Ahojte.
Aký máte názor na pravidelné užívanie melatonínu ako doplnku výživy napr. hodinu pred spaním ? Napr. tabletka s obsahom 5mg melatonínu, čo najmenšej veľkosti (čo najmenej stužovačov, mastenca, atď...).
Melatonín vraj nemá vedľajšie účinky, a vraj je to hormón mladosti. Myslím teda, že jeho pravidelným užívaním (alebo užívaním aspoň spôsobom napr. 4 týždne užívať, týždeň pauza, aj keď nie je návykový a je bez vedľajších účinkov) človek môže lepšie regenerovať, a v konečnom dôsledku aj o čosi pomalšie starnúť...
Vaše názory na tabletkový melatonín ?
(poprosím k veci - čiže k melatonínu)
Achjo, pokud chceš mít dostatek melatoninu, tak choď brzo spát, vypni doslova všechno, i diody ve spotřebičích, prostě úplně všechno odpoj, a zatáhni si závěsy, spi ve tmě. V té tmě, jako jsi vůbec schopen dosáhnout. A v tichu, v naprostém. Pokud se vzbudíš, protože něco slyšíš či vidíš (samozřejmě se pak rozkoukáš, oči vlastně vidí ve tmě dobře, po adaptaci), je něco špatně. Jak se ti pak má melatonin vylučovat? A pokud chodíš v noci čúrat, nerozsvěcej, nikde!!!
Dále - na jeho vylučování má vliv stress, ten si také odpusť .... před večerem zklidnění, za jakoukoliv cenu .... a pak chrupka.
Žádné tabletky nepotřebuješ.
Nemám nič proti tebe, martina72, ale presne takej odpovedi som sa chcel vyvarovať... Pretože ja viem, že najlepšie je ísť skoro spať, atď.... ALE NIE VŽDY JE TO MOŽNÉ, navyše prečo si nedopomôcť tabletkami, ktoré nemajú vedľajšie účinky. A keď budem mať rodinu, asi ťažko budem spať denne 8 hodín (ale tak max. 7), a k tomu ešte byť po tme takú hodinu pred začatím spania... Prakticky vylúčené...
Nemám nič proti tebe, martina72, ale presne takej odpovedi som sa chcel vyvarovať... Pretože ja viem, že najlepšie je ísť skoro spať, atď.... ALE NIE VŽDY JE TO MOŽNÉ, navyše prečo si nedopomôcť tabletkami, ktoré nemajú vedľajšie účinky. A keď budem mať rodinu, asi ťažko budem spať denne 8 hodín (ale tak max. 7), a k tomu ešte byť po tme takú hodinu pred začatím spania... Prakticky vylúčené...
jenže přesně taková odpověď je optimální. na tohle jsme matkou Přírodou stavění - na spánek v klidu a ve tmě. vyřeš si světelnej smog pořádným závěsem. zátěž (budoucí) rodinou neřeš tabletkama (a že nemají vedlejší účinky? nevěřím, takové neexistují), taková zátěž je přece přirozená a naopak žádoucí (pozitiva značně převažují nad negativy mmj. v podobě deficitu melatoninu).
jestliže se chceš takové odpovědi vyvarovat, pak žádnou odpověď nehledej, ber si melatonin a nepřemýšlej o tom (nebo přijdeš na to, že přirozenej melatonin není totéž co laboratorní). prostě tomu věř, to uděláš nejlíp. ostatní členové tohoto fóra udělají nejlíp, když Tě nebudou přesvědčovat o čemkoli jiném. protože osobně mám dojem, že Ty už sis odpověděl sám a je jedno, co na to druzí. a je to tak správně, člověk má dát na svůj úsudek. akorát ty vedlejší účinky jakýchkoli farmatik, no...
Taky jsem přesvědčena, že neexistují žádné tablety bez veldejších účinků. Je celkem možné, že když začneme melatonin dodávat v tabletách, tak ho náš mozek přestane vyrábět. Tak tomu často chodí při suplementaci některých látek.
