Produkty z kozieho mlieka

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/produkty-z-kozieho-mlieka/
Mat — čtv led 14, 2010 8:52 pm

Je možné pridat do toho kozieho jogurtu ovocie a med súčasne?
Alebo sa to tam vobec nehodí? Alebo bud iba ovocie alebo iba med?
Mám na mysli konkrétne čučoriedky,maliny,ostružiny, brusnice - všetko mrazeneé v bio kvalite rozmixované a zamiešané do jogurtu, prípadne čerstvé ovocie - banány,jablko,ananás atd.
Tá chut samotná(myslím nie ako súčast sírnej patlaniny) teda "nic moc".
A napadlo ma či sa to nedá nejako dochutit, len som si nie istý či sa to znesie.
Ďakujem

Jarda — čtv led 14, 2010 9:07 pm
Mat píše:
Je možné pridat do toho kozieho jogurtu ovocie a med súčasne?
Alebo sa to tam vobec nehodí? Alebo bud iba ovocie alebo iba med?
Mám na mysli konkrétne čučoriedky,maliny,ostružiny, brusnice - všetko mrazeneé v bio kvalite rozmixované a zamiešané do jogurtu, prípadne čerstvé ovocie - banány,jablko,ananás atd.
Tá chut samotná(myslím nie ako súčast sírnej patlaniny) teda "nic moc".
A napadlo ma či sa to nedá nejako dochutit, len som si nie istý či sa to znesie.
Ďakujem

Tak tady si nejsem jistý, ale já bych tam ten med nedával. Osobně mám vyzkoušené, že med s ovocem není zrovna ideální a pokud ještě trávení zbrzdíte tím jogurtem, tak je to opravdu asi špatně. Mléko a jakékoliv výrobky z něho, není vhodné s ničím míchat, protože se mléčná bílkovina špatně tráví.

Mat — čtv led 14, 2010 9:34 pm

Pochopil som.
Takže ked by som to dal npar ráno(to som ešte neskúsil, jedol som to po obede cca 3h), tak počkám napr. 4h a možem sa najest?
Ďakujem

Jarda — čtv led 14, 2010 9:41 pm
Mat píše:
Pochopil som.
Takže ked by som to dal npar ráno(to som ešte neskúsil, jedol som to po obede cca 3h), tak počkám napr. 4h a možem sa najest?
Ďakujem

Ano, chce to běžné odstupy jako při každém jiném jídle, jinak nevytrávíte a potrava začne v těle kvasit.

ixi — pát led 15, 2010 9:55 am

Je možné přidávat do kozího jogurtu trochu hořkého kakaa nebo mletých oříšků?

Jarda — pát led 15, 2010 5:00 pm
ixi píše:
Je možné přidávat do kozího jogurtu trochu hořkého kakaa nebo mletých oříšků?

Ano, ani s jedním nebývá problém, ale já doporučuji, pokud již jí člověk mléčné produkty, tak by je měl jíst pokud možno samotné, pak je naprostá jistota, že se to nebude v organizmu nějak šprajcovat. U toho kakaa ale nevidím nejmenší problém a ořechy podle snášenlivosti.

Mat — ned led 24, 2010 7:48 pm

Aké požiadvky treba mat na to kozie mlieko?
To, že má byt nepasterizované, to je jasné, ale čo ešte?
Treba dbat na to aby to bolo čerstvo nadojené predo mnou, potom uzatvorené napr. v PET-ke a umiestnené hned do chladu.
Alebo to vydrží určitú dobu v teple(prenos)?
Treba do toho zamiešat aj cesnak(salmonela)?
Ďakujem

Jarda — pon led 25, 2010 9:13 am
Mat píše:
Aké požiadvky treba mat na to kozie mlieko?
To, že má byt nepasterizované, to je jasné, ale čo ešte?
Treba dbat na to aby to bolo čerstvo nadojené predo mnou, potom uzatvorené napr. v PET-ke a umiestnené hned do chladu.
Alebo to vydrží určitú dobu v teple(prenos)?
Treba do toho zamiešat aj cesnak(salmonela)?
Ďakujem

Čerstvě kozí mléko, jde konzumovat cca do 4 hodin od nadojení, pak energetická hodnota prudce klesá a je mnohem vhodnější si z něho vyrábět pomocí kefírové houby kefír. Zde je přítomno velké množství laktobacilů a v nich salmonela žít nedokáže, čili není se čeho obávat. Jinak čerstvé mléko s česnekem není špatné, ale určitě není nutné ho takto ošetřovat. To blbnutí s pasterizací není v zájmu zdraví populace, jak se všude tvrdí, ale v zájmu trvanlivosti a profitu výrobců.

Mat — stř led 27, 2010 12:13 pm

Zrejme to spravím tak, že ho dám pri prenose do prenosnej chladničky.
Ten kefír ma zaujal, momentálne zhánam kefírovú hubu a aj to mlieko.
Je možné zhrnút postup pri výrobe kefíru do nejakého stručného celku alebo je lepšie ho nštudovat z iného zdroja a prípadne(pri nejasnostiach) skonzultovat?
Ďakujem

Jarda — stř led 27, 2010 5:53 pm
Mat píše:
Zrejme to spravím tak, že ho dám pri prenose do prenosnej chladničky.
Je možné zhrnút postup pri výrobe kefíru do nejakého stručného celku alebo je lepšie ho nštudovat z iného zdroja a prípadne(pri nejasnostiach) skonzultovat?
Ďakujem

To není nutné, na krátký převoz se mléko chladit rozhodně nemusí.
Na internetu je mnoho bludů a je potřeba se jim vyhnout. Čím méně se s tím budete párat, tím lépe to bude fungovat. Houbu prostě zalijete v zavařovací sklenici mlékem, klidně i studeným přímo z ledničky, zamícháte umělohmotnou lžící a necháte stát v pokojové teplotě, někde na kuchyňské lince. Občas to umělohmotnou lžící promícháte a již po cca 12 hodinách se kefír vytváří, podle množství použité houby. Poté je vhodné ho již nechat dojít dalších 12 hodin v ledničce, což zajistí vyšší kyselost a lepší hustotu. Hotový kefír promícháte opět pouze umělohmotnou lžící a scedíte přes umělohmotné síto na nudle. Houbu, bez jakéhokoliv promývání vodou, dáte zpět do sklenice, zalijete dalším mlékem a celý proces se stále opakuje. Pokud houbu, nebo sklenici omýváte vodou, tak odstraňujete ten sliz, který se jmenuje „kefíran“ a je to to nejzdravější, co se v tom kefíru vyskytuje. Umí dokonce odstranit i rakovinu tlustého střeva, což zase tak mnoho potravin neumí.

Sybilla — stř led 27, 2010 8:28 pm
Mat píše:
Ďakujem

Tie kefírky ti dám, ak chceš.
Postup na výrobu mliečneho kefíru je stručne a celkom dobre: tu:

Mat — stř led 27, 2010 9:08 pm
Jarda píše:
To není nutné, na krátký převoz se mléko chladit rozhodně nemusí.
Na internetu je mnoho bludů a je potřeba se jim vyhnout. Čím méně se s tím budete párat, tím lépe to bude fungovat. Houbu prostě zalijete v zavařovací sklenici mlékem, klidně i studeným přímo z ledničky, zamícháte umělohmotnou lžící a necháte stát v pokojové teplotě, někde na kuchyňské lince. Občas to umělohmotnou lžící promícháte a již po cca 12 hodinách se kefír vytváří, podle množství použité houby. Poté je vhodné ho již nechat dojít dalších 12 hodin v ledničce, což zajistí vyšší kyselost a lepší hustotu. Hotový kefír promícháte opět pouze umělohmotnou lžící a scedíte přes umělohmotné síto na nudle. Houbu, bez jakéhokoliv promývání vodou, dáte zpět do sklenice, zalijete dalším mlékem a celý proces se stále opakuje. Pokud houbu, nebo sklenici omýváte vodou, tak odstraňujete ten sliz, který se jmenuje „kefíran“ a je to to nejzdravější, co se v tom kefíru vyskytuje. Umí dokonce odstranit i rakovinu tlustého střeva, což zase tak mnoho potravin neumí.

Ako sa to dá kombinovat?
Myslím ako sa to znáša s jedlami typu pohanka,quinoa,amarant,ryža. Dá sa to vypit napr. 30min. po jedle alebo tesne pred jedlom ako šťava? Alebo radšej ráno na lačno?
Ďakujem

Jarda — stř led 27, 2010 9:36 pm
Mat píše:
Ako sa to dá kombinovat?
Myslím ako sa to znáša s jedlami typu pohanka,quinoa,amarant,ryža. Dá sa to vypit napr. 30min. po jedle alebo tesne pred jedlom ako šťava? Alebo radšej ráno na lačno?
Ďakujem

Ideální je vypít ho samotný mezi jídly, jako přesnídávku, ale jinak se to snáší celkem dobře.

Mat — stř led 27, 2010 10:02 pm

Ok.
Ďakujem

Xion — úte úno 02, 2010 9:32 pm

Neviete odhadnut, aku trvanlivost ma kozi nepasterizovany jogurt? Skusam ho vyrobit sam, a chcem si z neho robit SP, rad by som si urobil mnozstvo na 7 dni, a posledny den zo zvysku jogurtu urobil novy jogurt do cerstveho mlieka. Islo by to takto aj dlhodobo?

Jarda — úte úno 02, 2010 10:12 pm
Xion píše:
Neviete odhadnut, aku trvanlivost ma kozi nepasterizovany jogurt? Skusam ho vyrobit sam, a chcem si z neho robit SP, rad by som si urobil mnozstvo na 7 dni, a posledny den zo zvysku jogurtu urobil novy jogurt do cerstveho mlieka. Islo by to takto aj dlhodobo?

Tak naprosto přesně to vyzkoumané nemám, ale podle mě by v lednici měl i těch 7 dní vydržet, ale bude stále kyselejší. To na škodu sice není, třeba mě to dokonce víc chutná, ale někomu to může vadit. U nás takto dlouhou trvanlivost nic nevykazuje, protože se to sní mnohem dříve, než by teoreticky prošla záruční lhůta, kterou na to manželka dává.

