací lázeň je určitě dobrá praktika, ale je to jiná praktika s poněkud odlišným efektem. Porovnejte si je sami, tělo samo vám odpoví.
Jaké jsou rozdíly při praktikování derivační koupele?
Jediná potíž, kterou musíte překonat, tkví v tom, že musíte obětovat deset minut denně ve světě, kde stíháme každou minutu. Přitom ochotně věnujeme čas, abychom pomohli jiným, abychom zdvořile vyslechli stížnosti jiných, ale je pro nás obtížné najít si deset minut, a ty by nám přitom tolik prospěly!
Psychologický účinek?
...srazit derivační koupelí malému dítěti během pár minut teplotu (v každém případě je to pohodlnější než studené zábaly, zejména na lodi!) nebo ulevit od bolesti prořezávajících se zubů. A co si myslí o zvířatech, které derivační koupele praktikují desetkrát za den, když jsou nemocná? Je to jen čištění nebo psychologický efekt?
Ale vězte, že i když to uděláte jen se sebezapřením a bez valného přesvědčení, výsledky dosáhnete.
Z následujícího obsahu poznáte, co vše se dá touto jednoduchou metodou řešit:
Ztracené starobylé umění
Příklad poskytnutý Ludwigem Kuhnem
Akné a pupínky na tváři
Astma
Bílé vlasy
Bolesti hlavy
Bolesti v krku
Bradavice na ploskách nohou, výrůstky na kůži
Drogy
Ekzém
Inkontinence moči
Lišej na obličeji
Naléhavé případy
Nespavost
Těhotenství a porod
Váha
Zácpa
Záda a krk: ztuhlost, bolest
Závislost na tabáku, na alkoholu, na kávě
Zuby: bolesti zubů
Miminka a děti
V odkaze je i adresa kde lze knihu sehnat.
Derivační koupel je vynikající technika a dá se použít na mnoho neduhů.
Mám zajímavou zkušenost se zásaditou koupelí. Dle knížky "Pryč s kyselostí" (nebo tak nějak) jsem se kromě požívání doporučené směsi solí rozhodl také pro zásadité koupele. Doba koupele je doporučována 2-3 hodiny. Prý se ionty začnou vyměňovat až po hodině... Do vany jsem nasypal intuitivní množství sody (používám též na měkčení vody v pračce). Odhadem tak 300-400 g na cca 150 l vody. Prostě jsem si řekl, že i kdybych to přehnal, soda mě určitě nesežere... Nesežrala, ale začalo to docela nepříjemně štípat po celém těle. Mé lakmusové papírky jsou do pH9 a zabarvení bylo na samém konci stupnice. PH bylo tedy pravděpodobně ještě vyšší. V knížce doporučují tak 8,5. Štípaní nezesilovalo, tak jsem to dál neřešil. Po dvou hodinách jsem vylezl a nic extrémního nečekaje jsem šel spát. Ráno jsem se vzbudil a ještě než jsem se vůbec pohnul, věděl jsem, že došlo k něčemu výjimečnému. Vstal jsem a- já byl jak nově namazaný stroj (je mi 49). Úplně jak gumový had. Bolest beder tatam, mohl jsem se ohnout, jak jsem chtěl... prostě jsem NIC NECÍTIL
. Celý den byl takový radostný. Pak v dalších dnech už to šlo zase do "normálu", ale aspoň jsem poznal, jaké by to mohlo být... Příště už jsem dal sody míň, takže už to neštípalo. Výsledek už nebyl zdaleka tak ohromující, jako poprvé... Tím nechci dávat návod, že čím víc, tím líp, protože je jasné, že někdy vám něco sedne, podruhé zas ne a každý to má nějak... Ale zajímavé to bylo. Teď si do koupele dávám směs solí, doporučovanou v knížce jako doplněk stravy. Bylo by to ale dost drahé, tak jsem to naposled "nastavil" zase sodou. Několikrát denně si teď měřím pH moči a zjišťuji, jak která jídla mají na pH vliv. Včera jsem si na obědě s kamarádkou, nemaje přílišného výběru, dal vepřové maso s bramborami zapečenými sýrem (já vím, no...) a do večera byla moč přes dvojitou aplikaci minerálových dopňků pořád pod 6... To jen tak pro zajímavost...
Jsme mašina konstruovaná z louhu a kyseliny nás likvidují, proto jste měl ten pocit a určitě se tak dá žít i do 100 let, myšleno bez jakéhokoliv pocitu opotřebovanosti. Prostě jste opravdu dodal mazivo a u toho vepřového už se to zase zadíralo, protože vepřové je nejkyselinotvornější potravina po ústřicích a škeblích, ale ty se zde běžně nejedí.
Zsdravím dá se ta to koupele-epsomská sůl, himálajská sůl a jedlá soda, vše stejným dílem a 90 ml směsi jak zde píšete použít i u ekzematiku?? Momentální můj stav kůže ¨hodně suchá a bolavé rozškrábaná místa nejvíc od kolen dolů. Asi to bude štípat jak koupání v moři ne?dá se to vydržet né? a jak často? nebo jiné složení koupele? nějaké bylinky?děkuji p.Jardo za všeny Vaše odpovědi a rady .
To co píšete je pro ekzematika důležitá otázka a má dvě strany mince. Ona koupel slušně vytahuje kyseliny z těla a dodává zásadité látky, což celkově tělo a ekzému prospívá (mě zvýší ph o cca jeden stupeň na celý den). Na druhou stranu v koupeli je nutné ležet dlouho a měla by pro větší účnnost být horká a to pro akutní ekzém není vůbec dobrý nápad, což si sama můžete vyzkoušet.
Osobně bych koupel aplikoval při zklidněném stavu kůže anebo kratší dobu a s nižší teplotou (a pokud možno vyšší zásaditostí koupele, aby se za kratší dobu zvýšil účinek).
Stejný problém je i s koupelemi z mms, které jsou maximálně prospěšné, ale dlouhé povalování ve vaně a i samotné mms může kůži dráždit. Zde ovšem je možné koupel zkrátit a dát ji v chladné vodě. Případně naředěným mms kůži potřít a poté opláchnout (nezkoušel jsem, ale zdá s emi to jako možnost).
Mě se obecně jakékoli koupele či mazání na tělo ukázaalo jako v podstatě neefektivní a proto používám jen studenou sprchu, která dokáže zklidnit svědící kůži a nemá negativní efekt. Pokud koupele, tak v chladné době a kratší délku (do 20 minut).
Dobrou reputaci má i koupel z dubové kůry, ale ani s tou já nemám výsledky, nicméně na rozškrábanou kůži by mohla pomoci, jelikož má antiseptický a svíravý účinek. Nutno ji však opakovat, jedna samotná nepomůže.
Tak sakul vám to píše velice dobře a k tomu pomalu není co dodat. Nicméně se domnívám, že to nebude u každého stejné a pokud si to nevyzkoušíte, tak patrně nikdy s jistotou nezjistíte, jak se zrovna vaše tělo bude chovat v daném případě.
Děkuji budu zkoušet .
Dejte pak určitě vědět
Je lepší dělat koupel (epsom. +him. +soda) při přibývajícím měsíci nebo ubývajícím,třeba nyní jak bude nov?? Je to tak,že při přibývajícím si více nacucnu do těla? a vyplavení škodlivin bude menší a u ubývajícího si nacucnu míň,ale odplaví se více škodlivin z těla?? Nebo fáze měsíce nemá zase až takový účinek na tuhle koupel?? To jsou otázky,že?? ale když nevím a vrtá mi to hlavou,tak se raději zeptám
Děkuji za odpověď.
Sice to může také mít nějaký vliv, ale zde působí spíše osmotická reakce, čili se nedomnívám, že rozdíl bude zásadní. Dle mého názoru se může koupel provádět kdykoliv a bude zhruba stejný výsledek.
Zdravím - včera jsem si dělala koupel - epsomská sůl, himálajská sůl a jedlá soda .Jsem ekzematička tak píši nejen pro Sakula - večerní koupel příjemná ve vodě nesvědilo neštípalo ..spíš prohřívalo a vodu jsem nemněla moc teplou .po koupeli jsem, zkusila bez mazání , ale nešlo to pokožka celkem vysušená a svědivá . V noci jsem mněla pokožku hebkou ale celkem suchou . Jnak mívám pokožku drsnou a suchou .A ráno pokožka byla opět drsnější .. chce to určitě víc koupelí . A co se týká měsíce určitě pří přibyvajícím měsící proto že do těla dodáváme minerály ne? Ještě bych se chtěla zeptat posledních pár dní mně pobolívá nad levým okem nebo čelo je to tupá bolest .. myslí že je to akupresurní bod játry? nebo špatné trávení -když je bolest na čele? děkuji za odpovědi i v jiných tématech
Koupele budou fungovat vždy, to je prostě osmotická reakce těla, ale v určitých fázích měsíce se bude výsledek trochu lišit. Na tu bolest bych vyzkoušel použít výplach střeva, což většinou pomůže a zpravidla klystýr problém ihned odstraní.
Moze sa ku trojkombinacii epsomska sol, himalajska sol, soda bikarbona (kazda po 30g) primiesat do kupela aj KCL (chlorid draselny), tiez v tomto mnozstve (30g)?
I tu plati, ze pokial ma telo dostatok draslika, nesosne si z vane viac, lebo v pripade drasliku by to mohlo byt velmi nebezpecne. ?
Pokial mi dojde Epsomska sol a mam v spajzi este chlorid horecnaty, je ho mozne do kupela primiesat namiesto Epsomky v rovnakom mnozstve?
Pokial mi dojde Epsomska sol a mam v spajzi este chlorid horecnaty, je ho mozne do kupela primiesat namiesto Epsomky v rovnakom mnozstve?
Tak nic by to dělat nemělo, ale moc logické mě to nepřipadá, proč by jste si draslík neutralizoval sodíkem již rovnou ve vaně, když to je vhodné docílit až v organizmu. Já bych tam dal buď sodíkatou sůl, nebo draselnou, ale ne obě. Pokožkou si tělo nic do zásoby nebere a mělo by to být tedy celkem spolehlivé. Záměna těch hořečnatých solí nijak nevadí, hořčík získáte z kterékoliv z nich, ale síran má tu výhodu, že si nasajete i síru a té má také mnoho lidí nedostatek.
Chlorid hořečnatý ve stejném poměru jako epsomská?
Co tak pozriet o prispevok vyssie, hmm?
Ano, dává se zhruba stejně, ono si tělo stejně vezme jenom tolik, kolik potřebuje.
Bylo by možné např na pláži, v horku, aplikovat rozstřikovačem na kůži smĕs vody, chloridu hořčíku, jedlé sody, himal soli, případnĕ solanky? Fungovalo by to podobnĕ jako remineralizační koupel nebo jinak příznivĕ? Vadilo by to na kůži rozpálené sluncem?
Není jasné na jaké pláži, ale pokud zde, tak ano, třeba u moře to nemá smysl, tam je vše potřebné v mořské vodě, čili stačí se namočit a neoplachovat tu sůl, což působí naprosto stejně, nebo ještě mnohem lépe, protože ta obsahuje naprosto všechno. Pokožce by to nijak vadit nemělo v případě, že nebude spálená, protože ji ta sůl vysušuje a pak to může být nepříjemné.
Hezký den,
chtěla bych vyzkoušet remineralizační koupel, ale nemám doma vanu. Poradíte, co s tím? Někde se tu psalo o sudu, ale to si moc neumím představit. Nebo si spíš představím, jak se se mnou zvrhne ![]()
Zafungovalo by připravit roztok se stejnou koncentrací, ale v menším množství a koupat třeba jenom nohy?
Díky.
Tak určitě můžete remineralizaci dělat i na menší ploše kůže, než na celém povrchu, nebo jsou vhodné postřiky což jsem zde také zmiňoval, tak si to projděte. Pípadně je velice vhodná metoda Španělský plášť, což je vlastně metoda zábalů užívaná běžně na urinoterapii a také jsem zde o tom psal, ani na jedno vana není potřeba.
Dobrý večer
Epsomská sol je Magnesiun sulfuricum teda síran horečnatý?
dakujem
Ano a má ještě více různých názvů, vždy je lepší se ptát na chemický vzorec, to je jistější a nedá se to zaměnit.
Dakujem
MgSO4.7H2O
Ano, to je Epsomská sůl.
V drogerii DM mají různé druhy solí do koupele. Zakoupila jsem si sůl das gesunde plus - totes meer badesalz. obsahuje draslík, Hořčík, sodík vápník železo, stroncium amonium a mnagan.
Co si myslíte je to dobrá volba?
Pokud to není plné chemických aromat, tak asi ano, uvedený produkt neznám a nedovedu ho tedy posoudit.
Já si dneska dala koupel v himalájské černé lávové soli a je mi krááásně
Sice koupelna smrdí trochu jak zkažené vajíčko (to ta síra), ale kůži mám jak miminko a na vlasy je to úplně báječné. K tomu trocha gymnastiky (mám jen sprchovou vaničku, ve které se dá buď sedět, nebo ležet, ale s nohama nahoře
) a spát budu jak nemluvně.
Ano, koupele jsou bomba věc a odstraní mnoho potíží.
Co říkáte na produkt solfatan (ve formě koupelí) má to 40% síry. Mám pocit, že se mi pokožka potom zlepšuje, je síra pro pleť hodně významná jako křemík, zinek atd?
Môžem si robiť kúpeľ v soli, ked mám zatial zapal čreva (robím si denne klystýry) a sem tam sa ozýva žlčníkový kameň ? Nebude reakcia teplá voda?
Sice uvedený produkt neznám, ale síra je na pleť ideální prostředek, čili by to fungovat určitě mělo.
Patrně by to vadit nemělo, ale i tak to bez vyzkoušení nezjistíte, každý reaguje jinak. Zásaditá koupel kyseliny z těla vytáhne a ty kyseliny způsobují ten zánět.
Ďakujem za odpoveď. Silvia
Dobrý den, studuji tyto stránky průběžně už dlouhou dobu a zatím jsem neměl potřebu se na nic ptát, vše je tu myslím dobře vysvětleno. Nicméně, poslední dobou si jedno bílé (či aspoň šedé) místo uvědomuju a dnes dozrála chuť se na to zeptat. Volbu tématu, do kterého dotaz umisťuju, jsem udělal dost náhodně, bylo-li to nevhodné prosím opravte.
Pokud si pamatuji ze školy, chemikálie lišíme podle čistoty na produkty
- neklasifikované nebo se zvláště uvedeným obsahem - méně než 99%
- čísté - alespoň 99%
- p.a. (pro analýzu, též laboratorní čistota) - 99,9%
- lékopisná čistota (též potravinářské) - 99,99%
(Možná mě někdo poopraví, je to už dlouho...)
Na toto téma či blízko k němu se zde diskuse několikrát dostala (v různých vláknech) a vždy jsem měl tak trochu dojem, že téma je rychle zapomenuto.
