ARGUMENTY PRO SYROVOU STRAVU:
Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované.
Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené.
Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu.
Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.
Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.
Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin. Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.
Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.
Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách".
Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky.
Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí.
Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete.
Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.
Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky.
Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie.
Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření.
Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.
V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.
Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny.
ARGUMENTY PROTI SYROVÉ STRAVĚ:
Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna.
Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku.
V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici.
Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou játra a ledviny do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou - li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat léčebnou krizi. Dostaví se, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než vyměšovací orgány mohou odstranit, a to potom vede k otravě krve a lymfy.
Syrové potraviny též mohou být kontaminovány choroboplodnými organismy, i když to platí zejména u potravin živočišného původu jako maso, mléko a vejce. U rostlinných surovin je třeba si dávat pozor na kontaminaci plísněmi.
jani : Podľa toho "článku" ohľadom "pre a proti" surovej strave vidno, že si čerpal od autora, ktorý velebí surovú stravu. Ale o.k., každý velebí niečo iné.
Len je to dosť neobjektívne napísané... Ale je to v podstate fuk, nech každý sám príde na to, čo mu viac vyhovuje... ![]()
Ja si myslim, ze na jedlo sa treba pozerat trochu inak, nez len materialisticky. Jedlo nezivi len telo, nieje to len zmes nejakych atomov a molekul. Je to energia, ktora vyzivuje cakry.
Preto vitarianstvo niekomu nefunguje, jeho cakry sa z toho nevedia najest, potrebuje ine chute, ine energie. Jeho vedomie este nieje pripravene byt take jasne a ciste. U niekoho to funguje, lebo je schopny sa nasytit aj z takych energii. Funguje to tak, ze ked sa taky clovek pokusa prejst na ovocie, jeho cakry zacnu vyvadzat, on zacne mat nervy z toho, ze si zakazuje rozne chute, ktore ale v tom stave potrebuje. Jeho mysel sa urputne brani pred cistotou vedomia, ktore zacina mat. "Coze? Ja uz si nemozem len pozerat telku, chodit do krcmy a nic neriesit, lebo zacinam vidiet vsetky svoje problemy, pred ktorym som sa cely zivot otacal chrbtom a utekal? A zacinam vidiet vsetky problemy ostatnych, a celej tejto planety?" A nasleduje utek. Tym padom v takom cloveku vznika nahromadena energia, pred ktorou uteka, a dosledok je - zhorseny psychicky, zdravotny stav, emocne vykyvy, atd... cize myslim si, ze pravda lezi hlbsie. Za istych okolnosti vitarianska strava postacuje kazdemu, dokonca aj ciste fruitarianstvo, ale musi byt na taku cistotu clovek pripraveny. Na tej strave ziska velmi ciste vedomie, a to znamena riesit a vidiet... nie utekat, a nevidiet. A toho sa vela ludi boji ako cert kriza.
....místo argumentů pro a proti bych uvítal seriozní nezaujatý vědecký výzkum založený na faktech co ano a co už ne.Ale jak to tak bývá páni vědci na něco přijdou aby to časem zase popřeli a tak pořád dokola.
Pani vedci sa snazia pochopit ocean tym, ze pozeraju na jeho hladinu.
Pochopitelne, to najdolezitejsie sa skryva v hlbke. Nechajme ich clapkat sa na hladine a radovat sa ako male deti... a my sa podme ponorit do hlbky, ucit sa, vnimat, pozorovat.
Mr. Rando, ty zastáváš Kwasnievského diety, ale upřímně, legračněji napsanou knížku aby člověk pohledal. Ten člověk argumentuje jak třeťák. A jeho zázračné uzdravení
všech jeho pacientů, ti kteří byli na vozíku začali jíst prasečí ouška a za měsíc už tancovali
tomu může věřit opravdu jenom blázen... Za mně není rozdíl mezi vysvětlením
syrové stravy a Kwasnievským:-)))
Když už sem tu založil vlákno o karamelu... Trochu sem googlil a nenarazil sem zatím na jedinou o mutagenních účincích karamelu. Různými studiemi o neškodnosti karamelových éček (barviva) sem se prokousal například k tomuhle:
Abstract
Caramels laboratory-prepared by thermolysis of pure α-D-glucose, D-fructose and sucrose as well as of these sugars with some nitrogen-containing and nitrogen-free catalysts were tested against Escherichia coli strains. These caramels exhibit free- radical character independently of the mode of their preparation. Biological functions of Escherichia coli in 10 subsequent generations grown without caramel and with caramel added to a nutrient broth were tested in a standard scope of 15 biological tests. Neither growth nor biological functions of all generations of this bacterium were influenced by caramels added.
Karamely laboratorně připraveny termolýzou čisté alfa-D-glukózy, D-fruktózy a sacharózy, stejně jako z těchto cukrů s některými dusíkaté a dusíku bez katalyzátorů testován proti Escherichia coli kmenům. Tyto karamely obsahují volné radikály nezávisle na způsobu jejich přípravy. Biologické funkce Escherichia coli v 10 dalších generacích pěstovaných bez karamelu a s karamelem přidaným do živné půdy byly testovány ve standardním rozsahu 15 biologických testů. Ani růst, ani biologické funkce všech generací této bakterie nebyly ovlivněny přidáním karamelu.
No jo
, není to lehké
tu si presne vystihol to, na co som nedavno prisla. skoda, ze mi to trvalo tak dlho, inac by som si usetrila tebou spominane zdravotne - fyzicke aj psychicke - potiaze.
Včetně ořechů, semínek a dalších zdrojů rostlinných tuků?
Chybala jej varena strava, pretoze ju energeticky potrebovala, pre jej vtedajsi stav vedomia.
Prechod na vitariansku stravu musi byt casto postupny. Je to ako kvalitnejsie palivo, ale na kvalitnejsie palivo musi byt stavany stroj. Skus naliat do starej rachotiny benzin pre pretekarske auta, a uvidis, co to s nim urobi.
Tak asi tak nejak je to aj s jedlom.
Ano - i přes to. Musela bych toho jíst šílené množství a už to co jsem konzumovala se mi zdálo přehnané
- např. ráno 4 lžíce kokosového oleje, v poledne určitě min 8 lžic oliváče, večer v sirné patlanici určitě 5 - 6 lžic lněného...a každý den tak 60g máčených semen s ořechy - to mi přijde docela dost
...? tuku sice jím stále celkem hodně, ale s vařeným jídlem v poledne mě nehoní chutě a připadám si prostě taková "najezená"
. Nutno dodat, že jsem nikdy neměla problémy s váhou i když jsem celý život "žrala"
jako dobytek
a celkově jsem byla slušně řečeno velký jedlík.....proto mě téměř vitariánská strava nedokáže nějak tak uspokojit a jen za pomoci vůle to zkrátka nezvládám:( ...![]()
Při vitariánské stravě chybí vitamín B12, chybí bílkoviny, chybí mastné kyseliny... většina vitariánů vypadá jak z koncentráku. K uspokojení svých potřeb potřebují kila potravy.
Nic proti, ale kdyby se tak živilo celé lidstvo, asi bychom pochcípali. Navíc mi to přijde proti přírodě víc než cokoliv jiného. V kterém období lidské historie mohli lidé jíst čerstvé
ovoce a zeleninu celoročně? Chodím na vitarian.cz a nemůžu z toho, jak chodí lidé "silně duševně založení" pro zlevněné banány do Tesca...
To protože většina vitariánů je na ovoci .. ale jde to dělat i jinak.. tohle je taky čistý vitarián: http://api.ning.com/files/iWpe4IxDYmtFG ... 8b5a9e.jpg ... akorát, že vyznává teorii : hight fat - low carb
Hm:) - no právě proto já osobně tento trochu extrémní směr na sebe aplikovat nemohu. Jsem zkrátka celý život hodně žravá
a na pouze vitariánské stravě mám pocit, že bych s bídou živořila a neměla dostatek energie na celkem fyzicky náročnou práci a sem tam sport ![]()
...myslím že hlavním kritériem je naše zdraví a jestli si ho udržíme syrovou mrkví nebo pečeným bůčkem je věc druhá ale žádný extrém nebude asi ideální
Pro mě, přestože syrová strava tvoří v zimě jen větší polovinu jídelníčku než vařená, je tato diskuze zbytečná. Logické argumenty a vědecké podklady jsou fajn a užitečné, nicméně zde jen doplňují cit, intuici a selský rozum a ty říkají jednomyslně ANO co nejméně zpracované potravině.
Trablemi, i pro mne, je celoživotní výchova na všelijak vylepšovaných a "vymazlených" potravinách a nutnost pozvolného přechodu (pro mě otázka již skoro dvou let) souvisejícího také s úpravou pochodů duševních a samozřejmě značného nedostatku kvalitních čerstvých surovin (alespoň u mne).
Ke všemu však člověk musí dorůst a bylo zde správně zmíňěno, že jedinec nepřipravený telesně i duševně si náhlým přechodem pravděpodobně spíše ublíží.
Vyveďte člověka co žil celý život v zatuchlé jeskyni na čerstvý horský vzduch. Při nejlepším s sebou sekne, při nejhorším to s ním sekne.
Neviem si pomôcť, ale.... keby ste boli na dlhej púti... niekde v pralese... vyhladovaní.... zúbožení.... čo by vám pomohlo zjesť ? Jablká ? Pochybujem.... ... to skôr primeraný kus šťavnatého mäsa, a slaninu k tomu (alebo ak chcete, nejaké sacharidy ako prílohu...)
Sójový olej, kokosový olej, slnečnicový olej, repkový olej, olivový olej....
............. Keby sme nedovážali, tak olivový a kokosový olej môžeme ŠKRTAŤ... ostatné oleje vyrobíme bez špeciálnych technických postupov Ť-A-Ž-K-O.... Prečo teda zaznávate to, čo je tak ľahko dostupné - tuky z vajec, mäsa, mlieka (radšej kozieho, ovčieho...) ? ... Mne to logiku nedáva...
ORECHY ... obsahujú fytáty, inhibítory tripsínu... Už samotné zvieratá čo konzumujú orechy, si ich najradšej zahrabú s porušenou škrupinou do zeme, aby sa im tam trochu "vykvasili"... Orech nikdy nebude tak výživný a tak ľahko stráviteľný (a bez fytátov a inhibítoru tripsínu), ako vajíčka, kozí syr, či mäso...
Pomôžme si príkladom.... Denne zjem 400-450g tukov - živočíšnych.... Bielkovín okolo 80-110g (posilňujem, potrebujem bielkoviny na rozvoj svalstva)...sacharidov 80-100g... .... Keby som mal toto množstvo tukov a bielkovín prijímať len z orechov, semien, hoci aj z desiatich rôznych druhov, .... tak do pár dní by som mal tak pokazený žalúdok, že až.... A do pár rokov by som mal pokazené zuby a kosti (z inhibítorov tripsínu a z fytátov... viažu sa na vápnik, selén, zinok, železo...) + bol by som chudokrvný.... VTEDY, keby som chcel pokryť spomínané množstvo bielkovín a tukov orechmi a semenami (nevravím o dávke 50g orechov či semien/deň... ale o oveľa väčšej dávke)... Ak by som ale namiesto toho konzumoval vajíčka, mäso, kozí syr, slaninu, Ghí, masť, tak.... nič také nehrozí... ![]()
Úprimne mi povedzte... som takmer 14 mesiacov na hore uvedenej (živočíšnej) strave..... Podľa väčšiny z vás som totálne prekyslený.... Ale - nemám ani JEDEN symptóm prekyslenia... Mojim zubom za tú dobu nepribudol ANI JEDEN ZUBNÝ KAMEŇ, nie to kaz... Telo mám pevnejšie, a za celý svoj život mám v tomto období NAJLEPŠIU KONŚTITÚCIU.... - som najviac "do lesa", najschopnejší za celý svoj život. A - verte či nie - ... aj najkľudnejší....
Keby ste šli na výlet, na dlhú cestu, trvajúcu celý deň.... čo by ste si dali do batôžka ? ... Ja nejakú fajnú "tukovú slaninu" - s najväčším obsahom tuku, a vajíčka (alebo radšej kozí syr, ten sa variť nemusí, vajíčka radšej uvariť...). - dobre, slanina by bola len údená, syr úplne surový... Ale aj názov tohto vlákna nerozlišuje skladbu stravy, a rovno do pojmu "surová strava" zaraďuje len rastlinné potraviny + trochu kefíru či jogurtu... Ale aj slanina môže byť surová, a aj kozí syr - tak silne koncentrovaná potravina (prečo by mala byť koncentrovaná potravina zlou ? ... to si vážne nemyslím... lebo aj tu treba odlišovať... Ja môžem zas povedať, že nekoncentrovnaé potraviny sú "chudobné" na živiny, preto ich treba "na kilá" (viď taká mrkva a šťava z nej...)...)....
Ľudia zabúdajú, že všetko je otázkou množstva... Áno, alkohol je LIEK, v malých množstvách... Možno pol štamprlíka denne zo slivovice.... je FAJN. Pol litra je...ZABIJAK. Dáte si jablko, fajn..dáte si dve kilá, "fajn"... je to slabé, je to silný "jin"... a tak si začneme staviať "vzdušné zámky" a hovoriť si "aký som čistý, prečistilo ma jabĺčko, cítim mier, lásku..." .... Ja si dám kozí syr so slaninou či masťou, vajíčka s Ghí, Mäso so slaninou.... predtým všetkým si dám aj dávku sacharidov (čerstvo vytlačnú ovocnú či zeleninovú šťavu), a... cítim to isté. Empatický som viac, než som býval. Kľudnejší tak isto. Násilný nie som. Ale - som "schopnejší", živočíšna strava (nie hocaká, ale to, čo ja tu popisujem už dlho...) mi dáva akúsi silu - získal som vďaka nej väčšiu sebadôveru, nadhľad, a "bojovnosť" - už neodkladám veci "na potom"... a už toľko nepremýšľam - mám málo myšlienok a viac skutkov.
Cítim sa super. NA ŽIVOĆÍŠNEJ STRAVE. A verte mi alebo nie - cítim sa najlepšie za celý svoj život.
NEZABÚDAJTE, STRAVA JE AJ TAK LEN MAXIMÁLNE 40% ÚSPECHU.... ![]()
RaDu, napísal si to naozaj trefne... Ja tiež nie som "extrém".... totiž ja si dám "pečený bôčik" (domáci)... ale aj mrkvovo-zelerovo-cviklovú šťavu, alebo jablkovú šťavu s menším podielom ananásovej šťavy... A to každý deň niečo z toho.... ![]()
Ešte niečo.... Napríklad takí šamani..... konkrétne taký "DON CHUAN MATUS", o ktorom píše CASTANEDA....
... počúval som pár hodinové "audio čítanie knihy" s názvom "Cesta do Ixtlanu"....
Don Chuan Matus bol nesmierne múdry muž (ale žil v inej realite než my... takže ťažko posúdiť z objektívneho hľadiska väčšiny, či subjektívneho hľadiska bežného jednotlivca...), s veľmi veľkou fyzickou vytrvalosťou, detskou hravosťou, zrelou múdrosťou.... atď...
Bol to "herec", všetko mal "pod palcom", nikto ho nemohol uraziť, nahnevať, nikomu nezávidel, nehral rolu "obete", ani rolu "kata", bol vždy v nadnesenej nálade.... ..... a čo jedol .... ? .... väčšinou nejakú lesnú zver.... čiže mäso ....
Môžete sa pokúšať ako chcete, ale žiadne argumenty ma nepresvedčia o tom, že surová (v praxi je to rastlinná strava - veď kto by jedol denne dva chody naloženého sushi... nie sú na to podmienky...a prečo by aj, kto povedal, že také sushi je v surovom strave najvhodnejšie...) strava je to, čo buduje zdravie, a varené mäso a živočíšna produkcia zdravie ničí.
Nejak sa o tom nepresviedčam ... a asi ani fyzický zdatný a dobromyseľný, múdry DON CHUAN MATUS (a plno jemu podobných, ktorí si určite nerobia ovocné šaláty + strúhanú zeleninu poliatu olivovým olejom a za hrsť orechov k tomu... - bez toho, aby konzumovali mäso a živočíšne tuky), ktorý konzumoval hlavne pečené či na ohni opekané mäso... a to každý deň (keď jedol)....
Rozdílné zkušenosti lidí svědčí o jednom. Člověk a jeho tělo je úžasný nástroj, který disponuje úžasnou schopností přizpůsobit se a přežít. Proto existuje mnoho postupů, kterým lze tohoto stavu dosáhnout. Je ale jasné, že některé postupy budou účinější a budou fungovat na větší počet lidí. Osobně si myslím, že syrová strava je tím nejsilnějším a nejspolehlivějším jmenovatelem pro většinu lidí i když to nejde paušalizovat na každého.
EŠTE PREDSA LEN JEDNA VEC ...
Treba si uvedomiť, že všetky výskumy ohľadom "škodlivosti mäsa" (ktoré vy tak zastávate...) boli vykonávané tak, že sa mäso a celkovo živočíšne výrobky (ktoré obsahujú bielkoviny a menej či viac tuku) konzumovali s veľkým množstvom sacharidov (množstvo sacharidov v priebehu celého dňa), a VäČŠINOU sa nejednalo o nejakú nízkoškrobovitú zeleninu (zeler, brokolica, šalát, atď...), ale O OBILNINY, ZEMIAKY, OBILNINOVÉ VÝROBKY (cestoviny rôzneho druhu, chlieb, pečivo...)... ktoré sú samé o sebe ŠKODLIVÉ, a navyše sa "bijú" so živočíšnymi potravinami v žalúdku.
NAVYŠE DO VÝSKUMU BOLI ZAHRNUTÉ AJ SLANÉ KLOBÁSY, SALÁMY...
TAK KDE JE TÁ OBJEKTIVITA ? ... Skúste zameniť obilniny, chlieb, zemiaky... a iné sacharidy vo veľkých množstvách.... (pričom ponechajte takých 80-95-100g sacharidov na deň...) za TUKY (málo slaná slanina, Ghí, masť, niekedy olivový olej na spestrenie, kokosový, atď...)... a všetky tie "mäso haniace" výskumy si budú môcť zložiť prsty do striešky, a pozerať niekde "mimo", a hrať sa na to, že "veď o nič nejde, tak sme sa pomýlili, no..."
Áno, surová strava typu "ovocie, zelenina, orechy" je lepšia, ako chlieb s margarínom a salámou, alebo cestoviny s pasterizovaným tvarohom, či čínske kurča vysmážané na obyčajnom slnečnicovom oleji s hranolkami.... TO TEDA HEJ. Ale to je asi všetko.
Prečo som takého názoru ? Lebo je to tak málo koncentrované... všetky tie rastlinné potraviny..... Až sa sacharidy z nich musia transformovať na bielkoviny, lebo v ovocí, zelenine a pár deka orieškoch denne... získame veľmi málo bielkovín...
A tuky.... Z čoho chceme živiť mozog ? ... Z jablka ? Z banánu ? .... Z mrkvy, z ktorej bez jej odšťavenia nezískame nič, len vlákninu a zlomok živín ? ...
Najinteligentnejšie živočíchy sú tie, ktoré konzumujú mäso. Dokonca aj šimpanzi ho konzumujú - spolu s chrobákmi, larvami, ale konzumujú aj iné drobné živočíchy...
Najinteligentnejší papagáj je rodu KEA (Nestor Kea) ... mäsožravý. Najinteligentnejší cicavec žijúci vo vode - delfín (mäsožravý).... a ostatné cicavce či ryby, ktoré konzumujú mäso.
Najhlúpejšie živočíchy - ovce, kozy, kravy (ale ďakujeme za to, že máme z nich mäso a mlieko... proste nám slúžia...)
Najinteligentnejšie živočíchy - mäsožravé (netreba menovať...).
Netvrdím, že ľudia čo teraz konzumujú "RAW FOOD", alebo vegáni všeobecne, sú menej inteligentní.... Ale som presvedčení o tom, že keby sa taká komunita vyčlenila na nejakú svoju oblasť (nejaký mega ostrov, kde by sa ich zmestilo aj 5 miliónov...), tak do pár storočí by to malo katastrofické následky... Prečo asi ? Lebo človek je prispôsobený jesť tú NAJKVALITNEJŚIU A NAJKONCENTROVANEJŠIU POTRAVU (z väčšej časti + doplnok sacharidov z rastlinnej stravy).... Nerobil tak (lebo jedol hlavne sacharidy - a hlavne obilniny a výrobky z nich), a vidíme, ako vyzerá súčasný svet... Ĺudia sa boja byť sami sebou, ani nevedia kto sú, a aby o tom "nedumali", tak si idú vypiť, alebo si zapnú seriály v telke, či zahrajú hry na počítači... Prečo sa tak boja ? .... Žeby nevhodné palivo zhoršovalo reakcie mysle, a s tým spojený úsudok a (ne)činy ľudí ? ... Možno...
Mňa jabĺčkovanie a mrkvičkovanie s dodatkom veveričkovského chrústania orechov... (nič proti týmto potravínám, ak sú ale len doplnok...) nepresvedčili... Človek z nich nemá na fyzickej úrovni ani svaly, ani silu (tlakovú, ťahovú)...
Taký šimpanz (pozeral som dokument v televízii...) dokáže jednou rukou pozdvihnúť (teda nie nadvihnúť - nadvihnúť je pravdepodobne nad úroveň pásu...) 500 KILOGRAMOV.... Ja neviem, prečo sa stále väčšina "raw jedlíkov" porovnáva v stravovaní s opicami... My len podobne vyzeráme, ale to je asi tak VŚETKO.... je nemožné, aby sme stralili toľkú fyzickú silu pri tom, ako sme sa "údajne" z opíc vyvinuli na človeka...
A mimochodom..... viete si predtsaviť, žeby človek vyzeral úplne inak, než vyzerá (úplne iná stavba tela, dajme tomu taká, akú má kôň, delfín, tučniak, orol...) ? Nebolo by v tom prípade možné nasýtiť ľudské "éterické telo" presne ľudsky špecifickými dotykmi (a tou neskutočnou citlivosťou), jedinečnými pohľadmi (ktorých je schopný len človek), jedinečnou mimikou ktorá tak veľa dokáže vysvetliť aj bez slov,... a nebolo by možné vytvoriť si blahobyt pre telo a dušu (na ceste za jeho vytvorením sa veci zvrátili..... sme otroci..... a zobači obilia....pasieme sa na mrkvovom poli...), lebo keby sme mali iné ruky a malý mozog, nevedeli by sme vedieť vytvoriť "raj pre teo a dušu" v takom merítku, v akom si to zaslúži ľudský vývoj na tejto zemi (kmeň v pralese je pravdepodobne len základ... z ktorého treba čerpať a zdokonaľovať ho, vytvárať vymoženosti pre telo a dušu - športy, umenie, centrá, spoločenstvá...nepokrivené odsudzovaním druhých spoločenstiev, atď...)...
Človek je vyvíjajúci sa organizmus... a myslím, že keby sme doteraz sedeli v chatrčiach a zapaľovali si sviečku na ceste z postele ku dverám, a potom ku "kadibúdke", tak....tak by niečo nebolo v poriadku. NEBOL BY VÝVOJ.
Žiaľ, vývoj sa ubral nie príliš dobrým smerom... lebo veci hmotné sme vytvorili do dokonalosti (technika, welness, služby nefinančného charakteru - pomoc, určité typy remesiel....), ale veci duševné v bežnom civilizovanom svete neskutočne zaostávajú... JE NEROVNOVÁHA... a tá nerovnováha je živená vo fyzickom (fyzické je prepojené na psychické a duševné) obilninami a bielymi jedmi, ktoré majú spoločné to, že majú vysoký obsah sacharidov (výnimka soľ a margarín, pasterizované mlieko) a nízky podiel živín...
Ovocie a zelenina sú na tom s obsahom živín takmer rovnako - až s rozdielom, že nešpinia telo, a obsahujú viac minerálov a vitamínov, než biela múka a cukor, lenže stále príliš málo bielkovín a tukov (+ A, D, E vitamínov) na to, aby človek za pomoci stravy mohol vyťažiť pre svoje telo maximum, a urobiť ho "dokonalým" (teda aspoň z tých 40%, ktoré prisudzujem účinkom stravy na zdravie)...
Trablemi, i pro mne, je celoživotní výchova na všelijak vylepšovaných a "vymazlených" potravinách a nutnost pozvolného přechodu (pro mě otázka již skoro dvou let) souvisejícího také s úpravou pochodů duševních a samozřejmě značného nedostatku kvalitních čerstvých surovin (alespoň u mne).
Ke všemu však člověk musí dorůst a bylo zde správně zmíňěno, že jedinec nepřipravený telesně i duševně si náhlým přechodem pravděpodobně spíše ublíží.
Vyveďte člověka co žil celý život v zatuchlé jeskyni na čerstvý horský vzduch. Při nejlepším s sebou sekne, při nejhorším to s ním sekne.
Sakule, máš 50 kg i s postelí, živíš se hlavou a vedeš chytré řeči o tom, co říká selský rozum.
Nahnal bych tě makat třeba k dřevorubcům a na jídlo bych ti dal čerstvou zeleninu a ovoce. Za 14 dnů bychom si řekli, jestli už jsi duševně vyzrál...
Vubec prace na cerstvem vzduchu jako poctiva prace v lese spojena s relaxaci vyrazne zlepsuje traveni, o tom jsem se presvedcil sam. Otazkou je estli bys na rozstlinne strave casem silil nebo atrofoval.
Atrofoval jak sušená švestka...
Tak mě v téhle souvislosti napadlo, do jaké míry vlastně ztrácí na kvalitě nakrojená zelenina, třeba celer, který těžko někdo sní celý na posezení, nebo třeba okurka vejpůl?
