Tibi krystalky-vodní kefír

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/tibi-krystalky-vodni-kefir/
Jozef — úte pro 01, 2009 7:22 pm

Dobrý deň pán Jarda,

prosím vás, aký je váš názor na tzv. vodný kefír?

Citace:
Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor .Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.

Pre viac informácií: http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm

Vďaka za odpoveď.

Jarda — úte pro 01, 2009 10:08 pm
Jozef píše:
Dobrý deň pán Jarda,

prosím vás, aký je váš názor na tzv. vodný kefír?

Citace:
Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor .Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.

Pre viac informácií: http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm

Vďaka za odpoveď.

Jediné, co o tomto produktu vím, je to co jste sem vložil. To je na nějaké smysluplné vyjádření docela málo, chtělo by to více informací a osobní zkušenost, kterou v tomto případě na rozdíl od pěstování a pití kombuchy nemám. Můj názor tedy berte jako pouhý názor bez potřebných podkladů. Pokud je pravda to, co je uvedeno v tabulce přítomných bakteriálních kultur, tak jsou naprosto reálné i ty široké léčebné vlastnosti. Vše v našem těle se odvíjí od stavu bakteriální skladby ve střevech a tímto by tedy bylo možné ji velice dobře regulovat do normálu, navíc za velice směšné náklady.

Veverka — pát bře 12, 2010 8:42 pm

Též japonské krystaly - japonské řasy - vodní kefírek.
Díky těmto šikovným živým krystalkům snadno získáme klasický, ale i perlivý kefírek bez použití mléka. Je to velice zdravý, chutný a báječně osvěžující nápoj, kór v letních měsících neocenitelný / jak limonáda /, který se dá pít po celé dny.

Přílohy:
1tibi_citron_v.jpg
1tibi_citron_v.jpg [ 155.62 KiB | Zobrazeno 41813 krát ]
Veverka — pát bře 12, 2010 8:45 pm

Jak si vodní kefírek připravíme ?

Když získáme tibi krystalky, važme si toho. Jsou celkem vzácné a hlavně : jsou živé !!!
Potřebujeme nejlépe skleněnou láhev, lžíce z umělé hmoty či skla, sítko skleněné, či umělohmotné a odšťavňovač-stačí malý skleněný, či umělohmotný.
NEPOUŽÍVÁME NIC KOVOVÉHO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sklenici, do které chci krystalky vložit pořádně vymyji, vypařím a nechám zchladnout.
Voda : ta je velice důležitá, abychom krystalkům neublížili.
Pokud nemáte jistotu stoprocentní - čisté vody, převařme ji a nechejme zchladnout.
Pokud máme vodu chlorovanou, necháme jí aspoň 3 - 4 hodiny ustát, aby z ní vyprchal chlór.
Průběžně promícháváme. Chlór krystalky zabíjí !!!!!!!!
-------
1. Vezmeme čistou láhev a nalijeme do ní studenou, či vychladlou , odchlorovanou vodu.
Láhev plním do 3/4 .
2. Přidáme cukr. Já dávám Stévii nebo hroznový cukr, ale může být i krystalový / ne moučkový /.
Krystalky si s ním dobře poradí. A počkáme až se cukr dokonale zozpustí => promícháme.
Množství cukru záleží na nás. Já dávám jednu rovnou lžíci na litr vody do nálevu.
3. Do sladké vody vložím ovoce, zeleninu, bylinky, čaj ....nač mám právě chuť a nechám
je klesnout ke dnu. Promíchám a nechám usadit.
4. Pak jako poslední vkládám pomalu krystalky - lžící. Neházím, ani nesypu je tam jak kamení.
5. Celou lavev přikrývám papírovým ubrouskem - kapesníkem a zavazuji provázkem.
6. Po chvíli to celé zlehka promíchám. Pracují rádi jak v teplé místnosti / 18 -20 ° /
tak i v temnotě a chladu / 8 - 10 °/.
Nestavte láhev na topení, na přímé sluníčko - na okno.

V teplejším prostředí máme ,,limču" hotovou za 24 hodin. V chladnější místnosti to trvá déle. To si musíte vyzkoušet sami. V naší komoře je to za 36 hodin, ve sklepu za 48 hodin.
A i tak záleží na ročním období a vložené surovině - pokaždé je to jináčí doba tvorby a chodím ochutnávat s brčkem, až je mi to na chuti akorát.
Každé ovoce - zelenina - bylinky - čaje mají trošku jinou přípravu a budu je popisovat každé extra. Snad to bude přehlednější a srozumitelnější.

Pokud máme ,,limču" zhotovenu, přelijeme si ji buď do skleněné, či umělohmotné láhve - džbánku a dáme vychladit, nebo rovnou pijeme. Báječný je za pokojové teploty i chlazený.

Přelévám velice opatrně přes skleněné, či umělohmotné sítko, které je poměrně husté.
Jak se krystalky množí, jsou jak drobotina rozsety u dna mezi velkými krystalky.
Dávám pozor, abych si je nevylila s limčou. Některá drobotina mi tedy také uteče a i ji vypiji a nejni to nikterak škodlivé.

Pokud chci bublinkový - perlivý nápoj, sliji hotový nápoj do pet lahví / plním opět pouze do 3/4 /
a petku zašroubuji víčkem. Takto ji postavím do ledničky a při použití otvírám opatrně - pomalu. Láhev je pod tlakem. Nechávám ji stát - nepokládám. Stačí pár hodin / 2 - 3 hodinky /.

Mezi starým a novým kefírkem vždy vypařuji láhev. Krystalky jako takové nemyji - neproplachuji.
Neplesnivěji, ani nijak neztrácejí na kráse. Naopak se rády a dobře množí. Pokud budete používat stále jen ovocný, či jen zeleninový..... prostě jednodruhový nápoj, není třeba láhev vymývat - vypařovat. Přitom ovoce můžete střídat, tam to nevadí. Jen je nepraktické dát do láhve nevymyté po zelenině ovoce. :( Třeba chuť česneku, či křenu na ovoci nechá ,,pachuť" a to každému nechutná.

Přikládám fotečky : Po vložení všeho ,,za čerstva " je roztok čistý , průhledný. Po 12 hodinách je jakoby zkalený - správný jev. Po 12 hodinách promíchám zlehka lžící.
Na ochutnávku používám umělohmotná brčka.

Správná péče o krystalky - je dobré je jednou za dva měsíce na 3 - 5 dní nechat pouze naložené ve vodě bez jakýchkoliv příchutí, aby si odpočly od mých experimentů. Mám jich rozpěstováno více na několik způsobů, tak se nestává, že bychom kefírek některý den neměli. :D

Nemám zkušennost s umělými sladidly. Pokud by jste měl někdo zájem, ozvěte se a zkusím na malém množství.

Přílohy:
tibi_citron_v1.jpg
tibi_citron_v1.jpg [ 23.55 KiB | Zobrazeno 41858 krát ]
tibi_citron_v2.jpg
tibi_citron_v2.jpg [ 19.92 KiB | Zobrazeno 41858 krát ]
Veverka — pát bře 12, 2010 8:45 pm

Ovocné kefírky, které doma připravuji :
Možno použít jakékoliv ovoce, na které máme právě chuť.
Vždy dávám přednost ovoci, které si sama vypěstuji a nebo nasbírám na místech, kde je ,,zdravo". Nepoužívám ovoce kompotované, či upravené do džemů a marmelád.
Pokaždé je dobré ovoce ochutnat, abychom zbytečně nepřesladili. U některých vyzrálých druhů stačí i kávová lžička na litr vody.

Šťávu získanou odšťavněním ovoce přidávám do hotového kefírku v láhvi
AŽ PO VYNDÁNÍ KRYSTALKŮ !! Vlastně tím doochutím, dobarvím daný kefírek

Citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity ... nejprve pořádně umyji. Poté oloupu šlupku -vrchní, barevnou.
Ovoce rozdělím na stroužky a pak vkládám do sladké vody.
Po 24 hodinách vyjmu z láhve ovoce a vymačkám z něj šťávu zpět do kefírku a promíchám lžící. Po 10 minutách je limča k pití.
Jeden stroužek vždy ochutnám, abych věděla, kolik budu potřebovat cukru pro tvorbu kefírku a upravuji tak současnou dávku cukru / množství lupínků Stévie /. Nepřekračuji však jednu lžíci na 1 litr vody. Je to sladké dost a krystalkům to k jejich práci stačí.

Ovoce, které má v sobě malé pecičky jako kiwi, fíky, někdy babány, hroznové víno, rybízy, angrešt, borůvky, brusinky, rakytník, granátová jablíčka, jeřabiny, trnky / ty přislazuji vždy více /.... vkládám do lahví vcelku jen omyté a oloupané / kiwi /. Po 24 hodinách vyjmu, vymačkám šťávu a naliji ji zpět do lahve. Používám větší plody, né drobotinu.

Ovoce s velkou peckou :
jako třešně, švestky, višně, ryngle.... stačí pořádně omýt a odpeckovat. Poté vložit do vody.
meruňky, broskve, avokádo, mango, liči.... je třeba omýt a někdy oloupat / avokádo vždy /, broskve jen někdy. Poté zbavit pecky a vetší velikosti plodů rozpůlit, či rozčtvrtit. Po 24 hodinách je hotovo. Vymačkám šťávu a vracím ji zpět do limonádky.

Ovoce sušené : meruňky, švestky, rozinky, fíky, datle, banány... ty co máme z ,,čistých" zdrojů stačí omýt a vložit do vody. U koupených s neznalostí výrobního postupu, raději počítám se sířením ovoce.
Síra do kefírku nepaří.
Proto ovoce odsíříme - přelijeme je vařící vodou, spaříme a propláchneme. Kefírek má tomto zásahu mírně štiplavou chuť, není to na závadu, ale raději se tomuto vyhýbám - nechutná mi to.
Výhodou sušeného ovoce je, že vydrží takto naložené i 5 - 7 dní a jen dolévám vodu. Poté je třeba jej vyměnit.

Jablka, hrušky, ananas - stačí pořádně omýt, rozkrojit a zbavit ovoce bubáků a šťopek. Podle velikosti rozděluji na poloviny - čtvrtiny. Kefírek tady trvá kousek déle. Někdy i 36 hodin. Chocím na ochutnávky. Po vyjmutí ovoce odšťavňuji a pak vracím zpět do limonádky.
Jablka a hrušky pokud použiji z letních stromů, měkčí, sladší a šťavnaté vkládám do krystaků v době, kdy mám v plánu jejich očistu. Ovoce se mi rozpadává a špatně se pak z krystalků vybírá.

Maliny, ostružiny, jahody / vybírám krásně červené bez ,,chlupů" - sbírám do nápoje těsně před dozráním. Jako plně zralé se rozpadají. A nechávám je v teple. Nakládám večer a v poledne druhý den už je hotovo. Po vyjmutí vymačkám šťávu a vracím zpět do nápoje.

