Pyroza-pálení žáhy

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/pyroza-paleni-zahy/
beagelman — ned bře 29, 2009 10:14 pm

Dobrý den, prosím Vás chtěl jsem zjistit důvod proč mne tzv. pálí žáha. Vím, že jde o překyselení žaludku, ale bohužel již nevím, jaké potraviny konzumovat , abych eliminoval tento jev. Nechce se mi užívat blokátory pumpy atd., chtěl bych pouze stravou zamezit překyselení žaludku. Nejlépe tekutinami. Děkuji s pozdravem Radek

Jarda — pon bře 30, 2009 8:46 am
beagelman píše:
Dobrý den, prosím Vás chtěl jsem zjistit důvod proč mne tzv. pálí žáha. Vím, že jde o překyselení žaludku, ale bohužel již nevím, jaké potraviny konzumovat , abych eliminoval tento jev. Nechce se mi užívat blokátory pumpy atd., chtěl bych pouze stravou zamezit překyselení žaludku. Nejlépe tekutinami. Děkuji s pozdravem Radek

Důvod, proč u Vás nastává pyróza a zjistit, proč Vás tzv. pálí žáha, já z tohoto dotazu nedovedu, jasnovidectví neovládám. Může to zahrnovat množství příčin a rozepisovat se ke každé, to by dalo na celou knihu. Může se jednat o prověšení žaludku a tuto problematiku pochopíte z obrázku pod tlačítkem (Odstranění dysbakteriózy) téma (Výplach žaludku). V naprosté většině případů, lze pravidelným prováděním této očisty po dobu 14 - 21 dní, docílit upravení stavu. Další možností je trvalá neuróza a stres, toto se dá upravit klidem a autosugescí, nejlépe poslechem nahrávky s pozitivními pokyny, což tyto stavy celkem bez potíží odstraňuje. Třetí možností je strava a ani tady nemám nejmenší vodítko, co případně děláte špatně. Obecně lze zařadit do stravy, ve větším množství, strouhanou mrkev a pití čerstvé mrkvové šťávy, tak 1 - 1,5 litru denně. Na smysluplnou radu bych Vás musel vidět a mít možnost si Vás vyšetřit, pak není nejmenší problém Vás těchto problémů trvale zbavit. Formou osobní konzultace Vás seznámím se vším, co je třeba dodržovat, pro zachování stálého zdraví. V případě zájmu o schůzku, mi zavolejte na telefon uvedený na stránkách vpravo, pod mojí fotografií a domluvíme se na termínu schůzky.

viliro — pon bře 30, 2009 9:25 am
beagelman píše:
... zjistit důvod proč mne tzv. pálí žáha. ... jde o překyselení žaludku... abych eliminoval tento jev... Nejlépe tekutinami...

Překyselení je běžné pro každého, kdo konzumuje převážně vařenou stravu. Eliminovat tento jev, nejjednodušším způsobem je, pít zásaditou „živou“ vodu, nebo si koupit v lékárně ALKALU –N ,150 gr. za 310 Kč., co se pěkně prodraží. Při trvalém pití živé vody, nikdy nenastane možnost pyrózy, dokáže kyselou stravu zneutralizovat, což je běžný chemický proces. Dále k neutralizaci, je denní konzumace alespoň 2 zralých hrušek, jejich pH je zásadité, tedy více jak 7 pH, (nebývají vždy dostupné). Osobě jim naprosto vše, bez jakéhokoliv třídění na druh, zda je či není tepelně zpracován. Pijí živou vodu, upravenou jako sodovku a ochucenou sirupem. Když někdo dokáže logicky uvažovat, že mrkvová šťáva není vše, protože není pouze zásaditá. Jako téměř všechny rostliny, aby měly trvanlivost musí mít pH pod 7. Tato ač iontická kyselost se dá odstranit pouze elektrolýzou. Teprve poté se rovná hodnotám živé vody, je naprosto vhodná k eliminaci kyselých potravin.

Jarda — pon bře 30, 2009 10:27 am
viliro píše:
Překyselení je běžné pro každého, kdo konzumuje převážně vařenou stravu. Eliminovat tento jev, nejjednodušším způsobem je, pít zásaditou „živou“ vodu, nebo si koupit v lékárně ALKALU –N ,150 gr. za 310 Kč., co se pěkně prodraží. Při trvalém pití živé vody, nikdy nenastane možnost pyrózy, dokáže kyselou stravu zneutralizovat, což je běžný chemický proces. Dále k neutralizaci, je denní konzumace alespoň 2 zralých hrušek, jejich pH je zásadité, tedy více jak 7 pH, (nebývají vždy dostupné). Osobě jim naprosto vše, bez jakéhokoliv třídění na druh, zda je či není tepelně zpracován. Pijí živou vodu, upravenou jako sodovku a ochucenou sirupem. Když někdo dokáže logicky uvažovat, že mrkvová šťáva není vše, protože není pouze zásaditá. Jako téměř všechny rostliny, aby měly trvanlivost musí mít pH pod 7. Tato ač iontická kyselost se dá odstranit pouze elektrolýzou. Teprve poté se rovná hodnotám živé vody, je naprosto vhodná k eliminaci kyselých potravin.

Asi to, co se týká pyrózy funguje, o tom nijak nepochybuji a pokud se Vám podařilo dožít se tak požehnaného věku, jak uvádíte, tak klobouk dolu. Pár věcí však nezapadá a je třeba si uvědomit, že ne vše, co je kyselé, reaguje v organizmu kyselinotvorně a naopak to, co je zásadité, klidně kyselinotvorně reagovat může. Já vycházím z logiky stravovacích návyků našich dávných předků, od nichž máme náš geneticky daný program a zde mi předpokládám nebudete tvrdit, že si upravovali vodu diafragmatickou elektrolýzou, aby mohli špatně jíst a důsledky těchto chyb eliminovat pomocí pití živé vody. Jak správně píšete, je třeba "logicky uvažovat, že mrkvová šťáva není vše, protože není pouze zásaditá", ale obsahuje na rozdíl od živé vody, velice širokou skladbu vitamínů, minerálů a enzymů, tím se její komplexní působení na organizmus, nedá s pitím živé vody nijak porovnávat a o tom, zda je, či není zdravější než živá voda, ať si každý svéprávný člověk rozhodne sám. Já nikoho od trvalého pití živé vody neodrazuji, ale to ještě neznamená, že bych byl sám ochoten tuto metodu doporučovat, protože jsem přesvědčen, že je to náhradní řešení přirozeného stravovacího procesu, který za normálních podmínek acidózu nezpůsobuje. Možná by nebylo špatné, si po aplikaci Vašeho postupu, nechat změřit množství vyplavených leukocytů do krevního řečiště a porovnat to se stavem, po vypití té blbé mrkvové šťávy. Možná by Vám to odpovědělo na vhodnost a správnost tohoto řešení a jeho trvalé aplikace na organizmus.

viliro — sob dub 04, 2009 9:43 am
Jarda píše:
… co se týká pyrózy funguje, o tom nijak nepochybuji …podařilo dožít se tak požehnaného věku, …, tak klobouk dolu…co je kyselé, reaguje v organizmu kyselinotvorně a naopak to, co je zásadité, klidně kyselinotvorně reagovat může… upravovali vodu diafragmatickou elektrolýzou… mrkvová šťáva není vše.. velice širokou skladbu vitamínů, minerálů a enzymů…nechat změřit množství vyplavených leukocytů do krevního řečiště a porovnat to se stavem, po vypití té blbé mrkvové šťávy…

Na pyrózu 100%. Můj požehnaný věk, může mít za následek, krom jiného i to, že mrkev ve svém jídelníčku, v jakékoliv úpravě,jsem neměl mnohem déle, než Vy pobýváte na tomto světě. Půl Vašeho život pijí živou vodu, s CO2. Cibuli mohu konzumovat jako jablko. Měl byste si zopakovat chemií střední školy. Dokážete li odpovědět správně, tak jste něco pochytil. „Máte kyselinu, louh a makarony. V čem si makarony uvaříte?“ Jako nápovědu, odpověď má 2 slova, zdůvodnění 3. Není třeba , žádné zdlouhavé rozepisování. Máte alespoň nějaké ponětí, jaké pH má počáteční horská voda. H u n z o v é pili vodu z tajících ledovců nabitou sluneční energii a rychlostí pramínků stékajících rychle po úbočích hor do údolí. Ta byla bohužel v začátcích zásaditá, teprve cestou získává mineralizaci, a třením náboj. Při nevhodném výběru tekutin, můžeme tělu spíše uškodit než prospět. Mělo by nás více zajímat, co vůbec pijeme a jak můžeme kvalitní vodu získat.
Při energetické úpravě vody a dalších nápojů, vyhodnocení lze provést na nejmodernějších biorezonačních přístrojích OBERON a LIFE.

Udělejte jednoduchý pokus, nabídněte psu vodu ve 2 nádobách, od sebe ve větší vzdálenosti, normální a reverzní. Naši psi, dávají přednost živé vodě, okolo vody ze studny pouze projdou, k té, která je umístněná mnohem vzdáleněji, nevědí kdy mají přestat pít.