Surový zeler si daj kvôli vláknine (ak neješ napríklad taký hrach či šošovicu....) a vitamínom či minerálom (šťava by bola ale oveľa rozumnejšie riešenie...), uhorku kvôli zásadám a kremíku (ak ho vôbec obsahuje vaic než pidimnožstvo - asi záleží od pôdy...). Iné živiny od týchto dvoch potravín nečakaj... Nedostaneš od nich ani energiu, ani bielkoviny...
Preto hovorím, že zelenina a ovocie majú byť len doplnkom živočíšnej stravy. Je to hádam jasné. Nie sme ani opice, ani klokany...
Máš asi pravdu, jako dřevorubec bych se možná necítil dobře. Jednak jak správně píšeš nemám zrovna postavu mocného kulturisty a také jsem dost nešikovný, takže bych zřejmě brzy zranil sebe nebo někoho v okolí.
O duševní vyzrálosti si s tebou velmi rád někdy popovídám. Kdy to bude možné záleží jen na tobě ...
Vážený diskutujúci.
Ked sa pametate tak jedneho casu sa vravelo ze mlieko je zdrave, potom prisla sprava ze zahlienuje creva, potom sa vravelo ze cokolada je zdrava, ze coca cola je tiez zdrava, teraz sa pise o cole ze je nezdrava,soja ze je zdrava iny pišu ze nie, proste ktovie čo ak v roku 3001 budu zdrave geneticke zmutovane potraviny ?
Kam by ste zařadili máslo nebo ghí?Do neutrálních nebo vařených?
O duševní vyzrálosti si s tebou velmi rád někdy popovídám. Kdy to bude možné záleží jen na tobě ...
já má postavu nemocného kulturisty
PEACE mně se jenom nelíbí, když někdo zobecňuje, to je opravdu zjednodušené vidění celé situace, jsou prostě lidé,
kteří mají vyšší kalorické nároky, které prostě nejsou sto uživit se syrovou stravou...
Teraz súhlasím so "Vševědom"....
Napríklad moje stravovanie (denne : 400-450g tuku, 70-110g bielkovín, 80-100g sacharidov) vyžaduje to, aby som si jedlo rozdelil na 3 časti - teda jedlo tri krát denne. VYHOVUJE MI, že nemusím jesť častejšie, než tri krát denne.
Keby som bol na surovej strave (alebo väčšinovo na surovej strave - a tá surová strava by nezahŕňala kaloricky výdatný kozí syr s údenou slaninou - obe by spĺňali to, že by boli surové...), tak by som musel jesť každú chvíľu...
Zo skúseností môžem povedať, že ak by som si dal prvé jedlo dňa (približne rovnaké zloženie S B T ako zvyšné dve jedlá - v bežný deň, keď zjem tri jedlá denne) niekedy o 12:00 či o 12:30, tak by sa mi do tej 21:00 rozhodne nechcelo zjesť tri jedlá, ale zjedol by som len dve. Totiž mám zdravý rozum, a nasilu jesť nebudem.
Na druhej strane... keď som nedávno skúšal iné zamestnanie a raňajky som bežne dojedol o 07:00 hod, tak mi 3 jedlá denne príliš nestačili...
U mňa je ideálne dojesť raňajky niekedy o tej 9:30, a potom ešte dve jedlá počas dňa, posledné dojesť o 20:00.
V tom prípade mi vyhovujú tri jedlá denne, a vyhovuje to aj mojim svalom.
Ak by som jedol rastlinnú stravu s malým množstvom biekovín a tukov, tak by som nemal na výšku 190cm 80kg (a svaly, za ktoré sa nemusím hanbiť + žiadna vyrážka ani na chrbte - informácia pre tých, čo si myslia, že sa mi špiní organizmus...), ale nejakých 65kg... vyzeral by som HROZNE. Keby som mal nejakých 170cm, tak by "chudučká postava" až tak silno nebila do očí... Ale pri výške 190cm teda áno, a mne osobne by to prekážalo (pamätám sa na tú dobu...spred 5 rokov dozadu...mal som nejakých 67kg a tak isto málo tuku ako teraz - ale "žiadne" svaly...).
Ak by som jedol rastlinnú stravu s obsahom bielkovín a tukov (na deň) v pomere B : T ... 100:100 a k tomu sacharidy (neviem teraz koľko by ich mohlo byť, dajme tomu 350g sacharidov denne...), tak by som pravdepodobne nechudol, ALE bol by som "zrnožrút", a obilniny sú menejcenná potravina, obsahujú fytáty, atď... zlé zloženie aminokyselín atď....
Preto si REÁLNE môžem vyberať medzi stravou ovocie (a šťava z neho), zelenina (a šťava z nej), orechy, kefír, ALEBO Vajíčka, mäso, slanina, Ghí, kozí syr, masť, trochu kvaseného hrachu či šošovice, zeleninové šťavy na striedačku s ovocnými.
Vybral som si tú druhú možnosť, viac kalorickú. Vyhovuje mi po všetkých stránkach.
sakul : Duševná vyzrelosť je to, ak sa vedomosti zmenia na činy, a ak človek koná tak, že to prospieva jeho telu a duši + zároveň nikomu neberie slobodu (fyzickú, sexuálnu, finančnú, majetkovú...ak sa bavíme o človeku, ktorý skončil štúdium na škole). Takže by sa dalo polemizovať o tom, aká je pravda...
Ja duševne zrelý nie som. Ale som na ceste, lebo v tom vidím zmysel života, resp. nástroj na SKUTOČNÝ ŽIVOT (v tomto vlákne ale už o "duševnej zrelosti" písať nebudem)
Vybral som si tú druhú možnosť, viac kalorickú. Vyhovuje mi po všetkých stránkach.
sakul : Duševná vyzrelosť je to, ak sa vedomosti zmenia na činy, a ak človek koná tak, že to prospieva jeho telu a duši + zároveň nikomu neberie slobodu (fyzickú, sexuálnu, finančnú, majetkovú...ak sa bavíme o človeku, ktorý skončil štúdium na škole). Takže by sa dalo polemizovať o tom, aká je pravda...
Ja duševne zrelý nie som. Ale som na ceste, lebo v tom vidím zmysel života, resp. nástroj na SKUTOČNÝ ŽIVOT (v tomto vlákne ale už o "duševnej zrelosti" písať nebudem)
Nezkoumejte stále váhu, zkoumejte své zdraví, to je jediné zajímavé, vše ostatní je nepodstatné.
Ghí bych nepovažoval za vařený. Mléčnej tuk je teplotně velmi stabilní (kouřovej bod 252 °C) a jeho extrakce pokud vím vlastnosti tuku nijak nemění.
Nesúhlasím.... Lebo zdravý nebude ani "vychtrlec", a ani "tučko"...
Je dôležité skúmať váhu, najmä ak jej nosnú časť (okrem kostí a orgánov) tvorí svalstvo.
Svaly sú dôležité aj PRE SRDCE a krvný obeh.
Treba nájsť "zlatý stred", napríklad 3 krát týždenne celé telo precvičiť v posilňovni, a skonzumovať dostatok bielkovín (ideálne 1,3 - 1,5g na kg telesnej váhy). Pri malom príjme bielkovín (niektorí tu konzumujú denne aj menej než 40g bieklovín...) svaly porastú len trošku.
Zdravie mám v tomto období najlepšie za svoj život. Doslova.
Ľudia, pozrite sa na svalnaté opice, ktoré vkuse prirovnávate k ľuďom... Oni majú také svaly hlavne z rastlinnej stravy - jasný dôkaz, že ich tráviaca sústava a potreby organizmu SÚ INÉ, než u človeka...
Človek má byť svalnatý (primerane)... a strava, ktorou sa tá svalnatosť nedá dosiahnuť, je NE-DO-STA-ČU-JÚ-CA.
Mám "najradšej" tých, čo sú tenučký ako prútik, a tvrdia, že "idem si zacvičiť, nech pekne vyrýsujem svaly...ja nechcem objem...".... čo chce "špilka" rysovať ? ... Stačilo, keby ten konkrétny človek zvýšil KCAL a bielkoviny, a hneď by po nejakej dobe prišli svaly... a aj tá "chudá tvár" by už nebola taká "vychudnutá", oči by tak netrčali (ak nie sú vpadnuté - vtedy to často vyzerá ešte horšie...teda nezdravšie...)...
Budete jesť dostatok kvalitných KCAL a kvalitných bielkovín, budete mať "mäso", budete mať dobrý zadok (ak ho budete cvičiť napr. pri drepoch a podobne...), hrudík, chrbát, paže, nohy (samozrejme, cvičenie tomu dopomôže, bez neho to nečakajte)... Budete vyzerať tak, ako človek má vyzerať - budete mať atletickú postavu... Ale nie "atletickú postavu" maratónca, ktorý má obvod paže 32cm.... ![]()
Každé zviera je "vypracované".... ale vitariáni (ovocie, zelenina, trochu orechov, trochu kefíru) sú podvýživení. Nutrične.
Je to proste tak, oči neoklamete... SAMOZREJME, aj "všežravci", či ľudia na tej strave akú konzumujem ja... keď necvičia, tiež nebudú svalnatí, ale - ALE budú mať aj tak viac svaloviny, než necvičiaci vitariáni, či vegáni, ktorý konzumujú málo KCAL a málo bielkovín...
Ja som tiež taký bol, a počul som často (aj z "druhej ruky", aj keď som "nastavil uši"...) niečo v štýle : "Hmmm...keby nebol taký chudý...hmmm" ... - Dotyčná myslela samozrejme toto : "Hmmm...keby mal viac svalov.... zadok, ruky, hrudník, chrbát, nohy...a nie len špilky a "žiadne mäso" na tele...."
Všimnite si, ako sa ženám páčia športovci... s atletickými postavami, s primarenými objemami.... PÁČI SA IM TO, lebo to tak zariadila príroda... totiž, MUŽ TAK MÁ VYZERAŤ.
Ja som EKTOMORF, ale dokázal som zmeniť svoj samotyp, a tak sa približujem ku EZOMORF-ovi...
Ezomorf je totiž "zlatý stred", myslím, že takto by mal vyzerať človek - s možno nejakými 180cm, a atletickou svalnatou postavou (možno 75 - 80kg na tú výšku)
Mám toľko tuku, koľko mám mať (tehličky mi stále pekne vidno, aj iné svaly, a tuk mi nikde netrčí...). To sa ženám páči... A to sa páči aj telu, lebo svalstvo je potrebné... nie len pre zdvíhanie váh či ťažkú prácu, nie len pre pohľad, ale aj PRE ZDRAVIE krvného obehu.
A to bez bielkovín a dostatočného množstva KCAL proste nejde...
A ako vidíte z môjho príkladu - nemusíte jesť každú chvíľu.... Mne stačí 3 krát denne + doplnok proteín v prášku (bez príchutí a farbív), ktorý síce nie je extra ideálny, ale - načo robím detoxikácie ? ... ![]()
Pokud dochází ke katabolismu, rozkladu svalových vláken a jejich přeměna na energii, zcela určitě to není to pravé ořechové pro imunitu,
potažmo pro zdraví. Takže zde souvislost je.
Zabudate, ze su aj ludia, ktori nejedia vobec, ako vysvetlis nowocayn, skade beru energiu a bielkoviny oni? ![]()
Podla mna ovocna strava je na pol ceste medzi tym, ale skor za polovicou. Jasne, ze nie kazdemu funguje, ako som pisal vyssie, to je ako naliat vysokovykonne palivo do motoru, ktory je na naftu... iba to znici motor.
Clovek, co chce ist vyssie, stale a stale steluje a vylepsuje motor... jeho vnutro.
Vysledok je, ze clovek nemusi zit ako zviera a pachat nasilie na zvieratach. Pozerat sa, ako umieraju, ako prska krv, hrabat sa vo vnutronostiach. Moze ist, a s usmevom si odtrhnut jablko a staci mu to. Historia patri vitazom, a nieje pravdiva, mozno tu kedysi bola tak vyspela civilizacia, ze sa zivila len ovocym a potrebovala jest minimalne. Je smutne, ako duchovne upadol dnesny clovek, ze mu postacuje zit ako zviera, argumentovat krutostou prirody, a mozog vyuzivat len nato, aby sa stal este krutejsim, nez je priroda. Ja sa jednoducho pozrem na deti, a vidim z akym odporom sleduju akekolvek vrazdenie, krv... treba v nich najprv nieco zlomit, aby to zacali robit. Takze mne je jasne, ze clovek ma na ovela viac, nez hrabat sa v krvi a vnutornostiach, aby prezil, ze jeho potencial siaha vysoko vysoko nad uroven simpanzieho stravovania.
Nemozem s vami suhlasit. Clovek jedol maso aj davno pred civilizaciou. A spytajte sa 90 rocnej starenky ktora prezila dva svet. vojny ta vam povie ked bolo maso bolo to ako zlato v dome. Takzevnetreba pisat hluposti. Vsetko z mierou jest maso nemozu len chory ludia.
Máš na mysli podvodníky jako Jasmuheen a Henry Monfort??? Ano, tihle lidé vydělávají na lži, vymýšlejí si pohádky o tom, že nemusejí jíst. Ale držme se reality: člověk musí jist.
Je mi líto, že Ti beru iluze, ale bez jídla dlouho žít nemůžeš; klidně to zkus. ![]()
Na tohle hloupý odsouzení velký skupiny lidí na základě vlastního přesvědčení snad ani nemá smysl reagovat. Napadá mě tolik velkejch osobností, který musely bejt chorý...
Chory ludia myslel som tym ludi po operaciach operaciach zaludka apd. Nejest maso len preto ze sa vam hnusi pozarat ako ho spracuvaju je vasa hlupostn
K tomu len dodam Ze nie vseti sme rovnaky mame inue disozicne schopnosti adaptacie. Napr. iskto zje surovu stravu a nafukuje ho. Niekoou nic nie je. Niekto ako moj kolega je saninu a vobec nema brusko je pravda ze vela chodi do horna turistuku. Travene je aj o dusevnej rvnovahe a kazdy mame iny geneticky kod DNA ktory sme zdedili po predkoch. Je mi uprimne luto dievcat ktory od malicka vstepuju jednostranu stravu. Je my luto tych dievcat ktore pod tlakom masmedii a mozno aj chybnou vychovou mal. dievcat vedu k tomu ze nakoniec z nich vyrastu anorexiçky . porovavat sa z roznymi samanmi, z ludmi zijucimi v inych kulturach so zvykom jest ine jedla ako sme zvyknuy v europe je hazard zo zdravym a prepacte za vyraz pokusne kraliky ktore by nikto nikdy nejedol.
Ty ludia maju ine DNA a vynie ste stavany jest ich stravu. Pozna ludi hlave zeny vo svojom okoi ktore nejedia lebo maju v hlave vstiepenye ze chcu byt stihle a potom sa stazuju v praci ze sa I'm stahuje zaludok zle sava ze su nervozne a pod. Takze nech si urobi kazdyvsvoj nazor.
Xion, energiu berú zo sacharidov, ktoré si musí telo ťažkou cestou pretvárať na "nejaké tie bielkoviny"... v pečeni...
.
Rastlinná strava nestačí - a už vôbec nie ovocie, zelenina a trošku orechov.... Svaly z toho neporastú (teda porastú - na "smiešnu" úroveň, aj pri posilňovaní...), ničí sa slinivka, chýbajú živiny...
Čo sa týka stravovania, tak strava všeobecne môže vytvárať dva druhy chorôb.... Choroby z nedostatku, a choroby z prebytku (ktoré ide ruka v ruke s chorobami zo znečistenia organizmu, lebo prebytok môže byť čokokoľvek, a väčšinou sú to biele jedy, ktoré vytvárajú prebytok ŠPINY...). Ty si si vybral cestu, kde sa nijak neznečistíš, ale - budeš podvýživený. Proste z rastlinnej stravy nezískaš to, čo skutočne potrebuješ. Škoda že si myslíš, že človek sa nemá živiť zvieratami. Zabúdaš ale, že človek potrebuje čo najviac koncentrované potraviny, ktoré majú čo najviac živín....
Pozri na človeka - je úplne iný ako ostatné živočíchy... je oveľa inteligentnejší, dokáže vytvoriť tisíce vecí,a smaozrejme aj zničiť... Lenže to, že dokáže aj ničiť, a zabíjať druhých ľudí - to rozhodne nepripisuj konzumácii mäsa a iných živočíšnych výrobkov...
...
Mohol si si vybrať aj iný druh stravovania... Napr. taký, aký som si vybral ja.... Neznečisťuje, a zároveň je plný živín.... Nie sú tam "biele jedy".... Nemáš mi v tomto prípade ako protiargumentovať, Xion.... Všetky výskumy o "škodlivosti mäsa a živočíšnych produktov" (medzi ktoré patria aj živočíšne tuky), sa robili u tých ľudí, ktorí konzumovali aj SALÁMY A INÉ SLANÉ "VÝROBKY", PEČIVO, OBILNINY, SLADKOSTI, PASTERIZOVANÉ MLIEKO, atď... teda konzumovali veľa sacharidov dosť chabej kvality... + biele jedy.... To sa nepočíta... ![]()
Zdravé telo má vyzerať silno. Nie je to len o čistote. Je to aj o hmote. JE TO O ČISTOTE, HMOTE A ŽIVINÁCH SÚČASNE... A to neposkytne čisto rastlinná strava, proste je to tak...
A - jablko samo o sebe je jeden "šmejd" (ak by malo byť považované za primárnu potravinu)... je to samá voda s pár vitamínmi a minerálmi, prakticky BEZ TUKOV A BEZ BIELKOVÍN...
Ja som sa naučil piť zeleninové šťavy, a tak 2 krát týždenne aj jablkovú....všetko čerstvo urobené.... Ale keby som mal jesť samotnú varenú či nstrúhanú mrkvu, alebo celisvé jablká.... tak...ĎAKUJEM, NEPROSÍM... Ja sacharidy pochádzajúce zo zeleniny a ovocia som ochotný jesť (resp. piť) len vo forme ich štiav... Výnimku tvorí napr. brokolica, ktorú si uvarenú nemám problém dať s hocijakým živočíšnym jedlom (ale určite ňou nenahradím tuky v ňom...).
Xion, človek je úplne JEDINEČNÝ cicavec.... Neporovnával by som ho s ostatnými živočíchmi (cicavcami)... Je pravda, aj človek sa potrebuje rozmnožovať takkým istým spôsobom ako oni... ale on má erotiku aj "pomimo" plánov rozmnožovania, ktorú vie krásne KULTIVOVAŤ, ak chce.... Človek dokáže byť umelcom v rôznych sférach, a u žiadneho iného živočícha NIE SÚ TAK OBROVSKÉ ROZDIELY u jednotlivcoch, ako u človeka..... PLNO VECÍ čo dávajú logiku u živočíchoch, NEDÁVAJÚ logiku u ľudí... A NAOPAK. ... Tak, ako v smečke bojujú rôzne cicavce o to, kto bude na čele.... rôzne bitky, atď... - tak je to U NICH PRIRODZENÉ.... U ľudí by to tak prirodzené NEMALO BYŤ, lebo my sme VYŠŚIE ako zvieratá, naša duša našla vhodné podmienky na Zemi na to, aby presne v týchto podmienkach a v ľudskom tele, mohla (ale veľmi často tak nerobí...) rásť, tešiť sa, smiať sa, zdokonaľovať sa a byť v extáze.... TO NÁS LÍŠI OD ZVIERAT. .. Tak neviem prečo niektorí ľudia nevedia pochopiť, že ak sa NATOĽKO ODLIŠUJEME OD ZVIERAT V RôZNYCH VECIACH, tak... PREČO BY SME SA NEMOHLI ODLIŠOVAŤ AJ V SPôSOBE STRAVOVANIA = TEPELNÁ ÚPRAVA ŽIVOČÍŠNYCH POTRAVÍN, ktoré tvoria v jedálničku vedúcu potravinu.... ?
Tak, ako zviera nepotrebuje smiať sa, nepotrebuje uspokojovať toľko "éterické telo" ako človek rôznymi vnemami (čuch, chuť, zrak, sluch, hmat, at´d.... erotika ako komunikácia, atď...), nepotrebuje rôzne iné veci, ktoré človek POTREBUJE, tak človek navyše potrebuje aj SVOJIM VLASTNÝM A SEBE URĆENÝM SPôSOBOM KONZUMOVAŤ VÝŽIVNÚ POTRAVU, ABY MOHOL ČO NAJEFEKTÍVNEJŚIE ŽIŤ A PLNIŤ POTREBY SVOJEJ DUŠE (potrava samozrejme asi ťažko bude cieľom, tá bude prostriedkom...).
To je môj názor, veľa ľudí s ním súhlasí, veľa ľudí s ním nesúhlasí. Ja sa ním ale riadim - logicky.
Kdekoľvek, kde prebiehajú debaty všežravci verzus vegetariáni, vegáni, vitariáni a pod. zachádza to do nie práve pekných oblastí. Ja by som navrhovala, keď je z vlákna jasné, že sa v ňom bavíme o živej strave, tak nech to skutočne číta človek, ktorého to zaujíma. Zapájať sa do debaty, len za účelom zhadzovania oponenta a jeho svetonázoru považujem za plytkosť ducha. Na margo živej stravy poviem svoju vlastnú skúsenosť. Živá strava je niečo k čomu smerujem. Začala som vegetariánstvom, keď môj zdevastovaný organizmus spustil alarm. V priebehu dvoch mesiacov som sa z čisto etického dôvodu stala vegánkou. Môžem povedať, že som milovala chuť mäsa a vôňu takej klobásky. Po asi pol roku vegánstva mi raz známi silou mocou napchal pod nos tlačenku a klobásu, no ovoňaj tú nádheru. Tá nádhera mi obrátila žalúdok hore nohami a ja som zistila, že to, čo mi kedysi voňalo, teraz sposobuje už nie len morálne utrpenie. Nie som zatiaľ 100% raw a dokonca ani 70% nie, ale nie je to preto, že by ma táto strava nedokázala zasýtiť. Vysvetľujem si to tým, že varená strava je svojím spôsobom droga. Tak ako varenie, príprava jedla. Myslíme si, že ak niečo trvá pár sekúnd, tak to nemôže byť kompletným jedlom. Odrhnúť jablko a zjesť ho, alebo sa pod stromom zasýtiť čerešňami je najlepší prírodný fast food. Čím viac živej stravy jem, tým sa cítim byť vitálnejšia a zdravšia. Jediným problémom je zatiaľ závislosť na varenej strave. Verím však tomu, že toto leto pokorím aj túto moju úchylku.
Pozeral som dokument o Ajurvéde ( Ayurvéda - Umění bytí )...
Jedna žena čo tam robí pôrody hovorila, že musia deti masírovať špeciálnymi olejmi, atď... aby im nerástli krivé kosti, a aby sa normálne vyvíjali... Prečo to tak asi je ? ... Lebo ich strava je chudobná na živiny... Obsahuje zbytočne veľa sacharidov, a málo živočíšnych tukov, málo bielkovín (resp aj bielkovín zlej kvality).... Tak sa vymyslela v tom prostredí AJURVÉDA, ktorá by mohla dnaé problémy riešiť... a aj rieši... LENŽE.... odporúča práve tie potraviny, ktorých základnná časť spôsobuje somínané problémy.... a snaží sa to vyladiť rôznymi "postupmi" v ich úprave, resp. v pridaní bylín, atď.... aby sa nie príliš pozitívny vplyv potravy znížil, resp. aby sa ich využiteľnosť pre organizmus zvýšila...
AK BY ČLOVEK KONZUMOVAL TAKÚ STRAVU, AKÁ JE JEHO ORGNAIZMU SKUTOČNE URČENÁ, TAK BY NIČ Z TOHO NEPOTREBOVAL, a úplne by mu stačilo sa pár krát za dlhú dobu detoxikovať (lebo existuje aj stres, znečistený vzduch, pesticídy... s tým asi nič nenarobíme...)... NERODILI BY SA ĽUDIA SO ZRAVOTNÝMI PROBLÉMAMI, ako v takej Indii, kde už musia robiť také opatrenia, že deti po narodení preventívne "narovnávajú", a robia s nimi rôzne úkony, aby sa dobre vyvíjali...
V CHUDOBE SA DÁ DOCIELIŤ MAXIMÁLNE TAK ČISTOTE.... ALE SKUTOĆNÉMU ZDRAVIU ŤAŽKO, LEBO CHUDOBA = PODVÝŽIVA (podvýživený môže byť kľudne aj tučný človek, ale to väčšina z vás vie).
Cathyc ..... Tvoja potreba varenej stravy nie je úchylka.... Dúfam, že to raz pochopíš.
Ja na túto stránku chodím pre rady ohľadom očíst a detoxikácie organizmu + niečo sa dozvedieť o vitaímnoch a mineráloch, bylinkách.
Táto sránka je SUPER, lebo je komplexná. To, že nesúhlasím so "živou stravou", ktorá sa tu propaguje, to je druhá vec.
Ak budeš úplne "RAW", tak si budeš staviať "vzdušné zámky", nebudeš "nad vecou", budeš viac človek "premýšľania", než človek činu... Neveríš ? Skús.
... to dokáže silné odklonenie sa od prirodzenej stravy, akou pre človeka rozhodne nie je jablko, čerešne, a ani banán (to sú len doplnky)... Neporovnávaj sa s opicou... Opica má úplne iný žalúdok a trávenie - a hlavne, má úplne iné "poslanie".... ![]()
Píšeš : "...V priebehu dvoch mesiacov som sa z čisto etického dôvodu stala vegánkou..." ... Kto vymyslel, že zabíjanie zvierat pre potravu je neetické ? NEJAKÉ NÁBOŽENSKÉ SPOLOČENSTVO..... Kto vytvoril to spoločenstvo ? Nejaká SKUPINA ĽUDÍ.... .... NIE PRÍRODA....
