Jardo, máte zkušenost se sušením? Je potřeba to do něčeho namáčet? Někdo popisuje namáčet to do octu nebo citronové vody.... Co Vy na to?
Vlastním velkou, asi šestipatrovou, velice kvalitní, domácí sušičku a ovoce si běžně suším. Naprosto nejvíce švestky, které se pak hodí prakticky do všeho. Mám jich na zahradě asi 5 stromů, takže stejně ani všechno nedokážu zpracovat a to jich minimálně 100 kg ještě zmrazuji. Pouze je rozpůlím, zbavím pecek a narovnám dužinou nahoru. Nijak jinak je neupravuji a suším na cca 40 stupních minimálně 12 hodin. Tím ztratí podstatnou část vody a dalších 12 hodin je nechám rozprostřené v nějakém větším pekáčku srovnat si vlhkost. Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou, do sušičky se mi již vejdou dvě původní várky, suším dalších cca 12 hodin, někdy i déle a je hotovo. Přendám do papírových sáčků, kde mohou dýchat a celkem pohodlně vydrží celou zimu, pokud je ovšem dříve nesníme.
Já tu také suším kde co a nenamáčím nic do ničeho a všechno je dobré i po roce, když tedy vydrží. ![]()
Jarda, ako doporucujete skladovat susene ovocie? Hlavne mi ide o: susene slivky, hrozienka, datle a broskyne. Ostatne prakticky nepouzivam.
Je jedno, ci sklenena, alebo plastova nadoba?
Staci bezny skleneny pohar od omacok (nieje uplne vzduchotesny)?
Ako je to so svetlom. Lepsie v tme alebo moze byt na svetle. Tu bude asi zavisiet, ci ide o uskladnenie na cely rok, alebo na mesiac-dva. Ja susene ovocie tocim dost rychlo, takze do dvoch mesiacov ho vzdy spotrebujem. Pri takejto dobe uskladnenia vadi svetlo?
Ako dlho je nutne susene ovocie namocit, aby sa "prebudilo" k zivotu? Pomoze aj 1 hodina?
Ako dlho je nutne susene ovocie namocit, aby sa "prebudilo" k zivotu? Pomoze aj 1 hodina?
Většinou používám na krátkou dobu zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a na delší dobu papírové, nebo plátěné pytlíky, což má zase trochu problém, že se tam mohou nastěhovat molové. Je potřeba to pravidelně přerovnávat, což molům velice dobře brání v usazení. Na krátkou dobu světlo nevadí, ale na celou zimu zásadně ve tmě. To namočení by patrně stačilo, ale já to máčím vždy přes noc a ráno spotřebuji.
Zdravim!
Mám půjčenou sušičku na ovoce a zeleninu abych si ji ozkoušel před koupí a zjistil jsem že je v ní při sušení 50 stupňů,není to moc?Přemýšlím jestli je to moc tak jestli je lepší kupované sušené ovoce které je ale určitě sířené a v bůhví jakých podmínkách sušené,nebo jestli je lepší domácí,sušené za uvedené teploty.Teď když je venku neomezené množství jablek a hrušek tak je škoda jich nevyužít.
Ještě se chci zeptat jestli je vhodná ke konzumaci nebo na šťávu normální cukrová řepa nebo jestli je škodlivá až když je z ní cukr.
Díky!
Vhodnější by bylo tak o pět stupňů méně, ale i toto docela vyhovuje, ono to dost záleží na teplotě okolní a velice blbě se dá vytvořit tak přesná teplota, aby vám vyšla ta teplota k sušení ideální. Určitě je vhodnější ovoce doma usušené, protože o něm víte o co jde. Ta řepa se normálně jíst dá, ale je dost projímavá, tak nevím jak dlouho se ve vás ohřeje, ale můžete ji vyzkoušet. Škodlivý je opravdu až cukr, to máte stejné jako u hroznového cukru a hroznového vína, jedno škodí a druhé léčí.
Ono by snad mělo jít zařadit tam diodu a ta by výkon (a snad i příkon) sušičky snížila. Přítel elektrikář se mi to (trošku marně) snažil vysvětlit. Mám doma taky příliš hřející sušičku a až se k tomu dokopeme, tenhle zákrok jí provedeme.
Elektrikářsky jde samozřejmě výkon spirál utlumovat v tom není žádný problém, dokonce by šel plynule řídit i elektronickým termostatem, ale to již bude docela složité a drahé.
Hezký den pane Jardo,
rád bych si také pořídil nějakou sušičku, mohl by jste se podělit o jméno modelu jež vlastníte?
Sám ještě nejsem rozhodnut. Děkuji za odpověď i za celý tento skvělý web!
Mám tuto variantu, akorát ve starším provedení http://www.bielmeier.cz/susicky-ovoce-bielmeier/ . Velkou výhodou je, že můžete sušit více druhů potravin najednou a nic nenačichne.
Jardo děkuji Vám za tento postup, já se totiž bál švestky sušit s tím, že mi začnou plesnivět. Už suším a je to v poho. Děkuji znovu.
Prosím Vás, jen mi není jasné, proč to "Poté je lehce propláchnu vlažnou vodou", prováděné po prvním sušení. Právě jsem první sušení (36 hodin na cca 40 stupních) dokončil a jen mi není jasný důvod či účel tohoto propláchnutí... Prosím Vás k tomu o slovíčko, za něž děkuji předem.
On se povrch buněk té sušené švestky potáhne cukrem a tím se podstatně ztíží odvod vody, čili pak to sušíte zbytečně dlouho a za vyšších nákladů. Omytí tohoto cukrového obalu sušení výrazně urychlí a výsledný produkt není tak upatlaný a nelepí se.
Já taky sušim švestky. Suším už skoro týden v kuse (na elektroměr se radši nedívám, stejně tomu moc nerozumím). Taky svestky odpeckuji nebo větší druhy dávám napůl. Velké švestky obracím v průběhu sušení pokožkou vzhůru, protože pokožka plodu přirozeně také vypařuje vodu (často schnou švestky už na stromě a schnou přes pokožku). Usušené dávám do plechových ozdobných krabic vystlaných potravinářským papírem nebo, jako Jarda, do sklenic se šroubovým uzávěrem.
Švestky v ničem nemáčím a ani necukruju (tzv. kandizování). Jenom mně napadlo, jestli by nebylo dobré je trochu popráškovat, už usušené, třeba C vitaminem.
Jenom s jedním si nevím moc rady. S tím kdy jsou už dostatečně usušené. Stále mám pocit, že je to málo, že jsou vevnitř měké a mohly by se snad kazit. Myslím ale, že v průběhu skladování (z loňského sušení) ty víc prosušené švestky stejně naberou nějakou vlhkost z okolí a zároveň z té vlhčí části švestky se rozleze ta zbytková voda do celého plodu a švestky poněkud změknou.
Jardo ta Vaše sušička BELMEIER je asi následnovníkem sušičky DÖRRER, kterou mám já. Výrobce je stejný: německá firma ABC. V principu jsou stejné, liší se jen trochu jinými obládacími prvky na vrchní části.
