Trošku som to tu prehľadal a nenašiel nič hlbšie o potení.
Dá sa povedať, že je to čisto individuálna záležitosť, alebo by sa mal zdravý človek potiť menej/viac?
Aká je natom Vaše telo v takýchto horúcich dňoch?
Písali ste, že v chorvátsku ste vydžal na pláži bez tekutín len s tým, že ste pojedal tušim rajčiny, ak si dobre spomínam. Ako by sa teda malo telo ideálne vysporiadať s veľkými teplotami ako vládnu v týchto dňoch.
Osobne:
Dnes som zaznamenal zaujímavú skúsenosť. Všetci kolegovia sú spotení do nitky až na mňa. Zatiaľ som nemal jedinú kvapku potu na čele. Od rána som vypil 2 litre jablčnej štavy a liter vody, večer ma čaká očista pečene, takže dnes som bez jedla.
Maté podobnú skúsenosť, že pri zmene životosprávy sa redukuje aj potenie? Včera keď bol čisto ovocný deň, tak som sa potil výraznejšie, ale mal som aj menej tekutín. Dnes to je bez jedla ale viacej tekutín a cítim sa super.
Osobne:
Dnes som zaznamenal zaujímavú skúsenosť. Všetci kolegovia sú spotení do nitky až na mňa. Zatiaľ som nemal jedinú kvapku potu na čele. Od rána som vypil 2 litre jablčnej štavy a liter vody, večer ma čaká očista pečene, takže dnes som bez jedla.
Maté podobnú skúsenosť, že pri zmene životosprávy sa redukuje aj potenie? Včera keď bol čisto ovocný deň, tak som sa potil výraznejšie, ale mal som aj menej tekutín. Dnes to je bez jedla ale viacej tekutín a cítim sa super.
Nemám s tím žádný problém a pracuji naprosto normálně jako jindy. Podle mého názoru není potřeba se vysokou teplotou nijak zabývat a pokud máte kyselost v normálu, tělo je schopno ukočírovat opravdu neuvěřitelné teplotní rozdíly. Vše je o kyselosti a když se chystá vedro najedu na zásadité potraviny, tak vyženu pH na 7-7,5 pH v průběhu celého dne a nemám s teplem problém. Na noc necháte pH trochu klesnout a ráno zase nahoru, podle teploty v okolí.
Na snizeni poceni je dobry taky salvejovycaj nebo odvar, redeny do vody.... ![]()
o Tip: Proti nadměrnému pocení můžete využít i přírodní prostředky, osvědčený je např. šalvějový čaj(Salvia). Po vypití minimálně jednoho litru denně minimálně 1 měsíc zjistíte, že se potíte méně. Šalvěj totiž podporuje stahování potních žlázek.
o Pokud je to možné, pokuste se vyhnout stresovým situacím, které nadměrné pocení zvyšují. Syrova strava take omezuje poceni - http://www.chytrazena.cz/zdravi/pece-o- ... -4130.html
o Tip: Proti nadměrnému pocení můžete využít i přírodní prostředky, osvědčený je např. šalvějový čaj(Salvia). Po vypití minimálně jednoho litru denně minimálně 1 měsíc zjistíte, že se potíte méně. Šalvěj totiž podporuje stahování potních žlázek.
o Pokud je to možné, pokuste se vyhnout stresovým situacím, které nadměrné pocení zvyšují. Syrova strava take omezuje poceni - http://www.chytrazena.cz/zdravi/pece-o- ... -4130.html
Užívat šalvěj pouze z cvičných důvodů moc rozumné není, protože pokud ji budete opravdu potřebovat, třeba na nachlazení, tak vám již fungovat nebude. Omezit stresy je jednoznačně vhodné, ale zde vám i při stresu stačí dodat tělu kvantum hořčíku a fungujete docela slušně.
Dobrý den, a co pot zapáchající? Nikdy jsem s tím problém neměla, potila jsem se tak nějak normálně, že mě to neobtěžovalo, rozhodně pot nezaváněl tak, jako posledních asi 7 dní. Čím to je?
Patrně jste překyselená mnohem více než jindy a střeva nepracují správně, což tělo nutí odpadní látky cpát ven přes náhradní kanály. Vhodné je vyčistit důkladně střeva, radikálně se odkyselit a zápach bude minulostí.
