Spánek

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/spanek/
Elkim — pon říj 17, 2011 1:03 am

Zdravím,

jaká je podle vás optimální doba spánku? Poslední dobou jsem "zaseklej" v cyklu, kdy spím 12hodin. Pro upřesněnou, vzbudím se cca po 7-8 hodinách spánku svěží, vyspalej, ale většinou si z různých důvodů "schválně usnu" znova. Buďto se chci vrátit do snu, nebo se mi nechce vylézat z tepla apod. Pak se vzbudím cca. za hodinu, ale jsem příšerně unavenej, ikdyž jsem byl před hodinou ok. Snažím se to první "znovuusnutí" nějak překonat, ale mám pocit jako bych nebyl vědomím pořádně v těle, asi si ještě lítám někde po astrálu :)
Každopádně, jaká je podle vás optimální doba spánku? Intuice mi říká 5-6hodin, ale jaksi to né a né zvládnout :x

Pokud tu tohle téma už je, tak se omlouvám :)

Jarda — pon říj 17, 2011 8:01 am
Elkim píše:
Zdravím,

jaká je podle vás optimální doba spánku? Poslední dobou jsem "zaseklej" v cyklu, kdy spím 12hodin. Pro upřesněnou, vzbudím se cca po 7-8 hodinách spánku svěží, vyspalej, ale většinou si z různých důvodů "schválně usnu" znova. Buďto se chci vrátit do snu, nebo se mi nechce vylézat z tepla apod. Pak se vzbudím cca. za hodinu, ale jsem příšerně unavenej, ikdyž jsem byl před hodinou ok. Snažím se to první "znovuusnutí" nějak překonat, ale mám pocit jako bych nebyl vědomím pořádně v těle, asi si ještě lítám někde po astrálu :)
Každopádně, jaká je podle vás optimální doba spánku? Intuice mi říká 5-6hodin, ale jaksi to né a né zvládnout :x

Na to se těžko odpovídá a potřebná délka spánku je značně individuální, nicméně za normu platí 8 hodin, ale někdo spí 4-6 hodin a jiný třeba 10-12 hodin a pokud mu jinak nic nechybí, tak bych to považoval za normální.

dandeliona — pon říj 17, 2011 10:57 am
Elkim píše:
Zdravím,

Délka spánku je individuální tomu, co se v těle v jaké harmonii odehrává. To, co píšete, je mi nějak povědomé, ale neznáme se, takže se z mé strany bude jednat pouze o odhad:
Možnosti:
1. Nízká hladina některých hormonů (např.štítné žlázy nebo růstového hormonu aj.)
2. Možný syndrom vyhoření
3. Nedostatečné vnitřní naplnění a vášně pro věc atd. atd.
4. Skryté neléčené onemocnění (např. mononukleóza, borelka), ale to se mi dle Vaše původního popisu příliš nezdá

Odpověď znáte jen Vy. Reálná je kombinace prvních tří bodů díky velmi úzké provázanosti hormonálního systému s nervovou soustavou, hlavně její emocionální složkou. Úprava jídelníčku a pravidelnost návyků je nutná, ale to se dá ušít na míru ve chvíli, kdy víte (tušíte) co doladit, zda nedostatek či přebytek a jaký je Váš celoživotní profil. Některé věci mohou být ukazateli. Protože se ptáte, tak to harmonické optimum v součastnosti pravděpodobně pro Vás nebude. Budete-li upřímně hledat, odpověď brzy najdete.

6ma — sob led 07, 2012 11:18 pm

Zdravim Jardo
Nejak jsem tady nenasel zadne vlakno na toto tema a zajimaly by me nejake veci a ostatni ctenare urcite taky

- docetl jsem se zde , ze nejdulezitejsi je spanek pred pulnoci, coz mi prijde, ze casto lide vedi (jeste kdyby to dodrzovali), nebo aspon ja jsem to uz parkrat slysel,takze se snazim chodit spat nejak kolem tech 21.30-23.00

- problem je,ze se mi rano nechce vstavat. Kdyz je leto tak od 7.30 uz nemam se vstavanim celkem problem, ale v zime se mi nechce ani v 9 (mam hlavne problem vstavat , kdyz je tma nebo sero, a kdyz je k tomu jeste zima/tedy v zime zima i v mistnosti kde spim/, tak to se mi nechce ani trochu), dokonce mam obcas se vstavanim vetsi problemy ,kdyz dodrzuji vitarianske zvyky a jim posledni jidlo 4-5hod pred spankem, nez kdyz si dam vecer 3 piva a k nim jeste pizzu(vanoce...)

- jeste k tomu vstavani - zkousel jsem (jak jste psal ze to delate vy) vstavat brzy rano, postupne jsem se budil driv a driv,az jsem se dostal na 5.20(bylo to nekdy v kvetnu,takze to bylo celkem v pohode),problem je, ze kdyz clovek bydli v byte s dalsimi lidmi,kteri vstavaji v 7 nebo v 8 ,tak to proste moc nejde, protoze si clovek nemuze ani udelat stavu , a vlastne se neda nic delat krome PC/papirovani (kvuli hluku) ,ktery se v panelaku nese vyborne(jeste kdyz nejaky inteligent nacpe plovouci podlahy uplne po celem byte) , takze po skonceni zkouskoveho jsem se na to vyprdnul,protoze jsem proste nemel co delat,tak na co vstavat, jinak ale musim rict ,ze je to fajn, kolik toho clovek stihne, az budu bydlet sam nebo v jinych podminkach ,tak se k tomu urcite rad vratim,( planuji vypadnout z mesta pryc co nejdriv)

- Hlavne by me ale zajimalo, jaka je dobra a jaka je spatna poloha pro spani, nebo jestli na tom nezalezi, napriklad ja prakticky nejsem schopny usnout na zadech, i kdyz me osobne prijde(aspon si to myslim),ze to je nejlepsi poloha na spani(nejzdravejsi)
vetsinou usinam na brise a ruzne se jeste podkladam rukama(coz mi prijde uplne nejhorsi , protoze si myslim ,ze kdyz takhle ruzne mackam na organy v dutine brisni ,tak to neni uplne ok), nebo na boku(coz asi bude relativne ok(jeste poznamenam ze pouzivam ortopedicky polstar), mohl by jste napsat nejake vase postrehy a rady k optimalni spaci poloze?

Jinak jsem narazil na nejake velmi zajimave! shrnuti postrehu z knihy The Promise of Sleep (Příslib spánku) cituji ze stranky http://www.prislibspanku.cz/:

Přečetl jsem knihu The Promise of Sleep (Příslib spánku), ve které zakladatel spánkové medicíny shrnuje, co dosud víme o spánku.

Při čtení jsem zjistil, že nemusíme být přes den ospalí. Ospalost není stav, se kterým se musíme ve svém životě spokojit. Stačí rozumět svému spánku a dodržovat několik základních pravidel.

Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých a životně důležitých věcí o spánku, o které se chci podělit se svou rodinou, se svými přáteli a kamarády, protože mi na nich záleží.

A když své shrnutí vystavím na internet, třeba pomůže i kolemjdoucím.

Martin

Význam spánku

Dostatečný a kvalitní spánek je velmi důležitý pro náladu, pozornost, schopnost zvažování, emoční vyrovnanost a pro zdraví.
Ve spánku se uvolňuje růstový hormon, který opravuje buňky poškozené přes den. Imunitní systém je ve spánku mnohem aktivnější než při bdělosti a brání naše tělo před útočníky.
Jsme chronicky nedospaná civilizace. Ospalost přes den ale není normální. Nesmiřme se s ní!
Většina lidí potřebuje každý den 8 hodin spánku.
Novorozeňata potřebují 20 hodin, děti a dospívající 10 hodin. U dospělých lidí se potřeba spánku pohybuje mezi 7,5 a 9 hodinami.

Spánkový dluh

Každá hodina spánku, o kterou se v noci ošidíme oproti své potřebě, se nám přičte jako hodina spánkového dluhu. Lze ji splatit hodinou spánku navíc v budoucnosti.
Spánkový dluh je jako batoh plný kamenů, který s sebou všude táhneme.
Právě spánkový dluh způsobuje naši únavu, nepozornost a apatii. Udržujme jej co nejnižší.

Cirkadiánní rytmus

Přes den nejsme pořád stejně bdělí. Máme dva vrcholy a dvě údolí bdělosti každý den ve stejný čas. Říká se tomu cirkadiánní rytmus.
Cirkadiánní rytmus nám určuje maximální bdělost dopoledne, mezi 7. a 12. hodinou, s vrcholem v 9 hodin, a vpodvečer, mezi 16. a 20. hodinou, s vrcholem v 18 hodin.
Mezi 13 a 15 hodinou odpoledne si naše tělo a mysl chtějí odpočinout, i zdřímnout. Noční údolí bdělosti pokrývá dobu zhruba mezi půlnocí a 6 hodinou ranní.
Každý z nás má svůj rytmus posunutý trochu jinak, základní tvar je ale stejný.
Poznejme a respektujme svůj cirkadiánní rytmus!

Tento naskenovaný obrázek z knihy The Promise of Sleep ukazuje vrcholy a údolí rytmu bdělosti (bíle šipky dole – Clock-Dependent Alerting), spánkový dluh, jak přibývá přes den (černé šipky nahoře – Sleep Load), a naši celkovou bdělost (černá čára uprostřed – Wakefulness). (Obrázek k nalezení přímo na stránce http://www.prislibspanku.cz/ )

Další obrázek (z této stránky) také znázorňuje cirkadiánní rytmus, ale místo bdělosti ukazuje nutkání spát (červená čára – Sleep Urge). (Obrázek k nalezení přímo na stránce http://www.prislibspanku.cz/ )

Spánková hygiena

Připravte se aktivně pro kvalitní spánek.
Povzbuzující nápoje – kávu, čaj a podobně – pijte nejpozději 6 hodin před spaním. Kofein působí v těle velmi dlouho.
Poslední jídlo jezte nejpozději 3 hodiny před spaním. Večer nejezte kořeněná jídla.
Hodinu před spánkem nedělejte nic, co vás vzrušuje / vyrušuje. Vypněte počítač a televizi. Můžete ztlumit světla.
Večer nepracujte, nevyřizujte e-maily a nepřemýšlejte o úkolech a o práci. Nebojujte zítřejší bitvy dnes!
Spěte v tmavé, tiché a větrané místnosti, v pohodlné posteli.
Respektujte svůj cirkadiánní rytmus nejen přes den, ale i v noci. Nejvhodnější čas pro spánek je asi mezi 22. a 8. hodinou.
Pokud chcete spát déle, prodlužte si spánek spíš vpředu. Běžte spát dřív, místo abyste vstávali později.
Pokud vám to okolnosti dovolí, dřímejte odpoledne. Stačí i 15 minut.
Pozor, nedřímejte ale po šesté hodině, to už byste si narušili podvečerní bdělost.

Poruchy spánku, chrápání a apnoe

Nejzákeřnější a nejrozšířenější poruchou spánku je zástava dýchání (apnoe / apnea).
Apnoe je způsobená tím, že se měkká dýchací trubice při nádechu zhroutí a sama se zablokuje. Spící člověk se dusí, jeho orgány odumírají. Pud sebezáchovy jej na sekundu probudí a spáč se nadechne. Srdce po nádechu pumpuje velmi silně, aby kyslík rozvedlo po těle.
Spáč se může dusit a probudit až stokrát za hodinu. Ráno si ale nic nepamatuje!
Neléčená apnoe může u dětí způsobit nezvratné poškození mozku.
Chrápání je předzvěst nebo příznak apnoe!
Apnoe múže mít příznaky jako chronická ospalost přes den, deprese, vysoký tlak, nebo obezita.
Apnoe je často chybně diagnostikovaná jako jeden ze svých příznaků (např. deprese nebo vysoký tlak bez zjevné příčiny). Léčí se pak příznak, ale ne skutečná příčina!
Přitom apnoe trpí asi 20% mužů a 10% žen.
Apnoe se dá poznat pouhým sledováním nebo nahráním spícího. Sledujte chrápání, opakované zástavy dýchání a lapání po dechu.
Apnoe je smrtelná choroba, která svou obět před smrtí velmi trápí a ničí jí život. Při správné diagnóze se však dá lehce vyléčit!
Pokud dlouhodobě spíte špatně nebo jste pořád unavení přes den, nečekejte a obraťte se na lékaře. Poruchy spánku nejsou normální, nemusíte (a nemůžete) si na ně zvykat! Většina z nich se dá dobře léčit.
Pokud se vám zdá, že váš obvodní/rodinný lékař spánku nerozumí nebo vaše potíže nebere dostatečně vážně, vydejte se za odborníkem. Viz Akreditovaná centra diagnostiky a léčby poruch spánku.

Mýty o spánku

V některých rodinách se traduje mýtus přespání se: „Jsem unavená, protože jsem se přespala.“
Nic jako přespání se neexistuje. Dotyčný se může cítit unavený, protože vstal po poledni přímo do odpoledního poklesu bdělosti. Nebo protože má obrovský spánkový dluh, který přes týden napětím v práci potlačuje, který se ale o víkendu projeví naplno.
Některé výrobky slibují, že se člověk ve spánku může naučit cizí jazyky apod. To není možné, protože mozek ve spánku vypíná naše smysly.
Moderní prášky na spaní nezpůsobují závislost a zmizí z organismu dřív, než se probudíme. Nemusíte se jich bát, můžou nám pomoci uvést narušený spánek zase do pořádku.

Bezpečnost za volantem

Jízda autem v ospalosti je stejně nebezpečná jako jízda pod vlivem alkoholu.
Plánujte své řízení s ohledem na bdělost a na svůj cirkadiánní rytmus.
Pokud vám za volantem těžknou víčka, je to úplně poslední varování před usnutím! Usnout můžete s každým dalším mrknutím!
Je lepší zastavit a zdřímnout si než jet a zabít se.

Dekuji mnohokrát za rady

Jarda — ned led 08, 2012 10:01 am
6ma píše:
Zdravim Jardo
Nejak jsem tady nenasel zadne vlakno na toto tema a zajimaly by me nejake veci a ostatni ctenare urcite taky

- docetl jsem se zde , ze nejdulezitejsi je spanek pred pulnoci, coz mi prijde, ze casto lide vedi (jeste kdyby to dodrzovali), nebo aspon ja jsem to uz parkrat slysel,takze se snazim chodit spat nejak kolem tech 21.30-23.00

- problem je,ze se mi rano nechce vstavat. Kdyz je leto tak od 7.30 uz nemam se vstavanim celkem problem, ale v zime se mi nechce ani v 9 (mam hlavne problem vstavat , kdyz je tma nebo sero, a kdyz je k tomu jeste zima/tedy v zime zima i v mistnosti kde spim/, tak to se mi nechce ani trochu), dokonce mam obcas se vstavanim vetsi problemy ,kdyz dodrzuji vitarianske zvyky a jim posledni jidlo 4-5hod pred spankem, nez kdyz si dam vecer 3 piva a k nim jeste pizzu(vanoce...)