Odporcovia varenia... ak chcete byť 100% prirodzení, prestaňte odšťavovať...... Kúpte sa v studenej vode..... Nehoľte či neskracujte si ochlpenie na žiadnej časti tela.....Nepoužívajte zubnú kefku a zubnú niť..... Nepoužívajte na umývanie intímnych partií nič okrem vody, ktorá nech je studená... V zime sa kúpte vo vode ľadovej, oheň je zlý.... Neže budete používať kúrenie.... Nemali ste stratiť srsť - je to vaša vina.... Neobliekajte sa (ak žijete na lazoch, lebo v civilizácii je trestné chodiť po ulici nahý, žiaľ...)... Nepoužívajte nôž, to je tiež vynález... Nepoužívajte mixér.... Nepoužívajte saunu.... lebo prídete o všetky enzými v tele, ktoré sa ničia pri teplote 44 (či tak nejako...) stupňov.... Hmmmmm ? ![]()
Vazea pani vysvetlujete si to spatne. Toze vas zaludok neprije tlacenku teda masove vyrobky je to ze ste ho odvikli od tychto potravin. Konkretne - zaludok restal
Vazena pani ste na velkom omyle to ze vam prestalo chutit maso po polrocnej veganskej strave ne so zdravotneho hladiska. Konkretne - váš žalúdok si odvykol a to tak že prestal produkovat tolko HCL ako
Kked ste ejedli maso. Jednoducho ste zmenili jeho prirodzenu funkciu. K tomu dodam ze o niekolko rokov takejto stravy a ako pisete este aj planujete nejest varenu stravu sa moze stat ze ak predsa budete hoc aj a dochodku chcet zjest co len usok masa zacnete mat zaludocne problemy, poznam par takych ludi v ambulancii gastroporadi je ich dost .
este dodam ze pocitajte s tym ze pri takejto strave vam ochabnu prsia, zmeni sa vyzor tvare bude vychudnuta. Ak aj napriek tomu chcete prejst na uplnu nevarenu stravu chcem vam popriat aby ste sa nestali sucastou pripadu pacienta pre gastroporadnu.
ked ste jedli normalnu stravu, slinivka brusna znizila produkciu niektorych enzymov potrebnych na spracovanie ziv. tukov,
milo1 : Cathyc tú tlačenku ani nezjedla, lebo ju proste nechcela, žalúdok sa jej "obrátil" už len z čuchnutia k nej (tak som to pochopil)... Vieš, Cathyc... človek vie sám seba "naprogramovať" ako chce (začína to mentálnym presvedčením, končí presvedčením zmyslov, že to čo kedysi voňalo je teraz zrazu "fuj"...)... A sám tomu uverí. Viac k tomu dodať asi nemusím, jedine ešte to, že ani mne tlačenka nejak extra nevonia (tie koreniny v tom...sú mi proti srsti...). Vonia mi zo všetkých živočíšnych produktov najmenej, no na druhej strane živočíšna želatína mi sama o sebe chutí, dávam si každý večer lyžičku drobno namletej do vody rozpustiť, a vypiť + vitamín C k tomu... Asi si si mala čuchnúť ku nejakej domácej slaninke... ![]()
presne sa potvrdili moje slová. Boj a večný boj. Tieto argumenty akože prirodzenej stravy mi idú riadne na nervy. Na margo toho len toľko. Človek začal jesť mäso v dobe ľadovej keď nemal inú možnosť prežitia. Doba ľadová skončila a ja mám inú možnosť. Bola tu už zmienka o starých ľuďoch, ktorí tiež jedli mäso. Tak k tomu jednu maličkosť a toto mám zo skúseností pamätníkov, naši predkovia mäso síce jedli, ale presne vedeli ako sa na ich stôl dostalo a mali k zvieratám, ktoré im poskytovali výživu patričnú úctu. Mäso sa jedlo maximálne raz do týždňa a aj to len napr. 1 kura pre 5 ľudí. Žiadne obžerstvo viď. súčasnosť, ráno mäso, desiata mäso, obed mäso, olovrant mäso, večera mäso a možno nejaký mäsový dezert by ešte bodol. Náš vzťah ku tvorom a produkcii toho čím plníme svoje telá je zjavný už aj z tejto reklamy. VÝROBA čerstvých konzumných vajec a hydiny. Zo života sme spravili stroje. Apropó a fakt to neberte ako povinnosť mi na moju otázku odpovedať, lebo Vaše argumenty už teraz poznám a sú mi na smiech, dodám len toľko...prečo Vám lekár pri chorobe predpíše obmedzenie mäsových výrobkov, prečo si pri chorobe Vaše telo žiada pôst? Žeby pre to, že práve toto je pre nás prirodzené? A súcit považujem za najkrajší dar, ktorého sa mi dostalo. Nebránim sa mu a nemám potrebu ho popierať, len preto, že si niekto protiargumentáciou očisťuje svoje vlastné kričiace svedomie.
Odpoveď na tvoje otázky : Nikto neodporúča jesť mäso niekoľko krát denne.... Ja ho jem v priemere raz denne (jeden deň vôbec, niekedy jedeň deň dve porcie)...
Potreby organizmu nemôžu za to, že niektorí primitívi pestujú obilie na polke rozlohy pevniny zemegule, a tak kurčatá a kravy pchajú do malých priestorov...
Telo si žiada pôst, lebo keď dostane chorobu (Z BIELYCH JEDOV, ALEBO Z PREŤAŽENIA ORGANIZMU STRESOM ČI NADMIEROU FYZICKEJ ČINNOSTI), tak logicky chce čo najmenej energie venovať tráveniu...
Ja som sa nestretol s tým, že by lekár predpisoval obmedzovanie mäsa, ale máš pravdu, mäsových výrobkov možno hej, keďže sú plné soli, a jedia sa so zemiakmi či ešte častejšie s chlebom...
Súcit nie je dar, to je kvalita duše, ktorú si môže každý osvojiť - stačí len chcieť. Ale - treba sa rozhodnúť, čo je dôležitejšie - či nedopriať telu živny a nechať kravičky, kurčatá a ovečky pobehovať do prirodzenej smrti po poliach (a potom ich zožerú supy, alebo líšky a vlci - lebo oni na to právo MAJÚ, my ľudia podľa teba nie...), alebo dopriať telu živiny, a poďakovať (aspoň peniazmi, že ? Lebo sami si loviť už nelovíme - nemáme kde... a ...ťažko sa "ďakuje" balenému mäsu, ktoré sme si sami neulovili ...) za možnosť konzumovať koncentrovanú výživnú potravinu, ktorá je už pekne pretvorená tak, aby nám čo najviac prospievala.
Pišete ze nerozumiete tou preco lekar pri chorobe predpisuje dietu neuviedli ste konkretne ktoru ale vo vseobecnosti kazda spracovanie stravy si vyzaduje vela energie zo strany organizmu na spracovanie potravy,vak matenapr. Chripku je jasne ze vas org sa snazi smerovat svoju energiu niekam inam, teda jest by bola zataz pre uz aj tak vycerpane telo. dalej su aj ine dovody nebudem sa tu rospisovat.
Ano nasi predkovia jedli maso, a nastavili nase DNA na konzumaciu masa jedli obilniny nas org. Sa prisposobil tym ze mame dlhe creva pretoze spracovanie obilnin v nasom tele trva dlhsie.
Proste ak porusime nase DNA zmenime cely cyklus v nasom tele samozrejme u kazdeho je to ine pretoze nie kazdy mame enzymi na spracovanie sur. Stravy. Ak my neverite je to vada vec.
Ja som to naozaj myslela vážne, že na odpoveď nečakám. Bola to len rečnícka otázka a tieto vraj argumenty ma naozaj pobavili. Tak sorry. Možno raz nájdeme inú tému v ktorej sa zhodneme. Obhajobu svojho životného postoja považujem za zbytočnú, pretože nemám dôvod ho niekomu vnucovať. Bol by to neefektívny a zbytočný počin.
Mne sa argumenty ktoré teraz propagujem tiež zdali smiešne - v minulosti.
Lebo všetko čo som sa dovtedy dozvedel, silno odporovalo tomu novému, čo ku mne prichádzalo.
Ale keď som si uvedomil, že sú v podstate len TRI ODPORÚČANIA V STRAVOVANÍ (masovo rozšírené), a to typu : Z KAŽDÉHO ROŽKU TROŠKU, MORÁLNA VÝŽIVA (vegánstvo, makrobiotika, vitariánstvo a iné formy), a doporučenia WHO (čo je jeden veľký podvod...), tak som si povedal, že veľmi rád otvorím dvere štvrtému smeru, ktorý mi dával logiku. A ním je určitá modifikácia NÍZKOSACHARIDOVÉHO STRAVOVANIA, ktoré síce patrí do "väčšej rodiny nízkosacharidových stravovaní", ale - nemá nič s Atkinsonom, lebo tak, ako vysokosacharidová strava môže znamenať potraviny typu ovocie a zelenina, ale aj potraviny typu obilniny a strukoviny, tak aj nízkosacharidová strava môže byť rôzne poskladaná. Ja som si vybral taký typ, kde je veľa tukov, a stredne bielkovín, a potraviny sú živočíšneho pôvodu, lebo mäso a masť sa nebráni pred "votrelcami" tak, ako sa bránia semená a niektoré plody. A vyzerám každý deň lepšie (sorry)... Akurát samozrejme - na odstrániene parazitov, a rôznych nečistôt v organizme (z období obilninovej stravy + sladkosti...) mi moja strava sama o sebe nepostačí. Preto nevyzerám ako "Ken". Ale rozhodne vyzerám statne a vyrovnanejšie, ako kedykoľvek predtým.
Teraz si nič neber osobne, Cathyc. Ja len to, že ... ak si predstavím vitariánku (Ty ňou nie si, a už vôbec nie dlhodobo), tak... si predstavím večne usmievajúcu, ale zároveň nevyrovnanú osobu, ktorá príliš rada sníva, má jemnučký hlások ako víla, vie sa ľahko uraziť, a nevie sa "obracať" v reálnom svete, chce utiekať niekde "mimo", a je nahnevaná na celý svet. NEVRAVÍM, ŽE SI TO TY. Vravím, že taká môže byť väčšina žien (a samozrejme AJ MUŽOV), ktorí sú dlhodobo na vitariánskej strave, kde sa konzumuje len rastlinná potrava (pár gramov tuku a bielkovín z kefíru nič nezachráni...)...
Totiž - človek potrebuje výbojnosť... Rastlinná RAW strava (aj varená...rastlinná...ale tá menej...) je príliš "krehká", a vytvára krehké telo, ktoré síce je čisté, ale čisté je aj telo konzumujúce živočíšne výrobky - bez bielych jedov, a vo vhodnom pomere jednotlivých potravín a makronutrientov. No na rastlinnej raw strave nečakaj svalnatú postavu, čakaj len šľachy - v lepšom prípade (na ktoré sa tak "odvolávajú" vitariáni, ktorí vravia, že človek má byť štíhlunkí, šľachovitý, a má pripomínať podvýživeného inda)... Bielkoviny pomáhajú svalom, aby neartrofovali... Ak neprijímaš v strave bielkoviny (alebo ich prijímaš len pár gramov..), tak si musí pečeň vytvárať zo sacharidov bielkoviny... čo je značná záťaž pre ňu... a aj pre celé telo.
Ľudské telo nie je zostrojené na tak enormné množstvo sacharidov, a už vôbec nie na tak enormné množstvo sacharidov z ovocia.
Ak sa pri určitom druhu potravín so súčasným športovnaím nebuduje svalstvo, tak.... SÚ TO NEVHODNÉ POTRAVINY na to, aby sa konzumovali primárne.
Ak sa pri určitom druhu potravín so súčasným športovaním svalstvo buduje (očividne), tak .... EŠTE TO NEZNAMENÁ, že tie potraviny nešpinia organizmus (kurča s ryžou, zemiaky s hovädzím, koláč, tuniak s cestovinami, jogurt s ovocím)
Ale ak sa pri určitom druhu potravín a súčasným športovaním svalstvo očividne buduje, a zároveň sa organizmus neznečištuje, tak... tam je záruka, že sme si zvolil vhodný stravovací režim.
Neberes mi iluzie, a nemal som na mysli panov, ktorych si spominal. Podvodnici su vsade, ale vyskyt podvodnikov este nepopiera pravdivost povodnej myslienky. Niektore veci su lepsie, ked ostanu v utajeni. Ziaden rozumny breatharian s tym nevijde takto verejne na svetlo sveta, pretoze nutny fakt na zvladnutie breatharianstva je zvladnut svoje ego. A nikto so zvladnutym egom si nepotrebuje robit reklamu ani ohurovat ostatnych. Je to rovnake, ako nikdy neuvidis skutocneho majstra bojovych umeni v ringu s tymi nabuchanymi borcami. Vsetci cakaju len na to, aby mohli ukazat, ze kung-fu je lepsie, ale nikdy sa to nestane.
Xion, ja som presvedčený o tom, že vôbec nie je dôležité stať sa breathariánom..... Prečo som toho presvedčenia ? Lebo sa to podarí pár ľuďom na svete (ak je to vôbec pravda...), navyše potom človek nebude využívať tráviace orgány, nebude sa tešiť z chute potravín (lebo nebude nič jesť - a ani piť ?...)... nebudú sa mu normálne vytvárať sliny, telesné dutiny v ktorých sa bežne vyskytuje potrava (napríklad hrubé črevo) budú nevyužiteľné a zbytočné... Nebude treba ani análny otvor, a keď sa ani nepije (neviem, aj to patrí do breathariánstva ? ...), tak bude zbytočný aj močovod, obličky... pečeň...žalúdok....pankreas... tenké črevo....atď....
Z čoho sa ti bude tvoriť semeno (pýta sa ten, ktorý orgazmuje v priemere len raz mesačne - lebo som si to tak zvolil) ? Keď ejakuluješ, tak po nejakej dobe ti má moč premyť močovú trubicu od semena.... Z čoho sa vytvorí moč ? ............. A ak breathariáni môžu piť.... tak... aká bude moč ? Vždy číra ako voda a aj takého istého zloženia ako voda ? ... Alebo predsa len sa nasýti nejakými minerálmi a vitamínmi, hormónmi, atď... z tela, a ty to, čo neprijímaš v potrave, vycikáš, a tak si časom "vycikáš" zo seba všetky minerály ? ... Alebo chceš byť breathariánom a riešiť dodatok minerálov a vitamínov cez pokožku ? ... TO BY BOLO TOTÁLNE PROTI PRÍRODE (ak sa samozrejme nejedná len o niekoľkodňovú, dajme tomu 1-60 dňovú hladovku, ktorá je ale HLADOVKA, a nie breathariánstvo)... to by si namiesto jedenia ústami jedol kožou... To by si bol jediný taký cicavec na zemi (a možno aj ďalší traja ľudia z planéty, ktorým by sa to podarilo, ak je to VôBEC možné...). A... ČO BY SI Z TOHO MAL ? N-I-Č.
V živote treba riešiť iné veci - spoločenský život, psychológiu, psychoterapiu, jógu, "4 dohody" (napríklad), správny výber a kombináciu stravy, sexualitu, financie, majetok (ak nechceš žiť na lazoch, odkiaľ keď ti náhodou utečie tvoja priateľka, na ktorej by si bol spoločensky totálne závislý, tak sa zošalíš...)...
Breathariánstvo je proste len ÚLET, ktorý vznikol v hlave nejakého "vzdušnozámkového" 100% vitariána, ktorý nežije v realite, a che byť vo fyzickom tele nezávislý na fyzickej potrave = nemožné... ![]()
Plne s Tebou súhlasím. Kto che dôkazy si nájde a kto nie, ten nájde množstvo dôvodov tomu neveriť. V Indii vo vojenskej nemocnici testovali brathariána, ktorý už 70 rokov nič nejedol a ani nepil. Na pozorovanie boli prizvaní aj vedci a lekári z celého sveta. Zistilo sa, že aj napriek tomu, že ten chlapík dokonca ani nič nepil, vytváralo sa mu malé množstvo moču počas dňa, ktorý sa však stále vstrebal. Sú veci medzi nebom a zemou, ktoré našim materiálnym mozgom nemôžeme ani pochopiť, ale môžeme cítiť, že je to pravda.
Chcelo by to dôkazy.... a nie také pochybné, že "niekde v zapadákove v Indii niekto testoval človeka údajne 70 rokov nič nekonzumujúceho - ani potravu, ani vodu...) Podľa mňa nejaký "breatharián", ak vôbec existuje, nie je pre bežného človeka niečo tak nepochopiteľné, ako nejaký šaman z brazílskeho pralesa... Totiž zdeľovacím prostriedkom potrebným na vysvetlenie prečo breatharián (ak existuje...) nemusí jesť a ani piť, by porozumel každý priemerne inteligentní človek (ak sa bude hovoriť jeho rečou, a nie indčtinou)...
A ja sa pýtam - kto chce byť breatharián (ak je niečo také možné, čomu ja ale ROZHODNE neverím..) ? ... Ako sa môže človek ktorý roky nič nekonzumuje a nepije bozkávať ? ... Načo má tráviace orgány ? Načo má sliny ? Načo má semeno ? Načo má chuťové poháriky ? Načo má čuch, keď to čo ovonia nemôže ani ochutnať ? Načo má zuby ? NIE JE TO NÁHODOU MIMOZEMŠŤAN (to by bola najlogickejšia odpoveď, keby sa nejaký taký reálny breatharián niekde vyskytol...) ?
JE TO SCI-FI .... A Xion, odpovedz úprimne... usiluješ o to stať sa breathariánom ? Ďakujem za odpoveď.
Verím v mimozemšťanov, verím v reinkarnáciu, verím v obrovskú silu slova, skutkov, verím v "parazitov matrixu", verím v to - že človek je vlastne jedna jednota/jeden organizmus pozliepaný zo 7 miliárd ľudí ... Ale tomu, aby sa nejaký človek naučil žiť bez potravy a mal tak energiu, a dokázať bez potravy a vody obnovovať delenie buniek svojho tela cez "kozmos" + nepotrebovať zavlažovať svoje vnútorné orgány vodou.... to je SCI-FI, a s takým človekom by som sa bál byť v jednej miestnosti (ak by existoval), a jeho telo, aj keby patrilo nejakej KRÁSNEJ BREATHARIÁNKE, by sa mi hnusilo... Veď v ňom ani nič nepracuje... VEĎ NEMUSÍ...
...A ČO POT ? ... denne ho človek môže vylúčiť od dajme tomu 1dcl (vydychovanie), do niekoľkých litrov..... MôŽE BREATHARIÁN byť na Slnku ? AKÝM SPôSOBOM SCHLADÍ SVOJE TELO, ak nie potením sa ? ALEBO SA VIE POTIŤ ? A odkiaľ má vodu na potenie, AK NEPIJE ? Zošle mu ju pán Boh neviditeľnou silou priamo do potných žliaz ?
ČO VÁM ĽUDIA NA BREATHARIÁNSTVE MôŽE DÁVAŤ ČOBY LEN Z-L-O-M-O-K LOGIKY ? ... Veď je to proti totálne VŠETKÝM fyzickým zákonom PANUJÚCIM TU NA ZEMI.
BREATHARIÁN je možný jedine vtedy, ak sa nevyvinul NA ZEMI, ale je tu zoslaný. POKIAĽ VIEM, NA ZEMI NEEXISTUJE ŽIADEN ŽIVOĆÍCHA PRAVDEPODOBNE ANI ORGANIZMUS, KTORÝ BY DOKÁZAL BYŤ AKTÍVNY (POHYB, PLNENIE SI SVOJHO POSLANIA) BEZ TOHO, ABY PRIJÍMAL URČITÚ FYZICKÚ POTRAVU. ...TO DOKÁZE LEN ENERGIA, A TÁ NEMÁ HMOTNÚ PODOBU, JEDINE JEJ ÚČINOK SA ZOBRAZUJE V HMOTNOM SVETE FORMOU REAKCIE NA ŇU. Ale nič fyzické čo rastie a hýbe sa, premýšľa, atď....NEMôŽE ŽIŤ BEZ POTRAVY A VODY, LEBO VŠETKO ŽIVÉ FYZICKÉ NA TOMTO SVETE POTREBUJE NA SVOJ CHOD FYZICKÉ ŽIVINY, a tie sa bez jedenia do tela nedostanú (jedine infúziou, ale to je o niečom úplne inom, a nie o breathariánstve).
Problém je v tom, že všechny informace máme jen zprostředkovaný a jediným způsobem, jak si je ověřit, je to, že se člověk breathariánem sám stane. Takže tu máme jen lidi, kteří tomu věří, kteří připouští, že to možná je možný, ty co tomu nevěří, ale úplně to nezatracujou, a ty, kterým jako důkaz nemožnosti stačí usvědčení nějakých podvodníků nebo jen nesmyslnost žití bez jídla.
Je nesmysl přesvědčovat ostatní, že to je možný, když si to člověk sám nedokáže ověřit. Stejně tak je blbost to zatracovat a vyvracovat. Já osobně zastávám názor, že by mohlo bejt možný živit se pránou, ale že by bylo potřeba se k tomu propracovat minimálně roky příprav. Podle dostupnejch informací člověk musí bejt naprosto pročištěnej a musí na to bejt připravenej jak po tělesný tak po psychický stránce, který budou v rovnováze.
Monfort není usvědčenej podvodník jako Jasmuheen a většina z toho co říkal na přednáškovém turné po ČR bude půstařům určitě dávat smysl. Bez zkušeností s delšími půsty bych nejspíš považoval za teoreticky možnou tak polovinu informací, možná ani to ne.
Naprostý souhlas. Podle mě je prána něco jako vyšší dívčí a rozhodně je naivní si myslet, že když se do toho člověk pustí ze dne na den, tak uspěje. Pokud bych byl roky na dokonalém jídelníčku a měl vygruntované tělo, dalo by se pouvažovat, jestli bych mohl postoupit v pomyslném žabříčku i na něco tak (pro běžnou populaci) nepředstavitelného jako je výživa "z ničeho". Bez důmyslné přípravy a cíle to ale asi nemá smysl. Nedokážu si dost dobře představit, že by se na to například ze dne na den vrhl nějaký zatvrzelý masožravec...
Někdo tu zmiňoval že živočisné bílkoviny jsou ok, pokud se nekonzumují v podobě průlmyslově zpracovaných potraviny jako jsou salámy apod.
Campbell tohle v čínské studii rozporuje. Jeho výzkumy ukázaly že i u lidí na činském vekově při relativně nízkém příjmu živočišných bílkoviny se významně zvedal výskyt rakoviny a dalších nemocí. Tito lidé konzumovali jen maso minimálně zpracované. Rapidní nárust těchto nemocí byl pak u američanů, kteří bílkovin přijímali 2x-3x více.
Tohle by potvrzovalo Jardův názor že i při příležitosné konzumaci si člověk může přivodit značné trable.
Campbell tohle v čínské studii rozporuje. Jeho výzkumy ukázaly že i u lidí na činském vekově při relativně nízkém příjmu živočišných bílkoviny se významně zvedal výskyt rakoviny a dalších nemocí. Tito lidé konzumovali jen maso minimálně zpracované. Rapidní nárust těchto nemocí byl pak u američanů, kteří bílkovin přijímali 2x-3x více.
Tohle by potvrzovalo Jardův názor že i při příležitosné konzumaci si člověk může přivodit značné trable.
Zaujímavé.... je to riadny blud
. .... TO JE JASNÝ DôKAZ TOHO, ŽE EXISTUJE MILIÓN ŠTÚDIÍ, OD BIELEJ FARBY PO ČIERNU A KAŽDÁ TVRDÍ, ŽE JE TÁ PRAVÁ... Ja už nemám viac čo dodať... To už je taký žvásť, že až... Ja až nemám slov... Veď samotní japonci konzumujú kopu bielkovín (ako zdroj paliva využívajú sacharidy, a bielkoviny pomáhajú tráviť sacharidy - najmä sacharidy z obilnín - v ich prípade)... a dožívajú sa vysokého veku... Čínania sú asi iní, asi sú z inej planéty, keď im to spôsobuje rakoviny... ![]()
Sakul, proste si uveril somarine, to je všetko.
Ešte k japoncom... Japonci často umierajú na krvácanie do mozgu (samozrejme, takmer vždy v starobe).... To je pripisované nízkemu množstvu tukov v strave. Ale je to ich voľba, zvolili si sacharidy ako palivo, je ich veľa, je to tak jednoduchšie... Ale organizmus nezaujímajú podmienky naokolo... on vždy bude najlepšie fungovať na tom, na čo je stvorený... A to je čerpanie energie z tukov.
Je nesmysl přesvědčovat ostatní, že to je možný, když si to člověk sám nedokáže ověřit. Stejně tak je blbost to zatracovat a vyvracovat. Já osobně zastávám názor, že by mohlo bejt možný živit se pránou, ale že by bylo potřeba se k tomu propracovat minimálně roky příprav. Podle dostupnejch informací člověk musí bejt naprosto pročištěnej a musí na to bejt připravenej jak po tělesný tak po psychický stránce, který budou v rovnováze.
Monfort není usvědčenej podvodník jako Jasmuheen a většina z toho co říkal na přednáškovém turné po ČR bude půstařům určitě dávat smysl. Bez zkušeností s delšími půsty bych nejspíš považoval za teoreticky možnou tak polovinu informací, možná ani to ne.
Veľa veci je takých, ktoré sú len otázkou toho, čo sme a čo nie sme schopní pripustiť ako možné. Breatharianstvo je určite zatiaľ pre väčšinu obyvateľov tejto planéty skôr sci-fi, neznamená to však, že nárast záujmu o túto oblasť, nemôže byť predzvesťou evolučných zmien. Ja osobne som schopná pripustiť existenciu takých bytostí, ale určite nie je možný okamžitý prechod nepripravených jedincov. Dokonca si osobne myslím aj to, že do toho človek musí dospieť spontánne a nie cielene. Veď sa tu hovorí o porazení ega. Nejaká životná méta je predsa otázkou aj ega, chcelo by ego poraziť samo seba?
