Dobrý večer,
z krve mi zjistili zvýšený obsah řeleza 34. Čím by to mohlo být? Maso nejím (ale pouze 3 měsíce, ale né kvůli tomuto zjištění, ale z přesvědčení, toto jsem se dozvěděla náhodou při jiném vyšetření), nadbytek je jak jsem vyčetla z internetu toxický, ukládá se v játrech a jiných orgánech. Co se stím dá dělat?
Řeknu na rovinu, že nadbytek železa je v dnešní populaci naprosto raritní záležitostí, zdá se mi to docela nepravděpodobné a nechal bych si to překontrolovat. Obecně je příjem železa u současné populace téměř vždy podlimitní a naprostá většina obyvatelstva trpí jeho stálým deficitem. Určitou možností, která by mohla vést k nadbytku je ovlivnění přisvojitelnosti železa z potravin, které železo obsahují. Tuto přisvojitelnost ovlivňuje zásadním způsobem měď a vitamín C, takže by jste musela jíst něco v čem je vysoký obsah mědi a současně mít dostatek vitamínu C. To by mohlo přisvojitelnost v organismu razantně zvýšit, ale takovou možnost není skoro nikdo schopen vytvořit. Pokud by toto přesto byla pravda, pak je nejjednodušší potraviny s mědí a vitamín C na nějaký čas vynechat a naopak zařadit potraviny, které se postarají o masivní úbytek železa. To jsou především obecně propagované zdravé potraviny z mléka, které nás o železo silně ochuzují a proto má podstatná část populace nedostatek železa v krvi.
Taky se mi to zdá divné,ale dívala jsem se na starší zprávy a tam mám také vysoké hodnoty až 29, ale i 17. Prý se může jednat o hematochromatozu. Paní doktorka se mě ptala jestli jsem nebrala nějaké doplňky s železem. Brali mi znovu krev, tak uvidím. Když jsem jí řekla, že to je divný, že nejím maso, tak začala strašit jak jsou na tom vegetariáni a vegani. Zatím má prý z čeho tělo brát, že to poznám tak za dva roky až se mi budou lámat kosti, až si vezme tělo vápník z kostí ap. Vegetariánům, že větinou chybí železo a B12 a veganům i bílkoviny. Podle paní doktorky je prý u nás nejvíce železa v bramborách. Když jsem se zmiňovala o kopřivách, meruňkách, rozinkách, tak se jen smála. Co podle Vás obsahuje nejvíce železa?
Moc se mi do těch mléčných výrobku nechce, ale každopádně děkuji za odpověď.
Ještě by mě zajímalo jak získat dostatečné množství vápníku? Dcera je také vegetarián a mléčné výrobky také nejí, necítí se po nich dobře. Je asi pravda, že např. v tvrdých sýrech je ho hodně, ale překyseluje a pak se ten vápník zase spotřebovává, jak jsem se dočetla z knih N.W.Walkera.
Vím, že je v sezamu, mandlích, máku tofu(?), ale kdo sní dennně 100g máku, nebo semínek?
Dana
Treba si uvedomit, ze acidobazicka rovnovaha je klucovy aspekt pri vyuzivani vapnika. Vapnika netreba zdaleka tak mnoho, pokial ma telo pH zrovnane. Tie zdroje, co uvadzas su spravne, sezam, mandle, mak, ale aj ostatne orechy a listova zelenina, brokolica. Pokial mas uz pH zrovnane, a vapnik je v tele doplneny, dovolim si tvrdit, ze i konzumacia ovocia, v ktorom sa vapnik nachadza v malom mnozstve oproti orechom ci zelenine, dokaze pokryt dennu davku vapnika, no pri deficite si myslim, ze na doplnenie vapnika treba zaradit i bohatsie zdroje.
Nejde vsak iba o vapnik v potrave. To je zase len ciastocna analyza problemu. V skutocnosti vzdy ide o vyuzitelnost vapnika. Ten sa teda musi vstrebat a pouzit. A preto je dolezite, ci sa nachadza v organickej forme, spolu s inymi prkvami ako napriklad horcik a takisto je dolezite, ci je v krvi dostatok vitaminu D.
Pani doktorka sa sice smeje, ale uvidime, kto sa bude smiat naposledy... staci si pozriet, ako vyzera vacsina doktorov po 50tke a v akom veku zomieraju. Ja by som radsej veril Walkerovi, ktory sa dozil cez 100 rokov. To jej samozrejme nehovor, vacsina doktorov ma prilis vysoke ego. Nastvala by sa, a ten hnev by ju prekyselil, cim by prisla o vapnik. Sranda by bola este jej to v tom stave povedat, ale to bolo skor vhodne do nejakeho komedialneho filmu.
Ale mozno to nieje jej pripad, neviem. Ja osobne povazujem dobreho doktora za takeho, ktory ma zmysel pre humor a rad sa necha poucit, teda vie priznat, ze aj nieco nevie.
Díky za reakci, odhadnul jste to s paní doktorkou naprosto přesně
sotva chodí jakou má nadváhu, ale její názor je, že člověk má jíst všechno. To je její věc, že? Ale potěšilo mě jak je to trefné a hlavně jsem moc ráda za každou radu od zkušenějších. Přeci jen člověk potřebuje (i když cítí, že je to tak správnější, ale pod nánosem těch hovadin, které léta slyšíme ze všech stran občas maličko zapochybuje) radu Vás zkušenějších. Díky Vám i všem co sem přispívají, samozřejmě Jardovi především ![]()
Vegetariáni a vegani, pokud nejsou absolutně ortodoxní, rovná se magoři, nemají nejmenší zdravotní problémy, ba naopak se dá říct, že jejich zdravotní stav je obecně mnohem lepší, než stav ostatní populace a určitě mnohem lepší, než stav naprosté většiny lékařů. Co se týká toho obsahu železa, tak absolutně nejlepším zdrojem v našich podmínkách je melasa, která obsahuje opravdu veliké množství železa a mimo to má obrovskou výhodu ve značném obsahu hořčíku, kterého má také naprostá většina lidí nedostatek. Vy se ptáte na vápník, ale to se musíte ptát současně vždycky i na hořčík a vitamín D, protože vápník i když ho budete jíst naprosto neomezené dávky, nejste schopná vstřebat, bez adekvátního přísunu hořčíku a současné dodávky vitaminu D. Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou švestky, nebo švestková šťáva, to můžete taky vyzkoušet. U dodávky vápníku, můj názor je, že úplně nejvhodnější je aplikace dobře namletého neloupaného seznamu, nebo pasty tachini. Sezam má právě velmi dobře vyvážený poměr vápníku a hořčíku, čímž vám zajistí optimální příjem obou minerálů do organismu. Co se týká vitaminu D, úplně nejvhodnější varianta je pravidelný denní pohyb venku za jakéhokoliv počasí, člověk může být klidně oblečený, ale procházka nesmí trvat méně než 30 minut. Pro lepší tvorbu vitamínu D, je vhodné sníst denně alespoň lžičku kokosového oleje, který v organismu působí tak, že se tvorba vitaminu D razantně zvýší a zmíněná procházka kryje denní potřebnou dávku i v zimě.
Mockrát děkuji, za odpověď.
Dana
Plati toto aj ked sa zje kusok cerstveho kokosu?
Čistě teoreticky ano, ale vždy je potřeba si uvědomovat, že využitelnost běžně rozkousaného kokosového ořechu bude někde úplně jinde, než je využitelnost čistého tuku a muselo by se ho sníst tedy neporovnatelně větší množství.
To je pro mne novinka. Měl jsem za to, že melasa je jen sladidlo, taková ta "prázdná energie", ale ono to tak není? Cukr se rafinuje - melasa rafinovaná, škodlivá není? A Vy tedy Jardo melasu nějak pravidelně užíváte? Pokud ano, tak "2 čajové lžičky denně, zapít vodou", jak jsem teď kdesi našel googlem? A kdy... ráno na lačno či naopak někdy po jídle... Děkuji Vám!
No já ji pravidelně neužívám, spíše jenom sem tam, když ji manželka náhodou kvůli dceři koupí, ona zase melasa tak moc zdravá není, ale je to nejhodnotnější zdroj železa v dobře vstřebatelné formě. Mnohem lepší než železo dodávat, je ho zbytečně nelikvidovat, což umí jakákoliv průmyslově čištěná strava, prakticky veškeré bílé potraviny, jako bílá rýže, bílé pečivo, cukr a podobně, dále příliš mnoho fosforečnanů. Toto všechno je sice špatné, ale absolutní jedničkou likvidace železa v organizmu jsou výrobky z mléka, to zajistí anémii celkem vždy. U malých dětí to je docela pravidlem, že jak je matka přestane kojit a zařadí do stravy ty umělé srágory, doktor okamžitě cpe do dítěte umělé železo v pilulích. Daleko lepší je se těmto produktům obloukem vyhnout a naopak se postarat o přísun mědi, která výrazně umocňuje přisvojitelnost železa. Potom i při relativně malé denní dodávané dávce, máte železa stále dostatek. Měď získáte ve všech ořechách, semínkách, hlavně slunečnicovém a v avokádu.
V příkladu denního jídelníčku jsou 2 PL máku nebo sezamu. Mák zařadit asi kvůli železu? Sezam má vyvážený poměr vápníku a hořčíku, ale asi je vhodný jako zdroj obou až po srovnání vzájemného deficitu? Pokud mám pravděpodobně v těle usazeného vápníku kýbl, měl bych asi nejdřív nasadit tu "hořčíkovou kůru" ne? A až pak ten sezam brát v salátech jako denní "udržovací dávku" ? Mimochodem sezamu do sebe dostanu myslím dost už teď, když během týdne spořádám 250g řeckou chalvu, hořčík ale extra neberu což se chystám změnit...
