Rýma

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/ryma/
Jana — úte led 05, 2010 3:21 pm

Dočetla jsem se, že rýmu způsobují také zanesená střeva, když už tělo nemá kudy se čistit.
Z čeho vzniká rýma při změně teploty, neboli, spustí se mi vždycky rýma, když příjdu ze zimy do tepla nebo naopak. A stává se to více lidem...
Předem děkuji za odpověď,
zdravím
Jana

Mat — úte led 05, 2010 4:30 pm

To sa stáva aj mne a každému koho poznám.
Myslím, že si tým telo chráni sliznicu, pred chladom práve tým hlienom.
Je to ale iba domnienka.

Jarda — úte led 05, 2010 9:55 pm
Jana píše:
Dočetla jsem se, že rýmu způsobují také zanesená střeva, když už tělo nemá kudy se čistit.
Z čeho vzniká rýma při změně teploty, neboli, spustí se mi vždycky rýma, když příjdu ze zimy do tepla nebo naopak. A stává se to více lidem...
Předem děkuji za odpověď,
zdravím
Jana

To není klasická rýma, která je spojena se zahleněním organizmu a většinou to rychle odezní. Je to takzvaná vazomotorická rýma a příčinou jejího vzniku je abnormální, zvýšená reakce cév nosní sliznice na rozličné vnitřní i zevní faktory. Typickým projevem je výrazný vodnatý nosní sekret a spouštěčem může být cigaretový kouř, přechod z chladu do tepla či naopak, změna vlhkosti prostředí, rozkolísaná hladina hormonů, nebo je vyvolaná léky. Mezi léky, které mohou vyvolávat vazomotorickou rýmu, patří mimo jiné některé léky na vysoký krevní tlak, acylpyrin, nebo perorální antikoncepce. Při léčbě vazomotorické rýmy můžete použít výplachy nosu pomocí néti, či třeba horké koupele nohou. Jako u ostatních forem rýmy i zde platí, že je zapotřebí vylepšit životosprávu, zajistit dostatek pohybu a otužovat organismus. U rýmy vyvolané změnou teploty prostředí se snažte, aby přechod mezi prostředími byl co nejpozvolnější.

Axer — úte bře 09, 2010 12:33 am

Dobrý den pane Zajíčku,

Vaše stránky mě velice zaujali, a proto se zde s radostí nacházím. Jsem tady z důvodu tzv. zadní rýmy (Post Nasal Drip syndrom). Klasickou rýmou vůbec netrpím, ucpaný nos také nemám, dýchám volně, bez jakýchkoliv problémů. Na ORL jsem byl nesčetněkrát a v zásadě žádný problém neshledali. Jen ta zadní rýma, s kterou si prostě nevím rady. Neustále tvoření hlenů a následné polykání a stékání do krku. Z toho důvodu musím hodně odplyvávat, ale tento problém to dál neřeší. Je to začarovaný kruh. Hromadící hlen na kořeni jazyka způsobuje i velký zápach z úst, který ani nevím přesně, jak mám řešit. Tímto problémem trpím již řadu let, ale v lékařskou vědu už moc nevěřím. Dá se říct, že jsem bezradný a i psychicky z toho dost vysílený a vyčerpaný. Docela mě to společensky izoluje. Dokonce jsem dnes zkusil i nosní sprchu vlastní urinou, tak uvidíme, jestli se tento stav po nějaké době třeba nezlepší. Ještě jsem přemýšlel nad SP, ale mám trochu obavy, aby mi to nepoškodilo střeva. Myslím, že je mám i dost zanesená. Trpím nespecifickým střevním zánětěm v oblasti přechodu z tenkého do tlustého střeva. Beru také léky, ale cítím se být nyní v relativně dobré kondici. Fáze remise onemocnění. Tak jsem přemýšlel, že bych se pustil do SP, abych viděl, zda-li by to mělo pro mě dobré výsledky. Mám od Vás toho přečteného docela hodně, myslím, že mé problémy souvisí i s psychikou a hleny určitě z oblasti střev. Prosím byl by jste tak laskavý a napsal byste mi Váš názor, co si o tom myslíte? Klidně Vám třeba napíšu i víc, kdyby Vás něco zajímalo do hloubky. Moc děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. :wink:

Jarda — úte bře 09, 2010 9:31 am
Axer píše:
Dobrý den pane Zajíčku,

Vaše stránky mě velice zaujali, a proto se zde s radostí nacházím. Jsem tady z důvodu tzv. zadní rýmy (Post Nasal Drip syndrom). Klasickou rýmou vůbec netrpím, ucpaný nos také nemám, dýchám volně, bez jakýchkoliv problémů. Na ORL jsem byl nesčetněkrát a v zásadě žádný problém neshledali. Jen ta zadní rýma, s kterou si prostě nevím rady. Neustále tvoření hlenů a následné polykání a stékání do krku. Z toho důvodu musím hodně odplyvávat, ale tento problém to dál neřeší. Je to začarovaný kruh. Hromadící hlen na kořeni jazyka způsobuje i velký zápach z úst, který ani nevím přesně, jak mám řešit. Tímto problémem trpím již řadu let, ale v lékařskou vědu už moc nevěřím. Dá se říct, že jsem bezradný a i psychicky z toho dost vysílený a vyčerpaný. Docela mě to společensky izoluje. Dokonce jsem dnes zkusil i nosní sprchu vlastní urinou, tak uvidíme, jestli se tento stav po nějaké době třeba nezlepší. Ještě jsem přemýšlel nad SP, ale mám trochu obavy, aby mi to nepoškodilo střeva. Myslím, že je mám i dost zanesená. Trpím nespecifickým střevním zánětěm v oblasti přechodu z tenkého do tlustého střeva. Beru také léky, ale cítím se být nyní v relativně dobré kondici. Fáze remise onemocnění. Tak jsem přemýšlel, že bych se pustil do SP, abych viděl, zda-li by to mělo pro mě dobré výsledky. Mám od Vás toho přečteného docela hodně, myslím, že mé problémy souvisí i s psychikou a hleny určitě z oblasti střev. Prosím byl by jste tak laskavý a napsal byste mi Váš názor, co si o tom myslíte? Klidně Vám třeba napíšu i víc, kdyby Vás něco zajímalo do hloubky. Moc děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. :wink:

Teoreticky si s tím víte rady, tak co vám brání ty kroky udělat. Vše, co popisujete, jednoznačně souvisí se zaneseným tlustým střevem a to vám potom trpí jak psychika tak se vám zahleňuje oblast plic, kam tělo v sebezáchovné aktivitě posílá toxiny, aby jste je vydýchal, případně vychrchlal. Buďte rád, že se to tělu zatím daří zlikvidovat takovouto celkem neškodnou cestou, mnozí jsou na to mnohem hůře. Pokud se bojíte šankaprakšalány a věřte, že zbytečně, tak si dojděte na hydrocolon a nechte si střeva tak 5x vyčistit a uvidíte jak rychle se to odstraní a zmizí i další potíže.

