Surove vajicka - syrová vejce

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/surove-vajicka-syrova-vejce/
Xion — pát čec 03, 2009 11:09 pm

Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

Jarda — sob čec 04, 2009 6:13 am
Xion píše:
Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji, vlastně ztrácí život snížením teploty. Okamžitě začíná probíhat proces rozkladu, který sice v ledničce zpomalíte, ale nezastavíte. Není čeho se bát, po 5 dnech je plně poživatelné, ale energeticky a nutričně je to již něco jiného a je zbytečné si zamořovat trávicí trakt hnilobnými bakteriemi.

Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super.

Veronika — pát pro 04, 2009 11:27 am

Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika

Jarda — pát pro 04, 2009 4:54 pm
Veronika píše:
Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika

Na většinu vašich dotazů v tomto vláknu předpokládám naleznete odpovědi. Vejce tepelně upravená do organizmu nepatří, jde o velice škodlivou potravinu, jak z hlediska kyselinotvornosti, tak hlenotvornosti a mimo to jde o výborný zdroj hnilobných baktérií. Vejce myslím samozřejmě slepičí, jiná u nás běžná opravdu nejsou.

NOWOCAYN — sob bře 20, 2010 11:43 pm

Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... :lol: ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

Sybilla — pon bře 22, 2010 9:27 am
NOWOCAYN píše:
Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... :lol: ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene :D

Veverka — pon bře 22, 2010 2:07 pm
Sybilla píše:
Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene :D

Tedy Nowokine Vy vážně nejste málo náročný. :D Najděte si babu z chalupy a máte vystaráno se vším. Můžete čekat až Vám pipka snese a hnedky to vypít ještě teplé. :D Slepice do bytovky nejdou - přeci jen je s nimi nepořádek a nezajistíte tak kvalitní baštu, byť jsou krmné směsi, ale co si sami nasbírají je lepčí a přijatelnější pro náš organismus. Bývají někdy vajíčka bledší, ale na chuť lepčí jak po směsích a červená. Už vylézají i slepýši a to je mela, jak ho jedna holka uloví. :D A kohouti některých plemen vůbec nejsou darební a nechají se báječně ochočit, že Vám sedí na rameni a klofají z ruky jak papoušci. :P

Host — úte bře 23, 2010 7:24 pm
Jarda píše:
Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza...

Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...

Jarda — úte bře 23, 2010 7:39 pm
Host píše:
Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...

Já to rozmíchám s rozmačkaným česnekem pouze vidličkou ve sklenici, ale v mixéru to vyzkoušené nemám, a asi to ani nepůjde, to se hned začne šlehat na tu majonézu. Bohatě stačí dva stroužky, ale já česnekem nikdy nešetřím, takže dávám mnohem více. Tato směs s česnekem se dá rozmixovat do mrkvové šťávy a není to tam skoro cítit. I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.

Host — úte bře 23, 2010 7:53 pm
Jarda píše:
...I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.

Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?

Jarda — úte bře 23, 2010 9:50 pm
Host píše:
Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?

To určitě žádný problém nepředstavuje, ale několik vajec denně již by určitě vadilo.

NOWOCAYN — ned kvě 16, 2010 1:46 pm

Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... :D ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Sybilla — ned kvě 16, 2010 4:07 pm
NOWOCAYN píše:
J
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Asi si sa pomýlil a nechcel si ten odkaz adresovať mne. Ja kupujem 10 ks čerstvých vajíčok od sôiepok ktoré si chodia kade chcú po priľahlej záhrade a lúčke, za 1€. Neviem koľko je to za kilogram, ale ja som spokojná :) .

Jarda — ned kvě 16, 2010 8:59 pm
NOWOCAYN píše:
Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... :D ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...

Vysokou teplotou se bílkoviny srazí, čímž zcela změní svoji strukturu a tím pádem i stravitelnost. Pokud se špatně tráví, tak to samozřejmě kvasí a to vytváří kyseliny, čili je to kyselinotvorné.

NOWOCAYN — stř kvě 19, 2010 3:05 pm

Prihodím tu jeden úryvok z textu...."Až tridsaťšesť vajec na deň odporúčal ako súčasť tréningu aj populárny učiteľ najznámejších svalovcov - „Iron Guru" Vince Gironda. Hoci ich do seba ládovali hlavne surové, 35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent (zo spečeného volského oka alebo z „hemendexu" to bude však isto menej).

Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5282119/vajce ... z0oNeTS4Kc
"
Je jasné, že jesť 36 vajec denne až príliš hlúpy nápad. Ale čo hovoríte na toto ? "35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent"....kto na to prišiel a ako to chce dokázať !? Je to zavádzanie ľudí ? Ak áno, tak za akým účelom ? Aby nehrozila salmonela ľuďom, ktorý by jedli "staré" surové vajíčka z klietkového chovu ( aj takí hlupáci sa totiž nájdu ) ?

Jarda — stř kvě 19, 2010 7:54 pm
NOWOCAYN píše:
Prihodím tu jeden úryvok z textu...."Až tridsaťšesť vajec na deň odporúčal ako súčasť tréningu aj populárny učiteľ najznámejších svalovcov - „Iron Guru" Vince Gironda. Hoci ich do seba ládovali hlavne surové, 35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent (zo spečeného volského oka alebo z „hemendexu" to bude však isto menej).

Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5282119/vajce ... z0oNeTS4Kc
"
Je jasné, že jesť 36 vajec denne až príliš hlúpy nápad. Ale čo hovoríte na toto ? "35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent"....kto na to prišiel a ako to chce dokázať !? Je to zavádzanie ľudí ? Ak áno, tak za akým účelom ? Aby nehrozila salmonela ľuďom, ktorý by jedli "staré" surové vajíčka z klietkového chovu ( aj takí hlupáci sa totiž nájdu ) ?

Tak je to jistě informace směřující davy nějakým směrem, akorát jako skoro vždy špatným. Počítejte s tím, že výrobci vajíček také musí ty svoje šunty prodat a je klidně možné, že jde o placenou reklamu, pouze šikovně umístěnou do vhodně napsaného článku. Rozumné je sníst tak dvě vejce týdně, což se mi povede opravdu málo kdy, navíc naprosto čerstvá, maximálně dva dny od snůšky.

Host — stř lis 10, 2010 9:33 pm
Jarda píše:
...Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa...

Co tento balzamikový ocet http://zkracene.cz/wzMb Zkusil jsem ho a přijde mi docela fajnový...teda ne že bych ho tam nějak extra cítil, ale aspoň nesmrdí jako ten klasický lihový šmejd

Jarda — stř lis 10, 2010 9:41 pm
Host píše:
Co tento balzamikový ocet http://zkracene.cz/wzMb Zkusil jsem ho a přijde mi docela fajnový...teda ne že bych ho tam nějak extra cítil, ale aspoň nesmrdí jako ten klasický lihový šmejd

Chuťově asi špatný nebude, ale z hlediska zdravotního to nebude nic moc, já bych se mu raději vyhnul a najel na ten jablečný, který je opravdu dobrý.

Beladona — úte lis 30, 2010 2:50 pm

Pane Jardo, vždy doporučujete jíst z vajíčka jen žloutek, jak u syrových tak opečených. Je v bílku něco špatného a nebo jen proto, že je hodně kyselinotvorný?

Jarda — úte lis 30, 2010 9:48 pm
Beladona píše:
Pane Jardo, vždy doporučujete jíst z vajíčka jen žloutek, jak u syrových tak opečených. Je v bílku něco špatného a nebo jen proto, že je hodně kyselinotvorný?

Je hlenotvorný a kyselinotvorný, jinak proti němu nic nemám a klidně se jíst dá.

Atman — stř pro 01, 2010 10:35 am

Je to možno hlúpa otázka, ale ako sa vlastne prejavuje zahlienenie?

Mávam vodnatý sopel keď som vonku v zime, ktorý ale v teple
prestane, ale to je asi jediná vec čo ma s hlienom napadá.
Znamená to že som zahlienený?

Jarda — stř pro 01, 2010 10:41 am
Atman píše:
Je to možno hlúpa otázka, ale ako sa vlastne prejavuje zahlienenie?

Mávam vodnatý sopel keď som vonku v zime, ktorý ale v teple
prestane, ale to je asi jediná vec čo ma s hlienom napadá.
Znamená to že som zahlienený?