- jeste k tomu vstavani - zkousel jsem (jak jste psal ze to delate vy) vstavat brzy rano, postupne jsem se budil driv a driv,az jsem se dostal na 5.20(bylo to nekdy v kvetnu,takze to bylo celkem v pohode),problem je, ze kdyz clovek bydli v byte s dalsimi lidmi,kteri vstavaji v 7 nebo v 8 ,tak to proste moc nejde, protoze si clovek nemuze ani udelat stavu , a vlastne se neda nic delat krome PC/papirovani (kvuli hluku) ,ktery se v panelaku nese vyborne(jeste kdyz nejaky inteligent nacpe plovouci podlahy uplne po celem byte) , takze po skonceni zkouskoveho jsem se na to vyprdnul,protoze jsem proste nemel co delat,tak na co vstavat, jinak ale musim rict ,ze je to fajn, kolik toho clovek stihne, az budu bydlet sam nebo v jinych podminkach ,tak se k tomu urcite rad vratim,( planuji vypadnout z mesta pryc co nejdriv)

- Hlavne by me ale zajimalo, jaka je dobra a jaka je spatna poloha pro spani, nebo jestli na tom nezalezi, napriklad ja prakticky nejsem schopny usnout na zadech, i kdyz me osobne prijde(aspon si to myslim),ze to je nejlepsi poloha na spani(nejzdravejsi)
vetsinou usinam na brise a ruzne se jeste podkladam rukama(coz mi prijde uplne nejhorsi , protoze si myslim ,ze kdyz takhle ruzne mackam na organy v dutine brisni ,tak to neni uplne ok), nebo na boku(coz asi bude relativne ok(jeste poznamenam ze pouzivam ortopedicky polstar), mohl by jste napsat nejake vase postrehy a rady k optimalni spaci poloze?

Jinak jsem narazil na nejake velmi zajimave! shrnuti postrehu z knihy The Promise of Sleep (Příslib spánku) cituji ze stranky http://www.prislibspanku.cz/:

Přečetl jsem knihu The Promise of Sleep (Příslib spánku), ve které zakladatel spánkové medicíny shrnuje, co dosud víme o spánku.

Při čtení jsem zjistil, že nemusíme být přes den ospalí. Ospalost není stav, se kterým se musíme ve svém životě spokojit. Stačí rozumět svému spánku a dodržovat několik základních pravidel.

Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých a životně důležitých věcí o spánku, o které se chci podělit se svou rodinou, se svými přáteli a kamarády, protože mi na nich záleží.

A když své shrnutí vystavím na internet, třeba pomůže i kolemjdoucím.

Martin

Význam spánku

Dostatečný a kvalitní spánek je velmi důležitý pro náladu, pozornost, schopnost zvažování, emoční vyrovnanost a pro zdraví.
Ve spánku se uvolňuje růstový hormon, který opravuje buňky poškozené přes den. Imunitní systém je ve spánku mnohem aktivnější než při bdělosti a brání naše tělo před útočníky.
Jsme chronicky nedospaná civilizace. Ospalost přes den ale není normální. Nesmiřme se s ní!
Většina lidí potřebuje každý den 8 hodin spánku.
Novorozeňata potřebují 20 hodin, děti a dospívající 10 hodin. U dospělých lidí se potřeba spánku pohybuje mezi 7,5 a 9 hodinami.

Spánkový dluh

Každá hodina spánku, o kterou se v noci ošidíme oproti své potřebě, se nám přičte jako hodina spánkového dluhu. Lze ji splatit hodinou spánku navíc v budoucnosti.
Spánkový dluh je jako batoh plný kamenů, který s sebou všude táhneme.
Právě spánkový dluh způsobuje naši únavu, nepozornost a apatii. Udržujme jej co nejnižší.

Cirkadiánní rytmus

Přes den nejsme pořád stejně bdělí. Máme dva vrcholy a dvě údolí bdělosti každý den ve stejný čas. Říká se tomu cirkadiánní rytmus.
Cirkadiánní rytmus nám určuje maximální bdělost dopoledne, mezi 7. a 12. hodinou, s vrcholem v 9 hodin, a vpodvečer, mezi 16. a 20. hodinou, s vrcholem v 18 hodin.
Mezi 13 a 15 hodinou odpoledne si naše tělo a mysl chtějí odpočinout, i zdřímnout. Noční údolí bdělosti pokrývá dobu zhruba mezi půlnocí a 6 hodinou ranní.
Každý z nás má svůj rytmus posunutý trochu jinak, základní tvar je ale stejný.
Poznejme a respektujme svůj cirkadiánní rytmus!

Tento naskenovaný obrázek z knihy The Promise of Sleep ukazuje vrcholy a údolí rytmu bdělosti (bíle šipky dole – Clock-Dependent Alerting), spánkový dluh, jak přibývá přes den (černé šipky nahoře – Sleep Load), a naši celkovou bdělost (černá čára uprostřed – Wakefulness). (Obrázek k nalezení přímo na stránce http://www.prislibspanku.cz/ )

Další obrázek (z této stránky) také znázorňuje cirkadiánní rytmus, ale místo bdělosti ukazuje nutkání spát (červená čára – Sleep Urge). (Obrázek k nalezení přímo na stránce http://www.prislibspanku.cz/ )

Spánková hygiena

Připravte se aktivně pro kvalitní spánek.
Povzbuzující nápoje – kávu, čaj a podobně – pijte nejpozději 6 hodin před spaním. Kofein působí v těle velmi dlouho.
Poslední jídlo jezte nejpozději 3 hodiny před spaním. Večer nejezte kořeněná jídla.
Hodinu před spánkem nedělejte nic, co vás vzrušuje / vyrušuje. Vypněte počítač a televizi. Můžete ztlumit světla.
Večer nepracujte, nevyřizujte e-maily a nepřemýšlejte o úkolech a o práci. Nebojujte zítřejší bitvy dnes!
Spěte v tmavé, tiché a větrané místnosti, v pohodlné posteli.
Respektujte svůj cirkadiánní rytmus nejen přes den, ale i v noci. Nejvhodnější čas pro spánek je asi mezi 22. a 8. hodinou.
Pokud chcete spát déle, prodlužte si spánek spíš vpředu. Běžte spát dřív, místo abyste vstávali později.
Pokud vám to okolnosti dovolí, dřímejte odpoledne. Stačí i 15 minut.
Pozor, nedřímejte ale po šesté hodině, to už byste si narušili podvečerní bdělost.

Poruchy spánku, chrápání a apnoe

Nejzákeřnější a nejrozšířenější poruchou spánku je zástava dýchání (apnoe / apnea).
Apnoe je způsobená tím, že se měkká dýchací trubice při nádechu zhroutí a sama se zablokuje. Spící člověk se dusí, jeho orgány odumírají. Pud sebezáchovy jej na sekundu probudí a spáč se nadechne. Srdce po nádechu pumpuje velmi silně, aby kyslík rozvedlo po těle.
Spáč se může dusit a probudit až stokrát za hodinu. Ráno si ale nic nepamatuje!
Neléčená apnoe může u dětí způsobit nezvratné poškození mozku.
Chrápání je předzvěst nebo příznak apnoe!
Apnoe múže mít příznaky jako chronická ospalost přes den, deprese, vysoký tlak, nebo obezita.
Apnoe je často chybně diagnostikovaná jako jeden ze svých příznaků (např. deprese nebo vysoký tlak bez zjevné příčiny). Léčí se pak příznak, ale ne skutečná příčina!
Přitom apnoe trpí asi 20% mužů a 10% žen.
Apnoe se dá poznat pouhým sledováním nebo nahráním spícího. Sledujte chrápání, opakované zástavy dýchání a lapání po dechu.
Apnoe je smrtelná choroba, která svou obět před smrtí velmi trápí a ničí jí život. Při správné diagnóze se však dá lehce vyléčit!
Pokud dlouhodobě spíte špatně nebo jste pořád unavení přes den, nečekejte a obraťte se na lékaře. Poruchy spánku nejsou normální, nemusíte (a nemůžete) si na ně zvykat! Většina z nich se dá dobře léčit.
Pokud se vám zdá, že váš obvodní/rodinný lékař spánku nerozumí nebo vaše potíže nebere dostatečně vážně, vydejte se za odborníkem. Viz Akreditovaná centra diagnostiky a léčby poruch spánku.

Mýty o spánku

V některých rodinách se traduje mýtus přespání se: „Jsem unavená, protože jsem se přespala.“
Nic jako přespání se neexistuje. Dotyčný se může cítit unavený, protože vstal po poledni přímo do odpoledního poklesu bdělosti. Nebo protože má obrovský spánkový dluh, který přes týden napětím v práci potlačuje, který se ale o víkendu projeví naplno.
Některé výrobky slibují, že se člověk ve spánku může naučit cizí jazyky apod. To není možné, protože mozek ve spánku vypíná naše smysly.
Moderní prášky na spaní nezpůsobují závislost a zmizí z organismu dřív, než se probudíme. Nemusíte se jich bát, můžou nám pomoci uvést narušený spánek zase do pořádku.

Bezpečnost za volantem

Jízda autem v ospalosti je stejně nebezpečná jako jízda pod vlivem alkoholu.
Plánujte své řízení s ohledem na bdělost a na svůj cirkadiánní rytmus.
Pokud vám za volantem těžknou víčka, je to úplně poslední varování před usnutím! Usnout můžete s každým dalším mrknutím!
Je lepší zastavit a zdřímnout si než jet a zabít se.

Dekuji mnohokrát za rady

Tak délka spánku je dost individuální a mění se i v závislosti na ročním období, tedy v tom nehledejte problém. Pochopitelně má i zásadní vliv mnoho faktorů jako psychická pohoda, přejedenost, překyselení a mnoho dalších. Obecně nevyhledávám speciální polohy ani matrace, spím na koňských žíních, což je tvrdé jako prkno a v husím peří, což je alergen jako hrom a nemohu si stěžovat, spím jako špalek. Nicméně to se asi nedá běžně doporučovat, mnoho lidí by to zabilo.

6ma — ned led 08, 2012 10:19 am
Jarda píše:
Tak délka spánku je dost individuální a mění se i v závislosti na ročním období, tedy v tom nehledejte problém. Pochopitelně má i zásadní vliv mnoho faktorů jako psychická pohoda, přejedenost, překyselení a mnoho dalších. Obecně nevyhledávám speciální polohy ani matrace, spím na koňských žíních, což je tvrdé jako prkno a v husím peří, což je alergen jako hrom a nemohu si stěžovat, spím jako špalek. Nicméně to se asi nedá běžně doporučovat, mnoho lidí by to zabilo.

No ja take rad spim na tvrdem,akorat na prknech mi to jeste nejde, ale casem si zvyknu, ja zase rad chodim spat,kdyz je leto do lesů,tam se spi uplne nejlip, jen neni dobre potkat divocaka :lol: .
Kdyz je nekde mekka matrace, tak na tom spat proste nejde a kdyz usnu tak me rano vsechno boli.
S temi konskymi zinemi - vy tim mate vycpanou matraci? Poridil jsem si nedavno sirsi postel a zatim sem na ni nesehnal matraci o tvrdosti ,ktera mi vyhovuje, coz predpokladam u konskych zini s rozmery problem nebude
S perim problem nemam ani jsem nikdy nemel, jinak mi take vetsina alergii zmizela po procisteni strev a jater(logicky)
Jeste se zeptam, jaky mate nazor na spankovou apnoe? Je to problem prekyseleni nebo to ma jine priciny?

Dekuji

Jarda — pon led 09, 2012 8:58 am
6ma píše:
No ja take rad spim na tvrdem,akorat na prknech mi to jeste nejde, ale casem si zvyknu, ja zase rad chodim spat,kdyz je leto do lesů,tam se spi uplne nejlip, jen neni dobre potkat divocaka :lol: .
Kdyz je nekde mekka matrace, tak na tom spat proste nejde a kdyz usnu tak me rano vsechno boli.
S temi konskymi zinemi - vy tim mate vycpanou matraci? Poridil jsem si nedavno sirsi postel a zatim sem na ni nesehnal matraci o tvrdosti ,ktera mi vyhovuje, coz predpokladam u konskych zini s rozmery problem nebude
S perim problem nemam ani jsem nikdy nemel, jinak mi take vetsina alergii zmizela po procisteni strev a jater(logicky)
Jeste se zeptam, jaky mate nazor na spankovou apnoe? Je to problem prekyseleni nebo to ma jine priciny?

Dekuji

Koňské žíně ty jsou dnes těžko k sehnání a skoro nikdo s nimi neumí pracovat. Jinak naprostá většina poruch spánku je z překyselení, zdravý člověk spí jako špalek.

6ma — stř led 11, 2012 12:09 am

no zkusim si na noc vice zvednout pH(nemyslim samozrejme stale,ale jednu dve noci to vyzkousim, jestli budu mit hlubsi spanek a nevzbudi me kazda pitomost

Ty konske zine - sice to prodejci casto inzeruji, ale nakonec clovek zjistit ze konske zine jsou jen 1cm vrstva uprostred bavlnene matrace... nasel jsem tohle, coz by pri poksladani treba 3-5 vrstev na sebe mohlo fungovat?
http://www.zdravazada.cz/prave-konske-z ... -zine.html

edit: jeste jsem nasel tuhle matraci,ta vypada uz mnohem lepe, ale bojims e aby nebyla mekka
http://www.prirodni-matrace.cz/matrace- ... -1599.html

co vy na to?jak tlustou vrstvu mate vy?

popr. mate typ na nejakou firmu ,ktera s nimi ,,umi" ?

Jarda — stř led 11, 2012 10:09 am
6ma píše:
no zkusim si na noc vice zvednout pH(nemyslim samozrejme stale,ale jednu dve noci to vyzkousim, jestli budu mit hlubsi spanek a nevzbudi me kazda pitomost

Ty konske zine - sice to prodejci casto inzeruji, ale nakonec clovek zjistit ze konske zine jsou jen 1cm vrstva uprostred bavlnene matrace... nasel jsem tohle, coz by pri poksladani treba 3-5 vrstev na sebe mohlo fungovat?
http://www.zdravazada.cz/prave-konske-z ... -zine.html

edit: jeste jsem nasel tuhle matraci,ta vypada uz mnohem lepe, ale bojims e aby nebyla mekka
http://www.prirodni-matrace.cz/matrace- ... -1599.html

co vy na to?jak tlustou vrstvu mate vy?

popr. mate typ na nejakou firmu ,ktera s nimi ,,umi" ?