Manes — sob led 08, 2011 6:17 am

EDIT: Nejsem si jist, zda-li jsem téma založil na správné místo. Pokud ne, omlouvám se.

jahaman — sob led 08, 2011 11:49 am

Zdravím,

tak já měl s neustálou rýmou a zacpaný nos do té doby, dokud jsem nepřešel vyloženě na syrovou ovocno-zeleninovou stravu. Rok před tím přechodem jsem byl dokonce na operaci, kde mi cosi z nosu vyřízli, ale nepomohlo to vůbec (když jsem třeba spal, zacpala se mi spodní dírka, lehnul jsem si na druhý bok, chvilku se odecpala a pak se zase zacpala ta druhá spodní - a tak pořád dokola. Kolik já jsem si nastříkal nesmyslů do frňáku :-)).
Protože jsem se ale se změnou stravy začal zajímat hlavně sám o sebe, tak jsem taky nadobro přestal s alkoholem a stak se ze mně nepiják.
Začal jsem cvičit - můžu doporučit http://www.marklauren.com - no a to samozřejmě taky pomohlo.

Chce to prostě kompletní změnu - párkrát jsem byl ještě potom na pivo - dal jsem si třeba dvě tři a dva dny jsem měl zacpaný nos (testoval jsem to tak třikrát).

No a ještě jsem začal pravidelně půstovat (jednodenně v pátek), zatím maximálně 7 dnů.

Manes — sob led 08, 2011 5:26 pm
jahaman píše:
Zdravím,

tak já měl s neustálou rýmou a zacpaný nos do té doby, dokud jsem nepřešel vyloženě na syrovou ovocno-zeleninovou stravu. Rok před tím přechodem jsem byl dokonce na operaci, kde mi cosi z nosu vyřízli, ale nepomohlo to vůbec (když jsem třeba spal, zacpala se mi spodní dírka, lehnul jsem si na druhý bok, chvilku se odecpala a pak se zase zacpala ta druhá spodní - a tak pořád dokola. Kolik já jsem si nastříkal nesmyslů do frňáku :-)).
Protože jsem se ale se změnou stravy začal zajímat hlavně sám o sebe, tak jsem taky nadobro přestal s alkoholem a stak se ze mně nepiják.
Začal jsem cvičit - můžu doporučit http://www.marklauren.com - no a to samozřejmě taky pomohlo.

Chce to prostě kompletní změnu - párkrát jsem byl ještě potom na pivo - dal jsem si třeba dvě tři a dva dny jsem měl zacpaný nos (testoval jsem to tak třikrát).

No a ještě jsem začal pravidelně půstovat (jednodenně v pátek), zatím maximálně 7 dnů.

S tím půstem to zkusím, určitě to nebude na škodu.

Jarda — sob led 08, 2011 11:04 pm
Manes píše:
EDIT: Nejsem si jist, zda-li jsem téma založil na správné místo. Pokud ne, omlouvám se.

Zdravím,
především pana Jardu a dále ostatní návštěvníky tohoto fóra.

Předem se omlouvám za tak dlouhý text, ale snažil jsem se napsat každou maličkost, která by se mohla přispět k odhalení příčiny mého dlouholetého problému.
Nevím, jestli mi bude schopen někdo poradit, přesto mě zajímá váš názor, či nějaké doporučení na můj problém.
Mám už někdy pocit, že jsem tak trochu ztracený případ :(

Již asi od 9 let trpím celoroční, alergickou či chronickou rýmou. Nyní je je mi 22, rýma neustala. Tedy asi okolo 9. roku mého života jsem kvůli nepřetržité rýmy tzv. "začal chodit po doktorech". Poprvé jsem také navštívil alergoologa. Udělal mi testy na alergie. Vyšel pozitivní test na roztoče. Poté jsem asi 5 let byl "léčen" pomocí alergenového extraktu - Imunoterapie. Po ukončení této léčby-test na alergie - výsledek negativní. Dodneška si vzpomínám na slova doktorky: "no, tak to jsme tě vykurýrovali, výsledek je negativní". Na to jsem paní Doktorce odpověděl: "nevykurýrovali, vždyť rýmu mám pořád, a ještě horší". Jen se blbě ušklíbla, pokrčila rameny a od té doby se to táhne. ORL - Alergoologie - ORL - Alergoologie, atd -furt dokola. I v lázních jsem kvůli toho byl- Nepomohlo :).

Od té doby jsem vystřídal snad všechny dostupné druhy Antihistaminik,nosních sprejů(i kortikoidní), očních kapek a kdo ví čeho všeho. Dále jsem prošel nespočtem rentgenů hlavy(kvůli nosních dutin), kde se samozřejmě(až na malinké polypy, na které jsem jen dostal kortikoidní spreje) nic nezjistilo. Zmíněné léky mi sice příznaky vždy zmírnily, ale rýma nikdy neustala. Dodnes si občas zajdu k alergooložce akorát pro Zodac(tablety-antihistaminikum), jinač nic jiného.

Když jsem asi v 16-17 letech zjistil, že chození po doktorech(čekání v čekárnách) je opravdu ztráta času, usoudil jsem, že bych to měl převzít do svých rukou. Začal jsem se, pomocí internetu, zajímat o mé zdraví. Jelikož jsem měl v té době příznaky kvasinkové infekce, a celkově jsem se necítil dobře, Přestal jsem jíst cukr, sladkosti(už mám dost plomb), bílé pečivo a přestal pít mléko. Byla to tehdy velká změna, jelikož od dětství jsem tohle všechno konzumoval ve velkém. Hlavně sladkosti, rohlíky, mléko, dále každý den do školy-půl hodiny louhovaný (v hliníkovém hrnci) černý čaj, maminkou pečlivě připravovaný a téměř vařící nalévaný do plastové láhve(chuťovka co?:)).(S tím čajem to bylo jen asi do mých 12 let, pak už jsem to naštěstí nepil.)
Po této "dietě", kdy jsem přestal s cukrem, bílým pečivem a mlékem, příznaky kvasinkové infekce po delším čase(1-2roky) odezněly, cítil jsem se líp, ale rýma neustupovala. Dodnes se tedy snažím jíst docela zdravě: hodně zeleniny, ovoce, piju jen vodu nebo bylinné čaje. I když vyjímečně nějaké ty hranolky se smažákem si neodpustím.