Taky jsem s tím měla problémy, ale v lékarně jsem koupila nějaký deodorant, který voní jako líh. Po prvním týdnu používání zápach a pot z podpaží zmizel ![]()
To není nic jinýho než potlačování důsledků něčeho špatnýho v organizmu a zdravotní stav se tím jen zhorší.
No nevím, zda jde o dobrý nápad, deodoranty obecně brání přirozenému odchodu toxinů z těla a to je na pováženou.
Dobrý den, v poslednom období sa mi stáva že mi hodne výrazne zapácha pot ale iba v jednom (pravom) podpaží, druhá strana nie je cítiť zato ta pravá je hodne nepríjemná.
Netušíte čím by to mohlo byť sposobené, teda hlavne ten rozdiel medzi stranami?
Ďakujem
Ďakujem
Čau, Michal. Ja to mám tak (myslím že odjakživa), že mi viac cítiť pot pod ľavým podpažím... Pod pravým je jeho intenzita možno 3-4x menšia (to len tak "triafam")... Tiež neviem čím to je, a... .čo keď to má tak skoro každý ? ... Neviem koho sa na to opýtať ![]()
Možná je to rozdílem v mikrofloře.
Akože myslíš mikroflóru podpazušia ??? .... To snáď nemyslíš vážne, že by v jednom podpaží toho istého človeka bola iná mikroflóra než v druhom podpaží toho istého človeka....... Aký by bol na to dôvod ? ... To nie je zubný kaz, že ho môžeš mať na ľavej strane a na pravej nemusíš..... To bude iný dôvod.
A fakt neviem aký dôvod na to môžem mať ja, keď mám za sebou stovky derivačných kúpeľov, stovky mlganí oleja, desiatky 36-42 hodinových urinových pôstov, X 84 hodinových, 2 "sedemapol" dňové, desiatky sankhapraksalán, desiatky urinových klystírov, 12 očíst pečene, atď, atp.......
Toto nebude mať nič spoločné s mikroflórou (akoukoľvek).... Keby to tak bolo, tak 95% a viac ľudí čo má horšiu mikroflóru (akúkoľvek, napr. ja si podpažie umývam vždy len vodou bez mydla, a ako deodorant používam roztok levanduľového hydrolátu s farmaceutickou sódou bikarbónou) než ja, by mali taký istý "problém"..... Čo ak je to nejaká "sexuálna" funkcia ? .... V puberte to začína, vtedy začína byť cítiť pot žien a mužov oveľa viac, než do puberty.... Čím to asi bude ? .... Mne len príde čudné, že pod pravým podpažím mi cítiť pot podstatne menej než pod ľavým. Tak či tak, môj "domáci deodorant" sa stará o to, aby ho nebolo cítiť. A aj keď ho cítiť, nie je to pre mňa nepríjemné. Samozrejme, beriem ohľad na okolie, premávam sa autobusom, a teraz v lete ani ja by som nechcel hocikoho spoteného čuchať.... Niečo iné je čuchať spotenú ženu v posteli, hoci aj jej spotené podpažie. Mne by to vôbec neprekážalo. Ale ako vravím, beriem ohľad...
@SemTamTuPrídem - vlastně jsem to myslela vážně. Přícházejí ti podpaží do vzájemného kontaktu často? Nosíváš trika i zadkem dopředu, aby se mohla mikroflóra vyměňovat? Nebo si při sprchování myješ podpaží na střídačku, abys nepřenášel mikrofloru vždy jen jedním směrem?
Nemyslím, že je potřeba nějakého dramatického rozdílu v druzích bakterií. Stačí, že je nějakého druhu pod jednou paží o dost víc, než pod druhou.
Pach zajišťují bakterie, tak nevím, proč by to nemohla být relevantní teorie. Samozřejmě netvrdím, že to musí být nutně způsobeno zrovna tím. Ale to ostatně můžeš snadno sám vyzkoušet - stačí si třeba vlhkou žínkou několikrát za sebou střídavě vytřít podpaží s cílem výměny mikroflory, a dělat to denně. Po měsíci by se to myslím mohlo srovnat, pokud by to bylo tím.