Přesně tak. Proto se lidé, kteří nějaký čas berou antidepresiva (dosti blbý nápad), často po vysazení prášků zhroutí.
Lenže u melatonínu to NEPLATÍ.
neveřím. z jednoduchého důvodu.
moje tělo stvořila Příroda.
moje tělo dokáže rozpoznat a správně asimilovat pouze stravu stvořenou toutéž Přírodou.
tabletky Příroda nevyrábí. mám dojem, že pocházejí z výrobních linek.
tož takhle to vidí Jindra
Vyjímečně souhlasím s Jindrem (sic), tablety neužívat žádné, pokud možno nikdy a nikde, snad jen v případě ohrožení života, ale i tam se leckde dá aplikovat ledacos jiného a jinak.
Užívat syntetický melatonin je prostě kravina.
Já bych do toho nešla. To, že zatím nikdo nenalezl relevantní vedlejší účinky neznamená, že žádné nejsou. Mám značné problémy se spánkem a nejlépe mi zatím posloužil kulich na hlavu přes oči, což částečně nahradí zatemění pokoje. Dost velký problém mi dělá zářivka v lampičce u postele (klasické žárovky mají teplejší světlo) a taky displeje, na které koukám až do usnutí (příliš světla v modrém spektru). Uvažuju o koupi žlutých brýlí, které by to srovnaly, což je ale trochu problém protože nosím dioptrické brýle. Ale časem to musím nějak vyřešit - denně spím tak 5-6 hodin, což není udržitelné.
Gamina zmínila docela zásadní věc, ostatně jsem to psal již STTP.
Je na každém, jaký komfort spánku si zajistí. Nikdo nikoho nenutí bydlet v hlučném a přesvětleném městě, nikdo nikoho nenutí do noci "čumět" do displaye telky či compu či tabletu či mobilu.
to all (pre všetkých) : Ja chcem (už pár týždňov beriem) melatonín brať z dôvodu, aby mi "pridal" takú hodinku/dve spánku.... Keď budem mať rodinu, na 8 hodín spánku denne môžem jednoznačne zabudnúť. Už aj teraz na to môžem zabudnúť - žijem s mamkou, a tá sa po byte pohybuje aj o 23. hodine. Ja však veľmi vnímam hluk (hlavne pokiaľ som hore, inak, zobudí ma aj kvapkanie dažďa na parapete - aj keď som už spal...), takže aj kebyže idem spať o 22. hod, tak proste nezaspím kým nebude v byte ticho... Vstávam (začínam pracovať v novej práci) o tej 05:45 - 6:00, aby som si ráno zacvičil, nachystal si veci (aj jedlo), urobil derivčný kúpeľ (a dal po ňom sprchu, aby som neriskoval prechladnutie "tam dole), naraňajkoval sa, dal sprchu, a to všetko bez extra plašenia sa... V práci mám byť o 08:30 (hoci cesta mi trvá len asi 15 minút autobusom)... Niekto by sa udivene pýtal, že prečo vstávam tak skoro....a ja na to, PRETOŽE NIEKTO AJ CVIČÍ A ROBÍ SI DETOX, a nechce sa toho vzdať..... Takže spím zhruba 7 hodín denne, a melatonínom si chcem VYLEPŠIŤ regeneráciu. V práci stojím a chodím (inak nič ťažké nedvíham), denne cvičím 40-50 minút (a cvičím každý deň, komplexne celé telo za týždeň).... Áno, lepšiu regeneráciu mi poskytne to, že posledné jedlo dňa jedávam o tej 13:30, takže sa nebude narúšať spánok trávením potravy. Lenže zas človek ktorý cvičí potrebuje o čosi viac spánku než ten, ktorý necvičí - aby sa zregenerovali svaly po tréningoch... Samozrejme, z dlhodobého hľadiska. Ja ale chcem cvičiť v podstate kým budem žiť.