Mák je opravdu dobrý zdroj železa, ale klidně můžete vyzkoušet i melasu, ta je ještě lepší. Jinak jsou vaše závěry správné a dodávání hořčíku je vhodné v každém případě, protože snad neznám člověka, který by ho neměl málo.
Ještě se zeptám, ta pixle hořčíku (1000 tbl x 0,5g Mg) vystačí na cca 2 měsíce (při cca 16 tbl/den). Je to dostatečně dlouhá doba na srovnání deficitu, resp. jak poznám, že se tak stalo? Lze rozpoznat, že sedimentovaný vápník "dostává na frak" a situace se zlepšila? Pak se předpokládám stačí krmit vyváženou stravou a pilule nejsou potřeba?
Hořčík se orální aplikací rovná dosti pomalu, na rychlé srovnání by se to muselo kombinovat s koupelemi a mazáním roztoku na velkou plochu kůže. Většinou se člověk duševně vyladí a odezní potíže ve svalech, kloubech a tkáních. Je velice nepravděpodobné, že by jste dokázal dodat hořčík pouze potravou, přiměřená dodávka musí probíhat stále, neboť v přírodě jsou již nyní zdroje tohoto prvku značně omezené, díky nenormálnímu hospodaření.
OK, ale po určité době už by ty dávky nemusely být tak velké, resp. mohly být třeba poloviční? Jde mi o to do sebe cpát co nejmíň bobulí a pilulí. Tento "zlozvyk" častý především z éry posilování bych nerad opakoval, ikdyž na druhou stranu chápu, že určitá suplementace nutná je...
Tak používejte chlorid hořečnatý v roztoku, je to docela chutná minerálka, nebo se to dá používat jako mazání na velkou plochu kůže. Pokud to srovnáte, tak se potřeba opravdu sníží, ale ustálí se na nějaké hladině a dále se nehne.
OK. Měl jsem na mysli různé přírodní potraviny na "údržbu" v kombinaci třeba s grepovou šťávou na rozpouštění anorganického vápníku, jak ji doporučuje Walker. Jinak zajímavé stránky o hořčíku má nejmenovaná kyselka zde http://www.magnesium.cz/horcik-v-potravinach/
Tyto stránky znám, ale berte to jako orientační údaje, dnes již nic nefunguje, tak jako dříve a údaje by se musely aktualizovat každý rok a ještě vždy pro konkrétní oblast.
Pokusil jsem se shrnout zasadni info od pana Jardy o železe + něco málo k tomu...:
Dr.Popov má na příjem železa výrobek(Italie) -výtažek z: ŘEŘICHY,Č.ŘEPY A ŠPENÁTU
(výrobek-Ferrogreen)
- spirulina obsahuje i velké množství železa v chelátové formě (10 g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450 g špenátu)
pan JARDA:
Mák je opravdu dobrý zdroj železa...
Pokud jde o železo, tak nejbohatším a nejsnadněji přisvojitelným zdrojem železa je z potravin třtinová melasa, čili jak vidíte u obou zdrojů samá chuťová pozitiva, ale kvasinkám to dost svědčí, tedy s rozumem a moc to nepřehánět......Hlavní přínos melasy je vysoký obsah železa a hořčíku, ale obsahuje i mnoho jiných důležitých látek. Nejvhodnější je jíst ji samotnou, protože jde přeci jenom o určitou variantu cukru a ten vždy v kombinaci s jinou potravinou podporuje kvašení, což silně zvedá kyselost. Já osobně ji skoro nejím, právě z tohoto důvodu a melasu i med používám velice omezeně, pouze večer před spaním a bez čehokoliv dalšího. Je potřeba si uvědomit, že i melasa a med jsou cukry a velice vyhovují kvasinkám.....Přisvojitelnost ovlivňuje zásadním způsobem měď a vitamín C. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností ze špatné přisvojitelnosti železa, které pro svou přisvojitelnost potřebuje měď, dále sníženým množstvím bílých krvinek-neutrofilů a následným narušením imunity.
Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou švestky, nebo švestková šťáva.
Mnohem lepší než železo dodávat, je ho zbytečně nelikvidovat, což umí jakákoliv průmyslově čištěná strava, prakticky veškeré bílé potraviny, jako bílá rýže, bílé pečivo, cukr a podobně, dále příliš mnoho fosforečnanů. Toto všechno je sice špatné, ale absolutní jedničkou likvidace železa v organizmu jsou výrobky z mléka, to zajistí anémii celkem vždy.
U malých dětí to je docela pravidlem, že jak je matka přestane kojit a zařadí do stravy ty umělé srágory, doktor okamžitě cpe do dítěte umělé železo v pilulích. Daleko lepší je se těmto produktům obloukem vyhnout a naopak se postarat o přísun mědi, která výrazně umocňuje přisvojitelnost železa. Potom i při relativně malé denní dodávané dávce, máte železa stále dostatek. Měď získáte ve všech ořechách, semínkách, hlavně slunečnicovém a v avokádu.
PS: Dotaz-jak rychle poznat zda má někdo nedostatek železa...(bledé tváře...co ještě?...má smysl místo melasy zkusit krátkodobě(až do zlepšení) třeba chlorid železity s kapkou HCL...? Jaké dávkování a jakého konkretně vzrce(existuje dvoj- a troj-mocné železo...asi nejspíš FeCl2 ? A co pití (krátkodobě) nějakých železitých minerálek-jaká je nejlepší?
...nebo možná medicinální víno pro příjem železa, např.MALTOFERROCHIN:
http://www.obchod-usmev.cz/stranka-prir ... i-vina-188
(tam je ale chinovník a zkvašený slad...tak dlouhodoběji to nejspíš nepůjde pít...navíc obsahuje cukr...a cena SE TAKY PRODRAŽÍ..:sladové víno, cukr, chinový extrakt, kuler E150a, hydroxid železitý se sacharosou, citran železa s chininem, oxid siřičitý E220. Obsahuje minimálně 13% vol. alkoholu.
Dávkování: 1-2 x za den 100ml.
(citráty nejsou pokud vím to pravé ořechové...to už bych kdyžtak šel spíš do toho chloridu železa...
Dr.Popov má na příjem železa výrobek(Italie) -výtažek z: ŘEŘICHY,Č.ŘEPY A ŠPENÁTU
(výrobek-Ferrogreen)
- spirulina obsahuje i velké množství železa v chelátové formě (10 g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450 g špenátu)
pan JARDA:
Mák je opravdu dobrý zdroj železa...
Pokud jde o železo, tak nejbohatším a nejsnadněji přisvojitelným zdrojem železa je z potravin třtinová melasa, čili jak vidíte u obou zdrojů samá chuťová pozitiva, ale kvasinkám to dost svědčí, tedy s rozumem a moc to nepřehánět......Hlavní přínos melasy je vysoký obsah železa a hořčíku, ale obsahuje i mnoho jiných důležitých látek. Nejvhodnější je jíst ji samotnou, protože jde přeci jenom o určitou variantu cukru a ten vždy v kombinaci s jinou potravinou podporuje kvašení, což silně zvedá kyselost. Já osobně ji skoro nejím, právě z tohoto důvodu a melasu i med používám velice omezeně, pouze večer před spaním a bez čehokoliv dalšího. Je potřeba si uvědomit, že i melasa a med jsou cukry a velice vyhovují kvasinkám.....Přisvojitelnost ovlivňuje zásadním způsobem měď a vitamín C. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností ze špatné přisvojitelnosti železa, které pro svou přisvojitelnost potřebuje měď, dále sníÀ¾eným množstvím bílých krvinek-neutrofilů a následným narušením imunity.
Dalším velmi dobrým zdrojem železa jsou švestky, nebo švestková šťáva.
Mnohem lepší než železo dodávat, je ho zbytečně nelikvidovat, což umí jakákoliv průmyslově čištěná strava, prakticky veškeré bílé potraviny, jako bílá rýže, bílé pečivo, cukr a podobně, dále příliš mnoho fosforečnanů. Toto všechno je sice špatné, ale absolutní jedničkou likvidace železa v organizmu jsou výrobky z mléka, to zajistí anémii celkem vždy.
U malých dětí to je docela pravidlem, že jak je matka přestane kojit a zařadí do stravy ty umělé srágory, doktor okamžitě cpe do dítěte umělé železo v pilulích. Daleko lepší je se těmto produktům obloukem vyhnout a naopak se postarat o přísun mědi, která výrazně umocňuje přisvojitelnost železa. Potom i při relativně malé denní dodávané dávce, máte železa stále dostatek. Měď získáte ve všech ořechách, semínkách, hlavně slunečnicovém a v avokádu.
PS: Dotaz-jak rychle poznat zda má někdo nedostatek železa...(bledé tváře...co ještě?...má smysl místo melasy zkusit krátkodobě(až do zlepšení) třeba chlorid železity s kapkou HCL...? Jaké dávkování a jakého konkretně vzrce(existuje dvoj- a troj-mocné železo...asi nejspíš FeCl2 ? A co pití (krátkodobě) nějakých železitých minerálek-jaká je nejlepší?
...nebo možná medicinální víno pro příjem železa, např.MALTOFERROCHIN:
http://www.obchod-usmev.cz/stranka-prir ... i-vina-188
(tam je ale chinovník a zkvašený slad...tak dlouhodoběji to nejspíš nepůjde pít...navíc obsahuje cukr...a cena SE TAKY PRODRAŽÍ..:sladové víno, cukr, chinový extrakt, kuler E150a, hydroxid železitý se sacharosou, citran železa s chininem, oxid siřičitý E220. Obsahuje minimálně 13% vol. alkoholu.
