Plynatost

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/plynatost/
hammel — pon říj 18, 2010 9:04 pm

Nevie či to už táto téma niekde tu je a ak áno ospravedlňujem sa. Dobrý deň, možno to je len chvíľkové ale mám teraz problém s plynatosťou. Mám ju už 3 dni a vypúšťam neskutočne zapáchajúce plyny. Zdá sa mi že som jedol normálnu stravu zemiaky žiadne fazule a pod. Ako sa toho mám zbaviť?

Jarda — úte říj 19, 2010 9:25 am
hammel píše:
Nevie či to už táto téma niekde tu je a ak áno ospravedlňujem sa. Dobrý deň, možno to je len chvíľkové ale mám teraz problém s plynatosťou. Mám ju už 3 dni a vypúšťam neskutočne zapáchajúce plyny. Zdá sa mi že som jedol normálnu stravu zemiaky žiadne fazule a pod. Ako sa toho mám zbaviť?

To máte patrně přemnožené kvasinky, čili je potřeba upravit stravu a dostat do střev kyslík, třeba peroxidem hořčíku. Další možnost je podráždění slinivky a to pak chce snížit příjem tuků a vyzkoušet Pancreolan.

hammel — úte říj 19, 2010 3:50 pm

to znamená že musím viac jesť zeleniny a ovocia a menej mäsa?

Host — úte říj 19, 2010 6:06 pm
hammel píše:
to znamená že musím viac jesť zeleniny a ovocia a menej mäsa?

U mě se po dobu cca 1 měsíce, kdy jsem vynechal maso a začal denně pít ovocné a zeleninové šťávy v objemu 1,5 litru/den plynatost taky zvýšila, ale po čase zmizela uplně. Tipuju, že jde o samočistící proces střevního traktu vyvolaný přechodem na bezmasou stravu...

hammel — úte říj 19, 2010 8:30 pm

no ja neviem ale ja som aj začal s urinoterapiou tak či to náhodou nieje aj tím že tiež sa telo očisťuje urinou

Jarda — úte říj 19, 2010 9:23 pm
hammel píše:
no ja neviem ale ja som aj začal s urinoterapiou tak či to náhodou nieje aj tím že tiež sa telo očisťuje urinou

To máte jedno jak organizmus čistíte, ale děláte chybu, že nečistíte taky střeva, která jsou přetížená právě v důsledku čištění zadělaného organizmu. Pak je v nich kvanta hlenů, na kterých hodují kvasinky a proto kvasíte.

hammel — stř říj 20, 2010 2:31 pm

Viem že by bolo asi vhodné použiť klystýr ale nejako sa nato neviem odhodlať

Jarda — stř říj 20, 2010 6:43 pm
hammel píše:
Viem že by bolo asi vhodné použiť klystýr ale nejako sa nato neviem odhodlať

Tak to za vás nevyřeším a zbytečně se trápíte, ale asi vám to vyhovuje, tak co s tím nadělám.

hammel — stř říj 20, 2010 7:29 pm

Samozrejme chcel by som to vyskúšať a aj verím že to bude do mesiaca ale teraz už len zohnať tu nádobku. Nechcem tie baloniky čo sú na jedno použitie. Neviete náhodou koľko to tak približne stojí?

milda — stř říj 20, 2010 8:11 pm
hammel píše:
Samozrejme chcel by som to vyskúšať a aj verím že to bude do mesiaca ale teraz už len zohnať tu nádobku. Nechcem tie baloniky čo sú na jedno použitie. Neviete náhodou koľko to tak približne stojí?

Dobrý je třeba tenhle:
http://www.patro.cz/objects/1074797313.html

sakul — stř říj 20, 2010 8:18 pm
hammel píše:

Je to snadné, přijdeš do lékárny nebo lékárenských potřeb a řekneš že chceš irigátor (klystýr). Cena 200-300Kč, pokud ti to přijde trapné, kup přes internet.

Jarda — čtv říj 21, 2010 8:48 am
milda píše:

Ano, ten je opravdu dobrý, rozhodně daleko lepší než ty plastové vaky.

hammel — čtv říj 21, 2010 4:09 pm

no nehovorím že ten je zlý ale ja som zo Slovenska a to je oveľa vyššie poštovné, popozerám sa snáď ešte na nejake tie stránky

Jarda — čtv říj 21, 2010 9:08 pm
hammel píše:
no nehovorím že ten je zlý ale ja som zo Slovenska a to je oveľa vyššie poštovné, popozerám sa snáď ešte na nejake tie stránky

Tak u vás to bude taky někdo prodávat, je potřeba se trochu pohrabat i internetu a pokud znáte i přesný název, tak to patrně nebude takový problém.

Igor — pát říj 22, 2010 11:02 pm
hammel píše:

Presne take sa predavaju u nas bezne v zdravotnickych potrebach. Neviem odkial si Ty, ale u nas v BB ich maju normalne bezne ako zdravotnicke potreby, tak aj lekarne. Ide o nemecky vyrobok firmy Buttner-Frank Gmbh. Mam ho doma.

spibe — stř pro 22, 2010 7:14 pm
Igor píše:
Presne take sa predavaju u nas bezne v zdravotnickych potrebach. Neviem odkial si Ty, ale u nas v BB ich maju normalne bezne ako zdravotnicke potreby, tak aj lekarne. Ide o nemecky vyrobok firmy Buttner-Frank Gmbh. Mam ho doma.

A konkrétne v ktorej predajni v BB ich majú, aby som nemusel po BB blúdiť a zháňať. Ďakujem

stendas — pát pro 09, 2011 5:05 pm

chcem takisto kúpiť irigator s plstovou nádobou, ale nepodarilo sa mi nájsť nič lepšie na SK ako toto :

http://eshop.zdravmat.sk/sklo-guma-plas ... ystir.html

môže byť? plus, ak viete niekto o lepšej stránke na SK som otvorený, vďaka

edit:
akurát som našiel toto -
http://www.webareal.sk/mms-kvapky/eshop ... vna-sprcha

pravdepodobne to bude lepšie

Jarda — pát pro 09, 2011 5:52 pm
stendas píše:
chcem takisto kúpiť irigator s plstovou nádobou, ale nepodarilo sa mi nájsť nič lepšie na SK ako toto :

edit:
akurát som našiel toto -

Ta druhá varianta je vhodnější, lépe se s tím pracuje.

stendas — pát pro 16, 2011 11:58 pm

môže ma nadúvať z veľkého množstva vlákniny (zelenina, ovocie) ? jem toho denne na kilá (asi je aj v tomto problém)
alebo tukov?

ak si dám na raňajky jablko, nedoprdím sa....
ak zjem slivky to isté....atď...

chápem, že problém je v zanesených črevách a všetko ide postupne, ale keď vidím, že sa snažím a potom zo všetkého prdím, tak moja psychika na tom nie je najlepšie, už ma to strašne irituje a nedokážem to zniesť...(trvá to už viac ako pol roka)
plyny sú samozrejme páchnuce a ak sa nemýlim, tak to naznačuje hnilobu...(?)

Jarda — sob pro 17, 2011 9:41 am
stendas píše:
môže ma nadúvať z veľkého množstva vlákniny (zelenina, ovocie) ? jem toho denne na kilá (asi je aj v tomto problém)
alebo tukov?

ak si dám na raňajky jablko, nedoprdím sa....
ak zjem slivky to isté....atď...

chápem, že problém je v zanesených črevách a všetko ide postupne, ale keď vidím, že sa snažím a potom zo všetkého prdím, tak moja psychika na tom nie je najlepšie, už ma to strašne irituje a nedokážem to zniesť...(trvá to už viac ako pol roka)
plyny sú samozrejme páchnuce a ak sa nemýlim, tak to naznačuje hnilobu...(?)

Velké množství vlákniny někoho dráždit opravdu může i když asi to nebude hlavní problém. Pokud kvasíte, a prdy smrdí, tak je ve stravě moc sacharidů a bílkovin, čili si to musíte spočítat, protože tuky nikoho nadýmat nedokážou. Také je potřeba pochopit, že nežiji proto abych jedl, ale jím proto abych žil a v tom je velký rozdíl, mnohdy totiž méně znamená více.

jani — pát pro 23, 2011 7:54 am
stendas píše:

edit:
akurát som našiel toto -

Z mojí zkušenosti, ještě jsem nenarazila na klystýrovací sadu, která by měla vpořádku uzávěr toku, všechny prokapávají a např. u kávového klystýru je to hodně nepříjemné. Zůstávám nadále u klystýrovacího balonku cca 550 ml, má větší otvor, proto se musí dávat pozor, aby vpouštění tekutiny nebylo příliš rychlé. Na mikroklyzmata je dobrý balonek cca 200 ml. Dopátrat se však v lékárně, na kolik ml kl. balonky jsou je problém, mají je značené jen pod číslama velikosti, ale bez udání objemu. :shock:

Jarda — pát pro 23, 2011 10:03 am
jani píše:
Z mojí zkušenosti, ještě jsem nenarazila na klystýrovací sadu, která by měla vpořádku uzávěr toku, všechny prokapávají a např. u kávového klystýru je to hodně nepříjemné. Zůstávám nadále u klystýrovacího balonku cca 550 ml, má větší otvor, proto se musí dávat pozor, aby vpouštění tekutiny nebylo příliš rychlé. Na mikroklyzmata je dobrý balonek cca 200 ml. Dopátrat se však v lékárně, na kolik ml kl. balonky jsou je problém, mají je značené jen pod číslama velikosti, ale bez udání objemu. :shock:

To máte pravdu, dost často to zlobí, ale balonky nejsou dobré řešení. Tím si člověk většinou nafouká do střeva vzduch a pak rozhodně nejde o nic příjemného. Řešením je natrénovat použití hadičky bez ventilku, což chce trochu cviku, ale pak problém odpadá. Sám to takto používám již od bývalého režimu, kdy si člověk zrovna vybírat nemohl a jsem spokojen.

HAKmet — úte pro 27, 2011 6:52 pm

Dobrý den pane Zajíček,
Chtěl bych Vás poprosit o pomoc, už jsem celkem zoufalý. Měl jsem celkem velké problémy s trávením (žáha, reflux atd.) Po nastudování příslušných věcí se mi podařilo situaci skoro vyřešit (za to Vám moc děkuji). Byl jsem schopný být bez helicidu a podobných blokátorů p. pump skoro bez žádných obtíží, ale s příslušnou dietou. Teď se mi problémy začaly vracet, ale trosku jiného rázu. Trpím na obrovskou plynatost. Ne ve smyslu větrů, ale spíše že se mi v žaludku tvoří spoustu plynů a neustále mě to nutí říhat a mám velmi silný tlak v žaludku směrem vzhůru. Na neštěstí mám brániční kýlu, takže tyto situace dokáží žaludek celkem naštvat a vzedmout tak, že se tam asi něco stane, skřípne nebo kdo ví co a já mám pak pocit jako že se nemůžu nadechnou a jak když mám infarkt. Je to opravdu velmi nepříjemné a už jsem z toho celkem psychicky velmi nahlodaný. Rozhodl jsem se opět nastavit proti kvasinkovou dietu, ale mám pár otázek. Vím, že základ jsou čistit střeva, ale zajímá mne jak moc často a jestli není možné častými očistami střeva si rozhodit mikrofloru. Spousta lidi i doktoru mě na tohle varuje. Pak bych se chtěl zeptat: dost často trpím takovými stavy závratí, točení hlavy, třesem, lapáním po dechu až pocitem omdlévání a mám pocit, že všechny příznaky mi sedí na stavy hypoglykemie, tak se chci zeptat jestli tato proti kvasinková dieta s vyloučením sacharidů nemůže způsobovat problém s hladinou krevního cukru. Vysledoval jsem si, že toto nadýmání a velmi silné nucení na říhání se zhoršuje po česneku i když předtím mi nikdy problém nedělal a to jsem ho jedl celkem dost. Omlouvám se za tento sloh, ale byl jste tak hodný a poradil mi co s těmi plyny v žaludku atd? A jestli náhodou nevíte, co dělat s tou brániční kýlou?