Naposled co jsem byl na ORL, asi ve 20ti, mi doporučili operaci nosní přepážky. Prý je křivá. Odmítl jsem a od té doby jsem tam nebyl. Dýchat nosem, i přes neustálou rýmu, kupodivu mohu. Jinač dříve to bývala spíše vodnatá rýma, nyní je to hustší a průhledný hlen. V zimě je to kvůli chladu (+sem tam nějaká infekce) horší. Když vyjdu v zimě ven, tak smrkám velmi často. Se Zodacem je to trochu lepší. Příznaky po vysazení Zodacu: prvních pár dní je znatelné zhoršení příznaků+časté kýchání, ale po nějaké době se to umírní. Tzn, že v létě Antihistaminika brát pořád nemusím. Jinač v noci dýcham normálně nosem, a ani se kvůli rýmy nebudím.

Další věci, které k mému zdraví zřejmě moc nepřispívají, je to, že bydlím v centru většího města, kde bývá často špatný vzduch. + Alkohol, který konzumuji sice jen tak 2-3x za měsíc - ale bohužel ve velkém = tzv. "dvoudenní alkoholové jízdy"(asi se na to vybodnu). Párkrát se mi po takové "kalbě" stalo, že jsem měl dost vysoký tep. Okolo 180/min(divné?), ale vždycky jsem to nějak zaspal :). Jinak jsem nekuřák. Ještě jsem si vzpoměl, že mi nedávno doktor na jedné vstupní prohlídce řekl, že mám mírně zvětšenou štítnou žlázu, ale že prej je to normální, tak nevím jestli to nemůže mít též souvislost s tím vším??

Snažil jsem se různě posílit imunitu (adaptogeny, byliny, vitamin D), ale asi to nebude tak jednoduché . Občas pojídám Klanoprašku, rakytník, někdy popíjím lapacho. Například po kopřivovém čaji se mi kupodivu příznaky rýmy zlepší, ale jen na chvíli -a časté pití kopřivového čaje prý není dobré na ledviny či co. Také jsem si všiml, že když delší dobu nic nekonzumuji, tak nemám potřebu tolik "smrkat" :). Občas si vyrábím i koloidní stříbro, které užívám, když cítím, že na mě jde nějaká infekce. Protože mít alergickou/chronickou rýmu dohromady s infekční je pro mě dost kruté.
Přes to všechno ta "mrcha" rýma si nedá pokoj.
Mám dojem, že "příroda mi nenadělila do života moc silnou obranyschopnost a za ta léta imunita asi dostala zabrat. Jen doufám, aby se to nehoršilo. A nechci celý život pojídat prášky na zmírnění příznaků.

Díky za přečtení tohoto trochu krkolomného a dlouhého příspěvku. Má otázka tedy zní:
Jsem ztracený případ?, anebo je nějaká možnost se z toho dostat?? a jak? Předem dík za jakékoliv rady.
PS: Naděje umírá poslední.

To je zajímavý postup léčby z druhého konce, jakékoliv problémy v dýchacích cestách je potřeba řešit na výfuku, a zde nepopisujete jaká je defekace. Pokud je dlouhodobě špatná, tak nezkoumejte a vyčistěte výfuk, uvidíte jak se bude chovat ten vršek. Jinak vysoký tep po větší dávce chlastu je normální, pumpa se musí dost snažit, protože procpat do kapilár slepené krvinky jí dá docela dost práce. Nastudujte si zde teplotní test, nebo test pomocí skvrny na zápěstí a uvidíte jak si vaše štítná žláza opravdu stojí, souviset to pochopitelně může, protože pak nechodí defekace a jste zase u výfuku. Kopřiva čistí krev, čili zase toxiny a čištění. Já myslím, že pokud začnete čistit střevo a další orgány, plus nasadíte křenovou kašičku, tak z toho budete venku.

Jarda — sob led 08, 2011 11:08 pm
jahaman píše:
Zdravím,

Pivo je plné plísní, čili zase se bavíme o čištění střeva, celá rýma je vždy ze zaneseného střeva, nic jiného.

Jarda — sob led 08, 2011 11:10 pm
Manes píše:
To s tím ucpáváním jedné nosní dírky se mi také často stává. Ale přesto vždy mohu dýchat nosem, i když někdy jen přes jednu dírku. No, přejít na čistě syrovou stravu by byl asi pro mě problém. Za prvé bych to asi nevydržel, a za druhé bydlím v domácnosti, kdy se pravidelně vaří oběd pro všechny členy naší rodiny. Samozřejmě když je na oběd něco hodně nezdravého, tak to nejím. Je to trochu nespravedlivé, že někteří mohou všechno a žádnými rýmami, apod. netrpí. :-(

Pivo mi teš nedělá moc dobře, proto radši piju destiláty :-) .. S tím půstem -občas to zkusím, určitě to nebude na škodu.

Půst na škodu určitě nebude, tím se střevo také čistí, ale určitě pomůže více systematické čištění.

sakul — úte led 11, 2011 9:02 pm
Jarda píše:
Půst na škodu určitě nebude, tím se střevo také čistí, ale určitě pomůže více systematické čištění.

Jardo máte nějaký tip na likvidaci zde zmíněných polypů, které bývají často příčinou dlouholeté rýmy?

Beladona — úte led 11, 2011 9:42 pm

Celý život mě provází podobné problémy, rýma, kýchání, v noci ucpaný nos. Před rokem mi provedli laserovou mukotomii, protože prý už ten nos byl téměř neprůchodný. Pomohlo to trošku. Kromě celkového čištění dělám od září néti urinou a k tomu snídám křen. Ještě jsem neměla rýmu, jen z té jedné horší dírky mi neustále kape čistá voda :)
Jen v noci se ještě občas budím se zacpaným nosem, ale to zlepšení je asi tak o 300%.

tomaso — úte led 11, 2011 9:58 pm

Výborné je taky nasát urinu (třeba z dlaně) do obou nosních dírek a pak zaklonit hlavu a nechat urinu protéci až do ústní dutiny. Taky to pročistí od hlenů a funguje to skvěle proti bolesti v krku.

sakul — úte led 11, 2011 10:07 pm
tomaso píše:
Výborné je taky nasát urinu (třeba z dlaně) do obou nosních dírek a pak zaklonit hlavu a nechat urinu protéci až do ústní dutiny. Taky to pročistí od hlenů a funguje to skvěle proti bolesti v krku.

