Zkusím slovo do pranice. S nízkým tlakem / ráno běžně 80/30 - při špatném počasí i méně - / si neví nikdo rady. Já sama se s tím morduju už od puberty a řešením je ranní káva. Dříve mi to bylo fuk, ale posledních 10 let ne. Přes den, kdy jsem stále v pohybu je to kousek lepší, ale stejně mi to 100/60 nepřeleze, ale aspoň už neomdlívám. Dnes už je to tedy káva překapávaná a tak trvá déle její nástupní účinek, ale funguje narozdíl od všeho ostatního. Zatím jsem neobjevila žádnou zeleninu, ovoce, ani bylinku, která by ji nahradila. Přitom se chci kávy zbavit a vypustit ji ze života. Máte někdo zkušennost - nápad jak se tohoto nešvaru zbavit ???
Stravování se pouze přírodně mi problémy nedělá. Naopak se těším na jaro a zelenou louku, kde ,,se budu pást " jak naše kozy. Sice si i v zimě pěstuji bylinky v hrnečkách, i kopřivy nám rostou celoročně v květináčích, ale není to ono. Chybí jim sluníčko
a mně také. ![]()
![]()
Dva dny jsem nepila kávu, ani čaje.
A je tu zas průšvih. Ráno jsem nebyla schopna ničeho.
Naštěstí mne už doma znají po tom co puls byl téměř nehmatný, uvařili mi kafčo a po malých lžičkách mi jej lili pusy.
Za hodinku už jsem mluvila, ale vstávání se mi zadařilo až po 3 hodinách.
Prostě musím fungovat za pomoci kávy a čajů z bylin, které mi pomáhají, ale přeci jen né tak, jak bych ráda. Jsem dost závyslá na počasí a některé dny jsou o prima motolicích a někdy i omdlévání.
Je to tedy doufám opravdu jen dočasné a snad mi někdo poradíte, jak toto zvládat bez kávy.
Ta mi nesvědčí, ale nevím, jak se jí zbavit. Zatím se mi to bez ní fakt nedaří.
![]()
Vyzkoušej 3x týdně sport (návštěvu fitka nebo si jen zaběhej). Když už nic, alespoň zlepšíš prokrvení a zjistíš nakolik ti sport s tlakem zahýbe...
Dobrý den, jsem tu nová, ale podobný problém mi trápí také. Padlo to na mne po porodu druhého syna a někdy je to hodně nepříjemné.
Také mi nikdo neumí poradit. Všichni jen abych kafovala, ale to se nedá pít celý den jak voda.
Jejdanánky, já nejsem lenoch. Do fitka to máme 70 km a to tedy časově nestíhám. Ale vstávám denně o 4 a chodím si lehnout do 21 nejdéle. Celý den jsem v pohybu a na čerstvém vzduchu. A běhy přespolní to znám také. Kolikrát naháním havěť co tu chovám po polích a to není o pár metrech a 10 minutách sprintu. Denně chodím procházky se psíky a nejkratší trasa je 6 km.
Plavu od časného jara až v podstatě do zámrazů.
A i přes všechen pohyb se mi tlak příliš nezvedá.
A když si jdu chvilku sednout dom k PC a kouknout co je tu nového ?? No netrvá dlouho a dycinky mi zvedne práce od stolu.
Jak přijdou sezonní práce, asi se tu ani neohřeji.
To se nedá. Já mám pocit, že mi po kávičce / a to už ji piji jen jednu ráno, abych vylezla z pelechu / zlobí žlučník, tak jsem se pustila do jaterní kůry a uvidim, zda mi to pomůže i na tlak.
Budu se snažit i vypucovat střeva a snad poté ?????????
Uvidim, co se bude dít.
Jináč žiji opravdu zdravě jak naše kozenky. Jediný nešvar je ta káva, ale snad se i té zbavím.
Na mne porody vliv neměly. Je to po nich, jak před nimi.
Ale třeba po přechodu budeme mít opačný problém.
![]()
Jsem ale ráda, že nejsem na toto sama.
Lékaři si s tím nevědí rady vůbec -> káva + štamprdle = FUJ !!!
Jsem abstinent a nekuřák a tuto by mi asi porazilo.
A jéje. Budu se muset více hýbat. Zaměstnání mám sedavé a bydlím v bytovce. Ven na ,,čerstvý" městský vzduch se mi nechce. Nadváhu tedy nemám, stravuji se jakž takž. Musím to dovyladit, až co přečtu místní přízpěvky a udělám si ve všem pořádek. Je toho tu moc.
jaterní kůra a očista střev ? No tam bych mohla také začít.
Jen to musím celé pročíst.
A sama určitě nejsi. Je nás mnohem víc, jen se o tom nepíše. Lékaři to neřeší a tak s tím každý žije jak umí.
Ano nikdo to nechce řešit. Tak třeba budeme průkopkyně a objevitelky. ![]()
Hm, keď sa nad tým človek zamyslí, tak čo môže spôsobovať nízky krvný tlak? Pri vysokom tlaku je to jasné, že krvinky sa pohybujú na tesno cez rôzne cievy a tak srdce zvyšuje tlak, aby sa krvinka tadiaľ prepchala. Našiel jednu zaujímavú stránku http://fit.server.sk/zdravie/detail/12422-nizky-krvny-tlak/ je tam aj taký bod, že liečba horským prostredím, čo si myslím Veverka, že máš
a na spodu je že pravidelná očista 1-2x do roka. Inak okrem toho čo sa dá najsť všetko na internete a oficialnu príčinu nízkeho krvného tlaku medicína doteraz nepozná, tak môj známy tiež roky trpel nízkym tlakom. Až raz náhodou mu zistili, že mal porušenú kdesi bránicu z vnútornej strany a že pomaličky krvácal. Keď mu to zašili, tak sa mu tlak po rokoch vrátil zase do normálu. Asi by som tiež volil postup, vyčistiť črevá, pečen, pojedanie SP, kefírky, a možno si skusiť dať spraviť rozbor krvy + vlasovú analýzu.
Díky za odkaz. V podstatě mám vše, co tam píší. Jen psychika se tu někdá u mne rozhoupe.
Pracuji na vyčištění organismu od fujtajblů a pak uvidím, zda to byla příčina.
Prošla jsem si i lékařská vyšetření a né mnohdy příjemná a nenašli vůbec nic.
Jsem prý zdravá jak řípa.
Tak babo raď
![]()
Fakt nevím, ale já na to přijdu a pak : To budete koukat.
![]()
Pročetla jsem odkaz a nesplním skoro nic. Mám co dohánět. Je to prima tip. dík
Ja mivala tlak 60/30 v klidu. Mela jsem s nim problem od detstvi.Po dlouhodobych pustech se me upravil do normalu,a dokonce ani prilis nepocituju zmeny tlaku pri zmene pocasi)kdyz ma byt osklivo).Dest ale pravidelne hodinu predem ohlasuji zivanim
Jinac jsem zjistila,ze vyznamne ma na mou unavu vliv pojidani vit C.Presto,ze se stravuju vitariansko-vegetariansky s obcasnym uletem ,tak mam toho C nedostatek.Beru pri kancelarske praci 1000mg rano-s dlouhodobym ucinkem a pri sportu 1000mg rano a 1000mg vecer.
Proste je treba vzit na vedomi,ze suroviny jsou uz tak znehodnocene,ze konzumujeme braky byt v biokvalite.
Proste je treba vzit na vedomi,ze suroviny jsou uz tak znehodnocene,ze konzumujeme braky byt v biokvalite.
Vitamin C ja jim jak bombony. Nezabírá mi to. taky kupuju ten 1000 s prodlouženym účinkem.
Přesto cítím stabilně únavu a vyčerpání.
Hladovku jsem taky zkoušela a le to bych se dopracovala ke kolapsu. to pro mě není.
budu bádat dál.
Pokud kolabujes pri pustu,pak mas zrejme nefunkcni cakralni system.
Urcite je kazdemu v nejakem useku hladovky zle,ale je dobre to trenovanim prekonat.Treba jen tim,ze dobu prodlouzis o kousek dale.Je to jak pri sportu,tam taky zatez zvysujes pozvolna.