Mimochodem, existují například sprchové gely s probiotiky, ve kterých jsou bakterie, které při rozkládání potu neprodukují smradlavé látky.
Pot je důležitou součástí metabolismu těla. Podpaží má navíc ještě nějaké ty žlázky či jejich vyústění, pot je více a jinak "obarven". Vše to je úplně správně. Pot je tedy zcela jasným podpisem celého člověka, jeho temperamentu, fysické konstituce, momentálního zdraví, stavu určitých orgánů, projevem jeho sexuality. Psi vědí více, ale s nimi se člověk nedomluví. Proč to vůbec řešit? Kdo nechce smrdět (a smrdí), nechť změní uvažování, postoje, stravu, způsob života, najde si správného partnera, vše se upraví do v podstatě ideálu. Vše ostatní je jen neobratné řešení (spíše překrývání) důsledků nějakého nepohodlí.
Mne sa pot zdravého človeka nezdá smradľavý. Tebe áno ? ... A tiež si myslím, že žiadnemu zvieraťu nepáchne zdravý jedinec toho istého či príbuzného druhu....... Človek vo svojej j*bnutosti má byť výnimkou ?? ...
Pak jsou ještě lidé, kteří nepoužívají vůbec žádně deodoranty, koupou se jen v čisté vodě (myslím to zcela konkrétně a osobně , znám je, nejsou to plky), přesto nesmrdí, naopak, mají úplně jemnou, spíše neutrální vůni, skoro nijakou. A nepotí se.
Nevím, jak bych měla poznat, že je někdo zdravý. Diagnostický přístroj ze Star Treku u sebe nenosím. Ale bakteriemi rozložený lidský pot mi smrdí.
On nemyslel ten pot rozložený, přeměněný. Vždyť ho znáš, oblibuje "živočišnou " vůni "toho správného " člověka (nejlépe ženy). To je zcela v pořádku, dva lidé, kteří k sobě patří, si mají vonět právě zpocení, podle toho se to pozná. Čí pot ti nevoní, ten prostě není ten pravý, příroda to nechce. Kdo ti voní a šílíš, je ten správný a měli byste se oba snažit spolu být.
Ale i ten nejlepší, pokud nosí hadry týden a pak je zahodí do kouta a nechají se pracovat ty cizí bakterie, ty jiné, které se tím živí, udělají z teho něco trošku jinčího, no ... Nakonec to ale nesmrdí vůbec.
Je to jako s kompostem, rok starý uleželý kompost rozhodně nevoní po kravských lejnech, kobylincích, slepičím trusu, moči, kvašené trávě, listí, nebo vápně.
Skúsim experiment - budem si natierať podpazušie kefírom..... Niekoľko dní. Neviem čo mi s mikroflórou podpazušia môže robiť roztok sódy bikarbóny s levanduľovou vodou, a čo mi mohlo spôsobovať X ročné používanie chemického deodorantu...... Budem si mazať podpazušie na niekoľko hodín denne kefírom po dobu 1-2 týždne. Nie, nie som smradľavý typ, len som zvedavý, či sa potom zmení aróma potu podpazušia. Predsa len, kefír má rôzne účinky, tie laktobacily v ňom urobia nejakú prácu - a som zvedavý, či potom budem menej cítiť svoj pot. Taktiež si začínam od dnešného dňa robievať masky z kefíru na tvár, vlasy, a celé telo (na tvár častejšie, na vlasy a celé telo 1x týždenne). Som zvedavý... Treba využiť kefír pripravený z nepasterizovaného kravského mlieka kráv pasúcich sa na lúkach...
STTP ![]()
jak to vypadá v podpazuší
co nového tam uzrálo
![]()
Ďakujem
Tak zápach potu jde zevnitř z těla, tedy řešit ho na povrchu je celkem k ničemu, tam už je to pouze o bakteriích, které zpracovávají ty konkrétní odpadní látky zevnitř těla. Trochu se to dá eliminovat třeba koloidním stříbrem, slabým roztokem lugolu, nebo jódové tinktury, nebo pomocí probiotik rozmnožených v roztoku a aplikovat sprejem pomocí té pumpičky co se používá v lékárně na stříkání do nosu. Mnohem lepší je vypozorovat co ze stravy to vyvolává, dost často jde o přebytek bílkovin ve stravě.
