Ovocie a zelenina vseobecne

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/ovocie-a-zelenina-vseobecne/
Xion — pát dub 09, 2010 1:35 pm
Jarda píše:
Rozmixované ovoce je mnohem horší než šťávy a dokonce mnohem horší než celé ovoce, v tomto stavu se špatně tráví a moc bych to nedoporučoval.

Toto ma zaujalo, kedze dost casto si ovocie mixujem, napriklad do sirnej patlaniny alebo si robim smothie s bananom. Preco sa tak zhorsi stav rozmixovaneho ovocia? Plati to aj pri susenom ovoci, ktore mixujem do zdravych pamlskov na osladenie/zahustenie zakladnej zmesy?

mohy — pát dub 09, 2010 2:22 pm

Mňa to zaujalo tiež, keďže hlavne deti obľubujú túto úpravu ovocia mixovaním a tak do nich dostanem napríklad aj žltý melón. Možno to má niečo spoločné s tým, že rozmixované ovocie je skôr tekutina a tie celkovo trávenie moc neštartujú.

Jarda — pát dub 09, 2010 8:43 pm
Xion píše:
Toto ma zaujalo, kedze dost casto si ovocie mixujem, napriklad do sirnej patlaniny alebo si robim smothie s bananom. Preco sa tak zhorsi stav rozmixovaneho ovocia? Plati to aj pri susenom ovoci, ktore mixujem do zdravych pamlskov na osladenie/zahustenie zakladnej zmesy?

U rozmixovaného ovoce se mimořádně špatně startuje trávení a kaše tedy projde prakticky nestrávená do tenkého střeva, kde se pak snadno startuje kvasný a hnilobný proces, což velice poškozuje zdraví.

gonzales01 — ned dub 11, 2010 7:37 am
Jarda píše:
U rozmixovaného ovoce se mimořádně špatně startuje trávení a kaše tedy projde prakticky nestrávená do tenkého střeva, kde se pak snadno startuje kvasný a hnilobný proces, což velice poškozuje zdraví.

K tomu, ze je samostatne mixovane ovoce z hlediska traveni lepsi vyloucit, jsem taky dospel, naopak je to u ciste stavy pred jidlem, ktera startuje traveni velice dobre. U tohoto jsem jeste premyslel o zpusobu pripravy stavy na Angelu: je spravne seskrabovat do stavy jemnou vlakninu, ktera zustava po vytlaceni na sitech Angela? Ja to tak zatim delam a u orechoveho mleka, kde zustava hodne pasty smichane s vlakninou na sitech to ani jinak nejde.

Sybilla — ned dub 11, 2010 8:12 am
gonzales01 píše:
K tomu, ze je samostatne mixovane ovoce z hlediska traveni lepsi vyloucit, jsem taky dospel, naopak je to u ciste stavy pred jidlem, ktera startuje traveni velice dobre. U tohoto jsem jeste premyslel o zpusobu pripravy stavy na Angelu: je spravne seskrabovat do stavy jemnou vlakninu, ktera zustava po vytlaceni na sitech Angela? Ja to tak zatim delam a u orechoveho mleka, kde zustava hodne pasty smichane s vlakninou na sitech to ani jinak nejde.

Aký je teda rozdiel v trávení medzi napr. dobre pokúsaným jablkom, zmixovaným, alebo nastrúhaným? Ja nemixujem, iba dobre kúšem, odšťavujem alebo strúham. Každý z týchto 3 spôsobov okrem šťavenia by teda znamenal zlé strávenie a teda kvasenie? Iné ovocie okrem jabĺk nemixujem ani nestrúham, iba šťavím alebo jem v stave in natura.
Ja tiež zoškrabujem zo sitka Angela vlákninu, lebo som si myslela, že vláknina je potrebná a mne to v šťave nevadí, práve naopak.

Jarda — ned dub 11, 2010 9:26 am
gonzales01 píše:

Je vhodné to oškrabat přiloženou škrabkou přímo do šťávy a rozmixovat, u ořechového mléka to opravdu jinak ani nejde.

Jarda — ned dub 11, 2010 9:30 am
Sybilla píše:
Aký je teda rozdiel v trávení medzi napr. dobre pokúsaným jablkom, zmixovaným, alebo nastrúhaným? Ja nemixujem, iba dobre kúšem, odšťavujem alebo strúham. Každý z týchto 3 spôsobov okrem šťavenia by teda znamenal zlé strávenie a teda kvasenie? Iné ovocie okrem jabĺk nemixujem ani nestrúham, iba šťavím alebo jem v stave in natura.
Ja tiež zoškrabujem zo sitka Angela vlákninu, lebo som si myslela, že vláknina je potrebná a mne to v šťave nevadí, práve naopak.

Vláknina oškrábaná ze sítka nijak nevadí, ani další uvedené postupy zpracování potravin, ale mixování je opravdu nevhodné a dá se použít jen občas v postupech, kde to jinak dělat prostě nejde.

Xion — ned dub 11, 2010 10:09 am
Jarda píše:
Vláknina oškrábaná ze sítka nijak nevadí, ani další uvedené postupy zpracování potravin, ale mixování je opravdu nevhodné a dá se použít jen občas v postupech, kde to jinak dělat prostě nejde.

Plati to na vsetko ovocie bez vynimky? Co tak taky banan, tiez po rozmixovani sa zle travi?
Cize, napriklad do sirnej patlaniny je lepsie roztlacit ho vidlickou? A jablko nastruhat na nerezovom struhaci, ci aj to je zle?

Jarda — ned dub 11, 2010 9:57 pm
Xion píše:
Plati to na vsetko ovocie bez vynimky? Co tak taky banan, tiez po rozmixovani sa zle travi?
Cize, napriklad do sirnej patlaniny je lepsie roztlacit ho vidlickou? A jablko nastruhat na nerezovom struhaci, ci aj to je zle?

U banánu bych to asi neřešil, tam to tolik nevadí, ale to jablko raději strouhané.

Mat — čtv dub 15, 2010 4:19 pm
Jarda píše:
U banánu bych to asi neřešil, tam to tolik nevadí, ale to jablko raději strouhané.

Ked mám momentálne nižšie Ph(merané dnes o 12.00, hodnota cca 5,5) a celý den len ovocie a orechy tak v tomto prípade sa dá aplikovat iba jedla soda alebo melónová štava nie?
Ďakujem

Jarda — čtv dub 15, 2010 8:42 pm
Mat píše:
Ked mám momentálne nižšie Ph(merané dnes o 12.00, hodnota cca 5,5) a celý den len ovocie a orechy tak v tomto prípade sa dá aplikovat iba jedla soda alebo melónová štava nie?
Ďakujem

Ano jde to zvednout těmi uvedenými prostředky, případně okurková, nebo ředkvová šťáva mají pH 9 a zvednou to celkem rychle.

Mat — pát dub 16, 2010 9:15 am
Jarda píše:
Ano jde to zvednout těmi uvedenými prostředky, případně okurková, nebo ředkvová šťáva mají pH 9 a zvednou to celkem rychle.

Ok.
Ked by sa to prehuplo do alklózy, tak v takom prípade možem dat viac orechov alebo slneč semena?
Alebo existuje ešte nejaký druh potraviny, ktorá sa dá kombinovat s ovocím a zníži mi Ph?
Ďakujem

Jarda — pát dub 16, 2010 10:06 am
Mat píše:
Ok.
Ked by sa to prehuplo do alklózy, tak v takom prípade možem dat viac orechov alebo slneč semena?
Alebo existuje ešte nejaký druh potraviny, ktorá sa dá kombinovat s ovocím a zníži mi Ph?
Ďakujem

Nemusí to být nutně potravina, klidně stačí větší dávka vitamínu C.

Mat — pát dub 16, 2010 8:40 pm
Jarda píše:
Nemusí to být nutně potravina, klidně stačí větší dávka vitamínu C.

Fakt! To ma v ten moment ani neneapadlo.
Ďakujem

gonzales01 — sob dub 17, 2010 8:59 am
Sybilla píše:

Mam vysledované že rozmixované ovoce kvasí a zatěžuje mi trávení, snižuje mi pH, v nakrájeném a stouhaném stavu je to bez problémů, takže se tomu raději vyhýbám.

haddock — úte dub 20, 2010 2:23 pm

je spatne, kdyz snim zeleninovy salat a 5-10 minut pote si dam ovoce? vychazim z toho, ze ovoce a zelenina se nemaji kombinovat a nevim jestli i v tomto pripade vlastne nedelam z hlediska spravneho traveni chybu. :? dekuji.

Jarda — úte dub 20, 2010 4:08 pm
haddock píše:
je spatne, kdyz snim zeleninovy salat a 5-10 minut pote si dam ovoce? vychazim z toho, ze ovoce a zelenina se nemaji kombinovat a nevim jestli i v tomto pripade vlastne nedelam z hlediska spravneho traveni chybu. :? dekuji.

To určitě děláte, odstup by se měl držet ideálně čtyři hodiny, nicméně většinou stačí dvě hodiny a již to nijak nevadí.

Sikora — úte dub 20, 2010 8:32 pm

Jak je to ze šťávami - ráno vždy vypiju 1l citrusové a pomerančové šťávy. Zhruba za hodinu piju zeleninovou šťávu (mrkev a č.řepu). Je tento odstup dostačující? Piju dohromady mrkvev 0,5 l smíchám z 0,5 l č.řepy - tato kombinace asi spolu nevadí.Díky

Jarda — úte dub 20, 2010 8:42 pm
Sikora píše:
Jak je to ze šťávami - ráno vždy vypiju 1l citrusové a pomerančové šťávy. Zhruba za hodinu piju zeleninovou šťávu (mrkev a č.řepu). Je tento odstup dostačující? Piju dohromady mrkvev 0,5 l smíchám z 0,5 l č.řepy - tato kombinace asi spolu nevadí.Díky

To je v pohodě, tady stačí ta hodina bohatě, šťáva se vstřebá do těla za cca 20 minut. Ta kombinace vyhovuje s tím není problém.

muflon — úte kvě 11, 2010 5:48 pm

V mnoha radach se rika ze odpoledne ovoce ma vice tendenci kvasit v tele nez dopoledne. :(
Tyka se to jen nektereho ovoce(ktereho?), nebo i odpoledne mozno jist ovoce(do jake priblizne hodiny....?).

Pokud teprve zacinam jist vice cerstve ovoce, a nemam zatim odstavnovac, kolik minimalne by jste doporucoval asi tak snist ovoce za den? Napr.1-2 jablka, 1 banan, 1kiwi za den postacuje?(samozrejme cim vice tim lepe...jde mi o urcite voditko kdyz jim zrovna nektery den prevazne zeleninu, tak ovoce v ten den vubec neni potreba jist? :? Mate nejake priblizne procentualni voditko kolik treba tydne je vhodny pomer ovoce vuci zelenine---je to uplne jedno nebo ma vice prevazovat zelenina oproti ovoci? :?
Ktere ovoce by podle Vas melo nejvic byt zastoupeno v potrave (nase babicky pry rikavaly, ze kdo ji denne 1 jablko ten nebude potrebovat doktora..., takze jablko asi pro mne bude nejcastejsi ovoce...(a asi radeji z CR nez ta z dovozu). Kvuli zasaditosti asi jeste 1 citron denne... 8) (kdyz jak znamo snizuje prekyseleni tela) :)

Jak dlouho prumerne vydrzi podle Vas "pouzitelna" vetsina zeleniny a ovoce v lednici (4-6stupnu Celsia)?
Jake ovoce a zeleninu uz nepovazujete za prinosnou, kdyz cerstvost nelze vetsinou zajistit tak,ze bychom jedli cerstve sklizene ci utrzene primo ze stromu....Je taky otazka jak dlouho to bylo dopravovano a lezelo v obchode(i kdyz dobre uskladnena jablka vydrzi v pohode temer celou zimu...).

mohy — úte kvě 11, 2010 5:58 pm
muflon píše:
? Napr.1-2 jablka, 1 banan, 1kiwi za den postacuje?

Mám na sebe odskúšané, že 1-2 jablká zjem nepokrájané úplne v pohode a za chvíľku som hladný. Ale keď si tie dve jablka
napríklad ošúpem a pokrájam na malé kocečky, šupnem tam trošku kokosu a poprípade k tomu pojedám sírnu patlanicu, tak je to neporovnateľne sýtejšie. Pár dni dozadu som si pokrájal asi štyri jablká na kocečky a myslel som, že to už nedojem.
Inak hore spomenutá kombinácia je u mňa tak na raňajky.

muflon — úte kvě 11, 2010 6:04 pm
mohy píše:
dve jablka
napríklad ošúpem a pokrájam na malé kocečky, šupnem tam trošku kokosu

Ten kokos mas predem namoceny? Pokud ano kolik minut(hodin) predem ho namocit....Ten kokos je tak zdravy ze ho jist casto??, nebo kolik polevkovych(cajovych) lzic davas na jedno jidlo do toho ovoce...? Mne slupka u jabka nevadi--vlaknina je potreba...a pokud jsou v ni nejake tezky kovy, tak snad je mms a vit.C a ocisty vylouci z tela... :lol:
Dekuji za dobry tip s tim kokosem. :P

mohy — úte kvě 11, 2010 6:18 pm
muflon píše:
Ten kokos mas predem namoceny? Pokud ano kolik minut(hodin) predem ho namocit....Ten kokos je tak zdravy ze ho jist casto??, nebo kolik polevkovych(cajovych) lzic davas na jedno jidlo do toho ovoce...? Mne slupka u jabka nevadi--vlaknina je potreba...a pokud jsou v ni nejake tezky kovy, tak snad je mms a vit.C a ocisty vylouci z tela... :lol:
Dekuji za dobry tip s tim kokosem. :P

@http://zdravi-az.cz/Potraviny_jako_jedy_i_leky_07.php wrote:

Citace:
Snídaně
Nakrájíme jablko, banán, pomeranč, kiwi, případně jiné sezónní ovoce. Přidáme trochu borůvek, malin, nebo jiných lesních plodů. Tím získáme základ zásadotvorného ovocného salátu. Do něho přimícháme pár dobře omytých rozinek, či jiného sušeného ovoce a něco málo kyselinotvorných potravin s cílem dodat tělu přiměřené množství lehce využitelných tuků, vitamínů, minerálů a enzymů. Kyselinotvorné potraviny již dávkujeme na lžíce, nebo kusy a tělu jich postačí velice malé množství. Přimícháme 1 – 2 polévkové lžíce čerstvě mletého máku nebo sezamu, 1 polévkovou lžíci strouhaného kokosu, 1 ks paraořechu, 10 ks mandlí, nebo lískových oříšků, nebo půlek vlašských ořechů. Ne všechno, pouze jednu z možností, a je nutné je střídat, protože každý druh ořechů obsahuje jiné pro tělo důležité látky. Dále přidáme 1 polévkovou lžíci extra viržin panenského olivového oleje a lehce poprášíme skořicí.