Jarda — sob dub 04, 2009 9:56 pm
viliro píše:
Na pyrózu 100%. Můj požehnaný věk, může mít za následek, krom jiného i to, že mrkev ve svém jídelníčku, v jakékoliv úpravě,jsem neměl mnohem déle, než Vy pobýváte na tomto světě. Půl Vašeho život pijí živou vodu, s CO2. Cibuli mohu konzumovat jako jablko. Měl byste si zopakovat chemií střední školy. Dokážete li odpovědět správně, tak jste něco pochytil. „Máte kyselinu, louh a makarony. V čem si makarony uvaříte?“ Jako nápovědu, odpověď má 2 slova, zdůvodnění 3. Není třeba , žádné zdlouhavé rozepisování. Máte alespoň nějaké ponětí, jaké pH má počáteční horská voda. H u n z o v é pili vodu z tajících ledovců nabitou sluneční energii a rychlostí pramínků stékajících rychle po úbočích hor do údolí. Ta byla bohužel v začátcích zásaditá, teprve cestou získává mineralizaci, a třením náboj. Při nevhodném výběru tekutin, můžeme tělu spíše uškodit než prospět. Mělo by nás více zajímat, co vůbec pijeme a jak můžeme kvalitní vodu získat.
Při energetické úpravě vody a dalších nápojů, vyhodnocení lze provést na nejmodernějších biorezonačních přístrojích OBERON a LIFE.

Udělejte jednoduchý pokus, nabídněte psu vodu ve 2 nádobách, od sebe ve větší vzdálenosti, normální a reverzní. Naši psi, dávají přednost živé vodě, okolo vody ze studny pouze projdou, k té, která je umístněná mnohem vzdáleněji, nevědí kdy mají přestat pít.

No, nyní je již naprosto jasné, proč se Vám tak nezdá, že doporučuji mrkev i když celkem nechápu Váš odpor k této potravině. Z mého pohledu se jedná o základní potravinu a ve stravě zdravě žijícího člověka by neměla chybět. Je to jedna z nejkomplexnějších a velice snadno dostupných potravin, navíc za velice přijatelnou cenu. Již se budu opakovat, ale proti pití živé vody nic nemám, jen to nepovažuji za přirozené. Cibule sním denně minimálně 5 dkg a mimo to také běžně česnek, křen a nejpálivější papriku na světě Naga Bih Jolokia. Pokud jste milovník pálivých jídel, tak ji můžete vyzkoušet, má vynikající ovocnou chuť a vůni, kromě mimořádné pálivosti. Vaše otázka není ze střední školy, to je tak 6 třída. Ve vodě - kyselina + louh = voda, ale nikomu to nedoporučuji zkoušet, protože takto to funguje pouze za ideálních podmínek a při správném poměru jednotlivých látek. Hunzové jsou malý národ, který se do příchodu civilizace mohl pyšnit naprosto jedinečným zdravím svých obyvatel žijících v panenské přírodě. Skutečně pili a dosud pravděpodobně pijí mimořádně kvalitní vodu, protože téměř neznají průmysl a zemědělství v našem pojetí, čili nežijí v zamořeném prostředí. Nyní se i přes tuto výhodu jedná o zdravotně velice zdevastované obyvatelstvo, z čehož mi rozhodně nevychází dokonalá voda, jako jediný nosný prvek nutný pro dokonalé zdraví člověka. Jde vždy o komplexní program stravování a pitného režimu, kde je kvalita vody nepochybně velice důležitým, ale ne jediným stavebním kamenem našeho zdraví. Voda v našem těle má zcela specifickou krystalickou mřížku – stejná je buď v krvi a tělních tekutinách jiných živých bytostí, nebo v ovoci, zelenině, rostlinách, také ji můžeme najít ve vodě přemrzlé a nejsem si jistý zda tato mřížka může být zachována i ve vodě, po úpravě diafragmatickou elektrolýzou. Pes se samozřejmě řídí instinktem, což ovšem nedokazuje jedinečnou vhodnost tohoto postupu. Domácí pes je velice nevhodně a nepřirozeně krmený, stejně jako běžný civilizovaný člověk a instinkt mu může velet, že se jedná o momentálně nejvhodnější řešení, čili opět jakási náhrada přirozeného procesu. Pokus by musel proběhnout v přírodě na nezávislém zvířeti, které se stravuje přirozeně, pak bych jej považoval za použitelný příklad.

Mat — ned čen 14, 2009 9:11 am

Je normálne, že ma po červených ríbezloch pálila záha. Jedol som ich dnes na ranajky, teda na prázdny žalúdok. Jedol som aj čerešne a po tých nič. Mna nikdy nepáli záha ráno po ovocí, tak ma to prekvapilo. Už ked som tie ríbezle jedol tak som mal velmi kyslú chut v ústach. Čím to je?
Ďakujem

Jarda — ned čen 14, 2009 11:51 am
Mat píše:
Je normálne, že ma po červených ríbezloch pálila záha. Jedol som ich dnes na ranajky, teda na prázdny žalúdok. Jedol som aj čerešne a po tých nič. Mna nikdy nepáli záha ráno po ovocí, tak ma to prekvapilo. Už ked som tie ríbezle jedol tak som mal velmi kyslú chut v ústach. Čím to je?
Ďakujem

U tohoto plodu velice záleží na stupni zralosti a snášenlivosti organizmu. Další důležitý aspekt je zkonzumované množství, třeba já jím rybízu jenom pár lžic, přidaných do ovocného salátu a samotný jsem ho nejedl snad nikdy. Osobně se domnívám, že to pálení žáhy může vyvolat celkem snadno a srovnávat ho s třešněmi, rozhodně nelze.

Mat — čtv srp 13, 2009 1:25 pm

Je to zvláštne ale v poslednej dobe, teda od včera presne ma velmi páli záha po tej kyslej kapuste.
Je paradoxné, že až teraz, lebo už ju pá dní konzumujem. Dokonca som to zredukoval iba na 100g na jednu porciu do šalátu.
Okrem toho ma z toho bolí aj brucho. V momente ako to dám do žalúdka, tak ma hned strašne páli ta záha.
Neviem, ale pripadá mi, že je celkom tažká na žalúdok. Je ale zdravá, ale musel som ju vynechat, pretože sa to nedalo vydržat.
Dá sa s tým niečo robit?
Dalo by sa to príp dosladit stéviou ale. niečím iným?
Ďakujem

Jarda — čtv srp 13, 2009 1:35 pm
Mat píše:
Je to zvláštne ale v poslednej dobe, teda od včera presne ma velmi páli záha po tej kyslej kapuste.
Je paradoxné, že až teraz, lebo už ju pá dní konzumujem. Dokonca som to zredukoval iba na 100g na jednu porciu do šalátu.
Okrem toho ma z toho bolí aj brucho. V momente ako to dám do žalúdka, tak ma hned strašne páli ta záha.
Neviem, ale pripadá mi, že je celkom tažká na žalúdok. Je ale zdravá, ale musel som ju vynechat, pretože sa to nedalo vydržat.
Dá sa s tým niečo robit?
Dalo by sa to príp dosladit stéviou ale. niečím iným?
Ďakujem

Nevymýšlejte zase nějaké novoty, prostě to zelí omezte, nebo na čas vynechte a zkuste si vyrobit pickles, tím dostanete téměř to samé, ale s podstatně jinými účinky a třeba bude klid. Také je možné nějakou dobu jíst brynzu, či polykat pilulky.

Mat — stř zář 02, 2009 2:00 pm

Skúsil som tú výrobu pickles, ale nakoniec som to vzdal. Zrejme to nebolo ono čo vzniklo, tak som kúpil bio pickles bez konzervantov atd.
Ku tej kapuste som sa opat vrátil, ale velmi ma štve, že mi vždy z vrchu ztmavne a na dne je ok.
Je to preto, lebo nie je celá ponorená v tej vode? Balia to tak debilne, že ked to dám do nádoby tak tá voda je iba na spodku.
Je jej tam jednoducho málo a aj ked to potlačím, tak to nie je úplne ponorené. Dá sa tá kapusta vobec konzumovat, ked ztmavne alebo to rovno vyhodit?
Ďakujem

Sybilla — stř zář 02, 2009 7:53 pm
Mat píše:
Balia to tak debilne, že ked to dám do nádoby tak tá voda je iba na spodku.
Je jej tam jednoducho málo a aj ked to potlačím, tak to nie je úplne ponorené. Dá sa tá kapusta vobec konzumovat, ked ztmavne alebo to rovno vyhodit?
Ďakujem

Kyslá kapusta - sudová - musí byť zaťažená a ponorená v kapustnej vode, aby zvrchu nehnedla, prípadne neplesnela. Keď sa vyberie zo suda, treba ju zjesť, vydrží síce jeden deň aj v ľadničke v patentnom pohári, ale potom už rýchlo mení konzistenciu, vôňu aj chuť. Keď by si ju chcel dlhšie skladovať, mal by si vybrať taký pohár alebo nádobu, v ktorej by si ju mohol zaťažiť, prípadne doliať prevarenú slanú vodu, aby bola nad kapustou, aby sa zabránilo prístupu vzduchu. Mohlo by to na pár dní pomôcť, ale nie som si tým istá, lebo som to neskúšala. U nás kapusta nikdy nevydrží a zje sa hneď ako ju donesiem z trhu, keď už nemám vlastnú. :D

Jarda — stř zář 02, 2009 8:45 pm
Mat píše:
Skúsil som tú výrobu pickles, ale nakoniec som to vzdal. Zrejme to nebolo ono čo vzniklo, tak som kúpil bio pickles bez konzervantov atd.
Ku tej kapuste som sa opat vrátil, ale velmi ma štve, že mi vždy z vrchu ztmavne a na dne je ok.
Je to preto, lebo nie je celá ponorená v tej vode? Balia to tak debilne, že ked to dám do nádoby tak tá voda je iba na spodku.
Ďakujem

Co píše Sybilla je pravda, ale mám na to malý zlepšovák, který mi celkem funguje. U koupeného sáčku odstřihnu pouze svár a odeberu potřebné množství, potom zbytek sklepnu dolů do rovnoměrné vrstvy tak, že sáček uchopím za okraje a dnem několikrát klepnu o kuchyňskou linku. Tím sklepnu vše ze stěn a získám kompaktní vrstvu. Poté stěny sáčku smáčknu k sobě a pomalu vytlačuji vzduch z vrstvy zelí. Jakmile vystoupá lák nad zelí, tak sáček sroluji do ruličky a vzduch se zpátky nemá jak dostat, pokud ruličku položím tak, aby váha zelí zatížila okraj sáčku. Navíc to dávám do plastové vaničky s víčkem, které zaklapne a sáček stlačí. Takto skladované se chová zelí jako vakuované a nijak se nekazí i po delší dobu. Vydrží určitě déle než týden, zcela bez oxidace.

