Ořechy a semena.

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/orechy-a-semena/
Josef — stř zář 14, 2011 4:29 pm

Můžete poradit dobrý zdroj (nákup) ořechů a semen? Děkuji a přeji všem pěkný den. Josef

milda — stř zář 14, 2011 9:26 pm
Josef píše:
Můžete poradit dobrý zdroj (nákup) ořechů a semen? Děkuji a přeji všem pěkný den. Josef

Mnohokrát jsem zkoušel, mnohokrát jsem se zklamal... :wink: :D
Od dětství jsem měl rád buráky. Za komančů se na ně stály fronty, ale daly se jíst. Dneska jsou všude, ale koupit nezatuchlý, bez stop po plísni je jako výhra v loterii. :roll: :wink:

Takže snad je nejspolehlivější samozběr, nebo opravdu osvědčený dodavatel. Ale to jsem Ti asi moc nepomohl.... :wink: :D

Jarda — stř zář 14, 2011 9:34 pm
Josef píše:

Tak to je opravdu problém, protože jak všichni chtějí nízké ceny, tak sem řetězce dovážejí takový plesnivý šunt, že to za komančů nežrala ani prasata a dnes to je první jakost. Pokud chcete opravdu kvalitní zboží, tak patrně pouze v zahraničí, nebo u malých dovozců.

Josef — stř zář 14, 2011 10:49 pm

Děkuji za odpověď Jardo. Momentálně jsem pracovně v Irsku a tady není problém koupit kvalitní semena a ořechy všeho druhu. Za několik týdnů se ale vracím domů a tak hledám dobré zdroje. Mohl by jsi napsat, kde nakupuješ? Děkuji za odpověď i za tvoje stránky. Jsou pro mě zdrojem informací a poučení. Pomohly mě "sundat" 28 kilo a zlepšit mé zdraví. Děkuji. Josef

Kometa — stř zář 14, 2011 11:05 pm

Gratuluji k sundání tolika kil a přeji, ať to vydrží :)

Mám jediný tip - na paraořechy z obchodu Diana, jsou za dobrou cenu a už jsem od nich vzala snad 2 kg ořechů a z toho jen tak 10 kusů bylo špatných. Což je docela pokrok oproti jiným zdrojům, kde byl špatný třeba každý 2.ořech

Josef — čtv zář 15, 2011 3:48 pm
Kometa píše:
Gratuluji k sundání tolika kil a přeji, ať to vydrží :)

Mám jediný tip - na paraořechy z obchodu Diana, jsou za dobrou cenu a už jsem od nich vzala snad 2 kg ořechů a z toho jen tak 10 kusů bylo špatných. Což je docela pokrok oproti jiným zdrojům, kde byl špatný třeba každý 2.ořech

Děkuji za tip a podporu.

Přeji pěkný den.

Josef

Jarda — sob zář 17, 2011 8:06 am
Josef píše:
Děkuji za odpověď Jardo. Momentálně jsem pracovně v Irsku a tady není problém koupit kvalitní semena a ořechy všeho druhu. Za několik týdnů se ale vracím domů a tak hledám dobré zdroje. Mohl by jsi napsat, kde nakupuješ? Děkuji za odpověď i za tvoje stránky. Jsou pro mě zdrojem informací a poučení. Pomohly mě "sundat" 28 kilo a zlepšit mé zdraví. Děkuji. Josef

To je každému k ničemu, prostě od Lojzy, tedy naprostou většinu semínek mám od drobných pěstitelů, kde vím, co jím, ale pokud bych je doporučil, tak zase nezbude na mě. Patrně do nabídky přidám dvě odrůdy semínek, které se sice běžně sehnat dají, ovšem za celkem nesmyslnou cenu a to dýňové a sezamové, ale zatím o tom stále jednám.

milda — ned zář 18, 2011 10:07 pm
Josef píše:

Jeden poznatek přecejen platí:

nekupovat v hypermarketech. Tam je spolehlivě kvalita v čoudu. (datum spotřeby na obalu je k smíchu) :? :roll:
Pokud jsem koupil dobré oříšky, tak to bylo u malých prodejců. :D

Josef — úte zář 20, 2011 5:43 pm
Jarda píše:
To je každému k ničemu, prostě od Lojzy, tedy naprostou většinu semínek mám od drobných pěstitelů, kde vím, co jím, ale pokud bych je doporučil, tak zase nezbude na mě. Patrně do nabídky přidám dvě odrůdy semínek, které se sice běžně sehnat dají, ovšem za celkem nesmyslnou cenu a to dýňové a sezamové, ale zatím o tom stále jednám.

