Ahoj přátelé. Prosím o radu. Chtěl bych si ze lněných semen vylisovat čerstvý olej doma. Abych měl jistotu jakým procesem prošel, na rozdíl od kupovanéo. Tam ta jistota není nikdy a v dnešní době věřte výrobcům. ![]()
Holandský lis ne.
Děkuji
Možná není patrné co chci. Sháním lis ruční, nebo elektrický.
Díky Libor
Děkuji
Obávám se, že v tomto druhu zboží není mnoho co vybírat, na trhu je toho tak málo, že ruční znám jen ten co nechcete a elektrická zařízení to je cenově opravdu rána. Navíc se nedají v malém smysluplně využít, čili zde vidím problém.
Díky Libor
Pripravujeme oba typy lisu, jak rucni, tak elektricky.
Elektricky zatim pouze jako nastavec k odstavovaci OMEGA. Pak mozna i pro jine odstavovace, pokud se podari rozumne vyresit uchyceni a prechod na hridel.
Vzhledem k tomu, ze je treba dosahnout jak kvalitu, tak i prijatelnou cenu, nejde to tak rychle, jak by bylo potreba.
Bylo nutne navrh nekolikrat predelat, aby se maximalne usetrily operace pri vyrobe.
Kazda operace bohuzel znatelne zvysuje cenu konecneho vyrobku.
I tak se cene toho holanskeho asi prilis nepriblizime.
Z druhe strany je treba ten holansky pro lnene semeno tak na jedno pouziti.
Pak uz jenom opravujete a upravujete.
Rozumneho vysledku se mi ale stejne dosahnout nepodarilo.
Takze jsem ho nakonec pouzil pouze jako inspiraci pro muj navrh rucniho lisu.
Ten holansky lis nedoporucuji kupovat, pokud mate v umyslu lisovat tvrdsi semena, lis to ve zdravi neprezije.
Inzenyr
Ale nevím, jak to objednat, ani kolik za to chtějí.
Cena tam je. Možno tento ešte ale tie druhé???
| Přílohy: |
![]() Lis.jpg [ 259.01 KiB | Zobrazeno 44939 krát ] |
Ten prvni lis je vhodny uz pro lisovnu oleju.
Ten druhy lis je klasicka cinska kopie te holanske PITEBY.
Objednat a dovezt to z Ciny neni zadny velky problem.
Otazka zni, zda jste ochoten zaplatit tu castku, co je u toho prvniho uvedena plus dopravu, plus celni poplatky.
Podle toho, jak se uvadeji ceny na Alibabe, tak pocitejte s tou cenou 5.960,- USD/kus.
Inzenyr
Cenu tam mate take uvedenu a pocitejte s tou cenou 1.500,- USD/kus, ta nizsi cena je vetsinou uvadena pro odber 1000 az 10.000 kusu.
Zase, objednat to neni problem, ale konecne cena bude jeste vyssi o logistiku, dopravu a procleni.
Tyto objednavky z ciny maji jednu ne nepodstatnou nevyhodu.
Cinani zasadne nedodavaji zadne nahradni dily, takze pokud se poroucha nejaka dulezita soucastka, tak je cely stroj na vyhozeni nebo to znamena si tu soucastku nechat nekde vyrobit.
Inzenyr
Elektricky zatim pouze jako nastavec k odstavovaci OMEGA. Pak mozna i pro jine odstavovace, pokud se podari rozumne vyresit uchyceni a prechod na hridel.
Vzhledem k tomu, ze je treba dosahnout jak kvalitu, tak i prijatelnou cenu, nejde to tak rychle, jak by bylo potreba.
Bylo nutne navrh nekolikrat predelat, aby se maximalne usetrily operace pri vyrobe.
Kazda operace bohuzel znatelne zvysuje cenu konecneho vyrobku.
I tak se cene toho holanskeho asi prilis nepriblizime.
Z druhe strany je treba ten holansky pro lnene semeno tak na jedno pouziti.
Pak uz jenom opravujete a upravujete.
Rozumneho vysledku se mi ale stejne dosahnout nepodarilo.
Takze jsem ho nakonec pouzil pouze jako inspiraci pro muj navrh rucniho lisu.
Ten holansky lis nedoporucuji kupovat, pokud mate v umyslu lisovat tvrdsi semena, lis to ve zdravi neprezije.
Inzenyr
Konecne se mi podarilo dokoncit oba prototypy lisu na olej. Jedna rucni lis a jednak lis pro elektricky i rucni pohon. Prvni varianty je urcena pro odstavovac OMEGA.
Dalsi varianty je mozne navrhnout pro dalsi odstavovace s horizontalnim snekem a vykonem alespon 150W, vcetne Angela, pripadne pro rucni pohon.
Obrazky k lisum na olej a video ze zkusebniho lisovani lneneho seminka na lisu pro odstavovac OMEGA najdete na serveru ULOZTO:
http://www.ulozto.cz/xscjoKJ/omega-liso ... leje-1-avi
http://www.ulozto.cz/x4bXwA8/omega-liso ... leje-2-avi
http://www.ulozto.cz/xB4EHmG/omega-lis-jpg
http://www.ulozto.cz/xCAUVFb/rucni-lis-jpg
Jeste zakladni parametry lisu pro odstavovac OMEGA:
Litr lneneho oleje se vylisuje asi za 100 minut, pomer objemu lneneho seminka k objemu vylisovaneho oleje je 5:1, teplota vylisovaneho oleje je 36°C, odpad z lneneho seminka je dokonale suchy, jak je videt na videu. Pri lisovani neni primo nutna asistence, OMEGA s lisem pracuje bez problemu a v pripade nejakeho problemu se zastavi. Po pul hodine se OMEGA zahrala na maximalni teplotu 40°C na prave strane pod drzadlem, v ostatnich mistech mela teplotu od 32°C do 38°C. Lis na olej se musi hned po pouziti, dokud je teply rozebrat, aby rozebrani slo snadno a lis se odpadem nezalepil. Umyti trva asi 5 minut a muzete lisovat znova.
Olej mel spickovou chut jako olej z konopneho seminka a uz jsem ho polovinu spotreboval. ![]()
Jeste mne ceka vyzkouset rucni lis na olej a pak zkusim, jestli OMEGA prezije lisovani ostropercoveho seminka. O lis starost nemam, tim se da v pohode vykolejit vlak. ![]()
Inzenyr
| Přílohy: |
![]() Rucni_lis_na_olej.jpg [ 77.36 KiB | Zobrazeno 44295 krát ] |
![]() Omega_lis_na_olej.jpg [ 74.44 KiB | Zobrazeno 44295 krát ] |
klobuk dole, ak je to tak odolne a funkcne zariadenie ako pisete. Zatail som nemal cas pozriet tie videa- az vecer, ale urcite sa vyrobok stretne s velkym ohlasom. Za tabor Angela, ktory je tu pocetne zastupeny sa prihovaram na dopracovani aj varianty pre neho ![]()
Výborná správa
Ako dopadol test s ostropestrecovými semienkami?
Lis pro OMEGU i OMEGA ostropercove seminko utahnul, akorat jsem mel nejake stare seminko, protoze v nem bylo jenom par kapek oleje, prestoze odpad byl dokonale suchy.
Takze jsem si netroufl nasypat plnou nasypku semene, aby nedoslo k poskozeni lisu. Lis musi byt alespon trosku mazany vylisovanym olejem, jinak se odpadem zadre a zastavi. Zatim provadim zkousky na jednom prototypu a druhy mam v zaloze, pokud ten prvni poskodim.
Problem by jeste mohl delat mak, ten je take hodne suchy.
Take zkusim.
Zato rucni lis nefungoval vubec, lis se naplnil seminkem a dalsi odmital posovat dovnitr.
Takze mne napadla alternativa k lisu na OMEGU pridelat drzak na stul a kliku a je z nej rucni lis. ![]()
Inzenyr
.
vynikající práce tenhle lis, ano ano!
mák by doufám příliš problémový být nemusel, protože na tom předchozím OMEGÁckém lisu jsem měl výtěžnost 200 ml lněného, 210 ml sezamového a 185 ml makového oleje (pokaždé z půlkila suroviny), tak i z máku by mělo vytékat oleje dost, to by mělo být v pohodě. No, pro test pak přeji hodně zdaru.
A to jsem testoval "jen" s mákem kupovaným z obchodu, ještě jsem neměl "náš domácí" z pole, který by třeba mohl mít - pěstován s láskou - výtěžnost vyšší (ale hlavně chuť má skvělejší), takového domácího máku bych pak mohl lisovat tuny 🙂
mák by doufám příliš problémový být nemusel, protože na tom předchozím OMEGÁckém lisu jsem měl výtěžnost 200 ml lněného, 210 ml sezamového a 185 ml makového oleje (pokaždé z půlkila suroviny), tak i z máku by mělo vytékat oleje dost, to by mělo být v pohodě. No, pro test pak přeji hodně zdaru.
A to jsem testoval "jen" s mákem kupovaným z obchodu, ještě jsem neměl "náš domácí" z pole, který by třeba mohl mít - pěstován s láskou - výtěžnost vyšší (ale hlavně chuť má skvělejší), takového domácího máku bych pak mohl lisovat tuny ![]()
Jindro,
jakmile dam dohromady druhy prototyp pro OMEGU, tak ho dostanes na testovani.
Ja jsem s nim ohrome spokojeny, protoze jeho umyti je otazka par minut, takze neni problem si vylisovat jenom potrebne mnozstvi oleje.
Jedine co se potreba dodrzovat je pred lisovanim namaznout valeckove lozisko olejem.
Chce to povolit pred mytim 4 srouby vyndat lozisko a po umyti kapnout na lozisko olej a sesroubovat.
Jde to tam i nejakou dobu nechat, ale pak by se to muselo mazat silikonovou vaselinou, aby to neslo umyt saponatem.
Ted navrhuji k tomu lisu rucni pohon, takze kdo nema v dane chvili OMEGU, tak bude muset trochu maknout. ![]()
Inzenyr
A už máte aj nejakú približnú predstavu o cene? O kvalite už nepochybujem keď vidím ako sa tomu venujete. Mám doma nejakú prevodovku s motorom, takže by som ju asi využil. Myslím že by to mohla zvládnuť.
také bych měla zájem o nástavec na lisování semen pro Angela. Doufám, že se Vám to Inženýre povede dotáhnout do prodejného produktu ![]()
Zatim predpokladana cena byla 6.000,- az 7.000,- Kc, problem je zatim zajistit vyrobu v rozumne cenove hladine. Vetsina firem v CR vyrabeji bud na 3 smeny a nemaji zajem o vyrobu a nebo dalsi si mysli, ze na vyrobe vydelaji majlant.