Vice si ktomu nastuduj na http://www.pust.cz
tak jsem na to koukla. Dalo by se to zvládnout. Ale poraďte jak vařit dětem a ochutnávat co ony pak budou jíst a přitom neochutnat ??
Děti nemohu držet na půstu. To snad chápete.
A nikdo jiný není kdo by se o ně postaral.
No prosim, a sme pri psychike. A emociach. Etikoterapiu a duchovne poznanie na vas!!!
A cchi-kung a jogu.
A naucit sa spravne dychat.
Ako prebehnut sa po poli je fajn, ale na cvicenia, co cielene harmonizuju energiu to nema
Ano, s tym opatrne, na vitafore s tym jedna baba mala problemy, uz bola tak slaba, ze nevedela ani zdvihnut dieta. Inak sa hladuje cloveku bez zavazkov, a inak so zavazkami. Hladovky su najuniverzalnejsia medicina, ale treba ju spravne aplikovat, a niekedy je dobre sa "predcistit".
Emidlo,to je uplne jednoduchy,proste varis po pameti.A ochutnavas skrze vune.Ze to nechapes?Pri pustu pochopis.Ja to tak delam a dokonce specielne pripustu mam chute experimentovat
)) Nekdy se stane,ze se to nepovede,ale to u normalniho vareni taky.takze nehledej duvody,ale hledej zpusoby ![]()
ozkoušim na týden dopředu se navařit dá a strčit do lednice - pak přihřívat, ale zas je to proti tomu co tu píšou ostatni. Uvidim něco s tim provedu
Emidlo,to bych vareni do zasoby bych byt tebou dukladne prehodnotila.Pomni,ze v jidle,ktere vychladlo zacinaji probihat rozkladne procesy.Proto treba Asiate VZDY pripravuji jidlo cerstve a NIKDY jej neohrivaji-pro sebe(vyjimkou jsou jidla urcena pro zapadaky).
Toto musim potvrdit, ze sa da naucit, v restike kde robim je zakaz ochutnavat, vari sa tam duchovne jedlo podla duchovnych zasad a ta restika sa tesi obrovskej popularite, takze zjavne vsetkym chuti... a niektori sa dokonca pytaju, akoto, ze je tam to jedlo take dobre, ze inde jest ani nechcu.
Bohuzial, to jedlo je tam fakt dobre, takze odolat a ostat na surovom je vykon hodny majstra, hlavne ked cely den robim v tych vyparoch a vsetci okolo si dopriavaju... vo vzduchu je obzerska atmosfera. ![]()
já ale neumím vařit bez ochutnávání. a bude pro mě problém vařit nejíst a jen čuchat. a když si nebudu moct dát ani svou mrkev ?? no to bude těžký úklol. nikdy jsem do foroty nevařila tim že vařim pro malé děti tak denně čerstvé a zbytky nosím sousedum pro psa není jich moc ale mají to rádi.
Zdravím, hladovku jsem zkoušela po dvakráte a také postupnou, zvyšující se jak uvádí odkaz, který jste uvedla. Oba pokusy měly špatný konec i následky, že jsem se rozhodla hladovět již nikdy více.
Vitamín ,,C" mám každodenně a ze správných zdravých zdrojů, bez chemie. Tablety tedy používám také, ale jen jednu večer.
V pohybu jsem celý den.
cha cha. být psychicky v pohodě a s dětma jo ?????? ![]()
To je jako vinit sekeru,ze sis utafla palec.Pust je vyborny nastroj,a pokud se neco nepovedlo,tak si zato muzes jako uzivatel sama.Pokud si tohle pripustis,zanalyzujes a poucis se,mas moznost pokracovat dal.Je to tezsi nez se vymluvit,pohanet a nic nedelat.
Me bylo pri pustu kolikrat dost zle,a to nemluvim o kolikach (zvraceni,hnacka,ukrutne krece) po jedne 16.Bylo jich nekolik a trvaly 3 mesice,do toho me vypadalo strasne moc vlasu,Byla jsem zoufala,ale zaroven jsem nechapala,proc me jedine po pustu vypadaly vlasy.A co myslis,jake bylo reseni teto hadanky?
Muzes pod stejnym nickem dohledat i na serveru pust me sklicene pocity vcetne hledani pomoci, kde se dalo a delani vseho mozneho co se dalo-dokonce jsem si na hlavu davala zabaly z uriny,a i kdyz jsem si to smyla,tak ten puch nasledne v kadernictvi byl brutalni ,nakonec jsem sve dlouhe vlasy poslala do vecnych lovist a sla na kratko.Ze zoufalstvi jsem navstivila kozniho Mudra,ktery tapal jeste mnohem vice.
No nebudu te napinat a vis jaka byla pricina?
Behem pustu se me urvaly zaludecni polypy a na jejich vytlaceni telo potrebovalo vsechny sily jak je tlacilo.kdyz po 3 mesicich vysly-byly to 3 koule,nejvetsi byla velikosti velkeho vlasaku,za dva dny mi vlasy prestaly padat,pozdeji vsechny zase dorostly.Dnes uz mam vlasy opet dlouhe jak chci.
jsem rada ,ze to vylezlo byt takto strastiplne,pac je to lepsi nez mit z toho pozdeji rakovinu zaludku.
1 kolika me chytla cestou na letiste z dovolene a ty kecy me matky bych nikomu neprala.Nejhorsi byla 100km cesta na letiste a jeste poslouchat ji.
![]()
Me bylo pri pustu kolikrat dost zle,a to nemluvim o kolikach (zvraceni,hnacka,ukrutne krece) po jedne 16.Bylo jich nekolik a trvaly 3 mesice,do toho me vypadalo strasne moc vlasu,Byla jsem zoufala,ale zaroven jsem nechapala,proc me jedine po pustu vypadaly vlasy.A co myslis,jake bylo reseni teto hadanky?
Muzes pod stejnym nickem dohledat i na serveru pust me sklicene pocity vcetne hledani pomoci, kde se dalo a delani vseho mozneho co se dalo-dokonce jsem si na hlavu davala zabaly z uriny,a i kdyz jsem si to smyla,tak ten puch nasledne v kadernictvi byl brutalni ,nakonec jsem sve dlouhe vlasy poslala do vecnych lovist a sla na kratko.Ze zoufalstvi jsem navstivila kozniho Mudra,ktery tapal jeste mnohem vice.
No nebudu te napinat a vis jaka byla pricina?
Behem pustu se me urvaly zaludecni polypy a na jejich vytlaceni telo potrebovalo vsechny sily jak je tlacilo.kdyz po 3 mesicich vysly-byly to 3 koule,nejvetsi byla velikosti velkeho vlasaku,za dva dny mi vlasy prestaly padat,pozdeji vsechny zase dorostly.Dnes uz mam vlasy opet dlouhe jak chci.
jsem rada ,ze to vylezlo byt takto strastiplne,pac je to lepsi nez mit z toho pozdeji rakovinu zaludku.
1 kolika me chytla cestou na letiste z dovolene a ty kecy me matky bych nikomu neprala.Nejhorsi byla 100km cesta na letiste a jeste poslouchat ji.
![]()
Zdravím, tak to věřím. Okolí na to kouká mnohdy nepřejícně a stále se oproti nim obrňovat...
Já půst zkoušela 2x. Pokaždé jsem skončila na oddělení ARO. Po druhé mi poslali na psychiatrii, že si vědomě ubližuji. Byl z toho problém i ve směru k dětem - zda jsem vůbec způsobilá se o ně starat a dobře starat.
To mi dorazilo a skončila jsem se vším, co by mi mohlo tyto problémy vrátit.
Zdravý životní styl je můj koníček, ovšem má to dnes už mantinely, které nepřelezu.
No je to tvoje rozhodnuti,ja bych to tak lehce nevzdala.
KOnzultovala si svoje potize pri pustu s nejakym pustarem?
Zatim jsem nepotakala nikoho,kdo by mel problemy sam o sobe pri pustu,vzdy si je zavinil sam.Takze bych uvitala,kdyby jsi se v tomto smeru rozepsala.At ziskame pouceni vsichni pustujici.
Chyba a velká!!!
Mali ste čistit počas toho črevo a to razantne.