Xion — úte úno 02, 2010 10:29 pm
Jarda píše:
Tak naprosto přesně to vyzkoumané nemám, ale podle mě by v lednici měl i těch 7 dní vydržet, ale bude stále kyselejší. To na škodu sice není, třeba mě to dokonce víc chutná, ale někomu to může vadit. U nás takto dlouhou trvanlivost nic nevykazuje, protože se to sní mnohem dříve, než by teoreticky prošla záruční lhůta, kterou na to manželka dává.

Ja som ten kozi nepasterizovany jogurt zohnal od jedneho typka, co ho nosi az z Rakuska 300km od Slovenska, a tam davaju dokonca 14 dnovu zaruku. Predpokladam, ze ked je to z toho isteho jogurtu urobene do cerstveho kozieho mlieka, ze by mohla byt aj trvanlivost rovnaka.

Xion — stř úno 03, 2010 5:32 pm

Ked porovname nepasterizovany kozi jogurt a kefir, co sa tyka prinosu na zdravie, ako su na tom? Je v tom obrovsky rozdiel? Ked doporucujete vypit napriklad pol litra kozieho kefiru na zrovnanie stavu v crevach, aky by bol rozdiel, keby sa pouzilo rovnake mnozstvo jogurtu?
Viem, ze rozdiel bude v mnozstve laktobacilov, ale co sa tyka vstrebatelonosti vapniku. A ide o kyselinotvorne potraviny, alebo zasadotvorne (a ako velmi)?

Jarda — stř úno 03, 2010 8:26 pm
Xion píše:
Ked porovname nepasterizovany kozi jogurt a kefir, co sa tyka prinosu na zdravie, ako su na tom? Je v tom obrovsky rozdiel? Ked doporucujete vypit napriklad pol litra kozieho kefiru na zrovnanie stavu v crevach, aky by bol rozdiel, keby sa pouzilo rovnake mnozstvo jogurtu?
Viem, ze rozdiel bude v mnozstve laktobacilov, ale co sa tyka vstrebatelonosti vapniku. A ide o kyselinotvorne potraviny, alebo zasadotvorne (a ako velmi)?

Pokud to bude doma vyrobený nepasterizovaný produkt, tak tam asi velký rozdíl nebude, až na ty laktobacily. Vápník je v pasterizovaném mléce ve velice špatně vstřebatelné formě, ale v takto ošetřených produktech se vstřebává celkem slušně. V každém těle to reaguje trochu jinak, ale obecně se tyto produkty chovají neutrálně.

Xion — stř úno 03, 2010 10:00 pm

Samozrejme som mal na mysli produkt vyrabany z cerstveho nepasterizovaneho kozieho mlieka (zaciatok vyroby nastal do 6 hodin po vydojeni, dovtedy bolo mlieko v chlade).

Takze ked si mam vybrat, ci vypit kefir vyrabany z pasterizovaneho kravskeho mlieka, alebo jogurt z nepasterizovaneho kozieho mlieka (vyrobeneho hore uvedenym sposobom), radsej by som mal volit jogurt?

Jarda — stř úno 03, 2010 10:04 pm
Xion píše:
Samozrejme som mal na mysli produkt vyrabany z cerstveho nepasterizovaneho kozieho mlieka (zaciatok vyroby nastal do 6 hodin po vydojeni, dovtedy bolo mlieko v chlade).

Takze ked si mam vybrat, ci vypit kefir vyrabany z pasterizovaneho kravskeho mlieka, alebo jogurt z nepasterizovaneho kozieho mlieka (vyrobeneho hore uvedenym sposobom), radsej by som mal volit jogurt?

V takovémto případě asi ano, kozí produkty jsou mnohem lepší než kravské.

Xion — pát úno 12, 2010 12:52 pm

Ok, tak ma napadol maly figel s MMS, pri vyrobe jogurtu. Kedze MMS by tieto bakterie nemal zabijat, dala by sa pridat kvapka aktivovaneho MMS na zaciatku vyroby do mlieka s jogurtovymi kulturami? Teoreticky by im to teda malo prospiet. Ak nie, potom by tam nesedela logika. Rovnaka vec ma napadla namocit klicky pri preplachovani do vody s MMS.
Dalej ma napadlo zvysit trvanlivost. Po 7 dnoch do jogurtu primiesat jednu-dve kvapky aktivovaneho MMS, a toto opakovat kazde 3-4 dni. Mohla by sa tak predlzit trvanlivost aj na 1 mesiac?
Dalej, nevlastnim mikroskop, ale mozno by sa dalo nejakym sposobom otestovat, ci MMS zabija laktobacily. Trebalo by najst nieco, co by sa mohlo mnozit v mlieku, a bolo by to vidiet, nejaka plesen. Ale ktora by sa mohla mnozit, len keby tam neboli laktobacily. Teda pridat MMS, pockat kym vyprcha. Podla logiky su dve moznosti. Bud by ich sa ich to nedotklo, vtedy by vzorka plesne alebo niecoho, nemohla rast, alebo keby ich to vyzabijalo, bolo by to vidiet, ze ta plesen sa rozmnozila. Jarda, napada Vas nejaka konkretna moznost, ako to otestovat? Najvacsia istota je totiz previest vlastny experiment.

Jarda — pát úno 12, 2010 9:09 pm
Xion píše:
Ok, tak ma napadol maly figel s MMS, pri vyrobe jogurtu. Kedze MMS by tieto bakterie nemal zabijat, dala by sa pridat kvapka aktivovaneho MMS na zaciatku vyroby do mlieka s jogurtovymi kulturami? Teoreticky by im to teda malo prospiet. Ak nie, potom by tam nesedela logika. Rovnaka vec ma napadla namocit klicky pri preplachovani do vody s MMS.
Dalej ma napadlo zvysit trvanlivost. Po 7 dnoch do jogurtu primiesat jednu-dve kvapky aktivovaneho MMS, a toto opakovat kazde 3-4 dni. Mohla by sa tak predlzit trvanlivost aj na 1 mesiac?
Dalej, nevlastnim mikroskop, ale mozno by sa dalo nejakym sposobom otestovat, ci MMS zabija laktobacily. Trebalo by najst nieco, co by sa mohlo mnozit v mlieku, a bolo by to vidiet, nejaka plesen. Ale ktora by sa mohla mnozit, len keby tam neboli laktobacily. Teda pridat MMS, pockat kym vyprcha. Podla logiky su dve moznosti. Bud by ich sa ich to nedotklo, vtedy by vzorka plesne alebo niecoho, nemohla rast, alebo keby ich to vyzabijalo, bolo by to vidiet, ze ta plesen sa rozmnozila. Jarda, napada Vas nejaka konkretna moznost, ako to otestovat? Najvacsia istota je totiz previest vlastny experiment.

To je dost svérázný postup, kefírky zlikvidují v mléku naprosto veškeré patogenní bakterie zcela bez potíží a nechápu, co by tam ještě řešilo to MMS. Proto tu všude doporučuji to nepasterizované mléko, kde kefírky zlikvidují i salmonely a jiný sajrajt. U těch klíčků by to mohlo fungovat, ale sám to vyzkoušené nemám. Tak takto daleko jsem to zatím nezkoumal a myslím si, že to je zbytečné. Proč se budete pokoušet překonávat přírodu, když můžete mít ten výrobek vždy čerstvý a ne měsíc starý, navíc ještě konzervovaný, to mi logiku moc nedává. Také mě nenapadá žádný rozumný postup na takovýto pokus, protože všechny možné varianty nasimulovat stejně nepůjde, příroda je opravdu dost vynalézavá.

Xion — sob úno 13, 2010 2:06 pm
Jarda píše:
To je dost svérázný postup, kefírky zlikvidují v mléku naprosto veškeré patogenní bakterie zcela bez potíží a nechápu, co by tam ještě řešilo to MMS. Proto tu všude doporučuji to nepasterizované mléko, kde kefírky zlikvidují i salmonely a jiný sajrajt. U těch klíčků by to mohlo fungovat, ale sám to vyzkoušené nemám. Tak takto daleko jsem to zatím nezkoumal a myslím si, že to je zbytečné. Proč se budete pokoušet překonávat přírodu, když můžete mít ten výrobek vždy čerstvý a ne měsíc starý, navíc ještě konzervovaný, to mi logiku moc nedává. Také mě nenapadá žádný rozumný postup na takovýto pokus, protože všechny možné varianty nasimulovat stejně nepůjde, příroda je opravdu dost vynalézavá.

Samozrejme, vsetko ma svoj dovod, teda funguje pricina a nasledok. Moje na prvy pohlad nelogicke veci co riesim, maju tiez svoju pricinu. Je to preto, ze kozie mlieko ktore berem, sa predava v 1,5 litrovych flasiach, a ja, kedze denne pouzivam do patlanice len 100g jogurtu, by som bol rad, aby mi ten jogurt 15 dni vydrzal. Vlastne, najhorsie je to, ze po to mlieko si nechodim sam, ale vozi mi ho kamos, ktory tam byva, a ma to po ceste, lenze on tam chodi nepravidelne, takze sa moze stat, ze sa to o par dni predlzi, kedy budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem. :-) Ale hladam aj ine moznosti, toto ma len napadlo ako jedna z moznosti.

Jindra — sob úno 13, 2010 6:05 pm
Xion píše:
budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem

No a obyčejný mrazák? Taky mrazím a nevidím jakýkoli vliv na kvalitu či chuť, SP je výborná tak či tak. Hoď to do mrazáku :wink:

Teď nemám na měsíc či dva přísun kozího tvarohu (farmář potřebuje kozí mléko pro narozená kůzlata), takže na přechodnou dobu budu používat tvaroh z mléka kravského, mám štěstí - farmář tady z vedlejší vesnice prodává mléko a výrobky z čerstvého (nepasterovaného, nehomogenizovaného) mléka, takže pohoda. Odhaduju, že je lepší použít tvaroh z čerstvého kravského mléka, než kupovat v supermarketu produkty sice kozí, ale pasterované, tedy zcela mrtvé.