To bych si nedovolil tvrdit, takové projevy má v zimním období asi skoro každý, spíše to poznáte podle bílého jazyka a dalších projevů nekomfortu při dýchání a vyprazdňování.

NOWOCAYN — čtv pro 02, 2010 11:55 am

Ja som čítal toto, a takto aj robím .... Mám k dispozícii čerstvé domáce vajíčka sliepok, ktoré pobehujú po dvore. Žĺtka jem surové, bielka tepelne upravené. Źiaľ, tepelne ich upravujem na masle, lebo na vode je to oničom (jedine, žeby som ich robil "do stratena", tak to skúsim). Prečo žiaľ ? Lebo ak si ich urobím na masle, tak mi nesadnú "extra" na žalúdok. Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Jarda — čtv pro 02, 2010 12:11 pm
NOWOCAYN píše:
Ja som čítal toto, a takto aj robím .... Mám k dispozícii čerstvé domáce vajíčka sliepok, ktoré pobehujú po dvore. Žĺtka jem surové, bielka tepelne upravené. Źiaľ, tepelne ich upravujem na masle, lebo na vode je to oničom (jedine, žeby som ich robil "do stratena", tak to skúsim). Prečo žiaľ ? Lebo ak si ich urobím na masle, tak mi nesadnú "extra" na žalúdok. Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Bílek se okamžitě po vložení do horké vody srazí a nevidím v tom tedy problém. Nicméně dost zahleňuje a není extra vhodné ho používat.

Sybilla — čtv pro 02, 2010 1:20 pm
NOWOCAYN píše:
Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Aby sa ti "nestratili" alebo "nerozutekali", daj do hnca, keď bude voda vrieť, naberačku a do nej triafaj, ostanú pekne pokope :) .

Jarda — čtv pro 02, 2010 9:23 pm
Sybilla píše:
Aby sa ti "nestratili" alebo "nerozutekali", daj do hnca, keď bude voda vrieť, naberačku a do nej triafaj, ostanú pekne pokope :) .

Dobrá finta, člověk se stále má co učit.

dagi — ned úno 20, 2011 4:24 pm

Co přesně namítáte proti kupovaným vejcím? Bohužel nemám žádnou zahrádku, žádná zvířata a musím se živím se hlavně věcmi z obchodu.. Čas od času si dávám syrová vajíčka, je na nich napsáno, že jsou z volného chovu, to je asi ta nejlepší kvalita kterou mohu dostat, mám je docela v oblibě. Dokonce jsem si myslela, že je to dobře kvůli jejich výživné hodnotě. A vy píšete že jen domácí a jen do 3 dnů, hm, tak to mi zase zkazilo náladu </p

Jarda — ned úno 20, 2011 5:29 pm
dagi píše:
Co přesně namítáte proti kupovaným vejcím? Bohužel nemám žádnou zahrádku, žádná zvířata a musím se živím se hlavně věcmi z obchodu.. Čas od času si dávám syrová vajíčka, je na nich napsáno, že jsou z volného chovu, to je asi ta nejlepší kvalita kterou mohu dostat, mám je docela v oblibě. Dokonce jsem si myslela, že je to dobře kvůli jejich výživné hodnotě. A vy píšete že jen domácí a jen do 3 dnů, hm, tak to mi zase zkazilo náladu </div
NOWOCAYN — úte dub 26, 2011 11:59 am