Kokos jsem naložila oloupaný a vkládala jsem na malé kousky pokrájený. Samotný mi však příliš nechutnal a když jsem zkoušela i přilít kokosové mléko, nebylo to ono. Tedy pro nás. Jinému chutnat může.
Gdoule u nás také neměly moc úspěchu, ale ve směsích byly fajn.

Směsi ovoce, které do kefírku míchám :
Dobře se dá smíchat ovoce podle jak jsem je tu popsala podle jednotlivých skupinek. Záleží čistě na chuti, kterou právě mám.
Ale osvědčily se mi i banány jako přídavek ve všemu, co je drobet nakyslé. A zároveň je dobré ho přidat třeba ke švestkách, či hruškám. Dá se pít i po více hodinách a nepůsobí nijak běhavě.
Míchám i ovoce zahradní s lesním, podle jak co dozrává a mám nasbíráno.

Ovoce nemixuji, ani nestrouhám. Špatně by se mi vybíraly drobečky z malých miminek krystalků.
Vkládám celé a po ukončení práce krystalů vyjmu. Ovoce, které je bez peciček i rozmixuji / jablka, švestky..../ a vytvořím hustší kefírek. Je to dobrá změna. Napijeme se, ale i zasytíme a pro střevo si myslím, že je to též prospěšné.

Veverka — pát bře 12, 2010 8:46 pm

Zeleninové kefírky, které doma připravuji.

Veverka — pát bře 12, 2010 8:47 pm

Tibi kefírky z bylinek, čajů.

Jarda — sob bře 13, 2010 8:57 am
Veverka píše:
A jak Tibi krystalky prospívají našemu organismu ? V čem jsou léčivé ?

Nápoj Tibi je znám i pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, ale také vodní kefír. Krystaly Tibi jsou opravdu živá zrnka, rostou a množí se celkem rychle, stačí jim k životu jen voda a cukr. Jedná se o unikátní společenství kvasinek a bakterií, které používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin, zejména různých kefírů. Nápoje, které se kvasným procesem vyrábějí, obsahují velmi vzácné a zajímavé látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Kvašené potraviny a nápoje představují prakticky elixír zdraví a právě kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí. Výsledný produkt tohoto unikátního souboru baktérií a kvasinek se po požití stará o udržování správného složení bakteriálních kultur v tlustém střevě. Tím je umožněna kvalitní defekace, což v konečném důsledku zajistí vysoce výkonný imunitní systém a odstraní velmi široké spektrum různých chorob.

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill

Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. Yamanashiensis
Streptococci/lactococci
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Kvasinky
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis

Jarda — sob bře 13, 2010 8:59 am

Text doplním jak bude čas.

Jarda — sob bře 13, 2010 9:00 am
Veverka píše:
Též japonské krystaly - japonské řasy - vodní kefírek.
Díky těmto šikovným živým krystalkům snadno získáme klasický, ale i perlivý kefírek bez použití mléka. Je to velice zdravý, chutný a báječně osvěžující nápoj, kór v letních měsících neocenitelný / jak limonáda /, který se dá pít po celé dny.

Jarda — sob bře 13, 2010 9:00 am
Veverka píše:
A jak Tibi krystalky prospívají našemu organismu ? V čem jsou léčivé ?

Jarda — ned bře 21, 2010 11:38 pm

Lubyx — pon kvě 10, 2010 12:20 am

aky mate nazor na tibi kristaliky alebo vodny kefir? nasiel som niake info na nete ze je este lepsi ako mliecny kefir..

Jarda — pon kvě 10, 2010 10:06 am
Lubyx píše:
aky mate nazor na tibi kristaliky alebo vodny kefir? nasiel som niake info na nete ze je este lepsi ako mliecny kefir..

Je to výborná věc a sám si je pěstuji. Vyrábím toho nápoje celkem slušné množství a pije to celá rodina. Hlavně dětem to chutná, je to rozhodně mnohem zdravější, než jakýkoliv sajrajt z obchodní sítě a to se nebavím o špičkové ceně. Proti domácímu kefíru bych je vyhodnotil jako méně účinné, ale určitě se dají jednoznačně doporučit.

Jaroslavx — pon kvě 24, 2010 12:07 pm

Lze doporučit pití vodního kefíru při kvasinkovém onemocnění? Na rozdíl od mléčného kefíru se vyrábí z cukru a ačkoliv ten cukr slouží jako výživa pro krystaly, obávám se, aby tam nějaký "zbytkový" nezůstal a já tím zbytečně kandidu neživil.

Samozřejmě od pití mléčného kefíru ustoupit nechci, ale rád bych měl občas změnu a také tím nahradil šťávy (připravovaný ze sirupů z prodejní sítě) konzumované ostatními členy rodiny.

Děkuji za odpověď.

Jarda — pon kvě 24, 2010 8:36 pm
Jaroslavx píše:
Lze doporučit pití vodního kefíru při kvasinkovém onemocnění? Na rozdíl od mléčného kefíru se vyrábí z cukru a ačkoliv ten cukr slouží jako výživa pro krystaly, obávám se, aby tam nějaký "zbytkový" nezůstal a já tím zbytečně kandidu neživil.

Samozřejmě od pití mléčného kefíru ustoupit nechci, ale rád bych měl občas změnu a také tím nahradil šťávy (připravovaný ze sirupů z prodejní sítě) konzumované ostatními členy rodiny.

Děkuji za odpověď.

Já se domnívám, že pokud to uděláte správně, tak tam žádný volný cukr nezbude. Můžete nápoj vyrábět v jedné várce i tři dny a to se již žádné bublinky netvoří, čili kvasný proces je ukončen a bakterie již nemají co rozkládat. Za těchto podmínek by to kandidu již živit nemělo, ale vyzkoušené to nemám.

brozkeff — čtv pro 16, 2010 12:14 am

Zdravím vás,

prohledal jsem vědecké časopisy, abych tam našel informace o studiích, které byly ohledně vodního kefíru provedeny, abych věděl, z čeho se vodní kefír skládá, a co vlastně skutečně potřebuje k růstu.

Výsledky jsem shrnul do krátkého článku:

» “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti

Ukazuje se například, že je nezbytná sacharóza a dusík (!) pro růst gelového substrátu. Ty fíky či jiné ovoce se tam zřejmě nedávají kvůli jiným sacharidům, ale kvůli přítomnosti dusíku.
Frank (1997) srovnává zdravotní účinky tibi a kombuchy a dospívá k závěru, že vzhledem k aerobnímu procesu fermentace bude kombucha patrně zdravější. Taky proto, že tam je větší šance, že nezbyde moc nezpracované sacharózy.

Použité zdroje v článku:
— Frank, G. W. (1997). Wasserkefir: geschwister des Teepilzes Kombucha. http://www.kombu.de/wasskef.htm
— Moinas, M.; Bauer, H.; Bauer, Heinz (1980). The structural organization of the Tibi grain as revealed by light, scanning and transmission microscopy". Archives of Microbiology 128 (2): 157–161. doi:10.1007/BF00406153.
— Pidoux, M. (1989). The microbial flora of sugary kefir grain (the gingerbeer plant): biosynthesis of the grain from Lactobacillus hilgardii producing a polysaccharide gel". World Journal of Microbiology and Biotechnology 5: 223–38. doi:10.1007/BF01741847
— Reiß, J. (1990). Metabolic activity of Tibi grains. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung A 191 (6): 462-465. doi:10.1007/BF01193095
— Stacey, F. R.; Stacey, M. (1938). A note on the dextran produced from sucrose by Betacoccus arabinosaceous haemolyticus" Biochem. Journal 32 (11): 68–72. PMID 16746831
— Zacconi, C., Dallavale, P., Vescovo, M., Parisi, M. G. & Scolari, G. (1995). Microbiological and chemical characterization of “sugar grains” [alcoholic beverages]. Annali di Microbiologia ed Enzimologia 45: 27-36.

Jarda — čtv pro 16, 2010 1:17 pm
brozkeff píše:
Zdravím vás,

prohledal jsem vědecké časopisy, abych tam našel informace o studiích, které byly ohledně vodního kefíru provedeny, abych věděl, z čeho se vodní kefír skládá, a co vlastně skutečně potřebuje k růstu.

Výsledky jsem shrnul do krátkého článku:

» “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti

Ukazuje se například, že je nezbytná sacharóza a dusík (!) pro růst gelového substrátu. Ty fíky či jiné ovoce se tam zřejmě nedávají kvůli jiným sacharidům, ale kvůli přítomnosti dusíku.
Frank (1997) srovnává zdravotní účinky tibi a kombuchy a dospívá k závěru, že vzhledem k aerobnímu procesu fermentace bude kombucha patrně zdravější. Taky proto, že tam je větší šance, že nezbyde moc nezpracované sacharózy.

Použité zdroje v článku:
— Frank, G. W. (1997). Wasserkefir: geschwister des Teepilzes Kombucha. http://www.kombu.de/wasskef.htm
— Moinas, M.; Bauer, H.; Bauer, Heinz (1980). The structural organization of the Tibi grain as revealed by light, scanning and transmission microscopy". Archives of Microbiology 128 (2): 157–161. doi:10.1007/BF00406153.
— Pidoux, M. (1989). The microbial flora of sugary kefir grain (the gingerbeer plant): biosynthesis of the grain from Lactobacillus hilgardii producing a polysaccharide gel". World Journal of Microbiology and Biotechnology 5: 223–38. doi:10.1007/BF01741847
— Reiß, J. (1990). Metabolic activity of Tibi grains. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung A 191 (6): 462-465. doi:10.1007/BF01193095
— Stacey, F. R.; Stacey, M. (1938). A note on the dextran produced from sucrose by Betacoccus arabinosaceous haemolyticus" Biochem. Journal 32 (11): 68–72. PMID 16746831
— Zacconi, C., Dallavale, P., Vescovo, M., Parisi, M. G. & Scolari, G. (1995). Microbiological and chemical characterization of “sugar grains” [alcoholic beverages]. Annali di Microbiologia ed Enzimologia 45: 27-36.

brozkeff — čtv pro 16, 2010 4:57 pm

“Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti
Překopírováno z původního umístění:
http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15 ... lastnosti/

Před pár měsíci se mi do rukou dostala kultura tzv. “vodního kefíru”, nazývaného též “tibi”, umožňující vytvářet nápoj velmi podobný zázvorové limonádě připravované tradičním způsobem. Symbiotický komplex alespoň tří základních bakterií, z nichž jedna vytváří dextranový substrát ve formě bílých “krystalků” a kvasinek se považuje za probiotikum zlepšující funkci střevní mikroflóry a podle některých zpráv léčí všemožné zdravotní problémy. Sice jsem skeptik, ale stejně jsem si na tuhle věc dokázal zvyknout :-) Zejména, když se zázvorem je z toho ta autentická zázvorová limonáda a s jiným dochucovadlem jako třeba sirupem lehce alkoholická limonáda s příchutí dle libosti.

