Tak jsem uvažoval proč pan Jarda kdysi psal že při chůzi dost "mává" rukama, což v některých lidech jistě vyvolává pobavený úsměv...
...až jsem v knize Dr.Smíška o jeho metodě sm-systém (kniha Spirální stabilizace páteře - léčba a prevence bolesti zad), narazil na jeho popis zdravé chůze...a také jako pan Jarda tam Dr.Smíšek popisuje u chůze, že se mají hodně pohybovat ruce - alespoň takový "záběr" jako je délka kroku, klidně i delší (ale nikoli násilné kmity, přirozeně plynule, nikoli jako robot terminátor
)
Jak jsem o tom uvažoval a porovnával to s podobným principem u terapeutické Dornovy metody, jde mimo jiné o to že mezi zásady správné chůze (i sezení) patří lopatky mírně u sebe a ramena tlačit mírně šikmo dolu - což je ideálně zajištěno právě spirálním pohybem mírného kmitání rukou při chůzi (opačný extrém by byl ruce v kapse...
... nebo nedostatečný pohyb rukou...)
Navíc takovým šikmým (spirálním) pohybem ramen dolů (naproti protilehlé kyčli) se mimojiné dosahuje podobného efektu jako u nenásilných "zákroků" terapeuta Dornovy metody - vrací se tak časem postupně do svých poloh obratle páteře (a také klouby do svých optimálních poloh!), které jsou zrovna "vypadlé" na tu či onu stranu, či nějak vyosené, vybočené...a dochází ke kýžené centralizaci bolesti a jejímu ústupu (jak o tom podobně popisuje srozumitelnou formou Robin McKenzie ve svých knihách : Léčíme si záda sami...a Léčíme si bolesti krční páteře sami...)
Mimochodem pan Jan Veselý ve své knize Dynamická chůze tvrdí, že (po nějaké době-v závislosti na tom kolik toho kdo nachodí...optimum je hodina denně, nebo aspoň 3x týdně), tak ten tvrdí že se svižnou chůzí srovná celá kostra a všechny klouby v těle...(samozřejmě pokud je nějaký zásadnější problém v kloubech a kostře, trvá to déle, a je vhodnější zároveň absolvovat Dornovu metodu nebo jiné podobné terapie - např.rolfing, McKenzie, sm-system Dr.Smíška, metody Dr.Karla Lewita a Koláře apod. ...ale pouze u certifikovaných zkušených fyzioterapeutů- jejich seznam je většinou dostupný na in ternetu)
PS: z Dornovy metody jsem ještě sám pro sebe vymyslel perfektní cvik na procvičování hybnosti kotníků (pokud lze tak nenosit kotníkovou obuv - i v zimě raději doma vysuším tu trochu sněhu co mi při 2h chůzi po zasněžených cestách napadá do ponožky...) :
Místo abych jak radí kniha o Dornově metodě p.Prouzové, dělal cvik s popruhem zedajícím nárt a tlačil na těžiště paty,....
...tak raději jednoduše při vyhýbání se výtahu jdu (resp.mírně lehce vyklusávám vzhůru)
po schodech po špičkách (resp. došlap na cca polovinu chodidla, aby mohla vzniknout páka s menším rizikem sklouznutí než u došlapu na schody po špičkách.. !)
a přitom mírně prošlapuju těžiště paty ve vzduchu....(samozřejmě nic se nesmí přehánět, takže prohoupnutí paty jen mírně, aby se vám nesesmekla špička ze schodu a nezlámaly si nohu nebo nenatrhli achilovku..., nejlépe když to děláme co nejpřirozeněji nenásilně a předem čekám nějaký možný problém a jsme připraveni se hned případně chytit zábradlí....)