Ten kokos nenamáčam, rovno sypem zo sáčka. Večer si dám namočiť zopár mandlí a 1-2ks paraorechu. Od kedy som vyskúšal, tak už len namočené. Ešte na okraj spomeniem, že som kúpil tie najlacnejšie mandel aké boli a asi na tretí-štvrtý deň začali klíčiť, čo ma veľmi milo prekvapilo.

Jarda — úte kvě 11, 2010 8:43 pm
muflon píše:
V mnoha radach se rika ze odpoledne ovoce ma vice tendenci kvasit v tele nez dopoledne. :(
Tyka se to jen nektereho ovoce(ktereho?), nebo i odpoledne mozno jist ovoce(do jake priblizne hodiny....?).

Pokud teprve zacinam jist vice cerstve ovoce, a nemam zatim odstavnovac, kolik minimalne by jste doporucoval asi tak snist ovoce za den? Napr.1-2 jablka, 1 banan, 1kiwi za den postacuje?(samozrejme cim vice tim lepe...jde mi o urcite voditko kdyz jim zrovna nektery den prevazne zeleninu, tak ovoce v ten den vubec neni potreba jist? :? Mate nejake priblizne procentualni voditko kolik treba tydne je vhodny pomer ovoce vuci zelenine---je to uplne jedno nebo ma vice prevazovat zelenina oproti ovoci? :?
Ktere ovoce by podle Vas melo nejvic byt zastoupeno v potrave (nase babicky pry rikavaly, ze kdo ji denne 1 jablko ten nebude potrebovat doktora..., takze jablko asi pro mne bude nejcastejsi ovoce...(a asi radeji z CR nez ta z dovozu). Kvuli zasaditosti asi jeste 1 citron denne... 8) (kdyz jak znamo snizuje prekyseleni tela) :)

Jak dlouho prumerne vydrzi podle Vas "pouzitelna" vetsina zeleniny a ovoce v lednici (4-6stupnu Celsia)?
Jake ovoce a zeleninu uz nepovazujete za prinosnou, kdyz cerstvost nelze vetsinou zajistit tak,ze bychom jedli cerstve sklizene ci utrzene primo ze stromu....Je taky otazka jak dlouho to bylo dopravovano a lezelo v obchode(i kdyz dobre uskladnena jablka vydrzi v pohode temer celou zimu...).

Já ho jím výhradně jako snídaně a většinou tak cca 40 dkg. Jíst se nezbytně nemusí, ale mě to takto vyhovuje. V mém případě to zhruba 1/3 váhového objemu, ale v příhodných měsících, kdy je kvanta čerstvého ovoce, to je i obráceně. Jablek jím kvanta, ale citróny prakticky žádné. Klidně i několik dní, ono v ní již i tak nic moc není a hlavní je, aby nebyla nahnilá, nebo plesnivá.

muflon — pát čen 04, 2010 7:55 pm

Nekde tady chvalite cervenou cibuli...
Cesnek ani paliva paprika mi nevadi, ale snedl jsem spolu s kys.zelim a hlivou celou jednu cerstvou nakrajenou cervenou cibuli a mam pocit ze mi to vypalilo celou pusu vic nez ten cesnek nebo papriky. :twisted:

To prece musi likvidovat chutove bunky...Mate nejaky postup jak jist cibuli aby nebylo zdreveneni jazyka-mozna ji jist nikoli nakrajenou nejemno ale na kolecka? Korenite nebo solite cibuli aby pustila stavu a zmekla?

Jarda — sob čen 05, 2010 7:25 am
muflon píše:
Nekde tady chvalite cervenou cibuli...
Cesnek ani paliva paprika mi nevadi, ale snedl jsem spolu s kys.zelim a hlivou celou jednu cerstvou nakrajenou cervenou cibuli a mam pocit ze mi to vypalilo celou pusu vic nez ten cesnek nebo papriky. :twisted:

To prece musi likvidovat chutove bunky...Mate nejaky postup jak jist cibuli aby nebylo zdreveneni jazyka-mozna ji jist nikoli nakrajenou nejemno ale na kolecka? Korenite nebo solite cibuli aby pustila stavu a zmekla?

Ano, červená cibule je opravdu třída a také má velice dobré výsledky, co se týká vlivu na zdraví člověka. Po kratším tréninku se jíst dá a nic nedělá, nijak ji neupravuji, pouze nakrájím a sním.

muflon — sob čen 05, 2010 9:53 am

Nektere zeleniny za syrova je dost obtizne kozumovat-napr.chřest, porek atd..

Jejich vyuziti bude hlavne asi na stavy(zpracujete nejak pak drť?), nebo je uvarit-jako v pripade chrestu. Porek blansirovany(kratce prejity varem nebo jen zality varici vodou a pockat...) mi velmi chutna, ale enzymy uz tam asi nebudou a vlaknina jak pisete jinde je z tepelne zpracovane zeleniny neprilis funkcni....

Jeste mne napada ze asi nejrozumnejsi krome stav bude z tech hure za syrova konzumovatelnych zelenin vhodne vyrabet kvasena pickles-ale nedovedu si treba predstavit pickles z chrestu a porku......
KTERE ZELENINY radeji NEPOUZIVATE(nebo je snad i varite)?-vim ze treba lilek nechvalite..., jeste jsou jine zeleniny bez kterych se "obejdeme"?

Jarda — sob čen 05, 2010 10:14 am
muflon píše:
Nektere zeleniny za syrova je dost obtizne kozumovat-napr.chřest, porek atd..

Jejich vyuziti bude hlavne asi na stavy(zpracujete nejak pak drť?), nebo je uvarit-jako v pripade chrestu. Porek blansirovany(kratce prejity varem nebo jen zality varici vodou a pockat...) mi velmi chutna, ale enzymy uz tam asi nebudou a vlaknina jak pisete jinde je z tepelne zpracovane zeleniny neprilis funkcni....

Jeste mne napada ze asi nejrozumnejsi krome stav bude z tech hure za syrova konzumovatelnych zelenin vhodne vyrabet kvasena pickles-ale nedovedu si treba predstavit pickles z chrestu a porku......
KTERE ZELENINY radeji NEPOUZIVATE(nebo je snad i varite)?-vim ze treba lilek nechvalite..., jeste jsou jine zeleniny bez kterych se "obejdeme"?

Oba druhy se dají celkem bez potíží jíst syrové, ale chřest je vhodnější tepelně upravený a rozmixovaný na džus. Pórek zásadně jím syrový, tam tepelnou úpravou pouze ztrácíte a nic se získat nedá. Na pickles se oboje hodí, pokud je nastrouháte a doplníte jinou zeleninou, tak s tím nebude problém. Lilek určitě nejím v žádné podobě a jinak jím asi všechno, nemám žádné favority ani neoblíbené druhy. Sice mám vždy období, kdy si oblíbím konkrétní druh a po nějaké době ho zase celkem cíleně vynechávám, ale pak se k němu opět vrátím, čili jde pouze o momentální chutě, ne trvalý odpor. Je pravdou, že některé druhy jím pouze jako sezónní zboží a jinak je nevyhledávám, třeba cukety, velice okrajově petržel a pastinák.

muflon — ned čen 06, 2010 12:54 am
Jarda píše:
Je pravdou, že některé druhy jím pouze jako sezónní zboží a jinak je nevyhledávám, třeba cukety, velice okrajově petržel a pastinák.

Petrzel(+pastinak) mi treba zrovna chutna(kaderava i sladky koren), a to je dobre kvuli redukovani pachu cesneku ze......Cukety ty mam taky rad, jen nevim asi nakrajet a jist jako okurku(asi cukety neloupete ze), nebo radeji udelat z ni stavu?

Cibuli kdyz rozkrojim na pul a nesnim(ta cervena je sila), mohu ji dat do lednice a pouzit dalsi den? (nakrajena nadrobno na vzduchu horkne ale ta pulka kdyz by se druhy den trochu okrojila vrstva ve styku se vzduchem, tak by to jeste mozna slo...Do stavy bych ji radej nepouzil aby nezkazila napoj, ale jist by se druhy den snad dala?

Jarda — ned čen 06, 2010 7:45 am
muflon píše:
Petrzel(+pastinak) mi treba zrovna chutna(kaderava i sladky koren), a to je dobre kvuli redukovani pachu cesneku ze......Cukety ty mam taky rad, jen nevim asi nakrajet a jist jako okurku(asi cukety neloupete ze), nebo radeji udelat z ni stavu?

Cibuli kdyz rozkrojim na pul a nesnim(ta cervena je sila), mohu ji dat do lednice a pouzit dalsi den? (nakrajena nadrobno na vzduchu horkne ale ta pulka kdyz by se druhy den trochu okrojila vrstva ve styku se vzduchem, tak by to jeste mozna slo...Do stavy bych ji radej nepouzil aby nezkazila napoj, ale jist by se druhy den snad dala?

S petrželí opatrně ve velkém množství je dost nebezpečná a totéž platí pro pastinák, cuketa se dá jíst jako okurka prakticky ve všech úpravách. Cibule by se měla zpracovat od rozkrájení co nejdříve a skladování po oloupání a rozkrojení rozhodně vhodné není.

muflon — úte čen 15, 2010 7:10 pm

Ovoce a vetsinu mekke zeleniny s plisni vyhazuju celou. U tvrdych zelenin bych vahal-nevim u mrve, celeru apod.....
U cibule a cesneku si myslim ze okrojeni plisne nevadi, ze ta zbyla dobra cast se da bez nasledku konzumovat.... :?

Jarda — úte čen 15, 2010 8:10 pm
muflon píše:
Ovoce a vetsinu mekke zeleniny s plisni vyhazuju celou. U tvrdych zelenin bych vahal-nevim u mrve, celeru apod.....
U cibule a cesneku si myslim ze okrojeni plisne nevadi, ze ta zbyla dobra cast se da bez nasledku konzumovat.... :?

Tak s tím tedy nelze souhlasit a napadená potravina je již jednoznačně celá škodlivá. Její konzumace velice diskutabilní a vědomě bych takovéto potraviny určitě nekonzumoval.

muflon — úte čen 15, 2010 9:34 pm
Jarda píše:
Tak s tím tedy nelze souhlasit a napadená potravina je již jednoznačně celá škodlivá. Její konzumace velice diskutabilní a vědomě bych takovéto potraviny určitě nekonzumoval.

Nekdy to neni plisen ale na cesneku obcas byvaji takove nahnedle casti....Ty se daji okrojit?
U te cibule jsem vychazel z toho ze pokud se sloupne jedna cela vrstva nebo jeste i ta pod ni, tak ty spodni vrstvy ze by mohly byt nedotceny.....Je skoda ze prave cervena cibule mekne a kazi se o dost rychleji nez ostatni druhy cibule.... :(
Kdyz jsem v Globusu kupoval cervenou cibuli, tak jsem stezi vybral 2 tvrdsi z asi 20ti mekkych nebo uz kazicich se kusu....

Salatove okurky jim bez problemu neloupane, ale ty polni vaham zda loupat nebo ne, u polnich ta kura je urcite hure stravitelna-nezatezuje travici trakt?

Ktere ovoce a zeleninu je nejvic potreba omyvat dukladne teplou vodou- kvuli pesticidum a hnojivum?

Jarda — čtv čen 17, 2010 7:57 am
muflon píše:
Nekdy to neni plisen ale na cesneku obcas byvaji takove nahnedle casti....Ty se daji okrojit?
U te cibule jsem vychazel z toho ze pokud se sloupne jedna cela vrstva nebo jeste i ta pod ni, tak ty spodni vrstvy ze by mohly byt nedotceny.....Je skoda ze prave cervena cibule mekne a kazi se o dost rychleji nez ostatni druhy cibule.... :(
Kdyz jsem v Globusu kupoval cervenou cibuli, tak jsem stezi vybral 2 tvrdsi z asi 20ti mekkych nebo uz kazicich se kusu....

Salatove okurky jim bez problemu neloupane, ale ty polni vaham zda loupat nebo ne, u polnich ta kura je urcite hure stravitelna-nezatezuje travici trakt?

Ktere ovoce a zeleninu je nejvic potreba omyvat dukladne teplou vodou- kvuli pesticidum a hnojivum?

Hnědé tečky na česneku bývají od pomačkání, ale rozhodně je lepší takový stroužek vyhodit, než si zbytečně zamořovat tělo. U cibule bych nahnilé jednoznačně vyhazoval, to vám za poničené zdraví rozhodně nestojí. Okurky neloupu žádné, nikdy není ta šlupka tak tlustá a tvrdá, že by nešla jíst. Někomu patrně může vadit, ale je to otázka zvyku. Z obchodní sítě je vhodné umývat všechno, protože chemicky se ošetřuje skoro vše a nemá tedy cenu zkoumat, co je chemické více a co méně.

NOWOCAYN — pát čen 18, 2010 7:52 am

Zistil som, že asi nemôžem jesť ovocie.... včera som si dal nalačno jablko, a cítil som ho akoby v hrudi (či krku) asi 1,5 hod.... Dnes som si dal nalačno namočené hrozienka, a to isté.... Keď si dám nalačno ryžu natural s pomletým naklíčeným sézamom a brokolicou, alebo čokoľvek "neovocné", tak sa nič také nedeje. Ako je to možné ? Čo to môže znamenať ? Ďakujem za odpoveď.

Jarda — pát čen 18, 2010 9:56 pm
NOWOCAYN píše:
Zistil som, že asi nemôžem jesť ovocie.... včera som si dal nalačno jablko, a cítil som ho akoby v hrudi (či krku) asi 1,5 hod.... Dnes som si dal nalačno namočené hrozienka, a to isté.... Keď si dám nalačno ryžu natural s pomletým naklíčeným sézamom a brokolicou, alebo čokoľvek "neovocné", tak sa nič také nedeje. Ako je to možné ? Čo to môže znamenať ? Ďakujem za odpoveď.

Podle mého názoru budete mít nedostatek kyseliny chlorovodíkové a přemnožené kvasinky, které okamžitě reagují na sladké.