Vyrobky, ktere navrhuji, musi vydrzet fungovat alespon 10 let a musi byt jeste za prijatelnou cenu.
Inzenyr
Keďže sa nikde v EU niečo také kvalitné asi nevyrába tak by odbyt mohol byť, no určite než sa predaj rozbehne to chvíľu potrvá. Veľká firma sa do toho sotva pustí a malá zase potrebuje peniaze hneď. Tak len fandiť a želať si aby ste to dokázal. Šnek je tiež z antikóry, či odliatok? Podľa fotiek by to malo byť dosť pevné a pri domácom použití by nemal byť problém so životnosťou. Už na pohľad to vyzerá na rozdiel od Piteby ako profi. Ktovie či Pitebu nevyrábajú Holanďania v číne?
Je to zatim tezky boj neco v CR zacit vyrabet, kdyby kdokoliv tady vedel o firme, ktera potrebuje sehnat praci, a ma k dispozici dlouhotocny soustruh, tak bereme.
Jinak zase budeme muset zacit vyrabet nekde v Cine nebo v Korei. ![]()
Cele to stoji navyrobe toho sneku a na vyrobe nasypky, zbytek vyrobit uz neni problem. Snek je frezovany-soustruzeny z nerezu, forma na kovani sneku je jako pocatecni ivestici moc draha.
Proto jsem take neuvazoval o zadnych plastickych dilech, kde kazda forma vyjde na cca 250.000,- Kc.
Inzenyr
Obrazky k lisum na olej a video ze zkusebniho lisovani lneneho seminka na lisu pro odstavovac OMEGA najdete na serveru ULOZTO:
http://www.ulozto.cz/xscjoKJ/omega-liso ... leje-1-avi
http://www.ulozto.cz/x4bXwA8/omega-liso ... leje-2-avi
http://www.ulozto.cz/xB4EHmG/omega-lis-jpg
http://www.ulozto.cz/xCAUVFb/rucni-lis-jpg
Jeste zakladni parametry lisu pro odstavovac OMEGA:
Litr lneneho oleje se vylisuje asi za 100 minut, pomer objemu lneneho seminka k objemu vylisovaneho oleje je 5:1, teplota vylisovaneho oleje je 36°C, odpad z lneneho seminka je dokonale suchy, jak je videt na videu. Pri lisovani neni primo nutna asistence, OMEGA s lisem pracuje bez problemu a v pripade nejakeho problemu se zastavi. Po pul hodine se OMEGA zahrala na maximalni teplotu 40°C na prave strane pod drzadlem, v ostatnich mistech mela teplotu od 32°C do 38°C. Lis na olej se musi hned po pouziti, dokud je teply rozebrat, aby rozebrani slo snadno a lis se odpadem nezalepil. Umyti trva asi 5 minut a muzete lisovat znova.
Olej mel spickovou chut jako olej z konopneho seminka a uz jsem ho polovinu spotreboval. ![]()
Jeste mne ceka vyzkouset rucni lis na olej a pak zkusim, jestli OMEGA prezije lisovani ostropercoveho seminka. O lis starost nemam, tim se da v pohode vykolejit vlak. ![]()
Inzenyr
Tak to vypadá opravdu dobře a myslím, že by šlo o slušně prodejné zboží.
Uz to zacina vypadat nadejne, sikovny vyrobce sneku a nasypky a ostatnich tocenych dilu se uz nasel.
Ted jeste najit vyrobce dilu palenych laserem a uz by se to melo pohnout smerem k vyrobe.
Nastesti se staram s Jindrou jen o navrh a vyrobu, prodej uz si musi zaridit http://www.eujuicers.cz.
Ted jeste pripravujeme rucni pohon pro ty, kdo nevlastni elektricky pohon typu OMEGA a podobne.
Do toho rucniho pohonu bude mozne pouzivat mimo lis na olej i nastavce pro odstavovani z OMEGY.
Inzenyr
Bezva. Určitě bude mít zájem hodně lidí. Já taky ![]()
s díly pálenými na laseru nebo plazmě patrně nebude vážný problém, vypadá to rozhodně mnohem nadějněji než předtím se šnekem a násypkou. očekávám nyní cenové nabídky několika firem, které jsem obeslal, takže i já se těším, že již postoupíme do samého závěru k sériové výrobě této skvělé mašinky.
Zbytočné BLBNUTIE okolo lisu na oleje, ktoré zdraviu AJ TAK NEPROSPIEVAJÚ, lebo aj samotný ĽANOVÝ OLEJ OXIDUJE V TELE, hoci by ste si ho vytlačili sekundu pred použitím, LEBO TELO NIE JE VÁKUUM, NIKDE V ŇOM NIE JE VÁKUUM....
Takže zbytočne neinvestujte do takých....hlúpostí.
Doporucoval bych predevsim nedychat, protoze dychanim kysliku vznika v tele oxydace. Takze dychani je hloupost. ![]()
Inzenyr
NOWOCAYNE, nic víc než další (myslím, že jsem to četl u Kwasniewského) nijak nepodložená demagogie. Tak mi popiš biochemicky, jak se to v těle děje, třeba po konzumaci sirné patlaniny a jak konkrétně to škodí, pokud si teda myslíš že tomu rozumíš líp než třeba Budwigová nebo my tady na fóru. Kecy o nějakém vakuu jsou fakt směšné, přiznej si, že tomu prostě nerozumíš a tím že neustále křičíš na fórech máš akorát potřebu ujišťovat sám sebe o svých nejistých přesvědčeních.
Tebe to už nadobro šibe? Do všetkého strkáš nos a pritom sa tomu rozumieš jak hus pivu. Nie si Ty majiteľom prasačej farmy?
Mal by si si dať do profilu podpis:
NOWOCAYNOVE príspevky môžu škodiť zdraviu čitateľom so slabšími nervami.
Inzenyr
Je rozdiel oxidácia v tele, ktorá je pre telo POTREBNÁ, a oxidácia OLEJA V TELE, ktorá je (v prípade napr. ľanového oleja) NEŽIADÚCA.....
K tomu ti poviem len toľko........ To, čo oxiduje mimo telo, oxiduje aj v tele...... To, čo mimo telo zoxiduje za niekoľko hodín, alebo dní, toho oxidácie v našom organizme sa báť nemusíme (to ale neznamená, že to vždy neškodí - viď napr. koláč, atď...).
Ja mám akurát potrebu boriť mýty, to je všetko........... Ľanový olej je DRÍST, asi rovnako, ako SÓJA.... Samozrejme sa jedná o úplne iné potraviny.....obe však rastlinného pôvodu. A nevhodné pre človeka.
Vzhľadom na to sa treba pozastaviť a popremýšľať, nakoľko je vhodná konzumácia napr. jabĺk, surových zemiakov.......štiav........ Tie rýchlo oxidujú....... Preto by som ich rozhodne nepil vo veľkom... Hoci - takú šťavu strávi rýchlejšie, než ľanový olej.... a oxidovaná ovocná či zeleninová šťava (pár minút oxidovaná) nebude zďaleka tak nebezpečná, ako zoxidovaný ľanový olej...
Citujem : "....Primárny metabolizmus je súbor metabolických procesov rozhodujúcich pri získavaní energie (oxidácia sacharidov a lipidov) a pri reprodukcii základných stavebných zložiek bunky (replikácia nukleových kyselín, proteosyntéza, biosyntéza bunkovej steny)...."
Ghí takmer vôbec neoxiduje, masť tiež VEĽMI MÁLO (v chladničke vydrží dlhé mesiace), kokosový olej už takmer VôBEC, a olivový olej je na tom tiež dobre.......... Alebo INAK POVEDANÉ, týmto tukom oxidácia neškodí, keď oxidujú v organizme pri získavaní energie z nich........ Na rozdiel od iných rastilnných tukov, najmä ĽANOVÉHO OLEJA, či iných olejov z rôznych SEMIEN a orechov....... A JE FUK, či slnečnicový, repkový, kukuričný, sójový, sézamový..... olej vydrží mimo chladničky dlhú dobu... On už zoxidovaný DÁVNO JE, čiže vydrží, ale NIE ČERSTVÝ..... je to ODPAD vhodný tak na účely lakovania dreva, a podobne.......
Navyše v 36,5 stupňovej teplote organizmu očakávaj rýchlejšiu oxidáciu, než v 20 stupňovej kuchyni, či sklade...
NOWOCAYN_2: Představuješ si tělo jako skleněnou nádobu pro chemické experimenty. Ale ono to takhle nefunguje, v těle je všechno řízené. Tak ještě jednou - vysvětli jak přesně lněný olej v těle (kde samozřejmě není na vzduchu ale v různých inteligentně řízených vnitřních prostředích) škodí, jinak to co píšeš jsou jen otravné kecy.
Jednoducho - OXIDUJE, ako všetko, čo človek SKONZUMUJE....... Akurát, väčšine vecí oxidácia neškodí tak, ako ľanovému oleju..