Poda mna kto nerobí klystýr počas hladovania tak može velmi rýchlo umriet.
Vy ste proste bola plná toxínov a držala ich v sebe a to bola velká chyba.
Skúste to opat a robte klystýry a uvidíte.
Ano, před 5 lety, kdy jsem se pokoušela o půst, jsem věděla ještě celkem houbec. ![]()
Dnes na to jdu od lesa. ![]()
Vypucuju játra a žlučovody v souladu se střevy.
A snad už se mi to zadaří. O hladovce už nechci slyšet. Ta mi fakt nesedla.
Porad jsi ale nenapsala co se v pribehu pustu stalo.Muze to byt poucenim pro ostatni.
Nie Mat, crevo sa vycisti aj samo, len je to trochu bolestnejsie (prve dni). Napriklad, Pavel s pust.cz nedoporucuje liat nieco zozadu, alebo spredu (rozumej klystir alebo sanku). Spolieha sa len cisto na liecivu silu tela.
Veverka, nezavrhni hladovky. Ked sa precistis tymi kurami, mozno budes prekvapena, a telo zvladne hladovku ovela lepsie. Aku dlhu si vlastne dala? Bola si na destilovanej vode? Hladovanie zavisi od vyspelosti cakralneho systemu, takze to nieje o tom fyzickom, ale o energetickom.
Pracovala jsem tehdy po jednom dni na hladu a pěkně postupně po týdnech jsem si jeden den vždy přidala. Neměla to být velká zátěž.
Ale nepodařilo se mi překročit 4 dni. Dva dny sranda. Měla jsem pocit, že jsem lehčí, 3. den už jsem posedávala, že se mi furt točila hlava a ztrácela jsem rovnováhu. Váha šla pokaždé příšerně dolů. Jen voda mému tělu nestačila. A 4.den už jsem nezvládla - prostě jsem se probrala až v nemocnici.
Tímto pro mne půsty skončily. Já už do nich opravdu nejdu. Je možné , že jsou zdraví prospěšné a fandím všem, co se do nich pustí.
- místo hladovky se budu koupat v soli. Třeba to bude rovnoceně účiné.
Tlak jsem měl už jako masožrout/vařák učebnicový, ale teď mi přijde že musí být občas mimo. Sice si ho neměřím a nevím jaký je, ale když rychle vstanu, tak se mi pomalu zatmí před očima. Během chvilky se to ale rychle srovná a vše je OK. Stalo se mi jednou při 5. dnu půstu, že jsem si to neuvědomil a díky tomu sebou sekl na koberec ![]()
To je u správně se stravujících lidí normální a vhodné je si navyknout na ostrá jídla, která tlak celkem slušně regulují do normálu. Absolutní špičkou v tomto směru je ostrá paprika nějaké lepší pálivosti, alespoň 60-100 000 jednotek, ideálně ještě pálivější. Já běžně konzumuji nejpálivější papriku na světě, která má pálivost 600 000-1 000 000 jednotek a ta opravdu tlak i teplotu rovná velice spolehlivě. Navíc jako bonus odstraňuje z těla kdejakého neřáda, protože to prostředí, které v těle vytváří, zase kdejaká breberka neustojí a raději se odstěhuje k sousedům. Chce si na ni trochu zvykat, ale jinak má vynikající ovocnou chuť, kterou místní papriky nemají.
S témou nízky tlak, mám pár otázok.
1. Môže zo začiatku užívania chlorid horěčnatý spôsobiť zníženie krvného tlaku? Môj doterajší krvný tlak bol okolo 110/70 no ako som začal užívať MgCl2 tak sa mi zvýšiť tep z 70 na 100 a tlak poklesol na 100/65. Po pol hodine behania na rotopede bol tlak 117/75 celkovo sa cítim posledné dni malátny, teda od kedy som začal užívať MgCl2.
2. Je pre väčšinu populácie normálny/ideálny tlak 120/80? keď uvažujeme v zmysle týchto stránok, že väčšina populácie zdravo nežije a su väčšinou prekyslený?
3. Od kedy u mňa tvorí Váš vzorový denný jedálniček 90% stravy, tak som si všimol, ako keby sa vytratila citlivosť na pálivosť/pikantnosť. Všimol som si to na služobnej ceste, keď sme si s kolegami ku stejku objednali aj pikantnú omáčku. Kolegovia si natreli veľmi jemnú vrstvičku a hovorili, že to riadne pikantné. Ja som si natrel raz takú vrstvu a naviac som pikantnú omáčku jedol po kávových lyžičkách a nejak moc pikantná sa mi nezdala a preto som sa ešte raz pre istotu pýtal na druhý deň, či bola naozaj taká pikantná. Vraj áno. Pikantné som doteraz obluboval, ale tiež som sa snažil doteraz, kým som neobjavil Vaše stránky snažil riadiť nahrubo jedálničkom podľa krvných skupín a pre skupinu A je pikantné jed.
Ďalšou zaujímavosťou pri dodržiavaní Vašich odporúčaní je, že keď človek do seba dostane aj veľmi pikantné potraviny, tak to na druhý deň na toalete neštípe na konečníku, čo sa pri bežnom vařáckom type stravovania nestáva a veľa krát sa človeku do oči až slzy tlačili.
Ešte ma napadlo, či ten nízky tlak može mať súvis so stratou váhy, ktorá stále klesá. Pred dvoma dňami to bolo už -7kg stále to klesá, už miznú aj pigmentové škvrny po ekzeme. PH behom dňa sa pohybuje od 6,5 - 7,5.
Teoreticky ano, pokud jste měl vápenné úsady v cévách, tak hořčík je rozpouští a krev protéká snadněji.
Jako normální je obecně brán i tlak 90/60, ale mě se to zdá dost málo. To že člověk jí pravidelně blbá jídla, ale ještě nemusí znamenat automaticky překyselení, to by většina lidí vymřela. Velice záleží, jak se člověk stresuje a jakou schopnost má jeho žaludek vyrábět kvalitní kyselinu chlorovodíkovou a v jakém množství.
Já snesu neuvěřitelně pálivá jídla, což se dá do určité míry natrénovat, ale přirozeně tyto chutě začne člověk vyhledávat, pokud ze své stravy vynechá cukry a maso. To pak přeřadí na kyselé a pálivé, což je docela přirozené na rozdíl od bílých jedů. To s tím konečníkem také vždy neplatí a pokud si dáte papriku s pálivostí nad 500 000 jednotek, tak to cítit určitě bude. Ty běžné pálivé omáčky, to vlastně já považuji za sladké a měl jsem období, kdy jsem celé Tabasco, cca 9000 jednotek, dával do jednoho jídla. To dost lezlo do peněz, tak jsem přeřadil na jinou kadenci a používám papriku s pálivostí 600 000 – 1 000 000 jednotek, která má výborný poměr cena-výkon.
Váha tlak samozřejmě ovlivní, ale to by se mělo po dosažení ideální váhy stabilizovat do normálu.
Mě nikdy pálivé jídla nepřitahovaly. Je něco kromě paprik, chilli apod. co by ten efekt na srovnání tlaku taky dokázalo? Mám na mysli třeba nějakou "domácí" česnekovou patlaninu apod.
Souvisí ten tlak eventuelně i se studenýma prstama na nohou/rukou? Doufal jsem, že SP s omega-3 rozproudí krev, ale ve chladnějším počasí to zatím moc nepomohlo.
Tak to vás zklamu, funguje chlast, kafe a papriky, ty papriky jsou z toho naprosto nejzdravější, ale chlast není také tak špatný, pokud je kvalitní a správně používaný jako lék.
Ty omega 3 mastné kyseliny se nesrovnají za pár dní, to trvá poměrně dlouho a studené ruce můžou také souviset s vápennými úsadami.
Víno já rád, hlavně archivní
kafe nepiju a když papriky tak klasické, ale pálivé někdy testnu. Jen mě zajímá jestli se ty pálivky dají zkombinovat s něčím, co tu pálivost částečně eliminuje? Pojídat je samotné mě nijak zvlášť neláká...
Pálivou chuť velice dobře eliminují tuky a jakákoliv tučná jídla, to můžete vyzkoušet.
