Velmi zapáchající plynatost - zahnívající střeva?

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/velmi-zapachajici-plynatost-zahnivajici-streva/
Laika — ned čec 21, 2013 10:06 pm

Dobrý den,
Potřebuji radu, jsem už zoufalá a nevím, jak pokračovat :-( Je mi 20 let, měřím 175 cm, vážím 52-53 kg. Stravuji se zdravě zhruba 4-5 let, poslední 2 roky úplně naprosto bez "úletů" - tzn. nejím žádnou bílou moukou (pouze cca 1-2x za měsíc bílé těstoviny, bílou rýži basmati nebo jasmínovou nebu kuskus, jinak jím vše celozrnné), žádné maso kromě 1x za půl roku kousek ryby, žádný cukr ani výrobky z něj ani jiná sladidla (sladím pouze přírodními rýžovými, ječmennými, kukuřičnými a jinými slady a sirupy, příp. jablečným koncentrátem), žádné sladkosti, žádné pečivo ze supermarketů (pečivo nejím skoro vůbec, jen občas si udělám domácí koláč ze špaldové mouky s ovocem nebo nějaký řez či palačinky nebo mamka občas dělá domácí kváskový celozrnný chléb, perník s ovocem nebo vánočku - vše toto je bez cukru, bílé mouky, droždí atd. podle makrobiotických zásad), žádné mléčné výrobky (mám na ně od dětství alergii), žádné droždí (používáme jen kvásek), nejím také žádné tropické ovoce, naše syrové ovoce jsem jedla v minulosti vcelku málo, teď jsem zařadila syrového ovoce víc, nepiji alkohol, neberu drogy, ani žádné léky nebo vitamíny, nekouřím. Jím 3x - 4x denně, možná méně piji, ale jím hodně vodnatou stravu (pít bych asi měla více, že?). Ráno mívám různé kaše (rýžová, kroupová, ovesná atd.) s dušenou nebo napařenou zeleninou, semínky a něčím zeleným nebo miso polévku. Na oběd mívám občas polévku + jako hlavní jídlo obilovinu (jáhly, CZ rýže, kroupy, špalda, kuskus, těstoviny, bulgur, polenta atd.), zeleninu na různé způsoby s luštěninou, pickles, syrovou zeleninu (třeba nějaký zeleninový salát nebo jen čerstvou zeleninu), občas "řízečky" ze zeleniny obalené v hrašce a smažené nebo zeleninové/luštěninové karbanátky, tofu, řasy.. A na večeře buď ohřátý zbytek z oběda + čerstvou zeleninu + napařenou zeleninu nebo úplně čerstvé jídlo. Na svačinku mám čerstvé ovoce nebo mnou udělaný nějaký zdravý dezert či koláč (podle makrobiotických zásad), ale to jen teď v létě, většinou jím jen 3x denně hlavní jídla.

Můj problém je obrovská a velmi zapáchající plynatost, která mě ale trápí až v poslední době. Nepamatuji si, že bych dříve něco takového měla. A pokud ano, tak rozhodně ne tak zapáchající! Někdy je to opravdu hrozné. Úplně se za to stydím. Nejhorší je to hlavně večer, ale i přes den. Občas mívám i různé kručení a divné zvuky, pohyby a žbluňkání v žaludku večer když si jdu lehnout, nebo i ihned po jídle / před jídlem. Také občas mívám bolest v břiše, zejména ráno.

Dělala jsem si test se šťávou z kysaného zelí, abych zjistila, kolik nánosů ve střevech mám. Nalila jsem si trošku této vody do skleničky a vypila, ale žádné plyny jsem po tom vůbec neměla (až za 45 min. jen trošku, což asi s tím nesouviselo?). Ale připadá mi, jako kdyby mi v tom střevě něco zahnívalo, tak ty plyny smrdí. Přitom jím zdravě, mám ve stravě potraviny, které čistí tělo od různých škodlivin: řasy, houby shitake, daikon a ředkvičky, kysané zelí, domácí pickles, kořen lopuchu, cibule, lotus. Se střevy mám problémy už dlouho. Jako malá jsem měla hrozné bolesti břicha, mamka mě musela vyzvedávat ze školy, protože jsem se nemohla ani pohnout, jak mě to bolelo (pak to nějak přešlo..) a taky jsem měla velké problémy jít na stolici, měla jsem ji velmi tuhou a nešla mi vůbec vytlačit. Moje teta pracuje s energiemi a říkala mi, že má střeva pracují pouze na 20 %. Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám - měla jsem brát HA, ale nechtěla jsem to svinstvo do sebe cpát, tak jsem to nechala tak a nic s tím nedělala). Dostala jsem radu, že by to mohlo být tím, že jím málo tuku (tuku mám v těle 14,9). To je pravda, zeleninu sice dělám na tuku, ale oleje tam dávám opravdu minimum a na tuku ji dělám jen na oběd, zbytek je většinou na vodě. Ale jím častěji smažené řízečky z Hrašky smažené v oleji. Také jím často opražená semínka (dávám si je hojně na obiloviny). Také mi bylo doporučeno jíst 1-2x týdně ryby, což bych ráda dodržovala, ale bohužel nemám nikde v okolí rybárnu a rybám ze supermarketu nevěřím (chovají to v hrozných podmínkách a je to plné svinstev). A taky mi poradili jíst více produktů z bílé mouky - bílé těstoviny, kuskus, bílá rýže atd., že prý možná mám až moc vlákniny, když jím pořád CZ produkty (hlavně CZ natural rýži). Co myslíte?

Jinak se cítím zdravá, nemám jiné problémy krom 3 bradaviček na pravé ruce a občas tuto ruku mívám velmi suchou, levá ruka je hebká, bez problémů a také občas mívám velmi suché rty (asi to nějak souvisí s těmi střevy - vždy mě začnou svědit, pak mi oschnou, vzniknou mi na nich šupinky, ty pak slezou a rty jsou zase pěkné jako předtím). Mám čistou pleť, bez akné. Stolici mám pravidelnou, většinou normální konzistence 1-2x denně. Neujídávám mezi jídly a vždy mám mezi jídly rozestupy min. 2 hodiny, ale většinou 5 hodin. Pozorovala jsem, že když si dám koláč nebo jiný dezert, kde je obilovina + ovoce, tak se plyny zvýší (možná mi tato kombinace dělá zle?), ale nejsem si tím na 100 % jistá. Tvoří se mi i po večeři nebo i delší dobu po jídle např. ve městě, takžo těžko říci.

Budu moc ráda, když mi někdo poradíte, co mám dělat. Jsem už z toho opravdu zoufalá. Říkám si, vždyť přeci jím zdravě, tak proč mě toto trápí a ostatní lidé vedle mě, kteří jedí nezdravě (pizza, hranolky, tučná jídla, alkohol, brambůrky a sladkosti), tyto problémy nemají? Mám snad v těle opravdu moc vlákniny z té CZ stravy? Nebo je to nějaká eliminace? Co bych mohla vyzkoušet, abych se toho zbavila, případně spíše podpořila eliminaci a vyčistila vše zevnitř? Na normální stravě jsem nic takového nemívala, ale k té se vrátit nehodlám, nemám na ni vůbec chuť.

Děkuji mockrát všem za odpověď!

ovekyska — pon čec 22, 2013 5:58 am

ja by som vyradila vsetky obiloviny vcetne tých bezlepkovych, aj rôzne prírodné slady sú cukor, tiež preč, zaradila by som pokojne živočíšne produkty, hlavne domáce vajíčka, aj kvalitné mäso a kopu tukov.
Občas domáci Kefir, jogurt.
Čiže klasická low carb diéta.
Tuky pokojne dobré maslo, kacaci tuk, ak vôbec smazit, určite nie na oleji.

Laika — pon čec 22, 2013 6:21 am

Jenže já jsem na všechny mléčné produkty alergická již odmalička. Měla jsem velmi silné atopické ekzémy, takže je nemohu zařadit, pouze sojové. Mohla jsem jako malá pít pouze sojové mléko (z lahve). A abych pravdu řekla, tak maso nejím proto, protože mi nechutná. Nikdy jsem ho nemusela.. Jako malá jsem ho nikdy nechtěla jíst, ale vždy se ho do mě nějak snažili nacpat :lol: A teď jsem ráda, že ho již jíst nemusím, dělá se mi z něj zle, takže to také nemohu. Jediné, co mi chutná, je ryba (losos nebo bílé rybí maso). Jinak ty přírodní slady využívám opravdu minimálně, pouze při přípravě dezertů a do dezertů jich dávám opravdu trošku, protože na sladké nejsem zvyklá... Takže v tom bych problém neviděla. Jiné sladidla nepoužívám. Pouze teď za sezóny jím čerstvé nebo tepelně upravené ovoce. Což jsem ale tak cca poslední půl rok skoro vůbec nejedla a tyto problémy měla stejné, takže tím to nebude.. Smažévala jsem i na ghí, ale už ho nemáme. Jinak používám kvalitní oleje ze zdravé výživy (řepkový, sezamový atd.). Vůbec právě nevím, co by to mohlo být :cry: Myslím si, že kandida ne, když nejím věci, co by ji živily. Ted sice jím dezerty a ovoce, ale bez cukru a půl roku předtím (i víc) jsem skoro nic nejedla, pouze 3x denně hlavní zeleninová jídla, takže to by přeci za ten půlrok nemohla přežít a navíc mě se to začala objevovat, tyto mé problémy, až v roce 2013. A taky by mě zajímalo co dělat s tou chybějící menstruací. Cpát do sebe antikoncepci nechci, jak mi to radí lékaři. Existuje i něco jiného? Možná, že mi chybí i dostatek pohybu. Jak pořád chodím do školy, a když nechodím do školy, tak pracuji, tak ho asi nemám tolik, kolik bych měla mít :?

ovekyska — pon čec 22, 2013 6:41 am

ok, takže častejšie ryby, vajíčka by bolo fajn, a vyradiť tie obiloviny, to je základ,
alergia nasvedčuje tomu, že je zanesene črevo, tiež to potvrdzuje ta plynnatost. ako som písala, sladké vyradiť úplne.
Kandidu kŕmi aj múka či iné skroboviny, hoc aj celozrnné.
Všetko preč.
Ak si vyliecis črevo striktne bezskrobovou stravou, mala by zmiznúť aj alergia.

jani — pon čec 22, 2013 8:01 am
Laika píše:
Dobrý den,
Potřebuji radu, jsem už zoufalá a nevím, jak pokračovat :-( Je mi 20 let, měřím 175 cm, vážím 52-53 kg. Stravuji se zdravě zhruba 4-5 let, poslední 2 roky úplně naprosto bez "úletů" - tzn. nejím žádnou bílou moukou (pouze cca 1-2x za měsíc bílé těstoviny, bílou rýži basmati nebo jasmínovou nebu kuskus, jinak jím vše celozrnné), žádné maso kromě 1x za půl roku kousek ryby, žádný cukr ani výrobky z něj ani jiná sladidla (sladím pouze přírodními rýžovými, ječmennými, kukuřičnými a jinými slady a sirupy, příp. jablečným koncentrátem), žádné sladkosti, žádné pečivo ze supermarketů (pečivo nejím skoro vůbec, jen občas si udělám domácí koláč ze špaldové mouky s ovocem nebo nějaký řez či palačinky nebo mamka občas dělá domácí kváskový celozrnný chléb, perník s ovocem nebo vánočku - vše toto je bez cukru, bílé mouky, droždí atd. podle makrobiotických zásad), žádné mléčné výrobky (mám na ně od dětství alergii), žádné droždí (používáme jen kvásek), nejím také žádné tropické ovoce, naše syrové ovoce jsem jedla v minulosti vcelku málo, teď jsem zařadila syrového ovoce víc, nepiji alkohol, neberu drogy, ani žádné léky nebo vitamíny, nekouřím. Jím 3x - 4x denně, možná méně piji, ale jím hodně vodnatou stravu (pít bych asi měla více, že?). Ráno mívám různé kaše (rýžová, kroupová, ovesná atd.) s dušenou nebo napařenou zeleninou, semínky a něčím zeleným nebo miso polévku. Na oběd mívám občas polévku + jako hlavní jídlo obilovinu (jáhly, CZ rýže, kroupy, špalda, kuskus, těstoviny, bulgur, polenta atd.), zeleninu na různé způsoby s luštěninou, pickles, syrovou zeleninu (třeba nějaký zeleninový salát nebo jen čerstvou zeleninu), občas "řízečky" ze zeleniny obalené v hrašce a smažené nebo zeleninové/luštěninové karbanátky, tofu, řasy.. A na večeře buď ohřátý zbytek z oběda + čerstvou zeleninu + napařenou zeleninu nebo úplně čerstvé jídlo. Na svačinku mám čerstvé ovoce nebo mnou udělaný nějaký zdravý dezert či koláč (podle makrobiotických zásad), ale to jen teď v létě, většinou jím jen 3x denně hlavní jídla.

Můj problém je obrovská a velmi zapáchající plynatost, která mě ale trápí až v poslední době. Nepamatuji si, že bych dříve něco takového měla. A pokud ano, tak rozhodně ne tak zapáchající! Někdy je to opravdu hrozné. Úplně se za to stydím. Nejhorší je to hlavně večer, ale i přes den. Občas mívám i různé kručení a divné zvuky, pohyby a žbluňkání v žaludku večer když si jdu lehnout, nebo i ihned po jídle / před jídlem. Také občas mívám bolest v břiše, zejména ráno.

