Jak konzumujete zázvor.Doporučuje se dávka 5 gramů denně jinak hrozí předávkování.
ja ho odstavujem takmer denne do ovoc. stavy, ake nozstvo, to nevazim. proste kusok. mam rada, ked mi z tej stavy vylezu oci z jamok ![]()
Dávám ho taky denně do šťávy, má potom větší říz. Do jednoho litru kousek asi 7-8cm dlouhý. Když to ještě zkombinuju s černou ředkví, je to už docela nářez ... nicméně slinivka a žlučník zatím neprotestují ![]()
Já si myslím, že předávkovat jde opravdu obtížně, používám ho jak čerstvý, tak sušený v řádných dávkách a nezaznamenal jsem zásadní problém.
Myslím si, že předávkování je myslitelné pouze pokud člověk vezme opravdu silný extrakt (viz. např. http://www.arkokapsle.cz/produkt/zazvor-22) a znásobí doporučenou denní dávku. Zajímalo by mě jaké symptomy doprovází předávkování zázvorem ![]()
Žaludek, hercna. V lepším případě jen průjem. Jinak lepší jej konzumovat spíše dopoledne - je to ohřívač.
tak mne osobne ked to prezeniem so zazvorom akoby prestane travit... proste citim akoby mi jedlo stalo v zaludku je mi na grc, aj hlava ma boli, v krku pocit ako pri angine - neprijemny dych aj po umytych zuboch...
Tak krátkodobě vám bude pouze blbě, jak vám bylo odpovězeno a pokud ho budete předávkovávat dlouhodobě, trpí i ledviny a ty bych asi nedráždil.
Já si zalévám horkou vodou čerstvý zázror s citronem a dělám tak "čaj" denně.
Tak proč ne, v rozumném množství to určitě není problém.
Kolko gramov zazvoru je bezpecnych k jednemu jedlu? Myslim suroveho.
Jednorázově asi jen dva gramy. Celkově na den maximálně 5 gramů, jak je již uvedeno v úvodním příspěvku.
Ja Jem aj 10 gramov k jednemu jedlu. V com to je nebezpecne. Zatial vyzera, ze mi to zle nerobi.
Môže zvyšovať hladinu inzulínu, znižovať hladiny cukru v krvi , tiež by som ho nekombinovala s antikoagulačnými liekmi (znižuje zrážanlivosť krvi),niektoré zdroje píšu že vyššie množstvá môžu spôsobovať srdečné problémy
Mimo zdravotní nevýhody již uvedené je třeba varovat před vysokou dávkou zázvoru lidi s ledvinovým problémem, ledviny umí zázvor hodně zhoršit.
Ja jsem to tedka taky odvazila a ten kousek, ktery pridavam do ranni stavy vazil neuveritelnych 17g! No potes! ![]()
Budu se muset hamovat, jenze pokud odstavim pouze polovinu z teto davky, tak to tam ani neucitim.
Ja ginger miluju, mam rada ostrejsi chute, co kdyz si tam hodim spetku cayenskeho pepre? Sul ani cukr se do stavy nesmi pridavat, to je me jasne, ale co ten cayenne pepper? Bude to ok?
Ten zazvor pokojne odstavuj. To bolo myslene na surovy cely zazvor.
Tak fajn, diky!
Takže, pokud si párkrát v měsíci sním 100g kandovaného zázvoru během jednoho dne, tak hrozí, že bych časem mohl mít nějaký problém?
Zalezi kolikrat to je, to "parkrat"? Pouze 2x a nebo vickrat? Az si zase smlsnes na tech svych 100g, tak se pak podivej, jestli ti neztmavla urina. Pokud po tom zazvoru bude tmavsi, tak to bude asi spatne znameni. A jinak v kazdych 6 g kandovaneho zazvoru je 5g cukru. Mozna, ze u vas ne, ale tady u nas bohuzel ano.
Tak pokud vám to nic nedělá, asi bych tam problém nehledal a ten kajenský pepř proč ne, tím se také nedá nic pokazit i když zánět tak netlumí jako zázvor.
Koupila jsem nejaky divny zazvor, jakoby mel svetle zlute-nasedlou barvu - nejakou takovou. Neni proste tak krasne zluty jako byva pokazde a ja nevim, jestli ho mam radeji vyhodit a nebo ne. Voni a chutna uplne stejne jako ten zluty. ale ta barva je opravdu odpudiva, je to nejaka brazilska odruda.