Súhlasím s Tebou Cathyc.Mudr.R.Dahlke /nemecký psychoterapeut-kn.Nemoc jako ŕeč duše,Nemoc jako symbol,Pust,O velké proměne.../ na svojej prednáške tiež priznal,že bol cca 2 mesiace na pránickej výžive,ale nikomu to z medicínskeho hľadiska bez prípravy neodporúča.
Přibral 15 kilo a nevešel se do gatí?
![]()
Janin, Mudr.R.Dahlke je skvelý chlapík a ja osobne ho veľmi rada počúvam.
Súhlasím.Mňa oslovil,keď mal prednášku nedávno v Bratislave.Jeho knihy sú vynikajúce.Veľmi dobre vysvetľuje psychosomatické príčiny chorôb.Prajem pekný deń.
Aká škoda, že som ho prepásla, to naozaj ľutujem, ale teším sa na Jardu Duška, v máji bude v Istropolise. Už mám lístky na oba dni. Tiež Ti prajem pekný deň, resp. už večer.
Ešte k japoncom... Japonci často umierajú na krvácanie do mozgu (samozrejme, takmer vždy v starobe).... To je pripisované nízkemu množstvu tukov v strave. Ale je to ich voľba, zvolili si sacharidy ako palivo, je ich veľa, je to tak jednoduchšie... Ale organizmus nezaujímajú podmienky naokolo... on vždy bude najlepšie fungovať na tom, na čo je stvorený... A to je čerpanie energie z tukov.
Chápu, že se ti taková informace nelíbí, jelikož jsou v naprosté opopzici k tomu co tu tak horlivě a dlouhosáhle propaguješ. Ale není to o tom čemu jsem uvěřil nebo ne. Jsou to data z největší a nejkomplexnější studie na toto téma, která je mi známá. Ale můj rozhled je omezený, takže je možné, že znáš nějaké výzkumy tohoto rozsahu, které by potvrzovaly opak.
Zajímavostí je, že Campbell pokud je mi známo část svého života zastával postoje, které by se mohly v určitých aspektech shodovat s tím co zde zastáváš. Jak pokračovaly výzkumy jeho týmu a jak také nahlížel v rámci vládních agentur, jejíchž byl součástí do toho jak se vytvářejí studie na podporu živočišné produkce s podporou příslušných korporací, změnil svůj postoj.
Určitě bude zajímavé pokud se blíže seznámíš s metodou tohoto výzkumu a výsledky a najdeš arguementy jak ji rozporovat . Podle tvého projevu jsi velmi inteligentní osobnost a určitě máš na lepší argumentaci než "je to somarina".
Přestože závěry z této studie jsou blízké tomu co si myslím, nemusí to být nutně pravdivé a funkční pro všechny lidi. A je samozřejmě možnost, že to nevypovídá naprosto o ničem. Jen mě nenapadá kde by mohl být při takto komplexním pohledu zakopaný pes.
Tak sa uvidíme.Aj ja mám na oba dni lístky. ![]()
Cathyc, my tu nežijeme preto, aby sme sa stali breathariánmi.... Možno niekde v iných diemnziách sa žije z prány... Ale nie na tejto Zemi, a nie ľudia....
Zober si šamanov, mystikov, "osvietených", atď, ktorí sú odsprostení od "parazitov matrixu" a každý z nich (ak je hoden svojho "postavenia" alebo "titulu") plne rešpektuje "4dohody", hoc sa môžu v každej "kultúre" nazývať inak... a to, čo oni dokázali, TO JE PODSTATNÉ pre silné skvalitnenie života...
Stať sa breathariánom je pre život na Zemi v ľudskom tele TOTÁLNA ZBYTOČNOSŤ, preto o ňu určite neusiluje minimálne drvivá väčšina (ak nie všetci) mystikov, osvietených, šamanov, guruov, atď... Lebo je to proste NEPODSTATNÉ. Žiadne kvality tým človek nezíska, a chce to roky roky práce (AK JE TO VôBEC MOŽNÉ, ale ja tomu neverím, i keď netvrdím, že jeden či dvaja na tejto planéte takí môžu byť - ale nebudú to určite pozemšťania...), a výsledok je... NEPOTREBOVAŤ JESŤ A PIŤ.... Čo je to za výsledok ? Získam z toho extázu? Získam z toho nirvánu ? Je z toho radosť ? Je z toho nadnesenosť ? Budem vďaka tomu komunikovať s ľuďmi nádherne a s ľahkosťou, bez "hrešenia slovom", bez brania si vecí osobne, bez domýšľania si, a budem všetko robiť najlepšie ako viem ?
JE TO SCIFI... to breathariánstvo... Nemá to žiadny vyšší zmysel TU, V ŽIVOTNÝCH PODMIENKACH NA ZEMI.
Breathariánstvo je tak možno dobré PRE DUCHA, keby sa vznášal tu na Zemi s polopriesvitným telom, ktoré sa nedá uchopiť. On ani iný byť nemôže, lebo taký duch sa ani NEMôŽE napiť a najesť fyzickej potravy.
Dochádza vám ešte, že je to nezmysel, a že to nepatrí na ZEM ?
...Tu nejde o to, že by to bolo "nepochopiteľné", atď.... ale to je NEREÁLNE. 10000000000 krát viac pochopiteľné je, že človek varením vie rozbíjať väzby potravín, a tým ich ľahšie strávi (lebo ich nemusí rozbíjať trávenie a tak sa silno namáhať). 10000000 krát viac je pochopiteľné, že človek ako primát s "megamozgom" a megaschopnosťami má mať pre seba vyhradenú stravu "najvyššej kvality" a najlepšie stráviteľnú, najvýživnejšiu, nakoncentrovanejšiu, aby čo najlepšie využil svoj potenciál, najviac vyžioval mozog a svaly, a najmenej prepchával svoj žalúdok.
Tak toto vám nie je pochopiteľné (tým, čo uznávate len vitariánstvo, alebo aspoň vegánstvo...), ale breathariánstvo sa vám zdá ako niečo, čo môže byť predzvesťou evolučných zmien.....
Fyzikálne a biochemické zákony na našej planéte to NEUMOŽŇUJÚ.
Nechodiť na WC, neumývať si zuby (veď načo, keď nejem a nepijem...), nesprchovať sa - len jedine od prachu (načo inak, keď sa nemám z čoho potiť, a z vylučovacých orgánov nemám čo vylučovať)....
.... Z čoho sa budú tvoriť pošvové sekréty, ejakulát, atď.... aby mohlo dochádzať k sexualite a k ROZMNOŽOVANIU SA ?
Čo by to bol za systém, keby sa FYZICKÝM SEXUÁLNYM STYKOM rozmnožoval BREATHARIÁN ? ...
Veď fyzický sexuálny styk je akoby PREJAV KONZUMÁCIE, FYZICKEJ VÝMENY POTRAVY - SPERMIE PRE VAJÍČKO (aj keď sa tam dostane väčšinou len jedno)... Celé to funguje ČISTO NA FYZICKOM A KONZUMENTSKOM SYSTÉME, rovnako aj RAST TELA, ktorý máme spoločný so všetými živočíchmi a rastlinami na tejto planéte, s ktorými všetkými máme spoločné aj to, že POTREBUJEME FYZICKÉ ŽIVINY NA TO, ABY SME RÁSTLI A MALI ENERGIU, PREŽILI.
Sakul : Aj makrobiotika, aj vegánstvo, aj stravovanie podľa 5 elementov, aj "optimálna diéta", aj iné rôzne druhy stravovania, filozofických systémov, systémov zdravovedy všeobecne, systémov dýchania, systémov športovania a rôznych iných psycho-pohybovo-stravovacích terapií majú komplexný pohľad na to, s čím nás oboznamujú...
Sranda je v tom, že komplexnosť sa dá nájsť takmer všade...resp. dá sa takmer všade jej "iluzórna podoba" dosadiť, a skoro nik si to nevšimne, že je to len bod po bode informácií, ktoré čitateľovi dávajú zmysel.... niektorému.... A TO JE TÁ SRANDA. Len pre to jediné si našlo aj v tejto dnešnej dobe INTERNETU (a predtým hlavne kníh), kde sú všetky infomrácie dostupné na sieti, miesto "na Slnku" toľko rôznych už spomenutých smerov cez filozofiu, náboženstvo, šport, po stravu...
Hovorí sa, že "každý má svoju pravdu".... JE TO BLUD. Áno, hovorí to aj Don Miquel Ruiz, ale on to myslí INAK : On tým myslel (a to asi nie každý pochopil.....), že KAŽDÝ ČLOVEK PREDSTAVUJE PRAVDU - v zmysle, že MÁ BYŤ PRAVDIVÝ = má byť SÁM SEBOU (čo sa fakt ťažko definuje, ale keď to nebudeme príliš rozoberať, tak nezablúdime...), lebo ak sám sebou nebude, tak NEBUDE MAŤ "SVOJU PRAVDU", lebo pravdu si nosí životom so sebou len "človek neochočený spoločnosťou", alebo človek, ktorý sa úplne ZBAVIL ochočenia od spoločnosti.
A prečo nemôže mať každý "SVOJU PRAVDU" (mysleno v tom, že jeden hovorí o tom, že taký stravovací smer je najlepší, druhý že iný, tretí že úplne iný, atď...) ? Zoberme si príklad, psychoterapeut Dr. Savčenko to vystihol.... : Môžeme mať XYZ rôznych názorov na nejakého človeka.... Pre jedného som idiot, pre druhého kráľ, pre tretieho "nemastný-neslaný", atď.... A zoberte si, keby každý videl auru.... Modrá znamená "to", zelená "to", červená "to", žltá "to", atď... Modrej má "toľko", zelenej "toľko, červenej "toľko", žltej "toľko"...
A KAŽDÝ BY MAL ROVNAKÝ NÁZOR, A PRAVDA BY BOLA ZRAZU LEN JEDNA.
To platí aj o strave. Len ešte sme na to nedozreli. Ani ja, ani vy. My, čo sme tu, sme priblžne na rovnakej "duchovnej úrovni", len každý si vybral trochu iný smer. No nikto z nás si nevybral napríklad taký smer "NEOCHOČENIA SA OD SYSTÉMOV, NÁZOROV, ATĎ".
Možno to je chyba, i keď Z NÁŠHO OBMEDZENÉHO HĽADISKA TO AKO CHYBU PRAVDEPODOBNE VôBEC NEVNÍMAME...
Buďme torchu "prízemní", a nepozerajme vkuse do neba, keď žijeme na Zemi... ![]()
Prečo nosí Dahlke okuliare ? Keď má také schopnosti ako má - čo si nevylieči zrak za týždeň, keď sa z neho možno o 5 rokov stane breatharián (berte to trochu ironicky...)... ? ![]()
Keď dokáže meniť systém fungovania svojho organizmu O 180 STUPŇOV (alebo z bielej na čiernu, či z čiernej na bielu), tak nedokáže opraviť chybičky v zraku ? To by predsa malo byť minimálne TISÍC KRÁT jednoduchšie... či ? ...
Hovorí o tom, aké choroby čo znamenajú z duševného hľadiska... a čo znamená potreba okuliarí (a s tým spojená buď krátkozrakosť či ďalekozrakosť) ? ... Nechcieť vidieť pravu ? Vraj ...
A ako je to s tými ŠTYRMA DOHODAMI ? ... Len nad nimi "mentálne masturbujete", alebo ich aj uplatňujete ?
Lebo to je problém 99,99 percent tých, čo sa vydajú na "duchovno" (patrím tu aj ja, a aj k tým 99,99%...)... vedomostí na knihu, ale SKUTEK UTEK (samozrejme to kolíše, niekto viac, niekto menej, ale SKUTOČNÁ ZMENA MENIACA ŽIVOT NA ÚPLNE NOVÚ KVALITU - NA RAJ NA ZEMI PRE DANÉHO ČLOVEKA - to sa nedeje...). A prečo teda ten RAJ ten človek v sebe nemá ? LEBO SKUTEK UTEK. STRACH, STRACH, STRACH, STRACH, STRACH, STRACH, STRACH, STRACH A LENIVOSŤ, LENIVOSŤ, LENIVOSŤ, LENIVOSŤ, LENIVOSŤ, LENIVOSŤ...
Mám dojem, že všetky prekážky nám vytvárajú len tieto dve NEKVALITY nášho procesoru... ![]()
Najdomyselnejsi plan, ako oslabit ludsku rasu, bolo naucit ho riesit veci vyhradne myslou, na ukor intuicie. Taky clovek sa potom k poznaniu nikdy nedostane, riesi iba to, co mu podhodia. Pochopitelne, vzdy si bude vsetkym neisty, a nakoniec si zvoli aj tak nespravne, na zaklade viery v nejaku "autoritu". Ale je to stale len viera, nic ine, navyse viera, ktora nevychadza z hlbky. Nieje potom lahsi sposob, ako manipulovat cloveka, a udrziavat ho v mentalnej klietke ako chovnu zver.
Nevím zda bylo zlatov domě, ale pokud člověk z nějakého důvodu maso vůbec nejí, musí ho poměrně dobře kompenzovat, jinak se dostává do deficitů, ale určitě to bez masa jde a i dlouhodobě, to mohu sám za sebe potvrdit.
To máte pravdu, ale i tak je třeba se držet logiky nutričních hodnot a látek, které se z masa získávají a dodat je jinak, nebo z dlouhodobého pohledu bude mít člověk bez konzumace masa problém.
Máte plnou pravdu, základ je intuitivní jednání a pokud se na něj člověk začne spoléhat, dosahuje zpravidla mimořádných úspěchů.
Problém mäsa - vynechám nejaké etické dôvody a polemiky na čo je človek uspôsobený... je v tom, že nech ho už upravím akokoľvek, či už varením, pečenim, smažením, bielkoviny sa denaturujú a vznikajú v ňom toxické mutagénne látky, heterocyklické amíny - toto je nevyvrátiteľný fakt. Samozrejme čím vyššia teplota a dlhšia úprava, tým viac týchto látok v mäse vzniká. Sú to predovšetkým bielkoviny, kde vzniká najviac škodlivých látok vplyvom tepla a potom nenasýtené tuky - vysoký stupeň oxidácie a zahrievanie koncentrovaných škrobov - toxické akrylamidy. Niektorí ľudia začali preto jesť surové mäso - ale tu musí byť prvotriedna kvalita a je tu riziko parazitov.
Ak zahrejem zeleninu, ktorá má 90% a viac vody, tých škôd tam toľko nevznikne, podobne je to so strukovinami. A to je dôvod prečo väčšina protirakovinových diét neobsahuje práve živočíšne bielkoviny.
V dnešnej dobe je ešte jeden pádny dôvod nejesť mäso, mäso je na vyššom stupni potravinového reťazca, takže vždy tam bude viac akumulovaných škodlivých látok ako v rastlinnej strave.
Zistilo sa viacerými štúdiami, že predĺžiť život sa dá dvomi spôsobmi - obmedziť celkový kalorický príjem alebo obmedziť bielkoviny. Bielkoviny, ich nadmerný príjem sú záťaž pre obličky, pečeň, čím viac bielkovín jem, tým viac vápnika telo potrebuje na neutralizáciu odpadných metabolických procesov, Eskimáci trpia najväčšou osteoporózou na svete, majú ju už v 40-tke, pretože majú najväčší príjem bielkovín na svete a pritom prijmú obrovské množstvo vápnika z chrupaviek a kostí.
To, že mi nejaká strava prospieva krátkodobo, napr. zvýšenou konzumáciou bielkovín získam svalový objem, ešte ale neznamená, že takáto strava prospieva organizmu dlhodobo a je pre neho zdravá. Veľa kulturistov má problémy s pečeňou a následkom zvýšeného príjmu bielkovín - oni konzumujú tie bielkoviny v 90% v denaturovanej forme - tepelne upravené mliečne produkty, srvátkové denaturované proteíny - aj keď výrobca tvrdí, že nie sú denaturované, aj tak sú, pretože sa všetky vyrábajú z pasterizovaného mlieka, zákon nedovoľuje použitie surového mlieka, tak začínajú trpieť hnilobnou dyspepsiou z nestrávených bielkovín a musia umelo dodávať enzýmy na trávenie bielkovín. Kulturistika je plná neprirodzených postupov a hlavne jej vrcholná forma.
Surová strava je pre organizmus veľmi šetrná, nezaťažuje zbytočne trávenie, nevzniká tam toľko toxických odpadných produktov, ja vidím najväčší problém v tom, že väčšina ľudí si ju nevie dobre nakombinovať a potom môžu vzniknúť nejaké deficity, takisto sa mi nezdá rozumné prílišné zameranie na ovocie - fruitariánstvo sa v dlhodobom časovom horizonte nepotvrdilo ako zrovna zdravé, dnešné ovocie je prešľachtené a obsahuje oveľa viac fruktózy ako ovocie kedysi, najlepšie je zamerať sa na zelenolisté zeleniny.
A ešte k tej neustálej polemike, že čo jedli naši predkovia a dedkovia... oni jedli predovšetkým to, čo mali dostupné a čo im poskytovalo dané prostredie. Ale to ešte vôbec neznamená, že takáto strava je pre človeka tá najvhodnejšia. Ak má človek možnosť výberu, má dnes šancu si vybrať takú potravu, pri ktorej jeho telo bude najlepšie fungovať, môže využívať rôzne superfoody ako morské riasy, surové kakao, goji,včelí peľ, materskú kašičku, acai, panenský kokosový tuk a dodať telu ešte viac výživných a ochranných látok.
Bludička Júlia,
Surová strava možno je dobrá pre dôchodcov alebo od úradníkov pracujúcich v štátnej správe čo celý deň len zbytočne derú stoličky. Ale skús ísť makať do dnešnej zahraničnej firmy a na obed začni žuť redkvičky.
1. nedovolí to čas
2. prídeš o časť príjmu ktorý dostávaš dotáciou závodného stravovania
3. nedoplníš dostatočne rýchlo energiu a pri páse odpadneš
4. dožiješ sa možno o rok viac ale v totálnej chudobe lebo ťa dodávatelia "kvalitnej stravy" zoderú z kože.
Teda robím čo sa dá, snažím sa obmedziť príjem nezdravej stravy a čo najviac obohatiť o zdravú. Teraz napríklad dokončujem skleník vo dvore aby som si viac dopestoval, no to je všetko limitované. Ani hnoj nezoženieš ktorý by nebol kontaminovaný, aj kone a kravy žerú humus.
Ja sa nestravujem 100% surovou stravou, nemám na to vždy možnosti práve z tých dôvodov ako ste písali, nesedím doma, pracujem a nedá sa vždy všetko jedlo nosiť so sebou, alebo pripravovať dopredu.
Okrem toho som toho názoru, že dnešná zelenina a ovocie v obchodných domoch ako Tesco, Kaufland Billa je niekedy tak otrasnej kvality,že namiesto nich si niekedy radšej uvarím ryžu natural, quinou. V lete keď sa dá zelenina a ovocie kupovať na trhoch, tak je to ešte ok, ale v zime tá dostupnosť kvalitnej zeleniny a ovocia je obmedzená.
Ja to dosť kompenzujem klíčkami, nakličujem kvantum - rukolu, žeruchu, brokolicu, reďkovku, horčicu, senovku. Dokonca som našla aj výborný systém ako bez problémov naklíčiť slizovité semienka - ľan, chia semienka, sem patrí aj tá rukola, žerucha. Z obilnín nakličujem len bezlepkové kvalitné ako proso, teff, canihua, pohánku, amarant, quinou, z lepkových max. nejaký kamut občas. Myslím, že ak sú semienka bio kvality, je to bezpečnejšia potravina ako kupovať niekedy zeleninu z obchodných reťazcov, kde človek nikdy nevie koľko chémie a pesticídov v sebe majú. Klíčky sú v tomto celkom ok, sú vitálne, nie ako dlho skladovaná a ožiarená zelenina.
Najefektívnejší rýchly spôsob ako si urobiť "živé jedlo" je podľa mňa zelený koktail, alebo ako to v Amerike volajú green smoothie. Pohádžem do mixéra rôzne ovocie - banán, jablko, pomaranč podľa sezóny, do toho hodín za poriadnu hrsť rôznych klíčkov, niečo zelené, buď šalát, uhorku, trochu púpavy, žihľavové výhonky a celé to rozmixujem a vypijem. Je to taká "fast food" surová strava. Vďaka tomu ovociu to chutí celkom dobre, aj keď tam človek dá napr. tie výhonky a klíčky, príp. to zelené. Človek to do seba naleje a môže fungovať ďalej, nemusí pol hodinu žuť šalát. V podstate dokážem na tom niekedy fungovať celé dni, len to doplním o trochu máčaných semien a orechov, alebo aj tie tam pomixujem. Len treba na to dosť výkonný mixér.
Odšťavovanie je dosť pracné a spotrebuje veľa zeleniny a ovocia. Bio kvalita je drahá, vlastnú záhradku a produkciu nemám, neviem, či je vždy až také rozumné kupovať tú mrkvu v Bile a v Kauflande, kde pomaly neviem ani odkiaľ je. Zase zvýšeným príjmom tej zeleniny dostávam do seba nielen tie ochranné látky, ale aj tie toxické. Takisto plesne bývajú častý problém. Niektorí producenti namáčajú zeleninu v protiplesňových chemických prípravkoch, tiež nie moc lákavé. Odšťavujem, keď je na trhu dosť lacnej zeleniny a odšťavujem dosť aj klíčky.
Odšťavujem hlavne koreňovú zeleninu - mrkva, cvikla, zeler a moc vláknitú zeleninu a mixujem hlavne listovú zeleninu, uhorky, rajčiny, cukiny a pod. Odšťavovanie by malo mať tú výhodu, že zbavuje zeleninu a ovocie vlákniny a v tej sú vraj naviazané pesticídy, či sa dá na to úplne spoliehať neviem.
V konečnom dôsledku mi príprava surovej stravy - nakličovanie, mixovanie (to nezaberie skoro žiadny čas), odšťavovanie, príprava šalátov zaberie stále omnoho menej času ako príprava kedysi varenej stravy. Aj teraz občas varím, ale už sú to jednoduché jedlá. Čas mi zaberá behanie po trhoch a obchodoch a zháňanie zeleniny a ovocia. Už som to skúšala tú zeleninu aj vákuovo uskladniť, či to nevydrží dlhšie v chladničke, ale tiež to nefunguje úplne optimálne.
Ak budem mať čas, chcem skúsiť popozerať, ktoré divorastúce byliny u nás by sa dali konzumovať vo väčších množstvách pod. ako púpava, žihľava, pretože divorastúce byliny sú to najlepšie, čo existuje, čo sa týka vitálnych látok, možno ešte klíčky sú ok. Nie sú šľachtené, nerastú na vyčerpanej pôde...
Často sa píše, že bio zelenina je nezmysel... moje skúsenosti sú ale opačné, keď si kúpim bio zeleninu, je väčšinou podstatne chutnejšia a dlhšie mi vydrží, neskazí sa tak rýchlo ako tá bežná.
Ja súhlasím s tým že je treba jesť čo najviac surovej zeleniny a ovocia, len to odšťavovanie sa mi prestalo páčiť. Telo vlákninu potrebuje. Možno kúpim nejaký rotavátor aby som mohol obrábať kúsok zeme čo mi leží ľadom na kopaniciach zarastené burinou. (cca 20 km asi 15 árov) Moja žena vôbec nemá vzťah k zahradke, minule ju kamarátka rozosmiala keď sa jej spýtala že "ako si toto dopestovala"? Ona dokáže kvety max. poliať. Teraz ide do záhrady len keď príde kamarátka s dvojročným synom a on ju za ruku ťahá do zahrady, lebo chce maliny a ríbezle.
No neviem si predstaviť že by som prešiel na takú stravu - beriem ju ako dobrý doplnok.
ahoj bludicko, mohla bys, prosim, napsat, jakym zpusobm klicis? Zvlast kdyz klicis tak velke mnozstvi. klicky mi delaji moc dobre, ale s pravidelnou konzumaci mam problem prave proto, ze mi moc nejde to kliceni, aby to bylo efektivni a nezabiralo prilis casu/mista. klicis vzdy jednotlive druhy semen samostatne nebo dohromady? a na tacich nebo v lahvich? mam i doma male prostory a pres den jsem v praci, tak bych potrebovalo neco co nevyzaduje tolik pece. dekuju moc. I
Na nakličovanie používam viac systémov, záleži, čo chcem nakličovať. Celú moju "úrodu" zmestím na chladničku a jednu malú poličku.
S tým klíčením som špekulovala celé roky, kým som prišla na to, ako to robiť efektívne, niektoré tie nakličovacie misky skončili v koši, ako napr. na žeruchu z keramiky, kde sa vytvárala pleseň. potom žerucha na vate sa mi vôbec neosvedčila, potom tie plastové viacposchodové systémy, korene sa zamotali v tých štrbinách, ťažko sa tie klíčky odtiaľ dostávali, ťažko sa to čistilo.
Naklíčiť mungo bôby nie je žiadne umenie, umenie je naklíčiť semienka, ktoré vylučujú sliz, tie sa nedajú v pohári klíčiť, potom veľmi drobné semienka ako amarant, teff, canihua - tie sú tak drobné, že by vám prešli pomedzi prsty a cez väčšinu nakličovacích systémov jednoducho prepadnú.
Na semienka, ktoré nevylučujú sliz, používam pohárový systém. Ak potrebujem naklíčiť ale obrovské množstvo - niekedy napr. nakličujem naraz aj 10 kg obilia - pohánku, kamut a robíevam z toho v sušičke esénsky chlieb, tak tu používam veľké plastové sitá, občas také mávajú na umývanie zeleniny, na drobné semienka ako quinoa používam veľké plastové sito na múku, ktoré je dostatočne husté a semienka neprepadnú, tie sitá sú položené v mise, aby voda odtekala. Niečo takéto, len nesmú mať moc veľké otvory:
http://www.domacepotreby.eu/detail/1641 ... cm-okruhly
Pohárový systém používam veľmi podobný tomuto:
Klíčky najčastejšie dávam do zelených koktailov, mixujem, používam to namiesto zeleného.
