Lněné semínko

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/lnene-seminko/
Vlaďka — pát led 07, 2011 10:44 pm

Přeji hezký den,
na Vašem fóru jsem se dočetla, že na zácpu je dobré vzít si večer polévkovou lžíci lněných semínek. Včera večer jsem si do začátku dala malou lžičku semínek jen tak na zkoušku (menší množství jsem zvolila proto, že jsem alergická na sezam-tak pro jistotu) to co následovalo během 10ti minut mě vyléčilo na dlouhou dobu z dalších pokusů zbavit se zácpy:-( sice jsem se vyprázdnila tak jak jsem si po 4dnech velmi přála,ale za cenu hrozných křečí, zvracení a neustálého běhání za záchod. Rty mi napuchly a uvnitř v puse a na jazyku bylo nepříjemné štípání, to celé trvalo asi 4 hodiny než jsem naštěstí usnula. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli to mohla být taky alergie, nebo je průběh vyprázdnění po lněném semínku takhle normální...Koupila jsem si i lněný olej a zajímalo by mě jestli proces při kterém se lisují semínka se nějak přetvoří,a mohla bych ho zkusit tak, aby mi nijak neublížil (ptám se takhle proto, že slunečnice jako semínko mi taky nedělá dobře,ale slunečnicový olej mi nevadí. Moc děkuji za odpověď a zdraví Vás Vlaďka

Jarda — sob led 08, 2011 9:57 pm
Vlaďka píše:
Přeji hezký den,
na Vašem fóru jsem se dočetla, že na zácpu je dobré vzít si večer polévkovou lžíci lněných semínek. Včera večer jsem si do začátku dala malou lžičku semínek jen tak na zkoušku (menší množství jsem zvolila proto, že jsem alergická na sezam-tak pro jistotu) to co následovalo během 10ti minut mě vyléčilo na dlouhou dobu z dalších pokusů zbavit se zácpy:-( sice jsem se vyprázdnila tak jak jsem si po 4dnech velmi přála,ale za cenu hrozných křečí, zvracení a neustálého běhání za záchod. Rty mi napuchly a uvnitř v puse a na jazyku bylo nepříjemné štípání, to celé trvalo asi 4 hodiny než jsem naštěstí usnula. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli to mohla být taky alergie, nebo je průběh vyprázdnění po lněném semínku takhle normální...Koupila jsem si i lněný olej a zajímalo by mě jestli proces při kterém se lisují semínka se nějak přetvoří,a mohla bych ho zkusit tak, aby mi nijak neublížil (ptám se takhle proto, že slunečnice jako semínko mi taky nedělá dobře,ale slunečnicový olej mi nevadí. Moc děkuji za odpověď a zdraví Vás Vlaďka

Tento průběh určitě normální není, za normálních okolností prostě pouze lněné semínko plastifikuje stolici a bez jakýchkoliv problémů se pak normálně dobře kadí. Olej by vám nic takového patrně vyvolávat neměl, to mohou způsobovat lignany, které semínko obsahuje a jedná se o velice silné antioxidanty a nejde dle mého názoru o alergii, ale o silnou detoxikační reakci, která by se měla po pročištění organizmu odstranit sama.

Vlaďka — ned led 09, 2011 1:08 am

Moc děkuji za odpověď. Můžete mi prosím poradit co bych mohla zkusit na zácpu a nadýmání? Změnila jsem jídelníček a nejím už maso, bílému pečivu se taky vyhýbám, nesolím a nesladím (cukr nahrazuji sirupem agave,jestli je to tak správně) a mléko jsem nepila nikdy. Ještě bych měla dotaz jestli je rozdíl mezi himalájskou solí růžovou a bílou....a jestli s ní můžu začít solit a není tak nezdravá jako sůl obyčejná. Děkuji Vlaďka

Xion — ned led 09, 2011 2:26 pm
Vlaďka píše:
Moc děkuji za odpověď. Můžete mi prosím poradit co bych mohla zkusit na zácpu a nadýmání? Změnila jsem jídelníček a nejím už maso, bílému pečivu se taky vyhýbám, nesolím a nesladím (cukr nahrazuji sirupem agave,jestli je to tak správně) a mléko jsem nepila nikdy. Ještě bych měla dotaz jestli je rozdíl mezi himalájskou solí růžovou a bílou....a jestli s ní můžu začít solit a není tak nezdravá jako sůl obyčejná. Děkuji Vlaďka

Chcel by som sa ta opytat, ako si na tom s pitnym rezimom, kolko pijes a ako vyzera tvoj pitny rezim pocas dna.

Jarda — ned led 09, 2011 7:18 pm
Vlaďka píše:

Xion se správně ptá, zda pijete dost, protože, pokud pijete málo, tak vám působí potíže vláknina, která potřebuje hodně vody. Vyzkoušejte více pít, tělu dodat fungicidní rostliny, třeba lichořeřišnice a zácpu řeší i větší množství tuků, čili i to můžete vyzkoušet. Ten sirup asi bude také plný cukru a obě ty sole jsou zhruba stejné, ale více minerálů má ta růžová, solit s ní určitě můžete, pokud nemáte přebytek sodíku a to neuvádíte.

Vlaďka — ned led 09, 2011 10:31 pm

Piju dost málo,ale snažím se to zvýšit. Piju převážně čistou vodu, naštěstí mi limonády apod.moc nechutná. Beru probiotika tak doufám,že se to trochu zlepší. Je to hlavně o tom pitném režimu tak se musím víc snažit :?

Jarda — pon led 10, 2011 10:44 pm
Vlaďka píše:
Piju dost málo,ale snažím se to zvýšit. Piju převážně čistou vodu, naštěstí mi limonády apod.moc nechutná. Beru probiotika tak doufám,že se to trochu zlepší. Je to hlavně o tom pitném režimu tak se musím víc snažit :?

Denní minimum je tak 2,5 litru a raději více, jakékoliv menší množství, pod touto hranicí, vždy likviduje organizmus, zvláště pokud dodáte vlákninu.

Xion — čtv led 13, 2011 9:23 pm
Vlaďka píše:

Ak mas zacpu, proste jedz vlakninu, a k tomu pi ako kon. Coskoro by sa ta voda mala vylucit do criev, a je to v pohode.
Ak ti mozem poradit, zacni rano, este som nenasiel ucinnejsiu vec na zdravie, ako si rano zvyknut vypit 3/4 az 1 liter cistej vody. Nech hociako vymyslam, pokial nespravim toto, je to uz len horsie.
Pocas dna vypi ako Jarda napisal tolko, aby to bolo minimalne 2,5 litra. Ale kludne viac. Neboj sa toho, ze budes behat na WC, ked sa vyplavi co sa ma, je to pre telo ovela lepsie, ako ked je dehydrovane kvoli "strachu z WC".
Keby ku mne prisiel demon, a skodil mi tym, ze si vzdy musim vybrat nejaky zdravy navyk alebo jedlo, ktory mi vymaze z pamate, tak posledne co by som vyradil by bola moznost rano vypit 3/4 litra vody. Skor by som vyradil sirnu patlaninu, vitamin C, ovocie, ale ta voda je fakt najdolezitejsia, dolezitejsia nez strava.