Na premenu energie zo sacharidov a tukov je potrebná ich OXIDÁCIA.......... Ako som už spomínal v predchádzajúcom príspevku..... Takže - nech sa snažíš ako sa snažíš, nezamädzíš tomu, aby ti ľanový olej v tele neoxidoval... Pojem "oxidácia lipidov" používaný v súvislosti s premenou energie tukov na energiu tela (a jeho pochodov) nie je vymyslený len tak...
inak sranda je, ze na takych surovych stavach, ktore podla teba v tele oxiduju a preto je ich nevhodne vo velkom pit, su zalozene vsetky velmi uspesne protirakovinove diety...pocnuc od diety dr.Gersona konciac po Bressovu kuru, ktore z rakoviny dostali stovky, mozno az tisice ludi...a to uz nehovorim o Budwigovej diete, ktora je zalozena na lanovom oleji... a ludia, ktori sa nepriklad Breussovou kurou z raka dostali, tak skutocne ziju aj v cesku a na slovensku...staci si pozriet ich dokumenty, ci zaznamy... lenze zatial som nikoho nevidela a ani som nepocul pripad, ktory pomocou paleo stravy sa dostal z tak zavaznej diagnozy...preco asi?
ty boric mytov ![]()
Ano tak to už je opravdu obrovský argument ![]()
Oxidace tuků (β-oxidace) je pouze část metabolismu tuků - především nasycených mastných kyselin(překvapení?), kdy se přeměňují na energii a je to řízený proces v mitochondriích závislý na mnoha látkách, rozhodně k tomu nedochází kdekoliv v těle jen tak samovolně. A není to nijak škodlivé (není oxidace jako oxidace, ale tomu ty asi těžko můžeš rozumět). Kromě toho zrovna hlavní význam omega-3 kyselin je jiný, tělo je primárně nepřeměňuje na energii oxidací ani nijak jinak, ale spolu s omega-6 jde o základní stavební prvky buněk, hlavně mozku, a kromě toho mají spoustu dalších užitečných uplatnění v těle, před nějakou nezdravou oxidací je tělo cíleně chrání a má k tomu samozřejmě naprosto dostatečné prostředky, vnitřní prostředí není vzduch ani žádné jiné homogenní prostředí. Pleteš si základní pojmy z chemie dohromady, protože informace máš z nějakých pochybných článků na internetu a od kontroverzních demagogů jako je např. Kwasniewski, ale tvoje celkové pochopení biochemie je naprosto nulové.
To Vás ešte baví sa dohadovať s tĺkom? Komu není z hůry dáno za peníze nekoupí.
Tak je třeba některé věci uvést na pravou míru, někoho by třeba mohly nowocaynovy kecy znejistit.
Ano, su to len kecy.
inak sranda je, ze na takych surovych stavach, ktore podla teba v tele oxiduju a preto je ich nevhodne vo velkom pit, su zalozene vsetky velmi uspesne protirakovinove diety...pocnuc od diety dr.Gersona konciac po Bressovu kuru, ktore z rakoviny dostali stovky, mozno az tisice ludi...a to uz nehovorim o Budwigovej diete, ktora je zalozena na lanovom oleji... a ludia, ktori sa nepriklad Breussovou kurou z raka dostali, tak skutocne ziju aj v cesku a na slovensku...staci si pozriet ich dokumenty, ci zaznamy... lenze zatial som nikoho nevidela a ani som nepocul pripad, ktory pomocou paleo stravy sa dostal z tak zavaznej diagnozy...preco asi?
ty boric mytov ![]()
http://www.cbn.com/cbnnews/healthscienc ... -recovery/
Bývalý LIFTER, s prezývkou Dr. Squat (určite nie som jediný, kto o ňom ako o športovcovi počul...) sa vyliečil z rakoviny VĎAKA KETOGÉNNEJ DIÉTE......
Ako zabraňuje ketogénna diéta rakovine ? ...... Všetky bunky, vrátane rakovinových, sú poháňané glukózou (u bežného človeka, ktorý konzumuje sacharidy nad 50g, a to je 99% ľudí konzumujúcich sacharidy...). Keď telu dodávame sacharidov menej než 50g (alebo ešte lepšie, menej než 40g), tak bunky začnú byť poháňané ketónmi........ POINTA JE ALE V TOM, že tejto zmene sa prispôsobia LEN ZDRAVÉ BUNKY...... rakovinné to NEDOKÁŽU......... A tak rakovinné bunky HYNÚ, ZDOCHÝNAJÚ, UMIERAJÚ.........
Navyše, nízkosacharidovou stravou sa môžeš živiť celý život, a nič ti nebude chýbať........ Breussová kúra je krátkodobá (do niekoľkých mesiacov ?), a svaly človeka pri nej artrofujú, a človeku chýbajú dôležité živiny, hlavne bielkoviny a tuky + vitamíny rozpustné v tukoch........
U nás na Slovenku, sú podobné nízkosacharidové diéty ešte V PLIENKACH............. Sme tu proste ZA OPICAMI...........
To máš ale špatné informace Nowocayne. Po několika dnech v ketóze začíná stoupat produkce katabolického glukagonu, takže svaly ubývají.
Toto je téma o lise na olej a nie o nowocaynovej konšpiračnej teórii.
"Tak choďte sa biť trochu nabok, zlí nemajú nárok)
Ako pokračuje výroba lisu?
Vypouštíte neustále nesmyslné a ničím nepodložené dohady, trochu se kontrolujte, každého nebaví číst kraviny.
Ahoj přátelé a lisů na olej:)
Můj dotaz směřuje především na Inženýra a Jindru:
Je nějaký update ohledně lisu (nádstavce na lis) na olej, který se spolu tak nějak vyvíjeli? Jsem na to hrozně zvědavý, ale je už nějaký čas docela ticho na toto téma, tak se ptám...
Hodně mě to zajímá.
Děkuji za info.
bagoun
Nedávno jsem narazil na docela slušný lis a snad i cena je příznivá.
Já osobně ho nemám, máme krámů doma dost a stejně si nejvíce vystačím s kvalitním odšťavňovačem a ponorným mixérem, ale přece jenom, snad těm, kdo má zájem, můj příspěvek pomůže.
http://www.cistamedicina.cz/domaci-medi ... ej-piteba/
PS: Dobro a zlo,co to vlastně je? Existují vůbec? ...moudrý člověk obě má za jedinou. -"Harmonie."
Piteba tu na fóre je riešená výsledky za moc nestoja.
Dobrý den,
koupil jsem si lis PITEBA a byl jsem s ním celkem zklamán. Ne že by nefungoval, ale pracnost lisování je nad běžné používání. Navíc jde tak těžce, že jsem i přestřihl šroub co drží kliku. Poohlédl jsem se tedy po jiném lisu a zakoupil elektrický. Je to o něčem jiném. Sice nejde tak štelovat jako PITEBA, ale jinak lisuje dobře. Lisoval jsem len a ten moc nešel. Oleje velmi málo, olej stříkal tam, kde odcházely pokrutiny. Zahřívání moc nepomáhalo. Nakonec jsem sáhl po jiném pytlíku a vše se změnilo. Suché pokrutiny, hodně oleje a šnek ve strojku jen vrzal. Zjišťuji, že jedna věc je lis a druhá kvalita lisovaných semínek. Lis mě vyšel na 8600Kč se všemi poplatky, poštovným a DPH. Jedná se o tento lis:
http://www.aliexpress.com/item/Full-aut ... 90728.html
Hezký den
Podobny cinsky lis jsem tady prave rozebral a zjistoval jsem jak je udelany.
Podle mne se jedna o uplne stejny lis, jenom ma jinou kapotu.
Hlavni problem je, ze hlavni telo lisu je odstriknute z hliniku, ktery se bude neustale uvolnovat do oleje. Slupka lneneho seminka dokaze vylestit tvrdou nerez, co teprve udela s mekkym hlinikem.
Dalsi problem je, ze se lis neda vymyt od zbytku oleje, takze uvnitr nejdriv zlukne a pokud nebudete casto lisovat, tak bude i plesnivet. ![]()
Cinani potrebuji prodavat, ne resit, jestli je jejich vyrobek urcen k zdravemu zivotnimu stylu.
Pak jsou tam jeste dalsi zavady, jako ze jsou kratke srouby u detektoru seminka, takze jak jsem lis demontoval tak proste vypadl.
Snek je malo hluboky, takze pujdou lisovat jenom mala seminka, len, sezam, mak. Dyni, konopi, slunecnici uz lis bez natlaceni do sneku nevezme.
U meho provedeni se navic okamzite ulomil horni prisroubovany kryt, protoze jsem ho nevzal za spodek, ale za horni cast lisu pri vyndavani z krabice.
Jak je to s krytem u tohoto lisu se z obrazku neda poznat.
Jeste bych zapomel, lis, ktery jsem demontoval, nema kompatibilni zastrcku s nasi ceskou zasuvkou. Takova drobna chyba. ![]()
Inzenyr
Tělo je vyrobeno z nerezu, šroub opracováním z kulatiny a válec litím a opracováním. Z hliníku je jen držák do kterého se uchycuje válec se šnekem. Takže semena s hliníkem do styku nepřijdou. Šroub je ve válci poháněn šestihranem, který je asi 2cm dlouhý. Válec je do tělesa lisu zajištěn kolíkem.
Lisoval jsem len, sezam, vlažské ořechy a mandle, vše bez zatlačování a lis si bral semena a ořechy sám. U sezamu se vyskytlo, že najednou přestal lisovat a semena jen drtil a jen částečně vymačkané vytlačoval ven. To jsem nakonec vyřešil tím, že jsem nedoplnil semena, nechal lis běžet a začal lisovat, když už docházely semena. Dal jsem jen pár semínek a když lisoval, zas jsem zásobník naplnil a vše bylo v pořádku. S mandlemi mám problém, že je to lisuje přes drážky, co jsou pro odtok oleje. Ostatně to bylo i s burskými oříšky.
Teto lis má flexo zástrčku a tak šel bez problémů zapojit do zásuvky.
Přední kryt je jen zaháklý na dvou zástrčkách a tak se jen zvedne a je demontován a je pak přístup k lisovacímu válci. Válec se sundá po vysunutí čepu a vyndá se šroub. Celé se to umyje ve vodě. Jen na konci válce zůstane tvrdá vylisovaný kroužek semínek, ale jde většinou nehtem odloupnout.
Jyra
Muzete to nafoti, protoze ten odkaz co jste posilal podle mne odpovida jinemu lisu.
Odhaduji to podle zakonceni hridele, ktere je stejne jako u toho lisu co mam rozebrany.
Tohle bych typoval podle Vaseho popisu, ze to spis odpovida tomuto lisu:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 20321.html
U toho by ty problemy, co jsem tady popisoval byt nemely.
Inzenyr
Tak jsem něco nafotil, ale nejde mi to sem dát. Mohl bych to poslat na mail.
Diky moc, podle mne je nejlepsi to dat na http://WWW.USCHOVNA.CZ.
Mail Vam poslu pres SZ.