To je k ničemu, jde o velice jednoduché napodobení, najděte si nějakého starého čalouníka, který to s nimi umí a on vám matrace vyrobí, to se plete jako do takových copánků a koupit se normálně určitě nedají, cena je opravdu velice vysoká.

whoo — sob led 28, 2012 10:36 pm

Ma zde nekdo zkusenosti s nestandardnim pristupem k spanku? Delsi dobu je mi znam tzv. Uberman sleep schedule. Uz podle nazvu jde poznat, ze jde o celkem drastickou metodu - jde o sest 20ti minutovych zdrimnuti rozlozenych do celeho dne. Viz http://www.zivotbezhranic.sk/2009/04/uvod-do-polyfazoveho-spanku-alebo-ako-spat-2-az-4-hodinny-denne/

Diky tomu, co delam, by bylo idealni chodit spat kolem 1 v noci a probouzet se uz po sedmy. To by mi v teto chvili nestacilo, tak mam v planu vyzkouset biphasic sleep (http://www.stevepavlina.com/blog/2011/03/biphasic-sleep/).
Proste v noci spat kolem 5-6 hodin plus si dat cca hodinovyho slofika nekdy odpoledne.

Dalsi vec:

Moje mama ma problemy s usinanim. V podstate je zvykla si pred spanim dat min. skleincku bilyho vina, popr. prasek na spani. V horsim pripade oboji :(
Kterymi bylinkami doporucujete nahradit alkohol? Diky

Xeelee — pon led 30, 2012 5:42 am

http://psychologie.cz/nafouknete-si-svuj-den/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyfázový_spánek

Vypadá to zajímavě. Plánuju, že až se zařadím do pracovního procesu, tak na něj přejdu. Asi bych začal bifázovým a zkusil to vzít postupně až k Dymaxionu. Sám sem zvědavej kde se to zadrhne nebo jestli to půjde bez problémů až k Dymaxionu. Mezitím se budu průběžně pročišťovat a pracovat na větší zásaditosti. BTW na přednášce se Monfort zmiňoval o tom, že spí jen asi hodinu až dvě denně a myslím že se zmiňoval o tom, že jde o několik krátkých spánků.

Monofázový (8h)
Bifázový (6,3 h) 6 h + 20 min
Bifázový (6 h) 4,5 h + 90 min
Everyman (5,2 h) 4,5 h + 2 × 20 min
Everyman (4 h) 3 h + 3 × 20 min
Everyman) (3 h) 1,5 h + 4-5 × 20 min
Dymaxion (2 h) 4 × 30 min (každých 6 hodin)
Uberman (2 h) 6 × 20 min (každé 4 hodiny)

Jarda — úte led 31, 2012 10:38 am
whoo píše:
Ma zde nekdo zkusenosti s nestandardnim pristupem k spanku? Delsi dobu je mi znam tzv. Uberman sleep schedule. Uz podle nazvu jde poznat, ze jde o celkem drastickou metodu - jde o sest 20ti minutovych zdrimnuti rozlozenych do celeho dne. Viz http://www.zivotbezhranic.sk/2009/04/uvod-do-polyfazoveho-spanku-alebo-ako-spat-2-az-4-hodinny-denne/

Diky tomu, co delam, by bylo idealni chodit spat kolem 1 v noci a probouzet se uz po sedmy. To by mi v teto chvili nestacilo, tak mam v planu vyzkouset biphasic sleep (http://www.stevepavlina.com/blog/2011/03/biphasic-sleep/).
Proste v noci spat kolem 5-6 hodin plus si dat cca hodinovyho slofika nekdy odpoledne.

Dalsi vec:

Moje mama ma problemy s usinanim. V podstate je zvykla si pred spanim dat min. skleincku bilyho vina, popr. prasek na spani. V horsim pripade oboji :(
Kterymi bylinkami doporucujete nahradit alkohol? Diky

Poruchy spánku pramení z překyselení, čili základ je se odkyselit a člověk spí jako špalek. Jak víno, tak prášky jsou kyseliny, čili není divu, že nespí.

Bajbic — ned úno 05, 2012 10:46 am

Xeelee:

Na tu Wikipedii bych se moc nespoléhal, přece jen to není nijak odborný zdroj. Teď k původní otázce: norma 8 hodin je čistě orientační. Mě v poslední době bohatě stačí spát 7 hodin, ale když se cítím unavený, tak nějak už poznám, že se potřebuju pořádně vyspat a spím třeba i 10 hodin. Můj otec, takřka šedesátník, spí kolem 6 hodin denně i méně, a dle vlastních slov mu to bohatě stačí, takže je to fakt těžce individuální. Pokud spíte 7-8 hodina pak se vzbudíte, neusínejte pak znovu, prostě se přemožte a vstaňte :wink:

Xeelee — pon úno 06, 2012 6:34 am
Bajbic píše:
Xeelee:

Na tu Wikipedii bych se moc nespoléhal, přece jen to není nijak odborný zdroj. Teď k původní otázce: norma 8 hodin je čistě orientační. Mě v poslední době bohatě stačí spát 7 hodin, ale když se cítím unavený, tak nějak už poznám, že se potřebuju pořádně vyspat a spím třeba i 10 hodin. Můj otec, takřka šedesátník, spí kolem 6 hodin denně i méně, a dle vlastních slov mu to bohatě stačí, takže je to fakt těžce individuální. Pokud spíte 7-8 hodina pak se vzbudíte, neusínejte pak znovu, prostě se přemožte a vstaňte :wink:

Informaci mám z víc zdrojů a článek na Wikipedii je asi nejlepším zdrojem informací v češtině. Jinak Wikipedie je velmi často velmi odbornej zdroj. Pokud jde o ověřování důvěryhodnosti, tak je dobrý zjistit si kdo danej článek vytvořil a co kdo do něj přidal. Pokud zjistím, že je nějakej wikipedista odborník na slovo vzatej (a Wikipedie jich má spousty), tak s klidným svědomím můžu prezentovat informace z jeho článků jako fakta.

A pro odborníky uživatele tu jsou WikiSkripta (Spánek).

Xeelee — pát bře 02, 2012 10:54 pm

Mýtus o osmihodinovém spánku
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783 (česky)

Osmihodinovej spánek je nepřirozenej. Bifázovej je zdá se prospěšnej pro naši psychiku.

sakul — pát bře 02, 2012 11:28 pm
Jarda píše:
Poruchy spánku pramení z překyselení, čili základ je se odkyselit a člověk spí jako špalek. Jak víno, tak prášky jsou kyseliny, čili není divu, že nespí.

Jardo mám skoro chuť Vás pokárat !:) Samozřejmě problémy se spánkem mohou pramenit z překyselení nebo třeba dysbalanci v orgánech, nicméně velká většina je spojena s většími či menšími psychickými problémy, stresy, bloky, nevyřešenými životními situacemi které během spánku vystupují z podvědomí a dožadují se své pozornosti.

Překyselení a nevyřešené psychika jsou sice spojené nádoby, ale představa že když se člověk odkyselovací směsí odkyselí a díky tomu jej v noci nebudou budit noční můry nevyřešených traumat je zcela mimo realitu.

Jarda — pon bře 05, 2012 11:25 pm
sakul píše:
Jardo mám skoro chuť Vás pokárat !:) Samozřejmě problémy se spánkem mohou pramenit z překyselení nebo třeba dysbalanci v orgánech, nicméně velká většina je spojena s většími či menšími psychickými problémy, stresy, bloky, nevyřešenými životními situacemi které během spánku vystupují z podvědomí a dožadují se své pozornosti.

Překyselení a nevyřešené psychika jsou sice spojené nádoby, ale představa že když se člověk odkyselovací směsí odkyselí a díky tomu jej v noci nebudou budit noční můry nevyřešených traumat je zcela mimo realitu.

To máte sice plnou pravdu, nicméně nic takového nebylo předmětem dotazu, šlo o víno a prášky.

marty23 — stř bře 28, 2012 8:38 pm

Osmihodinový spánek je přežitek. Podle dlouhodobých výzkumů je možné spát polyfázově a tedy třeba jen 2 až 3 hodiny denně. Je to ale trochu náročnější na fyzické zdraví. Jinak Velmi osvědčený model siesta, kdy spíte jen 6.5 hodiny s 1 odoledním zdřímnutím je asi nejrozšířenější variantou racionálního spánku.

Jarda — pát bře 30, 2012 10:03 pm
marty23 píše:
Osmihodinový spánek je přežitek. Podle dlouhodobých výzkumů je možné spát polyfázově a tedy třeba jen 2 až 3 hodiny denně. Je to ale trochu náročnější na fyzické zdraví. Jinak Velmi osvědčený model siesta, kdy spíte jen 6.5 hodiny s 1 odoledním zdřímnutím je asi nejrozšířenější variantou racionálního spánku.

To bude značně individuální, někomu stačí tři hodiny a někdo je i po deseti hodinách spánku unavený.

laco — pon dub 23, 2012 9:22 am

sice to nemam overene na vlastnej kozi , ale ked budem sam byvat, hned si kupujem toto:
samozrejme ten najtvrdsi,predsa len japonci maju "zopar" vychytaviek :)
http://www.prirodni-matrace.cz/zdravotn ... ce-futony/
http://www.futoncentre.cz/index.html#futony
http://www.raj-futonu.cz/katalog-futonu

Jarda — pon dub 23, 2012 11:04 pm
laco píše:
sice to nemam overene na vlastnej kozi , ale ked budem sam byvat, hned si kupujem toto:
samozrejme ten najtvrdsi,predsa len japonci maju "zopar" vychytaviek :)
http://www.prirodni-matrace.cz/zdravotn ... ce-futony/
http://www.futoncentre.cz/index.html#futony
http://www.raj-futonu.cz/katalog-futonu

Dobré spaní je základ a není nad přírodní materiál, takové koňské žíně to je sice drahá sranda, ale to spaní je super.

Filip08 — pon kvě 21, 2012 5:13 am

Dobré ránko. Už mne to fakt štve a tak jdu pro radu sem :-). Tak 2 ze 3 nocí se budívám pravidelně mezi 1 - 3 hodinou ranní. Vždy se jen vzbudím, akorát si zanadávám, proč se budím, když mám a chci spát a po chvilce zase usnu. Močím v tuto dobu jen v krajních případech, když už se to fakt špatně zadržuje, abych si na to tělo nějakým způsobem nezvyklo. Když se takhle vzbudím, monitoruji, jestli mne něco nebolí. Valnou většinu noci nikoliv, ale dneska jsem cítil břicho tam, kde sídlí

Filip08 — pon kvě 21, 2012 5:19 am

Na ostropestřec jsem zapomněl :-)

jani — pon kvě 21, 2012 6:35 am
Filip08 píše:
Filip08 — pon kvě 21, 2012 7:03 am

A jak se poznají problémy se žlučníkem? Fakt je, že mám trochu problémy s trávením tučnějších jídel. Když si dám hodné tučné jídlo (např. větší dávku ořechového mléka z cca. 70g ořechů, nebo větší porci poctivé sirné patlaniny v poměru domácího kefíru a oleje 2/1.) Po těchto jídlech je mi celkem dost těžko a spíše než energie se dostavuje značná únava. (Podotýkám, že dodávám kys. chlorovodíkovou)

Filip08 — pon kvě 21, 2012 7:05 am
Filip08 píše:
A jak se poznají problémy se žlučníkem? Fakt je, že mám trochu problémy s trávením tučnějších jídel. Když si dám hodné tučné jídlo (např. větší dávku ořechového mléka z cca. 70g ořechů, nebo větší porci poctivé sirné patlaniny v poměru domácího kefíru a oleje 2/1.) Po těchto jídlech je mi celkem dost těžko a spíše než energie se dostavuje značná únava. (Podotýkám, že dodávám kys. chlorovodíkovou)

Asi detail, ale teď když se nad tím zamýšlím, ty ořechové mléka dělávám asi spíše ze 100g hmoty. Ale jist si tím nejsem, všechno dávám od ruky :-)

Petr 2 — pon kvě 21, 2012 7:25 am
Filip08 píše:
Jarda — čtv kvě 31, 2012 7:17 am
Filip08 píše:
JednorazovyNICK — pát pro 15, 2017 9:22 am

Ahojte.
Mám problémy so spánkom, čo je vždy, keď mám zamestnanie kde pracujem s kolektívom (momentálne mám nové zamestnanie v predajni, už nepracujem doma)... Napr. dva dni spím po 2 hodiny, tretí deň spím 6 hodín (čo mi inak relatívne ako-tak stačí), a potom akoby schválne spím znova krátko, napr. 2 hodiny.... atď....
Ja ako človek, ktorého najväčšou vášňou je zdravý životný štýl, TRPÍM hlavne psychicky (ale aj fyzicky) keď si takto skracujem život a zhoršujem zdravie.....z dôvodu nedostatku spánku...
Prečo si myslím že neviem zaspať ? Pretože tá práca je otrasná... Nie je komu čo predávať, nemôžeme tam mať zapnutú hudbu, kolegovia sa mi priečia (radoví obyčajní ľudia, ktorí majú zdravý životný štýl v p**i, a majú, "ako sa hovorí" malomeštiacku povahu, sú prostí).... Ja som typ, ktorý neznáša kolektív v práci, a som v podstate introvert, veľmi si vyberám s kým trávim čas....ale teraz mi iné neostáva...
No a asi preto neviem normálne spať, A TO AJ KEĎ UŽÍVAM 10MG MELATONÍNU každý večer.... A to ani nezaspávam s nervami na prácu, tie nervy sú niekde v podvedomí...nie vo vedomí...
Preto sa chcem spýtať, akú bylinnú tinktúru nakvapkanú "pod jazyk" by ste mi odporučili užívať na lepšie zaspanie ? Žiaden čaj pred spaním nebudem piť, to by som šiel v noci močiť... Preto to chcem riešiť nakvapkaním tinktúry pod jazyk... spolu s pokračovaním užívania melatonínu... Ja teraz pijem posledné pitie (ak si odmyslím štamprlík čistej vody, ktorým zapijem melatonín) o 17:30, aby som nemusel kvôli slabému spánku ešte horšie zaspávať pri potrebe ísť močiť....Melatonín mi na zaspávanie očividne NESTAČÍ....... A nie, nevytvoril som si naň "zvyk", nikdy u mňa nefungoval v otázkach lepšieho zaspania. Hoci ma z neho ťahalo spať, keď už idem spať, akoby sa jeho účinok vytratil, hoci viem, že aj tak pomáha regenerácii do určitej miery, hoci nemusí spôsobiť zaspanie...
Začínam byť zúfalý, horšia regenerácia svalov kvôli slabému výrazne nedostatočnému spánku, horšia psychika, horší výzor, a jednoznačne aj znížená imunita...
PS : chodím spať o 21:45 - 22:00, ani to nepomáha... Môžem zaspať do pol hodiny, ale kľudne sa môžem prebrať o 01:30 ako napríklad dnes, a už nezaspať...pričom mám poobedňajšiu zmenu... a ja cez deň nezaspím nikdy...

