Sauna

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/sauna/
Beladona — čtv lis 18, 2010 10:44 am

Začala jsem chodit do sauny, tak doufám, že má tak zázračný vliv na imunitu, jak se o ni říká. A i kdyby ne, je to úžasný relax.
Jen mě trošku zarazilo, že jsem četla, že není vhodná pro lidi s záněty. Týká se to jen klasických zánětů nebo by mohla vadit i na můj autoimunitní zánět štítné žlázy?

sakul — čtv lis 18, 2010 7:48 pm
Beladona píše:
Začala jsem chodit do sauny, tak doufám, že má tak zázračný vliv na imunitu, jak se o ni říká. A i kdyby ne, je to úžasný relax.
Jen mě trošku zarazilo, že jsem četla, že není vhodná pro lidi s záněty. Týká se to jen klasických zánětů nebo by mohla vadit i na můj autoimunitní zánět štítné žlázy?

Chodím do sauny třetím rokem 1-2x týdně včetně letního období a její účinky rozhodně nejsou pouhé povídačky. Dříve jsem býval nemocný cca 5x do roka včetně antibiotik, nyní mám max. jednu chřipku s průběhem že večer mě chytne horečka, v noci se potím a ráno jsem naprosto fit. Imunita v oblasti nachlazení a chřipek šla rapidně nahoru.

Kromě toho je to přesně jak píšete - sauna je neuvěřitelný balzám na duši, ale má jednu nevýhodu. Vzniká na ní silná závislost, což člověk kromě na sobě si ověří i popovídáním se saunaři, kteří si tuto kratochvíli dopřávají desítky let s neuvěřitelnou pravidelností a není téměř nic, co by je v jejich čas zastavilo od návštěvy potící místnosti a ledového bazénu

sakul — čtv lis 18, 2010 7:52 pm

Co se týče zdravotních kontraindikací, zkuste zpočátku lehčí formy sauny - infra, tropickou nebo parní, zde je minimum rizik. Já se potím v sauně o 105 stupních celsia a takové prostředí již vyžaduje průpravu a dobrou kondici

Jarda — čtv lis 18, 2010 9:32 pm
Beladona píše:

To záleží o jakou saunu jde, ideální je z hlediska léčby zánětů infrasauna s karbonovými panely, která prohřívá hodně do hloubky a záněty paradoxně velice dobře likviduje. Totéž se jiných typech sauny tvrdit nedá, tam bych asi postupoval velice opatrně a při sebemenším zhoršení asi přestat. Jinak platí vše, co píše sakul, včetně té závislosti, já mám doporučovaný typ infrasauny s karbonovými panely doma a pokud je špatné počasí a nemohu ven, ihned lezu do bedny a prohřívám kosti.

Beladona — pát lis 19, 2010 8:18 pm

Koukla jsem na net a bohužel není moc veřejných infrasaun. V té klasické mi dělalo dobře být úplně dole, ale zase delší dobu. Zajímavé bylo, že večer jsem cítila kořen zubu, kde jsem měla před 8 (!) lety zánět, ale ráno to bylo v pohodě.
Slibuju si od toho, že bych se mohla taky zbavit zimomřivosti a věčně ledových dlaní.
Tu závislost si dovedu živě představit. Mám stejnou závislost na běhání, protože mi to dělá dobře. Taky se u toho krásně prohřeju a edorfíny mi zvednou náladu.

Jarda — pát lis 19, 2010 8:49 pm
Beladona píše:
Koukla jsem na net a bohužel není moc veřejných infrasaun. V té klasické mi dělalo dobře být úplně dole, ale zase delší dobu. Zajímavé bylo, že večer jsem cítila kořen zubu, kde jsem měla před 8 (!) lety zánět, ale ráno to bylo v pohodě.
Slibuju si od toho, že bych se mohla taky zbavit zimomřivosti a věčně ledových dlaní.
Tu závislost si dovedu živě představit. Mám stejnou závislost na běhání, protože mi to dělá dobře. Taky se u toho krásně prohřeju a edorfíny mi zvednou náladu.

Tak jakákoliv terapie teplem je určitě vhodná na naprostou většinu zdravotních potíží a pokud se podíváte do historie, tak například Římané, jak někam došla jejich vojska, tak první co se stavělo byly lázně. V nich potom namočili chromajzla do vany, otrok ho stále zaléval horkou vodou a pařil jako prase mnoho hodin, což mělo za následek uzdravení. Dnes to tak složitě naštěstí dělat nemusíme, on totiž otroků je také nedostatek, čili infrasauna mě připadá jako ideální a relativně velmi levné řešení. Pokud pominu nákupní cenu, tak údržba žádná a jedno slunění vyjde za hodinu provozu na krásných 5,-Kč, což je zatím skoro nejlevnější terapie, kterou znám.

hammel — sob led 15, 2011 4:07 pm

Ja som tiež nedávno začal chodiť do sauny. Je to pre mňa relax a cítim sa výborne ale je dosť čudné, že sa tam veľmi málo potím aj keď som úplne hore a až po dlhšej dobe sa trocha zo mňa lejú kvapky a to dodržiavam pitný režim. Zato môj otec vypije denne max 1,5 litra a sedí úplne dolu a sa toľko vody z neho leje, že sa až divím kde sa toľko vody v ňom bere. Samozrejme aj ja sa trocha spotím najviac na tvári a na nohách ale hruď a chrbát je len vlhký, čím to je???

Jarda — sob led 15, 2011 10:35 pm
hammel píše:
Ja som tiež nedávno začal chodiť do sauny. Je to pre mňa relax a cítim sa výborne ale je dosť čudné, že sa tam veľmi málo potím aj keď som úplne hore a až po dlhšej dobe sa trocha zo mňa lejú kvapky a to dodržiavam pitný režim. Zato môj otec vypije denne max 1,5 litra a sedí úplne dolu a sa toľko vody z neho leje, že sa až divím kde sa toľko vody v ňom bere. Samozrejme aj ja sa trocha spotím najviac na tvári a na nohách ale hruď a chrbát je len vlhký, čím to je???

Každý má jinou termoregulaci, také jde o stav minerálních látek v těle a kyselost tkání, při velkém překyselení se tělo snaží dostat ven, co se dá a potíte se tedy jako kůň.

Petr 2 — ned led 16, 2011 8:51 am
Jarda píše:
Každý má jinou termoregulaci, také jde o stav minerálních látek v těle a kyselost tkání, při velkém překyselení se tělo snaží dostat ven, co se dá a potíte se tedy jako kůň.

Podle mne je to normalni stav ani nemusi jit o individualni rozdilnost porovnavansch jedincu co se odolnosti vuci teplu v saune tyce. Ono totiz dost zalezi z fyzikalne-chemickeho pohledu na lokalnich hodnotach teploty povrchu tela, jeho ochlupeni, prokrveni, teploty a rychlosti proudeni vzduchu ktery muze mit ruznou relativni vlhkost pri te kere teplote coz je dost zasadni pro nejen prestup tepla ze vzduchu ale i pro kondenzaci pripadne parou presyceneho vzduchu, zkratka receno zkuste si nekdy sednout na jeho misto nebo se prohodit a vubec delat vse nachlup stejen jako on tzn. i prijit do sauny ve stejnem fykalnechemickem stavu. Navic problem muze byt daleko slozitejsi kdyz se zacnem zajimat o anatomii, mnozstvim a velikosti potnich zlaz to muze jen zacinat, hormonalni rovnovahou a urovni stresovych hormonu konce, ...

Jo este sem opomnel ze svoji zasadni roli pri hraje intenzita tepelneho zareni v tom kterem miste, tzn ze muze sedet na zemi kdyz sedi v radiacnim ohnisku kamen, je to krasny priklad o kterem by se dalo dlouze diskutovat a mozna by se v dnesni dobe dal i na pocitaci nasimulovat vypocet. Ale je pravda co mam osobni zkusenosti ze dole by mel clovek vydrzet dele, ale pokud si nahore lehnu a hlavu tim padem nemam v nejteplejsi vrstve kde je kolem100-105stC tak mnohdy vydrzim 20 min, tedy vic nez lide dole. Ale spocenej sem slusne.

Mym snem je jednou mit saunu s UV sluncem kde budu sam, pak vybehnu do snehu a pak skocim do cerstve vysekaneho jezirka, pak zbytek vecera spanek spravedlivych.

Jarda — ned led 16, 2011 11:21 am
Petr 2 píše:
Podle mne je to normalni stav ani nemusi jit o individualni rozdilnost porovnavansch jedincu co se odolnosti vuci teplu v saune tyce. Ono totiz dost zalezi z fyzikalne-chemickeho pohledu na lokalnich hodnotach teploty povrchu tela, jeho ochlupeni, prokrveni, teploty a rychlosti proudeni vzduchu ktery muze mit ruznou relativni vlhkost pri te kere teplote coz je dost zasadni pro nejen prestup tepla ze vzduchu ale i pro kondenzaci pripadne parou presyceneho vzduchu, zkratka receno zkuste si nekdy sednout na jeho misto nebo se prohodit a vubec delat vse nachlup stejen jako on tzn. i prijit do sauny ve stejnem fykalnechemickem stavu. Navic problem muze byt daleko slozitejsi kdyz se zacnem zajimat o anatomii, mnozstvim a velikosti potnich zlaz to muze jen zacinat, hormonalni rovnovahou a urovni stresovych hormonu konce, ...

Jo este sem opomnel ze svoji zasadni roli pri hraje intenzita tepelneho zareni v tom kterem miste, tzn ze muze sedet na zemi kdyz sedi v radiacnim ohnisku kamen, je to krasny priklad o kterem by se dalo dlouze diskutovat a mozna by se v dnesni dobe dal i na pocitaci nasimulovat vypocet. Ale je pravda co mam osobni zkusenosti ze dole by mel clovek vydrzet dele, ale pokud si nahore lehnu a hlavu tim padem nemam v nejteplejsi vrstve kde je kolem100-105stC tak mnohdy vydrzim 20 min, tedy vic nez lide dole. Ale spocenej sem slusne.

Mym snem je jednou mit saunu s UV sluncem kde budu sam, pak vybehnu do snehu a pak skocim do cerstve vysekaneho jezirka, pak zbytek vecera spanek spravedlivych.

Vše co uvádíte opravdu zásadní vliv na pocení má a ten váš ideál mám doma a je to opravdu výborná hračka, akorát nemám to jezírko.

lenka 67 — pát úno 25, 2011 7:30 am

Dobrý den

prosím nemáte někdo tip od jakého solidního výrobce koupit infrasaunu s karbonovými topidli. V současné době vracím ifrasaunu firmě Artec kterou absolutně nezajímají moje problémy s jejich výrobkem a nerada bych podruhé dopadla stejně. Přeci to nestojí pár korun.
Předem moc děkuji

Jarda — pát úno 25, 2011 8:58 am
lenka 67 píše:
Dobrý den

prosím nemáte někdo tip od jakého solidního výrobce koupit infrasaunu s karbonovými topidli. V současné době vracím ifrasaunu firmě Artec kterou absolutně nezajímají moje problémy s jejich výrobkem a nerada bych podruhé dopadla stejně. Přeci to nestojí pár korun.
Předem moc děkuji

S tím je vždy problém, ona totiž absolutní většina tohoto zboží vzniká v Číně a kvalita se liší kus od kusu, čili pokud mohu doporučit, tak si ten váš kousek pokud možno přímo prohlédněte a pak je šance na to, mít dobrý výrobek.

KosmasJ — pát dub 29, 2011 10:53 pm

K tomuto tematu bych jen rad dodal ze spise zalezi na tele a co se deje uvnitr nej,mame doma infra saunu a obcas do ni chodim,ne pravidelne,ale i tak.Vloni kdyz sem zil jeste nezdrave potil sem se jiz po 2 minutach v 60 stupnich a vypotil opravdu tolik ze ze me uplne lilo.Jiz 5 mesicem se snazim zit ale vitariansky,a ikdyz porusim snazim se 2/3 syroveho jidla a 1/3 vareneho a poceni prichazi po nejakych 20 minutach pobytu v saune a to zdaleka ne tolik jako driv,spise jen takove oroseni.Za zminku asi stoji i to ze si vetsinou udelam pred saunou caj ze salveje,ktera srazi teplotu a telo se mene poti,tod vse,jen sem se chtel podelit,jinak opravdu gut.

Jarda — sob dub 30, 2011 8:14 am
KosmasJ píše:
K tomuto tematu bych jen rad dodal ze spise zalezi na tele a co se deje uvnitr nej,mame doma infra saunu a obcas do ni chodim,ne pravidelne,ale i tak.Vloni kdyz sem zil jeste nezdrave potil sem se jiz po 2 minutach v 60 stupnich a vypotil opravdu tolik ze ze me uplne lilo.Jiz 5 mesicem se snazim zit ale vitariansky,a ikdyz porusim snazim se 2/3 syroveho jidla a 1/3 vareneho a poceni prichazi po nejakych 20 minutach pobytu v saune a to zdaleka ne tolik jako driv,spise jen takove oroseni.Za zminku asi stoji i to ze si vetsinou udelam pred saunou caj ze salveje,ktera srazi teplotu a telo se mene poti,tod vse,jen sem se chtel podelit,jinak opravdu gut.

Tak určitě ze zabuřtěného jedince teče bordel jak z vodovodu, ale čisté tělo nemá takovou potřebu zbavit se bordelu, což se promítá i do nižšího pocení.

Mat11 — pon kvě 02, 2011 11:03 pm
Jarda píše:
Tak určitě ze zabuřtěného jedince teče bordel jak z vodovodu, ale čisté tělo nemá takovou potřebu zbavit se bordelu, což se promítá i do nižšího pocení.

Je možné natriet si celé telo pred vstupom do sauny kokosovým olejom?
Mám na mysli konkrétne to, že v teple sa otvárajú póry a mohol by sa tak lepšie vstrebat a pozitívne ovplyvnit vizuál pokožky.
Na druhej strane mám obavu práve z toho potenia,kedže aj to je prínosom lebo odchádzajú škodliviny a nie som si istý ako by na to reagovalo telo natreté tukom.

Ešte ma zaujíma kúpel.
Uričte poznáte rozne kúpelové soli a v tejto súvislosti ma napadlo, či by sa nedala použit nejaká zmes z himalajskej,koskosového tuku, prípadne niečoho iného.
Bolo by možné to takto použit? Alebo iba horúci kúpel s kokosovým tukom alebo iba so solou?
Poznáte nejakú prírodnú kúpelovú zmes ktorá by sa dala použit na revitalizovanie pokožky(hlavne po slnení) a celkové zrelaxovanie?
Ďakujem

Jarda — úte kvě 03, 2011 7:57 am
Mat11 píše:
Je možné natriet si celé telo pred vstupom do sauny kokosovým olejom?
Mám na mysli konkrétne to, že v teple sa otvárajú póry a mohol by sa tak lepšie vstrebat a pozitívne ovplyvnit vizuál pokožky.
Na druhej strane mám obavu práve z toho potenia,kedže aj to je prínosom lebo odchádzajú škodliviny a nie som si istý ako by na to reagovalo telo natreté tukom.

Ešte ma zaujíma kúpel.
Uričte poznáte rozne kúpelové soli a v tejto súvislosti ma napadlo, či by sa nedala použit nejaká zmes z himalajskej,koskosového tuku, prípadne niečoho iného.
Bolo by možné to takto použit? Alebo iba horúci kúpel s kokosovým tukom alebo iba so solou?
Poznáte nejakú prírodnú kúpelovú zmes ktorá by sa dala použit na revitalizovanie pokožky(hlavne po slnení) a celkové zrelaxovanie?
Ďakujem

To mně nepřipadá jako dobrý nápad, protože pot se tlačí ven a olej by se tlačil dovnitř. Koupelovou směs jsem zde již mnohokrát popisoval čili to dohledejte, ale po opalování to vhodné určitě není protože již tak vysušenou pokožku sůl dále vysušuje.

Mat11 — úte kvě 03, 2011 5:53 pm
Jarda píše:
To mně nepřipadá jako dobrý nápad, protože pot se tlačí ven a olej by se tlačil dovnitř. Koupelovou směs jsem zde již mnohokrát popisoval čili to dohledejte, ale po opalování to vhodné určitě není protože již tak vysušenou pokožku sůl dále vysušuje.

Aj som si to myslel, ale nechcel som Vás ovplyvnit.
To doruhé dohladám.
Ďakujem

lenka 67 — čtv kvě 26, 2011 9:41 pm

Dobrý den

Chtěla bych se zeptat, jestli vidíte jako vhodné po saunování natřít pokožku 2,5 % roztokem chloridu hořečnatého a draselného pro doplnění těchto minerálů. Pokud jsou póry roztažené mohly by v tomto připadě i lepší přijímat tyto minerály.

Jarda — čtv kvě 26, 2011 10:06 pm
lenka 67 píše:
Dobrý den

Chtěla bych se zeptat, jestli vidíte jako vhodné po saunování natřít pokožku 2,5 % roztokem chloridu hořečnatého a draselného pro doplnění těchto minerálů. Pokud jsou póry roztažené mohly by v tomto připadě i lepší přijímat tyto minerály.

Sice jsem to nikdy nezkoušel, ale neměl by s tím být problém, ovšem chce to chvilku počkat, až se zastaví vylučování a tělo zase začne látky přijímat.

marcelka — pon led 16, 2012 2:46 pm
Jarda píše:
S tím je vždy problém, ona totiž absolutní většina tohoto zboží vzniká v Číně a kvalita se liší kus od kusu, čili pokud mohu doporučit, tak si ten váš kousek pokud možno přímo prohlédněte a pak je šance na to, mít dobrý výrobek.

a na co je potřeba dávat pozor, když člověk vybírá infra? co nebrat, když to vidíme? zrovna o sauně silně uvažujem, ale vůbec nevíme, podle čeho se rozhodovat, jen víme, že nám stačí i malá, pro jednoho či dva...nevíte o nějakém dobrém zdroji, něco jako ty Vaše kousky, co máte doma? můžete doporučit?

inzenyr — pon led 16, 2012 3:04 pm
marcelka píše:
a na co je potřeba dávat pozor, když člověk vybírá infra? co nebrat, když to vidíme? zrovna o sauně silně uvažujem, ale vůbec nevíme, podle čeho se rozhodovat, jen víme, že nám stačí i malá, pro jednoho či dva...nevíte o nějakém dobrém zdroji, něco jako ty Vaše kousky, co máte doma? můžete doporučit?

Jarda — úte led 17, 2012 11:21 pm
marcelka píše:

Doporučit nic nemohu, nyní to nesleduji, ale kupujte vždy v provedení jen na jednu osobu, jinak se z jedné strany neprohříváte. Dále by měla mít karbonové zářiče a to ideálně 5 ks a poslední je materiál z něhož je zhotovena, tedy dřevo, já mám cedrové a to nádherně voní.

