Meloun - Melon

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/meloun-melon/
Xion — čtv čec 30, 2009 9:26 pm

Rad by som sa opytal, ci je mozne melon jest po jedle. Nemyslim hned, ale ci nema take nepriaznive ucinky, ako ked sa zmiesa jedlo z ovocim. Predsa, uvadza sa ze melon je zelenina.
Priklad: najem sa zeleninoveho salatu, alebo vareneho jedla. Keby som chcel jest ovocie, mal by som cakat cca 3 hodiny, kym sa vyprazdni zaludok, inak ovocie zacne kvasit. Plati to aj o melone. Je vhodne pit melonovu stavu napriklad hodinu alebo dve po jedle, nestazi to traviaci proces?

Jarda — čtv čec 30, 2009 9:48 pm
Xion píše:
Rad by som sa opytal, ci je mozne melon jest po jedle. Nemyslim hned, ale ci nema take nepriaznive ucinky, ako ked sa zmiesa jedlo z ovocim. Predsa, uvadza sa ze melon je zelenina.
Priklad: najem sa zeleninoveho salatu, alebo vareneho jedla. Keby som chcel jest ovocie, mal by som cakat cca 3 hodiny, kym sa vyprazdni zaludok, inak ovocie zacne kvasit. Plati to aj o melone. Je vhodne pit melonovu stavu napriklad hodinu alebo dve po jedle, nestazi to traviaci proces?

Melounovou šťávu piji, prakticky celé léto, vždy před jídlem a to jak zeleninovým, tak ovocným a není s tím žádný problém, po jídle nikdy nepiji a vařená jídla nejím, čili na tyto otázky odpovědět nedokážu. Dle mého názoru to asi žádný problém vytvářet také nebude, ale vyzkoušené to nemám.

Mat — sob srp 01, 2009 4:31 pm

Čo znamená ked je melón vyschnutý? Dnes som ho taký zjedol.
Bol dost vyschnutý ale nie celý. Ale chut bola dobrá bol sladký iba bol dost výrazne v strede vyschnutý.
Mal som alebo ked na taký este narazím vyhodit? chutove bol ok, preto som to jedol. Nijako nezapáchal.
Má zjedenie takéhoto melónu vplyv na urinu?
Planujem zajtra klystyr urinou a zujíma ma či sa tým melónom prípadne neznehodnotila.

Pre uplnost dodavam fotku ako to asi vyzeralo.
Nechcem byt detailista ale v ovovci a zelenine sa velmi nevyznam a kedze predstavuje podstatu mojho denneho menu, tak by som sa rad vyhol nekvalitnemu ovov/zelu.
Ďakujem

Přílohy:
wassermelone.jpg
wassermelone.jpg [ 12.91 KiB | Zobrazeno 34210 krát ]
Jarda — sob srp 01, 2009 8:35 pm
Mat píše:
Čo znamená ked je melón vyschnutý? Dnes som ho taký zjedol.
Bol dost vyschnutý ale nie celý. Ale chut bola dobrá bol sladký iba bol dost výrazne v strede vyschnutý.
Mal som alebo ked na taký este narazím vyhodit? chutove bol ok, preto som to jedol. Nijako nezapáchal.
Má zjedenie takéhoto melónu vplyv na urinu?
Planujem zajtra klystyr urinou a zujíma ma či sa tým melónom prípadne neznehodnotila.

Pre uplnost dodavam fotku ako to asi vyzeralo.
Nechcem byt detailista ale v ovovci a zelenine sa velmi nevyznam a kedze predstavuje podstatu mojho denneho menu, tak by som sa rad vyhol nekvalitnemu ovov/zelu.
Ďakujem

Ten meloun není vyschlý, ale přezrálý, v tomto případě nevidím žádný problém, ani v jeho snědení, ani v ovlivňování uriny, vše je naprosto v pořádku.

Mat — sob srp 01, 2009 9:10 pm

Ten moj bol vyschnutý, ale nie celý. Vyzeralo to takto, ale bolo to značne suché. Zatial ma brucho nebolí ani sa nič nedeje.
Ale pre istotu sa pýtam. Jlavne kvoli tej urine. Aby sa nezkazila.
Ďakujem

Jarda — sob srp 01, 2009 9:21 pm
Mat píše:
Ten moj bol vyschnutý, ale nie celý. Vyzeralo to takto, ale bolo to značne suché. Zatial ma brucho nebolí ani sa nič nedeje.
Ale pre istotu sa pýtam. Jlavne kvoli tej urine. Aby sa nezkazila.
Ďakujem

Pokud nebyl nějaký plesnivý, nebo nahnilý, tak to na urinu nemůže mít žádný vliv.

Mat — ned srp 02, 2009 7:50 am

No neviem, pre istotu som ten klystýr dnes odložil.
v pripade, že by bol ten včerajší melón plesnivý(iked podla chuti sa nezdal), tak je možné použiturinu nazbieranú počas dnešnš noci a večera? Planujem vypit dnes aspon 1l repnej štavy. ˇMože niečo vyvolat zjedenie takéhoto melónu?
A ked ano ako to eliminovat. Tou repnou štavou a prip. tým papajinom a jedenim fungicidnych rastlin(cibula cesnak)?
Bolo mi luto to vyhodit. Nabuduce však už vahat nebudem a hned to vyhodim. Mrzi ma, že Vás takto otravujem ale, niekedy vážne neviem.
Ďakujem

Jarda — ned srp 02, 2009 9:26 am
Mat píše:
No neviem, pre istotu som ten klystýr dnes odložil.
v pripade, že by bol ten včerajší melón plesnivý(iked podla chuti sa nezdal), tak je možné použiturinu nazbieranú počas dnešnš noci a večera? Planujem vypit dnes aspon 1l repnej štavy. ˇMože niečo vyvolat zjedenie takéhoto melónu?
A ked ano ako to eliminovat. Tou repnou štavou a prip. tým papajinom a jedenim fungicidnych rastlin(cibula cesnak)?
Bolo mi luto to vyhodit. Nabuduce však už vahat nebudem a hned to vyhodim. Mrzi ma, že Vás takto otravujem ale, niekedy vážne neviem.
Ďakujem

Podle mého názoru byl ten meloun dobrý a řešíte to zbytečně, také vypití 1 litru šťávy z červené řepy bych zrovna nedoporučoval, 0,5 litru je až dost. Plísně a jiné breberky jíte každý den, tak proč ta hysterická reakce z jednoho blbého melounu, kterému pokud měl normální chuť určitě nic nebylo.

Mat — ned srp 02, 2009 9:57 am

Neviem. Proste sa nechcem zase do niečoho dostat, tým plesnivým melónom.
Viem, že človek sa nemože úplne vyhnút týmto roznym mykózam obsiahnutým v ovocí a zelelnine, ale može to eleiminovat aspon na relatívne priatelné minimum. Len ma napadlo či mi tá pliesen nemože poškodit pečen. To je všetko.
Ďakujem

Jarda — ned srp 02, 2009 7:08 pm
Mat píše:
Neviem. Proste sa nechcem zase do niečoho dostat, tým plesnivým melónom.
Viem, že človek sa nemože úplne vyhnút týmto roznym mykózam obsiahnutým v ovocí a zelelnine, ale može to eleiminovat aspon na relatívne priatelné minimum. Len ma napadlo či mi tá pliesen nemože poškodit pečen. To je všetko.
Ďakujem

Už to proboha neřešte, prostě jste to snědl a nic s tím už nenaděláte, tak nechápu, co na tom ještě pořád chcete vyřešit. Podle mě tomu melounu nic nebylo a rozhodně i kdyby bylo, tak to jedno jídlo Vám určitě uškodí mnohem méně, než pravidelná konzumace tepelně upravených obilovin, které zcela nepochybně poškozují jaterní tkáň.

Xion — úte srp 04, 2009 11:27 pm
Jarda píše:
Už to proboha neřešte, prostě jste to snědl a nic s tím už nenaděláte, tak nechápu, co na tom ještě pořád chcete vyřešit. Podle mě tomu melounu nic nebylo a rozhodně i kdyby bylo, tak to jedno jídlo Vám určitě uškodí mnohem méně, než pravidelná konzumace tepelně upravených obilovin, které zcela nepochybně poškozují jaterní tkáň.

A najlepsie na tom je, ze na regeneraciu pecene sa doporucuju jacmenne krupy. :-)

Jarda — stř srp 05, 2009 8:40 pm
Xion píše:
A najlepsie na tom je, ze na regeneraciu pecene sa doporucuju jacmenne krupy. :-)

Za určitých podmínek je to i pravda, ale v jelitu s kusem chleba už tolik nefungují. :D

Xion — čtv zář 16, 2010 10:26 pm

Vzdy ked jem melon, rozzujem kopec tych jadierok, bielych aj ciernych.
Su zdrave? Maju nejake specialne prospesne ucinky?

Jarda — pát zář 17, 2010 10:04 am
Xion píše:
Vzdy ked jem melon, rozzujem kopec tych jadierok, bielych aj ciernych.
Su zdrave? Maju nejake specialne prospesne ucinky?

Tak tím jsem se nikdy nezabýval a přesný obsah látek neznám, ale domnívám se, že příroda nikdy nešetří na nositeli nového života a tam jako každá jiná jádra jdou i tato zařadit, čili nic špatného bych v nich nehledal a určitě se dají jíst.