Inzenyr
Na úschovně to po mě chce Váš mail a ten nemám. Sem mi nejdou vložit fotografie a tak posílám odkaz na lis. Mám přesně tento co je na úvodním obrázku. Lisovací zařízení je totožné, jen s rozdílem, že u mého není přídavný kroužek na lisování sezamu a zajištění je kolíkem ze zdola a ne šrouby postraně.
http://www.aliexpress.com/item/family-t ... 26962.html
Tady jsem našel i uchycení na čep a i na šrouby
http://www.aliexpress.com/item/CE-appro ... 27479.html
a tady je i lisovycí ústrojí bez přídavného kroužku, ale zas ne uchycení s čepem
Dekuji za odkazy, toto provedeni lisu na olej je podstatne lepsi, nez to co jsem mel na rozebrani ja.
Jedine by bylo dobre jeste overit isolacni odpor mezi zasuvkou pro topici hlavu a napajeci snurou 230V.
Jestli to ma bezpecnostni oddeleni alespon 2kV.
Tohle by mel zmerit kazdy revizak, ktery kontroluje spotrebice ve firmach.
Inzenyr
Zkušenosti z lisem. Lisoval jsem len, vlašské ořechy, burské oříšky, mák, mandle, lískové oříšky a sezam. Nejlepší a nejčíščí olej je z lískových oříšku, nejhůře šly lisovat burské oříšky. Na mandle a lískové oříšky je nutné ohřívání, ale u mandlí se to musí hlídat a občas vypnout. Škoda, že lis nemá tepelnou regulaci předehřevu. Na netu se nabízí i lis, a je nejlevnější, bez elektrického předehřevu. Ten bych nedoporučoval. Na mák, sezam, vlašské ořechy a len předehřev ani není potřeba. Dokonce bych řekl, že třeba u lnu je to horší s předehřevem. Pokrutiny jsou pak horké a s ními i olej, který pak až prská z lisu ven kde odcházejí pokrutiny. Zase u mandlí docházelo k tomu, bez předehřevu, že místo aby pokrutiny vycházely z lisu, byly mandle mačkány ven otvory pro olej.
Z 2kg máku jsem vylisoval 0,5l oleje, z 1,6kg lískových oříšků je 1l oleje a z 3kg mandlí je 1,7l oleje
Hezký den Jyra
Proto jsem to u lisu na olej pro OMEGU resil nadobkou na horkou vodu. Ta velice dobre reguluje teplotu, aby nedochazelo k prehrivani. Na zacatku staci pro predehrati lisu nalit do nadobky horkou vodu. Voda ma daleko vetsi teplotni kapacitu nez hlinik, takze nadherne reguluje teplotu na vystupu pro odpad na 80°C, po celou dobu lisovani. Vsechny zkousene oleje neprestoupi teplotu 37°C.
Z druhe strany predpokladam, ze u cinskeho lisu doplnit regulaci teploty nebude zadny velky problem, jen co se podivam, jak to maji cinani vyresene. Hlavni problem je, ze telo lisu se zahriva samo vlivem tlaku lisovaneho semena. Kazde semeno vytvari jiny tlak a tim i jine zvyseni teploty. Takze bude potreba zpetnovazebni regulace.
Uplne vsechny semena na tomto jednoduchem lisu nepujdou lisovat stejne, nektere budou delat problemy. Staci se jen podivat, kolik regulacnich prvku maji profesionalni lisy na olej.
Inzenyr
Napřed musím opavit co jsem psal minule a to množství vylisovného oleje. U mandlí to není 1,7l ze 3 kil ale pouze 1,3l.
Ono právě, že se to zahřívá samo a na to má i vliv jaké plody do toho jdou. I z jednoho balení mohou mít rozdilné a pak právě dochází k různému lisování. Krásně se to pozná na tvaru pokrutin. Vyhřívací těleso má asi 20W a tak regulace jde v podstatě jakákoliv. Mám jednu sestavenou od Flajzara a tak se budu muset podívat jak tam půjde vestavět. Důležitější bude vysledovat jaká teplota je na co. Tato regulace má i display a to to ulehčí. Vlastní topné těleso je z hliníku a topná tělesa má zasazená v drážkách po straně. Neměl by být problém do toho zabudovat snímač. Jinak teplota lisovaného oleje není vysoká. Neměřil jsem jí, ale odhadem kolem 30°C.
Chlazení motoru je ventilátorem, který běží pokud je lis zapojený do zásuvky. Ventilátor nejde vypnout. Chladící vzduch nasává z prostoru lisování a vyfukuje vzadu za lisem, kde jsou vypínače.
Původně se mi líbil tento lis
http://shortcut.en.alibaba.com/product/ ... press.html
ale cena 660dolarů je už dost a k tomu ještě dopravné takže by vyšel asi na 20 tisíc korun.
Jyra
Tak ten Váš lis sa zdá že by mohol aj niečo vydržať. Škoda že to poštovné je tak vysoké. A čo clo a DPH?
Píší, že vydrží lisovat 10 hodin denně a životnost j 10 let. Stál 251 dolarů ( ceny kolísají a v současnosti je o trošku dražší, chce to hlídat ceny), dprava 124 dolarů, česká pošta účtuje za vydání zásilky 96Kč + DPH. za to, že jsem si nechal zásilku proclít českou poštou učtuje 98Kč, bylo to bez cla a DPH bylo myslím slabě přes 1800Kč ( přesně si to nepamatuji a nechce se mi to hledat). Vypadá pěkně, ale co se týče bezpečnostních předpisů a elektrotechnických předpisů, tak to bych ho ani nesměl používat.
Hezký den
To je za ty peníze docela pěkné a zdá se že i poměrně slušně udělané.
http://www.cistamedicina.cz/domaci-medi ... ej-piteba/
PS: Dobro a zlo,co to vlastně je? Existují vůbec? ...moudrý člověk obě má za jedinou. -"Harmonie."
Díky za informaci o Pitebě. Dovážím ji do Česka od minulého roku. Na určitá měkčí semena je v pohodě. Tvrdší, jako třeba lněná, už dají práci a trochu cviku. A hlavně trpělivosti.
Ten lis ma docela zaujíma ale stále tu vidím problém iný, teda kde brať v prijateľnej cene ľanové semeno ktoré má certifikát že má správny pomer omega3 a omega6. Mal som kedysi na jeden odkaz s tým certifikátom ale z Poľska a tam tá dôvera klesá. A mám si objednávať semeno z agro-el? to si môžem od nich objednávať už vylisovaný olej.
Obávám se, že to bude prakticky neřešitelný problém, rozbory jsou dost drahé a nevyplatí se je dělat pro malá množství oleje.
Rad bych se zeptal pana inzenyra, v jake fazi se nachazi jeho projekt lisu.
A take by me zajimalo, zda ma jeste nekdo jiny zkusenosti s jiz zminovanym lisem z ciny? Zajima me hlavne lisovani lnu.
http://www.aliexpress.com/item/Full-automatic-hot-sale-CE-Approved-mini-oil-press-machine/1419890728.html
Dekuji.
Video lisu je tu:
http://youtu.be/PfCbxwhGC0g
Aj by som objednal ale lepšie by bolo keby sme viaceri objednali.
Obchod tu: http://ipkill.org/lis2014
A take by me zajimalo, zda ma jeste nekdo jiny zkusenosti s jiz zminovanym lisem z ciny? Zajima me hlavne lisovani lnu.
http://www.aliexpress.com/item/Full-automatic-hot-sale-CE-Approved-mini-oil-press-machine/1419890728.html
Dekuji.
Projekt lisu je tesne pred konecnou montazi.
Ten cinsky lis mam doma na testovani a ma radu zavad, dve dokonce tak fatalni, ze v EU nejde prodavat.
Kdo je schopen si je opravit sam nebo si davat pozor pri lisovani, hlavne u lisovani nesmi byt deti, tak si ho muze koupit.
Neprijemna zavada pro okoli je ta, ze prevodovka silne drnci a kryt na lisu je z tenkeho plechu a silne rezonuje.
Prvni zavada byla ta, ze nesel zasunout pojistovaci kolik, takze pilnik do ruky a opravit.
Druha, ze miska je z tak tenkeho plastu, ze se cestou rozlamala, takze sehnat misku vhodneho rozmeru.
Presne vyrobek DoDo (dodelej doma). ![]()
Rozhodne neni vhodny kupovat lis pro lidi, kteri nejsou manualne zrucni nebo kteri nemaji manualne zrucne zname.
Tento lis ma pouze vyhodu proti tomu stribrnemu, uvedenemu v nasledujicim prispevku, ze ma vyhrivanou hridel, bez toho vyhrivani lnene seminko nevylisujete.
Alespon na tom videu neni videt, ze obsluna vyhrivani pred lisovanim nasazuje a pri myti sundava.
Pak pujdou lisovat orecha a semena, ktera nemaji moc objemnou slupku.
V kazdem pripade to video na YouTube je pekna cinska reklama, ale v zadnem pripade to tak nefunguje.
Uz jenom ta poloprazdna miska s odpadem a plna miska oleje, navic nadherne cisteho oleje. ![]()
Z lisu dostanete olej, ktery je plny nadrcenych slupek a aby jste ho dostali cisty, tak ho musite nechat v lednici ustat.
Kal se za nejakou dobu usadi dole a cisty olej jde slit.
Samozrelme jde pouzit i olej s kalem, stejne si do sirne patlaniny navic nadrtite semena lnu, takze ten kal v oleji nijak nevadi a chutove je take v poradku.
Obcas z lisu zepredu prska olej, a to dost silne, takze jsem mel podlahu po lisovani dost mastnou.
Lis upravit umim, uz to mam i vymyslene, ale samozrejme se jeho cena o dost zvysi.
Inzenyr
pane inzenyri tak nam vyrobte schopny lis, ktorí nebude mať žiadne vady.
dakujem.
Vyrobit cely fungujici lis v nekolika kusech by prislo na hodne velke penize.
Daleko jednodussi alternativou je pouzit jako zaklad ten cinsky lis a provezt na nem upravy.
Co je na nem opravdu dobre je hridel (snek) a jeho sestihranne pouzdro.
Pouzdro dela cinan jako odlitek nebo vykovek z nerezu, to si tady bohuzel nemohu dovolit vyrabet v par kusech.
Cena cinskeho lisu je i s poslanim 333,- USD, v prepoctu asi 7.100,- Kc.
Cenu uprav bych videl tak na 5.000,- Kc
Otazkou je jak resit poruchu lisu, zaruku cinani nedavaji, je treba koupit alespon jeden nahradni lis.
V pripade nakupu jednoho lisu by pak byla cena 19.200,- Kc s tim, ze kupujici by mel v podstaate dva lisy.