Jara — ned dub 01, 2012 10:18 am

Sám osobně uvažuji o této infra sauně.

http://www.infrasauny.eu/produkty/infrasauna-D1

Myslím, že pan Jarda má podobnou a velice jí chválí.

Např. Vůně cedrového dřeva.

Ještě trocha štěstí a najít ji ve slevě.

NOWOCAYN — ned dub 01, 2012 11:06 pm
Jara píše:

Hmmm...mať takú saunu v byte... kde je každá izba využitá... To je asi nemožné, že ? :)

Jarda — čtv dub 05, 2012 9:06 pm
Jara píše:

To máte pravdu, skoro stejnou, akorát cena byla méně než poloviční, ale to se asi vždy nepovede, měl jsem prostě štěstí.

Jara — pát dub 06, 2012 12:48 pm
NOWOCAYN píše:
Hmmm...mať takú saunu v byte... kde je každá izba využitá... To je asi nemožné, že ? :)

Tak v paneláku to problém být může. U některých novostaveb se dělají větší koupelny.
Tam se kabina pro jednu osobu vejde.

Praktik — pon říj 29, 2012 4:08 pm
Jarda píše:

Tak já pravidelně chodím do sauny (suchá) a lezu na nejvyšší lavici do 100 °C a potím se také dost málo, musím dát 1 pivo před saunou, 1 v průběhu saunování a 2 po sauně :D , (desítky samozřejmě) abych se potil jako kolegové :lol: . No a aby to bylo vyvážené tak v odpočívárně po sauně ještě čtvrtku kuřete, piva nelze pít na lačno. :lol: No dělám to tak už 15 let a od té doby bez nemoci a zmizela téměř alergie na sena. Tu jsem letos dorazil s CDS. Jen mě zaráží, že ráno mám pH uriny 4,9 -5 celkem pravidleně. Během dne okolo 5,8 - 6,5 není to málo? Nehrozí mi něco? Jinak zdravý jak buk..... zaťukávám....

Praktik — pon říj 29, 2012 4:18 pm
Jara píše:
... Tam se kabina pro jednu osobu vejde.

Gró saunování je, že to je záležitost společenská a k fyzické pohodě přispívá především pohoda duševní, tvořená sdílením týdenních zážitků a fórů ze světa mimo saunu. Nějaké sólo opékání v budce velikosti kadibudky by mě asi nebavilo. Myslím, že saunování získává pravý účinek až když se společně potí 5 a více člověků, nejlépe bez bab. To pak lze říkat i normální vtipy. Ideál je tak 10, ale zažili jsme i 15 člověků. :D Dámy nechť prosím prominou to čtou to opačně... :D

pecador — úte říj 30, 2012 1:30 am
Praktik píše:
Gró saunování je, že to je záležitost společenská a k fyzické pohodě přispívá především pohoda duševní, tvořená sdílením týdenních zážitků a fórů ze světa mimo saunu. Nějaké sólo opékání v budce velikosti kadibudky by mě asi nebavilo. Myslím, že saunování získává pravý účinek až když se společně potí 5 a více člověků, nejlépe bez bab. To pak lze říkat i normální vtipy. Ideál je tak 10, ale zažili jsme i 15 člověků. :D Dámy nechť prosím prominou to čtou to opačně... :D

Je potřeba rozlišovat zda-li jde o infrasaunu nebo saunu finskou. Ta prvá, kterou může používat téměř každý, je určena spíše pro nahřívání zad a kloubů, zatímco finská je na otužování, posilování imunity a pod., a absolvovat jí může jen ten, kdo je zcela zdráv, má v pořádku srdce atd. Teplota v ní přesahuje 100 st., přitom parní rázy, šokové ochlazování, kartáče nebo metličky na pročištění potních žláz a pórů... tedy spíše pro chlapy, kteří v partě se hecují k vyšším dávkám a šokům, po kterých pak sotva pletou nohama.

Praktik — úte lis 06, 2012 1:46 am
pecador píše:
Teplota v ní přesahuje 100 st., přitom parní rázy, šokové ochlazování, kartáče nebo metličky na pročištění potních žláz a pórů... tedy spíše pro chlapy, kteří v partě se hecují k vyšším dávkám a šokům, po kterých pak sotva pletou nohama.

:mrgreen:
Tak parní ráz při 100°C by byl asi poslední v životě a o pletení nohama nemůže být ani řeči... :mrgreen: Buď je sauna parní v 50-70°C nebo suchá okolo 100°C víc to už nebude asi moc zdravé. Já preferuji to suchou ve 100°C a rekvizity jsou už vedlejší, kdo si co vezme. Na zářiči ani tak moc nezáíleží, zda jsou to infraspirály nebo kamna, je to zkrátka sálavé teplo z povrchu kovu. A myslím že nahřátí kloubů atd. je u toho automatické. Imunitu zvyšuje každé střídání teplot, pokud je rozumné, řízené a natrénované. Dávkovat s rozumem.

pv33 — úte lis 06, 2012 2:56 am

Pokud mate dost penez a mista, tak tu mate vyse radu odkazu. Ja takove stesti nemam :( , tak jsem si uz pred par lety koupil za 5 tisic cinskou prenosnou infrasaunu TW-PS04 a je to taky super. Rikal jsem si ze to zkusim, pri nejhorsim ze to bude vyhozenych 5 tisic a pripadne ji sbalim a hodim do popelnice, je prenosna :lol: . Ale naprosto mne nadchla. Muzu ji mit ve svem malem pokoji a vlezt do ni i nekolikrat za den, temer zadne casove ztraty se zahrivanim a i kdyz z ni couha hlava ven, z hlavy tece potu snad nejvic. Koupil jsem to na ecl.cz, kteri jsou asi primi dovozci, ted ji zrovna docasne nemaji, ale maji zas prijit. Nemel jsem uplne dobry pocit ze to je asi nejaky plast, ale pot tece ze mne ven a dovnitr toho snad tolik nejde :D . V kazdem pripade to uspesne prezivam.
Tedy vetsinou si saunu prenesu do koupelny abych byl bliz ke sprse a pak zas zpet, aby tam neprekazela, ale nekdy jsem v ni v pokoji, protoze pri tom koukam na pocitaci na videa. To jen ze tu muze byt i nekdo komu se ta z cedroveho dreva nevejde do bytu :D . Nekde jsem mel stranky nejake pani z USA ktera mela stejnou saunu a i s jeji pomoci se dostala z nejake tezke rakoviny a psala, ze kdyby si mohla vybrat jen jednu pomucku, tak by to byla ta sauna. Odkaz bych vyhrabal, ale uz je trochu pozde :( .

jani — úte lis 06, 2012 9:07 am

Mám infrasaunu pro dva z cedru a chtěla jsem se zeptat, manža se začíná potit zhruba po 10ti minutách sezení a leje z něj teda pořádně, já se začínám lehce potit až zhruba po 20-25 minutách, děláme si 35-40ti minutové sezení. Neměla bych u sebe prodloužit pobyt, když se mi tělo tak dlouho jen prohřívá a asi nic nevylučuje, když se nepotím? Jaké máte zkušenosti s pocením? Díky za vaše zkušenosti předem.

pv33 — úte lis 06, 2012 9:18 am
jani píše:
Mám infrasaunu pro dva z cedru a chtěla jsem se zeptat, manža se začíná potit zhruba po 10ti minutách sezení a leje z něj teda pořádně, já se začínám lehce potit až zhruba po 20-25 minutách, děláme si 35-40ti minutové sezení. Neměla bych u sebe prodloužit pobyt, když se mi tělo tak dlouho jen prohřívá a asi nic nevylučuje, když se nepotím? Jaké máte zkušenosti s pocením? Díky za vaše zkušenosti předem.

Sezeni si muzes prodlouzit nebo si pred saunou dej horky caj a poceni zacne driv :lol: .

Damila — úte lis 06, 2012 11:15 am
jani píše:

U nás je to stejné, ze mne leje nejvíce v posledních 20ti minutách (při hodinovém cyklu, ale prvních 15 minut se sauna zahřívá), z manžela leje už podstatně dříve. Někde se pan Jarda zmiňuje, že více a dříve se potí ti, jejichž tělo je více zanesené. Tak kdoví.

Jindra — úte lis 06, 2012 11:21 am
Damila píše:
U nás je to stejné, ze mne leje nejvíce v posledních 20ti minutách, z manžela leje už podstatně dříve. Někde se pan Jarda zmiňuje, že více a dříve se potí ti, jejichž tělo je více zanesené

naprostý souhlas - a co si budeme říkat, přece jen chlapi s tím jejich věčným vyžadováním smaženýho řízku budou mít v průměru asi zanesenější tělo než velmi často střídměji a zdravěji si počínající ženy

janin — úte lis 06, 2012 1:39 pm

Niekde sa to tu naozaj písalo,že to súvisí s množstvom kyselín v tele,vtedy sa človek naozaj riadne odkyseľuje potením.Teraz mám potenie tiež až po dvadsiatich minútach,napriek dobrému pitnému režimu.Kedysi,keď som začala riešiť svoje ochorenie,lialo zo mňa ako z krhly hneď na začiatku saunovania.Zdá sa,že po rôznych očistách sa to upravilo.

jani — úte lis 06, 2012 1:43 pm

Uvažovala jsem, že by v tom mohl být i váhový rozdíl, já 48 kg manža 85 kg. Jinak je fakt, že já jím zdravě a manža hold ty "potraviny".

pv33 — úte lis 06, 2012 1:49 pm
janin píše:
Niekde sa to tu naozaj písalo,že to súvisí s množstvom kyselín v tele,vtedy sa človek naozaj riadne odkyseľuje potením.Teraz mám potenie tiež až po dvadsiatich minútach,napriek dobrému pitnému režimu.Kedysi,keď som začala riešiť svoje ochorenie,lialo zo mňa ako z krhly hneď na začiatku saunovania.Zdá sa,že po rôznych očistách sa to upravilo.

Proc driv zacinalo poceni rychleji a nyni pomaleji je jina story. Ale jestli chcete poceni urychlit tak doporucuju zkusit pred saunou vypit horky caj. Aspon mne to nastup poceni podstatne zrychli a leckde se to doporucuje. Samozrejme taky pomuze pockat, az je sauna dost zahrata.

Jarda — úte lis 20, 2012 10:41 am
Praktik píše:
Tak já pravidelně chodím do sauny (suchá) a lezu na nejvyšší lavici do 100 °C a potím se také dost málo, musím dát 1 pivo před saunou, 1 v průběhu saunování a 2 po sauně :D , (desítky samozřejmě) abych se potil jako kolegové :lol: . No a aby to bylo vyvážené tak v odpočívárně po sauně ještě čtvrtku kuřete, piva nelze pít na lačno. :lol: No dělám to tak už 15 let a od té doby bez nemoci a zmizela téměř alergie na sena. Tu jsem letos dorazil s CDS. Jen mě zaráží, že ráno mám pH uriny 4,9 -5 celkem pravidleně. Během dne okolo 5,8 - 6,5 není to málo? Nehrozí mi něco? Jinak zdravý jak buk..... zaťukávám....

Tak po pivech a kuřeti asi lepší pH nedocílíte, vyzkoušejte něco jiného.

Jarda — úte lis 20, 2012 10:42 am
Praktik píše:

Tak společnost je dobrá o tom není, ale výměna plísní a parazitů zase tak dobrá není, čili asi zvážit co je lepší.

Jarda — úte lis 20, 2012 10:45 am
jani píše:

Start pocení je velice individuální, a není problém být v sauně i déle než hodinu, sám tu hodinu běžně dávám.

nefthys — sob úno 09, 2013 8:42 pm
Praktik píše:

Hlúposť, fínska suchá sauna preukázateľne zlepšuje krvný obeh, potením sa vylučuje viac odpadových látok a celkovo telo takéto prehriate podporí. Práve naopak, niekedy skupinka viacerých kecálkov zhorší celé saunovanie, relaxačná hudba alebo ticho je čaro. Mám doma sólo búdku na opekanie a neverili by ste, aké je to krásne večer pred spaním 1 alebo 2x 15 min prehriať kosti </p

Jara — sob úno 16, 2013 8:36 pm

Rozdíl mezi klasickou saunou a infrasaunou?

Klasická sauna - ohřívá vzduch a díky vedení tepla v kapalném a plynném prostředí dochází ke kontaktu mezi
pokožkou a ohřátým vzduchem - tedy druhotně.

Infrasauna - vzduch je ohříván minimálně, 80% tepla sála přímo do těla.

Infračervený systém - 2-3x větší potivost oproti klasické sauně, velmi kvalitní detoxikace.

Teplota 30-55 °C oproti klasické sauně 90-105 °C.

V infrasauně složení potu 80-85% zbytek tukové buňky, cholesterol,rozpustné jedy, těžké kovy, kyseliny,
sodík a čpavek - 15%škodlivin. Klasická sauna - složení potu 95-97% voda, 5% škodlivin.

Jarda — ned úno 17, 2013 11:31 am
Jara píše:

Klasická sauna - ohřívá vzduch a díky vedení tepla v kapalném a plynném prostředí dochází ke kontaktu mezi

Infračervený systém - 2-3x větší potivost oproti klasické sauně, velmi kvalitní detoxikace.

V infrasauně složení potu 80-85% zbytek tukové buňky, cholesterol,rozpustné jedy, těžké kovy, kyseliny,
sodík a čpavek - 15%škodlivin. Klasická sauna - složení potu 95-97% voda, 5% škodlivin.

Ano, infrasauna je z tohoto pohledu daleko lepší a mnoho nemocných ji navíc velice dobře snáší na rozdíl od sauny klasické.

jajda22 — úte čec 09, 2013 12:51 pm
Jarda píše:
Doporučit nic nemohu, nyní to nesleduji, ale kupujte vždy v provedení jen na jednu osobu, jinak se z jedné strany neprohříváte. Dále by měla mít karbonové zářiče a to ideálně 5 ks a poslední je materiál z něhož je zhotovena, tedy dřevo, já mám cedrové a to nádherně voní.

Infrasaunu mám,ale s keramickými topidly-je tam menší účinnost na organismus,nebo proč doporučujete karbonovéá topidla-kvůli životnosti?

Jarda — sob čec 20, 2013 9:41 pm
jajda22 píše:
Infrasaunu mám,ale s keramickými topidly-je tam menší účinnost na organismus,nebo proč doporučujete karbonovéá topidla-kvůli životnosti?

Mají jinou délku vln a více se tedy blíží přirozenému teplu slunce.

martina72 — ned čec 21, 2013 10:26 am

Vy to zas moc nějak rozebíráte. Sauna je mazec. Olšová bouda a kamna na dřevo. Venku 15 pod nulou a horskej potok - voda plusmínus dva stupně pod nulou, ústí do velké laminátové nádrže, ve kterých se před Vánocemi prodávají kapřiska. Roztopit, jak to jen jde. Pár nahatejch lidí, ženy i muži. Saunujeme se natřikrát, tedy vlastně celou noc. Nahřát, zpotit, všechno z těla ven, šup do potoka nebo do nádrže, pak nahatej pokec na sněhu, výhled do krajiny, do údolí, měsíc a hvězdy nad hlavou. Komu už je zima, zas šup do sauny. Jde o hodiny a hodiny, než všechno odejde. Pak šup do pelechu, kupodivu se spí jen pár hodin, tělo je očištěné a odpočaté, byť to vypadá jako záhul. Člověk je jak znovuzrozený.

Jarda — úte čec 30, 2013 9:48 am
martina72 píše:
Vy to zas moc nějak rozebíráte. Sauna je mazec. Olšová bouda a kamna na dřevo. Venku 15 pod nulou a horskej potok - voda plusmínus dva stupně pod nulou, ústí do velké laminátové nádrže, ve kterých se před Vánocemi prodávají kapřiska. Roztopit, jak to jen jde. Pár nahatejch lidí, ženy i muži. Saunujeme se natřikrát, tedy vlastně celou noc. Nahřát, zpotit, všechno z těla ven, šup do potoka nebo do nádrže, pak nahatej pokec na sněhu, výhled do krajiny, do údolí, měsíc a hvězdy nad hlavou. Komu už je zima, zas šup do sauny. Jde o hodiny a hodiny, než všechno odejde. Pak šup do pelechu, kupodivu se spí jen pár hodin, tělo je očištěné a odpočaté, byť to vypadá jako záhul. Člověk je jak znovuzrozený.

To máte sice plnou pravdu, ale kolik lidí si to může v dnešní uspěchané době dopřát.

Polu — pát zář 13, 2013 12:16 pm

Dobrý den,

máte někdo zkušenosti s kombinovanou saunou?
Uvažujeme, že si ji pořídíme domů a tak jsem se dívala na internetu a našla jsem i kombinovanou saunu (infrasauna, finská sauna). Máte s tímto typem zkušenosti? Nebo byste mi doporučili jen jeden typ?
Díky

pve — pát zář 13, 2013 9:02 pm

Jak důležité je zchlazení těla po vylezení ze sauny? Je třeba se schlazovat? Uvažuji o infra sauně domů, ale sprcha je až o 2 patra výš.

Jarda — pon zář 16, 2013 9:31 am
Polu píše:
Dobrý den,

máte někdo zkušenosti s kombinovanou saunou?
Uvažujeme, že si ji pořídíme domů a tak jsem se dívala na internetu a našla jsem i kombinovanou saunu (infrasauna, finská sauna). Máte s tímto typem zkušenosti? Nebo byste mi doporučili jen jeden typ?
Díky

Dnes je na trhu množství různých výrobků velice rozdílné kvality a řeknu na rovinu, že v tom není možné se dokonale orientovat. Osobně se domnívám, že infrasauna normální saunování předčí ve všech směrech, ale určitě se vyrojí i oponentní názory. Dokonce ani u infrasauny nejde říci, že výborná je každá, já doporučuji karbonové zářiče, které mají asi nejvhodnější vlnovou délku záření a prohřívají tělo zevnitř, jako slunce.

Jarda — pon zář 16, 2013 9:33 am
pve píše:
Jak důležité je zchlazení těla po vylezení ze sauny? Je třeba se schlazovat? Uvažuji o infra sauně domů, ale sprcha je až o 2 patra výš.

Zchlazení vidím jako stěžejně důležité, jinak se proces pocení nezastaví, což je dost nepříjemné a pocení má poměrně dlouhý doběh.

pve — pon zář 16, 2013 10:04 am
Jarda píše:
Zchlazení vidím jako stěžejně důležité, jinak se proces pocení nezastaví, což je dost nepříjemné a pocení má poměrně dlouhý doběh.

A zchlazení musí být okamžité, tj. bazén hned vedle sauny nebo stačí např. za minutku doběhnout přes celý dům do vzdálenější sprchy?