Jarda — čtv led 13, 2011 10:27 pm
Xion píše:
Ak mas zacpu, proste jedz vlakninu, a k tomu pi ako kon. Coskoro by sa ta voda mala vylucit do criev, a je to v pohode.
Ak ti mozem poradit, zacni rano, este som nenasiel ucinnejsiu vec na zdravie, ako si rano zvyknut vypit 3/4 az 1 liter cistej vody. Nech hociako vymyslam, pokial nespravim toto, je to uz len horsie.
Pocas dna vypi ako Jarda napisal tolko, aby to bolo minimalne 2,5 litra. Ale kludne viac. Neboj sa toho, ze budes behat na WC, ked sa vyplavi co sa ma, je to pre telo ovela lepsie, ako ked je dehydrovane kvoli "strachu z WC".
Keby ku mne prisiel demon, a skodil mi tym, ze si vzdy musim vybrat nejaky zdravy navyk alebo jedlo, ktory mi vymaze z pamate, tak posledne co by som vyradil by bola moznost rano vypit 3/4 litra vody. Skor by som vyradil sirnu patlaninu, vitamin C, ovocie, ale ta voda je fakt najdolezitejsia, dolezitejsia nez strava.

Pravda, voda je snad nejdůležitější věc vůbec a pokud si člověk uvědomí, že metrákový chlap je složen cca ze 70-80 litrů vody, tak je jasné, že pak ten zbytek tou vodou celkem snadno ovlivníte.

Vlaďka — pát led 14, 2011 10:23 am

Díky oboum za rady, začala jsem víc pít a je to pomalinku znát, ještě to není úplně o.k, ale cítím se líp. Tu vodu si přes den musím ředit šťávou z hroznů, abych toho do sebe dostala co nejvíc, protože čistá voda mi nijak nevadí, ale pozoruji , že naředěné to do mě padá víc:-)

Jarda — pát led 14, 2011 9:03 pm
Vlaďka píše:
Díky oboum za rady, začala jsem víc pít a je to pomalinku znát, ještě to není úplně o.k, ale cítím se líp. Tu vodu si přes den musím ředit šťávou z hroznů, abych toho do sebe dostala co nejvíc, protože čistá voda mi nijak nevadí, ale pozoruji , že naředěné to do mě padá víc:-)

Ono hodně vody nikomu neuškodí, ideálně propláchne zanesené tělo a zase jste fit.

topper1982 — pon kvě 16, 2011 10:49 pm

p Jarda

Zacinam jest mlete lanove semienko normalne na lyzicu do vlociek a skutocne perfektne sa kadi to musim uznat, cize precistujuca schopnost je na jednicku u mna. Mna zaujima jedna vec ze ked si kupim lanove semienka mlete v sacku napr z bio obchodu ci teda je to ok alebo ci je lepsie kupit cele semienka a pomliet tie semienka az tesne pred konzumaciou. Proste ide o to ci v tych uz mletych semienkach z obchodu ostanu tie uzitocne latky a nevyparia sa casom.

myslim ze lanove semienka je skutocne super zivina a ak mate p jarda nejaky tip ako ich uzivat pripadne s cim je vhodne ich uzivat rad si necham poradit

sakul — pon kvě 16, 2011 10:56 pm
topper1982 píše:
p Jarda

Zacinam jest mlete lanove semienko normalne na lyzicu do vlociek a skutocne perfektne sa kadi to musim uznat, cize precistujuca schopnost je na jednicku u mna. Mna zaujima jedna vec ze ked si kupim lanove semienka mlete v sacku napr z bio obchodu ci teda je to ok alebo ci je lepsie kupit cele semienka a pomliet tie semienka az tesne pred konzumaciou. Proste ide o to ci v tych uz mletych semienkach z obchodu ostanu tie uzitocne latky a nevyparia sa casom.

myslim ze lanove semienka je skutocne super zivina a ak mate p jarda nejaky tip ako ich uzivat pripadne s cim je vhodne ich uzivat rad si necham poradit

Len se hodně rychle kazí na vzduchu, takže je připravujte až těsně před konzumací. Oxidaci semínek se myslím dá zabránit tak že se krátce opečou na pánvi bez oleje a poté by měly vydržet nějaký čas, nicméně se zřejmě připravíte o řadu cenných látek.

ovekyska — pon kvě 16, 2011 11:44 pm

namletý ľan uskladňujem v mrazničke, to je taký na pripravu slizového nápoja. Ináč na patlanicu meliem vždy čerstvý.

Jarda — úte kvě 17, 2011 9:04 pm
topper1982 píše:
p Jarda

Opět stejný problém, prostě čtěte, vše na co se ptáte je zde mnohokrát napsáno a opravdu to kvůli vám nebudu opisovat znovu. Pro případ, že by jste to nechtěl číst, ty mletá semena jsou k ničemu a dokonce mohou být potenciálně i velice nebezpečná pro játra.

ovekyska — úte kvě 17, 2011 9:21 pm
Jarda píše:
....ty mletá semena jsou k ničemu a dokonce mohou být potenciálně i velice nebezpečná pro játra.

tak tomu nerozumiem, ved mixujeme ich vsetci do patlanice, ci ste mali na mysli uskladnovanie namletych - mixovanych??

Jarda — úte kvě 17, 2011 9:57 pm
ovekyska píše:
tak tomu nerozumiem, ved mixujeme ich vsetci do patlanice, ci ste mali na mysli uskladnovanie namletych - mixovanych??

To jste si to špatně přečetla i vysvětlila, odpovídám na sdělení, že je bude kupovat už namleté z obchodu a to je naprostá blbost.

topper1982 — úte kvě 17, 2011 10:48 pm

p jarda
cize kupit cele lanove semienka a pomliet ich az pred konzumaciou? takto ste to myseli?

nerozumiem

ovekyska — úte kvě 17, 2011 11:46 pm
Jarda píše:
To jste si to špatně přečetla i vysvětlila, odpovídám na sdělení, že je bude kupovat už namleté z obchodu a to je naprostá blbost.

no pyta sa tam neskor aj na tu druhu moznost - kupit cele a mliet. takze som si vasu odpoved priradila k druhemu dotazu:)

Jarda — stř kvě 18, 2011 8:11 am
topper1982 píše:
p jarda
cize kupit cele lanove semienka a pomliet ich az pred konzumaciou? takto ste to myseli?

nerozumiem

Ano, jednoznačně kupovat celá a mlít těsně před konzumací, nebo namlít a okamžitě zmrazit, ale ta první varianta je určitě lepší.

topper1982 — čtv kvě 19, 2011 8:39 am

p Jarda

v poriadku semienka si pred konzumaciou pomeliem a takisto to plati aj o maku? Teda ze je lepsie kupit cely mak a pomliet az doma alebo kupit mlety mak ci to tam nevadi pri maku ze je mlety alebo nie.

dakujem

frilo — čtv kvě 19, 2011 4:43 pm
topper1982 píše:
p Jarda

v poriadku semienka si pred konzumaciou pomeliem a takisto to plati aj o maku? Teda ze je lepsie kupit cely mak a pomliet az doma alebo kupit mlety mak ci to tam nevadi pri maku ze je mlety alebo nie.

dakujem

:D, mak by som kupoval tiež jednoznačne celý. Okrem toho je zväčša už zmiešaný s cukrom a pod... .