Je zde prosím někdo, kdo je schopen obecně + konkrétně pro různé zde uvedené postupy (od aplikací vnitřních přes celkové vnější až po lokální vnější použití, na porušený/neporušený kožní kryt) doporučit potřebnou čistotu? Dokonce snad podepřít názor nějakým zdrojem? Třeba co se o tom učí na farmacii?
V jaké čistotě jsou chemikálie prodávané ve zdejším eshopu?
Děkuji.
Pokud si pamatuji ze školy, chemikálie lišíme podle čistoty na produkty
- neklasifikované nebo se zvláště uvedeným obsahem - méně než 99%
- čísté - alespoň 99%
- p.a. (pro analýzu, též laboratorní čistota) - 99,9%
- lékopisná čistota (též potravinářské) - 99,99%
(Možná mě někdo poopraví, je to už dlouho...)
Na toto téma či blízko k němu se zde diskuse několikrát dostala (v různých vláknech) a vždy jsem měl tak trochu dojem, že téma je rychle zapomenuto.
Je zde prosím někdo, kdo je schopen obecně + konkrétně pro různé zde uvedené postupy (od aplikací vnitřních přes celkové vnější až po lokální vnější použití, na porušený/neporušený kožní kryt) doporučit potřebnou čistotu? Dokonce snad podepřít názor nějakým zdrojem? Třeba co se o tom učí na farmacii?
V jaké čistotě jsou chemikálie prodávané ve zdejším eshopu?
Děkuji.
Vhodná je vždy co nejvyšší čistota, nicméně mnohdy nevadí i technické chemikálie, zvláště na vnější aplikace. Pokud by jste text pozorně pročetl, tak u většiny nabízených produktů je i uvedeno, že jde o kvalitu farmaceutickou, nebo potravinářskou a je tam i mezinárodní kód určující kvalitu surovin.
Pro posouzení sem jeden produkt okopíruji, aby vše bylo jasné.
Chlorid hořečnatý
Magnesium chloride hexahydrate
MgCl2• 6H2O
Kvalita Ph.Eur.6th – Farmaceutická
Niekde som čítala, že na odkyslenie je vhodný aj kúpeľ - epsomská soľ + jedlá sóda.
1. pochopila som to správne?
2. nedočíla som sa koľko soli mám dať na tú odkyslovaciu kúpeľ, 30g a 30g?
Ďakujem
Ďakujem
Ja používam epsomskú soľ + jedlú sóda + morskú sol(prípadne himalajsku), robím si takýto kupel každu nedelu večer, v pondelok držím post. Po takej kupeli spím ako babetko.
Ďakujem stevo69, idem sa hodit do vane:)
Ďakujem
Ano, máte to správně, himalájská sůl, epsomská sůl a jedlá soda, od každého 30 g na vanu vody.
to znamena, že keď si dám him., epsom., sódu z každej po 30 g na celú vaňu je to 90g. Nie je to málo, neviem prečo ale myslela som, že je potrebné na vaňu aspoň 1 kg soli. Teda spolu.
ked´som čítala o himalájskej soli, tak tam doporučujú 1 kg soli. Chápem to dobre ?
Tak více, neznamená vždy lépe, nicméně není problém si obě varianty vyzkoušet a uvidíte.
Mozem do remineralizacneho kupela pridat organicku siru(MSM),pretoze sa mi minul siran horecnaty,ktory som zatial nahradil chloridom horecnatym.A prip. kolko toho MSM pridat.
V tom nevidím problém, klidně ano a myslím, že bez obav i více jak 10 g, to nemůže nijak vadit.
Dobrý den, je možné do detoxikační koupele kdy se dává 1kg soli na vanu použít obyčejná kuchynská sůl? Vím, že v případě remineralizační koupele(30g sody 30g himalájské soli 30g epsomské soli) to není vhodné, protože by se do těla dostalo větší množství sodíku, ale v případě že se dá velké množství soli to chápu tak, že sůl se nevstřebává, ale vytáhne kyselý odpad pod kůží osmotickou reakcí a žádné velké množství sodíku by se tedy nemělo vstřebat?
Děkuji
Určitě to možné je, ale na vyloučení kyselin z těla musíte mít tu lázeň vždy zásaditou a to běžná sůl pochopitelně nedovede, vždy je třeba dát i sodu. Sůl nemusí být ani nijak čištěná, bohatě by stačila i krmná, která se prodává v 50 kg pytlích za pár korun.
Jardo a pokud misto obycejne soli na detoxikaci pouziju himalajskou tak soda byt nemusi?Nebo i himalajska plus soda?A kdyby ano kolik dat Sody na tu ocistnou koupel pri 100 litrech?Ve strucnych navodech ve foru zdravi je ta soda nezaznamenaná,ale melo me to trknout,ze musi byt zasaditá!!Porad se ucim a vim toho min a min-) Tolar-dekuji
Obě sole se pouze trochu liší ve složení, jinak účinky mají dost podobné a sodu musíte přidávat k oběma. Dává se tak 30 g sody, 30 g soli a 30 g epsomky, ale pokud dáte více, nijak to nevadí.
Skusal som si robit detoxifikacny kupel.
Najprv som pouzil cca 1,5kg soli na 100L. Necitil som ziadne ucinky.
Druhy krat som skusil pouzit cca 2,5kg soli na 100L. Po hodinovom kupely som jednoznacne citil ucinnok. Takze ked sa pouzije vyssia koncetracia, vytiahne to z tela viac toxinov. Mozno by som vyskusal aj 3kg/100L, alebo aj viac.
to Xion : Xion, pekne.... skúšame v tom istom čase tie isté veci (trojčátko.... a dnes si chcem dať tú kúpeľ s obrovským množstvom soli - na detoxikáciu cez kožu...)...
Inak, podľa mňa by si tú soľ ani nemusel zvyšovať... Podľa mňa ten prvý kúpeľ (s 1,5kg soli) nebol tak "efektívny" preto, lebo on len naštartoval orgnaizmus, a ten druhý kúpeľ (s 2,5kg soli) - to bola už druhá očista tohto druhu, takže mám dojem, že sa už pouvoľnovali rôzne veci v tele (kyseliny, atď, alebo niečo úplne iné...), a preto si zaznamenal väčší účinok pri druhej kúpeli - v porovnaní s prvou (podľa mňa nie preto, že si zvýšil soľ na 2,5kg - ale môžem sa mýliť).
Otázka na teba : Akú soľ si použil ? A.... pridal si do kúpeľa aj sódu bikarbónu (možno to pri takom druhu kúpeľa nie je nevyhnutné - neviem...) ? Ja chcem použiť tú, čo mám na ten účel doma - GEMMA DI MARE (morská soľ v krabici, 1kg stojí 69 centov, sodíka tam je 39%)...
Himalájsku soľ ODMIETAM použiť na takú kúpeľ, bolo by to VEĽMI DRAHÉ.... nakoľko som presvedčený, že účinok by bol TAKÝ ISTÝ, keďže obe soli majú obsah sodíka 38-39%, a v tejto kúpeli nejde o vstrebávanie minerálov z vody vo vani, ale o prečistenie organizmu cez kožu...
Inak myslím, že také kúpele by mohli byť celkom dobré so súčasným skombinovaním s "antiparazitickou kúrou" rôzneho druhu (napr. Trojčátko), nakoľko by ich bolo dobré vytiahnuť z tela aj cez kožu... keď sa tam niektoré druhy "zahniezdia"...
Nowocayn, ja sa domnievam, ze vyssia koncentracia urobi lepsiu pracu, proste za hodinu vytiahne viac toxinov, ako nizka. Mozno keby si lezal pri nizkej vo vani 2 hodiny, tak by rovnaku pracu odviedla aj nizka koncentracia. Domnievam sa na zaklade toho, ako funguje mrtve more. To by sa tam nechodilo tolko ludi specialne kupat, ale asi pocitili, ze vyssi slany roztok ma silnejsie ucinky.
Co sa tyka soli, tak tu je i morska sol zbytocne plytvanie penazi. Nerozumiem, celkom dobre logicky zacnes uvazovat, ale nevies to dotiahnut do dobreho vysledku. Treba pouzit co najlacnejsiu sol. Kuchynska za 20 centov/kilo uplne postacuje, lebo je to ako pises, nic sa nevstrebava, ide len o dosiahnutie osmotickeho tlaku. A na ten ti staci hociaka sol. Dokonca, je dost mozne, ze by isla pouzit aj sol na posyp ulic, za este menej penazi.
Vo vhodnosti pouzitia kupela sa vsak nemylis a trafil si presne. I ja to tak vidim, ze pomaly nikde inde nieje vyhodnejsie robit si detoxifikacne kupely, nez pri antiparazitalnej kure. Pokial to umrtvi nejake parazity v podkoznych tkanivach, a dane miesto sa zaplavi toxinmi z ich rozkladajucich sa tiel, telu je velmi vyhodne, ked sa par milimetrov odtial prevrati osmoticky tlak a moze to pekne a jednoducho vylucit cez kozu. Nemusi tak zatazit ine vylucovacie kanaly, ktore maju pocas anti-parazitalnej kury urcite dost roboty. A duplom to plati pri chemickej anti-parazitalnej kure. Pocas chemickych sa budem kupat aj niekolko-krat do tyzdna. Len si musim overit, ci to pri vyssej koncentracii nevyplavuje aj nejake mineraly. To by potom nebolo prilis vhodne to prehanat.
Jeden kupel vyjde sice vyjde na cca 120L teplej vody, a 60-70 centov za sol (pri koncentracii) no teoreticky, kto by to chcel robit casto, dal by sa zostrojit sud s vyhrevnym telesom, a pouzivat ten isty slany roztok dokola. Hlavne pri vysokych koncentraciach soli, napr 10kg/100L, by to uz slusne setrilo vydavky za sol a vodu, a v lete keby bol ten sud vonku, vacsinou by stacilo vodu zahriat o 10 stupnov.
XION : čo sa týka možného vyplavovania minerálov cez pokožku, tak ja by som radil dávať každý tretí kúpeľ "nasycovací" - ten, čo dodáva minerály do tela.
Čo sa týka mojej otázky ohľadom toho, či používaš sódu bikarbónu do detoxikačného soľného kúpeľa (1,5kg soli a viac), pýtal som sa preto, lebo Jarda to doporučoval. No možno to nie je potrebné, môže to byť len domnienka.
A čo sa týka tej "chemickej" antiparazitickej kúry, a ostropestreca mariánskeho, to rád pár príspevkami rozoberiem (formou otázok) vo vlákne "antiparazitická kúra", lebo po trojčátku sa chcem dať tiež na tú "chemické cestu" (keď čistíme, tak poriadne...), a tak isto nechcem obísť ten ostropestrec...
...
Co sa tyka soli, tak tu je i morska sol zbytocne plytvanie penazi. Nerozumiem, celkom dobre logicky zacnes uvazovat, ale nevies to dotiahnut do dobreho vysledku. Treba pouzit co najlacnejsiu sol. Kuchynska za 20 centov/kilo uplne postacuje, lebo je to ako pises, nic sa nevstrebava, ide len o dosiahnutie osmotickeho tlaku. A na ten ti staci hociaka sol. Dokonca, je dost mozne, ze by isla pouzit aj sol na posyp ulic, za este menej penazi.
Vo vhodnosti pouzitia kupela sa vsak nemylis a trafil si presne. I ja to tak vidim, ze pomaly nikde inde nieje vyhodnejsie robit si detoxifikacne kupely, nez pri antiparazitalnej kure. Pokial to umrtvi nejake parazity v podkoznych tkanivach, a dane miesto sa zaplavi toxinmi z ich rozkladajucich sa tiel, telu je velmi vyhodne, ked sa par milimetrov odtial prevrati osmoticky tlak a moze to pekne a jednoducho vylucit cez kozu. Nemusi tak zatazit ine vylucovacie kanaly, ktore maju pocas anti-parazitalnej kury urcite dost roboty. A duplom to plati pri chemickej anti-parazitalnej kure. Pocas chemickych sa budem kupat aj niekolko-krat do tyzdna. Len si musim overit, ci to pri vyssej koncentracii nevyplavuje aj nejake mineraly. To by potom nebolo prilis vhodne to prehanat.
Jeden kupel vyjde sice vyjde na cca 120L teplej vody, a 60-70 centov za sol (pri koncentracii) no teoreticky, kto by to chcel robit casto, dal by sa zostrojit sud s vyhrevnym telesom, a pouzivat ten isty slany roztok dokola. Hlavne pri vysokych koncentraciach soli, napr 10kg/100L, by to uz slusne setrilo vydavky za sol a vodu, a v lete keby bol ten sud vonku, vacsinou by stacilo vodu zahriat o 10 stupnov.
Pokud jde o objem soli, tak chodit na vyšší koncentrace než se mohou v přírodě vyskytovat, nemá valnou cenu, jako maximum vidím koncentraci Mrtvého moře. Jako vhodnou sůl vidím sůl krmnou, prodávanou v padesátikilových pytlích za pár korun, ale problém jsou velké kusy, čili delší doba rozpouštění, což ovšem není problém zařídit.
To je slusna lazen Xione-)Taky by me zajimalo jestli jsi tam prihodil sodu.A hlavne napis jak jsi to pocitil?Pises,ze jsi jednoznacne citil ucinek.Ja si prijdu takovej jen to zalomit do postele-)Mozna,ze je to k vuli horke vode.Jinak mam pocit,ze ta sul ve vode z tela minerali netaha.Doufam!Jeste by me zajimalo u te Remineralizacni koupele,kolik si toho tak telo muze do sebe natahnout pri jedne té koupeli,ale to asi nezjistime ze?Nebo spise po kolika koupelich by mohl byt stav mineralu dorovnany i kdyz to zas asi bude zalezet na deficitu..
Včera som si robil 140 minútový kúpeľ spolu so 400g sódy bikarbóny (potom som pridal ďalších 100g, keď som trochu odpustil vaňu, aby som mohol dopustiť horúcu vodu... aby teplota vody neklesala pod 35stupňov, to mi potom totiž bola trošku zima, resp. nie veľmi príjemný pocit)... počas neho aby som sa nenudil, som počúval hudbu, a... pokúšal som sa "odliepať fascie", teda niečo také, že som si naťahoval "šklbnutím" kožu na všetkých častiach tela, kde som dočiahol... takže nohy, predná strana trupu, božná strana chrbta, horné končatiny, ramená, trapézy, tvár... Myslím si, že som tým pomohol odstraňovaniu prípadných kyselín z tela do kúpeľa...
Najlepší účinok pre mňa malo "odliepanie fascií" na brušnej časti - celá brušná oblasť, od bočných strán, cez stred, po ruhý bok, od bokov po začiatok hrudných rebier. Bolo to zaujímavé, bolo mi príjemne, akoby som uvoľnil celú brušnú oblasť.