Dělala jsem si test se šťávou z kysaného zelí, abych zjistila, kolik nánosů ve střevech mám. Nalila jsem si trošku této vody do skleničky a vypila, ale žádné plyny jsem po tom vůbec neměla (až za 45 min. jen trošku, což asi s tím nesouviselo?). Ale připadá mi, jako kdyby mi v tom střevě něco zahnívalo, tak ty plyny smrdí. Přitom jím zdravě, mám ve stravě potraviny, které čistí tělo od různých škodlivin: řasy, houby shitake, daikon a ředkvičky, kysané zelí, domácí pickles, kořen lopuchu, cibule, lotus. Se střevy mám problémy už dlouho. Jako malá jsem měla hrozné bolesti břicha, mamka mě musela vyzvedávat ze školy, protože jsem se nemohla ani pohnout, jak mě to bolelo (pak to nějak přešlo..) a taky jsem měla velké problémy jít na stolici, měla jsem ji velmi tuhou a nešla mi vůbec vytlačit. Moje teta pracuje s energiemi a říkala mi, že má střeva pracují pouze na 20 %. Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám - měla jsem brát HA, ale nechtěla jsem to svinstvo do sebe cpát, tak jsem to nechala tak a nic s tím nedělala). Dostala jsem radu, že by to mohlo být tím, že jím málo tuku (tuku mám v těle 14,9). To je pravda, zeleninu sice dělám na tuku, ale oleje tam dávám opravdu minimum a na tuku ji dělám jen na oběd, zbytek je většinou na vodě. Ale jím častěji smažené řízečky z Hrašky smažené v oleji. Také jím často opražená semínka (dávám si je hojně na obiloviny). Také mi bylo doporučeno jíst 1-2x týdně ryby, což bych ráda dodržovala, ale bohužel nemám nikde v okolí rybárnu a rybám ze supermarketu nevěřím (chovají to v hrozných podmínkách a je to plné svinstev). A taky mi poradili jíst více produktů z bílé mouky - bílé těstoviny, kuskus, bílá rýže atd., že prý možná mám až moc vlákniny, když jím pořád CZ produkty (hlavně CZ natural rýži). Co myslíte?

Jinak se cítím zdravá, nemám jiné problémy krom 3 bradaviček na pravé ruce a občas tuto ruku mívám velmi suchou, levá ruka je hebká, bez problémů a také občas mívám velmi suché rty (asi to nějak souvisí s těmi střevy - vždy mě začnou svědit, pak mi oschnou, vzniknou mi na nich šupinky, ty pak slezou a rty jsou zase pěkné jako předtím). Mám čistou pleť, bez akné. Stolici mám pravidelnou, většinou normální konzistence 1-2x denně. Neujídávám mezi jídly a vždy mám mezi jídly rozestupy min. 2 hodiny, ale většinou 5 hodin. Pozorovala jsem, že když si dám koláč nebo jiný dezert, kde je obilovina + ovoce, tak se plyny zvýší (možná mi tato kombinace dělá zle?), ale nejsem si tím na 100 % jistá. Tvoří se mi i po večeři nebo i delší dobu po jídle např. ve městě, takžo těžko říci.

Budu moc ráda, když mi někdo poradíte, co mám dělat. Jsem už z toho opravdu zoufalá. Říkám si, vždyť přeci jím zdravě, tak proč mě toto trápí a ostatní lidé vedle mě, kteří jedí nezdravě (pizza, hranolky, tučná jídla, alkohol, brambůrky a sladkosti), tyto problémy nemají? Mám snad v těle opravdu moc vlákniny z té CZ stravy? Nebo je to nějaká eliminace? Co bych mohla vyzkoušet, abych se toho zbavila, případně spíše podpořila eliminaci a vyčistila vše zevnitř? Na normální stravě jsem nic takového nemívala, ale k té se vrátit nehodlám, nemám na ni vůbec chuť.

Děkuji mockrát všem za odpověď!

Taky se mi to stává, zvlášt když za den dám a to i s velkým časovým odstupem ovoce a maso nebo domácí chleba celozrnný ( při kůře habanero od K. Eidem ). Celkem slušně to řeší i několik klystýrů po sobě stačí jen po 500ml. Problémy taky reguluje zelený jíl (večer namočit lžičku do vody a ráno vše vypít). Nyní jedu ateroklerotickou kůru od J. Kaspříka, kde je zahrnuto aktivní uhlí a ani po polévce zelňačce nebyl výraznější problém. Když mám náhodou občas domácí maso, po něm dávám nealko pivko a 1-2 kapsle betain HCL. Jak píše ovekyska, hodně záleží na stravě, asi největší průser jsou mouky a cukry. Pokud teda už smažit brrr, tak na kokosovém tuku. Někdy se tvoří plyny jen po obyčejné přepařené zelenině, jak tu kdosi psal. Možná by bylo dobré zkusit jíst kokosový tuk, eliminuje kandidu, popíjet jablečný ocet, dost lidem je však z něj nevolno i mě při více jak lžíci. Mimochodem ty šupiny bych zkusila potírat právě rozumně naředěným jablečným octem s vodou - poměr chce vyzkoušet, každý to snese jinak, a natřít nejlépe marihuanovou mastí z kokosového tuku nebo jen kokostukem, popřípadě kalciovou nebo zinkovou mastí z lékárny.
Bradavice se řešily zde:

fox — pon čec 22, 2013 8:52 am
Laika píše:
Dobrý den, Potřebuji radu, jsem už zoufalá... ..Děkuji mockrát všem za odpověď!

Dobrý den, moje doporučení je mimo jiné univerzální krok ke zlepšení téměř čehokoli = alespoň týdenní půst například podle:: http://knihy.abz.cz/prodej/na-jidelnim-listku-pust
a v období půstu studium těchto stránek :-). Pokud tohle týden vydržíte vsadím svého koně proti Vašemu ranči že plynatost bude pro Vás neznámým pojmem... Držím palce
btw držet půst teď v létě jde téměř samo...

TomasV — pon čec 22, 2013 9:40 am
Laika píše:
Ráno mívám různé kaše (rýžová, kroupová, ovesná atd.) s dušenou nebo napařenou zeleninou, semínky a něčím zeleným nebo miso polévku. Na oběd mívám občas polévku + jako hlavní jídlo obilovinu (jáhly, CZ rýže, kroupy, špalda, kuskus, těstoviny, bulgur, polenta atd.), zeleninu na různé způsoby s luštěninou, pickles, syrovou zeleninu (třeba nějaký zeleninový salát nebo jen čerstvou zeleninu), občas "řízečky" ze zeleniny obalené v hrašce a smažené nebo zeleninové/luštěninové karbanátky, tofu, řasy.. A na večeře buď ohřátý zbytek z oběda + čerstvou zeleninu + napařenou zeleninu nebo úplně čerstvé jídlo. Na svačinku mám čerstvé ovoce nebo mnou udělaný nějaký zdravý dezert či koláč (podle makrobiotických zásad), ale to jen teď v létě, většinou jím jen 3x denně hlavní jídla.

Zdravím,
mne se to jako moc zdravá výživa nepozdává,speciálně pro někoho ,kdo má problémy se střevy.Zkuste na pár týdnů najet na protiplísňovou dietu a uvidíte ,zda plynatost zmizí.

Laika — pon čec 22, 2013 10:33 am

Klystýr ani Šanku jsem v životě nedělala. Přemýšlela jsem o tom, ale dost se toho bojím, co jsem četla komentáře lidí na internetu, že jim z toho týden bylo špatně nebo si zničili zažívání z Šanky atd. Myslím si, že je to velký zásah do organismu a sama, bez někoho vedle sebe, kdo to zná, bych si na to netroufla, a raději bych nějakou méně drastickou metodu.

Jinak mouku jím opravdu málo. Tak 1x za dva týdny. Dalo by se říci, že skoro držím bezlepkovou dietu </p

Laika — pon čec 22, 2013 10:35 am

Tomasv: a co se Ti na tom nepozdává? To by mě zajímalo :-) Jako ta obilovina?? Vždyť CZ rýže, jáhly, kroupy, polenta.. To vše je zdravé nebo snad, ne? </p

Laika — pon čec 22, 2013 11:09 am

Jinak tím obědem myslím že mívám makrobiotický talíř - tzn. obilovinu, dušenou zeleninu, syrovou zeleninu, pickles a kondiment - občas k tomu i polévku. Nemyslím tím, že mívám jen obilovinu nebo jen zeleninu, abyste to špatně nepochopili :) :wink: A to samé mívám i na večeři.

gargamel — pon čec 22, 2013 5:48 pm

Jestli nebude trošku problém v té makrobiotice, takový ,,mišmaš" k obědu i k večeři...

Laika — pon čec 22, 2013 6:07 pm

Můžu poprosit o detailnější vysvětlení o jaký "mišmaš" se jedná? Snažím se o pestrou stravu, abych vždy na talíři měla obilovinu, luštěninu, vařenou zeleninu, syrovou zeleninu, pickles, semínka, něco zeleného (pažitka, petrželka, řeřicha, cibulka), případně kondiment. Je na tom něco špatně? Nebo je těch věcí na talíří už moc? Jsou to špatné kombinace pro střeva? Budu ráda za detailnější info. Snažím se vycházet z principů jin a jang, podle mě to fakt takto funguje, už se mi to několikrát na sobě potvrdilo.. Díky moc všem za Vaše myšlenky a názory! Budu moc ráda za jakkýkoliv další, který by mi mohl pomoci! :)

prokera — pon čec 22, 2013 6:14 pm

Myslím, že by to mohlo vězet v té překombinovanosti. Tedy čím méně na jeden zátah - tím lépe pro trávení. To se zase osvědčilo mě...</p

Laika — pon čec 22, 2013 6:17 pm

Napíši dnešní jídelníček:

8:30 snídaně: kroupová kaše, semínka, petrželka + na vodě dušený pórek a mrkev, ochucené natto misem
12:00 oběd: miso zeleninová polévka s houbami shitake a soba nudlemi; bílá jasmínová rýže, semínka, petrželka, dušená kapusta, fazolové karbanátky a jako salát strouhaný okurek smíchaný se domácím zelným pickles (= kvašené zelí)
15:30 svačinka: 2 malé ks kváskového švestkového koláče a 1 meruňka
18:45 večeře: viz. oběd (to samé) + napařená mrkev

Mezi tím na pití čistou přefiltrovanou vodu (je vlažná); ráno vždy piji, hned jak vstanu, vlažnou vodu nebo vlažnou vodu s citronem na pročištění střev a jater.

Budu ráda za komenty, co je na tom špatně. Díky moc.

Btw. snažím se jíst večeři vždy do 18 (až 19) hodiny, z 95 % nejím později, abych nechodila spát s plným žaludkem.

Laika — pon čec 22, 2013 6:20 pm

prokera: hm, to by mohlo být.. Snažím se vždy do každého jídla dát co nejvíce druhů zeleniny a aby byl talíř rozmanitý, abych měla všechny vitamíny, minerály a živiny. Když si napařuji zeleninu, tak si napařuji třeba 5 druhů - od každého druhu zeleniny kousek, abych měla tu pestrost... Zkusím dělat jednodušší jídla. A jak třeba upravit ten dnešní jídelníček? Myslíš, že je moc překombinovaný?

martina72 — pon čec 22, 2013 6:57 pm
Laika píše:
prokera: hm, to by mohlo být.. Snažím se vždy do každého jídla dát co nejvíce druhů zeleniny a aby byl talíř rozmanitý, abych měla všechny vitamíny, minerály a živiny. Když si napařuji zeleninu, tak si napařuji třeba 5 druhů - od každého druhu zeleniny kousek, abych měla tu pestrost... Zkusím dělat jednodušší jídla. A jak třeba upravit ten dnešní jídelníček? Myslíš, že je moc překombinovaný?

Nejsem zde autorita, jen pozorovatel a "nijak zpupný názorovatel". Jídelníček se mi zdá skvělý, úplně se mi na to sbíhají sliny.
Holt ti to, co by sedlo jinému, nesedne.
Tož pozoruj sebe, své trávení a redukuj. Skonči u toho, co ti sedne. Neboj, ono se to v čase a místě bude měnit. Tělo si samo řekne.
Pro mne je makrobiotika, resp. to, co jest makrobiotikou inspirováno, nejbližší. Vždy mi to velmi vyhovělo.
Ale já su jiný než ty, tož je to na tobě.
Makrobiotika mi naučila citu, zjemnila chutě a vůně a schopnosti odmítnout nebo jíst to, na co nemám či mám chuť, bez ohledu na nějaký "systém".
A ještě, cokoliv, co ze zdravého těla odchází, osobní vůní či pachem z úst, hleny z nosu, kýcháním, zvracením, povrchem pokožky, močí a stolicí, plyny, je přesně to, co tělo nechce.
Tak proč mu to cpát?
Jiná věc je to, že jsi třeba nemocná. To prostě ale tady řešit nelze.

Martt — pon čec 22, 2013 7:40 pm

Zdravím Laiko,

chtěl jsem ti napsat něco podobného jako martina72. Používat selský rozum a né nějaké převzaté věci a pozorovat co to s tělem dělá. Docela by mě zajímalo, jak jste k takovému jídelníčku přišla. Narovinu vám říkám, že mě by takovéto stravování přizabilo.

Jinak podle mě je jakýkoli univarzální stravovací systém špatný systém a zrovna vůči makrobiotice jsem velmi skeptický. I vitariansví je pro mě špatný systém.

Kombinaci obilovina + ovoce jsem kdysi zkoušel a málem mi to urvalo pr...

Když opravdu chcete, dokážete nemožné. Mě se také zdálo nemožné vyřadit obiloviny z jídelníčku a myslel sem si, že asi časem chcípnu hlady a nakonec to byl ten zatraceně nejlepší nápad, který jsem kdy ve stravování udělal a rozhodně jsem ještě tady :-).

Nebojte se změny, není to občas zrovna jednoduché, ale jakmile to odstartujete, tak ty cesty zanedlouho najdete. Budou to vaše cesty a ty jsou vždycky nejlepší.

Ještě bych dodal, že zde na stránkách najdete obrovské množství jednoduchých a funkčních informací, tak si je určitě prostudujte, stojí to za to.

Laika — úte čec 23, 2013 6:41 am

Děkuji vám moc oboum. Ten jídelníček je z mé hlavy. Vařím to, co mě napadne... Podle vašich rad ale zkusím jednodušší stravování. Asi mám v těle moc bílkovin a sacharidů a tělo to nemůže strávit, protože bych řekla, že jím mnohem více než předtím a zeleninu mám skoro vždy smíchanou s luštěninou, takže si toho dám více, abych neměla jen suchou obilovinu. A když mám luštěninu na oběd i večeři a v takovém množství, tak je to asi hodně, že? No zkusím ubrat luštěniny i obiloviny a uvidíme, co to udělá.

Prohledávala jsem včera google a našla jsem spoustu těch samých problémů u veganů a vegetariánů, můžete mrknout:

prokera — úte čec 23, 2013 7:24 am

Podle toho, co píšeš, si opravdu myslím, že je zakopaný pes právě v té tzv. pestrosti:(. Po tom všem dohromady bych měla zcela určitě problémy i já a asi téměř každý......není nad jednoduchost - jak jsem se přesvědčila;).

