pH metr

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/ph-metr/
fdh — pon úno 08, 2010 8:26 pm

Sháním pH metr. Našel jsem zatím jako zajímavé tyto.

http://www.bigmall.cz/ph-metry/ph-metr- ... nou-sondou

http://www.profizoo.cz/eshop/486/15396/ ... kompenzac-

Některé levnější mají nižší rozlišení a tak. Pravda je, že by to zas tak nevadilo, ale vzhledem k ceně se mi jeví lepší ty, který umějí dvě místa za čárkou. Co Vy na to? Máte někdo lepší tip?

pedro — pon úno 22, 2010 3:26 pm

Prodám nový (nepoužitý) digitální kapesní pH metr ADWA -
lehký, přesnosný, rozměry: 173 mm x 41 mm x 22 mm, jednoduchá 2 bodová kalibrace, automatické vyrovnávání teploty, rozsah: od - 2,0 do 16,0 pH, rozlišení: 0,1 pH,
návod v češtině, včetně bateriíí, kalibračních roztoků a elektrolytu. PM

muflon — sob kvě 08, 2010 12:12 pm

Papirky umi merit ph slin.Jak je to s ph-metry? Podle Jardy je u vetsiny v CR dostupnych ph-metru problem s merenim ph slin.
Jediny ph-metr ktery doporucuje, (typ ExStik II)stoji okolo tri tisic kc a je vyobrazen zde:
http://www.e-pristroje.cz/pictures/meter/p004.jpg
http://www.e-pristroje.cz/merici_pristr ... ml#prehled

Jarda — sob kvě 08, 2010 11:01 pm
muflon píše:
muflon — ned kvě 09, 2010 4:14 pm
Jarda píše:
To je mylně pochopeno, každý pH metr umí měřit pH slin, ale problém je, že by jste musel naslintat takové množství slin jako bernardýn, což je trochu nepraktické. Jiné pH metry mají totiž vlastní sondu trochu utopenou a to měření slin z tohoto důvodu prakticky znemožňuje.

Dekuji za upresneni...pouceni pro mne...nedelat rychle zavery... :lol:

Lenka — sob čen 12, 2010 3:40 pm

Hezký den, jaký byste prosím doporučili digitální pH metr, stačí nějaký levnější pro domácí použití - měří tyto vůbec moč, nebo musím dodat sliny? Papírky, které mám, mi ukazují pořád tu stejnou barvičku, mám ty s názvem: Univerzální. Moc děkuji.

muflon — sob čen 12, 2010 4:00 pm
Lenka píše:
Hezký den, jaký byste prosím doporučili digitální pH metr, stačí nějaký levnější pro domácí použití - měří tyto vůbec moč, nebo musím dodat sliny? Papírky, které mám, mi ukazují pořád tu stejnou barvičku, mám ty s názvem: Univerzální. Moc děkuji.

Kazdy pH metr umi merit moc. Ale udrzba docela narocna(kalibrace, pozornost aby se nenamocili kontakty-rez atd...).
Spise si myslim ze koupit kvalitnejsi papirky od pana Jardy nebo v lekarne(ty jsou mnohem drazsi nez od pana Jardy ale daji se rozstrihnout napul a je jich pak misto 50ks rovnou 100ks... :)

Lenka — sob čen 12, 2010 8:23 pm

A ty kvalitnější papírky od pana Jardy to ukazují jak přesně? Ty co mám já, mi ukážou světle nazelenalou, tmavěji nazelenalou a zelenou (6-8), a mně to pořád ukazuje něco mezi tou první a tou druhou, což mi moc neřekne. A to mi tak ukáže ráno, odpoledne, i večer, pořád stejně, takže vlatně k ničemu... nebo ne?

Jarda — sob čen 12, 2010 9:01 pm
Lenka píše:

Lenka píše:
A ty kvalitnější papírky od pana Jardy to ukazují jak přesně? Ty co mám já, mi ukážou světle nazelenalou, tmavěji nazelenalou a zelenou (6-8), a mně to pořád ukazuje něco mezi tou první a tou druhou, což mi moc neřekne. A to mi tak ukáže ráno, odpoledne, i večer, pořád stejně, takže vlatně k ničemu... nebo ne?

Levné pH metry jsou celkem k ničemu, protože u většiny v ČR dostupných pH metrů je problém s měřením pH slin. Respektive, každý pH metr umí měřit pH slin, ale problém je, že by jste musela naslintat takové množství slin jako bernardýn, což je trochu nepraktické. Jiné pH metry mají totiž vlastní sondu trochu utopenou a to měření slin z tohoto důvodu prakticky znemožňuje.
Jediný pH metr, který to umí, (typ ExStik II)je vyobrazen zde:
http://www.e-pristroje.cz/merici_pristr ... ml#prehled
Papírky na měření pH jsou zde, tak se podívejte, jak vám budou vyhovovat.

Martina46 — stř pro 01, 2010 4:49 pm

dobry den Jarda, rada by som sa opytala na tu spominany pH meter. uvazujem o jeho kupe, no potrebovala by som vediet, ake "prislusenstvo" k nemu treba. spominane su kalibracne roztoky roznych pH. kalibracia je asi nutnost, bez ktorej to fungovat nebude.... prepacte hlupe otazky, ale som v tejto oblasti naozaj mimo, nic o tom ani len netusim.
ak potrebujem kalibracne roztoky, ktore presne pre tento pH meter a kolko ich miniem napr. v priebehu roka? tiez je tam nejaka kvapalina na doplnanie, treba ju nutne kupit, ako dlho "vydrzi"?
citala som niekde, ze prilis velku starostlivost tomuto pH metru netreba, no asoon to minimum, co je potrebne pre dobru sluzbu ma zaujima.
dakujem.

Jarda — stř pro 01, 2010 9:10 pm
Martina46 píše:
dobry den Jarda, rada by som sa opytala na tu spominany pH meter. uvazujem o jeho kupe, no potrebovala by som vediet, ake "prislusenstvo" k nemu treba. spominane su kalibracne roztoky roznych pH. kalibracia je asi nutnost, bez ktorej to fungovat nebude.... prepacte hlupe otazky, ale som v tejto oblasti naozaj mimo, nic o tom ani len netusim.
ak potrebujem kalibracne roztoky, ktore presne pre tento pH meter a kolko ich miniem napr. v priebehu roka? tiez je tam nejaka kvapalina na doplnanie, treba ju nutne kupit, ako dlho "vydrzi"?
citala som niekde, ze prilis velku starostlivost tomuto pH metru netreba, no asoon to minimum, co je potrebne pre dobru sluzbu ma zaujima.
dakujem.