Pavel Veselý — stř čen 23, 2010 8:31 am

Dobrý den!
Zajímalo by mě co si myslíte o avokádu?Dřív jsem si ho dával pokrájené s cibulí a okořeněné chilli kořením a špetkou soli,ale nedávno jsem objevil jak dokonale chutná když ho rozmačkám vidličkou společně s banánem.Myslíte že to tak mohu používat k ovocné snídani ještě s dalším ovocem?
Děkuji!

Jarda — stř čen 23, 2010 9:46 am
Pavel Veselý píše:
Dobrý den!
Zajímalo by mě co si myslíte o avokádu?Dřív jsem si ho dával pokrájené s cibulí a okořeněné chilli kořením a špetkou soli,ale nedávno jsem objevil jak dokonale chutná když ho rozmačkám vidličkou společně s banánem.Myslíte že to tak mohu používat k ovocné snídani ještě s dalším ovocem?
Děkuji!

Avokádo se dá používat jak s ovocem, tak se zeleninou, velice dobře chutná s přidaným česnekem.

muflon — čtv čen 24, 2010 10:59 am

Je rozhodujici pro zjisteni kvality kys.zeli jenom chut?
Je zvlastni ze nektere sudove kys.zeli je mekoucke jako by bylo rozvarene, a jine dost tvrde a krupave....
Zajima mne hlavne křís ktery se tvori na nepotopene horni vrstve kys.zeli. Je lepe ho sebrat a horni vrstvu s krisem vyhodit?
Vetsinoo se snazim zalit to roztokem z nerafin. morske nebo him.soli, aby bylo cele potopene.

Vim ze nejspis je křís produkt mléčného kvašení, ale vetsinou jej nase babicky sbiraly a vyhazovaly kvuli chuti aby zeli nezhorklo....Pokud tedy zeli neni horke, mohu usoudit ze je vse OK ?

Jarda — čtv čen 24, 2010 4:45 pm
muflon píše:
Je rozhodujici pro zjisteni kvality kys.zeli jenom chut?
Je zvlastni ze nektere sudove kys.zeli je mekoucke jako by bylo rozvarene, a jine dost tvrde a krupave....
Zajima mne hlavne křís ktery se tvori na nepotopene horni vrstve kys.zeli. Je lepe ho sebrat a horni vrstvu s krisem vyhodit?
Vetsinoo se snazim zalit to roztokem z nerafin. morske nebo him.soli, aby bylo cele potopene.

Vim ze nejspis je křís produkt mléčného kvašení, ale vetsinou jej nase babicky sbiraly a vyhazovaly kvuli chuti aby zeli nezhorklo....Pokud tedy zeli neni horke, mohu usoudit ze je vse OK ?

Osobně to zase tak moc nezkoumám, protože ho kupuji a opravdu spíše posuzuji chuť a nepřítomnost lahodných éček. Doma si zelí nevyrábím, ač jsem si ho dělával, ale již na to nemám čas, prostě nestíhám skoro nic. Ono se muselo dost dozorovat a opravdu ten křís sebrat, jinak bylo hořké, případně i oplesnivělo, pokud nemělo vodu, čili starostí plno a na to čas opravdu nemám. Dělám si pouze rychlokvašené saláty pickles a s tím není tolik blbnutí. Pokud není hořké a neobsahuje éčka, tak je OK.

muflon — ned čen 27, 2010 9:33 pm

Stava z repy, je nutne zacinat od 1dcl a zvysovat do pul litru. Je nutne ji pit samotnou nebo mozno michat s kteroukoli zeleninovou stavou a presto si udrzi ta stava z repy svoje cistici ucinky? Kolik dni asi pit aby to melo nejaky zasadnejsi cistici efekt, a za jak dlouho mozno kuru opakovat?

Jarda — pon čen 28, 2010 8:55 am
muflon píše:
Stava z repy, je nutne zacinat od 1dcl a zvysovat do pul litru. Je nutne ji pit samotnou nebo mozno michat s kteroukoli zeleninovou stavou a presto si udrzi ta stava z repy svoje cistici ucinky? Kolik dni asi pit aby to melo nejaky zasadnejsi cistici efekt, a za jak dlouho mozno kuru opakovat?

Můžete ji míchat a nejvhodnější směs je s mrkví a okurkou, ale dá se pít i samotná. Pít se dá i dlouhodobě, ale je vhodné občas vynechat, aby si tělo na ni nezvyklo a pak bez ní nechce fungovat.

Host — stř čec 07, 2010 6:33 pm
Jarda píše:

Zajímá mě jak je to s mixováním zeleniny pro přípravu jídla? Udělal jsem si například jako hlavní chod kaši, která vznikla krátkým cca 2 minutovým rozmixováním brokolice+květáku+brambor+česneku+olivového oleje atd. a na talíři jsem si to ozdobil cherry rajčaty. Neskonale mi to chutnalo a myslím, že se to muselo trávit i rychleji než v salátech, kde to denně jím jen pokrájené na menší kousky. Pokud se to v mixéru nezahřeje nad 40°C tak by ke ztrátě enzymů dojít nemuselo ikdyž se to mixováním asi trochu poškodí ne? Je na tom postupu něco špatně? Shlédl jsem kopu videí na zahraničních webech, které se raw food zabývají a oni mají ve zvyku mixovat často, tak jsem to chtěl taky testnout. Jako hlavní pozitivum mi přišla časová nenáročnost+chutnost. Za 5 minut jsem měl super oběd :idea:

Jarda — stř čec 07, 2010 9:53 pm
Host píše:
Zajímá mě jak je to s mixováním zeleniny pro přípravu jídla? Udělal jsem si například jako hlavní chod kaši, která vznikla krátkým cca 2 minutovým rozmixováním brokolice+květáku+brambor+česneku+olivového oleje atd. a na talíři jsem si to ozdobil cherry rajčaty. Neskonale mi to chutnalo a myslím, že se to muselo trávit i rychleji než v salátech, kde to denně jím jen pokrájené na menší kousky. Pokud se to v mixéru nezahřeje nad 40°C tak by ke ztrátě enzymů dojít nemuselo ikdyž se to mixováním asi trochu poškodí ne? Je na tom postupu něco špatně? Shlédl jsem kopu videí na zahraničních webech, které se raw food zabývají a oni mají ve zvyku mixovat často, tak jsem to chtěl taky testnout. Jako hlavní pozitivum mi přišla časová nenáročnost+chutnost. Za 5 minut jsem měl super oběd :idea:

Osobně tento postup nedoporučuji, protože se jídlo neprosliní a velice špatně se pak tráví, také vás v konečném důsledku tento postup může připravit o zuby, které jsou zdravé hlavně kvůli žvýkání.

Host — čtv čec 08, 2010 6:46 am
Jarda píše:
Osobně tento postup nedoporučuji, protože se jídlo neprosliní a velice špatně se pak tráví, také vás v konečném důsledku tento postup může připravit o zuby, které jsou zdravé hlavně kvůli žvýkání.

To s prosliňováním chápu, ale já jím celkem pomalu abych toho dosáhl vždy a zbrklé hltání kaše nehrozí. Vše mixovat je asi fakt blbost, ale občas to pro zpestření použiju...

Kometa — úte čec 13, 2010 11:38 pm

Stále řeším, nakolik si mam zeleninu porcovat noži a mixérem a nakolik zuby. Jde o to, že vzhledem k mým kloubně-šlachovo-svalovým potížím pro mě není důkladné kousání bezproblémové. Takže vždy řeším dilema, co je menší zlo.

Například teď jsem snědla mísu nahrubo nastrouhané červené řepy, ale moc jsem tomu kousání nedala a přesto mě teď bolí a přeskakují panty. Takže příště budu muset strouhat najemno a nebo jí fakt proženu mixérem a budu pomalu pojídat, abych tu kaši proslinila.

Blbé ale je, že i když by nerez neměl ovozel tak moc ovlivňovat tak asi ovlivňuje. Cítím to pokaždé, když strouhám jablko, dostává kovovou pachuť.

Nevíte, zdali vitamíny ničí i amalgámový plomby?

Jarda — stř čec 14, 2010 9:19 am
Kometa píše:
Stále řeším, nakolik si mam zeleninu porcovat noži a mixérem a nakolik zuby. Jde o to, že vzhledem k mým kloubně-šlachovo-svalovým potížím pro mě není důkladné kousání bezproblémové. Takže vždy řeším dilema, co je menší zlo.

Například teď jsem snědla mísu nahrubo nastrouhané červené řepy, ale moc jsem tomu kousání nedala a přesto mě teď bolí a přeskakují panty. Takže příště budu muset strouhat najemno a nebo jí fakt proženu mixérem a budu pomalu pojídat, abych tu kaši proslinila.

Blbé ale je, že i když by nerez neměl ovozel tak moc ovlivňovat tak asi ovlivňuje. Cítím to pokaždé, když strouhám jablko, dostává kovovou pachuť.

Nevíte, zdali vitamíny ničí i amalgámový plomby?

Kousání je vždy nejlepší a co nejdůkladnější, jinak raději najemno strouhat a mixování pouze výjimečně. Tak u těch plomb netuším, ale zdravé určitě nejsou.

teto — čtv čec 15, 2010 11:39 am

Co se děje se zeleninou, než dorazí do hypersuper:
http://www.zvedavec.org/prispevky/2010/07/3843-dejte-se-rajce.htm
včetně diskuse, jsou tam nějaké další postupy.

Také to vysvětluje ty hromady syntetických vitamínů, které Jarda doporučuje jíst, protože ono v takové zelenině toho moc není. Nebo vůbec nic.

Jarda — čtv čec 15, 2010 12:03 pm
teto píše:

Také to vysvětluje ty hromady syntetických vitamínů, které Jarda doporučuje jíst, protože ono v takové zelenině toho moc není. Nebo vůbec nic.

No jak vidíte, tak matka příroda byla vytlačena v zájmu zisku některých společností a navíc celou tuto lumpárnu vyloženě podporuje státní správa, která by se paradoxně měla za vaše peníze, ze kterých žije, starat o vás. Ne o nějakého cizího spekulanta, který peníze z republiky stejně odváží a nám tu za pár let zbude holá prdel, protože zde nebude nikdo produkovat nic. Jedná se opravdu o tristní výsledek blbosti důvěřivých spoluobčanů, protože kdyby se tento šmejd nekupoval, tak by ho sem ani nikdo nevozil a žilo by se nám mnohem lépe. Celá ekonomika i zdraví lidí vždy funguje nejlépe tam, kde si lidé přímo prodávají své výrobky a produkty a řetězce z toho vynechají. Je to pouze o lenosti kombinované z blbostí, ale s tím asi nic nenaděláme.

Beladona — čtv čec 15, 2010 1:03 pm
teto píše:

Přesně taková rajčata jsem nedávno koupila v Kauflandu. Když i po 14 dnech vypadaly naprosto nezměněně, začlo mi to být podezdřelé.
Není nakonec ta pizza zdravější? :-) :-)

Jarda — čtv čec 15, 2010 3:09 pm
Beladona píše:
Přesně taková rajčata jsem nedávno koupila v Kauflandu. Když i po 14 dnech vypadaly naprosto nezměněně, začlo mi to být podezdřelé.
Není nakonec ta pizza zdravější? :-) :-)

No nevím, ale asi to vyjde skoro nastejno, nicméně alespoň ta rajčata obsahují živou vlákninu, která se docela dobře kadí, což se o pizze říci nedá. Tedy bych asi stále volil i ta mizerná rajčata, než tu super pizzu.

Mat1 — čtv čec 15, 2010 8:40 pm

Ako upravit túto zeleninu tak aby si zachovala minerály,vitamíny, enzýmy atd.
Zrejme nevarit alebo?
Ďakujem

Přílohy:
cukina.jpg
cukina.jpg [ 14.95 KiB | Zobrazeno 18864 krát ]
Kometa — čtv čec 15, 2010 8:50 pm

Mně cukýna moc chutná, víc jak okurka, klidně jí schroupu jen tak. Nebo nastrouhám a ochutím dle nálady (buď home-made vitariánským dressingem nebo podlehnu tisíci ostrovů od Hellmans :oops: ). Škoda jí vařit.

Jarda — pát čec 16, 2010 7:34 pm
Mat1 píše:
Ako upravit túto zeleninu tak aby si zachovala minerály,vitamíny, enzýmy atd.
Zrejme nevarit alebo?
Ďakujem

Tak členka Kometa má pravdu, je chutná syrová a dá se zpracovávat jako okurky, ale také se z ní dají udělat cuketové řízky a třeba s pečenou bramborou jsou opravdu špičkové.

Pavel Veselý — ned čec 18, 2010 8:00 am

Zdravim!
Chci se zeptat když chci použít okurkovou nebo melounovou šťávu na odkyselení ale nemam možnost ji připravit v práci a chci si ji donést z domova ve tmavé lahvi naplněné po okraj a uložit v lednici,mám ji ještě zakonzervovat vitaminem C (čajovou lžičku nebo méně) a nebo se tím alkalický efekt zruší?A za jak dlouho po jídle ji mohu pít?Jídlo třeba sirná patlanina se zeleninou a kefírem anebo s ovocem a kefírem,případně pohanka,patlanina,zelenina kefír.Tato jídla mne zasytí tak na 3-4 hodiny,mohu na ně nalít okurkovou šťávu třeba už za hodinu?
Děkuji!

Jarda — ned čec 18, 2010 9:08 am
Pavel Veselý píše:
Zdravim!
Chci se zeptat když chci použít okurkovou nebo melounovou šťávu na odkyselení ale nemam možnost ji připravit v práci a chci si ji donést z domova ve tmavé lahvi naplněné po okraj a uložit v lednici,mám ji ještě zakonzervovat vitaminem C (čajovou lžičku nebo méně) a nebo se tím alkalický efekt zruší?A za jak dlouho po jídle ji mohu pít?Jídlo třeba sirná patlanina se zeleninou a kefírem anebo s ovocem a kefírem,případně pohanka,patlanina,zelenina kefír.Tato jídla mne zasytí tak na 3-4 hodiny,mohu na ně nalít okurkovou šťávu třeba už za hodinu?
Děkuji!

Určitě je vhodnější do ní přidat ten vitamín C a jak se bude chovat zásadotvornost nemám vyzkoušené, já ji používám pouze čerstvou, ale předpokládám, že s tím nebude zásadní problém. Odstup od jídla minimálně 30 minut, optimálně hodina, až dvě.

Janka — pon čec 19, 2010 2:57 pm

a jak je to s mixovanou zeleninou? U té to nevadí?