Laika — úte čec 23, 2013 7:58 am

Děkuji moc. A nemáš třeba nějakou radu, co s čím nekombinovat nebo nějaký ukázový jídelníček, který by pro mě byl ok?

A ještě jedna věc. Mám pěknou pleť, bez akné. Jen kolem očí mám maličké bílé pupínky (není to akné a nejsou to seškrábnout). Také již delší dobu mám kolem pusy a na bradě jinou barvu kůže - takovou tmavší žlutou. Co jsem zjišťovala, tak to asi souvisí nějak právě s těma střevama a pohl. orgány, že?

A co s tou menstruací? Nemáte někdo nějakou radu? Myslíte, že to může být také tou překombinovaností v jídle?

redbat — úte čec 23, 2013 9:31 am

myslim, ze by si mala trosku pribrat, zvysist podiel tuku v tele... pise sa, ze normalne u zeny je 18 - 30 % a ty si daleko pod tym.... a mala by si pridat zdrave tuky asi (orechy, avokado, kokosovy olej...)... tak ako ti uz ktosi radil.... myslim, ze potom by sa mozno menzes znova nastartoval...

aj BMI mas pod hranicou normalu...

Laika — úte čec 23, 2013 9:50 am

No právě. Přitom jím fakt velké porce, jak za 3 :lol: Kdo mě neviděl, tak mi to vůbec nevěřil. I babička s dědou si mysleli, že jím maličké porce nebo držím nějakou dietu. Ale já jím fakt hodně a nepřibírám.. Oříšky moc nejím, to je pravda. Jím tedy hlavně hodně semínek (dýňová/slunečnicová/sezamová) opražených na suché pánvičce a zakapaných shoyu (sojovou omáčkou), to je dobrota. Tím si sypu vždy obilovinu nebo gomasiem (opražený a nadrcený sezam s troškou soli). Občas dávám obilovinu vařit spolu s mandlemi, lněnými semínky či jinými semínky. Mandle dávám třeba do dezertů. A ty oříšky jíst v jídle nebo mimo jídlo jako svačinku? O tom BMI vím, to mi říkala i doktorka, ale i když jím víc, tak prostě nepřibírám :?

Kachně — úte čec 23, 2013 10:40 am

Plynatost může být způsobená nadýmavým jídlem, se zdravím snad nic společného mít nemusí. Takže po fazolích, čerstvém chlebu, česneku, zelí a podobně prdí každej.
A co zkusit jíst nějakou dobu normálně ? Ono zdravý je skoro všechno, každý jen podle nějakého jiného stravovacího směru. Jen na škodlivosti bílého cukru se asi shodnou všichni.

redbat — úte čec 23, 2013 11:10 am

ono je to mozno aj o tom, ze sice jes vela ale tvoje telo to nedokaze spravne vyuzit... neviem nie som odbornik, tiez sa len zorientuvavam.... oprazene oriesky ci inac tepelne spracovane alebo zapecene.... tak o tom som citala, ze je to uplne znehodnotenie tychto plodin.... a ze dokonca je to aj rakovinotvorne... lebo tie tuky v orechcoch su zoxidovane tym teplom.... bohuzial neviem teraz najst ten clanok... orechy su asi najlpesie zive - teda aktivovane - namocene cez noc vo vode...

martina72 — úte čec 23, 2013 11:20 am
redbat píše:
ono je to mozno aj o tom, ze sice jes vela ale tvoje telo to nedokaze spravne vyuzit... neviem nie som odbornik, tiez sa len zorientuvavam.... oprazene oriesky ci inac tepelne spracovane alebo zapecene.... tak o tom som citala, ze je to uplne znehodnotenie tychto plodin.... a ze dokonca je to aj rakovinotvorne... lebo tie tuky v orechcoch su zoxidovane tym teplom.... bohuzial neviem teraz najst ten clanok... orechy su asi najlpesie zive - teda aktivovane - namocene cez noc vo vode...

Pražené oříšky jsou naprostým nesmyslem, jí snad ptáci a jiní ořechoaasemenožraví pražené věci?
Ořechy jíst syrové. Ovšem otázkou jest, jaké. U nás rostou běžně vlašské a lískové. Na zahradě je může mít každý. Nestačilo by to?

redbat — úte čec 23, 2013 11:29 am

stacilo :)

mozno este nejake tie olejnate semena ako lanove, konopne, slnecnicove ci tekvicove... tie su u nas tiez bezne dostupne :)

Laika — úte čec 23, 2013 12:12 pm

To jsem nevěděla, já je vždy tepelně upravuji tak, že je umyju pod tekoucí vodou a dám na suchou pánvičku a "vysuším je" až jsou trošku zlatavá. Vyzkouším ty aktivované semínka a oříšky. Miluji mandličky :-) Takže je zařadím jako svačinku, a i další oříšky a semínka, jak jste tu psali. Máme zahrádku, kde máme vlašské ořechy, ale ty budou až na podzim. Zatím si musím vystačit s tím, co je :)

No já mám plyny skoro po všem. A nemusí tam být zrovna ty plynotvorné potraviny. A po syrovém česneku zvracím. Dávala jsem ho do pomazánky a pak jsem celou noc zvracela a měla neskutečné bolesti břicha. A už se mi to stalo 2x. Nějak mi nesedí. Vařený mi asi nic nedělá, pokud není ve velkém množství, ale s česnekem jsem raději po mých zkušenostech teď už hodně opatrná.

To mě taky napadlo, že to mé tělo neumí využít. Ale takto jím už 5 let, tedy teď cca 2 roky úplně bez "úletů". A nikdy předtím jsem takové problémy neměla. A jedla jsem taky makrobioticky. Normálně už jíst nechci, nechutná mi to.

redbat — úte čec 23, 2013 12:27 pm

kolegyna ma tiez problem s cesnakom... aj s takym spracovanym napr vo fasirkach z masa.... niekto radi vybrat ten stred cesnaku... klicok ci ako sa to vola... ten zevraj robi zle... neviem... osobne s tym nemam problem... a co medvedi cesnak? skuste si na jar nazbierat, zamrazit, alebo urobit nejaku stavu ci tinkturu... alebo nasusit (aj ked suseny uz vraj nema take ucinky)

k tym plynom.... tiez si myslim, ze to bude tou velkou kombinaciou potravy... napr ked som citala o tom kolaci a k tomu este surove ovocie, tak mi hned napadlo, ze tu moze byt problem... alebo... skuste si dat ten obed, ale uz nedavajte tu kyslu kapustu/zeli... len ryza a zelenina napriklad... ale uz nic viac... resp nejaky surovy salat k tomu... ale nie to kysle zeli...

ja som dnes mala rano teplu vodu s citronom a zazvorom.... na ranajky banany 5 ks (inac by som si asi urobila nejake smoothie alebo stavu z mrkvy repy atd. ale nemala som nakupene....) na obed som mala quinou s dusenou zeleninou.... a kedze toho bolo malo zajedam teraz susene lanove krekry... neco sladke... tak a uz cakam ako ma bude nafukovat z toho :D

martina72 — úte čec 23, 2013 12:52 pm

S česnekem mám ty zkušenosti, že jsme ho dávali dětem vařený v podstatě odmalička, do zeleninových polívčiček, celé stroužky, měly ho moc rády. Dušený se také chová dobře, je to skoro to samé. Je slaďoučký a lahodný. Čerstvý (ostrý) začaly milovat později, spotřebujeme ho všichni opravdu hodně v obou podobách.
Já podvědomě (díky makrobiotickému a bezmasému období, kdy jsem taknějak IMHO zcitlivěl) česnek často kombinuji se zázvorem. Česnečku bych bez zázvoru nedělal vůbec. Zato do ní ale nedávám rostlinný olej, výhradně prasečí, doma škvařené, sádlo. To samé je, když dělám "čínu", což je u mne hafo zeleniny, nakrájené na roztodivné cafoury (IMHO i tvar tvoří pokrm a energii a nějak působí na trávení) a oříšky!!!!. Tam vždy dám hodně česneku a zázvor. Samozřejmě s rýží a jí se to hůlkama, do toho prostě něco kovového nepatří.
Hodně česneku dávám do pohanky, nějak mi to pasuje.
Česnek se dobře snoubí s majoránkou. S ní ale opatrně, je silná.
Česnek též velmi dobře funguje s rajčaty, jen to musí být ta, co ti na plném slunku vyrostou u domu, plně zralá, voňavá.
Česnek je dobrý do těstovin (obiloviny, že). Nejni nic lepšího než dobré spaghetti (asi je koupíš, ale budou stát dosti korun) jen s olivovým olejem a jemně restovaným česnekem a čerstvě namletým dobrým pepřem.
Česnek dosti dobře zvyšuje stravitelnost mléčných věcí (které mnoho účastníků fora odmítá). Ale tvarohové pomazánky s čerstvým česnekem a bílým (ne čerstvým, alespoň dva dny a ne v pytlíku!) pečivem jsou mazec.
Česnek značně zvýší stravitelnost tzv. tzatziky. Dobrý jogurt či řídký tvaroh, hafo česneku a bylinky. S dobrým domácím či prostě normálně pečeným chlebem či dva dny starým dobrým rohlíkem, a dobře vychlazené, neznám lepší jídlo!!!
Česnek je strašně dobrý na pečené skopové. A taky na obyčejné prasečí řízky v trojobalu či na kotlety, jen tak restované v rendlíku, podávané s mixedpickles (vše info pro masožrouty).
Ještě k masožroutům, nepodávejte k masu "přílohu" a hodně šetřete omáčkou. Maso je nejlepší se zeleninou a lupením. A oddělte ho od ostatního, alespoň půl hodiny, lepší je celý den či týden.
Česnek nepatří na ryby ani na ptáky.

Dagmara — úte čec 23, 2013 12:57 pm

Ještě vyzkoušej krkací test na kyselinu chlorovodíkovou, můžeš ji mít nedostatek

ivko — úte čec 23, 2013 1:43 pm

Napíšem svoju skúsenosť s dlhoročnou plynatosťou a riešenie.

V 20r ma začala trápiť plynatosť. "Zdravšej" výžive som sa venoval už pred tým a vyskúšal som si rôzdne stravovanie niekoľko rokov - či už išlo o makrobiotiku, vegetariánstvo, ajurvéda, podľa výživových skupín a iné "uznávané" stravovacie smery.

Dá sa povedať, že sa mi výrazne polepšilo keď som pred 2 rokmi prešiel na vegánstvo.

Akonáhle som prestal konzumovať mäso (akékoľvek), mliečne tuky,srvátku, vajcia plynatosť ustúpila a ja som konečne začal pocitovať klud v žalúdku aj po jedle, počas neho, po ňom.
Vylepšil som to ešte správnou kombináciou potravín - striktnou delenou stravou, vyradením sóje,obilovín. Jedením samotného ovocia do 12h a ľahkého surového zeleninového obedu aj večere. Medzi jedlami len ovocie.
Zaradením kurkumy,saturejky,oregána,cayenskeho korenia/inych chilly do jedla a ocisty pomocou klystírov raz za týžden.

Plynatostou už netrpím ak správne kombinujem potraviny podľa ich skupín. http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm
Zvykol som si na tento systém a vyhovuje mi (ľahké ranajky,desiata/hutnejší obed s minimalnym mnozstvom tukov/lahky olovrant/tucnejsi salat na veceru).

Moje tipy ktore mi tiez pomohli :
20min pred jedlom vypijem viac vody - posledny krat/ 1-1,5h po jedle nepijem vobec/ nepijem viac ako 4dl naraz/ kazde rano vypijem 0,5-1l cistej prefiltrovanej vody pripadne ovocno,zeleninovej stavy s 1 lyzickou jablcneho octu / okrem vody a stiav pijem sem tam urinu vzdy na lacny zaludok.

Strava je pre mna na prvorada a preto pri jedeni nesludujem TV/nelistujem v casopise/nerozpravam sa s ludmi/jem pomaly a prezuvam intenzivne aj ked jem melon.

Laika — stř čec 24, 2013 7:45 am

Tak jsem se držela vašich rad a jídelníček zjednodušila a dnes si dávám půst (snad :lol: ).

Na příští týden jsem objednaná k doktorce. Udělá mi testy na vitamíny a minerály, krev, moč a pošle mě na vyšetření. Chci si být na 100% jistá, že je vše v mém střevě/játrech OK a že mi něco nechybí. Tak uvidíme.

Zkoušela jsem si dělat plivací test na kandidu a je pozitivní, takže asi po půstu budu držet protikvasinkovou dietu. Nemáte nějaký kvalitní odkaz na dietu, která fakt funguje? Vím, že je toho plný internet, ale ne vše funguje... Díky.

TomasV — stř čec 24, 2013 9:19 am
Laika píše:
Tak jsem se držela vašich rad a jídelníček zjednodušila a dnes si dávám půst (snad :lol: ).

Na příští týden jsem objednaná k doktorce. Udělá mi testy na vitamíny a minerály, krev, moč a pošle mě na vyšetření. Chci si být na 100% jistá, že je vše v mém střevě/játrech OK a že mi něco nechybí. Tak uvidíme.

Zkoušela jsem si dělat plivací test na kandidu a je pozitivní, takže asi po půstu budu držet protikvasinkovou dietu. Nemáte nějaký kvalitní odkaz na dietu, která fakt funguje? Vím, že je toho plný internet, ale ne vše funguje... Díky.

Zkus tenhle odkaz:http://www.ulozto.cz/xk5XkTA/protikvasinkova-dieta-tabulka-121002-by-sakul-xls

A procti se tema Candida a Chlamydioza

Laika — stř čec 24, 2013 7:07 pm

Tak z půstu byl akorát půst od snídaně a jedla jsem až oběd :lol: Nejsem ještě připravená.. Nebo spíše řečeno, mamka vařila oběd a navíc můj oblíbený, donesla meruňky, v lednici byl zbytek tofumisu, takže se nedalo, takže to odkládám buď jak pojedu do zahraničí, nebo jak pojedu do Brna na byt, alespoň budu mít čas se učit a nebudu muset nic vařit a chystat do školy na svačinku 8)

Četla jsem si ty protikvasinkové diety. Ale já z toho vůbec nic nejím, tak jak můžu mít kvasinku? Vždyť to už by musela být za ty 2 roky, co nic takového nejím (nebo pouze opravdu málokdy např. občas tu koncentrovanou jablečnou šťávu - bez cukru 100% jablko, tím si jednou za půl roku poliju nějaký krém, občas marmeládu bez cukru na palačinky, těstoviny z bílé mouky také jednou za půl roku - moučné výrobky obecně skoro vůbec nepoužívám, a pokud jo, tak pouze z CZ mouky, ale většinou používám pouze celá zrna, protože moučné výrobky nemám ráda, zahleňují.. a nic jiného ze seznamu nepovolených potravin nejím), mrtvá, ne? Nevím, jak mám tu protikvasinkovou dietu držet, když nic z toho, co nemůžu, vlastně nejím..??