Vypadá takto:
http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/81 ... -107-1.jpg
Mám k ní 4 plata v originálním balení + 3 dokoupené. To je celkem 7 poschodí.
Tato sušička má výhodu v tom, že ty plata jsou velmi robustní a lehce se myjí. Nehrozí, že by se polámali. Nevýhoda je v tom, že oproti perforovaným platům/ roštům neprodí vzduch k sušenému materiálu odspodu a ze všech stran, takže jsou méně účinné. Také proudení teplého vzduchu zvrchu je trochu nepřirozené, protože teplý vzduch je lehčí než studený, tak má tendenci stoupat. Zase na druhou stranu s tím krytem s ovládáním a motorem na teplý vzduch je velmi dobrá manipulace.
Mně se už porouchalo nastavování stupňů, tak suším na nižší stupeň, než na který je to výrobcem doporučeno. Ale moc mi to nevadí, protože ten nejteplejší stupeň se mi zdál už moc silný a bál jsem se znehodnocení. Jinak ale v začátku sušení je lepší ten silnější stupeň, protože švestky jsou ještě příliš vodnaté a vypařovaním se silně ochlazují. Jak ale vody ubývá třeba teplotu snižovat jinak se hmota příliš přehřívá. Průmyslové sušičky takhle fungují. Já to suším ale kontinuálně tak, že ubírám usušené a přidávám jedno nebo dvě plata nových švestek.
Švestky v ničem nemáčím a ani necukruju (tzv. kandizování). Jenom mně napadlo, jestli by nebylo dobré je trochu popráškovat, už usušené, třeba C vitaminem.
Jenom s jedním si nevím moc rady. S tím kdy jsou už dostatečně usušené. Stále mám pocit, že je to málo, že jsou vevnitř měké a mohly by se snad kazit. Myslím ale, že v průběhu skladování (z loňského sušení) ty víc prosušené švestky stejně naberou nějakou vlhkost z okolí a zároveň z té vlhčí části švestky se rozleze ta zbytková voda do celého plodu a švestky poněkud změknou.
Jardo ta Vaše sušička BELMEIER je asi následnovníkem sušičky DÖRRER, kterou mám já. Výrobce je stejný: německá firma ABC. V principu jsou stejné, liší se jen trochu jinými obládacími prvky na vrchní části.
Vypadá takto:
http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/81 ... -107-1.jpg
Mám k ní 4 plata v originálním balení + 3 dokoupené. To je celkem 7 poschodí.
Tato sušička má výhodu v tom, že ty plata jsou velmi robustní a lehce se myjí. Nehrozí, že by se polámali. Nevýhoda je v tom, že oproti perforovaným platům/ roštům neprodí vzduch k sušenému materiálu odspodu a ze všech stran, takže jsou méně účinné. Také proudení teplého vzduchu zvrchu je trochu nepřirozené, protože teplý vzduch je lehčí než studený, tak má tendenci stoupat. Zase na druhou stranu s tím krytem s ovládáním a motorem na teplý vzduch je velmi dobrá manipulace.
Mně se už porouchalo nastavování stupňů, tak suším na nižší stupeň, než na který je to výrobcem doporučeno. Ale moc mi to nevadí, protože ten nejteplejší stupeň se mi zdál už moc silný a bál jsem se znehodnocení. Jinak ale v začátku sušení je lepší ten silnější stupeň, protože švestky jsou ještě příliš vodnaté a vypařovaním se silně ochlazují. Jak ale vody ubývá třeba teplotu snižovat jinak se hmota příliš přehřívá. Průmyslové sušičky takhle fungují. Já to suším ale kontinuálně tak, že ubírám usušené a přidávám jedno nebo dvě plata nových švestek.
Moje sušička je prakticky stejná a mám 6 pater, jinak postup používám téměř stejný, ale vyplatí se to provozovat přes časový spínač, vždy třeba 30 minut sušit a pak nechat chvíli vycházet vodu a zase sušit. Dost se tím ušetří na spotřebě a řekl bych, že to suší i rychleji.
chcela by som sa vas, co susite slivky, opytat, kolko cistej vahy susenych sliviek zostane dajme tomu z kila cerstvych sliviek.
Svestky obsahuji cca 73% vody,takze zalezi jak hodne je vysusite.
Odhaduji ztratu 60% hmotnosti pokud maji zustat lehce vlacne.
dakujem.
dnes som nakupila asi 6kg, tak sa idem pustit do toho. no pani, co mi slivky predavala, mi neodporucala prekrajovat ich, ale susit vcelku, e to proste nema dobru chut bez kostky.
nemate niekto s tymto skusenosti? porovnat s kostkou a bez.
za mladi este predavali slivky s kostkou, velmi dobre si pamatam tu kapustnicu s takymito slivkami a potom, ked uz prakticky sa nam nedarilo kupovat s kostkou, bezkoskove uplne stratili chut.
dnes som nakupila asi 6kg, tak sa idem pustit do toho. no pani, co mi slivky predavala, mi neodporucala prekrajovat ich, ale susit vcelku, e to proste nema dobru chut bez kostky.
nemate niekto s tymto skusenosti? porovnat s kostkou a bez.
za mladi este predavali slivky s kostkou, velmi dobre si pamatam tu kapustnicu s takymito slivkami a potom, ked uz prakticky sa nam nedarilo kupovat s kostkou, bezkoskove uplne stratili chut.
To je pravda, chuťově jsou slabší, ale z pohledu energetiky sušení je veliký rozdíl, ty celé budete sušit neporovnatelně déle.
tak mam za sebou prve susenie sliviek, su super, len som ich susila strasne dlho, uz ani neviem, odhadujem tak cez 2 dni. dlho bolie niektore vnutri vlhke, no nakoniec som zistila, ze po vychladnuti by sa to zrejme stratilo. su teda suchsie, ale vobec to nevadi. horsie je to ze s nimi teraz krmim kvasinku.... ![]()
no a pustila som sa susit cuketu, som zvedava na vysledok.
ktora zelenina je po ususeni pozivatelna ako nejake cipsy, ci podobna pochutina?
no a pustila som sa susit cuketu, som zvedava na vysledok.
ktora zelenina je po ususeni pozivatelna ako nejake cipsy, ci podobna pochutina?
Absolutně excelentní chuť mají plátky z červené řepy a pokud je ještě namočíte do rozpuštěného másla a poprášíte pálivou paprikou, tak to je opravdu lahůdka.
Ďakujem za tip, určite vyskúšam hneď po cuketke ![]()
Jardo, předpokládám správně, že to máslo a paprika se aplikují až na hotové usušené plátky před konzumací? A na jak tlusté plátky se červená řepa k sušení krájí?
Ano, jinak by vám to po nějaké době žluklo a sílu plátků neodhadnu, já to krájím jak mě to přijde pod ruku, někdy 4 mm jindy i centimetr, ale dobré a stabilní výsledky by dával V krouhač
moj navod k susicke hovori o 10mm platkoch, lenze oni uvadzaju cviklu najpr podusit (uvarit). ja to budem testovat a chystam sa na max. tych 5mm, aj to sa mi zda vela.