Jarda — pát pro 15, 2017 2:11 pm
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Mám problémy so spánkom, čo je vždy, keď mám zamestnanie kde pracujem s kolektívom (momentálne mám nové zamestnanie v predajni, už nepracujem doma)... Napr. dva dni spím po 2 hodiny, tretí deň spím 6 hodín (čo mi inak relatívne ako-tak stačí), a potom akoby schválne spím znova krátko, napr. 2 hodiny.... atď....
Ja ako človek, ktorého najväčšou vášňou je zdravý životný štýl, TRPÍM hlavne psychicky (ale aj fyzicky) keď si takto skracujem život a zhoršujem zdravie.....z dôvodu nedostatku spánku...
Prečo si myslím že neviem zaspať ? Pretože tá práca je otrasná... Nie je komu čo predávať, nemôžeme tam mať zapnutú hudbu, kolegovia sa mi priečia (radoví obyčajní ľudia, ktorí majú zdravý životný štýl v p**i, a majú, "ako sa hovorí" malomeštiacku povahu, sú prostí).... Ja som typ, ktorý neznáša kolektív v práci, a som v podstate introvert, veľmi si vyberám s kým trávim čas....ale teraz mi iné neostáva...
No a asi preto neviem normálne spať, A TO AJ KEĎ UŽÍVAM 10MG MELATONÍNU každý večer.... A to ani nezaspávam s nervami na prácu, tie nervy sú niekde v podvedomí...nie vo vedomí...
Preto sa chcem spýtať, akú bylinnú tinktúru nakvapkanú "pod jazyk" by ste mi odporučili užívať na lepšie zaspanie ? Žiaden čaj pred spaním nebudem piť, to by som šiel v noci močiť... Preto to chcem riešiť nakvapkaním tinktúry pod jazyk... spolu s pokračovaním užívania melatonínu... Ja teraz pijem posledné pitie (ak si odmyslím štamprlík čistej vody, ktorým zapijem melatonín) o 17:30, aby som nemusel kvôli slabému spánku ešte horšie zaspávať pri potrebe ísť močiť....Melatonín mi na zaspávanie očividne NESTAČÍ....... A nie, nevytvoril som si naň "zvyk", nikdy u mňa nefungoval v otázkach lepšieho zaspania. Hoci ma z neho ťahalo spať, keď už idem spať, akoby sa jeho účinok vytratil, hoci viem, že aj tak pomáha regenerácii do určitej miery, hoci nemusí spôsobiť zaspanie...
Začínam byť zúfalý, horšia regenerácia svalov kvôli slabému výrazne nedostatočnému spánku, horšia psychika, horší výzor, a jednoznačne aj znížená imunita...
PS : chodím spať o 21:45 - 22:00, ani to nepomáha... Môžem zaspať do pol hodiny, ale kľudne sa môžem prebrať o 01:30 ako napríklad dnes, a už nezaspať...pričom mám poobedňajšiu zmenu... a ja cez deň nezaspím nikdy...

Zvedněte ve stravě tryptofan a dejte větší dávky schizandry čínské, jednoznačně je potřeba řešit i hormony, pokud se budíte v uvedenou hodinu je problém v nadledvinkách.

JednorazovyNICK — pát pro 15, 2017 2:56 pm

To Jarda : skusim ten tryptofan, mozno aj schizandru. Pred 2 hod som si kupil tinkturu na spanie... O 1:30 som sa zobudil vzacne...nebude to problem s nadoblickami.. Ked mam problem zaspat, tak nespim X hodin a potom zaspim na hodinu ci dve, alebo sa X krat zobudzam pocas noci z X driemani... Sranda je, ze posledne dva tyzdne (tolko pracujem v novej praci) sa mi kazdu noc sniva minimalne jeden sen. Co je u mna vzacne, mne sa sny snivaju velmi zriedka. Ale ziadne nocne mory...
Ked nepomoze ta tinktura k tomu melatoninu, skusim schizandru.
Dakujem za rady.

Jarda — pát pro 15, 2017 3:26 pm
JednorazovyNICK píše:
To Jarda : skusim ten tryptofan, mozno aj schizandru. Pred 2 hod som si kupil tinkturu na spanie... O 1:30 som sa zobudil vzacne...nebude to problem s nadoblickami.. Ked mam problem zaspat, tak nespim X hodin a potom zaspim na hodinu ci dve, alebo sa X krat zobudzam pocas noci z X driemani... Sranda je, ze posledne dva tyzdne (tolko pracujem v novej praci) sa mi kazdu noc sniva minimalne jeden sen. Co je u mna vzacne, mne sa sny snivaju velmi zriedka. Ale ziadne nocne mory...
Ked nepomoze ta tinktura k tomu melatoninu, skusim schizandru.
Dakujem za rady.

Tak uvidíte, ale lepší je to utlumit natvrdo než si nechat problém přerůst přes hlavu.

Menma21 — čtv dub 05, 2018 7:11 pm

Prajem pekný deň, momentálne mam, alebo skôr už dlhšiu dobu mám veľa zdravotných problémov. Jeden z ních je aj problém so spaním a problém zaspať. Popíšem tu v skratke čo mi cca je, nemám to potvrdene od lekárov ale sam to tak cítim a verím tomu. Chcem to popisovať len z toho dôvodu či niečo z toho nemôže aj za tie problémy so spaním.

Takže Mam vyskočenú platničku na v krčnej oblasti. Rovnu hrudnú chrbticu.

Pečen,žlčnik - užívam ostropestrec, občas aj kúru na pečeň, a už 2 kavové klystíri mam za sebou. Bohužial moc zmenu nepozorujem.
Nadobličky - maval som dosť stress, teraz mávam skôr depky. Užívam sladké drievko.
Obličky, pripade prostata - problémy s močením. (neschopnosť začať močiť, čakam aj 2 minúty pokial nezačne tiecť slabši prúd.. )
Pankreas - nemam potvrdený zápal, ale bolieva ma v oblasti pri a nad pupkom, už viac ako 2 roky, ked jem tučne jedla, napriklad ked som si dal kokosový orech, tak som mal hned hnačku a silno ma bolela ta oblasť. držim dietu, aj ked nie ukážkovo.

NO a problém so spánkom - v noci sa často budím, není špecifický čas, hocikedy. A zaspávam minimalne 1-2 hodiny, a večer sa mi vôbec nechce spať.. od tej 20:00 do 00:00-02:00 sa mi neda vobec spať ako keby som si dal silnu kávu... zneprijemnuje mi to život.. problemy so spánkom trvaju asi polroka, tiež mam zapal uši už minimálne 4 mesiace, mal som kvapky a aj antibiotika a nič nepomohlo. Neviem čo mam robiť dalej. Čo by som mal robiť aby sa mi zlepšil spánok??? Zdravie sa mi vôbec nezlepšuje.

Ak by niekto vedel pomôcť aj na tie ostatné problémy bol by som rád. Ďakujem.

Jarda — čtv dub 05, 2018 8:43 pm
Menma21 píše:
Prajem pekný deň, momentálne mam, alebo skôr už dlhšiu dobu mám veľa zdravotných problémov. Jeden z ních je aj problém so spaním a problém zaspať. Popíšem tu v skratke čo mi cca je, nemám to potvrdene od lekárov ale sam to tak cítim a verím tomu. Chcem to popisovať len z toho dôvodu či niečo z toho nemôže aj za tie problémy so spaním.

Takže Mam vyskočenú platničku na v krčnej oblasti. Rovnu hrudnú chrbticu.

Pečen,žlčnik - užívam ostropestrec, občas aj kúru na pečeň, a už 2 kavové klystíri mam za sebou. Bohužial moc zmenu nepozorujem.
Nadobličky - maval som dosť stress, teraz mávam skôr depky. Užívam sladké drievko.
Obličky, pripade prostata - problémy s močením. (neschopnosť začať močiť, čakam aj 2 minúty pokial nezačne tiecť slabši prúd.. )
Pankreas - nemam potvrdený zápal, ale bolieva ma v oblasti pri a nad pupkom, už viac ako 2 roky, ked jem tučne jedla, napriklad ked som si dal kokosový orech, tak som mal hned hnačku a silno ma bolela ta oblasť. držim dietu, aj ked nie ukážkovo.

NO a problém so spánkom - v noci sa často budím, není špecifický čas, hocikedy. A zaspávam minimalne 1-2 hodiny, a večer sa mi vôbec nechce spať.. od tej 20:00 do 00:00-02:00 sa mi neda vobec spať ako keby som si dal silnu kávu... zneprijemnuje mi to život.. problemy so spánkom trvaju asi polroka, tiež mam zapal uši už minimálne 4 mesiace, mal som kvapky a aj antibiotika a nič nepomohlo. Neviem čo mam robiť dalej. Čo by som mal robiť aby sa mi zlepšil spánok??? Zdravie sa mi vôbec nezlepšuje.

Ak by niekto vedel pomôcť aj na tie ostatné problémy bol by som rád. Ďakujem.

Do určité míry by vám mohl pomoci melatonin, ale řešení to nebude. Podle všech těch problémů co uvádíte máte sníženou tvorbu HCl v žaludku, rozházené hormony a evidentně dost vyčerpané tělo z pohledu základních nutrientů. Začal bych výpočtem nutrientů na nutriční kalkulačce cronometer.com a snažil se deficity srovnat a načtěte si vlákno o HCl, to vás předpokládám dost posune kupředu. Pokud by jste to nějak nechápal klidně zavolejte vysvětlím.

Menma21 — pát dub 06, 2018 12:44 pm

Zdravím, ďakujem za rýchlu odpoveď, a premiestnenie vlákna.

Objednam si teda melatonin 10g na tabletu. Kedy sa to ma užívať ? Na noc?

Ohladne HCL, tu užívam, mam 3,5 % HCL a davam si s každým jedlom, cca 40 a viac kvapiek, viem možno to je veľa, ale ked som si daval menej tak ma palila zaha a prišlo mi to nejake slabe, uživatelia pisali že je to strašne kysle už pri 10-15 kvapkách, ja ked som si dal 10 tak som mal pocit že pijem vodu zriedenu s par kvapkami citronu. Až od tých 30+ to cítit že je to dost kysle. Tomuto myslím rozumiem, zatial užívam aj enzýmy, ale chcem kupit bromelain.

Nechcem zbytočne pisať do viac tém, tak sa spýtam tu ohladom tej vyskočenej platničky, posielali ste mi 1 cvik na vyrovnanie chbrtice, 5 minut ležať na chrbte ruky za hlavou atď.. pomôže to aj na tento problém? Prípade čo hovoríte na SM systém.

Ďakujem.

Jarda — sob dub 07, 2018 11:01 am
Menma21 píše:
Zdravím, ďakujem za rýchlu odpoveď, a premiestnenie vlákna.

Objednam si teda melatonin 10g na tabletu. Kedy sa to ma užívať ? Na noc?

Ohladne HCL, tu užívam, mam 3,5 % HCL a davam si s každým jedlom, cca 40 a viac kvapiek, viem možno to je veľa, ale ked som si daval menej tak ma palila zaha a prišlo mi to nejake slabe, uživatelia pisali že je to strašne kysle už pri 10-15 kvapkách, ja ked som si dal 10 tak som mal pocit že pijem vodu zriedenu s par kvapkami citronu. Až od tých 30+ to cítit že je to dost kysle. Tomuto myslím rozumiem, zatial užívam aj enzýmy, ale chcem kupit bromelain.

Nechcem zbytočne pisať do viac tém, tak sa spýtam tu ohladom tej vyskočenej platničky, posielali ste mi 1 cvik na vyrovnanie chbrtice, 5 minut ležať na chrbte ruky za hlavou atď.. pomôže to aj na tento problém? Prípade čo hovoríte na SM systém.

Ďakujem.

Melatonin se bere určitě na noc cca 30 minut před spaním a je možné v případě probuzení vzít další. Každopádně bych ho nebral třeba brzo ráno, to je pak člověk ospalý celé dopoledne. Cvičení by mohlo pomoci, záleží na tom jak moc je to místo mechanicky poničené.

Igi — úte čec 10, 2018 7:50 pm

Měl bych pár dotazů:
1.) Doporučujete tady, že je vhodné spát v co největší tmě, že je to tak pro člověka přirozené. Já tak již nějakou dobu spím a je to skutečně lepší. Ale trošku mi vrtá hlavou jak spali naši dávní předci? Někde hluboko v jeskyni? Protože jestli ne tak na ně přece musel svítit měsíc když byl úplněk.
2.) Stejně tak přemýšlím o tom, že nemá být žádný zvuk (což já i potřebuji ke kvalitnímu spánku), ale přece naši předci slyšeli okolní zvířata nebo minimálně chrápání/dýchání ostatních členů tlupy. Nebo spali každý ve své jeskyni? :-D
3.) Mě třeba vadí i když přítelkyně hlasitěji dýchá, pak mi to ovlivňuje mé vlastní dýchání, že i když nechci tak synchronizuji dýchání s ní. Dá se s tím něco dělat? Nebo i ona s tím něco může dělat? Má to více když je unavená z práce.
4.) Mimo stavu nevyspání/vyspání mám ještě mezi tím stav kdy jsem vyspalý, ale bolí mě oči. Je to normální? Dá se toho zbavit?
Děkuji.

Jarda — úte čec 10, 2018 9:24 pm
Igi píše:
Měl bych pár dotazů:
1.) Doporučujete tady, že je vhodné spát v co největší tmě, že je to tak pro člověka přirozené. Já tak již nějakou dobu spím a je to skutečně lepší. Ale trošku mi vrtá hlavou jak spali naši dávní předci? Někde hluboko v jeskyni? Protože jestli ne tak na ně přece musel svítit měsíc když byl úplněk.
2.) Stejně tak přemýšlím o tom, že nemá být žádný zvuk (což já i potřebuji ke kvalitnímu spánku), ale přece naši předci slyšeli okolní zvířata nebo minimálně chrápání/dýchání ostatních členů tlupy. Nebo spali každý ve své jeskyni? :-D
3.) Mě třeba vadí i když přítelkyně hlasitěji dýchá, pak mi to ovlivňuje mé vlastní dýchání, že i když nechci tak synchronizuji dýchání s ní. Dá se s tím něco dělat? Nebo i ona s tím něco může dělat? Má to více když je unavená z práce.
4.) Mimo stavu nevyspání/vyspání mám ještě mezi tím stav kdy jsem vyspalý, ale bolí mě oči. Je to normální? Dá se toho zbavit?
Děkuji.

1) Tak jistě je to možné, ale ten zase není tak často. Většinou je tma a na chození po lese to rozhodně nebylo.
2) Tehdy se patrně takového komfortu jako jsou oddělené ložnice nikdo nedožadoval. Pokud jde o zvířata tak to muselo být řešeno stráží a patrně i psem který upozorní a člověka doprovází již tisíce let.
3) Tak oddělené ložnice jsou ideál, ale pokud ho nemůžete realizovat tak se dá zklidnit její dýchání melatoninem.
4) Záleží jak bolí, pokud řežou a pálí většinou to dělá adrenalin. Zbavit se toho dá klidem duše a vitamínem B3 niacinamidem ten stopne adrenalin i v dávce 50 mg. Má to však podmínku že vám nesmí po stopnutí adrenalinu klesnout krevní cukr, tedy musíte více jíst.

playaa — ned led 06, 2019 2:09 am

Ja mam problem se spankem protoze pracuji na dve smeny: 7-15:30 a 15:15-23:45
Kdyz mam odpoledni, muzu spat do sytosti, ale jakmile se mam prepnout na ranni, nastava problem...