Jinak mám malý pokrok. Připadá mi, že už ta plynatost není tak častá :) Dávám si o hodně menší porce, více piji (to byl můj častý problém - hrozně málo jsem pila) a snažím se méně kombinovat a dělat jednodušší jídla (večeře pouze zeleninové rizoto - na cibulce mrkev a cuketa, přidána CZ rýže a k tomu nastrouhaná mrkev a ředkev = salát). Dneska jsem krom čočkové polévky neměla žádnou luštěninu. Tak jestli to nebude i tím množstvím bílkovin (jedla jsem těch luštěnin moc)? Že to mé tělo nedokáže strávit. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Určitě dám vědět. Děkuji Vám všem za Vaše rady! Díky nim se z toho možná dostanu :-)

Mám ještě dotaz. Myslíte, že by mi mohlo pomoci i ten "snídaňový půst"? Že místo snídaně si dám půst a jíst budu až oběd? Takže si střevo a žaludek odpočine od snídaně nebo to raději nedělat? Děkuji moc.

pv33 — stř čec 24, 2013 8:10 pm
Laika píše:
Tak z půstu byl akorát půst od snídaně a jedla jsem až oběd :lol: Nejsem ještě připravená.. Nebo spíše řečeno, mamka vařila oběd a navíc můj oblíbený, donesla meruňky, v lednici byl zbytek tofumisu, takže se nedalo, takže to odkládám buď jak pojedu do zahraničí, nebo jak pojedu do Brna na byt, alespoň budu mít čas se učit a nebudu muset nic vařit a chystat do školy na svačinku 8)

Četla jsem si ty protikvasinkové diety. Ale já z toho vůbec nic nejím, tak jak můžu mít kvasinku? Vždyť to už by musela být za ty 2 roky, co nic takového nejím (nebo pouze opravdu málokdy např. občas tu koncentrovanou jablečnou šťávu - bez cukru 100% jablko, tím si jednou za půl roku poliju nějaký krém, občas marmeládu bez cukru na palačinky, těstoviny z bílé mouky také jednou za půl roku - moučné výrobky obecně skoro vůbec nepoužívám, a pokud jo, tak pouze z CZ mouky, ale většinou používám pouze celá zrna, protože moučné výrobky nemám ráda, zahleňují.. a nic jiného ze seznamu nepovolených potravin nejím), mrtvá, ne? Nevím, jak mám tu protikvasinkovou dietu držet, když nic z toho, co nemůžu, vlastně nejím..??

Jinak mám malý pokrok. Připadá mi, že už ta plynatost není tak častá :) Dávám si o hodně menší porce, více piji (to byl můj častý problém - hrozně málo jsem pila) a snažím se méně kombinovat a dělat jednodušší jídla (večeře pouze zeleninové rizoto - na cibulce mrkev a cuketa, přidána CZ rýže a k tomu nastrouhaná mrkev a ředkev = salát). Dneska jsem krom čočkové polévky neměla žádnou luštěninu. Tak jestli to nebude i tím množstvím bílkovin (jedla jsem těch luštěnin moc)? Že to mé tělo nedokáže strávit. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Určitě dám vědět. Děkuji Vám všem za Vaše rady! Díky nim se z toho možná dostanu :-)

Mám ještě dotaz. Myslíte, že by mi mohlo pomoci i ten "snídaňový půst"? Že místo snídaně si dám půst a jíst budu až oběd? Takže si střevo a žaludek odpočine od snídaně nebo to raději nedělat? Děkuji moc.

Laiko, kdyz nekde neco hnije a smrdi, tak je idealni to vyhodit a vymyt :lol: . V tvym pripade je jasne prvni ocista strev, at uz aspon klystyry nebo radeji sanka, protoze ta vymeje celou travici soustavu. A pak se zabyvat proc to tam hnilo. Nemyslim si, ze jis tak spatne, i kdyz muzes treba zkusit vynechat lusteniny... A v kazdym pripade bych dal mimo ocisty strev i ocisty jater a pripadne zaludku na zlepseni traveni. Samozrejme na vsechno by pomohl i pust, tedy poradny, ne snidanovy, jak ti tu nekdo radil, ale to je trochu narocnejsi a stejne by to chtelo nejdriv vycistit streva. Nicmene doporuceni jsi dostala spoustu, tak si muzes vybirat :lol:

Laika — stř čec 24, 2013 8:18 pm

Děkuji. Zkusím tu Šanku a ten klystýr. Jen já se toho bojím :lol: Nejraději bych měla po ruce někoho zkušeného, kdo by mi říkal co a jak.. Nechci si nějak ublížit.....

redbat — stř čec 24, 2013 8:40 pm

klystiru sa neboj... ale chapem ta tiez som sa bala :D ale nic to nie je :) sanku som skusala raz ale akosi sa nezadarilo.... uvazujem teraz o tej espomskej soli...

Laika — čtv čec 25, 2013 8:56 am

Asi jste měli pravdu s těmi obilninami, pomalu, ale jistě na to začínám přicházet. Dnes jsem měla na snídani 5 meruněk a hrstku jahod (vše RAW) a žádný problém! Mám plno energie, cítím se sytá a fajn. Dokonce mám krásně ploché břicho (občas ho mám takové vyklenuté - hlavně večer po všem tom jídle) a vůbec mě to nenadýmá! :shock: Asi začnu být RAW! :lol: Díky moc za všechny Vaše rady!! :)

Na ten klystýr se chystám. Už mám doma všechno potřebné "náčiní". Ale musím si to ještě načíst a zvolit vhodný den, kdy rodina nebude doma :lol:

Laika — čtv čec 25, 2013 9:06 am

ivko: díky mo za Tvé poznatky. Maso, vejce, mléko atd. vůbec nejím, takže to mě nemůže nadouvat. Myslím, že Tvůj systém má něco do sebe, protože když jsem si dneska dala lehkou ovocnou snídani, tak je mi opravdu fajn a žádná plynatost! Oběd sice budu mít vařený, ale večeři si dám zase RAW - asi nějaký ten salátek, třeba s mandličkami, ať mám ten tuk, jak mi tu ostatní radili. A s tím TV, mluvením s lidmi atd. musím také přestat a věnovat se jen jídlu, to bude asi také můj problém. Díky díky díky!

redbat — čtv čec 25, 2013 9:15 am

ono ten klystir na precistenie.... mal by sa robit takto: prvy tyzden kazdy den, druhy tyzden kazdy druhy den, treti tyzden kazdy 4ty den (nepamatam si to presne) a stvrty tyzden raz... opravte ma ak sa mylim.... takze zo zaciatku ho treba robit castejsie...

martina72 — čtv čec 25, 2013 12:20 pm

Laika zmínila "půst od snídaně". To je ale zavádějící, nikoliv obecně platné. Každý člověk je jiný. Někdo je "sova", tedy se pořádně nažere navečír a jede do půli noci, pak prochrápe celé dopoledne, snídá až ve dvě po poledni. Jiný je skřivan, vstává s východem slunka, což je v létě tady kolem čtvrté. Nelze již déle spáti. Tož se nasnídá již kolem páté, šesté, co jiného.
Ono je také potřebí respektovat svůj typ. Nelze jíst tak, jak jedí druzí, když jsi jiný.

Laika — čtv čec 25, 2013 1:12 pm

Já jsem asi ta sova. Ale hlad na snídaní mívám až tak kolem půl 9 (vstávám v 6). A musím říct, že to ovoce na snídani mi udělalo moc dobře. Oběd jsem měla vařený - čočka, jáhly (jsou zásadotvorné), na cibulce květák a cuketa, vše smícháno do "rizota", ochuceno římským kmínem, solí, bazalkou. Dala jsem si malou porci a musím zaklepat - VŠE OK! :) Na večeři plánuji zeleninový salát s mandličkami, abych doplnila zdravé tuky. Nějaký tip na dobrý lehký salát? :P

Martina72: máš naprostou pravdu! Zcela souhlasím. Díky za Tvůj názor.

martina72 — čtv čec 25, 2013 1:31 pm

No vidíš, lepšíš se. Lehký salát? Nyní? Velmi, ale velmi, zralé a prosluněné rajče, hafo pampeliškového listí, malounko spařených kopřiv, šnytlauch, čerstvý kopr (malounko), vopich (u většiny lidí libeček), malounko, zralé salátové okurky, olivový olej, ten nejlepší (u nás bohužel nejdražší). Trošku čerstvé šťavnaté cibule.
Chléb normální, ne z krámu.

Laika — čtv čec 25, 2013 3:55 pm

Musela jsem dojíst tiramisu, které mi zbylo v lednici, nechtěla jsem ho vyhodit a už to zase cítím (plyny a cítím to i v krku) :? A to tam bylo jen tofu a CZ sušenky. Takže nic takového už jíst nebudu, nestojí mi to za ty problémy :?

Bohužel nemám se momentálně jak dostat k takové zeleni, která by byla čistá.. Mrknu, co je v lednici. Ale děkuji moc za tip, musím si sehnat ty zelené listy a vyzkouším! :)

Mám tu ale čerstvé meruňky, rybíz, angrešt a maliny.. Tak možná si udělám spíše ovocný salát a zítra bude zeleninka :D

redbat — čtv čec 25, 2013 4:26 pm

no ocividne ti nerobi dobre to celozrne jedlo... a najma ak ho skombinujes s ovocim... este skus par dni nejest ziadne zrna... akus napriklad pohanku, quinou... mozno ti nebudu robit problem.... ja zboznujem quinou s makom... nameliem mak, uvarim quinou... posypem quinou makom a pridam med alebo ine sladidlo prirodne (napr kokosovy cukor)... obcas pridam nejaky tuk - maslo alebo kokosovy olej... mnaaaaaaam uz viem co budem mat zajtra na obed :D

Laika — čtv čec 25, 2013 6:26 pm

Asi budu RAW :P Je mi po tom tak skvěle! Dneska na večři meruňky, maliny, jablíčka, mňam. Tu quinou mám doma, zkusím. S tím mákem to musí být moc dobré! A toto vaření je mnohem lehčí než vyvařovat 2 hodiny makrobiotický talíř. Do práce si vezmu trošku ovoce do krabičky a jde se.

redbat — čtv čec 25, 2013 7:08 pm

no drzim ti palce nech ti to vydrzi co najdlhsie... sama som skusala ale potom som zasa zakopla... ale skusam to znova... trosku sa bojim co v zime.... ale nejak to prezijem :D ono mozno ani nemsis ist hned uplne do raw, len staci trochu menej kombinovat mozno.... musis vyskusat co ti najviac sadne.. drzim paluchy </p

Laika — čtv čec 25, 2013 8:38 pm

Děkuji moc. Taky Ti držím palečky! V zimě to bude horší no.. Leda tak nějaká jablka, mrkev, něco co se uskladní ve sklepě a vydrží to :lol: Ale teď je všeho dostatek, takže se můžeme pořádně najíst :D

Jinak 100 % RAW být zatím neplánuji, protože mamka vaří obědy, takže snídaně a večeře zatím RAW a oběd vařený, ale maličká porce. I tak si myslím, že by to mělo tělu hodně odlehčit a dodat enzymy, vitamíny a minerály - předtím jsem bohužel moc syrovou zeleninu a ovoce nejedla. Protože jsem četla, že je moc jin a moc by se to nemělo, a že obsahuje moc cukrů a tudíž se po tom tloustne (ani nevím, proč jsem tomu věřila.. Asi proto, že jsem dřív měla problémy s váhou :D). A když už ovoce, tak pouze tepělně upravené. Takže jsem vše tepelně upravovala a tím jsem zničila asi všechny živiny a do těla nic dobrého nedostala.

Právě jsem si namočila slunečnicová semínka na zítřejší salát, abych do sebe dostala nějaké ty zdravé tuky :-) Už mám i rajčátka pěkně prosluněná z naší zahrádky, petrželku, cukety, okurky, mrkev, takže zítra bude salátek!

redbat — čtv čec 25, 2013 8:55 pm

este si to poriadne nastuduj.... aby si neskoncila podvyzivena lebo uz teraz si pod normalom... nie je to az take jednoduche s tym vitarianstvom... aby si mala dostatok vsetkeho co telo potrebuje... skus pozriet na vitarian.cz tiez tam sondujem a tiez kopec videi na youtube zo zahranicia... staci zadat raw food... dozvies sa aj o chybach akym by si sa mala vyhnut atd </p

Kachně — čtv čec 25, 2013 9:51 pm

- předtím jsem bohužel moc syrovou zeleninu a ovoce nejedla. Protože jsem četla, že je moc jin a moc by se to nemělo, a že obsahuje moc cukrů a tudíž se po tom tloustne (ani nevím, proč jsem tomu věřila..

Chce to všechno s mírou, já mám teď limit 150g cukrů denně, což je např. kilo ovoce(kromě banánů) + 100g pečiva.

- A když už ovoce, tak pouze tepělně upravené. Takže jsem vše tepelně upravovala a tím jsem zničila asi všechny živiny a do těla nic dobrého nedostala.

To snad platí o zelenině, ovoce je přirozený jíst čerstvý, zato zelenina se syrová často obtížně tráví.

- Právě jsem si namočila slunečnicová semínka na zítřejší salát, abych do sebe dostala nějaké ty zdravé tuky :-)

Zdravej tuk je třeba máslo.

redbat — pát čec 26, 2013 9:06 am

no maslo by som dala az na dalsie miesto za tukmi z orechov, ryb, avokada, semien (kokosovy olej, mandle, chia, konopne semienko, tekvicove a pod.)... ja osobne na varenie pouzivam takmer vylucne kokosovy olej... aj ked nieco peciem... co je malokedy.... do smoothies si davam vacsinou chia semena... ako sladkost mam mix urobeny z tahini, medu, karobu a kokosu mnam.... alebo si robim raw susene krekry (na sladko i slano) z lanoveho semiacka a inych semiacok a suseneho ovocia....