Moc děkuji za Váš čas

jani — úte pro 27, 2011 7:23 pm
HAKmet píše:
Dobrý den pane Zajíček,
Chtěl bych Vás poprosit o pomoc, už jsem celkem zoufalý. Měl jsem celkem velké problémy s trávením (žáha, reflux atd.) Po nastudování příslušných věcí se mi podařilo situaci skoro vyřešit (za to Vám moc děkuji). Byl jsem schopný být bez helicidu a podobných blokátorů p. pump skoro bez žádných obtíží, ale s příslušnou dietou. Teď se mi problémy začaly vracet, ale trosku jiného rázu. Trpím na obrovskou plynatost. Ne ve smyslu větrů, ale spíše že se mi v žaludku tvoří spoustu plynů a neustále mě to nutí říhat a mám velmi silný tlak v žaludku směrem vzhůru. Na neštěstí mám brániční kýlu, takže tyto situace dokáží žaludek celkem naštvat a vzedmout tak, že se tam asi něco stane, skřípne nebo kdo ví co a já mám pak pocit jako že se nemůžu nadechnou a jak když mám infarkt. Je to opravdu velmi nepříjemné a už jsem z toho celkem psychicky velmi nahlodaný. Rozhodl jsem se opět nastavit proti kvasinkovou dietu, ale mám pár otázek. Vím, že základ jsou čistit střeva, ale zajímá mne jak moc často a jestli není možné častými očistami střeva si rozhodit mikrofloru. Spousta lidi i doktoru mě na tohle varuje. Pak bych se chtěl zeptat: dost často trpím takovými stavy závratí, točení hlavy, třesem, lapáním po dechu až pocitem omdlévání a mám pocit, že všechny příznaky mi sedí na stavy hypoglykemie, tak se chci zeptat jestli tato proti kvasinková dieta s vyloučením sacharidů nemůže způsobovat problém s hladinou krevního cukru. Vysledoval jsem si, že toto nadýmání a velmi silné nucení na říhání se zhoršuje po česneku i když předtím mi nikdy problém nedělal a to jsem ho jedl celkem dost. Omlouvám se za tento sloh, ale byl jste tak hodný a poradil mi co s těmi plyny v žaludku atd? A jestli náhodou nevíte, co dělat s tou brániční kýlou?

Moc děkuji za Váš čas

Nedávno jsem řešila s někým něco podobného, dohledala jsem si " něco o játrech ( zde rozptýleně uvedeno - lze dohledat, o slinivce - čerpáno opět ze zdejších příspěvků, za což velmi děkuji a o slezině, zběžný soupis zde:

slezina:

Slezina je jedním z významných obranných míst těla. Oslabenou slezinu poznáme okamžitě na mandlích. Slezina reaguje při všech infekčních chorobách, nemocech krve a jater, při sebemenším rozladění organismu. Její správná funkce podporuje aktivitu a život. Slezina zachycuje unavené červené krvinky a je filtrem lymfy - zachycuje potravinářská barviva a chemii, zachycuje také naši zlobu a nešvary.Její stav ukazuje naši sympatii k lidem, přírodě, zvířatům, rostlinám. Pokud vše soudíme, hodnotíme, o vše se staráme a nad každým se rozčilujeme, poškodíme si tento měkký a citlivý orgán a nakonec, víte, jak často dochází k úrazům a nehodám s natržením sleziny, pak dojde k jejímu odstranění a protože nic není náhoda, půjde o krátké a velmi silné pročištění. Pokud je poškozená slezina, shromážděné negace musí být pročišťovány tělesným trápením a ztrátami. Nikdy nikoho nesuďte a nekritizujte, přistupujte k lidem se sympatiemi a pochopením.
Léčivá formulka sleziny:
Mám se rád a nahlížím na sebe kladně. Souhlasím se vším svým nynějším konáním. Nedělám nic proti sobě. Důvěřuji, že průběh života bude pro mne příznivý. Jsem v bezpečí. Všechno je v pořádku.

Pouhým okem
Slezina je veliká asi jako lidská pěst, cca 11 x 8 cm. Její tvar se podobá kávovému zrnu, ale na rozdíl od něj má slezina fialovou barvu a není tak tvrdá. Na povrchu ji kryje hladké vazivové pouzdro. Do sleziny v oblasti tzv. hilu vstupuje slezinná tepna a vystupuje slezinná žíla. Uvnitř je slezina vyplněná červenou a bílou pulpou (pulpa je houbovitá dřeň).

Kde se nachází
V lidském těle je slezina uložena pod levým žeberním obloukem, hluboko při páteři, těsně pod brániční klenbou. Za normálních okolností není hmatná. Zespoda se slezinou sousedí levé ohbí tlustého střeva, z pravé strany je slezině nejblíže slinivka břišní a žaludek. Zleva je slezina kryta žebry.

Jak a k čemu slouží
Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky.
Slezina slouží pro červené krvinky jako "popelka", třídí zdravé od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby. Bílá pulpa hraje důležitou roli v obranyschopnosti organismu. Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Když nefunguje slezina
Může být zdrojem bolestí v levém podžebří, kde je slezina uložena, a to tlakového charakteru, někdy však i píchavých či vystřelujících do levého ramene, pokud ve zvětšené slezině dojde k nedokrvení části tkáně nebo naopak k zakrvácení v důsledku křehkosti zbytnělého orgánu. V levém podžebří trochu níže níže může bolet taky "kíla" žaludku při každodeních, déletrvajících refluxech jídla do jícnu. Někdy i výrazně zvětšená slezina nebolí, ale může způsobovat dechové obtíže, jak tlačí zespodu na bránici a omezuje prostor pro dýchající plíce, nebo je příčinou nespecifických břišních potíží, které můžeme označit jako "břišní dyskomfort" - pocity plnosti v žaludku, nemožnost požití větší porce jídla, nevolnost, atd. Výrazně zvětšená slezina pak může omezovat odtok žilní krve z oblasti břicha a způsobit nahromadění tekutiny v dutině břišní, tzv. ascites. Zvětšení jater nebývá tak výrazné, ale i ono může být zdrojem bolestí v pravém podžebří, kde jsou játra uložena.

Poranění sleziny bývá provázeno závažným krvácením. Při sepsi, neboli „otravě krve“, se slezina aktivuje, zvětšuje se až na několikanásobek své velikosti a její struktura se zcela stírá, vzniká septická slezina. Zvětšení sleziny se odborně nazývá splenomegalie. Slezina se zvětšuje také při městnání krve a některých chorobách krvetvorby, jako je např. leukemie, Hodgkinův lymfom, pravá polycytémie, a jater, např. při hepatitidě, infekční mononukleóze či jaterní cirhóze.

Krvácení z nedostatku destiček může mít charakter krvácení do kůže v podobě malých červených teček, zvaných petechie, či větších prokrvácených skvrn, dále pak v podobě snadné nebo samovolné tvorby modřin (tzv. hematomů).

Rovněž se objevuje slizniční krvácení v podobě krvácení z nosu, z dásní či např. přítomnosti krve v moči buď viditelné okem nebo zjistitelné mikroskopickým vyšetřením.

Při krvácení ze sleziny, které nejčastěji vzniká po úrazu (stačí pád nebo náraz!), postižený jedinec bledne, zrychluje se mu tep, může se rozvinout až šok. Bývají přítomny bolesti v levém podžebří z napínání pouzdra sleziny.

Onemocnění sleziny bývají doprovázena únavou.

Jakákoliv nemoc, př. kandidóza, způsobuje poruchy funkce jednotlivých orgánových okruhů. Některé orgánové okruhy mohou být postiženy více, jiné méně. Při velkém postižení (tj. oslabení) určitého orgánového okruhu se u pacienta objevuje většina symptomů a potíží, které jsou pro oslabení tohoto orgánového okruhu typické, při malém oslabení se jich objevuje jen málo.

Čínská medicína

Představme si pentagram, energetickou růžici ( dřevo, oheň, země, kov a voda ). Každý element této růžice je reprezentován dvěma orgány. Jeden z nich je plný a druhý dutý. Příklad: Dřevo je zastoupeno játry a žlučníkem, oheň zase srdcem a tenkým střevem a konečně země reprezentují slezina, slinivka a žaludek. Mezi těmito orgány panují vzájemné vztahy funkcí. Tenké střevo dává energii pro žaludek- je pro žaludek matkou, která svého syna podporuje. Naproti tomu játra, a zejména žlučník, mají na žaludek negativní vliv.

Lékaři čínské medicíny vypracovali systém, pomocí kterého je možno stav oslabeného orgánového okruhu opět posílit, a tím zmírnit nebo odstranit potíže a symptomy spojené s jeho oslabením. V tomto článku se zaměříme na problémy objevující se při postižení orgánového okruhu žaludku a sleziny. K tomuto orgánovému okruhu řadí čínská medicína kromě žaludku a sleziny ještě slinivku, dvanácterník a také veškeré svalstvo a krev. Smyslový orgán, který je s tímto orgánovým okruhem spojen, jsou ústa, reflektorem (tj. částí těla, která odráží stav tohoto orgánového okruhu) jsou rty.

Zhoršená funkce okruhu sleziny a žaludku (projevy):

únava (je to proto, že slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy)
snížená obranyschopnost organismu (zhoršení funkce imunitního systému)
problémy se zažíváním (nechutenství, průjmy, hubnutí, nadýmání)
poruchy krvetvorby, závratě, mžitky před očima, krvácení (z nosu, podlitiny)
těžké, bolící a studené končetiny, ubývání síly, ochablé svalstvo
žaludeční a dvanátníkové vředy zahlenění, vodnaté otoky

Ke zhoršení těchto symptomů dochází v chladném a vlhkém prostředí, a také po konzumaci studených potravin, sladkostí a syrového ovoce a zeleniny. Zhoršený stav se objevuje rovněž mezi 7 a 9 hodinou ranní pro žaludek a 9 a 11 hodinou dopolední pro slezinu.

K příznakům oslabení okruhu sleziny a žaludku patří také:

nažloutlá barva obličeje,

dále velká chuť na sladké nebo naopak odpor ke sladké chuti,

a rovněž přílišná hloubavost, zádumčivost a starostlivost.

A jakým způsobem čínská medicína posiluje orgánový okruh sleziny a žaludku? Dietními opatřeními, užíváním bylinek a koření a reflexní terapií a akupresurou.

Vhodné přípravky podporující léčbu sleziny a žaludku:

Žaludek: Astomin, Vironal.

Slezina: KingKong, Korolen, Chlorella Tabs, Spirulina /Potraviny podporující krvetvorbu/

Dietní Opatření

Zvláště nevhodné je přijímat potravu na večer!!! Jíst tedy minimálně 4-5hodin před spánkem.
Jinak potrava stagnuje přes noc v žaludku, kde se ale stále uvolňují žaludeční kyseliny, zbytečně se naleptávají žaludeční sliznice. Tím, že všechny orgány mají klidový režim tedy i játra a žlučník, zanášejí se přijímáním potravy na večer i žlučovody.

Omezit na podzim a v zimě spotřebu syrových potravin a šťáv.
Dbát na dostatečný příjem kvalitativně dobrých bílkovin, při velkém oslabení okruhu sleziny a žaludku se alespoň zezačátku doporučuje dělená strava.

Vhodné potraviny:
Pro posílení okruhu sleziny:

Jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná.

Další potraviny pro posílení okruhu sleziny:

Pohanka, rýže, jáhly, oves, brambory.

Podušené ovoce (nejlépe jablka, meruňky, třešně, broskve, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny).
Vařená nebo dušená dýně, celer, mrkev, květák, špenát, cukety, kořenová zelenina, okurky, zelený salát, cibule, česnek.

Luštěniny, fazole, hrách

V omezeném množství

Maso drůbeží, jehněčí, hovězí a vepřové (obsahuje železo).

Pro krvetvorbu
Listová zelenina, červená řepa, maso, ryby, fazole Adzuki, řasy.

Pro odstranění vlhkosti z těla (otoky, zahlenění)

cibule, ředkvičky, česnek, křen, celer, petržel, kopr, houby, ječmen, kukuřice, makrela, sardinky, kuře, majoránka, citrony, vlašské ořechy, pistácie.

Potraviny, které se nedoporučují

rafinované cukry a tučné potraviny

syrové ovoce a zelenina

mléčné výrobky ( okyselují a zatěžují Lymfatický systém )

potraviny obsahující lepek ( zamezují vstřebávání vitamínů ve střevech )
pšenice

droždí

pivo

káva

studené nápoje

ovocné šťávy ( obzvlášť z rajčat a citrusů - okyselují organismus ).