Dávkování: 1-2 x za den 100ml.
(citráty nejsou pokud vím to pravé ořechové...to už bych kdyžtak šel spíš do toho chloridu železa...
Na železo je celkem spolehlivá pouhá barva tváří, ale na menší deficit je vhodnější krevní rozbor. Sole železa zase tak bezpečné nejsou a dají se velice snadno předávkovat, čili s tím bych si asi nehrál, otrava železem není zase tak vzácná věc a stačí k tomu i pilule. Železité minerálky určitě lze používat v tom problém nevidím. Asi nejzajímavější je to víno, protože chlastat a současně se léčit, to se vám vždy nepovede. Určitě to není ideální, ale zase to může pro mnoho lidí představovat příjemné zpestření léčby. Podle mě je nejspolehlivější zdroj mák a melasa, přičemž melasa je i vysoce zásadotvorná, což mnoho zakyselených lidí ocení. Nesmíte také zapomínat na jakékoliv zelené kytky, ty jsou také výborným zdrojem železa a jsou navíc zcela zdarma. Z tohoto pohledu je ideální zelný nápoj, který se dá dělat třeba z vojtěšky.
Ještě sem našel od E.Mindella ve Vitamínové bibli pro 21.stol. toto:
Nedostatek železa: únava, nechuť k pohybu, vyčerpání...
Železo obsahuje také: melasa,broskve,fazole,žloutky,ořechy,chřest
- měď,kobalt,hořčík a vit.C jsou nutné pro vstřebání železa
- železo je nutné pro využívání B-vitamínů
- NADMĚRNÝ PŘÍJEM ZINKU A VIT.E BRÁNÍ RESORPCI ŽELEZA (!!???) ![]()
- vstřebání železa brání + vyšší potřeba železa je:
při užívání aspirinu,acylpyrinu,indocinu,..pití kávy a čaje...
- snížit příjem železa nutno při infekci(bakterie potřebují železo k růstu...)
- síran železnatý ničí vit.E
Nedostatek železa: únava, nechuť k pohybu, vyčerpání...
Železo obsahuje také: melasa,broskve,fazole,žloutky,ořechy,chřest
- měď,kobalt,hořčík a vit.C jsou nutné pro vstřebání železa
- železo je nutné pro využívání B-vitamínů
- NADMĚRNÝ PŘÍJEM ZINKU A VIT.E BRÁNÍ RESORPCI ŽELEZA (!!???) ![]()
- vstřebání železa brání + vyšší potřeba železa je:
při užívání aspirinu,acylpyrinu,indocinu,..pití kávy a čaje...
- snížit příjem železa nutno při infekci(bakterie potřebují železo k růstu...)
- síran železnatý ničí vit.E
Alespoň vidíte, že se železem to není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo a vždy je potřeba chápat širší souvislosti, jinak si může člověk dost škodit. To většinou dělají lékaři a bohužel právě z neznalosti problematiky, protože suplementovat ve velkých dávkách železo, bez ostatních látek je nebezpečné, ale tím se odborníci vůbec nezabývají a ordinují to k buřtové dietě. Omlouvá je snad pouze jejich rozsah studia, které prostě do těchto detailů nezabíhá, ale přísaha je zavazuje především neškodit, čili další studium by se určitě hodilo a ti dobří se o získání informací snaží celý život.
Proto je otázkou kolik toho zinku brát aby to nebránilo vstřebávání železa...
Vím že to hodně záleží na formě v jaké zinek (a vit.E) berem a kolik se ho tedy doopravdy vstřebá(nikoli údaj uvedený na etiketě že 1tbl. zinku má např. 15mg...).... ![]()
U zinku od Unios Pharma v chelátové formě je uvedeno, že se vstřebá 60-70% (u jiných forem se vstřebá podstatně méně...)
...takže pokud beru např.7 tbl.denně po 15mg, tak se ze 105mg z tablet vstřebá cca 73mg...je otázka zda je to už moc a brání to železu nebo ne...to by se asi muselo zjistit po nějaké době užívání pozorováním bledosti tváří nebo rozborem vlasů, příp.krve. ![]()
U vit.E syntetického by mohl také teoreticky být problém, zvlášť když pijem denně množství ořechového mléka kam dáváme hodně slunečnic.seminka(obsahuje dost vit.E...!)
Tu první "kůru s vit.E" jak doporučujete určitě má smysl udělat...(měsíc brát 1-0-1, pak měsíc 1tbl.denně a pak PAUZA měsíc...ale zvažuju když máme tolik té slunečnice(vLídlu je levná loupaná 0,5kg balení)...že už možná braní toho vit.E u naší rodiny nemá takový význam...pouze ve dnech kdy neděláme ořechové mléko by nejspíš bylo dobré si vzít třeba 1tbl.té 400mg DL-tokoferolacetát...nebo ještě lépe(ale za jiné peníze
), si pořídit výtažek z přírodního vit.E který by se neměl dát tak snadno předávkovat(a když je drahý tak si ho budem šetřit a brát ho méně než kdyby byl levný...)
Co třeba takovýhle nějaký "přírodní" vit.E:
Výrobce Favea-Směs přírodních tokoferolů a tokotrienolů (vitamín E - vyjádřeno jako D - alfa - tokoferol)............. 1tbl./10 mg
PÍŠOU ŽE 1TBL.DENNĚ STAČÍ(neboť je účinnější než syntetický)
TAKŽE 1 BALENI S 30TBL. VYSTAČÍ NA MĚSÍC A STOJÍ OKOLO 60KČ...
Přírodní vitamín E je směs přírodních tokoferolů a tokotrienolů získaná z obilných klíčků. Díky synergickému působení směsi přírodních látek má větší antioxidační účinek než samotný vitamín E (D - alfa-tokoferol). Tokoferoly a jim strukturně blízké tokotrienoly svými výraznými antioxidačními účinky chrání a posilují organismus dospělých i dětí. Zvyšují odolnost organismu....atd
----------
NEBO MOŽNÁ JEŠTĚ LEPŠÍ A "PŘIROZENĚJŠÍ" ŘEŠENÍ JE KOUPIT LNĚNÝ panenský olej a užívat ho každý den ať už v sirné patlanici nebo jen tak do salátů (1č.lž.denně ?
):
Vysoký obsah v lň.oleji vitaminu E stojí za zmínku! (ten se nedá předávkovat(užíévá-li se rozumně) a odpadlo by nejspíš po kůře se syntetickým vit.E to další braní syntetických tbl....a stačilo brát ten olej) : U zinku od Unios Pharma v chelátové formě je uvedeno, že se vstřebá 60-70% (u jiných forem se vstřebá podstatně méně...) ...takže pokud beru např.7 tbl.denně po 15mg, tak se ze 105mg z tablet vstřebá cca 73mg...je otázka zda je to už moc a brání to železu nebo ne...to by se asi muselo zjistit po nějaké době užívání pozorováním bledosti tváří nebo rozborem vlasů, příp.krve. U vit.E syntetického by mohl také teoreticky být problém, zvlášť když pijem denně množství ořechového mléka kam dáváme hodně slunečnic.seminka(obsahuje dost vit.E...!) Tu první "kůru s vit.E" jak doporučujete určitě má smysl udělat...(měsíc brát 1-0-1, pak měsíc 1tbl.denně a pak PAUZA měsíc...ale zvažuju když máme tolik té slunečnice(vLídlu je levná loupaná 0,5kg balení)...že už možná braní toho vit.E u naší rodiny nemá takový význam...pouze ve dnech kdy neděláme ořechové mléko by nejspíš bylo dobré si vzít třeba 1tbl.té 400mg DL-tokoferolacetát...nebo ještě lépe(ale za jiné peníze Co třeba takovýhle nějaký "přírodní" vit.E: PÍŠOU ŽE 1TBL.DENNĚ STAČÍ(neboť je účinnější než syntetický) Přírodní vitamín E je směs přírodních tokoferolů a tokotrienolů získaná z obilných klíčků. Díky synergickému působení směsi přírodních látek má větší antioxidační účinek než samotný vitamín E (D - alfa-tokoferol). Tokoferoly a jim strukturně blízké tokotrienoly svými výraznými antioxidačními účinky chrání a posilují organismus dospělých i dětí. Zvyšují odolnost organismu....atd Vysoký obsah v lň.oleji vitaminu E stojí za zmínku! (ten se nedá předávkovat(užíévá-li se rozumně) a odpadlo by nejspíš po kůře se syntetickým vit.E to další braní syntetických tbl....a stačilo brát ten olej) : Rad by som vedel ako je to so zelezom v pripade, ak je obsiahnute ako rozpustena zlozka uzivanej HCl. Pokial viem, technicka kvalita HCl nejaku primes zeleza obsahuje. Ja mam HCl v kvalite p.a. s obsahom 0,0001% Fe. Je zelezo rozpustene v kyseline HCl v dobrej (stravitelnej) kvalite pre nas organizmus. Je riesenim, v pripade uzivania HCl, "rozpustit" nejake ciste zelezo v HCl a uzivat ho ako alternativu potravinoveho doplnku (nie stravy) v tejto forme?
