Zdravím, v jednom příspěvku (četla jsem ho před časem a bohužel ho teď nemohu najít, abych sem dala přesnou citaci..) Jarda varoval před konzumací ryb, že jsou v dnešní době plné škodlivých látek. Já mám to štěští, že patřím k těm kterým většina masa prostě nechutná. Přímo nesnáším vepřové a zhruba tak 3x do roka mám chuť na hovězí, tak si ho dopřeji. Jinak jsem (kromě ryb) nemasožravec. Ovšem ryby a mořské plody miluji. Proto se chci zeptat zda-li se v dnešní době dají někde koupit ryby a mořské plody jež budou kvalitní a zdravé. Tusím, že asi ty chytané na volném moři a ne pěstované na farmách. Máte i zkušennosti s kvalitou tuzemských ryb či konkrétní tipy kde je kupovat? Jak se pozná kvalitní ryba, od té nekvlalitní - nezdravé? Jediné co umím u ryb určit je čerstvost, kvalitu už tolik nepoznám.
Děkuji za zkušennosti a rady
ryby v sobe maji ruzne latky pochazejici jak z lodni dopravy na mori (predevsim tezke kovy) tak take latky ,ktere tam pritecou z pevniny, staci se projit podel potoku co tecou pobliz vetsich mest a hned vidite jake vsechny dobroty v te rybe muzete mit( i kdyz ty nejhorsi asi nejsou vetsinou ani videt) ![]()
Jinak Jarda psal ze pokud losos neni z velkochovu tak je v poradku
Děkuji za zkušennosti a rady
Tak to jsem na tom podobně jako xverunka, plody moře můžu v jakémkoli množství.
Nejlépe ale přímo u zdroje, kde je relativně velká šance relativně málo kontaminované potravy = to je stejně jako v česku u farmáře na dvoře..
Skutečně vše, co projde nákupem potravinářských řetězců je nanejvýš riskantní konzumovat a to včetně ryb a plodů..
Byl v cz Tv pořad o chovu lososů na farmách a kvanta antibiotik a chemie v potravě ryb pro růžovější barvu masa násobně převyšuje všechna omezení.. = to, co se dodržuje např. v Norsku naprosto nerespektují kdekoli jinde.. Lososa ze supermarketu bych se nedotknul ani násadou od koštěte..
Proto raději pstruha z prověřeného chovu nebo vlastnoručního candáta či štiku.. no a co nejdříve do středomoří ke zdrojům..
Tak dnes jsem se bavila s jedním Gurmánem - co si na čerstvost a kvalitu ryb velmi potrpí a poradil mi pár adres, kde se dá kvalitní a čerstvá ryba najít. Jelikož jsem z Prahy, jsou to pražské adresy. Jednak fishpoint ( http://www.fishpoint.cz ) který jsem doposud neznala a Seefood který má v Praze pobočky ve Zborovské a v Palladiu. Ceny jsou samozdřejmě o dost vyšší než v Tescu či Kauflandu, ale kvalita by měla být značně lepší.
Jinak prý se dají relativně kvalitní a čerstvé ryby a mořské plody koupit v Makru. Máte někdo zkušennosti? (Já sama jsem tam parkrát kupovala chobitnici a spokojenost, ale s jiným sortimentem nemám zkušennost)
A teď mě napadá, že v Ikee prodávají za relativně dobrou cenu mraženého norského lososa, volně žijícího. Maso je na již na pohled jiné než běžný supermarketový losos - je tmavší a nemá ty silné tukové proužky. Bohužel je mražený ale stále myslím, že je lepší tento mražený než rádoby čerstvý supermarketový.
Potom jsem ještě při hledání narazila na tyto stránky http://www.cerstveryby.cz a vypadá to velmi, velmi dobře, nemáte někdo zkušennost?
Jinak prý se dají relativně kvalitní a čerstvé ryby a mořské plody koupit v Makru. Máte někdo zkušennosti? (Já sama jsem tam parkrát kupovala chobitnici a spokojenost, ale s jiným sortimentem nemám zkušennost)
A teď mě napadá, že v Ikee prodávají za relativně dobrou cenu mraženého norského lososa, volně žijícího. Maso je na již na pohled jiné než běžný supermarketový losos - je tmavší a nemá ty silné tukové proužky. Bohužel je mražený ale stále myslím, že je lepší tento mražený než rádoby čerstvý supermarketový.