Nepředpokládám, že doporučujete BigMac
ale napadá mě třeba avokádo...
Vyzkoušejte ostrý slunečný humous, nebo jsou výborné ořechové ostré omáčky, které použijete jako zálivku na zeleninové saláty.
Tak sa chcem podeliť o jednu skúsenosť. Testujem to už asi mesiac, už som to tu raz spomínal aj pánovi Jardovi.
Po prechode na prirodzenú stravu sa mi otupili chuťové poháriky na pálivé jedlá. Neviem čím to je ale znesiem
približne 2x tak pálivé jedlá ako ľudia ktorí doteraz zniesli približne 2x viac ako ja. Vlastne sa to obrátilo presne na opak. Priznám sa, že nijak tajne netrénujem, len som si to začal všímať. Konkrétne včera sme boli na chalupe u jedného pána a on medzi rečou spomenul, že či si dáme "burinu" (plevel). Tak sa ho pýtame, že čo to tým myslí. Otvoril komoru a tam stál kamenný sud,ktorý sa bežne používa na kvasenie kyslej kapusty. Prvá naša myšlienka teda bola,že nám ide ponúknuť kvasenú kapustu. Otvoril veko načiahol rukou dnu a vybral tri uhorky(okurky). Hneď mi to vyčarilo úsmev, pretože tak veľký sud uhoriek som ešte nevidel. Kamarát keď do nej s veľkou chuťou kusol tak asi po 10s vypleštil oči
, že sú riadne pikantné, ale dojedol ju, však je predsa chlap, nie?
Vyskúšal som teda aj ja, riadne som ju rozžuval na čo najmenšie kúsky, ale pocit pálivej chuti sa nedostavil. Jemne ma to popalovalo na podnebí, to bolo všetko. Tak kamarát potom prehlásil, že ja som mal asi nepikantnú, aj keď bola z toho istého suda, takej istej veľkosti a bola tam rovnako dlho namočená ako jeho uhorka.
Po návrate domov mi to nedalo a skúšal som testovať ďalej. Zemiaky som si posypal 1 kávovou lyžičkou chili korenia. To už som cítil, že je to pikantné, ale stále sa pálivá chuť pochybovala v znesiteľných hraniciach, teda nemusel som sa prekonávať do pokračovania jedenia, nešli mi z úst plamene, ani som nemal pocit, že sa mi otvorí polovička hlavy a vyfučí z nej para.
Pozoroval niekto podobnú zmenu, pri prechode na prirodzenú stravu?
P.S Tiež som spozoroval, že to na druhý deň na wc, taktiež páli na konečníku oveľa menej ako kedysi.
mohy, já mám podobnou zkušenost. Pálivé, ostré pikantní jídla jsem jedl vždycky rád už od mala, a takteměř vždy mě druhý den pálil konečník na WC ![]()
co jsem na syrové stravě (3/4 roku) tak jsem zjistil že ať sním v salátu klidně 2 chili papričky Habanero nebo Jala Penos, tak druhý den už necítím vůbec nic... Což mě těší, dříve jsem na to opravdu trpěl, ale teď už není problém. Jediné kde to je cejtit je urina ![]()
Já jsem se přes veškeré ostřejší papriky dopracoval k této http://www.habanero.cz/detail/naga-bih- ... mleta-50g/ a musím prohlásit, že to je to pravé ořechové. Je ovšem pravdou, že pokud to dám ochutnat návštěvám, tak vytřeští oči a chvilku zmateně pobíhají po místnosti, dokud jim to nedám zapít olejem a pak jsou ještě hodnou chvilku takoví rozehřátí. Nicméně já toho dokážu na jedno jídlo sníst půl kávové lžičky a to mě teprve pořádně rozehřeje. Druhý den to při odchodu cítit trochu je, ale nejde o nic co by se muselo řešit. Tělo si opravdu zvykne skoro na všechno, ale jenom na kyseliny určitě ne.
Je nejaké logické vysvetlenie, prečo sa človeku po prechode na prirodzenu stravu otupi prah na pálivé? Alebo je to spôsobené tým, že sa odkyslí? Viem, že to podstatné nie je, ale tak ma to trošku zaujalo.
Ono je to patrně dané stavem orgánů a patogenních breberek v těle. Zamořený člověk má stále chuť na sladké sajrajty a odmořený na ostré, kyselé a hořké. Navíc sliznice jsou v perfektním stavu, nenarušené kvasinkami a tím se pálivost prakticky nevnímá.
Tak to Vám musím zasa potvrdiť! Keď som začínal s chloridom horečnatým, moc mi to nechutilo, ale teraz v kľude zvládam 1 malú lyžičku aj v 3 deci vody a už mi to nepríde také horké, práve naopak, tá horká chuť mi chutí. Kyslá kapusta/zelí mi chutí ako nikdy, včera som sa toho nevedel dojesť
Ostré mi zas príde ako náhrada za mäso, zatiaľ ho moc nevyhľadávam, ale možno aj to časom príde.
To, že člověk snese stále ostřejší a ostřejší jídla/koření je způsobeno jednoduše stářím - chuťové buňky jednoduše otupí. Je to poměrně známá informace.
I to je jedna z možností.
No znesiem asi 2x tak ostrejsie jedlo ako ludia 2x tak starsi ako ja. Raz sme omylom nalozili este asi len 2 rocnej dcerke stiplavy gulas a ona ho normalne zjedla, vobec sa nestazovala ze stipe a to chlapi - robotnici hovorili, ze je dost stiplavy.
![]()
Dobry den pan Jardo, dufam, ze zalozenim tohto prispevku zas nespravim svoju specialitku zakladania duplicitnych tem, ale hladala som hladala a tuto temu nenasla, takze snad tentokrat uz nebude problem:). Vzdy som mavala pomerne dost nizky tlak, no ako som presla na protikvasinkovu dietu, je to este horsie. Neustale sa mi mota hlava, hodnoty su okolo 90 na 60 a aj nizsie. Sprevadza to busenie srdca. Pripisovala som to vacsim davkam cesnaku, no ten som teraz uplne vynechala a aj tak sa citim hrozne. Skusala som si tiez zacvicit, vypit viac vody, no stale nic. Existuje okrem fajcenia a kavy, co by zrejme bolo dost kontraproduktivne, nieco, co by mi v tomto smere mohlo pomoct?
Sice jste se opět netrefila, ale nevadí. Pár možností je zde již popsáno, ale základ je v ostré paprice, případně lze doporučit i kvalitní alkohol v rozumném množství.
Asi dva měsíce se stravuji novým způsobem s vysokým podílem ovocných a zeleninových šťáv bez slazení, bez solení. PH reguluji mimo jiné zásaditou směsí dle Tepperweina a zásaditými koupelemi, jím sirnou patlanici, piji vodu s citronem apod. mezitím se nebráním "normálním" jídlům, ale například oblíbené pečivo jím jen skutečně ojediněle... Mnoho mých problémů se vyřešilo nebo řeší, ale jsem dost zimomřivý a bez pracovní energie. Nejradši bych pořád ležel v horké vaně... Teď jsem si po mnoha měsících změřil tlak a Omron mi naměřil 74/60.... Nějaká chybka asi... No a podruhé to bylo 70/60... Hezké hodnoty, že... Pak jsem chvíli něco dělal a změřil se znovu- 80/64... Ten můj tlakoměr vždy ukazoval míň, než u doktora, ale systolický jsem dle něj míval kolem 100.... Jsem takový jako klidný, víc vnímám niterno, ale jsem takový neakční. V něčem ale zas dělám pokroky. Například se učím zpívat a v těchto dnech se hlas začal výrazně uvolňovat. I na joze jsem skokově pocítil uvolnění leta zabetonovaných beder... Ale ten tlak je trochu nízký...
Tak jsem ještě ve sledování tlaku pokračoval v očekávání, že to "naskočí"... Jsem druhým povoláním masér a zrovna jsem měl na masáži mladou krásnou ženu... Po masáži jsem si změřil tlak... no a bídnývh 84 na 60... To svědčí buď o vyhaslém chlapství nebo o přehnané profesní disciplině.... Ve vytopené masérně jsem pak na hodinu usnul a nové měření... 73/49... Divnej den...
