Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu ![]()
Co jsem tady četl tak tady považujou soju za jednu z nejhorších potravin, ale nenašel jsem proč.Já ji teda moc nemusím, ale třeba to miso
nebo tofu jí v Japonsku ve velkým a jsou na tom zdravotně celkem dobře.Dokonce jsem viděl nějakej rozhovor s Japoncem co se dožil nějakyho
vysokyho věku a říkal že miso polivka byla jeho nejoblíbenější jídlo a každý den ji snídal.Tak jak to s tou sojou je? (vím že miso nemusí být vždy ze soji,
ale třeba z rýže nebo pšenice)
Klidně přihoď nějaké zajímavé recepty nebo vlastní zkušenosti/použití... Našel jsem jen obecně toto http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECIVYCH-POTRAVINACH/61-MISO
Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.
To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.
To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.
Jak to dáváš do sushi?Místo sojovky na námáčení?U sushi se přece ani ta rýže skoro nesolí, když ta sojovka má 20% soli.
Lucie, zabyvali jste se taky nattem (Natto)? To je nejlepsi na redeni krve a spoustu dalsich problemu a neni to nebezpecny jako Warfarin. Proto to taky inkvizice u nas zakazala prodavat pod zaminkou, ze to tu nebylo uz nevim pred kterym rokem a tim uz neni sance to prodavat. Ale lze to delat doma, je to hnusny, smrdi to, takze dalsi protvrzeni ze to je velmi zdrave (jidlo se deli na zdrave a dobre
) Je to taky fermentovana soja. Nekde mam navody jak to delat, ale na mne je to slozity
.
Tak já nedělám klasický sushi ze syrové ryby, jsem přesvědčená, že na tom je hodnotná ta řasa. Takže konzumujeme pouze thajskou rýži, nedovedu si představit, že bych ještě jedla tu obyčejnou a do sushi balím co mě napadne, třeba plátek tvrdýho sýra, okurku, avokado, někdy i šunku (vím, je to hrozný
) a misem to pomažu než to zabalím a nebo pak trošičku na každý nakrájený kousek. Máš pravdu, ta omáčka je taky šíleně slaná a tu už taky nepoužívám.
Ahoj Pavle, věřím tomu, že spoustu dobrých věcí se prostě nesmí prodávat, protože by zkrachovaly všechny průmysly (mlékárenský, farmaceutický, masný atd.). Nejsem díky bohu z těch lidí, co jim něco musí chutnat, aby to pozřeli. Když jsem přesvědčená, že to má význam, absolutně neřeším chutě. S tou mamkou, nevím jestli by ještě něco chtěla řešit, snaží se sama zdravě a docela nevěří na uzdravení duše. O stravě asi docela čte, ale asi by nevyzkoušela můj tip, je přesvědčená, že hodně ví a dělá co může a že to dělá správně. Ale já bych si ten recept vzala pro sebe. Takové věci je dobré vědět a používat je. Protože nevím k čemu by mi byla farmaceutika, když bych byla nemocná a navíc ti nemocní, co na to věří, na to ani nemají. Takže vše z přírody je nejlepší a hlavně nejlevnější. Ale uniká mi souvislost s rakovinou a ředěním krve... ![]()
Tak miso, tempeh a nato určitě lze doporučit, jde o kvalitní potraviny a dobrý zdroj živin, bakterií a vitamínů, hlavně K2.
Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.
Dovolím si oponovat, tofu není přece fermentované a jí ho celý Japonsko.
A co sojovej izolát, protein, ten je ok nebo taky peklo?
Myslíte si, Jardo, že z konzumace sojových čerstvý bobů může vzniknout rakovina? Mamka se tím pár let docela živila, a to i sojovým masem.
Chcete tvrdit, že tam vzniká tofu stejně jako tady a ze stejných surovin? Oponentura je dobrá věc, ale na správném místě a to zde bohužel není.
Tak přímo vzniknout, toť otázka, ale určitě tím může být mutace dost podpořena.
Sója je, pokud vím, silný strumigen. Platí to i pro fermentované sójové výrobky, nebo je můžu jíst i s hypofunkční štítnou žlázou?