Potom jsem ještě při hledání narazila na tyto stránky http://www.cerstveryby.cz a vypadá to velmi, velmi dobře, nemáte někdo zkušennost?
Ty kontakty vypadají zajímavě, ale i Makro má poměrně dobré zboží, vždy je třeba sledovat místo výlovu a pokud možno nekupovat ryby sádkované, protože ryba je mnohem větší prase, než prase a je schopna sežrat neuvěřitelné svinstvo, což se pak pochopitelně projeví na kvalitě jejího masa. Vrcholnou specialitou je v tomto ohledu pangasius, kterého bych nesnědl, ani kdyby mě k tomu dodavatel doplatil, stačí se podívat jak je pěstován a každému musí být jasné co to je za nepoživatelný šmejd.
Šlo o hoax. Pangasius by neměl být škodlivější něž jiné sádkované ryby.
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/
Chci se zeptat jestli je uzená Makrela zdravé jídlo. Jako jestli to "uzení" neudělalo ze zdravého jídla škodlivé jídlo.
myslím, že bych na tom nic moc zdravého nenašel, ikdyž uznávám, je to dobrota, dřív jsem ji rád kupoval, dnes už ne,
zdravé jídlo nám má dodat nějaký ten enzym, vitamin a minerál (samozřejmě v organické podobě) a to v uzené makrele nenajdu
a co omega 3? zůstane tam i po uzení? a nevzniknou tam trans tuky?
Rybí maso tepelně upravené je velice dobře stravitelné. Nejraději si dopřávám rybí řízek z kapra, grilovaného pstruha a uzenou makrelu nebo platýze.
Ryby obsahují v průměru 15 - 20 % bílkovin, které jsou velmi kvalitní. Tyto bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujeme. Jsou lehce stravitelné, obsahují jen málo pojivových bílkovin a žádný elastin. Náš trávicí trakt je dokáže strávit za asi 2 - 3 hodiny (vepřové či hovězí maso může ležet ve střevech i 6 - 8 hodin).
Grilování a uzení je údajně velmi škodlivý. Potom postrádá jakýkoliv význam ty ryby jíst.
Proti dušení a vaření v páře nic nemám, naopak, i plátek vepřové kýty je z konvektomatu krásně měkoučký.
Uzené ryby a uzené maso musí splňovat přísné normy, navíc z kondenzovaného kouře jsou odstraněny nejvíce škodlivé složky. Podobně nízké úrovně benzo(a)pyrenu / PAU celkem jsou stanoveny pro jedlé oleje a tuky, kakaové boby a rafinovaný kokosový olej.
Údaje o výskytu PAU v obilovinách a zelenině jsou v současnosti omezené. Z dostupných údajů vyplývá, že obiloviny a zelenina obsahují PAU spíše v malé míře. Tyto nízké hodnoty zaznamenané ve stávajících dostupných údajích o výskytu neodůvodňují bezprostřední stanovení maximálních limitů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA nicméně zjistil, že obiloviny a zelenina mohou významně přispívat k expozici lidí z důvodu jejich vysoké spotřeby. Obsah polycyklických aromatických uhlovodíků v těchto dvou skupinách produktů by proto měl být dále sledován. Na základě dalších údajů bude posouzena potřeba stanovení maximálních limitů.
Ja sa tiez obcas ulakomim na udenu makrelu, chutovo je vynikajuca, vzdy ma vsak napadne, ci nie je v skutocnosti len namacana v E-ckovom kupeli s dymovou aromou...
Je sice určitě velice dobrá, nicméně zrovna zdravá asi nebude, ovšem jednou za čas, proč ne.
A co rybářský lístek a dobrý prut? My přes sezonu jíme v podstatě ryby denně ... třeba pstruha, candáta, lína, úhoře .... kaprů můžeme mít z rybníka neúrekom, ale kapr nám nechutná ... je to prase, přesně jak psal Jarda. A ještě strávíte velmi hezky několik hodin denně (nebo v noci) na čerstvém vzduchu a v krásné přírodě. Kdo je hamoun, naloví víc, rybky si vykuchá a zamrazí i na zejmu.