Menej chutné klíčky odšťavujem napr. proso, amarant.
Vyrábam sušené placky napr. z naklíčeného kamutu, ochutím, pridávam napr. mrkvovú drť, čo vyjde z odšťavovača, rascu, pomletý ľan..., robí sa to približne nejak takto, ja tie klíčky meliem na mäsovom mlynčeku, aspoň ho využijem, inak mi naň sadá prach doma:
http://www.youtube.com/watch?v=EplopUyQPdA
Mám 12-poschodovú sušičku (treba ale sušičku s reguláciou teploty, ktorá to neupečie ako väčšina sušičiek) tak si toho narobím kopec, sušené to vydrží dosť dlho, minimálne pár týždňov určite. A je to fajn zobrať niekde so sebou.
Z naklíčenej pohánky a máčaných orechov si zase vyrábam do zásoby sušenú granolu, niečo podobné tomuto a beriem so sebou ako "sušenú" raw stravu na cesty, môže sa to potom aj zaliať orechovým mliekom:
http://chocolateandzucchini.com/archive ... ranola.php
Robím napr. kombináciu naklíčená pohánka, namočené mandle, tekvicové zrniečka, naklíčená slnečnica, na ochutenie pridávam pokrájané jabĺčka, škoricu, alebo tam dám goji, sušené brusnice, výborné je to s jahodami, malinami, vždy pridám aj chia semienka, ktoré potom vytvoria takú dobrú gelovú štruktúru a chutí to ako kaša.... Všetko to zmiešam vo veľkej nádobe a naplním tácky do sušičky (sú to také špeciálne fólie).
Dik moc, mozna neco zkusim
Ak zahrejem zeleninu, ktorá má 90% a viac vody, tých škôd tam toľko nevznikne, podobne je to so strukovinami. A to je dôvod prečo väčšina protirakovinových diét neobsahuje práve živočíšne bielkoviny.
V dnešnej dobe je ešte jeden pádny dôvod nejesť mäso, mäso je na vyššom stupni potravinového reťazca, takže vždy tam bude viac akumulovaných škodlivých látok ako v rastlinnej strave.
Zistilo sa viacerými štúdiami, že predĺžiť život sa dá dvomi spôsobmi - obmedziť celkový kalorický príjem alebo obmedziť bielkoviny. Bielkoviny, ich nadmerný príjem sú záťaž pre obličky, pečeň, čím viac bielkovín jem, tým viac vápnika telo potrebuje na neutralizáciu odpadných metabolických procesov, Eskimáci trpia najväčšou osteoporózou na svete, majú ju už v 40-tke, pretože majú najväčší príjem bielkovín na svete a pritom prijmú obrovské množstvo vápnika z chrupaviek a kostí.
To, že mi nejaká strava prospieva krátkodobo, napr. zvýšenou konzumáciou bielkovín získam svalový objem, ešte ale neznamená, že takáto strava prospieva organizmu dlhodobo a je pre neho zdravá. Veľa kulturistov má problémy s pečeňou a následkom zvýšeného príjmu bielkovín - oni konzumujú tie bielkoviny v 90% v denaturovanej forme - tepelne upravené mliečne produkty, srvátkové denaturované proteíny - aj keď výrobca tvrdí, že nie sú denaturované, aj tak sú, pretože sa všetky vyrábajú z pasterizovaného mlieka, zákon nedovoľuje použitie surového mlieka, tak začínajú trpieť hnilobnou dyspepsiou z nestrávených bielkovín a musia umelo dodávať enzýmy na trávenie bielkovín. Kulturistika je plná neprirodzených postupov a hlavne jej vrcholná forma.
Surová strava je pre organizmus veľmi šetrná, nezaťažuje zbytočne trávenie, nevzniká tam toľko toxických odpadných produktov, ja vidím najväčší problém v tom, že väčšina ľudí si ju nevie dobre nakombinovať a potom môžu vzniknúť nejaké deficity, takisto sa mi nezdá rozumné prílišné zameranie na ovocie - fruitariánstvo sa v dlhodobom časovom horizonte nepotvrdilo ako zrovna zdravé, dnešné ovocie je prešľachtené a obsahuje oveľa viac fruktózy ako ovocie kedysi, najlepšie je zamerať sa na zelenolisté zeleniny.
A ešte k tej neustálej polemike, že čo jedli naši predkovia a dedkovia... oni jedli predovšetkým to, čo mali dostupné a čo im poskytovalo dané prostredie. Ale to ešte vôbec neznamená, že takáto strava je pre človeka tá najvhodnejšia. Ak má človek možnosť výberu, má dnes šancu si vybrať takú potravu, pri ktorej jeho telo bude najlepšie fungovať, môže využívať rôzne superfoody ako morské riasy, surové kakao, goji,včelí peľ, materskú kašičku, acai, panenský kokosový tuk a dodať telu ešte viac výživných a ochranných látok.
Akorát je divné, že si většina lidí zpravidla vybírá to nezdravé a pak stav populace dle toho vypadá, není lepší pokud si to regulovala sama příroda.
Teda robím čo sa dá, snažím sa obmedziť príjem nezdravej stravy a čo najviac obohatiť o zdravú. Teraz napríklad dokončujem skleník vo dvore aby som si viac dopestoval, no to je všetko limitované. Ani hnoj nezoženieš ktorý by nebol kontaminovaný, aj kone a kravy žerú humus.
S většinou těch bodů bych si dovolil nesouhlasit, jde o to chtít a pak to jde.
S tým klíčením som špekulovala celé roky, kým som prišla na to, ako to robiť efektívne, niektoré tie nakličovacie misky skončili v koši, ako napr. na žeruchu z keramiky, kde sa vytvárala pleseň. potom žerucha na vate sa mi vôbec neosvedčila, potom tie plastové viacposchodové systémy, korene sa zamotali v tých štrbinách, ťažko sa tie klíčky odtiaľ dostávali, ťažko sa to čistilo.
Naklíčiť mungo bôby nie je žiadne umenie, umenie je naklíčiť semienka, ktoré vylučujú sliz, tie sa nedajú v pohári klíčiť, potom veľmi drobné semienka ako amarant, teff, canihua - tie sú tak drobné, že by vám prešli pomedzi prsty a cez väčšinu nakličovacích systémov jednoducho prepadnú.
Na semienka, ktoré nevylučujú sliz, používam pohárový systém. Ak potrebujem naklíčiť ale obrovské množstvo - niekedy napr. nakličujem naraz aj 10 kg obilia - pohánku, kamut a robíevam z toho v sušičke esénsky chlieb, tak tu používam veľké plastové sitá, občas také mávajú na umývanie zeleniny, na drobné semienka ako quinoa používam veľké plastové sito na múku, ktoré je dostatočne husté a semienka neprepadnú, tie sitá sú položené v mise, aby voda odtekala. Niečo takéto, len nesmú mať moc veľké otvory:
http://www.domacepotreby.eu/detail/1641 ... cm-okruhly
Pohárový systém používam veľmi podobný tomuto:
Výborný článok:
http://chetday.com/rawfooddietnazariah.htm
Ten rozhovor uvádzam preto, lebo sa mi zdá, že celkom objektívne uvádza niektoré diskutabilné fakty o dlhodobej vitariánskej vegánskej strave z čisto zdravotného a vedeckého hľadiska.
V tom článku sa rieši problematika B12, problematika vzniku deficitov u niektorých dlhoročných vitariánov vegánov, čo je ešte detoxikačná reakcia a čo je už deficit v strave, otázka živočšínych produktov a varených vegetariánskych jedál, ich stráviteľnosti a prospešnosti, otázka dostatočného kalorického príjmu, ktorý je ťažšie naplniť na surovej strave ako varenej, otázka omega 3 tukov, a či naozaj je možné z ľanových pomletých semien získať tieto tuky v dostatočnej miere vs. konzumácia väčšieho množstva ľanového oleja, otázka proteínov, otázka enzýmov a nakoľko sú enzýmy v surovej strave naozaj potrebné pre trávenie, otázka využiteľnosti živín zo surovej stravy a problém strávenia vysokovláknitej surovej zeleniny u ľudí s nedostatočným trávením, ako je to s populárnymi osobnosťami surovej stravy, či sú naozaj 100% vita ako prehlasujú, problém deficitu DHA na vegánskej strave, koľko je naozaj reálne vitariánov vegánov, ktorí sú 20-30 rokov na tejto strave bez zdravotných problémov, človek ako všežravec a nie vegán.
Tak to je opravdu zajímavý článek bludičko - díky za něj;)!!! Mám ráda různé úhly pohledu - to není nikdy na škodu.
Pro angličtináře: http://www.youtube.com/watch?v=rf_OWun4Y04&feature=player_embedded
Vyvinul se moderní člověk díky vařené stravě ? V dokumentu říkají, že ano. Dělají tam série různých testů, například vezmou skupinu 14 lidí, dají jim jíst jenom syrové jídlo po dobu 14 dní a všichni účastníci během testu zhubnou. Potom dají syrové jídlo myším a pak vařené jídlo, na vařené stravě myši uběhli větší vzdálenost v takovém tom kolečku, protože měli více energie. Pak dali syrové maso hadovi a vařené maso hadovi a bylo prokázáno, že během trávení vařeného masa, had spotřeboval méně energie. A tohle je základní poznatek, od kterého se vyvýjí další směr uvažování v dokumentu. Díky tomu, že na vařené jídlo není potřeba tolik energie a naopak se z něho více energie získá, tak se nám zmenšili zažívací orgány a zbylo více energie, například na výživu mozku.
Vypadá to, že vařené jídlo je poselstvím i zkázou zároveň. Má určité výhody, které určitě přenesly lidskou civilazaci o světelné roky dopředu, ale zároveň lidé trpí nadbytkem energie (tloustnutí) a hlavně jídlo ztrácí svoji alkalickou povahu.
Vyvinul se moderní člověk díky vařené stravě ? V dokumentu říkají, že ano. Dělají tam série různých testů, například vezmou skupinu 14 lidí, dají jim jíst jenom syrové jídlo po dobu 14 dní a všichni účastníci během testu zhubnou. Potom dají syrové jídlo myším a pak vařené jídlo, na vařené stravě myši uběhli větší vzdálenost v takovém tom kolečku, protože měli více energie. Pak dali syrové maso hadovi a vařené maso hadovi a bylo prokázáno, že během trávení vařeného masa, had spotřeboval méně energie. A tohle je základní poznatek, od kterého se vyvýjí další směr uvažování v dokumentu. Díky tomu, že na vařené jídlo není potřeba tolik energie a naopak se z něho více energie získá, tak se nám zmenšili zažívací orgány a zbylo více energie, například na výživu mozku.
Vypadá to, že vařené jídlo je poselstvím i zkázou zároveň. Má určité výhody, které určitě přenesly lidskou civilazaci o světelné roky dopředu, ale zároveň lidé trpí nadbytkem energie (tloustnutí) a hlavně jídlo ztrácí svoji alkalickou povahu.
smajliss : ako vieš, že jedlo varením startí svoju alkalickú povahu ? ... Kde máš dôkaz, že varené mäso alebo vajíčka pôsobia v tele kyselinotvorne ? ... Myslíš, že prečo tlustnú ľudia z vareného... ? Žeby z cestovín, a pečiva, sladkostí, koláčov, knedlíkov... ? ASI ÁNO... Ak sa varia zdravé potraviny v správnych pomeroch, tak nič z toho nehrozí.... ![]()
Mimochodom, správne dýchanie rieši samo o sebe acidobázickú (ne)rovnováhu.... .... A HLAVNÝM dôvodom prekyslenia je aj tak NEGATÍVNA PSYCHIKA....
Přiznám se, že to nemám osobně vyzkoušené, ale říká se to (třeba Dr.Young) :- ) . Jinak ty máš dobré pH na živočišné stravě ? Já teda teď jím živočišné produkty taky, ale určo v menším množství než ty a k tomu hodně syrového, takže to pH držím v dobré hladině.
tu istu otazku som chcela smajlissovi polozit aj ja, totizto, nie je pravda, ze jedlo varenim straca alkalicku povahu, ja teraz vsak hovosim o zelenine, lebo napriklad jasnym dokazom je sakul, ktory tu v ktorejsi diskusii spominal, ako mu narastlo pH po zeleninovej polievke.
o zemiakoch pravidelne citat, ze su zsadotvorne a a to je rec vzdy o varenych.
ja som po urcitom case dospela, ze surova strava mi dobre nerobi, za rok na nej sa mi dost kazia zuby (nebude to ovocim), a naskocili dalsie zdravotne problemy, ktore zrejme poukazuju na nejaky problem so vstrebavanim zivin.
podla ajurvedy som v silnej prevahe vata a tu mi to sedi, ze by som mala jest hlavne varenu zeleninu.
som vdacna bludicke za link na clanok, co sem vlozila.
No já to mám podobné - nějak vnitřně cítím, že bych úplně na syrové stravě být nemohla a proto jsem na ní de facto ani nikdy nebyla. Sice v mém jidelníčku dosti převažuje, ale vařenou (obzvlášť některou zeleninu) rozhodně nezatracuji! věřím, že jsou lidé, kteří mohou fungovat pouze na syrové stravě, ale k nim se prostě nemohu zařadit
. V mém případě bude i nadále v jídelníčku figurovat rozumně tepelně upravená strava:).
Když jsem začínala s uzdravováním se, byla jsem půl roku na vita stravě, místama jsem musela aspon přepařit zeleninu, také mi nědělalo dobře být jen čistá vitoška, ted mám vysazených 5 jedů a stačí mi 1x denně vařené jídlo, to vaření tam prostě i u mě musí bejt, ačkoliv jsem se tomu snažila bránit se. Organismus si řekne asi sám, já se svým tělem totálně sladila, dopřávám mu i chuťovou pohodu vařených jídel, ale vždy bez 5ti jedů a funguje to naprosto dokonale. ( rýže natural, luštěniny, domácí gulášek zahuštěný bramborou, přepařená zeleninka, přepařené jablíčko s pohankou a semínky, rýže nebo pohanka s domácími povidly a kozím tvarohem a poslední dobou denně syrový žloutek s medem a citronem - papůůů, jen si nemůžu vzpomnět na co to bylo, v mládíčku mi to bábinka dělávála s cukrem ( místo medu ), snad na kosti ????
ja som to ako dieta jedla raz tusim s cukrom ci salkom, mi prislo dost tazko vtedy z toho, ale mnamka to bola
)))
jedno z jedal je varene? ostatne surove?
jakých 5 jedů si vysadila? napadá mě jen živočišný tuk, cukr a bílá mouka ![]()
A aké nádoby používaš na pestovanie microgreens?
Hmm - to jsi lepší:) - tak to já 5 bílých jedů nikdy úplně nevysadila
- napr. moje závislost na pečivu - hlavně sladkém - je stěží překonatelná...pečivo si občas kupuji, ale víc peču své - z celozrnné mouky. Samozřejmě znám veškerá negativa kolem toho, ale je fakt, že nic konkrétního neřeším, cítím se dost dobře a tohle co dělám je spíš z preventivních důvodů, takže ani na sebe nejsem moc přísná jako zkraje - ty tendence už opadly. Zjistila jsem, že mi dělá mnohem hůř, když něco nejím a odříkám si než když toho nezdravého sním relativně málo, ale pochutnám si - to teprve jsem pak v pohodě:)! Ale je mi jasné, že z mého jídelníčku bych zde šlo mnoho lidí do kolen
- no už to tak neprožívám a říkám si "zlatá střední cesta". Zas by byla jiná situace, kdybych řešila nějaký zdravotní problém... I tak se ale určitě stravuji mnohem lépe než většina národa
a to mi zatím stačí...
Někteří autoři knížek doporučují vita stravu po celej rok opírají se hodně o pro nás cizokrajne ovoce a vůbec neberou v potaz naše pásmo.
Navíc jejich studie jsou zaměřené hlavně na pacienty z těchto převážne teplích krajin.
Naopak zase Malachov a jiní berou v potaz klima a pásmo v kterém žijeme.
A doporucují přes léto studené nápoje ,syrovou stravu a přes zimu ořechy,zeleninu převážne dušenou a kořenovou syrovou,kys.zelí,pickles,obiloviny a podobně..
Třeba v makrobiotice spatřuje slovanske kořeny
Já skouším syrovou rok a musím říci ,že se začínam více přiklánět k té druhé straně ,už kvuli logice naších klimatickych podmínek.Nevím kde bych tu v zimě utrhl ananas,pomeranč atd. ,když by neexistovala doprava.
Navíc rostlina předává informace z klimatu v kterém vyrostla.
Veganství má základ etický ,ale také si na tom udělal někdo hodně slušny bussines v podobě tofu,seitan,robi mas ,soja mlék,jogurtu a podobnych nesmyslu.
citace Malachov:
Jak zdravě vařit
Nejlepší je jíst naturální Čerstvé potraviny. Ovšem obyvatelé
Ruska si musí jídlo vařit, protože žijí v drsných ruských
klimatických podmínkách s dlouhými a drsnými zimami.
V zimě není žádná čerstvá rostlinná potrava k dispozici
a pokud je, nemusí být vždy zdravá, ba naopak může působit
negativně. Je vsak třeba vědět jak správně vařit, protože příprava
různých druhů potravin má svá specifika. Kromě toho
je nuíné minimalizovat ztrátu jejich biologické hodnoty.
Při naturálním stravování je třeba brát ohledy na roční
období víc než při ostatních typech: na jaře se jí čerstvá
zeleň, v létě ovoce a zelenina, na podzim podzimní ovoce
a v zimě ořechy, obilniny, luštěniny, kořínky, sušené ovoce
a bylinky Jídlo by mělo být pestré, ale na druhou stranu není
třeba jíst každý den něco jiného, protože se tomu enzymová
soustava nestačí přizpůsobit.
Potraviny živočišného původu je možné konzumovat po
celý rok, ale nejlépe jen dvakrát až čtyřikrát během týdne,
přičemž platí: čím je organismus mladší, tím častěji si je
může dovolit, a čím je starší, tím musí být pří jejich konzumaci
opatrnější. Živočišné produkty je třeba střídat, nikoli
jíst stále tytéž: jednou za dva týdny vařené vepřové nožky
čili chrupavku (to abyste doplnili zásoby vaši vlastní), jednou
až dvakrát týdně vejce a občas to proložit masem, rybami
a dalšími inasnýrni výrobky.
Jaký na to máte názor pane Jardo a dalši?
No jo - Malachova taky hodně uznávám:) - i právě z toho důvodu, že nám je "klimaticky blíž" a z různých směrů vytáhl to dobré, co se dá uplatnit v našich podmínkách. Pro mě určitě platí, že čím je chladněji, tím raději si dám tepelně upravenou zeleninu, ale výjmečně třeba i maso. V létě zkrátka nemám takový problém s převahou syrové stravy jako v zimě, kdy to vidím spíš na šťávy + nějaké teplé jídlo ve stylu zdravé výživy:)....
to je v pořádku, je to Tvoje volba, akorát prostě musíš počítat s problémy, které se časem dostaví a které jsou zapříčiněny nedostatkem enzymů - ty se totiž tepelnou úpravou ničí a enzymy jsou esence života, bez enzymů život neexistuje a nedostatek enzymů musí tělo eliminovat - respektive dohánět - tvorbou enzymů vlastních a tím se vyčerpává enzymový potenciál, jenž má zásadní vliv na délku života
To možná nebylo dobře pochopeno - já se syrové stravy vůbec nezříkám - naopak. Jen nevylučuji přes cladnější měsíce konzumaci tepelně upraveného jídla - konkrétně zeleniny nebo luštěnin 1x denně. Nemyslím si, že by mi zas tolik chyběly enzymy, když denně piji 3/4 l ovocné a stejné množství zeleninové šťávy. K tomu vařenému jídlu navíc vždy jím syrovou zeleninu. To považuji za vcelku neškodný kompromis a cíl, kterého bych ve svém stravování chtěla dosáhnout...Nejsem příznivec extrémů - ty se nakonec vždy ukázaly jako nepříliš dobré.
Podobně po studovaní tuny knih a i vyzkoušení na svém těle musim souhlasit.
Přes jaro-léto co nejvíce syrové lehke potraviny ,která ochlazuje.
V zimních měsícich přidat vařene pseudoobiloviny ,luštěniny .I klidně lehce podušenou zeleninu.
Já to dělám tak ,že před takovím obědem si dám 0,4 l zeleninové štavy .
Jindro skus mě ,ale vysvětlit kde by si chtěl brát v našich podmínkách v zimě ovoce?(krom sušeného)
prokera ok ok, to se mi líbí, to děláš podle mne parádně, mohu-li si dovolit posoudit. moje manaželka to má víceméně stejné a rád od ní občas napařenou brokolici či mrkev taky uzobnu
HARMON3K no především banány, ty jsou dneska celý rok, ale kdykoli je kupuju, tak trochu se stydím, protože tím podporuju tu hodně nadměrnou kamionovou přepravu napříč kontinentama, to uznávám; z banánů dělám (mixnutím a přidáním kakaa) žůžo raw kakaový pudink
taky samozřejmě v dobrým sklepu držíme až do jara vlastní jablka,
jinak ale přes zimu dost jedu na zelenině a oříškách, mňaaam
HARMON3K no především banány, ty jsou dneska celý rok, ale kdykoli je kupuju, tak trochu se stydím, protože tím podporuju tu hodně nadměrnou kamionovou přepravu napříč kontinentama, to uznávám; z banánů dělám (mixnutím a přidáním kakaa) žůžo raw kakaový pudink
taky samozřejmě v dobrým sklepu držíme až do jara vlastní jablka,
jinak ale přes zimu dost jedu na zelenině a oříškách, mňaaam
No já upřímně obdivuji každého, kdo přes zimu dokáže fungovat jako ty Jindro:). Ale je fakt, že každý jsme jiný a to se jistě promítne i do stravy. Jak je chladněji, tak prostě na syrovou zeleninu téměř nemám chuť, max na ledový salát, ale třeba rajčata nebo okurky zvládám momentálně pouze ve šťávách - jinak bych to do sebe rvala přes odpor:) a to se mi opravdu nechce - to by už dobré nebylo. Přece jen - když už člověk jí, rád si taky aspoň trochu pochutná;). Ale taková napařená brrokolice nebo dýně je aspoň pro mě vyloženě lahůdka - na to dobrý olej a jsem fakt spokojená:). No jak říkám - to je můj ideál, kterému se zatím stále vzdaluji svými úlety:)(pečivo a sladké pečivo
) - nemám to zkrátka pod kontrolou tak jak bych chtěla
...
Malachov:
Starodávní mudrcové byli odpradávna přesvědčení, že
správné stravování je možné pouze v souladu s ročním
obdobím a při užívání potravin, vypěstovaných v místě
bydliště Něco podobného říkal i Ježíš Kristus:
„Tak jezte vždy se stolu Boha: ovoce stromů, zrno
a traviny polí, mléko dobytčat a med včel. Neboť všechno
ostatní je Satana a vede na cestu hříchu a nemocí až
ke smrti, ale obživa, kterou jíte z hojnosti Božího stolu, dá
vašemu tělu sílu a mládí a vy nepoznáte žádné nemoci.
Neboť stůl Boha živit Metuzaléma až do vysokého stáří
a já vám říkám po pravdě, když budete žít tak, jako žil on,
tak vám dá Bůh živých také tak dlouhý život na zemi.
Se začátkem měsíce Ijarjezte ječmen. Počínaje měsícem
Sivan jezte pšenici, nejdokonalejší ze všech rostlin,
plodících semena; a připravujte svůj denní chléb z pšenice,
aby Pán mohl dohlédnout na vaše tělo.
Od měsíce Tammuz jezte kyselé hrozny, aby vaše tělo
zeštíhlelo a Satan je opustil. V měsíci Elul sbírejte hrozny,
aby vám jejich šťáva sloužila za nápoj.
V měsíci Hešvan sbírejte sladké hrozny, zesládlé
a usušené andělem slunečního světla, aby vaše tělo sílilo,
neboť andělé Pána bydlí ve vás. Fíky, bohaté na šťávu,
jezte v měsících Ab a Shebat, a co zbude, dovolte andělu
slunečního světla, aby pro vás zachoval. Jezte je s masem
mandlí ve všech těch měsících, kdy stromy nenesou žádné
ovoce. A byliny, které přijdou po deštích, jezte v měsíci
Thebet, aby vaše krev byla očištěna ode všech hříchů.
Neboť vpravdě pravím vám, šťastni jsou u kteří jedí
pouze u stolu Boha a všechny odpornosti Satana odmítají.
Jezte pouze celistvé potraviny,
vypěstované v lokalitě vašeho bydliště.
V souladu s ročním obdobím
jezte hlavně ovoce, zeleninu a ořechy. Nejezte uměle
vypěstované ovoce nebo zeleninu mimo sezónu a uměle
uchovávané produkty jezte jen v omezeném množství
(například čerstvé zelí, mražené jahody, skladovaná
jablka, hrušky a podobně). Neholdujte ani exotickému
ovoci - pomerančům, banánům, citronům, mandarinkám
nebo grepům.
Naopak nerozumně
postupuje člověk, který žije v Praze, ale v zimě
konzumuje syrové potraviny, například exotické ovoce
dovezené z Egypta nebo Maroka, saláty ze zeleniny vypěstované
ve sklenících, skladovaná jablka... Při takové
stravě se jeho organismus přechladí a rozladí, takže už
nedokáže potraviny využívat k tomu, aby bojoval s drsnými
klimatickými podmínkami.
Leto syrová strava-chlazené nápoje,studeny kefír atd.
