Vymrazení minerálů

Zdraví-AZ — https://forum.zdravi-az.com/forums/topic/vymrazeni-mineralu/
Jarda — stř říj 28, 2009 12:26 pm

Vymrazení minerálů

Vymrazování minerálů, představuje velice jednoduchou metodu demineralizace vody v domácích podmínkách. Jedná se o metodu, která není příliš dokonalá, minerály neodstraňuje zcela a bohužel neodstraní ani další reziduální látky. I tak je pro lidi, kteří nechtějí investovat do drahého destilačního přístroje, nebo reverzní osmózy, jednoduchou a dobře použitelnou metodou na zlepšení kvality vody a dosažení nízké mineralizace vody, která je pak vhodná pro běžné pití.

Sybilla — sob lis 14, 2009 8:40 pm
Jarda píše:
Vymrazení minerálů

Vymrazování minerálů, představuje velice jednoduchou metodu demineralizace vody v domácích podmínkách. Jedná se o metodu, která není příliš dokonalá, minerály neodstraňuje zcela a bohužel neodstraní ani další reziduální látky. I tak je pro lidi, kteří nechtějí investovat do drahého destilačního přístroje, nebo reverzní osmózy, jednoduchou a dobře použitelnou metodou na zlepšení kvality vody a dosažení nízké mineralizace vody, která je pak vhodná pro běžné pití.

Zrejme nielen ja, by som chcela vedieť niečo bližšie, ako sa tá metóda uplatňuje v praxi. Asi by to chcelo trochu pogúgliť, ale tuto to bude pre nás lenivcov jednoduchšie :) Dík za podrobnejší návod.

Jarda — sob lis 14, 2009 9:16 pm
Sybilla píše:
Zrejme nielen ja, by som chcela vedieť niečo bližšie, ako sa tá metóda uplatňuje v praxi. Asi by to chcelo trochu pogúgliť, ale tuto to bude pre nás lenivcov jednoduchšie :) Dík za podrobnejší návod.

Zmíněná metoda je pro ty, co na poměrně drahý destilační přístroj, nebo reverzní osmózu nemají, nebo si je prozatím kupovat nechtějí. Také je vhodná na cestách, kde nemáte přístup k demineralizované vodě a máte k dispozici mrazák. Postup není ani zdaleka tak dokonalý jako destilace, či reverzní osmóza, ale umožňuje si vyrobit téměř všude nízko mineralizovanou vodu bez destilačního přístroje, nebo reverzní osmózy, ale ne tak čistou. Připravíte si jí tak, že pitnou vodou z kohoutku naplníte plastovou láhev, neplníte zcela, ale necháte nějaký prázdný prostor. Šikmo hrdlem nahoru, tak aby voda nebyla v hrdle ji dáte zamrazit do mrazáku. V průběhu mrznutí vodu občas zkontrolujete a před úplným zmrznutím, tak zhruba po 2 hodinách, podle velikosti láhve, vstupní a mrazící teploty, láhev vyndáte, led uvnitř paličkou, nebo válečkem na nudle rozbijete a vylijete asi 1/4 ještě nezmrzlé vody. V této části nezmrzlé vody jsou vytlačeny právě ty solné příměsi a balast, který je ve vodě nežádoucí. Led poté necháme roztát a nepatrná část solí, která zbude v ledu po roztátí se usadí na dně ve formě kalu.

Beladona — stř čen 02, 2010 11:10 am

Funguje to i naopak, že to svinstvo, které zmrzne jako poslední, taky jako první roztaje?
Jelikož mám jen malý mrazák u lednice, tak mi voda mrzne déle než 2 hodiny. Ale když jí tam nechám celý den, tak když přijdu z práce, je už zmrzlá celá.

Jarda — stř čen 02, 2010 8:59 pm
Beladona píše:
Funguje to i naopak, že to svinstvo, které zmrzne jako poslední, taky jako první roztaje?
Jelikož mám jen malý mrazák u lednice, tak mi voda mrzne déle než 2 hodiny. Ale když jí tam nechám celý den, tak když přijdu z práce, je už zmrzlá celá.

Tak to bohužel už ne, protože hrouda ledu rozmrzá od vnějších stěn, nikoliv zevnitř, kde je zmrzlá většina solí. Teoreticky můžete vyzkoušet nechat rozmrznout jen čistý obal a ten střed s nečistotami pak vyhodit, ale jak kvalitní produkt získáte nedokážu odhadnout.

Nykša — ned říj 24, 2010 9:44 pm
Jarda píše:
Vymrazení minerálů

Dobrý večer, pane Jardo, asi mám blbý dotazy, ale nevim, tímto způsobem vymrznou zřejmě jen minerály(tvrdost vody), dusičnany a dusitany asi ve vodě zůstávájí, že? Díky a vážím si vašich vědomostí a hlavně rad :)

Jarda — pon říj 25, 2010 8:46 am
Nykša píše:
Dobrý večer, pane Jardo, asi mám blbý dotazy, ale nevim, tímto způsobem vymrznou zřejmě jen minerály(tvrdost vody), dusičnany a dusitany asi ve vodě zůstávájí, že? Díky a vážím si vašich vědomostí a hlavně rad :)

To píšete správně, opravdu se odstraní pouze minerály a ještě ne veškeré, na další znečištění vody to moc velký vliv bohužel nemá.