Která sladkovodní ryba je vhodná ke konzumaci v syrovém stavu jako Sushi? ![]()
Můj sen, ale i bez těch chycených ryb, prostě sedět u vody a čumět na hladinu, boží.
Nikdy jsem to nezkoušel, ale asi bych si vybral nějakou bez kostí a těch tedy zrovna mnoho není. Zde se tradičně dávají do kyselých nálevů včetně kostí a pak se jedí včetně kostí, které kyseliny částečně rozloží.
Já jsem se dostal k webu http://www.bonfood.cz/. Vypadá to, že prodávají opravdu kvalitní ryby z moře. Zamražené přímo na moři. Takže člověk musí opravdu věřit, že to hned distribuují a není to roky staré. Ještě nemám osobně ozkoušeno, ale všichni chválí co jsem se dočetl. Problém je s dopravou. Je dost drahá pro jednotlivce. Ideální tedy nakupovat ve větším a větší skupině.
V Makru se dají koupit asi nejkvalitnější ryby u nás. Dodávají do něj z http://www.fjordbohemia.cz/ a video o nich je na Stream.
Já jsem se sem dostal kvůli uzené makrele. Na Ona.idnes upozorňují, že může obsahovat choroboplodné zárodky salmonely a listerie, proto není příliš vhodná pro těhotné a děti.
Bohužel si myslím, že uzenou makrelu máčejí v koupeli s dýmovým aroma. Dokonce se mi k tomu podařilo nalézt Diplomovou práci Antonína Kölbla, která se zabývá zpracováním makrel. Z té to nevypadá, že by ono máčení v kouřovém roztoku bylo tak špatné.
Ve výše zmíněném videu na Stream je také vidět, že ve Fjord Bohemia udí standardním způsobem. Dá se tedy pořídit tato uzená ryba.
Pokud čtete Ona.idnes, pak vám není pomoci. To přece nejsou noviny, zdroj informací, jde o hříčku, o bulvár. Tam nikomu na tom, co zrovna píší, vůbec nezáleží.
Já jsem se sem dostal kvůli uzené makrele. Na Ona.idnes upozorňují, že může obsahovat choroboplodné zárodky salmonely a listerie, proto není příliš vhodná pro těhotné a děti.
Bohužel si myslím, že uzenou makrelu máčejí v koupeli s dýmovým aroma. Dokonce se mi k tomu podařilo nalézt Diplomovou práci Antonína Kölbla, která se zabývá zpracováním makrel. Z té to nevypadá, že by ono máčení v kouřovém roztoku bylo tak špatné.
Ve výše zmíněném videu na Stream je také vidět, že ve Fjord Bohemia udí standardním způsobem. Dá se tedy pořídit tato uzená ryba.
Tak kvalita není pouze o zpracování i když to je nezpochybnitelně dost podstatné, ale o kvalitu ryby před vlastním zpracováním. Pokud budete kupovat sice dobře zpracované ryby, ale chované v sádkách a krmené nějakou umělou hmotou, tak stejně nic moc, to už je lepší kachna, nebo králík, které dodá Lojza z nedaleké vesnice.
Proto uvádím zdroj mých informací. Důvěryhodnost zdroje ať si každý přebere sám.
Vzhledem k tomu, že když zadám do Google "makrela salmoneloza" a vyjede toho spousta, tak na tom asi něco bude. Těhotným a kojícím ženám nedoporučováno.
Uzené ryby a uzené maso musí splňovat přísné normy, navíc z kondenzovaného kouře jsou odstraněny nejvíce škodlivé složky. Podobně nízké úrovně benzo(a)pyrenu / PAU celkem jsou stanoveny pro jedlé oleje a tuky, kakaové boby a rafinovaný kokosový olej.
Údaje o výskytu PAU v obilovinách a zelenině jsou v současnosti omezené. Z dostupných údajů vyplývá, že obiloviny a zelenina obsahují PAU spíše v malé míře. Tyto nízké hodnoty zaznamenané ve stávajících dostupných údajích o výskytu neodůvodňují bezprostřední stanovení maximálních limitů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA nicméně zjistil, že obiloviny a zelenina mohou významně přispívat k expozici lidí z důvodu jejich vysoké spotřeby. Obsah polycyklických aromatických uhlovodíků v těchto dvou skupinách produktů by proto měl být dále sledován. Na základě dalších údajů bude posouzena potřeba stanovení maximálních limitů.