No po dlouhe dobe prispevek u ktereho sem se i pobavil
) Sou momenty kdy lze maserum zavidet praci. No kazdopadne bych zvazil estli by se obcas nemel ten tlak zvysit napriklad normalnim knedlo zelo vepro nebo necim slanejsim, protoze vite jak to dopadlo v tej pohadce Byl jednou jeden kral kdyz se nejedno slane jidlo? Apatie a nizky tlak. Nerikam ze porad ale obcas to cyklovat.
Dík za přehození do tohoto vlákna. Přehlédl jsem jeho existenci....-)
Tak jsem ještě ve sledování tlaku pokračoval v očekávání, že to "naskočí"... Jsem druhým povoláním masér a zrovna jsem měl na masáži mladou krásnou ženu... Po masáži jsem si změřil tlak... no a bídnývh 84 na 60... To svědčí buď o vyhaslém chlapství nebo o přehnané profesní disciplině.... Ve vytopené masérně jsem pak na hodinu usnul a nové měření... 73/49... Divnej den...
Ono je otázkou, zda na to nejdete až moc zhurta a i když to běžně odmítám, zde musím potvrdit, že Petr 2 má s tou nezdravou stravou celkem pravdu. Není se celkem čemu divit a asi by to opravdu chtělo trochu přiložit zvláště nyní v zimním období. Cíleně bych se ovšem nezaměřoval pouze na bůček i když občas neuškodí, ale na regulaci trojitého ohřívače. Vyzkoušejte si teplotu pod jazykem, což jsem zde několikrát popisoval a pokud bude nižší než 36,6 °C, tak patrně bude vhodné podpořit štítnou žlázu a nadledvinky, což v konečném důsledku přináší do těla dostatek energie. Ono seřízení žláz je velice důležité a je vhodné se jim pravidelně věnovat. Krátkodobě se dá tlak zvedat i dobrým alkoholem, solí, pálivou paprikou a nebo tím nezdravým jídlem.
Dík za tipy. Po těch nízkých měřeních jsem si dal čajovou lžičku kuchyňské soli a teď je tlak 95/55. To už jde. Budu si tu sůl hlídat.
Po zavedení zdravé stravy a klystýru mám nízký tlak 100/70 i mín s typickými účinky - pokles výkonosti, ospalost, točení hlavy při vstanutí apod. Je to pro mě ted docela velkej problém - v práci i za volantem.
33let, BMI24, dříve "bez" zdravotních problémů, tlak vždy 125/85, přiměřená aktivita.
Ted dva měsíce změna stravy (už skoro "dokonalá", převládá syrové ovoce a zelenina, 2l stávy denně, filtrovaná voda,...) a od konce prosince denně(skoro) klystýr (zatím 22x).
Jestli jsem se tu dobře dočetl, tak pomůže mi "jenom" pálivá paprika. Jak s dávkováním? Nemám žádný zkušenosti. A ty jednotky "pálivosti" to bývá na obalu? Nerad bych koupil nějakej šmejd. Vždy se to jmenuje paprika? Nebo i feferonka ...
S klystýrem dál pokračovat? Začínám, tak jsem měl v plánu dát 40 "denně".
Klystýry tlak příliš neovlivní, to dělá spíše nerovnováha draslíku vůči sodíku. Ve zdravé stravě je přebytek draslíku a nemáte sodík, je třeba v celeru, nebo celerové šťávě, ale nejednodušší je prostě přidávat do jídla himalájskou sůl a mělo by to fungovat normálně. Pokud se týká pálivé papriky, tak vyhovuje jakákoliv, kterou snesete, ono se to musí trochu trénovat, protože pokud jste ji nikdy nepoužíval, tak nějaká super pálivá bude na vás asi silná káva, kupte si prostě obyčejné feferonky a uvidíte.
dík za radu. Himalajskou sůl jsem začal jíst před týdnem. Jaký množství denně je jestle ok? Celer jim denně,asi půlku odstavnenou. Opět,jaký množství a stačí šťáva?
Tak na gramy to zvážené nemám, ale prostě slušně solit, krátkodobě i hodně solit. U celeru stačí ta šťáva a minimum je patrně tak 0,25-0,3 litru, třeba v kombinaci s nějakou další šťávou, ale vhodnější bude samotná, třeba i 0,5 litru.
to Jarda : Mám dve otázky ohľadom zvyšovania krvného tlaku :
1. zvyšuje krvný tlak aj špaldová káva ?
2. zvyšuje krvný tlak aj nepražená káva ?
Mám nízky krvný tlak, neviem prečo (a pritom pravidelne športujem). Treba mi ho zvýšiť. Víno je na to dosť drahé... dať Euro za necelé dva deci vína denne...ďakujem, neprosím. Preto sa pýtam na tú kávu... jedna šálka denne by mala stačiť.
Inak, v strave mám viac sodíku ako draslíku - aspoň si to myslím (ale draslík mám už objednaný). Solím himalájskou soľou. Veď nízky tlak nemusí znamenať nutne nedostatok sodíka.
Ďakujem za odpoveď.
Mám nízky krvný tlak, neviem prečo (a pritom pravidelne športujem). Treba mi ho zvýšiť. Víno je na to dosť drahé... dať Euro za necelé dva deci vína denne...ďakujem, neprosím. Preto sa pýtam na tú kávu... jedna šálka denne by mala stačiť.
Inak, v strave mám viac sodíku ako draslíku - aspoň si to myslím (ale draslík mám už objednaný). Solím himalájskou soľou. Veď nízky tlak nemusí znamenať nutne nedostatok sodíka.
Ďakujem za odpoveď.
Ani s jedním nemám zkušenosti, čili to netuším. Co ho zvyšuje celkem spolehlivě, je pálivá paprika, tak ji prubněte. Víno také není špatné a určitě to nemusí znamenat pouze nedostatek sodíku, ovšem je to dost pravděpodobné.
Velký celer mě dá 300ml, ale zajímá mě, jestli to při velkém deficitu sodíku brát denně? Do ovocných šťáv se to asi míchat nedá takže jaký odstup, když chci ovocnou, ale i celer? Kolik je solit hodně převedeno na solanku z HS?
Celerovou šťávu můžete klidně pít denně v tom problém není a od ovoce to chce držet odstup, tak alespoň dvě hodiny. Hodně solit, to se blbě popisuje, no prostě tak, aby vám to připadalo až zbytečně slané.
Rozestup chápu, ale mě právě ty 2h moc nepasují do krámu protože bych musel pořád kramovat s odšťavňovačem a jsem rád, že to stíhám 1x/den. Tu solanku mám ráno 2 čajové lžičky, tak to zkusím zařadit i večer, ale když to beru s lugolem a hořčíkem, tak je to celkem pěkný santus ![]()
Určitě jsou horší věci, tato kombinace sice není vyhlášenou gurmánskou specialitou, ale rozhodně se vypít dá.
Vybádal jsem, že obsah použitelného sodíku je zhruba následující:
Celer bulvový........100mg sodíku ve 100g
Celer řapíkatý.......140mg sodíku ve 100g
Himalájská sůl......382g sodíku v 1000g
Podle nejrůznějších zdrojů je denní spotřeba sodíku minimálně 0,5g, průměrně kolem 2-3g a při silné námaze/pocení až 10g. S mým brutal deficitem jsem si zkusil himalájské soli dát 12g do 2dcl pohárku, rozpustit a kopnout. Mělo by to v tom být 4,5g sodíku. Super zabijácký drink - šanka hadra
Zajímá mě, jestli se to dá praktikovat delší dobu anebo je to už přílišná šleha na žaludek/ledviny atd. ?
Celer bulvový........100mg sodíku ve 100g
Celer řapíkatý.......140mg sodíku ve 100g
Himalájská sůl......382g sodíku v 1000g
Podle nejrůznějších zdrojů je denní spotřeba sodíku minimálně 0,5g, průměrně kolem 2-3g a při silné námaze/pocení až 10g. S mým brutal deficitem jsem si zkusil himalájské soli dát 12g do 2dcl pohárku, rozpustit a kopnout. Mělo by to v tom být 4,5g sodíku. Super zabijácký drink - šanka hadra
Zajímá mě, jestli se to dá praktikovat delší dobu anebo je to už přílišná šleha na žaludek/ledviny atd. ?