Potřebovat budete určitě elektrolyt k doplňování a uchovávání elektrod - 3 mol KCl, položka P055 http://www.e-pristroje.cz/pictures/meter/P060-01.jpg , který je nutný k udržování vlhkosti elektrody. Dává se pár kapek, čili vydrží i několik let. Jinak pH metr si můžete vyžádat k zaslání zkalibrovaný a takto vydrží velice dlouho. Bude nastaven na takzvanou tříbodovou kalibraci, kterou ovšem pro běžné měření pH moče a slin nepotřebujete, je zbytečně přesná, běžně stačí kalibrace jednobodová a pak se dá koupit pouze kalibrační koncentrát pH 7.0 ve formě tablet, pufr pH 7.0, položka P094 http://www.e-pristroje.cz/pictures/meter/p094-01.jpg, který rozpustíte ve 100 ml destilované vody a provedete kalibraci. Při správném uskladnění vydrží připravený roztok kvalitní tak tři měsíce, ale běžně se kalibrace nijak často nedělá, prostě to není potřeba, čili těch deset tablet máte možná na několik let. Údržba spočívá v pořádném omytí vodou a vysušení elektrody po každém měření, jinak je údržba zanedbatelná a velice málo frekventovaná.

sakul — stř pro 01, 2010 9:25 pm
Jarda píše:
Potřebovat budete určitě elektrolyt k doplňování a uchovávání elektrod - 3 mol KCl, položka P055 http://www.e-pristroje.cz/pictures/meter/P060-01.jpg , který je nutný k udržování vlhkosti elektrody. Dává se pár kapek, čili vydrží i několik let. Jinak pH metr si můžete vyžádat k zaslání zkalibrovaný a takto vydrží velice dlouho. Bude nastaven na takzvanou tříbodovou kalibraci, kterou ovšem pro běžné měření pH moče a slin nepotřebujete, je zbytečně přesná, běžně stačí kalibrace jednobodová a pak se dá koupit pouze kalibrační koncentrát pH 7.0 ve formě tablet, pufr pH 7.0, položka P094 http://www.e-pristroje.cz/pictures/meter/p094-01.jpg, který rozpustíte ve 100 ml destilované vody a provedete kalibraci. Při správném uskladnění vydrží připravený roztok kvalitní tak tři měsíce, ale běžně se kalibrace nijak často nedělá, prostě to není potřeba, čili těch deset tablet máte možná na několik let. Údržba spočívá v pořádném omytí vodou a vysušení elektrody po každém měření, jinak je údržba zanedbatelná a velice málo frekventovaná.

Jestli tomu správně rozumím tak nestačí phmetr po použití pouze opláchnout, otřít a zadělat uzávěrem, ale musí se také na něj kapat elekrolyt?

Jarda — stř pro 01, 2010 9:31 pm
sakul píše:
Jestli tomu správně rozumím tak nestačí phmetr po použití pouze opláchnout, otřít a zadělat uzávěrem, ale musí se také na něj kapat elekrolyt?

Nic takového tam nikde nepíšu a určitě to potřeba není, stačí omýt a osušit. Elektrolyt se kape jednou za čas na houbičku ve víčku elektrody, ale tak jednou za několik měsíců.

Martina46 — stř pro 01, 2010 9:39 pm
Jarda píše:

dakujem velmi pekne za podrobne vysvetlenie.

jalowiczor — ned pro 05, 2010 8:09 pm

mám zájem o ty americké papirky.

Jarda — ned pro 05, 2010 10:04 pm
jalowiczor píše:
mám zájem o ty americké papirky.

Bohužel pH papírky momentálně nemám a ani netuším jak dlouho může trvat, než mě je američtí soudruzi pošlou. Na tom místě byla nějaká ochotná paní a celkem to fungovalo, ovšem nyní ji zastupuje nějaký tupec s kterým není kloudná řeč možná a vůbec neodhadnu, kdy a zda vůbec je budu mít.

Martina46 — ned led 09, 2011 10:39 pm

dobry vecer. mame uz nejaky ten cas Vami Jarda tu spominany pH meter, ame spokojni, mimochodom, ten nas je podla predajcu tuv bezudrzbovy, v tom, ze tam netreba dolievat ziaden elektrolyt, jedina udrzba je kalibrovanie.
no mame s manzelom dilemu. manzel sa domnieva, ze nejakym sposobom rozsteloval kalibraciu, ako mi spominal, pri prvych pouzitiach pH meter skusal ponorenim do vody a ako bol ponoreny, nieco postlacal, pridrzal jedno lacidlo a ma pocit, ze rozhasil kalibraciu. ja ho pokojujem, ze to snad nie je take jednoduche, no pehovara ma na znovukalibrovanie. mne sa zda, ze meria dobre a kalibrovat netreba. mohol takymto sposobom kalibraciu nejako rozhodit?
okrem toho, ako zostim, ze ho treba znovu kalibrovat, existuje nejaky jednoduchy test?
dakujeme :)

Igor — pon led 10, 2011 1:48 am
Martina46 píše:
dobry vecer. mame uz nejaky ten cas Vami Jarda tu spominany pH meter, ame spokojni, mimochodom, ten nas je podla predajcu tuv bezudrzbovy, v tom, ze tam netreba dolievat ziaden elektrolyt, jedina udrzba je kalibrovanie.
no mame s manzelom dilemu. manzel sa domnieva, ze nejakym sposobom rozsteloval kalibraciu, ako mi spominal, pri prvych pouzitiach pH meter skusal ponorenim do vody a ako bol ponoreny, nieco postlacal, pridrzal jedno lacidlo a ma pocit, ze rozhasil kalibraciu. ja ho pokojujem, ze to snad nie je take jednoduche, no pehovara ma na znovukalibrovanie. mne sa zda, ze meria dobre a kalibrovat netreba. mohol takymto sposobom kalibraciu nejako rozhodit?
okrem toho, ako zostim, ze ho treba znovu kalibrovat, existuje nejaky jednoduchy test?
dakujeme :)

Dobry den Martina. Samozrejme, kalibracia sa da rozhodit. Napriklad Vami popisanym sposobom ak sa podrzanim tlacidla spusti v okamihu, ked nie je sonda ponorena v spravnom kalibracnom roztoku. Ak ste napriklad kalibrovali na hodnotu pH 7,0 ale sonda bola ponorena v kvapaline s pH (napriklad) 6,3 tak potom pH meter pri pH 6,3 bude ukazovat hodnotu pH 7,0 a Vy budete mat odchylku +0,7 od spravnej hodnoty. Neviem aky pH meter mate ale pH100 sa prepina sam po detekcii rozsahu kalibracneho roztoku na kalibraciu v rozsahu pH4, pH7 a pH11. Takze ak to bola voda, skalibroval sa v rozsahu pH7 podla Vasej vody.
Overit si to mozete jednoducho. Zmerajte pH kalibracneho roztoku/roztokov a uvidite pripadnu odchylku.

Martina46 — pon led 10, 2011 11:30 am
Igor píše:
Dobry den Martina. Samozrejme, kalibracia sa da rozhodit. Napriklad Vami popisanym sposobom ak sa podrzanim tlacidla spusti v okamihu, ked nie je sonda ponorena v spravnom kalibracnom roztoku. Ak ste napriklad kalibrovali na hodnotu pH 7,0 ale sonda bola ponorena v kvapaline s pH (napriklad) 6,3 tak potom pH meter pri pH 6,3 bude ukazovat hodnotu pH 7,0 a Vy budete mat odchylku +0,7 od spravnej hodnoty. Neviem aky pH meter mate ale pH100 sa prepina sam po detekcii rozsahu kalibracneho roztoku na kalibraciu v rozsahu pH4, pH7 a pH11. Takze ak to bola voda, skalibroval sa v rozsahu pH7 podla Vasej vody.
Overit si to mozete jednoducho. Zmerajte pH kalibracneho roztoku/roztokov a uvidite pripadnu odchylku.