Misa — pát lis 26, 2010 10:54 pm

Ziskam neco zmrazenim a rozmrazenim vody - krome toho, ze mam moznost odlit rezidualni latky ? Zajimaji me klastry molekul a krystalicka mrizka.

Jarda — pát lis 26, 2010 11:00 pm
Misa píše:
Ziskam neco zmrazenim a rozmrazenim vody - krome toho, ze mam moznost odlit rezidualni latky ? Zajimaji me klastry molekul a krystalicka mrizka.

Ano, ty tam právě vyrobíte a pak má voda ty špičkové vlastnosti, které má mít.

zuzis — sob lis 27, 2010 10:57 pm

Jak takto vyrobená voda vydrží v tém pet lahvi? A raději skladovat v lednici? Je tato voda vhodná k použití do půstového dnu? Nebo raději opravdu destilovanou vodu z lékárny? Jaký je rozdíl, mezi touto vyrobenou vodou a vodou takovou, když naplněnou láhev vodou z kohoutku dám zamrazit. Po úplném zmrazení vyjmu, nechám roztát a přes filtrovací papír jednou nebo dvakrát nechám přelít? Děkuji za odpověď

Jarda — ned lis 28, 2010 10:09 am
zuzis píše:
Jak takto vyrobená voda vydrží v tém pet lahvi? A raději skladovat v lednici? Je tato voda vhodná k použití do půstového dnu? Nebo raději opravdu destilovanou vodu z lékárny? Jaký je rozdíl, mezi touto vyrobenou vodou a vodou takovou, když naplněnou láhev vodou z kohoutku dám zamrazit. Po úplném zmrazení vyjmu, nechám roztát a přes filtrovací papír jednou nebo dvakrát nechám přelít? Děkuji za odpověď

I několik dní a skladovat v lednici. Na půsty moc vhodná není, protože není demineralizovaná, ale určitě se dá používat. Destilovaná voda je prostě H2O, ale toto je roztok různých solí a to je docela velký rozdíl. Čili jde o vodu sice relativně dobrou, ale určitě nedosahuje čistoty destilované vody.

NOWOCAYN — čtv pro 02, 2010 12:01 pm

to Jarda : Pán Jarda, mám otázku. Ak vodu z vodovodu nechám odstáť 24 hodín, potom prevarím, zamrazím, rozmrazím (pričom odlejem tak, aby tie rôzne "usadeniny" ostali ako odpad, ktorý nepoužijem), tak... zbavím tu vodu minerálov (nežiadúcich, pokiaľ viem), nie len "špiny" ? Resp... čo sú tie usadeniny, ktoré sa od vody oddelial týmto postupom, zač ? Pretože chlór by sa mal teoreticky odpariť vďaka 24 hodinovému odstatiu + 15 minútovému vretiu na sporáku (stredný plyn, slabé vretie, aby sa nevyparilo zbytočne príliš veľa vody). Ďakujem za odpoveď.

Jarda — čtv pro 02, 2010 12:05 pm
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Pán Jarda, mám otázku. Ak vodu z vodovodu nechám odstáť 24 hodín, potom prevarím, zamrazím, rozmrazím (pričom odlejem tak, aby tie rôzne "usadeniny" ostali ako odpad, ktorý nepoužijem), tak... zbavím tu vodu minerálov (nežiadúcich, pokiaľ viem), nie len "špiny" ? Resp... čo sú tie usadeniny, ktoré sa od vody oddelial týmto postupom, zač ? Pretože chlór by sa mal teoreticky odpariť vďaka 24 hodinovému odstatiu + 15 minútovému vretiu na sporáku (stredný plyn, slabé vretie, aby sa nevyparilo zbytočne príliš veľa vody). Ďakujem za odpoveď.

Ten postup je špatně, musíte ten balast vylít ještě před celkovým zmrznutím vody, protože mrzne pouze voda a teprve poté obsažené minerální látky a nečistoty. Pokud to děláte tak, jak jste popsal, tak moc efektu z toho postupu nemáte, akorát dobrý pocit. Takto správně provedený postup odstraní podstatnou část nežádoucích minerálů a škodlivin, přičemž obnoví strukturální krystalickou mřížku.

Chufa — ned dub 08, 2012 12:00 am

Pokusil jsem se taky vymrazit minerály v obyčejné skleněné 0,7l láhvi.Jakmile se začal vytvářet led,vodu jsem vylil.Láhev samozřejmě praskla,ale to vůbec nevadilo,protože jsem ji přendal do skleněné nádoby,kde na parapetu a sluníčku pomalu roztála.
Vodu jsem přecedil a můžu říct,že byla opravdu výborné jemné chuti.

Teď zvažuji tyto láhve.Cena je vysoká,ale investice se vrátí.
http://www.quillcz.cz/on-line-shop/odol ... blue-1-l-2
Prve jsem řešil prázdné láhve od sektu,ale nevím jestli by taky nepraskli.Ještě mě napadlo :idea: láhve od starých sifonů.Chtělo by to vyzkoušet.