Konvektomaty jsou bombový
máme jeden už asi 5 let doma a nemůžeme si ho vynachválit. Není to sice úplně levná záležitost, ale myslím si, že se to vyplatí.
Já jsem teda masožravec, maso jím každý den a rybu si dám tak max. 10x do roka. Jinak maso kupuju normálně v reznictví a neřeším odkud je, nebo co dělalo předtím. Nejsem žádný naturální nebo jídlo řešící člověk. Zajdu si do mcdonaldu, zajdu na party atd... takže opravdu neřeším to, co moje maso dělalo předtím, než ho sním. Časem ještě plánuju zařídit gril na zahradu, miluju letní grilovačky, je to bomba, není nic lepšího ![]()
Potom nechápem, načo sem prispievaš... To akoby som ja prispieval na fórum o tuningu áut, a pritom ma to vôbec nezaujíma...
Přiznám se, že uzenou makrelu miluju. Ale kupuji si ji jen v obchodě s ruskými potravinami, protože to je zcela něco jiného, než ten vysušený troud, co se normálně prodává. Tohle je lahůdka, pevné maso, hodně tuku a lehce okouřeno. Takže doporučuji mrknout se do speciálního obchodu s ruskými potravinami. Ostatně, mají tam toho více, co stojí za ochutnání.....
Tomu bych věřil, oni se vůbec dost starají o kvalitu potravin.
Jaké ryby tedy konzumovat?
Píšete, že ryby v sobě mají těžké kovy, jsou nějaké mořské v pořádku? Jak to poznám? Nebo je lepší raději konzumovat sladkovodní ryby?
Píšete, že pokud losos neni z velkochovu tak je v poradku, jak to poznám? Co musí být napsáno na obalu?
Píšete, že máme sledovat místo výlovu, od kud ryby mají pocházet?
Jak zjistím, jak je ryba kvalitní a jak byla zpracovaná?
Jak je to u ryb sladkovodních? Pokud si koupím rybu v čr čerstvou z výlovu, také přeci může obsahovat bůh ví co? Jaké byste pane Jardo doporučil? Někomu jste tu doporučoval pstruha, úhoře a sumce.
Všude na internetu každý doporučuje jíst lososa, vyrovná se mu ohledně omega 3 nějaká sladkovodní ryby?
Co si myslíte o sardinkách nebo o tuňákovi v konzervě? Také přeci mohou být plné těžkých kovů.
Moc děkuji.
Píšete, že ryby v sobě mají těžké kovy, jsou nějaké mořské v pořádku? Jak to poznám? Nebo je lepší raději konzumovat sladkovodní ryby?
Píšete, že pokud losos neni z velkochovu tak je v poradku, jak to poznám? Co musí být napsáno na obalu?
Jak je to u ryb sladkovodních? Pokud si koupím rybu v čr čerstvou z výlovu, také přeci může obsahovat bůh ví co? Jaké byste pane Jardo doporučil? Někomu jste tu doporučoval pstruha, úhoře a sumce.
Všude na internetu každý doporučuje jíst lososa, vyrovná se mu ohledně omega 3 nějaká sladkovodní ryby?
Co si myslíte o sardinkách nebo o tuňákovi v konzervě? Také přeci mohou být plné těžkých kovů.
Moc děkuji.
Nebylo by lépe prostě skromně, jednoduše a velmi málo a velmi málo často jít .... a to základní suroviny (potraviny), bez nějakého spekulování?
Jídlo nemá být prospěšné a tabulkové a zdravé .... jídlo má být chutné, lehké, obyčejné ... a má ho být málo.
Nejezte třeba ryby vůbec ... proč byste je vlastně měla jíst, pokud vám dělají takové starosti?
Záleží na tom jak chceš vypadat, můžeš jíst málo a trpět podvýživou ač obalen tukem z prázdných kalorií a ztrátou svalové hmoty jako většina českých důchodců nebo můžeš jíst podle tabulek - dle tvých měřítek hodně, cvičit a vypadat v osmdesáti letech jako lidé, kteří na stará kolena začali dělat fitness a kulturistik. Jenom namátkou, co jsem zhlédl (odkazy).