V pripade vice zajemcu by se cena nahradniho lisu rozdelila mezi vsechny nakupujici.
Inzenyr
Dobrý den, já mám zkušenosti z lisem zatím dobré. Je pravda, že drnčí, ale to stačí vytěsnít složeným papírem mezi kryt motoru a kryt lisu. Stalo se mi také, že to z lisu stříkalo a stačilo papírem zmenšit otvol pro semínka do lisu. Sice čínani dodávají takovou redukci, ale ta je zas moc malá a je spíše jen na mák, sezam či len. Dle výrobce má být topné těleso zapnuté trvale při lisování, ale mě se osvědčilo lis předehřát a pak ho vypnout. Za čas poznáte, kdy je potřeba ho nechat zapnuté, občas přihřát nebo ho nechat vypnuté.Koupil jsem si semínka ostropestřece mariánského a konopí. Bohužel byly znečištěny prachem, což nebylo vidět a vydřel se mi šnek lisu. Udělat nový je problém. Začal jsem se tedy pídit po novém lisu. Ač neumím anglicky, dá se s čínanama komunikovat přes překladač. Nakonec jsem od nich sehnal lis za 303USD i s dopravou a náhradním šnekem, který stál 31USD. Dokonce jsem měl i nabídku lis 146USD a doprava 76USD, ale tam bylproblém s placením a tak jsem od obchodu ustoupil. Jinak dá se lis koupit za koruny tady v Česku a sice tady http://www.cistamedicina.cz/domaci-medi ... s-na-olej/
Hezký den
To mě tedy překvapuje, že je něco takového možné. Spíš bych si myslel, že se jedná o nekvalitní materiál hřídele, než o problém prachu. Vydření myslíte jako poškození povrchu - zmatnění?
Bohužel nebylo to jen zmatnění, ale skutečně obroušení šroubovice na jejím konci, kde je již velký tlak. Šroubovice je hranatého průřezu a ted´ je z jedné strany zaoblená a nižší. Nekvalitní materiál to není, vylisovál jsem toho dost bez známek opotřebení. Tady se jednaloo tři kila semínek a i v oleji se pak usadil kovový prach.
To jste ale musel semlyt dost pisku, to nebylo slyset?
Zkuste mi poslat fotku, mozna to pujde dovarit a vybrousit, uz jsem dokazal vybrousit skoro celou sroubovici, kdyz jsem delal prototypy lisu.
jak vypada ten vnitrek pouzdra, ten neni obrouseny?
Original obojiho mam.
Inzenyr
Cena cinskeho lisu je i s poslanim 333,- USD, v prepoctu asi 7.100,- Kc.
Cenu uprav bych videl tak na 5.000,- Kc
Otazkou je jak resit poruchu lisu, zaruku cinani nedavaji, je treba koupit alespon jeden nahradni lis.
V pripade nakupu jednoho lisu by pak byla cena 19.200,- Kc s tim, ze kupujici by mel v podstaate dva lisy.
V pripade vice zajemcu by se cena nahradniho lisu rozdelila mezi vsechny nakupujici.
Inzenyr
To zní dobře i když myslím, že lepší varianta by patrně byl kvalitní přídavný lis na angela, ale zase vše záleží od výsledné ceny.
Pokud by cinane dodaly jenom ten predni lisovaci dil, tak by to asi zase tak velky problem nebyl.
Redukci k Angelu uz mam vymyslenou, jen ji realizovat.
Ohrev hridele nezavisly na samotnem lisu mam take vymysleny.
Jediny problem je zapojeni lidi do akce. Sam to vsechno nemohu stihat realizovat.
Kdyz se domluvi tak 10 lidi a kazdy neco na 100% zaridi, tak se toho da realizovat dost.
Idealni by byly tak tri az ctyri lidi nejlepe duchodci, co jsou manualne zrucni, maji k dispozici trochu vybavenou dilnu a pouzivaji u prace hlavu. ![]()
Zkousel jsem veci zadat do standardni vyroby, ale vetsinou to dopadlo spatne a ted jsem nucen hromadu dilu na lis opravovat.
Stoji mne to navic hromadu casu.
Proste lidi u prace nepremysli a klidne zkazi celou serii dilu aniz by se alespon zeptali.
Inzenyr
Dobre vyhozene penize, lepsi je venovat na charitu, uz jsem to tady psal alespon 2x.
PITEBA u mne lezi v dilne, nevylisovala ani pul litru oleje a bylo po ni.
Inzenyr
když si vzpomenu, jak lítal bordýlek z toho korejskýho lisu (kterej už není v prodeji), no to taky ta podlaha vypadala
ale pořád lepší než nic, dodnes s ním lisuju, udělal jsem si dopředu krytku a nemá to chybu
Inzenyr
Tak spolehlivost a zručnost zmizí vymřením starších ročníků řemeslníků a bude zde stejný problém jako v jiných vyspělých zemích, kde je všude kvanta zbytečných manažerů, ale řemeslník, který nemá obě ruce levé, se těžko hledá a platí zlatem. Sám mám relativně velkou truhlářskou firmu a v celém provozu donedávna pouze jednoho opravdu samostatného řemeslníka, dnes již dva, což je opravdu problém. Na sériové výrobě se to dá, tam na některé úkony stačí i cvičená opice a pokud stroje seřídí ten schopný řemeslník, není problém, ale zakázku si za daných okolností nemohu dovolit, to by mě z těch průserů jeblo.
Inzenyr
OMG! Diky za upozorneni.
Mám lis Piteba asi 3 roky, ale práca s ním je skor pre posilovanie rúk ako pre lisovanie oleja. Z 0,5 kg vyjde asi 2 dl oleja, a to trva cca 1 až 2 hod. s menšími prestávkami, lisovať lan je dosť obtiažne, dať 150 EUR za túto prkotinu by som nerobil.
Do buducna uvažujem o tomto elektricky pohon:
Do buducna uvažujem o tomto elektricky pohon:
Zajímavé, na první pohled nevypadá špatně, ale chtělo by to nějaké video za provozu a pohled dovnitř přístroje.
Jak se mi vydřela šroubovice v lisu DL-ZJY02 tak jsem sháněl, kde a jak jí udělat. Jednak jsem nesehnal a jednak mi bylo sděleno, že cena by byla asi 4000Kč. Nakonec jsem jí sehnal v Číně, jako náhradní díl. 31USD. Původně jsem si objednal další lis, že budu mít náhradní díly a při té příležitosti jsem zjistil, že lze objednat náhradní díl. Nakonec jsem si tedy objednal lis DL-ZJY06, který je už bezpečnější z hlediska topného tělesa. Navíc je automatický a tak se nasypou semínka, zapne a sám se předehřeje, vylisuje a když je prázdná násypka sám se vypne. Cena 334USD včetně náhradní šroubovice na lis DL-ZJY02 a dopravy. Celní poplatek 1016Kč. Přes DHL vás ani neobtěžují s celním odbavením. Prostě vám to přivezou domů, vyberou clo a tím to končí. Varuji před FedExem!
To je výborné. Já jsem sám sebe utěšoval, že až budu mít volných 8tis, tak objednám ten lis z číny a bude vyřešeno, kde brát čerstvý lněný olej. Ale jestli je tak snadné obrousit tělo lisovacího ústrojí, tak myslím, že se nejedná o nic zajímavého. Přeci nebude člověk periodicky kupovat nový šnek, nehledě na kovový prach v oleji, což mě vážně děsí ![]()
Došli jste s panem Inzenyrem k nějakému rozhřešní, díky čemu se tak stalo?
Došli jste s panem Inzenyrem k nějakému rozhřešní, díky čemu se tak stalo?
Podle mne je v tom cinskem lisu ten snek odlevany, ne frezovany. Odlitek je vzdy mekci nez valcovana a frezovana ocel.
Samozrejme prach je pekne svinstvo a pokud se treba jedna o kremicity prach, tak to se pri tech tlacich musi na tom lisu projevit.
Semeno ostroperce byva dost casto prodavane zaprasene, tam bych asi vzdycky volil proplachnuti.
U konopneho seminka mi to je divne, to se vetsinou prodava ciste.
Jenom bylo divne, ze to obrousilo tu hridel tak do hloubky, prece jenom bych cekal, ze to sebere tak maximalne material do jedne desetiny.
Kovovy prach v oleji si stejne sedne na dno, takze pokud nebudete vybirat ze sklenice ten usazeny odpad, tak ten kovovy prach vyhodite s tim odpadem.
Take bych cekal, ze tak hrube obrouseni musi byt na chodu toho lisu slyset.
Inzenyr
Tak je pravda, že 3kg semen trvalo zajisté nějakou chvíli zpracovat a jestli tam byl prach ala jemnej písek, tak to na té styčné ploše udělalo hold své. A to nejen díky tlaku, ale hlavně smyku. Respektive kombinací.
Snad ale není nic ztraceno a stačí prostě ohlídat čistotu semen.
Škoda že se zrovna propadla koruna, ale i tak by šlo stále o dobrou cenu.
to inzenyr mam zaujem o adapter na angela....
Teplota oleje je cca 35°C, dokonce ani teplota vystupniho odpadu nepresahuje 42°C, takze je mozne z odpadu jeste dolisovat zbytek oleje, ktereho je tam asi jeste 10%. Reseni pro Angela by vyuzilo kompletne cely lis, pouze by se vymenil bajonet na upnuti do OMEGY nebo SANA za nastavec pro upnuti do Angela. Inzenyr no tak to je super, a ten bajonet na angela + redukcia,
Bohuzel zatim ho mam navrzeny v pocitaci a vyrobene nektere dily na dva prototypy. Inzenyr s tech. realizaciou by som problem nevidel.... Nebylo by technicky snazší lisovat si olej z chia semen? Jsou měkčí než lněná a tedy nemusel by být vyvinut tak silný tlak.
Lisovat se da skoro ze vseho, zkousel jsem i ostropercecova semena a take to lis zvladal, i kdyz dostaval hodne zabrat. Zkouseni se meze nekladou, uz jsem mel i dotaz, zda jde lisovat olej ze semen rakytniku. Inzenyr Zkouseni se meze nekladou, uz jsem mel i dotaz, zda jde lisovat olej ze semen rakytniku. Inzenyr
Dokazal by jste tedy zmaknout pouze jen jeden lis a to na angel?Proste kusovka..A byla by respektovana cena tak aby po financni strance i odvedenou praci bylo vse k vasi spokojenosti?