Ještě přidám méně dostupnou, ale také joginskou techniku, kdy se strčí cca 7-10cm postříbřené nebo pozlacené tyčinky až se začnou dráždit body vzdau na lebce. Dutina se trochu protáhne a zlato či stříbro zabíjí bakterie.

Jarda — úte led 11, 2011 10:11 pm
sakul píše:
Jardo máte nějaký tip na likvidaci zde zmíněných polypů, které bývají často příčinou dlouholeté rýmy?

Polyp je pouze skládka odpadu, nic jiného a většinou ho pouhé čištění odstraní, čili čištění by mělo stačit.

sakul — stř led 12, 2011 9:25 pm
Jarda píše:
Polyp je pouze skládka odpadu, nic jiného a většinou ho pouhé čištění odstraní, čili čištění by mělo stačit.

Tušil jsem to :) Díky

Kofolouš — ned úno 20, 2011 9:07 pm

Ahoj, prosím co používáte na rýmu? Slyšeli jste už o Physiomeru? Mě to doporučila kamarádka, že ho používá její syn a prý je výtečný. Jen jsme chtěla vědět jaký na něj máte názor. Mám neskutečnou rýmu a když skončí tak do týdne ji mám zase :( Inhalace na mě nějak neplatí tak jsem si říkala že vyzkouším tu mořskou vodu? Jaké máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď

sakul — ned úno 20, 2011 9:14 pm

Ten přípravek si klidně můžete pořídit a při delším užívání sliznici pomůže, nicméně uvědomte si že platíte takové peníze za trochu mořské vody s pozlátkem a reklamou. Lepší službu vám prokáže průplach dutin néti slanou vodou nebo urinou. Pokud vám to přijde komplikované dejte si do lahvičky s aplikátorem vodu s himalájsou solí nebo vincentku a párkrát denně stříkněte.

Tak jako tak to příčinu nemoci nejspíš neřeší. O tom tu ale bylo napsáno hodně

Kometa — ned úno 20, 2011 9:30 pm

Řeším rýmu zásaditými tabletkami z DM a čerstvou šťávou s C vitamínem. Do půl dne je po rýmě. Pokud dost spím a baštím zdravě a udržuju si pH, tak ani žádnou rýmu nedostanu. A to jsem ji dřív taky měla v jednom kuse.

Jarda — ned úno 20, 2011 9:39 pm
Kofolouš píše:
Ahoj, prosím co používáte na rýmu? Slyšeli jste už o Physiomeru? Mě to doporučila kamarádka, že ho používá její syn a prý je výtečný. Jen jsme chtěla vědět jaký na něj máte názor. Mám neskutečnou rýmu a když skončí tak do týdne ji mám zase :( Inhalace na mě nějak neplatí tak jsem si říkala že vyzkouším tu mořskou vodu? Jaké máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď

Je to slaná voda za nehorázné peníze, tedy nic, co může problém řešit. Jak vidíte, tak sakul a Kometa mají jiné a levnější postupy, jinak funguje néti, tedy výplach nosních dutin a základ je stejně v zaneseném tlustém střevě, které stačí vypláchnout a rýma je pryč.

Kofolouš — ned úno 20, 2011 9:45 pm

Takže výplach střev pomůže na rýmu? o tom jsem nikdy neslyšela, ale popravdě pro mě je pohodlnější si stříknout každý den do nosu :) Řekla bych že mám už i rozdrážděnou sliznici, protože jsem používala často Olynth a od té doby mám rýmu v podstatě pořád. Chtěla jsem tedy zkusit něco přírodnějšího a nedráždivého a Physiomer je prý i na denní hygienu.

sakul — ned úno 20, 2011 10:04 pm
Kofolouš píše:
Takže výplach střev pomůže na rýmu? o tom jsem nikdy neslyšela, ale popravdě pro mě je pohodlnější si stříknout každý den do nosu :) Řekla bych že mám už i rozdrážděnou sliznici, protože jsem používala často Olynth a od té doby mám rýmu v podstatě pořád. Chtěla jsem tedy zkusit něco přírodnějšího a nedráždivého a Physiomer je prý i na denní hygienu.

Olynth je návykové svinstvo které rmu neléčí ale způsobuje. To bych si už nestříknul do nosu ani kdyby mě za to výrobce platil.

S tím jak se na věc díváte víceméně říkate "chci problm trochu zmírnit ale neřešit protože je to pohodlné". Pokud vás to baví tak určitě směle pokračujte. Je v přirozenosti lidí že opravdu konají až v momentě kdy trpěli hodně a dlouho.

Jarda — pon úno 21, 2011 9:24 am
Kofolouš píše:

Že jste nic takového neslyšela, ještě zdaleka neznamená, že to není pravda. Stříkat si nějaké sajrajty do nosu je naprostá hovadina a jak dobře píše sakul, tak lidé potřebují hodně trpět, aby začali se sebou něco dělat. Jen tak pro upozornění, rýma je otevření náhradního kanálu těla, které se nedovede kvůli zanesenému střevu zbavovat svinstva. Navíc zanesené střevo je vůbec nejlepší cesta k rakovině plic, což je pro moderní medicínu ideální choroba s téměř jistou úmrtností, navíc ne zrovna za ideálních podmínek, prostě se udusíte. Za těchto okolností mě připadá mnohem pohodlnější si občas vyčistit výfuk, což je zdarma a řeší to mnoho budoucích vážných problémů.

Emma.1 — úte dub 26, 2011 9:20 pm

Dobrý den pane Jardo. Chtěla jsem se zeptat, jak se zbavit nosních polypů. Čistit (jak zde píšete), ale co si pod tím mám představit, jak to praktikovat? Moc se chci toho bordelu v nose zbavit, ale na operaci bych nešla ani za nic. Praktikovala jsem asi 2 měsíce výplachy močí a vyhýbala se striktně mléčným výrobkům (zdůvodu zahleňování), ale nic moc výsledek jsem nezaznamenala. Pořád mám ucpaný nos, a rýmu. Prosím o radu jak se zbavit rýmy, zahleňování a hlavně polypů - které jsou toho nemom důsledek.