Xion — sob zář 18, 2010 10:34 pm
Jarda píše:
že příroda nikdy nešetří na nositeli nového života

a iba ludska mysel dokaze uniknut tomuto prirodnemu zakonu. :lol:

Jarda — ned zář 19, 2010 7:05 am
Xion píše:
a iba ludska mysel dokaze uniknut tomuto prirodnemu zakonu. :lol:

Máte pravdu, člověk je jediné boží hovado, které se snaží překonat zákony přírody a také proto je stále vystaven zbytečnému utrpení. Tibetský mnich žijící v pokoře a v souladu s přírodními zákony, prožije šťastný a spokojený život i bez hmotných statků a výraz dávky v hmotné nouzi by mu našinec jen těžko vysvětloval. Právě vazba na hmotu z nás dělá zranitelné bytosti a pokud to člověk pochopí, stane se stejně odolný jako jakýkoliv jiný živočich z přírody, kde je přirozená vysoká imunita, pocit trvalého štěstí i radosti ze života.

sakul — pon čen 20, 2011 9:15 pm

Jardo máte tušení jak dlouho se může trávit meloun? Jím jej až kolem osmé večer, což je sice asi pozdě nicméně zdá se mi že trávení příliš nezatěžuje

Děkuji

PS: Nějkým nedopatřením jsem založil nové téma, prosím o přesunutí do "Příklad denního jídelníčku" Děkuji

Jarda — úte čen 21, 2011 9:59 am
sakul píše:
Jardo máte tušení jak dlouho se může trávit meloun? Jím jej až kolem osmé večer, což je sice asi pozdě nicméně zdá se mi že trávení příliš nezatěžuje

Děkuji

PS: Nějkým nedopatřením jsem založil nové téma, prosím o přesunutí do "Příklad denního jídelníčku" Děkuji

Melouny trávení opravdu zatěžují minimálně, ale stejně se tráví alespoň hodinu za ideálních podmínek. Je holým faktem, že problémy nevyvolává, ani při relativně pozdní konzumaci, ovšem i tak bych raději po osmé hodině jídlo nedoporučoval.

michal84 — úte čec 05, 2011 12:23 pm

Uz to tu sice bolo ale ako to je s jadierkami v melone? Ja ich vzdy jem ale nikdy ich nerozkusem, prehltam ich cele, moze to nejako skodit? Ja dufam a predpokladam ze nic zasadne sa nemoze stat snad iba doba travenia bude dlhsia, alebo sa mylim?

Jarda — úte čec 05, 2011 7:54 pm
michal84 píše:
Uz to tu sice bolo ale ako to je s jadierkami v melone? Ja ich vzdy jem ale nikdy ich nerozkusem, prehltam ich cele, moze to nejako skodit? Ja dufam a predpokladam ze nic zasadne sa nemoze stat snad iba doba travenia bude dlhsia, alebo sa mylim?

Já je nejím, protože se mě zdá, že zbytečně dráždí střeva, ale manželka ano a ta jí melouny celé léto jako hlavní denní jídlo, čili i stovky kilogramů ročně a není na ní nijak vidět, že by jí to škodilo, čili asi nijak neškodí.

tomaso — stř čec 06, 2011 4:59 pm

V posledních měsících mi melouny moc zachutnaly a skoro pořád mám kus v ledničce. Třeba když přijdu večer a sednu si a nožem si vykrajuju malé slaďoučké šťavnaté kousky.... No ale u mne má meloun JEDNOZNAČNĚ zvláštní účin. Jak ho sním víc než tak 700g, začnou mi najíždět křeče. To se mi zrovna tento týden opět potvrdilo. Poprvé jsem to zaregistroval při první (a i dalších) ledvinové očistě, když jsem se pak málem nevyškrábal z vany... (zmatený smajlík)...

Jarda — stř čec 06, 2011 7:26 pm
tomaso píše:
V posledních měsících mi melouny moc zachutnaly a skoro pořád mám kus v ledničce. Třeba když přijdu večer a sednu si a nožem si vykrajuju malé slaďoučké šťavnaté kousky.... No ale u mne má meloun JEDNOZNAČNĚ zvláštní účin. Jak ho sním víc než tak 700g, začnou mi najíždět křeče. To se mi zrovna tento týden opět potvrdilo. Poprvé jsem to zaregistroval při první (a i dalších) ledvinové očistě, když jsem se pak málem nevyškrábal z vany... (zmatený smajlík)...

To už máte pravděpodobně předávkovaný draslík, čili si budete muset meloun solit himalájskou solí, což dodá sodík a mělo by být vše v pořádku.

sakul — čtv čec 07, 2011 6:17 pm

To je meloun na draslík tak bohatý?

Jarda — čtv čec 07, 2011 9:53 pm
sakul píše:
To je meloun na draslík tak bohatý?

Melouny cukrové a vodní, jsou zvláště bohaté na draslík. Jedna čtvrtina cukrového melounu obsahuje až 900 miligramů draslíku, to je dvacet procent denní doporučené dávky. Pokud se pak nepoužívají zdroje sodíku, je nepoměr velký a mohou nastat problémy.

Jasmina — pát čec 15, 2011 9:17 am

Dobrý den pane Zajíčku i všichni ostatní 8) ,
v poslední dnech jím a piji hodně meloun, krásně mi zvedá Ph, ale zase mě nadýmá, což asi když řeším candidózu dobře není. Mám tedy meloun raději vynechat?
Děkuji za radu Jasmina

Jarda — pát čec 15, 2011 9:30 am
Jasmina píše:
Dobrý den pane Zajíčku i všichni ostatní 8) ,
v poslední dnech jím a piji hodně meloun, krásně mi zvedá Ph, ale zase mě nadýmá, což asi když řeším candidózu dobře není. Mám tedy meloun raději vynechat?
Děkuji za radu Jasmina

Vyzkoušejte raději okurky, ty rovnají pH stejně a nadýmat vás nebudou.

Host — stř srp 03, 2011 6:26 pm

Lze odšťavnit meloun spolu s nějakým jiným ovocem/zeleninou nebo nejlépe samotný (vzhledem k věčnému dilematu jestli je to ovoce nebo zelenina) ?

Jarda — stř srp 03, 2011 7:07 pm
Host píše:
Lze odšťavnit meloun spolu s nějakým jiným ovocem/zeleninou nebo nejlépe samotný (vzhledem k věčnému dilematu jestli je to ovoce nebo zelenina) ?

To bych nedoporučoval, směs okamžitě kvasí a nadýmá, meloun jedině samostatný.

magdalena — čtv srp 04, 2011 8:54 am
Jarda píše:
Máte pravdu, člověk je jediné boží hovado, které se snaží překonat zákony přírody a také proto je stále vystaven zbytečnému utrpení. Tibetský mnich žijící v pokoře a v souladu s přírodními zákony, prožije šťastný a spokojený život i bez hmotných statků a výraz dávky v hmotné nouzi by mu našinec jen těžko vysvětloval. Právě vazba na hmotu z nás dělá zranitelné bytosti a pokud to člověk pochopí, stane se stejně odolný jako jakýkoliv jiný živočich z přírody, kde je přirozená vysoká imunita, pocit trvalého štěstí i radosti ze života.

Zdravím toto je krása a tak to funguje- je to i můj názor :D

Kometa — čtv srp 04, 2011 9:54 pm

Nevíte jak v obchodě poznat zralost melounu? Mám ráda ty méně zralé, nepřelazené. Vybrala jsem dnes v obchodě podle klepání nejméně dutě znějící meloun a přesto je přezrálý, dužnina je tmavá a hodně sladká. Ale je pravda, že není vyschlý, takže proto nezněl dutě.

Jarda — pát srp 05, 2011 7:04 am
Kometa píše:
Nevíte jak v obchodě poznat zralost melounu? Mám ráda ty méně zralé, nepřelazené. Vybrala jsem dnes v obchodě podle klepání nejméně dutě znějící meloun a přesto je přezrálý, dužnina je tmavá a hodně sladká. Ale je pravda, že není vyschlý, takže proto nezněl dutě.

Tak to vás zklamu a asi to neumí nikdo, jinak by se nepožívalo tuším Arabské úsloví „Do žen a do melounů nevidíš“.

milo1 — pon srp 29, 2011 3:37 pm
Jarda píše:
Kometa píše:

Tak to vás zklamu a asi to neumí nikdo, jinak by se nepožívalo tuším Arabské úsloví „Do žen a do melounů nevidíš“.

to ze melon zvoni po klepani znaci ze je zrely, avsak neznamena ze nie je stary, prezreli. Doporucujem inu skusku: mate predsa nechty. Ked je melon prezrely tak je obal mekky to zistite tlakom palcom pravej ruky, alebo nechtom. Tot vsjo.

HAKmet — pon zář 05, 2011 2:11 pm

Dobrý den pane Zajíček chtěl bych se zeptat: Dělám si občas ted melounovou stavu podle vasich doporuceni a musim rict, ze opravdu skvela..moc mi chutna. Mam ale obcas problem. Nekdy po vypiti treba 0,5-0,7 L melounove stavy me zacnou bolet zada po stranach vzadu v bederni oblasti. Logicky asi v oblasti ledvin. Znaci to ze mam asi ledviny v nedobrem a stavu a ta bolest je cistici proces?