Janka — pon čec 19, 2010 3:14 pm

Tohle téma mě moc zajímá, protože jsem se rozhodla změnit svoje stravovací návyky,
ale přiznám se ve svém okolí nemám v tomto moc velkou podporu, i když sama tomu věřím.
Zajímalo by mě moc jak dlouho jíte čistě rostlinnou stravu bez tepelných úprav? A jestli i přes tyto
stravovací návyky býváte někdy nemocný? Či máte nějaké zdravotní potíže. Předem moc děkuji za odpověď. Janka
--------------------------------------------------------------------------------

Jarda — pon čec 19, 2010 9:22 pm
Janka píše:
a jak je to s mixovanou zeleninou? U té to nevadí?

Netuším smysl otázky, nějak to upřesněte.

Jarda — pon čec 19, 2010 9:31 pm
Janka píše:
Tohle téma mě moc zajímá, protože jsem se rozhodla změnit svoje stravovací návyky,
ale přiznám se ve svém okolí nemám v tomto moc velkou podporu, i když sama tomu věřím.
Zajímalo by mě moc jak dlouho jíte čistě rostlinnou stravu bez tepelných úprav? A jestli i přes tyto
stravovací návyky býváte někdy nemocný? Či máte nějaké zdravotní potíže. Předem moc děkuji za odpověď. Janka
--------------------------------------------------------------------------------

Na okolí se vyprdněte, to nemůže mít na vaše rozhodnutí nejmenší vliv. Stravuji se takto již více jak 25 let a až na naprosté výjimky jsem vlastně stále fit a i to občasné selhání je většinou ze stresu, který mám ze svého debilního podnikání, jinak by to fungovalo na 100 %.

Janka — stř čec 21, 2010 12:40 am

Dobrý den, díky za odpověď a povzbuzení,
moc by mě zajímala ještě jedna věc. Někde na těhto stránkách jsem se dočetla, že jíte melounové slupky, jestli jsem to dobře pochopila.
Zajímalo by mě, jak je upravujete? Meloun mi moc chutná, ale slupky? Přijde mi to podivné. Je v nich něco dobrého?
Navíc ty z obchodu musí být dost chemicky ošetřované :(

Jarda — stř čec 21, 2010 6:44 am
Janka píše:
Dobrý den, díky za odpověď a povzbuzení,
moc by mě zajímala ještě jedna věc. Někde na těhto stránkách jsem se dočetla, že jíte melounové slupky, jestli jsem to dobře pochopila.
Zajímalo by mě, jak je upravujete? Meloun mi moc chutná, ale slupky? Přijde mi to podivné. Je v nich něco dobrého?
Navíc ty z obchodu musí být dost chemicky ošetřované :(

Slupky nejím, ale po odstranění té tvrdé slabé tmavě zelené slupky je odšťavním a piji šťávu. Odpovím tak, že v nich není nic špatného a třeba u mužů se starají o výbornou potenci, což není na škodu. Jsou navíc velice silně zásadotvorné a mají množství minerálů, enzymů a vitamínů. Nevidím tedy důvod je vyhazovat, což považuji v tomto případě za blbost a plýtvání penězi.

Zappy — stř čec 21, 2010 10:03 pm

Dobry den,
s bliziacim sa zberom jesenneho ovocia by som sa rad opytal nasledovne:

- plati zasada, ze zcasti nahnite ovocie je nakazene cele a nemalo by sa konzumovat ani po vykrojeni opticky problematickej casti.
- plati to ale aj pre ovocie (jablka) odtrhnute zo stromu, ktore su napadnute cervikom, ale zvysok plodu je v poriadku? Taketo ovocie ma samozrejme tendenciu zacat hnit zakratko po napadnuti cervom, ide mi ale o moznost jeho odstavenia po vykrojeni v pripade jeho vcasneho odtrhnutia (cize bol by tam zatial len cervik bez realnej hniloby).

Dakujem

Jarda — čtv čec 22, 2010 8:02 am
Zappy píše:
Dobry den,
s bliziacim sa zberom jesenneho ovocia by som sa rad opytal nasledovne:

- plati zasada, ze zcasti nahnite ovocie je nakazene cele a nemalo by sa konzumovat ani po vykrojeni opticky problematickej casti.
- plati to ale aj pre ovocie (jablka) odtrhnute zo stromu, ktore su napadnute cervikom, ale zvysok plodu je v poriadku? Taketo ovocie ma samozrejme tendenciu zacat hnit zakratko po napadnuti cervom, ide mi ale o moznost jeho odstavenia po vykrojeni v pripade jeho vcasneho odtrhnutia (cize bol by tam zatial len cervik bez realnej hniloby).

Dakujem

Ano, nahnilé ovoce je již na vyhození a jíst ho je hazard se zdravím. Pro červavé to neplatí, pokud není napadeno hnilobou, ale většinou to souvisí. Pokud tam bude pouze červ a žádné známky hniloby, můžete ho klidně spotřebovat.

Janka — čtv čec 22, 2010 4:15 pm

Ještě k těm melounům:myslíte, že pokud vypijete pouze šťávu z těhto slupek, že se tam dostane vše potřebné?(vitamíny apod.)Já totiž odšťavňovač nemám, můžu je jíst vcelku?Děkuji

Jarda — čtv čec 22, 2010 8:22 pm
Janka píše:
Ještě k těm melounům:myslíte, že pokud vypijete pouze šťávu z těhto slupek, že se tam dostane vše potřebné?(vitamíny apod.)Já totiž odšťavňovač nemám, můžu je jíst vcelku?Děkuji

To vám asi moc chutnat nebude a ani to není nutné, to doporučuji čistě z ekonomických důvodů, protože je škoda je vyhazovat a mají také jako šťáva vhodné vlastnosti. Můžete jíst pouze to červené a slupky holt vyhodíte, což sice vyjde dráž, ale je to naprosto stejně účinné.

ivvlik — úte čec 27, 2010 1:17 pm
Jarda píše:
Slupky nejím, ale po odstranění té tvrdé slabé tmavě zelené slupky je odšťavním a piji šťávu. Odpovím tak, že v nich není nic špatného a třeba u mužů se starají o výbornou potenci, což není na škodu. Jsou navíc velice silně zásadotvorné a mají množství minerálů, enzymů a vitamínů. Nevidím tedy důvod je vyhazovat, což považuji v tomto případě za blbost a plýtvání penězi.

Já si odštavnuju melounové slupky celé i se zelenou tvrdou kůrou :D ,nevím jestli je to dobře,ale chutná mi to.Myslím si,že brambory jsou víc chemicky ošetřovány a po umytí je taky jím se slupkou.

Jarda — úte čec 27, 2010 8:48 pm
ivvlik píše:
Já si odštavnuju melounové slupky celé i se zelenou tvrdou kůrou :D ,nevím jestli je to dobře,ale chutná mi to.Myslím si,že brambory jsou víc chemicky ošetřovány a po umytí je taky jím se slupkou.

Ničemu to nevadí, pouze lidé jsou dnes dost zhýčkaní a taková ta nahořklá chuť jim prostě nejede, proto to doporučuji oloupat, ale sám to většinou také nedělám.

Pavel Veselý — pon srp 02, 2010 8:50 am

Zdravim!
Chci se zeptat jestli po nebo během ovocné snídaně s kokosem a trochou patlaniny a kefíru mohu vypít cca 2dl mrkvové šťávy.Potřebuji to na rozpuštění vitamínu C pro vinaře,dřív jsem je plnil do kapslí ale je to moc práce a občas mě ty kapsle tlačí v žaludku.Bohužel nemám čas šťávu vypít s nějakým odstupem protože po snídani letim do práce.Nebo případně jakou ovocnou šťávu mohu použít?Dále se chci zeptat co si myslíte o mlaďoučké kukuřici která je teď všude okolo,je křehká a sladká jako mladý hrášek.Mohu ji použít jako zeleninu?A do třetice:snižuje používání hcl spotřebu hořčíku?Moje obvyklá dávka mě začala mírně projímat zhruba od doby co mám hcl,tak nevím jestli už začínám být nasycený hořčíkem a mám pomalu ubírat nebo to má jinou souvislost.Díky!

Jarda — pon srp 02, 2010 12:10 pm
Pavel Veselý píše:
Zdravim!
Chci se zeptat jestli po nebo během ovocné snídaně s kokosem a trochou patlaniny a kefíru mohu vypít cca 2dl mrkvové šťávy.Potřebuji to na rozpuštění vitamínu C pro vinaře,dřív jsem je plnil do kapslí ale je to moc práce a občas mě ty kapsle tlačí v žaludku.Bohužel nemám čas šťávu vypít s nějakým odstupem protože po snídani letim do práce.Nebo případně jakou ovocnou šťávu mohu použít?Dále se chci zeptat co si myslíte o mlaďoučké kukuřici která je teď všude okolo,je křehká a sladká jako mladý hrášek.Mohu ji použít jako zeleninu?A do třetice:snižuje používání hcl spotřebu hořčíku?Moje obvyklá dávka mě začala mírně projímat zhruba od doby co mám hcl,tak nevím jestli už začínám být nasycený hořčíkem a mám pomalu ubírat nebo to má jinou souvislost.Díky!

To by zase neměl být takový problém a použít jde jakákoliv barevná šťáva, vitamín C se váže na ta barviva. Klidně si ji ale můžete udělat do malé skleničky do práce a vypít ji až později. Kukuřičky se dají jíst jako salát zcela bez problémů a můžete je takto používat. Používání HCl určitě zvýší využitelnost příjmu minerálních látek a je to tedy klidně možné, že dávku budete muset snížit. Srovnání hořčíku za tak krátkou dobu je nepravděpodobné, to trvá tak 3-4 měsíce.

Pavel Veselý — pon srp 02, 2010 5:38 pm

Ok.A ještě by mne zajímalo jestli se všechny druhy melounů řadí mezi zeleninu nebo jen ten červený?

Jarda — pon srp 02, 2010 6:21 pm
Pavel Veselý píše:
Ok.A ještě by mne zajímalo jestli se všechny druhy melounů řadí mezi zeleninu nebo jen ten červený?

Svým zařazením je cukrový meloun zeleninou příbuznou okurce, ovšem tato skupina obsahuje asi 10 druhů sladkých plodů, např. galia, charentain, cantalupo, nebo ananasový, které se konzumují z hlediska chuti jako ovoce. Zda to takto vnímají i botanici, to netuším, ale určitě vím, že se s ničím dalším nesnesou a je nutné je jíst jako samostatné jídlo.

Pavel Veselý — stř srp 11, 2010 1:05 pm

Neměl byste nějakou zkušenost s konzumací černých jeřabin?Objevil jsem takový malý sad a tam jich je fůra.Vím že jako dítě sem se do nich někde pustil a dostal jsem hned od rodičů vynadáno že se to nejí,ale mě docela chutnaly.

Jarda — stř srp 11, 2010 7:49 pm
Pavel Veselý píše:
Neměl byste nějakou zkušenost s konzumací černých jeřabin?Objevil jsem takový malý sad a tam jich je fůra.Vím že jako dítě sem se do nich někde pustil a dostal jsem hned od rodičů vynadáno že se to nejí,ale mě docela chutnaly.

Tak v tom vám nepomohu, zde ani netuším o jaké jeřabiny jde, čili to by z mé strany bylo čiré jasnovidectví a to opravdu neovládám.

gonzales01 — čtv srp 12, 2010 6:40 am

Zdravim vsechny, konzumujete nejak dozravajici kukurici (bile klasy)? Je vhodne ji s necim kombinovat?

Jarda — čtv srp 12, 2010 9:19 am
gonzales01 píše:
Zdravim vsechny, konzumujete nejak dozravajici kukurici (bile klasy)? Je vhodne ji s necim kombinovat?

Je výborná jak samotná, tak do zeleninových salátů a určitě se jako zpestření stravy dá doporučit.

zuzis — čtv srp 12, 2010 2:49 pm

Mohl byste mi, prosím, vysvětlit, co přesně je ta monodieta? Abych to zas špatně nepochopila. To se jí jen jeden druh potraviny po celý den, nebo jeden druh potraviny na jednu dávku jídla a s dostatečným odstupem od dalšího jídla? Třeba 3broskve a za dvě hodiny třeba 3 jablka?

Jarda — čtv srp 12, 2010 8:41 pm
zuzis píše:
Mohl byste mi, prosím, vysvětlit, co přesně je ta monodieta? Abych to zas špatně nepochopila. To se jí jen jeden druh potraviny po celý den, nebo jeden druh potraviny na jednu dávku jídla a s dostatečným odstupem od dalšího jídla? Třeba 3broskve a za dvě hodiny třeba 3 jablka?

Ta druhá varianta je správně, na jedno jídlo jeden druh a na další jídlo další druh, přičemž množství jídla dle potřeby, ale stejně není vhodné se přežírat.

Janka — ned srp 15, 2010 8:17 pm

A jak si mám vysvětlit, že pro tělo je lepší nekombinovat různé druhy potravin (různé druhy ovoce atd.) Když se často leckde píše, že na určitý problém je potřeba kombinace "toho a toho" vitamínu. Přitom jeden druh ovoce často takovou kombinaci vitamínů, nebo prvků nemá?? Nebo můžu uvést jako příklad i tvaroh se lněným semínkem.

Jarda — pon srp 16, 2010 11:26 am
Janka píše:
A jak si mám vysvětlit, že pro tělo je lepší nekombinovat různé druhy potravin (různé druhy ovoce atd.) Když se často leckde píše, že na určitý problém je potřeba kombinace "toho a toho" vitamínu. Přitom jeden druh ovoce často takovou kombinaci vitamínů, nebo prvků nemá?? Nebo můžu uvést jako příklad i tvaroh se lněným semínkem.

Pokud máte rozbujelé kvasinky, tak se jedná o nejspolehlivější způsob, jak se jich zbavit. Veškeré kombinace ovoce a hlavně ovoce s čímkoliv jiným, mají tendenci kvasit a tak si zase krmíte kvasinky, což je začarovaný kruh. Navíc tady stále píšu, že běžné ovoce a zelenina stejně nemohou být nosným zdrojem vitamínů, protože již to nemá s běžně dozrálým produktem nic společného. Vám tvaroh s lněným semínkem připadá jako kombinace nějakého ovoce? Mě moc ne a jde o velice dobře vyladěnou kombinaci, která nijak neškodí, ba právě naopak.