Polu — pon zář 16, 2013 12:23 pm
Jarda píše:
Dnes je na trhu množství různých výrobků velice rozdílné kvality a řeknu na rovinu, že v tom není možné se dokonale orientovat. Osobně se domnívám, že infrasauna normální saunování předčí ve všech směrech, ale určitě se vyrojí i oponentní názory. Dokonce ani u infrasauny nejde říci, že výborná je každá, já doporučuji karbonové zářiče, které mají asi nejvhodnější vlnovou délku záření a prohřívají tělo zevnitř, jako slunce.

Je pravda, že každému se líbí něco jiného a právě proto mě kombinace obou typů celkem zaujala. Zeptám se trochu z jiného soudku, ať mám trochu srovnání. Pochopila jsem, že máte saunu doma. Můžu se zeptat na průměrné měsíční náklady? Děkuji za reakci.

miloslav — úte zář 24, 2013 9:48 pm

Dobrý den, máme infrasaunu doma a náklady jsou cca 20150W/230V/10A. Sauna je pro 2 osoby, rozměry: 135 x 135 x 203 cm. Pokud hodláte chodit pravidelně, určitě doporučuji pořídit si saunu domů, časem se ta investice vrátí. Pokud přesně nevíte, jaká sauna by pro vás byla vhodná, doporučuji napsat přímo výrobci (také jsme psali vytypovanému výrobci Sauny-vital.cz). Výrobce Vám vždy řekne nejlépe, co je pro Vaše podmínky vhodné.

Polu — pát zář 27, 2013 9:07 am
miloslav píše:
Dobrý den, máme infrasaunu doma a náklady jsou cca 20150W/230V/10A. Sauna je pro 2 osoby, rozměry: 135 x 135 x 203 cm. Pokud hodláte chodit pravidelně, určitě doporučuji pořídit si saunu domů, časem se ta investice vrátí. Pokud přesně nevíte, jaká sauna by pro vás byla vhodná, doporučuji napsat přímo výrobci (také jsme psali vytypovanému výrobci Sauny-vital.cz). Výrobce Vám vždy řekne nejlépe, co je pro Vaše podmínky vhodné.

Děkuji za informace i za link. Mám ještě nějaké technické otázky, tak bude asi nejlepší napsat výrobci, jak doporučujete.

Jarda — ned pro 08, 2013 5:26 pm
pve píše:
A zchlazení musí být okamžité, tj. bazén hned vedle sauny nebo stačí např. za minutku doběhnout přes celý dům do vzdálenější sprchy?

Ideální je pochopitelně zchlazení pokud možno okamžité, ale i tak jak to popisujete vy vše plně vyhovuje.

Jarda — ned pro 08, 2013 5:28 pm
Polu píše:
Je pravda, že každému se líbí něco jiného a právě proto mě kombinace obou typů celkem zaujala. Zeptám se trochu z jiného soudku, ať mám trochu srovnání. Pochopila jsem, že máte saunu doma. Můžu se zeptat na průměrné měsíční náklady? Děkuji za reakci.

Mimo prvotní investici jsou náklady směšné. Již si to zcela přesně nepamatuji, ale zpočátku jsem se tím dost zabýval a vyloženě mě překvapilo, že hodina provozu nestála ani 10,-Kč

pve — pon pro 09, 2013 1:49 pm

Různě na webu čtu, že po infrasauně se člověk zchlazuje jen velmi mírně (vlažnou vodou) nebo dokonce vůbec a jen vychladne, jak tomu tedy je?

Např. zde http://bydleni.idnes.cz/infrasauna-cws-/architektura.aspx?c=A131204_164631_architektura_web

Jarda — sob pro 14, 2013 9:56 pm
pve píše:
Různě na webu čtu, že po infrasauně se člověk zchlazuje jen velmi mírně (vlažnou vodou) nebo dokonce vůbec a jen vychladne, jak tomu tedy je?

Např. zde http://bydleni.idnes.cz/infrasauna-cws-/architektura.aspx?c=A131204_164631_architektura_web

Tak asi to také tak jde, dost bude i záležet na době pobytu v infrasauně. Pokud se opravdu prohřeji, většinou tak 45-60 minut na 50-55 stupních a důkladně se potím, tak je ochlazení prakticky přirozené a já se tedy rozhodně rychle ochladím studenou vodou. Pomalé chladnutí by mě nevyhovovalo, to bych se potil možná ještě další hodinu, což je krajně nepříjemné.

Georg — ned pro 22, 2013 10:05 am

Mám dotaz. Je rozdíl, když je u infrasauny uvedeno- 7ks karbonových topidel jako např. tady:
http://www.marimex.cz/infrasauna-classic-2000/

nebo je lepší tady to, kde je uvedeno - infrazářiče: celoplošné.

Protože jsem viděl a už nevím kde, že bylo uvedeno 9 karbonových topidel - celoplošné.
Tak teď nevím, kolik karbonových by idelálně mělo být u infrasauny pro jednoho člověka, nebo je lepší aby bylo uvedeno, že jsou topidla celoplošně....kdo poradí :-)

pve — pon led 13, 2014 4:09 pm

Zdravím saunaře, infrasauna už je doma a je skvělá. Přes zimu normálně trpívám na bolesti kolenních kloubů, ale tuto zimu jsem zatím žádné problémy s klouby neměl. Až jsem včera večer nasadil 60C v infrasauně, tak dnes mě hned od rána bolí koleno. Je možné, že sauna v kloubu něco uvolnila? Normálně mně teplo na klouby vždy pomáhalo.

Jarda — sob bře 08, 2014 11:09 pm
Georg píše:
Mám dotaz. Je rozdíl, když je u infrasauny uvedeno- 7ks karbonových topidel jako např. tady:
http://www.marimex.cz/infrasauna-classic-2000/

nebo je lepší tady to, kde je uvedeno - infrazářiče: celoplošné.

Protože jsem viděl a už nevím kde, že bylo uvedeno 9 karbonových topidel - celoplošné.
Tak teď nevím, kolik karbonových by idelálně mělo být u infrasauny pro jednoho člověka, nebo je lepší aby bylo uvedeno, že jsou topidla celoplošně....kdo poradí :-)

Podle všeho jde u obou uvedených případů o stejné panely, akorát je dodavatel jinak nazývá.

Jarda — sob bře 08, 2014 11:11 pm
pve píše:
Zdravím saunaře, infrasauna už je doma a je skvělá. Přes zimu normálně trpívám na bolesti kolenních kloubů, ale tuto zimu jsem zatím žádné problémy s klouby neměl. Až jsem včera večer nasadil 60C v infrasauně, tak dnes mě hned od rána bolí koleno. Je možné, že sauna v kloubu něco uvolnila? Normálně mně teplo na klouby vždy pomáhalo.

Tak teplo může rozkvrdlat usazený bordel v těle, ale nemělo by jít o nějakou dlouhodobou potíž, zpravidla ten stav rychle odezní.

Michalll — pon čec 07, 2014 11:00 am

Dobrý den,

dost jsem se dočetl o pozitivech infrasauny a rád bych začal s procedurou.
Může mi,ale nejdříve někdo poradit co znamená :správně provozovaná hypertermní terapie ???
Tuhle větu píšou snad všude,ale nedočetl jsem se nikde nic bližšího.
Máte někdo zkušenosti?
Díky

Jarda — ned čec 20, 2014 8:11 pm
Michalll píše:
Dobrý den,

dost jsem se dočetl o pozitivech infrasauny a rád bych začal s procedurou.
Může mi,ale nejdříve někdo poradit co znamená :správně provozovaná hypertermní terapie ???
Tuhle větu píšou snad všude,ale nedočetl jsem se nikde nic bližšího.
Máte někdo zkušenosti?
Díky

Tak co by to mělo znamenat, asi že se máte saunit dle běžného postupu, tedy neprovádět nějaké excesy. Nic bližšího k tomu není třeba, sauna nepatří k nějak významným zdrojům zdravotních problémů, spíše je odstraňuje.

Štěpán Loucký — pon pro 08, 2014 2:03 pm

Dobrý den,

chtěl bych poradit s výběrem infrasauny. Jsem po úrazu pánve, resp. kyčlí. Teplo mi dělá dobře a zlepšuje mi hybnost. Rozhodl jsem se, že si koupím infrasaunu. Můžete mi poradit podle čeho se rozhodnout? Zjistil jsem, že se do nich dávají karbonová a keramická topidla. Máte s některým z těchto typů zkušenosti? Jak velkou roli hraje počet topidel? Některé infrasauny mají 4 jiné třeba 7. Co je třeba dále brát v úvahu?

jani — úte pro 09, 2014 12:40 am
Štěpán Loucký píše:
Dobrý den,

chtěl bych poradit s výběrem infrasauny. Jsem po úrazu pánve, resp. kyčlí. Teplo mi dělá dobře a zlepšuje mi hybnost. Rozhodl jsem se, že si koupím infrasaunu. Můžete mi poradit podle čeho se rozhodnout? Zjistil jsem, že se do nich dávají karbonová a keramická topidla. Máte s některým z těchto typů zkušenosti? Jak velkou roli hraje počet topidel? Některé infrasauny mají 4 jiné třeba 7. Co je třeba dále brát v úvahu?

Mám taky infrasaunu, ale ve výsledku ji zas až tak moc nepoužívám, člověk se po ní musí jít osprchovat a tak podobně, mnohem raději mám infrapodložku, konkrétně mám tet tuto asi 3tím rokem:

Jarda — ned pro 14, 2014 2:20 pm
Štěpán Loucký píše:
Dobrý den,

Vše se zde již probíralo tak si vlákno projděte, jinak obecně panely karbonové a ideálně 5 ks, nebo více. Pokud by jste nějakou podstatnou informaci nenašel, klidně mě zavolejte, vše zodpovím.

verafojtu — stř dub 01, 2015 1:32 pm
Beladona píše:

Já si myslím, že je to zdraví prospěšné, vypotíte bacily, a odreagujete se.

Jonys — stř dub 01, 2015 6:34 pm
Jarda píše:
Tak společnost je dobrá o tom není, ale výměna plísní a parazitů zase tak dobrá není, čili asi zvážit co je lepší.

Výměna plísní a parazitů?? Můžete to rozvést? Dík.

Jonys — čtv dub 02, 2015 4:48 pm
Jara píše:

Na tohle je nějaká studie? Já nevím, možná je to pravda, ale pokud by pot měl méně % vody než tělo jako celek...Navíc tělo se potí ne proto, že mu řeknu, aby vyplavilo toxiny, ale proto, že se chce ochladit. Není mi tedy jasné, proč by vylučovalo jiný pot tam a jiný tam. Vylučuju snad jiný pot při jízdě na kole a jiný při běhu??

Jarda — pát kvě 01, 2015 4:44 pm
Jonys píše:
Výměna plísní a parazitů?? Můžete to rozvést? Dík.

Tak jako příklad uvedu plísně na nohách získané ve sprchách a jistě vás napadne mnoho dalších možností jak si vyměnit obtížné kámoše.

Jarda — pát kvě 01, 2015 4:48 pm
Jonys píše:
Na tohle je nějaká studie? Já nevím, možná je to pravda, ale pokud by pot měl méně % vody než tělo jako celek...Navíc tělo se potí ne proto, že mu řeknu, aby vyplavilo toxiny, ale proto, že se chce ochladit. Není mi tedy jasné, proč by vylučovalo jiný pot tam a jiný tam. Vylučuju snad jiný pot při jízdě na kole a jiný při běhu??

Zda existuje studie to nevím a zda je tam až takový rozdíl, také ne, ale velký rozdíl tam opravdu je, jde o zcela jiný proces než klasické saunování.

Jonys — pát kvě 01, 2015 6:10 pm
Jarda píše:
Tak jako příklad uvedu plísně na nohách získané ve sprchách a jistě vás napadne mnoho dalších možností jak si vyměnit obtížné kámoše.

No tak právě že nenapadne - tedy nic speciálního pro saunu. Plísně na nohou...znáte takové ty gumové trepky?
:wink: A obava ze společných sprch by znamenala pořídit si domů i posilovnu, bazén, tenisové kurty, fotbalové hřiště a zimák, a další sportoviště, kde se po vyžití chodím sprchovat...
Já myslel, že uvedete něco konkrétního pro saunu, kde bych právě - vzhledem k teplotám, očekával rychlý úhyn všech potvor.

Jarda — pát kvě 01, 2015 7:50 pm
Jonys píše:
No tak právě že nenapadne - tedy nic speciálního pro saunu. Plísně na nohou...znáte takové ty gumové trepky?
:wink: A obava ze společných sprch by znamenala pořídit si domů i posilovnu, bazén, tenisové kurty, fotbalové hřiště a zimák, a další sportoviště, kde se po vyžití chodím sprchovat...
Já myslel, že uvedete něco konkrétního pro saunu, kde bych právě - vzhledem k teplotám, očekával rychlý úhyn všech potvor.

Tak přímo v sauně asi nic dlouho nevydrží, ovšem společné prostory mají relativně vysokou vlhkost a příznivou teplotu pro množení kde čeho, jenom si uvědomte kolik je kožních parazitů a já jsem zde nikdy nepropagoval nějaké posilování, nebo jiné uvedené sporty. Důvodem je vysoký nárůst kortizolu a pochopitelně plísně a jiný šmejd ve společných prostorách a na podlahách tělocvičen. Pokud cvičit, tak venku na čerstvém vzduchu, tam problém není. Pokud myslíte, že gumové trepky vás ochrání před sporami plísní, tak to je opravdu naivní, nebo bradavice si odnese jako suvenýr každý druhý.

Jonys — sob kvě 02, 2015 7:44 pm
Jarda píše:
Tak přímo v sauně asi nic dlouho nevydrží, ovšem společné prostory mají relativně vysokou vlhkost a příznivou teplotu pro množení kde čeho, jenom si uvědomte kolik je kožních parazitů a já jsem zde nikdy nepropagoval nějaké posilování, nebo jiné uvedené sporty. Důvodem je vysoký nárůst kortizolu a pochopitelně plísně a jiný šmejd ve společných prostorách a na podlahách tělocvičen. Pokud cvičit, tak venku na čerstvém vzduchu, tam problém není. Pokud myslíte, že gumové trepky vás ochrání před sporami plísní, tak to je opravdu naivní, nebo bradavice si odnese jako suvenýr každý druhý.

Jardo, já se nechci přít. Ale nedává mi to logický závěr. Kortizol: tak buďto je jeho nárůst při sportu vysoký, tudíž nezdravý (což je proti všem dosavadním premisám - např. i dietolog vám řekne, že i ta nejzdravější strava bez pohybu nemá smysl - ale budiž) a potom je jedno, zda se provozuje venku nebo uvnitř (nebo jsou hokejisté více chabrus kvůli kortizolu než fotbalisté???). A dále s těmi plísněmi: tak urinoterapii si obhajujete tím, že pravděpodobnost zanesení potvor "zespodu" "nahoru" je malá vzhledem k pozitivům metody, na druhou stranu nebudete navštěvovat sportoviště kvůli možnosti plísní... To je jako nesportovat abych se náhodou nezranil. Nesedat do auta protože by mohlo havarovat ad absurdum. Nechci nic zakřiknout, ale za dlouhá léta užívání společných sprch aj. jsem 1x dostal zánět po fotbálku, kdy jsem si udělal (a narušil) puchýře, kudy se mi (ve fakt hnusných sprchách a bez trepek) dostalo do krve nějaký svinstvo...moje blbost. Ale ne důvod přestat, stejně jako nepřestanu jezdit na kole když z něj jednou spadnu nebo chodit a tůry když zmoknu...

Jarda — sob kvě 02, 2015 9:21 pm
Jonys píše:
Jardo, já se nechci přít. Ale nedává mi to logický závěr. Kortizol: tak buďto je jeho nárůst při sportu vysoký, tudíž nezdravý (což je proti všem dosavadním premisám - např. i dietolog vám řekne, že i ta nejzdravější strava bez pohybu nemá smysl - ale budiž) a potom je jedno, zda se provozuje venku nebo uvnitř (nebo jsou hokejisté více chabrus kvůli kortizolu než fotbalisté???). A dále s těmi plísněmi: tak urinoterapii si obhajujete tím, že pravděpodobnost zanesení potvor "zespodu" "nahoru" je malá vzhledem k pozitivům metody, na druhou stranu nebudete navštěvovat sportoviště kvůli možnosti plísní... To je jako nesportovat abych se náhodou nezranil. Nesedat do auta protože by mohlo havarovat ad absurdum. Nechci nic zakřiknout, ale za dlouhá léta užívání společných sprch aj. jsem 1x dostal zánět po fotbálku, kdy jsem si udělal (a narušil) puchýře, kudy se mi (ve fakt hnusných sprchách a bez trepek) dostalo do krve nějaký svinstvo...moje blbost. Ale ne důvod přestat, stejně jako nepřestanu jezdit na kole když z něj jednou spadnu nebo chodit a tůry když zmoknu...

No jak myslíte, například motorkář se cítí nezranitelný pouze do té doby než po karambolu vyfasuje v lepším případě vlastní vozík na ruční pohon a pak po zbytek života řeší co vlastně měl v té své hlavě, zda nasráno, nebo co. A to ještě popisuji ten lepší případ, vždy když s manželkou jdeme na procházku podle vody, musíme přejít hlavní silnici na konci města a tam motorkáři, bez ohledu na to že značka je ještě dost daleko, dají plný kotel a pomalu po zadním kole proletí okolo. Krása, není lepší pocit než vědět že dárců orgánů je v našem okolí dostatek a až budu jednou potřebovat nějakou náhradní součástku, tak nebude problém. Pohyb a kortizol, jsou dvě odlišné věci, vysoký výkon ho zvedá a třeba delší chůze snižuje, nejde tedy tvrdit to co tvrdíte vy. Také nechápu proč srovnáváte urinoterapii s plesnivou podlahou ve společných sprchách. A ještě jedna zajímavá poznámka, vždy se lidí ptám jaké je na zemi nejnebezpečnější místo a dosud mě nikdo neodpověděl dobře. Víte to? Je to postel, tam umírá naprostá většina lidí. Zajímavé že, já vám přeci nechci brát vaši zábavu a vyžití, ale to ještě neznamená, že tam ta rizika nejsou.