Jarda, neskusali ste susit zemiaky? rozmyslam, ci by sa dali jest ako cipsy, trebars s nejakou cesnakovou pastou + avokado a tak podobne.
To jsem opravdu nezkoušel, ale určitě v tom nebude problém, jiná věc je, jak to bude chutnat, to nedovedu posoudit.
islo mi o tu chut.
ak nebudem mat co robit, vyskusam a napisem ![]()
patři prosim vas mezi syrovou stravu susene ovoce? rozinky, datle, fiky, apod? diky
Ak je susene do 45 stupnov, rozhodne ano.
Vhodne v nasom pasme napriklad cez zimu, aby sa clovek nemusel cpat dovozovym.
Člen Xion vám to píše správně, pokud půjde o naše druhy a sušené do uvedené teploty, není v tom problém, pak jde o potravinu prakticky rovnocennou čerstvým plodům
jo jo, jen si ale lukash dávejte pozor na levnější sušičky, které mají na výstupu topného tělíska teplotu hodně přes těch 45 °C. Takovým sušením se zničí enzymy a původně skvělé ovoce se mění v pouhou mrtvou hmotu.
Investujte do kvalitní sušičky (zkontrolujte pečlivě teploty sušení) nebo si ji zkonstruujte sám (není to věda - já třeba mám pouhou bednu s vnitřním ventilátorem, vyhříváno slabou 40 W žárovkou), Vaše zdraví za to stojí ![]()
Naše babičky sušili švestky bez sušičky a mali na celú zimu.
Dozrievajú meruňky a ja by som rád nasušil, ale sušičku nemám. Tie kupované sú malé, meruňky dozrajú rychle.
Sušiť sa dá všelijako, aj v trúbe, na radiátore-to teraz aktuálne zrovna nie je, lenže problém je, že ak chcete sušiť do 45 stupňov, potrebujete to vetrať, pri takých nízkych teplotách sa to v sušičke suší hrozne dlho, aj 2-3 dni, aby sa predišlo riziku plesní, tak pokiaľ je potravina vlhká, môže sa na začiatku použiť trochu vyššia teplota - ono nás zaujíma teplota samotnej potraviny a nie teplota vzduchu a teplota potraviny sa veľmi nezvýši, ak obsahuje ešte vysoké množstvo vody, ktorá sa odparuje a preto ja prvé dve tri hodiny použijem trochu vyššiu teplotu a potom ju znížim.
Sušička je super vec na surovú stravu, ja v nej suším viac rôzne placky, zeleninové plátky, esénsky chlieb, namočené orechy, surové granoly napr. z naklíčenej pohánky, než samotné ovocie. Nemám záhradu, tak nemám ani moc prebytky.
Inak u nás prakticky nedostať sušičky s reguláciou teploty - na trhu sú len drahé ako excalibur, ešte býva bionare. Tie lacnejšie vždy majú nejaký zádrhel - buď málo poschodí, ja mám na mojej sušičke možnosť 15 poschodí a využívam aktívne tak 12 - kvôli elektrickej energii. Takisto treba pozerať na príkon, bežné sušičky majú okolo 500 W - závisí od teploty, tá Bionare má od 100 po 200 W. Potom možnosť dokúpenia špeciálnych fólií na sušenie tekutých vecí, placiek - to sa dá ale čiastočne nahradiť napr. papierom na pečenie. Najkvalitnejšie sušičky majú ventilátor z boku ako excalibur, ale tá bionare suší veľmi rovnomerne aj pri 12-tich poschodiach, pozerala som zahraničné testy a porovnania, neboli tam veľké rozdiely.
http://www.elektro-internet.cz/so-1020- ... icich-sit/
Stačilo by takéto klamóro?
Koľko marhúľ by som v tom naraz nasušil?
podľa parametrov nevyzerá zle, marhule som ja nesušila, ale tak 9 sít o priemere 32 cm, tam sa už zmestí toho dosť, ale pri použití nížších teplôt pod 45 stupňov sa to bude sušiť aj tri dni, niekedy hrozí práve vznik plesní, záleží ako má tá sušička riešený ventilátor, ja by som marhule sušila pri vyššej teplote, minimálne zo začiatku, tak 55 stupňov
teraz som napr. sušila esénsky chlieb z naklíčeného obilia, naklíčené obilie rýchlo fermentuje - to je aj základ kvásku a toho nápoja rejuvelac. Ten chlieb mi začal fermentovať, aj keď som použila zo začiatku vyššiu teplotu, čo síce nie je nejak na škodu, len potom chutí kyslo, nabudúce musím dávať podstatne tenšiu vrstvu. Inak mne v sušičke nikdy nič nesplesnivelo ani pri nízkych teplotách, sušievam do 40 stupňov, na začiatku 2-3 hodiny 50 stupňov
Viete mi niekto aspoň odhadom napísať koľko asi to môže v jednej dávke usušiť? Teda koľko do nej dám surových marhúľ a koľko asi vyberiem sušených? Teda nejaký odhad, viem že presne sa to nedá. Momentálne ma najviac zaujímajú práve marhule lebo dozrievajú.
Možno by som začal v elektickej trúbe, potom preložiť do sušičky, šlo by to? A v tých horúčavách snáď by šlo aj vonku dosušiť.
Keď som si prečítal poriadne parametre a návody tak som dospel k záveru že jediná sušička ktorá by stála za to je Ezidri Ultra FD1000. Na jedno sito sa dá uložiť max 0,7 kg, čo by asi v prípade marhúľ bolo reálne. Aj tá cena by sa ešte dala, len v cene je iba 5 sít. Je možné dokúpiť, ale tie sitá sú myslím dosť predražené. Tak zvažujem že by som sa pustil do vlastnej výroby. Mám vo dvore vlastnú garáž - dieľňu, tiež nejaký materiál, takže by to nemal byť problém urobiť sušičku. Termostat, ohrievač, prúdenie vzduchu, to všetko by som dokázal (pomocou kamaráta) urobiť.
Tá sušička Concept na jednu várku dokáže usušiť podľa návodu 1,8 kg marhúľ na 5 sitách, teda na 9-tich cca 3,2 kg. To je pre rodinu málo.
Tak som objednal to čudo ale len v základnej výbave. Ezidri Ultra FD1000. Marhune na vrcholci stromu už sú dobré, dnes som pristavil rebrík.
Tá sušička Concept na jednu várku dokáže usušiť podľa návodu 1,8 kg marhúľ na 5 sitách, teda na 9-tich cca 3,2 kg. To je pre rodinu málo.
Tak som objednal to čudo ale len v základnej výbave. Ezidri Ultra FD1000. Marhune na vrcholci stromu už sú dobré, dnes som pristavil rebrík.
No nevím, zda je vaše rozhodnutí na pochvalu, sušička také nemusí sušit jeden produkt, ale několik potravin najednou a pak je problém s přenášením pachu do dalších pater. Například mít v té zmíněné dole houby, máte i houbové meruňky. Toto řeší sušička, kterou mám doma http://susicky-ovoce.hledejceny.cz/bielmeier-bhg-601/ a již jsem zde na to upozorňoval.