Jarda — ned dub 08, 2012 1:07 pm
Chufa píše:
Pokusil jsem se taky vymrazit minerály v obyčejné skleněné 0,7l láhvi.Jakmile se začal vytvářet led,vodu jsem vylil.Láhev samozřejmě praskla,ale to vůbec nevadilo,protože jsem ji přendal do skleněné nádoby,kde na parapetu a sluníčku pomalu roztála.

Prve jsem řešil prázdné láhve od sektu,ale nevím jestli by taky nepraskli.Ještě mě napadlo :idea: láhve od starých sifonů.Chtělo by to vyzkoušet.

Nedělejte si to složitější a dražší, než je nezbytně nutné, na vymrazování minerálů bohatě postačí obyčejná PET lahev a není důvod mít nějaké obavy.

Xeelee — ned dub 08, 2012 2:39 pm
Chufa píše:

Mrazit vodu ve skle je blbost. To ti praskne vždycky. Jak píše Jarda, tak není problém s obyčejnou PETkou. Škodliviny se z ní do vody uvolňujou při nevhodném skladování, tzn. v teple a světle. Obzvlášť přímej sluneční svit vodě v plastu nesvědčí.

Litrová flaška za 249 Kč, to je nehoráznost. Velmi odolná a lehká je i PETka, údaj o recyklovatelnosti je u produktu, kterej mne předpokládám mnohonásobně přežije, na dvě věci a existujou i PETky se širokým hrdlem. Tekutina uvnitř PETky pokud vím taky nezapáchá po použitých materiálech. Navíc PETky se na rozdíl od tohodle produktu vyráběj v různejch objemech od stovek mililitrů po desítky litrů.

Zlata — pon dub 09, 2012 4:36 pm

Vymrazování vody používám už třetím rokem. Po těžkém zánětu slinivky jsem vodu vůbec nemohla.
Ležela mi v žaludku jako kámen. Pak mi kamarád doporučil tyto stránky. Vodu jsem hned vyzkoušela
a takto upravenou vodu snese i moje slinivka. Byla jsem šťastná jako blecha, protože dřív jsem pila
jen čistou vodu a moc mi to chybělo. Tuto vodu upřednostňuje i moje kočka a ta moc dobře ví co je
pro ni dobré.

Jarda — čtv dub 12, 2012 9:05 am
Zlata píše:
Vymrazování vody používám už třetím rokem. Po těžkém zánětu slinivky jsem vodu vůbec nemohla.
Ležela mi v žaludku jako kámen. Pak mi kamarád doporučil tyto stránky. Vodu jsem hned vyzkoušela
a takto upravenou vodu snese i moje slinivka. Byla jsem šťastná jako blecha, protože dřív jsem pila
jen čistou vodu a moc mi to chybělo. Tuto vodu upřednostňuje i moje kočka a ta moc dobře ví co je
pro ni dobré.

Vidíte jak jednoduchá blbost může člověku zlepšit život, to jsem ani dosud netušil, že dovede i problém se slinivkou, zajímavá informace.

jani — čtv dub 12, 2012 9:30 am

Ledinková voda

Jednoduchou úpravou vody získáme silný energetický zdroj, můžeme zamezit stálé únavě a dokonce zvýšit svou potenci. Když někomu radím užívat „ ledinkovou vodu „ , často vzpomenu na jednu babičku, která se ke mně přišourala. Je faktem, že jsem ji pomohl i jinak, ale ona za mnou přiběhla za dva měsíce a byla ohromně nadšena právě ledinkovou vodou. Podruhé jsem ji nepoznal. Nebyla to už babička, ale dáma....
Vyprávěla, jak ji ledinková voda postavila na nohy, že prý je ji 68 let a 20 let se už vůbec nezajímala o muže. Tato voda ji tak omladila, že začala muže potřebovat. Nejbližší chlap byl kostelník, kterého vyloženě znásilnila.
Příprava ledinkové vody je jednoduchá, ale vše geniální je v podstatě jednoduché:
1. Necháme v mrazáku zmrazit asi litr vody v nádobě, která se neroztrhne. Pak ji necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Zmrzlá a roztátá voda obsahuje takové útvary ( ledinky ), které se nalepí na buňky a regenerují je, samozřejmně, když tu vodu pijeme.
2. Voda se nesmí více ohřát než na 38 stupňů, jinak ledinkové útvary zmizí. Než voda v nádobě promrzne, trvá to nějakou dobu, proto necháme současně jednu vodu mrazit a druhou tající přes den popíjíme.
Snad každý z nás si všiml,že když dáme do nějakého nápoje led,že nás to osvěží. Není to tím, že je nápoj chladný, ale právě ledinkami. Ledinky najdeme také ve zmrzlině, která nás zpočátku osvěží,ale tuk, který zmrzlina obsahuje, za nějaký čas naopak zvýší tělesnou teplotu a dochází k útlumu.
V ledinkové vodě, kterou necháme nejdřív roztát, můžeme louhovat slupky z jablek, ale i jiné ovoce. Když sníme celé jablko, to se dostane do trávení a působí jinak. Slupky z jablek louhované 10 hodin ve vodě působí povzbudivě na intelektuální sféru člověka a hlavně posílí srdce. Čím kyselejší jablko, tím lépe.Můžeme využít i pláničky, které jinak nikdo nechce. Vylouhované slupky jsou bezcenné, ty vyhodíme. Nejúčinnější je popíjet tuto vodu po troškách celý den.
Ledinky objevil a pojmenoval jakýsi ornitolog, který zjistil, že ptáci, kteří pijí roztátou vodu z ledu, jsou proti stejnému druhu z teplejších krajin ( kde tato možnost není ) čilejší, zdravější, rychleji jim rostou mláďata a dožívají se 3x delšího věku!