Mat — ned zář 13, 2009 5:59 pm

Už som to vymyslel. Jednoducho kupujem tú od "tety" z trhu a nechám si to zaliat celé tou vodou.
Vraj sa má ta kyslá kapusta pred konzumáciou od tej vody resp. slaného nálevu umyt. JA to tak nerobím iba ju vyberiem nechám odkvapkat a jem. Mám ju teda prepláchnut? Nebude to potom mat negatívny účinok na laktobacily?
ďakujm

Jarda — ned zář 13, 2009 7:15 pm
Mat píše:
Už som to vymyslel. Jednoducho kupujem tú od "tety" z trhu a nechám si to zaliat celé tou vodou.
Vraj sa má ta kyslá kapusta pred konzumáciou od tej vody resp. slaného nálevu umyt. JA to tak nerobím iba ju vyberiem nechám odkvapkat a jem. Mám ju teda prepláchnut? Nebude to potom mat negatívny účinok na laktobacily?
ďakujm

Obávám se že ano, já ho pouze vyždímám rukou, to co vymačkám nepoužívám a nijak jinak kyselé zelí neupravuji, pouze ho trochu pokrájím na kratší vlákna, aby se to lépe promíchalo v salátu. Ten lák lze skladovat v lednici celkem dlouho a pokud ho máte v jiné zakoupené várce málo, tak ho znovu můžete použít a mít tak zelí stále potopené, aby se nekazilo.

Mat — pon zář 14, 2009 9:29 am

Ok, ďakujem.
Mimochom, aký je rozdiel, ked si lahnem tak hodinu dve po obede, na cca hodinu až dve?
Spat po jedle sa nemá ale toto je iba krátky spánok, tak ma zaujíma či je rozdiel medzi týmto krátkym spánkom po jedle a nočným ked človek spí cca 8 hodín. Vraj si človek po jedle nemá hned líhat, lebo z toho páli záha a zle sa trávi.
V tomto nemám jasno. Za objasnenie ďakujem.

Jarda — pon zář 14, 2009 9:40 am
Mat píše:
Ok, ďakujem.
Mimochom, aký je rozdiel, ked si lahnem tak hodinu dve po obede, na cca hodinu až dve?
Spat po jedle sa nemá ale toto je iba krátky spánok, tak ma zaujíma či je rozdiel medzi týmto krátkym spánkom po jedle a nočným ked človek spí cca 8 hodín. Vraj si človek po jedle nemá hned líhat, lebo z toho páli záha a zle sa trávi.
V tomto nemám jasno. Za objasnenie ďakujem.

Tak v tomto Vám asi poradit nedokážu, já přes den neusnu i kdybych nespal několik dní a vyzkoušené to tedy nemám. Dost lidí to praktikuje, ale to jsou lidé, kteří jedí celkem těžce stravitelná jídla a u nich to chápu. Na vitariánské stravě se únava po jídle nedostavuje a je otázkou, zda je to spaní vůbec nutné. Vyzkoušejte spíše si v klidu v pohodlném křesle něco číst, nebo poslouchat nějakou relaxační hudbu, prostě se dostat do klidu a duševní pohody, to pak trávení jede naplno a únava se dostavovat nebude.

Mat — pon zář 14, 2009 1:36 pm

Najhorši je, že ja bývam unavený pred jedlom a aj po jedle. A to jem vitariánsku stravu a jedlo mi chutí.
Mám dojem, že je to preto lebo ráno vstanem priskoro o 6.00. Ale Vecer idem spat o 21.00 max 22.00.
To by malo stačit, ale nestačí. Lekár stále tvrdí, že je to tou podvýživou.
Dnes som dostal výsledky. Tiepečenové testy boli vporiadku aj ostatné. Vraj mi zistili chudokrvnost a vraj by som mal doplnit železo a už spomínaná podvýživa. Čo sa týka candidy tak to vyšlo negatívne. Konečnč mi dali aj test na okultné krvácanie, ten tiež vyšiel negatívny. Momentálne mám íst ešte na sono brucha a asi aj na gastroskopiu. Ešte mi ostáva to vyšetrenie zraku.
ďakujem

Jarda — pon zář 14, 2009 10:08 pm
Mat píše:
Najhorši je, že ja bývam unavený pred jedlom a aj po jedle. A to jem vitariánsku stravu a jedlo mi chutí.
Mám dojem, že je to preto lebo ráno vstanem priskoro o 6.00. Ale Vecer idem spat o 21.00 max 22.00.
Dnes som dostal výsledky. Tiepečenové testy boli vporiadku aj ostatné. Vraj mi zistili chudokrvnost a vraj by som mal doplnit železo a už spomínaná podvýživa. Čo sa týka candidy tak to vyšlo negatívne. Konečnč mi dali aj test na okultné krvácanie, ten tiež vyšiel negatívny. Momentálne mám íst ešte na sono brucha a asi aj na gastroskopiu. Ešte mi ostáva to vyšetrenie zraku.
ďakujem

To je těžké, někomu stačí pár hodin spánku a jiný musí spát opravdu dlouho. Nemůžete se zabývat tím, co obecně stačí, ale je nutné si vysledovat to, co stačí Vám. Pokud to bude 10 hodin, tak dodržte těch 10 hodin a neřešte, že jiným stačí 8 hodin. Na železo je dobrá červená řepa, která navíc má i kyselinu listovou nutnou pro jeho vstřebávání. Železo se obecně blbě vstřebává a vyžaduje celkem dost dalších látek nutných k přisvojování, patří mezi ně hlavně vitamín C a měď. Nejbohatším zdrojem železa je melasa, tak si kupte třtinovou melasu a vyzkoušejte ji konzumovat mezi jídly, co to s Vámi bude dělat.

Mat — úte zář 15, 2009 1:46 pm

Zrejme som predisponovaný na dlhší spánok....Každý má iné biorytmy. Tú repnú štavu som skúsil a pil ju dlhodobo a výsledok mizerný. Tak skúsim zvolit nejaký kompromis. Neviem či sa to týka iba mna ale ked som nevyspaný tak mám potrebu stále niečo jest, ale nejem a dost ma to štve, lebo mám stále hlad. Ked je to už neznesitelné tak chrúmem tekvicové semená. Ked sa naopak dobre vyspím tak tieto pocity ustanú a necítim sa bez energie. Je to zvláštne.

Este jeden "bonbón" čo mi poradil lekár. Vraj si mám dat bravčovú "slaninku" alebo mast, vraj to je dobré dokonca to schválil aj mojej matke, ktorá ju vyslovene zbožnuje. No, musel som sa velmi ovládat aby som mu nepovedal niečo "od srdca".

Ďakujem

Jarda — úte zář 15, 2009 5:39 pm
Mat píše:
Zrejme som predisponovaný na dlhší spánok....Každý má iné biorytmy. Tú repnú štavu som skúsil a pil ju dlhodobo a výsledok mizerný. Tak skúsim zvolit nejaký kompromis. Neviem či sa to týka iba mna ale ked som nevyspaný tak mám potrebu stále niečo jest, ale nejem a dost ma to štve, lebo mám stále hlad. Ked je to už neznesitelné tak chrúmem tekvicové semená. Ked sa naopak dobre vyspím tak tieto pocity ustanú a necítim sa bez energie. Je to zvláštne.

Este jeden "bonbón" čo mi poradil lekár. Vraj si mám dat bravčovú "slaninku" alebo mast, vraj to je dobré dokonca to schválil aj mojej matke, ktorá ju vyslovene zbožnuje. No, musel som sa velmi ovládat aby som mu nepovedal niečo "od srdca".

Ďakujem

Spánek je náš servis a jistě uznáte, že i auto, pokud ho pravidelně neservisujete, prostě ideálně nejede a poněkud chrchlá. Ten Váš stav je také takové chrchlání Vašeho motoru a musí dostat svůj servis, tak mu ho dopřejte.
Co se týká té slaniny, tak po zdravotní stránce je špatná v každém ohledu, ale chuťově, no proč ne. Jedou za čas se urvat můžete a klidně si ji dejte, to Vás nezabije a alespoň zjistíte zda Vám přeci jenom nebude dělat dobře. V každém případě, pokud do toho půjdete, tak si dejte zhruba tolik cibule jako slaniny, nebo sádla, případně i více, tím se negativní vlastnosti velice omezí.

Mat — úte zář 15, 2009 6:00 pm

Asi tak. Dnes som si bol lahnút po obede a ten rozdiel bol dost markantný.