Byliny a koření

Žen-šen – připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny.
Zahřívající koření – skořice, zázvor, muškátový oříšek, kardamom.

A důležitá poznámka na závěr

Lékař čínské medicíny doporučí pacientovi opatření na posílení sleziny nejen v případě oslabení přímo tohoto orgánového okruhu, ale také při špatné funkci orgánového okruhu žlučníku a jater. Je to proto, že při špatné funkci žlučníku a jater se zdravotní problémy šíří právě na okruh žaludku a sleziny, takže je potřeba z preventivních důvodů tento orgánový okruh včas posilovat, aby se rozšíření zamezilo.
Orgánové hodiny sleziny
9.-11. hodina dopolední

Projevy v organismu při zatížení sleziny

obezita,nadměrná štíhlost,srdeční neuróza,hemeroidy,časté noční močení,gynekologické výtoky(spolu s ledvinami a játry),chuť na sladké,suché,slabé,nebo tenké rty,otok kloubu palce nohy,mnoho hlenu v organismu(na sliznicích)hormonální poruchy,nepravidelná menstruace,vodnatá rýma,záněty vedlejších dutin nosních,únava a slabost,chladné,nebo slabé a unavené končetiny,krvácení z dásní,zarudnutí v hrdle,brnění v končetinách,problémy na víčkách očí,zarudnutí kůže na krku a v oblasti klíčních kostí,problémy,nebo bolesti v podpaží,velká únava po jídle,problémy a bolesti v oblasti hrudní páteře,svědění pod levou lopatkou,problémy příušních žláz,nebo středního ucha,pálení,bolest,nebo tvorba křečí v lýtkách,bolest a potíže v oblasti lymfatických uzlin,bolesti a zduření prsů,povislá prsa,otoky dásní,otoky spodního víčka,polypy v nose,zatínání zubů,bolesti zubů v horní čelisti,vytékání sliny z koutku úst(např.ve spánku)paradontóza,rozpraskané rty,afty,opary,záněty dutin,křivé zuby u dětí,zvětšování prsů u mužů,pocity na zvracení,nezvládání točivých pohybů,jízdy na kolotoči,nevolnost v automobilu(z jízdy),chorobný hlad,chorobné nechutenství,vidiny jídla ve snech.

Slezina „hřbitov červených krvinek“ je orgán lidského těla velký asi jako zaťatá pěst. Je fialové barvy a má tvar kávového zrna. Vstupuje do ní slezinná tepna, vystupuje slezinná žíla. Uvnitř je vyplněna červenou a bílou houbovitou dření (pulpou). Skládá se ze sítě cév, které jsou místy přerušeny klubíčky lymfatické tkáně. Cévy tvoří červenou pulpu, mízní tkáně zase pulpu bílou. Nachází se pod levým žeberním obloukem, hluboko při páteři. Za normálních okolností nelze nahmatat. Nejblíže sousedí s žaludkem a slinivkou břišní.

Okruh slinivka - slezina - žaludek Slezinou tvoří se slinivkou jakoby jeden energetický celek. Zajišťuje metabolismus potravy, její přeměnu a transport (nefunguje-li dobře: nestrávená strava, řídká stolice, nadýmání, velká chuť na sladké). Slezina zpracovává tekutiny v těle (nefunguje-li dobře: otoky, zavodněnost). Dále udržuje krev v cévách (nefunguje-li dobře: krvácení – z nosu, do kůže, okamžité modřiny) Orgány slezina-slinivka řídí vzestup a udržují orgány na místě (nefunguje-li dobře: pokles orgánů – žaludku, dělohy, konečníku, ledviny… neschopnost otěhotnět, donosit dítě). Slezina vyživuje také svaly, jejich pevnost a pružnost (nefunguje-li dobře: ochablost - u kojených dětí: naducanost, převodnělost). Slezina -slinivka souvisí s živlem země, období její očisty je pozdní léto (babí léto), související barva žlutá, béžová, hnědá, doplňkovým orgánem je žaludek.

Vztažné orgány okruhu sleziny:
žaludek, lačník, kyčelník, bránice, dásně, hypotalamus, hypofýza, jazyk, jícen, koutky úst, vegetativní nervy, řitní otvor, slinné žlázy, podkoží, povázka, lymfatický systém - mízní cévy, ozubice, patro, meniskus, dno pánevní, kostní dřeň, dřeň nadledvinek, hltanové mandle, okostice.

--------------------------------------------------------------------------------

Diagnostika slinivky a sleziny na obličeji:
Diagnostickým orgánek jsou především rty – jejich lesk, ale i pohyblivost. Další projekční plochou jsou spánky a též kořen nosu. Veškeré nepřirozené zabarvení kůže v těchto oblastech nebo pupínky svědčí o poruchách na slezině.
Vývodním orgánem slinivky jsou ústa a vnímání chutě (požitek).

--------------------------------------------------------------------------------

Sebe- diagnostika dráhy slinivky a sleziny:
Dobrá energie sleziny a slinivky:
Mít pevnou zem pod nohama, víme kde jsme, co chceme a jak toho dosáhnout
Být oporou pro druhé, dobré sociální cítění
Narušená energie sleziny a slinivky (psychický projev):
Přílišný materialismus a nebo naopak nedostatečná uzemněnost
Únava, být jako bez života, povadlé pastózní měkké rysy, žluté tkáně,
Umí být aktivní pokud mluví o sobě (mluví o svých chybách a o tom co potřebují)
Velká upovídanost, přílišná starostlivost, zabývání se problémy a neustálé posuzování
Mají velké plány (ale nemají energii a sílu je dotáhnout) a trpí tím
Příčinu hledají mimo sebe – sebe-ospravedlňování.
Neustálý pocit, že se mi něco nedostává - neustálá potřeba: jídla, pozornosti, lásky
Narušená energie sleziny a slinivky (fyzický projev):
Obezita / nadměrná štíhlost, chladné končetiny
Srdeční neuróza, hemoroidy, krvácení z dásní,
Časté noční močení, chuť na sladké, chorobný hlad/chorobné nechutenství
Suché nebo slabé rty, rozpraskané rty, paradontóza, afty, herpes, křivé zuby
Slabost končetin, brnění v končetinách, povislé a slabé svaly – lehce se unaví
Onemocněn hypofýzy, hypotalamu, šišinky, štítné žlázy, lymfy, křeče v lýtkách
Bolesti a zduření prsů, bolesti v místě lymfatických uzlin, povislá ňadra, zvětšování prsů u mužů
Mnoho hlenu na sliznicích, vodnatá rýma, záněty vedlejších nosních dutin
Hormonální poruchy, nepravidelná menstruace, neplodnost
Vdovský pahrbek – palec na noze dovnitř (slezina je příliš uvolněná, játra se stáhnou – tj. agresivita, hádavost, žárlivost),
Otok kloubu palce u nohy
Nezvládání točivých pohybů, ztráta paměti
Ječná zrna, otok spodního víčka, polypa v nose

Působení na dráhu slezina-slinivka:
Poškozuje dráhu sleziny- slinivky:
Rafinovaný bílý cukr, koláče, sladkosti, čokoláda, zmrzlina
Přílišná starostlivost
Kritičnost, nedůvěra, skepse
Nedostatek lásky a rodinné pohody
Poškozuje lymfu
Strach, stres a napětí, špatný stav ledvin
Přemíra ovoce, cukru a mléčných výrobků a dále živočišné a pečené stravy
Nedoléčená chřipka
Podporuje (léčí) dráhu sleziny - slinivky:
Sladká chuť
Uvařit si jáhly, zapéct dýni, mrkev
Připravit si jablíčkový puding či sladký nápoj
Vycumlat lékořici (pendreky)
Co podporuje lymfu
Schopnost být nad věcí
Jóga s obrácenými polohami, reflexní masáže, manuální lymfatické masáže
Péče o střevo, čištění krve
Pohyb a poskoky na trampolíně, třesení (tanec)

Více zde: http://kosmetickysalon.webnode.cz/navra ... a-zaludek/

Zvětšení sleziny
Další názvy: splenomegalie

Zvětšení sleziny je nejčastěji zapříčiněno nějakým hematologickým onemocněním (onemocněním krve), může provázet ale i jiné choroby.

Hlavní funkcí sleziny je odstraňování stárnoucích červených krvinek a funkce imunitní. Je umístěna nalevo ve výši 10. žebra. Mírné zvětšení se nemusí nijak projevit a zjistit lze jen pomocí ultrazvuku, při větším zvětšení může již lékař slezinu nahmatat a nemocný může pociťovat obtíže, jako je pocit tlaku pod levým žeberním obloukem či pocit plnosti omezující příjem potravy.

Z hematologických onemocnění bývá častou příčinou zvětšení sleziny hemolytická anémie, při které jsou nějakým způsobem poškozené červené krvinky a zvýšeně se tak vychytávají ve slezině, slezina je také zvětšena při leukémii či lymfomech.

Zvětšení sleziny je také při některých infekčních onemocněních, jako je infekční mononukleóza, malárie, infekční žloutenka aj.

Pro zjištění příčiny zvětšené sleziny musí lékař nejprve provést krevní testy, popřípadě další vyšetření, léčba se poté zaměřuje na základní onemocnění.

Podrobnější vyjádření nechám na panu Jardovi - děkuji.

Jarda — úte pro 27, 2011 11:26 pm
HAKmet píše:
Dobrý den pane Zajíček,

Moc děkuji za Váš čas

Určitě se můžete zamyslet nad tím, co píše členka jani, ale jinak mě to až zbytečně dobře připomíná kvasinky a reakce na ně. Já bych si vyzkoušel bezsacharidovou dietu na zelnině, tuku a bílkovinách, což zpravidla tyto potíže upraví.

HAKmet — stř pro 28, 2011 12:46 pm
Jarda píše:
Určitě se můžete zamyslet nad tím, co píše členka jani, ale jinak mě to až zbytečně dobře připomíná kvasinky a reakce na ně. Já bych si vyzkoušel bezsacharidovou dietu na zelnině, tuku a bílkovinách, což zpravidla tyto potíže upraví.

Moc děkuji za odpověd. Určitě to udělám. Moc se omlouvám za to, že Vás s tím otravuji, ale mohl by jste mi prosím odpovědět na tu vyplavenou mikrofloru a tu hypoglykemii v mem predchozím příspěvku? Moc Vám děkuji i uživatelce jani

Jarda — stř pro 28, 2011 7:53 pm
HAKmet píše:
Moc děkuji za odpověd. Určitě to udělám. Moc se omlouvám za to, že Vás s tím otravuji, ale mohl by jste mi prosím odpovědět na tu vyplavenou mikrofloru a tu hypoglykemii v mem predchozím příspěvku? Moc Vám děkuji i uživatelce jani

Co na tom pořád zkoumáte, prostě se zamyslete, zda je možné vyplavit něco, co tam není. Pokud vám střevo nefunguje správně, tak je to vlivem špatné mikroflóry a vy se bojíte, zda si ji nevyplavíte. To je tedy docela paradox, tu by jste právě vyplavit měl, nebo se mýlím. Jinak ty stavy s hypoglykemií, podle mého názoru, nemají žádnou souvislost, to vám odumírající kandida valí toxiny do krve a prostě jste přiotrávený, tak co je na tom divného.

ovekyska — sob pro 31, 2011 12:38 am

vianoce sme stravili u mojich rodicov a tam som sa skutocne prejedala, kolace, cokoladky keksiky, do toho tradicne vianocne jedla, proste takmer nic raw.
no na moje prekvapenia, plynnatost takmer ustupila a to som jela skustocne kvanta sladkosti vsetkeho druhu. aj vyprazdnovanie bolo ovela lepsie.
na raw strave ma naduva priam priserne. a to sa snazim potraviny spravne kombinovat.
co sa tyka stresu, nebola som na tom lepsie nez inokedy, cize ani plus psychickej pohody tu nemohla zavazit.
neviem, co si mam o tom mysliet.