Ja to navrzene mam, ale problem je, jak to jako kusovku nechat vyrobit. Inzenyr Aha,ty jo to je komplikaci sakra prace...No drzim palce co to pujde,protoze po lisu na angel bych šáhnul okamzite
Zkusim tu redukci nakreslit pro ten laser a budu doufat, ze se mi to podari nechat vyrobit. Inzenyr Omlúvam sa ak som to mala písať inam. Zaujímalo s čím môže súvisieť že oleje niektorých výrobcov sú aromatické a iné bez vône a svojskej chuti, napr mám od jedného výrobcu orechový a tekvicový olej, a oba sú skoro bez chuti a bez arómy pritom od iného výrobcu mal tekvicový olej arómu aj chuť výraznú- Viem že to môžu ovplyvniť aj odrody ale nie som si istá či až natoľko. Myslíte že to nejako ovplyvňuje spôsob lisovania či ten olej je nejako príliš filtrovaný? Zaujíma ma to lebo odtiaľ beriem aj ľanový olej s ktorým som zatial spokojná. Ďakujem V ccr je firma missiva a ta lisuje za dobry peniz vzdy cerstvy lneny olej az je dost zakazek kazde dva tydny.tak si myslim je zbytecnw lis kupovat kazdopadne celkove radim precist knihu od johanna budwing ta to seminko zkoumala 50let a udajne do 15 minut po vylisovani olej o dost prichazi takze by se mel smichat s medem nebo necim co to vsechno uchova.
Na to nedovedu s jistotou odpovědět, ale předpokládám, že problém bude spíše v té surovině než ve způsobu lisování. Teoreticky by mohla absence chuti a aroma souviset s vyšším přehřátím, ovšem to se mě moc nezdá, proč by to dnes někdo přehřál a pak deklaroval výrobu při nízké teplotě.
Tak jistě je naprosto čerstvý olej o něčem jiném něž nějaký skladovaný, ale naprostá většina lidí ho nemá na čem vylisovat a dokonce ani z čeho, protože semena správných odrůd se zde běžně neseženou. Tak taky přispěji se svou zkušeností lisování oleje. Nadchl mě lis mě lis http://cz.yodaeurope.eu/.
Dik, vypada to hezky. Mas uz vic praktickych zkusenosti? Mas nejaky odhad jak dlouho bych vyrabel ctvrt litru lneneho oleje? A jak dlouho bych to pak myl Jinak na http://www.nejodstavnovac.cz vypada jeste zajimave mixer http://www.nejodstavnovac.cz/odstavnova ... hef-detail, napr se mi libi zaruka. Tedy nic proti G21 ktery mam doma, ale zajimalo by me porovnani tech dvou. Jinak na http://www.nejodstavnovac.cz vypada jeste zajimave mixer http://www.nejodstavnovac.cz/odstavnova ... hef-detail, napr se mi libi zaruka. Tedy nic proti G21 ktery mam doma, ale zajimalo by me porovnani tech dvou.
Ten mixér má i docela slušně dimenzovaný výkon, asi by fungovat mohl, 950W zase hned tak něco nezastaví.
už mám Vitamix, takže zde uvedené neznám, ale kdybych měl dnes kupovat, beru G21, protože má - při +- stejné ceně - vyšší otáčky a hlavně téměř dvojnásobný výkon motoru než tento biochef - tedy záruku, že ty otáčky taky udrží a ne jen na volnoběh.
Jo, G21 je super., Libi se mi, ze to je robustni, takze se nebojim, ze to ustvu nebo ze se to nejak jinak znici. Zdravím všechny zde diskutující. Máme docela velkou spotřebu vlastnoručně sbíraného šípkového čaje, přes zimu zpracujeme cca 3-4 pětilitrové sklenice podrceného šípku. Po macerování vždy klesnou těžší semena na dno, takže by se dalo dobře separovat. Ale doposud je spolu s vylouhovanou slupkou bez užitku vyhazuji. O tomto oleji ale na internetu píší jako o královně olejů... Již nějakou dobu si chci koupit lis na olej, ale upřednostňoval bych ten, který zvládne právě semena šípku... Moc děkuji za případné vyzkoušení Máme docela velkou spotřebu vlastnoručně sbíraného šípkového čaje, přes zimu zpracujeme cca 3-4 pětilitrové sklenice podrceného šípku. Po macerování vždy klesnou těžší semena na dno, takže by se dalo dobře separovat. Ale doposud je spolu s vylouhovanou slupkou bez užitku vyhazuji. O tomto oleji ale na internetu píší jako o královně olejů... Již nějakou dobu si chci koupit lis na olej, ale upřednostňoval bych ten, který zvládne právě semena šípku... Moc děkuji za případné vyzkoušení
Na to nedovedu odpovědět a domnívám se že ani nikdo další to vyzkoušené mít nebude. Tedy pouze technickou poznámku, pokud ten čaj vaříte, což je běžný postup, tak semena jsou tedy převařená a je otázkou, jaký vliv to na obsažený olej bude mít.
k tomohle dovolte malé off topic: teď jsem v LIDLu koupil olej z pistácií. Měl jsem za to, že to bude všechno za studena. Kdepak - na obale píšou, že olej je z pražených pistácií. Vůbec nechápu, jaký to má smysl pistácie upražit a pak z nich lisovat olej. Proč to neudělaj komplet za studena, aby ty živiny nebyly tepelným zpracováním nijak znehodnoceny...
Nene, vařením bych přišel o velkou část vitaminu C. Proto nadrcené šípky přes noc maceruji a ráno směs ohřeji na cca 60 stupňů. čaj získá úplně jinou chuť (je sladší než když šípek jen zaliji vařící vodou).
velmi dobrý postup (bez vaření, kterým by se ničily vitaminy minerály a i mřížka vody), Hmmm, šípek si taky na podzim trhám kus za městem, čaje si taky maceruju, lis na oleje mám... občas na tuhle Vaši otázku Paule pomyslím, zdali ten olej nezkusím nalisovat a ochutnat Hmmm, šípek si taky na podzim trhám kus za městem, čaje si taky maceruju, lis na oleje mám... občas na tuhle Vaši otázku Paule pomyslím, zdali ten olej nezkusím nalisovat a ochutnat
To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...
dík za tykání, to já rád, Teď u klávesnice piju šípkovej čaj taky, mňam.
Mnoho výrobních postupů se řídí pouze komerčním přístupem bez dalšího zkoumání, tedy se není čemu divit. Z pražených určitě vyždímete oleje více a to je podle všeho to podstatné hledisko. U oliv to platí stejně a za extra panenský olej lze tedy považovat pouze to co přirozeně vykape na sítech, nebo maximálně studený lis, vše ostatní je šmejd. A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...
Velice zajímavý poznatek, který by určitě stál za vyzkoušení, jde o častý zdravotní problém a může mít patrně i jednoduché a levné řešení.
Ten syrový šípkový čaj zkusím, vypadá to dobře. Já si už nějakou dobu z různých bylin zkouším dělat čaje o teplotě vody jen 30 stupňů a nechávám je louhovat několik hodin.
Maceráty jsou určitě výborné, na nich chybu nenajdete. A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...
Paule,nemohl by jsi sem dát stručný výcuc z těchto článků-pro ty kteří neumí anglicky? Díky Dobrý den,
Pokud to je k jidlu, tak bych to nevyhazoval. V seminkach nejsou jen enzymy a vitaminy, ale i mineraly a spousta potrebny vlakniny. A ne vsechno se znici pri teplote 60-80, ani vsechny vitaminy. Pro zajimavost, jak dlouho ten lis mate a kolik je tak vyteznost? Lis máme relativně krátce, asi 2 měsíce. Výtěžnost jsem měřila u lnu, z 1 kg semínek je něco přes 300 ml oleje. V manuálu je uvedená výtěžnost 390 ml. U sezamu by měla být z 1 kg 430 ml oleje. U toho lněného semínka je problém s odrůdou, která u prodejce nikdy není uvedená. Ještě prosím o informaci, jestli se lignany ze lněných semínek dostávají do oleje a jestli je rozdíl v obsahu lignanů v různých typech lnu (potravinářský, technický, přadný)? Děkuji moc
Cemu rikas vetsi mnozstvi lneneho oleje? Dr Budwigova, podle jejiho protokolu se vylecily tisice lidi, doporucovala minimalne 6 lzic denne ve smesi s tvarohem a jeste i do salatu a pripadne i dalsi olej klystyrem. A k tomu jeste rozemleta lnena seminka. Ja jsem mel nekolikrat i 4 davky te smesi a ja do jedne davky davam misto doporucenych 3 lzic lzice 4, takze jsem mel 16 lzic lneneho oleje za den a k tomu rozemleta lnena seminka. Navod lecby rakoviny a dalsich nemoci podle Budwigove http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=68983#p68983.