Máte někdo ověřený zdroj těchto pochutin miso, natto, tempeh. A co tamari, shoyu ty si stojí jak s prospěchem pro zdraví? Samozřejmě mám zájem pouze o produkty nepasterované a bez éček (živé).
Na to nedovedu s jistotou odpovědět, ale osobně bych se jí raději vyhýbal v jakékoliv formě.
Tak se mi dnes zase po delší odmlce podařilo sehnat natto od Sunfoodu z Dobrušky (Zdravka na Lidické, Brno), říkali mi tam, že snad rok nebylo. Teď tam mají první šarži ještě s jednoduchými etiketami bez značky Sunfoodu, ale v typických kelímcích jako dřív. Sójovým pavučinám zdar ;e)
Na MISO pastě co kupuju je uvedeno, že se má 3 minuty povařit, jaký by k tomu měl být důvod?
Natto je nejlepší zdroj vzácného vitamínu K2. Co se týče Brna, tak se dá sehnat nejen na Lidické, ale i na Orlí ve zdravé výřivě, co se jmenuje Brána ke zdraví, jejich stránky jsou: http://branakezdravi.cz/
Ak nie je v skle, ale v plastovom obale, tak je to miso bez enzymov a probiotik.... Vtedy ho mozes varit aj 2 hodiny... Ono je totiz aj tak pasterizovane. Len to v skle nie je.
Díky za odpověď. Jde o nepasterizované miso rýžové ve skle od SUNFOOD.
Teď jsem koupil ječmenné od stejného výrobce a na něm o vaření nic není. Zkusím napsat dotaz přímo výrobci.
miso, natto, tempeh přírodní se dá sehnat v sunfoodu.
tempeh uzený a smažený nevím, zda zahrnovat do seznamu, na chuť je výborný, ale otázkou jak moc je "živý"
sojovka (Shoyu a Tamari) je mi záhadou, na jedné je psáno na tepelnou úpravu na druhé za studena...
Miso se taky často liší, obvykle jsme jej používali do polévky bez tepelné úpravy, nyní nám nějak přestalo (taky když člověk snídá přes rok misopolévku každý den, tak se to fakt nedá..)
Pokud jde o soju, tak tempeh se dá vyrábět i doma, a to snad i např. z cizrny a věřím, že i z dalších luštěnin...bohužel nikdo (z ofiko výrobců) to snad nedělá... snad někdy začnu..
Dorazila odpověď od SUNFOODu ohledně MISA:
"Dobrý den, na etiketě by už vaření nemělo být uváděno.
Vaření se doporučuje pouze, když je výrobek pro člověka moc silný a nedělá mu dobře."
Nebudu to komentovat, nechť si každý udělá svůj názor.
Pan Jarda asi cerpa zasluzenu dovolenku ![]()
To ani ne, měl jsem zde řemeslníky a dodělával něco na baráku tedy bylo málo času.
Som clenom tohoto fora uz nejaku dobu. Vacsinou som pasivny a rad si precitam skusenosti a nazory ostatnych clenov.
Pretoze miso je moja srdcova zalezitost, nemozem inac, ale musim zareagovat.
Ranajkujem miso polievku uz asi 5 rokov a na svojom zvyku nemienim nic menit. Ked som na par dni odcestovany, tak sa na nu tesim.
Pasterizacia prebieha pri teplotach 60 – 75 °C. Takze varenie "aj dve hodiny" je hlupost.
Pre orientaciu doporucujem precitat si aj nejaku literaturu a nie len hluposti co kdekdo vypoti na internete. Napr. Michio Kushi - Makrobioticka cesta. Su tam aj recepty na miso polievku. Autor tiez doporucuje miso povarit 3 minuty. Ja osobne vsak miso nevarim, ale necham ho rozpustit vo vlaznej vode a pridavam az do hotovej polievky. Polievku mozete modifikovat roznym sposobom. Osobne preferujem huby shitake, riasy wakame, pseno (jedina obilnina ktora sposobuje v organizme zasaditu reakciu), ale niekedy si dam aj spaldove krupy.
Miso ma perfektne cistiace ucinky. Viaze na seba radioaktivne latky a tazke kovy. Takze je idealnym ocistnym prostriedkom po absolvovani chemoterapie. Verte mi. Viem o com hovorim.