Napadlo me, ze bych si v noci z nedele na pondeli pred prvni ranni, kdy je to nejhorsi, dal nejakou piluli
ktera by mi pomohla se prepnout... ovsem musel bych najit nejaky zdroj, pokud vim, bez predpisu nic kloudnyho nesezenu.

i kdyz tomu moc neverim, zeptam se: je nejaka bylinka nebo neco na prirodni bazi co my mohlo pomoci? Jakou nejsilnejsi vec na spani zdejsi clenove znaji?
Melatonin ani caje na spani na me nezapusobily, takze si myslim, ze to muze vyresit jedine nejaka "hardcore" pilulka.
Jinak z jinych metod mi alespon castecne pomohlo unavit se po praci v posilovne a zklidnit (vypnout) mysl pred planovanym spankem.
Pak je zde jeste jedna osvedcena metoda, kterou vsak diky jeji drasticnosti pouzivat nehodlam: zamezit telu (popr. i mysli napr. ucenim se ciziho jazyka) v prubehu celeho dne byt i sebemensi odpocinek, to pak telo vyuzije prvni moznost k odpocinku kterou mu date vsemi deseti.

Jarda — ned led 06, 2019 10:36 am
playaa píše:
Kdyz mam odpoledni, muzu spat do sytosti, ale jakmile se mam prepnout na ranni, nastava problem...

Napadlo me, ze bych si v noci z nedele na pondeli pred prvni ranni, kdy je to nejhorsi, dal nejakou piluli
ktera by mi pomohla se prepnout... ovsem musel bych najit nejaky zdroj, pokud vim, bez predpisu nic kloudnyho nesezenu.

i kdyz tomu moc neverim, zeptam se: je nejaka bylinka nebo neco na prirodni bazi co my mohlo pomoci? Jakou nejsilnejsi vec na spani zdejsi clenove znaji?
Melatonin ani caje na spani na me nezapusobily, takze si myslim, ze to muze vyresit jedine nejaka "hardcore" pilulka.
Jinak z jinych metod mi alespon castecne pomohlo unavit se po praci v posilovne a zklidnit (vypnout) mysl pred planovanym spankem.
Pak je zde jeste jedna osvedcena metoda, kterou vsak diky jeji drasticnosti pouzivat nehodlam: zamezit telu (popr. i mysli napr. ucenim se ciziho jazyka) v prubehu celeho dne byt i sebemensi odpocinek, to pak telo vyuzije prvni moznost k odpocinku kterou mu date vsemi deseti.

Dal bych kombinaci melatonin zapitý konopným čajem, případně ještě L-theanin a mělo by to fungovat.

ctihodnymuz — ned led 06, 2019 11:35 am
playaa píše:

Otázkou jest, co myslíte problémem se spánkem. Nemáte náhodou přehnané představy o délce večera, o nutné délce "zábavy", užívání si podnětů atd.?
Má zkušenost je ta, že pokud nějaký čas chodíte spát třeba v devět (usnete tedy v deset) a vstáváte v pět (máte budíka), tělo samo časem přejde na ten rytmus a, světe, div se, začnou se vám po deváté večerní klížit očka, začnou vás rušit přehnané podněty (filmy, ryčná hudba, emocionální či expresivní hovory a témata, soustředění se na práci) a samovolně směřujete ku uklidnění a zalehnutí. Vytvořte si uléhací rituál! (já používám plnou vanu horké vody - obarvené, samozřejmě, a pak v pelechu nějakou knížku, ne vzrušující. A žádné telefony, šmejdění po netu, mobil - NE!))
Pokud ty týdny střídáte, bude asi trvat déle, než tělo najede na dva druhy rytmu .... ale i to se stane.
Možná, že se prostě snažíte toho mimo práci urvat trošku moc a jsem celej rozpumprdlíkovanej z těch aktivit. I spánek chce svou předehru, nesmí vám být té hodiny (i více) líto.

playaa — ned led 06, 2019 2:46 pm
ctihodnymuz píše:
Otázkou jest, co myslíte problémem se spánkem. Nemáte náhodou přehnané představy o délce večera, o nutné délce "zábavy", užívání si podnětů atd.?
Má zkušenost je ta, že pokud nějaký čas chodíte spát třeba v devět (usnete tedy v deset) a vstáváte v pět (máte budíka), tělo samo časem přejde na ten rytmus a, světe, div se, začnou se vám po deváté večerní klížit očka, začnou vás rušit přehnané podněty (filmy, ryčná hudba, emocionální či expresivní hovory a témata, soustředění se na práci) a samovolně směřujete ku uklidnění a zalehnutí. Vytvořte si uléhací rituál! (já používám plnou vanu horké vody - obarvené, samozřejmě, a pak v pelechu nějakou knížku, ne vzrušující. A žádné telefony, šmejdění po netu, mobil - NE!))
Pokud ty týdny střídáte, bude asi trvat déle, než tělo najede na dva druhy rytmu .... ale i to se stane.
Možná, že se prostě snažíte toho mimo práci urvat trošku moc a jsem celej rozpumprdlíkovanej z těch aktivit. I spánek chce svou předehru, nesmí vám být té hodiny (i více) líto.

No problem je ten, ze po odpoledni jsem zvykly chodit spat mezi 1-2 po pulnoci, a pak najednou bych mel jit spat o nejakych 5 hodin drive, coz je obrovsky skok. Navic jsem vzdy byl spise nocni tvor, takze kdyz kolem te 21h lehnu, tak se pak casto prevaluju sem a tam, a usnu az po pulnoci. Vidim jako jedine vychodisko se ten prvni den zkusit s dopomoci neceho nasilne prenastavit, a doufat ze to prenastaveni zustane i pro dny nasledujici.

ctihodnymuz — ned led 06, 2019 3:23 pm

Také jsem býval noční tvor - jako dítě - hltání knih pomalu až do rána, jako pubescent - nekonečné filosofování s kamarády či miliskování se s děvčaty - až do rána, jako dospělý - programaátor, po nocích - až do rána ..... Jde o zlozvyk. Nyní se živím rukama, vstávám v pět a chodím spát včas. Tělo se přeonačí docela rychle. A ráno je vždy na celém dni to nejlepší. V létě již od 4 od rána. Ráno je dar z nebes, nejlepší energie, pohoda. Je škoda o to přijít. Je škoda natahovat večer a noc na úkor rána.

Jarda — ned led 06, 2019 3:42 pm
playaa píše:
Zajimava kombinace. A ten konopny caj z cerstvych listu, nebo bude stacit i neco takoveho suseneho z obchodu: https://unlimitedhealth.nl/voeding/dran ... grams.html ?

Většinou stačí sušené a technické a teprve poté co by to nefungovalo bych sháněl něco lepšího.

ondra258 — sob čen 29, 2019 1:54 pm

Co se dá dělat s tím když se každý den vzbudím v 6 ráno a připadne mi že trochu úzkostlivý. Sice se uklidníma a znovu usnu ale je to strašně otravné ....

Jarda — ned čen 30, 2019 7:15 am
ondra258 píše:
Co se dá dělat s tím když se každý den vzbudím v 6 ráno a připadne mi že trochu úzkostlivý. Sice se uklidníma a znovu usnu ale je to strašně otravné ....

To může mít více příčin, ale asi nejběžnější dvě jsou nízký krevní cukr protože máte málo kortizolu, nebo horší

Jarda — ned čen 30, 2019 10:52 am
ondra258 píše:
A ukázal by se ten nízký krevní cukr od nízkého kortizolu při raním odběru krve ?

Toť otázka, ale spíše ne, jde tam vždy o momentální stav a třeba za hodinu se již kortizol vyplaví a cukr stoupne do normálu. Běžně klientům radím si půjčit od nějakého cukrovkáře glukometr a papírky a změřit to v momentě kdy ten problém mám.

indiga — stř čec 17, 2019 3:41 pm
Jarda — stř čec 17, 2019 9:13 pm
indiga píše:
Pan Jarda ja som mala podobné problémy ako pán v príspevku, na ktorý ste mu napísal hore citovanú radu. Ráno sa budím často dolámaná, neviem sa prebrať, som nervózna, taká nepokojná,často s bolesťou hlavy. večer som nemala nikdy problém zaspať a ani v noci sa nebudím, len tie strašné rána. Podľa vašej rady som si zmerala viackrát po sebe cukor glukometrom hneď po zobudení a vyšli hodnoti pod 3,5, čiže hypoglykémia. Poradíte mi čo by mohlo na to pomôcť?ĎAKUJEM

Asi nejjednodušší by bylo vypít trochu pomerančového džusu se solí a menším množstvím olivového oleje, to cukr ihned zvedne a udrží ve vyšších hodnotách docela dlouho. Pochopitelně je dobré se pokud možno hned po probuzení najíst, ideálně nejdéle do hodiny po probuzení. Také by pomohlo dávat si ráno jednu tobolku adrenal cortexu tedy lehce zvednout kortizol a ten pak vyrobí cukr z tuku nebo bílkovin. Pokud bolí hlava zaměřil bych se na střevní šmejdy protože vám podle všeho dělají v nočních hodinách ve střevě svoje rejdy tím spotřebováváte kortizol a ráno ho pak je málo tedy ladit střevo.

indiga — čtv čec 25, 2019 9:23 am
Jarda — čtv čec 25, 2019 10:20 am
indiga píše:
1. Dá sa nejak pôsobiť na ten kortizol už večer pred spaním, aby ten nízky krvný cukor ani nevznikol?
2.Akým mechanizmom spôsobí ten kortizol pokles toho krvného cukru?
3.A ešte mám jednu otázku mimo spania,keď sa pri strese uvoľní kortizol, aká látka je jeho "protihráč"ktorý telo vráti späť do ukľudnenia?
ĎAKUJEM

1) Kortizol by se musel večer zvednout třeba adrenal cortexem, ovšem to není ideální forma, lepší je ho zvednout ráno a pokud možno nevyčerpat v průběhu dne.
2) Kortizol to nezpůsobuje, způsobí to jeho nedostatek protože pak tělo není schopno si produkovat cukr z tuku a bílkovin podle momentální potřeby.
3) Protihráč není, je potřeba se udržovat v klidu, což se dá zajistit dodáním hormonů, množstvím různých bylin, případně existují i léky které bohužel mají prakticky vždy vedlejší účinky.

Jednorazovy_Nick — úte led 28, 2020 11:31 pm

Čerpané zo stránky http://WWW.NORMALBREATHING.ORG

Zatiaľ čo väčšina internetových zdrojov vrátane oficiálnych lekárskych webových stránok odporúča spánok na chrbte ako najlepšiu polohu na spánok, lekárske dôkazy (26 publikovaných klinických štúdií) odhalili, že spánok na chrbte bol najhoršou pozíciou pri nasledujúcich stavoch:
- Astma (Ballard a kol., 1991)
- Astma a alergie u pískotov u detí (Ponsonby et al, 2004)
- Astma (nočná) (D'Alonzo & Ciccolella, 1996)
- Bolesť chrbta v tehotenstve (Fast & Hertz, 1992) *
- Bruxizmus a prehĺtanie (Miyawaki et al, 2003)
- Bruxizmus, zaťaté epizódy a gastroezofageálny reflux (Miyawaki et al, 2004)
- Pacienti s chronickou respiračnou nedostatočnosťou (Ambrogio et al, 2009)
- Kašeľ (nočné) a záchvaty proti kašľu (Bonnet et al, 1995)
- GERD (gastroezofageálna refluxná choroba) (Khoury a kol., 1999; Wang a kol., 1999)
- Geriatrické lôžka (Hjalmarsen & Hykkerud, 2008) *
- Pacienti so srdcovým zlyhaním s apnoe z centrálneho spánku / Cheyne-Stokes (nepravidelné) dýchanie (Joho a kol., 2010; Szollosi a kol., 2006 *)
- Nepravidelné alebo pravidelné dýchanie (Hudgel et al, 1993)
- Tehotenstvo (Trakada a kol., 2003) *
- Apnoe spánku (Ingman a kol., 2004; Yoshida, 2000; Matsuzawa a kol., 1995; Miura e tal, 1992; Kavey a kol., 1985)
- Ochrnutie spánku a desivé halucinácie (Kompanje, 2008; Cheyne, 2002)
- Chrápanie, hypopnea a apnoe (Jan et al, 1994)
- Mŕtvica s apnoe na spánok (Brown a kol., 1998)
- Zdvih (starší pacienti) (Schubert & Horaud, 1994)
- Tuberkulóza (pľúcna) liečená torakoplastikou (Brander a kol., 1993) *

Igi — úte kvě 05, 2020 11:45 am

Máte někdo zkušenosti s nakloněnou postelí? Údajně je zdravé spát na nakloněné rovině, kde hlava je výše než nohy. Chtěl bych takto vyvýšit postel, jen nevím jestli u taštičkové matrace nebude problém, že pak nebude tlak na pružiny kolmý ale pod úhlem, co myslíte?
A nemáte někdo tip na levnou kvalitní taštičkovou matraci, nebo jakou levnější matraci ideálně koupit?
Děkuji.

Jarda — stř kvě 06, 2020 10:37 am
Igi píše:
Máte někdo zkušenosti s nakloněnou postelí? Údajně je zdravé spát na nakloněné rovině, kde hlava je výše než nohy. Chtěl bych takto vyvýšit postel, jen nevím jestli u taštičkové matrace nebude problém, že pak nebude tlak na pružiny kolmý ale pod úhlem, co myslíte?
A nemáte někdo tip na levnou kvalitní taštičkovou matraci, nebo jakou levnější matraci ideálně koupit?
Děkuji.

Zkušenosti s většinou těch věcí bohužel nemám a odpovědi neznám, zhodnotit mohu pouze ten náklon postele a ten lze určitě doporučit.

bodhisutfa — pát srp 07, 2020 9:34 am

taky by mě zajímalo, jak mohu zlepšít kvalitu spánku. přijde mi to strašně nevypočitatelná, protože za stejných podmínek spím někdy skvěle, a někdy takovým hnusným, mělkým spánkem, po kterém sem rozbitý jak sarajevo a celej den je pak zabitý.
dřív sem hodně čuměl do notebooku na různá videa na youtube, nicméně, to už sem omezil. max kouknu na film v televizi, a před spaním vše vypínám. nejradši si čtu knížku. spím v tmavé místnosti. přesto se mi pravidelně stává, že a) nemohu usnout, a nebo se budím pravidelně ve stejný čas - okolo 3:10, 3:15 hodin v noci. někdy se pak budím i v po páté hodině, pak většinou spím do osmi. usínám okolo 23 hodin, hodinově tedy naspím dost. stejně ale cítím, že to není ideální. pomáhá mi persen, po tom se spí lépe, ale stejně se po té třetí vzbudím. dále taky obecně horší spánek sleduju ve dny, kdy cvičím. večer cvičit rozhodně nemůžu, to bych nespal do 2 hodiny v noci.

fox — pát srp 07, 2020 10:51 am
Igi píše:
Děkuji.