Ďakujem Vám Igor, áno, mám pH100. Teda idem na to. Jedine mám otázku, v návode píšu, po kalibracii opláchnuť meter v deionizovanej vode. Mam doma v kanistre destilovanu vodu, ktorá bola otvorená asi pred rokom. Môžem ju ešte na ten učel použit, alebo radšej kúpiť? Kalibračne roztoky mám v takom sačku, ktorý keď vylejem trebars do maličkej presnidavkovej fľaštičky a po nakalibrovaní zatvorím a dám do chladničky, vydrží mi ešte na pár ďalších použití?

Igor — pon led 10, 2011 3:48 pm
Martina46 píše:
Ďakujem Vám Igor, áno, mám pH100. Teda idem na to. Jedine mám otázku, v návode píšu, po kalibracii opláchnuť meter v deionizovanej vode. Mam doma v kanistre destilovanu vodu, ktorá bola otvorená asi pred rokom. Môžem ju ešte na ten učel použit, alebo radšej kúpiť? Kalibračne roztoky mám v takom sačku, ktorý keď vylejem trebars do maličkej presnidavkovej fľaštičky a po nakalibrovaní zatvorím a dám do chladničky, vydrží mi ešte na pár ďalších použití?

Deionizovana voda nie je destilovana voda. Deionizovana voda je voda s omnoho vyssou technickou cistotou ako destilovana a vodivostou prakticky nulovou - nemeratelnou, teda priblizne 0-0,05 uS. Destilovana voda otvorena pred rokom uz bude mat omnoho vyssiu vodivost a tazko ju uz povazovat za destilovanu (pokial je to technicka kvalita tak s tym problem nie je - ta stale bude destilovana na technicke ucely) ale na oplachnutie to staci. Tam len ide o odstranenie kalibracneho roztoku z povrchu sondy na co sa deionizovana voda hodi vyborne, kedze je to dobre rozpustadlo. Ja mam kalibracne roztoky ako kapsule, takze neviem ake mate Vy. Urcite tam ale mate napisane aku garantovanu zivotnost/presnost po rozrobeni roztoku ma. V pripade napriklad kyselin (kalibracia na rozsah ph4) ich uskladnenie v chladnicke nebude mat priaznivy vplyv. Na to ma vplyv cistota pouzitej vody, cistota uskladnenia, pristup vzduchu atp., jednoducho vsetko co spusta chemicke reakcie roztoku v danom prostredi a posuva jeho pH. Pre beznu presnost merani by vsak nemal byt problem aj spouzitim roztoku po expiracii.

Martina46 — pon led 10, 2011 8:21 pm
Igor píše:
Deionizovana voda nie je destilovana voda. Deionizovana voda je voda s omnoho vyssou technickou cistotou ako destilovana a vodivostou prakticky nulovou - nemeratelnou, teda priblizne 0-0,05 uS. Destilovana voda otvorena pred rokom uz bude mat omnoho vyssiu vodivost a tazko ju uz povazovat za destilovanu (pokial je to technicka kvalita tak s tym problem nie je - ta stale bude destilovana na technicke ucely) ale na oplachnutie to staci. Tam len ide o odstranenie kalibracneho roztoku z povrchu sondy na co sa deionizovana voda hodi vyborne, kedze je to dobre rozpustadlo. Ja mam kalibracne roztoky ako kapsule, takze neviem ake mate Vy. Urcite tam ale mate napisane aku garantovanu zivotnost/presnost po rozrobeni roztoku ma. V pripade napriklad kyselin (kalibracia na rozsah ph4) ich uskladnenie v chladnicke nebude mat priaznivy vplyv. Na to ma vplyv cistota pouzitej vody, cistota uskladnenia, pristup vzduchu atp., jednoducho vsetko co spusta chemicke reakcie roztoku v danom prostredi a posuva jeho pH. Pre beznu presnost merani by vsak nemal byt problem aj spouzitim roztoku po expiracii.

naozaj som si myslela, ze deionizovana voda a destilka je to iste :oops:
no tu co mam, je technicka, kupena v DM drogerii. takze teoreticky by som na oplachnutie mohla pouzit....
kde sa da zohnat deionizovana?
destilator ani osmozu nemame.
na mojom kalibracnom roztoku (mam iba pH 7,01) je expiracia 4/2014, ma byt uskladneny pri izbovej teplote, n ie je zmienka o viacnasobnom pouziti. je to v sacku, 20ml, cize predpokladam, ze sa neriedi, aspon tam nic nie je napisane.

Igor — pon led 10, 2011 10:55 pm
Martina46 píše:
no tu co mam, je technicka, kupena v DM drogerii. takze teoreticky by som na oplachnutie mohla pouzit....
na mojom kalibracnom roztoku (mam iba pH 7,01) je expiracia 4/2014, ma byt uskladneny pri izbovej teplote, n ie je zmienka o viacnasobnom pouziti. je to v sacku, 20ml, cize predpokladam, ze sa neriedi, aspon tam nic nie je napisane.

Myslim si, ze pre Vasu beznu potrebu deionizovanu vodu nepotrebujete. Neviem ci sa da kupit, pretoze asi by bol trosku aj problem s jej prechovavanim a distribuciou, pretoze ma tendenciu naviazat na seba vsetko z okolia. Ale istotne by sa to dalo balit, podobne ako infuzie ci lekarske sterilne roztoky. Deionizovana voda sa zvacsa pripravuje vzdy v laboratoriach z destilovanej alebo osmotickej vody prehnanim este cez jeden ci viac stupnov filtracie typu anex-katex. Mne taka voda vyteka z druheho kohutika RO, kde takyto filter mam zaradeny. Ak mate uz rozrobeny roztok je to jednoduhsie na jeho pripravu. Obal sa len otvori a pouzije. Nepocita sa vsak s viac nasobnym pouzitim roztoku takze je to jednorazove. Neznamena to ze po rozbaleni o niekolko dni bude namiesto pH 7,01 ph 5. Bude odlisne ale kolko odlisne neviem posudit. Tento druh roztoku sa uz neriedi. Riedia-rozrabaju sa len praskove a tobolkove druhy.

Jarda — pon led 10, 2011 11:01 pm
Martina46 píše:

Všechno zde uvedené je celkem správně, ale pokud máte kalibrační tekutinu pouze na pH 7, tak již po přenastavení nebudete mít tříbodovou kalibraci, ale pouze jednobodovou, což u vyšších nebo nižších pH bude nepřesné a vysoká přesnost bude pouze kolem hodnoty 7 pH. Doporučuji zatím nic nekalibrovat, ale pouze překontrolovat namočením dobře omyté sondy do kalibračního roztoku a pokud ukáže těch 7 pH, tak s tím nijak nelaborovat.

Martina46 — úte led 11, 2011 12:23 am

Igor, Jarda, dakujem.