Xion — pát dub 22, 2011 4:07 pm

Skusal som odstavovat pastrnak, a vsimol som si, ze oproti petrzlenu z neho vyteka uplne ina konzistencia stavy... taka husta, mazlava, akoby mastna... a ak je pomiesany s inymi stavami, udrzuje sa navrchu stavy. V knizke ovocne a zeleninove stavy je uvedene, ze obsahuje vitamin D. Avsak, nikde inde som tuto zmienku nenasiel.
Je mozne, ze obsahuje nejake esencialne oleje, proste tuk? Takisto, ked som si ho cez dzusovy post skusal odstavit vacsie mnozsto do stavy, mal som pocit, akoby sa mi rozbehla slinivka/pecen... uz mam tolko postou a diet za sebou, ze viem rozoznat, kedy sa mi na traveni podielaju tieto organy, takisto citim, kedy mi ide zlc cez zlcovody, vdaka nespocetnemu mnozstvu pecenovych ocist, ktore som absolvoval, no a prave taketo pochody som mal, ked som si dal viac pastrnakovej stavy (3 vacsie kusky odstavene, cca 1,5 dcl).
Pokial totiz obsahuje tuk, potom je aj nadej, ze by mohol skutocne obsahovat vitamin D rozpustny v tukoch, takisto by odpadol blby zvyk liat si olej do stavy "kvoli vstrebatelnosti vitaminov rozpustnych v tukoch", co som vzdy ja osobne povazoval za blbost, stacilo by pridat kusok pastrnaku.

Jarda — pát dub 22, 2011 9:38 pm
Xion píše:
Skusal som odstavovat pastrnak, a vsimol som si, ze oproti petrzlenu z neho vyteka uplne ina konzistencia stavy... taka husta, mazlava, akoby mastna... a ak je pomiesany s inymi stavami, udrzuje sa navrchu stavy. V knizke ovocne a zeleninove stavy je uvedene, ze obsahuje vitamin D. Avsak, nikde inde som tuto zmienku nenasiel.
Je mozne, ze obsahuje nejake esencialne oleje, proste tuk? Takisto, ked som si ho cez dzusovy post skusal odstavit vacsie mnozsto do stavy, mal som pocit, akoby sa mi rozbehla slinivka/pecen... uz mam tolko postou a diet za sebou, ze viem rozoznat, kedy sa mi na traveni podielaju tieto organy, takisto citim, kedy mi ide zlc cez zlcovody, vdaka nespocetnemu mnozstvu pecenovych ocist, ktore som absolvoval, no a prave taketo pochody som mal, ked som si dal viac pastrnakovej stavy (3 vacsie kusky odstavene, cca 1,5 dcl).
Pokial totiz obsahuje tuk, potom je aj nadej, ze by mohol skutocne obsahovat vitamin D rozpustny v tukoch, takisto by odpadol blby zvyk liat si olej do stavy "kvoli vstrebatelnosti vitaminov rozpustnych v tukoch", co som vzdy ja osobne povazoval za blbost, stacilo by pridat kusok pastrnaku.

Popsán je poměrně dobře zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Pastin%C3%A1k_set%C3%BD a nějaký tuk skutečně obsahuje, jako ostatně každá zelenina i když zde je ho relativně dost.

Xion — pát dub 22, 2011 11:59 pm
Jarda píše:
Popsán je poměrně dobře zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Pastin%C3%A1k_set%C3%BD a nějaký tuk skutečně obsahuje, jako ostatně každá zelenina i když zde je ho relativně dost.

Tak podla tohto http://www.bestveganguide.com/parsnip-nutrition.html
neobsahuje vitamin D, takze to bol asi preklep.
A tych mastnych kyselin ma 0,25g na 100g, takze tiez nic moc. :-)

Jarda — sob dub 23, 2011 8:41 am
Xion píše:
Tak podla tohto http://www.bestveganguide.com/parsnip-nutrition.html
neobsahuje vitamin D, takze to bol asi preklep.
A tych mastnych kyselin ma 0,25g na 100g, takze tiez nic moc. :-)

Tabulky se na první pohled značně liší, ale u toho déčka je všude nula, čili to asi bude správně.

Xion — pát dub 29, 2011 8:59 pm

Nejake tipy, ako jednoducho zbavit citrusove plody od toho mastneho chemickeho sajrajtu, aby som nemal pri supani cele ruky mastne a obchytal nimi vsetko bez supky?
Dalej, ako najlepsie umyt hrozno a jablka od chemie, ktorou ich striekaju?

mohy — pát dub 29, 2011 11:29 pm
Xion píše:
Nejake tipy, ako jednoducho zbavit citrusove plody od toho mastneho chemickeho sajrajtu, aby som nemal pri supani cele ruky mastne a obchytal nimi vsetko bez supky?

Niekto tu už taký návod dával. Niečo sa pridávalo do vody a ovocia sa malo do toho na chvíľu namočiť. Ale čo to bolo neviem, skús to tu trošku presnoriť.. Osobne to robím tak, že ošúpem, umyjem ruky a na koniec konzumujem.

Jarda — sob dub 30, 2011 8:02 am
Xion píše:

Na to by mělo celkem stačit pouhé namočení do horké vody, což u plodů ve slupce, které se pak loupou, není problém a klidně může jít i o vařící vodu, tím rychleji se ten bordel uvolní a dužině se tím za pár minut nic nastane.

Xion — sob dub 30, 2011 5:31 pm
mohy píše:
Niekto tu už taký návod dával. Niečo sa pridávalo do vody a ovocia sa malo do toho na chvíľu namočiť. Ale čo to bolo neviem, skús to tu trošku presnoriť.. Osobne to robím tak, že ošúpem, umyjem ruky a na koniec konzumujem.

Toho mastneho sajrajtu sa tazko zbavuje, okrem toho uz pri supani to musim postupne chytat aj za duzinu, takze by som si musel ruky umyvat niekolko krat. Ten mastny sajrajt davam dole s jarou, a potom si do papieroveho kapesniku poutieram ruky, no i tak na nich ten pach este citim.

Vriaca voda, to je uz trochu mimo surovej stravy, navyse, kvoli pomarancu zohrievat vodu... to je take plytvanie energiou. Potreboval by som nejake elegantnejsie riesenie.

Sybilla — sob dub 30, 2011 10:27 pm
Xion píše:
Vriaca voda, to je uz trochu mimo surovej stravy, navyse, kvoli pomarancu zohrievat vodu... to je take plytvanie energiou. Potreboval by som nejake elegantnejsie riesenie.

Tak tú kôru jednoducho okrájaj nožom až na dužinu. Nič praktickejšie a elegantnejšie nenájdeš. :D

lev — čtv čen 02, 2011 7:34 pm

Po zprávách o krvácivém průjmu mám docela strach odšťavnovat okurky nebo si udělat zeleninový salát. V případě, že by zelenina byla napadená nějakou bakterií, jak zabránit tomu, aby při konzumaci napadla tělo? Mám ji nějak zvlášť před konzumací upravovat? Díky za odpověd.

sokol — čtv čen 02, 2011 7:47 pm

No jestli to sledujete pozorne, tak uz urcite vite, ze okurky jsou z obliga a momentalne se vubec nevi z ceho to je a v podezreni je i maso. Navic se nakaza omezuje pouze na oblast severniho nemecka a na lidi, kteri se nakazili tam.
Pokud si budete myt ruce a zeleninu jako doposud, tak muzete klidne zachovat klid.

Xion — čtv čen 02, 2011 7:58 pm

Postriekat 3% chloritanom sodnym a vybavene....

Jarda — pát čen 03, 2011 10:00 am
lev píše:
Po zprávách o krvácivém průjmu mám docela strach odšťavnovat okurky nebo si udělat zeleninový salát. V případě, že by zelenina byla napadená nějakou bakterií, jak zabránit tomu, aby při konzumaci napadla tělo? Mám ji nějak zvlášť před konzumací upravovat? Díky za odpověd.

Nenechte se zblbnout nějakou kampaní a uvědomte si, že 15 mrtvol v celé Evropě je trochu banální záležitost, tolik lidí zemře většinou za den ve větším městě. Nicméně pokud se bojíte prostě si rozdělejte do umyvadla MMS2 a okurky v něm na pár minut nechte ležet, což zajistí, že na nich nezůstane živého naprosto nic.

milo1 — pát čen 03, 2011 11:29 pm

nevím, ale všetci akosi dobre znášate tie štavy. ja som tu skušal par dni na lačno a potom som mal take nafukane brucho, že som išiel puknuť. predsa len nemam rad extréma a to je extrém na lačno dať šokovu terapiu našmu tráveniu. nemyslíte ?
podotýkam, že som relatívne zdraví, netrpím žiadnymi chorobami, žaludok mam v poriadku, nemam vredy a tak. a poznam aj inych ludí čo maju podobné príznaky. tak všetko z mierou.

sokol — sob čen 04, 2011 7:11 am
milo1 píše:
nevím, ale všetci akosi dobre znášate tie štavy. ja som tu skušal par dni na lačno a potom som mal take nafukane brucho, že som išiel puknuť. predsa len nemam rad extréma a to je extrém na lačno dať šokovu terapiu našmu tráveniu. nemyslíte ?
podotýkam, že som relatívne zdraví, netrpím žiadnymi chorobami, žaludok mam v poriadku, nemam vredy a tak. a poznam aj inych ludí čo maju podobné príznaky. tak všetko z mierou.

Asi mate hrube zanesena streva.

Sybilla — sob čen 04, 2011 7:52 am
milo1 píše:

Ak Ťa čerstvá šťava nafúkne, tak nie si ani relatívne zdravý, ako si myslíš. Čerstvá šťava je šoková terapia najmä pre tvoje premnožené kvasinky, ktoré sa takto zvyknú hlásiť o slovo.

Jarda — sob čen 04, 2011 8:10 am
milo1 píše:

Jak vám již dva členové píšou, pak asi nejste moc zdravý a pouze ten problém buď nevnímáte, nebo účelově přehlížíte, což je vždy velice nerozumné. Čerstvé šťávy jsou velice silné čističe a pokud vás nadýmají, tak mají opravdu co čistit.

6ma — stř čen 15, 2011 7:36 pm

jardo,psal jste ze u bananu neni s mixovanim az takovy problem, navic pokud ho odstavim tak mi prijde ze to co jde jako stava se od toho co jde jako vlaknina zrovna nelysi - dnes jsem narazil na tento smoothie, tak by me zajimalo jak to vidite tady(krom toho ze to chce ozkouset jak to u kazdeho bude fungovat)
4-6 zralých banánů
1/4 až 1/2 hlávky ledového salátu
2-5 koleček čerstvého zázvoru
1/2 čajové lžičky skořice
Dostatek vody

a jeste dotaz - je tedy mozne listovou zeleninu-salaty, popr. byliny bezproblemu michat do ovoce(mam na mysli salat)? take jsem cetl ,ze rajcata se maji brat jako ovoce, coz mi prijde divne,navic jsem o tom nikdy neslysel, je to asi omyl ze?

Jarda — čtv čen 16, 2011 9:19 am
6ma píše:
jardo,psal jste ze u bananu neni s mixovanim az takovy problem, navic pokud ho odstavim tak mi prijde ze to co jde jako stava se od toho co jde jako vlaknina zrovna nelysi - dnes jsem narazil na tento smoothie, tak by me zajimalo jak to vidite tady(krom toho ze to chce ozkouset jak to u kazdeho bude fungovat)
4-6 zralých banánů
1/4 až 1/2 hlávky ledového salátu
2-5 koleček čerstvého zázvoru
1/2 čajové lžičky skořice
Dostatek vody

a jeste dotaz - je tedy mozne listovou zeleninu-salaty, popr. byliny bezproblemu michat do ovoce(mam na mysli salat)? take jsem cetl ,ze rajcata se maji brat jako ovoce, coz mi prijde divne,navic jsem o tom nikdy neslysel, je to asi omyl ze?

Já tyto mixy zrovna nemusím, ale patrně v tom nebude problém, zelené kytky se obvykle docela s ovocem snášejí a ty další přísady také. Já nic raději nemíchám a pokud se týká rajčat tak to je ovce, ale jíst bych je doporučoval pouze samostatně.

Arko — pát říj 21, 2011 5:31 pm

Vím že mixovat ovoce asi není nejlepší, ale jak je to se zeleninou?
Také vadí mixování?

Jarda — sob říj 22, 2011 8:51 am
Arko píše:
Vím že mixovat ovoce asi není nejlepší, ale jak je to se zeleninou?
Také vadí mixování?

Mixované potraviny se docela blbě tráví, ale to si musí každý vyzkoušet, někomu to vadí, jinému ne, třeba já to moc nemusím.

ovekyska — sob říj 22, 2011 1:06 pm

teraz hovorite o mixovani ako mixerom, alebo o mixovani ako miesani...?

Arko — sob říj 22, 2011 1:26 pm
ovekyska píše:

Mixování mixerérem. :)
Právě jsem si pořídil nový mixer, tak vymýšlím na jaké veškeré uplatnění by se dal využít.
S trávením rozmixované zeleniny nějak problém nemám, jen nechci aby kvůli tomu mixování poté v těle nenápadně probíhaly nějaké procesy, proto jsem se ptal. :wink:

Jarda — ned říj 23, 2011 7:11 am
ovekyska píše:

O mixování v mixéru.

Jarda — ned říj 23, 2011 7:13 am
Arko píše:
Mixování mixerérem. :)
Právě jsem si pořídil nový mixer, tak vymýšlím na jaké veškeré uplatnění by se dal využít.
S trávením rozmixované zeleniny nějak problém nemám, jen nechci aby kvůli tomu mixování poté v těle nenápadně probíhaly nějaké procesy, proto jsem se ptal. :wink:

To opravdu musíte dlouhodoběji vyzkoušet, každý na to má jiné reakce, někomu to naopak vyloženě vyhovuje.

derkel — úte lis 08, 2011 3:00 pm

narazil jsem v Tescu na 100 % ovocne stavy, bez konzervantu, cukru, za studena lisované jen velmi jemna pasterizace.Trochu mne udivila cena 51kc/ 1litr, zda se mi to trochu málo a myslím si že tak dlouho vylisovaná štáva ztrácí hodnotu. Co si o tom myslíte?

Jarda — úte lis 08, 2011 11:12 pm
derkel píše:
narazil jsem v Tescu na 100 % ovocne stavy, bez konzervantu, cukru, za studena lisované jen velmi jemna pasterizace.Trochu mne udivila cena 51kc/ 1litr, zda se mi to trochu málo a myslím si že tak dlouho vylisovaná štáva ztrácí hodnotu. Co si o tom myslíte?

Vyzkoušejte si vylisovat trochu šťávy bez konzervantů a nechte ji stát v pokojové teplotě na kuchyňské lince. Patrně vás překvapí, že to bude kvasit již za pár hodin a to mě stačí. Navíc ta cena, to je další důvod, proč bych to nekupoval, to už je dost divné.