TomasV — pát čec 26, 2013 9:44 am
redbat píše:
este si to poriadne nastuduj.... aby si neskoncila podvyzivena lebo uz teraz si pod normalom... nie je to az take jednoduche s tym vitarianstvom... aby si mala dostatok vsetkeho co telo potrebuje... skus pozriet na vitarian.cz tiez tam sondujem a tiez kopec videi na youtube zo zahranicia... staci zadat raw food... dozvies sa aj o chybach akym by si sa mala vyhnut atd </div
redbat — pát čec 26, 2013 12:37 pm
TomasV píše:
Mne by zajímalo,jak se budete stravovat přes zimu,něco se dá do zásoby zamrazit nebo nasušit,ale jinak v našich podmínkách bych to spíš viděl přes léto surová strava a v zimě vařená.

Ještě poznámka k Laike,máte tam opravdu málo tuku a pokud máte přemnoženou kandidu ,tak to platí dvojnásob.Vaše tělo funguje na tři zdroje:Sacharidy,Bílkoviny a Tuky,jelikož kandida se živí sacharidama ,tak musíte omezit cukry na max.50g a přidat tuky.
Tzn.přidat do jídelníčku :Olivový,kokosový a lněný olej,avokádo,ořechová a semínková mléka,domácí kefír/jogurt(potřebujete obnovit střevní mikrofloru) a v neposlední řadě domácí vajíčka.

neviem... este som len na zaciatku.... ale isto nie som prvy clovek snaziaci sa o vita stravu, tak sa budem snazit do zimy co najviac zistit... momentalne som na tom asi tak ze sa snazim jest co najviac suroveho ale na obed mavam aj varene jedla vid. dnes quinoa s makom .... no a raz za tyzden mam este masko...a sem tam aj nejaky ten tvaroh ci syr... ale uz je to ovela menej ako kedysi.... to som mala maso skoro kazdy den... ufff... o kombinovani jedal ani nehovorim :D

v zime sa daju robit stavy mrkva, repa, jablko, zazvor, zeler... to by nemal byt problem... v obchodoch je vsetkeho dost... aj ked jasne, ze nie vzdy sa da hovorit o kvalite :)

Laika — pát čec 26, 2013 4:06 pm

TomasV: přes zimu budu určitě jíst vařenou stravu. Vidím to tak, jak to píšeš. Přes léto převážnou část syrového (u mě hlavně ovoce, jak jsem zjistila, syrová zelenina bez zajedení vařeným je pro mě ještě málo stravitelná, není mi po ní nejlépe, je taková "těžká" - např. mrkev) a v zimě vařené, ale syrové saláty k tomu.

Kolik je 50 g cukru? 10 ks meruněk nebo tak alespoń přibližně, abych věděla? Jiný "cukr" než ovoce nejím :) (bílý cukr, třitinový, med, melasu atd. nejím, ani výrobky, které je obsahují).

Ohledně té kvasinky. Bohužel jogurty a kefíry nemohu jíst. Jsem alergická na mléčné výrobky. Ale na střevní mikroflóru by myslím mohlo pomoci ječměnné a umepasta, umeocet, rýžové miso, tempeh a tofu (možná i řasy? - taky používám), které používám, ne? K vajíčkům jsem nikdy netíhla, nikdy mi moc nechutnali , i v receptech je většinou něčím nahrazuji, ale pokud to jinak nejde a nejde jíst něco jiného než vajíčka, tak je jíst začnu, zdraví je mi přednější, i když s chutí to asi nebude. Mě vajíčka hrozně smrdí :lol: Oleje používám většinou pod cibulku, když vařím, a to většinou sezamový, řepkový nebo slunečnicový, všechny velmi drahé, ne GMO, ze zdravé výživy. Jak si začnu dělat víc saláty, tak budu do nich oleje přidávat. Dá se přidávat třeba ten extra panenský olivový olej i do jiného jídla než jen na saláty (taťka si to dává třeba na rybu nebo brambory, ale brambory jím jen minimálně - a nedokážu si to představit si to dávat na rýži, jáhly, kroupy, těstoviny atd.)? Já jsem zvyklá nepoužívat oleje "za syrova", ale vždy pod zeleninu při vaření (do pečení, smažení), takže si s tímto moc nevím rady, na co to dávat a k čemu krom salátu (asi by to šlo dávat i na třeba salát ze strouhané mrkve nebo jiné zeleniny, že?). Ořechy jím, i semínka - i občas ty ořechová másla (tahini, mandlové). Včera jsem si namočila slunečnicové semínko a měla ho dneska. Na svačinku jsem dnes k syrovému ovocnému salátu měla hrstičku mandliček. Musím si nakoupit zásobu, abych střídala různé druhy - hodně tuku mají kešu, myslíš, že by pro mě byly OK? A taky vlašské oříšky - ty budeme mít na podzim na zahrádce.. :) Zítra plánuji namočit dýňová semínka.

Děkuji Ti moc za Tvou odpověď.

redbat: tak hodně zeleniny se dá uskladnit. A supermarkety nabízí zeleninu a ovoce přes celý rok. Ale některé jsou opravdu blbé kvality, no. Snažím se kupovat hlavně BIO. Teď máme naštěstí většinu ovoce i zeleniny ze zahrádky, takže to řešit nemusím. Už se těším, až budeme mít na zahrádce Hokaido dýně, mňam! Ty jsou slaďoučké.

Kachně — pát čec 26, 2013 5:42 pm

Ovoce má tak 10-11g cukru na 100g, banány víc než 2x tolik. Ale hromadu cukru má rejže, těstoviny, atd. Brambory maj asi jen 16g na 100g, takže jsou rozhodně lepší než rejže.
A 50g denně je málo, chce to omezovat postupně, nejdřív třeba na 150, což není problém dodržet a pak postupně snižovat.

redbat — pát čec 26, 2013 6:09 pm
Laika píše:
tak hodně zeleniny se dá uskladnit. A supermarkety nabízí zeleninu a ovoce přes celý rok. Ale některé jsou opravdu blbé kvality, no. Snažím se kupovat hlavně BIO. Teď máme naštěstí většinu ovoce i zeleniny ze zahrádky, takže to řešit nemusím. Už se těším, až budeme mít na zahrádce Hokaido dýně, mňam! Ty jsou slaďoučké.

to mi je jasne, len nemam velmi co uskladnovat kedze v podstate nic nepestujem... tento rok trosku repy, nejaky ten kel, zemiaky,,, mrkve sa nedari ani petrzlenu ani zeleru, cize som odkazana na obchody...

TomasV — pát čec 26, 2013 9:36 pm

Kolik je 50 g cukru? 10 ks meruněk nebo tak alespoń přibližně, abych věděla? Jiný "cukr" než ovoce nejím :) (bílý cukr, třitinový, med, melasu atd. nejím, ani výrobky, které je obsahují).

V té Šakulově tabulce jsou uvedeny potraviny i s obsahem sacharidů,hlavně ty obiloviny jsou na tom s počtem cukru špatně.
Dobře fermetovaný domácí kefír(24/36h)už má minimálně laktozy a většinou je dobře tolerován i lidmi co mléčné výrobky nemohou.Tady je návodhttp://www.zdravi-az.cz/publikovane_clanky.php
Na smažení je nejlepší ghí máslo,oleje používat jenom za studena.
Vajíčka zkus na hniličku,tak by mněla být dobře stravitelná.
U těch ořechů nevidím problém,pokud jsou z dobrého zdroje já osobně preferuju semínka.

Ram — sob čec 27, 2013 5:50 pm

Cituji
"Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám"
Tak toto se mi zdá největší problém, to není normální, chce to určitě kvalitního lékaře (gynekologa, endokrinologa) může jít o hormonální problém, ale i o nějaký zapouzdřený zánět, což je najednou časovaná bomba (náhlá sepse) a ta zapáchající plynatost tomu docela nahrává.
Nejsem žádný odborník, ale toto žádnou dietou nevyřešíte.
A určitě budete chtít v budoucnu děti.
Až tohle pořešíte, tak na střeva a dokonalé trávení je nejlepší co nejvíce pohybu, dobré je i občas živočišné uhlí možná i derivační koupele, po těch odejde hodně plynů. Držím Vám palce.

pv33 — sob čec 27, 2013 6:39 pm
Ram píše:
Cituji
"Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám"
Tak toto se mi zdá největší problém, to není normální, chce to určitě kvalitního lékaře (gynekologa, endokrinologa) může jít o hormonální problém, ale i o nějaký zapouzdřený zánět, což je najednou časovaná bomba (náhlá sepse) a ta zapáchající plynatost tomu docela nahrává.
Nejsem žádný odborník, ale toto žádnou dietou nevyřešíte.
A určitě budete chtít v budoucnu děti.
Až tohle pořešíte, tak na střeva a dokonalé trávení je nejlepší co nejvíce pohybu, dobré je i občas živočišné uhlí možná i derivační koupele, po těch odejde hodně plynů. Držím Vám palce.

Ram, ten citat je trochu zkraceny, takze toho zkopiruju o par slov vic:

Laika píše:
Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám - měla jsem brát HA, ale nechtěla jsem to svinstvo do sebe cpát...

V tomto Laiku chapu. Rada najit si kvalitniho lekare (gynekologa, endokrinologa) zni na prvni pohled hezky, az na to, ze u nas asi kvalitni lekari moc nejsou. Tedy asi jsou, ale maji sve predpisy a ty predepisuji svinstva typu HA, ktera maji spoustu vedlejsi ucinku a rizik. Jak uz jsem tu psal, osobne bych zacal ocistama a stravou a urcite je dobry i ten pohyb, uhli a asi i derivacni koupele, pak se uvidi jestli to pomohlo a muze znovu prehodnotit jak dal.
Tipnul bych si, ze Laika uz nejake lekare zkusila a bez uspechu, protoze malokdo se zabyva alternativou, kdyz mu vsechno vyresi lekar. Predpokladam, ze ani ty jsi nenasla kvalitni lekare, kdyz chodis na tyto stranky, ale treba se pletu.

Laika — sob čec 27, 2013 8:54 pm

Pv33 máš pravdu, bohužel najít lékaře, kteří jsou ochotni Tě vyslechnout a nenutit Ti hnedka injekci nebo HA je hrozně málo, zatím jsem na takového nenarazila. Příjde mi, že je to všechno byznys... U jedné doktorky mě ani pořádně nevyslechli, ale co dokonce, tak ani nevyšetřili a hned mi cpali HA a injekci. Říkali to jako nee, aby jsi neměla MS, to musíš hnedka na injekci a začít brát HA, jinak to nejde. Jen jsem na ně koukala, že mě ani nevyšetřili, tak jsem se obrátila a říkala tak to ne, sem už nejdu. Byla jsem na sonu a říkali, že je vše OK. Že tam není žádný problém. Každopádně teď jsem našla (snad) dobrého gynekologa, který mě kompletně vyšetří. Jen má teď dovču, tak mu budu zkoušet volat příští týden a přihlásím se k němu... Prý je moc milý a sympatický a lidi vyslechne. Což potřebuju. Aby mě hned nezavrhl když mu řeknu, že bych ráda zkusila něco jiného než HA nebo injekci, nějakou alternativu. Připadá mi, že gynekologové píšou HA všem. Máš problém, vyřeší to HA. Sice HA Ti udělá MS, ale umělou.
Já si chci nechat změřit bazální teplotu a nechat si udělat úplné vyšetřením ať vím, jestli tam není fakt nějaký problém a případně podle závažnosti se rozhodnout, co dál. Ale mám silnou předtuchu že je to tím tukem. Protože mi tyto problémy začaly, až když jsem začala jíst makrobioticky (tak cca rok po jezení makrobioticky), a těch tuků jsem v té době měla málo. Ona makrobiotika obecně používá málo tuku. Protože MS jsem měla, ale pak prostě postupně vymizela...

Ram děkuji Vám moc za Váš komentář. Problém chci co nejdříve vyřešit. Snad se během příštího týdne dostanu ke gynekologovi na to vyšetření abych věděla, co a jak. A snad to nebude nic vážného. Měla jsem i problémy se štítnou žlázou. Nějaký zánět tam byl no. Měla bych si zajít i tam, jestli už se mi to zlepšilo. Měla jsem brát nějaké prášky na ty hormony, ale nebrala jsem je. Doufala jsem, že to makrobiotika spraví. Tak to mi připomíná, že bych si tam měla zajít a nechat si to znovu zkontrolovat, jestli se to zlepšilo. Možná ta štítná žláza má nějakou souvislost s tou menstruací?

Jinak ohledně mého stavu.. Nevím co se stalo, ale musím říct, že plynatost je PRYČ! Sama tomu vůbec nechápu :shock: Přitom už jsem se zase vrátila k vařenému 3x denně, ale přidávám navíc každý den čerstvé ovoce, "oživená" (namočená) semínka a oříšky. Dnes jsem měla bílou mořskou rybu a grilovanou cuketu - vše s olivovým olejem (takže zdravé tuky). Do jídla si přidávám i 100 % rakytníkový olej, který jsem koupila ve zdravé výživě. Celkově si dávám !mnohem! menší porce. A snažím se moc nekombinovat. Takže když si napařuji zeleninu k jídlu, tak jen např. 1 růžičku brokolice (předtím jsem napařovala třeba 3 druhy zeleniny a ve velkém množství). Z té plynatosti podezírám velké porce (jedla jsem opravdu dost, necítila jsem sytost..) - tzn. velké množství bílkoviny a obiloviny, což asi mé tělo nebylo schopno zpracovat a asi malé množství enzymů a taky málo pohybu. Ale nevím přesně, co mi pomohlo :lol: Jsem zvědavá, jak to bude dál pokračovat... Hýbat se snažím, ale v práci sedím u PC, takže toho pohybu moc nemám, ale když jsem mimo práci, tak se snažím co nejvíce stát na nohou - jen na kole, jít na procházku, uklízet atd. Abych měla pořád nějakou činnost, nějaký pohyb. Alespoň trošku </p

ovekyska — sob čec 27, 2013 9:34 pm

Laika,
ja som stratila menzes po prechod na vita stravu, takze ak uvazujes tymto smerom, opatrne.
velmi som vtedy schudla a to som fakt nehladovala.
menzes sa mi podarilo vratit po 2mesacnom uzivani kotvicnika. nerobila som caj, iba som si dala 3x denne rozmixovanu lyzicku byliniek.
tiez poznam nafukovanie po prilis velkych porciach.