to Jarda : Dobrý deň, pán Jarda.
Chcem sa opýtať, koľko % vlákniny obsahuje doma namletý prášok so škrupín domácich vajec. Napr. 15g vaječných škrupín.... bude obsahovať koľko gramov vlákniny ? Na základe toho, živočíchy konzumujú vajíčka aj so škrupinou (možno s výnimkou vtákov, lebo majú zobák a nie pysk či papuľu ...ale možno aj vtáci...), tak chcem toto robiť aj ja. Zmenil som totiž stravu na stravu čisto živočíšneho pôvodu ( ale aj so 6-7dcl zeleninových štiav denne + takých 100g drte zo zeleniny) vysokej kvality (takmer všetko domáce), no nakoľko moje hrubé črevo bolo roky navyknuté na "tonu" vlákniny z troch porcií obilnín + 1 porcie strukovín denne, tak trpím trochu zápchami (i keď stolica nie je vôbec tvrdá... len proste črevo je lenivé...). Viem, že eskimáci zápchami určite netrpia, a pritom nekonzumujú vlákninu rastlinného charakteru. A aj človek pred tým než konzumoval obilniny, tak jedol vlastne živočíšne potraviny a lesné plody. Stopercent netrpel lenivým hrubým črevom, ktoré spôsobovalo spomínaný druh zápchy (lebo typujem, že druhov zápchy je viac...). Jedol určite aj kosti (a vlákninu z nich), škrupiny vajec, atď... jedno je isté, zo zeleniny nemal viac vlákniny ako ja teraz, pochybujem, že schrúmal napr. 2 veľké mrkvy denne (hlavne, keď mrkva vtedy neexistovala)....
Takže sa opýtam ešte raz - pán Jarda, považujete vaječné škrupinky (z domácich vajec) mletého charakteru za bezpečný zdroj vlákniny ? Viem, že obsahujú veľa vápnika, ale ak to neuškodí zvieratám čo konzumujú vajíčka v celku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže uškodiť ani mne.
PS : hýbem sa aktívne 5 dní v týždni.
Ďakujem za odpoveď.

Jarda — úte dub 26, 2011 10:04 pm
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Dobrý deň, pán Jarda.
Chcem sa opýtať, koľko % vlákniny obsahuje doma namletý prášok so škrupín domácich vajec. Napr. 15g vaječných škrupín.... bude obsahovať koľko gramov vlákniny ? Na základe toho, živočíchy konzumujú vajíčka aj so škrupinou (možno s výnimkou vtákov, lebo majú zobák a nie pysk či papuľu ...ale možno aj vtáci...), tak chcem toto robiť aj ja. Zmenil som totiž stravu na stravu čisto živočíšneho pôvodu ( ale aj so 6-7dcl zeleninových štiav denne + takých 100g drte zo zeleniny) vysokej kvality (takmer všetko domáce), no nakoľko moje hrubé črevo bolo roky navyknuté na "tonu" vlákniny z troch porcií obilnín + 1 porcie strukovín denne, tak trpím trochu zápchami (i keď stolica nie je vôbec tvrdá... len proste črevo je lenivé...). Viem, že eskimáci zápchami určite netrpia, a pritom nekonzumujú vlákninu rastlinného charakteru. A aj človek pred tým než konzumoval obilniny, tak jedol vlastne živočíšne potraviny a lesné plody. Stopercent netrpel lenivým hrubým črevom, ktoré spôsobovalo spomínaný druh zápchy (lebo typujem, že druhov zápchy je viac...). Jedol určite aj kosti (a vlákninu z nich), škrupiny vajec, atď... jedno je isté, zo zeleniny nemal viac vlákniny ako ja teraz, pochybujem, že schrúmal napr. 2 veľké mrkvy denne (hlavne, keď mrkva vtedy neexistovala)....
Takže sa opýtam ešte raz - pán Jarda, považujete vaječné škrupinky (z domácich vajec) mletého charakteru za bezpečný zdroj vlákniny ? Viem, že obsahujú veľa vápnika, ale ak to neuškodí zvieratám čo konzumujú vajíčka v celku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže uškodiť ani mne.
PS : hýbem sa aktívne 5 dní v týždni.
Ďakujem za odpoveď.

Žádnou vlákninu neobsahují, je to vápník, tedy minerál a ne vláknina, jinak komentovat tuto stravu ani nebudu, jen bych se zdržoval psaním to je ve vašem případě stejně zbytečné.

qup — pon kvě 09, 2011 11:33 am

Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

mohy — pon kvě 09, 2011 1:16 pm
qup píše:
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"

Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.

Jarda — úte kvě 10, 2011 12:23 pm
qup píše:

Tak především jde o oplodněná vejce, což si slepice bez kohouta dovolit nemohou.

Jarda — úte kvě 10, 2011 12:24 pm
mohy píše:
Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.

To jste celkem trefil a pochoutka to opravdu je.

sakul — pon zář 05, 2011 5:23 pm

Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?