Arko — úte pro 06, 2011 3:02 pm

Dle Ájurvédské medicíny jsem na 95% typ Váta.: http://www.ayurveda.cz/osobni-konstituce-vata.htm

Nedoporučují jíst hlavně syrovou stravu (zeleninu) a pít zeleninové šťávy. Zrovna věci, kterým přikláním nejvyšší důležitost.
Jaký na to máte názor vy, Jardo?

Jarda — stř pro 07, 2011 10:22 am
Arko píše:
Dle Ájurvédské medicíny jsem na 95% typ Váta.: http://www.ayurveda.cz/osobni-konstituce-vata.htm

Nedoporučují jíst hlavně syrovou stravu (zeleninu) a pít zeleninové šťávy. Zrovna věci, kterým přikláním nejvyšší důležitost.
Jaký na to máte názor vy, Jardo?

Ono je to otázka, nikdo není čistá dóša a je třeba se vždy přiklánět k té převažující, ale že by nic z toho uvedeného člověk vůbec jíst nemohl, to prostě nevidím jako logické.

Arko — stř pro 07, 2011 1:09 pm
Jarda píše:
Ono je to otázka, nikdo není čistá dóša a je třeba se vždy přiklánět k té převažující, ale že by nic z toho uvedeného člověk vůbec jíst nemohl, to prostě nevidím jako logické.

Ten jejich test na tom webu jsem si dělal 2x a podruhé to vyšlo stejně. Skoro 100% typ dóša váta s trochou pitta.

Každopádně jsem byl až překvapen jak to všechno sedí.
Například v pozdním odpoledni náhlá únava, to je u mě pravidlem. Jako radu píšou teplé jídlo a cukr, opravdu tohle mě z toho hned dostalo.

Pokud je to nejstarší medicína vůbec a dokonce schválená WHO (což je opravdu co říci, když jde dnes hlavně každému jen o zisk), tak to má určitě něco do sebe.
Ale s tím zatvrzením že syrové potraviny jsou pro vátu nevhodné, nevím. Nesedí mi to moc ani z evolučního hlediska, jelikož u člověka se oheň rozšířil snad teprve před 500 000 lety a to je poměrně krátká doba na celý úsek evoluce.

Takže teď přemýšlím, jak to nakonec zkombinovat a zda vůbec.

zuzis — stř pro 07, 2011 2:34 pm
Jarda píše:
Já tyto mixy zrovna nemusím, ale patrně v tom nebude problém, zelené kytky se obvykle docela s ovocem snášejí a ty další přísady také. Já nic raději nemíchám a pokud se týká rajčat tak to je ovce, ale jíst bych je doporučoval pouze samostatně.

Opravdu jsou rajčata ovoce? Já je celý život brala jako zeleninu a míchala je jen do zeleninových salátů. V čem a jak moc jsou problematická, že se doporučují brát samostatně?

zuzis — stř pro 07, 2011 2:37 pm

Mám doma ve sklepě přebytek jablek z domácí zahrádky, nechce se mi je tam nechat až do zkažení. Jak moc dráždím kvasinky, pokud je konzumuji ve velkém? Je dobré se něčeho vyvarovat při jezení jablek? Třeba vynechávat úplně tuk?

Jarda — čtv pro 08, 2011 9:44 am
Arko píše:
Ten jejich test na tom webu jsem si dělal 2x a podruhé to vyšlo stejně. Skoro 100% typ dóša váta s trochou pitta.

Každopádně jsem byl až překvapen jak to všechno sedí.
Například v pozdním odpoledni náhlá únava, to je u mě pravidlem. Jako radu píšou teplé jídlo a cukr, opravdu tohle mě z toho hned dostalo.

Pokud je to nejstarší medicína vůbec a dokonce schválená WHO (což je opravdu co říci, když jde dnes hlavně každému jen o zisk), tak to má určitě něco do sebe.
Ale s tím zatvrzením že syrové potraviny jsou pro vátu nevhodné, nevím. Nesedí mi to moc ani z evolučního hlediska, jelikož u člověka se oheň rozšířil snad teprve před 500 000 lety a to je poměrně krátká doba na celý úsek evoluce.

Takže teď přemýšlím, jak to nakonec zkombinovat a zda vůbec.

Tak, teplé jídlo v zimním období, proč ne v tom problém nehledejte, ale cukr to bych zvažoval jde o značně nepřirozenou látku. Evolučně to opravdu nesedí, ovšem není problém si to stravování vyzkoušet a uvidíte. Vhodné je dávat tepelně upravenou zeleninu, k tomu tak 1/3 syrového, ideálně listového salátu a prohřívající koření.

Jarda — čtv pro 08, 2011 10:05 am
zuzis píše:
Opravdu jsou rajčata ovoce? Já je celý život brala jako zeleninu a míchala je jen do zeleninových salátů. V čem a jak moc jsou problematická, že se doporučují brát samostatně?

Ano, je to ovoce, ale v zelenině tolik nevadí i když někdo to špatně snáší a pak bych ho do ničeho nemíchal.

Jarda — čtv pro 08, 2011 10:06 am
zuzis píše:
Mám doma ve sklepě přebytek jablek z domácí zahrádky, nechce se mi je tam nechat až do zkažení. Jak moc dráždím kvasinky, pokud je konzumuji ve velkém? Je dobré se něčeho vyvarovat při jezení jablek? Třeba vynechávat úplně tuk?

Tak dráždit asi budou, ale pokud je jíte bez tuku a se skořicí, nebo česnekem, tak třeba žádný problém nebude.

zvanc — sob pro 31, 2011 10:33 pm
teto píše:

Chci se zeptat, jak to delate vy ze zeleninou v zime a na jare? Zda se mi blbost kupovat napr. okurku z hypermarketu, kdyz to vlastne ani neni okurka, pouze jen tak vypada. Kdysi jsem slysela, ze zelenina z velkopestirny ma privod umeleho svetla po dobu 24 hodin a ze neni ani zasazena do hliny, ze roste z nejakeho roztoku. O pesticidech, kovech a dalsich "pratelskych latkach" ani nemluvim. Velkopestitele by me urcite prekvapili jeste dalsimi figlema, jak za par dni vypestovat neco, co normalne roste mesice. V podstate je to naprosto neprirozeny objekt. Castecne to eliminuji stavami z odstredivek, ale ted vubec pochybuji, jestli to ma smysl konzumovat, protoze zde se uplne znehodnocuje to, co ma zelenina predstavovat. Prosim tedy o radu, dekuji predem.

Jarda — sob pro 31, 2011 11:43 pm
zvanc píše:
Chci se zeptat, jak to delate vy ze zeleninou v zime a na jare? Zda se mi blbost kupovat napr. okurku z hypermarketu, kdyz to vlastne ani neni okurka, pouze jen tak vypada. Kdysi jsem slysela, ze zelenina z velkopestirny ma privod umeleho svetla po dobu 24 hodin a ze neni ani zasazena do hliny, ze roste z nejakeho roztoku. O pesticidech, kovech a dalsich "pratelskych latkach" ani nemluvim. Velkopestitele by me urcite prekvapili jeste dalsimi figlema, jak za par dni vypestovat neco, co normalne roste mesice. V podstate je to naprosto neprirozeny objekt. Castecne to eliminuji stavami z odstredivek, ale ted vubec pochybuji, jestli to ma smysl konzumovat, protoze zde se uplne znehodnocuje to, co ma zelenina predstavovat. Prosim tedy o radu, dekuji predem.

Tak něco jíst musíte a pak i tato zelenina je stále lepší než uzené vepřové koleno, to jsem zde již mnohokrát psal. Sice ji používám pouze jako plnivo a zdroj vlákniny, protože minerály vitamíny a enzymy většinou řeším ze suplementů, nicméně když nic jiného není, tak co s tím nadělám.

borisek — úte dub 10, 2012 12:32 am

dobri den rad by som sa spital preco je nevhodne konzumovat ovocie a zeleninu zaroven ???? ....
zauimalo by ma ci je mozno kombinovat ovocie zo zelenim napojom ? pomerne casto sa stretavam zo zdravimi raw receptami kde sa kombinuje aj zlenina z ovocim alebo zelene napoje z ovocim ...

ovekyska — úte dub 10, 2012 8:38 am
borisek píše:
dobri den rad by som sa spital preco je nevhodne konzumovat ovocie a zeleninu zaroven ???? ....
zauimalo by ma ci je mozno kombinovat ovocie zo zelenim napojom ? pomerne casto sa stretavam zo zdravimi raw receptami kde sa kombinuje aj zlenina z ovocim alebo zelene napoje z ovocim ...

precitaj si
http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm

borisek — úte dub 10, 2012 11:40 pm

dakujem, velmi dobri material ....ale nasiel som tam aj nieco co mi pomotalo hlavu a to " Kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou. Tyto kombinace ještě dokonce zlepší trávení ovoce. "

a s timto nesuhlasim "Vyhněte se příliš zralému ovoci, to je rovněž jedna z příčin zažívacích potíží. " take dober "prezrete" banany su najlepsie :)

cestin — sob dub 14, 2012 12:25 pm

tak jsem vyčetl, že čerstvého zázvoru není vhodné jíst víc než 4 gr. denně, ale dotyčná tiskovina neuvádí proč. nevíte o tom někdo něco ?

esie — pon dub 16, 2012 12:29 pm

Myslím, že je to kvůli ledvinám! :D

Jarda — pát dub 20, 2012 9:51 pm
cestin píše:
tak jsem vyčetl, že čerstvého zázvoru není vhodné jíst víc než 4 gr. denně, ale dotyčná tiskovina neuvádí proč. nevíte o tom někdo něco ?

Velké dávky koření vždy nějak škodí, většinou se tedy dají brát spíše nárazově, ale ne trvale a je vhodné koření střídat.

RaDu — pon pro 02, 2013 8:25 pm

Narazil jsem na názor,že mrkev by se vůbec neměla kombinovat s ovocem.
MRKEV není ideální potravina a je těžce stravitelná.POZOR ale na tu mrkev i při odšťavňování. Při pravidelném používání dělá problém…zatěžuje. Takže, jakmile se objeví žlutavé “mrkvové” zabarvení, není to dobré.Je to kvůli “cukrům” které obsahuje, protože je extrémně přešlechtěná a zatěžuje organismus, obvzláště pokud se kozumuje pravidelně…a většinou mrkev lidé konzumují ve formě šťávy, což znamená, že mrkve snědí více, než kdyby ji měli chroupat celou.Pokud se něco zabarvuje na kůži, pak to znamená, že to dotyčné orgány zatěžuje, nedokáží to zpracovat a tak jim pomůže další vylučovací orgán a tím je kůže.Bohužel, MRKEV je levná a tak mají lidé tendenci ji jíst ve větším množství.
Proto…POZOR NA PRAVIDELNOU KONZUMACI MRKVE A HLAVNĚ MRKVOVÉ ŠŤÁVY!
Tuto informaci poskytuje a zdůrazňuje i David Wolfe a to ve svých vzdělávacích kurzech…

martina72 — pon pro 02, 2013 8:47 pm
RaDu píše:
MRKEV není ideální potravina a je těžce stravitelná.POZOR ale na tu mrkev i při odšťavňování. Při pravidelném používání dělá problém…zatěžuje. Takže, jakmile se objeví žlutavé “mrkvové” zabarvení, není to dobré.Je to kvůli “cukrům” které obsahuje, protože je extrémně přešlechtěná a zatěžuje organismus, obvzláště pokud se kozumuje pravidelně…a většinou mrkev lidé konzumují ve formě šťávy, což znamená, že mrkve snědí více, než kdyby ji měli chroupat celou.Pokud se něco zabarvuje na kůži, pak to znamená, že to dotyčné orgány zatěžuje, nedokáží to zpracovat a tak jim pomůže další vylučovací orgán a tím je kůže.Bohužel, MRKEV je levná a tak mají lidé tendenci ji jíst ve větším množství.
Tuto informaci poskytuje a zdůrazňuje i David Wolfe a to ve svých vzdělávacích kurzech…

Někteří lidé si myslí, že toto vše je naprostá kravina. Já mezi takové lidi patřím.
Až budete skutečně nemocný, třeba dlouhodobě, nebo budete mít akutní stav, který vám nedovolí jíst vůbec nic a po nějaké době jen velmi omezené množství velmi omezeného souboru potravin, budete mrkvi blahořečit.
Pokud jste někde něco četl o možnosti se předávkovat vitaminem A, kteréhožto vysoké dávky jsou škodlivé (dokonce karcinogenní), uklidněte se. Z mrkve to fakt nedostanete.
Pokud jste se ale chtěl vykecat na téma popření mýtů, pak vám jeden dodám. Mrkev je prý nějak dobrá na oči. Hmmm, neexistuje jediný seriosní výzkum, který by takovou korelaci našel.

Kachně — stř pro 04, 2013 10:38 am
martina72 píše:
Někteří lidé si myslí, že toto vše je naprostá kravina. Já mezi takové lidi patřím.
Až budete skutečně nemocný, třeba dlouhodobě, nebo budete mít akutní stav, který vám nedovolí jíst vůbec nic a po nějaké době jen velmi omezené množství velmi omezeného souboru potravin, budete mrkvi blahořečit.
Pokud jste někde něco četl o možnosti se předávkovat vitaminem A, kteréhožto vysoké dávky jsou škodlivé (dokonce karcinogenní), uklidněte se. Z mrkve to fakt nedostanete.
Pokud jste se ale chtěl vykecat na téma popření mýtů, pak vám jeden dodám. Mrkev je prý nějak dobrá na oči. Hmmm, neexistuje jediný seriosní výzkum, který by takovou korelaci našel.

Mrkev je těžce stravitelná jako většina syrové zeleniny.
To zabarvení kůže je beta carotenem, stejný zabarvení by bylo i kdyby ho bral člověk v tabletách.
Dřív se myslelo že je dobrá na oči, už se ví že ne. Jako hromada jiných omylů ve výživě, jako třeba špenát a železo, nezdravost vajec, atd....

pv33 — čtv pro 05, 2013 9:46 am
Kachně píše:
martina72 píše:

Mrkev je těžce stravitelná jako většina syrové zeleniny.
To zabarvení kůže je beta carotenem, stejný zabarvení by bylo i kdyby ho bral člověk v tabletách.
Dřív se myslelo že je dobrá na oči, už se ví že ne. Jako hromada jiných omylů ve výživě, jako třeba špenát a železo, nezdravost vajec, atd....