Jonys — pon kvě 04, 2015 6:13 pm
Jarda píše:
No jak myslíte, například motorkář se cítí nezranitelný pouze do té doby než po karambolu vyfasuje v lepším případě vlastní vozík na ruční pohon a pak po zbytek života řeší co vlastně měl v té své hlavě, zda nasráno, nebo co. A to ještě popisuji ten lepší případ, vždy když s manželkou jdeme na procházku podle vody, musíme přejít hlavní silnici na konci města a tam motorkáři, bez ohledu na to že značka je ještě dost daleko, dají plný kotel a pomalu po zadním kole proletí okolo. Krása, není lepší pocit než vědět že dárců orgánů je v našem okolí dostatek a až budu jednou potřebovat nějakou náhradní součástku, tak nebude problém. Pohyb a kortizol, jsou dvě odlišné věci, vysoký výkon ho zvedá a třeba delší chůze snižuje, nejde tedy tvrdit to co tvrdíte vy. Také nechápu proč srovnáváte urinoterapii s plesnivou podlahou ve společných sprchách. A ještě jedna zajímavá poznámka, vždy se lidí ptám jaké je na zemi nejnebezpečnější místo a dosud mě nikdo neodpověděl dobře. Víte to? Je to postel, tam umírá naprostá většina lidí. Zajímavé že, já vám přeci nechci brát vaši zábavu a vyžití, ale to ještě neznamená, že tam ta rizika nejsou.

Motorkáře jsem nepochopil, na motorce jsem nikdy nejezdil. Srovnání jsem napsal proto, že v diskuzi o urinoterapii jste připustil možnost zanést si nějaké mršky typu c. trachomatis zespodu, kde mohou neškodně spát, nahoru, kde můžou tropit neplechu, což jste uznal ale uvedl, že je to zcela malá pravděpodobnost, takže přijatelná míra rizika vzhledem k přínosu. Pro mě je to stejný poměr udělat něco pro zdraví/plíseň ve sprše (zvlášť tedy v trepkách, rád se nechám poučit jak se dá plíseň chytit - tipuji, že ty spóry budou v té vodě, co je již na zemi. Ta se mi k nohám nedostane, protože 5cm hluboké kaluže tam většinou nejsou...nohy si důkladně utírám, takže fakt nevím, jaká souhra náhod by musela nastat!). S kortizolem tomu sám nemůžete věřit - to by tedy většina vrcholových sportovců umírala ve 40 na kardiovaskulární choroby, neboť se do vysokých "obrátek" dostávají dnes a denně....a kortizol, stresový hormon, právě tyto potíže působí, nemýlím-li se?

Jonys — pon kvě 04, 2015 6:25 pm
Jarda píše:

A nezranitelný se rozhodně necítím, snažím se podle toho chovat, ale jak píšete: ohroženi jsme v každé vteřině, takže riziko pádu při jízdě na kole si sice uvědomuju, stylem jízdy se mu snažím čelit, ale i když ho na nulu dostat nelze, jezdit kvůli tomu nepřestanu...

Jarda — ned kvě 31, 2015 6:18 pm
Jonys píše:
Motorkáře jsem nepochopil, na motorce jsem nikdy nejezdil. Srovnání jsem napsal proto, že v diskuzi o urinoterapii jste připustil možnost zanést si nějaké mršky typu c. trachomatis zespodu, kde mohou neškodně spát, nahoru, kde můžou tropit neplechu, což jste uznal ale uvedl, že je to zcela malá pravděpodobnost, takže přijatelná míra rizika vzhledem k přínosu. Pro mě je to stejný poměr udělat něco pro zdraví/plíseň ve sprše (zvlášť tedy v trepkách, rád se nechám poučit jak se dá plíseň chytit - tipuji, že ty spóry budou v té vodě, co je již na zemi. Ta se mi k nohám nedostane, protože 5cm hluboké kaluže tam většinou nejsou...nohy si důkladně utírám, takže fakt nevím, jaká souhra náhod by musela nastat!). S kortizolem tomu sám nemůžete věřit - to by tedy většina vrcholových sportovců umírala ve 40 na kardiovaskulární choroby, neboť se do vysokých "obrátek" dostávají dnes a denně....a kortizol, stresový hormon, právě tyto potíže působí, nemýlím-li se?

Motorkář byl pouze nadsázkou jak lidé chápou riziko. Urinoterapie vzhledem k přínosu opravdu dává rizika naprosto minimální a vy znáte nějaké větší množství zdravých vrcholových sportovců? Já ne, většina má problémy již v mládí a s věkem se to většinou rychle stupňuje.

Jarda — ned kvě 31, 2015 6:21 pm
Jonys píše:
A nezranitelný se rozhodně necítím, snažím se podle toho chovat, ale jak píšete: ohroženi jsme v každé vteřině, takže riziko pádu při jízdě na kole si sice uvědomuju, stylem jízdy se mu snažím čelit, ale i když ho na nulu dostat nelze, jezdit kvůli tomu nepřestanu...

Tak kolo je sice nevhodné na prostatu, tedy to budete řešit asi později, ale jinak asi dobrý pokud se nebudete na silnici přetlačovat s kamiónem, nebo neskočíte šipku hlavou do stromu u lesní cesty, to pak už tak dobré není.

Jonys — stř čen 03, 2015 1:39 pm
Jarda píše:
Motorkář byl pouze nadsázkou jak lidé chápou riziko. Urinoterapie vzhledem k přínosu opravdu dává rizika naprosto minimální a vy znáte nějaké větší množství zdravých vrcholových sportovců? Já ne, většina má problémy již v mládí a s věkem se to většinou rychle stupňuje.

No že by nějak více než zbytek populace umírali na kardiovaskulární záležitosti, to určitě ne...přičemž podle této teorie jejich kortizol musí lítat ve strašných číslech vzhledem ke každodenní vysoké intenzitě zátěže, kterou podstupují... To, že dnes je vrcholový sport rasovina těla je jasné, ale zase se mnohem více ví o kompenzaci, regeneraci atp., takže "produktivní" věk sportovců se zvyšuje - viz Jarda Jágr a jiní. Pokud něco z vrcholového sportu škodí srdci, tak spíš doping, přecházení nemocí (jet Tour de France s ATB není nic výjimečného...) případně skrytá vada, která se, bohužel, projeví právě při vysokém zatížení.

Jonys — stř čen 03, 2015 1:40 pm
Jarda píše:
Tak kolo je sice nevhodné na prostatu, tedy to budete řešit asi později, ale jinak asi dobrý pokud se nebudete na silnici přetlačovat s kamiónem, nebo neskočíte šipku hlavou do stromu u lesní cesty, to pak už tak dobré není.

Kvůli prostatě se dělají ty sedla s dírou :wink:
Kde nic není, nemůže nic tlačit (a bolest sedacích kostí je spravedlivým trestem za delší absenci v sedle) 8)

Jarda — ned čen 21, 2015 11:20 am
Jonys píše:
No že by nějak více než zbytek populace umírali na kardiovaskulární záležitosti, to určitě ne...přičemž podle této teorie jejich kortizol musí lítat ve strašných číslech vzhledem ke každodenní vysoké intenzitě zátěže, kterou podstupují... To, že dnes je vrcholový sport rasovina těla je jasné, ale zase se mnohem více ví o kompenzaci, regeneraci atp., takže "produktivní" věk sportovců se zvyšuje - viz Jarda Jágr a jiní. Pokud něco z vrcholového sportu škodí srdci, tak spíš doping, přecházení nemocí (jet Tour de France s ATB není nic výjimečného...) případně skrytá vada, která se, bohužel, projeví právě při vysokém zatížení.

Tak Jarda Jágr, je něco z jiného světa, tam jde o velice zajímavou směs vhodných od boha daných vlastností těla, osobní píle, tvrdosti a inteligence, což najdete u tak minimálního množství sportovců, že já bych dalšího takového hledal těžko. Navíc to ještě vůbec neznamená že problémy již nemá, nebo že je nebude mít v budoucnu až s tím skončí.

Alopat — čtv bře 03, 2016 5:09 am

Unikátní asi bude, naproti tomu některé známé léčebné podložky využívají dlouhovlné infračervené záření (FIR) v kombinaci se zápornými ionty skrze léčivé kameny. Asi by to chtělo vyzkoušet, jestli to snesete a co to s vámi bude dělat. http://drlwilson.com/articles/SAUNAS-NE ... AR%20I.htm

Obávám se, že Váš dotaz by byl nejenom na recenzi a měření, ale i zdravotnickou studii. Hloubka pronikání jednotlivých délek infračerveného záření, jeho rovnoměrnost či zahřívání pouze povrchu těla se dá po saunování jednoduše ověřit dobou sálání těla na snímku pořízeném infrakamerou, dále změřit riziko elektromagnetického smogu u karbonových topidel, vliv na množství vitamínu D v krvi, léčebný efekt a pocit při použití keramického světelného topidla.

Přílohy:
Infraroodstralers-Philips-Vitae-NL-NL.pdf [168.72 KiB]
1177 krát
Polívková — úte bře 08, 2016 2:53 pm
Marlo píše:
Dobrý den, má někdo zkušenosti s infrasaunou s použitým infrazářičem Philips Vitae? Má někdo možnost porovnat s karbonem, který je zatím asi nejlepší v poměru cena/výkon?

http://www.saunasystem.cz/cs/infrasauny-uvod/

Jsou opravdu v něčem unikátní, nebo se jedná zase o další chytrou reklamní kampaň s vhodným pojmenováním?

Nevím, co je na tom pravdy, ale pár lidí mi už řeklo, že infrasauny údajně jesnou zdravé. Je to prý strašně nepřirozené a škodlivé. Sama nevím, co si o tom mám myslet, proto by měl zajímal názor někoho, kdo saunám opravdu dobře rozumí. Je tu někdo takový?

Alopat — úte bře 08, 2016 5:29 pm

Naopak, jedná se o léčivé spektrum slunečního záření, jehož působením lze posílit imunitu. Viz. termoterapie a kniha Čtvrtá metoda léčby rakoviny. Dojděte do Mountfieldu, sedněte si na lavici uvnitř zapnuté sauny a vyzkoušejte. Pouze působí jinak než vysoká teplota finské sauny (další možností očisty lymfy pocením je http://www.urinoterapie.eu/u_ocista_lymfy.htm)
Zajímavé info http://www.sauna-info.cz/infrasauny.aspx a odpovědi na Vaše otázky naleznete na http://www.sauna-info.cz/dotazy.aspx

Jarda — ned bře 27, 2016 8:51 pm
Marlo píše:
Dobrý den, má někdo zkušenosti s infrasaunou s použitým infrazářičem Philips Vitae? Má někdo možnost porovnat s karbonem, který je zatím asi nejlepší v poměru cena/výkon?

http://www.saunasystem.cz/cs/infrasauny-uvod/

Jsou opravdu v něčem unikátní, nebo se jedná zase o další chytrou reklamní kampaň s vhodným pojmenováním?

Na to nedovedu odpovědět, karbon doma mám, ale uvedený zářič jsem nikdy neviděl a neměl možnost si ho vyzkoušet.

Jarda — ned bře 27, 2016 8:57 pm
Polívková píše:
Nevím, co je na tom pravdy, ale pár lidí mi už řeklo, že infrasauny údajně jesnou zdravé. Je to prý strašně nepřirozené a škodlivé. Sama nevím, co si o tom mám myslet, proto by měl zajímal názor někoho, kdo saunám opravdu dobře rozumí. Je tu někdo takový?

Takto podaná informace je k ničemu, musel by vám nějak logicky vysvětlit, proč je to škodlivé. Nepřirozené prosím, sluneční svit v dřevěné bedně určitě přirozený není, ale horká kamna v dřevěné bedně přirozená jsou, no pro mě je to nepřirozené oboje zhruba stejně, ale oboje má vynikající vliv na zdraví člověka.

Jonys — pát dub 01, 2016 5:25 pm
Jarda píše:
Takto podaná informace je k ničemu, musel by vám nějak logicky vysvětlit, proč je to škodlivé. Nepřirozené prosím, sluneční svit v dřevěné bedně určitě přirozený není, ale horká kamna v dřevěné bedně přirozená jsou, no pro mě je to nepřirozené oboje zhruba stejně, ale oboje má vynikající vliv na zdraví člověka.

Souhlasím. Stejně jako by měl ten, co tvrdí, že v infrasauně se potíme "lépe", doložit, z čeho vychází...
Aby to náhodou nebylo jako s podařenou kampaní výrobců iontových nápojů a doplňků, kteří dokázali docílit toho, že když se sportovců zeptáte, proč je pijí, tak odpoví, že musí přece doplnit ty ionty, co ztratí při výkonu, jinak hrozí křeče apod.... A koukají s otevřenou pusou, když jim vysvětlíte, že většina toho, co vypotí, je čistá voda a že právě její ztráty způsobují problémy.

SemTamTuPrídem — pát dub 01, 2016 10:04 pm
Jonys píše:
Souhlasím. Stejně jako by měl ten, co tvrdí, že v infrasauně se potíme "lépe", doložit, z čeho vychází...
Aby to náhodou nebylo jako s podařenou kampaní výrobců iontových nápojů a doplňků, kteří dokázali docílit toho, že když se sportovců zeptáte, proč je pijí, tak odpoví, že musí přece doplnit ty ionty, co ztratí při výkonu, jinak hrozí křeče apod.... A koukají s otevřenou pusou, když jim vysvětlíte, že většina toho, co vypotí, je čistá voda a že právě její ztráty způsobují problémy.

Tvoja logika potom teda hovorí, že rôzne nápoje, šťavy, vývary, obsahujú hlavne čistú vodu (H2O), takže nie je rozdiel medzi čistou vodou, a šťavou, vývarom, čajom............. :lol: :roll:
Ja reálne cítim (hlavne v lete), že keď sa riadne spotím napr. pri tréningu, tak mi oveľa lepšie urobí voda s himalájskou soľou a vitamínom C, či šípkový čaj vo väčšom množstve + vitamín C v tom rozpustený, než čistá voda. A len mi nevrav, že to preto, lebo tam sú sacharidy, ktoré ma "nakopnú" :D

Jonys — čtv dub 07, 2016 5:41 pm
SemTamTuPrídem píše:
Tvoja logika potom teda hovorí, že rôzne nápoje, šťavy, vývary, obsahujú hlavne čistú vodu (H2O), takže nie je rozdiel medzi čistou vodou, a šťavou, vývarom, čajom............. :lol: :roll:
Ja reálne cítim (hlavne v lete), že keď sa riadne spotím napr. pri tréningu, tak mi oveľa lepšie urobí voda s himalájskou soľou a vitamínom C, či šípkový čaj vo väčšom množstve + vitamín C v tom rozpustený, než čistá voda. A len mi nevrav, že to preto, lebo tam sú sacharidy, ktoré ma "nakopnú" :D

Ne, to je v pořádku. Jde o různé doplňky nacvakané prvky, ionty, vitamíny, minerály...v takové koncentraci, v jaké se při sportu neztrácí, jestli mi rozumíš. Takže abych ztratil tolik např. sodíku, co je v nějakém nápoji, tak by tam muselo být asi 8x víc vody, aby ta spotřeba odpovídala. Že se potí i jiné látky než H2O, to je jasné. Ale určitě ne v takových poměrech, jako je nabízejí tyto suplementy!

Jarda — ned kvě 01, 2016 4:55 pm
Jonys píše:

To je otázka, sice se vypotí dost vody, nicméně s ní odchází i mnoho minerálů, což nakonec vidíte na propoceném tričku, to je solí mnohdy zcela ztvrdlé a to by voda asi neudělala. Obecně se dá tvrdit, že se člověk delším pocením je schopen odsolit až na omdlení, tedy bych to rozhodně nepodceňoval.

lev — úte čec 12, 2016 2:16 pm

Dobrý den pane Jardo.
Pořídila jsem si infrasaunu Marimex s karbonovými zářiči. Později jsem se dozvěděla, že topidla v saunách Marimex jsou od čínského výrobce a proto jsou take levnější, než jiná, značková topidla. Je to trochu hloupá otázka, ale myslíte, že zářiče z číny nemohou způsobovat např rakovinu? Po užití této infrasauny mám lehce zarudly oblicej a dekolt ( za chvíli to zmizí).
Myslíte, že je nejaký kvalitativní rozdíl mezi značkovými a čínskými zářiči? Díky za odpověď

Jarda — sob srp 27, 2016 12:00 pm
lev píše:
Dobrý den pane Jardo.
Pořídila jsem si infrasaunu Marimex s karbonovými zářiči. Později jsem se dozvěděla, že topidla v saunách Marimex jsou od čínského výrobce a proto jsou take levnější, než jiná, značková topidla. Je to trochu hloupá otázka, ale myslíte, že zářiče z číny nemohou způsobovat např rakovinu? Po užití této infrasauny mám lehce zarudly oblicej a dekolt ( za chvíli to zmizí).
Myslíte, že je nejaký kvalitativní rozdíl mezi značkovými a čínskými zářiči? Díky za odpověď

Tak rozdíl, toť otázka v jakém smyslu. Osobně se domnívám že poslední dobou se Čína natolik technologicky zvedla, že v mnoha směrech místní produkci i předčí, tady zde bych asi problém nehledal. Jde tam o konkrétní vlnovou délku, což by v případě pochybností nebylo problém změřit a jiné riziko tam lze jen těžko docílit. Předpokládám že když karbonové panely patří mezi to nejlepší co na trhu je, problém by tam podle mě být neměl. Zrudnutí je celkem běžné, ale zase není problém si v jiné sauně vyzkoušet zda zrudnete také, což předpokládám a pak se bojíte čerta který neexistuje.

robzen — pát bře 15, 2019 1:29 pm

Dobrý den,dovolím si dotaz a budu rád za vaše názory. Chodím jednou týdně do sauny asi na 3 hodiny, 4 cykly, (finsauna cca 10min. vlažná sprcha (ne ledový bazén) a lehátko uvnitř cca 20min) hlavně kvůli zvýšení imunity, otužování a vypocení škodlivin, snad mohu říct, že jsem měl poslední roky větší náchylnost k virózám, hned jsem chytil vir, letos po vydaném slunění v létě pro vitamín D, sauna, půl roku užívání komplexu homocystein, se virózy snížily a probíhají lehčeji, bez rýmy i nutnosti vyležet. Nicméně pozoruji, že lehká viróza se mi několikrát objevila právě po saunování, lehká malátnost a bolest hlavy, kyčelnich kloubů, občasná horkost, trvá asi 10-20 dnů, zatím jsem nenašel důvod a budu rád za názory, zda to může způsobit i delší saunování a zvýšení toxinů v těle. děkuji.robert Zentrich

ZDENINA — pát bře 15, 2019 2:50 pm
robzen píše:
Dobrý den,dovolím si dotaz a budu rád za vaše názory. Chodím jednou týdně do sauny asi na 3 hodiny, 4 cykly, (finsauna cca 10min. vlažná sprcha (ne ledový bazén) a lehátko uvnitř cca 20min) hlavně kvůli zvýšení imunity, otužování a vypocení škodlivin, snad mohu říct, že jsem měl poslední roky větší náchylnost k virózám, hned jsem chytil vir, letos po vydaném slunění v létě pro vitamín D, sauna, půl roku užívání komplexu homocystein, se virózy snížily a probíhají lehčeji, bez rýmy i nutnosti vyležet. Nicméně pozoruji, že lehká viróza se mi několikrát objevila právě po saunování, lehká malátnost a bolest hlavy, kyčelnich kloubů, občasná horkost, trvá asi 10-20 dnů, zatím jsem nenašel důvod a budu rád za názory, zda to může způsobit i delší saunování a zvýšení toxinů v těle. děkuji.robert Zentrich

Saunování uvolní škodliviny, některé se vypotí,ale většina koluje dál v krvi.Není-li čisté střevo a jsou-li ucpaná

robzen — pát bře 15, 2019 6:54 pm

Děkuji za informaci:-)

Jarda — stř říj 02, 2019 8:04 pm
robzen píše:

Dobře vám problém vysvětluje členka ZDENINA, ono navíc je něco jiného potit se na slunci v infra sauně nebo ve finské sauně. Problém je v tom že čím hlouběji prostupuje tepelné záření tím lépe tlačí ten bordel ven což je paradoxně u finské sauny vůbec nejhorší a u slunečního svitu nejlepší.