No, ideální postup to asi nebude, ale pokud se po tom nepokadíte, tak to tělo patrně snese, ovšem stejně bych to raději rozložil do celého dne, než to tam nasmažit takto natvrdo.
Měl bych dotaz pane Jardo. Sodík mám v normě a draslík deficit 86%, proto ho potřebuji dorovnat. Mám od vás chlorid draselný, ale už i po postupném popíjení 1g v litrovém roztoku klidně již po polovině tohoto roztoku začnu pociťovat slabost, malátnost, pocity na omdlení. Asi budete souhlasit, že při uvedeném deficitu a dávkování se nemůže jednat o předávkování draslíkem. Můj běžný tlak se pohybuje okolo 90/60, což by vysvětlovalo ty moje pocity po podávání draslíku. Ten deficit je vážně velký, potřebuju ho dorovnat, tudíž musím ten tlak nějak pořešit, protože neustále bojovat s mdlobami není nic moc. Dobře působí mletá lékořice, ale ta se nedá brát pořád. Doporučujete pálivé papriky atd. Kromě toho, že jsem je nikdy nemusel, tak vyjma některých jiných pozitivních účinků ale dráždí játra a to je další věc, kterou si nemůžu dovolit, protože na nich je potřeba ještě hodně pracovat. Proto bych moc prosil o radu, zda existuje něco dalšího (alkohol a kávu zrovna nemyslím), čím ten tlak okamžitě při potížích řešit (jako to dělám s lékořicí), abych se z toho bludného kruhu vyhrabal. Jak sám říkáte, draslík je potřeba na spoustu věcí, netvoří se bez něj HCL atd. Díky za odpověď.
Tak zde mě již nic dalšího momentálně nenapadá, ale možná by bylo řešení v pití bramborovo celerové šťávy, což má draslíku hodně, je to přírodní a teoreticky by se tlak mohl držet, nicméně stejně bych šel do těch paprik.
Mám dlouhodobě problémy s nízkým krevním tlakem. Teda já ho neměřil ale příznaky sedí dokonale.
lehké závratě,poruchy koncentrace, nadměrná spavost, svalová slabost, únava, studené končetiny, pocení. Motání hlavy při rychlém zvednutí. A už sem mi asi 6x v životě stalo že sem začal vidět do červena až fialova a ono se to spraví během 2 minut. Naštěstí vím že v takové situaci je nutné lehnout na zem a zvednou nohy. A například když si dám trochu alkoholu třeba i naprostý minimum tak úplně cejtím jak mě to leze do hlavy zezadu do mozku a spíš tu malátnost zhorší. A nejvíc pomáhá pohyb. Třeba chůze pár km.
Kořen Lékořice zvedá tlak velmi solidně (musí se ale celkem dobře rozemlít a tady na fóru se dají s lékořicí dohledat i očisty nadledvinek, ale na to zvednutí tlaku podle mne funguje fakt výborně - vím i z vlastní zkušenosti). Trochu ji ozkoušej a uvidíš jestli ti zmizí ty symptomy spojené s nízkým tlakem, protože to podle mne nebude jen o nízkém tlaku (navíc ten má určitě taky nějakou příčinu) nicméně uvidíš
a chvilku si ten tlak kontroluj jestli máš možnost...
tak sem si to změřil hned 2x a obě ukázaly stejně 116/72.
často bývá nízký krevní tlak spojený s nedostatečnou funkcí nadledvinek a poměrem draslíku a sodíku v těle. Tohle lze ověřit pomocí vlasové analýzy a testu na hladinu cortisolu
jenže taková vlasová analýza je docela drahá sranda.
Já mám taky dost nízký tlak, lékař mě řekl, že je to dar od boha a mám bejt rád.
Tak nevím co je na tom pravdy. Ale lepší nižší tlak než vysokej ne?
Tak nevím co je na tom pravdy. Ale lepší nižší tlak než vysokej ne?
No ani ne pokud je to symptom, že je něco v nepořádku
A jak poznám že je to symptom? Jaký problémy či další symptomy souvislej s nízkym tlakem?
Mne proti utlmom najviac pomaha ašvaganda (koren pomlety na prasok - 1-2 kopcovite lyzicky denne a zapit vodou) - tak dlhotrvajuci pozitivny ucinok som necitil ani z lekorice, kotvicnika ani zensenu. Ale celkom dobre ma nakopne aj MSM s C-kom. Dalsie vhodne triky na zlepsenie funkcie nadobliciek najdete v knizke Jamesa Wilsona - Adrenal Fatigue...
Tak tohle asi nízký tlak nebude. Ty popisované problémy mohou být způsobené i celou řadou jiných věcí. Já mám třeba po ránu tlak okolo 100/60 a někdy i nižší a žádné popisované problémy nepozoruji.
Vzhledem k tlaku, který uvádíte, bych si dovolil tvrdit, že to bude spíše něco jiného. Ten tlak máte snížený velice mírně a pochybuji, že by to mohlo vyvolávat zmíněné potíže.
To ho zas tak nízký nemáte. Já mám běžně 90/60 a ještě se to dá
. Zažila jsem i 70/40
, ale to už mi moc dobře nebylo, ale jednalo se o výjimečný případ.
Dobry den.ja mam tiez nizky tlak,zhruba uz od patnastich rokov.pocitujem to len v teple, v lete v horucavach, inak ani velmi nie. V lete zvyknem mat nemeratelny tlak, par krat sa mi stalo ze som nevidela nic na oci,len drobne zlte skvrny ako piesok a hucanie v usiach.toto bolo skor v minulosti, teraz mi ale este ostal v lete nizky tlak,som malatna a stahuje mi usi, citim taky tlak v usiach.doteraz som ho rovnala len kavou,prip.cervenym vinom,lenze teraz kojim a nemozem pit silne kavy a slaba ma nepreberie.tak asi skusim tu pikantnu papriku,aj ked mne teda paliva chut nikdy nechutila.robila som rozbor krvi,horcik bol 0.7 p. Jarda mi ho odporucil zdvihnut na 1, a sodik ze mozem tiez doplnat himalajskou solou,tak som zacala viac solit.mna len zaujima to ako ten moj tlak suvisi s teplotou vonku,plus mam tie tlaky v usiach.v tehotenstve som z toho cele leto bola mimo,vobec nic som nevedela robit,taku nerovnovahu som v usiach citila.kedze planujeme aj druhe dieta,rada by som tomu uz predisla. S p. Jardom som sa vyslovene o tlaku nebavila,tak neviem ci mate pre mna nejake tipy.dakujem pekne.
Zcela amatérsky se připojuji, moje mamka, můj děda, já ... máme prostě tradičně v rodě "nízký tlak". přitom ho máme naprosto neormální, myšleno číselně. V létě anebo v přehřátých vydýchaných prostorech ale trpíme motolicí, kolikrát jsem si jako dítě musel normálně sednout na chodník, opřít se o barák, počkat. Jako pyjaněr hlídající v teplých májových dnech pomníček soudruhů dobyvatelů jsem pravidelně omdléval. Jedna věc je výživa, metabolismus, prvky, minerály. To je Jardova specialita a šup sem s tím.
Jiná věc je to, že nejsme všichni stejní. Někdo je spíše severský typ, někdo spíše jižní. Stejně tak jsou lidé sovy nebo skřivani. Pokud se cítíte lépe na horách a v chladu, na sněhu či u zurčící studené bystřiny, nemůžete dost dobře fungovat v suchém vedru, na rozpáleném písku, v nepohyblivém vzduchu, ve vysokém tlaku. Lze to, ale ne ze dne na den.
Nedělal bych z toho vědu a respektoval bych svůj typ.