Z knihy Jana Spěváčka „ Rozmluva s duchovním mistrem 1. - Cesta magie

Dodatek ...RADA od Katky z FB :
Má se vypít voda a cca 5cm ke konci ji už vylít,aby to bylo 1OO%-v tom prý lidi dělají chybu,že vypijí až do dna-rada mojí mamči,když jsem se jí tímto článkem chlubila:)

Jarda — čtv dub 12, 2012 8:39 pm
jani píše:
Ledinková voda

Jednoduchou úpravou vody získáme silný energetický zdroj, můžeme zamezit stálé únavě a dokonce zvýšit svou potenci. Když někomu radím užívat „ ledinkovou vodu „ , často vzpomenu na jednu babičku, která se ke mně přišourala. Je faktem, že jsem ji pomohl i jinak, ale ona za mnou přiběhla za dva měsíce a byla ohromně nadšena právě ledinkovou vodou. Podruhé jsem ji nepoznal. Nebyla to už babička, ale dáma....
Vyprávěla, jak ji ledinková voda postavila na nohy, že prý je ji 68 let a 20 let se už vůbec nezajímala o muže. Tato voda ji tak omladila, že začala muže potřebovat. Nejbližší chlap byl kostelník, kterého vyloženě znásilnila.
Příprava ledinkové vody je jednoduchá, ale vše geniální je v podstatě jednoduché:
1. Necháme v mrazáku zmrazit asi litr vody v nádobě, která se neroztrhne. Pak ji necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Zmrzlá a roztátá voda obsahuje takové útvary ( ledinky ), které se nalepí na buňky a regenerují je, samozřejmně, když tu vodu pijeme.
2. Voda se nesmí více ohřát než na 38 stupňů, jinak ledinkové útvary zmizí. Než voda v nádobě promrzne, trvá to nějakou dobu, proto necháme současně jednu vodu mrazit a druhou tající přes den popíjíme.
Snad každý z nás si všiml,že když dáme do nějakého nápoje led,že nás to osvěží. Není to tím, že je nápoj chladný, ale právě ledinkami. Ledinky najdeme také ve zmrzlině, která nás zpočátku osvěží,ale tuk, který zmrzlina obsahuje, za nějaký čas naopak zvýší tělesnou teplotu a dochází k útlumu.
V ledinkové vodě, kterou necháme nejdřív roztát, můžeme louhovat slupky z jablek, ale i jiné ovoce. Když sníme celé jablko, to se dostane do trávení a působí jinak. Slupky z jablek louhované 10 hodin ve vodě působí povzbudivě na intelektuální sféru člověka a hlavně posílí srdce. Čím kyselejší jablko, tím lépe.Můžeme využít i pláničky, které jinak nikdo nechce. Vylouhované slupky jsou bezcenné, ty vyhodíme. Nejúčinnější je popíjet tuto vodu po troškách celý den.
Ledinky objevil a pojmenoval jakýsi ornitolog, který zjistil, že ptáci, kteří pijí roztátou vodu z ledu, jsou proti stejnému druhu z teplejších krajin ( kde tato možnost není ) čilejší, zdravější, rychleji jim rostou mláďata a dožívají se 3x delšího věku!

Z knihy Jana Spěváčka „ Rozmluva s duchovním mistrem 1. - Cesta magie

Dodatek ...RADA od Katky z FB :
Má se vypít voda a cca 5cm ke konci ji už vylít,aby to bylo 1OO%-v tom prý lidi dělají chybu,že vypijí až do dna-rada mojí mamči,když jsem se jí tímto článkem chlubila:)

Tak vidíte, jak dobře to funguje, a řeklo by se zmrzlá voda.