Tony210 — ned dub 26, 2020 8:12 pm

Zdravím,
Jak je na tom červená infra sauna , radiovitalitou,?
Nabíjí nebo spíše vybíjí?
Děkuji

Jarda — pon dub 27, 2020 6:29 am
Tony210 píše:
Zdravím,
Jak je na tom červená infra sauna , radiovitalitou,?
Nabíjí nebo spíše vybíjí?
Děkuji

Tuto informaci jsem nikde nezaznamenal, ale předpokládám že nabíjí.

Tony210 — úte dub 28, 2020 8:52 am

Zdravím
Zkoušel jste někdo měřit pH vyloučeného potu.
Dalo by se to použít třeba jako měření moči nebo slin.
Děkuji

Jarda — stř dub 29, 2020 6:42 pm
Tony210 píše:
Zdravím
Zkoušel jste někdo měřit pH vyloučeného potu.
Dalo by se to použít třeba jako měření moči nebo slin.
Děkuji

Tak to opravdu nevím, nikdy jsem nic takového nezkoušel ani nečetl, ale předpokládám že by mohlo být fungování obdobné i když s otazníkem protože tělo se potem přednostně určitě zbavuje škodlivin.

borda2 — sob led 02, 2021 12:18 pm

Dobrý den. Je možné, že by panel Red glass použitý v infrasauně poškozoval oči? viz. https://www.hightechhealth.com/2018/05/ ... a-dangers/
Děkuji za názory.

Jarda — sob led 02, 2021 12:32 pm
borda2 píše:
Dobrý den. Je možné, že by panel Red glass použitý v infrasauně poškozoval oči? viz. https://www.hightechhealth.com/2018/05/ ... a-dangers/
Děkuji za názory.

To je velký otazník protože zářiče se stejnou vlnovou délkou se aplikují v zemědělských chovech a svítí přímo a z malé vzdálenosti na prasátka nebo kuřátka tedy z logiky věci by ta chovná zvířata musela být slepá a taktéž se tím svítí na terarijní zvířaty po celou dobu jejich života a taky vidí dobře. To sice neznamená že tento druh záření třeba nemá trochu jiný vliv na lidské oči i když oko prasete je prakticky stejné jako lidské.

neti — sob led 30, 2021 9:56 pm

Saunovanie je moja vášeň, ku ktorej ma priviedla ex počas štúdia. Mala to ako benefit v práci popri škole, tak som si mohol dovoliť luxus s vírivkou a bazénom a neskutočnou čistotou v hoteli Danube. Po rozchode benefit(y) skončil(i) :roll:, preto som si musel nájsť inú saunu. Tam som mal možnosť vyskúšať okrem klasickej fínskej parnej sauny s kachlami, infrasaunu a niečo ako parnú lázeň, kde bolo všetko vykachličkované mini kachličkami, pretože para sa dala krájať nožom a max. viditeľnosť bola pol metra. Parná lázeň bola celkom zaujímavá a hlavne účinná na dýchacie cesty a priznám sa, že infrasauna ma vôbec neoslovila. Nechcem tým povedať, že nemá vplyv na zdravie, ale väčší relax (pre mňa dôležitý faktor) som zažil v klasickej parnej saune.

Stavba domu bola podmienená miestnosťou na saunu, ktorú som si postavil s pomocníkom. Materiál ma stál cca 1100 Eur + 250 Eur práca. V období brutálneho stresu som sa saunoval každý deň 3-4 x 15 min., ale viac sa mi osvedčil obdeň - cyklus jeden deň sauna a druhý deň regenerácia. Z výskumu vyplýva, že saunovanie raz do týždňa znižuje pravdepodobnosť civilizačných chorôb o 20% a saunovanie 3-4 x týždenne viac ako o polovicu. Pre istotu si tieto čísla overte - saunovanie z vedeckého hľadiska propaguje Rhona Patrick, PhD (youtube). V podstate ma ani kontrétne čísla nezaujímajú, pretože saunovanie pre mňa znamená antidepresívum, anxiolytikum, ATB...

Saunovanie je empiricky overený liečebný prostriedok a úžasná relaxácia duše a mysle, ktorú by som nevymenil ani za všetky bazény a vírivky sveta, a ktorá sekundárne vplýva na kvalitu spánku, výkon človeka, koncentráciu mysle, znižuje rumináciu, stres ap. Zavrite dvere na saune a máte zadarmo ďalší liečebný nástroj (btw. celkom drahý) - mini Dunkel Terapie (= liečba tmou). Zo všetkých vyskúšaných vonných esencií sa mi najviac osvedčil obyčajný eukalyptus, ktorý blahodárne pôsobil na moje priedušky. Inak bolo zaujímavé, že počas saunovania moje telo pýtalo kys. askorbovú (vtedy mi chutila najviac).

Jara — ned led 31, 2021 11:32 am

Jaké vybrat zářiče do infrasauny? Karbonové sice mají cenovou dostupnost, úspornost, nízkou spotřebu energie, ale účinnost a efektivita pro zdraví je u nich jedna z nejnižších. Chápu, že čím více zářičů, tím lépe, ale platí to u všech typů zářičů?

Karbonové zářiče: Zahrnují pouze pásmo IR-C, což v překladu znamená, že se do tkání dostanou jen do 0,1 mm hloubky, proto je nemůžeme označit za velké plus pro zdraví.
Keramické zářiče: Ve srovnání s karbonovými jsou na tom lépe, avšak stále ne nejlepší. Zahrnují pásmo IR-B a IR-C. Záření proniká do cca 0,6 mm hloubky.
Red Light+ zářiče: Z hlediska zdraví jde o nepoměrně lepší volbu. Zahrnují pásma IR-B a IR-C. infračervené záření se v tomto případě dostane až 3 mm "pod kůži".
Fullspektrální zářiče: Jsou považovány za "nejzdravější". Zahrnují všechny 3 pásma infračerveného záření (IR-A, IR-B i IR-C), které tkáně prohřejí až do 6 mm hloubky.

Také se mi nechce kupovat tu nejlevnější infrasaunu cca za 15 000kč

https://www.zbozi.cz/vyrobek/marimex-smart-1000-m/

Najdou se ale i za 65 000 kč
https://www.kvalitniinfrasauny.cz/Infra ... obu-d1.htm
nebo
https://www.infrasauna-shop.cz/infrasau ... mium-line/

https://www.spotrebitelskytest.cz/infra ... gJ1c_D_BwE

neti — ned led 31, 2021 11:57 am
Jara píše:
Také se mi nechce kupovat tu nejlevnější

Z mojej skúsenosti neplatí vzťah "čím drahšie, tým lepšie". Ja som si kúpil pec od fínskeho výrobcu Harvia (nie je to žiadne Ferrari), ktorá sa nastavuje dvomi otočnými koliečkami a je maximálne blbuvzdorná a pravdepodobne vydrží večnosť. Dôležitý je váš pocit, ktorý je vždy subjektívny. Sauna vám musí "sadnúť na mieru" - ja napr. som vyhrieval 45-50 oC, čo je na parnú saunu menej, ale umožnilo mi to dlhší čas saunovania (4x15 min). Zbytočne si podľa mňa kúpite výkonné žiariče najlepšie na trhu, ktoré vás síce prešpikujú fotónmi durch, ale nebudete sa pri tom cítiť komfortne (výrazné pálenie, pocit, že niečo nie je v poriadku ap).

Citace:
Zavrite dvere na saune

Mám na mysli dvere miestnosti, saunovanie s otvorenými sklenenými dverami je prakticky nemožné...

Přílohy:
sauna.jpg
sauna.jpg [ 69.04 KiB | Zobrazeno 19468 krát ]
Jarda — ned led 31, 2021 4:54 pm
Jara píše:
Jaké vybrat zářiče do infrasauny? Karbonové sice mají cenovou dostupnost, úspornost, nízkou spotřebu energie, ale účinnost a efektivita pro zdraví je u nich jedna z nejnižších. Chápu, že čím více zářičů, tím lépe, ale platí to u všech typů zářičů?

Karbonové zářiče: Zahrnují pouze pásmo IR-C, což v překladu znamená, že se do tkání dostanou jen do 0,1 mm hloubky, proto je nemůžeme označit za velké plus pro zdraví.
Keramické zářiče: Ve srovnání s karbonovými jsou na tom lépe, avšak stále ne nejlepší. Zahrnují pásmo IR-B a IR-C. Záření proniká do cca 0,6 mm hloubky.
Red Light+ zářiče: Z hlediska zdraví jde o nepoměrně lepší volbu. Zahrnují pásma IR-B a IR-C. infračervené záření se v tomto případě dostane až 3 mm "pod kůži".
Fullspektrální zářiče: Jsou považovány za "nejzdravější". Zahrnují všechny 3 pásma infračerveného záření (IR-A, IR-B i IR-C), které tkáně prohřejí až do 6 mm hloubky.

Také se mi nechce kupovat tu nejlevnější infrasaunu cca za 15 000kč

https://www.zbozi.cz/vyrobek/marimex-smart-1000-m/

Najdou se ale i za 65 000 kč
https://www.kvalitniinfrasauny.cz/Infra ... obu-d1.htm
nebo
https://www.infrasauna-shop.cz/infrasau ... mium-line/

https://www.spotrebitelskytest.cz/infra ... gJ1c_D_BwE

Pokud si koupíte karbon v levném provedení získáte základ sauny a regulaci procesu a přimontováním žárovek s červeným spektrem docílíte ve své podstatě tu nejdražší variantu a velice levně. Třeba se to dá udělat takto.

Přílohy:
49900354_2284082455140373_2323097134087274496_n.jpg
49900354_2284082455140373_2323097134087274496_n.jpg [ 666.45 KiB | Zobrazeno 19460 krát ]
29893179_937673879725112_214621821_o.jpg
29893179_937673879725112_214621821_o.jpg [ 766.74 KiB | Zobrazeno 19460 krát ]
neti — pon úno 01, 2021 10:09 am

Máte to krásne urobené, pán Jarda, jednoducho, efektívne. Nevedel som, žiaľ, o možnosti a benefitoch infra červených žiaroviek a pritom je elektrokábel na svetlo do búdky natiahnutý, čo už...

Jarda — pon úno 01, 2021 12:17 pm
neti píše:
Máte to krásne urobené, pán Jarda, jednoducho, efektívne. Nevedel som, žiaľ, o možnosti a benefitoch infra červených žiaroviek a pritom je elektrokábel na svetlo do búdky natiahnutý, čo už...

V jednoduchosti je vždy největší síla a to jsem na základní konstrukci sauny ani nesáhl je to tam pouze vloženo jako přídavný kus a kabel je protažen spodním přisáváním studeného vzduchu. Ještě jsem ke stropu sauny opět bez zásahu do konstrukce zavěsil větráček který se normálně dává do USB a napájím ho přes rezistor ze zdroje sauny tedy si mohu srovnat horní a dolní teplotu, což je také super protože se nevaří hlava a nemrznou nohy.

Jara — čtv úno 04, 2021 4:33 pm
Jarda píše:
Pokud si koupíte karbon v levném provedení získáte základ sauny a regulaci procesu a přimontováním žárovek s červeným spektrem docílíte ve své podstatě tu nejdražší variantu a velice levně. Třeba se to dá udělat takto.

Máte to pěkně udělané, jen co je pravda. Mohu se zeptat, zda jste na tu kabinovou infrasaunu s karbon. panelem potřeboval 16A jistič? A máte ty červené žárovky vyvedené ven a separátně zapojené v zásuvce? Asi ano. A co nastavení těch červených žárovek. Vždy argumentujete, že čím více těch karbonových panelů tím lépe. Platí to i u těch žárovek? Lépe řečeno zda stačí, když jsou ty červené infra žárovky pouze z jedné strany?

Jarda — čtv úno 04, 2021 6:40 pm
Jara píše:
Máte to pěkně udělané, jen co je pravda. Mohu se zeptat, zda jste na tu kabinovou infrasaunu s karbon. panelem potřeboval 16A jistič? A máte ty červené žárovky vyvedené ven a separátně zapojené v zásuvce? Asi ano. A co nastavení těch červených žárovek. Vždy argumentujete, že čím více těch karbonových panelů tím lépe. Platí to i u těch žárovek? Lépe řečeno zda stačí, když jsou ty červené infra žárovky pouze z jedné strany?

Tak jde o normálně jištěný zásuvkový okruh tedy těch 16 A respektive pro jistotu dva protože saunu zapínám do jednoho okruhu a žárovky do druhého zásuvkového okruhu. Sice jde asi o zbytečné opatření protože celkový odběr je 1800 + 450 W tedy nic co by mělo vadit, ale jistota je kulomet jak říkala babička. Doporučení pro co největší počet zářičů stále platí, ale já jsem to vzhledem k rozměrům sauny jinak udělat nemohl tedy z nouze cnost. Ty žárovky vydávají neuvěřitelný žár a do docela velké vzdálenosti tedy pokud bych měl tu bednu větší dal bych je do více rohů. Také záleží na síle té žárovky protože snesitelné je to u 250 W ve vzdálenosti cca 50-60 cm a já jsem mohl dát pouze 150 W s tím že odstup mám cca 30-40 cm. Prostě pokud by sauna měla úhlopříčku 180 cm a větší pak tam dáte do každého rohu v pohodě 250 W a nebude problém, ale to já zdaleka tak velké nemám. V zásadě toto bylo jediné možné umístění jinak bych musel dát ještě menší žárovky třeba jenom 50 W a těch by muselo být zase hodně tedy vysoká pořizovací cena, spousta blbnutí, instalačního materiálu a vyšší pravděpodobnost připečení kůže pokud by se té rozžhavené žárovky člověk náhodou dotknul. Dnes bych to pochopitelně dělal obráceně tedy vybral bych si saunu tak aby to tam umístit šlo, ale to už je velikost pro dvě osoby a seděl by v ní jeden člověk. Já jsem saunu měl dlouho před tím a mnoho prostoru pro kreativitu to tedy neumožňovalo to bych ji musel prodat a další koupit. Navíc já mám těch saun stejných více a na ně sehnané i náhradní díly tedy stav který lze řešit bez relativně velké ztráty dosti obtížně.

Jara — pát úno 05, 2021 12:26 pm
Jarda píše:
Tak jde o normálně jištěný zásuvkový okruh tedy těch 16 A respektive pro jistotu dva protože saunu zapínám do jednoho okruhu a žárovky do druhého zásuvkového okruhu. Sice jde asi o zbytečné opatření protože celkový odběr je 1800 + 450 W tedy nic co by mělo vadit, ale jistota je kulomet jak říkala babička. Doporučení pro co největší počet zářičů stále platí, ale já jsem to vzhledem k rozměrům sauny jinak udělat nemohl tedy z nouze cnost. Ty žárovky vydávají neuvěřitelný žár a do docela velké vzdálenosti tedy pokud bych měl tu bednu větší dal bych je do více rohů. Také záleží na síle té žárovky protože snesitelné je to u 250 W ve vzdálenosti cca 50-60 cm a já jsem mohl dát pouze 150 W s tím že odstup mám cca 30-40 cm. Prostě pokud by sauna měla úhlopříčku 180 cm a větší pak tam dáte do každého rohu v pohodě 250 W a nebude problém, ale to já zdaleka tak velké nemám. V zásadě toto bylo jediné možné umístění jinak bych musel dát ještě menší žárovky třeba jenom 50 W a těch by muselo být zase hodně tedy vysoká pořizovací cena, spousta blbnutí, instalačního materiálu a vyšší pravděpodobnost připečení kůže pokud by se té rozžhavené žárovky člověk náhodou dotknul. Dnes bych to pochopitelně dělal obráceně tedy vybral bych si saunu tak aby to tam umístit šlo, ale to už je velikost pro dvě osoby a seděl by v ní jeden člověk. Já jsem saunu měl dlouho před tím a mnoho prostoru pro kreativitu to tedy neumožňovalo to bych ji musel prodat a další koupit. Navíc já mám těch saun stejných více a na ně sehnané i náhradní díly tedy stav který lze řešit bez relativně velké ztráty dosti obtížně.

Také si pamatuji váš argument, že infra sauna pro jednu osobu je dobrá volba, protože v infrasauně pro více osob si ze stran souseda vzájemně berete teplo - záření. Chtěl jsem infrasaunu pro dvě osoby z důvodu občasných návštěv partnerky, ta také hezky zahřívá. Infra sauna pro jednu osobu kterou vyhlížím má 6 karbonových panelů. Ta samá infrasauna pro dvě osoby má 8 karbonových panelů. Tedy při občasném zdílení té sauny pro dva nevidím problém a pokud se tam budu saunovat sám, tak větší vzdáleností panelů prostorem také nebudu ochuzen o intenzitu vyzařování daných panelů. Sice jsme oba štíhlí, ale v sauně pro jednu osobu by to bylo až příliš na těsno. Měl jsem v budoucnu ještě záměr postavit na zahradě venkovní finskou saunu na kamna na dřevo pro více osob, ale myslím si, že po realizaci infra sauny to bude zbytečná investice a postavím si raději sklep na potraviny, nebo skleník.