To ma nejak netrápi, ja keď sú meruňky tak potrebujem sušiť tie, no trochu som možno prestrelil, kamarát si urobil sám sušičku a urobil by aj mne. Má to všetko vrátane ventilátora, termostat, veľkú kapacitu že sa nedá s touto porovnať. A má ju už vlani odskúšanú.
Mne sušička došla, tak som ju po umytí tých plastov "naládoval". V návode píšu že sa na jeden rošt vojde 500 - 700 gr. marhúľ, tak som napoprvé dal na každý rošt čo sa tam vliezlo, 800 gr, teda na 5 roštov 4 kg olúpaných. Uvidím či ju to nezadrhne. Však píšu že zvládne aj 30 roštov. Ja mám zatiaľ len 5 základných.
Pre: bludicka
zaujal ma esensky chlieb.....vies mi napisat ako sa robí? Ďakujem
tu som niečo vygooglil
http://hubnuti.dadamo.cz/component/opti ... itstart,6/
Aj ja som našla recept:
http://www.jajsem.com/chleb-esejskych/
U susicky je najdolezitejsi ventilator a sposob prudenia vzduchu, velmi casto sa stava u lacnych susiciek, ze susia nerovnomerne a treba potom casto striedat platy. Cize riesit u susicky prenasanie pachov je podla mna uplny nezmysel a skor reklamny tah, pretoze tam ide primarne o kvalitne prudenie vzduchu cez vsetky poschodia a uzavrete dna len sposobuju riziko plesni a zvlast ked susim pri nizkych teplotach 2-3 dni, problem vznika u roznych placiek, ktore su dost hutne a uzavrete a tazko sa tam dostava potom vzduch, u nejakych jablk je to jedno. Ja obcas pouzivam v susicke folie na susenie placiek a to vlastne vytvori uzavrete dno, doba susenia sa tym vyrazne predlzi, vzdy si to len na foliach predsusim, akonahle je placka ciastone vysusena a ma uz tvar, odstranim foliu a dam ju na sito, aby vzduch prudil aj odspodu. U tej susicky s uzavretymi dnami sa da pouzit max. 6 rostov naraz, co je podla mna strasne malo, u kvalitnych susiek je to bez problemov aj 15-30 rostov a take zname susicky ako Excalibur maju ventilator zboku, lebo tak sa najlepsie dostane vzduch do vsetkych rostov.
Ja teda susim v susicke rozne veci naraz, teda urcite nie naraz napr. cesnakove lanove krekry a nejake jablka, ale ja v tom problem nevidim, vzdy susim toho naraz viac, ze zaplnim bez problemov 8-12 poschodi.
Esensky chlieb - staci si zadat do youtube "essene bread" a vyhodi kopec navodov.
http://joannasteven.blogspot.co.at/2010 ... orial.html
Pozor, naklicene obilie velmi rychlo fermentuje a skysne, treba natierat potom skor natenko a susit zo zaciatku pri vyssej teplote.
Takto to v mojej funguje, vonkajšia stena je dvojitá a tadiaľ prúdi teplý vzduch, tam sa delí a roštami preteká do stredu, tam je časť nasávaná dnu a časť fučí vrchom von, čím sa uvoľnuje vlhkosť. Podľa návodu by tam mohlo ísť vraj až 30 poschodí, len kde na ne vziať peniaze.
| Přílohy: |
![]() diagram.jpg [ 23.45 KiB | Zobrazeno 18312 krát ] |
Dakujem vsetkym za recept na essensky chlieb...som zvedava ci sa mi podari. Susicku zatial nemam, takze sa pokusim susit v rúre. Vdaka.
V tej Ezidri susicke je velmi dobre riesene prudenie vzduchu+moznost dokupenia tych folii a dalsich platov, ja mam ten lacnejsi typ, zdalo sa mi zbytocne kupovat ten drahsi typ - aj ked ten ma plynulu regulaciu teploty, ale aj tak vyuzivam len tie dva prednastavene mody - susenie pri teplote okolo 35-40 stupnov a druhy mod 50 stupnov a takisto spotreba el. energie hrala rolu. Chcela som si povodne kupit excalibur susicku, ale na to nemam miesto doma. Ak to clovek mysli vazne so susenim surovej stravy, roznych placiek, urcite sa to oplati kupit a hlavne sa vyhnut susickam s uzavretymi dnami a bez regulacie teploty a aby mali moznost minimalne 10 rostov - ono sa to nezda, ale pri suseni napr. nejakych tenkych lanovych placiek to clovek raz dva zaplni. Pozerala som nejaky zahranicny test, kde porovnavali susicku Ezidri a Excalibur, velke rozdiely pri suseni tam neboli, aj napriek tomu, ze Ezidri nema ventilator zboku.
Však kruhová sušička nepotrebuje ventilátor zboku. Ten vzduch je tu vedený veľmi dobre, tou čiastočnou výmenou vzduchu sa zaručuje dobrý odvod vlhkosti. Dal som sušiť večer časť do sušičky a časť do el. rúry a do rána tam bol obrovský rozdiel. Teplotu som nastavil približne rovnakú, v rúre teplovzdušný ventilátor ale v sušičke oveľa oveľa suchšie.
Ja som skusala na zaciatku susit v elektrickej rure s ventilatorom - trvalo to priserne dlho a hned som sa potom rozhodla pre kupu susicky, je to velky rozdiel. Ta Ezidri susicka je podla mna u nas na trhu jedna z nakvalitnejsich a financne dostupnych, ak si clovek kupi tu lacnejsiu verziu, ktora je uplne dostacujuca, pouzivam ju velmi casto asi dva roky+dokupi dalsie platy a folie. Susenie pri surovej strave nie je nutnost, ale vyborne spestrenie, hlavne sa daju nasusit rozne placky na cesty, turistiku... a pod.
Tá čo som kúpil nebola zase oveľa drahšia. Stála ma aj s dopravou 215€.
Vyskúšal som ako pán Jardo poradil, teda predsuším dve várky a potom dosuším spolu.
Zatiaľ suším marhule, chcem skúsiť všetko čo sa dá. Alebo "co dům dá"
Budem ale musieť dokúpiť zopár sít.
Nebolo by dobré do sáčku so sušeným ovocím dať kúsok levandule proti moliam:
Tiež ma napadlo urobiť niečo ako kolega "inzenyr" robí s ľanovým olejom. V činžiaku to nebude ľahké ale ja by som s tým nemal mať problém, nejakú vývevu, naplniť zaváracie poháre a odsať vzduch. Možno by poslúžil kompresor z chladničky.
Sušit něco v troubě není moc ekonomické, to proděláte kalhoty.
Můžete do sklenic před uzavřením napustit z bombiček na sifon CO2 a pak je zavřít, to moly, červy a další šmejdy celkem spolehlivě likviduje a již se zde o tom někde psalo.