Tú slaninu nechám radšej na sviatky a nahradím ju radšej tradičným kaprom.
Zvláštne je, že napr. pohanku som si zvykol dochucovat korením olejom atd. a teraz ju jem bez dochutenia.
Proste mi to chutí tak ako to je. Samozrejme ju jem so zeleninou (tam dám to korenie).
Skutočne sa mi totálne zmenili chute.
Ďakujem

Jarda — úte zář 15, 2009 8:33 pm
Mat píše:
Asi tak. Dnes som si bol lahnút po obede a ten rozdiel bol dost markantný.

Tú slaninu nechám radšej na sviatky a nahradím ju radšej tradičným kaprom.
Zvláštne je, že napr. pohanku som si zvykol dochucovat korením olejom atd. a teraz ju jem bez dochutenia.
Proste mi to chutí tak ako to je. Samozrejme ju jem so zeleninou (tam dám to korenie).
Skutočne sa mi totálne zmenili chute.
Ďakujem

Někdy se vyzkoušejte najíst v restauraci a zjistíte, že to je všechno nechutně přesolené, padá to na jazyk, cítíte plísně, hnilobu a jiné pachutě. Pokud jsem společenskou nutností k tomuto kroku donucen, znovu si vždy uvědomím, že to sice dělám jinak než ostatní lidé, ale pravděpodobně správně, ty divné chutě mi to jaksi připomenou. Matka příroda žádné takové chutě nemá a asi ví proč nám je nedodala.

Mat — stř zář 16, 2009 6:23 pm

Radšej si to odpustím. Tie "lahodky" vážne nemusím.
Ďakujem

RadkaS — úte zář 22, 2009 9:57 pm
Mat píše:
ďakujem

Mozna je to tim, ze Vam nevyhovuje vstavat tak brzy. Ja unavu na vitastrave take temer neznam, ale pokud jsem nucena vstat prilis brzy (kazdy at si dosadi, co je pro nej prilis brzy), tak cely den nefunguju, tak jak bych mela. Citim, ze jsem vstala driv, nez moje telo chtelo a dava mi to najevo. A je jedno, ze jsem spala treba 9 hodin. Pokud spim byt jen 4 hod., ale vstanu pozdeji, dejme tomu kolem devate, desate, jsem jako rybicka a energie mi v tele koluje bezvadne cely den. Uz od detstvi jsem si vsimla, ze mi nevadi nocni zivot a chodit spat hodne pozde. Nucene ranni vstavani mi nedela dobre, nikdy jsem si na to nezvykla (slychavam, na to si zvyknes.. zrejme jak kdo, me se to tedy nepostestilo). Jsem "sova", stejne jako moje maminka.

Xion — úte zář 22, 2009 10:59 pm
RadkaS píše:
Mozna je to tim, ze Vam nevyhovuje vstavat tak brzy. Ja unavu na vitastrave take temer neznam, ale pokud jsem nucena vstat prilis brzy (kazdy at si dosadi, co je pro nej prilis brzy), tak cely den nefunguju, tak jak bych mela. Citim, ze jsem vstala driv, nez moje telo chtelo a dava mi to najevo. A je jedno, ze jsem spala treba 9 hodin. Pokud spim byt jen 4 hod., ale vstanu pozdeji, dejme tomu kolem devate, desate, jsem jako rybicka a energie mi v tele koluje bezvadne cely den. Uz od detstvi jsem si vsimla, ze mi nevadi nocni zivot a chodit spat hodne pozde. Nucene ranni vstavani mi nedela dobre, nikdy jsem si na to nezvykla (slychavam, na to si zvyknes.. zrejme jak kdo, me se to tedy nepostestilo). Jsem "sova", stejne jako moje maminka.

A neskusala si cvicit jogu pri vychadzajucom slnku, ci to nepomoze? :-) To je moj sen, raz to skusit, lebo aj ja som cely zivot chodil prilis neskoro spat a mozno mam naivnu predstavu, ze casom sa zo mna stane ranne vtaca. :-)

Jarda — stř zář 23, 2009 6:46 am
Xion píše:
RadkaS píše:

A neskusala si cvicit jogu pri vychadzajucom slnku, ci to nepomoze? :-) To je moj sen, raz to skusit, lebo aj ja som cely zivot chodil prilis neskoro spat a mozno mam naivnu predstavu, ze casom sa zo mna stane ranne vtaca. :-)

To Vás asi zklamu, ale obávám se, že se to předělat nedá, prostě každý jsme uvnitř nějak jinak nastavený a je spíše vhodné se tomuto vnitřnímu režimu přizpůsobit, než si tělo soustavně znásilňovat, což mu na zdraví určitě nepřidá.

RadkaS — stř zář 23, 2009 5:28 pm
Xion píše:

To jsem nezkousela, ale vis, ja nechci, aby to vyznelo, ze se kazde dopoledne valim v posteli. To zase ne. Jednou se telo vzbudi tak a jednou onak. Nechavam to ciste na nem a je fakt, ze na jare, v lete je kolikrat daleko ochotnejsi vstat brzy a nejednou v tu dobu vstavam sama od sebe treba v sest, v pul sedmy, jako, ze pro me je to hodne brzy. Ale jsem proste tak natesena z tech krasnych rán, ze to jde samo. Pro me je zabijak budik. To mi prijde dost nasilny a snazim se tomu maximalne vyhnout. Jasne, ze ne vzdy to tak je, ale rozhodne to minimalizuju.

RadkaS — stř zář 23, 2009 5:29 pm
Jarda píše:
To Vás asi zklamu, ale obávám se, že se to předělat nedá, prostě každý jsme uvnitř nějak jinak nastavený a je spíše vhodné se tomuto vnitřnímu režimu přizpůsobit, než si tělo soustavně znásilňovat, což mu na zdraví určitě nepřidá.

Taky to tak vidim.

Mat — pon pro 07, 2009 4:03 pm

Dnes ráno ma príšerne pálila záha+ bolel žalúdok+žlčník.
Myslím, že by to mohlo byt spojené s extrakciou zubu múdrosti, ktorú som dnes absolvoval.
Bol som v strašnom strese, pretože mám extrémne negatívne skúsenosti z minulosti.
Počas toho zákroku sa ten žlčník značne prejavil a ked som dorazil domov, tak to bolo tak neznesitelné, že som sa ledva nadýchol. Čím by sa to pálenie záhy, bolest žlčníku a brucha dalo zrovnat?
Ďakujem

Jarda — pon pro 07, 2009 4:45 pm
Mat píše:
Dnes ráno ma príšerne pálila záha+ bolel žalúdok+žlčník.
Myslím, že by to mohlo byt spojené s extrakciou zubu múdrosti, ktorú som dnes absolvoval.
Bol som v strašnom strese, pretože mám extrémne negatívne skúsenosti z minulosti.
Počas toho zákroku sa ten žlčník značne prejavil a ked som dorazil domov, tak to bolo tak neznesitelné, že som sa ledva nadýchol. Čím by sa to pálenie záhy, bolest žlčníku a brucha dalo zrovnat?
Ďakujem

Za dané situace je nutné odblokovat stres a relativně vhodné řešení je ve veliké dávce hořčíku. Doporučuji vám si vzít tolik hořčíku, až to vyvolá průjem, pak trochu uberte a jezte toto množství i kdyby to mělo být 800 mg čistého hořčíku denně. Nic se tím zkazit nedá a budete klidný, pro vyšší vstřebatelnost dodejte i B6 a B12.

Mat — úte pro 08, 2009 11:00 am

Vrazil som tam ten horčík, ale záha a žlčník ma páli a bolí stále.
okre toho ma bolí tá rana po tom zube. Tá bolest je príšerná, súčasne to vystreluje do časti hrdla,ucha,oka a polovice hlavy.
Dal som si Ibalgin 400, ale nič moc, takmer žiadna úlava. Existuje niečo prírodné proti bolesti.

Jest teraz cesnak a cibulu asi nie je velmi vhodné.
Dal by sa ten cesnak ev. odštavit?
Bude to mat rovnaký účinok ako keby som ho jedol?

Jarda — úte pro 08, 2009 12:06 pm
Mat píše:
Vrazil som tam ten horčík, ale záha a žlčník ma páli a bolí stále.
okre toho ma bolí tá rana po tom zube. Tá bolest je príšerná, súčasne to vystreluje do časti hrdla,ucha,oka a polovice hlavy.
Dal som si Ibalgin 400, ale nič moc, takmer žiadna úlava. Existuje niečo prírodné proti bolesti.

Jest teraz cesnak a cibulu asi nie je velmi vhodné.
Dal by sa ten cesnak ev. odštavit?
Bude to mat rovnaký účinok ako keby som ho jedol?

Nejspolehlivější bude na žáhu a žlučník hlad, co se týká toho zubu použil bych hřebíček, normální kuchyňské koření. Aplikuje se to tak, že můžete toto koření skousnout lehce na tu ránu a eterický olej, který se pomalu uvolňuje, velice dobře tlumí bolest a léčí postižené místo. Na záněty v ústní dutině je také dobré pomaličku žvýkat kešu oříšky a po rozmělnění na úplné mléko je spolknout, vždy jeden, nebo dva ořechy. Daleko nejspolehlivější je kloktat MMS, ideálně každou hodinu případně i častěji.
Česnek se odšťavnit dá, ale pak vám bude několik dní smrdět česnekem vše, co do odšťavňovače dáte. Na podrážděný žlučník se mi to zrovna vhodné nezdá a si bych to nezkoušel.