Jarda — čtv kvě 19, 2011 5:05 pm
topper1982 píše:
p Jarda

dakujem

Určitě je vždy vhodnější používat naprosto čerstvý produkt, tak proč se na to ptáte stále dokola, když odpověď vám musí být předem víc než jasná.

topper1982 — pon kvě 23, 2011 3:33 pm

lanove semienka kupujem mlete a musim povedat ze kadi sa mi dobre takze to az tak nevadi ked nei su uplne cerstve nie?

na precistenie criev su aj mlete kupovane podla mna dostacujuce

sakul — pon kvě 23, 2011 6:58 pm
topper1982 píše:
lanove semienka kupujem mlete a musim povedat ze kadi sa mi dobre takze to az tak nevadi ked nei su uplne cerstve nie?

Tady opravdu nevím čemu nerozumíte. Semínka se na vzduchu kazí a to v řádu desítek minut, jíst je určitě můžete stejně jako můžete jíst plesnivou zeleninu. Jediná možnost jak je aspoň trochu uchovat je zamrazit ihned po rozemletí nebo rozmixovat v tekutině tak aby nebyly na vzduchu, tekutinu ještě poté dolít, dát do klenice zašroubovat a schovat do ledničky

Jarda — pon kvě 23, 2011 10:10 pm
topper1982 píše:

Pokud je to podle vás správné, tak to dělejte a jak vám odejdou játra, tak se ozvěte, někdo si holt potřebuje rozbít hubu, aby pochopil, že rychle se jezdit nemá. Pak chodí klidně i pěšky a jak je spokojený, že vůbec může alespoň chodit.

topper1982 — úte kvě 24, 2011 10:20 pm

p jarda

a aky je rozdiel ci jem lanove semienka mlete z obchodu alebo nemlete z obchodu? co s tym maju jatra? ved lanove semienka su zdrave nikde sa nepise zeby bol problem jest napr vo vlockach mlete lanove semienka.

co s tym ma pecen teda jatra? nedokazu travit tie semienka mlete? nerozumiem

hubu si rozhodne rozbit nechcem nakolko aj tak uz je obita az az :D

mohy — stř kvě 25, 2011 5:20 am
topper1982 píše:
p jarda

a aky je rozdiel ci jem lanove semienka mlete z obchodu alebo nemlete z obchodu? co s tym maju jatra? ved lanove semienka su zdrave nikde sa nepise zeby bol problem jest napr vo vlockach mlete lanove semienka.

Na stránke č.1 tohoto vlákna Ti to píše sakul. Je to tu mnoho krát rozoberané takže si to môžeš dohľadať.

Jarda — stř kvě 25, 2011 9:11 am
topper1982 píše:
p jarda

Pokud si nechcete rozbít hubu, tak budete muset začít číst, stejně vám na každou blbost nemůže někdo smysluplně odpovídat, zvláště pokud všechny stále přesvědčujete, že to znáte lépe.

topper1982 — stř kvě 25, 2011 1:16 pm

p jarda

ja sa len pytam aky je problem s pecenou ked si dam mlete lanove semienka do vlociek, nic viac nic menej,

hadam sa mozem pytat

Jarda — stř kvě 25, 2011 8:24 pm
topper1982 píše:
p jarda

ja sa len pytam aky je problem s pecenou ked si dam mlete lanove semienka do vlociek, nic viac nic menej,

hadam sa mozem pytat

Ptát se určitě můžete a je to jednoduché. Pokud půjde o čerstvě namleté semínko, tak není problém žádný a pokud ho koupíte namleté, tak zásadní. Ono se totiž velice rychle oxiduje a oleje v něm obsažené žluknou, což velice ničí játra, ovšem kdyby jste četl a stále se hloupě neptal, tak tato informace je zde mnohokrát uvedena a otázka je to tedy zcela zbytečná. Podobné je to u vloček, ale to už si načtěte, nebudu se stále opakovat. Výsledná kombinace je tedy na játra opravdové svinstvo a nyní je to už na vás.

topper1982 — stř kvě 25, 2011 10:58 pm

dik p Jarda

hm tak to ze to oxiduje na vzduchu som cital ale ze to je az take svinstvo pre jatra som netusil, v poriadku

dakujem

Sagan — pát srp 02, 2013 11:04 am

Dobry den pan Jarda,

lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou.
Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat?
Dakujem

redbat — pát srp 02, 2013 11:14 am

tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom?

TomasV — pát srp 02, 2013 8:03 pm
Sagan píše:
Dobry den pan Jarda,

lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou.
Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat?
Dakujem

Podle mne ,pokud se lněné semínko nerozmixuje,tak nebude oxidovat,jiná otázka jak dlouho taková placka vydrží než chytne plíseň.Usušené ovoce určitě vydrží dlouho,ale u těch semínek bych si nebyl jistej.

Moravak — ned srp 04, 2013 3:07 pm

Dobrý den.

Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)?

Děkuji za odpověď

M.

6ma — pon srp 05, 2013 9:48 am
Moravak píše:
Dobrý den.

Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)?

Děkuji za odpověď

M.

namlete se da podle me skladovat jen v oleji, asi i ten med by sel, ale v namlete psenici tezko zabranite pristupu vzduchu

Hakunamatata — čtv srp 08, 2013 11:57 am

Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě?

TomasV — čtv srp 08, 2013 2:37 pm
Hakunamatata píše:
Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě?

Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně.

pv33 — čtv srp 08, 2013 6:34 pm
TomasV píše:
Hakunamatata píše:

Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně.

Na obdobny dotaz uz jsem odpovidal v jinem vlakne, takze vice mene kopiruji:

Nekolik duvodu, proc si myslim, ze na prirodni prostredky na redeni krve jako je lnene seminko/lignany nevykrvacim :D :

Lze najit mnohem vic, ale toto snad staci.

Xion — ned srp 18, 2013 6:37 pm

Po precitani tohto clanku,
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... risks.html
som zistil, ze lanove semienko ma jeden z najvyssich obsahov phytatov, teda blokatorov mineralov, a enzymov. Tie sa normalne odstranuju namocenim.
No tu je ten problem, ze lanove semienko sa namaca dost zle, lebo vypusta ten sliz. A potom, je problem s namletim.

Nenasiel niekto nejaky sposob, ako odstranit tie anti-nutrienty, a pritom moct to semienko potom rozomlet?
Teoreticky ma napadlo, pouzit tu dost pracnu metodu s naklicenim a ususenim.
Teda, ze semienko (funguje to aj na obiloviny) sa najprv normalne naklici, potom ususi, a az take suche sa pomelie.
Jednak sa odstrania blokatory zivin, a jednak, naklicene ziska este viac vitaminov.
Takto sa stane lanove semienko aj dobrym zdrojom zivin. Len otazka je, ci nestrati potom tie lignany, ci to niesu prave tie anti-nutrienty, ktore maju v tejto forme protizapalove ucinky.

ravima — čtv srp 29, 2013 9:39 am

Na jakoukoliv potravinu (len atp.) nebo látku (kyselina fytová atp.) najdeš na netu nějaký článek, na základě kterého to bude vypadat, že se to vůbec nedá jíst. Najdi si takové články ke všemu a pak nebudeš jíst vůbec nic. Len, lignany, kyselina fytová atd. mají prospěšné i škodlivé účinky, tak je to ale v podstatě u všeho, vždy jde o množství. Jako "antinutrienty" bych nic z toho neoznačoval ani náhodou.
Já len namáčím a pak normálně rozmixuju v obyč. mixéru i s tou vodou, imho je blbost to sušit. Do SP dávám normálně suchý len a rozmixuju ho buď předem nasucho a nebo v mixéru spolu s kefírem, obojí funguje perfektně.