Zima-více ořechu,obilovin,jemně tepeleně upravene stravy-teplé nápoje,sušene ovoce
.
jo, závislosti na pečivu jsem se zbavoval dlouhé měsíce, je to droga,
třeba Ti tyhle chutě pomohou vyřešit například výborné lněné placky, to je taky dobrotka... základem je máčené (nikoli mleté! extrémně rychle totiž žlukne) lněné semínko a ty ostatní přísady si můžeš měnit dle chutí, takže si je doma děláme sladké, slané, ostré apod., třeba medové, makové, česnekové, cibulové, bramborové atd. atd., manželka už je přeborník
Děkuji za tip a ráda vyzkouším:). Závislost na pečivu je u mě tedy opravdu těžká
- co nekoupím, to si aspoň sama upeču....tak snad časem to třeba omezím a částečně nahradím:)... Zatím si stále nedovedu představit, že bych ho z jídelníčku vyškrtla úplně
...
Microgreens pestujem v samozavlažovacích črepníkoch, inak sú veľmi výživné, ma zaujímalo, že ako je to vlastne s obsahom živín v týchto miniatúrnych rastlinách, hoci ja pestujem aj "baby greens", tak 3 týždňové rastlinky a práve sa objavujú štúdie o microgreens, že môžu obsahovať o dosť viac živín, než ich dospelé varianty.
Výborná štúdia, ktorá veľmi podrobne porovnáva obsah rôznych žívín, antioxidantov v microgreens a dospelých rastlinách:
http://pubs.acs.org/stoken/presspac/pre ... /jf300459b
Niektoré údaje ma tam doslova šokovali, tak napr. 100 gramov microgreens dokáže poskytnúť od 20 až do 147 mg vitamínu C (štúdia je robená z komerčne kúpených a skladovaných microgreens, takže u čerstvých doma pestovaných je predpoklad vyššieho obsahu).
Obsah tokoferolov v daikon reďkovke od 87 po 39 mg na 100 gramov, v iných druhoch okolo 50 mg.
Koriandrové microgreens obsahuje 5-násobne viac karoténu violaxanthinu ako dospelá rastlina, 22 druhov z 25 microgreens obsahovalo viac tohoto karoténu ako dospelá rastlina a asi 40% microgreens obsahovalo rovnako množstvo alebo viac, než špenát, ktorý sa považuje za jeho významný zdroj.
Koriandrové microgreens obsahujú 10 mg luteinu/zeaxanthinu na 100 gramov váhy.
Microgreens sú výborný zdroj karoténov, v množstve asi ako mrkva a sladké zemiaky, červená kapusta microgreens má napr. 11,5 mg na 100 gramov váhy.
Vážila som moju dennú porciu microgreens a je to okolo 100 gramov.
Pestovanie microgreens môže byť veľmi zaujímavý zdroj zeleniny bez skladovania, chemikálií a inej degradácie ich obsahu živín, môžem ich hnojiť organickými hnojivami, ja používam na to práškový kelp, pomleté vaječné škrupiny, výťažky z melasy alebo morské anorganické minerály."
Veľa vitariánov a hlavne vegánov má po čase problémy na surovej strave, výborné články o tejto problematike, ktoré ma dosť zaujali, ja som si totižto myslela donedávna, že až na nejaký B12 deficit, vegáni môžu vhodnou kombináciou a výberom potravín fungovať celkom fajn, ale veľa ľudí ma na tejto strave problémy, čo sledujem aj niektorých dlhodobých známych raw foodistov, začali piť minimálne kozí kefír, niektorí zaraďujú varené potraviny zase do svojho menu:
http://drbenkim.com/articles-cdvegandiet.html
http://rawfoodsos.com/2010/02/03/raw-go ... n-is-over/
http://paleozonenutrition.com/2011/03/2 ... mment-8837
http://renegadehealth.com/blog/2011/02/ ... -eat-kevin
Osobne za seba nevidím nejak zmysel v našich podmienkach snažiť sa o 100% surovú stravu, možno v letných mesiacoch, inak je to veľký problém, ak mám fungovať na nejakom ožiarenom, dlho skladovanom ovocí z Tesca, rozhodne si radšej uvarím zemiaky, ryžu natural v zime. Ja sa cítim fyzicky lepšie, keď zaradím do stravy aj kvalitné surové mliečne produkty, maslo a vajíčka. Osobne mám aj väčší pocit satisfakcie zasýtenia, hlavne v zime, keď si dám napr. varené zemiaky, quinou, kvalitný kváskový chlieb ako surový šalát. Fruitarián by som nemohla byť nikdy, lebo ovocie v kvantách, tá sladká chuť mi je už doslova odporná a neprináša mi pocit uspokojenia a zasýtenia.
Vegánska surová strava je veľmi prečistujúca, vhodná pri niektorých ochoreniach ako rakovina, ale časom na nej môžu u väčšiny ľudí vzniknúť deficity, je menej vhodná na výstavbu, fyzickú silu. A čo som sledovala niektorých vitariánov vegánov športovcov, tak tí nerobia asi nič iné, len celý deň konzumujú tie kvantá ovocia a zeleniny a zvyšok asi sedia na záchode, pretože to sú kvantá, stačí si pozrieť niektoré videá s Dr. Grahamom, alebo napr. tento týpok, aktívne bicykluje:
http://www.30bananasaday.com/profile/durianrider
Ten skonzumuje denne približne:
10 kg vodného melónu
polovicu hlávky celeru
3000 kalórií s banánov, čo je asi celá debnička
polovicu šálky hrozienok
8 kg citrusov
To obrovské množstvo fruktózy, ktorým zaplavuje svoj krvný obeh, dokáže jeho pečeň zmetabolizovať len tak, že on tú fruktózu jednoducho spáli fyzickou športovou aktivitou. Lenže ak by pasívny človek mal fungovať na jeho zložení stravy, dostal by sa do výživového deficitu, pretože by nekonzumoval dostatočné množstvo minerálov, bielkovín, tukov z toho ovocia a ešte by mal asi aj problémy s ovocnými cukrami. Len tým, že to dokážem spáliť a tým pádom som nútená zjesť takéto kvantá, dokážem dodať organizmu aj dostatočné živiny z ovocia - ale toto je naozaj podmienené len dennou fyzickou aktivitou.
Naopak zase Malachov a jiní berou v potaz klima a pásmo v kterém žijeme.
A doporucují přes léto studené nápoje ,syrovou stravu a přes zimu ořechy,zeleninu převážne dušenou a kořenovou syrovou,kys.zelí,pickles,obiloviny a podobně..
Třeba v makrobiotice spatřuje slovanske kořeny
Já skouším syrovou rok a musím říci ,že se začínam více přiklánět k té druhé straně ,už kvuli logice naších klimatickych podmínek.Nevím kde bych tu v zimě utrhl ananas,pomeranč atd. ,když by neexistovala doprava.
Navíc rostlina předává informace z klimatu v kterém vyrostla.
Veganství má základ etický ,ale také si na tom udělal někdo hodně slušny bussines v podobě tofu,seitan,robi mas ,soja mlék,jogurtu a podobnych nesmyslu.
citace Malachov:
Jak zdravě vařit
Nejlepší je jíst naturální Čerstvé potraviny. Ovšem obyvatelé
Ruska si musí jídlo vařit, protože žijí v drsných ruských
klimatických podmínkách s dlouhými a drsnými zimami.
V zimě není žádná čerstvá rostlinná potrava k dispozici
a pokud je, nemusí být vždy zdravá, ba naopak může působit
negativně. Je vsak třeba vědět jak správně vařit, protože příprava
různých druhů potravin má svá specifika. Kromě toho
je nuíné minimalizovat ztrátu jejich biologické hodnoty.
Při naturálním stravování je třeba brát ohledy na roční
období víc než při ostatních typech: na jaře se jí čerstvá
zeleň, v létě ovoce a zelenina, na podzim podzimní ovoce
a v zimě ořechy, obilniny, luštěniny, kořínky, sušené ovoce
a bylinky Jídlo by mělo být pestré, ale na druhou stranu není
třeba jíst každý den něco jiného, protože se tomu enzymová
soustava nestačí přizpůsobit.
Potraviny živočišného původu je možné konzumovat po
celý rok, ale nejlépe jen dvakrát až čtyřikrát během týdne,
přičemž platí: čím je organismus mladší, tím častěji si je
může dovolit, a čím je starší, tím musí být pří jejich konzumaci
opatrnější. Živočišné produkty je třeba střídat, nikoli
jíst stále tytéž: jednou za dva týdny vařené vepřové nožky
čili chrupavku (to abyste doplnili zásoby vaši vlastní), jednou
až dvakrát týdně vejce a občas to proložit masem, rybami
a dalšími inasnýrni výrobky.
Jaký na to máte názor pane Jardo a dalši?
Tak prokládat můžete ledasco ledasčím, vždy jde o to zda to opravdu strávíte, čili já tvrdím nestarat se o to co jde dovnitř, ale starat se o to jak to co dávám dovnitř jde ven. Pokud je stolice opravdu kvalitní, jak cep, tak není nutné se zásadně omezovat, ale pokud není asi bych si to prokládání docela rozmýšlel. Nicméně je pravdou, že v zimním období člověk většinou potřebuje nějaké zahřívací potraviny.
Veľa vitariánov a hlavne vegánov má po čase problémy na surovej strave, výborné články o tejto problematike, ktoré ma dosť zaujali, ja som si totižto myslela donedávna, že až na nejaký B12 deficit, vegáni môžu vhodnou kombináciou a výberom potravín fungovať celkom fajn, ale veľa ľudí ma na tejto strave problémy, čo sledujem aj niektorých dlhodobých známych raw foodistov, začali piť minimálne kozí kefír, niektorí zaraďujú varené potraviny zase do svojho menu:
plně stebou souhlasím.Pes leto raw je super jinak viz
Paní manželka by nám měla sepsat všechny recepty!!
třeba Ti tyhle chutě pomohou vyřešit například výborné lněné placky, to je taky dobrotka... základem je máčené (nikoli mleté! extrémně rychle totiž žlukne) lněné semínko a ty ostatní přísady si můžeš měnit dle chutí, takže si je doma děláme sladké, slané, ostré apod., třeba medové, makové, česnekové, cibulové, bramborové atd. atd., manželka už je přeborník
ty bramborové lněnky mají podobné složení jako směs na bramboráky (k máčenému lnu nastrouhá syrový brambor, dále majoránka, pepř, česnek, ždibet soli)
No to je teda náhoda!
ááha
zkusím, díky za tip, ale stejně by mohla sepsat rady i k ostatním plackám!!
Bludička, a ten 80 ročný esimák, na ktorého Bear Grills nestačil, keď ho (toho starého eskimáka) nasledoval ??? Chudák on.... A TIE ICH "POKAZENÉ ZUBY".... ŽE ???? .... Osteoporóza ako vyšitá.... ZAMYSLI SA...
To je dobré, protože více než polovina (spíše 90%) právě jí jenom vařenou stravu a to vícekrát denně a hodně masa a mléčných výrobků a nemá zuby a má osteoporózu a mnoho jiných problémů. Tak v čem je tedy problém ? Prosím ať to NOWOCAYN_2 vysvětlí.
Rád ti to vysvetlím....
![]()
Väčšina európanov je MINIMUM mäsa. To je za prvé. Za druhé, ak jedia pasterizované mliečne výrobky, tak to zubom škodí.
Za tretie, väčšina európanov konzumuje hlavne cestoviny, zemiaky, pečivo, syr (pasterizovaný), salámu, trochu zeleniny, trochu ovocia, trochu mäsa.
Takže, Jaromír, nejde tu o to, že by VARENIE bol problém.... Ide tu o to, že varenie a pečenie NEVHODNÝCH POTRAVÍN - TO JE PROBLÉM....
Lenže vitariánom je to FUK, oni sa chytia všetkého, aby pošpinili varenie ako také, a preto proste napíšu, že "VARENIE JE ŠKODLIVÉ, POZRITE, DRVIVÁ VäČŠINA ĽUDÍ VARÍ, A POZRITE, AKÉ MAJÚ ZDRVOTNÉ PROBLÉMY, A NEMAJÚ UŽ SVOJE ZUBY, A PODOBNE"...
Takže už si to pochopil ??? Problém je práve v tom, že konzumujú minimum živočíšnych produktov, a v tom minime živočíšnych produktov tvoria možno aj viac než polovicu PASTERIZOVANÉ MLIEKO, PASTERIZOVANNÝ SYR, PÁRKY, SALÁMY...
Takže asi tak... ![]()
Pozrite akú múdrosť píšu v novinách:
http://veda.sme.sk/c/6579197/surova-str ... mozgu.html
Síce nie som vitarián ale aj tak som sa tomu musel zasmiať. Väčšiu blbosť už ani vymyslieť nemohli. ![]()
Možno pre teba je to blbosť. Pre mňa ale určite nie. ![]()
ty bramborové lněnky mají podobné složení jako směs na bramboráky (k máčenému lnu nastrouhá syrový brambor, dále majoránka, pepř, česnek, ždibet soli)
Zajímavé, to může chutnat opravdu dobře.
Dají se jíst syrová hovězí
Když čtu tyhle příspěvky a nejen tyhle, jsem nějak mimo, proč ?????? Jaké nastanou zdravotní problémy, při vyřazení masa z jídelníčku? Vždyť člověk, který konzumuje vařenou stravu, (MRTVOU STRAVU masa,zeleniny,konzerv atd., plnou syntetik), který se absolutně nezajímá o živiny, nedodržuje pitný režim, kouří a pije alkohol (viz.můj otec), vydrží velmi dlouho bez výrazných zdrav.problémů... a člověk při přechodu na sirovou stavu se sesype do 1 až 3 let !!! Člověk na vařené stravě má ve střevech hnilobné kvašení, člověk na sirové má mléčné. Při přechodu je důležité pročišťovat tělo a přizpůsobit ho nenásilně na nový druh stravování. No ale teď , proč ?! Dělám třeba chybu, zítra mně z deficitu hvizdne, ale zatím jsem naprosto vitální !!! ...mám se bát? ...bojí se můj pes? Děkuju za inteligentní reakce.
Dik za uzitecny prispevek. Taky si myslim, ze s tema nutricnima tabulkama a chybejicima zivinama z masa se to zbytecne dramatizuje ... A rozvnez doporucuju ocisty, i pri vitarianske strave. Nejedl jsem maso několik let, přitom štípal dříví, kácel stromy, stavěl koňské a kozí ohrady, kosil ručně louky, stavěl seníky, přerovnával mnohametrové kamenné tarasy, chodil s krosnou 5 km (prudký krpál) nakupovat, vždy tak 25 kg. Takže myslím, že nějaké maso není vůbec k životu potřebné. To je dobré, protože více než polovina (spíše 90%) právě jí jenom vařenou stravu a to vícekrát denně a hodně masa a mléčných výrobků a nemá zuby a má osteoporózu a mnoho jiných problémů. Tak v čem je tedy problém ? Prosím ať to NOWOCAYN_2 vysvětlí.
Jak zde pise NOWOCAYN_2... Vetsina lidi jestli konzumuje maso tak hlavne v podobe smazenych flakot v litru rostlinného oleje spolu s přílohou v podobe hranolku, testovin a podobných šíleností. Tech kteří si daji rybu pecenou nasucho v troube a k ni zeleninovy salat zakapnuty etra virginem moc není jak jiste uznate... Vetsina lidi konzumuje vyrobene polotovary plne chemie a nahrazek, které většinou ani nemaji nic spolecneho s puvodni potravinou. Podivejte se na UK nebo USA, kde je epidemie obezity. Myslite ze jsou obezni diky varenym lusteninam, zelenine, seminkum a masu? ...80% syrové stravy v jídelníčku by mohl být tak rozumný kompromis a pokud se týká masa,vajíček,mléka tak pouze kvalitní a syrové jak tu uváděl už Jarda... Jaké nastanou zdravotní problémy, při vyřazení masa z jídelníčku? Vždyť člověk, který konzumuje vařenou stravu, (MRTVOU STRAVU masa,zeleniny,konzerv atd., plnou syntetik), který se absolutně nezajímá o živiny, nedodržuje pitný režim, kouří a pije alkohol (viz.můj otec), vydrží velmi dlouho bez výrazných zdrav.problémů... a člověk při přechodu na sirovou stavu se sesype do 1 až 3 let !!! Člověk na vařené stravě má ve střevech hnilobné kvašení, člověk na sirové má mléčné. Při přechodu je důležité pročišťovat tělo a přizpůsobit ho nenásilně na nový druh stravování. No ale teď , proč ?! Dělám třeba chybu, zítra mně z deficitu hvizdne, ale zatím jsem naprosto vitální !!! ...mám se bát? ...bojí se můj pes? Děkuju za inteligentní reakce.
No, je to docela s otazníkem, výživná hodnota většiny potravin je cíleně potlačena na neuvěřitelné zlomky dřívějších hodnot, tedy vám takový postup určitě nemusí dlouhodobě fungovat, zvláště pak u lidí ve stresu, kteří pálí mnohonásobky běžných dávek živin, třeba hořčíku i 16 x více než v klidu a pohodě. Zdravím, je zajímavé, že např. v Číně nebo (alespoň současné) Indii, ale i většině jiných asijských zemí (zejm. těch ovlivněných TCM, popř. ajurvedou), se otázka syrové stravy nějak neřeší. Pro Číňany je dokonce syrové jídlo svým způsobem nebezpečné (jedním z důvodů je tedy i potenc. kontaminace vn. vlivy), ovšem prostě dle TCM není čistě syrová strava pro zažívání (žaludek, slezina) vhodná. Vše by mělo projít alespon krátkým varem, dušením, napařením, osmahnutím apod. Např. rýžové congee se vaří i hodinu (dříve i 4 hodiny na mírném plameni) s tím, že čím déle se pokrm vaří (mírně), tím více Qi energie obsahuje. Asiaté neřeší tabulky, kyselé či zásadité pH, poměr syrové či vařené stravy, dělenou stravu či krevní skupiny apod. a přesto jaksi fungují, zdá se, celkem bez problémů (žádné autoimunitní on., Hong Kong či Japonsko, Korea... jedny z nejvyšších životností na světě). Hraje tady však zřejmě jistou roli kombinace Yin a Yangových potravin plus vyšší podíl sacharidů ve stravě (základem obiloviny plus zelenina plus sója plus nějaké plody moře). Čím to je?? Syrová zelenina se pojídá občas v létě v oblastech, kde přes zimu mrzne, ovšem na jihu či dokonce na západě země (Tibet, Vn. Mongolsko) zeleninu místní "téměř neviděli" (hory a přír. podmínky), a tak se strava řeší masem (ne syrovým) - zejm. jačí a jiná horská či stepní zvěř. Ovoce se jí spíše umírněně, řekněme místo dezertu, jelikož většina ovoce je Yinová, a tak ochlazuje, což není příliš žádoucí, zejm. pak v zimě. Frutariáni či vitariáni by tu asi moc neobhájili své přesvědčení. Nic proti, jen popisuji praxi. V současné Indii se jde ještě dále - zde se dokonce dennodenně konzumuje "kari", tedy zelenina na slušné dávce oleje (tradičně na ghee, ale nyní i na rostlinných olejích), která se kompletně rozvaří s kořením a popř. i masem (dle náboženské orientace a přesvědčení), takže se ve výsledku kari pokrm dusí min. hodinu!! Indové dokonce na čínské jídlo říkají: "Je to nedovařené - syrové"... Každopádně, plusem pro Indy je asi dennodenní příjem kurkumy (turmeric). Dalším, velice pozoruhodným "jevem" asijských zemí (pro mne osobně jakýsi "asijský paradox") je to, že naprostá většina asijských států užívá k tepelným úpravám jídla sójový, arašídový nebo palmový olej, což je, ze západ. pohledu, poněkud nevhodné (podíl a složení NMK - MUFA vs. PUFA; tzv. nízký kouřový bod = určeny na nižší teploty a kvalita). Započtěme do toho MSG (glutamát sodný - součást denního jídelníčku), bujony, chemicky získávané sójovky, cukr... Paradoxně se však nezdá, že by lidé z Asie trpěli ve zvýšené míře na KVO (kardiovask. on.), měli potíže s cévami či Hcy (homocysteinem) -stálo by za to jej naměřit. Požádal bych zejm. pana Jardu, ale i ostatní, o svůj názor k výše uved. problemum. V číne ani v Indii sa ľudia nedožívajú nijak vysokého veku, prečo by ma malo zaujímať ako sa tam stravujú. To skôr by ma zaujímala taká Kanada. je zajímavé, že např. v Číně nebo (alespoň současné) Indii, ale i většině jiných asijských zemí (zejm. těch ovlivněných TCM, popř. ajurvedou), se otázka syrové stravy nějak neřeší. Pro Číňany je dokonce syrové jídlo svým způsobem nebezpečné (jedním z důvodů je tedy i potenc. kontaminace vn. vlivy), ovšem prostě dle TCM není čistě syrová strava pro zažívání (žaludek, slezina) vhodná. Vše by mělo projít alespon krátkým varem, dušením, napařením, osmahnutím apod. Např. rýžové congee se vaří i hodinu (dříve i 4 hodiny na mírném plameni) s tím, že čím déle se pokrm vaří (mírně), tím více Qi energie obsahuje. Asiaté neřeší tabulky, kyselé či zásadité pH, poměr syrové či vařené stravy, dělenou stravu či krevní skupiny apod. a přesto jaksi fungují, zdá se, celkem bez problémů (žádné autoimunitní on., Hong Kong či Japonsko, Korea... jedny z nejvyšších životností na světě). Hraje tady však zřejmě jistou roli kombinace Yin a Yangových potravin plus vyšší podíl sacharidů ve stravě (základem obiloviny plus zelenina plus sója plus nějaké plody moře). Čím to je?? Syrová zelenina se pojídá občas v létě v oblastech, kde přes zimu mrzne, ovšem na jihu či dokonce na západě země (Tibet, Vn. Mongolsko) zeleninu místní "téměř neviděli" (hory a přír. podmínky), a tak se strava řeší masem (ne syrovým) - zejm. jačí a jiná horská či stepní zvěř. Ovoce se jí spíše umírněně, řekněme místo dezertu, jelikož většina ovoce je Yinová, a tak ochlazuje, což není příliš žádoucí, zejm. pak v zimě. Frutariáni či vitariáni by tu asi moc neobhájili své přesvědčení. Nic proti, jen popisuji praxi. V současné Indii se jde ještě dále - zde se dokonce dennodenně konzumuje "kari", tedy zelenina na slušné dávce oleje (tradičně na ghee, ale nyní i na rostlinných olejích), která se kompletně rozvaří s kořením a popř. i masem (dle náboženské orientace a přesvědčení), takže se ve výsledku kari pokrm dusí min. hodinu!! Indové dokonce na čínské jídlo říkají: "Je to nedovařené - syrové"... Každopádně, plusem pro Indy je asi dennodenní příjem kurkumy (turmeric). Dalším, velice pozoruhodným "jevem" asijských zemí (pro mne osobně jakýsi "asijský paradox") je to, že naprostá většina asijských států užívá k tepelným úpravám jídla sójový, arašídový nebo palmový olej, což je, ze západ. pohledu, poněkud nevhodné (podíl a složení NMK - MUFA vs. PUFA; tzv. nízký kouřový bod = určeny na nižší teploty a kvalita). Započtěme do toho MSG (glutamát sodný - součást denního jídelníčku), bujony, chemicky získávané sójovky, cukr... Paradoxně se však nezdá, že by lidé z Asie trpěli ve zvýšené míře na KVO (kardiovask. on.), měli potíže s cévami či Hcy (homocysteinem) -stálo by za to jej naměřit. Požádal bych zejm. pana Jardu, ale i ostatní, o svůj názor k výše uved. problemum.
Dnešní Čína a Indie nemají ani z hlediska stravy a způsobu života mnoho společného s původní moudrostí jejich předků a je otázkou, zda si zde jde brát příklad. Nicméně obecně základem dobrého trávení není ani tak dobrá strava, ale klid těla i ducha a pokud se zde jí za poklusu a tam třeba hodinu pomalu a v klidu co chcete srovnávat. Pak i mnohem horší jídlo napáchá mnohem menší problémy, pokud vůbec nějaké problémy vzniknou.
No, přeci bych to jen viděl i na stravě. Mohu jíst přeci v klidu sekanou s hořčicí a chlebem nebo instatní nudle s MSG a tunou soli či se bavit s přáteli v KFC u mísy hranolek, ale asi mi to na věku či na zdraví nějak nepřidá. A navíc, třeba Japonsko, Hong Kong a Korea již nějak nepatří mezi státy, jež se pyšní klidem těla i ducha - zejm. ve mestech (byt při jídle). Viděl bych to práve na udržení si jisté tradice ve skladbě jídelníčku (např. zmíněné kombinace Yin a Yang, pití teplé vody, čaje apod.) a snad hraje i roli střídmost v porcích, byt pravidelných... Jen ty převařené oleje a MSG nějak "nezapadají" do prozatimní relativní "zdravotní bezúhonnosti"...
I to je možné, prostě jiný kraj, jiný mrav, podívejte se na moraváky a slivovici, nebo víno. Rozhodně se nedá mluvit o mírné konzumaci a přitom škody společenské i zdravotní bych si dovolil tvrdit minimální. Prostě asi ty krajové zvyklosti a specifika ve stravě mají svoje opodstatnění. Zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit zda je vhodne davat miminum (konkretne 8 mesicu) krom varene stravy take syrovou? K vanocum jsem dostala smoothie mixer a tak jsem chtela rozsirit maleho jidelnicek. Kamaradka me vsak varovala, ze to se syrovymi zeleninami neni tak jednoduche a odkazala me na tyto stranky. Mate prosim nekdo zkusenosti? Nebo nazor? Diky PS: a co na jemno mlete orechy, muzu pridavat do stravy batolete?