Existujú ešte "isochronické tóny" (niečo ako "psychowalkman" - na tom princípe), ktoré simulujú účinky rôznych vecí, hormónov, stavov, atď.... Existuje aj "isochronický tón", ktorý má účinky ako MELATONÍN. Lenže to treba počúvať minimálne 15 minút pred spaním, aby to fungovalo... A počúvať nejaký jeden tón (a do toho vlny mora) 15 minút každý večer..... Ďakujem, to si radšej doprajem na mojom kvalitnom mp3 prehrávači a kvalitných slúchadlách nejaké 3-4 pesničky, na ktorých počúvanie mi nevyšiel čas. A radšej zhltnem maličkú tabletku melatonínu, vedľajších účinkov sa nebojím....... AJ VITAMÍN D JE HORMÓN, A BERIETE HO..... Vitamín D je slnečný hormón, melatonín je "nočný hormón"... Prehlbuje regeneráciu. Nebudem tu šaškovať (nič v zlom Gamina) s kulichom na očiach, je mi to nepríjemné. A ja nemám problém - v izbe mám tmu, a pred spaním mám zapnutú slabú žiarovku ("denné svetlo" nepoužívam po 20-tej hodine). Počas pracovných dní (z noci na pracovný deň) sa v podstate nikdy nevyspím dlhšie ako 7 hodín... Mohol by som, ale za cenu, že by som necvičil a nerobil detox... Ráno pred prácou sa partnerke (s ktorou by som ani zatiaľ nežil) ťažko budem venovať. Čas na to by bol práveže po príchode z práce. Preto chcem zacvičiť a všetko čo sa len dá porobiť ráno pred prácou. Inak sa na mňa budúca partnerka vykašle, a ja sa jej nebudem diviť. Melatonín v tabletke by mohol byť dobrou barličkou... Je to vraj "hormón mladosti"... V každom prípade, melatonín (ale v inej forme, keďže neuspáva) je prítomný aj v rannom moči... Len určite to budú len nejaké stopové prvky (možno 500mcg)... a to je strašne slabé... Tabletka má 5mg.
Jj, hluk je hluk.
Když jsme si koupili novou ledničku (kompresorovou), budila mne zapínáním a vrčením (dříve jsme měli absorpční - tam zase překapává kondenzát). Samozřejmě je potřeba vypnout všechny počítače, ty dělají hluk nesnesitelný. Ale i některé ostatní přístroje v pozici standby vrčí - přecjen ty elektrické obvody a trafíčka nejsou dokonalé. Nejlépe je klapnout hlavním jističem .... (mimo ledničky) a tu ledničku holt nějak zatlumit (což se zas moc nedá udělat, je to velký zářič tepla a potřebuje cucat a vyfukovat vzduch).
Off-topic, ale podle mě dost důležitý... Po derivační koupeli máš být ještě 30 minut v suchém teple, třeba někde pod peřinou nebo tak. Nevím, jestli ta teplá sprcha nenarušuje účinky derivačních koupelí.
Myslím že rad zde zaznělo dost a dobrých a přestože zrovna melatoínin není opravdu nijak zvlášť nebezpečný a krátkodobě by se asi brát dal je pochopitelně lepší si vyrobit vlastní. Mnoho lidí dělá vše pro to, aby jim to nešlo a pak se není čemu divit že shánějí ten v tabletách. Základem je strava bohatá na tryptofan z něhož se složitě tvoří některé vitamíny, především B3 a další podstatné nutrienty a teprve nepatrný zbytek čeká ve frontě ostatních konkurenčních aminokyselin na přeměnu na serotonin z něhož se tvoří v noci melatonin. Toto vše je již dost složité a navíc dál je potřeba naprostá tma a klid, jinak se melatonin netvoří, což je další komplikující prvek dobrého spánku. Stravou se dá normálně dodat cca 0,5-0,8 g a při velké snaze lze stravou získat až 2 g tryptofanu. Dále je potřeba dodat minimálně 50 mg B3, aby se co nejméně tryptofanu spotřebovalo v játrech na jeho tvorbu a snažit se omezit konkurenční aminokyseliny, což umožní přeměnit na serotonin co nejvíce tryptofanu a zbytek už je jednoduchý. Na oknech mít okenice, nebo venkovní žaluzie, případně na okna v ložnici nalepit alobal a tím docílit tmu a do uší si dát nějaké vhodné ušní špunty a budete spát 10 hodin jako dřevo i bez tablet.