Dekuji moc

Jarda — úte zář 06, 2011 9:52 am
HAKmet píše:
Dobrý den pane Zajíček chtěl bych se zeptat: Dělám si občas ted melounovou stavu podle vasich doporuceni a musim rict, ze opravdu skvela..moc mi chutna. Mam ale obcas problem. Nekdy po vypiti treba 0,5-0,7 L melounove stavy me zacnou bolet zada po stranach vzadu v bederni oblasti. Logicky asi v oblasti ledvin. Znaci to ze mam asi ledviny v nedobrem a stavu a ta bolest je cistici proces?

Dekuji moc

Pravděpodobně jde spíše o přebytek draslíku a nedostatek sodíku. Vyzkoušejte si tu šťávu osolit a uvidíte, zda se to odstraní.

zuzana123 — sob kvě 19, 2012 9:49 pm

Dobrý večer pane Jardo,
líbí se mi váš životní styl a rady, které dáváte do života ostatním lidem. Částečně jsem najela dle vašich informací na webu na nový jídelníček. Dělám si hlavně ovocné snídaně a piji zelninové šťávy, postupně vyřazuji výrobky z bílé mouky. Dneska jsem si koupila půlku MELOUNU. Meloun jsem nesnědla ani celý a asi po hodině se mi udělalo tak špatně od žaludku, že jsem se na několikrát pozvracela. Je pravda, že jsem užila výrobek z lékárny SMECTA, protože ten mi vždy pomůže, když je mi opravdu zle od žaludku a na zvracení. Asi to urychlí ten proces a tím, že se pozvracím, tak se tělu uleví. Nevím, jak to přesně funguje. Chci se zeptat na ten meloun, jestli mohl případně způsobit moji nevolnost, protože tak nějak vnitřně cítím, že ten meloun je asi toho příčinou :lol:
Ještě před melounem jsem měla malou zmrzlinu, je možné, že se mi udělalo zle z této kombinace? jde mi o to, vyvarovat se nevhodné kombinaci jídel apod.
Díky za Vaši odpověď.

Jarda — úte kvě 29, 2012 11:10 am
zuzana123 píše:
Dobrý večer pane Jardo,
líbí se mi váš životní styl a rady, které dáváte do života ostatním lidem. Částečně jsem najela dle vašich informací na webu na nový jídelníček. Dělám si hlavně ovocné snídaně a piji zelninové šťávy, postupně vyřazuji výrobky z bílé mouky. Dneska jsem si koupila půlku MELOUNU. Meloun jsem nesnědla ani celý a asi po hodině se mi udělalo tak špatně od žaludku, že jsem se na několikrát pozvracela. Je pravda, že jsem užila výrobek z lékárny SMECTA, protože ten mi vždy pomůže, když je mi opravdu zle od žaludku a na zvracení. Asi to urychlí ten proces a tím, že se pozvracím, tak se tělu uleví. Nevím, jak to přesně funguje. Chci se zeptat na ten meloun, jestli mohl případně způsobit moji nevolnost, protože tak nějak vnitřně cítím, že ten meloun je asi toho příčinou :lol:
Ještě před melounem jsem měla malou zmrzlinu, je možné, že se mi udělalo zle z této kombinace? jde mi o to, vyvarovat se nevhodné kombinaci jídel apod.
Díky za Vaši odpověď.

Melounu jí moje paní několik kilo denně a nikdy ji šoufl nebylo, ani já jsem nic podobného sám nezažil, kromě jedné velice rychlé střevní příhody po přežrání obrovským množstvím melounu v Chorvatsku, kdy jsem tedy opravdu dobíhal z posledních sil, čili si myslím, že v kombinaci s tou zmrzlinou jste perfektně nakvasila a pak není divu, že to jde vrchem.

doubleingram — stř kvě 30, 2012 5:18 pm

Mam trochu problem s melounem a pH, dneska jsem snedl asi kilo melounu s tim, ze mi zvedne pH ale stal se presny opak, pH slo pekne dolu asi o 4 desetiny.
Nevite cim to muze byt?
Diky

Xeelee — stř kvě 30, 2012 5:23 pm
doubleingram píše:
Mam trochu problem s melounem a pH, dneska jsem snedl asi kilo melounu s tim, ze mi zvedne pH ale stal se presny opak, pH slo pekne dolu asi o 4 desetiny.
Nevite cim to muze byt?
Diky

Vylučování usazenin? Přečti si knihu Pryč s kyselostí od Kurt Tepperweina.

doubleingram — stř kvě 30, 2012 8:25 pm
Xeelee píše:
Vylučování usazenin? Přečti si knihu Pryč s kyselostí od Kurt Tepperweina.

Ahoj a diky :)
uz to stahuju tak uvidime, no zitra me ceka dalsi kus melounu tak uvidime, ale je mi to fakt divny, Jarda by asi rekl, ze pokud je reakce jina nez predpokladana, tak pravd. kvasinky...

zuzana123 — čtv kvě 31, 2012 8:31 am

Já si myslím, že ten meloun je fakt velká síla, má silné detoxikační účinky. Mě se stalo, že jsem se po melounu i pozvracela, a to jsem měla jen dva nebo tři malé půlměsíčky. Po této "dramatické očistě" jsem se cítila vnitřně opravdu jako jiný člověk. Uvědomila jsem si, že jsem dlouhodobě ve stresu, dokázala jsem si na chvíli užívat krás života, cítila jsem vnitřní radost, pohodu....tato eufórie mi však trvala jen asi pár minut, ale za ten pocit klidu a míru, který jsem v chvíli prožila to stálo. Myslím, že moje tělo vyloučilo nános "bahna" ze žaludku a tělo mohlo vnímat pozitivní vibrace z okolí a vesmíru. Nevím proč, ale život si někdy vykládám i po duchovní stránce, než jen z pohledu rácia. Zrovna snídám zdravou snídani-ořechy, ovoce (čerstvé i sušené), trocha slunečnicového oleje, skořice...a moc mi to chutná. Kupodivu se každý večer těším na tuto snídani. Tak ahojte, musím jít, malá dcerunka se mi vzbudila

Jarda — čtv čen 07, 2012 11:36 am
doubleingram píše:
Ahoj a diky :)
uz to stahuju tak uvidime, no zitra me ceka dalsi kus melounu tak uvidime, ale je mi to fakt divny, Jarda by asi rekl, ze pokud je reakce jina nez predpokladana, tak pravd. kvasinky...

Ano, viděl bych to spíše takto.

Jarda — čtv čen 07, 2012 11:38 am
zuzana123 píše:
Já si myslím, že ten meloun je fakt velká síla, má silné detoxikační účinky. Mě se stalo, že jsem se po melounu i pozvracela, a to jsem měla jen dva nebo tři malé půlměsíčky. Po této "dramatické očistě" jsem se cítila vnitřně opravdu jako jiný člověk. Uvědomila jsem si, že jsem dlouhodobě ve stresu, dokázala jsem si na chvíli užívat krás života, cítila jsem vnitřní radost, pohodu....tato eufórie mi však trvala jen asi pár minut, ale za ten pocit klidu a míru, který jsem v chvíli prožila to stálo. Myslím, že moje tělo vyloučilo nános "bahna" ze žaludku a tělo mohlo vnímat pozitivní vibrace z okolí a vesmíru. Nevím proč, ale život si někdy vykládám i po duchovní stránce, než jen z pohledu rácia. Zrovna snídám zdravou snídani-ořechy, ovoce (čerstvé i sušené), trocha slunečnicového oleje, skořice...a moc mi to chutná. Kupodivu se každý večer těším na tuto snídani. Tak ahojte, musím jít, malá dcerunka se mi vzbudila

Ano, meloun je superčistič a je škoda, že má dost sacharidů, nicméně skoro stejně makají i okurky, tak není problém.

vandecht — stř čen 27, 2012 3:14 pm

Dobrý deň ,
dnes som vypil cca 0.8 dl až 1 liter melónovej šťavy včetne zelenej šupky ,
pH mi to nezdvihlo , ale zato moč som mal zafarbený parádne do červena
/ ako malinová limonáda / .
Nemáte niekdo podobnú skúsenosť a čo to signalizuje ?

doubleingram — stř čen 27, 2012 3:18 pm
vandecht píše:
Dobrý deň ,

Me prijde, ze mi pH tak ymoc nezveda, spis naopak tak nevim ale nemam to 100% vypozorovane, ta barva, rek bych ledviny ale ja nemel ani po asi 2,5 litrech stavy a asi kilu melounu zabarvenou.

Jarda — pon čec 02, 2012 6:41 pm
vandecht píše:
Dobrý deň ,

Divná zkušenost, pH se nutně po prvním dnu zvednout nemusí, zvláště pokud je člověk silně a dlouhodobě překyselený, nicméně moč by určitě barevná být neměla, to budete mít nějaký problém v ledvinách.

vandecht — úte čec 03, 2012 6:45 pm

Takže posledných pár dní som " testoval " melóny - denne tak 1-1,5 kg
+ cca 1 l šťavy a našťastie sa malinový moč nezopakoval , muselo ísť o
niečo iné / možno cvikla alebo nejaká kombi strava / a postupne mi lakmusy
farbilo čoraz tmavšie - čo ma potešilo .
Najvyššie ph mi vyskočilo po poslednom cca litri šťavy , vylisovanej výlučne zo zelenej šupky melóna .

Hlavnú ofenzívu na melónové lopty / míče / chystám o pár týždňov , až dozrejú v tunajších končinách ,
uvidím koľko ich do seba postupne dostanem a ako so mnou zalomcujú
a vyskúšam aj melónové kúpele vo vani .