Takhle vypadá sklenice od rajčatového protlaku, ve které si kultury pěstuji. Mají rády vodu bez chlóru, tedy buď filtrovanou, nebo aspoň odstátou. Nechávám běžnou vodu z kohoutku (Brno) jen odstát v druhé sklenici.

Skladuju první dva nebo tři dny v pokoji, pak to přesouvám zpravidla do spíše, kde je víc zima. Ale už jsem to nechal v pokoji i pět dní, a žádná tragédie nenastala. Jenom to postupně požírá ten cukr. V chladu má kalná barva vody tendenci zprůhlednět. Přidávám krom cukru fíky, případně rozinky a goji, a když mám k dispozici, kapnu tam trochu citronové nebo limetkové šťávy. Ono během pár dnů stejně dojde ke snížení na pH 3 (Reiß, 1990) a kultura je docela odolná před zavlečením nežádoucí “infekce” jinými bakteriemi (Pidoux, 1989), ale zkraje je to stejně dobré pro případné vymlácení nějakých potvor, co by se tam mohly dostat např. z vody.

Nějaké další biochemické info, co jsem pozjišťoval a co v českém jazyce snad nikde neexistuje:

Kultury nemají rády kontakt s kovy. Ale to je lidová moudrost a ve výzkumech, co dole cituji, jsem to moc neobjevil (s výjimkou článku Franka, 1997). Respektuji to a snažím se kontaktu kultury s kovy vyhnout.

Všichni píšou, že se kromě cukru mají kultury krmit nějakým sušeným ovocem, nejlépe v bio kvalitě, nesířeným atd. Skoro nikde se nepíše seriózně, proč. Z výzkumů, které v ČR nikdo necituje, jsem se ale dozvěděl následující: Hodně starý výzkum (Stacey & Stacey, 1938) zjistil, že aby bakterie lactobacillus hilgardii dokázaly produkovat dextranový substrát, ve kterém rostou (tj. ta bílá zrnka/gel), potřebují trochu dusíku z jiných zdrojů (kvasnice, B vitamin, rajčata, fíky apod.) Dále to testoval Reiß (1990), který konstatoval, že nejlepší z běžně používaného ovoce jsou fíky a s jiným ovocem to není tak slavné.

Druhá věc je, že bakterie že potřebují pro produkci dextranového substrátu pouze sacharózu a jiné sacharidy ji neuspokojí. Z této sacharózy se pro produkci substrátu použije glukózová složka, zatímco ta fruktózová zůstane ve vodě.

“Tibi” je ale komplexem řady bakterií a kvasinek a čert dodnes není úplně jasné, co se děje v rámci celku. Kultury, které osidlují dextranový substrát, jsou především bakterie Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis a již zmíněná lactobacillus hilgardii, a dále pak a kvasinka Saccharomyces cerevisiae.

S tibi vodním kefírem se dá různě experimentovat, není vůbec náročné jej pěstovat, a jedná se převážně o anaerobní proces fermentace (na rozdíl od aerobního procesu fermentace u kombuchy – Frank, 1997). V místnosti, kde je volně přikrytá nádoba s kulturou, není cítit žádný speciální zápach.

Frank (1997) uvádí, že delší doba fermentace dokáže u vodního kefíru vyrobit přes 4 % alkoholu – zatím jsem nezkoušel, resp. neměřil. Autor německého článku, který je mimořádně shrnující a jedinečný (a srozumitelný i po přeložení automatickým překladačem) konstatuje, že s delší dobou fermentace se chuťové vlastnosti vodního kefíru výrazně zhoršují. Zároveň upozorňuje, že ze zdravotního hlediska je vzhledem k jinému způsobu fermentace lepší kombucha než tibi.

Jak krystalky vodního kefíru získat? Na netu je pár lidí, co to nabízí. Sám to hypoteticky nabízím taky, zatím převážně v okruhu rodiny a přátel, protože se ty kultury po čase rozmnoží natolik, že je možné hrnek odebrat a předat dál.

Literatura:

1. Frank, G. W. (1997). Wasserkefir: geschwister des Teepilzes Kombucha. http://www.kombu.de/wasskef.htm
  2. Moinas, M.; Bauer, H.; Bauer, Heinz (1980). The structural organization of the Tibi grain as revealed by light, scanning and transmission microscopy". Archives of Microbiology 128 (2): 157–161. doi:10.1007/BF00406153. http://www.springerlink.com/content/t2147q6573471750/.
  3. Pidoux, M. (1989). The microbial flora of sugary kefir grain (the gingerbeer plant): biosynthesis of the grain from Lactobacillus hilgardii producing a polysaccharide gel". World Journal of Microbiology and Biotechnology 5: 223–38. doi:10.1007/BF01741847
  4. Reiß, J. (1990). Metabolic activity of Tibi grains. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung A 191 (6): 462-465. doi:10.1007/BF01193095
  5. Stacey, F. R.; Stacey, M. (1938). A note on the dextran produced from sucrose by Betacoccus arabinosaceous haemolyticus" Biochem. Journal 32 (11): 68–72. PMID 16746831
  6. Zacconi, C., Dallavale, P., Vescovo, M., Parisi, M. G. & Scolari, G. (1995). Microbiological and chemical characterization of “sugar grains” [alcoholic beverages]. Annali di Microbiologia ed Enzimologia 45: 27-36. http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1995/IT/IT95008.xml;IT9562513

Pozn. Článek (Stacey & Stacey, 1938) používá staré označení “betabacterium vermiformé” pro bakterii dnes nazývanou Lactobacillus hilgardii.

sakul — čtv pro 16, 2010 10:00 pm

Zajímavé informace. Zkoušeli jste někdo konzumovat kefír z mlíka a vodní kefír zároveň? Jsou tyto produkty kompatabilní?

Pokud máte někde vodní kefírky na prodej, prosím o SZ. Děkuji

Jarda — čtv pro 16, 2010 10:11 pm
brozkeff píše:
“Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti
Překopírováno z původního umístění: http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15 ... lastnosti/

Před pár měsíci se mi do rukou dostala kultura tzv. “vodního kefíru”, nazývaného též “tibi”, umožňující vytvářet nápoj velmi podobný zázvorové limonádě připravované tradičním způsobem. Symbiotický komplex alespoň tří základních bakterií, z nichž jedna vytváří dextranový substrát ve formě bílých “krystalků” a kvasinek se považuje za probiotikum zlepšující funkci střevní mikroflóry a podle některých zpráv léčí všemožné zdravotní problémy. Sice jsem skeptik, ale stejně jsem si na tuhle věc dokázal zvyknout :-) Zejména, když se zázvorem je z toho ta autentická zázvorová limonáda a s jiným dochucovadlem jako třeba sirupem lehce alkoholická limonáda s příchutí dle libosti.

Takhle vypadá sklenice od rajčatového protlaku, ve které si kultury pěstuji. Mají rády vodu bez chlóru, tedy buď filtrovanou, nebo aspoň odstátou. Nechávám běžnou vodu z kohoutku (Brno) jen odstát v druhé sklenici.

Skladuju první dva nebo tři dny v pokoji, pak to přesouvám zpravidla do spíše, kde je víc zima. Ale už jsem to nechal v pokoji i pět dní, a žádná tragédie nenastala. Jenom to postupně požírá ten cukr. V chladu má kalná barva vody tendenci zprůhlednět. Přidávám krom cukru fíky, případně rozinky a goji, a když mám k dispozici, kapnu tam trochu citronové nebo limetkové šťávy. Ono během pár dnů stejně dojde ke snížení na pH 3 (Reiß, 1990) a kultura je docela odolná před zavlečením nežádoucí “infekce” jinými bakteriemi (Pidoux, 1989), ale zkraje je to stejně dobré pro případné vymlácení nějakých potvor, co by se tam mohly dostat např. z vody.

Nějaké další biochemické info, co jsem pozjišťoval a co v českém jazyce snad nikde neexistuje:

Kultury nemají rády kontakt s kovy. Ale to je lidová moudrost a ve výzkumech, co dole cituji, jsem to moc neobjevil (s výjimkou článku Franka, 1997). Respektuji to a snažím se kontaktu kultury s kovy vyhnout.

Všichni píšou, že se kromě cukru mají kultury krmit nějakým sušeným ovocem, nejlépe v bio kvalitě, nesířeným atd. Skoro nikde se nepíše seriózně, proč. Z výzkumů, které v ČR nikdo necituje, jsem se ale dozvěděl následující: Hodně starý výzkum (Stacey & Stacey, 1938) zjistil, že aby bakterie lactobacillus hilgardii dokázaly produkovat dextranový substrát, ve kterém rostou (tj. ta bílá zrnka/gel), potřebují trochu dusíku z jiných zdrojů (kvasnice, B vitamin, rajčata, fíky apod.) Dále to testoval Reiß (1990), který konstatoval, že nejlepší z běžně používaného ovoce jsou fíky a s jiným ovocem to není tak slavné.

Druhá věc je, že bakterie že potřebují pro produkci dextranového substrátu pouze sacharózu a jiné sacharidy ji neuspokojí. Z této sacharózy se pro produkci substrátu použije glukózová složka, zatímco ta fruktózová zůstane ve vodě.

“Tibi” je ale komplexem řady bakterií a kvasinek a čert dodnes není úplně jasné, co se děje v rámci celku. Kultury, které osidlují dextranový substrát, jsou především bakterie Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis a již zmíněná lactobacillus hilgardii, a dále pak a kvasinka Saccharomyces cerevisiae.

S tibi vodním kefírem se dá různě experimentovat, není vůbec náročné jej pěstovat, a jedná se převážně o anaerobní proces fermentace (na rozdíl od aerobního procesu fermentace u kombuchy – Frank, 1997). V místnosti, kde je volně přikrytá nádoba s kulturou, není cítit žádný speciální zápach.

Frank (1997) uvádí, že delší doba fermentace dokáže u vodního kefíru vyrobit přes 4 % alkoholu – zatím jsem nezkoušel, resp. neměřil. Autor německého článku, který je mimořádně shrnující a jedinečný (a srozumitelný i po přeložení automatickým překladačem) konstatuje, že s delší dobou fermentace se chuťové vlastnosti vodního kefíru výrazně zhoršují. Zároveň upozorňuje, že ze zdravotního hlediska je vzhledem k jinému způsobu fermentace lepší kombucha než tibi.

Jak krystalky vodního kefíru získat? Na netu je pár lidí, co to nabízí. Sám to hypoteticky nabízím taky, zatím převážně v okruhu rodiny a přátel, protože se ty kultury po čase rozmnoží natolik, že je možné hrnek odebrat a předat dál.