A co dodávat serotonin pomocí 5-HTP? Je to extrakt z byliny Griffonia simplicifolia.. Jestli chcete zkusit něco bez příměsí (melatonin též) doporučuji powdercity.com
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Tak ty vieš ponúknuť teda riadnu sr*čku........ 90tbl melatonínu o obsahu 0,5mg na tabletku (45mg melatonínu spolu) za 5 dolárov... ??? ...A ešte zo zahraničia ?
..... Swanson.sk má 60 tabliet po 10mg (spolu 600mg melatonínu) za 6,60€........ Aké prímesy už len bude dávať do tabletiek Swanson ? Určite nič, čo by mohlo z tých tabliet ublížiť... Príde mi to rovnaké, ako kúpiť kvalitný med obsahujúci 0,001% drevených pilín (ako "štandard" akože) za 10€/kilo, a lamentovať nad tým, či nie je lepšie kúpiť med úplne bez drevených pilín (menej než 0,000000001%) za 100€/kilo.... Jedna posr*tá tabletka melatonínu denne, jedna maličká tabletka.... Aké škodlivé prímesy už len môžem z nej dostať do tela ??? ŽIADNE, veď to nebude mať ani umelé farbivá..... A ak, určite 100krát menšie ako to, čo som za deň nadýchal v predajni alebo vonku v meste...
Takže fakt rada "nad zlato"... Kúpiť 10X drahšie, lebo to neobsahuje stotinu gramu kukuričného škrobu na tabletku, ale miesto toho žiaden.... Fakt super nápad...
Kamaráde hlavně klid.. Šlo v tomto případě o obecnou radu že z powdercity si kupuješ jen čistý produkt kdežto v případě výroby tabletek tomu často není. Třeba melatonin je zrovna ok ale jiné často jistě ne. A za další powdercity se jejich web jmenuje proto že se specializují hlavně na prodej produktů v práškové formě (powder - prášek, city - město). Myslel jsem že to bude hned jasné že myslím hlavně práškový produkt když se objednává z powdercity.. Jinak nové se bohužel nedá kupovat přímo z jejich webu ale mají obchod na ebay..
http://www.powdercity.com/products/melatonin-powder
Každou vyrobenou várku nechávají testovat v laboratoři třetí strany což se jinde častokrát nestává (výrobci častokrát podvádí a nechávají si otestovat jen produkt v kterém požadované látky vážně jsou ale potom v další várce již produkt sidi)
http://www.powdercity.com/products/melatonin-powder
To má drobnou vadu na kráse, protože pouze málo kdo vlastní tak přesné váhy aby si s tím mohl v této práškové formě hrát, tedy by nutně stejně musel čistou látku něčím naředit. Jinak je to asi dobrý zdroj, ale je otázkou jak se k tomu bude stavět místní celní úřad.
Jasně přesné váhy jsou nutností.. Sám jsem nevěřil jak jsou váhy 0.001 za 10, 15 dolarů přesné.. většinou jsou v balení i se závažíčky na kontrolu. Mám tam myslím 500 mg a pokládám ho tam na zkoušku opakovaně a odchylka je v řádu několika tisícin gramu. A ta váha vypadá vážně jako low end ![]()
http://www.ebay.com.au/itm/222172609709
Problém bude asi s proclením a s DPH.. Je pravda že tohle zrovna řešit nemusím.. Vše do $1000 je u nás bez cla a "DPH" ![]()
http://www.ebay.com.au/itm/222172609709
Tak jistě, koupit si takovou váhu problém opravdu není a není ani drahá, sám zde mám desetinovou, setinovou i tisícinovou, ale já nejsem zrovna běžný spotřebitel. Navíc vážit v tisícinách je docela piplačka a ne každého to bude bavit.