Dobrý den, možná se to bude zdát jako hloupost, ale je dobré si utírat pot? Není to tak, jako když se koupu v roztoku nějaké dobré soli, že kdybych ten pot nechala být, tak se mi ty minerály zase vstřebají?
To by jste musela upřesnit situaci ve které by se měl, nebo neměl pot utírat, třeba v sauně určitě utírat protože tím více bordelu se vyloučí. Jinak v běžném životě se člověk většinou potí v parném létě a i zde je vhodné se utřít, nebo raději i osprchovat aby člověk nesmrděl nemluvě o blbém pocitu ulepenosti, ten je velice nepříjemný. Jinak to co jde pokožkou ven se zpět podle mě vstřebávat nebude, není důvod jde o odpad který tělo touto cestou vyloučilo.
DObry den prajem vospolok,
strasne sa potim, a prisiel som nato ze s tym asi nespravim uz nic nakolko to som cely ja. Jedine som si vsimol, ze ak obmedzim fajcenie a pitie alkoholu na minimum (co sa uz stalo) potenie je menej intenzivne, viac sa s tym uz neda zrejme robit nic.
Zaujimalo by ma, preco moj pot pachne cpavkom? ostry zapach, ktory urcite citit. Stava sa mi to hlavne v pripadoch ked trochu viac jem, ked si raz za cas zapalim cigaretu, alebo ked si dam nejaky alkohol.
Z toho dovodu sa snazim nepit a nefajcit, no raz za mesiac sa niekedy "neda". Co ale s tou stravou? Nepijem ani sladene napoje, som viac menej na kefiri a cistej vode s citronom. Preco ked sa viac najem tak smrdim ako tchor? Jedavam podstatne zdravsie ako ludia z mojho okolia a im nic nieje. Je mi jasne ze psychika zohrava tiez rolu, ale snazim sa pracovat so sebov. Neviem uz co mam robit, som vazne zufaly ![]()
Dakujem,
Cordyceps
strasne sa potim, a prisiel som nato ze s tym asi nespravim uz nic nakolko to som cely ja. Jedine som si vsimol, ze ak obmedzim fajcenie a pitie alkoholu na minimum (co sa uz stalo) potenie je menej intenzivne, viac sa s tym uz neda zrejme robit nic.
Zaujimalo by ma, preco moj pot pachne cpavkom? ostry zapach, ktory urcite citit. Stava sa mi to hlavne v pripadoch ked trochu viac jem, ked si raz za cas zapalim cigaretu, alebo ked si dam nejaky alkohol.
Z toho dovodu sa snazim nepit a nefajcit, no raz za mesiac sa niekedy "neda". Co ale s tou stravou? Nepijem ani sladene napoje, som viac menej na kefiri a cistej vode s citronom. Preco ked sa viac najem tak smrdim ako tchor? Jedavam podstatne zdravsie ako ludia z mojho okolia a im nic nieje. Je mi jasne ze psychika zohrava tiez rolu, ale snazim sa pracovat so sebov. Neviem uz co mam robit, som vazne zufaly ![]()
Dakujem,
Cordyceps
Pokud jste ve stresu tak se toho asi těžko zbavíte. Ve stresu člověk prakticky netráví a odpadní látky se z těla nějak dostat musí tedy pokud střevo není v ideální formě jde to prostě ven pokožkou a s tím se těžko něco nadělá. Berte to jako velkou výhodu, protože lidé ze kterých ten bordel neodchází nakonec řeší raka a to není o co stát. Na vašem místě bych asi vyzkoušel červenou saunu a delší procházky což vám umožní ten bordel vypotit, nebo vydýchat a potíže se patrně zmenší, protože se obojím také slušně tlumí stres.
tak tak
a to si vemte, že lidi často řeší "kožní problémy" (víme, že to není problém kůže, proto dávám do uvozovek) mastičkama, aby tyhle únikové cesty uzavřeli
pak ty odpadní látky zůstávají v těle a tvoří skvělej základ pro raka
takže antiperspiranty (navíc s jejich hliníkem), mastičky na vředy, kortikoidy na ekzémy... kdepak, kůže musí dýchat
Každý má přece na výběr mezi antiperspirantem uzavírajícím póry - ten jsem přestal používat a tuhým deodorantem či zde doporučovaným koloidním stříbrem eliminujícím bakteriální rozklad.