Martina46 — úte led 11, 2011 10:40 pm

tak som teda testla ten nas pH meter, namocila do kal. roztoku 7.01 a trosku som mala z navodu chaos, snad som dobre pocholpila postup. najprv mi ukazalo a ustalilo sa na nejakych 6,6 cca uz si presne nepamatam, tak som stlaila predpisane tlacidlo a hodnota sa ustalila na 7.0 ( preco nie 7.01???)
nakalibrovala som ho teda. predpokladam, ze bol naozaj rozhaseny, ked mi najprv ukazal tu nizsiu hodnotu?

kazdopadne, chystam sa predsa dokupit kal. roztoky aspon 4.0, ten 10.o snad nepotrebujem...?
nasla som toto, su to tie spravne?

Martina46 — stř led 12, 2011 12:02 pm
Jarda píše:
Je opravdu lepší mít nakalibrováno na tříbodovou kalibraci, ale pro běžné použití jednobodová kalibrace stačí.

a tie kalibracne roztoky z tej stranky su ok?
v tych flastickach je napr 7.0 a v sacku jednorazovom 7.01. nerozumiem tomu rozdielu, kedze by to malo byt to iste....?

Jarda — stř led 12, 2011 9:15 pm
Martina46 píše:
a tie kalibracne roztoky z tej stranky su ok?
v tych flastickach je napr 7.0 a v sacku jednorazovom 7.01. nerozumiem tomu rozdielu, kedze by to malo byt to iste....?

To nedovedu posoudit, zkušenost s nimi nemám žádnou. Ten nepatrný rozdíl v pH roztoku nehraje celkem žádnou roli a zase tolik se tím zabývat nemusíte. Patrně je počítáno, že roztok časem trochu sníží svoje pH a tak je nastaven trochu výše.

Alex — ned led 16, 2011 1:27 am

Zaujalo ma ph vody doma z kohutiku. Ma 7,4 - 7,6. Sondu som mal v kalibracnom roztoku s ph 7,00 a ukazalo presne 7 cize nakalibrovany je ok, ponaral som to tam viac krat rozne dni ci je to ok, preistotu. Ale nemyslel som si ze voda z kohutiku ma take vysoke ph. Je to vsade tak ? alebo zalezi na lokalite? To len tak pre zaujimavost :) Inak myslite ze treba tu sondu uchovavat v tom udrziavacom rozoku? Lebo zatial mera ok, nemam ho sice dlho ale do toho to nedavam resp raz som to tam nalial a zavrel ale je to moc tesne tekutina vyteka po stranach a zachvilku tam neni ziadna a miniaturna flasticka od toho ze by som to minul za mesiac. Tak to robim tak ze po merani jednoducho sodnu oplachnem pod tekucou vodou a potom spicku este ostriekam destilovanou vodou co mam v rozprasovaci ze s toho tecu kvalpky , proste dokonale prestriekane potom osusim a nasadim ten umely kryt. Takto mi zatail fici ok, vzdy testnem pred meranim ph tecucej vody na overenie, snad aspon rok vydrzi.
Obcas to strcim do toho kalibracneho roztoku ci to nema odchylku a zatail je to presne.

Jarda — ned led 16, 2011 2:17 pm
Alex píše:
Zaujalo ma ph vody doma z kohutiku. Ma 7,4 - 7,6. Sondu som mal v kalibracnom roztoku s ph 7,00 a ukazalo presne 7 cize nakalibrovany je ok, ponaral som to tam viac krat rozne dni ci je to ok, preistotu. Ale nemyslel som si ze voda z kohutiku ma take vysoke ph. Je to vsade tak ? alebo zalezi na lokalite? To len tak pre zaujimavost :) Inak myslite ze treba tu sondu uchovavat v tom udrziavacom rozoku? Lebo zatial mera ok, nemam ho sice dlho ale do toho to nedavam resp raz som to tam nalial a zavrel ale je to moc tesne tekutina vyteka po stranach a zachvilku tam neni ziadna a miniaturna flasticka od toho ze by som to minul za mesiac. Tak to robim tak ze po merani jednoducho sodnu oplachnem pod tekucou vodou a potom spicku este ostriekam destilovanou vodou co mam v rozprasovaci ze s toho tecu kvalpky , proste dokonale prestriekane potom osusim a nasadim ten umely kryt. Takto mi zatail fici ok, vzdy testnem pred meranim ph tecucej vody na overenie, snad aspon rok vydrzi.
Obcas to strcim do toho kalibracneho roztoku ci to nema odchylku a zatail je to presne.

Stejné to určitě není, hodně záleží na obsahu konkrétních minerálů, ale většinou je neutrální tedy zhruba 7 pH, například já mám cca 7,1-7,4 pH. Jinak sondu stačí omýt tekoucí vodou a osušit třeba toaletním papírem a v uzávěru musí být ta houbička vlhká, není nutné, aby tam stála ta tekutina.

Martina46 — ned led 16, 2011 2:40 pm

my mame tiez nieco malinko cez 7

sakul — ned úno 20, 2011 4:59 pm

Máme doma 2 ph testery, jeden s plochou elektrodou typ P004, ten funguje výborně, ale u druhého http://www.meteostanice.cz/zbozi/3691/D ... H-metr.htm se rozbila elektroda po 2 měsících užívání a to ještě dost podivným způsobem. Při manuální kalibraci, kdy se otáčí šroubkem skleněná elektroda praskla. Nechápu jak je to možné. Nestalo se vám to někomu? Nevíte jak funguje manuální kalibrace - jestli je možné aby při ní elektroda praskla a přístroj se tedy mohl reklamovat?

Děkuji

Jindra — ned kvě 01, 2011 8:48 pm

Jardo prosím Vás, používám americké papírky, ale - co si budeme říkat - ponořit do moči sondu nějakého digitálního měřáku, hned vidět výsledek (navíc s vyšší přesností), pak jen opláchnout a uklidit - je to pohodlnější manipulace, než s papírkama. Uvažuji proto o tomhle měřáčku:
http://www.hannacz.com/products-page/phorpise/
Hned ten první, za 605 Kč bez DPH. Přiznám se, že měřím jen pH moči, tedy slinami se nezabývám. Co na tenhle měřáček říkáte (jen takhle na první pohled), měl by na kontrolu pH moči vyhovovat? Doufám, že by mohl... Děkuji Vám za názor.

Jarda — ned kvě 01, 2011 9:43 pm
Jindra píše:
Jardo prosím Vás, používám americké papírky, ale - co si budeme říkat - ponořit do moči sondu nějakého digitálního měřáku, hned vidět výsledek (navíc s vyšší přesností), pak jen opláchnout a uklidit - je to pohodlnější manipulace, než s papírkama. Uvažuji proto o tomhle měřáčku:
http://www.hannacz.com/products-page/phorpise/
Hned ten první, za 605 Kč bez DPH. Přiznám se, že měřím jen pH moči, tedy slinami se nezabývám. Co na tenhle měřáček říkáte (jen takhle na první pohled), měl by na kontrolu pH moči vyhovovat? Doufám, že by mohl... Děkuji Vám za názor.