To máte hodně dobré, na to zde budeme čekat dalších 100 let, aby zde šlo něco normálně.
Jj tohle je jedna z velkých zlodějin státu dotýkající se úplně každého ať přímo či nepřímo. Prý volný obchod
Právě jsem začala brát tabletkový melatonin, protože oklikou se mi nepodařilo docílit lepšího spaní. Dospěla jsem do fáze, kdy jsem za poslední 2 roky skoro nikdy nespala nepřerušovaně déle než tak 2-3 hodiny, a myslím, že to je větší zdravotní problém, než chvíli brát umělý hormon. Uvidíme, co to udělá.
Teď beru 3 mg tabletky bez postupného uvolňování, a zatím spím lépe, ale ne celou noc. Mám objednaný tento s postupným uvolňováním, jsem zvědavá, jestli bude v něčem rozdíl - https://www.iherb.com/pr/Natrol-Advance ... lets/25841
Teď beru 3 mg tabletky bez postupného uvolňování, a zatím spím lépe, ale ne celou noc. Mám objednaný tento s postupným uvolňováním, jsem zvědavá, jestli bude v něčem rozdíl - https://www.iherb.com/pr/Natrol-Advance ... lets/25841
Melatoninem sice nic pokazit nemůžete, ale vždy je potřeba hledat hlubší příčinu problémů se spánkem, mnohdy je za tím stres a to melatonin bohužel nevyřeší.
Problém je, že už opravdu nevím, co mám dělat se stresem - myslím, že teď beru věci s klidem + dělám min. 3x denně cvičení na srovnání sympatiku a parasympatiku, které dost dobře funguje. Několikrát denně doplňuju hořčík, piju heřmánkový čaj... Spíš to budou environmentání faktory (hluk - nesnesu v uších špunty) + bydlím v paneláku, mám blízko postele notebook atd. atd., + hormonální faktory. No nic, zkouším to řešit dál, tak uvidíme.
Na štuple v ušiach som si zvykal 3 mesiace. Ale stálo to zato [SMILING FACE WITH SMILING EYES]. Tiež byvam v paneláku.
Díky za povzbuzení
Teď jsem si objednala nějaké silikonové z Číny, tak to třeba vyjde ![]()
ahoj, jaka cviceni na zklidneni provadis? je to popsatelne, nebo nekde k dohledani v literature nebo na internetu?
Ahoj, 3x denně dělám léčebné kódy, je to popsané zde: https://knihy.abz.cz/prodej/lecebny-kod
Opravdu to snižuje tělesné napětí, puls a výrazně to zpomaluje dýchání.
Dál dělám jedno až tři cvičení denně z této knihy od stejného autora: https://m.heureka.cz/knihy/nejvyssi-pri ... nder-loyd/ (variantu na 3 minuty, pouze přikládání rukou na 3x 1 minutu na hrudník a hlavu), to taky skvěle uvolňuje.
Obě tato cvičení mají i tu výhodu, že řeší dlouhodobé emocionální problémy, takže pak člověk reaguje naprosto klidně na situace, které by ho předtím hodně rozhodily. Když jsem na týden vynechala léčebné kódy, zhoršilo se mi trávení i emoční stav a musela jsem je znovu zařadit.
Teď chci přidat i přímo cvičení na podporu bloudivého nervu, což člověka zároveň uvolní a přímo to zlepší trávení, protože bloudivý nerv je hlavní činitel, který řídí většinu orgánů v břišní dutině. No a když nefunguje správně, tak se automaticky rozhodí trávení. Proti vnitřnímu napětí skvěle funguje tato technika na podporu bloudivého nervu:
5x po sobě přejet dlaní po středovém meridiánu těla, od třísel až po spodní ret.