Mohol som to robiť aj pred kúpeľom.. urobiť si 3 minútovú horúcu sprchu a tak uvoľniť trochu kožu, a "poodliepať fascie", a až tak sa "naložiť do kúpeľa zo sódy"...a zvýšiť tak jeho účinok. Ale - 140 minút v kúpeli nič nerobiť... by bolo pre mňa nepríjemné... Tak som k tomu "odliepaniu fascií" pridal aj akupresúru tváre a krku, dýchací cvik so slamkou (mal som asi 30cm škáru - otvorené dvere do kúpeľne, vzduch tam teda prúdil), potom iný typ dýchacieho cviku - striedanie nosných dierok, a potom "bránicové dýchanie trochu "násilného" štýlu, takže také, kde som silno rozťahoval a sťahoval brucho), masáž hlavy, atď...
"Odliepanie fascií" som robil tak, že som bol pri tom vždy čo najväčším povrchom tela ponorený do vody vo vani... Masáž hlavy som si robil vtedy, keď som mal hlavu pod vodou a trčal mi z hladiny len nos - čiže vlasová časť bola počas masáže hlavy ponorená.
Týmto príspevkom som chcel povedať, že ten dlhý čas vo vani sa dá všeliak využiť... a bez toho, aby sa zhoršil účinok kúpeľa. Dokonca sa jeho účinok zvýši, lebo sa masíruje koža (resp. sa s ňou pracuje).
A účinky ? : Osobne som nejak nič nepocítil.... Ale viem, že to svoje urobilo, a povyplavovalo to nejaké nánosy z kože...či už vo forme kyselín, alebo nejaké iné nánosy.... ![]()
Koncentracia mrtveho mora je 33%, cize to je 50 kg soli do 100 litrov. Ale tu uz neviem, ci by som daval kuchynsku sol, to radsej fakt kamennu, nech to imituje prirodne podmienky. Tie 2-3%, o ktorych sa tu bavime, je slaby cajicek, ledva dosahujuci na koncentraciu najmenej slanych mori. Cize, myslim ze solou nemusime velmi setrit. ![]()
Dnes som si urobil dalsi kupel, tentoraz odhadom 3% a ... neuveritelne, jednoznacna ulava uz po takych 20tich minutach. Ostal som tam lezat hodinu a 20 minut, a poslednu pol hodinku som mal pocit, ze sa v tej vode vznasam, ako na oblaciku.
Teda, tie kupele som dost podcenoval, ze to bude nejaky slaby cajicek.. ale nakoniec su slabe cajicky skutocne caje... o cajoch sa vsade vela pise, kazdy si ich robi, vychutnava, ale ja som nikdy necitil, ze by mal caj nejaky ucinok. O kupeloch sa zase tolko nepise, a skoro nikto si ich nerobi, ale ucinok je citelny a okamzity... tak kto z koho?
U mna od dnes vyhravaju kupele. Mam pocit, ze pravidelnost je dolezitejsia, nez tam lezat prilis dlho. Je to logicke, ked to vytiahne toxiny spod pokozky, chvilu trva, kym tam telo presunie tie co su viac hlbsie. Takze namieste je robit si kupel aspon 1x do tyzdna.
Minimalna koncentracia soli, ktora ma citelny ucinok, mi pripada 3%. Na tej hodnote prave zacina koncentracia menej slanych mori, takze mozno to ani nebude nahoda.
Nabuduce idem jednoznacne vyssie, dam aspon 5% roztok, a zreferujem, ci tam bol nejaky rozdiel. Co najskor sa chcem dostat na 33%, a to nechavam vo vani napustene, to by uz bola skoda vypustit. A kazdy den sa v tom budem kupat. ![]()
Sodu nedavam. V mori je akoze soda? Nech mi niekto vysvetli, naco tam ta soda udajne ma ist. Do tela nic neprenikne, a von z tela uz aj tak ide vsetko.
Sodu nedavam. V mori je akoze soda? Nech mi niekto vysvetli, naco tam ta soda udajne ma ist. Do tela nic neprenikne, a von z tela uz aj tak ide vsetko.
Ako vidím, bývaš sám, keďže si môžeš dovoliť nechať "morskú vodu" vo vani - tú istú (keď pôjdeš na 33%...) aj niekoľko dní....
...
Mňa len zaujíma... tá voda bude studená...ako ju ohreješ ? ... Je rozdiel studená voda v mori, keď pri tom pláveš, a tak sa zahrievaš... Budeš to nejak ohrievať ? ...
Ďalšia vec... Možno preto sóda, lebo more je myslím zásadité - a aj to mŕtve... A sodíková soľ zásaditá nie je. Ja viem, že v koncentrácii 3 a viac % sa rozhodne nebude do tela nič dostávať (teda si to myslím na 99%...), ale možno predsa len by sa tam mohla pridať aj sóda bikarbóna... Inak Xion, myslíš, že by sóda mohla zhoršiť účinok soli (v tomto prípade, keď sa jedná o vysokú koncentráciu soli, t.j. 2,5% roztok a vyšší...) ?
Inak, to som netušil, že aby sa dosiahla 33%-ná koncentrácia soli v 100 litroch vody, je za potreby dodať 50kg soli.... Myslel som, že na to treba 33kg soli... A ...ci pánečku...50kg soli v 100l vody... Zaujímalo by ma, koľko slovákov či čechov si taký kúpeľ robili... Možno ich spočítame na prstoch dvoch rúk....
.... Ale to nič nemení na tom, že je to prospešné...
A inak - čo s tou soľou ? Ak sa vypustí 50kg sodíka do odpadových vôd... Alebo - ak by si každý občan SR a ČR urobil jeden takýto kúpeľ s 50kg soli... Nespôsobilo by to prírodný kolaps ? Ak áno, tak ešte šťastie, že to robí pár ľudí, a tak žiadne riziko... ![]()
Nowocayn
Normalna voda ma pH povedzme 6,3 , a co sa telu stane, ked v nej lezi? Podla mna nic. Jediny efekt to podla mna ma u kupela, kedy sa nieco vstrebava. U tohto detoxifikacneho kupela sa mi to nezda.
S tou solou a vypustanim mas pravdu. Predpokladam, ze si to malokto moze robit, a malokto by sa na to dal ukecat, takze to nevidim ako nejaky ekologicky problem. Vacsi problem vidim napr. to, ze bezny clovek splachne kazdy den svoju moc 40timi litrami vody. Lebo to sa tyka 99% spolocnosti.
Ale inak pravidelne to robit nechcem, prave preto vidim ako vhodny ten sud. S tou stale napustenou vanou to tiez nieje dobry napad, lebo potrebujem sa aj osprchovat, po takom kupely si nechavat tu sol na pokozke, asi nebude moc dobre.
Cize, asi to vyskusam len jednorazovo.
Inak idealne by bolo ten sud s 33% roztokom mat v lete vonku, v ciernom sude... to by bolo cez den vzdy pekne vyhriate na slniecku a dalo by sa to robit cele leto. Mat zahradu, urcite to zrealizujem, skupim 400L sud, dam tam 200 KG soli (40 eur, ale so slavou by to dali aj za 30), a cele leto mozes byt superdetoxifikovany. ![]()
Mat vacsi byt, tak niekde umiestnim bud ten sud, alebo nejako poriesim nahradnu vanu, tam si spravim 33% roztok. Nieco ako druha kupelna.
Popripade vo vacsej kupelni by sa to dalo zrealizovat. Ohrev by som riesil nejakym vykurovacim telesom, len to by bol v lete des... tolko tepla co by z toho islo do bytu.
Co sa tyka energie, tak podla tejto kalkulacky
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v ... ohrev-vody
treba na ohrev 150L vody z teploty 10 na 30 stupnov celzia 3,6Kw. Ak budem ratat cenu za KwH 25 centov, potom to stoji nejakych 90 centov. Cize, keby to uz mal niekto takto zabehnute, tak by jeden kupel stal 90 centov, plus pociatocne naklady na sol - do 150 L vane 75kg soli, co je nejakych 15 euro. Pri pravidelnom kupani by bol vsak prinos obrovsky. Myslim si, ze su to velmi dobre investovane peniaze do zdravia. ![]()
Pomer sa pocita z hmotnosti, 100L vody a 50kg soli vazi spolu 150kg. 50 kg zo 150kg je presne 1/3, cize mas 33% roztok.
to Xion : Xion, robíš si aj kúpele so sódou bikarbónou ?
Mňa by zaujímalo (odpovedať môže aj pán Jarda), či je dobré "miešať" kúpele - raz s 3kg soli, raz s 300-400g sódy bikarbóny (dve-tri hodinky kúpeľa), raz nasycovací (40g himalájskej soli, 40g sódy bikarbóny, 40g epsomskej soli...) ....
Nebolo by lepšie robiť si jeden mesiac jeden druh kúpeľa (raz, dva krát týždenne), druhý mesiac druhý druh, a tretí mesiac tretí druh ?
Lebo mi napadá aj možnosť, že napríklad prvý a druhý typ kúpeľa (veľa soli na striedačku so sódou bikarbónou) sa môžu "biť"...
Je to možné ?
A - čo taký urinový kúpeľ ? Mám v mrazničke 4 litre pekne žltej uriny... Chcel by som ju spotrebovať na kúpeľ... Aké účinky bude mať ? Predčí v niečom spomínané tri druhy kúpeľov ?
Ďakujem za odpoveď(e).
Jardo nevadi co se tyka koupele ze do te obycejne kuchynske soli pridavaj jod?Chci si koupit sul ve vetsim,ale nez bude tak bych koupil zatim jen kuchynskou..Koupele s urinou by mohli byt zajimave.Hodila by se i prevarena urina?Tolar
Nowocayn, nerobim si, zdaju sa mi nudne, lebo tam treba lezat 2, idealne 3 hodiny. Ucinok som necitil, a to som si tam dal 1,5kg sody bikarbony.
K tym tvojim otazkam, neries blbosti, zameraj sa na korene. 99% toxinov mas z parazitov, alebo ako nasledok parazitov, tak si sprav anti-parazitalne kury, a potom detoxifikaciu, napriklad pravidelnymi kupelmi v soli, potom ocistu pecene, remineralizaciu a konec... na 99% si porieseny, od zdravia ta tu uz moze delit len hlava alebo kvasenie na stolicke cely den, a s tym ti urinovy kupel nepomoze.
K tomu, ci je lepsie robit si kupele na striedacku, alebo stale rovnake... urobit si aspon nejaky, a necakat.
Uz teraz malo byt nasypane vrece soli vo vani, tak hybaj a nekapri za kompom. ![]()
Dnes som vyskusal kupel v cca 4%-4,5% soli, o dlzke 1 a 3/4 hodiny. Tentoraz som pridal aj 300g sody bikarbony. Znovu uzasne pocity!
Pocit "vznasania sa na oblaciku" sa dostavil tentoraz trochu neskor, asi niekde na 1 hodine. Ale to asi aj kvoli tomu, ze som zobral prvu davku Entizolu, a vcera aj dnes som sa zacpal uzasnou strudlou s bielym makom, ktoru predavala na farmarskych trhoch expertka na pestovanie maku a ktorej sa proste nedalo odolat.
Preto som teda ostal vo vani dlhsie. Mal som pocit, ze na 1 a pol hodine to zacalo byt este o kusok lepsie. Takze vyzera, ze detoxifikacia cez pokozku prebieha minimalne hodinu a pol. Uz druhy krat sa mi stalo po cca 1 hodine, ze som mal zrazu chut hybat sa, vrtiet sa ... akoby sa svaly chceli hybat. Mozno po hodine prijde detoxifikacny efekt az do hlbky svalov leziacich najblizsie k pokozke, a len co sa zbavia toxinov, maju zacat chut tancovat.
Preto by mozno nebolo zle tento druh kupela zaradit pred fyzickym treningom, najma narocnym na svalovu cinnost.
Pri dumani nad nesmrtelnostou chrusta a tym, ako tento kupel vlastne funguje, ma intuitivne napadlo masirovat si niektore casti tela. Urcite to prospieva vylucovaniu toxinov z pokozky, a priestoru pod nou. Hlboke intuitivne pocity moje ruky zaviedli k masirovaniu chodidiel, a pokozky na hlave, ponorenej vo vode. Ta masaz hlavy koncekmi prstov privodzovala mimoriadne prijemne pocity a asi to pomoze vysat velke mnozstvo toxinov z oblasti hlavy a spanov, ktore suzuju psychiku. Zacinam mat pocit, ze tento druh kupelu spojeny s urcitymi cvikmi a masazou, je mimoriadne ucinny detoxifikacny prostriedok, hlavne ked sa vyladi a vysperkuje do dokonalosti.
Pocit "vznasania sa na oblaciku" sa dostavil tentoraz trochu neskor, asi niekde na 1 hodine. Ale to asi aj kvoli tomu, ze som zobral prvu davku Entizolu, a vcera aj dnes som sa zacpal uzasnou strudlou s bielym makom, ktoru predavala na farmarskych trhoch expertka na pestovanie maku a ktorej sa proste nedalo odolat.
Preto som teda ostal vo vani dlhsie. Mal som pocit, ze na 1 a pol hodine to zacalo byt este o kusok lepsie. Takze vyzera, ze detoxifikacia cez pokozku prebieha minimalne hodinu a pol. Uz druhy krat sa mi stalo po cca 1 hodine, ze som mal zrazu chut hybat sa, vrtiet sa ... akoby sa svaly chceli hybat. Mozno po hodine prijde detoxifikacny efekt az do hlbky svalov leziacich najblizsie k pokozke, a len co sa zbavia toxinov, maju zacat chut tancovat.
Preto by mozno nebolo zle tento druh kupela zaradit pred fyzickym treningom, najma narocnym na svalovu cinnost.
Pri dumani nad nesmrtelnostou chrusta a tym, ako tento kupel vlastne funguje, ma intuitivne napadlo masirovat si niektore casti tela. Urcite to prospieva vylucovaniu toxinov z pokozky, a priestoru pod nou. Hlboke intuitivne pocity moje ruky zaviedli k masirovaniu chodidiel, a pokozky na hlave, ponorenej vo vode. Ta masaz hlavy koncekmi prstov privodzovala mimoriadne prijemne pocity a asi to pomoze vysat velke mnozstvo toxinov z oblasti hlavy a spanov, ktore suzuju psychiku. Zacinam mat pocit, ze tento druh kupelu spojeny s urcitymi cvikmi a masazou, je mimoriadne ucinny detoxifikacny prostriedok, hlavne ked sa vyladi a vysperkuje do dokonalosti.
Vidíš, aj mne napadlo si masírovať telo, a hlavne hlavu (lebo predsa len, to sa dá počas kúpeľa najjednoduchšie urobiť...). Mňa mrzí len to, že neviem nijak upchať to "sito", ktoré sa stará o to, aby voda nepretiekla, ak by niekto zabudol na to, že ju do zaštuplňovanej vane púšťa... Mohol by som byť viac ponorený počas celého kúpeľa, ale žiaľ...
... A - s pridaním sódy bikarbóny to je myslím dobrý nápad... Ja som si dal 3kg soli bez sódy bikarbóny, a bolo to veľmi slané.... Sóda to vie sú slanosť pekne "zneutralizovať" (aspoň z časti), a som presvedčený o tom, že účinkom soli nijak neškodí, skôr im "sekunduje"...