Podložil jsem si čelo postele u nohou dvěmi cihlami. Nohy výše umožní lehkou noční autotransfůzi - odvod žilní krve z nohou samospádem - pro starší ročníky mého typu vítaná akce. Abych se nebudil s hlavou na druhém čele postele podložil matraci u hlavy aby byla hlava téměř na úrovni nohou. Takové matracové véčko mi velmi vyhovuje do doby, než se otočím ve spánku na břicho :-)

Jarda — pát srp 07, 2020 11:07 am
bodhisutfa píše:
taky by mě zajímalo, jak mohu zlepšít kvalitu spánku. přijde mi to strašně nevypočitatelná, protože za stejných podmínek spím někdy skvěle, a někdy takovým hnusným, mělkým spánkem, po kterém sem rozbitý jak sarajevo a celej den je pak zabitý.
dřív sem hodně čuměl do notebooku na různá videa na youtube, nicméně, to už sem omezil. max kouknu na film v televizi, a před spaním vše vypínám. nejradši si čtu knížku. spím v tmavé místnosti. přesto se mi pravidelně stává, že a) nemohu usnout, a nebo se budím pravidelně ve stejný čas - okolo 3:10, 3:15 hodin v noci. někdy se pak budím i v po páté hodině, pak většinou spím do osmi. usínám okolo 23 hodin, hodinově tedy naspím dost. stejně ale cítím, že to není ideální. pomáhá mi persen, po tom se spí lépe, ale stejně se po té třetí vzbudím. dále taky obecně horší spánek sleduju ve dny, kdy cvičím. večer cvičit rozhodně nemůžu, to bych nespal do 2 hodiny v noci.

Vám se evidentně poradit nedá, již možná rok vám píšu aby jste tu nesmyslnou zátěž prostě zrušil a vy to stále pokoušíte, někomu se prostě poradit nedá. To je tak složité pochopit že když se před spaním projdete třeba 30-60 minut na čerstvém vzduchu bude spát dobře a pokud budete cvičit v smradlavé posilovně tak neusnete pomalu vůbec.

bodhisutfa — pát srp 07, 2020 12:29 pm

já tu zátěž nechci úplně zrušit, jen sem ji omezil na třeba 2x týdně, a nebo na četnější, ale výrazně kratší trénink.ytaky už nehrotím intenzitu, jedu prostě lehčeji. přiměřená zátěž by přece měla mít jen samé plusy. spíš mě zajímá, jak těn spánek zlepšit. jinak co se mých problémů týče: spínek, únava... viděl bych to nejspíš na to, čemu se říká "adrenální vyčerpání". a o tom je tu celé vlákno. takže první co udělám ted je, že úplně vysadím kofein. zlepším spánek. a snížím onu zátěž na minimum.

bodhisutfa — pát srp 07, 2020 4:34 pm

Co značí buzení se okolo 3 hodiny v noci??

Jarda — pát srp 07, 2020 5:30 pm
bodhisutfa píše:
já tu zátěž nechci úplně zrušit, jen sem ji omezil na třeba 2x týdně, a nebo na četnější, ale výrazně kratší trénink.ytaky už nehrotím intenzitu, jedu prostě lehčeji. přiměřená zátěž by přece měla mít jen samé plusy. spíš mě zajímá, jak těn spánek zlepšit. jinak co se mých problémů týče: spínek, únava... viděl bych to nejspíš na to, čemu se říká "adrenální vyčerpání". a o tom je tu celé vlákno. takže první co udělám ted je, že úplně vysadím kofein. zlepším spánek. a snížím onu zátěž na minimum.

To je jako mluvit do dubu, co vás posune dál je chození, sex, jóga a tai chi vše ostatní vám energii žere a je naprostý nesmysl v tom pokračovat.

Jarda — pát srp 07, 2020 5:31 pm
bodhisutfa píše:

Rozházený kortizol tedy buď vysoký nebo nízký.

bodhisutfa — sob srp 08, 2020 8:30 pm

Mozna na tom vynechani zateze neco je. Aspon docasne. Dokonce sem ted shlednul rozhovor s jednim biologicky velice znalym ruskym trenerem a odbornikem, ktery primo rekl, ze kdyz clovek nenecha telo regenerovat, tak se mu jiz netvori testosteron.

Jarda — sob srp 08, 2020 8:41 pm
bodhisutfa píše:
Mozna na tom vynechani zateze neco je. Aspon docasne. Dokonce sem ted shlednul rozhovor s jednim biologicky velice znalym ruskym trenerem a odbornikem, ktery primo rekl, ze kdyz clovek nenecha telo regenerovat, tak se mu jiz netvori testosteron.

No konečně rozumná reakce.

Yushihara — stř led 06, 2021 3:34 pm

Zdravím, chtěl bych si přenastavit spací režim, jelikož jsem byl dlouhou dobu zvyklí přes noc být hodně vzhůru a teď mi přijde, že už jsem se dostal do bodu, kdy se mi přes noc špatně spí a nejlépe a nejvíce spím zhruba kolem 4-8 ranní a naopak mi přijde že nejvíce energie mám k večeru... Což je samozřejmě tak trochu problém, zvláště když mám už od rána pracovat a večer spát, abych mohl ráno pracovat... :-) Moje otázky jsou tedy jak nejlépe a nejjednodušeji přenastavit tento "zlozvyk" nespaní v noci. Problém samozřejmě je, že se mi večer i v noci celkem špatně usíná a když už konečně více zaberu, tak už musím zase ráno vstávat a když nemusím vstávat, tak spím skorem celý den a pak zase nemůžu usnout v noci a takhle furt dokola a je to tak trochu začarovaný kruh, asi víte jak to myslím, takže jak z toho ven?

No mě z toho zatím vychází jako nejefektivnější řešení si určit kdy je potřeba chodit spát a kdy vstávat a snažit se podle toho zařídit a tady prosím o radu. Existuje něco jako nejpřirozenější čas pro chození spát a vstávání? Dá se to opravdu bagatelizovat na východ a západ slunce, tzn. nařizovat si budíka na čas zhruba kolem východu slunce a snažit se usínat při západu? Nebo tam hrají roli i další faktory, což já si i osobně myslím že ano, jelikož například jinou potřebu spánku bude mít zdraví člověk a úplně jinou pak člověk "nezdraví" a těch příkladů se asi dá najít více, např orgánové hodiny, letité spací zvyky, polední siesta atd atd... Rada typu tělo si řekne kdy chce spát a kdy vstávat nevím jestli je dobrá, právě vzhledem k tomu, že má člověk dost možná spíše spací zlozvyky než zvyky a bude fungovat zase jen spíše a hlavně jen u zdravých lidí....

Takže si řikám, že se prostě budu "dopovat" nějakými co nejméně škodlivými stimulanty hned od rána, tzn. od toho východu slunce a klidně jimi i nešetřit, aby tělo prostě vědělo, že má být touto dobou naplno vzhůru a večer se naopak "dopovat" nějakými uspávadli a navozovat tak spánek, ale nevím jestli je to moudrý postup a jestli bude fungovat a také nevím, abych si pak zase spíše nezvykl na ty stimulanty a uspávadla a tak se na nich stal vlastně tak trochu závislím...

Takže myslíte že je tento postup moudrý? Nebo napadá vás jiný plán, čo postup, jak si přenastavit spánkový režim co nejpřirozeněji? Navíc to všechno také stojí na tom předpokladu, že by člověk měl ráno vstávat se sluncem a chodim spát se západem slunce, což prostě nevím jestli tak má být...

Jarda — stř led 06, 2021 9:37 pm
Yushihara píše:
Zdravím, chtěl bych si přenastavit spací režim, jelikož jsem byl dlouhou dobu zvyklí přes noc být hodně vzhůru a teď mi přijde, že už jsem se dostal do bodu, kdy se mi přes noc špatně spí a nejlépe a nejvíce spím zhruba kolem 4-8 ranní a naopak mi přijde že nejvíce energie mám k večeru... Což je samozřejmě tak trochu problém, zvláště když mám už od rána pracovat a večer spát, abych mohl ráno pracovat... :-) Moje otázky jsou tedy jak nejlépe a nejjednodušeji přenastavit tento "zlozvyk" nespaní v noci. Problém samozřejmě je, že se mi večer i v noci celkem špatně usíná a když už konečně více zaberu, tak už musím zase ráno vstávat a když nemusím vstávat, tak spím skorem celý den a pak zase nemůžu usnout v noci a takhle furt dokola a je to tak trochu začarovaný kruh, asi víte jak to myslím, takže jak z toho ven?

No mě z toho zatím vychází jako nejefektivnější řešení si určit kdy je potřeba chodit spát a kdy vstávat a snažit se podle toho zařídit a tady prosím o radu. Existuje něco jako nejpřirozenější čas pro chození spát a vstávání? Dá se to opravdu bagatelizovat na východ a západ slunce, tzn. nařizovat si budíka na čas zhruba kolem východu slunce a snažit se usínat při západu? Nebo tam hrají roli i další faktory, což já si i osobně myslím že ano, jelikož například jinou potřebu spánku bude mít zdraví člověk a úplně jinou pak člověk "nezdraví" a těch příkladů se asi dá najít více, např orgánové hodiny, letité spací zvyky, polední siesta atd atd... Rada typu tělo si řekne kdy chce spát a kdy vstávat nevím jestli je dobrá, právě vzhledem k tomu, že má člověk dost možná spíše spací zlozvyky než zvyky a bude fungovat zase jen spíše a hlavně jen u zdravých lidí....

Takže si řikám, že se prostě budu "dopovat" nějakými co nejméně škodlivými stimulanty hned od rána, tzn. od toho východu slunce a klidně jimi i nešetřit, aby tělo prostě vědělo, že má být touto dobou naplno vzhůru a večer se naopak "dopovat" nějakými uspávadli a navozovat tak spánek, ale nevím jestli je to moudrý postup a jestli bude fungovat a také nevím, abych si pak zase spíše nezvykl na ty stimulanty a uspávadla a tak se na nich stal vlastně tak trochu závislím...

Takže myslíte že je tento postup moudrý? Nebo napadá vás jiný plán, čo postup, jak si přenastavit spánkový režim co nejpřirozeněji? Navíc to všechno také stojí na tom předpokladu, že by člověk měl ráno vstávat se sluncem a chodim spát se západem slunce, což prostě nevím jestli tak má být...

Podle mě na to jdete celkem blbě. Všimnul jste si že naprosto jinak se chová tělo v létě a jinak v zimním období. Prostě v létě můžete spát třeba jenom 5 hodin a jste plně odpočatý a v zimním období nemusí stačit ani 8 hodin spánku. Vše je řízeno sluncem, tím kdy vychází a zapadá a na tom nejde předělat nic a pokud se o to pokusíte zákonitě si tím uškodíte. Osobně bych zalezl do pelechu se západem slunce, což je nyní zhruba kolem 6-7 hodiny večer nacpal do sebe melatonin cca 5 mg půl hodiny před spaním a pokud se vzbudíte tak klidně další s tím že brát ho můžete cca do 3 hodin ráno pak již ne. S východem slunce dejme tomu v 6-7 hodin si ale musíte tok melatoninu natvrdo zastavit, což normálně dovede pohled do ranního slunce které nyní bohužel není vidět. Aby jste toho docílil je potřeba poslat do očí a mozku vjem ranního slunečního svitu tedy 6000 kelvinů a 10000 lumenů, což dovedou různé zářiče, ale velice sofistikovaně a pohodlně to řeší sice dost drahé, ale dobře fungující brýle s názvem Re-timer https://www.re-timer.com/benefits-for/s ... order-sad/ . Pokud si je dáte hned po probuzení na obličej během pár minut se vypne tok melatoninu, naskočí aktivita a tělo se rovná poměrně rychle do normálního režimu. Většinou postačí 15-30 minut a máte vlastně letní režim těla i v zimním období. Tímto postupem lze stopnout i klasickou zimní únavu, pomáhá opravdu citelně.

vladdo — pát led 15, 2021 10:16 pm

Chcem sa opytat zena ma od porodu problem (4 roky). Ked spi na lavej strane tak ju boli chrbat a panva.Na pravej v poriadku.
Cim by bolo treba zacat. Ci sa nejedna o nejaky zaseknuty nerv?Suvis s porodom?Pulzny magneticky pristroj vyskusat?Poradte.
Vdaka

Jarda — sob led 16, 2021 10:10 am
vladdo píše:
Chcem sa opytat zena ma od porodu problem (4 roky). Ked spi na lavej strane tak ju boli chrbat a panva.Na pravej v poriadku.
Cim by bolo treba zacat. Ci sa nejedna o nejaky zaseknuty nerv?Suvis s porodom?Pulzny magneticky pristroj vyskusat?Poradte.
Vdaka

Nedovedu s jistotou odhadnout v čem by mohl být problém. Asi bych se podíval na

Děkuji za odpověď, no že je všechno řízeno sluncem, asi ano zdá se, jen mi mě právě pak třeba zajímalo, jestli mohu vyprodukovat stejně či dokonce více melatoninu když budu spát přes den se škraboškou přes oči (tedy vlastně v absolutní tmě, ačkoliv je okolo světlo) a jsem nastaven tělem nastaven (tak trochu bohužel) zdá se opravdu spíše na to spaní přes den respektive spaní zhruba idelálně od 4 ráno do 11 dopolední. Také mi to nepřijde idální, jen prostě v tuto chvíli se mi se spánkem a přenastavením režimu velmi těžko pracuje a tak hledám alternativy.

Dále jsem trochu přemýšlel nad orgánovými hodinami, jelikož pokud bychom vycházeli právě z toho, že je všechno řízeno sluncem, tak musíme přenastavovat přeci i tyto hodiny podle slunce, tzn. pokud teď slunce vychází v 8h a v červenci v 5h, neznamená to že bychom měli posouvat i tyto hodiny zhruba v průběhu roku o ty 3hodiny podle východu slunce? A teď proč se na to ptám, mě totiž přijde že by se tyto hodiny dali použít jako jakýsi relativně spolehlivý indikátor mého spacího nastavení, tedy aby prostě člověk věděl, jak je teď jeho tělo nastaveno se spaním. Pokud teď například vím, že chodím pravidelně se stolicí v rozmezí 12-14h nemohu si z toho vyvodit podle orgánových hodin, že mám celý spací režim posunut o zhruba o 7 hodin (jelikož podle orgánových hodin je nejaktivnější tlusté střevo mezi 5-7h ranní) což i vychází na mnou udávaný čas, kdy bych nejraději spal i vstával a vlastně mám nejaktivnější tlusté střevo opravdu po ránu, ačkoliv je skorem odpoledne...