Kacaba — ned čec 08, 2012 11:50 am

V pátek jsem se pokoušela o "ledvinovou očistu" melounem.Protože mám rozbitý odšťavňovač, tak jsem baštila jen červenou dužninu. Meloun měl 7 kg, zvládla jsem sníst asi 3/4, ale pak se dostavilo děsné nadýmání, myslela jsem, že prasknu a na meloun jsem se nemohla ani podívat. Celou noc jsem běhala na WC. Moč byla v pohodě, žádné červené zbarvení. Druhý den už to bylo dobré, ale překvapila mě velká chuť na meloun, takže jsem pokračovala v konzumaci melounu celý den a nic jiného jsem nejedla, nebyla ani chuť, ale dostavila se velká žízeň, což mě dost překvapilo. Meloun má přece vody dost nebo ne? Nadýmání už nemám a dnes mám na meloun chuť pořád a klidně bych na něm zase jela celý den. :)
Včera večer jsem si udělala klystýr a vypadalo to, že tam byly nějaké kvasinky. Byly to teda takové malinké bílé průhledné cucky. Takže asi to nadýmání bylo způsobené chcípáním kvasinek. Kdyby to bylo draslíkem, tak bych se asi nadýmala pořád. Možná, že když mám pořád chuť na meloun, tak mi draslík spíš chybí, ale nevím. Nebo by příště bylo lepší jíst meloun ráno na lačno, aby se to nemlátilo.

Xeelee — úte čec 10, 2012 1:03 am
Kacaba píše:
V pátek jsem se pokoušela o "ledvinovou očistu" melounem.Protože mám rozbitý odšťavňovač, tak jsem baštila jen červenou dužninu. Meloun měl 7 kg, zvládla jsem sníst asi 3/4, ale pak se dostavilo děsné nadýmání, myslela jsem, že prasknu a na meloun jsem se nemohla ani podívat. Celou noc jsem běhala na WC. Moč byla v pohodě, žádné červené zbarvení. Druhý den už to bylo dobré, ale překvapila mě velká chuť na meloun, takže jsem pokračovala v konzumaci melounu celý den a nic jiného jsem nejedla, nebyla ani chuť, ale dostavila se velká žízeň, což mě dost překvapilo. Meloun má přece vody dost nebo ne? Nadýmání už nemám a dnes mám na meloun chuť pořád a klidně bych na něm zase jela celý den. :)
Včera večer jsem si udělala klystýr a vypadalo to, že tam byly nějaké kvasinky. Byly to teda takové malinké bílé průhledné cucky. Takže asi to nadýmání bylo způsobené chcípáním kvasinek. Kdyby to bylo draslíkem, tak bych se asi nadýmala pořád. Možná, že když mám pořád chuť na meloun, tak mi draslík spíš chybí, ale nevím. Nebo by příště bylo lepší jíst meloun ráno na lačno, aby se to nemlátilo.

To je typickej příklad krmení přemnoženejch kvasinek sacharidy. Že by jim tak vysoký pH dělalo takový problémy, že se budou po dvou dnech uvolňovat? Má s tím někdo zkušenosti?

Kacaba — úte čec 10, 2012 1:59 pm
Xeelee píše:
To je typickej příklad krmení přemnoženejch kvasinek sacharidy. Že by jim tak vysoký pH dělalo takový problémy, že se budou po dvou dnech uvolňovat? Má s tím někdo zkušenosti?

Hm, tak jestli to dobře chápu tak to nadýmání bylo způsobený kvasinkama a meloun je likvidoval (?).Pět bílých jedů jsem vyřadila...že by to bylo ranní snídaní, kdy baštím jabka (někdy přidám pomeranč). PH jsem si asi 14 dní neměřila, čekám až mi přijdou poštou papírky. Ale před tím jsem měla ráno kolem 6 asi tak 6,5 a přes den kolem 7, pravda někdy 6 a podle testu candidu mám. Asi ten meloun budu muset jíst ještě mnohem víc, asi tak jeden velkej denně :) A nebo zase větší dávka MMS, to mi dělalo to samé, co ten meloun...dodělám jaterní očistu a jdu do těch melounů...
Takže to moje trápení nebudou asi "jen" borelky a chlamky, no jestli to jsou fakt kvasinky, tak to teda musím říct, že se mnou pěkně mávají :o

Xeelee — úte čec 10, 2012 2:55 pm
Kacaba píše:
Hm, tak jestli to dobře chápu tak to nadýmání bylo způsobený kvasinkama a meloun je likvidoval (?).Pět bílých jedů jsem vyřadila...že by to bylo ranní snídaní, kdy baštím jabka (někdy přidám pomeranč). PH jsem si asi 14 dní neměřila, čekám až mi přijdou poštou papírky. Ale před tím jsem měla ráno kolem 6 asi tak 6,5 a přes den kolem 7, pravda někdy 6 a podle testu candidu mám. Asi ten meloun budu muset jíst ještě mnohem víc, asi tak jeden velkej denně :) A nebo zase větší dávka MMS, to mi dělalo to samé, co ten meloun...dodělám jaterní očistu a jdu do těch melounů...
Takže to moje trápení nebudou asi "jen" borelky a chlamky, no jestli to jsou fakt kvasinky, tak to teda musím říct, že se mnou pěkně mávají :o

Meloun kvasinky krmí (je v něm spousta cukru), ale kvasinky zas nemaj rády zásaditý prostředí. Do teď sem si myslel, že meloun a kvasinky není vůbec dobrá kombinace. Teď už si tím nejsem tak úplně jistej, pokud jde o několikadenní monodietu.

smajliss — úte čec 10, 2012 3:05 pm

Ono to asi zase nejde úplně tak paušalizovat. Někomu prostě stačí lehce upravit stravu, něco přidat či odebrat a problémy zmiznou. A někdo musí držet přísné diety, aby se toho zbavil.

Kacaba — úte čec 10, 2012 6:51 pm
smajliss píše:
Ono to asi zase nejde úplně tak paušalizovat. Někomu prostě stačí lehce upravit stravu, něco přidat či odebrat a problémy zmiznou. A někdo musí držet přísné diety, aby se toho zbavil.

No jo, jsem teprve ve fázi zkoušení a hledání, co mi sedne a co ne...zelenina, hlavně saláty mě taky nadýmají, to budou kvasinky (teda doufám) i když ten meloun víc... Ale najedu asi rovnou na protikandidovou dietu a uvidím jak se to bude vyvíjet.

Kacaba — úte čec 10, 2012 7:01 pm
Xeelee píše:
Meloun kvasinky krmí (je v něm spousta cukru), ale kvasinky zas nemaj rády zásaditý prostředí. Do teď sem si myslel, že meloun a kvasinky není vůbec dobrá kombinace. Teď už si tím nejsem tak úplně jistej, pokud jde o několikadenní monodietu.

Aha, takže meloun moc ne, ale jako monodieta ano? :? Možná by byly okurky lepší, ale měl to být pokus o očistu ledvin... Pokud si to dobře pamatuju, tak při protikvasinkové dietě v 1. fázi meloun ani není. Tuším, že v Sakul psal v tématu Protikvasinková tabulka, že meloun bude jíst až v druhé fázi při monodietě. No v pátek začnu dietit a bude se vidět....
Je teda možný, že kvůli tomu cukru, mi pak meloun chutnal a klidně bych na něm vydržela i týden? Den po "melounovém incidentu" mě přestaly pálit a bolet svaly (nebo nervy) na břiše a zepředu na krku a dneska se to zase vrátilo.

Xeelee — úte čec 10, 2012 11:32 pm
Kacaba píše:
Aha, takže meloun moc ne, ale jako monodieta ano? :? Možná by byly okurky lepší, ale měl to být pokus o očistu ledvin... Pokud si to dobře pamatuju, tak při protikvasinkové dietě v 1. fázi meloun ani není. Tuším, že v Sakul psal v tématu Protikvasinková tabulka, že meloun bude jíst až v druhé fázi při monodietě. No v pátek začnu dietit a bude se vidět....
Je teda možný, že kvůli tomu cukru, mi pak meloun chutnal a klidně bych na něm vydržela i týden? Den po "melounovém incidentu" mě přestaly pálit a bolet svaly (nebo nervy) na břiše a zepředu na krku a dneska se to zase vrátilo.

Do protikvasinkový diety meloun rozhodně nepatří. Tam patří potraviny se zanedbatelným obsahem cukru. Okurky sou OK. Oboje v těle reaguje velmi zásadotvorně. Ani jedno ale kvasinky nezničí. To je běh na dlouhou trať a problematika je dost složitá a komplexní. Nejvíc tu o tom ví určitě sakul. Moh by o tom něco sepsat.

Od kdy tě pálily a bolely svaly? Nebojovals už s kvasinkami? Třeba to byla autointoxikace sajrajty, který do těla vypouštěly hladovějící kvasinky. Po dodávce potravy by s tím přestaly. Jestli máš kvasinku hodně rozlezlou, tak to asi může bejt dost nepříjemný. Osobní zkušenost s tím nemám.

Mě hlavně začalo zajímat, jestli se kvasince spíš daří nebo nedaří v nevyhovujícím prostředí a při dostatku stravy. Melounová monodieta rozhodně není ideálním a efektivním způsobem jak s kvasinkou bojovat. Možná, že to bude mít ve výsledku spíš negativní efekt.