Waw, fórum už je odemčené, super. Ja som sušil zatím marhule, broskyne jednu dávku 12 sit, teraz suším slivky. Skúsil som ako sa budú sušiť aj nektarinky, celkom fajn, aj paradajky sa dobre sušia. Mám už nachystanú cukyňu. Ako ju robíte? Olúpať samozrejme a jadierka preč? Neni stará hrubá, také mladšie kusy.
Tak s tím zkušenost nemám, tu jsem nikdy sušit nezkoušel, ovšem jde prakticky o sušení vody, tak nevím co vám z toho zbude.
Pan jarda
Chcem sa opytat ci susene slivky posobia na organizmus zasadito alebo nie, lebo nachadzam rozporuplne clanky a informacie o tom ze slivka posobi kyselinotvorne a niekde zase opacne.... chcem sa opytat ako je to s osusenymi slivkami a priapadne aj marhulami ( merunkami ) a pod....
dakujem
Žena chcela dať do polievky sušené hríby, teda našla a hodila do polievky. Nestačil som sa diviť čo mi to dala do taniera. Neboli to hríby ale hrušky. Tak sme dva dni jedli hruškovú polievku.
ak su vysusene pri teplote max. 42 stupnov celzia tak su zdrave ale treba ich dat namocit do vody pred konzumaciou na 2-3 hodiny.
opravte ma niekto ak sa mylim ![]()
Všechny švestky, které neskončily v kvasu propásly svou šanci.. Většinu dní si dlouho před východem slunce cvaknu velkého panáka slivovice a působí ZÁSADNĚ skvěle..
doporučuje 5 z 5ti seniorů
To by mě zajímalo jakou chuť má bramboračka ze sušených hrušek, to jsem ještě nezkoušel.
Chcem sa opytat ci susene slivky posobia na organizmus zasadito alebo nie, lebo nachadzam rozporuplne clanky a informacie o tom ze slivka posobi kyselinotvorne a niekde zase opacne.... chcem sa opytat ako je to s osusenymi slivkami a priapadne aj marhulami ( merunkami ) a pod....
dakujem
Ono jak které, naše švestky působí dle mého názoru na většinu lidí kyselinotvorně a švestky umebošky spíše působí zásadotvorně.
Na doporučení zde na fóru jsem si koupila sušičku Bielmeier BHG 601. Dělám v ní lněný raw chléb a ovocné placky, zatím...Doma mně ale bylo řečeno, že se nedoplatíme za elektřinu, když mám sušičku puštěnou třeba 6 hodin v kuse. Máte někdo představu, kolik může v přepočtu na koruny stát provoz takové sušičky?
to spočtete jednoduše - změřte si odebíraný výkon. Například při odběru 100 W sušička spotřebuje jednu kilowatthodinu za deset hodin a toto stojí dle Vašeho tarifu nějaké čtyři koruny, ne? Čili 40 haléřů na hodinu. Další věc - Vaše uvedená sušička má katalogovou spotřebu 700 W, na ten výkon ale nejede po celou dobu, záleží na regulaci (spojité či nespojité). Mimochodem podobnou sušičku jsem měl, odebírala "pouze" 165 W a teplota vzduchu v sušičce i při takto malém příkonu byla 120 °C! Čili tohle není sušička, to už je skoro pečicí trouba. Ta Vaše sušička má 700 W a ačkoli má teplotní regulaci, pochybuju, že suší do max. 42 °C a při vyšší teplotě již přicházíte o cenné živiny.
Je mi líto, ale tyto levné modely nejsou sušičky, jsou to minitrouby. Ta moje již leží nevyužitá ve sklepě, protože nechci sušit za cenu ztráty vitaminů, minerálů a zejména enzymů - to si pak vyrábím mrtvou hmotu. A to jsem do té své zamontoval triakovou regulaci, čili perfektní regulátor teploty, ale průtok vzduchu byl zcela nedostatečný, sušené medium obvykle plesnivělo.
Pokud míníte sušit, nepočítejte to na peníze, protože pořád je to lepší než produkty kupované, konzervované sterilizací a proslazením a siřičitany a čím vším ještě, takže pořád děláte pro své zdraví lépe než to kupovat v supermarketu.
Děkuji za obsáhlou odpověď. Sušičku jsem koupila na doporučení zde na fóru, má 3 regulační stupně a je zde chválena. Tak jsem se domnívala, že mám kvalitní produkt.
Nemohu za sušičku dát několik tisíc, i když vím, že se to na zdraví vrátí, ale můj manžel je v invalidním důchodu a já momentálně bez práce a s dvěma studenty doma. Takže tak. Člověk by rád pro své zdraví udělal daleko víc, ale každý máme své omezené možnosti. Loni jsem si koupila odšťavňovač Omega a vážně nelituji, snažím se i o různé, zde zmíněné očisty, užívám některé z doplňků koupených od pana Jardy, ale s tou sušičkou, to jste mě docela ranil, že mám přístroj, který mi z živého "vyrobí" pouze mrtvou hmotu... ![]()
nejvíce Vám uškodí to, o čem si myslíte, že Vám uškodí. Opravdu "je to v hlavě", jak se tu probírá na fóru na jiném místě. Budete-li toto své s láskou sušené ovoce jíst s vědomím, že Vám udělá dobře, pak Vám dobře skutečně udělá.
Když jsem někdy před čtyřmi roky "objevil", co se syrovou stravou dělá tepelná úprava a poté změřil teplotu vzduchu v té sušičce srovnatelné s Vaší, taky mne to hodně ranilo. Jenže přírodu neobalamutíme, leda bychom na to sami doplatili. Však taky jak jsem byl tehdá často nemocný (dnes již nic, pohoda).
Horkovzdušnou troubu doma náhodou nemáte? Pokud ano, máte sušičku zadarmo. My takto s manželkou sušíme a je to vynikající - sušička je velká a výkonná. Postup je snadný - nezapínáte topné těleso, pouze rozsvítíte žárovku vnitřního osvětlení trouby. Ta svým ztrátovým teplem vyhřeje troubu na požadovaných asi 35 až 40 °C (zkontrolujte si to) a důležité je zapnout ventilátor vnitřní cirkulace vzduchu (ten mají právě jen horkovzdušné trouby). Vlažný, intenzivně proudící vzduch perfektně vysušuje a je jen vlažný, neznehodnotí živiny. Do dvou dnů usuší cokoliv.
Malé fígle:
- na počátku sušení topné těleso zapnu, avšak jen tak na půl minuty, aby teplota vzduchu rychleji naběhla,
- první půlden sušení nechávám dveře trouby maličko pootevřené (na škvírku), protože ze začátku je potřeba nechat unikat ven vysokou počáteční vlhkost,
- druhý půlden sušení občas otevřu na chvíli dveře trouby, aby unikl vlhkostí hodně nasycený vzduch, jinak již jsou dvířka uzavřena,
- druhý den sušení otevřu na chvíli dveře trouby už jen cca dvakrát, třikrát, tedy zřídka.