No a na to navazuje moje další úvaha a vrací mě trochu na začátek, pokud totiž mohu můj spací režim (či ogránový režim) přenastavit tak, že by mé tělo teď evidentně nejraději spalo mezi 4-11 možná to s tím sluníčkem nebude až tak horké, tedy možná nejde ani tolik o to, jestli je den nebo noc ale prostě o to, kdy si ten noc a den uděláme (tedy když chceme spát přes den, nasadíme si škrabošku a přes noc svítíme) Netvrdím že je to úplně přirozené nebo idální skoro určitě není a sluneční svit lidské tělo určitě uvítá (otázkou je však jestli jej potřebuje tak akutně celý den, či mu opravdu nebude stačit půlka) jde spíše o reakci na dnešní prapodivnou dobu a o úvahu nad tím, jestli je pro náš dobrý spánek stěžejní cyclus dne a noci a nebo jestli nejde spíš o to, jak si naše tělo nastavíme. Přeci jen i v přírodě jsou denní i noční živočichové a těžko říct kam se dá řadit člověk, který ani nemusí být z této planenty, když to vezmeme do důsledků...

Jarda — sob led 16, 2021 7:47 pm
Yushihara píše:
Děkuji za odpověď, no že je všechno řízeno sluncem, asi ano zdá se, jen mi mě právě pak třeba zajímalo, jestli mohu vyprodukovat stejně či dokonce více melatoninu když budu spát přes den se škraboškou přes oči (tedy vlastně v absolutní tmě, ačkoliv je okolo světlo) a jsem nastaven tělem nastaven (tak trochu bohužel) zdá se opravdu spíše na to spaní přes den respektive spaní zhruba idelálně od 4 ráno do 11 dopolední. Také mi to nepřijde idální, jen prostě v tuto chvíli se mi se spánkem a přenastavením režimu velmi těžko pracuje a tak hledám alternativy.

Dále jsem trochu přemýšlel nad orgánovými hodinami, jelikož pokud bychom vycházeli právě z toho, že je všechno řízeno sluncem, tak musíme přenastavovat přeci i tyto hodiny podle slunce, tzn. pokud teď slunce vychází v 8h a v červenci v 5h, neznamená to že bychom měli posouvat i tyto hodiny zhruba v průběhu roku o ty 3hodiny podle východu slunce? A teď proč se na to ptám, mě totiž přijde že by se tyto hodiny dali použít jako jakýsi relativně spolehlivý indikátor mého spacího nastavení, tedy aby prostě člověk věděl, jak je teď jeho tělo nastaveno se spaním. Pokud teď například vím, že chodím pravidelně se stolicí v rozmezí 12-14h nemohu si z toho vyvodit podle orgánových hodin, že mám celý spací režim posunut o zhruba o 7 hodin (jelikož podle orgánových hodin je nejaktivnější tlusté střevo mezi 5-7h ranní) což i vychází na mnou udávaný čas, kdy bych nejraději spal i vstával a vlastně mám nejaktivnější tlusté střevo opravdu po ránu, ačkoliv je skorem odpoledne...

No a na to navazuje moje další úvaha a vrací mě trochu na začátek, pokud totiž mohu můj spací režim (či ogránový režim) přenastavit tak, že by mé tělo teď evidentně nejraději spalo mezi 4-11 možná to s tím sluníčkem nebude až tak horké, tedy možná nejde ani tolik o to, jestli je den nebo noc ale prostě o to, kdy si ten noc a den uděláme (tedy když chceme spát přes den, nasadíme si škrabošku a přes noc svítíme) Netvrdím že je to úplně přirozené nebo idální skoro určitě není a sluneční svit lidské tělo určitě uvítá (otázkou je však jestli jej potřebuje tak akutně celý den, či mu opravdu nebude stačit půlka) jde spíše o reakci na dnešní prapodivnou dobu a o úvahu nad tím, jestli je pro náš dobrý spánek stěžejní cyclus dne a noci a nebo jestli nejde spíš o to, jak si naše tělo nastavíme. Přeci jen i v přírodě jsou denní i noční živočichové a těžko říct kam se dá řadit člověk, který ani nemusí být z této planenty, když to vezmeme do důsledků...

Nedovedu odpovědět zda je pro některé jedince přirozené mít takový posun, ale spíše se domnívám že to přirozené není a měl by jste si stav postupně upravit do normálu. Délka aktivního spánku se v průběhu roku zásadně mění tedy v letním období je výrazně kratší než v období zimním a vstáváte stejně odpočatý tedy si nedovedu představit dle čeho by jste si seřizoval ten normální posun proti tomu vašemu. Zda může u vás tok melatoninu zajistit pouze škraboška na očích také netuším, ale vím že u mě určitě ne, já prostě usnu po západu slunce a jinak ani náhodou.

pavelt74 — čtv bře 11, 2021 10:52 am

Dobrý den,prosím potřeboval bych poradit ohledně nespavosti. Mám takovou formu nespavosti,že jsem nespal tři týdny nebo usnu pouze na 2 hodiny. Už jsem byl u psichyatra a ten mi předepsal antidepresiva Mirtazapin,který docela fungoval ale asi po půl roce užívání nefunguje vůbec. Samozřejmě mi tedy napsal nějaké další léky k tomu,ale nechci se tím krmit,protože je mi po tom zle. Už jsem zde na foru vyčetl,že to mohou způsobovat nadledvinky,tak jsem začal užívat hořčík, jod, selen, vynechal jsem kávu, cukr. Samozřejmě chápu,že tavou věc není možné vyléčit za týden,ale zatím nedošlo ani k minimálnímu zlepšení. Ještě musím dodat,že když už jsem ve fázi,že skoro usínám,tak se hned zase probudím ze strachem,ale někdy i beze strachu a dost často chodím močit. I když jsem se zkoušel maximálně unavit,tzn. prací vycházky cvičení, tak prostě neusnu, večer strašně zívám že už bych spal,ale ulehnu a nic. Děkuji za případné rady.

Jarda — čtv bře 11, 2021 9:40 pm
pavelt74 píše:
Dobrý den,prosím potřeboval bych poradit ohledně nespavosti. Mám takovou formu nespavosti,že jsem nespal tři týdny nebo usnu pouze na 2 hodiny. Už jsem byl u psichyatra a ten mi předepsal antidepresiva Mirtazapin,který docela fungoval ale asi po půl roce užívání nefunguje vůbec. Samozřejmě mi tedy napsal nějaké další léky k tomu,ale nechci se tím krmit,protože je mi po tom zle. Už jsem zde na foru vyčetl,že to mohou způsobovat nadledvinky,tak jsem začal užívat hořčík, jod, selen, vynechal jsem kávu, cukr. Samozřejmě chápu,že tavou věc není možné vyléčit za týden,ale zatím nedošlo ani k minimálnímu zlepšení. Ještě musím dodat,že když už jsem ve fázi,že skoro usínám,tak se hned zase probudím ze strachem,ale někdy i beze strachu a dost často chodím močit. I když jsem se zkoušel maximálně unavit,tzn. prací vycházky cvičení, tak prostě neusnu, večer strašně zívám že už bych spal,ale ulehnu a nic. Děkuji za případné rady.

První co bych vyzkoušel je melatonin a to v dávkách které se běžně nedoporučují tedy 5-50 mg. Toto vysoké dávkování dovede dle studií řešit i některé formy rakovin a pomáhá opravdu citelně. Další možnost je vyzkoušet konopí konkrétně CBD a opět se bavíme o vyšších dávkách aby vás to prostě vypnulo. Každopádně bude lepší pokud mě zavoláte a probereme co je vlastně blbě protože ten váš stav může mít celkem široké množství příčin.

Xrazovy_nick — pát bře 12, 2021 12:56 am
pavelt74 píše:

Skús to čo ti poradil pán Jarda, plus zaraď UZEMŇOVANIE (uzemnise.cz). Je to super aj na spánok.

pavelt74 — pát bře 12, 2021 9:27 pm

Dobrý den, pánové velice děkuji za rady,určitě vyzkouším. Ještě jsem zapomněl minule zmínit,že se doktor rozhodl,že mi melatonin napíše,ale napřed mě poslal na jaterní testy. CBD rozhodně vyzkouším,konopí už je na cestě. Uzemňování jsem provozoval v létě,ale ne dostatečně. Určitě dám vědět co mi pomohlo.

Daryl — pon bře 15, 2021 11:24 am
pavelt74 — čtv bře 18, 2021 8:49 pm

Jak se prosím uzemňujete nyní v zimě? Normálně na zemnící kolík na síti? A jak aplikujete na tělo (elektrody)? V létě jsem normálně na hlíně a nyní jedině ten kolík.

Igi — pon dub 05, 2021 10:01 pm

Občas nemůžu dlouhou dobu usnout (převaluju se třeba 3 - 4hodiny). Přišel jsem na to, že to je nějakým vnitřním napětím, jakoby stresem, nervozitou, někdy je to důvodné, že něco řeším, ale někdy i relativně bezdůvodně. Čím by to bylo ideální řešit?
Přemýšlím, že jako rychlořešení (i když dlouhodobě nevím) by mohl být CBD olej, máte někdo ověřený kvalitní s dobrým poměrem cena/kvalita?
Děkuji.

Jarda — úte dub 06, 2021 9:13 pm
Igi píše:
Občas nemůžu dlouhou dobu usnout (převaluju se třeba 3 - 4hodiny). Přišel jsem na to, že to je nějakým vnitřním napětím, jakoby stresem, nervozitou, někdy je to důvodné, že něco řeším, ale někdy i relativně bezdůvodně. Čím by to bylo ideální řešit?
Přemýšlím, že jako rychlořešení (i když dlouhodobě nevím) by mohl být CBD olej, máte někdo ověřený kvalitní s dobrým poměrem cena/kvalita?
Děkuji.

CBD funguje poměrně dobře a pokud nemusíte řídit denně auto tak i rozumná dávka THC dovede uspat suprově, ale nesmíte se zhulit prostě jenom zlepšit spánek. Pokud chcete solidní zdroj tak mě zavolejte a já vás nasměruji na výzkumný projekt který vám dodá co bude potřeba. Jinak za zhruba měsíc je ideální doba na sázení kytiček tak pokud máte kus pozemku tak bych si kytičky pěstoval. Myslím pochopitelně ty technické a schválené pro pěstování v EU kdy můžete takovou odrůdou osít pozemek 10x10 metrů bez toho že by jste svůj záměr musel někomu hlásit a při metrovém sponu se vám tam vejde 100 kytiček. Pokud budete dávat dvoudomou odrůdu a zlikvidujete samce tak máte super materiál z cca 50 ks kytiček a ty menší mají 2-3 metry a větší druhy klidně 5-6 metrů tedy to opravdu sám jenom těžko spotřebujete. Z takového materiálu si uvaříte konopné máslo a když si dáte větší porci budete tak klidný že vám bude jedno i když vám bude hořet barák.

Jarda — pon kvě 31, 2021 9:43 pm
Denna píše:
Zdravím, já to mám úplně stejně. Pracuji částečně z domova, jako to má v dnešní době už hodně lidí. A ty dny, když jsem doma, tak nejsem vůbec schopná vylézt z postele a přesně tak.. Probudim se cca po 8mi hodinách a když se napiju atd, tak si znova lehnu a to je ta chyba, znovu usnu a probudím se potom až hodně pozdě a úplně unavená. Přemýšlím, jestli by mi mohlo pomoci vyměnit matraci za nějakou takovou zdravotni. A že mi potom bude ten 8mi hodinový spánek stačit. Pomohla tady někomu výměna matrace?

Pokud je to reklama na matrace tak není zrovna dobře schovaná a pokud je to opravdu dotaz tak je pochopitelně naprostá blbost že by matrace zásadně zlepšila spánek. Prodýchaný, okysličený a dobře trávící člověk musí spát jako špalek a zda na speciální matraci nebo na tvrdém prkně a tvrdém slamníku jako za našich předků to na celou věc nemá podle mě sebemenší vliv. Navíc v letních měsících není potřeba spánku zdaleka tak velká jako v zimním období tedy seřizovat si spánek na 8 hodin je zase nesmysl, prostě se musíte řídit podle slunce stejně jako rostliny v tom se člověk nijak neliší.

pavelt74 — stř zář 08, 2021 8:24 am

Zdravím,tak se opět vracím se svojí nespavostí,už jsem zkusil všechno a nic nezabírá. Co jsem jenom vypozoroval tak na moji nespavost má vliv únava. Čím víc se unavím,tím více je obtížné usnout. Byl jsem na MRI mozku a tam mi byla zjištěna cysta epifýzy,neurolog řekl,že to není nic závažného. Mohlo by toto způsobovat nespavost? Případně jak bych to měl léčit? Děkuji

Jarda — stř zář 08, 2021 7:00 pm
pavelt74 píše:
Zdravím,tak se opět vracím se svojí nespavostí,už jsem zkusil všechno a nic nezabírá. Co jsem jenom vypozoroval tak na moji nespavost má vliv únava. Čím víc se unavím,tím více je obtížné usnout. Byl jsem na MRI mozku a tam mi byla zjištěna cysta epifýzy,neurolog řekl,že to není nic závažného. Mohlo by toto způsobovat nespavost? Případně jak bych to měl léčit? Děkuji

Tak ono je zcela logické že pokud je tělo vystresované zátěží je problém aby normálně fungovalo. Píšete že jste vyzkoušel všechno, ale nepíšete co všechno, dával jste třeba vyšší dávky CBD konopí v kombinaci s vyšší dávkou melatoninu a chodíte spát těsně po západu slunce, nebo je to jinak. Cysta je útvar plný tekutiny a plísní tedy nic moc, ale že by tím vznikala uvedená nespavost se také nedomnívám. Léčit by jste se měl uvedením do naprostého klidu pokud se tomu dá říkat léčba protože spíše jde o normální přístup k životu.

pavelt74 — čtv zář 09, 2021 1:17 pm

CBD konopí si dělám opravdu silné,že se to pít skoro nedalo,melatonin na mne fungoval úplně obráceně. Jinak užívám čaj na spaní obsah: Meduňka,Heřnánek,Chmel,Levandule,Tymián,Kozlík. Dále Rozchodnice růžová, Šišák bajkalský, L - tryptofan, Kozlík kapky, Stín brokátového závoje.Jěště jsem dlouhodobě užíval Hořčík,selen,Jod. A co mi tedy schází je ten naprostý klid a v tom bude kámen úrazu.

Yushihara — čtv zář 09, 2021 1:44 pm
pavelt74 píše:
A co mi tedy schází je ten naprostý klid a v tom bude kámen úrazu.

André van Lysebeth v jedné ze svých knih píše mimo jiné v kapitole o spánku a relaxaci z mého pohledu velmi výstižně a jednoduše toto: "Spát, to jest nemít zájem." Pokud tedy člověk nedokáže být v klidu, možná by neměl (nebo jinak řečeno "měl ztratit") mít zájem i o ten klid... :-) Případně pak nemít (či ztratit) zájem o to nemít zájem atd atd... :-)

Jarda — čtv zář 09, 2021 9:05 pm
pavelt74 píše:
CBD konopí si dělám opravdu silné,že se to pít skoro nedalo,melatonin na mne fungoval úplně obráceně. Jinak užívám čaj na spaní obsah: Meduňka,Heřnánek,Chmel,Levandule,Tymián,Kozlík. Dále Rozchodnice růžová, Šišák bajkalský, L - tryptofan, Kozlík kapky, Stín brokátového závoje.Jěště jsem dlouhodobě užíval Hořčík,selen,Jod. A co mi tedy schází je ten naprostý klid a v tom bude kámen úrazu.