Jarda — sob úno 13, 2010 9:03 pm
Xion píše:
Samozrejme, vsetko ma svoj dovod, teda funguje pricina a nasledok. Moje na prvy pohlad nelogicke veci co riesim, maju tiez svoju pricinu. Je to preto, ze kozie mlieko ktore berem, sa predava v 1,5 litrovych flasiach, a ja, kedze denne pouzivam do patlanice len 100g jogurtu, by som bol rad, aby mi ten jogurt 15 dni vydrzal. Vlastne, najhorsie je to, ze po to mlieko si nechodim sam, ale vozi mi ho kamos, ktory tam byva, a ma to po ceste, lenze on tam chodi nepravidelne, takze sa moze stat, ze sa to o par dni predlzi, kedy budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem. :-) Ale hladam aj ine moznosti, toto ma len napadlo ako jedna z moznosti.

Za těchto podmínek bych to asi opravdu rozdělil přímo na ty potřebné porce a zmrazil, jak píše Jindra. Potom je životnost ještě mnohem větší než potřebujete a celkem nic se tomu nestane. Nicméně čerstvý produkt je vždy lepší a bral bych to pouze jako východisko z nouze.

Xion — ned úno 14, 2010 12:56 pm
Jindra píše:
No a obyčejný mrazák? Taky mrazím a nevidím jakýkoli vliv na kvalitu či chuť, SP je výborná tak či tak. Hoď to do mrazáku :wink:

Teď nemám na měsíc či dva přísun kozího tvarohu (farmář potřebuje kozí mléko pro narozená kůzlata), takže na přechodnou dobu budu používat tvaroh z mléka kravského, mám štěstí - farmář tady z vedlejší vesnice prodává mléko a výrobky z čerstvého (nepasterovaného, nehomogenizovaného) mléka, takže pohoda. Odhaduju, že je lepší použít tvaroh z čerstvého kravského mléka, než kupovat v supermarketu produkty sice kozí, ale pasterované, tedy zcela mrtvé.

Vidis, to ma nenapadlo, to je super napad. Hned ked urobim cerstvy jogurt, tak deci zamrazim, a to budu kultury pre dalsiu varku, a tym padom sa nemusim stresovat, ak dojde cerstve mlieko o par dni neskor.
10 dnovy jogurt som vyskusal zjest v objeme 2 deci, a vsetko v pohode, takze nieje pokazeny. Teraz este vyskusam 14 dnovy. Ten kozi jogurt, z ktoreho som vlastne zobral kultury, ma oficialnu trvanlivost 14 dni, takze myslim, ze by to este nemalo byt pokazene.

Xion — pon úno 15, 2010 3:20 pm

Ked ten jogurt zamrazim, potom ho vyberem a pouzijem na vyrobu noveho, myslite, ze bude nejaky rozdiel v kvalite vyrobeneho jogurtu, ako keby som tam dal jogurt nezmrazeny, teda uskladneny v ladnicke?

Jarda — pon úno 15, 2010 4:35 pm
Xion píše:
Ked ten jogurt zamrazim, potom ho vyberem a pouzijem na vyrobu noveho, myslite, ze bude nejaky rozdiel v kvalite vyrobeneho jogurtu, ako keby som tam dal jogurt nezmrazeny, teda uskladneny v ladnicke?

Tak s tím zkušenost nemám, ale do určité míry se laktoabcily zmrazením mohou zlikvidovat. Nicméně se domnívám, že i tak to asi bude fungovat, ale třeba se bude tvořit nový jogurt pomaleji.

Veverka — pon bře 15, 2010 2:32 pm

Zdravím, všechno co tvoříme z kozího mlíčka, započínáme hned po dojení v podstatě za tepla po ochutnávce. Jogurty jsou nejlepčí čerstvé a čisté, jen si vychutnat jejich lahodnou chuť na jazyku. Ale dá se přidat i ovoce a trávicí problémy u někoho jsou u jiného nic. U nás dlouho nevydrží.
Jen o prázdninách, kdy děti odjíždějí a střídají se, tak občas zbude. Ale i tak bez problémů 10 dní v lednici vydrží. Přemražený dělávám na léto jako zmrzlinu a s ovocem. Je to ale na chuti znát, že to není stopro čerstvé. :(
Pokud chcete tvořit nový jogurtík ze starších kultur, zkuste nemrazit. Už se mi i povedlo, že jsem přemrazila a bylo to v háji. :( Lépe jej skladovat v lednici po mrazáčkem / míváme tam kolem 0 a to stačí /. Tam přežije kutura a jogurtík se zas zadaří. A stejně jak zachutná, nebude třeba nic skladovat a stíhá se zbaštit. :D

Veverka — úte bře 16, 2010 7:49 am

Ještě mi napadlo, zkoušela jsem houbičku i zamrazit pro případ, že bych ji nechtěla používat / jen pokus na malém kousku / a nebylo to ono. Trvalo jí potom strašně dlouho, než se zmátořila a byla ,,zdravá " tak jak má být. Pokud jí mám více a nepotřebuji zrovínka všechno, dávám jí mezi lidi, co mají zájem. Nebo ji nechám jen odpočívat. Nějak mi to mražení u živého moc nejde.

NOWOCAYN — úte bře 16, 2010 9:06 am

to Veverka : Vieš... hubička totiž nie je šváb... :wink:

Jarda — úte bře 16, 2010 9:19 am
Veverka píše:
Ještě mi napadlo, zkoušela jsem houbičku i zamrazit pro případ, že bych ji nechtěla používat / jen pokus na malém kousku / a nebylo to ono. Trvalo jí potom strašně dlouho, než se zmátořila a byla ,,zdravá " tak jak má být. Pokud jí mám více a nepotřebuji zrovínka všechno, dávám jí mezi lidi, co mají zájem. Nebo ji nechám jen odpočívat. Nějak mi to mražení u živého moc nejde.

Normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů.
Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.

Veverka — úte bře 16, 2010 11:11 am
Jarda píše:
Normální zmražení moc vhodné není, lepší je houbičky opláchnout převařenou vodou a necháme je usušit v přežehleném bílém papírovém či plátěném pytlíku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným uzávěrem (můžeme je i zasypat sušeným mlékem) a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživeni je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko – kefír nezíská čistě nakyslé aroma. Trvá to od 4 do 10 dnů.
Zamraženi uchová zrna dva měsíce nejvýše. Houbičky opláchnout převařenou vodou jako u sušeni vložíme zrna do nádoby, nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit zrna na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1 : 3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, (vždy o trochu větší množství), až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.

Tak to je supr. Díky. Já potřebuji pro nás od oka 1,5 kg houbičky a zbytek prostě rozdávám, když mám pocit, že se holka přemnožila. :D Ale je to dobrý nápad. Už se mi na to i někdo ptal a tento způsob mi nenapadl. Já s těma mrazákama moc nekamarádim. :( Mám to tu ve smyslu žij a nechej žít.

NOWOCAYN — čtv bře 18, 2010 10:19 am

No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

Veverka — čtv bře 18, 2010 10:40 am
NOWOCAYN píše:
No, od včera už mám "kefírové hubky" vyzerajú ako karfiolky.... zatiaľ ich mám v obyčajnom pasterizovanom mlieku, no už zajtra mi dovezú do KE ( zatiaľ ) 1 liter kozieho mlieka, nakoľko tí od ktorých ho budem odoberať, idú nakupovať nejaké veci do KE. Teším sa... Chcem sa opýtať, či si mám vypýtať rovno 2 litre ( liter stojí 1,5 Eur ), ale to by som musel dať z toho asi 1,2 litra do mrazničky... ( do pohárov, aby som rozmrazoval iba raz také množstvo, aké potrebujem ).. nakoľko mám asi len dve polievkové lyžice "kefirákov"... Mám teda zobrať dva litre ? Za aký približný čas sa mi môžu rozmnožiť kefiráci do takého množstva, aby som mohol naraz "kefírovať" 2 litre mlieka ? Nebude vadiť, ak mlieko pred "kefírovaním" zamrazím ? Nezničia sa jeho enzýmy ?
Cesta tam ( na Ružín ) a späť ma totiž bude stáť nejakých 2(celá)3 Eur autobusom.... a tak ma potom mlieko vyjde draho... preto rozmýšľam o tom mrazení, kým ešte nemám dostatočné množstvo kefirákov, vďaka ktorým by som ani nemusel mraziť hoci aj 4L mlieka, kebyže ich mám plno... čo raz bude.
Ďakujem za odpoveď.

Ty brďo. Nemrazila bych - kdysi mi to tam děti strčily a šlo to slepicam. Mám pocit, že tím zlikviduješ co tam je dobré. Asi spíš bych to šupla do lednice, tam je zima dost a pokud je mléko kvalitní vydrží dobře i dva týdny. Časem tedy ztrácí na kvalitě co do obsažnosti :( ale bude k použití na kefír taky. Ono aj čerstvé mléko je dobré a lahodné. Houbiček máte zatím malonko, ale jak jich vložíš do mlíčka a necháš při teple na lince, skříni...........tak se rostou celkem rychle ze dne na den. Jsou šikovní. Pak si je můžete rozházet po domě na vícero míst a naložené při různé teplotě a světelnosti a budou dozrávat pomaleji a k užitku budou na vícero způsobů.

Sybilla — čtv bře 18, 2010 11:17 am
NOWOCAYN píše:
Ďakujem za odpoveď.

Dve polievkové lyžice kefirákov sú tak na cca 1/2 až 3/4 l mlieka. Urobia z tohto množstva kefír za 24h v izbovej teplote. Je pitný už po 12-ich hodinách, ale nemá ešte tú silu.
Kúp si toho mlieka viac, ale nedávaj ho do mrazničky. Mlieko z mrazničky sa správa čudne, otestovali sme v minulosti a nerobím to. Mlieko nechaj v ľadničke, kozie vydrží ak bude dobre utesnené. Pokiaľ nechceš piť kefír každý deň, rob ho v ľadničke, tam to trvá dlhšie aj 5 dní, ale kefír je lepší, aspoň podľa našej chuti. V ľadničke sa však kefiráčky nemnožia tak rýchlo.
Ako ošetrovať kefiráky, tu niekde povyše nechal Jindra odkaz na web stránky, kde to nájdeš.