Pokud jde pouze o měření pH moči tak v tom nevidím problém a určitě bude plně vyhovující. Nicméně na měření pH slin je naprosto nevhodný a tam jej doporučit určitě nejde.

zvanc — čtv led 05, 2012 1:22 pm

dobry den, chtela bych vas pozadat o radu ohledne pH metru. Vim, ze vy jste spokojen s Extech ExStick II, ktery je urcite kvalitni, ale trochu drahy. Nasla jsem od teto firmy levnejsi variantu Extech pH 100, tak bych se chtela zeptat, zda nemate i s timto mericem zkusenost. Dekuji mockrat predem za odpoved a samozrejme i nazory ostatnich clenu jsou vitany :D

Cena je cca 2500.00 Kc
Robustní a vodotěsný (IP67) měřící článek pro pH. Prostřednictvím této ploché, výměnné, měřící elektrody je možné měření také při nízkých stavech kapaliny a také na hladinách..
Porovnat s jiným výrobkem Technické parametry
Rozm. (Š x V x H) 36 x 172 x 41 mm
Kalibrovatelné podle ISO
Pracovní teplota 0 - 50 °C
Napájení Baterie 4 x CR2032
Rozsah měření hodnoty pH 0 pH - 14 pH
Rozlišení hodnoty pH 0,01 pH
Přesnost hodnoty pH ± 0,01 pH
Kalibrace Trojbod
Hmotnost 110 g
Vybavení
Plochá pH-elektroda k jednoduchému čištění
Možná jedno-, dvou- nebo tříbodová kalibrace
Vodotěsná (IP67)
Vlastnosti
Teplotní kompenzace
Paměť pro 15 naměřených hodnot
Výměnné zařízení pro pH-elektrodu
Hotové grafické zobrazení
Rozsah dodávky:
4 baterie (Typ CR2032)
Ochranné víko
Plastová krabice
Závěsný pás

Jarda — pát led 06, 2012 8:37 am
zvanc píše:
dobry den, chtela bych vas pozadat o radu ohledne pH metru. Vim, ze vy jste spokojen s Extech ExStick II, ktery je urcite kvalitni, ale trochu drahy. Nasla jsem od teto firmy levnejsi variantu Extech pH 100, tak bych se chtela zeptat, zda nemate i s timto mericem zkusenost. Dekuji mockrat predem za odpoved a samozrejme i nazory ostatnich clenu jsou vitany :D

Cena je cca 2500.00 Kc
Robustní a vodotěsný (IP67) měřící článek pro pH. Prostřednictvím této ploché, výměnné, měřící elektrody je možné měření také při nízkých stavech kapaliny a také na hladinách..
Porovnat s jiným výrobkem Technické parametry
Rozm. (Š x V x H) 36 x 172 x 41 mm
Kalibrovatelné podle ISO
Pracovní teplota 0 - 50 °C
Napájení Baterie 4 x CR2032
Rozsah měření hodnoty pH 0 pH - 14 pH
Rozlišení hodnoty pH 0,01 pH
Přesnost hodnoty pH ± 0,01 pH
Kalibrace Trojbod
Hmotnost 110 g
Vybavení
Plochá pH-elektroda k jednoduchému čištění
Možná jedno-, dvou- nebo tříbodová kalibrace
Vodotěsná (IP67)
Vlastnosti
Teplotní kompenzace
Paměť pro 15 naměřených hodnot
Výměnné zařízení pro pH-elektrodu
Hotové grafické zobrazení
Rozsah dodávky:
4 baterie (Typ CR2032)
Ochranné víko
Plastová krabice
Závěsný pás

Na toto nemohu reagovat, vždy dávejte aktivní prolink na konkrétní zboží, abych viděl o čem se vlastně bavím. Dnes je těch prodejců tolik, že se v tom člověk nemůže orientovat a znát veškeré zboží.

zvanc — ned led 08, 2012 11:08 pm
Jarda píše:
Na toto nemohu reagovat, vždy dávejte aktivní prolink na konkrétní zboží, abych viděl o čem se vlastně bavím. Dnes je těch prodejců tolik, že se v tom člověk nemůže orientovat a znát veškeré zboží.

http://www.conrad.cz/ph-metr-ph-100.k121629

Jarda — pon led 09, 2012 2:35 pm
zvanc píše:

Tak zkušenost přímo s tímto přístrojem nemám, ale vzhledově a funkčně se prakticky neliší od toho co používám, čili se nedomnívám, že by šlo o něco zásadně jiného a dle mého názoru by měl být plně použitelný.

ovekyska — čtv bře 08, 2012 12:00 pm

je to otazka off topic, ale naozaj neviem, kde ju umiestnit a neviem sa dopatrat odpovede na nete.

k veci,
zistila som, ze mam uplne rozhasenu mini vahu,tak som chcela kalibrovat, ale uplne som o dokazila, detaily vynecham :oops:
ide o to, ze vaha je do 300g a neviem, ake kalibracne zavazie zvolit, ci 300g, alebo akekovek do tejto hmotnosti. logicky mi vychadza, ze najpresnejsie bude pouzit to 300g zavazie, ale nemam istotu.

Jarda — čtv bře 08, 2012 1:53 pm
ovekyska píše:
je to otazka off topic, ale naozaj neviem, kde ju umiestnit a neviem sa dopatrat odpovede na nete.

k veci,
zistila som, ze mam uplne rozhasenu mini vahu,tak som chcela kalibrovat, ale uplne som o dokazila, detaily vynecham :oops:
ide o to, ze vaha je do 300g a neviem, ake kalibracne zavazie zvolit, ci 300g, alebo akekovek do tejto hmotnosti. logicky mi vychadza, ze najpresnejsie bude pouzit to 300g zavazie, ale nemam istotu.

Ano, doporučuje se opravdu závaží, které je na plnou vážitelnost, tedy mělo by to být těch 300 g.

ovekyska — čtv bře 08, 2012 2:30 pm
Jarda píše:
Ano, doporučuje se opravdu závaží, které je na plnou vážitelnost, tedy mělo by to být těch 300 g.

Ďakujem veľmi pekne.

Lukáš HK — čtv čen 07, 2012 7:25 pm

Zatím všechny zmiňované ph metry mi přijdou zbytečně drahé. Co říkáte třeba na tento ?

http://www.mall.cz/ph-metry/voltcraft-pht-01-atc

Cena by byla ideální. Děkuji všem.

Jarda — ned čen 10, 2012 4:01 pm
Lukáš HK píše:
Zatím všechny zmiňované ph metry mi přijdou zbytečně drahé. Co říkáte třeba na tento ?

Ona ne vždy je cena rozhodující faktor. Tímto pH metrem sice změříte moč, ovšem je otázkou jak dlouho bude fungovat, ale již se nechytá na sliny, nebo stolici, tam je potřeba jinak tvarovaná sonda a tento se použít bohužel nedá.