Děkuji. Rozumím, neměl jsem v úmyslu nějak ohrozit tvé dodávky. Omlouvám se. Jen pro zajímavost uvedu několik položek a ceny za které nakupuji zde v Dingle (Irsko) Jedno € - 24 Kč. (zhruba)

Sezamový olej 150ml € 2,15
Lněné semínko 500g € 1,88
Slunečnicové semínko 500g € 2,50
Sezamové semínko 500g € 3,43
Kokosový olej 1000g € 9,80
Epsomská sůl 1000g € 4,41
Dýňové semínko 100g € 1,10

Ještě jednou díky a přeji pěkný den.
Josef

Kometa — úte zář 20, 2011 6:00 pm

Včera jsem koupila v prodejně se zdravou výživou kilo dýňového semínka za 170kč :)

Jarda — stř zář 21, 2011 10:07 am
Josef píše:
Děkuji. Rozumím, neměl jsem v úmyslu nějak ohrozit tvé dodávky. Omlouvám se. Jen pro zajímavost uvedu několik položek a ceny za které nakupuji zde v Dingle (Irsko) Jedno € - 24 Kč. (zhruba)

Sezamový olej 150ml € 2,15
Lněné semínko 500g € 1,88
Slunečnicové semínko 500g € 2,50
Sezamové semínko 500g € 3,43
Kokosový olej 1000g € 9,80
Epsomská sůl 1000g € 4,41
Dýňové semínko 100g € 1,10

Ještě jednou díky a přeji pěkný den.
Josef

To je zajímavé jak některé z uvedených položek, v tak drahé lokalitě, máte celkem levné, zde asi za chvilku nebude výhodné kupovat nic, již nyní naprostou většinu věcí kupuji v zahraničí.

fox — pon lis 07, 2011 11:53 pm

Dobrý den, jak to tak čtu tak mne napadá, jestli by se neuživil pod hlavičkou zdravi-az takový malý e-shop.
Z pohledu vyšší kvality zboží by asi ani cena nemusela být tím hlavním kritériem..
Dnes je v Ostravě (asi jen 300 000 obyvatel) v provozu mně jediný známý mlékomat - navíc v lokalitě, kde bych jej ale vůbec nečekal - a 18,-/litr platím s radostí a vděkem, že vůbec mám z čeho dělat kefír....
Tuším, že zákaznický segment pro zboží o kterém se tady všichni bavíme je teprve v rozkvětu, ale mám tušení že lidí, ochotných koupit kvalitnější zboží za odpovídající (férovou) cenu pomalu přibývá...
Hlásím se na brigádu při zakládání e-shopu. pěkné dny všem.

Jarda — úte lis 08, 2011 11:36 pm
fox píše:
Dobrý den, jak to tak čtu tak mne napadá, jestli by se neuživil pod hlavičkou zdravi-az takový malý e-shop.
Z pohledu vyšší kvality zboží by asi ani cena nemusela být tím hlavním kritériem..
Dnes je v Ostravě (asi jen 300 000 obyvatel) v provozu mně jediný známý mlékomat - navíc v lokalitě, kde bych jej ale vůbec nečekal - a 18,-/litr platím s radostí a vděkem, že vůbec mám z čeho dělat kefír....
Tuším, že zákaznický segment pro zboží o kterém se tady všichni bavíme je teprve v rozkvětu, ale mám tušení že lidí, ochotných koupit kvalitnější zboží za odpovídající (férovou) cenu pomalu přibývá...
Hlásím se na brigádu při zakládání e-shopu. pěkné dny všem.

To máte pravdu a mám to celé už i hotové, ale stále mám dost starostí i bez toho, čili zatím musí stačit fórum Nabídka viewforum.php?f=26

KosmasJ — stř lis 09, 2011 5:39 am

Dobré brzké ráno přeji všem,zajímalo by mě jak poznám zkažené či plesnivé ořechy když né na pohled?Zrovna dneska sem snědl divně chutnající asi 2 meruňková jadérka a nebylo to vůbec chutné,jak se pozná že jsou k jídlu?Většinou je máčím,ale tentokrát sem neudělal.Dají se aspoň nějak ošetřit,např.:koloidní stříbro,nebo aspoň omýt v jablečném octu?Děkuji za rady....,jj a pokud se to nepozna tak už se na ty ořechy snad už vyprdnu,protože mi vždycky zanesou do těla nejspíš plísně...:-(

Jarda — stř lis 09, 2011 11:00 am
KosmasJ píše:
Dobré brzké ráno přeji všem,zajímalo by mě jak poznám zkažené či plesnivé ořechy když né na pohled?Zrovna dneska sem snědl divně chutnající asi 2 meruňková jadérka a nebylo to vůbec chutné,jak se pozná že jsou k jídlu?Většinou je máčím,ale tentokrát sem neudělal.Dají se aspoň nějak ošetřit,např.:koloidní stříbro,nebo aspoň omýt v jablečném octu?Děkuji za rady....,jj a pokud se to nepozna tak už se na ty ořechy snad už vyprdnu,protože mi vždycky zanesou do těla nejspíš plísně...:-(

Tak u většiny ořechů to je cítit, nebo jinak chutnají, ale meruňková jádra mají svoji sladkou a hořkou variantu, tam se to pozná dost obtížně a plíseň je zase tak často nenapadá. Ošetřit se to nijak nedá, ale člověk toho docela dost vydrží, čili se zase tolik bát nemusíte.

zvanc — stř úno 01, 2012 12:16 pm
Jarda píše:
Tak u většiny ořechů to je cítit, nebo jinak chutnají, ale meruňková jádra mají svoji sladkou a hořkou variantu, tam se to pozná dost obtížně a plíseň je zase tak často nenapadá. Ošetřit se to nijak nedá, ale člověk toho docela dost vydrží, čili se zase tolik bát nemusíte.