Jarda — sob pro 31, 2011 9:22 am
ovekyska píše:
vianoce sme stravili u mojich rodicov a tam som sa skutocne prejedala, kolace, cokoladky keksiky, do toho tradicne vianocne jedla, proste takmer nic raw.
no na moje prekvapenia, plynnatost takmer ustupila a to som jela skustocne kvanta sladkosti vsetkeho druhu. aj vyprazdnovanie bolo ovela lepsie.
na raw strave ma naduva priam priserne. a to sa snazim potraviny spravne kombinovat.
co sa tyka stresu, nebola som na tom lepsie nez inokedy, cize ani plus psychickej pohody tu nemohla zavazit.
neviem, co si mam o tom mysliet.

Tak ono to je docela problém takovýto exces vyhodnocovat. Kvasinky si většinou spokojeně chroupou a bují, aniž by to zpočátku jejich hostitel musel nějak výrazně negativně zaznamenávat. Také je potřeba brát v úvahu stav slinivky, která může tvrdší syrovou stravu špatně brát a je tedy třeba ji podpořit. Můžete vyzkoušet zeleninu spařit, zda to budete lépe trávit a po každém jídle dodat digestivni enzymy a Pankreolan a uvidíte.

stendas — sob pro 31, 2011 5:29 pm

Dobrý deň,
po dlhšom čase som si doprial sušené slivky cca 100g, nejedol som ich necelý mesiac, keďže ma z nich stále nafukovalo a dohnali ma k stolici...
pár dni praktijujem klystír a preto som sa rozhodol vyskúšať, či sa tie stavy zopakujú a zopakovali sa...došlo k nadmernej plynatosti a nafúknutiu, teraz neviem, čo si mám myslieť, čo to môže spôsobovať....či len nejaká neznášanlivosť alebo mi to tam dole prečisťuje, naozaj nechápem, čo si o tom myslíte?

Jarda — sob pro 31, 2011 9:07 pm
stendas píše:
Dobrý deň,
po dlhšom čase som si doprial sušené slivky cca 100g, nejedol som ich necelý mesiac, keďže ma z nich stále nafukovalo a dohnali ma k stolici...
pár dni praktijujem klystír a preto som sa rozhodol vyskúšať, či sa tie stavy zopakujú a zopakovali sa...došlo k nadmernej plynatosti a nafúknutiu, teraz neviem, čo si mám myslieť, čo to môže spôsobovať....či len nejaká neznášanlivosť alebo mi to tam dole prečisťuje, naozaj nechápem, čo si o tom myslíte?

Sušené ovoce mimořádně dobře krmí kvasinky a dle popisované reakce bych si to dovolil na kvasinky i odhadnout.

stendas — pon led 02, 2012 9:16 pm

Ďakujem za odpoveď,
a je takisto možné, že plynatosť napr. po varených zemiakoch alebo zelenine môže spôsobovať aj slinivka?

Jarda — pon led 02, 2012 9:49 pm
stendas píše:
Ďakujem za odpoveď,
a je takisto možné, že plynatosť napr. po varených zemiakoch alebo zelenine môže spôsobovať aj slinivka?

To si nemyslím, vařené brambory, nebo zelenina, slinivku zrovna moc nezatěžují.

oriesok72 — pon úno 27, 2012 12:22 pm

Rada by som sa zbavila plynatosti, prip. problemov s travenim.Gastroenterolog na UZV tvrdi,ze nevidel nejake specialne problemy,akurat,ze je zlcnik trochu ohnuty. Inak iba mierna plynatost, napriek tomu,ze pocitujem plynatost dost casto..Nakolko mam problem s myko a ureoplazmami,rada by som sa liecila potrav. doplnkami ,ale obavam sa,ze vdaka slabsiemu traveniu sa to minie ucinkom.Co mi doporucujete na zlepsenie. Sama som zistila,ze po poziti chili,zazvoru,cesnaku,kyslej kapusty,cvikly,chrenu a tiez dalsich potravin sa mi lepsie travi. Chcem vyskusat aj HCl.Ako zacat?
Cecko si davam do caju cca 1 kavovu lyzicku viackrat denne.

Jarda — úte úno 28, 2012 11:10 am
oriesok72 píše:
Rada by som sa zbavila plynatosti, prip. problemov s travenim.Gastroenterolog na UZV tvrdi,ze nevidel nejake specialne problemy,akurat,ze je zlcnik trochu ohnuty. Inak iba mierna plynatost, napriek tomu,ze pocitujem plynatost dost casto..Nakolko mam problem s myko a ureoplazmami,rada by som sa liecila potrav. doplnkami ,ale obavam sa,ze vdaka slabsiemu traveniu sa to minie ucinkom.Co mi doporucujete na zlepsenie. Sama som zistila,ze po poziti chili,zazvoru,cesnaku,kyslej kapusty,cvikly,chrenu a tiez dalsich potravin sa mi lepsie travi. Chcem vyskusat aj HCl.Ako zacat?
Cecko si davam do caju cca 1 kavovu lyzicku viackrat denne.

Tak máte to vymyšlené celkem správně a asi bych si nejdříve udělal krkací test a při zjištění, že si nekrknu, bych HCl ihned nasadil. Důležité je dodat i draslík, který si nechte zjistit z krevního rozboru a na nedostatek je vhodný chlorid draselný. Na uvedené potíže platí radikálně se odkyselit, na což si nastudujte potřebná vlákna o úpravě kyselosti a vlákna o kvasinkách.

narin — úte úno 28, 2012 12:00 pm

A to céčko se teplem z čaje nezničí?

oriesok72 — úte úno 28, 2012 12:18 pm

prepacte,ale som tu kratko,nikde neviem najst co to je "krkaci test"?

oriesok72 — úte úno 28, 2012 12:25 pm

celkom nahodou som si KCl kupila,chcela som ju pridavat do morskej soli.Ako sa mam zistit,ci mam dostatok draslika,lekar mi to asi nepovie.Bola som pred par mesiacmi na preventivnej prehliadke a okrem tych ureoplaziem,ktore mi asi sarapatia aj v mocovom trakte,lebo tam mam permanentny obsah bakterii 0-6 dlhodobo, ma sestricka neupozornila na ziadny problem..mozem zacat cistenim creva tou shankneviemco a potom si vycistit pecen pre zaciatok?objednala som si nejake doplnky z USA na mykoureopotvory,co doporucuje RNG.Ale pokial mi nebude fungovat travenie, crevo atd,tak asi tie potvory nevyzeniem...

Jarda — stř úno 29, 2012 11:06 am
narin píše:
A to céčko se teplem z čaje nezničí?

Umělé céčko ne, pokud ho nebudete vařit.

Jarda — stř úno 29, 2012 11:07 am
oriesok72 píše:
prepacte,ale som tu kratko,nikde neviem najst co to je "krkaci test"?

Třeba zde http://www.zdravi-az.cz/doc/R12%2052-53 ... raveni.pdf

Jarda — stř úno 29, 2012 11:13 am
oriesok72 píše:
celkom nahodou som si KCl kupila,chcela som ju pridavat do morskej soli.Ako sa mam zistit,ci mam dostatok draslika,lekar mi to asi nepovie.Bola som pred par mesiacmi na preventivnej prehliadke a okrem tych ureoplaziem,ktore mi asi sarapatia aj v mocovom trakte,lebo tam mam permanentny obsah bakterii 0-6 dlhodobo, ma sestricka neupozornila na ziadny problem..mozem zacat cistenim creva tou shankneviemco a potom si vycistit pecen pre zaciatok?objednala som si nejake doplnky z USA na mykoureopotvory,co doporucuje RNG.Ale pokial mi nebude fungovat travenie, crevo atd,tak asi tie potvory nevyzeniem...

Nedostatek základních minerálů vám zjistí za pár korun každá laboratoř. Střevo čistit pochopitelně můžete v tom nehledejte problém a játra také. Osobně bych nasadil lichořeřišnici, ta docela dobře likviduje mnoho druhů šmejdů.

oriesok72 — stř úno 29, 2012 3:30 pm

ok, tak zajtra idem na rozbor krvi,sestricka tomu hovorila ionov v krvi.Vraj to preplaca poistovna.Skusim rano grgací test,ako som pochopila spravne krkat rovna sa po slovensky grgat a krknut znamena grgnut. Uvidime.

oriesok72 — čtv bře 01, 2012 9:03 am

Pekny den prajem,
prvy grgaci test je za mnou, grgla som si ani nie za 40 sekund,tot asi moja zaluba v piti citronovej vody:-)
este zopaknem dvakrat na utvrdenie...
inak na preventivke som mala robene aj testy mineralov, udajne mam Na,K,, Ca aj Cl vramci referencnych hodnot, aj som to videla..
Bola som na gynde a p.dr. mi dala recept na ofloxacin, predtym na doxybene, oba skoncili v kosi..mykoplazmy a ureoplazmy chcu riesit atb stale dokola..nic ine mi ponuknut nevedia..jaj a este mi chcela predat kanadske superenzymy k tomu..
Vcera som si objednala tibetsku hubu,lebo mlieko berieme od suseda priamo od kravicky, pouzivam ho na robenie kukuricnej a psenovej kase, tak teraz mozem zacat robit aj kefir..
Inak sa snazim zvysovat mnozstvo suroveho podielu v strave, celu zimu tlacime kyslu kapustu a jej vodu..
Otec mi cca pred rokom zomrel na rakovinu pankreasu, mama na nom otestovala takmer vsetky alternativne postupy,ale zial aj konzervativnu liecbu..zobralo ho to cca po 2 rokoch,takze mu aj tak dost predlzila zivot..
Ja som rozhodnuta dlabat na vsetky konzervativne metody,od lekarov beriem iba vysetrenia,aj tie s vlastnym vykladom..viem,ze vsetko je biznis a clovek sa musi o svoje zdravie starat sam..
Len tie navyky a chute sa tazko prekonavaju a vytvorit nove chute chvilu trva..
a nesmie sa tlacit aj na rodinnych prislusnikov..
len ma niekedy z nich poraza ta neochota premyslat...
dakujem za Vase rady, mam nachystanu aj Glauberovu sol,aj sa psychicky pripravujem na tu shank...,len cakam, kedy bude mat priatel smenu,lebo to nechcem prevadzat pred nim..asi by to nechapal:-)
to bude buducu sobotu,teda 10.3.
Len neviem, ci najprv cistit crevo,alebo radsej pecen..snad tie dlhorocne nanosy hlienu z pojedania mliecnych vyrobkov a kysnutych kolacov (aj ked celozrnnych) odplavi.
s pozdravom, Andrea

oriesok72 — čtv bře 01, 2012 9:41 am

Jaj ale aj tak som pevne rozhodnuta,ze akonahle spustite u Vas ten projekt, tak sa chcem zucastnit a potom tak cisto nenapadne poprosim aj priatela,aby mi tam robil spolocnost..
a snad sa tam na neho nieco nalepi:-)
hlavne ked mu poviete,ze pivo je aspon obcas dovolene:-))))

oriesok72 — čtv bře 01, 2012 9:59 am

este mam otazku:
kde sa da na SKK kupit pristroj na osmozu vody, ten najjednoduchsi ktory doporucujete?

Jarda — čtv bře 01, 2012 11:03 am
oriesok72 píše:
ok, tak zajtra idem na rozbor krvi,sestricka tomu hovorila ionov v krvi.Vraj to preplaca poistovna.Skusim rano grgací test,ako som pochopila spravne krkat rovna sa po slovensky grgat a krknut znamena grgnut. Uvidime.

Ano, krkání je grganie.