Jarda — pát úno 05, 2021 5:46 pm
Jara píše:
Také si pamatuji váš argument, že infra sauna pro jednu osobu je dobrá volba, protože v infrasauně pro více osob si ze stran souseda vzájemně berete teplo - záření. Chtěl jsem infrasaunu pro dvě osoby z důvodu občasných návštěv partnerky, ta také hezky zahřívá. Infra sauna pro jednu osobu kterou vyhlížím má 6 karbonových panelů. Ta samá infrasauna pro dvě osoby má 8 karbonových panelů. Tedy při občasném zdílení té sauny pro dva nevidím problém a pokud se tam budu saunovat sám, tak větší vzdáleností panelů prostorem také nebudu ochuzen o intenzitu vyzařování daných panelů. Sice jsme oba štíhlí, ale v sauně pro jednu osobu by to bylo až příliš na těsno. Měl jsem v budoucnu ještě záměr postavit na zahradě venkovní finskou saunu na kamna na dřevo pro více osob, ale myslím si, že po realizaci infra sauny to bude zbytečná investice a postavím si raději sklep na potraviny, nebo skleník.

Tak u přitažlivé přítulkyně není určitě menší vzdálenost na závadu alespoň se snadněji přitulí. Ty venkovní sauny jsou docela drahá sranda a využitelnost mnohdy docela sporná tedy z mého pohledu uvažujete správně.

Jara — sob úno 06, 2021 1:33 pm
Jarda píše:
Tak u přitažlivé přítulkyně není určitě menší vzdálenost na závadu alespoň se snadněji přitulí. Ty venkovní sauny jsou docela drahá sranda a využitelnost mnohdy docela sporná tedy z mého pohledu uvažujete správně.

Jestli vám tedy dobře rozumím i do té infrasauny pro jednu osobu se dva štíhlí lidé vejdou. rozdíl v ceně pro jednu, dvě osoby jsou cca 4 tisíce korun. Díky.

Jarda — sob úno 06, 2021 4:24 pm
Jara píše:
Jestli vám tedy dobře rozumím i do té infrasauny pro jednu osobu se dva štíhlí lidé vejdou. rozdíl v ceně pro jednu, dvě osoby jsou cca 4 tisíce korun. Díky.

Tak to sice asi vejdou, ale komfortní to zrovna nebude a navíc pak přidání těch žárovek už bude v zásadě nemožné, protože nedodržíte odstupovou vzdálenost. Já jsem to myslel spíše jako žert že se snadněji přitulí v menším prostoru.

Tom123 — stř říj 27, 2021 1:46 pm

Názor výrobce saun s karbonovími zářiči s nízkým EMF ( je to pravda nebo reklamní tah?)
Karbonové zářiče mají navíc také k vysoké úrovni vyzařování nebezpečných EMF a ELF, ve víc než v 95 % případů je toto vyzařování až 20× vyšší než udává norma.
ELF (extrémně nízké frekvence) označuje intenzity elektrického pole o frekvenci s rozsahem 3-30 Hz. EMF (elektromagnetická pole) jsou energetické vlny o frekvenci nižší než 300 Hz, nebo cyklů za vteřinu. Tento parametr se uvádí v jednotkách miliGauss (mG) a za bezpečný limit se považuje hodnota 3 mG a menší. Některé z nekvalitních infrasaun nabízených na trhu mají tuto hodnotu dokonce až 20× vyšší.

Při pravidelném používání infrasauny s vysokými hodnotami ELF a EMF se začne objevovat malátnost a bolesti hlavy. Ty může doprovázet také zvracení. Dětem a těhotným může pobyt v takovéto infrasauně způsobovat žaludeční potíže.

hodnoty běžných infrasaun za (30tis):
Typ topidla Hodnota EMF IR-A IR-B IR-C Vlnová délka Hloubka proniknutí do kůže
Karbonová 30-80 mGS 0% 0% 100% 5.6-15 µm 2 mm
Keramická 30-80 mGS 0% 0% 100% 5.6-15 µm 2 mm
Red-Light 30-80 mGS 0% 10% 90% 5.6-15 µm 3-5 mm

Jarda — stř říj 27, 2021 9:33 pm
Tom123 píše:
Názor výrobce saun s karbonovími zářiči s nízkým EMF ( je to pravda nebo reklamní tah?)
Karbonové zářiče mají navíc také k vysoké úrovni vyzařování nebezpečných EMF a ELF, ve víc než v 95 % případů je toto vyzařování až 20× vyšší než udává norma.
ELF (extrémně nízké frekvence) označuje intenzity elektrického pole o frekvenci s rozsahem 3-30 Hz. EMF (elektromagnetická pole) jsou energetické vlny o frekvenci nižší než 300 Hz, nebo cyklů za vteřinu. Tento parametr se uvádí v jednotkách miliGauss (mG) a za bezpečný limit se považuje hodnota 3 mG a menší. Některé z nekvalitních infrasaun nabízených na trhu mají tuto hodnotu dokonce až 20× vyšší.

Při pravidelném používání infrasauny s vysokými hodnotami ELF a EMF se začne objevovat malátnost a bolesti hlavy. Ty může doprovázet také zvracení. Dětem a těhotným může pobyt v takovéto infrasauně způsobovat žaludeční potíže.

hodnoty běžných infrasaun za (30tis):
Typ topidla Hodnota EMF IR-A IR-B IR-C Vlnová délka Hloubka proniknutí do kůže
Karbonová 30-80 mGS 0% 0% 100% 5.6-15 µm 2 mm
Keramická 30-80 mGS 0% 0% 100% 5.6-15 µm 2 mm
Red-Light 30-80 mGS 0% 10% 90% 5.6-15 µm 3-5 mm

Na to nedovedu odpovědět, ale předpokládám že v zápalu konkurenčního boje na sebe oponenti plivou s gustem jedovaté sliny a nenechají na soupeřích niť suchou. Spíše bych tedy viděl rozumné se poohlédnout po nějakém nezávislém testu pokud něco takového vůbec existuje.

Tom123 — pát říj 29, 2021 10:55 am

Stránky , které říkají že EMF je běžné

Statistika domácností a životního prostředí
Jak tedy vypadají měření u vás doma? Zde je několik běžných domácích zařízení a EMF, která produkují.

5-100 mG ~ Počítače, iPady a iPody
160-200 mG ~ Fluorescenční světla
1-700 mG ~ Elektrický vysoušeč vlasů
22-39 mg ~ Elektrická přikrývka
200-400 mG ~ Elektrické holicí strojky
10-80 mG ~ Televize
.8-50 mG ~ Pračka
16-56 mG ~ Dokovací stanice pro přenosné hudební zařízení
20-200 mG ~ Elektrický dosah
100-300 mG ~ Mikrovlnné trouby
200-800 mG ~ Vysavač
6-100 mG ~ Přímo pod/nadzemní elektrické vedení
1-10 mG ~ Inkubátor pro kojence v nemocnicích
20-30 mG ~ Infračervená sauna

https://www.familypoolfun.com/blog/unde ... emf-output

a stránky jak je EMF nebezpečné (tendenční možná vytržené z kontextu ale kdo ví)
https://www.infraredsauna.co.uk/why-cho ... red-saunas
https://www.hightechhealth.com/dangers- ... red-sauna/

možná si koupit měřák a změřit si to

Jarda — pát říj 29, 2021 4:47 pm
Tom123 píše:
Stránky , které říkají že EMF je běžné

Statistika domácností a životního prostředí
Jak tedy vypadají měření u vás doma? Zde je několik běžných domácích zařízení a EMF, která produkují.

5-100 mG ~ Počítače, iPady a iPody
160-200 mG ~ Fluorescenční světla
1-700 mG ~ Elektrický vysoušeč vlasů
22-39 mg ~ Elektrická přikrývka
200-400 mG ~ Elektrické holicí strojky
10-80 mG ~ Televize
.8-50 mG ~ Pračka
16-56 mG ~ Dokovací stanice pro přenosné hudební zařízení
20-200 mG ~ Elektrický dosah
100-300 mG ~ Mikrovlnné trouby
200-800 mG ~ Vysavač
6-100 mG ~ Přímo pod/nadzemní elektrické vedení
1-10 mG ~ Inkubátor pro kojence v nemocnicích
20-30 mG ~ Infračervená sauna

https://www.familypoolfun.com/blog/unde ... emf-output

a stránky jak je EMF nebezpečné (tendenční možná vytržené z kontextu ale kdo ví)
https://www.infraredsauna.co.uk/why-cho ... red-saunas
https://www.hightechhealth.com/dangers- ... red-sauna/

možná si koupit měřák a změřit si to

Sice nyní nedovedu relevantně vyhodnotit uvedené informace, ale je potřeba si uvědomit že veškeré zmíněné zdroje EMF jsou v dnešní době normální součást našich životů a bez nich by došlo k významnému kroku zpět. I když možná se to chystá, nakonec situace kolem energií není rozhodně růžová a je klidně možné že již letošní zimu si vyzkoušíme ve větším rozsahu jaké to bylo ve středověku bez plynu, elektřiny a uvedených zařízení protože nic z toho bez elektřiny respektive dostupných energií stejně fungovat nebude.

Tom123 — úte lis 16, 2021 10:21 pm

https://www.hightechhealth.com/2018/05/ ... a-dangers/
Tak ty infrasauny asi nebudou úplně bezpečné.

Jarda — stř lis 17, 2021 11:10 am
Tom123 píše:
https://www.hightechhealth.com/2018/05/08/near-infrared-sauna-dangers/
Tak ty infrasauny asi nebudou úplně bezpečné.

Pokud na to půjdete podobnou logikou která je použita v článku pak musíte logicky dojít k závěru že je životu nebezpečné spát v posteli protože v posteli umírá naprosto majoritní procento lidské populace. To je pochopitelně blbost která vás asi od spaní v posteli neodradí zrovna tak vás patrně nic neodradí od přecházení silnice kde opět objektivně umírá ne zrovna nepodstatné množství lidí ročně po střetu s autem a asi dál budete svítit zářivkou i když opět jde o silně diskutabilní počínání podložené množstvím studií. Z mého pohledu je vždy potřeba zvážit přínosy a negativa kdy konkrétně v tomto případě vidím riziko hodně nízko nastavené a rozhodně ne život ohrožující.

Tom123 — úte zář 05, 2023 1:01 pm

Chci napsat pár zkušeností se saunou s karbonovími zářiči. Tak po 20 min večerního sounování v infrasauně jsem zažil 2x ztrátu krátkodobé paměti. Bylo to velice nepříjemné nepamatovat si co jsem ten den dělal. Přisuzuju to tomu EMF záření. To mě vyburcovalo a koupil jsem si na to i měřák.Abych se bezpečně saunoval musel bych být úplně na okraji lavice, což je značně nepohodlné. Nakonec to dělám tak, že vyhřeji infrasaunu, pak ji vypnu a potím se jen před čevenými žárovkami. V tomto módu jsem ztrátu krádkodobé paměti nikdy nezažil a potím se dostatečně.

Jarda — ned zář 10, 2023 8:09 am
Tom123 píše:
Chci napsat pár zkušeností se saunou s karbonovími zářiči. Tak po 20 min večerního sounování v infrasauně jsem zažil 2x ztrátu krátkodobé paměti. Bylo to velice nepříjemné nepamatovat si co jsem ten den dělal. Přisuzuju to tomu EMF záření. To mě vyburcovalo a koupil jsem si na to i měřák.Abych se bezpečně saunoval musel bych být úplně na okraji lavice, což je značně nepohodlné. Nakonec to dělám tak, že vyhřeji infrasaunu, pak ji vypnu a potím se jen před čevenými žárovkami. V tomto módu jsem ztrátu krádkodobé paměti nikdy nezažil a potím se dostatečně.

Zajímavá zkušenost a myslím že určitě hodně nepříjemná. Každopádně si dovolím tvrdit že jde o hodně atypickou reakci organizmu o které slyším poprvé jinak jsem se s něčím podobným u klientů nikdy nesetkal. Nicméně mohu i z vlastní zkušenosti potvrdit že saunování v červeném světle je neporovnatelně komfortnější než saunování při vyzařování karbonových panelů.

tine — pát bře 29, 2024 12:08 pm

Za posledné 4 roky som vyskúšal všetko možné aj nemožné. Suplementy. Vitamíny. Lekárske prehliadky (všetko v norme, stanovenej na chorej populácii). Nič mi nepomohlo viac ako sauna. Upokojuje moje nervy (znižuje kortizol), v ten večer spím ako mimino, na druhý deň sa cítim úžasne. Mnísi sa riadia podľa starej tradície Ora et Labora (modli sa a pracuj), ktorú som doplnil o "et Sauna". :)

tine — ned dub 07, 2024 2:23 pm

Doplním, že na saunovanie používam tento prístroj - je to de facto "drahšia" rýchlovarná kanvica :), ktorá vyrába paru. Existujú aj profesionálne verzie do verejných parných saun s ventilmi na vstupnú a odpadnú vodu, tento Gerät má najnižší výkon (kvôli spotrebe energie) a vodu musím dolievať ručne. Zvolil som tento spôsob saunovania, pretože som zvyknutý na parnú saunu a nestačí mi, keď sa iba potím - potrebujem aj cítiť teplo. Mal som už pripravený materiál na "infračervenú" saunu, stačilo kúpiť žiarovky. Dokonca som aj premýšľal, že investujem do drahých panelov, lenže v tomto prípade treba riešiť EMF. Nakoniec som teda zvolil klasickú vodnú paru (cca 40 oC), ktorá ma prehreje dostatočne. Priznám sa, že v saune v dome som vôbec nepremýšľal nad EMF, pričom aj klasické kachle na elektriku (v mojom prípade dokonca 3 fázy) musia tiež produkovať nejaké EMF. A podľa mňa benefity prevýšili teoretické problémy s EMF, ak som nejaké absorboval (cca 1 m). Žiarovku som mal pri hlave (cca 30 cm) a svetlo som mával zapnuté (možno bola tienená, neviem posúdiť). Nechcem robiť reklamu pro bono, preto nepíšem konkrétny produkt, ale možno sa niekto inšpiruje.

Přílohy:
sauna.jpg
sauna.jpg [ 32.71 KiB | Zobrazeno 11701 krát ]
Jarda — pon dub 08, 2024 7:33 am
tine píše:
Doplním, že na saunovanie používam tento prístroj - je to de facto "drahšia" rýchlovarná kanvica :), ktorá vyrába paru. Existujú aj profesionálne verzie do verejných parných saun s ventilmi na vstupnú a odpadnú vodu, tento Gerät má najnižší výkon (kvôli spotrebe energie) a vodu musím dolievať ručne. Zvolil som tento spôsob saunovania, pretože som zvyknutý na parnú saunu a nestačí mi, keď sa iba potím - potrebujem aj cítiť teplo. Mal som už pripravený materiál na "infračervenú" saunu, stačilo kúpiť žiarovky. Dokonca som aj premýšľal, že investujem do drahých panelov, lenže v tomto prípade treba riešiť EMF. Nakoniec som teda zvolil klasickú vodnú paru (cca 40 oC), ktorá ma prehreje dostatočne. Priznám sa, že v saune v dome som vôbec nepremýšľal nad EMF, pričom aj klasické kachle na elektriku (v mojom prípade dokonca 3 fázy) musia tiež produkovať nejaké EMF. A podľa mňa benefity prevýšili teoretické problémy s EMF, ak som nejaké absorboval (cca 1 m). Žiarovku som mal pri hlave (cca 30 cm) a svetlo som mával zapnuté (možno bola tienená, neviem posúdiť). Nechcem robiť reklamu pro bono, preto nepíšem konkrétny produkt, ale možno sa niekto inšpiruje.

Zajímavé, toto řešení jsem zatím neviděl akorát mě není jasné jak to sunování praktikujete protože tu páru musíte někde udržet tedy předpokládám že máte nějakou skříň, nebo malou komoru kde to používáte. Docela by mě zajímalo jako je to navlhnutím stěn, předpokládám že pára se ihned natáhne v zásadě do čehokoliv nasákavého a tím může vznikat docela zásadní problém. Pokud máte vyzkoušené nějaké fungující praktické řešení určitě by bylo dobré se o něj podělit, třeba některé členy inspirujete.

tine — úte dub 09, 2024 1:06 pm

Áno, potrebujete k tomu aj nejakú "truhlu", ktorá zabraňuje, aby sa para rozptýlila (a teda ochladila). S vlhkosťou je samozrejme vždy problém (pleseň), takže je nutný dôraz na čistotu a hygienu. Na druhej strane sa jedná iba o liter (max. 1,5 L) vody, pričom väčšina sa kondenzuje na tele a voda stečie na uterák. Nedá sa to porovnať s klasickou saunou, kde som bežne na lávové kamene lial kýbel vody (4-5 L). Na čistenie stien, podlahy som používal Savo, ktoré som nechal dôkladne odpariť. Látky teraz preperem.

Momentálne experimentujem a improvizujem so starým stolom z IKEI :D, okolo ktorého poukladám plátené obrusy (cca 2x2 m). To stačí, aby para neunikla a nerozptýlila sa v miestnosti. Predávajú aj hotové "stany" z plastu alebo dreva (viď. obrázky), ale vyrobiť jednoduchú krabicu (1,3x1,3x1,5 m) z hranolov a tatranského profilu dokáže podľa mňa aj menej zručný človek. Netreba to izolovať, tak ako v prípade klasickej sauny, pretože para má max. 40 oC a v miestnosti je min 20 oC ( = malý gradient). Mnohí si robia malé krabice (0,75x0,75m), že im hlava trčí vonku a nahrievajú iba telo (viď. obrázok dolu) - nie som fanúšik tohto prístupu, pretože tým, že dýchate teplý vzduch, nahrievate (a čistíte) pľúca a priedušky. Dokonca som na to používal aj vonnú esenciu - vyskúšal som rôzne, ale najviac sa mi osvedčil klasický-dobrý eukalyptus.

Přílohy:
stan.png
stan.png [ 231.28 KiB | Zobrazeno 11659 krát ]
truhla.png
truhla.png [ 305.19 KiB | Zobrazeno 11659 krát ]
Jarda — úte dub 09, 2024 3:14 pm
tine píše:
Áno, potrebujete k tomu aj nejakú "truhlu", ktorá zabraňuje, aby sa para rozptýlila (a teda ochladila). S vlhkosťou je samozrejme vždy problém (pleseň), takže je nutný dôraz na čistotu a hygienu. Na druhej strane sa jedná iba o liter (max. 1,5 L) vody, pričom väčšina sa kondenzuje na tele a voda stečie na uterák. Nedá sa to porovnať s klasickou saunou, kde som bežne na lávové kamene lial kýbel vody (4-5 L). Na čistenie stien, podlahy som používal Savo, ktoré som nechal dôkladne odpariť. Látky teraz preperem.