Tak jistě, ale blbost lidská nemá hranic, ostatně na tom staví dnešní producenti chemické stravy a podobných šmejdů na tělo jaké uvádíte. Ono na kontaminaci bohatě stačí zamoření potravního řetězce v prvopotravinách, ale zvýšení té kontaminace z produktů chemicko-potravinářského průmyslu již tělo snáší tak blbě že se pak není čemu divit, že je polovina lidí olezlá nějakou vyrážkou a zbytku stále hrabe, nebo mají i oboje aby jednoho nebylo málo.
Hledám zde radu, jak snížit zápach potu - ne u sebe, ale u známého. Člověk asi těžko odliší, kde končí osobní "vůně" a začíná zápach způsobený nějakou nemocí nebo disbalancí.
Dotyčný se stravuje syrovou stravou, vegetariánsky. OBčas chodí do sauny, ale stejně má hodně kyselý pot. Našla jsem návod na transplantaci bakterií - myslíte, že by to stálo za zkoušku?
https://patalie.cz/co-se-skryva-za-nevabnym-zapachem-potu-spatna-zivotosprava-dna-i-vazna-nemoc
Transplantace bakterií od jiného jedince
Transplantace bakterií od méně páchnoucího člověka. Tuhle metodu vymyslel doktor Chris Callewaert z Kalifornské univerzity náhodně při svých pokusech na dvojčatech. Jedno z nich nemělo se zápachem žádné potíže, zato druhé bylo cítit až za roh. Bezproblémové dvojče si podpaží přitom vůbec nemylo, druhé naopak několikrát denně drhnulo stejná místa silným antibakteriálním mýdlem. Po čtyřech dnech se bakterie od nemytého „zasadily“ do absolutně čisté pokožky zapáchajícího sourozence. Experiment zafungoval! Problémy se zápachem zmizely. „Efekt transplantace přetrvává již více než rok. S výsledkem jsme velice spokojeni a rádi bychom metodu dostali do širšího povědomí,“ komentoval podivuhodný úspěch doktor Callewaert. Výzkum se přesunul do Švédska, kde v nových testech šestnáct z osmnácti dobrovolníků vykazovalo podobné výsledky jako dvojčata z experimentu.
Transplantace bakterií od jiného jedince
Transplantace bakterií od méně páchnoucího člověka. Tuhle metodu vymyslel doktor Chris Callewaert z Kalifornské univerzity náhodně při svých pokusech na dvojčatech. Jedno z nich nemělo se zápachem žádné potíže, zato druhé bylo cítit až za roh. Bezproblémové dvojče si podpaží přitom vůbec nemylo, druhé naopak několikrát denně drhnulo stejná místa silným antibakteriálním mýdlem. Po čtyřech dnech se bakterie od nemytého „zasadily“ do absolutně čisté pokožky zapáchajícího sourozence. Experiment zafungoval! Problémy se zápachem zmizely. „Efekt transplantace přetrvává již více než rok. S výsledkem jsme velice spokojeni a rádi bychom metodu dostali do širšího povědomí,“ komentoval podivuhodný úspěch doktor Callewaert. Výzkum se přesunul do Švédska, kde v nových testech šestnáct z osmnácti dobrovolníků vykazovalo podobné výsledky jako dvojčata z experimentu.
Vzhledem k tomu že neexistuje žádné reálné vážné riziko plynoucí z přenosu těch podpažních bakterií od zdravého jedince na jiného člověka nehledal bych v celém pokusu problém. Sám si sice nemyslím že tím by mělo být trvale vyhráno protože důvod proč se člověk potí a následně případně zapáchá je potřeba hledat ne na povrchu těla, ale uvnitř. Zpravidla je zdroj problému ve špatném trávení, respektive v nesprávném složení střevního mikrobiomu na což následně reagují i bakterie na pokožce. Každopádně ten pokus vás prakticky nic nestojí a pokud povede k výsledku i byť jen částečnému tak získáte něco v zásadě za nic což je hodně dobré.