Troubu mám tuto: http://www.srovname.cz/whirlpool-akz-43 ... etails-tab. Vzhledem ke spotřebě jsem si koupila právě tu sušičku... ![]()
Tak v návodu máte uvedený maximální příkon 700 W a ten vynásobíte vaší cenou za dodávku el. proudu. Například v mém případě by sušení na plný výkon, tedy na třetí stupeň, stálo 0,7 x 5,-Kč x počet hodin provozu. Na nižší stupně pochopitelně propálíte mnohem méně.
Ono nejde o takový problém jak by se na první pohled zdálo a to ani v té elektrice, ani v té teplotě, ani v cirkulaci. Prostě si k tomu koupíte ještě takové ty programovací hodiny do zásuvky za cca 150,-Kč a budete sušit na první stupeň vždy třeba 5 min zapnuto, pět minut vypnuto a takto stále dokola. Snížíte tím náklady na půlku, sušení zkvalitníte a ani enzymy nezničíte. Délku spínaného času je třeba si odzkoušet, klidně může být doba vypnutí dvojnásobná než doba zapnutí, případně naopak, dle potřeby.
Tak teplotu v sušičce na nejnižší stupeň jsem naměřila 49 stupňů. S tím časovačem je to dobrá vychytávka.
Děkuji za výpočty spotřeby, já tomu houby rozumím. ![]()
Ked budete postupovat tak ako Vám to pán Jardo napísal, teda s tým časovačom, potom sa teplota na tých 49 stupňov nedostane a krátkodobé zvýšenie teploty potravinu neznehodnotia lebo chvíľu trvá než sa od teplého vzduchu zohreje. Výrobci sušičiek figu rozumejú nejakým enzýmom, preto doporučujú sušenie pri vyšších teplotách, ja som sa tiež až tu vlani o tom dozvedel, no keďže mi to finančne vyšlo tak som kúpil Ezidri a dokúpil som sitá, no stálo to dosť. Ale zdravie je dôležitejšie. Len si teda kúpte ten časovač a hotovo.
Pokud to budete spínat tím časovačem dá se přesně ovlivnit i požadovaná teplota, právě tím seřízením sepnutí a vypnutí.
Sušička je super vec na surovú stravu, ja v nej suším viac rôzne placky, zeleninové plátky, esénsky chlieb, namočené orechy, surové granoly napr. z naklíčenej pohánky, než samotné ovocie. Nemám záhradu, tak nemám ani moc prebytky.
Inak u nás prakticky nedostať sušičky s reguláciou teploty - na trhu sú len drahé ako excalibur, ešte býva bionare. Tie lacnejšie vždy majú nejaký zádrhel - buď málo poschodí, ja mám na mojej sušičke možnosť 15 poschodí a využívam aktívne tak 12 - kvôli elektrickej energii. Takisto treba pozerať na príkon, bežné sušičky majú okolo 500 W - závisí od teploty, tá Bionare má od 100 po 200 W. Potom možnosť dokúpenia špeciálnych fólií na sušenie tekutých vecí, placiek - to sa dá ale čiastočne nahradiť napr. papierom na pečenie. Najkvalitnejšie sušičky majú ventilátor z boku ako excalibur, ale tá bionare suší veľmi rovnomerne aj pri 12-tich poschodiach, pozerala som zahraničné testy a porovnania, neboli tam veľké rozdiely.
Proč sušit máčené ořechy? Předpokládám, že tím se ty probuzený enzymy asi zase uspí. I když netuším, jak rychle to proběhne.
Tak sušička už beží, meruňky sušené sú v zime prima. Vlani som skúsil aj broskyne ale tie už sušiť nebudem. A pri presýpaní som ich nechtiac pomiešal s marhuľami a to bola chyba. Tie chlpaté broskyne mi to kazili. A poučil som sa že ovocie treba dať sušiť dobre dozreté.
Ahoj. Potřebovala bych poradit. Sušičku mám na nejnižší stupeň a časovým spínačem přerušovaně, abych uchovala teplotu. Ale než se mi meruňky za tu dobu usuší, tak se na nich vytvoří plíseň. Meruňky dávám do sušičky téměř skoro zralé a nepoškozené, které krájím buď na čtvrky nebo nechám půlky, podle velikosti. Díky za rady
při prvním máčení se uvolní a odplaví enzymové inhibitory (jež by nám při konzumaci bez máčení nadměrně zatěžovaly slinivku), čili už tam nejsou (enzymy samozřejmě zůstávají).
Zatím nikde jsem se ale nedočetl, co se stane právě, když se máčené ořechy znovu usuší... zajímalo by mne, jestli se nějak ty inhibitory znovu vytvoří... logika by napovídala, že ano, protože právě to je mechanismus, který zajišťuje klíčení (oživení) až poté, co nastanou pro život vhodné podmínky (teplota, vlhko, světlo apod.)
prvně k regulaci teploty přerušováním napájení pomocí časového spínače - osobně to neberu, protože teplota na konci sepnutého intervalu bude nejspíše nevyhovující (nad 50 °C). tady totiž nejde o teplotu průměrnou, která může být v pořádku, nýbrž o teplotu absolutní a ta poměrně určitě překračuje teplotu životnosti enzymů.
Bez zpětné vazby (sledování aktuální teploty) teplotu neuhlídáte, už proto, že třeba na začátku sušení je ovoce hodně vlhké a tedy odpařovaná voda odebírá více tepla, než ke konci sušení, čili teplota při jinak stejných podmínkách bude na začátku relativně nízká a ke konci sušení vyšší.
Tam je potřeba regulace (pokud možno spojitá) s teplotním čidlem. Čili obvod využivající termistor a triak (nebo alespoň tyristory).
Abych odpověděl... nechcete-li měnit sušičku, pak pouvažujte, jak u ní výrazně zvýšit průtok vzduchu, aby se zlepšilo odvádění vlhkosti. Současně by to chtělo něčím nízkopříkonovým přihřívat (slabou žárovkou?), protože vyšší průtok chladicího média bude více ochlazovat.
Šľak ma ide trafiť,
Pozriem sa na sušené marhule a je v nich plieseň. Dosť ich je chytených. Keď ich nechám v papierových sáčkoch tak sa do nich dostanú mole a ak ich uzavriem tak táto neplecha. Prebral som ich a tie čo vyzerajú ešte dobre som na pár minút namočil do MMS, skúsim ich ešte presušiť a asi ich dám do mrazničky. Asi som mal radšej investovať do väčšej mrazničky než do sušičky, 300€ ma stála a viac škody.
Dobrý den, můj dotaz nesouvisí se sušením ovoce.
Chci se zeptat na kupované rozinky. Někde jsem se tu dočetl, že rozinky je potřeba pečlivě omýt.
Předpokládám, že kvůli síření. Ve zdravé výživě mají rozinky nesířené, ale i v Lidlu (alespoň to píšou na pytliku). Já je nemeju. A co vy, mejete?
To není pouze otázka síření, mnohdy jsou tyto plody i stříkané nějakým olejem, čili ideální je na chvilku je spařit na cedníku v horké vodě, tím se vše odplaví.