Jsem na protikvasinkove diete - 47 dni na zelenine, orechy + semena, patlanice a obcas maso, syr. Orechu snim 100 g denne, ale bojim se plisni. Mandle a liskace macim ve vode, ale pochybuji, ze by toto vyresilo problem s plisnemi. Premyslim, ze bych je namocila do zive nebo mrtve vody. Vyresila bych tim neco ? Prijde mi divne byt na protikvasinkove a pritom se cpat plisnemi z orechu. Nebo na to mate jiny figl ? Diky za radu.

sakul — stř úno 01, 2012 9:28 pm

Máčení ve vodě plísně nevyřeší ale část jich může odplavit. Testem zdali jsou ořechy významněji zamořené může být to, že je ponoříte na několik hodin do vody a pokud se na povrchu utvoří šmír, zpravidla zelený, jedná se o plesnivý produkt.

Tedy namočení je alespoň malou pomocí. Větší pomocí bude namočení do lázně s MMS. Já takto namáčím ořechy po dobu cca 10ti minut v 10-20 ti kapkách.

Primární prevencí je ale kupovat kvalitní zboží. Pokud jsou ořechy různě nahnědlé, podivně pokroucené a scvrklé, určitě nekupovat. Těmito neduhy trpí zpravidla ořechy z provenience obchoďáků - třeba kešu Kaufland nebo Interspar jsou děs a kvalita odpovídá jejich nízké ceně.

Výbornou kvalitu mají v DM, tam také ale pořádně zaplatíte. Kvalita za rozumou cenu se mi zdá bát Seeberger. Začali je prodávat třeba v Intersparu a ořechy vypadají i chutnají dobře.

Při candidě jíst plesnivé věci je samozřejmě nesmysl, to píšete správně. Proto v prvních fázích může být užitečné je vynechat zcela (i když co pak vlastně jíst že) anebo výrazně omezit ty s plísňovým potenciálem - což jsou především arašídy, ale také kešu, pistácie nebo vlašské.

zvanc — stř úno 01, 2012 9:37 pm
sakul píše:
Máčení ve vodě plísně nevyřeší ale část jich může odplavit. Testem zdali jsou ořechy významněji zamořené může být to, že je ponoříte na několik hodin do vody a pokud se na povrchu utvoří šmír, zpravidla zelený, jedná se o plesnivý produkt.

Tedy namočení je alespoň malou pomocí. Větší pomocí bude namočení do lázně s MMS. Já takto namáčím ořechy po dobu cca 10ti minut v 10-20 ti kapkách.

Primární prevencí je ale kupovat kvalitní zboží. Pokud jsou ořechy různě nahnědlé, podivně pokroucené a scvrklé, určitě nekupovat. Těmito neduhy trpí zpravidla ořechy z provenience obchoďáků - třeba kešu Kaufland nebo Interspar jsou děs a kvalita odpovídá jejich nízké ceně.

Výbornou kvalitu mají v DM, tam také ale pořádně zaplatíte. Kvalita za rozumou cenu se mi zdá bát Seeberger. Začali je prodávat třeba v Intersparu a ořechy vypadají i chutnají dobře.

Při candidě jíst plesnivé věci je samozřejmě nesmysl, to píšete správně. Proto v prvních fázích může být užitečné je vynechat zcela (i když co pak vlastně jíst že) anebo výrazně omezit ty s plísňovým potenciálem - což jsou především arašídy, ale také kešu, pistácie nebo vlašské.

Dekuji ti sakule za tipy. Na orechach nesetrim, kupuji bio mandle i liskace od firmy bio nebio a myslim, ze jsou kvalitni. Jeste bych chtela vedet jake semena jsou rizikove ? Kupuji mak, len, sezam, slunecnici, dynove seminka, kokos chipsy.
a jeste by me zajimalo, jestli se da pouzit misto MMS (ktere nemam) treba peroxid vodiku nebo jod.

Jarda — pát úno 03, 2012 12:14 pm
zvanc píše:
Jsem na protikvasinkove diete - 47 dni na zelenine, orechy + semena, patlanice a obcas maso, syr. Orechu snim 100 g denne, ale bojim se plisni. Mandle a liskace macim ve vode, ale pochybuji, ze by toto vyresilo problem s plisnemi. Premyslim, ze bych je namocila do zive nebo mrtve vody. Vyresila bych tim neco ? Prijde mi divne byt na protikvasinkove a pritom se cpat plisnemi z orechu. Nebo na to mate jiny figl ? Diky za radu.

Tak člen sakul vám to píše správně, kupovat pouze opravdu kvalitní, nebo je máčet v MMS, případně by fungovalo i kolidní stříbro.