Každý prvek naše tělo zpracovává do chloridů a takto jej využívá, čili teoreticky by to asi šlo. Ovšem běžné železo není ani zdaleka chemicky čisté, téměř vždy je to slitina více kovů a je otázkou, co všechno vlastně obsahuje. Patrně může obsahovat i těžké kovy, což by asi zase tak zdravé nebylo. V takovém případě se mě jeví jako spolehlivější používat chemicky čisté produkty v kvalitě p.a., přičemž u železa bych byl dost opatrný, ve větší dávce může být dost toxické a vhodnější mě připadají přírodní zdroje, kde předávkování prakticky nemůže nastat. Vdaka Jarda za odpoved. Myslel som to viac teoreticky ako prakticky priklad uzivania zeleza. Samozrejme som nemal na mysli, ze vezmem kus odpilenej kolajnice, tu roztopim v HCl a sup ho po kvapkach do seba. Zohnat kus cisteho zeleza by asi bol problem a rovnako to aj prepocitat, ake mnozstvo dat do HCl atd... Takze len taka hypoteza z mojej strany. Včelí pyl obsahuje železo,měď, křemík...atd. Podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu zubů, kostí a nervů. Vhodný při nemocech prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocněních a poruchách trávení. V zimě a na jaře výborný pramen energie... Nebo samotný pyl bez medu: Podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu zubů, kostí a nervů. Vhodný při nemocech prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocněních a poruchách trávení. V zimě a na jaře výborný pramen energie... Nebo samotný pyl bez medu:
Včelí pyl je ideální potravinový doplněk, včely rozhodně domů nic špatného netahají. Má opravdu obdivuhodné výsledky u mnoha zdravotních potíží. Plody GOJI: Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť). http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo... Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť). http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo...
Na tyto plody bych si dával dost pozor, často se to sem dostane zaplísněné a pak jakákoliv i velice zdravá strava, začne být životu nebezpečná. http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... Z-PLOD-50g Sambucas nigra Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září. Užitečné části: Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry. Účinné látky: Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej. Minerální látky a stopové prvky: Vitamíny: ----------- Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře. Sambucas nigra Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září. Užitečné části: Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry. Účinné látky: Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej. Minerální látky a stopové prvky: Vitamíny: ----------- Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře.
Černý bez je určitě zdravý, ale je to droga a tak se sní také musí zacházet. V žádném případě není možné jíst tyto plody jako potravinu, což se bohužel mnoho lidí pokouší.
Děkuju za upozornění...je snadné sklouznout do extrémů:"Když je to zdravé tak si dám nášup...a čím častěji tím lépe...." Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně? Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv... Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně? Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv...
V tom vám neporadím, ale určitě není problém dostat radu od nějakého bylináře, já sice toho vím docela dost, ale všechno zdaleka ne a byliny nejsou zrovna oblast, kde bych se svými znalostmi exceloval. Černý bez jsem sám nikdy nepoužíval, ta informace je pouze založena na tom, co mě při čtení nějaké knihy uvízlo v paměti. Důležitý odkaz na vlákno a dokument o železe ke stáhnutí zpracovaný SLÁVKEM KŘEPELKOU na podnět pana Jardy: Tady je příloha "Železné Zdraví" a jak je to vlastně s nedostatkem železa v dietě a tělu, s chudokrevností a jinými nemocemi. ------------ Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i domácí kefír likviduje železo. Děkuji za odpověď.
Tak přímo určitě ne, železo likvidují hlavně fytáty, tedy spíše vysoká konzumace ořechů a semen i když ono dost záleží na jeho příjmu, protože nehemové se hůře přisvojuje a hemové lépe, ale nejlépe se přisvojuje v kombinaci obou variant. Dále je důležité, zda jde o muže, či ženu a u ženy zase, zda je, nebo není po přechodu. Ve své podstatě škodí jak jeho nedostatek, tak i jeho přebytek, což člověk bez laboratorních kontrol neuhlídá a moderní medicínu to nezajímá. Sledovat železo a jeho stav v těle je levné a vyřeší to jako prevence mnoho civilizačních onemocnění které by pak nebylo potřeba léčit a to přeci je komerční sebevražda, do toho medicína nikdy nepůjde. Chci se zeptat prosím, mám velice nízký feritin. Snažím se ho zvýšit denním doplňováním vitamínu A dušenými krůtími játry - cca 4 dkg. Měla bych omezit nebo vyloučit nějaké potraviny, např. kefír, kopřivy, pampelišky,... Nebo to stačí takhle a nic víc pro to udělat nemůžu ? Železo z potravy se občas skoro nedostane do těla kvůli nevhodné skladbě bakterií ve střevě. Takže kefír bych nevynechávala, ten může pomoci.
Z uvedeného nemusíte vynechávat nic, ale vyhledejte si na netu blokátory železa, jako příklad uvedu hlavně fytáty a dále kafe, oregano, zelný čaj a mnoho dalších. Jinak přisvojování železa probíhá lépe pokud se jí současně zdroje rostlinné i živočišné, tak se dá zvednout velice rychle. Každopádně různá
Prosím Vás, nemůžu další blokátory železa najít. Poradíte mně ? A jak je to s fytáty, když jsou i v zelenině ? V jakém časovém odstupu ji můžu jíst, třeba po dušených játrech s čočkou nebo fazolemi ?
Nějak nechápu ty dotazy. Zásadní blokátory jsem vám vypsal, fytáty bylo pochopitelně myšleno zásadní zdroje, tedy semena a ořechy a dotaz na čočku a fazole to již nechápu vůbec, protože pokud do vyhledavače zadáte "luštěniny fytáty" tak zjistíte, že jde o zásadní zdroj, na rozdíl od zeleniny které se bojíte. Luštěniny se pochopitelně dají jako skoro každé zdroje fytátů zbavit to si trochu prostudujte. Podívejte se na tyto stránky http://www.prvky.com/zelezo-potraviny.html a osobně bych si dal zapečený pórek s vejcem a k tomu ta
Omlouvám se, že se znovu ptám, ale potřebuji feritin co nejdřív zvýšit. Mělo by pomáhat tohle jídlo? 12 h máčená a pak uvařená fazole adzuky + dušená
Všechny mléčné výrobky, včetně kefíru, výrazně zhoršují vstřebávání železa.
Nemyslím si, že by to šlo tvrdit tak jednoznačně. Kromě toho má spousta lidí spíš přebytek železa v těle, kde je uloženo v nevhodné formě - tj. ne v té, kterou tělo potřebuje pro svůj metabolismus. Upraveno: Dohledala jsem například studii, podle které se vstřebávání non-heme železa nezhoršuje při konzumaci mléčných výrobků, pokud jsou součástí vyvážené stravy. Řídím se spíš zkušenostmi minulých generací, než studiemi, protože studie často obsahují plno nedostatků, například jsou dělané velmi jednostranně (strava po dobu studie sestává z něčeho co by normální člověk nikdy nejedl, např. jen živočišné výrobky v běžné průmyslové kvalitě) a pak to samozřejmě vyjde hrozně. Ale kefír se v minulosti úspěšně používal jako součást léčby tuberkulózy, a kdyby měl nějak dramatický efekt na snížení vstřebávání železa u pacientů, tak by myslím spíš umírali než se uzdravovali. Důležité ale je, že tehdy šlo o kefír z nepasterizovaného mléka od zvířat s nezmutovanu molekulou kaseinu v mléce. Většina kravského mléka, co se dnes prodává, obsahuje pro lidi zcela nevhodný druh kaseinu. Proto je dobré sehnat si kozí nebo ovčí kefír, a stejně ho člověk nemusí dobře snášet kvůli té pasterizaci nebo kvůli celkovým zdravotním problémům - pokud způsobuje problémy, je samozřejmě nutné jej na nějakou dobu vynechat, možná i trvale podle stavu člověka.
To ano, většina lidí má spíše přebytek železa. Ale pokud někmu železo náhodou chybí (někdy se to vyskutuje u vegetariánů), tak mléčné výrobky situaci zhoršují, protože zhoršují jeho vstřebávání, to je nevyvratitelný fakt. Dobře, mléčné výrobky vysadím. A dejte prosím návrh, čím rychle a účinně železo (myslím feritin, abysme si rozumněli) doplnit.
Jedla bych černou polévku, v ničem jiném tolik kvalitního železa nenajdete. V bio kvalitě ji a bězlepkově ji vyrábí například farma Sasov, mohu doporučit.
V prdelačce je nějaké železo? Tož si jí dám na litry, lepší polévka neexistuje - tu má snad každý rád. Jen k tomu SASOV receptu - s pohankou to bude mít sakra jinou chuť, ony kroupy jsou prostě strašně dobré - jím je i samotné, vyřené, resp. dušené, na všechny způsoby. Pohanka má velmi výraznou chuť, bude to dost jiná polévka. Železo jsem taky řešila a velmi rychle vyřešila šťávou z mrkve a červené řepy (doplněné pro chuť jablky), pak ještě kopřivy - třeba do smoothie, jako špenát... Goji má opravdu velice hodně železa a s krvinkami dělá divy. Odesláno z mého HM 1SW pomocí Tapatalk
Ještě k té prdelačce - jde tedy především o krev? Proč tedy nejíst krvavou tlačenku (krev spolu s libovým masem a skvělým rosolem, dobrým na leccos jiného)?
Znovu zopakuji, pokud není ceruloplazmin v ideální hladině tedy 30-40 nemá moc cenu šachovat se železem, to může skončit otravou protože se nemá na co navázat a bude si sedat v játrech a orgánech, kde bude zvyšovat neúnosně oxidační stres. Kvůli tomuto umírá poměrně hodně lidí ve skvělé péči lékařů, kteří jim na zdánlivou chudokrevnost perou megadávky železa. Ne nadarmo se v informovaných odborných kruzích vyskytuje pojem železná rakovina. Pokud máte ceruloplazmin v pohodě a jde tedy opravdu o nedostatek železa, což je velice vzácný stav, tak jak zde zaznělo dávejte červené maso, krev a hlavně
Jak a kde prosím zjistím hodnotu ceruloplasminu ? V laboratoři na hematologii, když jsem si chtěla nechat odebrat krev a jako samoplátce tuto hodnotu zjistit, vůbec nevěděli co to je. Jak lze napravit případný nedostatek ceruloplazminu? Nedávno mi lékařka na základě neměřitelného ferritinu přiklepla Maltofer Fol, ale ještě jsem ten prášek raději ani do pusy nevzala...