NOWOCAYN — čtv bře 18, 2010 12:49 pm

to Veverka, to Sybilla : o kefíre viem dosť, mám všetko o ňom vytlačené, len sa tam nespomínala rýchlosť množenia ( len rozdieli medzi chladničkou a izbovou teplotou, no nie čas... ) ďakujem. Totiž som sa pýtal cez telefón tej pani, ako dlho vydrží kozie mlieko v chladničke. Povedala, že asi tri dni... to mlieko bude kvalitné, kozy sa pasú na slniečku, má tam veľmi pekne ( videl som fotky ), takže špekulácie že je to nekvalitné mlieko, sa tým hneď vyvracajú. Tak ako ? Tri dni, či do dvoch týždňov ? Stačí, ak týždeň...ale tri dni sú málo... mraziť teda to mlieko nebudem...ale keď vydrží len tri dni v chladničke, tak sa mi neoplatí kupovať viac ako liter... a s cestou ma potom vyjde liter na 3,8 Eur - a na to sa môžem z vysoka potom VYKAŠĽAŤ. Takže mi ostáva jediné - zistiť ako dlho to mlieko vydrží v chladničke... ( kým ešte nie je spracované ako kefír, lebo ten vydrží habadej... ale ešte je málo "kefirákov"... )...

Veverka — čtv bře 18, 2010 1:08 pm
NOWOCAYN píše:
to Veverka, to Sybilla : o kefíre viem dosť, mám všetko o ňom vytlačené, len sa tam nespomínala rýchlosť množenia ( len rozdieli medzi chladničkou a izbovou teplotou, no nie čas... ) ďakujem. Totiž som sa pýtal cez telefón tej pani, ako dlho vydrží kozie mlieko v chladničke. Povedala, že asi tri dni... to mlieko bude kvalitné, kozy sa pasú na slniečku, má tam veľmi pekne ( videl som fotky ), takže špekulácie že je to nekvalitné mlieko, sa tým hneď vyvracajú. Tak ako ? Tri dni, či do dvoch týždňov ? Stačí, ak týždeň...ale tri dni sú málo... mraziť teda to mlieko nebudem...ale keď vydrží len tri dni v chladničke, tak sa mi neoplatí kupovať viac ako liter... a s cestou ma potom vyjde liter na 3,8 Eur - a na to sa môžem z vysoka potom VYKAŠĽAŤ. Takže mi ostáva jediné - zistiť ako dlho to mlieko vydrží v chladničke... ( kým ešte nie je spracované ako kefír, lebo ten vydrží habadej... ale ešte je málo "kefirákov"... )...

Mě tu mlíko vydrží týden dobře. A když s ním nehnu seberu i kousek smetany. Té tedy u kozího moc nejni, ale šikne se taky. Zkuste podle teploměru nastavit lednici tak, aby byla nad nulou. Aspoň 1 - 2 stupínky a mělo by to týden zvládnout. Pokud chcete rychle namnožit tibeťáčky tak při teple. Né tedy zahříváním, ale strčit je do cimry, kde je přes 20 stupňů. Nebo aj k topení a otáčet s nimi a promíchávat. Porostou daleko rychleji. Čím mají chladněji, trvá vše déle.

Sybilla — čtv bře 18, 2010 4:20 pm
NOWOCAYN píše:

rýchlosť množenia si musíš vypozorovať sám, nie všetky kefírky sa usilujú rovnako. Dala som zo svojich kolegyni a mala flašu položenú v špajzi na kachličkách, bolo tam dosť chladno a tak sa tiež ponosovala, že im to pomaly ide. Akonáhle vytiahla fľašu na linku, množia sa pekne ďalej. Ale o aký kus denne, to ti nikto nepovie, lebo to nikto merať nebude. :)

Jarda — čtv bře 18, 2010 5:27 pm
NOWOCAYN píše:
Ďakujem za odpoveď.

To množství co máte stačí tak na 0,5-1 litr, množí se celkem rychle a v pokojové teplotě každých 17 dní zdvojnásobí svůj objem, takže potom jich budete mít najednou moc a zase je rozdáte. Čerstvé mléko je nesmysl zmrazovat, to vám několik dní, až dva týdny v lednici vydrží zcela bez potíží, čili i ty dva litry pohodlně zpracujete bez zmrazování.

NOWOCAYN — čtv bře 18, 2010 9:30 pm

to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? :) ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam :D

Veverka — čtv bře 18, 2010 9:40 pm
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Neviem prečo mi potom tá pani povedala, že vydrží v chladničke tri dni.... možno to povedala len tak, pre istotu...alebo pre jej strach z toho, žeby mohla byť omylná... ? :) ... Ja totiž nezistím, kedy to mlieko skysne... nemám s ním žiadne skúsenosti. Ale myslím, že keď budem neskôr odoberať 3-4 litre týždenne ( "nainfikujem" aj mamu so sestrou ), tak bude všetko o.k., cestovné nebude až tak "bolieť"...
Mimochodom, máme doma starú ( ale málo používanú a v dobrom stave ) akoby "konvicu" z materiálu smalt... má aj drevenú rúčku ( na prevážanie z miesta na miesto ) a pokrievku.... vojde sa tam asi dva litre tekutiny... dalo by sa to používať na "kefírovanie" ( zmenu kozieho mlieka na kozí kefír ) ? Či radšej v sklenených nádobách od zaváranín ? Tie sú ale škaredé... viem, že nejde o vzhľad... proste sa len pýtam :D

U nás mlíko nevydrží víc jak dva dny že se vypije. :( ale vím, že ho v pohodě uskladním i 2 týdny, když jsem měla koz hodně.
Přechovávám v hrnci buď skleněném, nebo i smaltovaném podle množství, které zrovínka je.
Jen se vyhněte železu a pokud chcete přikrýt, tak na smaltovaný hrnec dávám buď puklici, co stoprocntně nedolíhá a má škulinku a nebo přikrývám ubrouskem-papírovým kapesníkem a používám kousek provázku.
Není to nic složitého. Nebojte se toho. Je to jen o poprvé. :D

NOWOCAYN — čtv bře 18, 2010 10:07 pm

to Veverka : tak tá ženská asi riadny "brept" povedala... o.k., takže díky, budem chodiť po mlieko asi každých 10 dní, bez strachu, a zoberiem o to viac... super :) . A urobím si aj výlet...

Jarda — čtv bře 18, 2010 10:22 pm
NOWOCAYN píše:

Paní o tom asi nic neví, ale i když vám náhodou mléko zkysne, tak se nejedná o žádný problém. Uděláte si z něho potom tvaroh a syrovátku můžete vypít, čili problém v tom rozhodně nehledejte. Ve smaltu se to dělat určitě dá, ale sklo je sklo.

Sybilla — čtv bře 18, 2010 11:39 pm
NOWOCAYN píše:

Asi budeš dosť mladý a nepamätáš normálne kyslé mlieko z normálneho mlieka. Neboj, ak zoberieš živého mlieka viac, že skysne. Kyslé mlieko je dobrota a voľakedy sme ho píjavali často. Až potom, keď začali dodávať iba sáčkové a krabicové a k tomu homogenizované a pasterizované, tak z toho kyslé mlieko nevyrobíš, iba zhnitý hnus. Najlepšie je v lete na večeru a do neho najemno nastrúhanú uhorku s cesnakom, bašta.
Ja som čítala, že ku kefírkam (ani kefíru) sa nemá dostať žiaden kov. Ja neviem ako je to so smaltom, ale ja by som do takého smaltovaného kefír (ani mlieko) za nič na svete nedala. Zásadne používam sklo alebo starý "krájač" po babičke. Sklenené čajníky predávajú v rôznych veľkostiach a často na ne sú akcie, výjde ťa to tak do cca 4 eur.

Veverka — pát bře 19, 2010 8:34 am
Sybilla píše:
Asi budeš dosť mladý a nepamätáš normálne kyslé mlieko z normálneho mlieka. Neboj, ak zoberieš živého mlieka viac, že skysne. Kyslé mlieko je dobrota a voľakedy sme ho píjavali často. Až potom, keď začali dodávať iba sáčkové a krabicové a k tomu homogenizované a pasterizované, tak z toho kyslé mlieko nevyrobíš, iba zhnitý hnus. Najlepšie je v lete na večeru a do neho najemno nastrúhanú uhorku s cesnakom, bašta.
Ja som čítala, že ku kefírkam (ani kefíru) sa nemá dostať žiaden kov. Ja neviem ako je to so smaltom, ale ja by som do takého smaltovaného kefír (ani mlieko) za nič na svete nedala. Zásadne používam sklo alebo starý "krájač" po babičke. Sklenené čajníky predávajú v rôznych veľkostiach a často na ne sú akcie, výjde ťa to tak do cca 4 eur.

Zdravím, kameninové krájáče tu mám a aj do ledničky se vlezou, i když jen tak tak. Jsou veliké a těžké. Do smaltu - nového chodím dojit. Je to třílitrák a je hehký do ruky. A když je koza důra a zvrhne mi to, což se taky zadaří, tak toho nevylije nikdá tolika. :D Ale už jsem to v ňom i uchovala, že nebylo zbytí a na mléko to nikdá vliv nemělo. Je tedy pravda, že je mám nové a jen na mléko a nikde nejsou porušené ani zvenčí ani zevnitř a na jejich mytí nepoužívám žádnou chemii. Jen je vypařuji vodou. Žádná drátěnka, hrubá houba, či písek.
Jít se sklem ke koze si nedovolím. To jsem kdysi prubla a měla jsem práci na půl dne navíc. A kamenina je pro mne těžká. Máme jen velké nádoby a s těma nejni jednoduchá manipulace. Doma mám krajáčky malé jen na pití a to zas je na dojení nepraktické.
Ideál jsou velké flašky od okurek. Ty se dají sehnat i po restauracích a jídelnách, kde je vyhazují do smetí. :(
Píši zde o uchování mléka, né o výrobě kefírku. Na to používám pouze sklo, které se báječně udržuje v čistotě, až strilitě. :D :D A je doň prima vidět a mohu kontrolovat stav houbiček i jejich práci.