Momentálne experimentujem a improvizujem so starým stolom z IKEI :D, okolo ktorého poukladám plátené obrusy (cca 2x2 m). To stačí, aby para neunikla a nerozptýlila sa v miestnosti. Predávajú aj hotové "stany" z plastu alebo dreva (viď. obrázky), ale vyrobiť jednoduchú krabicu (1,3x1,3x1,5 m) z hranolov a tatranského profilu dokáže podľa mňa aj menej zručný človek. Netreba to izolovať, tak ako v prípade klasickej sauny, pretože para má max. 40 oC a v miestnosti je min 20 oC ( = malý gradient). Mnohí si robia malé krabice (0,75x0,75m), že im hlava trčí vonku a nahrievajú iba telo (viď. obrázok dolu) - nie som fanúšik tohto prístupu, pretože tým, že dýchate teplý vzduch, nahrievate (a čistíte) pľúca a priedušky. Dokonca som na to používal aj vonnú esenciu - vyskúšal som rôzne, ale najviac sa mi osvedčil klasický-dobrý eukalyptus.

Docela zajímavé informace které mohou být pro některé členy celkem inspirativní. Sám jsem parní saunu zkoušel asi jednou a nebylo to špatné, ale doma nic takooého nemám.

jojoba — stř dub 10, 2024 11:53 am

Dovoluji si nabídnout podobné řešení - sprchovou kabinku se sedačkou. Sám jsem si ji spáchal za sprchového koutu š. 90 cm tedy opatřil deklem z 2-komůrkového makrolonu, do rohu připevnil z nerezového u-profilu boční vedení ( 2x ) a fertig.

Jarda — stř dub 10, 2024 1:11 pm
jojoba píše:
Dovoluji si nabídnout podobné řešení - sprchovou kabinku se sedačkou. Sám jsem si ji spáchal za sprchového koutu š. 90 cm tedy opatřil deklem z 2-komůrkového makrolonu, do rohu připevnil z nerezového u-profilu boční vedení ( 2x ) a fertig.

To bych viděl jako dobrý nápad možná by neškodilo hodit sem pár fotek pokud vám nebude vadit že se vám tím leze do soukromí. Takové variantě pára určitě vadit nemůže tedy by šlo o relativně spolehlivé a elegantní řešení.

jojoba — stř dub 10, 2024 5:31 pm

Tak foto v příloze. Ten profil v rohu nalevo a napravo je 2x1x2cm z nerezového plechu asi 0,4mm naohýbaný, přovrtaný ke zdi nad obkladačkama, ten makrolon jsem do toho rohu zasunul jako šuflík, obkreslil tvar horní hrany sprchového koutu a ořízl. Je tónovaný do tmavohněda - byl po ruce. Akorát by stálo za to pouvažovat o elektrické bezpečnosti - použití el. spotřebiče v mokrém prostředí ( IP50 ? )....oddělovací trafo/ rychlopojistka apod. Sedačka lze samo použít sklápěcí na zeď - zdravotnické potřeby ( pro pohodlnné ).

Přílohy:
P1080686a.JPG
P1080686a.JPG [ 292.63 KiB | Zobrazeno 13767 krát ]
Jarda — stř dub 10, 2024 8:04 pm
jojoba píše:
Tak foto v příloze. Ten profil v rohu nalevo a napravo je 2x1x2cm z nerezového plechu asi 0,4mm naohýbaný, přovrtaný ke zdi nad obkladačkama, ten makrolon jsem do toho rohu zasunul jako šuflík, obkreslil tvar horní hrany sprchového koutu a ořízl. Je tónovaný do tmavohněda - byl po ruce. Akorát by stálo za to pouvažovat o elektrické bezpečnosti - použití el. spotřebiče v mokrém prostředí ( IP50 ? )....oddělovací trafo/ rychlopojistka apod. Sedačka lze samo použít sklápěcí na zeď - zdravotnické potřeby ( pro pohodlnné ).

Dobrý nápad i když je pravdou že elektřina a voda moc dohromady nejdou. Možná by nebyl špatný nápad mít prostě ten vyvíječ páry nahoře na tom krytu v kterém by byl udělaný kruhový otvor a páru vypouštět do toho boxu svrchu nějakou ohebnou trubicí něco jako je odvod par z digestoře v kuchyních. Nedovedu odhadnout jak dobře by pára klesala dolů i když mlha je také pára a klesá dolů tak třeba by to fungovalo, nemám odzkoušeno jak se pára chová v uzavřeném prostoru zda se rozprostře rovnoměrně, nebo se drží ve vrstvách.

tine — ned dub 14, 2024 9:11 am
jojoba píše:
Akorát by stálo za to pouvažovat o elektrické bezpečnosti - použití el. spotřebiče v mokrém prostředí ( IP50 ? )

V mojom prípade je elektronika (prístroj na obrázku s displayom a tlačítkami) mimo kontaktu s vodou a do sprchového kútu sa vkladá len plastová mininádoba, z ktorej vychádza horúca para. Dokonca som k tomu dostal aj dialkové ovládanie, aby som nemusel vychádzať z "búdky". Treba zdôrazniť, že v Číne neberú ohľad na bezpečnosť, takže opatrnosť je na mieste..

tine — ned dub 14, 2024 9:20 am
Jarda píše:
Sám jsem parní saunu zkoušel asi jednou a nebylo to špatné, ale doma nic takooého nemám.

Je to vec vkusu a názoru. Mávam problémy s prieduškami (zrejme sa bordel z tela vyplavuje, keďže črevo nefunguje 100 percentne) - odvedčilo sa mi preto inhalovanie, napr. prevarím šupky z cibule, cesnaku, potom inhalujem (klasicky, uterák nad lavou) a výsledný teplý "čaj" vypijem. Okrem toho som mal vždy rád, keď som na kúpalistu vyliezol z vody a potom sa sušil na slnku. Preto preferujem parnú saunu.

Jarda — ned dub 14, 2024 12:42 pm
tine píše:
Je to vec vkusu a názoru. Mávam problémy s prieduškami (zrejme sa bordel z tela vyplavuje, keďže črevo nefunguje 100 percentne) - odvedčilo sa mi preto inhalovanie, napr. prevarím šupky z cibule, cesnaku, potom inhalujem (klasicky, uterák nad lavou) a výsledný teplý "čaj" vypijem. Okrem toho som mal vždy rád, keď som na kúpalistu vyliezol z vody a potom sa sušil na slnku. Preto preferujem parnú saunu.

Tak pochopitelně na průdušky je lepší vlhké teplo, to je jeden z hlavních důvodů proč se lidé v USA kteří mají tento problém stěhují na Floridu.

Alopat — pon dub 15, 2024 2:57 pm
tine píše:

Pan Jarda tady nedávno psal, že cibule (účinné látky alicin a kvercetin) jeho klientům zvyšuje testosteron a ten je spolu s proteiny tepelného šoku propojen s tvorbou vazodilatačních plynů - sirovodíku a oxidu dusnatého. A z hlediska jejich signálního účinku je jedno, jestli v rámci propojení vnitřních orgánů snížíte stres (zvýšíte poměr DHEA/ kortizol a snížíte estrogenovou dominanci), vyladíte střevní mikrobiom, remineralizujete štítnou žlázu nebo použijete bypass posilování, saunění a výživových doplňků. S ohledem na aktivnější metabolismus těchto signálních plynů (tvorba a odbourávání), příroda podle mě u mužů počítá s daleko vyšším důrazem na maso, vnitřnosti a tuk zvířat krmených travou a volně plovoucích ryb včetně UV záření, aby byla zachována homeostáza a věk jako u žen.

Sauna therapy increases nitric oxide production through increasing arterial endothelial, but not inducible, nitric oxide synthase in heart failure
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1071916404008061
H2S releasing Sodium sulfide protects from acute stress-induced hypertension by increasing the activity of endothelial nitric oxide synthase enzyme
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0040816621000665
Crucial role of androgen receptor in vascular H2S biosynthesis induced by testosterone
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369260/

Přílohy:
The-Chemistry-of-an-Onion-v1.pdf [407.57 KiB]
440 krát
tine — stř dub 17, 2024 5:52 pm
Alopat píše:
účinné látky alicin a kvercetin

Od Vianoc si miešam zmes B vitamínov (B2, B12, ale hlavne B1) s Q10, do ktorej rozmačkám cesnak. Nádobu postavím vedľa ventilátora na notebooku, čím ju mierne zahrievam. Tiamín reaguje (resp. mal by) s alicínom a vznikne tak kvalitnejší derivát B1 vitamínu - alitiamín. Vyriešil som (si) takto problém s plytkým dýchaním a neustály pocit, že mám málo kyslíka (ako keby som bol vo vysokej nadmorskej výške). Jednoznačne mám nejaký polymorfizmus (resp. viac) v Krebsovom cykle a mitochondrie rozhodne nefungujú ako by mali.

https://www.jstage.jst.go.jp/article/biochemistry1922/42/5/42_5_591/_pdf

Okrem toho zle trávim tuky (a je nás veľa), resp. moje telo s tým má problém a dlho trvá, kým nabehnem do ketózy. Paradoxne preto nesmiem ísť spať s prázdnym žalúdkom - nespím dobre; kortizol mám v stratosfére (ten asi nefunguje optimálne, tak telo príslušnú funkciu supluje adrenalínom); ráno vykašliavam kapesník "bordelu". Nemusím byť večer vyslovene "nažratý", stačí malá porcia s komplexnými sacharidmi.

Takže, áno, cesnak a cibula je zázrak, ale nie pre každého. Niektorí ľudia majú problém s benfotiamínom a alitiamínom, pretože ich telo nevie odstraňovať sírne zlúčeniny (H2S ap) - zase sme pri tých polymorfizmoch.

Alopat — čtv dub 18, 2024 3:05 am
tine píše:
Od Vianoc si miešam zmes B vitamínov (B2, B12, ale hlavne B1) s Q10, do ktorej rozmačkám cesnak. Nádobu postavím vedľa ventilátora na notebooku, čím ju mierne zahrievam. Tiamín reaguje (resp. mal by) s alicínom a vznikne tak kvalitnejší derivát B1 vitamínu - alitiamín. Vyriešil som (si) takto problém s plytkým dýchaním a neustály pocit, že mám málo kyslíka (ako keby som bol vo vysokej nadmorskej výške). Jednoznačne mám nejaký polymorfizmus (resp. viac) v Krebsovom cykle a mitochondrie rozhodne nefungujú ako by mali.

Okrem toho zle trávim tuky (a je nás veľa), resp. moje telo s tým má problém a dlho trvá, kým nabehnem do ketózy. Paradoxne preto nesmiem ísť spať s prázdnym žalúdkom - nespím dobre; kortizol mám v stratosfére (ten asi nefunguje optimálne, tak telo príslušnú funkciu supluje adrenalínom); ráno vykašliavam kapesník "bordelu". Nemusím byť večer vyslovene "nažratý", stačí malá porcia s komplexnými sacharidmi.

Takže, áno, cesnak a cibula je zázrak, ale nie pre každého. Niektorí ľudia majú problém s benfotiamínom a alitiamínom, pretože ich telo nevie odstraňovať sírne zlúčeniny (H2S ap) - zase sme pri tých polymorfizmoch.

Pokud dotyčný nejí potraviny ze statku (dle výživové tradice, ideálně s nutriční kalkulačkou a doporučovanými testy v ruce), nebyly vyloučeny vnitrobuněčné nákazy a od 30+ stárnutí, tak je předčasné hovořit o polymorfismu při tvorbě a odstraňování sirovodíku. Výše uvedený koktejl samozřejmě podporuje metylaci (B-komplex a betain), transsulfuraci (organická síra) a buněčné dýchání (Koenzym Q a K-komplex), viz. mé poslední příspěvky ve vlákně štítná žláza.

The involvement of H2S/NO pathways in the DHEA induced relaxation
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878648022001549
Salivary dehydroepiandrosterone, but not cortisol, is associated with attention deficit hyperactivity disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20822373/
Hormones and Herbs for Treating ADHD
https://www.healthyplace.com/alternative-mental-health/adhd/hormones-and-herbs-for-treating-adhd

Jarda — čtv dub 18, 2024 7:22 am
tine píše:

Zajímavé řešení úpravy těch vitamínů ještě by jste sem mohl pro další členy hodit nějaký vyzkoušený poměr. Jinak pokud jde o ty hleny asi bych vyzkoušel nějak zakomponovat do toho vašeho mixu tymiánový olej tím se hleny velice dobře ředí a perfektně to čistí plíce. Případně by šlo vyzkoušet popíjet silný tymiánový čaj.

Alopat — úte dub 23, 2024 11:59 pm
Jarda píše:
Zajímavé řešení úpravy těch vitamínů ještě by jste sem mohl pro další členy hodit nějaký vyzkoušený poměr. Jinak pokud jde o ty hleny asi bych vyzkoušel nějak zakomponovat do toho vašeho mixu tymiánový olej tím se hleny velice dobře ředí a perfektně to čistí plíce. Případně by šlo vyzkoušet popíjet silný tymiánový čaj.

Takové dávkování by mohlo být předmětem výzkumu, pokud se tvorbou a rozkladem sirovodíku dá regulovat štítná žláza, krevní tlak, tvorba energie a spolu s poměrem Zn/Cu (Fe, Vit. C, Niacin / Cd) zvyšovat transsulfurace navazující na metylaci.

Hydrogen Sulfide Promotes Thyroid Hormone Synthesis and Secretion by Upregulating Sirtuin-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35222046/
H2S regulates endothelial nitric oxide synthase protein stability by promoting microRNA-455-3p expression
https://www.nature.com/articles/srep44807
Buněčná energie - proč je důležitá pro výkon a kondici, díl 1.
https://www.efia.cz/blog/bunecna-energie-proc-je-dulezita-pro-vykon-a-kondici-dil-1?tag=458

tine — stř dub 24, 2024 1:25 pm

Súvislosť sirovodíku so štítnou žlazou je kľukatá a pochopil som ju v skupinách na FB o suplementacii tiamínu. Názvy skupín si už nepamätám - FB nepoužívam, ale sú ľahko dohľadateľné. Jednu má pod palcom propagátorka problematiky B1-ky v kontexte mitochondrií Chandler Marrs a druhú skupinu vytvoril Elliot Overton. Do oboch skupín prispieva nejaký Rus žijúci vo Finsku, ktorý sa snaží pomocou suplementácie zlepšiť kvalitu mitochondrií jeho dvoch autistický chlapcov (jeden má dokonca Tourettov syndróm) a celkom sa mu to darí v zmysle, že má vyslovene kontingenčný plán na jednotlivé situácie (záchvaty, obsesívno-kompulzívne rituály, zvýšená agresivita). Pre istotu napíšem, že to neznamená, že ich vyliečil, ale vždy lepšie ako nič a aj 20 % zlepšenie môže zastaviť negatívnu špirálu a iniciovať pozitívny postupný progres.

Od neho som teda čerpal informácie, pričom vysvetloval v komentároch, že sirovodík je signálna molekula, ktorej sa organizmus potrebuje okamžite zbaviť, pretože vo veľkom množste je problematická - spúšťa celú kaskádu maladaptývnych procesov (možno aj epigenetiku, to dnes nikto nevie), ktoré majú negatívny vplyv na mitochondrie.. to vedie ku generovaniu menšieho množstva ATP molekúl (málo energie, únava) a naopak ku zápalu, stresu ap. (čiže dvojsečná zbraň) a organizmus je teda nútený spomaliť metabolizmus. Jedným z dôležiýtch koliesok v súkolí metabolizmu je práve štítna žľaza, ktorá riadí rýchlosť metabolizmu. Lekári samozrejme riešia to, čo je vidieť na povrchu t.j. "dolievajú vodu do deravej krhly". Čítal som, že jeho deťom pomáhajú suplementy typu MSM - práve preto, že riešia sirovodík a spomínal aj nejaké čínske bylinky (škoda, že som si nerobil poznámky).

Málokto si totiž uvedomuje, že ľudské telo sa správa ako voda v prípade derave strechy - diera je síce na jednej strane domu, ale mokrý flak sa objaví na opačnej strane. Pretože voda si postupne nachádza škáry v stene a dierky a okom je vidieť až tam, kde by to človek nepredpokladal.

tine — stř dub 24, 2024 1:50 pm
Jarda píše:

Pomery nemám vedecky potvrdené, skôr skúšam.. ale klasický tiamín má katastrofálnu účinnosť, pričom organizmus vie prijať len relatívne malé množstvo - podobne ako v prípade vitamínu C (zbytočne vypijete 5 gramov céčka, keď väčšina skončí v moči - lepšie je popíjať menšie množstvá počas dňa).

Podobne zobem mini množstvá t.j. polovica nechtu na malíčku (resp. úplne na konci kávovej lyžičky) 4-6 krát denne (mám to pri notebooku) - to sa mi osvedčilo najviac. A snažím sa vyrobiť spomínaný metabolit alitiamín (pomocou cesnaku). Keď si miešam tú "kašu", tak B1-ky dávam najviac (6 odmeriek t.j. gramov) a z ostatného po jednom grame, ale či je toto ideálny pomer, who knows. Chcel by som vyskúšať benfotiamín, ktorý (ak som to správne pochopil) je oveľa účinnejší a organizmus vie prijať viac.

Zdôrazním, že pri vyšších suplementáciach B1-tky je KRITICKY NUTNÉ dopĺňať draslík a magnézium. Bez tiamínu som draslík vyčúral (vyhodené peniaze), pretože mi organizmus strážil pomer medzi sodíkom a draslíkom a nepomáhalo ani viac soliť - súvisí to s Aldosterónom a hlavne prevažne sacharidová strava je problém (voda viaže glukózu, preto ľudia po spracovaní glukózy non stop čúrajú napr. v noci). Jednoducho som nebol schopný zvýšiť nízky tlak, aj keď som sa rozkrájal (preto únava, ospalosť), čo zrejme vyplavovalo adrenalín, aby srdce bolo schopné cirkulovať krv (a teda mám klasické problémy s "vyčerpanými" nadľadvinkami etc). Len pre zaujímavosť mi pomáhalo občasné zrýchlené dýchanie (prebytok CO2) - mal som vždy na 2 hodiny pokoj.

Tiamín mi zlepšil všetky negatívne prejavy o pár percent (o trochu vyšší tlak, o trochu lepšie trávenie, žiadna zápcha, trochu zrýchlený metabolizmus, trochu viac energie, trochu nižší pulz) - čo keď sa sčíta, je pekné číslo. A hlavne.. aspoň necítim ten nechutný pocit, že mám málo kyslíka - takzvanú hypoxiu.

Alopat — stř dub 24, 2024 10:10 pm
tine píše:
Súvislosť sirovodíku so štítnou žlazou je kľukatá a pochopil som ju v skupinách na FB o suplementacii tiamínu. Názvy skupín si už nepamätám - FB nepoužívam, ale sú ľahko dohľadateľné. Jednu má pod palcom propagátorka problematiky B1-ky v kontexte mitochondrií Chandler Marrs a druhú skupinu vytvoril Elliot Overton. Do oboch skupín prispieva nejaký Rus žijúci vo Finsku, ktorý sa snaží pomocou suplementácie zlepšiť kvalitu mitochondrií jeho dvoch autistický chlapcov (jeden má dokonca Tourettov syndróm) a celkom sa mu to darí v zmysle, že má vyslovene kontingenčný plán na jednotlivé situácie (záchvaty, obsesívno-kompulzívne rituály, zvýšená agresivita). Pre istotu napíšem, že to neznamená, že ich vyliečil, ale vždy lepšie ako nič a aj 20 % zlepšenie môže zastaviť negatívnu špirálu a iniciovať pozitívny postupný progres.