Martina72 - dakujem pekne za odpoved, ja mam vsak stale radsej leto ako zimu.som skor letny typ,dovolenky pri mori mam velmi rada,mna stale ta voda preberie:-) teda aj doma ked si dam ladovu sprchu aj to pomaha na tu malatnost. Ja som taky kludnejsi typ,napr. svokra je taka ziva,energicka,ona zas ma vysoky tlak. Ale je pravda ze v lese sa citim v horucom lete lepsie ako napr.v meste. Aj cvicenie ma preberie,len rozmyslam ze nieco asi nie je v poriadku ked sa takto vselijak preberam aby som v lete fungovala. V tehotenstve sa mi to nejak vyhrotilo,bol to skor pre mna taky extrem,kedze okrem tlaku som mala aj silne nevolnosti a vracala som niekokokrat na den,zaludok uplnrodmietal spolupracovat cokolvek som zjedla aj surovu stravu ci kusok jablka.
Neviem po slovensky tak dobre, no milujem slovenčinu. Zpieva mi to. Ja si myslím, že v tehotenstve sa ten metabolismus a tie emocie zbláznia. A je to tak dobre. Tož, musíš to vychytať a dozvedieť sa, o čo ide. Ono nepojde o jablká. Nechám to ostatným ... ďakujem. Tiež plánujem ďalšiu a závidím!!!!
Tlak není pouze o stravě a minerálech, ale i hormonech a třeba pokud je člověk emočně rozhozený může mít dost velké problémy i kdy vyšetřením prakticky nejdou zjistit.
Dobrý den,
čtu zde že na nízký tlak funguje šťáva z celeru. Je bulvový a řapíkatý. Ze kterého si mám připravovat šťávu? Pokud z řapíkatého...nestačilo by ho normálně jíst? Protože je chutný (v salátu či polévce či jen chroupat). Co zázvorový čaj, ten by nepomohl? Používám 2x denně chilli koření do vody a vypiju, pokud možno na lačno...ano to mi nepomůže, až teprve káva.
Lepší je bulva nicméně fungují oba a pokud vám nepomáhá to koření, vyzkoušejte guaranu, to je vlastně také kofein, jako to kafe, ale maká velice dlouho, klidně 5 až 8 hodin.
Zdravím,
chtěla jsem se informovat, zda tu zažil někdo něco podpobného... V posledních třech měsících se mi stav, kdy v noci ulehám do postele a snažím se usnout, (mám špatný spánek a blbě v noci usínám a budím se), rozbuší se mi srdce na pár sekund takovou rychlostí, že myslím, že pukne. Navíc mě v tomto stavu doprovází skoro až ztáta vědomí. Nemůžu v tom momentálním šoku mluvit, hnout se, a dnes v noci to bylo tak intenzivní, že jsem měla opravdu strach, že umřu a nezavolám si ani rychlou. Tento stav trvá pár vteřin, (cca 10-20), a pak se to na chvíli uklidní a začne znovu. Za noc proběhne tento cyklus tak cca 5krát, někdy méně, někdy více.
Doposud jsem žádné problémy se srdcem neměla, občas chodím do fitka či běhat, a ačkoliv nejsem žadný profesionální sportovec, tak problém udýchat nějakou fyzickou činnost nemám.
Trpím ale na velmi nízký tlak, kdy často při prudkém pohybu se mi zatočí hlava.
A ještě bych chtěla připsat, že věkem by to být nemělo, jelikož mi je 23 let.
Budu vdečná za jakoukoli radu. ![]()
chtěla jsem se informovat, zda tu zažil někdo něco podpobného... V posledních třech měsících se mi stav, kdy v noci ulehám do postele a snažím se usnout, (mám špatný spánek a blbě v noci usínám a budím se), rozbuší se mi srdce na pár sekund takovou rychlostí, že myslím, že pukne. Navíc mě v tomto stavu doprovází skoro až ztáta vědomí. Nemůžu v tom momentálním šoku mluvit, hnout se, a dnes v noci to bylo tak intenzivní, že jsem měla opravdu strach, že umřu a nezavolám si ani rychlou. Tento stav trvá pár vteřin, (cca 10-20), a pak se to na chvíli uklidní a začne znovu. Za noc proběhne tento cyklus tak cca 5krát, někdy méně, někdy více.
Doposud jsem žádné problémy se srdcem neměla, občas chodím do fitka či běhat, a ačkoliv nejsem žadný profesionální sportovec, tak problém udýchat nějakou fyzickou činnost nemám.
To je psychicky problém zvaný panická úzkost. Je to podobný problém jako deprese, většinou po panických úzkostech deprese časem vzniknou. Nejčastější příčina panické úzkosti a depresí u žen je citová nebo sexuální frustrace, takže pokud vyřešíte nedostatek lásky a sexu, tyhle problémy zmizí.
Lukopren sice střílí vedle (od podstaty věci) , ale nabízí úkrok stranou - problém obejít a řešit důsledky. není to špatný nápad. Navrhované "řešení" totiž značně ovlivní stav věci a tedy i možné příčiny. Ty nezmizí, al enbudou se tak drasticky projevovat.
Lukoprenova zmínka o důsledcích sexu na metabolismus není od věci, týká se totiž většiny problémů, všech vláken, které jsou zde provozovány.
Tak přímo problémy se srdcem bych tam nepředpokládal, ale to co popisujete může být v podstatě adrenální hypoglykémie která vzniká vlivem adrenalinu, který supluje dosti agresivně momentální deficit kortizolu, což by odpovídalo i tomu extra nízkému tlaku. Můžete vyzkoušet stav utlumit jídlem, myšleno sacharidy, zpravidla se tím problém na cca 2 hodiny vytratí, ale plné řešení je ve srovnání hormonů a dostatečném přísunu živin. Jídlo hlavně ženy dosti často podceňují a drží různé podivné diety, do toho navíc sportují a pak se diví že jim z toho hrabe.
Podezření na opakované hypoglykemie je oprávněné. Též doporučuji si toho všimnout.
dobry den, mám taký špecifický problém mávam nízky krvný tlak okolo 85-90 max / max 55 . ( mám tlak nízky, naopak vacsina ludi ho ma vysoky )
Príznaky presne tieto tomu zodpovedajú citujem z webu :
"motáním hlavy, závratěmi, omdléváním, ale třeba také mžitky před očima, hučením v uších a studenými rukama"
Avšak, štítnu zlazu mam v poriadku, sypem si sol na zvýšenie tlaku do tobolky velkosti 00... už nejaké 2-3 mesiace ale tlak sa nie a nie zvýšiť, prísun tekutín mám dobrý cca 3l vody čistej denne + strava dobre poriešená.
Viete mi niekto povedať kde by mohol byt problém ? tieto problémy mam uz tak 2 roky a nechcu prestať.
Zvysit sol ? káva mi nerobí dobre.
Dakujem za rady spolubojovníci.
"motáním hlavy, závratěmi, omdléváním, ale třeba také mžitky před očima, hučením v uších a studenými rukama"
Avšak, štítnu zlazu mam v poriadku, sypem si sol na zvýšenie tlaku do tobolky velkosti 00... už nejaké 2-3 mesiace ale tlak sa nie a nie zvýšiť, prísun tekutín mám dobrý cca 3l vody čistej denne + strava dobre poriešená.
Viete mi niekto povedať kde by mohol byt problém ? tieto problémy mam uz tak 2 roky a nechcu prestať.
Zpravidla jde o rozhozené hormony, konkrétně nízký kortizol, který za normálních okolností drží v těle srovnaný sodík, který vy patrně neudržíte. Více solit může dost zlepšit stav nicméně řešení problému je většinou v těch hormonech.
Určitě je tu k tomuto už hodně, ale napíšu i něco, co zafungovalo mně. Pohledejte ale na foru, opravdu tu najdete mnoho informací a nebo i rad, které vás nasměrují hledat jinam.
Já měl podobné stavy, někdy mám i teď. Musíte mít opravdu dobrou defekaci a jelikož říkáte, že je strava vyřešená, tak by to mohlo být fajn. Hlavně nemíchat ovoce do jiného jídla a nepřehánět to s tukem. Jak říkáte, že vypijete 3 litry vody, tak si tu vodu solte - na 1 litr stačí špetka (Já teda dával ze začátku i několik gramů himalájské soli denně a i tak mi to chutnalo, tělu prostě chyběly minerály) a nebo do ní dávejte alespoń citron, klidně i trochu medu, získáte tak fyziologický roztok, tělo se hezky hydratuje a dodáte sodík. Zkuste na pár dnů zařadit i lékořici, jestli vám to bude dělat dobře. Já dával 2 čajové sáčky denně, mimo jídlo, po dobu 10 dnů, pak pauza a potom zase opakovat. Takhle to můžete udělat třeba 4x a uvidíte, jestli vám to bude sedět.