Jarda — stř dub 27, 2011 8:44 am
Emma.1 píše:
Dobrý den pane Jardo. Chtěla jsem se zeptat, jak se zbavit nosních polypů. Čistit (jak zde píšete), ale co si pod tím mám představit, jak to praktikovat? Moc se chci toho bordelu v nose zbavit, ale na operaci bych nešla ani za nic. Praktikovala jsem asi 2 měsíce výplachy močí a vyhýbala se striktně mléčným výrobkům (zdůvodu zahleňování), ale nic moc výsledek jsem nezaznamenala. Pořád mám ucpaný nos, a rýmu. Prosím o radu jak se zbavit rýmy, zahleňování a hlavně polypů - které jsou toho nemom důsledek.

Ono ani tak nejde o čištění nosních cest, ale o čištění těla, jak málo lidé chápou. Veškeré problémy v horní části těla mají vždy příčinu v zanesení spodní části těla a jde vlastně o otevřený náhradní vylučovací kanál pro bordel, který by jinak odcházel přirozenou cestou přes tlusté střevo. Není to jen o vynechání mléčných produktů, ale většinou se musí vyřadit všech pět bílých jedů, přičemž jsou nutné očisty střeva a dalších orgánů, aby se letité zásoby zatvrdlých hlenů dokázaly rozpustit a vyloučit z těla. Nejde o proceduru na pár dní, toho bordelu mají lidé v těl kila a nějakou dobu jeho vyloučení holt trvá.

esie — úte zář 06, 2011 11:10 am

Dobrý den pane Jardo,
zdravím Vás a moc Vás prosím o radu pro moji sestru:
dostala rýmu, která se jí 2. den trochu spustila, ale pak úplně zastavila, má úporné bolesti hlavy a totálně ucpaný nos - nejdou ji ani proplachy, které obvykle používá, teplotu 37 - 38 st. Cítí silnou bolest nad očima i nad zuby.Bere koloidní sříbro, lichořeřišnicï - mleté semínko 3x denně kávovou lžičku, vit,C,B, hořčík. Má to již 3 den - prakticky beze změny, klystýry nepomáhají, nos napařuje - horká voda s Tea Tree olejem.
Asi rok provádí 1x měsíčně jaterní očistu + shanku, denně sirnou patlaninu, zelený nápoj /z pěstované vojtěšky na zahradě/, + čerstvě listované ovocné a zeleninové šťávy.
Rovněž užívá jod - je na 45 kapkách, dlouhodobě večer přípravek Oxy-oxc - defekace 2x denně stolice nelepivá.
Rýma ji potká cca 1x ročně - často v letním období kdy jsou vedra - začne vždy bolestí nosohltanu - a před rokem měla delší dobu i zalehlé ucho.
Děkuji Vám předem za radu, uvítám i zkušenosti ostatních.
Přeji hezký den

Dave — úte zář 06, 2011 3:23 pm

V pripade ucpaneho nosu,neboi dutin uz by se proplachy(neti) delat nemeli.

Jarda — stř zář 07, 2011 8:28 am
esie píše:
Dobrý den pane Jardo,
zdravím Vás a moc Vás prosím o radu pro moji sestru:
dostala rýmu, která se jí 2. den trochu spustila, ale pak úplně zastavila, má úporné bolesti hlavy a totálně ucpaný nos - nejdou ji ani proplachy, které obvykle používá, teplotu 37 - 38 st. Cítí silnou bolest nad očima i nad zuby.Bere koloidní sříbro, lichořeřišnicï - mleté semínko 3x denně kávovou lžičku, vit,C,B, hořčík. Má to již 3 den - prakticky beze změny, klystýry nepomáhají, nos napařuje - horká voda s Tea Tree olejem.
Asi rok provádí 1x měsíčně jaterní očistu + shanku, denně sirnou patlaninu, zelený nápoj /z pěstované vojtěšky na zahradě/, + čerstvě listované ovocné a zeleninové šťávy.
Rovněž užívá jod - je na 45 kapkách, dlouhodobě večer přípravek Oxy-oxc - defekace 2x denně stolice nelepivá.
Rýma ji potká cca 1x ročně - často v letním období kdy jsou vedra - začne vždy bolestí nosohltanu - a před rokem měla delší dobu i zalehlé ucho.
Děkuji Vám předem za radu, uvítám i zkušenosti ostatních.
Přeji hezký den

Tak jednoznačně naředit hleny křenovou kašičkou a pokud jí to začíná, tak je dobré i inhalovat koloidní stříbro, nebo heřmánek. Jinak jednoznačně držet vysoké pH, ideálně někde těsně pod 8 pH.

esie — stř zář 07, 2011 11:13 am

Pane Jardo,

velmi Vám děkuji za rychlou odpověď a ještě prosím - kolik dávek denně té křenové kašičky byste doporučil?
Sestra zatím bere kávovou lžičku 3 x denně.

Děkuji a přeji pěkný den :D

Jarda — pát zář 09, 2011 7:02 am
esie píše:
Pane Jardo,

velmi Vám děkuji za rychlou odpověď a ještě prosím - kolik dávek denně té křenové kašičky byste doporučil?
Sestra zatím bere kávovou lžičku 3 x denně.

Děkuji a přeji pěkný den :D

To je vhodné dávkování, větší množství může dost dráždit ledviny.

honzas — ned pro 25, 2011 10:50 am

dobry den

obcas mam po probuzeni zacpany nos (at vstanu rano, nebo odpoledne). Nekdy jsem to resil kapkou normalnich nosnich kapek, nekdy ne.
Nyni me ale trapi tak 3 dny dost silna ryma.

Nektere kapky zabiraji, nektere ne. Vim, ze jsou to svinstva, tak se je snazim nepouzivat. Take jsem zjistil ze samozrejme lezeni na boku nebo cviceni (asi zmena tlaku?) pomaha na chvili kompletne zpruchodnit nos.

Da se takhle moc rici, zda je to onoen problem se strevy? Nemuzu ted pres vanoce bohuzel podstoupit zadnou ocistu (zvazoval jsem tu se slanou vodou - trosku se bojim, zda je mozne tam neco zkazit a poskodit se? )

Takze me zajima vas tip coby kratkodobe reseni. Je to mozne?

Take, zda byste mohl napsat, co jist abych se vyvaroval onem 5. jedum. Az do ted jsem byl klasicky konzument, navic moc nechodim do obchodu, ale rozhodl jsem se urciet alespon tohle zmenit, jen me nenapada co jist, snad krome syroveho masa, aby to nemelo onech 5. bilych jedu :-)

diky moc za Vas nazor

Jarda — ned pro 25, 2011 10:59 am
honzas píše:
dobry den

obcas mam po probuzeni zacpany nos (at vstanu rano, nebo odpoledne). Nekdy jsem to resil kapkou normalnich nosnich kapek, nekdy ne.
Nyni me ale trapi tak 3 dny dost silna ryma.