Spomínané kúpele mi vyhovujú aj preto, lebo nešpinia vaňu...
... No na druhej strane, nie je to pre moje pocity najideálnejšie strávený čas... ale viem, že to funguje... ![]()
člene NOWOCAYN a aj ty zažívaš "vznasania sa na oblaciku"? ![]()
Ja nie...
. Asi som ťažší ako Xion, neviem...
.... alebo v tom bude nejaký iný dôvod... Ja sa ramenami len tak-tak zmestím do vane, takže pohodlie tam pre mňa nie je nič extra... No presne viem, kde by som sa cítil ako na obláčiku... Niekde na ostrovnej pláži s priezračným morom.... ![]()
Xion : Jarda Ti raz vysvetľoval, že po kúpeli rozhodne nie je dobré ísť si zašportovať... Kúpeľ uvoľňuje... No - skús si to, sám uvidíš. Nebudeš taký výkonný, a budeš náchylnejší na zranenie ("driemajúce svaly" a celkovo orgnaizmus po kúpaní - nepripravený v tú dobu športovať, ale radšej oddychovať....). Nemusí to byť nejak postrehnuteľné pri chodení po byte, ale pri takom posilňovaní určite áno.
To určitě nevadí v moři přeci je jód také a každému se tam uleví. Urina určitě také funguje dobře a pokud jde o sodu v koupeli, tak to je vyloženě o odkyselení, což samotná sůl nedělá, ta pouze remineralizuje tělo.
Aha,rozumim Jardo.Ja mel pocit ze samotna sul bez sody ve vetsim roztoku navodi osmozu a telo zacne vylucovat toxiny cili se zacne odkyselovat.Ale popisujete ze samotna sul tohle nedovede.Snad se nebudete hnevat zkusme to jeste jednou zredukovat cele.Jestli tomu dobre rozumim.. Remineralizacni koupel-tedy koupel ktera nasává do tela latky-30g epsom.sul,30g sody,30g himalajske soli. Detoxikacni koupel-tedy koupel ktera vypuzuje z tela toxiny cili odkyseleni-na 100l vody pouzit 1kg ci 2kg soli klidne obycejne kuchynske.Tot vse.U te remineralizacni jsem jsi jistej,ale u te detoxikacni mi ta soda plete hlavu,tak mi prominte a napiste jestli to mam dobre..Moc dekuji Jardo...
U detoxikacneho zvysi pH tej vody, mozno potom telo lepsie vylucuje toxiny, lebo je na to viac zvyknute (more). Aspon tak som to ja pochopil.
Daj 3kg na 100L, to je uz dost blizko moru, podla mna to zacina mat poriadny ucinok az pri tejto koncentracii.
Jarda písal, že samotná soľ iba mineralizuje telo.... Z toho jasne vyplýva, že teraz konkrétne nemyslel (asi z dôvodu, že si neprečítal dobre príspevok) soľ v koncentrácií 1 či 1,5kg a viac (na 100 litrov), lebo vtedy vzniká osmóza, a pri nej soľ nevniká do organizmu. Takže Tolar, máš dobrý pocit, že samotná soľ vo vyššej koncentrácii (min. 1kg/100 litrov) navodí osmózu. A tým aj odkysľovanie - ale nie cielene, a neviem v akej efektivite, lebo odstraňovanie toxínov z organizmu nemusí vždy znamenať aj odstraňovanie kyselín z organizmu (existuje určité percento ľudí, ktorí sú "príliš zásadití", a pomaly "hnijú" vo vysokej zásaditosti ich vlastného organizmu...to ale neznamená, že nemajú v tele toxíny, práve naopak...). Sóda navodí odkysľovanie, cielene.
Xion a NOWOCAYN moc vam dekuju chlapy!!!Jestli tedy odstranovani toxinu nemusi znamenat odkyselovani,tak bych mel jasno.V tom pripade by soda rovnala jen ph,ale pri odstranovani bordelu z tela by se pouzila jen ta sul ve velke koncentraci na otoceni osmozy..a nasledné ociste jako pri šance.Dale by bylo i zbytecne pridavat sodu do koupeli se silnym roztokem soli,protoze by telo sodu stejne neprijmulo jelikoz je koncentrace soli silna a telo nic neprijima,ale jen vypuzuje,je to tak?
V podstate by to tak malo byť. Kto vie, možno sóda zvyšuje účinnosť vysokej koncentrácie soli.... ale vôbec to tak nemusí byť. Na to neviem odpovedať. ![]()
Podla mna, velky rozdiel medzi 3% kupelom, a 3% kupelom so sodou, nebude. Tu spinavu pracu spravi sol a osmoza.
Nezabudni na anti-parazitalne kury, inak tie toxiny mozes vytahovat aj vsetkymi otvormi ktore mas, a stale ich bude vnutri tela dost.
Rovnako to plati o remineralizacii, mozes doplnat kolko chces, vsetko ti pozeru oni. ![]()
Mne osobne slape jednoznacne viac ten solny 3%tny kupel. S prehladom zastrci remineralizacny, aj odkyselovaci so sodou. Ale je mozne, ze niekto ma ine problemy, a viac mu bude slapat iny. Najlepsie je cyklovat vsetky, aj ten s MMS, a este to nejak skombinovat s aromaterapiou. Len skoda, ze je taka nuda lezat vo vani, mna to nebavi. Idealne by bolo clapkat sa v mori s nejakou peknou babenou, to by ma bavilo viac.
pekne jsi to napsal Xione-)to by se clovek odkyseloval od rana do vecera-)ja jeste premyslim nad jednou veci.Zajimalo by me konkretne otoceni te osmozy.Asi by to melo funguvat,ze kdyz vlezeme do toho solneho roztoku obrati se osmoza a za nejakej cas by se mela otocit zpatky.Ale ted kdy?V ten moment kdyz vylezame z vany?Nebo jeste ve vode?Jarda totiz popisoval na zacatku tohoto vlakna,ze kdyz telo zpatky dokaze vratit osmozu,na zaver si neco i vezme.Takze pokud lezime ve 3kg soli,rekneme 3 krat tydne tak se nasytime asi dosti sodikem.Nebo premyslim spatne?Vubec ta osmoza to je zajimava vec.Jeste by me zajimalo co hlida v tele to,ze s toxinama pri te osmoze neodchazej potrebne latky pro telo jako minerali vitaminy atd..
Kym lezis vo vani, urcite sa osmoza neobrati. To, ci vytahuje aj nejake mineraly, neviem... mozne to je.
S tym obratenim osmozy je to zaujimave, otazne je, co sa bude diat, ked sa odpari voda, a na kozi ostane mala vrstva soli. Ci sa bude vstrebavat. Ja mam zatial take informacie, ze telo si zobere cez pokozku len take mineraly, ktore potrebuje. Lenze, ci to plati aj po odpareni vody, alebo potom sa uz nevstrebe nic.
Jdete na to moc vědecky, ono to je mnohem jednodušší, než by se zdálo. Tělo je pochopitelně přes pokožku schopno selektovat co si vezme a co ne, čili není se čeho bát. Pokud by to tak nebylo, tak jsem již dávno mrtvý, protože při pobytu u moře trávím denně ve vodě minimálně hodinu a za celý pobyt se nesprchuji sladkou vodou, čili sůl teoreticky vstřebávám 24 hodin denně po celý pobyt, což by mě muselo sodíkem tak nadupat, že bych zdechnul na vysoký tlak a otoky, ale nic takového se rozhodně nekoná. Soda celý proces umocní a dávka soli nemusí být potom tak velká, nicméně přirozenější je opravdu slaná, nebo mořská voda s příslušnou koncentrací.
Rozumim Jardo dekuji moc.Clovek se zasekne nad nakym detailem a je to-)Jeste se Vas zeptam je rozumne ty koupele stridat jako jeden den remineralizacni druhy den detoxikacni,nebo je dobre v tom mit nejaky řád?A jestli nam jeste poradite,trochu jsme o tom premysleli s Xionem.Pri te detoxikacni nahodite osmozu,nevite po jake dobe se ta osmoza vraci zpet?Moc vam dekuji Tolar
Já jsem v tom řád nikdy nehledal a myslím, že je i zbytečné se tím zabývat, prostě koupel musí být příjemná a rovnat celé tělo, pak je skoro jedno jakou koupel aplikujete. Také jsem nezkoumal ani to otočení osmózy, většinou to aplikuji navečer a pak si jdu lehnout, čili v noci se to zase porovná, ale za jak dlouho, to opravdu netuším, nicméně myslím, že docela rychle.
Stalo se mi při "remineralizační koupeli", že jsem se z koupelny odplazil jako smyslů zbavený a jak po nejtěžší kocovině svého života. Vanu jsem napustil vodou horkou na horní hranici únosnosti (aby se póry otevřely rychleji). Nasypal jsem cca 30g chloridu hořečnatého + 30g mořské soli s jódem + 40g sody (mám deficity sodíku+hořčíku+jódu). Vana má tak 170 litrů. Po cca 5 minutách jsem si připadal jak v sauně a docházel mi kyslík. Poléval jsem si kxicht studenou vodou z konvice, což mě tam udrželo ještě dalších cca 10 minut. Pak jsem ale musel ven, protože jsem měl pocit, že potřebuju na vzduch jinak chcípnu. Stoupl jsem si a měl solidního motáka. Vzápětí jsem si připadal jakoby mě někdo přetahl pantokem po hlavě a nebyl jsem schopný se utřít, natož obléct. Nahý a mokrý jsem vylezl z koupelny a mrskl sebou do peřin. V pokoji jsem měl otevřené okno a po 10 minutách "vychladl" do provozní teploty a byl zase schopný relativně normálně fungovat. Hned jsem začal bádat, co způsobilo ten stav. Po půlhodině jsem si došel na WC a pH bylo někde kolem 8 ovšem za další půlhodinu sletělo pod 7, takže bych si tipl právě na tu sodu. Soli ani hořčíku bych se asi nebál, ikdyž nevím co tu reakci přesně vyvolalo a o co vlastně šlo...?
Zvlastni...Vychazime z toho, ze telo si veme jen to co potrebuje a pres kuzi je vse bezpecnejsi.Jestli jste to neprehnal s tou horkou vodou..Lapat po dechu by tomu nahravalo.Urcite jste tu horkou vodu rozdejchaval hned na zacatku,kdy jste si do vany lehal.To mohlo byt pro telo sok.Na otevreni poru je potreba nejaky cas(mozna 30 min)nez teplota vody.Je treba brat v potaz Jardovo slova,ze koupel by mela byt prijemna.Mozna,ze vam vase telo timto reklo celkem razantne,ze takhle proste ne.Misto morske soli jdete do himalajske.Na dodani jodu spise nejaky preparat,protoze v soli je ho malo na vyrovnani deficitu.Tak snad to priste bude lepsi
pekny den Tolar
Mám rád horkou koupel a tato nebyla ničím, kromě těch ingrediencí, atypická takže o šok nešlo. Mořskou jsem použil úmyslně a pouze v této pilotní koupeli. Podle mě tam proběhla nějaká chemická reakce nasávání/výfuk dramatičtěji než by měla. V týdnu dám asi repete ![]()
Napadá mě, že by možná bylo dobré tu sodu přihodit i do návodu k detox koupeli...ikdyž osobně si po dnešku se sodou asi zahrávat moc nebudu.
Stalo se mi při "remineralizační koupeli", že jsem se z koupelny odplazil jako smyslů zbavený a jak po nejtěžší kocovině svého života. Vanu jsem napustil vodou horkou na horní hranici únosnosti (aby se póry otevřely rychleji). Nasypal jsem cca 30g chloridu hořečnatého + 30g mořské soli s jódem + 40g sody (mám deficity sodíku+hořčíku+jódu). Vana má tak 170 litrů. Po cca 5 minutách jsem si připadal jak v sauně a docházel mi kyslík. Poléval jsem si kxicht studenou vodou z konvice, což mě tam udrželo ještě dalších cca 10 minut. Pak jsem ale musel ven, protože jsem měl pocit, že potřebuju na vzduch jinak chcípnu. Stoupl jsem si a měl solidního motáka. Vzápětí jsem si připadal jakoby mě někdo přetahl pantokem po hlavě a nebyl jsem schopný se utřít, natož obléct. Nahý a mokrý jsem vylezl z koupelny a mrskl sebou do peřin. V pokoji jsem měl otevřené okno a po 10 minutách "vychladl" do provozní teploty a byl zase schopný relativně normálně fungovat. Hned jsem začal bádat, co způsobilo ten stav. Po půlhodině jsem si došel na WC a pH bylo někde kolem 8 ovšem za další půlhodinu sletělo pod 7, takže bych si tipl právě na tu sodu. Soli ani hořčíku bych se asi nebál, ikdyž nevím co tu reakci přesně vyvolalo a o co vlastně šlo...?
Tipujem, že si sa kúpal v horúcej (doslova) vode, a zároveň si mal zavreté dvere do kúpeľne, je tak ? Ak áno, tak si spravil chybu... Ja mám pri kúpaní dvere do kúpeľne stále otvorené, minimálne 20cm škárou. I keď mi nejakú dobu trvalo, kým to moja rodina trpiaca "sexuálnou patológiou" bez reptania dovolila... ![]()
Taky jsem se při remineralizační koupeli (soda, himalájka, živá magnesiová sůl+epsomka ) jednou takto cítila, vodu jsem měla teplejší, vydržela jsem tam kolem hodinky, zvedla jsem se a nastal stav vyčerpání, závratě a pocitu mdloby, srdce jelo jak šílený, v hlavě dutej pocit, nemožnost soustředění se na nic) shrábla jsem župan a složila se na gauč, asi jsem usnula nebo byla v bezvědomí, ale trvalo to odhadem asi 15 minut (mi říkal manža), poté jsem se nějak zmátožila a měřila se tlak - tlakáč hlásil error, po nějaké době mi vzal 43/na asi 86, srdíčko se začlo zklidnovat, jen jsem se příšerně pořád potila. Někde mám recepis na koupel jen v sodě bikarboně, že je to přínosem a doporučoval to nějaký člověk, který se tím zabýval.
Bylo by možná také zajímavé, kdyby sis změřil krevní tlak ... řekla bych, že ty reakce můžou být způsobeny jeho kolísáním - snížením, vyšším proudění krve a zvýšením srdečního rytmu. Další koupele už u mě byly v pohodě a to jak remineralizační, tak i detoxikační, jen nedávám moc horkou vodu.
Jani to jste napsala roztomile-tlakáč hlásil error
to jste si vlastne tak na chvilku umrela a pak jste se zase vratila pekne zpatky ze?