To mě docela udivujete, tady máme laboratoř velice malou-regionální a umějí to, tedy předpokládám by to měla provádět naprostá většina laboratoří zcela běžně. Třeba Synlab má toto vyšetření vedeno pod kolonkou ostatní proteiny, tedy je možné že budete muset laboranta nasměrovat, protože nejde o zrovna běžné vyšetření.
Nejzásadnější položkou pro zvednutí ceruloplazminu je retinol-vitamín A, ale funguje pouze ten z přírodních zdrojů, které jsou v podstatě pouze dva a to libovolná
Vegetariánský jídelníček nestojí na odporu ku potravinám živočišného původu (pokud to tak někdo má, je blbec nebo pokrytec, realisovat to do důsledku nelze - rostlinná strava obsahuje živočichů mraky - a ideově odůvodnit také ne). Játra a rybí tuk vegetarián samozřejmě může ... v nejhorším dopadne tak jako děti, kterým to bylo cpáno a nechutnalo jim to. O nic víc nejde.
Stratil som sa..... "mraky živočichů"...... koľko je to na gramy pri 100g porcii ? ... Co má vegetarián za problém třeba s rybím tukem a například kapslemi obsahujícími sušená
Neřešila bych, jestli a co tedy vegetarián "jakože" může či nemůže, chce či nechce... to by byla úplně jiná diskuze. Ptám se stručně a jednoduše, jestli lze danou věc doplnit bez jakékoliv konzumace živočišných produktů, jestli je nějaká možnost, byť složitější.
Teoreticky si retinol tělo je schopno vyrobit z provitamínů, třeba betakarotenu, ovšem pouze za předpokladu ideálně fungující štítné žlázy, což je v západní populaci spíše rarita, tedy na to bych moc nevsázel. Navíc by se to muselo dost kontrolovat, což se dá teoreticky řešit neustálým testováním stavu retinolu v těle, podle mě tak 4x ročně, ovšem třeba v ČR to dělá pouze jedna laboratoř, což není zrovna ideální stav. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je vpořádku výsledek z krve u 17-ti leté dcery: Ferritin 24 ng/ml a hořčík 0.87mmol/l. Děkuji. Proč se zajímáte o zrovna tyto položky? Dcera má toto v normálu .... ale podrobný krevní obraz obsahuje desítky jiných položek .... bez kontextu to jaksi nemá žádný smysl, tyto dvě hodnoty.
Z pohledu referenčních hodnot určitě, nicméně ty hodnoty nelze komentovat bez dalších položek které neuvádíte. Dobrý den, pane Zajíček, co říkáte na takové výsledky. Myslíte že je pořád ještě nutné užívat Feritin ?
Nechápu, jak užívat feritin, to je vazebný protein a nevím nic o tom že by se dodával jako doplněk, nebo lék. Jinak ty hodnoty jsou ve své podstatě v pořádku, osobně bych jakékoliv další železo do organizmu nedodával. Pokud je v krevním obraze nízký hemoglobin není to železem, ale patrně deficitem mědi. Omluvám se, napsala jsem místo Sorbiferu Feritin.
Ono je otázka zda to je špatně pokud je krev v pořádku, paradoxně až na nulové hodnoty se to snaží dostat mnoho lidí v USA a že by jim to zásadně vadilo to bych netvrdil. Neznám pochopitelně souvislosti tedy to neberte jako radu, jenom jako poznámku. Aktualne som si bol dat robit zelezny panel ATD: Ono by dost pomohlo, kdybyste k hodnotám uvedl i referenční normální rozmezí jak ho uvádí laboratoř, nebo aspoň fyzikální jednotky, protože takhle předpokládáte že: Co jsem si všiml :
U položek by bylo vhodné psát i referenční meze jak vám píše člen pefi protože různé laborky dělají položky v různých hodnotách a referenčních mezích, ale to železo máte podle všeho opravdu nižší a také není navázána veškerá měď, což oboje může tento problém dělat. Osobně bych se snažil zvednout ceruloplazmin na hodnotu nad 0,30 a jíst kombinace potravních zdrojů jak hemového tak nehemového železa což zásadně zvyšuje přisvojitelnost. The Yin and Yang of Copper During Infection
Krásně to dokazuje problém železa a mědi v moderní době v souvislosti se šmejdy, ne nadarmo se na některých fórech používá termín železná rakovina a měď železo krásně reguluje.
V případě zjištění jakékoli nerovnováhy nelze podceňovat vlastní tělo, které se chce v rámci šachové partie zachránit a nedáme-li mu jinou možnost (bojovat při dostatku vitamínů a minerálů z pestré stravy za pomoci běžné munice), tak v krizovém režimu utne vetřelcům v něčem přívod; ani parazitární nákazou vyčerpávané životně důležité zdroje. Aminokyseliny a železo potřebují breberky k množení, měď k dýchání a cholesterol k průniku do buněk, což úzce souvisí s obrannou reakcí štítné žlázy a nadledvinek. Některé škůdce lze zasáhnout i přes jejich mikrobiální symbionty, což je nakonec příklad protiplísňových látek a zdravé střevní mikroflóry.
S tím nelze než souhlasit a střeva jsou prakticky vždy klíčem k úspěchu. Dobrý večer,
Symptomy odpovídají hypofunkci štítné žlázy (potřeba remineralizace s důrazem na biogenní prvky křemík Si, hořčík Mg/ vápník Ca, měď Cu/ zinek Zn, halogeny pak zejména jód a bór, dále stopové prvky síra, selen, molybden, mangan, chrom + vitamíny A/D3/K2 rozpustné v tuku a B, C rozpustné ve vodě) ⇒ nedostatečná tvorba ceruloplasminu v játrech ⇒ snížená oxidace železa Fe2+ do transferinem přenositelné podoby Fe3+ ⇒ porucha hospodaření s železem - nemožnost jeho vstřebávání skrze střevní stěnu, ubývání zásob ve feritinu a na druhé straně toxicita volného železa a mědi (např. bronzový vzhled kůže připomínající opálení, přeludy) a pokud stav trvá déle, tak dochází k vyčerpání nadledvinek (nízký kortizol, aldosteron, krevní tlak a glukóza). Krom zmíněného připadá ještě v úvahu změření saturace krve kyslíkem, glykemie a zjištění poměru Kortizol / DHEA a Aldosteron / Renin. Treatment for benign thyroid nodules with a combination of natural extracts Děkuji za reakci. Hodnotu Feritinu jsem uvedla chybně, má ji 6,5 (13 - 150). V jiných příspěvcích kde je zmínka o feritinu se píše, že je důležitá hodnota ceruloplasminu, tu bohužel neznáme, necháme udělat. Velmi nízká je také hodnota saturace transferinu 9,3% (21 - 48%) LDL CHOLESTEROL 3,32 (2,20 - 2,60) Dnešní tlak 87/66, tep 80/min. Železo přestala užívat, protože po 14 dnech užívání se dostavily bolesti břicha (plynatost), po každém jídle do 20 minut přišly extra-systoly (objevily se prvně po prodělání covidu) a hemeroidy. Hodnotu Feritinu jsem uvedla chybně, má ji 6,5 (13 - 150). V jiných příspěvcích kde je zmínka o feritinu se píše, že je důležitá hodnota ceruloplasminu, tu bohužel neznáme, necháme udělat. Velmi nízká je také hodnota saturace transferinu 9,3% (21 - 48%) LDL CHOLESTEROL 3,32 (2,20 - 2,60) Dnešní tlak 87/66, tep 80/min. Železo přestala užívat, protože po 14 dnech užívání se dostavily bolesti břicha (plynatost), po každém jídle do 20 minut přišly extra-systoly (objevily se prvně po prodělání covidu) a hemeroidy.
Fungování štítní žlázy asi nejsnadněji ověříte měřením bazální teploty pod jazykem protože jinak se musí udělat většina laboratorních položek na vyšetření štítné což je docela drahé. Pokud je zimomřivá, má studené ruce a nohy jede štítná podle všeho blbě. Na rozlousknutí toho v čem je vlastně problém potřebujete mimo hodnot co máte zjištěné také znát hladinu mědi a ceruloplazminu. Nevím zda vám byl dělán z krve diferenciál protože tam pokud my byla zvýšená položka eozinofily zase vám to ukáže na možné zamoření nějakým šmejdem který si sosá železo a pak pochopitelně lze stav docela blbě srovnat. Jinak doplňování železa pomocí prášků je dosti sporný postup, jednoznačně nejvyšší přisvojitelnost vykazují kombinace potravin bohatých na hemové a nehemové železo se současným vyřazením blokátorů přisvojování jako je cokoliv s kofeinem nebo teinem. Jako příklad takového jídla bych uvedl divočinu nebo játra v kombinaci s brokolicí nebo špenátem, jíst velice pomalu a dokonale stravu žvýkat. Hodně zdejších členů kvůli zvýšenému cholesterolu a utrazvukem viditelné strumě (pocitově údajně s knedlíkem v krku) pobírá statiny, hormony štítné žlázy a remethylaci homocysteinu řeší kyselinou listovou, betainem a suplementací SAM-e, aniž by se uvědomovali, že právě štítná žláza skrze hladinu mědi (viz. vazební protein ceruloplasmin, propustnost střev u estrogenové dominance s přemnožením malých šmejdů) zpětně reguluje svou aktivitu - transsulfurační enzymy potřebné k tvorbě glutathionu, taurinu (potažmo žluči) a stimulačního sirovodíku ze sirných aminokyselin.