Nektere kapky zabiraji, nektere ne. Vim, ze jsou to svinstva, tak se je snazim nepouzivat. Take jsem zjistil ze samozrejme lezeni na boku nebo cviceni (asi zmena tlaku?) pomaha na chvili kompletne zpruchodnit nos.

Da se takhle moc rici, zda je to onoen problem se strevy? Nemuzu ted pres vanoce bohuzel podstoupit zadnou ocistu (zvazoval jsem tu se slanou vodou - trosku se bojim, zda je mozne tam neco zkazit a poskodit se? )

Takze me zajima vas tip coby kratkodobe reseni. Je to mozne?

Take, zda byste mohl napsat, co jist abych se vyvaroval onem 5. jedum. Az do ted jsem byl klasicky konzument, navic moc nechodim do obchodu, ale rozhodl jsem se urciet alespon tohle zmenit, jen me nenapada co jist, snad krome syroveho masa, aby to nemelo onech 5. bilych jedu :-)

diky moc za Vas nazor

Jde o problém od střeva a bez vyčištění střeva prakticky nemá cenu řešit vršek, to je jako ladit motor s bramborou ve výfuku. Průplach slanou vodou, nebo urinou, není problém, to se dá jen doporučit, ale problém to stejně nevyřeší. Také se dá inhalovat heřmánek, koloidní stříbro, nebo i opatrně MMS, ale velice opatrně. Pokud se týká jídla, tak klidně najeďte na okurky a kvantum salátových okurek upraví jak pH, tak trávení a dokonce i vygruntuje střevo.

honzas — ned pro 25, 2011 1:17 pm

ok diky moc
ted sem inhaloval alpu v teple vode.. jako kdyz sem byl malej, a docela to pomohlo.. nos byl cca 30 minut cisty a i ted se da dychat, sice hur, ale da.

Pruplach slanou vodou - mysleno nasat nosni dirkou? nebo myslite onu metodu vypiti 1.5l vody atd.. co jsem tu cetl (indicke jmeno) (premyslim o tom, jen se proste bojim aby se neco nestalo..neco co nema.. hrozi nejaky problem s vnitrnostma?)

Jarda — ned pro 25, 2011 8:07 pm
honzas píše:
ok diky moc
ted sem inhaloval alpu v teple vode.. jako kdyz sem byl malej, a docela to pomohlo.. nos byl cca 30 minut cisty a i ted se da dychat, sice hur, ale da.

Pruplach slanou vodou - mysleno nasat nosni dirkou? nebo myslite onu metodu vypiti 1.5l vody atd.. co jsem tu cetl (indicke jmeno) (premyslim o tom, jen se proste bojim aby se neco nestalo..neco co nema.. hrozi nejaky problem s vnitrnostma?)

Myslím průplach nosu uvedený zde http://www.zdravi-az.cz/Odstraneni_dysbakteriozy_03.php a pokud jde o problém s vnitřnostma, tak průplach střeva je určitě méně nebezpečný, než když vám hnije nestrávený obsah ve střevě a toxiny z tohoto procesu zaplavují tělo. To se pak opravdu něco stát může a určitě nic příjemného.

rhapsody1 — pon led 07, 2013 5:03 pm

Prosim Vas, tiez mam dlhorocne problemy s dutinami (bol som uz aj na operacii - polyp, cysta, prepazka) ale stav 4 roky po operacii je taky isty. Neustale sopli, kaslem hlien a k tomu mam este aj chronicky zapal krcnych mandli (tlacim si hnis). Nikdy by ma nenapadlo, ze to suvisi s hrubym crevom.
Ak hovorite o systematickom cisteni hrubeho creva, co mate na mysli ? Ide cisto o pitie cajov, uhorka a podobne, alebo aj nejake mechanicke precistenie streva (v nemocnici lekarom)
mozno sa hlupo pytam ale v tomto som uplny neznalec.
Dakujem a s pozdravom
Peter

janin — pon led 07, 2013 5:23 pm

Skús si prečítať toto vlákno:

http://www.zdravi-az.cz/Ocista_tlusteho_streva_00.php

rhapsody1 — stř led 09, 2013 2:10 am
janin píše:
Skús si prečítať toto vlákno:

http://www.zdravi-az.cz/Ocista_tlusteho_streva_00.php

Vdaka urcite si to prejdem..inak, viem ze to tu nepatri lebo je na to extra tema, ale zrejme sa pustim aj do liecby s MMS

Jarda — stř led 09, 2013 1:50 pm
rhapsody1 píše:
Vdaka urcite si to prejdem..inak, viem ze to tu nepatri lebo je na to extra tema, ale zrejme sa pustim aj do liecby s MMS

Raději bych dělal to střevo, MMS je sice výborný prostředek, ale pokud je líné a zanesené střevo, akorát vám po něm bude blbě a vyhodnotíte ho jako nefunkční. Problém je v tom, že toxiny, které MMS uvolní musí někudy ven a pokud střevo nestíhá, budete třeba zvracet, nebo přijdou těžké průjmy, vyrážky a podobné lahůdky.

rhapsody1 — ned úno 24, 2013 2:24 pm

Zdravim opat po nejakom case. S MMS som pockal este som nezacal brat, co som zmenil bol jedalnicek. Vypustil som uplne maso, mlieko, mliecne vyrobky. Syr zjem ale len kozi. V podstate som hlavne na zelenine, ovoci, pijem zeleninove stavy (hlavne karotkovu - cca 0,5l denne). Musim povedat, ze som schudol uz nejakych 7kg co pri mojej vyske 180 a povodnych 77kg uz aj je dost vidiet, ale najhorsie je, ze nepocitujem nejake velke zlepsenie co sa nadchy tyka a takzie furt aj vykasliavam. Spravil som tiez dve sanky. myslim, ze crevo za ten mesiac mozno aj viac, co sa takto stravujem muselo byt precistene dostatocne. Mam uz zacat aj s MMS ? alebo este nie ? dutiny si preplachujem tiez slanou vodou (podla vasho navodu), ale skratka tie moje problemy su tu furt. (o hnisavych mandliach som uz pisal, tie mam pocit, ze trosku menej sa robi hnisu ale stale je tam ).
Dakujem za odpoved.
Peter