Z kapra splňují požadavek na Omega-3 mastné kyseliny pouze vnitřnosti - jirky a mlíčí, výborným zdrojem je pstruh - špatnou vodu nesnese a kančí maso, protože je oproti jiné zvěřině tučnější - nicméně oproti rybám nemá esenciální EPA a DHA, takže byste ho muselasníst 2 kilogramy nebo rovnou přes 200 gramů kančího sádla, aby si tělo mohlo vyrobit gram běžně přítomný spolu s Vitamínem A/D v čajové lžičce oleje z tresčích jater.
Přiznám se, že mě také obsah dioxinů a PCB znepokojuje, zejména kvůli jejich akumulaci v živočišných a lidských tkáních, i když mimo Baltické moře tresčí
Alopat : Ta cernoska ma plastiky, a po dalsie, neverim ze ma 80 rokov.
Dalej...robit taku SPROSTOST, ze nahradit vajecne zltka (SUPERPOTRAVINA) nejakymi orechmi, ktore urcite neboli ani namacane namacanea su plne omega6 (ktore urychluju starnutie)...
Za dalsie - tato zena 100% podstupuje nejaku hormonalnu kuru.
Proste netreba vsetkemu verit
Xion : aj dyňové semienka ale odporúčam namáčať, nech sa "preberú" k životu. Vodu z namáčania by som možno aj použil na varenie, veľa fytátov by zas mať nemali...
Ale - dyňové semená obsahuje veľa fytoestrogénov, takže... odporúčal by som ich len ženám...
Toto je však topic o rybách a morských plodoch...
Odporúčam chladené či mrazené sardinky, prípadne ich sem-tam nahradiť konzevou sardiniek... Darmo, konzerva sardiniek vo vlastnej šťave /mierne slanom náleve... chutí mi to viac, než keď si sardinky pripravím sám.
No tak či tak, uprednostňujem doma uvarené sardinky pred sardinkami z konzervy. Tie si kúpim v hocijakom obchode, len keď som časovo nestíhal kúpiť čerstvé sardinky.
Moc děkuji.
U ryb z moře asi čím menší tím lepší, ideál je asi sardinka a sladkovodní většinou kontaminované nebývají, nebo ne zásadně, tedy zde se dá celkem doporučit jejich zařazení do jídelníčku a z mého pohledu bych preferoval pstruha, sumce, úhoře z důvodu správného poměru kvalitních omega mastných kyselin a minimální kontaminaci. Ostatní dotazy zodpovědět nelze, netuším jak by to mohl člověk pohledem na rybu při nákupu rozlišit. Musíte se spolehnout na to co uvádí výrobce, ale tomu mnohdy nelze věřit.
Jak to tedy je? Zadělavám si na problém pokud denně konzumuji 100g ryb? Střídám sardinky, alijasskou tresku a kapra.
Nenadavaj.
A nie kazdemu sa chce hladkat si prirodzenie kazdy den. Mne je to neprijemne. Zase taka bomba derivacny kupel nieje. Ja dufam, ze civilizacia sa nikdy nebude skladat so vsetkych co si jak blbi budu hladkat pohlavne organy kazdy den 10 minut. Fuj... pri tej predstave sa mi zdviha zaludok.
Staci hladovka.
A nie kazdemu sa chce hladkat si prirodzenie kazdy den. Mne je to neprijemne. Zase taka bomba derivacny kupel nieje. Ja dufam, ze civilizacia sa nikdy nebude skladat so vsetkych co si jak blbi budu hladkat pohlavne organy kazdy den 10 minut. Fuj... pri tej predstave sa mi zdviha zaludok.
Staci hladovka.
Xion, "vôbec" nie si poznačený náboženstvom, "vôbec".... "Vôbec" nemáš komplexy z pohlavných orgánov a sexuality všeobecne..."vôbec".... ![]()
Píšem tu o dennej masturbácii a ejakulovaní ? NIE.
Tebe sa dvíha žalúdok pri predstave že si denne robíš derivačný kúpeľ ? Keby si napísal, že pri tej predstave si povieš, že "do riti, premárnených 10 minút by to bolo", tak O.K., beriem - tvoj názor. Ale napísať, že je to fuj, a že sa ti pri tej predstave dvíha žalúdok ?