Mne moc nezajimaji tvrzeni doktoru, protoze co se tyka nemoci, vetsinu z nich povazuji za nevylecetelne. Coz presneji znamena, ze priznavaji, ze o jejich lecbe nemaji poneti. Takze treba z hlediska mrkvove stavy povazuju za nejvetsi autoritu dr Normana Walkera, ktery mrkvovou stavou vylecil sam sebe a mnoho dalsich. A kvalitu teto lecby prokazal tim, ze se dozil 118 let. Doporucuju prolitnout par jeho knizecek.@Dr. Norman W. Walker: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy http://www.zdravinadlani.cz/zeleninove- ... -z-karotky wrote:

Citace:
Karotková šťáva se může v každém rozumném množství pít neomezeně - od půl litru až po dva litry denně i více - podle založení každého jednotlivého člověka. Přispívá k normalizaci všech tělesných funkci. Je nejlepším zdrojem vitaminu A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje také vitaminy B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení.

Karotková šťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí. Kojící matky by měly pít mnoho správně vytlačené karotkové šťávy, aby si zlepšily kvalitu mléka, protože mateřské mléko za jistých okolností nemusí obsahovat dostatek živých, účinných látek. Karotková šťáva může snížit nebezpečí horečky omladnic po porodu, jestliže se pije v posledních měsících těhotenství. Půl litru této šťávy denně má pro tělo větší cenu než 15 kg kalciových (vápníkových) tabletek.

Karotková šťáva je přirozeným prostředkem proti tvorbě vředů a otoků a velmi zvyšuje odolnost proti infekcím. Zabraňuje onemocnění očí, zánětu krčních mandlí, vedlejších nosních dutin a všeobecně dýchacích orgánů. Chrání nervový systém a je nedostižným, posilujícím a vitalizujícím prostředkem.

Střevní a jaterní choroby jsou často důsledkem nedostatku jistých minerálií, které karotková šťáva obsahuje. Může dojít k pozoruhodné "očistě" jater a rozpuštění substancí, kterými byla

beati_paoli — čtv pro 05, 2013 12:08 pm
pv33 píše:
Takze treba z hlediska mrkvove stavy povazuju za nejvetsi autoritu dr Normana Walkera, ktery mrkvovou stavou vylecil sam sebe a mnoho dalsich. A kvalitu teto lecby prokazal tim, ze se dozil 118 let. Doporucuju prolitnout par jeho knizecek.

Souhlasím, knížky Dr. Walkera jsou přínosem a více než vhodné si je pročíst..nejen prolítnout:-). A mít je k dispozici a občas se k nim vracet. Je to zdroj velice užitečných informací.
A jen pro upřesnění ohledně věku Walkera, na internetu je spousta diskuzí a verzí dokonce i to, že je to smyšlená postava. Ale to nic nemění na tom, že budu dále šťavit jak o život:-)

martina72 — čtv pro 05, 2013 12:27 pm

Pan Walker je zajímavý jako inspirace, pošťouchnutí, vyvedení z míry, podnět k opuštění běžně rozšířených hloupostí v životosprávě. Jeho skutečný život či fikce věku, není důležitá/ý.
Přestože se tady hlavně plká (ony ty tabulky totiž nikoho nespasí, studie jsou účelové, mnohdy dělané na zakázku a také ... dělají je blbci, kteří nepoužívají vědecké metody získávání a hlavně zpracování dat). Interpretace výsledků je ještě horší, často podléhá temperamentu pisálka, emocím, módě, přání bývají otci myšlenek.
Já myslím, že dlouhé řeči zas tak cenu nemají. Považuji otázku zeleniny a ovoce za jasnou a jednoduchou.
V našem podnebném pásu byste měli z ovoce jíst v podstatě jen jablka a hrušky. Jablky se doslova předávkujte, jsou zadarmo, většina jich shnije spadaná pod stromy, nikdo to nesklízí.
Nu, a zeleninou a lupením se futrujte jak nezavření, hlavně kořeny, květy a listy. Najděte si to, co vám pasuje. Něco syrové, něco dušené, něco jako syrové šťávy, něco jako polévky.
Dost těžko se chápe člověk, který řeší to, kolik mrkve má jíst.
Přece tolik, kolik vám "jede".
To samé s kedlubnou, zelím, celerem, květákem, kapustou, řepou, brambory, políčkem, rukolou, pampeliškami, čekankou, medvědím česnekem, ředkvičkovými a kedlubnovými listy, kopřivami, šnytlíkem, řeřichou.
Proložte to naklíčenými dušenými obilninami a luštěninami, polévkami a pomazánkami z nich, dobrým chlebem, a budete zdraví jako řípy.

Jarda — sob úno 08, 2014 7:30 pm
RaDu píše:

No nevím, já bych zase tak přeplašený nebyl, to by většina členů tohoto fóra již čuchala ke kytkám zespodu a jak vidno, tak nic takového se masově nekoná, nebo spíše nekoná se to vůbec.

jani — sob úno 08, 2014 8:03 pm

Zhruba měsíc pravidelně piju denně litr mrkvové štávy - bez vynechání :!: . Jsem bez problémů, barva kůže zcela normální, žádná kandida. Vážím asi 52kg. Pod kytky se rozhodně nechystám a věřím, že mě tam ani takového množství mrkvovky nedostane :lol:

Jarda — sob úno 15, 2014 11:27 pm
jani píše:
Zhruba měsíc pravidelně piju denně litr mrkvové štávy - bez vynechání :!: . Jsem bez problémů, barva kůže zcela normální, žádná kandida. Vážím asi 52kg. Pod kytky se rozhodně nechystám a věřím, že mě tam ani takového množství mrkvovky nedostane :lol:

Toho se bát nemusíte, někde jsem zde psal, že přepočteno na čistý vitamín A, jsem bral dlouhodobě trojnásobek smrtelné dávky v mrkvové šťávě a to po několik měsíců nicméně stále odpovídám, tak to asi smrtelně nebezpečné nebude.

Paloma — ned dub 27, 2014 9:48 pm

Je možné, že na toto téma jste už vyslovili pár slov, ale nedávno jsem četla, že syrová zelenina je velice těžko stravitelná a měla by se vařit. Jak je to v případě vitariánů? Obecně je známo, že syrová - živá strava obsahuje životodární enzymy, které se ničí vařením...

Deane — pon dub 28, 2014 7:34 am

Na toto téma je tu popísané až-až. Preštudujte si tému "odšťavovače a ostatní přístroje....." (zamerajte sa na mixéry) a tému: "Zelený nápoj....."

Alopat — pon dub 28, 2014 3:53 pm

Jak maximalizovat protirakovinový účinek brokolice
Docela mě zaujalo, že prodávanou zeleninu před zamražením blanšírují při teplotě 95°C. Přitom třeba u brokolice bylo prokázáno, že při maximální teplotě 76° C si zachovává 82% enzymu myrosinázy bez ohrožení bezpečnosti a kvality potravin. Ohřev je možný 10 minut při teplotě 60° - 70° C nebo 3 až 4 minuty na páře, přičemž dochází k deaktivaci proteinu, který by snižoval množství protirakovinné látky sulforafanu. K doplnění enzymu myrosinázy důležitého pro tvorbu sulforafanu postačí jíst zároveň s tímto jídlem jinou brukvovitou zeleninu, která chutná nevařená, např. syrové ředkvičky, zelí, rukolu, vodní řeřichu, křen, pikantní hořčici nebo wasabi.

http://www.bottomlinepublications.com/c ... ting-power
http://news.aces.illinois.edu/news/illi ... n-broccoli
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 114810.htm

Alopat — pon dub 28, 2014 3:57 pm

Jsou tepelně denaturované bílkoviny opravdu tak nebezpečné, když v žaludku dochází také přirozeně v rámci trávení k denaturaci bílkovin kyselinou solnou a nezpůsobují autoimunitní onemocnění ve skutečnosti parazité a viry usídlené v napadeném orgánu ?
Z webu http://health101.org/art_All_Things_Considered.htm

Denaturovaný protein je tělem považován za "cizího vetřelce"; kterého tělo nerozpozná jako bílkovinu, ve skutečnosti to nepozná jako něco, tak udělá to, co dělá pro všechny nerozpoznané látky: vytvoří protilátky, aby je pozřely a tělo je mohlo vyloučit. Problém poškozených potravinových bílkovin je, že nejsou špatnými bakteriemi, viry nebo jinými škodlivými patogeny, ale tělo to neví. A v procesu vytváření a rozesílání protilátek k vypořádání se s neznámým vetřelcem (denaturované bílkoviny), tyto protilátky bezděčně napadají zdravou tkáň. A co budeme říkat, když se tělo napadá samo? Auto-imunitní reakce. A když se tato reakce objeví každý den, může stát auto-imunitním onemocnění. Dozvídáme se, že není známo, co způsobuje autoimunitní onemocnění. Ale to je divné, protože vím, co je způsobuje, a teď víte, co je způsobuje, tak jak zdravotničtí pracovníci zabývající se ochranou veřejnosti mohou nevědět ? A teď budete vědět, že vařené(pasterizované) kravské mléčné výrobky (sýry, jogurty, zmrzlina, mléko) způsobí, že si tělo vytváří protilátky v reakci na toto konkrétní hledání denaturované mléčné bílkoviny, a že tyto protilátky také vedou k útoku na beta buňky slinivky břišní (část, která dělá inzulín), a útočí na myelinovou pochvu nervů (vnější krytiny na nervy), takže teď už víš proč jsou mléčné výrobky zapletený do diabetu a roztroušené sklerózy.

Na tomto blogu se uvádí, že vařená zelenina se tráví delší dobu. Za sebe mohu říct, že spařený květák je bezva, ale další tepelná úprava smažením je pro mě těžká. http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel- ... avime.html

martina72 — pon dub 28, 2014 6:39 pm
Alopat píše:
Na tomto blogu se uvádí, že vařená zelenina se tráví delší dobu. Za sebe mohu říct, že spařený květák je bezva, ale další tepelná úprava smažením je pro mě těžká. http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel- ... avime.html

Tento blog nechť jest považován za nabídku velmi kvalifikovaně, se zájmem, snesených podnětů k úvahám, kompilací různých zdrojů, tento blog neobsahuje (či se snaží, aby příliš neobsahoval) osobní názory autora.

inzenyr — pon dub 28, 2014 9:48 pm
Paloma píše:
Je možné, že na toto téma jste už vyslovili pár slov, ale nedávno jsem četla, že syrová zelenina je velice těžko stravitelná a měla by se vařit. Jak je to v případě vitariánů? Obecně je známo, že syrová - živá strava obsahuje životodární enzymy, které se ničí vařením...

Proc opakujete to co ctete na internetu, proc si to nezkusite primo sama na sobe?
Nechapu, proc lide papouskuji informace z internetu, aniz by si to nejdriv sami na sobe zkusili.
Je mozne, ze dojdete u sveho tela k uplne jinym vysledkum.
U syrove zeleniny predevsim zalezi na tom, cim ji zpracovavate.
Pokud ze zeleniny odstranite maximum vlakniny, tak neni duvod, aby se stava ze zeleniny dlouho travila.
Cim kvalitnejsi odstavovac pripadne mixer, tim kratsi dobu budete danou zeleninu travit.

Inzenyr

Panta-rei — sob kvě 24, 2014 4:20 pm

Jaký máte názor na rozinky? Jsem na syrové stravě, ale "ujíždím" na rozinkách (docela velké množství). Jsou nesířené, konzervované olejem.
Děkuji za všechny reakce.

Jarda — ned kvě 25, 2014 9:24 am
Panta-rei píše:
Jaký máte názor na rozinky? Jsem na syrové stravě, ale "ujíždím" na rozinkách (docela velké množství). Jsou nesířené, konzervované olejem.
Děkuji za všechny reakce.

Tak pokud vás nenadýmají, není problém, jsou plné bóru a tím se také může vysvětlit proč je jíte, mnohdy tělo bór potřebuje a člověka pak chytají chutě na víno v jakékoliv podobě, třeba i to tekuté.

Jarda — ned kvě 25, 2014 9:34 am
Paloma píše:

Dobře vám odpovídá člen inzenyr a jde většinou o podíl vlákniny, kterou mnoho lidí bohužel ve větším množství nesnáší. Dost zlepší stravitelnost napaření zeleniny, nebo rozmělnění na nějaké kaše, ale je třeba si vysledovat co z toho vyhovuje právě pro vaše tělo, není to u každého stejné.

Nečasová — sob zář 27, 2014 8:54 am

Podle několika různých studií dnešní zelenina ze supermarketů již neobsahuje skoro žádné vitamíny a minerály a naopak je plná rakovinotvorné chemie. Často se setkávám s názory, že než jíst zeleninu ze supermarketů, tak to raději žádnou. Osobně si zeleninu pěstuji sama.
Pro příklad, zde švýcarská studie dokazující zhoršující se kvalitu ovoce a zeleniny:
http://empatia.cz/skutecny-obsah-vitami ... i-zelenine

Ates — sob zář 27, 2014 10:02 am

To je pravda, než jíst zeleninu ze supermarketu, tak to raději žádnou. Supermarketová zelenina navíc smrdí chemií, takže já ji nedokáži jíst, ani kdybych chtěl. Dokonce si myslím, že i supermarketová BIO zelenina je podvod, protože smrdí chemií stejně, jako ta obyčejná. Kupuji zeleninu přímo od malých farmářů a pěstitelů.

Deane — pát říj 10, 2014 8:41 pm

Malí farmári na tom nie sú o moc lepšie, tiež hnoja chemicky, striekajú a ide im len o zisk. Kedysi som pri jazde po Maďarsku videl dozrievajúce melóny, dnes vidím stánky s melónmi s označením "Krajina pôvodu - Grécko"
Dopestovať si zeleninu bez chémie je už takmer nemožné. Tento rok bolo premnožených toľko slimákov bez domkov že požrali všetko čo sa objavilo.

D. Valentová — sob říj 11, 2014 12:50 pm

Nejlepší je BIO zelenina nebo zelenina, co si člověk sám vypěstuje doma na zahrádce.

Deane — sob říj 11, 2014 2:09 pm
D. Valentová píše:
Nejlepší je BIO zelenina nebo zelenina, co si člověk sám vypěstuje doma na zahrádce.

Samozrejme z vlastnej zahradky je najlepšia ale tej "bio" neverím. Viel som ako sa pestovali bio uhorky v skleníku pri Viedni v kvetináčoch, no z lásky asi nerástli takže museli byť chemicky hnojené. No ten Srb čo ich polieval hrdo povedal že sú bio. Ak sú hnojené chemicky tak sú ako zo supermarketu. A striekané pesticídmi.