Proč o tom složitě uvažovat? Pokud je prcek zdráv a projevuje plnou svěžest a vitalitu a radost zeživota, drzost a hlučnost a hýbavost, zkuste na něm cokoliv. On si řekne sám. To, co jeho tělo nebude potřebovat či chtít, do něj stejně nenarvete či to v něm neudržíte. Ono si to řekne samo. Dobrý den, postupně přechazím na živou stravu, ta činí asi 60% celkoveho objemu .Změnu dělám postupně, jinak to nezvládá slinivka. Ve stravě mám vařené jahli ,pohanku ,rýži. Při hladovce jsem si uvědomil narust energie i bez jídla.Mohu ty pseudoobiloviny nahradit trěba vařenými oříšky,a kaštanem? Díky za odpověd . Pavel
Tak v rozumném množství by neměl být problém, ale jako jediná potravina to je asi nesmysl. V tomto věku se držet hlavně kojení a nějaké příkrmy, třeba mandlové mléko a některé tepelně upravené, nebo syrové zeleniny nedělají problém. Vyhýbal bych se syrovým strumigenům a nadýmavým věcem, což spolu dost i souvisí, ale třeba syrová mrkvička jako pyré nemůže dělat problém. Hodně ovoce může také vadit, hlavně z důvodu velkého obsahu organických kyselin, což může dráždit trávicí trakt, ale v dušeném, nebo kompotovaném stavu většinou problém mizí.
No nevím, v zimním období je to obecně nelogické přecházet na syrovou stravu, na to je vhodné parné léto a vysoké dávky ořechů jsou poměrně nestravitelné a mohou dráždit
Dr. Vladimír Savčenko ............ Žil celú mladosť v Rusku, má ukrajinské meno, potom žil na Slovensku, v Čechách, znovu na Slovensku, a teraz žije znova v Čechách. Podle mého názoru je 100% syrová strava problematická. Zvláště pokud ji pojmeme současně i jako veganskou, což je nejčastější směr tzv. raw food. Dokáži si představit syrovou stravu, pokud bude částečně založená i na živočišných produktech, tedy bude obsahovat například syrové vaječné žloutky, možná i nějaké to syrové maso. Přežívat jen na ovoci, zelenině a ořeších není pro všežravce, kterým člověk je, v žádném případě ideální.
Zabudla si ešte na surové mliečne fermentované potraviny (kefír, bryndza, jogurt)
STTP a ty jste to napsali přesně. Mohla bych se Vás zeptat na názor ohledně stravy?
Mám za sebou dva potraty, loni, (embryo nemělo srdíčko) a hodně lidí mi říká, že jsem neměla dostatečnou výživu. Před 10ti lety jsem trpěla anorexií. Nyní jsem z toho venku, stravuji se zdravě (hodně ovoce a zeleniny) a jeden čas jsem byla i na RAW. BMI už mám normální váhu. Mohla bych Vás poprosit, zda by jste mi mohl doporučit nějaké potraviny, kterými bych mohla těhotenství podpořit, aby se embryo vyvíjelo a mělo srdeční akci? Nebo výživa nemá až tak velký vliv na plod? Nemám problém otěhotnět, ale vždy se vývoj zastaví. Doktoři tvrdí, že jsem v pořádku, i manžel. Jste hodně odvážná, ptáti se zde, na obyčejné plkárně.
Mám za sebou dva potraty, loni, (embryo nemělo srdíčko) a hodně lidí mi říká, že jsem neměla dostatečnou výživu. Před 10ti lety jsem trpěla anorexií. Nyní jsem z toho venku, stravuji se zdravě (hodně ovoce a zeleniny) a jeden čas jsem byla i na RAW. BMI už mám normální váhu. Mohla bych Vás poprosit, zda by jste mi mohl doporučit nějaké potraviny, kterými bych mohla těhotenství podpořit, aby se embryo vyvíjelo a mělo srdeční akci? Nebo výživa nemá až tak velký vliv na plod? Nemám problém otěhotnět, ale vždy se vývoj zastaví. Doktoři tvrdí, že jsem v pořádku, i manžel.
Výživa má obrovský vliv na plod, proto taky existují potraviny, které se tradičně podávaly těhotným ženám. Z tohoto odkazu překládám doporučené potraviny pro těhotné a kojící ženy. Na stravu je samozřejmě nutné přejít postupně, aby to nevyvolalo nežádoucí reakce, ale silně se nedoporučuje něco vynechávat. Obzvlášť důležité je jíst dost živočišných tuků ze suchozemských zvířat (máslo, sádlo, tučné maso, žloutky), pokud budete jíst hodně omega-3 nenasycených kyselin, které jsou v rybím tuku a v tučných rybách. Tato strava podle mě určitě funguje, pokud by problém s otěhotněním byl ve výživě. Pokud Vás zajímají detaily, pročtěte si http://vyzivujicitradice.cz/ Další problém může být nadbytek toxinů v těle matky, bylo by tedy vhodné přidat detox. Nejpohodlnější a nejlevnější se mi zdá být derivační koupel. Z tohoto odkazu překládám doporučené potraviny pro těhotné a kojící ženy. Na stravu je samozřejmě nutné přejít postupně, aby to nevyvolalo nežádoucí reakce, ale silně se nedoporučuje něco vynechávat. Obzvlášť důležité je jíst dost živočišných tuků ze suchozemských zvířat (máslo, sádlo, tučné maso, žloutky), pokud budete jíst hodně omega-3 nenasycených kyselin, které jsou v rybím tuku a v tučných rybách. Tato strava podle mě určitě funguje, pokud by problém s otěhotněním byl ve výživě. Pokud Vás zajímají detaily, pročtěte si http://vyzivujicitradice.cz/ Další problém může být nadbytek toxinů v těle matky, bylo by tedy vhodné přidat detox. Nejpohodlnější a nejlevnější se mi zdá být derivační koupel.
Z toho čo píšeš (a o čom už viem viac rokov - naštudoval som si to zo stránok organizácia Weston Price Foundation) jasne vyplýva, že keď aj všetky prírodné národy v období tehotenstva konzumovali vysokokvalitné živočíšne potraviny vo zvýšenej miere, tak je jasné, že človek bez živočíšnych produktov STRÁDA, jeho telo CHÁTRA, a už je preboha najvyšší čas, aby si to uvedomil každý, minimálne aspoň KAŽDÝ čitateľ a prispievateľ tejto stránky zdravi-az.cz ....... Z toho čo píšeš (a o čom už viem viac rokov - naštudoval som si to zo stránok organizácia Weston Price Foundation) jasne vyplýva, že keď aj všetky prírodné národy v období tehotenstva konzumovali vysokokvalitné živočíšne potraviny vo zvýšenej miere, tak je jasné, že človek bez živočíšnych produktov STRÁDA, jeho telo CHÁTRA, a už je preboha najvyšší čas, aby si to uvedomil každý, minimálne aspoň KAŽDÝ čitateľ a prispievateľ tejto stránky zdravi-az.cz .......
Realita je taková, že si to většina lidí odmítá připustit, přitom by výživově koncentrovaná strava byla relativně rychlá cesta z mnoha jejich problémů způsobených nedostatkem vitaminů a minerálů. Dle mého názoru spěje západní civilizace v podstatě k záhubě přes různé chronické otravy kombinované s nedostatečnou výživou. Nejhorší na tom je trvalé poškození zemědělské půdy různými chemikáliemi, které nám mají usnadnit život. Až nám za 20, 30 nebo 50 let na těch polích nic nevyroste, můžou klidně přijít i hladomory. Gamino, mám dobrou zprávu - u nás na vsi se objevují zase vrabci (je jich už docela dosti). To znamená, že to s úrodností a jedovatostí polí a porostů (a s celkovým uspořádáním krajiny) nebude tak špatné (oni jsou na to citliví). Bohužel nejsou vlaštovky - tj. je málo hmyzu, hlavně much. To je tím, že tu je málo dobytka, bohužel produktivita dojnic je tak obrovská, že jich stačí málo, bejky na maso má málokdo a spíše je má zavřené.
těch "hodně lidí" (co mluví o nedostatečné výživě) mělo na mysli výživu jakou? přirozenou (ovoce zelenina semínka), nebo dnes běžnou (ovšem těžce nezdravou) tepelně upravenou a založenou především na sacharidech? ti lidé se živí čím?
toto (obrovský) považuji za příliš silné slovo. nesouhlasím. výživa má nezanedbatelný vliv, nikoli však obrovský
toto (obrovský) považuji za příliš silné slovo. nesouhlasím. výživa má nezanedbatelný vliv, nikoli však obrovský
Tak já s martinou72 částečně souhlasím, ale jako rada je to zcela k ničemu. Pokud někdo našel cestu k takovému stavu, je to jistě skvělé, ale k čemu je někomu, kdo je po uši v problémech, že se dozví, že takový stav existuje, ale nedozví se jak ho dosáhnout? Podotýkám že žena, která chce otěhotnět, na to má dost omezený čas, tj. čím jednodušeji dodržitelný návod, tím větší šance na úspěch. K poměrně rýpavému příspěvku o radílcích Zdraví ovlivňují i předchozí generace a moji rodiče rozhodně zdrávi nebyli, což člověka samozřejmě ovlivní už při narození - podrobnosti jsou v knize Výživa a fyzická degenerace. Byla jsem očkovaná, měla jsem v dětství spoustu antibiotik atd. Strava, kterou jsem popsala, je vhodná pro relativně zdravé lidi, já na tom skutečně nejsem nejlépe to Gamina: dík za díky. Mám ještě jednu dobrou zprávu. "duchovní cesta" málokdy funguje, pokud člověk podstoupí školení, resp. se shlédne v nějakém kultu "oduševnění", čte o tom knihy, stýká se s guru atd. "duchovní cesta" je přísně individuální a šitá na míru, v tom slova smyslu, že vlastně vůbec šitá není, nelze si to obléci jako aty šité někým jiným, dokonce nelze si ušít šaty dle střihu někoho jiného. Pokud neumím sám šaty ušít (ve smyslu "duchovného hávu"), je lépe chodit nahý. Bůh totiž šatí a krmí. Myšleno tak, že ty šaty, "duchovní šat" se objeví sám od sebe (tak to lidé pociťují), přestože si ho samzřejmě ušiješ sám, ovšem bez tebou pociťované námahy, snažení se, bez nějaké strategie a plánu, atd. Jinak, spoustě lidem odstartovala plodnost (a následné těhotenství) adopce cizího človíčka. A ještě - není pravdivá poznámka, že je žena plodná po velmi omezenou dobu, ať již v měsíci, či v průběhu života.
Toť otázka, vždy jde o to jaký základ ten který organizmus má a teritoriální a klimatické podmínky ve kterých ten daný způsob života budete dodržovat. Celoroční stravování na ovoci je v místních podmínkách bez dovozového zboží prakticky nereálné, tedy se sem logicky nehodí, což ovšem neznamená že to některým lidem nebude minimálně dočasně dobře fungovat. Každopádně jako celoživotní cestu to vidím jako velký problém a člověk by tomu musel opravdu hodně rozumět a stravu si nutričně počítat, protože nároky organizmu na přísun živin se dosti mění s věkem a smrt je ve většině případů důsledek nutriční podvýživy, kterou lze takto vytvořit velice snadno.
Mám za sebou dva potraty, loni, (embryo nemělo srdíčko) a hodně lidí mi říká, že jsem neměla dostatečnou výživu. Před 10ti lety jsem trpěla anorexií. Nyní jsem z toho venku, stravuji se zdravě (hodně ovoce a zeleniny) a jeden čas jsem byla i na RAW. BMI už mám normální váhu. Mohla bych Vás poprosit, zda by jste mi mohl doporučit nějaké potraviny, kterými bych mohla těhotenství podpořit, aby se embryo vyvíjelo a mělo srdeční akci? Nebo výživa nemá až tak velký vliv na plod? Nemám problém otěhotnět, ale vždy se vývoj zastaví. Doktoři tvrdí, že jsem v pořádku, i manžel.
Zda jste v pořádku jak tvrdí lékaři o tom bych v tomto případě silně pochyboval. Anorexie, je v podstatě naprosté vyšťavení organizmu z pohledu limitujících nutrientů a je otázkou zda jste to mohla vůbec za tu dobu srovnat. Příroda je velice moudrá a většinou ženám které nemohou plod donosit ani početí neumožní, ale ne vždy, což je pro ženu o to bolestnější a pak se postará o zánik plodu v prvních fázích těhotenství. Většinou je to z toho důvodu, že je jasné, že tělo matky není na ten stav dostatečně zásobeno živinami a nemá tedy cenu to zkoušet i za cenu poškození matky, nebo poškození novorozence. Osobně bych si stravu důsledně počítal na kalkulačce cronometer.com a prošel veškeré podstatné testy jak z hlediska živin, tak stavu hormonů, což určitě žádný lékař nedělal. Teprve po srovnání stavu bych viděl rozumné konat další pokusy o dítě a myslím že pak budou v pohodě. Pokud si nebudete v něčem jistá, klidně zavolejte a probereme to.
Obávám se že pravda je jinde, je v neznalosti toho jaké živiny ta která potravina poskytuje a i bez živočišných bílkovin se dá žít zdravě a člověk s tím nemusí mít žádný problém, zvláště v dnešní době kdy není problém zakoupit některé podstatné výživové doplňky které strava pak může postrádat. To že to lidé bohužel nedělají není problém té stravy, ale neschopnosti lidí se v těch stravovacích a nutričních nárocích organizmu orientovat, což nebyl problém našich předků.
Tak jistě, realita taková bohužel je, nakonec není problém projít naše superhypermarkety a důkladně si nakoukat naše kafilérní žrádlo, které má zajistit výživu lidí a projít si tytéž superhypermarkety v Rakousku, Německu, nebo ještě lépe ve Švýcarsku a podívat se jak vůbec má jídlo vypadat. I to je hlavním důvodem proč zde bují nemoce a vše se pochopitelně zásadně zhorší pokud EU přijme tu šílenou smlouvu o spolupráci s USA, kde je stav v potravinářství naprosto tristní a žerou z poloviny umělou hmotu. To odstraní poslední normy, které to alespoň trochu hlídají a na polích bez chemie nevyroste již opravdu nic a koupit normální potravinu bude naprosto nemožné.
Vrabci jsou opravdu na vzestupu. V mládí jsem jich viděl vždy plný dvůr pokud se hodilo zrní slepicím a pak dlouho nic a letos zase plný dvůr, včera jich tam poskakovalo minimálně 40. Dokonce u nás pod krovem několik párů hnízdilo a vyvedlo mladé, což je s podivem, ale zda to znamená zlepšení v zemědělství tomu bych moc nevěřil. Vlaštovek je opravdu méně i když na manželku při opalování kálejí za letu docela pravidelně a mě se jedna při čtení na zahradě trefila přesně na horní část brýlí a muší nožičky jsem doloval ze zasaženého oka docela dlouho, není to zrovna příjemné. Z tohoto pohledu by jich mohlo být ještě méně, hlavně nad naší zahradou.
To co by měl člověk jíst a na co se tělo už adaptovalo, nikdo pořádně neví.Jediné co můžeme udělat je naslouchat našemu tělo, ono jediné to ví.
Nějakých 99% lidí se řídí touhle radou a snaží se jíst to, na co mají chuť, proto jsou základem jejich stravy rohlíky, uzeniny, sladkosti, alkohol, pizza, atd. Myslím, že moderní člověk má chutě zvrácené, vedoucí k sebedestrukci.
To máte bohužel plnou pravdu, naprostá většina lidí vůbec není schopna vyhodnotit co pro jejich zdraví může představovat ta která potravina, nebo pochutina. Například nedávno jsem viděl v novinách údajně 14 dní starou fotku nějaké mladé ženy, která zemřela na rakovinu a jen tak pro zajímavost na ní 14 dní před smrtí s chutí jedla pizzu s nějakou umělohmotnou šunkou, což vaše slova pouze potvrzuje. Paní zřejmě tu rakovinu vzdala a chtěla si před smrtí alespoň trošku dopřát (pokud jí ta pizza tedy chutnala). Ale chutě to jsou zvrácené. Když to tak uvážíme, tak nejlepší letní jídlo jsou čerstvá zralá rajčata s trochou mozzarelly, čerstvou bazalkou a olivovým olejem, k tomu dle chuti, většinou bílé pečivo (já raději dobrý žitný chleba). A co je pizza? Nu, suchá moučná placka s čerstvými rajčaty, trochou olivového oleje a mozzarellou, případně ta bazalka, jenže horké. Pizza tedy není tak nezdravé jídlo. Jen se nesmí přeplácat hnusnými uzeninami a blemtavým sýrem (tedy nesmí jít o nějakou českou zpotvořeninu) Včera jsem celý den na nějakém jarmarku pozoroval, čím se lidé živí. Nejvíc nosili langoše, které měli na stánku předpřipravené (nebyly čerstvé) a .jen je hodili do kádě z palmovým tukem a dělali je hezky pomalu, takže se krásně nasákly, jako houba na mytí. Také tak chutnaly. S kopcem strouhaného eidamu a kečupu z flašky navrch muselo jít o neobyčejnou lahůdku. Včera jsem celý den na nějakém jarmarku pozoroval, čím se lidé živí. Nejvíc nosili langoše, které měli na stánku předpřipravené (nebyly čerstvé) a .jen je hodili do kádě z palmovým tukem a dělali je hezky pomalu, takže se krásně nasákly, jako houba na mytí. Také tak chutnaly. S kopcem strouhaného eidamu a kečupu z flašky navrch muselo jít o neobyčejnou lahůdku.
Byla to normální pizza z krabice, tedy naprosto luxusní asi jako ty langoše, osobně bych takové jídlo obcházel obloukem, ale někomu to prostě chutná. Tak já teď nevím, zdali maso a brambory nebo batáty péci v troubě, když čtu: Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek. Přitom na stránkách pane Jardo pečené brambory doporučujete. Děkuji za odpověď. Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované. Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené. Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu. Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách". Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky. Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí. Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete. Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky. Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie. Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření. Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí. V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob. Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny. ARGUMENTY PROTI SYROVÉ STRAVĚ: Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna. Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku. V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici. Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou
krasnagadketka : Rakovinu môžeš dostať z cukru, nedostatku živočíšnych tukov, večnej nespokojnosti, zúfalstva, atď, nie z občasnej (napr. raz týždenne) celoživotnej konzumácie pečeného mäsa. Možno by si ho mohla pečené dokonca každý deň, a nič by sa ti nestalo... Nepleť si ale pečené v rúre, a opekané na ohni. Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek. Přitom na stránkách pane Jardo pečené brambory doporučujete. Děkuji za odpověď. Vařením se ničí různé vitaminy a enzymy. Ve vodě vařená zelenina neobsahuje nakonec už vůbec nic výživného. Například vitamin C, který je velmi termolabilní, se vařením úplně zničí. Bez něj nemůže v buňkách probíhat okysličování, ani zneškodňování cholesterolu v krvi. Při jeho nedostatku se tvoří zubní kaz, dochází k ateroskleróze. Snižuje se i odolnost proti infekčním chorobám a rakovině. Nejvíce vitaminu C obsahuje křen, zelená paprika, petržel, zelí, jahody, pomeranče, květák, citrony, ale jen za předpokladu, že jsou syrové, nekonzervované. Vědci též zjistili, že k jevu nazývanému trávicí leukocytóza nedochází, pokud jíme syrovou stravu. Při požití vařené či jinak upravované stravy se ve stěnách střev seskupí leukocyty - bílé krvinky, jako by vytvářely obranu před cizorodým nepřítelem. Tento jev byl pokládán za normální až do doby , kdy Paul Kouchakoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne zjistil, že k tomuto jevu v těle nedochází, pokud při jídle jen něčím syrovým začneme. Zdá se, že syrové potraviny nevyvolávají stejné imunitní reakce jako vařené. Bílkoviny nejen ztrácejí vařením dvě třetiny výživné hodnoty, ale při jejich trávení jsou vytvářeny kyseliny a odpad, který se ukládá v organismu. Vědci objevili, že spálená a hnědá látka vznikající při zahřívání bílkovin, je velmi mutagenní. Také produkty vznikající při karamelizaci cukru a reakcí aminokyselin s cukry (jako kůrka chleba nebo topinky) obsahují širokou škálu látek poškozujících DNA - viz. článek "Jak se chránit před rakovinotvorným akrylamidem v potravinách". Tuky - zejména nenasycené oleje, které používáme při vaření - se také v průběhu zahřívání a zpracování mění. Nejenže ztrácejí spoustu své nutriční hodnoty, ale opět vytvářejí mutagenní a karcinogenní látky. Spousta vědců, kteří zkoumali problém léčení pomocí syrové stravy, se domnívá, že existují další důležité látky - jako jsou esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl a saponiny - užitečné pro naše zdraví, které se teplem mění nebo ničí. Syrové potraviny také obsahují přírodní enzymy, které se při vaření ničí. Ortodoxní směr těmto enzymům nevěnuje pozornost, protože se domnívá, že jsou při trávicím procesu zničeny hned po požití. Naproti tomu laureát Nobelovy ceny A. I. Virtan z Finska zjistil, že při trávení v ústech se spousta enzymů štěpí a jejich substráty chemicky reagují s látkami ve slinách a vytváří nové chemické sloučeniny, které jsou prospěšné pro zdraví člověka či zvířete. Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování odpadů z buňky. Syrová strava oproti vaření představuje též úsporu času a elektrické energie. Vařením se změní i přirozené aróma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření. Syrová strava obsahuje většinou nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí. V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob. Zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny pomáhá tělu bojovat s infekcí a chrání proti některým druhům rakoviny. ARGUMENTY PROTI SYROVÉ STRAVĚ: Většina z nás byla vychována na vařené a upravované stravě. Trávicí systém již není schopen strávit velké množství syrové stravy. Přidávání syrové stravy do jídelníčku musí probíhat pozvolna. Nadbytek syrové stravy může u některých jedinců vést k syndromu dráždivého tračníku. V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To vyvolává v těle sklon ke "chladu a vlhku", dochází k symptomům, jako městnání tekutin, vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici. Zejména v zimním období je proto nutno přidávat k syrovým jídlům "zahřívací" koření jako např. zázvor či skořici. Syrová strava má na organismus velký detoxikační vliv. Především syrové ovoce a med uvádějí do chodu zvlášť agresivní procesy čištění. I některé druhy zeleniny by měly být při přechodu na syrovou stravu užívány s mírou, zejména pažitka, cibule, pórek a pastinák. Pokud je přechod na syrovou stravu náhlý, může dojít k rychlému vyplavení usazených škodlivin z hlubokých orgánů jako jsou
Chcela by som sa poradiť čo spraviť ak mi takmer všetka surová zelenina spôsobuje tráviace ťažkosti-stojí mi v žalúdku, potrebujem si odgrgnúť tým že sa napijem sýtenej minerálky a čo je najhoršie často ma po jej zjedení hodine ,dvoch chytí silný záchvat migrény. Naposledy sa mi to stalo po troche rukolových listov, alebo po cvikle, či hrsti mungo klíčkov.Nemôžem ani zeleninovú šťavu, deje sa to isté. Som doša Vata a viem že surovú zeleninu veľmi nemám, ale rada by som aspoň trochu aj v tejto forme/reďkovka, uhorka, rajčina, paprika,../. Skúšala som dodať Betain HCL, ale necítila som rozdiel.Pomohlo by dodať nejaký konkrétny enzým na trávenie zeleniny? Existuje taký univerzálny?Ďakujem za rady
Syrová zelenina je poměrně těžká na trávení pokud není dobře rozžvýkána tedy první opatření je dlouho a dobře žvýkat. Jogíni dokonce tvrdí že pevná strava se má pít a tekutá kousat tedy rozžvýkat na ideální kaši a pokud ani to nepomůže pak vyzkoušejte pankreatické enzymy se zeleninou vám samotný betain asi moc nepomůže. Pít na zeleninu je úplná blbost, tam je vody už tak moc až 90% zeleniny je voda. Jako Váta by jste měla jíst zeleninu spíše napařenou a ještě v kombinaci s nějakým ohřívajícím kořením.
Skus, ci ti to robi aj ovocie/ ovocne stavy. Samozrejme rozne druhy skus. Rajcina a paprika su ovocie inak, nie zelenina. Ak ti to nerobi rajcina, je to dost zrejme, kedze je ovocim, nie zeleninou. Vyskusaj, ci ti to robi iba samotna, alebo aj s miesana ako len priloha v malom mnozstve (100g) k hlavnemu varenemu jedlu.
V zlom rozzuvani problem nebude, kedze jej to robia aj zeleninove stavy. Bude to nieco z obsahu, co tam vadi.
Pokud člověk šťávu vypije na ex, což většina lidí dělá jde prakticky o stejnou chybu jako špatné žvýkání a problém tak vznikat může. Právě proto jsem upozorňoval na ty jogíny.
Ďakujem, žuť sa snažím dosť, v tom asi problém nebude./zeleninovú šťavu som pila pomaly, a po malých dúškoch a bolo mi z nej zle a dostala som zachvíľu po vypití migrénu/ Myslíte skúsiť klasické pankreat. enzými-lipáza, amyláza, proteáza, alebo nejaké špeciálne na surovú zeleninu existujú? Rajcina a paprika su ovocie inak, nie zelenina. Ak ti to nerobi rajcina, je to dost zrejme, kedze je ovocim, nie zeleninou. Vyskusaj, ci ti to robi iba samotna, alebo aj s miesana ako len priloha v malom mnozstve (100g) k hlavnemu varenemu jedlu.
Ďakujem, zle mi trávi aj keď mám zeleninu s jedlom ako prílohu.