Jarda — čtv bře 01, 2012 11:08 am
oriesok72 píše:
Pekny den prajem,
prvy grgaci test je za mnou, grgla som si ani nie za 40 sekund,tot asi moja zaluba v piti citronovej vody:-)
este zopaknem dvakrat na utvrdenie...
inak na preventivke som mala robene aj testy mineralov, udajne mam Na,K,, Ca aj Cl vramci referencnych hodnot, aj som to videla..
Bola som na gynde a p.dr. mi dala recept na ofloxacin, predtym na doxybene, oba skoncili v kosi..mykoplazmy a ureoplazmy chcu riesit atb stale dokola..nic ine mi ponuknut nevedia..jaj a este mi chcela predat kanadske superenzymy k tomu..
Vcera som si objednala tibetsku hubu,lebo mlieko berieme od suseda priamo od kravicky, pouzivam ho na robenie kukuricnej a psenovej kase, tak teraz mozem zacat robit aj kefir..
Inak sa snazim zvysovat mnozstvo suroveho podielu v strave, celu zimu tlacime kyslu kapustu a jej vodu..
Otec mi cca pred rokom zomrel na rakovinu pankreasu, mama na nom otestovala takmer vsetky alternativne postupy,ale zial aj konzervativnu liecbu..zobralo ho to cca po 2 rokoch,takze mu aj tak dost predlzila zivot..
Ja som rozhodnuta dlabat na vsetky konzervativne metody,od lekarov beriem iba vysetrenia,aj tie s vlastnym vykladom..viem,ze vsetko je biznis a clovek sa musi o svoje zdravie starat sam..
Len tie navyky a chute sa tazko prekonavaju a vytvorit nove chute chvilu trva..
a nesmie sa tlacit aj na rodinnych prislusnikov..
len ma niekedy z nich poraza ta neochota premyslat...
dakujem za Vase rady, mam nachystanu aj Glauberovu sol,aj sa psychicky pripravujem na tu shank...,len cakam, kedy bude mat priatel smenu,lebo to nechcem prevadzat pred nim..asi by to nechapal:-)
to bude buducu sobotu,teda 10.3.
Len neviem, ci najprv cistit crevo,alebo radsej pecen..snad tie dlhorocne nanosy hlienu z pojedania mliecnych vyrobkov a kysnutych kolacov (aj ked celozrnnych) odplavi.
s pozdravom, Andrea

Krknutí musí být pořádné, takové to dámské upšouknutí se nepočítá, to pouze odejde bublina ze zaplynovaného žaludku. Jinak ty výsledky by jste mě měla poslat do emailu a zavolat, lékaři si to mnohdy vysvětlují divně. Pokud se týká čištění, tak prioritou je jednozančně střevo, čili začít s ním.

Jarda — čtv bře 01, 2012 11:09 am
oriesok72 píše:
Jaj ale aj tak som pevne rozhodnuta,ze akonahle spustite u Vas ten projekt, tak sa chcem zucastnit a potom tak cisto nenapadne poprosim aj priatela,aby mi tam robil spolocnost..
a snad sa tam na neho nieco nalepi:-)
hlavne ked mu poviete,ze pivo je aspon obcas dovolene:-))))

Pokud člověk nemá přemnožené kvasinky, tak kvalitní pivo v rozumném množství, není velký problém.

Jarda — čtv bře 01, 2012 11:10 am
oriesok72 píše:
este mam otazku:
kde sa da na SKK kupit pristroj na osmozu vody, ten najjednoduchsi ktory doporucujete?

Na to nedovedu odpovědět, trochu spolehlivě to znám pouze u nás.

Callas — pát srp 02, 2013 6:57 pm

Zdravím všechny :)

Chtěl bych se vámi poradit ohledně zeleninových šťáv. Po téměř všech zeleninových šťávách, někdy i po zeleninových salátech mívám výrazně zvýšenou plynatost. Někdy je to až náhlý pocit úbytku energie a únavy, který opět náhle mizí právě při vypuštění plynů.

Abych dokreslil komplet obrázek o své stravě. Nejím vůbec pečivo, cukr, mléko a mléčné výrobky. Moje strava přes den vypadá přibližně takto:
Ráno postupně vypiju okolo 1l vody (když je čas tak se zeleninovou šťávou; občas s jablečným octem)
Poté na snídani většinou kaše (pohanka, rýže, amarant, jáhly) s ovocem (snažím se o lesní bobulové když to jde) se skořicí
Na oběd buď maso se zeleninou a rostlinným olejem či avokádem nebo nějaká kombinace luštěniny a rýže s dušenou zeleninou
Odpoledne zeleninový salát s olivovým olejem
Večer vejce s houbama, cibuli a dušenou zeleninou

Poměrně hodně sportuju, takže podle načasování treninku zařazuji více sacharidových jídel a méně jídel s proteiny a tuky (obecně maso jím čím dál méně), ale v zásadě jsou to tyto čtyři chody. Občas nějaké ovoce na svačinu, ale svačiny se snažím eliminovat. A snažím se pít co nejvíc vody a ideálně zeleninové šťávy, ale s těmi mám právě problém. Zkouším do šťáv přidávat zázvor, ale zatím bez velkého úspěchu, možná to chce větší množství...
S plynatostí jsem měl problémy dříve hodně, jedl jsem hodně sladkostí s rafinovaný cukrem, sladké pečivo apod.... nyní už po většině jídel problém nemám. Přechod na vhodnější stravu jsem zahájil již asi před rokem... ale úplně vážně jsem to vzal teprve před dvěma měsíci.

Budu moc rád, pokud mi někdo dokáže poradit čím to a hlavně jak na to.

redbat — pát srp 02, 2013 7:18 pm

napis zlozenie tych stiav.... inac niektore kombinacie jedal, ktore si uviedol tiez vedu k produkcii plynov

Callas — pát srp 02, 2013 7:37 pm

Nejčastěji je to: mrkev s bramborou; mrkev s řapíkatým celerem; červená řepa s řapíkatým celerem; červená řepa s mrkví; nebo jakákoli z těchto surovin samotná

Které kombinace potravin z těch co jsem psal vedou k produkci plynů? (nepsal jsem tam koření... používám hodně kurkumu, kmín, koriandr, fenykl, oregano a pálivé papričky jako cayenský pepř či naga jolokia)

redbat — pát srp 02, 2013 7:49 pm

tak tie stavy vyzeraju ok... zvycajne nafukuje ak sa prida napriklad zeli, kel a ine zelene veci alebo kedluben... alebo redkvicka (apon mna po tom nafukuje)

no a tie kombinacie jedal... skus si precitat tuto temu

TomasV — pát srp 02, 2013 7:56 pm
Callas píše:
Nejčastěji je to: mrkev s bramborou; mrkev s řapíkatým celerem; červená řepa s řapíkatým celerem; červená řepa s mrkví; nebo jakákoli z těchto surovin samotná

Které kombinace potravin z těch co jsem psal vedou k produkci plynů? (nepsal jsem tam koření... používám hodně kurkumu, kmín, koriandr, fenykl, oregano a pálivé papričky jako cayenský pepř či naga jolokia)

Ta mrkev a červená řepa má hodně cukru a do štáv bych je nedával(pokud má někdo problémy s plynatostí po cukrech ,zkusil bych plyvací test na kvasinky).

Zkuste jinou kombinaci,já piju každý den 0,5l:Listová zelenina,okurka,řapikatý celer a zmiňovaný zázvor na dochucení.Tato kombinace nemá ani 5g sacharidů a kvasinky nekrmí.

Callas — sob srp 03, 2013 12:21 pm

redbat: tema jsem precetl a vyplyva mi z toho jist mensi porce jidla a mene kombinovat; mene kombinovat se urcite budu snazit, jinak myslim, ze tam nemam zadne kombinace, ktere by byly vylozene spatne, coz potvrzuje, ze plynatost krom tech zeleninovych stav prilis nemam; pokud jde o velikost porci, tak ta vyplyva ze sportovni aktivity, ale chci pracovat na procisteni, aby mi stacily mensi porce; zvazuju i protiparazitalni kuru trojcatko, ale nemuzu sehnat lugoluv roztok

TomasV: plivaci test zkusim; ale je mi divne, ze by se plynatost projevovala tak vyrazne pouze po zeleninovych stavach a po sacharidovych bombach jako ovoce nebo obilne kaše nic nebo temer nic; kazdopadne vyzkousim nejakou tu prevazne zelenou stavu; nedavno jsem si poridil konecne hridelovy odstavnovac (sice rucni) takze muzu i travy a byliny i kdyz to chvili trva :)

Jarda — čtv srp 08, 2013 2:48 pm
Callas píše:
Zdravím všechny :)

Chtěl bych se vámi poradit ohledně zeleninových šťáv. Po téměř všech zeleninových šťávách, někdy i po zeleninových salátech mívám výrazně zvýšenou plynatost. Někdy je to až náhlý pocit úbytku energie a únavy, který opět náhle mizí právě při vypuštění plynů.

Abych dokreslil komplet obrázek o své stravě. Nejím vůbec pečivo, cukr, mléko a mléčné výrobky. Moje strava přes den vypadá přibližně takto:
Ráno postupně vypiju okolo 1l vody (když je čas tak se zeleninovou šťávou; občas s jablečným octem)
Poté na snídani většinou kaše (pohanka, rýže, amarant, jáhly) s ovocem (snažím se o lesní bobulové když to jde) se skořicí
Na oběd buď maso se zeleninou a rostlinným olejem či avokádem nebo nějaká kombinace luštěniny a rýže s dušenou zeleninou
Odpoledne zeleninový salát s olivovým olejem
Večer vejce s houbama, cibuli a dušenou zeleninou

Poměrně hodně sportuju, takže podle načasování treninku zařazuji více sacharidových jídel a méně jídel s proteiny a tuky (obecně maso jím čím dál méně), ale v zásadě jsou to tyto čtyři chody. Občas nějaké ovoce na svačinu, ale svačiny se snažím eliminovat. A snažím se pít co nejvíc vody a ideálně zeleninové šťávy, ale s těmi mám právě problém. Zkouším do šťáv přidávat zázvor, ale zatím bez velkého úspěchu, možná to chce větší množství...
S plynatostí jsem měl problémy dříve hodně, jedl jsem hodně sladkostí s rafinovaný cukrem, sladké pečivo apod.... nyní už po většině jídel problém nemám. Přechod na vhodnější stravu jsem zahájil již asi před rokem... ale úplně vážně jsem to vzal teprve před dvěma měsíci.

Budu moc rád, pokud mi někdo dokáže poradit čím to a hlavně jak na to.

Podle všeho by jste měl trochu ulevit slinivce, ta to patrně nezvládá, vyzkoušejte třeba Pancreolan a uvidíte. Jinak obecně větší množství čerstvé šťávy čistí tělo a to pak plyny mohou být součástí toho očistného procesu. To se děje hlavně při konzumaci obilovin, možná vyzkoušejte obyčejnou bílou rýži, co to bude dělat.

Callas — sob srp 31, 2013 1:41 pm

Děkuji za rady.
Každý den ráno zelené šťávy jsou bezchybné, žádné střevní bublání, jenom pocit přísunu energie a dobré nálady! Děkuji za tip! Používám okurek, celer, fenykl, špenát, kapustu, zázvor a kombinace. Nějaké další typy? Někde jsem tady četl, že se dá vzít v podstatě cokoli, co najdu na louce, bohužel v Praze jich příliš není, aspň ne těch dál o silnice :)
Zjistil jsem, že plynatost je spojená i s větší konzumací sacharidů (zrna i když bezlepkové). Pokud je to po náročnějším treninku, tak je to ok, ale jinak opět plynatost. Takže zkouším přejít na stravu s hlavním zdrojem energie v tucích a kvalitních bílkovinách. Zatím si zvykám a učím se jak to zařadit a stíhat v běžném životě, ale střeva jsou daleko klidnější.
Pancreolan taky při přechodu pomáhá ulevit, ale doufám, že se slinivka teď již srovná.

Jarda — sob lis 02, 2013 12:07 pm
Callas píše:
Děkuji za rady.
Každý den ráno zelené šťávy jsou bezchybné, žádné střevní bublání, jenom pocit přísunu energie a dobré nálady! Děkuji za tip! Používám okurek, celer, fenykl, špenát, kapustu, zázvor a kombinace. Nějaké další typy? Někde jsem tady četl, že se dá vzít v podstatě cokoli, co najdu na louce, bohužel v Praze jich příliš není, aspň ne těch dál o silnice :)
Zjistil jsem, že plynatost je spojená i s větší konzumací sacharidů (zrna i když bezlepkové). Pokud je to po náročnějším treninku, tak je to ok, ale jinak opět plynatost. Takže zkouším přejít na stravu s hlavním zdrojem energie v tucích a kvalitních bílkovinách. Zatím si zvykám a učím se jak to zařadit a stíhat v běžném životě, ale střeva jsou daleko klidnější.
Pancreolan taky při přechodu pomáhá ulevit, ale doufám, že se slinivka teď již srovná.