Kacaba — stř čec 11, 2012 4:00 am
Xeelee píše:
Do protikvasinkový diety meloun rozhodně nepatří. Tam patří potraviny se zanedbatelným obsahem cukru. Okurky sou OK. Oboje v těle reaguje velmi zásadotvorně. Ani jedno ale kvasinky nezničí. To je běh na dlouhou trať a problematika je dost složitá a komplexní. Nejvíc tu o tom ví určitě sakul. Moh by o tom něco sepsat.

Od kdy tě pálily a bolely svaly? Nebojovals už s kvasinkami? Třeba to byla autointoxikace sajrajty, který do těla vypouštěly hladovějící kvasinky. Po dodávce potravy by s tím přestaly. Jestli máš kvasinku hodně rozlezlou, tak to asi může bejt dost nepříjemný. Osobní zkušenost s tím nemám.

Mě hlavně začalo zajímat, jestli se kvasince spíš daří nebo nedaří v nevyhovujícím prostředí a při dostatku stravy. Melounová monodieta rozhodně není ideálním a efektivním způsobem jak s kvasinkou bojovat. Možná, že to bude mít ve výsledku spíš negativní efekt.

Jak už jsem jednou říkala, tak původně jsem meloun jedla kvůli očistě ledvin. Snědla jsem asi 3/4 sedmikilovýho melounu, ale bez šťávy, protože mi zrovna nefunguje odšťavňovač. Myslela jsem, že prasknu a pak jsem měla to hrozný nadýmání a křeče. Druhý den už to bylo v pohodě (i když ostatní problémy pořád přetrvávali a přetrvávají), nadýmání pryč. Pak mi začal meloun hrozně chutnat, ale dostavila se taková pachuť na jazyku. Mívám to většinou po sladkým a po mléku, takže to vůbec nejím.
Jinak to pálení a bolesti svalů a hromadu dalších problémů mám skoro rok a je to děsné, dokonce už přes půl roku nechodím do práce. Jsem dost zmatená, co to teda je. Mám prodělaných dost nemocí, ale to jsem zjistila až při hlubších testech. Momentálně se oficiálně léčím s boreliózou a anaplazmou, mám podezření na chlamydie, ale ty mám prý prodělané neaktivní.ATB ale neberu, mám je doma v šuplíku. Že by to mohla být právě kandida mě napadlo, až tak před měsícem. Plivací test taky pozitivní. Imunita samozřejmě taky v kytkách.Ale co teda přesně způsobuje ty moje problémy nejsem schopna poznat. Všechno má totiž stejné nebo podobné příznaky.
Jestli to dobře chápu, tak je důležité umravnit kvasinku a pak by se to mohlo dát tak nějak do pořádku. Samozřejmě s úpravou HCl, vitamíny a minerály. Ale jsem zmatená s těch diet, sice mi přijde nejlepší nízkosacharidová, jestli to teda nazývám dobře, ale jistá si nejsem. Sakulovi asi napíšu, to by mi poradil.

Jarda — sob čec 14, 2012 10:53 pm
vandecht píše:
Takže posledných pár dní som " testoval " melóny - denne tak 1-1,5 kg
+ cca 1 l šťavy a našťastie sa malinový moč nezopakoval , muselo ísť o
niečo iné / možno cvikla alebo nejaká kombi strava / a postupne mi lakmusy
farbilo čoraz tmavšie - čo ma potešilo .
Najvyššie ph mi vyskočilo po poslednom cca litri šťavy , vylisovanej výlučne zo zelenej šupky melóna .

Hlavnú ofenzívu na melónové lopty / míče / chystám o pár týždňov , až dozrejú v tunajších končinách ,
uvidím koľko ich do seba postupne dostanem a ako so mnou zalomcujú
a vyskúšam aj melónové kúpele vo vani .

Meloun je na vysoké pH jedna z nejlepších potravin, zvedá ho opravdu výborně.

Violet — pát srp 24, 2012 2:04 pm

Několik dní jsem jedla dopoledne meloun. Nebylo to za sebou, ale různě. Od té doby mě pobolívají ledviny. Dnes ráno jsem dělala gesto slona, pak klystýr a néti. Cítím bolavá záda, jako každý den - asi ledviny. Asi hodinu po klystýru jsem vypila přes 600ml keríru z tib. houby. Krátce na to jsem našla plavoucí kousky bílkoviny v urině. Znamená to, že mám zánět ledvin? Nebo je to jen příliš bílkoviny najednou? Můžu odstranit bolest ledvin a jejich vyléčení bez lékařů? Pokud ano, jak?

Xeelee — pát srp 24, 2012 2:45 pm

Silně zásadotvornej a močopudnej meloun ledviny proplachuje a čistí. Asi je nemáš úplně v pořádku. Zkusil bych nekolikadenní melounovou monodietu, kdy nejíš a nepiješ nic jinýho, dokud jsou melouny levné.

Violet — pát srp 24, 2012 3:52 pm
Xeelee píše:
Silně zásadotvornej a močopudnej meloun ledviny proplachuje a čistí. Asi je nemáš úplně v pořádku. Zkusil bych nekolikadenní melounovou monodietu, kdy nejíš a nepiješ nic jinýho, dokud jsou melouny levné.

Díky za odpověď. Můj předpoklad je, že ledviny jsou pěkně zanesený. Očísty jsem chtěla začít dělat pomalu. Jen se bojím, abych si to ještě nezhoršila. Tuším, že je můj organismus je pěkně zanesený sajrajty a rozházený. Terpve s očistami začínám, postupně čtu, ale než se vším prokousám ... potřebuji najít návody od A do Z a hlavně si neuškodit víc než už to je.

Jarda — pát srp 31, 2012 9:11 pm
Violet píše:
Několik dní jsem jedla dopoledne meloun. Nebylo to za sebou, ale různě. Od té doby mě pobolívají ledviny. Dnes ráno jsem dělala gesto slona, pak klystýr a néti. Cítím bolavá záda, jako každý den - asi ledviny. Asi hodinu po klystýru jsem vypila přes 600ml keríru z tib. houby. Krátce na to jsem našla plavoucí kousky bílkoviny v urině. Znamená to, že mám zánět ledvin? Nebo je to jen příliš bílkoviny najednou? Můžu odstranit bolest ledvin a jejich vyléčení bez lékařů? Pokud ano, jak?

Tak meloun je velice zásadotvorný a ledviny filtr na kyseliny, čili je může za určitých okolností dosti zatížit a pak jsou i cítit. Nějaké kousky v moči ještě nemusí být nutně bílkoviny, ty musíte objektivně naměřit třeba pomocí papírků Albu Phan. Na zánět ledvin to moc nevidím, ten solidně bolí a patrně by jste si takto nedopisovala. Většina potíží ledvin se dá odstranit popíjením ledvinového čaje, ale nešetřit se a opravdu pít.

milo1 — pát srp 31, 2012 9:36 pm

Ja by som dodal k tejto melounovej dieye nebo očiste, že neni jedno odkial melony pochadzaju. Napr. v tych super, hyper marketoch objednavaju melony zo spanelsja, je známe a su o tom i videa ako sa pestuju, videl somako prelietavalo lietadlo nad plantažami a robilo chemicky postrek. MElon obsahuje velke mnozstvo vody, teraz si predstavte ze co si davate do tela, potom sa nieto cudovat ked slabsi jedinci dostanu črevny koliky a pod.
Ja osobne nakupujem melony priamo v madarsku, v oblasti kde ich pestuju ich zavlazuju obycajnouvodou. A z cisteho prostredia.
Tak pozor na to.

Jarda — sob zář 01, 2012 7:18 am
milo1 píše:
Ja by som dodal k tejto melounovej dieye nebo očiste, že neni jedno odkial melony pochadzaju. Napr. v tych super, hyper marketoch objednavaju melony zo spanelsja, je známe a su o tom i videa ako sa pestuju, videl somako prelietavalo lietadlo nad plantažami a robilo chemicky postrek. MElon obsahuje velke mnozstvo vody, teraz si predstavte ze co si davate do tela, potom sa nieto cudovat ked slabsi jedinci dostanu črevny koliky a pod.
Ja osobne nakupujem melony priamo v madarsku, v oblasti kde ich pestuju ich zavlazuju obycajnouvodou. A z cisteho prostredia.
Tak pozor na to.