To jste udelala dobre-)Hezky den Tolar ![]()
Když jsem přecházela na vyřazení 5ti jedů ze stravy, tak to jsem si co chvila tak nějak umřela
, takže mě ta situace zase tak nepřekvapila. Tlak mívám stabilně nízký a organismus už si na to zvykl. Tepová frekvence v rozmezí od 43 - 130 taky není vyjímkou
prostě hříčka přírody
a legrace byla, když jsem si vytáhla saturaci - okysličení krve na 99% a to při onemocnění plic i prudušek ![]()
Nedávno jsem zaznamenala -už nevím kde-, jak si jogíni zastavují na určitou dobu tep, zastaví si srdíčko, ale ta doba je velmi důležitá, pak to zase musí nahodit zpět. Ale o tomto pokusnictví zatím neuvažuju ![]()
tak ze je mi to Jani s vama uz tedy jasne.Vy jste proste z jine planety a tajite nam to
Moje babicka mela takove podobne veci taky.Hlavne nizky tlak.Resila to celozivotnim panackem Becherovky po ranu.Jinak se alkoholu nikdy nedotkla.Dozila se temer stovky.Ja myslim,ze jogini po tom co popisujete by vas vrele vzali mezi sebe.Mela by jste zalozit vlakno s navodem jak si tak nejak pekne sem tam nekdy v klidu umrit a zas se (ke sve spokojenosti) hezky narodit
Hezky den Tolar
Tak dneska po "detox" mořské koupeli něco podobného. Do vany s cca 150 litry vody jsem rozpustil 2kg obyč soli, žádnou sodu jsem radši nepoužil. Voda teplá, ale ne vřelá. Po hodině jsem vylezl zbitý jak pes, bolehlav, hučení v uších, nohy malátné jak po maratonu. Napadá mě jestli tělo spíš nesosá tu v mém případě těžce deficitní sůl a přitom mi to zamává s tlakem...
Tak ono bohatě stačí se přehřát, organizmus nemusí mít v horké vodě dostatečnou schopnost se uchladit a na to by se dalo i zhebnout, není dobré ze zabít v zájmu svého zdraví. Vysoké pH také může způsobit pěknou slabost a dovede s člověkem slušně seknout, nicméně toto bych si dovolil hádat spíše na přehřátí.
Dobrý den, máte někdo konkrétní výsledky po derivačních koupelích? V čem Vám pomohly?Já po třech týdnech jsem zhubla a zmizela mi celulitida, ale současně dělám očisty střev a jater a změnila jsem i jídelníček tak nevím jestli by to nebylo i bez derivační koupele. Ale pleť pořád nic moc
. Děkuji za Vaše odpovědi, moc mě to zajímá ![]()
Katka KK
Jsou tyto koupele vhodné pro těhotné a děti (5 let, 8 let)?
Vyskusaj si dat kupel uplne bez soli, len v teplej vode.
Tak celkově ladí hormonální balanc, čili těch změn se dá očekávat docela dost.
Když se nad tím zamyslíte, může koupání v moři někomu vadit? Jde přeci o prakticky stejný roztok, akorát ten objem vody je ve vaně nepatrně nižší, než v oceánu.
Děkuji za odpověď, tak budu v koupelích pokračovat, hormony srovnat potřebuju.
KK
Pane Jardo, prosím Vás, má se po koupeli (epsom.sůl, himaláj.sůl, jedlá soda) osprchovat vodou nebo je vhodnější to na sobě nechat, pokud to člověk snese? děkuji moc
Tak pokud to snesete, nevidím problém, ovšem většině lidí je sůl na pokožce nepříjemná, nicméně vstřebává se pak klidně i celý den. Sám jsem zde někde popisoval, že u moře se zásadně nesprchuji a nechávám na sobě sůl praktiky po celou dobu pobytu, což tělo perfektně remineralizuje.
Predpokladám, že kúpeľou len s epsomskou soľou v rámci remineralizácie nič nepokazím? (nemusím pridať himalájskú a jedlú sódu).
Ne nemusí, ale pokud by to nebyl problém, je to určitě vhodné.
Jardo pouzivam ted epsom.sul plus soda a misto himalajky chlorid draselny.Chtel bych k tomu pridat odparenou urinu.Je to vhodne michat ty chloridy a sodu s odparenou urinou?
Mohl byste to, prosím, blíže vysvětlit? Většina lidí je přesodíkovaná vysokým přijmem NaCl v potravinách, takže mi tam ta himalájka, i přes spoustu dalších stopových látek, nějak nesedí. A stejně tak i soda. Pokud je tam z důvodu Ph, pak proč raději nesáhnout po draslíku, který nadbytek sodíku naopak eliminuje.
V tom nevidím problém, určitě se to takto míchat dá.
Pokud jde o příjem minerálů pokožkopu, jde o bezkonkurenčně nejbezpečnější postup, který znám. Tělo si vezme pouze to co potřebuje a zbytek do něj neprochází, jinak by pobyt u moře odnesl každý vysokým tlakem a bylo by oteklý jako po ataku rojem vos, což jak jistě víte nenastává.
Pekny den, nakolko som mala doma len sodu bicarbonu, urobila som si kúpel s nou. Vodu som odmerala, mala 8,5 pH. Po kúpeli mala voda 7,5. Takze to poriadne vytahuje kyseliny z tela. Koza ostala jemná a hebká, az som si povedala ci to neskodí.
Určitě neškodí, to můžete být bez obav.
Náhodou jsem narazila na sůl z mrtvého moře nona http://www.kosmetika-mrtvemore-drnona.cz/index2.php?action=detail_z&id_z=41
a taky jsem se dočetla, že zrníčko této soli do sklenice vody jí přirozeně zmineralizuje a ještě čistí buňky od nánosů. Taky jsem četla, že chutná hořce. Tak zázračná je prý kvůli archebakteriím http://www.archeba.cz/archebakterie/
Zdá se mi to celé hodně drahé a tak jsem se podívala na sůl z mrtvého moře jako takovou.
Na jedné straně se píše, že hořkost je podřadnější vlastnost http://www.uklimu.cz/products/sul-z-mrtveho-more-hruba-jedla/ a na druhé, že hořkost je znakem opravdové kvality http://www.solnajeskyneletnany.cz/novinky/je-rozdil-mezi-soli-z-mrtveho-more-a-soli-z-mrtveho-more/ .
Tak jsem z těch info jelen...
Můžete mi to někdo trochu vyjasnit? Děkuju.
Zde ještě o použití: http://www.cestakezdravi.eu/doktorka-nona/mineralni-sul/
Zde ještě o použití: http://www.cestakezdravi.eu/doktorka-nona/mineralni-sul/
Na to odpovědět nedovedu, zde potřebné zkušenosti nemám.
Dobry den p. Jardo!
Mam na Vas otazku. Mam doma siran horecnaty-heptahydrat MgSO4 7H2O, je mozne pouzit ho do kupela? Ak ano v akom mnozstve na objem vany?
Ano, běžně se tak užívá a pokud vám nejde o cenu koupele, tak s ním šetřit nemusíte, nicméně běžně se dává cca 30 g, ale více rozhodně nezaškodí.
Jardo pridavate si do remineralizacnich koupeli kiselinu askorbovou,nebo jedete jen oralne?Tusim ze dedek korenar to doporucoval,ale mluvil snad jen o 15gramech tak jsem se chtel zeptat jestli to vidite stejne jako on...Tolar
To jsem nikdy nezkoušel a netuším jakou výhodu by taková koupel dávala, nikdy jsem neslyšel o vstřebávání céčka pokožkou i když je to patrně možné, pokožka toho vylučuje a vstřebává opravdu hodně.
Dobrý den,
jsem vážně nemocen, nyní mě hlavně trápí zavodňování dutiny břišní. Jedenkrát týdně chodím na punkci tohoto ascitu. Punktují mi 8 litrů vměstnané vody včetně živin, minerálů atd. Vše doplňuji jak se dá (minerály, vitamíny, zdravá strava atd ).
Rád bych si ještě pomohl koupelemi jak remineralizačními tak detoxikačními. Problém je v tom, že mám v horní polovině těla zaveden permanentní katetr (nelze odpojit, kontinuální průtok léků s časem rozpadu 3 min). Tím pádem jsou koupele téměř nemožné z důvodu katetru a imobility ve vaně.
Zajímal by mě Váš názor na tyto koupele nohou jen po lýtka.
Mají nějaký smysl, význam, nebo je to zbytečný čas a vyhozené peníze.
Děkuji
Tak nemusíte konat pouze koupele, ale určitě mají význam i v takto omezené míře. Jinak jde aplikovat postřik roztokem minerálů, prostě tu směs dáte do mlžítka na kytky a nastříkáte se tím jako opalovacím krémem v létě a necháte vcucnout. Je to prakticky stejný postup jako když vylezete z moře a necháte na sobě zaschnout sůl. Sám takto na dovolené u moře vydržím nasolený i tři týdny bez koupele v normální pitné vodě, ale chce si to na tu sůl trochu zvyknout.
Měl bych dotaz. V bazénu s mořskou vodou se ještě přidává chlor asi jako dezinf. když v něm plavu cca hodinu a pak vylezu, ještě tak 2-3 dny je chlor na kůži cítit, voda má teplotu tak kolem 30 stupňů. Nevím jaké je složení té soli pač na etiketě není nic podstatného psáno krom toho, že je to mořská sůl a nesmí se používat k jídlu. Tak mne napadlo, kdybych tam nasypal v poměru na množství vody him. sůl, epsom. sůl se sodou a když už tam trávím hodinu plavaním, že bych spojil příjemné s užitečným a dostal do sebe i ty nějaké prvky, které tělo potřebuje, takže se ptám, jestli s tím někdo nemá zkušenost, bude se taková voda kazit při té teplotě, bude se tam muset ještě přidat něco aby se ta voda dala udržet v pohodě?
Díky
Jaký by měla efekt pouze koupel se sodou, když bych docílil pH vody 8? Je to prospěšné při odkyselení?
A co roztok pH8 sody v postřikovači a párkrát denně se pošplíchat?
díky
To by jste tam těch solí musel nasypat opravdu mnoho a pak asi ne a také hodně brání kažení vody pravidelná filtrace a cirkulace, nicméně ani jedno není zdarma a je otázkou na co vás pak taková remineralizace vůbec přijde. Aby nakonec nebylo levnější vždy na víkend letět k moři. Pro zajímavost voda v mrtvém moři má tuším nasycení cca 33% a je to tedy 50 kg soli na 100 l vody, pak tam nežije opravdu nic.
A co roztok pH8 sody v postřikovači a párkrát denně se pošplíchat?
díky
Oboje funguje a klidně i obklady na větší plochu pokožky, prostě vše dobře funguje.
Tak jestli správně počítám tak na kubík vody by bylo cca 500 kg soli a když má bazen 50 m3 tak by to bylo 25000kg soli, no ono to asi fakt nebude žádná láce, kdyby se ta voda opravdu nekazila a vydržela tak několik let, tak bych to asi musel propočíst, ale jak říká Jarda pro zdraví vše ![]()
Filtrace a cirkulace tam samozřejmě je. Já jen, že tam chodím plavat tak 4-5 krat do týdne vždy na hodinku a ten chlor je fakt nechutný ![]()
Na koupele zcela postačuje velmi levná soda:
http://www.kutilov.cz/chemikalie/soda-b ... odny--1-kg
(1kg za 19kč...!!!,
kvalita Potravinářská -zboží odpovídá požadavkům Food Chemicals Codex 4 vydání – European Directive 2000/63/EC(BGBl.193/2001)
Produkt je tzv.: IP, GMO negativní
Chemický vzorec: NaHCO3
Bílý krystalický prášek alkalické reakce, málo rozpustný ve vodě.
Rozpustnost v H2O (20°C) 96 g/1000g
pH(1g/100 g roztoku) 8,0 – 8,6
Celková alkalita(NaHCO3) 99 – 100,5%
Amonné soli odpovídají testu
Arzen max. 3 ppm
Olovo max. 2 ppm
Rtuť max. 1 ppm
-----------
Himalájská sůl 1kg za 49...nebo sůl z mrtvého moře 1kg za 69...:
http://www.kutilov.cz/sul/
Tak nikde není napsáno, že musíte jít až na tuto koncentraci, v běžné mořské vodě je solí mnohem méně, ale ta se již kazit může, nicméně s filtrací by se asi nekazila.
Prepacte napriek tomu ze som precital cele forum stale neviem ci tomu presne rozumiem...
1, remineralizacny kupel rozumiem: po 30g epsomska, himalajska, jedla soda... telo nasava z kupela mineraly
2, kupel v iba soli velke mnozstvo 1-3kg sposobuje obratenie osmozy a detoxikuje telo? VYtahuje toxiny?
Kolko teda soli a akej do 100 l vody?
Oto
1, remineralizacny kupel rozumiem: po 30g epsomska, himalajska, jedla soda... telo nasava z kupela mineraly
2, kupel v iba soli velke mnozstvo 1-3kg sposobuje obratenie osmozy a detoxikuje telo? VYtahuje toxiny?
Kolko teda soli a akej do 100 l vody?
Oto
jj
hociakej, najlacnejsej, tak aby to bolo cez 1%, ale lepsie ak su to 3%, cize na 100l 3 kg soli.
ked hovoris, ako si si precital cele forum, moje navody, co mam v linku dole, si si precital, hej?
Xion diky... (myslel som toto forum o soli)... uz mi je to jasne... a tie strucne navody su super...
Aka je ucinnost tohoto detixikacneho slaneho kupela v porovnani so saunou?
Sauna vás zbaví odpadních látek, ale i některých minerálů a koupel vás také zbaví odpadních látek, ale minerály většinou dodá. Nelze ovšem říci, že jedno, nebo druhé je to pravé, funguje oboje a velice dobře.
pan Jardo, myslel som ze mineraly doda len remineralizacny kupel (3xpo 30g soli ako sa pise na fore) lebo potom nie je jedno aku sol sypem do kupela... ak chcem z tela vytiahnut toxiny a dam do vane 3 kg soli vtedy telo nenasava mineraly, ci ano?
Ako je to potom v mori kde je este vyssia koncentracia soli? Telo sa detoxikuje alebo nasava minerali?
Chcem si doma zriadit drevenu kadu s ohrevom pre celorocne kupanie a do nej nasypat 50% z objemu sol.. aby som dosiahol 33% roztok... myslel som ze kupim nejaku posypovu sol...
Tiez som premyslal o saune ale ked toto funguje podobne, tak kupel je viacej vyuzitelny
Chcem si doma zriadit drevenu kadu s ohrevom pre celorocne kupanie a do nej nasypat 50% z objemu sol.. aby som dosiahol 33% roztok... myslel som ze kupim nejaku posypovu sol...
Tiez som premyslal o saune ale ked toto funguje podobne, tak kupel je viacej vyuzitelny
Hodně záleží na koncentraci, ale obecně se dá říci, že něco si tělo nabere pokožkou vždy. Detoxikace probíhá, také vždy to je souběžný proces osmotické výměny. Na tu domácí slanou lázeň vám plně vyhoví krmná sůl a ta je celkem levná, akorát se kilové kusy soli rozpouštějí docela dlouho.
ahoj,
ak ano, aky by bol vhodny pomer na revital. a upokojujuci kupel pre nase 3 tyzdnove batola ( epson, himal.s, soda bic., pripadne horcik ) v detskej vanicke ??
dakujem, dushan.