Semínka se co do obsahu nutričních hodnot zásadně liší odrůda od odrůdy a vůbec nejlepší je původní len zpracovávaný na tkaninu, což již dnes zapadlo a seje se opravdu málo. Převládá len setý pro výrobu nafty a ten vyžaduje jiné vlastnosti. Pokud jde o tu drť po lisování nevidím problém v její konzumaci, ovšem je otázka v jakém množství. Velký objem by možná byl z dlouhodobého pohledu schopen rozhodit i hormonální rovnováhu a hustotu krve, tedy určitě pouze v rozumné míře. Další problém může nastat v nadbytečné konzumaci PUFA ve stravě, což brzdí štítnou žlázu a nemusí tedy jít o zrovna zdravé počínání. Ne nadarmo platí všeho s mírou, nebo všeho moc škodí. Děkuji moc
Obsah lignanů hodně záleží na filtrování oleje a čím méně je čištěný, tím více by jich tam mělo být. Nedovedu s jistotou odpovědět zda se obsah lignanů liší, ale přikláněl bych se k názoru že ne. Také dopad teploty na lignany mohu pouze odhadnout a domnívám se že by jim uvedená teplota zásadně vadit neměla. Nebezpečí je hlavně v možnosti vysokého přeředění krve a posunu hladin hormonů v případě konzumace celého semínka. Co jsem se ptal v agroelu, tak semínka co prodávají je stejná odrůda jako olej. Nevíte někdo prosím vás např. Inženýr zda tento novější lis Sana lze použít na omegu 8004? Jak se prosím lisuje rakytníkový olej z plodů. Díky Pavel
Dobrý den, Používáte někdo nějaký lis na olej u kterého opravdu nedochází k nahřívání vnitřních dílů lisu? Já zatím nic takového neobjevil. Lisovat olej pravdu za studena je velký technický problém. Tlakem se zvyšuje teplota, ale bez tlaku nic nevylisujete. A největší tlak je nutno použít u tvrdých semen a mezi nejtrvdší semana patří len, proto si neumí představit lisování lnu při rozumných teplotách. Pokud bych lisoval semena kvůli omega 3, rozhodně bych nelisoval len, ale chia, která jsou stokrát měkčí a během jejich lisování nevzniká extrémní teplota. Dobrý den,
jakou teplotu měl ten olej? Ve videu Romana Vaňka na Streamu hovoří jednatel společnosti Fabio produkt, že jimi vyráběné oleje lisované za studena, tedy bez přídavného zahřívání, dosahují teploty 55-60°C u extra panenského z prvního lisu a 70°C u panenského lisovaného při druhém lisu za vyššího tlaku. S mechanickým zahřátím vlivem tlaku a tření je tedy třeba počítat. Ked je olej zo 100% tuk, tak aj tak bude bez enzymov, enzmy sa totiz v 100%-nom tuku nenachadzaju... Potom neviem naco sa tu riesi teplota 55 ci 70 stupnov celzia, ked ani jedna z nich neprepali tuk/olej... Rieste radsej raketove zluknutie/oxidaciu rastlinnych omega3 a prebytok omega6... Myslím, že nejlepší oleje se nelisuji ale získávají extrakci Co2
Tady nejde o enzymy, ale o oxidaci omega 3, protože oxidovaná omega 3 ničí
Tady nejde o enzymy, ale o oxidaci omega 3, protože oxidovaná omega 3 ničí
Lukáš, ja len nechapem naco riesis oleje, ked tu mas maslo, kokosovy olej, mast... Podla mna je to zbytocne "blbnutie"... Nevyrobis si totiz doma ziadny zdravsi tuk, nez mnou spomenute tuky...ktore si vies kupit SemTamTuPrídem, máš sice pravdu, že se jedná o vyhánění čerta ďáblem, ale nech na každém jak se bude oxidovat a okysličením rozdýchávat přidušené buňky. Ne každý má totiž během léčby k dispozici hyperbarickou komoru, kyslíkový koncentrátor a ionizátor vzduchu.
Lneny seminko se dobre mixuje v elektrickym mlynku na kavu a pak ho muzes do cehokoliv pridat a stravis ho.
V elektrickém mlýnku na kávu během mletí také vzniká poměrně vysoká teplota, takže se nám omega 3 opět zahřeje. Možná méně, než v lisu, ale zahřeje se určitě.
Mleti je velmi rychle. Mozna se zahriva neco v motorku, ale noze mlynku a miska v ktere jsou seminka, tedy casti, ktere prijdou se seminkem do styku, se nezahrivaji nebo jen minimalne. A urcite ne na vyssi teplotu nez je teplota tela. Toho bych si vsimnul pri cisteni.
Chalani, nepríde vám prinajmenšom DIVNÉ konzumovať potravinu (ľanový olej), ktorá je tak "reaktívna" ?
Pokud vím tak tam se nic nelisuje, ale jde o výluh do oleje, popsáno je to třeba zde http://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-si-d ... kovy-olej/ . V konečné fázi by to asi vylisovat šlo a možná by tím uvolněných látek bylo v oleji více.
Tady potvrdím zkušenosti člena pv33, změna teploty je opravdu minimální a navíc v nadrceném lněném semínku nebude oxidace tak prudká jako přímo u oleje. Yoda měření teploty https://www.youtube.com/watch?v=J_cwUszRpvU Treba tento lis nekoho inspiruje Treba tento lis nekoho inspiruje
Docela jednoduchá hračka a pokud bude dlouhodobě funkční tak proč ne. Problém těchto domácích lisů jsou docela velké tlaky v pracovní části a poměrně vysoký otěr pracovních dílů tedy relativně nízká životnost. Upozorňuji na to že nekomentuji uvedený přístroj, ten neznám a vidím ho poprvé, ale bavím se obecně o běžných provozních bolestech těchto přístrojů. My lisujeme denně na tomto: http://www.mouky.cz/mouky/eshop/0/3/5/5 ... robu-oleje Neměli jsme doma nikdy jiný, takže nemám s čím srovnávat. Jede ale denně asi 2,5roku a pořád bez problémů funguje.
Taky poměrně jednoduché zařízení, vše co je jednoduché zpravidla dobře funguje.
Důležité je, aby se surovina při lisování zahřála co nejméně, aby zbytečně nedocházelo k oxidaci oleje. Neměřili jste teplotu? Ahoj, jaké jsou novinky v lisování oleje?
Samovýroba podle všeho trochu dojela na vhodnou surovinu která se špatně shání a lepší dostupnost kvalitních produktů na místním trhu tedy se lidem patrně samovýrobu řešit nechce. Je v tom jistě i určitý stupeň pohodlí, čemuž rozumím. Objednal jsem přes aliexpress čínský lis s cenou pod 5 tisíc. Zasílají tady z "ČR", tedy žádné problémy s celním řízením a doplatkem DPH. Stačí hledat oil press. Výhoda je, že prodávají i náhradní šnek s celým tělem. Cena cca 1300Kč. Je tam velké poštovné, ale třeba by se dalo domluvit zaslání jiným způsobem. Objednal jsem přes aliexpress čínský lis s cenou pod 5 tisíc. Zasílají tady z "ČR", tedy žádné problémy s celním řízením a doplatkem DPH. Stačí hledat oil press. Výhoda je, že prodávají i náhradní šnek s celým tělem. Cena cca 1300Kč. Je tam velké poštovné, ale třeba by se dalo domluvit zaslání jiným způsobem. Jistě zkušenosti napíšu. Doručení předpokládám koncem měsíce.
Určitě napište to mě samotného zajímá, konstrukce se zdá být jednoduchá a robustní, většina dobrých věcí je právě jednoduchá a nezničitelná.
Včera mi došel mail z eujuicers, že
Dlouho očekávaný lis na olej je tady!
aky teply olej z toho vychadza?
pouzivaju sa tam povodne sneky,
iba sa zmeni nadstavec ?
aky teply olej z toho vychadza?
pouzivaju sa tam povodne sneky,
iba sa zmeni nadstavec ?
Takze je mozne pouzivat stavajici nastavec pro OMEGU a pak vymenit bajonet za uchyceni pro Angela. Bajonet je uchyceny ctyrmi srouby, ktere se povoli, bajonet se odstrani a misto neho se zase ctyrmi srouby nasroubuje uchyceni pro Angela. Zvladne to bez problemu clovek, ktary vladne trochu IMBUS klicem.
Mezi hridel Angela a stavajici sestihranou hridel lisu se vlozi redukce.
Snad jsem to popsal srozumitelne.
to uz mate v predaji ?
to uz mate v predaji ?
Schazi mi ctyri distancni sloupky, ktere nejsou tak velky problem vyrobit.
Problem je vyrobit tu redukci mezi hridel Angela a hridel lisu na olej.
To uz vlastnimi silami nesvedu, chce to kvalitni strojni vybaveni.
....viac v SS
Chia seminko jsem nezkousel, protoze z chia seminka ten olej asi vyjde dost drahy oproti lnenemu seminku.
Slo lisovat i kokosovy olej z kokosove moucky.
Slunecnicovy olej, sezamovy olej, makovy olej, dynovy olej, vic jsem toho zatim nezkousel.
Take jsem to zatim nezkousel, semena rakytniku zatim nemam.
Chia seminko jsem nezkousel, protoze z chia seminka ten olej asi vyjde dost drahy oproti lnenemu seminku.
Slo lisovat i kokosovy olej z kokosove moucky.
Slunecnicovy olej, sezamovy olej, makovy olej, dynovy olej, vic jsem toho zatim nezkousel.
Take jsem to zatim nezkousel, semena rakytniku zatim nemam.
Treba redukce mezi hridelemi je vyrobne dost slozita.
V pripade jednoho kusu redukce mi zapocitaji nastaveni CNC masiny kolem 4.000,- Kc.
Ta cena nastaveni je stejna jak pro jeden kus redukce , tak pro 1000 kusu.
Dalo by se to sice zbastlit pomoci rezani na laseru, ale pro jeden kus mi nikdo nezastavi trismennou seriovou vyrobu.
Bohuzel nemam tak kvalitne vybavenou dilnu, abych ty veci dokazal vyrobit sam.
Jedina cesta je, az budeme zadavat vetsi mnozstvi dilu na vyrobu, tak tech par dilu pro Angela k tomu pridat.![]()
![]()
Posledni moznosti, kde by se to mohlo podarit je s pomoci jordiksvk.
Objednal jsme ho u http://www.nejodstavnovac.cz za 10 499 Kč.
Zatím jsem lisoval len, sezam, mák, dýni a slunečnici. Lis je opravdu jednoduchý na ovládání a lisuje perfektně.
Až bude troška času změřím výtěžnost. Ale tady bude hrát roli asi vlhkost semínek a jejich olejnatost.
To mě přivádí na myšlenku, zda je tu někdo kdo má stálého dodavatele semínek v rozumné kontinuální kvalitě?
Objednal jsme ho u http://www.nejodstavnovac.cz za 10 499 Kč.
Zatím jsem lisoval len, sezam, mák, dýni a slunečnici. Lis je opravdu jednoduchý na ovládání a lisuje perfektně.
Až bude troška času změřím výtěžnost. Ale tady bude hrát roli asi vlhkost semínek a jejich olejnatost.
To mě přivádí na myšlenku, zda je tu někdo kdo má stálého dodavatele semínek v rozumné kontinuální kvalitě?
?
?
@pv33 - jednadvacítka je asi dobrá, že jo ![]()
![]()
Měl bych dotaz na vaše mašiny, ať již ruční nebo elektrické - nezkoušel někdo z vás lisovat olej ze semen šípku ?