Ranajkujem miso polievku uz asi 5 rokov a na svojom zvyku nemienim nic menit. Ked som na par dni odcestovany, tak sa na nu tesim.
Pasterizacia prebieha pri teplotach 60 – 75 °C. Takze varenie "aj dve hodiny" je hlupost.
Pre orientaciu doporucujem precitat si aj nejaku literaturu a nie len hluposti co kdekdo vypoti na internete. Napr. Michio Kushi - Makrobioticka cesta. Su tam aj recepty na miso polievku. Autor tiez doporucuje miso povarit 3 minuty. Ja osobne vsak miso nevarim, ale necham ho rozpustit vo vlaznej vode a pridavam az do hotovej polievky. Polievku mozete modifikovat roznym sposobom. Osobne preferujem huby shitake, riasy wakame, pseno (jedina obilnina ktora sposobuje v organizme zasaditu reakciu), ale niekedy si dam aj spaldove krupy.
Miso ma perfektne cistiace ucinky. Viaze na seba radioaktivne latky a tazke kovy. Takze je idealnym ocistnym prostriedkom po absolvovani chemoterapie. Verte mi. Viem o com hovorim.
Ohledně té chemoterapie to je zajímavá informace, můžete ji nějak rozvést a případně dát i zdroj surovin, respektive doporučitelný vyzkoušený tip na konkrétní produkt který používáte a trochu šířeji popsat i přípravu, může se to dost lidem hodit.
Dobre. Skusim o tom nieco napisat.
Ucinky misa popisuje Herman Aihara v knihe Zaklady makrobiotiky. Popisuje neuveritelne liecive ucinky misa z nemocnice v Nagasaki po explozii atomovej bomby v roku 1945. Nemoc z oziarenia nam snad v sucasnosti akutne nehrozi.
Aktualnesia je liecba rakoviny. Nie kazda chemoterapia pre kazdy druh rakoviny je rovnaka a nepouziva rovnake druhy tzv. chemoterapeuticke schemy. Osobne mam skusenosti s Hodgkinovym lymfomom, ktory je celkom dobre liecitelny vdaka chemoterapii. Samozrejme, ze aj uspesna liecba si vyziada svoju dan a organizmus dostane skutocne zabrat. Takze ked uz to clovek absolvoval a mal to stastie ze to prezil, je vhodne organizmu pomoct zbavit sa (aspon z casti) svinstva, ktore sa do neho dostalo behom liecby. Makrobioticka strava je urcite jednou z ciest a miso, aspon podla mna a mojich skusenosti jeden zo zakladov ciest k uspechu. Pri chemoterapii pouzivanej pri liecbe HL je okem ineho v hojnom mnozstve pouzivana platina, ktora tiez patri medzi tazke kovy. Miso je prave to, co moze rezidua tazkych kovov z organizmu dostat.
Existuje vela druhov. U nas sa bezne daju zohnat tri druhy:
- mugi: soja, jacmen, voda,sol
- hatcho: soja, voda, sol
- kome: soja, ryza, voda, sol
Ja osobne pouzivam miso mugi. Kdesi som cital, ze je urcene pre kazdodenne uzivanie, ale teraz neviem kde. Okrem toho mi chuti najviac. Skusil som aj ine. Dcera mi doniesla miso priamo z Japonska. Vyzeralo inac ako mugi, chutilo inac, neviem co to bolo zac, lebo na sacku boli len japonske znaky. Pouzival som ho niekolko tyzdnov a nemal som ziadne problemy.
Miso mozete uzivat ako dochucovadlo do omacok, salatov a vsetkeho co vas napadne. Ja ho pouzivam do teraz uz tradicnych rannych polievok.
Moj recept:
Neviem skutocne mnozstva, vsetko robim "primerene".
- 2 dcl vody
- morska sol
- riasy wakame (mozu byt aj ine)
- huby shitake ( ak nemate cerstve, treba ich vecer dopredu namocit )
- pseno ( cesky jahly)
- mozete pridat ryzove slizky a mam rad aj nadrobno nakrajanu cerstvu cibulu
- v troche teplej vody rozpustim 1/2 PL misa
Varim asi 15 minut. Po vypnuti pridam rozpustene miso.