Tak vidíte, není to zase tak složité, patrně řešíte kandidu, té sacharidy moc vyhovují a po jejich vyřazení se zpravidla stav celkem rychle stabilizuje.

george20 — ned úno 23, 2014 8:27 pm

dobrý den,
dnes jsem objevil toto forum a nestačím se divit .Máte můj obdiv a uplně mě to nakoplo ,protože zde asi i najdu řešení mých vleklých problémů.
Od malička jsem měli velkou zahradu a ovoce a zeleninu jsme konzumovali ve velkém až do mých 2O.let jenže postupem času se nevyplatilo jezdit 5OKm a o zahradu jsme přišli .V 25 letech jsem si ale vzal acylpyrin na lačno a měl jsem krvácející vřed a pak to začalo .
Vřed mi vyléčili ,ale už to nebylo ono, začal jsem se jinak stravovat ,protože mi nebylo moc dobře a snažil se držet dietu.Postoupil jsem 2x hadici a vše prý v pořádku.Jenže po dalším roku to začalo znova ,tvrdé nafouklé břicho a bolesti žaludku po té další gastro ,ale nic nenašli .Po té už to lepší nebylo a minulí rok se to zase zhoršilo a tak mě čekala další hadice .Tam mi objevily reflux jícnu.Dostal jsem controlog20 ,ale i tak se to moc nezlepšilo.Když to zkrátím tak ted beru controloc 40,někdy i dvakrát denně.
Některé dny abnormálně říhám a mám větry ,ale vše bez zápachu.Říhám i po vypití vody a třeba 5x za minutu.
O okolí se raději nevyjadřuju jak to působí.
Často mám nafouklý a bolestivý žaludek.Po ránu mám kyselo v ústech a na noc kolikrát nemůžu ani usnout jak se mi to hrne nahoru.
Žáha nepálí.
REflux jsem si způsobil abnormálním stresem v práci a značným jezením čokolády.
Rád jím sladké ,a snažím se jíst ovoce a zeleninu.Smaženým se snažím vyhýbat.
Zítra chci zkusit plivací a krkací test tak dám vědět jak jsem dopadl ,každopádně začnu vyřazením cukru.
Ale co po té ? trápí mě to už dlouho podle doktoru jsem až na reflux v pořádku ,je mi 34 let
Děkuji za každou radu ,hodně mě to trápí a pak jsem sám sobě protoivnej a někdy to bohužel odnáší i okolí

george20 — stř úno 26, 2014 8:20 pm

tak plivací test dopadl celkem i dobře ale krkací tragicky

začal jsem v pondělí se změnou jídelničku a uplně přestal jíst sladký,sirup atd.

začal konzumovat více zeleniny ,okurky,piju citronovou štávu a po kouskách kyselé zelé z bolehoště ,které jediné není s nějakým bordelem

a jsem s toho uplně v šoku ,ráno jsem přestal brát kontrolog a je mi dobře ,žaludek netlačí a je lepší i stolice

stále tu čerpaám další a další informace a chtěl bych pročistit i

Jarda — ned dub 06, 2014 7:02 pm
george20 píše:
george20 — stř dub 30, 2014 9:44 am

tak zase napíšu jak se to vyvíjí :wink:
bolesti žaludku uplně ustoupil ,každé ráno piju čaj nebo vodu s citronem ,vynechal jsem bílé pečivo ,snažím se vydržet občas ale zklouznu a dám si něco nezdravého :(
doma sou s toho sice na mrtvici ,když mi musí speciálně vařit ,ale já se cítím daleko lépe než před tím ,chtěl bych snížit dávku controloku z 40 na 20 a pak ho vypustit uplně

ještě tu prostuduji hcl a pak dám vědět moc děkuji a važím si vašich rad

hlavně to chce vydržet

Jarda — sob kvě 24, 2014 9:14 pm
george20 píše:
tak zase napíšu jak se to vyvíjí :wink:
bolesti žaludku uplně ustoupil ,každé ráno piju čaj nebo vodu s citronem ,vynechal jsem bílé pečivo ,snažím se vydržet občas ale zklouznu a dám si něco nezdravého :(
doma sou s toho sice na mrtvici ,když mi musí speciálně vařit ,ale já se cítím daleko lépe než před tím ,chtěl bych snížit dávku controloku z 40 na 20 a pak ho vypustit uplně

ještě tu prostuduji hcl a pak dám vědět moc děkuji a važím si vašich rad

hlavně to chce vydržet

Člověk si musí věřit a nebát se pomalu odstranit berličky ze svého života. To máte jako s hůlkou, prostě pokud ji budete nosit, budete se o ni opírat a zdánlivě to bez ní nepůjde, pokud si ji někde zapomenete půjdete bez ní a možná i v pohodě.

bfinger — pát led 16, 2015 4:03 pm

Dobrý den, trápí mne již nějákou dobu plynatost. Na velkou chodím 2xdenně. Ráno je to lidově řečeno hovno jako cep, ovšem během dne začne přibývat plynatosti a po větším jídle mám nutkání jít na záchod ovšem vždycky je stolice velmi malá světle hnědá a zapáchájící. Kolem večera začne být plynatost opravdu velká. Moje snídaně spočívá v zelninovém salátu(400g) zalitého olivovým olejem + vajička na něják způsob + ořísky a semínka. Oběd maso příodně spolu pohankou/jahly/rýží+ opět zeleninový salát. Svačina jablko či jiné ovoce. Večeře celozrný chleba + cottage/rybí pomzánka případně čistý bílý jogurt s kakaem skořicí mákem a kokosem+ opět zelenina většinou kysané zelí. Musím podotknout že jsem se přes vánoce zrovna nekrotil a toho sladkého jsem snědl opravdu hodně-
Provedl jsem šanku a první dva tři dny bylo vše pořádku ovšem poté se plynatost opět vrátila. Nyní užívám lepicol, kokosý tuk, chlorelu, výtažek z čeneku, a ráno na lačno lžicku jablečného octa. Piji čaje maté, lapacho, ostropestřec, heřmánek.
Postupuji správně ? Co bych měl dále dělat ?

miram — pát led 16, 2015 7:50 pm
bfinger píše:
Dobrý den, trápí mne již nějákou dobu plynatost. Na velkou chodím 2xdenně. Ráno je to lidově řečeno hovno jako cep, ovšem během dne začne přibývat plynatosti a po větším jídle mám nutkání jít na záchod ovšem vždycky je stolice velmi malá světle hnědá a zapáchájící. Kolem večera začne být plynatost opravdu velká. Moje snídaně spočívá v zelninovém salátu(400g) zalitého olivovým olejem + vajička na něják způsob + ořísky a semínka. Oběd maso příodně spolu pohankou/jahly/rýží+ opět zeleninový salát. Svačina jablko či jiné ovoce. Večeře celozrný chleba + cottage/rybí pomzánka případně čistý bílý jogurt s kakaem skořicí mákem a kokosem+ opět zelenina většinou kysané zelí. Musím podotknout že jsem se přes vánoce zrovna nekrotil a toho sladkého jsem snědl opravdu hodně-
Provedl jsem šanku a první dva tři dny bylo vše pořádku ovšem poté se plynatost opět vrátila. Nyní užívám lepicol, kokosý tuk, chlorelu, výtažek z čeneku, a ráno na lačno lžicku jablečného octa. Piji čaje maté, lapacho, ostropestřec, heřmánek.

To bude nejspis spatnym travenim to nadymani, ten kdo ma traveni v poradku, toho nic nenadyma. Udelej si krkaci test (uvidis jak jsi na tom s HCL) a taky test na candidu (plivaci test). Uprav si jidelnicek, ja si myslim, ze mas premnozene kvasinky. Pokud zjistis, ze mas candidu, vyrad chleba a vubec vsechny obiloviny, take maso, kakao a z ovoce je vhodne pouze kysele jablko.

bfinger — pát led 16, 2015 8:07 pm

Dobrý den, děkuji za odpověď. A můžete mi prosím říct jak je možné že se nadýmání objeví vždy až k večeru ? Ráno mohu sníst cokoliv a nemám problém. Vše začíná až večer.

miram — pát led 16, 2015 8:34 pm

Protoze mas rano spravnou skladbu jidla, ale pak uz ne ....Moje snídaně spočívá v zelninovém salátu(400g) zalitého olivovým olejem + vajička na něják způsob + ořísky a semínka ...snidani mas ok.
O tom dalsim se to uz neda rict, celozrnny chleba ...spatne!
Maso spolu s obilovinama ...zase spatne! Maso kombinuj jedine se zeleninou. Ovoce ...nepises o jake se vlastne jedna, pokud jsou to banany nebo jinsi velmi sladke ovoce, tak to je zase bohuzel spatne.
Nekombinuj ruzne druhy potravin dohromady, snaz se jist jednoducha jidla, lehce stravitelna, zeleninu syrovou a nebo lehce naparenou. A jake jis ty orisky? Jez jenom mandle a ty si macej predem ve vode. Vlasske orechy, pecans, kesu, buraky obsahuji plisen, ty vyrad. Ze seminek je dobra slunecnice, dyne, sezam, lnene a chia seminko.
Prejdi si na stranky, kde se probira vse o candide, najdi si taky co se pise o traveni a HCL, o jode.

bfinger — pát led 16, 2015 8:49 pm

Takže se tedy úplně zbavit obilovin ano. Jím mandle hodně lněného semínka dýnovky slunecnicove. Ovoce jablko. Jogurt a cottage nebudou problémem ?

miram — pát led 16, 2015 9:21 pm
bfinger píše:
Takže se tedy úplně zbavit obilovin ano. Jím mandle hodně lněného semínka dýnovky slunecnicove. Ovoce jablko. Jogurt a cottage nebudou problémem ?

Me osobne kupovany cottage delal potize, musela jsem ho vyradit. Bily jogurt, prestoze to byla activia, me taky kdysi nafukovala, i ten jogurt jsem vyradila, ja nemam moznost si tady koupit syrove mleko a delat si jogurty nebo kefir doma. Pasterizovane mleko a mlecne vyrobky jsou naprdacky, zahlenuji a krmi candidu, takze ani syry nejsou vhodne, jedine tak bryndza, nebo ovci syr.
Obiloviny maji skodlivy lepek a skrob, vyrad je. Vyrad cukry, take fruktoza krmi kvasinky, ja jsem jedla jenom zelena jablka. Jablecny ocet mas spravne, ale vyhybej se vsemu kde se nachazi bily ocet, taky vsemu co je v plechovkach a obsahuje konzervacni latky, kontroluj etikety na kecupu, horcici, nejez BBQ omacku, sojovku, worcestrovku, kupovane salatove dresinky, ze zeleniny muzes vsechno krome brambor, tam je taky skrob. Jedine syrovou bramboru muzes. Ty jsem ja jedla, me tedy aspon nic nedelaly. Ale to musis vyzkouset na sobe, u kazdeho to nefunguje stejne. Pouzivej himalajskou sul. Dopln si zakladni vitaminy a mineraly. Taky to chce pohyb, rozproudit krev a okyslicit kazdou bunku. Delej si klystyry a pak ocisty jater, pozdeji pridavej dalsi a taky se odcervi ...pokud to tedy uz vsechno nedelas.

bfinger — pát led 16, 2015 9:36 pm

Mám pocit že se mnou jogurt ani čistý cotage nic nědělá. Jogurt holandia selksý čistý měl by obsahovat nejvíce lactobacilu z kupovaných jogurtů. Hořčici jím takovou která mám minimum sachardiů bez éček. Dále jsem zjistil že pohanka jáhly mi problém nědělají, ale vyřadím je tedy. Největší neplechu asi dělá celozrný chléb ten mne nafukuje. Hybu se celkem pravidelne chodim do fitka + futsal a badminton jen nevím jak to s touhle stravou všechno utáhnu.
Mohl bych se zeptat za jak dlouho bych mohl čekat ústup plynatosti ? Dále jsem vypozoroval že po vyřazení bílého cukru a bílého pečiva zmizelo akné ovšem plynatost dále trvá.

miram — pát led 16, 2015 9:58 pm
bfinger píše:
Mám pocit že se mnou jogurt ani čistý cotage nic nědělá. Jogurt holandia selksý čistý měl by obsahovat nejvíce lactobacilu z kupovaných jogurtů. Hořčici jím takovou která mám minimum sachardiů bez éček. Dále jsem zjistil že pohanka jáhly mi problém nědělají, ale vyřadím je tedy. Největší neplechu asi dělá celozrný chléb ten mne nafukuje. Hybu se celkem pravidelne chodim do fitka + futsal a badminton jen nevím jak to s touhle stravou všechno utáhnu.
Mohl bych se zeptat za jak dlouho bych mohl čekat ústup plynatosti ? Dále jsem vypozoroval že po vyřazení bílého cukru a bílého pečiva zmizelo akné ovšem plynatost dále trvá.

