Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina. Dále jsou zdrojem kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Mořské řasy mají schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Čistí organismus od těžkých kovů, jako jsou kadmium, olovo a rtuť. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitaminů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit. Přehled nejpoužívanějších mořských řas s obsahem cenných látek:
NORI je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, kterou v prodejnách nejčastěji najdeme především ve formě tenkých vylisovaných plátků. Před přípravou řasu krátce opláchneme a potom ji asi na 20 minut namočíme do vody. Namočenou řasu vaříme přibližně půl hodiny, nejlépe v polévce nebo s obilovinami či luštěninami. Pro začátečníky je ideální řasu koupit ve formě vloček, nadrcené na kousíčky a tak jsou vhodné k okamžité spotřebě. Nemusíme je předem namáčet ani vařit a jednoduše se sypou se do všech možných jídel. Jestliže nepřeženeme množství řasy, nikdo nepozná, že například v polévce plave něco jiného než pažitka nebo petrželka.
WAKAME je dlouhá mořská řasa s temně zelenými listy, která roste v Pacifiku v okolí japonského ostrova Hokkaido. Nejvíce se podobá řase Kombu, ale na rozdíl od této se připravuje podstatně kratší dobu. V Japonském tradičním léčitelství se používá k čištění krve, pro posílení krevního oběhu a k podpoře imunitního systému, je vhodnou prevencí a následnou podpůrnou léčbou při rakovině. Příprava této řasy je jednoduchá - kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody. Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních 5 minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin. Do vařeného jídla je dobré dát i vodu, ve které se řasa namáčela. Wakame lze také namočit na půl hodiny a pak ji jíst syrovou, například v pomazánkách či nakrájenou do salátů.
KOMBU je řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 centimetry, které dorůstají do několikametrových délek. Kombu příznivě ovlivňuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání organismus před vstřebáváním těžkých kovů, jakými je například kadmium a stroncium. Tato řasa je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Před použitím řasu krátce opláchneme pod tekoucí vodou a alespoň 30 minut, nejlépe však přes noc, necháme namočenou ve vodě. Kombu vaříme s obilovinami nebo luštěninami do změknutí, protože takto organismus dokáže lépe vstřebávat příznivé látky. Kombu lze také usušit v troubě a rozemlet na prášek, který používáme k dochucení hotových salátů a polévek.
DULSE je druh mořské řasy, který je nejpoužívanější a nejoblíbenější řasou severního Atlantiku. Po několik století byla řasa dulse pravidelnou součástí stravy domorodých kmenů na Islandu a Aljašce. Je známo, že keltští a normandští bojovníci žvýkali na svých pochodech dulse a mniši ze St. Columba ji sbírali, aby uživili chudé lidi. Dulse je rostlina 15 až 30 cm dlouhá s tenkými a měkkými vějířovitými listy. Roste na skalnatých pobřežích v turbulentních vodách kolem spodní hranice přílivu. Při přípravě ji na 10 minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě bychom tuto řasu měli připravovat dalších 10 minut. Jinou možností použití je roztlučení suché řasy na prášek, který používáme k dochucení pokrmů na talíři.
AGAR je bílý až nažloutlý želatinový přípravek získávaný z mořských řas Gelidium Gracilaria a Acanthopeltis. Agar má neutrální chuť, je bez zápachu a barvy. Již při nepatrné koncentraci je schopna vázat vodu nebo jiné tekutiny. Používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin. Pouhý jednoprocentní roztok agaru vytváří pevný gel. Tato řasa působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo, posiluje plíce a játra, podporuje redukci váhy. Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi. Agar můžete rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 20 minut. S agarem můžete současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.
ARAME je mořská řasa rostoucí v Pacifiku. Lístky jsou hnědé, sušením přechází až do černé barvy. Arame je vhodnou řasou při prvních pokusech s řasami v kuchyni, protože má nevýraznou chuť bez charakteristického mořského zápachu. Před přípravou řasu opláchneme tekoucí vodou a pak ji asi 15 minut namáčíme v dostatečném množství vody nebo vývaru. Po čtvrthodině, kdy řasa zdvojnásobí svoji velikost, ji vložíme na dalších 15 minut do vroucí vody. Arame je vhodným doplňkem obilninových a luštěninových pokrmů, ale po uvaření ji můžeme vmíchat i do salátů.