Ram — ned čec 28, 2013 5:15 pm

Ram děkuji Vám moc za Váš komentář. Problém chci co nejdříve vyřešit. Snad se během příštího týdne dostanu ke gynekologovi na to vyšetření abych věděla, co a jak. A snad to nebude nic vážného. Měla jsem i problémy se štítnou žlázou. Nějaký zánět tam byl no. Měla bych si zajít i tam, jestli už se mi to zlepšilo. Měla jsem brát nějaké prášky na ty hormony, ale nebrala jsem je. Doufala jsem, že to makrobiotika spraví. Tak to mi připomíná, že bych si tam měla zajít a nechat si to znovu zkontrolovat, jestli se to zlepšilo. Možná ta štítná žláza má nějakou souvislost s tou menstruací?

Toho gynekologa opravdu doporučuji, když nebude vyhovovat jeden, hledejte dál. HA se mi také nezdá jako řešení. Nutno zjistit hladinu ženských hormonů a podle toho dál postupovat. Je zde rada kotvičník, ten dokáže vyvolat menstruaci i v menopauze, to se Vás ještě naštěstí netýká, ale třeba Vám pomůže. Zkuste nejdříve menší dávky a uvidíte jestli nebude dělat problémy. Kdysi jsem s ním taky experimentovala, v podstatě mne po něm bylo skvěle, ale nevím dodnes proč, měl na mne hodně vedlejších účinků (pocení, bušení srdce atd.) Tak jsem s ním přestala. Na každého působí jinak.
Ještě mne napadá obrátit se na někoho kdo se dobře vyzná v bylinkách. Spousta bylinek obsahuje estrogeny, které by mohly pomoci. K té štítné žláze, je to velmi důležitá žláza, která řídí metabolismus v celém těle. Takže určitě má vliv i na menstruaci. Dokáže napáchat dost velké zlo, ale dá dnes již dobře léčit a snad i regulovat stravou. Ale zkuste ať Vám endokrinolog zkotroluje i ostatní hormony. Někde je nějaký problém. A vědět kde, tak již se cíleně zaměříte na problém. A srovnáním tohoto problému, by se mělo srovnat postupně i ostatní. Na ty střeva spíše jednoduchou stravu a vypozorovat co Vám nedělá dobře. Takže jíst častěji a menší porce, abyste mohla sledovat, tělo si samo řekne a pohyb.
PS kdysi jsem taky zkoušela makrobiotiku, ale hodně rychle přestala, protože jsem po ní byla celá jakoby vosková a nažloutlá. Již nikdy.

ivko — úte čec 30, 2013 11:14 am

Laika tvoj stav bez plynatosti ma tesi a ver mi ze nie je nic lepsie ako si tento pocit uchovat po rokoch trapenia!
Ovocie je ultimatne, nepriberas z neho-uz nemusis sledovat ziadne tabulky,ak ho papas dostatok tak nechudnes, vzdy mas po nom energiu na rozdavanie, lepsie spis, detoxikujes neustale a podporujes ekologiu lebo sadit stromy je rozhodne setrnejsie ako chovat dobytok.

Buď fit! :-)

6ma — úte čec 30, 2013 1:38 pm

zdravim Laiko,
tak jsem si vicemene procetl celou diskuzi a zkusim take trochu prispet troskou do mlyna.
(asi to bude trochu na preskacku, ale myslim ze to zas tak nevadi)
1) pises ze si jedla velke porce -> zacal bych si vazit jidlo (alespon pro zacatek aby mel clovek odhad), jedna porce by nemela presahnout vahu 500g, (pokud se totiz clovek stale prezira pak neprichazi pocit sytosti = pokud mas roztazenej zaludek je sytost uplne jinde, nez kdyz ho mas v poradku), proto je dobre jidlo minimalne ze zacatku vazit.

2) plynatost = kvasinka + nedostatek laktobacilu ve streve -> pises ze mas alergii na mlecne vyrobky, zkusil bych kefir (ne z obchodu, ale doma delany, ten spousta lidi s alergii na mlecne vyr. snese. Pokud se ti do nej nechce, tak si ale rozhodne porid nejake laktobacily v tobolkach -> treba z lekarny a k nim i probiotika, ze zacatku je rovnez dobre pouzivat Lepicol a doporucil bych ti take Sanogel, ktery vyborne detoxikuje strevo -> laktobacily bych bral 3x denne min. 30min pred jidlem, aby se stihly dostat do streva driv nez se najis (zaludecni kyseliny je dost likviduji). Vecer vem tobolku laktobacilu a tobolku probiotik, oboje vysyp spolecne do sklenice a zalej 2dcl vlazne vody (ne teplejsi nez 37stupnu) a nech pres noc (nemichat nicim kovovym , to laktobacily likviduje) a rano vypij (opet min. 30min pred jidlem)
ad 2) po kazdem klystyru dopln laktobacily (bud pomoci mikroklyzmatu a nebo normalne oralne!!

3) pises ze si mela/mas problemy se stitnou zlazou -> je treba se zamerit hlavne na tyto mineraly : horcik, jod, selen -> jod a selen je treba dodavat spolecne! horcik bych zacal dodavat napr. chloridem horecnatym ,ktery zde na foru nabizi Jarda
ad 3) problemy se stitnou zlazou jsou rovnez casto z duvodu jejiho napadeni parazity, takze to je rovnez take treba casem poresit (antihelmintika ci trojcatko)

4) tuky ve strave a co (ne)jist kvuli knadide
-> tady je spousty teorii a zpusobu, avsak treba podotknout, ze co vyhovuje(funguje) jednomu nemusi vyhovovat druhemu, dale bych upozornil, ze zbavit se kandidy nemusi byt u spousty jedincu jednoduche (me se to take zatim nepodarilo, ale dulezite je to vedet a prubezne ji likvidovat nebo alespon nezivit gulasem, chlastem atd.)
-> pises zde, ze si jedla obilniny s ovocem a take jak to dopadlo (aby ne :) ), ale ani ted se mi nezda uplne rozumna kombinace ovoce a orechu ci seminek co si psala -> obecne plati ze ovoce se nema michat s tukem (pri kandidoze) ale vyjimka by byla a to jest kokos, kokosovy olej a mandle (to kandida nesnasi, takze by to nemelo vyvolavat kvaseni pri traveni a tim plyny(pamatuj: smradlave plyny s hnijicim zapachem znamenaji, ze je treba doplnit strevni mikrofloru!! )
-> nakonec jedna dulezita informace o tucich -> nastuduj si omega 6 a omega 3 mastne kyseliny, omega 6 obsahuje slunecnice, dyne, kesu,kokos... (a samozrejme jejich oleje) a jejich prebytek vubec neni dobry -> proto je treba spolecne s nimi jist potraviny bohate na omega 3, napr. len, vlasske orechy...a jejich oleje ->vysledek: lepsi plet, vyrazne snizuje riziko jakychkoli zanetu v tele ( zde je ovsem treba dodavat take B1 a B5(nadlevinky), odstranuje zacpu(spolecne s horcikem) a mnoho a mnoho dalsich pozitivnich vlivu na telo
-> dale pises ze si jedla kase (uz nevim z ceho vseho) -> upozornuji ze kase z cehokoli je velmi spatne stravitelna, takze bych kase radeji nejedl vubec (neni to dobre ani pro zdrave jedince, natoz pro ty kteri ,,hnijou" ) a rovnez bych nekonzumoval smoothie (maximalne banan+mata).
-> vynech smazene jidla (jakekoli) je to zbytecna zatez pro jatra a kandida si krasne pochutna

>> tak to by bylo zatim asi vse. urcite sem spoustu veci v prubehu psani zapomel, ale to nejdulezitejsi pro zacatek sem ti snad shrnul

PS. jo a nejedl bych soju ani jeji produkty (GMO)
PPS. pokud jis varene jidlo, je dobre ho jist v pomeru 2:3 varene:syrove potraviny

Mej se a at se zdravi navraci </p

Laika — stř čec 31, 2013 9:04 pm

ovekyska: děkuji moc za tip, určitě ten kotvičník vyzkouším. Uvidíme, co to se mnou udělá :) Hned zítra se na něj zeptám - snad ho budou mít v lékárně?

Ram: víš o nějakém bylinkáři, kterého bych se mohla zeptat? Ve zdravé výživě určitě nic vědět nebudou.. K té štítné žláze. Dnes mi brali krev a zítra budu mít výsledky na štítnou žlázu, různé vitamíny a minerály a další testy a za měsíc na celiakii a různé intolerance na potraviny. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne, třeba mi to něco prozradí... Doktorka mi říkala, že nejspíše trpím chudokrevností (jsem prý bledá), ale uvidí se zítra podle těch testů (dočetla jsem se, že anémie může mít příčinu i tu plynatost).

Jinak plynatost se mi zase vrátila.. :? Byl to jen nějaký výjimečný den, kdy to "zmizelo". Doktorka mi říkala, že jím hodně nadýmavých potravin a CZ potraviny obsahují hodně vlákniny, která mě hodně prožene, takže to může být i tím.. Každopádně je hrozně ochotná a budeme to řešit, tak jsem zvědavá. Gynekolog má ještě pořád dovolenou, takže objednat mu můžu až další týden. A s tím endokrinologem uvidím, co mi řekne zítra doktorka a s těmi testy.. Jestli to bude nějaké špatné, tak mě tam určitě pošle. Budu informovat, jak to se mnou vypadá.

6ma: Děkuji moc za Tvou odpověď. 1) Jím teď mnohem menší porce. To znamená třeba dneska: na snídani 3 lžíce CZ rýže + 3 kousky napařeného květáku, "oživená" dýňová semínka, petrželka. Na oběd 3 palačinky (špaldová, pohankouvá mouka, sůl, voda) plněné pomazánkou ze zeleniny (dýně, cibule) a nastrouhanou syrovou mrkví a salátem; na svačinu kousek melounu a 6 ks meruněk. Na večeři misečka: CZ rýže, prohazovaná zelenina ne oleji ve woku (cuketa, dýně, fazolky) s troškou červené čočky a 1 růžička napařené brokolice + jako salát nastrouhaná syrová mrkev zakapnutá citronem.

2) Na tu střevní mikroflóru. Stačila by domácí kvašená zelenina - např. kysané zelí?
Zmínila jsem se před doktorkou, že jsem si dělala plivací test na kvasinku a jestli tu plynatost nemůžu mít z přemnožení kvasinky. Ona mi říkaal, že kvasinka je normání a není parazit a navíc že plivací test není 100 % tní, že můžu mít i něco v ústní dutině. Nějak jsem to nepochopila, tak nevím. Existuje nějaký test na kvasinku, který by mi doktorka mohla udělat, nevíte někdo?

3) Děkuji moc. Raději bych ale tyto minerály doplnila stravou než preparáty. Mrknu, co vše obsahuje tyto minerály a budu to jíst častěji, abych je doplnila :)

4) To jsem vůbec nevěděla, že ořechy/semínka se nesmí kombinovat s ovocem. Už nebudu :-) Kandida nesnáší mandle? To je super, mandle miluji, budu je jíst častěji, abych jí pěkně "zavařila" život :)
S těmi vitamíny a minerály je to pěkně komplikované. Vše se vším souvisí.. Pokusím si o tom něco najít a nastudovat si to!
Těmi kašemi jsem myslela: např. vařenou CZ rýži v poměru 1:1,5 s vodou v tlakovém hrnci (nebo tím samým způsobem vařené kroupy, jen s větším poměrem vody nebo jáhly, kombinace jáhly + rýže, kroupy + lněné semínko atd.). Není to přímo kaše (ta má kašovitou konzistenci a to moje kaše rozhodně nemá..), ale já tomu tak říkám :-D Tu samou rýži jím i jako přílohu na oběd nebo večeři.
Ad. smažené - Mám moc ráda "řízečky" - např. obalím kolečka cukety (nebo jinou zeeninu - květák, nebo nať z mrkve) v těstíčku z Hrašky (nebo CZ mouky + vody) a hodím do vysoké vrstvy oleje.. To těstíčko se zatáhne a nepustí do sebe tuk. Nechám okapat, dám na ubrousek (většinou tam není žádný tuk, pokud se dobře udělají). Myslíš, že toto kvasince také "šmakuje" a měla bych to vynechat?

Ještě mě napadla jedna věc.. Nedávno jsem měla bílé těstoviny. Hned po tom jsem cítila v krku takové škrábání, takový divný pocit. Nemocná jsem nebyla a druhý den už to bylo OK (jen ten večer po snězení těch těstovin). Dnes jsem měla ty palačinky z CZ mouky + pohankové a cítila jsem zase takové hleny v krku, musela jsem si chvilku pokašlat... Je možné, že bych byla celiak? Dělali mi sice na celiakii testy, ale výsledky budu mít až za měsíc.

K sóje. Jím tofu, tempeh - ty, které kupuji, jsou GMO free. Pak občas sójovou smetanu BIO Provamel (do omáček) nebo tofunézu (občas do něčeho nebo jen tak lžičku k jídlu, kupujeme opravdu sporadicky). Ty jsou také GMO free. Jiné sojové produkty nejím právě kvůli GMO (také nejím kukuřičné produkty - občas pouze polentu, tam je psáno GMO free).

Syrový salát nebo něco se vždy snažím k vařenému mít :) Ale teď to mám spíš opačně vařené 3 : syrové 2. Zvýším dávku syrového salátu.

ovekyska — stř čec 31, 2013 10:18 pm

nemozes mat celiakiu?

Laika — čtv srp 01, 2013 7:04 am

No právě, o tom přemýšlím... Ale výsledky na celiakii budu mít až za měsíc.

Ale tu plynatost jsem měla i po CZ rýži, červené čočce a zelenině. A tam žádný lepek není. Ale to v tom krku co tak vzpomínám už jsem měla po mouce několikrát... I třeba když jsem měla v jedné zdravé restauraci nějaká zeleninová hnízda - bylo to obalený v bílé mouce a smažené a to samé jsem cítila taky.. Ale co si vzpomínám, tak jsem to začala mít až tento půlrok. O vánocích jsem si dělala své cukroví z CZ mouky a bez problémů a předtím jsem si také různé věci z mouky dělala (často kváskové CZ chleby do školy) a taky jsem s tím neměla problémy..... Hmmm.. Jedině, že by se mi to objevilo až prostě teď. No uvidím na konci srpna, co ty testy..