Je až s podivem co vše dovedou rozházet nutriční deficity a malý šmejdi a jak složitě je mnohdy potřeba zjišťovat o co vlastně vůbec jde. Například včera jsem obdržel výsledky rozboru střevního mikrobiomu od klientky která si ho dlouhodobě nedělala z důvodu financí a má tam tvrdě přemnoženou proteobacterii morganella. Ta objektivně způsobuje právě ty problémy které ona dlouhodobě má a přitom za sebou má jen za tento rok tolik lékařských pokusů o vyléčení svých problémů pomocí všemocného zaklínadla moderní medicíny antidepresiv a ATB že je s podivem že tolik nežádoucích účinků člověk vůbec tak dlouho vydrží a ani malé zlepšení. Nutno uznat že jde o poměrně odolného šmejda, ale dá se z dlouhodobého pohledu přetlačit přeformátováním střevního mikrobiomu a několika bylinnými postupy které lze jako protokol brát dlouhodobě a téměř bez nežádoucích účinků. Bohužel medicína nedošla ani tak daleko že by zjistila zamoření tímto šmejdem pro ně je to od hlavy jak jinak.
Omlouvám se za chabé znalosti....těmi chelátory a donory těchto kovů... myslíte měď a železo ? Chelátory je mají navázat na aminokyselinu a donoři jsou kovy ve vstřebatelné formě ? Děkuji za trpělivost. V případě problémů se vstřebáváním železa není od věci prověřit relevantní B-vitamíny. Dobré je udělat nejen hodnoty ze séra/plasmy, ale tam kde to jde i z erytrocytů, protože erytrocyty indikují dlouhodobý průměr. V případě suplementace B vitamínů pak stojí za to zkusít tzv. aktivní formy, protože ty klasické nemusí vůbec nebo skoro vůbec fungovat, mohou se akumulovat a taky mohou blokovat využití aktivních forem. Já tuhle po letech marného pátrání zjistil, že moje hraniční anémie reaguje velmi dobře na aktivní formu vitamínu B6. Dobré je udělat nejen hodnoty ze séra/plasmy, ale tam kde to jde i z erytrocytů, protože erytrocyty indikují dlouhodobý průměr. V případě suplementace B vitamínů pak stojí za to zkusít tzv. aktivní formy, protože ty klasické nemusí vůbec nebo skoro vůbec fungovat, mohou se akumulovat a taky mohou blokovat využití aktivních forem. Já tuhle po letech marného pátrání zjistil, že moje hraniční anémie reaguje velmi dobře na aktivní formu vitamínu B6.
Hodně zajímavá informace s tou B6, je až s podivem co všechno a z jakého důvodu se dovede rozhodit. Mnohdy je to opravdu i na roky hledání než se člověk trefí do zdroje problému a pak se vůbec nelze divit že medicína takové lidi posílá k psychiatrům protože za těch 5 minut co na klienta mají nemohou nic podobného zjistit ani náhodou.. THE SIX SCURVIES A single nutrient deficiency can manifest itself in multiple ways due to the nutrient interrelationships on a cellular level and the enzymes that require these nutrients. Just as a single nutrient deficiency can result in a variety of symptoms, a single nutrient deficiency can be caused by more thanonefactor. As an example, manifestations of scurvy can be caused by several factors other than a vitamin C deficiency (vitamin C deficiency scurvy). Copper deficiency - Scurvy Copper excess - Scurvy Iron excess - Scurvy Zinc excess - Scurvy Niacin excess - Scurvy It should also be noted that niacin is being promoted as having a cholesterol lowering effect, which it does.However, due to its copper-lowering effect, niacin can also contribute to hypercholesterolemia. Alow copper status relative to zinc has been associated with a disturbance in the HDL/LDLratio. Therefore, the use of niacin for hypercholesterol should be approached with caution if an individual's copper status has not been evaluated. This would b etrue of any substance that antagonizes the mineral copper, including vitamin C. Conclusion Several years ago I was lecturing at a convention with over 300 people present. I asked questions regarding the therapeutic use of vitamin C. A large number of people raised their hands after I asked if vitamin C therapy had helped those with bleeding gums and excessive bruising. I then asked if anyone had noticed that the conditions did notimprove or worsened with extra vitamin C intake. About a dozen people then raised their hands. Granted, this small group comprised only a small percentage of the audience, but itillustrates a very important point: Even though indiscriminate supplementation may adversely affect only a very small percentage of the general population, assessment of nutritional needs should be done prior to treatment. Strojní překlad : Nedostatek jedné živiny se může projevit mnoha způsoby v důsledku vzájemných vztahů živin na buněčné úrovni a enzymů, které tyto živiny vyžadují. Stejně jako nedostatek jedné živiny může mít za následek různé příznaky, může být nedostatek jediné živiny způsoben více než jedním faktorem. Například projevy kurdějí mohou být způsobeny několika jinými faktory, než je nedostatek vitaminu C (kurděje z nedostatku vitaminu C). Nedostatek mědi – skorbut Přebytek mědi - skorbut Přebytek železa - skorbut Přebytek zinku - skorbut Nadbytek niacinu – skorbut Je třeba také poznamenat, že niacin je propagován jako látka snižující cholesterol, což se také děje. Nicméně díky svému účinku na snížení mědi může niacin také přispívat k hypercholesterolemii. Nízký stav mědi vzhledem k zinku byl spojen s poruchou poměru HDL/LDL. Proto by se k použití niacinu pro hypercholesterolemii mělo přistupovat opatrně, pokud nebyl stav mědi u jednotlivce hodnocen. To by platilo pro jakoukoli látku, která antagonizuje minerál měď, včetně vitamínu C. Závěr Před několika lety jsem přednášel na sjezdu s více než 300 přítomnými lidmi. Ptal jsem se na otázky týkající se terapeutického využití vitaminu C. Velký počet lidí zvedlo ruku poté, co jsem se zeptal, zda terapie vitaminem C pomohla těm, kteří trpí krvácením dásní a nadměrnými modřinami. Pak jsem se zeptal, zda si někdo všiml, že se stavy nezlepšily anebo zhoršily zvýšeným příjmem vitamínu C. Asi desítka lidí pak zvedla ruce. Je pravda, že tato malá skupina tvořila pouze malé procento publika, ale ilustruje velmi důležitý bod: I když nerozlišující suplementace může nepříznivě ovlivnit pouze velmi malé procento obecné populace, posouzení nutričních potřeb by mělo být provedeno před léčbou. Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Dcera – 17 let, výška 172, váha 59kg, závodně běhá střední tratě. Kvůli nízké výkonnosti dostala od trenéra Sorbifer Durules 320mg/60mg. Protože mám ale s léky na anémii osobně špatné zkušenosti, nechtěla jsem, aby to brala. Bohužel to nakonec posvětil jak sportovní lékař, tak i naše dětská lékařka a tak jsem ji léky zase vrátila. Přijde mi ale hodně divné, že když má v krvi nadbytek železa, aby ho brala ještě víc. Dcera jí všechno (a poměrně hodně). Pravidelně užívá vitamín C,D a hořčík, cca 1x týdně si brala 30mg železa. Chybu nyní vidím v tom, že nebrala vitamíny sk. B a možná měď (zatím to ale nemám laboratorně podložené). Dále jsem na netu našla, že by příčina mohla být také v hormonu hepcidinu. Předem děkuji za Váše názory?
Limitující pro určení toho zda má tělo potřebu dostávat železo vyčtete z hodnoty transferinu a reálný stav železa ze saturace transferinu a ani jedna z těch položek zde není. Další pokud bude toto v pořádku pak moc nemá význam řešit železo, ale řešit parametry mědi tedy měď a ceruloplazmin a z výpočtu těchto dvou položek i volnou měď. Teprve poté když se v těchto položkách neukáže chyba je potřeba zkoumat další možnosti. Jako první z dalších možností bych si nechal udělat kompletní jaterní testy protože zhoršená funkce jater může vést k nízkému hemoglobinu. Existuje několik mechanismů, jak může poškození jater způsobit anémii (nízký hemoglobin):
Vím že to hodně záleží na formě v jaké zinek berem a kolik se ho tedy doopravdy vstřebá(nikoli údaj uvedený na etiketě že 1tbl. má např. 15mg...)....
![]()
), si pořídit výtažek z přírodního vit.E který by se neměl dát tak snadno předávkovat(a když je drahý tak si ho budem šetřit a brát ho méně než kdyby byl levný...)
Výrobce Favea-Směs přírodních tokoferolů a tokotrienolů (vitamín E - vyjádřeno jako D - alfa - tokoferol)............. 1tbl./10 mg
TAKŽE 1 BALENI S 30TBL. VYSTAČÍ NA MĚSÍC A STOJÍ OKOLO 60KČ...
----------
NEBO MOŽNÁ JEŠTĚ LEPŠÍ A "PŘIROZENĚJŠÍ" ŘEŠENÍ JE KOUPIT LNĚNÝ panenský olej a užívat ho každý den ať už v sirné patlanici nebo jen tak do salátů (1č.lž.denně ?