HIJIKI roste ve vodách Japonska, Číny a Koreje. Tato řasa je velmi oblíbená pro vysoký obsah vlákniny a minerálů. Samotná sušená řasa připomíná vzhledem sypaný černý čaj. Má výraznou chuť připomínající lískové oříšky a dokonce i trochu křupe. Přidává se do polévek, zeleninových salátů a vegetariánských jídel. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu. Řasu na hodinu namočíme a vaříme 25 minut.
Tak o tom, že mořské řasy jsou superpotravina není sporu a většina lidí by je měla pravidelně užívat, což by dost pomohlo jejich zdravotnímu stavu.
Řasy jsou úžasná potravina, ale existují dvě věci, které ji jako superpotravinu trochu znehodnocují.
První je časté doporučování jejich vaření, což je kravina a ze superpotraviny se stává cosi zcela průměrného. Tedy jen namočit a jíst syrové
Druhá jsou plísně. Pokud nejsou řasy dobře usužené a kvalitně zpracované, mohou být nositeli i solidně nebezpečných plísní. Optření jsou stejná jako například u ořechů. POmoci může prosté namáčení a slévání vody. Účinnější je při namáčení přidat trochu citronu nebo lépe kapky z grepových jader. Další možnost je mms, které ale může degradovat skvělou chuť řas
První je časté doporučování jejich vaření, což je kravina a ze superpotraviny se stává cosi zcela průměrného. Tedy jen namočit a jíst syrové
Druhá jsou plísně. Pokud nejsou řasy dobře usužené a kvalitně zpracované, mohou být nositeli i solidně nebezpečných plísní. Optření jsou stejná jako například u ořechů. POmoci může prosté namáčení a slévání vody. Účinnější je při namáčení přidat trochu citronu nebo lépe kapky z grepových jader. Další možnost je mms, které ale může degradovat skvělou chuť řas
To máte pravdu, plísně jsou problém skoro u jakékoliv potraviny a snad jediné co nenapadají tak agresivně je tuk.
Koupil někdo poslední dobou vločky Nori? Mně už v několika krámech se zdravou výživou řekli, že se už přes rok nevyrábějí. Pak už jen prodávají řasy v celku a to se mi zas nechce krájet.
Tak to netuším, ale řasy Dulse by neměl být problém koupit a jódu mají nejvíce ze všech a navíc i dobrou chuť.
Také jsem sehnala už jen ty vcelku, ale nevadí:) - nacpala jsem to do sklenice a do jídla ty plátky trhám a drobím
!
Mě mořské řasy moc nechutnají, ale to bude spíše tím, že nevím, jak je upravit, chtělo by to nějaký recept, nemáte?
Tak ono na nich ani nic chutného není a přidávají se prostě do jídla, jako samostatné jídlo je vidím silně problematické, na to mají mnoho jódu a člověk by se patrně předávkoval.
Zkuste následující salát, který si občas dělám
Jednoduchá verze: Řasy namočte do vody na pár desítek minut a přidejte trochu tamari (nebo sojovky), trochu umeocta (nebo jabl octa), lžíci nastrouhaného křenu a malou hrst slunečnicovcýh semínek:
S fazolemi
Udělejte to samé akorát semínka nahraďte fazolemi. Obojí by mělo být díky octu nakyslé
Jednoduchá verze: Řasy namočte do vody na pár desítek minut a přidejte trochu tamari (nebo sojovky), trochu umeocta (nebo jabl octa), lžíci nastrouhaného křenu a malou hrst slunečnicovcýh semínek:
S fazolemi
Udělejte to samé akorát semínka nahraďte fazolemi. Obojí by mělo být díky octu nakyslé
To zní dobře.
KOLIK AGAR prašku je vhodné používat?jako přírodní neživ. prevenci kloubu ?
Zdá se mě ,že vařením se znehodnotí není lepší jen ten prášek rozpustit v zeleninové štávě?
To vyzkoušené nemám, nedovedu tedy odpovědět.
šel by misto citronu dát do máčenych ořechu nebo řasy jabl.ocet?
mělo by to podobný učinek co myslite?