Jarda — ned zář 01, 2013 4:41 pm
Sagan píše:
Dobry den pan Jarda,

Dakujem

Osobně bych takový výrobek dlouho neskladoval, určitě mu to prospívat nebude a nebo zmrazit.

Jarda — ned zář 01, 2013 4:43 pm
redbat píše:
tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom?

Tam nevidím zásadní rozdíl, jak se semínka poškodí prostě žluknou, určitě bych tento produkt dlouhodobě neskladoval.

Jarda — ned zář 01, 2013 4:45 pm
Moravak píše:
Dobrý den.

Děkuji za odpověď

M.

To bych si tak jistý nebyl, jedině zalít olejem, ale i tak bude v té směsi dost vzduchu, aby oxidovat mohla. Osobně bych si takovou potravinu nedělal do zásoby, pouze na konkrétní den.

Jarda — ned zář 01, 2013 4:50 pm
Hakunamatata píše:

Člen pv33 vám odpovídá logicky i když ani tak bych ho v nějakém velkém objemu nedoporučoval, má velice ostrou vlákninu a ta hodně dráždí střevní stěnu, raději zařaďte do stravy více hořčíku.

Ÿura — čtv lis 28, 2013 6:58 pm

CHtel jsem se zeptat jaky mate názor na bio a nebio semínka a ořechy? Je v konecnem dusledku nejaky rozdil? Pripadne kupuje někdo na tomhle e shopu? http://www.zdrave-oleje.cz/seminka-nebio-i-bio.html
Přes internet je to prece jenom o trosku levnejsi, tak bych nakoupil semínka na celou zimu a taky nejake poradne baleni kokosového oleje aby mi nechybela energie na protikvasinkove diete.. :)

Edit- tak myslim ze mam jasno kde poriditm kokosvy olej..
http://www.kokosovy-olej-bio.cz/akne/es ... ai-2500-ml

Milandr — čtv lis 28, 2013 11:25 pm

Jardo,chcem sa Vas spytat, ked denne zjem cca 200 g pomletych , lanovych semiacok , ktore si davam do lanoveho chleba, ci ma nejake neblahe ucinky na organizmus?? Alebo to mnozstvo je vcelku OK?? Alebo je to prehnane vela..
Dík..

Ÿura — pon led 27, 2014 7:51 pm

200g? Doporucuje se kolem 30g denne max :D Me by zase zajímalo, když je jim mleta kvůli omega3 ale nechci je jist s mlecnym vyrobkem. S cim je dobře to kombinovat? Rad si ho sypu na nastrouhanou mrkev, okurku nebo jablka třeba..

beati_paoli — pon led 27, 2014 8:31 pm
Ÿura píše:
200g? Doporucuje se kolem 30g denne max :D Me by zase zajímalo, když je jim mleta kvůli omega3 ale nechci je jist s mlecnym vyrobkem. S cim je dobře to kombinovat? Rad si ho sypu na nastrouhanou mrkev, okurku nebo jablka třeba..

čerstvě namleté semínko jak píšete.....ideální přisypat do zeleninového salátu.

Křišťanka — úte led 28, 2014 11:10 pm

Dobrý den,
mám několik dotazů ohledně lněných semínek. Četla jsem tu, že při kojení by se neměla užívat vůbec. Znamená to, že vadí jakékoli množství? Přidávám čtyři lžíce namletých semínek do kváskového chleba (asi dvoukilového). Dále se chci zeptat, zda mohou lněné semínko konzumovat malé děti. Poslední dotaz se týká sirné patlaniny - tu při kojení konzumovat mohu, jestliže vynechám semínka?
Děkuji za odpovědi!!!

pv33 — úte led 28, 2014 11:53 pm
Křišťanka píše:
Dobrý den,
mám několik dotazů ohledně lněných semínek. Četla jsem tu, že při kojení by se neměla užívat vůbec. Znamená to, že vadí jakékoli množství? Přidávám čtyři lžíce namletých semínek do kváskového chleba (asi dvoukilového). Dále se chci zeptat, zda mohou lněné semínko konzumovat malé děti. Poslední dotaz se týká sirné patlaniny - tu při kojení konzumovat mohu, jestliže vynechám semínka?
Děkuji za odpovědi!!!

Muzes upresnit, kde jsi to cetla, ze se pri kojeni nemaji seminka uzivat?

Pokud se tyka prirodni lecby, k jakekoliv uspesne lecbe lze najit radu "vedeckych" studii, kde se obvykle pise, ze dana metoda MUZE byt nebezpecna nebo aspon ze je neucinna. Takova tvrzeni temer nikdy neobsahuji zadne statisticke udaje, ze se opravdu neco stalo. Pouze uvedou nejakou nepodlozenou teorii a kouzelne slovicko MUZE. Na stejne bazi asi vznikla tvrzeni, ze lneny olej nebo seminka muzou zpusobit problemy behem tehotenstvi a behem kojeni.

Lnena seminka a lneny olej jsou hlavni soucasti diety dr Budwigove, ktera velmi uspesne tou dietou lecila rakovinu a radu dalsich nemoci. V jeji lecbe pokracuji napriklad na diskuze flaxseedoil2 na yahoo. Na dotaz, jestli mohou tehotne pouzivat dietu Budwigove odpovida Pat Turner http://groups.yahoo.com/neo/groups/Flax ... pics/44069 a hlavni guru diskuze Sandra Olson http://groups.yahoo.com/neo/groups/Flax ... ages/84414 ze neni duvod dietu tehotnym zakazovat, presneji ze Budwigova nikdy nezminila ze by to byl problem a pokud by to problem byl, ze by to urcite uvedla. A Sandra pise, ze na webu je spousta dezinformaci o lnenem oleji a seminkach, ale ze ona nenasla nic seriozniho na dane tema. Navic Pat pise, ze Budwigova nekde uvadi, dieta je vhodna pro zeny, ktere chteji prijit do jineho stavu. A ve sve kucharce uvadi Budwigova i recepty pro nemluvnata.

Na http://www.livestrong.com/article/49278 ... -pregnant/ pisi, ze podle institutu Linuse Paulinga jsou potraviny obsahujici lignany, tedy lnena seminka, bezpecne i behem tehotenstvi a kojeni.

Ja znam nekolik kojicich matek, ktere smes Budwigove obsahujici rozemleta seminka berou.
Ale kazdy si musi vybrat sam.

Jindra — stř led 29, 2014 10:20 am
Křišťanka píše:
mám několik dotazů ohledně lněných semínek. Četla jsem tu, že při kojení by se neměla užívat vůbec. Přidávám čtyři lžíce namletých semínek do kváskového chleba

spíše než nad prospěšným lněným semínkem bych já uvažoval nad neprospěšným kváskovým chlebem - pokuste se tomuto bílému jedu odvykat 😉

(ikdyž teda všechna čest Vám patří, aspoň že volíte pracnější, méně škodlivou variantu získání pečiva, pořád je to ale pečivo, ch jo)

Křišťanka — stř led 29, 2014 11:36 pm

Děkuji za reakce. Ta případná škodlivost se odvozuje od skutečnosti, že lněné semínko (se svými fytoestrogeny) účinkuje v těle jako lidský estrogen. Naposledy jsem to četla zde http://www.cuketka.cz/?p=202 (serióznost těchto stránek prosím nekomentujte, komentář si dovedu představit :-)), ale již předtím jsem to četla i jinde či zaznamenala z doslechu. Vzhledem k tomu, že se nyní cpu patlaninou plnou semínek každý den, rozhodla jsem se poptat na názor uživatelů tohoto fóra. Od pv33 přišla přesně taková odpověď, po jaké jsem toužila, takže ještě jednou díky.