Jarda — úte zář 06, 2011 10:08 am
sakul píše:
Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?

To budete muset vyzkoušet, já je můžu celá, ale u většiny zdravotních problémů je v hodnější používat pouze žloutky, které můžete třeba udělat i jako omeletu a nakrájet si z ní nudličky do zeleninového salátu, to chutná výborně.

Pontiac07 — sob led 16, 2021 6:51 pm

Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.

Jarda — sob led 16, 2021 7:58 pm
Pontiac07 píše:
Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.

To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.

Pontiac07 — sob led 16, 2021 9:12 pm
Jarda píše:
To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.

Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.

Jarda — sob led 16, 2021 10:09 pm
Pontiac07 píše:
Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.

Každé pro má i své proti tedy předpokládám že když jakékoliv zvíře které pojídá cizí vajíčka je jí syrové a za našich předků to předpokládám také jinak nešlo neměla by uvedená antinutriční látka mít zase tak negativní účinky. Spíše bych se bál bakterií než uvedené látky.

Daryl — pon led 18, 2021 10:11 am

Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový bílek.

Jarda — pon led 18, 2021 11:04 am
Daryl píše:
Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový žloutek.

To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.

Daryl — pon led 18, 2021 3:07 pm
Jarda píše:
To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.

Máte pravdu, omylem jsem napsal žloutek mésti bílek. Už jsem to opravil.

Pontiac07 — stř led 20, 2021 10:44 pm

Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace :-D

Daryl — stř led 20, 2021 11:20 pm
Pontiac07 píše:
Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace :-D

Nejde jen o salmonelu. Bílek obsahuje látku bránící vstřebávání biotinu. Doporučil bych jíst žloutky syrové a bílky tepelně upravené.

outdoor — stř bře 17, 2021 10:40 am

Hezký den,
jak se díváte na konzumaci vajec?

zaznamenal jsem názor, že dost vysušují trávicí ústrojí ( osobně mám zkušenost, že když si dám vařené, tak se skoro dusím), což pak vede k zánětům a dalších nepříjemným stavům v oblasti trávení. Údajně se v čr obecně konzumujeme fakt hodně vajec, což pak má i za následek vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva.

zrovna loni jsem pořídil slípky, mám je na volné pastvě na cca 6000m2 , takže vejce jím snad ve slušné kvalitě, ale tato tato informace mě lehce znepokojila...

Mojzo — stř bře 17, 2021 10:53 am

Já jím vejce skoro denně. Buď bio slepičí a nebo křepelčí. Křepelčí jím syrová i s bílkem, slepičí většinou vařím - tak, aby byl bílek uvařený a žloutek syrový. ´Dřív jsem jedl i syrové slepičí žloutky, ale teď jsem spíš u těch křepelčích.

neti — stř bře 17, 2021 12:07 pm

NEpočúvajte žiadne "názory", ale vyskúšajte si to na sebe. Z vajca sa vyliahne hotové kuriatko - funkčný živočích, takže obsahuje všetko najdôležitejšie. Niektorým ľuďom môže robiť problém bielko, ale žĺtka rozhodne konzumujte (pokojne aj 4 denne).

Jarda — čtv bře 18, 2021 7:36 pm
outdoor píše:
Hezký den,
jak se díváte na konzumaci vajec?

zaznamenal jsem názor, že dost vysušují trávicí ústrojí ( osobně mám zkušenost, že když si dám vařené, tak se skoro dusím), což pak vede k zánětům a dalších nepříjemným stavům v oblasti trávení. Údajně se v čr obecně konzumujeme fakt hodně vajec, což pak má i za následek vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva.

zrovna loni jsem pořídil slípky, mám je na volné pastvě na cca 6000m2 , takže vejce jím snad ve slušné kvalitě, ale tato tato informace mě lehce znepokojila...

Na domácích vajíčkách není nic blbě a myslím že je můžete bez obav konzumovat. Pokud jde o ty rakoviny je otázkou zda by se tam vůbec dala vyhledat nějaká přímá souvislost mezi domácím vejcem a vznikem nádorů, což si nemyslím. Podle mě je to otázka celkově špatné stravy a životního přístupu a pak domácí vejce od pasených slepic je naprosto jiné vejce než to z velkochovu.