Literatura:

1. Frank, G. W. (1997). Wasserkefir: geschwister des Teepilzes Kombucha. http://www.kombu.de/wasskef.htm
  2. Moinas, M.; Bauer, H.; Bauer, Heinz (1980). The structural organization of the Tibi grain as revealed by light, scanning and transmission microscopy". Archives of Microbiology 128 (2): 157–161. doi:10.1007/BF00406153. http://www.springerlink.com/content/t2147q6573471750/.
  3. Pidoux, M. (1989). The microbial flora of sugary kefir grain (the gingerbeer plant): biosynthesis of the grain from Lactobacillus hilgardii producing a polysaccharide gel". World Journal of Microbiology and Biotechnology 5: 223–38. doi:10.1007/BF01741847
  4. Reiß, J. (1990). Metabolic activity of Tibi grains. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung A 191 (6): 462-465. doi:10.1007/BF01193095
  5. Stacey, F. R.; Stacey, M. (1938). A note on the dextran produced from sucrose by Betacoccus arabinosaceous haemolyticus" Biochem. Journal 32 (11): 68–72. PMID 16746831
  6. Zacconi, C., Dallavale, P., Vescovo, M., Parisi, M. G. & Scolari, G. (1995). Microbiological and chemical characterization of “sugar grains” [alcoholic beverages]. Annali di Microbiologia ed Enzimologia 45: 27-36. http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1995/IT/IT95008.xml;IT9562513

Pozn. Článek (Stacey & Stacey, 1938) používá staré označení “betabacterium vermiformé” pro bakterii dnes nazývanou Lactobacillus hilgardii.

Důležitá je ta informace o dodání dusíku, protože jinak krystaly moc nerostou a spíše strádají.

Jarda — čtv pro 16, 2010 10:12 pm
sakul píše:
Zajímavé informace. Zkoušeli jste někdo konzumovat kefír z mlíka a vodní kefír zároveň? Jsou tyto produkty kompatabilní?

Pokud máte někde vodní kefírky na prodej, prosím o SZ. Děkuji

Tak přímo zároveň ne, ale s krátkým odstupem ano a nic negativního se nedělo.

sakul — čtv pro 16, 2010 10:15 pm
Jarda píše:
Tak přímo zároveň ne, ale s krátkým odstupem ano a nic negativního se nedělo.

Děkuji, vypadá to jako ideální produkt, ke kterému člověk kromě minima úsilí opravdu nic nepotřebuje. (u klasického kefíru je komplikací shánění čerstvého mléka)

Jarda — čtv pro 16, 2010 10:44 pm
sakul píše:
Děkuji, vypadá to jako ideální produkt, ke kterému člověk kromě minima úsilí opravdu nic nepotřebuje. (u klasického kefíru je komplikací shánění čerstvého mléka)

Tady zase sušené ovoce, to si nevyberete, vždy budete něco shánět.

brozkeff — čtv pro 16, 2010 11:46 pm

Ještě doplnění z toho Frankova německého článku, když srovnává zdravotní účinky vodního kefíru a kombuchy. U aerobního procesu fermentace u kombuchy vzniká mj. kyselina gluk-uronová, která je zodpovědná za část detoxikačních účinků, kterými se vodní kefír nemůže pochlubit. Ale zase vodní kefír je opravdu snazší na přípravu než kombucha.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_glukuronov%C3%A1

Dave — sob pro 18, 2010 9:28 am

Co je sloziteho na priprave kombuchy?Prevaris vodu,vhodis cerny caj,cukr,nechas vychladnout,vlozis omytou houbicku a kulturu z minula,zakryjes kusem latky a 8 dni nechas lezet,pak jen opakujes cely proces.U vodniho kefiru to delas obden,musis omyt houbicky od zbytku ovoce(zvlaste pokud pouzivas rozinky) a ne vzdy to jde dobre.Proste kombucha je podle me jednodussi na pripravu.

Jarda — sob pro 18, 2010 4:33 pm
brozkeff píše:
Ještě doplnění z toho Frankova německého článku, když srovnává zdravotní účinky vodního kefíru a kombuchy. U aerobního procesu fermentace u kombuchy vzniká mj. kyselina gluk-uronová, která je zodpovědná za část detoxikačních účinků, kterými se vodní kefír nemůže pochlubit. Ale zase vodní kefír je opravdu snazší na přípravu než kombucha.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_glukuronov%C3%A1

Ta kyselina glukuronová je opravdu dobrý pomocník, ovšem tibi má zase podstatně vhodnější skladbu bacilárních kultur, tak to si nevyberete, asi by bylo ideální oba nápoje střídat, nebo se zaměřit na jeden z důvodu řešení specifického zdravotního problému.

Jarda — sob pro 18, 2010 4:36 pm
Dave píše:
Co je sloziteho na priprave kombuchy?Prevaris vodu,vhodis cerny caj,cukr,nechas vychladnout,vlozis omytou houbicku a kulturu z minula,zakryjes kusem latky a 8 dni nechas lezet,pak jen opakujes cely proces.U vodniho kefiru to delas obden,musis omyt houbicky od zbytku ovoce(zvlaste pokud pouzivas rozinky) a ne vzdy to jde dobre.Proste kombucha je podle me jednodussi na pripravu.

Vzhledem k tomu, že zkušenosti mám s obojím, bych se také přikláněl k tomu, že jednodušší je příprava kombuchy, ovšem je to věc osobního názoru, nějaké blbnutí s tím je stejně.

sakul — úte dub 26, 2011 7:10 pm

Jaké vám přijde minimální množství cukru na litr vody tak, aby po dvou dnech procesu už žádný pokud možno přítomen nebyl ?

Kolik sušeného ovoce a houby na také množství dáváte?

Děkuji

PS: pokud někdo máte přebytek, rád odkoupím

Jarda — úte dub 26, 2011 10:15 pm
sakul píše:
Jaké vám přijde minimální množství cukru na litr vody tak, aby po dvou dnech procesu už žádný pokud možno přítomen nebyl ?

Kolik sušeného ovoce a houby na také množství dáváte?

Děkuji

PS: pokud někdo máte přebytek, rád odkoupím

To vám takto fungovat nebude, protože jak tam nebude cukr, tak proces nepoběží a krystalky budou živořit. Potřebujete tak polévkovou lžíci na litr a pak rostou docela dobře. Ovoce podle chuti a dejte trochu rozinek, nebo pár datlí, to je kvůli výživě krystalů.

brozkeff — stř dub 27, 2011 3:06 pm

Sakul:
Málo cukru není moc dobrá volba, snaha dostat se do stavu, aby tam nebyl zbytkový cukr moc neprospívá fermentační kultuře a hlavně se to pak moc nedá pít, není to prostě dobré. Ještě větší problém je ale nechat to bez dozoru v teple moc dlouho - může se stát, že se to překyselí a celé to vymře, už se pak pořádně nepodaří proces nastartovat znovu. (Proto je dobré to darovat dál, tj. i v případě zániku vlastní kultury si mohu nechat dodat své vlastní "děti" :-))

Jarda — stř dub 27, 2011 9:49 pm
brozkeff píše:
Sakul:
Málo cukru není moc dobrá volba, snaha dostat se do stavu, aby tam nebyl zbytkový cukr moc neprospívá fermentační kultuře a hlavně se to pak moc nedá pít, není to prostě dobré. Ještě větší problém je ale nechat to bez dozoru v teple moc dlouho - může se stát, že se to překyselí a celé to vymře, už se pak pořádně nepodaří proces nastartovat znovu. (Proto je dobré to darovat dál, tj. i v případě zániku vlastní kultury si mohu nechat dodat své vlastní "děti" :-))

To máte pravdu, chuť je potom dost kyselá a pro běžné pití nic moc. Nyní bude i dost teplo, což riziko zničení kultury zvyšuje, jak píšete a tak se zeptám, zda jste nezkoušel nějakou dlouhodobější formu uchování násady, třeba jako u kefírek, kdy se buď usuší, nebo zmrazí.

brozkeff — stř dub 27, 2011 9:54 pm

V chladné lednici to vydrží dost dlouho v uzavřené nádobě s nějakým krmením a dost velkým množstvím cukru (týdny). Stačí čas od času většinu vody měnit. Osobně to ale pořád držím ve velké zavařovačce, nekrmím to až tak moc, takže mi to moc neroste, pro mou extenzivní spotřebu (tj. třeba jen jednou dvakrát do týdne si udělám láhev) to stačí. Mnohem komplikovanější to je s klasickým mléčným kefírem, tam když se toho přeipiju, tak to dávám do vody s troškou mléka do lednice a tam mi to v klidu taky vydrželo pár týdnů.

sakul — pon kvě 16, 2011 10:18 pm

Myslím, že zde nikdo nezmiňoval jaké množství houby na kolik vody. Je to podobné jako u mléčného kefíru, že 2 lžíce budou na cca litr?

Máte nějaký trik jak pohodlně rozinky a další příměsy při přelévání oddělit od houby? Mě se to vždy smíchá a pak musím pracně přebírat.

brozkeff — úte kvě 17, 2011 12:27 pm

Sakul: Osobne pouzivam podstatne vetsi mnozstvi krystalku, protoze jsem se delsi cas uz s nikym nepodelil, ale tak ty dve tri lzice na litr by asi mely stacit, zalezi pak hodne na teplote, mnozstvi cukru a dodaneho dusiku, jak rychle to bude pracovat.

Mam skvely trik jak ovocny bordel oddelit od krystalku - zadne takove prisady nepouzivat, co to znecistuji! :-) Pouzivam vyhradne cele kusy susenych fiku, tj. zadna zrnicka, male kousky cehosi atd., nikde neplavou a je klid. Kdyz jsem zpocatku experimentoval s datlemi, rozinkami, goji (kustovnici) apod., tak to byla katastrofa a malem mne to cisteni svinciku odradilo od toho kefir dal delat.

Jarda — úte kvě 17, 2011 9:09 pm
brozkeff píše:
Sakul: Osobne pouzivam podstatne vetsi mnozstvi krystalku, protoze jsem se delsi cas uz s nikym nepodelil, ale tak ty dve tri lzice na litr by asi mely stacit, zalezi pak hodne na teplote, mnozstvi cukru a dodaneho dusiku, jak rychle to bude pracovat.

Mam skvely trik jak ovocny bordel oddelit od krystalku - zadne takove prisady nepouzivat, co to znecistuji! :-) Pouzivam vyhradne cele kusy susenych fiku, tj. zadna zrnicka, male kousky cehosi atd., nikde neplavou a je klid. Kdyz jsem zpocatku experimentoval s datlemi, rozinkami, goji (kustovnici) apod., tak to byla katastrofa a malem mne to cisteni svinciku odradilo od toho kefir dal delat.