Xion, nehnevaj sa na mňa, ale poradím ti jedno... Tým kým nezmeníš svoj postoj k sexualite, "hriechu" a podobným tvojim dosť vážnym problémom, tak....nemaj dieťa, deti.... Lebo to ako ich vychováš...to bude hrozné... FAKT...
A to tvoje "nenadávaj".... Ty si čo o sebe myslíš - nič v zlom... Že si nejaký "boží vyslanec", alebo ? ... Písal som snáď nadávky typu "kkt", "pca", "chj" a podobne ? ... Nie. Tak ? ...
Xion, máš vážny problém. Alebo hlúposť.
A že derivačný kúpeľ nefunguje, resp. funguje slabo, a že nie je potrebný ? No...životne potrebný nebude, to je pravda, ALE.... ÚČINKUJE.... Robím ho teraz denne, robil som ho už len 2x týždenne. Teraz ho robím denne. Po 7 dňoch denného derivačného kúpeľa (už ho robím asi 2 týždne každý deň) som si všimol, že mi znova trochu ztmavli vlasy (šediny nemám žiadne, ale odtieň mojich hnedých vlasov sa trošičku ztmavil), a všimol som si to aj na mihalniciach.... pozeral som sa na svoje oči pri precvičovaní svalov v okolí očí (tvárová gymnastika), a nedalo sa nevšimnúť, ako mi trochu ztmavli aj mihalnice... Moje mihalnice sa trošičku zosvetľovali smerom od koreňa ku ich koncu, a teraz tam nie je žiadne zosvetlenie.
VYSVETLI MI, AKO JE TOTO MOŽNÉ....a vysvetli mi, prečo som taký efekt nespozoroval napr. u pôstov (alebo si aspoň na to nepamätám)... Tým nechcem samozrejme vôbec povedať, že by derivačný kúpeľ prekonával pôst, ALE... zas tu ide o to, ako dlho a ako pravidelne sa derivačný kúpeľ robí - a či je zabezpečené, aby telo bolo v teple (až na pohlavný orgán, ktorý ale po derivačnom kúpeli treba zahriať, ideálne teplo-horúcou sprchou)...
Ja teraz (chladné obdobie) robím derivačnú kúpeľ tak, že si sadnem na preskladanú osušku ktorú položím na hranu vane, nohy si namočím do teplo-horúcej vody ktorej trochu napúšťam do vane, a robím derivačný kúpeľ so studenou vodou. Pri tom počúvam/pozerám nejaký dokument z youtube...
A samozrejme, DERIVAČNÝ KÚPEĽ sa nepostará o to, aby tráviace orgány nemuseli tráviť, a aby telo nemuselo vstrebávať práve teraz, alebo pred pár hodinami zjedenú potravu....TO NIE. LENŽE - derivačný kúpeľ skutočne funguje - odstraňuje z tela rôzny BALAST... Z celého mäsa, telesných tekutín/"polotekutín", možno aj z kĺbov.
Vysvetli mi ako je možné, že mi ztmavli vlasy a mihalnice po týždni denného 15min robenia derivačného kúpeľa... Čo za špeciálne účinky derivačného kúpeľa vo výsledku spôsobujú niečo také ???
A to sa mi stalo aj v minulosti.
Derivačný kúpeľ je prakticky ZADARMO (trochu studenej a trošku viac teplej vody). Lenže keďže sa to spája s pohlavným orgánom, jeho ovlažovaním studenou mokrou "handričkou", tak u teba naskočí "sexuálno-patologická červená kontrolka", a už sa cítiš ako hriešnik, keby si to robil pravidelne...
![]()
Pokiaľ pri derivačnom kúpeli nemyslíš na nič erotické, tak sa ti nepostaví ani o centimeter...
Škoda tvojej "náboženskej otupelosti"...
Zdravim. Papám občas sushi, tak bych rád věděl, kupuju občasně s tuňákem a jelikož jsem nedávno si začal sushi sám připravovat doma (nikoliv kupovat v restauraci), koupil jsem přes rohlik.cz tuňáka na steak a zjistil, že je asi tak 20x sladší, oproti všem těm, které jsem kdy měl v sushi restauracích.
Vysvětlíte proč? Neni to uplně ono, vlastně mi to nechutná. Díky.