Jarda — pát úno 03, 2012 12:26 pm
zvanc píše:
Dekuji ti sakule za tipy. Na orechach nesetrim, kupuji bio mandle i liskace od firmy bio nebio a myslim, ze jsou kvalitni. Jeste bych chtela vedet jake semena jsou rizikove ? Kupuji mak, len, sezam, slunecnici, dynove seminka, kokos chipsy.
a jeste by me zajimalo, jestli se da pouzit misto MMS (ktere nemam) treba peroxid vodiku nebo jod.

Potenciálně rizikové z pohledu plísní je naprosto všechno, to nezkoumejte a z uvedených věcí, peroxid je určitě bez problémů, ovšem ten jód to už asi nebude tak ideální, tam by se člověk mohl snadno předávkovat, protože semena ho do sebe nasají. Nicméně plísním by to určitě vadilo i v nepatrné koncentraci, čili třeba u lidí s deficitem jódu by to určitě byl dobrý postup.

zvanc — pát úno 03, 2012 1:43 pm
Jarda píše:
Potenciálně rizikové z pohledu plísní je naprosto všechno, to nezkoumejte a z uvedených věcí, peroxid je určitě bez problémů, ovšem ten jód to už asi nebude tak ideální, tam by se člověk mohl snadno předávkovat, protože semena ho do sebe nasají. Nicméně plísním by to určitě vadilo i v nepatrné koncentraci, čili třeba u lidí s deficitem jódu by to určitě byl dobrý postup.

dekuji za tip. takze staci nakapat par kapek peroxidu do vody s orechy/semeny ? Co treba mrtva/ziva voda ?

Jarda — pát úno 03, 2012 1:45 pm
zvanc píše:
dekuji za tip. takze staci nakapat par kapek peroxidu do vody s orechy/semeny ? Co treba mrtva/ziva voda ?

No pár kapek asi ne, to by musel být ten 30%tní, jinak ho budete muset dávat docela dost, což je drahé. Živá voda asi ne, ale mrtvá by fungovala, tou se běžně sterilizuje.

jani — pát úno 03, 2012 3:06 pm

Moje teta od nepaměti umejvá ovoce a zeleninu octovou vodou ( taktéž ocet přidává do praní, prý zjemní a je antibakteriální ). Já jsem před třema lety pořídila ozonátor a život bez něj si nedovedu představit, jede denně, zapínám ho v místnostech klidně na hodinu, ozonovou vodu pijeme, ozonovou vodou umývám ovoce - zeleninu a super vychytávkou je, když rodinně připravuji kupované maso ( brrr ), namočím ho do vody a nechám ji i s masem probublávat nějakých 15-20 minut, mám z toho dobrý pocit, např. rybina a kuřecí maso ztratí typický zápach, maso je jakoby křehčí ( jinak křehčené maso nekupuje už ani rodina ) a když dělám zelený nápoj, bylinky namočím do udělané ozonové vody - už neprobublávám, taktéž i mandle, slunečnicové semínko atd. Také si vyrábím ozonový olej. Ozonátor používám tak automaticky, že je možné, že jsem na něco určitě zapomněla ....

Jarda — sob úno 04, 2012 9:33 am
jani píše:
Moje teta od nepaměti umejvá ovoce a zeleninu octovou vodou ( taktéž ocet přidává do praní, prý zjemní a je antibakteriální ). Já jsem před třema lety pořídila ozonátor a život bez něj si nedovedu představit, jede denně, zapínám ho v místnostech klidně na hodinu, ozonovou vodu pijeme, ozonovou vodou umývám ovoce - zeleninu a super vychytávkou je, když rodinně připravuji kupované maso ( brrr ), namočím ho do vody a nechám ji i s masem probublávat nějakých 15-20 minut, mám z toho dobrý pocit, např. rybina a kuřecí maso ztratí typický zápach, maso je jakoby křehčí ( jinak křehčené maso nekupuje už ani rodina ) a když dělám zelený nápoj, bylinky namočím do udělané ozonové vody - už neprobublávám, taktéž i mandle, slunečnicové semínko atd. Také si vyrábím ozonový olej. Ozonátor používám tak automaticky, že je možné, že jsem na něco určitě zapomněla ....

To je zajímavá informace a pokud tedy jde o zařízení s nímž jste dlouhodobě spokojena, dejte sem kontakt na prodejce, to mnoho lidí ocení.

jani — sob úno 04, 2012 11:36 am
Jarda píše:
To je zajímavá informace a pokud tedy jde o zařízení s nímž jste dlouhodobě spokojena, dejte sem kontakt na prodejce, to mnoho lidí ocení.

Jarda — pon úno 06, 2012 9:36 am
jani píše:
http://www.zapper.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=31
Je to přístroj, který tu byl již vícekrát zminovaný a doporučovaný. Bezvadné návody a informace jsou spíše na zahraničních servrech, u nás se zase tak moc nezažil, nejspíš i kvůli ceně, nyní docela sjednocené na 5.900 kč ( ještě vloni jsem jej našla za super cenu 3.500kč - nějaká výprodejová akce - už ale není ).