No o tom že sajrajty jsou dnes prakticky ve všem netřeba polemizovat a určitě máte pravdu, nicméně ono se to bohužel na první pohled poznat nedá a laboratoř doma nikdo nemá.

vandecht — sob zář 01, 2012 9:28 pm

milo1 ,

s tými dovozovými melónmi máš pravdu - mám tu pred sebou dva kusy z kofelandu ,
tie pásikové ,
lebo ten druh celo-tmavo-zelených som tento rok tuším ečte nestretol
a podľa poklepania a tvrdosti povrchu by mali byť v najvyššom stupni zrelosti ,
jeden ako tak vnútri farebne i chuťovo újde ,
ale ten druhý hoci ako-tak sladký no dužina je neprirodzene bledá priam až biela a sypká ,
jak keby ju vypestovali z pšeničnej bielej múky ,

fakt je to s tými potravinami z dovozu úplne des až hrôza , čo nám tu tlačia na taniere ...

zo dňa na deň kvalita potravín všeobecne upadá a na Slovensku sa už kvalitné domáce
ovocie a zelenina pre nás v meste , čo nemáme možnosť si ju dopestovať sami ,
prakticky nevyskytuje ,
je to zúfale a neviem kedy a či vôbec ešte ľudstvo dostane rozum
a zaradí spiatočku - ja som dosť pesimista v tomto ohľade

Silvia — ned zář 02, 2012 2:31 am
vandecht píše:
milo1 ,

s tými dovozovými melónmi máš pravdu - mám tu pred sebou dva kusy z kofelandu ,
tie pásikové ,
lebo ten druh celo-tmavo-zelených som tento rok tuším ečte nestretol
a podľa poklepania a tvrdosti povrchu by mali byť v najvyššom stupni zrelosti ,
jeden ako tak vnútri farebne i chuťovo újde ,
ale ten druhý hoci ako-tak sladký no dužina je neprirodzene bledá priam až biela a sypká ,
jak keby ju vypestovali z pšeničnej bielej múky ,

fakt je to s tými potravinami z dovozu úplne des až hrôza , čo nám tu tlačia na taniere ...

zo dňa na deň kvalita potravín všeobecne upadá a na Slovensku sa už kvalitné domáce
ovocie a zelenina pre nás v meste , čo nemáme možnosť si ju dopestovať sami ,
prakticky nevyskytuje ,
je to zúfale a neviem kedy a či vôbec ešte ľudstvo dostane rozum
a zaradí spiatočku - ja som dosť pesimista v tomto ohľade

Suhlasim, preto chodim kazdu sobotu ale aj cez tyzden na trh a kupujem ovocie a zeleninu priamo od samopestovatelov, uz niektorych poznam, tak viem co kupujem. Kedze melony jem teraz kazdy den - kupujem tie, co su z Madarska a je to fakt rozdiel. Len raz som kupila z Kauflandu a bola to hroza . dnu biele a bez chuti. Madarske su krasne cervene a chutovo vyborne.

Xeelee — ned zář 02, 2012 4:25 am

Na vitarian.cz se píše:

Citace:
Je těžké na trhu získat organický (a tudíž nejkvalitnější) meloun. Ale dobrá zpráva je, že běžně komerčně pěstované melouny nepatří mezi dvanáct nejšpinavějších a nejvíce stříkaných druhů ovoce. Místo toho patří mezi patnáct nejvíce čistých ne-organických plodů.
pv33 — ned zář 02, 2012 9:30 am

Neproletnul jsem celou diskuzi, ale zda se, ze tu neni vzpominane to, co je i u melounu velice dulezite. A to je jestli nejsou geneticky modifikovane (GMO). Z toho duvodu preferuju madarske, protoze madarsko myslim geneticky modifikovane pestovani zakazalo.

Kdysi jsem si myslel, ze se geneticka modifikace dela proto, aby se napriklad zlepsila chut nebo tam bylo vic vitaminu. Realita je bohuzel jina. Firma Monsanto, svetove nejvyznamejsi v oblasti GMO, upravuje geny predevsim ze dvou duvodu. Za prve tak, aby rostlina snesla vic chemie nez plevel, konkretne aby prezila jedovaty Roundup, pripadne aby si sama vytvarela jed proti hmyzu, ty jedy pak samozrejme jime :( . A za druhe, aby museli zemedelci kazdy rok znovu od Monsanta kupovat semena a setbu, takze napriklad v genetickych melounech nejsou jadyrka, v geneticky upravenych hroznech nejsou pecicky. Tedy aspon co se mne tyka, nic co nema jadyrka, pecicky, zkratka co neni prirodni.
Napriklad http://druidova.mysteria.cz/ZDRAVA_VYZI ... SE_GMO.htm

Jarda — sob zář 08, 2012 7:48 am
pv33 píše:
Neproletnul jsem celou diskuzi, ale zda se, ze tu neni vzpominane to, co je i u melounu velice dulezite. A to je jestli nejsou geneticky modifikovane (GMO). Z toho duvodu preferuju madarske, protoze madarsko myslim geneticky modifikovane pestovani zakazalo.

Kdysi jsem si myslel, ze se geneticka modifikace dela proto, aby se napriklad zlepsila chut nebo tam bylo vic vitaminu. Realita je bohuzel jina. Firma Monsanto, svetove nejvyznamejsi v oblasti GMO, upravuje geny predevsim ze dvou duvodu. Za prve tak, aby rostlina snesla vic chemie nez plevel, konkretne aby prezila jedovaty Roundup, pripadne aby si sama vytvarela jed proti hmyzu, ty jedy pak samozrejme jime :( . A za druhe, aby museli zemedelci kazdy rok znovu od Monsanta kupovat semena a setbu, takze napriklad v genetickych melounech nejsou jadyrka, v geneticky upravenych hroznech nejsou pecicky. Tedy aspon co se mne tyka, nic co nema jadyrka, pecicky, zkratka co neni prirodni.
Napriklad http://druidova.mysteria.cz/ZDRAVA_VYZI ... SE_GMO.htm

No sice uvádíte důvody dost podstatné, aby GMSO potraviny člověk nejedl, ale uvedu i další a mnohem závažnější důvod a to pravděpodobný vliv na plodnost člověka, čili zde může jít i o postup jak nepozorovaně zredukovat stav přemnožené populace na tomto zuboženém světě.

Xion — ned zář 09, 2012 2:48 pm
Jarda píše:
No sice uvádíte důvody dost podstatné, aby GMSO potraviny člověk nejedl, ale uvedu i další a mnohem závažnější důvod a to pravděpodobný vliv na plodnost člověka, čili zde může jít i o postup jak nepozorovaně zredukovat stav přemnožené populace na tomto zuboženém světě.

To sa robi inak a ovela efektivnejsie... hladomorom.

Jarda — ned zář 23, 2012 9:00 am
Xion píše:
To sa robi inak a ovela efektivnejsie... hladomorom.

Pochopitelně, ale to již nevypadá jako kvalitní péče o blaho lidí.

Rema — čtv úno 07, 2013 11:22 pm
Jarda píše:
Tak meloun je velice zásadotvorný a ledviny filtr na kyseliny, čili je může za určitých okolností dosti zatížit a pak jsou i cítit. Nějaké kousky v moči ještě nemusí být nutně bílkoviny, ty musíte objektivně naměřit třeba pomocí papírků Albu Phan. Na zánět ledvin to moc nevidím, ten solidně bolí a patrně by jste si takto nedopisovala. Většina potíží ledvin se dá odstranit popíjením ledvinového čaje, ale nešetřit se a opravdu pít.

Dobrý den,
zkoušela jsem zde na fóru najít něco ohledně klystýru v souvislosti s bolestí ledvin, ale nenašla jsem. Zajímalo by mě, zdy je vhodné při bolavých ledvinách provádět klystýr. Ledviny mě tlačí asi čtvrtý den, dnes bych to ale spíš už popsala jako bolest. Zatím piji ledvinový a brusinkový čaj a udržuju záda v teple a doufám, že nebudu muset k doktorovi... Před pěti dny jsem začala s klystýrem 1x denně a také jsem přešla na živou stravu. Nevím, jestli ale v klystýrech pokračovat, abych ledviny nějak nepřetěžovala. A také by mě zajímalo, jestli ta bolest nemůže přímo s klystýry souviset.

prokera — pát úno 08, 2013 8:13 am
Rema píše:
Dobrý den,
zkoušela jsem zde na fóru najít něco ohledně klystýru v souvislosti s bolestí ledvin, ale nenašla jsem. Zajímalo by mě, zdy je vhodné při bolavých ledvinách provádět klystýr. Ledviny mě tlačí asi čtvrtý den, dnes bych to ale spíš už popsala jako bolest. Zatím piji ledvinový a brusinkový čaj a udržuju záda v teple a doufám, že nebudu muset k doktorovi... Před pěti dny jsem začala s klystýrem 1x denně a také jsem přešla na živou stravu. Nevím, jestli ale v klystýrech pokračovat, abych ledviny nějak nepřetěžovala. A také by mě zajímalo, jestli ta bolest nemůže přímo s klystýry souviset.

A jste si jistá bolestí ledvin? V té oblasti mohou bolet i horní úseky střeva...jen, že při těch změnách, které jste zahájila bych spíš myslela na střeva než na ledviny. (Ale je to jen můj názor a zkušenost s něčím podobným...)

Rema — pát úno 08, 2013 10:33 am
prokera píše:
A jste si jistá bolestí ledvin? V té oblasti mohou bolet i horní úseky střeva...jen, že při těch změnách, které jste zahájila bych spíš myslela na střeva než na ledviny. (Ale je to jen můj názor a zkušenost s něčím podobným...)

Myslím, že to ledviny budou, zkoušela jsem test s výskokem atd. A když se prolívám ledvinovým a brusinkovým čajem, tak to od bolesti pomáhá. Myslím, že se mi to včera zhoršilo proto, že jsem prochladla. Zatím piju čaje a dávám horkou lázeň. Meloun teď není nikde k sehnání...

prokera — ned úno 10, 2013 1:57 pm

Tak pokud jste prochladla, tak je to pravděpodobné - také na to trpím dost často :roll: .
Meloun vídám v obchodech i teď, ale za hříšný peníz :shock: . Co ho zkusit nahradit okurkou?

Rema — pon úno 11, 2013 1:39 pm
prokera píše:
Tak pokud jste prochladla, tak je to pravděpodobné - také na to trpím dost často :roll: .
Meloun vídám v obchodech i teď, ale za hříšný peníz :shock: . Co ho zkusit nahradit okurkou?