Xrazovy_nick — úte dub 27, 2021 4:15 pm

Ahojte.
Odoberám domáce vajíčka od jednej pani už asi dva roky, a stále jedávam surové žĺtka (bielka uvarím).
Dnes som ale natrafil na divné vajíčko......... Vyzeralo normálne (zvonku aj zvnútra), ale bolo cítiť akoby som odšťavil trávu.... Proste vnútrajšok vajíčka bol cítiť ako pomliaždená čerstvá tráva.... Čím to je? Samozrejme som to vajíčko vyhodil. Ak takto divne "vonia" pokazené vajce, tak je to úplne inak než som si myslel že ho cítiť. Totiž som tam necítil žiadny sirovodík, ale ako píšem, akoby odšťavenú trávu....Farba vajíčka sýtožltá, ale jeho pach úplne iný, doteraz som nič také necítil....

Mohla sliepka zjesť nejakú divnú bylinku a až tak to ovplyvnilo pach vajíčka? Alebo čo to bolo? ...

Lekorka — úte dub 27, 2021 6:01 pm
Xrazovy_nick píše:
Ahojte.
Odoberám domáce vajíčka od jednej pani už asi dva roky, a stále jedávam surové žĺtka (bielka uvarím).
Dnes som ale natrafil na divné vajíčko......... Vyzeralo normálne (zvonku aj zvnútra), ale bolo cítiť akoby som odšťavil trávu.... Proste vnútrajšok vajíčka bol cítiť ako pomliaždená čerstvá tráva.... Čím to je? Samozrejme som to vajíčko vyhodil. Ak takto divne "vonia" pokazené vajce, tak je to úplne inak než som si myslel že ho cítiť. Totiž som tam necítil žiadny sirovodík, ale ako píšem, akoby odšťavenú trávu....Farba vajíčka sýtožltá, ale jeho pach úplne iný, doteraz som nič také necítil....

Mohla sliepka zjesť nejakú divnú bylinku a až tak to ovplyvnilo pach vajíčka? Alebo čo to bolo? ...

To vajíčko bylo prostě zkažené, není důvod z toho dělat vědu. Někdy stačí drobné narušení skořápky, kterého si člověk ani nevšimne a vajíčko se velmi rychle zkazí.

Xrazovy_nick — čtv dub 29, 2021 9:22 pm
Lekorka píše:
To vajíčko bylo prostě zkažené, není důvod z toho dělat vědu. Někdy stačí drobné narušení skořápky, kterého si člověk ani nevšimne a vajíčko se velmi rychle zkazí.

Skazené vajce je cítiť za plnými ústami požutej trávy? Netušil som.....

neti — pát dub 30, 2021 7:28 am
Lekorka píše:

Presne tak. Pokazené vajce nerovná sa len záprdok (sírovodík), ale čokoľvek, čo nie je okay. Mne sa raz do bielok dostala pleseň cez narušenú škrupinu. Nevšimol som si to, lebo na vrchu boli OK vajcia (pleseň sa urobila, lebo mi kvapkala voda v chladničke na spodok). Vajce nesmrdelo, žĺtko bolo v poriadku, len bielko svietilo vo farbách semaforu. Vajce, ktoré sa mi nezdalo (zrak, čuch), som vyhodil a viac som to neriešil. Súhlasím, netreba z toho robiť (pa)vedu a pátrať po tajomných bylinkách, konšpiračných spiknutiach proti sliepkam alebo že mi satan podstrčil divné vajíčko. Inak keď už sme pri tom, tak vajcia by som nikdy v živote nekonzumoval surové, max. pár dňové a svoje vlastné - práve preto, lebo sa môžu pokaziť, čo nie je len forma záprdku. Radšej skonzumujem dve varené vajcia ako jedno surové, aby som dorovnal živiny, ktoré sa zničia varením.

Lekorka — pát dub 30, 2021 3:13 pm
Xrazovy_nick píše:
Skazené vajce je cítiť za plnými ústami požutej trávy? Netušil som.....

Ano zkažené vejce je v určité fázi cítit jako tráva. Teprve až je v úplném rozkladu, pak je cítit hnilobou.