Jarda — úte úno 26, 2013 1:38 pm
rhapsody1 píše:
Zdravim opat po nejakom case. S MMS som pockal este som nezacal brat, co som zmenil bol jedalnicek. Vypustil som uplne maso, mlieko, mliecne vyrobky. Syr zjem ale len kozi. V podstate som hlavne na zelenine, ovoci, pijem zeleninove stavy (hlavne karotkovu - cca 0,5l denne). Musim povedat, ze som schudol uz nejakych 7kg co pri mojej vyske 180 a povodnych 77kg uz aj je dost vidiet, ale najhorsie je, ze nepocitujem nejake velke zlepsenie co sa nadchy tyka a takzie furt aj vykasliavam. Spravil som tiez dve sanky. myslim, ze crevo za ten mesiac mozno aj viac, co sa takto stravujem muselo byt precistene dostatocne. Mam uz zacat aj s MMS ? alebo este nie ? dutiny si preplachujem tiez slanou vodou (podla vasho navodu), ale skratka tie moje problemy su tu furt. (o hnisavych mandliach som uz pisal, tie mam pocit, ze trosku menej sa robi hnisu ale stale je tam ).
Dakujem za odpoved.
Peter

Tak MMS ničemu neuškodí a na mandle vyzkoušejte kloktat lugolem, to je velice účinné opatření. Váš stav se zlepší s defekací, prostě musíte nějak docílit ideální stolice a pokud nebude stolice v pořádku bude vyhleňování stále pokračovat bez ohledu na cokoliv. Většinou se dá věci pomoci i konzumací velkého množství probiotik, tak to také vyzkoušejte.

rhapsody1 — úte bře 05, 2013 3:43 pm

Poculi ste niekto o tychto pripravkoch
K odstránenieniu infekčných ložísk z hlbších štruktúr detoxikačné preparáty radu JOALIS:
RESPI HELP z dolných dýchacích ciest a RESPI DREN z horných dýchacích ciest.
Dakujem
Peter

Jarda — pon bře 25, 2013 11:41 pm
rhapsody1 píše:
Poculi ste niekto o tychto pripravkoch
K odstránenieniu infekčných ložísk z hlbších štruktúr detoxikačné preparáty radu JOALIS:
RESPI HELP z dolných dýchacích ciest a RESPI DREN z horných dýchacích ciest.
Dakujem
Peter

Tak kapky znám, ale moc chvály jsem na ně neslyšel, spíše lidé nadávají na cenu.

Jarek_ — sob kvě 04, 2013 5:25 pm

Dobrý den pane Jardo,

je mi 18 let, asi od svých deseti let trpím zadní rýmou. Jak obvodní tak i ORL lékař mi řekli že se s tím nedá nic dělat, ale že to zřejmě způsobuje nějaká alergie, avšak na alergologii jsem poté 2x byl a žádnou alergii nenašli. Zde na fóru jsem hledal nějaké lidi se stejný problémem jako mám já a jeden uživatel se Vás již na to ptal, poradil jste mu že problém bude v zaneseném střevě a bude nutné provést jeho vyčištění. Dnes ráno jsem tedy provedl Sankhapraksalanu. Vím že dnes musím jíst rýži s máslem, dnes a zítra nejíst mléčné produkty a zítra jíst co nejméně masa. Mám v úmyslu za dva týdny provést Sankhapraksalanu znovu(je to nutné?), mám tedy do té doby dodržovat nějakou dietu? Děkuji za odpověď.

Jarda — sob kvě 25, 2013 8:43 pm
Jarek_ píše:
Dobrý den pane Jardo,

je mi 18 let, asi od svých deseti let trpím zadní rýmou. Jak obvodní tak i ORL lékař mi řekli že se s tím nedá nic dělat, ale že to zřejmě způsobuje nějaká alergie, avšak na alergologii jsem poté 2x byl a žádnou alergii nenašli. Zde na fóru jsem hledal nějaké lidi se stejný problémem jako mám já a jeden uživatel se Vás již na to ptal, poradil jste mu že problém bude v zaneseném střevě a bude nutné provést jeho vyčištění. Dnes ráno jsem tedy provedl Sankhapraksalanu. Vím že dnes musím jíst rýži s máslem, dnes a zítra nejíst mléčné produkty a zítra jíst co nejméně masa. Mám v úmyslu za dva týdny provést Sankhapraksalanu znovu(je to nutné?), mám tedy do té doby dodržovat nějakou dietu? Děkuji za odpověď.

Tak asi by to bylo vhodné a speciálně bych velice omezil mléčné a sladké potraviny a obilí. Prostě musíte si vysledovat co vás zahleňuje.

haidi — pát pro 06, 2013 9:11 pm

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Půl roku jsem vegan a z toho poslední dva měsíce jsem na syrové stravě, mám za sebou jednu "šanku" a asi 4 klystýry vždy po dva litry vody a neustále mám problém se zadní rýmou. Mám ji od doby, co jsem na syrové stravě. Co s ní?
Děkuji Veronika Haidi

Jarda — stř pro 25, 2013 2:42 pm
haidi píše:
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Půl roku jsem vegan a z toho poslední dva měsíce jsem na syrové stravě, mám za sebou jednu "šanku" a asi 4 klystýry vždy po dva litry vody a neustále mám problém se zadní rýmou. Mám ji od doby, co jsem na syrové stravě. Co s ní?
Děkuji Veronika Haidi

Tak tělo se tím razantně čistí a podobný projev tedy není nic divného. Asi by bylo vhodné mu pomoci, tedy klystýry, případně nějaké prostředky na rozpouštění hlenu, jako křenová kašička, nebo z lékárny ACC long

ivko — úte led 14, 2014 7:17 pm

Predčasom som si zohnal kefírové huby tibi a vyrobil si mliečny kefír z kravského mlieka z automatu.
Kefír mi veľmi chutil a pripomenul som si svoje staré časy kedy som píjaval veľké množstvo kefíru, lebo som ho zbožnoval.
Žial aj za cenu neustáleho zahlienenia (kupoval som kefír z Lidlu-Pilos).