Zuzima — čtv čen 21, 2012 12:22 pm

Dobrý den pane Jardo, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zakoupeného ph metru PH 100:
1) opravdu není nutné pořizovat čistící roztok s pepsinem ani prostředky pro (pozdější) kalibraci? z obchodu byl dodán zkalibrován (4 - 7 - 10)
bude používán pouze pro moč, příp. sliny
2) má se pH moči odečítat okamžitě po ponoření nebo počkat, až se nebude měnit hodnota teploty a tím i pH?
3) může se osušit i ta skleněná část? v návodu psáno, že otěr snižuje životnost
Mnohokrát Vám děkuji

sakul — čtv čen 21, 2012 5:19 pm
Lukáš HK píše:

http://www.mall.cz/ph-metry/voltcraft-pht-02-atc#folder

Podle obrázku by tento mohl mít plochou elektrodu nebo aspoň dobře ukrytou skleněnou. Se skleněnou bych určitě na pravidelné používání nedoporučil, dá se velmi snadno rozbít.

jani — čtv čen 21, 2012 11:33 pm

My jsme si s klukama včera objednali tento, zatím od lidí, co ho mají slyším jen chválu, je jak na sliny tak i na moč atd..... zatím čekáme, až nám dojde.

http://craftgen.eu/sqcshop/index.php/ph-metr-p29

Jarda — stř čec 04, 2012 9:38 pm
Zuzima píše:
Dobrý den pane Jardo, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zakoupeného ph metru PH 100:
1) opravdu není nutné pořizovat čistící roztok s pepsinem ani prostředky pro (pozdější) kalibraci? z obchodu byl dodán zkalibrován (4 - 7 - 10)
bude používán pouze pro moč, příp. sliny
2) má se pH moči odečítat okamžitě po ponoření nebo počkat, až se nebude měnit hodnota teploty a tím i pH?
3) může se osušit i ta skleněná část? v návodu psáno, že otěr snižuje životnost
Mnohokrát Vám děkuji

1)To je špatně pochopené, ale minimálně rok by jste to potřebovat neměla.
2)Dokud bliká čte a jak přestane blikat, je naměřeno.
3)Osušit ano, ale ne drhnout, prostě jen lehce otřít třeba froté ručníkem.

Jarda — stř čec 04, 2012 9:41 pm
sakul píše:
http://www.mall.cz/ph-metry/voltcraft-pht-02-atc#folder

Podle obrázku by tento mohl mít plochou elektrodu nebo aspoň dobře ukrytou skleněnou. Se skleněnou bych určitě na pravidelné používání nedoporučil, dá se velmi snadno rozbít.

Bez dotazu u prodejce to z obrázku nezjistíte, takové kvality obrázek nedosahuje.

Jarda — stř čec 04, 2012 9:43 pm
jani píše:
My jsme si s klukama včera objednali tento, zatím od lidí, co ho mají slyším jen chválu, je jak na sliny tak i na moč atd..... zatím čekáme, až nám dojde.

I na ty sliny budete mít asi problém, má moc utopenou sondu a bude třeba slintat jako bernardýn. Jinak na měření pH stolice je naprosto nevhodný, to by pak nikdo nevyšťoural.

sakul — čtv čec 05, 2012 7:34 am
jani píše:

Dejte vědět jak Vám funguje, za ty peníze by to mohla být zajímavá volba

Praktik — ned říj 28, 2012 3:56 pm
jani píše:

Bohužel od Craftgenu jsem na něj čekal bezvýsledně 14 dnů, po 2 urgencích žádná rekace. Jako by firma neexistovala. Koupil jsem pak stejný na http://www.hypermotoshop.cz/ph-metr?keyword=ph%20metr došel za 3 dny a ještě jsem přibalil pár ptákovin pro auto za jedno poštovné :D

ovekyska — ned říj 28, 2012 4:07 pm

pred tyzdnom som po dlhsom case kalibrovala svoj pH meter, mam tento:

kalibracne roztoky som mala 7 a 4.
7 mi skalibroval bez problemov, na 4 mi vsak na pH metri naskakovala- aj sa ustalila- hodnota 2,9. Opakovala som niekolkokrat, no vzdy ten isty vysledok.
V com moze byt problem, zly kalibracny roztok... :?

Praktik — ned říj 28, 2012 6:27 pm
ovekyska píše:
pred tyzdnom som po dlhsom case kalibrovala svoj pH meter

Problémy mohou být 3:
1. Špatný kalibrační roztok
2. Špatný pH - metr.
3. Obojí špatné.
Budeme optimisti, takže budeme věřit, že špatná je jen 1 věc. Nejsnadnější bude zkusit jiné roztoky (oba) roztok se známým a ověřeným pH okolo 4 a 7 pro kontrolu. Pokud to dá stejný výsledek, je vadný pH metr. Jinak pH metr by se měl kontrolovat aspoň 1x týdně, protože za 1 měsíc tyto levné ujedou i o 1 jednotku pH. Kalibrace by měla proběhnout při výrobcem předepsané teplotě, většinou 25°C. Může být vadný i roztok s pH7 a tím se to celé posune.

Litlos — ned říj 28, 2012 6:29 pm
Praktik píše:
Bohužel od Craftgenu jsem na něj čekal bezvýsledně 14 dnů, po 2 urgencích žádná rekace. Jako by firma neexistovala. Koupil jsem pak stejný na http://www.hypermotoshop.cz/ph-metr?keyword=ph%20metr došel za 3 dny a ještě jsem přibalil pár ptákovin pro auto za jedno poštovné :D

Mám ten samý, funguje bez problémů. Za cenu téměř třetinovou. Poštovné zdarma. Kupoval jsem zde: http://www2.buyincoins.com/new_en/details/digital-ph-meter-tester-water-lcd-monitor-pen-aquarium-product-3317.html Na ebay by se určitě našel taky levnější než u nás, ostatně jako skoro všechno.

Jarda — sob lis 17, 2012 10:09 pm
ovekyska píše:
pred tyzdnom som po dlhsom case kalibrovala svoj pH meter, mam tento:

kalibracne roztoky som mala 7 a 4.
7 mi skalibroval bez problemov, na 4 mi vsak na pH metri naskakovala- aj sa ustalila- hodnota 2,9. Opakovala som niekolkokrat, no vzdy ten isty vysledok.
V com moze byt problem, zly kalibracny roztok... :?

Člen Praktik vám odpovídá správně, ale nejčastější chybou je starý kalibrační roztok.

ovekyska — sob lis 17, 2012 11:02 pm
Jarda píše:
Člen Praktik vám odpovídá správně, ale nejčastější chybou je starý kalibrační roztok.

Jarda,
Praktik,
dakujem vam za reakcie.

sakul — čtv pro 13, 2012 8:58 pm

Stalo se mi, že PH100 s plochou elektrodou najednou neměří, respektive měří ale furt plus mínus stejnou hodnotu (kolem 5) a nereaguje ani na kalibraci.

Vypadá to, že odešla elektroda (teď je to tři týdny po záruce:)), než ji vyměním chci se zeptat jestli se vám to někomu už nestalo nebo netušíte čím by to mohl být.

Jarda — pon pro 24, 2012 7:27 pm
sakul píše:
Stalo se mi, že PH100 s plochou elektrodou najednou neměří, respektive měří ale furt plus mínus stejnou hodnotu (kolem 5) a nereaguje ani na kalibraci.

Vypadá to, že odešla elektroda (teď je to tři týdny po záruce:)), než ji vyměním chci se zeptat jestli se vám to někomu už nestalo nebo netušíte čím by to mohl být.