Odkaz na bazénové soli, řekla bych, že skvělé ceny, u nás jsem kupovala kuchynskou sůl za 6kč/kg
.
Jen nevím, jestli stačí jen bazenová sůl nebo vzít tu mořskou ![]()
Chápu to tedy správně, že koupel v krmné soli nevyžaduje ty další složky (jedlou sodu, emps. sůl)?
A dá se sehnat epsomská sůl i mimo e-shopy?
Děkuji.
objednala jsem si mořskou sůl do bazenu. Na koupel ve vaně jsem dala 3kg, ale zdálo se mi to zbytečně moc, kolik by stačilo kg na běžnou odkyselující vanovou koupel, aby měla učinek?
Děkuji.
Boze
odsypala jsem 30g epsomky, 30g himalajky a 30g jedle sody za sucha do odmerky.
Pak jsem zalila horkou vodou a cele to zreagovalo tak, ze mi to prepenilo.pak jsem to nalila do vany ale byla jsem tam cca 20minut, pak me prepadl strach tak jsem vylezla.Nic se tu o tom nepise tak jsem se dost divila..je to normalni?uklidnete me nekdo ![]()
Klud, to ti len soda vypenila. Nabuduce to len vysyp rovno do vane.
Ok dekuji
Ja to takhle udelala, aby se vse lepe rozpustilo no a necekala jsem takovou reakci, tak me to vylekalo ![]()
Děkuji.
Ano, stačí i pouze ta krmná sůl a epsomku ve velkém seženete jako hnojivo na kytky. Soda se přidává hlavně kvůli pH, ale nutná také není.
No, ono není třeba nějaké přesné dávkování, funguje jakékoliv množství, ale koncentrace Mrtvého moře je někde kolem 30%, tedy na 100 l vody cca 50 kg soli. Takový roztok pochopitelně neděláte na jednu koupel, nijak se nekazí a můžete ho používat opakovaně, ovšem je třeba mít k dispozici minimálně ještě sprchový kout, aby člověk neměl do konce života vanu plnou slané vody a nemyl se v kýblu jako za středověku.
Tak pokud něco není přesně jak si představujete, není třeba se vždy děsit, nejhorší smrt je z vystrašení.
Ja som si dal do kupela 2kg obyc.soli,pobudol som tam 1.5 hodky.Unava neskutocna,isiel som si zdriemnut.Ked som sa zobudil,tak som doslova plaval v posteli vsetko komplet mokre, musel som vsetko prezliet.Po tvari mi stekali cicerkypotu.Cize detox zrejme prebehol asi vacsi ako v saune.Tolko moja skusenost.Nabuduce skusim 3kg soli.
To jsem z toho teda jelenice .....
cituji:
"Pavelka. píše:
Mohl byste o detoxikační koupeli v soli napsat víc?
Průběh jak byl popsán, kg kuchyňské soli nebo víc do horké vany, na 20 min lehnout a pak bez sprchy vylézt?
Vyplatí se to vzhledem k možnému vstřebání soli do těla apod? ...
Tak toto jsem já snad nikdy nikomu nedoporučoval a ani se nedomnívám, že je to dobré. Pokud použijete běžnou kuchyňskou sůl, tak takto nasajete velké množství sodíku a to je ten poslední prvek, který by člověk potřeboval. Já osobně jsem zde doporučoval třeba koupele s hořčíkem, nebo v časopise i koupele s draslíkem, ale běžnou sůl určitě ne.
Chápu to tedy správně, že koupel v krmné soli nevyžaduje ty další složky (jedlou sodu, emps. sůl)?
Děkuji.
Ano, stačí i pouze ta krmná sůl a epsomku ve velkém seženete jako hnojivo na kytky. Soda se přidává hlavně kvůli pH, ale nutná také není.
Na tu domácí slanou lázeň vám plně vyhoví krmná sůl a ta je celkem levná, akorát se kilové kusy soli rozpouštějí docela dlouho."
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, zda je tedy obyčejná sůl vhodná na koupel, či ne? Předchozí komentáře se mi zdá, si odporují.Děkuji
Děkuji.
Na tu domácí slanou lázeň vám plně vyhoví krmná sůl a ta je celkem levná, akorát se kilové kusy soli rozpouštějí docela dlouho."
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, zda je tedy obyčejná sůl vhodná na koupel, či ne? Předchozí komentáře se mi zdá, si odporují.Děkuji
Ale neodporují, čištěná a mnohdy i uměle vyrobená kuchyňská sůl, obohacená dokonce o některé nežádoucí složky opravdu moc vhodná není, ale běžná mořská nečištěná sůl není celkem žádný problém, tu máte přeci třeba v moři a tam vám to snad neškodí. Krmná sůl vznikla vlastně odpařením mořské vody v dávných obdobích, kdy zde zdaleka nebylo tolik škodlivin ve vodě a vzduchu, tedy je z tohoto pohledu ideální. Navíc u ní nejde pouze o NaCl, ale o mnohem širší soubor prvků, tedy je opravdu vhodná, stejně jako koupání v moři.
Chtěla bych se zeptat, zda uvedenou směs soli do koupele (epson,himal,...) nepoškodí akrylátovou vanu. Děkuji za odpověd.
Určitě ne, nejde o nijak silný roztok, akrylátová vana snese mnohem horší věci, mám osobně vyzkoušeno.
ZALMANOVA ŽIVICOVÁ KÚPEĽ...........
Mám otázku.......V návode sa píše, že sa začína na jednej polievkovej lyžici emulzie do kúpeľa (okolo 15-15ml), a každý kúpeľ sa zvyšuje o 5ml............ Prakticky to znamená že na kúpeľovú kúru 10-17 kúpeľov by to činilo 400 - 1XXX mililitrov emulzie čo je 36 - 70Eur približne........ NIE JE TO VEĽA ??? ...... Kúpeľ sa má robiť každý druhý deň........... Keby sa nemuselo pridávať každý krát 5ml, tak dve 100ml balenia (toľko som si objednal) by mi vydržalo na nejakých 12 kúpeľov.
Je nutné dávku zvyšovať, alebo si myslíte, že nie ? ....... Ak áno tak áno, ale...nechce sa mi do toho toľko vrážať....a chcem mať z toho aj tak úžitok....... Načo robia 100ml balenia, keď také vyjde na 4 kúpele, pričom 2x 100ml balenie nevyjde ani na 7 kúpeľov ??? To je mi teda "marketingový ťah".....
Ďakujem za odpoveď.
Na to nedovedu odpovědět, uvedený produkt ani postup neznám. Nicméně nepředpokládám, že by si to autor vyloženě vycucal z prstu.
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenost s touto koupelí při půstu.
Může to něčemu vadit nebo to je naopak prospěšné?
Díky.
Díky.
Neviem, ale vyslovene NEODPORÚČAM si robiť teplé/horúce kúpele pri suchom pôste....... Lebo ťa to príliš rýchlo odvodní (pri klasickom pôste dopĺňaš tekutiny, pri suchom nepiješ nič...) cez kožu - to totiž teplá/horúca voda robí..... Mne to nedošlo, preto som musel predčasne ukončiť 84 hodinový suchý pôst, a som rád, že som ho prežil... Keď som ho 2x robil bez horúcich kúpeľov, bolo my počas celého pôstu FAJN. Samozrejme vlažno-teplá krátka denná sprcha počas suchého pôstu (hoci to je vlastne polosuchý) ti z tela vodu neuberie, takže to je pohodka.
Díky.
Tak při normálním půstu by v tom neměl být zásadní problém, ale vše rozumně, nic nepřehánět.
Zajímalo by mě, zda je vhodné či nevhodné použít remineralizační směs v plném složení, když mám hladinu homocysteinu 15,1 (beru vitamíny na snížení), cítím se jak vypnutý ze zásuvky/bez energie, tlak v hlavě jako kdybych měl zvýšenou teplotu (ale nemám). Ph moči mám po celý den někde do hodnoty 6,5. Potřebuji odkyselit celé tělo a remineralizační koupel ze směsi mi přišla jako vhodná. Nicméně je známo, že homocystein je nositelem síry. Zároveň epsomská sůl je tvořena sírany. Jak s tímto naložit?
Díky za radu.
J.
Většinou s tím problém není, ale pokud se síry bojíte i když patrně neznáte její reálnou hladinu třeba z vlasové analýzy, můžete místo epsomky dávat chlorid hořčíku a bude to fungovat stejně a bez síry. Jinak hladinu homocysteinu ovlivňují jakékoliv methylační prostředky, není pravdou že to umí pouze ta sada béček na homocystein. Stejných, nebo možná i lepších výsledků lze docílit třeba glycinem, kolagenem, lecitinem, zvýšením HCl v žaludku a existuje i mnoho dalších postupů.
Ahojte.
Kupanie sa mimo ineho pouziva aj na "zmäkcenie" organizmu, aby lahsie prebiehal jeho detox...
Staci aj jeden 25 minutovy kupel tyzdenne na to, aby bol viac-menej konstantne "zmäkceny" organizmus ?... Doteraz som robieval dva, ale...tu polhodinu (25min + oplachnutie + vlazna/studena sprcha ako nutnost po teplom kupeli) si viem predstavit aj inak..... Navyse ma kupel nudi.... Raz tyzdenne s tym ale nemam ziadny problem.
Nejake postrehy?
A co vy ? Ako casto si robievate kupel ?
Vedle remineralizační koupele v hořké epsomské soli existuje i horká koupel vyvolávající vypitím slané glauberovy soli lymfu čistící procesy. Po tomhle osmotickém projímadle se nudit nebudeš.
http://www.urinoterapie.eu/u_ocista_lymfy.htm
http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/zdravi/glauberova-sul-slozeni-pouziti-cena-vlastnosti
Jak pan Jarda dával návod na Mrtvé moře ve vaně, tak jak to levně vyřešit v menším panelákovém bytě? Napadlo mě koupit vanu a tu dát do obýváku, ale bojím se aby se nějakým způsobem nedostala voda z této vany na zem a my tak vytopili sousedy. Děkuji za náměty jak to vyřešit.
To vidím jako trochu problém, ale jeden známý to měl do malého bytu vymyšlené tak že si tu sůl dá do velkého akvária kde bude pouze pozadí nalepené na zadní stěnu, tedy by to celé nijak nevadilo vzhledově a dokonce by mohla být s použita akvarijní filtrace a do toho se chtěl chodit koupat. Pochopitelně vytopit sousedy je reálné i tak, můžete třeba to akvárko rozbít. Osobně bych v paneláku, kde jsou opravdu ty možnosti dost omezené využil raději koupele nohou v lavoru případně postřikování kůže roztokem této vody a následně se osprchovat.
Ahojte.
V knihe od Malachova som už pred rokmi čítal, že telo musí byť "zmäkčené" kúpeľmi, aby sa dalo efektívne detoxikovať.
Mám otázku : Stačí jeden 20-25min kúpeľ týždenne na to, aby som mal "zmäkčené" koloidy v tele ?
Kúpeľ je pre mňa zabiják času, raz týždenne ho potrebujem a vítam, ale 2x týždenne je už na mňa veľa...
Ako často si robíte kúpeľ vy, čo si robievate detox tela ?
Kúpeľ je pre mňa zabiják času, raz týždenne ho potrebujem a vítam, ale 2x týždenne je už na mňa veľa...
Ako často si robíte kúpeľ vy, čo si robievate detox tela ?
Ono není nikde předepsáno jak často a jak dlouho, prostě podle pocitů a potřeby. Stejně to není jenom o tom koupání, prostě se musíte uvolnit a když vám to ležení ve vaně leze na nervy tak se asi moc neuvolníte.
Uvoľním, len proste nechcem obetovať toľko času na kúpanie... Za ten čas nemám čo robiť... Pri premývaní naklčínovaných znŕn ryže či ovsa aspoň mlgám olej či robím vokalické cvičenia dobré ako na hlas, tak na vnútorné orgány (AAAA-OOOO-UUUUU-MMMMM-IIIII-EEEEE)... Pri kúpaní môžem tak akurát počúvať hudbu, a aj to nie nahlas... Stačí mi raz za týždeň tých 20-25 minút, ale aspoň to, že v 38-38,5 stupňovej vode, takže to bude mať väčší účinok na to "zmäkčenie", než nejaká 36-37 stupňová voda... ![]()
ty máš véééééélkýýýýý problééééém ![]()
Zas zenska a zaroven detinska reakcia, Nickname ? A nic k teme? Este mi povedz ze riesim hlupost.... A nezabudni to oddovodnit, bez toho nic neberiem "v potaz". Alebo radsej - uz nikdy nereaguj na moje prispevky (Alopat moze, aj ked sa v tretine veci mozno nezhodneme, reaguje aspon ako muz - kedze je muz), pretoze v tvojich X poslednych reakcii na mna je vidno tvoje rozcarovanie z toho, ze uz nie som v ketoze.... Potom tu uz na tomto konkretnom fore asi ostavas sam, co sa ketozy tyka. Asi ako ja v roku 2013, ked som mal denne okolo 20g sacharidov.
offtopic: naco su vokalicke cvicenia?
zvedavy : na zuslachtenie hlasu a na chvenie urcitych vnutornych organov, co im prospieva.
Koupel v soli asi ne ..... ale koupel v horké vodě ano. Moje žena to dělala odmalička, denně .... moje děti, všechny, v pubertě (stálo to strašně moc peněz). Já jsem to přejal a již pár let se nakládám každý večer do vany a konzumuji hafo horké vody. Tak 250 l se vyplácá, to minimálně. Su tam tak půl hodiny, někdy hodin šest (když usnu). Ztráta času to není (jak by mohla být). Jest možno meditovat, přemýšlet o čemkoliv, vizualizovati si leccso, klásti si otázky a vyžadovati z nebes odpovědi (přece si tam nesvítíme žárovkami a nemám to tam hnusné, ni?), jest možno za plného osvětlení nebo přo malé lampičce čísti knížky, jest možno telefonovati se spřátelenou osobou (hrozí dopouštění horké vody a pobyt do noci)).
Většinou aplikovány běžné saponáty z ropy, někdy růžový olej Weleda, někdy bylinky. Lze leccos.
Příjemné to jest. A smysluplná část dne rozhodně.
Víte, co se ušetří času, když nemáte telku?
Hafo!
Ne nadarmo bylo od nepaměti využíváno termálních pramenů.
Mě jako zajímavá přijde mořská bazenová sůl v pytli 25 kg, která vyjde na 200-300 Kč, což je pakatel. Když vezmu vanu 150 litrů a odečtu průměrných 80 kg, které zabere povaleč, tak potřebuju nasytit cca 70 litrů vody. Mořská má v průměru 35g soli na litr, takže potřebuju nějakých 2,5 kg soli. Nasypu teda 2 kg mořské + 0,5 kg himalájské + sodu a mohlo by to být ideální. Cena 1 koupele cca 50 Kč.