NOWOCAYN — pát bře 19, 2010 9:39 pm

Od 17-tej dnešného dňa mám doma kozie mlieko, dva litre. Zistil som, že mám málo kefirákov... zničili sa mi tak, že som ich v obyčajnom mlieku nepremiešaval - nechal som ich 24 hodín bez premiešania...a tak pri "vodnom oddeľovaní" ( napustil som do hrnčeka ešte veľa vody k tomu zhustnutému mlieku - prefiltrovanej - aby som mohol miešať drevenou paličkou obsah, ktorý sa tak mohol oddeľovať ) sa mi zničili kefiráci - nevedel som ich rozoznať od zhustnutého mieka...takže mi ostala asi len jedna polievková lyžica...vyriešil som to takto.... 3,5dcl kozieho mlieka + tí kefiráci.... od 17-tej večer, vypijem o 07:00 ráno ( teda po 14-tich hodinách )... nebude to ešte zrelý kefír, ale už to bude kefír... nemám sa už kde dopátrať ku kefirákom, mám smolu...musím čakať, kým sa rozmnožia... :o

Jarda — pát bře 19, 2010 10:31 pm
NOWOCAYN píše:
Od 17-tej dnešného dňa mám doma kozie mlieko, dva litre. Zistil som, že mám málo kefirákov... zničili sa mi tak, že som ich v obyčajnom mlieku nepremiešaval - nechal som ich 24 hodín bez premiešania...a tak pri "vodnom oddeľovaní" ( napustil som do hrnčeka ešte veľa vody k tomu zhustnutému mlieku - prefiltrovanej - aby som mohol miešať drevenou paličkou obsah, ktorý sa tak mohol oddeľovať ) sa mi zničili kefiráci - nevedel som ich rozoznať od zhustnutého mieka...takže mi ostala asi len jedna polievková lyžica...vyriešil som to takto.... 3,5dcl kozieho mlieka + tí kefiráci.... od 17-tej večer, vypijem o 07:00 ráno ( teda po 14-tich hodinách )... nebude to ešte zrelý kefír, ale už to bude kefír... nemám sa už kde dopátrať ku kefirákom, mám smolu...musím čakať, kým sa rozmnožia... :o

Naprosto nechápu, kam na tak blbé nápady chodíte. Normálně jste měl k tomu, co v té sklenici bylo,dolít další mléko a promíchat, nic víc nebylo potřeba a o nějaké vodě jste četl kde. To je naprostá hovadina a jakákoliv voda se na ty houby dávat nesmí, tím se omývá sliz a mohou také zcela uhynout, čili budete mluvit o velkém štěstí pokud se zase rozjedou a budou normálně fungovat. Nyní je nechte v teple, normální pokojová teplota a nic s nimi již neprovádějte. Zítra pouze přilijte další mléko cca 0,3 l a nechte je pracovat. Další den je normálně přeceďte, přes umělohmotný cedník na nudle a znovu zalijte mlékem a takto stále dokola, nic jiného.

NOWOCAYN — pát bře 19, 2010 10:52 pm

Ja som ich nepremýval vodou - len som dodal do mlieka vodu.... a permýval som ich len miešaním - jemným. Takže som sa ich ani nedotýkal. "Spreté" citlivé huby.... otca im naháňam... dúfam, že ich kozie mliečko dobre prikŕmi. A čo sa týka vody a kefirákov....veď sa odporúča aj raz za niekoľko týždňov dať kefirákov na 12 či 24 hodín do vody...aby mali "pôsť"....

Jarda — pát bře 19, 2010 11:10 pm
NOWOCAYN píše:
Ja som ich nepremýval vodou - len som dodal do mlieka vodu.... a permýval som ich len miešaním - jemným. Takže som sa ich ani nedotýkal. "Spreté" citlivé huby.... otca im naháňam... dúfam, že ich kozie mliečko dobre prikŕmi. A čo sa týka vody a kefirákov....veď sa odporúča aj raz za niekoľko týždňov dať kefirákov na 12 či 24 hodín do vody...aby mali "pôsť"....

To klidně ano, ale nijak je tam nemíchat a nijak s nimi nečarovat. Také pochybuji, že by je naši předci z kozího vaku vyndávali ven a koupali je ve vodě, na takové blbnutí času nazbyt asi nebylo.

Anička — sob bře 20, 2010 8:14 am

Nowokayne nejsi sám. Mě se to povedlo taky. Prostě se učíme. Ale je fajn, že Ti kousek zbyl a tam už to uděláš správně jak já a bude dobře. A neboj se ona ta houba fakt roste rychle. Já mám z jedné pidikuličky už slušnou kouličku. A kefír mi futná. Zas jsem ještě nikde nesehnala kozí mlíko. :(

NOWOCAYN — sob bře 20, 2010 9:07 am

to Anička : ja len dúfam, že ten kefír sa skutočne stáva kefírom ( teda, že huby sú aktívne ), lebo neviem či tá kyslá aróma značí či mlieko kysne, alebo či sa z neho stáva kefír... dnes o 14-tej ochutnám ( po 21 hodinách od začatia "kefírovania" )... no neviem ako zistím, či je to kefír... :?

Jindra — sob bře 20, 2010 9:09 am
Jarda píše:
když vám náhodou mléko zkysne, tak se nejedná o žádný problém. Uděláte si z něho potom tvaroh a syrovátku můžete vypít

Syrovátku vypít? Já (možná mylně) žiju v domnění, že syrovátka je odpad, nic zdravého... jo už jsem si vzpomněl, píšou to Diamondovi ve "Fit pro život." Takže Jardo syrovátku klidně užívat, prosím Vás? Pokud ano, budu si muset vyzjišťovat, jaká všelijaká použití ona má. Dělám si tvaroh ze syrového mléka a syrovátky mi zbývá dost, cca 50 % objemu původního mléka. Děkuji.

NOWOCAYN — sob bře 20, 2010 9:20 am

Zatiaľ po niečo vyše 15-tich hodinách kefírovacieho procesu, má kefír takú zvláštnu arómu.... ako biela farba na stenu... má to tak byť ? Nie je nejak hustý...slabo... a "kefiráci" plávu hlavne hore ( ale nie nad hladinou, pod hladinou ). Je to "viac-menej" v poriadku ? Z roboty zavolám tej pani, či si môžem prísť ešte po nejakých kefirákov...dúfam, že to bude možné ( samozrejme, zaplatím ).

Jindra — sob bře 20, 2010 10:09 am
NOWOCAYN píše:
Zatiaľ po niečo vyše 15-tich hodinách kefírovacieho procesu, má kefír takú zvláštnu arómu.... ako biela farba na stenu... má to tak byť ? Nie je nejak hustý...slabo... a "kefiráci" plávu hlavne hore ( ale nie nad hladinou, pod hladinou ). Je to "viac-menej" v poriadku ? Z roboty zavolám tej pani, či si môžem prísť ešte po nejakých kefirákov...dúfam, že to bude možné ( samozrejme, zaplatím ).

Nic ve zlým, ale z toho, co dokola píšete, mám dojem, že kefír sledujete skoro pod mikroskopem a díváte se na hodinky, aby kefír vznikal co možná nejpřesnější dobu... ale jakou, že. Já začal s kefírkou cca před dvěma třemi týdny; přečetl jsem si k tomu trochu informací (viz níže) a to mi stačí, daří se mi bezvadně, kefír je supr a kefírka roste jak divá. Obvykle kefírku opečovávám večír, ale když zapomenu, vůbec se s tím nezatěžuju, udělám to až ráno nebo sem tam i až druhý den večer, tj. po 48 hodinách - a nic, houbě to nevadí, roste a roste krásně. Tak se s tím tak "přesně" nezatěžujte, no. Jo a ty kefírky, co plavou na hladině: je to jedno, některé plavou, jiné se ponoří ke dnu - je to fuk.
Rozhodně mám dojem, že ještě nemáte načteno
tohle o tibetské houbě, jsou tam dva odkazy (Tibetská houba stručně a Tibetská houba prakticky), prosím přečtěte si a neberte to tak exaktně :)

NOWOCAYN — sob bře 20, 2010 3:29 pm

Jinda : mám to prečítané, asi 10 krát.... už asi týždeň, naposledy som to čítal včera. Ide o to, že až včera som ponoril kefírovú hubu do originál koyieho mlieka, dovtedy bola v pasterizovanom trvanlivom kravskom z obchodu...a to muselo skysnúť, lebo zhustlo nejak zvláštne... po 21 hodinách ( už som kefír vypil - jednu polku 2,5dcl, druhú vypijem večer ) v izbovej teplote je kefír z nepasterizovaného kozieho mlieka konzistencio asi ako nízkopercentná smotana. Mlieko neskyslo, chutí to ako farba na stenu, ale je to sila zvyku. Stojí to za to. :D Viem, ako to prospieva, takže v tom pokračujem. Už som zalial kefirákov dalším 0,5 L dielom kozieho mlieka. Super. Zajtra o takom čase budem mať ďalší polliter... už len pekne rozdeliť peniaze...a určiť na koľko čo dám atď... 8)

NOWOCAYN — sob bře 20, 2010 10:51 pm

Mám otázku ohľadom kozieho mlieka... musí byť zavreté nejakým "štupľom" tak, aby sa k nemu nedostával vzduch, alebo stačí, ked je yavreté vekom, pričom sa tam dostáva vzduch, lebo nie je šrubovacie ? Pýtam sa na kozie mlieko, ktoré uchovávam v chladničke, nie na kefír.
A ešte otázka : čím sa dá kefír dochutiť ? Nie je to podmienka ( to dochutenie ), ale nebolo by to odveci.... dnes som tam nastrúhal trošičku škorice. Asi si ale kúpim škor. prášok ( i keď nebude taký čerstvý ako "celá škorica" ), lebo sa to totálne otrasne strúha... fuška je to riadna. Med sa asi do kefíru nehodí, však ? Nemyslím chuťovo, ale čo sa trávenia týka ( chuťovo sa med hodí možno všade... :D )

Jarda — ned bře 21, 2010 12:48 am
Jindra píše:
Syrovátku vypít? Já (možná mylně) žiju v domnění, že syrovátka je odpad, nic zdravého... jo už jsem si vzpomněl, píšou to Diamondovi ve "Fit pro život." Takže Jardo syrovátku klidně užívat, prosím Vás? Pokud ano, budu si muset vyzjišťovat, jaká všelijaká použití ona má. Dělám si tvaroh ze syrového mléka a syrovátky mi zbývá dost, cca 50 % objemu původního mléka. Děkuji.