Mat — úte pro 08, 2009 5:02 pm

To by mohlo pomoct.
Len dufam, že to vydržím s nervami(ked som hladný som zbačne nervózny a nepríjemný).
To korenie som skúsil, kešu nemám momentálne. Už, to ustalo. Snád je to tým.
Pomcou MMS si bežne vyplachujem ústa, ale teraz mám torchu obavy, pretože mám dva zuby v štádiu doliečovania a sú dočasne zaplombované nejakým stomatologickým materiálom, ktorý je znače labilný a zvykne sa "drolit" a postupne vypadávad zo zubu, tak neviem či by to MMS nerozpustil a nevypadla by potom tá vložka zo zubu. Moholo by to takto reagovat?
Ten cesnak mi nevadí, sa ten pach už ani nevnímam, podstatné je, že tobude mat účinok.
Mrzí ma iba to dočasné vynechanie.
Ďakujem

Jarda — úte pro 08, 2009 7:32 pm
Mat píše:
To by mohlo pomoct.
Len dufam, že to vydržím s nervami(ked som hladný som zbačne nervózny a nepríjemný).
To korenie som skúsil, kešu nemám momentálne. Už, to ustalo. Snád je to tým.
Pomcou MMS si bežne vyplachujem ústa, ale teraz mám torchu obavy, pretože mám dva zuby v štádiu doliečovania a sú dočasne zaplombované nejakým stomatologickým materiálom, ktorý je znače labilný a zvykne sa "drolit" a postupne vypadávad zo zubu, tak neviem či by to MMS nerozpustil a nevypadla by potom tá vložka zo zubu. Moholo by to takto reagovat?
Ten cesnak mi nevadí, sa ten pach už ani nevnímam, podstatné je, že tobude mat účinok.
Mrzí ma iba to dočasné vynechanie.
Ďakujem

Na nervy dodávejte pořád hořčík i při krátkodobém hladovění, co se týká těch zubařských materiálů, to opravdu netuším, já jsem u zubaře zatím nikdy nebyl, ale podle mě to tak rychle degradovat nemůže. Za normálních okolností jsou totiž sliny zásadité a MMS také, naopak právě kvůli nepřirozené kyselosti v ústech se zuby kazí.

Mat — stř pro 09, 2009 10:30 am

Možem dávat súčasne aj vit. C.
Myslím konkrétne, ked si zapijem horčík a po pol hodine tablety C - ka.
Je to možné?
Ďakujem

Jarda — stř pro 09, 2009 8:14 pm
Mat píše:
Možem dávat súčasne aj vit. C.
Myslím konkrétne, ked si zapijem horčík a po pol hodine tablety C - ka.
Je to možné?
Ďakujem

Při hladovce to není vhodné, ale jinak to není problém.

Mat — čtv pro 10, 2009 12:04 pm

Už je mi to jasné.
Ďakujem

Miroslav — sob kvě 22, 2010 5:51 pm

Posledné dni som citlivý na niektoré druhy potravín. Napr. dnes som zjedol trošku povarené mungo fazuľky s čerstvým hlávkovým šalátom a v žalúdku som asi po hodine cítil kyselinu dosť intenzívne. Čo to znamená? Že som zjedol niečo, s čím má môj žalúdok problém, alebo je to úplne prirodzené. V takomto stave to mám nechať tak, alebo je dobré niečím tú kyselinu zraziť?

NOWOCAYN — sob kvě 22, 2010 7:21 pm

to Miroslav : Skús nájsť rovnováhu... nemáš v poriadku pH. Niečoho ješ príliš, niečoho menej... Potrebuješ asi inú skladbu stravy. To je môj názor.

Jarda — sob kvě 22, 2010 11:13 pm
Miroslav píše:
Posledné dni som citlivý na niektoré druhy potravín. Napr. dnes som zjedol trošku povarené mungo fazuľky s čerstvým hlávkovým šalátom a v žalúdku som asi po hodine cítil kyselinu dosť intenzívne. Čo to znamená? Že som zjedol niečo, s čím má môj žalúdok problém, alebo je to úplne prirodzené. V takomto stave to mám nechať tak, alebo je dobré niečím tú kyselinu zraziť?

To je silně zásadité jídlo, čili je možné, že máte nedostatek žaludeční kyseliny, což se paradoxně projevuje pálením žáhy. Vhodné není kyselinu neutralizovat, ale dodávat.

Péťa — pon říj 01, 2012 6:32 pm

Ahoj všem. Jsme na těchto stránkách nováčkem, skoro každý den si zde pročítám rady a názory. A obracím se z dotazem na můj problém. Již před několika lety mě bylo lékaři zjištěno nedovírání jícne, trpěl jsem obrovským pálením žáhy. Lékařem mě byl předepsán Helicid, po několika měsících mě tento lék byl změněn, na Apo Ome. Tento lék užívám denně jednu tobolku ráno před jídlem. Po předčtení několika názorů zde na těchto stránkách na tyto léky, jsem se rozhodl léčbu změnit. Před třemi nedělemi, jsem vysadil léky, začal jíst v menších dávkách a asi po dvou dnech co jsem vysadil léky, jsem k večeru po večeři kolem 19 hod. dostal obrovské bolesti vpravo dole ve předu pod koncem hrudníku, po několika minutách se mě obrovská bolest rozlila po celé oblasti pod hrudním košem,(z prava do leva) bolest zároveň byla i pod levou a pravou lopatkou a směřovala směrem dolů k pánvi. Nemohl jsem ležet sedět ani stát, pouze chodit v předklonu. Přítelkyně mě odvezla na pohotovost, po vyšetření a rentgenu nic nezjistili. V nemocnici, jsem zůstal na kapačkách přes noc ve velkých bolestech až do rána. Ráno jsem se vzbudil a vůbec mě nic nebylo!! Tak mě propustili :) . Z obav že to způsobilo to, že jsem vysadil léky, tak jsem je opět začal užívat :( Zatím byl klid. Minulý pátek, jsem prováděl ,,šankaprakšálánu,, jak zde popisuje pan Jaroslav. Kůra proběhla naprosto v pořádku !! Celý den jsem jedl pouze rýži, jak uvádí pan Jarda. Večer se mě opět vrátila bolest pod hrudním košem a na zádech. Když jsem se díval do atlasu lidského těla na anatomii, tak mě to bolí asi v místech kde se nachází

Jarda — úte říj 09, 2012 12:35 pm
Péťa píše:
Ahoj všem. Jsme na těchto stránkách nováčkem, skoro každý den si zde pročítám rady a názory. A obracím se z dotazem na můj problém. Již před několika lety mě bylo lékaři zjištěno nedovírání jícne, trpěl jsem obrovským pálením žáhy. Lékařem mě byl předepsán Helicid, po několika měsících mě tento lék byl změněn, na Apo Ome. Tento lék užívám denně jednu tobolku ráno před jídlem. Po předčtení několika názorů zde na těchto stránkách na tyto léky, jsem se rozhodl léčbu změnit. Před třemi nedělemi, jsem vysadil léky, začal jíst v menších dávkách a asi po dvou dnech co jsem vysadil léky, jsem k večeru po večeři kolem 19 hod. dostal obrovské bolesti vpravo dole ve předu pod koncem hrudníku, po několika minutách se mě obrovská bolest rozlila po celé oblasti pod hrudním košem,(z prava do leva) bolest zároveň byla i pod levou a pravou lopatkou a směřovala směrem dolů k pánvi. Nemohl jsem ležet sedět ani stát, pouze chodit v předklonu. Přítelkyně mě odvezla na pohotovost, po vyšetření a rentgenu nic nezjistili. V nemocnici, jsem zůstal na kapačkách přes noc ve velkých bolestech až do rána. Ráno jsem se vzbudil a vůbec mě nic nebylo!! Tak mě propustili :) . Z obav že to způsobilo to, že jsem vysadil léky, tak jsem je opět začal užívat :( Zatím byl klid. Minulý pátek, jsem prováděl ,,šankaprakšálánu,, jak zde popisuje pan Jaroslav. Kůra proběhla naprosto v pořádku !! Celý den jsem jedl pouze rýži, jak uvádí pan Jarda. Večer se mě opět vrátila bolest pod hrudním košem a na zádech. Když jsem se díval do atlasu lidského těla na anatomii, tak mě to bolí asi v místech kde se nachází
sawe — stř kvě 15, 2013 9:50 am

Zdravím, mám problem z pálením žáhy, už to trvá asi 14 dní, ale i před tím jsem měl problémy je to dlouhodobé. Teď mám taký pocit, jak kdybych měl něco v krku, to je vždy po obědě (kyselost hořkost). Nevíte z čeho to může být? Co stím? Díky za odpovědi

Elkimek — stř kvě 15, 2013 8:30 pm

Že by překyselení organismu? :)

Jarda — sob čen 08, 2013 10:49 pm
sawe píše:
Zdravím, mám problem z pálením žáhy, už to trvá asi 14 dní, ale i před tím jsem měl problémy je to dlouhodobé. Teď mám taký pocit, jak kdybych měl něco v krku, to je vždy po obědě (kyselost hořkost). Nevíte z čeho to může být? Co stím? Díky za odpovědi

Udělejte si krkací test a doplňte si HCl v žaludku, to by mělo problém vyřešit.

Standa Kunc — čtv říj 02, 2014 9:51 am

Nechápu...kyselost v krku mi způsobuje pouze to co by ji mělo potlačovat - konzumace kysaného zelí, tabletek hořčíku či vit. C z lékárny. Čím to prosím může být, stravuji se paleo.

D. Valentová — čtv říj 09, 2014 9:19 am
Standa Kunc píše:
Nechápu...kyselost v krku mi způsobuje pouze to co by ji mělo potlačovat - konzumace kysaného zelí, tabletek hořčíku či vit. C z lékárny. Čím to prosím může být, stravuji se paleo.