A teraz - varit? alebo nevarit?
Ja hovorim nevarit, ale makrobioticke autority tvrdia varit 3 minuty. Podla mna ciel varenia je lepsie rozpustenie misa. Ked skusite moj postup zistite, ze sa nerozpusti uplne dokonale a ked sa vam dostane nerozpustene do ust, jeho chut je velmi intenzivna a niekomu to moze vadit. Mne nie.
Dalsia vec je, alebo moze byt, ze neprevarene miso vas moze trebars po hodine prehnat. A to tak, ze ked ste napriklad v elektricke tak to moze byt skutocne problem. Kazdy z nas je iny a ucinky mozu byt rozne. Treba vyskusat.
Zelam vsetko dobre. Miso polievkou vo svojej zivotosprave urcite nic nepokazite ani vtedy, ked ste nepresli chemoterapiou.
Existuje vela druhov. U nas sa bezne daju zohnat tri druhy:
- mugi: soja, jacmen, voda,sol
- hatcho: soja, voda, sol
- kome: soja, ryza, voda, sol
Ja osobne pouzivam miso mugi. Kdesi som cital, ze je urcene pre kazdodenne uzivanie, ale teraz neviem kde. Okrem toho mi chuti najviac. Skusil som aj ine. Dcera mi doniesla miso priamo z Japonska. Vyzeralo inac ako mugi, chutilo inac, neviem co to bolo zac, lebo na sacku boli len japonske znaky. Pouzival som ho niekolko tyzdnov a nemal som ziadne problemy.
Miso mozete uzivat ako dochucovadlo do omacok, salatov a vsetkeho co vas napadne. Ja ho pouzivam do teraz uz tradicnych rannych polievok.
Moj recept:
Neviem skutocne mnozstva, vsetko robim "primerene".
- 2 dcl vody
- morska sol
- riasy wakame (mozu byt aj ine)
- huby shitake ( ak nemate cerstve, treba ich vecer dopredu namocit )
- pseno ( cesky jahly)
- mozete pridat ryzove slizky a mam rad aj nadrobno nakrajanu cerstvu cibulu
- v troche teplej vody rozpustim 1/2 PL misa
Varim asi 15 minut. Po vypnuti pridam rozpustene miso.
A teraz - varit? alebo nevarit?
Ja hovorim nevarit, ale makrobioticke autority tvrdia varit 3 minuty. Podla mna ciel varenia je lepsie rozpustenie misa. Ked skusite moj postup zistite, ze sa nerozpusti uplne dokonale a ked sa vam dostane nerozpustene do ust, jeho chut je velmi intenzivna a niekomu to moze vadit. Mne nie.
Dalsia vec je, alebo moze byt, ze neprevarene miso vas moze trebars po hodine prehnat. A to tak, ze ked ste napriklad v elektricke tak to moze byt skutocne problem. Kazdy z nas je iny a ucinky mozu byt rozne. Treba vyskusat.
Zelam vsetko dobre. Miso polievkou vo svojej zivotosprave urcite nic nepokazite ani vtedy, ked ste nepresli chemoterapiou.
Tak myslím super shrnuto dle toho se dá řídit celkem v pohodě tak uvidíme zda někdo napíše že mu to pomohlo.
Este nieco uzitocne Doplním, že miso, ryža koji je naočkovaná pomocou plesne Aspergillus oryzae. A natto je naočkované pomocou Bacillus subtilis var natto. Oba substráty fermentujú pri teplote cca 40 oC (35 - 45 oC) ako jogurt. Najlepšie video o výrobe domáceho natto, ktoré som našiel na internete : Tento rok by som chcel zvládnuť výrobu natto z cíceru (cizrna), len potrebujem k tomu kvalitný Verzeug...
https://www.youtube.com/watch?v=e0hjr6clnHM
Najlepšie video o výrobe domáceho natto, ktoré som našiel na internete :
https://www.youtube.com/watch?v=e0hjr6clnHM
Tento rok by som chcel zvládnuť výrobu natto z cíceru (cizrna), len potrebujem k tomu kvalitný Verzeug...
Škoda, že výroba natto je tak náročná, protože je to výborný zdroj vitamínu K2.