Zapomněla jsem vlastně ještě na jednu věc, a to je případný vliv na krevní tlak. Má na něho semínko vliv, i když se jí pouze ty doporučené dvě lžíce denně? Má někdo takovou zkušenost? Ptám se proto, že můj tlak je stabilně 90/60 a vždy jsem sklízela soucitné pohledy zdravotnic.

A k uživateli Jindra: Závislost na chlebu je pro mě balvan, to jste se tedy trefil do černého! Jenže na odvykací kúru bych se asi musela vystřelit někam do vesmíru. Doma na to nemám podmínky. Mám tři malé děti a chleba musím mít po ruce. Prozatím mi úplně postačí, když se nebudou cpát rohlíky. Tolik zeleniny, aby se z toho navečeřely, do nich nedostanu, a jáhly, pohanku apod. každý večer také jíst nebudou. Nicméně díky těmto stránkám jsem konzumaci chleba oproti dřívějšku velmi omezila. Klobouk dolů před každým, kdo dal chlebu vale.

Jarda — sob úno 15, 2014 9:19 pm
Ÿura píše:
CHtel jsem se zeptat jaky mate názor na bio a nebio semínka a ořechy? Je v konecnem dusledku nejaky rozdil? Pripadne kupuje někdo na tomhle e shopu? http://www.zdrave-oleje.cz/seminka-nebio-i-bio.html
Přes internet je to prece jenom o trosku levnejsi, tak bych nakoupil semínka na celou zimu a taky nejake poradne baleni kokosového oleje aby mi nechybela energie na protikvasinkove diete.. :)

Edit- tak myslim ze mam jasno kde poriditm kokosvy olej..
http://www.kokosovy-olej-bio.cz/akne/es ... ai-2500-ml

Na tom toho asi moc nevyzkoumáte, poznat se to nedá, spíše to chce mít ověřený zdroj, mnoho informací na netu je v reálu tak trochu jinak.

Jarda — sob úno 15, 2014 9:20 pm
Milandr píše:
Jardo,chcem sa Vas spytat, ked denne zjem cca 200 g pomletych , lanovych semiacok , ktore si davam do lanoveho chleba, ci ma nejake neblahe ucinky na organizmus?? Alebo to mnozstvo je vcelku OK?? Alebo je to prehnane vela..
Dík..

To asi není nejlepší nápad, semínka silně ředí krev a v takovém množství mohou být i dost nebezpečná.

Jarda — sob úno 15, 2014 9:24 pm
Křišťanka píše:
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi!!!

Člen pv33 vám odpovídá správně, nepředpokládám, že by konzumací rozumného množství semínek mohl vznikat nějaký problém.

Jarda — sob úno 15, 2014 9:29 pm
Křišťanka píše:
Děkuji za reakce. Ta případná škodlivost se odvozuje od skutečnosti, že lněné semínko (se svými fytoestrogeny) účinkuje v těle jako lidský estrogen. Naposledy jsem to četla zde http://www.cuketka.cz/?p=202 (serióznost těchto stránek prosím nekomentujte, komentář si dovedu představit :-)), ale již předtím jsem to četla i jinde či zaznamenala z doslechu. Vzhledem k tomu, že se nyní cpu patlaninou plnou semínek každý den, rozhodla jsem se poptat na názor uživatelů tohoto fóra. Od pv33 přišla přesně taková odpověď, po jaké jsem toužila, takže ještě jednou díky.

Zapomněla jsem vlastně ještě na jednu věc, a to je případný vliv na krevní tlak. Má na něho semínko vliv, i když se jí pouze ty doporučené dvě lžíce denně? Má někdo takovou zkušenost? Ptám se proto, že můj tlak je stabilně 90/60 a vždy jsem sklízela soucitné pohledy zdravotnic.

A k uživateli Jindra: Závislost na chlebu je pro mě balvan, to jste se tedy trefil do černého! Jenže na odvykací kúru bych se asi musela vystřelit někam do vesmíru. Doma na to nemám podmínky. Mám tři malé děti a chleba musím mít po ruce. Prozatím mi úplně postačí, když se nebudou cpát rohlíky. Tolik zeleniny, aby se z toho navečeřely, do nich nedostanu, a jáhly, pohanku apod. každý večer také jíst nebudou. Nicméně díky těmto stránkám jsem konzumaci chleba oproti dřívějšku velmi omezila. Klobouk dolů před každým, kdo dal chlebu vale.

Tak ředí krev, což může tlak snižovat, nicméně tlak není většinou nízký sám od sebe, vždy to má nějakou příčinu a tu je třeba hledat. Mnohdy za tím stojí nadledvinky, jejich vyčerpanost dokáže s tlakem krve dost zacukat.

Křišťanka — stř úno 19, 2014 11:12 pm

Pane Jardo, děkuji za odpověď, už si ty nadledvinky začínám studovat, opravdu by to mohl být můj problém. Můžete mi prosím napsat, zda lékořice ovlivňuje chuť mateřského mléka? Také se mi nepodařilo najít, zda je možné užívat při kojení Lugolův roztok, nebo zda si mám hledat jiný zdroj jodu.

Jarda — pon dub 21, 2014 6:07 pm
Křišťanka píše:
Pane Jardo, děkuji za odpověď, už si ty nadledvinky začínám studovat, opravdu by to mohl být můj problém. Můžete mi prosím napsat, zda lékořice ovlivňuje chuť mateřského mléka? Také se mi nepodařilo najít, zda je možné užívat při kojení Lugolův roztok, nebo zda si mám hledat jiný zdroj jodu.

Tak podobné experimenty nevidím při kojení jako moc moudré, to by jste musela opravdu velice opatrně a ještě si vše co půjde stále kontrolovat, jinak tím ovlivníte i dítě, což nemusí být zrovna dobře. Nejde tak moc ani o chuť, tam problém patrně nebude, ale posune se tím hladina hormonů a v tom již vidím problém docela zásadní. Pokud jde o jód, tak lugol natíraný na pokožku problematický nebude, ale vnitřně bych ho při kojení asi nedoporučoval, to pak raději řasy Dulse.

Stejsi — úte kvě 20, 2014 8:20 pm

Dnes jsem řešila otázku, zda se dá sušit namleté lněné semínko? Jde mi o to, zda jde, když semínko namelu, ihned promíchám s vodou v mixéru a přidám nasekané oříšky a dám hned sušit do sušičky, zda semínko nežlukne?Chuťově mi příjde, že je všechno v pořádku. Děkuju za odpověď.

Jarda — sob čen 07, 2014 8:28 am
Stejsi píše:
Dnes jsem řešila otázku, zda se dá sušit namleté lněné semínko? Jde mi o to, zda jde, když semínko namelu, ihned promíchám s vodou v mixéru a přidám nasekané oříšky a dám hned sušit do sušičky, zda semínko nežlukne?Chuťově mi příjde, že je všechno v pořádku. Děkuju za odpověď.

Rozemleté lněné semínko představuje problém vždy, pokud to chcete takto dělat, tak možná pro spotřebu v ten daný den, nebo trochu problém sníží asi zmrazení, ale raději pracujte s celým semínkem, tam problém není.

joachim — čtv říj 16, 2014 10:49 pm

Ja som počul že obsahujú kyselinu kyanovodíkovú a že keď sa to preženie,človek sa môže otráviť kyanovodíkom.
Čo je na tom pravdy?

beati_paoli — pát říj 17, 2014 11:46 am
joachim píše:
Ja som počul že obsahujú kyselinu kyanovodíkovú a že keď sa to preženie,človek sa môže otráviť kyanovodíkom.
Čo je na tom pravdy?