Chci zkusit ty klystýry (a šanku), ale když se to musí dělat každý den.. Bohužel nemám prázdný byt :? Pořád tu někdo je z rodiny.. Napadla mě ještě hydrokolonterapie. To je to samé, ne? Ale dělají to odborníci. Sice to stojí peníze, abych tak bych měla jistotu, že neudělám žádnou chybu.. Až budu mít výsledky těstů, domluvím se s doktorkou ať mě tam pošle.

Laika — čtv srp 01, 2013 12:07 pm

Takže všechny testy na vitamíny a minerály dopadly dobře. Krom štítné žlázy. Normální hodnota je 4,2 a já mám 6,51 - tedy zvýšenou. Takže prý dostanu prášky Letrox. Nevíte někdo, jestli se to nedá nějak obejít? Nerada bych brala prášky. Neexistují nějaké přírodní "léky", bylinky nebo co zařadit do stravy? Děkuji moc.

janin — čtv srp 01, 2013 1:58 pm
Laika píše:
Takže všechny testy na vitamíny a minerály dopadly dobře. Krom štítné žlázy. Normální hodnota je 4,2 a já mám 6,51 - tedy zvýšenou. Takže prý dostanu prášky Letrox. Nevíte někdo, jestli se to nedá nějak obejít? Nerada bych brala prášky. Neexistují nějaké přírodní "léky", bylinky nebo co zařadit do stravy? Děkuji moc.

Treba si naštudovať,je tu veľa info:

Laika píše:

Zkusil bych se nejprve vyladit autopatií. Je to jednoduché a při troše filipa i levné. A v dalším bych pokračoval podle výsledků.

merti — čtv srp 01, 2013 3:29 pm

Laiko, u těch testů na celiakii je potřeba dát pozor na jednu věc, a to že existuje i tzv. "skrytá" celiakie, která se ve výsledcích neprojeví.

Jinak to zahlenění by mohl způsobovat i škrob.

Mně osobně občas lehce zahlení krk i větší množství ořechů. Čili bych řekla, že tělo takhle reaguje na všechno hůře stravitelné - tj. že pokud sníš něco těžšího nebo víc než je třeba, tak se organismus prostě brání.

merti — čtv srp 01, 2013 3:32 pm

Jinak bych si dala pozor nejen na COKOLIV moučného, ale i na vařením/pečením pozměněný tuk, byť i původně panenský.

Martt — pát srp 02, 2013 2:17 am

Ahoj Laiko,

nedá mi to abych ti něco nenapsal.

1) jesti ti doktor říkal, že kvasinka je normální, tak ti doporučuju, abys změnila doktora. Mě se kvasinka rozlezla po celém těle a to nikdy nikomu nepřeju. Nejen že mi zrudl obličej a nevratně popraskaly žilky na nose, ale tu "neškodnou" kvasinku jsem měl i v rozkroku a v podpaždí a na hrudíku a trvalo mi 2 roky než jsem to zklidnil. Střeva sem měl děravá jak cedník.

2) vyplatilo se mi v jednom jídle jíst pouze jednu koncentrovanou potravinu. To znamená nejíst např čočku a rýži dohromady. Tyto kombinace mi nedělají vůbec dobře. Vůbec luštěniny jsem se naučil jíst jenom klíčené a takto jsou pro mě nejlépe stravitelné. Rýže mi nikdy nedělala dobře a proto jsem ji už asi přes rok neměl a vůbec mi nechybí.

3) také jsem měl podezření, že jsem celiak, ale byl to jen důsledek těch děravých střev z kvasinky. Když už se mi stane, že nějaký kousek pečiva do sebe dostanu, tak dnes už mi to neudělá naprostro nic.

4) tuku bych se vůbec nebál. Měl jsem období, kdy jsem měl naprosto šílenou chuť na vepřové sádlo a taky jsem ho hodně snědl a toto období se můj stav neustále zlepšoval. Po čase to přešlo a dnes už na něj nemám chuť. Z mé zkušenosti můžu říci, že právě když sníš co nejméně složek v jednom jídle, tím více se tělo naučí rozeznávat, co doopravdy chce.

5) veškerá zelenina co konzumuji, chci konzumovat syrovou a když už je tepelně upravená, nepovažuji ji za zeleninu a ani se k ní tak nechovám a beru jí jako hmotu k zaplácnutí žaludku.

6) nikdy nevěř ostatním lidem, zvláště pak na internetových diskuzích, že máš nějakou nemoc atd. Nikdy tě neviděli, vůbec nic o tobě neví, raději se koukni sama do zrcadla a zeptej se sama sebe. Všechny informace co ti lidé v dobré víře zde poradí ber pouze jako vodítka o kterých musíš rozhodnout sama, jestli jsou pravdivá či nikoliv.

7) tělo je jen polovina celku...

8 ) osobně bych ti poradil ještě spoustu věcí, ale z mě zkušenosti je dobré si nejdříve srovnat jídelníček co ti dělá dobře a k ostatním věcem co ti pomohou dospěješ až postupně. Já sám po cca 3 letech usilovného studování zdravého životního stylu nemohu vůbec říct, že v tom mám jasno. Každá nastudovaná a vyzkoušená informace tě potom posouvá tam, kam doopravdy chceš. Pokovaď nemáš opravdu závažné zdravotní komplikace, není kam spěchat.

Laika — pát srp 02, 2013 11:01 am

Tak od včerejška od oběda držím půst, nějak si o to řeklo tělo samo, nemám na nic chuť. Dnes ráno jsem si udělala klystýr (voda a sůl), po asi půl hodině, možná i víc (nechtělo se mi) ze mě vyšla špinavá voda a trošku stolice. Ale celou tu dobu klystýru jsem "vypouštěla plyny".. Spojila jsem to se šankou. Udělala jsem klystýr a pak dělala ty cviky ze šanky, aby to projelo tělem - asi 4x jsem tu sestavu cviků opakovala a pak asi 3 svíčky, ležení na každém boku.

Teď trochu "něco" cítím v levé části břicha. Jinak je mi celkem fajn, ale jak nejím, tak se cítím taková slabá... A teď navíc ještě po tom klystýru. Ale byl to zážitek :lol:

Martt: děkuji za velmi zajímavé informace! Musím se k tomu nějak sama dokopat, máš pravdu. Musím si na vše přijít sama... Ale když já už si nejsem ničím jistá, všichni mě straší, že budu mít problémy, že štítná žláza je důležitá a že nebudu moci mít děti atd. Prášky brát nechci, ale zase se bojím, že co když se sama nevyléčím, co když si pak zapříšiním to, že fakt nebudu moci mít děti? Je to všechno experimentování.. Vůbec nevím, no.
Zatím chci zkusit nějaké ty očisty a uvidíme. Mě právě syrová zelenina vůbec nevyhovuje, je mi z ní špatně a těžko. Snesu jen syrové ovoce. Syrovou zeleninu snesu jen v kombinaci s vařenou - tedy např. po obědě jakkýkoliv syrový salát (okurkový, ředkvičkový, jen jako příloha třeba rajče, salát atd.).

6ma — pát srp 02, 2013 12:17 pm

Ahoj,
1) porce fajn,palec hore, ale: meloun = zelenina, davej si pozor at nejis zeleninu s ovocem, je to spatne, hlavne kvuli traveni (zrovna tak rajce = ovoce (no taky sem se tomu divil), a jeste jedna pomerne dulezita informace: ovoce jez jen dopoledne, po 12 hod uz jej telo tak dobre netravi a dost casto pak v tele kvasi a spise skodi(a vecer na nej zapomen uplne), cili nejlepe jen snidane a pokud mozno bez jakehokoli tuku (kokos, mandle.. s ovocem jen obcas, ne kazdy den)
2) DOMACI kvasena zelenina je na mikrofloru urcite fajn, ale pokud mas hnilobne zapachajici plyny, tak to ocividne nestaci, tobolek s laktobacily se nemusis bat, jsou tam opravdu jen ty laktobacily - zkus pro zacatek ten lepicol(v lekarne) + sanogel(google nebo zde na foru)
na rady doktoru ohledne kvasinky se vykasli. plivaci test je nutne opakovat 3x (3dny po sobe), rano nez cokoli udelas plivnes do sklenice s vodou (to mas ale asi nastudovane)
3) mineraly pri velkem deficitu stravou tezko doplnis, ale nejvetsi problem je, ze dnesni strava je na ne velmi chuda, takze by ti to trvalo dlouho, jenze potizi se potrebujes zbavit pokud mozno rychle, coz nejde dohromady.
-> stitnou zlazu si prostuduj zde na foru, a rozhodne si dohledej jiz zminene trojcatko (parazite) myslim ze se ti po nem dosti ulevi a zlikvidovat parazity je casto zaklad. zamer se na jod+selen a horcik (info taktez zde na foru)
ohledne leku na stitnou zlazu ti moc neporadim, nemam to nastudovane, snad jen: pokud zacnes dodavat umele hormony, tak si nejpis o dost stizis navrat k zivotu bez leku, ja osobne, pokud by to bylo mozne, bych leky nebral(ale to musis vedet ty a tvuj lekar) dale se (uz jsem to psal) zamer na srovnani nadlevinek (dodat vitamin B1,B5 a lekorici -> taktez mrkni zde na foru, hlavne ohledne lekorice!), dale velmi doporocuju si precist knihy od Dr. Norman W. Walker ( treba zde
http://www.zdravinadlani.cz/download/index.htm) a precti si vsech pet, i kdyz se to dost opakuje, ale budes vedet,jak ze to v tom tele vlastne funguje)
4) v pripade kandidozy, se s ovocem(resp. cukrem/sacharidy) nesmi kombinovat zadny tuk, cukr+tuk = kvaseni -> a tim padem plyny a rust kandidy)
vice jsem uz zminil vyse.
smazene proste nejez, je jedno co usmazis, kandida se z toho nazere a jatra to taky nevitaji.
ohledne mouky (pecivo, testoviny,..) tak ji nejez,kdyz je ti po ni nedobre.Mozna dobre, kdyz je na to clovek alergicky, protoze kdyz na to ma chut tak aspon vi, ze si to proste dat nesmi, nam ostatnim musi stacit vule.
-> jeste ke smazeni - at smazis na sebelepsim tuku, tak smazis na velmi spatnem skodlivem tuku -> teplo ho proste znici, zmeni.Muj nazor je , ze jakmile cokoli zahrejes nad 37 stupnu, tak je to spatne (ano vetsinou je to o neco vice, ale 37 je telesna teplota, a nad ni je zbytecne chodit)
-> omezil bych ryzi, nebo alespon jedl neloupanou a postupne zmensoval mnozstvi
-> ad soja -> proc ne, bohuzel obal snese vse a tady v CR jeste vice. Ja si taky obcas neco dam, ale vyhybam se.
PS. hleny = zanesene strevo, strevo je pricina vsech nemoci a potizi, a je prvni o co se mas starat (tedy o to, co jis), kdyz jis spatne, tak mas potize (a ty je mas)
PPS. vzdy jez takovy pomer varene a syrove stravy v jednom jidle tak, aby syrove potraviny mely prevahu
+ plynatost po cocce ma dost lidi. Cocky a jinych jidel s obsahem bilkovin si davej vzdy jednu hrst, jinak cpes do tela mnoho bilkoviny, ktere ti v brise hniji, protoze je telo nevyuzije (jez potraviny s obsahem bilkovin pokud mozno jen v jednom jidle denne)
rovnez pamatuj ze denne mas snist 70g tuku (nastuduj si jeho obsah v orechach a seminkach) kdyz ho jis vice, neni to dobre
-> mrkni na sirnou paltanici od Dr. Budwig (tvaroh v receptu muzes nahradit kefirem a nebo produkty z koziho mleka -> to bys mela snaset, narozdil od kravskeho)
->Martt ti pise velm cenne poznatky

Maj sa

Martt — pát srp 02, 2013 8:55 pm

Ahoj,

napíši jen pár věcí na doplnění.

6ma ti píše de fakto moje základní stavební kameny pro regulaci kvasinky v těle. Osobně mi taková koncentrace důležitých informací naháněla docela hrůzu, když jsem začínal. Ony všechny ty rady se mě osobně podařilo v udržitelném stavu nasadit v řádu několika měsíců a ani to nebylo občas docela jednoduché. Někdy jsem musel opravdu dlouho přemýšlet jak to vlastně budu schopem vůbec nasadit a dodržovat. Ale když to bylo opravdu důležité, tak jsem tu skulinku vždycky objevil (až mě to kolikrát překvapilo, jak to šlo nakonec dobře).
Pro mě bylo důležité nasazovat tyto rady pozvolna a pozorovat, co to se mnou dělá. Ono právě takto ze spousty na první pohled výborných věcí jsem zase velmi rád vycouval (úplně typický případ bylo lněné semínko. Na první pohled výborná záležitost, ale po čase sem najednou z hrůzou zjistil, že mi vůbec nechce stát a tak jsem přešel na rybí olej a všechno se zase vrátilo pěkně dopořádku :lol: )

Jarda — pon srp 05, 2013 2:10 pm
Laika píše:

No, jak vidím rad a odkazů se vám dostalo požehnaně, čili máte z čeho vybírat, ale první a nejdůležitější krok klystýr vám tedy trval. Dělejte je nyní pravidelně, ideálně vyzkoušejte kávové, ty čistí i

Tak přidávám nové info. Je to horší a horší :( Nafouklo se mi břicho, je tvrdé, bolí, už po malé porci jídla se cítím tak přejezená a nafouklá, že se nemůžu ani pohnout je mi zle, na stolici nechodím pravidelně, ale pouze občas a když už, tak je to teda děs a hrůza (všechno je to tam ucpané, cítím, jak to zahnívá), plyny jsou ještě horší. Je možné, že se něco uvolnilo z toho klystýru a teď to tam takto blokuje? Protože po tom klystýru jsem cítila mírnou bolest na obouch stranách těla. Už si opravdu nevím rady. Přitom jsem zkoušela kde co. Půst (plyny byly taky, dokonce i po holé vodě!!), klystýry, jezení jen RAW, vynechání obilovin, méně kombinací, ale je to pořád stejné ať jím, co jím..... Další klystýr si budu dělat až za týden, teď nebylo kdy.

Na gyndě jsem byla, vše OK. Sono štítné žlázy OK, akorát mám trochu rozhozené hormony, což teď léčím po domluvě s doktorkou přidáváním jodu do stravy, ostatní látky a vitamíny OK, celiakie není. A na další odběry mám jít až za půl roku, aby se vidělo, jestli ten jod zabral...