Semena jsou velice tvrdá, ale olejnatá by měla být - údajně jsou ze 77% složena z tuků - viz zdroj: http://www.sustaincreateandflow.com/what-you-need-to-know-about-rosehip-seed-oil/![]()
Měl bych dotaz na vaše mašiny, ať již ruční nebo elektrické - nezkoušel někdo z vás lisovat olej ze semen šípku ?
Semena jsou velice tvrdá, ale olejnatá by měla být - údajně jsou ze 77% složena z tuků - viz zdroj: http://www.sustaincreateandflow.com/what-you-need-to-know-about-rosehip-seed-oil/
![]()
jen ale doporučuji pak ten ohřev pouze do cca 45 °C kvůli zachování enzymů; ty jsou taky cenné![]()
jen ale doporučuji pak ten ohřev pouze do cca 45 °C kvůli zachování enzymů; ty jsou taky cenné
![]()
![]()
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku.
O prášku jsem našel zajímavé články ohledně léčby revmatoidní artritidy:
http://www.naturalnews.com/042303_rose_hips_rheumatoid_arthritis_herbal_medicine.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm![]()
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku. A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...
šípek natrhám a nasuším, jak je. až pak (usušený tvrdý) jej lehce mixnu (vypadá to, že stejně jako Ty) a mám suchou drť. Tu už pak přímo maceruju osmotickou vodou - ta je hladová, takže ze šípků "vytáhne" maximum, myslím si. Čaj je teda skvělý a dělám vždy ještě druhák, zpravidla i třeťák, i ten má ještě dost chuť, takže ta "destilka" určitě vytahuje dobře. Macerovaný čaj slévám do hrnéčku přes sítko, tím řeším filtraci.
Já na enzymy věřím, jo jo. Nedostatek je moc špatnej, zatímco přebytek nemůže nijak vadit. A vůbec - proč teplotou "zabíjet" to, co Příroda stvořila, když mi to právě tak chutná ![]()
Tepelnou úpravou nepřijdem jen o enzymy, ale o část vitaminů no a minerály se "překlopí" z organiky do anorganiky, která je pro tělo naopak zátěží, takže proto já nevařím.
Fajn den, Paule
![]()
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku.
http://www.naturalnews.com/042303_rose_hips_rheumatoid_arthritis_herbal_medicine.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm
![]()
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle. Jen trochu řeším dilema, jestli je vhodná konzumace sušiny ze semínek po lisování (dělám hlavně len). Olej je lisovaný zastudena, ale sušina prochází teplotou asi 60 - 80 stupňů celsia, takže už není raw. Stravuji se podle zásad pana Jardy, a u této sušiny si nejsem jistá. Určitě obsahuje ještě dost živin a minerálních látek, chuťově je dobrá a lehce nasládlá. Sypu s ní zeleninové i ovocné saláty, jde z ní připravit chutná kaše (s vodou nebo rostlinným mlékem krásně nabobtná), nebo z ní připravuji různé kuličky s namletými semínky. Prosím o radu, jestli byste lněnou sušinu doporučil takto konzumovat? Děkuji
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle. Jen trochu řeším dilema, jestli je vhodná konzumace sušiny ze semínek po lisování (dělám hlavně len). Olej je lisovaný zastudena, ale sušina prochází teplotou asi 60 - 80 stupňů celsia, takže už není raw. Stravuji se podle zásad pana Jardy, a u této sušiny si nejsem jistá. Určitě obsahuje ještě dost živin a minerálních látek, chuťově je dobrá a lehce nasládlá. Sypu s ní zeleninové i ovocné saláty, jde z ní připravit chutná kaše (s vodou nebo rostlinným mlékem krásně nabobtná), nebo z ní připravuji různé kuličky s namletými semínky. Prosím o radu, jestli byste lněnou sušinu doporučil takto konzumovat? Děkuji
Zkoušela jsem také makový olej a olej z vlašských ořechů, také jsou velmi chutné. Maková sušina je chuťově výborná, ale ořechová je štiplavá.
Jinak len kupujeme v prodejně pro hospodářská zvířata jako krmný len. Kvalitou předčí i některé bio výrobky z prodejen zdravé výživy. Je bez jakýchkoli nečistot, velká a lesklá semena a stojí 1 kg 44 Kč, takže i finančně ten domácí lněný olej vyjde levně.
Pokud jde o obsah Omega-3 mastných kyselin, je to doma bez nároku.
Pak jedině olej z Agro-el, kde je zaručený obsah Omega-3.
psal jsem o tom tady, (viz příloha odrudy lnu.xls):
Také jestli se obsah lignanů ovlivní máčením lněných semínek nebo jestli lignany případně zničí teplota 60 - 80 stupňů při lisování oleje?
Proč je vlastně nebezpečné konzumovat větší množství lněného oleje? (např 2-3 x denně 1-2 lžíce)? A platí to i u toho potravinářského lnu, který má výrazně méně omega 3 (cca 3 %)?
Ještě bych se chtěla zeptat k té konzumaci sušiny po lisování oleje ze lnu, jestli se domníváte, že může vyvolat trávicí leukocytózu, když neprojde bodem varu, ale nějakými těmi 60 - 80 stupni. Já tu sušinu konzumuju celkem pravidelně, vždy trochu do snídaně, oběda i večeře. Tak jestli z toho nehrozí nějaké budoucí potíže, hlavně kvůli té leukocytéze. Jinak je všechno jídlo syrové. Z té lněné sušiny dělám mléko, nebo kaše s jiným ořechovým nebo semínkovým mlékem, nebo ji přidávám ke klíčkům, nebo jiným semínkům, nebo k ovoci, nebo do zeleninové štávy nebo salátu. Prosím o vyjádření také pana Jardu, až to časově půjde. Děkuji.
Také jestli se obsah lignanů ovlivní máčením lněných semínek nebo jestli lignany případně zničí teplota 60 - 80 stupňů při lisování oleje?
Proč je vlastně nebezpečné konzumovat větší množství lněného oleje? (např 2-3 x denně 1-2 lžíce)? A platí to i u toho potravinářského lnu, který má výrazně méně omega 3 (cca 3 %)?
Případně jaký je rozdíl oproti tomu staršímu. https://www.eujuicers.cz/lis-na-olej-sana-euj-702
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle...
jste si jista, že ten olej z lisu Yoda je za studena lisovaný? Já jsem si tento lis také zakoupil - a i přes propagandu ze strany prodejce, že teplota oleje nepřesáhne 40°C - musím bohužel konstatovat, že jsem vyhodil 10 tisíc Kč - protože mi z Yody teče olej o daleko vyšší teplotě. Ono taky není divu - když dochází k nahřívání lisovací hřídele na teploty, při kterých jsem se o ní popálil.
A vzhledem k tomu, že lisovaný olej teče přes rožhavené kovové díly - je naprosto vyloučené, aby toto bylo lisování za studena ( alespoň u mého exempláře).
Zvláště nebezpečné to považuji u lněného oleje. Tento olej nesmí projít těmito teplotami.
Vy jste spokojená s teplotou oleje? Pro mě těžké zklamání.![]()
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle...
jste si jista, že ten olej z lisu Yoda je za studena lisovaný? Já jsem si tento lis také zakoupil - a i přes propagandu ze strany prodejce, že teplota oleje nepřesáhne 40°C - musím bohužel konstatovat, že jsem vyhodil 10 tisíc Kč - protože mi z Yody teče olej o daleko vyšší teplotě.
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005480-slunecnicove-a-repkove-oleje
... Olivy totiz asi tazko chcete lisovat...
A za lacno.
... Lisovanie ľanového semena v "laboratórnych podmienkach"... Len aby ste mali nejaké to omega3, navyše v neplnohodnotnej forme.... Tomu sa vraví "zdravý rozum".... Keby ľanové semeno patrilo do úst človeka, nebolo by tak náročné poživateľné.... To už kosti zo zvierat sú sto krát dostupnejšie.... Rozlomíš špikovú kosť, a máš k dispozícii špik.... Keď chceš vývar z kostí, môžeš si ho spraviť.... Tam nehrozí nič také, že vysoká teplota z toho spraví škodlivý odpad, alebo že to na vzduchu rýchlo zoxiduje.... Fakt vás nechápem chalani.... To je primitívna vegánska náhrada omega3 z kvalitného mlieka, masla, rýb, poctivo živených živočíchov.... Keby aspoň bola tak jednoducho dostupná, ako je dostupný (a stabilný) olej kokosový či olivový... Lenže ľan je totálna sr*čka... Vhodný tak na tkaniny........ a je mi fuk, že to pchala Dr. Budwig do svojho tvarohu........... Sama vedela o tom dosť málo, inak by miesto tvarohu používala napr. kefír, na ktorý prakticky bude alergický možno jeden z 1000 ľudí, na rozdiel od tvarohu, ktorý je problémový. Ja som si robieval alternatívu na tú jej srágoru, miesto tvarohu bryndza, miesto ľanových semien olej z treščej pečene. A dal som si do toho aj 2 kúsky paraorechu.
Čakám na vašu kritiku, rozhorčenie, keď sa "vzbúrim" voči nejakej autorite.... Ale tisíce rokov náboženstvom podmienená myseľ sa môže voči takým ako som ja len búriť..... Vaše "výsostné" autority hlásali, že nasýtené tuky spôsobujú srdcové ochorenia, a že odpoveďou na zdravé srdce sú rastlinné oleje typu slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný..... Nebola medzi nimi náhodou aj Dr. Budwig ? ![]()
![]()
![]()
Konkrétně by mě zajímaly zkušenosti s aktuálně dostupnými lisy YODA a nástavec na Sanu. Řešily se tady teploty, opotřebení a tak. Je to už pár let.
Konkrétně by mě zajímaly zkušenosti s aktuálně dostupnými lisy YODA a nástavec na Sanu. Řešily se tady teploty, opotřebení a tak. Je to už pár let.
https://www.aliexpress.com/item/32799285015.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.59471648VFsSzP&algo_pvid=c10531c0-38f1-4335-882b-0decfc893a8d&algo_expid=c10531c0-38f1-4335-882b-0decfc893a8d-0&btsid=2100bdf116149489251126865e23a6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
https://www.aliexpress.com/item/32799285015.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.59471648VFsSzP&algo_pvid=c10531c0-38f1-4335-882b-0decfc893a8d&algo_expid=c10531c0-38f1-4335-882b-0decfc893a8d-0&btsid=2100bdf116149489251126865e23a6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_