Pokud není plesnivý, nebo nahnilý, což by barvu změnilo, tak bych v tom problém nehledal, může se barevně lišit dle místa pěstování.
objednal sem si zazvor z vaseho eshopu a chci se zeptat jak je to s "predavkovanim", cca kolik tech kostek muzu denne snist, nemyslim ze bych to primo zral po hrstech ale treba 5 kostek denne ? ( je mi jasne ze kazda ma jinou vahu )
plus k tomu rano caj se lzicky strouhaneho zazvoru + kurkumy
je v tom nejaky problem, ze mit o muze neco narusit, zmenit atd ?
diky
plus k tomu rano caj se lzicky strouhaneho zazvoru + kurkumy
je v tom nejaky problem, ze mit o muze neco narusit, zmenit atd ?
diky
Ty kostky nejsou zrovna malé a já bych dal tak jednu nebo dvě denně zvláště pokud dáváte ještě zázvor i v jiné podobě. Ono velké množství zázvoru také není zrovna zdravé tedy krátkodobě klidně dejte i těch pět, ale dlouhodobě bych byl opatrnější.
Kúpila som čerstvý bio zázvor a čerstvú bio kurkumu. Ako urobiť prosim nejaký elexir zdravia z týchto hlavných surovín? Mám to variť alebo použiť čerstvé? Mam to rozmixovat alebo odšťaviť alebo nakrájat?
Chcela by som k tomu pridať este med, škoricu, klinčeky, badian, citron… dať do chladničky a každý deň si to po lyžičkách davkovat. Malo by to byt vhodne aj pre 13 ročných.
Dakujem za recepty ![]()
Chcela by som k tomu pridať este med, škoricu, klinčeky, badian, citron… dať do chladničky a každý deň si to po lyžičkách davkovat. Malo by to byt vhodne aj pre 13 ročných.
Dakujem za recepty ![]()
Tak na přímou spotřebu stačí oškrabat, nastrouhat, spařit a vyluhovat cca 15-20 minut, přidat citrón případně ten med, ale zda je možné takto připravený výluh skladovat to netuším spíše se domnívám že ne, nebo určitě ne více jak jeden dva dny. Na delší skladování by šlo nastrouhanou drť vyluhovat v alkoholu pak by v tom problém nebyl, ale zase do dětí bych pak takový lék dávkoval dost opatrně i když malé množství alkoholu dle mého názoru neškodí ani dětem.
Dakujem pan Zajicek velmi pekne za Vasu odpoved.
Zázvor je k dispozícii po celý rok, takže najvhodnejšie je vždy kúpiť čerstvý. Časom totiž vyschne ako každá zelenina, koreň ap. Najjednoduchšie je zázvor odšťaviť - keďže je to celkom silná korenina, osvedčila sa mi kombinácia s jablkami. Toto kombo protichodných chutí (sladké jablká a mierne štiplavý zázvor) odporúčam..
Zdravím - zaujalo mne riziko předávkování ..... nějak sem si zvyk do ranního ovesného mixu přilepšit 1 čl sušeného zázvoru v kombinaci s 2 čl skořice, jakože denně. Po přečtení tématu mi nějako vyplynulo, že při poslední krvi ( lab. ) sem měl překvapivě mírně zvýšené hodnoty kreatininu ( 125 umol/L ) a CKD_EPI snížené ( 1,04 ml/s/1,73m2 ), což jinak nemívám. Může to být tím denním zázvorem ? Nebo mi podstrčili místo cejlonské pouhou čínskou skořici a totok mi dělá zvýšený obsah kumarinu ? Díky za názor.
Ani jedna z uvedených položek nemá v normální doporučované dávce zásadní negativní vliv na funkce ledvin i když každý může být jinak citlivý na různé potravní složky. Samozřejmě dlouhodobá vysoká dávka může ledviny ovlivnit tedy jako nejjednodušší opatření bych viděl zcela vysadit na dva až tři týdny, podpořit ledviny a následně přeměřit zda je něco jinak. Pokud si to sedne do normálu pak bych se asi k těmto položkám nevracel nebo spíše cyklovaně třeba jednou dvakrát týdně nebo krátkodobá kůra a přestávky.
O tom, že skořice může zlikvidovat ledviny jsem četla mnohokrát. Méně nebezpečná by měla být ta cejlonská. Kdoví, co je na tom pravdy.
No zase tak strašné nebezpečí tam není, ale jak se říká všeho s mírou. Zase na druhou stranu má mnoho nezpochybnitelných přínosů tedy bych ji určitě nezatracoval.
Existujú štúdie podľa ktorých zázvor zvyšuje u mužov hladinu testosterónu, to je jeho najväčšie pozitívum.
Tak on má mnohem více pozitivních účinků, například podle všeho je schopen blokovat DHT, snížit krevní cukr a vykazuje mnoho dalších dobrých vlastností.