Teď na týden jedu pryč, ale pak asi znovu zajdu za doktorkou, ať mě někam s těmi střevy pošle, protože už fakt nevím, co dál. Bojím se, aby se mi to nedostalo třeba do krve a netoxikovalo to krev nebo abych neměla rakovinu střev nebo něco takového, chjo :(

Až se vrátím, tak plánuji každý den ten klystýr (a možná i tu šanku), abych z tama alespoň něco dostala. To je teď asi nejdůležitější. Jak budu pryč, tak se budu i víc hýbat, takže snad se to tam i nějak rozhoupe :( Uvidíme. Taky mám takové ty svíce, jak se dávají do uší a pupku, aby to odstranilo špatné věci z těla, tak pak taky vyzkouším.

Jarda — sob srp 17, 2013 10:18 pm
Laika píše:
Tak přidávám nové info. Je to horší a horší :( Nafouklo se mi břicho, je tvrdé, bolí, už po malé porci jídla se cítím tak přejezená a nafouklá, že se nemůžu ani pohnout je mi zle, na stolici nechodím pravidelně, ale pouze občas a když už, tak je to teda děs a hrůza (všechno je to tam ucpané, cítím, jak to zahnívá), plyny jsou ještě horší. Je možné, že se něco uvolnilo z toho klystýru a teď to tam takto blokuje? Protože po tom klystýru jsem cítila mírnou bolest na obouch stranách těla. Už si opravdu nevím rady. Přitom jsem zkoušela kde co. Půst (plyny byly taky, dokonce i po holé vodě!!), klystýry, jezení jen RAW, vynechání obilovin, méně kombinací, ale je to pořád stejné ať jím, co jím..... Další klystýr si budu dělat až za týden, teď nebylo kdy.

Na gyndě jsem byla, vše OK. Sono štítné žlázy OK, akorát mám trochu rozhozené hormony, což teď léčím po domluvě s doktorkou přidáváním jodu do stravy, ostatní látky a vitamíny OK, celiakie není. A na další odběry mám jít až za půl roku, aby se vidělo, jestli ten jod zabral...

Teď na týden jedu pryč, ale pak asi znovu zajdu za doktorkou, ať mě někam s těmi střevy pošle, protože už fakt nevím, co dál. Bojím se, aby se mi to nedostalo třeba do krve a netoxikovalo to krev nebo abych neměla rakovinu střev nebo něco takového, chjo :(

Až se vrátím, tak plánuji každý den ten klystýr (a možná i tu šanku), abych z tama alespoň něco dostala. To je teď asi nejdůležitější. Jak budu pryč, tak se budu i víc hýbat, takže snad se to tam i nějak rozhoupe :( Uvidíme. Taky mám takové ty svíce, jak se dávají do uší a pupku, aby to odstranilo špatné věci z těla, tak pak taky vyzkouším.

Pokud ve vás stolice hnije a kvasí, na nic nečekejte a musíte to vygruntovat. Udělejte tedy buď několik klystýrů těsně po sobě, klidně tomu věnujte celé dopoledne, nebo prostě šanku a propláchněte trubky pořádně. Následovat by mělo osazení nové mikroflóry střeva pomocí laktobacilů a pravidelné doplňování HCl, nebo používejte tablety betain HCl, což by mělo problém minimálně zmírnit, nebo odstranit. Do krve ty toxiny přecházejí okamžitě, čili to řešit nemusíte, zda se tam dostanou, ty tam již dávno jsou, proto je člověk jak praštěný a zpravidla má tím přiotrávením i mozkovou mlhu, no prostě nic moc.

Laika — sob srp 31, 2013 7:19 pm

Děkuji moc! Koupila jsem si ty laktobacily (za 1000 Kč) a beru je každý večer zatím po dobu 1 měsíce a pak se uvidí a taky beru 2x denně aktivní uhlí, protože jsem zakovená. Mám v sobě spoustu druhů kandidy a různých parazitů. Ale snad tím, jak se zbavím zakovení (olova), tak i kandida zmizí. Snažím se teď nejíst vůbec nic s moukou a pšenicí obecně, nekombinovat žádné ovoce s obilím, nejíst po 18 h., jíst malé porce, snažím se hodně pít atd. Tak snad už to bude lepší. Jen ta stolice je po tom uhlí úplně černá.. :lol: A už i ta plynatost není tak častá, jak byla :-) Což jsem moc ráda. Snad to se mnou dopadne dobře. Dám vědět!

Taky mám prý špatnou geopatogenní zónu. Nevíte o někom, kdo tyto zóny měří nebo jak to zjistit? Taktéž musím prý vypínat svůj telefon a mám méně koukat do PC (mám v sobě spoustu záření z mobilu a PC, i rentgenu). Kde koupit takovou tu spirálku, která se nalepí na mobil, aby do sebe "vcucla" to špatné záření z mobilu? Děkuji moc.

Jarda — ned říj 20, 2013 2:30 pm
Laika píše:
Děkuji moc! Koupila jsem si ty laktobacily (za 1000 Kč) a beru je každý večer zatím po dobu 1 měsíce a pak se uvidí a taky beru 2x denně aktivní uhlí, protože jsem zakovená. Mám v sobě spoustu druhů kandidy a různých parazitů. Ale snad tím, jak se zbavím zakovení (olova), tak i kandida zmizí. Snažím se teď nejíst vůbec nic s moukou a pšenicí obecně, nekombinovat žádné ovoce s obilím, nejíst po 18 h., jíst malé porce, snažím se hodně pít atd. Tak snad už to bude lepší. Jen ta stolice je po tom uhlí úplně černá.. :lol: A už i ta plynatost není tak častá, jak byla :-) Což jsem moc ráda. Snad to se mnou dopadne dobře. Dám vědět!

Taky mám prý špatnou geopatogenní zónu. Nevíte o někom, kdo tyto zóny měří nebo jak to zjistit? Taktéž musím prý vypínat svůj telefon a mám méně koukat do PC (mám v sobě spoustu záření z mobilu a PC, i rentgenu). Kde koupit takovou tu spirálku, která se nalepí na mobil, aby do sebe "vcucla" to špatné záření z mobilu? Děkuji moc.

Na to nepotřebujete žádnou složitost, prostě se při telefonování uzemňujte a uvidíte jak to bude fungovat. Nejde o nic složitého, stačí se chytit některé uzemněné části okruhů v domě, topení, vodovod, nulování v zásuvce, nebo venku v přírodě v létě dát bosou nohu na zem, případně položit ruku na zem a vše odtéká snadno pryč. U kompu si nainstalujte uzemňovací desku připojenou na nulový kolík v zásuvce a na ní si při práci na kompu dávejte nohy, pak uvidíte velký rozdíl.

jani — ned říj 20, 2013 7:24 pm
Laika píše:

Jelikož tu všichni víme (mnozí ani nejspíš nečetli vedlejší účinky - mnohdy sebevražedné sklony apod.), jaké následky mívají antipsychotika, tak je důrazně Laice nedoporučuji, není agresívní a ani snad sobě nebo okolí nebezpečná:!:
Pokud k tomu všemu záření ještě přidáte i mikrovlnku - v Rusku je zakázaná, tak je opravdu potřeba použít rady p. Jardy, které se mi s tím uzemnováním taky osvědčily a v létě jsem chodila co nejvíc po venku naboso a určitě nejsem žádná psycho, mimochodem mám velmi přímou zkušenost s takovýmto člověkem, ale nehodlám to vůbec ventilovat ani rozebírat, kdo nepoznal nepochopí.

K té plynatosti, možná bych aktivní uhlí dávala jen 1x denně a další 1x denně bych dala zelený jíl, tato kombinace se mi osvědčila. A žvýkat zázvor, navíc ted v zimě prohřívá organismus.

Markétuše — ned říj 20, 2013 7:36 pm

To byl vtip.........na tohle antipschotika nezabírají.........kromě toho, co píšete je nesmysl, AP berou na světě miliony lidí a nezabíjejí se........problém je v tom, že vy "údajně zdravě žijící " věříte každýmu nesmyslu , který čtete na netu .
Dokonce mám pocit, že čím je kdo hloupější, tím spíš se dá na "zdravou výživu "
A vy klidně uděláte ze všech lidí, co tu píšou, ženy ..........ani základy pravopisu nezvládáte . :lol:
Laika je psychicky rozhozená , zcela mimo.......buď je to následek její "vyživy " , nebo nebyla normální už dřív.

Takhle 20 letý člověk skutečně nežije ani nepřemýšlí .

jani — pon říj 21, 2013 2:43 pm
Markétuše píše:
To byl vtip.........na tohle antipschotika nezabírají.........kromě toho, co píšete je nesmysl, AP berou na světě miliony lidí a nezabíjejí se........problém je v tom, že vy "údajně zdravě žijící " věříte každýmu nesmyslu , který čtete na netu .
Dokonce mám pocit, že čím je kdo hloupější, tím spíš se dá na "zdravou výživu "
A vy klidně uděláte ze všech lidí, co tu píšou, ženy ..........ani základy pravopisu nezvládáte . :lol:
Laika je psychicky rozhozená , zcela mimo.......buď je to následek její "vyživy " , nebo nebyla normální už dřív.
Takhle 20 letý člověk skutečně nežije ani nepřemýšlí .

Vám, Markétuše, nepřísluší soudit lidi a už vůbec ne stanovovat jim diagnozu a v tom nejhorším případě doporučovat jim "léčbu", tím hůře, když to myslíte jako vtip - hnusnej úsečnej vtip, kterej může ublížit rozhodně mnohem víc, než mnohá doporučení z tohoto fora, "zdravě žijící" by taky nemuseli pochopit váš černý humor. Tímto na vás už nehodlám reagovat ani ztrácet čas čtením vašich nicneříkajících a navážejících se příspěvků, vizitku jste si zde udělala sama :shock: - což není jen můj názor, možná by bylo lepší jít o forum dál a neztrácet čas zde mezi, podle vás, hloupými lidmi, kteří se zabývají naprosto jiným životním stylem než vy.

misujka23 — stř říj 23, 2013 9:30 pm

Btw.ja si myslim Marketuse, ze Ty mas do inteligence hodne daleko a Jarda Te neblokl pouze z duvodu, ze na to nema cas a cte a odpovida jen na podstatne veci, takze asi tak.
Vsadim se, ze kdyby bylo hlasovani tak 100% lidi by bylo PRO aby ti dal BAN, jestli vubec vis, co to znamena.
Ty pani inteligentni a chytra!Jdi se radeji venovat svym detem udelas lepe.Nazdar

misujka23 — stř říj 23, 2013 9:55 pm

Co tady clovek jako jsi Ty, vlastne hleda???
Vsechny jen urazis, nic z toho co tu je Te nezajma apod.
Proc tu jsi???

Jarda — pon říj 28, 2013 8:35 pm
misujka23 píše:
Btw.ja si myslim Marketuse, ze Ty mas do inteligence hodne daleko a Jarda Te neblokl pouze z duvodu, ze na to nema cas a cte a odpovida jen na podstatne veci, takze asi tak.
Vsadim se, ze kdyby bylo hlasovani tak 100% lidi by bylo PRO aby ti dal BAN, jestli vubec vis, co to znamena.
Ty pani inteligentni a chytra!Jdi se radeji venovat svym detem udelas lepe.Nazdar

No, byl to balast a opravdu k ničemu, tak jsem to řádně promáznul, což bohužel musím dělat včetně odpovědí, aby se zachoval trochu pochopitelný sled příspěvků a je tedy vhodnější na podobné duševní výblitky vůbec nereagovat a já je časem smáznu.

bfinger — pát led 09, 2015 9:34 pm

Dobrý den, trápí mne již nějákou dobu plynatost. Na velkou chodím 2xdenně. Ráno je to lidově řečeno hovno jako cep, ovšem během dne začne přibývat plynatosti a po větčím jídle mám nutkání jít na záchod ovšem vždycky je stolice velmi malá světle hnědá a zapáchájící. Kolem večera začne být plynatost opravdu velká. Moje snídaně spočívá v zelninovém salátu(400g) zalitého olivovým olejem + vajička na něják způsob + ořísky a semínka. Oběd maso příodně spolu pohankou/jahly/rýží+ opět zeleninový salát. Svačina jablko či jiné ovoce. Večeře celozrný chleba + cottage/rybí pomzánka případně čistý bílý jogurt s kakaem skočicí mákem a kokosem+ opět zelenina většinou kysané zelí. Musím podotknout že jsem se přes vánoce zrovna nekrotil a toho sladkého jsem snědl opravdu hodně-
Provedl jsem šanku a první dva tři dny bylo vše pořádku ovšem poté se plynatost opět vrátila. Nyní užívám lepicol, chlorelu, výtažek z čeneku, a ráno na lačno lžicku jablečného octa. Piji čaje maté, lapacho, ostropestřec, heřmánek.
Postupuji správně ? Co bych měl dále dělat ?

Jarda — ned úno 15, 2015 2:28 pm
bfinger píše:
Dobrý den, trápí mne již nějákou dobu plynatost. Na velkou chodím 2xdenně. Ráno je to lidově řečeno hovno jako cep, ovšem během dne začne přibývat plynatosti a po větčím jídle mám nutkání jít na záchod ovšem vždycky je stolice velmi malá světle hnědá a zapáchájící. Kolem večera začne být plynatost opravdu velká. Moje snídaně spočívá v zelninovém salátu(400g) zalitého olivovým olejem + vajička na něják způsob + ořísky a semínka. Oběd maso příodně spolu pohankou/jahly/rýží+ opět zeleninový salát. Svačina jablko či jiné ovoce. Večeře celozrný chleba + cottage/rybí pomzánka případně čistý bílý jogurt s kakaem skočicí mákem a kokosem+ opět zelenina většinou kysané zelí. Musím podotknout že jsem se přes vánoce zrovna nekrotil a toho sladkého jsem snědl opravdu hodně-
Provedl jsem šanku a první dva tři dny bylo vše pořádku ovšem poté se plynatost opět vrátila. Nyní užívám lepicol, chlorelu, výtažek z čeneku, a ráno na lačno lžicku jablečného octa. Piji čaje maté, lapacho, ostropestřec, heřmánek.
Postupuji správně ? Co bych měl dále dělat ?

Tak částečně ano, ale pokud kvasím tak asi po obilí a není nic snazšího, než ho ze stravy pokusně na dva týdny vyřadit. Pokud problém zmizí, již se o obilovinám nevracet, prostě patrně nedokážete strávit složité sacharidy.