NOWOCAYN — pon dub 16, 2012 12:15 am
jani píše:
Ledinková voda

No... a to isté robím aj ja, akurát tú vodu pred zamrazením nechám zovrieť na minútu, počkám kým vychladne, dám zamraziť, rozmrazím, a vidím, ako sa na dne fľaše nachádza rôzny balast (anorganické minerály, ale určite ešte aj niečo naviac...)...
Nie je môj postup LEPŠÍ ? Mne príde že áno, aj keď ho Jarda pred dvoma rokmi označoval ako neefektívny...
Totiž pri mojom postupe "ledinky" ostávajú, ale zároveň sa zbavím aj väčšiny anorganických minerálov, ktoré sa vo forme "jemnučkého piesočku" usadia na dne fľaše... A zo skúseností počas mrazenia obyčajnej vody BEZ TOHO aby prešla varom viem, že tam sa pri rozmrazení usadí na dne nádoby skutočne MINIMUM "jemnučkého piesočku", ak vôbec nejaký (už si presne nepamätám)...
TAK ? ....

rorobo — pon úno 04, 2013 12:57 am

V knize Hladovění pro zdraví, MUDr. Vilma Partyková (1998)
se pise ...Příprava vody zbavené deuteria:
· K přípravě vody bez deuteria je nejlépe použít pramenitou vodu. Pokud musíme
použít vodu z vodovodu, nabereme ji večer. Nádobu neuzavíráme, aby z vody přes
noc vyprchal chlór.
· Do uzavřené plastové nádoby nalijeme litr vody a vložíme na 4-5 hodin do
mrazničky. To, co začíná mrznout nejdříve, je těžká voda - deuterium.
· Sledujeme zmrazování tak, aby 3/4 původního množství vody, tj. 700-750 ml, zůstaly
tekuté. To je voda zbavená deuteria.
· Vodu procedíme a necháme zmrazit pro pozdější použití.
· Led vyhodíme. Je to zmrzlá těžká voda.

tak a ted babo rad, je to presne naopak.. tak co je spravne?

NOWOCAYN_2 — sob úno 09, 2013 3:51 pm
rorobo píše:
noc vyprchal chlór.
· Sledujeme zmrazování tak, aby 3/4 původního množství vody, tj. 700-750 ml, zůstaly

rorobo : chce sa ti "blbnut" s tym, aby si si musel strazit cas, a byt soma 4-5 hodinu po zacati mrazenia...atd... ?.... Radsej si zamraz celu vodu....Napr tak, ako som o tom pisal ja.... Prevarit, zamrazit, odmrazit. Ja to ale uz nerobim v PETkach, ale v skle .... Hrubsom.

Ram — sob úno 09, 2013 9:39 pm
NOWOCAYN_2 píše:
rorobo : chce sa ti "blbnut" s tym, aby si si musel strazit cas, a byt soma 4-5 hodinu po zacati mrazenia...atd... ?.... Radsej si zamraz celu vodu....Napr tak, ako som o tom pisal ja.... Prevarit, zamrazit, odmrazit. Ja to ale uz nerobim v PETkach, ale v skle .... Hrubsom.

Mne rozum říká, že voda z ledu je to dobre, nezmrzlé vylít. I MUDr. Vilma Partyková se muze mylit. (voda s primesi se urcite mrazi o něco déle)

luihoran — ned úno 10, 2013 7:24 pm

Myslim, ze pravda v tom vymrazovani je na oboch stranach. Deuterium resp. tazka voda z neho naozaj ide do krystalickej mriezky skor, preto zacina mrznut ako prve - uz od 3 stupnov celzia. Avsak urcite ho v tej vode nie je tolko, aby zabralo stvrtinu vody - v prirode sa vyskytuje v pomere priblizne 1:6500. A zaroven je pravda, ze mineraly rozpustene vo vode a disociovane ionty idu do krystalickej mriezky pomalsie - takze tu moze byt ta 1/4 smerodajna...
Z uvedeneho mi pride, ze klasicky postup tu prezentovany sa da zdokonalit este tak, ze na zaciatku naozaj prvy tvoreny lad (ale urcite nie jednu stvrtinu, rozhodne menej) vyhodime, nechame dalej mrazit a zo zvysku tiez jednu stvrtinu vyhodime. Je to ale narocne na cas a neviem, ci sa niekomu chce stale kontrolovat mrazak, no ak ano, potom tym asi nic nepokazi. Nemam vsak vedomost o tom, ci sa to oplati - deuterium tu bolo vo svojej prirodzenom pomere stale, jedine ze by sa jeho podiel ludskym zasahom vyrazne zvysil...

Jarda — sob bře 02, 2013 6:14 pm
rorobo píše:
noc vyprchal chlór.

Co na tom vidíte za problém, deuterium mrzne dříve než na nule a minerály zase dost pod nulou, čili jde oddělit obě frakce, ale už to bude dost složité blbnutí.

Jarda — sob bře 02, 2013 6:20 pm
luihoran píše:
Myslim, ze pravda v tom vymrazovani je na oboch stranach. Deuterium resp. tazka voda z neho naozaj ide do krystalickej mriezky skor, preto zacina mrznut ako prve - uz od 3 stupnov celzia. Avsak urcite ho v tej vode nie je tolko, aby zabralo stvrtinu vody - v prirode sa vyskytuje v pomere priblizne 1:6500. A zaroven je pravda, ze mineraly rozpustene vo vode a disociovane ionty idu do krystalickej mriezky pomalsie - takze tu moze byt ta 1/4 smerodajna...
Z uvedeneho mi pride, ze klasicky postup tu prezentovany sa da zdokonalit este tak, ze na zaciatku naozaj prvy tvoreny lad (ale urcite nie jednu stvrtinu, rozhodne menej) vyhodime, nechame dalej mrazit a zo zvysku tiez jednu stvrtinu vyhodime. Je to ale narocne na cas a neviem, ci sa niekomu chce stale kontrolovat mrazak, no ak ano, potom tym asi nic nepokazi. Nemam vsak vedomost o tom, ci sa to oplati - deuterium tu bolo vo svojej prirodzenom pomere stale, jedine ze by sa jeho podiel ludskym zasahom vyrazne zvysil...