To je škoda, za tu cenu by byl opravdu dobrý.

lenka 67 — pon úno 06, 2012 12:06 pm

http://www.zapper.cz/index.php?option=c ... &Itemid=31
Je to přístroj, který tu byl již vícekrát zminovaný a doporučovaný. Bezvadné návody a informace jsou spíše na zahraničních servrech, u nás se zase tak moc nezažil, nejspíš i kvůli ceně, nyní docela sjednocené na 5.900 kč ( ještě vloni jsem jej našla za super cenu 3.500kč - nějaká výprodejová akce - už ale není ).

našla jsem ještě tento přístroj, myslíte, že by byl taky vhodný.

http://www.antibakterin.cz/products/ozo ... kterin-o3/

smajliss — sob úno 11, 2012 11:12 pm

Našel jsem zajímavý recept o kterém jsem ještě neslyšel. Zakysané ořechy http://www.opravdovezdravi.cz/zakysane-orechy/ ... vypadá to zdravě :-)

Filip08 — sob úno 11, 2012 11:39 pm
smajliss píše:
Našel jsem zajímavý recept o kterém jsem ještě neslyšel. Zakysané ořechy http://www.opravdovezdravi.cz/zakysane-orechy/ ... vypadá to zdravě :-)

To vypadá dost zajímavě :-) Dal by se jako ty probiotika použít kefír?! Ale musel by mít člověk záruku že ten už hotový kefír přežije dalších 8-16h v pokojové teplotě.

Jarda — ned úno 12, 2012 10:49 am
lenka 67 píše:
http://www.zapper.cz/index.php?option=c ... &Itemid=31

našla jsem ještě tento přístroj, myslíte, že by byl taky vhodný.

http://www.antibakterin.cz/products/ozo ... kterin-o3/

To je škoda, že jsem to nevěděl, ta cena by byla super a k tomu druhému přístroji se nedovedu vyjádřit, to bych ho musel mít možnost vidět a vědět co dělá.

Jarda — ned úno 12, 2012 10:58 am
Filip08 píše:
smajliss píše:

To vypadá dost zajímavě :-) Dal by se jako ty probiotika použít kefír?! Ale musel by mít člověk záruku že ten už hotový kefír přežije dalších 8-16h v pokojové teplotě.

Nic takového jsem zatím nezkoušel, ale raději bych použil čisté laktobacily, ten kefír neumím vyhodnotit, ale mohl by s tím být problém, on tak dlouho opravdu nemusí vydržet.

jani — ned úno 12, 2012 11:09 am
Jarda píše:
To je škoda, že jsem to nevěděl, ta cena by byla super a k tomu druhému přístroji se nedovedu vyjádřit, to bych ho musel mít možnost vidět a vědět co dělá.

Ještě vím o tomto přístroji, ale cena je značně přemrštěná, dávám spíše kvůli videu
http://www.cinskelecitelstvi.cz/cinskel ... a-zeleniny
( zde se ale nějak neuvádí, že je možné ozonovou vodu pít, u toho mého je přímo doporučení )

Jarda — úte úno 14, 2012 11:00 am
jani píše:
Ještě vím o tomto přístroji, ale cena je značně přemrštěná, dávám spíše kvůli videu
http://www.cinskelecitelstvi.cz/cinskel ... a-zeleniny
( zde se ale nějak neuvádí, že je možné ozonovou vodu pít, u toho mého je přímo doporučení )

Tak cena je sice vysoká, ale pokud jde o srovnání produkce, tak to je evidentně jiná kategorie a myslím si, že jde o docela zajímavé zařízení, škoda, že k tomu nejsou nějaké reference.

jani — sob bře 17, 2012 10:56 am
Jarda píše:
Tak cena je sice vysoká, ale pokud jde o srovnání produkce, tak to je evidentně jiná kategorie a myslím si, že jde o docela zajímavé zařízení, škoda, že k tomu nejsou nějaké reference.

Pokud jste přehlédl, lze rozkliknout:

TEXT:

cistic_ovoce_zeleniny.pdf
/ ale samozřejmě přímo zkušenosti z řad uživatelů by byly největším přínosem /

Jarda — čtv bře 22, 2012 12:46 pm
jani píše:
Pokud jste přehlédl, lze rozkliknout:

TEXT:

cistic_ovoce_zeleniny.pdf
/ ale samozřejmě přímo zkušenosti z řad uživatelů by byly největším přínosem /

Tak jsem asi natvrdlej, ale rozkliknout zde nejde nic.

ravima — pát bře 23, 2012 3:15 am
Jarda píše:
Tak jsem asi natvrdlej, ale rozkliknout zde nejde nic.

Je to tam hned nad videem, ale tak dám sem přímý odkaz:
http://www.cinskelecitelstvi.cz/fotky29 ... leniny.pdf

Jarda — pát bře 30, 2012 9:41 am
ravima píše:
Je to tam hned nad videem, ale tak dám sem přímý odkaz:
http://www.cinskelecitelstvi.cz/fotky29 ... leniny.pdf

To už sem někdo dával, ale může jít o dobrou věcičku, chtělo by to nějaké zkušenosti.

derkel — sob kvě 26, 2012 8:03 pm

dobry den,chtěl bych se v jedné věci ujistit.Když si namočim mák v osmotické vodě a pak ho nechám na sluničku vysušit, co se stane s minerálama které nasála ta voda? Předpokládám že jsou příliš "těžké", než aby se vypařili společně s vodou a zůstanou v máku.