Experiment som ale zopakoval zhruba po 1,5 r abstinencií mliecnych vzrobkov, vypil dokopy 0,7l kefíru ktory som zarobil podľa návodu na stránke behom 1 týždna. Začal som v Pondelok(6.1).
Prvý deň som nepocitoval žiadny problém a radoval sa že kefír neobsahuje tak som pil teda dalej.
O pár dní neskôr sa mi nadránom vytvoril nepríjemný hlien v hrdle ako olovo.
Nemohol som sa ho zbaviť tak som prestal s pitím na 2 dni, hlien ustúpil.
V nedelu som sa napil dalsej dávky a na druhý deň opäť hlien.
Ďalšie množsvo som už nepil, včera(13.1) mi ale okrem hlienu zažalo silne kvapkať z nosa.
Cítim si dutiny pri skusnutí a ohmataní krku ako svalovicu.

Teraz si nadávam prečo som ho len pil a nepoučil sa z predošlích skúseností.
Snažím sa od rána čistiť nos neti z urinou, celý deň som iba na ovocí, chrenovej kašičke a urine s vodou.
Mal by som sa postiť až kým sa nedostanem z najhoršieho? Nasadiť klystír na večer a odkyseliť so sodou?

Je vhodné jesť či piť iba ovocné štavy pri liečbe, alebo iba vodu?

Ďakujem

kozubikova Iveta — úte led 28, 2014 7:34 pm

Dobrý den, mám nemocného vnoučka. Od malička má angíny, kašel, rýmy. maminka ho kojila do jednoho a půl roku. Ted v únoru má 5let, asi před půl rokem mu trhali nosní mandle, nachlazení je stále. Je to týden co se mu udělala na mandli boule dost velká. Málo pije a jako rodina jedí dost masa, mléka a málo zeleniny. Myslíte si že ten chlapec také potřebuje vyčistit střeva? Tak malí asi klystýrami ne,že? Poradte prosím, čím. A jak by se měl stravovat, jaké pít štávy a pod. Děkuji za Váš čas.

beati_paoli — úte led 28, 2014 9:25 pm

Nešťastné vůbec bylo mu nechat trhat mandle, ale s tím se těžko bojuje. Stále většina populace věří mýtům a rádoby prospěšným věcem viz. trhání mandlí. Mandle mají celkem důležitou funkci v organizmu a jejich odstraněným se do budoucna spíše problémy stupňují.
Podívejte se na knížku od N. Walkera na stranu 17. Je tam pěkné povídání o mandlích.
http://www.zdravinadlani.cz/obrazky/download/walker-tluste_strevo_bez_zacpy.pdf

Ve vašem případě bych se zaměřil na zařazení většího množství čerstvé a syrové stravy a hlavně dodržovat pitný režim (z čerstvých šťáv třeba mrkvovou), aby vláknina pak neměla negativní efekt. Pokud nebude pít, tak mu je ovoce zelenina spíše na škodu.

Zároveň omezit tzv. bílé jedy (mouka,cukr,mléč. výrobky), i to maso. Myslím, že pro děti není nezbytně nutné, ba naopak.

Co se týká klystýrů u dětí, tak s tím není nejmenší problém ba naopak. Lze jen doporučit. Chce na to jít pomalu třeba hrou a s menším množství třeba 0,5l (prodává se i takový balónek a to je možná pro děti vhodnější).

Ale asi nejdůležitější bude nasměrovat rodiče, aby sami pochopili jakým směrem se vydat. Každopádně postupovat krok po kroku a nedělat nic pod tlakem a násilně, zvláště u dětí.

Tady je ještě zajímavý příspěvek od člena pv33 na toto téma
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=63672#p63672

Jarda — ned bře 30, 2014 5:41 pm
ivko píše:
Predčasom som si zohnal kefírové huby tibi a vyrobil si mliečny kefír z kravského mlieka z automatu.
Kefír mi veľmi chutil a pripomenul som si svoje staré časy kedy som píjaval veľké množstvo kefíru, lebo som ho zbožnoval.
Žial aj za cenu neustáleho zahlienenia (kupoval som kefír z Lidlu-Pilos).

Experiment som ale zopakoval zhruba po 1,5 r abstinencií mliecnych vzrobkov, vypil dokopy 0,7l kefíru ktory som zarobil podľa návodu na stránke behom 1 týždna. Začal som v Pondelok(6.1).
Prvý deň som nepocitoval žiadny problém a radoval sa že kefír neobsahuje tak som pil teda dalej.
O pár dní neskôr sa mi nadránom vytvoril nepríjemný hlien v hrdle ako olovo.
Nemohol som sa ho zbaviť tak som prestal s pitím na 2 dni, hlien ustúpil.
V nedelu som sa napil dalsej dávky a na druhý deň opäť hlien.
Ďalšie množsvo som už nepil, včera(13.1) mi ale okrem hlienu zažalo silne kvapkať z nosa.
Cítim si dutiny pri skusnutí a ohmataní krku ako svalovicu.

Teraz si nadávam prečo som ho len pil a nepoučil sa z predošlích skúseností.
Snažím sa od rána čistiť nos neti z urinou, celý deň som iba na ovocí, chrenovej kašičke a urine s vodou.
Mal by som sa postiť až kým sa nedostanem z najhoršieho? Nasadiť klystír na večer a odkyseliť so sodou?

Je vhodné jesť či piť iba ovocné štavy pri liečbe, alebo iba vodu?

Ďakujem

Někomu opravdu mléčné produkty způsobují silné zahlenění a pak je dobré se jim asi vyhnout. Nyní postačí třeba jeden dva dny nic nejíst a odkyselit se, dal bych klystýr a měl by jste mít pokoj. Zeleninové šťávy nevidím jako problém, u ovoce bych byl opatrnější, velké dávky cukru mohou potíže zhoršovat.

Jarda — ned dub 13, 2014 12:18 pm
kozubikova Iveta píše:
Dobrý den, mám nemocného vnoučka. Od malička má angíny, kašel, rýmy. maminka ho kojila do jednoho a půl roku. Ted v únoru má 5let, asi před půl rokem mu trhali nosní mandle, nachlazení je stále. Je to týden co se mu udělala na mandli boule dost velká. Málo pije a jako rodina jedí dost masa, mléka a málo zeleniny. Myslíte si že ten chlapec také potřebuje vyčistit střeva? Tak malí asi klystýrami ne,že? Poradte prosím, čím. A jak by se měl stravovat, jaké pít štávy a pod. Děkuji za Váš čas.

Zahlenění střeva se vždy projeví problémem v horních cestách dýchacích, tedy zde je naprostá blbost řešit něco nahoře a likvidovat mandle, nebo cokoliv jiného, ale musí se vyřešit nefunkční střevo. Klystýry pochopitelně nepředstavují u tak velkého dítěte, žádný problém, ale nezapomínat na laktobacily a to v obrovském množství.