Ty fíky to je dobrý nápad, sám jsem je ještě nezkoušel, tak to budu muset prubnout, je pravda, že to vybírání je dost pracné.

brozkeff — čtv kvě 19, 2011 12:20 am

Teď jsem po delší době, kdy jsem vodní kefír moc nepil a taky kulturu krmil jen minimálně, aby přežívala, obnovil plnou dávku živin a na rozdíl od minula, kdy jsem dával na celou sklínku 2 kousky fíků, teď jich tam nasypal rovnou šest - výsledek po dvou dnech je parádní, protože to velmi výrazně ochutilo (a i obarvilo) nápoj a chuťově to je luxus. Sice se tímhle tempem celkem zvýší spotřeba fíků a tím i náklady na výrobu nápoje, ale chuťově to stojí za to :)

Jarda — čtv kvě 19, 2011 7:58 am
brozkeff píše:
Teď jsem po delší době, kdy jsem vodní kefír moc nepil a taky kulturu krmil jen minimálně, aby přežívala, obnovil plnou dávku živin a na rozdíl od minula, kdy jsem dával na celou sklínku 2 kousky fíků, teď jich tam nasypal rovnou šest - výsledek po dvou dnech je parádní, protože to velmi výrazně ochutilo (a i obarvilo) nápoj a chuťově to je luxus. Sice se tímhle tempem celkem zvýší spotřeba fíků a tím i náklady na výrobu nápoje, ale chuťově to stojí za to :)

Asi je budu muset také vyzkoušet, to zní lákavě.

sakul — stř kvě 25, 2011 8:19 pm

Jíte fíky, rozinky, datle a další ovoce které dáváte do kefíru po vytažení?

Jarda — stř kvě 25, 2011 8:28 pm
sakul píše:
Jíte fíky, rozinky, datle a další ovoce které dáváte do kefíru po vytažení?

Určitě, přece to nebudu vyhazovat, je to dokonce velice dobré.

brozkeff — stř kvě 25, 2011 10:26 pm

No, ono záleží na tom, jak dlouho to tam je. Já to tam nechávám tak, že si to vytáhne veškerý cukr i aroma a tím pádem to pak je hmota bez chuti, takže to spíš vyhazuju.

sakul — stř kvě 25, 2011 10:53 pm
brozkeff píše:
No, ono záleží na tom, jak dlouho to tam je. Já to tam nechávám tak, že si to vytáhne veškerý cukr i aroma a tím pádem to pak je hmota bez chuti, takže to spíš vyhazuju.

Kolik tak dní než to je na vyhození?

brozkeff — čtv kvě 26, 2011 3:58 pm

Já to ve vodě nechávám klidně dva tři týdny, potom to už fakt nemá žádnou chuť. Ale přijde mi trochu absurdní o takovýchto věcech podávat zprávu,když není nic snazšího než si to prostě vyzkoušet </p

aerokh — čtv čec 21, 2011 8:12 am

Dobrý den všem,

jelikož už se mi podařilo vypiplat kombuchu, rovněž jsem sehnala kefírovou houbičku, ráda bych pěstovala i Tibi krystalky..Bohužel se těžko shání, nemáte náhodou někdo Krystalky na prodej?
A ještě mám dotázek k přípravě nápoje.
Tibi krystalky jsou citlivé na chlor, proto by mně zajímalo jakou vodu používáte? Převařenou? Nebo kupujete kojeneckou?V případě kombuchy liji do sklenice horký čaj, který nechám pod ubrouskem vychladnout (dezinfekce kvůli plísním), je podobný postup i pro TIBI krystalky?
Díky za odpovědi

Jarda — čtv čec 21, 2011 8:33 am
aerokh píše:
Dobrý den všem,

jelikož už se mi podařilo vypiplat kombuchu, rovněž jsem sehnala kefírovou houbičku, ráda bych pěstovala i Tibi krystalky..Bohužel se těžko shání, nemáte náhodou někdo Krystalky na prodej?
A ještě mám dotázek k přípravě nápoje.
Tibi krystalky jsou citlivé na chlor, proto by mně zajímalo jakou vodu používáte? Převařenou? Nebo kupujete kojeneckou?V případě kombuchy liji do sklenice horký čaj, který nechám pod ubrouskem vychladnout (dezinfekce kvůli plísním), je podobný postup i pro TIBI krystalky?
Díky za odpovědi

U tibi vám stačí převařená voda, nebo já používám osmotickou vodu a rostou dobře.

brozkeff — čtv čec 21, 2011 10:08 am

Mám jich v Brně v lednici spoustu, teď jsem je ale asi 3 týdny nepoužíval, tak je budu muset zkusit znovu rozjet. V Brně můžu půlku toho co mám klidně předat, pokud se tam teda v dohledné době ukážu :) Kdyžtak mail na mě je martin@brozkeff.net a telefon 737740166.

aerokh — stř čec 27, 2011 1:06 pm

Dobrý den všem

chtěla bych se zeptat jestli máte nějaký postup jak zbavujete ovoce a zeleninu pesticidů??Do Tibi kefírku podle návodu patří půlka citronu vč. kůry tak abych zbytečně nezabíjela tibi krystalky tím chem. svinstvem..
Díky

Jarda — stř čec 27, 2011 9:10 pm
aerokh píše:
Dobrý den všem

chtěla bych se zeptat jestli máte nějaký postup jak zbavujete ovoce a zeleninu pesticidů??Do Tibi kefírku podle návodu patří půlka citronu vč. kůry tak abych zbytečně nezabíjela tibi krystalky tím chem. svinstvem..
Díky

To je docela problém, sice existuje celkem dost postupů namáčení v různých tekutinách a jsou uvedeny na netu, ovšem já se domnívám, že to svinstvo neodstraní úspěšně asi žádný, čili já tu kůru zásadně nepoužívám k jiným účelům, než aromaterapie.

rzsoulad — sob srp 06, 2011 7:13 am

Nevím jestli se už někdo zmiňoval,tak prosím pro případný odkaz... ,ale jaký mate názor na Tibeckou houbu,která produkuje kefír z mléka.

Přestal jsem jíst i pít veškeré mléčné výrobky,ač jsem několikrát zjistil (po přechodu na veget.stravu bez masa s minimem vaření),že mi způsobuje praskání v kloubech.

Mám dát tedy přednost Kombuše či Tibi??? Děkuju za odpověď. Robert

Jarda — sob srp 06, 2011 7:48 am
rzsoulad píše:
Nevím jestli se už někdo zmiňoval,tak prosím pro případný odkaz... ,ale jaký mate názor na Tibeckou houbu,která produkuje kefír z mléka.

Přestal jsem jíst i pít veškeré mléčné výrobky,ač jsem několikrát zjistil (po přechodu na veget.stravu bez masa s minimem vaření),že mi způsobuje praskání v kloubech.

Mám dát tedy přednost Kombuše či Tibi??? Děkuju za odpověď. Robert

O tom je celé toto vlákno

sakul — pon zář 05, 2011 5:13 pm

Množí se vám tibi krystaly a pokud ano jakým tempem? Já mám od Vás dodávku Jardo už cca 4 měsíce a za tu dobu objem zůstal stejný nebo se zmenšil.

Dávám lžíci cukru a pár hrozinek sultánek na půl litru a nechám pracovat dva dny. Hrozinky měním po týdnu. Vodu dávám odstátou.

Dělám něco špatně? Má houba něčeho málo?

PS: Sice neroste, ale kefír produkuje, takže v tom ohledu funguje

Jarda — úte zář 06, 2011 10:05 am
sakul píše:
Množí se vám tibi krystaly a pokud ano jakým tempem? Já mám od Vás dodávku Jardo už cca 4 měsíce a za tu dobu objem zůstal stejný nebo se zmenšil.

Dávám lžíci cukru a pár hrozinek sultánek na půl litru a nechám pracovat dva dny. Hrozinky měním po týdnu. Vodu dávám odstátou.

Dělám něco špatně? Má houba něčeho málo?

PS: Sice neroste, ale kefír produkuje, takže v tom ohledu funguje

Tak ono to normálně moc neroste, proto já také běžně nikomu nic nenechávám, ale slušně roste po datlích, tak to vyzkoušejte, ovšem zase v tom budou plavat nějaké zbytky.

q:o) — úte lis 01, 2011 11:46 am

Získala jsem krystaly, ale nejsem si jistá, jestli mi fungují dobře. Na hladině se tvoří pěna a směs krystalů je tvořená nějakými drobky a sem tam trochu větší krystal. Po nápoji se mi docela slušně motá hlava (jsem abstinent, tak možná proto)
Napište mi prosím někdo, jestli se vám při výrobě nápoje také tvoří na povrchu pěna a jestli se krystaly snadno rozpadají na drobné "smetí". Díky

Jarda — úte lis 01, 2011 11:25 pm
q:o) píše:
Získala jsem krystaly, ale nejsem si jistá, jestli mi fungují dobře. Na hladině se tvoří pěna a směs krystalů je tvořená nějakými drobky a sem tam trochu větší krystal. Po nápoji se mi docela slušně motá hlava (jsem abstinent, tak možná proto)
Napište mi prosím někdo, jestli se vám při výrobě nápoje také tvoří na povrchu pěna a jestli se krystaly snadno rozpadají na drobné "smetí". Díky

Tak pěna se běžně v nějakém větším množství netvoří i když drobně perlivé to je a krystalky nejsou nijak velké, ale celkem drží pohromadě, teprve mechanickým působením se drobí.

amy80 — čtv led 26, 2012 10:18 pm

Dobrý den,
obnovuji už trochu starší téma :-)
Chtěla bych se zeptat zda by tibi mohlo fungovat i s jiným sladidlem - konkrétně se stévií?
je mi jasné že cukr se do tibi dává proto, že si z toho tibi NĚCO vezme, ale nevím co konkrétně je v cukru tak důležité, a jestli by proto mohl být stévií nahrazen nebo je nezastupitelný.
Děkuji.

Jarda — pát led 27, 2012 11:27 am
amy80 píše:
Dobrý den,
obnovuji už trochu starší téma :-)
Chtěla bych se zeptat zda by tibi mohlo fungovat i s jiným sladidlem - konkrétně se stévií?
je mi jasné že cukr se do tibi dává proto, že si z toho tibi NĚCO vezme, ale nevím co konkrétně je v cukru tak důležité, a jestli by proto mohl být stévií nahrazen nebo je nezastupitelný.
Děkuji.

Obávám se, že to by nejen nefungovalo, ale přímo by to ty krystalky zlikvidovalo, protože stévie kvasinky určitě nenakrmí a naopak kvasinky a plísně dost slušně likviduje. Pokud to tedy budete zkoušet, tak raději na malém vzorku, ale sám jsem to nikdy nezkoušel, čili tuto informaci neberte jako definitivní.

Igi — úte bře 20, 2012 8:59 pm
Jarda píše:
Jarda — čtv bře 22, 2012 9:26 am
Igi píše:
A já myslel, že vodní kefír bude právě na kvasinky dobrý, když obsahuje takové množství laktobacilů.