Jarda — úte kvě 29, 2012 9:41 pm
derkel píše:
dobry den,chtěl bych se v jedné věci ujistit.Když si namočim mák v osmotické vodě a pak ho nechám na sluničku vysušit, co se stane s minerálama které nasála ta voda? Předpokládám že jsou příliš "těžké", než aby se vypařili společně s vodou a zůstanou v máku.

Předpokládáte správně, minerály se nevypařují, snad jen jód má tuto schopnost, ten sublimuje.

derkel — pát čen 08, 2012 3:40 pm

dobry den, kolik toho nasaje osmoza když v ni namáčím mandle, dynové semínka, mák atd.? Má pak cenu to ještě jíst?) Většinou mně zbyde tak 2-3 dcl vody. Po jak velkých dávkách bych ji mněl pak pít?

Jarda — ned čen 10, 2012 4:07 pm
derkel píše:
dobry den, kolik toho nasaje osmoza když v ni namáčím mandle, dynové semínka, mák atd.? Má pak cenu to ještě jíst?) Většinou mně zbyde tak 2-3 dcl vody. Po jak velkých dávkách bych ji mněl pak pít?

Naprosto nechápu na co se vlastně ptáte, jak můžete v osmóze máčet mandle?

derkel — ned čen 10, 2012 7:01 pm
Jarda píše:
Naprosto nechápu na co se vlastně ptáte, jak můžete v osmóze máčet mandle?

Ve vodě vyrobené v Reverzni osmoze

Jarda — úte čen 19, 2012 7:13 am
derkel píše:
Ve vodě vyrobené v Reverzni osmoze

Aha, tak to je jiná, osmotická voda, je k tomu vhodná, něco si odsaje, ale nejde o nic zásadního a pít se pak dá ve víceméně libovolném množství.

Jindra — úte čen 19, 2012 8:50 am
derkel píše:
dobry den, kolik toho nasaje osmoza když v ni namáčím mandle, dynové semínka, mák atd.? Má pak cenu to ještě jíst?

co jestli má cenu pak ještě jíst... ta semínka? no jasně že jo, vždyť tím máčením stopnete enzymové inhibitory a vysušená semínka se tak opět "oživí", právě proto je máčíte. Snad je po máčení nechcete vyhodit - nééé, to by byla hrubá chyba.

Prosím z jakého důvodu dle Vašeho předchozího dotazu máčíte mák a pak jej opět sušíte? Já mák taky máčím, ale v tom nejlepším stavu ho pak konzumuji...

derkel — pát čen 22, 2012 6:21 pm
Jindra píše:
co jestli má cenu pak ještě jíst... ta semínka? no jasně že jo, vždyť tím máčením stopnete enzymové inhibitory a vysušená semínka se tak opět "oživí", právě proto je máčíte. Snad je po máčení nechcete vyhodit - nééé, to by byla hrubá chyba.

Prosím z jakého důvodu dle Vašeho předchozího dotazu máčíte mák a pak jej opět sušíte? Já mák taky máčím, ale v tom nejlepším stavu ho pak konzumuji...

Suším ho kvůli namletí). Používám starý ruční mlýnek na mák a tam vlhký nenacpete)

bludicka — úte čen 26, 2012 5:20 pm

Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#

Jarda — stř čec 04, 2012 9:49 pm
bludicka píše:
Inak to namáčanie semien a orechov, ja myslím, že celkom vhodný roztok by na to bol GSE - výťažok z grepových semien je silno protiplesňový, alebo čistý potassium iodide (ten nie je žltý ako lugol a má neutrálnu chuť)?

Ma tak napadlo, že napr. Hulda Clark používala na "dezinfekciu" potravín viacero metód, ozonátor, lugol, ultrazvuk, vymrazovanie.... ak by som ale napr. namočila semienka do ozónovej vody, neznehodnotili, nezoxidovali by tam potom tie hodnotné oleje? Ale ak by to človek robil dajme tomu krátku dobu, asi by to bolo ok.

S tým namáčaním a spätým vysušovaním semien a orechov to robím ja bežne... aj keď drtivú časť namočených orechov zjem v tom namočenom stave. Ale napr. niekedy chcem chrumkavé mandle, tekvicové semienka, tak ich namočím na noc do vody, potom napr. trochu pokorením, pokropím sójovou omáčkou a dám vysušiť a je z toho slaná pochúťka, chutia takto naozaj veľmi dobre. Tu o tom píšu podrobne o namáčaní a vysušovaní semien:

http://gnowfglins.com/2009/12/02/how-an ... nd-seeds/#

Krátkodobá ozonizace nijak nevadí a receptura na mandle vypadá dobře.