Okurku jsem teď jedla jako prevenci proti zácpě a současně jsem hodně čajovala a nahřívala se a zdá se, že to pomohlo :)
Každopádně ale můj dotaz trvá - může bolest nebo citlivost ledvin souviset s klystýry? A je možné během bolesti ledvin klystýr provozovat?

prokera — úte úno 12, 2013 8:24 am
Rema píše:
Okurku jsem teď jedla jako prevenci proti zácpě a současně jsem hodně čajovala a nahřívala se a zdá se, že to pomohlo :)
Každopádně ale můj dotaz trvá - může bolest nebo citlivost ledvin souviset s klystýry? A je možné během bolesti ledvin klystýr provozovat?

Můj názor je, že by to vliv mít nemělo a že klystýr rozhodně ledvinám uškodit nemůže, ale třeba mě někdo opraví...?

Jarda — stř úno 13, 2013 12:08 pm
Rema píše:

Tak prokera vám radí dobře a pokud jde o ty klystýry, tím se nic pokazit nedá, střevo se uvolní, odpad odplaví a ledvinám se odlehčí, čili jednoznačně ano, provádět a co nejčastěji.

Rema — stř úno 13, 2013 7:28 pm
Jarda píše:
Tak prokera vám radí dobře a pokud jde o ty klystýry, tím se nic pokazit nedá, střevo se uvolní, odpad odplaví a ledvinám se odlehčí, čili jednoznačně ano, provádět a co nejčastěji.

Děkuji moc za odpověď 🙂

krasnagadgetka — pon dub 29, 2019 12:52 am

Chtěla bych se zeptat, sestru údajně často bolí ledviny a klouby. Byla na krevních testech (dvakrát, ale nevím, po jaké době), výsledky přikládám. Podle doktorů vše ok. Myslíte, že byste z toho něco vyčetli? Je to v angličtině, pokud bude potřeba přeložím. Ve vlasové analýze jí vyšlo ukládání kyseliny močové, tak jestli to může být třeba z toho. Prý jí někdy bolí ledviny, když si dá kafe.
Děkuji.

Přílohy:
1.png
1.png [ 255.64 KiB | Zobrazeno 20907 krát ]
2.png
2.png [ 368.15 KiB | Zobrazeno 20907 krát ]
Alopat — pon dub 29, 2019 2:14 pm

Vzhledem k tomu, že má normální hladinu creatininu, tak ledviny zatím nejspíše fungují, i když zde postrádám hladinu kyseliny močové v krvi a pro posouzení, zda-li ji také přiměřeně vylučuje, zcela zásadní rozbor moči, ze kterého dnes lze rozborem metabolitů a vylučovaných organických kyselin rozpoznat takřka vše z chodu biochemického stroje neboli lidského těla. Pokud jde o riziko ledvinových kamenů, tak spíše než malé množství kyseliny šťavelové v kávě bych z případné tvorby oxalátu podezíral nedostatečný příjem hořčíku.

Mohlo by se ovšem jednat o spojené onemocnění žlučníku a slinivky, protože právě městnání žluče a překyselení se může projevit bolestmi zad a kloubů, ale narozdíl od poplašné zprávy vím, že káva po tučném jídle stimuluje trávení, tedy se v případě problémů z mého pohledu jedná o nákazu, což lze přechodně řešit i přírodními antiparazitiky spolu s podporou slinivky. Je až neuvěřitelné jak rychle se po podání některých rostlinných jedů (jeho výběr, tedy síla závisí od velikosti nepřítele) obnoví tvorba žluči a vrátí Jardou popisovaná bezvadná defekace charakterizovaná konzistencí a barvou stolice. Ukazuje to na to, kolik živin nám nežádoucí kolonie mikroorganismů a červi odsávají, když po dobu jejich potlačení a znehybnění dochází ihned k návratu trávení do normálu. Experimentujte, zkoušejte a přijdete na to jako já, co Vám zabírá a snižuje plynatost či nadýmání. Nakonec i umístění dotazu v rubrice exotických plodů svým způsobem sedí.

http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6zKHA3tN5JUJ:spotrebitelzakvalitou.cz/users/files/famy-bludy/Kauza-mleko-a-kafe-Stanovisko.pdf+&cd=6&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
http://www.cordeus.cz/sluzby/zdrava-vyziva-metabolic-balance/pro-dobry-pocit/nebezpeci-kombinace-cerne-kavy-a-tuku-z-mleka-slehacky-ci-smetany/
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=92304#p92304

krasnagadgetka — čtv kvě 02, 2019 9:15 pm
krasnagadgetka píše:
Chtěla bych se zeptat, sestru údajně často bolí ledviny a klouby. Byla na krevních testech (dvakrát, ale nevím, po jaké době), výsledky přikládám. Podle doktorů vše ok. Myslíte, že byste z toho něco vyčetli? Je to v angličtině, pokud bude potřeba přeložím. Ve vlasové analýze jí vyšlo ukládání kyseliny močové, tak jestli to může být třeba z toho. Prý jí někdy bolí ledviny, když si dá kafe.
Děkuji.

Pane Jardo, mrknete také prosím na tyto výsledky?
děkuji.

Jarda — pát kvě 03, 2019 3:38 pm
krasnagadgetka píše:
Pane Jardo, mrknete také prosím na tyto výsledky?
děkuji.

To je celé v jednotkách které se zde nepoužívají, ale zdánlivě celkem v pořádku pokud vše dobře čtu nicméně stav ledvin zjistíte poměrně levně vyšetřením cystatin C které vám zde udělá většina laboratoří. To kafe může být vysvětleno i tak že zvedne silně štítnou pak nestíhají nadledviny a pobolívají.

Abstinující Bojovník — stř čen 26, 2019 5:51 pm

Velice se omlouvám, pokud to již zde bylo řečeno, ale hledal jsem klíčová slova - meloun, semena a odpovědi jsem se nedopátral.

Pane Jardo, jak vidíte konzumaci melounu zároveň se semeny?Radši to trochu rozepíšu, abyste kdyžtak mohl, pokud budete ochoten, v jedné zprávě kompletně odpovědět.

1)GMO , bezsemenné melouny. Je jejich kvalita oproti klasickým hodně dole?A jak moc?Jedná se jen o nižší obsah živin, nebo
mohou být dokonce i něčím dodatečným oproti těm klasickým, škodlivé? Dovolím si to trochu i zobecnit off topic.Například se mi zdá , že bezsemenné hrozny už v lecjakých obchodech vytlačují ty klasické... Snižuje se tím jen nutriční hodnota ovoce, ochuzeného o semena a rovněž samotných plodů, degraduje se to
pak spíše na sacharidovo-vodní pokrm, anebo tam vzniká i něco vysloveně pro tělo škodlivého?

2)Melouny a semena.Tuším, že ty bezsemenné, u kterých tato otázka nevzniká, nejsou asi ideální.Ale jak je to s konzumací sladké melounové dužniny zároveň se semeny?O melounové dužnině je známo, že je to jedna z nejrychleji stravitelných potravin , ono nevadí, že se začnou její sacharidy trávit v žaludku a na to tím začnou procházet semena, jejichž trávení z hlediska tuků a bílkovin může třeba vyžadovat odlišné prostředí?Nebo je to v tomto případě nějak jinak?Bylo by vhodnější od dužniny semena oddělit a využít je jinak, nebo zkrátka dužninu jíst samotnou?Jen mě zajímá váš názor, já s tím vlastně teoreticky moc v praxi problém nikdy neměl, ale nějak jsem se nad tou otázkou pozastavil.

3)Množství melounové dužniny na den.Je podle vás nějaká rozumná hranice, z hlediska množství sacharidů atd. , jakou váhu červené dužniny by člověk měl za den maximálně pozřít??Je například vhodné koupit velký 3-5kg meloun a na posezení ho celý krom slupky vyjíst??

Předem děkuji moc za odpovědi a přeji hezký den.

Jarda — čtv čen 27, 2019 6:55 am
Abstinující Bojovník píše:
Velice se omlouvám, pokud to již zde bylo řečeno, ale hledal jsem klíčová slova - meloun, semena a odpovědi jsem se nedopátral.

Pane Jardo, jak vidíte konzumaci melounu zároveň se semeny?Radši to trochu rozepíšu, abyste kdyžtak mohl, pokud budete ochoten, v jedné zprávě kompletně odpovědět.

1)GMO , bezsemenné melouny. Je jejich kvalita oproti klasickým hodně dole?A jak moc?Jedná se jen o nižší obsah živin, nebo
mohou být dokonce i něčím dodatečným oproti těm klasickým, škodlivé? Dovolím si to trochu i zobecnit off topic.Například se mi zdá , že bezsemenné hrozny už v lecjakých obchodech vytlačují ty klasické... Snižuje se tím jen nutriční hodnota ovoce, ochuzeného o semena a rovněž samotných plodů, degraduje se to
pak spíše na sacharidovo-vodní pokrm, anebo tam vzniká i něco vysloveně pro tělo škodlivého?

2)Melouny a semena.Tuším, že ty bezsemenné, u kterých tato otázka nevzniká, nejsou asi ideální.Ale jak je to s konzumací sladké melounové dužniny zároveň se semeny?O melounové dužnině je známo, že je to jedna z nejrychleji stravitelných potravin , ono nevadí, že se začnou její sacharidy trávit v žaludku a na to tím začnou procházet semena, jejichž trávení z hlediska tuků a bílkovin může třeba vyžadovat odlišné prostředí?Nebo je to v tomto případě nějak jinak?Bylo by vhodnější od dužniny semena oddělit a využít je jinak, nebo zkrátka dužninu jíst samotnou?Jen mě zajímá váš názor, já s tím vlastně teoreticky moc v praxi problém nikdy neměl, ale nějak jsem se nad tou otázkou pozastavil.