Pokud pálení žáhy provokuje kysané zelí, tak to bude zřejmě tou solí, v něm obsaženou. Dá se dělat kysané zelí s minimem soli, třeba jen půl procentem. Takové zelí rozhodně pálení žáhy způsobovat nebude, ba právě naopak. Nevýhodou však je krátká trvanlivost takového zelí, vydrží v chladničce maximálně 5 dní.

Jarda — ned říj 12, 2014 9:03 pm
Standa Kunc píše:

To je docela divné, teoreticky by jste měl mít málo HCl v žaludku, ale každá z uvedených složek ji dovede trochu zvednout, tady je potřeba si udělat krkací test a dle výsledku testu kyselinu buď dodávat, nebo tlumit. Osobně se domnívám, že spíše dodávat, ovšem jde pouze o odhad.

bfinger — úte dub 07, 2015 2:31 pm

Ahoj už 3-4 týdny mě 2-3 hodiny po dojezení jídla trápí jakoby pálení žáhy. Řihnu si a zapálí to. Není to šílená bolestale není to příjemné. Prpstudoval jsem forum, provedl říhací test, ten dopadl říhnutí kolem 4-5 minut. Byl jsem u lékařea z důvodu nutnosti koncentrace jsembral helicid. Už vím jaké je to zlo a nikdy na chemii nešáhnu.
Provedl jsem poslední 3 týdny 1x týdně očistu žaludku. Nyní planuji zvýšit intenzitu. Dnes byl obsah čistá voda lehce zpěněná jeden či dva hleny. Mnohem lepší stav než poprvé.
Po konzultaci s panem Jardou jsme došli k tomu že příčina může být psychosomatická. Začal dodávat hořčík už jse našel svoji dávku s průjmem. Dále užívám Betain HCl tablety alea bych se klidně najedl musí jich být okolo 6 450 mg. Dále se snažím aplikovat bylinky a potraviny na podporu tvorby HCL. A sháním samotné HCL.
Můj jídelníček.
Snídaně: Obilná kaše (Jáhly, Pohanka, Oves, Quinoa) s mrkví případně jiná zelenina
Svačina Jablko
Oběd Zelenínový neb jiný vývar.Bílé maso(Ryba, vajíčka) Rýže natural, (brambory quinoa jahly pohanka- co nebylo na snídani), zelenina
Večeře- Opět nějáká kaše s oříšky nebo oříškovým máslem, případně probiotický jogurt. Případně kváskový žitný chléb s kozím sýrem či 100% oříškovou pomazánkou.
Před každým větším chodem užívam 2 polévkové lžice RAW jablečného octa. Pokouším se jíst hodně červené řepy. Piji zazvorový čaj s kurkumou. Dokaší přidávám zdroje podporující tvornu HCL.
Rovněž bych se chtěl zeptat myslíte že by zde pomohlo přechod na dělěnou stravu ?
Rád bych Vás poprosil o názory připomínky rady, pokud možno lidskou cestou a jasně. Děkuji

Jituňačka — stř dub 08, 2015 5:31 pm

Ani se nedivím, že tě pálí žáha. Měla jsem s tím hrozné problémy dokud jsem kompletně nevyhodila mouku z jídelníčku. Určitě bych nejedla ovesné kaše a vynechala i ten žitný chléb a bílou rýži. Já třeba zařazuju i pohanku, jáhly apod. opravdu jen občas. Zkus jít do kysaného zelí a jiné kysané zeleniny. Momentálně kysané zelí dávám do sirné patlanice a je to výborné. Určitě bych tedy zkusila i tu patlanici. Dál luštěniny. A pokud jsi měl krkací test špatný, což u tebe ukazuje na malé množství HCl, zkus dodávat kys. chlorovodíkovou ve formě roztoku nebo pilulí betainu HCl (prodává Swanson).

bfinger — stř dub 08, 2015 6:05 pm

A co mám tedy jíst ? :-/ Po pohance a jáhlech je mi dobře a žáha nepálí. Rýže není bíla ale natural. Na mouku už taky kašlu. Luštěniny tedy zkusím. A vajička ?

Jituňačka — stř dub 08, 2015 8:11 pm

Co jíst je pro mě docela těžká otázka. Já jako ženská toho asi tolik nesním a kdybych snědla to, co jsi všechno vypsal jako svůj denní jídelníček, tak bych se asi protrhla. :D Jinak, vajíčka jsou nejlepší syrová. Koukni ještě na tu sirnou patlaninu tady na fóru, ta by ti určitě taky jídelníček mohla obohatit. Navíc do sebe dostaneš omega 3 kyseliny. Je moc dobrá a jak jsem říkala, chutná mi nejvíc s kysaným zelím. Hodně zeleniny...dej si brokolici, květák. Dělej zeleninové saláty, kápni do nich třeba olivový olej. Když po nich budeš mít hlad, tak si do nich přidej krapet brambor. Tady hodně lidí odšťavňuje a nacpe se prakticky těmi šťávami z ovoce, zeleniny a ořechů. Pohanka bude taky fajn, jen ji ale nevař, stačí namočit do vlažné vody. Můžeš ji dát i na sladko s medem, nepraženým kakaem. Pak ještě kefír. S těmi mléčnými výrobky bych kromě té sirné patlaniny byla opatrná. Já si dám leda tu a tam tvrdý kozí sýr. Určitě bych ale zkusila ten betain HCl.

Jarda — úte kvě 19, 2015 12:09 pm
bfinger píše:
Ahoj už 3-4 týdny mě 2-3 hodiny po dojezení jídla trápí jakoby pálení žáhy. Řihnu si a zapálí to. Není to šílená bolestale není to příjemné. Prpstudoval jsem forum, provedl říhací test, ten dopadl říhnutí kolem 4-5 minut. Byl jsem u lékařea z důvodu nutnosti koncentrace jsembral helicid. Už vím jaké je to zlo a nikdy na chemii nešáhnu.
Provedl jsem poslední 3 týdny 1x týdně očistu žaludku. Nyní planuji zvýšit intenzitu. Dnes byl obsah čistá voda lehce zpěněná jeden či dva hleny. Mnohem lepší stav než poprvé.
Po konzultaci s panem Jardou jsme došli k tomu že příčina může být psychosomatická. Začal dodávat hořčík už jse našel svoji dávku s průjmem. Dále užívám Betain HCl tablety alea bych se klidně najedl musí jich být okolo 6 450 mg. Dále se snažím aplikovat bylinky a potraviny na podporu tvorby HCL. A sháním samotné HCL.
Můj jídelníček.
Snídaně: Obilná kaše (Jáhly, Pohanka, Oves, Quinoa) s mrkví případně jiná zelenina
Svačina Jablko
Oběd Zelenínový neb jiný vývar.Bílé maso(Ryba, vajíčka) Rýže natural, (brambory quinoa jahly pohanka- co nebylo na snídani), zelenina
Večeře- Opět nějáká kaše s oříšky nebo oříškovým máslem, případně probiotický jogurt. Případně kváskový žitný chléb s kozím sýrem či 100% oříškovou pomazánkou.
Před každým větším chodem užívam 2 polévkové lžice RAW jablečného octa. Pokouším se jíst hodně červené řepy. Piji zazvorový čaj s kurkumou. Dokaší přidávám zdroje podporující tvornu HCL.
Rovněž bych se chtěl zeptat myslíte že by zde pomohlo přechod na dělěnou stravu ?
Rád bych Vás poprosil o názory připomínky rady, pokud možno lidskou cestou a jasně. Děkuji

Dobře vám odpovídá členka Jituňačka, pokud je problém jednoznačně vynechat obilí a mléko a uvidíte.

Danys — pon lis 27, 2017 6:00 pm

Dobrý den,
také mě trápí dlouhodobější pálení žáhy a úplně nevím, jaký postup zvolit k jeho eliminaci. Myslím, že kořeny problému sahají ke studiu na VŠ, kdy se mi toto pálení začalo ve větší míře objevovat častěji, mnohdy spojené s velmi nepříjemnou hořkou chutí v puse, trvající i několik dní. Dělo se tak zejména v době zkouškového období při nadměrném stresu. Od té doby uběhlo cca 5 let, kdy se mi pálení občas v menší či větší míře vracelo. Nyní ale problém eskaloval, kdy jsem poměrně delší dobu neřešil své problémy s opakovanými záněty hrtanu, až jsem téměř 2 měsíce nemohl pořádně promluvit. Po návštěvě ORL mi bylo sděleno, že se pravděpodobně jedná o refluxní poruchu jícnu, kdy mi vracející se žaludeční kyselina poškozuje hlasivky, a byl mi napsán Omeprazol. Nicméně veškeré chemie se straním kvůli minulým špatným zkušenostem a poměrně dlouhou dobu se snažím žít zdravým životním stylem, proto hledám alternativní řešení. Mé pálení je spojeno také s častým říháním a trápí mě zejména v dopoledních hodinách (v malé a nepravidelné míře potom odpoledne a večer), kdy v podstatě nemůžu téměř nic sníst ani vypít. Problémy odezní kolem 14.-15. hodiny. Zde považuji za důležité sdělit, že co se týče mého biorytmu, jsem extrémní sova a když můžu (víkendy, dovolené, prázdniny a jiná volna) jím mezi 14. - 15. hodinou teprve své první jídlo, tzn., že přirozené je pro mě chodit spát kolem 3.- 4. hodiny ráno a vstávat ve 12. - 13. h. Svůj biorytmus ale nemohu dodržovat kvůli práci, kdy musím vstávat kolem 8:00. Má otázka zní, může mít toto mé jednání za následek popisované potíže? Krkací test jsem prováděl zatím 3x, ale pokaždé mi vyšel jinak, jednou se krknutí dostavilo asi po 2s, jednou kolem 3. minuty ale také až po 5. minutě. Snažím se dodržovat zásady pro zmírnění mých problémů, ale v danou dobu mezi cca 9. - 15. h nezabírá prostě nic. Často popíjím jablečný ocet, vynechávám všechna dráždivá jídla, zkouším bylinné čaje, ale v danou dobu bez účinku. Stačí, abych si dal třeba jen lžičku jáhlů nebo odtučněného tvarohu a oheň je na střeše. Když už si ze zoufalosti vezmu velkou lžíci jedlé sody, mám pokoj tak maximálně na půl hodiny. Jediné, ale pro mě nepříliš ideální řešení, je asi nejíst a nepít nic a přečkat až do odpoledne. Několikrát jsem prováděl očistu žaludku i šanku, ale mé problémy se nemění. Co byste mi poradil? Závěrem ještě dodám, že jako řešení se samozřejmě jeví dodržovat svůj přirozený biorytmus, kdy jsem v podstatě bez potíží, nicméně má práce mi tohle bohužel neumožňuje :?