Pokud budes striktne dodrzovat candida dietu, delat si pravidelne ocisty, srovnas si HCL (s palenim zahy problem nemas?) a taky jod, pokud je mas rozharasene, tak by to mohlo byt behem kratke doby.
Ja jsem se zacala asi od 4. tydne prikrmovat hummusem z cizrny, to me nic nedelalo, uz tehdy me to prestalo nadymat a zasytilo me to na delsi dobu. Ovsem jak jsem vyzkousela maso, nadymani bylo zpatky. Musis si to pomalinku vsechno odzkouset sam na sobe, kazdemu dela problem neco jineho. Kdyz jsem mela uz pokoj s nadymanim a zacala jsem doplnovat vitamin C, tak jsem byla jako vzducholod ...to bylo primo strasne! Musela jsem ubrat, prestoze jsem z C-ecka nemela prujem a pak to bylo fajn. :D

bfinger — pát led 16, 2015 10:30 pm

Nemám a nikdy neměl. Okay mockrát děkuju za takovýto návod budu se tím řídit a uvidíme jak to půjde :-)

Deane — pát led 16, 2015 11:47 pm

Kto grgá a prdí - zdravie si tvrdí!
Pre jeden prd si nenechám rebro vyvaliť.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bfinger — sob led 17, 2015 9:42 pm

Dnes bylo vše celý den v pořádku ale večer jsem si dal trošku cottage s porkem a brokolici a dostavila se plynatost sice v poměrně malé míře ale i tak jsem byl nafouknutý. Pokud budu muset vyřadti i jogurty a cottage tak nevím co budu večeřet, zelenina mi začíná lézt krkem.
Ještě mě tak napadá musím posledních par tydu porad sedět na prdeli a učit se, není možné že i tam bude část příčiny ? Když jsem měl velmi pravidelný pohyb tak sem tyto obtíže neměl nebo měl v podstatně menšímíře.

bfinger — ned led 18, 2015 10:49 pm

Tak teď už to nechápu vůbec Obědval sem v 1 hodinu vše bylo naprosto v pořádku žadná plynatost. Přišla večeře dal jsem si pouze zeleninu (Zelí, kyselé zelí, brokolice, porek, cibule) zalil olivovým oleje snědl. A do hodiny dvou začala opět plynatost.... Čím by to mohlo být ?

redbat — ned led 18, 2015 11:05 pm

Mozno este skus nemiesat fermentovanu zeleninu so surovou? Mozmo ti nerobi dobre brokolica? Porek?

martina72 — ned led 25, 2015 8:47 pm
bfinger píše:
Ještě mě tak napadá musím posledních par tydu porad sedět na prdeli a učit se, není možné že i tam bude část příčiny ? Když jsem měl velmi pravidelný pohyb tak sem tyto obtíže neměl nebo měl v podstatně menšímíře.

Je to přesně tím.

Jarda — ned úno 08, 2015 1:42 pm
bfinger píše:

Tak protiprdová terapie, spočívá v dostatku pohybu, ideálně dlouhá chůze, nenadýmavých potravin, tam třeba cibule určitě nepatří, karminativa, tedy správné protiprdové koření a nejíst takový humus jako plesnivé obilí, myšleno chleba a jiné pečivo a klidně na čas vyřadit i kasein myšleno potraviny z mléka. Mnohdy problém upraví větší dodávání kolagenu, ten má schopnost eliminovat škodlivé účinky obilí i mléka a libového masa.

papricka28 — pát kvě 08, 2015 6:06 pm

Dobry den,
Prosim o radu,jste ma posledni nadeje.tyhle stranky mam uz trochu prolitnute,jsou uzasne,dekuji za takovou hromadu informaci
Uz x let mam problemy s nafouklym brichem.Zacalo to na stredni,nyni mi je 21 let a zda se mi to cim dal horsi. Pred rokem jsem asi mesic mela prujem po kazdem jidle,v brise krucelo,zblunkalo,bolelo,to me dohnalo az na gastro a gastroskopii,kde nic nezjistili.po mesici to samo preslo,ale nafukovani ani zdaleka.
Posledni rok se snazim najit styl stravovani,ktery mi pomuze.Marne.Zkusila jsem paleo - i striktni formu bez mlecnych vyrobku s minimem ovoce. Dale prerusovany pust, lowcarb,lowfat.Pokazde se stravovani zlepsilo prvni tyden cca a pak se vratilo do normalu.Uvazuji i o testu potravinove intolerance,jen nevim jestlo nepujde o vyhozene penize.Nyni zkousim stravovani podle krevnich skupin,kamaradce to pomohlo,ale u me zatim zadne velke vysledky.
Sportu mam dostatek,4-6 krat tydne cca 1,5-2 hod (crossfit,behani,joga,posilovani).Vlakninu doplnuji zeleninou,ovocem a psylliem.Rano nalacno piji psyllium s umeoctem,obcas caj ze senny a presto mam casto zacpu,nafoukle bricho,prujmy.Nekdy je rano ploche,ale nafoukne se behem dne. Vetsinou je vsak takove cele dny od rana do vecera.
Je to opravdu demotivujici,o sve telo se snazim pecovat co nejvic,ale bricho me trapit neprestava.
Vcera jsem se poprve odhodlala ke klistyru.jen cistou vodou,cca 1 litr,udrzela jsem to v poradku 15 minut,i se zmenou poloh. Zklamalo me,kdyz vychazela jen cista voda a nasledne klasicky prujem.po zbytek dne bylo bricho nafoukle a bolelo (coz moc casto neboli ani kdyz je nafoukle).Behem dne pak obcas male prujmy,coz u me neni vyjimkou.
Bojim se klistyr provest znovu,protoze ten den nebyl zrovna prijemny.Ale doufam,ze prekonam strach a zkusim urinovy klistyr.
Krom nadymani me trapi unava,trepeni nehtu,vypadavani vlasu (docela silne),celulitida (i pres zdravy zivotni styl, s tou si nevim rady vubec).Nevim jestli je podstatne,ze mam od 5let jednu ledvinu.
Rano udelam kvasinkovy test. Myslite ze mi neco dokaze pomoct?prirodni cestou.
Lze nejak i rozproudit lymfa na odstraneni celulitidy?kdyz 6krat tydne dru ve fitku, hlidam jidlo, vysledky nejdou uz temer videt,deprimuje me to.Skrz ruzne stravovaci styly a diety mam i dost zpomaleny metabolismus.A vsechno kvuli nadymani,chci najit nejaky zlaty stred a netrapit se porad stejnym problemem.

Moc dekuji za odpoved.

Jarda — ned kvě 10, 2015 12:21 pm
papricka28 píše:
Dobry den,
Prosim o radu,jste ma posledni nadeje.tyhle stranky mam uz trochu prolitnute,jsou uzasne,dekuji za takovou hromadu informaci
Uz x let mam problemy s nafouklym brichem.Zacalo to na stredni,nyni mi je 21 let a zda se mi to cim dal horsi. Pred rokem jsem asi mesic mela prujem po kazdem jidle,v brise krucelo,zblunkalo,bolelo,to me dohnalo az na gastro a gastroskopii,kde nic nezjistili.po mesici to samo preslo,ale nafukovani ani zdaleka.
Posledni rok se snazim najit styl stravovani,ktery mi pomuze.Marne.Zkusila jsem paleo - i striktni formu bez mlecnych vyrobku s minimem ovoce. Dale prerusovany pust, lowcarb,lowfat.Pokazde se stravovani zlepsilo prvni tyden cca a pak se vratilo do normalu.Uvazuji i o testu potravinove intolerance,jen nevim jestlo nepujde o vyhozene penize.Nyni zkousim stravovani podle krevnich skupin,kamaradce to pomohlo,ale u me zatim zadne velke vysledky.
Sportu mam dostatek,4-6 krat tydne cca 1,5-2 hod (crossfit,behani,joga,posilovani).Vlakninu doplnuji zeleninou,ovocem a psylliem.Rano nalacno piji psyllium s umeoctem,obcas caj ze senny a presto mam casto zacpu,nafoukle bricho,prujmy.Nekdy je rano ploche,ale nafoukne se behem dne. Vetsinou je vsak takove cele dny od rana do vecera.
Je to opravdu demotivujici,o sve telo se snazim pecovat co nejvic,ale bricho me trapit neprestava.
Vcera jsem se poprve odhodlala ke klistyru.jen cistou vodou,cca 1 litr,udrzela jsem to v poradku 15 minut,i se zmenou poloh. Zklamalo me,kdyz vychazela jen cista voda a nasledne klasicky prujem.po zbytek dne bylo bricho nafoukle a bolelo (coz moc casto neboli ani kdyz je nafoukle).Behem dne pak obcas male prujmy,coz u me neni vyjimkou.
Bojim se klistyr provest znovu,protoze ten den nebyl zrovna prijemny.Ale doufam,ze prekonam strach a zkusim urinovy klistyr.
Krom nadymani me trapi unava,trepeni nehtu,vypadavani vlasu (docela silne),celulitida (i pres zdravy zivotni styl, s tou si nevim rady vubec).Nevim jestli je podstatne,ze mam od 5let jednu ledvinu.
Rano udelam kvasinkovy test. Myslite ze mi neco dokaze pomoct?prirodni cestou.
Lze nejak i rozproudit lymfa na odstraneni celulitidy?kdyz 6krat tydne dru ve fitku, hlidam jidlo, vysledky nejdou uz temer videt,deprimuje me to.Skrz ruzne stravovaci styly a diety mam i dost zpomaleny metabolismus.A vsechno kvuli nadymani,chci najit nejaky zlaty stred a netrapit se porad stejnym problemem.

Moc dekuji za odpoved.

No, na ten věk toho již máte docela dost, je vidět, že se o sebe dobře staráte, ale konec srandy. Podle všeho jíte málo a ještě špatně, tedy si spočítejte stravu na kalkulačce cronometer. com, což si myslím vám dost napoví, případně se s tím výsledkem ozvěte a trochu to poladíme. Vyzkoušel bych stravu bez složitých cukrů tedy SCD, GAPS, nebo paleo, tam bude patrně problémů nejméně, pak se zklidnit, na což je zátěžový sport naprostá blbost, to vám zvedá kortizol, prostě delší procházky lesem, nebo podle řeky. Štítná se dá rozpohybovat hlavně dobrou a dostatečnou stravou, což neznamená, že nemůže být dietní, ale musíte jíst kaloricky dostatečně. Jako vhodné bych viděl krevní testy a vlasovou analýzu, což by odpovědělo na konkrétní deficity, ale pokud na té kalkulačce uvidíte, že několik dnů po sobě něčeho jíte málo, nebo moc, tak je skoro jisté že tu položku máte blbě. Klystýry mohou být zpočátku hodně nepříjemné, ale to po pár dnech odezní, jak se trochu utlumí záněty ve střevě.

papricka28 — ned kvě 10, 2015 2:25 pm

Omlouvám se za nové téma, nemohla jsem ve vláknu najít odpovědět, už to vidím.

Snažím se o tělo starat, protože v dnešní době je kvalita potravin hrozná a je jasné, že spousta nemocí pramení ze stravování. Ač studuji medicínu, nepodporuju farmaka,která nejsou nutná a věřím, že se dá většina řešit přírodní cestou.
Vracet k paleu se mi moc nechce, časem jsem zlenivěla a jedla pořád jen vejce,maso dokola na stejný způsob, nebavilo mě.Je to nutné? pokud ano, udělám to.
Koučuje mě jedna výživářka a snažíme se postupně zvedat kalorický příjem abychom zrychlily metabolismus. Zatím jsme na 2000 kcal denně (takhle jím už několik měsíců) při vázte 67 kg/169 cm (hodně svalové hmoty). Kdysi jsem jedla jen 1500 Kcal i méně + mnohem více sportu,hrůza.
Krevní testy jsem měla možnost si udělat v nemocnici skrze školu (medicínu) v hodinách biochemie. Vše bylo v normě.I moč, pH, obsah bílkovin aj. Můžu si je však vyžádat znovu u doktorky. Vlasovou analýzu zvážím,přece jen vyjde docela draho.