Asi ano, obsahuje nějaké enzymy, které jsou schopny uvolnit kyanid z nějaké části, ale bude to nepatrné množství. Zatím jsem teda nezaznamenal, žádný případ otravy. Já ho užívám celkem pravidelně již delší dobu a zatím žiji :-) to samé i naše zvířectvo.

A určitě neplánujete to jíst na kila :-), takže bych byl v klidu

Jarda — sob říj 18, 2014 4:58 pm
joachim píše:
Čo je na tom pravdy?

Správně vám radí člen beati_paoli a pokud ho nebudete jíst kila, což by opravdu asi moc zdravé nebylo, tak nevidím problém. Podle všeho by jste ovšem zřejmě nezemřel na kyanidy, ale na přeředění krve.

marek15693 — pát bře 09, 2018 4:05 pm

tak tuto to je cierne na bielom
http://panpekar.blogspot.no/2012/01/lnena-seminka.html

Jarda — sob bře 10, 2018 2:04 pm
marek15693 píše:

Je to dobře zpracováno a opravdu jsou velké rozdíly v obsahu látek u různých odrůd a dost se tím zkomplikovalo i tvrzení že lněné semínko je pouze zdravé.

Lukopren — ned bře 11, 2018 12:27 pm
marek15693 píše:

Díky za poučný článek. O výživu se zajímam dlouho, ale nevěděl jsem, že odrůda lněných semen Amon, Jantar, Lola jsou v podstatě škodlivé a téměř neobsahují omegu 3. Problém vidím v tom, že když člověk někde koupí lněná semena, téměř nikdy na nich není napsáno, která to je odrůda.

Xion — úte bře 20, 2018 2:47 am

Takze, pre vsetkych, ktory pouzivaju lanove semienko z DM, neprilis potesujuca sprava.
Pouzivaju odrody Lower, Silesia, Flanders, Lola, Libra, Szafir.
Na obale nikdy nieje uvedene, ktoru pouziju. Len uz davnejsie som si vsimol, ze lan Das Gesundheit Plus, mal iny tvar nez Alnatura. A ten Alnatura vyzeral aj kvalitnejsi. Vtedy ma to zarazilo, ale teraz to uz chapem. Boli to rozne odrody. Ja som pouzival ten lacnejsi, das gesunde plus, tak je mozne, ze cele roky som doplnal omega-6, namiesto omega-3.

Co sa tyka odrod Lower, Silesia a Szafir, tak tie nevedel indentifikovat ani pestovatel. Cize, je to hazard, mozu mat nezmeneny pomer M.K. alebo zmeneny, nikto nevie. Ale aj tak, kedze na obale nikdy nieje napisane, ktory tam zabalili, semienka z DM bohuzial niesu doveryhodnym zdrojom omega-3 mastnych kyselin, a lahko sa vam moze stat, ze doplnate omega-6 namiesto omega-3. Obdobne to bude u vsetkych neznamych semienok v hypermarketoch, supermarketoch a obchodoch, ako napriklad znacka TESCO a podobne.

Ostava este identifikovat zlaty lan, ci aj ten preslachtovali alebo bude mat povodny obsah omega-3 m.k.

Jarda — úte bře 20, 2018 11:09 am
Xion píše:
Takze, pre vsetkych, ktory pouzivaju lanove semienko z DM, neprilis potesujuca sprava.
Pouzivaju odrody Lower, Silesia, Flanders, Lola, Libra, Szafir.
Na obale nikdy nieje uvedene, ktoru pouziju. Len uz davnejsie som si vsimol, ze lan Das Gesundheit Plus, mal iny tvar nez Alnatura. A ten Alnatura vyzeral aj kvalitnejsi. Vtedy ma to zarazilo, ale teraz to uz chapem. Boli to rozne odrody. Ja som pouzival ten lacnejsi, das gesunde plus, tak je mozne, ze cele roky som doplnal omega-6, namiesto omega-3.

Co sa tyka odrod Lower, Silesia a Szafir, tak tie nevedel indentifikovat ani pestovatel. Cize, je to hazard, mozu mat nezmeneny pomer M.K. alebo zmeneny, nikto nevie. Ale aj tak, kedze na obale nikdy nieje napisane, ktory tam zabalili, semienka z DM bohuzial niesu doveryhodnym zdrojom omega-3 mastnych kyselin, a lahko sa vam moze stat, ze doplnate omega-6 namiesto omega-3. Obdobne to bude u vsetkych neznamych semienok v hypermarketoch, supermarketoch a obchodoch, ako napriklad znacka TESCO a podobne.

Ostava este identifikovat zlaty lan, ci aj ten preslachtovali alebo bude mat povodny obsah omega-3 m.k.

Tak je to docela problém a protože se na obalech nikde nic neuvádí, není se na co spolehnout.

Modrovous — úte bře 20, 2018 12:06 pm

Já z toho důvodu, že existují i škodlivé odrůdy, prostě lněné semeno vůbec nepoužívám. Jím místo toho semeno chia, které má snad ve všech odrůdách slušné zastoupení omega 3. Nebo snad existují taky odrůdy chia, které omega 3 neobsahují? Doufám, že ne, protože to už by pak byla neřešitelná situace. Pokud někdo víte, jaké jsou rozdíly v odrůdách chia semen, dejte vědět prosím.

Xion — pát bře 23, 2018 2:48 am
Modrovous píše:
Já z toho důvodu, že existují i škodlivé odrůdy, prostě lněné semeno vůbec nepoužívám. Jím místo toho semeno chia, které má snad ve všech odrůdách slušné zastoupení omega 3. Nebo snad existují taky odrůdy chia, které omega 3 neobsahují? Doufám, že ne, protože to už by pak byla neřešitelná situace. Pokud někdo víte, jaké jsou rozdíly v odrůdách chia semen, dejte vědět prosím.

Su rozne odrody chia semienok, vies to podla toho, ze v zlozeni, niektore maju iba 20 gramov tukov, a viac bielkovin a vlakniny. Druhy typ, co som videl, mava 30 gramov tuku, a menej vlakniny a bielkovin. Zatial som nezistoval, ci sa budu lisit aj v zastupeni omega-3 mastnych kyselin. Ale minimalne tieto rozdiely som si vsimol, kedze som kupil uz niekolko znaciek. Ostal som kupovat tie, co maju viac tukov, teda 30 gramov tuku/ 100g.

Ram — ned čen 03, 2018 10:43 am

Nevíte někdo náhodou, jak je to s poměrem obsahu omega u zlatého lněného semínka??, koupeno bio zlaté semínko děkuji

https://theses.cz/id/3njyl1/DP_Hirkova_2017.txt
http://www.nalontu.cz/zajimavosti/co-mo ... em-seminku
http://www.uspesna-lecba.cz/lnene-semin ... ezretnost/

Jarda — ned čen 03, 2018 11:31 am
Ram píše:
Nevíte někdo náhodou, jak je to s poměrem obsahu omega u zlatého lněného semínka??, koupeno bio zlaté semínko děkuji

https://theses.cz/id/3njyl1/DP_Hirkova_2017.txt
http://www.nalontu.cz/zajimavosti/co-mo ... em-seminku
http://www.uspesna-lecba.cz/lnene-semin ... ezretnost/

Vždy záleží na konkrétní odrůdě, samotná barva není konkrétní měřítko.