Chci toho sesbírat víc, snad se to časem povede
Taky si chci od kvalifikovaného fyzioterapeuta nechat vyšetřit tělesné disbalance a nechat navrhnout kompenzační cvičení, protože mám už nějakou dobu občas křeče v oblasti srdce, což může způsobit třeba nesprávně otočené žebro. Nebo bránice, která je v nějaké trvalé křeči. No a to se jen výživou nebo jen chůzí spravuje dost obtížně :-/ Teď jen najít někoho kvalifikovaného ![]()
Dál dělám jedno až tři cvičení denně z této knihy od stejného autora: https://m.heureka.cz/knihy/nejvyssi-pri ... nder-loyd/ (variantu na 3 minuty, pouze přikládání rukou na 3x 1 minutu na hrudník a hlavu), to taky skvěle uvolňuje.
Obě tato cvičení mají i tu výhodu, že řeší dlouhodobé emocionální problémy, takže pak člověk reaguje naprosto klidně na situace, které by ho předtím hodně rozhodily. Když jsem na týden vynechala léčebné kódy, zhoršilo se mi trávení i emoční stav a musela jsem je znovu zařadit.
Teď chci přidat i přímo cvičení na podporu bloudivého nervu, což člověka zároveň uvolní a přímo to zlepší trávení, protože bloudivý nerv je hlavní činitel, který řídí většinu orgánů v břišní dutině. No a když nefunguje správně, tak se automaticky rozhodí trávení. Proti vnitřnímu napětí skvěle funguje tato technika na podporu bloudivého nervu:
5x po sobě přejet dlaní po středovém meridiánu těla, od třísel až po spodní ret.
Chci toho sesbírat víc, snad se to časem povede
Taky si chci od kvalifikovaného fyzioterapeuta nechat vyšetřit tělesné disbalance a nechat navrhnout kompenzační cvičení, protože mám už nějakou dobu občas křeče v oblasti srdce, což může způsobit třeba nesprávně otočené žebro. Nebo bránice, která je v nějaké trvalé křeči. No a to se jen výživou nebo jen chůzí spravuje dost obtížně :-/ Teď jen najít někoho kvalifikovaného ![]()
diky za info!
Ash: Díky ![]()
Foreteller: Vzhledem k množství wi-fi u mé postele (plný signál mám asi z šesti sítí) budu asi zkoušet i toto: http://www.epochtimes.cz/2012062019700/ ... redek.html
Ten stres je problém, ale dá se zvládat kombinací postupů a doplňků. Vyzkoušel bych chodit ideálně 5000-10000 kroků denně někde v přírodě, pokud možno těsně před spaním a pak buď konopí CBD formou kapek, nebo čípků, případně ještě v kombinaci se schizandrou čínskou a L-theaninem, to funguje docela slušně a stresáky tím často srovnám.
Tak uzemnění je výborné, to doporučuji a již jsem zde o tom dost psal. Možná by vám stačila měděná deska k počítači která se uzemní kabelem na topení, nebo vodovodní řád, případně do zásuvky na zemnící kolík. Na desce máte bosé nohy po celou dobu práce na kompu a hodně to pomáhá.
Ten stres je problém, ale dá se zvládat kombinací postupů a doplňků. Vyzkoušel bych chodit ideálně 5000-10000 kroků denně někde v přírodě, pokud možno těsně před spaním a pak buď konopí CBD formou kapek, nebo čípků, případně ještě v kombinaci se schizandrou čínskou a L-theaninem, to funguje docela slušně a stresáky tím často srovnám.
davam se cca rok do kupy po rakovine a chemoterapii.
to vecerni chozeni a nasledne jit spat nalacno je dokonale a mimoradne doporucuju. az neuveritelne lecive. a je to zadarmo.. chodim pravidelne do prace a zpet a vecer dalsi prochazka pred spanim, vetsinou jsem podle krokomeru na telefonu kolem tech 10000 kroku. vice moc nedavam i po roce jsem po chemoterapii slabej a pomaleji regeneruju a navic jsem se jeste 15 let pred tim nicil jidlem a stresem co to slo.