Pak můžete zkusit adaptogeny, mně ale třeba nedělají dobře, takže neužívám a jde to i bez toho. (Ašwaganda, Eleuterokok, Schizandra apod.) Ašwaganda by na tyto stavy měla být nejlepší, někomu ale nemusí sednout, zkuste, asi se tím nic v malých dávkách pokazit nedá (začal bych třeba na 1/4 čajové lžičky před snídaní, mrkněte ale i na návody na internetu).
Vynechal bych určitě kafe (i bez kofeinu) a alkohol. Trocha kvalitního suchého červeného vína před spaním neuškodí, ale rozhodně bych nepil věci typu vodka apod.
Extrémně důležitý je i odpočinek, chodit spát brzo (já chodím do postele před desátou a budím se bez budíku kolem 6 ráno) a taky to nepřehánět s cvičením - lepší je intenzivnější trénink po dobu max 40min, než být v posilovně 2 hodiny, je to kontraproduktivní. Chůze v lese na čerstvém vzduchu je dobrá.
Zkuste ještě oleje typu oregánový a z černého kmínu (stačí pár kapek na salát, když to budete dělat denně, účinky se dostaví) a dodávat probiotika (lepší přírodní než tablety z lékárny - jogurt, kefír, kimchi, kysané zelí nebo jiné pickles, brynza, kombucha).
Co dělat:
Odpočinek
Pokud chcete dát šlofíka přes den, tak max 30 minut, jinak se rozhodíte a večer spánek nebude kvalitní
Chodit brzo spát (udává se že maximálně 22:00-22:30)
Dělat věci co vás těší
Smích
Psaní deníku nebo opakování nahlas věcí, co vás těší
Přiměřený pohyb
Čerstvý vzduch a procházky
Nezprocesované potraviny
Maso z ekologického zemědělství
Ovoce (střídmě a sezónně) + Zelenina (Lépe vařená, kořenová, s olivovým olejem nebo máslem), saláty
Solit, klidně i víc pokud vám to chutná (Střídat himalájskou a keltskou sůl). Nepoužívat stolní soli a jodované soli
Adaptogeny a doplňky stravy (základ je: Hořčík - ale nepřehánět, Vitamin C, Bkomplex)
Kombinace jídel, které vás zasytí (tzn. Tuk, pomalé sacharidy, protein)
Co nedělat:
Chodit spát pozdě
Přemíra spánku přes den
Stres
Kofein!!!
Alkohol
Lepek
Jednoduché cukry (pozor i na přemíru ovoce)
Hrát si na oběť a vymýšlet si nějaké důvody proč nemůžete dělat to či ono
Zprocesovaná jídla
Hladovění (Někdo doporučuje IF pro léčbu nadledvin, zkuste to ale a nejspíš uvidíte že to není dobrý nápad)
Přejídání
Snad to někomu pomůže, já se takto řídím a je mi lépe.
Já měl podobné stavy, někdy mám i teď. Musíte mít opravdu dobrou defekaci a jelikož říkáte, že je strava vyřešená, tak by to mohlo být fajn. Hlavně nemíchat ovoce do jiného jídla a nepřehánět to s tukem. Jak říkáte, že vypijete 3 litry vody, tak si tu vodu solte - na 1 litr stačí špetka (Já teda dával ze začátku i několik gramů himalájské soli denně a i tak mi to chutnalo, tělu prostě chyběly minerály) a nebo do ní dávejte alespoń citron, klidně i trochu medu, získáte tak fyziologický roztok, tělo se hezky hydratuje a dodáte sodík. Zkuste na pár dnů zařadit i lékořici, jestli vám to bude dělat dobře. Já dával 2 čajové sáčky denně, mimo jídlo, po dobu 10 dnů, pak pauza a potom zase opakovat. Takhle to můžete udělat třeba 4x a uvidíte, jestli vám to bude sedět.
Pak můžete zkusit adaptogeny, mně ale třeba nedělají dobře, takže neužívám a jde to i bez toho. (Ašwaganda, Eleuterokok, Schizandra apod.) Ašwaganda by na tyto stavy měla být nejlepší, někomu ale nemusí sednout, zkuste, asi se tím nic v malých dávkách pokazit nedá (začal bych třeba na 1/4 čajové lžičky před snídaní, mrkněte ale i na návody na internetu).
Vynechal bych určitě kafe (i bez kofeinu) a alkohol. Trocha kvalitního suchého červeného vína před spaním neuškodí, ale rozhodně bych nepil věci typu vodka apod.
Extrémně důležitý je i odpočinek, chodit spát brzo (já chodím do postele před desátou a budím se bez budíku kolem 6 ráno) a taky to nepřehánět s cvičením - lepší je intenzivnější trénink po dobu max 40min, než být v posilovně 2 hodiny, je to kontraproduktivní. Chůze v lese na čerstvém vzduchu je dobrá.
Zkuste ještě oleje typu oregánový a z černého kmínu (stačí pár kapek na salát, když to budete dělat denně, účinky se dostaví) a dodávat probiotika (lepší přírodní než tablety z lékárny - jogurt, kefír, kimchi, kysané zelí nebo jiné pickles, brynza, kombucha).
Co dělat:
Odpočinek
Pokud chcete dát šlofíka přes den, tak max 30 minut, jinak se rozhodíte a večer spánek nebude kvalitní
Chodit brzo spát (udává se že maximálně 22:00-22:30)
Dělat věci co vás těší
Smích
Psaní deníku nebo opakování nahlas věcí, co vás těší
Přiměřený pohyb
Čerstvý vzduch a procházky
Nezprocesované potraviny
Maso z ekologického zemědělství
Ovoce (střídmě a sezónně) + Zelenina (Lépe vařená, kořenová, s olivovým olejem nebo máslem), saláty
Solit, klidně i víc pokud vám to chutná (Střídat himalájskou a keltskou sůl). Nepoužívat stolní soli a jodované soli
Adaptogeny a doplňky stravy (základ je: Hořčík - ale nepřehánět, Vitamin C, Bkomplex)
Kombinace jídel, které vás zasytí (tzn. Tuk, pomalé sacharidy, protein)
Co nedělat:
Chodit spát pozdě
Přemíra spánku přes den
Stres
Kofein!!!
Alkohol
Lepek
Jednoduché cukry (pozor i na přemíru ovoce)
Hrát si na oběť a vymýšlet si nějaké důvody proč nemůžete dělat to či ono
Zprocesovaná jídla
Hladovění (Někdo doporučuje IF pro léčbu nadledvin, zkuste to ale a nejspíš uvidíte že to není dobrý nápad)
Přejídání
Snad to někomu pomůže, já se takto řídím a je mi lépe.
Je vidět že jste si problematiku již slušně nastudoval a odzkoušel a vše podstatné máte podchyceno.
Uzivam pregnenolone uz cca 3-4 mesiace cca 100mg denne. avsak stále tieto stavy pretrvávajú... zvýšim ? testy zo slin som robil v prahe v labaku osobne. podobne ako mate na eshope.
Ta dávka je docela dost vysoká i když to nemusí nutně znamenat že stačí. Spíše bych vyzkoušel brát ještě tak 4 mg DHEA denně, tím se nic pokazit nedá, jde o běžnou hladinu zdravého člověka a mohlo by se dost polepšit.
dobry podvecer hladam odpoved ako by som mohol zvysit svoj dlhodobo nizky tlak ( 80/60 ) alebo co moze byt pricinou tohto nizkeho tlaku dakujem.
Dle Bolotova a ne jen dle jeho je na vině nízká výkonnost trávicího systému kvůli vzájemné neutralizaci kyselých žaludečních šťáv a zásaditých látek z dvanáctníku.
https://uloz.to/file/V3HFp08lANEk/boris ... c-2008-pdf
Tlak taky trochu zvýší 3x denně pár lístků rozmarýny.Také trochu víc solit.