Tak netuším sice o jaký konkrétní účinek vám jde, ale asi ano, nicméně chuť nebude patrně nic moc.
kdesi jsem tu četl ,že když se přidá citron snižuje plysně
Tak z tohoto pohledu bude asi účinek podobný, ale chuť dost jiná.
http://www.raciovyziva.cz/produkt/koren ... rska-rasa/
Tady je koupíte.
Je možná konzumace řas tímto způsobem? Zapít suché, pomleté řasy (jednu lžičku) vodou nebo zeleninovou šťávou?
taky sem to tak dělal ,ale ted si je nechávam chvilku ve vodě nabobtnat myslim ,že se poté budou lepe travit
Dík za radu. Vyzkouším to tímto způsobem. To by mohlo i lepší lézt do krku. Musím je do sebe dostat rychle, protože tu chuť nějak nezvládám
.
Ono jde i o druh té řasy, třeba vločky Dulse jsou dobré jako koření do jídel a chuť docela slušná. Suché zrovna dobře polykat nejdou, ale třeba rozmíchat do trochy šťávy a zapít další šťávou bude celkem v pohodě.
Kolko asi tak moze byt denna bezpecna davka rias Dulse? Lyzicka, pol lyzicky, viac? Pytam sa kvoli jodu.
Pokial dobre viem, predavkovanie organickym jodom (napr. z rias) je nebezpecnejsie ako predavkovanie anorganickym jodom (napr. Lugol), lebo z neho sa prebytok lahko vyluci mocom, kdezto z organickeho pomerne tazko len stolicou. Postrehol som sam na sebe ze davnejsie som si bohate sypal riasy Kelp a Dulse denne do jedla a hrozne mi to robilo dobre, teraz si mozem dat len akurat tak za stipku, lebo som vysledoval, ze mi po takej pol az jednej plochej lyzicke pride na par hodin aj celkom zle (az s pocitmi na vracanie)...
Tady píše pan Zajíček na jednu porci 15g http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=26&t=1318
Sice som ich este nevazil, ale 15g je daleko viac ako lyzicka, odhadujem ze to moze byt aj za 2-3 lyzice... paradoxne vsak telo stale hlasi nedostatok jodu (a to uz mam popri tom aj cca 150ml Lugolu za sebou). Ze by to potom bola u mna reakcia na zelezo? V zime som vypil stavu z min. 200kg cervenej repy, ale z tej mi zle vobec nie je. A podobnu reakciu mam aj na Kelp (tam zas toho zeleza az tak vela asi nebude). Nuz neviem...
Většinou se dají i dlouhodobě užívat dvě až tři vrchovaté kávové lžičky, ale snášenlivost je dosti individuální. Naštěstí u jódu se dá stav celkem snadno testovat, čili zrovna jódu bych se tolik nebál.
Dakujem za odpoved, ja som sa ich asi prezral, to je cele, je to zrejme len otazka casu a vec sa napravi... rozhodne sa ich vsak nechcem vzdat, lebo mi strasne chutia a davam si ich aj nadalej... inak moj maly trojrocny syn ich tiez zboznuje, ak by som nedohliadol, zjedol by aj cely pytel Dulse vlociek.
Může si být člověk jistý, že si nedopatřením nekoupí řasy tepelně upravené?
Zrovna dneska jsem četla článek, ze kterého jsem nabyla dojmu, že např. řasy kombu se automaticky před sušením ještě i uvaří...
Zrovna dneska jsem četla článek, ze kterého jsem nabyla dojmu, že např. řasy kombu se automaticky před sušením ještě i uvaří...
Tak musíte si vybírat dobrý zdroj a pak ta jistota je celkem dobrá.
co říkáte na čerstvé mořské řasy konzervované solí? Před použitím se namočí do vody tím se odsolí a pak se konzumují. Jsou výborné a mnohem chutnější než sušené
http://www.cerstverybybrno.cz/www-cerst ... /10-1-RASY
Nedovedu posoudit, nikdy jsem nic takového nezkoušel, hlavně asi nebude tak snadné je běžně sehnat.
V Praze se dají koupit v obchodech které se specializují na zdravou stravu.
Tak Prahu nemůžete srovnávat s venkovem, zde jsem je nikdy neviděl, třeba ve větších městech, to nedovedu posoudit.