Pane Jardo, prosím Vás, chtěla bych vyzkoušet sušené krekry ze semínek a zelniny, ale nevím si rady s následujícím. Když namočím např. lněné nebo jiné semínko a dám ho tam celé, tak bude asi problém s využitelností, protože se nepodaří ho tak dobře potom rozkousat. A když ho po namočení rozmixuji, nezačne to rychleji žluknout než se stihne usušit? Sušičku ještě nemám, zvažuji koupi.
A ještě jeden dotaz - co děláte např. s těma zmraženýma švestkama? Na co je používáte?
Někde jsem četla, že se dají skladovat v mrazáku jen cca 2 měsíce?? Děkuji Vám a přeji hezký den
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, také přemýšlím o koupi sušičky na ovoce značky Bielmeier, zajímalo by mě, zda se dá v této sušičce sušit například i raw těsto například z rozmixovaného ovoce nebo oříšků? Jde mi o to, zda jde do této sušičky dát nějaký papír na pečení a těsto je poté možno rozlít. Děkuji.
Mám více dotazů:
1. To už nikdo nesušíte ovoce klasickou cestou? Na slunci za oknem? Je na tom něco špatně? Blbá teplota, blbé zkušenosti?? Nebo je to jen zdlouhavé a nikomu se do toho nechce?
2. Chci sušit ovoce na vestavěné krbové vložce. Mám tam revizní otvor jakoby do komína (do prostoru, kde ústí komínová roura), a tam mám prostor tak na tři plechy (rozuměj klasické buchtové). teplotu jsem schopen kontrolovat i regulovat. Co vy na to? Na co si dát pozor?
A ještě jeden dotaz - co děláte např. s těma zmraženýma švestkama? Na co je používáte?
Někde jsem četla, že se dají skladovat v mrazáku jen cca 2 měsíce?? Děkuji Vám a přeji hezký den
Ono jde o to jak a z čeho, třeba to lněné semínko opravdu je docela problém, ale třeba pohanka tak velký problém nepředstavuje. Dost záleží na skladbě omega kyselin v semínku a dle toho pak může, nebo nemusí být problém se žluknutím. Švestky si ještě lehce zmrzlé můžete nakrájet do salátu a jsou docela chutné. Skladovat by se dlouhodobě nemělo asi nic, ale to víte, zase tolik přesně nebude asi čas dodržovat skoro nikdo.
chtěla bych se zeptat, také přemýšlím o koupi sušičky na ovoce značky Bielmeier, zajímalo by mě, zda se dá v této sušičce sušit například i raw těsto například z rozmixovaného ovoce nebo oříšků? Jde mi o to, zda jde do této sušičky dát nějaký papír na pečení a těsto je poté možno rozlít. Děkuji.
Tak určitě se takto postupovat dá i když na uvedený postup jsou asi vhodnější síta, než ten papír. Já v ní suším poměrně dost, ale sušit kaši z ovoce, nebo zeleniny k tomu jsem se zatím nedostal a praktické zkušenosti tedy nemám.
2. Chci sušit ovoce na vestavěné krbové vložce. Mám tam revizní otvor jakoby do komína (do prostoru, kde ústí komínová roura), a tam mám prostor tak na tři plechy (rozuměj klasické buchtové). teplotu jsem schopen kontrolovat i regulovat. Co vy na to? Na co si dát pozor?
1)Nejvíce vadí ta dlouhá doba a klimatické podmínky v naší republice. Mnohdy vám vše stihne zplesnivět dříve než se odpaří podstatná část vody.
2)Jedině na vysokou teplotu, jinak tam asi problém není.
Jedna znama zvazuje susicku z http://www.excaliburdehydrator.com/dehydrators/9-tray . Doporucovali je v nejake knize o syrove strave. Susicky jsou tam velice drahe, tak se pta, jestli s nimi nekdo nemate nejakou zkusenost nebo o nich neco nevite.
Dik, Pavel
Vim ze jsou i dobre zkusenosti s touto http://www.bionaire.cz/ezidri/ a neni tak draha jako excalibur, ja o ni uvazuji, ale zatim jsme se tomu moc nevenoval - info mam zprostredkovane. Zkuste i forum na http://www.vitarian.cz, tam je taky celkem dost o susickach a spoustu uzivatelu ma zkusenosti.
Dik, podivam se
Ahoj Pavle,
měl jsem doma na zkoušku ten excalibur, ale sušička hrozně drnčela (měl jsem 2 kusy). Pokud známá nemá na to vhodné prostory (i odhlučněné) tak nedoporučuji. Nakonec jsem pořídil tuto http://www.bionaire.cz/ezidri/ultra.htm , ve srovnání s excaliburem je tišší, ale ta neuvěřitelně rozšířitelná kapacita (až 30 vrstev)! Excalibur není možné rozšiřovat. Osobně jsem si lihovou fixou udělal vlastní stupnici teploty podle svého teploměru, abych měl co nejpřesnější teplotu. S ezidri jsem spokojen.
Zdravím Jardo,
chtěl bych se vrátit k té sušičce, kterou jsi zmiňoval Bielmeier-bhg-601 a která následně byla rozcupována.
Na nějaké stránce jsem se dočetl, že sušička netopí na určitou teplotu, ale těmi stupni přidává k okolní teplotě 20/40/60 °C (250/500/700 W). Je možné to odzkoušet? Případně alespoň první stupeň? V tom případě by asi stačilo mít sušičku v místnosti, kde je kolem 20 °C a je vyhráno a není třeba časovač.
Pak bych se chtěl ještě zeptat, jak dlouho tu sušičku máš. Nemám dobrý pocit z toho, že ji opakovaně zapínám a vypínám. Připadne mi to jako u žárovky, která má životnost omezenou buď na množství odsvícených hodin, nebo množství zapnutí/vypnutí.
No a do třetice jsem na nějakém obrázku viděl, že plata sušičky nemají děravé dno. Neznamená to, že se zespodu zapaří, nevysuší dokonale?
Moc děkuju za odpověď.
David
Tak rozcupována, toť otázka, já ji mám mnoho let, slouží stále dobře a mimo tu vyšší spotřebu funguje dokonale. Opakované zapínání zde nemůže představovat žádný problém a neděravá plata jsou spíše výhodou protože pach potravin z jednoho plata se nepřenáší do druhého, což je zase nevýhodou ostatních sušiček. Tam dát dospodu houby, tak je houbové všechno. S tou teplotou je to diskutabilní, zpočátku se vše natápí a připočtená teplota je tedy ilusorní, to by fungovalo až od určitého momentu.
Pokukuju po kvalitní sušičce na ovoce. Která by neničila podstatné živiny. Dost mě zaujala tzv. infra sušička Yden. Mohl byste mi ji doporučit? Pracuje opravdu tak kvalitně, jak inzerují? Díky moc
Tak až na tu cenu by se mě asi také líbila, ale to je tak vše co k tomu mohu dodat, praktickou zkušenost s ní nemám.
Jo, ta by měla být kvalitní a sušit poměrně rychle, což je u ovoce důležité. Čím rychleji se ovoce usuší, tím méně na něm vznikne zárodků plísní.