Píšete to správně a pokud jde o deuterium, to zůstává v buňkách a proto člověk postupně vysychá, čili je opravdu dobré pít vodu bez deuteria, což naopak deuterium usazené v buňkách odstraní a člověk vlastně mládne.

jaro+ — pon srp 12, 2013 10:30 am

Odstránenie ťažkej vody ( nie samotného deutéria - to je plyn , vodík ) z pitnej vody na základe logiky :

Ľad je vždy ľahší a pláva na vrchu , hoci voda pod ním je logicky teplejšia , ako tá na dne . Takže pravdepodobne naozaj ťažká voda , ktorá je na dne , zamrzne ako prvá a jeho kryštáliky vystúpajú na hladinu . Po zamrznutí celého obsahu fľaše teda ťažkú vodú nájdeme na povrchu . Ak potom necháme vodu prirodzeným spôsobom topiť , roztopí sa ťažká voda ako prva - a vylejeme tých pár centilitrov . Ak chceme mať istotu , počkáme , až sa odtopí ešte trošku a spláchneme aj náhodné ostatky. A máme len normálnu vodu .
Ale : ľad v jazere , kde dno je určite vždy teplejšie , sa deutérium koncentruje na dne . Na povrch sa dostane len pri silnom vetre , ktorý vodu premieša .

Jarda — pon srp 19, 2013 9:55 pm
jaro+ píše:
Odstránenie ťažkej vody ( nie samotného deutéria - to je plyn , vodík ) z pitnej vody na základe logiky :

Ľad je vždy ľahší a pláva na vrchu , hoci voda pod ním je logicky teplejšia , ako tá na dne . Takže pravdepodobne naozaj ťažká voda , ktorá je na dne , zamrzne ako prvá a jeho kryštáliky vystúpajú na hladinu . Po zamrznutí celého obsahu fľaše teda ťažkú vodú nájdeme na povrchu . Ak potom necháme vodu prirodzeným spôsobom topiť , roztopí sa ťažká voda ako prva - a vylejeme tých pár centilitrov . Ak chceme mať istotu , počkáme , až sa odtopí ešte trošku a spláchneme aj náhodné ostatky. A máme len normálnu vodu .
Ale : ľad v jazere , kde dno je určite vždy teplejšie , sa deutérium koncentruje na dne . Na povrch sa dostane len pri silnom vetre , ktorý vodu premieša .

V mrazáku to skutečně funguje jinak než v přírodě a normálně tato voda tvoří při mrznutí takové dlouhé jehličky, které jsou rozptýlené v celém objemu a je nutno je odstranit přelitím přes síto v určitém momentu mrznutí vody. Ideální je použít třeba výrobník na zmrzlinu a na přesné teplotě jeho obsah vypustit automaticky přes to sítko a tím zmrzlou část oddělit.

Miracle — úte lis 19, 2013 4:37 pm

Jardo, prosím Vás, můžu opravdu pít běžně vodu demineralizovanou? Kdykoliv ji piji, všichni si klepou na čelo, že piji vodu mrtvou, zbavenou minerálů. Mně tahle voda chutná, netlačí mě v žaludku, přijde lehčí.
Vodu děláme z AQUA OSMOTIC 02 http://www.aquaosmotic.cz/produkty.html I prodejce vodu na běžné pití nedoporučuje, protože je zbavená minerálů a ty je pak třeba dodávat jinak. Můžu prý v ní vařit, udělat si čaj nebo kafe, občas skleničku i vypít denně.

martina72 — úte lis 19, 2013 5:33 pm

Miracle, pít demineralizovanou vodu z vašeho přístroje nemá žádný smysl. Škodlivé to není, rozhodně to přežijete. Ale zdraví nijak neprospějete. Demineralisovaná (a i jinak "čištěná") voda má smysl pro fysikální a chemické experimenty, kde potřebujeme něco jakžtakž normalisovaného, standardního. Prostě, aby bylo měření vůbec na čem stavět. Prostě, pokud ověřuji hypotézu, že z A plyne B, potřebuji alespoň přibližně A, resp. non A, pro případ důkazu sporem. Ale nesmím mít na vstupu A, B, C, D, Y, Z. To pak nevím fakt nic.
Tělo ale funguje trošku jinak.
Vaše demineralizovaná voda nebude mít v těle žádné negativní ani pozitivní účinky. Protože tělo si ty chybějící minerály okamžitě doplní odkudkoliv. Napijte se té vody a snězte mrkev. Z mrkve si tělo vezme to, co v té vodě nebylo. Mimochodem, v našem podnebném pásu dosti vody vstřebáváte dýcháním, sliznicemi, pokožkou, je tu dost vysoká vlhkost vzduchu. Tu vodu ve vzduchu ale neovlivníte, že?
Máte to marné, ta vaše přístrojová voda je celkem marginálie.