Ano syrovátka se dá klidně vypít a je docela zdravá.

Xion — ned bře 21, 2010 1:00 am
NOWOCAYN píše:
Mám otázku ohľadom kozieho mlieka... musí byť zavreté nejakým "štupľom" tak, aby sa k nemu nedostával vzduch, alebo stačí, ked je yavreté vekom, pričom sa tam dostáva vzduch, lebo nie je šrubovacie ? Pýtam sa na kozie mlieko, ktoré uchovávam v chladničke, nie na kefír.
A ešte otázka : čím sa dá kefír dochutiť ? Nie je to podmienka ( to dochutenie ), ale nebolo by to odveci.... dnes som tam nastrúhal trošičku škorice. Asi si ale kúpim škor. prášok ( i keď nebude taký čerstvý ako "celá škorica" ), lebo sa to totálne otrasne strúha... fuška je to riadna. Med sa asi do kefíru nehodí, však ? Nemyslím chuťovo, ale čo sa trávenia týka ( chuťovo sa med hodí možno všade... :D )

Med zhorsuje travenie kefiru, a podla mna viac sa tam hodi sladke ovocie, ako napr. rozmixovat to z bananom. Takisto som to tu uz niekde pisal, ze ochutit sa to da ovocnou stavou, travilo sa to celkom fajn, a ta chut bola bozska. Vyskusal som pomarancovu stavu a hroznovu stavu, obidve chutili super. Takisto to chuti vyborne s hruskou, kiwi, marhulou alebo bobulovym ovocim.

Veverka — pon bře 22, 2010 10:41 am

Zdravím, med do kefíru nedávám. Ovoce používáme jakékoliv, co je zrovínka po ruce. I jej rozmačkám do hustého kefíru a je pokaždé jiný a dobrý. Ona chuť ovoce udělá hodně a pokud se učíte na kozí mléko, je to dobré, jak překonat začátky s nechutí. :D

Syrovátka je zdravá a dobrá. Pokud ji nechcete pít pro její chuť, je báječná i do škopíku na unavená a uťapkaná chodidla. :D

NOWOCAYN — pon bře 22, 2010 1:42 pm

Kozí kefír mi už chutí sám o sebe.... :)

Veverka — pon bře 22, 2010 1:44 pm
NOWOCAYN píše:
Kozí kefír mi už chutí sám o sebe.... :)

Tak to je báječné, že jste tomu přišel na chuť. :D

NOWOCAYN — stř bře 24, 2010 4:48 pm

Otázka ohľadom kozieho kefíru : Práve som dopil 4dcl kefíru, ale chutil inak ako doteraz.... mal aj horkastú príchuť.... chutil dokonca trochu ako "grcanica"... vypil som ho ale, no absolútne mi nechutil. "Kefíroval" som 4dcl kozieho mlieka takým istým spôsobom ako doteraz ( v skrini, okolo 20-22 hodín )... treba tú fľašu od zaváranín aj umývať ? Lebo inak, ako to, že tá pachuť pochádza z možno nejakého "mliečneho kazu" si inak neviem vysvetliť... bleee... som zvedavý, či ma nezačne bolieť žalúdok... Ďakujem za odpoveď ohľadom tej pachute a umývania fľašky...
Edit : Nemohlo to byť tým, že som vždy vrátil do mlieka aj také "smotanové hrudky", ktoré mi upchávali sitko ? Asi som ich nemal vracať, však ? Spôsobili takú nepríjemnú chuť práve ony ? Ja som totiž bol v tom, že je to len iný druh "kefirákov" slizovitého charakteru... ale musel som sa mýliť... čo teraz ? Nemusím nejak ošetriť kefirákov ? "Neinfikovali" sa ? Už som skoro hodinu po vypití a nič, len som mal trochu fafúknuté brucho...

ohnut — stř bře 24, 2010 6:14 pm

zdravím. změna kvality mléka může souviset z nástupem jarní říje u kozeny nebo s počátečním zánětem vemene- to spíš.

NOWOCAYN — stř bře 24, 2010 6:50 pm

ohnout : To nie, lebo z toho istého kozieho mlieka som pil včerajší kefír včera ráno, takže mlieko ako základ nového kefíru, bolo to isté. Určite to bude tým, že tá "smotanka" sa už začala kaziť. Veď 21 hodín "kefírovať" kozie mlieko v izbovej teplote.... to je predsa pohodička, či je to vari veľa ?

NOWOCAYN — stř bře 24, 2010 11:29 pm

to Jarda : pán Jarda, vyjadríte sa prosím ku tomu kefíru ? Stalo sa Vám niekedy niečo také ? Ďakujem za odpoveď.

Xion — čtv bře 25, 2010 12:20 am

Nowocayn, trpezlivost, na inych forach sa caka na odpoved bezne aj niekolko dni, tak si to tu vaz sakra chlape. :-)

Veverka — čtv bře 25, 2010 7:04 am

Zdravím, někdy fakt stačí, že i koza sežere cosi jiného než by měla. U nás se takto jeden den chovalo mlíko po babiččiných buchtách co jí sežrala. Pokud se to nebude opakovat je to pouze jednorázové. Pokud by to mělo trvat déle, je možné uvažovat i o zánětu na vemeni což je horší a dlouhodobější problém. Pozoruj to u příští dodávky, popřípadě se paní i optej. Ta by měla o kozenkách vědět nejvíc.

Jarda — čtv bře 25, 2010 9:29 am
NOWOCAYN píše:
Otázka ohľadom kozieho kefíru : Práve som dopil 4dcl kefíru, ale chutil inak ako doteraz.... mal aj horkastú príchuť.... chutil dokonca trochu ako "grcanica"... vypil som ho ale, no absolútne mi nechutil. "Kefíroval" som 4dcl kozieho mlieka takým istým spôsobom ako doteraz ( v skrini, okolo 20-22 hodín )... treba tú fľašu od zaváranín aj umývať ? Lebo inak, ako to, že tá pachuť pochádza z možno nejakého "mliečneho kazu" si inak neviem vysvetliť... bleee... som zvedavý, či ma nezačne bolieť žalúdok... Ďakujem za odpoveď ohľadom tej pachute a umývania fľašky...
Edit : Nemohlo to byť tým, že som vždy vrátil do mlieka aj také "smotanové hrudky", ktoré mi upchávali sitko ? Asi som ich nemal vracať, však ? Spôsobili takú nepríjemnú chuť práve ony ? Ja som totiž bol v tom, že je to len iný druh "kefirákov" slizovitého charakteru... ale musel som sa mýliť... čo teraz ? Nemusím nejak ošetriť kefirákov ? "Neinfikovali" sa ? Už som skoro hodinu po vypití a nič, len som mal trochu fafúknuté brucho...

Pokud je to ze stejného mléka, tak je to divné a ani žádné cucky smetany by tam zůstávat neměly. Je potřeba kefír před přecezením důkladně promíchat a v cedníku ty houbičky proklepat, aby se kefír zcela oddělil. Cedník je vhodný velmi hrubý, takový jako na nudle do polévky. Prakticky čisté houbičky přendat do dalšího mléka a takto stále dokola. Pokud to nemělo štiplavě kyselou chuť, tak jste něco udělal špatně, ale co, to mě nenapadá. Jediné co opravdu vadí je hořká chuť a potom bych byl už opatrný a začal to řešit. Sklenice se omývat nemusí, tu omývám, až pokud se mi nános na hrdle sklenice nezdá moc estetický.

NOWOCAYN — čtv bře 25, 2010 9:33 am

Xion : Máš úplnú pravdu.
Veverka : o pár hodín skúsim, či aj dnes, po odstránení toho "mliečneho kalu", ktorý som vždy dával späť s kefirákmi do nového mlieka, bude chutiť kefír tak zle, ako včera... o 5 hodín okoštujem.... :o

Veverka — čtv bře 25, 2010 9:52 am
NOWOCAYN píše:
Xion : Máš úplnú pravdu.
Veverka : o pár hodín skúsim, či aj dnes, po odstránení toho "mliečneho kalu", ktorý som vždy dával späť s kefirákmi do nového mlieka, bude chutiť kefír tak zle, ako včera... o 5 hodín okoštujem.... :o

Zpět do láhve dejte jen houbičky, bez kalů. Nemusíte je pucovat, či proplachovat. Jak to protřasu na cedniku, zbudou už jen houbičky - vše ostatní propadne a houby mažou zpět do láhve a zalévám novým mlékem. :D

NOWOCAYN — čtv bře 25, 2010 10:12 am

Veverka : Takže či to bol ten problém, to budem vedieť o 4 hodinky.... :-)
to all : Mám možnosť kupovať kozie mlieko za smiešnych 66 centov za liter...od jedného pána z dediny pod našim sídliskom... pôjdem sa pozrieť ( po Veľkej noci, vtedy to bude aktuálne, lebo koza/kozy má/majú ešte mladé... že ako to tam vyzerá. S najväčšou pravdepodobnosťou ( 95% ) sa pasú len na jeho dvore...ktorý nebude veľký, nakoľko sú tam domy od seba oddelené plotom, a pozemky nie sú nejak veľké.... mám to hneď pustiť z hlavy ? Ide aj o to, že manželský pár, ktorý mi dodáva mlieko v super kvalite ( kozičky sa pasú na lúkach asi 30 km od civilizácie ), chodieva do môjho mesta asi tak raz-dva krát týždenne, ale v tom čase, keď som v robote... a ja sa potom musím vypýtať asi na hodinu... Preto som hľadal alternatívny zdroj, a ten je vzdialený necelý kilometer od môjho bytu a teda spiatočný lístok tam nestojí 4 Eurá, ako tam, odkiaľ mi to mlieko vezú...
Poradíte mi niekto ? :D