Předem děkuji za odpověď

Jarda — pon lis 27, 2017 7:15 pm
Danys píše:
Dobrý den,
také mě trápí dlouhodobější pálení žáhy a úplně nevím, jaký postup zvolit k jeho eliminaci. Myslím, že kořeny problému sahají ke studiu na VŠ, kdy se mi toto pálení začalo ve větší míře objevovat častěji, mnohdy spojené s velmi nepříjemnou hořkou chutí v puse, trvající i několik dní. Dělo se tak zejména v době zkouškového období při nadměrném stresu. Od té doby uběhlo cca 5 let, kdy se mi pálení občas v menší či větší míře vracelo. Nyní ale problém eskaloval, kdy jsem poměrně delší dobu neřešil své problémy s opakovanými záněty hrtanu, až jsem téměř 2 měsíce nemohl pořádně promluvit. Po návštěvě ORL mi bylo sděleno, že se pravděpodobně jedná o refluxní poruchu jícnu, kdy mi vracející se žaludeční kyselina poškozuje hlasivky, a byl mi napsán Omeprazol. Nicméně veškeré chemie se straním kvůli minulým špatným zkušenostem a poměrně dlouhou dobu se snažím žít zdravým životním stylem, proto hledám alternativní řešení. Mé pálení je spojeno také s častým říháním a trápí mě zejména v dopoledních hodinách (v malé a nepravidelné míře potom odpoledne a večer), kdy v podstatě nemůžu téměř nic sníst ani vypít. Problémy odezní kolem 14.-15. hodiny. Zde považuji za důležité sdělit, že co se týče mého biorytmu, jsem extrémní sova a když můžu (víkendy, dovolené, prázdniny a jiná volna) jím mezi 14. - 15. hodinou teprve své první jídlo, tzn., že přirozené je pro mě chodit spát kolem 3.- 4. hodiny ráno a vstávat ve 12. - 13. h. Svůj biorytmus ale nemohu dodržovat kvůli práci, kdy musím vstávat kolem 8:00. Má otázka zní, může mít toto mé jednání za následek popisované potíže? Krkací test jsem prováděl zatím 3x, ale pokaždé mi vyšel jinak, jednou se krknutí dostavilo asi po 2s, jednou kolem 3. minuty ale také až po 5. minutě. Snažím se dodržovat zásady pro zmírnění mých problémů, ale v danou dobu mezi cca 9. - 15. h nezabírá prostě nic. Často popíjím jablečný ocet, vynechávám všechna dráždivá jídla, zkouším bylinné čaje, ale v danou dobu bez účinku. Stačí, abych si dal třeba jen lžičku jáhlů nebo odtučněného tvarohu a oheň je na střeše. Když už si ze zoufalosti vezmu velkou lžíci jedlé sody, mám pokoj tak maximálně na půl hodiny. Jediné, ale pro mě nepříliš ideální řešení, je asi nejíst a nepít nic a přečkat až do odpoledne. Několikrát jsem prováděl očistu žaludku i šanku, ale mé problémy se nemění. Co byste mi poradil? Závěrem ještě dodám, že jako řešení se samozřejmě jeví dodržovat svůj přirozený biorytmus, kdy jsem v podstatě bez potíží, nicméně má práce mi tohle bohužel neumožňuje :?

Předem děkuji za odpověď

No co dodat, vy na svou otázku přeci znáte i odpověď a ta je evidentně v dodržování biorytmu těla s tím že se pořádně vyspíte do růžova a pak předpokládám vše bude fungovat normálně. Pochopitelně chápu že to před vás staví otázku zda zdraví, nebo práce, ale tu už já za vás vyřešit nedovedu a jinak to podle všeho ani řešit nejde. Toto těžko vyřešíte pomocí nějakých bylin, nebo doplňků, když si tělo neodpočine prostě se časem rozpadne.

Danys — sob pro 02, 2017 4:12 pm

Dobrý den,
cca po týdnu dietního opatření příznaky pálení žáhy odezněly, nicméně mě začalo trápit velmi časté říhání (několikrát za hodinu), doprovázené občas mírným tlakem v levé straně nadbřišku. Rozhodl jsem udělat si na týden volno a věnovat se očistám a odpočinku. Dnes jsem po probuzení provedl úspěšně očistu žaludku, kdy byl vyzvracený obsah spíše lehce nahnědlé barvy. Vyzvracel jsem ale také jednu, cca 2mm nitku světle červené krve, což mě znepokojilo. Máte s tímto zkušenost? A co myslíte, že může způsobovat neustálé říhání, když to vypadá, že žaludeční kyseliny se uklidnily? I při konci zvracení jsem cítil jen jemně kyselou chuť, oproti výplachu žaludku prováděného minulý týden. Máte nějaké doporučení pro můj další postup? Pokud se mé potíže brzy nezlepší, navštívím lékaře, nicméně tuto možnost vidím až jako poslední. Jinak, co se týče mého zdravotního stavu, kromě zmíněných potíží se cítím naprosto v pořádku. Žádný úbytek váhy, energie, únava, zvracení či jiné příznaky. Předem děkuji za odpověď.

Jarda — sob pro 02, 2017 5:03 pm
Danys píše:
Dobrý den,
cca po týdnu dietního opatření příznaky pálení žáhy odezněly, nicméně mě začalo trápit velmi časté říhání (několikrát za hodinu), doprovázené občas mírným tlakem v levé straně nadbřišku. Rozhodl jsem udělat si na týden volno a věnovat se očistám a odpočinku. Dnes jsem po probuzení provedl úspěšně očistu žaludku, kdy byl vyzvracený obsah spíše lehce nahnědlé barvy. Vyzvracel jsem ale také jednu, cca 2mm nitku světle červené krve, což mě znepokojilo. Máte s tímto zkušenost? A co myslíte, že může způsobovat neustálé říhání, když to vypadá, že žaludeční kyseliny se uklidnily? I při konci zvracení jsem cítil jen jemně kyselou chuť, oproti výplachu žaludku prováděného minulý týden. Máte nějaké doporučení pro můj další postup? Pokud se mé potíže brzy nezlepší, navštívím lékaře, nicméně tuto možnost vidím až jako poslední. Jinak, co se týče mého zdravotního stavu, kromě zmíněných potíží se cítím naprosto v pořádku. Žádný úbytek váhy, energie, únava, zvracení či jiné příznaky. Předem děkuji za odpověď.

Nepatrné krvácení může být i z podráždění krku pomocí prstů to bych jako problém neviděl a krkání by mohlo odstranit podávání humátů. Humáty likvidují velice dobře bakterie a viry a rovnají i kyselost žaludku, přičemž dovedou spravit i případné žaludeční a dvanácterníkové vředy a jiné problémy v trávicím traktu.

Danys — stř pro 06, 2017 4:36 pm

Dobrý den,
mé problémy se po klidu a dostatku spánku začaly zlepšovat, nicméně vše se vrátilo, když jsem šel včera k lékaři a vstával jsem kvůli tomu poměrně brzy ráno. Projevy pálení jsem pak musel "hasit" celý den. Dnes po probuzení jsem se už cítil velmi dobře, nicméně mě znepokojila jedna věc. Již včera se mi do ranní očisty žaludku vůbec nechtělo (nedostal jsem ven ani všechnu vodu) a dnes už tuplem ne. I přesto jsem se ale rozhodl pokračovat (5. den). Od začátku byla vyzvracená tekutina lehce nahnědlá (Může být toto zbarvení dáno vypitím většího množství nefiltrovaného jablečného octa na noc?) ale hned při druhém napumpování byla už zbarvena do světle červené barvy (bez sraženin), tak jsem proceduru radši ukončil a zbytek vody nechal v žaludku. Mohl jsem si při proceduře něco poranit? Krk jsem si kontroloval prsty, ale ten poraněný nebyl. Při předchozích dnech už se žaludek kromě pár bílých hlenů jevil jako čistý.
Obvodní lékař, který se zabývá celostní medicínou, mi napsal Omeprazol, takže mám již doma 2 netknutá balení, se slovy, že to dnes užívá každý druhý a je to v podstatě normální, rovněž on jej užívá již 20 let a taktéž paní sestřička a téměř všichni ve zdravotnictví. Na kontrolu mám přijít za 6 týdnů. Tudy cesta nepovede.
Také se chci ještě zeptat na krkací test. Vzhledem k tomu, že často říhám a po ránu vycházejí zřejmě nahromaděné plyny přes noc, nedokážu určit, jestli je následné krknutí po vypití skleničky s HCl způsobeno reakcí s žaludeční kyselinou. Procházel jsem forum výplach žaludku a někde se zmiňujete, že se musí jednat o tzv. "chlapské" krknutí, což se tedy u mě určitě nestane. Existuje i jiná domácí metoda, jak zjistit dostatek/nedostatek HCl v žaludku? Na internetu jsem ještě našel test s použitím kapslí Betainu, ale tohle řešení se mi zdá poněkud drahé.