3)Množství melounové dužniny na den.Je podle vás nějaká rozumná hranice, z hlediska množství sacharidů atd. , jakou váhu červené dužniny by člověk měl za den maximálně pozřít??Je například vhodné koupit velký 3-5kg meloun a na posezení ho celý krom slupky vyjíst??

Předem děkuji moc za odpovědi a přeji hezký den.

1) Nepředpokládám že tam bude zásadní nutriční rozdíl, ale určitě jakékoliv genetické změny nepokládám za přínosné.
2) Semena je lepší oddělit a jíst samostatně, ale určitě nevyhazovat mají docela dost slušnou nutriční hodnotu ovšem když se jí s dužinou většinu člověk vůbec nerozkouše a využitelnost je tedy bídná. Pokud by se prohnala mixérem s trochou vody, nebo dužiny z melounu jde o hodnotnou složku stravy.
3) Já bych tam viděl omezení pouze pokud se bude vzpírat trávení tedy pokud naskočí průjem snížil bych dávku. Manželka v Chorvatsku sní odhadem i deset kilo za den a problém nemá, ale to by zde asi nefungovalo tam je přeci jenom jiné teplo.

Abstinující Bojovník — čtv čen 27, 2019 6:31 pm
Jarda píše:
1) Nepředpokládám že tam bude zásadní nutriční rozdíl, ale určitě jakékoliv genetické změny nepokládám za přínosné.
2) Semena je lepší oddělit a jíst samostatně, ale určitě nevyhazovat mají docela dost slušnou nutriční hodnotu ovšem když se jí s dužinou většinu člověk vůbec nerozkouše a využitelnost je tedy bídná. Pokud by se prohnala mixérem s trochou vody, nebo dužiny z melounu jde o hodnotnou složku stravy.
3) Já bych tam viděl omezení pouze pokud se bude vzpírat trávení tedy pokud naskočí průjem snížil bych dávku. Manželka v Chorvatsku sní odhadem i deset kilo za den a problém nemá, ale to by zde asi nefungovalo tam je přeci jenom jiné teplo.

Děkuji moc za odpověď.

Xion — pát čen 28, 2019 12:12 pm
Jarda píše:

10 kil melonov za den? Ved tam je 9 litrov vody. To si nemyslim ze je rozumne preplachovat telo takymito mnozstvami vody.

Moj nazor je taky, ze 5 kilovy melon za den, ale nie naraz staci, a clovek by uz nemal ani pit nic ine, ani jest nemusi v ten den, alebo len ak nieco male.

Samozrejme nadgavat sa velkymi mnozstvami melonu a este to pomiesat so semienkami, nieje idealne pre zdravie. Vdzy mi bolo po tom tazko. Lepsie je zjest tak len pol kila melonu, mozno kilo maximalne. Aj tam je uz takmer liter vody. Netravi sa to dobre. Prilis vela vody v zaludku skodi.

Jarda — pát čen 28, 2019 7:07 pm
Xion píše:
10 kil melonov za den? Ved tam je 9 litrov vody. To si nemyslim ze je rozumne preplachovat telo takymito mnozstvami vody.

Moj nazor je taky, ze 5 kilovy melon za den, ale nie naraz staci, a clovek by uz nemal ani pit nic ine, ani jest nemusi v ten den, alebo len ak nieco male.

Samozrejme nadgavat sa velkymi mnozstvami melonu a este to pomiesat so semienkami, nieje idealne pre zdravie. Vdzy mi bolo po tom tazko. Lepsie je zjest tak len pol kila melonu, mozno kilo maximalne. Aj tam je uz takmer liter vody. Netravi sa to dobre. Prilis vela vody v zaludku skodi.

Tak jistě, já také netvrdím že takové množství cpe do sebe denně, ale i já v pohodě dám dvě kila a nemám s tím problém a asi bych si mohl dovolit i mnohem více.

Jednorazovy_Nick — sob čen 29, 2019 9:47 am

100g duziny cerveneho vodoveho melonu ma v priemere nejakych 6g sacharidov.... 10kg duziny 600g sacharidov.... Ked manzelka pana Jardu zje dajme tomu 6,6kg duziny za den (sice len par dni v roku), to je 400g sacharidov na den z melonu... Na mozno 60kg vaziacu zenu je 400g sacharidov/den dost zahul.... Nerobi to nic negativne s krvnym cukrom ? Hmm....

Jarda — sob čen 29, 2019 11:16 am
Jednorazovy_Nick píše:
100g duziny cerveneho vodoveho melonu ma v priemere nejakych 6g sacharidov.... 10kg duziny 600g sacharidov.... Ked manzelka pana Jardu zje dajme tomu 6,6kg duziny za den (sice len par dni v roku), to je 400g sacharidov na den z melonu... Na mozno 60kg vaziacu zenu je 400g sacharidov/den dost zahul.... Nerobi to nic negativne s krvnym cukrom ? Hmm....

Tak s krevním cukrem určitě problém nemá to jsem si jistý.

Xion — pát čec 05, 2019 4:20 am
Jednorazovy_Nick píše:

watermelon ma hlavne fruktozu a sacharozu:
https://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/

Tie maju glykemicky index 25 a 65. Priblizne pol na pol, cize 45. To je uz pomerne nizky glykemicky index.
Cize krvny cukor nebude problem, ked uz tak, zabrat dostane pecen, aby zvladla tie megamnozstva fruktozy.

krasnagadgetka — pon říj 14, 2019 8:41 pm

Chtěla bych se zeptat, sestru údajně často bolí ledviny a klouby. Byla na krevních testech. Myslíte, že byste z toho něco vyčetli? Moc děkuji

S_Urea 4.2 mmol/l ( 2.5-6.4 )

• S_Kreatinin 75 μmol/l ( 53-97 )
  • V_GF-MDRD 1.32 ml/s/1,73 ( >1.00 )
    V_CKD-EPI >1.50 ml/s/1,73 ( >1.00 )
    S_Kyselina močová 269 μmol/l ( 150-350 )
  • S_Bilirubin 16.4 μmol/l ( 3.4-17.1 )
  • S_ALT 0.52 μkat/l ( 0.10-0.73 )
  • S_AST 0.27 μkat/l ( 0.10-0.67 )
  • S_GGT 0.20 μkat/l ( 0.10-1.10 )
  • S_ALP 0.76 μkat/l ( 0.66-2.20 )
  • S_Glukosa 4.79 mmol/l ( 3.60-5.60 )
  • S_Na 137 mmol/l ( 136-145 )
  • V_S-osmolalita vyp 283 mmol/kg ( 275-295 )
    S_K 3.80 mmol/l ( 3.80-5.40 )
  • S_Cl 104 mmol/l ( 98-107 )
  • S_Ca 2.32 mmol/l ( 2.10-2.55 )
  • S_P 1.11 mmol/l ( 0.87-1.45 )
  • S_Mg 0.77 mmol/l ( 0.75-0.95 )
  • S_AMS 2.14 μkat/l ( 0.15-3.00 )
  • S_Lipasa 0.54 μkat/l ( 0.22-1.00 )
  • S_CRP 1.60 mg/l ( 0.00-5.00 )
  • S_ASLO <50 kU/l ( 0-200 )
  • MOČ CHEMICKY
    U_Glukosa 0 arb.j. U_Bilirubin 0 arb.j.
    U_Ketony 0 arb.j.
    U_Krev 0 arb.j.
    U_pH 6.0 - U_Bílkovina 0 arb.j.
    U_Urobilinogen 0 arb.j.
    U_Nitrity 0 arb.j.
    U_Leukocyty 0 arb.j.
    MOČ SEDIMENT
    U_Sediment Močový sediment bez patologického nálezu.

HEMATOLOGIE
    KREVNÍ OBRAZ
    B_Leukocyty * 10.82 10^9/l ( 4.00-10.00 )

• [ ]*
    B_Erytrocyty 4.78 10^12/l ( 3.80-5.20 )

• B_Hemoglobin 151 g/l ( 120-160 )
  • B_Hematokrit 0.417 "1" ( 0.350-0.470 )
  • B_MCV 87.2 fl ( 82.0-98.0 )
  • B_MCH 31.6 pg ( 28.0-34.0 )
  • B_MCHC * 362.00 g/l ( 320.00-360.00 )
  • [ ]*
    B_Trombocyty 258 10^9/l ( 150-400 )

• pefi — pon říj 14, 2019 9:06 pm

Já tam vidím hraniční draslík, takže její tělo se urputně snaží držet poměr sodík/draslík a to může dávat ledvinám zabrat. Málo draslíku může být způsobeno deficitem zinku, případně deficitem hořčíku (horčíku taky nemá zrovna nadbytek). Deficity hořčíku a zinku jsou typické pro chronický stres, pokud je zinek a hořčík deficitní, ledviny nedokáží zadržovat v těle draslík a ten uniká močí, následně musí ledviny vylučovat i sodík, aby udržely poměr Na/K v rozumných mezích.

Zkusil bych dodávat hořčík, zinek a potraviny bohaté na draslík. Po zinku, obzvlášť pokud je na zinek deficitní, jí může být blbě jak psovi (křeče v žaludku a prudká nevolnost).

Kdyby šla znovu na krev, zkusil bych z krve Zn, Cu , ceruloplasmin a albumin.