Veverka — čtv bře 25, 2010 10:35 am
NOWOCAYN píše:
Veverka : Takže či to bol ten problém, to budem vedieť o 4 hodinky.... :-)
to all : Mám možnosť kupovať kozie mlieko za smiešnych 66 centov za liter...od jedného pána z dediny pod našim sídliskom... pôjdem sa pozrieť ( po Veľkej noci, vtedy to bude aktuálne, lebo koza/kozy má/majú ešte mladé... že ako to tam vyzerá. S najväčšou pravdepodobnosťou ( 95% ) sa pasú len na jeho dvore...ktorý nebude veľký, nakoľko sú tam domy od seba oddelené plotom, a pozemky nie sú nejak veľké.... mám to hneď pustiť z hlavy ? Ide aj o to, že manželský pár, ktorý mi dodáva mlieko v super kvalite ( kozičky sa pasú na lúkach asi 30 km od civilizácie ), chodieva do môjho mesta asi tak raz-dva krát týždenne, ale v tom čase, keď som v robote... a ja sa potom musím vypýtať asi na hodinu... Preto som hľadal alternatívny zdroj, a ten je vzdialený necelý kilometer od môjho bytu a teda spiatočný lístok tam nestojí 4 Eurá, ako tam, odkiaľ mi to mlieko vezú...
Poradíte mi niekto ? :D

Ty brďo, tuto je sporné. Od nás má švíca kozu taky. Bydleji za městem a vítr k nim nefouká žádné sajrajty z města. I si nechala dělat kvalitu mléka a obstáli dobře. Ale je fakt, že mají poměrně velkou zahradu a ještě choději s ní na procházku za les, kde si najde dobroty sama. Maj to jak miláčka a né kozu ,,na práci". Zkuste se tam kouknout a očíhnout prostředí stravu a jak Vám dají mléko očichat a ochutnat poznáte jaké je. I kozy co se živí zdravě jsou krásně bílé a mají jasné ,,hadí oči" :D Koza, které něco chybí je jakoby do žluta. Teď už jste doma měli kvalitní - dobré mléko, tak poznáte rozdíl. :D

NOWOCAYN — čtv bře 25, 2010 1:21 pm

No, kefír som vypil trochu skôr - práve teraz, po 21 hodinách "kefírovania" kozieho mlieka. Nakoľko pôjdem za hodinu z bytu a prídem až večer, tak som vypil 4dcl naraz, nechcem totiž piť 2dcl teraz a 2dcl o 21:00, nakoľko kefír považujem za niečo ako "polievku", ktorá je jedlo a ja nekonzumujem nič po 20-tej hodine... Chuť bola dobrá. Dnes mi z neho nie je vôbec zle - včera trochu bolo, lebo bol výraznejšie horký, dnes tam bola asi len 1/10 včerajšej horkosti. Čo ma ale udivilo, je konzistencia kefíra... je nejaký hustejší, ako býval prvé dni ( teda predtým som mal kefírové "várky" redšie ), a akoby sýtejší. Cez sitko teda ide prechádza o dosť pomalšie ( "vďaka" kalu, ktorého je teraz trochu viacej, a ktorý tiež konzumujem v tom kefíre ). Možno to súvisí so zmenou počasia na teplejšie, a tým pádom je výsledkom zmena teploty v mojej izbe ( i tak je to izba so stranou na východ Slnka, takže je tam najväčšie zima z bytu ) a to mohlo trochu zmeniť konzistenciu kefíru - čo myslíte, bude pravdepodobným dôvodom toto ?
Mimochodom, až dnes som prvý krát ochutnal kozie mlieko, teda nie kozí kefír. Dal som si asi 1dcl. Mňam. Komu toto nemôže chutiť ? :D Kefír mi chutí o dosť menej, ale nevadí, nepijem ho s odporom. Navyše je pre ľudské telo prijateľnejší a zdravší, ako "prosté" kozie mlieko. Štrngnime si pohárom kefíru... na zdravie.

Veverka — čtv bře 25, 2010 1:44 pm
NOWOCAYN píše:
No, kefír som vypil trochu skôr - práve teraz, po 21 hodinách "kefírovania" kozieho mlieka. Nakoľko pôjdem za hodinu z bytu a prídem až večer, tak som vypil 4dcl naraz, nechcem totiž piť 2dcl teraz a 2dcl o 21:00, nakoľko kefír považujem za niečo ako "polievku", ktorá je jedlo a ja nekonzumujem nič po 20-tej hodine... Chuť bola dobrá. Dnes mi z neho nie je vôbec zle - včera trochu bolo, lebo bol výraznejšie horký, dnes tam bola asi len 1/10 včerajšej horkosti. Čo ma ale udivilo, je konzistencia kefíra... je nejaký hustejší, ako býval prvé dni ( teda predtým som mal kefírové "várky" redšie ), a akoby sýtejší. Cez sitko teda ide prechádza o dosť pomalšie ( "vďaka" kalu, ktorého je teraz trochu viacej, a ktorý tiež konzumujem v tom kefíre ). Možno to súvisí so zmenou počasia na teplejšie, a tým pádom je výsledkom zmena teploty v mojej izbe ( i tak je to izba so stranou na východ Slnka, takže je tam najväčšie zima z bytu ) a to mohlo trochu zmeniť konzistenciu kefíru - čo myslíte, bude pravdepodobným dôvodom toto ?
Mimochodom, až dnes som prvý krát ochutnal kozie mlieko, teda nie kozí kefír. Dal som si asi 1dcl. Mňam. Komu toto nemôže chutiť ? :D Kefír mi chutí o dosť menej, ale nevadí, nepijem ho s odporom. Navyše je pre ľudské telo prijateľnejší a zdravší, ako "prosté" kozie mlieko. Štrngnime si pohárom kefíru... na zdravie.

Hustější je určitě. Jak kefírky rostou jsou pracovitější a k hustšímu kefíru se při stejném množství mléka dostanete rychleji. Hlavně že chutná. Syrové je taky ňamka, že ?? Já to taky povídám. :D Tak ať nám zdraví slouží dlouhá léta. :D

Přílohy:
os14.gif
os14.gif [ 20.61 KiB | Zobrazeno 18121 krát ]
Koumeska — čtv bře 25, 2010 3:25 pm

Já tedy nemohu nikde sehnat kozí mléko vůbec a kravské čerstvé zatím také ne. Všude to mám daleko. Nakolik je to škodlivější, když to dělám z kravského mléka, co koupím v krámu jako čerstvé mléko ? Zůstanou tam účinky aspoň z houby ?

Sybilla — čtv bře 25, 2010 3:35 pm
Koumeska píše:
Já tedy nemohu nikde sehnat kozí mléko vůbec a kravské čerstvé zatím také ne. Všude to mám daleko. Nakolik je to škodlivější, když to dělám z kravského mléka, co koupím v krámu jako čerstvé mléko ? Zůstanou tam účinky aspoň z houby ?

Kefírky spracujú akékoľvek živočíšne mlieko. Zvládajú aj pasterizované, už horšie je to s homogenizovaným, to už nie je dobré. Na kefíre je dôležité, že obsahuje niekoľko desiatok prospešných mikroskopických organizmov, pre ktoré sa vlastne ten kefír pije, aby upratoval našu tráviacu a najmä vylučovaciu sústavu. To mlieko je nosič do nášho tela a tiež strava pre kefírky. Logicky čím zdravšie mlieko (priemyselne neošetrené) tým prospešnejšie pre naše telo, lebo telo musí tento nosič spracovať.Teda, radšej kefír z kravského čerstvého mlieka, ako žiaden kefír.

Veverka — čtv bře 25, 2010 3:48 pm
Koumeska píše:

Zdravím, klidně si kupujte čerstvé mléko, které prodávají v pytlících, či lahvích- má trvanlivost jen pár dní. Jen se vyvarujte mléka, které je ve škatulích-trvanlivost měsíce. To už je průšvih. Jde o to, že tibi houbička do mléka dá své a Vám prospěšné laktobacily. Pokud dostane čerstvé mléko nijak upravované jde jí to nejlépe a Vy dostanete nejvíce potřebných látek do svého těla-bude Vás vyzdravovati. Pokud je to mléko jakékoliv mlékárnou zpracované je to horší, ale dá se. Mléko trvanlivé je zničené. :(

Koumeska — čtv bře 25, 2010 4:13 pm

Děkuji. Jsem ráda, že i tato varianta je možná.

Jarda — čtv bře 25, 2010 8:15 pm
Koumeska píše:

Jakýkoliv domácí kefír je vždy lepší než žádný kefír a brzy uvidíte na svém trávení, že to je veliký pomocník při uchování vašeho dobrého zdraví. Houba je velice pracovitá a dokáže velice slušně opravit i to, co člověk ve své snaze o udržení vysoké životnosti pasterizací již zničil a z mrtvého nekvalitního mléka, které zdraví ničí, opět vyprodukuje živý a zdraví prospěšný produkt.

sad — stř dub 28, 2010 10:20 am

Ohledně enormního výskytu klíšťat je nebezpečné pít jakékoliv čerstvé mléko , které se nepřevaří / t.j. i kozí / - Zprávy TV NOVA 27.4. ... pane Jardo jak to vidíte vy ? Není to zase skrytá reklama na mléčný průmysl ?

Jarda — stř dub 28, 2010 7:53 pm
sad píše:
Ohledně enormního výskytu klíšťat je nebezpečné pít jakékoliv čerstvé mléko , které se nepřevaří / t.j. i kozí / - Zprávy TV NOVA 27.4. ... pane Jardo jak to vidíte vy ? Není to zase skrytá reklama na mléčný průmysl ?