DepresivniSlecna — pon čen 25, 2018 9:50 pm

Jestli to dobře chápu, tak já jako laik nemám šanci poznat od pohledu konkrétní odrůdu lnu. Připadají mi všechny velmi podobné, jen některý je tmavší a některý světlejší, ale tvar semen snad úplně stejný.

Jarda — úte čen 26, 2018 7:14 am
DepresivniSlecna píše:
Jestli to dobře chápu, tak já jako laik nemám šanci poznat od pohledu konkrétní odrůdu lnu. Připadají mi všechny velmi podobné, jen některý je tmavší a některý světlejší, ale tvar semen snad úplně stejný.

Ano to je stejné jako třeba u konopí, tam také pouhým pohledem sotva zjistíte zda daná kytka má v sobě THC, nebo nemá, musí se to zkoumat laboratorně, tedy je nutné znát odrůdu.

Alopat — stř čen 27, 2018 10:52 am

Po několika letech jsem vyndal z pultového mrazáku lněný olej. Sice mu nic není jak byl hluboko zmrazený a zachoval si nádhernou žlutou barvu a chuť po čerstvě posekané trávě, ale raději ho dávám do krmení slepicím, a to i vzhledem k tomu, že pro muže je jako zdroj Omega-3 mastných kyselin daleko vhodnější olej z tresčích jater ve vlastním oleji. Vzpomněl jsem si jak to dělá pan Jarda, do půl hoďky nechám roztát dávku a sklenici vracím do mrazu.

Jarda — stř čen 27, 2018 7:56 pm
Alopat píše:
Po několika letech jsem vyndal z pultového mrazáku lněný olej. Sice mu nic není jak byl hluboko zmrazený a zachoval si nádhernou žlutou barvu a chuť po čerstvě posekané trávě, ale raději ho dávám do krmení slepicím, a to i vzhledem k tomu, že pro muže je jako zdroj Omega-3 mastných kyselin daleko vhodnější olej z tresčích jater ve vlastním oleji. Vzpomněl jsem si jak to dělá pan Jarda, do půl hoďky nechám roztát dávku a sklenici vracím do mrazu.

Tak pokud je opravdu vzduchotěsně uzavřený a dobře zmrazený měl by být v pořádku. Alespoň budete mít vejce s omega 3 mastnou kyselinou.

Ates — ned srp 05, 2018 7:46 am
DepresivniSlecna píše:

Bohužel, poznat odrůdu lnu dokáže jen odborník. Nehorší je, že některé odrůdy mají velmi špatný poměr omega 3 a omega 6, takže jsou ve skutečnosti škodlivé.

marek15693 — úte čec 14, 2020 5:39 pm

Aj ked to je u nas na Slovensku, mozno niekomu pomoze. Natrafil som na dobru odrodu - libra, ktora sa u nas pestuje, co ma velmi potesilo :)

https://chutno.sk/lanove-semienka

Sikora — pát lis 27, 2020 4:54 pm

Dobrý den, je dobrý poměr omega mastných kyselin u lněného semínka?
https://eshop.agro-el.cz/lnene-seminko/
Děkuji moc

Jarda — pát lis 27, 2020 7:49 pm
Sikora píše:
Dobrý den, je dobrý poměr omega mastných kyselin u lněného semínka?
https://eshop.agro-el.cz/lnene-seminko/
Děkuji moc

Pokud vím tak prodávají více druhů lněného semínka, ale ne každé má příznivý poměr omega mastných kyselin. Viděl bych rozumné jim zatelefonovat a zeptat se jak si stojí právě tento produkt.

PanDiero — pát bře 05, 2021 3:57 pm

Dohledal jsem pár informací, co se týče odrůd semínek s žádaným poměrem omega3 : omega6 . Dle Dr. Budwig by poměr měl být cca 3 : 1.

1. ideální poměr 3 : 1 mají odrůdy: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra ... (samotný obsah omega3 v semínku je kolem 60%, )
2. nevhodný poměr 1 : 1 má odrůda: Raciol ...
3. škodlivý poměr 1 : 12 má odrůda: Amon, Jantar, Lola ..."

zdroj informací : https://panpekar.blogspot.com/2012/01/l ... minka.html

Některé zdroje semínek s poměrem 3 : 1, nebo blízký tomu.
https://eshop.agro-el.cz/lnene-seminko/ (Agro - El, jedná se o to samé semínko, ze kterého lisují olej. Odrůda Hella, nebo Kreola, dnes telefonicky ověřeno. Poslední laboratorní rozbor z 10.11.2020 uvádí 53,51g omega3 a 21,42 omega6 ve 100g oleje)
https://www.frumenta.cz/nase-komodity/n ... de+a63.htm
https://www.cistamedicina.cz/len-hnedy- ... nko-2-5-kg
https://panpekar.blogspot.com/2012/01/l ... minka.html

Druhá otázka je, zda po objednání budou doručená semena opravdu daného druhu. Zde se prostě víře nevyhneme, pokud si člověk nenechá udělat laboratorní rozbor.

Jarda — pát bře 05, 2021 8:11 pm
PanDiero píše:
Dohledal jsem pár informací, co se týče odrůd semínek s žádaným poměrem omega3 : omega6 . Dle Dr. Budwig by poměr měl být cca 3 : 1.

1. ideální poměr 3 : 1 mají odrůdy: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra ... (samotný obsah omega3 v semínku je kolem 60%, )
2. nevhodný poměr 1 : 1 má odrůda: Raciol ...
3. škodlivý poměr 1 : 12 má odrůda: Amon, Jantar, Lola ..."

zdroj informací : https://panpekar.blogspot.com/2012/01/l ... minka.html

Některé zdroje semínek s poměrem 3 : 1, nebo blízký tomu.
https://eshop.agro-el.cz/lnene-seminko/ (Agro - El, jedná se o to samé semínko, ze kterého lisují olej. Odrůda Hella, nebo Kreola, dnes telefonicky ověřeno. Poslední laboratorní rozbor z 10.11.2020 uvádí 53,51g omega3 a 21,42 omega6 ve 100g oleje)
https://www.frumenta.cz/nase-komodity/n ... de+a63.htm
https://www.cistamedicina.cz/len-hnedy- ... nko-2-5-kg
https://panpekar.blogspot.com/2012/01/l ... minka.html

Druhá otázka je, zda po objednání budou doručená semena opravdu daného druhu. Zde se prostě víře nevyhneme, pokud si člověk nenechá udělat laboratorní rozbor.

Evidentně to máte dobře prostudované, ale stále se bavíme o teoretickém výsledku protože i forma pěstování, doba slunečního svitu ve vegetačním období a další faktory jsou schopny ovlivnit poměry živin v dané odrůdě. Tedy i tím že koupíte správnou odrůdu ještě nemusíte mít tu potřebnou plnou jistotu že kupujete přesně to zboží které by jste koupit chtěl.

Xion — pát led 26, 2024 7:59 am

Bukovsky zverejnil zaujimave video o lanovych semenach, tak to pridavam sem.

https://www.youtube.com/watch?v=LIfU0hk9Ifk

V skratke hovori, ze z oxidaciou mleteho lanu to nieje az take zle, a hlavne, ked sa zabali do ochrannej dusikovej atmosfery, oxidacia takmer neprebieha.
V druhej casti sa venuje lignanom, ktore su velmi prospesne aj pre crevnu mikrofloru, a takisto tvrdi, ze fytoestrogenov sa muzi bat nemusia, ze by boli zzenstili, ze je to blud. A mozu si ich dopriat rovnako vela ako zeny.