Já ho mám již několik let a funguje perfektně, sice se občas vybijí baterky, ale to je vlastně jediný servis, čili by jste musel mít vyloženě smůlu. Já bych v rámci plného restartu sondu sundal a nandal, dal nové baterky a teprve pokud i pak nenaskočí zajišťoval bych novou. U mě třeba zpočátku proběhl takový problém, že sonda s přístrojem nechtěla komunikovat a jiná soda tam maká v pohodě dodnes.

Honzek — ned led 13, 2013 12:13 am
Jarda píše:
Já ho mám již několik let a funguje perfektně, sice se občas vybijí baterky, ale to je vlastně jediný servis, čili by jste musel mít vyloženě smůlu. Já bych v rámci plného restartu sondu sundal a nandal, dal nové baterky a teprve pokud i pak nenaskočí zajišťoval bych novou. U mě třeba zpočátku proběhl takový problém, že sonda s přístrojem nechtěla komunikovat a jiná soda tam maká v pohodě dodnes.

Ph metr mám stejný jak často ho kalibrujete? A kalibrační roztoky za přijatelnou cenu sháníte kde? Jinak jsem sním moc spokojen :-)

Jarda — ned led 13, 2013 11:56 am
Honzek píše:
Ph metr mám stejný jak často ho kalibrujete? A kalibrační roztoky za přijatelnou cenu sháníte kde? Jinak jsem sním moc spokojen :-)

Řeknu na rovinu, že velice málo, tak maximálně 4x ročně, času nemám nazbyt a přesnost je i tak bohatě dostatečná. Jinak kalibrační roztoky mám z tohoto serveru http://www.e-pristroje.cz/merici_pristroje-phmetry.html a zatím jsem nespotřeboval ani první dodávku, ony ty tablety vydrží v suchém stavu velice dlouho.

Honzek — ned led 13, 2013 12:38 pm
Jarda píše:
Řeknu na rovinu, že velice málo, tak maximálně 4x ročně, času nemám nazbyt a přesnost je i tak bohatě dostatečná. Jinak kalibrační roztoky mám z tohoto serveru http://www.e-pristroje.cz/merici_pristroje-phmetry.html a zatím jsem nespotřeboval ani první dodávku, ony ty tablety vydrží v suchém stavu velice dlouho.

Děkuju za odpověď jak k té kefírové houbě tak i k ph metru.

Renka — úte bře 26, 2013 3:54 pm

Prosím poradiť ktorý mám kúpiť?
http://www.tme.eu/sk/details/ec500/mera ... f5f70e8687
http://www.tme.eu/sk/details/ex800/mera ... h/extech/#
http://www.tme.eu/sk/details/ph100/mera ... h/extech/#
potrebujem to súrne pre mamku.
Kto má skúsenosti poradte naozaj to neviem sama vyhodnotiť.

Renka — čtv bře 28, 2013 11:25 am

Kupila som ten nejjednoduchší: ph 100, aby to mamka nemala komplikované keby omylom niečo postláčala.
tu je pomocne video o kalibracii keby niekto potreboval napovedu, lebo navod čo som dostala je príliš stručný .
http://www.youtube.com/watch?v=lWUh1np7IcA kalibrovacie roztoky som dokupovala neboli sučasťou balenia.

Jarda — pon dub 15, 2013 10:00 pm
Renka píše:
Kupila som ten nejjednoduchší: ph 100, aby to mamka nemala komplikované keby omylom niečo postláčala.
tu je pomocne video o kalibracii keby niekto potreboval napovedu, lebo navod čo som dostala je príliš stručný .
http://www.youtube.com/watch?v=lWUh1np7IcA kalibrovacie roztoky som dokupovala neboli sučasťou balenia.

To je dobrá volba, ten je z nich nejlepší pro běžné použití.

sakul — pát dub 26, 2013 9:48 pm

Dovoluji si nabídnout vysoce kvalitní ph metr Extech: http://www.conrad.cz/ph-metr-exstik-ph100.k121629 i s bateriemi za 400Kč.

Je u něj nutné vyměnit elektrodu, investice cca 900Kč http://www.conrad.cz/nahradni-elektroda ... 05.k121645

Případní zájemci prosím pište soukromou zprávu

solimator — pon kvě 06, 2013 11:20 am

Pěkný den, nemáte náhodou někdo na ph metr ExStik PH100 český nebo slovenský návod v elektronické podobě. Byl bych Vám moc vděčný za pomoc a případě poslání třeba v pdf souboru...

catcher — pon kvě 06, 2013 12:52 pm
solimator píše:
Pěkný den, nemáte náhodou někdo na ph metr ExStik PH100 český nebo slovenský návod v elektronické podobě. Byl bych Vám moc vděčný za pomoc a případě poslání třeba v pdf souboru...

http://www.conrad.cz/ph-metr-exstik-ph100.k121629
je to v liště "ke stažení" v pdf

sakul — ned pro 08, 2013 4:09 pm

Dovoluji si nabídnout vysoce kvalitní ph metr Extech: http://www.conrad.cz/ph-metr-exstik-ph100.k121629 i s bateriemi za 500Kč.

Je u něj nutné vyměnit elektrodu, investice cca 900Kč http://www.conrad.cz/nahradni-elektroda ... 05.k121645

Případní zájemci prosím pište soukromou zprávu

ganesa — stř led 08, 2014 9:54 am

Přidám svoje zkušenosti s pH-metrem.

Dobré zkušenosti mám s digitálním pH-metrem, který se dá najít v internetových prodejnách pod názvem PH-009,
(bude to spíš nějaké pracovní označení), už tady na něj byl několikrát odkaz.
Cena lidová, cca 400Kč (celý je levnější než pouhá náhradní elektroda k těm dražším), fungují bez problému už asi půl roku.
Myslím že jsem si pohlídal aby v nabídce bylo kompletní balení i s kalibračními roztoky a bateriemi.
Bral jsem to tenkrát přes Aukro na
http://www.hypermotoshop.cz
Koukal jsem teď, že na Aukru to má zase, a levnější než na svých stránkách, a je tam v popisu i kompletní balení.
Návod v tom byl česky (v popisu je udávaný anglicky).

V balení jsou 2 sáčky pro kalibrační roztoky, pH 4.0, pH 6.86, na 250ml.
Ze zvědavosti jestli ukazuje dobře, jsem si kalibrační roztok pH 10.01 vyrobil sám:
0.52g sodium bicarbonate (NaHCO3)
0.66g sodium carbonate (Na2CO3)
do 250ml destil.vody
ok, oba pH-metry PH-009 po předchozí kalibraci ukazují 10.0
Roztok pH 6.86 je tam pro kalibraci, roztok pH 4.0 je vlastně jen kontrolní, protože kalibrace je jen jednobodová.