Já se osobně domnívám, že zde riziko hrozí pouze v případě konzumace čerstvého mléka, nikoliv u mléka zpracovaného kefírkami, které velice úspěšně viry likvidují. Ono děsit pravidelně již tak dost vyděšené lidi se stává nějakým podivným sportem a všimněte si, že negativními zprávami vás hromadné sdělovací prostředky zásobují opravdu svědomitě. Jednoduchý systém kontroly kdejaké podobné hovadiny máte třeba u velice starých lidí na venkově, kteří mají kozu pasoucí se volně na louce zamořené klíšťaty, navíc v rizikové oblasti a stále jak na potvoru nic nechytnou. Možná to bude tím, že vůbec netuší jak je jejich počínání životu nebezpečné, protože na televizi prostě nekoukají a noviny nečtou. Silně to připomíná jedno okřídlené rčení. „Hlavně neříkej, že něco nejde, vždy se totiž najde nějaký blbec, který vůbec netuší, že to nejde a klidně to bez problémů dělá“.

Jindra — sob kvě 01, 2010 6:20 am
Jarda píše:
Já se osobně domnívám, že zde riziko hrozí pouze v případě konzumace čerstvého mléka, nikoliv u mléka zpracovaného kefírkami, které velice úspěšně viry likvidují. Ono děsit pravidelně již tak dost vyděšené lidi se stává nějakým podivným sportem a všimněte si, že negativními zprávami vás hromadné sdělovací prostředky zásobují opravdu svědomitě. Jednoduchý systém kontroly kdejaké podobné hovadiny máte třeba u velice starých lidí na venkově, kteří mají kozu pasoucí se volně na louce zamořené klíšťaty, navíc v rizikové oblasti a stále jak na potvoru nic nechytnou. Možná to bude tím, že vůbec netuší jak je jejich počínání životu nebezpečné, protože na televizi prostě nekoukají a noviny nečtou. Silně to připomíná jedno okřídlené rčení. „Hlavně neříkej, že něco nejde, vždy se totiž najde nějaký blbec, který vůbec netuší, že to nejde a klidně to bez problémů dělá“.

Zajímavé, jak se v souvislosti s vítaným šířením mléčných automatů začínají čím dál častěji objevovat informace, jak je syrové mléko "škodlivé"... nedivím se, že šíření těchto zpráv financuje například společnost Tetrapak, která má zájem jedině na prodeji pasterovaného homogenizovaného sajrajtu v krabici s trvanlivostí X měsíců a mléčné automaty jí berou kšeft, tak se holt brání takovejmahle kecama.
Ale k Vaší odpovědi, Jardo - odpověď mne zaujala a uklidnila zároveň, protože kefírku používám taky a toto jsem netušil, jaké ona má pozitivní schopnosti. Mohu Vás poprosit o odkaz na zdroj takových informací, na jejichž základě jste psal tuto odpověď? Rád bych si totiž o schopnostech tibetské houby nastudoval víc, abych to také znal. Děkuji Vám.

Jarda — sob kvě 01, 2010 7:54 am
Jindra píše:
Zajímavé, jak se v souvislosti s vítaným šířením mléčných automatů začínají čím dál častěji objevovat informace, jak je syrové mléko "škodlivé"... nedivím se, že šíření těchto zpráv financuje například společnost Tetrapak, která má zájem jedině na prodeji pasterovaného homogenizovaného sajrajtu v krabici s trvanlivostí X měsíců a mléčné automaty jí berou kšeft, tak se holt brání takovejmahle kecama.
Ale k Vaší odpovědi, Jardo - odpověď mne zaujala a uklidnila zároveň, protože kefírku používám taky a toto jsem netušil, jaké ona má pozitivní schopnosti. Mohu Vás poprosit o odkaz na zdroj takových informací, na jejichž základě jste psal tuto odpověď? Rád bych si totiž o schopnostech tibetské houby nastudoval víc, abych to také znal. Děkuji Vám.

Tak na to nějaký ucelený zdroj nemám, něco je nakonec pouze logicky odvozený závěr, že klíště i s encefalitidou tu bylo co je lidstvo lidstvem a nikdy s tím takto halasně šířený problém nebyl a to se mléko pilo běžně ještě teplé rovnou od krávy, nebo kozy, která se vždy volně pásla a klíšťata určitě měla. To mohu posoudit i podle našich psíčků, kde stačí jedna procházka trávou a již z nich doluji klíšťata, čili je jisté, že kdyby tam něco spásala koza, tak je má také. Navíc mléko z automatů je většinou od ustájených krav a tam se klíště vyskytuje velice sporadicky. Mocná mlékárenská loby se opravdu stará pouze o svůj byznys a zdraví lidí ji nezajímá.

jopal — pát lis 05, 2010 8:30 pm

Ja by som predsa len vyjadril trochu obavu. Dlhe roky chovam kozy, bohuzial vacsinou len mlieko a syr. Mlieko som zo zaciatku pijaval vylucne surove, ale po "skolabovani" znamej, ktora bola primarka na infekcnom, ked som je oznamil, ze ho pijem surove a neznamym povodcom mojej nakazy boreliozou, som zacal toto mlieko prevarat. Mlieko som pijaval aj pri svojej 50-ke kazde rano, len mi zacal stupat v poslednej dobe cholesterol, kedze neviem z coho, tak som ho vysadil a jedavam len syry z neho. Dalsiu obozretnost vyvolala u mna dost silna invazia kliestov na miestach, kde kozy pasiem (i ked na koze som ich nikdy nenasiel, ale zo psov na jar ich nestiham vyberat...).Dostal som doporucenie, dat mlieko vysetrit, ale nezda sa mi to velmi doverihodne, pretoze pokial sa moze realne nejaka infekcia preniest zo suroveho mlieka, uz 5 minut po nadojeni moze byt nezavadnost mlieka zmenena.
Takze rad by som teda nazor ohladne rizika konzumacie suroveho mlieka (i ked Jarda do vystihol velmi dobre...), popripade ci niekto uz zaznamenal, alebo pocul o nejakom pripade nakazy po surovom kozom mlieku. Ja mam este v pamati, ked herec Adamovic choval kusok od nas kozy a nakazila sa tam pol dediny od ich suroveho masa.
Ale samozrejme na ten kefir idem!

Jarda — pát lis 05, 2010 9:12 pm
jopal píše:
Ja by som predsa len vyjadril trochu obavu. Dlhe roky chovam kozy, bohuzial vacsinou len mlieko a syr. Mlieko som zo zaciatku pijaval vylucne surove, ale po "skolabovani" znamej, ktora bola primarka na infekcnom, ked som je oznamil, ze ho pijem surove a neznamym povodcom mojej nakazy boreliozou, som zacal toto mlieko prevarat. Mlieko som pijaval aj pri svojej 50-ke kazde rano, len mi zacal stupat v poslednej dobe cholesterol, kedze neviem z coho, tak som ho vysadil a jedavam len syry z neho. Dalsiu obozretnost vyvolala u mna dost silna invazia kliestov na miestach, kde kozy pasiem (i ked na koze som ich nikdy nenasiel, ale zo psov na jar ich nestiham vyberat...).Dostal som doporucenie, dat mlieko vysetrit, ale nezda sa mi to velmi doverihodne, pretoze pokial sa moze realne nejaka infekcia preniest zo suroveho mlieka, uz 5 minut po nadojeni moze byt nezavadnost mlieka zmenena.
Takze rad by som teda nazor ohladne rizika konzumacie suroveho mlieka (i ked Jarda do vystihol velmi dobre...), popripade ci niekto uz zaznamenal, alebo pocul o nejakom pripade nakazy po surovom kozom mlieku. Ja mam este v pamati, ked herec Adamovic choval kusok od nas kozy a nakazila sa tam pol dediny od ich suroveho masa.
Ale samozrejme na ten kefir idem!

Já jsem nikdy při konzumaci syrových potravin žádná opatření nekonal a pokud vím, tak jsem přes potraviny nikdy nic nechytil. To sice ještě neznamená, že to není možné, ale pokud je ta pravděpodobnost nižší než, že se jako řidič zabiju v autě, tak to beru, protože riziko je prostě minimální. Já se domnívám, že riziko bude dokonce mnohem menší, než pravděpodobnost nákazy nějakou breberkou z kvalitních potravinářských výrobků a teprve příslušný mediální humbuk z toho udělá opravdový problém, který vlastně možná ani neexistuje. Já jsem se za mnoho let nikdy nesetkal s člověkem, který by se něčím z potravin nakazil a to jich vídám opravdu hodně. Samozřejmě do toho počítám i syrové mléko a vejce, což většina mých pacientů konzumuje. Možná by bylo vhodné vytvořit statistiku a bylo by po problému, protože pravděpodobnost by byla patrně tak malá, že by to nestálo za řeč.

Host — pon čen 20, 2011 6:19 pm

S jakými odstupy od jídla/pití se dá konzumovat domácí kozí tvaroh a v jakém množství? Lze to eventuelně s něčím kombinovat?

Jarda — úte čen 21, 2011 9:27 am
Host píše:
S jakými odstupy od jídla/pití se dá konzumovat domácí kozí tvaroh a v jakém množství? Lze to eventuelně s něčím kombinovat?

Se zeleninou zcela bez problémů a u ostatních jídel nekombinovat se sacharidy, tam to chce odstup minimálně dvě hodiny, jinak není problém.

zuzis — úte čec 03, 2012 2:38 pm
Jarda píše:

Dobrý den. Odjíždím na 14dní na dovolenou. Vydrží houbičky zalít čerstvým mlékem a dát do ledničky, nebo musím postupovat ze dvou metod viz výše?

Jarda — úte čec 03, 2012 10:00 pm
zuzis píše:
Dobrý den. Odjíždím na 14dní na dovolenou. Vydrží houbičky zalít čerstvým mlékem a dát do ledničky, nebo musím postupovat ze dvou metod viz výše?

Záleží na teplotě v lednici, ale patrně vydrží.