To vás zklamu, není mořská sůl jako mořská sůl a sůl z mrtvého moře se od běžné mořské soli liší naprosto zásadně tedy to co uvádíte fungovat moc nebude.
Jo tak, takže z mrtvého kvůli jejímu složení. Akorát váhám, jaké množství soli do té vany nasypat, protože je 10x silnější než ty běžné. Doporučených 0,5 kg mi přijde málo. Sůl jsem našel tady
To nejde přehnat mrtvé moře má koncentraci soli tak velkou že na stejnou koncentraci by jste musel dávat 50 kg soli na 100 l vody.
Bezpochyby. Mě spíš šlo o to, jestli alespoň ty 2kg/vanu + trocha sody budou mít patřičný efekt? Dosáhnout slanosti moře je nereálné, to bych tam musel nasypat na 1 vanu opravdu celý pytel ![]()
Tak určitě to bude fungovat i na menších dávkách v tom problém nevidím. Ono se s tím pracuje jinak, prostě do té vany opravdu dáte půl metráku a pak se v tom koupete třeba půl roku, ale musíte tu vodu nějak ohřívat. Jinak nějaký hořčík nasajete i ze 30 g na vanu, tedy i z opravdu malé dávky.
Ahojte...
Mám otázku...
Teplé kúpele sa starajú o "zmäkčenie organizmu" v zmysle, že akoby "zkvapalňovali" stuhnutý telesný "xerogel", a tým zlepšili procesy v tele, hlavne telesnú detoxikáciu...
Avšak - stačí jeden takýto kúpeľ (20-25 minút) raz týždenne ? Vrámci prevencie..... Alebo 1x týždenne stačiť nebude, a treba ho 2x týždenne, či 3x v 14 dennom intervale (čo by bola asi "zlatá stredná cesta", aspoň z môjho pohľadu) ? ...
Ďakujem za názor napísaný v odpovedi toho, kto mi odpovie. ![]()
Tak cokoliv je stále mnohem více než nic tedy když to vezmu z logiky věci tak máme 52 týdnů v roce a je to pak stejné jako by jste těch 52 dní koupele konal v jenom kuse denně. Pochopitelně pokud na to máte čas vyšší frekvencí nic nepokazíte.
Zaujímalo by ma
1.akú maximálnu koncentráciu soli v % má roztok, aby bol ešte remineralizačný(minerály dodával) a nezačal už veci z tela vyťahovať.Dúfam že som sa spýtala zrozumiteľne. ![]()
Tak srozumitelně ano, ale zcela nesmyslně. Jde o nasycený roztok, vyšší koncentrace než v mrtvém moři nejde docílit a že se takto nasyceným roztokem spraví kde co je jasné z toho že tam mraky lidí jezdí svá těla servisovat. Konkrétní koncentraci jsem zde již vícekrát psal, tedy zopakuji, jde o půl metráku soli na 100 litrů vody.
Ale ja som sa pýtala na reminaralizačný(Epsomská, sóda bik.,himalájska soľ), nie na detoxikačný
A v čem se to podle vás liší? Jinak remineralizace může probíhat prakticky na jakékoliv koncentraci a čím ta koncentrace bude vyšší tím to půjde rychleji. Tělo je schopno si příjem minerálů povrchem pokožky poměrně dobře regulovat tedy se tam dá těžko něco udělat blbě.
0,9%, cize na 100 litrov vody 900 gramov soli, tam sa preklapa osmoza. Na detoxikacny kupel teda treba aspon tak 3kg soli, aby to tahalo nieco z tela markantne. Neni dobre ist len tesne nad hranicu. Maximum je niekde okolo 25-33% (uz si to nepamatam presne, da sa to dohladat na nete). To sa ale vo vani neda robit, to je plytvanie solou, potrebujes si spravit mini bazen, alebo sud, kde si to spravis tak slane, a pouzivas to napriklad cely rok. Inak aj tie 3kg soli pri kupeli vypustit do vane, nemal som z toho dobry pocit. Preto som si to prestal robit. Neslo ani tak o cenu, ta bola 75 centov. Ale o to, kolko soli islo do odpadnych vod.
Co sa tyka remineralizacneho, neviem ti povedat, ci je dobre trafit tesne pod hranicu (800g soli na 100 litrov), ja som daval tusim nejak len 100 gramov soli na 100 litrov. Je mozne, ze cim blizsie sa blizis k 900 gramov, bude uz osmoza posobit viac, a menej sa vstrebavat. Ale niesom si isty ze to takto funguje. V kazdom pripade 800 gramov soli na jeden kupel by bolo tiez dost plytvanie peniazmi.
Co sa tyka remineralizacneho, neviem ti povedat, ci je dobre trafit tesne pod hranicu (800g soli na 100 litrov), ja som daval tusim nejak len 100 gramov soli na 100 litrov. Je mozne, ze cim blizsie sa blizis k 900 gramov, bude uz osmoza posobit viac, a menej sa vstrebavat. Ale niesom si isty ze to takto funguje. V kazdom pripade 800 gramov soli na jeden kupel by bolo tiez dost plytvanie peniazmi.
Dakujem krasne,presne toto som potrebovala vediet.
Takto se tím sice zabývá mnoho zdrojů na netu, nicméně to pak popírá přírodní logiku. Mrtvé moře má koncentraci zasolení 50 kg soli na 100 l vody a podle těchto teorií by se tam musel člověk naprosto zbavit minerálů při delším pobytu, což evidentně není pravda a naopak si ty minerály spíše porovná do optima. Mám dokonce vyzkoušeno že jedné klientce se právě aplikací té plné koncentrace stejné jako v Mrtvém moři poměrně slušně srovnalo hospodaření s hořčíkem. Nakonec ani není tak složité si to vyzkoušet pomocí aplikace hořčíkového oleje kde používáte tak silný koncentrát že je i hustý jako olej. Podle zmíněné logiky by to mělo hořčík z těla rabovat a ejhle ono ho to masivně doplňuje, to je i cítit mnohdy již po jediné aplikaci. Osobně zastávám spíše názor že pokožka funguje jako velice dobrý selektivní filtr a dovede jak vyloučit pouze něco, tak také pouze něco přijmout, pochopitelně v nějakém rozumném rozsahu a při koncentracích ke kterým je možno se dostat ve volné přírodě.
Ten detoxikacny v mrtvom mori, alebo velmi slanej vode, urcite netaha von z tela mineraly. Vytahuje toxiny z koze a tesne spod koze. Samozrejme, telo si dobre veci neda, vyuzije tu osmozu na zbavenie sa tych zlych - toxinov. To, ze sa klientke zrovnalo hospodarenie s horcikom (aj ked neviem, ako o tom moze vediet, co sa jej deje s horcikom vnutri tela, ale mozno je jasnovidec), mohlo byt kludne kvoli inym veciam, ktore pravdepodobne robila subezne s tym, alebo nepriamy dosledok detoxikacie (telu sa ulavilo, zbavilo sa toxinov a nastartovalo sa lepsie, a to neraz aj v inych veciach). V kazdom pripade, netvrdim, ze telo nevie cez pokozku vstrebat mineraly aj pri koncentracii vyssej ako 1%. Mozno vie. Vyvratit to neviem. Mohlo sa stat. I tak si myslim, ze pre tento kupel je to jedno, lebo ako som pisal, pouzivat viac ako 100g horcikovej soli na 1 kupel je aj tak dost plytvanie, kedze si myslim, ze ide len o stopove mnozstva, ktore sa tymto doplnia, a na tie stacia aj male koncentracie soli. Mozno sa ale dokaze nieco vstrebat aj v mrtvom mori, pri tej sialenej osmoze, vylucit to neviem. Ak ano, je to len o to lepsie.
Celý proces se monitoroval vyšetřením hladin hořčíku přímo z krvinky, což není běžné vyšetření a jako jediné plně vypovídá o reálném stavu hořčíku v těle. Použila se originální sůl z Mrtvého moře, tedy nic levného. Na tu vanu to stálo tuším kolem 5000,-Kč a šlo se na plnou koncentraci Mrtvého moře, které má koncentraci tuším nad 30%, ale přesné číslo v hlavě nenosím. Prostě se do té vody dalo tolik soli aby se část již nerozpustila a byla v krystalech na dně vany. Pochopitelně se tato voda nevypouštěla, ale vždy ohřála a opakovaně používala.
Velice zajímavé, vzhledem k tomu, že se klientce srovnalo hospodaření krvinek s hořčíkem, má jenom koupelemi naději na vyrovnání celkového deficitu viditelného z rozboru vlasů a lze odhadnou kolik do sebe takto transdermálně dostává hořčíku? Předpokládám, že se jednalo o stav, který z nějakého důvodu neumožňoval podání ústy či znemožňoval vstřebání ve střevech.
Tak šlo o terminální rakovinu a tělo nebralo orální hořčík skoro vůbec, prostě biofilm na střevě tomu bránil celkem efektivně. Odhadnout kolik se takto do těla dostane hořčíku nedovedu, ale asi dost protože se ten stav rovnal docela rychle. Trochu problém tam dělal poměrně velký pokles krevního tlaku, ale to se dělo pouze zpočátku pak se to stabilizovalo a problém se již neobjevil.
Je prosím Vás kombinace epsomské soli, himalájské soli a jedlé sody vhodná při vysokém krevním tlaku, nebo se musí vynechat ta himalájská sůl?
Ptám se kvůli otci, který bere léky na tlak, na srážlivost krve, myslím že i na zvýšený cukr. Nemůže ta koupel vadit?
Děkuji.
Ptám se kvůli otci, který bere léky na tlak, na srážlivost krve, myslím že i na zvýšený cukr. Nemůže ta koupel vadit?
Děkuji.
Hořčík v naprosté většině případů tlak snižuje, ale tu sůl klidně vynechat můžete a na ředění funguje i acylpyrin, případně kurkuma a na cukr cejlonská skořice.
Sůl vynechat může nebo musí kvůli tomu vysokému tlaku? Tu koupel právě chce provádět, aby se tlak snížil. Nevím, pokud přidá i himalájskou sůl, jestli mu to tlak nezvýší, ikdyž tam přidá epsomskou sůl?
Děkuji.
To musíte vyzkoušet, sodík je i v té sodě tedy pokud by jste tam nechtěla sodík musíte vynechat oboje, což si myslím je blbost. Pokud sundáte sodík hořčíkem moc zase bude mít jiné problémy, prostě neudrží tělo vodu a bude vysušený jako treska.
Problémem (důvodem vysokého tlaku) mnohdy nebývá nadbytek sodíku, ale nedostatek draslíku, přesněji řečeno špatný poměr sodík/draslík. Tělo neumí využít draslík zpotravy respektive zadržet jej v těle, pokud mu chybí hořčík. Možný mechanismus: Epsomská sůl dodá hořčík, tělo přestane ztrácet draslík, spraví si poměr sodík/draslík a tlak klesne.
Já když si dám do koupele hrst (cca dvě polévkové lžíce kopcem) epsomské soli, tak mě pak často bolí hlava, podobně jako bych měl nedostatek tekutin. Je-li to reakce na hořčík, nebo síru nevím, ale něco to dělá. Doporučuji začínat s epsomskou solí (ostatně stejně jako se vším) od menších dávek. Pro začátek bych asi nemíchal himalájskou sůl a epsomskou sůl, protože když to něco udělá, tak pak nebudete vědět, zda příčina byla sůl himalájská, epsomská, nebo jejich kombinace.
--
Sůl z mrtvého moře má zajímavé složení - hromada hořčíku, hromada draslíku, překvapivě málo sodíku. Zajímavé. Himalájská sůl je v porovnání s tím samý sodík.
Já když si dám do koupele hrst (cca dvě polévkové lžíce kopcem) epsomské soli, tak mě pak často bolí hlava, podobně jako bych měl nedostatek tekutin. Je-li to reakce na hořčík, nebo síru nevím, ale něco to dělá. Doporučuji začínat s epsomskou solí (ostatně stejně jako se vším) od menších dávek. Pro začátek bych asi nemíchal himalájskou sůl a epsomskou sůl, protože když to něco udělá, tak pak nebudete vědět, zda příčina byla sůl himalájská, epsomská, nebo jejich kombinace.
--
Sůl z mrtvého moře má zajímavé složení - hromada hořčíku, hromada draslíku, překvapivě málo sodíku. Zajímavé. Himalájská sůl je v porovnání s tím samý sodík.
Děkuji. Ono je to těžké, protože to je pro mého otce, který tomu nerozumí a bojím se, abych mu neporadila špatně, aby se mu kvůli mě ještě něco nestalo. S tím draslíkem nevím nevím, protože podle mě má problémy s nadledvinama. Tak já teď nevím.
A hlavně on si žádné testy platit nebude....S některýma lidma je to těžké.
Pokud je zvyklý koupat se ve vaně, tak kdy se začne jednou polévkovou lžící soli z mrtvého moře do vany, tak by to mělo být superbezpečné. Hlavně pomalu a nepřehánět to ani s délkou koupele, ani s teplotou vody. Himlájskou jsou sůl bych tam nedával, naopak jestli má vysoký tlak, začal bych solí z mrtvého moře.
Velmi dobre informacie.
Tu u tejto z DM doporucuju 500g na jeden kupel, ale u niekoho tam teda vystupat.
https://www.mojadm.sk/das-gesunde-plus- ... serNoOptIn
Mozno to bude este ucinnejsie, nez remineralizacny kupel, spominany tu (Epsomska sol, himalajska, soda bikarbona). Teda, mozno to bude este lepsie, ked sa tam prida aj som z mrtveho mora, ktora tam prida este viac horciku, vapnik a draslik.
Mozno to bude este ucinnejsie, nez remineralizacny kupel, spominany tu (Epsomska sol, himalajska, soda bikarbona). Teda, mozno to bude este lepsie, ked sa tam prida aj som z mrtveho mora, ktora tam prida este viac horciku, vapnik a draslik.
Tak určitě to bude lepší, ale také o dost dražší a pokud jde o doplnění hořčíku ten levný postup funguje tak proč hledat dražší.
Predrazi sa to o 75 centov/ kupel, ale bude to ucinnejsie, takze pre niekoho to moze byt zaujimavejsie.
Takisto zaujimava moznost je pridat tam len 30 gramov tej soli, vtedy sa to nepredrazi takmer vobec, a pribudne tam aj draslik a vapnik.
Takisto zaujimava moznost je pridat tam len 30 gramov tej soli, vtedy sa to nepredrazi takmer vobec, a pribudne tam aj draslik a vapnik.
Tak z pohledu komplexnosti remineralizace to určitě má svůj význam.
Pane Jardo, co myslíte Vy? Co otci tedy doporučit? Pouze koupel v epsomské soli? Raději nepřidávat nic, co obsahuje sodík, kvůli tomu vysokému tlaku? Nejde mi o cenu, ale o to, aby mu klesl tlak. Děkuji.
Toto jsem vám napsal pár příspěvků zpět, tak co ještě chcete vědět.
Podle mě by jste měla znát příčinu toho vysokého tlaku těch může být povícero a ani to koupání v hořčíku nemusí nutně problém řešit.