Vysvětlíte proč? Neni to uplně ono, vlastně mi to nechutná. Díky.
Na to odpověď neznám, ale je klidně možné že tu chuť v restauraci dělá nějaká marináda.
co by to mělo být tohle? to žluté, pochopitelně
Tak proč se jich tam nezeptáte co to vlastně obsahuje toto hádat z celkem mizerné fotky je opravdu těžké, ale předpokládám něco jako papája nebo jiné ovce bohaté na enzymy.
Konzumujem iba malé ryby (sardinky, baltické šproty), keďže obsahuju najmenej tuku, do ktorého sa ukladajú toxické látky - ťažké kovy (hlavne ortuť) a iné toxíny (DDT, PCB, dioxíny atď). Väčšia ryba má logicky väčší obsah tuku a tým viac obsahuje toxických látok. Okrem toho väčšie ryby konzumujú menšie ryby spolu s ich toxickými látkami, ktoré sa v nich hromadia. Najhoršie je na tom losos a tuniak. Ak chce niekto redukovať tuky, tak vhodným zdrojom je aljašská treska. Najnižšie koncentrácie toxických látok by mali byť v malých rybách, ako sú sardinky. Krevety neobsahujú žiaden tuk a v podstate sú čistým zdrojom proteínov.
Zásadne nejedávam ryby z fariem, pretože ich kŕmia potravou obsahujúcu nadmerné množstvo kyseliny linolovej (rastlinný prekurzor kyseliny arachidonovej), takže ich mäso namiesto omega-3 PUFA obsahuje veľké množstvo "prozápalovej" kyseliny arachidonovej. Pozrite si dokumenty o farmárskom chove rýb v Ázii a severských štátoch - akou chémiou (s lepkou na etikete, oblečení v skafantroch) ich striekajú, aby ryby neskapali. Zmutované hlavy a chvosty sa odrežú, vnútornosti s nádormi sa vyberú a následne sa "odpad" ekonomicky spracuje na granule, ktorými sa krmia ďalšie generácie farmových rýb. Mám silné podozrenie, že tento lacný zdroj potravy onedlho poputuje do chlievov, takže zamorené bude aj bravčové, hovädzie, ale aj slepačie mäso z veľkochovu.
https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E (Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food)
Btw: všetky rybacie oleje, ktoré sa sumplementujú ako zdroj EPA, DHA PUFA, sú zoxidované (aj tie z lekárne). Preto radšej konzumujem sardinky, šproty v primeranom množstve, aj napriek tomu, že sú naložené v konzerve.
Zásadne nejedávam ryby z fariem, pretože ich kŕmia potravou obsahujúcu nadmerné množstvo kyseliny linolovej (rastlinný prekurzor kyseliny arachidonovej), takže ich mäso namiesto omega-3 PUFA obsahuje veľké množstvo "prozápalovej" kyseliny arachidonovej. Pozrite si dokumenty o farmárskom chove rýb v Ázii a severských štátoch - akou chémiou (s lepkou na etikete, oblečení v skafantroch) ich striekajú, aby ryby neskapali. Zmutované hlavy a chvosty sa odrežú, vnútornosti s nádormi sa vyberú a následne sa "odpad" ekonomicky spracuje na granule, ktorými sa krmia ďalšie generácie farmových rýb. Mám silné podozrenie, že tento lacný zdroj potravy onedlho poputuje do chlievov, takže zamorené bude aj bravčové, hovädzie, ale aj slepačie mäso z veľkochovu.
https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E (Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food)
Btw: všetky rybacie oleje, ktoré sa sumplementujú ako zdroj EPA, DHA PUFA, sú zoxidované (aj tie z lekárne). Preto radšej konzumujem sardinky, šproty v primeranom množstve, aj napriek tomu, že sú naložené v konzerve.
Pokud se týká zamoření potravního řetězce různým šmejdem tam už lidstvo opravdu pokročilo skoro do fáze sebelikvidace. Myslím že ještě budeme škemrat o trochu slušného žrádla od Rusů kde je zatím půda hnojená hnojem tedy má dostatek mikroorganizmů pro ekologické pěstování plodin a řeky většinou celkem čisté tedy i ryby zde ulovené jsou ve velice dobré kvalitě.