Wow, to mas skoro najzdravsiu zeleninu, ktora existuje. Ked ti to robi cibula, bude ti to asi robit aj por, ze? Spolu s kelom by si to mala prave asi najzdravsie druhy surovej zeleniny. Vyskusaj teda postupne rozne dalsie zeleniny, a ostan jest tie, ktore ti to robia najmenej. Co take klicky. Tie si skusila? Surovy zazvor, samozrejme len malicke mnozstvo. Nevylucoval by som zeleninu uplne, skor by som nasiel tych par druhov, ktore ti to nerobia, a pouzival ich len ako prilohu k jedlu. Je to dolezite ,aby k jedlu bola aj surova. Ovocie vsak treba jest samostatne, ja to robim v ranajkach, respektive v prvom jedle za ten den, aj ked zacinam jest o 17:00, prve si dam ovocie, potom po hodine az dvoch normalne jedlo. Dalsia vec, ci ti to robia aj kvasena. Skus kvasenu uhorku, kvasenu kapustu, pikles. To aby si nasla druhy, mozno fermentovana ti to nebude tak robit ,aby si mohla ostat co najviac zeleniny. A potom by som zaviedol samostatne ovocne jedlo, ktore ti to nerobi kazdy den, surovu zeleninu treba jest a ked sa neda, tak nahradit to surovym ovocim. Totiz, su aj ludia co jedia iba ovocie, fruitariani, tak to zachran ciastocnym fruitarianstvom, aby si nebola bez surovej stravy. Neviem kolko krat jes za den (ja 2x), ale zarad jedno cisto ovocne jedlo za den. Najlepsie prve, kedze ovocie sa travi rychlo a uz o hodinu po nom sa da jest.
Ano, normální pankreatické enzymy, nebo Wobenzym u zeleniny a ovoce má HCl malý vliv prakticky není potřeba. Je možný, že je květák z Marc and Spencer nějak chemicky ošetřen? Kupoval jsem a uvnitř ta chuť už přestávala bejt přirozená, tak nevím
To se musíte podívat na zem původu, což bývá většinou Španělsko a tam se chemií zrovna nešetří.
Pokud a zelenině není přímo uvedeno, že je BIO, tak stříkaná je stoprocentně. Chemie už naprosto dokonale ovládla zemědělský průmysl. No a tedy pokud používám nějaké očistné přípravky, typu feeleco na očištění, tak to očistim pouze zevnějšek, ale vnitřek stejně je "prozřán" danou chemií, jestli to chápu dobře? nebo to na molekulární úrovni "neproniká" - nebo třeba u mrkve by to bylo ve slupce, kterou člověk odloupne, ale např. u rajčete, kde je vlastně slupka jemná - tj. šlo by o to, jak je potravina vodová?..
Tak ono bude záležet co a z čeho odstraňujete a také bude hodně záležet kdy a jak silný postřik byl aplikován tedy zda producent dodržel agrotechnické lhůty. Každopádně oloupáním umytím nebo oškrabáním stav určitě zlepšíte protože mnoho plodin je mimo postřiků ještě ošetřováno pro přepravu a skladování, což také nejsou zrovna ideální látky k jídlu.
Všechny jedy v zelenině nejsou jen ve slupce. Sice jich tam je nejvíc, ale dužnina jedy taky obsahuje.
To je na tom právě zajímavé, že v semínkách a slupce plodů přirozeně obsažené jedy (správně koncentrované polyfenoly, alkaloidy a silice), které chrání rostlinu před škůdci, jsou pro nás savce vlastně léčivé podobně jako je to s toxicitou bylin, ale i koření. De facto nám pomáhají zbavit se patogenů, kteří mají i vzhledem ke své váze nižší práh odolnosti. Možná ještě tak x tisíc let a člověk si jako Ropák zvykne i na ty chemické. Pokud si uvědomíte přítomnost těchto látek ve stravě a budete je pravidelně střídat, tak máte šanci dožít se vysokého věku. 100% šťáva z granátové jablka ve skle pro Albert Na záhrade mám 12 ovocných stromov, o.i. jablone. Keď som prvý krát daroval pro bono časť úrody jabĺk, dostalo sa mi oblúkom (dotyčný mi to nepovedal priamo do očí), že vraj rozdávam zlé jablká, o ktoré nemám záujem. Údajne všetky jablká vyhodil, lebo "boli červivé" - čo nebola pravda. Odvtedy každému vysvetľujem, že jablká sú "domáce" (nestriekané) a teda každé jedno má komôrku. Vždy musím dať návod ako s jablkom narábať - že ho treba rozrezať na 4 časti a komôrku vykrojiť. A aj dôvod prečo tá komôrka v jablku je. Kvet jablka totiž napadne parazit, ktorý sa prekúše von. Alebo upozornenie, že v komôrke môže byť schovaný ucholak. Lebo príroda... Proste ako s malými detmi. Ľudia sú totiž zmagorení propagandou, ako má vyzerať jablko : navoskované, priemer aspoň 15 cm, neporušené, ako z obrázka... Aby bolo jasné (kamarát je záhradník a jeho otec ovocinár) : jablko, pokiaľ sa dostane do obchodu, je 14 krát striekané. Slovom štrnásť krát!!! A najviac toxínov sa nachádza v mieste, kde je stopka (a tú btw. vždy vykrajujem). Reč je samozrejme o chemických toxínoch, nie o evolúciou vytvorenej prirodzenej ochrane, ktorú využíva strom na boj s parazitmi, hmyzom... Ľudia sú totiž zmagorení propagandou, ako má vyzerať jablko : navoskované, priemer aspoň 15 cm, neporušené, ako z obrázka... Aby bolo jasné (kamarát je záhradník a jeho otec ovocinár) : jablko, pokiaľ sa dostane do obchodu, je 14 krát striekané. Slovom štrnásť krát!!! A najviac toxínov sa nachádza v mieste, kde je stopka (a tú btw. vždy vykrajujem). Reč je samozrejme o chemických toxínoch, nie o evolúciou vytvorenej prirodzenej ochrane, ktorú využíva strom na boj s parazitmi, hmyzom...
Takové plodiny má každý normální pěstitel protože co chutná červům je i zdravé. Myslím že zvláště u peckovin třeba třešně, nebo švestky je pomalu nemožné nemít červíky, ale zase pokud člověk nějak moc nezkoumá co vlastně má tak dobrou chuť není v tom žádný problém dát si pár červíků. Nakonec je to trénink na horší časy protože lidstvo stejně skončí u proteinů z červů. Jsou levné a snadno pěstitelné a v některých zemích se již pojídají po staletí a místní s tím nemají problém. 100% šťáva z granátové jablka ve skle pro Albert
Ale já myslela chemicky pěstovaná jablka, prostě ve smyslu, že postřik zůstane nejvíce ve slupce. Samozřejmě, že přirozené ochranné látky rostlin proti škůdcům jsou pro člověka prospěšné. Zdravím po 10 letech na vitariánství, Jsem chtěl zkusit přejít na vařenou stravu a nemůžu to skoro podřídit tělo to nebere, Je mi potom těžko necítím se dobře a krkám.
Mně to přijde jako nedostatečná tvorba žaludeční kyseliny. Strava, kterou jste jedl vyžadovala k rozpuštění menší pH žaludku nebo u vás trávení léta probíhalo výhradně enzymaticky až v tenkém střevě? https://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi/lecitel-jaroslav-zajicek-jak-ulehcit-traveni/ Bílkoviny stimulují tvorbu žaludeční kyseliny a mastnota povzbuzuje vylučování žluči, proto jsem nikdy neměl problémy s trávením klasických jídel jako pečená kachna nebo vepřové výpečky. Časem jsem nahradil vařené kysané zelí, po staru zahuštěné jíškou, za pouhé syrové kysané, abych nebyl po jídle unaven a k tomu nejprve omezil a posléze vyřadil Vámi uváděné sacharidové přílohy, které si dovedu přestavit spíše k snídani. Ale já nemám nedostatečnou tvorbu kyseliny ani problémy s trávením. Chtěl jsem zařadit vařenou stravu protože jsem chtěl přibrat,Ale střevní breberky už jsi asi zvyklý na sýrovou stravu, tak když dám do pusy něco uvařenýho tak se jim to nelíbí. Ale to je jedno nemá smysl to rozebírat prostě vaření jíst nebudu.
Tak i s tou psychikou můžete mít pravdu, ale tu by šlo časem seřídit, nicméně je potřeba si uvědomit že při přechodu z jedné stravy na druhou musíte i přeformátovat střevní mikrobiom a to holt nějakou dobu trvá tedy možná je problém právě v těch malejch broukách ve střevě. Není ovšem zase tak složité si nechat udělat rozbor střevního mikrobiomu a dle výsledku poladit konkrétní breberky.
V takovém případě by byla zajímavá Vaše konfrontace s členem Jednorazovynick, který také jedl syrové až krvavé a zařazení "kašiček" mu problémy nedělalo - třeba něco dělá jinak. Děkuju za odpovědi myslím že Jarda, trefil hřebík na hlavičku.
Pochybuji, že upečené maso by mohlo někomu dělat problém, protože tepelná úprava masa provází lidstvo již od jeho vzniku.
Chtěl bych mít vaše schopnosti cestovat v čase a Být u toho vzniku a u toho pečení.
Nechcem tu zaťažovať ostatných teóriami, ale človek je z definície automat s negatívnou spätnou väzbou (neg. feedback loop) - čiže organizmus je autostabilný a preto je liečba (odstránenie príčin problémov) extrémne náročná a dlhodobá - teda pokiaľ nejdete za dílerom liekov (doktor) - tí ale väčšinou liečia symptómy, že. V praxi to znamená, že ak budete konzumovať iba sacharidy, tak sa vám celý organizmus vrátane mikrobiomu prispôsobí na konzumáciu sacharidov. Inými slovami ZOO, ktoré prosperuje na sacharidoch prežije, ostatní zomrú. To isté sa stane, ak budete konzumovať iba ovocie alebo iba mäso. Čiže je pochopiteľné, že dlhodobejšia konzumácia NEvarenej stravy má vplyv na mikrobiom. A ten pochopiteľne nie je happy, ak nastane zmena = evolučne to vždy bola hrozba (aj pre človeka). To ale neznamená, že strava ktorú konzumujete je zdravá a dlhodobo udržateľná.. Ideálne je nájsť takú konšteláciu potravy, ktorá vám upraví mikrobiom tak, aby to pre vás bolo prospešné - v DLHODOBOM horizonte! Ideálne je nájsť takú konšteláciu potravy, ktorá vám upraví mikrobiom tak, aby to pre vás bolo prospešné - v DLHODOBOM horizonte!
V tom máte plnou pravdu a nejlépe je tato teorie viditelná v praxi při sledování rozmanitosti a četnosti bakteriálních kmenů ve střevě přírodně žijících lidí a ve střevním obsahu civilizované populace. Pochopitelně i v násobcích četnosti druhů nás civilizované = degenerované jedince předčí negramotný indián z pralesa který snad ani nezkoumá co jí hlavně že má něco co jíst může. Tu dá červíka, tu larvu, taky nějaké hlízy a lupení občas chytne nebo uloví nějaké zvíře a tvrdí se že takto žijící člověk vystřídá za rok zhruba 600 druhů potravin, což lze snadno porovnat s hamburgerovou výživou a tomu odpovídajícímu zdravotnímu stavu civilizovaných lidí. Já lidem radím vystřídat za týden zhruba 60 druhů potravin přičemž každý ořech je jiná potravina, každý druh zeleniny je jiná potravina, totéž platí pro obiloviny, luštěniny a další potraviny a stačí trochu, třeba 10 ks mandlí a máte jeden druh potraviny jako ten indián z pralesa. Jednostranně zaměřené diety vždy lze aplikovat krátkodobě jako léčebný režim, ale dlouhodobě nefunguje snad žádná dieta, každá má nějaké nedostatky.
Jak nahrazovat, doplňovat tyto živiny?
Nesnáším nutriční tabulky, nesnažím se ani pátrat po náhradě živin z VAŘENÉHO masa !!!
NAŠI PŘEDCI, NEMĚLI ANI ZDÁNÍ O NĚČEM TAKOVÉM, ALE I ZVÍŘATA V DNEŠNÍ DOBĚ !!! A z toho vycházím JIŽ PĚT LET.
Nejím maso pět let, při přechodu na sirovou stravu jsem provedl očisty tlustého střeva, a měl pravidelné půsty ( ,nyní ne tak často).
Je pravda, že asi po jednom roce měl občas (po dobu snad měsíce,) lehké závratě a lehké píchání v hlavě, ale to byly mé největší zdravotní komplikace, které zmizely.
Konzumuji vše vita v jakémkoliv chutném množství. Domácí kefír, semena, ovoce, zeleninu, z luštěnin hrách,čočku a zřídka vařenou fazolu.
TAK PROČ, BY SE ČLOVĚK MĚL ZAJÍMAT A BÝT HLAVNĚ STRESOVÁN HLEDÁNÍM NĚJAKÝCH ŽIVIN ???
Jaké nastanou zdravotní problémy, při vyřazení masa z jídelníčku?
......
Nutriční tabulky jsou dobré akorát jako alibi hospodářek ze školních jídelen, které stále ještě krmí děti poměrně nechutnými, nenápaditými věcmi.
Na druhou stranu, rzsoulad správně napsal, že jsou lidé, kteří celý život kouří, pijí alkohol, jedí hnusné salámy z bůhvíčeho, přecpávají se rohlíky a knedlíky, a zemřou v osmdesátisedmi letech.
Ono vám ze syrové nebude lépe. Jde spíše o postoje k životu.
A ten nowocaynov argument s těmi zuby, známý jí celý život jako prase (tedy úplně středoevropsky obyčejně) a má v šedesáti všechny zuby, zdravé, v životě nebyl u zubaře.
Kdepak je to sama mouka, cukr a hlavne vsudypritomny fruktozovy kukuricny syrup. To jsou ty hodne levne a jednoznacne nejpouzivanejsi "jedy" při vyrobe "jidel".. Kdyby si doma všichni americani davali denne hovezi, kureci, kruti, ryby, vajíčka atd.. se zeleninou a prospesnyma tukama (ořechy, semínka, kokos/oliv/fish oleje, avokáda atd.) tak by vypadal prumerny american jako prumerny japonec...
Nesnáším nutriční tabulky, nesnažím se ani pátrat po náhradě živin z VAŘENÉHO masa !!!
NAŠI PŘEDCI, NEMĚLI ANI ZDÁNÍ O NĚČEM TAKOVÉM, ALE I ZVÍŘATA V DNEŠNÍ DOBĚ !!! A z toho vycházím JIŽ PĚT LET.
Nejím maso pět let, při přechodu na sirovou stravu jsem provedl očisty tlustého střeva, a měl pravidelné půsty ( ,nyní ne tak často).
Je pravda, že asi po jednom roce měl občas (po dobu snad měsíce,) lehké závratě a lehké píchání v hlavě, ale to byly mé největší zdravotní komplikace, které zmizely.
Konzumuji vše vita v jakémkoliv chutném množství. Domácí kefír, semena, ovoce, zeleninu, z luštěnin hrách,čočku a zřídka vařenou fazolu.
TAK PROČ, BY SE ČLOVĚK MĚL ZAJÍMAT A BÝT HLAVNĚ STRESOVÁN HLEDÁNÍM NĚJAKÝCH ŽIVIN ???
Ajurveda navic udajne hlásá, že syrová a tepelně zpracovaná zelenina se nemají kombinovat.
Že by to vše bylo nižší (poměrně umírněnou) konzumací masa a mléka a převahou rostlinných bílkovin?
Ajurveda navic udajne hlásá, že syrová a tepelně zpracovaná zelenina se nemají kombinovat.
Že by to vše bylo nižší (poměrně umírněnou) konzumací masa a mléka a převahou rostlinných bílkovin?
Naše děti byly v tom věku v podstatě jen (mimo mateřské mléko) na vařené a dušené zelenině, v podobě polévek či nerozvařených, pevných, ale měkkých, částech. A nějakou tu bramboru. Ovoce pomálu, maso žádné - většině dětí nechutná mnoho let. Plus hafo mateřského mléka, samozřejmě, co vypily, dle chuti, pořád, ještě dlouho (kravské mléko žádné, proč, proboha? - nejsou to telata).
Má 56 rokov, je to psychoterapeut, a vyznávač surovej RASTLINNEJ stravy (momentálne už len surové ovocie v podstate, občas kokosový orech...)...
.....
Samozrejme vegánstvo je ako stravovací smer pre človeka jeden VEĽKÝ OMYL.
Syrové skoro vše ano, ale občas a v malém množství i maso, syrové je prostě skvělé .... a proč by nemohlo být i pomalu pečené, vlastně dušené (žádné smažené a přeměněné bílkoviny, tfuj), dále kysané věci (nejen zelenina), ale i kefír, tvaroh ...
Vejce bych třeba i úplně vynechal, syrová ano, ale to dá málokdo. A dosti syrových, zastudena lisovaných, olejů ... ořechy. To by mohlo stačit, tím už se živit lze.
Je potřebí ale vždy vyjít z toho, že tzv. raw strava sice má dar člověka učinit lehkých, vzdušným, aktivním, věčně mladým, ovšem pouze tehdy, když on sám je takový, již předem. Když tak smýšlí. Kdo je zdravý duchem (a nepřežírá se - čti: nejí skoro vůbec), ten prostě zdravý bude. Strava s tím moc společného nemá.
Víte, to, zda bude tomu človíčku bušit srdéčko, závisí hlavně na jeho rozhodnutí .... (samozřejmě vycházím z toho, že sjte normální, že jste zdravá, nakonec, píšete, že máte normální váhu a jíte zdravě, tedy asi tam tajemství nebude ... ).
Ten človíček se musí cítit vítaný nebo musí mít v sobě velmi silné rozhodnutí žít právě u vás, pak překoná cokoliv (i když, opakuji, snad tam nebude nějaký fysický hendikep, že?, to byste věděla).
Držte mu palce, přejte mu to nejlepší ... a on, ten člověk si to srdce udrží v chodu.
Upřímně, na vás to závisí hodně ... ale na druhou stranu v podstatě skoro vůbec.
Výživa moc velký vliv nemá, protože pokud chce děťátko na svět (o vlastní vůli), klidně matku vysosá, připraví ji o veškeré produkty třeba i chabého metabolismu a ono je zdravé a matka na huntě.
Dobré to bude a Jarda poradí, já již mlčím.
Má parketa je jen tato stránka věci.
Týká se to vašeho soukromí a toho nejbližšího, sem to již nepatří.
Mám za sebou dva potraty, loni, (embryo nemělo srdíčko) a hodně lidí mi říká, že jsem neměla dostatečnou výživu.
Před 10ti lety jsem trpěla anorexií. Nyní jsem z toho venku, stravuji se zdravě (hodně ovoce a zeleniny) a jeden čas jsem byla i na RAW.
BMI už mám normální váhu.
Mohla bych Vás poprosit, zda by jste mi mohl doporučit nějaké potraviny, kterými bych mohla těhotenství podpořit, aby se embryo vyvíjelo a mělo srdeční akci?
Nebo výživa nemá až tak velký vliv na plod?
Nemám problém otěhotnět, ale vždy se vývoj zastaví. Doktoři tvrdí, že jsem v pořádku, i manžel.
(tipuji, že ve skutečnosti ví tihle radílci o zdravém jídle prd... zdravým jídlem myslím stravu, která Vám dá živiny, ne jen hmotu do žaludku)
jsem vitarián a že se stravuji špatně mi tvrdí především ti, kteří jsou nejvíc nemocní a tlustí, čili... co mi do toho mají co mluvit, když jsou na tom sami zcela bídně (zatímco já zdráv a vesel)
podstatné je, abyste Vy - matka - byla psychicky v pohodě a cítila se fajn. pak je jedno, co říkají druzí, včetně MUDrů
jak (ne)věříte na reinkarnace? pokud se jimi zabýváte, zvažte, proč se u Vás duši, která si Vás prvně vyhlédla, posléze nelíbí... přejete si miminko doopravdy?
jsou mnohem, mnohem významnější faktory, kterým bych již obrovský význam přisoudil. Martina72 naznačuje zcela správně
jsou mnohem, mnohem významnější faktory, kterým bych již obrovský význam přisoudil. Martina72 naznačuje zcela správně
Vycházím z poznatků dr. Price, který studoval vždy několik generací různých primitivních komunit (tj. komunit, které se musely uživit z toho, co bylo v jejich okolí, protože prostě neměly přístup k ničemu jinému). Zjistil velmi zajímavé věci týkající se například výživy rodičů a jejího vlivu na děti. Například svatby ve švýcarských horských údolích se konaly v raném létě, v důsledku čehož měly nevěsty několik měsíců před možným početím přístup k máslu a mléku extrémně bohatému na vitaminy rozpustné v tucích. I ostatní komunity měly podobná pravidla pro nastávající rodiče. Mezi dětmi se dělaly 3-leté pauzy, aby se mělo tělo matky šanci regenerovat. Téměř všichni, kdo se takto narodili a prožili svůj život, byli zcela zdrávi - včetně kosterní struktur a zubů, jejichž zdraví je ovlivněno výživou plodu v těle matky. Všichni jedli 10x více vitaminů rozpustných v tucích, než lidé v moderní době. Například vitamin A je nutné přijímat z živočišných zdrojů, protože jen velmi zdraví lidé zvládnou konverzi beta-karotenu na vitamin A. Pokud na tom někdo není zdravotně velmi velmi dobře, má prostě smůlu. Ta ostatní doporučení týkající se výživy vycházejí z podobných poznatků, kdy nezávislá věda potvrdila, že to, co přírodní národy a primitivní komunity dělaly po generace, má smysl.
![]()
nejlepší je jíst na co máte chut a po čem se budete cítit dobře. Kašlat na příručky. Ale, poznat svoje tělo a svou mysl není jednoduché a bez velké očisty a znovunalezení sama sebe, to asi nejde.
Při vysoké teplotě se bílkoviny obsažené v potravě stávají odolnými proti trávení a tak se snižuje možnost využití jejich aminokyselin.
Pokud zahříváme bílkoviny, zejména za přítomnosti cukrů - např. při pasterizaci mléka - dochází ke ztrátě aminokyseliny lyzinu.
Pokud vystavíme bílkoviny působení zásad (při mnoha procesech, při nichž se zpracovávají potraviny), lysin a cystein (přírodní antioxidační aminokyseliny) se eliminují a tvoří se toxické látky jako lysinolalanin. Pokud se při zpracování potravin používá chemikálií, jako např. peroxidu sodného, ztrácejí bílkoviny značné množství methioninu, což je opět přirozená aminokyselina s antioxidačním účinkem.
Při tepelném zpracování potravin vzniká řada škodlivých látek - zejména při smažení, pečení, grilování, fritování a uzení. Čím vyšší je teplota, tím rychleji tyto látky vznikají a tím jsou nebezpečnější. Množství škodlivých látek je přitom přímo úměrné době působení vysokých teplot. Tyto vzniklé škodliviny mají karcinogenní (rakovinotvorný) a mutagenní (navozující změny v genetickém kódu, které se přenášejí na další generace) účinek.
Vědec Kašpar Trop objevil, že lidské tělo ví, jak má enzymy chránit a umí je dopravit zažívacím traktem až do tlustého střeva. Vážou veškerý přítomný kyslík a tak odstraňují plynné prostředí, které může vést ke hnití, kvašení, střevní toxémii, dysbaktérii nebo dysbióze.
Skus este vodny melon... ci to mas aj po nom. Vodny melon je totiz zelenina.
Skus este vodny melon... ci to mas aj po nom. Vodny melon je totiz zelenina.
Po melóne mi nie je ťažko,hlavne po reďkovka, uhorke, rajčine, paprike,rukole, cvikle. Cibuľu a cesnak to vôbec nejem surové, po tom je strašne ťažko.
To ovocie si musím vypozorovať, to som si nevšimla nejak dôkladne.
Po melóne mi nie je ťažko,hlavne po reďkovka, uhorke, rajčine, paprike,rukole, cvikle. Cibuľu a cesnak to vôbec nejem surové, po tom je strašne ťažko.
To ovocie si musím vypozorovať, to som si nevšimla nejak dôkladne.
Paradajky teda jedz tepelne upravene, maju jednu velku vyhodu, vzrastie v nich mnozstvo lykopenu. Ja ich tepelne upravene, casto aj v podobe koncentrovaneho pretlaku, jem prave kvoli lykopenu.![]()
![]()
![]()
Pomegranate Fruit as a Rich Source of Biologically Active Compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000966/
Heinrich Leupoldt vyrábí černý žitný chléb Pumpernickel pro Kaufland
https://www.pema.de/ueber-uns/geschichte.html![]()
Pomegranate Fruit as a Rich Source of Biologically Active Compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000966/
Heinrich Leupoldt vyrábí černý žitný chléb Pumpernickel pro Kaufland
https://www.pema.de/ueber-uns/geschichte.html
Je možné že už si tělo tak zvyklo že už to prostě nechce?
A to jsem zkoušel jáhly pohanku a dušenou zeleninu a nebo rýži.
Takže žádné vepřo knedlo zelo.
Je možné že už si tělo tak zvyklo že už to prostě nechce?
A to jsem zkoušel jáhly pohanku a dušenou zeleninu a nebo rýži.
Takže žádné vepřo knedlo zelo.
Ten článek od Jardy už Jsem četl dávno, A to co tam píše dělám prakticky 10 let.
A nevím jestli chápete význam vitariánství,
Takže jim všechno je maso vajíčka sýry v Syrovém stavu.
Takže nedostatečnou tvorbu nemám.
Ono si totiž hodně lidí myslí že vitariánství je raw veganství .
Mám rád odpověď od Jardy stručný a výstižný.
To že domě nejde vařená strava vidím spíš jako psychicky blok.
Ten článek od Jardy už Jsem četl dávno, A to co tam píše dělám prakticky 10 let.
A nebo mi půjčíte tu Křišťálovou kouli ,kterou vlastníte.Jinak to je stejná blbost ,jako že pravěcí lidé lovili mamuty. ![]()