To je otázka, pokud bude dobře prokvašený, tak možná ano, ale jinak tam zbývá hodně sacharidů a to nemusí dělat dobrotu.

prokera — stř kvě 02, 2012 9:12 am

Mám otázku - občas se mi stává, že se na povrchu roztoku vytvoří takový bílý povlak, který skoro připomíná plíseň. Většinou se tak děje pokud vodu nepřevařím a také pokud přidávám kousek citrusového ovoce. Máme hodně tvrdou vodu, tak si myslím, jestli to s tím nemá souvislost :? ....Jestli to nejsou vysrážené minerály?
Pokud použiji převařenou, nestává se to. Chuťově jsem rozdíl nezjistila, ale vzhled je natolik odpudivý, že jsem tekutinu už párkrát vylila :oops: .... Tuším, že to asi bude vodní kámen, ale přece jen bych ráda slyšela jiný názor.
Stává se vám to někomu také?
Děkuji za odpoveď :).

prokera — pát kvě 04, 2012 12:03 pm

Včera jsem koukala, že se mi ten povlak udělal i u převařené vody, tak teď opravdu nevím jestli je vše jak má být :shock: ...? Tibi i přesto dál používat nebo je to jejich konečná :oops: ? Může to mít souvislost s novými rozinkami (i když dobře umytými)? Dříve se mi to nedělo i když jedu stále stejný postup - no zkrátka nevím :(....

Jarda — ned kvě 06, 2012 9:38 pm
prokera píše:
Mám otázku - občas se mi stává, že se na povrchu roztoku vytvoří takový bílý povlak, který skoro připomíná plíseň. Většinou se tak děje pokud vodu nepřevařím a také pokud přidávám kousek citrusového ovoce. Máme hodně tvrdou vodu, tak si myslím, jestli to s tím nemá souvislost :? ....Jestli to nejsou vysrážené minerály?
Pokud použiji převařenou, nestává se to. Chuťově jsem rozdíl nezjistila, ale vzhled je natolik odpudivý, že jsem tekutinu už párkrát vylila :oops: .... Tuším, že to asi bude vodní kámen, ale přece jen bych ráda slyšela jiný názor.
Stává se vám to někomu také?
Děkuji za odpoveď :).

Někdy se tam takový povlak tvoří, ale řekl bych, že to je z těch kvasinek, plíseň by byla cítit.

prokera — pon kvě 07, 2012 6:53 am
Jarda píše:
Někdy se tam takový povlak tvoří, ale řekl bych, že to je z těch kvasinek, plíseň by byla cítit.

Pravda, že plísní to cítit není - to jsem hodně zkoumala pro jistotu. Jinak poslední nálev byl při stejném postupu opět bez povlaku - zvláštní jak si to dělá co chce, žije to holt svým životem :).....Moc děkuji pane Jardo.

Nso ci — stř lis 07, 2012 10:24 pm

Tento vodný kefír http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm sa mi úspešne množí :), v prípade záujmu ho darujem, osobný odber v Piešťanoch.

Sikora — sob lis 24, 2012 6:09 pm
Nso ci píše:
Tento vodný kefír http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm sa mi úspešne množí :), v prípade záujmu ho darujem, osobný odber v Piešťanoch.

No jeje to by mě moc zajímalo ale Pieštany mám trochu z ruky, právě kombuchu sháním....

venia — pon kvě 05, 2014 6:09 pm

Zdravim, vprvom rade sa chcem za toto forum velmi pekne podakovat, tolko dobrych informacii.... neskutocne ! :)
Mam otazocku ohladom Tibi krystalikov, dostala som ich nedavno, ale su miniaturne a je ich malicko, preto mi staci mat ich zatial len v malej sklenke od detskej presnidavky... dnes som prvy-x v zivote ochutnala a napoj je uzasny, jemne perlivy a chut mozno prirovnat sladsiemu burciaku :D asi som dala na mnozstvo krystalikov prilis bio nerafinovaneho tmaveho trstinoveho cukru... za 3 dni nestihlo celkovo cukor spracovat... ale ovocie susene bio bez konzervantov zatial len jednu vacsiu slivku a asi 8 hrozienok nakvasit stacilo :D
Otazocka znie, ako krystaliky precistit nez ich opat zalejem, su totiz strasne male a farba sa zmenila na farbu tmavu, kedze vsetky ingrediencie boli tmave i tekutina... takze zanikaju v rozlozenom kale z nakvaseneho ovocia, cize neviem ako to ocistit, co je kvas a co tibi. mam to nechat tak a zaliat vodou alebo to preplachnut vodou? ak to preplachnem bojim sa, si vyplachnem do kanalu i mini drobatka ak sa mi namnozili, pretoze dole na dne to bolo pokryte jemnym niecim, co vyzeralo ako krupicova kasa, biele. Bojim sa, ze ak to nepreplachnem a nedam do cistej sklenky, tak mi zhniju???? je to mozne??? Dakujem za odpoved :)

Přílohy:
unnamed (1).jpg
unnamed (1).jpg [ 21.1 KiB | Zobrazeno 19819 krát ]
unnamed (2).jpg
unnamed (2).jpg [ 32.88 KiB | Zobrazeno 19819 krát ]
venia — pon kvě 12, 2014 10:49 am

Dobry den pane Jardo,

@jarda

Mam silne podezreni, ze moje houba vyrabi alkohol :D
Co delam spatne?? Je to ok? Chutna to jak kvas, svestkovo rozinkovy neco jako burcak... Ne kefir. Dekuji

Gabriel — stř kvě 14, 2014 9:57 am

Moja skusenost a vylepsenie vodneho kefiru:

- zistil som, ze namiesto citronu kefirky uplne v pohode znesu praskovy vitamin C pridany priamo pri zarobeni (alebo aj neskor) do kvasnej nadoby, t.j nie je nutne pridavat citron a aj sa fajne konzervuje pitivo, zarabam v 3l flasi a pridavam cca za lyzicku (3-4g)
- vobec nepreplachujem kefirky (hoci vsetky recepty to pisu) a nemaju s tym ziaden problem, skor naopak, mnozia sa ako dive
- netreba sa moc zaoberat mnozstvom kefiriek, nevadi ani to ak sa premnozili v nadobe... len ak uz ich je do polky nadoby to uz je moc, to uz treba preriedit
- cukru skutocne staci 1lyzica na 1l vody nezavisle od mnozstva kefiriek (kefir takto nie je sladky)
- kefir je dobry uz po 2 dnoch (vyrabany pri izbovej teplote)
- vodu pouzivam z kvalitnej artezskej studne (teda nie chlorovu vodu z kohutika, ani osmoticky upravenu) hoci s osmotickou tiez nemaju kefirky problem
- nadobu uzatvaram mikrotenovym sackom a pregumickujem
- pri prvom nalozeni dobre zamiesam, potom uz nevadi ak na ne zabudnem
- pouzivam trstinovy cukor (voda je trochu hnedsia), je bezne dostupny v marketoch - nie je moc drahy a netreba ho az tolko
- do kvasnej vody pridavam hrozienka a goji

venia — stř kvě 14, 2014 10:22 am
Gabriel píše:
Moja skusenost a vylepsenie vodneho kefiru:

- zistil som, ze namiesto citronu kefirky uplne v pohode znesu praskovy vitamin C pridany priamo pri zarobeni (alebo aj neskor) do kvasnej nadoby, t.j nie je nutne pridavat citron a aj sa fajne konzervuje pitivo, zarabam v 3l flasi a pridavam cca za lyzicku (3-4g)
- vobec nepreplachujem kefirky (hoci vsetky recepty to pisu) a nemaju s tym ziaden problem, skor naopak, mnozia sa ako dive
- netreba sa moc zaoberat mnozstvom kefiriek, nevadi ani to ak sa premnozili v nadobe... len ak uz ich je do polky nadoby to uz je moc, to uz treba preriedit
- cukru skutocne staci 1lyzica na 1l vody nezavisle od mnozstva kefiriek (kefir takto nie je sladky)
- kefir je dobry uz po 2 dnoch (vyrabany pri izbovej teplote)
- vodu pouzivam z kvalitnej artezskej studne (teda nie chlorovu vodu z kohutika, ani osmoticky upravenu) hoci s osmotickou tiez nemaju kefirky problem
- nadobu uzatvaram mikrotenovym sackom a pregumickujem
- pri prvom nalozeni dobre zamiesam, potom uz nevadi ak na ne zabudnem
- pouzivam trstinovy cukor (voda je trochu hnedsia), je bezne dostupny v marketoch - nie je moc drahy a netreba ho az tolko
- do kvasnej vody pridavam hrozienka a goji

Co robim zle ze napoj chuti ako alkohol? Ako som vyssie pisala? Zhanam noveho darcu, nemali by ste nejake dodaru?

Gabriel — stř kvě 14, 2014 4:28 pm

Tym Vasim sa nieco stalo, mozno ten cukor je prilis slaby co im davate. Skuste ich ozivit cistym rafinovam bielym cukrom. Jemne ich preplachnite v nejakom hustom sitku a dajte im poriadne najest! :-)
Ak to nepomoze, potom uz len vymenit za ine...

obika00 — sob kvě 17, 2014 4:29 pm

Dobry den. Zaujímalo by ma či cukor , ktorý je v tomto (vyrobenom) nápoji, nie je škodlivý , ale bez cukru to nejde kedže od neho sú závislé tieto kvasinky. Alebo sa cukor behom kvasenia strati? Snazim sa zo stravy uplne vylucit rychle cukry a preto ma to velmi zaujima. dakujem vam za odpoved.

venia — sob kvě 17, 2014 4:37 pm
Gabriel píše:
Tym Vasim sa nieco stalo, mozno ten cukor je prilis slaby co im davate. Skuste ich ozivit cistym rafinovam bielym cukrom. Jemne ich preplachnite v nejakom hustom sitku a dajte im poriadne najest! :-)
Ak to nepomoze, potom uz len vymenit za ine...

Moc moc dakujem, mam zaujem o vase zdrave kefirky, neviem ako tu funguje ip, urcite mi prosim napiste na venia@atlas.sk v blave budeme buduci tyzden stvrtok. Ak by Vam to vyhovovalo. Prosim napiste mi. Dakujem V.

Jarda — sob čen 07, 2014 8:12 am
venia píše:
Zdravim, vprvom rade sa chcem za toto forum velmi pekne podakovat, tolko dobrych informacii.... neskutocne ! :)
Mam otazocku ohladom Tibi krystalikov, dostala som ich nedavno, ale su miniaturne a je ich malicko, preto mi staci mat ich zatial len v malej sklenke od detskej presnidavky... dnes som prvy-x v zivote ochutnala a napoj je uzasny, jemne perlivy a chut mozno prirovnat sladsiemu burciaku :D asi som dala na mnozstvo krystalikov prilis bio nerafinovaneho tmaveho trstinoveho cukru... za 3 dni nestihlo celkovo cukor spracovat... ale ovocie susene bio bez konzervantov zatial len jednu vacsiu slivku a asi 8 hrozienok nakvasit stacilo :D
Otazocka znie, ako krystaliky precistit nez ich opat zalejem, su totiz strasne male a farba sa zmenila na farbu tmavu, kedze vsetky ingrediencie boli tmave i tekutina... takze zanikaju v rozlozenom kale z nakvaseneho ovocia, cize neviem ako to ocistit, co je kvas a co tibi. mam to nechat tak a zaliat vodou alebo to preplachnut vodou? ak to preplachnem bojim sa, si vyplachnem do kanalu i mini drobatka ak sa mi namnozili, pretoze dole na dne to bolo pokryte jemnym niecim, co vyzeralo ako krupicova kasa, biele. Bojim sa, ze ak to nepreplachnem a nedam do cistej sklenky, tak mi zhniju???? je to mozne??? Dakujem za odpoved :)

Tak potřebují dost jídla, prostě cukr a pak vhodné jsou rozinky, nebo datle, které doporučuji přidávat do mixu k ostatním složkám. Při výměně bohatě stačí je na hustém sítku lehce propláchnout v čisté vodě, nesmí být chlorovaná, tedy alespoň převařená a není s tím problém.