Tom Kořenek — pon zář 17, 2012 10:34 pm
sakul píše:

Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.

ovekyska — pon zář 17, 2012 10:39 pm
Tom Kořenek píše:
Musim se podelit o zkusenost s mandlemi z Intersparu (zrejme ta znacka Seeberger) Bio znacka. Cena cca 60 za 200 gramu. Pres noc jsem je namocil do vody a rano u par kousku plavali takove mracky, jakoby plivance. Risknul jsem to do snidane a cca 2 - 3 kousky chutnali naprosto silene, jako kdybych si do pusy dal nejakou kyselinu. Okamzite sem to plival a sem pekelne nastvanej na vyhozeny prachy a kvalitu Bio. Zitra jdu do DMka a zacinam bejt pomalu ale jiste zoufalej.

no nie je to take jednoznacne, ja som raz kupila v DM kesu alnatura, trvanlivost s koncom o polroka, a boli desne, jednoznacne skazene.... to nehovorim, ze je to tak vzdy, trebars alnatura susene ovocie, co som kupovala, bolo vzdy vyborne.

Alala — pon zář 16, 2013 1:51 pm

Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.

Jarda — ned lis 24, 2013 5:15 pm
Alala píše:
Hezký den, Jardo,

Chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o informaci o nejvhodnějším způsobu zpracování čerstvě sklizených oříšků (vlašských, lískových). Máme možnost koupit si čerstvé ořechy ve skořápce přímo od zemědělce.

Oříšky bychom chtěli zmrazit. Jaký postup používáte? Je vhodnější čerstvé nesušené ořechy přímo zamrazit nebo je lepší je nechat předtím (alespoň částečně) vyloupané vyschnout?

Jaký je pak postup při použití zmrazených oříšků? Je vhodné je hned po vyjmutí z mrazáku použít nebo je potřeba nechat rozmrazit? Nebo je namáčíte?

Zkoušela jsem neúspěšně tyto informace najít na fóru prostřednictvím vyhledávacího formuláře, proto pokládám nový dotaz.

Předem moc děkuji.

Vlašáky vždy nejdříve přirozenou cestou usušíme a skladujeme v suchém prostředí ve skořápce. Pokud je chcete zmrazit, tak asi hned vyloupat, usušit třeba v sušičce a zmrazit. Zmrazené oříšky se nechají cca půl hodiny rozmrznout a zpracovávají jako čerstvé.

sajťas — pát led 16, 2015 2:05 am

Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?

Jarda — stř led 28, 2015 10:14 pm
sajťas píše:
Jak je to s nutriční hodnotou mlék vyrobených ze semen, ořechů či máku? "Vyextrahuje" se vše do nápoje nebo něco zůstává i v rozdrcené hmotě?

Tak určitě nedostanete všechno do té tekutiny, ale jde o poměrně slušné procento. Přesně vám to nikdo neřekne, hodně záleží na postupu při zpracování. Asi nejvíce by šlo získat tak, že mixovat se bude už rozdrcená hmota, třeba semena nejdříve prohnat dvouhřídelovým odšťavňovačem.

Tom Kořenek — ned srp 30, 2015 2:29 pm

Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?

Willis — ned srp 30, 2015 3:09 pm
Tom Kořenek píše:
Zjistil sem, ze vsechny orechy a semena obsahuji celkem vysoke mnozstvi fytatu. Obzvlast se jedna treba o sezamova seminka, ktera maji absolutne nejvice (tusim, ze snad i vice nez lusteniny).
Namacenim se snizuje obsah fytatu pouze castecne. Vi o tom nekdo vice? Ruzne stranky doporucuji vice krok na maximalni mozne snizeni fytatu a tedy: namaceni, fermentace, kliceni, prazeni (nikoliv v tomto poradi).

Je mozne ze abnormalne vysoky obsah vapniku v sezamu je tam prave z duvodu vysokeho obsahu fytatu a clovek pak nakonec preci jenom neco vstreba misto toho ze naopak ztrati vapnik kvuli tem fytatum ?

Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

miram — úte zář 01, 2015 10:55 pm
Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.

OMG! ... 50 bucks? :roll:
http://www.globalhealingcenter.com/natu ... h/phytase/

Jindra — stř zář 02, 2015 1:43 pm
Willis píše:

fytáty mne taky docela zajímají, přiznám, že stopro jasno v tom ještě nemám (čím víc o tom vím, zjišťuju, že toho vím míň a míň - znáte to)
ale takhle extrémní názor bych teda neměl…
přímo konzumovaná sušená semínka/oříšky, no to je pro naši slinivku docela "záhul" kvůli blokaci enzymových inhibitorů a fytáty blokují vstřebávání minerálů, potud pravda,
bohužel ani tím máčením se ty fytáty úplně neřeší, toť taky pravda, ale já osobně jedu podle naší matičky Přírody, tj. koukněte, jak to dělá třeba taková veverka v divoký přírodě a jak si na oříšcích potom pochutná (a jak skvěle prospívá).
Jestliže v tomto příkladu s veverkou přece jen fytáty ještě tak nějak "zbytkově" (čili jen skutečně omezeně) blokují absorpci minerálů, tak už jen částečně a ty benefity jednoznačně převažují, tomu určitě věřím

takže semínka/oříšky rozhodně přinejmenším máčejte (alespoň na pár hodin - minimálně čtyři; já máčím přes noc) a víc bych se tím nezatěžoval, škoda času :-)

Tom Kořenek — ned zář 13, 2015 5:13 am

Pro vsechny s alespon mensi znalosti anglictiny je tady asi nejrozsahlejsi info ohledne cele problematiky:
http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

Jindro ja souhlasim, jedno z mych nejoblibenejsich jidel je orechove mleko podle zdejsiho receptu, ale uz sem musel upravit proceduru vyroby.