Jsou mořské řasy bezpečné kvůli vzrůstajícím zněčištěním moří?
Děkuji
Hleďte, to je jako kdybyste se ptala, zda je zdravá "biozelenina", když fetuje běžný vzduch a prší na ni běžný déšť (tedy z atmosféry zamořené civilizací).
U současných potravin, u těch dostupných, už vůbec nejde o to, zda je potravina z chemického hlediska "čistá" a "přírodní". Není, žádná, a nikdy a nikde. Jde tedy jen o to, zda to příjemné a užitečné, či to, čím je ona potravina speciální a vyjímečná, převládá a jest pro vaše tělo nějakým přínosem, který to nutně negativní převýší.
Berte to tak, že jedovaté jsou všechny mrkve, které si můžete koupit, ovšem já bych jedl tu, která má třeba stokrát větší obsah toho, co mne na mrkvi zajímá, než ta její sousedka. Jedovatá ať si je stejně - s tím nic nenadělám.
Tak zamořené je dnes skoro všechno, jak vám píše člen ctihodnymuz, ale zase jsou detoxoikační postupy a dá se tech látek docela slušně zbavit, tedy to nutně nemusí znamenat problém. Pochopitelně bych asi nejedl něco co přímo "svítí" a sklízí se těsně vedle zničené atomové elektrárny.
Ono je docela problém zjistit, které řasy obsahují znečištění málo a které hodně.
To je pravda, nicméně existují analýzy a certifikace, tedy částečně se to ověřit dá.
Ako zdroj organickeho jodu chcem brat kelp v prasku (hypofunkcia stitnej zlazy), ale mam problem s tym, ze posledne 3 znacky, ktore som kupila, mali neprijemnu pachut rybaciny, co dost kazi jedlo, do ktoreho ho pridavam. Pricom 2 ine rozne znacky, ktore som kupila pred rokmi (podotykam drahsie) mali uplne neutralnu chut (jeden z nich bol akurat slany, ale inac neutralnej – ziadnej chuti), no znacky si nepamatam.
Neviete mi niekto prosim poradit konkretny vyrobok kelp prasku bez tej pachute? (idealne aj v dobrej cene a Bio)
První co by jste měla řešit není ani tak chuť těch řas jako hladinu selenu a progesteronu které je potřeba srovnat dříve než začnete zvyšovat jód a to i organickou cestou. Jinak pokud jde o chuť řas je mizerná prakticky vždy pokud nejsou nějak upravované tedy ta rybí pachuť je víceméně správná. Konkrétní značku bohužel neznám sám tento druh řas běžně nepoužívám.
Osobne konzumujem morske riasy denne. Hlavne wakame. Je fakt, ze kelp, znama aj ako kombu, obsahuje najviac jodu. Nikdy by som si nekupil prasok. Nemozete vediet co v nom je. Kelp nechuti rybacinou. Rybacinou chuti riasa nori. Kupte si susene riasy a uvidite rozdiel oproti prasku.
Dakujem krasne za reakciu. Mohli by ste mi prosim o tom napisat trochu viac (alebo ma odkazat na nejaky link)? Prvy krat totiz citam, ze pred suplementaciou jodu treba riesit selen a progesteron. Obvodna mi dost casto dovoli pridat na analyzu krvi nejake veci, ale progesteron mozno cez gynekologa? Ci len platene? Progesteron je len jeden, ci viac druhov? A pomohlo by mi trosku teorie, ze preco selen a prog. vo vztahu s hypofunkciou st. zlazy, ak by ste si nasli cas, vopred dakujem.
Pokud vyhladovělou štítnou nasytíte rychle jódem bez současného dodávání selenu můžete si vygenerovat zbytečný problém a pokud jde o progesteron tak jeho hladina se v zásadě podílí na správném chodu štítné, tedy ne vždy musí být problém štítné vyhodnocován jako pouhý deficit jódu. Progesteron laboratoře běžně z krve dělají a nejde o nějak zásadně drahé vyšetření tedy si ho lze i uhradit ovšem selen běžně laborky nedělají, pokud vím tak jeho testování je velice málo zastoupeno a je třeba takovou laboratoř cíleně hledat, ale dá se i to. Pokud bude potřeba vysvětlení podrobnější klidně zavolejte, ale většinu jsem zde již psal.