Jarda — sob led 27, 2024 4:14 pm
Xion píše:
Bukovsky zverejnil zaujimave video o lanovych semenach, tak to pridavam sem.

https://www.youtube.com/watch?v=LIfU0hk9Ifk

V skratke hovori, ze z oxidaciou mleteho lanu to nieje az take zle, a hlavne, ked sa zabali do ochrannej dusikovej atmosfery, oxidacia takmer neprebieha.
V druhej casti sa venuje lignanom, ktore su velmi prospesne aj pre crevnu mikrofloru, a takisto tvrdi, ze fytoestrogenov sa muzi bat nemusia, ze by boli zzenstili, ze je to blud. A mozu si ich dopriat rovnako vela ako zeny.

Zajímavé postřehy, hlavně je dobré že to spojuje se střevním mikrobiomem.

Sikora — čtv úno 08, 2024 12:17 pm

Dobrý den,
máte nějaký typ na lněné semínko, které obsahuje správný typ omega 3 mastných kyselin?chtěl bych ho vyzkoušet....dále bych se chtěl zeptat jak dlouho se dá užívat kávová lžička rozdrcených semen denně?
děkuji

Xion — čtv úno 08, 2024 10:05 pm

Ja by som potreboval zistit, ci zlaty lan (ten zlty, nie hnedy) obsahuje vzdy ten dobry pomer omega-3 mastnych kyselin.
Teda ci sa problem vysokeho vyskytu tyka len niektorych odrod hnedeho lanu. Predsalen, zlaty byva drahsi, tak sa pre priemyselne vlastnosti mozno neoplatil preslachtovat...

ma niekto toto info? (teda ked sa kupia naslepo balenia zlateho lanu, bude vzdy plny omega-3?)

Jarda — pát úno 09, 2024 2:13 pm
Sikora píše:
Dobrý den,
máte nějaký typ na lněné semínko, které obsahuje správný typ omega 3 mastných kyselin?chtěl bych ho vyzkoušet....dále bych se chtěl zeptat jak dlouho se dá užívat kávová lžička rozdrcených semen denně?
děkuji

To uvedené množství se dá brát stále v tom problém nevidím a garantovaný zdroj omega 3 mastných kyselin je dán odrůdou pokud ji prodejce uvádí. Zde máte dva linky podle kterých se lze docela slušně orientovat nicméně sám je jako odběratel vyzkoušené nemám.
https://panpekar.blogspot.com/2012/01/lnena-seminka.html
https://www.mastrebonsko-produkty.cz/p/lnene-seminko-z-jihoceske-vesnicky/

Jarda — pát úno 09, 2024 2:16 pm
Xion píše:
Ja by som potreboval zistit, ci zlaty lan (ten zlty, nie hnedy) obsahuje vzdy ten dobry pomer omega-3 mastnych kyselin.
Teda ci sa problem vysokeho vyskytu tyka len niektorych odrod hnedeho lanu. Predsalen, zlaty byva drahsi, tak sa pre priemyselne vlastnosti mozno neoplatil preslachtovat...

ma niekto toto info? (teda ked sa kupia naslepo balenia zlateho lanu, bude vzdy plny omega-3?)

Jak jsem psal v předchozí odpovědi vždy je potřeba znát o jakou odrůdu lnu jde, jeho barva podle mě není jednoznačné poznávací znamení.

Sikora — pát úno 09, 2024 8:19 pm
Jarda píše:
To uvedené množství se dá brát stále v tom problém nevidím a garantovaný zdroj omega 3 mastných kyselin je dán odrůdou pokud ji prodejce uvádí. Zde máte dva linky podle kterých se lze docela slušně orientovat nicméně sám je jako odběratel vyzkoušené nemám.
https://panpekar.blogspot.com/2012/01/lnena-seminka.html
https://www.mastrebonsko-produkty.cz/p/lnene-seminko-z-jihoceske-vesnicky/

Děkuji za odpověď a na Vašem e shopu jak prodáváte lněné semínko je správný poměr omega 3 mastných kyselin? já spíš myslel jestli nemáte nějakou odrúdu odzkoušenou se správným poměrem omega kyselin.
děkuji

Xion — pát úno 23, 2024 3:17 am
Jarda píše:
Jak jsem psal v předchozí odpovědi vždy je potřeba znát o jakou odrůdu lnu jde, jeho barva podle mě není jednoznačné poznávací znamení.

Ak by to niekto vedel jednoznacne potvrdit, alebo vyvratit, tak prosim nech zanecha odkaz tu.
Teda jednoznacny dokaz, ze existuje odroda zlateho lanu, so zlym pomerom Omega-3 ku omega-6 (teda s prevladanim omega-6 mastnych kyselin) a zaroven aj nejaku statistiku alebo poznatok, ako casto sa pouziva ako pozivatina pre ludi a ci je teda pravdepodobnost , ze v nahodnom sacku zlateho lanu kupenom v obchode so zdravou vyzivou, bude s rovnakou pravdepodobnostou ten zly ako u hnedeho, alebo je situacia vyrazne lepsia, a "naslepo" sa oplati kupovat zlaty lan.

Jarda — pon úno 26, 2024 4:48 pm
Sikora píše:
Děkuji za odpověď a na Vašem e shopu jak prodáváte lněné semínko je správný poměr omega 3 mastných kyselin? já spíš myslel jestli nemáte nějakou odrúdu odzkoušenou se správným poměrem omega kyselin.
děkuji

Omlouvám se že odpovídám po delší době, nechtěl jsem vám psát nějaké výmysly když jsem s jistotou nevěděl jakou odrůdu lnu opravdu prodáváme. Na základě vašeho dotazu jsem oslovil našeho dodavatele aby mě doložil jakou vlastně odrůdu lnu nám dodává. Pochopitelně tu informaci neměl ani on a než jsem ho na základě několika urgencí dokopal k tomu aby tu informaci zjistil dalo to dva týdny. Každopádně mám dobrou zprávu, jde o odrůdu Baladin která se vyznačuje velice příznivým poměrem omega 3 mastných kyselin. Tedy pokud jste vzhledem k časové prodlevě této odpovědi zatím nekoupil semínko někde jinde můžete ho s klidným svědomím zakoupit u nás.

Sikora — sob bře 02, 2024 9:38 pm
Jarda píše:
Omlouvám se že odpovídám po delší době, nechtěl jsem vám psát nějaké výmysly když jsem s jistotou nevěděl jakou odrůdu lnu opravdu prodáváme. Na základě vašeho dotazu jsem oslovil našeho dodavatele aby mě doložil jakou vlastně odrůdu lnu nám dodává. Pochopitelně tu informaci neměl ani on a než jsem ho na základě několika urgencí dokopal k tomu aby tu informaci zjistil dalo to dva týdny. Každopádně mám dobrou zprávu, jde o odrůdu Baladin která se vyznačuje velice příznivým poměrem omega 3 mastných kyselin. Tedy pokud jste vzhledem k časové prodlevě této odpovědi zatím nekoupil semínko někde jinde můžete ho s klidným svědomím zakoupit u nás.

děkuji moc za odpověď, lněné semínko jsem už sehnal ale pro příště budu vědět děkuji