CBD jako čaj moc nemaká to se uvolní nepatrné množství účinné látky, vždy je potřeba ho aplikovat v lihovém nebo tukovém médiu. Kozlík maká pár dní cca 14 a pak již efekte klesá a stává se návykový. Naprostý klid je základ alespoň po primární dobu regenerace.

pavelt74 — sob zář 11, 2021 8:31 am

CBD tedy ještě zkusím jak říkáte a s tím klidem to je horší,musel bych se přestěhovat na pustý ostrov,aby mě nikdo neotravoval.Děkuji

Jarda — sob zář 11, 2021 9:02 am
pavelt74 píše:
CBD tedy ještě zkusím jak říkáte a s tím klidem to je horší,musel bych se přestěhovat na pustý ostrov,aby mě nikdo neotravoval.Děkuji

Co vidíte v dosažení klidu za problém, přeci není zase takový problém se vykašlat na potřebnou dobu na všechno a na všechny pokud mám dojem že to potřebuji. Běžně se tomu říká dovolená a délku si člověk určí sám. Prostě odjedu někde do lesů, luk, vod a strání, vypnu mobil a je klid.

pavelt74 — sob zář 11, 2021 3:59 pm

Ano,to by bylo dosažitelné,ale chtělo by to vypnout nejméně na půl roku a nechodit do práce,protože stejně člověk myslí co zase má před sebou za práci a nosí to v hlavě. Mě prostě jedna procházka nestačí.To je jako když má jít někdo k zubaři a má strach,také na to myslí a pak když už je po všem,je v klidu.

Jarda — sob zář 11, 2021 4:59 pm
pavelt74 píše:
Ano,to by bylo dosažitelné,ale chtělo by to vypnout nejméně na půl roku a nechodit do práce,protože stejně člověk myslí co zase má před sebou za práci a nosí to v hlavě. Mě prostě jedna procházka nestačí.To je jako když má jít někdo k zubaři a má strach,také na to myslí a pak když už je po všem,je v klidu.

Tak jistě, ale když člověk před spaním provede cca hodinovou chůzi, vydejchá tak bordel, rozproudí a okysličí krev, pak si dá CBD v kombinaci se schizandrou čínskou, případně trojku kvalitního červeného a jde si lehnout se západem slunce nevidím důvod proč by se tělo postupně neseřídilo do normálu.

Daryl — čtv zář 16, 2021 11:49 am
Jarda píše:
Tak jistě, ale když člověk před spaním provede cca hodinovou chůzi, vydejchá tak bordel, rozproudí a okysličí krev, pak si dá CBD v kombinaci se schizandrou čínskou, případně trojku kvalitního červeného a jde si lehnout se západem slunce nevidím důvod proč by se tělo postupně neseřídilo do normálu.

CBD se může kombinovat s alkoholem? Zdá se to jako dobrá kombinace na nervy, ale nemůže to něčemu vadit?

Jarda — čtv zář 16, 2021 4:44 pm
Daryl píše:
CBD se může kombinovat s alkoholem? Zdá se to jako dobrá kombinace na nervy, ale nemůže to něčemu vadit?

Tak zda se CBD oficiálně může nebo nemůže kombinovat s alkoholem netuším, ale mám několik klientů kteří ho s červeným vínem kombinují a funguje jim to dobře. Pochopitelně bude asi záležet na množství toho vína, ale trojka by problém patrně dělat neměla.

Jindra — čtv lis 04, 2021 12:52 pm
Elkim píše:
jaká je podle vás optimální doba spánku?

nevidím tady zmínku o kriticky důležitý věci: o kvalitě spánku

když je spánek kvalitní, stačí ho samozřejmě míň

co má vliv na kvalitu spánku – toho je plný web. základ je asi psychika (pohoda) a absence jídla před spaním (protože organismus se pak věnuje trávení, a "to nechceš", jak se říká)

očkovaná — čtv pro 01, 2022 1:26 am

Máte niekto skúsenosti s dlhodobým užívaním melatonínu? Brala som ho pravidelne, dobre sa mi po ňom zaspávalo, ale teraz som si kúpila od iného výrobcu a v letáku je vypísaných toľko vedľajších účinkov, že som ihneď prestala.
Mám 40 % CBD kvapky, ale to sa tiež bojím pravidelne.

neti — čtv pro 01, 2022 6:27 am

Don't worry, letáky zahrňujú všetky možné aj nemožné vedľajšie účinky, aby mal výrobca alibi (kvôli súdnym sporom). Melatonín je hormón a účinný antioxidant a ako pri všetkom platí "dobrý sluha, zlý pán" t.j. nedostatok je rovnako škodlivý ako dlhodobo extrémne veľká dávka. Ďalším faktorom je kvalita spánku, ktorá je rovnako dôležitá ako dĺžka alebo nedostatok (insomnia).. V praxi to znamená, že negatívne dopady nekvalitného alebo nedostatku spánku môžu byť rádovo väčsie ako nežiadúce účinky užívania melatonínu. Holt život je obchod a vždy treba zvážiť "za a proti" (nič nie je zadarmo). Ja napr. užívam občas na kvalitný spánok (vtedy spím 9 hodín, inak 7-7,5) antidepresivum Trittico 50mg a prípalový leták je jeden veľký strašiak pričom neevidujem žiadne nežiadúce účinky..

Jarda — čtv pro 01, 2022 7:59 am
očkovaná píše:
Máte niekto skúsenosti s dlhodobým užívaním melatonínu? Brala som ho pravidelne, dobre sa mi po ňom zaspávalo, ale teraz som si kúpila od iného výrobcu a v letáku je vypísaných toľko vedľajších účinkov, že som ihneď prestala.
Mám 40 % CBD kvapky, ale to sa tiež bojím pravidelne.

Ono dost záležím proč nespíte, ale pokud z důvodu nízkého melatoninu není možné že by vám škodil. V zahraničí ho bere velké procento populace a že by tím vznikal zásadní problém jsem nikde nezaznamenal. U CBD bych vůbec neviděl nejmenší problém s ním mám u klientů v zásadě pouze pozitivní zkušenosti. Jiná věc je pokud člověk nespí z jiného důvodu, třeba má vysoký adrenalin z paniky vzniklé přebytkem serotoninu tedy melatoninu by měl mít dost a ještě tam cpe další pak možná může mít i svá negativa ale určitě ne nic fatálního. Některé klinické studie například aplikují u lidí s rakovinou až 60 mg melatoninu denně a výsledky jsou podle všeho slušné.

neti — čtv pro 01, 2022 1:27 pm

Fascinujúce, čo dokáže jeden hormón a antioxidant. Btw. ja mám lepší spánok, keď večer nie som hladný (lebo kortizol) a nemám na mysli knedlo-vepřo-zelo, ale nejaká malá porcia sacharidov (ideálne nie jednoduché)..

@ockovana
:
Dr. Eric Berg - The MOST POWERFUL Antioxidant is Melatonin, NOT Glutathione:

očkovaná — čtv pro 01, 2022 5:27 pm

Ďakujem, ukľudnili ste ma. Ja beriem len 1mg, tak budem striedať aj s CBD.

Jarda — čtv pro 01, 2022 7:27 pm
očkovaná píše:
Ďakujem, ukľudnili ste ma. Ja beriem len 1mg, tak budem striedať aj s CBD.

Tak toho bych se nebál určitě, nejde o nijak problematickou dávku a pokud ji berete ještě nepravidelně vůbec neřešit.

neti — ned pro 04, 2022 5:51 am

Išiel som spať nenajedený, a za trest ma o 4:00 zobudil kortizol. Prerušované hladovanie nie je pre mňa, resp. ak mám konzumovať v 6-8 hod. "okne", musím postupovať tak, aby som o 6 večeral - čiže musím postupovať presne opačne ako je mainstream odporúčanie ohľadom raňajok, obeda a večere. Netvrdím, že pre väčšinu neplatí citujem "raňajkovať by sme mali ako králi a naopak večeru by sme mali veľkoryso prenechať nepriateľom", ale u mňa je to naopak. Raňajkovať musím ideálne o 10:00 kvôli pomalému odburávaniu melatonínu (som "nočná sova", preto sa ráno cítim ako zombie) a teda pomalému vzostupu kortizolu. Najhoršia kombinácia u mňa je sacharidové jedlo na raňajky (málo kortizolu = nedostatok inzulínu).

PS: Trochu ma štve, že som celý život počúval tieto pravdy, ktoré síce fungujú majoritnej populácii, ale rozhodne nefungujú u mňa. Snažil som sa ich dodržiavať - veď človek si nechce vedome ničiť zdravie, že. A paradoxne som robil presne to, čo som nechcel - ničil som si zdravie..

PS2: Naučil som sa vnímať svoje telo - je to dovednosť ako každá iná (niektorí ľudia ju získali prirodzene v ramci ich vrodeného temperamentu) - a teraz vyslovene cítim napätie ako by som mal vystreliť zo stoličky = vyšší kortizol t.j. nabudený sympatikus (stresová os). A pritom som v pohode, ukľudnený, spokojný.. ale na hlbšej úrovni je môj organizmus v alarmovom stave. Aha, tak preto som celý život štíhly..

Snáď toto info niekomu pomôže..

Jarda — ned pro 04, 2022 9:56 am
neti píše:
Išiel som spať nenajedený, a za trest ma o 4:00 zobudil kortizol. Prerušované hladovanie nie je pre mňa, resp. ak mám konzumovať v 6-8 hod. "okne", musím postupovať tak, aby som o 6 večeral - čiže musím postupovať presne opačne ako je mainstream odporúčanie ohľadom raňajok, obeda a večere. Netvrdím, že pre väčšinu neplatí citujem "raňajkovať by sme mali ako králi a naopak večeru by sme mali veľkoryso prenechať nepriateľom", ale u mňa je to naopak. Raňajkovať musím ideálne o 10:00 kvôli pomalému odburávaniu melatonínu (som "nočná sova", preto sa ráno cítim ako zombie) a teda pomalému vzostupu kortizolu. Najhoršia kombinácia u mňa je sacharidové jedlo na raňajky (málo kortizolu = nedostatok inzulínu).

PS: Trochu ma štve, že som celý život počúval tieto pravdy, ktoré síce fungujú majoritnej populácii, ale rozhodne nefungujú u mňa. Snažil som sa ich dodržiavať - veď človek si nechce vedome ničiť zdravie, že. A paradoxne som robil presne to, čo som nechcel - ničil som si zdravie..

PS2: Naučil som sa vnímať svoje telo - je to dovednosť ako každá iná (niektorí ľudia ju získali prirodzene v ramci ich vrodeného temperamentu) - a teraz vyslovene cítim napätie ako by som mal vystreliť zo stoličky = vyšší kortizol t.j. nabudený sympatikus (stresová os). A pritom som v pohode, ukľudnený, spokojný.. ale na hlbšej úrovni je môj organizmus v alarmovom stave. Aha, tak preto som celý život štíhly..

Snáď toto info niekomu pomôže..

Tak závěr jste učinil podle všeho správný a jako info je to výborné protože mnoho lidí přemáhá na sílu svoje tělo tedy s ním v zásadě bojuje a tím si nastavuje ten stav uteč nebo bojuj.

neti — stř úno 15, 2023 8:50 pm
Jarda píše:
bodhisutfa píše:

Rozházený kortizol tedy buď vysoký nebo nízký.

Môžem potvrdiť :wink:. Spomínam si na extrémny stres a budil som sa pravideľne o 3:15 ako v nejakom horore..
____
20 minútová siesta je na nezaplatenie (vlastná skúsenosť) + spánok by mal byť násobok 1,5 hod. t.j. 6 hod, 7,5 hod ap., inak sa človek zobudí uprostred REM cyklu
https://www.youtube.com/watch?v=teOOilTqzxk

jojoba — stř kvě 29, 2024 9:34 am

Inspirace - vlastní zkušenost:
Dlouhodobě potíže se spánkem ( obtížné usnutí, krátký spánek, obtížné znovuusnutí aj. ). Projevy arytmie/fibrilace či vysokého kortizolu.
Pomáhaly čaje a melatonin, zpočátku 1mg až na 10 mg. Pak ani to.... 2,5mg + extrakt z konopí "kapka".
Mizerný stav - návštěva u doktora, předepsal ketilept 0-0-1 x 25mg. Spím více až 7 hodin. Je to zatím pár dní, negativa - i přes den něco jako otupělost a středně silný šum v uších jakoby tinitus.
Eště to pár dní zkusím . Poradí někdo na ten tinitus ? Hořčík a další běžné věci beru průběžně. Má někdo zkušenost ?

tine — stř kvě 29, 2024 9:52 am

Tinitus sa mi zhorší vždy, keď to preženiem s jednoduchými sacharidmi, napr. celý deň konzumujem palacinky z múky, k tomu ešte s cukrom. A na budenie v noci mi výrazne pomohla malá porcia zložitých sacharidov (napr. hodinu, ale naozaj malá porcia, žiadne mega jedlo) pred spaním: čočka, hrach ap. To mi pomohlo lepšie regulovať kortizol. Inými slovami, nesmiem ísť spať hladný, ale ani príliš najedený (trávenie narúša spánok).

Veľmi sa o tom nehovorí ani v alterantívnej medicíne, veľa ľudí má problém nabehnúť do ketózy, napr. začiatok pôstu je náročnejší ako u iných. To má za následok vystrelenie kortizolu do stratosféry, nervozitu, človek sa budí v noci. Je totálne bdelý, ale unavený (lebo je nevyspatý). Neskôr mávajú ľudia takzvane vypálené nadľadvinky - technicky sa jedná o kortizolovú rezistenciu, čiže receptory sú deregulované a ignorujú kortizol - preto nastupuje do hry agrenalín.

____
Takže mini jedlo pred spaním a znížiť sacharidy, aby sa stav zlepšil, napr. cukor dávam už len kombuche, múku konzumujem 1 krát, max 2 za mesiac. Na spánok je ešte dobrý ľubovník (třezalka) - prírodné antidepresívum - "upokojuje nervy".. alebo sauna - tá človeka skosí do postele ako zubatá..

jojoba — stř kvě 29, 2024 10:10 am
tine píše:
Tinitus sa mi zhorší vždy, keď to preženiem s jednoduchými sacharidmi, napr. celý deň konzumujem palacinky z múky, k tomu ešte s cukrom. .......... cukor dávam už len kombuche, múku konzumujem 1 krát, max 2 za mesiac. Na spánok je ešte dobrý ľubovník (třezalka) - prírodné antidepresívum - "upokojuje nervy".. alebo sauna - tá človeka skosí do postele ako zubatá..

Cukr omezuji/vynechávám už spoustu let, mouku také....kombuchu nechávám sežrat cukr až do kysela....třezalka chvíli pomáhala, ale už ne a navíc mi zhoršovala estrogenovou dominanci fytoestrogeny..... sauna není pro mě dostupná ale zkusím popřemýšlet - léto, sluníčko....