Ještě jsem nenapsala, že mám problém s MS. Samovolně nepřišla rok, nyní jsem 10 dní brala Duphaston a dnes teda konečně přišla. Vím, že prášky nejsou nejlepší řešení, ale očividně tělu chybí progesteron. Očekávám, že doktorka mě nechá na práškách dále :/

Dnes jsem dělala třetí klystýr (2.urinový s vodou - 700 ml uriny, 300 ml vody), vyšla jen zabarvená voda, ale narozdíl od minule i malé,bílé plátky plavající na hladině. Netuším, co to mohlo být. Břicho už není tolik nafouklé (zázrak), ale není to ideál. Včera to byl docela problém,protože jsme šli na výšlap na Radhošť a klystýr ráno předem nebyl ideální nápad :D
Klystýry plánuji dělat dál a přidávat moči. Nedělá mi problém udržet ho půl hodiny + měnit polohy, masírovat, dřepovat a hýbat se aby se střeva pročistila.

Ohledně sportu, tohohle schématu se nedokáži vzdát. Sport je můj život, konkrétně crossfit (výbušný a zničující sport). Budu se snažit ho prokládat procházkami, ale jen na procházkách bych přišla o jeden ze smyslů života.

Jídlo budu zapisovat pár dní jak jste mi radil,děkuji. Pak se ozvu:)
Hezkou neděli :)

papricka28 — čtv kvě 14, 2015 9:00 pm

hezký večer,
několik dní jsem si zapisovala jídlo do cronometru a byla jsem překvapena, že mi každý den chybí ty stejné vitamíny a minerály. Konkrétně: draslík,železo,vitamin E, vitamín K, folate (netuším co to je).
Můžete mi poradit, jak tyto vitamíny nejlépe suplementovat? buďto ze stravy nebo doplňky. Děkuji.

kobra23 — pát kvě 15, 2015 4:42 am

Folate = kyselina listova. Internet je plny zdroju techto prvku, takze bud je zacnete jist v potrave, nebo z pilulek koupenych napr. na iHerb.com

Jarda — sob kvě 16, 2015 7:39 pm
papricka28 píše:
Omlouvám se za nové téma, nemohla jsem ve vláknu najít odpovědět, už to vidím.

Snažím se o tělo starat, protože v dnešní době je kvalita potravin hrozná a je jasné, že spousta nemocí pramení ze stravování. Ač studuji medicínu, nepodporuju farmaka,která nejsou nutná a věřím, že se dá většina řešit přírodní cestou.
Vracet k paleu se mi moc nechce, časem jsem zlenivěla a jedla pořád jen vejce,maso dokola na stejný způsob, nebavilo mě.Je to nutné? pokud ano, udělám to.
Koučuje mě jedna výživářka a snažíme se postupně zvedat kalorický příjem abychom zrychlily metabolismus. Zatím jsme na 2000 kcal denně (takhle jím už několik měsíců) při vázte 67 kg/169 cm (hodně svalové hmoty). Kdysi jsem jedla jen 1500 Kcal i méně + mnohem více sportu,hrůza.
Krevní testy jsem měla možnost si udělat v nemocnici skrze školu (medicínu) v hodinách biochemie. Vše bylo v normě.I moč, pH, obsah bílkovin aj. Můžu si je však vyžádat znovu u doktorky. Vlasovou analýzu zvážím,přece jen vyjde docela draho.

Ještě jsem nenapsala, že mám problém s MS. Samovolně nepřišla rok, nyní jsem 10 dní brala Duphaston a dnes teda konečně přišla. Vím, že prášky nejsou nejlepší řešení, ale očividně tělu chybí progesteron. Očekávám, že doktorka mě nechá na práškách dále :/

Dnes jsem dělala třetí klystýr (2.urinový s vodou - 700 ml uriny, 300 ml vody), vyšla jen zabarvená voda, ale narozdíl od minule i malé,bílé plátky plavající na hladině. Netuším, co to mohlo být. Břicho už není tolik nafouklé (zázrak), ale není to ideál. Včera to byl docela problém,protože jsme šli na výšlap na Radhošť a klystýr ráno předem nebyl ideální nápad :D
Klystýry plánuji dělat dál a přidávat moči. Nedělá mi problém udržet ho půl hodiny + měnit polohy, masírovat, dřepovat a hýbat se aby se střeva pročistila.

Ohledně sportu, tohohle schématu se nedokáži vzdát. Sport je můj život, konkrétně crossfit (výbušný a zničující sport). Budu se snažit ho prokládat procházkami, ale jen na procházkách bych přišla o jeden ze smyslů života.

Jídlo budu zapisovat pár dní jak jste mi radil,děkuji. Pak se ozvu:)
Hezkou neděli :)

Sice to pro vás může být smysl života, ale pro tělo je to hovadina do nebe volající. Měla by jste se zamyslet, zda chcete mít relativně dobrý zdravotní stav, nebo naplnit známé úsloví, "Vrcholovým sportem k trvalé invaliditě". Pokud se stav zlepšuje, tedy spíše dále ubírejte a jezte více, než jíst méně a zase přidat, to si to zase poděláte.

Jarda — sob kvě 16, 2015 7:47 pm
papricka28 píše:
hezký večer,
několik dní jsem si zapisovala jídlo do cronometru a byla jsem překvapena, že mi každý den chybí ty stejné vitamíny a minerály. Konkrétně: draslík,železo,vitamin E, vitamín K, folate (netuším co to je).
Můžete mi poradit, jak tyto vitamíny nejlépe suplementovat? buďto ze stravy nebo doplňky. Děkuji.

No vidíte, já jsem vám říkal, že naprostá většina lidí dělá stále dokola stejné chyby a nemá je bez počítání šanci zjistit. Vše uvedené je bohatě a zadarmo v pampeliškách, akorát je to hnusné, ale zase ta cena nemá chybu. Vyzkoušejte si tam napsat "Dandelion greens, raw" a dejte cca 100-200 g a budete zírat. Dají se jíst jako salát, ale asi nejednodušší je je odšťavnit na nějakém slušném odšťavňovači, přidat trochu zázvoru a sole a pak bleskem vypít, to se docela dá. Já si k nim dávám většinou červenou řepu a kousek mrkve, říkám tomu Hnus fialovej, ale léčí kudy teče.

Jarda — ned pro 13, 2015 10:38 pm
jimikluk píše:
Dobrý den, prosím o radu. Již dlouhou dobu (roky) zápasím se zvýšenou plynatostí po jídle. Stupnuje se to hlavně večer. Zkoušel jsem všechno možné a začal mi na to zabírat až pancreolan, jak mi tady poradil pan Jarda. Tedy problém je slinivka. Byl jsme ještě na přeměření u zdravotního poradce co má Metatron. Výsledek = disharmonie slinivky a žlučníku. Doporučení = pít před jídlem jako aperitiv kvalitní nepasterované pivo např. únětická 12, dále užívat zelený jíl, pít čaj - pampeliška, řepík, benedikt, smil písečný, pelyněk.

Moje otázky:

1. Co dělat když mi zabírá jen ten pancreolan? Přece ho nemůžu doživotně jíst? Čím to nahradit?

2. Zdají se Vám rady mého poradce ohledně piva, čaje a jílu správné?

Děkuji

Jinak tady jsem vygooglim myslím docela zajímavý článek o problému. Logicky tam popisují jak při problémech se slinivkou plynatost vzniká - http://www.detoxikace-organismu.info/nadymani/#cikk_0

1) Tak je to enzym, nebo spíše soubor enzymů, tedy můžete vyzkoušet i jiné a uvidíte. Čistě teoreticky třeba bude fungovat rozmixovaný ananas, nebo papáya, vyzkoušejte. Jinak dá se užívat dlouhodobě v tom zase tak velký problém není.
2) Mimo to pivo nevidím problém, ale pivo které je plné kvasinek dávat proti plynatosti, no nevím. Spíše vyzkoušejte radu Dr.Budwig dávat před jídlem panáčka čerstvé šťávy z kasaného zelí.

jimikluk — pon pro 14, 2015 12:15 am

Díky za reakci. Tak to pivo bylo zdůvodněno tím, že obsahuje spoustu přírodních "béček" které právě pomáhají s trávením, pokud je tedy nepasterované.

Jarda — sob pro 19, 2015 12:17 pm
jimikluk píše:
Díky za reakci. Tak to pivo bylo zdůvodněno tím, že obsahuje spoustu přírodních "béček" které právě pomáhají s trávením, pokud je tedy nepasterované.

Tak někomu funguje i to pivo, dost záleží jakou skladbu bakterií ve střevě má.

Honza92 — pon led 11, 2016 5:56 pm

Dobrý den. Mou přítelkyni trápí nafouklé břicho po jídle. Když odjela do zahraničí (Anglie) od června do září tak prý tyto problémy neměla. Jakmile se ale vrátila zpět do ČR, po jídle má nafouklé břicho a já nevím jak jí pomoci. Na zkoušku jsem jí doporučil dodat tělu laktobacily, mé sestře to pomohlo, ale pouze dočasně. Může to být kvalitou stravy u nás v republice ? Co byste doporučili na zmírnění nebo nejlépe odstranění tohoto problému ?

Děkuji Honza

Jarda — ned led 17, 2016 11:07 am
Honza92 píše:
Dobrý den. Mou přítelkyni trápí nafouklé břicho po jídle. Když odjela do zahraničí (Anglie) od června do září tak prý tyto problémy neměla. Jakmile se ale vrátila zpět do ČR, po jídle má nafouklé břicho a já nevím jak jí pomoci. Na zkoušku jsem jí doporučil dodat tělu laktobacily, mé sestře to pomohlo, ale pouze dočasně. Může to být kvalitou stravy u nás v republice ? Co byste doporučili na zmírnění nebo nejlépe odstranění tohoto problému ?

Děkuji Honza

Takto bohužel mnohdy maká psychika, prostě jsem na dovolené v zahraničí v klidu a vše funguje dokonale. Před návratem začnu postupně přemýšlet, kolik problémů se mě doma za tu dobu nakupilo a stále si v hlavě opakuji jak se z toho všeho poseru a najednou šup a mám laxírku již tam, nemluvě o střevních problémech které se dostaví doma. Osobně bych zvedl hořčík co to půjde, celkově se zklidnil, třeba EFT, nebo dechová cvičení, podpořil

Mám docela zajímavou zkušenost s celerem. Štávu z celeru, jak bulvy nebo listů, trávím absolutně bez problémů, stejně tak i syrový nastrouhaný celer. Ale když si dám clerové hranolky pečené v troubě nebo vařený celer, dost brutálně mě to nadýmá. Máte někdo podobnou zkušenost?

Jarda — ned bře 06, 2016 9:15 pm
jimikluk píše:
Mám docela zajímavou zkušenost s celerem. Štávu z celeru, jak bulvy nebo listů, trávím absolutně bez problémů, stejně tak i syrový nastrouhaný celer. Ale když si dám clerové hranolky pečené v troubě nebo vařený celer, dost brutálně mě to nadýmá. Máte někdo podobnou zkušenost?

Docela divné, celer se většinou tráví velice dobře a to jak syrový tak tepelně upravený, spíše bych ten problém viděl v nějaké nevhodné kombinaci potravin.

kuky969 — čtv zář 28, 2017 7:15 pm

Na plynatost a nafukovanie je najlepsi vedecky overeny koncept "low FODMAP" ... australska MONASH universita na to robi seriozny vyskum ...da sa vygooglit... az tam clovek zisti ake obrovske mnozstvo "zdravej zeleniny a ovocia" mu vlastne na tieto problemy skodí....

Jarda — sob zář 30, 2017 7:18 pm
kuky969 píše:
Na plynatost a nafukovanie je najlepsi vedecky overeny koncept "low FODMAP" ... australska MONASH universita na to robi seriozny vyskum ...da sa vygooglit... az tam clovek zisti ake obrovske mnozstvo "zdravej zeleniny a ovocia" mu vlastne na tieto problemy skodí....

To je otázka jak pro koho, pokud budete mít například histaminovou intoleranci tak to asi s tímto seznamem zrovna nevyhrajete.