Tak určitě to bude lepší, ale také o dost dražší a pokud jde o doplnění hořčíku ten levný postup funguje tak proč hledat dražší.
V případě použití malého množství je cena soli z mrtvého moře únosná a pokud má někdo značný deficit hořčíku, tak má s velkou pravděpodobností i deficit draslíku.
Sám na sobě v případě epsomské soli vidím, že i pouhá jedna hrst soli do vany vybičovala tělo k nějaké aktivitě, takže i při nízké koncentraci si to tělo přes kůži bere - kromě bolesti hlavy (podobné jakoi při dehydrataci) jsem následně dostal chuť na askorbát sodný. Nevím jestli byla na vině síra nebo hořčík, ale síry bych měl mít relativně dost díky MSM, takže předpokládám, že tělo reagovalo na hořčík. Druhá koupel už byla bez bolehlavu, ale i po ní se dostavila chuť na askorbát sodný.
Výhodou soli z MM je že si tělo může nabrat vše co potřebuje a rovnou elektrolyty balancovat, proto sůl z MM považuji za o něco bezpečnější, než epsomkou sůl a ideální na začátek, obzvlášť, když se neví co všechno chybí. Jedna hrst bude v nákladech tak 10 Kč, to se dá přežít.
Výhodou soli z MM je že si tělo může nabrat vše co potřebuje a rovnou elektrolyty balancovat, proto sůl z MM považuji za o něco bezpečnější, než epsomkou sůl a ideální na začátek, obzvlášť, když se neví co všechno chybí. Jedna hrst bude v nákladech tak 10 Kč, to se dá přežít.
Tak jistě v malém množství se to nepozná, ale v konečném důsledku jde o zásadní cenový rozdíl.
zdravím je vhodné před zasaditou koupelí se namazat kokosovým olejem nenaruším tím učinek ?
To určitě narušíte zcela zásadně, olej přeci odpuzuje vodu tedy prakticky zamezíte kontaktu pokožky s vodou a co pak tedy chcete přenášet když je tam ten nepropustný film.
ano máte pravdu ,hold si dám občas o obyčejnou vanu v teplý vodě se dobře ten olej vsákne do pokožky a je pak pěkně vláčná ,jinak po přečtení článku Tekutiny vnitřně a zvenčí musím souhlasit ale jaká je ideální hygiena je to infra sauna a zasaditá koupel ?
Tak ideálu se naše společnost ani nepřibližuje, máčení v chemických sajrajtech má do ideálu daleko. Každopádně vypocení v sauně a zásadité koupele krásně uvolní a plně splňují hygienické potřeby těla.
Namazání olejem před koupelí určitě účinek naruší, protože udělá kůži nepropustnou. Z toho důvodu se lidé odjakživa mažou různými oleji až po koupeli.
Mengele Modrovousi, seš spolu se svými kumpány z IG Farben (Evropské komise) / Standard oil (Rockefellerovo zahlazování příčin rakoviny a výnosné potlačování příznaků chorob místo skutečné léčby) obžalovaný ze zločinů proti lidskosti, když si tady bránil lidem v poznání vědeckých objevů a principů fungování lidského těla. Odplivávám si nad tebou, jezuitský Konifáši a inkvizitore.
Německý lékař Mathias Rath: Žaloba na farmaceutické korporace
https://gloria.tv/article/KKGzaXd8BezY1bX9TdjpG1zPR
Ak by som pouzil len epsomsku a himalajsku sol, teda bez sody, vadilo by to? Respektive aky by bol rozdiel?
Trpim velkym nedostatkom mineralov, potreboval by som ich doplnit cez kozu, kedze je mozne, ze trpim momentalne malobsorbciou kvoli zatial neznamym crevnym problemom.
Tak stále lepší než nic, není to sice tak zásadité a trochu hůře dochází k prostupu, ale zásadní problém to určitě není.
Moze sa pouzit soda bezne kupena v potravinach? Teda ze by nevadilo pripadne ak by obsahovala hlinik, nemam totiz k dispozicii inu.
Je vhodne robit takyto kupel aj denne? Z pohladu vysokeho obsahu chloru a inych skodlivin v teplej vode.
Tak nějakou dobu můžete použít i sodu koupenou v potravinách, ale to je zbytečně drahé. Není žádný problém si v nějakém velkoobchodě s chemií koupit pytel sody bez hliníku většinou stojí cca 500,-Kč. Dělat ty koupele denně je sice možné, ale patrně zbytečné. Zvýšená hladina hořčíku drží v těle určitě dva dny, tedy bohatě stačí jednou za dva dny, nebo dvakrát až třikrát týdně. Na té vodě nic nevymyslíte a navíc pokožka si dovede tak nějak vybrat co do těla pustí a co ne.
Tak to je vyborna informacia, dakujem.
Pri reminelizacnom kupeli treba dodrzat ten pomer 2:1 soli a sody?
Este k domu detoxikacnemu kupelu, naozaj obycajna kuchynska sol nie je uplne najvhodnejsia(ak by som to raz za mesiac robil)? Ze lepsia je krmna-kamenna alebo posypova?
Pri reminelizacnom kupeli treba dodrzat ten pomer 2:1 soli a sody?
Este k domu detoxikacnemu kupelu, naozaj obycajna kuchynska sol nie je uplne najvhodnejsia(ak by som to raz za mesiac robil)? Ze lepsia je krmna-kamenna alebo posypova?
Ten poměr je dlouhodobě odzkoušený a funguje dobře i když to nutně neznamená že je to jediná možnost. Pokud jde o běžnou sůl ani tam není zásadní problém, ale proč platit draho čištěnou sůl když bohatě stačí technická a ta má naprosto jinou cenu, pochopitelně mnohokrát nižší.
Omlouvám se předem, pokud někomu bude připadat můj dotaz mimo mísu, ale přijde mi zbytečné zakládat nové téma, protože to s koupáním v soli souvisí. A třeba se to někomu bude taky do budoucna hodit
.
Máte někdo nějaký nápad, co si domů pořídit, abych se mohla naložit do solné koupele? Bohužel v pronájmu mám pouze sprchový kout a o zavedení vany asi ani uvažovat nelze, tak už nějakou dobu přemýšlím, že bych si pořídila třeba nějaký sud, ale vůbec mě nenapadá jaký. U plastu by mi vadila ta hodně teplá voda a plast, chtěla jsem dřevěný, ale ty jsou šíleně drahé, pak mě napadá jedině nějaký plechový, ale ten jsem nenašla žádný vhodný. Kdyby někdo věděl, tak sem prosím s nějakým nápadem, díky
.
No nevím s tím sudem si to vůbec nedovedu představit, to by musel být sud opravdu velký aby se do něj člověk vešel a takový sud asi ani neprojde skrz dveře bytu. Spíše bych to viděl na necky, ale netuším zda je dnes ještě někdo dělá, případně někde sehnat starou plechovou vanu, což se používalo ještě v době kdy se voda nosila ze studny a ohřívala na kamnech. Je s tím sice dost blbnutí, ale takto by to určitě šlo.
Akorát z hlediska rozměrů vany a necek bych to neměla kde skladovat
, nad neckama jsem už samozřejmě uvažovala, protože mi přijde nejlepší varianta dřevo oproti např. plastu u sudu. Ten sud by zase tak velký být nemusel, se svojí výškou 164cm a 60kg bych se vešla do skladnější varianty, ale bohužel jsem zatím nenarazila na nějaký použitelný typ.
Máte zkušenosti z hlediska té koupele, zda by stačilo namáčet jen spodní část těla?
Tak určitě, někdo máčí pouze nohy v lavoru a i to funguje.
Ahojte.
Mám otázku...
Ako sa líšia kúpele v zime ?
Mám za to, že v zime ide o to, aby sme sa dobre vypotili, takže horúci kúpeľ, nakoľko v zime nie je veľa príležitostí sa vypotiť...
V lete je zas lepšia teplá voda, ale možno tak do 35 stupňov celzia, či ? ... Lebo keď som sa včera potil (cvičil som) ale mal som rozvrhnutý kúpeľ na večer (dnes ráno som robil sankhapraksalanu), tak sa mi priečilo spraviť si 38 stupňový kúpeľ ako v zime, chcel som ho chladnejší... Vodu som mal odhadom 35-36 stupňov....
Mám za to, že v zime ide o to, aby sme sa dobre vypotili, takže horúci kúpeľ, nakoľko v zime nie je veľa príležitostí sa vypotiť...
V lete je zas lepšia teplá voda, ale možno tak do 35 stupňov celzia, či ? ... Lebo keď som sa včera potil (cvičil som) ale mal som rozvrhnutý kúpeľ na večer (dnes ráno som robil sankhapraksalanu), tak sa mi priečilo spraviť si 38 stupňový kúpeľ ako v zime, chcel som ho chladnejší... Vodu som mal odhadom 35-36 stupňov....
Tak pochopitelně v letním období se hodně teplá voda blbě snáší a osobně bych v takovém období snad ani koupele neprováděl není důvod přehřátý organizmus ještě více přehřívat.
Je rozdíl mezi bílou a růžovou himalajskou soli?
někde píšou že oranžová má hodně sodíku
Předpokládám spíše rozdíl v příměsích železa, jinak bych to viděl skoro stejné je to prostě sůl.
Pokud chci koupel co jen vytahuje kyseliny z těla je teda detoxikacni?
Nebo bez té sody se neobejdu
Pokud se chcete odkyselit tak by tam soda být měla.
Zdravim, jak to tady ctu, remineralizacni koupel se da logicky pouzit i jako detoxikacni, pokud prestrelim davky vsech pouzitych soli a udelam si silny solny roztok se sodou ?
Ono se nestane nic zásadního třeba mrtvé moře má koncentraci 50 kg solí v 100 litrech vody a takto koncentrovaný roztok předpokládám dělat nebudete a i kdyby nijak zásadně by to nevadilo.
OK, doba koupele min. 30 minut?
Čím déle tak lépe ?
Těch 20-30 minut je jakési minimum aby to vůbec začalo fungovat, déle je pochopitelně lépe, ale zase v tom neležet půl dne.
Mám otázku....
Keďže koncentrácia soli v mŕtvom mori je nejakých 30% ....môže sa nejaký minerál (či čokoľvek iného, hoci aj nejaký jed...) z neho vstrebávať do tela pokožkou? Pretože podľa mňa NIE, a silné zdravotné účinky mŕtveho mora sú spôsobené tým, že takto extrémne slaná voda je brutálne silný vodič zemskej energie, takže voda v slanom mori je najsilnejším "transportérom" voľných elektrónov Zeme na svete (čo samozrejme NEPLATÍ, keď ju prelejeme do neuzemneného bazéna)...
Tak pochopitelně v letním období se hodně teplá voda blbě snáší a osobně bych v takovém období snad ani koupele neprováděl není důvod přehřátý organizmus ještě více přehřívat.
Také kúpele bodnú aj v lete - uzemňovacie kúpele (plno soli do vody v uzemnenej vani, väčšina ľudí má uzemnenú vaňu ANI O TOM NEVEDIA, resp. ak vedia, tak nevedia aké výhody to obnáša), samozrejme o teplote takej, ktorá nebude telo prehrievať. ![]()
Tak s tím uzemněním máte patrně i pravdu, ale nemyslím si že by ta sůl nefungovala ve vaně plastové která pochopitelně uzemněná není, nebo v bazénu který také není uzemněný. U bazénu by nakonec nebyl zase tak velký problém uzemnění doinstalovat, což by šlo v pohodě udělat i mimo vlastní vanu bazénu v technologické části.
Ahojte, prvý x v živote som si dala kúpeľ nôh v epsomskej soli, dala som si do lavora asi 1,5hrste, macala som v tom nohy tesne pred spanim, uz vtedy som citila nejake divne pocity akoby rozochvenie a potom som sa v noci po tretej zobudila na take akoby rozochvenie a neprijemne pocity pri srdci, pocit akoby mi srdce nestacilo, aj ked pulz a tlak bol ok. A v hrdle som mala zúženené ako sa mi stáva keď vdýchnem alergeny , t.j aj sa mi zle dýchalo. Dala som si stvrtku vasocardinu a ten mi ulavil od tých pocitov pri srdci a antihistaminikum, to mi uvolnilo opuch v hrdle. Ale do rana sa mi striedali pocity zimy a horúčavy čo sa mi nestáva.Je možné že to bola nejaká alergická reakcia na epsomskú soľ?
Alergie patrně ne to by jste byla první koho znám že by mu epsomka nahodila alergii. Podle všeho jste dala tělu celkem bez přípravy velkou dávku hořčíku, což dovede docela divy. Příště tu koupel vyzkoušejte ideálně někdy odpoledne, tedy déle před spaním a s podstatně menší dávkou a uvidíte zda problém naskočí nebo ne. Většina uvedených pocitů je prostě panika a ta vám může naskočit pomalu bez reálné příčiny.
mam moznost druhe vany krerou bych po kopeli nevypoustel.
kdyz zesilim dopruceny pomer cca 4x bude realne dobre fungujicí ? ( ponorny ohrivač k dosazení tepoty mam ) kolik cca koupely bych mohl absolovat nez se voda začne zdnehodnocovat ( kazda koupel cca 50 minut)
Pokud půjdete až na koncentraci vody v mrtvém moři tedy 50 kg soli na 100 litů vody je její životnost nekonečná. Jinak si musíte průběžně sledovat co se ve vodě děje protože v méně slaných roztocích pochopitelně může fungovat čilý bakteriální život a nemusí být vždy prospěšný.
Ahoj mám otázku, do koľko % musí mať roztok soli aby dochádzalo k vstrebaniu látok do tela/teda k remineralizácii, NIE k detoxikácii?/ĎAKUJEM
To jsem nikdy v procentech nezkoumal, ale předpokládám že stejně jako u šankaprakšalány bude tkáň fungovat na principu osmózy tedy tok minerálů bude probíhat směrem do místa kde je nižší hustota prostředí. Tělo má obecně snahu o vyrovnání osmotického tlaku v různých prostředích tedy po překonání hustoty nasycení těla budou minerály patrně proudit do těla.
Dobrý den někdy dřív jsem od vás dostala návod na koupele v horciku kdy jsem si pořídila síran hořečnatý a chlorid sodný. Horciku si dávám tak 800ga sodiku tak 300 druhy den nevolnost a bolest celého těla Koupel tak hodinu.Dochazi k velké detoxikaci a tělo to nestíhá?Může to způsobovat i adrenalni únava?Množství tedy ubrat?dekuji
Stovky tun ryb v Odře uhynuly kvůli soli i toxickým řasám, zjistili experti
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/mrtve-ryby-salinita-odra-toxicita-nemecko-experti.A220930_102437_zahranicni_ihav
Tak děláme svým přístupem k přírodě svému životnímu prostředí hodně nepříjemností. V případě skládkování odpadů vytváříme potenciální další a další kontaminace spodních i povrchových vod s tím že po nějaké době neuvidíme v řekách žádný život.