Kalibrace je šroubováčkem, ponoří se do kalibračního roztoku pH 6.86 a nastaví údaj 6.9,
to mám mnohem radši než předigitalizované výrobky kde pak musím študovat návody a fóra na netu, abych mohl něco napravit.
Údaj v kalibračním roztoku pH 4.0, 6.86, 10.01 pak ukazují kupodivu přesně, ta jednobodová kalibrace úplně stačí.
Prostor kolem elektrod je třeba občas opatrně vyčistit jemným štětečkem, štětinovým a vlasovým,
moč zanechává usazeniny i po pečlivém oplachování.
Byl jsem příjemně překvapený, že za tu cenu normálně a docela přesně funguje (proto jsem si koupil hned druhý).
Mám dva, na ten druhý rezervní nesmím zapomenout, musí se aspoň jednou za měsíc použít, aby nevyschnul.

Je vhodný k měření pH moči, na sliny asi moc ne, ale myslím že kontrola moči by měla stačit.
Pořád čtu všude plno keců o tom že překyselení špatné a blablabla,
až teprve knížka Kurta Tepperweina Pryč s kyselostí mi vysvětlila podstatu, o co jde, kde měřit.
Když jsem poprvé použil pH-metr, byl jsem v šoku, pH moči 5.0, ségra tosamé 5.0, a 7-letý špunt od sousedů často až 4.7,
pak není divu že se už malým dětem kazí zuby, když pak tělo bere vápník na dorovnání pH ze zubů, kostí, atd.
Okamžitě jsem pak začal s pravidelným měřením pH moči, a experimenty s odkyselovacími směsmi.
Škoda že to člověk nevědel dřív.
U těch malých dětí může být problém dostat do nich nějakou odkyselovací směs, tady můžou pomoct šumáky (ty různé šumivé multivitamínové tablety, v Kauflandu třeba CrazyWolf, Multi Vitamin Orange, Vitamin C lemon, 25 tabs 20,90Kč, nejsou zbytečně přeslazené), mají příjemnou chuť, a už 2 tablety výrazně posunou pH, psal jsem o tom v tematu Odkyselení těla. Sice jsou v nich umělá sladidla, ale možná je to menší zlo než překyselení.

Poslední část příspěvku patří spíš do tematu Další druhy očisty - Odkyselení těla, zkusím tam dát aspoň odkaz sem.

Přílohy:
ph-metr-6.jpg
ph-metr-6.jpg [ 4.14 KiB | Zobrazeno 29388 krát ]
ph-metr-1.jpg
ph-metr-1.jpg [ 30.83 KiB | Zobrazeno 29388 krát ]
Karl — čtv čec 10, 2014 3:50 am
Jarda — sob srp 02, 2014 8:48 pm
Karl píše:

Tak za uvedenou cenu se vyplatí vždy i pokud by bylo nutné ho po pár týdnech používání vyhodit, ovšem je otázkou, jaké naskočí poštovné.

Karl — úte srp 05, 2014 12:13 pm

Poštovné je zdarma :D

Karl — čtv srp 28, 2014 3:35 am

Tak jiz mi pH metr taky dorazil , jen jsem se chtel zeptat jestli je velky rozdil v hodnote mereni mezi pouzitim demineralizovane (ktera je v navodu uvedena)

a vody destilovane ? Na internetu jsem nalezl jen jaky je mezi nimi rozdil ale ne rozdil pri mereni roztoku .

ganesa — čtv srp 28, 2014 5:37 am
Karl píše:
Tak jiz mi pH metr taky dorazil , jen jsem se chtel zeptat jestli je velky rozdil v hodnote mereni mezi pouzitim demineralizovane (ktera je v navodu uvedena) a vody destilovane ? Na internetu jsem nalezl jen jaky je mezi nimi rozdil ale ne rozdil pri mereni roztoku .

Není jasné o co přesně jde. Obě vody jsou skoro čisté, mají nepatrný obsah solí, tedy aniontů a kationtů. Při tak malých koncentracích solí by pH metry ani neměly co změřit.

Nevím co bylo v návodu, já jsem tam měl uvedené, jen že pH-metr se v takové vodě nesmí uchovávat ("hladová" voda, hrozí degradace elektrod). Má se nechat navlhčený v přiloženém kalibračním roztoku pH 6.86, tak to dělám. Píše se někde i o roztoku pro uchovávání, 3mol/L KCl, ale nezkoušel jsem to.

Problém je trochu s usazeninami z moči. Občas to velmi opatrně čistím měkkým zubním kartáčkem (skleněná elektroda je hodně křehká), a prostor kolem skleněné elektrody mezizubním kartáčkem. Po měření opláchnu v destilované nebo osmotické vodě (dělá se míň usazenin), pak v kalibračním roztoku pH 6.86 (to je zároveň kontrola pH-metru), a uložím.

Karl — čtv srp 28, 2014 7:32 am
Citace:
Má se nechat navlhčený v přiloženém kalibračním roztoku pH 6.86, tak to dělám. Píše se někde i o roztoku pro uchovávání, 3mol/L KCl, ale nezkoušel jsem to

Takze to mate celou dobu ponorene ? Nevysycha to ?

ganesa — čtv srp 28, 2014 9:52 am
Karl píše:
Takze to mate celou dobu ponorene ? Nevysycha to ?

Ale ne, jen se to ponoří do roztoku jako při měření, opatrně oklepne, a nasadí kryt. Tak to zůstane navlhčené tím posledním roztokem. Vyschnout to ale nesmí, takže buď používat, nebo co já vím, nejdýl asi po měsíci zase použít nebo smočit. Mělo by to být v návodu.

Jarda — ned zář 07, 2014 8:14 pm
Karl píše:
Poštovné je zdarma :D

Tak pokud je to Číňan, tak tam jim vláda poštovné dotuje, tedy posílají i haléřové položky, což je obdivuhodné.

Karl — pon zář 08, 2014 12:56 am

Jojo. V Hong kongu je to to samé

annan4 — čtv srp 08, 2019 9:21 am

Ja nakupuju na https://aliexpress.com

pefi — čtv srp 08, 2019 12:26 pm

Může to být tím, že elektroda vyschla nebo má zanesený povrch. Opravdu je potřeba dávat si bacha na skladování a skladovat to v kalibračním roztoku nebo jiné vhodné kapalině a určitě to neskladovat v destilce a už vůbec ne v demi vodě. Občas se to dá oživit tím, že se to nechá ponořené do kalibračního roztoku, ovšem elektrody jsou spotřební materiál s omezenou životností.

vladdo — čtv říj 08, 2020 9:28 pm

Chcem sa opytat kedze sa to riesilo uz pred par rokmi, ci je aktualnejsie nejaky vhodny ph meter na moc, sliny alebo stolicu?
dakujem

Jarda — pát říj 09, 2020 10:13 am
vladdo píše:
Chcem sa opytat kedze sa to riesilo uz pred par rokmi, ci je aktualnejsie nejaky vhodny ph meter na moc, sliny alebo stolicu?
dakujem

Nezměnilo se nic a asi ani nezmění on vám to změří každý kontaktní pH metr ale třeba u té stolice asi poměrně rychle odejde čidlo protože je kryto sintrovaným sklem a ty mikro dírky se patrně zanesou, ale pokud by jste čidlo pravidelně čistil patrně vydrží i tak docela dlouho. Každopádně doporučuji koupit dražší variantu pH metru s výměnným čidlem což umožní v případě zanesení čidla jeho výměnu.