Jarda — sob čen 07, 2014 8:15 am
venia píše:
Dobry den pane Jardo,

@jarda

Co delam spatne?? Je to ok? Chutna to jak kvas, svestkovo rozinkovy neco jako burcak... Ne kefir. Dekuji

Trochu alkoholu v nápoji vzniká normálně, ale nemělo by to přesáhnout určitou normální hranici.

Jarda — sob čen 07, 2014 8:16 am
obika00 píše:
Dobry den. Zaujímalo by ma či cukor , ktorý je v tomto (vyrobenom) nápoji, nie je škodlivý , ale bez cukru to nejde kedže od neho sú závislé tieto kvasinky. Alebo sa cukor behom kvasenia strati? Snazim sa zo stravy uplne vylucit rychle cukry a preto ma to velmi zaujima. dakujem vam za odpoved.

Tak kvasný proces ho rozloží a pokud je nápoj dobře prokvašený, neměl by již škodit.

venia — sob čen 07, 2014 5:46 pm
Jarda píše:
Trochu alkoholu v nápoji vzniká normálně, ale nemělo by to přesáhnout určitou normální hranici.

Co je normalni hranice? a jak zjistim jak silny ten alkohol je, resp. jestli se nemylim a je to vazne alkohol. Je docela silny, sladky alkoholovy kvas, i kdyz chutny :-D muze to byt tim, ze davam hodne cukru a svestek? ze napoj jeste neni dostatecne prokvaseny? Dekuji :-)

Jarda — sob čen 21, 2014 10:03 pm
venia píše:
Co je normalni hranice? a jak zjistim jak silny ten alkohol je, resp. jestli se nemylim a je to vazne alkohol. Je docela silny, sladky alkoholovy kvas, i kdyz chutny :-D muze to byt tim, ze davam hodne cukru a svestek? ze napoj jeste neni dostatecne prokvaseny? Dekuji :-)

Toť otázka, většinou se vejdete do hodnoty 2-3%, ale velké množství cukru a ovoce pochopitelně může dát hodnotu výrazně vyšší, odhadl bych sílu i na úrovni piva, nebo možná i velice slabého vína. Z tohoto důvodu vidím množství cukru a ovoce nepřehánět, prostě dvě lžíce cukru na 1-1,5 l vody a pár kousků ovoce, případně trochu rozinek, nebo datlí. Změřit to doma asi běžně nepůjde, ale nejsem lihovarník, tak nevím.

Vesper — pon čen 30, 2014 1:19 pm

Ahoj, před 14 dny jsem dostala vodni kefir - krmim ho většinou tmavym cukrem, vodou z kohoutku v Praze, občas dam dva fiky. Limonada nam moc chutna a ma vyborny vliv na zazivani. :) Jen v poslední době (cca 3 dny) mi zacaly nektere tibi krystaly plavat a nikde na webu jsem nenasla, jestli je to normalni, ci projev nejakeho problemu.. nemate někdo zkušenost?

Taky bych se chtěla zeptat, jestli je vhodne delat krystalum ocistnou kuru - třeba tady http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html pisou o kure s Himalajskou soli..? Trochu se bojim, abych je nezabila.

Zasadni otázka tedy je - poznam, ze se kefíry mají/nemaji dobře, pripadne ze mi chciply? :D
Diky, pekny den.

Jarda — ned čec 06, 2014 11:06 am
Vesper píše:
Ahoj, před 14 dny jsem dostala vodni kefir - krmim ho většinou tmavym cukrem, vodou z kohoutku v Praze, občas dam dva fiky. Limonada nam moc chutna a ma vyborny vliv na zazivani. :) Jen v poslední době (cca 3 dny) mi zacaly nektere tibi krystaly plavat a nikde na webu jsem nenasla, jestli je to normalni, ci projev nejakeho problemu.. nemate někdo zkušenost?

Taky bych se chtěla zeptat, jestli je vhodne delat krystalum ocistnou kuru - třeba tady http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html pisou o kure s Himalajskou soli..? Trochu se bojim, abych je nezabila.

Zasadni otázka tedy je - poznam, ze se kefíry mají/nemaji dobře, pripadne ze mi chciply? :D
Diky, pekny den.

Není zase tak snadné je zlikvidovat, vydrží opravdu hodně. Občas nějaký plave, ale jde o spíše výjimečný jev a čištění moc nepotřebují mají své očistné procesy, hlavně chtějí klid a dost krmit.

yga — ned srp 31, 2014 4:23 pm
Vesper píše:
Ahoj, před 14 dny jsem dostala vodni kefir...

Pokud to chápu správně, tak ta himalájská sůl tam není ani tak kvůli nějaké očistě, jako spíš proto, že obsahuje hodně minerálů a ty krystalkům prospívají (lépe pak rostou). Dávám jí skoro do každé dávky - tak 4 větší zrníčka na 1 litr a zatím je vše v pohodě. Na výsledné chuti nic znát není.

kenotaurus — úte zář 23, 2014 8:04 pm

Dobrý deň. Mám tibi kryštáliky asi mesiac a posledný týžden neviem čo sa stalo ale začali mi zapachať rovnako ako aj ta voda v ktorej ich mám. aj som ich viac krát premyl ale je to stále. neviete mi niekto poradiť?

Jarda — ned říj 12, 2014 8:41 pm
kenotaurus píše:
Dobrý deň. Mám tibi kryštáliky asi mesiac a posledný týžden neviem čo sa stalo ale začali mi zapachať rovnako ako aj ta voda v ktorej ich mám. aj som ich viac krát premyl ale je to stále. neviete mi niekto poradiť?

To je docela divné, jsou velice odolné a není tak snadné je zlikvidovat. Pokud jsou dostatečně a dobře živené, zpravidla se zregenerují i po opravdu hrubých chybách.

zvedavec — úte úno 03, 2015 8:08 pm

Zdravim ja som taktiež dostal krištali tibi po 24h kvasenia v uzavretej 3l flaši je nápoj skyslený a nechutný neviem robim niečo zle?Viete mi niekto poradiť?

Milly — čtv úno 26, 2015 9:00 pm
venia píše:
Dobry den pane Jardo,

@jarda

Zdravím, asi jste na alkohol citlivá. Já alkohol nadměrně cítím ve vodním kefíru, ale i v hodně zralém ovoci. Dřív, když jsem ještě jedla vařené, poznala jsem v alkohol i v jídle připravovaném na víně (tam už by měl být alkohol po varu pryč?). Cítím takové jemné mravenčení v zátylku a nad koleny. Je mi to protivné. Vodního kefíru můžu vypít max 2 deci, asi to pro mne nebude vhodná věc. Mám ho krátce, nevím, co by se stalo, kdybych vypila 1,5 litru!
Prosím zkušené pěstitele (nebo chovatele?), aby mi dali vědět, zda zkoušeli dát krystalům místo cukru Glukopur nebo dokonce bramborový škrob. Ten škrob by byl výhodný z hlediska soběstačnosti.

Jarda — ned bře 29, 2015 11:16 am
zvedavec píše:
Zdravim ja som taktiež dostal krištali tibi po 24h kvasenia v uzavretej 3l flaši je nápoj skyslený a nechutný neviem robim niečo zle?Viete mi niekto poradiť?

Tak uzavřená flaška je blbost, vy asi taky potřebujete dýchat. Lahev je třeba překrýt pouze ubrouskem.

Jarda — ned bře 29, 2015 11:18 am
Milly píše:
Zdravím, asi jste na alkohol citlivá. Já alkohol nadměrně cítím ve vodním kefíru, ale i v hodně zralém ovoci. Dřív, když jsem ještě jedla vařené, poznala jsem v alkohol i v jídle připravovaném na víně (tam už by měl být alkohol po varu pryč?). Cítím takové jemné mravenčení v zátylku a nad koleny. Je mi to protivné. Vodního kefíru můžu vypít max 2 deci, asi to pro mne nebude vhodná věc. Mám ho krátce, nevím, co by se stalo, kdybych vypila 1,5 litru!
Prosím zkušené pěstitele (nebo chovatele?), aby mi dali vědět, zda zkoušeli dát krystalům místo cukru Glukopur nebo dokonce bramborový škrob. Ten škrob by byl výhodný z hlediska soběstačnosti.

Tak kvasný proces by měl probíhat na jakémkoliv cukru, tedy i složitých cukrech-škrobech, otázkou je chuť takového produktu.

Elgenn — stř srp 19, 2015 9:03 pm

Nějakou dobu mám doma několik třtinových melas, které ale nepoužívám, abych nedráždil kvasinky, a teď, když jsem se dostal k Tibi krystalkům, mě napadlo, že bych mohl melasy konečně zužitkovat a použít je do nápoje místo cukru. Předpokládám, že se tím dost zvýší zdravotní benefity. Ještě lepší by to mohlo být s melasou obohacenou beta-glukanem, ale tady přemýšlím, jestli teoreticky beta-glukan nebude sabotovat práci krystalků, nebo ještě spíše zda krystalky nebudou sabotovat beta-glukan - ostatně, je to sacharid, mohly by ho tedy rozkládat.
Předpokládám ale, že tento problém zatím nikdo neřešil, takže nezbude, než to vyzkoušet. Každopádně i v základní variantě může být melasa pro Tibi dobré krmivo, jen bude vzhledem k obsahu sacharózy a glukózy třeba dát jí oproti cukru tak trojnásobné množství, případně namixovat částečně s cukrem.

Jarda — ned zář 20, 2015 8:42 am
Elgenn píše:
Nějakou dobu mám doma několik třtinových melas, které ale nepoužívám, abych nedráždil kvasinky, a teď, když jsem se dostal k Tibi krystalkům, mě napadlo, že bych mohl melasy konečně zužitkovat a použít je do nápoje místo cukru. Předpokládám, že se tím dost zvýší zdravotní benefity. Ještě lepší by to mohlo být s melasou obohacenou beta-glukanem, ale tady přemýšlím, jestli teoreticky beta-glukan nebude sabotovat práci krystalků, nebo ještě spíše zda krystalky nebudou sabotovat beta-glukan - ostatně, je to sacharid, mohly by ho tedy rozkládat.
Předpokládám ale, že tento problém zatím nikdo neřešil, takže nezbude, než to vyzkoušet. Každopádně i v základní variantě může být melasa pro Tibi dobré krmivo, jen bude vzhledem k obsahu sacharózy a glukózy třeba dát jí oproti cukru tak trojnásobné množství, případně namixovat částečně s cukrem.