Od neho som teda čerpal informácie, pričom vysvetloval v komentároch, že sirovodík je signálna molekula, ktorej sa organizmus potrebuje okamžite zbaviť, pretože vo veľkom množste je problematická - spúšťa celú kaskádu maladaptývnych procesov (možno aj epigenetiku, to dnes nikto nevie), ktoré majú negatívny vplyv na mitochondrie.. to vedie ku generovaniu menšieho množstva ATP molekúl (málo energie, únava) a naopak ku zápalu, stresu ap. (čiže dvojsečná zbraň) a organizmus je teda nútený spomaliť metabolizmus. Jedným z dôležiýtch koliesok v súkolí metabolizmu je práve štítna žľaza, ktorá riadí rýchlosť metabolizmu. Lekári samozrejme riešia to, čo je vidieť na povrchu t.j. "dolievajú vodu do deravej krhly". Čítal som, že jeho deťom pomáhajú suplementy typu MSM - práve preto, že riešia sirovodík a spomínal aj nejaké čínske bylinky (škoda, že som si nerobil poznámky).

Málokto si totiž uvedomuje, že ľudské telo sa správa ako voda v prípade derave strechy - diera je síce na jednej strane domu, ale mokrý flak sa objaví na opačnej strane. Pretože voda si postupne nachádza škáry v stene a dierky a okom je vidieť až tam, kde by to človek nepredpokladal.

Proto tady v rámci synergie neustále zmiňuji kvalitní multivitamín (vejce, vnitřnosti a tuky pasených zvířat a volně plovoucích ryb) a kloubní výživu s MSM (vepřová krev a kůže do polévky z vývaru, sulc a tlačenka s cibulí), protože samotná organická síra v dospělosti již nestačí (stárnutí, ale i poměr Zn/Cu) a nejspíše bude záležet i na množství chloru (z kohoutkové vody, kuchyňské soli, atd.) v organismu.

Příklady chemických rovnic:

Cl2 + H2S → 2 HCl + S
2ClO + H2S → S + 2HClO
H2O + Cl2 → HCl + HClO
H2S + H2O → H3O + HS
H2S + HClO = HCl + H2SO4
H2S + HClO → S + HCl + H2O
https://chemequations.com/cs/?s=Cl2+%2B+H2S+%3D+HCl+%2B+S

In situ quantification and evaluation of ClO−/H2S homeostasis in inflammatory gastric tissue by applying a rationally designed dual-response fluorescence probe featuring a novel H+-activated mechanism†
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/an/c7an00244k

pefi — čtv dub 25, 2024 7:01 pm
tine píše:
.. ale klasický tiamín má katastrofálnu účinnosť, pričom organizmus vie prijať len relatívne malé množstvo - podobne ako v prípade vitamínu C (zbytočne vypijete 5 gramov céčka, keď väčšina skončí v moči - lepšie je popíjať menšie množstvá počas dňa).

Tady si dovolím nesouhlasit:
1) Stačí několik málo dní konzumace větších dávek thiaminu (100 mg/den) a člověk přestane komárům vonět. Tedy zvyšování hladiny je pozvolné, což znamená, že biodostupnost vůbec není špatná.
Tahle studie naznačuje, že pokud vám thiamin "nefunguje", tak to možná bude tím, že potřebujete větší dávku a nebo odbouráváte netypicky rychle a má smysl brát ho vícekrát za den, tedy opět větší dávku.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293077/

2) U vitamínu C je spotřeba závislá na akutní potřebě - když ho tělo vysloveně nepotřebuje, tak vám 5g vyvolá průjem, když ho potřebuje, tak 5g neudělá nic. Já nemám v případě, že na mě něco leze problém konzumovat 4g naráz a následně 2g každé 2 hodiny a to až do spotřeby cca 20g za den.

tine — čtv dub 25, 2024 8:55 pm

"Postupné navyšovanie hladiny B vitamínov" je technický nezmysel, pretože B vitamíny sa nikde v tele neukladajú. Telo jednoducho spotrebuje, čo potrebuje a ostatné vylúči (pot atď) - B vitamíny sa teda nemajú kam navyšovať. Prebytok vylúčite, preto nevoníte ľuďom ani komárom. Je úplne jedno, či suplujete 1 kg tiamínu denne alebo "len" 100 mg alebo obyčajný B komplex s odporúčanými mikro-dennými dávkami - aj tak prestanete voňať komárom.

Vychádzam zo štúdií, v ktorých sa porovnávalo vstrebávanie rôznych foriem tiamínu a klasický tiamín vyšiel najhoršie. Podobné princípy platia napr. aj pre Zinok - holt niektoré formy čohokoľvek organizmus vstrebá lepšie, iné horšie. Napr. benfotiamín (keďže je rozpustný v tuku) prechádza cez membránu bez potreby receptorov - práve v tom spočíva ten liečebný účinok. Okrem toho, prvou bariérou je trávenie a príjem tiamínu (resp. čohokoľvek) je limitovaný. Skúste užiť väčšie množstvo Magnézia a budete prekvapený, čo sa bude diať.

Ľudia robia presne tú chybu, o ktorej píšete, že keďže klasický tiamín nefunguje podľa ich očakávania, tak užívajú až desiatky gramov (áno, GRAMOV!) samozrejme 1x denne kvôli lenivosti. Pripomína mi to vakcíny na Covid - keďže ich účinok je minimálny (alebo sporný), tak "logicky" treba viac dávok. A keďˇnezafunguje viac, tak toho treba ešte viac..

Jarda — pon dub 29, 2024 12:03 pm
Alopat píše:
Takové dávkování by mohlo být předmětem výzkumu, pokud se tvorbou a rozkladem sirovodíku dá regulovat štítná žláza, krevní tlak, tvorba energie a spolu s poměrem Zn/Cu (Fe, Vit. C, Niacin / Cd) zvyšovat transsulfurace navazující na metylaci.

Hydrogen Sulfide Promotes Thyroid Hormone Synthesis and Secretion by Upregulating Sirtuin-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35222046/
H2S regulates endothelial nitric oxide synthase protein stability by promoting microRNA-455-3p expression
https://www.nature.com/articles/srep44807
Buněčná energie - proč je důležitá pro výkon a kondici, díl 1.
https://www.efia.cz/blog/bunecna-energie-proc-je-dulezita-pro-vykon-a-kondici-dil-1?tag=458

Ono výzkumu je podle všeho docela dostatek akorát je mnohdy sporné jak ty výsledky interpretovat protože ne ve všech případech lze ze studií vyvodit jednoznačné závěry. Nicméně je holým faktem že hodně studií zmiňuje i vazbu na střevní mikrobiom tedy je docela pravděpodobné že tam bude zakopaný pes který v různých studiích zajistí i rozdílné výsledky.

Jarda — pon dub 29, 2024 12:10 pm
tine píše:

To jsou velice inspirativní informace a plně odpovídají mým vysledovaným závěrům že západní populace má prakticky vždy deficit B1 thiaminu tedy v zásadě trpí nemocí beri beri v nějaké různě silné formě a odstraněním tohoto deficitu lze docílit velice často zcela zásadních pozitivních změn. Jinak to přirovnání k děravé střeše je velice trefné a ukazuje i důvod proč moderní medicína jde jinou cestou a řeší pouze důsledky a nehledá příčiny.

Jarda — pon dub 29, 2024 12:22 pm
tine píše:
Pomery nemám vedecky potvrdené, skôr skúšam.. ale klasický tiamín má katastrofálnu účinnosť, pričom organizmus vie prijať len relatívne malé množstvo - podobne ako v prípade vitamínu C (zbytočne vypijete 5 gramov céčka, keď väčšina skončí v moči - lepšie je popíjať menšie množstvá počas dňa).

Podobne zobem mini množstvá t.j. polovica nechtu na malíčku (resp. úplne na konci kávovej lyžičky) 4-6 krát denne (mám to pri notebooku) - to sa mi osvedčilo najviac. A snažím sa vyrobiť spomínaný metabolit alitiamín (pomocou cesnaku). Keď si miešam tú "kašu", tak B1-ky dávam najviac (6 odmeriek t.j. gramov) a z ostatného po jednom grame, ale či je toto ideálny pomer, who knows. Chcel by som vyskúšať benfotiamín, ktorý (ak som to správne pochopil) je oveľa účinnejší a organizmus vie prijať viac.

Zdôrazním, že pri vyšších suplementáciach B1-tky je KRITICKY NUTNÉ dopĺňať draslík a magnézium. Bez tiamínu som draslík vyčúral (vyhodené peniaze), pretože mi organizmus strážil pomer medzi sodíkom a draslíkom a nepomáhalo ani viac soliť - súvisí to s Aldosterónom a hlavne prevažne sacharidová strava je problém (voda viaže glukózu, preto ľudia po spracovaní glukózy non stop čúrajú napr. v noci). Jednoducho som nebol schopný zvýšiť nízky tlak, aj keď som sa rozkrájal (preto únava, ospalosť), čo zrejme vyplavovalo adrenalín, aby srdce bolo schopné cirkulovať krv (a teda mám klasické problémy s "vyčerpanými" nadľadvinkami etc). Len pre zaujímavosť mi pomáhalo občasné zrýchlené dýchanie (prebytok CO2) - mal som vždy na 2 hodiny pokoj.

Tiamín mi zlepšil všetky negatívne prejavy o pár percent (o trochu vyšší tlak, o trochu lepšie trávenie, žiadna zápcha, trochu zrýchlený metabolizmus, trochu viac energie, trochu nižší pulz) - čo keď sa sčíta, je pekné číslo. A hlavne.. aspoň necítim ten nechutný pocit, že mám málo kyslíka - takzvanú hypoxiu.

Tak pokud se stabilizuje stav nebo dokonce dochází ke zlepšení není důvod ke skepsi, vše chce svůj čas a je vidět že jste se v zásadě do problému trefil. Každopádně jde o inspirativní informaci kterou může mnoho dalších členů využít.

tine — pon čen 03, 2024 8:52 am

Zaujímavý názor na saunovanie, ktorý potvrdzuje moju skúsenosť. A pre istotu napíšem, že to neznamená, že to platí pre každého.
https://youtu.be/yA3aZKEoIFw?t=4245

Suchá sauna málo prehrieva jadro organizmu, resp. ohrievanie orgánov je pomalé, čo je žiadúce - preto je tento typ saunovania stresujúci, pričom sa meral hormon "mladosti" u športovcov a ten klesal. Naopak klasická parná sauna prehrieva orgány dokonale, nedovolí ochlazovať telo perspiráciou a aktivuje imunitu (môžem potvrďiť!)

Len pre zaujímavosť, mám asi nejaký zápal v koreni zuba alebo pod zubom (budem to musieť riešiť), myslel som, že umriem (zub bol citlivý na dotyk) a stačili dve intenzívne saunovania (hodina, schladzovanie v ľadovej sprche) každý druhý deň a zápal necítim. A stačil jeden deň konzumácie palaciniek (múka, naozaj len trochu cukru) a zub znova cítim :). Po saune veľa spím, lebo to telo vyslovene potrebuje (zrejme?) na regeneráciu..

Jarda — úte čen 04, 2024 8:38 pm
tine píše:
Zaujímavý názor na saunovanie, ktorý potvrdzuje moju skúsenosť. A pre istotu napíšem, že to neznamená, že to platí pre každého.
https://youtu.be/yA3aZKEoIFw?t=4245

Suchá sauna málo prehrieva jadro organizmu, resp. ohrievanie orgánov je pomalé, čo je žiadúce - preto je tento typ saunovania stresujúci, pričom sa meral hormon "mladosti" u športovcov a ten klesal. Naopak klasická parná sauna prehrieva orgány dokonale, nedovolí ochlazovať telo perspiráciou a aktivuje imunitu (môžem potvrďiť!)

Len pre zaujímavosť, mám asi nejaký zápal v koreni zuba alebo pod zubom (budem to musieť riešiť), myslel som, že umriem (zub bol citlivý na dotyk) a stačili dve intenzívne saunovania (hodina, schladzovanie v ľadovej sprche) každý druhý deň a zápal necítim. A stačil jeden deň konzumácie palaciniek (múka, naozaj len trochu cukru) a zub znova cítim :). Po saune veľa spím, lebo to telo vyslovene potrebuje (zrejme?) na regeneráciu..

Zajímavá zkušenost, je vidět že ne nadarmo mají na ruském venkově prakticky u každého baráku parní saunu baňu a i když mnoho ruských zvyků a postojů je z našeho evropského pohledu sporných zrovna baňa patří k vrcholu místní kultury. Ono jde o záležitost nejen léčebnou, ale i společenskou, což se nám zde tím prosazovaným individualizmem, pomalu vytrácí a kam to spěje si může snadno odkoukat v západních zemích kde už ten tvrdý individualizmus začíná představovat vážný problém. Baňa Rusy stmeluje a léčí tedy jde o velice dobře vymyšlený způsob společenského vyžití obdobného formátu jako naše pivnice nebo vinné sklípky, ale u těchto našich stmelovacích zařízení se bohužel o léčebném efektu zrovna moc hovořit nedá.

pefi — úte srp 19, 2025 5:43 pm
tine píše:
"Postupné navyšovanie hladiny B vitamínov" je technický nezmysel, pretože B vitamíny sa nikde v tele neukladajú. Telo jednoducho spotrebuje, čo potrebuje a ostatné vylúči (pot atď) - B vitamíny sa teda nemajú kam navyšovať. Prebytok vylúčite, preto nevoníte ľuďom ani komárom.

Jasně, neukládají ...
Half-life pro jednotlivé B-vitamíny:

Vitamin B1 (Thiamine):~9–18 dní, ale pro hladinu v krevním séru je half-life v jednotkách hodin.
Vitamin B2 (Riboflavin): ~1–2 dny.
Vitamin B3 (Niacin/Nicotinamide): ~20–45 minut pro kyselinu nikotinovou; ~1–2 hodiny pro niacinamid
Vitamin B5 (Pantothenic Acid): ~1–2 dny.
Vitamin B6 (Pyridoxine): ~15–25 dní.
Vitamin B7 (Biotin): ~8–18 hodin.
Vitamin B9 (Folate): pomalá zásoba (játra + krvinky): ~100–150 dní, ale druhá rychlá zásoba (krevní plazma) má half-life cca 1–2 dny.
Vitamin B12 (Cobalamin): 1–2 roky (zásoba v játrech).

Doplnění B1 do tkání je při udržování dostatečné hladiny v séru běh na několik týdnů, nicméně z výše uvedeného je zřejmé, že spíš než sypat megadávky a dávat zabrat ledvinám je lepší držet zvýšenou hladinu několika menšími dávkami během dne.

S těmi komáry to mám vyzkoušené ale normální umírněné "multivitamínové" dávky mi nikdy nefungovaly, 5 dnů na 50+mg/den fungovalo, za cca tři/čtyři dny po ukončení suplementace jsem zase začal být pro hmyz "jedlý".

Jarda — čtv srp 21, 2025 5:01 pm
pefi píše:
Jasně, neukládají ...

Vitamin B1 (Thiamine):~9–18 dní, ale pro hladinu v krevním séru je half-life v jednotkách hodin.
Vitamin B3 (Niacin/Nicotinamide): ~20–45 minut pro kyselinu nikotinovou; ~1–2 hodiny pro niacinamid
Vitamin B9 (Folate): pomalá zásoba (játra + krvinky): ~100–150 dní, ale druhá rychlá zásoba (krevní plazma) má half-life cca 1–2 dny.

Doplnění B1 do tkání je při udržování dostatečné hladiny v séru běh na několik týdnů, nicméně z výše uvedeného je zřejmé, že spíš než sypat megadávky a dávat zabrat ledvinám je lepší držet zvýšenou hladinu několika menšími dávkami během dne.

S těmi komáry to mám vyzkoušené ale normální umírněné "multivitamínové" dávky mi nikdy nefungovaly, 5 dnů na 50+mg/den fungovalo, za cca tři/čtyři dny po ukončení suplementace jsem zase začal být pro hmyz "jedlý".

Super info pro ty kteří stále věří že medicína správně šíří informaci že se aplikací vitamínů rozpustných ve vodě nelze předávkovat

tine — čtv pro 18, 2025 1:34 pm
pefi píše:

Áno, tú trochu si telo uloží A ZVYŠOK VYLÚČI z tela.

Je to ako s vodou. Tvrdenie, že človek si vodu neukladá, sa predsa nevylučuje s faktom, že akútne mini-množstvo má v tele každý. Musíš zohľadňovať aj kontext v zmysle "človek nie je ťava"..

Btw. čo tak sledujem, mnohí si pletú prekurzory s vitamínmi. Betakaroténom sa môžeš predávkovať, pokiaľ ho nevieš konvertovať.. ale to nie je vitamín, že..

Jarda — ned pro 21, 2025 2:09 pm
tine píše:
Áno, tú trochu si telo uloží A ZVYŠOK VYLÚČI z tela.

Je to ako s vodou. Tvrdenie, že človek si vodu neukladá, sa predsa nevylučuje s faktom, že akútne mini-množstvo má v tele každý. Musíš zohľadňovať aj kontext v zmysle "človek nie je ťava"..

Btw. čo tak sledujem, mnohí si pletú prekurzory s vitamínmi. Betakaroténom sa môžeš predávkovať, pokiaľ ho nevieš konvertovať.. ale to nie je vitamín, že..

No že vodu si člověk neukládá je velice zvláštní tvrzení když je faktem že majoritní podíl váhy člověka představuje voda.

tine — ned pro 21, 2025 8:16 pm

Písal som, že človek nie je ťava - čiže ukladať v zmysle zásoba/zdroj. O tom sa tu bavíme - nie o tom, či život na tejto planéte je postavený na vode..

Jarda — úte pro 23, 2025 10:33 am
tine píše:
Písal som, že človek nie je ťava - čiže ukladať v zmysle zásoba/zdroj. O tom sa tu bavíme - nie o tom, či život na tejto planéte je postavený na vode..

No tak jistě nemá člověk až na výjimky hrb a ani ti co ho z nějakého důvodu mají do něj vodu opravdu ukládat nedovedou. Každopádně bez vody člověk zrovna dlouho nevydrží a voda je vůbec základem života na této planetě.

Jarda — stř zář 23, 2026 3:10 pm

1111112