Je zajimave, ze asi nejucinejsi metoda je prazeni - treba u lustenin je to snizeni fytatu o 30 az 70 procent. Jsem velkym odporcem vareni, ale tohle je docela padnej argument.

Jinak moje prozatimni metoda je klasicke maceni orechu do vody minimalne pres noc ALE bud uz do samotneho nalevu pridam starter - par lzic kefiru/syrovatky a nebo orechy po dobe maceni rozmixuju a nasledne pridam starter a necham to par hodin prokysat. Chutove mi to dokonce chutna vic, protoze to dostane lehce nakyslou chut a je jeste vice osvezujici.

Bohuzel s argumentem s veverkou nesouhlasim, protoze proste a jednoduse mame odlisne traveni. Treba u krav (pouze tusim) je mozna konzumace lustenin, protoze jdou jejich zazivanim dlouho - "maceni" a zaroven jejich pocetne zaludky zpusobi fermentaci.

Jedna vec co me opravdu mrzi je celkem nezbytna eliminace ruznych orechovych masel - slo by to asi jedine delat bud s prazenymi (coz ja nerad nooo) a nebo tu metodu aktivace - namocit, vysusit a rozmixovat do masla ( a nebo eventuelne jeste oprazit nasledovne ) cimz by se tomu fakt pomohlo. Jenze na tohle ja behem cestovani nemam prostredky :( Dalo by se treba i polemizovat, ze arasidove maslo vs tahini na tom neni tak spatne - arasidaci jsou prazene a z par zdroju mam zjistene, ze rozemletim se temer nici aflatoxiny. Tahini naproti tomu se svym jednoznacne nejvyssim obsahem fytatu na tom ted uz vuuuuubec neni nejlepe - bez jakekoliv upravy samozrejme.

peetra — ned zář 13, 2015 9:34 am

S tým pražením je to z kaluže do blata :( "Fermentácia" pomocou kefíru a pod. by tiež mala pomôcť eliminovať fytáty?
Inak likvidácia aflatoxínov rozomletím mi nepripadá reálna...nedáva zmysel

Tom Kořenek — ned zář 13, 2015 9:47 am

pokud se jedna o mirne oprazeni tak je to zcela v poradku. Nevim proc by to melo vadit.

Arasidove maslo:

Citace:
Interestingly, it seems that the peanut butter-making process dramatically reduces the aflatoxin content of the initial peanuts, by around 89% (PDF). In the study, roasting at 160 degrees C reduced aflatoxin by 51%. Blanching, or skin removal, reduced it by 27%. Finally, grinding the peanuts into butter removed another 11% of the aflatoxin, probably because of the heat (not the actual grinding). So if you’re going to eat peanuts, stick with a good butter.

Read more: http://www.marksdailyapple.com/how-bad- ... z3lbQYej9f

peetra — ned zář 13, 2015 10:26 am

Zaujímavé info, ďakujem.

Tom Kořenek píše:
Finally, grinding the peanuts into butter removed another 11% of the aflatoxin, probably because of the heat (not the actual grinding).

(Čo sa týka toho odstránenia aflatoxínov zomletím, sami píšu že asi to nebude mletím ale teplom)

Jarda — ned zář 20, 2015 1:42 pm
Tom Kořenek píše:

Tak názorů zde padlo dost, ale pokud vycházím z našich předků, tak se tradičně používalo namáčení, kvašení a pražení. Asi nejvíce by toho člověk vydoloval aplikací celého tohoto postupu i když komu by se chtělo s tím tak blbnout. Já myslím, že namočení, eventuálně fermentace by byla dostačující a pokud z takto připravených semen, nebo ořechů uděláte mléko, neměl by být problém ho strávit. Přisvojitelnost vápníku bude hodně záležet na stavu vitamínu D3 a K2, tedy podle všeho se bude silně lišit u různých lidí.

adabo — pon čen 24, 2019 9:02 am

Chtel bych se zeptat - nebylo by lepsi po namoceni orechu vodu co je v misce vylit? Cetl jsem, ze se do te vody dostanou inhibitory z orechu a ty jsou pro nas nevhodne ke konzumaci. Je to pravda?

Jarda — pon čen 24, 2019 10:46 am
adabo píše:
Chtel bych se zeptat - nebylo by lepsi po namoceni orechu vodu co je v misce vylit? Cetl jsem, ze se do te vody dostanou inhibitory z orechu a ty jsou pro nas nevhodne ke konzumaci. Je to pravda?

Tak je to pravda i když zase je pravda že tak vylijete i docela dost minerálů, ale vždy je něco za něco.