Na to nedovedu odpovědět, to jsem nikdy nezkoušel.

Dagmara — sob říj 31, 2015 2:27 pm

Mám dotaz na zkušené uživatele vodního kefíru. Kefír dělám asi dva roky stále stejně ale ten poslední je jakoby hustší než dřív. Chutná stejně ale krystalky se mi dost rozpadly. Můžu ho pít, nebo se mi tam namnožilo něco co nemělo?

Jarda — sob lis 07, 2015 2:35 pm
Dagmara píše:
Mám dotaz na zkušené uživatele vodního kefíru. Kefír dělám asi dva roky stále stejně ale ten poslední je jakoby hustší než dřív. Chutná stejně ale krystalky se mi dost rozpadly. Můžu ho pít, nebo se mi tam namnožilo něco co nemělo?

Těžko odhadnout, bylo docela vedro a to jim také svědčit nemusí, třeba jste nějaké uvařila. To by nemělo mít na ty ostatní zásadní vliv, určitě bych vyzkoušel další várku.

Sláva — sob lis 07, 2015 10:23 pm

Přeji krásný večer,
mám dotaz na Tibi krystalky - vodní kefír.
Asi jsem něco přehlédl ( čerstvě jsem se zaregistroval před pár dny ) ,ale nedohledal jsem případného prodejce Tibi krystalek.
Opakovaně si mi někam zabloudilo zdraví, tak hledám , hledám, jako asi každý na tomto fóru. Ale ono se najde, jen se dívat a naslouchat trochu jinak než skrze koncept vnějšího světa, který je vlastně projekcí nás samotných - no prostě masakr ega :D
Díky a nazdárek, Sláva.

Dagmara — ned lis 08, 2015 4:43 pm
Jarda píše:
Těžko odhadnout, bylo docela vedro a to jim také svědčit nemusí, třeba jste nějaké uvařila. To by nemělo mít na ty ostatní zásadní vliv, určitě bych vyzkoušel další várku.

Děkuji, další várka byla dobrá.

Sláva — ned lis 08, 2015 8:22 pm

Má orientace na těchto stránkách ještě trochu vázne, tak že se může stát že píši tam kde nemám, ale ono se to časem jistě uzdraví :D
Chtěl jsem se optat kde se dají sehnat Tibi krystalky, nebo Tibetská houba.
Díky a přeji vše dobré všem.

Jarda — ned lis 08, 2015 9:03 pm
Sláva píše:
Přeji krásný večer,
mám dotaz na Tibi krystalky - vodní kefír.
Asi jsem něco přehlédl ( čerstvě jsem se zaregistroval před pár dny ) ,ale nedohledal jsem případného prodejce Tibi krystalek.
Opakovaně si mi někam zabloudilo zdraví, tak hledám , hledám, jako asi každý na tomto fóru. Ale ono se najde, jen se dívat a naslouchat trochu jinak než skrze koncept vnějšího světa, který je vlastně projekcí nás samotných - no prostě masakr ega :D
Díky a nazdárek, Sláva.

Většinou se neprodávají v obchodní síti, ale je třeba se domluvit s někým kdo je pěstuje, zda by vám nějaké neoddělil, stačí jich trochu, dají se množit celkem slušně. Jinak ohledně kefírek je v inzerci docela dost odkazů, tak to projděte a uvidíte.

Elgenn — sob bře 05, 2016 6:26 pm
Jarda píše:
Elgenn píše:

Na to nedovedu odpovědět, to jsem nikdy nezkoušel.

Tak podávám zprávu, jak dopadl můj experiment s původně dobře se jevícím použitím melasy do tibi kefíru. Bohužel se zdá, že melasa kromě žádoucích kultur ještě lépe krmí jakousi kvasinkovou mikrohavěť, protože po určitém čase použítání melasového tibi kefíru se krystalky v nádobě začaly ztrácet pod nánosem usazeniny podobné kalu ve stojícím burčáku. Chuťově nic moc tedy, burčák je určitě lepší.
Poté, co jsem krystalky propláchl ve filtrované vodě a začal je nakládat jen do cukrové vody s citrónem a občas sušeným fíkem či datlí, už se zdá být vše v pořádku.
Jinak na okraj doporučuji zvážit, od koho budete krystalky sehnávat. Já jsem šel cestou zdánlivě jednoduchou - vygooglil jsem si prodej tibi krystalků a kontaktoval první osobu - jistou Vieru T. Za krystalky si naúčtovala 50 Kč a dalších 100 Kč za poštovné, které jí reálně ale stálo asi 40 korun. Krystalky poslala v igelitu a papírové krabičce. Pochopitelně dorazily poškozené, krabička promáčknutá a promočená, což pošta nejdřív dala stranou a můj balík nebyl k nalezení. Den na to mi volali, která bije. Byl jsem moc rád, protože zrovna panovala největší letní vedra a každý den na poště krystalkům náramně svědčil... Paní odesílatelna za tu cenu ani balík neoznačila jako křehký, takže s reklamací bych neuspěl.
Takže radši shánět z ruky do ruky, nebo alespoň od někoho, kdo si nezaložit výnosný byznys s horkou vodou.

Jarda — ned bře 13, 2016 2:40 pm
Elgenn píše:
Tak podávám zprávu, jak dopadl můj experiment s původně dobře se jevícím použitím melasy do tibi kefíru. Bohužel se zdá, že melasa kromě žádoucích kultur ještě lépe krmí jakousi kvasinkovou mikrohavěť, protože po určitém čase použítání melasového tibi kefíru se krystalky v nádobě začaly ztrácet pod nánosem usazeniny podobné kalu ve stojícím burčáku. Chuťově nic moc tedy, burčák je určitě lepší.
Poté, co jsem krystalky propláchl ve filtrované vodě a začal je nakládat jen do cukrové vody s citrónem a občas sušeným fíkem či datlí, už se zdá být vše v pořádku.
Jinak na okraj doporučuji zvážit, od koho budete krystalky sehnávat. Já jsem šel cestou zdánlivě jednoduchou - vygooglil jsem si prodej tibi krystalků a kontaktoval první osobu - jistou Vieru T. Za krystalky si naúčtovala 50 Kč a dalších 100 Kč za poštovné, které jí reálně ale stálo asi 40 korun. Krystalky poslala v igelitu a papírové krabičce. Pochopitelně dorazily poškozené, krabička promáčknutá a promočená, což pošta nejdřív dala stranou a můj balík nebyl k nalezení. Den na to mi volali, která bije. Byl jsem moc rád, protože zrovna panovala největší letní vedra a každý den na poště krystalkům náramně svědčil... Paní odesílatelna za tu cenu ani balík neoznačila jako křehký, takže s reklamací bych neuspěl.
Takže radši shánět z ruky do ruky, nebo alespoň od někoho, kdo si nezaložit výnosný byznys s horkou vodou.

Zajímavé info a máte pravdu že lidi jsou dnes hodně nesolidní. Bohužel si je tak vypěstovala místní elita nesmyslnou podporou nepracujících menšin. Prostě když může všechno jeden, přeci to může i druhý, máme jedny zákony pro všechny, ale v reálu pro některé zákony platí a pro jiné už tolik ne, tam by dodržování zákona mohlo být považováno za diskriminaci a rasový útlak, no není to kocourkov.

Gamina — stř bře 23, 2016 1:47 pm

Možná jsem to přehlédla, ale nikde jsem tady nenašla informaci o druhotné fermentaci vodního kefíru. Vřele ji doporučuji - v podstatě jde o to, že se kefír slije, takže už v něm nejsou houbičky, a pak do něj dáte další ovoce nebo koření a necháte fermentovat dál při pokojové teplotě alespoň dalších 24 hodin. Nemusí se řešit oddělování ovoce od houbiček, což je super. Já nejčastěji druhotně fermentuji s mletou vanilkou (úžasná chuť a stačí použít velmi málo), nebo se zázvorem.

Pokud plánuji druhotnou fermentaci, tak do prvotního kefíru většinou nedávám žádné ovoce, aby se mi nebily příchutě.

Druhotná fermentace je údajně super i u mléčného kefíru - jednak je možné přidat příchutě a také se ještě víc zlepší výživové hodnoty - ale tam jsem to nezkoušela.

Jarda — ned dub 17, 2016 4:18 pm
Gamina píše:
Možná jsem to přehlédla, ale nikde jsem tady nenašla informaci o druhotné fermentaci vodního kefíru. Vřele ji doporučuji - v podstatě jde o to, že se kefír slije, takže už v něm nejsou houbičky, a pak do něj dáte další ovoce nebo koření a necháte fermentovat dál při pokojové teplotě alespoň dalších 24 hodin. Nemusí se řešit oddělování ovoce od houbiček, což je super. Já nejčastěji druhotně fermentuji s mletou vanilkou (úžasná chuť a stačí použít velmi málo), nebo se zázvorem.

Pokud plánuji druhotnou fermentaci, tak do prvotního kefíru většinou nedávám žádné ovoce, aby se mi nebily příchutě.

Druhotná fermentace je údajně super i u mléčného kefíru - jednak je možné přidat příchutě a také se ještě víc zlepší výživové hodnoty - ale tam jsem to nezkoušela.

Zajímavá informace, to jsem nikdy nezkoušel, ale jde podle všeho o výborný nápad a má to logiku.

J3ron — čtv led 05, 2017 11:43 pm

Je možná výroba s pomocí medu místo cukru?

Gamina — čtv led 05, 2017 11:46 pm
J3ron píše:

Nedoporučuje se protože může zabíjet bakterie, ale nic Vám nebrání to vyzkoušet.

Jarda — ned led 08, 2017 6:27 pm
J3ron píše:

Myslím že to vůbec fungovat nebude jak píše členka Gamina, med je celkem silně antibakteriální.

Tamariška — čtv bře 09, 2017 1:08 pm
Gamina píše:

A čo keby som použila namiesto vody odšťavené ovocie, tiež by nebolo nutné čistiť kefírky od zbytkov ovocia.
Nemám ešte kefírky, tak len teoretizujem.

Gamina — pát bře 10, 2017 8:50 pm
Tamariška píše:
A čo keby som použila namiesto vody odšťavené ovocie, tiež by nebolo nutné čistiť kefírky od zbytkov ovocia.
Nemám ešte kefírky, tak len teoretizujem.

Nejsem si jistá, jestli by to kefírky přežily dlouhodobě, ale jako námět na experiment je to zajímavé.