):
(možno koupit i výrobek PYL s medem, dávkování je 1-3č.lž.denně)
Obsah:40% plástový pyl perga, 20% rouskový pyl, 39,5%medu, 0,5%vosku
nebo 30 % plástový pyl perga, 20 % rouskový pyl, 49 % medu, 1 % vosku
http://www.vceli-produkty.eu/katalog/pl ... perga-100g
Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a je zde opravdu minimální pravděpodobnost, že vyvolá alergické reakce. V oblibě ho u nás mají zákazníci, kteří jsou normálně alergičtí na květový pyl a tento jim alergie nezpůsobuje.
Podporuje organizmus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Při depresivních stavech obnovuje duševní rovnováhu, vyvolává pocit spokojenosti a chuti k životu. Účinek pergy na centrální nervovou soustavu je trvalejší a hodnotnější, než-li účinek při užívání jiných látek, zejména drog. Dobrých výsledků je dosahováno u hypertrofie (zbytnění) prostaty, detoxikace jater, při syndromu únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě.
Dávkování:
1 - 2 čajové lžičky denně
¨
http://www.vceli-produkty.cz
(možno koupit i výrobek PYL s medem, dávkování je 1-3č.lž.denně)
Obsah:40% plástový pyl perga, 20% rouskový pyl, 39,5%medu, 0,5%vosku
nebo 30 % plástový pyl perga, 20 % rouskový pyl, 49 % medu, 1 % vosku
http://www.vceli-produkty.eu/katalog/pl ... perga-100g
Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a je zde opravdu minimální pravděpodobnost, že vyvolá alergické reakce. V oblibě ho u nás mají zákazníci, kteří jsou normálně alergičtí na květový pyl a tento jim alergie nezpůsobuje.
Podporuje organizmus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Při depresivních stavech obnovuje duševní rovnováhu, vyvolává pocit spokojenosti a chuti k životu. Účinek pergy na centrální nervovou soustavu je trvalejší a hodnotnější, než-li účinek při užívání jiných látek, zejména drog. Dobrých výsledků je dosahováno u hypertrofie (zbytnění) prostaty, detoxikace jater, při syndromu únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě.
Dávkování:
1 - 2 čajové lžičky denně
¨
http://www.vceli-produkty.cz
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...
...Železo - základní fakta
Kdy je zdraví skutečně železné a kdy je rezavé.
"...Informace v podstatě pro mne šokující a nebýt Jardy Zajíčka, který si nedal pokoj až jsem do toho zašťoural(píše Slávek), žil bych nadále ve tmách, takže děkuji...."
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 5491#75491
Železo v sousvislosti s parazity:
např u Bertrámu se píše:
"...paraziti devastují červené
krvinky a mnoho nemocných
pak trpí chudokrevností....
Vegetariánství není o negaci, alébrž o preferencích - ať již z důvodů obliby určitých chutí (prostě je ten člověk mlsnej) nebo z důvodu temperamentu a fysického seskupení konkrétního člověka.
Vegetariánství není o negaci, alébrž o preferencích - ať již z důvodů obliby určitých chutí (prostě je ten člověk mlsnej) nebo z důvodu temperamentu a fysického seskupení konkrétního člověka.
![]()
"Játra a rybí tuk vegetarián samozřejmě může ...".... môže, ak poruší zásady vegetariánstva...
"Vegetariánství není o negaci, alébrž o preferencích - ať již z důvodů obliby určitých chutí (prostě je ten člověk mlsnej)...".... No ja neviem o čo viac si pomlsá na jedle vegetarián než napr. ja, keď môžem navyše (od vegetariána) aj mäso....
![]()
Železo 27,8 (6,6-26),
TIBC 67,1 (45-78),
Ferritin 24 (5 - 150),
Transferin 2,95 (1,9-3,3),
TRNF saturace 38 (20-45),
s(Trnf)receptor 3,38 (1,9-4.4),
sTfR index 2,45 (2,7-3,8)
Železo 27,8 (6,6-26),
TIBC 67,1 (45-78),
Ferritin 24 (5 - 150),
Transferin 2,95 (1,9-3,3),
TRNF saturace 38 (20-45),
s(Trnf)receptor 3,38 (1,9-4.4),
sTfR index 2,45 (2,7-3,8)
Právě když neužívám Sorbifer, mívám feritin jen kolem 3 ug/l. Krevní obraz mám úplně vpořádku.
Právě když neužívám Sorbifer, mívám feritin jen kolem 3 ug/l. Krevní obraz mám úplně vpořádku.
bilirubin 17,5,
konj. 3,1,
zelezo 13,1,
CVK 78,7,
saturacia 16,,6
,UIBC 65,6,
ferriitin 7,
ceruloplazmin 0,24,
med 14,8,
transferin 3,44,
aslo 61
CRP 2,59
B12 286,
kys. List 27,5
vit d 60,6
zinok 10.
HCY 7,8
Hemoglobin 146
Da sa z toho usudzovat anemia, resp. Nabeh, resp. Nedostatok zeleza? Obcas mavam motanie hlavy, resp. Tzv. Hmlenie predocami. Tlak mam ok 125:78 stitka je ok FT3 4,29 FT4 12,1 TSH 1,42 ATPO <1 ATG 1,3. KO INAK V PORIADKU
- pan Jarda a další nosí v hlavě kompletní referenční rozsahy
- spoustu věcí má každý laboratoř nakalibrováno trochu jinak
- některé hodnoty lze uvádět v různých jednotkách
-
Navíc rozsahy se občas liší pro muže a pro ženu ...
Kyselina listová, normální je: 3,1-17,5 ug/l, vy máte nadbytek
Vitamín B12, normální je 197 - 866 ng/l, vy jste při spodním okraji normálního rozsahu
bilirubin 17,5,
konj. 3,1,
zelezo 13,1,
CVK 78,7,
saturacia 16,,6
,UIBC 65,6,
ferriitin 7,
ceruloplazmin 0,24,
med 14,8,
transferin 3,44,
aslo 61
CRP 2,59
B12 286,
kys. List 27,5
vit d 60,6
zinok 10.
HCY 7,8
Hemoglobin 146
Da sa z toho usudzovat anemia, resp. Nabeh, resp. Nedostatok zeleza? Obcas mavam motanie hlavy, resp. Tzv. Hmlenie predocami. Tlak mam ok 125:78 stitka je ok FT3 4,29 FT4 12,1 TSH 1,42 ATPO <1 ATG 1,3. KO INAK V PORIADKU
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535265/
Iron and Parasites
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452827/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535265/
Iron and Parasites
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452827/
prosím o radu pro dceru, 44 let měla v krevním obraze nízký hemoglobin - 115 (120 - 160). Lékařka nechala udělat další rozbor, kde bylo zjištěno následující:
železo 7 (7,16 - 26,85)
Feritin 65 (10 - 291)
saturace transferinu 9,3% (20 - 55%)
transferin 3,01 (1,8 - 3,82)
leukocyty 4,89 (4 - 10)
Dostala k užívání MALTOFER (100mg v tabletě) 1x denně
Dřívější stav (velká únava, dušnost, závratě, nízký tlak, rozostřené vidění, nevolnost) se nezměnil, přidaly se problémy se zácpou, následně hemeroidy, bušení srdce, bolest břicha.
Obávám se, že do sebe "láduje" železo, které tělo z nějakého důvodu (nedostatek něčeho jiného) není schopno vstřebat.
Poradíte prosím na základě uvedených informací, na co se zaměřit, co si nechat dál z krve zjistit? Byla by vhodnější osobní konzultace poté, co si nechá udělat další rozbor krve pro zjištění potřebných hodnot?
Předem děkuji.
prosím o radu pro dceru, 44 let měla v krevním obraze nízký hemoglobin - 115 (120 - 160). Lékařka nechala udělat další rozbor, kde bylo zjištěno následující:
železo 7 (7,16 - 26,85)
Feritin 65 (10 - 291)
saturace transferinu 9,3% (20 - 55%)
transferin 3,01 (1,8 - 3,82)
leukocyty 4,89 (4 - 10)
Dostala k užívání MALTOFER (100mg v tabletě) 1x denně
Dřívější stav (velká únava, dušnost, závratě, nízký tlak, rozostřené vidění, nevolnost) se nezměnil, přidaly se problémy se zácpou, následně hemeroidy, bušení srdce, bolest břicha.
Obávám se, že do sebe "láduje" železo, které tělo z nějakého důvodu (nedostatek něčeho jiného) není schopno vstřebat.
Poradíte prosím na základě uvedených informací, na co se zaměřit, co si nechat dál z krve zjistit? Byla by vhodnější osobní konzultace poté, co si nechá udělat další rozbor krve pro zjištění potřebných hodnot?
Předem děkuji.
Léčba nezhoubných uzlíků štítné žlázy kombinací přírodních extraktů
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6691239/
Nízký krevní tlak
https://zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?p=103946#p103946
https://www.symptomy.cz/mesh/kod?id=D006994
Comparative analysis of blood redox parameters according thyroid function of patients with autoimmune thyroid diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17595457/
https://www.drlamcoaching.com/adrenal-fatigue/concepts/aldosterone-levels-and-adrenal-fatigue/
The effect of vitamin d on aldosterone and health status in patients with heart failure
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24508026/
Ze laboratorních výsledků jsme dohledali TSH (štítná žláza) je zřejmě v pořádku, hodnota 2,05 (0,270 - 4,200).
MCHC 318 (320 - 360)
MCH 26,3 (28 - 34)
Ze laboratorních výsledků jsme dohledali TSH (štítná žláza) je zřejmě v pořádku, hodnota 2,05 (0,270 - 4,200).