Na sušení ovoce či zeleniny nic složitého není. Sušit je dokonce možné i bylinky a tvořit si tak vlastní přísady do vaření. Dost zajímavých informací jsem se dozvěděla na https://www.gastrofresh.cz/jak-na-suseni-ovoce-a-zeleniny-vyvarujte-se-chybam/ Možnosti jsou široké ![]()
Prosím, poraďtě jak zdravě konzerovovat, popř. jinak "nakřečkovat" okurky na zimu.
Velké nakládačky je dobré nechat uzrát v nálevu jako rychlokvašky. Přerostlé salátovky krouhám slepicím, na zimu je neskladuji, dají se sice zamrazit, ale konzistence krystalky narušených buněk tomu odpovídá - salát je leklý a kolik by takové pustily vody při restování vyzkoušeno nemám. V zimě je obvykle větší chuť na sterilované okurky ve sladko-kyselém nálevu.
Mimo to co vám píše člen Alopat by možná fungovalo rozmixovat a zmrazit, ale vyzkoušeno nemám, nevím jak by takový produkt po rozmražení chutnal, ale vypít by předpokládám šel.
Chuť je stejná, ale nakrouhat se musí ještě před zamrazením. Ona celkově salátová okurka rychle ztrácí křehkost, pokud nemá ideální skladovací podmínky. Na druhou stranu na podzim by se nějaké okurkové bio kousky na přípravu restováním šikly, ale v létě je příjemnější ochlazující syrová. V zimě dám přednost bramboráku. Samostatnou kapitolou je pak cuketová buchta a cuketa naložená jako matjesy. Vtip je v tom, že je potřeba konzumovat i kůru, což u přerostlé cukety nelze.
Zdravim. Mohu se zeptat, jakou doporučíte sušičku ovoce?
Případně její výhody - co bude potřeba?
Přijde mi, že by měla mít možnost nastavení časovače
nastavení teploty
hranatá - prý mají rovnoměrnější cirkulaci vzduchu
řešim plast versus nerez?
pak jsem tu koukal, že jsou takové, co umožňují sušit více druhů ovoce, aniž by načichlo od sebe - můžu k tomu vědět víc?
Koukám na tohle
">https://www.klarstein.cz/Kuchynske-spotrebice/Susicky-ovoce/Mega-Jerky-automaticka-susicka-650W-35-80-C-dotykovy-LCD-displej-8-policek-cerna.html?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakiRxHbaRzY-iOSJq0Ar2ZrtFs3T8hOQSTmbGQMCjNhvrHkpdZBG9KMaAqhIEALw_wcB
A napadá mě, že tedy v minulosti se sušilo ovoce na zimu, ale pokud člověk nejí např. bio kupované ovoce produkované v ČR, tak stejně je to asi jedno, jestli si v zimě koupí jablko v albertu, nebo si sušší potraviny - přecejen "to, co by člověk zkonzumovat měl za látky" do sebe v lepšim případě dostane buď tou či onou formou? Díky.
Případně její výhody - co bude potřeba?
Přijde mi, že by měla mít možnost nastavení časovače
nastavení teploty
hranatá - prý mají rovnoměrnější cirkulaci vzduchu
řešim plast versus nerez?
pak jsem tu koukal, že jsou takové, co umožňují sušit více druhů ovoce, aniž by načichlo od sebe - můžu k tomu vědět víc?
Koukám na tohle
">https://www.klarstein.cz/Kuchynske-spotrebice/Susicky-ovoce/Mega-Jerky-automaticka-susicka-650W-35-80-C-dotykovy-LCD-displej-8-policek-cerna.html?gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakiRxHbaRzY-iOSJq0Ar2ZrtFs3T8hOQSTmbGQMCjNhvrHkpdZBG9KMaAqhIEALw_wcB
A napadá mě, že tedy v minulosti se sušilo ovoce na zimu, ale pokud člověk nejí např. bio kupované ovoce produkované v ČR, tak stejně je to asi jedno, jestli si v zimě koupí jablko v albertu, nebo si sušší potraviny - přecejen "to, co by člověk zkonzumovat měl za látky" do sebe v lepšim případě dostane buď tou či onou formou? Díky.
Tak s tím vám poradit nedovedu nesleduji co je momentálně na trhu a nabídka se poměrně rychle mění tedy co je nejlepší nyní opravdu netuším. Každopádně je vhodné zkoumat hlavně příkon protože při dnešních cenách elektřiny může jít o docela drahou srandu.
No a vyplatí se mi to vůbec, když nemám vlastní úrodu?
Aktuálně jsem z papaání datlí přešel na sušený třesně, ibyškový květ a podobný věci, co maj v obchodě se zdravou výživou poblíž..
tak mě napadlo, páč jsem takovej holt farmář, že bych si kupoval na farmářskejch trzích a sušil na chuť, či pak na zimu.. ?
tak mě napadlo, páč jsem takovej holt farmář, že bych si kupoval na farmářskejch trzích a sušil na chuť, či pak na zimu.. ?
To bych viděl jako ekonomicky nesmyslné, možná je to na hraně z vlastních zdrojů, ale z kupovaného zboží silně pochybuji. Musíte si uvědomit že něco jiného je dovezený produkt ze zemí kde hodina práce je levná a elektřina také s tím že navíc oni to většinou suší na sluníčku tedy je tam jenom ta práce.
Určitě není dobré to fruktózou moc přehánět, protože fruktóza může v těle způsobovat záněty.
mhm, tak já se samočinně detoxikuju, leč žeru do toho sladký, takže hh, možná by bylo zdravější to sušený ovoce. (sladký myslim třeba raffaelo a tak).je to proces, pomalu se očišťuju, skokově to nedávám.
Tak raffaelo je vyloženě ukázkový příklad zdravé stravy která je plná různých šmakulád. To už i to nejhnusnější ovoce z podezřelých destinací na tom bude patrně lépe.
Tiež inklinujem k zaváraninám, je úplne jedno o čo sa jedná - aj cibuľa v sladko-kyslom náleve je mňamka (zrejme si moje telo žiadá kyselé do žalúdku kvôli lepšiemu tráveniu a cibuľa je dobrý zdroj síry). Lenže nedávno som narazil na výskum ohľadne betaínu (riešim mierne? zvýšený homocysteín a B vitamíny mi nepomohli), v ktorom uvádzali, že varením významne klesá podiel betaínu v červenej repe (z pôvodných 130-230 mg / 100 g klesne až na cca 20 mg / 100 g). Tiež ma trochu zaskočil výskum folátov, podľa ktorého podiel folátov klesá signifikantne mrazením (testoval sa kel, keďže veľa ľudí mrazí listovú zeleninu práve kvôli folátom). Z tohto mi vyplýva, že fermentácia (vo vašom prípade kvašáky) je asi najlepší spôsob ako spracovávať zeleninu. Ale aj tak chuťovo preferujem sladko-kyslý nálev čohokoľvek (červená repa, uhorky, cibuľa, paprika v oleji ap).