Miracle — stř lis 20, 2013 12:28 am

Martino, děkuji za vysvětlení, přišlo mi, že je daleko lepší pít tuhle vodu než vodu z kohoutku.

martina72 — stř lis 20, 2013 9:48 pm
Miracle píše:
Martino, děkuji za vysvětlení, přišlo mi, že je daleko lepší pít tuhle vodu než vodu z kohoutku.

On je každý kohoutek jiný, nevím, jaký máte zdroj vody. Kdyžtak se přestěhujte ke mně, zde můžete mít měkkou vodu z pramene o neskutečné síle, vyvěrajícího pod Mariánským kostelem. Teoreticky bychom zde mohli míti druhé Lourdes. Někteří z ní doslova šílí, ve smyslu adorace a velmi dobrého pocitu a léčivých účinků - placebo efekt. Já osobně jsem ale napojen na vodu z jeskyní, tedy povrchovka cezená přes dolomitové masivy. Před dvaceti lety jsem pil (v jiném působišti) několik let vodu přímo z potoka, celá ves měla vodárnu (vlastně jen betonovou nádrž obrostlou mechem) na potoce, bez jakékoliv úpravy vody. Byla také docela fajn (jen plná jehličí, jeřabin, zetlelého listí, a samozřejmě lecčehos uhynulého, smrt si nevybírá, nějaký ten brouk, slimák, rybka, mušky, třeba i datel či laňka).

Kapitan — pon pro 16, 2013 2:56 am

Pro výrobu ledinkové vody používám skleněné lahve od vína s šroubovacím uzávěrem. Naplním je asi do dvou třetin a položím do mrazáku. Led lahev vyplní ale neroztrhne.

misujka23 — pon pro 16, 2013 6:37 pm
Kapitan píše:
Pro výrobu ledinkové vody používám skleněné lahve od vína s šroubovacím uzávěrem. Naplním je asi do dvou třetin a položím do mrazáku. Led lahev vyplní ale neroztrhne.

Dobré vědět, já to dělám v plastové, ale ač je to čisté před zmrazením, po rozmrazení mi tam plavou nějaké vločky, tak nevím, jestli to je vodou, nebo petkou?

Jarda — ned led 12, 2014 11:50 am
Miracle píše:
Jardo, prosím Vás, můžu opravdu pít běžně vodu demineralizovanou? Kdykoliv ji piji, všichni si klepou na čelo, že piji vodu mrtvou, zbavenou minerálů. Mně tahle voda chutná, netlačí mě v žaludku, přijde lehčí.
Vodu děláme z AQUA OSMOTIC 02 http://www.aquaosmotic.cz/produkty.html I prodejce vodu na běžné pití nedoporučuje, protože je zbavená minerálů a ty je pak třeba dodávat jinak. Můžu prý v ní vařit, udělat si čaj nebo kafe, občas skleničku i vypít denně.

Nenechte se zblbnout a logicky pouvažujte kolik minerálních látek máte denně ve stravě. Většinou jde o násobky potřebných množství a nevidím tedy důvod pít vodu s nějakou směsí sajrajtu z vodovodní sítě. Pokud chcete mít klid duše, tak přidávejte solanku a vše bude v pořádku.

Jarda — ned led 12, 2014 11:55 am
Kapitan píše:

To je zajímavá informace, ale asi bych na to nevsadil, voda má po zmrznutí obrovskou sílu a jako stoprocentně bezpečné se mě to nezdá.

salvet — sob srp 01, 2015 4:56 pm

Mohol by prosim niekto polopate krok za krokom napisat postup na vymrazenu vodu? Dakujem. Partykova hovori tak tu na fore inak aj to skokom zamrazim rozmrazim... Poprosil by som seriozny navod. dakujem.

salvet — stř srp 05, 2015 1:01 pm
salvet píše:
Mohol by prosim niekto polopate krok za krokom napisat postup na vymrazenu vodu? Dakujem. Partykova hovori tak tu na fore inak aj to skokom zamrazim rozmrazim... Poprosil by som seriozny navod. dakujem.

http://voda.netcabinet.net/sites/aktivovane_vody.html
takže podľa toho má pravdu Partyková!!!

Jarda — ned srp 16, 2015 8:39 am
salvet píše:

Ono je otázkou zda je některý z těch postupů špatně, když jeden řeší těžkou vodu a druhý minerály, které si po zmrazení sedají na dno, nebo zůstávají v nezmrzlé části vody. Teoreticky může postupy i kombinovat, ale to už toho blbnutí bude opravdu hodně.

vladdo — čtv dub 22, 2021 2:00 pm

Chcel by som upresnit/doplnit vyznam niektorych veci v clanku o rozmrzle vode:

https://www.rahunta.cz/news/dedek-koren ... rzle-vode/

1. Anionty v pitné vodě jsou převážně bezproblémové uhličitany, sírany a chloridy s relativně malými molekulami a z toho ještě oxid uhličitý můžeme vydýchat.
Ktore su male anionty okrem siranu, chloridu?