MCHC 318 (320 - 360)
MCH 26,3 (28 - 34)
Stejně tak hemoglobin jakožto přenašeč kyslíku vázaného na železo ovlivňuje syntázu oxidu dusnatého. K léčbě štítné žlázy a srdce - endokrinního a kardiovaskulárního systému se tedy jako na podnose nabízí chelátory vs. ionofory těchto kovů a také donory těchto signálních plynů, přičemž bonusem je snížení oxidačního stresu a doprovodného zánětu.
Stejně tak hemoglobin jakožto přenašeč kyslíku vázaného na železo ovlivňuje syntázu oxidu dusnatého. K léčbě štítné žlázy a srdce - endokrinního a kardiovaskulárního systému se tedy jako na podnose nabízí chelátory vs. ionofory těchto kovů a také donory těchto signálních plynů, přičemž bonusem je snížení oxidačního stresu a doprovodného zánětu.
B6, B9, B12, pro první přiblížení pomůže aspo%n vyšetřit homocystein (HCY), pokdu je ten s rezervou normální, tak problém bude nejspíš jinde, ale nejlepší lepší je udělat komplet B6, B9, B12, HCY a pak případně MMA.
Vitamíny by se měly nacházet v horní polovině normálního rozsahu (ideálně mezi cca 60 až 90 procenty), pokud je něčeho výrazně víc než 100% normálního rozsahu, tak to znamená že se vitamín akumuluje - buď ho tělo z nějakého důvodu neumí využít, nebo je jeho příjem příliš vysoký.
Sice mám formálně všechno v normě, pouze sem tam nějaký parametr na dolní/horní hranici. Ve výsledku téměř neudýchám nadmořské výšky kolem 3000 mnm, už ve výškách nad 2000 mnm mám problémy se aktivně hýbat (lyžovat), a i v nížinách svaly nerostou jak by měly, pouze při zatížení bolí.
B6, B9, B12, pro první přiblížení pomůže aspo%n vyšetřit homocystein (HCY), pokdu je ten s rezervou normální, tak problém bude nejspíš jinde, ale nejlepší lepší je udělat komplet B6, B9, B12, HCY a pak případně MMA.
Vitamíny by se měly nacházet v horní polovině normálního rozsahu (ideálně mezi cca 60 až 90 procenty), pokud je něčeho výrazně víc než 100% normálního rozsahu, tak to znamená že se vitamín akumuluje - buď ho tělo z nějakého důvodu neumí využít, nebo je jeho příjem příliš vysoký.
Sice mám formálně všechno v normě, pouze sem tam nějaký parametr na dolní/horní hranici. Ve výsledku téměř neudýchám nadmořské výšky kolem 3000 mnm, už ve výškách nad 2000 mnm mám problémy se aktivně hýbat (lyžovat), a i v nížinách svaly nerostou jak by měly, pouze při zatížení bolí.
David L. Watts, Ph.D., Director of Research
https://www.traceelements.com/Docs/News%20March-April%2089.pdf
https://translate.google.com/
Scurvy-like symptoms are among the earliest signs of a copper deficiency that will affect the integrity of collagen and protein. A severe or chronic copper deficiency will eventually result in capillary fragility, aneurysms, and osteoporosis. Even though the symptoms are very close to those of a vitamin C deficiency, this type of scurvy will not respond to vitamin C or its co-factors such as bioflavonoids,etc. Actually, high vitamin C intake could worsen a copper-deficient scurvy condition since vitamin C is known to antagonize the mineral copper.
This brings us to the next scurvy condition associated with excess copper accumulation. Just as vitamin C is known to antagonize the mineral copper, copper in turn antagonizes or increases our need for vitamin C. Therefore, a person may be consuming adequate amounts of vitamin C from the diet and yet be experiencing signs of vitamin C deficiency. This would not be a classic scurvy condition since vitamin C is present in the diet, but could more appropriately be called a copper excess scurvy. These individuals require vitamin C in larger quantities than those with a low copper status.
The mineral iron is also antagonistic to copper. Excess iron intake or accumulation within the tissues can therefore contribute to a scurvy-like condition. Since vitamin C enhances the absorption of iron and antagonizes copper, vitamin C therapy is inappropriate.
Zinc is a ntagonistic to copper on both the absorption and metabolic levels. Thus we can see the potential problem with giving too much zinc to those with a poor copper status in relation to zinc. Vitamin C therapy would be equally inappropriate.
The vitamin niacin and the mineral copper are mutually antagonistic to each other as copper deficiency can be induced by large intakes of niacin. Excess copper increases the requirements for niacin and, as mentioned above,also for vitamin C. In people suffering frompellagra, copper retention and absorption increases.
This is a brief example of how a single condition can be caused by several different factors. It also reveals the complexities of nutritional therapeutics and helps to explain the various contradictions in the nutritional field. It is not uncommon to find patients with classical signs of a nutrient deficiency such as vitamin C. Yet vitamin C therapy may help some of those individuals,worsen others, and affect still others not at all.
Symptomy podobné kurdějím patří mezi první příznaky nedostatku mědi, který ovlivní integritu kolagenu a bílkovin. Těžký nebo chronický nedostatek mědi nakonec vyústí ve křehkost kapilár, aneuryzmata a osteoporózu. I když jsou příznaky velmi blízké příznakům nedostatku vitamínu C, tento typ kurděje nebude reagovat na vitamín C nebo jeho kofaktory, jako jsou bioflavonoidy atd. Ve skutečnosti by vysoký příjem vitamínu C mohl zhoršit stav kurdějí s nedostatkem mědi, protože je známo, že vitamín C antagonizuje minerální měď.
To nás přivádí k dalšímu stavu kurdějí spojených s nadměrnou akumulací mědi. Stejně jako je známo, že vitamín C antagonizuje minerál měď, měď zase antagonizuje nebo zvyšuje naši potřebu vitamínu C. Člověk proto může konzumovat dostatečné množství vitamínu C ze stravy, a přesto může pociťovat známky nedostatku vitamínu C. Nejednalo by se o klasický stav kurdějí, protože vitamin C je přítomen ve stravě, ale mohl by být vhodněji nazván pseudoskorbutem z nadbytku mědi. Tito jedinci potřebují vitamín C ve větším množství než lidé s nízkým obsahem mědi.
Minerální železo je také antagonistické vůči mědi. Nadměrný příjem železa nebo jeho akumulace v tkáních proto může přispět ke stavu podobnému kurdějím. Vzhledem k tomu, že vitamin C zvyšuje vstřebávání železa a antagonizuje měď, je terapie vitaminem C nevhodná.
Zinek je antagonista mědi na úrovni vstřebávání i metabolismu. Můžeme tedy vidět potenciální problém s podáváním příliš velkého množství zinku osobám se špatným stavem mědi ve srovnání se zinkem. Stejně nevhodná by byla terapie vitaminem C.
Vitamín niacin a minerál měď jsou vzájemně antagonistické, protože nedostatek mědi může být vyvolán velkým příjmem niacinu. Nadbytek mědi zvyšuje požadavky na niacin a jak bylo uvedeno výše, také na vitamín C. U lidí trpících pelagrou se zvyšuje retence a vstřebávání mědi.
Toto je stručný příklad toho, jak může být jeden stav způsoben několika různými faktory. Odhaluje také složitost nutriční terapie a pomáhá vysvětlit různé rozpory v oblasti výživy. Není neobvyklé najít pacienty s klasickými příznaky nedostatku živin, jako je vitamín C. Přesto může terapie vitamínem C některým z těchto jedinců pomoci, jiné zhoršit a jiné vůbec neovlivnit.
Výsledky ze Synlabu než začala užívat Sorbifer:
S_FE – železo 21,2 (5,9-18,3)
S_Feritin 11,5 (4,6-204)
WBC 6,8 (4-10)
HGB 117 (120-160)
HCT 0,373 (0,350-0,470)
RBC 4,19 (3,8-5,2)
MCV 89 (82-98)
MCH 28 (28-34)
MCHC 314 (320-360)
RDW-CV 13 (10-15,2)
PLT 261 (150-400)
Výsledky ze Synlabu než začala užívat Sorbifer:
S_FE – železo 21,2 (5,9-18,3)
S_Feritin 11,5 (4,6-204)
WBC 6,8 (4-10)
HGB 117 (120-160)
HCT 0,373 (0,350-0,470)
RBC 4,19 (3,8-5,2)
MCV 89 (82-98)
MCH 28 (28-34)
MCHC 314 (320-360)
RDW-CV 13 (10-15,2)
PLT 261 (150-400)
1. Chronický zánět: Poškození jater je často spojeno s chronickým zánětem, který může ovlivnit produkci červených krvinek https://www.healthline.com/health/anemia-with-cirrhosis.
2. Snížená produkce erytropoetinu: Játra produkují hormon erytropoetin, který stimuluje kostní dřeň k tvorbě červených krvinek. Poškozená játra mohou produkovat méně tohoto hormonu, což vede k nižší produkci červených krvinek https://www.healthline.com/health/anemia-with-cirrhosis.
3. Krvácení: Lidé s jaterní cirhózou mohou mít zvýšené riziko krvácení z varixů (rozšířených žil) v jícnu a žaludku, což může vést k významné ztrátě krve a následné anémii https://www.medicalnewstoday.com/articles/anemia-and-cirrhosis.
4. Hypersplenismus: Poškozená játra mohou způsobit zvětšení sleziny, která pak rozkládá více červených krvinek než obvykle https://www.medicalnewstoday.com/articles/anemia-and-cirrhosis
Určitě toto nechápejte jako že to všechno dcera má, patrně nic z toho nemá, ale jak vidíte možností je docela dost a to jsem zdaleka nepopsal všechny možné důvody nízkého hemoglobinu, není možné ten stav interpretovat pouze tak že nízký hemoglobin = nízké železo.