Předem díky za odpověď a přeji pěkný den

Jarda — čtv pro 07, 2017 6:45 pm
Danys píše:
Dobrý den,
mé problémy se po klidu a dostatku spánku začaly zlepšovat, nicméně vše se vrátilo, když jsem šel včera k lékaři a vstával jsem kvůli tomu poměrně brzy ráno. Projevy pálení jsem pak musel "hasit" celý den. Dnes po probuzení jsem se už cítil velmi dobře, nicméně mě znepokojila jedna věc. Již včera se mi do ranní očisty žaludku vůbec nechtělo (nedostal jsem ven ani všechnu vodu) a dnes už tuplem ne. I přesto jsem se ale rozhodl pokračovat (5. den). Od začátku byla vyzvracená tekutina lehce nahnědlá (Může být toto zbarvení dáno vypitím většího množství nefiltrovaného jablečného octa na noc?) ale hned při druhém napumpování byla už zbarvena do světle červené barvy (bez sraženin), tak jsem proceduru radši ukončil a zbytek vody nechal v žaludku. Mohl jsem si při proceduře něco poranit? Krk jsem si kontroloval prsty, ale ten poraněný nebyl. Při předchozích dnech už se žaludek kromě pár bílých hlenů jevil jako čistý.
Obvodní lékař, který se zabývá celostní medicínou, mi napsal Omeprazol, takže mám již doma 2 netknutá balení, se slovy, že to dnes užívá každý druhý a je to v podstatě normální, rovněž on jej užívá již 20 let a taktéž paní sestřička a téměř všichni ve zdravotnictví. Na kontrolu mám přijít za 6 týdnů. Tudy cesta nepovede.
Také se chci ještě zeptat na krkací test. Vzhledem k tomu, že často říhám a po ránu vycházejí zřejmě nahromaděné plyny přes noc, nedokážu určit, jestli je následné krknutí po vypití skleničky s HCl způsobeno reakcí s žaludeční kyselinou. Procházel jsem forum výplach žaludku a někde se zmiňujete, že se musí jednat o tzv. "chlapské" krknutí, což se tedy u mě určitě nestane. Existuje i jiná domácí metoda, jak zjistit dostatek/nedostatek HCl v žaludku? Na internetu jsem ještě našel test s použitím kapslí Betainu, ale tohle řešení se mi zdá poněkud drahé.

Předem díky za odpověď a přeji pěkný den

Bohužel jiné testování než co jste zkoušel a našel s tím betainem neznám. Lékaři mají svoji hlavu a na tom nic nevymyslíme, už to že nedokáží pochopit že jejich profese je extrémně stresová a tento problém vzniká ze stresu je přeci řadí logicky do nejohroženější skupiny a jak vám bylo potvrzeno tak to tak i je. Při očistě se může kyselostí poleptaná sliznice podráždit a kapilární krvácení není zase tak neobvyklé. Pokud nejde o pravidelný jev a není nikterak masivní hlavu bych si z toho nedělal. Spíše si od očist nyní odpočiňte a snažte se opravdu vyspat do růžova a předpokládám budete mít po potížích.

Danys — stř úno 07, 2018 7:35 pm

Dobrý den, tak jsem ještě několikrát provedl krkací test (i po hodině bez reakce), také test s Betainem HCl kdy jsem něco pocítil až po cca 5 kapslích (1 kapsle obsahuje kolem 400 mg, jsou vyráběné podomácku). Už asi měsíc a půl užívám Betain HCl a pálení žáhy mě potká opravdu zřídka, nicméně za žádnou cenu se nemůžu zbavit neustálého říhání v intervalu každých 10-15 min. Dnes jsem prováděl 3. den po sobě očistu žaludku a voda již byla úplně bezbarvá s příměsí bílých chuchvalců a hlenu. Vyzvracel jsem více než jsem vypil, na závěr jsem jen velmi lehce ucítil žaludeční kyseliny, ale žádnou hořko-kyselou chuť. Nicméně ani úplně prázdný žaludek nezabránil tomu, že jsem si asi do minuty říhl. Nenapadá vás, co bych ještě mohl vyzkoušet? Z dalších problémů, co mě trápí, je to dlouhodobé mírné akné, časté zahlenění, ucpaný nos a poslední dobou nesnášenlivost některých potravin (tofu, tempeh, ryby v konzervě, česnek...), kdy mě po nich tlačí žaludek a špatně se mi tráví. Jinak mám ale stolici pravidelnou, a myslím, že co se týče konzistence, tak také ok. Ph moči i slin v normě. Mohly by být tyto projevy spojeny například a se špatnou funkcí žlučníku? Žádné bolesti na pravé straně nepociťuji. Jediné, co mi aspoň na chvíli od říhání pomohlo byla cca 2 hodinová procházka.

Předem díky za odpověď,
Danys (27)

Jarda — ned úno 18, 2018 11:14 am
Danys píše:
Dobrý den, tak jsem ještě několikrát provedl krkací test (i po hodině bez reakce), také test s Betainem HCl kdy jsem něco pocítil až po cca 5 kapslích (1 kapsle obsahuje kolem 400 mg, jsou vyráběné podomácku). Už asi měsíc a půl užívám Betain HCl a pálení žáhy mě potká opravdu zřídka, nicméně za žádnou cenu se nemůžu zbavit neustálého říhání v intervalu každých 10-15 min. Dnes jsem prováděl 3. den po sobě očistu žaludku a voda již byla úplně bezbarvá s příměsí bílých chuchvalců a hlenu. Vyzvracel jsem více než jsem vypil, na závěr jsem jen velmi lehce ucítil žaludeční kyseliny, ale žádnou hořko-kyselou chuť. Nicméně ani úplně prázdný žaludek nezabránil tomu, že jsem si asi do minuty říhl. Nenapadá vás, co bych ještě mohl vyzkoušet? Z dalších problémů, co mě trápí, je to dlouhodobé mírné akné, časté zahlenění, ucpaný nos a poslední dobou nesnášenlivost některých potravin (tofu, tempeh, ryby v konzervě, česnek...), kdy mě po nich tlačí žaludek a špatně se mi tráví. Jinak mám ale stolici pravidelnou, a myslím, že co se týče konzistence, tak také ok. Ph moči i slin v normě. Mohly by být tyto projevy spojeny například a se špatnou funkcí žlučníku? Žádné bolesti na pravé straně nepociťuji. Jediné, co mi aspoň na chvíli od říhání pomohlo byla cca 2 hodinová procházka.

Předem díky za odpověď,
Danys (27)

Spíše bych se soustředil na tenké střevo, odbourání stresu a vymlácení šmejdů z žaludku. Můžete vyzkoušejte lichořeřišnici, ta dovede i zlatého stafylokoka, nebo dračí krev ta umí zlaťouše taky a navíc umí i helicobactera.

VitekH — pát bře 27, 2020 8:38 pm

Zdravim. Zelí i květák pálí v ústech, ono pálení v těle - aspoň tedy myslim, že jde o žáhu, je to špatně? Jaká je vaše zkušenost? Pálí vás pouze v ústech, protože to zkrátka pálivé je a v těle nikoliv?

Díky

ash — pát bře 27, 2020 9:32 pm
VitekH píše:
Zdravim. Zelí i květák pálí v ústech, ono pálení v těle - aspoň tedy myslim, že jde o žáhu, je to špatně? Jaká je vaše zkušenost? Pálí vás pouze v ústech, protože to zkrátka pálivé je a v těle nikoliv?

Díky

nemam stejnou zkusenost. kdyz chroustam syrovy kvetak nebo zeli nepali, zeli malinko citim spis jako riznou chut.. po polknuti uz bez problemu...

VitekH — pát bře 27, 2020 10:32 pm
ash píše:
nemam stejnou zkusenost. kdyz chroustam syrovy kvetak nebo zeli nepali, zeli malinko citim spis jako riznou chut.. po polknuti uz bez problemu...

dodám tedy, že se to děje i u kapusty. Je to taková jako lehká pálivost podle toho, kolik jich snim. Když jim víc, tak už cejtim, že bych to jíst neměl, či mám pocit, že to pro mě není bezpečné.

Jarda — sob bře 28, 2020 9:42 am
VitekH píše:
dodám tedy, že se to děje i u kapusty. Je to taková jako lehká pálivost podle toho, kolik jich snim. Když jim víc, tak už cejtim, že bych to jíst neměl, či mám pocit, že to pro mě není bezpečné.

Brukvovité, nebo jinak křížaté rostliny jsou poměrně bohaté na tyto štiplavé látky a obecně vzato jsou velice zdravé. Pouze je potřeba si dávat pozor na rychlost štítné žlázy kterou zpomalují, což může být problém pokud se jich jí velké množství. Povařením, spařením, nebo kvašením tato vlastnost mizí tam již problém prakticky není.