2. V těle se jedná ale o soli organických kyselin, jejichž anionty jsou nejen neobyčejně veliké, ale i dosti špatně rozpustné - ktore su tie velke.

3. Vyloučit kationty do dostatečného množství moči není pro ledviny velký problém, pokud ovšem nejsou vázané na organické anionty - takze problem robia kationty nie preto zeby bolo skodlive, ale preto ze ich koli aniontom neviem telo vylucit? To som jelen s toho.
Dakujem

Jarda — sob dub 24, 2021 10:59 am
vladdo píše:
Chcel by som upresnit/doplnit vyznam niektorych veci v clanku o rozmrzle vode:

https://www.rahunta.cz/news/dedek-koren ... rzle-vode/

1. Anionty v pitné vodě jsou převážně bezproblémové uhličitany, sírany a chloridy s relativně malými molekulami a z toho ještě oxid uhličitý můžeme vydýchat.
Ktore su male anionty okrem siranu, chloridu?

2. V těle se jedná ale o soli organických kyselin, jejichž anionty jsou nejen neobyčejně veliké, ale i dosti špatně rozpustné - ktore su tie velke.

3. Vyloučit kationty do dostatečného množství moči není pro ledviny velký problém, pokud ovšem nejsou vázané na organické anionty - takze problem robia kationty nie preto zeby bolo skodlive, ale preto ze ich koli aniontom neviem telo vylucit? To som jelen s toho.
Dakujem

Uvedené informace nedovedu smysluplně rozklíčovat nejsem v chemii natolik zdatný abych mohl komentovat ten článek který psal člověk který je vzděláním chemik. Celá problematika je vysvětlena zde https://www.nazvoslovi.cz/studium/ionty ... ve_skupiny , ale zda odpovídá přesně tomu co autor článku mínil opravdu nedovedu tvrdit. Každopádně se opírá o stejnou logiku co já léta razím že je potřeba pít tolik aby minimálně jednou denně byla moč čirá jako voda.

Alopat — sob dub 24, 2021 9:47 pm

Japonci mají wakame, my Vincentku. Ale bude vhodná pro osoby, které již trpí toxicitou bromu (zpomalovače hoření v plastu), fluoru (zubní pasty) a endokrinních disruptorů (parabeny v kosmetice)? Japonci totiž vedle mořských řas s ideálním složením halogenů konzumují ještě tamní druhy s vysokým obsahem jódu a je předpoklad, že si z nich tělo stáhne kolik potřebuje. Každopádně není nic jednoduššího než se otestovat na vnitřní straně zápěstí Lugolovým roztokem a pro ověření správné funkce štítné žlázy si měřit teplotu pod jazykem, může vám to zachránit život. https://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi/lecitel-jaroslav-zajicek-jod-na-anginy-i-rakovinu/
https://21stoleti.cz/2011/07/21/mineralni-latky-od-a-do-z/

Zdravotní rizika pitné vody s vysokým obsahem rozpuštěných látek
http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/Kozisek_atestacni_prace_2008.pdf
Komplexní analýza Vincentky
https://im9.cz/product-docs/rxiwj4kbqnkpnk32/Informa%C4%8Dn%C3%AD%20list%20-%20Vincentka%20l%C3%A9%C4%8Div%C3%A1%20miner%C3%A1ln%C3%AD%20voda.pdf
Minerál brom a zdraví: Účinky, projevy nedostatku a nejlepší zdroje v potravinách
https://www.bezhladoveni.cz/mineral-brom-a-zdravi-ucinky-projevy-nedostatku-a-nejlepsi-zdroje-v-potravinach/
Iodine and Bromine Detox With Unrefined Salt by Jeffrey Dach MD
https://jeffreydachmd.com/2014/03/iodine-bromine-detox-unrefined-salt-jeffrey-dach-md/

Acer — ned čen 05, 2022 6:35 pm

Z 8 hodinové pracovní doby jsem cca 6,5 hodiny za volantem. Pít ze skleněné lahve je trochu o zuby. Piji kohoutkovou vodu v PET. Přemýšlel jsem, že bych si kupoval Magnesii neperlivou. Nebo alespoň večer zamrazil vodu v PETce a popíjel ji v autě přes den. Vím, že nejlepší by byla RO, ale bohužel si ji nemohu momentálně dovolit. Můžete mi doporučit nějakou co nejzdravější variantu? Děkuji.

Jarda — pon čen 13, 2022 10:03 am
Acer píše:
Z 8 hodinové pracovní doby jsem cca 6,5 hodiny za volantem. Pít ze skleněné lahve je trochu o zuby. Piji kohoutkovou vodu v PET. Přemýšlel jsem, že bych si kupoval Magnesii neperlivou. Nebo alespoň večer zamrazil vodu v PETce a popíjel ji v autě přes den. Vím, že nejlepší by byla RO, ale bohužel si ji nemohu momentálně dovolit. Můžete mi doporučit nějakou co nejzdravější variantu? Děkuji.

To vymrazení je docela blbnutí, ale asi nejlevnější verze jak se k relativně čisté vodě dostat a při kombinování s tou Magnesií by šlo o poměrně dobrou variantu.