Jarda — ned říj 19, 2014 6:05 pm
Nečasová píše:
Podle několika různých studií dnešní zelenina ze supermarketů již neobsahuje skoro žádné vitamíny a minerály a naopak je plná rakovinotvorné chemie. Často se setkávám s názory, že než jíst zeleninu ze supermarketů, tak to raději žádnou. Osobně si zeleninu pěstuji sama.
Pro příklad, zde švýcarská studie dokazující zhoršující se kvalitu ovoce a zeleniny:
http://empatia.cz/skutecny-obsah-vitami ... i-zelenine

Je pravda, že kvalita je opravdu mizerná, nicméně asi stále lepší než uzené vepřové koleno.

julo — pon led 26, 2015 9:46 pm

Ahoj ahoj,

vsimol som si, ze vacsina citrusovoveho ovocia (pomarance, citrony) je v obchode oznacena "kora je chemicky osetrena" - je tam uvedeny aj nejaky postrek Izmalil (pesticid). Moj dotaz je: v pripade, ze koru vyhadzujem, tak aka cast toho postreku sa dostane do duziny? Je bezpecne taketo ovocie odstavovat? Prakticky to na ine ucely nez stavy nepouzivam.

Dakujem za reakcie

domorodec — pát úno 06, 2015 2:18 pm

Zdravím Vás. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je tento návod z jednoho webu podle Vás ok. (je to myšleno pro mixování v mixérů). Samozřejmě jsem četl Vaše přízpěvky o tom, že tělo špatně zpracovává smoothies, ale pokud se tyto nápoje budou dělat tak, že se ovoce, nebo zelenina nebudou úplně drtit, ale uvedou se pouze do takového tekutějšího stavu, kde je stejně nutné to v pouse prokousat, pak by to mělo být v pořádku?

Začneme tedy s banány (hodí se ale i jiné sladké ovoce jako
jablka, hrušky nebo sezónně meruňky), přidáme hrst listové
zeleniny (zelí, různé druhy salátů, špenát, kapusta, rukola,
polníček, řeřicha; vůbec nejlepší jsou pak plané byliny jako
kopřiva, pampeliška, jitrocel a mnoho dalších) a přidáme namočená
semínka (sezamové, lněné, chia, slunečnicové, dýňové, konopné),
která zvýší podíl bílkovin a dodají také zdravé tuky, potřebné pro
vstřebání vitamínů A, D, E, K.

Děkuji

Jarda — sob bře 28, 2015 11:10 pm
julo píše:
Ahoj ahoj,

vsimol som si, ze vacsina citrusovoveho ovocia (pomarance, citrony) je v obchode oznacena "kora je chemicky osetrena" - je tam uvedeny aj nejaky postrek Izmalil (pesticid). Moj dotaz je: v pripade, ze koru vyhadzujem, tak aka cast toho postreku sa dostane do duziny? Je bezpecne taketo ovocie odstavovat? Prakticky to na ine ucely nez stavy nepouzivam.

Dakujem za reakcie

Podle mě ano, kůra je dosti silná, tedy dovnitř by se toho mělo dostávat opravdu minimum.

Jarda — sob bře 28, 2015 11:15 pm
domorodec píše:
Zdravím Vás. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je tento návod z jednoho webu podle Vás ok. (je to myšleno pro mixování v mixérů). Samozřejmě jsem četl Vaše přízpěvky o tom, že tělo špatně zpracovává smoothies, ale pokud se tyto nápoje budou dělat tak, že se ovoce, nebo zelenina nebudou úplně drtit, ale uvedou se pouze do takového tekutějšího stavu, kde je stejně nutné to v pouse prokousat, pak by to mělo být v pořádku?

Začneme tedy s banány (hodí se ale i jiné sladké ovoce jako
jablka, hrušky nebo sezónně meruňky), přidáme hrst listové
zeleniny (zelí, různé druhy salátů, špenát, kapusta, rukola,
polníček, řeřicha; vůbec nejlepší jsou pak plané byliny jako
kopřiva, pampeliška, jitrocel a mnoho dalších) a přidáme namočená
semínka (sezamové, lněné, chia, slunečnicové, dýňové, konopné),
která zvýší podíl bílkovin a dodají také zdravé tuky, potřebné pro
vstřebání vitamínů A, D, E, K.

Děkuji

To je otázka pohledu. Obecně lze takto připravenou mixáž nazvat zdravou, ale zda se i dobře tráví, to již nechám na vás a z pohledu některých dietních směrů je to nesmysl, který je potenciálně dosti škodlivý. Já osobně bych si to nedal, na můj vkus je to jako když vařila kočička s pejskem dort, chybí jenom kousek mýdla.

milo1 — pát dub 03, 2015 3:47 pm

V zelenine bol nájdený pesticíd prothioconazol , chlorečnany... http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?ext=y&sbranch=82&lang=cs&design=default&archive=archive&listtype=tiles
Tak čo jesť z obchodu?

Deane — úte dub 28, 2015 7:08 am

No mrkvička je zdravá. Aj odšťavovať sa dá aj schrúmať.
Dobrú chuť.

Přílohy:
Mrkev.jpg
Mrkev.jpg [ 28.74 KiB | Zobrazeno 18136 krát ]
rizecek.se.salatem — sob kvě 23, 2015 11:50 pm

Ahoj, mám dotaz. Prohlížel jsem si forum a viděl jsem, že zde nejsou oblibené u některých uživatelů farmářské trhy a tak podobně. Jsem panelákové dítě z betonové džungle, takže možnost pěstovat si zdravé ovoce či zeleninu je u mě malá.

Chci se zeptat na pár věcí:

1) Doporučujete farmářské trhy na nákup ovoce a zeleniny a proč?
2) Jaká je jistota, že to není jenom podvod?
2) Pokud nedoporučujete, jaký jiný tip byste mi dali? Kde si mohu sehnat ovoce a zeleninu bez pesticidů atd. ?

Chci jíst zdravá kvalitní rajská jablka, jablka a další ovoce a zeleninu.

Předem Vám děkuji za tipy a rady. :-)

martina72 — ned kvě 24, 2015 8:33 am

1) doporučuji, protože se tam setkáš přecjen (až na výjimky) s pěstiteli, popovídáš si, uděláš si obrázek
2) žádné "to" neexistuje, jde o konkrétní lidi, žádnou organisaci
3) ovoce a zeleninu seženeš přece ode všech, u kterých ovoce a zelenina rostou. Seznam se s pár lidmi a ber od nich a je to. Zkus systém "bedýnky", je toho plno. Zkus se s někým spojit, kdo má podobné spády a je třeba o trošku dál, připoj se k němu a berte společně (ovoce, zeleninu, pečivo, maso, mléko, vejce - všechno někde existuje a dá se sehnat).

Jarda — ned kvě 24, 2015 8:52 am
milo1 píše:
V zelenine bol nájdený pesticíd prothioconazol , chlorečnany... http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?ext=y&sbranch=82&lang=cs&design=default&archive=archive&listtype=tiles
Tak čo jesť z obchodu?

Tak v supermarketové zelenině by jste toho asi našel mnohem více, což stejně neznamená že je špatné ji jíst, stále to má větší výhody jak vepřové konzervy.

rizecek.se.salatem — ned kvě 24, 2015 9:40 am

Děkuji Martino. Ještě by mě zajímalo, jaký máš např. názor na nákup a rozvoz bedýnek z e-shopů? Jako příklad uvedu třeba freshbedynky.cz

martina72 — ned kvě 24, 2015 10:04 am

Názor mám takový, že je to potřeba se poinformovat, vyzkoušet to, a udělat si názor sám.
Nejlépe jest se vyhnout anonymitě a přestat klást dotazy na forech. Co vám brání se rozjet tam, odkud chcete nakupovat a seznámit se s těmi lidmi a s jejich produkcí?

Jarda — ned kvě 24, 2015 1:26 pm
rizecek.se.salatem píše:
Ahoj, mám dotaz. Prohlížel jsem si forum a viděl jsem, že zde nejsou oblibené u některých uživatelů farmářské trhy a tak podobně. Jsem panelákové dítě z betonové džungle, takže možnost pěstovat si zdravé ovoce či zeleninu je u mě malá.

Chci se zeptat na pár věcí:

1) Doporučujete farmářské trhy na nákup ovoce a zeleniny a proč?
2) Jaká je jistota, že to není jenom podvod?
2) Pokud nedoporučujete, jaký jiný tip byste mi dali? Kde si mohu sehnat ovoce a zeleninu bez pesticidů atd. ?

Chci jíst zdravá kvalitní rajská jablka, jablka a další ovoce a zeleninu.

Předem Vám děkuji za tipy a rady. :-)

Je otázkou, zda se dá něco tvrdit aniž by to člověk přímo viděl a mohl si to osahat. Jistota není nikdy, ale pokud daného prodejce osobně znám, byl jsem třeba u něj a viděl že opravdu zboží produkuje, třeba, že jeho slepice chodí kolem domu, jsou na zeleném a evidentně dobře živené, co více chcete za garance. Myslíte, že něco takového za vás uhlídá nějaká frustrovaná šoumenka z nějaké inspekce, to je přeci blbost, nemyslíte. Základ je se s dodavatelem osobně znát a pak je jistota kvality opravdu vysoká.

Daji — pon říj 26, 2015 3:38 pm

Dobrý den pane Jardo,

ráda bych se zeptala, zda je nějaká pravda na tom že by snad měly ovesné vločky způsobovat ztráty vápníku v těle.
V diskusích nejsou ovesné vločky moc chválené kvůli obsahu škodlivých toxinů a žluklému tuku. Je tomu tak i v případě použití vloček vyrobených doma na vločkovači? Obilné kaše připravuji dětem k snídani (jáhlové, ovesné, pohankové).

Děkuji moc za odpověď.

Lenka B — stř říj 28, 2015 8:44 am

Dobrý den, poradíte mně prosím recept na pohankovou a jáhlovou kaši ? Podotýkám, že by měla být raw a podle zásad dělené stravy. Dělá se i kaše z rýže ?

martina72 — čtv říj 29, 2015 9:49 pm
Lenka B píše:
Dobrý den, poradíte mně prosím recept na pohankovou a jáhlovou kaši ? Podotýkám, že by měla být raw a podle zásad dělené stravy. Dělá se i kaše z rýže ?

Co tím vlastně myslíte? Normálně si uvařit jáhly a pohanku umíte, ni? Je to velmi dobré a chutné a je to doslova hned. Raw, tedy syrové, to jíst nemůžete, nebo snad ano? Většina z nás jí jáhly či pohanku dušené se zeleninou všeho druhu, pohanka je výborná k zakysané (tedy syrové). Kaši z rýže zná každý - když je rýže nepropláchlá, či moc obroušená, či nějaký "moučný" druh, rozvařující se. Nebo když ji prostě uděláte přesmoc. To se jí také, proč ne? Určité recepty dokonce tuto rýži vyžadují. S kaší z rýže také tedy není problém.
O co vám vlastně jde?

Parmová — čtv lis 05, 2015 7:13 pm
Lenka B píše:

Syrové obilniny a pseudoobilniny jsou velmi nezdravé. Je nesmysl snažit se za každou cenu jíst všechno RAW jen proto, že je to dnes moderní.

martina72 — čtv lis 05, 2015 11:25 pm

Jíst obilí syrové nebylo moderní nikdy (a nikdy nebude). Syrová zrna se jedla jen v nouzi a v období největšího hladu a v situaci, kdy je nebylo lze nějak upravit. syrové zrní dělá blbě i zvěři (a ta je na to lépěji zařízena). Stráví to jen ptactvo (některé).

Lenka B — pát lis 06, 2015 8:53 am

Jde mi o to, jestli je pravda, že jsou kaše lépe stravitelné a tudíž by mě přestala zlobit páchnoucí plynnatost a byly by vhodné i na zánět tlustého střeva. Na netu jsem našla většinou obiloviny s ovocem, mlékem, jogurtem, vejci, ... To podle pana Zajíčka asi není správně. S tím raw jsem to myslela tak, jestli je vhodnější třeba pohanku místo vaření na cca 8 hodin máčet a pak rozmixovat. S jáhlami a rýží to tak nejde.

martina72 — sob lis 07, 2015 1:52 pm
Lenka B píše:
Jde mi o to, jestli je pravda, že jsou kaše lépe stravitelné a tudíž by mě přestala zlobit páchnoucí plynnatost a byly by vhodné i na zánět tlustého střeva. Na netu jsem našla většinou obiloviny s ovocem, mlékem, jogurtem, vejci, ... To podle pana Zajíčka asi není správně. S tím raw jsem to myslela tak, jestli je vhodnější třeba pohanku místo vaření na cca 8 hodin máčet a pak rozmixovat. S jáhlami a rýží to tak nejde.

Děláte zcela zásadní chybu v tom, že řešíte detaily (jak to rozmixovat, jak to upravit, zda to máčet, která zrna jsou na to nejlepší ...). Řešte podstatu.
Ta je ve vašem uvažování a postojích.
Chcete jíst věci, které k jídlu nejsou, a jsou velkou zátěží pro lidské tělo.
Dobře vám tak.

Jarda — sob lis 07, 2015 10:16 pm
Daji píše:
Dobrý den pane Jardo,

ráda bych se zeptala, zda je nějaká pravda na tom že by snad měly ovesné vločky způsobovat ztráty vápníku v těle.
V diskusích nejsou ovesné vločky moc chválené kvůli obsahu škodlivých toxinů a žluklému tuku. Je tomu tak i v případě použití vloček vyrobených doma na vločkovači? Obilné kaše připravuji dětem k snídani (jáhlové, ovesné, pohankové).

Děkuji moc za odpověď.

Pokud jsou čerstvě připravené těsně před konzumací, tak ten problém odpadá a vápník, toť otázka, spíše bych se domníval, že toto platí pro kombinaci jogurt ovesné vločky, což se obvykle jí a není to dobře. Obilí s jogurzem ihned kvasí a to pak zvyšuje kyselost, což vyžaduje na eliminaci kvanta vápníku a tím se jeho stav v těle snižuje.

Jarda — sob lis 07, 2015 10:21 pm
Lenka B píše:

Obávám se že na zánět střeva je ideální obilí žádné, prostě ho nejíst vůbec a v žádné formě. Vyzkoušejte dietu SCD, ta je přímo na záněty střeva postavená a poměrně dobře funguje. Obilí s ovocem ihned kvasí, což by ten váš stav ještě zhoršovalo.