Dobrý den, nebyl jsem si jistý kam otázku napsat ale k tomuto tématu se snad hodí. Plánoval jsem objednání přístroje pro reverzní osmózu a jelikož jsem zrovna potřeboval objednat pár drobností z obchodu "dědka kořenáře" tak jsem k objednávce na vyzkoušení přihodil jeho výrobek Novavoda který má být údajně extrémě čistý. Dnes mi objednávka přišla a docela mě šokovalo že ta voda byla v obyčejném měkém plastovém barelu (aspoň mě tak připadá), trochu jsem vypil a i chuť mi přišla lehce nezvyklá(ale to může být tím že tak čistou vodu piju poprvé). Nemáte s tím jeho výrobkem někdo nějaké zkušenosti? Na barelu je zespoda napsáno jen PET a nic víc, ale přitom na stránkách kde je popis novavody je přímo uváděno že obyč plasty se na skladování nehodí, údajně ani sklo - jen tam má uvedeno rozdělení na PE láhve a PET láhve, přitom ty PET považuje za vhodné ale když jsem teď koukal na obal od šťávy doma tak tam je taky uvedeno PET a ten bych na tak čistou vodu neriskoval... Sice sem kus upil na zkoušku ale bojím se jestli je bezpečné pít dál
Nebo se snad i PET dělí na nějaké lepší a horší?? dal bych sem odkaz na tu stránku kde je popis ale nechci porušovat pravidla.
ja myslim, že by jste se měl na to zeptat přímo pana Nového, vždy ochotně odpoví a asi ví dobře co dělá, ty plasy nejsou dokonalé a vadí jim asi hlavně změny teplot. Tak bych věřila i této vodě.
Výrobky pana Nového co jsem vyzkoušela neměly chybu a žádný produkt od něho nezklamal. Ale cenově je to již pro mne naprosto nedostupné, (důchod).
Mimochodem už jste vyzkoušel dýchací sifon od pana Nového??? Velice dobrá věc a opravdu za hubičku.
Z finančních důvodů hledám jak si pomoci jinak a hodně návodů jsem našla zde na tomto foru, současně děkuji za prostor a rady panu Zajíčkovi.
Tak dobře vám to píše členka Ram, Nový rozhodně není nějaký pokoutní kšeftman a řekl bych, že dobře ví co dělá. Jinak obecně PET opravdu vhodný není ovšem to se týká ohřívání, ozařování a hlavně uskladnění demineralizované vody, třeba destilky, nicméně tu předpokládám neprodává.
Právě že prodává zcela demineralizovanou vodu, ještě o něco čistší než destilku. Z údajů, které pan Nový o té vodě píše celkem vyplývá, že používá jednoduše reverzní osmózu s deionizační jednotkou. Není to zas tak drahá výroba. Prodává prostě hodně čistou "destilku", nic víc, a hlavně v PET láhvi... Cena není nějak extrémně přemrštěná, 15 Kč na litr, to je myslím lepší než v lékárně. Akorát jde o to, co jsou vlastně ty jeho PET láhve zač, já bych to bez bližších informací rozhodně neriskoval pít. A obávám se na rozdíl od Vás, že minimálně v tomto případě pan Nový ve skutečnosti neví co dělá... Na druhou stranu férově tam píše, že je to pouze experimentální a na některá nebezpečí této vody tam sám upozorňuje.
Jak píše Ravima, jedná se o vodu čistší než destilka proto jsem se ptal
Pro jistotu jsem dál nepil a jelikož mi teď přišla RO tak mám aspoň do čeho lít čistou vodu, ten 5litrovej barel je tak akorát vzhledem k tomu že RO nemůžu mít zapojenou trvale. -Samozřejmě až tu láhev trochu pročistím a plast se zatáhne jak je na tomto foru uvedené.
Často používané slovo "destilka" mě už začíná dráždit jako červená deka býka. Úprava mech. filtrem, katexem, anexem a následně RO, je nejlevnější metoda, při níž se dosahuje nejvyšších stupňů čistoty. Veškerá voda, kterou kupujete pro běžné využití jako destilovanou, v pravém slova smyslu destilovaná není, ale je upravená uvedeným způsobem. Voda vyrobená klasickou destilací je pro energetickou náročnost v trochu jiné cenové relaci a přitom nikdy nedosáhne takových hodnot (např. konduktivitu a pod..) jako voda upravená popsaným způsobem. Jsem zvědav, jak dlouho bude pánům v Bruselu trvat, než zakáží používat slovo "destilovaná" pro výrobek, který s destilací nemá nic společného. Je také otázkou, zda-li někdy v budoucnu se nezjistí, že iontová demineralizace vody je pro lidský organismus nevhodná.
pecador: Vím, proto jsem dal to slovo destilka do uvozovek. IMHO je r.o./deionizace pro konzumaci spíš lepší, než destilace.
Ale vždyť oficiálně je ta voda nejen nepitná, ale je strašně nebezpečná, stejně jako destilka. To se nezjistí nikdy v budoucnu, to je přece už minulý/současný názor.
Takto jsem to nezkoumal a že by Nový šel takto bezhlavě do pokusů se mě zase moc nezdá, několikrát jsem s ním mluvil a je velice chytrý a většinou ví evidentně velice dobře co a proč vlastně dělá. Nicméně souhlas s tím, že destilka v PETu je opravdu nebezpečná, to bych rozhodně nepil.